Wednesday 1 August 2018

APA TUNGGU LAGI, TANGKAPAN SUDAH BOLEH DIBUAT SEKARANG?

SURAT MEIO BERTARIKH 04.05.2018 KEPADA CIA - JENAYAH KHIANAT TERHADAP NEGARA ??!!


"MEIOGATE AFFAIR" MIRIP KEPADA "WATERGATE AFFAIR" ??!!1. Sejak seminggu dua yang lalu, telah tertular berita gempar tentang kewujudan sepucuk surat bertarikh 04.05.2018 yang ditandatangani Ketua Pengarah MEIO kepada CIA, Amerika Syarikat, kandungan yang mana pada permukaan surat itu telah secara langsung mahupun tidak langsung meminta campur tangan kuasa asing dalam penentuan PRU-14 yang diadakan pada 09.05.2018, dan pentadbiran negara pasca PRU-14.


2. Pendedahan surat 04.05.2018 itu, telah menarik kerisauan pelbagai pihak yang khuatir dengan penyalahgunaan agensi awam, walaupun di belakang tabir Bahagian Penyelidikan Jabatan Perdana Menteri, bagi tujuan kepentingan Kerajaan NAJIB RAZAK pada ketika itu, dengan cara yang bertentangan dengan kepentingan negara, dan telah disusuli dengan beberapa Laporan Polis dibuat oleh pelbagai pihak termasuk Persatuan  Patriot Kebangsaan (Patriot) pada 24.07.2018, berhubung perkara ini.

(Sila lihat link : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2018/07/361182/surat-kepada-cia-satu-pengkhianatan)


3. Anehnya, sementara siasatan POLIS masih belum dimuktamadkan, HASANAH ABDUL HAMID, Bekas Ketua Pengarah MEIO telah pada hari Selasa, 31.07.2018 tampil untuk membuat Laporan Polis bagi tujuan antara lain, mengadu untuk siasatan dilakukan oleh pihak berkuasa berhubung isu "pendedahan" surat 04.05.2018 itu, serta disusuli pula dengan Kenyataan Akhbar melalui Peguamnya bahawa kononnya NAJIB RAZAK tiada kaitan dengan pengeluaran surat itu !!

(Sila lihat link : http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/07/27/surat-kepada-cia-bekas-pengarah-meio-buat-laporan-polis/ & https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/07/456188/surat-kepada-cia-perkara-rutin)


4. Saya telahpun memberi pandangan saya kepada pihak media berhubung isu perundangan yang berkaitan dengan kontroversi pendedahan surat 04.05.2018 itu, seperti yang dilaporkan oleh MALAYSIAKINI 31.07.2018 bertajuk "Bekas ketua perisik MEIO boleh didakwa kerana khianat", yang dimuat naik di Ruang Bawah, untuk kemudahan rujukan para pembaca di sini.


5. Bebas daripada pendapat saya di sana, bagi saya kontroversi pendedahan surat 04.05.2018 itu, yang saya gelarkan sebagai "MEIOgate Affair" juga, adalah hampir mirip dengan skandal "Watergate Affair" pada era Presiden RICHARD NIXON di Amerika Syarikat di lingkungan tahun 1972-1974, bila mana satu aktiviti perisikan pasukan kempen pelantikan Presiden yang didalangi "rompakan" perolehan dokumen rahsia dari pihak berlawanan, telah pada awalnya dinafikan penglibatan peribadi Presiden RICHARD NIXON oleh pihak WHITE HOUSE. Namun melalui pendedahan lanjut selepas kemenangan pemilihan semula Presiden RICHARD NIXON akan penglibatan terus Presiden RICHARD NIXON dalam sogokan wang kepada beberapa individu yang terlibat dalam "rompakan" berbentuk 'espionage' itu, serta penampilan keterangan konspirasi Presiden RICHARD NIXON dalam salah guna kuasa untuk hentikan siasatan pihak FBI dalam skandal itu, maka pada akhirnya, ianya telah membawa kepada peletakan jawatan Presiden RICHARD NIXON !!

(Sila lihat link : https://www.history.com/topics/watergate)


6. Ianya adalah satu kesyukuran dan kejayaan negara MALAYSIA dan rakyatnya, bahawa Kerajaan NAJIB RAZAK telah tumbang pada PRU-14 yang diadakan pada 09.05.2018, iaitu LIMA (5) hari selepas tarikh pengeluaran surat kontroversi 04.05.2018 oleh MEIO kepada CIA itu,kerana sekiranya keputusan PRU-14 adalah berlawanan, maka ianya sememangnya terlampau sukar untuk dibayangkan risiko pendedahan keselamatan dan kedaulatan negara tercinta ini dari pengaruh agensi CIA dan campurtangan Amerika Syarikat dalam urusan dalaman MALAYSIA selepas itu !!!


7. SEMESTINYALAH faktor ini sahaja, sudah memadai untuk menzahirkan asas bagi tujuan memulakan siasatan terperinci berkaitan kesalahan jenayah  "PENGKHIANATAN TERHADAP NEGARA", ataupun sekurang-kurangnya "AKTIVITI YANG MENGGUGAT PERJALANAN DEMOKRASI BERPARLIMEN", terhadap kesemua pihak yang terbabit dalam kesalahan jenayah itu, samada secara langsung mahupun tidak langsung perihal pengeluaran surat 04.05.2018 oleh MEIO kepada CIA itu !!!


HANIF KHATRI ABDULLA

Peguam

101 comments:

 1. Hasanah ab hamid perlu dihadapkan kemahkamah dengan penghantaran surat tersebut kepada CIA. Apa perlunya sokongan Amerika dalam pru14 sekiranya BN menang tipis? Mujur Amerika bukan macam najib serta kroni yang gilakan kuasa!! Sudah terang najib ini adalah PENJENAYAH yang perlu diHUKUM!! Aku merasa amat pelik, kenapa pihak PDRM lambat bertindak sedangkan lapuran keatasnya sudah dibuat. Kenapa tak masuk lokap dulu....baru cerita? Nampaknya masih banyak penyokong najib yang berkeliaran didalam kerajaan PH sekarang ini. Itu sebab hakim perbicaraan najib pun orang dia!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ramai lagi kah Agen BN dalam PDRM?.....Tunggu apa lagi Tan Sri Mohyiden?.....tak kan semua nak suruh Tun M sorang saja buat kerja....

   Delete
  2. UEC tidak U-turn tetapi Tol Simpang Renggam boleh U-Turn?   Bulan Julai berlalu penuh dengan isu panas. Menteri Pendidikan(MP Simpang Renggam) mulakan dengan kasut putih bertukar kasut hitam hingga mengundang kritik dari TS Rais Yatim yang meminta Dr Maszlee selesaikan masalah disiplin pelajar yang kian parah.

   Juga bos Mydin Datuk Ameer selaku Ahli Persatuan Pweruncit Malaysia membayangkan harga barang bakal naik bagi menampung lebihan kasut putih di pasaran.

   Belum reda kasut hitam,isu pengiktirafan sijil UEC pula memanaskan keadaan dunia pendidikan.

   Tuntutan Timbalan Menteri Pendidikan dari DAP mahu sijil UEC diiktiraf menjelang akhir tahun ini “disambut penuh mesra” oleh Dr Maszlee Malek dengan alasan janji manisfesto PH PRU 14 perlu dikotakan dan dengan penuh yakin beliau mengatakan tidak akan U- turn dengan pengiktirafan UEC.

   Apabila dikritik oleh NGO Melayu termasuk TS Rais Yatim,barulah dikendurkan dengan pelbagai istilah seperti holistik dan sebagainya.

   Begitu juga dengan isu penangguhan MyBrain kerana kewangan tetapi bersedia hulurkan bantuan kewangan kepada Sekolah Persendirian Cina(SPMC).Itupun setelah dikritik oleh ADUN dan MP DAP.

   Melihat kepada respon keras rakyat,Dr Maszlee dan Timbalannya dari DAP mula mengendur dan membisu.

   Elok NGO yang dipelawa Dr Maszlee untuk bertemu sambil minum the Tarik datang sambil memakai kasut hitam nanti.

   Abu dhomdhom TRG


   : Boleh tak boleh bergantung kehendak mereka, yang lain semuanya dikencing dengan macam-macam fakta....

   Delete
  3. Harga sawit jatuh: 700,000 ahli koperasi terjejas
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 29 JULAI 2018
   Harga sawit jatuh: 700,000 ahli koperasi terjejas
   Abdul Fattah (tujuh kanan) merakamkan bersama sebahagian pemenang dan peserta pada kejohanan Petanque pada Kejohanan Petanque Angkasa Peringkat negeri di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Bentong di sini, semalam.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   BENTONG - Trend kejatuhan harga kelapa sawit memberi implikasi menyeluruh yang turut memberikan kesan yang teruk kepada sektor koperasi negara dan ahli-ahlinya.

   Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata, kejatuhan harga komoditi itu memberikan kesan kepada kira-kira 700,000 ahli koperasi termasuk 650,000 pekebun kecil kelapa sawit.


   Menurutnya, kenaikan harga baja dan racun dipercayai akibat kejatuhan mata wang negara juga memburukkan lagi keadaan pekebun kecil kelapa sawit dalam masa harga komoditi itu terus jatuh.

   "Kejatuhan harga sawit ini menjejaskan 650,000 ahli koperasi yang mempunyai kebun kecil sawit dan kira-kira 50,000 ahli koperasi yang menjadi ahli dalam koperasi berkaitan sawit.

   "Ia menyebabkan pendapatan pekebun kecil berkurang dan memberikan kesan kepada perolehan koperasi berkaitan kelapa sawit yang akhirnya akan mengurangkan dividen diterima ahli," katanya dalam sidang media pada Kejohanan Petanque Angkasa Peringkat Negeri 2018 di Sekolah Menangah Kebangsaan Seri Bentong di sini, semalam.

   Pada majlis itu Angkasa Zon 2 dinobatkan juara keseluruhan selepas wakil mereka dari Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mengkarak Berhad memenangi kategori koperasi dewasa lelaki dan Koperasi SMK Jengka Pusat memenangi kategori sekolah lelaki.

   Trend kejatuhan harga kelapa sawit pada masa ini menimbulkan keresahan dalam kalangan masyarakat tanah rancangan Felda dan juga pekebun kecil apabila ada antara mereka dilaporkan hanya memperoleh pendapatan sebanyak RM280 sebulan.

   Justeru itu, Abdul Fattah mencadangkan tindakan segera seperti mewujudkan mekanisma jaminan harga (GMP) bagi memastikan pekebun kecil getah tidak terus terbeban.

   Sementara itu, beliau berharap pasaran sawit di negara ini dapat diperluaskan lagi dan tidak terhad kepada pasaran tertentu seperti negara China sahaja.

   "Melalui mekanisma harga lantai ini mungkin kerajaan boleh menampung dengan memberi subsidi sekiranya harga kelapa sawit mencecah paras minimum yang memberi bebanan teruk kepada pengusaha kelapa sawit,"katanya.

   Tambahnya, pihak Angkasa akan sentiasa membantu termasuklah dalam usaha melebarkan pasaran sawit ke luar negara melalui rangkaian koperasi.

   Delete
  4. Selain kopipes membabi buta luar tajuk, apa agaknya yer si Tonggeng nih mampu buat, ekkkk....???

   Delete
  5. KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH NON MUSLIM MALAYSIA

   1. PENDEKATAN DR. ZAKIR NAIK ADALAH MUDAH IAITU MENCARI PERSAMAAN ANTARA PELBAGAI AGAMA DENGAN ISLAM….JADI KENAPAKAH DR. ZAKIR NAIK BEGITU DIBENCI OLEH NON MUSLIM MALAYSIA?..SETIAP KALI UCAPAN BELIAU TIDAK LARI DARI MENCARI PERSAMAAN DAN BUKANNYA PERBEZAAN….PESERTA-PESERTA BUKAN ISLAM YANG CURIUS UNTUK TAHU APAKAH PERBEZAANNYA MEREKA AKAN DATANG BERDUYUN-DUYUN UNTUK BERTANYA BELIAU…KERANA ITULAH DR. ZAKIR NAIK TELAH MENERANGKAN APAKAH PERBEZAAN ANTARA AGAMA-AGAMA DI DUNIA….JADI BUKANLAH DR. ZAKIR NAIK YANG MEMULAKAN PERBEZAAN TAPI PENDESAK-PENDESAK DARI NON MUSLIMLAH YANG TERLALU INGIN TAHU….

   2. SEBENARNYA RAMAI DI KALANGAN NON-MUSLIM YANG TELAH LAMA MENJALANKAN KAJIAN DAN PERBANDINGAN ANTARA AGAMA…MEREKA DATANG UNTUK MENCARI PENJELASAN TERHADAP KEKELIRUAN YANG DITEMUI MEREKA…SEBAHAGIAN MEREKA TELAHPUN BERSEDIA MEMELUK ISLAM JIKA KEKUSUTAN TERSEBUT DAPAT DIRUNGKAIKAN…KERANA ITU MEREKA DENGAN MUDAH MENGUCAPKAN KALIMAH SYAHADAH…KERANA SEMUDAH ITULAH UNTUK MEMELUK ISLAM DAN UNTUK MEMPRAKTIKKANNYA PERLU USAHA SEHINGGA KE LIANG LAHAD…. SEPATUTNYA NON-MUSLIM BANYAK-BANYAK BERTERIMA KASIH KEPADA DR. ZAKIR KERANA MEMBANTU MENGHAFAL DAN MENJELASKAN KITAB SUCI MEREKA SEDANGKAN MEREKA SENDIRI TIDAK PERNAH MEMBACANYA…


   3. DI NEGARA-NEGARA BARAT MEREKA YANG MEMELUK ISLAM ADALAH KERANA ISLAM ADALAH AGAMA SIMPLE DAN STRAIGHT FORWARD TIDAK BERBELIT-BELIT DAN SPIN UNTUK MEMBERI PENJELASAN…SEPERTI TUHAN ITU SATU/TUNGGAL DARI SEGI TEORI DAN PRAKTIKALNYA….AJARAN-AJARANNYA MASUK AKAL,,,SENANG DAN MUDAH DIFAHAMI….SELARI DENGAN SAINS DAN TEKNOLOGI…BAGI SEORANG FREE THINKER UNTUK MENGANUT ISLAM LEBIH MUDAH DARI SEORANG YANG TELAH MENGANUT MANA-MANA AGAMA KERANA MEREKA TIDAK PERCAYA TUHAN-TUHAN YANG PALSU..HANYA TINGGAL MENYAKINKAN MEREKA HANYA SATU TUHAN SAHAJA YANG WUJUD DAN WAJIB DISEMBAH….

   4. SATU LAGI PERSAMAAN YANG WUJUD ANTARA AGAMA-AGAMA IALAH SATU FIGURE/INDIVIDU HEBAT YANG DINANTI-NANTI OLEH MEREKA YANG AKAN MUNCUL SEPERTI MANA YANG TERCATAT DALAM KITAB-KITAB SUCI MEREKA…..BERDASARKAN CIRI-CIRI YANG ADA DALAM KITAB-KITAB TERDAHULU JIKA DITINJAU DAN DIANALISA IA ADALAH BERTEPATAN DENGAN PERIBADI NABI MUHAMMAD SAW….DR. ZAKIR NAIK CUBA MENYAKINKAN MEREKA BAHAWA IKON ITULAH YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH MEREKA SEBENARNYA BERDASARKAN HUJAH-HUJAH DARI KITAB SUCI MEREKA SENDIRI…PERLU DIINGAT TIADA UNSUR PAKSAAN BAHKAN IA DIBUAT DALAM DISKUSI ILMIAH DAN SUASANA HARMONI….


   5. JADI ITULAH SAHAJA DUA CIRI CERAMAH BELIAU KE SERATA PELUSUK DUNIA….JIKA TERDAPAT APA-APA DESAKAN/PERTANYAAN/PROVOKASI MAKA TERPAKSALAH BELIAU JELASKAN PERBEZAAN-PERBEZAAN TERSEBUT…..PENJELASAN TENTANG PERBEZAAN TERSEBUTLAH YANG MEMBUAT NON-MUSLIM MALAYSIA MENYALAH TAFSIRKAN MAKSUD BELIAU…..JIKA DI NEGARA-NEGARA BARAT PENJELASAN SEBEGITU TIDAK MENJADI KUDIS PUN BAGI MEREKA KERANA MEREKA BERFIKIRAN TERBUKA…MEREKA TELAHPUN LAMA MENINGGALKAN AJARAN KRISTIAN….BANYAK GEREJA-GEREJA MEREKA BERTUKAR MENJADI MASJID… DR. ZAKIR MENGAJAK MEREKA MENJADI PENGIKUT SEBENAR JESUS/ISA AS… CUMA YANG MENARIK VISA DR. ZAKIR DARI BERKUNJUNG KE NEGARA MEREKA ADALAH ORANG POLITIK…

   Delete
  6. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. PDRM di zaman Pakatan Harapan ni agak slow dalam mengambil tindakan. Barangkali masih terbawa-bawa dengan style lama "TUNGGU ARAHAN DARI PIHAK ATASAN" baru nak ambil tindakan KEPALA BANA lah kalau macam ni.

  Ini kes berprofile tinggi, tapi sebutir perkataan atau kenyataan pun keluar dari bos-bos PDRM...KEPALA BANA lah!

  Barangkali IGP lembab ini perlu ditukarkan segera!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Surat CIA: Tiada kaitan dengan Najib
   WARTAWAN SINAR HARIAN 31 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.3K
   Najib
   Najib
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (ME10) Datuk Hasanah Abdul Hamid hari ini membuat laporan polis mengenai dakwaan bahawa beliau menulis surat kepada Agensi Risikan Pusat (CIA) menjelang PRU14 lalu.

   Laporan dibuat di balai polis Travers di Kuala Lumpur pada jam 1 petang hari ini.


   Hadir sama, peguam Hasanah, Datuk Shaharuddin Ali.

   Memetik laporan Malaysiakini, Hasanah menghabiskan kira-kira satu jam memfailkan laporan tersebut, dengan disertai peguamnya.

   Ditanya mengenai laporan itu, Hasanah hanya mengulas bahawa "surat itu tidak ada kaitan dengan Najib (bekas Perdana Menteri, Datuk Seri)".

   Malah Hasanah juga memohon kepada portal berita itu agar tidak memaparkan wajahnya.

   Ini kali pertama Hasanah membuat penampilan dan bertindak susulan laporan berita yang mengaitkan suratnya kepada Pengarah CIA, Gina Haspel meminta kerajaan Amerika Syarikat menyokong Najib dan BN jika "menang tipis" pada PRU lalu.

   Difahamkan, surat berkenaan juga menggambarkan Najib sebagai pemimpin progresif yang menyokong AS, manakala Dr Mahathir Mohamad digambarkan sebagai "anti-Barat".

   Najib bagaimanapun menafikan mengetahui kewujudan surat itu mahupun dakwaan memberi arahan kepada Hasanah untuk menulis surat itu.

   Susulan dakwaan itu, pasukan peguamnya dijangka mengadakan sidang media di pejabat firma mereka di Sentul, lewat petang ini, tetapi Hasanah tidak akan hadir untuk menjawab soalan daripada media.

   Kenyataan media akan dibacakan Shaharuddin disaksikan dua peguam lain iaitu Tan Sri Abd Aziz Abd Rahman dan Mohd Khairul Azam Abdul Aziz.

   Ia bagi merungkai segala persoalan membabitkan isu penyebaran surat itu kepada CIA pada 4 Mei 2018

   Delete
  2. sampah...sampah...sampah..dr lobai pas x ade kerja!!!!!

   Delete
  3. Si Upin & Ipin pun pandai komen,

   Betul..betul..betul..!!

   Delete
  4. APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS MELALUI KETIGA ISTERINYA TELAH MELAHIRKAN TIGA BANGSA-BANGSA UTAMA DI DUNIA INI….SITI SARAH MELAHIRKAN BANGSA ISRAEL,,,,SITI HAJAR MELAHIRKAN BANGSA ARAB DAN SITI QANTURAH MELAHIRKAN BANGSA JAWI…JAWI BERASAL DARI PERKATAAAN JIWI IAITU SATU TUHAN ATAU JAWWUN IAITU NEGERI ATAS ANGIN….MELALUI QANTURAH BAGINDA AS DIKURNIAKAN ENAM ORANG ANAK BERNAMA ZIMRAN,,,JOKSHAN,,,MADYAN,,,MADAN,,,IYSHBAK DAN SYUA’AH….MADYAN TELAH DIMINTA MENETAP DI SELATAN SEMENANJUN ARAB….SEMENTARA ADIK-BERADIK YANG LAIN TELAH BERHIJRAH MENUJU KE BAHAGIAN TIMUR….DI TIMUR MEREKA TELAH TINGGAL DI KAWASAN LEMBAH INDUS SEHINGGA BANJARAN DISITU DINAMAKAN “HIMALAYA” ( GUNUNG MELAYU )…BERDASARKAN CATATAN SEJARAH DI TANAH INDIA PENDUDUK ASALNYA IALAH BERKULIT HITAM MANIS….MEREKA ADALAH BANGSA MELAYU….SETELAH DISERANG YA’JUJ DAN MA’JUJ ( ARYA/PARSI ) MEREKA TELAH BERUNDUR KE SEBELAH TIMUR DI INDO CHINA….DI SITULAH TAMADUN GILANG-GEMILANG MEREKA BERMULA SEBAGAI BANGSA TERTUA DI ASIA TENGGARA….NEGARA TERSEBUT ADALAH NEGARA FUNAN TERDIRI DARIPADA CHAMPA DAN LANGKASUKA….

   2. DALAM MEMASTIKAN PENGGUNAAN BAHASA MELAYU SELAKU BAHASA KEBANGSAAN TIDAK TERUS DIPERLEKEHKAN OLEH RAKYAT DI NEGARA INI,,,SUDAH TIBA MASANYA SEJARAH KEHEBATAN BAHASA MELAYU DIDEDAHKAN BAGI MEMBERI KEFAHAMAN KHUSUSNYA KEPADA MASYARAKAT AWAM SEBAB BAHASA INI DIPILIH SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN YANG PERLU DIDAULATKAN OLEH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT….


   3. KAUM CINA DI MALAYSIA PADA HARI INI MAJORITINYA ADALAH KETURUNAN IMIGRAN DARI SELATAN CHINA IAITU KEBANYAKANNYA DARI WILAYAH FUJIAN DAN GUANGDONG…ETNIK-ETNIK DARI SELATAN CHINA INI BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MEREKA YANG TERSENDIRI SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,HAKKA DAN KANTONIS….MANDARIN PULA BUKANLAH BAHASA YANG BERASAL DARI SELATAN CHINA TETAPI MERUPAKAN BAHASA YANG BERASAL DARI DIALEK BEIJING YANG DITUTURKAN OLEH MASYARAKAT DARI UTARA…

   4. BAHASA MANDARIN YANG MERUPAKAN BAHASA RASMI REPUBLIK RAKYAT CHINA TELAH DIJADIKAN SEBAGAI BAHASA RASMI BAGI MENYATUKAN PELBAGAI ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,KANTONIS,,,HAINAN DAN HAKKA WALAUPUN ETNIK-ETNIK INI BUKAN DARI UTARA CHINA…JUSTERU ITU,,,PENGGUNAAN DIALEK CHINA SELAIN DARIPADA MANDARIN TELAH DILARANG DI MEDIA MASSSA REPUBLIK BERKENAAN…TINDAKAN INI TELAH MENIMBULKAN KRITIKAN DAN MENYEBABKAN GENERASI MUDA CINA DI REPUBLIK BERKENAAN PADA MASA KINI MENGHADAPI KESUKARAN UNTUK BERKOMUNIKASI DENGAN GENERASI TUA MEREKA YANG MASIH BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MASING-MASING….ALASAN MENJADIKAN BAHASA MANDARIN SEBAGAI BAHASA PEMERSATU UNTUK ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA ATAS FAKTOR SEJARAH BAHAWA BAHASA TERSEBUT TELAH DIGUNAKAN SECARA RASMI SEJAK 5000 TAHUN DAHULU JUGA TELAH DIPERTIKAIKAN…..INI KERANA TERDAPAT JUGA DINASTI-DINASTI CHINA SEPERTI DINASTI TANG YANG BAHASA RASMINYA LEBIH MIRIP DENGAN BAHASA HOKKIEN YANG DIGUNAKAN PADA HARI INI…..


   5. BAHASA MELAYU SEBENARNYA TELAH MELALUI SEJARAH PERKEMBANGAN YANG CUKUP PANJANG….SEJAK DAHULU LAGI BAHASA MELAYU TELAH BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PERANTARA UTAMA ATAU LINGUA FRANCA DI ASIA TENGGARA AMNYA DAN DI NUSANTARA KHASNYA….TIDAK MENGHAIRANKAN APABILA SEORANG SARJANA BELANDA IAITU FRANCOIS VALENTIJN TELAH MELETAKKAN BAHASA MELAYU PADA KE 16 YANG DIGUNAKAN DI NUSANTARA HINGGA KE FILIPINA SETARAF DENGAN BAHASA LATIN DAN BAHASA PERANCIS YANG MENJADI LINGUA FRANCA DI EROPAH KETIKA ITU….MALAHAN BELIAU TURUT MENYATAKAN JIKA SESEORANG TIDAK MENGETAHUI BAHASA INI,,,MEREKA AKAN DIANGGAP SEBAGAI ORANG TIMUR YANG TIDAK BERPENDIDIKAN….

   6. BAHASA MELAYU ADALAH SATU BAHASA FLEKSIBEL TERUTAMA DARI SEGI SISTEM TULISANNYA DAN MAMPU MENYESUAIKAN DIRINYA SELARAS DENGAN PEREDARAN ZAMAN….BAHASA MELAYU TELAH MENGALAMI PERKEMBANGAN YANG DAPAT DIBAHAGIKAN KEPADA EMPAT PERINGKAT IAITU BAHASA MELAYU PURBA,,,,BAHASA MELAYU KUNO,,,,BAHASA MELAYU KLASIK DAN BAHASA MELAYU MODEN….BAHASA MELAYU PURBA TELAH WUJUD SEBELUM MASIHI DI CHAMPA ( KINI DALAM WILAYAH VIETNAM ) DAN SEKARANG MASIH DIPERTUTURKAN OLEH BANGSA ACHEH…

   Delete
 3. Hoi PDRM!!!

  Yang bercuti sakit adalah Menteri Dalam Negeri. IGP, Timbalan , Head of Special Branch masih bekerja dan dibayar gaji...say something la woiii!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju.

   Ketua Polis Negara perlu bertindak.

   Beri arahan kpd anak buah nya yang bertanggung jawab dalam perkara ini.

   Sipolan berkenaan bukan pun politikus. Ha nya pegawai biasa.

   Jangan ada unnecessary and unjustified protection of mutual interests - while PDRM and MEIO may both be involved in security matters, one operates within the country, the other outside.

   There is no compromising of such interests when a national security issue is involved. This is a treasonous act.

   Delete
  2. Tan Sri Mohyiden terlalu slow sebab sakit. Bagi orang lain lah....

   Delete
  3. Menteri PH: Tarif Air Selangor Naik. Air Percuma Dikaji Semula   Menteri dan Ahli Parlimen Selangor PH, Xavier Jayakumar berkata tarif air Selangor tentu akan naik tidak lama lagi. Pemberian air percuma juga akan dikurangkan.

   Sebelum PRU14, bekas MB Selangor TS Khalid Ibrahim sering memberi amaran bahawa rancangan kerajaan Selangor untuk membeli syarikat air swasta SPLASH dengan harga RM2.7 billion akan memberi kesan kepada harga air Selangor dan membebankan rakyat. TS Khalid kata harga SPLASH cuma RM250 juta dan bukan RM2.7 billion kalau mengikut formula yang sama untuk pembelian syarikat air swasta seperti SYABAS, Puncak Niaga dan Kumpulan Abbas yang beliau telah laksanakan dulu.

   Tetapi pemimpin-pemimpin PH terutama dari PKR berkata harga RM250 juta terlalu rendah dan ini digunakan sebagai satu dari fitnah2 untuk menumbangkan TS Khalid sebagai MB.

   SPLASH dimiliki 30% oleh seorang peniaga bergelar Tan Sri yang juga penyumbang dana kepada PKR dan pernah menjadi ahli lembaga badan penyelidik PKR bernama Institut Rakyat.

   Pagi ini, media melaporkan bahawa pembelian SPLASH akan dilaksanakan awal bulan depan dengan harga sebanyak RM2.7 billion: dibiayai RM800 juta dari dana Selangor dan pinjaman RM1.9 billion dari kerajaan pusat.

   Menteri air yang juga ahli parlimen Kuala Langat di Selangor Xavier Jayakumar sendiri memaklumkan pembelian ini tentu akan menaikkan tarif air Selangor dan pemberian air percuma kepada rakyat Selangor wajar dikurangkan.

   Sebelum PRU14, semua boleh dan semua cantik.

   Selepas PRU14, amat cepat pula kezaliman PH kepada rakyat, ia semakin nyata!

   Boleh rujuk berita disini: https://www.malaymail.com/s/1656826/higher-tariffs-from-selangors-water-restructuring-minister-predicts

   ANTI-WAYANG
   TTKM

   : Ini tanda ada lagi rakyat akan dikencing oleh PAKATAN HARAPAN..

   Delete
  4. Khazanah juga merupakan pemilik tunggal syarikat penerbangan negara yang bermasalah, Malaysia Airlines.

   Di Singapura, Khazanah dan Temasek Holdings merupakan rakan kongsi usaha sama dalam M+S Pte Ltd, yang terlibat dalam pembangunan 4 lot tanah di Marina South dan 2 lot di Ophir-Rochor yang merupakan tapak berdirinya Marina One dan Duo sekarang.

   Terdapat spekulasi dalam kalangan kelompok kewangan Malaysia bahawa siapa juga kepimpinan baru yang ditempatkan oleh Dr Mahathir di Khazanah akan membuat perubahan pengurusan terhadap pelaburan syarikat itu yang stabil, yang mempunyai aset boleh jual bernilai sebanyak RM157.2 bilion dan nilai bersih diselaraskan RM115.6 bilion pada akhir 2017.

   Menurut kelompok perbankan, kemungkinan itu boleh mencetuskan ketidaktentuan dalam kalangan pelabur portfolio asing, yang merupakan pemilik utama saham entiti Khazanah yang disenaraikan.


   : Khazanah ada aset 160 billion. Ini kot menjadi punca..

   Delete
  5. Tonggeng..tonggeng..

   Memangpun tak lama lagi ler tuu, semua bakal kena kantol bermula dgn Najib diikuti dgn Pandir Ali, Rosmah, Reza Aziz, Jho Low, Bekas IGP Khalid, dan semua konco2nya yg mengidolakan 1mdb, PNB, projek lembu kondo, penyelewengan LUTH, tanah TRX, Felda, ECRL, Forest City, JB Water Front, & bermacam-macam lagi hingga Kerajaan PH & rakyat terpaksa menanggung beban hutang tak pasal2.

   Oh yer, kalau berani sebagai pejuang sejati, sila dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng.....??

   Delete
  6. BENARKAH PARA PENDAKWAH HANYA BERBICARA HALAL DAN HARAM ( DO AND DON’T) SAHAJA


   1. JIKA ANDA MENJADI KETUA KELUARGA,,,ADAKAH ANDA BIARKAN APA SAHAJA DILAKUKAN OLEH ANAK-ANAK ANDA?...TENTU ANDA AKAN BUAT PERATURAN…KALAU ANDA MEMANDU DI JALAN RAYA ADAKAH ANDA IKUT SESUKA HATI GAYA MEMANDU ANDA DENGAN MELANGGAR LAMPU ISYARAT UMPAMANYA?….JIKA ANDA BOSAN HIDUP DI KELILINGI MANUSIA,,,ANDA MENCUBA TEROKA HUTAN BELANTARA,,ADAKAH DI SANA ANDA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?....JIKA ANDA JEMU DI DARATAN DAN MULA BELAYAR DI LAUTAN ADAKAH ANDA JUGA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?...JAWABNYA SEMUA PERKARA MEMERLUKAN PERATURAN…PERATURAN DINAMAKAN UNDANG-UNDANG/RULES/STATUES…ISTILAH AGAMA DINAMAKAN HUKUM-HAKAM…

   2. UNDANG-UNDANG MANUSIA DINAMAKAN DENGAN PELBAGAI NAMA TAPI DI SANA ADA JUGA UNDANG-UNDANG TUHAN….ORANG KAFIR DINAMAKAN DENGAN KAFIR KERANA MEREKA TIDAK MENERIMA UNDANG-UNDANG ALLAH…..LAWS OF ALLAH TIDAKLAH BANYAK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN LAWS OF HUMANS…JIKA ANDA MELAWAT KE TOKO-TOKO BUKU ATAU PERPUSTAKAAN ANDA AKAN DAPATI DI SANA RAK-RAK DIPENUHI DENGAN LAWS OF HUMANS….LAWS OF ALLAH HANYALAH SEKADAR SEBUAH BUKU SEDERHANA TIDAK MEMERLUKAN SATUPUN RAK UNTUK MENYIMPANNYA….


   3. SETIAP KALI PILIHANRAYA SEMUA ORANG AKAN JADI SIBUK TERUTAMA ORANG-ORANG POLITIK…KENAPA MEREKA SIBUK?..KERANA MEREKA HENDAK JADI RULES MAKER…. ….PENYOKONG-PENYOKONG PARTI AKAN SIBUK MEMANCING UNDI SUPAYA WAKIL MEREKA DAPAT GUBAL UNDANG-UNDANG…. JADI SIAPA SEBENARNYA YANG SIBUK DENGAN DO AND DON’T?

   4. ALQURAN ADALAH RULES OF ALLAH SWT…TELAH SEMPURNA PENURUNANNYA SEJAK LEBIH 1400 TAHUN YANG LAMPAU…ITEMS NYA TIDAK BANYAK DAN ITULAH SAHAJA TIDAK PERNAH BERUBAH….SEBAHAGIAN BESAR DARI ALQURAN ADALAH MENGANDUNGI PENGAJARAN KEPADA KEESAAAN ALLAH SWT TUHAN YANG SATU….BAHKAN KALAU DIKAJI BANYAK HUKUM-HAKAM ALQURAN BERASAL DARI TAURAT MUSA AS YANG BERUSIA 3500 TAHUN YANG LAMPAU….JADI UNDANG-UNDANG SIAPA YANG BANYAK DAN SELALU BERUBAH?...OLEH ITU PARA DA1’ MEREKA TIDAK BANYAKPUN BERBICARA DO AND DON’T…YANG BANYAK BERBICARA IALAH POLITICIANS…JADI KENAPA DI SALAHKAN PARA DAI’?...KENAPA DISUCIKAN POLITICIANS?

   Delete
 4. Setuju sesangat.

  Tangkap lah si Minah itu pronto.

  Jugak si badul yang "di belakang nya" yang beri arahan, kalau betul.

  Tangkap dan sisat sepenuh nya.

  Jangan di anggap enteng. Ini isu keselamatan negara, pencabulan "national sovereignty and territorial integrity of our country, Malaysia".

  Traitors must be dealt with. Hukuman treason ada yang penjara, ada yang hukum mati.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hantu UG dihidupkan kembali di Sg Kandis?   PRK Sungai Kandis muncul ketika Kerajaan Pakatan Harapan (PH) sedang sibuk membahagi-bahagikan jawatan politik dalam kerajaan kepada pendukung parti-parti komponen. Ada yang dapat semua yang dihajati. Ada yang dapat sebahagian besar. Ada yang dapat sebahagian kecil. Dan ada yang tak dapat apa-apa bahagian yang mereka hajatkan, kecil atau besar.

   Hajat ini sebelum PRU ke-14 selalu diistilahkan sebagai 'dedak'.

   Pada ketika yang sama, Menteri-menteri yang baru dilantik masih lagi dalam keadaan 'in the making of' atau 'under construction'. Iaitu masing-masing sedang kelihatan seperti terkial-kial dalam proses mencongak apakah peranan yang perlu mereka mainkan sebagai Menteri. Beberapa idea dan ulasan 'bertaraf Menteri' di Parlimen dan sidang media masih lagi kaku, 'flip flop' dan terlalu bersifat 'political acrobatic'.

   Tuntutan melaksanakan Manifesto 100 hari

   Tidak cukup dengan itu, PH sedang lebat dihujani dengan tuntunan-tuntutan agar segera melaksanakan janji-janji dalam manifesto mereka, terutamanya kategori Janji 100 hari sebaik saja mengambil alih pentadbiran negara. Kepimpinan PH sedang jenuh ber'silat', ber'tae kwan do' dan ber'kungfu' bagi menangkis tuntutan-tuntutan tersebut dengan pelbagai alasan seperti era Datuk Ahmad Maslan masih di tampuk kuasa.

   Dalam keadaan segenting ini, PRK Sungai Kandis terpaksa dilangsungkan. Ia berikutan kematian Adun PKR, al-Marhum Mohd Shuhaimi. Seorang tokoh berpengaruh yang dikatakan sebahagian daripada 'inner circle' YB Azmin Ali dalam mengemudikan pengaruh politik PKR di Selangor.

   Kepentingan PRK Sungai Kandis bagi pengkaji politik

   Walaupun keputusan PRK Dun Sungai Kandis nanti tidak mampu memberikan perubahan yang signifikan kepada Kerajaan Negeri Selangor. Namun, ia tetap signifikan sebagai PRK pertama setelah selesainya PRU ke-14.

   PRK Dun Sungai Kandis pada 4 Ogos ini akan menunjukkan beberapa perkara.

   Antaranya, adakah rakyat masih dalam 'mood' gembira yang amat sangat dengan Kerajaan PH? Ataupun rakyat sudah mula 'menilai' kembali sokongan mereka kepada PH?

   Atau adakah rakyat sudah 'tidak peduli' lagi dengan politik PH? PH dan Umno sama saja pada mereka. Bezanya, satu pihak sedang menjadi kerajaan. Satu pihak lagi adalah pembangkang. Semua janji manis, akhirnya dicapati. Rakyat juga yang terpedaya.

   Kenapa PAS tidak bertanding?

   PAS tidak bertanding dalam PRK ini. Walaupun banyak pihak menjangka PH akan berdepan dengan PAS.

   Ramai pimpinan PH melempiaskan kekecewaan mereka dengan langkah PAS tidak bertanding. Mereka sangat ingin menumbangkan PAS. Bila PAS tidak bertanding, tiada PAS untuk ditumbangkan dalam PRK ini, bagi menunjukkan sokongan mutlak rakyat hanya kepada PH.

   Lebih menarik lagi, Umno yang beria benar mahu bertanding sebagai pembangkang di peringkat negeri dan Pusat dalam PRK ini. Umno mula berbincang dengan PAS tentang strategi satu lawan satu. Langkah ini disindir oleh Tun Mahathir dengan mengatakan PAS adalah 'adik-beradik' Umno.

   Hantu UG dihidupkan semula

   Kemudian sindiran tersebut telah disambut oleh cybertrooper PH dengan penuh bersemangat, menyatakan itu adalah pengesahan UG PAS dan Umno, yang sejak sekian lama, dinafikan oleh PAS.

   UG apakah lagi maksud mereka. Entahlah?

   Umno bukan Kerajaan Pusat, PAS pun bukan. Campur PAS dan Umno pun belum boleh membentuk kerajaan kerana PH menang 2/3 Parlimen.

   Walaupun dah menang majoriti 2/3 di Parlimen, PH masih takutkan bayangan hantu UG ciptaan mereka.

   Kenapakah hantu UG dihidupkan kembali?

   Rupanya PH masih bimbang dengan faktor sokongan Melayu kepada mereka. PAS dan Umno didapati masih mendapat kepercayaan besar di kalangan majoriti umat Melayu Islam di Malaysia.

   Delete
  2. Habat jasa Salahuddin di Pulau Pinang sehingga dapat ‘Datuk’   Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub hari ini dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) yang membawa gelaran Datuk oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas.

   Ketika ditemui selepas istiadat khas di kediaman Yang Dipertua Negeri, Salahuddin yang diiringi isteri Fatimah Taha, melahirkan rasa bangga dan terharu menerima pingat kebesaran itu.

   "Sesuatu yang sangat besar maknanya dalam karier politik saya sebagai orang Johor tetapi tiba-tiba mendapat penghargaan daripada Pulau Pinang," katanya.

   Kita tak tolak sumbangan YB Salahudin semenjak dulu lagi.. namun ada moleknya menerima gelaran tersebut setelah beliau 'perform' sebagai seorangg menteri.. Dulu semasa dalam PAS, pimpinan PAS tidak menerima pingat sewenangnya. Abdul Hadi beberapa kali menolak Dato' Seri sehingga nasihat pimpinan lain ambil untuk jaga hati sultan. Begitu juga Harun Taib dan ramai lagi.

   Tapi tak sampai 100 janji manifesto terlaksana dah dapat Datok, Lagi habat di negeri lain pula. Mungkin kerana hebat mengira ikan dilaut dan lembu diladang yang 7 ekor.

   Gelaran Datuk sekarang ni mcm senang-senang je boleh dapat.. ada bekas penjenayah yngg ada kes pun boleh dapat.. kenape ye? Manakah salah dan silap dia.. martabatkan gelaran tersebut.. ianya merupakan salah satu gelaran kebesaran 'Malaya' semenjak turun temurun.

   Nanti adalah puak-puak taasub akan berkata daripada gelaran "jebon" kini dapat gelaran "datuk". Adakah hujah ini mampu dijawab dihadapan ALlah s.w.t. dalam pengkhinatan perjuangan Islam di Malaysia. Semoga Allah berikan kita pertunjuk, Jangan sampai Allah sesatkan kita dengan 'keduanian' yang kita dan puak kita banggakan.

   : Hebat politik DAP, LGE beberapa penggal di PP tak dapat apa, ni tak sampai 2 bulan terus dapat.. Politik DAP luar jangkaan...

   Delete
  3. Tonggeng..tonggeng..

   What's your problem, idiot - another cheap skate bullshit of yours, ehhh.....??

   Now, look you sissy ...

   Sahabat saya YB Salahuddin Ayub memang dah ada gelaran 'Datuk' anugerah Allah SWT dgn kurniaan 3 orang cucu.

   Umur 56 tahun.
   Lahir di Kg Serkat, Tanjung Piai, Pontian.
   Lulusan BSc (Human Resource Management), Universiti Putra Malaysia.

   Apa yg kamu membebel tak tentu pasal nih - masih terus merungut-dengus sebab tonggengan kamu tuu tak laku dapat pelanggan ker.....??


   Delete
  4. WANG FIAT

   1. PERJANJIAN BRETTON WOOD IALAH PERJANJIAN YANG MELIBATKAN SANDARAN MATA WANG NEGARA DUNIA KEPADA EMAS….NAMUN PERJANJIAN TERSEBUT TELAH DIBATALKAN OLEH PRESIDEN AMERIKA,,,RICHARD NIXON PADA TAHUN 1972….SEJAK ITU MATA WANG DUNIA TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS TAPI IA PERNIAGAKAN DENGAN MENJADIKAN MATA WANG SEBAGAI KOMODITI…IA DIPERNIAGAKAN DALAM BENTUK PASANGAN ( PAIR ) DENGAN BERDASARKAN PERMINTAAN DAN TAWARAN…

   2. ALAM MELAYU ADALAH ALAM YANG MEMANG KAYA…DI ANTARANYA YANG PALING UTAMA IALAH EMAS…BANGSA MELAYU YANG BERTAMADUN TELAH MENJADI PELOMBONG EMAS DAN KALAU KITA MEMBACA SEJARAH KITA BOLEH INGAT UMPAMANYA KERAJAAN MELAYU PERNAH MENGHANTAR UPETI EMAS KEPADA KERAJAAN THAI DAN BURMA….SALAH SATU FAKTOR ALAM MELAYU DICEMBURUI KETIKA MENJADI EMPAYAR FUNAN IALAH KEPAKARAN MEREKA DALAM PERLOMBONGAN EMAS….KERAJAAN MELAYU PERNAH MENYELAMATKAN NEGARA CHINA YANG PERNAH JATUH MUFLIS SATU MASA DAHULU…KERAJAAN BRITIAN SEKARANG YANG MATAWANGNYA 5 KALI MATAWANG MALAYSIA IALAH KERANA MEREKA MEMPUNYAI SIMPANAN EMAS YANG DIDAPATI SEMASA MEREKA MENJAJAH TANAH MELAYU….CATATAN KERAJAAN NABI SULAIMAN DULU PERNAH MENYEBUTKAN BAHAWA ISTANA BELIAU DIBUAT DARIPADA EMAS KERANA DIAMBIL OLEH JIN DARIPADA KAWASAN INI…PTOLEMY SEORANG AHLI GEOGRAFI YUNANI MELUKIS PETA SEMENANJUNG TANAH MELAYU,,,BELIAU TELAH MENAMAKAN SEMANANJUNG INI “GOLDEN CHERSONESE” YANG BERMAKSUD SEMENANJUNG EMAS KETIKA MANUSKRIP-MANUSKRIP INDIA PURBA MENAMAKAN TANAH INI SEBAGAI ‘SUVABNARHUMI” IAITU TANAH EMAS…


   3. EKONOMI DUNIA TELAH DIKUASAI OLEH “SECRET SOCIETES” IAITU PELBAGAI KELUARGA ILLUMINITI/FREEMASON YANG MENGAWAL SEGENAP KEGIATAN HIDUP DUNIA HARI INI….DALAM PENGUASAAN TERHADAP EKONOMI DIKUASAI OLEH ROCKEFELLER DI MANA MATA WANG TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS…MEREKA MEMPUNYAI AGENDA SULIT DI MANA MEREKA DAPAT MENGAWAL DAN MENJATUHKAN EKONOMI MANA-MANA NEGARA DENGAN HANYA MENJATUHKAN MATA WANG MEREKA BERMODALKAN SPEKULASI….DENGAN CARA ITU JUGA AMERIKA DAPAT MEMBELI PELBAGAI SUMBER ALAM DAN KOMODITI DARI NEGARA LAIN HANYA BERMODALKAN KERTAS,,,,DAKWAT DAN PRESS PRINTER SAHAJA….NEGARA-NEGARA LAIN HANYA MENJADI SEPERTI KELDAI YANG DIBEBANKAN DENGAN BUKU-BUKU DI ATAS BELAKANG SEPERTI YANG DIGAMBARKAN OLEH ALQURAN…

   4. OLEH ITU MALAYSIA PERLU BERWASPADA DENGAN MENCETAK MATA WANG HANYA MENGIKUT SIMPANAN EMAS…WALAUPUN DASAR KEWANGAN ANTARABANGSA TIDAK MENGHALANG MANA-MANA NEGARA MENCETAK SEBANYAK MUNGKIN MATA WANG…..SELALUNYA MANA-MANA NEGARA AKAN MENCETAK MENGIKUT KADAR 3% TOTAL GDP…OLEH ITU PERTIMBANGAN YANG TEPAT IALAH PENAMBAHAN CETAKAN WANG HENDAKLAH DISERTAKAN DENGAN PENAMBAHAN SIMPANAN EMAS…


   5. KITA SEMUA TAHU DI ERA MAHATHIR 1.0,,,,MALAYSIAN CURRENCY JATUH LEBIH 50%,,,SELEPAS ITU DASAR KEWANGAN ISLAM MULA DIPERKENALKAN DAN TERBUKTI RINGGIT LEBIH BERDAYA TAHAN…RESERVE NEGARA DALAM PAIR USD SEPATUTNYA DITUKAR KEPADA NILAI EMAS SUPAYA LEBIH MANPAN…

   Delete
 5. Tindakan segera perlu dibuat without fear or favours. Apa lagi nak tunggu. SOP dah ada. Ikut je laah. Tak perlu tunggu arahan dari atas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hindu kaum pertama Malaysia, Melayu sebenarnya pendatang - Kula   TRANSKRIP video dalam Bahasa Melayu:
   Kebanyakan orang telah lupa. Orang Hindu mula mula jejak negara ini 2,500 tahun dulu.

   Apa buktinya? Sekiranya anda pergi ke Lembah Bujang, kesemua bukti terdapat di sana. Terdapat banyak kuil lama yang ditemui di sana.

   Apabila kitalah yang berada di negara ini terlebih dahulu, maka merekalah (Melayu) yang sebenarnya pendatang!

   Kita dan Melayu adalah setaraf.

   Tapi hari ini, semua ini sudah dilupakan.

   Tanyalah kepada anak-anak kita yang bersekolah tentang sejarah asal usul kita; mereka akan berkata Guru di sekolah telah ajar yang orang Hindu menetap di sini 100 tahun yang dahulu.

   Kita mesti mengetuk kepala guru-guru yang ajar sejarah salah yang sebegini!

   Pergi beritahu kepada semua, kenyataan ini keluar dari mulut saya. Hindu, kaum pertama di Malaysia, 2,500 tahun yang lepas.

   Kita seharusnya perlu sebarkan kepada semua supaya hak kita tidak akan tertindas. Ini adalah tanah air kita. 2,500 tahun dahulu kita sudah menetap di sini. Kita mempunyai semua hak untuk berada di tanah ini.

   Ini Tanahair kita
   (KULA bercakap pada satu program di Nilai, Negeri Sembilan minggu lepas.)   Patutkah seorang menteri mengeluarkan kenyataan seperti ini? Apa komen anda? Jika anda pengundi Pakatan Harapan, adakah anda rasa berbaloi mengundi PH pada PRU-14 lalu setelah anda banyak kali dikhianati?

   : Mana nak letak muka orang Islam yang sanggup undi DAP.. terutama parti Amanah dan IKRAM....

   Delete
  2. Manifesto PH di Sg Kandis, nak turun harga minyak, nak hapus tol atau nak kencing rakyat?   Pakatan Harapan (PH) perlu menang besar pada pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis 4 Ogos ini demi meneruskan kesinambungan agenda pembangunan negara, khususnya di Selangor, kata Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Syed Saddiq Abdul Rahman.

   Beliau berkata sekiranya PH tidak menang besar, ia memberi isyarat bahawa Umno dan PAS akan bergabung menentang PH pada pilihan raya umum akan datang.

   “Keputusan PRK ini akan menjadi keputusan sangat unik kerana PAS dan Umno sedang ‘test market’ (menguji situasi semasa) di mana mereka tidak mahu adakan pertandingan 3 penjuru.

   “Kalau kita (PH) tidak berjaya menang besar, besar kemungkinan ini dijadikan isyarat bahawa kedua-dua parti itu akan bergabung berentap dengan PH dalam PRU akan datang,” katanya.

   Nak menang besar itu ok lah. Tapi apa manifesto yang boleh mendorong rakyat untuk menyokong Pakatan Harapan? Nak turun harga minyak kepada RM1.50 ke? Atau nak hapus tol?

   Atau PAKATAN HARAPAN nak KENCING lagi rakyat?   Saya melihat dan meneliti ceramah-ceramah kedua-dua pihak. Ceramah daripada BN dan Lokman Adam nampak begitu agresif dan mereka menawar satu alternatif selepas mereka ditolak oleh rakyat dalam PRU-14 lalu. Ada isu yang di bawa.

   Ceramah-ceramah calon PKR, Zawawi nampak hambar, tak ada isu dan nampak tak ada kesamaan pakatan antara PKR dengan BERSATU, AMANAH dan DAP. Tak isu rakyat sekadar menyerang PAS sedangkan PAS tak bertanding.

   Isu PAS sokong UMNO dan nak UG dengan UMNO/BN masih dimainkan sedangkan mereka telah dimalukan dalam parlimen kerana tak boleh bukti tuduhan PAS terima wang RM90 juta setelah mereka menjadi kerajaan dan berkuasa.

   PAKATAN HARAPAN sangat memalukan dalam kempen PRK kali ini.


   : Mereka tak berani nak janji kerana mereka dah kencing pengundi. Kalau pengundi masih mengundi PKR maka memang sah pengundi suka dikencing....

   Delete
 6. Kengkawan...Betul lagi tak boleh dinafikan ini ada lah kes yang agak rumit dan berprofil tinggi. Kita tak boleh tergesa2 dan mengambil tindakan yang sembarangan dalam isu ni.

  Jangan lah terlalu beremosi dengan menuding jari ke pihak PDRM. Kita atk tau mungkin mereka sudah menjalankan siasatan dan risikan, cuma tak dihebahkan dan dimaklumkan saja kepada umum. Prlu dingat ..tak semua hasil siasatan perlu diketahui oleh rakyat. Dikhuataro akan mengganggu kes tersebut.

  Malah...sebagai seorang rakyat Msia yang ada hak dalam perlembagaan, Dato Hasanah tidak boleh dicop dan dilabel dengan tuduhan2 yang tak tau hujung pangkalnya tu. Ada lah tidak adil untuk menjalankan perbicaraanmelalui media dan seterusnya menjatuhkan hukuman sebelum pendakwaan sebenarnya dijalankan oleh mahkamah kita. Janagn lah kita biarkan perbicaraan seperti ini berlaku lagi seperti aoa yang terjadi kepada DSNR dalam kes SEC tu.

  Ini lah masaalah kita , terlalu tergopoh2 dan tak berhemah .Semuanya nak dilakukan dengan segera, kalau boleh hari ni dakwa, esok bicara dan lusa dijatuhi hukuman. Kita meraas satu kepuasan jika orang kita tak suka dan bencin atas sebab2 yang hanya kita tau sendiri..dihukum seberat2nya. Ntah orang tu bersalah atau tidak...itu tolak tepi..janji hati kita puas. Kata kini dalam kerajaaan era baru..tapi apa gunanya jika kita tak mahu berubah. Betul lah titah Raja Nazrin tu..melayu ni bakal pupus macam Dinasour jika tak mahu mengubah dan mereformasikan mindanya. Memang patut lah kaum lain dah berani membuat tuntutan macam2 yang bersabit dengan hak mutlak melayu..hinggakan melayu dikatakan pendatang di negara ini pun kita berdiam diri aje !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. negara nak kena jualpun masih naik bermain issue bangsa

   Delete
  2. GENG NAJIB AL JIBO sekor saja yang selalu "appeal" kpd "kekawan", peserta lain lain tidak.

   Dia dah ketandusan kawan, tiada siapa yang mahu berkawan dengan nya, bab asyik mengkopipes di atas berbagai nama, termasuk "justice league" yang beleagured.

   Tidak pernah sesiapa menyokong pendapat nya. Sebab dia selalu mengarut, mulut celupar, apa yang terlintas di otak batu nya di keluarkan serta merta, tidak di peroses dalam kepala nya sebab ha nya ada batu di dalam nya.

   Delete
  3. Kami x nak toingtoing toing lebih2 beb..kalo dah pengkhianat tu pengkhinatlh..ini bkn kes bilis..ini kes national interest..nak tanya seandainya ddapati dorang khianati pd ini negara..apakah jenis hukuman an yg dperuntukan..
   Jika dgantung sampai mati atau dtembak sampai mampos rasanya cukup sesuai..
   Hahahahaakeh kehkehtoing3khianat.

   Delete
  4. UEC adalah Api dalam sekam kata Prof Dato’ Dr. Teo Kok Seong   SEJARAH

   Pada tahun 1975, Unified Examinantion Certificate (UEC) telah diwujudkan oleh dua persatuan cina iaitu Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong) dan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong). Berikutan daripada pelancaran UEC ini, kedua-dua pemimpin daripada Jiao Zong dan Dong Zong telah dipanggil ke parlimen oleh Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu tidak lain dan tidak bukan Perdana Menteri ke-7 kita, Tun Dr Mahathir sendiri.

   Beliau meminta kedua-dua orang pemimpin tersebut untuk membatalkan pelaksanaan UEC. Ironinya, sudah 43 tahun UEC bersarang didalam aliran pendidikan di Malaysia dan menjadi satu isu yang tenggelam timbul. Sekali lagi isu UEC ini dibangkitkan apabila UEC ini menjadi salah satu daripada manifesto dalam PRU ke-14 kerajaan Malaysia yang baharu ini.

   JIAO ZONG & DONG ZONG

   Kedua-dua persatuan ini wujud pada tahun 1952 sebagai tindak balas kepada Ordinan Pendidikan 1952. Ordinan ini mengangkat Laporan Pendidikan Barnes. Barnes, seorang pegawai British diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa pendidikan pada tahun 1950 untuk mengkaji tentang pendidikan aliran melayu.

   Antara saranan Barnes dalam laporan beliau yang diangkat oleh Ordinan Pendidikan 1952 ialah beliau meminta untuk sekolah vernakular melayu, cina dan india dihapuskan dan mewujudkan sekolah kebangsaan berasaskan satu aliran sahaja sama ada menggunakan Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu.

   Berikutan perkara ini, Jiao Zong dan Dong Zong mengambil langkah untuk mempromosikan pendidikan dalam aliran Bahasa Mandarin supaya setaraf dengan Bahasa Melayu. Kedua-dua pertubuhan ini telah bergabung dan menukar nama kepada Dong Jiao Zong.

   UEC vs SISTEM PENDIDKAN KEBANGSAAN

   Mereka yang memilih untuk meneruskan pendidikan di sekolah menengah jenis kebangsaan cina yang menawarkan aliran UEC boleh disifatkan sebagai taksub dengan bahasa cina/mandarin. Kerajaan memberi kelonggaran pada peringkat pendidikan rendah untuk mereka yang ingin bersekolah di sekolah jenis kebangsaan cina. Tetapi, selepas menyelesaikan pendidikan di peringkat rendah, ada segolongan mereka yang tidak mahu untuk ke sekolah menengah aliran kebangsaan dan memilih untuk ke sekolah persendirian cina yang menawarkan UEC walaupun sudah berada dalam aliran vernakular peringkat rendah selama 6 tahun. Apakah sistem pendidikan negara begitu rendah nilainya di mata golongan-golongan ini ?

   Delete
  5. Terengganu Belanja RM80 Juta Untuk kebajikan Rakyat   Kerajaan negeri memperuntukkan hampir RM80 juta bagi memperkasakan kebajikan rakyat melalui Portfolio Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional Negeri.

   Pengerusinya, Hanafiah Mat berkata, perbelanjaaan itu diagihkan kepada beberapa agensi iaitu Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) sebanyak RM56 juta, Tabung Darul Iman (TDI) (RM10 juta), RM8 juta bagi Yayasan Pembangunan Keluarga(YPK) dan bantuan-bantuan am lain sebanyak RM5 juta.

   Menurutnya, sebanyak RM800,000 setiap bulan dibelanjakan untuk Tabung Darul Iman bagi menyalurkan bantuan kepada rakyat di bawah beberapa kategori meliputi bantuan sara diri tahunan, bantuan peralatan perubatan, bantian implan, bantuan susu dan lampin pakai buang dan bantuan musibah bagi meringankan penderitaan rakyat yang memerlukan perhatian segera terutama mereka yang berdepan musibah dan penyakit kritikal.

   “Pihak kami juga telah memperkasakan kebajikan dengan beberapa pindaan bagi menyenangkan pihak yang berurusan seperti Tabung Darul Iman atau Tabung Kronik tidak lagi memerlukan tandatangan sokongan daripada Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Kampung (JKKK) untuk sebarang urusan permohonan bantuan daripada kerajaan negeri.

   “Sebarang permohonan termasuk borang-borang yang berkaitan dengan permohonan yang dibuat hanya perlu diisi oleh pemohon tanpa tandatangan JKKK dan boleh dihantar terus kepada agensi berkaitan,” katanya ketika ditemui Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI), di pejabat beliau, di Wisma Darul Iman, hari ini.

   Sementara itu, untuk memperkasakan lagi portfolio beliau, Hanafiah berkata pihaknya juga bercadang untuk melantik pegawai dari kalangan bukan Melayu iaitu dari kaum Tionghua dan India bagi melancarkan lagi perjalanan pihak mereka dalam menjaga kebajikan rakyat yang terdiro daripada pelbagai bangsa di negeri ini.

   “Setakat ini, kita suah ada calon nama untuk menjadi wakil kaum India iaitu Dr, Balachandran dan masih menunggu nama dari kaum Tionghua. Ini termasuklah melantik seorang pegawai khas wanita supaya dapat melicinkan lagi peranan jawatankuasa ini,”ujarnya


   : Terengganu tak perlu janji 100 hari. Kini dah lebih 6 manifesto telah dilaksana.....

   Delete
  6. SAMBUNGAN : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA


   5. INI ADALAH GAMBARAN BAHTERA MELAYU MELAKA ABAD KE 15 YANG DIBERI NAMA MENDAM BERAHI….DALAM SEJARAH MELAYU SULATUS SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH ADA DICERITAKAN TENTANG BAHTERA SULTAN MAHMUD SHAH MELAKA INI…DIBINA SEKITAR 1453 DI BAWAH SELIAAN BENDAHARA DAN LAKSAMANA TUN TUAH…PANJANG 180 KAKI,,, LEBAR 36 KAKI…IA JAUH LEBIH PANJANG DAN BESAR DARIPADA FLOR DE LA MAR PORTUGIS…MEMPUNYAI 2 DEK..DEK DEPAN UNTUK NAKHODA DILENGKAPI 3 MERIAM…DEK BELAKANG ADALAH DEK DI RAJA…MEMPUNYAI 3 LAYAR DAN SERATUS DAYUNG..BOLEH MEMBAWA 400 PERAJURIT….SEMASA DI BAWAH KENDALIAN LAKSAMANA BAHTERA INI MEMBUAT 9 EKPEDISI BESAR…ANTARANYA KE MAJAPAHIT,,,MING ( CHINA ),,,SAILONG ( CEYLON ),,,SIAM UNTUK BELI 4 EKOR GAJAH DAN ISTANBUL UNTUK BELI MERIAM….SAYANGNYA PIHAK BERKUASA MELAKA SEKARANG TIDAK BERMINAT MEMBINA REPLIKA BAHTERA INI….YANG DIBINA REPLIKA FLOR DE LAR MAR…ALANGKAH HINANYA BANGSA YANG TELAH DIJAJAH BERBANGGA DENGAN PENJAJAH!!!!!


   6. ORANG PORTUGIS SEBENARNYA DI MASA ITU MASIH KOLOT,,,MEREKA TERJUMPA SEBUAH BENDA AJAIB DI ISTANA MELAKA…BILA DIPANDANG OBJEK TERSEBUT,,,,MUNCULLAH MUKA MANUSIA DI DALAMNYA…APABILA DITELITI BALIK,,,MUKA MANUSIA ITU ADALAH MUKA ORANG YANG MEMANDANG…RUPA-RUPANYA OBJEK ITU ADALAH CERMIN TETAPI ORANG PORTUGIS BARU PERTAMA KALI MELIHATNYA! JADI SIAPAKAN YANG KUNO DAN SIAPAKAH YANG LEBIH BERTAMADDUN?


   7. PARA PENGKAJI DI TAPAK ARKEOLOGI YANG DIIKTIRAF SEBAGAI TAPAK TAMADUN MANUSIA TERTUA DI ASIA TENGGARA MENEMUI BEBERAPA TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA DI SUNGAI KUNO YANG PERNAH MENGALIR DI KAWASAN BERSEJARAH “KEDAH TUA “ ITU BERIBU TAHUN DAHULU..PENEMUAN TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA TERSEBUT DIDEDAHKAN OLEH EXCO AGAMA, HAL EHWAL MASYARAKAT SIAM, PELANCONGAN DAN WARISAN,,,KERJA RAYA NEGERI DATO MOHD RAWI ABDUL HAMID….BUKAN SAHAJA DI TANAH MELAYU TAPI KAPAL-KAPAL MELAYU DITEMUI JUGA DI NEGARA-NEGARA LAIN OLEH PAKAR ARKEOLOGI…


   8. KAPAL-KAPAL GERGASI ALAM MELAYU DINAMAKAN JONG DIMANA PERNAH BERLAKU PERISTIWA JONG INI TIDAK PERASAN TERLANGGAR KAPAL PORTUGIS…DI NEGARA CHINA PULA JONG INI TIDAK DIBENARKAN BERLABOH DI PELABUHAN…INI MENGGAMBARKAN BETAPA MEGA/GERGASINYA JONG-JONG TERSEBUT…PERKATAAN JONG TELAH DIGUNA PAKAI DALAM BAHASA INGGERIS KEPADA JUNK….
   9. KERIS ADALAH SENJATA WARISAN PENINGGALAN NABI IBRAHIM AS KEPADA ANAK CUCU BAGINDA….BANGSA MELAYU ADALAH TERKENAL PEMBUAT KERIS YANG CUKUP SENI DAN HEBAT…TAMADUN MEREKA BERUSIA 4000 TAHUN….BERMAKNA MEREKA ADALAH HEBAT DALAM PEMBUATAN BARANGAN LOGAM…ADA KAJIAN YANG DIJALANKAN MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU DI NUSANTARA ADALAH PEMBUAT DAN PENGELUAR SENJATA-SENJATA API TERBAIK DI DUNIA MENEWASKAN BELANDA,,,PORTUGIS SERTA SEPANYOL….CATATAN-CATATAN PENGEMBARA DAN PEDAGANG AWAL EROPAH DAN CINA JUGA MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN NUSANTARA YANG MENGELILINGI KERAJAAN MELAYU MELAKA KETIKA ITU ADALAH PENGELUAR-PENGELUAR UTAMA MERIAM-MERIAM HEBAT DAN BERKUASA DI DUNIA SEPERTI KESULTANAN BRUNEI,,KESULATANAN PATTANI,,,KESULTANAN SULU DAN BEBERAPA KERAJAAN MELAYU LAIN DI ASIA TENGGARA….MALAHAN KERAJAAN TURKI OTHMANIAH JUGA PERNAH MEMBELI MERIAM-MERIAM YANG BERKUALITI DARIPADA KERAJAAN KESULATANAN MELAYU DI NUSANTARA….


   10. ANGKATAN LAUT PORTUGIS PERTAMA YANG MENYERANG MELAKA DIKETUAI OLEH GONZALO PAREIRA…DENGAN KEKUATAN 7 BUAH KAPAL,,,10 BUAH GALI PANJANG DAN 13 BUAH FUSTA,,,ANGKATAN PAREIRA INI TIDAK SEMPAT MENGINJAK KAKI KE BUMI MELAKA KERANA KEHANDALAN TUN HASSAN TEMENGGUNG DAN KEBIJAKSANAAN BENDAHARA MELAKA ,,,PORTUGIS GAGAL…NAMUN PORTUGIS YANG PADA AWALNYA DATANG BERDAGANG PADA 1509,,,MULA MENCARI TITIK KELEMAHAN KERAJAAN MELAYU ISLAM MELAKA…AKHIRNYA KERAJAAN MELAKA TUMBANG PADA TAHUN 1511…

   Delete
 7. omar daud...meh aku habaqkan kat hang satu analogi pagi ni..nak tak??

  Makan di kedai Nasi Ayam tadi. Minta Nasi Harapan 2 set, sambal lebih.

  Penjual tanya, "Nasi Harapan apa pulak ni Bang? Tak pernah dengar pun"

  Saya jawab, "Oooo Kerajaan belum jenamakan semula ka? Kalau begitu, bagi Nasi Ayam 2, sambal lebih."

  Rakyat pun pelik...Tidak pasti apa yang tidak kena dengan nama Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) ataupun Pusat Transformasi Bandar (UTC) sehingga hendak dijenamakan semula. Takkan hendak dijenamakan sebagai MTC pulak atau Pusat Transformasi Mahathir atau Pusat Transformasi Harapan?

  Kita faham jika Kerajaan Pakatan Harapan amat fobia atau takut dengan jenama '1Malaysia'. Namun, nama Pusat Transformasi Bandar / Luar Bandar langsung tidak sedikitpun mempunyai ciri-ciri mana-mana parti politik.

  Adakah dengan penjenamaan semula kesemua produk dan idea Kerajaan Barisan Nasional (BN), Rakyat akan lupa asal usul pengasas atau penciptanya? Senang sungguh Kerajaan Pakatan Harapan memerintah. Curi, jenamakan semula dan kekalkan. Bersungguh-sungguh rupanya Kerajaan Pakatan Harapan mahu memadamkan 'Legasi Najib Razak'.

  Kalau rakyat labelkan kerajaan PH ni kerajaan cetak rompak, kitar semula dan kerajaan Fotostat, marah pulak..tapi nampak gayanya itulah yang berlaku sekarang ni. Menteri2 badutnya lagi uneducated( meminjam kata2 pengerusi Khazanah yang dilantik oleh PM ke 7 baru2 ni), macam blur dan tak tau apa nak buat .Taunya hanyalah buat lawak bodo dalam parlimen. Masih kekal dengan mentaliti pembangkang walaupun dah jadi kerajaan.

  Kesimpulannya, nasib baik Nasi Ayam bukan produk atau nama yang dibuat oleh DS Najib Razak. Kalau tidak, sudah pasti semua penjual Nasi Ayam terpaksa menjenamakan semula sebagai Nasi Harapan,

  Nota Kaki - Satu lagi 'u-turn'. Daripada dibatalkan, kini jadi ditangguhkan. Fuyoo...untunglah jadi menteri dalam kabinet kayu reput PH ni, makan gaji dan elaun buta aje setiap bulan !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kah kah kah kah kah.... Sebelum PRU dulu bukan main macai-macai tomato mendendangkan gurindam 'Batalkan ECRL'.. 'Batalkan MRT3'.... 'Batalkan HSR'. Antaranya Rapussy Ramlikutty....yang gila jawatan dan pangkat tu.

   Kini, apa sudah jadi.???? Jilat balik ludah kamu tu.... Batalnya tidak tapi ditangguhkan... Nak runding dulu untuk letak kroni masuk projek. Ramai dah menganga macam anak burung tunggu ibunya memberi makan cacing !!

   Nanti datang sang hero berunding letak harga tinggi dua kali ganda dari kerajaan BN tetapkan dulu... Dapat kurang 47% pun macai tomato dah CUKURRRRRR...... Alasan hutang negara tinggi pun dah boleh ditomatokan...

   Yeaaahhh...Mari kita gelek flip-flop....dan buat U-Turn ramai2 yeer!!

   Muahahahahahahahahahaha...keh..keh..keh..Harrk..Tuii!!

   Delete
  2. Kali ini GENG NAJIB AL JIBO menanya "nak tak?"

   Begitu lah frame of mind nate' ini yang sudah sedar pembaca tak minat dengan mulut celupar nya. Dia sudah hilang jatidiri, hilang confidence.

   Sekarang aku tibai cara dan bentuk komen dia, substance nya (kalau ada) akan aku bantai kemudian.

   Mahu dia berhenti menyonyot barang NAJIB AL JIBO walau pun si Mamat itu dah tersungkur. Siapa yang interpretasi "barang" itu ia lah jari si NAJIB AL JIBO, ikut suka lah. GENG NAJIB AL JIBO menyonyot barang itu mcm budak kecik.

   Komen nya selalu mengarut. Contoh nya cakap pasal Nasi Harapan, masakan yang selalu di makan nya ia lah Nasi Kengkang. Mak Badak punya.

   Delete
  3. Ada benar jugak kata geng najib ni pasal rebranding tu. Kekalkan sesuatu yang bermanfaat utk rakyat walau dibuat di zaman najib lanun.

   Utc dan rtc tu tak payah tukar nama...kekalkan nama sedia ada. Part 1malaysia tu boleh tukar pakai slogan lain..!

   Nampak gaya GN pun agak rasional sikit sekarang. Tahniah la.. hehe

   Delete
  4. Sokong juga..yg baik kita ambik pakai..legasi kita hapuskan..
   Thats the way a ah a ah..

   Delete
  5. Calon Pakatan Harapan langgar Seksyen 3 & 7 di bawah Akta SPRM   BERSIH membidas pesta durian anjuran sebuah koperasi berkaitan kerajaan Selangor di kawasan pilihan raya kecil Sungai Kandis, yang bakal menampilkan Menteri Besar, Amirudin Shari dan calon PKR, Zawawi Ahmad Mughni.

   Menurut hantaran oleh Koperasi Hijrah Selangor (Kohijrah) di Facebook “kita belanja durian kampung dari Batu Kurau, Perak” sempena perasmian karnival trak makanan di Seksyen 32, Shah Alam.

   Hantaran itu menyebut Amirudin akan melancarkan program berkenaan, yang juga akan menampilkan Zawawi sebagai "jemputan khas".

   Kohijrah dikaitkan dengan Hijrah Selangor, yang adalah program mikro kredit untuk usahawan oleh kerajaan negeri Selangor.

   BERSIH berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa program itu adalah satu amalan korupsi dan bertentangan dengan undang-undang pilihan raya.

   “BERSIH 2.0 menolak amalan korupsi tersebut, dan sekiranya diadakan, ia bertepatan dengan salah laku pilihan raya di bawah Perkara 8 Akta Kesalahan Pilihan Raya kerana melibatkan penjamuan untuk mempengaruhi undi daripada para pengundi.

   “Dengan menjadikan Kohijrah sebagai penganjur, ia bukan sahaja satu bentuk konflik kepentingan, bahkan ia juga satu bentuk penyalahgunaan jentera kerajaan untuk membantu kempen Zawawi Mughni, calon PKR yang merupakan salah satu parti komponen bagi pakatan pemerintah di Selangor, iaitu Pakatan Harapan,” katanya.

   Sehubungan itu, BERSIH menuntut agar program itu dibatalkan segera, dan untuk Amirudin dan Zawawi tampil memberikan penjelasan kepada umum tentang program itu.

   Katanya, jika program ini tidak dibatalkan dan aktiviti “belanja durian” itu diteruskan semasa kempen pilihan raya, SPRM perlu menyiasat dan mengambil tindakan selaras dengan Seksyen 3 dan 7 di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

   BERSIH menggesa semua pihak untuk mengelakkan diri daripada amalan penipuan pilihan raya,
   termasuk penjamuan makanan.

   “Jikalau agensi kerajaan ingin meganjurkan program yang melibatkan calon pilihanraya, semua calon-calon yang bertanding patut di jemput dan diberikan layanan yang saksama.

   “Semua agensi-agensi kerajaan patut bersikap neutral dan tidak berpihak kepada mana-mana pada setiap masa,” kata BERSIH.

   Kumpulan NGO pemantau pilihan raya itu turut mengingatkan HARAPAN untuk menegakkan manifesto yang dijanjikan untuk membanteras rasuah di Malaysia, dan rakyat mengundi mereka untuk menyingkirkan kerajaan yang korup.

   Pilihan raya kecil 4 Ogos ini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Zawawi, calon BN, Datuk Lokman Noor Adam dan calon bebas K Murthy.

   Kerusi DUN Sungai Kandis kosong susulan kematian penyandangnya, Mat Shuhaimi Shafiei, 50, pada 2 Julai lalu akibat kanser limfoma.

   Pada PRU-14, DUN Sungai Kandis menyaksikan pertembungan empat penjuru dengan Mat Shuhaimi mempertahankan kerusinya apabila mengalahkan calon BN, Datuk Kamaruzzaman Johari; calon PAS, Mohd Yusof Abdullah; dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin.

   Mat Shuhaimi meraih 23,998 undi dengan majoriti 12,480 undi, mengalahkan Kamaruzzaman (11,518 undi), Mohd Yusof (7,573 undi) dan Hanafiah (76 undi).


   : Semasa belum berkuasa sangat mudah menegur kesilapan orang, tapi bila berkuasa nampaknya kita sendiri pulak buat salah dan tak tepati janji manifesto ....

   Delete
  6. Reputasi S'ngor terjejas dakwaan kronisme, kata MP PKR
   Alyaa Alhadjri | Diterbitkan 29 Jul 2018, 9:32 malam | Dikemaskini 29 Jul 2018, 9:33 malam

   A+ A-
   Pemimpin kanan PKR mendesak kepimpinan di Selangor menyiasat dakwaan kronisme dan nepotisme di dalam parti kerana ia berpotensi untuk menjejaskan reputasi kerajaan negeri.

   MP Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata walaupun beliau tiada maklumat mengenai dakwaan yang dibuat pemimpin AMK Selangor yang meletak jawatan daripada parti itu, namun terdapat asas bagi kepimpinan negeri untuk menyiasat perkara berkenaan.

   "Saya tidak ada maklumat tapi mengikut apa yang mereka kata, saya harap kerajaan Selangor siasat sebab tuduhan disebut agak serious.

   "Ia melibatkan bukan sahaja masalah imej tapi mungkin juga salah laku kewangan dan sebagainya," kata Johari kepada pemberita selepas suatu majlis di Ampang yang mengumumkan pasukan Rafizi Ramli dalam pemilihan PKR akan datang ini.


   Johari berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peletakan jawatan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor Syed Badli Shah Syed Osman dan Ketua AMK Sabak Bernam Abdul Mutalib Ahmad kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan kepimpinan negeri.

   Semalam, Mutalib, menyatakan kekesalan kerana mendakwa tiada seorang pun belia dari Sabak Bernam dilantik sebagai ahli majlis tempatan dan mendakwa "taktik kotor dan kronisme telah menjadi kanser di parti" dan oleh itu memutuskan untuk meletak jawatan daripada PKR.

   Terdahulu semasa majlis itu, Johari diumumkan Rafizi sebagai pesaing untuk jawatan naib presiden PKR.

   Delete
  7. SIRI AKHIR : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   11. JAWAPAN KEPADA SOALAN DI ATAS IALAH KERANA KERAJAAN ISLAM MELAKA SUDAH MULA MELUPAKAN AJARAN ALQURAN SUPAYA BENAR-BENAR BERIMAN DENGAN TIDAK MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR DAN BERWASPADA KEPADA MUNAFIK/HIPOKRIT..APABILA KESULTANAN MELAKA TELAH MEMBERIKAN KEDUDUKAN DAN JAWATAN KEPADA ORANG ASING DAN AKHIRNYA MEREKA MEMECAHKAN RAHSIA KERAJAAN KEPADA MUSUH….MEREKA JUGA TIDAK BERTAKWA DENGAN BERINTEGRITI DALAM AMALAN HARIAN SEPERTI MENGAMALKAN RASUAH DAN KRONISME SERTA MENGIKUT KELEMAHAN DIRI…SIKAP DAN AMALAN YANG SAMALAH YANG MENYEBABKAN EMPAYAR AGUNG OTTHMANIAH TUMBANG…


   12. PORTUGIS DENGAN SEMATA-MATA KEKUATAN TENTERA MEREKA TENTU SAMA SEKALI TIDAK DAPAT MENGALAHKAN KERAJAAN MELAKA YANG TERLALU TEGUH,,,KUAT DAN HEBAT…TAPI PORTUGIS MENDAPAT SOKONGAN DARI TALIBARUT DAN PENGKHIANAT DARIPADA KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU YANG LAIN DENGAN MENGHANTAR ARMADA MEREKA…ANALISA LEBIH MENDALAM PERLU DIBUAT UNTUK MENGENAL PASTI MANAKAH KERAJAAN-KERAJAAN TERSEBUT YANG TERLIBAT DALAM MENJATUHKAN KERAJAAN MELAKA….KERAJAAN-KERAJAAN YANG DITUDUH MUNGKIN KERAJAAN MELAKA SENDIRI KERANA SABOTAJ DARI DALAM ,,,KERAJAAN PAHANG,,,KERAJAAN RIAU-LINGGA DAN KERAJAAN JOHOR…KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU INI TELAH BERGABUNG DI BAWAH ARAHAN PORTUGIS UNTUK MENAWAN MELAKA…

   Delete
 8. Kalau dgn Melayu, ada saja nak cari pasal & nak tangkap. Kalau dgn puak kafir, asyik lepas saja. Menghina agung & raja2 Melayu, menghasut perkauman dibiar je. Mmg kerajaan baru ini tidak dapat memberi manafaat kpd Melayu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kengkawan di akhirnya satu puak bani melayu yang dicanang canangkan membela islam di malaysia dihumban juga ke longkang, malah bani melayu tersebut turut dihina dan dikeji sang kepalanya ...maka melalaklah macai2 nya yang tidak bertuan hahahaha

   Delete
  2. Wahai Mamat yang mungkin jugak GENG NAJIB AL JIBO yang biasa nya menulis di atas berbagai nama termasuk Anoni,

   Bodoh nya kamu tak sedarkan bahawa NAJIB AL JIBO sebat berbilion duit rakyat RM2.6 bilion masuk akaun bank nya, rakyat jelata tidak merasa satu sen pun.

   Dah mencuri, merompak dan melanun duit rakyat, kamu tak mahu dia di tangkap?

   Fikiran begitu kamu patut masukkan kepala kamu dalam baldi berair atau curah air ke muka kamu sikit sikit mcm water boarding. Amacam, bole?

   Delete
  3. Himpunan Desak Ramasamy Letak Jawatan   Sahabat NGO Islam di sekitar Pulau Pinang hadir memberikan sokongan tanpa mengira fahaman politik & agama kepada Himpunan Desak Ramasamy letak jawatan. Dianggar sekitar 7000 berhimpunan sepanjang jalan untuk himpunan ini.
   Ramasamy didukung mereka yang Pro-LTTE di Malaysia dan Ramasamy menyanjung tinggi pengganas seperti pengasas LTTE iaitu Prabakharan.

   Kita tidak mahu mana-mana ekstrimis berleluasa di Malaysia tanpa mengira apa jua agama, bangsa dan parti politiknya.   Pihak NGO Islam sempat menyampaikan memorudum kepada wakil kerajaan Pualau Pinang.


   : Tahniah NGO Islam dan ada bukan Islam di Pulau Pinang priihatin tentang kedaulatan negara kita..

   Delete
  4. Kenapa “kenyataan media” Menteri Pendidikan hanya dalam Bahasa Cina?   Menurut rakan-rakan media, Menteri Pendidikan YB Dr. Maszlee hanya mengeluarkan kenyataan media yang menyentuh isu “peruntukan kerajaan untuk sekolan persendirian Cina” dalam Bahasa Cina sahaja, sebagai tambahan kepada jawapan bertulis pertanyaan lisan saya di Dewan Rakyat. Keadaan ini sangat menakjubkan!

   Sebagai seorang Menteri, Dr. Maszlee tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan media berbahasa Cina sahaja memandangkan ianya bersangkut-paut dengan urusan parlimen.

   Kenapa perlu berbuat demikian?

   Ini adalah perkara serius yang merupakan penjelasan kepada jawapan asal di Parlimen di mana penjelasannya membawa maksud yang bercanggah dengan jawapan asal yang dibentangkan.

   Tindakan sebegini tidak selaras dengan polisi untuk memartabatkan Bahasa Kebangsanan, malahan ianya juga disifatkan sebagai tidak menghormati Bahasa Malaysia yang merupakan bahasa rasmi kerajaan.

   Yang peliknya kenapa YB Menteri Pendidikan tidak berani membuat kenyataan rasmi dalam Bahasa Malaysia atau memperbetulkan jawapan di parlimen melalui kaedah terbaik iaitu mengemukakan Pernyataan Menteri “Minister’s Statement” dalam Bahasa Malaysia di Dewan Rakyat?


   : Pakatan Harapan merosak negara apabila terpaksa membayar balik budi kepada masyarakat Cina

   Delete
  5. ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. PLURALISME/LIBERALISME/SEKULARISME LAHIR AKIBAT PEMBERONTAKAN BARAT TERHADAP BIBLE/GEREJA YANG MENOLAK SAINS DAN TEKNOLOGI YANG BERKEMBANG BEGITU PESAT DARI DUNIA ISLAM KETIKA ITU..BERIKUT ADALAH KEMAJUAN-KEMAJUAN SAINS/TEKNOLOGI DICAPAI OLEH SAINTIS ISLAM YANG TELAH MENGUBAH DUNIA SEPERTI YANG KITA NIKMATI HARI INI…

   2. NABI MUHAMMAD SAW MERUPAKAN INSAN PERTAMA MENGGUNAKAN KAYU SUGI DARIPADA POKOK MISWAK SEBAGAI BERUS GIGI UNTUK MENYEGARKAN NAFAS…IA MENJADI ASAS KEPADA PENCIPTAAN BERUS GIGI…EKSTRAK DARIPADA MISWAK DIBUKTIKAN 20 KALI GANDA LEBIH BERKESAN DARIPADA PUDINA BIASA...KITA DIAJAR PENJAJAH MENGGOSOK GIGI 2 KALI SEHARI SEDANGKAN BAGINDA MENGGOSOK BEGITU KERAP…OLEH ITU MUSLIM SEPATUTNYA MENGGOSOK GIGI SEKURANG-KURANGNYA 5 KALI SEHARI SETIAP KALI SEBELUM MENUNAIKAN SOLAT…

   3. AL KHINDI DALAM RISALAHNYA YANG BERTAJUK “ SEBUAH MANUSKRIP DALAM MENTAFSIR MESEJ KRIPTOGRAFHI”MENERANGKAN BAGAIMANA PEMBACAAN TULISAN RAHSIA DILAKUKAN…BELIAU MERUPAKAN ORANG PERTAMA MEMBERIKAN PENERANGAN BERKENAAN KRIPTOGRAFI..DALAM RISALAH ITU BELIAU JUGA MENGHURAIKAN KAEDAH ANALISA KEKERAPAN YANG PERTAMA DI DUNIA…


   4. AL KHAWRIZMI MERUPAKAN AHLI MATEMATIK ISLAM PERTAMA SEKALI MENCIPTA ALGEBRA…BELIAU JUGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MEMBERI IDEA PENGGUNAAN NOMBOR..SELAIN ITU AL KHAYYAM DAN SHARAF AT DIN AT TUSI JUGA MENYUMBANGKAN DALAM BIDANG MATEMATIK DENGAN MEMPERKENALKAN GEOMETRI ALGEBRA DAN MENYELESAIKAN PERSAMAAN KUBIK…SUMBANGAN MEREKA TIDAK TERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA DENGAN MEMPERKENALKAN SISTEM PERNOMBORAN BERANGKA OLEH AL KHAWRIZMI DAN AL KHINDI..

   5. PAKAR PERUBATAN DARI GREEK ADALAH ORANG PERTAMA YANG MENGKAJI PEREDARAN DARAH DARI KANAN KE VENTIKEL KIRA JANTUNG MELALUI LALUAN SEPTUM….NAMUN TEORI INI TELAH DIBUKTIKAN OLEH AHLI PERUBATAN SYRIA,,IBNU AN NAFIS DENGAN RAMALANNYA YANG TEPAT MENGATAKAN BAHAWA DARAH BERGERAK DARI KANAN KE VENTRIKEL KIRI MELALUI PARU-PARU…TAMBAH BELIAU LAGI,,,DARAH YANG MELALUI PARU-PARU ITU DICUCI UNTUK DIGUNAKAN KEMBALI OLEH BADAN….TEORI OLEH IBNU AN NAFIS TIDAK DIBERI PERHATIAN SEHINGGALAH ABAD KE 20..

   6. SAINTIS PERTAMA YANG MEMPERKENALKAN PROSES PENAPISAN YANG MEMISAHKAN BEBERAPA JENIS CECAIR MERUPAKAN AHLI KIMIA ISLAM TERKEMUKA DAN DIBERI GELARAN “BAPA KIMIA” IAITU JABBIR BIN HAYYAN…PROSES PENAPISAN ALKEMI YANG SANGAT BERGUNA DAN DIGUNAKAN SECARA MELUAS SEHINGGA KE HARI INI SEPERTI PENYEJATAN,,,PENAPISAN,,,PENULENAN,,,PENGOKSIDAAN,,,DAN PENGHABLURAN OLEH BELIAU…


   7. KETIKA DALAM PEMERINTAHAN EMPAYAR OTTOMAN,,IBRAHIM EFENDI SEORANG ARKITEK ISLAM TELAH MENCIPTA KAPAL SELAM PERTAMA DI DUNIA YANG DIBERI NAMA “TAHTELBAHIR” PADA TAHUN 1720M…SEORANG BERNAMA HUMAYUN IAITU PENULIS OTTOMAN MEMBANDINGKAN KAPAL SELAM INI DENGAN SEEKOR BUAYA DALAM BENTUK MESIN YANG BOLEH TENGGELAM DALAM AIR DAN MEREKA YANG BERADA DI DALAMNYA BERNAFAS MELALUI PAIP…

   8. AL ZAHRAWI MERUPAKAN SEORANG PAKAR BEDAH ISLAM YANG TELAH MEMPERKENALKAN PEMBEDAHAN KEPADA DUNIA…DI GELAR SEBAGAI BAPA PEMBEDAHAN,,,DOKTOR HEBAT INI TELAH MENCIPTA BERATUS-RATUS PERALATAN BEDAH YANG ANTARANYA MASIH KEKAL DIGUNAKAN SEHINGGA KINI DALAM PEMBEDAHAN MODEN SEPERTI GUNTING TEPAT,,,JARUM,,,GERGAJI TULANG DAN BANYAK LAGI…BUKU PERUBATAN YANG SANGAT TERKENAL DAN BERPENGARUH DALAM BIDANG PERUBATAN IAITU KITAB AL TASRIF YANG MERANGKUMI RAWATAN BERATUS-RATUS PENYAKIT DAN PELBAGAI KAEDAH PEMBEDAHAN DITULIS OLEH SAINTIS ISLAM INI….

   Delete
  6. Anonymus. Hang jgn nak jadi batu api cuba nak bagi rakyat yg undi PH di PRU baru2 ni termakan dgn hasutan jahat keji kau tu ye!. Bila mana pula kjaan biarkan the non-Malays and the non-Moslem, lepas gitu ajer setelah mnghina dan memperlekeh kan hal2 berkatian agama Islam. Tu Namwee kan dulu pun pernah kena tangkap fasal hina Islam . KEmudian ada beberapa org bkn islam lagi ditangkap dan dikenakan hukuman sbb menghina Islam. Yg aku tau sejak dari zaman Najib, takde pula org2 melayu.islam terutama di puak2 ameno yg "buat fitnah cuba lagakan melayu islam dan bkn islam di negara ini (berkali2, dihasut tentang lamabang sabit di Gereja lah,peristiwa kepal lembu di lempar dlm masjid dan mcam2 lah)takde pula org2 melayu atau india moslem yg lebih melayu dari melayu (hanya kerna berbinkan dan berbinti kan dlm butir2 kad pengenalan) ditangkap atau dikenakan denda. Ada satu kes tu , sekumpulan pemuda melayu ditangkap dan dibcarakan kerna memnusnahkan kuil dan berhala2 hindu dlm temple hindu di Pantai dalm , KL suatu ketika dulu

   Delete
 9. Sobat2 ku..semoga anda semua sihat sejahtera di pagi yng barakah ni.

  Majoriti rakyat di negara ni berasa teramat2 pelik dengan hal ni. Lagu ‘Kita Punya Malaysia’ nyanyian Bunkface dipilih sebagai lagu rasmi sambutan kemerdekaan kali iniMenteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Gobind Singh Deo berkata, lagu ciptaan Sam Bunkface itu dipilih kerana mempunyai mesej perpaduan, ketinggian jati diri dan mengingatkan pendengar bahawa negara ini kepunyaan semua rakyat. Kata beliau dipetik media Selangorkini.

  Lagu ini memang berbeza dengan lagu tema Hari Kebangsaan sebelum ini kerana lagu ini lebih 'menangkap' pendengar dan lebih bertenaga dari nada dan rimanya.

  Rakyat , khususnya warga Felda, petani , pesawah dan nelayan tertanya-tanya kenapa tajuk yang digunakan 'Kita Punya Malaysia'? Kenapa tidak guna 'Malaysia Kita'? Malaysia Kita diterjemahkan juga mempunyai makna 'Our Malaysia'. Hukum 'subject' dan 'predicate' macam agak hancur dalam tema ini.

  Nampak macam tajuk 'Kita Punya Malaysia' seolah-olah ditulis oleh Ah Beng yang mengambil peperiksaan UEC yang keliru tentang penggunaan Bahasa Malaysia dengan betul. Mungkin kementerian agak 'terbulu-bulu' sehingga terlepas pandang perkara seperti ini kot!!!

  Muahahahahahahahahahaha...keh..keh..keh..Harrk..Tuii!!


  ReplyDelete
  Replies
  1. Sahabat semua akhirnya melayu paling hina di malaysia tumbang jua di kaki rakyat....tumbang ke bumi laki bini yg hina sekali najib dan rosmah

   Delete
  2. GENG NAJIS AL JIBO masih lagi sakit TB, kahak dan meludah depan khalayak ramai mcm apek ultra kiasu ungrateful ingrate coolies pendatang.

   Dia patut jumpa doktor pakar sakit TB. Jugak doktor pakat sakit otak sebab ketawa keseorangan in public like a madman.

   Delete
  3. Malangnya nasib tanah air kita ini. Rasanya belum pernah lagi lagu tema sambutan Hari Kebangsaan diangkat daripada lagu komersial.

   Agak2nya lah... apakah agendanya yang tersembunyi dalam pemilihan lagu ni? Sedangkah lagu komersial ini walau macam mana bagus pun, ia tetap bersifat menghibur dan melekakan serta kurangnya membawa kepada maksud penghayatan apatah lagi pengajaran yang berguna kepada rakyat.

   Malah lirik² lagu komersial ni walaupun lagu itu bertemakan patriotik masih tidak mampu untuk mengungkap pengertian kecintaan terhadap tanah air secara mendalam.

   Jika ingin menggunakan juga lagu² komersial sebagai lagu tema, mengapa tidak dipilih lagu yang benar² mempunyai kualiti dan maksud yang cukup jitu lagi berkesan bagi menguatkan jati diri seperti lagu Bahtera Merdeka (Dato Ahmad Jais), Bapak (Dato Sudirman Hj Arshad) atau Zapin Malaysia (Tan Sri P Ramlee & Puan Sri Saloma).

   Lagu2 seperti ni akan membangkitkan emosi dan menggamit perasan cinta negara yang cukup2 tinggi dalam kalangan rakyat.Apa tah lagi, anak2 muda , khususnya mengambil sikap enteng dan tak kisah dengan kemerdekaan negara. They take things for granted..itu dalam kalangan orang melayu..bangsa depa apatah lagi!!! Aku teringat dalam tahun 60an dan awal 70an semasa remaja dulu..kami semua tak kira bangsa di sekolah, menunggu dengan penuh rasa tak sabar2 untuk menyambut hari kemerdekaan. tapi sekarang ni ..kalau tengok dah jauh hilangnya semangat tu dalam kalangan rakyat Msia..khususnya kaum depa tu. Kalau negara adh tergadi kepada depa..barulah kita nak bukak maat..dah terlambat lah kan. Sangat tepat perumpamaan dulu tu..Tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pulak tempat bermain.

   Fikir2kan lah wahai sobat2 sebangsa ku...demi kelangsungan negara dan bani melayu tercinta ini !!

   Delete
  4. Polis: Himpunan Ummah di KL contoh baik perhimpunan aman
   Bernama | July 29, 2018
   Timbalan Ketua Polis Negara, Noor Rashid Ibrahim berkata pihaknya dapat menjalankan tugas dengan baik dan mendapat kerjasama peserta perhimpunan yang hadir.

   Himpunan Kebangkitan Ummah yang diadakan di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, semalam bertujuan mempertahankan kepentingan dan hak orang Melayu serta Islam.

   JOHOR BAHRU: Polis berharap Himpunan Kebangkitan Ummah yang diadakan di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur, semalam menjadi contoh baik kepada penganjuran perhimpunan aman oleh badan bukan kerajaan.

   Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata ini kerana pihaknya dapat menjalankan tugas dengan baik dan mendapat kerjasama peserta perhimpunan yang hadir.

   “Himpunan semalam berjalan dengan lancar, orang ramai yang hadir juga memberi kerjasama yang baik kepada polis. Kehadiran kami jangka dalam 3,500 hingga 4,000 orang awam terlibat dan semuanya berjalan mengikut peraturan.

   “Kami berharap perhimpunan seperti ini dapat dijadikan contoh baik bagi memudahkan tugas PDRM. Kami juga berharap peserta perhimpunan patuh pada peraturan dan tidak mengganggu orang ramai,” katanya selepas menghadiri Majlis Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara kepada 400 pesara polis oleh Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, hari ini.   Rashid berkata, antara yang hadir ke himpunan itu adalah bekas penasihat sosio budaya kerajaan, Tan Sri Rais Yatim dan bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan.

   Menurutnya, penganjur perhimpunan turut memaklumkan polis program berkenaan dan polis mengambil langkah sesuai bagi memastikan perjalanan trafik sepanjang program berkenaan lancar.

   Sementara itu, Rashid berkata, penganugerahan PJPN merupakan istiadat amat penting dalam PDRM bagi menghargai jasa dan pengorbanan anggota serta pegawai kepada tanah air.

   Beliau berkata, di Johor sahaja, sehingga hari ini terdapat lebih kurang 8,000 pesara polis menetap di negeri ini.

   “Ada dalam kalangan pesara ini telah pencen lebih 30 tahun, yang kita raikan pada hari ini bagi memberi pengiktirafan kepada pengorbanan mereka, terutamanya pada zaman darurat dan kedatangan komunis suatu ketika dahulu.

   “Hari ini, kami meraikan 400 pesara yang 100 daripada mereka ini masih berkhidmat dalam jabatan, manakala selebihnya akan kami sampaikan secara berperingkat.”

   Delete
  5. Meminjam kata2 hikmat sdra seperjuangan, 'MakoFSA 1 August 2018 at 06:03'.

   MAKHLUK YG HINA IALAH YG TUNDUK PD BINI HINGGA JAHANAM NEGARA..HINGGA DIKATAKAN TERBUNUHNYA SEORANG JELITAWAN.

   MAKHLUK YG HINA IALAH YG BARU 2 BULAN BERKUASA JD PM SUDAH MERANCANG MCM2 ROMPAKAN.

   MAKHLUK YG HINA IALAH MERASA MASIH MUDA TP KALAH DGN SEORG TUA DLM GELANGGANG

   KITA TAK HINA SESEORG KERANA BOTAKNYA..ATAU KEPITNYA... TIDAK SAMA SEKALI.

   secara jenayah sudah terdedah...masih ada sifat hina utk hina org lain.

   klu setakat bahasa mnjadi halangan dlm hubungan dgn pihak pertahanan luar negara.. apa ada masalah..kita blh upah penterjemah dr monggolia. dn kita pasti tk tipu bayaran upah beliau itu.

   yg hina ialah org yg tipu komisyen org lain malah dibunuh org itu. hina dn zalim.

   Delete
  6. SAMBUNGAN : ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME   9. TEKNIK INOKULASI ATAU VAKSINASI YANG DIKATAKAN TELAH DICIPTA OLEH EDWARD JENNNER DAN LOUIS PASTEUR ADALAH TIDAK BENAR….IA SEBENARNYA TELAH DICIPTA OLEH SAINTIS ISLAM UNTUK MERAWAT PENYAKIT CACAR DI TURKI YANG DIPERKENALKAN KE EROPAH OLEH ORANG TURKI…CACAR LEMBU DIGUNAKAN UNTUK MEMVAKSIN KANAK-KANAK DI TURKI BAGI MERAWAT PENYAKIT CACAR 50 TAHUN SEBELUM BARAT MENEMUKAN TEKNIK ITU….SAINTIS ISLAM JUGA MEMPERKENALKAN PROSES AWAL MENGGUNAKAN TUMBUHAN SEBAGAI UBATAN UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT…IBNU SINA SEORANG SAINTIS TERKEMUKA ISLAM TELAH MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG SANGAT BESAR DALAM BIDANG PERUBATAN DENGAN BUKUNYA “AL QANUN FII TIB” YANG MENERANGKAN BEBERAPA KAEDAH FARMAKOLOGI SERTA BERATUS-RATUS JENIS UBAT…SAINTIS ISLAM JUGA MENCIPTA MERKURIK KLORIDA YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUH LUKA….

   10. ANTARA SUMBANGAN LAIN SAINTIS ISLAM DALAM BIDANG MATEMATIK MERUPAKAN PERSAMAAN KUADRATIK YANG DICIPTA OLEH AHLI METAMATIK PARSI IAITU ABDUL WAFA BUZJANI…BELIAU JUGA BANYAK MEMBANGUNKAN PERSAMAAN QUADRATIK LAIN DAN BANYAK DARIPADANYA MASIH DIGUNAKAN SEHINGGA KINI…ILMU MATEMATIKNYA SANGAT HEBAT BELIAU DAPAT MENYELESAIKAN 13 BENTUK PERSAMAAN KUBIK…..


   11. AHLI FIZIK ISLAM IBNU SAHAL MERUPAKAN ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MENCIPTA HUKUM SNELL YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCARI HUBUNGAN ANTARA SUDUT TUJU DAN PEMBIASAN…BELIAU MEMBENTANGKAN PELBAGAI JENIS BENTUK KANTA YANG MENUMPUKAN CAHAYA TANPA PENYIMPANGAN GEOMETRI DALAM NASKAHNYA “ON BURNING MIRRORS AND LENSES”…BELIAU JUGA ADALAH PENCIPTA KANTA ASFERA….

   12. JIKA ANDA MENGAMBIL GAMBAR ATAU BERSELFIE,,,ANDA PATUT BERTERIMA KASIH KEPADA AHLI SAINS ARAB YANG BERNAMA IBNU AL HAYTAM…BELIAU BUKAN SAHAJA MENYUMBANG DALAM BIDANG MATEMATIK,,,,ASTRONOMI DAN FIZIK,,,BELIAU MALAH TELAH MEMBERIKAN PERUBAHAN KEPADA BIDANG OPTIK….KAMERA PINHOLE ( KAMERA DENGAN APERTURE PINHOLE TANPA KANTA ) DICIPTA OLEH BELIAU MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BELIAU TEMUI KETIKA MEMBUAT KAJIAN MENGGUNAKAN CAHAYA YANG DIPANCARKAN MELALUI LUBANG PADA TINGKAPNYA DAN MEMBUAT KESIMPULAN BAHAWA SINAR CAHAYA AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM JIKA LUBANG ITU SEMAKIN KECIL….BELIAU JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA SINAR CAHAYA BUKAN MENINGGALKAN MATA SEBALIKNYA MASUK KE DALAM MATA…


   13. ORANG PERTAMA YANG MENCIPTA BEKAS KACA DAN KANTA PEMBESAR ADALAH SAINTIS ISLAM BERNAMA ABBAS IBNU FIRNIS DAN DENGAN KANTA TERSEBUT BELIAU MENCIPTA CERMIN MATA…CERMIN JUGA DICIPTA OLEH ORANG ISLAM YANG KEMUDIANNYA DIPERLAJARI OLEH ORANG ITALI AKAN TEKNIK PEMBUATANNYA PADA ABAD KE 9 DAN KE 10.

   14. DUA ORANG AHLI KIMIA ARAB IAITU JABIR IBNU HAYYAN DAN ALKINDI ADALAH ORANG PERTAMA YANG MEMBANGUNKAN INDUSTRI MINYAK WANGI MANAKALA ALKINDI PULA MENGGABUNGKAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN DAN HERBA UNTUK MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS BAU DAN WANGIAN…


   15. KESIMPULANNYA IALAH NEGARA BARAT MENJADI MAJU KERANA MENINGGALKAN BIBLE/GEREJA MANAKALA SEBALIKNYA EMPAYAR ISLAM MENJADI MAJU KERANA MENJUNJUNG TINGGI ALQURAN DAN AL HADIS….

   Delete
 10. Replies
  1. Kerajaan PH, Mula-mula diberi peranan untuk mengisi jawatan kabinet penting yang pegang wang negara kepada bukan Islam (walau pun kes rasuahnya di mahkamah masih tergantung). Sedangkan sudah berabad-abad jawatan itu dipegang oleh orang Islam. Lepas itu mereka dapat pula Peguam Negara, lepas itu.Ketua Hakim Negara (asal jawatannya Ketua Hakim Borneo, melangkahi Ketua Hakim Malaya, yang kebiasaannya secara autometik naik ke jawatan tersebut). Apa nak diharap kepada mereka untuk memperkasa undang-undang Islam dan mahkamah syariah?. Di peringkat negeri mereka dapat pegang speaker Selangor dan Perak...Speaker adalah ketua dalam ADUN setiap negeri. Semakin banyak jawatan yang mereka pegang sebagai ketua, sebab bilangan mereka lebih ramai...
   . .
   Mengenai bahasa, LGE telah memulakan penggunaan bahasa bukan Melayu (dalam upacara resmi?). Mahu mengiktiraf, apa dia UEC ?, mahu mengguggurkan syarat lulus subjek sejarah (Malaysia) dalam peperiksaan. Permasalahan peruntukan sekolah Cina berbanding dengan peruntukan sekolah-sekolah kebangsaan. Dalam hal agama, rasanya RUU355 tak akan diangkat walau pun ada permohonan dari ahli parlimen PAS, sebaliknya akan ada undang-undang lain iaitu undang-undang keluarga Islam yang lebih mesra PH. Nasib Jabatan-jabatan yang berkait dengan Islam khususnya JAKIM masih tergantung dan menjadi teka-teki Pengaruh Islam LIberal yang semakin subur. Kerajaan PH melalui menteri Agama bersedia menjaga agama-agama lain sebagaimana menjaga agama Islam (hifz al-din). Kedudukan Agong/raja juga sudah tidak selamat kerana sudah ada suara-suara yang mahu menghapuskan institusi tersebut supaya menjadi negara Republik. .

   Itu baru dua tiga bulan memerintah. Bayangkan kalau dua tiga penggal !!!!!

   Apa pendirian pejuang-pejuang Islam khususnya PAS dan orang Islam umumnya? Saya secara peribadi lebih sayangkan BN berbanding PH, kerana pendokong utama BN ialah orang Islam (walau pun ada yang korup), manakala pendokong utama PH adalah Kristian (yang mempunyai agendanya tersendiri). Mana yang lebih dekat di hati orang Islam? Kalau di zaman Rasulullah dulu orang Islam lebih dekat hatinya kepada orang Kristian (Nasrani) berbanding dengan orang penyembah api, Majusi. Mana satu, BN atau PH kah yang lebih dekat dengan Islam? .Tuan-tuan fikirkan sendiri.

   "Nasi lebih senang menjadi bubur daripada bubur menjadi nasi"
   ..

   Surtahman Kastin Hassan . .


   : Kita tunggu selepas 100 hari lihat apa yang PH nak 'buat alasan'....

   Delete
  2. ADAKAH ANDA PERCAYA BERASAL DARI BERUK : JIKA TIDAK ANDA SEBENARNYA TELAH MENOLAK FAHAM LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME/LGBT


   1. FAHAMAN LIBERALISME/SEKULARISME/PLURALISME/LGBT ADALAH BERTUNJANG KEPADA FAHAMAN MANUSIA BERASAL DARI BERUK….ADAKAH BENAR SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH MEREKA??...JIKA ANDA SELIDIKI TIADA SATUPUN BUKU YANG BERTAJUK FACT OF EVOLUSION…SEMUA BUKU BERTAJUK THEORY OF EVOLUSION….INI MENUNJUKKAN TEORI MANUSIA BERASAL DARI BERUK BUKANLAH FAKTA SEBENARNYA…ALQURAN DAN HADIS SEBAGAI FAKTA MENYEBUTKAN BAHAWA MANUSIA BERASAL DARI ADAM AS..

   2. DALAM BUKU DARWIN “THE ORIGIN OF SPECIES” DICERITAKAN KETIKA CHARLES DARWIN BELAYAR KE PULAU KALATROPIS DENGAN MENAIKI KAPAL HMS BEAGLE,,,DI SANA DIA MELIHAT BURUNG LUBANG KAYU,,,BERGANTUNG KEPADA LUBANG YANG DIPATUK,,,PARUHNYA MENJADI PANJANG DAN PENDEK…KAJIAN INI DIBUAT PADA SPESIES YANG SAMA BUKAN PADA SPESIES BERLAINAN….CHARLES DARWIN MENULIS SURAT KEPADA TEMANNYA THOMAS THOMTON PADA TAHUN 1861…BELIAU MENGATAKAN AKU TIDAK PERCAYA KEPADA NATURAL SELECTION SEBAB TIADA BUKTI,,,AKU HANYA GUNAKANNYA UNTUK MEMBANTUKU DALAM KLASIFIKASI EMBRIOLOGI,,,MORFOLOGI DAN RUDIMENTARY ORGAN…CHARLES DARWIN SENDIRI MENGATAKAN ADA MATA RANTAI YANG HILANG ( MISSING LINK ) ANTARA TAHAP-TAHAP EVOLUSI DARI LUCY,,,HOMO SAPIEN,,,NEO NAENDRATA DAN CRO MAGNON….CHARLES DARWIN JUGA TIDAK SETUJU DENGAN TEORI TERSEBUT…


   3. ALASAN TEORI INI DIKEMBANGKAN KEPADA SELURUH DUNIA DENGAN MANIPULASI SEBAGAI FAKTA SAINS ADALAH KERANA JIKA ANDA BUAT ANALISA,,,GEREJA TELAH MENENTANG SAINS SEBELUMNYA DAN MENGHUKUM MATI GALILEO KERANA IA MEMBUAT PERNYATAAN MENGENAI ASTRONOMY DAN LAIN-LAIN YANG BERCANGGAH DENGAN BIBLE…MAKA KERANA ITU POPE SEKARANG TELAH MEMINTA MAAF…JADI KETIKA CHARLES DARWIN DATANG DENGAN TEORI YANG MENOLAK BIBLE MEREKA TIDAK MEMERLUKAN BUKTI YANG CUKUP,,,”THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND”…JADI MEREKA YANG MENDOKONG TEORI INI ADALAH KERANA SEMATA-MATA IA BERCANGGAH DENGAN BIBLE/GEREJA BUKANLAH KERANA IA FAKTA/BENAR…

   4. TERDAPAT RATUSAN SAINTIS DAN PENERIMA HADIAH NOBEL YANG MENENTANG TEORI EVOLUSI…DI KALANGAN MEREKA ADA YANG MENULIS BUKU YANG KHUSUS….ANTARA MEREKA ITU IALAH P.P GRASE,,,1971 KETUA KAJIAN EVOLUSI,,,UNIVERSITI SAJERIO,,,PARIS,,,,,SIR ALBERT GEORGE PENERIMA HADIAH NOBEL ATAS PENEMUAN VITAMIN C,,,,,SIR FRED HOYLE DENGAN KARYANYA,,,,RUPERT ALBERT MENULIS SEBUAH TEORI BARU MENENTANG TEORI EVOLUSI…SIR FRANK SALISBURY,,,SIR WHITEMEAT AHLI BIOLOGI DENGAN KARYANYA,,,,


   5. PENYOKONG-PENYOKONG TEORI EVOLUSI MENGGUNAKAN ALASAN ADA BUKTI PADA TINGKAT LEBIH RENDAH IAITU AMEOBA DAPAT BERUBAH MENJADI PAREMISHIA…ALQURAN TIDAK MENGATAKAN AMEOBA TIDAK BOLEH BERUBAH MENJADI PAREMISHIA NAMUN SEBENARNYA TIADAPUN BUKTI PERKARA TERSEBUT…

   6. JIKA ANDA LAKUKAN PERBANDINGAN PROBABILITY DARI SATU BENTUK DNA,,DARI KERA KE MANUSIA KEBARANGKALIANNYA ADALAH NULL ( ZERO ),,,BERMAKNA TEORI EVOLUSI ADALAH PALSU…


   7. PENYOKONG TEORI DARWIN TELAH MENGEMBANGKAN TEORI TERSEBUT KEPADA HOMOSEKSUALITAS ADALAH GENETIK…SETELAH DISELIDIK TERNYATA MANIPULATORNYA ADALAH SEORANG HOMOSEKSUAL….   Delete
 11. Tangkap lah, tunggu apa lg, cakap je banyak, buat kerja tidak pun.
  Tangkap jgn tak tangkap.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PRK Sungai Kandis: Indikator Kekecewaan Rakyat?   “Manifesto bukan janji.”
   “Manifesto bukan kitab suci.”
   Ya. Berkatalah apa sahaja kerana rakyat memang bodoh pada pandangan kamu. Dalam hati , kamu pun sedar bahawa hanya orang bodoh sanggup mengundi PH. Dulu kamulah yang kata UMNO dihuni oleh orang-orang bodoh. Orang bijak pandai sudah lari kepada pembangkang. Lebih tepat mereka sudah lari kepada PAS. Orang PAS kamu gagal perbodohkan. Kamu hanya mampu memperli mereka sebagai lebai.

   Kamu tahu bahawa kemenangan PH adalah terletak pada huruf “F”. Kamu hanya berjaya dengan politik FITNAH. Kamu berjaya menggagalkan PAS/GS daripada mengambil alih Putrajaya dengan “F”, fitnah yang menjuarai politik kamu abad ini.

   Namun kamu kena mahu ingat.Kamu menang dengan sokongan pengundi atas pagar Melayu. Mengikut kajian,85% pengundi atas pagar Melayu khususnya di Pantai Barat , mengundi kamu dengan dua sebab utama. Pertama sentimen kebencian mereka terhadap Najib. Kedua, harapan mereka agar nasib mereka, ekonomi mereka, kehidupan harian mereka dan masa depan mereka berubah dengan Malaysia Baharu yang kamu canangkan.

   Berbaki tidak beberapa hari lagi untuk tiba tarikh luput 10 janji 100 hari kamu. Hutang PTPTN mereka tidak ditangguhkan sebaliknya mereka dijanji kebangkrapan. GST tidak dibatalkan sebaliknya kamu tipu mereka dengan GST sifar. Akhir sekali kamu kembali kepada SST dengan kadar 10%. Dasar kamu ini pasti menaikkan lagi harga barang . Kamu hanya memberi ruang kapitan-kapitan DAP mengelak cukai perniagaan. Kamu memang pandai. Tepatnya pandai menipu. Ciri-ciri munafik duduk di situ.

   Dan kini kamu berkeras untuk mengiktiraf UEC. Kononnya atas alasan janji dalam manifesto PH. Demi kepentingan DAP, kamu kata manifesto mesti dilaksanakan. Manifesto yang menjurus kepada kepentingan rakyat terbanyak, kamu abaikan dengan pelbagai alasan. Apakah diksi tersopan untuk rakyat hantukkan ke batu jemala kamu?

   Kini kamu berhadapan dengan PRK Sungai Kandis. Sama-samalah kita tengok adakah 85% pengundi Melayu atas pagar kekal mengundi kamu. Keputusannya nanti adalah indikator. Indikator yang menunjukkan sama ada rakyat kekal bersama kamu meskipun kamu kencing mereka atau rakyat tidak sabar untuk menumbangkan kamu bila-bila masa dari sekarang.

   #NekadBersamaIslam
   #PRU15UntukPAS

   BayangDiAir,
   26/7/2018


   : Suara rakyat adalah suara keramat, rakyat mesti memberikan signal bahawa rakyat mempunyai kuasa agar kerajaan dilantik tidak merasa selesa dan ego....

   Delete
  2. Belum lama pun, dakwat hitam mengundi masih melekat di ibu jari bilamana Bini Najib-Umno di pecat dari pusat pentadbiran Putrajaya,

   Waktu kempen PRU 14 baru2 ini, Tonggeng & pencacai sewaktu dgnnya BUKAN KEMAIN LAGI SEMBANG KENCANG. Kutuk, hina, maki, hamun mencarut Tun Mahathir & PH.

   Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM jugak buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindakan bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
 12. Rasanya belum terlambat lagi untuk mengucapak selamat menyambut Hari Pahlawan kepada seluruh warga ATM dan PDRM di seluruh negara. Sesungguhnya..segala pengorbanan tuan2 sekelian mempertahankan ibu pertiwi dari kedurjanaan petualang2 negara dari dulu hingga sekarang takkan kami lupakan. Apa tah lagi almarum ayah aku adalah seorang SC-Special constable semasa darurat dan arwah bapa saudara ku telah terkorban semasa terlibat dalam satu operasi menentang Pengganas komunis di Gubir dulu. Tabik Tuan !!

  Malangnya, kini ada pula anak Melayu buta sejarah yang memperjuangkan agar fahaman komunis dan " perjuangan" mereka diiktiraf dalam forum "A people history in Malayan emergency". Selain dari itu, mereka juga menuntut agar KPM merombak semula buku teks sejarah agar Chin Peng dan PKM ni diiktiraf sebagai pejuang kemerdekaan negara, setaraf dengan Tunku Abdul Rahman.

  Dah tentu ramai rakyat, khususnya bekas anggota ATM dan PDRM berasa sedih dan kecewa apabila anak2 muda Melayu yang kononnya bergelar lawyer terhegeh hegeh membela puak2 pengganas yang suatu masa dulu membunuh ramai anggota keselamatan kita dan orang awam atas nama perjuangan mereka untuk menubuhkan republik Komunis Malaya.

  Rakyat nampak perjuangan mereka ni seolah2 diteruskan dengan cara halus bila gerakan untuk merealisasikan Malysian for Malysians dan cakap2 untuk membawa Msia menjadi negara Republik sedang giat diusahakan oleh sebuah parti komponen yang agak dominan dalam kerajaan PH. Malah cakap2 agar institusi kesultanan dihapuskan makin kedengaran dengan lantangnya dari mulut mereka.

  Jika ramai lagi anak2 muda melayu seperti lawyer tu berfikiran sepertinya, dah tentu lah segala yang diperjuangkan oleh juak2 tersebut sejak dai era ChinPeng tu bakal menjadi kenyataan. Dengan berselindung di belakang NGO yang kononnya memperjuangkan kesama rataan hak untuk semua, mereka ni sebenarnya tidak sedar bahawa mereka diperkuda dan dibalacikan oleh depa untuk mencapai matlamat tersebut.

  Memang ada benarnya kata2 dari Superman Hew, sorang pakar propagandis DAPigs yabg sering mengatakan..we'll use the malays to Screeeew the malays. Hal ini dah berlaku depan mata kita. Ambil lah iktibar dari titah nasihat Raja Nazrin..jika melayu tak mahu bangkit dan mempertahankan hak dan maruah bangsa, agama dan negara..tunggu lah saatnya bakal tiba untuk bangsa melayu pupus seperti Dinasour. Jadi lah mereka seperti melukut di tepi gantang di tanah air sendiri..dinjak2 oleh puak2 depa sesuka hati !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jangan bidaah hipokrit lah, Mamat GENG NAJIB AL JIBO.

   Kamu bukan reti menghormatkan sesiapa melainkan nyonyotan kamu AL JIBO yang dah tersungkur.

   Kamu lah pengkhianat bangsa Melayu yang sebesar ultra kiasu Suoerbadman Hew. Kamu agongkan dia mecoba screw the Malays. Apa saja kamu buat, jual bontot, jual bibir menyonyot pun, kamu buat, asalkan NAJIB AL JIBO kamu boleh terus nyonyot berterusan.

   Delete
  2. Sobat2 sekelian...Tentu kau orang setuju jika perkataan KELING tu jangan dibuang dalam perbualan harian kita,itu perkataan dalam perbendaharaan kata kita.

   Takde apa yang apa nak dimalukan dipanggil keling kalau datang dari India.Bukak lah buku sejaarh. Inggeris endiri mengesahkan kaum India yang awal2 dibawa masuk untuk bekerja sebagai penoreh getah dan pembina jalanraya dan landasan keretapi adalah berasal dari sebuah tempat iaitu Kalinga.
   Datuk nenek kita dulu agak rapat dan mesra dengan mereka dan sering menggunakan perkataan itu untuk merujuk kepada kaum india.

   Seperti mana dia orang guna perkataan sakai untuk mengaitkan melayu dengan orang asal di negara ini. Tapi mereka jangan risau lah..orang2 melayu ini adalah educated dan tak cepat melenting tak tentu pasal bukan macam dia orang.

   Inilah akibatnya jika tak lulus bahasa kebangsaan dalam SPM. Kita tahu melaui sejarah, yang datang ke sini tu pun dari kasta apa!!!

   Delete
  3. Sobat2 sekelian..jgnlh terkeliru ..apa2 perkara2 hal2 sebelum ogos 1957 adalh kongkongan britis..melayu mat indra bkn melayu togong..melayu ketika tu melayu barua britis..jgn buta sejarah dan jgn pulak buta maruah..org2 tua kami pun AC SC HG..

   Jikalo ular kepala7 khianati negara ini yg bergelar GN..hukuman pancung sampai putus ke7 kepalanya tergolek2 dog..hahahahaadlebuh raya plus dr utara hingga selatan..kakakahkehkehkehkhianat

   Delete
  4. Hebat.."memang kerajaan baru tidak dapat memberi manfaat kpd melayu"..jikalo kami katakan wahai anunimouse togon maka tentulh ko x terima..soalannya apa manfaatnya kerajaan saka hantu puaka melayu umnobn tu yg berkuasa selama 60+thn...penganguran bertambah2..harga barang keperluan naik2..x berkurangan pun merempit..bertali arus mat lalok..yg x berumah terus x mampu berumah..yg miskin dbiarkan miskin..yg rasuah bermaharaja rasuah..
   Dr peruntukan besar belanjawan terus mengecil..mak aii..pendikanlh..melayu umnobn rembat biliun hingga kopak negara..bamyak betullh kera3jaan melayu umno manfaatkan melayu kita ini..
   Memang patutlh umnobn kecungdang..taruk dlm tongkang..hanyutkan ke sg klang..hahahaakehkehkehparti cilaka malang..

   Delete
  5. Ramly jual burger tak laku...Kau perasan tak benda ni??

   Tindakan calon PKR mempergunakan budak2 sekolah dalam kempen PRK Sg. kandis amat keji sekali.
   Ada ke patut menghalalkan penari pondan separuh bogel yang menjijikkan untuk mengutip Tabung Harapan harapan.

   Nama aje pengetua sekolah tahfiz tapi bersubahat dengan perkara macam ni.

   Apa nak heran , dalam PH ni..duit, jawatan dan pangkat punya pasal, yang haram pun boleh dihalalkan mereka!!

   Delete
  6. Mr syed albodin topic siket juga ada lari(mlayu)

   Dulu masa moda reja sojar dan polis berjuang demi negara malaisa dari ancaman komeneh,rela bekorban nyawa
   utk malaisa tercinta.
   Bila toa pencen ,reja jd jaga demi kelangsongan hidop,menjaga harta benda komeneh demi keluarga..
   Masa mandeka ank cucu komeneh jd toke,dari moda sampe toa sampe mampuih.... ank cucu mlayu jd kolibatak cina dari moda sampe toa sampe mampuih.
   Masa sambot mandeka suroh mlayu jugak berlarak sambe pegang bandela
   Ingatke masa mandeka boleh sinang jalan-jalan sini-sana.
   Alih-alih kena pegang bandela.

   Hujong-hujong takot mlayu pupus..
   Puii.senang sangat mlayu pupus no ..urostadbir mlayu juga konker habih-habisan dari moda sampe toa sampe mampuih.
   Selagi belom habis belom pupus lg. Kalu mampuih pomg belom pupus lg.
   Maksud aku coma yg mampuih saja telah pupus takan yg maseh hidop pong ikot pupus sama-sama..
   Mangkor buah pelior.


   Delete
  7. Pangkat besor giler tambah dgn pengat dan bintang-bintang bergemerlapan yg berjela-jela.
   Pong dok kena picit telog juge ,malula wei..lpastu bwat helan saya pasaipa mlelayu jd mandog sampe mundog, sampe 60 tawon..
   Jantan dan betina kena picit telognya sehingga hampir pupus..

   Delete
  8. Keh,keh,keh.kuawh,kwah kwah.
   Salah satu fakto mlayu hampir pupus pasai slalu mkn kuah.
   Kwah,kwah,kwah.

   Delete
  9. Bermacam karut marut Tonggeng buat - bagai rojak basi cepat dimakan, cepat ke jamban.

   Kali ini pulak tuu tanpa bantuan SPR, JKK, JABATAN KEMAS, JABATAN PENERANGAN, POLIS, RELA dll, boleh ker umno ada tenaga syahwat tidak TERKANDAS, atau sekurang-kurangnya tidak hilang wang deposit di Sungai Kandis.

   Dulu waktu kempen PRU 14, Tonggeng & pencacai sewaktu dgnnya BUKAN KEMAIN LAGI SEMBANG KENCANG.
   Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM jugak buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindakan bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
  10. LIBERALISME FAHAMAN/AGAMA BARU YANG SESAT   1. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG DIIMPORT DARI BARAT/KRISTIAN YANG TIDAK ADA KENA MENGENAPUN DENGAN MANA-MANA AGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA…..TAPI KENAPA PULA KEBELAKANGAN INI RAMAI RAKYAT MALAYSIA BERIA-BERIA BENAR MEMPERTAHANKAN ISME TERSEBUT?

   2. LIBERALISME BERMULA APABILA BARAT MENENTANG AGAMA KRISTIAN YANG KETINGGALAN ZAMAN BERCANGGAH DENGAN FAKTA SAINS…DI SAAT DUNIA ISLAM CEMERLANG DAN GAH DENGAN KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI,,,KETIKA ITU KELUAR TOKOH-TOKOH ISLAM YANG HEBAT SEPERTI ALBIRUNI,,,ALKHAWARIZMI,,,ALFARABI,,DAN BEGITU RAMAI FIGURA YANG HEBAT….SAINS DAN MATEMATIK DI ASASKAN OLEH ISLAM BESERTA CIPTAAN SAINS YANG HEBAT…DI INDIA BARAT KETIKA ITU DI BAWAH PEMERINTAHAN ISLAM DI BANDAR AGRA ,,,,TAJ MAHAL PADA PUNCAKNYA SAINTIS ISLAM MELETAK BERLIAN/INTAN DI MANA PADA MALAM HARI BANDAR AGRA TERANG BENDERANG KERANA PANTULAN CAHAYA..ITULAH BETAPA HEBATNYA SAINTIS ISLAM….( SETELAH BRITISH MENJAJAH INTAN ITU TELAH DIBAWA PULANG KE BRITIAN )….. BARAT KETIKA ITU DI ZAMAN GELAP (DARK AGE)….GEREJA KRISTIAN TELAH MENYIKSA SEBAHAGIAN SAINTIS BARAT DAN ADA YANG DIBUNUH…SAINTIS BARAT YANG MULA MENERIMA ILMU DARI BAGHDAD,, KOTA ILMU KETIKA ITU KERANA TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN GEREJA….


   3. LIBERALISME LAHIR EKORAN FAHAMAN SEKULARISME YANG MENOLAK AGAMA KRISTIAN DARI PEMERINTAHAN/POLITIK…MEMBOLEHKAN SESUATU TINDAKAN ATAU AMALAN BEBAS DARIPADA KETENTUAN AGAMA…FAHAMAN INI TERUS MENJALAR DAN MELARAT KEPADA ISLAM AGAMA SUCI/TAUHID YANG TIADA KENA MENGENA DENGAN AGAMA-AGAMA PENGANUT BERHALA DAN DEWA (PAGANISME)

   4. JUARA/PEMUKA LIBERALISME ADALAH YAHUDI/KAFIR LAKNATULLAH….MEREKA IALAH DARI SCOTLAND DAVID HUME,,,ADAM SMITH,,,,IMMANUEL KANT ( JERMAN ),,,DARI PERANCIS IALAH VOLTAIRE DAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU…MEREKA MEMPERSOALKAN KUASA GEREJA SEMASA ZAMAN RENAISSANCE DAN REVOLUSI GEMILANG DI GREAT BRITAIN….LIBERALISME SECARA UMUMNYA MENENTANG PERATURAN-PERATURAN KERAJAAN DI DALAM,,KESUSTERAAN,,,SENI,,,AKADEMIK,,,PERJUDIAN,,,SEKS,,,PELACURAN,,,PENGUGURAN KANDUNGAN,,PENGUNAAN PENGAWALAN PENGANDUNGAN,,,KESAKITAN MUKTAMAD,,,ARAK,,,GANJA DAN BARANG-BARANG KAWALAN YANG LAIN,,,TERMASUK JUGA MENJATUHKAN KUASA RAJA DARI SEGI POLITIK

   5. DENGAN FAHAMAN INILAH, MAKA LAHIRNYA IDEOLOGI PANCASILA DI INDONESIA…DARINYA JUGA,,,PENGANUT FAHAMAN ISLAM LIBERAL MENYERU AGAR DIBENAR PERKAHWINAN CAMPUR ANTARA AGAMA KERANA SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL DAN PERKAHWINAN SEBEGINI SEMEMANGNYA TELAH DIAMALKAN DI INDONESIA MENUNJUKKAN KEJAYAAN BESAR GOLONGAN ISLAM LIBERAL DI SANA….DI MALAYSIA,,,PENULARAN FAHAMAN PLURALISME DAPAT DILIHAT DALAM KES-KES SEPERTI :- A) SAMBUTAN KONGSI RAYA,,,,B) BEBERAPA MENTERI MUSLIM DAN SEBUAH NGO MUSLIM ( SIS ) TELAH MENYOKONG PENUBUHAN INTER FAITH COUNCIL (IFC) SEBAGAIMANA DICADANGKAN OLEH MAJLIS KRISTIAN,,,BUDDHA,,,HINDU DAN SIKH MALAYSIA….C) MENDESAK AGAR DIBERIKAN HAK KEBEBESAN MURTAD UNTUK PENGANUT ISLAM DI MALAYSIA..D) AYAT-AYAT ALQURAN PERLU DITAFSIR SEMULA AGAR SELARI DENGAN PEREDARAN ZAMAN….E) MEMPERTIKAI SYARIAT ALLAH DAN HUKUM-HAKAM FIQH….F) MENOLAK PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG MORAL AGAMA..

   6. JIKALAU BENAR SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL,,,,MASUK SAHAJA KE DALAM AGAMA ISLAM KERANA ITU DI SEBUT DALAM SEMUA KITAB-KITAB SUCI….KENAPA MEREKA ENGGAN??...TIADA LAIN KERANA INI SEMUA AGENDA IBLIS/LUCIFER/ILLUMINITI/FREEMASON….MEREKA TIDAK SEDAR MEREKA SEDANG DIPERALATKAN UNTUK MENJADI HABUAN NERAKA BERSAMA IBLIS LAKNATULLAH…..

   Delete
 13. Dewasa ni semakin menjadi2 pulak suara-suara sumbang yang mengatakan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) di Malaysia lebih rendah dari Unified Examination Certificate (UEC) dan UEC lebih diterima di kebanyakan universiti-universiti ternama di dunia, khususnya di England.

  Jika kita rajin buat tinjauan secara rambang untuk kelayakan prasyarat kemasukan ke University Of Oxford dan University Of Cambridge bagi pelajar Malaysia, pasti kta akan dapati kenyataan di atas tu adalah tidak benar dan menyeleweng. Kedua-dua universiti berkenaan menyenaraikan STPM sebagai syarat kemasukan yang diterima untuk pelajar2 Msia.

  Bahkan Univerisity Of Oxford menyatakan tidak dapat menerima UEC sebagai syarat kemasukan ke universiti berkenaan. Kita patut berbangga dengan sistem peperiksaan kebangsaan kita. Pergi jahanam lah dengan permintaan Cina DAPigs dan Timbalan Menteri Pendidikan Ultra Kiasu tu. Semua orang tau standard peperiksaan BM dan Sejarah yang bakal dijalankan dalam UEC tu adalah jauh lebih endah dari standard SPM...mungkin hanya setara denganPMR aje. Kelulusan macam ni ke yang kita nak benarkan lulusan2nya masuk ke IPTA dan menjawat jawatan2 dalam perkhidmtan Awam dan negeri??? Ini macam tatak botot lah maa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adalah dimaklumkan sesungguhnya... Dong Zong berjaya MENGENCING dan MENGANJINGKAN rakyat UNEDUCATED di Malaysia, termasuk la Menteri NoBrain Kasut Hitam tu dan macai2 Tomato PH yang berlambak2 macam cendawan tumbuh lepas hujan kat blog ni !!!

   Wakakakakaka...keh..keh..Harrrk Tuiii...kikhkioikioikik !!

   Ini lah berita yang ditularkan oleh Dong Zong untuk mengabsahkan bahawa sijil UEC tu diterima oleh kebanyakan universiti seluruh dunia. Mohon aagr dibaca dengan teliti dan dihadamkan matannya.

   Top universities accept the UEC
   NATION
   Sunday, 15 Nov 2015

   MORE than 800 universities in the world open their doors to UEC students (as long as their academic results meet the entry requirements), according to the latest compilation by the Dong Zong (United School Committees Associations of Malaysia).

   Among the top-ranking institutions that recognise the senior UEC are the California Institute of Technology, Harvard University, Oxford University, University of Cambridge, University of Toronto, University of Tokyo, National University of Singapore, University of Hong Kong, University of Melbourne, Peking University and Kyoto University.


   “Based on The Times Higher Education World University Rankings Top 200 of 2014, more than 70 of these world-class universities have accepted the enrolment of UEC graduates to pursue tertiary education in their universities,” says Dong Zong in an internal report on “Access to Higher Education with UEC Qualification”, made available to Sunday Star.

   The United Examinations Certificate (UEC) is a standardised examination conducted by the Dong Zong in the country’s 60 Chinese independent secondary schools. After studying for three years, students will sit for the junior UEC exam, and after six years, they will sit for the senior UEC exam.

   In another report on the whereabouts of senior UEC leavers after they sat for their examination in 2013, the Dong Zong report says that out of 8,088 Chinese secondary school graduates, a total of 6,235 students, or 77.16%, chose to pursue further studies.

   Among those seeking higher education, 3,017, or 48.39%, enrolled in local colleges and universities while 2,895, or 46.43%, went to universities overseas.

   Within Malaysia, most UEC students are in private institutions and branch campuses of foreign universities.

   Only two UEC graduates managed to get into local public universities.

   Among foreign countries, Taiwan took in the largest number of UEC students with Singapore ranking second.

   The other favourite destinations of the 2013 batch were Australia, Britain, and China.

   The Dong Zong says this report tracing UEC students is the outcome of a survey carried out from June to November 2015.

   Setuju tak kalau dikatakan kajian Dong Zhong ni adalah semata2 syok sendiri dan bertujuan untuk mengelirukan kerajaan dan rakyat Msia agar menerima dan mengiktiraf UEC ni ??

   Delete
  2. Sobat2 sekelian...Tentunya kita bersetuju sepenuhnya bahawa UEC ini bakal mewujudkan 'negara dalam negara'

   Hasrat asimilasi negara berbilang kaum tidak tercapai akibat sekolah vernakular yang racist dan pelajar2nya diasuh/diasingkan sejak dari kecil dari kaum lain , khususnya melayu.

   Tiada negara didunia kecuali malaysia yang mengamalkan sistem pendidikan macam ni. Kita sepatutnya belajar dari Indonesia yang berjaya menerapkan sistem pendidikan satu bahasa yang membuahkan hasil melahirkan rakyat yang patriotik dan semangat cinta negara yang amat2 tinggi.

   Perkauman di Malaysia kini semakin menebal bukannya semakin mengecil dalam jangka masa panjang and its like a time bomb...waiting for the right moment for it to explode with devastating result !!

   Delete
  3. Mungkin lulusan UEC ni boleh diterima masuk kalau melalui foundation terlebih dulu..macam lulusan spm...tapi kat tempat yang mengajar dalam Bahasa Inggeris..itupun diaorang kena ada 119 or english certificate dulu sebab english diorang crap berbanding english spm.

   Yang pasti..UEC mana boleh masuk degree programme kat memana pun dalam dunia, termasuk lah di Msia ni. Kena penuhi pra syarat yang ditetapkan oleh pihak Universiti tempatan... so tak payah nak auta dan pusing2 macam gasing...stupid Dapigs n dong zong ... dong dong..king kong...woof..woof !!

   Delete
  4. Salah siapa beb..korang pandai pulak merungut kini..pegang kuasa selama 60+ thn lamanya..kini baru sedar tergadah..padan muka..
   Mcmana pun jgn bimbang..kita dukung sokong kepentingan melayu yg jelas dlm perlembangan kita..
   Namun saka hantu puaka berjenama bergelar umno simpan dlm muzium..apmcm..k

   Delete
  5. Dr Mahathir juga termasuk dalam ’60 tahun BN’, kata Khairy
   Nurul Azwa Aris | July 29, 2018
   Pemimpin Umno itu berkata, PH hanya menggunakan frasa itu sebagai alasan untuk menutup kegagalan memenuhi janji pilihan raya mereka.
   VIDEO INSIDE

   Khairy berkata, PH menggunakan BN sebagai alasan untuk menutup kegagalan mereka sendiri.

   KELANG: Pakatan Harapan menggunakan alasan “mereka perlu membetulkan kelemahan BN selama 60 tahun” bagi menutup kegagalan mereka memenuhi janji manifesto pilihan raya yang dibuat, kata bekas menteri Khairy Jamaluddin.

   Beliau berkata, PH kerap menggunakan alasan itu, misalnya apabila ia gagal menyelesaikan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seperti digariskan dalam manifestonya.

   Telah tiba masanya kerajaan baru berhenti bersembunyi di sebalik frasa “membetulkan kelemahan BN selama 60 tahun”, malah sebaliknya mengambil tanggungjawab mentadbir negara ini. Banyak orang kini mula meminta kerajaan berhenti mencari salah dan memberi tumpuan kepada kerja mereka, katanya.

   “PH berkata sukar baginya mahu membetulkan perbuatan BN, tetapi mereka tidak harus lupa bahawa 22 tahun daripada pemerintahan BN itu adalah di bawah Dr Mahathir sebagai perdana menteri,” katanya ketika berkempen sempena pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Sungai Kandis, 4 Ogos depan.   Dr Mahathir Mohamad, yang merupakan presiden Umno dari 1981 hingga 2003, meninggalkan parti itu 2 tahun lepas untuk menubuhkan PPBM dan kemudiannya memimpin PH memenangi pilihan raya umum ke-14 dan dilantik sebagai perdana menteri Mei lepas.   PH mendakwa ia mewarisi sebuah kerajaan yang bankrap, tetapi Malaysia merupakan antara negara yang dipuji oleh agensi antarabangsa seperti Bank Dunia dan Forum Ekonomi Dunia,” kata Khairy, “dan kesemua itu dicapai di bawah pemerintahan BN.”

   Khairy yang merupakan Ahli Parlimen Rembau, adalah menteri beliau dan sukan di bawah kerajaan sebelum ini.

   Beliau berkata, adalah munasabah sekiranya kerajaan PH mahu mengkritik skandal 1MDB yang berlaku dalam 2 ke 3 tahun kebelakangan ini, tetapi “janganlah bercakap seolah-olah BN dan Umno tidak pernah melakukan apa-apa kebaikan sepanjang 60 tahun lalu,” katanya

   Delete
  6. Bermacam karut marut Tonggeng buat - bagai rojak basi cepat dimakan, cepat ke jamban.

   Kali ini pulak tuu tanpa bantuan SPR, JKK, JABATAN KEMAS, JABATAN PENERANGAN, POLIS, RELA dll, boleh ker umno ada tenaga syahwat tidak TERKANDAS, atau sekurang-kurangnya tidak hilang wang deposit di Sungai Kandis.

   Dulu waktu kempen PRU 14, Tonggeng & pencacai sewaktu dgnnya BUKAN KEMAIN LAGI SEMBANG KENCANG.
   Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM jugak buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindakan bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
  7. APA HEBATNYA ISLAM


   1. ALLAH MENEGASKAN DALAM ALQURAN BAHAWA HANYA ADDIN/AGAMA/CARA HIDUP SATU-SATUNYA DITERIMA OLEH ALLAH DARI DULU,,,,KINI DAN SELAMA-SELAMANYA IALAH ISLAM…ISLAM YANG DIANUTI OLEH MANUSIA PERTAMA ADAM AS SEHINGGALAH SELURUH PARA NABI DAN RASUL SEPANJANG ZAMAN MENGAJAK MANUSIA KEPADA KEBENARAN SEHINGGALAH PENUTUP SEGALA RASUL IAITU NABI MUHAMMAD SAW.

   2. JIKA ADAM AS DISEBUT ABUL INSAN ( BAPA MANUSIA )…MEMBAWA SYARIAT ADAM… MAKA IBRAHIM AS DISEBUT ABUL ANBIYAA ( BAPA PARA NABI )…MEMBAWA SYARIAT IBRAHIM KERANA DARIPADA BAGINDA TERBIT SEGALA NABI-NABI SELEPAS BAGINDA,,,RAJA-RAJA SERTA SERTA PEMIMPIN UMAT-UMAT KEMUDIAN,,,JUGA PECAHAN BANGSA-BANGSA ARAB ( DARIPADA ISTERI SITI SARAH ),,,BANI ISRAEL YANG TURUT BERSAUDARA DENGAN BANGSA-BANGSA ATAUPUN EROPAH ( DARI SITI SARAH )…DAN BANGSA JAWI ( DARI ISTERI KETIGA ; SITI BATTURAH ) YANG TIDAK SEMUA ORANG TAHU KEWUJUDANNYA….


   3. MAKA ITU,,,JIKA DITELITI KITAB-KITAB MELAYU LAMA,,,,AGAMA YANG ADA DISEBUT WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN NABI MUHAMMAD SAW ADALAH SYARIAT NABI IBRAHIM AS IAITU AGAMA ISLAM JUGA…..WUJUD SATU ISTILAH UNTUK MEMANGGIL PENGIKUT AJARAN NABI IBRAHIM AS SEBAGAI SEBAGAI ORANG-ORANG HANIFIAH IAITU MEREKA YANG LURUS…..APAPUN HAKIKATNYA ORANG HANIFIAH ADALAH ORANG ISLAM KERANA MEREKA MENGIKUT JALAN YANG LURUS DALAM PENYERAHAN KEPADA ALLAH SWT….BUKANKAH NABI MUHAMMAD SAW SENDIRI MENGAMALKAN SYARIAT NABI IBRAHIM SEBELUM BAGINDA MENDAPAT WAHYU DAN MENJADI RASUL?..BUKANKAH BAGINDA SERING MELAKUKAN SOLAT DUA RAKAAT SEPERTI DIAMALKAN NENEK MOYANGNYA?...

   4. NABI YANG TIDAK KURANG PENTINGNYA IALAH NABI ZULKIFLI AS LAHIR LEBIH KURANG 600 TAHUN SEBELUM NABI ISA AS ATAU LEBIH LAMA LAGI…DALAM ALQURAN ADA DISEBUT DUA ORANG LAGI TOKOH DENGAN BERMULA PANGKAL NAMA ZU/ZUL IAITU ZULQARNAIN DAN ZUNNUN (NABI YUNUS AS)…NABI ZULKIFLI DINISBAHKAN KEPADA KIFLI DI MANA DALAM BAHASA ARAB BERMAKSUD TANGGUNGAN…TIADA TANGGUNGAN PALING BESAR MELAINKAN SEBAGAI PEMERINTAH/RAJA….BAGINDA ZULKIFLI ADALAH RAJA DI ZAMANNYA….BAGINDALAH SEBENARNYA NAMA AGUNG DISEBUT SEBAGAI SIDARTHA GAUTAMA…DALAM KITAB BUDHA ADA DISEBUTKAN BAGINDA MEMIMPIN PERANG MELAWAN TENTERA BERGAJAH….ALQURAN 95 : 1 – 3 DEMI TIN DAN ZAITUN,,DEMI TUR SINA ( BUKIT SINAI ),,,DEMI NEGERI ( MEKAH ) YANG AMAN INI……NABI ZULKIFLI DILAHIRKAN DI KIFLI ( SELATAN BAGHDAD DI TEPI SUNGAI EUFRAT )…DISEBUT DALAM KITAB BUDHA BAHAWA SIDHARTA ADALAH SINONIM DENGAN POKOK TIN/FIG/BODHI DI MANA JIKA DIKAJI ASAL POKOK TIN ADALAH DARI TIMUR TENGAH….ZAITUN ADALAH ISYARAT KEPADA NABI ISA AS….TUR SINA KEPADA NABI MUSA AS DAN MEKAH IALAH MUHAMMAD SAW..KITAB BUDDHA JUGA MENYEBUT KEDATANGAN MAITREYA IAITU NABI AKHIR/PENUTUP MEMBAWA RAHMAT KEPADA SEKELIAN ALAM BERSIFAT UNIVERSAL/ALAMI…JIKA DITELITI KESEMUA CIRI-CIRI YANG DISEBUTKAN TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN NABI MUHAMMAD SAW….NABI-NABI SEBELUM MUHAMMAD SAW BERSIFAT NATION/LOCAL PADA BANGSA MASING-MASING…SEBAB ITULAH DALAM KESEMUA KITAB-KITAB SUCI DISEBUTKAN DENGAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN YANG BERSIFAT UNIVERSAL SUPAYA SEMUA PENGANUT KITAB-KITAB TERSEBUT MENERIMA MAITREYA/KALKI AVTAR BILA BAGINDA DIUTUSKAN..

   5. ALQURAN MENEGASKAN BAHAWA BARANGSIAPA YANG MENCARI ADDIN/AGAMA/WAY OF LIFE SELAIN ISLAM MAKA IA TIDAK DITERIMA….DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN ORANG YANG RUGI

   Delete
 14. OK..nak time out dulu. Pemborong buah sawit dah panggil aku tu. Rasanya hasil kali ni agak lumayan jika nak dibandingkan dengan hari2 sebelumnya. Puas rasanya dapat berbudi pada tanah sebagai pekebun sayur, penternak ikan air tawar dan pengusaha kebun sawit. Chow dulu yeer...doakan yang terbaik untuk aku sebagaimana aku doakan untuk sobat2 kat blog ni. Wassallam semua !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ok..nampaknya x pulak ko merungut harga sawit jatuh skrang..ada link baik ke..harga komiditi banyak malaun yg konker..kalo pendek akal cina jugak terlibat..x gitu..

   Delete
  2. Kerajaan PH sensasikan skandal tanpa siasat?

   KUALA LUMPUR: Kerajaan digesa menangani skandal berkaitan penyelewengan atau salah urus tadbir secara realiti dan berfakta, bukan dengan mainan tuduhan mengaibkan, tegur Awang Hashim (PAS – Pendang) di Parlimen, di sini.

   Tegasnya, segala tuduhan berkaitan memerlukan ketelusan yang mesti disiasat, didakwa dan dihadapkan ke muka pengadilan, bukan sekadar berlegar di portal, surat khabar dan dibawa ke luar negara, dibiar menyebar ke pemikiran rakyat menimbulkan persepsi.

   Beliau membangkitkan kemusykilan terhadap isu 1MDB yang terus diputar belit dan dimanipulasikan pihak tertentu ketika membahas Titah DiRaja pada Sidang Dewan Rakyat, kelmarin.

   Menurutnya, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah melanggan bon terbitan 1MDB sebanyak RM200 juta, manakala Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) RM900 juta yang merupakan wang rakyat.

   Pinta Awang, semua pinjaman tersebut perlu diperincikan khususnya oleh pihak Kementerian Kewangan kerana ia melibatkan hutang, perbelanjaan dan pembiayaan projek yang dibangunkan oleh 1MDB.

   “Saya sebut masalah KWSP dan KWAP ini adalah duit simpanan rakyat. Jadi perlu didedahkan, kerana kita nak melihat pinjaman ini untuk apa, projek apa, dan juga penjadualan balik pinjaman-pinjaman ini. Kerana KWSP dan KWAP ini wang rakyat.

   “Sekarang kita kita tak tahu status 1MDB sama ada dibekukan ataupun boleh digerakkan aktiviti perniagaannya? Kalau ada aktiviti perniagaan, maka penjadualan pembayaran balik wang rakyat yang dipinjamkan.

   “Tetapi kalau sekiranya tindakan diambil untuk membekukan siapakah yang akan membayar balik hutang-hutang wang rakyat ini? Sekarang semua maklumat ini ada kepada pihak kerajaan. Mana lagi berbillion-billion yang diuar-uarkan sebelum ini sebelum PRU ke 14?

   “Kalau ada (bukti) silakan. Kita akan sokong kerana ini wang rakyat, salah urus tadbir yang menyebabkan negara kerugian rakyat terpaksa membayar hutang-hutang ini. Kita nak bukti sekarang,” aju beliau.

   Selain isu 1MDB katanya, Kerajaan PH yang melaungkan keadilan dan reformasi juga perlu menyiasat isu BMF, Perwaja, Memali dan skandal lain diangkat demi keadilan sebenar dapat diterjemahkan. - HARAKAHDAILY 28/7/2018


   : mencari populis bukan menyelesaikan masalah....

   Delete
  3. Tonggeng berterusan menadah-nonggeng songsang untuk melariskan dirinya tapi tak ada sapa pun ambil peduli.

   Nak kata gila talaq, bukan... sebab belum ada rekod kahwin sesama jenis didaftarkan di negara ini.

   Apapun, dia nie 'frust tonggeng' kerana semua temberang autanya tak menjadi & jadi cemuhan orang - sampai2 Najib, BN & Umno khususnya kecundang buat pertama kalinya dalam sejarah negara
   Yang paling saya GUMBIRA, PAS diterajang keluar dari bumi Johor. Dan.... Umno pulak diusir keluar dari pusat pentadbiran Johor.

   Delete
  4. HANG TUAH MEMANG WUJUD


   1. DR. ROHAIDAH BERSAMA PROFESSOR HASHIM MEMBUAT KAJIAN TENTANG PENEMUAN KERIS DI RYUKYU (OKINAWA ) JEPUN…MAKLUMAN DARIPADA KEMENTERIAN JEPUN BAHAWA BUKAN SAHAJA KERIS TAPI MEREKA ADA BUKU YANG DIPANGGIL “REKIDAI HOAN” IAITU CATATAN KERAJAAN JEPUN DAHULU BERNAMA RYUKYU DI BAWAH JAJAHAN CHINA TENTANG PERJALANAN MAHARAJA DI SANA…BUKU ITU DITULIS DALAM TEMPOH 444 TAHUN SEMENJAK TAHUN 1414M.

   2. DALAM CATATAN ITU ADA SEPULUH PUCUK SURAT PERHUBUNGAN DIPLOMATIK ANTARA KERAJAAN RYUKYU DENGAN KERAJAAN MELAKA….DI SEBUT BEGINI “SURAT HANG TUAH LOH SIMANA MARAKA 1480”…SEDANGKAN DALAM HIKAYAT HANG TUAH HANYA DINYATAKAN HANG TUAH KE RYUKYU…ANTARA LAIN CATATAN ITU LAGI “THE LAKSAMANA IS THE FAMOUS MAN THAT WAS WRITTEN IN IN ALFONSO DE ALBUQUERQUE COMMENTARIES”…DITULIS DISITU LAKSAMANA DARI MELAKA…BUKU DE ALFONSO MENYATAKAN PADA 1511M HANG TUAH MASIH HIDUP DAN HENDAK KEMBALI KE MELAKA TAPI ALFONSO MENAHAN BELIAU DI SUNGAI MUAR KERANA MEMPUNYAI “UNCOMMON CAPABILIETIES”.


   3. SUME ORIENTAL IALAH CATATAN PEDAGANG-PEDAGANG PORTUGIS OLEH PENULIS BERNAMA TOME PIRES MENULIS TENTANG KEGAGAHAN LAKSAMANA MELAKA INI…JADI SAHLAH LAKSAMANA YANG BERTUGAS SEMASA SULTAN MANSUR SHAH DAN SULTAN ALAUDDIN HANYA HANG TUAH….HANG TUAH PERGI KE CHINA MEWAKILI SULTAN ALAUDDIN IAITU CUCU HANG TUAH MELALUI PERKAHWINAN SULTAN MANSUR SHAH DENGAN PUTERI LAKSAMANA JUGA TERCATAT DALAM SUME ORIENTAL.

   Delete
 15. Isu 1MDB & SRC dah tak boleh makan, cari isu lain pulak...bak kuar pasal CIA pulak...
  Kih kih kih...mcm2 ikhtiar nak perdajal DSN...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha... Denial syndrome yg paling kronik pernah kulihat.

   Delete
  2. Tarian gelek LGBT kutip derma, apa komen Mujahid?   KUALA LUMPUR – Penularan tarian gelek yang didakwa melibatkan mak nyah dalam satu majlis kutipan Tabung Harapan tular di media sosial.

   Majlis makan malam bagi mengutip sumbangan Tabung Harapan itu kelmarin telah dicemari insiden yang memalukan.

   Ini kerana majlis yang berlangsung di Pelabuhan Klang itu telah mengundang penari makyah yang berpakaian seksi membuat persembahan.

   Mengulas perkara itu, calon Barisan Nasional bagi Pilihan Raya Kecil Sungai Kandis, Datuk Lokman Noor Adam tertanya-tanya apa pendirian lawannya dari PKR, Mohd. Zawawi Mughni yang lebih dikenali Ustaz Zawawi.

   “Agaknya apa pendirian Ustaz Zawawi terhadap keputusan Pakatan Harapan memanggil tarian gelek LGBT untuk mengutip derma bagi Tabung Harapan ya?

   “Mampukah seorang ADUN Pakatan Harapan menyanggah Perdana Menteri atau timbalannya?

   “Jika tidak, serahkan tugas itu kepada pembangkang dengan mengundi BN,” ujar Lokman dalam status media sosialnya hari ini.- MalaysiaGazette

   Video boleh lihat di telegram
   https://t.me/mindarakyat/2281


   : Ramai pimpinan dalam PAS dulu bertentangan idea dalam menegakkan Islam. Ada yang kata nak selamatkan negara dengan bersama Mahathir.. Kini mereka dalam tong taik....

   Delete
  3. Si tikus ingat perbicaraan tu amik masa sebulan kot...dunguuuuuu punya macai rosmah

   Delete
  4. APA HEBATNYA ALHADIS AN NABAWI : PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KE PANGKAL JALAN   1. JIKA ADA ORANG YANG MENENTANG HADIS NABI MUHAMMAD SAW BERITAHU MEREKA,,, SEBELUM MEREKA MENGKRITIK HADIS TERSEBUT BUAT GESAAN SUPAYA FAKULTI-FAKULTI SEJARAH DI MANA-MANA UNIVERSITI DI TUTUP TERLEBIH DAHULU….INI ADALAH KERANA SEHEBAT MANAPUN CERITA SEJARAH TIDAK BOLEH MENANDINGI SELEMAH-SELEMAH HADIS.

   2. AL HADIS ADALAH SUMBER KEDUA ISLAM SETELAH ALQURAN BERDASARKAN BANYAK SEKALI AYAT-AYAT ALQURAN SUPAYA MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA….SESORANG MUNGKIN TIDAK DAPAT MENUNAIKAN SOLAT,,,ZAKAT,,,DSB NYA DENGAN PRAKTIKAL TANPA ADANYA HADIS NABI SAW…

   3. HADIS-HADIS NABI DINILAI BERDASARKAN RIWAYAH DAN DIRAYAH….RIWAYAH IALAH SANAD TURUN TEMURUN DARI BAGINDA NABI SAW SEHINGGA SAMPAI KEPADA PERAWI YANG AKHIR….DIRAYAH PULA IALAH INTISARI FAKTA KEBENARAN DALAM HADIS TERSEBUT…


   4. JIKA PERAWI THIQAH (DIPERCAYAI) SETIAP PERINGKAT ADALAH RAMAI MAKA HADIS ITU SAMPAI KE PERINGKAT TAWATIR IAITU AUTHENTIC TANPA DIPERTIKAIKAN LAGI DAN MENJADI PEGANGAN AKIDAH…PERAWI-PERAWI DIKRITIK TAHAP KEKUATAN INGATAN DAN INTEGRITI MEREKA DALAM CABANG PENGKHUSUSAN RIJALUL HADIS.

   5. ALQURAN DITULIS DAN DIBUKUKAN SEJAK NABI SAW HIDUP LAGI…NABI MELARANG MENULIS HADIS KETIKA PENULISAN ALQURAN DIBUAT TAKUT NANTI MENGELIRUKAN PEMBUKUAN ALQURAN…AL HADIS DI TULIS SETELAH PEMBUKUAN ALQURAN TELAH LENGKAP….


   6. HADIS-HADIS DIKLASIFIKASIKAN KEPADA SAHIH,,HASAN,,,DHAIF DAN SEBAGAINYA BERDASARKAN TAHAP STANDARD SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN OLEH ULAMA ISLAM...ILMU BERKENAAN DENGAN KLASIFIKASI INI DIBAHAS DENGAN PANJANG LEBAR DALAM MUSTALAHUL HADIS….BERDASARKAN PENILAIAN TERSEBUT HADIS-HADIS PALSU DAPAT DIBERSIHKAN DARI PENGKALAN HADIS…HADIS-HADIS YANG DIBUKUKAN IALAH BUKHARI,,,MUSLIM,,,TARMIZI,,,ABU DAUD,,,,AN NASAI,,,IBNU MAJAH DLL…

   7. PENGIKUT SYIAH/ANTI HADIS DIMINTA KEMBALI KEPADA AJARAN SUNNAH YANG SEBENARNYA DENGAN MENINGGALKAN HADIS PALSU KARANGAN ALKULAINI…KAJIAN YANG DIBUAT MENUNJUKKAN BAHAWA PENDUKUNG MEREKA BERLATAR BELAKANGKAN FAKULTI SEJARAH TULEN…MEREKA HENDAKLAH SEDARLAH SEDAR,,,BILA BERHADAPAN INTEGRITI ALHADIS YANG MEGA DAN GAGAH PERKASA MEREKA ADALAH IBARAT KUMAN.

   Delete
  5. Geng Najib. apa itu DSN? adakah ianya manusia, perompak, penipuu, pemfitnah, perbohong, pengecut..atau munafiq2??? i think DSN stands for DAJAL SIAL NAJIB ! HUHUHU i olready know what DSN stands for...ptttuuuiiih makhluk yg paling hina, keji dan tak tahu malu!

   Delete
 16. Nanti bila fitnah CIA tak makan juga, bak kuar fitnah dgn Mozat Israel pulak...
  Ki kik kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rakyat dapat apa...??

   Rakyat tak lagi meluat tengok muka Najib & Rosmah tiap2 hari di tvi, tv2, tv3 menunjuk-nunjuk eksyen macam bagus, bercuti nyopping pakai jet mewah kerajaan tapi menyamun guna pakai perbendaharaan negara membebankan rakyat dgn Gasak Sampai Terlingkop (GST).

   Delete
 17. Kes ini clear-cut, prima facie Najib dan exKP punya mala fide dan niat jahat treason kpd YDPA, Negara dan sabotaj TDM sbg anti-semintic supaya ajen2 Zionist CIA dan Mossad ambil tindakan keatas ' TDM.

  Lebih2 lagi rekod buruk Najib gunakan alat2 state ROS, SPR, IGP, SPRM, AG, CJ, Antifake News utk coverup, kekal kuasa dan menindas pembangkang termasuk Zeti mengaku disuruh sbg Gabenor BNM bohong mengenai derma 2.6B.

  Lebih teruk Mat Sabu, Zunar, Maria Chin, Matteus Chang, Khairuddin semua contoh2 pembangkang dikejar sampai lubang cacing kerana dissent kpd Najib. Balloon pun dah cukup alasan utk bawa ke mahkamah Najib.

  Kita ingatlagi bini Razak Baginda menjerit dalam weak moment bukan laki dia nak jadi PM, tapi kes bicara Altantuya membukti rekod charade dunia Hakim, Pendakwa dan Peguambela sepakat bela Najib dan hukuman kes bunuh motif penting tapi tak relevant.

  Rakyat mahukan Pemangku Menteri KDN yang lebih tegas.

  SOSMA mesti digunakan utk tahan exKP dan Najib kerana niat utk menjatuhkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi. Najib patut merasa sbg tahanan tanpa bicara SOSMA sendiri.

  ExKP juga mesti disiasat SPRM jika di bayar lumayan duit curi utk bite the bullets utk Najib.

  Inilah mesej yang mesti disampaikan kpd pengundi2 Sg. Kandis, pengkhianat sebenar bangsa, agama dan negara yalah Najib. Tambah lagi mencuri khazanah negara dan membohong.

  ReplyDelete
 18. Dah nak dekat 100 hari ni
  Hutang Felda bila nak hapuskan
  Dulu bukan main kencang sembang dpn rakyat
  Sekarang masa nak kencing rakyat pula ya?

  ReplyDelete
 19. Replies
  1. Tol, kantol....?? Memangpun tak lama lagi ler tuu, semua bakal kena kantol bermula dgn Najib diikuti dgn Pandir Ali, Rosmah, Reza Aziz, Jho Low, Bekas IGP Khalid, dan semua konco2nya yg mengidolakan 1mdb, projek lembu kondo, penyelewengan LUTH, tanah TRX, Felda, ECRL, Forest City, JB Water Front, & bermacam-macam lagi hingga Kerajaan PH & rakyat terpaksa menanggung beban hutang tak pasal2.

   Delete
 20. hukum pengkhianat negara dulu lebih penting..yang mane patut gantung kasi gantung yang mane patut penjara kasi penjara...kasi hapus semua tu dulu.....100 hari apedehal.....ade 5 tahun nak urusakan....pelan2 kayuh.....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...