Wednesday 15 August 2018

NAJIB, AKTOR POLITIK TERBAIK SEPANJANG ZAMAN....


Semasa menjadi Perdana Menteri dahulu, Najib Razak boleh dianggap sebagai seorang pemimpin yang bermuka selamba, berwajah "sardin"  dan tidak peduli dalam banyak perkara tentang apa jua yang diperkatakan orang lain terhadap dirinya.


Beliau selalu bersikap tidak kisah dan tidak peduli bukan saja mengenai apa yang diperkatakan oleh pemimpin-pemimpin pembangkang ketika itu, malah juga oleh orangramai.


Meskipun ketika itu cemuhan, kritikan, sindiran dan kata-kata sinis terhadapnya hampir sarat di media sosial, tetapi barangkali kerana merasa terlalu berkuasa sebagai Perdana Menteri, di samping pengampu dan pembodeknya sentiasa menyanyikan lagu-lagu syurga untuknya, maka itulah sebabnya beliau boleh tampil selamba, "menyardin"  sepanjang masa, tidak peduli apa-apa dan seolah-olah tiada dosa dilakukannya sebagai seorang pemimpin yang gajinya dibayar melalui titik peluh rakyat.


Walhal sebagai pemimpin, beliau seharusnya sentiasa peka serta prihatin dengan apa juga yang diperkatakan oleh orangramai mengenainya supaya dengannya beliau dapat sentiasa memperbaiki kelemahan dirinya.


Antara perkara yang selalu dikait dan diperkatakan secara serius, bukan saja oleh pihak pembangkang, tetapi juga orangramai tentang dirinya ialah berkaitan gaya hidup mewah, boros, membazir, berkenaan skandal 1MDB sehingga dalam akaun banknya ada beribu-ribu juta ringgit wang banyaknya, sistem pentadbiran, perlaksanaan projek tidak perlu serta pengurusan ekonomi negara.


Najib bukan saja tidak memperdulikan segala cemuhan, kritikan dan kata-kata sindiran yang ditujukan kepadanya, malah kerapkali pula seperti membalasnya dengan melakukan penampilan berjubah putih, bercampur gaul dengan para ulama  serta berucap dengan menyelitkan falsafah Islam dan sebagainya.


Di Parlimen pula, selain sesekali menyindir pihak pembangkang, Najib dalam waktu yang sama melalui kuasa yang ada pada Speaker Parlimen ketika itu yang 120 peratus memihak kepadanya, tiada soalan berkaitan 1MDB dan dana RM2,600 juta yang masuk ke akaun bank peribadinya dibenarkan dibangkitan atau ditanyakan kepadanya.


Memang tidak mudah melakukan seperti apa yang dilakukan oleh Najib itu. Sesetengah pihak melihat beliau sebagai aktor politik terbaik dalam politik sedunia yang mungkin hanya kalah kepada lakonan pelakon-pelakon yang membawa watak ketua menteri atau seumpamanya yang biasa ditonton dalam filem-filem yang diterbitkan di India saja.


Secara umumnya, itulah watak Najib ketika sedang berkuasa dahulu.


Bagaimanapun, selepas kalah pilihanraya dan hilang kuasa, watak Najib berubah segala-galanya.


Di samping perlu menghabiskan banyak masa dengan peguambelanya berikutan sehingga ini tujuh pertuduhan sudah dihadapkan kepadanya, Najib kini seolah-olah ada banyak masa yang terluang untuk menjawab hampir semua perkara yang diperkata atau terkait dengannya.


Tidak kita sama ada perkara itu berkaitan 1MDB, kedudukan ekonomi, GST, MRT, LRT, Jho Low, Equanimity dan lain-lainnya atau sama ada ia dibangkitkan oleh Tun Mahathir, Guan Eng, Tony Pua dan sesiapa saja, Najib pasti akan tampil dengan jawapan balasnya yang segera lagi pantas.


Tidak cukup dengan bercakap kepada media secara langsung, beliau juga selalu menulis untuk menjelaskan mengenai sesuatu perkara itu melalui medium media sosial yang kemudian kerapkali pula dipetik serta dijadikan bahan siaran oleh portal-portal berita.


Pendeknya, betapa aktifnya Najib selepas ketiadaan kuasa sekarang ini sehingga hampir tiada hari yang tiada berita mengenai dirinya.


Dalam erti kata lain, sebagai seorang pemimpin, walaupun jawatan yang tinggal buatnya ketika ini hanyalah sebagai Ketua UMNO dan Ahli Parlimen Pekan saja, Najib dilihat lebih bertanggungjawab berbanding ketika menjadi Perdana Menteri dahulu.


Ada juga yang berkata, ini bermakna Najib lebih layak jadi pemimpin pembangkang berbanding mengetuai kerajaan. Perkara itu sekurang-kurangnya betul dari segi sikap bertanggungjawabnya sebagai seorang pemimpin.


Sekali lagi, Najib juga sebenarnya berjaya tampil sebagai aktor politik terbaik sedunia kerana dalam beliau menjawab dan menjelaskan semua isu itu, tidak terlihat sama sekali rasa penyesalan, berdosa atau bersalah dalam dirinya.


Paling klasik, beliau turut menyatakan dosanya hanyalah kerana cuba melakukan yang terbaik untuk rakyat.


Semua jawapan dan penjelasannya adalah seolah-olah beliau sentiasa di jalan yang benar sedangkan hakikatnya kerana salah laku dan skandal yang melingkari dirinyalah yang menyebabkan UMNO dan BN ditolak oleh rakyat.


Itulah Najib dan kehebatannya.


Ketika berkuasa atau setelah kalah pilihanraya, Najib dengan ini memang layak digelar aktor politik terbaik di dunia dan di sepanjang zaman. (ShahbudinHusin 15/08/2018)

57 comments:

 1. Masa dia PM dulu, dia sibuk dengan agenda kerajaan dan program untuk rakyat sehingga dia tiada masa untuk melayan semua fitnah dan dakyah yg dilempar kpdnya. Kini dia ada banyak masa...sudah banyak tohmahan dan fitnah berjaya ditepisnya.
  Dah makin terkedu TDM, PH & yg sekutu dgn nya. Nak dakwa pun tak berani, takut kalah sebab tak cukup bukti ke atas tuduhan2 rekaan fitnah itu.
  Syabbas DSNR!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apabila rakyat puja pemimpin, ia membutakan pandangan dan menjumudkan pemikiran.
   Apabila pemimpin berkuasa, menipis dan membodohkan fikiran rakyat persis Firaun berjaya memfokus rakyat bahawa nabi Musa dan nabi Harun adalah dua ahli sihir yang terkemuka. Walhal dibelakang tabir, Firaun pula telah menggaji beribu2 ahli sihir sehingga rakyat buta pandangan dan bengong pemikiran.

   Delete
  2. ek eleh hai..kelakor lah kau

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. Dr Rozaimi belajar agama untuk mengkritik PAS sahaja   Semalam Dr Rozaimi Ramle membuat ulasan berkenaan perkataan sesat yang digunakan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng terhadap celahan dibuat anggota parlimen PAS dari Tumpat, Che Abdullah Mat Nawi di Dewan Rakyat. Che Abdullah Mat Nawi meminta LGE menarik perkataan tersebut kerana "sesat" selalu digunakan kepada ahli neraka dalam al Quran.

   Saya tak nak komen perkataan sesat tersebut. Sebab perkataan baik pun kalau digunakan tujuan untuk perli boleh bawa maksud buruk. Misalnya LGE "terlalu cerdik" sehingga negara mengalami kerugian pelabur berbilion ringgit. Adalah TERLALU CERDIK itu baik? LGE gelak menerima pujian?

   Isunya si Rozaimi ni yang suka sangat mengkritik PAS. Kerjanya nak cari apa pimpinan PAS sebut yang boleh disalahkan dan dijadikan isu kononnya PAS perguna agama. PAS Tunggang Islam.

   Sebelum ini dia kritik tuan Ibramin Tuan Man bila tuan Ibrahim buat twit di Twitter semasa nak membeli sebaik-baiknya jangan beli dipasar ramadan penjualnya tak menutup aurat. Di bahas oleh si Rozaimi ini sah beli. Tuan Ibrahim cakap pasal tasauf dia galak nak kritik hujah guna fekah. Pengikut dia jadi bodoh sama politik perkara tak sepatutnya.

   Yang peliknya tak ada pun dia mengkritik Mujahid pasal penggunaan tandas oleh geng transgender. Natizen sahaja yang memnbuat kritikan sehingga Mujahid minta maaf.

   Adakah kerana Mujahid itu geng kita maka kita tak perlu kritik.

   Begitu dengan Mahathir. Tak dengar kritikan daripada Rozaimi pasal komen Mahathir berkenaan zakat dia perli ada orang tak bayar zakat kepada kerajaan. "Saya baca al-Quran tetapi tak ada yang kata kita perlu membayar zakat kepada kerajaan."Tetapi saya suka bayar zakat kepada kerajaan. Jika tidak, kita perlu cari orang miskin, ini susah".

   Dr Rozaimi sama macam Dr Asri hanya bergantung kepada "dagu" pemerintah.

   Delete
  5. Kalau fitnah sila adu kat mahkamah tgk najib boleh menang ke tidak jangan sembang dlm facebook je lebih

   Delete
  6. Ini sah suara Azmin Ali   Azmin Ali dengan kerasnya menyatakan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, adalah merupakan haiwan ternakan kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, disebabkan oleh ketakutan untuk melihat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkuasa semula jika menang pada Pilihanraya Kecil Kajang dan seterusnya menjawat jawatan Menteri Besar Selangor.
   Ujarnya, kerajaan UMNO-BN dilihat ingin mengulangi semula peristiwa pada tahun 1998 dimana Anwar didapati bersalah atas tuduhan meliwat Azizan Abu Bakar dan juga Sukma Darmawan.

   Kalau anda ikut PAKATAN HARAPAN anda akan dapati mereka ini sekali boleh cium sekali boleh maki demi untuk dapatkan kuasa.

   Hari ini suara Anwar maki Azmin dan Mahathir pula. Ini dinamakan PAKATAN HARAPAN CARCA MERBA

   : Makin kita menyelongkar bahan-bahan lama makin kita tahu bahawa rakyat menjadi mangsa politik jahat perebutan kuasa antara mereka....

   Delete

  7. Behind a successful man is always a women
   Tun Mahthir is an example of so
   Lee Kuan Yew is another good example of such

   Behind a failed man is also a women
   Najib is such an example

   Najib & Rosmah
   Are both failed man & women
   That failed UMNO & Malaysia as a whole today

   Both are seen as the only Prime Minister couples of Malaysia
   that are not being respected
   They cannot raise their heads up
   Its very sad to see our coupled PM are being Boooed on National occasions
   Even bad remarks & comment on mass media & even Govt media

   Najib failed many
   Whatever he implement & invest its a complete failure
   He is like whatever US touches it goes into flames
   Its alike chinese called ‘Sueh’

   As the saying goes
   Bapa tubuh UMNO
   Anak kubur UMNO

   Delete
  8. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  9. Kepala Tok hang syabas DNSR..Syabas songlap dana 1MDB ke ?
   "Dah makin terkedu TDM, PH & yg sekutu dgn nya. Nak dakwa pun tak berani, takut kalah sebab tak cukup bukti ke atas tuduhan2 rekaan fitnah itu."
   Syabbas DSNR!

   Delete
 2. Demi survival...biar nampak masih relevan dlm politik negara...

  ReplyDelete
  Replies
  1. PH, belum menang fitnah, selepas menang pun fitnah   Bina persepsi buruk kepada lawan, membuat dakwaan palsu antara kerja yang sangat mahir parti DAP. Tidak hairan walaupun bilangan mereka kecil tetapi mereka bina masyarakat Cina dengan maklumat palsu, meragukan dan fitnah agar musuh poltik mereka sentiasa dibenci.

   Kerja mereka tak kira semasa menang atau kalau kerana itu sikap mereka tidak ada dosa dan pahala. Malang jika parti AMANAH setongkol dalam isu-isu fitnah yang dibawa oleh DAP.

   Terkini Adun Keranji, Chong Zhemin membuat fitnag kononnya PAS Negeri Perak ada menerima tanah seluas 16,364 meter persegi antara tempoh 2008 hingga 2018.

   Seluas 16,364 meter persegi adalah cara DAP atau PAKATAN HARAPAN nak "kencing" rakyat. 16, 364 meter persegi itu sebenar 1.6 hektar.   Celaka betul puak DAP yang sebenar fitnah dan celaka juga bagi orang yang mempercayai fitnah tanpa usul periksa sebagaimana yang telah diterangkan jelas dalam al Quran.

   Tanah itu sebenarnya adalah pertukaran hak milik individu kepada PAS Cawangan Langkap yang tidak pun sampai 0.4 hektar.

   Pertukaran tanah tersebut yang dikongsi lima individu pada tahun 1969 dengan keluasan asal 1.6 hektar, di mana pada 2012 berlaku pindah milik.

   Salah seorang pemilik memberikan sebahagian kecil tanah tersebut kepada Ketua PAS Cawangan Langkap bersama beberapa individu.

   Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria ketika membuat sidang media mengatakan bahawa ini adalah fitnah.

   Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Perak, Ustaz Mohd Akmal Kamaruddin mencabar Zhemin mengulangi kenyataan tersebut di luar dewan agar tindakan undang-undang boleh diadakan.

   Zhemin dalam perbahasannya mendedahkan kononnya kerajaan negeri meluluskan beberapa hak milik tanah kepada Umno, MCA, Gerakan dan PAS antara 2008 hingga 2018.

   Hentilah buat kerja bodoh menipu dan manipulasi maklumat untuk memburukkan PAS. Bila PH dah menang fokus kepada pembangunan rakyat. PH terutamanya parti AMANAH perlu tumpu kepada pembasmi berita dan maklumat palsu dimedia massa. Jangan terikut buat kerja jahat dan bodoh.

   : Tak buat kerja jahat dan bodoh, mana boleh menang itu perinsip utama PH kan?....

   Delete

  2. Nak kaya cepat ikut skim cepat kaya macam Najib
   Halal Haram soal Kedua
   Ada duit bolih buat Majlis Perkawinan besar besaran

   Buat 1 investment , amik loan, kerajaan jamin , duit loan masuk ahem ahem
   Lepas tu jual tanah Negara untuk bayar balik loan
   Supaya apa dibuat itu kelihatan berjaya

   Itu sebablah tanah Malaysia kini semakain pupus
   Saya fikir lebih banyak Tanah Laut kita Tambak
   Lebih Luas Hak milik Tanah Kerajaan atau Hak Milik Anak Bumi

   Itu sebablah saya lihat si Ahmad niaga kat kaki lima
   Sebelah Gudang Besar milik Cina
   Pondok gerai si Ahmad pun macam Kandang Lembu
   Oh….. ini yg dimasudkan
   Tanah di jual tidak bolih bawa ke mana rupanya
   Bagus bagus ….seronok seronok , Rasidah kau ikut laki kau tidur di kandang Kuda

   Yang jadi Bebal si dia tu
   Pulau Batu Putih yg tidak ada Hasil
   Yang mana Malaysia sekarang masih nak tuntut lagi
   Tanah KTM Tanjung Pagar di Singapura
   Kerajaan Najib mengizinkan begitu sahaja
   Dengan cakap NO saja pada Sinagpura tanpa lawan ke Mahkamah

   Tukaran & perundingan yang teramat Bodoh
   Macam di perbudak budakan Singapura

   Tukaran ibarat 2 biji Goli dan 2 intan permata dengan begitu keluasan tanah KTM dari Tanjung Pagar hingga ke Woodland
   2 biji goli ini pun di bahagi dengan Singapura
   Itu pun saya rasa dalam setahun dua sajalah akan jadi hak milik Singapura keseluruhannya

   Terserlah bertapa Bebalnya Kepimpinanan Najib yg Amat cukup Bodoh

   Delete
  3. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU..

   Delete
 3. Anon 15:18
  Dedak dah habis tau. Masih jilat lagi. SRC saja dah 7 tuduhan belum lagi yg lain2. Mamat penjilat ni kata takut nak dakwa. Saya tau penjilat semua sanggup di lihat bodoh asalkan mengeluarkan hujah membela boss tetapi kadang kala statement itu menunjukkan mereka betul2 bodoh. Kesian. Umno tidak akan jadi parti politik yang rellevant buat selamanya kalau ketuanya merapu dan cybertrooper pun merapu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jadi Bos Khazanah Ada Aset RM157 Bilion, Bukan Rugi RM80 Juta   SEJAK Pakatan Harapan (PH) menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terbukti berjaya ‘Selamatkan Malaysia’ dalam masa kurang 100 hari.

   Khazanah Nasional Berhad umpamanya, ditinggalkan untuk diwarisi era pemerintahan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan nilai aset melebihi daripada kerugian dicatatkan.

   Ironi, kerana mahu rakyat benci Barisan Nasional (BN) dan khususnya Najib, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali semalam cuba perbesar angka rugi bisnes coli dan seluar dalam wanita sebanyak RM80 juta.

   Justeru, ia mewajarkan pimpinan atasan Khazanah yang tiada tali persaudaraan dengan Najib tiba-tiba diarahkan untuk lepas jawatan masing-masing pada minggu lalu. Ada yang lihat ia sebagai usaha terancang cukup sistematik.

   Ada pihak ugut mereka supaya kosongkan jawatan. Kebenaran kisah ini tidak dapat dipastikan. Sekadar berlegar di sembang warung politik sahaja. Lucunya Mahathir boleh pula lantik dirinya sendiri untuk jadi Pengerusi Khazanah!

   Hakikatnya komuniti bisnes seluruh dunia terkejut besar dengar berita pengunduran serentak ramai bos Khazanah termasuk Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar sendiri yang sepatutnya berakhir kontrak sekitar Mei 2019!

   Apa yang pasti, sayap pelaburan strategik kerajaan Malaysia itu pada hari ini sebenarnya memiliki aset mewah kira-kira RM157 bilion, sejak Azman mengambil alih Khazanah daripada hanya RM65 bilion pada 2004 lalu! Banyak tu!

   Najib ada bertanya di dalam Dewan Rakyat mengenai isu pengunduran ramai peneraju Khazanah, Azmin cuma jawab konon ia rugi RM80 juta bagi pelaburan pakaian dalam. Kata orang, dalam berniaga tentu ada untung rugi.

   Andai kata angka RM80 juta itu mahu dibandingkan dengan RM150 bilion, apakah kerajaan PH telah secara tidak langsung mengatakan Khazanah telah pun mengalami kerugian secara keseluruhannya berbanding aset dimilikinya?

   Bertambah pelik, Mahathir selamba umum melantik diri sendiri sebagai Pengerusi Khazanah manakala Azmin pula sebagai orang nombor dua walhal ia jelas bertentangan dengan janji manifesto PH sendiri untuk kempen PRU lepas.

   Apabila netizen mula persoal tentang manifesto blok parti itu untuk bebas GLC daripada pengaruh orang politik, pemimpin PH dengan tanpa rasa bersalah buat-buat tidak tahu bahkan menghalalkan apa yang haram sebelumnya.

   Ibarat kata, dulu babi haram dimakan. Tapi jika babi ada depan mata, selamba ratah. Hakikatnya Khazanah selama ini tidak pernah menerima suntikan modal tetap daripada pihak kerajaan BN sejak diwujudkan puluhan tahun lalu.

   Kisah kejayaan Azman sebenarnya sudah bermula lama beberapa tahun sebelum ini. Memang ada suara yang mahukan ‘kerusi’ beliau. Iyalah, aset sah ada beratus-ratus bilion ringgit yang dikumpul.

   Ini membuatkan ramai kelabu mata seperti harimau renung daging. Kecemerlangan Khazanah jauh berbeza dengan Temasek Holdings, sayap pelaburan kerajaan Singapura yang rugi besar akibat campur tangan politik keterlaluan.

   Tidak seperti entiti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Tabung Haji, Khazanah tidak menerima suntikan modal tetap, selain ia laksana pelaburan pemangkin di dalam dan luar negara – serta inisiatif pembangunan untuk negara.

   Ia menjayakan modal insan melalui Yayasan Hasanah ditubuh pada 2015 dengan RM3 bilion dicagar sebagai biaya bagi pacu agenda pembangunan bangsa memajukan Malaysia menjadi negara berdaya saing di peringkat global.

   Modal ini dilindungi dan hanya faedah digunakan untuk memastikan kemapanannya. Tahun lalu sahaja, yayasan tersebut hanya membelanjakan kira-kira RM125 juta, dengan sebahagian besarnya untuk fokus bidang pendidikan.

   Delete
  2. Melayu yang tiada maruah, sanggup buat apa saja demi wang.
   Tetapi saya percaya ramai Melayu yang di luar sini tidak mudah dibeli maruahnya dengan wang atau habuan pangkat atau apa sahaja.
   Jadi Melayu seperti ini menolak pemimpin seperti Najis Razak.

   Jika ditafsirkan orang yang ada maruah pada zaman dahulu kala adalah berdarah seorang pahlawan.
   Tidak seperti seorang manusia mengangkat diri sebagai seorang pahlawan bugis.
   Orang macam Najis Razak umpama Kokok Berderai, Ekor Bergelumang Tahi.

   Delete
  3. Pembetulan bro skimo, bukan sanggup dilihat bodoh tp mmg bodoh. Noktah.

   Delete
  4. APA HEBATNYA HUDUD

   1. SEMUA ORANG KECUT PERUT BILA DENGAR PERKATAAN HUDUD.. ,,BELUM LAGI DILAKSANAKAN....KALAU SUDAH DILAKSANAKAN TENTULAH IA AKAN MEMBERI KESAN MAKSIMA KEPADA PENURUNAN JENAYAH...

   2. ANDA MENYALAHKAN ORANG LAIN KERANA TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD SEDANGKAN APA PERANAN ANDA SEBAGAI SEORANG MUSLIM/BERIMAN.,, JIKA ANDA MENGATAKAN HUDUD TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN KERANA PERLUKAN SOKONGAN MAJORITI. MAKA ANDA BERUSHALAH BIAR DAPAT MAJORITI.,, MAHATHIR JADI PM PUN BUKAN DARI PARTI MAJORITI.. BILA ANDA KATA TIDAK SESUAI KERANA ADA KAUM DAN AGAMA LAIN DI MALAYSIA MAKA UNDANG-UNDANG LORD REID LEBIH TIDAK SESUAI DILAKSANAKAN KERANA TIDAK ADA KENA MENGENA PUN DENGAN MANA-MANA UGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA.

   3. HUKUM HUDUD BUKANLAH BARU DIPERKENALKAN OLEH ALQURAN TETAPI TELAH DIPERKENALKAN LAMA DULU OLEH TAURAT/INJIL LAGI.,,,SILA RUJUK SEBAGAI CONTOH HUKUMAN POTONG TANGAN DISEBUT OLEH BIBLE : MARKUS 5:29-30 & 9:43-48, HUKUMAN REJAM/MATI UNTUK PENZINA : DEUTERONOMY 22:22-24,, LEVITICIUS 20:10.. HUKUMAN REJAM DALAM TANAKH YAHUDI : ULANGAN : 17 : 2-17

   4. DI MALAYSIA SENDIRI PERNAH DILAKSANAKAN UNDANG-UNDANG MELAKA PADA ABAD 15 SEHINGGA AWAL ABAD 16...ANTARA LAIN HUKUMAN TERSEBUT IALAH HUKUM BUNUH KE ATAS MUHSAN YANG BERZINA ( FASAL 2 ),,,QISAS: BUNUH DI BALAS BUNUH ( FASAL 5 ),,,POTONG TANGAN KERANA MENCURI ( FASAL 7 ),,,,EKONOMI HARAM AMBIL RIBA ( FASAL 30 ),,,,HUKUMAN MURTAD JIKA TIDAK TAUBAT DIBUNUH ( FASAL 36 ).

   6. HUDUD DARI SEGI BAHASA BERMAKNA BATASAN/HAD/LIMITATION. ISTILAH HUDUD DIGUNAKAN ALQURAN UNTUK HUKUM YANG BERKAITAN DENGAN NIKAH KAHWIN,,FARAID DAN PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD JUGA DIGUNAKAN SECARA UMUM KEPADA SEMUA HUKUM-HAKAM LAIN..DAN AHKIRNYA PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD DIKENALI UMUM SEBAGAI HUKUM JENAYAH YANG MELIBATKAN ROGOL, MENCURI DAN SEBAGAINYA.

   7. SEBABNYA HUDUD DINAMAKAN HAD/BATASAN/LIMITATION IALAH KERANA HUKUM ISLAM MEMPUNYAI 3 LAPISAN/LEVEL HUKUM IAITU HUDUD,,,QISAS DAN TA'ZIR...BERBEZA DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL YANG HANYA MEMPUNYAI SATU LAPISAN SAHAJA...

   8. IA BERMAKSUD UNDANG-UNDANG SIVIL TIDAK KEBAL DARI DICEROBOHI OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA...AKAN ADA PEMIMPIN YANG MENGATASI UNDANG-UNDANG YANG MEREKA KUAT-KUASAKAN..PEMIMPIN INI HAKIKATNYA TELAH MENJADI TUHAN SELAIN ALLLAH SWT.

   9. DALAM UNDANG-UNDANG ISLAM,, DUA LAPISAN ATAS IAITU HUDUD DAN QISAS TIDAK ADA CAMPUR TANGAN MANUSIA SAMA SEKALI HATTA SETINGGI MANAPUN KEDUDUKAN PEMIMPIN ITU...HANYA LAPISAN KETIGA IAITU TA'ZIR SAHAJA YANG DIBENARKAN DIPUTUSKAN OLEH DEWAN RAKYAT/NEGARA.

   10, DALAM ALQURAN ADA DISEBUTKAN BAHAWA ORANG-ORANG KAFIR MENGAMBIL PENDETA/PADERI MEREKA SEBAGAI TUHAN SELAIN ALLAH SWT... INI ADALAH KERANA PADERI/RAHIB MEREKA TELAH MENJADI TUHAN DENGAN MENGUBAH UNDANG-UNDANG ASAL YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT... BARANG SIAPA YANG SETUJU DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAAN MANUSIA TERSEBUT TELAH TERKELUAR DARI IMAN/ISLAM KERANA MELAKUKAN KESYIRIKAN.

   11. OLEH KERANA KITAB-KITAB SUCI SEBELUM ALQURAN TELAH DINODAI DAN DIUBAH OLEH TANGAN-TANGAN PADERI/RAHIB/SAMI/PEMUKA AGAMA MAKA ALLAH MENURUNKAN ALQURAN DENGAN JAMINAN TIADA LAGI PENGUBAHAN OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA UNTUK DIDAULATKAN DI MUKA BUMI….


   Delete
 4. Syabas Tuan Budin. Delete kopipes yang keluar tajuk. Makasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dan, ia akan terus melaksanakannya selain pujian wajar diberikan kepada Najib dan Ahli Lembaga Khazanah atas kebijaksanaan dalam melaksanakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang tiada dibuat di negara lain.

   “Pelaburan ini mungkin berupa wang yang boleh diisytiharkan sebagai dividen. Justeru, pengkritik perlu membuat analisis yang tepat sebelum membuat anggapan dan kesimpulan sempit,” kata sumber rapat dengan Khazanah.

   Satu daya usaha CSR yang boleh dibanggakan pihak Khazanah ialah menerusi Skim Latihan 1Malaysia, dengan menyediakan latihan kemahiran kepada siswazah menganggur untuk meningkatkan tahap kebolehpasaran mereka.

   Setakat ini, ia sudah melatih kira-kira 4,200 graduan dengan kos RM20,000 seorang, bahkan ada khabar gembira apabila lebih daripada 80 peratus siswazah menganggur ini sudah berjaya mendapat pekerjaan yang bersesuaian.

   Melihat kepada situasi ini, apa yang hendak diselamatkan? Atau Mahathir sebenarnya mahu menyelamatkan harta negara bukan untuk rakyat sebaliknya untuk diri sendiri, anak beranak dan kroni-kroni? – Agensi/Mynewshub.TV


   : Perebutan kuasa antara BN, Bersatu, PKR adalah perbalahan anak beranak berebut kuasa dan kekayaan. DAP dan AMANAH tumpang sekaki cari manafaat DAP dapat habuan AMANAH yang sekadar balaci DAP dapat sedikit habuan....

   Delete

  2. He did this in a keynote address, titled “Governance in a Developing Democracy”, at a dinner organised by the United Nations Association Malaysia (UNAM) in Kuala Lumpur. The Prime Minister in his speech lamented what he termed to be the “epidemic of fake news”.

   Dr M: What fake news! If they are fake prove that the Dept of Justice, America’s report about purchases of residence in UK and US, Wolf of Wall Street film, purchases of paintings, pink diamonds did not happen, that USD 3.5 billion of Riza’s money came from his family, that 1MDB money did not pass through Singapore banks as reported by officials, that USD 681 million was not in his account at AmBank, that Jho Low is not the recipient of 1MDB money.” Don’t just deny. Don’t ignore. Give prove. All money transactions are documented. Show us the documents on all the transaction involving 1MDB money. Sue the Dept. of Justice of America, the Monetary Authority of Singapore. Let Jho Low answer questions by American authorities.

   Delete
  3. KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK.

   2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM BERAJA. TENGOK SAHAJA SEPERTI BERUNAI DARUS SALAM. KENAPA NEGARA TERSEBUT TIDAK BERMASALAH MELAKSANAKAN SISTEM ISLAM. JAWABANNYA ADALAH KERANA SISTEM BERAJA YANG DIAMALKAN.

   3. SISTEM ISLAM INI BUKANLAH BARU. SISTEM INI DILAKSANAKAN SECARA SISTEMATIK SEMENJAK NABI MUSA SEPERTI KITAB TAURAT. NABI-NABI YANG MENYUSUL KEMUDIAN MENGGUNAKAN UNDANG-UNDANG TAURAT TERSEBUT. OLEH KERANA ITULAH SAMPAI SEKARANGPUN KALAU KITA MEMBACA INJIL TERDAPAT OLD TESTAMENT(ASALNYA TAURAT) KERANA ISA A.S DIMINTA MELAKSANAKAN HUKUM-HAKAM TAURAT. JIKA KITA MEMBACA AL QURAN, ALLAH MEMERINTAH MUHAMMAD MEMINTA YAHUDI UNTUK MEMILIH SAMADA MEMILIH HUKUM ALQURAN ATAU TAURAT.

   4. SISTEM DEMOKRASI YANG DIAMALKAN ADALAH SISTEM DAJJAL YANG SEMEMANGNYA DIDOKTRINKAN UNTUK TIDAK MEMBENAR PELAKSANAAN HUKUM HAKAM ISLAM. SEBAGAI CONTOH MESIR DAN ALGERIA APABILA PARTI ISLAM BERJAYA MENGAMBIL ALIH NEGARA SERTA MERTA KERAJAAAN TERSEBUT DIGULINGKAN… SISTEM INI HANYA MEMENANGKAN GOLONGAN MAJORITI TANPA MENGIRA MAJORITI ITU BETUL ATAU TIDAK…SEDANGKAN ISLAM MENYOKONG KEBENARAN ( TRUTH SHALL PREVAIL )…SEBAGAI CONTOH DI USA ARAK PERNAH DIHARAMKAN TAPI BERTUKAR MENJADI HALAL KERANA MAJORITI…ADAKAH SISTEM BEGINI DISOKONG ORANG BERIMAN??

   5. SISTEM DEMOKRASI TIDAK MEMPUNYAI NILAI MORAL. SEBAGAI CONTOH NAHENDA MODI PM INDIA MEMPUNYAI REKOD MEMBUNUH 2000 MUSLIM DAN DI SENARAI HITAMKAN UNTUK MEMASUKI BEBERAPA BUAH NEGARA. TAPI SETELAH MENANG MENJADI PRESIDEN LARANGAN TERSEBUT SERTA MERTA DI HAPUSKAN. BEGITU JUGA,, KATAK DAN KADOK POLITIK YANG TIDAK BERMORAL DI BENARKAN DALAM SISTEM DEMOKRASI MALAYSIA.

   6. DI ACEH, HUKUM HAKAM ISLAM HANYA BERJAYA DILAKSANAKAN APABILA SETELAH SETENGAH ABAD PEJUANG-PEJUANG ISLAM BERJIHAD DAN MENDAPAT AUTONOMI SENDIRI BARULAH HUKUM ISLAM DAPAT DITEGAKKAN. ADAPUN DI DAERAH-DAERAH LAIN INDONESIA UMAT ISLAM BERKECAMUK DENGAN SEGALA MACAM FAHAMAN DAN AGAMA SEHINGGA SEBUAH RUMAH MEMPUNYAI KELUARGA YANG MEMPUNYAI PELBAGAI AGAMA. GEREJA DIGILIR-GILIRKAN UNTUK MELAKSANAKAN PELBAGAI RITUAL SEMUA AGAMA SECARA BERGILIR. INILAH AKIBATNYA PELAKSANAAN SISTEM REPUBLIKAN.

   7. NEGARA-NEGARA SEPERTI BELANDA,,,,BELGIUM,,,,SWEDEN,,,NORWAY,,,DENMARK,,,,SEPANYOL,,,,JEPUN,,,QATAR,,,,ENGLAND DAN THAILAND MASIH MENGAMALKAN SISTEM BERAJA TIDAK DIPERSOALKAN SEMATA-MATA KERANA MEREKA BUKAN BERAGAMA ISLAM.

   8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA….. SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA…. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT…. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   10. JADI SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG DOMINAN UNTUK MENDAULATKAN HUKUM HAKAM ISLAM. SESIAPA YANG TIDAK BERSETUJU DENGAN HUKUM HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN ADALAH KAFIR/MUNAFIK/HIPOKRIT/MURTAD/PENGIKUT DAJJAL…

   Delete
 5. NGO tak puas hati pencapaian 100 hari HARAPAN
  Anne Muhammad | Diterbitkan 15 Ogs 2018, 4:12 petang | Dikemaskini 15 Ogs 2018, 4:19 petang

  A+ A-
  Menjelang 100 hari kerajaan baru, beberapa pemimpin NGO menyifatkan prestasi Pakatan Harapan (HARAPAN) belum memuaskan terutama dalam soal menunaikan janji dalam manifesto PRU ke-14.

  Penasihat Suara Rakyat Malaysia (Suaram) Kua Kia Soong menyifatkan kerajaan berdolak-dalik dalam beberapa janji, antaranya isu royalti kepada negeri pengeluar minyak dan penghapusan tol lebuh raya.

  "Pendapatan daripada royalti minyak dijanjikan kepada penduduk Pantai Timur. (Kerajaan) flip flop dalam royalti, (dan juga) tol lebuh raya," katanya ketika membentangkan laporan 100 hari janji HARAPAN di Dewan Perhimpuna Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH) hari ini.

  Isu berhubung royalti timbul apabila Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjelaskan janji 20 peratus adalah daripada keuntungan dan bukannya pengeluaran hasil seperti tanggapan awal.

  Kelantan tetap mahukan lima peratus royalti daripada pengeluaran hasil, manakala Terengganu pula akan meneliti secara terperinci berhubung perkara itu.

  Azmin juga berkata kerajaan tidak dapat menyegerakan penyaluran 20 peratus royalti minyak kerana perlu meminda Akta Pembangunan Petroleum 1974.  Antara perkara lain yang dibangkitkan Kua adalah ketiadaan siasatan terhadap Yang di-Pertua Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan keluarganya yang tidak mengisytiharkan aset.

  Untuk rekod, Menteri Undang-undang datuk Liew Vui Keong berkata Taib telah dibersihkan daripada salah laku pada 2013, manakala SPRM berkata telah membuka 15 kertas siasatan tetapi didapati tiada pertuduhan dan memerlukan maklumat baru.

  Kua juga mendakwa kerajaan lebih berminat mencari kesalahan kerajaan lalu.

  “Kita baca berita tentang wang GST yang hilang tapi apa tindakan susulan? Sudahkah polis atau peguam negara bertindak? Sepatutnya kita diberitahu apa jadi pada wang itu dalam masa seminggu,” katanya lagi.

  'Pembaharu bukan tukang bersih'

  Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) 2.0 juga tidak berpuas hati dalam soal janji manifesto tetapi memahami kesukaran yang dihadapi kerajaan mewarisi pentadbiran daripada BN.

  “Tak (puas hati) tapi secara umum okey, kita faham bukan senang nak betulkan masalah selama 60 tahun. Kalau sesetengah menteri kata dia datang rumah sudah buruk, tiba-tiba nak kemas memang susah.
  “Tetapi kita tak boleh biarkan kerajaan bergerak dengan kadar yang bersahaja tanpa ada desakan dan komentar daripada takyat,” kata pemangku pengerusinya Shahrul Aman Mohd Shaari (gambar).

  Beliau bagaimanapun gembira apabila kerajaan hari ini membuka ruang untuk NGO menyuarakan kritikan berbanding pentadbiran lalu yang melabel mereka sebagai propembangkang.

  Penolong Profesor Fakulti Sains Sosial University Nottingham, Gayathry Venkiteswaran pula berharap kerajaan baru berhenti menjadi 'pembersih' dan mula menjadi 'pembaharu' seperti yang dijanjikan sebelum ini.

  "Mereka (kerajaan) mahu beri gambaran yang BN sangat teruk. Benar, BN bertanggungjawab terhadap banyak perkara.

  "Tetapi kerajaan perlu mengubah sikap agar lebih terbuka untuk membuat pembaharuan," katanya lagi.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Najib said: “From time to time, some Western media outlets have been featuring interviews with one of our former leaders and presenting his allegations about the country as facts.
   “They are not. This former leader has been on a nearly three-year mission to illegitimately topple the democratically elected government of Malaysia in between election cycles.”

   Dr M: What is illegitimate about toppling a democratically elected Government? It happens in Brazil, in South Korea and in many democratic countries in the past, between elections. The evidences against the overthrown leaders were not even clear. Already they were overthrown. Here the evidence is overwhelming – but hidden by the Attorney General. If the A.G. charges him in court, he would be overthrown today.

   Delete
  2. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 6. Ada menteri belum sedia bertugas, kata Mohd Amar
  N Faizal Ghazali | Diterbitkan 15 Ogs 2018, 3:39 petang | Dikemaskini 15 Ogs 2018, 4:01 petang

  A+ A-

  Sesetengah menteri sekarang dilihat belum bersedia menjalankan tugas yang diberikan, kata Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

  Katanya pada ketika tertentu ada antara menteri terbabit terpaksa meminta maaf atas kenyataan yang dikeluarkan.

  Menurut Mohd Amar walaupun meminta maaf itu amalan yang baik namun dari sisi lain ia menunjukkan bahawa menteri terbabit tidak bersedia memikul tugas yang diberikan.

  "Dan kita (nampak macam) tidak study (kaji) betul-betul isu atau subjek yang kita tangani," katanya kepada media di Kota Bharu selepas mesyuarat exco kerajaan negeri hari ini.

  Mohd Amar yang juga timbalan menteri besar tidak memetik mana-mana nama semasa membuat kenyataan tersebut namun ada kemungkinan ia ditujukan kepada bekas anggota Jawatankuasa Pusat AS dan kini naib presiden AMANAH, Datuk Dr Mujahid Yusof.

  Pada 13 Ogos lalu Mujahid meminta maaf kerana secara tidak sengaja mengeluarkan kenyataan mengenai isu transgender yang boleh mengelirukan orang ramai.

  Untuk rekod Mujahid ialah anggota parlimen Parit Buntar yang dilantik menjadi menteri di Jabatan Perdana Menteri yang mengelola hal ehwal Islam.

  Kasihan berjanji dengan mudah

  Kata Mohd Amar kebanyakan menteri yang berkhidmat di bawah kepimpimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat "bergelut" menjalankan tugas-tugas mereka.

  "Corak pentadbiran kerajaan persekutuan pada pandangan saya, kebanyakan menterinya strunggling (bergelut) untuk menjadi menteri, mungkin (sebab) mereka tak ada background (latar belakang berkaitan).

  "Kita tengok strungling dari segi bagi kenyataan dan cara dia jawab soalan, menangani isu-isu (semasa)," katanya.

  Justeru Mohd Amar berharap menteri terbabit dapat mengatasi masalah berkenaan dengan segera.

  Katanya ia adalah proses pembelajaran yang panjang.

  Sementara itu, anggota dewan undangan negeri (ADUN) Panchor berkenaan turut mengkritik kegagalan Pakatan Harapan (HARAPAN) menunaikan 10 janji 100 hari yang dinyatakan dalam manifesto mereka.

  Setakat ini kata Mohd Amar, HARAPAN gagal menunaikan janji-janji utama kepada rakyat seperti menghapuskan tol, menurunkan harga minyak dan menghapusan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN).


  "Janji senang diucapkan tapi sukar untuk dilaksanakan, dan kita kesian kepada orang yang memberi janji tanpa kajian dan maklumat yang jelas.

  "Mungkin mereka tiada pengalaman menjadi sebuah kerajaan sebelum ini, jadi mereka tak tahu selok-belok dan kaedah-kaedahnya.

  "Mereka ingat benda ini terlalu simple (mudah) dilaksanakan.

  "Hari ini jadi kerajaan, esok terus boleh laksanakan, sedangkan dalam kerajaan ada prosedur, peraturan dan aspek-aspek lain yang perlu diambil kira," jelas Mohd Amar.

  ReplyDelete
  Replies

  1. As a result, Najib said, the leader was making himself available to any media organisation that was willing to listen so that he could “spread fake news and tell lies about his country for selfish political gains”.

   Dr M: The print and electronic media in Malaysia is controlled by Government. Even Parliament cannot discuss 1MDB and the 2.6 billion Ringgit in Najib’s account. UMNO General Assembly was instructed to be silent on these. Am I supposed to censor myself when asked by foreigners. I have been talking to foreigners throughout my life. Prove that what I say is fake. Let’s have “Nothing to hide 3”.

   Delete
  2. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN SEKULAR/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP.


   Delete
 7. 'Alasan pegawai Mat Sabu dapat RM800k dari biaya khalayak sukar diterima'
  Diterbitkan 15 Ogs 2018, 2:29 petang | Dikemaskini 15 Ogs 2018, 3:29 petang

  A+ A-
  Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mendedahkan lebih maklumat berhubung kes melibatkan pegawai kanan Menteri Pertahanan Mohamad Sabu.

  Bekas anggota parlimen Pandan itu mendakwa diberitahu bahawa jumlah yang digunakan untuk membebaskannya daripada status muflis diperoleh melalui biaya khalayak (crowdfunding).

  Beliau turut melampirkan dokumen bayaran berjumlah RM800,000 itu dalam kenyataannya hari ini, menunjukkan pegawai itu didakwa menerima empat bayaran "meragukan" berjumlah RM318,525; RM100,000; RM300,000; dan RM100,800, dalam masa dua hari iaitu pada 30 dan 31 Mei 2018.

  "Alasan yang sampai kepada saya ialah wang ini hasil daripada biaya ramai yang diusahakan untuk melepaskan pegawai tersebut daripada status muflis.

  "Saya sukar menerima alasan ini keraa saya tahu seorang lagi pemimpin AMANAH yang belum berjaya mengumpul dana mencukupi untuk membayar saman ke atasnya, sedangkan beliau lebih dikenali daripada pembantu Mohamad Sabu," katanya.

  Beliau mengulas laporan Malaysiakini semalam berhubung pegawai tersebut yang kini disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan dakwaan menerima RM800,000 daripada beberapa pihak untuk menyelesaikan hutangnya.


  Sumber mendakwa pembantu itu telah diisytiharkan muflis oleh Jabatan Insolvensi kira-kira empat tahun lalu, tetapi hutangnya diselesaikan hanya beberapa hari selepas Mohamad mengangkat sumpah sebagai menteri.

  SPRM menyiasat sama ada hutang itu diselesaikan dengan niat mendapatkan projek sebagai balasan, kata sumber itu lagi.

  Hari ini, Mohamad berkata beliau mengalu-alukan siasatan SPRM dan tidak akan berkompromi dalam soal integriti.

  Beliau berkata akan memberikan kerjasama penuh terhadap SPRM dan pegawainya perlu dibawa ke mahkamah jika terdapat cukup bukti tentang dakwaan itu.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Najib berbual macam Mad Rempit…Tak punya Otak
   Kalau Tidak Security yg Tahan tidak benarkan masuk
   Anjing mereka akan gong gong tidak benarkan kita masuk juga

   Belajar usahalah tanam benih
   Macam Tun tubuhkan Proton sudah nampak bunga bunganya
   Di ambil ringkas si Najib pergi jual pula ikut emosi beliau
   Nampak sangat Najib pemalas , sifat pemboros
   Takut nak usaha untuk dapatkan kesenangan

   Dengan Tanahlah kita perlu hasilkan sesuatu yg berpanjangan
   Bukan menjual tanah untuk dapat hasil yg sementara

   Ini sifat dan alasan orang Pemalas & Tidak Bertanggung Jawab
   Walau alasan Tanah ini tidak bolih dibawa kemana
   Jangan asik nak gadai Tanah
   Tanah hilang nak jual apa pula ?
   Maruah ? Anak Bini kita ?
   Nak Mengankang ?

   Memang dari zaman dahulu
   Orang Cina dari China
   Tidak bawa 1 sudu Tanah pun ke Tanah Malaysia
   Tetapi Anak Cucu Cicit mereka sudah mempunyai Hak milik di kesemua Tanah Malaysia, dari Johor hingga Kelantan dan Keseluruhannya

   Delete
  2. Tabah rezab melayu pun dah tak berapa nk ada...selepas 60 tahun memerintah.....mengaku lagi yang terbaik...

   Delete
  3. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH KEPADA PEMAJU YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN HARGA HARTANAH NAIK MELAMBUNG DAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH OLEH MAJORITI RAKYAT MALAYSIA….DATA DARIPADA KWSP MENDAPATI 90% RAKYAT MALAYSIA BERPENDAPATAN BULANAN TIDAK LEBIH RM5000….INI BERMAKNA KEDIAMAN YANG MAMPU DIMILIKI MEREKA TIDAK LEBIH DARIPADA RM180,000…HARGA PREMIUM YANG TINGGI INILAH SEBABNYA KENAPA SEJAK 2008 TIADA RUMAH KOS RENDAH,,,,KOS SEDERHANA RENDAH,,,,DAN KOS SEDERHANA…

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   6. MENGIKUT AJARAN ISLAM,,,,AIR,,,,RUMPUT DAN API ADALAH HAK RAKYAT SECARA BERSAMA….INI BERMAKSUD BAHAN DAN SUMBER ASAS TIDAK BOLEH DIPERNIAGAKAN….ERA MAHATHIR 1.0 DASAR YANG PALING TERUK MERANAPKAN EKONOMI ADALAH DASAR PENSWASTAAN DI MANA AGENSI-AGENSI KERAJAAN YANG MEMBUAT UNTUNG TURUT DI SWASTAKAN….SEKARANG KITA LIHAT AKIBATNYA DI MANA PENSWASTAAN TERPAKSA DITEBUS BALIK DENGAN HARGA RM2.5 BILLION DARI PIHAK SWASTA…..KALAULAH KERAJAAN MALAYSIA MENGUTAMAKAN ALQURAN DAN ALHADIS TENTULAH PERKARA BURUK SEBEGINI TIDAK BERLAKU…..


   Delete
 8. Ringgit opens lowest in 8 months against US dollar
  Bernama | August 15, 2018
  Current investors were said to be worried about the contagion affecting emerging market currencies, which saw a move to a safe haven.

  Ringgit Malaysia. (Reuters pic)

  KUALA LUMPUR: The ringgit slid further against the US dollar in early trade today, reaching an eight-month low amid escalating tension between Washington and Ankara.

  At 9 am, the local note was traded at 4.0970/1000 versus the greenback from yesterday’s close of 4.0950/1000.

  Hermana Capital Bhd Chief Executive Officer and Chief Investment Officer Datuk Nazri Khan Adam Khan said current investors were worried about the contagion affecting emerging market currencies, which saw a move to a safe haven.

  “Malaysia will be affected as we are a significant trading partner with Turkey, with the nation being the 18th largest economy in the world. However, the ringgit (poor) performance is due to external factors, not domestic,” he said.  Yesterday, Turkey retaliated with a boycott on American electronic products after the US hit the nation with higher tariffs on aluminium and steel following the detention of an American pastor.

  The ringgit, however, was traded higher against a basket of major currencies.

  It increased against the Singapore dollar to 2.9714/9747 from 2.9795/9851 on Tuesday and rose against the Japanese yen to 3.6787/6818 from 3.6909/6964.

  The local note inched up against the British pound to 5.2061/2107 from 5.2330/2410 and strengthened vis-a-vis the euro at 4.6435/6486 from 4.6699/6769.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Najib?…Hmmmmm…

   Let him believe what he need to believe…but I don’t believe him at all. Najib and his gang of bandits are the clear and present danger to the nation.

   I have 3 simple questions (facts)

   1. Najib received USD 681 million (RM 2.6 billion) in own personal account at AmBank.
   2. AG Pandi confirmed this and further said that USD 600 million was returned to sender.
   3. AG Pandi further confirmed that Najib received RM 42 million but Najib is not aware of this money…yet he spent the money…without knowing?

   Najib never disputed the “accusations”…but he simply denied without a shred of evidence….and yet the gang of bandits accepted his denial.

   Do you still want to believe him?

   I just wish him a long life…so that he will face real justice when all his Kings is no more…not only him…but his gang of bandits as well.

   Delete
  2. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU ( EKSTREM )..

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.


   Delete
 9. RAFIZI RAMLI

  BIODATA

  Lahir: 14 September 1977
  Tempat Lahir: Besut, Terengganu
  Membesar: di Kemaman dan Kuala Kangsar
  Keluarga: Ayah (bermula pesawah & ada tanah getah di Besut sebelum berhijrah ke Kemaman untuk cari kehidupan lebih baik, bermula sebagai tukang kayu sebelum menjadi kontraktor di awal tahun 90an), Mak (suri rumah sepenuh masa, kedua-dua ibu bapa saya menamatkan pendidikan setakat Darjah 6/Tingkatan 1)

  Perkahwinan: Seorang isteri, seorang anak, seekor kucing

  LATAR BELAKANG PENDIDIKAN

  Pendidikan awal @ Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984 – 1989)
  Kolej Melayu Kuala Kangsar (1990 – 1994)
  Anugerah Carey/Bolkiah sebagai Pelajar Terbaik Keseluruhan
  Pingat Emas Presiden Kesatuan Pelajar
  Anugerah Pelajar Terbaik SPM 1994 (Fizik, Bahasa Melayu)
  Anugerah Pelajar Terbaik SRP 1992
  Johan Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 dan 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
  Pembahas terbaik Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 dan 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.

  Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993
  Presiden, Badan Revolusi Agama
  Presiden, Pancaragam Tentera
  Presiden, Persatuan Bahasa MelayuKetua Pengarang, The Malay College MagazineDianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan.

  Morrison’s Academy, Scotland (1995 – 1996)
  Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik Kimia A-Levels 1996
  PengawasOrkestra Morrison’s Academy

  Leeds University (1996 – 1999)
  Anugerah Arthur Crabtree 1997,
  Pelajar Terbaik Tahun Pertama Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik
  Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua)Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik

  LATAR BELAKANG KERJAYA

  Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999 – 2003)
  Lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun
  Diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minima latihan di firma perakaunan
  Diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia.

  PETRONAS/MTBE Malaysia Sdn Bhd (2003 – 2005)

  Pengurus, Propane Dehydrogenation PlantPengurus termuda semasa dilantik

  PETRONAS/Pejabat Naib Presiden, Urusniaga Petrokimia (2005 – 2007)

  Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia)
  Pengurus Kanan termuda semasa dilantik
  Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga petrokimia PETRONAS dengan aset melebihi RM30 bilion

  PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007 – 2009)

  Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa)
  Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak syarikat PETRONAS Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion

  Pharmaniaga Berhad (2009)
  Pengurus Besar

  Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor (2009 – 2012 )
  Ketua Eksekutif

  National Oversight & Whistleblowers Centre (NOW) (2012 –  )
  Pengasas dan Pengarah Eksekutif

  Parlimen Malaysia (2013 –  )
  Ahli Parlimen mewakili Pandan

  INVOKE Malaysia (2016 –  )

  Pengasas – INVOKE Malaysia adalah sebuah badan bukan berasaskan keuntungan yang membina kepakaran dalam bentuk teknologi dan aplikasi untuk membawa perubahan politik, ekonomi dan sosial.

  ...bersambung

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sambungan...

   PENGLIBATAN AKTIVISME MAHASISWA

   Editor, The Mindweb iaitu makalah pelajar pra-universiti Malaysia di United Kingdom (1996)
   Naib Pengerusi, United Kingdom Executive Council for Malaysian Students (UKEC) (1996 – 1997)
   Pengerusi, United Kingdom Executive Council for Malaysian Students (1997 – 1999)
   Pengerusi UKEC yang pertama mengetuai UKEC selama dua penggal berturut-turut
   Pengerusi, Majlis Tindakan Ekonomi Pelajar Malaysia United Kingdom (1997 – 1998)
   Bersama-sama mengeratkan kerjasama mahasiswa Malaysia di IPTA dan United Kingdom melalui kerjasama dengan PKPIM dan GAMIS (1998 – 1999)

   PENGLIBATAN AKTIVISME REFORMASI/KEADILAN

   Wakil Free Anwar Campaign (FAC) di Eropah, bertanggungjawab menjalankan kempen dengan Parlimen United Kingdom, Kementerian Luar UK dan Suruhanjaya Eropah (1999 – 2002)
   Webmaster kedua dan kolumnis kepada FACPengasas Keadilan Antarabangsa Eropah pada tahun 2001
   Kolumnis Seruan Keadilan, lidah rasmi parti (2001 – 2003)
   Webmaster laman Pemuda Keadilan (pemuda-keadilan.org) (2001 – 2003)
   Timbalan Pengerusi, Biro Antarabangsa, Pemuda Keadilan (2001 – 2002)
   Bendahari, Pemuda Keadilan (2003)
   Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Keadilan, ahli termuda dilantik pada ketika itu (2003)dijemput untuk kembali aktif dengan parti pada tahun 2009dilantik sebagai Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) dan Bendahari MPN Terengganu (2009)

   PENGLIBATAN SOSIAL

   Mengendalikan kursus kerjaya dan biasiswa kepada pelajar-pelajar sekolah menengah (2006 – 2009)
   Mengendalikan kursus kerjaya dan jatidiri kepada pelajar-pelajar IPTA/PKPIM (2006 – 2008)
   Jurulatih pasukan bahas Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, Kolej Melayu Kuala Kangsar (2004 – 2009)
   Pengurus Mighty Ducks Project, projek hoki Kolej Melayu Kuala Kangsar (2007 – 2010)

   JAWATAN PARTI

   Ketua Cabang Kemaman (2010 – )
   Pengarah Strategi Pusat (2010 – 2014)
   Dipilih sebagai Naib Presiden Pusat (2014 – )
   Setiausaha Agung (2014 – 2016)
   Bertanggungjawab menyusun langkah ke arah penubuhan Pakatan Harapan dalam tahun 2015
   Ahli Majlis Presiden Pakatan Rakyat dan bersambung Pakatan Harapan (2010 – )

   Delete
  2. Lihatlah kehebatan pejuang muda ini...

   Dia adalah seorang pejuang sejati, pejuang yang berani, ikhlas dan berhati suci, berjuang untuk parti dan rakyat, bukan untuk jadi menteri...

   Inilah orangnya yang patut menjadi pelapis menggantikan DSAI kelak dalam menerajui Parti Keadilan Rakyat dan seterusnya memimpin negara ini...

   Delete
  3. Pimpinan Amanah jadi Pasu Bunga dalam Pakatan Harapan   Dilihat aktif menyatakan pandangannya secara saborono terutama membabitkan PAS - di Facebook tanpa mempedulikan statusnya sebagai timbalan menteri, hari ini beberapa pemimpin parti terbabit tampil mengkritik Hanipa Maidin.

   Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man misalnya berpendapat timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu perlu meluangkan lebih banyak masa di parlimen berbanding di luar.

   Kata anggota parlimen (MP) Kubang Krian dengan cara itu Hanipa dapat mengetahui apa yang dibahaskan di Dewan Rakyat sekali gus memahami konteks sesuatu isu yang diulas wakil rakyat PAS.

   "Saya tengok komentar Hanipa tu macam dia tak tahu apa yang dibahas sepanjang sesi terbabit," katanya kepada media di lobi parlimen hari ini.

   Terdahulu Hanipa hari ini berpendapat ada sesetengah MP kelihatan "aktif dan segar" apabila berbahas mengenai isu aurat namun keadaan itu tidak kelihatan apabila menyentuh masalah rasuah dan salah guna kuasa.

   "Semalam di parlimen, ada beberapa MP membangkitkan isu penutupan aurat ketika Menteri Pengangkutan dan Menteri Sumber Manusia (Anthony Loke) sedang menggulung. Saya ada di dewan pada masa itu.

   "Pengalaman saya di dalam dewan dan melihat setengah anggota parlimen (beragama) Islam berbahas, saya lihat apabila isu seperti itu timbul, relatifnya para wakil rakyat parti itu agak aktif dan segar untuk berbahas dibandingkan isu-isu lain seperti isu rasuah, isu salah guna kuasa, isu pembaziran dan isu-isu lain yang jejaskan kehidupan rakyat," katanya tanpa menyebut parti yang dimaksudkan.

   Semua sedia berbahas

   Isu berkenaan dibangkitkan Anggota Parlimen PAS Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff ketika perbahasan titah diraja pada 25 Julai lalu.

   Ketika itu, Siti Zailah antara lain berkata ada wanita beragama Islam yang bekerja sebagai pramugari terpaksa membuka tudung demi mencari rezeki.

   Untuk rekod Hanipa yang juga MP Sepang memang aktif memberikan pandangannya - biasanya bersifat bersahaja - di Facebook sejak lama dulu.

   Sementara itu MP Pengkalan Chepa Ahmad Marzuk Shaary berkata ada kalangan wakil rakyat Pakatan Harapan memiliki pendidikan tinggi, malah sehingga ke peringkat doktor falsafah.

   Justeru katanya mereka wajar memberikan pemahaman mengenai Islam kepada kerajaan.

   "Jangan jadi (macam) pasu bunga dalam PH (HARAPAN), tetapi mereka mesti jelaskan," katanya.

   MP Tumpat Che Abdullah Mat Nawi pula berkata seseorang menteri atau timbalan menteri perlu berada di parlimen untuk menjawab sesuatu isu.

   "Menteri (atau timbalan menteri) tak perlu jawab di Facebook secara sinis (sebaliknya) di parlimen dan kita bersedia membahaskannya di parlimen.

   "Ia bukan sekadar isu aurat, malah apa sahaja tajuk, MP PAS sedia berbahas," katanya.


   : Pimpinan Amanah nak beli hati DAP dan pengundi Cina, mereka sanggup buat apa sahaja termasuk jual penderian agama selama ini....

   Delete

  4. This brouhaha on Ops Lalang is just another ploy by the kleptocrates, obviously using MCA’s The Star, to get at Dr.M, after their first attempt through Forex’s RCI was done with, but going nowhere, except wasting more of taxpayers funds.

   Hence there’s no necessity whatsoever on the part of Dr.M then, to apologize or compensate those who were ISAed in Ops Lalang, 1987… as I’ve wrote earlier here… http://chedet.cc/wp-login.php?redirect_to=http%3A%2F%2Fchedet.cc%2F%3Fp%3D2653

   Excerpt:-

   “And….the one thing all those 106 detainees have in-common then, was… they have big filthy mouth. They spewed and incited hatred among the Malays & Chinese, creating tense communal agitation, akin to that atmosphere, prior to May 13, 1969. Situation was so tense that KL was almost deserted and all factories in Sg. Way FTZ, ceased production.

   People living especially around KL, were already afraid to go to work. Many female operators working in Sg.Way FTZ were afraid to come to work or their parents forbade them to ride mini-buses across KL and Sg.Way, to the FTZ.

   Therefore, Dr.M’s discretion or indiscretion, as PM and Home Minister then, would have been justified, even if he had ordered those 106, lined-up before the firing squad.”

   Nonetheless, after the failure of Forex’s RCI to achieve its vile objective, and if the Kleptocratic government still wishes to venture into another ‘waste Rakyat’s time & money’ RCI, this time on Dr.M’s usage of ISA during Ops Lalang, then go ahead.

   At least, Rakyat 1Malaysia could know the truth, whether or not, on 17th. October 1987, Najib as UMNO Youth then, led a rally in which he was alleged to have kissed the keris, thrust it in the air and shouted vehemently to soak it with Chinese blood.

   Delete

  5. "Perkahwinan: Seorang isteri, seorang anak, seekor kucing"

   Kucing anak dia ye?

   Delete

  6. Anonymous15 August 2018 at 17:12,

   Kamu kata Pizi "berjuang untuk parti dan rakyat, bukan untuk jadi menteri..." Padan lah dia tak tepilih Timbalan pun. Pendam dalam hati agak nya Syed Saddiq jadi menteri.

   "Inilah orangnya yang patut menjadi pelapis menggantikan DSAI kelak dalam menerajui Parti Keadilan Rakyat .." Ye ke? Dia heboh sangat, gopoh, tak check undang2, sampai kena heret ke mahmamah, dia cakap dah sedia masuk jel aritu.

   Kalau masuk, bukan kerana whistle blowing tapi kerana tak semak undang2, tak tanya loyar dulu cara yang safe blowing the whistle. Bole ke macam tu "memimpin negara ini .."?

   Lagi pun, dia kuat promosi diri sendiri - CV tu nampak nya dia buat sendiri, bukan main sebut yang "termuda" itu, "termuda" ini, beberapa kali. Orang politik selalu biarkan orang lain yang promosikan nya, bukan promosi diri sendiri.

   Di dunia antarabangsa, tiada CV yang mengaku "the youngest this and that", ha nya beri fakta, orang lain yang memuji paling muda dsb nya.

   Delete
  7. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 10. Bg non jgn lupa undi rafizi ya..sy ttp undi azmin..hehehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.


   Delete
 11. MALAYSIA DAH MASUK ERA BARU BILA BN TUMBANG,
  PANDAI-PANDAILAH GENG PKR PILIH PEMIMPIN,
  TAK PERLU LAGI NAK MENJERIT'REFORMASI"SETIAP ADA PERHIMPUNAN !
  UNTUK APA REFORMASI TU SEKARANG..
  HAKIKATNYA BILA PKR MENANG
  YANG MENJADI PM NYA TUN MAHATHIR
  INILAH HAKIKAT KEBENARAN PERJUANGAN TUN,
  ORANG YANG ANDA MUSUHI SELAMA 20 TAHUN,
  TAK PERLU COBA-COBA NAK UNGKIT DENDAM,
  TUHAN ILHAMKAN RAKYAT UNTUK MEMILIH KESATUAN ANDA
  MEMBERI KEMENANGAN KEPADA ANDA
  TAPI ANDA KENA BER PMKAN MUSUH ANDA.....

  INILAH ROH POLITIK MALAYSIA HARI INI

  KEPADA GENG YANG COBA LARI DARI KEHENDAK RAKYAT
  ATAS LAUNGAN KEJAYAAN PERJUANGAN REFORMASI
  MASA YANG SESUAI UNTUK ANDA SINGKIRKAN MEREKA !

  BERSESUAIAN DENGAN LOGO BARU PAKATAN
  KERAJAAN BARU!
  BINALAH MALAYSIA BARU..
  BUKANNYA,MALAYSIA DI BAWAH ATUR YAHUDI

  BAGI PIHAK PERIBADI SAYA..
  AZMIN LAH TOKOH YANG PATUT ANDA NAIKKAN.

  TQ...DARI KAKI BANJARAN SINGGORA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. ASAL USUL WAHABI TERDAPAT DUA VERSI….VERSI PERTAMA BERMULA DENGAN SEORANG ORENTALIS BARAT TELAH BERPURA-PURA MASUK ISLAM DAN MEMPROPAGANDA BAHAWA DIA ADALAH PENGIKUT TAAT SETIA KEPADA ABDUL WAHAB…..VERSI KEDUA IALAH SEORANG ANAK ABDUL WAHAB YANG DIUSIR OLEH KELUARGANYA YANG ALIM-ULAMAK….BIASALAH DALAM SETANDAN PISANG ADA SEBIJI DUA YANG BUSUK…..DIA TELAH TERPESONG DAN MENGAMALKAN AJARAN SYIAH….DIA TELAH DIUMPAN OLEH ORIENTALIS UNTUK BERKAWIN DENGAN DUA ORANG WANITA SYIAH SECARA MUTA’AH…..DIA TELAH BERGABUNG DENGAN AL SAUD YANG AKHIRNYA TELAH MEMERANGI NAJD-RIYADH….WALAU BAGAIMANAPUN, MEREKA KALAH DALAM PEPERANGAN TERSEBUT KERANA PEMERINTAH NAJD-RIYADH TELAH MENDAPAT BANTUAN EMPAYAR ISLAM OTTHMANIAH YANG MENGGELARKAN PERANG TERSEBUT ( AWAL KURUN KE-19 ) SEBAGAI “WAHABBI WAR”…..DI AWAL KURUN KE-20 KELUARGA AL SAUD TELAH BERJAYA MENAWAN NAJD-RIYADH DENGAN BANTUAN INGGERIS..

   4. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   5. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   6. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   7, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA SUNNI DAN SYIAH. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   8. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   9. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 12. Najib has no equal as the best actor in Malaysian political arena

  Although the Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak has accused Tun Dr. Mahathir Mohamad as the No. 1 actor, who should get an Oscar for his acting, there is no doubt that Najib has no equal as the best actor in the Malaysian political arena.

  Najib has three acting roles in the 14th General Election:

  Firstly, pretending that the international multi-billion-dollar 1MDB money-laundering scandal which had given Malaysia the infamy of a global kleptocracy does not exist, that Malaysia had not lost a single sen from 1MDB scandal, and that there is good governance and full public accountability in Malaysia.

  This requires acting of the first order, for the whole world knows that 1MDB is the world’s “worst kleptocracy” to use the words of the United States Attorney-General, some 10 countries are investigating the 1MDB money-laundering scandal with several of them closing down financial institutions involved in the money-laundering scandal including several former bankers found guilty of money-laundering crimes and some serving prison time; and there is the evidence of the ill-gotten gains of 1MDB money-laundering gains like the billion-ringgit Equanimity luxury superyacht impounded in Indonesia in February and the RM144 million pink diamond necklace bought for the wife of “MO1”.

  Najib even claimed that the Parliamentary Public Accounts Committee (PAC) had cleared him of any wrongdoing in the 1MDB scandal but he dared not accept my challenge to a public encounter to quote chapter and verse to prove that the PAC report had indeed cleared him of wrongdoing – as what Najib claimed was a pure lie.

  Najib planned for 1MDB CEO Arul Kandasamy to go on a national roadshow before the 14GE to explain the 1MDB scandal, but Arul has such absence of credibility that nobody believes his fairy tales about the 1MDB scandal, as Najib himself dare not accept full accountability for the biggest kleptocratic scandal in the world

  Secondly, acting and pretending that the 14th General Election is fair, honest and clean, when it is held under the most unfair and undemocratic circumstances, with the worst gerrymandering of electoral constituencies, which will plunge Malaysia’s already very low ranking in the Electoral Integrity index further downwards, to the extent that the international media has reported about the “theft” of the 14GE in Malaysia – confirmed by the unfair and undemocratic disqualification of one parliamentary and five state assembly candidates from Pakatan Harapan on Nomination day.

  Thirdly, pretending that he is a popular Prime Minister, when he is in fact the most unpopular Prime Minister in the nation’s 61-year history, to the extent that the MCA is putting up election billboards displaying the image of China President Xi Jinping and not that of the Malaysian Prime Minister.

  Who then is the greater actor – Najib or Mahathir?

  by Lim Kit Siang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rosmah is 'central actor' in 1MDB scandal — report
   theedgemarkets.com

   Datuk Seri Rosmah Mansor, the wife of former prime minister Datuk Seri Najib Razak, has been described as a "political force and central actor" in the 1Malaysia Development Bhd (1MDB) corruption scandal that has caught global attention.

   In a report today, the Wall Street Journal (WSJ) cited people familiar with the investigations as saying Malaysian investigators are scrutinising the 66-year-old Rosmah for a possible criminal indictment alongside Najib.

   WSJ reported Rosmah’s pursuit of the trappings of wealth played a crucial part in pushing Najib’s administration deeper into graft, ultimately leading to the government’s downfall in the 14th general election.

   Neither has been charged so far, but the couple have been barred from leaving the country, while investigations proceed.

   "Rosmah has accumulated one of the world’s largest collections of pink diamonds, according to a Malaysian businessman who said he helped select some of the gems. One diamond she acquired was worth US$27 million, according to the US Department of Justice (DOJ). A man US investigators believe played a critical role in the 1MDB affair — and who has also described helping procure diamonds for Rosmah — has estimated her collection’s value at US$350 million," the report stated.

   Delete
  2. According to WSJ, 1MDB was set up by Najib in 2009 to promote economic development, but it soon became saddled with billions of dollars in debt. Officials in several countries probing the scandal have identified how much of that money was siphoned away and passed through companies in the Middle East, Seychelles, Caribbean, and the US.

   Some prosecutors have cited Malaysia’s first family as major beneficiaries, the report added.

   WSJ reported it isn’t known whether investigators suspect Rosmah was involved directly with any of the complex transactions that over several years, steadily drained cash from the 1MDB fund.

   "People who know Rosmah say she helped orchestrate the alleged involvement of a young Malaysian financier who the DOJ says helped set up the 1MDB fund and then oversaw its looting.

   "The US agency is involved because it believes US assets were among those purchased with graft proceeds. The DOJ has filed civil lawsuits seeking to seize nearly US$2 billion of such assets, including a private jet, luxury homes on both coasts and a film production company headed by Rosmah’s son.

   The suits target assets, not individuals, but they make extensive allegations against figures allegedly connected to the scheme. The suits say at least US$4.5 billion was misappropriated in all, which, if true, would make 1MDB one of the largest-ever financial heists," the WSJ report said.

   Delete

  3. Rosmah didn’t respond to WSJ's requests for an interview, and her lawyer declined to comment for its article.

   Najib, former chairman of the board of advisers of the fund at the heart of the matter, has denied any wrongdoing, as has 1MDB itself. While Najib was in power, the Malaysian attorney general cleared him. Now, new investigations are under way.

   WSJ also cited confidants as saying Najib and Rosmah were devoted to one another, and drew closer when faced with criticism from various political scandals over the years.

   "The forceful first lady, who took a work space and staff in the prime minister’s office, often prevailed over the less-decisive Mr. Najib, those close to them said. When Lee Kuan Yew, the founding father of Singapore, met prime minister Najib in 2009, Mr. Lee asked that Ms. Rosmah also attend, commenting to Singapore media that he had heard the pair had worked as a team.

   "A Malaysian businessman who says he was dependent on Ms. Rosmah for annual renewals of his government licenses said some of the Hermès Birkin handbags found in Ms. Rosmah’s residences were gifts from him.

   "Another Malaysian businessman said he used to buy property from a state-owned company, before flipping it to another public entity at a higher price, splitting the profits with Ms. Rosmah," the report said.

   Delete
  4. WSJ also cited a daughter from Rosmah’s first marriage, Azrene Ahmad, as saying in her social-media posts in May that she had first-hand knowledge of her mother using bribes and side deals, sometimes behind Najib’s back, to acquire “steel safes full of jewels, precious stones and cash.”

   Reached for comment by WSJ, Azrene referred to her posts. The allegations were among those about which Rosmah’s lawyer declined to be interviewed.

   According to WSJ, Rosmah’s taste for opulence raised eyebrows among Malaysians.

   "One website tried to keep track of her appearances with Birkin handbags. As his wife’s public image deteriorated, said a family member, Mr. Najib urged caution about their spending, arguing in 2015 for a modest wedding celebration for the couple’s daughter, but was overruled by Rosmah," reported WSJ.

   "People who know Ms. Rosmah said a desire for international recognition drew her into an alliance nearly 10 years ago with a young Malaysian financier named Jho Low, who the DOJ has said was at the heart of the 1MDB scheme," WSJ added.

   Delete
  5. Low has denied wrongdoing. Malaysia has a warrant outstanding for his arrest. He is believed to be in China, it said.

   WSJ also said Rosmah expected Low to supply her with handbags and diamonds, citing people with knowledge of the relationship and to DOJ lawsuits.

   "She used Mr. Najib’s credit cards, funded by 1MDB money, for purchases at Chanel in Hawaii and an Italian jewelry store, according to Malaysian investigative documents. Malaysia’s new attorney general is reviewing those payments as part of its criminal investigation of Rosmah, said people familiar with the probe."

   WSJ also reported an incident in 2015, when investigations of events at 1MDB began making progress, saying Rosmah had pushed the prime minister’s office to state publicly that her wealth was in line with Najib’s "legacy family assets". It did so.

   "Najib’s four brothers responded with a statement saying they had been left little money by their father, who was famously frugal as prime minister. Rosmah reacted angrily, claiming the brothers would bring down the prime minister, said one family member," the report said.

   "Many Malaysians see their country’s investigation of Ms. Rosmah as a victory for democracy and the rule of law in the Southeast Asian nation, which was dominated by a single political party from independence in 1957, until the May election.

   "The public is singling out Ms. Rosmah for much of the blame for the international 1MDB scandal," WSJ reported.

   Delete

 13. Skimo Horn15 August 2018 at 16:03,

  Anda minta Budin Delete kopipes yang keluar tajuk. Kalau lah boleh, amat bagus.

  Tapi saya yang kira dah lama di blog ini tahu bahawa Budin tak akan buat demikian di atas sebab2 dia sendiri. Dia punya blog, maka atas dia lah.

  Ada sekor binatang pro-Najib yang dok kopipes di luar tajuk itu bagi tiap pos Budin. Isi kopipes itu selalu nya pro-Najib, pro-Umno dan anti-PH. Selalu di maki hamun tapi tak di peduli binatang itu. Sila lihat serangkai komen2 saya bekenaan dengan nya yang saya masukkan kesini untuk pengtahuan pembaca yang tak regular di sini.

  Kalau kita diamkan, sedap hati lah dia dapat mempropaganda dan memburukkan PH tanpa di cabar. Bagus lah ada masa2 nya banyak peserta yang mencabar, contoh nya Othaman Ahamd (sekarang ada urusan di Spore) yang menjawab degan kata2 nya sendiri.

  Tapi penat melawan kopipes yang di buat cara robot, yang menggunakan bahan2 yang di sediakan sebelom nya. Maka, ada jugak puak pro-PH melawan dengan cara mengkopipes juga, tak ikut tajuk juga. Dengan itu, sekurang kurang nya maklumat2 pro-PH, anti-Najib, Umno dan BN di masukkan.

  Ha nya penat lah pembaca nak scroll over kopipes2 dari puak yang mereka tak suka.

  ReplyDelete
 14. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

  Yang pakai nama GENG NAJIB, Kejora, justice league, lebaimodern dan berbagai nama lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

  Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

  Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

  Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

  ReplyDelete
  Replies

  1. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   @@@

   Mari kita doakan Allah SWT menggerakkan hati dan pemikiran bendaklah yang pakai nama GENG NAJIB, justice league dll itu berhenti dari sentiasa mengkopipes laporan berita dll itu.

   Itu tidak adil kapada pembaca2 yang sudah membaca apa yang di kopipes nya itu dan terpaksa mengscroll over apa yang di kopies nya tiap kali dia buat begitu. Selalu nya begitu banyak hingga letih di buat nya.

   Sudah bertalu talu di tegur tidak di peduli nya. Hingga sekarang kita berdoa moga2 Allah SWT menggerakkan hati dan pemikiran nya.

   Komen2 yang di tulis nya sendiri tidak mengapa - boleh ada "dissenting views" di blog ini.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...