Wednesday 22 August 2018

ADAKAH KESALAHAN IMIGRESEN MUSA AMAN HENDAK DIDIAMKAN SAJA?


Bekas Ketua Menteri Sabah, Musa Aman yang menghilangkan diri sejak Mei lalu akhirnya kembali ke tanahair semalam.


Beliau disahkan berada di London untuk mendapat rawatan kesihatan di sana dan kemudian dirujuk ke sebuah hospital di Singapura yang mana dilaporkan telah menyimpan rekod kesihatannya sejak 30 tahun lalu.


Daripada Singapura, beliau kembali ke Malaysia melalui Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang dan terus dimasukkan ke sebuah hospital di situ.


Ketua Pengarah Imigresen,  Mustafar Ali mengesahkan kembalinya Musa Aman ke dalam negara semalam adalah tanpa memerlukannya hadir di kaunter pemeriksaan imigresen berikutan masalah kesihatan yang dihadapinya.


Bagaimanapun, kata Mustafar lagi, ketibaan Musa Aman telah dimaklumkan kepada pihak polis dan SPRM untuk tindakan selanjutnya.

Musa Aman sebelum ini dilapor melarikan diri ke London pada 17 Mei lalu berikutan krisis perlantikan Ketua Menteri Sabah yang menyaksikan beliau hanya memegang jawatan itu selama beberapa hari sebelum diambil alih oleh Shafie Apdal.


Beliau dikehendaki polis berhubung ugutan jenayah terhadap Yang Dipertuan Negeri Sabah, selain disiasat SPRM berkaitan dakwaan menyogok beberapa Adun negeri itu.


Berhubung tindakan Musa Aman melarikan diri ke London itu, Mustafar Ali pada 27 Mei lalu mendakwa, bekas Ketua Menteri Sabah itu didapati tidak mengikut sistem dan undang-undang Jabatan Imigresen bagi urusan keluar masuk negara jika benar beliau telah berada di luar negara.


Kata beliau, tiada rekod menunjukkan Musa Aman keluar meninggalkan negara dalam tempoh terdekat ini dan kali terakhir pasport diplomatiknya digunakan ialah pada 10 April lalu.


Kata Mustafar lagi, jika Musa Aman meninggalkan negara tanpa melalui pintu yang diwartakan, perbuatan itu adalah suatu kesalahan di bawah Seksyen 5 Akta Imigresen, manakala kalau gagal mengemukakan pasport untuk meninggalkan Malaysia pula, ia merupakan kesalahan di bawah Seksyen 2 Akta Imigresen.


Sekarang Musa Aman sudah kembali ke tanahair, tetapi bagaimana beliau meninggalkan negara ini tetap merupakan suatu misteri.


Malah beliau disahkan pergi ke London dan kemudian ke Singapura sebelum kembali semula ke dalam negara.

Meskipun Musa Aman ketika ini dilaporkan berdepan masalah kesihatan, apakah kesalahannya meninggalkan negara secara misteri itu harus didiamkan saja?


Kenapa Jabatan Imigresen hanya memaklumkan kepada pihak polis dan SPRM saja tentang tibanya Musa Aman ke dalam negara, tetapi mengapa tidak bercakap langsung tentang kesalahannya di bawah Seksyen 5 dan Seksyen 2 Akta Imigresen?


Apakah kesalahannya melanggar undang-undang Imigresen hendak didiamkan begitu saja?


Mustafar....beritahulah kepada kami rakyat jelata selaku pembayar cukai mengenai bagaimana Musa Aman meninggalkan negara sebelum ini? (ShahbudinHusin 22/08/2018)

137 comments:

 1. ya..saya pun nk tau caranya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa Menteri & Timbalan Menteri PH buat kenyataan “bodoh” macam BN sebelum ini?   Hari ini Naib Presiden AMANAH Datuk Mahfuz Omar, yang juga Timbalan Menteri Sumber Manusia berkata golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) seharusnya dibantu untuk kembali semula ke identiti asal dan bukannya membangkitkan isu untuk mengiktiraf hak golongan itu secara total.

   Kata si Mahfuz, “Saya fikir isu ini tidak harus dilihat dalam satu kerangka yang salah, kita harus melihat dalam konteks mendidik bagaimana nak bawa mereka balik kepada identiti yang normal, yang sebenarnya, itu yang harus dilakukan."
   Saya setuju kalau yang kencing bediri seperti yang dipostkan oleh seorang facebooker pagi tadi untuk kembalik normal kerana "anu"nya masih ada. Tapi dia kena buat pembedahan untuk buang impalan dalam dadanya.

   Tapi bagaimana pula yang dah tak ada "anu" kerana telah dipotong? Nak sambung balik? Dengan apa?

   Mahfuz sepatutnya faham isu kenapa ada sebahagian rakyat marah dan mengecam kumpulan ini kerana mereka ini bukan KHUNSA tetapi lahir sebagai LELAKI SEJATI tapi makan hormon dan membuat pembedahan besarkan bahagian tertentu. Begitu yang wanita jadi lelaki.

   Ini adalah gejala yang Allah lingkupkan bumi dengan BALA yang sangat dahsyat dan kita dilarang untuk menzirahi kawasan yang dibalakan oleh Allah. Nabi s.a.w. mencepatkan perjalanan apabila sampai ke kawasan yang dibalakan oleh ALlah.   Seorang lagi Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa yang juga pimpinan parti AMANAH sebelum ini, menyatakan bahawa golongan LGBT di Malaysia berhak menikmati hak yang sama sebagai warganegara ini dan mereka tidak seharusnya didiskriminasi dalam sebarang bentuk termasuk di tempat kerja. Transgender boleh guna tandas wanita katanya.

   Yang lain saya setuju tapi bab guna tandas wanita tu saya rasa Mujahid masih pening macam si Mahfuz juga.


   Bayangkan si Transgender (baca pondan) ni masih belum potong kerana kos potong paling murah pun RM20k. Jadi macam dalam kartun di atas.

   Mujahid walaunpun dia pakai pakaian perempuan kalau dia lahir dengan asal dan asli sebagai LELAKI, dia ada NAFSU SYAWAT. Tiba naik syawatnya tak haru satu tandas.

   Bila saya fikir rupanya 'bodoh' betul menteri dan timbalan menteri PH ni.

   Delete
  2. Apa salah PLKN, BTN?
   RAZIATUL HANUM A.RAJAK 13 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.8K
   Tuan Ibrahim Tuan Man
   Tuan Ibrahim Tuan Man
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Pas mempertikaikan keputusan PH mengubah sistem kerajaan terdahulu tanpa melihat implikasi kepada kos.

   Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (Pas-Kubang Kerian) berkata kerajaan baharu sepatutnya menguruskan sistem atau dasar yang ada dengan lebih baik.


   "Setiap kali kita tukar sistem, perlu melihat daripada kerangka yang menyeluruh. Kita tahu kegagalan (sistem lama) kerana kelemahan dalam urus tadbir atau diseleweng, salah guna jadi kita harapkan kerajaan PH ini betulkan apa yang tak betul itu.

   "Apa salah PLKN? Apa masalah BTN? Kalau kata mereka disalahgunakan, kerajaan baharu ini janganlah salahguna.

   "Betulkan polisi, dasar supaya kita dapat betulkan kembali tapi bukan dengan menukar atau menamatkan. Implikasinya amat besar, ia melibatkan kakitangan dan kos-kos yang berlaku di kem-kem tersebut," katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan) 2018, hari ini.

   Pagi tadi, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika bacaan RUU kali kedua berkata Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan Biro Tata Negara (BTN) dimansuhkan di mana penstrukturan semula fungsi, perjawatan, peruntukan kewangan serta aset akan dilakukan oleh Kementerian Belia dan Sukan.

   Dalam pada itu, Tuan Ibrahim yang juga Timbalan Presiden Pas memberitahu kos pelaksanaan keseluruhan GST pada tahun 2015 ialah RM376 juta dan pertukaran kembali kepada SST mencecah kos sebanyak RM4.5 juta.

   Selain itu, beliau turut menyentuh soal percanggahan kenyataam antara menteri melibatkan beberapa perkara yang sering berlaku sejak kebelakangan ini.

   "Dalam Parlimen kerajaan kata tangguh PLKN dan BTN tapi kenyataan media hari ini kata dibubarkan. Mana satu sebenarnya? Kadang-kadang ada yang bercanggah antara jawapan menteri dengan menteri lain.

   "Sebagai contoh, menteri kata elaun sara diri hidup kepada nelayan diteruskan tepai perdana menteri kata akan dibatalkan. Jadi mana satu yang betul? Banyak kali berlaku percanggahan," katanya.

   Delete

  3. Menteri bodoh di zaman Najib bangang ini tak tahu menahu, gamak nya hari2 duduk di atas kerusi nya tengok sana tengok sini, entah2 baca komik, tak pergi meshuarat, tak di jemput ke meshuarat, tak di hormati pegawai2, tak di beri tahu pasal Bayaran balik cukai pendapatan.

   Tanya pada Irwan dan LHDN, kata si bodoh Johari itu.

   Bekas menteri kewangan kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani bekata persoalan mengenai bayaran balik cukai pendapatan perlu ditujukan kepada bekas ketua setiausaha perbendaharaan negara, Tan Sri Irwan Siregar dan ketua pegawai eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

   Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari ini mendedahkan bahawa kerajaan BN sebelum ini gagal mengembalikan cukai pendapatan dan cukai keuntungan harta tanah yang terlebih bayar sebanyak RM16.046 bilion sejak enam tahun dahulu.

   Kata Lim, wang terhutang oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) itu melibatkan sebanyak 1.65 juta kes syarikat, individu, persatuan dan yayasan.

   “Saya tidak boleh komen tanpa ada fakta dan maklumat terperinci.


   "Namun perkara itu boleh dirujuk kepada Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah dan juga Pengerusi LHDN," maklum Johari dipetik laporan Berita Harian.

   Irwan ditamatkan perkhidmatannya selepas pembentukan kerajaan Pakatan Harapan. Ketua Pegawai Eksekutif LHDN sekarang ialah Datuk Seri Sabin Samitah.

   Johari turut menggesa kerajaan hari ini untuk membuat laporan polis jika terdapat sebarang dakwaan unsur pecah amanah yang melibatkan pentadbiran BN terdahulu.

   "Saya cadangkan buat laporan polis supaya boleh disiasat jika benar ada berlakunya pecah amanah seperti yang didakwa,” katanya lagi.

   Delete
  4. Pas ‘sambut’ sokongan Umno di Seri Setia
   RIDAUDDIN DAUD 15 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore663
   PRK Seri Setia: Halimah diumum sebagai calon Pas
   Halimah menerima watikah pencalonan daripada Abdul Hadi dalam majlis berkenaan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PETALING JAYA - Pas mengalu-alukan sokongan daripada semua pihak termasuk daripada Umno atau parti dalam Pakatan Harapan yang bertukar pendirian.

   Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, apa yang penting Pas mahukan sokongan dari dalam negeri, bukan daripada ‘makhluk asing’.


   Menurutnya, terdapat parti bernaung dengan bantuan dari luar untuk menang tapi Pas enggan menjadi parti sedemikian.

   “Ada parti yang bernaung dengan makhluk asing, bernaung dengan bantuan dari luar untuk menang tanpa peduli keselamatan negara.

   “Kita harap rakyat boleh berfikir dengan matang. Undi adalah perkara besar, bukan boleh dijual beli.

   “Terima kasih kepada rakan-rakan dalam Umno, dari NGO dan lain-lain yang beri sokongan kepada kita. Pas harap keputusan positif memihak kepada kita,” katanya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: PRK Seri Setia: Halimah diumum sebagai calon Pas]

   Beliau berkata demikian ketika berucap semasa Majlis Pengisytiharan Calon PRK Dun Seri Setia, di sini, hari ini.

   Sementara itu, Abdul Hadi menganggap janji 100 hari hanyalah sekadar ‘cakap berdegar-degar’ namun pelaksanaannya tidak seperti dicakapkan.

   “Kita lihat sendiri secara nyata bagaimana perjalanan 100 hari itu yang dilihat cakap berdegar-degar tapi pelaksanaan tidak seperti mana dicakapkan.

   “Rakyat lihat sendiri dalam tempoh 100 hari (gagal tunaikan janji) yang mereka sendiri nyatakan, bukan kami (Pas) tetapkan 100 hari itu,” katanya dalam sidang media selepas majlis tersebut.

   Tambahnya lagi, antara isu yang akan diketengahkan dalam kempen PRK Dun Seri Setia adalah Janji 100 Hari Pakatan Harapan meskipun isu berkenaan dikatakan kurang menjadi di PRK Dun Sungai Kandis.

   “Hasil daripada sokongan di Sungai Kandis dapat beri semangat kepada pengundi di sini. Sejauh mana keberkesanannya, tunggu hari mengundi nanti,” katanya.

   Kerusi Dun Seri Setia kosong susulan penyandangnya, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin meninggal dunia pada 2 Ogos lalu di Hospital Putrajaya akibat kanser usus.

   Hari ini, Pas menamakan bekas Adun Selat Kelang, Dr Halimah Ali sebagai calon di kerusi tersebut.

   Delete

  5. UMNO dan Najib 63

   Wahai Wakil Rakyat UMNO,

   Apakah Yang Berhormat-Yang Berhormat tidak tahu dan tidak sedar akan skandal-skandal yang melibatkan Perdana Menteri yang memburukkan imej UMNO dan imej negara?

   Jika tidak sedar saya perturunkan disini sedikit sahaja dari salahlaku Najib supaya Yang Berhormat dapat faham akan betapa seriusnya kerosakan yang dilakukan oleh Najib.

   a) Najib menubuh “Dana Kekayaan Negara” dengan meminjam RM 42 billion, – sekali gus meningkatkan hutang negara kerana hutang ini dijamin oleh Kerajaan. Tak mungkin syarikat hutang 42,000 kali ganda modal tanpa jaminan.

   b)Pelaburan yang dibuat semuanya rugi sehingga tidak dapat bayar faedah pun.

   c) Wang yang dipinjam ini sudah hilang sehingga tidak boleh dikesan dengan sah dimana wang ini berada.

   d)Tiba-tiba wang sebanyak RM 2.6 billion berada dalam akaun persendirian Najib di Ambank.

   e)Agensi-agensi Kerajaan Amerika Syarikat, Switzerland, Singapura, Hong Kong, Luxembourg, United Kingdom, Seychelles dan Emiriah Arab Bersatu sedang menyiasat salahlaku dan rasuah yang melibatkan 1MDB.

   f)Switzerland mendakwa berlaku korupsi sebanyak USD 7 billion dalam pengurusan 1MDB.

   g)Singapura menangkap seorang pegawai bank yang terlibat dengan salahlaku 1MDB.

   h)Malaysia dipandang hina dan Menteri Kewangannya didakwa sebagai Menteri Kewangan yang terburuk di Asia.

   i)Laporan oleh PAC mencatit akan penipuan besar berlaku dalam 1MDB. Ini diakui oleh CEO 1MDB Arul Kanda Kandasamy.

   j)Mesyuarat agong UMNO tidak dibenar bincang 1MDB dan RM 2.6 billion yang ada dalam akaun bank Najib.

   k)Jika ahli atau pemimpin UMNO menyoal berkenaan 1MDB, mereka dipecat. Ahli UMNO hanya dibenar sokong apa sahaja yang Najib lakukan. Tidak seperti dahulu tiada siapa boleh menegur atau mencabar Najib sebagai Presiden. UMNO tidak ada suara lagi.

   Dan banyaklah lagi kesalahan dan salahguna kuasa yang dilakukan oleh Dato Sri Najib.

   Delete
  6. This is Malay land’, Tajuddin beritahu wakil rakyat DAP
   Faiz Zainudin | July 25, 2018
   Ahli Parlimen Pasir Salak berkata demikian selepas Khoo Poay Tiong meminta dia belajar sejarah sebelum bercakap mengenai Malaysian Malaysia.
   DEWAN RAKYAT


   KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat gamat apabila Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) meminta Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) belajar sejarah sebelum bercakap mengenai konsep Malaysian Malaysia.

   “Sejarah? Ini tanah Melayu tahu. Kamu cakap soal sejarah, ‘this is Malay land’,” katanya ketika membahaskan titah Agong hari ini.

   Terdahulu, Tajuddin dalam ucapannya menyeru semua wakil rakyat menghormati institusi raja-raja dan hak orang Melayu, namun RSN Rayer (PH-Jelutong) tidak berpuas hati kerana merasakan ia ditujukan kepada Pakatan Harapan.

   Tajuddin berkata gesaannya untuk semua pihak. “Kita mesti tunjukkan kesetiaan kepada raja-raja Melayu. Raja penting kepada kita, sebagai ketua agama Islam. Kalau kamu hina raja, kamu hina orang Melayu.”

   Beliau menjelaskan gesaannya mahu mempertahankan institusi raja-raja, yang bertanggungjawab menjaga hak dan keistimewaan Bumiputera dan Islam.

   “Tapi ada orang mewujudkan persepsi perkauman. Kalau kita orang Melayu-Islam pertahan hak kita bukan bermakna kita rasis,” katanya.

   Tajuddin sempat membidas idea kesamarataan dalam konsep Malaysian Malaysia yang dikaitkan dengan DAP.

   “Itu bukan keadilan. Kita beri pertolongan kepada yang memerlukan. Kita beri pada Orang India, Melayu, Cina dan lain-lain yang perlukan pertolongan. Tidak ada perkauman,” katanya.

   Kata-kata Tajuddin itu mengundang reaksi Khoo, yang bangun mencelah dan berkata Malaysian Malaysia yang dilaungkan DAP itu untuk menjaga hak semua kaum.

   Tajuddin bagaimanapun mempertikaikan jawapan Khoo. “Jangan cakap sahaja. Di mulut lain, di hati lain. Kita tahu agenda kamu.”

   Khoo membalas dakwaan itu dengan meminta Tajuddin mempelajari sejarah, di mana ia dijawab dengan berkata “this is Malay land”.

   Keadaan semakin tegang apabila Willie Mongin (PH-Puncak Borneo) bangun dan mencelah. “Ini tanah Malaysia, bukan tanah Melayu”.

   “Kalau awak nak berdebat dengan saya kita boleh berdebat di luar,” kata Tajuddin pula.

   Keadaan kembali tenang apabila Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon meminta Khoo dan Willie berhenti mengganggu Tajuddin.

   Tanah Melayu atau nama Inggerisnya, Malaya, adalah kumpulan negeri-negeri di Malaysia Barat, dan dirujuk seperti itu dalam dokumen rasmi kerajaan seperti Perintah Perlembagaan Persekutuan dan jawatan seperti Hakim Besar Malaya.

   Tanah Melayu bergabung dengan Sarawak, Borneo Utara (sekarang Sabah) dan Singapura untuk membentuk Malaysia pada 1963.

   Delete
  7. Saya tak sokong kelentongraksi: Halimah
   NORAFIZA JAAFAR 19 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.4K
   Saya tak sokong kelentongraksi: Halimah
   Dr Halimah (kiri) turun bertemu pengundi Dun Seri Setia, hari ini
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PETALING JAYA - "Tak sokong kleptokrasi tak bermakna saya menyokong kelentongraksi," seloroh Calon Pas PRK Seri Setia, Dr Halimah Ali.

   Beliau menyeru pengundi untuk memberikan kepercayaan kepadanya untuk menjadi wakil rakyat Dun Seri Setia.


   Menurutnya, Selangor memerlukan pembangkang yang kuat untuk memainkan peranan sebagai 'check and balance'.

   "Bagus macam mana pun kerajaan jika tidak ditegur mereka akan menjadi lupa dan leka.

   [ARTIKEL BERKAITAN: PH lawan Pas di Seri Setia]

   "Justeru saya perlukan sokongan anda khususnya pengundi atas pagar yang pangkah PH pada PRU lalu untuk memilih saya sebagai wakil rakyat Dun Seri Setia," katanya.

   Katanya, beliau bertanggungjawab untuk bersuara dalam Sidang Dun kerana mempunyai pengalaman sebagai Adun dan Exco.

   "Saya mempunyai pengalaman dan tahu selok belok pentadbiran jadi kerajaan tak boleh nak kelentong.

   "Pembangkang yang kuat adalah yang boleh menegur kerajaan dan memperjuangkan hak rakyat," katanya.

   Dr Halimah Ali merupakan penyandang kerusi Adun Selat Klang selama dua penggal sejak 2008.

   PRU14 menyaksikan Dr Halimah gagal mempertahankan kerusi Selat Klang selepas tewas kepada Datuk Abdul Rashid Ashari (PKR) yang menang dengan majoriti 500 undi.

   Delete
  8. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  9. MCA: Kenapa kenyataan Maszlee dalam bahasa Cina sahaja?
   Wee Ka Siong | Diterbitkan 27 Jul 2018, 11:30 pagi | Dikemaskini 27 Jul 2018, 11:56 pagi

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Kenapa “kenyataan media” Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik hanya dalam Bahasa Cina? Bukankah bahasa kebangsaan perlu dimartabatkan?

   Menurut rakan-rakan media, menteri pendidikan hanya mengeluarkan kenyataan media yang menyentuh isu “peruntukan kerajaan untuk sekolan persendirian Cina” dalam Bahasa Cina sahaja, sebagai tambahan kepada jawapan bertulis pertanyaan lisan saya di Dewan Rakyat. Keadaan ini sangat menakjubkan!

   BACA : Kini Maszlee kata SMPC boleh dapat peruntukan

   Sebagai seorang menteri, Maszlee tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan media berbahasa Cina sahaja memandangkan ianya bersangkut-paut dengan urusan parlimen.

   Kenapa perlu berbuat demikian? Ini adalah perkara serius yang merupakan penjelasan kepada jawapan asal di parlimen di mana penjelasannya membawa maksud yang bercanggah dengan jawapan asal yang dibentangkan.

   Bahasa Malaysia bahasa rasmi

   Tindakan sebegini tidak selaras dengan polisi untuk memartabatkan bahasa kebangsaan, malahan ianya juga disifatkan sebagai tidak menghormati bahasa Malaysia yang merupakan bahasa rasmi kerajaan.

   Yang peliknya kenapa menteri pendidikan tidak berani membuat kenyataan rasmi dalam Bahasa Malaysia atau memperbetulkan jawapan di parlimen melalui kaedah terbaik iaitu mengemukakan Pernyataan Menteri “Minister’s Statement” dalam bahasa Malaysia di Dewan Rakyat?

   Maszlee harus faham bahawa Sekolah Persendirian Cina tidak terhad kepada pelajar kaum Cina sahaja. Ini menunjukkan beliau berfikiran sempit perkauman.

   Selain itu, sebagai menteri pendidikan, beliau sepatutnya mengamalkan sikap terbuka kepada semua rakyat tanpa mengira kaum dan tidak mengamalkan favouritism dalam menangani isu-isu pendidikan.

   Sehubungan itu, tindakan Maszlee yang hanya mengeluarkan kenyataan media dalam bahasa Cina berhubung isu “peruntukan kerajaan untuk sekolan persendirian Cina” juga amat mencurigakan, memandangkan kandungan kenyataan media tersebut adalah jawapan tambahan kepada pertanyaan lisan saya di Dewan Rakyat.

   Pencerahan rakyat berbilang kaum

   Maka, sewajarnya beliau mengeluarkan kenyataan tersebut dalam bahasa Malaysia supaya ia turut dapat memberi pencerahan kepada semua rakyat berbilang kaum.

   Pendek kata, Maszlee tidak patut mengeluarkan kenyataan yang sedap didengar masyarakat Cina tetapi bercakap lain di masyarakat kaum bukan Cina.


   Sekiranya beliau ikhlas dalam mempertingkatkan mutu sistem pendidikan pelbagai aliran di negara ini, termasuklah pendidikan aliran Cina, beliau perlu bersikap terbuka dan telus dalam menggalas tanggungjawab sebagai seorang menteri pendidikan yang mewakili semua rakyat Malaysia

   Delete  10. Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

   Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

   saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp15 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

   Pembayaran yang fleksibel,
   Suku bunga rendah,
   Layanan berkualitas,
   Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

   Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

   Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

   Delete
 2. ya..saya pun nk tau caranya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gerai burger usang tempat berteduh dua beranak   MELAKA: Pihak berkuasa menemui seorang ibu dan anak lelakinya yang berusia tujuh tahun, tidur di sebuah gerai burger usang.

   Difahamkan mereka tidur dan menjadikannya sebagai 'rumah' di dalam ruang kecil itu selama dua bulan.

   'Kediaman' mereka itu terletak di Balai Panjang di sini.

   Kanak-kanak itu disedari pasukan The Star semasa melakukan tugasan di kawasan itu, sebelum memaklumkan perkara tersebut kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kesidang, Allex Seah.

   Dia kemudian dibawa oleh pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan ditempatkan di sebuah rumah.

   Budak lelaki itu dari keluarga yang bercerai, tinggal bersama ibunya yang berusia 33 tahun.

   Bapanya disabitkan kesalahan mencuri tiga tahun lalu.

   Kanak-kanak tersebut yang tidak bersekolah, mempunyai empat lagi adik-beradik yang ketika ini ditempatkan di rumah perlindungan di bawah JKM.

   Pegawai penguat kuasa Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Melaka yang turut serta dalam kunjungan Seah, mendapati ibu kanak-kanak itu positif dadah.

   AADK kemudian membawa wanita berkenaan yang mengandung tujuh bulan, untuk pemulihan.

   : Sebelum kalau isu Kelantan, heboh machai PH serang kerajaan PAS Kelantan. Hari ini kerajaan PH perlu perihatin untuk mendapat maklumat kadang kala ada rakyat terbiar yang kita terpandang

   Delete
  2. Himpunan Desak Ramasamy Letak Jawatan   Sahabat NGO Islam di sekitar Pulau Pinang hadir memberikan sokongan tanpa mengira fahaman politik & agama kepada Himpunan Desak Ramasamy letak jawatan. Dianggar sekitar 7000 berhimpunan sepanjang jalan untuk himpunan ini.
   Ramasamy didukung mereka yang Pro-LTTE di Malaysia dan Ramasamy menyanjung tinggi pengganas seperti pengasas LTTE iaitu Prabakharan.

   Kita tidak mahu mana-mana ekstrimis berleluasa di Malaysia tanpa mengira apa jua agama, bangsa dan parti politiknya.   Pihak NGO Islam sempat menyampaikan memorudum kepada wakil kerajaan Pualau Pinang.


   : Tahniah NGO Islam dan ada bukan Islam di Pulau Pinang priihatin tentang kedaulatan negara kita..

   Delete
  3. Selama ni LGBT tak guna tandas ke?'
   Diterbitkan 14 Ogs 2018, 5:43 petang | Dikemaskini 14 Ogs 2018, 6:57 petang

   A+ A-
   "Kenapa kalut ribut bincang pasal guna tandas perempuanlah, tandas lelakilah, terbaru ni tandas OKU pula. Selama ini mereka itu tidak guna tandas ke?"

   Itu kenyataan dikeluarkan Ketua Penerangan PAS, Nasrudin Hassan mengenai isu penggunakan tandas di kalangan golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) yang hangat diperkatakan sekarang.

   Kata Nasruddin adalah lebih baik semua pihak berbincang agar budaya LGBT tidak menular dalam negara ini dan mereka dirawat secara spiritual dan mental.

   "Alangkah baik kalau bincang bagaimana mahu sekat menularnya budaya LGBT dalam negara ini serta memberi khidmat nasihat, merawat dan membaik pulih mental dan spiritual mereka agar kembali kepada fitrah," katanya dalam catatan di Facebook.

   Isu LGBT mencuri tumpuan bermula dengan penurunan gambar beberapa aktivisnya daripada sebuah pameran di Pulau Pinang.

   Ia kemudian menjadi semakin panas apabila aktivis sosial, Marina Mahathir mengeluarkan kenyataan bahawa golongan itu hanya mahukan hak yang sama seperti rakyat Malaysia lain.   Menteri agama, Mujahid Yusuf kemudian mengambil inisiatif mengadakan pertemuan dengan Nisha Ayub, salah seorang aktivis LGBT.

   Baca: Jangan diskriminasi golongan transgender, kata menteri

   Bagaimanapun kenyataan Mujahid ketika sidang media itu menerima kecaman netizen apabila beliau dikatakan bersetuju jika golongan transgender berkongsi tandas dengan wanita.

   Mujahid kemudian memohon maaf dan mengakui terkhilaf ketika mengeluarkan kenyataan tersebut.

   Timbalan Mujahid, Fuziah Salleh pula selepas itu menyarankan golongan mak nyah menggunakan tandas orang kurang upaya (OKU) jika mereka tidak selesa menggunakan tandas lelaki.

   Baca: Buat masa ini transgender mungkin boleh guna tandas OKU

   Cadangan itu menyebabkan seorang aktivis OKU berang dan menyifatkan timbalan menteri berkenaan mengeluarkan kenyataan yang tidak sensitif serta tidak boleh diterima.

   'Islam wajibkan hormati privasi'


   Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, peguam Lawyers For Liberty, Latheefa Koya mengingatkan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengenai perbezaan kebebasan bersuara dan etika perubatan.

   Beliau merujuk tindakan Syed Saddiq membela seorang doktor, Dr Nur Ilyani Mohamed Nawawi berhubung surat terbuka yang ditulis pengamal perubatan itu di media sosial mengenai isu LGBT.

   "Ini tentunya bukan kebebasan bersuara! Ia mengenai kelakuan etika profesional sebagai seorang doktor - ia memberi kesan terhadap keyakinan terhadap perkhidmatan kesihatan. Tindakan mesti diambil terhadapnya," kata Latheefa di laman Twitter.

   Baca: Menteri: Dr Nur Ilyani hanya nyatakan pandangan peribadi

   Latheefa berkata prinsip Islam mewajibkan seseorang muslim menghormati privasi dan menutup aib saudaranya yang lain.

   "Seseorang doktor meluahkan prejudis dan menghukum secara terbuka ini melanggar asas etika bidang perubatan. Jangan drama lebih - buat kerja. Malah prinsip Islam mewajibkan menghormati privasi dan menutup aib seseorang.

   "Sebab itu sesuatu perkara terkutuk seperti berzina tidak boleh diluahkan jika tidak cukup 4 saksi. Bukan kerja seseorang mencari aib. #bezadosa&jenayah," tulisnya.

   Delete
  4. Woiii captain

   Kalau teringin sangat nak buat PHD in political science pi masuk universiti laaa..

   Bukan di sini woiiii!!!!

   Delete
  5. ABIM : Jika sekolah Cina dapat kenapa sekolah agama persedirian diabaikan?   Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menggesa kementerian pendidikan turut menyediakan peruntukan terhadap sekolah swasta lain.

   Ia susulan menterinya Dr Maszlee Malik berkata kerajaan akan memberikan peruntukan kepada sekolah menengah persendirian Cina (SMPC).

   "Kerajaan perlu membuat pertimbangan serius dalam soal peruntukan tahunan dan layanan sama kepada sekolah swasta lain...yang mana banyak sekolah rendah dan menengah - sama ada (berbentuk) agama dan akademik - lebih memerlukan.

   "Mengikut data kementerian pendidikan, terdapat 300 sekolah swasta (selain sekolah antarabangsa dan ekspatriat) dan lebih 600 sekolah tahfiz berdaftar yang memerlukan perhatian sewajarnya," kata presidennya Mohamad Raimi Ab Rahim dalam kenyataan hari ini.

   Menurut beberapa akhbar harian Cina semalam, Maszlee berkata kerajaan akan menyediakan peruntukan kepada SMPC menerusi pelan kewangan holistik kebangsaan dalam bentuk perbelanjaan pembangunan.

   "Berdasarkan kepada prestasi ekonomi keseluruhan, kami akan berbincang dengan Kementerian Kewangan bagi memutuskan keperluan dan bentuk peruntukan," katanya seperti dipetik.

   Kenyataan itu selepas dua wakil rakyat DAP membidas jawapan Parlimen Maszlee bahawa SMPC tidak termasuk dalam sistem pendidikan kebangsaan dan justeru tidak akan menerima peruntukan kementerian.


   Dalam kenyataan itu, ABIM berkata kerajaan harus mengutamakan peruntukan kepada sekolah swasta - termasuk tahfiz dan sekolah agama rakyat - yang mematuhi Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   Antaranya menggunakan kurikulum kebangsaan, bahasa Melayu sebagai bahasa perantara dan sukatan pelajaran yang selaras dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Kami mendesak hanya sekolah yang menepati ciri Dasar Pendidikan Kebangsaan dan dasar kerajaan sedia ada yang wajar diberi keutamaan untuk pengiktirafan dan peruntukan tahunan.

   "Sekolah ini juga banyak menghantar pelajar menyambung pelajaran ke institusi antarabangsa, termasuk dalam jurusan sains dan teknologi," kata Mohd Raimi.


   : Bagi PH, Melayu mudah lupa dan mereka lebih utama pengundi bukan Islam kerana pengundi Melayu dan Islam sanggup jual agama demi perbalahan sesama bangsa....

   Delete

  6. Sekarang ni siapa yang mahu bertanggungjawab diatas duit GST yang hilang tu, orang ni kata dia yang bertanggungjawab, orang itu kata orang ini yang bertanggaungjawab.

   Siapa saja yang terlibat menyembunyikan rahsia kehilangan duit GST ini harus dikenakan hukuman seberat-beratnya untuk dijadikan tauladan masa depan.

   Delete
  7. Pimpinan Amanah jadi Pasu Bunga dalam Pakatan Harapan   Dilihat aktif menyatakan pandangannya secara saborono terutama membabitkan PAS - di Facebook tanpa mempedulikan statusnya sebagai timbalan menteri, hari ini beberapa pemimpin parti terbabit tampil mengkritik Hanipa Maidin.

   Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man misalnya berpendapat timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu perlu meluangkan lebih banyak masa di parlimen berbanding di luar.

   Kata anggota parlimen (MP) Kubang Krian dengan cara itu Hanipa dapat mengetahui apa yang dibahaskan di Dewan Rakyat sekali gus memahami konteks sesuatu isu yang diulas wakil rakyat PAS.

   "Saya tengok komentar Hanipa tu macam dia tak tahu apa yang dibahas sepanjang sesi terbabit," katanya kepada media di lobi parlimen hari ini.

   Terdahulu Hanipa hari ini berpendapat ada sesetengah MP kelihatan "aktif dan segar" apabila berbahas mengenai isu aurat namun keadaan itu tidak kelihatan apabila menyentuh masalah rasuah dan salah guna kuasa.

   "Semalam di parlimen, ada beberapa MP membangkitkan isu penutupan aurat ketika Menteri Pengangkutan dan Menteri Sumber Manusia (Anthony Loke) sedang menggulung. Saya ada di dewan pada masa itu.

   "Pengalaman saya di dalam dewan dan melihat setengah anggota parlimen (beragama) Islam berbahas, saya lihat apabila isu seperti itu timbul, relatifnya para wakil rakyat parti itu agak aktif dan segar untuk berbahas dibandingkan isu-isu lain seperti isu rasuah, isu salah guna kuasa, isu pembaziran dan isu-isu lain yang jejaskan kehidupan rakyat," katanya tanpa menyebut parti yang dimaksudkan.

   Semua sedia berbahas

   Isu berkenaan dibangkitkan Anggota Parlimen PAS Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff ketika perbahasan titah diraja pada 25 Julai lalu.

   Ketika itu, Siti Zailah antara lain berkata ada wanita beragama Islam yang bekerja sebagai pramugari terpaksa membuka tudung demi mencari rezeki.

   Untuk rekod Hanipa yang juga MP Sepang memang aktif memberikan pandangannya - biasanya bersifat bersahaja - di Facebook sejak lama dulu.

   Sementara itu MP Pengkalan Chepa Ahmad Marzuk Shaary berkata ada kalangan wakil rakyat Pakatan Harapan memiliki pendidikan tinggi, malah sehingga ke peringkat doktor falsafah.

   Justeru katanya mereka wajar memberikan pemahaman mengenai Islam kepada kerajaan.

   "Jangan jadi (macam) pasu bunga dalam PH (HARAPAN), tetapi mereka mesti jelaskan," katanya.

   MP Tumpat Che Abdullah Mat Nawi pula berkata seseorang menteri atau timbalan menteri perlu berada di parlimen untuk menjawab sesuatu isu.

   "Menteri (atau timbalan menteri) tak perlu jawab di Facebook secara sinis (sebaliknya) di parlimen dan kita bersedia membahaskannya di parlimen.

   "Ia bukan sekadar isu aurat, malah apa sahaja tajuk, MP PAS sedia berbahas," katanya.


   : Pimpinan Amanah nak beli hati DAP dan pengundi Cina, mereka sanggup buat apa sahaja termasuk jual penderian agama selama ini....

   Delete

  8. Yang Berhormat-Yang Berhormat Wakil Rakyat UMNO,

   UMNO ialah parti keramat yang mengalahkan Malayan Union British, yang memerdekakan Malaya dan Malaysia, yang berjaya membangunkan negara sehingga hampir menjadi Negara maju.

   Tetapi hari ini nama UMNO sudah menjadi begitu buruk, sudah digelak ketawa, dihina dan ditolak oleh sebilangan yang besar orang Melayu dan bukan Melayu didalam negara.

   Semua ini disebabkan oleh Najib dengan kepercayaannya bahawa “Cash is King” iaitu rasuah adalah cara memerintah.

   Wahai Yang Berhormat, wakil-wakil rakyat UMNO. Tidakkah kamu sayang parti keramat ini yang telah begitu berbakti dan berjasa kepada bangsa, negara dan agama? Dan kepada kamu dan keluarga kamu.

   Tidaklah kamu tergerak hati untuk membelakangkan kepentingan diri demi bangsa dan negara?

   Segala yang merosakkan UMNO dilakukan oleh Dato Sri Najib.

   Selagi ia menjadi Perdana Menteri pemulihan negara tercinta ini tidak akan dapat dilakukan.

   Hanya dengan penyingkiran Najib sahaja baharulah Perlembagaan dan Undang-Undang Negara dikuatkuasakan semula dan Malaysia kembali sebagai negara berdaulat yang dihormati dunia.

   Yang Berhormat-Yang Berhormat,

   Rakyat memilih Yang Berhormat kerana mereka percaya Yang Berhormat akan menyuarakan dan mempertahankan hak mereka.

   Sekarang berjuta-juta rakyat menolak Najib. Percayalah UMNO dan BN akan kalah dalam PRU 14.

   Rakyat dan anak cucu akan kutuk YB kerana menghancurkan UMNO dan membawa malapetaka kepada negara. Tak mungkin apa-apa pemulihan dibuat dari dalam UMNO. UMNO sekarang bukan lagi UMNO yang ditubuh dahulu. Yang ada hanyalah parti Najib. Dan ahli serta pemimpin UMNO yang menyokong parti Najib ini mengkhianati UMNO, bangsa, negara dan agama. Oleh itu sertailah mereka yang menolak Najib sebagai Perdana Menteri supaya UMNO dapat dipulih dan dihormati semula dan maruah bangsa dan negara tertebus.

   Delete
  9. Mana bantuan kerajaan?'
   AMMAR MUBASSYIR 1 OGOS 2018
   'Mana bantuan kerajaan?'
   Abd Nasir (tengah) meninjau keadaan jalan tersebut
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   BALING - Adun Bayu, menuntut pihak berwajib memberikan perhatian kepada jalan runtuh sepanjang 20 meter di Kampung Padang Sadan.

   Abdul Nasir Idris berkata,masalah itu berlaku sebelum November tahun lalu namun sehingga kini tiada tindakan.


   Menurutnya, penduduk telah menyerahkan surat permohonan pembinaan titi kepada Ahli Parlimen pada 20 November tahun lepas.

   "Sebanyak 10 buah rumah terjejas akibat masalah ini, dalam masa ramai penduduk kampung lain turut menggunakan jalan ini untuk ke kebun.

   "Daripada sudut keselamatan, ia sepatutnya jadi keutamaan. Jalan yang runtuh itu hanya dapat digunakan penunggang motosikal sahaja,"katanya kepada Sinar Harian di Pejabat Pusat Khidmat Dun Bayu.

   Terdahulu, Abd Nasir dan dua pegawai Dun Bayu, Mohd Zaid Abdul Mukti serta Fakhrurazi Ahmad bertemu penduduk dan meninjau keadaan jalan tersebut.

   Beliau berkata, penduduk yang mempunyai kereta terpaksa meletakkan kenderaan hampir 50 meter dari jarak rumah.

   "Mereka kemudiannya terpaksa berjalan kaki ke rumah. Dari sudut lain, kita risau keselamatan kenderaan yang diparkir jauh itu, boleh berlaku kecurian atau pecah kereta," katanya.

   Abd Nasir berkata, paling dibimbangi apabila berlaku kes kematian atau masalah kesihatan dalam kalangan penduduk di situ.

   "Nak bawa keranda pun tidak boleh di kawasan tu, jika ada kematian, mayat terpaksa diusung. Seorang di depan, seorang di belakang.

   "Struktur bawah jalan juga tidak kukuh, ia boleh runtuh bila-bila masa,"katanya.

   Beliau berkata tindakan kerajaan hari ini menguruskan peruntukkan bagi membaiki jalan tersebut turut dipersoal.

   "Sudah hampir 100 hari pemerintahan, apakah masalah peruntukan masih belum selesai?

   "Jangan hingga berlaku kecelakaan baru tuding jari mencari kesalahan pihak lain. Kerajaan tidak boleh kata tidak ada peruntukan, itu memalukan,"katanya.

   Sementara, penduduk, Darus Yahman,64, berkata, mereka berharap kerajaan negeri dapat memberikan perhatian kepada jalan tersebut.

   "Jalan ni jika tidak diperbaiki sangat bahaya dan berisiko terhadap keselamatan pengguna,"katanya.

   Delete
  10. PH JANGAN BUANG RAJA


   Yang di-Pertuan Agong tonggak negara
   WARTAWAN SINAR HARIAN 17 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Zainul Rijal Abu Bakar
   Zainul Rijal Abu Bakar
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   MALAYSIA adalah satu-satunya negara yang unik kerana mempunyai sistem giliran dalam kalangan raja-raja Melayu yang dipilih menjadi Yang di-Pertuan Agong. Pemilihan lima tahun sekali ini merupakan sejarah yang akan diingati oleh setiap rakyat. Tiada negara lain yang mengamalkan sistem giliran seperti Malaysia.

   Perkara 39 Perlembagaan Per­sekutuan meletakkan kuasa eksekutif Persekutuan adalah di tangan Yang di-Pertuan Agong dan kuasa tersebut boleh dijalankan oleh jemaah menteri. Walaupun Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan menyatakan Yang di-Pertuan Agong hendaklah bertindak mengikut nasi­hat, ia tidak bermakna Yang di-Pertuan Agong pada hari ini perlu mematuhi secara total nasihat jemaah menteri.


   Kuasa dan budi bicara Yang di-Pertuan Agong sudah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan cuma pentafsiran peruntukan Perlembagaan Persekutuan yang mungkin masih dibelenggu dengan tafsiran silam.

   Sebagaimana diketahui umum bagi mentafsirkan sesuatu per­kataan dalam Perlembagaan Persekutuan terdapat beberapa kaedah yang perlu diikuti. Antaranya jika perkataan tersebut jelas maka makna yang jelas tersebut tidak perlu ditafsirkan lagi. Makna literalnya perlu diberikan bukan makna yang dihasratkan oleh penggubal undang-undang.

   Pada pandangan saya nasihat adalah nasihat, nasihat tidak perlu diikuti sepenuhnya kerana perkataan nasihat itu sangat jelas dan mempunyai maknanya sendiri.

   Sudah sampai masanya tafsiran perlembagaan tidak boleh lagi dipenjara dengan tafsiran berdasarkan sejarah kerana makna perkataan nasihat itu sangat jelas. Kalau dahulu British mentafsirkan nasihat Resident British kepada raja-raja Melayu bersifat wajib dipatuhi, tafsiran sebegitu hendaklah tidak lagi di­gunakan sebaliknya memartabatkan makna sebenar nasihat itu sendiri yang tidak bersifat mengikat.

   British mengongkong raja-raja Melayu melalui residen mereka kerana British mahu mengawal Tanah Melayu mengikut telunjuk mereka. Ini juga dilakukan bagi menjaga kepentingan British di Tanah Melayu. Pada hari ini hal yang sama tidak lagi berlaku yang mana Kerajaan yang dilantik adalah pilihan rakyat dan terdiri daripada anak watan.

   Ramai yang sudah mula sedar sistem kenegaraan di Tanah Melayu dan kemudiannya Malaysia bukanlah hanya berpaksi kepada tiga elemen sahaja iaitu eksekutif, legislatif dan kehakiman.

   Sebaliknya ketiga-tiga elemen tersebut dipayungi oleh Yang di-Pertuan Agong. Oleh itu Yang di-Pertuan Agong perlu diberi kebebasan menilai nasihat jemaah menteri. Kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong melaksanakan tanggung­jawab berperlembagaan baginda sudah tidak boleh dinafikan lagi kerana kita lihat ketika ini raja-raja Melayu sudah mempunyai pen­didikan tinggi.

   Malah Perkara 41 Perlembagaan Persekutuan pula mengangkat Yang di-Pertuan Agong sebagai Pemerintah Tertinggi angkatan tentera Persekutuan. Ini bermakna Yang di-Pertuan Agong juga berfungsi menjaga keamanan dan mempertahan kedau­latan negara.

   Baginda pada bila-bila masa boleh mengerah angkatan tentera bersiap siaga atau melakukan sesuatu bagi mempertahankan negara dari aspek ketenteraan.

   Yang di-Pertuan Agong tidak keseorangan dalam melaksanakan tanggungjawab berperlembagaan baginda. Baginda dibantu oleh Majlis Raja-Raja yang terdiri daripada sembilan raja-raja Melayu kese­luruhannya.

   Perkara 38(3) Perlembagaan Persekutuan umpamanya memberi keabsahan kepada Majlis Raja-Raja menimbang dan memberi penelitian berkenaan dasar-dasar negara. Penimbang telitian dasar negara tidak akan menjadi sah tanpa kehadiran Yang di-Pertuan Agong.

   Delete
 3. Replies
  1. Pramugari terpaksa buka tudung demi sara keluarga   KUALA LUMPUR: Seorang wakil rakyat PAS mendakwa ada pramugari Islam yang terpaksa membuka tudung ketika bekerja demi menyara kehidupan keluarga.

   Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) menggesa kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil tindakan tegas untuk melindungi hak pekerja wanita, khasnya dalam isu etika pakaian.

   “Ada pekerja wanita mengadu mereka tak boleh berpakaian menutup aurat kerana halangan majikan, sebagai contoh pramugari.

   “Secara peribadi, saya pernah bercakap dengan mereka, mereka kata terpaksa buka tudung apabila bekerja untuk sara mak dan anak,” katanya ketika membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

   Zailah turut menegur pemimpin yang lantang memperjuangkan Islam, tetapi kini mendiamkan diri selepas mendapat jawatan.

   “Apa jadi kepada negara kita, di mana suara-suara menteri yang sebelum ini hebat mempertahankan Islam? Adakah kerana mereka sudah dapat kedudukan (maka mereka) senyap? Kalau betul nak laksana Islam, laksana sebagaimana diperintah agama.

   Beliau berharap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa akan memandang serius dan bertindak terhadap isu etika pakaian serta masalah lain yang dihadapi pekerja beragama Islam.

   “Saya berharap menteri agama ambil berat perkara ini, kalau betul-betul nak jaga agama, nombor 1 jaga agama Islam sebagai agama rasmi.

   “Kita tidak mahu rakyat kita ada tak dapat keluar solat Jumaat, ada juga suara NGO mencadangkan sembahyang Jumaat dibuat pada Sabtu.”

   : Ramai pimpinan Islam dalam PH kini mulut tersumbat dedak kerana tak mampu bersuara..

   Delete
  2. Kelantan tolak UEC   KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam, demi mengekalkan kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu.

   Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata malah pihaknya turut menyokong penuh kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang tidak bersetuju UEC diiktiraf kerana hanya akan merosakkan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Kita mesti berhati-hati kerana ia membabitkan ketuanan Melayu dan bahasa Melayu. Bagus untuk pihak tertentu memberi pandangan seperti ini (menolak UEC) sebelum perkara itu berlaku.

   "Semoga kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu dikekalkan. Pengiktirafan UEC dilihat membolehkan seseorang mudah berada dalam perkhidmatan awam tanpa memiliki kemahiran dan kebudayaan bahasa Melayu yang baik," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Infaq: Asnaf dan Anak Yatim di Masjid Kota Darul Naim, di sini, hari ini.

   Media sebelum ini melaporkan kenyataan Harussani yang tidak bersetuju dengan pandangan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu mahu mengiktiraf UEC.

   Harussani dipetik sebagai berkata, dasar pendidikan sedia ada sudah terbukti mampu memacu pembangunan Malaysia ke arah kebaikan selaras sistem pendidikan berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   "Mutakhir ini, bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum, sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan," kata Harussani.

   UEC dikeluarkan oleh sekolah persendirian Cina yang sukatan pelajarannya diambil dari Taiwan dan tidak selari silibus ditetapkan Kementerian Pendidikan.

   Terdahulu, Ahmad Faizal dilaporkan sebagai berkata, kerajaan Perak sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon memperoleh kredit dalam Bahasa Melayu, selaras janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).


   : UEC adalah titik pemisah perpaduan kaum di Malaysia....

   Delete
  3. Guan Eng perlu buktikan mahu bantu orang miskin'
   Diterbitkan 12 Ogs 2018, 11:11 malam | Dikemaskini 12 Ogs 2018, 11:14 malam

   A+ A-
   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata Menteri Kewangan, Lim Guan Eng perlu membuktikan dirinya bukan seorang yang benar-benar mahu membantu golongan miskin dan bukan orang kaya.

   "Guan Eng perlu buktikan bahawa dia benar-benar mahu membantu golongan B40 dan bukan hanya mahu menolong golongan kaya, peniaga dan ekonomi gelap untuk mengelakkan cukai atau membantu pengaliran dana haram ke luar negara," kata anggota parlimen Pekan dalam suatu kenyataan malam ini.

   Najib menyelar Lim selepas dikritik menteri berkenaan kerana sebelum ini bekas presiden Umno itu membidas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Najib menyebut kenyataan Mahathir bahawa tidak akan ada kenaikan gaji pegawai awam kerana kekangan kewangan dan menyalahkan keputusan Pakatan Harapan untuk menghapuskan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

   Walau bagaimanapun, Lim berkata rakyat telah menolak BN dalam PRU14 kerana GST. Lim juga mengulang komitmen pentadbiran baru untuk membantu golongan miskin, termasuk meneruskan bantuan tunai BSH dan subsidi petrol.

   Najib terkejut berselang tawa

   Najib berkata Bantuan Sara Hidup (BSH) yang dipetik Lim sangat menggelikan hatinya kerana bantuan tunai itu sudah disediakan kerajaan sebelumnya.

   Menurut Najib, BSH hanyalah penjenamaan semula BR1M.

   "Saya terkejut membaca kenyataan Lim Guan Eng yang cuba memberi bukti kononnya dia juga mempertahankan golongan yang miskin.

   "Terkejut saya berselang ketawa sebenarnya.

   "Malahan, jika BN menang bayaran ini sepatutnya RM800 dan bukan RM400 sahaja untuk ansuran ini," katanya.
   Najib turut menempelak keputusan kerajaan HARAPAN untuk mengekalkan harga petrol RON95 pada harga RM2.20 seliter.

   Beliau mendakwa Lim sebelum ini mengadu apabila RON95 berharga RM2.10 seliter walaupun harga minyak dunia lebih tinggi.

   Najib meminta Lim untuk membuktikan komitmennya untuk membantu golongan miskin dengan memenuhi janji HARAPAN untuk mengurangkan harga minyak, menghapuskan tol dan menurunkan harga elektrik.

   "Dia juga patut menjamin harga barang tidak akan naik bila SST diperkenalkan bulan depan pada ketika harga barang tidak turun selepas GST telah dimansuhkan," kata Najib lagi.

   Delete
  4. Woiii captain

   Pi buka blog sendiri laaa..
   Asyik dok menumpang dan dok merapu di blog Budin ni buat apa?

   Pokai dah ka?

   Delete
  5. AMARAN SUPAYA KEMBALI KEPADA HUKUM ALLAH


   Gempar bunyi kuat di Puchong
   NUR FARHANA ABDUL MANAN 1 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.2K
   Gempar bunyi kuat di Puchong
   Tular gambar objek misteri yang dikaitkan dengan bunyi kuat menggemparkan penduduk Puchong malam tadi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUCHONG - Ribuan penduduk Puchong semalam gempar dan cemas apabila merasai gegaran dan mendengar bunyi guruh kuat dalam tempoh lama kira-kira jam 8 malam semalam.

   Gegaran turut dirasai penduduk sekitar Cyberjaya dan Putrajaya malah perkara itu dikongsi netizen di media sosial.


   Turut mengejutkan apabila tular rakaman objek misteri bersama kilat seolah-olah membentuk cahaya menuju ke langit.

   Penduduk mendakwa ketika bunyi guruh luar biasa itu, alat penggera kenderaan kebanyakkan kereta berbunyi tanpa henti dalam insiden berlaku ketika hujan lebat malam tadi.

   Netizen, Sarah Alveorr dalam status dimuatnaik dalam akaun Facebook miliknya berkata terdengar bunyi dentuman kuat seolah-olah pintu digegarkan.

   “Bunyi dentuman kuat…bergegar-gegar pintu rumah dan tingkap…apa benda tu…,”muatnaiknya.

   Fizzi Zain pula berkata, keadaan turut dirasai di Seri Kembangan.

   “Sama la kat (dekat) Seri Kembangan ni…ternampak cahaya terang…pastu (lepas itu) bunyi guruh panjang…saya suspek meteor kecik (kecil) terbakar kat langit sebelum terhempas,”katanya.

   Norhayati Abu ATie pula berkata, kilat masuk hingga ke ruangan dapur rumahnya.

   “SubhanaAllah…ye kat P14E1 pun macam tu…kilat macam nak masuk kat dapur tengah nak masak…kuat gila bunyinya…bergegar satu rumah…telinga rasa berdengung,”katanya.

   Dalam pada itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat yang dihubungi memaklumkan tidak menerima sebarang laporan gempa bumi malam tadi

   Delete
  6. Harussani dukacita jika UEC diiktiraf   KUALA LUMPUR – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berpendapat tindakan kerajaan mahu mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) akan merosakkan dasar pendidikan sedia ada.

   Jelas beliau, Dasar Pendidikan Kebangsaan kini sudah terbukti mampu memacu pembangunan negara ke arah kebaikan selaras dengan sistem pendidikan negara yang berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   “Pengiktirafan UEC akan merungkai asas perpaduan kaum yang berpaksikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dalam Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   “Adalah amat mendukacitakan sama sekali sekiranya UEC diiktiraf, ini kerana ia membuka ruang yang cukup besar kepada kaum lain dengan menimbulkan semangat perkauman, sekali gus boleh merosakkan suasana harmoni yang sudah sekian lama wujud di negara ini,” katanya dalam satu kenyataannya di sini hari ini.

   Ahad lalu, Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu dilaporkan berkata, kerajaan negeri sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon mendapat kredit dalam Bahasa Melayu.

   Beliau dipetik sebagai berkata, ia selaras dengan janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) untuk Pilihan Raya Umum Ke-14.

   Harussani berkata, Penyata Razak 1956 dan Laporan Rahman Talib 1960 adalah antara dasar terbaik yang sudah digubal dengan mengambil kira semangat perpaduan kaum bagi memastikan sistem pendidikan negara mampu memelihara perpaduan nasional dan manfaatnya sudah dirasai rakyat sekarang.

   Jelasnya, pengorbanan negarawan seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lok dan Tun Tan Siew Sin daripada MCA yang menghalang UEC pada zaman mereka adalah semangat perpaduan kaum yang sangat tinggi.

   “Mutakhir ini bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu yang semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan sedia ada.

   “Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan. Tambahan pula, Dasar Pendidikan Kebangsaan mengangkat Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar,” katanya. – MalaysiaGazette

   : Untuk membentuk negara Malaysia dalam berbilangan kaum mesti ada satu pengikatnya. Bahasa Melayu adalah ikatan yang terbina lebih 60 tahu tapi kini dilonggarkan oleh mereka yang berkepentingan politik....

   Delete
  7. Ini captain taik tak guna asyik fitnah dan ludah dgn kaum Cina dan dapig la . Apa kau tau pasal UEC, sudah benci kaum Cina apa pula peduli dgn perpaduan, ambi la tu ketuanan awak tu,kau fikir kami peduli ke?? Syiok sendiri je dgn blog yg penuh fitnah dgn PH dan Cina, kalau bukan dapig, hancur dah rakyat....

   Delete

  8. Kerajaan baharu PH terpaksa membersihkan kotoran yang ditinggalkan kerajaan BN untuk kepentingan rakyat. Jika benar dakwaan salah laku dan pecah amanah wang rakyat kerajaan PH perlu dimbil tindakan tegas. Rakyat akan terus menyokong sehingga penyamun dan penyangak ditangkap.

   Delete
  9. Ringgit opens lowest in 8 months against US dollar
   Bernama | August 15, 2018
   Current investors were said to be worried about the contagion affecting emerging market currencies, which saw a move to a safe haven.

   Ringgit Malaysia. (Reuters pic)

   KUALA LUMPUR: The ringgit slid further against the US dollar in early trade today, reaching an eight-month low amid escalating tension between Washington and Ankara.

   At 9 am, the local note was traded at 4.0970/1000 versus the greenback from yesterday’s close of 4.0950/1000.

   Hermana Capital Bhd Chief Executive Officer and Chief Investment Officer Datuk Nazri Khan Adam Khan said current investors were worried about the contagion affecting emerging market currencies, which saw a move to a safe haven.

   “Malaysia will be affected as we are a significant trading partner with Turkey, with the nation being the 18th largest economy in the world. However, the ringgit (poor) performance is due to external factors, not domestic,” he said.   Yesterday, Turkey retaliated with a boycott on American electronic products after the US hit the nation with higher tariffs on aluminium and steel following the detention of an American pastor.

   The ringgit, however, was traded higher against a basket of major currencies.

   It increased against the Singapore dollar to 2.9714/9747 from 2.9795/9851 on Tuesday and rose against the Japanese yen to 3.6787/6818 from 3.6909/6964.

   The local note inched up against the British pound to 5.2061/2107 from 5.2330/2410 and strengthened vis-a-vis the euro at 4.6435/6486 from 4.6699/6769.

   Delete

  10. Bukankah Tun dah berkali2 hulur bantuan dan nasihat2 berjela2 tapi si dia tak ambil endah? Bukankah si dia telah bawa masuk ke tanahair kita, melantik, membayar berbillion2 satu ‘gerombolan bijaksana’ jadi punahsihat…oops, silap tersasul…penasihat2 si dia?

   Zaman Pak Lah pun dah ada ‘The young turks of Tingkat 4’ kan. Bukankah mereka ini yang duduk atas takhta pegang kuasa? Bukan lagi Tun. So dengan kuasa yang dalam gengaman bolehlah mereka perbetulkan yang tak betul…atau tak betulkan yang betul…atau biarkan saja…apa?…yang betul? yang tak betul? Like what DSN is doing now…change this change that, kick this one out kick that one in, now you see now you don’t…dan lagi dan lagi…
   So to my understanding, with the power in hand, DSN has every opportunity to rectify or amend any laws or rules according to his whims and fancies, right.

   Who get the most benefits? Who get the biggest pie? Please don’t say us the rakyat, the oppressed rakyat who has to fend DSN’s government because of his ‘billion dollar advisers’ who unethically jeapordise this country. I mean, do they really care what happen to this country and us? Where are they? They fled!

   Kenapalah DSN bergantung pada ‘otak’ orang2 asing ni? Kenapalah DSN tidak mahu belajar daripada Tun? Kenapalah DSN tidak mahu terima tunjuk ajar selok belok urus tadbir ekonomi negara daripada Tun? Apa salahnya kutip khazanah ilmu daripada Tun. Tun is a great thinker and stategist. Tun wants us to think why he does this and why he does that. Ilmu yang ada pada Tun so full so precious. Rugilah sapa tak ambil peluang yang ada ini belajar daripada Tun. Mana nak dapat ilmu Tun ni? Orang yang sombong adalah orang yang rugi. Harap Tun tulis banyak buku untuk rujukan generasi masa depan.

   Delete
  11. UEC adalah Api dalam sekam kata Prof Dato’ Dr. Teo Kok Seong   SEJARAH

   Pada tahun 1975, Unified Examinantion Certificate (UEC) telah diwujudkan oleh dua persatuan cina iaitu Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong) dan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong). Berikutan daripada pelancaran UEC ini, kedua-dua pemimpin daripada Jiao Zong dan Dong Zong telah dipanggil ke parlimen oleh Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu tidak lain dan tidak bukan Perdana Menteri ke-7 kita, Tun Dr Mahathir sendiri.

   Beliau meminta kedua-dua orang pemimpin tersebut untuk membatalkan pelaksanaan UEC. Ironinya, sudah 43 tahun UEC bersarang didalam aliran pendidikan di Malaysia dan menjadi satu isu yang tenggelam timbul. Sekali lagi isu UEC ini dibangkitkan apabila UEC ini menjadi salah satu daripada manifesto dalam PRU ke-14 kerajaan Malaysia yang baharu ini.

   JIAO ZONG & DONG ZONG

   Kedua-dua persatuan ini wujud pada tahun 1952 sebagai tindak balas kepada Ordinan Pendidikan 1952. Ordinan ini mengangkat Laporan Pendidikan Barnes. Barnes, seorang pegawai British diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa pendidikan pada tahun 1950 untuk mengkaji tentang pendidikan aliran melayu.

   Antara saranan Barnes dalam laporan beliau yang diangkat oleh Ordinan Pendidikan 1952 ialah beliau meminta untuk sekolah vernakular melayu, cina dan india dihapuskan dan mewujudkan sekolah kebangsaan berasaskan satu aliran sahaja sama ada menggunakan Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu.

   Berikutan perkara ini, Jiao Zong dan Dong Zong mengambil langkah untuk mempromosikan pendidikan dalam aliran Bahasa Mandarin supaya setaraf dengan Bahasa Melayu. Kedua-dua pertubuhan ini telah bergabung dan menukar nama kepada Dong Jiao Zong.

   UEC vs SISTEM PENDIDKAN KEBANGSAAN

   Mereka yang memilih untuk meneruskan pendidikan di sekolah menengah jenis kebangsaan cina yang menawarkan aliran UEC boleh disifatkan sebagai taksub dengan bahasa cina/mandarin. Kerajaan memberi kelonggaran pada peringkat pendidikan rendah untuk mereka yang ingin bersekolah di sekolah jenis kebangsaan cina. Tetapi, selepas menyelesaikan pendidikan di peringkat rendah, ada segolongan mereka yang tidak mahu untuk ke sekolah menengah aliran kebangsaan dan memilih untuk ke sekolah persendirian cina yang menawarkan UEC walaupun sudah berada dalam aliran vernakular peringkat rendah selama 6 tahun. Apakah sistem pendidikan negara begitu rendah nilainya di mata golongan-golongan ini ?

   Delete
  12. Mengapa k'jaan mahu langkaui kuasa speaker - Bung Moktar
   Diterbitkan 16 Ogs 2018, 3:22 petang | Dikemaskini 16 Ogs 2018, 3:24 petang

   A+ A-

   Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin menyifatkan tindakan kerajaan mengemukakan usul merujuknya ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan sebagai janggal, seolah-olah tidak mengiktiraf dan melangkaui keputusan Speaker Dewan Rakyat.

   Bung Moktar berkata, kerajaan seolah-olah bertindak berat sebelah dan meminta supaya diberi layanan lebih adil.

   “Ada juga penyokong kerajaan mengeluarkan perkataan tidak sopan tetapi tidak diambil tindakan.

   “Saya sudah minta maaf dengan ikhlas dan menarik balik perkataan kurang sopan itu.

   “Speaker terima dan memberi saya amaran, maka mengapa perlu ada usul sebegini?” soalnya pada sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

   Mengikut Aturan Mesyuarat dan Usul-Usul Dewan Rakyat hari ini, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin akan mencadangkan ahli parlimen Kinabatangan itu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atas perbuatan yang dianggap menghina majlis.

   Usul itu menyatakan, Dewan memandang serius perbuatan Bung Moktar kerana penggunaan perkataan kurang sopan olehnya menyinggung ahi parlimen terutama wanita kerana mencemari prestij dan nama baik Dewan.

   Walaupun notis tersebut tidak menyatakan sifat sebenar kesalahan itu, ia dipercayai berkaitan dengan kata-kata f***k oleh Bung di Dewan Rakyat pada 7 Ogos lalu ketika membahaskan Rang Undang-Undang Cukai Jualan 2018.

   Mengulas lanjut, Bung berkata tindakan kerajaan itu seolah-olah mengkepikan keputusan Datuk Mohd Rashid Hasnon, yang ketika itu menerima permohonan maaf setelah beliau menarik balik perkataan yang dianggap menghina itu.


   "Hari ini saya lihat ada usul (merujuk beliau ke jawatankuasa) akan diketengahkan kerajaan dan jika ada undi, memang kalahlah.

   "Mengapa kerajaan mahu melangkaui kuasa speaker Dewan Rakyat? Dalam hal ini saya minta speaker Dewan Rakyat tegas menentukan hala tuju Dewan Rakyat.

   "Mana-mana pihak tidak seharusnya melangkaui keputusan speaker hingga menjejaskan integriti Dewan Rakyat itu sendiri," katanya.

   Delete
 4. baring di hospital lebih baik drpd berada di luar tanpa kuasa....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanya orang KK

   Tanjong Aru tu dulu cukup terkenal dgn landmark sebagai pantai peranginan yg cukup terkenal di Sabah.

   Skrng ni apa dah jadi dgn pantai Tanjong Aru dan Taman peranginan di situ????

   Hancur binasa akibat cita2 BN dan musa yg belum tentu lagi AMAN!!!!!

   Inilah akibatnya apabila dibiarkan musang mencuri ayam.

   Delete
  2. Pas tunggu peluang bahas RUU355 di Parlimen
   12 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.4K
   RUU355
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KOTA BHARU - Pas tidak akan berputus asa untuk mencari peluang membahaskan kembali Rang Undang-Undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU355) di Parlimen di sebalik langkah kerajaan Persekutuan yang sedang mencari formula penyelesaian lebih holistik untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.

   Ketua Dewan Ulama Pas Kelantan, Datuk Hassan Mohamood berkata walaupun parti itu bersetuju dengan langkah Kerajaan Persekutuan dalam mencari penyelesaian terbaik berhubung perkara tersebut namun dalam masa yang sama Pas yakin hanya RUU355 dapat menyelesaikan masalah sosial yang melanda umat Islam ketika ini.


   “Kita setuju memperkasa (Mahkamah Syariah secara holistik) tapi dalam memperkasa pun, RUU355 ini mesti diutamakan sebab matlamat kita nak perkasa Mahkamah Syariah ini supaya masalah-masalah yang berbangkit seperti gejala sosial dapat dikurangkan seterusnya dapat dihapuskan.

   “Salah satu caranya (menghapuskan gejala sosial) adalah menerusi pelaksanaan RUU355,” katanya ketika ditemui di Kompleks Kota Darul Naim di sini, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: RUU355 tidak perlu jawatankuasa baharu]

   Rabu lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dilaporkan berkata jawatankuasa yang ditubuhkan antara pentadbiran kerajaan Persekutuan terdahulu dan kerajaan negeri dalam membincangkan RUU 355 kini tidak lagi berfungsi.

   Mujahid dipetik sebagai berkata dasar kerajaan baharu melihat Mahkamah Syariah dalam kerangka yang lebih holisitik dan lebih melihat kepada intipati dari segi hakim, penguatkuasaan, infrastruktur dan lain-lain.- Bernama

   Delete
  3. Slow Slow Tipu   Secara umumnya, menipu adalah suatu perbuatan yang tidak baik dan amat ditegah dalam amalan seharian kita. Walau bagaimanapun, dalam bidang psikologi, terdapat satu teknik yang menggalakkan anda untuk menipu dan perbuatan 'menipu' dalam konteks ini bukan sahaja tidak mendatangkan kemudaratan, malah mendatangkan manfaat bergantung kepada tujuan anda menggunakan teknik ini.

   Teknik yang diperkatakan ini dinamakan "self-fulfilling prophecy" (SFP) atau dalam bahasa Melayu, ia dinamakan sebagai "ramalan kebenaran kendiri". SFP sebenarnya berfungsi dengan menggunakan hanya satu mekanisme iaitu menipu diri sendiri. Yang menariknya, 'penipuan' ini boleh dilakukan secara sedar ataupun berlaku tanpa kita sedari – maksudnya kadangkala kita sendiri tidak tahu bahawa kita sedang menipu diri sendiri!

   Contoh terbaik dalam menipu diri sendiri ialah mereka yang mengundi PAKATAN HARAPAN bagi mendapat suatu kebaikan dengan menjatuhkan Najib. Sedangkan diri mereka sedar Najib itu anak murib Mahathir. Ini disahkan oleh Mat Sabu.

   Tapi demi SFP
   Semuanya menjadi bodoh menipu diri sendiri.

   : SST anak beranak (bukan adik beradik seperti kata Mahathir) Nak bodohkan diri sendiri bersama Pakatan Harapan....

   Delete
  4. Woiiii captain...lancau laa

   Delete
  5. Yang kedua isu agar besar ialah tersebarnya gambar Mat Sabu dengan Zaza G-String oleh 3 orang dikatakan ahli parti AMANAH.

   Pada 4 Mei 2018 Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu menyatakan bahawa beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap tiga lelaki yang menuduhnya melakukan hubungan luar nikah dengan seorang wanita.

   Bagaimanapun, tarikh dan masa untuk beliau yang juga calon PKR bagi kerusi Parlimen Kota Raja memfailkan kes berkenaan di mahkamah menimbulkan tanda tanya kerana belum membuat laporan polis berhubung dakwaan berkenaan.

   Timbalan Setiausaha Agung AMANAH, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus berkata, beliau dimaklumkan Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu akan mengambil tindakan undang-undang terhadap tiga individu terbabit.   3 orang kuat parti AMANAH yang membela sebaran gambar dan video Mat Sabu sebelum PRU-14 baru-baru ini diam membisu. Laporan polis tidak ada malah saman yang diperkataan hanya untuk KENCING pengikut parti AMANAH sahaja.

   Haji Hassan Omar menulis dalam blogsnya supaya Mat Sabu saman Razali Abdul Rahman
   merupakan bekas Setiausaha Politik Lim Guan Eng. Juga Pegawai Tugas-tugas Khas LGE. Dia juga merupakan bekas Ketua Organisasi DAP Bahagian Jelutong. (sila rujuk di sini)

   Daripada petikan artikel Haji Hassan, Razali membuat tuduhan kepada Mohamad Sabu;

   1. Seorang yang hipokrit dengan Islam. Dia bermuka-muka dengan agama dihadapan orang ramai.
   2. Mohamad Sabu juga menyokong agenda kritianisasi DAP
   3. Mohamad Sabu seorang perasuah (rasuah 1 juta)
   4. Mohamad Sabu mengamal politik menghalalkan cara.
   Malangnya sampai hari ini, bila PAKATAN HARAPAN sudah berkuasa isu yang dibangkitkan oleh Razali Abdul Rahman diam begitu sahaja. Mana maruah diri Mat Sabu. Mat maruah diri parti AMANAH?

   Yang saya pelik Dr Asri, Dr Daniel, Dr Rozaime, Dr Zaharudddin dan beberapa orang lagi cerdik pandai agama seolah-olah buta mata atas isu ini.

   Pertubuhan IKRAM yang menjadi pengerak utama parti AMANAH juga sama membisu tuli dalam isu rasuah, seks dan pengkhianatan perjuangan agama. Apakah mereka sibuk membahagi "harta ghanimah" sehingga hilang jati diri Islam dalam diri mereka membiarkan perkara yang mengaibkan berlaku dalam parti mereka?

   Saya cukup kesian dengan penggerak IKRAM di kawasan-kawasan yang bekerja keras untuk pertubuhan ini sedangkan pimpinan atas hanya melihat keduniaan melebih perjuangan.

   Delete

  6. Semua menteri kabinet PERLU hadir mesyuarat mingguan,bulanan ....
   Setiap jabatan dan kementerian perlu mengemukakan lapuran....
   Apa lah yang kalian mesyuaratkan?
   Kalian dipilih rakyat....
   Kalian dibayar gaji oleh rakyat...
   Samaada salah atau benar tuduhan2 ini mahkamah yang akan tentukan....
   Tapi takkan lah jawapannya TAK TAHU...
   Adakah kami rakyat telah memilih KAYU untuk menjadi menteri dan ahli parlimen?

   Delete
  7. NGO tak puas hati pencapaian 100 hari HARAPAN
   Anne Muhammad | Diterbitkan 15 Ogs 2018, 4:12 petang | Dikemaskini 15 Ogs 2018, 4:19 petang

   A+ A-
   Menjelang 100 hari kerajaan baru, beberapa pemimpin NGO menyifatkan prestasi Pakatan Harapan (HARAPAN) belum memuaskan terutama dalam soal menunaikan janji dalam manifesto PRU ke-14.

   Penasihat Suara Rakyat Malaysia (Suaram) Kua Kia Soong menyifatkan kerajaan berdolak-dalik dalam beberapa janji, antaranya isu royalti kepada negeri pengeluar minyak dan penghapusan tol lebuh raya.

   "Pendapatan daripada royalti minyak dijanjikan kepada penduduk Pantai Timur. (Kerajaan) flip flop dalam royalti, (dan juga) tol lebuh raya," katanya ketika membentangkan laporan 100 hari janji HARAPAN di Dewan Perhimpuna Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH) hari ini.

   Isu berhubung royalti timbul apabila Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjelaskan janji 20 peratus adalah daripada keuntungan dan bukannya pengeluaran hasil seperti tanggapan awal.

   Kelantan tetap mahukan lima peratus royalti daripada pengeluaran hasil, manakala Terengganu pula akan meneliti secara terperinci berhubung perkara itu.

   Azmin juga berkata kerajaan tidak dapat menyegerakan penyaluran 20 peratus royalti minyak kerana perlu meminda Akta Pembangunan Petroleum 1974.   Antara perkara lain yang dibangkitkan Kua adalah ketiadaan siasatan terhadap Yang di-Pertua Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan keluarganya yang tidak mengisytiharkan aset.

   Untuk rekod, Menteri Undang-undang datuk Liew Vui Keong berkata Taib telah dibersihkan daripada salah laku pada 2013, manakala SPRM berkata telah membuka 15 kertas siasatan tetapi didapati tiada pertuduhan dan memerlukan maklumat baru.

   Kua juga mendakwa kerajaan lebih berminat mencari kesalahan kerajaan lalu.

   “Kita baca berita tentang wang GST yang hilang tapi apa tindakan susulan? Sudahkah polis atau peguam negara bertindak? Sepatutnya kita diberitahu apa jadi pada wang itu dalam masa seminggu,” katanya lagi.

   'Pembaharu bukan tukang bersih'

   Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) 2.0 juga tidak berpuas hati dalam soal janji manifesto tetapi memahami kesukaran yang dihadapi kerajaan mewarisi pentadbiran daripada BN.

   “Tak (puas hati) tapi secara umum okey, kita faham bukan senang nak betulkan masalah selama 60 tahun. Kalau sesetengah menteri kata dia datang rumah sudah buruk, tiba-tiba nak kemas memang susah.
   “Tetapi kita tak boleh biarkan kerajaan bergerak dengan kadar yang bersahaja tanpa ada desakan dan komentar daripada takyat,” kata pemangku pengerusinya Shahrul Aman Mohd Shaari (gambar).

   Beliau bagaimanapun gembira apabila kerajaan hari ini membuka ruang untuk NGO menyuarakan kritikan berbanding pentadbiran lalu yang melabel mereka sebagai propembangkang.

   Penolong Profesor Fakulti Sains Sosial University Nottingham, Gayathry Venkiteswaran pula berharap kerajaan baru berhenti menjadi 'pembersih' dan mula menjadi 'pembaharu' seperti yang dijanjikan sebelum ini.

   "Mereka (kerajaan) mahu beri gambaran yang BN sangat teruk. Benar, BN bertanggungjawab terhadap banyak perkara.

   "Tetapi kerajaan perlu mengubah sikap agar lebih terbuka untuk membuat pembaharuan," katanya lagi.

   Delete

  8. 1.Mereka yang bersekongkol dengan DSN ialah PENGKHIANAT kepada Parti, Agama, Bangsa dan Negara.

   2. Pemimpin2 UMNO yang dipilih rakyat sebagai wakil rakyat @ YB sepatutnya sedar bahawa mereka sepatutnya jadi orang YANG BERKHIDMAT/ BEKERJA (YB) untuk rakyat.

   3. Namun hakikatnya majoritinya sekarang ini nampak tidak menjalankan AMANAH yang diberi rakyat dan tidak berkhidmat untuk rakyat seperti yang diwajibkan. Mereka ini KHIANAT terhadap amanah rakyat, dan ini (seperti kata ‘Dr. Jafri’ yang ‘bijak bistari’) merupakan salah satu sifat orang MUNAFIK. Kata Dr. Jafri: “1. Khianat adalah salah satu petanda seorang Munafiq. Satu lagi tanda orang Munafiq ialah apabila dia bertengkar, dia berkempen mengguna kata-kata kesat dan fitnah untuk sakitkan hati lawannya.” Amat tepat sekali.

   4. Ditambah pula dengan skandal2 DSN melibatkan wang berBILLION ringgit (BUKTI nya: RM2.6 BILLION pernah ada DALAM AKAUN PERIBADI DSN – ‘Saudara Neezam72’ – sila ambil maklum; A-G pun sudah SAHKAN duit dalam akaun DSN; DSN juga mengaku) yang sebahagiannya diagih-agihkan kepada YBs dalam UMNO/BN. Ini merupakan salah laku PECAH AMANAH (perbuatan KHIANAT – sekali lagi ‘Dr. Jafri’ betul).

   5. DSN & gang juga banyak BERBOHONG (juga sifat MUNAFIK – berdusta).

   6. Rejim Najib juga MUNGKIR janji kepada pengundi2 di Kedah. Janji: jika BN menang di Kedah, DSMM dilantik jadi MB. Belum cukup sepenggal, DSMM sudah diganti walaupun majoriti rakyat selesa dengan DSMM. Yang tidak selesa dengan DSMM ialah rejim Najib (who cares!); dan mungkir janji kepada para pengundi yang mengundi UMNO/BN yang dianak-tirikan. Sifat munafik.

   7. Mereka juga menghina/memfitnah Tun M (TSMY, DSMM, dll) tanpa bukti dengan keterlaluan (melampaui batas) – sifat munafik. Pendek kata, Dr. Jafri yang ‘bijak bistari’ cuma ‘meludah ke langit, jatuh balik ke atas muka sendiri’. Alahai…
   .
   8. Insaflah wahai para pemimpin UMNO (YBs / Ketua2 Bahagian) yang sekarang ini menyokong ‘Parti NAJIB’ yaitu parti ‘baru’ yang sudah tidak lagi bertunjangkan perjuangan asal UMNO yang sepatutnya berjuang untuk ‘Agama, Bangsa, dan Tanahair/Negara’.

   Delete
  9. Kerajaan akan haram perkawinan bawah umur walaupun pun Islam (Allah) benar kata Mujahid   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, meskipun Islam membenarkan perkahwinan bawah umur, namun kerajaan melihat kepada maslahat (keperluan) yang lebih besar.

   Menurut menteri agama, berdasarkan siasah syar'iyyah, kerajaan mahu mengharamkan perkahwinan bawah umur bagi mengelak berlakunya eksploitasi golongan itu.

   "Kalau kita ketatkan (kawalan), ia bersifat sementara sahaja. Isu perkahwinan kanak-kanak ini adalah untuk melindungi kanak-kanak bawah umur.

   "Kita kena ambil satu sikap, biarpun dia (Datuk Mohd Amar Nik Abdullah) kata dalam Islam (Allah) dibenarkan.

   "Perkara itu boleh, tapi kita kena faham maslahat kepentingan awam yang lebih besar terutama pelindungan pada kanak-kanak dan banyak kes perkahwinan bawah umur ini lebih kepada eksploitasi," katanya.

   Beliau berkata demikian pada pemberita di lobi parlimen hari ini.

   Ia sebagai mengulas soalan pemberita berhubung kenyataan Mohd Amar, timbalan menteri besar Kelantan, yang tidak setuju pengharaman perkahwinan kanak-kanak dilaksanakan atas alasan “dari segi agama ia tidak salah”.

   Komentar:

   Mohon saya kongsikan sedikit keindahan agama Islam dengan saudara. Dalam Islam, anak gadis tidak boleh berkahwin kecuali dengan izin wali yang sah (kebiasaan ibu bapa). Tak kira lah anak gadis tersebut dah umur berapa sekali pon.

   Dan apa itu syarat umum menjadi wali dalam perkahwinan? Wali wajib seseorang yang baligh, berakal, merdeka, laki2, islam, adil dan tidak dalam haji/umrah. Sekiranya wali tidak menepati syarat tersebut, perkahwinan dianggap tidak sah. Sekiranya perkahwinan tersebut merugikan anak gadis, adakah wali tersebut boleh dianggap adil?

   Islam telah memberi jawapan isu perkahwinan bawah umur ini 1400 tahun dahulu, sedangkan Malaysia masih mencari penyelesaian pada tahun 2018. Begitulah indahnya ajaran Islam. Tepat dan terpakai sepanjang zaman. - Abdullah Sadzik

   : Pakatan Harapan cuba Mengharamkan yang halal dan peliknya yang haram dihalalkan pula. Rosak pimpinan yang langgar baiah dengan Allah dan lari daripada PAS atas alasan kononnya PAS tak terbuka....

   Delete
  10. Kos sara hidup rakyat tetap sama
   MOHD HAFIZ ISMAIL 17 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore155
   Kos sara hidup rakyat tetap sama
   Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengangkat sumpah ahli Dewan Rakyat bagi penggal ke-14. - Foto Sharifuddin Abdul Rahim
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   TANGGAL 9 Mei 2018 menjadi satu sejarah kepada Malaysia apabila kerajaan BN yang mentadbir selama 60 tahun ditumbangkan Pakatan Harapan (PH).

   Dalam PRU14, Manifesto PH menjadi salah satu kepada punca kemenangan dan hari ini mata rakyat negara ini tertumpu kepada pelaksanaan manifesto mereka terutama 10 Janji 100 hari PH.


   Kota beberapa janji
   Sebaik mengambil alih, PH menunaikan dua janji awal dengan memansuhkan cukai barang dan perkhidmatan (GST) dan mengekalkan harga petrol.

   Sebelum Rang Undang-undang Pemansuhan GST diluluskan Dewan Rakyat pada 8 Ogos, kerajaan mengenakan GST pada kadar sifar peratus selain memberi tempoh tiga bulan tanpa cukai kepada rakyat sebelum melaksanakan sistem cukai jualan dan perkhidmatan (SST) September ini.

   Begitu juga dengan inisiatif kerajaan mengekalkan harga petrol RON95 pada harga RM2.20, RON97 RM2.65 dan diesel RM2.18 berbanding penetapan secara mingguan.

   Kerajaan turut membatalkan senarai hitam Jabatan Imigresen terhadap peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan Kementerian Pendidikan membenarkan peminjam yang bergaji bawah RM4,000 sebulan menangguhkan bayaran dengan syarat mereka perlu mengemaskini maklumat pendapatan.

   Golongan wanita juga bakal menikmati manfaat menerusi skim Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk suri rumah dengan kerajaan memperuntukkan RM20 juta bagi menjayakan fasa pertama Program Sukarela Insentif Suri (Suri).

   Seramai 359,065 wanita yang berdaftar dengan sistem e-Kasih bakal menerima insentif ini yang dilaksanakan dalam tiga fasa yang menyasarkan suri rumah, Ketua Isi Rumah (KIR), ibu tunggal, balu dan wanita bujang.

   Fasa pertama bermula 15 Ogos ini menyaksikan kerajaan menyumbang RM40 sebulan bagi setiap caruman sukarela dengan jumlah minimum RM5 ke akaun KWSP manakala bagi fasa kedua, yang dijangka bermula tahun depan, kerajaan akan meningkatkan sumbangan kepada RM50 dengan RM10 daripadanya disumbangkan kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

   Fasa ketiga Suri, yang dijangka pada awal 2020, pula melibatkan 2 peratus sumbangan KWSP suami dimasukkan ke akaun isteri.

   Berdasarkan janji 100 hari PH, mereka turut menyenaraikan untuk menyiasat skandal negara dan pada 4 Julai lalu, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak didakwa bagi tiga pertuduhan pecah amanah jenayah dan satu pertuduhan salah guna kuasa membabitkan wang berjumlah RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd di Bangunan Ambank Group Jalan Raja Chulan antara 24 dan 29 Disember 2014.

   Kos sara hidup belum selesai
   Walaupun kerajaan berjaya menunaikan janji mereka namun isu kos sara hidup dan harga barang masih tidak dapat diatasi.

   Mengambil contoh GST, walaupun kerajaan telah memansuhkan GST namun harga barang masih tidak turun.

   Umum mengetahui GST ini satu mekanisme kutipan cukai lebih cekap berbanding cukai jualan dan perkhidmatan (SST) dengan kutipan mencecah RM41 bilion pada 2016.

   Namun kerana kelemahan kerajaan dari segi penguatkuasaan kawalan harga, maka peniaga mengambil peluang menaikkan harga barang menyebabkan pengguna terpaksa menanggung peningkatan harga tersebut.

   Bagi Timbalan Presiden Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (Mata), Saizol Ismail menyatakan SST mempunyai impak berganda namun pengguna tidak nampak kerana ia tidak dicatatkan dalam resit kerana hanya melibatkan pengeluar dengan ‘orang kedua’.

   Secara zahirnya kerajaan hari ini mengotakan janji dalam manifesto mereka untuk menghapuskan GST, tetapi kesannya pasti ada kepada rakyat dari sudut perbelanjaan harian dan kos sara hidup.

   Delete
 5. Buat2 terlepas pandang ke..buat2 terlepas tahan ke..buat2 berlepas masuuukk ke..x taulah..sapa hebat..aman musa ke..mustafar ke..tapi yg hebat x terlepas sinajib..udahlh pembohong..penggelap..sangat bodoh pulak dkatakan oleh TMahathir..
  Hahahaamacaipundahjdbodohkehkehkeheh..

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS: HARAPAN ikut jejak langkah BN lantik duta khas
   Diterbitkan 14 Ogs 2018, 4:19 petang | Dikemaskini 14 Ogs 2018, 4:22 petang

   A+ A-

   PAS menyifatkan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) mengikut jejak langkah pentadbiran BN apabila meneruskan jawatan duta khas perdana menteri.

   Timbalan Presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata demikian ketika mengulas pelantikan pengerusi DAP merangkap anggota parlimen Cheras Tan Kok Wai sebagai duta khas perdana menteri ke China.

   Tuan Ibrahim berkata, apatah lagi HARAPAN sendiri sebelum ini mengkritik BN yang melantik antaranya Tun Samy Vellu sebagai duta khas ke India dan Asia Selatan serta Datuk Seri Ong Ka Ting sebagai duta khas ke China.

   "PAS kesal Kerajaan HARAPAN mengikut jejak langkah Kerajaan BN dengan melantik Tan Kok Wai sebagai duta khas ke China," katanya dalam kenyataan hari ini.

   Beliau berkata lagi, kerajaan mengumumkan tidak mampu melaksanakan janji 100 hari dan pembatalan serta penangguhan projek yang membawa kebaikan kepada rakyat kerana tiada kemampuan kewangan.


   "Pada masa sama tindakan kerajaan seperti cadangan kereta nasional baru dan kini pelantikan duta khas menyebabkan rakyat terasa dipermainkan. Jangan ulangi kesilapan BN yang suka memutarbelit fakta dan menipu rakyat," katanya yang juga anggota parlimen Kubang Kerian.

   Menurut laporan media tempatan, Tan akan menggantikan Ong Ka Ting berkuatkuasa 1 Ogos lalu dengan peranan untuk memperkukuh hubungan negara dengan kuasa ekonomi dunia itu.

   Bagaimanapun Menteri di Jabatan Perdana Menteri Liew Vui Keong hari ini memberitahu Dewan Rakyat terma dan syarat pelantikan Tan masih belum dimuktamadkan.

   Beliau berkata duta khas itu mungkin dilantik secara kontrak dan tidak diberi taraf menteri seperti yang dibuat pentadbiran BN.

   Delete
  2. Captain..udahlh sinajib tu dbilang bodoh..apalh yg korang kerjekan blog ni..kan kedengkian busuk hati terserlah tu..jalang benar tu beb..korang pun melantun2 bodoh jdnye..

   Delete
  3. Tak ada beza jawapan menteri BN dan menteri PH... tak tahu   Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata beliau tidak mempunyai maklumat berkaitan arahan kementeriannya agar sekolah, universiti, kolej dan institusi lain di bawah bidang kuasanya untuk berhenti melanggan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

   Maszlee berkata beliau perlu memeriksa berkaitan memo yang dikeluarkan oleh penasihat khasnya, Wan Saiful Wan Jan berhubung perkara itu.

   "Saya kena tanya Wan Saiful Wan Jan dulu sebab sekarang kita dalam langkah berjimat-cermat. Surat khabar pun boleh baca online," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

   Sementara itu, Maszlee turut mengelak untuk menjawab apabila ditanya mengenai sama ada akhbar lain turut mengalami nasib yang sama.

   Maszlee berkata demikian ketika ditanya berkaitan memo yang dikeluarkan Wan Saiful berhubung pemberhentian langganan Utusan kepada sekolah universiti, kolej dan institusi lain di bawah bidang kementerian pendidikan.

   Memo bertarikh 18 Julai itu ditujukan kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia Mohd Ghazali Abas.


   : Cara Maszlee Malik menjawab soalan wartawan sebenar "Seriously he destroying pakatan image"....

   Delete

  4. Elok siasat betul-betul .
   LHDN & KWSP sentiasa menunjukkan keuntungan yang sangat tinggi setiap tahun.
   Sebab tu kakitangan KWSP & LHDN melantak bonus 4-6bulan gaji tiap tahun.
   Sedangkan pencarum cuma dapat dividen rendah tiap tahun.
   Ini satu perbuatan Salah laku.

   Puak puak mantan menteri UMNO dan BN yang terlbat dalam kerajan BN dihantar ke Korea Utara berkursus kaedah mengatasi korupsi taklimat dan perasmian dibuat oleh KIM JONG UN.

   Delete
  5. Jadi Bos Khazanah Ada Aset RM157 Bilion, Bukan Rugi RM80 Juta   SEJAK Pakatan Harapan (PH) menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terbukti berjaya ‘Selamatkan Malaysia’ dalam masa kurang 100 hari.

   Khazanah Nasional Berhad umpamanya, ditinggalkan untuk diwarisi era pemerintahan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan nilai aset melebihi daripada kerugian dicatatkan.

   Ironi, kerana mahu rakyat benci Barisan Nasional (BN) dan khususnya Najib, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali semalam cuba perbesar angka rugi bisnes coli dan seluar dalam wanita sebanyak RM80 juta.

   Justeru, ia mewajarkan pimpinan atasan Khazanah yang tiada tali persaudaraan dengan Najib tiba-tiba diarahkan untuk lepas jawatan masing-masing pada minggu lalu. Ada yang lihat ia sebagai usaha terancang cukup sistematik.

   Ada pihak ugut mereka supaya kosongkan jawatan. Kebenaran kisah ini tidak dapat dipastikan. Sekadar berlegar di sembang warung politik sahaja. Lucunya Mahathir boleh pula lantik dirinya sendiri untuk jadi Pengerusi Khazanah!

   Hakikatnya komuniti bisnes seluruh dunia terkejut besar dengar berita pengunduran serentak ramai bos Khazanah termasuk Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar sendiri yang sepatutnya berakhir kontrak sekitar Mei 2019!

   Apa yang pasti, sayap pelaburan strategik kerajaan Malaysia itu pada hari ini sebenarnya memiliki aset mewah kira-kira RM157 bilion, sejak Azman mengambil alih Khazanah daripada hanya RM65 bilion pada 2004 lalu! Banyak tu!

   Najib ada bertanya di dalam Dewan Rakyat mengenai isu pengunduran ramai peneraju Khazanah, Azmin cuma jawab konon ia rugi RM80 juta bagi pelaburan pakaian dalam. Kata orang, dalam berniaga tentu ada untung rugi.

   Andai kata angka RM80 juta itu mahu dibandingkan dengan RM150 bilion, apakah kerajaan PH telah secara tidak langsung mengatakan Khazanah telah pun mengalami kerugian secara keseluruhannya berbanding aset dimilikinya?

   Bertambah pelik, Mahathir selamba umum melantik diri sendiri sebagai Pengerusi Khazanah manakala Azmin pula sebagai orang nombor dua walhal ia jelas bertentangan dengan janji manifesto PH sendiri untuk kempen PRU lepas.

   Apabila netizen mula persoal tentang manifesto blok parti itu untuk bebas GLC daripada pengaruh orang politik, pemimpin PH dengan tanpa rasa bersalah buat-buat tidak tahu bahkan menghalalkan apa yang haram sebelumnya.

   Ibarat kata, dulu babi haram dimakan. Tapi jika babi ada depan mata, selamba ratah. Hakikatnya Khazanah selama ini tidak pernah menerima suntikan modal tetap daripada pihak kerajaan BN sejak diwujudkan puluhan tahun lalu.

   Kisah kejayaan Azman sebenarnya sudah bermula lama beberapa tahun sebelum ini. Memang ada suara yang mahukan ‘kerusi’ beliau. Iyalah, aset sah ada beratus-ratus bilion ringgit yang dikumpul.

   Ini membuatkan ramai kelabu mata seperti harimau renung daging. Kecemerlangan Khazanah jauh berbeza dengan Temasek Holdings, sayap pelaburan kerajaan Singapura yang rugi besar akibat campur tangan politik keterlaluan.

   Tidak seperti entiti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Tabung Haji, Khazanah tidak menerima suntikan modal tetap, selain ia laksana pelaburan pemangkin di dalam dan luar negara – serta inisiatif pembangunan untuk negara.

   Ia menjayakan modal insan melalui Yayasan Hasanah ditubuh pada 2015 dengan RM3 bilion dicagar sebagai biaya bagi pacu agenda pembangunan bangsa memajukan Malaysia menjadi negara berdaya saing di peringkat global.

   Modal ini dilindungi dan hanya faedah digunakan untuk memastikan kemapanannya. Tahun lalu sahaja, yayasan tersebut hanya membelanjakan kira-kira RM125 juta, dengan sebahagian besarnya untuk fokus bidang pendidikan.

   Delete

  6. Semalam beberapa menteri Najib yang bodoh telah mengeluarkan beberapa komen yang jelas melahirkan kebimbangan mereka terhadap PRK yang akan datang.
   Menteri seluar dalam mengugut akan mengambil tindakan undang undang terhadap pengkritik 1 MDB. Ugutan ini seperti seorang samseng.

   Jelas menunjukkan menteri seluar dalam dengan berlagak begitu telah menyalah gunakan kuasa. Betul lah rakyat Malaysia sekarang hidup dalam ketakutan seperti tersiar di ANC news beberpa ketika lalu.

   Menteri buah play cheeky cheek pula mengatakan bahawa Tun sekarang menyuruh rakyat menjatuhkan BN dengan mengundi pembangkang dalam PRK akan datang jelas menunjukkan play nya dah kecut kerana merasai BN akan kalah dalam PRK mendatang. Dia mengibaratkan Tun seperti ingin membunuh anak sendiri. Mungkin dia ini bodoh agak nya. Kalau dah bodoh turun lah daripada menjadi menteri. Kalau dah anak nya terlampau kurang ajar dan mencunting arang kemuka keluarga nya memang wajar di hukum bunuh @ rejam sampai mati. Bukan kah Malaysia mempunyai undang undang menggantung orang sampai mati > Jadi tiada beza nya…Bodoh dan goblok sangat lah kau ni…

   Menteri betina penjilat ni pula mengatakan penyuntingan perenggan di laporan PAC kerana perenggan itu Private & Confidential information. Hey betina bodoh lagi penjilat… berapa punya bodoh lah kau nii….Kau ingat kau jilat sangat tu kau boleh dapat kawin dengan dia ke ? Fat Hope because ada si fatty……..

   Ada lagi satu menteri bodoh tu asyik nak bertumbuk aja kerja dia….Jadi samseng gedebeh ke???? Otak lembu betul…..

   Mana menteri magama dan mufti mufti semua ? Tak nak tegur ke GST yang telah membawa kesengsaraan kepada rfakyat jelata…. GST INI ADALAH SATU SISTEM PERCUKAIAN YANG TIDAK ISLAMIK…..PERHATIKAN LAH BETUL BETUL WAHAI PARA ULAMA DAN TEGUR LAH KEMUNGKARAN INI……ISLAM TAK AJAR CUKAI ORANG MISKIN….ADAKAH ISLAM MENGAJAR BEGITU ?????? BANGUN LAH KAU DARI TIDUR WAHAI ULAMAK ULAMAK …..JANGAN JADI ULAMAK ROLEX SEBAB NANTI KAMU SEMUA DI PERSOALKAN DI YAUMIL MAHSYAR….

   Delete
  7. Helah janji HARAPAN tak masuk akal
   Shamsul Anuar Nasarah | Diterbitkan 13 Ogs 2018, 8:40 malam | Dikemaskini 13 Ogs 2018, 8:51 malam

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   ULASAN | Kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) akhirnya terpaksa mengakui kesukaran memansuhkan kutipan tol di seluruh negara. Kemudian sudah diduga, isu kelemahan ekonomi negara akan digunakan untuk menutup kegagalan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menunaikan janji manifestonya kepada rakyat sedangkan ia merancang pembangunan berbilion ringgit.

   Namun, sesuatu yang sukar diterima dan tidak masuk akal. Dalam merancang pembinaan projek LRT Pulau Pinang yang bakal menelan belanja berbilion ringgit, dan usahasama kereta nasional ke-3 dengan Indonesia, kerajaan tampak tidak tahu mengurus kewangan negara dengan baik serta tidak berkeupayaan menentukan keutamaan dan keperluan rakyat.

   Pengumuman Menteri Kerja Raya, Baru Bian tidak sedikitpun memeranjatkan pembangkang kerana pemansuhan tol dan PTPTN yang didakwa sebagai sama jumlahnya dengan hutang 1MDB, sebenarnya cuma janji untuk menipu rakyat dan menggula-gulakan mereka.

   Lebih menampakkan permainan persepsi oleh kerajaan HARAPAN, ialah apabila memaklumkan pada rakyat perlunya menjual kapal mewah Equanimity untuk membayar hutang 1MDB.

   BN wariskan kewangan kukuh

   Semua ini boleh dipersoalkan kerana adalah sesuatu yang kurang waras memandangkan kerajaan Amerika Syarikat belum pun secara rasminya memaklumkan Malaysia bahawa ia dibeli dengan wang rakyat.

   Kerajaan Barisan Nasional sebenarnya mewariskan kewangan dan tahap ekonomi yang kukuh kepada HARAPAN.

   Dengan pakej stimulus dan rangsangan ekonomi yang mantap sepatutnya tidak menimbulkan banyak masalah kepada kerajaan HARAPAN, namun mereka terus mencari jalan untuk berbohong agar kebanyakan janji manifesto tidak ditunaikan.

   Kita tahu bahawa penghapusan kutipan tol yang membabitkan RM52 bilion dalam bentuk sukuk, amat mustahil dilaksanakan, lebih-lebih lagi dengan beberapa pembinaan lebuh raya bertol bernilai kira-kira RM40 bilion sekarang.

   Apakah kerajaan sanggup membayar balik kos pembinaan lebuh raya berkenaan dan menanggung biaya senggaraannya?   Sampai bilakah kerajaan HARAPAN akan menggunakan helah 'ekonomi yang lemah' untuk menutup kegagalannya menunaikan janji kepada rakyat?

   Lebih tidak meningkatkan keyakinan pemain ekonomi apabila Menteri Kewangan, Lim Guan Eng pula membuat kenyataan seperti budak sekolah umpamanya berkata sistem percukaian SST akan lebih merancakkan pembangunan ekonomi dan negara tidak akan bankrap.

   Apakah Malaysia sudah bankrap ketika HARAPAN mengambil alih? Ke mana perginya pakar ekonomi mereka yang sepatutnya memberi tumpuan kepada 'stimulus package' dan formula terbaik untuk meringankan beban hidup rakyat.

   Mungkin kerajaan menganggap pemansuhan BTN dan Program Latihan Khidmat Negara yang diumumkan hari ini adalah untuk kebaikan rakyat dan meningkatkan taraf hidup mereka, malah mungkin menganggap tindakan penting ketika ini.

   Dendam kesumat hapuskan projek BN

   Pada saya, ia cuma untuk meneruskan politik dendam kesumat dengan menghapuskan apa saja projek yang diperkenalkan di bawah kerajaan BN. Sedang keutamaan kerajaan sepatut membela kebajikan rakyat ketika ini.

   Justeru, bilakah kutipan tol akan dihentikan? Bagaimana pula dengan PTPTN? Sampai bila pula ekonomi negara akan dianggap kukuh untuk melaksanakan janji-janji PRU14 itu?

   Paling tidak masuk akal ialah helah perdana menteri untuk tidak memberi kenaikan gaji walau satu peratus pun kepada penjawat awam, kononnya menunggu sehingga ekonomi pulih.


   Semua dilihat tidak mesra rakyat sebaliknya lebih 'mesra kroni-kroni' kerajaan. Selama mana pula rakyat akan berdiam diri dengan segala pembohongan dan putar-belit seumpama ini.

   Malah dalam keadaan kerajaan HARAPAN mendakwa tiada wang, dalam RUU Perbekalan ( Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan ) 2018 yang dibahas hari ini, diperuntukkan pula perbelanjaan untuk Formula 1 di bawah kementerian belia dan sukan ?

   Delete
  8. PAS selar pengerusi Suhakam kerana pertahan pasangan lesbian
   Kow Gah Chie | Diterbitkan 16 Ogs 2018, 4:11 petang | Dikemaskini 16 Ogs 2018, 5:57 petang

   A+ A-

   PAS memberi amaran akan mengheret Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) ke mahkamah atas tuduhan menghina kerana mengecam keputusan Mahkamah Syariah yang menjatuhkan hukuman ke atas dua wanita kerana melakukan hubungan sejenis.

   Sehubungan itu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan menggesa Pengerusi Suhakam Tan Sri Razali Ismail untuk menarik balik kenyataan suruhanjaya itu semalam, yang membidas sabitan itu sebagai hukuman tidak berperikemanusiaan dan satu bentuk penyeksaan.

   "Mahkamah Tinggi Syariah di Terengganu mensabitkan dua wanita kerana cuba melakukan hubungan sejenis. Dari maklumat yang kami perolehi, kedua-dua wanita mengaku bersalah di mahkamah," katanya.

   "Mereka dituduh di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) di mana mahkamah dibenarkan menjatuhkan hukuman maksimum penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan rotan," katanya.

   Menurut pemimpin PAS itu, wanita berkenaan, masing-masing dikenakan denda RM3,300 dan enam sebatan, yang adalah dalam bidang kuasa mahkamah syariah.

   "PAS menolak dan membantah penghinaan mahkamah oleh pengerusi Suhakam itu," kata Takiyuddin yang adalah Ahli Parlimen Kota Bharu.

   "Sekiranya dia tidak menarik balik kenyataan itu, mungkin kita akan melakukan sesuatu," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

   Beliau berkata, sebagai wakil rakyat beragama Islam, pihaknya sekeras-kerasnya menolak, mengutuk dan mengecam tindakan Razali.

   “Apabila mahkamah jatuhkan hukuman, kita orang biasa tidak boleh mempersoalkan selagi mana hukuman dijatuhkan itu berada dalam lingkungan undang-undang.

   “Kenyataan ini tidak wajar dikeluarkan oleh Suhakam kerana ini membabitkan hak asasi orang Islam yang tidak dipaksa kepada orang bukan Islam.


   “Dalam kes ini, orang yang dituduh dan dihukum adalah orang Islam,” katanya.

   Takiyuddin turut mempersoalkan kenyataan Razali mempertikai hukuman sebat terhadap pasangan terbabit.

   “Ini rotan syariah. Kami tidak bersetuju dengan pandangan pengerusi Suhakam menyifatkan tindakan sebatan syariah sebagai kejam, mendera dan tidak berperikemanusiaan,” katanya.

   Delete
 6. Blog budin dah jadi blog captain malaysia
  Budin apa kata kau panggil si captain lahanat ni tulis artikel untuk mewakili kau aje

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pelan untuk hadkan tempoh PM mungkin tangguh, kata Dr M
   Hariz Mohd | Diterbitkan 13 Ogs 2018, 8:18 malam | Dikemaskini 13 Ogs 2018, 10:29 malam

   A+ A-
   Pelan untuk mengehadkan tempoh jawatan perdana menteri kepada dua penggal mungkin ditangguhkan kerana ia memerlukan pindaan perlembagaan yang menghendaki sokongan dua pertiga anggota parlimen, maklum Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Ini katanya antara pembaharuan yang perlu ditangguhkan sehingga Pakatan Harapan (HARAPAN) mendapatkan sokongan mencukupi di parlimen.

   "Satu perkara yang tak mungkin kita lakukan ialah perkara-perkara yang perlu pindaan perlembagaan ini tak dapat dilakukan kerana kita tak punyai dua pertiga ahli dalam parlimen.

   "Tetapi berkenaan perkara-perkara tertentu, jika kita dapati kelakuan dari parti lawan bahawa mereka akan sokong dan memberi sokongan dua pertiga kepada pindaan, barulah kita akan buat tindakan-tindakan yang perlu kelulusan dua pertiga daripada parlimen," kata beliau kepada pemberita pada sidang akhybar selepas mempengerusikan mesyuarat khas kabinet mengenai antirasuah awal hari ini.

   Menyebut had tempoh jawatan perdana menteri sebagai contoh, Mahathir berkata beliau akan berbincang dengan parti pembangkang tidak lama lagi.

   PM akan bincang dengan pembangkang

   "Misalnya, apabila kami kata kami mahukan perdana menteri memegang jawatannya selama satu penggal sahaja, kami perlu memiliki kuasa tertentu di parlimen. Beberapa perkara itu memerlukan pindaan perlembagaan.


   "Ini antara punca yang menyebabkan kami terpaksa menangguhkan (janji ini) sehinggalah kami mendapat sokongan yang mencukupi," katanya.

   Ketika ditanya wartawan jika HARAPANH akan membincangkan dengan parti pembangkang mengenai cadangan pindaan berkenaan, Mahathir berkata: "Kami telah memutuskan hal tersebut sebentar tadi. Selepas ini, saya akan berbincang dengan pihak pembangkang."

   Antara janji manifesto HARAPAN pada PRU14 lalu adalah mengehadkan tempoh memegang jawatan perdana menteri selama dua penggal sahaja dan perdana menteri tidak boleh menjawat portfolio menteri kewangan.

   Delete

  2. Baru bangun ke....prkara bnda dah lapor pihak Polis pun.Lapor jngan tak lapor.

   Mudahnya menjadi menteri kewangan 2.. apa2 masalah boleh tanya anak2 buahnya.. nampak sangat tidak ambik tahu dan tidak jalankan tugas

   Aku rasa ni point dia akan datang segala cukai lebihan akan ditangguh pembayaran sebab duit x da...

   Delete
  3. Dr Rozaimi belajar agama untuk mengkritik PAS sahaja   Semalam Dr Rozaimi Ramle membuat ulasan berkenaan perkataan sesat yang digunakan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng terhadap celahan dibuat anggota parlimen PAS dari Tumpat, Che Abdullah Mat Nawi di Dewan Rakyat. Che Abdullah Mat Nawi meminta LGE menarik perkataan tersebut kerana "sesat" selalu digunakan kepada ahli neraka dalam al Quran.

   Saya tak nak komen perkataan sesat tersebut. Sebab perkataan baik pun kalau digunakan tujuan untuk perli boleh bawa maksud buruk. Misalnya LGE "terlalu cerdik" sehingga negara mengalami kerugian pelabur berbilion ringgit. Adalah TERLALU CERDIK itu baik? LGE gelak menerima pujian?

   Isunya si Rozaimi ni yang suka sangat mengkritik PAS. Kerjanya nak cari apa pimpinan PAS sebut yang boleh disalahkan dan dijadikan isu kononnya PAS perguna agama. PAS Tunggang Islam.

   Sebelum ini dia kritik tuan Ibramin Tuan Man bila tuan Ibrahim buat twit di Twitter semasa nak membeli sebaik-baiknya jangan beli dipasar ramadan penjualnya tak menutup aurat. Di bahas oleh si Rozaimi ini sah beli. Tuan Ibrahim cakap pasal tasauf dia galak nak kritik hujah guna fekah. Pengikut dia jadi bodoh sama politik perkara tak sepatutnya.

   Yang peliknya tak ada pun dia mengkritik Mujahid pasal penggunaan tandas oleh geng transgender. Natizen sahaja yang memnbuat kritikan sehingga Mujahid minta maaf.

   Adakah kerana Mujahid itu geng kita maka kita tak perlu kritik.

   Begitu dengan Mahathir. Tak dengar kritikan daripada Rozaimi pasal komen Mahathir berkenaan zakat dia perli ada orang tak bayar zakat kepada kerajaan. "Saya baca al-Quran tetapi tak ada yang kata kita perlu membayar zakat kepada kerajaan."Tetapi saya suka bayar zakat kepada kerajaan. Jika tidak, kita perlu cari orang miskin, ini susah".

   Dr Rozaimi sama macam Dr Asri hanya bergantung kepada "dagu" pemerintah.

   Delete

  4. Saye berpendapat..selagi DS Najib menjadi Pee M Malaysia & para penyokong2nya bersekongkol & bermati2an mempertahankannya ( segala isu salah laku tanpa penjelasan yang jelas & konkrit), InsyaAllah..selagi itu lah negara kita akan ditimpa bala bencana & malapetaka ( Na’uzubillah),

   kerana penyakit hutang dengan riba’ yang bukan alang kepalang ( penyakit yang sama yang meruntuhkan kerajaan Uthmaniyyah ) dan kehidupan rakyat marhaen yang semakin terhimpit & tertekan ( memang kita cukup makan..tapi cukupkah dengan itu aje?) Rakyat dah kenyang makan ‘jawapan yang penuh tipu muslihat’. Kita boleh imbas balik seala musibah & bala bencana yang menimpa negara kita selama kita di bawah pentadbiran DS Najib.

   Info ? Carik sendiri la..saye tak berhutang ape2 dengan anda.

   Kita benci dengan perbuatan Pee M kita, DS Najib. Bukan orangnya. Tapi, bila die tak mau ubah perangai die (menerima pendapat yg baik & bernas) dari pelbagai cabang, sama ada dari mantan PM, MP Malaysia dan desakan rakyat yang semakin terhimpit kehidupan mereka semasa di bawah pentadbiran Pee M DS Najib dengan segala persoalan salah laku & tanggungjawab tanpa jawapan yang konkrit & jelas, kita tidak ada pilihan lain selain dari berusaha bersungguh-sungguh mengangkat Deklarasi Rakyat sebagai misi kita, rakyat Malaysia yang cintakan tanah air.

   Delete
  5. Kaji selidik: Selepas PRU14, rasuah masih kerisauan utama rakyat
   Hariz Mohd | Diterbitkan 14 Ogs 2018, 2:10 petang | Dikemaskini 14 Ogs 2018, 2:17 petang

   A+ A-
   Beberapa bulan selepas PRU ke-14, isu rasuah masih lagi kerisauan utama di kalangan rakyat Malaysia.

   Kaji selidik yang dijalankan Julai lalu oleh firma kajian pasaran global Ipsos mendapati 60 peratus daripada 500 responden memilih rasuah politik dan kewangan sebagai satu daripada tiga kerisauan utama mereka.

   Rasuah masih menjadi kerisauan utama walaupun kadarnya menurun enam peratus daripada kaji selidik sama yang dibuat April lalu, kata Pengarah Urusan Ipsos Malaysia Arun Menon.

   Beliau berkata, ia mungkin disebabkan pelbagai pendedahan dan penyiasatan kes rasuah sejak perubahan kerajaan.

   Sementara pendedahan tersebut membuka mata ramai, Menon berkata rakyat mahu tahu bagaimana kerajaan Pakatan Harapan akan menangani isu itu.

   "Walaupun kita lihat banyak pendedahan (kes rasuah) dibuat, ia tidak mengurangkan kerisauan," katanya.

   Isu saban hari

   Perbandingan dengan keputusan kaji selidik April juga menunjukkan kebimbangan terhadap pengangguran dan pekerjaan, serta jenayah dan keganasan, kian meningkat.

   Kebimbangan bagi pengangguran dan pekerjaan meningkat kepada 43 peratus (Julai) berbanding 33 peratus (April), manakala bagi jenayah dan keganasan meningkat kepada 41 peratus daripada 33 peratus.   Arun berkata ia mungkin disebabkan perubahan fokus memandangkan demam pilihan raya semakin kebah.

   "Selepas keterujaan pilihan raya, orang ramai kembali kepada isu seharian iaitu pekerjaan serta jenayah dan keganasan," katanya.

   Gembira dengan cuti cukai

   Kaji selidik itu menyenaraikan enam subjek yang paling dititikberatkan rakyat Malaysia. Tiga lagi adalah kemerosotan moral, cukai dan inflasi.

   Kemerosotan moral meningkat daripada 27 ke 31 peratus dan menurut Menon, ia secara relatif berkait dengan isu rasuah.   Bagaimanapun kebimbangan terhadap cukai dan inflasi menurun dengan banyak.

   Kebimbangan terhadap cukai menurun separuh daripada 28 peratus, dan inflasi berkurang daripada 24 kepada 16 peratus.

   Beliau berkata ia mungkin reaksi daripada kadar GST sifar bermula 1 Jun lalu oleh kerajaan.


   "Secara automatik, apabila enam peratus (GST) dikurangkan, wang yang anda keluarkan untuk pembelian seharian berkurang.

   "Dengan SST (Cukai Jualan dan Perkhidmatan), kita akan tengok bagaimana statistiknya."

   Beliau berkata Ipsos Malaysia menjalankan kaji selidik melibatkan 500 responden setiap bulan, kebanyakannya secara atas talain.

   Para responden, katanya, bukanlah orang yang sama dan melibatkan pelbagai peringkat umur, pendapatan dan kaum di seluruh negara.

   Delete
  6. Beca, tembikai susu, Naimbif antara kejayaan 100 hari Kelantan
   Diterbitkan 16 Ogs 2018, 4:40 petang | Dikemaskini 16 Ogs 2018, 4:56 petang

   A+ A-

   Kerajaan PAS Kelantan hari ini berkata sudah berjaya melaksanakan beberapa manifestonya selepas mendapat mandat baru dalam pilihan raya umum 9 Mei.

   Antara kejayaan itu, kata Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob, “berjaya menyediakan beca bermotor sebanyak 10 buah dan sebuah bas untuk para pelancong melawat tempat bersejarah dalam Bandar Kota Bharu”.

   Dalam kenyataan semalam, Ahmad juga berkata kerajaan negeri juga mengaktifkan Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Kelantan dengan melantik ketua pegawai eksekutif dan kakitangannya bagi menjayakan sektor pertanian negeri.

   “Antara projek yang sudah dijalankan adalah projek pertanian rock melon (tembikai susu) bagi menghasilkan jus rock melon yang mana jenis buah ini adalah yang terbaik di negara kita,” katanya.

   Beliau juga berkata program perternakan lembu pedaging juga diberi fokus dengan menghasilkan daging lembu yang dijenamakan sebagai “Naimbif”.

   “Di samping itu, sektor penanaman padi dan durian kunyit telah berjaya dan sedang dikembangkan dengan lebih pesat,” kata Ahmad.

   Dalam kenyataan hari ini, Ahmad juga berkata bagi penggal ini, kerajaan negeri membuat ketetapan supaya apa sahaja program utama hendaklah dilaksanakan secara bersepadu berasaskan kepada tiga fokus utama iaitu:


   Menambah peluang pekerjaan melalui aktiviti ekonomi industri hiliran berasaskan sumber asli serta meningkatkan lagi sektor perkhidmatan dan pertanian.

   Bagi menjayakan program kebersihan, keceriaan bandar dan penghijauan.

   Menangani masalah sosial dan maksiat.

   “Walaupun kerajaan negeri Kelantan tidak meletakkan tempoh tertentu untuk menunaikan janji manifesto, namun usaha ke arah pelaksanaan janji telah dilaksanakan dengan sebaiknya bagi meneruskan khidmat terbaik demi kesejahteraan rakyat negeri Kelantan,” katanya.

   Delete
 7. Captain ke lance coparal, menyemak je muka tarpal ni

  ReplyDelete
  Replies

  1. Buat laporan polis utk siasat siapa yg terlibat, makin lama makin byk salah laku di dedahkan. Selama ini semua perkara buruk tidak dapat di ketahui umun, skrg rakyat baru tahu sebab apa wang patut di pulangkan selama ini tidak dapat dipulangkan.

   Makin lama makin banyak pulak benda2 yg najib ni buat sorang2, menteri2 lain semua tak tahu. Mungkin yg tahu si irwan tu dengan kak mah je.

   Sekarang dah ada dua kes ...
   1.Refund GST 19 billion..
   2.Duit cukai pendapatan yang tidak dipulangkan 16 billion....
   Adoiiiii....
   Masa dalam kabinet takda meetings dan updates ke?..

   Delete
  2. Dr M, rakan peniaga tak suka rakyat bergaji tinggi, kata bekas PM
   Diterbitkan 14 Ogs 2018, 9:19 pagi | Dikemaskini 14 Ogs 2018, 9:24 pagi

   A+ A-
   Datuk Seri Najib Razak menegaskan perbezaan pandangan mengenai dasar kerajaan mahu menaikkan gaji menjadi antara punca perselisihan pendapat antara beliau dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Kata Najib, perdana menteri serta "rakan-rakan peniaga" tidak senang dengan langkah berkenaan walaupun ia akan menguntungkan rakyat dan negara.

   "Ada juga yang tidak percaya apabila saya mendedahkan baru-baru ini bahawa antara punca Dr Mahathir tidak senang dengan saya ialah kerana dia dan rakan-rakan peniaga beliau tidak suka dengan polisi kerajaan saya untuk menaikkan gaji," kata Najib melalui kemas kini di Facebook hari ini.

   Menggunakan contoh ucapan Dr Mahathir semalam, Najib berkata pendirian perdana menteri ialah tidak perlu seseorang di negara ini mendapat gaji tinggi kerana yang lebih penting, mereka memiliki kuasa beli lebih besar.

   Malah kata Najib, Dr Mahathir sebelum ini pernah menyatakan beliau tidak yakin Malaysia mampu mencapai status negara berpendapatan tinggi.

   Najib yang kini menjadi ketua Umno Pekan berkata, pada ucapan sama semalam Dr Mahathir memberikan contoh sebuah negara jiran yang mempunyai kadar gaji yang tinggi namun tidak memiliki kuasa beli terhad.

   Kata Najib, beliau yakin negara yang disebut Dr Mahathir itu ialah Singapura.

   "Saya sukar untuk memahami mengapa Dr Mahathir berkata Singapura bukan negara kaya dan rakyatnya hanya mampu membeli barangan dari tepi jalan, tetapi ini secara jelas menunjukkan cara pemikiran yang berbeza antara kami berdua," katanya yang akhir-akhir ini aktif mengemas kini hantaran di Facebook.

   Naikkan gaji B40

   Najib ialah orang pilihan Dr Mahathir untuk diangkat sebagai perdana menteri ketika kabinet diketuai Tun Abdullah Ahmad Badawi suatu ketika dulu.

   Hubungan akrab mereka bertukar menjadi renggan sebelum mencapai tahap bermusuh dalam politik. Kemuncaknya berlaku apabila Dr Mahathir meninggalkan Umno dan menubuhkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

   Gabungan dengan Pakatan Harapan (yang dianggotai PKR, DAP dan Parti Amanah Negara) kemudian membawa kepada kejatuhan Umno dan BN dalam pilihan raya umum pada 9 Mei lalu.

   Kegagalan mendapat mandat sekali lagi menyaksikan Najib tersingkir daripada jawatan perdana menteri, sebelum beliau melepaskan jawatannya sebagai presiden Umno.

   Beliau juga berdepan dengan tujuh tuduhan jenayah di mahkamah.

   Baca Dr M: Najib jadikan orang Malaysia suka harap duit percuma

   Menurut Najib Dr Mahathir yakinan pada situasi gaji rendah masih membolehkan seseorang memiliki kuasa membeli yang tinggi jika negara terlibat dalam pembuatan atau pengilangan, atau pertumbuhannya dilakukan di dalam negara.

   Sebagai contoh katanya rakyat yang berpendapatan rendah itu membeli kenderaan buatan Malaysia, menggunakan telefon pintar buatan negara ini dan produk-produk tempatan lain.

   "Bagaimanapun, pendapat saya pula ialah keutamaan perlu diberi untuk menaikkan gaji golongan B40 supaya jurang pendapatan dapat dirapatkan.

   "Saya juga percaya kita sekarang hidup dalam dunia globalisasi.

   "Bagi membolehkan rakyat Malaysia menikmati tahap kehidupan yang lebih tinggi dan bergerak bebas ke negara lain sebagai global citizen, Malaysia seharusnya menjadi negara berpendapatan tinggi.

   "Perlindungan melampau dan berkempompong dalam dunia sendiri sahaja, serta gaji yang rendah hanya akan membawa kita kepada taraf kehidupan yang rendah bagi rakyat Malaysia," katanya.

   Delete

  3. Selagi Naji$ ini tidak turun sebagai PM selagi itulah semua kesalahan dan kebodohannya ditutup tetapi ia tetap kelihatan oleh akal yang rasional.

   Aku melihat Naji$ ni adalah pemimpin Malaysia yang tidak boleh dipercayai memikul tanggungjawab negara yang terlalu besar. Kau butakah isu 1MDB, isu Altantuya, isu wang RM 2.6 bilion masuk ke akaun peribadi ( cakap pusing-pusing awalnya cakap A akhirnya jawab hingga ke Z kerana auta ), isu integriti ( dia sebagai pegawai no 1 kerajaan terkecuali dari salah laku ), bodoh mengurus ekonomi negara ( boros ), memperbodohkan rakyat, dayus ( cakap tidak serupa bikin ), kos sara hidup rakyat semakin tinggi, naikkan tol secara melampau dalam masa yang sama tiada tol di lebuhraya Pan Borneo, harga rumah yang tidak langsung dikawal ( menteri ada kuasa tetapi bodoh menggunakan kuasanya dan bodoh memikirkan makenisma yang bijak mengastasinya ), kenakan gst 6% ( pada hal jika pemimpin itu bijak, dia wajar menggunakan makenisma lain yang tidak membebasnkan rakyat ) dan banyak lagi. Itu belum disentuh campurtangannya dalam urusan BNM, SPRM, POLIS, PEGUAM NEGARA dan banyak lagi memperbodohkan rakyat semua.

   Kamu “buta” dan “pekak” ka neezam72 dalam banyak isu Naji$ ni membuat keputusan yang tidak masuk akal ????

   sebagai pemimpin negara no 1 Naji$ wajar BIJAK, BERSIH dan TIDAK MUNAFIK dalam segala tindaktanduknya.

   Aku dan berjuta rakyat di luar ini nampak pemimpin no 1 ini menyongsang dari 3 perkara asas seorang pemimpin iaitu BIJAK, BERSIH dan TIDAK MUNAFIK.

   Kesan kepimpinan sekarang seperti Naji$ akan kita rasai pada masa depan ( esok dan beberapa tahun akan datang ) dan masa depan rakyat dan anak, cucu kita yang kos sara hidup semakin meningkat seperti harga rumah yang tidak terkawal dan banyak lagi.

   aku hingga tidak faham dengan tindak tanduk Naji$ dan menteri-menterinya yang majoritinya bodoh, macam lembu dan banyak lagi menghalalkan tindak-tanduk Naji$ dalam banyak perkara yang tidak masuk akal.

   Delete
  4. PH didakwa cuba permainkan rakyat
   WARTAWAN SINAR HARIAN 14 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.8K
   Tuan Ibrahim Tuan Man
   Tuan Ibrahim Tuan Man. - Foto Sinar Harian oleh ROSLI TALIB
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Kerajaan PH didakwa cuba mempermainkan rakyat apabila menggunakan isu ketiadaan wang, namun pada masa sama melakukan perkara-perkara lain yang boleh dipertikaikan.

   Ini termasuk juga dengan pelantikan Pengerusi DAP, Tan Kok Wai sebagai Duta Khas ke China.


   Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, rakyat dimaklumkan kerajaan tidak mampu laksanakan janji 100 hari dan membatalkan pelbagai projek yang memberi impak besar kepada kepentingan rakyat disebabkan ketiadaan kewangan.

   Namun katanya, pada masa sama, kerajaan dilihat berhasrat untuk mengadakan pelbagai program besar yang lain.

   "Dalam ketiadaan wang untuk rakyat, pelbagai tindakan kerajaan seperti mengadakan semula Formula 1, Kereta Nasional dan kini pelantikan Duta Khas ke China menyebabkan rakyat terasa dipermainkan.

   "Jangan ulangi kesilapan BN yang suka memutarbelitkan fakta dan menipu rakyat ," katanya dalam satu kenyataan.

   Dalam pada itu, Tuan Ibrahim berkata, Pas kesal dengan tindakan kerajaan melantik Kok Wai sebagai Duta Khas ke China yang didakwa mengikut jejak langkah BN.

   "Ketika era kerajaan lalu (BN), pembangkang mengkritik tindakan BN melantik Duta khas Perdana Menteri bertaraf menteri iaitu Tun Samy Vellu (India dan Asia Selatan), Ong Ka Ting (China) dan Datuk Seri Tiong King Sing (Asia Timur merangkumi Jepun, Korea Selatan dan Taiwan)," katanya.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Tan Kok Wai layak sebagai Duta Khas ke China]

   Semalam, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, pelantikan Kok Wai adalah berdasarkan kelayakannya dan beliau mempunyai tanggungjawab untuk memudahkan hubungan perniagaan antara Malaysia dan China.

   Delete
  5. Jangan sokong produk LGBT
   RAIHAM MOHD SANUSI 17 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore186
   Jangan sokong produk LGBT
   Satiful (dua, kiri) menyerahkan bendera TATIUC kepada kepada kontinjen TATIUC yang bakal bertanding dalam Networking Games Majlis Sukan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Malaysia 2018.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KEMAMAN - Kerajaan negeri meminta masyarakat tidak memberi sokongan dan tidak membeli produk keluaran golongan lesbian, gay, biseksual dan transgander (LGBT) sebagai tanda memprotes agar mereka kembali ke pangkal jalan.

   Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Satiful Bahari Mamat berkata, masyarakat perlu memainkan peranan kerana perkara mungkar menjadi tanggungjawab bersama untuk dicegah dan bukan hanya menjadi tanggungjawab kerajaan.


   "Kalau kita jadi pengikut mereka di media sosial seperti Facebook dan kita promosikan mereka, kita beli barang mereka, lagilah keadaan akan bertambah serius sebab mereka.

   "Jangan serah kepada kerajaan saja untuk selesaikan isu LGBT ini. Semua masyarakat perlu mainkan peranan, jangan beri galakan kepada mereka. Kalau semua orang marah, tak selesa...mereka InsyaALLAH akan berubah," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas beramah mesra bersama warga kerja Kolej Universiti TATI (TATIUC) di Teluk Kalong, di sini.

   Bagaimanapun, Satiful berkata, mereka yang terjebak dengan gejala LGBT di Terengganu masih lagi rendah iaitu tidak sampai satu peratus daripada keseluruhan rakyat negeri ini yang dianggarkan seramai 1 juta orang.

   "Kita lihat sekarang golongan LGBT ini mahu masyarakat menerima mereka tetapi kita tengok mereka sendiri tidak boleh menerima diri mereka.

   "Perkara-perkara ini terjadi saya rasa kerana kita terlalu terikut dengan situasi berlaku di negara barat dan kita import ke dalam masyarakat kita," katanya.

   Namun, katanya, kerajaan negeri menerusi porrfolionya di bawah Bahagian Pelaksanaan Syariah mengambil pendekatan lembut dalam menangani masalah berkenaan termasuk melibatkan mereka dalam seminar seperti yang telah dianjurkan baru-baru ini.

   Dalam pada itu, ditanya mengenai saranan agar golongan transgender menggunakan tandas orang kurang upaya (OKU), Satiful membantah cadangan berkenaan.

   "Dia perlu tandas ke? Mana boleh guna tandas OKU kalau dia sendiri bukan OKU," katanya sambil berseloroh

   Delete
 8. Sobat2 sekelian..cuba kau orang baca apa kata bekas duta ni dan hadamkan betul2 yeer !!!!

  PETALING JAYA: Dua bekas diplomat menyangkal dakwaan kunjungan perdana menteri ke China ialah “bencana diplomatik” kerana ia bukan tugas mudah untuk membangkitkan isu pemansuhan atau penangguhan projek berbilion ringgit diketuai China disebabkan keadaan kewangan Malaysia ketika ini.

  Datuk Dennis Ignatius dan Datuk Redzuan Kushairi berkata demikian susulan artikel yang disiarkan Malaysiakini menyifatkan lawatan rasmi itu sebagai “bencana” kerana tiada perjanjian besar dimeterai.

  Artikel itu turut menyatakan Dr Mahathir dalam satu sidang media berkata, negara kaya tidak patut menjajah negara lain dan syarikat China terpaksa memberi 30% saham kepada Barisan Nasional untuk projek di Malaysia, serta ahli perniagaan kontroversi, Low Taek Jhow dipercayai berada di China walaupun beliau tidak menunjukkan bukti terhadap dakwaan itu.

  Ignatius yang juga bekas duta Malaysia ke Kanada berkata, kunjungan Dr Mahathir itu menghantar mesej beliau menghargai hubungan baik dengan China dan komitmennya untuk meningkatkan hubungan itu.“Ia sebahagian daripada proses diplomatik, politik dan undang-undang yang panjang serta sukar untuk bebas daripada perjanjian teruk ditandatangani kerajaan lama.

  “Tiada orang mengharapkan penyelesaian cepat,” katanya sambil menambah tidak realistik untuk sesiapa pun menjangkakan perjanjian besar dengan China akan berhasil kerana kerajaan Pakatan Harapan baru mentadbir negara.

  Beliau berkata, tidak mungkin Dr Mahathir merujuk kepada China apabila bercakap mengenai negara kaya menjajah negara lain kerana perdagangan antara 2 negara lebih memihak kepada Malaysia.

  Mengenai hubungan diplomatik, Ignatius mengakui pendapat popular yang hubungan dengan Beijing adalah baik di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

  Bagaimanapun, katanya, ia mendatangkan kesan dari segi kontrak berat sebelah yang menggunakan wang pinjaman untuk pembinaan infrastruktur yang tidak mampu ditanggung Malaysia.

  “Itu bukan hubungan baik yang kita mahu.”

  Redzuan yang merupakan bekas duta Malaysia ke Uzbekistan, memuji Dr Mahathir yang pergi ke Beijing sendiri untuk menjelaskan keadaan Malaysia kepada pemimpin negara itu.

  Katanya, keadaan semasa negara memerlukan kejujuran, keikhlasan dan keterbukaan sebagai pendekatan terbaik.

  “Ia lebih baik daripada meneruskan projek itu dan terpaksa berdepan beban hutang dengan China yang kita tidak mampu tanggung. Beijing sepatutnya menghormati dan menghargai pendekatan sedemikian.”

  Redzuan yang menganggotai kumpulan bekas penjawat awam G25 berkata, Malaysia mempunyai peranan dalam inisiatif “One Belt One Road” (Obor) China dan ia tidak akan berjaya jika projek Obor di Malaysia gagal.

  “Keputusan Dr Mahathir dalam projek China memberi mereka alasan baik untuk menilai bagaimana mereka patut memacu Obor, yang jelas memerlukan tadbir urus baik, ketelusan dan akauntabiliti.”

  Semalam, Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong memberi amaran keputusan Putrajaya membatalkan 3 projek diketuai China akan menjejaskan hubungan dengan negara itu kerana projek itu sebahagian daripada Obor.

  Melalui inisiatif itu, Beijing melaksanakan projek bernilai AS$926 bilion di sepanjang laluan strategik darat dan laut sejauh 15,000km.

  Tiga projek yang dibatalkan itu ialah projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), Saluran Paip Pelbagai Produk (MPP) dan Saluran Paip Gas Trans-Sabah (TSGP).

  ReplyDelete
  Replies

  1. Makan Gaji Buta !.apa kerja menteri kwangan dia buat!!nk cakap pun tak ada batu!!hey, takut lagi ke Johari dgn Najis tu..bangang punya UMNO..itu pn ramai lagi yg masih sokong..puii..

   Sebagai pemegang amanah LGE harus menyampaikan apa jua berita yang melibatkan kebertanggunganjawapan terhadap kepentingan rakyat dan melanggar akta dan undang undang. Jika tidak LGE akan disabitkan sebagai subahat keatas kemungkaran yg berlaku

   Delete
  2. Peneroka Felda tuntut janji PH
   AKMALIAH RAZAK 15 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.1K
   Mohd Norfazly
   Mohd Norfazly
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   GUA MUSANG - Kerajaan diminta menunaikan janji menghapuskan hutang peneroka Felda sepertimana yang dijanjikan dalam manifesto PH pada PRU14 lalu.

   Pengerusi Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) Kelantan, Mohd Norfazly Mohd Daud berkata, janji yang disenaraikan dalam tempoh 100 hari pemerintahan itu masih belum tertunai.


   Menurutnya, walaupun tempoh 100 hari bakal berakhir, peneroka masih menunggu janji berkenaan daripada pemerintahan baharu.

   "Peneroka menuntut janji berkenaan kerana hutang semakin tinggi. Mereka bimbang memandangkan rata-rata peneroka sudah semakin berusia.

   "Janji yang disenaraikan dalam manifesto itu cukup menarik kerana itulah masalah utama yang membelenggu peneroka hingga kini.

   "Malah, hutang yang ada tidak mudah untuk dilangsaikan dalam usia mereka dan akan ditanggung generasi kedua dan seterusnya," katanya.

   Bagi peneroka Felda Aring 1, Ruzelan Romli, dia memohon kerajaan supaya mempertimbangkan separuh daripada pinjaman sara hidup dilupuskan.

   Katanya, untuk 100 peratus itu, dia kurang yakin kerajaan mampu menunaikannya dan cukup sekiranya 40 peratus sahaja.

   "Rata-rata purata pinjaman peneroka di antara RM80,000 hingga RM100,000. Kalau separuh atau 40 peratus daripadanya, ia sudah memadai.

   "Untuk menyelesaikan kesemua jumlah itu, ia adalah satu perkara yang mustahil kerana kami golongan peneroka semakin dimamah usia dan akan menanggung hutang seumur hidup.

   "Selain itu, kita mohon agar hutang kos pembangunan tanam semula dihapuskan. Setiap peneroka menanggung kos berkenaan kira-kira RM40,000," katanya.

   Delete

  3. It is not UMNO and
   It is never UMNO

   It is we Malaysia
   We UMNO had
   The most horrible ,irresponsible , irritating ! Untrustworthy Finance Minister
   Aboves all he is the Prime Minister of Malaysia
   Again and again it was never UMNO

   And it will be
   Nila setitik akan Rosak Susu Sebelanga

   And Najib has such a thick skin
   One after another doubthful doubts
   He can thick his face to gives advise as if he is so innocents

   A respectful Man
   Will not Fear ! Transparency on the Table
   Najib feared all and it is seen clearly and in public

   Najib Chicken out
   The meeting with Tun Mahathir
   Najib Chicken out to sue WSJ
   Najib Chicken out
   By removing investigation
   Najib Chicken out so many
   Which is physically news publicly

   Najib serves No Right to Advice UMNO Nor Malaysia
   Perhaps Not even his own children having such a cowardly chicken character
   And the Daughter should not be proud of her grand wedding
   It has to be clarified for the Najib to earn every Respect

   Shame on such a Leader
   Shame on such a Father

   Delete
  4. lelaki menyamar masuki tandas wanita
   Diterbitkan 13 Ogs 2018, 2:32 petang | Dikemaskini 13 Ogs 2018, 2:43 petang

   A+ A-
   Minggu lalu Datuk Seri Bung Moktar Radin mengejutkan orang ramai apabila mencarut di dalam Dewan Rakyat.

   Kali ini anggota parlimen Kinabatangan itu sekali lagi menarik perhatian dengan memberikan pandangannya mengenai kemelut komuniti LGBT.

   Ketika ia masih dibincangkan dengan hangatnya Bung Moktar menciap dengan selamba untuk menyatakan "kebimbangan" dialaminya.

   Bagaimanapun melalui ciapan itu fokus Bung Moktar, 58, lebih terarah kepada isu penggunaan tandas.

   "Saya bimbang mulai hari ini banyak laki-laki yang akan menyamar menjadi pondan untuk memudahkan mereka memasuki tandas wanita," katanya di Twitter tengah hari tadi.

   Untuk rekod lazimnya istilah "pondan" dianggap menghina berbanding istilah lain yang lebih diterima, seperti mak nyah.

   Ia melibatkan seseorang yang dilahirkan sebagai lelaki namun berpakaian atau membuat penampilan seperti wanita.

   Anggota parlimen Umno itu dilihat merujuk kepada kenyataan dibuat Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof pada Jumaat lalu.

   Dalam sidang medianya Mujahid mengulas mengenai isu diskriminasi dialami golongan transgender di negara ini dan meminta orang ramai lebih memahami.
   Bung Moktar Radin
   @MyKinabatangan
   Saya bimbang mulai hari ini banyak laki laki yg akan menyamar menjadi pondan utk memudahkan mereka memasuki tandas wanita

   12:14 PM - Aug 13, 2018
   416
   451 people are talking about this
   Twitter Ads info and privacy


   Katanya ada kejadian melibatkan doktor yang enggan memberikan perkhidmatan kepada golongan terbabit, selain berdepan dengan masalah di tempat kerja.

   Turut dibangkitkan secara spontan ialah masalah penggunaan tandas di kalangan transgender.

   Bagaimanapun, hari ini anggota parlimen Parit Buntar itu sudah membuat penjelasan lanjut mengenai apa yang dimaksudkannya pada sidang media berkenaan.
   Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin pula mempunyai cara tersendiri untuk mengupas isu berkenaan.

   Katanyam penyelesaian mudah untuk kekeliruan penggunaan tandas untuk golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dapat ditangani jika dirujuk kepada saluran kencing yang digunakan.

   “Saya ingin mencadangkan jika kekeliruan ini terjadi kepada mana-mana individu, disyorkan dia berjumpa pakar untuk memeriksa dirinya semasa dia membuang air kecil di saluran mana air itu keluar.

   “Jika ia keluar melalui alat sulit lelaki, silalah ke tandas lelaki. Jika keluar melalui alat sulit wanita, sila ke tandas wanita.

   “Jika tidak keluar langsung, ataupun keluar tidak melalui alat sulit lelaki ataupun wanita, silalah ke hospital. Jika doktor kata anda cacat, bolehlah ke tandas orang kurang upaya (OKU),” katanya.

   Delete
 9. Kengkawan sekelian...kau orang ada baca tak pasal tuntutan DAPigs agar kerajaan Perak mengenguatkuasakan hak milik kekal untuk semua kaum di kekalkan. Dah jadi kaduk naik junjung pulak si DAPigs ni hingga nak ugut dan paksa kerajaan Perak ikut kata2 mereka.

  Yang bukan HAK diorang sibuk nak dituntut. Yang sememangnya HAK kita, sibuk pulak dia tuduh macam-macam.

  Bila Melayu bersuara, dituduh RASIS. Tapi bila dia buat tuntutan, kononnya atas dasar Hak. Dimana keadilannya?

  Kalau sebelum ni, DAPigs bagi tekanan kepada calon Speaker DUN, wakil rakyat Melayu Pakatan Haprak boleh buat pejam mata.

  Kali ni DAPuga bagi tekanan pulak kepada MB supaya ikut telunjuk diorang. Wakil rakyat Melayu Pakatan Hancing masih nak tutup mata dan pekakkan telinga jugak ke...atau dah jadi kerbau balau yang dicucuk hidung aje dan nak gadaikan hak melayu kepada DAPigs tu?

  Secara tidak langsung, tindakan DAPigs ini hanya sekadar nak tunjuk yang diorang ni merupakan "Abang Besar" dalam Pakatan. Kot kalau itu pun orang Melayu masih tak nampak, tak tau la. Tunggu Melayu jadi hamba di Negara sendiri la jawabnya!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nun dia teman nampak bekemotih dok atas palak..
   GN royak tunggu mlayu jd hamba d negara sendiri la jawapnya.

   Mmg mlayu coma menjd kolibatak dlm negara dari moda sampe ke toa, dok tunggu nak mampiuh pong tak mampuih- mampuih lg.
   Bila mampuih saja.
   Jawapanya mlayu jd kolibatak cina dari moda sampe ketoa dan sampe ke mampuih dlm negara sendiri tanah mlayu.

   Jd khadam rame.
   Jd barua pong rame.
   Jd hamba dan habuan rame
   Jd hanjing pong rame
   Jd bapak dan mak angkat rame
   Jd Bapak terangkat jd mak terangkat pong rame

   Jd mosebat mcm sial pong rame.
   Jd pengampu rame
   Jd amad (dreba) pong rame
   Jd ayam (maklang) rame
   Jd palakbapak pong rame
   Jd mesken tegar rame
   Jd gelandangan rame
   Jd tukang tepok dan sorak rame-rame,, sampe kg kena juai..

   Bila d bwat rangkoman jdla mlayu jd kolibatak cina berame-rame dari moda sampe toa sampe ketoa.

   Sempena hari raya korban
   Mlayu d galakan bekorban coma jgn sampe d korbankan mcm binatang yg d ternak..Dlm reban atu kandang dlm negara malaisa.
   Semasa sembeleh korban jgn tunjok dlm tv demi menjaga hati penganot hindu (aya samy )d kwawathir jd penyebab rusohan kaum.
   Sbb mlayu juga pendatangharam dlm negara ..temasok bapak-bapak dan juga palakbapak-palakbapak...

   Delete

  2. Johari ni memang tak blh pakai....bila keadaan macam ni sibuk tunjuk orang lain padahal dia menteri kewangan 2 tak kan tak tahu....orang sombong dan bongkak macam johari ni lah akan teriman balasan samaada cepat atau lambat....tunjuk lah tanggungjawab sikit...patutlah orang kampung baru tolak dia termasuk ahli umno sendiri

   Tiap2 bulan gaji aku dipotong utk byran cukai, tiba2 sgt mengejutkan aku dpt surat dari LHDN menyatakan ada tunggakan yg aku blm jelaskan byk pulak tu. Apakah xcukup lg ke aku byr cukai tu? Dgn kena gst lg.. Skrg dh terjawab puncanya.. Hahaha semoga org yg xamanah itu terima akibatnya.

   Delete
  3. Terus nepotisme, adik Guan Eng pula dilantik senator'
   Diterbitkan 13 Ogs 2018, 2:45 petang | Dikemaskini 13 Ogs 2018, 2:51 petang

   A+ A-
   Umno membidas lantikan Setiausaha DAP Pulau Pinang Lim Hui Ying sebagai senator.

   Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, lantikan anak penasihat DAP Lim Kit Siang yang juga adik Menteri Kewangan Guan Eng, menyemarakkan lagi amalan kronisme dan nepotisme dalam DAP.

   “Tidak cukupkah dengan Lim Kit Siang, Guan Eng dan isterinya, Betty Chew menjadi orang penting dalam parti, sekarang ini disertai pula anak perempuan penasihat DAP ini,” katanya.

   Mempersoalkan kelayakan Hui Ying, Ismail berkata dalam DAP boleh dikatakan sebahagian wakil rakyatnya mempunyai pertalian darah.

   Katanya, selain keluar Lim, perkara sama turut berlaku dalam keluarga mendiang Karpal Singh.

   Dalam kenyataan hari ini, Ismail perkata perkara itu amat mengecewakan kerana parti itu yang paling lantang mengkritik amalan kronisme parti serta memperjuangkan agenda perubahan.

   Tetapi, kata Ismail, realitinya ia merupakan sebahagian daripada budaya dan amalan mereka.

   Hui Ying dan bekas anggota parlimen Balik Pulau dari PKR Yusmadi Yusoff, Jumaat lalu dilantik sebagai anggota Dewan Negara, untuk tempoh tiga tahun.


   Mereka menggantikan Siti Aishah Shaik Ismail (PKR) dan Dr Ariffin SM Omar (DAP) yang menamatkan khidmat 1 Jun lalu.

   Hui Ying, 55 yang memegang ijazah ekonomi Universiti Malaya (UM) menyertai DAP pada 1999.

   Beliau pernah memegang pelbagai jawatan antaranya naib pengerusi DAP Pulau Pinang dan pembantu setiausaha DAP Pulau Pinang.

   Beliau dilantik sebagai pengurus pilihan raya DAP pada 2013 dan 2018 dan dikatakan membantu parti memenangi kesemua kerusi yang ditandingi di Pulau Pinang untuk kedua-dua pilihan raya umum itu.

   Delete

  4. Degil Najib ni tak mau turun. Dia tahu kalau dia turun, dia akan kena tangkap. Dia berlindung disebalik jawatan Perdana Menteri. Dia juga dilindungi oleh tiga empat kerat menteri menteri yang kononnya setia. Tetapi menteri ni dah sapu banyak mana kita pun tak tahu.

   Oleh itu, wakil wakil rakyat UMNO perlu bersatu hati kerana telah menjadi semakin jelas 1MDB dipergunakan oleh Perdana Menteri untuk memindahkan harta negara ke akaun peribadi.

   Wakil rakyat UMNO ni nak tunggu apa lagi. Tak kan nak jadi bodoh. Kalau menteri menteri lain, dia orang ada tagged price.. yang lain apa ada…???

   Kalau setakat peruntukan, “kalau Najib tak bagi, tak payah la buat kerja lagi. Biaq lingkup pi habeh” orang Kedah kata.

   Tak sangka wakil rakyat UMNO menjadi sebegitu pengecut. Yang tunjuk berani pun kat salah tempat. Bila pergi ke Perhimpunan Agung UMNO, semua diam menikus. Maknanya jaga perut masing masing.

   Mana ulama UMNO,mana yang selalu menghukum halal, haram? Diam aja? Tak guna betui.. Tak sayang parti sungguh. Membiarkan pencuri wang bermaharajalela, apa pun tak buat. Kalau tanya tak ada bukti. Pergilah tanya ..semasa mencuri siapa pun tak nampak. Tetapi bila ada cctv, ada saksi nampak pencuri berdekatan semasa kejadian dan pencuri juga tak dapat membuktikan bahawa dia tiada di tempat kecurian, mahkamah tetap menjatuhkan keputusan bersalah.

   Begitulah kes 1MDB. Kata aset berbilion dan hutang berbilion. Kira kira dah berhutang 50billion. Apa yang dibangunkan di atas tanah pun tak nampak siap lagi. Yang kita tahu bayar hutang, bayar bunga hutang dan pengakhirannya Kerajaan kena tanggung hutang… Sakit, sakit,…sakit.

   Tidak pernah orang ramai, rakyat jelata memperbodohkan wakil rakyat UMNO sebegini.

   Ternyata, UMNO akan menjadi sejarah dan berkarat reput di telan masa. Dan yang bertanggung jawab ialah DS Najib dan konco konco nya.

   Selamat Tinggal UMNO.

   Delete
  5. usul tergempar kutuk usaha iktiraf LGBT   KOTA BHARU - Muktamar Pemuda Pas Kelantan Kali Ke-59 hari ini meluluskan satu usul tergempar mengutuk sebarang usaha untuk mengiktiraf golongan LGBT.

   Muktamar berlangsung di Hotel Grand River View itu sekali gus menyatakan solidariti bersama Dr Nur Ilyani Mohamed Nawawi yang telah mencetuskan fenomena alam maya dengan surat terbukanya kepada Marina Mahathir baru-baru ini.

   Usul tersebut dibawa oleh perwakilan dari Machang, Abdullah Hassan dan disokong oeh perwakilan dari Pasir Mas, Muhammad Saiful Adli Sulaiman.

   Ketua Pemuda Pas Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berkata, usul yang diluluskan sebulat suara itu menandakan keprihatinan pihaknya terhadap semua pihak yang sedang berusaha menentang budaya songsang LGBT daripada menular ke tengah masyarakat.

   Menurutnya, fenomena tersebut dikhuatiri semakin merebak apabila melihat kenyataan demi kenyataan dikeluarkan pihak kerajaan melalui para menterinya kelihatan seolah-olah ke arah mengiktiraf tuntutan golongan itu.

   “Apa yang mengejutkan kita ialah apabila surat terbuka yang ditulis oleh Dr Nur Ilyani telah dipadamkan oleh pihak pengurusan Facebook di atas alasan ia menganggu hak komuniti lain.

   “Ia sekali gus membayangkan bahawa golongan ini mempunyai suara yang cukup berpengaruh sehingga tulisan tersebut dipadamkan hanya selepas beberapa jam sahaja disiarkan di media sosial,” katanya kepada Sinar Harian.

   Dalam masa sama, Ahmad Fadhli Shaari turut mendesak kerajaan melalui Kementerian Kesihatan agar tidak mengenakan apa-apa tekanan kepada pegawai berkenaan yang jelas tidak melanggar sebarang peraturan dalam perkhidmatan awam semasa menulis surat berkenaan.

   “Kita berikan amaran, jika sebarang tindakan dikenakan, pihak kerajaan berdepan dengan kebangkitan besar-besaran dari seluruh umat Islam di Malaysia,” katanya.

   Sementara itu, Abdullah Hassan yang membangkitkan usul berkenaan turut menyatakan tuntutan agar pihak kerajaan bertindak ke atas golongan yang sedang mempromosikan budaya songsang berkenaan.

   “Kita mendesak kerajaan mengambil tindakan sesuai yang tegas terhadap usaha-usaha pihak tertentu yang cuba memperomosikan LGBT dan menuntut hak yang tidak munasabah di atas nama hak asasi manusia,” katanya.

   Katanya, aktiviti tersebut sekiranya tidak dibendung akan menjadi ancaman kepada amalan hidup masyarakat Islam di Malaysia.

   Delete
 10. Musolman-musloman sekelian...kalau kita semua rajin memgikuti perkembangan semasa , dah tentu kita akan perasan benda ni kan !!!

  Meskipun cukai barang dan perkhidmatan (GST) disifarkan sejak 1 Jun lalu, harga barangan masih tidak turun, malah ada barangan yang naik harga.

  Namun, ketika rakyat menyuarakan rintihan tersebut, Menteri Rejim Pakatan Haprak mendakwa lebih 70% barang keperluan lebih murah.

  Malangnya dua hari lepas, rakyat mendapat cerita berbeza pula daripada Menteri Kewangan DAPigs, Lim Guan Eng.

  Dia akhirnya mengakui harga barangan masih tidak turun, meskipun GST telah disifarkan senada dengan rintihan rakyat.

  Tapi Si Ah Beng, Menteri Rejim Pakatan Hancing tu hanya menyalahkan kuasa monopoli ke atas barangan keperluan sebagai punca harga barangan tidak turun...apasal lak para peniaga yang disalahkannya pulak..sendiri mau ingat ye Apaek maa ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang rasa tersepit dengan menyatakan harga barang naik mendadak itu adalah kamu dan para walaunta termasuk para "pengemis" . Al maklumlah dedak tidak sekencang dulu ,malahan ada yang sudah tidak mendapat "durian runtuh" bak kata Kepala Bapak Kau .

   Kaum ni tidak sedar yang di tabur olih Kepala Bapak Kau tu dedak taraf hampas , segala inti pati habis di sakaunya .

   Delete

  2. Baru la tahu.... rupa2nya menteri kewangan 2 ni mkn gaji buta je masa berkuasa dulu. Satu apa pun x tahu... mcm najibur juga. Tp masa berkuasa dulu bongkak amat... bila rakyat mengadu harga ikan naik... dia salahkan musim tengkujuh pula... bebal nya ex menteri

   Kiwak umno BN. Dah kantoi senang² dia tuding jari. Ape selama ni makan gaji buta ke??? Jadi menteri tapi x taw pape. Sama je lah mcm si bibir merah tu...

   Delete
  3. PAS yakin UMNO, MCA, PAS & atas pagar akan undi pembangkang   PAS mahu anggota parti mereka mengundi calon MCA di pilihan raya kecil (PRK) di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong.

   Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata ia adalah atas "semangat pembangkang".

   "InshaAllah kerana kita sama-sama semangat pembangkang," katanya menjawab soalan pemberita sama ada PAS akan mengarahkan anggotanya mengundi calon MCA di Balakong.

   Abdul Hadi berkata demikian pada sidang media selepas pengumuman calon PAS bagi kerusi DUN Seri Setia di Petaling Jaya, semalam.

   MCA sebelum ini mengumumkan meletakkan Ketua Pemuda MCA Cawangan Batu 11 Cheras Tan Chee Teong sebagai calon parti mereka untuk pilihan raya kecil (PRK) Balakong.

   PRK Balakong dan Seri Setia akan diadakan serentak pada 8 September depan.

   Sementara itu, Abdul Hadi yang juga merupakan anggota parlimen Marang yakin penyokong Umno akan mengundi calon PAS di kerusi DUN Seri Setia.

   "Bukan sahaja pengundi Umno tetapi pengundi bukan Umno, yang ada rakan-rakan kita, Umno yang ada pengaruh itu boleh menambah nilai," katanya.

   'Buka pintu pada semua'

   Abdul Hadi juga menjelaskan bahawa pihaknya membuka pintu kepada semua yang ingin membantu kempen PAS di Seri Setia, termasuklah kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

   "Kita tak tutup pintu pada semua, terpulang pada pandangan masing masing untuk datang (membantu kempen)," katanya.

   Umno sebelum ini mengambil keputusan untuk tidak meletakkan calon dan memberi laluan kepada PAS untuk bertanding di kerusi DUN Seri Setia.

   Pada PRK di Sungai Kandi 4 Ogos lalu, PAS tidak meletakkan calon untuk "memudahkan mengalahkan calon HARAPAN".

   Pada sidang media semalam, PAS menamakan bekas anggota dewan undangan negeri (ADUN) Selat Kelang Dr Halimah Ali, sebagai calon PRK Seri Setia.

   Kerusi DUN Seri Setia kosong berikutan kematian penyandangnya, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin pada 2 Ogos lalu.

   Pada PRU lalu, Shaharuddin memenangi kerusi DUN Seri Setia dengan majoriti 19,372 undi selepas menewaskan calon BN, Yusoff M Haniff; Mohd Ghazali Daud (PAS) dan S Vigneswaran (Bebas).

   : Sudah sampai masa PAS perlu bina Pakatan Pembangkang dengan mengambil komponen UMNO, MCA dan MIC yang bersih....

   Delete

  4. MENGKHIANATI UMNO

   1. Sesungguhnya apa yang sedang berlaku di negara bertuah ini tidak pernah diduga, dimimpi atau diramal oleh sesiapa, samada rakyat negara ini atau orang asing.

   2. Semasa kita berjuang untuk kemerdekaan semua pemimpin dan rakyat percaya bahawa pemimpin yang dipilih oleh mereka tetap akan bersikap dan bertindak sebagai nasionalis yang berkhidmat, bahkan berkorban untuk negara, untuk rakyat dan kesejahteraan mereka. Inilah sebabnya yang mereka terima tanpa soal sistem demokrasi, sistem yang memberi hak kepada rakyat untuk memilih Kerajaan mereka.

   3. Dan seperti yang mereka jangka, pemimpin demi pemimpin pilihan mereka tidak mengecewakan mereka. Negara dibangun dengan baiknya dan rakyat menikmati kehidupan yang lebih baik dan lebih makmur dari dahulu.

   4. Perdana Menteri-Perdana Menteri tidak menimbul banyak masalah. Apabila masa datang untuk mereka undur mereka pun pergi. Rusuhan untuk menjatuhkan Perdana Menteri tidak pernah berlaku.

   5. Tun Abdullah juga berundur apabila prestasinya dalam PRU 12 tidak begitu baik. Dia undur kerana sudah jelas rakyat tidak lagi sokongnya. Najib juga mendesak supaya dia undur dan Najib menggantinya.

   6. Rakyat lega. Inilah Malaysia. Peralihan kuasa diperingkat tertinggi berlaku dengan licin dan tertib. Rakyat menunggu akan nikmat yang mereka akan dapat daripada pemimpin baru. Mereka percaya yang baru tetap lebih baik dari yang lama. Jika tidak lebih baik pun tentu sekurang-kurangnya sama dengan ayahnya, Tun Razak.

   7. Tetapi impian rakyat tidak menjadi kenyataan. Awal-awal lagi diperhatikan cara hidup yang luar biasa mewahnya berbanding dengan PM yang terdahulu. Ini dilihat terutamanya semasa perkahwinan anaknya. Tumpuan tidak diberi kepada pembangunan negara, kepada pengwujudan peluang pekerjaan dan perniagaan. Sebaliknya dicipta BRIM, pemberian RM 500/- kepada rakyat yang dikatakan miskin.

   Delete
  5. Wakil rakyat PH tegur kerajaan
   RAZIATUL HANUM A.RAJAK 13 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.3K
   Hassan Abdul Karim
   Hassan Abdul Karim
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Wakil rakyat PH menegur kerajaan berhubung beberapa isu yang dilihat tidak menyebelahi rakyat termasuk projek Keretapi Pantai Timur (ECRL) dan pelantikan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Khazanah Nasional Berhad (Khazanah).

   Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) berkata walaupun beliau di kerusi penyokong kerajaan namun beliau menegaskan tidak bersetuju dengan perkara tersebut.


   "Walaupun saya dari parti pemerintah tapi ada beberapa perkara saya tak sokong. Misalnya tentang Khazanah, perdana menteri menjadi Pengerusi Lembaga Khazanah dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi (Datuk Seri Mohamed Azmin) sebagai Ahli Lembaga Pengarah.

   "Saya rasa bagi Malaysia yang baharu, eloklah GLC ini kita serah kepada golongan profesional yang ada merit, integriti untuk menguruskan badan-badan yang penting ini," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2018, hari ini.

   Mengulas soal ECRL, Hassan berkata kerajaan perlu mengkaji kos dan memastikan projek itu berjalan demi rakyat di Pantai Timur.

   "Memang disebut projek ini mahal berpuluh bilion tapi bagi saya, kalau itu (kos) masalahnya, kita kaji balik. Kos itu mungkin boleh ditimbang semula supaya tidak semahal itu tapi janganlah dibatalkan.

   "Rakyat di Pantai Timur perlukan pembangunan dan infrastruktur. Keretapi ini ada di Pantai Barat, kenapa kita mesti nafikan di Pantai Timur?

   "Mungkin kebetulan sahaja tiga negeri ini-Kelantan, Terengganu dan Pahang tidak diwakili oleh PH tapi kita mesti ingat bahawa mereka mendapat mandat daripada rakyat. Jadi saya berharap jangan dibatalkan tapi kaji semula, lambat sedikit tak apa, buat secara berperingkat. Ini negara kita bersama," katanya yang menerima ucapan terima kasih daripada beberapa wakil rakyat pembangkang.

   [ARTIKEL BERKAITAN : ECRL diteruskan namun bersyarat]

   Dalam pada itu beliau turut menyatakan tidak setuju terhadap rancangan memulakan semula projek kereta nasional.

   [ARTIKEL BERKAITAN : Malaysia bakal ada kereta nasional baharu: Tun M]

   Katanya, kerajaan sepatutnya mempercepatkan projek keretapi Gemas-Johor Bahru serta projek Sistem Transit Rapid (RTS) Malaysia-Singapura bagi menangani masalah kesesakan di negeri itu.

   "Saya juga tidak bersetuju...ada ura-ura cadangan untuk memulakan semula projek kereta nasional yang baharu. Yang lebih baik saya lihat, jarang disebut tentang landasan keretapi berkembar elektrik dari Gemas ke Johor Bahru. Saya rasa projek ini perlu dipercepatkan dan tidaklah semahal HSR.

   "Saya nuga harap Kabinet percepatkan keretapi RTS antara Johor Bahru-Singapura yang memudahkan rakyat kedua negara ulang alik setiap hari," katanya.

   Delete
 11. Sobat2 sekelian..kau orang setuju tak kalau ada kenyataan yang mengatakan...

  MAHATHIR "CEDERA PARAH" PULANG DARI CHINA???

  Marah dengan layanan China ke atasnya, Mahathir the great pulang dan mengumumkan pembatalan projek ECRL dan Paip Gas Sabah yang membabitkan pembiayaan kewangan dari Bank Exim China dan kontraktor China.

  Bagi menghalalkan pembayaran ganti rugi demi menjaga egonya, Mahathir telah pun menyediakan Kambing Hitam iaitu Najib Razak.

  Padahal, dia sendiri yang GAGAL menjalankan tugas dan memainkan peranan sewajarnya sebagai seorang Ketua Negara bagi menyelesaikan masalah tersebut....bukannya menuding jari pada orang lain pulak. Jangan lah kerana tak pandai menari, dikatakan lantai jongkang jongkit pulak bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Ini yg gua heran.. Potong cukai gaji, HR dah potong lebih. Time bonus, HR potong lebih jugak. Bila declare, LHDN ada mintak lagi, sbb tak pernah cukup². Pastu paksa bayar segera pulak tu. Mmg PUKIMAK sungguh LHDN ni. Duduk tgh tahun, ada² ja bayar LHDN backdated, x pernah cukup² kita bayaq. Lps bayaq ja.. Ada lagi backdated bill datang.. LHDN mmg level pukimak betul la.

   Yg Sabin Samitah tu dok peram buat haper, terajang sekali masuk Sg Buluh jugak la.

   BN tau je main taichi,.. tolak tanggungjawab kepada orang lain,...kemudian orang lain tolak kepada orang lain pulak,.. last last tidak ada orang bersalah..

   Delete
  2. Terengganu sasar bina semula keluargaan melalui perkahwinan ibu, bapa tunggal   Kerajaan negeri Terengganu akan terus memperhebatkan program perkahwinan melibatkan ibu dan bapa tunggal di seluruh negeri bagi membolehkan 43,269 orang golongan itu membina kehidupan berkeluarga yang lebih baik.

   Menerusi program yang dimulakan pada tahun ini, kerajaan negeri menyediakan insentif RM1,000 untuk golongan ibu dan bapa tunggal yang ingin kembali menjalani kehidupan berumah tangga.

   Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri Hanafiah Mat berkata setakat Jun tahun ini, 35,426 ibu tunggal dan 7,843 bapa tunggal di negeri ini telah berdaftar dengan program itu.

   "Jumlah ini sebenarnya tidaklah terlalu ramai jika dibandingkan nisbah penduduk Terengganu keseluruhannya. Namun kerajaan negeri akan terus menyediakan pelbagai insentif kepada mereka untuk mengukuhkan institusi kekeluargaan di negeri ini.

   Program insentif perkahwinan ibu tunggal dan bapa tunggal sebanyak RM1,000 seorang ini misalnya adalah satu sumbangan permulaan yang baik daripada kerajaan negeri untuk membantu mereka memulakan kehidupan baharu," katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengagihkan cek sagu hati perkahwinan kepada 117 ibu dan bapa tunggal di sini hari ini. Turut hadir Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) , Mohd Shafaruddin Mustaffa.

   Ketika ini, 311 ibu dan bapa tunggal telah menerima insentif sebanyak RM1,000 seorang itu.

   Hanafiah berkata kebanyakan ibu dan bapa tunggal di Terengganu adalah mereka yang kematian pasangan masing-masing dan hanya sebahagian kecil sahaja yang bercerai.

   Ditanya mengenai kemungkinan berlaku perbuatan tidak bertanggungjawab yang memperalatkan ibu atau bapa tunggal ini semata-mata untuk mendapatkan wang insentif itu, Hanafi berkata hanya satu kes dilaporkan kepada YPKT setakat ini.

   "Ia hanya kes terpencil di mana berlaku perceraian setelah pasangan mereka menerima wang ini... mungkin memang setakat itu sahaja jodoh mereka. Apa pun, kerajaan negeri akan sentiasa melaksanakan pelbagai program pasca perkahwinan kepada mereka agar perkahwinan itu kekal ke akhir hayat," katanya.

   - Bernama

   : Membina keluarga boleh memperkuatan negara....

   Delete
  3. MENGKHIANATI UMNO

   8. Rakyat kecewa. Jauh dari menyokong. Prestasi Najib dalam PRU 13 menurun berbanding dengan PM yang dia ganti. Namun pemimpin diperingkat bahagian dan wakil rakyat UMNO khususnya ternampak tidak faham tentang kekurangan sokongan rakyat kepada Najib.

   9. Kemudian datang 1MDB. Dengan modal satu million Ringgit, syarikat yang ditubuh dan dipimpin oleh Najib meminjam empat-puluh-dua ribu kali ganda lebih daripada modal. Maka bermulalah cerita-cerita tentang berbagai-bagai salah laku oleh 1MDB ini. Berbillion Ringgit dilabur tanpa kajiselidik yang mendalam, dipindah kesana kesini, meresap dan hilang. Soalan tidak dijawab. Faedah hutang tidak dibayar. Auditor di buang, diganti dan dibuang lagi.

   10. Terdengar cerita Jho Low yang tidak memegang apa-apa jawatan tetapi berkuasa. Jika Ahli Lembaga Pengarah menyoal, Jho Low menalipon Dato Sri Najib dan menyuruh Pengarah bertanya sendiri. Pengarah tidak bertanya. Terima sahaja arahan Jho Low. Yang tak senang hati menarik diri dari Lembaga.

   11. Cerita berkenaan Rosmah juga menimbulkan kemarahan Rakyat. Tersebarnya cerita berkenaan pembelian beg tangan sahaja menelan berjuta Ringgit dan juga kononnya banyak perniagaan memberi saham percuma kepada Rosmah melalui proksi beliau.

   12. Segala urusan 1MDB tertutup, tidak dilapor oleh akhbar kerana tidak dibenar, atau takut atau diberi amaran. Mesyuarat Agung UMNO tidak dibenar bercakap berkenaan 1MDB.

   13. Kemudian di dalam akhbar luar negera, Wall Street Journal, terdapat laporan bahawa akaun persendirian Dato Sri Najib memiliki Dolar Amerika sebanyak 681 juta, bersamaan 2.6 billion Ringgit Malaysia. Seluruh rakyat terkejut. Mereka bertanya apakah benar PM Malaysia memiliki wang sebanyak itu. Ini tidak mungkin. Ini akhbar asing yang suka memburukkan Malaysia.

   14. Najib nafi. Katanya tak akan dia begitu bodoh memasuk wang sebanyak itu dalam akaun peribadinya. Katanya cerita ini tidak berasas. Dia tidak memiliki wang sebegitu banyak.

   15. Tetapi akhirnya Dato Sri Najib mengaku wang sebanyak 2.6 billion Ringgit itu ada dalam akaun peribadinya. Kononnya derma dari Putera Arab Saudi. Kemudian didakwa dari Raja Arab Saudi yang sudah mangkat.

   16. Tetapi pengesahan dengan dokumen yang boleh dipercayai tidak ada. Hanya pengakuan Najib. Peguam Negara disingkir dan yang baru dilantik yang mendakwa Najib tidak menyalahguna wang dalam akaunnya. Kononnya wang ini telah diberi balik kepada penderma. Sekali lagi tidak ada dokumen yang mengesah kenyataan ini. Hanya pengakuan ole Peguam Negara.

   Delete
  4. Kay Kim kirim soalan sejarah kepada Timbalan Menteri KPM   SHAH ALAM - Kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching mengenai mata pelajaran sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan Sijil Pendidikan Bersepadu (UEC) disifatkan sebagai tidak berasas.

   Pakar sejarah, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim berkata, subjek tersebut perlu ada dalam setiap peperiksaan ataupun sijil bagi memastikan rakyat tidak lupa sejarah penting yang pernah berlaku di negara ini.

   Malah, kenyataan tersebut amat mengecewakan kerana sejarah perlu sentiasa diangkat bukan dipinggirkan.   “Kalau kita tak tahu sejarah, kita tak tahu bagaimana negara ini berkembang dan kemudian menjadi negara bangsa.

   “Sejarah sangat penting untuk kita faham tentang diri sendiri. Setiap orang pun ada sejarah keluarga dan sejarah mereka sendiri. Setiap kaum di negara ni pun ada sejarah. Jadi, kenapa sejarah tidak penting dalam pengiktirafan sijil tersebut,” katanya.

   Semalam, Nie Cheng menyatakan syarat lulus mata pelajaran Sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan UEC selaras dengan manifesto PH yang mewajibkan hanya mata pelajaran Bahasa Melayu perlu mendapat kredit (kepujian).

   Sementara itu, Kay kim turut mengirim soalan sejarah untuk dijawab oleh Nie Ching.

   “Awak (wartawan) tanya beliau tentang kesultanan di negara ini. Bagaimana sistem itu bermula? Contohnya sejarah Raja Lumut sekitar tahun 1730 yang menjadi pemerintah di Selangor pada waktu itu selama 20 tahun. Tetapi tidak gunakan gelaran sultan.

   “Kemudian, pada tahun 1766, beliau belayar ke Kota Lumut di Perak dan ditabalkan sebagai Sultan dan Yang Dipertuan Selangor oleh sultan Perak, Sultan Mahmud (atau Raja Kimas) dengan gelaran Sultan Salehuddin dan menamakan jajahan takluk pemerintahannya Selangor. Selepas itu barulah baginda gunakan gelaran sultan itu. Kenapa? biar timbalan menteri pendidikan jawab soalan ini,” katanya.


   : Dulu zaman penjajah mereka seleweng sejarah negara dan pejuang negara, kini ada usaha nak padam sejarah negara dengan harapan orang Melayu Islam boleh dipinggirkan...

   Delete
 12. Nak tanya lah..apasal mukia Tun M kelat satu macam aje bila balik dari China hari tu haah ????

  Inilah antara salah satu sebab kenapa muka Ketua Rejim Pakatan Hancing tu tak berapa nak senyum sewaktu lawatan ke China.

  Antara lain, Ketua Rejim Pakatan Hancing tu tuduh kononnya Malaysia jual kedaulatan Negara apabila syarikat China beli saham Proton.

  Tapi, lepas Pilihan Raya, selepas Rejim Pakatan Hancing tu berjaya memerintah Putrajaya, lain pulak alasan yang diberikan.

  Pandai pulak Ketua Rejim Pakatan Hancing tu dakwa Proton bukan lagi milik Kerajaan. Sebaliknya telah dibeli oleh syarikat milik Syed Mokthar Al Bukhary.

  Tak cukup dengan itu. Ketua Rejim Pakatan Hancing tu terpaksa jilat ludah dia sendiri dan mengakui bahawa segala tuduhan yang dibuat sebelum ini hanya fitnah semata-mata untuk mengaibkan dan memalukan DS Najib aje serta kerajaan BN. Maka sebab itu la muka dia kelat semacam je...tak ceria langsung kan. Patutnya kalau misi ke China tu berjaya, mesti mukanya berseri2 dan tersenyum memanjang, ini tak..macam boring aje nampak!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Buat laporan dan dakwa semua yg terlibat.. Bersihkan negara dari tangan penyamun.. X kira la sapa pun..
   "Pemimpin berintigriti, rakyat puas hati.."

   Nak tengok siapakah orang pertana pakai baju oren kena penjara. Setakat ni mcm sandiwara & pawagam

   Gaya tebaru bekas2 pemimpin umno..skrg ni pandai dah suroh buat laporan polis pada rakan subahat mereka ....tapi terlambat rakyat dah tidak suka pd pemimpin yg begini..bermuka 2 .

   Delete
  2. Alasan pegawai Mat Sabu dapat RM800k dari biaya khalayak sukar diterima'
   Diterbitkan 15 Ogs 2018, 2:29 petang | Dikemaskini 15 Ogs 2018, 3:29 petang

   A+ A-
   Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mendedahkan lebih maklumat berhubung kes melibatkan pegawai kanan Menteri Pertahanan Mohamad Sabu.

   Bekas anggota parlimen Pandan itu mendakwa diberitahu bahawa jumlah yang digunakan untuk membebaskannya daripada status muflis diperoleh melalui biaya khalayak (crowdfunding).

   Beliau turut melampirkan dokumen bayaran berjumlah RM800,000 itu dalam kenyataannya hari ini, menunjukkan pegawai itu didakwa menerima empat bayaran "meragukan" berjumlah RM318,525; RM100,000; RM300,000; dan RM100,800, dalam masa dua hari iaitu pada 30 dan 31 Mei 2018.

   "Alasan yang sampai kepada saya ialah wang ini hasil daripada biaya ramai yang diusahakan untuk melepaskan pegawai tersebut daripada status muflis.

   "Saya sukar menerima alasan ini keraa saya tahu seorang lagi pemimpin AMANAH yang belum berjaya mengumpul dana mencukupi untuk membayar saman ke atasnya, sedangkan beliau lebih dikenali daripada pembantu Mohamad Sabu," katanya.

   Beliau mengulas laporan Malaysiakini semalam berhubung pegawai tersebut yang kini disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan dakwaan menerima RM800,000 daripada beberapa pihak untuk menyelesaikan hutangnya.


   Sumber mendakwa pembantu itu telah diisytiharkan muflis oleh Jabatan Insolvensi kira-kira empat tahun lalu, tetapi hutangnya diselesaikan hanya beberapa hari selepas Mohamad mengangkat sumpah sebagai menteri.

   SPRM menyiasat sama ada hutang itu diselesaikan dengan niat mendapatkan projek sebagai balasan, kata sumber itu lagi.

   Hari ini, Mohamad berkata beliau mengalu-alukan siasatan SPRM dan tidak akan berkompromi dalam soal integriti.

   Beliau berkata akan memberikan kerjasama penuh terhadap SPRM dan pegawainya perlu dibawa ke mahkamah jika terdapat cukup bukti tentang dakwaan itu.

   Delete

  3. MENGKHIANATI UMNO

   17. Kalau tidak bersalah kenapa tidak dibuat saman malu terhadap Wall Street Journal dan Sarawak Report yang membuat laporan berkenaan 2.6 billion Ringgit yang berada dalam akaun Najib. Saman malu boleh dibuat di Britain atau Amerika jika yang didakwa enggan dibicara di Malaysia. Tetapi Najib tidak membuat saman malu, selain daripada bertanya kenapa laporan itu dibuat. Ini bermakna laporan Wall Street Journal dan Sarawak Report adalah benar dan berasas.

   18. Sekarang dunia tahu dan percaya Najib sudah selewengkan banyak daripada modal 1MDB. Dan dunia ketawa sinis terhadap Malaysia yang sudah jadi negara rasuah yang terbesar di dunia. Dan Najib didakwa adalah Menteri Kewangan yang terburuk di Asia.

   19. Ketua-Ketua Bahagian UMNO dan Ahli Dewan Rakyat UMNO takkanlah pekak dan buta sehingga tidak sedar berkenaan salahlaku Najib. Tetapi mereka terus sokong Najib dan mempertahankannya. Tidak berasa malukah mereka mengetahui PM mereka sebegini buruk, dihina secara terbuka oleh dunia tanpa disangkal oleh Najib.

   20. Tetapi nampaknya mereka tidak tahu malu dan lebih utamakan kepentingan diri daripada kepentingan dan maruah negara.

   21. Rata-rata rakyat berhimpun dan mendesak untuk Najib disingkir daripada jawatan Perdana Menteri. Ahli-ahli dan pemimpin UMNO tahu parti mereka akan kalah jika Najib terus memimpin BN dan UMNO dalam PRU 14. Hanya yang bisu dan pekak sahaja yang tidak ambil kesah akan kehancuran UMNO yang tetap berlaku.

   22. UMNO adalah parti yang mengalahkan Malayan Union dan memerdekakan negara. UMNO juga berjaya membangunkan negara.

   23. UMNO juga yang memberi kepada negara Perdana Menteri, Perdana Menteri yang memajukan negara sehingga ketahap yang tinggi.

   24. Tetapi hari ini kerana UMNO mempertahankan Najib sebagai Perdana Menteri walaupun jelas dia terlibat dengan skandal yang amat buruk, dan menjadikan UMNO parti yang terburuk di Malaysia, pemimpin-pemimpin bahagian dan Ahli Dewan Rakyat UMNO masih bersekongkol dengan Najib untuk musnahkan UMNO. Anak cucu mereka akan kutuk mereka kerana ini.

   25. Wahai pemimpin UMNO, ingatlah akan masa depan kamu. Pengkhianatan kamu akan dibalas dengan cara yang setimpal di dunia dan di akhirat.

   Delete
  4. Perebutan dalam PKR makin Parah, hanya tunggu masa untuk pecah   Menjelang pemilihan parti bulan depan, Setiausaha Pemuda PKR Selangor Syed Badli Shah Syed Osman mengumumkan peletakan jawatan selepas mendakwa berlaku amalan kronisme dan nepotisme di kalangan pimpinan parti di negeri itu.

   Syed Badli mendakwa sikap mementingkan kroni semakin parah apabila hanya 'pengikut kabilah' tertentu diberikan habuan dari segi jawatan lantikan politik.

   "Saya menyelar sikap segelintir pemimpin PKR Selangor yang menjadikan habuan jawatan lantikan politik sebagai usaha untuk mengekalkan pengaruh dan kuasa.

   "Secara jelas jawatan- jawatan lantikan politik hanya diberikan kepada mereka yang menunjukkan taat setia kepada kabilah tertentu dan tidak lagi menerusi merit," dakwanya dalam satu kenyataan media.

   Syed Badli mendakwa dalam penentuan jawatan ahli majlis misalnya nama-nama mereka yang dicadang daripada peringkat cabang diketepikan walaupun sudah 'berjuang sekian lama' dalam parti itu.

   "Sikap kuku besi terserlah dengan tidak meraikan perbezaan pendapat dan dianggap menderhakai kepimpinan negeri.

   "Budaya tegur-menegur tidak lagi subur dalam Keadilan (PKR) Selangor akibat dari sikap angkuh dan sombong segelintir kepimpinan negeri.

   "Mereka lebih gemar kepada ahli yang hanya tunduk dan patuh tanpa mengeluarkan sebarang pendapat yang bercanggah," dakwanya.

   Justeru itu, Syed Badli berkata beliau meletakkan jawatan berkuat-kuasa serta merta sebagai setiausaha AMK Selangor kerana menganggap demokrasi telah mati dalam PKR Selangor.

   "Saya juga menggesa kepimpinan utama Parti Keadilan Rakyat untuk campur tangan dalam isu pembahagian jawatan lantikan politik di Selangor yang jelas kelihatan berat sebelah," katanya.

   : PKR ni berasal daripada UMNO, dulu keluar UMNO tak dapat kuasa, bila dapat kuasa perangai menjadi UMNOlah...

   Delete
 13. Rakan2 ku di blog ni..Tentu kau orang ada menonton video PC antara PM Msia dengan PM China. Nampak sangat dalm video tu, Madey telah diberi kata dua yang cukup tegas oleh PM China kan !!!!

  Terang-terang Perdana Menteri Malaysia dimalukan semasa sidang media bersama Perdana Menteri China hari tu. Sindiran yang sangat memalukan disertai dengan senyuman nakal buat seorang ketua negara di dalam sidang media sempena lawatan beliau.

  Itulah Malaysia dalam pemerintahan Kerajaan Pakatan Harapan tidak belajar mengurus hubungan dua negara secara diplomasi sebagai mana yang dilakukan oleh DS Najib Tun Razak. Lain kali jangan terlalu sombong menghina negara orang.

  Diantara kata2 Perdana Menteri China, Li Keqiang kepada Tun Dr Mahathir ialah :

  "Saya bukan bertanyakan anda satu soalan tetapi, jika anda ingat perbualan kita untuk mendapat Konsensus Perdagangan Bebas adalah konsisten, kita akan hentikan sidang media kita sekarang ".

  Kerajaan PH terlupa bahawa China pada masa kini merupakan kuasa ekonomi terbesar dengan pasaran yang amat luas. Jangan kata dari segi perdagangan komoditi, dari segi perfileman sekalipun, kuasa besar Hollywood tunduk kepada pasaran China.

  Hollywood terpaksa mengikut syarat-syarat negara China untuk memasarkan filem mereka seperti gabungan pelakon dan tenaga produksi. Dengan cara itu, baru lahir filem dari kerjasama dua negara seperti Great Wall, Transformers : Age of Extinction dan Mission Impossible : Rogue Nation.

  Amerika yang begitu hebat dan kukuh ekonominya pun tunduk kepada China, inikan pula Msia ...takkan lah Madey masih nak tunjuk gedebe macam masa dia jadi PM ke 4 dulu lagi keeer ????

  Jangan lah nak tunjuk berani dan hero tak bertempat..kan dah nyusahkan rakyat Msia pulak sekarang ni !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Without Billionaire Robert Kuok, Mahathir May Not Get China's Approval To Cancel Najib's Wasteful Projects.

   AUG 22 2018

   Wee Ka Siong, MCA deputy president, has blamed Prime Minister Mahathir for his failure to renegotiate a lower price for the East Coast Rail Link (ECRL) and two gas pipelines projects, worth RM81 billion and RM9.41 billion respectively. Mr. Wee was both upset and disappointed with Mahathir’s decision to cancel both China-backed mega projects.

   Despite being slaughtered in the May 9th general election, reducing the MCA political party to just one MP, Mr Wee still believe the tainted projects hatched by scandal-plagued Najib Razak should not be axed. He argues the projects could bring tons of benefits but amusingly, not able to quantify them. He has also warned Mahathir of upsetting the mighty China.

   Without him realizing it, Wee Ka Siong has admitted that both projects had indeed been inflated by his ex-boss Najib. Indirectly, Wee has also admitted that the previous government, of which he was part of, had signed the deal without giving the terms of the contracts much thought. This confirmed Mahathir’s frustration – that Najib had signed the stupidest deal in the history of mankind.

   Raja Petra Kamarudin (RPK), the owner of Malaysia Today portal, has gone the extra mile by blaming billionaire Robert Kuok for Mahathir’s inability to bring home whatever he fancy in his just concluded visit to China. Kuok, one of 5 members of Council of Eminent Persons (CEP) set up by Mahathir, is being blamed for not able to fix Najib Razak’s screw-up.

   Yes, after spreading fake news that Robert Kuok, Malaysia’s richest man, was sponsoring then-opposition Chinese-DAP party to overthrow a Malay leader Najib Razak, the naughty RPK now wants the tycoon to be kicked out of the special council of advisers. Yeah, right. As if Jedi Kuok really gives a damn about cleaning up truckloads of shit created by the UMNO-Malay leader.

   Kuok, argued RPK, was supposed to deliver a free access to China for PM Mahathir. But that was precisely what the billionaire had delivered – red carpet, a Guard of Honour welcome and a joint press conference with Chinese Premier Li Keqiang. Heck, Mahathir and his wife Hasmah Mohd Ali also attended a dinner hosted by President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan.

   What else do they want from Kuok? Hasn’t he opened the right doors in China for Malaysia? Did they expect the billionaire who has since moved his business to Hong Kong from Malaysia in 1975 to whisper to President Xi to subsidize or bailout Malaysia’s East Coast Rail Link (ECRL) and two gas pipelines projects instead?

   It’s a miracle that RPK, and pro-Najib cybertroopers, propagandists and bloggers for that matter, hasn’t suggested that Robert Kuok should give away his entire US$13.8 billion (Forbes, 22 August, 2018) of wealth to rescue Malaysia from Najib’s screw-up. They talked as if it was Kuok, and not Najib, who was responsible for the country’s RM1 trillion debts.

   Not only was Kuok expected to convince Beijing to cancel the controversial project without any compensation to China, the wealthy Chinese businessman was also expected to bring home RM100 billion cheap money to Malaysia. That’s the problem with ethnic-Malay mentality, even when they are in UK – forever expect handouts and freebies without lifting a finger.

   Kuok isn’t the Santa Claus and China certainly isn’t a charity house. Mahathir should thank Robert Kuok for being accorded the official state visit to China considering his anti-China rhetoric before the 14th general election. Shahriman Lockman, a senior analyst with Strategic and International Studies, said – “I think Mahathir got the maximum that we could have expected from his visit.”

   Delete
  2. cont'd...

   Chinese has always been a pragmatic race, like it or not. China has said it would take a “long-term” view to resolving any underlying tensions. Had it been Donald Trump and not Xi Jinping, Mahathir would not have came out from the negotiating table declaring that the East Coast Rail Link (ECRL) and two gas pipelines projects can be cancelled.

   Yes, thanks to Robert Kuok, PM Mahathir was granted the permission by Xi Jinping to cancel the wasteful projects – with compensations, or course. China can easily deny Malaysia’s request for the cancellation of the signed contracts simply because it was Najib Razak’s stupidity (or was it his cleverness?) to sign an agreement which didn’t have “any exit clauses”.

   China, if they wish to give a tough time to Mahathir, can actually force Malaysia to honour both projects without any delay because without the exit clauses; Malaysia cannot suspend, let alone cancel the deals. Even if Malaysia is prepared to pay the compensations, the value of penalty will be for the entire cost of the projects – RM81 billion for ECRL and RM9.41 billion for gas pipelines.

   That explains why Mahathir repeatedly said during the visit it wasn’t China’s fault – “It is not about the Chinese, it is about the (previous) Malaysian government”. And that’s why Mahathir repeatedly said – “Such stupidity has never been seen before in the history of Malaysia”, referring to the “stupidity” of former PM Najib Razak’s government in negotiating contracts and deals.

   That also explains why Mahathir dared not raise the issue of South China Sea during his visit to China. Malaysia has to accept the reality of a dominant China in the region and cannot go to war with Beijing over the South China Sea. He told CNN recently – “They are more powerful, and we cannot fight against them. How do we benefit from their wealth and their power?”

   In reality, China has already given more face than it should to Malaysia when it agrees to Mahathir’s request to cancel the projects. In fact, Mahathir was so grateful that he brought up the shared history of Malaysia and China, stressing that there has never been any confrontation in the over 2,000-year relationship. And Robert Kuok was instrumental behind Beijing’s generosity.

   Delete

  3. Ya, duit cukai aku lebih 1800 ringgit sejak 2002 sampai sekarang LHDN buat senyap je. Tp cukai aku belum jelas 1500 ringgit untuk tahun 2003 LHDN kejar aku terus naik mahkamah pada awal 2018. Aku kena dan bayar 2000. Sial.....

   Npk sgt polis zaman ni bnyak kerja utk diselesaikan, rasanya polis zaman najib dulu bnyak main tweet n FB je kut sbb semuanya kes najib x ada yg bersalah pun

   Delete
  4. Ada menteri belum sedia bertugas, kata Mohd Amar
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 15 Ogs 2018, 3:39 petang | Dikemaskini 15 Ogs 2018, 4:01 petang

   A+ A-

   Sesetengah menteri sekarang dilihat belum bersedia menjalankan tugas yang diberikan, kata Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

   Katanya pada ketika tertentu ada antara menteri terbabit terpaksa meminta maaf atas kenyataan yang dikeluarkan.

   Menurut Mohd Amar walaupun meminta maaf itu amalan yang baik namun dari sisi lain ia menunjukkan bahawa menteri terbabit tidak bersedia memikul tugas yang diberikan.

   "Dan kita (nampak macam) tidak study (kaji) betul-betul isu atau subjek yang kita tangani," katanya kepada media di Kota Bharu selepas mesyuarat exco kerajaan negeri hari ini.

   Mohd Amar yang juga timbalan menteri besar tidak memetik mana-mana nama semasa membuat kenyataan tersebut namun ada kemungkinan ia ditujukan kepada bekas anggota Jawatankuasa Pusat AS dan kini naib presiden AMANAH, Datuk Dr Mujahid Yusof.

   Pada 13 Ogos lalu Mujahid meminta maaf kerana secara tidak sengaja mengeluarkan kenyataan mengenai isu transgender yang boleh mengelirukan orang ramai.

   Untuk rekod Mujahid ialah anggota parlimen Parit Buntar yang dilantik menjadi menteri di Jabatan Perdana Menteri yang mengelola hal ehwal Islam.

   Kasihan berjanji dengan mudah

   Kata Mohd Amar kebanyakan menteri yang berkhidmat di bawah kepimpimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat "bergelut" menjalankan tugas-tugas mereka.

   "Corak pentadbiran kerajaan persekutuan pada pandangan saya, kebanyakan menterinya strunggling (bergelut) untuk menjadi menteri, mungkin (sebab) mereka tak ada background (latar belakang berkaitan).

   "Kita tengok strungling dari segi bagi kenyataan dan cara dia jawab soalan, menangani isu-isu (semasa)," katanya.

   Justeru Mohd Amar berharap menteri terbabit dapat mengatasi masalah berkenaan dengan segera.

   Katanya ia adalah proses pembelajaran yang panjang.

   Sementara itu, anggota dewan undangan negeri (ADUN) Panchor berkenaan turut mengkritik kegagalan Pakatan Harapan (HARAPAN) menunaikan 10 janji 100 hari yang dinyatakan dalam manifesto mereka.

   Setakat ini kata Mohd Amar, HARAPAN gagal menunaikan janji-janji utama kepada rakyat seperti menghapuskan tol, menurunkan harga minyak dan menghapusan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN).


   "Janji senang diucapkan tapi sukar untuk dilaksanakan, dan kita kesian kepada orang yang memberi janji tanpa kajian dan maklumat yang jelas.

   "Mungkin mereka tiada pengalaman menjadi sebuah kerajaan sebelum ini, jadi mereka tak tahu selok-belok dan kaedah-kaedahnya.

   "Mereka ingat benda ini terlalu simple (mudah) dilaksanakan.

   "Hari ini jadi kerajaan, esok terus boleh laksanakan, sedangkan dalam kerajaan ada prosedur, peraturan dan aspek-aspek lain yang perlu diambil kira," jelas Mohd Amar.

   Delete

  5. Learn to read between the lies.

   #24.
   But today because UMNO defends Najib as Prime Minister.
   He was involved in a deplorable scandal.
   UMNO Members of Parliament conspire with Najib to destroy UMNO…

   There is a play called “Everything Before The But Is A Lie”.
   Falsification comes in many unexpected insidious ways to form the public opinion, usually customized to the useful idiots’ levels of ignorance.

   UMNO defends Najib is not a lie. Just like PAS defends Hadi and PKR defends the jailed Sodomite is true. And of course how DAP defends Guan Eng amidst the deplorable scandals he is tunneled in right now goes on to show, to proof that loyalty and not ‘khianati’ is how a political party survives.

   It says, UMNO MPs and Najib are working overtime to destroy UMNO. Picture this. Dynamite strapped UMNO MPs will self detonate at an appointed time. Kit Siang smiles as his spine tingles at the thought of that. He probably will give a loud fart as well.

   When untruths are spinned often enough, well-intentioned unthinking people become desensitized to facts, fall prey to groupthink, and begin to embrace the lies en masse. UMNO members defend Najib as its elected leader, is contextually spinned to mean they conspire to destroy UMNO in a secret suicidal Jihadi Joe mission.

   So guys, it’s OK to go all out to destroy UMNO. Someone has already done that before. Remember?

   Delete
  6. Azmin sebenarnya ialah satu lagi sebab kenapa Anwar mahu mengambil alih jawatan presiden daripada isterinya.

   Boleh dikatakan pertembungan kali ini dalam PKR ialah antara Azmin dengan Anwar, yang kedua-duanya mahu menjadi perdana menteri.

   Selama Anwar di penjara, Azmin sudah mengukuhkan kuasanya dalam PKR. Pengaruhnya sangat kuat hingga beliau boleh memilih siapa yang mahu diletakkan sebagai menteri besar Selangor menggantikannya.

   Ini menunjukkan Azmin masih menguasai pentadbiran negeri Selangor, negeri kubu kuat dan lubuk bagi PKR, pada masa yang sama beliau menjadi menteri dalam Kabinet Mahathir.

   Anwar masih berpengaruh tetapi tidak boleh menyamai pengaruh Azmin, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang di mana PKR sudah menjadi sebahagian kerajaan persekutuan.

   Bagi ramai pemimpin PKR, Azmin ialah masa depan manakala Anwar ialah masa lalu yang semakin kelam.

   Pemimpin-pemimpin kem Azmin juga merupakan pemimpin berpengaruh dalam PKR, yang semuanya sudah diletakkan di jawatan strategik.

   Ini bermakna kuasa politik, wang dan jentera parti berada dalam genggaman Azmin, walaupun Azizah berjawatan presiden dan Anwar sebagai ketua umum.

   Kalau Anwar berjaya menggantikan Azizah sebagai presiden, maka kuasa Anwar akan mengatasi Azmin dalam parti, tetapi Azmin tidak akan berdiam diri.

   Kedua-dua pemimpin ini sedar mereka akhirnya perlu bersaing antara satu sama lain dalam PKR dan dalam kerajaan persekutuan sekiranya Anwar menjadi perdana menteri.

   Dalam parti, sekiranya Anwar dicabar oleh Azmin untuk jawatan presiden, jalannya menuju kerusi presiden mungkin sukar kerana pengaruh Azmin yang kuat dalam parti.

   Azmin boleh dihalang dengan cara “silap mata” seperti yang pernah dilakukan oleh anwar sebelum ini semasa hendak menghalang Azmin mencabar Wan Azizah.

   Tetapi kalau Azmin tidak bertanding jawatan presiden, ada kemungkinan beliau dicabar sebagai timbalan presiden oleh orang Anwar.

   Semua masih berteka-teki dalam menentukan siapa akan bertanding, tetapi ada kemungkinan pertempuran dahsyat berlaku.

   Azmin sudah menyampaikan amaran supaya Anwar tidak menyokong mana-mana pihak mencabarnya bagi jawatan timbalan presiden.

   Apa yang jelas ialah pengaruh Azmin tetap kukuh dalam parti walaupun beliau tidak menduduki kerusi presiden parti.

   Setakat ini, Azmin sudah mendahului di depan kerana sudah berada dalam kabinet dan menguasai sebuah negeri, manakala Anwar masih belum pasti kedudukan sebagai presiden parti dan perdana menteri. – Mynewshub.tv


   : PKR ni dah nak jadi macam UMNO, dulu gaduh lari tak ada kuasa orang tak nampak.. tapi kini gaduh dan lari berebut kuasa semua mata lihat, yang kecil dan besar busuk semua orang dah viral....

   Delete
 14. MCA hopeful’s ceramah in Balakong draws just 20 people


  KAJANG, Aug 21 — MCA candidate Tan Chee Teong held a ceramah outside a night market here, but only a handful of people turned up.

  In fact, the 20 or so odd bystanders appeared to be MCA supporters in party T-shirts showing support for their Balakong candidate.

  One man, who spoke to Malay Mail, said Tee would stand no chance to win the by-election in the Selangor state seat against DAP.

  But nevertheless, the political newcomer opened his speech confidently by introducing himself as “a local boy who understands local issues better than anyone else”.

  “I was born here, raised here and even got married here. I know all the issues here.

  “When the time comes, please don’t forget to choose me,” he said to cheers by his party members.

  The Balakong state seat was declared vacant following the death of its assemblymen Eddie Ng on July 20.

  The by-election will see a straight fight between Pakatan Harapan’s (PH) Wong Siew Ki and MCA’s Tan.

  Early voting for Balakong by-election was set on September 4, while the voting day is on September 8.

  *****************************************************

  Where the heck is Wee Ka Siong ?? WTF is Liow Tiau Lai ??

  May be Geng Najib , CaptainMalaysia and crew have to offer help . Not forgetting the great Dato LogMan ....

  ReplyDelete
  Replies

  1. Perdana Menteri Tun Dr Mahathir tanpa berselindung mengkritik pentadbiran terdahulu pimpinan Datuk Seri Najib Razak mengenai rundingan projek mega dengan syarikat China.

   Menurut Dr Mahathir, negara ini tidak pernah menyaksikan kebodohan sebegini dalam merundingkan hal kontrak.

   "Kebodohan sebegini tak pernah dilihat dlaam sejarah Malaysia," katanya.

   Mahathir bercakap pada sidang akhbar di Beijing. Beliau dalam rangka lawatan rasmi ke China bagi merundingkan projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan dua projek saluran paip gas oleh Suria Strategic Energy Resources (SSER).

   Beliau berkata jumlah pampasan projek ECRL dan SSER masih belum diputuskan lagi tetapi menjangkakannya sebagai “quite substantial” (agak banyak).

   "Kami perlu mencari jalan untuk keluar daripada projek ini (ECRL) dan sebolehnya pada kos yang paling sedikit dan kami perlu membayar pampasan.

   "Tetapi ini kebodohan orang kita sendiri. Kita tidak boleh salahkan China untuk hal ini," katanya lagi.

   Mahathir selanjutnya menempelak Najib kerana bersetuju menandatangani kontrak seperti SSER, yang mana wang dibayar berdasarkan tempoh masa dan bukan perkembangan kemajuan kerja-kerja penyiapan projek.

   "Saya tidak pernah mendengar kontrak yang mana kamu membayar pada masanya tanpa kerja-kerja disiapkan. Selalunya, kami membayar berdasarkan kerja-kerja yang telah dibuat. Kebebalan apakah ini?" Soal beliau.

   Sebelum ini, China menyatakan minat terhadap projek Kereta Api Laju Singapura- Kuala Lumpur (HSR) tetapi Putrajaya juga sedang mengkaji untuk menangguhkan projek berkenaan.

   Delete
  2. Dan, ia akan terus melaksanakannya selain pujian wajar diberikan kepada Najib dan Ahli Lembaga Khazanah atas kebijaksanaan dalam melaksanakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang tiada dibuat di negara lain.

   “Pelaburan ini mungkin berupa wang yang boleh diisytiharkan sebagai dividen. Justeru, pengkritik perlu membuat analisis yang tepat sebelum membuat anggapan dan kesimpulan sempit,” kata sumber rapat dengan Khazanah.

   Satu daya usaha CSR yang boleh dibanggakan pihak Khazanah ialah menerusi Skim Latihan 1Malaysia, dengan menyediakan latihan kemahiran kepada siswazah menganggur untuk meningkatkan tahap kebolehpasaran mereka.

   Setakat ini, ia sudah melatih kira-kira 4,200 graduan dengan kos RM20,000 seorang, bahkan ada khabar gembira apabila lebih daripada 80 peratus siswazah menganggur ini sudah berjaya mendapat pekerjaan yang bersesuaian.

   Melihat kepada situasi ini, apa yang hendak diselamatkan? Atau Mahathir sebenarnya mahu menyelamatkan harta negara bukan untuk rakyat sebaliknya untuk diri sendiri, anak beranak dan kroni-kroni? – Agensi/Mynewshub.TV


   : Perebutan kuasa antara BN, Bersatu, PKR adalah perbalahan anak beranak berebut kuasa dan kekayaan. DAP dan AMANAH tumpang sekaki cari manafaat DAP dapat habuan AMANAH yang sekadar balaci DAP dapat sedikit habuan....

   Delete

  3. Sesiapa yg Cekik Duit Negara Demi kepentingan
   sendiri

   Tidak Amanah , memberi keutamaan pada kerajaan luar Lebih untuk kepentingan Rakyat Malaysia
   Bukan Saja mengkhianati UMNO ,Melayu , Malaysia
   Malah merekalah Bangsat Negara

   Bukan sahaja UMNO telah dikhianati , seluroh rakyat Malaysia juga telah dikhianati dan dimalukan .

   Delete
  4. Yang Allah tak suka, mudah sangat mereka lulus   SHAH ALAM – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menaikkan had umur minimum untuk wanita Islam dan pasangannya bernikah dari usia minimum 16 kepada 18 tahun.

   Pengerusi MAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata, peraturan tersebut dibuat setelah perbincangan diadakan dengan Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 19 hingga 20 Julai lalu.

   “Menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor berhubung isu perkahwinan antara lelaki berusia 41 tahun dan kanak-kanak berusia 11 tahun baru-baru ini di Selatan Thailand, pihak MAIS telah mengadakan pertemuan dengan beberapa pihak.

   “Pihak MAIS, JAKESS, JAIS dan wakil jabatan Kerajaan termasuk pakar perubatan, universiti, dan badan bukan kerajaan (NGO) telah bertemu untuk berbincang mengenai isu tersebut secara mendalam,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

   Mohammed Khusrin berkata, hasil perbincangan tersebut semua pihak bersetuju untuk meminda Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 yang melibatkan had umur minimum bagi perkahwinan di bawah umur bagi lelaki dan wanita Islam.

   Katanya, cadangan kepada pindaan Enakmen tersebut akan dibawa kepada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor secepat mungkin.

   : Konsep wali dan tanggungjawab wali serta syarat sah wali telah menjawab perseolan kahwin usia muda, tapi kenapa ada yang membuta tuli dalam hal ini?....

   Delete
 15. Blog Captain M dah x laku, tiada visitors lagi. Terpaksa menempel disini.huhuhu

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH, belum menang fitnah, selepas menang pun fitnah   Bina persepsi buruk kepada lawan, membuat dakwaan palsu antara kerja yang sangat mahir parti DAP. Tidak hairan walaupun bilangan mereka kecil tetapi mereka bina masyarakat Cina dengan maklumat palsu, meragukan dan fitnah agar musuh poltik mereka sentiasa dibenci.

   Kerja mereka tak kira semasa menang atau kalau kerana itu sikap mereka tidak ada dosa dan pahala. Malang jika parti AMANAH setongkol dalam isu-isu fitnah yang dibawa oleh DAP.

   Terkini Adun Keranji, Chong Zhemin membuat fitnag kononnya PAS Negeri Perak ada menerima tanah seluas 16,364 meter persegi antara tempoh 2008 hingga 2018.

   Seluas 16,364 meter persegi adalah cara DAP atau PAKATAN HARAPAN nak "kencing" rakyat. 16, 364 meter persegi itu sebenar 1.6 hektar.   Celaka betul puak DAP yang sebenar fitnah dan celaka juga bagi orang yang mempercayai fitnah tanpa usul periksa sebagaimana yang telah diterangkan jelas dalam al Quran.

   Tanah itu sebenarnya adalah pertukaran hak milik individu kepada PAS Cawangan Langkap yang tidak pun sampai 0.4 hektar.

   Pertukaran tanah tersebut yang dikongsi lima individu pada tahun 1969 dengan keluasan asal 1.6 hektar, di mana pada 2012 berlaku pindah milik.

   Salah seorang pemilik memberikan sebahagian kecil tanah tersebut kepada Ketua PAS Cawangan Langkap bersama beberapa individu.

   Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria ketika membuat sidang media mengatakan bahawa ini adalah fitnah.

   Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Perak, Ustaz Mohd Akmal Kamaruddin mencabar Zhemin mengulangi kenyataan tersebut di luar dewan agar tindakan undang-undang boleh diadakan.

   Zhemin dalam perbahasannya mendedahkan kononnya kerajaan negeri meluluskan beberapa hak milik tanah kepada Umno, MCA, Gerakan dan PAS antara 2008 hingga 2018.

   Hentilah buat kerja bodoh menipu dan manipulasi maklumat untuk memburukkan PAS. Bila PH dah menang fokus kepada pembangunan rakyat. PH terutamanya parti AMANAH perlu tumpu kepada pembasmi berita dan maklumat palsu dimedia massa. Jangan terikut buat kerja jahat dan bodoh.

   : Tak buat kerja jahat dan bodoh, mana boleh menang itu perinsip utama PH kan?....

   Delete

  2. hebatnya orang baru cerdik pandai BNM (pilihan DSN ka?), tugas pertama dia…Selamatkan 1MDB@DSN!…macam AG baru tu.

   BNM tutup kes 1MDB@DSN! Sebab apa? Sebabnya…1MDB@DSN BELUM bayar kompaun, belum sampai lagi tarikh tamat tempoh 30/5/2016…so relek dulu la. Tunggu sat…belum bayar kompaun tapi dah tutup kes? Tak fahamlah saya.

   Mudahnya kes orang2 besaq ada kuasa…shake hands, main bisik2 tepuk2 terus tutup! Garenti ka bayar? Kalau tak bayar? Kalau sempat bayar separuh, suku? Kalau tak bayar langsung lagu mana? Nak tanya, 1MDB@DSN bisnis how ada jalan ka?…dah buat banyak untung ka atau banyak rugi? No problem kutip je duit GST, kwsp, kwap, TH, socso pi bayar kompaun ka hutang ka!

   seronoknya DSN and gang pi “shopping” kat London! DSN tak ajak SR lady reporter to have a cup of tea ke? They can have a long nice chat…or DSN bawa Igp to catch her? Dah ada kat sana apa lagi…face off la! Agaknya Tun, UK reporters dok rebut2 nak ‘chit chat’ dengan DSN, jangan lari pula DSN ni macam kat Malaysia. Tapi dia mesti bawa big burly escorts susahlah nak “bermesra”, kan Tun.

   pasal si nazri mulut gangster. Suruh dia compare cara bahasa Tun dengan dia yang sangat biadap dan kasaq. Tak sesuai sungguh perkataan yang dia guna. Tun cakap berkias so lembut dan bersesuaian tak kasaq pun. Tun cakap…diberi makan dedak. Tun tak cakap…tenyeh, sumbat, tumbuk mulut dengan dedak! Sudah lupa ka si nazri ni cakap pada TMJ…I whack you! Apa reaksi TMJ masa tu? Si nazri ni as a menteri mesti choose his words well bila nak cakap…bukan macam gangster! He should wash his mouth with dettol first before he speaks.

   Heboh cakap pasal respek dalam papar tv tapi mana respek dia bila cakap dengan orang yang lebih tua.
   Now dia nak tunjuk hebat dan berkuasa, bawa usul nak main pecat-memecat konon. Let’s see how far he and the likes of him can go. Tolonglah jaga ministry awak tu baik2, make KL safe for all Malaysians not only to the pelancong ya.

   why is TPM zahid so busy pasal intake foreigners ni, especially the Bangladeshies? Why him? Dia takde kerja lain ka? Orang2 kuat bawah dia kan ada. Atau ada apa2 ka? Sekarang ni kan keluar berita anak orang ini itu ada share/syarikat ini itu. Saja curious. Ministry dia ni pun dah tungging langgang! Please do your work and protect our country daripada penceroboh2 tak diundang.

   Delete
  3. Bantulah kami penoreh getah’
   MOHAMAD NORZAHARUDDIN KASIMON 2 OGOS 2018
   ‘Bantulah kami penoreh getah’
   Norman menunjukkan penghasilan getah beku yang semakin sedikit.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SEGAMAT - Rata-rata penoreh getah di sini yang ditemui mahu kerajaan mengambil langkah mewujudkan satu skim bantuan yang mampu mengeluarkan mereka daripada keadaan yang semakin terhimpit ekoran kejatuhan teruk harga komoditi getah ketika ini.

   Norman Haron, 41, berkata, pendapatannya sebagai penoreh merosot sehingga 50 peratus iaitu sekitar RM500 sebulan disebabkan kejatuhan harga getah yang berada di bawah paras RM2 selain penghasilan yang semakin berkurangan akibat pelbagai faktor termasuk cuaca.


   “Walaupun terdapat bantuan kejatuhan harga getah serta bantuan musim tengkujuh sebelum ini, ia tak banyak membantu kerana hanya pemilik kebun saja yang layak memohon bantuan tersebut bukannya penoreh yang mengambil upah mengerjakan kebun.

   “Dengan pengeluaran getah yang semakin merosot disebabkan penyakit daun luruh dan cuaca serta harga pasaran yang rendah, kami sebenarnya berada di bawah paras kemiskinan,” katanya.

   Menurutnya, dia yang mengambil upah mengerjakan kebun penduduk kampung seluas 1.5 hektar selepas kebun getahnya ditanam semula kini hanya mampu meraih pendapatan di bawah RM500 sebulan dan pendapatan tersebut tidak mencukupi untuk menyara keluarganya.

   Bagi M Azman Miskam, 55, kehidupan penoreh getah ketika ini sememangnya memerlukan perhatian kerajaan.

   Delete

 16. 'MCA mesti kecam Najib, 1MDB, baru layak jadi pembangkang berwibawa'
  Annabelle Lee | Diterbitkan 22 Ogs 2018, 2:03 petang | Dikemaskini 22 Ogs 2018, 2:06 petang

  Item 1
  Item 2
  Item 3
  Item 4
  A+ A-
  PRK BALAKONG | MCA akan gagal menjadi pembangkang yang bewibawa melainkan jika parti itu mengecam peranan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dalam skandal 1MDB, kata pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang hari ini.

  MCA, yang bertanding menentang DAP dalam pilihan raya kecil Balakong, turun berkempen atas dasar mahu menyemak dan imbang DUN Selangor yang dikuasai Pakatan Harapan.

  Menjawab hal ini, Lim berkata MCA tidak layak melaksanakan tugas itu.

  "Semak dan imbang memang diperlukan tetapi MCA tidak boleh melaksanakannya kerana mereka perlu melakukan pembaharuan... Lima tahun yang lalu (pada pilihan raya umum ke-13), mereka menyokong Najib dan mereka perlu memohon maaf untuk itu.

  "(Mereka perlu mengakui mereka) salah kerana membantunya dan bersubahat dalam jenayah dan rasuah skandal 1MDB yang besar.

  "Kecuali jika mereka bersedia membuat pendirian mengecam Najib dan 1MDB (mereka tidak boleh melakukan pembaharuan)," katanya kepada pemberita selepas membantu calon DAP, Wong Siew Ki berkempen di Kampung Baru, Batu 11, pasar pagi Cheras.

  "Kecuali mereka (MCA) melakukan reformasi, jika tidak, maka MCA tiada wibawa apa pun dan mereka tidak akan mendapat sokongan rakyat," jelas Lim.

  Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai sebelum ini menggesa pengundi untuk memilih patinya bagi menyemak dan mengimbangi Pakatan Haraan.

  HARAPAN menguasai DUN Selangor dengan 51 daripada keseluruhan 56 kerusi. Umno memiliki empat kerusi dan PAS mendapat satu kerusi DUN.

  PRK Balakong pada 8 September ini dibuat berikutan kematian ADUN penyandangnya, mendiang Eddie Ng yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Calon DAP, Wong akan menghadapi calon MCA, Tan Chee Teong pada pilihan raya kecil ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini sah suara Azmin Ali   Azmin Ali dengan kerasnya menyatakan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, adalah merupakan haiwan ternakan kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, disebabkan oleh ketakutan untuk melihat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkuasa semula jika menang pada Pilihanraya Kecil Kajang dan seterusnya menjawat jawatan Menteri Besar Selangor.
   Ujarnya, kerajaan UMNO-BN dilihat ingin mengulangi semula peristiwa pada tahun 1998 dimana Anwar didapati bersalah atas tuduhan meliwat Azizan Abu Bakar dan juga Sukma Darmawan.

   Kalau anda ikut PAKATAN HARAPAN anda akan dapati mereka ini sekali boleh cium sekali boleh maki demi untuk dapatkan kuasa.

   Hari ini suara Anwar maki Azmin dan Mahathir pula. Ini dinamakan PAKATAN HARAPAN CARCA MERBA

   : Makin kita menyelongkar bahan-bahan lama makin kita tahu bahawa rakyat menjadi mangsa politik jahat perebutan kuasa antara mereka....

   Delete

  2. Najib’s Stepson Used 1MDB Funds to Buy U.S. Properties, WSJ Says

   Ini WSJ asik asik tuduh Najib macam macam
   Sekarang WSJ tuduh Anak tiri Najib beli property US pakai duit asal dari 1MDB
   Ini tak bolih jadi ,our beloved Tun Najib Razak MESTI samam sama WSJ Court dalam

   Opps!tak mungkin Najib nak sue
   Najib sendiri tahu jawapan nya

   Apakah pemmpin bergini yg di sanjung UMNO sekarang
   Sememangnya sesiapa yg mengampu akan kesalahan Najib juga harus disingkirkan
   dan di hukum kerana menyokong kepentingan mereka

   Ini Rakyat perlu bangun bersama Mahathir

   Delete
  3. KALAU ORANG DIA DAPAT SENYAP JEEEEEE


   Bantulah kami penoreh getah’
   MOHAMAD NORZAHARUDDIN KASIMON 2 OGOS 2018
   ‘Bantulah kami penoreh getah’
   Norman menunjukkan penghasilan getah beku yang semakin sedikit.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SEGAMAT - Rata-rata penoreh getah di sini yang ditemui mahu kerajaan mengambil langkah mewujudkan satu skim bantuan yang mampu mengeluarkan mereka daripada keadaan yang semakin terhimpit ekoran kejatuhan teruk harga komoditi getah ketika ini.

   Norman Haron, 41, berkata, pendapatannya sebagai penoreh merosot sehingga 50 peratus iaitu sekitar RM500 sebulan disebabkan kejatuhan harga getah yang berada di bawah paras RM2 selain penghasilan yang semakin berkurangan akibat pelbagai faktor termasuk cuaca.


   “Walaupun terdapat bantuan kejatuhan harga getah serta bantuan musim tengkujuh sebelum ini, ia tak banyak membantu kerana hanya pemilik kebun saja yang layak memohon bantuan tersebut bukannya penoreh yang mengambil upah mengerjakan kebun.

   “Dengan pengeluaran getah yang semakin merosot disebabkan penyakit daun luruh dan cuaca serta harga pasaran yang rendah, kami sebenarnya berada di bawah paras kemiskinan,” katanya.

   Menurutnya, dia yang mengambil upah mengerjakan kebun penduduk kampung seluas 1.5 hektar selepas kebun getahnya ditanam semula kini hanya mampu meraih pendapatan di bawah RM500 sebulan dan pendapatan tersebut tidak mencukupi untuk menyara keluarganya.

   Bagi M Azman Miskam, 55, kehidupan penoreh getah ketika ini sememangnya memerlukan perhatian kerajaan.

   Delete
  4. Abdullah Sani dakwa Zuraida ugut isterinya
   JANATUL FIRDAUS YAACOB 14 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3K
   Abdullah Sani dakwa Zuraida ugut isterinya
   Abdullah Sani dan Zuraidah.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Calon Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid mendakwa Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin telah menggunakan pengikutnya mengugut isteri beliau.

   Ahli Parlimen Kapar itu berkata, beliau memiliki bukti termasuk dalam bentuk pesanan suara menerusi aplikasi WhatsApp berkaitan ugutan tersebut.


   Menurutnya, ekoran ugutan tersebut, isterinya, Datin Faezah Ariffin telah membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Raja, Klang, malam semalam.

   “Zuraida ini cukup pengkhianat dengan kata-katanya. Beliau bercakap pasal orang, diri sendiri macam itu.

   “Kamu menteri, mustahil nak panggil budak hingusan, isteri saya ada buat laporan polis. Laporan polis ini jelas kerana ada sebut nama ‘Kak Zu mengarahkan saya untuk menghentam dan memastikan telanjangkan Datin Faezah’,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

   Jelas Abdullah Sani, sepatutnya Zuraida yang dikenakan tindakan disiplin dan bukannya dirinya kerana beliau tidak mengugut mana-mana pihak.

   “Saya penakut, tak berani ugut orang, saya takut betul, saya jaga saya punya disiplin. Dia (Zuraida) suruh orang ugut isteri saya.

   “Siapa yang lebih teruk? Saya atau dia lagi teruk? Saya nak betulkan keadaan, dia nak tekan orang, cakap dengan Zuraida jaga diri sendiri, disiplinkan diri sendiri, anda menteri, berkelakuan seperti menteri bukan seperti keanak-anakan,"desaknya.

   Menurut Abdullah Sani, ugutan itu diterima selepas isterinya itu berucap dalam satu majlis PKR mengkritik Zuraida.

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Penyerang peribadi PKR akan dirujuk lembaga disiplin ]

   Hari ini, Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, jawatankuasa disiplin PKR dan PH seharusnya mengambil tindakan ahli-ahli yang didapati melakukan serangan terbuka terhadap mana-mana pemimpin parti.

   Sementara itu, Zuraida yang juga calon Naib Presiden PKR ketika ditemui media menafikan dakwaan tersebut malah mengakui beliau tidak tahu langsung mengenai tuduhan tersebut.

   Beliau yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata, tindakan Abdullah Sani membuat laporan polis itu wajar sekiranya dakwaan itu betul.

   “Ugut apa? Nak telanjang? Haih (terkejut), saya rasa orang cakap tu dalam bahasa metafora hendak telanjang itu nak mendedahkan, bukan nak telanjangkan fizikal dia, saya tak rasa begitu tapi saya tak tahulah apa-apa,” katanya.

   Ahad lalu, kem calon Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli di Seremban, Negeri Sembilan menyasarkan Zuraida yang didakwa tidak membawa banyak perubahan, sebaliknya menjadi punca pelbagai kepincangan semasa menerajui sayap parti itu.

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Daim cuba halang Anwar jadi PM ke-8? ]

   Semalam, Abdullah Sani mendakwa wujud pihak yang cuba mencantas laluan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada menjadi Perdana Menteri ke -8.

   Delete
  5. 3,407 PR kaum India diberi status warganegara
   Anne Muhammad | Diterbitkan 14 Ogs 2018, 3:08 petang | Dikemaskini 14 Ogs 2018, 3:20 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Kerajaan mengumumkan 3,407 individu berketurunan India berusia 60 tahun ke atas yang memegang status pemastautin tetap (PR) akan diiktiraf sebagai warganegara dan diberikan kad pengenalan biru.

   Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pemberian itu berdasarkan janji manifesto pilihan raya umum (PRU) ke-14 Pakatan Harapan (HARAPAN).

   "Perbincangan ini mengenai janji HARAPAN dalam manifesto untuk selesai masalah kaum india yang memegang kad pengenalan merah berjumlah 3,407 orang.

   "Orang-orang yang berumur lebih 60 tahun kita akan terus beri kad pengenalan biru, (dan) iktiraf sebagai warganegara.

   "Yang muda kalau ada asas, seperti anak yang lahir di Malaysia dan salah seorang ibu bapa itu orang Malaysia, (maka) berhak menjadi warganegara, yang ini untuk semua," katanya.

   Dr Mahathir berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Mengenai Senario dan Pengurusan Pekerja Asing di Malaysia di Parlimen, hari ini

   Syarat lain perlu dipenuhi

   Pada 28 April lalu, dalam kempen PRU ke-14 di Langkawi, Dr Mahathir berjanji untuk menyelesaikan masalah kaum India berhubung isu berkenaan.

   Sementara itu ketika ditanya mengenai status terkini kesemua 3,407 individu berkenaan, Dr Mahathir berkata:


   “Bukan senang mereka hendak mendapat kad pengenalan biru itu, mereka perlu ke Jabatan Pendaftaran negara untuk mengisi borang terlebih dahulu,” katanya.

   Tambah Dr Mahathir yang juga merupakan anggota parlimen Langkawi, syarat lain yang menjadi warganegara iaitu mempunyai kelulusan dalam ujian bahasa Melayu perlu dipenuhi.

   Selain itu, katanya, mereka juga perlu berada di negara ini sekurang-kurangnya 12 tahun.

   “Tetapi proses nak keluarkan kad biru ini mengambil masa sedikit, tetapi kita akan tunaikan janji kita yang memegang kad merah dan berumur 60 tahun ke atas layak diiktiraf sebagai warganegara,” katanya.

   Delete
 17. KATA KATA BERIKUT PERLU DIULANG BERTALU TALU -

  M: Apa jenis kebodohan ini!

  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir tanpa berselindung mengkritik pentadbiran terdahulu pimpinan Datuk Seri Najib Razak mengenai rundingan projek mega dengan syarikat China.

  Menurut Dr Mahathir, negara ini tidak pernah menyaksikan kebodohan sebegini dalam merundingkan hal kontrak.

  "Kebodohan sebegini tak pernah dilihat dlaam sejarah Malaysia," katanya.

  Mahathir bercakap pada sidang akhbar di Beijing. Beliau dalam rangka lawatan rasmi ke China bagi merundingkan projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan dua projek saluran paip gas oleh Suria Strategic Energy Resources (SSER).

  Beliau berkata jumlah pampasan projek ECRL dan SSER masih belum diputuskan lagi tetapi menjangkakannya sebagai “quite substantial” (agak banyak).

  "Kami perlu mencari jalan untuk keluar daripada projek ini (ECRL) dan sebolehnya pada kos yang paling sedikit dan kami perlu membayar pampasan.

  "Tetapi ini kebodohan orang kita sendiri. Kita tidak boleh salahkan China untuk hal ini," katanya lagi.

  Mahathir selanjutnya menempelak Najib kerana bersetuju menandatangani kontrak seperti SSER, yang mana wang dibayar berdasarkan tempoh masa dan bukan perkembangan kemajuan kerja-kerja penyiapan projek.

  "Saya tidak pernah mendengar kontrak yang mana kamu membayar pada masanya tanpa kerja-kerja disiapkan. Selalunya, kami membayar berdasarkan kerja-kerja yang telah dibuat. Kebebalan apakah ini?" Soal beliau.

  Sebelum ini, China menyatakan minat terhadap projek Kereta Api Laju Singapura- Kuala Lumpur (HSR) tetapi Putrajaya juga sedang mengkaji untuk menangguhkan projek berkenaan.

  Read more at https://www.kinitv.com/video/64914O74#auglkARb0EDxbzM9.99

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bincang jika LGBT mahu ke pangkal jalan, bukan soal hak'
   Bernama | Diterbitkan 13 Ogs 2018, 9:59 malam | Dikemaskini 13 Ogs 2018, 10:03 malam

   A+ A-
   Tiada perbincangan mahupun kompromi seharusnya diberikan kepada golongan lesbian, gay, bisexual, transgender (LGBT) di negara ini kerana ia jelas menentang hukum Allah dan fitrah manusia.

   Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman berkata LGBT adalah perlakuan yang menyalahi hukum syarak dan sebagai sebuah negara Islam, ia wajar dicegah serta dibendung daripada terus menjadi wabak dalam masyarakat.

   “Golongan ini dilaknati Allah dan mereka yang menyokong perbuatan mungkar turut sama menanggung dosa...mengapa kita mahu menerima serta bersama mereka? Tiada soal bertolak ansur untuk membenarkan hubungan dan perlakuan LGBT yang secara terang-terangan merosakkan diri, agama dan masyarakat.

   "Kita perlu menentangnya...tetapi secara bijaksana. Jika kita ada kuasa untuk mencegah (menteri, kerajaan) ia lagi mudah dilakukan melalui penguatkuasaan undang-undang...bukan berusaha memahami mereka pula," katanya ketika dihubungi Bernama di Kuantan.

   Ulas pertemuan Mujahid, transgender

   Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berkenaan pertemuan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa bersama aktivis transgender beberapa hari lepas.


   Abdul Rahman berkata pertemuan dan perbincangan itu tidak harus dilakukan kerana ia akan menggalakkan golongan LGBT untuk mendapatkan pengiktirafan di negara ini.

   "Perbincangan hanya boleh dilakukan jika golongan tersebut mahu pulang ke pangkal jalan...bukan bincang apa (hak) yang mereka mahu tuntut sedangkan mereka langsung tidak berhak menuntut apa-apa.

   "Perbuatan mereka juga akan memesongkan akidah seluruh masyarakat Islam kerana mahu perbuatan mereka diterima, malah diberi ruang untuk menjalani kehidupan 'sama' sedangkan jelas mereka menentang Allah SWT," katanya.

   Delete

  2. Bermulanya ke egoan UMNO dengan Hishamudin menghunus keris dan laungan Ketuanan Melayu. Ketuanan Melayu haprak!…banggakah melayu menjadi tuan tapi meminta sedekah?

   Jadi tuan tapi PENGKHIANAT kepada agama, bangsa dan tanahair. Ternyata UMNO telah jauh menyimpang. Perjuangan UMNO masakini ialah mendokong pemimpin yang jelas RASUAH dan budaya mengherdik dan memulas telinga untuk memastikan kuasa dan kedudukan kekal.

   “CASH IS KING” malah ada yang memuja wang dan pemimpin bagaikan tuhan…alasannya “Cari Makan”

   Malapetaka Najib dan 1MDB adalah tanggung jawab UMNO! Untuk jangka masa sekarang hanya Ahli MT UMNO yang berkuasa mengubah/mengundurkan Najib…bukan DYMM Yang Dipertuan Agong. Bertindak sekarang atau kamu semua akan terkubur bersama UMNO kamu untuk selamanya. Peluang kamu masih ada…jangan tunggu PRU kerana disitulah jangka hayat UMNO berakhir.

   Delete
  3. Gerakan liberalisasi agama makin berani: Nasrudin
   WARTAWAN SINAR HARIAN 15 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Nasrudin Hassan
   Nasrudin Hassan
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Gerakan liberalisasi agama dan normalisasi dosa didakwa lebih berani dan tidak lagi bersembunyi di sebalik aktiviti pertubuhan awam atau buku dan artikel yang ditulis dengan nama pena.

   Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan mendakwa, gerakan itu tanpa segan silu menyongsang budaya dan adat, selain merealisasikan gaya hidup yang bercanggah dengan syariat Islam.


   Malah, katanya, mereka juga tampil menuntut hak persamaan, tetapi bangga memperagakan gaya hidup bertentangan fitrah dan sunnah.

   “Sedikit sebanyak, ‘perjuangan’ mereka mula diperkatakan ramai pihak dan tidak kurang yang menyokong, bersolidariti dan bersimpati. Malah pihak pemerintah juga dilihat tersangat lunak terhadap mereka berbanding sikap pemerintah itu terhadap pihak yang menasihati dan menegur mereka.

   “Lebih nekad, mereka dakwa bahawa iman mereka teguh. Malah mengaitkan bahawa Islam membenarkan perlakuan homoseksual dan gaya hidup mereka adalah hasil dari fitrah ciptaan ALLAH yang dipatuhi oleh mereka secara taat,” katanya dalam satu kenyataan.

   Nasrudin berkata, sebahagian golongan itu tahu bahawa tindakan mereka salah dan bertentangan dengan agama, namun sukar bagi mereka untuk kembali ke pangkal jalan.

   “Bukan mereka tidak tahu arah tetapi memang mereka tidak mahu pulang.

   “Bahasa mudah yang boleh saya guna ialah kerana mereka telah menikmati gaya hidup ‘ciptaan’ mereka sendiri. Mereka tenggelam dalam keseronokan dan hanyut di alam fantasi hasil karya dan khayalan mereka sendiri,” katanya.

   Katanya, gerakan itu juga dilihat berjuang mati-matian agar mereka diiktiraf undang-undang.

   “Kini timbul pertentangan sengit antara pihak yang mahu berdakwah melalui cara mendekati dan menyelamatkan mereka, dengan pihak mereka sendiri yang ‘berjuang’ mati-matian agar mereka diiktiraf dan di sisi undang-undang negara.

   “Ertinya, sebahagian mereka bukan lagi keliru tentang jati diri mereka, tetapi mereka memang mahu jadi begitu. Mereka tidak mahu ‘diselamatkan’ kerana mereka rasa lebih selamat hidup begitu,” katanya.

   Delete

 18. Malays becoming conservative, so we reached out to PAS, says Najib

  Kepala hotak dia.

  'Politics is a game of numbers,' says the ex-PM

  RM2.6 billion Kepala Bapak dia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahmad Maslan: K'jaan seperti mahu lumpuhkan MARA
   Diterbitkan 13 Ogs 2018, 3:47 petang | Dikemaskini 13 Ogs 2018, 3:52 petang

   A+ A-

   PARLIMEN | Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) mempersoalkan langkah kerajaan yang didakwa akan membahagikan peranan Majlis Amanah Rakyat (MARA) kepada beberapa kementerian.

   Beliau berkata ia kerajaan seolah-olah mahu menghilangkan keberkesanan MARA selaku agensi memperjuangkan agenda bumiputera.

   Terdahulu, peranan majlis itu dilaporkan akan dibahagikan antara beberapa kementerian seperti kementerian luar bandar, kementerian pembangunan usahawan dan kementerian pendidikan menerusi konsep 'pengasingan dan penyerapan'.

   "Kenapakah MARA perlu dipecah-pecahkan seumpama itu, seolah-olah sengaja untuk dihilangkan autonomi dan tidak lagi berkesan?

   "(Ia) akan menyebabkan agenda pendidikan, keusahawanan bumiputera akan diperkotak-katikkan apabila (peranan MARA) dipecahkan sebegitu," katanya di Dewan Rakyat.

   Untuk rekod, sebelum diletakkan bawah kementerian kemajuan luar bandar dan wilayah, MARA pernah berada bawah tanggungjawab kementerian pembangunan usahawan dan kementerian pembangunan usahawan dan koperasi.


   Antara pemimpin BN yang telah menyuarakan perkara itu adalah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Ismail Sabri Yakob dan Tan Sri Annuar Musa.

   Pada 23 Julai lalu, Menteri Pembangunan Usahawan Mohd Redzuan Md Yusof berkata kerajaan akan memuktamadkan kementerian yang akan bertanggungjawab ke atas Mara dalam masa 100 hari pentadbiran HARAPAN tidak lama lagi.

   Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini pernah mengingatkan barisan kabinetnya agar berhati-hati apabila mengeluarkan kenyataan berhubung Mara.

   Beliau juga berkata Pakatan Harapan dan BERSATU perlu memberi perhatian terhadap isu MARA.

   Delete

  2. It is not just a call for Najis to be Removed
   It is also a call for those who support Najib knowing Najib wrong doings also to be removes
   And if all is UMNO members
   Then it is also UMNO as a whole that needs to be removes also

   We Malaysian will call in the Jews to govern Malaysia
   Najib seems to be the most horrible Prime Minister of Malaysia
   His Wife is the most Thick Skin Lady of Malaysia
   Wonder how she can address herself as the First Lady
   Did not she really look at the mirror
   How fat and short she was with her lion hair do

   For those UMNO member who sustains Najibknowing the wrong doings
   You are abetting to a Crime
   You destroyed Malaysia
   You will be accountable and responsible
   You will also be Punish

   We will
   Biar Berputih Mata Takakan Ber Putih Tulang
   We will
   Be with Tun Mahathir mohammed
   The Savior of Malaysia

   Delete
  3. Mat Sabu Memberi Amaran Kepada Tukang Sebar Fitnah, Biar Betul   Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu memberi amaran kepada pihak yang cuba memfitnah dirinya berhubung tugasnya di Kementerian Pertahanan.

   Beliau berkata, dirinya tidak boleh menerima sekiranya ada fitnah atau berunsurkan fitnah dilemparkan kepadanya.   Saya sangat setuju dengan Mat Sabu, Presiden parti AMANAH ini. Islam sangat melarang fitnah kerana fitnah boleh merosakan kedudukan seseorang, keharmonian dan kesejahteraan rakyat.

   Hanya saya musykil sahaja. Adakah apa yang diperkatakan oleh Mat Sabu ini betul-betul serius atau sekadar cakap politik untuk berdalih dalam isu yang menimpa dirinya?

   Mari kita renungi beberapa peristiwa yang berlaku.   Pertama kes khalwat Mohamad Sabu yang berlaku di bilik 121, Hotel Perdana, Kota Bharu, pada pagi 31 Januari 1995.

   Di pihak PAS, walaupun telah menyerahkan kes ini kepada mahkamah, tetapi pada 21 Februari 1995, Jawatankuasa Kerja PAS Pusat telah mengambil tindakan politik dengan menerima perletakan semua jawatan parti oleh Mat Sabu sebagai mengambil tanggungjawab dalam isu ini.

   Bahkan, PAS Pusat telah memutuskan untuk mengambil tindakan lanjut ke atas Mat Sabu setelah mahkamah membuat keputusan.

   Kes ini kemudiannya disebut dalam Mahkamah Syariah Kota Bharu pada 21 Februari 1995, sebelum didengar oleh Kadi Besar Kelantan, Dato’ Daud Mohamad pada 25-28 Mac 1995.

   Dalam penghakimannya pada 4-6 April 1995, Kadi Besar Kelantan itu telah membebaskan Mat Sabu tanpa dipanggil membela diri setelah pihak pendakwa gagal mengemukakan prima facie ekoran percanggahan ketegangan saksi. Masalah teknikal berkenaan percanggahan nombor bilik.

   Delete
 19. kapten malaysia berapa dedak lg u dpt.berapa fitnah lg u mau sebar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isu LGBT: Ambil Iktibar Kisah Nabi Luth
   NIK AMIRULMU'MIN NIK MIN 15 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore325
   Datuk Wan Rosdy Wan Ismail
   Datuk Wan Rosdy Wan Ismail
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUANTAN - Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail meminta pihak bertanggungjawab memainkan peranan memantau dan menangani gejala Lesbian, Gay, Biseksual dan Trangender (LGBT) di negeri ini.

   Memetik kenyataannya yang dimuatnaik melalui laman facebook beliau, Wan Rosdy menegaskan, sebagai umat Islam, budaya LGBT perlu ditentang.


   "Budaya LGBT ini jelas haram di sisi agama Islam dan bertentangan dengan adat resam yang kita amalkan.

   "Akhir-akhir ini, isu LGBT semakin hangat diperkatakan bukan hanya di luar negara malah di negara ini,"katanya.

   [ARTIKEL: BERKAITAN: Mufti Pahang: Tiada kompromi untuk golongan LGBT]

   Beliau berkata, umat Islam perlu mengelak dan tidak melibatkan diri dalam aktiviti yang tidak bermoral ini dan mengambil iktibar daripada peristiwa yang menimpa kaum Nabi Luth AS.

   "Marilah kita bersama-sama berdoa agar Allah SWT merahmati negeri ini dan menjauhi kita daripada segala wabak dan bala,"katanya.

   Delete

  2. 1. Umno menyokong President yang membawa malapetaka kedua yang mana malapetaka pertama dulu berjaya disekat dengan tidak dibebani pinjaman IMF.

   2. Rimba Emas mula memasuki industri perbankan ketika Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin tahun 1990.

   3. Ketika itu negara kita sedang berhati-hati dengan adanya amaran yang berlaku dinegara luar akan kesan pertukaran wang asing. Ia tidak dapat di kesan sehinggalah ada berlaku dalam kes kecil seperti forex exchain.

   4. Baru melangkah dalam industri ini tiba-tiba Tun Daim menyuarakan untuk mengundur diri. Rimba Emas sendiri terkejut dan ketika itu siapalah Rimba Emas yang dibawah ini budak berhingus tidak sempat bekerja ketika di eranya.

   5. DSR Anwar di ganti Tun. Rimba Emas rasa disinilah punca yang menyebabkan boleh berlakunya kerugian nilai pertukaran asing bertambah besar kerana berlakunya ‘kekurangan ilmu kewangan’.

   6. Ditambah lagi dengan pemecatan Gabenor dan timbalan bank negara.

   7. Kita hampir menerima wang bantuan berbentuk hutang IMF yang mana formula dari menanggung hutang berjaya di kesan oleh TS Nor Mohammed Yackop dan Tun.

   8. Seorang yang belajar dari luar negara sepatut tahu rahsia yang digunakan untuk mendapat keuntungan dengan merugikan pihak lain.

   9. Sebab itu ada agama seperti Islam mengharamkan penipuan dalam perniagaan. Betul Tun penipu dan pengampu akan di hukum samaada di dunia dan akhirat.

   10. Kita rakyat Malaysialah yang membentuknya samaada menjadi baik atau buruk. Menjadi kesalahan kalau kita memberi kuasa kepada seseorang untuk mencorak segala-galanya sehingga merosakkan kefahaman agama , bangsa dan negara.

   11. Rukun negara hanya di dunia sahaja adakah ia tiada kelansungan hingga ke akhirat ?

   Delete
  3. Perjuangan PAS yang dimaki   PAS telah menelusuri perjuangan yang panjang bersama agenda Islam ditengah kepesatan pembangunan jiwa insan yang terbina dengan sistem pendidikan sekular dan juga pembentukan biah acuan pemimpin yang bermazhabkan sistem penjajah.

   PAS melalui jalan yang sangat sukar dan kadangkala begitu getir dengan tindakan dan serangan pembencinya, kecaman, tuduhan, fitnah malahan sehingga meragut nyawa, tanah perkuburan Kampung Parit Panjang, Kedah telah bersemadi kujuran 14 tubuh insan yang menjadi antara bukti begitu sadisnya perjalanan perjuangan PAS.

   Diatas nama Islam PAS berjuang, diatas nama itulah juga PAS berhadapan dengan mehnah dan tribulasi perjuangannya. Pembencinya bagaikan pewaris hantu raya, silih berganti sejak PAS ditubuhkan sehingga kini, sepertinya tiada pernah sesaat mereka tidur atau berehat daripada menghisap darah hati dan jiwa ahli PAS.

   Tuduhan purbakala bahawa PAS adalah penunggang agama, ortodoks, jumud dan sinetron ini bersambung sambung seperti tiada penghujung, pembawa fitnah terhadap PAS sepertinya hantu raya yang semakin gemuk, segar dan tegar dengan fitnah politik terhadap PAS walaupun tiada bukti.

   Namun ayat-ayat Al Quran dan Hadis Nabi saw yang menjadi dasar perjuangan PAS adalah penawar paling mujarab untuk menghalau gangguan hantu fitnah tersebut, ahli PAS yang sentiasa di tarbiyyah dan ikhlas dalam perjuangan tidak terkesan dan sanggup bergelut mendepani cabaran musuh.

   Kekuatan yang dimiliki oleh PAS bukan harta, bukan juga kerana kepakaran memfitnah musuh tetapi kerana Islam yang menjadi dasarnya dan juga kerana PAS dipimpin oleh mereka yang memahami Islam. PAS membina tembok kekuatan ahlinya untuk bersabar dan Istiqamah dalam perjuangan, tidak pernah berputus asa walau apa juga keputusan pilihanraya.

   Hidupnya PAS kerana Islam, selagi Islam itu ada dan PAS tetap berpegang dengannya, maka PAS akan terus hidup dengan Islam. Melainkan jika PAS mencabut Islam itu dari dasarnya, jika PAS masih mengigit kuat Islam itu dengan gerahamnya, maka orang yang mengharapkan PAS itu mati pasti akhirnya akan mati akalnya.

   URAJ


   : Nabi pun kena maki....

   Delete
 20. Ikan pari termakan umpan
  Kura-kura tertelan kapur barus!
  Dihari raya orang bermaafan
  Kojora merana meroyan terus !

  Kah Kahh Kahhh Kahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salahuddin silap 7 ekor lembu, Guan Eng silap titik kecoh satu dewan   UALA LUMPUR: Menteri Kewangan, Lim Guan Eng membetulkan angka baki tabung bayaran balik Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bukan RM1.486 bilion sebaliknya hanya RM148.6 juta.

   Menurut Guan Eng, kesilapan angka itu dibuat pegawainya meletakkan titik perpuluhan pada angka tersebut.

   "Saya ingin memohon maaf kepada dewan yang mulia dan Datuk Yang Dipertua atas kesilapan ini. Tetapi adalah lebih baik kami terus jujur dan berterus terang kepada dewan yang mulia ini daripada menyembunyikan perkara sebegini seperti kerajaan yang terdahulu.


   "Sebenarnya angka baki sedia ada untuk tabung bayaran baki bukanlah RM1.486 bilion tetapi adalah RM148.6 juta sahaja. Ini merupakan kesilapan tidak sengaja daripada pegawai saya akibat salah letak titip perpuluhan," katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

   Mengulas lanjut, Guan Eng berkata ini menjadikan kerajaan kekurangan RM19.248 bilion bukan RM17.911 bilion.

   "Ini bermaksud jumlah kekurangan dana dalam akaun bayaran balik adalah jauh lebih besar daripada yang dilaporkan sebelum ini iaitu RM19.248 bilion berbanding RM17.911 bilion sebelum ini.

   "Dengan kata lain, tunggakan sejak 2015 yang tidak dapat dibayar balik adalah kerana tabung bayar balik GST kekurangan dana RM19,248 juta atas kegagalan kerajaan lama tidak memindahkan RM19,248 juta kepada tabung bayaran balik sehingga 31 Mei 2018," katanya.

   Khamis lalu, Guan Eng mendedahkan kerajaan terdahulu gagal membayar tuntutan cukai input GST di mana sehingga 31 Mei 2018 tuntutan terkumpul sebanyak RM19.4 bilion.

   Menurutnya ketika itu sebanyak RM1.486 bilion tersedia dalam tabung bayaran balik dan kekurangan RM17.911 bilion.

   Dalam pada itu, pada sidang dewan rakyat hari ini, Guan Eng mendakwa kerajaan terdahulu membuat pemalsuan akaun dan penyelewengan bayaran balik GST itu.

   "Tunggakan bayaran balik adalah disebabkan kelemahan aliran tunai kerajaan Persekutuan akibat kekurangan defisit fiskal, pembaziran berleluasa dan pertambahan hutang yang besar.

   "Sebenarnya apa yang dilakukan oleh pentadbiran lama merupakan pemalsuan akaun dan penyelewengan bayaran balik cukai untuk kegunaan lain atau untuk menuntut defisit supaya mereka dapat menunjukkan kedudukan lebihan," katanya.


   : Ingat nak kencing, nasib baik tersilap...

   Delete

  2. 1. Amat jelas penulisan Tun tentang pengkhianatan tahap tertinggi terhadap parti dan perjuangan UMNO yang dulunya berjaya dalam mengetuai usaha bagi memerdekakan Negara.

   2. KETUA PENGKHIANAT tidak lain tidak bukan ialah PM Najib @ Ah Jib Gor. DSN mengkhianati AMANAH yang ahli2 UMNO dan pengundi2 BN berikan kepada beliau. Beliau dan konco2 beliau tidak akan terlepas dari pembalasan di dunia dan juga di akhirat seperti yang Tun ungkapkan dalam poin 25. Bayaran ‘cash’ terhadap pengkhianat2 parti/negara ini akan dapat kita lihat (soon) kerana doa orang2 yang teraniaya/ dizalimi amat makbul.

   3. Salah seorang PENGKHIANAT tersohor ialah DS Nazri Aziz. Saya baca berita di bawah sebentar tadi:

   ///
   KUALA LUMPUR, May 13 ― The politician son of Tun Dr Mahathir Mohamad has challenged his father’s Umno foe to a face-off, saying Datuk Seri Nazri Aziz must pass him if he wants to take on the former prime minister. Datuk Seri Mukhriz Mahathir said he refused to let the tourism and culture minister take on his father so easily, Islamic news portal Ismaweb reported today. “I, as Tun Mahathir’s son, will face off with him (Nazri). If he wants to fight, come meet me first, you can’t easily do it,” he was quoted as saying. The Kedah state lawmaker claimed Nazri “had lost his mind” by initiating a “fighting match” with 90-year-old Dr Mahathir.

   Delete
  3. Khazanah: Isu baju dalam hanya mahu malukan Azman
   NOR AINNA HAMZAH 1 OGOS 2018
   Khairy Jamaluddin
   Khairy Jamaluddin - Foto Sinar Harian SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Tindakan kerajaan memfokuskan kepada kerugian Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) melalui sebuah syarikat borong atas talian yang menjual baju dalam wanita disifatkan hanyalah untuk memalukan ahli lembaga pengarah termasuk Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar.

   Bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dalam laman sosial facebooknya menyatakan, tumpuan kepada kerugian kecil berkenaan adalah bagi mengalih perhatian terhadap kejayaan di bawah legasi Azman.


   Menurutnya, Khazanah berjaya mencatatkan peningkatan nilai aset dari RM65 bilion pada tahun 2004 kepada RM157 bilion pada penghujung tahun lalu.

   “Nilai bersih yang diselaraskan (tanggungan liabiliti dan dividen yang dibayar kepada Kerajaan) adalah RM47 bilion pada tahun 2004. Pada akhir tahun lalu, nilai bersih yang diselaraskan adalah RM115.6 bilion.

   “Inilah warisan yang ditinggalkan Azman menerusi kepimpinannya dalam Khazanah. Bukan kerugian yang lebih kecil yang telah ditonjolkan (kerajaan PH) untuk memburukkan reputasi Azman,” katanya.

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Khazanah melabur di syarikat baju dalam ]

   Khairy berkata, selain warisan pertambahan aset Khazanah, Azman juga berjaya membuat perancangan legasi bagi menggantikannya dengan melantik dua timbalan menteri yang mana salah seorangnya mampu menyambung legasi kepimpinannya sebaik tamat kontrak.

   Menurutnya, Azman sangat berharap agar kedua-dua yang dilantik itu akan dapat mengambil alih kepimpinan syarikat berkenaan bagi memastikan kesinambungan dalam melaksanakan mandat Khazanah sebagai dana kekayaan negara.

   “Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, kejayaan Khazanah bermula dengan pelantikan Azman pada tahun 2004. Kita harus mengawasi sebarang cubaan memecahkan legasi kejayaan kepimpinan ini dan cubaan menggantikannya dengan kapitalisme kroni 1990-an.

   “Khazanah telah menjadi entiti pemegang saham kepada pelabur strategik bagi mencari peluang serta merealisasikan pulangan yang lebih tinggi, selain mempromosikan ekonomi dan korporat Malaysia.

   “Menurutnya, legasi Azman telah berjaya membentuk kumpulan sumber manusia pengurusan dan eksekutif yang berbakat,” katanya.

   Dalam pada itu Khairy menegaskan, pembangkang akan memantau dengan teliti langkah yang diambil kerajaan PH dalam isu Khazanah berkenaan.

   Menyentuh mengenai peletakan jawatan Azman serta ahli lembaga pengarah Khazanah, Khairy menegaskan, Azman serta barisan ahli lembaga pengarah tidak diberi peluang untuk bertemu serta berbincang dengan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad lebih dua bulan.

   Menurutnya, kegagalan untuk bertemu dengan Perdana Menteri telah menyebabkan Khazanah tidak dapat mengadakan mesyuarat.

   “Mesej (tidak berpeluang bertemu PM) itu difahami oleh lembaga Khazanah dan akhirnya mereka menawarkan peletakan jawatan,” katanya.

   Bagaimanapun menurutnya, berlaku keganjilan apabila lembaga baharu menggantikan Khazanah diumumkan melalui Pejabat Perdana Menteri.

   “Khazanah hampir sepenuhnya di bawah pemilikan Menteri Kewangan Diperbadankan dan seharusnya sebarang pelantikan lembaga pengarah mesti ditandatangani dan diumumkan oleh Menteri Kewangan, bukan Perdana Menteri. Tetapi ini tidak dilakukan.

   Delete
 21. Buah kana dan selasih dalam tempayan
  Kura-kura berteloq dalam tin sardin
  Kerana kekasih dah tak layan
  Kejora mengacau kat Blog Budin

  ReplyDelete
  Replies

  1. Pada 12hb May 2016 laporan dari Bloomberg mengatakan bahawa “bekas Private Banker BSI SA telah di dakwa di mahkamah Singapura atas tuduhan Forgery (Pemalsuan) untuk dapat mengalirkan wang sebanyak US$11.95 Juta (RM48 Juta) daripada SRC International (Malaysia) Ltd BSI account kepada Affinity Equity International Partners Ltd melalui syarikat perantara Pacific Harbour Global Growth Fund AA4.”

   WHAT SAY YOU NAJIB PENGHIANAT NEGARA ?????????
   Turun saja lah NAJIB PENGHIANAT………………

   Oh no no….maaf, Najib tidak boleh turun dan TIDAK AKAN TURUN SEHINGGA PRU 14 dan TIDAK AKAN BERANI TURUN SELAMA NYA….Akan menggunakan AKTA MKN untuk kesinambungan pemerintahan nya jika di dapati PRU 14 akan kalah…. Nama nak turun tidak akan terjadi …. Tahu kenapa ?????

   Sebab Najib ialah Pahlawan Bugis termasyhur @ PENGKHIANAT…
   Najib tahu sekira nya dia turun sekarang Penjara Sungai Buluh sedang menanti nya dan dia akan di titik sampai lumat…. Jadi Najib tidak akan membenarkan perkara ini berlaku kepada nya…. Jadi sebagai Pahlawan Bugia yang keparat, Dia berpegang kepada peribahasa Melayu , “ALANG ALANG MENYELUK PEKASAM BIAR SAMPAI KE PANGKAL LENGAN.” “KALAU MANDI BIAR SAMPAI BASAH.” Itu lah pegangan hidup nya sekarang.

   Dia juga tahu kalau dia turun sekarang menteri menteri dedak sekarang yang menjilat nya akan menginjak dia apabila dia turun sekarang. Oleh itu TIDAK ADA PERKATAAN TURUN DALAM HIDUP NYA.

   TAPI…….Dia lupa……Di sebalik kekuasaan nya ada lagi kuasa YANG LEBIH BESAR yang tidak dapat di tahan ATAU DI HALANG oleh NYA IAIITU KUASA DARI yang MAHA KUASA…..


   NOTA: NAJIB TAK TURUN. DIA KENA GULING DI PRU14.

   Delete
  2. Hindu kaum pertama Malaysia, Melayu sebenarnya pendatang - Kula   TRANSKRIP video dalam Bahasa Melayu:
   Kebanyakan orang telah lupa. Orang Hindu mula mula jejak negara ini 2,500 tahun dulu.

   Apa buktinya? Sekiranya anda pergi ke Lembah Bujang, kesemua bukti terdapat di sana. Terdapat banyak kuil lama yang ditemui di sana.

   Apabila kitalah yang berada di negara ini terlebih dahulu, maka merekalah (Melayu) yang sebenarnya pendatang!

   Kita dan Melayu adalah setaraf.

   Tapi hari ini, semua ini sudah dilupakan.

   Tanyalah kepada anak-anak kita yang bersekolah tentang sejarah asal usul kita; mereka akan berkata Guru di sekolah telah ajar yang orang Hindu menetap di sini 100 tahun yang dahulu.

   Kita mesti mengetuk kepala guru-guru yang ajar sejarah salah yang sebegini!

   Pergi beritahu kepada semua, kenyataan ini keluar dari mulut saya. Hindu, kaum pertama di Malaysia, 2,500 tahun yang lepas.

   Kita seharusnya perlu sebarkan kepada semua supaya hak kita tidak akan tertindas. Ini adalah tanah air kita. 2,500 tahun dahulu kita sudah menetap di sini. Kita mempunyai semua hak untuk berada di tanah ini.

   Ini Tanahair kita
   (KULA bercakap pada satu program di Nilai, Negeri Sembilan minggu lepas.)   Patutkah seorang menteri mengeluarkan kenyataan seperti ini? Apa komen anda? Jika anda pengundi Pakatan Harapan, adakah anda rasa berbaloi mengundi PH pada PRU-14 lalu setelah anda banyak kali dikhianati?

   : Mana nak letak muka orang Islam yang sanggup undi DAP.. terutama parti Amanah dan IKRAM....

   Delete
  3. PAS: Undi MCA di PRK Balakong sebab mereka rakyat Malaysia
   Zulaikha Zulkifli | Diterbitkan 16 Ogs 2018, 6:16 petang | Dikemaskini 16 Ogs 2018, 6:26 petang

   A+ A-

   Jika alasan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya anggota parti mengundi calon MCA pada pilihan raya kecil (PRK) di kerusi DUN Balakong adalah atas "semangat pembangkang" hari ini, setiausaha Majlis Syura Ulama parti itu memberi hujah yang berlainan.

   Datuk Dr Nik Zawawi Salleh (PAS-Pasir Puteh) ketika membahaskan usul Rang Undang-undang Antiberita Tidak Benar (Pemansuhan) di Dewan Rakyat, berkata, walaupun MCA menentang hukum hudud, sokongan kepada parti Cina itu dibuat kerana mereka adalah "rakyat Malaysia".

   "PAS kalau bekerjasama dengan MCA, Umno (sebab) mereka adalah rakyat Malaysia.

   "Berbanding dengan di sebelah sana (kerajaan) yang bekerjasama dan bekerja dengan rakyat asing, IRI (International Republican Institute)," katanya ketika menjawab soalan Cha Kee Chin (HARAPAN-Rasah).

   Nik Zawawi dipercayai merujuk kepada kenyataan Presiden IRI, Daniel Twining yang mendakwa usaha pertubuhannya untuk "mengukuhkan" parti pembangkang di Malaysia sudah berjalan sejak 2002.

   IRI merupakan badan gabungan dengan Parti Republikan di Amerika Syarikat dan merupakan salah satu daripada kumpulan yang didanai oleh National Endowment for Democracy (NED) yang mendapat dana daripada Kongres AS.

   Chen bertanya mengenai pendirian PAS pada PRK DUN Balakong yang dilihat bersedia menjalinkan kerjasama dengan MCA meskipun parti itu sebelum ini dengan lantang menolak usul Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 berkaitan hukum hudud yang dibawa PAS.

   MCA selama ini konsisten secara terbuka menolak RUU berkenaan yang ingin meningkatkan hukuman yang boleh dijatuhkan oleh Mahkamah Syariah.

   Abdul Hadi, malam semalam meminta anggotanya mengundi MCA atas semangat pembangkang.

   Isu kerjasama antara MCA itu timbul selepas Nik Zawawi dalam ucapannya sebelum itu mengkritik tindakan Pakatan Harapan (HARAPAN) yang bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Ia susulan, terdapat beberapa pemimpin dalam HARAPAN yang pernah mengkritik perdana menteri berkenaan.

   Kenyataan berkenaan dikeluarkan bagi menyokong hujah Nik Zawawi agar Akta Antiberita Tidak Benar tidak dimansuhkan.


   "Akta antiberita palsu ini sangat efisien dan lebih baik untuk sistem perundangan dalam negara.

   "Saya amati ucapan-ucapan yang disebut oleh wakil daripada kerajaan seperti wakil Port Dickson (Danyal Balagopal Abdullah) - (mansuh akta berkenaan) untuk lahirkan rakyat berani tegur kerajaan, pemimpin.

   "Apa cerita dulu sebahagain pemimpin yang komen Langkawi (Dr Mahathir) berapi-api, macam-macam komen, kenapa hari ini senyap? Apakah mereka jilat ludah sendiri?

   "Dengan hapus benda (akta) ini, ia lahirkan masyarakat yang berani menegur, ini sangat terpesong jauh," katanya.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...