Friday 3 August 2018

APA SUDAH JADI DENGAN LAPORAN POLIS OLEH PATRIOT?


Menurut apa yang dilaporkan semalam, Ketua Polis Negara, Mohamad Puzi Harun berkata, siasatan pihaknya berhubung kebocoran surat yang dihantar oleh  Bahagian Penyelidikan, Jabatan Perdana Menteri kepada CIA sebelum pilihanraya umum 9 Mei lalu sudah pun hampir selesai.


Perkembangan itu berlaku hanya kira-kira 72 jam selepas Hasanah Ab. Hamid, Ketua Pengarah bahagian berkenaan membuat laporan polis berhubung bagaimana kebocoran surat itu boleh berlaku sehingga ia menjadi pengetahuan umum dan disiarkan di media-media.

Woww...cepatnya pihak polis bertindak!!


Tetapi, sebelum itu pada 24 Julai, sebuah NGO bernama Patriot juga turut membuat laporan polis agar siasatan dapat dijalankan berkenaan penghantaran surat kepada CIA itu yang dianggap suatu bentuk pengkhianatan kepada negara.


Surat yang ditandatangani oleh Hasanah kepada Pengarah CIA itu ialah untuk memohon bantuan Amerika Syarikat kiranya BN hanya mampu menang tipis atau dengan kelebihan satu kerusi saja dalam pilihanraya umum 9 Mei lalu.


Patriot juga menggesa agar Hasanah disiasat untuk menentukan sama ada surat itu ditulis atas kehendaknya sendiri atau kerana adanya arahan pihak lain.


Dalam hal ini, adakah pihak polis sudah membuka kertas siasatan berkenaan laporan polis oleh Patriot itu?

Kenapa sehingga ini masih tiada khabar berita mengenainya?


Dan tiba-tiba dilaporkan pula siasatan berhubung dakwaan kebocoran surat itu pula yang hampir siap dijalankan.


Adakah pada tanggapan pihak polis, soal kebocoran surat itu lebih penting berbanding kandungan atau tujuan surat berkenaan yang jelas ternampak ada ciri-ciri khianat kepada negara kerana cuba memohon bantuan negara asing? (ShahbudinHusin 03/08/2018)

97 comments:

 1. Replies
  1. Kerajaan PH mesti buang semua duri duri lama dari BN.

   Delete
  2. Jadi Bos Khazanah Ada Aset RM157 Bilion, Bukan Rugi RM80 Juta   SEJAK Pakatan Harapan (PH) menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terbukti berjaya ‘Selamatkan Malaysia’ dalam masa kurang 100 hari.

   Khazanah Nasional Berhad umpamanya, ditinggalkan untuk diwarisi era pemerintahan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan nilai aset melebihi daripada kerugian dicatatkan.

   Ironi, kerana mahu rakyat benci Barisan Nasional (BN) dan khususnya Najib, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali semalam cuba perbesar angka rugi bisnes coli dan seluar dalam wanita sebanyak RM80 juta.

   Justeru, ia mewajarkan pimpinan atasan Khazanah yang tiada tali persaudaraan dengan Najib tiba-tiba diarahkan untuk lepas jawatan masing-masing pada minggu lalu. Ada yang lihat ia sebagai usaha terancang cukup sistematik.

   Ada pihak ugut mereka supaya kosongkan jawatan. Kebenaran kisah ini tidak dapat dipastikan. Sekadar berlegar di sembang warung politik sahaja. Lucunya Mahathir boleh pula lantik dirinya sendiri untuk jadi Pengerusi Khazanah!

   Hakikatnya komuniti bisnes seluruh dunia terkejut besar dengar berita pengunduran serentak ramai bos Khazanah termasuk Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar sendiri yang sepatutnya berakhir kontrak sekitar Mei 2019!

   Apa yang pasti, sayap pelaburan strategik kerajaan Malaysia itu pada hari ini sebenarnya memiliki aset mewah kira-kira RM157 bilion, sejak Azman mengambil alih Khazanah daripada hanya RM65 bilion pada 2004 lalu! Banyak tu!

   Najib ada bertanya di dalam Dewan Rakyat mengenai isu pengunduran ramai peneraju Khazanah, Azmin cuma jawab konon ia rugi RM80 juta bagi pelaburan pakaian dalam. Kata orang, dalam berniaga tentu ada untung rugi.

   Andai kata angka RM80 juta itu mahu dibandingkan dengan RM150 bilion, apakah kerajaan PH telah secara tidak langsung mengatakan Khazanah telah pun mengalami kerugian secara keseluruhannya berbanding aset dimilikinya?

   Bertambah pelik, Mahathir selamba umum melantik diri sendiri sebagai Pengerusi Khazanah manakala Azmin pula sebagai orang nombor dua walhal ia jelas bertentangan dengan janji manifesto PH sendiri untuk kempen PRU lepas.

   Apabila netizen mula persoal tentang manifesto blok parti itu untuk bebas GLC daripada pengaruh orang politik, pemimpin PH dengan tanpa rasa bersalah buat-buat tidak tahu bahkan menghalalkan apa yang haram sebelumnya.

   Ibarat kata, dulu babi haram dimakan. Tapi jika babi ada depan mata, selamba ratah. Hakikatnya Khazanah selama ini tidak pernah menerima suntikan modal tetap daripada pihak kerajaan BN sejak diwujudkan puluhan tahun lalu.

   Kisah kejayaan Azman sebenarnya sudah bermula lama beberapa tahun sebelum ini. Memang ada suara yang mahukan ‘kerusi’ beliau. Iyalah, aset sah ada beratus-ratus bilion ringgit yang dikumpul.

   Ini membuatkan ramai kelabu mata seperti harimau renung daging. Kecemerlangan Khazanah jauh berbeza dengan Temasek Holdings, sayap pelaburan kerajaan Singapura yang rugi besar akibat campur tangan politik keterlaluan.

   Tidak seperti entiti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Tabung Haji, Khazanah tidak menerima suntikan modal tetap, selain ia laksana pelaburan pemangkin di dalam dan luar negara – serta inisiatif pembangunan untuk negara.

   Ia menjayakan modal insan melalui Yayasan Hasanah ditubuh pada 2015 dengan RM3 bilion dicagar sebagai biaya bagi pacu agenda pembangunan bangsa memajukan Malaysia menjadi negara berdaya saing di peringkat global.

   Modal ini dilindungi dan hanya faedah digunakan untuk memastikan kemapanannya. Tahun lalu sahaja, yayasan tersebut hanya membelanjakan kira-kira RM125 juta, dengan sebahagian besarnya untuk fokus bidang pendidikan.

   Delete
  3. Asset yg adalah asset monopoly tmb tnb cimb plus dll. Buat bisness coli . Linkup. Kenapa tak ambil asset petronas. Lagi bagus
   Bottomline is khazanah tak pandai buat bisness run by beancounter not teknocrat.

   Delete
  4. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU..

   Delete
  5. Woiii pi buka blog sendiri lah.

   Boleh syok sendiri.

   Delete
  6. APA HEBATNYA ISLAM


   1. ALLAH MENEGASKAN DALAM ALQURAN BAHAWA HANYA ADDIN/AGAMA/CARA HIDUP SATU-SATUNYA DITERIMA OLEH ALLAH DARI DULU,,,,KINI DAN SELAMA-SELAMANYA IALAH ISLAM…ISLAM YANG DIANUTI OLEH MANUSIA PERTAMA ADAM AS SEHINGGALAH SELURUH PARA NABI DAN RASUL SEPANJANG ZAMAN MENGAJAK MANUSIA KEPADA KEBENARAN SEHINGGALAH PENUTUP SEGALA RASUL IAITU NABI MUHAMMAD SAW.

   2. JIKA ADAM AS DISEBUT ABUL INSAN ( BAPA MANUSIA )…MEMBAWA SYARIAT ADAM… MAKA IBRAHIM AS DISEBUT ABUL ANBIYAA ( BAPA PARA NABI )…MEMBAWA SYARIAT IBRAHIM KERANA DARIPADA BAGINDA TERBIT SEGALA NABI-NABI SELEPAS BAGINDA,,,RAJA-RAJA SERTA SERTA PEMIMPIN UMAT-UMAT KEMUDIAN,,,JUGA PECAHAN BANGSA-BANGSA ARAB ( DARIPADA ISTERI SITI SARAH ),,,BANI ISRAEL YANG TURUT BERSAUDARA DENGAN BANGSA-BANGSA ATAUPUN EROPAH ( DARI SITI SARAH )…DAN BANGSA JAWI ( DARI ISTERI KETIGA ; SITI BATTURAH ) YANG TIDAK SEMUA ORANG TAHU KEWUJUDANNYA….


   3. MAKA ITU,,,JIKA DITELITI KITAB-KITAB MELAYU LAMA,,,,AGAMA YANG ADA DISEBUT WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN NABI MUHAMMAD SAW ADALAH SYARIAT NABI IBRAHIM AS IAITU AGAMA ISLAM JUGA…..WUJUD SATU ISTILAH UNTUK MEMANGGIL PENGIKUT AJARAN NABI IBRAHIM AS SEBAGAI SEBAGAI ORANG-ORANG HANIFIAH IAITU MEREKA YANG LURUS…..APAPUN HAKIKATNYA ORANG HANIFIAH ADALAH ORANG ISLAM KERANA MEREKA MENGIKUT JALAN YANG LURUS DALAM PENYERAHAN KEPADA ALLAH SWT….BUKANKAH NABI MUHAMMAD SAW SENDIRI MENGAMALKAN SYARIAT NABI IBRAHIM SEBELUM BAGINDA MENDAPAT WAHYU DAN MENJADI RASUL?..BUKANKAH BAGINDA SERING MELAKUKAN SOLAT DUA RAKAAT SEPERTI DIAMALKAN NENEK MOYANGNYA?...

   4. NABI YANG TIDAK KURANG PENTINGNYA IALAH NABI ZULKIFLI AS LAHIR LEBIH KURANG 600 TAHUN SEBELUM NABI ISA AS ATAU LEBIH LAMA LAGI…DALAM ALQURAN ADA DISEBUT DUA ORANG LAGI TOKOH DENGAN BERMULA PANGKAL NAMA ZU/ZUL IAITU ZULQARNAIN DAN ZUNNUN (NABI YUNUS AS)…NABI ZULKIFLI DINISBAHKAN KEPADA KIFLI DI MANA DALAM BAHASA ARAB BERMAKSUD TANGGUNGAN…TIADA TANGGUNGAN PALING BESAR MELAINKAN SEBAGAI PEMERINTAH/RAJA….BAGINDA ZULKIFLI ADALAH RAJA DI ZAMANNYA….BAGINDALAH SEBENARNYA NAMA AGUNG DISEBUT SEBAGAI SIDARTHA GAUTAMA…DALAM KITAB BUDHA ADA DISEBUTKAN BAGINDA MEMIMPIN PERANG MELAWAN TENTERA BERGAJAH….ALQURAN 95 : 1 – 3 DEMI TIN DAN ZAITUN,,DEMI TUR SINA ( BUKIT SINAI ),,,DEMI NEGERI ( MEKAH ) YANG AMAN INI……NABI ZULKIFLI DILAHIRKAN DI KIFLI ( SELATAN BAGHDAD DI TEPI SUNGAI EUFRAT )…DISEBUT DALAM KITAB BUDHA BAHAWA SIDHARTA ADALAH SINONIM DENGAN POKOK TIN/FIG/BODHI DI MANA JIKA DIKAJI ASAL POKOK TIN ADALAH DARI TIMUR TENGAH….ZAITUN ADALAH ISYARAT KEPADA NABI ISA AS….TUR SINA KEPADA NABI MUSA AS DAN MEKAH IALAH MUHAMMAD SAW..KITAB BUDDHA JUGA MENYEBUT KEDATANGAN MAITREYA IAITU NABI AKHIR/PENUTUP MEMBAWA RAHMAT KEPADA SEKELIAN ALAM BERSIFAT UNIVERSAL/ALAMI…JIKA DITELITI KESEMUA CIRI-CIRI YANG DISEBUTKAN TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN NABI MUHAMMAD SAW….NABI-NABI SEBELUM MUHAMMAD SAW BERSIFAT NATION/LOCAL PADA BANGSA MASING-MASING…SEBAB ITULAH DALAM KESEMUA KITAB-KITAB SUCI DISEBUTKAN DENGAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN YANG BERSIFAT UNIVERSAL SUPAYA SEMUA PENGANUT KITAB-KITAB TERSEBUT MENERIMA MAITREYA/KALKI AVTAR BILA BAGINDA DIUTUSKAN..

   5. ALQURAN MENEGASKAN BAHAWA BARANGSIAPA YANG MENCARI ADDIN/AGAMA/WAY OF LIFE SELAIN ISLAM MAKA IA TIDAK DITERIMA….DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN ORANG YANG RUGI

   Delete
  7. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Logiklah tindakan cepat lagi pantas yang dilakukan oleh PDRM tu. Bahaya kalau tak diambil tindakan kepada orang yang membocorkan surat tu kepada umum...boleh didakwa atas OSA. Bayangkan kalau dia dibiarkan melakukan pembocoran surat2 dan rahsia kerajaan berterusan, takke tergadai nanti keselamatan negara. Mereka ni boleh dicharge sebagai treason atau penghianat negara. Kalau kat negara luar macam di US dan England..hukumna yang setimpal ialah hukuman mati. Di China..dah tentu kena tembak dengan firing squad !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memohon bantuan asing adaah pengkhianat negara.Ada faham?

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Habis tu pendedahan CIA yang menegaskan Tun M terlibat secaar langsung dengan kes kerugian Forex tu apa citer?? Itu pun dakwaan palsu lah yeer?? Pendedahan surat dari MEIO ni pun dilakukan oleh CIA jugak !!

   Delete
  4. Tu surat cia. Bkn dari tun m kpd cia.
   Dan dlm surat tu tulis menurut risikan cia tun m xterlibat.

   Apa yg kau merapu ni cai?

   Delete
  5. Duit forex 30b itu ada masuk bank Tun M? Kenapa kamu tidak buat laporan polis?. Kamu takut Tun M cakap itu duit 30b Al Marhum Raja Saudi DERMA IKHLAS?....

   Delete
  6. Rugi dengan curi pun kau tak dapat bezakan GN. Baik kau buat pemeriksaan kepala. Tengok dalam tu ada apa. Otak ke tahi?

   Delete
  7. Mula saja aku baca komen GENG NAJIB AL JIBO dah nampak dia bodoh.

   Mana tak dia bodoh bila dia tak sedorkan bahawa yang penting ia lah kandongan surat itu, bukan siapa yang membocorkan rahsia nya.

   GENG NAJIB AL JIBO sampai sekarang tak jawab dia sekolah mana dulu. Malu, segan, silu, hingga demam kepialu kalau beri tahu gamak nya.

   ciri-ciri khianat kepada negara kerana cuba memohon bantuan negara asing, kata Pak Budin. GENG NAJIB AL JIBO hapah pun tak tahu makna nya.

   Delete
  8. Dan, ia akan terus melaksanakannya selain pujian wajar diberikan kepada Najib dan Ahli Lembaga Khazanah atas kebijaksanaan dalam melaksanakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang tiada dibuat di negara lain.

   “Pelaburan ini mungkin berupa wang yang boleh diisytiharkan sebagai dividen. Justeru, pengkritik perlu membuat analisis yang tepat sebelum membuat anggapan dan kesimpulan sempit,” kata sumber rapat dengan Khazanah.

   Satu daya usaha CSR yang boleh dibanggakan pihak Khazanah ialah menerusi Skim Latihan 1Malaysia, dengan menyediakan latihan kemahiran kepada siswazah menganggur untuk meningkatkan tahap kebolehpasaran mereka.

   Setakat ini, ia sudah melatih kira-kira 4,200 graduan dengan kos RM20,000 seorang, bahkan ada khabar gembira apabila lebih daripada 80 peratus siswazah menganggur ini sudah berjaya mendapat pekerjaan yang bersesuaian.

   Melihat kepada situasi ini, apa yang hendak diselamatkan? Atau Mahathir sebenarnya mahu menyelamatkan harta negara bukan untuk rakyat sebaliknya untuk diri sendiri, anak beranak dan kroni-kroni? – Agensi/Mynewshub.TV


   : Perebutan kuasa antara BN, Bersatu, PKR adalah perbalahan anak beranak berebut kuasa dan kekayaan. DAP dan AMANAH tumpang sekaki cari manafaat DAP dapat habuan AMANAH yang sekadar balaci DAP dapat sedikit habuan....

   Delete
  9. Ini sah suara Azmin Ali   Azmin Ali dengan kerasnya menyatakan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, adalah merupakan haiwan ternakan kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, disebabkan oleh ketakutan untuk melihat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkuasa semula jika menang pada Pilihanraya Kecil Kajang dan seterusnya menjawat jawatan Menteri Besar Selangor.
   Ujarnya, kerajaan UMNO-BN dilihat ingin mengulangi semula peristiwa pada tahun 1998 dimana Anwar didapati bersalah atas tuduhan meliwat Azizan Abu Bakar dan juga Sukma Darmawan.

   Kalau anda ikut PAKATAN HARAPAN anda akan dapati mereka ini sekali boleh cium sekali boleh maki demi untuk dapatkan kuasa.

   Hari ini suara Anwar maki Azmin dan Mahathir pula. Ini dinamakan PAKATAN HARAPAN CARCA MERBA

   : Makin kita menyelongkar bahan-bahan lama makin kita tahu bahawa rakyat menjadi mangsa politik jahat perebutan kuasa antara mereka....

   Delete
  10. GENG NAJIB AL JIBO aka JUSTLICK,

   Aku tau itu bukan suara kamu sebab kamu serak batuk kering dan serak menyonyot barang NAJIB AL JIBO tak habis habis walau pun dia dah lingkup.

   Ketahui lah oleh kamu bahawa politik jahat ha nya di lakukan dek puak NAJIB AL JIBO dan dungu2, jongos2 nya.

   Di suruh tulis surat menderhaka negara (treason) pun di buat Hasanah sebab takut di tukar kerj dari jawatan Ketua Pengarah MEIO.

   Amboimak besar nya jawatan itu, setaraf dengan Diretor CIA, konon. Mana tak di ikut saja dek si Minah itu arahan NAJIB AL JIBO.

   Itu yang di tungu2kan rakyat sekarang di terangkan dalam laporan PDRM berkaitan hal ini.

   Delete
  11. lagi bahaya kalau dibiarkan org yg bernama geng najib ni..lebih baik dia dihumban dlm kolam takungan najis..kah10x..

   Delete
  12. APA HEBATNYA HUDUD

   1. SEMUA ORANG KECUT PERUT BILA DENGAR PERKATAAN HUDUD.. ,,BELUM LAGI DILAKSANAKAN....KALAU SUDAH DILAKSANAKAN TENTULAH IA AKAN MEMBERI KESAN MAKSIMA KEPADA PENURUNAN JENAYAH...

   2. ANDA MENYALAHKAN ORANG LAIN KERANA TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD SEDANGKAN APA PERANAN ANDA SEBAGAI SEORANG MUSLIM/BERIMAN.,, JIKA ANDA MENGATAKAN HUDUD TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN KERANA PERLUKAN SOKONGAN MAJORITI. MAKA ANDA BERUSHALAH BIAR DAPAT MAJORITI.,, MAHATHIR JADI PM PUN BUKAN DARI PARTI MAJORITI.. BILA ANDA KATA TIDAK SESUAI KERANA ADA KAUM DAN AGAMA LAIN DI MALAYSIA MAKA UNDANG-UNDANG LORD REID LEBIH TIDAK SESUAI DILAKSANAKAN KERANA TIDAK ADA KENA MENGENA PUN DENGAN MANA-MANA UGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA.

   3. HUKUM HUDUD BUKANLAH BARU DIPERKENALKAN OLEH ALQURAN TETAPI TELAH DIPERKENALKAN LAMA DULU OLEH TAURAT/INJIL LAGI.,,,SILA RUJUK SEBAGAI CONTOH HUKUMAN POTONG TANGAN DISEBUT OLEH BIBLE : MARKUS 5:29-30 & 9:43-48, HUKUMAN REJAM/MATI UNTUK PENZINA : DEUTERONOMY 22:22-24,, LEVITICIUS 20:10.. HUKUMAN REJAM DALAM TANAKH YAHUDI : ULANGAN : 17 : 2-17

   4. DI MALAYSIA SENDIRI PERNAH DILAKSANAKAN UNDANG-UNDANG MELAKA PADA ABAD 15 SEHINGGA AWAL ABAD 16...ANTARA LAIN HUKUMAN TERSEBUT IALAH HUKUM BUNUH KE ATAS MUHSAN YANG BERZINA ( FASAL 2 ),,,QISAS: BUNUH DI BALAS BUNUH ( FASAL 5 ),,,POTONG TANGAN KERANA MENCURI ( FASAL 7 ),,,,EKONOMI HARAM AMBIL RIBA ( FASAL 30 ),,,,HUKUMAN MURTAD JIKA TIDAK TAUBAT DIBUNUH ( FASAL 36 ).

   6. HUDUD DARI SEGI BAHASA BERMAKNA BATASAN/HAD/LIMITATION. ISTILAH HUDUD DIGUNAKAN ALQURAN UNTUK HUKUM YANG BERKAITAN DENGAN NIKAH KAHWIN,,FARAID DAN PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD JUGA DIGUNAKAN SECARA UMUM KEPADA SEMUA HUKUM-HAKAM LAIN..DAN AHKIRNYA PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD DIKENALI UMUM SEBAGAI HUKUM JENAYAH YANG MELIBATKAN ROGOL, MENCURI DAN SEBAGAINYA.

   7. SEBABNYA HUDUD DINAMAKAN HAD/BATASAN/LIMITATION IALAH KERANA HUKUM ISLAM MEMPUNYAI 3 LAPISAN/LEVEL HUKUM IAITU HUDUD,,,QISAS DAN TA'ZIR...BERBEZA DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL YANG HANYA MEMPUNYAI SATU LAPISAN SAHAJA...

   8. IA BERMAKSUD UNDANG-UNDANG SIVIL TIDAK KEBAL DARI DICEROBOHI OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA...AKAN ADA PEMIMPIN YANG MENGATASI UNDANG-UNDANG YANG MEREKA KUAT-KUASAKAN..PEMIMPIN INI HAKIKATNYA TELAH MENJADI TUHAN SELAIN ALLLAH SWT.

   9. DALAM UNDANG-UNDANG ISLAM,, DUA LAPISAN ATAS IAITU HUDUD DAN QISAS TIDAK ADA CAMPUR TANGAN MANUSIA SAMA SEKALI HATTA SETINGGI MANAPUN KEDUDUKAN PEMIMPIN ITU...HANYA LAPISAN KETIGA IAITU TA'ZIR SAHAJA YANG DIBENARKAN DIPUTUSKAN OLEH DEWAN RAKYAT/NEGARA.

   10, DALAM ALQURAN ADA DISEBUTKAN BAHAWA ORANG-ORANG KAFIR MENGAMBIL PENDETA/PADERI MEREKA SEBAGAI TUHAN SELAIN ALLAH SWT... INI ADALAH KERANA PADERI/RAHIB MEREKA TELAH MENJADI TUHAN DENGAN MENGUBAH UNDANG-UNDANG ASAL YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT... BARANG SIAPA YANG SETUJU DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAAN MANUSIA TERSEBUT TELAH TERKELUAR DARI IMAN/ISLAM KERANA MELAKUKAN KESYIRIKAN.

   11. OLEH KERANA KITAB-KITAB SUCI SEBELUM ALQURAN TELAH DINODAI DAN DIUBAH OLEH TANGAN-TANGAN PADERI/RAHIB/SAMI/PEMUKA AGAMA MAKA ALLAH MENURUNKAN ALQURAN DENGAN JAMINAN TIADA LAGI PENGUBAHAN OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA UNTUK DIDAULATKAN DI MUKA BUMI….

   Delete
  13. Geng najib pi buka blog sendiri lah tak malu ker nak menumpang kat rumah PH.

   Delete
 3. Lagi pun, kita tak sepatutnya menuduhn Dato Hasanah dalam isu ni. Dia kan dah pasang Lawyer jika di dakwa. Itu menandakan dia tak bersalah dalam hal ni dan sanggup dibicarakan jika didakwa di mahkamah nanti. Biar lah rule of law takes it's natural course. Jangan kita lakukan perbicaraan melalui media seperti yang terjadi pada DSNR. Belum apa2 lagi dah jatuhkan hukuman bersalah tanpa mewmberi ruang dan peluang untuk tertuduh membela diri. Takkan lah hakim kena arahkan gag order lagi kot macam dalam kes DSNR tu !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. DSNR memilih utk dibicarakan memalui media daripada masuk mahkamah.

   Lupakah kau psl task force yg diwujudkan dulu?
   Lupakah kau pegawai sprm yg ditangkap polis?
   Lupakah kau pegawai polis yg ditukar jabatan?
   Lupakah kau ghani dipecat dan digantikan dgn ag pilihan najib?

   Bila kalah pru, jgn berlakon sbg mangsa.
   Keangkuhan dan kesombongan najib yg mengheret umno masuk ke dlm longkang

   Delete
  2. Pasang lawyer terus tak bersalah. Undang2 mana kau gunakan ni GN?

   Delete
  3. Bulat kontol yang kini dah jadi bujur dan tak lama lagi jadi empat segi....tentu kau perasan berita sensasi ni kan !!!

   Semakin hari semakin kuat bau kelat hancing puak Rejim Pakatan Haprak ni. Habis merata diorang tabur kencing diorang tak tentu arah.

   Sebelum Pilihan Raya Umum hari tu bukan main angkuh lagi diorang ni mendabik dada berjanji dengan rakyat nak bagi bulan dan bintang.

   Tabur janji pulak tak agak-agak, sembang Gajah Boleh Terbang. Main ikut sedap mulut diorang je tanpa buat sebarang kajian yang terperinci terlebih dahulu.

   Selain tabur janji palsu, diorang sibuk tabur fitnah kononnya Kerajaan Barisan Nasional menzalimi rakyat dengan mengenakan tol yang tinggi.

   Bila dah dapat kuasa, baru la diorang sedar diri. Mula la diorang cipta alasan yang bertaraf Longkang untuk terus memperdayakan rakyat secara menyeluruh.

   Pokok pangkalnya, apa yang dilakukan oleh Rejim Pakatan Hancing ni hanya sekadar MENIPU dan MENKINCINKAN rakyat aje. Diorang ingat rakyat Malaysia ni BARGHAL macam Pendedak diorang yang kelat bau hancing tu gamaknya!!! Harap2 kau ni bukan salah sorang darinya yeeer !!!

   Delete
  4. Bangang lagi si GENG NAJIB AL JIBO mengata "kita tak sepatutnya menuduhn Dato Hasanah dalam .. Dia kan dah pasang Lawyer ..

   Wahai Mamat Tonjol, pasang loyar tak bermakna si Minah tu tak bersalah.

   Kalau di arah dek NAJIB AL JIBO pun, dia bersalah. Dia tahu bahawa mengajak kuasa asing masuk negara ini membantu AL JIBO walau mcm mana pun salah. Dia di lantik ke jawatan tinggi itu, semesti nya dia tahu.

   Tapi dia takda bola ... ooops, memang lah dia takda bola, maksud nya dia sepatut nya stand up and point out to bossman itu tak boleh di buat.

   Dia kan pegawai PTN, bukan boleh di buang kerja sewenang wenang nya. Paling teruk Najib Al Jibo mintak dia di tukar tempat kerja.

   Sekarang, terima lah padah nya. Hukum pengkhianat negara (treason) antara nya di penjara selama hidup, atau hukum mati. Kalau kurang pun, kot 10 tahun mcm NAJIB AL JIBO kena akibat 1MDB dll.

   Delete
  5. Pimpinan Amanah jadi Pasu Bunga dalam Pakatan Harapan   Dilihat aktif menyatakan pandangannya secara saborono terutama membabitkan PAS - di Facebook tanpa mempedulikan statusnya sebagai timbalan menteri, hari ini beberapa pemimpin parti terbabit tampil mengkritik Hanipa Maidin.

   Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man misalnya berpendapat timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu perlu meluangkan lebih banyak masa di parlimen berbanding di luar.

   Kata anggota parlimen (MP) Kubang Krian dengan cara itu Hanipa dapat mengetahui apa yang dibahaskan di Dewan Rakyat sekali gus memahami konteks sesuatu isu yang diulas wakil rakyat PAS.

   "Saya tengok komentar Hanipa tu macam dia tak tahu apa yang dibahas sepanjang sesi terbabit," katanya kepada media di lobi parlimen hari ini.

   Terdahulu Hanipa hari ini berpendapat ada sesetengah MP kelihatan "aktif dan segar" apabila berbahas mengenai isu aurat namun keadaan itu tidak kelihatan apabila menyentuh masalah rasuah dan salah guna kuasa.

   "Semalam di parlimen, ada beberapa MP membangkitkan isu penutupan aurat ketika Menteri Pengangkutan dan Menteri Sumber Manusia (Anthony Loke) sedang menggulung. Saya ada di dewan pada masa itu.

   "Pengalaman saya di dalam dewan dan melihat setengah anggota parlimen (beragama) Islam berbahas, saya lihat apabila isu seperti itu timbul, relatifnya para wakil rakyat parti itu agak aktif dan segar untuk berbahas dibandingkan isu-isu lain seperti isu rasuah, isu salah guna kuasa, isu pembaziran dan isu-isu lain yang jejaskan kehidupan rakyat," katanya tanpa menyebut parti yang dimaksudkan.

   Semua sedia berbahas

   Isu berkenaan dibangkitkan Anggota Parlimen PAS Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff ketika perbahasan titah diraja pada 25 Julai lalu.

   Ketika itu, Siti Zailah antara lain berkata ada wanita beragama Islam yang bekerja sebagai pramugari terpaksa membuka tudung demi mencari rezeki.

   Untuk rekod Hanipa yang juga MP Sepang memang aktif memberikan pandangannya - biasanya bersifat bersahaja - di Facebook sejak lama dulu.

   Sementara itu MP Pengkalan Chepa Ahmad Marzuk Shaary berkata ada kalangan wakil rakyat Pakatan Harapan memiliki pendidikan tinggi, malah sehingga ke peringkat doktor falsafah.

   Justeru katanya mereka wajar memberikan pemahaman mengenai Islam kepada kerajaan.

   "Jangan jadi (macam) pasu bunga dalam PH (HARAPAN), tetapi mereka mesti jelaskan," katanya.

   MP Tumpat Che Abdullah Mat Nawi pula berkata seseorang menteri atau timbalan menteri perlu berada di parlimen untuk menjawab sesuatu isu.

   "Menteri (atau timbalan menteri) tak perlu jawab di Facebook secara sinis (sebaliknya) di parlimen dan kita bersedia membahaskannya di parlimen.

   "Ia bukan sekadar isu aurat, malah apa sahaja tajuk, MP PAS sedia berbahas," katanya.


   : Pimpinan Amanah nak beli hati DAP dan pengundi Cina, mereka sanggup buat apa sahaja termasuk jual penderian agama selama ini....

   Delete
  6. GENG NAJIB aka JUSTLICK,

   Umno jadi pasu bunga siapa pulak sekarang? Tak boleh nak jadi pasu bunga BN pun gamak nya, sebab BN dah berkecai, MCA dah kata macam macam akibat ranap di Pru14.

   Korang tak usah jadi pasu bunga lah. Jadi duri dalam daging sesiapa saja. Coba lah Wee yang selalu wee wee pasal UEC dll itu.

   Delete
  7. Wakil rakyat PAS 'ajar' Hanipa
   Anne Muhammad | Diterbitkan 2 Ogs 2018, 8:23 malam | Dikemaskini 2 Ogs 2018, 8:28 malam

   A+ A-
   Dilihat aktif menyatakan pandangannya secara terus terang - terutama membabitkan PAS - di Facebook tanpa mempedulikan statusnya sebagai timbalan menteri, hari ini beberapa pemimpin parti terbabit tampil mengkritik Hanipa Maidin.

   Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man misalnya berpendapat timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu perlu meluangkan lebih banyak masa di parlimen berbanding di luar.

   Kata anggota parlimen (MP) Kubang Krian dengan cara itu Hanipa dapat mengetahui apa yang dibahaskan di Dewan Rakyat sekali gus memahami konteks sesuatu isu yang diulas wakil rakyat PAS.

   "Saya tengok komentar Hanipa tu macam dia tak tahu apa yang dibahas sepanjang sesi terbabit," katanya kepada media di lobi parlimen hari ini.

   Terdahulu Hanipa hari ini berpendapat ada sesetengah MP kelihatan "aktif dan segar" apabila berbahas mengenai isu aurat namun keadaan itu tidak kelihatan apabila menyentuh masalah rasuah dan salah guna kuasa.

   "Semalam di parlimen, ada beberapa MP membangkitkan isu penutupan aurat ketika Menteri Pengangkutan dan Menteri Sumber Manusia (Anthony Loke) sedang menggulung. Saya ada di dewan pada masa itu.

   "Pengalaman saya di dalam dewan dan melihat setengah anggota parlimen (beragama) Islam berbahas, saya lihat apabila isu seperti itu timbul, relatifnya para wakil rakyat parti itu agak aktif dan segar untuk berbahas dibandingkan isu-isu lain seperti isu rasuah, isu salah guna kuasa, isu pembaziran dan isu-isu lain yang jejaskan kehidupan rakyat," katanya tanpa menyebut parti yang dimaksudkan.

   Semua sedia berbahas

   Isu berkenaan dibangkitkan Anggota Parlimen PAS Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff ketika perbahasan titah diraja pada 25 Julai lalu.

   Ketika itu, Siti Zailah antara lain berkata ada wanita beragama Islam yang bekerja sebagai pramugari terpaksa membuka tudung demi mencari rezeki.

   Untuk rekod Hanipa yang juga MP Sepang memang aktif memberikan pandangannya - biasanya bersifat bersahaja - di Facebook sejak lama dulu.

   Sementara itu MP Pengkalan Chepa Ahmad Marzuk Shaary berkata ada kalangan wakil rakyat Pakatan Harapan memiliki pendidikan tinggi, malah sehingga ke peringkat doktor falsafah.

   Justeru katanya mereka wajar memberikan pemahaman mengenai Islam kepada kerajaan.
   "Jangan jadi (macam) pasu bunga dalam PH (HARAPAN), tetapi mereka mesti jelaskan," katanya.

   MP Tumpat Che Abdullah Mat Nawi pula berkata seseorang menteri atau timbalan menteri perlu berada di parlimen untuk menjawab sesuatu isu.

   "Menteri (atau timbalan menteri) tak perlu jawab di Facebook secara sinis (sebaliknya) di parlimen dan kita bersedia membahaskannya di parlimen.

   "Ia bukan sekadar isu aurat, malah apa sahaja tajuk, MP PAS sedia berbahas," katanya.

   Delete
  8. KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK.

   2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM BERAJA. TENGOK SAHAJA SEPERTI BERUNAI DARUS SALAM. KENAPA NEGARA TERSEBUT TIDAK BERMASALAH MELAKSANAKAN SISTEM ISLAM. JAWABANNYA ADALAH KERANA SISTEM BERAJA YANG DIAMALKAN.

   3. SISTEM ISLAM INI BUKANLAH BARU. SISTEM INI DILAKSANAKAN SECARA SISTEMATIK SEMENJAK NABI MUSA SEPERTI KITAB TAURAT. NABI-NABI YANG MENYUSUL KEMUDIAN MENGGUNAKAN UNDANG-UNDANG TAURAT TERSEBUT. OLEH KERANA ITULAH SAMPAI SEKARANGPUN KALAU KITA MEMBACA INJIL TERDAPAT OLD TESTAMENT(ASALNYA TAURAT) KERANA ISA A.S DIMINTA MELAKSANAKAN HUKUM-HAKAM TAURAT. JIKA KITA MEMBACA AL QURAN, ALLAH MEMERINTAH MUHAMMAD MEMINTA YAHUDI UNTUK MEMILIH SAMADA MEMILIH HUKUM ALQURAN ATAU TAURAT.

   4. SISTEM DEMOKRASI YANG DIAMALKAN ADALAH SISTEM DAJJAL YANG SEMEMANGNYA DIDOKTRINKAN UNTUK TIDAK MEMBENAR PELAKSANAAN HUKUM HAKAM ISLAM. SEBAGAI CONTOH MESIR DAN ALGERIA APABILA PARTI ISLAM BERJAYA MENGAMBIL ALIH NEGARA SERTA MERTA KERAJAAAN TERSEBUT DIGULINGKAN… SISTEM INI HANYA MEMENANGKAN GOLONGAN MAJORITI TANPA MENGIRA MAJORITI ITU BETUL ATAU TIDAK…SEDANGKAN ISLAM MENYOKONG KEBENARAN ( TRUTH SHALL PREVAIL )…SEBAGAI CONTOH DI USA ARAK PERNAH DIHARAMKAN TAPI BERTUKAR MENJADI HALAL KERANA MAJORITI…ADAKAH SISTEM BEGINI DISOKONG ORANG BERIMAN??

   5. SISTEM DEMOKRASI TIDAK MEMPUNYAI NILAI MORAL. SEBAGAI CONTOH NAHENDA MODI PM INDIA MEMPUNYAI REKOD MEMBUNUH 2000 MUSLIM DAN DI SENARAI HITAMKAN UNTUK MEMASUKI BEBERAPA BUAH NEGARA. TAPI SETELAH MENANG MENJADI PRESIDEN LARANGAN TERSEBUT SERTA MERTA DI HAPUSKAN. BEGITU JUGA,, KATAK DAN KADOK POLITIK YANG TIDAK BERMORAL DI BENARKAN DALAM SISTEM DEMOKRASI MALAYSIA.

   6. DI ACEH, HUKUM HAKAM ISLAM HANYA BERJAYA DILAKSANAKAN APABILA SETELAH SETENGAH ABAD PEJUANG-PEJUANG ISLAM BERJIHAD DAN MENDAPAT AUTONOMI SENDIRI BARULAH HUKUM ISLAM DAPAT DITEGAKKAN. ADAPUN DI DAERAH-DAERAH LAIN INDONESIA UMAT ISLAM BERKECAMUK DENGAN SEGALA MACAM FAHAMAN DAN AGAMA SEHINGGA SEBUAH RUMAH MEMPUNYAI KELUARGA YANG MEMPUNYAI PELBAGAI AGAMA. GEREJA DIGILIR-GILIRKAN UNTUK MELAKSANAKAN PELBAGAI RITUAL SEMUA AGAMA SECARA BERGILIR. INILAH AKIBATNYA PELAKSANAAN SISTEM REPUBLIKAN.

   7. NEGARA-NEGARA SEPERTI BELANDA,,,,BELGIUM,,,,SWEDEN,,,NORWAY,,,DENMARK,,,,SEPANYOL,,,,JEPUN,,,QATAR,,,,ENGLAND DAN THAILAND MASIH MENGAMALKAN SISTEM BERAJA TIDAK DIPERSOALKAN SEMATA-MATA KERANA MEREKA BUKAN BERAGAMA ISLAM.

   8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA….. SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA…. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT…. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   10. JADI SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG DOMINAN UNTUK MENDAULATKAN HUKUM HAKAM ISLAM. SESIAPA YANG TIDAK BERSETUJU DENGAN HUKUM HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN ADALAH KAFIR/MUNAFIK/HIPOKRIT/MURTAD/PENGIKUT DAJJAL…

   Delete
 4. Budin ...mana kau tau laporan dari Patriot tu takde followup dari PDRM?? Tak semua benda perlu diumumkan kepada rakyat. Mungkin penyiasatan berterusan masih dijalankan lagi kerana ia adalah isu yang sensitif. Beri lah ruang dan peluang kepada PDRM untuk handle isu ni. Bukan apa...takut2 nanti sebarang berita yang tak tepat ditularkan akan menganggu siasatan mereka . Let them do their job witout any outside interferience !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. GENG NAJIB AL JIBO buta mata tak baca laporan KPN mengaata lporan dah hampir siap. Ini beberapa hari yang lalu. Apasal takda berita jugak lagi apa sebenar nya yang di siasat.

   Di bayangkan siasat perkara siapa membocorkan rahsia. Tapi itu bukan isu besar nya. Mengajak kuasa sing masuk negara ini mendefend Najib konon nya, itu yang isu besar.

   Bodoh lagi kamu cakap beri ruang dan kelengkang. Pada hal korang dok bising pasai pencapaian manifesto masa PH bahru memimpin belom 100 hari pun apasal? KEPALA BAPAK korang ye?

   Delete
  2. Buang Semangat Kecinaan Dulu Sebelum Buang Label 'Bumiputera' - Tai Zee Kin   Bumiputera, kepada yang bukan Bumiputera.

   Ketika perlembagaan didrafkan, warga Malaya menganggap itu adalah kompromi terbaik. Imigran Cina dan India telah tinggal di situ hanya selama 2 generasi, paling lama. (kecuali golongan peranakan Cina dan India (Chitty Peranakan) yang telah menetap sejak 1400an).

   Pertama sekali saya ingin mengajak anda membayangkan senario ini. Bayangkan dalam masa 8 tahun, generasi kedua bagi 6-8 juta orang Bangladesh, Indonesia dan Nepal mula menuntut kewarganegaraan secara beramai-ramai, berbekalkan fakta mereka dilahirkan di Malaysia, bercakap Bahasa Melayu lebih baik dari orang Malaysia sendiri dan menjalani gaya hidup orang Malaysia.

   Soalan pertama saya adalah, bagaimana hendak kita kurniakan kewarganegaraan besar-besaran dan beramai-ramai kepada mereka?

   Nenek saya pernah memberitahu, situasi satu masa dahulu adalah serupa. Dia merupakan ahli MCA ketika zaman Tun Tan Cheng Lock. Orang Cina tiada tempat bergantung. Negara China sedang berperang dengan Jepun dan Komunis mengamalkan Polisi Tutup Pintu. Orang Taiwan menganggap orang Cina Malaysia sebagai "hua Qiao" dan secara teknikalnya melabel kami seolah-olah kami sememangnya telah berpindah keluar, seperti mereka yang di Amerika Syarikat atau negara-negara Eropah.

   Dengan itu, satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah tersebut adalah dengan meminta kepada kerajaan ketika itu, British, untuk kewarganegaraan beramai-ramai, dengan mengambil kira sumbangan kami kepada pembangunan Malaya/ Persekutuan Tanah Melayu dan berjanji taat setia. (Zaman ketika itu, konsep "natif" / Native adalah senang : adakah anda keturunan nusantara/warga Asal (melayu, jawa, sakai, jakun) atau bukan keturunan nusantara.

   British telah bersedia untuk mengiktiraf kewarganegaraan kepada orang Cina melalui Malayan Union Charter (piagam), yang mana membawa kepada 1) negeri-negeri Selat 2) Negeri-negeri Bersekutu dan 3) Negeri-negeri tidak Bersekutu untuk tertakluk di bawah Tanah Jajahan Mahkota. (Crown Colonies)

   UMNO kemudian ditubuhkan untuk menentang Malayan Union. Suka atau tidak, mereka tidak bersedia untuk membenarkan penjajah British ini untuk memberikan kerakyatan secara beramai-ramai kepada imigran yang tidak berintegrasi/ mengasimilasi kepada budaya mereka (Saya gunakan perkataan "mereka" untuk merujuk kepada keturunan Nusantara - melayu, jawa, etc, kerana ketika itu perbezaan antara kaum sangat ketara, tiada cina yang boleh bertutur bahasa Melayu).

   British mengaku kalah akibat tekanan dari UMNO. Begitu juga dengan kaum Cina. Tunku ditugaskan untuk mencari jalan tengah untuk memastikan kompromi antara orang keturunan Nusantara (melayu) & imigran dari Cina dan India ini.

   Jalan penyelesaian, yang meyakinkan orang Melayu tempatan untuk megizinkan kewarganegaraan secara beramai-ramai untuk generasi pertama dan kedua orang Cina ini adalah, dengan syarat mereka diberi layanan "istimewa", maka Suruhanjaya Reid menggubal 'kedudukan istimewa' orang Melayu dalam bidang pendidikan dan ekonomi.

   Orang Cina ketika itu bersetuju dan melaungkan sokongan dengan konsep ini

   Ayah saya bertanya kepada saya, bila sebenarnya hakikat dan akibat dari tolak ansur/kompromi ini berakhir?

   Saya beranggapan faktor UTAMA kepada perkara ini disebabkan pengekalan "kecinaan" dari datuk nenek kita. Mereka memulakan sekolah cina, mendesak untuk menggunakan bahasa Cina, menjalani gaya hidup orang Cina. Pendek kata, membina sebuah lagi wilayah Cina di luar negara China.

   Delete
  3. GENG NAJIB AL JIBO a.k.a JUSTLICK,

   Betul, setuju. Tapi kamu nak suruh MCA dan Gerakan buang label Cina ke?

   Suruh depa hormatkan dan patuhi Perlembagaan negara, jangan ungkit pasal UEC, jangan di label "apa lagi lu mau?"

   Kalau korang di Umno tak jaya buat begitu, minum air ketum banyak banyak lah.

   Delete
  4. Azmin nampak 'rugi' di syarikat coli tapi lupa laba RM6b Khazanah
   Diterbitkan 2 Ogs 2018, 9:10 malam | Dikemaskini 2 Ogs 2018, 9:17 malam

   A+ A-
   Anggota Parlimen Pekan Datuk Seri Najib Razak hari ini mempertikaikan kecenderungan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali kepada syarikat pakaian dalam dan coli yang rugi sebaliknya mengabaikan perolehan Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) sebanyak RM6 bilion.

   Menurut bekas perdana menteri itu Khazanah membuat pelbagai pelaburan di seluruh dunia.

   Hasilnya kata Najib Khazanah memperoleh berbilion-bilion ringgit termasuk RM6 bilion hasil perolehan daripada syarikat Alibaba.

   Katanya turut mendatangkan keuntungan ialah hasil pelaburan Khazanah di syarikat IHH Healthcare.

   "Bagaimana pula dengan kerugian berbilion ringgit dalam pelbagai pelaburan seperti Silterra atau MAS (Malaysia Airlines) ketika pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri keempat?" katanya dalam satu kenyataan umum hari ini.

   Najib yang turut bertanggungjawab sebagai menteri kewangan membuat kenyataan tersebut sebagai reaksi kepada pendedahan Azmin di Dewan Rakyat semalam.

   Sebelum itu Najib mencelah ucapan penggulungan Azmin dengan menyoal dakwaan Dr Mahathir bahawa Khazanah telah menyimpang daripada terasnya.

   Rakyat dapat manfaat

   Menjawab soalan itu, Azmin merujuk kepada pelaburan Khazanah dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

   “Sebagai contoh, Khazanah telah melabur sebanyak hampir AS$20 juta melalui sebuah syarikat online retalier (peruncitan dalam talian) yang menjual pakaian dalam, baju dalam, bra (coli)... akhirnya pelaburan ini terpaksa di-write-off atau dihapus kira.

   “Ini yang paling kecil yang berlaku,” katanya.

   Contoh lebih serius, kata Azmin apabila Khazanah terpaksa melupus kira-kira RM3 bilion pelaburannya.

   Kata Najib apa yang dimaksudkan Azmin itu merujuk kepada pelaburan Khazanah dalam syarikat perniagaan dalam talian, Zivame, pada 2015.

   "Pelaburan itu - bersama beberapa pelaburan kecil lain dalam 27 syarikat berkaitan teknologi di merata dunia - dilakukan menggunakan dana keuntungan sekitar RM6 bilion yang diraih Khazanah hasil pelaburan dalam Alibaba pada 2014," katanya.   Sebagai syarikat pelaburan strategik, kata Najib, objektif Khazanah ialah menjana pendapatan selain membuat pelaburan bagi mewujudkan hubungan atau kaitan secara menyeluruh di serata dunia yang akan memanfaatkan negara.

   Hal itu, katanya termasuk menceburi perniagaan pakaian, sama ada pakaian dalam atau pakaian luar.

   Malah katanya Malaysia juga memiliki beberapa jenama yang boleh menerima manfaat dengan akses ke pasaran besar India.

   "Pelaburan luar negara Khazanah akan membantu Malaysia sebagai pemain global dan bukan sekadar jaguh kampung bagi memberi faedah kepada semua rakyat Malaysia.

   "Langkah seumpama ini turut dilakukan syarikat pelaburan strategik Singapura, sebagai antara contoh terdekat," katanya.

   Menurut Najib ketika ini pelaburan dalam syarikat dalam talian di India itu masih beroperasi dan menjadi peneraju pasaran bagi segmen berkenaan di India serta sedang memperkembangkan perniagaan mereka.


   Katanya ‘kerugian’ Khazanah dalam pelaburan itu belum boleh dipastikan lagi kerana perniagaan dalam talian biasanya akan mengalami kerugian pada peringkat permulaan dan ada kemungkinan ia akan meraih perolehan lebih besar pada masa depan.

   "Menjana keuntungan daripada pelbagai pelaburan lain seluruh dunia membolehkan Khazanah memiliki dana untuk membuat pelaburan strategik ke dalam pelaburan yang rugi seperti Silterra dan MAS - yang kehilangan RM10 bilion selepas Dr Mahathir secara kontroversi membeli syarikat berkenaan daripada jutawan pada harga berbilion lebih tinggi dari harga pasaran pada masa lalu," katanya.

   Najib juga berkata sesuatu pelaburan berdepan dengan risiko kerugian.

   "Kecuali Azmin mampu memberi jaminan bahawa pelaburan akan datang Khazanah tidak akan kerugian langsung, sampai bila-bila," katanya.

   Delete
  5. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 5. Pada aku dan mungkin ramai lagi rakyat Msia yang sependapat dengan aku tetap mengatakan PDRM ni adalah agensi penguat kuasa ayng paling cekap dan efisyen serta tinggi tahap keprofesionalismenya.

  Dalam isu di atas, takde apa yang nak sisembunyikan atau sweep under the carpet oleh mereka. Ini kes berprofil tinggi dan semestinya perlu ditangani dengan berhemah lagi bijaksana. Tuduhan pengkhianat negara yang dilemparkan oleh media serta cai2 OH tu amat2 tak wajar sama sekali. Tertuduh ternyata takde apa2 kepentingan dalam hal ni. Iangan buat tuduhan berdasarkan persepsi ...ia bakal mengundang akibat yang tak elok untuk negara. Rakyat bebas membuat andaian..tapi pihak yang akan menentukannya ialah mahkamah. Janagn mendahului keputusan mahkamah hnay kerana rasa dendam, amarah serta witch hunt untuk mencari orang yang perlu dikambing hitamkan !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya tak fikir Hasanah sanggup masuk jail tanpa beritahu cerita sebenar kpd mahkamah. Tunggu dan lihat siapa sebenar pengkhianat negara.
   Lain lah manusia macam kamu imi GN. Dengan upah yg murah sanggup gadai maruah diri.
   Nilai diri kamu ini BERAPA SEN GENG NAJIB?.....5 SEN?
   Skrg harga gula gula 10 sen satu biji.......

   Delete
  2. "takde apa yang nak sisembunyikan .."? Bangang lagi kamu GENG NAJIB AL JIBO.

   Tak nampak ke kemungkinan nak selindung NAJIB AL JIBO? Itu ha nya kemungkinan tapi kemungkinan itu sentiasa ada selagi laporan iu tidak di keluarkan.

   "Tertuduh ternyata takde apa2 kepentingan dalam hal ni."? KEPALA HOTAK KAMU takda kepentingan. Nak selamatkan bntt nya dari di nyah dari kerusi Ketua Pengarah jika tak ikut atau ampu NJIB AL JIBO itu takda kepentingan ye?

   KEPALA BAPAK KAU.

   Delete
  3. Mengajar nilai-nilai Cina, membaca buku dari negara China (sebelum revolusi budaya) dan sebagainya. Tiada usaha daripada kaum cina untuk integrasi dengan keturunan Nusantara/Melayu pada ketika itu. Ini menyebabkan ketidakpuasan hati, yang terus menjadi faktor UTAMA yang membawa kepada idea 'bumiputera'.

   Sekiranya anda mengkaji dengan teliti konsep Bumiputera, anda akan sedar bahawa tidak banyak mengenai 'mempertahankan kepentingan orang asal (Melayu)'. Ideologi dan falsafahnya melibatan 2 aspek utama.

   Pertama sekali untuk membendung 'Kecinaan'. Saudagar Cina dahulu kala amat rapat dengan penguasa British. Kita ada Nyonya Peranakan dulu-dulu yang memakai kerongsang bergambaran Queen Victoria sebagai tanda setia kepada kerajaan British (rujuk kepada Museum Peranakan Singapura). Kita juga ada dewan perniagaan Cina yang mempunyai Patron Inggeris. Ini menunjukkan bahawa, selain kawalan asing terhadap ekonomi kita, orang Cina mengawal hampir 70% daripada apa yang tinggal (Profesor Shamsul Amri berkata, dalam 50-60%).

   Pendek kata, Warga keturunan Nusantara/Melayu tiada kuasa ekonomi langsung. Pada pandangan mereka, sekiranya imigran-imigran ini memegang tampuk kuasa ekonomi, cuba untuk melebarkan kuasa politik, akan sekaligus menghakis "kewujudan" mereka. Anda tidak boleh menyalahkan mereka jika mempunyai pandangan sedimikian. Ia merupakan satu sentimen yang amat ketara dan biasa dalam kalangan kebanyakan dari mereka masa itu. Disebabkan itulah mereka memerlukan satu jaminan sekiranya mereka bersetuju memberi kerakyatan secara beramai-ramai kepada golongan imigran.

   Aspek kedua, adalah perasaan "tidak selamat" dengan lambakan imigran Cina dan India. Terdapat kerisauan terhadap mereka yang tidak mahu mengintegrasi/ mengasimilasikan budaya mereka dengan budaya tempatan, andai mereka bersatu menentang warga Nusantara/warga asal. Perasaan sebeginilah yang mencegah warga nusantara/Melayu dahulu daripada bersetuju untuk mengiktiraf kerakyatan generasi imigran tadi.

   Dengan 2 perkara ini, Tunku harus mengorak langkah. Beliau harus membuat keputusan sama ada; menolak permintaan kerakyatan secara beramai ramai orang Cina dan India, mendesak mereka pulang ke negara asal secara berperingkat, atau pun mencari titik tolak ansur antara kedua-dua pihak.
   Beliau kemudiannya, menasihati Suruhanjaya Reid untuk menggubal Kontrak/Perjanjian terbesar antara Warga Nusantara/Melayu/Warga asal & Imigran, yang dikenali sebagai Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan (kontrak sosial).

   Dengan pengenalan Perkara 153, warga Nusantara/asal berasa mereka boleh lega hati atas aspek kerisauan sebelum ini, iaitu serangan "Kecinaan" dan "rasa tidak selamat" seperti yang dinyata di atas. Kedudukan mereka tidak akan tergugat oleh orang imigran, tidak secara ekonominya mahupun pendidikan, kerana terjamin oleh perlembagaan.

   Nenek moyang kami (Cina), yang awal-awal dulu hanyalah imigran (pendatang) generasi pertama, sangat gembira dengan tolak ansur ini sebagai pertukaran kepada taraf kerakyatan secara beramai-ramai .

   Delete
  4. Hmmmm....tak abis2 menyasar nyongsang dari topik.
   Betul2 bengap & tongong si Tonggeng nie....!!

   Delete
  5. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN SEKULAR/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP.

   Delete
 6. Aku ada terbaca jugak pendapat beberpa orang penganalisa2 politi tempatan yang mengatakan pendedahan surat kepada CIA ni adalah satu taktik untuk mengalihkan isu atau diversion oleh kerajaan PH era baru ni. Tujuannya ialh untuk :

  1. Mengalihkan perhatian rakyat terhadap isu kes SRC dan 1MDB yang sehingga kini dikatakan tiada bukti kukuh untuk mereka mengaitkan DSNR dengan kes2 tersebut. Kalau tidak, takkan lah AG masih terkial2 mencari bukti lagi sehingga terpaksa menetapkan perbicaraan pada tahun depan. Jadi cukup lah masa untuk terus merekayasa bukti untuk mengenakan DSNR.

  2. Tak mustahil, ianya juga untuk mengalihkan perhatian rakyat dari terus menuntut agar janji2 dalam manifestomato PH tu ditunaikan dalam tempoh 100 hari pemerintahan mereka. Kerajaan tau adalah teramat mustahil untuk mereka mengotakan janji2 tu dan pastinya, mereka menyesal tak sudah semasa merangka manifstomato tu.

  3. Kini Tu M dah jadi pengerusi Khazanah, lubuk emas negara tu. Dengan menimbulakn isu surat ni, rakyat tidak akan memberi perhatian kepada operasi menjarah harta negara oleh pengerusi Khazanah untuk diagih2kan kepada anak beranak dan kroni2nya.

  Sememangnya taktik diversion seperti ini kerap dilakukan semasa pemerintahan PM ke 4 dulu, dan pastinya taktik yang sama juga akan digunakan oleh PM ke 7. Kita tak boleh terus menolak bahawa penularan surat ni sebagai langkah bijak kerajaan. Mungkin boleh diperbahaskan secara mendalam dan ilmiah di blog batu api ni !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg Najib kena dakwa hari tu kes apa ye cai? Itu baru satu tp dah cukup utk membuatkan Najib menadah tin milo. Kalau kena lagi, pungut lagi. Habis kes, org lain sengkek, dia kaya. Pandai budak Najib. Yg bodoh macai.

   Delete
  2. Kalo dah pengkhianat tu pengkhianatlh beb..
   Yg dulukan dulukanlh..yg kemudian dah siasat selesai..apekebendenye..
   Surat bocor satu hal..isi surat satu hal..yg kami rakyat kesah kini adalah isinya..terang cakap isinya cilaka..korang yg dah toing3..memang suka putar belit..contoh yg korang sembang atas tu..
   Hahahhaakehkehkeh7headedsnake toing toinh toing

   Delete
  3. Ianya hampir mustahil bagi sebuah negara dengan penduduk asal yang berkongsi budaya dan gaya hidup yang agak sama, untuk memberi kerakyatan secara beramai ramai kepada pendatang yang langsung tidak berkongsi persamaan dengan budaya mereka. Asalnya orang Cina dan India tidak mahu asimilasi dan integrasi budaya, tetapi menuntut kerakyatan secara beramai-ramai. Wajarlah warga Nusantara/Melayu/warga asal menentang perkara itu. Orang Cina dan India kemudian sedar ianya berbaloi untuk bersetuju dengan perjanjian itu, memandangan mereka tiada tempat lain ingin dituju.

   Atau, senario kedua, mereka kekal sebagai penduduk tetap (PR) sahaja, dan tidak mendapat kerakyatan dari orang Melayu. Sudah tentu, ianya bukan idea yang baik. Mereka menginginkan KERAKYATAN.

   Bayangkan, generasi kedua/ ketiga orang Bangladesh atau Nepal atau Indonesia, yang membentuk 6-9 juta populasi Malaysia kini, menuntut hak kerakyatan secara beramai-ramai di Malaysia. Ia termasuklah kelebihan tertentu, dana, pendidikan, penjagaan kesihatan dan juga HAK UNTUK MENGUNDI.

   Mereka boleh saja mengungkit bahawa mereka membayar cukai, menyumbang kepada negara, membantu perkembangan ekonomi. Mereka boleh menuntut bahawa mereka dilahirkan di Malaysia dan menginginkan kerakyatan. Perlu diingat, bukan seorang dua, tapi 6-9 juta KERAKYATAN BERAMAI-RAMAI.

   Apakah anda mampu memberikan taraf kerakyatan Beramai-ramai sebanyak 9 000 000 kepada mereka?

   Begitulah, Warga Nusantara/Melayu/asal berpuas hati dengan pemberian kerakyatan secara beramai-ramai dahulu kepada imigran Cina dan India, selagi kedudukan mereka terjamin dalam pendidikan dan ekonomi dan sebagainya seperti tercatat dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.
   Bagaimana dengan anda? Letakkan diri anda dalam keadaan ini.

   Untuk menjawab soalan bapa saya, bilakah konsep BUMIPUTERA akan berakhir? Saya menjawab, setelah aspek "Kecinaan" dan "perasaan tidak selamat" (Chineseness & insecurity) itu berhenti menghantui mereka.

   Sehingga kini, semakin ramai warga Nusanstara/Melayu/Asal yang mempunyai titik persamaan dengan orang Cina dan bukan-Bumiputera. Sebab itulah anda lihat semakin ramai orang Melayu yang bersedia untuk menyerahkan status Bumiputera itu (bukan ramai, tetapi lebih ramai dari dahulukala).
   Namun demikian, titik persamaan itu tidak cukup kuat. Lihat saja lelaki Cina yang ditumbuk di KFC, dia membuat sidang media. Lelaki ini, tidak boleh bercakap BAHASA MELAYU MAHUPUN INGGERIS. Dan saya boleh katakan kepada anda, terlalu ramai orang Cina yang sebegini di Malaysia. Begitu banyak orang Cina bandar duduk di PPR, tak boleh bercakap Melayu atau Inggeris. Kawan-kawan saya di Kedah juga begitu.

   Orang-orang Cina ini pergi ke SJKC, atau sekolah swasta Cina, pergi ke Taiwan/ China untuk menyambung pengajian. Sebahagiannya ke Singapura dan Eropah ataupun Amerika Syarikat.

   Mereka tidak pernah berselisih dengan orang Melayu.
   Mereka tidak tahu apa itu khutbah Jumaat.
   Mereka tidak tahu mengapa perempuan Kelantan dipanggil Mek (isikan nama di sini).
   Mereka tidak tahu mengapa lelaki Melayu Perak dipanggil Yob (isikan nama di sini).
   Mereka tidak tahu dan tidak faham pemikiran dan cara hidup orang Melayu.

   Secara dasarnya, mereka tidak mahu berintegrasi, asimilasi dan berusaha mencari titik persamaan dengan orang Melayu, seperti kaum cina di negara lain (kecuali tanah besar cina, taiwan, HK dan singapore).

   Malahan di kedai Mamak, Cina duduk dengan Cina, Melayu dengan Melayu. Hanya sesekali, dan jarang untuk melihat 3 bangsa Melayu Cina India bersama.

   Tidak cukup!

   Tidak cukup untuk memberitahu warga Nusantara/Melayu/asal yang mereka akan selamat dari kesan 'kecinaan'. Tidak cukup sekadar memberitahu yang mereka boleh 'hidup' dan 'rasa selamat' tentang kepentingan ekonomi dan pendidikan.

   Delete
  4. Apasal ayik bodoh saja kau hari ini, GENG NAJIB AL JIBO? Kau bodoh lagi mengatakan PH nakkan divesrion dari kes SRC dan 1MDB.

   Double bodoh = bangang kamu tak tahu bahawa NAJIB AL JIBO sudah di heret ke mahkamah. Kalau takda bukti, takkan mengheret dia ke mahkamah.

   Mlas nak cakap dgn orang bangang mcm kamu ini. Tapi pembaca sekelian mesti di tunjukkan bodoh bangang kamu yang coba melanda landa di sini.

   Kau mesti di KEPALA BAPAK dan di KEPALA HOTAK kan bertalu talu dan selagi kau masuk di sini. Musuh Nombor 2. Musuh Nombor 1 ia lah NAJIB AL JIBO.

   Oops, silap, kau Musuh No 3. Nombor 2 ia lah Mak Badak.

   Delete
  5. Suara mirip Anwar gelar Azmin 'barua Mahathir' benar atau palsu kena tanya Husam   Rakaman suara mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa mengkritik keras Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali dan Tun Dr Mahathir Mohamad kini mula beredar.

   Ia muncul ketika wujud spekulasi mendakwa Mahathir dan sekutunya cuba menekan kemajuan politik Anwar, bakal penggantinya untuk jawatan perdana menteri.

   Antara lain, rakaman itu menunjukkan suara (bawah) seorang yang mirip Anwar menyifatkan Azmin, menteri kanan dalam kabinet, sebagai “barua Mahathir”.

   Sila liha di sini

   Bagaimanapun, pemimpin-pemimpin PKR berkata rakaman itu palsu.

   Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil memberitahu Malaysiakini bahawa Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail telah mendapati ia bukan suara Anwar.

   “Ini bukan (suara) suami saya,” menurut Azizah, seperti diceritakan kembali oleh Fahmi.
   Tiga rakaman berasingan itu, yang masing-masing tidak sampai 10 saat, diedarkan di aplikasi borak telefon bimbit WhatsApp.   Dalam rakaman pertama, individu itu berkata dia menyuruh Naib Presiden PKR Rafizi Ramli melawan Azmin dalam pemilihan parti kerana Azmin didakwa telah menjadi “barua Mahathir”.

   Rakaman kedua mengkriti Mahathir kerana melantik diri sendiri sebagai pengerusi syarikat negara Khazanah Nasional.

   Rakaman ketika membangkitkan skandal pertukaran wang asing (forex) pada 90-an yang ketika pentadbiran Mahathir ketika pertama kali menjadi perdana menteri.

   Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution, Rafizi, Naib Presiden Tian Chua, Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin dan Timbalan Ketua Pemuda Afif Bahardin turut menolak keaslian rakaman itu.   Fahmi Fadzil

   Saya bukan anggota keluarga tetapi saya sering bercakap dengan Anwar. Dalam rakaman pertama ada sikit bunyi macam beliau, tetapi masuk saja rakaman ketiga, kamu tahu itu bukan dia. Loghat dia lain.   Rafizi Ramli

   Tidak sama sekali (Anwar tidak arahkan sama lawan Azmin). Bukan tradisi kita pemimpin atasan campur tangan. Saya memang ada beritahu Anwar niat saya, tetapi tidak benar dia arahkan saya bertanding.

   Ini keputusan saya sendiri selepas berbincang dengan kawan-kawan dan anggota akar umbi parti.   Tian Chua

   Jangan bawa masuk budaya budaya memburuk-burukkan dan berita palsu dalam PKR.

   (Menjawab soalan sama ada dibuat oleh pihak dalaman PKR) Saya tidak tahu, tetapi saya harap tidak.


   Saifuddin Nasution

   Apa pun, ia jelas cuba mewujudkan kecurigaan tentang perhubungan Anwar dengan Mahathir.
   Kita sudah bazirkan 20 tahun (sejak reformasi 1998). Sekarang kedua-dua mereka sudah berbaik-baik, berdamai dan sedia bekerjasama.

   Anwar sudah berulang kami beritahu pemimpin PKR bahawa beliau menyokong kepimpinan Mahathir.


   Afif Bahardin

   Rakaman itu cuba membantutkan kemajuan kombinasi Anwar-Azmin sebagai dynamic duo untuk memimpin parti.


   : Kenapa Malaysiakini tak tanya Husam Musa dia kan pakar suara, dia kata 130% suara Nik Abdul dalam isu sebelum ini, walaupun pakar dan Sarawak Report pun belum buat kata putus....

   Delete
  6. Kes SRC dah masuk.mahkamah masih tak ade bukti kukuh?....najib pon dah ngaku terima 42 juta...Geng Najib kuat temberang..

   Delete
  7. KJ: Tak wajar label NGO belia 'macai' politik
   Bernama | Diterbitkan 3 Ogs 2018, 7:27 pagi | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 7:32 pagi

   A+ A-

   PRK SG KANDIS | Bekas menteri belia dan sukan Khairy Jamaluddin menyifatkan tindakan melabel badan bukan kerajaan (NGO) belia sebagai ‘macai politik’ adalah tidak wajar.

   Beliau berkata kenyataan seumpama itu seharusnya tidak dikeluarkan daripada seorang menteri yang diamanahkan menjaga kebajikan golongan belia di negara ini.


   "Saya rasa perkataan itu tidak wajar digunakan...saya tahu beliau mahu NGO belia berkecuali dan bersikap neutral.

   "Namun bagi saya tidak perlulah menggelarkan NGO belia ini sebagai macai semata-mata hanya kerana mereka ini ada pendirian politik sendiri," katanya kepada pemberita selepas menghadiri ceramah kelompok di Pusat Daerah Mengundi (PDM) Bukit Naga sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis di Selangor, malam tadi.

   Khairy yang juga Anggota Parlimen Rembau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang melabelkan beberapa NGO belia sebagai ‘macai politik’ ketika perbahasan di Parlimen semalam

   Delete
  8. Tonggeng..tonggeng, buta ker kamu....??

   KJ (Kitol Jahanam) sendiri KENA INGAT KBS di bawah kelolaannya sendiri terpalit dgn penyelewengan beratus juta. Selain itu, dia sendiri disahkan oleh Jawatankuasa Disiplin UMNO mengamalkan beli undi/rasuah ketika merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Dialah orangnya yg jadi Jutawan Segera dgn hanya guna pakai kedudukan sebagai Menantu PM ke 5 bermodalkan air liur ketika bermaharaja-lela di tingkat 4 antara 2003~2009.

   Delete
  9. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH KEPADA PEMAJU YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN HARGA HARTANAH NAIK MELAMBUNG DAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH OLEH MAJORITI RAKYAT MALAYSIA….DATA DARIPADA KWSP MENDAPATI 90% RAKYAT MALAYSIA BERPENDAPATAN BULANAN TIDAK LEBIH RM5000….INI BERMAKNA KEDIAMAN YANG MAMPU DIMILIKI MEREKA TIDAK LEBIH DARIPADA RM180,000…HARGA PREMIUM YANG TINGGI INILAH SEBABNYA KENAPA SEJAK 2008 TIADA RUMAH KOS RENDAH,,,,KOS SEDERHANA RENDAH,,,,DAN KOS SEDERHANA…

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 7. Haiii tak kes pengkhianat MEIO ni didiamkan kannn Tannn Seri oiii,
  Seingat sy la bhgn Diplomatik ie kedutaan pun ada james Bond 007 ala Meow meow tp tgk mereka pun mungkin ada buat kerja ala ala gini
  Rasa nya sudah sampai masa pihak Wisma Putra yg cenderung fanatik Regim. jibby dulu srmua di siasat agar tidak ada ketirisan kebocoran rahsia negara
  Mohon dato Saifuddin Menteri Kementerian Luar
  Hj Mat Sabu Kementerian Pertahanan utk attache tentera & (JPM petugas di bwh JPM)Tun buat Spring Cleaning ya sudah pembelot 2 pengkhianat rakyat pembayar cukai yg membayar gaji petugas 2 luar betul 2 buat kerja atau ber jimba Wining Dining & bermewah 2 diluar negara atas duit rakyat
  Kami rakyat yg terlalu lama di tindas sedang memerhati...
  adakah Kerajaan Malaysia Baru “walk d talk “

  ReplyDelete
  Replies
  1. lily jaleta bahari...Mat Syabu tu bukannya boleh harap sangat. Ingatnya hanya nak naik kapal perang untuk masak kari kepala ikan, buat kuih samperit dan teh tarik aje. Lain2 benda mana lah dia tau.

   Kalau naik kapalterbang MAS pulak sibuk nak berselfie dengan paramugari2 yang cun melecun tu dan last2 beri nombor telefon. Apa tujuannya beri nombor HP dia tu..kau agak2 dan teka lah sendiri. Dia ni kan menteri yang tak sedar diri..dah tua bangka pun masih nak berlagak macam romeo lagi !!!

   Delete
  2. Untuk melihat ianya berlaku, orang Cina harus melonggarkan prinsip KECINAAN (bukan buang, cuma meredakan sedikit). Kita tidak boleh mengenepikan konsep Bumiputera. Ia bahaya.
   Penyelesaian untuk Kontrak (Perkara 153) Perlembagaan Persekutuan adalah jelas.

   Sama ada:

   1) Kita mengagungkan Kontrak tersebuat buat selama-lamanya, dan juga mengamalkan tabiat berunsurkan tinggalan keturunan nenek moyang kita (sekolah Cina, bahasa Cina, dewan perniagaan Cina, apa jua elemen CINA dalam aspek pendidikan dan ekonomi).

   atau

   2) Kita Mengintegrasi atau mengasimilasikan budaya kita dengan budaya warga Nusantara/melayu/asal..

   Untuk kita MENAMATKAN KONTRAK (Perkara 153) itu, kita perlulah mencari lebih banyak titik persamaan dengan orang Melayu.
   Tai Zee Kin

   : Malangnya Dong Zong tamak kata seorang profesor Cina sendiri....

   Delete
  3. GENG NAJIB AL JIBO, kalu Mat Sabu nak naik kapal perang, kau asyik nak nyonyot barang NAJIB AL JIBO. Tenntu lebih baik Mat Sabu berpuluh kali. Tak kisah lah bahawa apa barang NAJIB AL JIBO itu ada lah di atas interpretasi pembaca di sini.

   Mat Sabu nak berlagak macam romeo lagi? Astaghfirullah .. Kamu bukan saja berlagak, kamu menyonyot pulak. Kena air ketum di nyonyotan itu, bru kau tau, pening kepala, mabuk nyonyot barang itu dengan ketum.

   Delete
  4. Saya tak masuk campur urusan Anwar dan PKR kata Mahathir   Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak pernah masuk campur dalam urusan dalaman PKR.

   Ia berikutan kewujudan rakaman suara mirip ketua umum parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa mengkritik keras timbalan presiden Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Mahathir.

   “Adakah anda lihat saya bercakap buruk mengenai Anwar atau Azmin atau orang lain?Ini parti mereka, saya tak campur tangan,” katanya kepada pemberita di Parlimen hari ini.

   Beliau juga berkata tidak tahu tentang kewujudan rakaman itu.

   “Saya tak tahu, saya tak dengar. Dia tak pernah kata pun,” katanya yang juga pengerusi BERSATU.

   Menurut laporan Malaysiakini hari ini, ada tiga rakaman pendek kurang 10 saat - dikatakan suara Anwar - yang antara lain menyifatkan Azmin sebagai "barua Mahathir".

   Selain itu, suara dalam rakaman itu juga berkata dia menyuruh Naib Presiden PKR Rafizi Ramli melawan Azmin dalam pemilihan akan datang, serta mengkritik Mahathir kerana melantik diri sendiri sebagai pengerusi Khazanah Nasional.

   Pemilihan PKR dijadual bermula beberapa minggu lagi dan Azmin masih belum memutuskan sama ada akan mempertahankan kerusi timbalan presiden atau mencabar Anwar bagi jawatan presiden.

   Bagaimanapun pemimpin PKR - antaranya Presiden Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Naib Presiden Tian Chua - berkata rakaman tersebut palsu.

   'Bukan dapat gaji RM7 juta'

   Azmin juga berkata beliau belum mendengar rakaman itu dan malah tidak tahu tentang perkara itu.

   "Saya belum dengar, belum tengok. Saya tak tahu," katanya kepada pemberita.

   Berhubung pelantikan Mahathir dan Azmin dalam lembaga pengarah Khazanah, anggota parlimen Langkawi itu berkata mereka mahu mengubah Khazanah dan mengembalikannya ke landasan betul

   Kita cuba mengubah Khazanah agar menumpukan kepada beberapa perkara, kebanyakannya saya tahu dan pernah terlibat. Malah saya yang mulakan Khazanah.

   “Apa masalah saya jadi pengerusi?Saya bukan jadi Ketua Pegawai Eksekutif, bukan saya yang akan dapat dan dibayar RM7 juta,” katanya lagi.


   : Ini tanda-tanda awal Anwar akan "disembelih" kali kedua. Masa itu kita akan lihat DAP akan berpaut kepada siapa....

   Delete
  5. GENG NAJIB AL JIBO a.k.a JUSTLICK,

   Anwar akan "disembelih" kali kedua? Tak usah khuatir pasal itu lah. Korang tumpukan masa sediakan kapan politik NAJIB AL JIBO dan Umno.

   Tak mahu sebut apa kisah kusin Hishamuddin Hussein? Senyap langsung dia. Mesti dia panas baran kat kusin NAJIB AL JIBO. Jahannamkan politik dia juga sebagai kusin.

   Punya malu si kusin Mudin, tak dapat nak kata apa di masa NAJIB AL JIBO bergelora dengan kuasa dan kaya raya.

   Silap dia tak resign sebelom Pru14. But then, siapa tahu Umno terpelanting ke longkang di masa itu.

   Delete
  6. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU ( EKSTREM )..

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 8. Kalu cereta pasai repot merepot teman suka..
  Depakata kalu salah repot biag polis setel.yg meripot oke yg kena repot pong oke-oke saja.sbb polis dah setel.
  Kalu takpueh ati p repot sampe bukit aman sana.
  Yg meripot jgn ribot-ribot pasai yg kena ripot pong nak cari mkn juga.

  Mcm cereta sakai hutan malaisa lama sudah.
  Tuairumah!
  Tuan saya dtg nak meripot rumah saya d cori orang,diaborang minta ijin sama saya,nak ambek rumah.saya kasihan ,muka nampak baek saya bagi depa ambek sbb rumah saya byk.

  Depa masok sakai(mesen balak) depa tebang sebtg,lepastu sebtg,lepastu sebtg,lepas sebtg,sebtg sampe cerah burit ehh bokit sampe saya taktau nak tingai mana pasai rumah saya depa curi habih-habisan sampe linchin mcm palak bapak penakan saya nama tak mkn,bini dia nama tak cari ehh tebalik la pulak.
  Tuan saya meripot sbb bila hutan jd linchin ,sungai keroh landak,bewak,babi babi hutan,babi tungai,habih dok tmpat laen. Susah saya tuan nak mkn babipangang dan minum air sungai lg.
  Demikian ripot saya .ehh lg satu saya nak tanya pasaipa cina jd toke sadari moda sampe toa sampe mampuih .mlayu jd koli cina dari moda sampe toa sampe mampuih dan pupus..kwah kwah kwah.

  Yg taksalah.
  Tuairomah.
  Sosahayah bin sonanglenag..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila hapus hutang peneroka?   KUALA LUMPUR 1 Ogos - Kerajaan Pakatan Harapan (PH) digesa memberikan penjelasan lanjut mengenai janji untuk menghapuskan hutang peneroka sebagaimana termaktub dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

   Gesaan itu disuarakan oleh Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang kecewa de­ngan sikap kerajaan kerana masih membisu mengenai janji tersebut.

   Hal ini kerana, Naib Presiden UMNO itu percaya bahawa ramai peneroka mengundi PH kerana `termakan’ dengan janji penghapusan hutang itu.

   “Menteri (Hal Ehwal Ekonomi) perlu menjawab apakah hutang peneroka akan dihapuskan? Jika ya, apakah semua hutang atau sebahagian daripada hutang?

   “Apakah jenis hutang-hutang dan bila akan dihapuskan?” kata­nya dalam kenyataan di sini hari ini.

   Ismail Sabri dalam pada itu berpendapat hutang-hutang pe­neroka tidak akan dihapuskan selepas melihat kepada penjelasan mengenainya dalam sidang Dewan Rakyat hari ini.

   “Samalah seperti pengundi di Sabah dan Sarawak yang tertipu dengan janji royalti minyak 20 peratus daripada pendapatan kasar hasil minyak sedangkan PH membuat definisi sendiri seba­nyak 20 peratus daripada keuntungan bersih,” jelas beliau.

   Selain itu, beliau turut menzahirkan rasa kecewa berikutan kegagalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjawab isu Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan mengelak daripada celahan isu Felda pada sesi perbahasan di Dewan Rakyat.

   Sedangkan, kata Ismail Sabri, isu berkaitan Mara sangat dekat dengan hati orang Melayu serta bumiputera.

   “Isu memecahkan fungsi-fungsi Mara dengan meletakkannya di bawah beberapa kementerian langsung tidak mendapat maklum balas daripada menteri,” ujar beliau.


   : Sekarang BN pandai menuntut janji, dulu BN suka berjanji. PH dan BN semuanya kaki tipu rakyat....

   Delete
  2. Kenapa ler Puak2 Pembangang UMNO nampaknya tersangatlah gopoh bagai orang dah tercirit dalam seluar menggelupur mencari jamban.

   Rome was not built in a day or 100 days whatsoever - and what more after the left over big damages, rompakan sampai kering kontang perbendaharaan negara, utang menimbun-nimbun committed by BN (Bini Najib) & Umnongok.

   Delete
  3. Awasi kebebasan melampau, kata PAS
   Zulaikha Zulkifli | Diterbitkan 3 Ogs 2018, 1:52 petang | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 2:05 petang

   A+ A-
   WAWANCARA | PAS berpendapat ruang kebebasan bersuara di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (HARAPAN) hari ini lebih baik berbanding semasa BN menjadi kerajaan.

   Katanya sebelum HARAPAN mengambil alih kerajaan orang ramai pernah berada dalam keadaan bimbang untuk mengkritik kerana berdepan dengan tindak balas yang menyusahkan.

   Namun, timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, walaupun begitu tetap ada 'kelompongan' hingga menyebabkan ada pihak mengambil kesempatan terutamanya melibatkan isu Islam dan Melayu.

   "Saya tengok ada pihak ambil kesempatan sebab kerajaan HARAPAN lebih terbuka.

   "Ruang lebih terbuka berbanding zaman BN sebab pada masa itu sekatan terlalu kuat.

   "Sesiapa yang kritik kerajaan saja, ada pihak kena tukar (dipindahkan tempat kerja), rakyat nak kritik kerajaan pun tak berani," katanya semasa ditemui Malaysiakini.

   Walaupun begitu Tuan Ibrahim berpendapat keadaan semasa itu perlu ditangani dengan segera bagi mengelak sebarang masalah lebih besar atau rumit.

   "Ini (kerajaan) kena pantau cepat. Kita nak membina sesuatu itu susah, tetapi nak meruntuhkan senang. Kita tak nak ia menyebabkan sentimen perkauman," katanya.

   Mahu bebas yang terkawal

   Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan sama ada agama Islam dan orang Melayu terancam selepas HARAPAN menjadi kerajaan sejak 9 Mei lalu.

   Menurut anggota parlimen Kubang Kerian itu lagi, kerajaan perlu melakukan pemantauan terutamanya pada media sosial kerana PAS bimbang tindakan mengkritik tanpa kawalan akan menjadi satu budaya kelak.

   "Saya tengok keberanian pihak mengkritik Islam makin jelas dalam media sosial yang sepatutnya berada di bawah tanggungjawab kerajaan.

   "Kita harap ia tidak dibiarkan berterusan hingga akhirnya jadi budaya dan sesiapa nak mengkritik, menghentam, semua boleh," katanya.

   Menjelaskan pandangannya itu Tuan Ibrahim berkata PAS tidak ada masalah dengan kebebasan yang diberi namun menegaskan ia mesti dalam keadaan terkawal.   Ketika kekangan terhadap kebebasan bersuara itu dianggap tidak wajar, kebebasan mutlak juga, katanya, tidak boleh diterima.

   Menurut Tuan Ibrahim PAS menyedari tidak mudah untuk melakukan pemantauan itu namun pada media sosial ia perlu dilakukan dengan kaedah yang betul.

   "Suasana ini mungkin ambil masa tetapi ia tetap perlu supaya tak jadi budaya," ujarnya yang turut mengaitkan isu itu dengan cadangan menutup sekolah tahfiz.

   Orang ramai bimbang

   Idea itu dinyatakan bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin pada Julai lalu menyarankan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof agar menutup sekolah tahfiz sebagai usaha membawa keluar umat Islam daripada "amalan agama yang jumud".

   Menjelaskan lagi mengenai saranan tersebut, Zainuddin yang pernah menjadi ketua pengarang kumpulan Utusan memberitahu beliau menekankan penutupan sekolah tahfiz persendirian yang didirikan tanpa izin.

   Saranan Zainuddin itu bagaimanapun menerima kecaman pelbagai pihak termasuk PAS yang berikrar akan mempertahankan institusi tersebut.

   Malah PAS menganggap kenyataan bekas menteri tersebut sebagai tidak berakhlak.   Ditanya sama ada beliau bersetuju dengan kenyataan Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) yang mendakwa Islam dan Melayu terancam selepas pilihan raya umum ke-14, Tuan Ibrahim berkata beliau bersependapat dengan gabungan berkenaan.

   Delete
  4. GENG NAJIB AL JIBO a.k.a JUSTLICK,

   Kebebasan melampau? Tak kisah lah jika RM90 juta tu dah bebas ke apa. Atau pa lain kebebasan yang si Mamat tu maksudkan, malas nak baca.

   Asalkan NAJIB AL JIBO jangan ada kebebasan langsong untuk terbang atau berlayar ke luar negara.

   Walu berjalan kaki ke Thailand sekali pun - memang ada tempat2 yang orang Kelantan boleh masuk ke Siam tanpa pemeriksaan Imigeresen.

   PDRM kena sentiasa ekori mana NAJIB AL JIBO dan Mak Badak pergi. Dah cukup dengan kes Jambal Jamban lari dan keluarkan video berkali kali seolah olah permainkan kuasa Polis.

   Delete
  5. This comment has been removed by the author.

   Delete
 9. Kengkawan...mohon agar dibenarkan untuk lari sikit dari tajuk Budin kali ni yeer.

  Hahaha!!! Siapa sangka. Tindakan biadap yang dilakukan oleh YB Menteri Rejim dalam sidang Parlimen semalam terkena batang hidung Setiausaha Politik dia sendiri.

  Semalam Menteri bukan main hebat lagi MENGHINA Persatuan Belia di Malaysia yang menerima peruntukan kewangan dengan menggelarkan mereka sebagai Macai Politik kerana menyokong Kerajaan terdahulu.

  Padahal, kenyataan YB Menteri didalam Dewan yang mulia itu hanya atas dasar pandangan peribadi dia semata-mata dan bukannya berlandaskan kepada sebarang bukti yang kukuh.

  Realitinya, Kerajaan terdahulu tidak pernah mendesak mana-mana Persatuan atau Pertubuhan Belia untuk menyokong dasar yang dibuat dengan mengugut untuk memotong bantuan peruntukan yang diberikan.

  Sebaliknya, Kerajaan terdahulu memberi ruang kepada sesiapa sahaja untuk berkecimpung secara aktif dalam Persatuan atau Pertubuhan Belia yang ada di Malaysia.

  Contoh paling dekat dengan YB Menteri sendiri. SUPol YB Menteri pegang jawatan Naib Presiden MBM tanpa sebarang sekatan sebelum Rejim Pakatan Hancing jadi Pemerintah.

  Itu membuktikan bahawa Pertubuhan dan Persatuan serta Kerajaan terdahulu meraikan kepelbagaian pandangan dalam kepimpinan Belia. Bukan seperti yang YB Menteri KBS khayalkan macam orang mabuk ketum sewaktu menyampaikan ucapan dalam Parlimen tempoh hari!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kali pertama kau mohon lari tajuk atas nama GENG NAJIB AL JIBO. Tapi kopipes kamu atas nama JUSTLICK kau sebat saja, asyik di luar tajuk dan asyik kopipes sepenuh nya.

   Bedebah hamjadah kau ini. Hamjadah tu istilah NAJIB AL JIBO guna bila meradang dengan cyber troopers nya di kempen Pru13. Bedebah itu istilah Hang Tuah guna bila menikam Hang Jebat pengkhianat negara.

   Aku mahu Hang Tuah buat itu kapada NAJIB AL JIBO.

   Delete
  2. Buat selain dari cara fisikal lah.

   Delete
  3. Di Seri Setia, giliran PAS wakili pembangkang, kata Umno
   Adam Abu Bakar | August 3, 2018
   Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan berkata, keputusan itu sebagai timbal balik terhadap keputusan PAS memberi laluan kepada parti itu bertanding di PRK Sungai Kandis.
   VIDEO INSIDE

   Mohamad Hasan berharap PAS akan memilih calon berkaliber yang boleh menawan DUN Seri Setia dan mewakili pembangkang di DUN Selangor.

   SHAH ALAM: Umno memutuskan untuk memberi laluan kepada PAS bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Seri Setia, kata Timbalan Presidennya, Datuk Seri Mohamad Hasan.

   Beliau berkata, ini ialah titik permulaan dan persefahaman antara 2 parti itu sebagai gerakan politik baru di bawah Malaysia baru.

   “Laluan tersebut sebagai timbal balik yang telah diberikan PAS dalam PRK DUN Sungai Kandis. Kita akan bersungguh-sungguh membantu PAS di sana, saya sendiri akan turun.

   “Cuma kita harap PAS pilih calon yang berkaliber untuk dibawa sebagai wakil rakyat dalam DUN Selangor,” katanya dalam sidang media di pejabat DUN Sungai Kandis, hari ini.

   Calon Barisan Nasional (BN) bagi PRK DUN Sungai Kandis, Datuk Lokman Noor Adam turut menyambut baik keputusan itu.

   “Tidak kira apa juga keputusan pada esok, saya dan teman-teman akan membantu calon PAS PRK DUN Seri Setia. Kita akan pastikan ukhwah dan kerjasama yang terjalin di antara Umno dan PAS dapat berterusan dan bukan bersifat sementara.”

   Katanya, beliau dimaklumkan pucuk pimpinan parti yang PAS menyambut baik keputusan Umno itu.

   “Pimpinan yang kita jumpa menyambut baik, saya dimaklumkan kepimpinan parti juga ada berhubung dengan pimpinan sebelah sana untuk berbincang. Nampak gayanya mereka berminat bertanding di DUN Seri Setia.”

   Adun Seri Setia, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin meninggal dunia di Hospital Putrajaya pada 6.28 petang semalam.

   Sebelum ini, media melaporkan Shaharuddin, 55, menghidap kanser usus tahap 4.

   Pada pilihan raya umum ke-14, Shaharuddin memenangi kerusi DUN Seri Setia dengan majoriti 19,372 undi, menewaskan calon BN, Yusoff M Haniff (9,878), calon PAS, Mohd Ghazali Daud (4,563) dan calon bebas, S Vigneswaran (217).

   Delete
  4. Tonggeng..tonggeng.. tak reti2 bahasa ker....??

   Dgn sikap pendirian 'flip-flop', takde maknanya PAS tuu nak bela Islam, Melayu & Negara.

   INGAT.....

   Pa Sin di atas....Pas
   Pa Sin di bawah...Pis
   Pa Sin di depan...Pus

   Pas Pis Pus.

   Pas is Past (Dah tak relevant)
   Pis is Piss (Kencing/auta)
   Pus is Pussy(Tundun alat kelamin wanita).

   Got it.....??

   Delete
  5. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 10. Salam Jumaat buat tuan blog dan sahabat-sahabat semua,

  Kandungan surat tersebut adalah kesinambungan kepada wala Najib kepada bapa segala Zionist Nasrani iaitulah Donald Trump apabila ia berikrar 'your enemy is my enemy' di hadapan Trump.

  Lihatlah secara hikmah, nescaya kita akan mendapati bahawa surat tersebut telah 'terbongkar' adalah di atas perancangan Allah untuk mendedahkan hakikat bahawa Najib dan pengikut-pengikutnya sememangnya sudah mengangkat Zionist menjadi pemimpin mereka.

  Malah di dalam surat tersebut Hasanah sendiri nyatakan secara konstraktif Najib seorang pro liberal sedangkan Tun M adalah seorang anti-semitik. Ia adalah pengakuan Najib adalah pro Zionist sedang Tun M adalah anti-zionist.

  UmNo benar-benar sudah jauh terpesong, dan tiada yang lebih baik untuk umat Melayu ini melainkan untuk UmNo dilenyapkan terus demi menyelamatkan penyokong-penyokongnya yang bodoh sombong dan bingung daripada menjadi sebahagian dari alat dan askar Dajjal Laknatullah sebagai raja Zionist, tanpa mereka sedari.

  Ia pasti akan berlaku, in shaa Allah.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sabar ost john. Tak lama lagi dah Bg Non nak jadi PM.

   Delete
  2. KJ 'sekolahkan' Syed Saddiq, dibalas dengan senarai projek Umno   Pembangkang nampaknya terus memberikan masa sukar buat menteri termuda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, antaranya Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) yang "menyekolahkan" penggantinya di kementerian belia dan sukan itu di Dewan Rakyat hari ini.

   Ketika Syed Saddiq menggulung perbahasan titah diraja, Khairy mencelah untuk menyenaraikan "pelajaran" untuk Syed Saddiq.

   Terdahulu, Ahmad Jazlan Yaakob (BN-Machang) juga menegur bahasa badan Syed Saddiq ketika ketua pemuda BERSATU itu menggelengkan kepala tanda tidak setuju berhubung kenyataan wakil rakyat BN itu berhubung kumpulan belia.

   "YB masih di sekolah ketika itu".

   Khairy pula tidak berpuas hati dengan kenyataan yang dikeluarkan timbalan Syed Saddiq, Steven Sim berhubung tindakan kementerian itu ketika pentadbiran BN.

   Antaranya proses tender dan skandal rasuah RM100 juta - yang kemudiannya dipastikan sebagai RM38 juta.

   "Sebagai kenyataan media rasmi dari timbalan menteri atau menteri, sangat penting untuk kita tepati fakta. RM100 juta (yang disebut dalam kenyataan itu) tak tepat. Apa yang tepat adalah RM38 juta - walaupun angka itu masih besar.

   "(Tetapi) anda perlu pastikan apabila anda keluarkan kenyataan, ia perlu gunakan fakta yang tepat - pelajaran nombor satu," katanya.

   Khairy juga membangkitkan kenyataan yang mengatakan kerajaan BN dulu menghentikan pelan pengurusan risiko rasuah dan menjelaskan ia adalah keputusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

   "Pelajaran nombor dua - jangan membuat insinuasi (kenyataan tersirat) yang tidak tepat," katanya lagi.

   Beliau juga mempertahankan amalan rundingan terus dan tender terhad ketika menjadi menteri belia dan sukan, dengan mengatakan ia mendapat kelulusan kementerian kewangan dan melalui proses penilaian.

   Beliau berkata tender terbuka tidak sentiasa memberikan keputusan terbaik, memberikan contoh sebuah syarikat yang menawarkan sistem teknologi maklumatnya untuk Sukan SEA tahun lalu dengan harga RM34 juta lebih murah daripada pembida lain tetapi tidak mempunyai prestasi yang baik.

   "Saya sokong inisiatif anda untuk menambahbaik kementerian tetapi anda tidak perlu melakukannya sehingga memburukkan orang lain, terutama dengan fakta yang tidak betul," katanya.   Menjawab celahan Khairy, Syed Sadiq menyenaraikan beberapa tender yang akhirnya jatuh ke tangan pemimpin Umno.

   Sebagai contoh, katanya, tiga kontrak berjumlah RM40 juta bagi perolehan dan penaiktarafan kelengkapan latihan kepada sebuah syarikat.

   "Apabila kita membuat due dilligence, kita dapati ia (syarikat) bawah allahyarham ketua Umno Jelebu," katanya.

   Satu lagi contoh adalah pembinaan Pusat Kecemerlangan Badminton Negara.

   "Saya sendiri ke sana dan saya tanya, (tetapi) pihak di sana mula-mula tak mahu maklumkan. Saya tahu apabila mereka tak nak maklumkan pasti ada masalah.

   Syed Saddiq berkata projek tersebut diberi melalui tender terhad kepada syarikat milik ketua pemuda Umno Bandar Tun Razak.

   Beliau juga membangkitkan projek Kompleks Sukan Rembau di Negeri Sembilan yang pembinannya tidak mengikut jadual. Beliau berkata kontrak projek itu diberikan kepada bekas exco sukan kerajaan Negeri Sembilan.

   Delete
  3. Masalah sistemik

   Syed Saddiq bagaimanapun berkata ia bukan masalah Khairy semata-mata tetapi juga tindakan kementerian kewangan yang meluluskan tender terhad dan rundingan terus seperti yang disebut Khairy.

   Beliau berkata kontrak RM40 juta yang diberi kepada syarikat allahyarham ketua Umno Jelebu ditolak kementerian belia dan sukan tetapi diluluskan kementerian kewangan.

   "Proses perlu ditambaik baik dari atas hingga ke bawah," katanya lagi.

   Khairy kemudian menegaskan masalah yang dialami bersifat sistemik.

   "Saya ingin tegaskan jawapan menteri adalah betul. Setiap keputusan untuk tukar kepada tender terhad perlu diluluskan kementerian kewangan. Inilah isu utamanya.

   "Jadi jika ingin buat perubahan dalam proses perolehan kerajaan, ia tidak terhad kepada kementerian belia dan sukan sahaja. Ini adalah isu sistemik," katanya.


   : Pelajaran yang perlu diambil, penyamun cuba nak jadi wira, pejuang rakyat nak jadi penyamun baharu....

   Delete
  4. Bersesuaian dgn Rukun Iman ke 6, ini semua adalah Taqdir Illahi, kepunyaan Zat yg Maha Kuasa lagi Maha Mengetahui.

   Siapa sangka seorang Pahlawan Bugis dan pasangannya Iron Lady ROSmelda MaRAKUS boleh jatuh 'tergolek dog' dalam kancah amat hina dicemuh seantero dunia sepanjang zaman.

   Siapa dapat menduga 'Orang Tua Renta' boleh kembali mengambil alih pemerintahan, 'anak muda berusia 25 tahun' jadi Menteri Penuh, dan 'Penghibur Beraura' seperti Mat Sabu boleh jadi Menteri Kanan, pegang port folio Menteri Pertahanan pulak tuu.....!!

   Jika memang dah menjadi ketentuan Illahi, Insya Allah DSAI bakal menggantikan Tun M. Jika tidak, itu pun HAQ kepunyaan Allah SWT.

   So Tonggeng.... kamu tak perlu MENYIBUK masuk campur urusan orang2 dewasa. Nah ambil $0.20 sen, pergi main jauh-jauh, ok.....??

   Tambahan:
   Salam sejahtera & Salam Perjuangan buat Sdra ku, Bro John Doe.
   Saya amat setuju dgn ulasan sdra itu dari sudut logik perkembangan semasa serta perakuan Najib sendiri begitu taksub bersekutu dgn USA & melantik APCO & Goldman Sachs sebagai Penasihat... dan juga dari sudut Ilmu Eschatology Islam.

   Delete
  5. Badan pemikir beri amaran kuasa tak seimbang dengan Dr M dalam Khazanah
   Robin Augustin | August 3, 2018
   Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi berkata, kuasa 'besar' perdana menteri mungkin menyebabkan ahli lembaga pengarah tidak berani membantah keputusan penting yang dibuatnya.

   Dr Mahathir Mohamad berkata, ia adalah tanggungjawabnya untuk mengembalikan Khazanah ke landasan betul. (Gambar Bernama)

   PETALING JAYA: Sebuah badan pemikir menyuarakan keraguan berhubung keputusan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempengerusikan dana kekayaan negara, Khazanah Nasional Berhad.

   Penyelaras Unit Demokrasi dan Tadbir Urus di Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Aira Azhari berkata, kuasa “besar” perdana menteri mungkin menyebabkan ahli lembaga pengarah tidak berani membantah keputusan penting yang dibuatnya.

   “Wujud ketidakseimbangan kuasa dengan adanya perdana menteri. Sebagai alternatif, mungkin seorang penjawat awam seperti wakil dari Jabatan Perdana Menteri boleh berada dalam lembaga pengarah.”

   Semalam, Dr Mahathir mempertahankan pelantikannya sebagai pengerusi Khazanah dengan berkata, ia adalah tanggungjawabnya untuk mengembalikan dana kekayaan negara itu kembali ke landasan betul.

   Tetapi, Aira berkata, semak dan imbang Parlimen untuk badan seperti Khazanah akan memastikan ketelusan dan akauntabiliti di tahap tinggi.

   Beliau memberi contoh dana pencen kerajaan Norway yang dikenali sebagai “Dana Minyak” dan diuruskan Kementerian Kewangan yang perlu bertanggungjawab kepada Parlimen Norway.

   “Di bawah Dana Minyak, semua orang boleh melihat dan meneliti setiap pelaburannya di laman webnya.

   “Semuanya didedahkan, seperti mandat yang diberikan selaku dana untuk kepentingan rakyat Norway. Malaysia patut cuba mencontohinya.”

   Pensyarah Universiti Malaya, Prof Edmund Terence Gomez bagaimanapun berkata, kebiasaannya, menteri kewangan dan perdana menteri perlu menganggotai lembaga pengarah Khazanah.

   Pakar mengenai politik dan korporat Malaysia itu menyifatkan pelantikan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah adalah janggal, tetapi “tidak salah sama sekali” kerana Khazanah berurusan dengan perkara berkaitan ekonomi.

   Katanya, Khazanah boleh dikeluarkan daripada Menteri Kewangan Diperbadankan dan diletakkan dalam kementerian lain.

   “Ketika ini, Khazanah masih di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan. Jika menteri kewangan tidak berada dalam lembaga pengarah Khazanah, kemungkinan besar beliau tidak tahu apa yang dilakukan lembaga pengarah Khazanah.”

   Sebelum ini, Gomez membantah ahli politik mengetuai badan berkanun dan yarikat berkaitan kerajaan (GLC), kecuali mereka berbuat demikian dalam kapasiti menteri atau kerajaan.

   Centre for a Better Tommorrow (Cenbet) berkata, walaupun ahli lembaga pengarah Khazanah yang baru adalah “orang berkaliber”, mereka tidak sepatutnya terdiri daripada ahli politik atau Kabinet kerana mereka akan terdedah kepada liabiliti yang boleh ditangani pemimpin korporat dengan cara lebih baik.

   “Dana kekayaan negara patut dikendalikan seperti syarikat lain dan ini bermakna pertimbangan politik perlu dikecualikan daripada lembaga pengarah,” kata Cenbet dalam satu kenyataan kepada FMT.

   Menurutnya, jika ada tujuan politik khas untuk dana itu, ia perlu dinyatakan dengan jelas sebagai sebahagian misi untuk diketahui dan dilaksanakan pihak pengurusan, serta bertanggungjawab kepada rakyat.

   “Dengan adanya profesional dalam lembaga pengarah, kerajaan boleh mengkritik lembaga pengarah jika berlaku salah urus.”

   Katanya, demokrasi matang di seluruh dunia mengelakkan amalan melantik ahli politik menguruskan pelaburan dibiayai awam dan Malaysia perlu mengelakkan satu lagi kegagalan atau misi menyelamat disebabkan campur tangan politik.

   Delete
  6. So....jika kamu tak puas hati dan sebagai pejuang tulen, apa lagi - pergi ler buat laporan polis....!!
   Toksah ler melalak tak tentu pasal macam MakNyah merungut-dengus tak laku dapat langganan, okey......??

   Ataupun....dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  7. Itu isi penting dlm srt tu..dan bro john doe ulas tepat sekali..

   Jgn pulak pembocor srt dhambat dcekau..sementara agent perisik perosak khianat lepas..

   Mcm NFL..hahahahaaanak salahlembu ke atau lembu2..

   Delete
  8. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA SUNNI DAN SYIAH. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 11. Itu mintiri keling paria bila lagi mau letak jawatan?
  Itu Tim ketua mintiri pun, LTTE punya sorang
  Weii, habis sumua keling paria kamu kasi jawatan mintiri, apa macam ini macam..?

  Poodah city..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak paham2 lagi puak bani melayu umno ni,walau sudah ditendang diludah oleh rakyat malaysia masih tak paham bahasa.puak umno jenuh sudah memainkan isu ketuanan melayu,keturunan,agama dan perkauman tapi tetap ditendang rakyat jelata.

   Macam yg kj cakap baru ni.."umno bakal mampos terus kalu terus main isu perkauman dan agama"

   Delete
  2. Kamu bila nak "balik negeri"? Kamu Bangla, kan?

   Delete
  3. By Ahmad Hilmy and Lim Mah Hui

   Why does Penang need to rush for the 7.2km undersea tunnel project when the original Penang Transport Master Plan (PTMP) officially adopted by the state government clearly states that it is not an urgent priority? Why this haste when the survey of Penang’s traffic volume by UK-based engineering consultant Halcrow showed that cross-channel traffic in 2011 accounted for only 7% of total state traffic during peak hours?

   The first draft by Halcrow that was presented sometime at the end of 2012 to the Penang Transport Council showed the undersea tunnel may only be needed towards 2030. However, for some reason, in the final draft in 2013, Halcrow brought the date forward to 2025.

   The public was told by the state government that the tunnel was needed because it could not get federal approval to build a third bridge across the channel or obtain approval to take over ownership and operation of the ferry service.   But now that Pakatan Harapan controls both the state and federal governments, it is in a position to consider cheaper and environmentally friendlier forms of public transport. This notably includes improving the ferry service or/and possibly having a rail link on one of the existing bridges.

   Despite all this, Penang Chief Minister Chow Kon Yeow has again brought up the issue of the tunnel and other mega infrastructure, saying they are a priority for his administration to solve the island’s traffic problems.

   The undersea tunnel project would connect Gurney Drive on the island to Bagan Ajam on the mainland. It is planned to be built along with three main highways comprising the 10.5km north coastal paired road from Tanjung Bungah to Teluk Bahang, as well as the 5.7km Air Itam-Tun Dr Lim Chong Eu Expressway and 4.1km Gurney Drive-Tun Dr Lim Chong Eu Expressway paired roads. In total, these four projects are estimated to cost RM6.4 billion.

   Many Penangites would love to use the ferry service if it was efficiently managed and brought up to, for example, the standard of the Hong Kong–Kowloon ferry service. Pedestrian usage of the ferry service has been dwindling over the years because it is infrequent, unreliable and not pleasant. A proper study should be made on the cost of upgrading the ferry service to acceptable standards.

   Presently, the rail service of KTM, which has improved significantly, unfortunately ends at the Prai/Butterworth station. It is poorly integrated with the ferry service. It takes almost one hour for passengers to cross from this railway station to the ferry terminal at Weld Quay on the island, thereby discouraging people from using trains as an entry mode to Penang island. This is another compelling reason to improve the ferry service.

   Additionally, the state and federal authorities working in coordination should look at the feasibility of providing a rail link on one of the bridges between the mainland and island. A cross-channel commuter train would be much better than constructing yet another bridge for cars. It would also cut travel time considerably and encourage people, especially those on the island heading to or coming from Kuala Lumpur, to use the train instead.

   For all the above reasons, the current Penang government which promises competency, accountability, transparency and openness should have greater public engagement and participation before bulldozing through these mega projects.

   Ahmad Hilmy is an associate professor at USM, and Lim Mah Hui is a former professor, international banker and Penang Island city councillor.

   Delete
  4. Tonggeng..

   What the heck has that irrelevant garbage of yours got to do with the topic today.....??

   Jika kamu tak puas hati dan sebagai pejuang tulen, apa lagi - pergi ler buat laporan polis....!!
   Toksah ler melalak tak tentu pasal macam MakNyah merungut-dengus tak laku dapat langganan, okey......??

   Ataupun....dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  5. ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. PLURALISME/LIBERALISME/SEKULARISME LAHIR AKIBAT PEMBERONTAKAN BARAT TERHADAP BIBLE/GEREJA YANG MENOLAK SAINS DAN TEKNOLOGI YANG BERKEMBANG BEGITU PESAT DARI DUNIA ISLAM KETIKA ITU..BERIKUT ADALAH KEMAJUAN-KEMAJUAN SAINS/TEKNOLOGI DICAPAI OLEH SAINTIS ISLAM YANG TELAH MENGUBAH DUNIA SEPERTI YANG KITA NIKMATI HARI INI…

   2. NABI MUHAMMAD SAW MERUPAKAN INSAN PERTAMA MENGGUNAKAN KAYU SUGI DARIPADA POKOK MISWAK SEBAGAI BERUS GIGI UNTUK MENYEGARKAN NAFAS…IA MENJADI ASAS KEPADA PENCIPTAAN BERUS GIGI…EKSTRAK DARIPADA MISWAK DIBUKTIKAN 20 KALI GANDA LEBIH BERKESAN DARIPADA PUDINA BIASA...KITA DIAJAR PENJAJAH MENGGOSOK GIGI 2 KALI SEHARI SEDANGKAN BAGINDA MENGGOSOK BEGITU KERAP…OLEH ITU MUSLIM SEPATUTNYA MENGGOSOK GIGI SEKURANG-KURANGNYA 5 KALI SEHARI SETIAP KALI SEBELUM MENUNAIKAN SOLAT…

   3. AL KHINDI DALAM RISALAHNYA YANG BERTAJUK “ SEBUAH MANUSKRIP DALAM MENTAFSIR MESEJ KRIPTOGRAFHI”MENERANGKAN BAGAIMANA PEMBACAAN TULISAN RAHSIA DILAKUKAN…BELIAU MERUPAKAN ORANG PERTAMA MEMBERIKAN PENERANGAN BERKENAAN KRIPTOGRAFI..DALAM RISALAH ITU BELIAU JUGA MENGHURAIKAN KAEDAH ANALISA KEKERAPAN YANG PERTAMA DI DUNIA…


   4. AL KHAWRIZMI MERUPAKAN AHLI MATEMATIK ISLAM PERTAMA SEKALI MENCIPTA ALGEBRA…BELIAU JUGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MEMBERI IDEA PENGGUNAAN NOMBOR..SELAIN ITU AL KHAYYAM DAN SHARAF AT DIN AT TUSI JUGA MENYUMBANGKAN DALAM BIDANG MATEMATIK DENGAN MEMPERKENALKAN GEOMETRI ALGEBRA DAN MENYELESAIKAN PERSAMAAN KUBIK…SUMBANGAN MEREKA TIDAK TERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA DENGAN MEMPERKENALKAN SISTEM PERNOMBORAN BERANGKA OLEH AL KHAWRIZMI DAN AL KHINDI..

   5. PAKAR PERUBATAN DARI GREEK ADALAH ORANG PERTAMA YANG MENGKAJI PEREDARAN DARAH DARI KANAN KE VENTIKEL KIRA JANTUNG MELALUI LALUAN SEPTUM….NAMUN TEORI INI TELAH DIBUKTIKAN OLEH AHLI PERUBATAN SYRIA,,IBNU AN NAFIS DENGAN RAMALANNYA YANG TEPAT MENGATAKAN BAHAWA DARAH BERGERAK DARI KANAN KE VENTRIKEL KIRI MELALUI PARU-PARU…TAMBAH BELIAU LAGI,,,DARAH YANG MELALUI PARU-PARU ITU DICUCI UNTUK DIGUNAKAN KEMBALI OLEH BADAN….TEORI OLEH IBNU AN NAFIS TIDAK DIBERI PERHATIAN SEHINGGALAH ABAD KE 20..

   6. SAINTIS PERTAMA YANG MEMPERKENALKAN PROSES PENAPISAN YANG MEMISAHKAN BEBERAPA JENIS CECAIR MERUPAKAN AHLI KIMIA ISLAM TERKEMUKA DAN DIBERI GELARAN “BAPA KIMIA” IAITU JABBIR BIN HAYYAN…PROSES PENAPISAN ALKEMI YANG SANGAT BERGUNA DAN DIGUNAKAN SECARA MELUAS SEHINGGA KE HARI INI SEPERTI PENYEJATAN,,,PENAPISAN,,,PENULENAN,,,PENGOKSIDAAN,,,DAN PENGHABLURAN OLEH BELIAU…


   7. KETIKA DALAM PEMERINTAHAN EMPAYAR OTTOMAN,,IBRAHIM EFENDI SEORANG ARKITEK ISLAM TELAH MENCIPTA KAPAL SELAM PERTAMA DI DUNIA YANG DIBERI NAMA “TAHTELBAHIR” PADA TAHUN 1720M…SEORANG BERNAMA HUMAYUN IAITU PENULIS OTTOMAN MEMBANDINGKAN KAPAL SELAM INI DENGAN SEEKOR BUAYA DALAM BENTUK MESIN YANG BOLEH TENGGELAM DALAM AIR DAN MEREKA YANG BERADA DI DALAMNYA BERNAFAS MELALUI PAIP…

   8. AL ZAHRAWI MERUPAKAN SEORANG PAKAR BEDAH ISLAM YANG TELAH MEMPERKENALKAN PEMBEDAHAN KEPADA DUNIA…DI GELAR SEBAGAI BAPA PEMBEDAHAN,,,DOKTOR HEBAT INI TELAH MENCIPTA BERATUS-RATUS PERALATAN BEDAH YANG ANTARANYA MASIH KEKAL DIGUNAKAN SEHINGGA KINI DALAM PEMBEDAHAN MODEN SEPERTI GUNTING TEPAT,,,JARUM,,,GERGAJI TULANG DAN BANYAK LAGI…BUKU PERUBATAN YANG SANGAT TERKENAL DAN BERPENGARUH DALAM BIDANG PERUBATAN IAITU KITAB AL TASRIF YANG MERANGKUMI RAWATAN BERATUS-RATUS PENYAKIT DAN PELBAGAI KAEDAH PEMBEDAHAN DITULIS OLEH SAINTIS ISLAM INI….

   Delete
 12. Geng Najib temberang dgn menyatakan laporan CIA mengaitkan tun madey dgn kerugian FOREX...
  Dlm soal siasat RCI tidak dibangkit pon laporan CIA kpd tun malah sorok kenyataan jawapan tun dlm laporan RCI kpd Agong..

  ReplyDelete
  Replies
  1. SAMBUNGAN : ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME   9. TEKNIK INOKULASI ATAU VAKSINASI YANG DIKATAKAN TELAH DICIPTA OLEH EDWARD JENNNER DAN LOUIS PASTEUR ADALAH TIDAK BENAR….IA SEBENARNYA TELAH DICIPTA OLEH SAINTIS ISLAM UNTUK MERAWAT PENYAKIT CACAR DI TURKI YANG DIPERKENALKAN KE EROPAH OLEH ORANG TURKI…CACAR LEMBU DIGUNAKAN UNTUK MEMVAKSIN KANAK-KANAK DI TURKI BAGI MERAWAT PENYAKIT CACAR 50 TAHUN SEBELUM BARAT MENEMUKAN TEKNIK ITU….SAINTIS ISLAM JUGA MEMPERKENALKAN PROSES AWAL MENGGUNAKAN TUMBUHAN SEBAGAI UBATAN UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT…IBNU SINA SEORANG SAINTIS TERKEMUKA ISLAM TELAH MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG SANGAT BESAR DALAM BIDANG PERUBATAN DENGAN BUKUNYA “AL QANUN FII TIB” YANG MENERANGKAN BEBERAPA KAEDAH FARMAKOLOGI SERTA BERATUS-RATUS JENIS UBAT…SAINTIS ISLAM JUGA MENCIPTA MERKURIK KLORIDA YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUH LUKA….

   10. ANTARA SUMBANGAN LAIN SAINTIS ISLAM DALAM BIDANG MATEMATIK MERUPAKAN PERSAMAAN KUADRATIK YANG DICIPTA OLEH AHLI METAMATIK PARSI IAITU ABDUL WAFA BUZJANI…BELIAU JUGA BANYAK MEMBANGUNKAN PERSAMAAN QUADRATIK LAIN DAN BANYAK DARIPADANYA MASIH DIGUNAKAN SEHINGGA KINI…ILMU MATEMATIKNYA SANGAT HEBAT BELIAU DAPAT MENYELESAIKAN 13 BENTUK PERSAMAAN KUBIK…..


   11. AHLI FIZIK ISLAM IBNU SAHAL MERUPAKAN ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MENCIPTA HUKUM SNELL YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCARI HUBUNGAN ANTARA SUDUT TUJU DAN PEMBIASAN…BELIAU MEMBENTANGKAN PELBAGAI JENIS BENTUK KANTA YANG MENUMPUKAN CAHAYA TANPA PENYIMPANGAN GEOMETRI DALAM NASKAHNYA “ON BURNING MIRRORS AND LENSES”…BELIAU JUGA ADALAH PENCIPTA KANTA ASFERA….

   12. JIKA ANDA MENGAMBIL GAMBAR ATAU BERSELFIE,,,ANDA PATUT BERTERIMA KASIH KEPADA AHLI SAINS ARAB YANG BERNAMA IBNU AL HAYTAM…BELIAU BUKAN SAHAJA MENYUMBANG DALAM BIDANG MATEMATIK,,,,ASTRONOMI DAN FIZIK,,,BELIAU MALAH TELAH MEMBERIKAN PERUBAHAN KEPADA BIDANG OPTIK….KAMERA PINHOLE ( KAMERA DENGAN APERTURE PINHOLE TANPA KANTA ) DICIPTA OLEH BELIAU MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BELIAU TEMUI KETIKA MEMBUAT KAJIAN MENGGUNAKAN CAHAYA YANG DIPANCARKAN MELALUI LUBANG PADA TINGKAPNYA DAN MEMBUAT KESIMPULAN BAHAWA SINAR CAHAYA AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM JIKA LUBANG ITU SEMAKIN KECIL….BELIAU JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA SINAR CAHAYA BUKAN MENINGGALKAN MATA SEBALIKNYA MASUK KE DALAM MATA…


   13. ORANG PERTAMA YANG MENCIPTA BEKAS KACA DAN KANTA PEMBESAR ADALAH SAINTIS ISLAM BERNAMA ABBAS IBNU FIRNIS DAN DENGAN KANTA TERSEBUT BELIAU MENCIPTA CERMIN MATA…CERMIN JUGA DICIPTA OLEH ORANG ISLAM YANG KEMUDIANNYA DIPERLAJARI OLEH ORANG ITALI AKAN TEKNIK PEMBUATANNYA PADA ABAD KE 9 DAN KE 10.

   14. DUA ORANG AHLI KIMIA ARAB IAITU JABIR IBNU HAYYAN DAN ALKINDI ADALAH ORANG PERTAMA YANG MEMBANGUNKAN INDUSTRI MINYAK WANGI MANAKALA ALKINDI PULA MENGGABUNGKAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN DAN HERBA UNTUK MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS BAU DAN WANGIAN…


   15. KESIMPULANNYA IALAH NEGARA BARAT MENJADI MAJU KERANA MENINGGALKAN BIBLE/GEREJA MANAKALA SEBALIKNYA EMPAYAR ISLAM MENJADI MAJU KERANA MENJUNJUNG TINGGI ALQURAN DAN AL HADIS….

   Delete
 13. Dilema pengundi PAS di Sungai Kandis

  Lum Chee Hong
  3 Ogs 2018, 8:08 pagi (Dikemaskini 3 Ogs 2018, 8:10 pagi)

  A A
  PRK SG KANDIS | Meskipun telah diminta oleh pucuk pemimpin tertinggi agar mengundi calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis pada Sabtu ini, anggota dan penyokong PAS nampaknya dilihat masih lagi berbelah bagi terhadap arah haluan sokongan mereka.

  Malaysiakini bertemu dengan beberapa pengundi di sini bagi mendengar pendapat mereka tentang kecenderungan sokongan dalam PRK kali ini memandangkan terdapat seruan dan arahan pimpinan PAS menyeru anggotanya mengundi Umno.

  Pengurus tapak pembinaan, Mohd Sabri Ahmad, 30, sebagai contohnya berkata dia dan rakan-rakannya sudah pasti akan mengundi calon PKR, Zawawi Mughni pada PRK itu.

  Katanya, Umno dan BN adalah musuh seteru parti mereka hampir 60 tahun, justeru itu adalah mustahil untuk dia dan rakan-rakannya menolong calon parti lawan.

  “Umno kini sudah mahu mati, takkan kita mahu tolong lagi?

  “Bagi saya dan rakan-rakan PAS, kita tidak boleh sokong membuta tuli seperti yang diminta. Biarpun terpaksa mengorbankan prinsip politik kita tetap menyokong PKR,” katanya kepada Malaysiakini.

  PAS mahu menangkan Umno

  Pendirian dinyatakan Mohd Sabri itu jelas berbeza dengan apa yang diharapkan dua pemimpin pusat PAS akhir-akhir ini yang secara terbuka menggesa anggota partinya mengundi calon Umno pada pilihan raya kecil itu.

  Ketua Penerangannya, Nasrudin Hassan umpamanya berkata parti itu tidak boleh menerima cara pemerintahan kerajaan sekarang yang didakwanya dibelenggui dengan kontroversi LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) dan pendirian yang tidak tegas berhubung Islam.

  “Untuk mengalahkannya (calon PKR), kena undi siapa? Itu dia ada situ,” katanya kepada penyokong PAS sambil menunjuk ke arah Datuk Lokman Noor Adam yang turut hadir di majlis ceramah di kawasan itu, baru-baru ini

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng..tonggeng.. tak reti2 bahasa ker....??

   Dgn sikap pendirian 'flip-flop', takde maknanya PAS tuu nak bela Islam, Melayu & Negara.

   INGAT.....

   Pa Sin di atas....Pas
   Pa Sin di bawah...Pis
   Pa Sin di depan...Pus

   Pas Pis Pus.

   Pas is Past (Dah tak relevant)
   Pis is Piss (Kencing/auta)
   Pus is Pussy(Tundun alat kelamin wanita).

   Got it.....??

   Delete
  2. ADAKAH ANDA PERCAYA BERASAL DARI BERUK : JIKA TIDAK ANDA SEBENARNYA TELAH MENOLAK FAHAM LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME/LGBT


   1. FAHAMAN LIBERALISME/SEKULARISME/PLURALISME/LGBT ADALAH BERTUNJANG KEPADA FAHAMAN MANUSIA BERASAL DARI BERUK….ADAKAH BENAR SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH MEREKA??...JIKA ANDA SELIDIKI TIADA SATUPUN BUKU YANG BERTAJUK FACT OF EVOLUSION…SEMUA BUKU BERTAJUK THEORY OF EVOLUSION….INI MENUNJUKKAN TEORI MANUSIA BERASAL DARI BERUK BUKANLAH FAKTA SEBENARNYA…ALQURAN DAN HADIS SEBAGAI FAKTA MENYEBUTKAN BAHAWA MANUSIA BERASAL DARI ADAM AS..

   2. DALAM BUKU DARWIN “THE ORIGIN OF SPECIES” DICERITAKAN KETIKA CHARLES DARWIN BELAYAR KE PULAU KALATROPIS DENGAN MENAIKI KAPAL HMS BEAGLE,,,DI SANA DIA MELIHAT BURUNG LUBANG KAYU,,,BERGANTUNG KEPADA LUBANG YANG DIPATUK,,,PARUHNYA MENJADI PANJANG DAN PENDEK…KAJIAN INI DIBUAT PADA SPESIES YANG SAMA BUKAN PADA SPESIES BERLAINAN….CHARLES DARWIN MENULIS SURAT KEPADA TEMANNYA THOMAS THOMTON PADA TAHUN 1861…BELIAU MENGATAKAN AKU TIDAK PERCAYA KEPADA NATURAL SELECTION SEBAB TIADA BUKTI,,,AKU HANYA GUNAKANNYA UNTUK MEMBANTUKU DALAM KLASIFIKASI EMBRIOLOGI,,,MORFOLOGI DAN RUDIMENTARY ORGAN…CHARLES DARWIN SENDIRI MENGATAKAN ADA MATA RANTAI YANG HILANG ( MISSING LINK ) ANTARA TAHAP-TAHAP EVOLUSI DARI LUCY,,,HOMO SAPIEN,,,NEO NAENDRATA DAN CRO MAGNON….CHARLES DARWIN JUGA TIDAK SETUJU DENGAN TEORI TERSEBUT…


   3. ALASAN TEORI INI DIKEMBANGKAN KEPADA SELURUH DUNIA DENGAN MANIPULASI SEBAGAI FAKTA SAINS ADALAH KERANA JIKA ANDA BUAT ANALISA,,,GEREJA TELAH MENENTANG SAINS SEBELUMNYA DAN MENGHUKUM MATI GALILEO KERANA IA MEMBUAT PERNYATAAN MENGENAI ASTRONOMY DAN LAIN-LAIN YANG BERCANGGAH DENGAN BIBLE…MAKA KERANA ITU POPE SEKARANG TELAH MEMINTA MAAF…JADI KETIKA CHARLES DARWIN DATANG DENGAN TEORI YANG MENOLAK BIBLE MEREKA TIDAK MEMERLUKAN BUKTI YANG CUKUP,,,”THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND”…JADI MEREKA YANG MENDOKONG TEORI INI ADALAH KERANA SEMATA-MATA IA BERCANGGAH DENGAN BIBLE/GEREJA BUKANLAH KERANA IA FAKTA/BENAR…

   4. TERDAPAT RATUSAN SAINTIS DAN PENERIMA HADIAH NOBEL YANG MENENTANG TEORI EVOLUSI…DI KALANGAN MEREKA ADA YANG MENULIS BUKU YANG KHUSUS….ANTARA MEREKA ITU IALAH P.P GRASE,,,1971 KETUA KAJIAN EVOLUSI,,,UNIVERSITI SAJERIO,,,PARIS,,,,,SIR ALBERT GEORGE PENERIMA HADIAH NOBEL ATAS PENEMUAN VITAMIN C,,,,,SIR FRED HOYLE DENGAN KARYANYA,,,,RUPERT ALBERT MENULIS SEBUAH TEORI BARU MENENTANG TEORI EVOLUSI…SIR FRANK SALISBURY,,,SIR WHITEMEAT AHLI BIOLOGI DENGAN KARYANYA,,,,


   5. PENYOKONG-PENYOKONG TEORI EVOLUSI MENGGUNAKAN ALASAN ADA BUKTI PADA TINGKAT LEBIH RENDAH IAITU AMEOBA DAPAT BERUBAH MENJADI PAREMISHIA…ALQURAN TIDAK MENGATAKAN AMEOBA TIDAK BOLEH BERUBAH MENJADI PAREMISHIA NAMUN SEBENARNYA TIADAPUN BUKTI PERKARA TERSEBUT…

   6. JIKA ANDA LAKUKAN PERBANDINGAN PROBABILITY DARI SATU BENTUK DNA,,DARI KERA KE MANUSIA KEBARANGKALIANNYA ADALAH NULL ( ZERO ),,,BERMAKNA TEORI EVOLUSI ADALAH PALSU…


   7. PENYOKONG TEORI DARWIN TELAH MENGEMBANGKAN TEORI TERSEBUT KEPADA HOMOSEKSUALITAS ADALAH GENETIK…SETELAH DISELIDIK TERNYATA MANIPULATORNYA ADALAH SEORANG HOMOSEKSUAL….

   Delete
 14. Kata orang tua tua, kalau anjing menyalak
  Bukit atau gunung tak kan runtuh
  Begitulah kiranya bila TongGeng dan rakan2 kopipesnya dalam blog ini menyemak
  Kerajaan Pakatan Harapan, In shaa Allah takkan jatuh..

  Kalau dah spesis mengadu domba
  Semua benda hendak dibuat cerita
  Kopipes dalam blog orang berlumba lumba
  Jenis tak tahu malu apa nak kata..

  Sikit sikit sebut kengkawan
  Sedangkan kebanyakkan disini tak sudi pun menjadi rakan
  Yelah siapa nak geng dengan orang tak reti sopan
  Penjilat tegar bekas PM sibijan..

  Kalau dah kalah dok diam diam
  Muhasabah diri kesalahan silam
  Ini tak,masih lagi tak terima hakikat suka berdendam
  Janganlah kamu menempah diri ke neraka jahanam..


  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha kalau dah nama macaiiiii...kompom jadi hamba rosmah sampai mampos ler puak2 umno tu

   Delete
 15. Tak payahlah Pdrm buat siasatan ke atas Ketua Agensi spy tu. Najib dah cakap dia tak tahu menahu. Madam spy tu pulak kata kebocoran surat tu menggugat keselamatan dan kepercayaan lebih 1000 orang spy Msia di serata dunia. Najib dah cakap dia tak tahu menahu. Dah lah. Close case. Sama mcm dulu dia cakap tak tahu menahu rm42 million masuk akaun dia. Dan juga rm2.6billion tu duit sedekah tok arab. Kan boleh dipercayai? Kenapa nak syak lagi? Semua org melayu boleh terima alasan tu. Okay lah tu. Ni nak siasat surat tu buat apa? Ni yg buat org melayu rasa mereka ditindas. Tak boleh jadi sbb Najib dan sekutunya semua suci. Ada pahammm...?

  ReplyDelete
  Replies
  1. LIBERALISME FAHAMAN/AGAMA BARU YANG SESAT   1. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG DIIMPORT DARI BARAT/KRISTIAN YANG TIDAK ADA KENA MENGENAPUN DENGAN MANA-MANA AGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA…..TAPI KENAPA PULA KEBELAKANGAN INI RAMAI RAKYAT MALAYSIA BERIA-BERIA BENAR MEMPERTAHANKAN ISME TERSEBUT?

   2. LIBERALISME BERMULA APABILA BARAT MENENTANG AGAMA KRISTIAN YANG KETINGGALAN ZAMAN BERCANGGAH DENGAN FAKTA SAINS…DI SAAT DUNIA ISLAM CEMERLANG DAN GAH DENGAN KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI,,,KETIKA ITU KELUAR TOKOH-TOKOH ISLAM YANG HEBAT SEPERTI ALBIRUNI,,,ALKHAWARIZMI,,,ALFARABI,,DAN BEGITU RAMAI FIGURA YANG HEBAT….SAINS DAN MATEMATIK DI ASASKAN OLEH ISLAM BESERTA CIPTAAN SAINS YANG HEBAT…DI INDIA BARAT KETIKA ITU DI BAWAH PEMERINTAHAN ISLAM DI BANDAR AGRA ,,,,TAJ MAHAL PADA PUNCAKNYA SAINTIS ISLAM MELETAK BERLIAN/INTAN DI MANA PADA MALAM HARI BANDAR AGRA TERANG BENDERANG KERANA PANTULAN CAHAYA..ITULAH BETAPA HEBATNYA SAINTIS ISLAM….( SETELAH BRITISH MENJAJAH INTAN ITU TELAH DIBAWA PULANG KE BRITIAN )….. BARAT KETIKA ITU DI ZAMAN GELAP (DARK AGE)….GEREJA KRISTIAN TELAH MENYIKSA SEBAHAGIAN SAINTIS BARAT DAN ADA YANG DIBUNUH…SAINTIS BARAT YANG MULA MENERIMA ILMU DARI BAGHDAD,, KOTA ILMU KETIKA ITU KERANA TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN GEREJA….


   3. LIBERALISME LAHIR EKORAN FAHAMAN SEKULARISME YANG MENOLAK AGAMA KRISTIAN DARI PEMERINTAHAN/POLITIK…MEMBOLEHKAN SESUATU TINDAKAN ATAU AMALAN BEBAS DARIPADA KETENTUAN AGAMA…FAHAMAN INI TERUS MENJALAR DAN MELARAT KEPADA ISLAM AGAMA SUCI/TAUHID YANG TIADA KENA MENGENA DENGAN AGAMA-AGAMA PENGANUT BERHALA DAN DEWA (PAGANISME)

   4. JUARA/PEMUKA LIBERALISME ADALAH YAHUDI/KAFIR LAKNATULLAH….MEREKA IALAH DARI SCOTLAND DAVID HUME,,,ADAM SMITH,,,,IMMANUEL KANT ( JERMAN ),,,DARI PERANCIS IALAH VOLTAIRE DAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU…MEREKA MEMPERSOALKAN KUASA GEREJA SEMASA ZAMAN RENAISSANCE DAN REVOLUSI GEMILANG DI GREAT BRITAIN….LIBERALISME SECARA UMUMNYA MENENTANG PERATURAN-PERATURAN KERAJAAN DI DALAM,,KESUSTERAAN,,,SENI,,,AKADEMIK,,,PERJUDIAN,,,SEKS,,,PELACURAN,,,PENGUGURAN KANDUNGAN,,PENGUNAAN PENGAWALAN PENGANDUNGAN,,,KESAKITAN MUKTAMAD,,,ARAK,,,GANJA DAN BARANG-BARANG KAWALAN YANG LAIN,,,TERMASUK JUGA MENJATUHKAN KUASA RAJA DARI SEGI POLITIK

   5. DENGAN FAHAMAN INILAH, MAKA LAHIRNYA IDEOLOGI PANCASILA DI INDONESIA…DARINYA JUGA,,,PENGANUT FAHAMAN ISLAM LIBERAL MENYERU AGAR DIBENAR PERKAHWINAN CAMPUR ANTARA AGAMA KERANA SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL DAN PERKAHWINAN SEBEGINI SEMEMANGNYA TELAH DIAMALKAN DI INDONESIA MENUNJUKKAN KEJAYAAN BESAR GOLONGAN ISLAM LIBERAL DI SANA….DI MALAYSIA,,,PENULARAN FAHAMAN PLURALISME DAPAT DILIHAT DALAM KES-KES SEPERTI :- A) SAMBUTAN KONGSI RAYA,,,,B) BEBERAPA MENTERI MUSLIM DAN SEBUAH NGO MUSLIM ( SIS ) TELAH MENYOKONG PENUBUHAN INTER FAITH COUNCIL (IFC) SEBAGAIMANA DICADANGKAN OLEH MAJLIS KRISTIAN,,,BUDDHA,,,HINDU DAN SIKH MALAYSIA….C) MENDESAK AGAR DIBERIKAN HAK KEBEBESAN MURTAD UNTUK PENGANUT ISLAM DI MALAYSIA..D) AYAT-AYAT ALQURAN PERLU DITAFSIR SEMULA AGAR SELARI DENGAN PEREDARAN ZAMAN….E) MEMPERTIKAI SYARIAT ALLAH DAN HUKUM-HAKAM FIQH….F) MENOLAK PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG MORAL AGAMA..

   6. JIKALAU BENAR SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL,,,,MASUK SAHAJA KE DALAM AGAMA ISLAM KERANA ITU DI SEBUT DALAM SEMUA KITAB-KITAB SUCI….KENAPA MEREKA ENGGAN??...TIADA LAIN KERANA INI SEMUA AGENDA IBLIS/LUCIFER/ILLUMINITI/FREEMASON….MEREKA TIDAK SEDAR MEREKA SEDANG DIPERALATKAN UNTUK MENJADI HABUAN NERAKA BERSAMA IBLIS LAKNATULLAH…..

   Delete
 16. geng najib nye 100 hari masih lagi dedakman.....kalau tambah lagi 100 hari tetap dedakman.....tambah lagi 100 hari masih lagi dedakman.....ko bukak kilang dedak jer laaaaa....jgn marah yer laling...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...