Thursday 9 August 2018

ZAHID HAMIDI LEBIH SAYANG NAJIB DARIPADA UMNO?


Walaupun sudah dua pemimpin kanan UMNO bersuara membangkitkan mengenai tidak perlunya lagi Najib Razak campurtangan dalam urusan parti, Presiden UMNO, Zahid Hamidi terlihat tetap membela belas Perdana Menteri yang setakat ini sudah berdepan dengan tujuh kes di mahkamah.


Pemimpin pertama yang bersuara ialah Johari Ghani, bekas Menteri Kewangan Kedua yang kini merupakan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan.


Menurut Johari, Najib sudah pun menjadi sejarah dan tidak perlu lagi terlibat dalam kempen pilihanraya seperti di Sungai Kandis, baru-baru ini kerana kehadirannya terbukti tidak membantu UMNO untuk mencapai kemenangan.


Bagaimanapun, Zahid Hamidi segera menjawab kenyataan Johari itu dengan menyatakan Najib tidak harus dipulaukan semata-mata kerana beliau tidak lagi berkuasa sekarang ini.


Zahid Hamidi juga mengingatkan bahawa Najib adalah pemimpin yang banyak berjasa kepada parti dan negara sebelum ini.


Selepas Johari, Setiausaha Agung UMNO, Annuar Musa pula bersuara dengan menyifatkan Najib ketika ini adalah beban kepada parti berikutan tujuh pertuduhan mahkamah yang sedang dihadapinya.


Kata Ahli Parlimen Ketereh itu, untuk bergerak ke hadapan, UMNO perlu melupakan Najib kerana beban yang ada padanya tidak boleh lagi dipikul oleh parti.


Sekali lagi Zahid Hamidi bersuara mempertahankan Najib dengan berharap bekas Presiden UMNO itu tidak berkecil hati kerana dianggap sebagai beban kepada parti.


Selebihnya beliau berharap kepimpinan UMNO saling hormati-menghormati antara satu sama lain.


Dalam erti kata lain, daripada kedua-dua jawapan balas Zahid Hamidi terhadap kenyataan Johari dan Annuar, beliau terlihat lebih sayangkan Najib berbanding UMNO yang sedang diketuainya.


Tetapi selepas ini pasti akan muncul lagi beberapa pemimpin UMNO dengan nada suara yang sama seperti Johari dan Annuar.


Apakah reaksi Zahid Hamidi jika lebih ramai pemimpin UMNO mula tampil bersuara agar parti menjarakkan diri daripada Najib?


Zahid Hamidi sehingga ini  nampaknya sukar memisahkan dirinya daripada Najib dan bagaikan tiada upaya untuk menghindarkan diri daripada bekas Perdana Menteri yang menjadi punca utama UMNO dan BN hilang kuasa dalam pilihanraya umum yang lalu.


Walaupun kenyataan Johari dan Annuar boleh dikata sudah terlambat kerana mereka sepatutnya bersuara menolak Najib sebelum PRU14 lalu, tetapi Zahid Hamidi ternyata lebih terkebelakang dengan pendiriannya ingin terus membela dan mempertahankan Najib.


Zahid seharusnya sedar tanggungjawabnya kini ialah memulihkan UMNO dan bukan lagi menjaga atau membela Najib. Najib sudah meletakkan jawatan dan hanya merupakan ahli biasa saja sekarang ini.


Jika Najib sebagai biasa parti mahu terus dipertahankan, bagaimana dengan ahli UMNO lain yang juga berhadapan dengan macam-macam pertuduhan atas pelbagai kesalahan di mahkamah?


Kenapa tidak ditunjukkan pembelaan terhadap mereka?


Selain daripada itu, dengan pendirian Zahid Hamidi ingin terus membela Najib, beliau pasti akan berdepan kesukaran untuk memulihkan UMNO mendapat keyakinan semula daripada rakyat.


Jika Khairy Jamaluddin atau Tengku Razaleigh yang mengetuai UMNO ketika ini, sudah pasti mereka tidak akan membuang masa memikul beban yang ditinggalkan Najib selama ini.


Rakyat pada hakikatnya sudah menolak Najib dan tindakan terus mempertahankannya lagi hanya akan menyebabkan UMNO terpinggir lebih lama daripada sokongan yang sepatutnya.


Zahid Hamidi juga tiada pilihan sebenarnya - lupakan Najib dan kuatkan UMNO dengan kekuatan yang ada kerana jika terus menunjukkan pembelaan kepada Najib, parti yang dipimpinnya akan kekal sebagai pembangkang buat selama-lamanya. (ShahbudinHusin 09/08/2018).

147 comments:

 1. first...biarlah parti umno tumbang tidak bangun2 lagi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Projek Gagal Diwarisi Kerajaan Terdahulu sedang disemak   Projek Ternakan Kambing Lembah Kaprima Kampung Chabang Kerteh, Kemaman didakwa antara projek gagal kerajaan yang terdahulu yang `terpaksa' diwarisi kerajaan negeri masa kini.

   Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa negeri, Dr Azman Ibrahim berkata, projek yang bertujuan bagi merealisasikan matlamat menjadikan Terengganu sebagai hab pengeluar kambing terbesar negara dalam 10 hingga 15 tahun akan datang itu, melibatkan 20 hektar tanah, lima unit kandang, rumah penternak dan pejabat serta stor baja.
   "Pada September ini, perjanjian dengan syarikat yang gagal kita akan tamatkan untuk kita mulakan satu perancangan baru.

   "Infrastruktur penternakan yang dibina menggunakan puluhan juta wang rakyat tidak sewajarnya terbiar dan rosak begitu sahaja,"katanya kepada Urusetia Penerangan Darul Iman, semalam.   Untuk rekod, Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini menswastakan projek Lembah Kaprima kepada lapan anak jati negeri melibatkan Kampung Payang Kayu, Hulu Terengganu, Kampung Chabang, Kerteh (Kemaman), Segading (Hulu Besut), Hulu Seladang dan Telaga Papan (Setiu), Durian Mentangau (Dungun), Tanjung Gaduh (Marang) dan Mengabang Bakong (Kuala Nerus).
   Projek berkenaan yang bermula sejak 2006 peringkat pelaksanaan fasa ketiga (2015) selepas melaksanakan fasa pertama dan kedua iaitu penyediaan infrastruktur berjalan lancar.
   Kerajaan negeri ketika itu juga membelanjakan lebih RM13 juta untuk penyediaan infrastruktur seperti jalan dan kandang untuk ternakan kambing berkenaan. Selain itu, projek berkenaan turut diswastakan kepada pengusaha dalam bentuk sewaan kandang yang mana setiap lembah kaprima mempunyai lima kandang dan setiap kandang disewa dengan harga RM200 sebulan.

   Sumber: LINK


   : Terengganu negeri kaya, rakyat jadi miskin kerana pimpinan kerajaan terdahulu bodoh menggunakan wang untuk kebaikan...

   Delete
  2. justice league,

   Instead of kopipes tak kena mengena denga tajuk pos, why don't you JUST LICK.

   Najib ke, Zahid ke.

   Delete
  3. Mujahid: Tiada ikon lain ke?   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa melihat tiada masalah dengan penurunan gambar aktivis lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT) dari satu pameran di Pulau Pinang.

   Menteri agama melihat gambar-gambar itu seperti mempromosikan gejala LGBT.

   "Jadi untuk menghormati polisi kerana bagi saya kalau anda letakkan gambar bersama simbol dan ditulis aktivis LGBT, jika (dikatakan) tiada promosi, jadi apa sebenarnya definisi promosi?

   "Tak kisahlah anda ingin katakan ia promosi untuk ikon merdeka. Adakah perlu ikon sedemikian? Tiada ikon lain (yang boleh ditampilkan)?   "Jadi, jika saya tidak berkata apa-apa mengenainya, kita dilihat seperti mencabar polisi yang kita katakan beberapa kali sebelum ini," katanya lagi.

   Dalam pameran fotografi “Stripes and Strokes” di George Town bermula 4 Ogos itu, pada mulanya turut dipaparkan gambar dua aktivis LGTB Nisha Ayub dan Pang Khee Teik bersama bendera Malaysia.

   Nisha, seorang mak nyah, dipaparkan sedang memegang Jalur Gemilang manakala Pang pula menyangkut bendera Malaysia di bahu sambil memegang bendera pelangi yang menjadi lambang perjuangan LGBT.

   Keseluruhan sebanyak 26 gambar dipamerkan, termasuk Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar, veteran DAP Lim Kit Siang dan aktivis kontroversi Siti Kasim.

   Mengecewakan, kata jurugambar

   Sementara itu, jurugambar Mooreyameen Mohamad menyifatkan penurunan gambar itu sebagai mengecewakan.

   Mooreyameen berkata beliau diberitahu penurunan karya itu susulan arahan Pejabat Perdana Menteri.

   Seorang jurucakap PMO bagaimanapun menafikannya.

   “Ia di peringkat negeri, tanya penganjur,” katanya.

   Difahamkan penurunan itu dibuat susulan reaksi pengguna maya yang mengkritik aktivis LGBT terlibat di Facebook.

   'Awak mahu saya tangkap mereka?'

   Sementara itu, Mujahid juga turut ditanya berkaitan langkah kerajaan dalam menangani budaya itu.

   Katanya, pelbagai langkah telah dilaksanakan kerajaan dalam usaha menangani masalah tersebut.

   Bagaimanapun, kata Mujahid, tindakan hanya boleh diambil selagi tiada jenayah dilakukana atau selagi tidak mempromosikan gerakan itu.

   "Apa yang kamu (wartawan) mahu saya buat? Awak mahu saya tangkap mereka-mereka ini?

   "Anda mahu saya letak mereka dalam penjara sebab (aktiviti mereka)?

   "Kedua bab mempromosikan (LGBT), kamu tidak boleh lebih dari itu. Ini langkah terbaik yang pernah kami buat dalam memastikan isu ini ditangani sebab awak kata tadi isu ini sensitif," katanya kepada media di lobi Parlimen hari ini.


   : LGBT menjadi jadi era PH ni. Puak perosak akhlak ni kan yang bantu menangkan PH da parti AMANAH. Tun M sendiri membiarkan anaknya terlibat dgn LGBT.

   Delete
  4. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  5. RM18 bilion: PH dicabar buat laporan polis
   WARTAWAN SINAR HARIAN 9 OGOS 2018
   Dewan Rakyat
   Dewan Rakyat. - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen BN, Datuk Hasbullah Osman mencabar kerajaan membuat laporan polis berhubung tuduhan kehilangan RM18 bilion bayaran balik GST.

   Wakil rakyat Gerik itu berkata, dakwaan kerajaan itu perlu diserahkan kepada pihak polis.

   "Saya cabar Jelutong (RSN Rayer), Menteri Kewangan (Lim Guan Eng) buat laporan polis supaya polis dapat selesaikan apa yang dituduh kepada kerajaan sebelum ini.

   "Apakah benar RM18 bilion hilang? Kalau tidak ada dalam akaun amanah, wang tersebut mungkin ada dalam akaun Yang Disatukan.

   "Kalau betul wang tersebut hilang, kami semua rela didakwa. Kenyataan Menteri Kewangan mengelirukan dewan dan seluruh rakyat Malaysia," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Kastam (Pindaan) 2018.

   Semalam, Guan Eng mendedahkan sejumlah RM18 bilion pengembalian GST didakwa telah hilang di bawah pentadbiran kerajaan BN sebelum ini.

   Delete

  6. RM18 bilion tak hilang, mungkin diguna untuk pembangunan
   JANATUL FIRDAUS YAACOB 9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore5.4K
   Dr Ahmad Zahid Hamidi
   Dr Ahmad Zahid Hamidi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mendakwa RM18 bilion kutipan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) tidak hilang, sebaliknya mungkin digunakan untuk tujuan pembangunan.

   Presiden Umno itu bagaimanapun, tidak menganggap wang RM18 bilion itu hilang kerana ia dimasukkan dalam akaun yang disatukan.


   “Saya tidak fikir ia kehilangan (RM18 bilion) kerana ia masuk ke dalam wang ke akaun yang disatukan (consolidated account) maka wang itu harus dilihat berada di dalam kumpulan dana yang disatukan.

   “Kalau wang itu dibelanjakan untuk tujuan-tujuan yang tidak mematuhi peraturan maka barulah itu namanya kecurian. Namun, Jika wang itu dibelanjakan untuk pelbagai projek yang ditentukan melalui bajet ataupun ucapan belanjawan atau di luar ucapan belanjawan maka peruntukan tambahan perlu dikemukakan di dewan untuk kami perbahaskan.

   “Tapi jangan menuduh untuk memberikan persepsi semuanya kesalahan kerajaan yang lalu kerana kerajaan yang lalu juga didokong oleh pegawai kerajaan terutamanya pegawai kementerian kewangan dan mereka harus berlaku adil terhadap pegawai berkenaan yang menjalankan tugas mengikut ketaatan pada ‘government of the day’, kata Zahid ketika ditemui di lobi Parlimen, hari ini.

   Beliau mendesak Kerajaan PH untuk berhenti mengamalkan sikap sebagai pembangkang terutamanya dalam dakwaan kehilangan RM18 bilion wang kutipan GST.

   Menurut Zahid, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng tidak sepatutnya memainkan peranan sebagai ‘blame game’ sebaliknya jalan terbaik ialah mencari jalan menyelesaikan masalah yang dibangkitkan.

   “Jalan terbaik ialah menyelesaikan bukan memainkan peranan sebagai ‘blame game’.Jika itu merupakan satu pendekatan baharu yang akan diambil melalui pengenalan dan pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

   “Maka kerajaan yang ada sekarang ini harus mengambil tanggung jawab menyelesaikan permasalahan itu, bersikaplah sebagai kerajaan dan tidak bersikap sebagai pembangkang. Mereka harus bertindak sebagai kerajaan untuk menyelesaikan masalah rakyat.

   “Jika itu masalah yang sedang dihadapi oleh peniaga-peniaga yang sepatutnya menuntut semula bayaran ataupun tuntutan daripada GST yang harus dibayar semula kepada peniaga-peniaga berkenaan,” kata Zahid ketika ditemui media di lobi Parlimen, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: RM18 bilion hilang ketika zaman pentadbiran BN?]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Bekas Ketua S/usaha Perbendaharaan tahu kehilangan RM18b?]

   Beliau berpendapat, sikap sebagai kerajaan lebih penting daripada sikap ‘blame game’ seolah-olah PH masih lagi sebagai pembangkang.

   “Kalau mereka tidak boleh menyelesaikan masalah itu serahkan pada kami sebagai kerajaan.

   Kami akan selesaikan dan mencari jalan untuk menyelesaikannya,” ujarnya.

   Semalam, Guan Eng di Dewan Rakyat mendedahkan sejumlah RM18 bilion pengembalian GST didakwa telah hilang di bawah pentadbiran kerajaan BN sebelum ini.

   Menurutnya, dana tersebut sepatutnya dikembalikan kepada peniaga dalam tempoh dua minggu selepas mereka memfailkan tuntutan masing-masing

   Delete
  7. ADA HIKMAHNYA ISLAM HARAMKAN ARAK


   Lelaki mabuk keluarkan pistol, cetus panik di pusat beli-belah
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 3:17 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 3:19 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-
   Seorang warga emas yang sedang menerima rawatan paramedik di Centrepoint Shopping Centre, Bandar Utama, semalam mencetuskan panic selepas dia tiba-tiba mengeluarkan sepucuk pistol semi-automatik.

   Insiden berlaku kira-kira pukul 6 petang ketika dia sedang dirawat ekoran kecederaan di kepala selepas jatuh dan terhantuk meja restoran, tidak lama selepas bertikam lidah dengan seorang kawan di situ.

   Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Md Zani Che Din berkata, lelaki berusia 61 tahun itu dipercayai mabuk ketika itu dan telah ditahan polis.

   "Selepas jatuh dan mencederakan diri sendiri, pemilik restoran menelefon polis.


   "Ketika paramedik merawatnya dia keluarkan pistol dan mula mencari kawannya, yang dia bertikam lidah sebelum itu.

   "Ini mencetuskan panik di kalangan orang ramai di situ, yang segera menghubungi polis menerusi talian kecemasan," kata Zani dalam kenyataan.

   Zani berkata polis telah merampas senjata itu, yang mana lelaki itu memiliki lesen, dan dia kini disiasat bawah Seksyen 506 Kanun Kesiksaan atas melakukan intimidasi jenayah menggunakan senjata api.

   Difahamkan polis juga telah memeriksa rakaman CCTV yang mengesahkan lelaki itu terjatuh dengan sendiri.

   Delete


  8. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai nama GENG NAJIB, Kejora, justice league, lebaimodern dan berbagai nama lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.


   Delete

  9. Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   Delete


  10. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete

  11. Mari kita doakan Allah SWT menggerakkan hati dan pemikiran bendaklah yang pakai nama GENG NAJIB, justice league dll itu berhenti dari sentiasa mengkopipes laporan berita dll itu.

   Itu tidak adil kapada pembaca2 yang sudah membaca apa yang di kopipes nya itu dan terpaksa
   mengscroll over apa yang di kopies nya tiap kali dia buat begitu. Selalu nya begitu banyak hingga letih di buat nya.

   Sudah bertalu talu di tegur tidak di peduli nya. Hingga sekarang kita berdoa moga2 Allah SWT menggerakkan hati dan pemikiran nya.

   Komen2 yang di tulis nya sendiri tidak mengapa - boleh ada "dissenting views" di blog ini.

   Delete
  12. Tonggeng..tonggeng..

   Masih alih tiang gol bagi menutupi KEMALUAN kamu ker, bedebah...??

   Sumber source kamu kutip dari mana tuu sampai begitu tongongnya kamu buat kerja2 bodoh nie....??
   Aper kamu masih kutip artikel2 tahap kacang putih ker, atau Sos kicap Reggy Jessie ker, atau Sos Tundun Car Lost....??

   Selain pagi petang siang malam tiap2 hari copy-paste bahan tak berkaitan dgn tajuk, apa kamu mampu buat & tahu, haaaaaaaa....??

   Kamu tak ubah seperti Najibull Bullshit yg dah terlentang tonggeng, sampai2 KJ sendiri dah buat laporan polis 19 billion duit gst Najib & Rosmah dah kebas -asyik tak tahu, tak tahu.

   Kamu nie memang lembab & lemban, tak gitu, kan..kan..kan, Tonggeng.....??

   Delete
  13. ADVERTISE WITH US

   Search
   414 5
   Tidak perlu pertahankan saya, Najib beritahu Umno
   FMT Reporters | August 9, 2018
   Najib berkata kesalahannya hanyalah kerana melakukan yang terbaik demi rakyat, negara dan parti.

   Datuk Seri Najib Razak. (Gambar Bernama)

   PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata Umno tidak perlu mempertahankan dirinya daripada serangan pihak lawan kerana dia tidak bersalah.

   Najib yakin dapat mempertahankan diri dalam perbicaraan yang adil. Bekas presiden Umno ini berdepan 7 pertuduhan pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram di mahkamah.

   “Kesalahan saya hanyalah kerana melakukan yang terbaik demi rakyat, negara dan parti saya. Segala tuduhan dan fitnah adalah terhadap saya dan bukan Umno.

   “Sebagai perdana menteri dan presiden BN pada masa itu, saya menjadi sasaran pihak lawan yang membuat pelbagai serangan fitnah terhadap saya,” katanya dalam kenyataan hari ini.   Najib menjawab perbincangan dalam kalangan pimpinan Umno tentang penglibatannya dalam kempen pilihan raya kecil.

   Ketua Umno Titiwangsa Datuk Seri Johari Abdul Ghani bimbang kehadirannya akan memberi memberi kesan pada persepsi pengundi, manakala Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan ahli kepada bakti Najib.

   Najib menjelaskan tujuannya turun ke DUN Sungai Kandis pada pilihan raya kecil lalu hanyalah untuk menunaikan hasrat calon, Datuk Lokman Noor Adam.

   “Saya tidak berhasrat menjadi presiden Umno lagi. Kepimpinan Umno baharu perlu diberikan kepercayaan dan ruang,” katanya.

   Najib selaku ketua Umno dan Ahli Parlimen Pekan akan terus bersuara dalam isu rakyat dan negara, kerana mempunyai pengetahuan dan pengalaman dalam kerajaan lalu.

   “Saya berhak menggunakan kebebasan bersuara saya dan berhak mempertahankan diri saya jika timbul lagi sebarang tuduhan dibuat terhadap saya atau kerajaan BN lalu,” katanya.

   Najib menjadi menteri besar Pahang pada 1982-1986 dan memegang pelbagai jawatan Kabinet persekutuan selepas itu.

   Delete
  14. This comment has been removed by the author.

   Delete
  15. Tonggeng..tonggeng..

   Masih alih tiang gol bagi menutupi KEMALUAN kamu ker, bedebah...??

   Sumber source kamu kutip dari mana tuu sampai begitu tongongnya kamu buat kerja2 bodoh nie....??
   Aper kamu masih kutip artikel2 tahap kacang putih ker, atau Sos kicap Reggy Jessie ker, atau Sos Tundun Car Lost....??

   Selain pagi petang siang malam tiap2 hari copy-paste bahan tak berkaitan dgn tajuk, apa kamu mampu buat & tahu, haaaaaaaa....??

   Kamu tak ubah seperti Najibull Bullshit yg dah terlentang tonggeng, sampai2 KJ sendiri dah buat laporan polis 19 billion duit gst Najib & Rosmah dah kebas -asyik tak tahu, tak tahu.

   Kamu nie memang lembab & lemban, tak gitu, kan..kan..kan, Tonggeng.....??
   -----------------------------------------------------------------------

   Baca nie.....

   8 Ogos, 2018
   KJ BUAT LAPORAN POLIS BERHUBUNG ISU TUNTUTAN GST BERJUMLAH RM18 bilyon YANG DIPENGAPKAN OLEH BN NAJIB:

   Khairy bercakap dengan media selepas membuat laporan polis.
   --------------------------------------------------------------

   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin hari ini membuat laporan polis berhubung dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa RM18 bilion wang tuntutan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dibayar balik kepada peniaga telah ‘dirompak’ oleh kerajaan BN.

   Khairy berkata tuduhan yang dibuat oleh Guan Eng semalam di Dewan Rakyat berhubung isu berkenaan merupakan tuduhan yang serius dan memerlukan bukti kukuh.

   “Semalam di Parlimen saya tanya beliau (Guan Eng), adakah siasatan akan dibuat terhadap isu ini?

   “Guan Eng menjawab kementeriannya akan melakukan siasatan dalaman bagi menyiasat perkara berkenaan,” katanya.

   Guan Eng perlu membuat siasatan terbuka dan bukan siasatan dalaman di peringkat kementeriannya, katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, di sini, pada 2 petang.

   “Kami di BN juga hendak membersihkan nama kerajaan yang lepas, sekiranya berlaku ‘rompakan’ maka bawalah mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

   “Sekiranya tidak, maka mestilah dijelaskan bahawa tuduhan tersebut tidak tepat serta tidak berasas,” katanya.

   Khairy juga akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), esok berhubung perkara yang sama.

   Semalam, ketika membentangkan Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) (Pemansuhan) 2018 di Dewan Rakyat, Lim berkata, kerajaan akan berusaha melunaskan tunggakan tuntutan cukai input bagi GST mulai tahun depan.

   Katanya, tunggakan pembayaran bagi tuntutan cukai input GST sejak 1 April 2015 hingga 31 Mei lepas berjumlah RM19.4 bilion, bagaimanapun, baki semasa dalam Tabung Bayaran Balik hanya RM1.49 bilion, bermakna berlaku kekurangan kira-kira RM18 bilion.

   Susulan itu, satu siasatan dalaman giat dilakukan oleh Kementerian Kewangan bagi mengenal pasti punca pengurangan RM18 bilion itu. – Bernama

   Delete
  16. BERSATULAH WAHAI UMAT ISLAM JANGAN BERPECAH-BELAH


   1. BANYAK AYAT-AYAT ALQURAN YANG MELARANG UMAT ISLAM DARIPADA BERPECAH BELAH….BERMULA ( Q 2 : 92 - 111 ) ALQURAN MENEGUR PEMUKA AGAMA BAHAWA KEBAIKAN SEBENAR IALAH DENGAN KAMU MEMBELANJAKAN DI JALAN ALLAH APA YANG KAMU SAYANGI…BUKANNYA KAMU MEMINTA-MINTA DARI MANUSIA SEHINGGA KAMU MENGUMPULKAN KEKAYAAN…..BUKANLAH CARA HIDUP KERAHIBAN/KEPADRIAN DENGAN TIDAK BERKAHWIN DAN MENGHARAMKAN DIRI DARI MEMAKAN MAKANAN YANG DIHALALKAN SATU KETETAPAN DARI ALLAH…TAPI IA PADA ASALNYA HANYALAH KOMITMENT NABI YA`KUB KEPADA DIRINYA SENDIRI….ALQURAN MENEGUR PENGANUT KRISTIAN DAN YAHUDI SUPAYA KEMBALI KEPADA MILLAH HANIFIAH IBRAHIM AS YANG MENYEMBAH TUHAN YANG SATU/ESA YANG MANA DARI BAGINDALAH BERASAL KESEMUA PENGANUT AGAMA TERSEBUT….APABILA TUHAN SATU MAKA AGAMA PUN SEMESTINYA SATU SAHAJA TIADA DUANYA…..BAGAIMANA MUNGKIN KRISTIAN MENGATAKAN ISA/JESUS ANAK TUHAN SEMENTARA YAHUDI PULA MENDAKWA UZAIR ANAK TUHAN ( Q 9 : 30 )…BAGAIMANA MUNGKIN PAGANISME DINISBAHKAN KEPADA MILLAH IBRAHIM A.S…..

   2. RUMAH ALLAH YANG PERTAMA DIDIRIKAN IALAH DI BAKKAH/MAKKAH SEBAGAI SIMBOL PERPADUAN UMMAH SEJAK NABI ADAM AS….MAKKAH ADALAH TANAH YANG DIBERKATI…BARANG SIAPA YANG MASUK KE MASJID HARAM MENJADI AMAN…DI SITU ADA BUKTI YANG JELAS MAQAM IBRAHIM SIMBOL PENYATUAN….JADI JANGANLAH KAMU BERPECAH BELAH,,,IKUTILAH NABI PENYUDAH/LAST TESTAMENT/ALQURAN SEBAGAI PANDUAN…..ALQURAN MENEGUR PEMUKA-PEMUKA AGAMA KRISTIAN/YAHUDI BAGAIMANA KAMU BOLEH KUFUR DAN MENGHALANG MANUSIA DARI PETUNJUK YANG BENAR….SETERUSNYA ALQURAN MENGINGATKAN ORANG BERIMAN JIKA KAMU PATUH KEPADA SEBAHAGIAN PEMUKA KRISTIAN/YAHUDI MEREKA AKAN MEMURTADKAN KAMU…….BAGAIMANA MUNGKIN KAMU BOLEH MENGIKUT JEJAK YAHUDI/KRISTIAN SEDANGKAN SUDAH ADA RASUL DI KALANGAN KAMU YANG MEMBAWA ALQURAN KEPADA KAMU….PEGANGLAH AJARAN ALQURAN SUPAYA KAMU TIDAK MENJADI MURTAD….BERTAKWALAH DENGAN MENJAGA BETUL-BETUL INTEGRITI KAMU SEHINGGA KAMU MATI DENGAN KEADAAN ITU….

   3. WAHAI ORANG BERIMAN IKATLAH DIRI KAMU SEMUA DENGAN ALQURAN DENGAN MENOLAK FAHAMAN SYIRIK,,,JANGANLAH KAMU BERPECAH BELAH DENGAN TERPENGARUH DENGAN FAHAMAN LAIN…INGATLAH NIKMAT ALLAH KETIKA KAMU DULU BERMUSUHAN ANTARA SATU SAMA LAIN LALU KAMU MENJADI KUAT DAN TEGUH DENGAN ALQURAN MENYATUKAN HATI-HATI KAMU LALU MENJADI SAUDARA SEAGAMA….SEDANGKAN KAMU KETIKA ITU BERADA DI JURANG API NERAKA DENGAN MENGANUT FAHAMAN SYIRIK..

   4. ALQURAN MENUNJUK CARA SUPAYA UMAT ISLAM BERSATU PADU DENGAN SLOGAN “AMAR MA`RUF DAN NAHI MUNGKAR`…ITULAH SATU-SATU CARANYA SUPAYA MEREKA BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT……JANGANLAH MEREKA MENJADI SEPERTI KRISTIAN/YAHUDI YANG BERPECAH-BELAH SETELAH MENDAPAT KEBENARAN YANG JELAS SUPAYA KAMU TIDAK DIBANGKIT DI HARI KIAMAT BERMUKA HITAM…..JIKA KAMU INGKAR MAKA KAMU AKAN MENDAPAT BALA` DAN BENCANA DI DUNIA BERUPA FITNAH DAN KEROSAKAN BESAR ( Q 8 : 73 ) ….BUKANLAH ALLAH YANG MENZALIMI KAMU TAPI KAMULAH SENDIRI YANG MEMILIH KEMUSNAHAN……


   5. MILIK ALLAH SWT LAH APA YANG ADA DI LANGIT DAN BUMI SERTA KEPADANYA DIKEMBALIKAN SEGALA URUSAN…JADI KENAPAKAH KAMU MASIH TERGAMAK BERGANTUNG SELAINNYA….JANGANLAH KAMU WAHAI UMAT ISLAM MENJADI RENDAH DIRI/INFERIORITY COMPLEX,,,KAMULAH SATU-SATUNYA UMAT YANG TERBAIK DARI SEMUA KALANGAN UMAT MANUSIA DENGAN SYARAT KAMU MENYURUH PERKARA KEBAIKAN DAN MELARANG KEMUNGKARAN DALAM KEADAAN KAMU BERIMAN DENGAN ALLAH YANG ESA….JIKA KAMU BERKEADAAN SEPERTI ITU TIADA APAPUN YANG BOLEH MEMBERI MUDHARAT KEPADA KAMU MELAINKAN SEKADAR KATA NISTA…JIKA MEREKA MEMERANGI KAMU PASTI ALLAH AKAN MEMBANTU KAMU DENGAN MEMBUAT MEREKA LARI LINTANG-PUKANG TANPA BANTUAN….

   Delete

 2. PH perlu jelaskan hubungannya dengan IRI, kata Tawfik Ismail  PETALING JAYA: Seorang bekas Ahli Parlimen menggesa pemimpin Pakatan Harapan (PH) menjelaskan hubungan 15 tahun mereka dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI) yang berpangkalan di Washington dan mendedahkan sama ada hubungan itu mempengaruhi keputusan dasar yang dibuat oleh pakatan politik itu.

  Tawfik Ismail, bekas ahli Umno dan Ahli Parlimen Sungai Benut dari 1986 ke 1990 berkata, kenyataan Presiden IRI, Daniel Twinning, baru-baru ini mengenai hubungan itu merupakan suatu “cerita yang menarik”.

  “Berdasarkan pengakuannya sendiri, IRI bekerja bersama-sama dengan pembangkang semasa pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak,” katanya.

  Twinning membuat kenyataan itu dalam satu forum diadakan di Washington bulan lepas. Beliau berkata usaha IRI membuahkan hasil dalam pilihan raya umum Mei lepas, dan ia memberi manfaat kepada Amerika Syarikat dari sudut persainganya dengan China sekarang.

  Tawfik memberitahu FMT bahawa rujukan kepada China itu menunjukkan Malaysia “membantu dan bersubahat” dengan satu kuasa politik di AS dan “mengesahkan kebimbangan bahawa pihak tertentu di negara itu menggunakan parti politik tempatan”.

  Beliau mengingatkan tentang dakwaan PH bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) membenarkan dirinya digunakan oleh China, sekali gus menunjukkan PH kini boleh dituduh bermuka-muka.

  “Kumpulan sivil yang mempersoalkan BN berhubung keputusan dasarnya mengenai China, perlu bertanyakan soalan yang sama tentang kerajaan PH dalam konteks hubungannya dengan AS,” kata beliau.

  Penganalisis keselamatan, Lam Choong Wah bercakap tentang yayasan asing – bukan sahaja Barat, tetapi juga Timur Tengah – yang beroperasi di Malaysia dan beliau mengesyaki sebilangan daripadanya bekerja ke arah penerimaan ideologi politik mereka.

  Beliau berkata, ini merupakan sebab kenapa undang-undang berkaitan pendanaan parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili kepentingan politik tertentu perlu digubal.

  Berikutan laporan media tempatan tentang kenyataan Twinning, IRI berkata ia sentiasa bebas daripada politik partisan dalam kegiatannya di Malaysia dan ia bekerja dengan PH dan juga BN.

  Terdahulu, ketua publisiti DAP, Tony Pua berkata semua parti politik di Malaysia pernah terlibat dalam sesi latihan dianjurkan IRI.

  Beliau enggan memberi komen berhubung dakwaan bahawa IRI mula bekerja dengan pembangkang pada 2002 bagi melemahkan kerajaan BN.


  : PH jadi kura-kuran sorok kepala. Ada tuduhan PAS terima RM90 juta bising, kena batang hidung sendiri diam seribu bahasa....

  ReplyDelete
  Replies
  1. justice league,

   Kalau kamu mahu JUST LICK tawfik Ismail pun, sila lah.

   Mengapa kau kopipes pasal dia di sini.

   Sapa dia? Ada pangkat apa apa ke?

   Delete
  2. KJ buat laporan polis berhubung isu tuntutan GST
   9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore643
   KJ buat laporan polis berhubung isu tuntutan GST
   Khairy bercakap dengan media selepas membuat laporan polis. – Foto: Twitter Ibdilillah Ishak
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin hari ini membuat laporan polis berhubung dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa RM18 bilion wang tuntutan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dibayar balik kepada peniaga telah ‘dirompak’ oleh kerajaan BN.

   Khairy berkata tuduhan yang dibuat oleh Guan Eng semalam di Dewan Rakyat berhubung isu berkenaan merupakan tuduhan yang serius dan memerlukan bukti kukuh.


   “Semalam di Parlimen saya tanya beliau (Guan Eng), adakah siasatan akan dibuat terhadap isu ini?

   “Guan Eng menjawab kementeriannya akan melakukan siasatan dalaman bagi menyiasat perkara berkenaan,” katanya.

   Guan Eng perlu membuat siasatan terbuka dan bukan siasatan dalaman di peringkat kementeriannya, katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, di sini, pada 2 petang.

   “Kami di BN juga hendak membersihkan nama kerajaan yang lepas, sekiranya berlaku ‘rompakan’ maka bawalah mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

   “Sekiranya tidak, maka mestilah dijelaskan bahawa tuduhan tersebut tidak tepat serta tidak berasas,” katanya.

   Khairy juga akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), esok berhubung perkara yang sama.

   Semalam, ketika membentangkan Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) (Pemansuhan) 2018 di Dewan Rakyat, Lim berkata, kerajaan akan berusaha melunaskan tunggakan tuntutan cukai input bagi GST mulai tahun depan.

   Katanya, tunggakan pembayaran bagi tuntutan cukai input GST sejak 1 April 2015 hingga 31 Mei lepas berjumlah RM19.4 bilion, bagaimanapun, baki semasa dalam Tabung Bayaran Balik hanya RM1.49 bilion, bermakna berlaku kekurangan kira-kira RM18 bilion.

   Susulan itu, satu siasatan dalaman giat dilakukan oleh Kementerian Kewangan bagi mengenal pasti punca pengurangan RM18 bilion itu. – Bernama

   Delete
  3. Idris ajak rakyat bangkit lawan 'tali barut asing'
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 3:05 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 3:16 petang

   A+ A-
   PAS mengajak orang ramai supaya "bangkit" melawan tali barut kuasa asing kerana bekerjasama dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI).

   Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini Naib Presiden PAS Idris Ahmad berkata pendedahan dibuat Presiden IRI Daniel Twining, menunjukkan beberapa parti politik bekerjasama dengan badan berpangkalan di AS itu.

   Justeru katanya apa yang berlaku itu amat berbahaya kepada keselamatan negara.

   "Kalau benar dakwaan IRI, bermakna sesiapa yang menjadi kerajaan akan ‘di-remote control’ oleh pihak yang memberi dedak kepadanya.

   "Yang menjadi mangsa ialah rakyat dan negara kerana yang memimpin mereka tidak bermaya untuk melawan kehendak kuasa asing.

   "Mereka bukan menjaga negara tetapi menjaga tuan besar yang memberi suapan kepada mereka," katanya.

   Pada 12 Julai lalu Twining mendedahkan IRI cuba "mengukuhkan" parti pembangkang di Malaysia sejak 2002.

   Malah Twining berkata ia memberi kesan kepada Pakatan Harapan (HARAPAN) yang pada 9 Mei lalu menafikan BN daripada mendapat mandat kembali menjadi kerajaan Malaysia.

   Bukan pembangkang saja

   Ketua Penerangan PKR Syed Ibrahim Syed Noh mengesahkan kerjasama HARAPAN dengan IRI tetapi ia bukan untuk mempengaruhi politik tempatan.

   Datuk Seri Najib Razak kemudian menggesa isu berkenaan disiasat kerana kerjasama berkenaan boleh dianggap lebih teruk berbanding tindakan agensi perisikan kerajaan semasa di bawah pentadbirannya menulis surat kepada Agensi Perisikan Pusat (CIA).

   Ekoran laporan mengenai kerjasama IRI dan parti politik di Malaysia, mereka kemudian menjelaskan hubungan terbabit tidak saja berlaku dengan pembangkang sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu.

   Kata IRI mereka turut bekerjasama dengan parti-parti politik Malaysia merentasi spektrum BN dan HARAPAN.   "IRI adalah organisasi bukan partisan yang bekerjasama dengan rakan-rakan di Malaysia sejak tahun 2002 untuk mengukuhkan keupayaan parti politik bersaing dalam pilihan raya dan mematuhi amalan tadbir berorientasikan rakyat.

   "IRI membekalkan sokongan bukan partisan kepada parti-parti yang meliputi seluruh spektrum politik dalam bentuk bengkel latihan dan rundingan dengan gabungan parti-parti HARAPAN dan BN.

   "IRI tidak memberi bantuan kewangan kepada parti-parti politik di Malaysia," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

   Baca PAS desak HARAPAN dedah jumlah dana dari IRI
   Idris berkata parti politik di Malaysia tidak seharunya memperjudikan kedaulatan negara dan rakyat hanya kerana mahukan kemenangan dalam pilihan raya.

   Katanya pengalaman politik di Timur Tengah yang mengundang kuasa asing untuk menjatuhkan rejim tempatan mesti menjadi pengajaran.

   Bekas anggota parlimen Bukit Gantang itu juga menegaskan orang ramai tidak boleh membiarkan pemimpin menjadi boneka kepada negara luar

   "Rakyat Malaysia jangan pandang mudah isu campur tangan asing walaupun ketika kita masih menunggu janji 100 hari kerajaan, dan terbaru isu kapal mewah Equanimity yang baru sampai.

   "Kedaulatan negara adalah hak kita, bangkit melawan tali barut kuasa asing," katanya

   Delete
  4. Dr Mujahid, jadilah ‘gay’
   Hasmi Hashim | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 12:23 tengah hari | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 12:27 tengah hari

   A+ A-
   ULASAN | Seorang anak buah saya, warga Amerika, umurnya 12 tahun. Dia bercuti sebulan setengah, pulang ke Malaysia.

   Dia pulang ke Malaysia ketika ada cerita panas tentang LBGT. Dia tak tahu itu. Dia tidak membaca berita tentang negara ini. Baginya, bagi abang dan kakaknya yang berbeza empat dan tiga tahun lebih tua, “family first”: keluargalah yang perlu diutamakan.

   Selepas keluarga, barulah negara mereka: Amerika Syarikat. “Family first” adalah “nilai Amerika” yang ketiga-tiganya belajar di sekolah. Dan memang sistem pendidikan AS—bagi sesetengah orang mengecamnya sebagai ‘sistem Barat’ atau ‘kafir’ itu—mengajarkan bahawa keluarga adalah perkara utama waima dalam hidup bernegara.

   Dalam kata lain, negara pun tidak boleh menandingi keluarga. Apatah lagi hal-hal lain. Begitulah asas patriotisme Amerika dibentuk. Seolah-olah keluarga adalah negara, negara adalah keluarga.

   Umurnya 12 tahun seperti yang saya tuliskan tadi. Sehinggalah dalam satu perbualan kami, dia memberi komen tentang maksud “gay”. Katanya, gay mempunyai dua makna dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris.

   Makna pertama adalah makna yang dikecam ramai orang. Gay, jelasnya, bermaksud seseorang lelaki yang suka kepada pasangan sejenis. Sementara maksud kedua, jelasnya lagi, “gembira” (“happy”).

   Maksud kedua itu adalah pengertian yang lebih lama dipakai bagi tamadun manusia. Bukan pengertian pertama. Dan dia pun memberikan contoh ayat, “Hey Uncle Hasmi, I am so gay for you!”

   Terjemahan dalam bahasa Melayu, “Hei Pakcik Hasmi, saya gembira untuk anda!”

   Di waktu lain, anak buah saya itu ngobrol dengan kakaknya. Dia merasa aneh dengan lelaki yang menyukai kaum sejenis. Jawab sang kakak, “jangan tindas dan bersikap berat sebelah terhadap mereka.”

   Jawab sang adik, “ya, tetapi tetap aneh!”

   Di dalam masyarakat yang terbuka seperti Amerika Syarikat itu pun, menyukai kaum sejenis tetap dilihat aneh.

   Aneh bukan kerana sesiapa yang menyebut atau mengajarkannya sebagai aneh, tetapi daripada rasa awalnya sendiri sudah pun begitu. Perasaan awal itulah barangkali yang disebut dalam Islam sebagai “fitrah”.

   Tetapi Amerika tidak memakai hujah agama bagi berhadapan dengan individu LBGT. Terutama begitu rencam dan banyaknya agama di sana.

   Delete
  5. Aper ker bangangnya Si tonggeng ini mengutip bahan sampah.....??

   Tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan sampah itu ada hubung kait dgn tajuk kali ini....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your entahle entah, haaaaa...

   Delete
  6. BLACK HOLE IN ALQURAN : PUKULAN MAUT KEPADA EXTRIMIS LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. HANYA SATU SAHAJA AGAMA YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT KEPADA MANUSIA SEJAK DARI DULU,,,KINI DAN SELAMA-LAMANYA BERDASARKAN ALQURAN “SESUNGGUHNYA SATU-SATUNYA AGAMA YANG DIREDHAI/DIRESTUI OLEH ALLAH HANYALAH ISLAM”….”BARANG SIAPA YANG YANG MENCARI AGAMA SELAIN ISLAM MAKA SAMA SEKALI TIDAK AKAN DITERIMA DARINYA DAN DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN MEREKA YANG RUGI” ……TAPI KERANA SIKAP MANUSIA YANG GILA UNTUK MEMIMPIN DAN MENGEKSPLOITASI MASYARAKAT,,,BERTUHANKAN AKAL FIKIRAN DAN NAFSU SERTA SIKAP MENGIKUT MEMBUTA TULI TRADISI LAMA WALAUPUN TERBUKTI PALSU MAKA TERCIPTALAH PELBAGAI AGAMA YANG DIANGGARKAN LEBIH 4,000 AGAMA KESEMUANYA….WALAU APA PUN AGAMA TETAP MENJADI KEPERLUAN DALAM KEHIDUPAN MANUSIA KERANA STATISTIK MENUNJUKKAN PERATUS PENGANUT AGAMA ( 84 % ) JAUH LEBIH BESAR DARIPADA ATHEISTS,,,AGNOSTICS DAN TIDAK MENISBAHKAN DIRI KEPADA MANA-MANA AGAMA.

   2. TIDAK CUKUP DENGAN AGAMA YANG BEGITU BANYAK,,, DICIPTAKAN LAGI PELBAGAI IDEOLOGI UNTUK MENARIK SOKONGAN LANTARAN MANUSIA SUDAH JEMU DENGAN AGAMA….KAEDAH MEMPELBAGAI IDEOLOGI/ISME ADALAH BERTUJUAN MENJAUHKAN MANUSIA DARI AGAMA SECARA TIDAK SEDAR DAN MENJADI MURTAD DENGAN TIDAK SENGAJA….MEREKA DIILUSIKAN SEBAGAI KUAT BERPEGANG DENGAN AGAMA TAPI SEBENARNYA PENENTANG TEGAR AGAMA….

   3. SESUAI DENGAN JUMLAH BILANGAN POPULASI DUNIA YANG BEGITU RAMAI ( DIANGGARKAN 7.6 BILLION ) DAN DIJANGKA MENINGKAT MENJADI 10 BILLION PADA TAHUN 2055 MAKA MANUSIA TERCARI-CARI PENEMPATAN BARU UNTUK DI DIAMI BUKAN DI PLANET BUMI INI TAPI DI PLANET YANG LAIN DI ALAM SEMESTA SELARAS DENGAN PERKEMBANGAN TEKNOLOGI DAN SAINS….SETAKAT INI TELAH DIKENAL PASTI BEBERAPA PLANET YANG BERPOTENSI UNTUK DI DIAMI NAMUN TIDAK DAPAT DIPASTIKAN ADAKAH SESUAI UNTUK KEHIDUPAN MANUSIA…..WALAU BAGAIMANAPUN PLANET-PLANET ( EXO PLANET : A PLANET OUTSIDE OUR SOLAR SYSTEM ) TERSEBUT TERLALU JAUH DARI JANGKAUAN MANUSIA BERJARAK PALING DEKATPUN 4.25 TAHUN CAHAYA…PEMBACA BOLEH MENGIRA SENDIRI JARAK TERSEBUT DENGAN JARAK CAHAYA SESAAT ADALAH 300,000KM….MANUSIA MEMERLUKAN TEKNOLOGI DAN SAINS YANG HEBAT UNTUK SAMPAI DAN MENETAP DI SANA….

   4. DALAM MENEMBUSI ANGKASA LEPAS BEBERAPA SAINTIS TELAH MENKAJI DAN MENJANGKA KEPAYAHAN/KESUKARAN YANG BAKAL DITEMPOHI…DI ANTARA HALANGAN-HALANGAN TERSEBUT IALAH BLACK HOLE SEBAGAIMANA DINYATAKAN OLEH COSMOLOGIST SEPERTI STEPHEN HAWKING ( 1942 – 2018 ) DAN JOHN ARCHIBALD WHEELER ( 1911 – 2008 )….DENGAN KEMAJUAN ANGKASA LEPAS YANG BELUM CUKUP HEBAT SETAKAT INI,,,SAINTIS HANYALAH BERUPAYA MENEROPONG RUANG ANGKASA MENGGUNAKAN HUBBLE SPACE TELESCOPE YANG DILANCARKAN PADA 1990 DENGAN CERMIN BERUKURAN 2.4 METER….PENEMUAN YANG DIBUAT HANYALAH IBARAT SEBUTIR PASIR DI PANTAI YANG LUAS…DENGAN ILMU YANG ADA MEREKA SEKADAR MENEKA DAN AGAKAN DAN BELUM DIPASTIKAN KETEPATANNYA…MAHU TIDAK MAHU MEREKA TERPAKSA BERGANTUNG KEPADA KITAB SUCI YANG BELUM TERNODA YANG MERUPAKAN “WORDS OF GOD” IAITULAH THE GLORIOUS ALQURAN…..

   Delete
 3. Kata nak ubah masih yg lama
  Jangan disokong pemimpin tak guna
  Masa dulu AmeNo ternama
  Dia yang buat AmeNo merana!

  Cuma bersandar keturunan yg elok
  Masa tadbir banyak mencilok
  Korner kiri, kanan pun belok
  Wang negara isi tembolok!

  Nasihat sudah, merayu pun pernah
  Tun tak mahu negara musnah
  Bagai mencurah air ke tanah
  Nasihat Tun dikata fitnah!

  Nasihat Tun kalau diikut
  Tak jadi begini AmeNo dah sangkut
  Takde duit dah lari pengikut
  Dulu sokong kini dah takut!

  Yang pimpin kini apa bicara
  Intergriti dia orang pun tanya
  Bohong, tipu bila bersuara
  "Mahathir A/L Iskandar" itu katanya!

  Selagi AmeNo ditakuk sama
  Pulak TongGeng penjilat utama
  Semakin ditolak buruklah nama
  Layak pembangkang selama lama!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pas desak siasat kerjasama DAP-IRI
   RIDAUDDIN DAUD 9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore399
   Nuridah Mohd Salleh
   Nuridah Mohd Salleh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Dewan Muslimat Pas Malaysia (DMPM) mendesak siasatan lanjut dibuat terhadap dakwaan International Republican Institute (IRI) mendakwa wujudnya kerjasama antara mereka dengan parti politik di Malaysia sejak 2002.

   Ketuanya, Nuridah Mohd Salleh dalam satu kenyataan menegaskan siasatan segera perlu dilakukan bagi mengelakkan campur tangan berterusan daripada kuasa asing yang mempunyai ideologi mereka sendiri.


   Menurutnya, penglibatan secara langsung IRI dengan parti politik di negara ini dilihat sebagai ancaman terhadap perjalanan politik di Malaysia.

   “DMPM memandang serius tentang pengakuan dan pendedahan eksklusif daripada International Republican Institute (IRI) mengenai wujudnya kerjasama dengan parti pembangkang di Malaysia sejak 2002.

   “Hal ini turut diakui oleh kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng semalam yang mengakui wujud hubungan dengan IRI dalam program kursus dan latihan yang dianjurkan oleh badan pemikir tersebut.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng akui DAP ada hubungan dengan IRI]

   [ARTIKEL BERKAITAN: 'Kenyataan IRI dedah kegiatan 'khianat' PH']

   “Penglibatan langsung IRI dengan parti-parti politik di Malaysia akan membayangi ideologi yang turut diagendakan oleh mereka. Oleh itu, ia dilihat sebagai ancaman terhadap politik negara,” katanya.

   Tambah beliau, orang Melayu dan Islam berasa tidak selesa, bimbang dan resah dengan beberapa isu termasuk yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dipolemikkan pihak-pihak tertentu selepas peralihan kerajaan.

   “Ditambah pula isu berkaitan IRI ini, ia menambahkan lagi kebimbangan yang sedia ada,” tegasnya.

   Guan Eng dalam kenyataannya sebelum ini mendakwa hubungan dengan IRI hanyalah berbentuk kursus latihan dan bertukar pandangan serta idea, sama seperti yang dilakukan oleh BN-Umno bersama IRI.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pas tiada kaitan dengan IRI]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Najib tuntut siasatan hubungan PH dengan IRI]

   Jelasnya, ada sebahagian pemimpin DAP menjalani kursus bersama IRI berkenaan isu-isu teknikal di bawah naungan pemahaman proses demokrasi yang berkaitan dengan pengundian dan komunikasi.

   “Hubungan dengan ahli pemikir adalah berlainan dengan hubungan langsung dengan CIA atau parti politik seperti Parti Komunis China.

   “Tidak seperti sesetengah ekstremis, tidak ada yang salah bagi Umno untuk mengadakan hubungan dengan Parti Komunis China setakat mana pemimpin Umno dijemput untuk mesyuarat parti China Parti Komunis China,” katanya.

   Delete
  2. LGBT perlu hormati hak, sensitiviti golongan majoriti
   9 OGOS 2018
   Fuziah Salleh
   Fuziah Salleh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUTRAJAYA - Golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) diingatkan untuk menghormati sensitiviti dan hak kelompok majoriti masyarakat di negara ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh.

   Beliau berkata adalah penting untuk kerajaan hari ini melindungi sensitiviti dan suara majoriti berhubung isu tersebut terutamanya para ibu bapa yang risau anak mereka akan terpengaruh dengan gaya hidup sebegitu sekiranya ia dipromosikan secara umum.


   “Apabila golongan LGBT bercakap mengenai hak asasi manusia, kita menghormati hak mereka, tetapi dalam masyarakat ada banyak kelompok lain yang turut mempunyai hak… majoriti masyarakat di negara ini tidak mahu budaya tersebut dipromosikan secara umum," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

   Fuziah berkata demikian ketika mengulas arahan penurunan dua potret aktivis LGBT pada pameran fotografi ‘Stripes and Strokes’ bersempena Festival Georgetown, Pulau Pinang.

   “Apabila kita suruh turunkan (potret aktivis) bukan bermaksud kita mendiskriminasi mereka, kita hormat tetapi bukan sehingga kita mempromosi dan mengiktiraf mereka seolah-olah majoriti di negara ini tidak mempunyai suara,” katanya.

   "Kalau mereka (golongan LGBT) mengamalkannya di ruang peribadi mereka itu adalah antara mereka dengan Tuhan tetapi apabila mereka mengamalkannya di khalayak dan mempromosikannya pula, maka itu melanggar norma-norma dan syariat. Kita menghormati hak mereka tetapi mereka perlu bataskannya hanya di ruang peribadi," katanya.

   Terdahulu ketika berucap merasmikan seminar Cakna Isu-Isu Semasa “Wacana Kontemporari Wanita dan Hak Asasi”, Fuziah berkata adalah penting untuk memastikan golongan wanita menduduki sekurang-kurangnya 30 peratus dalam peringkat pembuat keputusan.

   “Ini adalah kerana perspektif yang dibawa wanita adalah berbeza daripada lelaki dan bagi memberi keseimbangan dalam setiap keputusan perlu adanya input-input daripada golongan ini," katanya. –Bernama

   Delete
  3. LBGT pun ‘mati’

   Kalau dipakai hujah Islam, maka tidak sampai ke hati penganut agama lain. Begitulah kalau diguna pun hujah dari Kristian, misalnya, juga terhad kepada penganut Kristian sahaja.

   Oleh itu, bagi pemerintah Amerika Syarikat, apa yang mustahak perlu diajarkan di sekolah ialah keluargalah yang pertama: family first. Mencintai keluarga dan darah daging sendiri. Sementara mana-mana kelompok LBGT, mustahil mereka dapat melahirkan zuriat sebagai unit asas yang membentuk sistem kekeluargaan.

   LBGT pun ‘mati’. Mati tanpa dibunuh.

   Anak-anak saudara saya itu, dalam hatinya pun tahu, tanpa keluarga, ibu-ayah atau datuk-neneknya, maka mereka takkan lahir di dunia ini. Bagaimanakah sistem ibu-ayah, datuk-nenek, lelaki-perempuan boleh menjadi pilihan kedua atau serata dengan sistem sejenis manusia?

   Tanpa ‘dihasut’ atau didakwah lebih lanjut pun, mereka yang sedang menjalani proses remaja tidak akan sanggup menjadi mana-mana kelompok dalam kategori LBGT. Namun, sekali lagi tidak pula sampai mahu memalukan, menindas atau memukul golongan itu.

   Di sini, kita harus bergembira atau dalam bahasa Inggerisnya, “gay” terhadap menteri agama, Dr Mujahid Yusuf Rawa yang hampir jelas jalan pemikirannya dengan anak-anak saudara saya. Maksud saya, dengan sistem pendidikan di Amerika yang maju, yang perlu kembali mengajarkan anak-anak kita bahawa keluarga adalah yang terpentingnya dalam sistem sosial.

   Sejauh mana pun atuk-nenek mereka, dan walaupun berbeza warganegara, mereka pasti akan pulang. Menjejak manusia yang kerananya mereka ada di muka dunia.

   Menafikan kenyataan ini adalah kebiadapan. Bukan kepada negara—Malaysia atau Amerika—tetapi kepada diri mereka sendiri.


   Selepas habis berbual, kami perlu berlalu. Dia membuka pintu kereta kepada saya. Sambil menghulur tangan dan meminta saya masuk dahulu, sambil katanya, “Uncle Hasmi, ladies first!”

   Begitulah dia berjenaka. Terbahak saya ketawa.

   HASMI HASHIM atau Budi Hekayat seorang penulis lirik dan otai Jalan Telawi.

   Delete
  4. Aper ker bangangnya Si tonggeng ini mengutip bahan sampah.....??

   Tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan sampah itu ada hubung kait dgn tajuk kali ini....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your entahle entah, haaaaa...

   Delete
  5. BLACK HOLE IN ALQURAN : PUKULAN MAUT KEPADA EXTRIMIS LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME : siri 2


   5. ( Q 53: 1 ) MEMBICARAKAN KEADAAN BINTANG APABILA MELETUP BILA SAMPAI KE PENGHUJUNG HAYATNYA…KEADAAN INI DISEBUT SECARA SAINTIFIK SEBAGAI “SUPERNOVA”…A BLACK HOLE IS ANYTHING BUT EMPTY SPACE….IT IS A GREAT AMOUNT OF MATTER PACKED INTO SMALL AREA….THE RESULT IS THE GRAVITATIONAL FIELD SO STRONG THAT NOTHING NOT EVEN LIGHT CAN ESCAPE…..HAWAA DALAM BAHASA ARAB ANTARA LAIN BERMAKNA TURUN DAN JATUH….DI SINILAH BERDASARKAN AYAT ALQURAN LAIN COSMOLOGIST/ASTROPHYCISIST MENYEBUTKAN ISTILAH “FABRIC OF UNIVERSE” DI MANA AKAN BERLAKU KEJADIAN BLACK HOLE DALAM KEADAAN TIDAK MELEPASKAN APA SAHAJA TENAGA DARINYA….IBARATKAN SEPERTI FABRIK ALAM SEMESTA IA KELIHATAN JATUH BERLUBANG KE BAWAH…..( Q 77 : 8 ) SO WHEN THE STARS ARE OBLITERATED ( BLACKED OUT, EXTINGUISHED )….BLACK HOLE TIDAK DAPAT DIKESAN DENGAN MATA KASAR ( Q 81 :15 ) SO I SWEAR BY THE STARS THAT ARE VEILED ( AND RECEDING )…BLACK HOLE MENYERAP SEGALA CAHAYA SAMBIL BELAYAR DI ALAM SEMESTA ( Q 81 : 16 ) THOSE THAT MOVE SWIFTLY AND “SWEEP”…APABILA BINTANG-BINTANG DITARIK KE DALAM SUPER MASSIVE BLACK HOLE IA AKAN BERBUNYI SEPERTI KETUKAN ( Q 86 : 1 ) I SWEAR BY THE HEAVEN AND THE AT-TARIQ ( THE KNOCKER,,HAMMERER,,,ETC ) DAN MELAHIRKAN PIERCING STAR DISEBUT SEBAGAI QUASAR ( Q 86 : 2-3 ) AND WHAT CAN MAKE YOU KNOW WHAT IS THE KNOCKER? IT IS THE PIERCING STAR…AKHIR SEKALI KEADAAN BLACK HOLE BERAKHIR ( Q 55 : 26 ) EVERY THING THAT IS IN IT ( EARTH/UNIVERSE ) WILL PERISH….ALQURAN JUGA MERAKAMKAN TERDAPATNYA PLANET LAIN YANG SESUAI UNTUK KEHIDUPAN ( Q 65 : 12 ) ALLAHLAH PENCIPTA TUJUH LANGIT DAN BUMI LAIN YANG SEUMPAMANYA…

   6. DEMIKIANLAH BETAPA HEBATNYA ALQURAN,,,TIDAK SEPERTI KITAB-KITAB SUCI SEBELUMNYA YANG TELAH DIUBAH DAN DIPINDA SEHINGGA DI MASUKKAN PELBAGAI PERKARA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BERLAKUNYA PROTES DAN PEMBERONTAKAN YANG MELAHIRKAN FAHAMAN/ISME SEPERTI LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME SEBAGAIMANA YANG BERLAKU DI BARAT PADA ERA RENAISSANCE FROM DARK AGE…..

   Delete
 4. Wooooi NAJIB, padan la dengan muka ENGKAU!!!! Puih! Kah kah kah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rafizi: Azmin, Zuraida, Tian mahu kerjasama dengan PAS PRU lalu
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 5:20 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 6:12 petang

   A+ A-
   Di tengah kehangatan bahang pemilihan PKR, naib presiden parti itu, Rafizi Ramli, mendakwa pesaingnya untuk jawatan timbalan presiden, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu bekerjasama dengan PAS pada pilihan raya umum (PRU) lalu.

   Selain Azmin, Rafizi turut menamakan dua lagi pemimpin kanan PKR iaitu ketua wanitanya, Zuraida Kamaruddin dan seorang lagi naib presiden, Tian Chua.

   Kata Rafizi mereka menyokong kerjasama PKR dengan PAS bagi mengelakkan Pakatan Harapan (HARAPAN) berdepan dengan pertembungan tiga penjuru.

   Pendedahan itu dibuat Rafizi selepas tinjauan kaji selidik menerusi telefon dijalankan pihaknya kepada ahli PKR menerima kritikan daripada penyokong Azmin.

   Baca: Tinjauan telefon: Ahli PKR dakwa Rafizi ceroboh data peribadi

   "Pasukan saya di Invoke bertanggungjawab menjalankan kaji selidik dan memprofil pengundi-pengundi sepanjang kempen PRU ke-14 yang lepas.

   "Antara lain, saya bertegas sejak awal bahawa pertandingan tiga penjuru yang melibatkan PAS akan memberi kemenangan kepada PKR/Pakatan Harapan, walaupun saingan saya Datuk Seri Azmin Ali menentang kerjasama dengan Pakatan Harapan dan mahu mengelakkan pertandingan tiga penjuru melalui kerjasama politik dengan PAS.

   "Oleh kerana Invoke mempunyai data pengundi yang membolehkan kami membuat kajianlah, maka saya dan sahabat-sahabat berjaya meyakinkan pimpinan untuk meneruskan pertandingan tiga penjuru, walaupun pimpinan lain seperti Datuk Seri Azmin, saudara Tian Chua, saudari Zuraida mahu meneruskan kerjasama dengan PAS," kata Rafizi.

   Pada pemilihan PKR yang dijadual bermula 14 September depan, Rafizi akan mencabar Azmin bagi jawatan timbalan presiden PKR yang kini disandang menteri hal ehwal ekonomi itu.

   Manakala Zuraida akan bertanding merebut jawatan naib presiden dan Tian pula akan mempertahankan jawatannya - juga sebagai naib presiden PKR.

   Kedua-dua Zuraida dan Tian dilihat berada dalam kem Azmin.

   Pada pilihan raya umum lalu, HARAPAN yang terdiri daripada PKR, DAP, AMANAH dan BERSATU mencipta sejarah apabila buat pertama kalinya berjaya menumbangkan BN yang telah berkuasa selama 61 tahun.

   PAS pula bersendirian membentuk gabungan yang dikenali sebagai Gagasan Sejahtera, memenangi dua negeri di Kelantan dan Terengganu.


   Menurut Rafizi, tidak ada pihak daripada kalangan pimpinan PKR atau HARAPAN sebelum ini menuduh beliau serta Invoke melanggar undang-undang.

   "Satu-satunya pihak sebelum ini yang mendakwa Invoke melanggar undang-undang dan mahu operasi kami ditutup adalah Umno.

   "Saya berharap saingan saya tidak meminjam modal kempen yang sama dari Umno dalam saingan ini.

   "Saya mengingatkan diri saya dan sahabat-sahabat yang bertanding agar memberi tumpuan kepada wawasan kita untuk memperkuatkan parti, bukannya menyerang dan membuat tuduhan seperti ini," katanya.

   Malaysiakini sedang berusaha mengubungi pihak Azmin untuk mendapatkan reaksi.


   Delete
  2. Felcra fail saman fitnah pada Sim, Roketkini
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 4:50 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 4:53 petang

   A+ A-
   Felcra Bhd memfailkan saman fitnah ke atas Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim dan editor portal DAP, Roketkini yang tidak dinamakan.

   Saman berkenaan berhubung artikel yang disiarkan pada 12 Mac bertajuk "Peserta Felcra rugi RM600 juta setahun akibat urus niaga haram?".

   Saman itu difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh Omar Ismail Hazman & Co pada 6 Jun.


   Berdasarkan kenyataan dakwaan, Felcra menyifatkan artikel berkenaan sebagai fitnah dan salah kerana menggambarkan Felcra terlibat dalam perdagangan haram dengan pihak ketiga sehingga menyebabkan kerugian serta melanggar jualan perahan minyak sawit dengan mengenakan kadar yang lebih rendah daripada kadar minimum.

   Selain itu, Felcra juga mendakwa bahawa artikel berkenaan memberi gambaran bahawa Felcra tidak boleh dipercayai dan tidak bertanggungjawab serta meraih keuntungan daripada peserta Felcra yang menyebabkan kerugian RM600 juta.

   Tambah Felcra, artikel itu yang memetik Sim merosakkan reputasi syarikat mereka, serta disiarkan tanpa fakta yang kukuh sehingga menyebabkan kekeliruan

   Delete
  3. Kerajaan Johor guna PBT, ketua kampung sebar pengaruh politik'
   Hasni Mohammad | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:20 pagi | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:27 pagi

   A+ A-
   ULASAN | Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan ketua kampung adalah mereka yang kita gelar sebagai kerajaan ketiga. Mereka adalah pelaksana dasar, entiti yang berhubung dan berinteraksi dengan masyarakat secara langsung dan merupakan kelompok paling hampir dengan rakyat.

   Setiap isu tempatan akan disuarakan kepada mereka untuk diangkat dan diberikan perhatian (selain melalui wakil-wakil rakyat).

   Justeru, fungsi dan peranan mereka amat penting dan kritikal. Keupayaan mereka menjalankan tugas, mengenal pasti isu dan menguruskan masalah setempat adalah perkara yang tidak boleh dikompromi.

   Ahli majlis dan ketua kampung adalah cerminan tidak langsung kerajaan dan merupakan mereka yang amat diharapkan oleh masyarakat sekeliling. Paling penting, mereka mestilah golongan yang neutral atau non-partisan serta bersedia untuk berkhidmat dengan baik dan penuh kesungguhan.

   Perkara ini menjadikan setiap calon yang dilantik mestilah terdiri daripada mereka yang mempunyai kebolehan, pengalaman dan perwakatan yang layak dan bersesuaian.

   Pendekatan asal boleh, tangkap muat dan semberono dalam perlantikan mereka akan menyebabkan khidmat kepada masyarakat terganggu dan gagal.

   Jadi, tidak pelik jika BN dan Pakatan Harapan (HARAPAN) kedua-duanya sentiasa mengutarakan naratif pemerkasaan entiti kerajaan ketiga ini dalam pelbagai aspek. Malah, perkara ini diutarakan sebagai salah satu tawaran utama dalam kempen PRU ke-14 yang lepas.

   Antaranya adalah untuk memastikan ketua kampung dan ahli majlis terdiri daripada mereka yang pakar, profesional, berkelayakan, orang tempatan, telus dan tidak mempunyai pengaruh politik. Ini sekaligus menjadikan pemilihan calon dan pelantikan mereka untuk mengisi dan menggalas tugas kerajaan ketiga amat penting dan tidak boleh diambil mudah.

   Malangnya, perkara yang sebaliknya berlaku dalam pemilihan dan perlantikan ahli majlis dan ketua kampung di Johor. Bukan sahaja pemilihan dan penyenaraian calon yang dilakukan tidak menggembirakan masyarakat sekeliling. Malah, terdapat perkara-perkara yang amat mengecewakan dilakukan oleh kerajaan negeri. Antaranya:

   Delete
  4. Aper ker bangangnya Si tonggeng ini mengutip bahan sampah.....??

   Tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan sampah itu ada hubung kait dgn tajuk kali ini....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your entahle entah, haaaaa...

   Delete
  5. PAGANISME

   1. MANA-MANA MUSLIM MESTI PERNAH MENDENGAR PERKATAAN SYIRIK ATAU MUSYRIK….MUSYRIKUN ADALAH PERKATAAN JAMAK ( PLURAL )….SYIRIK BERMAKNA MENDUAKAN TUHAN ( POLYTHEISME ) DAN PELAKUNYA ADALAH MUSYRIK….MUSYRIKUN ADALAH MEREKA YANG MENYEMBAH GAMBAR,,,PATUNG,,,,BERHALA,,,,BINATANG,,,MATAHARI DAN DEWA DAN SEBAGAINYA…..DEWA SAMADA DIMAKSUDKAN MEREKA MALAIKAT ATAU MANUSIA SEPARA TUHAN….

   2. JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB SUCI SELAIN ISLAM YANG ADA SEKARANG INI,,,KITA AKAN DAPATI ADA DISEBUT PERKATAAN “GHOST”…KONSEP INI TELAH MERESAP MASUK DALAM KEBUDAYAAN ORANG CINA DI MANA LAHIRNYA ISTILAH SEPERTI “HUNGRY GHOST” YANG DIGAMBARKAN SEBAGAI KURUS DAN BERPERUT BUNCIT….KEBUDAYAAN MEMASANG MERCUN ASALNYA BERASAL DARI CHINA KERANA BERTUJUAN UNTUK MENGHALAU HANTU DENGAN BUNYI BISING TERSEBUT DALAM UPACARA PENGEBUMIAN MAYAT….DALAM BIBLE PULA DI SEBUT PERKATAAN “HOLY GHOST” DENGAN MENISBAHKAN KEPADA MALAIKAT JIBRAIL….

   3. ALQURAN DITURUNKAN UNTUK MENJELASKAN APAKAH MAKSUD SEBENARNYA “GHOST” TERSEBUT DI MANA DIBEZAKAN ANTARA JIN DAN MALAIKAT….MEREKA YANG MENYEMBAH BERHALA BERANGGAPAN MENYEMBAH MALAIKAT TAPI TIDAK MENYEDARI MEREKA SEBENARNYA PENYEMBAH SYAITAN….MALAIKAT DICIPTA DARI CAHAYA DAN MERUPAKAN MAKHLUK YANG TAAT KERANA TIDAK DIKURNIAKAN NAFSU….SEMENTARA JIN PULA DICIPTA DARI API TAPI MEMPUNYAI NAFSU SERAKAH……JIN TERBAHAGI KEPADA MUSLIM DAN KAFIR SEPERTIMANA MANUSIA JUGA….MUSYRIKIN PERCAYA MALAIKAT ADALAH PEREMPUAN KERANA TIDAK DAPAT MEMBEZAKAN ANTARA JIN DAN MALAIKAT….TAPI SEBENARNYA MALAIKAT TIDAK MEMPUNYAI JANTINA…..MALAIKAT DICIPTA SEMATA-MATA UNTUK BERIBADAT DAN TAAT 100% KEPADA ALLAH DENGAN PERANAN MENJAGA SISTEM ALAM INI…..

   4. DI KALANGAN MAKHLUK JIN TERDAPAT SATU JIN BERNAMA AZAZIL YANG CUKUP TAAT DAN KUAT BERIBADAT,,,LALU ALLAH SWT MENGANGKAT DARJATNYA SETARAF DENGAN MALAIKAT…SATU MASA AZAZIL TERUJI IMANNYA KETIKA DIMINTA BERSUJUD KEPADA ADAM AS BERSAMA-SAMA DENGAN PARA MALAIKAT DENGAN MENGUNGKIT ASAL PENCIPTAAN….KERANA KEENGGANAN DAN KESOMBONGAN AZAZIL DIA TELAH DIMASUKKAN KE DALAM MEREKA YANG INGKAR ( KAFIR ) DAN MENJADI RAJA SYAITAN.…SYAITAN ADALAH REKRUT IBLIS/LUCIFER YANG BERUSHA MERAGUKAN/MELONGGARKAN PEGANGAN AKIDAH MEREKA YANG BERIMAN KEPADA ALLAH SWT TIDAK KIRA JIN ATAU MANUSIA…..SYAITAN MEMPROPAGANDAKAN KEMISKINAN JIKA TIDAK MENGIKUT AGENDA MEREKA,,,,,SELAIN ITU SYAITAN JUGA MENGGALAKKAN PERKARA-PERKARA YANG MENJURUS KEPADA PERLAKUAN SEKS HARAM…..AZAZIL DIKENALI SETERUSNYA SEBAGAI IBLIS/LUCIFER…..SECRET SOCIETIES/ILLUMINITI/FREEMASON ADALAH MEREKA YANG MENJADIKAN IBLIS/LUCIFER SEBAGAI TUHAN/WALI MEREKA…..MEREKA MENJADIKAN PERISTIWA DI LANGIT TERSEBUT PERMULAAN PEMBERONTAKAN TERHADAP ALLAH SWT…BERTITIK-TOLAK DARI SITU BERMULALAH IDEOLOGI PAGANISME….

   5. AGAMA PAGAN IALAH TAKRIFAN KEPADA MANA-MANA AGAMA DI DALAM DUNIA INI YANG MENJADIKAN MAKHLUK HIDUP ATAU TIDAK HIDUP SEBAGAI OBJEK SEMBAHAN….MISALNYA,,BINATANG,,,POKOK,,,MANUSIA,,,,MATAHARI SEBAGAI OBJEK SEMBAHAN….WALAUPUN SEMBAHAN ITU TIDAK DIANGGAP SEBAGAI TUHAN ATAU SEKADAR WAKIL TUHAN ATAU MAKHLUK SUCI,,,,IA TETAP DIANGGAP PAGAN….SELAIN ITU,,,UNSUR-UNSUR PAGAN JUGA BOLEH MENYERAP SESEORANG PEMIMPIN APABILA IA MEMBINA PATUNG MENYERUPAI DIRINYA KETIKA IA MASIH HIDUP….DI ZAMAN MODEN INI,,,AGAMA PAGAN TERUS WUJUD PADA KEBANYAKAN AGAMA UTAMA DUNIA DAN IA BUKAN LAGI SEBUAH SEJARAH,,,IA DIJADIKAN KEPERLUAN DALAM SESUATU BUDAYA….


   Delete
 5. Mufti Perak gesa kerajaan tolak cadangan iktiraf komunis
  NORMAWATI ADNAN 9 OGOS 2018
  Tan Sri Dr Harussani
  Tan Sri Dr Harussani
  A-A+ (Ubah saiz teks)
  IPOH - Kerajaan wajib menolak cadangan pihak tertentu untuk mengkaji semula buku teks sejarah sekolah bagi tujuan mengiktiraf sumbangan komunis dalam kemerdekaan negara.

  Gesaan itu dibuat Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria yang menyifatkan pengiktirafan itu menafikan sumbangan dan pengorbanan ulama, rakyat jelata, perajurit dan pahlawan negara yang berjuang mempertahankan tanah air.


  Menurutnya, komunis yang datang ke Tanah Melayu untuk mengambil alih pentadbiran bukan sahaja membunuh orang tua, wanita dan kanak-kanak, tetapi juga menangkap dan membunuh alim ulama yang memperjuangkan kemerdekaan dari British.

  "Ulama menentang komunis kerana mempertahankan akidah umat Islam dan menghalang mereka daripada menjajah tanah air.

  "Adalah tidak perlu memperkenalkan komunis kepada generasi akan datang sebaliknya memperkenalkan sumbangan alim ulama dan pejuang kemerdekaan untuk memupuk nilai kesetiaan kepada

  raja dan negara sepertimana rukun negara," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

  Beliau berkata, Islam juga tidak pernah mengiktiraf apatah lagi memberi kerjasama kepada komunis kerana fahaman itu menolak kewujudan dan kekuasaan ALLAH.

  Katanya, pemikiran komunis seperti atheis, tolak tuhan, tolak agama, free thinking, matlamat menghalalkan cara mengikut aliran Machiavelli dan agama adalah candu merupakan fahaman yang perlu dielakkan umat Islam.

  "Mengiktiraf sumbangan komunis adalah menggalak dan mempromosi kezaliman serta fahaman ekstrem kalangan rakyat.

  "Pelajar sekolah perlu disemai nilai murni yang holistik, bukannya mendedahkan mereka kepada keganasan dan kezaliman," katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAGANISME : SIRI 2

   6. DI KALANGAN MANUSIA,,,ORANG YANG MULA-MULA MEMPERKENALKAN PAGANISME ADALAH NAMRUD DI MANA DIA TELAH MEMPROKLAMASI DIRINYA SEBAGAI TUHAN DAN DIPAKSA RAKYATNYA MENYEMBAH PATUNG, BERHALA,,BINATANG DAN DEWA…..DI ANTARA KUMPULAN REFORMIS INJIL ATAU KRISTIAN TERDAPAT INDIVIDU-INDIVIDU YANG BERJAWATAN PENTING DALAM KRISTIAN SEPERTI PADERI-PADERI,,,BISHOP DAN MUBALIGH….KUMPULAN INI MEMBAWA SATU PERSOALAN BARU YANG TIDAK MUNGKIN TERDUGA OLEH AHLI-AHLI AKADEMIK,,,TEOLOGI,,,POLITIK DAN MASYARAKAT DUNIA…PERKARA YANG DIBAWA IALAH TERDAPAT KEMUNGKINAN BESAR AGAMA MEREKA SENDIRI IAITU KRISTIAN TELAH ROSAK KESELURUHANNYA DIPENGARUHI UNSUR-UNSUR PAGAN BABYLON….DALAM KAJIAN-KAJIAN INTENSIF MEREKA,,,BERASASKAN GABUNG-JALIN FAKTA SEJARAH,,,MANUSKRIP DAN ISU SEMASA,,,MEREKA BERJAYA MEMBENTANGKAN KEPADA DUNIA BAHAWA AGAMA YANG DICIPTA OLEH NAMRUD KETIKA MEMERINTAH BABYLON MASIH WUJUD DI SELURUH DUNIA…IA WUJUD SECARA HISTORIK,,,TERSEMBUNYI,,,BERSIMBOL DAN SISTEMATIK…..MANAKALA KESAN PENGARUH TERBESARNYA WUJUD DI DALAM KRISTIAN KATOLIK YANG DIPELOPORI OLEH GEREJA ROMAN KATOLIK DI VATICAN…..

   7. NAMA-NAMA SEPERTI PROFESSOR ALEXANDER HISLOP,,,PROFESSOR AUSTEN LAYARD,,,,,ADAM CLARKE,,,,THOMAS INNMAN,,,ROBERT ISAAC DAN WILLIAM WALSH ADALAH PELOPOR KEPADA PEMBONGKARAN HUBUNG KAIT PENGARUH BABYLON NAMRUD DI DALAM KRISTIAN….MANAKALA DALAM ERA 1990-AN,,,MUNCUL NAMA-NAMA PENYELIDIK KONSPIRASI BARU YANG MENERUSKAN KAJIAN TERSEBUT SEPERTI RALPH WOODROW,,,LEONARD KING,,,WILL DURANT,,,,CHARLES WIESMAN,,,,CYRIL BAILEY DAN RAMAI LAGI…..HASIL KAJIAN KUMPULAN INI TELAH MENJADI RUJUKAN UTAMA KEBANYAKAN PENGKAJI KONSPIRASI ERA MODEN,,,,PELBAGAI KEMASKINI MAKLUMAT DAN TAMBAHAN MAKLUMAT DILAKUKAN BAGI TUJUAN PENYELARASAN DATA DAN KESESUAIAN DENGAN ISU SEMASA…


   8. PEMBONGKARAN FAKTA OLEH KUMPULAN INI TERHADAP GEREJA VATICAN DILIHAT MENJADI SATU KEKANGAN BARU KEPADA KUMPULAN GLOBAL ELIT….HASIL PEMBONGKARAN KUMPULAN REFORMIS TEOLOGI INI JUGA TELAH MEMBENARKAN TULISAN-TULISAN KRITIKAL OLEH PEMERHATI TEORI KONSPIRASI YANG SENTIASA MENGAWASI GERAK-GERI KERJA ROTHSCHILD,,,ILLUMINITI DAN FREEMASON SEPERTI JOHN ROBINSON,,,JOHN QUINCY ADAM,,,JENERAL CHEREP SPIRIDOVICH,,,JENERAL WILLIAM GUY CARR….MENJELANG SELEPAS ERA PERANG DUNIA KEDUA,,,,PERBAHASAN TENTANG PENGARUH PAGAN BABYLON DI DALAM AGAMA-AGAMA DUNIA KHUSUSNYA KRISTIAN MENJADI SEMAKIN RANCAK….MUNCUL PASTOR-PASTOR KATOLIK YANG MEMILIKI ORGANISASI DAKWAH SENDIRI MENYEMARAKKAN HUJAH-HUJAH HISLOP DAN LAYARD BERKAITAN PENGARUH PAGAN DI DALAM KATOLIK….SERANGAN TERUS DILAKUKAN MELALUI PENULISAN DAN FORUM UNTUK MEMBONGKAR PENGARUH BABYLON DI DALAM GEREJA ROMAN DI VATICAN…..

   9. ALEXANDER HISLOP BERHUJAH BAHAWA BUKAN SAHAJA NAMRUD SEORANG PEMIMPIN EMPAYAR,,,DIA PAKAR DALAM ILMU HITAM,,,,ASTRONOMI DAN PENDUKUNAN…KESEMUA ILMU BERCORAK KESIHIRAN DAN PERDUKUNAN INI TELAH MENJADI ASAS KEPADA FAHAMAN ZOROASTER YANG WUJUD HINGGA SEKARANG….HISLOP JUGA MENEGASKAN ISTILAH ZOROASTER SENDIRI YANG MENJADI NAMA KEPADA FAHAMAN ITU SEBENARNYA NAMA RAJA NAMRUD…KEMAHIRAN TINGGI DALAM PENGGUNAAN SIHIR JUGA DILAKUKAN OLEH SEMIRAMIS,,,ISTERI NAMRUD…..SEJARAWAN GREEK,,JOSEPHUS MENEGASKAN DALAM BUKUNYA BAHAWA NAMRUD ADALAH PERMULAAN KEPADA PERUBAHAN PERADABAN MASYARAKAT DUNIA…NAMRUD IALAH PUNCA MANUSIA BERANI SYIRIK KEPADA ALLAH…AHLI SEJARAH YANG LEBIH KRITIKAL DALAM TEOLOGI SEPERTI ALEXANDER HISLOP MENEGASKAN DALAM KAJIANNYA BAHAWA SEMASA NAMRUD MENJADI PEMIMPIN EMPAYAR,,DIA BERJAYA MEMBINA NILAI KEYAKINAN DI KALANGAN RAKYATNYA AGAR MENYEMBAH DIRINYA SEBAGAI TUHAN DAN MENGANGGAP BERKUASA SEPERTI TUHAN…

   Delete
 6. Btul2 x fhm lsg bgaimna cara DZH berfikir. UMNO telah suarakn jika ingin berubah, buang serta lupaknlh beban yg terang nnjadi sebab utama BN ditolak oleh rakyat. Bangunlh dr mimpi tu Zahid. Jgn lh gadaikan parti dgn beban utk dipikul serta dikongsi bersama sama dikalangan anggota UMNO. Lg ditanggung beban tu lg lama lh UMNO akn pulih dn x mustahil akn dikuburkn selama lamanya hnya mnjaga kepentingan individu berbanding parti . TLG DENGAR ZAHID .. FAHAM X???..!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Irwan Serigar nafi k'jaan BN 'rompak' bayaran balik GST
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 5:02 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 5:06 petang

   A+ A-
   Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah menafikan dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa kerajaan BN dulu 'merompak' RM18 bilion yang sepatutnya untuk bayaran balik GST.

   Irwan berkata wang itu dimasukkan dahulu dalam akaun kumpulan wang disatukan dan jumlah bagi bayaran balik dimasukkan dalam akaun amanah secara bulanan berdasarkan keperluan Jabatan Kastam, hasil audit terhadap tuntutan bayaran balik dan kedudukan hasil kerajaan.

   Beliau berkata ia selepas mesyuarat pengurusan aliran tunai kerajaan persekutuan yang diadakan setiap bulan.


   "Setiap sen dikira, ia adalah duit rakyat, lebih penting ia berada dalam Kumpulan Wang Disatukan, kemudian bila diperlukan, ia akan dikeluarkan," katanya seperti dilapor Utusan Malaysia, hari ini.

   Beliau mengulas dakwaan Lim semalam bahawa kerajaan telah menyalahgunakan RM18 bilion daripada RM19.4 bilion bayaran balik GST yang telah dikutip sejak sistem itu diperkenalkan.

   Menurut Lim, ia menyebabkan bayaran balik kepada peniaga yang sepatutnya dibuat dalam masa dua minggu, tertangguh sehingga dua tahun.

   Lim juga mendakwa wang tersebut digunakan untuk menutup defisit, membiayai projek pembangunan dan untuk membuat "apa yang mereka suka"

   Delete
  2. KALAU DAH KAFIR


   'Sami jutawan' dihukum penjara 114 tahun
   Reuters | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 4:11 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 4:40 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-

   GLOBAL | Bekas sami Buddha warga Thailand yang dikecam hebat susulan kehidupan mewahnya dijatuhkan hukuman penjara 114 tahun hari ini selepas mahkamah mensabitkannya dengan kesalahan penipuan, pengubahan wang haram dan jenayah siber.

   Wirapol Sukhpol yang dilihat di klip video di YouTube pada 2013 memegang sejumlah wang menaiki jet peribadi dalam perjalanan pulang ke Thailand pada 2007 selepas diekstradisi dari AS.

   Wirapol yang sebelum ini dikenali dengan nama Luang Pu Nenkham, disingkir dari kuil buddhanya pada 2013 selepas video berkenaan tersebar. Dia antara lain dituduh mengadakan hubungan seksual - yang merupakan kesalahan besar bagi sami - dengan gadis bawah umur. Setelah itu dia melarikan diri ke AS.

   Mahkamah jenayah di Bangkok menjatuhkan hukuman 114 tahun penjara ke atas Wirapol. Bagaimanapun, dia hanya akan menjalani 20 tahun penjara kerana undang-undang Thailand menetapkan tempoh berkenaan sebagai tempoh maksimum bagi seseorang yang didapati bersalah untuk beberapa kali bagi kesalahan sama.

   "Dia terlibat dalam penipuan dengan mendakwa mempunyai kuasa istimewa untuk menyembuhkan orang dan dia juga membeli banyak kereta mewah yang dianggap dari kesalahan pengubahan wang haram," kata seorang pegawai di Jabatan Litigasi Khas kepada Reuters. Pegawai berkenaan bagaimanapun enggan namanya didedahkan kerana dia tidak mempunyai kebenaran bercakap kepada media.

   "Mahkamah mendapati dia bersalah atas beberapa kesalahan yang membawa hukuman 114 penjara jika dijumlahkan kesemuanya, yang bererti dia akan dipenjara 20 tahun (mengikut undang-undang Thailand)," katanya.

   Wirapol dan peguamnya tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan. Wirapol berdepan tuduhan berasingan mencabul dan menculik kanak-kanak. Keputusan kes dijangka akan dibacakan pada Oktober.


   Kes berprofil tinggi Wirapol menyorot semula siri skandal wang dan seksual yang tercetus di kalangan sami Buddha di Thailand kebelakangan ini, yang menyebabkan gesaan untuk pembaharuan institusi keagamaan.

   Kerajaan tentera yang berkuasa selepas kudeta pada 2014 dilihat meningkatkan usaha membendung Buddhism dengan menangkap sami yang terlibat dalam skandal rasuah dan memperkenalkan rang undang-undang bagi mengurangkan pengaruh Majlis Sangha Supreme - badan yang mentadbir sami Buddha.

   (Laporan oleh Panarat Thepgumpanat & Panu Wongcha-um Disunting oleh Amy Sawitta Lefevre, Robert Birsel).

   - Reuters

   Delete
  3. Aper ker bangangnya Si tonggeng ini mengutip cerita dalam kuil sami Buddha nihhh.....??

   Tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan yg langsung tak ada hubung kait dgn tajuk kali ini....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your entahle entah, haaaaa...

   Delete
  4. PAGANISME : SIRI 3

   10. ANTARA SALAH SATU CONTOH PENGARUH PALING KUAT DARI PAGAN KE ATAS MASYARAKAT MODEN SEKARANG IALAH KONSEP PENYEMBAHAN BERHALA IBU DAN ANAK….BUDAYA PENYEMBAHAN CARA INI TELAH DIADAPTASI OLEH KEBANYAKAN AGAMA ( KECUALI ISLAM SUNNI ) DALAM RITUAL SEHARIAN…IBU DIANGGAP WANITA SUCI YANG MEMPUNYAI STATUS TINGGI SEPERTI DEWA MANAKALA ANAK YANG DILAHIRKAN ADALAH ANAK HASIL HUBUNGAN ISTIMEWA ANTARA IBU DAN DEWA…..TERDAPAT BANYAK PENYEMBAHAN BERHALA YANG BERKONSEP YANG SAMA DENGAN PENYEMBAHAN SEMIRAMIS DAN TAMMUZ ( ISTERI DAN ANAK NAMRUD )…IA DIDAPATI PADA HAMPIR KESELURUHAN MASYARAKAT DUNIA PADA SETIAP NEGARA DAN BANGSA YANG BERBEZA….KONSEP PENYEMBAHAN IBU DAN ANAK INI TIDAK LAIN ADALAH BERASASKAN DARI PENYEMBAHAN PAGAN BABYLON…..DALAM KAJIANNYA,,,PROF. HISLOP MENYATAKAN PARA MUBALIGH KRISTIAN YANG PERGI BERDAKWAH KE TIBET,,,CHINA,,,DAN JEPUN SANGAT TERKEJUT APABILA MENDAPATI PATUNG-PATUNG SEMBAHAN MEREKA MEMPUNYAI KONSEP YANG SAMA DENGAN PATUNG VIRGIN MARY DAN JESUS….KONSEP INI SAMA SEPERTI MANA YANG DIAMALKAN OLEH GEREJA ROMAN KATOLIK….

   11. DALAM KAJIAN ROY SCHULZ ( 1967 ),,,SELEPAS KEMATIAN NAMRUD,,,SEMIRAMIS DIKATAKAN TELAH KEMBALI KE MESIR DAN CUBA MENGUKUHKAN KEDUDUKANNYA DI SANA….SEBAGAI SALAH SATU JAJAHAN NAMRUD,,,SEMIRAMIS DIGELAR DEWI ISIS DI MESIR…KETIKA DI MESIR SEMIRAMIS ATAU ISIS DIKATAKAN TELAH MELAHIRKAN ANAK LUAR NIKAH BERSAMA LELAKI LAIN….ANAK LUAR NIKAH BARU ITU DINAMAKAN SEBAGAI TAMMUZ,,,MANAKALA DI MESIR IA DIKENALI SEBAGAI DEWA HORUS….ANAK BARU ITULAH DIJADIKAN SANDARAN KEPADA RAMALAN BERITA NABI IBRAHIM AS YANG MERAMALKAN KEMUNCULAN MESSIAH ATAU ISA AS YANG AKAN DILAHIRKAN TANPA BAPA,,,IBUNYA SEORANG WANITA SUCI YANG TIDAK PERNAH DISENTUH OLEH MANA-MANA LELAKI….SEMIRAMIS BERJAYA MEMERINTAH MESIR PADA 2137 SEBELUM MASIHI BERSAMA ANAKNYA TAMMUZ ATAU HORUS YANG MASIH KECIL….PEMERINTAHAN MESIR DIBERIKAN KEPADA TAMMUZ APABILA DEWASA…SELAMA 31 TAHUN MEMERINTAH TAMMUZ TELAH KEMBALI SEMULA KE KERAJAAN LAMANYA BABYLON….

   12. WALAUPUN SEMIRAMIS DAN TAMMUZ TELAH MATI TETAPI TIDAK DAPAT DINAFIKAN PENGARUH PEMIKIRAN PAGANNYA MASIH KUAT SEHINGGA MENYELINAP KE SEGENAP RUANG-RUANG AGAMA DUNIA KHUSUSNYA AGAMA KRISTIAN….PENYEMBAHAN BERKONSEPKAN IBU SUCI DAN ANAK TUHAN DILIHAT TERUS MENERUS BERGERAK MENELUSURI ZAMAN SEOLAH-OLAH ADA SEKUMPULAN MANUSIA TERTENTU YANG BEKERJA KERAS MENGEKALKAN PENGARUH ISTERI NAMRUD INI…PERGERAKAN PENGARUH SEMIRAMIS DAN TAMMUZ INI BUKAN BARU SAHAJA DIBINCANGKAN PADA ERA TAHUN 2000 TETAPI IA SUDAH DISEDARI OLEH PIHAK-PIHAK TERTENTU SEJAK ABAD KE-3 IAITU 300 TAHUN SELEPAS NABI ISA DILAHIRKAN….PERBAHASAN PENGARUH SEMIRAMIS,,,,TAMMUZ DAN NAMRUD MASIH DIPERDEBATKAN SEHINGGA SEKARANG DAN KEBANYAKAN PENGANUT KRISTIAN MULA MENYEDARI HAL INI TERMASUK KELOMPOK ORANG AWAM….

   Delete
 7. bersetuju. najib harus berundur drpd akif dlm politik UMNO n Negara.

  dia perlu tumpu sepenuh nya kpd kes CBT nya.

  saya d beritahu bahawa hampir kesemua undi yg d perolihi olih calun UMNO/BN dtg nya drpd pegundi melayu.

  bayangkan jika dia n rosmah tidak berkempen bersama, n 2 ribu pengundi melayu bercampur dgn 2ribu kaum melayu yg membuat keputusan utk pergi mengundi, besar kemungkinan calun PKR/PH akan kalah.

  secara keseluruhan nya PKR/PH mampu meraih hanya 30% (anggaran) undi kaum melayu prk sg kandis.

  wallahu'allam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tinjauan telefon: Ahli PKR dakwa Rafizi ceroboh data peribadi
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 4:41 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 5:16 petang

   A+ A-
   Sebilangan ahli PKR menerima kajiselidik menerusi panggilan telefon yang bertanya sama ada mereka bersetuju dengan pencalonan Rafizi Ramli bagi jawatan timbalan presiden PKR.

   Rakaman panggilan telefon (disertakan di bawah) yang diperoleh Malaysiakini memerlukan penerima panggilan menaip "1" atau "2" untuk menyatakan sama ada mereka bersetuju dengan soalan ditanya.

   Semakan dengan ketua bahagian PKR di beberapa buah negeri mendedahkan mereka menyedari perkara itu, walaupun hanya sebilangan ahli dikatakan menerima panggilan telefon berkenaan.

   Menurut seorang ketua bahagian yang enggan namanya disebutkan, jika seseorang calon memiliki nombor telefon kesemua anggota PKR, ia akan memberi kelebihan yang tidak adil kepada calon berkenaan.

   Apa yang pelik, kata ketua bahagian berkenaan, ahli parti yang baru sahaja didaftarkan di bahagiannya pada bulan Jun lalu turut menerima tinjauan telefon berkenaan.

   "Dalam borang permohonan anggota yang saya terima, nombor telefon tidak diperlukan daripada pemohon baru," kata ketua bahagian itu.

   Dalam satu kenyataannya media hari ini, Ketua Biro Komunikasi PKR Selangor, Nor Hizwan Ahmad berkata tinjauan telefon berkenaan melanggar Seksyen 6 Akta Data Perlindungan Peribadi.

   "Seseorang tidak boleh memproses data peribadi seorang subjek yang mana subjek tersebut tidak memberikan persetujuan untuk memproses data tersebut, yang mana dalam konteks ini penggunaan nombor telefon anggota PKR," katanya.   Beliau juga berharap calon-calon yang bertanding berkempen dengan cara beretika, selaras dengan prinsip PKR yang menjunjung kedaulatan undang-undang.

   Rafizi nafi langgar undang-undang

   Sementara itu, Rafizi dalam kenyataan kepada Malaysiakini hari ini berkata pihaknya tidak melakukan kesalahan undang-undang.

   "Panggilan itu dibuat menggunakan sistem yang dibangunkan oleh Invoke sejak 2 tahun lalu.

   "Maklumat nombor telefon tidak diambil dari daftar keanggotaan PKR, sebaliknya menggunakan data dalaman di Invoke yang memang telah ada sejak tahun 2016 lagi.

   "Tidak ada pihak dari kalangan pimpinan PKR atau Pakatan Harapan sebelum ini yang menuduh saya (dan Invoke) melanggar undang-undang.

   "Mereka dimaklumkan bahawa data yang kami perolehi adalah melalui petisyen yang dianjurkan, maklumat dari syarikat pemasaran swasta dan pangkalan data yang dibina oleh lebih 40,000 sukarelawan Invoke," katanya.

   Sementara itu, Setiausaha Agung PRK, Datuk Saifuddin Nasution ketika ditemui di ibu pejabat PKR hari ini, berkata Invoke boleh memanfaatkan data anggota PKR yang diperoleh ketika pilihan raya umum ke-14 lalu.

   "Invoke ada data pengundi seluruh negara. Anggota PKR ada 841,000 ahli yang layak (memilih), kemungkinan mereka "subset" yang invoke ada data mereka

   "Invoke mempunyai data mengenai B40 (dan program) e-Kasih. Itu core business dia. Itu perkara yang mereka boleh manfaatkan," kata Saifuddin.

   Delete
  2. Apa ada Tuan Shahbudin sentuh pasal Rafizi & Invoke ker dalam topi kali ini.....??

   Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan takder mengena langsung dgn tajuk kali ini yg kamu kepoh, haaaaaaaa....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your entahle entah, haaaaa...

   Delete
  3. KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA

   1. PENDEKATAN DR. ZAKIR NAIK ADALAH MUDAH IAITU MENCARI PERSAMAAN ANTARA PELBAGAI AGAMA DENGAN ISLAM….JADI KENAPAKAH DR. ZAKIR NAIK BEGITU DIBENCI OLEH NON MUSLIM MALAYSIA?..SETIAP KALI UCAPAN BELIAU TIDAK LARI DARI MENCARI PERSAMAAN DAN BUKANNYA PERBEZAAN….PESERTA-PESERTA BUKAN ISLAM YANG CURIUS UNTUK TAHU APAKAH PERBEZAANNYA MEREKA AKAN DATANG BERDUYUN-DUYUN UNTUK BERTANYA BELIAU…KERANA ITULAH DR. ZAKIR NAIK TELAH MENERANGKAN APAKAH PERBEZAAN ANTARA AGAMA-AGAMA DI DUNIA….JADI BUKANLAH DR. ZAKIR NAIK YANG MEMULAKAN PERBEZAAN TAPI PENDESAK-PENDESAK DARI NON MUSLIMLAH YANG TERLALU INGIN TAHU….

   2. SEBENARNYA RAMAI DI KALANGAN NON-MUSLIM YANG TELAH LAMA MENJALANKAN KAJIAN DAN PERBANDINGAN ANTARA AGAMA…MEREKA DATANG UNTUK MENCARI PENJELASAN TERHADAP KEKELIRUAN YANG DITEMUI MEREKA…SEBAHAGIAN MEREKA TELAHPUN BERSEDIA MEMELUK ISLAM JIKA KEKUSUTAN TERSEBUT DAPAT DIRUNGKAIKAN…KERANA ITU MEREKA DENGAN MUDAH MENGUCAPKAN KALIMAH SYAHADAH…KERANA SEMUDAH ITULAH UNTUK MEMELUK ISLAM DAN UNTUK MEMPRAKTIKKANNYA PERLU USAHA SEHINGGA KE LIANG LAHAD…. SEPATUTNYA NON-MUSLIM MALAYSIA BANYAK-BANYAK BERTERIMA KASIH KEPADA DR. ZAKIR KERANA MEMBANTU MENGHAFAL DAN MENJELASKAN KITAB SUCI MEREKA SEDANGKAN MEREKA SENDIRI TIDAK PERNAH MEMBACA KESELURUHAN KITAB SUCI MEREKA…

   3. DI NEGARA-NEGARA BARAT MEREKA YANG MEMELUK ISLAM ADALAH KERANA ISLAM ADALAH AGAMA SIMPLE DAN STRAIGHT FORWARD TIDAK BERBELIT-BELIT DAN SPIN UNTUK MEMBERI PENJELASAN…SEPERTI TUHAN ITU SATU/TUNGGAL DARI SEGI TEORI DAN PRAKTIKALNYA….AJARAN-AJARANNYA MASUK AKAL,,,SENANG DAN MUDAH DIFAHAMI….SELARI DENGAN SAINS DAN TEKNOLOGI…BAGI SEORANG FREE THINKER UNTUK MENGANUT ISLAM LEBIH MUDAH DARI SEORANG YANG TELAH MENGANUT MANA-MANA AGAMA KERANA MEREKA TIDAK PERCAYA TUHAN-TUHAN YANG PALSU..HANYA TINGGAL MENYAKINKAN MEREKA HANYA SATU TUHAN SAHAJA YANG WUJUD DAN WAJIB DISEMBAH….

   4. SATU LAGI PERSAMAAN YANG WUJUD ANTARA AGAMA-AGAMA IALAH SATU FIGURE/PEMIMPIN/AVATAR/MAITREYA/MALEECA/THE COMFORTER HEBAT YANG DINANTI-NANTI OLEH MEREKA YANG AKAN MUNCUL SEPERTI MANA YANG TERCATAT DALAM KITAB-KITAB SUCI MEREKA…..BERDASARKAN CIRI-CIRI YANG ADA DALAM KITAB-KITAB TERDAHULU JIKA DITINJAU DAN DIANALISA IA ADALAH BERTEPATAN DENGAN PERIBADI NABI MUHAMMAD SAW….DR. ZAKIR NAIK CUBA MENYAKINKAN MEREKA BAHAWA IKON ITULAH YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH MEREKA SEBENARNYA BERDASARKAN HUJAH-HUJAH DARI KITAB SUCI MEREKA SENDIRI…PERLU DIINGAT TIADA UNSUR PAKSAAN BAHKAN IA DIBUAT DALAM DISKUSI ILMIAH DAN SUASANA HARMONI….

   5. JADI ITULAH SAHAJA DUA CIRI CERAMAH BELIAU KE SERATA PELUSUK DUNIA….JIKA TERDAPAT APA-APA DESAKAN/PERTANYAAN/PROVOKASI MAKA TERPAKSALAH BELIAU JELASKAN PERBEZAAN-PERBEZAAN TERSEBUT…..PENJELASAN TENTANG PERBEZAAN TERSEBUTLAH YANG MEMBUAT NON-MUSLIM MALAYSIA MENYALAH TAFSIRKAN MAKSUD BELIAU…..JIKA DI NEGARA-NEGARA BARAT PENJELASAN SEBEGITU TIDAK MENJADI KUDIS PUN BAGI MEREKA KERANA MEREKA BERFIKIRAN TERBUKA…MEREKA TELAHPUN LAMA MENINGGALKAN AJARAN BIBLE….BANYAK GEREJA-GEREJA MEREKA BERTUKAR MENJADI MASJID… DR. ZAKIR MENGAJAK MEREKA MENJADI PENGIKUT SEBENAR JESUS/ISA A.S… CUMA YANG MENARIK VISA DR. ZAKIR DARI BERKUNJUNG KE NEGARA MEREKA ADALAH ORANG POLITIK…

   Delete
 8. Fan Tat...Zalim betul lah kerajaan Fuckatan haprakan ni. Atas alasan hutang negara dah cecah RM 1 Trillio9n, semua bentuk banyuan kepada rakyat marhaein kini dihentikan. Sebelum ni, para nelayan dinafikan hak mereka untuk mendapat bantuan bulanan, sekarang ni pulak..penerima bantuan di bawah JKM pulak !!!

  Sebaiknya penerima bantuan JKM yang menjadi mangsa Rejim Pakatan Hancing berikutan penamatan ini tak perlu rasa marah pada mana-mana pihak.

  Walaupun ada yang mendakwa penamatan bantuan itu hanya bagi mereka yang mendapat sokongan Ahli Parlimen BN sebelum ini, tapi itu bukan alasan untuk mereka nak naik angin.

  Sebaliknya diorang kena terima hakikat bahawa Rejim Pakatan Hancing tu sekarang ni terpaksa tanggung hutang Negara sebanyak 1 trillion.

  Malah dalam masa yang sama, Rejim Pakatan tu terpaksa tanggung penyelengaraan kapal layar tak bertuan yang disita semalam sebanyak 27 juta.

  Benda macam itu yang lebih penting bagi Rejim Pakatan Hancing ni selain bagi projek kepada kroni masing-masing. Bab nak menjaga kebajikan rakyat ni, diorang bukan ambil peduli sangat.

  Janji dendam diorang terlaksana terhadap Barisan Nasional sudah la kan...rakyat yang sokong dan undi depa tu dulu mesti nyesal tak sudah, siap guling2 depan rumah masing2!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng..tonggeng..

   What the fucking heck kamu kepoh pasal urusan dalam kain/kelambu orang yg langsung tak ada mengena dgn topik kali ini, haaaaaaa.....??

   Dah ker tebiat nak maposss ker kamu.....??

   Delete
  2. SAMBUNGAN : KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA


   6. DI MANA-MANA UNIVERSITI DI DUNIA AKAN ADA BIDANG PERBANDINGAN AGAMA….MEREKA MENGGUNAKAN METHODOLOGY MANTIQ-FALSAFAH IAITU SETIAP PERKHABARAN ADALAH BENAR-PALSU 50-50…..WALAUPUN IA BERNAMA KITAB SUCI IA DILETAKKAN SETARAF DENGAN PERKHABARAN-PERKHABARAN LAIN…KEBENARAN MESTI DIUJI DAN DIKAJI SEHABIS-HABISNYA,,,,KITAB SUCI TIDAK LAGI BERSTATUS KITAB SUCI APABILA HANYA ADA SATU SAHAJA KEPALSUAN….

   7. KATALAH SEORANG DOKTOR BERKATA SECARA UMUM “SESIAPA YANG BERBADAN GEMUK BERPOTENSI MENDAPAT PELBAGAI JENIS PENYAKIT”,,TIBA-TIBA SEORANG GEMUK MELENTING DAN MARAH-MARAH TERHADAP DOKTOR TERSEBUT KERANA MENYINGGUNG PERASAANNYA…SIKAP SEBEGITU TIDAK BERMANFAAT BAGINYA…ADALAH LEBIH BAIK SI GEMUK TADI BERSIKAP TERBUKA DAN MENGUBAH GAYA HIDUPNYA SUPAYA LEBIH RAMPING DAN SIHAT…BEGITULAH PERBANDINGAN DR. ZAKIR NAIK DENGAN BEBERAPA KERAT NON-MUSLIM MALAYSIA….TIDAKKAH KAEDAH YANG DIGUNA PAKAI OLEH DR. ZAKIR SESUAI DENGAN SEMANGAT RAKYAT MALAYSIA YANG PRO-DEMOKRASI DAN BERFAHAMAN LIBERALISME/PLURALISME?..

   Delete
 9. Fan Tat..kau tkde rasa kesian sikit pun paad Rafizi, raja
  fitnah , hasut dan spin tu. Tak abis2 dia ni jadi balaci tegarpada Anwar untuk berkokok bagi pihaknya. Sam[ai biloa lah Pizi mo9 nak sedar dia tu jadi kerbau balau Anwar aje...issssh..betul2 tak paham lah kita dengan mamat sekor ni !!!

  Apa benda yang dibebelkan oleh Si Rafizi ni sebenarnya..bila berani sangat sound kerajaan Fuckatan Haprakan macam hari tu? Dah nampak macam orang hilang akal je sejak GAGAL menjadi sebahagian dari kabinet Rejim Pakatan Hancing tu.

  Dia ingat, Rejim Pakatan Hancing tu peduli sangat ke dengan teguran yang dia buat? Takut silap hari bulan, dia pulak yang akan dijadikan sasaran Rejim Pakatan Hancing tu kelak.

  Realitinya, Rejim Pakatan Hancing tu bukannya mengamalkan dasar keterbukaan dan kebebasan bersuara seperti yang didakwa selama hari ini.

  Sebaliknya Rejim Pakatan Hancing tu lebih suka mengongkong kebebasan bersuara dengan membuat dasar-dasar yang bertentangan dengan Hak Asasi Manusia tu.

  Warga Pendidik dihalang dari berpolitik. Golongan Belia pun tak diberi kebebasan untuk menyatakan pandangan Politik mereka. Jadi, jangan mimpi la orang Politik macam Si Rafizi ni nak diberi ruang untuk menegur Rejim Pakatan Hancing tu. Setakat menyalak dalam longkang boleh la Rafizi ooooi!!! Amacam Fan Tat..tentu kau setuju kan ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. WOI GN,
   KO DUDUK LA MACAM PUNAI CABUT EKOR
   KAT BLOG BUDIN NI....

   DAH RAMAI PENYOKONG PH , SEKALI SEKALA
   SINGGAH KAT BLOG NI...

   MATLAMAT DAH TERCAPAI....

   PRU-15, 5 TAHUN LAGI

   HI....HI.....HI...HI....

   KO DUDUK LAH...KAH....KAH...KAH..

   BUANG MASO.....

   Delete
  2. PUTRA IKANGORENG...Sebagai cai2 PH tegar hingga ke akhir hayat, dah tentu kau ada dengar berita ni kan!!!!

   Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata sebagai negara moden dan mempunyai infrastruktur bertaraf dunia, kerajaan perlu bersikap realistik kerana negara memerlukan sumber cukai efisien untuk menampung perbelanjaan serta melaksanakan projek.

   “Kerajaan perlu bersikap realistik bahawa negara memerlukan cukai stabil seperti Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) untuk menampung operasi, menyedia infrastruktur dan mengawal defisit,” katanya.

   Mustapa berkata, sebagai negara moden dan mempunyai infrastruktur bertaraf dunia, cukai yang efisyen amat penting bagi menampung perbelanjaan serta melaksanakan projek.

   Menurutnya, kerajaan perlu menyatakan sama ada akan mengkaji semula cukai korporat untuk menjadikan negara lebih berdaya saing dalam menarik pelaburan asing.

   “Mungkin kerajaan perlu mengkaji semula cukai korporat untuk menampung kekurangan hasil bagi menampung kehilangan hasil menerusi pelaksanaan Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (SST) yang dimulai pada 1 September nanti,” katanya di Parlimen semalam.

   Katanya, ia penting bagi memastikan Malaysia kekal menjadi destinasi pelaburan asing yang berdaya saing bagi sektor koporat.

   Persidangan Dewan Rakyat semalam meluluskan pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan tiga tahun lepas dan digantikan dengan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang bakal diperkenalkan semula pada September ini dengan alasan lebih mudah dan membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat.

   Ini baru betul pemikiran sorang yang intelek dan pakar dengan apa yang diperkatakannya...bukan macam menteri masak kapla ikan, buat kuih samperit dan teh tarik atas kapal perang tu bhai !!!

   Delete
  3. Zahiiid saaayaaang Ahjibgor!!!
   Muakakakakakaka ........ betuiii

   Delete
  4. Dah ker tebiat nak mamposss ker si Tonggeng nie.....??

   Alih2 tak pasal2, dia redah 'no entry' melalak melolong lagu 'Pak pung pak mustaphe' pulak, aper ker hal budal sewel nihhhh.....??

   Delete
  5. APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS MELALUI KETIGA ISTERINYA TELAH MELAHIRKAN TIGA BANGSA-BANGSA UTAMA DI DUNIA INI….SITI SARAH MELAHIRKAN BANGSA ISRAEL,,,,SITI HAJAR MELAHIRKAN BANGSA ARAB DAN SITI QANTURAH MELAHIRKAN BANGSA JAWI…JAWI BERASAL DARI PERKATAAAN JIWI IAITU SATU TUHAN ATAU JAWWUN IAITU NEGERI ATAS ANGIN….MELALUI QANTURAH BAGINDA AS DIKURNIAKAN ENAM ORANG ANAK BERNAMA ZIMRAN,,,JOKSHAN,,,MADYAN,,,MADAN,,,IYSHBAK DAN SYUA’AH….MADYAN TELAH DIMINTA MENETAP DI SELATAN SEMENANJUN ARAB….SEMENTARA ADIK-BERADIK YANG LAIN TELAH BERHIJRAH MENUJU KE BAHAGIAN TIMUR….DI TIMUR MEREKA TELAH TINGGAL DI KAWASAN LEMBAH INDUS SEHINGGA BANJARAN DISITU DINAMAKAN “HIMALAYA” ( GUNUNG MELAYU )…BERDASARKAN CATATAN SEJARAH DI TANAH INDIA PENDUDUK ASALNYA IALAH BERKULIT HITAM MANIS….MEREKA ADALAH BANGSA MELAYU….SETELAH DISERANG YA’JUJ DAN MA’JUJ ( ARYA/PARSI ) MEREKA TELAH BERUNDUR KE SEBELAH TIMUR DI INDO CHINA….DI SITULAH TAMADUN GILANG-GEMILANG MEREKA BERMULA SEBAGAI BANGSA TERTUA DI ASIA TENGGARA….NEGARA TERSEBUT ADALAH NEGARA FUNAN TERDIRI DARIPADA CHAMPA DAN LANGKASUKA….

   2. DALAM MEMASTIKAN PENGGUNAAN BAHASA MELAYU SELAKU BAHASA KEBANGSAAN TIDAK TERUS DIPERLEKEHKAN OLEH RAKYAT DI NEGARA INI,,,SUDAH TIBA MASANYA SEJARAH KEHEBATAN BAHASA MELAYU DIDEDAHKAN BAGI MEMBERI KEFAHAMAN KHUSUSNYA KEPADA MASYARAKAT AWAM SEBAB BAHASA INI DIPILIH SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN YANG PERLU DIDAULATKAN OLEH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT….


   3. KAUM CINA DI MALAYSIA PADA HARI INI MAJORITINYA ADALAH KETURUNAN IMIGRAN DARI SELATAN CHINA IAITU KEBANYAKANNYA DARI WILAYAH FUJIAN DAN GUANGDONG…ETNIK-ETNIK DARI SELATAN CHINA INI BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MEREKA YANG TERSENDIRI SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,HAKKA DAN KANTONIS….MANDARIN PULA BUKANLAH BAHASA YANG BERASAL DARI SELATAN CHINA TETAPI MERUPAKAN BAHASA YANG BERASAL DARI DIALEK BEIJING YANG DITUTURKAN OLEH MASYARAKAT DARI UTARA…

   4. BAHASA MANDARIN YANG MERUPAKAN BAHASA RASMI REPUBLIK RAKYAT CHINA TELAH DIJADIKAN SEBAGAI BAHASA RASMI BAGI MENYATUKAN PELBAGAI ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,KANTONIS,,,HAINAN DAN HAKKA WALAUPUN ETNIK-ETNIK INI BUKAN DARI UTARA CHINA…JUSTERU ITU,,,PENGGUNAAN DIALEK CHINA SELAIN DARIPADA MANDARIN TELAH DILARANG DI MEDIA MASSSA REPUBLIK BERKENAAN…TINDAKAN INI TELAH MENIMBULKAN KRITIKAN DAN MENYEBABKAN GENERASI MUDA CINA DI REPUBLIK BERKENAAN PADA MASA KINI MENGHADAPI KESUKARAN UNTUK BERKOMUNIKASI DENGAN GENERASI TUA MEREKA YANG MASIH BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MASING-MASING….ALASAN MENJADIKAN BAHASA MANDARIN SEBAGAI BAHASA PEMERSATU UNTUK ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA ATAS FAKTOR SEJARAH BAHAWA BAHASA TERSEBUT TELAH DIGUNAKAN SECARA RASMI SEJAK 5000 TAHUN DAHULU JUGA TELAH DIPERTIKAIKAN…..INI KERANA TERDAPAT JUGA DINASTI-DINASTI CHINA SEPERTI DINASTI TANG YANG BAHASA RASMINYA LEBIH MIRIP DENGAN BAHASA HOKKIEN YANG DIGUNAKAN PADA HARI INI…..


   5. BAHASA MELAYU SEBENARNYA TELAH MELALUI SEJARAH PERKEMBANGAN YANG CUKUP PANJANG….SEJAK DAHULU LAGI BAHASA MELAYU TELAH BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PERANTARA UTAMA ATAU LINGUA FRANCA DI ASIA TENGGARA AMNYA DAN DI NUSANTARA KHASNYA….TIDAK MENGHAIRANKAN APABILA SEORANG SARJANA BELANDA IAITU FRANCOIS VALENTIJN TELAH MELETAKKAN BAHASA MELAYU PADA KE 16 YANG DIGUNAKAN DI NUSANTARA HINGGA KE FILIPINA SETARAF DENGAN BAHASA LATIN DAN BAHASA PERANCIS YANG MENJADI LINGUA FRANCA DI EROPAH KETIKA ITU….MALAHAN BELIAU TURUT MENYATAKAN JIKA SESEORANG TIDAK MENGETAHUI BAHASA INI,,,MEREKA AKAN DIANGGAP SEBAGAI ORANG TIMUR YANG TIDAK BERPENDIDIKAN….

   6. BAHASA MELAYU ADALAH SATU BAHASA FLEKSIBEL TERUTAMA DARI SEGI SISTEM TULISANNYA DAN MAMPU MENYESUAIKAN DIRINYA SELARAS DENGAN PEREDARAN ZAMAN….BAHASA MELAYU TELAH MENGALAMI PERKEMBANGAN YANG DAPAT DIBAHAGIKAN KEPADA EMPAT PERINGKAT IAITU BAHASA MELAYU PURBA,,,,BAHASA MELAYU KUNO,,,,BAHASA MELAYU KLASIK DAN BAHASA MELAYU MODEN….BAHASA MELAYU PURBA TELAH WUJUD SEBELUM MASIHI DI CHAMPA ( KINI DALAM WILAYAH VIETNAM ) DAN SEKARANG MASIH DIPERTUTURKAN OLEH BANGSA ACHEH…

   Delete
 10. Apa salah kalau Zahid bela Najib?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Restu dengan dedak masih ingat geng???

   Delete
  2. Khairy gesa HARAPAN bawa 'perompak GST' ke muka pengadilan
   Shakira Buang | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 6:21 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 6:30 petang

   A+ A-
   Kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) digesa membawa individu yang terlibat dalam dakwaan "merompak" bayaran balik GST ke muka pengadilan.

   Anggota Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berkata, ini kerana pemimpin BN tidak boleh menerima dakwaan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam sidang Dewan Rakyat semalam.

   Kata Khairy, anggota parlimen Bagan itu juga dilihat gagal memberi jawapan secara tepat.

   “Kalau betul berlaku penyelewengan, tak dipulangkan wang GST pada peniaga, maka siapa yang membuat keputusan mesti dibawa ke muka pengadilan.

   “BN tidak boleh menerima apabila kami dituduh merompak RM19.4 bilion wang pembayar cukai GST,” katanya dalam sidang media di bangunan Parlimen, hari ini.

   Tegas Khairy yang juga bekas Ketua Pemuda Umno, perkataan 'rompakan' itu adalah tuduhan besar dan merupakan perbuatan jenayah.

   Oleh itu, siasatan dalaman di Kementerian Kewangan sahaja tidak mencukupi, katanya.

   Beliau berkata, atas sebab yang sama beliau telah membuat laporan polis berhubung perkara itu.

   Manakala satu laporan akan dibuat di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) esok.

   Justeru, beliau berharap siasatan yang bakal dilakukan beberapa pihak berkuasa itu tidak diganggu

   “Kalau dah buat tuduhan berat seperti 'rompakan', saya rasa siasatan dalaman tak cukup sebab BN termasuklah anggota pentadbiran lalu nak membersihkan nama dan imej daripada tohmahan berat ini,” katanya.

   Lim ketika penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) Cukai Jualan 2018 di Dewan Rakyat dua hari lepas mendakwa kerajaan BN 'merompak' bayaran balik GST yang sepatutnya dipulangkan kepada peniaga dalam masa dua minggu.

   Beliau sekali lagi membangkitkan perkara itu di Dewan Rakyat semalam dengan berkata audit dalaman dan pemeriksaan kastam mendapati sejumlah RM18 bilion hilang dalam tabung bayaran balik GST.

   Ekoran daripada itu satu laporan polis dibuat oleh Timbalan Ketua Perhubungan Umno Bahagian Rembau, hari ini di Balai Polis Sentul.

   Delete
  3. Toksah nak gormal & spin gasing ler, Tonggeng. Atau kamu nie memang jenis lembab & lemban untuk menghadam laopran sebab tak abis sekolah, tak gitu, kan..kan..kan......??

   Kamu tak ubah seperti Najibull Bullshit yg dah terlentang tonggeng, sampai2 KJ sendiri dah buat laporan polis RM18 billion duit gst dah kena pengap & dikebas BN-Najib.
   Apa kamu tahu, asyik tak tahu.. tak tahu.. tak tahu.....!!

   Nahhh, baca nie.....

   8 Ogos, 2018
   KJ BUAT LAPORAN POLIS BERHUBUNG ISU TUNTUTAN GST BERJUMLAH RM18 bilyon YANG DIPENGAPKAN OLEH BN NAJIB:

   Khairy bercakap dengan media selepas membuat laporan polis.
   --------------------------------------------------------------

   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin hari ini membuat laporan polis berhubung dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa RM18 bilion wang tuntutan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dibayar balik kepada peniaga telah ‘dirompak’ oleh kerajaan BN.

   Khairy berkata tuduhan yang dibuat oleh Guan Eng semalam di Dewan Rakyat berhubung isu berkenaan merupakan tuduhan yang serius dan memerlukan bukti kukuh.

   “Semalam di Parlimen saya tanya beliau (Guan Eng), adakah siasatan akan dibuat terhadap isu ini?

   “Guan Eng menjawab kementeriannya akan melakukan siasatan dalaman bagi menyiasat perkara berkenaan,” katanya.

   Guan Eng perlu membuat siasatan terbuka dan bukan siasatan dalaman di peringkat kementeriannya, katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, di sini, pada 2 petang.

   “Kami di BN juga hendak membersihkan nama kerajaan yang lepas, sekiranya berlaku ‘rompakan’ maka bawalah mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

   “Sekiranya tidak, maka mestilah dijelaskan bahawa tuduhan tersebut tidak tepat serta tidak berasas,” katanya.

   Khairy juga akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), esok berhubung perkara yang sama.

   Semalam, ketika membentangkan Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) (Pemansuhan) 2018 di Dewan Rakyat, Lim berkata, kerajaan akan berusaha melunaskan tunggakan tuntutan cukai input bagi GST mulai tahun depan.

   Katanya, tunggakan pembayaran bagi tuntutan cukai input GST sejak 1 April 2015 hingga 31 Mei lepas berjumlah RM19.4 bilion, bagaimanapun, baki semasa dalam Tabung Bayaran Balik hanya RM1.49 bilion, bermakna berlaku kekurangan kira-kira RM18 bilion.

   Susulan itu, satu siasatan dalaman giat dilakukan oleh Kementerian Kewangan bagi mengenal pasti punca pengurangan RM18 bilion itu. – Bernama

   Delete
  4. SAMBUNGAN : APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   7. ERA BAHASA MELAYU KUNO PULA BERMULA PADA ABAD KE-4 MASEHI IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PRASASTI DONG YEN CHAU….PRASASTI ATAU BATU BERSURAT INI MERUPAKAN YANG TERTUA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU KUNO DAN TELAH DITEMUI DI TELUK TOURANE,,,,SELATAN VIETNAM….PADA PRASASTI BERKENAAN,,,,TERCATAT BEBERAPA PATAH PERKATAAN YANG MASIH KEKAL DALAM BAHASA MELAYU PADA HARI INI SEPERTI NAGA,,, NI ( INI),,,URAN ( ORANG ),,,SARIBU ( SERIBU ),,,THUN ( TAHUN ),,,DNAN (DENGAN ),,,DUA,,,RATUS,,,LAPAS ( LEPAS ),,,BAWA,,,DATAM ( DATANG ) WUAT ( BUAT ),,,WANUA ( BENUA ),,,WULAN ( BULAN ),,,TIJUH ( TUJUH )DAN PELBAGAI LAGI..….PRASASTI SOJOMERTO YANG DITEMUI DI DESA SOJOMERTO,,,,KECAMATAN REBAN,,,,KABUPATEN BATANG,,,JAWA TENGAH BERTARIKH PADA AWAL ABAD KE-7 MASIHI MENUNJUKKAN PENGARUH BAHASA SANSKRIT YANG SANGAT KUAT…..PRASASTI KEDUKAN BUKIT YANG DITEMUI DI TEPI SUNGAI TATANG IAITU DI KAMPUNG KEDUKAN BUKIT,,,PALEMBANG,,,SUMATERA SELATAN BERTARIKH 683 MASEHI,,,SERTA TIDAK TERKECUALI JUGA DI SEMANJUNG TANAH MELAYU…..TERDAPAT BANYAK LAGI PRASASTI-PRASASTI LAIN YANG DITEMUI SELEPAS TARIKH BERKENAAN…

   8. PENEMUAN PRASASTI-PRASASTI DI DALAM BAHASA MELAYU KUNO YANG MELIPUTI KAWASAN DARATAN DAN KEPULAUAN ASIA TENGGARA MEMBUKTIKAN BAHAWA BAHASA MELAYU KUNO TELAH TERSEBAR LUAS PADA ZAMANNYA YANG TERDIRI YANG TERDIRI DARIPADA BEBERAPA BUAH KERAJAAN DAN EMPAYAR RUMPUN MELAYU SEPERTI KERAJAAN CHAMPA DI INDOCHINA,,,,KERAJAAN SAILENDRA DI JAWA SERTA EMPAYAR SRI VIJAYA YANG TURUT MELIPUTI PULAU SUMATERA DAN SEMENANJUNG HINGGA KE SEGENTING KRA….


   9. ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BERMULA BERMULA PADA AWAL ABAD KE-14 IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PENEMUAN PRASASTI TERENGGANU IAITU 702 HIJRAH BERSAMAAN DENGAN TAHUN 1303 MASIHI…PRASASTI INI MENGGUNAKAN TULISAN JAWI SEPENUHNYA DAN MEMPUNYAI KATA-KATA PINJAMAN DARI BAHASA ARAB YANG MEMISAHKANNYA DARI BAHASA MELAYU KUNO….PRASASTI-PRASASTI DALAM BAHASA MELAYU KLASIK JUGA BANYAK TERDAPAT DI SEMANJUNG SERTA BORNEO….SELAIN TULISAN PADA PRASASTI,,,TULISAN BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT DIABADIKAN DALAM BENTUK MANUSKRIP MELAYU LAMA…JUMLAHNYA AMAT BANYAK IAITU DIANGGARKAN MELEBIHI 2000 NASKAH DAN KEBANYAKKANNYA TERSIMPAN DI 14 BUAH NEGARA TERUTAMANYA DI BARAT…

   10. PADA ZAMAN TERSEBUT JUGA BAHASA MELAYU TELAH DIPELAJARI OLEH BANGSA ASING SEPERTI ORANG CINA,,,INDIA,,,ARAB,,PARSI SERTA BANGSA DARI BARAT SEPERTI PORTUGIS,,,ITALI,,,BELANDA,,,INGGERIS,,PERANCIS DAN SEPANYOL BAGI TUJUAN PERNIAGAAN,,,PERHUBUNGAN ANTARA RAJA DAN NEGARA SERTA PENGEMBANGAN AJARAN AGAMA…BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN BAGI KERAJAAN SERTA KESULTANAN YANG TERDAPAT DI NUSANTARA….


   11. BAHASA MELAYU KLASIK TELAH MENCAPAI PUNCAK KEAGUNGANNYA PADA KIRA-KIRA TAHUN 1750 MASIHI…KITAB-KITAB YANG DIKARANG PADA ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BUKAN SAHAJA MENGENAI AGAMA ISLAM BAHKAN TURUT MELIPUTI BIDANG LAIN SEPERTI SEJARAH,,,HIKAYAT,,,,BINTANG DUA BELAS,,,,HAL EHWAL HAIWAN,,,,PERDUKUNAN DAN PERUBATAN MELAYU,,,,PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN,,,FALSAFAH PENGEMBARAAN DAN SEBAGAINYA….PADA MASA TERSEBUT,,,,PEKEMBANGAN ILMU PENGETAHUAN DAN KEGIATAN INTELEKTUAL DALAM BAHASA MELAYU MENJADI SALAH SATU ANTARA ENAM BAHASA DUNIA….

   Delete
 11. Fan Tat...kau tau tak...Orang2 melayu islam yang percaya kat sepet kafir macam si Ah Beng dan Tokong Kit Sial adalah sebodoh2 makhluk dibumi.

  Kau tau tak...Setiap tahun sepet2 kafir ni merayakan tahun baru sepet dengan membuat kueh lekit khas untuk disumbat ke mulut yang mereka percaya tuhan yang turun ke-bumi pada hari2 tertentu, untuk mengambil rekod amalan mereka sehari-harian.

  Tujuan diberi makan kueh lekit khas itu adalah supaya tuhan tersebut terlekat mulut dan tak dapat berkata-kata selama masa tertentu.

  Bila sudah hilang 'melekat' mulut, maka dia pun terlupa akan laporan yang dia dapat dibumi untuk disampaikan pada tuhan besar. Jadi terselamatlah sepet2 tersebut dari dilaporkan segala kejahatan di bumi yang telah dilakukan oleh mereka.

  Moral of the story adalah menunjukkan betapa Menipu itu memang sepet dan sepet itu memang menipu. Tak sah sorang sepet kalau tak dikaitkan dengan menipu dan membohong..itu dah jadi darah daging mereka.

  Kalau tuhan kepercayaan mereka sendiri mereka berusaha untuk ditipu, inikan pula manusia.
  Dari sini bolehlah dikatakan memang sepet merayakan hari menipu, mengasuh anak2 mereka menipu, dan oleh itu sesiapa pun yang mempercayai penipu yang sehebat Ah Beng ni memang bodoh.... tahap otak lebih lembab dari otak Kera dan kita pun tau... otak Kera berganda2 lebih baik dari otak macai2 dan penyokong Fuckatan Haprakan !!!!

  keh..keh..keh..Harrrk..Thuii..kokikhkikikoikikikokik!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. BENARKAH PARA PENDAKWAH HANYA BERBICARA HALAL DAN HARAM ( DO AND DON’T) SAHAJA


   1. JIKA ANDA MENJADI KETUA KELUARGA,,,ADAKAH ANDA BIARKAN APA SAHAJA DILAKUKAN OLEH ANAK-ANAK ANDA?...TENTU ANDA AKAN BUAT PERATURAN…KALAU ANDA MEMANDU DI JALAN RAYA ADAKAH ANDA IKUT SESUKA HATI GAYA MEMANDU ANDA DENGAN MELANGGAR LAMPU ISYARAT UMPAMANYA?….JIKA ANDA BOSAN HIDUP DI KELILINGI MANUSIA,,,ANDA MENCUBA TEROKA HUTAN BELANTARA,,ADAKAH DI SANA ANDA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?....JIKA ANDA JEMU DI DARATAN DAN MULA BELAYAR DI LAUTAN ADAKAH ANDA JUGA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?...JAWABNYA SEMUA PERKARA MEMERLUKAN PERATURAN…PERATURAN DINAMAKAN UNDANG-UNDANG/RULES/STATUES…ISTILAH AGAMA DINAMAKAN HUKUM-HAKAM…

   2. UNDANG-UNDANG MANUSIA DINAMAKAN DENGAN PELBAGAI NAMA TAPI DI SANA ADA JUGA UNDANG-UNDANG TUHAN….ORANG KAFIR DINAMAKAN DENGAN KAFIR KERANA MEREKA TIDAK MENERIMA UNDANG-UNDANG ALLAH…..LAWS OF ALLAH TIDAKLAH BANYAK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN LAWS OF HUMANS…JIKA ANDA MELAWAT KE TOKO-TOKO BUKU ATAU PERPUSTAKAAN ANDA AKAN DAPATI DI SANA RAK-RAK DIPENUHI DENGAN LAWS OF HUMANS….LAWS OF ALLAH HANYALAH SEKADAR SEBUAH BUKU SEDERHANA TIDAK MEMERLUKAN SATUPUN RAK UNTUK MENYIMPANNYA….


   3. SETIAP KALI PILIHANRAYA SEMUA ORANG AKAN JADI SIBUK TERUTAMA ORANG-ORANG POLITIK…KENAPA MEREKA SIBUK?..KERANA MEREKA HENDAK JADI RULES MAKER…. ….PENYOKONG-PENYOKONG PARTI AKAN SIBUK MEMANCING UNDI SUPAYA WAKIL MEREKA DAPAT GUBAL UNDANG-UNDANG…. JADI SIAPA SEBENARNYA YANG SIBUK DENGAN DO AND DON’T?

   4. ALQURAN ADALAH RULES OF ALLAH SWT…TELAH SEMPURNA PENURUNANNYA SEJAK LEBIH 1400 TAHUN YANG LAMPAU…ITEMS NYA TIDAK BANYAK DAN ITULAH SAHAJA TIDAK PERNAH BERUBAH….SEBAHAGIAN BESAR DARI ALQURAN ADALAH MENGANDUNGI PENGAJARAN KEPADA KEESAAAN ALLAH SWT TUHAN YANG SATU….BAHKAN KALAU DIKAJI BANYAK HUKUM-HAKAM ALQURAN BERASAL DARI TAURAT MUSA AS YANG BERUSIA 3500 TAHUN YANG LAMPAU….JADI UNDANG-UNDANG SIAPA YANG BANYAK DAN SELALU BERUBAH?...OLEH ITU PARA DA1’ MEREKA TIDAK BANYAKPUN BERBICARA DO AND DON’T…YANG BANYAK BERBICARA IALAH POLITICIANS…JADI KENAPA DI SALAHKAN PARA DAI’?...KENAPA DISUCIKAN POLITICIANS?

   Delete
 12. BUANG MASO !!!!!

  DUDUK DEPAN LAPTOP

  KAROJA MALEH.....

  KIH....KIH.....GN....GN

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peguam bela Najib mahu dokumen lengkap
   Faisal Asyraf | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 8:30 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 8:34 malam

   A+ A-
   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dijangka membuat permohonan di mahkamah esok untuk mendapatkan dokumen perbicaraan di bawah Seksyen 51A Kanun Prosedur Jenayah.

   Dokumen berkenaan sebelum ini diserahkan kepada pihak pendakwaan dalam bentuk cakera padat (CD).

   Sumber berkata, pasukan peguam bela melihat perkara itu secara serius apabila mereka hanya dibekalkan CD yang didakwa mengandungi dokumen perbicaraan semalam.

   Mereka berkata demikian selepas pasukan pendakwaan yang diketuai Ketua Unit Perbicaraan dan Rayuan Jabatan Peguam Negara, Mohd Hanafiah Zakaria memberikan "alasan" di mahkamah bahawa dokumen berkenaan belum siap.

   "Seorang anggota pasukan pendakwaan telah menyerahkan CD yang ditandakan dengan huruf 'A' kepada pasukan peguam bela semalam.

   "Terdahulu di mahkamah, mereka mendakwa dokumen itu belum siap," kata.

   Sumber terbabit juga menyatakan penyerahan dokumen dalam bentuk CD itu bukan amalan biasa dan jelas adalah 'salah'.

   "Ia sepatutnya dalam bentuk dokumen yang mesti disediakan mengikut indeks yang mesti ditandatangani oleh penerima. Dokumen mestilah dalam bentuk hard copy," katanya sambil menambah Najib juga bingung dengan penyerahan CD berkenaan.

   Sumber itu berkata pasukan peguam bela yang diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah bimbang dokumen-dokumen dalam CD itu mungkin tidak lengkap dan akan melambatkan persediaan mereka.

   "Mereka perlu melihat dokumen-dokumen lengkap supaya mereka dapat menilai betapa kuatnya kes ini, dan ini termasuk melihat bagaimana saksi-saksi itu boleh dipercayai."

   Sumber itu menambah pasukan itu mungkin kesuntukan waktu kerana mereka perlu melakukan "bedah siasat" pada dokumen tersebut sebelum perbicaraan bermula yang dijangkakan pada bulan November.

   "Kenapa mereka (pasukan pendakwa) melakukan ini kepada pasukan peguam bela? Adakah mereka mempunyai niat jahat untuk sengaja memperlambat pasukan pembelaan?" soalnya.

   Delete
  2. Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan takder mengena langsung dgn tajuk kali ini yg kamu kepoh, haaaaaaaa....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your ntahle ntah, haaaaa...

   Delete
  3. WANG FIAT

   1. PERJANJIAN BRETTON WOOD IALAH PERJANJIAN YANG MELIBATKAN SANDARAN MATA WANG NEGARA DUNIA KEPADA EMAS….NAMUN PERJANJIAN TERSEBUT TELAH DIBATALKAN OLEH PRESIDEN AMERIKA,,,RICHARD NIXON PADA TAHUN 1972….SEJAK ITU MATA WANG DUNIA TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS TAPI IA PERNIAGAKAN DENGAN MENJADIKAN MATA WANG SEBAGAI KOMODITI…IA DIPERNIAGAKAN DALAM BENTUK PASANGAN ( PAIR ) DENGAN BERDASARKAN PERMINTAAN DAN TAWARAN…

   2. ALAM MELAYU ADALAH ALAM YANG MEMANG KAYA…DI ANTARANYA YANG PALING UTAMA IALAH EMAS…BANGSA MELAYU YANG BERTAMADUN TELAH MENJADI PELOMBONG EMAS DAN KALAU KITA MEMBACA SEJARAH KITA BOLEH INGAT UMPAMANYA KERAJAAN MELAYU PERNAH MENGHANTAR UPETI EMAS KEPADA KERAJAAN THAI DAN BURMA….SALAH SATU FAKTOR ALAM MELAYU DICEMBURUI KETIKA MENJADI EMPAYAR FUNAN IALAH KEPAKARAN MEREKA DALAM PERLOMBONGAN EMAS….KERAJAAN MELAYU PERNAH MENYELAMATKAN NEGARA CHINA YANG PERNAH JATUH MUFLIS SATU MASA DAHULU…KERAJAAN BRITIAN SEKARANG YANG MATAWANGNYA 5 KALI MATAWANG MALAYSIA IALAH KERANA MEREKA MEMPUNYAI SIMPANAN EMAS YANG DIDAPATI SEMASA MEREKA MENJAJAH TANAH MELAYU….CATATAN KERAJAAN NABI SULAIMAN DULU PERNAH MENYEBUTKAN BAHAWA ISTANA BELIAU DIBUAT DARIPADA EMAS KERANA DIAMBIL OLEH JIN DARIPADA KAWASAN INI…PTOLEMY SEORANG AHLI GEOGRAFI YUNANI MELUKIS PETA SEMENANJUNG TANAH MELAYU,,,BELIAU TELAH MENAMAKAN SEMANANJUNG INI “GOLDEN CHERSONESE” YANG BERMAKSUD SEMENANJUNG EMAS KETIKA MANUSKRIP-MANUSKRIP INDIA PURBA MENAMAKAN TANAH INI SEBAGAI ‘SUVABNARHUMI” IAITU TANAH EMAS…


   3. EKONOMI DUNIA TELAH DIKUASAI OLEH “SECRET SOCIETES” IAITU PELBAGAI KELUARGA ILLUMINITI/FREEMASON YANG MENGAWAL SEGENAP KEGIATAN HIDUP DUNIA HARI INI….DALAM PENGUASAAN TERHADAP EKONOMI DIKUASAI OLEH ROCKEFELLER DI MANA MATA WANG TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS…MEREKA MEMPUNYAI AGENDA SULIT DI MANA MEREKA DAPAT MENGAWAL DAN MENJATUHKAN EKONOMI MANA-MANA NEGARA DENGAN HANYA MENJATUHKAN MATA WANG MEREKA BERMODALKAN SPEKULASI….DENGAN CARA ITU JUGA AMERIKA DAPAT MEMBELI PELBAGAI SUMBER ALAM DAN KOMODITI DARI NEGARA LAIN HANYA BERMODALKAN KERTAS,,,,DAKWAT DAN PRESS PRINTER SAHAJA….NEGARA-NEGARA LAIN HANYA MENJADI SEPERTI KELDAI YANG DIBEBANKAN DENGAN BUKU-BUKU DI ATAS BELAKANG SEPERTI YANG DIGAMBARKAN OLEH ALQURAN…

   4. OLEH ITU MALAYSIA PERLU BERWASPADA DENGAN MENCETAK MATA WANG HANYA MENGIKUT SIMPANAN EMAS…WALAUPUN DASAR KEWANGAN ANTARABANGSA TIDAK MENGHALANG MANA-MANA NEGARA MENCETAK SEBANYAK MUNGKIN MATA WANG…..SELALUNYA MANA-MANA NEGARA AKAN MENCETAK MENGIKUT KADAR 3% TOTAL GDP…OLEH ITU PERTIMBANGAN YANG TEPAT IALAH PENAMBAHAN CETAKAN WANG HENDAKLAH DISERTAKAN DENGAN PENAMBAHAN SIMPANAN EMAS…


   5. KITA SEMUA TAHU DI ERA MAHATHIR 1.0,,,,MALAYSIAN CURRENCY JATUH LEBIH 50%,,,SELEPAS ITU DASAR KEWANGAN ISLAM MULA DIPERKENALKAN DAN TERBUKTI RINGGIT LEBIH BERDAYA TAHAN…RESERVE NEGARA DALAM PAIR USD SEPATUTNYA DITUKAR KEPADA NILAI EMAS SUPAYA LEBIH MANPAN…


   Delete
 13. Fan Tat....Tentu kau setuju bahawa Tabung amanah Negara adalah untuk refund. Kutipan GST mestilah pergi ke Consolidated Account di bawah Treasury kerana ianya berupa pendapatan negara.

  Mana boleh semua wang kutipan cukai GST pergi ke account amanah kerana nett amount kutipan cukai mesti ada surplus. Yang direfund adalah input cost kepada peniaga. Jadi sebenarnya tak de duit kutipan cukai yang hilang. Hanya LGE@Ah Beng yang buat propa supaya rakyat marah dan lupa pada manisfestoPH.

  Tempoh 100 hari pun dah nak habis. Jadi kena sentiasa buat isu untuk melekakan rakyat dan sebagai taktik diversion mereka.

  Perkataan2 seperti perompak, pencuri akan sentiasa bermain di bibir ahli politik Fuckatan Haprakan. Dia orang ingat kita ni bodoh sangat ke macam macai2 PH tu yang terima aje bulat2 apa yang dikelentongkan oleh mereka tu !!!! Sori naik lori lah kan.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kemaluan mu bunyi tak ke mana...Hehehe

   Delete
  2. Hospital Kajang sesak, kadar guna katil 150% sehari
   Bernama | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:10 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:12 malam

   A+ A-
   Hospital Kajang sesak kerana menerima kemasukan pesakit 50 peratus melebihi kapasitinya, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

   Beliau berkata kadar penggunaan katil harian hospital itu tinggi sehingga mencapai 150 peratus sehari merupakan antara punca utama kesesakan itu.

   Menurutnya, perkara yang telah berlanjutan sejak beberapa tahun lalu itu disebabkan oleh kemasukan pesakit yang tinggi sehingga bukan sahaja memberi kesan pada wad-wad hospital tersebut malah di Klinik Pakar dan Jabatan Kecemasan.

   Katanya kadar kemasukan tinggi itu telah memaksa pihak hospital menerima kemasukan pesakit walaupun melebihi kapasiti hospital berkenaan.

   Oleh itu Dr Dzulkefly berkata beliau telah mengarahkan hospital itu untuk mengoptimakan penggunaan ruang sedia ada di samping memohon penambahan jumlah katil.

   “Buat masa ini Hospital Kajang mempunyai 326 katil, jadi saya telah minta supaya pihak hospital buat permohonan sekurang-kurangnya tambah 15 katil lagi.

   “Bagi penyelesaian jangka panjang, pihak kementerian bercadang untuk membina blok tambahan dan menaik taraf bangunan sedia ada,” kata Dr Dzulkefly kepada pemberita setelah melawat hospital itu di Kajang, hari ini.

   Lawatan itu dibuat bagi meninjau kesesakan hospital itu susulan aduan seorang pengguna di laman Twitter bulan lalu yang turut mendapat reaksi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.


   Sementara itu, Dr Dzulkefly berkata pembinaan Kompleks Wanita dan Kanak-Kanak, yang merupakan sebahagian daripada projek menaik taraf Hospital Kajang juga diharap dapat menampung jumlah kemasukan pesakit yang meningkat.

   Menurutnya, projek yang dijangka siap pada 2021 itu bakal mempunyai kapasiti sebanyak 272 katil.

   “Dengan adanya projek naik taraf ini kami harap fasiliti baharu ini akan beri keselesaan dan memenuhi kehendak masyarakat setempat,” katanya.

   - Bernama

   Delete
  3. Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan takder mengena langsung dgn tajuk kali ini yg kamu kepoh, haaaaaaaa....??

   Atau aper selepas menadah nonggeng selama ini, kamu dah mula meneran nak terberanak mencari hospital kerrr........??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your ntahle ntah, haaaaa...

   Delete
  4. KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   1. PERKATAAN MELAKA DIAMBIL DARI BAHASA ARAB ( MULAQAT ) IAITU TEMPAT PERTEMUAN ( PEDAGANG-PEDAGANG DARI SELURUH DUNIA )…KERAJAAN ISLAM MELAKA DI KEMUNCAK KEGEMILANGANNYA ADALAH PADA MASA PEMERINTAHAN SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH DI MANA BELIAU ADALAH SEORANG YANG ALIM DAN FAQIH DALAM HUKUM-HAKAM ISLAM…DI ZAMAN BELIAULAH HUKUM HUDUD DILAKSANAKAN…KEPERIBADIAN BAGINDA SEPERTI UMAR AL KHATTAB DI MANA BAGINDA PADA MALAM HARI MERONDA SEORANG DIRI DAN BERJAYA MEMBUNUH 5 ORANG PEROMPAK DENGAN KEHANDALAN BAGINDA BERSILAT…

   2. SEBELUM ITU KERAJAAN MELAYU FUNAN DI CATAT SEBAGAI EMPAYAR PERTAMA DI ASIA TENGGARA BEBERAPA ABAD SEBELUM MASIHI….KERAJAAN INI BERTEMPAT DI CHAMPA ( KAMPUCHEA )…UMAT MELAYU MENJADI BANGSA YANG MAJU DAN BERTAMDDUN DAN BEGITU HEBAT DALAM PERLOMBONGAN EMAS DAN TIMAH…SELAIN ITU BANGSA MELAYU MENJADI RAJA MARITIM DUNIA SEHINGGA LAUT DI SITU DINAMAKAN LAUT CHAMPA….OLEH KERANA SERANGAN YAJUJ MAKJUJ ( CINA/VIET ) BANGSA MELAYU TELAH BERUNDUR KE SELATAN DAN LAUT TERSEBUT TELAH BERTUKAR NAMA KEPADA LAUT CHINA SELATAN….KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU LAIN YANG TURUT SAMA TERTUBUH IALAH LANGKASUKA 2M ( PATANI & THAI ),,,KEDAH TUA 5M ( LEMBAH BUJANG KEDAH ),,,GANGGA NEGARA 5M( PERAK ),,,,TAN TAN 6M ( TRENGGANU ),,,CHIH TU 6M ( KELANTAN ),,,SRIVIJAYA 7M ( SUMATERA ) DAN MAJAPAHIT 13M ( JAWA )


   3. KERAJAAN MELAKA KETIKA ITU MEMPUNYAI KELENGKAPAN PERANG YANG TERCANGGIH DI DUNIA KERANA KERAJAAN INI ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA EMPAYAR OTTHMANIAH TERMASUK KERAJAAN ACHEH DAN KERAJAAN SULU…SEPERTI KELENGKAPAN TENTERA AMERIKA JIKA HENDAK DIBANDINGKAN ZAMAN SEKARANG….MENURUT RELAZIONE DEL PRIMO VIAGGIO INTORNO AL-MONDO ( REPORT ON THE FIRST VOYAGE AROUND THE WORLD ) KARANGAN ANTONIO FIGAFETTA,,,KEKUATAN MELAKA PADA WAKTU ITU ADALAH 20,000 ORANG TENTERA YANG TERDIRI DARIPADA TENTERA TEMPATAN SELAIN TENTERA UPAHAN DARI JAWA,,,PARSI DAN BEBERAPA NEGERI ISLAM YANG LAIN…..KELENGKAPAN KETENTERAAN MELAKA KETIKA ITU IALAH 6,000 ARTILERI ( MERIAM BESAR BERKUASA TINGGI ),,,20 GAJAH PERANG SERTA SENJATA API DI KENALI SEBAGAI ISTINGGAR ( SENAPANG PANJANG ),,,TARKUL ( SENAPANG PENDEK ),,,PEMURAS ( PISTOL ),,, BAJU BESI SERTA MERIAM-MERIAM KECIL DIKENALI SEBAGAI LELA DAN RENTAKA ( ZAMAN SEKARANG SEPERTI RPG YANG MUDAH DIANGKUT ) HASIL KREATIVITI BANGSA MELAYU YANG DICEMBURUI PENJAJAH KETIKA ITU…KOTA MELAKA PULA KETIKA ITU ADALAH DIBINA DARIPADA BATU….

   4. DARI SEGI KELENGKAPAN TENTERA LAUT DAN PERKAPALAN… ANGKATAN LAUT MELAKA YANG SERING MERONDA SEPANJANG SELAT MELAKA,,,LALUAN DAGANG TERSIBUK DI DUNIA SAMPAI SEKARANGPUN DIAKUI KECEKAPANNYA…DI BAWAH KEPIMPINAN TOKOH-TOKOH BERWIBAWA SEPERTI BENDAHARA TUN PERAK DAN LAKSAMANA HANG TUAH,,IA TELAH BERJAYA MEMUKUL MUNDUR ARMADA LAUT THAI…JUGA ANCAMAN MANA-MANA PIHAK…BUKANKAH IA CUKUP BESAR DAN KUAT UNTUK MENJAMIN KESELAMATAN PENDUDUK,,,PENDATANG DAN PEDAGANG SEPANJANG SELAT MELAKA??? …MAMPU MERONDA DARI UTARA SEMANANJUNG SEHINGGA SELATAN KE PULAU JAWA..MEMANTAU DAN MENGHIDU PERGERAKAN MUSUH SEBELUM MEREKA DAPAT MENGHAMPIRI PUSAT PEMERINTAHAN DI KOTA MELAKA…LALU BAGAIMANA KOTA MELAKA YANG DIGELAR BARAT SEBAGAI “VENICE OF THE EAST” BOLEH KALAH DENGAN MUDAH???...PIHAK PORTUGIS SENDIRI MENGAKUI BAHAWA PEJUANG-PEJUANG MELAYU MELAKA ADALAH GAGAH PERKASA DAN TERLATIH DALAM ILMU PEPERANGAN SERTA DILENGKAPI PELBAGAI JENIS SENJATA POTENSI…

   Delete
 14. MAROYAN LAH KO SAMPE 5 TAHUN...

  CIAN AKU......

  ReplyDelete
  Replies
  1. IPOH, 9 Ogos : Kerajaan wajib menolak cadangan pihak tertentu supaya mengkaji semula buku teks sejarah bagi mengiktiraf peranan komunis dalam perjuangan mencapai kemerdekaan negara kerana langkah itu akan menafikan sumbangan ulama, rakyat dan perajurit mempertahankan tanah air, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

   Beliau berkata mengiktiraf komunis adalah seperti menggalakkan kezaliman dan fahaman ekstrem dalam kalangan rakyat Malaysia.

   “Adalah tidak perlu memperkenalkan komunis kepada generasi akan datang sebaliknya memperkenalkan sumbangan alim ulama dan pejuang-pejuang kemerdekaan untuk memupuk nilai kesetiaan kepada raja dan negara yang merupakan salah satu Rukun Negara.

   “Pelajar-pelajar sekolah perlu disemai nilai-nilai murni yang holistik bukannya mendedahkan mereka kepada keganasan dan kezaliman,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

   Beliau berkata negara turut terhutang budi dengan alim ulama bagi sumbangan mereka dalam menggerakkan semangat patriotik dalam kalangan rakyat bagi mencapai kemerdekaan.

   “Ulama menentang komunis kerana mempertahankan akidah umat Islam dan menghalang komunis daripada menjajah tanah air. Komunis telah menangkap dan membunuh alim ulama…. komunis juga telah membunuh ramai penduduk Tanah Melayu termasuk orang tua, wanita dan kanak-kanak,” katanya.

   Harussani turut menegaskan komunis tidak memberi apa-apa sumbangan dalam kemerdekaan Malaysia malah telah menyebabkan negara ini diisytiharkan darurat selama 12 tahun bermula 7 Julai 1948 hingga 31 Julai 1960.

   Beliau turut menasihatkan umat Islam agar mengelakkan diri daripada pemikiran dan fahaman komunis seperti ateis, tolak tuhan, tolak agama, ‘free thinker’, matlamat menghalalkan cara mengikut aliran Machiavelli dan agama adalah candu​​​​​​​.

   Delete
  2. Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan takder mengena langsung dgn tajuk kali ini yg kamu merepek meraban nie, haaaaaaaa....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your ntahle ntah, haaaaa...

   Delete
  3. SAMBUNGAN : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA


   5. INI ADALAH GAMBARAN BAHTERA MELAYU MELAKA ABAD KE 15 YANG DIBERI NAMA MENDAM BERAHI….DALAM SEJARAH MELAYU SULATUS SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH ADA DICERITAKAN TENTANG BAHTERA SULTAN MAHMUD SHAH MELAKA INI…DIBINA SEKITAR 1453 DI BAWAH SELIAAN BENDAHARA DAN LAKSAMANA TUN TUAH…PANJANG 180 KAKI,,, LEBAR 36 KAKI…IA JAUH LEBIH PANJANG DAN BESAR DARIPADA FLOR DE LA MAR PORTUGIS…MEMPUNYAI 2 DEK..DEK DEPAN UNTUK NAKHODA DILENGKAPI 3 MERIAM…DEK BELAKANG ADALAH DEK DI RAJA…MEMPUNYAI 3 LAYAR DAN SERATUS DAYUNG..BOLEH MEMBAWA 400 PERAJURIT….SEMASA DI BAWAH KENDALIAN LAKSAMANA BAHTERA INI MEMBUAT 9 EKPEDISI BESAR…ANTARANYA KE MAJAPAHIT,,,MING ( CHINA ),,,SAILONG ( CEYLON ),,,SIAM UNTUK BELI 4 EKOR GAJAH DAN ISTANBUL UNTUK BELI MERIAM….SAYANGNYA PIHAK BERKUASA MELAKA SEKARANG TIDAK BERMINAT MEMBINA REPLIKA BAHTERA INI….YANG DIBINA REPLIKA FLOR DE LAR MAR…ALANGKAH HINANYA BANGSA YANG TELAH DIJAJAH BERBANGGA DENGAN PENJAJAH!!!!!


   6. ORANG PORTUGIS SEBENARNYA DI MASA ITU MASIH KOLOT,,,MEREKA TERJUMPA SEBUAH BENDA AJAIB DI ISTANA MELAKA…BILA DIPANDANG OBJEK TERSEBUT,,,,MUNCULLAH MUKA MANUSIA DI DALAMNYA…APABILA DITELITI BALIK,,,MUKA MANUSIA ITU ADALAH MUKA ORANG YANG MEMANDANG…RUPA-RUPANYA OBJEK ITU ADALAH CERMIN TETAPI ORANG PORTUGIS BARU PERTAMA KALI MELIHATNYA! JADI SIAPAKAN YANG KUNO DAN SIAPAKAH YANG LEBIH BERTAMADDUN?


   7. PARA PENGKAJI DI TAPAK ARKEOLOGI YANG DIIKTIRAF SEBAGAI TAPAK TAMADUN MANUSIA TERTUA DI ASIA TENGGARA MENEMUI BEBERAPA TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA DI SUNGAI KUNO YANG PERNAH MENGALIR DI KAWASAN BERSEJARAH “KEDAH TUA “ ITU BERIBU TAHUN DAHULU..PENEMUAN TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA TERSEBUT DIDEDAHKAN OLEH EXCO AGAMA, HAL EHWAL MASYARAKAT SIAM, PELANCONGAN DAN WARISAN,,,KERJA RAYA NEGERI DATO MOHD RAWI ABDUL HAMID….BUKAN SAHAJA DI TANAH MELAYU TAPI KAPAL-KAPAL MELAYU DITEMUI JUGA DI NEGARA-NEGARA LAIN OLEH PAKAR ARKEOLOGI…


   8. KAPAL-KAPAL GERGASI ALAM MELAYU DINAMAKAN JONG DIMANA PERNAH BERLAKU PERISTIWA JONG INI TIDAK PERASAN TERLANGGAR KAPAL PORTUGIS…DI NEGARA CHINA PULA JONG INI TIDAK DIBENARKAN BERLABOH DI PELABUHAN…INI MENGGAMBARKAN BETAPA MEGA/GERGASINYA JONG-JONG TERSEBUT…PERKATAAN JONG TELAH DIGUNA PAKAI DALAM BAHASA INGGERIS KEPADA JUNK….
   9. KERIS ADALAH SENJATA WARISAN PENINGGALAN NABI IBRAHIM AS KEPADA ANAK CUCU BAGINDA….BANGSA MELAYU ADALAH TERKENAL PEMBUAT KERIS YANG CUKUP SENI DAN HEBAT…TAMADUN MEREKA BERUSIA 4000 TAHUN….BERMAKNA MEREKA ADALAH HEBAT DALAM PEMBUATAN BARANGAN LOGAM…ADA KAJIAN YANG DIJALANKAN MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU DI NUSANTARA ADALAH PEMBUAT DAN PENGELUAR SENJATA-SENJATA API TERBAIK DI DUNIA MENEWASKAN BELANDA,,,PORTUGIS SERTA SEPANYOL….CATATAN-CATATAN PENGEMBARA DAN PEDAGANG AWAL EROPAH DAN CINA JUGA MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN NUSANTARA YANG MENGELILINGI KERAJAAN MELAYU MELAKA KETIKA ITU ADALAH PENGELUAR-PENGELUAR UTAMA MERIAM-MERIAM HEBAT DAN BERKUASA DI DUNIA SEPERTI KESULTANAN BRUNEI,,KESULATANAN PATTANI,,,KESULTANAN SULU DAN BEBERAPA KERAJAAN MELAYU LAIN DI ASIA TENGGARA….MALAHAN KERAJAAN TURKI OTHMANIAH JUGA PERNAH MEMBELI MERIAM-MERIAM YANG BERKUALITI DARIPADA KERAJAAN KESULATANAN MELAYU DI NUSANTARA….


   10. ANGKATAN LAUT PORTUGIS PERTAMA YANG MENYERANG MELAKA DIKETUAI OLEH GONZALO PAREIRA…DENGAN KEKUATAN 7 BUAH KAPAL,,,10 BUAH GALI PANJANG DAN 13 BUAH FUSTA,,,ANGKATAN PAREIRA INI TIDAK SEMPAT MENGINJAK KAKI KE BUMI MELAKA KERANA KEHANDALAN TUN HASSAN TEMENGGUNG DAN KEBIJAKSANAAN BENDAHARA MELAKA ,,,PORTUGIS GAGAL…NAMUN PORTUGIS YANG PADA AWALNYA DATANG BERDAGANG PADA 1509,,,MULA MENCARI TITIK KELEMAHAN KERAJAAN MELAYU ISLAM MELAKA…AKHIRNYA KERAJAAN MELAKA TUMBANG PADA TAHUN 1511…

   Delete
 15. PAK MAT SABU PUN DAH JADI MANTHORI...

  MATHORI KANAN LAK TU....

  KAGUM AKU.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PUTERA IKANGORENG...Tentu kau ada terbaca berita yang mengaibkan kerajaan dan rakyat Msia ni kan !!!!

   Penafian pihak berkuasa Singapura terhadap kenyataan Menteri Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali mengenai pertemuannya dengan wakil republik itu atas urusan HSR, mengejutkan pembangkang, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

   Katanya, kenyataan rasmi Singapura itu memalukan Kerajaan Malaysia kerana disifatkan sebagai ‘pembohong besar’ dan mereka-reka cerita bagi menyedapkan hati rakyat.

   “Jika benar, kami tidak faham maksud sebenar perkara itu dibohongi, sama ada untuk membuktikan kepada rakyat bahawa HSR masih ada dalam jadual pembangunan atau sekadar menunjukkan betapa Kerajaan PH benar-benar membuat kerjanya.

   “Mengapa rakyat tidak dimaklumkan mengenai kedudukan sebenar rundingan dengan republik itu? Perlukah mereka dibohongi bagi menutup kelemahan kita?” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

   Bidasnya, selepas kerajaan mencipta penipuan paling besar mengenai kedudukan hutang negara, kini kita disuakan pula dengan pelbagai tipu muslihat oleh kerajaan.

   “Belum pun tiga bulan memerintah, kerajaan sudah banyak melakukan ‘silap mata’ terhadap dasar dan janji manifestonya untuk PRU ke-14.

   “Ini termasuklah ‘u-turn’ terhadap janji untuk menghapuskan Akta MKN dan menutup Biro Tata Negara (BTN) yang selama ini dianggap digunakan oleh Barisan Nasional bagi kepentingan politik.

   “Malah, hasrat untuk mengkaji dan menyusun semula BTN dan Akta MKN (NSC Act) mendapat tentangan dalam kalangan Ahli Parlimen PH sendiri, terutama Dap.”

   Katanya, keputusan terhadap UEC juga menghampakan ramai walaupun UMNO, dalam kapasitinya membantah sistem ala-Taiwan itu, ingin dipersoalkan kenapa kerajaan mahukan tempoh lima tahun untuk memutuskannya.

   “Adakah ia akan dilepaskan kepada kerajaan baru selepas PRU15 sebagai ‘outlet’ kepada PH atau ia sengaja dilengah-lengahkan selepas meningkatnya tekanan agar ia tidak diterima, lantas ‘menyejukkan’ sedikit penyokong UEC?

   “Dalam pada menuduh BN ingin menjual negara kepada China, PH pula ingin menyambung semula pujukannya agar China, malahan Jepun, meningkatkan pelaburannya di Malaysia.

   “Begitu juga dengan BR1M yang diubah kepada Bantuan Sara Hidup (BSH). Sambil mendakwa kononnya kewangan negara dalam keadaan tenat sehingga ia terpaksa mengemis bantuan daripada sumbangan rakyat, sebanyak RM1.6 bilion sanggup dikeluarkan menjelang Aidiladha kepada penerima.”

   Tegasnya, begitu juga dengan Klinik 1Malaysia yang kini ditutup operasinya sehingga ia dijenamakan semula.

   “Ini menjejaskan jutaan rakyat berpendapatan rendah untuk menikmati faedah perubatan murah yang disediakan kerajaan terdahulu.

   “Hentikanlah ‘kerajaan berkecamuk’ ini dan tumpukan perhatian kepada usaha menyediakan pakej rangsangan ekonomi serta peningkatan taraf hidup rakyat.

   “Usahlah banyak memutar-belit dan mengada-adakan ‘fakta tidak benar’ untuk menutupi kelemahan dan kesalahan. Ini negara kita bersama dan masa depannya adalah tanggungjawab kita bersama,” katanya lagi.

   Kau sebagai balaci tegar PH takkan lah tak terasa apa2 dengan apa yang diperkatakan oleh DS Zahid tu. Kalau kau tak rasa apa2, tak tau lah nak cakap macam mana lagi !!!!

   Delete
  2. Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan takder mengena langsung dgn tajuk kali ini yg kamu songelkan, haaaaaaaa....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your ntahle ntah, haaaaa...

   Delete
  3. SIRI AKHIR : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   11. JAWAPAN KEPADA SOALAN DI ATAS IALAH KERANA KERAJAAN ISLAM MELAKA SUDAH MULA MELUPAKAN AJARAN ALQURAN SUPAYA BENAR-BENAR BERIMAN DENGAN TIDAK MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR DAN BERWASPADA KEPADA MUNAFIK/HIPOKRIT..APABILA KESULTANAN MELAKA TELAH MEMBERIKAN KEDUDUKAN DAN JAWATAN KEPADA ORANG ASING DAN AKHIRNYA MEREKA MEMECAHKAN RAHSIA KERAJAAN KEPADA MUSUH….MEREKA JUGA TIDAK BERTAKWA DENGAN BERINTEGRITI DALAM AMALAN HARIAN SEPERTI MENGAMALKAN RASUAH DAN KRONISME SERTA MENGIKUT KELEMAHAN DIRI…SIKAP DAN AMALAN YANG SAMALAH YANG MENYEBABKAN EMPAYAR AGUNG OTTHMANIAH TUMBANG…


   12. PORTUGIS DENGAN SEMATA-MATA KEKUATAN TENTERA MEREKA TENTU SAMA SEKALI TIDAK DAPAT MENGALAHKAN KERAJAAN MELAKA YANG TERLALU TEGUH,,,KUAT DAN HEBAT…TAPI PORTUGIS MENDAPAT SOKONGAN DARI TALIBARUT DAN PENGKHIANAT DARIPADA KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU YANG LAIN DENGAN MENGHANTAR ARMADA MEREKA…ANALISA LEBIH MENDALAM PERLU DIBUAT UNTUK MENGENAL PASTI MANAKAH KERAJAAN-KERAJAAN TERSEBUT YANG TERLIBAT DALAM MENJATUHKAN KERAJAAN MELAKA….KERAJAAN-KERAJAAN YANG DITUDUH MUNGKIN KERAJAAN MELAKA SENDIRI KERANA SABOTAJ DARI DALAM ,,,KERAJAAN PAHANG,,,KERAJAAN RIAU-LINGGA DAN KERAJAAN JOHOR…KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU INI TELAH BERGABUNG DI BAWAH ARAHAN PORTUGIS UNTUK MENAWAN MELAKA…

   Delete
 16. APA PUN AKU TABEK DENGAN KO..
  TAK PERNAH PUTUIH ASA..

  UNTUNG NAJIB DAPAT PENGIKUT MACAM KO

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini satu berita yang bakal mengeruhkan hubungan dua hala antara Msia dengan Arab Saudi.

   KERAJAAN telah mengarahkan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman ditutup serta-merta dan peranannya diletakkan di bawah Kementerian Pertahanan.

   Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mengumumkan perkara ini hari ini di Parlimen.

   Menurut Mohamad, pejabat pusat itu di sebuah menara di Jalan Ampang juga diarah tutup serta-merta.

   Mohamad berkata demikian dalam jawapan kepada soalan wakil DAP, Kasthuriraani Patto.

   Pusat ini ditubuhkan hasil kerjasama rapat kerajaan Barisan Nasional dengan Arab Saudi, dan dicadangkan semasa lawatan Raja Salman ke Malaysia tahun lalu.

   Penutupan segera pusat ini dijangka memberi kesan kepada hubungan Kuala Lumpur dan Riyadh, selepas tindakan menarik keluar tentera Malaysia dari operasi diketuai Arab Saudi di Yaman.

   Menteri pertahanan kari kapla ikan dan kuih samperit, dilihat menyasarkan Arab Saudi dalam beberapa keputusan awalnya sejak menjawat jawatan, yang dikaitkan dengan pendirian politiknya yang cenderung kepada Iran dan fahaman Syiah tu. Fahaman punya pasal..rakyat yang bakal menderita nanti !!!

   Delete
  2. Tonggeng..tonggeng..

   Masih alih tiang gol bagi menutupi KEMALUAN kamu ker, bedebah...??

   Sumber source kamu kutip dari mana tuu sampai begitu tongongnya kamu buat kerja2 bodoh nie....??
   Aper kamu masih kutip artikel2 tahap kacang putih ker, atau Sos kicap Reggy Jessie ker, atau Sos Tundun Car Lost....??

   Selain pagi petang siang malam tiap2 hari copy-paste bahan tak berkaitan dgn tajuk, apa kamu mampu buat & tahu, haaaaaaaa....??

   Kamu tak ubah seperti Najibull Bullshit yg dah terlentang tonggeng, sampai2 KJ sendiri dah buat laporan polis 19 billion duit gst Najib & Rosmah dah kebas -asyik tak tahu, tak tahu.

   Kamu nie memang lembab & lemban, tak gitu, kan..kan..kan, Tonggeng.....??
   -----------------------------------------------------------------------

   Baca nie.....

   8 Ogos, 2018
   KJ BUAT LAPORAN POLIS BERHUBUNG ISU TUNTUTAN GST BERJUMLAH RM18 bilyon YANG DIPENGAPKAN OLEH BN NAJIB:

   Khairy bercakap dengan media selepas membuat laporan polis.
   --------------------------------------------------------------

   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin hari ini membuat laporan polis berhubung dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa RM18 bilion wang tuntutan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dibayar balik kepada peniaga telah ‘dirompak’ oleh kerajaan BN.

   Khairy berkata tuduhan yang dibuat oleh Guan Eng semalam di Dewan Rakyat berhubung isu berkenaan merupakan tuduhan yang serius dan memerlukan bukti kukuh.

   “Semalam di Parlimen saya tanya beliau (Guan Eng), adakah siasatan akan dibuat terhadap isu ini?

   “Guan Eng menjawab kementeriannya akan melakukan siasatan dalaman bagi menyiasat perkara berkenaan,” katanya.

   Guan Eng perlu membuat siasatan terbuka dan bukan siasatan dalaman di peringkat kementeriannya, katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, di sini, pada 2 petang.

   “Kami di BN juga hendak membersihkan nama kerajaan yang lepas, sekiranya berlaku ‘rompakan’ maka bawalah mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

   “Sekiranya tidak, maka mestilah dijelaskan bahawa tuduhan tersebut tidak tepat serta tidak berasas,” katanya.

   Khairy juga akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), esok berhubung perkara yang sama.

   Semalam, ketika membentangkan Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) (Pemansuhan) 2018 di Dewan Rakyat, Lim berkata, kerajaan akan berusaha melunaskan tunggakan tuntutan cukai input bagi GST mulai tahun depan.

   Katanya, tunggakan pembayaran bagi tuntutan cukai input GST sejak 1 April 2015 hingga 31 Mei lepas berjumlah RM19.4 bilion, bagaimanapun, baki semasa dalam Tabung Bayaran Balik hanya RM1.49 bilion, bermakna berlaku kekurangan kira-kira RM18 bilion.

   Susulan itu, satu siasatan dalaman giat dilakukan oleh Kementerian Kewangan bagi mengenal pasti punca pengurangan RM18 bilion itu. – Bernama

   Delete
  3. ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. PLURALISME/LIBERALISME/SEKULARISME LAHIR AKIBAT PEMBERONTAKAN BARAT TERHADAP BIBLE/GEREJA YANG MENOLAK SAINS DAN TEKNOLOGI YANG BERKEMBANG BEGITU PESAT DARI DUNIA ISLAM KETIKA ITU..BERIKUT ADALAH KEMAJUAN-KEMAJUAN SAINS/TEKNOLOGI DICAPAI OLEH SAINTIS ISLAM YANG TELAH MENGUBAH DUNIA SEPERTI YANG KITA NIKMATI HARI INI…

   2. NABI MUHAMMAD SAW MERUPAKAN INSAN PERTAMA MENGGUNAKAN KAYU SUGI DARIPADA POKOK MISWAK SEBAGAI BERUS GIGI UNTUK MENYEGARKAN NAFAS…IA MENJADI ASAS KEPADA PENCIPTAAN BERUS GIGI…EKSTRAK DARIPADA MISWAK DIBUKTIKAN 20 KALI GANDA LEBIH BERKESAN DARIPADA PUDINA BIASA...KITA DIAJAR PENJAJAH MENGGOSOK GIGI 2 KALI SEHARI SEDANGKAN BAGINDA MENGGOSOK BEGITU KERAP…OLEH ITU MUSLIM SEPATUTNYA MENGGOSOK GIGI SEKURANG-KURANGNYA 5 KALI SEHARI SETIAP KALI SEBELUM MENUNAIKAN SOLAT…

   3. AL KHINDI DALAM RISALAHNYA YANG BERTAJUK “ SEBUAH MANUSKRIP DALAM MENTAFSIR MESEJ KRIPTOGRAFHI”MENERANGKAN BAGAIMANA PEMBACAAN TULISAN RAHSIA DILAKUKAN…BELIAU MERUPAKAN ORANG PERTAMA MEMBERIKAN PENERANGAN BERKENAAN KRIPTOGRAFI..DALAM RISALAH ITU BELIAU JUGA MENGHURAIKAN KAEDAH ANALISA KEKERAPAN YANG PERTAMA DI DUNIA…


   4. AL KHAWRIZMI MERUPAKAN AHLI MATEMATIK ISLAM PERTAMA SEKALI MENCIPTA ALGEBRA…BELIAU JUGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MEMBERI IDEA PENGGUNAAN NOMBOR..SELAIN ITU AL KHAYYAM DAN SHARAF AT DIN AT TUSI JUGA MENYUMBANGKAN DALAM BIDANG MATEMATIK DENGAN MEMPERKENALKAN GEOMETRI ALGEBRA DAN MENYELESAIKAN PERSAMAAN KUBIK…SUMBANGAN MEREKA TIDAK TERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA DENGAN MEMPERKENALKAN SISTEM PERNOMBORAN BERANGKA OLEH AL KHAWRIZMI DAN AL KHINDI..

   5. PAKAR PERUBATAN DARI GREEK ADALAH ORANG PERTAMA YANG MENGKAJI PEREDARAN DARAH DARI KANAN KE VENTIKEL KIRA JANTUNG MELALUI LALUAN SEPTUM….NAMUN TEORI INI TELAH DIBUKTIKAN OLEH AHLI PERUBATAN SYRIA,,IBNU AN NAFIS DENGAN RAMALANNYA YANG TEPAT MENGATAKAN BAHAWA DARAH BERGERAK DARI KANAN KE VENTRIKEL KIRI MELALUI PARU-PARU…TAMBAH BELIAU LAGI,,,DARAH YANG MELALUI PARU-PARU ITU DICUCI UNTUK DIGUNAKAN KEMBALI OLEH BADAN….TEORI OLEH IBNU AN NAFIS TIDAK DIBERI PERHATIAN SEHINGGALAH ABAD KE 20..

   6. SAINTIS PERTAMA YANG MEMPERKENALKAN PROSES PENAPISAN YANG MEMISAHKAN BEBERAPA JENIS CECAIR MERUPAKAN AHLI KIMIA ISLAM TERKEMUKA DAN DIBERI GELARAN “BAPA KIMIA” IAITU JABBIR BIN HAYYAN…PROSES PENAPISAN ALKEMI YANG SANGAT BERGUNA DAN DIGUNAKAN SECARA MELUAS SEHINGGA KE HARI INI SEPERTI PENYEJATAN,,,PENAPISAN,,,PENULENAN,,,PENGOKSIDAAN,,,DAN PENGHABLURAN OLEH BELIAU…


   7. KETIKA DALAM PEMERINTAHAN EMPAYAR OTTOMAN,,IBRAHIM EFENDI SEORANG ARKITEK ISLAM TELAH MENCIPTA KAPAL SELAM PERTAMA DI DUNIA YANG DIBERI NAMA “TAHTELBAHIR” PADA TAHUN 1720M…SEORANG BERNAMA HUMAYUN IAITU PENULIS OTTOMAN MEMBANDINGKAN KAPAL SELAM INI DENGAN SEEKOR BUAYA DALAM BENTUK MESIN YANG BOLEH TENGGELAM DALAM AIR DAN MEREKA YANG BERADA DI DALAMNYA BERNAFAS MELALUI PAIP…

   8. AL ZAHRAWI MERUPAKAN SEORANG PAKAR BEDAH ISLAM YANG TELAH MEMPERKENALKAN PEMBEDAHAN KEPADA DUNIA…DI GELAR SEBAGAI BAPA PEMBEDAHAN,,,DOKTOR HEBAT INI TELAH MENCIPTA BERATUS-RATUS PERALATAN BEDAH YANG ANTARANYA MASIH KEKAL DIGUNAKAN SEHINGGA KINI DALAM PEMBEDAHAN MODEN SEPERTI GUNTING TEPAT,,,JARUM,,,GERGAJI TULANG DAN BANYAK LAGI…BUKU PERUBATAN YANG SANGAT TERKENAL DAN BERPENGARUH DALAM BIDANG PERUBATAN IAITU KITAB AL TASRIF YANG MERANGKUMI RAWATAN BERATUS-RATUS PENYAKIT DAN PELBAGAI KAEDAH PEMBEDAHAN DITULIS OLEH SAINTIS ISLAM INI….


   Delete
 17. AKU YANG UNDI PH TAK KESAH TENTANG JANJI 100 HARI TU

  YANG SEBOK GENG MAROYAN PASAL KALAH...

  PALING KURANG 2 TAHUN NAK PULIH

  TUN TAHU APA NAK BUAT!

  ReplyDelete
  Replies
  1. PUTRA IKANGORENG....Menjelang hari penyerahan borang Pemilihan PKR pusat padaAhad lepas, mereka yang dilihat berpihak kepada Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mula tampil mengemukakan pencalonan untuk menyaingi kem Rafizi Ramli yang seakan mendapat restu keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   Dr. Afif Bahardin dan Hilman Idham yang disebut-sebut sebagai pengikut Azmin, secara bergandingan me­ngumumkan bertanding me­rebut jawatan Ketua dan Timbalan Ketua Pemuda PKR atau Angkatan Muda Keadilan (AMK) dalam pemilihan yang akan bermula minggu depan.

   Afif merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya, Pulau Pinang sementara Hilman adalah ADUN Gombak Setia, Selangor.

   Beberapa ahli PKR sebelum ini menganggap kedua-dua pemimpin muda itu merupakan antara yang berada dalam kem Azmin lebih-lebih lagi Hilman sendiri yang berperanan sebagai Setiausaha Politik Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu.

   Dalam meredakan ketega­ngan Anwar-Azmin, Afif dan Hilman dalam kenyataan bersama berkata, mereka telah memulakan perbincangan bersama Anwar dan pimpinan PKR di Permatang Pauh dan Gombak iaitu dua kawasan yang sinonim dengan Anwar serta kawasan Parlimen milik Azmin, dalam usaha mahu mengekalkan perpaduan parti.

   “Mendepani cabaran ini, kami telah memulakan per­bincangan bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pimpinan-pimpinan utama parti, teman-teman seperjuangan di Permatang Pauh dan Gombak serta akar umbi AMK bagi mem­bingkai muafakat yang utuh,” menurut kedua-dua mereka dalam kenyataan bersama di sini, hari ini.

   Ketika dihubungi Utusan Malaysia, Afif bagaimanapun menepis dakwaan beliau berada dalam kem Azmin dan sebalik­nya menganggap dirinya mewakili pasukan AMK dalam pemi­lihan kali ini.

   Namun penganalisis dan bekas ahli PKR berpanda­ngan adalah satu rahsia terbuka bahawa mereka yang tidak berada dalam kem Rafizi akan cende­rung kepada Azmin.

   Pencalonan tersebut akan menyaksikan Afif bakal menentang Akmal Nasir, calon Ketua AMK dari kem Rafizi yang aktif menyertai gerakan Invoke yang diasaskan oleh bekas Ahli Parlimen Pandan itu.

   Akmal merupakan Ahli Parlimen Johor Bahru selepas berjaya menumpaskan Tan Sri Shahrir Abdul Samad dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), namun pencapaian itu tidak cukup untuknya di­terima menyertai Kabinet Tun Dr. Mahathir Mohamed.

   Hampir kesemua yang menyertai kem Rafizi tidak mendapat tempat dalam Kabinet Dr. Mahathir. Sapa lah nak lantik orang yang kaki hasut, fitnah dan spin macam Pizi dalam kabinet tu, buat rosak negara adalah nanti !!!!

   Delete
  2. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai nama GENG NAJIB, Kejora, justice league, lebaimodern dan berbagai nama lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Delete

  3. Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   Delete

  4. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete

  5. Mari kita doakan Allah SWT menggerakkan hati dan pemikiran bendaklah yang pakai nama GENG NAJIB, justice league dll itu berhenti dari sentiasa mengkopipes laporan berita dll itu.

   Itu tidak adil kapada pembaca2 yang sudah membaca apa yang di kopipes nya itu dan terpaksa
   mengscroll over apa yang di kopies nya tiap kali dia buat begitu. Selalu nya begitu banyak hingga letih di buat nya.

   Sudah bertalu talu di tegur tidak di peduli nya. Hingga sekarang kita berdoa moga2 Allah SWT menggerakkan hati dan pemikiran nya.

   Komen2 yang di tulis nya sendiri tidak mengapa - boleh da "dissenting views" di blog ini.

   Delete
  6. Khalid jawab MB isu tawaran nilai beli Splash
   WARTAWAN SINAR HARIAN 9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore366
   Khalid Ibrahim
   Khalid Ibrahim
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menegaskan, beliau tidak ada pada sebarang masa membuat tawaran pembelian ekuiti Splash dengan nilai RM2.92 bilion sebagaimana yang dinyatakan Menteri Besar, Amirudin Shari.

   Katanya, kenyataan dibuat Amirudin itu hanyalah bagi menjustifikasikan tawaran RM2.55 bilion kerajaan negeri bagi pembelian ekuiti Splash selain mendakwa Amirudin keliru dengan perbezaan maksud ‘jumlah keseluruhan tawaran’ dengan ‘tawaran pembelian nilai ekuiti syarikat’.


   “Saya percaya butiran yang dibekalkan jelas menunjukkan bahawa semua tawaran harga yang ditawarkan kepada pemegang konsesi bukan tawaran nilai ekuiti semata-mata.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pengambilalihan Splash, siapa kata kena bayar 10 kali ganda?]

   “Tetapi, ia adalah berpandukan kepada elemen yang ditetapkan di dalam penstrukturan iaitu jumlah pelaburan yang telah dibuat oleh pemegang saham syarikat konsesi, tempoh pelaburan yang telah dibuat, jumlah hutang atau liabiliti termasuk bon yang ditanggung syarikat konsesi, nilaian aset yang akan diambil alih oleh PAAB pada nilaian 1 kali Nilai Buku (1×Book Value) dan pulangan keuntungan sebanyak 12 peratus setahun,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya.

   Menerusi hantaran sama, Abdul Khalid turut menyertakan salinan siri tawaran yang dibuat sewaktu beliau menjadi menteri besar, yang terkandung di dalam Kertas Pembentangan di dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negeri dan Kertas Putih serta telah dibentangkan di Dewan Negeri Selangor pada 2013.

   Beliau turut menyertakan salinan perincian tawaran pengambilalihan dan jumlah keseluruhan tawaran.

   “Justeru, alasan kerajaan negeri bahawa saya juga telah pada 2009 menawarkan sejumlah RM2.92 bilion bagi nilai ekuiti adalah terpesong dan sengaja mahu mengelirukan rakyat.

   “Tambahan pula setiap tawaran yang dilakukan kerajaan negeri akan dengan sendirinya terbatal sekiranya terdapat pemegang konsesi yang menolak tawaran dan jika ia tamat tempoh selepas 14 hari ditawarkan.

   Tindakan menteri besar menjadikan tawaran tamat tempoh yang saya berikan sebagai justifikasi membayar lebih kepada Splash adalah alasan budak mentah dan tidak bertanggungjawab,” katanya.

   Amirudin sebelum ini dilaporkan mendakwa Abdul Khalid sewaktu menjadi menteri besar pernah membuat tawaran melebihi nilai yang dibuat oleh kerajaan negeri hari ini (RM2.55 bilion), tetapi membuat pusingan U setelah melantik juru nilai bebas.

   Sebuah portal berita juga melaporkan Amirudin menyalahkan tawaran yang dibuat Abdul Khalid, sebagai salah satu sebab proses penstrukturan air telah tertangguh dan menyebabkan nilai pengambilalihan keseluruhan Splash meningkat kepada RM3.54 bilion berbanding RM1.9 hingga RM2 bilion.

   Delete
  7. Bekas PM: Duit RM3.5j di PMO itu Umno yang punya
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 10:02 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 10:09 malam

   A+ A-
   Datuk Seri Najib Razak mendakwa wang bernilai RM3.5 juta didakwa diambil sekumpulan pengawal keselamatan di Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada malam pilihan raya umum (PRU) lalu adalah milik Umno.

   Kata bekas presiden Umno itu beliau seakan tidak dapat mempercayai bahawa suspek terbabit tergamak mengambil wang berkenaan selepas mereka diamanahkan menjaganya.

   "Saya juga membaca laporan-laporan berita bahawa pihak berkuasa mengakui wang RM3.5 juta itu ialah dana PRU Umno yang berada di bekas pejabat saya serta di luar bilik yang selamat di PMO.

   "Kalau pihak berkuasa tahu itu adalah dana Umno, maka mereka juga tentu tahu bahawa RM114 juga yang disita polis di apartmen dulu datan dari bilik selamat dibina Dr Mahathir (Mohamad) di PMO juga," katanya dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

   Najib yang sudah melepaskan jawatannya dalam Umno kecuali sebagai ketua bahagian Pekan menambah wang tunai yang dirampas itu dipindahkan secara tergesa-gesa dari PMO ke apartmen terbabit sehari selepas PRU sebelum akhirnya diserahkan kepada presiden baru Umno.

   Najib memberikan kenyataan itu sebagai reaksi beliau kepada laporan Malaysiakini semalan yang memetik sumber mengenai penangkapan 17 pengawal keselamatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

   Dalam laporan eksklusif itu Malaysiakini mendedahkan, pengawal keselamatan terbabit ditugaskan mengawasi bangunan utama menempatkan PMO di Putrajaya.

   Bagaimanapun mereka disyaki melarikan wang berkenaan selepas mengetahui BN kalah.

   Suspek yang berusia antara 31 dan 51 tahun kini ditahan reman oleh SPRM. Agensi antirasuah itu juga merampas lebih RM800,000 daripada mereka.   Baca 17 pegawai keselamatan disyaki curi RM3.5 juta dari pejabat Najib

   Sementara itu dalam kenyataan sama Najib menggesa pihak berkuasa memberikan perbicaraan yang adil ke atas suspek terbabit.

   Tidak ketinggalan Najib meminta supaya pihak berkuasa memulangkan semula dana bernilai RM3.5 juta bersama RM114 juta terdahulu kepada Umno.

   "Ada banyak bil dan komitmen yang perlu yang dilakukan ke atas 222 kerusi parlimen dan 505 kerusi dewan undangan negeri semasa PRU ke-14 lalu yang perlu dilunaskan.

   "Memandangkan saya tidak lagi mempunyai akses kepada beberapa pejabat saya, saya tidak pasti mengapa RM3.5 juta itu tidak disimpan dalam peti besi bersama dana lain, tetapi saya percaya ia mungkin sumbangan untuk kempen yang lewat dihantar," katanya.

   Delete
  8. Ameen kepada doa moga moga "Allah SWT menggerakkan hati dan pemikiran bendaklah yang pakai nama GENG NAJIB, justice league dll itu berhenti dari sentiasa mengkopipes laporan berita dll itu."

   Ameen, Ameen, Ya Rabbal 'Alamin.

   Delete
  9. zenda...

   Malangnya KJ pun akhir2 ini dah kuat hentam Najib cukup2, buktinya dua hari lepas KJ BUAT LAPORAN POLIS BERHUBUNG ISU TUNTUTAN GST BERJUMLAH RM18 bilyon YANG DIPENGAPKAN OLEH BN NAJIB.
   --------------------------------------------------------------

   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin hari ini membuat laporan polis berhubung dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa RM18 bilion wang tuntutan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dibayar balik kepada peniaga telah ‘dirompak’ oleh kerajaan BN.

   Khairy berkata tuduhan yang dibuat oleh Guan Eng semalam di Dewan Rakyat berhubung isu berkenaan merupakan tuduhan yang serius dan memerlukan bukti kukuh.

   “Semalam di Parlimen saya tanya beliau (Guan Eng), adakah siasatan akan dibuat terhadap isu ini?

   “Guan Eng menjawab kementeriannya akan melakukan siasatan dalaman bagi menyiasat perkara berkenaan,” katanya.

   Guan Eng perlu membuat siasatan terbuka dan bukan siasatan dalaman di peringkat kementeriannya, katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, di sini, pada 2 petang.

   “Kami di BN juga hendak membersihkan nama kerajaan yang lepas, sekiranya berlaku ‘rompakan’ maka bawalah mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

   “Sekiranya tidak, maka mestilah dijelaskan bahawa tuduhan tersebut tidak tepat serta tidak berasas,” katanya.

   Khairy juga akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), esok berhubung perkara yang sama.

   Semalam, ketika membentangkan Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) (Pemansuhan) 2018 di Dewan Rakyat, Lim berkata, kerajaan akan berusaha melunaskan tunggakan tuntutan cukai input bagi GST mulai tahun depan.

   Katanya, tunggakan pembayaran bagi tuntutan cukai input GST sejak 1 April 2015 hingga 31 Mei lepas berjumlah RM19.4 bilion, bagaimanapun, baki semasa dalam Tabung Bayaran Balik hanya RM1.49 bilion, bermakna berlaku kekurangan kira-kira RM18 bilion.

   Susulan itu, satu siasatan dalaman giat dilakukan oleh Kementerian Kewangan bagi mengenal pasti punca pengurangan RM18 bilion itu. – Bernama

   Delete
  10. Tonggeng,

   Kamu mengkopipeskan @ 6:57 pagi tadi....

   "Bekas PM: Duit RM3.5j di PMO itu Umno yang punya
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 10:02 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 10:09 malam

   A+ A-
   Datuk Seri Najib Razak mendakwa wang bernilai RM3.5 juta didakwa diambil sekumpulan pengawal keselamatan di Pejabat Perdana Menteri (PMO) pada malam pilihan raya umum (PRU) lalu adalah milik Umno.

   Kata bekas presiden Umno itu beliau seakan tidak dapat mempercayai bahawa suspek terbabit tergamak mengambil wang berkenaan selepas mereka diamanahkan menjaganya".
   -----------------------------------------------------------

   KOMEN BALAS SAYA:
   Padan muka Najib, duit kalau datang dari hasil haram tentu tak dapat barakah. Padahnya..... 17 anak2 Penyamunnya sendiri (Security Guards) yg berkawal di sarang lubuk Ketua Penyamun ambil kesempatan merembat duit berkenaan. Aper ker tidaknyer - air liur mereka meleleh tak tahan godaan nafsu melihat duit bersepah sana sini dalam dalam sarang penyamun.

   Tak gitu.....??

   Delete
  11. SAMBUNGAN : ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME   9. TEKNIK INOKULASI ATAU VAKSINASI YANG DIKATAKAN TELAH DICIPTA OLEH EDWARD JENNNER DAN LOUIS PASTEUR ADALAH TIDAK BENAR….IA SEBENARNYA TELAH DICIPTA OLEH SAINTIS ISLAM UNTUK MERAWAT PENYAKIT CACAR DI TURKI YANG DIPERKENALKAN KE EROPAH OLEH ORANG TURKI…CACAR LEMBU DIGUNAKAN UNTUK MEMVAKSIN KANAK-KANAK DI TURKI BAGI MERAWAT PENYAKIT CACAR 50 TAHUN SEBELUM BARAT MENEMUKAN TEKNIK ITU….SAINTIS ISLAM JUGA MEMPERKENALKAN PROSES AWAL MENGGUNAKAN TUMBUHAN SEBAGAI UBATAN UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT…IBNU SINA SEORANG SAINTIS TERKEMUKA ISLAM TELAH MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG SANGAT BESAR DALAM BIDANG PERUBATAN DENGAN BUKUNYA “AL QANUN FII TIB” YANG MENERANGKAN BEBERAPA KAEDAH FARMAKOLOGI SERTA BERATUS-RATUS JENIS UBAT…SAINTIS ISLAM JUGA MENCIPTA MERKURIK KLORIDA YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUH LUKA….

   10. ANTARA SUMBANGAN LAIN SAINTIS ISLAM DALAM BIDANG MATEMATIK MERUPAKAN PERSAMAAN KUADRATIK YANG DICIPTA OLEH AHLI METAMATIK PARSI IAITU ABDUL WAFA BUZJANI…BELIAU JUGA BANYAK MEMBANGUNKAN PERSAMAAN QUADRATIK LAIN DAN BANYAK DARIPADANYA MASIH DIGUNAKAN SEHINGGA KINI…ILMU MATEMATIKNYA SANGAT HEBAT BELIAU DAPAT MENYELESAIKAN 13 BENTUK PERSAMAAN KUBIK…..


   11. AHLI FIZIK ISLAM IBNU SAHAL MERUPAKAN ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MENCIPTA HUKUM SNELL YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCARI HUBUNGAN ANTARA SUDUT TUJU DAN PEMBIASAN…BELIAU MEMBENTANGKAN PELBAGAI JENIS BENTUK KANTA YANG MENUMPUKAN CAHAYA TANPA PENYIMPANGAN GEOMETRI DALAM NASKAHNYA “ON BURNING MIRRORS AND LENSES”…BELIAU JUGA ADALAH PENCIPTA KANTA ASFERA….

   12. JIKA ANDA MENGAMBIL GAMBAR ATAU BERSELFIE,,,ANDA PATUT BERTERIMA KASIH KEPADA AHLI SAINS ARAB YANG BERNAMA IBNU AL HAYTAM…BELIAU BUKAN SAHAJA MENYUMBANG DALAM BIDANG MATEMATIK,,,,ASTRONOMI DAN FIZIK,,,BELIAU MALAH TELAH MEMBERIKAN PERUBAHAN KEPADA BIDANG OPTIK….KAMERA PINHOLE ( KAMERA DENGAN APERTURE PINHOLE TANPA KANTA ) DICIPTA OLEH BELIAU MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BELIAU TEMUI KETIKA MEMBUAT KAJIAN MENGGUNAKAN CAHAYA YANG DIPANCARKAN MELALUI LUBANG PADA TINGKAPNYA DAN MEMBUAT KESIMPULAN BAHAWA SINAR CAHAYA AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM JIKA LUBANG ITU SEMAKIN KECIL….BELIAU JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA SINAR CAHAYA BUKAN MENINGGALKAN MATA SEBALIKNYA MASUK KE DALAM MATA…


   13. ORANG PERTAMA YANG MENCIPTA BEKAS KACA DAN KANTA PEMBESAR ADALAH SAINTIS ISLAM BERNAMA ABBAS IBNU FIRNIS DAN DENGAN KANTA TERSEBUT BELIAU MENCIPTA CERMIN MATA…CERMIN JUGA DICIPTA OLEH ORANG ISLAM YANG KEMUDIANNYA DIPERLAJARI OLEH ORANG ITALI AKAN TEKNIK PEMBUATANNYA PADA ABAD KE 9 DAN KE 10.

   14. DUA ORANG AHLI KIMIA ARAB IAITU JABIR IBNU HAYYAN DAN ALKINDI ADALAH ORANG PERTAMA YANG MEMBANGUNKAN INDUSTRI MINYAK WANGI MANAKALA ALKINDI PULA MENGGABUNGKAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN DAN HERBA UNTUK MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS BAU DAN WANGIAN…


   15. KESIMPULANNYA IALAH NEGARA BARAT MENJADI MAJU KERANA MENINGGALKAN BIBLE/GEREJA MANAKALA SEBALIKNYA EMPAYAR ISLAM MENJADI MAJU KERANA MENJUNJUNG TINGGI ALQURAN DAN AL HADIS….

   Delete
 18. Jadi sampai la masanya utk desak dato najib dan dato zahid ape maksud najib cakap I Help U, U Help Me. Tentu ade maksud tersirat dari kata2 Tersebut. Atau ade maksud U help I, I cover U. Mane la tau, org yg baik lain mcm ni kekadang kite tak tau kenapa dia baik lain mcm. Bak kata dlm cerita seniman Agung P. Ramli, baik... Baik ada makna tu.... Atau mungkin dia org memang dah janji Sehidup, tapi ko semati la sendiri. .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harga Proton naik RM1,500 ke RM3,000 lepas SST
   9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore5.8K
   Proton
   Proton - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Proton Edar Sdn Bhd menjangka harga kenderaan jenama tempatan akan meningkat sekitar RM1,500 hingga RM3,000 apabila Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan semula September depan.

   Justeru, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Abdul Rashid Musa menasihatkan orang ramai membeli kereta itu sekarang, iaitu ketika dalam tempoh peralihan daripada kadar sifar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada SST untuk menikmati penjimatan.


   "Kita menjangka harga kenderaan Proton akan meningkat selepas pelaksanaan SST, cuma angka tepat belum dapat dipastikan memandangkan kerajaan belum lagi mengumumkan mekanisme cukai ini. "Pengiraan peningkatan harga ini (RM1,500-RM3,000) dibuat berdasarkan tindakan kerajaan terdahulu memperkenalkan GST bagi menggantikan SST di mana terdapat pengurangan dalam harga kereta Proton sekitar RM1,500 hingga RM3,000 pada waktu itu.

   "Justeru, apabila SST diperkenalkan semula, kami menjangka akan ada peningkatan harga dalam kuantum sama," katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis penyampaian hadiah program 'Proton Wealth on Wheels (WOW) Challenge' di sini hari ini.

   Abdul Rashid berkata, semua kenderaan Proton masih boleh ditempa memandangkan stok masih mencukupi untuk memenuhi permintaan dalam tempoh peralihan sistem percukaian itu daripada kadar sifar GST kepada SST.

   Beliau juga menasihatkan orang ramai supaya jangan terlalu memilih warna kereta dan varian sekiranya mahu kenderaan diserahkan kepada mereka dengan kadar segera.

   WOW adalah program hasil kerjasama Proton dan Grab Malaysia bagi memberi cabaran kepada pemandu perkhidmatan itu untuk menamatkan cabaran berdasarkan penggunaan bahan api dan perbatuan tertinggi.

   Dipecahkan kepada tiga kategori iaitu kereta Proton Iriz, Saga dan Persona, setiap pemenang membawa pulang 'baucar jualan' untuk pembelian kereta Proton baharu bernilai RM6,888. - Bernama

   Delete
  2. Smart Pomen...

   What you said above is quite right, similarly what in the English speaking world they say, "You scratch my balls, I scratch your balls".

   But the problem is - both Zahid & Najib have no balls to scratch, they are Pengecut & Pembohong, spesis sama sebjik macam Si Kejora Tonggeng...!!

   Delete
  3. Hahahha, tu betul sgt. Bola pun dah kecut. Selama ni mengelak je. La ni kawan pun dah tolak. Takde pembela. Yg tinggal dln blog ni sekor je. Scratch ball. Hahah, lawak sgt.

   Delete
  4. ADAKAH ANDA PERCAYA BERASAL DARI BERUK : JIKA TIDAK ANDA SEBENARNYA TELAH MENOLAK FAHAM LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME/LGBT


   1. FAHAMAN LIBERALISME/SEKULARISME/PLURALISME/LGBT ADALAH BERTUNJANG KEPADA FAHAMAN MANUSIA BERASAL DARI BERUK….ADAKAH BENAR SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH MEREKA??...JIKA ANDA SELIDIKI TIADA SATUPUN BUKU YANG BERTAJUK FACT OF EVOLUSION…SEMUA BUKU BERTAJUK THEORY OF EVOLUSION….INI MENUNJUKKAN TEORI MANUSIA BERASAL DARI BERUK BUKANLAH FAKTA SEBENARNYA…ALQURAN DAN HADIS SEBAGAI FAKTA MENYEBUTKAN BAHAWA MANUSIA BERASAL DARI ADAM AS..

   2. DALAM BUKU DARWIN “THE ORIGIN OF SPECIES” DICERITAKAN KETIKA CHARLES DARWIN BELAYAR KE PULAU KALATROPIS DENGAN MENAIKI KAPAL HMS BEAGLE,,,DI SANA DIA MELIHAT BURUNG LUBANG KAYU,,,BERGANTUNG KEPADA LUBANG YANG DIPATUK,,,PARUHNYA MENJADI PANJANG DAN PENDEK…KAJIAN INI DIBUAT PADA SPESIES YANG SAMA BUKAN PADA SPESIES BERLAINAN….CHARLES DARWIN MENULIS SURAT KEPADA TEMANNYA THOMAS THOMTON PADA TAHUN 1861…BELIAU MENGATAKAN AKU TIDAK PERCAYA KEPADA NATURAL SELECTION SEBAB TIADA BUKTI,,,AKU HANYA GUNAKANNYA UNTUK MEMBANTUKU DALAM KLASIFIKASI EMBRIOLOGI,,,MORFOLOGI DAN RUDIMENTARY ORGAN…CHARLES DARWIN SENDIRI MENGATAKAN ADA MATA RANTAI YANG HILANG ( MISSING LINK ) ANTARA TAHAP-TAHAP EVOLUSI DARI LUCY,,,HOMO SAPIEN,,,NEO NAENDRATA DAN CRO MAGNON….CHARLES DARWIN JUGA TIDAK SETUJU DENGAN TEORI TERSEBUT…


   3. ALASAN TEORI INI DIKEMBANGKAN KEPADA SELURUH DUNIA DENGAN MANIPULASI SEBAGAI FAKTA SAINS ADALAH KERANA JIKA ANDA BUAT ANALISA,,,GEREJA TELAH MENENTANG SAINS SEBELUMNYA DAN MENGHUKUM MATI GALILEO KERANA IA MEMBUAT PERNYATAAN MENGENAI ASTRONOMY DAN LAIN-LAIN YANG BERCANGGAH DENGAN BIBLE…MAKA KERANA ITU POPE SEKARANG TELAH MEMINTA MAAF…JADI KETIKA CHARLES DARWIN DATANG DENGAN TEORI YANG MENOLAK BIBLE MEREKA TIDAK MEMERLUKAN BUKTI YANG CUKUP,,,”THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND”…JADI MEREKA YANG MENDOKONG TEORI INI ADALAH KERANA SEMATA-MATA IA BERCANGGAH DENGAN BIBLE/GEREJA BUKANLAH KERANA IA FAKTA/BENAR…

   4. TERDAPAT RATUSAN SAINTIS DAN PENERIMA HADIAH NOBEL YANG MENENTANG TEORI EVOLUSI…DI KALANGAN MEREKA ADA YANG MENULIS BUKU YANG KHUSUS….ANTARA MEREKA ITU IALAH P.P GRASE,,,1971 KETUA KAJIAN EVOLUSI,,,UNIVERSITI SAJERIO,,,PARIS,,,,,SIR ALBERT GEORGE PENERIMA HADIAH NOBEL ATAS PENEMUAN VITAMIN C,,,,,SIR FRED HOYLE DENGAN KARYANYA,,,,RUPERT ALBERT MENULIS SEBUAH TEORI BARU MENENTANG TEORI EVOLUSI…SIR FRANK SALISBURY,,,SIR WHITEMEAT AHLI BIOLOGI DENGAN KARYANYA,,,,


   5. PENYOKONG-PENYOKONG TEORI EVOLUSI MENGGUNAKAN ALASAN ADA BUKTI PADA TINGKAT LEBIH RENDAH IAITU AMEOBA DAPAT BERUBAH MENJADI PAREMISHIA…ALQURAN TIDAK MENGATAKAN AMEOBA TIDAK BOLEH BERUBAH MENJADI PAREMISHIA NAMUN SEBENARNYA TIADAPUN BUKTI PERKARA TERSEBUT…

   6. JIKA ANDA LAKUKAN PERBANDINGAN PROBABILITY DARI SATU BENTUK DNA,,DARI KERA KE MANUSIA KEBARANGKALIANNYA ADALAH NULL ( ZERO ),,,BERMAKNA TEORI EVOLUSI ADALAH PALSU…


   7. PENYOKONG TEORI DARWIN TELAH MENGEMBANGKAN TEORI TERSEBUT KEPADA HOMOSEKSUALITAS ADALAH GENETIK…SETELAH DISELIDIK TERNYATA MANIPULATORNYA ADALAH SEORANG HOMOSEKSUAL….DI MALAYSIA LGBT HANYALAH MEWAKILI 0.01% RAKYAT MALAYSIA DAN MERUPAKAN PENYUMBANG PENYAKIT KELAMIN DAN HIV…APAKAH ADA AGENDA TERSEMBUNYI DISEBALIK MEREKA YANG MENGEMBAR-GEMBURKAN EXTRIMIS INI?


   Delete
 19. Ramai yang mengata bahawa Ahmad Zahid tidak begitu bijak sebagai pemimpin. Walau pun dia dilaporkan ada PhD, ramai yang mengata itu palsu, di perolehi di internet dengan tidak di perlukan menghadiri pengajian di universiti.

  Maka itu lah sebab nya kata kata dan tindakan Zahid membayangkan dia lebih sayang kepada Najib daripada Umno.

  Pada hal Najib sudah di "written off" dek Annuar Musa, Setiausaha Agong Umno sendiri. Jangan buang masa mencoba mempertahankan Najib lagi, kata Annuar. Bijak dan tepat nasihat Annar itu kepada ahli ahli Umno.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Mana Ahmad Zahid tu pandai, dia tak reti membezakan orang biasa dengan pencuri, perompak dan pelanun -

   Zahid: Bila Najib dah tak berkuasa, janganlah pijak kepalanya

   PARLIMEN | Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memberitahu Datuk Seri Johari Abdul Ghani untuk terus menghormati bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak walaupun beliau sudah tidak lagi berkuasa.

   "Bagi saya janganlah pijak kepala seseorang apabila tengkuk telah berada di paras buah pinggang," kata Ahmad Zahid kepada pemberita.

   Beliau mengulas kenyataan bekas menteri Umno, Johari yang berkata Najib tidak patut dibenarkan berkempen di SUngai Kandis. Makna nya, Zahid lah yang benarkan Najib berkempen di Sg Kandis dan bertanggung jawab kekalahan Umno/Bn di situ.

   Najib berhadapan pertuduhan rasuah dan ia mungkin membawa tanggapan negatif terhadap Umno, kata Johari.

   Selain itu, Johari juga berkata era bekas presiden Umno itu telah berakhir dan parti itu perlu mengorak langkah ke hadapan serta berubah selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

   Delete
  2. KENAPAKAH ALQURAN MELARANG ORANG BERIMAN DARI MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR/MUNAFIK


   1. MUSLIMS ARE THE MOST HYGIENIC PERSONS IN THE WORLD….MEREKA BUKAN SAHAJA BERSIH DARI SEGI BADAN DAN PAKAIAN BAHKAN SEMUA KEHIDUPAN HIDUP MEREKA…KEBERSIHAN PALING UTAMA IALAH KEBERSIHAN AKIDAH ATAUPUN PEGANGAN HATI/PEGANGAN HIDUP….IAITU TAUHID DENGAN MENGESAKAN ALLAH TUHAN YANG SATU…ALLAHLAH SATUNYA-SATUNYA TEMPAT TUMPUAN SELURUH MAKHLUK…TIDAK BERANAK DAN TIDAK PULA DIPERANAKKAN…DAN TIADA SUATUPUN YANG BOLEH DIBANDINGKAN DENGANNYA….

   2. BAIK MACAM MANAPUN SEKALIPUN SESEORANG ITU JIKA DIA MENSYIRIKKAN ALLAH MAKA SUDAH TENTU ADA TIDAK KENA DENGAN PERJALANAN HIDUPNYA….KATALAH DIA BERBUAT BAIK DENGAN MASYARAKAT TAPI DIA TIDAK SETIA PADA BIG BOSS TENTULAH ADA MASALAH BESAR….KATALAH SI A,,,BERKHIDMAT DENGAN SYARIKAT ZZZ TAPI IA TIDAK MENJALANKAN AMANAH DENGAN SEBAIKNYA DENGAN TIDAK PATUH KEPADA ATURAN PEJABAT SEPERTI TIDAK HADIR KERJA SEBAGAIMANA DI TUNTUT TAPI DALAM MASA SAMA DIA BEKERJA DENGAN SYARIKAT YYY…DIA MENDAPAT GAJI DARI KEDUA-DUA SYARIKAT TERSEBUT…DIA MALAH BERKELAKUAN BAIK DENGAN KAWAN DAN MASYARAKAT DENGAN MEMBERI DERMA DAN BERBELANJA….BEGITULAH KEADAAN SEORANG ITU BILA DIA MENDUAKAN ALLAH…DALAM KEADAAN PERCAYA PERCAYA KEPADA ALLAH TAPI DIA JUGA MENYEMBAH PATUNG DAN DEWA….ASSOCIATE PARTNER WITH ALLAH INILAH YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH DI AKHIRAT BESOK WALAUPUN DIA SEORANG YANG BAIK TINGKAHLAKUNYA SEMASA DI DUNIA…..


   3. SYIRIK ADALAH NAJIS/CEMAR/KOTOR DALAM AKIDAH/TAUHID….JIKA DENGAN ALLAH DIA SUDAH BERLAKU CURANG APALAGI DENGAN MANUSIA TENTU TIADA LAGI MASALAH BAGINYA….HANYA ORANG MEMBUTA-TULI SAHAJA BOLEH MENERIMA PAGANISME SEPERTI ITU….KAFIR MUSYRIKIN MENDAKWA MEREKA JUGA MENERIMA KONSEP SATU TUHAN TAPI PADA PRAKTIKALNYA TIDAK BEGITU….

   4. JIKA SUDAH KOTOR DALAM AKIDAH/PEGANGAN HATI TENTU JUGA AKAN KOTOR DALAM CARA HIDUPNYA….MINUM ARAK,,,BERJUDI,,,,ADALAH MAINAN BIASA KEHIDUPAN MEREKA…MEREKA TIDAK SEDAR ARAK/DADAH ADALAH AMALAN YANG MENGOTORKAN AKAL/FIKIRAN MEREKA YANG WARAS….BERJUDI JUGA MENGOTORKAN PENDAPATAN/HARTA MEREKA…BABI JUGA DIHARAMKAN KERANA KOTOR KERANA BABI ADALAH OMNIVOUR YANG MAKAN SERBA-SERBI TERMASUK KEKOTORAN SELAIN MERUPAKAN VEKTOR KEPADA VIRUS/PARASITE…


   5. ORANG YANG BERFIKIRAN KOTOR DAN MENGAMALKAN CARA HIDUP KOTOR….KALAU SUDAH TANPA SEGAN SILU MENSYIRIKKAN ALLAH,,,MERASAKAN DIA TIDAK DIPERHATIKAN OLEH ALLAH DALAM KEHIDUPAN SEHARIANNYA,,,,TENTU IA JUGA TIDAK AKAN TAKUT MELAKUKAN KESALAHAN DAN JENAYAH JIKA DAPAT MELEPASKAN DIRI DARI MATA/UNDANG-UNDANG MANUSIA….

   6. HIDUP MUSYRIKIN BERGELUMANG DENGAN NAJIS SYIRIK DENGAN MENYEMBAH BATU,,,KAYU,,,LOGAM DAN BINATANG….MEREKA JUGA MENYEMBAH DEWA ( MANUSIA SEPARA TUHAN )…KETURUNAN MEREKA JUGA NAJIS BERZURIATKAN ZINA DAN SEKS BEBAS…DIERA DNA SEKARANG MASYARAKAT MEREKA MAKIN BERKECAMUK SETELAH UJIAN MENGESAHKAN ANAK MEREKA BUKAN DARI BENIH MEREKA KERANA KECURANGAN PASANGAN MEREKA…MEMAKAN NAJIS BANGKAI….TIDAK TAHU CEMAR ATAU CUCI YANG SEBENARNYA…FIKIRAN DAN CARA MEREKA BERFIKIR JUGA NAJIS KERANA MINUM AIR KENCING SYAITAN ( ARAK )..


   7. KERANA ITULAH ALQURAN MELARANG KAFIR DARIPADA MEMASUKI TANAH HARAM MAKKAH..KERANA MEREKA HAKIKATNYA NAJIS/KOTOR BATIN DAN ZAHIR…

   8. ALQURAN JUGA MEMBERI AMARAN ORANG KAFIR LEBIH MEMPERCAYAI SESAMA MEREKA ..JADI MENGAPA PULA ORANG ISLAM BERIA-IA BENAR MEMPERAYAI ORANG KAFIR….TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN MELAINKAN KERANA MEREKA MEMPUNYAI PENYAKIT NIFAQ ( MUNAFIK ) DALAM HATI….


   9. JIKA KITA ANALISA,,,ANTARA PUNCA KEJATUHAN EMPAYAR ISLAM APABILA MEREKA MULA MENARUH KEPERCAYAAN KEPADA KAFIR…LORD ALLENBY( KAFIR )/LAWRENCE OF ARABIA( MUNAFIK ) ADALAH NAMA YANG TIDAK ASING LAGI MENYUMBANG KEPADA KEJATUHAN EMPAYAR UTHMANIAH DENGAN BERSUBAHAT DENGAN PEMUKA ARAB/WAHABI…BEGITU JUGA KOTA MELAKA ROBOH KERANA PEMUKA MELAYU BERSUBAHAT DENGAN KAFIR PORTUGIS DAN MENYERANG DARI BELAKANG…


   Delete
 20. Putrasinggora terbaeklah tibai
  Memang TongGeng nak tunjuk lebai
  Otak kusut muka serabai
  Sebab bos dah say goodbye!

  Dok rumah depan laptop
  Kopipes konon nak kasi letup
  Marah sebab dedak dah tutup
  Kini di zoo..beruang kutub!

  Bro Isa dah kasi jelas
  TongGeng 'web robot' memang pemalas
  Sudah kalah dendam nak balas
  Masuk sini jom kita pulas!

  Bro Pomen, how're you
  Otai lama sejak dahulu
  Kojola, J dihentam kayu
  Bertukar nama kini dah malu!

  Bro Pomen cerita P.Ramlee
  "Baik ada makna tu", hati pun geli
  Sama macam TongGeng sekali
  Panggil 'sobat' kita tak peduli!

  Ini 'baik' nak mengena
  Dulu jadi kuli disana
  Bos kalah jiwa merana
  Nak buat kawan tak semena mena!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Another excellent artistic write-up in the form of the Appropriate Malay Pantun.

   Good job, bro fan tun - All the best and Salam Perjuangan.....!!

   Delete
  2. Bila di fikirkan, kita dapati dia membayangkan imej keseorangan, Bukan saja di blog ini tapi di seluruh hidup mnya.

   Mana tak nya, dia masih agongkan Njib masakan Annuar Musa SUA Umno sendiri sudah kata sesiapa coba pertahankan "Mister Gone Case" itu ada lah membuang masa.

   Jadi, hamba Allah asyik mengkopipes itu selalu merayu kepada "kawan .. sobat", dsb nya meminta perhatian kepada apa yang dikeluarkan nya sebagai komen tapi sebenar nya ha nya kopipes.

   Pada hal dia tahu begitu ramai yang memandang rendah kepada dia yang asyik mengkopipes di atas berbagai nama.

   Jarang sekali dia menulis komen nya sendiri. Setuju dengan penfdapat dia orang yang tua yang tiada kerja, asyik duduk depan laptop nya, malas nak memikir, ha nya kopipes.

   Sedih di fikirkan. Tapi dia tak layak di kesihani. Boleh ha nya di sebat dan di belasah sahaja.

   Delete
  3. Tq bro Fan tun. Ingat kat saya. Sihat, masih aktif baca blog, cuma komen bila sempat atau ada idea. Ape pun pantun anda memang terbaik. Biar la dia nak setia dgn bos dia. Pada kojola, tak payah nak tukar2 wajah, cara awak org kat sini dah kenal. Mcn bos awak. Cakap la, duit umno la, duit derma la, duit derma lambat la. Sape yg derma brg kemas berkoyan koyan. Duit tu masuk akal la. Kalau brg kemas masuk poket je la. Org umno pun tak percaya. Cuma 2 jenis manusia je yg percaya, jenis lokman dgn elly. Bila kawan sendiri pun dah kata beban. Elok cari jamal, menuntut mcm mane nak pegi seberang ikut jln laut.

   Delete
  4. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG EKSTRIM   1. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG DIIMPORT DARI BARAT/KRISTIAN YANG TIDAK ADA KENA MENGENAPUN DENGAN MANA-MANA AGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA…..TAPI KENAPA PULA KEBELAKANGAN INI RAMAI RAKYAT MALAYSIA BERIA-BERIA BENAR MEMPERTAHANKAN ISME TERSEBUT?

   2. LIBERALISME BERMULA APABILA BARAT MENENTANG AGAMA KRISTIAN YANG KETINGGALAN ZAMAN BERCANGGAH DENGAN FAKTA SAINS…DI SAAT DUNIA ISLAM CEMERLANG DAN GAH DENGAN KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI,,,KETIKA ITU KELUAR TOKOH-TOKOH ISLAM YANG HEBAT SEPERTI ALBIRUNI,,,ALKHAWARIZMI,,,ALFARABI,,DAN BEGITU RAMAI FIGURA YANG HEBAT….SAINS DAN MATEMATIK DI ASASKAN OLEH ISLAM BESERTA CIPTAAN SAINS YANG HEBAT…DI INDIA BARAT KETIKA ITU DI BAWAH PEMERINTAHAN ISLAM DI BANDAR AGRA ,,,,TAJ MAHAL PADA PUNCAKNYA SAINTIS ISLAM MELETAK BERLIAN/INTAN DI MANA PADA MALAM HARI BANDAR AGRA TERANG BENDERANG KERANA PANTULAN CAHAYA..ITULAH BETAPA HEBATNYA SAINTIS ISLAM….( SETELAH BRITISH MENJAJAH INTAN ITU TELAH DIBAWA PULANG KE BRITIAN )….. BARAT KETIKA ITU DI ZAMAN GELAP (DARK AGE)….GEREJA KRISTIAN TELAH MENYIKSA SEBAHAGIAN SAINTIS BARAT DAN ADA YANG DIBUNUH…SAINTIS BARAT YANG MULA MENERIMA ILMU DARI BAGHDAD,, KOTA ILMU KETIKA ITU KERANA TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN GEREJA….


   3. LIBERALISME LAHIR EKORAN FAHAMAN SEKULARISME YANG MENOLAK AGAMA KRISTIAN DARI PEMERINTAHAN/POLITIK…MEMBOLEHKAN SESUATU TINDAKAN ATAU AMALAN BEBAS DARIPADA KETENTUAN AGAMA…FAHAMAN INI TERUS MENJALAR DAN MELARAT KEPADA ISLAM AGAMA SUCI/TAUHID YANG TIADA KENA MENGENA DENGAN AGAMA-AGAMA PENGANUT BERHALA DAN DEWA (PAGANISME)

   4. JUARA/PEMUKA LIBERALISME ADALAH YAHUDI/KAFIR LAKNATULLAH….MEREKA IALAH DARI SCOTLAND DAVID HUME,,,ADAM SMITH,,,,IMMANUEL KANT ( JERMAN ),,,DARI PERANCIS IALAH VOLTAIRE DAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU…MEREKA MEMPERSOALKAN KUASA GEREJA SEMASA ZAMAN RENAISSANCE DAN REVOLUSI GEMILANG DI GREAT BRITAIN….LIBERALISME SECARA UMUMNYA MENENTANG PERATURAN-PERATURAN KERAJAAN DI DALAM,,KESUSTERAAN,,,SENI,,,AKADEMIK,,,PERJUDIAN,,,SEKS,,,PELACURAN,,,PENGUGURAN KANDUNGAN,,PENGUNAAN PENGAWALAN PENGANDUNGAN,,,KESAKITAN MUKTAMAD,,,ARAK,,,GANJA DAN BARANG-BARANG KAWALAN YANG LAIN,,,TERMASUK JUGA MENJATUHKAN KUASA RAJA DARI SEGI POLITIK

   5. DENGAN FAHAMAN INILAH, MAKA LAHIRNYA IDEOLOGI PANCASILA DI INDONESIA…DARINYA JUGA,,,PENGANUT FAHAMAN LIBERAL MENYERU AGAR DIBENAR PERKAHWINAN CAMPUR ANTARA AGAMA KERANA SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL DAN PERKAHWINAN SEBEGINI SEMEMANGNYA TELAH DIAMALKAN DI INDONESIA MENUNJUKKAN KEJAYAAN BESAR GOLONGAN ISLAM LIBERAL DI SANA….DI MALAYSIA,,,PENULARAN FAHAMAN PLURALISME DAPAT DILIHAT DALAM KES-KES SEPERTI :- A) SAMBUTAN KONGSI RAYA,,,,B) BEBERAPA MENTERI MUSLIM DAN SEBUAH NGO MUSLIM ( SIS ) TELAH MENYOKONG PENUBUHAN INTER FAITH COUNCIL (IFC) SEBAGAIMANA DICADANGKAN OLEH MAJLIS KRISTIAN,,,BUDDHA,,,HINDU DAN SIKH MALAYSIA….C) MENDESAK AGAR DIBERIKAN HAK KEBEBESAN MURTAD UNTUK PENGANUT ISLAM DI MALAYSIA..D) AYAT-AYAT ALQURAN PERLU DITAFSIR SEMULA AGAR SELARI DENGAN PEREDARAN ZAMAN….E) MEMPERTIKAI SYARIAT ALLAH DAN HUKUM-HAKAM FIQH….F) MENOLAK PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG MORAL AGAMA..

   6. JIKALAU BENAR SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL,,,,MASUK SAHAJA KE DALAM AGAMA ISLAM KERANA ITU DI SEBUT DALAM SEMUA KITAB-KITAB SUCI….KENAPA MEREKA ENGGAN??...TIADA LAIN KERANA INI SEMUA AGENDA IBLIS/LUCIFER/ILLUMINITI/FREEMASON….MEREKA TIDAK SEDAR MEREKA SEDANG DIPERALATKAN UNTUK MENJADI HABUAN NERAKA BERSAMA IBLIS LAKNATULLAH…..   Delete
 21. Elok kalau kerajaan buka satu lagi kementerian baru, iaitu Kementerian Hal Ehwal Keling Paria Tamil Naidu & Tamil Elam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. AnonyMOUSE TIKUS kejora Tonggeng...

   Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan takder mengena langsung dgn tajuk kali ini yg kamu merapu, haaaaaaaa, dah ker tebiat nak mamposss....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your ntahle ntah, haaaaa...

   Delete

  2. Anonymous10 August 2018 at 10:21 nyata menghasut.

   Saya harap Polis Cyber Unit dan MCMC mengawasi dan mengambil tindakan ke atas nya di bawah Akta Hasutan di maa yang sesuai.

   Delete
  3. Setia Ingatan Wangi...

   Saya amat bersetuju.

   Dah puas BN/PAS main isu sentimen perkauman/Ugama (Cina-Melayu/Kristian-Islam), kini si Perusak Sial Tonggeng dah pulak melampau mengapi-apikan sentimen 'Keling Paria Tamil Naidu & Tamil Elam.

   Delete
 22. Terbaik GN.
  Makin meroyan & terkedu Tn Hj Labu Tempe...
  Ki kik kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amit-amit, ampun-ampun, mintak2 jgnlah ada zuriat ketururunan ku terkenan penyakit syndrome SS 'syok sendiri' *cakap sorang2).....!!

   AnonyMOUSE TIKUS kejora Tonggeng...

   Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak bahan takder mengena langsung dgn tajuk kali ini yg kamu merapu, haaaaaaaa, dah ker tebiat nak mamposss....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadab bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your ntahle ntah, haaaaa...


   Delete

  2. Itu konon nya pujian kpd GENG NAJIB AL JIBO.

   Tapi penipu pakai nama banyak itu mungkin menulis memuji diri nya sendiri.

   Sudah bankrap kawan, takda siapa yang menyokong nya, melainkan dia sendiri.

   Tindakan itu juga di gelar syiok sendiri.

   Delete
  3. HANG TUAH MEMANG WUJUD


   1. DR. ROHAIDAH BERSAMA PROFESSOR HASHIM MEMBUAT KAJIAN TENTANG PENEMUAN KERIS DI RYUKYU (OKINAWA ) JEPUN…MAKLUMAN DARIPADA KEMENTERIAN JEPUN BAHAWA BUKAN SAHAJA KERIS TAPI MEREKA ADA BUKU YANG DIPANGGIL “REKIDAI HOAN” IAITU CATATAN KERAJAAN JEPUN DAHULU BERNAMA RYUKYU DI BAWAH JAJAHAN CHINA TENTANG PERJALANAN MAHARAJA DI SANA…BUKU ITU DITULIS DALAM TEMPOH 444 TAHUN SEMENJAK TAHUN 1414M.

   2. DALAM CATATAN ITU ADA SEPULUH PUCUK SURAT PERHUBUNGAN DIPLOMATIK ANTARA KERAJAAN RYUKYU DENGAN KERAJAAN MELAKA….DI SEBUT BEGINI “SURAT HANG TUAH LOH SIMANA MARAKA 1480”…SEDANGKAN DALAM HIKAYAT HANG TUAH HANYA DINYATAKAN HANG TUAH KE RYUKYU…ANTARA LAIN CATATAN ITU LAGI “THE LAKSAMANA IS THE FAMOUS MAN THAT WAS WRITTEN IN IN ALFONSO DE ALBUQUERQUE COMMENTARIES”…DITULIS DISITU LAKSAMANA DARI MELAKA…BUKU DE ALFONSO MENYATAKAN PADA 1511M HANG TUAH MASIH HIDUP DAN HENDAK KEMBALI KE MELAKA TAPI ALFONSO MENAHAN BELIAU DI SUNGAI MUAR KERANA MEMPUNYAI “UNCOMMON CAPABILIETIES”.


   3. SUME ORIENTAL IALAH CATATAN PEDAGANG-PEDAGANG PORTUGIS OLEH PENULIS BERNAMA TOME PIRES MENULIS TENTANG KEGAGAHAN LAKSAMANA MELAKA INI…JADI SAHLAH LAKSAMANA YANG BERTUGAS SEMASA SULTAN MANSUR SHAH DAN SULTAN ALAUDDIN HANYA HANG TUAH….HANG TUAH PERGI KE CHINA MEWAKILI SULTAN ALAUDDIN IAITU CUCU HANG TUAH MELALUI PERKAHWINAN SULTAN MANSUR SHAH DENGAN PUTERI LAKSAMANA JUGA TERCATAT DALAM SUME ORIENTAL.

   Delete
 23. KERA-jaan yg naik dgn fitnah & penipuan tidak akan dapat bertahan lama, full stop.

  ReplyDelete
  Replies
  1. AnonyMOUSE TIKUS kejora Tonggeng...

   Kamu nie tongong & bangang satu hal - Aper ker jadahnyer pulak kamu menyongel benda takder mengena langsung dgn tajuk kali ini, haaaaaaaa, dah ker tebiat nak mamposss....??

   Orang gelabah pendiriannya goyah
   Gulana gundah tak tentu arah
   Bahan sampah sering dilapah
   Biadap bedebah tidak bermaruah

   Itulah keperibadian Kejora Tonggeng....!!
   Btw, what happen to your ntahle ntah, haaaaa...

   Delete
  2. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU..

   Delete

 24. Najib kembali ke mahkamah hari ini

  Ia bagi pendengaran permohonannya agar perintah larangan mengulas kesnya ditukar dari sementara menjadi kekal.

  Ini tidak boleh di benarkan. Peguam Negara perlu bawa perkara ini hingga ke Mahkamah tertinggi (M. Federal) jika perlu.

  Jika kalah, sokongan saya terhadapo penghakiman di negara ini tidak tahu akan pergi ke mana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita tinggu & lihat aper ker benda budak sewel Tonggeng nanti nak direpek-rabankan.

   Saya dah siap sedia untuk kerjakan dia secukupnya kalau dia buat tak senonoh....!!

   Delete

 25. Finance Minister will propose an open inquiry to investigate the abuse of the GST Refund Trust Fund that he disclosed yesterday.

  Lim said former Treasury secretary-general Irwan Serigar must be aware that funds meant for the trust fund had been diverted to the Federal Consolidated Fund as revenue, but investigations are still determining to what extent the then finance minister I Najib Abdul Razak and then finance minister II Johari Abdul Ghani were aware or sanctioned it.

  Tetapi apa kah Khairy Jamaluddin menyokong Pakatan Harapan dalam hal ini?

  Khairy urges gov't to bring 'GST robbers' to book

  The Pakatan Harapan government should bring the individual allegedly involved in the misuse of GST refund, to face justice.

  "BN cannot accept being accused of robbing GST tax," Khairy told a press conference in Parliament today.

  Tapi apo lgi nak di kato? Perkara itu berlaku di zaman BN memerintah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perkara itu berlaku di zaman BN memerintah.

   To be specific - perkara itu berlaku di zaman Bini Najib memerintah (menyibuk masuk campur tadbir negara).

   Delete
  2. INI BARU DIKATAKAN 'BUKU BERTEMU RUAS'...!!

   Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Siregar Abdullah hari ini menafikan dakwaan & membuat laporan ke pihak SPRM berlakunya kehilangan wang kira-kira RM18 bilion untuk tuntutan balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).
   ---------------------------------------------

   Sementara itu pula, Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika membentangkan Rang Undang-undang Cukai Barang dan Perkhidmatan (Pemansuhan) 2018 bagi bacaan kali kedua di Dewan Rakyat semalam mendedahkan terdapat sejumlah RM19.4 billion dalam tunggakan pembayaran bagi tuntutan cukai input GST sejak pelaksanaannya pada April 2015 sehingga 31 Mei lalu.

   Katanya rekod JKDM mengesahkan daripada jumlah tunggakan tersebut, sebanyak RM9.2 billion atau 47 peratus adalah pada tahun ini; RM6.8 billion (35 peratus) pada 2017; RM2.8 billion (15 peratus) pada 2016 dan RM600 juta (3 peratus) pada 2015.

   Bagaimanapun, Lim mendakwa baki sedia ada dalam tabung bayaran balik GST hanyalah sekitar RM1.49 bilion sahaja, menandakan terdapat kekurangan kira-kira RM18 bilion.
   ------------------------------------------

   Sama2 kita tunggu siapa yg benar, siapa yg klentong.....??

   Delete

 26. Hahaha, depa crooks tak berani tuntut duit RM3.5 juta di PMO?

  Jadi siapa punya duit RM3.5 juta di PMO? - soalan di M'kini

  EKSKLUSIF | Tidak ada mana-mana pihak tampil membuat tuntutan terhadap wang tunai RM3.5 juta yang didakwa dicuri daripada Pejabat Perdana Menteri (PMO) oleh seramai 17 pengawal keselamatan pada malam pilihan raya umum (PRU) lalu.

  Sumber memberitahu Malaysiakini, sehingga kini tiada laporan dibuat kepada polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kehilangan wang tunai berkenaan.

  Perkara itu turut disahkan oleh polis Putrajaya dan SPRM ketika dihubungi hari ini.

  "Tiada laporan mengenai wang yang dicuri itu atau apa-apa pun. Pihak berkuasa hanya mula menyiasat pengawal keselamatan berkenaan selepas menerima maklumat mengenai kemewahan mereka," kata seorang sumber.

  Satu lagi sumber mengatakan maklumat itu merupakan sebab mengapa SPRM mengambil alih kes itu dan bukannya polis seperti kebiasan dalam mana-mana kes kecurian atau pecah masuk.

  "Itulah sebabnya apabila kes itu dibuka, pihak berkuasa melihatnya sebagai kes rasuah," kata sumber itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nampak nya Mat Najib pun tak berani nak tuntut - dia tarak buat laporan pasai duit itu.

   Kot dah terpegun kena rampas duit RM114 juta dari rumah nak nya. Hlang akal, tak tahu nak buat apa, tak bawak keluar dari opis nya sebab tak jangka kalah Pru14.

   Kot dia pikior jumlah RM3.5 juta tu kecik sangat, macam thi di celah gigi dia saja. Hah, sekang dah kena sakit gigi, nak kena cabut gigi tuh, pakai gigi palsu, hehe.

   Delete
  2. Najib pulak kata: Duit RM3.5j di PMO itu Umno yang punya

   Najib juga menggesa pihak berkuasa memulangkan semula semua wang yang dirampas sebelum ini kerana Umno mempunyai banyak komitmen yang perlu dilunaskan.

   KEPALA BAPAK DIA. Kenapa tak but laporan Polis dan tuntut di sellepas kalah Pru14.

   Kalau tergamam sebab tak sangka kalah pun, takkan bodoh sangat. Sekarang dah jadi bodoh sangat.

   Delete
  3. SAMBUNGAN PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   14. BERDASARKAN AYAT-AYAT DI ATAS KITA BOLEH FAHAMI BAHAWA MELANTIK ORANG KAFIR MENJADI WALI MEMBUATKAN SESEORANG ITU BERSIFAT MUNAFIK,,,TIDAK PERLU MENJADIKAN ILMUAN YANG MENJUAL AGAMA MENJADI WALI,,,,,JANGAN MELANTIK MEREKA YANG MENYEBABKAN PERPECAHAN DI KALANGAN UMAT ISLAM MENJADI WALI KERANA MENGHADAPI GOLONGAN MUNAFIK,,,,,ORANG BERIMAN WAJIB MELANTIK SESAMA ORANG BERIMAN YANG MENUNAIKAN SOLAT DAN ZAKAT SERTA BERHIJARAH,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA,,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA SESAMA ORANG BERIMAN…..ORANG KAFIR ADALAH WALI SESAMA MEREKA JADI KENAPA ORANG BERIMAN BERSUSAH PAYAH HENDAK MELANTIK MEREKA….MEREKA YANG MELANTIK ORANG KAFIR TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH….HATTA SAUDARA TERDEKAT PUN TIDAK BOLEH DILANTIK JIKA MEREKA LEBIH SAYANG KEPADA KEKUFURAN APALAGI YANG TIADA PERKAITAN KELUARGA….

   15. APA PULA PERKAITAN PERKATAAN WALI DENGAN NAMA ALLAH,,,,INI ADALAH KERANA JIKA SILAP MEMILIH KAFIR SEHINGGA MEMBELAKANG HUKUM ALLAH IA AKAN SAMPAI MENUHANKAN MEREKA…SYIRIK BUKAN SAHAJA DENGAN MENYEMBAH TOKONG TAPI BERSEKUTU DALAM MEMBUAT PERUNDANGAN DENGAN MENOLAK HUKUM ALLAH.


   16. CUBA PERHATIKAN NEGARA SEPERTI SYRIA DIPERINTAH OLEH SYIAH KAFIR PARTI BA`ATH,,,WALAUPUN PUN PADA MULA PEMERINTAHAN HAFIZ ALASAD TELAH MENURUNKAN HARGA BARANGAN KEPADA 15% DAN SEMUA RAKYAT BERGEMBIRA TAPI LIHATLAH APA KESUDAHANNYA….DENDAM KESUMAT YANG TIDAK KUNJUNG HABIS…LIHAT PULA APA TERJADI PADA MYAMMAR HABIS DILANYAKNYA UMAT ISLAM…DIBUNUH,,,DIPERKOSA,,,,DIRAMPAS HARTA MEREKA….LIHAT PULA APA JADI DULU PADA SEPANYOL DIPAKSA UMAT ISLAM TUKAR AGAMA….MANA-MANA YANG TIDAK SEMPAT LARI HABIS SEMUA MATI DIBUNUH…PERKARA YANG SAMA BERLAKU DI FILIPINA…….INILAH AKIBATNYA JIKA DIBIARKAN KAFIR MEMERINTAH,,,ALLAH TELAH MEMBERI PERINGATAN BAHAWA MANUSIA YANG PALING BERMUSUH KEPADA KAMU IALAH YAHUDI DAN MUSYRIKIN ( PENYEMBAH BERHALA DAN DEWA )…

   Delete
 27. Wak Suman penjual Tempek Bacin dan Fan Tat, pelanggan setianya....Tentu Wak berdua dah tau berita sensasi lagi tengah hot di pasaran ni kan ???

  Pulau Pinang sedia mempertimbangkan cadangan untuk membenarkan pameran berkaitan aktiviti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) secara terbuka.

  EXCO Pembangunan Wanita, Keluarga, Keterangkuman Gender dan Agama Selain Islam negeri itu berkata, bagaimanapun ia perlu menitikberatkan pelbagai kemungkinan dan sensitiviti.

  Kenyataan itu dibuat bagi mengulas pameran mempromosikan LGBT di Festival Georgetown yang sedang berlangsung di Dewan Sri Pinang di Georgetown, sehingga 2 September depan.

  Ia mempamerkan poster pejuang dan aktivis LGBT membabitkan Siti Kassim, Nisha Ayub dan Pang Khee Teik yang dipilih sebagai ikon dalam pameran yang diadakan sempena Hari Kemerdekaan.

  Pameran itu bagaimanapun mengundang reaksi kurang senang pelbagai pihak yang menyifatkannya sebagai bertentangan dengan Perlembagaan yang menjelaskan Islam sebagai agama rasmi.

  ADUN DAPigs Padang Lalang itu juga menegaskan, tiada keperluan bagi mereka untuk mengarahkan supaya potret ikon LGBT itu diturunkan dengan alasan ianya perkara asas dalam Kebebasan Hak Asasi Manusia.

  Nak tanya lah..Wak Suman Tempek Bacin tak nak join ke pameran tu..kan Wak memang suka benda2 macam ni sejak dari dulu lagi..tak gitu Wak ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kepala Bapak Kau botak tak berjambul ler tonggeng....!!

   Aper mata kamu 'potek' tak baca baca berita ini...

   GEORGE TOWN, 8 Ogos ― "PENGANJUR pameran fotografi yang meletakkan potret dua aktivis komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) menyifatkan tindakan Putrajaya yang mengarahkan potret mereka diturunkan sebagai “tindakan bacul”.

   Foto pameran dibuang, aktivis LGBT persoal kerajaan PH.

   Aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) mendesak Pakatan Harapan (PH) menyatakan sikap terhadap mereka.

   Nisha Ayub tertanya-tanya sikap kerajaan apabila potretnya dan Phang Khee Teik diturunkan daripada pameran mengenai patriotisme di sini.
   ---------------------------------------------------------------------

   Tonggeng..tonggeng..

   Kenapa terover spin gasing, "ntahle ntah" kamu melenting sebab potret kamu yg berwajah MakNyah kena baling, tak gitu.....??

   Delete

  2. GENG NAJIB AL JIBO,

   Amat bangang lah kamu masih menyonyot barang Najib Al Jibo masakan Annuar Musa, SUA Umno, dah kata jangan buang masa pertahankan dia.

   Tambah pulak, Rahim Thambu Chik kata "Jangan takut singkir Najib dari Umno".

   Saranan beberapa pemimpin kanan Umno supaya parti itu mengketepikan bekas presiden mereka, Datuk Seri Najib Razak terus mendapat momentum.

   Terbaru, bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik pula menyuarakan pendapat sama di Facebook dengan berkata kepemimpinan Umno mesti berani membuat keputusan untuk menyingkirkan bekas presidennya, Datuk Seri Najib Razak.

   “Jika Umno benar-benar berazam untuk berubah dan memperbetulkan imejnya yang rosak musnah di kaca mata ahli-ahli dan rakyat jelata, kepemimpinan mesti berani membuat keputusan untuk menyingkirkan keahlian Najib sebagai tanda komitmen perjuangan parti.

   "Rakyat akan menghargai bahawa dalam perjuangan untuk negara, kebijaksanaan dan tanggungjawab agung Umno adalah memilih kepentingan rakyat sebagai keutamaan nasional yang jauh lebih besar dari hanya terkial-kial mempertahankan kepentingan mana-mana individu tertentu," katanya.

   Menurut Rahim yang kini adalah pengerusi Gagasan Badan Ekonomi Melayu (GABEM), ahli dan kepemimpinan Umno akan menerima padah jika masih malu untuk membuka mulut dan takut serta gentar bersuara terhadap salah laku mana-mana pemimpin.

   “Ramai masih sayang dan hormat kepada bekas presiden Umno yang lalu termasuk saya sendiri yang telah berjuang bersama-sama beliau sejak zaman Pemuda dulu.

   “Tapi penyingkiran keahlian Umno terhadap bekas presiden Umno oleh Umno sendiri akan dilihat dan dirasai rakyat satu pengorbanan politik yang amat besar dan satu manifestasi gergasi parti yang keramat ini untuk mempastikan rakyat akan menyokong perjuangannya di masa akan datang tanpa apa-apa keraguan atau prasangka buruk,” katanya.

   Delete
  3. PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   1. APABILA DISEBUT SAHAJA PERKATAAN WALI RAMAI YANG MEMAHAMI WALI NIKAH ATAU WALI ALLAH YANG MEMPUNYAI KERAMAT DAN PERKARA LUAR BIASA YANG BERLAKU KE ATASNYA. SEBENARNYA PERKATAAN WALI YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN ADALAH LEBIH LUAS DARIPADA ITU.

   2. TERLEBIH DAHULU SAUDARA DIPERINGATKAN SUPAYA TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA KERANA MEREKA TIDAK KEBAL DARIPADA API NERAKA APALAGI HENDAK MENYELAMATKAN ANDA DARI AZAB TERSEBUT. PELAJARI DAN KAJI SENDIRI SUPAYA ANDA DAPAT SELAMATKAN DIRI DARIPADA ANCAMAN TERSEBUT.


   3. ALQURAN DITURUNKAN DALAM BAHASA ARAB YANG MEMPUNYAI KEPELBAGAIAN SENI…DI ANTARANYA ISTILAH YANG DIGUNAKAN BERSIFAT MELUAS PENGGUNAANNYA….WALI ADALAH BERMAKSUD AMAT DEKAT KEPADA SI POLAN,,,MENGIKUTINYA,,,MELINDUNGI TANPA BATAS,,,MENOLONGNYA,,,MENGASIHANINYA,,,MENGUASAI NEGERI,,,MENJADI WALI SATU NEGERI,,,PEMERINTAH,,,GABENOR…..WALI JUGA ADALAH NAMA BAGI TUHAN.

   4. SATU LAGI ISTILAH YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN IALAH WALIJAH IA BERMAKSUD KAWAN ATAU SEKUTU.


   5. ALQURAN 4 : 44 – 45 MENGINGATKAN KITA SUPAYA BERWASPADA DENGAN PARA ILMUAN YANG MEMAHAMI KITAB SUCI TAPI MEMBELI KESESATAN DAN BERMAKSUD MENYESATKAN ORANG RAMAI DARI JALAN YANG BENAR…ALLAH MAHA TAHU MUSUH-MUSUH KAMU…CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI WALI DAN CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI PEMBANTU.

   6. AL QURAN 8 : 88 MENEGUR ORANG BERIMAN BAGAIMANA MEREKA BOLEH BERPECAH DUA BILA BERHADAPAN DENGAN GOLONGAN MUNAFIK SEDANGKAN ALLAH TELAH KEMBALIKAN MEREKA KEPADA KEKAFIRAN AKIBAT PERBUATAN MEREKA…ADAKAH KAMU BERMAKSUD MEMBERI PETUNJUK KEPADA MEREKA YANG ALLAH TELAH SESATKAN??...BARANGSIAPA YANG DISESAT OLEH ALLAH KAMU TIDAK LAGI DAPAT MENEMUI JALAN PETUNJUK UNTUKNYA….OLEH ITU JANGANLAH KAMU LANTIK DI KALANGAN MEREKA ITU SEBAGAI WALI,,,,,

   7. ALQURAN 9 : 55 – 57 MENEGASKAN BAHAWA HANYA YANG LAYAK MENJADI WALI IALAH ALLAH,,,RASULNYA DAN ORANG BERIMAN YANG MENDIRIKAN SOLAT,,,MENGELUARKAN ZAKAT DALAM KEADAAN TUNDUK KEPADA ALLAH….ALLAH MEMBERI JAMINAN KEMENANGAN KEPADA MEREKA..


   8. ALQURAN 8 : 72 SESUNGGUHNYA ORANG YANG BERIMAN,,,BERHJRAH,,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA MEREKA PADA JALAN ALLAH,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA…MEREKA INILAH YANG MENJADI WALI SESAMA MEREKA..

   9. ALQURAN 8 : 73 ORANG KAFIR ITU ADALAH WALI SESAMA MEREKA…JIKA KAMU TIDAK MEMBANTU SESAMA ORANG BERIMAN PASTI AKAN TERJADI FITNAH DI MUKA BUMI DAN KEROSAKAN YANG BESAR..


   10. ALQURAN 46 : 32 BARANG SIAPA YANG TIDAK MENYAHUT SERUAN MAKA DIA BUKANLAH DAPAT MELEMAHKAN ALLAH DI MUKA BUMI DAN TIADA SELAIN ALLAH WALI BAGINYA.

   11, ALQURAN 2 : 28 JANGANLAH ORANG BERIMAN MENGAMBIL ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MEMBELAKANGKAN ORANG BERIMAN….BARANG SIAPA MELAKUKANNYA IA TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH.


   12. AL QURAN 9 : 23 WAHAI ORANG BERIMAN JANGANLAH KAMU MENGAMBIL AYAH DAN SAUDARA KAMU SEBAGAI WALI SEKIRANYA MEREKA LEBIH MENYINTAI KUFUR DARIPADA IMAN….BARANG SIAPA DI KALANGAN KAMU MENGAMBIL MEREKA SEBAGAI WALI MAKA MEREKA INI ORANG YANG ZALIM..


   13. AL QURAN 4 : 138-139 BERILAH KHABAR GEMBIRA KEPADA PARA MUNAFIK BAHAWA MEREKA LAYAK MENDAPAT AZAB YANG PEDIH IAITU MEREKA YANG MELANTIK ORANG-ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MENINGGALKAN ORANG BERIMAN….ADAKAH MEREKA INGINKAN KEMULIAAN DI SISI ORANG KAFIR ITU….SESUNGGUHNYA SEMUA KEMULIAAN ITU MILIK ALLAH..

   Delete
 28. Wak Suman Tempek Bacin...Tentu wak perasan pasal ni kan !!!

  Sehari dua yang lepas, kecoh dikalangan pengamal media sosial berhubung satu surat terbuka yang dibuat oleh seorang seorang doktor berkaitan dengan LGBT ni dilaman Facebook peribadinya.

  Namun malangnya, laman Facebook milik doktor itu katanya telah disekat dan tidak boleh diekses setelah statusnya itu menjadi tular diseluruh Negara.

  Persoalannya, pengiktirafan apa yang mahu diperjuangkan oleh anak Ketua Rejim Pakatan Hancing ini? Kebebasan apa yang mahu dituntut oleh Marina?

  Adakah dia mahu menuntut agar golongan LGBT ini dibenarkan mengguna identiti mereka secara umum? Misal contohnya, Lelaki yang menjadi Perempuan dibenarkan hadir ke sekolah dengan memakai pakaian wanita?

  Mungkin begitu juga dengan rawatan dihospital dimana golongan seperti itu dibenarkan untuk mendapatkan rawatan dan dimasukkan ke wad perempuan?

  Walau apa pun alasan yang diberikan, perlakuan sedemikian bukan sahaja menyalahi tuntutan syariat Islam semata-mata.

  Malah ianya bertentangan dengan budaya masyarakat di Malaysia tanpa mengira kaum. Takkan itu pun anak Ketua Rejim Pakatan ni tak faham kot!!! Wak kan penyokong tegar gerakan ni...bila Wak nak join pameran yang bakal diadakan di Penang tu haaaah ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanyakan dulu pd BN kenapa budak Pengkid Azalina (Jantan Tidak Betina Tidak) boleh dilantik jadi Menteri.

   Kamu tuu yg dilahirkan Lelaki kenapa berwatak Maknyah menonggeng-nadah & songel melulu layak jalang siang malam, haaaaaaa.....??

   Delete

  2. GENG NAJIB AL JIBO,

   Apa lagi kamu mahu paut kepada Al Jibo masakan Rahim Thamby Chik bekas Ketua Menteri Melaka terang2 sebutkan "Rasa Benci Rakyat" terhadap nya -
   Rasa benci rakyat

   Menurut Rahim, keberanian pemimpin Umno menyatakan pendirian sedemikian dan menegakkan kebenaran dapat menebus rasa benci rakyat kepada parti akibat kleptokrasi dan rasuah.

   “Rakyat akan menghargai bahawa dalam perjuangan untuk negara, kebijaksanaan dan tanggungjawap agung Umno adalah memilih kepentingan rakyat sebagai keutamaan nasional yang jauh lebih besar dari hanya terkial-kial mempertahankan kepentingan mana-mana individu tertentu.

   "Bukan kami tak sayang bekas pemimpin kami tapi kami lebih sayang perjuangan Umno yang keramat ini tidak dikiamatkan," kata Rahim.

   Khaled Nordin, Naib Presiden Umno pun ada kata, adalah mustahil Umno untuk bangkit daripada kekalahannya jika ia terus mengimbau masa lalu dan membenarkan Najib yang akan dibicarakan terlibat dalam hal ehwal parti.

   Khaled turut menyokong sentimen yang disuarakan oleh bekas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani baru-baru ini bahawa Umno mesti kembali kepada falsafah dan asas penubuhannya iatu menegakkan kepentingan Melayu dan tidak memandang rendah kaum lain dalam usaha mendapatkan kuasa.

   Johari yang juga ketua Umno Titiwangsa, turut dilaporkan berkata, bahawa adalah satu kesilapan untuk membiarkan Najib berkempen untuk BN pada pilihan raya kecil Sungai Kandis baru-baru ini memandangkan bekas perdana menteri itu dicemari tuduhan rasuah yang akan menyaksikan Umno terpalit sama.

   Delete
  3. GENG NAJIB AL JIBO,

   Kata2 berikut amat pedih, kalau kamu ada maruah, mungkin kamu terasa nak terjun ke gaung -

   Setiausaha Agung Umno Tan Sri Annuar Musa berkata parti itu tidak boleh lagi membuang masa mempertahankan bekas presiden mereka.

   Beliau juga menyifatkan Najib - yang kini berdepan tujuh pertuduhan pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram - sebagai "beban" yang tidak lagi boleh dipikul Umno.

   Tapi kamu di ketahui takda maruah, takda muka, asyik menyonyot barang Najib - jari ke apa ke barang yang di nyonyot nya pembaca boleh interpretasi sendiri.

   Delete
  4. Amboi mak bukan sikit2 tuduhan tu, wahai GENG NAJIB AL JIBO. 7 (t u j u h) tuduhan, Mat.

   Nasib lah mereka gunakan istilah guaman, walau pun jenayah sebenar nya ia lah "MENCURI, MEROMPAK DAN MELANUN", macam kata Tun Dr Mahathir.

   Minima 10 tahun, maksima 20 tahun penjara aku rasa, Mat. Apa yang ko nak nyonyotkan lagi? Givap lah.

   Delete
  5. ISLAM DAN INDIA BARAT   1. INDIA TERBAHAGI KEPADA DUA IAITU INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR….INDIA BARAT ADALAH INDIA YANG KITA FAHAMI SEPERTI HARI INI…INDIA TIMUR IALAH ALAM/DUNIA MELAYU YANG KITA KURANG PENGETAHUAN TENTANGNYA…SEJARAH MELAYU BERMULA SEMASA HIDUP NABI IBRAHIM AS DI MANA BAGINDA TELAH MEMERINTAHKAN ANAK-ANAK BAGINDA SUPAYA BERHIJRAH KE KAWASAN EMPAYAR MELAYU PADA ZAMAN DAHULU….SEJARAH EMPAYAR MELAYU DIRAKAMKAN SEAWAL KELAHIRAN NABI ISA AS BERMULA DI FUNAN DAN CHAMPA IAITU APA YANG KITA KENALI HARI INI SEBAGAI INDOCHINA.


   2. TAMADUN INDIA BARAT DI KATAKAN BERMULA DENGAN BANGSA CAMPURAN ARYA DAN DRAVIDA…INDIA DIBERI NAMA SECARA RASMI OLEH PENJAJAH INGGERIS..KENAPA INGGERIS DATANG MENJAJAH?? SEBABNYA IALAH MEREKA DATANG DENGAN SEMANGAT PERANG SALIB…INDIA BARAT TERMASUK SALAH SATU JAJAHAN DI BAWAH EMPAYAR ISLAM…SEJARAH INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR LEBIH KURANG SAMA DARI SEGI MULA MENJAJAH DAN KEMERDERKAAN…


   3. AGAMA HINDU TIDAK SEPERTI AGAMA-AGAMA LAIN KERANA TIDAK DAPAT DIKETAHUI SECARA PASTI SIAPA PEMBAWA PERTAMA AJARAN-AJARANNYA….INI MERUPAKAN SALAH SATU KESULITAN DALAM MEMPELAJARI DALAM MEMPELAJARI AGAMA HINDU…NAMA HINDU YANG SEKARANG LAZIM DIKENAL DAN TELAH DIPERGUNAKAN SECARA UMUM SELURUH DUNIA,,,MERUPAKAN NAMA ASING KERANA NAMA ITU DIBERIKAN OLEH ORANG BUKAN HINDU…NAMA INDIA DIJELASKAN DARI NAMA SUNGAI SINDHU,,,,YANG MENGAIRI DAERAH BARAT INDIA..BANGSA PERSIA MENYEBUT SUNGAI ITU SUNGAI HINDU…KEMUDIAN NAMA INI DIAMBIL ALIH OLEH ORANG YUNANI,,,SEHINGGA NAMA ITULAH YANG TERKENAL DI DUNIA BARAT.


   4. LEBIH KURANG SERATUS TAHUN SELEPAS KEWAFATAN BAGINDA NABI MUHAMMAD SAW,,,,,PEDAGANG-PEDAGANG ISLAM DARI ASIA BARAT DATANG KE INDIA…INDIA BERLINDUNG DENGAN PEMERINTAH ISLAM KERANA MEREKA PADA MASA ITU MENGHADAPI SERANGAN BERTALU-TALU DARI BANGSA PARSI DAN MONGOL,,PENGARUH AGAMA DAN KEBUDAYAAN ISLAM MELUAS KE SELURUH INDIA DAN PADA ABAD KE 12 BERDIRILAH KESULTANAN DELHI YANG MELAHIRKAN SUATU DINASTI ISLAM DI INDIA SELAMA BEBERAPA ABAD LAMANYA…DI SINI BERMULALAH SEJARAH GEMILANG DAN KEMUNCAKNYA TAMADUN INDIA…HINGGA SEKARANG MASIH TAMPAK DENGAN JELAS PENINGGALAN-PENINGGALAN ISLAM DI INDIA DENGAN TERDAPATNYA MASJID-MASJID DAN MAKAM-MAKAM ISLAM DI SELURUH INDIA SEPERTI TAJ MAHAL DAN LAIN SEBAGAINYA..DI SAAT-SAAT KEMUNDURAN INDIA LAHIRLAH AGAMA-AGAMA BARU SEPERTI SIKH DAN SELEPAS ITU QADIANI…SEHINGGA DIRAMPAS PENJAJAH KAFIR.


   5. PANGGILAN KEPADA PENGANUT HINDU TIDAK TERSEBUT DI DALAM VEDA DAN UPANISHAD. JIKA MERUJUK KEPADA VEDA PENGANUTNYA DIPANGGIL VEDANTIS…JADI HINDU SEBENARNYA BUKAN MERUJUK KEPADA AGAMA TAPI SEBENARNYA BANGSA HINDU YANG MENETAP DI KAWASAN TERSEBUT TANPA MENGIRA AGAMA..JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB TERSEBUT KITA AKAN JELAS BAHAWA TERDAPAT AJARAN MENGESAKAN TUHAN DAN TERDAPAT AJARAN-AJARAN YANG MENYAMAI AJARAN ALQURAN. BEGITU JUGA DALAM KITAB TERSEBUT TERDAPAT RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR/PENUTUP…SEBAGAI CONTOH NAMA AYAHNDA NABI SAW ADALAH VISHNU YASH ( HAMBA ALLAH ) JIKA DITERJEMAH KEPADA BAHASA ARAB MENJADI ABDULLAH….IBUNDA NABI SAW BERNAMA SUMATHI ( PEACE AND SERENITY ) JIKA DITERJEMAH MENJADI AMINAH..DAN LAIN-LAIN CIRI PENGECAMAN BAGINDA SEPERI 4 SAHABAT YANG HEBAT IAITU ABU BAKAR, OMAR, OTHMAN DAN ALI RA.

   6. BERDASARKAN KETERANGAN DI ATAS TIDAK SYAK LAGI BAHAWA KITAB HINDU YANG ADA PADA HARI INI ASALNYA ADALAH DI BAWA OLEH BANGSA ARYA…..KITAB ITU SEBELUM BERLAKU PERUBAHAN/PINDAAN/PAGANISME ADALAH LEMBARAN/SUHUF YANG TERAWAL NABI IBRAHIM DAN MUSA AS SEBAGAIMANA TERAKAM OLEH ALQURAN 87 : 18 - 19

   Delete
 29. Tak sabar menunggu lagi 8 hari...

  Ingat fatwa Dr MAZA:
  "Perbuatan menipu pengundi adalah haraamm..."

  Lagi 8 hari untuk dinobatkan KERA-jaan haram...

  ReplyDelete
  Replies
  1. dulu yg terbongkar hanya beberapa ketul najis keras...maka dirancanglah nanifesto asas kn ketul2 taik itu.

   bila dpt kunci rupanya satu rumah sampai ke bumbungpenuh taik maka manifesto sudah dimula tp mungkin nk capai semuanya dlm 100 mcm mustahil.

   biarknlah musuh mnjadikn ini alasan utk mnyerang kerana mereka melihat equanimity hnya mcm perahu nelayan klantan dn tganu.

   teruskn membina negara pemimpin ph. seperti kt hj hadi anjing mnyalak bukit tkkn bukit tu jd anjing betina..

   Delete
  2. APA HEBATNYA ALQURAN


   1. JIKA ANDA KUMPULKAN SELURUH KITAB-KITAB SUCI YANG ADA DI MUKA BUMI INI DAN BUAT UJIAN FAKTA-FAKTA SAINS DALAMNYA SEMUA KITAB-KITAB SUCI TADI GAGAL KECUALI ALQURAN SAHAJA YANG MELEPASI TAPISAN TERSEBUT.


   2. ALBERT EINSTEIN ADA MENYEBUTKAN “SCIENCE WITHOUT RELIGION IS LAME….RELIGION WITHOUT SCIENCE IS BLIND…..

   3. ALQURAN ADALAH BOOK OF SIGNS NOT BOOK OF SCIENCE…PUN BEGITU BANYAK TERDAPAT FAKTA-FAKTA SCIENCE DALAM ALQURAN.


   4. ALQURAN 21 :30 MENYEBUTKAN PASAL BIG BANG…ALQURAN 79 : 30 BERKENAAN BUMI BULAT….ALQURAN 21 : 61 BERKENAAN CAHAYA BULAN BERASAL DARI MATAHARI….ALQURAN 21 :33 PASAL MATAHARI BERPUSING PADA PAKSI.

   5. ALQURAN BERCAKAP BERKENAAN BOTANI,,,BIOLOGI,,,ZOOLOGI,,,EMBRIOLOGI,,,,GENETIKA DAN LAIN-LAIN LAGI…..THE ONLY RELIGIOUS SCRIPTURE THAT PASSES THE TEST IS GLORIOUS ALQURAN..


   6. CUBA KITA RENUNGKAN,,,,BAGAIMANA MUNGKIN MUHAMMMAD SAW YANG HIDUP 1400 TAHUN YANG LAMPAU BOLEH BERCERITA BERKENAAN SEMUA ITU SEDANG BELIAU TINGGAL DI PADANG PASIR DAN TIDAK TAHU MENULIS DAN MEMBACA,,,SEDANG FAKTA SEJARAH TERSEBUT BAHARU SAHAJA DAPAT DIBUKTI DALAM 2 HINGGA 3 ABAD BARU-BARU INI….TIDAK LAIN TIDAK BUKAN KERANA BAGINDA MENDAPAT WAHYU DARI ALLAH SWT….INI MEMBUKTIKAN ALQURAN ADALAH SATU-SATUNYA KITAB SUCI YANG MASIH MENGEKALKAN KEASLIANNYA SEBAGAIMANA IA MULA DITURUNKAN….

   7. PENGIKUT SYIAH DIMINTA BERTAUBAT DARI AJARAN MEREKA YANG MENGATAKAN ALQURAN TIDAK LENGKAP..

   Delete
 30. antara zahid dgn tun dan tsmy... zahidlah yg sebenarnya tk syg sahabatnya najib. kerana membiarkn najib terus buat jenayah hingga tersungkur.. ini bkn kawan namanya..ni penasihat bg jahanam.

  tun dh beberapa kali nasihat najib suruh undur. tsmy dh tegur nk tau mana dpt duit knapa xmasuk tabung umno. klu masuk tabung umno dan upah dedak sikit kat ajk pusat mungkin susah nk sabit kes 2.6b.

  ingat carilah sahabat yg blh menegur kita dgn kebaikn walaupun pahit. .jgn cr sahabat musibat mcm zahid.

  sorry bro zahid. i masih teringat kisah saudara bazli yg cacat kekal kerana kebuasan mu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA HEBATNYA ALHADIS AN NABAWI : PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KE PANGKAL JALAN   1. JIKA ADA ORANG YANG MENENTANG HADIS NABI MUHAMMAD SAW BERITAHU MEREKA,,, SEBELUM MEREKA MENGKRITIK HADIS TERSEBUT BUAT GESAAN SUPAYA FAKULTI-FAKULTI SEJARAH DI MANA-MANA UNIVERSITI DI TUTUP TERLEBIH DAHULU….INI ADALAH KERANA SEHEBAT MANAPUN CERITA SEJARAH TIDAK BOLEH MENANDINGI SELEMAH-SELEMAH HADIS.

   2. AL HADIS ADALAH SUMBER KEDUA ISLAM SETELAH ALQURAN BERDASARKAN BANYAK SEKALI AYAT-AYAT ALQURAN SUPAYA MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA….SESORANG MUNGKIN TIDAK DAPAT MENUNAIKAN SOLAT,,,ZAKAT,,,DSB NYA DENGAN PRAKTIKAL TANPA ADANYA HADIS NABI SAW…

   3. HADIS-HADIS NABI DINILAI BERDASARKAN RIWAYAH DAN DIRAYAH….RIWAYAH IALAH SANAD TURUN TEMURUN DARI BAGINDA NABI SAW SEHINGGA SAMPAI KEPADA PERAWI YANG AKHIR….DIRAYAH PULA IALAH INTISARI FAKTA KEBENARAN DALAM HADIS TERSEBUT…


   4. JIKA PERAWI THIQAH (DIPERCAYAI) SETIAP PERINGKAT ADALAH RAMAI MAKA HADIS ITU SAMPAI KE PERINGKAT TAWATIR IAITU AUTHENTIC TANPA DIPERTIKAIKAN LAGI DAN MENJADI PEGANGAN AKIDAH…PERAWI-PERAWI DIKRITIK TAHAP KEKUATAN INGATAN DAN INTEGRITI MEREKA DALAM CABANG PENGKHUSUSAN RIJALUL HADIS.

   5. ALQURAN DITULIS DAN DIBUKUKAN SEJAK NABI SAW HIDUP LAGI…NABI MELARANG MENULIS HADIS KETIKA PENULISAN ALQURAN DIBUAT TAKUT NANTI MENGELIRUKAN PEMBUKUAN ALQURAN…AL HADIS DI TULIS SETELAH PEMBUKUAN ALQURAN TELAH LENGKAP….


   6. HADIS-HADIS DIKLASIFIKASIKAN KEPADA SAHIH,,HASAN,,,DHAIF DAN SEBAGAINYA BERDASARKAN TAHAP STANDARD SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN OLEH ULAMA ISLAM...ILMU BERKENAAN DENGAN KLASIFIKASI INI DIBAHAS DENGAN PANJANG LEBAR DALAM MUSTALAHUL HADIS….BERDASARKAN PENILAIAN TERSEBUT HADIS-HADIS PALSU DAPAT DIBERSIHKAN DARI PENGKALAN HADIS…HADIS-HADIS YANG DIBUKUKAN IALAH BUKHARI,,,MUSLIM,,,TARMIZI,,,ABU DAUD,,,,AN NASAI,,,IBNU MAJAH DLL…

   7. PENGIKUT SYIAH/ANTI HADIS DIMINTA KEMBALI KEPADA AJARAN SUNNAH YANG SEBENARNYA DENGAN MENINGGALKAN HADIS PALSU KARANGAN ALKULAINI…KAJIAN YANG DIBUAT MENUNJUKKAN BAHAWA PENDUKUNG MEREKA BERLATAR BELAKANGKAN FAKULTI SEJARAH TULEN…MEREKA HENDAKLAH SEDARLAH SEDAR,,,BILA BERHADAPAN INTEGRITI ALHADIS YANG MEGA DAN GAGAH PERKASA MEREKA ADALAH IBARAT KUMAN.   Delete
 31. Anggaplah suara-suara sumbang dalam blog ni seumpama bunyi tin milo kosong.. hanya bising aje, tapi takde "substance"... mereka ni masih tak sedar bahawa rakyat majoriti telah memilih PH.. biarkan aje perangai mundur mereka tu, maklumlah masih mentah lagi jadi pembangkang... belum cukup lagi 100hari tu...

  bila mereka dah bertahun jadi pembangkang (macam kita dulu), mungkin lepas tu barulah mereka akan sedar bahawa hujahan tak ikut topik dan hujahan "trivial" nih takde sapa nak layan dan takkan diambil serius... buek mengabihkan boreh yo...

  jadi biarkan perangai kebudak-budakan mereka tu... toksah dilayan.. kang jadi budak-budak semula kalau dilayan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dengar tuu Tonggeng, tak mau ker kamu ambil iktibar menjadi semula insan siuman?

   Delete
  2. HANG TUAH MEMANG WUJUD


   1. DR. ROHAIDAH BERSAMA PROFESSOR HASHIM MEMBUAT KAJIAN TENTANG PENEMUAN KERIS DI RYUKYU (OKINAWA ) JEPUN…MAKLUMAN DARIPADA KEMENTERIAN JEPUN BAHAWA BUKAN SAHAJA KERIS TAPI MEREKA ADA BUKU YANG DIPANGGIL “REKIDAI HOAN” IAITU CATATAN KERAJAAN JEPUN DAHULU BERNAMA RYUKYU DI BAWAH JAJAHAN CHINA TENTANG PERJALANAN MAHARAJA DI SANA…BUKU ITU DITULIS DALAM TEMPOH 444 TAHUN SEMENJAK TAHUN 1414M.

   2. DALAM CATATAN ITU ADA SEPULUH PUCUK SURAT PERHUBUNGAN DIPLOMATIK ANTARA KERAJAAN RYUKYU DENGAN KERAJAAN MELAKA….DI SEBUT BEGINI “SURAT HANG TUAH LOH SIMANA MARAKA 1480”…SEDANGKAN DALAM HIKAYAT HANG TUAH HANYA DINYATAKAN HANG TUAH KE RYUKYU…ANTARA LAIN CATATAN ITU LAGI “THE LAKSAMANA IS THE FAMOUS MAN THAT WAS WRITTEN IN IN ALFONSO DE ALBUQUERQUE COMMENTARIES”…DITULIS DISITU LAKSAMANA DARI MELAKA…BUKU DE ALFONSO MENYATAKAN PADA 1511M HANG TUAH MASIH HIDUP DAN HENDAK KEMBALI KE MELAKA TAPI ALFONSO MENAHAN BELIAU DI SUNGAI MUAR KERANA MEMPUNYAI “UNCOMMON CAPABILIETIES”.


   3. SUME ORIENTAL IALAH CATATAN PEDAGANG-PEDAGANG PORTUGIS OLEH PENULIS BERNAMA TOME PIRES MENULIS TENTANG KEGAGAHAN LAKSAMANA MELAKA INI…JADI SAHLAH LAKSAMANA YANG BERTUGAS SEMASA SULTAN MANSUR SHAH DAN SULTAN ALAUDDIN HANYA HANG TUAH….HANG TUAH PERGI KE CHINA MEWAKILI SULTAN ALAUDDIN IAITU CUCU HANG TUAH MELALUI PERKAHWINAN SULTAN MANSUR SHAH DENGAN PUTERI LAKSAMANA JUGA TERCATAT DALAM SUME ORIENTAL.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...