Sunday 26 August 2018

MASALAHNYA NAJIB MASIH LAGI BERSAMA UMNO.....


Dalam cubaan untuk mewajarkan hubungan Pas dengan UMNO dan Najib Razak, Hadi Awang berkata, parti itu juga pernah menerima Tun Mahathir Mohamad sebelum ini.


Beliau mengimbas tindakan Pas menerima Tun Mahathir dan memberinya ruang berceramah atas pentas parti itu selepas dipecat daripada UMNO pada tahun 1969 dahulu.


"Kita menerima dan tidak bersikap negatif dengan sesiapa," tambah Presiden Pas itu lagi.


Sebenarnya tindakan Pas bersabahat dan bekerjasama dengan pemimpin yang pernah dipecat atau keluar daripada UMNO bukanlah sesuatu yang menghairankan.


Ini kerana selama bertahun-tahun perjuangan Pas ialah untuk mengalahkan UMNO, malah di suatu ketika mahu menggantikan parti itu sebagai pemerintah dan wadah perjuangan bagi orang-orang Melayu.


Selain dengan Tun Mahathir, Pas juga pernah bekerjasama dengan Tengku Razaleigh Hamzah dan Anwar Ibrahim ketika kedua-dua pemimpin tersebut terpelanting kedudukannya daripada UMNO.


Soalnya, kenapa bekerjasama dengan UMNO setelah parti itu hilang kuasa?


Mengapa juga sedia menerima Najib ketika bekas Perdana Menteri itu masih lagi bersama dengan UMNO?


Apakah perjuangan Pas sekarang untuk menyelamatkan UMNO dan bukan lagi untuk menggantikan UMNO?


Dalam konteks yang lain, Pas juga seharusnya ada fokus lain yang lebih baik daripada berbaik-baik, bekerjasama dan dilihat seperti mahu menyelamatkan UMNO.


Berbanding UMNO yang hanya ada Pahang dan Perlis untuk ditadbir, Pas sebaliknya mempunyai Kelantan dan Terengganu yang lebih baik kedudukannya untuk dibangun dan diberi perhatian sesuai dengan perjuangannya.


Bukankah sebenarnya lebih menguntungkan jika Pas menjalin kerjasama lebih erat dengan Pakatan Harapan dan dalam masa yang sama dapat membangunkan Kelantan serta Terengganu dengan lebih berkesan lagi?


Untuk apa berbaik-baik dengan UMNO yang sudah hilang kuasa dan Najib yang bakal ke penjara serta merisikokan Kelantan dan Terengganu yang mungkin nantinya terbiar tanpa pembangunan yang sewajarnya?


Dalam jangka panjang pula, tidakkah juga Pas akan lebih baik masa depannya jika UMNO dibiarkan 'mati' begitu saja?


Apa muslihat Pas yang seperti bersungguh-sungguh mahu memberi nyawa dan menghidupkan kembali UMNO ketika ini?


Apakah ia kerana dendam Hadi Awang kepada Amanah? (ShahbudinHusin 26/08/2018)

80 comments:

 1. first kali kedua dalam seminggu.
  OK tak kejora woiii

  ReplyDelete
  Replies
  1. Banyak pihak akui PAS makin gagah, kata Nik Abduh
   Diterbitkan 20 Ogs 2018, 2:57 petang | Dikemaskini 20 Ogs 2018, 3:05 petang

   A+ A-
   Tidak seperti diyakini orang ramai PAS percaya parti itu kini semakin kuat berdasarkan keputusan pilihan raya umum (PRU) yang diadakan kurang dari empat bulan lalu.

   Anggota Jawatankuasa Pusat PAS Nik Mohamad Abduh Nik Aziz berkata walaupun pakatan Gagasan Sejahtera (GAGASAN) gagal menawan Putrajaya, kedudukan mereka semakin kukuh di persada negara.

   Katanya PAS kembali menguasai Terengganu dan pada masa sama mengekalkan Kelantan di bawah pentadbiran parti berkenaan dengan memperoleh kemenangan meyakinkan.

   "PAS juga hampir menawan kembali Kedah, selain turut menang lebih besar di Pahang.

   "PAS mempunyai wakil hampir di semua dewan undangan negeri negeri (DUN) di seluruh Malaysia," katanya.

   Paling nyata, menurut anggota parlimen Bachok tersebut PAS menguasai 18 kerusi parlimen walaupun bergerak dengan gabungan parti-parti kecil yang bergabung dalam GAGASAN.

   Katanya ia adalah kejayaan yang belum pernah dicapai PAS sebelum ini dan kekuataan itu diakui oleh ramai pihak.

   Petua bangkit semula

   Untuk rekod PAS menurunkan 158 calon untuk kerusi parlimen di seluruh negara pada 9 Mei lalu dalam usaha mereka dalam percaturan mereka menjadi king maker.

   Sasaran asal PAS bersama GAGASAN pula ialah menjadi kerajaan pusat, selain menguasai beberapa negeri termasuk di Pantai Barat.

   Bagaimanapun di Selangor parti itu kini hanya mempunyai seorang anggota DUN berbanding 12 selepas sebelum parlimen dibubakan.

   Sementara itu dalam kenyataan sama Nik Mohamad Abduh turut menyampaikan nasihat kepada Umno yang dinafikan haknya oleh pengundi daripada terus menjadi kerajaan selepas 9 Mei lalu.   Kata Nik Mohamad Abduh kekalahan besar dialami Umno baru-baru ini wajar difahami sebagai ujian terbesar buat parti berkenaan.

   Saya berkata, oleh kerana kekalahan besar UMNO BN belum mematikan mereka, bahkan mereka masih memiliki kerusi yang banyak di Parlimen, maka UMNO berhak dan masih berpeluang untuk kembali bangkit di dalam arena politik negara.

   Baca Nik Abduh: Orang memberi kita merasa

   Namun kata anak bekas menteri besar Kelantan itu, Umno perlu sedar ada dua pengajaran yang perlu diambil kira dan wajar dijadikan "penawar".

   "Saya mengingatkan mereka dengan dua perkara utama sebagai penawar kebangkitan.

   Pertama, jangan terlalu menyalahkan orang lain atas kekalahan dan hukuman (yang dikenakan oleh) rakyat ke atas mereka.

   "Ya, mereka mungkin berang dan marasai keperitan akibat wujudnya fitnah ke atas mereka, tetapi untuk sebuah kebangkitan yang berjaya, Umno-BN mestilah lebih melihat kepada kesalahan sendiri," katanya.

   Menurut Nik Mohamad Abduh lagi lebih baik untuk Umno dan BN merasai sendiri kesan besar fitnah yang dikenakan ke atas mereka selepas parti itu melakukan perbuatan tersebut ke atas pembangkang lain, terutama PAS.

   "Itu adalah lebih baik untuk pengubatan dan kebangkitan," katanya.

   Delete

  2. Guan Eng: Ha nya Najib yang ada kuasa - jika Najib tidak beri kelulusan agar sejumlah wang itu tidak dipindahkan ke dalam Tabung Bayaran Balik GST, maka Irwan Serigar menanggung segala kesalahan.

   Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai kuasa meluluskan sejumlah RM19.25 bilion tidak dipindahkan ke dalam Tabung Bayaran Balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

   Katanya jika Najib, yang juga menteri kewangan pada ketika itu, tidak memberi kelulusan agar sejumlah wang itu tidak dipindahkan ke dalam Tabung Bayaran Balik GST, maka bekas ketua setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah yang akan dipertanggungjawabkan menanggung segala kesalahan.

   “Bukan sahaja kesalahan jenayah pecah amanah tetapi juga menyalahgunakan atau melebihi kuasanya dengan mengambil kuasa seorang menteri.

   “Ini kerana hanya menteri kewangan mempunyai kuasa untuk meluluskan arahan supaya RM19.25 bilion tidak dipindahkan ke dalam Tabung Bayaran Balik GST ataupun bayaran balik GST tidak dibuat dalam masa dua minggu seperti ditetapkan undang-undang,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

   Kenyataan Menteri Kewangan itu adalah reaksi terhadap jawapan Najib pada Sabtu, yang menyatakan ‘tiada’ kepada tiga soalan yang diajukan Lim berhubung kehilangan RM19.25 bilion dalam tuntutan bayaran balik GST.

   Soalan pertama, adakah Najib meluluskan keputusan supaya pembayaran balik GST tidak dibuat dalam masa dua minggu seperti yang ditetapkan di bawah undang-undang?

   Kedua, adakah Najib meluluskan keputusan yang dibuat oleh Irwan untuk tidak memindahkan keseluruhan jumlah RM82.9 bilion seperti yang diminta oleh Jabatan Kastam tetapi hanya memindahkan RM63.5 bilion sejak 2015 yakni kekurangan pemindahan dana lebih daripada RM19.25 bilion kepada Tabung Bayaran Balik GST?


   Ketiga, adakah Najib memberi kelulusan supaya jumlah pembayaran balik GST yang tidak dikembalikan sejak 2015 dianggap sebagai hasil pendapatan kerajaan untuk digunakan secara sesuka hati?

   Menyatakan bahawa polis sedang menjalankan siasatan jenayah ke atas masalah kehilangan wang bayaran balik GST mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, Lim mempersoal adakah Najib akan memberikan jawapan yang sama apabila keterangan diambil polis nanti?

   Lim yang turut merujuk isu RM16 bilion, wang yang tidak dipindahkan kepada Tabung Bayaran Balik Cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri juga mempersoal adakah Najib juga akan mendakwa beliau tidak tahu atau tidak terlibat dalam keputusan itu dan semuanya diputuskan Mohd Irwan Serigar tanpa pengetahuan Menteri Kewangan ketika itu?

   Delete
  3. Kerajaan mahu swastakan kesihatan?   “We are thinking of minimum coverage of between RM10,000 and RM20,000 per family with annual premium of below RM1,000. That is something workable,” he said, adding that the government would subsidise those who could not afford the premium.“For those who feel the coverage amount is not enough, they can still top up on their own or even buy private health insurance,” he noted.Dr Lee said if everyone is covered by insurance, hospitals can charge according to cost.
   -Petikan dari laporan Malay Mail.
   Ini adalah sesuatu cara di mana kerajaan menswastakan kos penjagaan kesihatan (healthcare). Dan ini adalah masih tahap market testing. Sebenarnya, saya faham bahawa insurans ini akan membantu rakyat dengan membayar kos hospital dan perubatan, namun mereka terpaksa membayar RM1,000 setahun.

   Disebabkan oleh harga kos ubat yang sangat mahal oleh syarikat pharmaceutical dan juga harga kos rawatan yang dicaj oleh hospital swasta, ini diwujudkan untuk memberi satu solusi jangka pendek. Maksud saya adalah kerajaan tidak dapat memberi insentif kepada rakyat dengan menaiktarafkan hospital kerajaan dan memberi lebih banyak manfaat , tetapi insurans ini seumpama menyerah kalah kepada kos rawatan yang sangat tinggi. Ia tidak memperbetulkan masalah secara akarnya, tetapi secara luarannya. Cuba bayangkan jika ada insurans ini, bagaimana hospital swasta dan syarikat ubat akan menaikkan harga lagi?

   Idea ini bukan baru, ia adalah idea meniru NHS dan BN pernah mencadangkan implementasi ini di sini seperti 1Care. Walaupun begitu, ditolak oleh masyarakat disebabkan 10% daripada gaji akan digunakan untuk ini dan badan baru akan dicipta untuk ini yang mungkin mendatangkan masalah. Adakah PH menggunakan idea ini? Saya tidak tahu.

   NHS ini walaupun ada kebaikannya, tetapi amat berbahaya di dalam tangan seorang neoliberal di mana peruntukan tidak akan diberi atau dikurangkan, dan ia akan menjejaskan servis hospital dan pekerjanya.

   Salah satu cadangan saya adalah menaikkan subsidi, membina lebih hospital kerajaan , membawa ubat generic , memeriksa hospital swasta yang mengecaj harga yang sangat tinggi dan
   mengurangkannya kepada sesuatu yang lebih berpatutan, memajukan kualiti hospital kerajaan dan membina lebih banyak klinik dan memperbanyakkan pemeriksaan percuma di merata negara kita.
   Pada pendapat saya , jika rakyat ada kebolehaksesan kepada hospital kerajaan dan ubat yang berkualiti dengan harga murah, pihak insurans akan kurang relevan dan hospital swasta dan ubat mahal akan self-regulate(pengendalian sendiri) disebabkan persaingan hospital kerajaan.

   Segalanya berpunca daripada ketakutan dan stereotaip kita terhadap hospital kerajaan. Agak buntu untuk kita lihat projek pembinaan hospital kerajaan pada masa kini dengan kerajaan baru dengan alasan “hutang”. Hospital kerajaan dan ubat generic akan mengurangkan bisnes hospital swasta dan ubat pharmaceutical, di mana hospital swasta dan ubat mahal terpaksa self-regulate(mengendalikan sendiri) kerana kekurangan pelanggan(demand). Kerajaan neoliberal akan mengurangkan kebergantungan rakyat pada kerajaan, dan akan menaikkan kapasiti kapitalis dengan memberi safety net yang tidak seberapa kepada rakyat. Ini adalah falsafah mereka.

   Ini pernah berlaku dulu :
   “The Malaysian government in 1983 under then-prime minister Dr Mahathir Mohamad introduced privatisation policies which allow the private sector to play a greater role in taking away the government’s responsibilities in both healthcare and education. Healthcare has exhibited ever increasing costs since then.

   Delete
  4. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Kena lak masa SUKAN ASIA skarang,

  GOLD MEDAL MA!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS desak HARAPAN dedah jumlah dana dari IRI   PAS memandang serius pendedahan Institut Republikan Antarabangsa (IRI) berhubung penglibatan parti politik negara ini terhadap pembentukan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Menurut Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, pembangkang mendesak agar kerajaan melakukan siasatan segera mengenai pendedahan itu kerana melibatkan campur tangan politik negara.

   "Kita desak mereka dedahkan jumlah dana yang diberikan kerana ada pengakuan mereka beri dana kepada parti (HARAPAN) di Malaysia.

   "Kita harap satu siasatan dibuat bagi mendedahkan semua penglibatan IRI dalam campur tangan politik dalam negara," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

   Anggota parlimen Kubang Kerian itu merujuk kepada kenyataan Presiden IRI, Daniel Twining Yang mendakwa pertubuhannya telah berusaha untuk "mengukuhkan" parti pembangkang di Malaysia.

   Kumpulan yang berpangkalan di Washington itu mengakui turut bekerjasama dengan parti-parti politik Malaysia merentasi spektrum siasah yang melibatkan BN dan Pakatan Harapan.

   Penjelasan kerajaan

   Dalam pada itu, Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan, pembangkang mendesak agar kerajaan HARAPAN memberikan penjelasan yang sah mengenai dakwaan IRI.

   "Bagi PAS apabila IRI telah membuat pengakuan bahawa mereka punya kaitan dengan memberikan bantuan strategi dan dana kepada parti politik pembangkang yang sudah tentunya bukan PAS.

   "Kita nak mintak kepada pihak yang dikatakan oleh IRI telah dibantu sehingga mereka menjadi kerajaan persekutuan supaya mereka buat penjelasan kepada rakyat.

   "Mereka perlu beri penjelasan sama ada dakwaan itu adalah betul atau tidak. Kalau tiada kaitan mereka kena buktikan bahawa mereka tidak ada kaitan," katanya lagi.

   Sebelum ini, Setiausaha Agung DAP, Tony Pua mendedahkan semua parti politik di Malaysia terlibat dengan latihan yang dianjurkan oleh IRI.

   Katanya bukan sahaja partinya, DAP, malah Umno, Pas, Gerakan, MCA juga pernah terlibat terlibat dengan latihan anjuran IRI.

   “Tak kiralah Umno, Gerakan, MCA, DAP semua terlibat kerana latihannya seperti komunikasi dan internet.

   “Jadi mereka menganjur latihan melibatkan semua parti. Ia bukan sahaja kami. Mereka juga telah mengeluarkan kenyataan,” ujar Tony Pua.

   Delete

  2. Nada Samy
   Penipuan dan kelentongkrasi Umno/BN tiada penghujungnya utk mendedahkan pendedahannya. Menifesto PH tak penting... DEDAHKAN PEROMPAKAN, PENCURIAN DAN PENIPUAN UMNO/BN PADA RAKYAT DAN DAKWA MEREKA SELEPAS SEMUA BUKTI TELAH DIKUMPULKAN. Yg paling penting, rakyat puas hati kerana GULINGKAN REJIM KELENTONGKRASI BUAT SELAMA LAMANYA.

   Azman Kassim Kassim
   APAKAH NAJIB INI BOLE DI PERCAYA APA YG DIA KATA???

   NILAI LA SENDIRI

   Tpcp Consultancy
   YB Pekan sila jawab dan jgn lari...

   Delete
  3. Sekali lagi PAS desak PH buktikan tak terima dana, kerjasama dengan IRI   KUALA LUMPUR: PAS mendesak kerajaan Pakatan Harapan (PH) menunjukkan bukti untuk menolak dakwaan mereka bekerjasama dan menerima dana politik daripada sebuah badan pemikir berpangkalan di Washington, Institut Republikan Antarabangsa (IRI).

   Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, jika PH tidak membuat penjelasan dan menunjukkan bukti, ia boleh menjejaskan kedaulatan serta keselamatan negara kerana ia membabitkan campur tangan kuasa asing.

   “Mereka perlu jelaskan kepada rakyat dengan bukti yang kukuh. Jika mereka benar-benar terlibat, mereka perlu jelaskan berapa jumlah dana yang diterima dari badan itu. Jika tidak, apa pula buktinya?” katanya di lobi Parlimen hari ini.

   Semalam, Presiden IRI, Daniel Twinning mendakwa IRI bekerjasama dengan parti pembangkang di Malaysia sejak 2002 dan menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

   Beliau dalam sebuah forum anjuran Center for Strategic & International Studies bulan lepas berkata, Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baru di Putrajaya sejak mula lagi.

   Beliau turut mendakwa usaha IRI di Malaysia akhirnya membuahkan hasil pada PRU14 lalu dan menguntungkan AS dari segi saingannya dengan China ketika ini.

   Tetapi, IRI dalam satu kenyataan hari ini mengkritik laporan FMT semalam dan menegaskan ia adalah organisasi tidak berpihak yang bekerjasama dengan rakan di Malaysia sejak 2002 untuk “mengukuhkan kemampuan parti politik bersaing dalam pilihan raya dan mematuhi amalan tadbir urus berpusatkan rakyat”.

   “IRI memberikan sokongan pembangunan kapasiti tidak berpihak kepada parti politik daripada semua spektrum politik dalam bentuk bengkel latihan langsung dan perundingan dengan gabungan PH dan BN.

   “Kegiatan ini membabitkan peserta daripada semua spektrum politik serta sosial, dan memasukkan inisiatif direka untuk meningkatkan penyertaan belia dalam bidang politik dan sivik serta memperkukuhkan kemampuan organisasi masyarakat sivil Malaysia.

   “Melalui kerja-kerja ini, IRI membantu rakyat Malaysia menyampaikan kebimbangan mereka kepada kerajaan dan pegawai terpilih bertanggungjawab,” katanya sambil menambah ia tidak memberi bantuan kewangan kepada parti politik di Malaysia.

   Sementara itu, Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mencadangkan kerajaan menggubal akta mengawal kemasukan dana politik demi menjaga keselamatan dan kedaulatan negara daripada campur tangan asing.

   “Kita bimbang ada pihak pihak luar mempunyai kepentingan tertentu menyalurkan dana dan kewangan mereka kepada parti-parti politik di Malaysia untuk mencapai hasrat mereka sendiri.

   “Draf yang diperlukan untuk mewujudkan akta tersebut sudah ada di Pejabat Perdana Menteri kerana sudah lama kita cadangkan perkara ini.”


   : Pasal tuduh PAS mesti riuh sekampung bila masa orang dedah hubungan dengan IRI, diam membiau macam tikus, seorang pun tak berani ulas....

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rayer MP Jelutong banyak kali buat kerja bodoh ganggu perbahasan   Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) berang apabila RSN Rayer (HARAPAN-Jelutong) berulang kali mengganggu beliau di Dewan Rakyat dengan soalan mengenai isteri bekas perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan kapal layar Equanimity.

   Semasa membahaskan Rang Undang-undang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Pemansuhan) 2018, Khairy menegaskan bahawa GST adalah sistem yang lebih cekap daripada Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

   Rayer kemudian mencelah dan bertanya: “Kalau efisien, isteri YB Pekan (Datuk Seri Najib Razak) ada bayar GST untuk semua barang-barang yang dibawa masuk.... (bernilai) RM60 juta.”

   Najib ketika soalan diajukan tidak berada di Dewan Rakyat. Rayer dipercayai merujuk kepada barangan kemas yang dihantar oleh seorang tukang emas Lubnan kepada Rosmah untuk dipertimbangkan untuk dibeli.

   Khairy kemudian terus membidas Rayer dan mendakwa pemimpin DAP itu cuba untuk meletakkan namanya setaraf dengan bekas pengerusi DAP, mendiang Karpal Singh, yang merupakan Ahli Parlimen Jelutong dari 1978 hingga 1999.

   "Jelutong sahabat saya tetapi sejak jadi ahli parlimen, dia sangat desperate nak jadi seperti Karpal Singh, ahli Parlimen Jelutong dulu.

   “My friend, I have the honour being in this Dewan with Karpal Singh and you are no where near,” katanya.

   Rayer membalas dengan menjawap bahawa tidak sesiapa yang dapat menyaingi Karpal Singh dan mencadangkan supaya Khairy menjawab soalannya jika beliau adalah "seorang lelaki".

   “Seperti tuduhan kamu, perkara ini mestilah didakwa di mahkamah terlebih dahulu sebelum kamu membuat andaian,” kata Khairy sebagai Rayer.

   Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Mohd Rashid Hasnon kemudian campur tangan dan menggesa Khairy untuk meneruskan ucapannya.

   Khairy berhujah bahawa sistem GST membolehkan kerajaan untuk melihat keseluruhan rantaian bekalan.

   "Ini kerana mereka perlu mengisytiharkan kepada kerajaan," katanya.

   Bagaimanapun, Rayer sekali lagi mencelah, kali ini bertanya jika GST telah dibayar untuk pembelian kapal layar mewah Equanimity, yang dipercayai milik ahli perniagaan Low Taek Jho dengan menggunakan dana yang didakwa diselewengkan dari 1MDB.

   Khairy akhirnya mula hilang sabarnya dan membidas Rayer.

   "Betul, betulkah? Jika ini kualiti perbahasan kamu, baik baliklah, duduk,” katanya.

   Dalam perbahasannya, Khairy menggesa kerajaan supaya memperbaiki kelemahan dalam sistem GST dan bukan memasuhkannya.

   Beliau berkata mungkin termasuk penambahbaikan mekanisme pembayaran balik, mengurangkan kadar dan memperluaskan senarai pengecualian.


   : Macam mana PH nak bentuk kerajaan yang berwibawa kalau MP mereka masih kebudakan membuat pertanyaan mengganggu isu dibahaskan dengan trolling daripada isu sebenar ....

   Delete


  2. Rob Mang
   Pakai wang untuk shopping keliling dunia.hahahahahahaha.gila punya kerja.nah sekarang kantoi .mana orang umnobn.apa komen anda yang masih pangkah umnobn?alangkah bodohnya kamu.atau memang sama sama makan.sama sama pakai wang itu untuk shoping dengan bini tu.


   Nazirul Andak
   Kalau nak jadi kaya pergi berniaga bkn main Politik dan barang siapa yg jadi menteri dilarang keras jadi kaya kalau nk kaya jgn jadi pemimpin.. Kami dah siapkan list yg panjang pemimpin2 dan anak beranak yg tangan panjang bersiap sedialah lepas kome turun kami akan geledah rumah semua pemimpin tq buat Tun M kerana berjaya geledah rumah Najib satu kejadian yg mimpi je dulu rakyat nk tgk...

   Mari kita tengok siapa yg kena?!

   Delete
  3. Felcra fail saman fitnah pada Sim, Roketkini
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 4:50 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 4:53 petang

   A+ A-
   Felcra Bhd memfailkan saman fitnah ke atas Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim dan editor portal DAP, Roketkini yang tidak dinamakan.

   Saman berkenaan berhubung artikel yang disiarkan pada 12 Mac bertajuk "Peserta Felcra rugi RM600 juta setahun akibat urus niaga haram?".

   Saman itu difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh Omar Ismail Hazman & Co pada 6 Jun.


   Berdasarkan kenyataan dakwaan, Felcra menyifatkan artikel berkenaan sebagai fitnah dan salah kerana menggambarkan Felcra terlibat dalam perdagangan haram dengan pihak ketiga sehingga menyebabkan kerugian serta melanggar jualan perahan minyak sawit dengan mengenakan kadar yang lebih rendah daripada kadar minimum.

   Selain itu, Felcra juga mendakwa bahawa artikel berkenaan memberi gambaran bahawa Felcra tidak boleh dipercayai dan tidak bertanggungjawab serta meraih keuntungan daripada peserta Felcra yang menyebabkan kerugian RM600 juta.

   Tambah Felcra, artikel itu yang memetik Sim merosakkan reputasi syarikat mereka, serta disiarkan tanpa fakta yang kukuh sehingga menyebabkan kekeliruan

   Delete
 4. Bagi memulihkan semula survival politik Melayu,adalah diharapkan ahli-ahli UMNO masuk parti BERSATU sementara ahli PAS masuk AMANAH.Kedua-dua parti ini wajib diperkuat dan inilah masanya.

  Kita tiada pilihan.

  UMNO akan terus lemah menjelang tahun 2019 dan akan lumpuh terus pada 2020, kerana masalah kewangan yang selama ini menjadi nyawa parti.

  PAS tidak langsung menjadi pencabar terkuat pada masa akan datang, dan peluang terbaik hanya diperolehi masa PRU 14,kerana di bantu UMNO. Kalaulah parti ini memperjuangkan Islam, bukan berat jari Melayu untuk memberi kuasa kepada mereka diperingkat pusat. Selepas 60 tahun, hanya 18 kerusi saja yang mampu diperolehi.Ini bukan pilihan impian lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Projek Gagal Diwarisi Kerajaan Terdahulu sedang disemak   Projek Ternakan Kambing Lembah Kaprima Kampung Chabang Kerteh, Kemaman didakwa antara projek gagal kerajaan yang terdahulu yang `terpaksa' diwarisi kerajaan negeri masa kini.

   Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa negeri, Dr Azman Ibrahim berkata, projek yang bertujuan bagi merealisasikan matlamat menjadikan Terengganu sebagai hab pengeluar kambing terbesar negara dalam 10 hingga 15 tahun akan datang itu, melibatkan 20 hektar tanah, lima unit kandang, rumah penternak dan pejabat serta stor baja.
   "Pada September ini, perjanjian dengan syarikat yang gagal kita akan tamatkan untuk kita mulakan satu perancangan baru.

   "Infrastruktur penternakan yang dibina menggunakan puluhan juta wang rakyat tidak sewajarnya terbiar dan rosak begitu sahaja,"katanya kepada Urusetia Penerangan Darul Iman, semalam.   Untuk rekod, Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini menswastakan projek Lembah Kaprima kepada lapan anak jati negeri melibatkan Kampung Payang Kayu, Hulu Terengganu, Kampung Chabang, Kerteh (Kemaman), Segading (Hulu Besut), Hulu Seladang dan Telaga Papan (Setiu), Durian Mentangau (Dungun), Tanjung Gaduh (Marang) dan Mengabang Bakong (Kuala Nerus).
   Projek berkenaan yang bermula sejak 2006 peringkat pelaksanaan fasa ketiga (2015) selepas melaksanakan fasa pertama dan kedua iaitu penyediaan infrastruktur berjalan lancar.
   Kerajaan negeri ketika itu juga membelanjakan lebih RM13 juta untuk penyediaan infrastruktur seperti jalan dan kandang untuk ternakan kambing berkenaan. Selain itu, projek berkenaan turut diswastakan kepada pengusaha dalam bentuk sewaan kandang yang mana setiap lembah kaprima mempunyai lima kandang dan setiap kandang disewa dengan harga RM200 sebulan.

   Sumber: LINK


   : Terengganu negeri kaya, rakyat jadi miskin kerana pimpinan kerajaan terdahulu bodoh menggunakan wang untuk kebaikan...

   Delete


  2. Nada Samy
   Betul tu, selesaikan masalah tu dulu....RAKYAT AKAN HIDUP SENANG LENANG KERANA HUTANG NEGARA AKAN TERLUPUS...

   Umi Ghazali
   Sikap amanah adalah satu tanggungjawab bsr yg akan dipersoalkan diakhirat nanti kpd semua pemimpin..dari peringkat bawah hingga ke peringkat tertinggi..LGBT dn pakaian ,arak dn judi jika unat islam yg melakukan walhal mereka tau perbuatan tersebut ada haram/dosa bsr..dosa2 tersebut akan ditanggung oleh mereka2 yg melakukan.sahaja...

   Edze Zeu
   Rakyat mencuri setin sardin kerana terdesak dgn kos sara hidup yg tinggi, dipenjara brbulan-bulan tetapi PM, menteri2 & pemimpin yg mencuri berbillion ringgit, belum ada yg masuk penjara. Kesian rkyt Malaysia.

   Delete
  3. Pas desak siasat kerjasama DAP-IRI
   RIDAUDDIN DAUD 9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore399
   Nuridah Mohd Salleh
   Nuridah Mohd Salleh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Dewan Muslimat Pas Malaysia (DMPM) mendesak siasatan lanjut dibuat terhadap dakwaan International Republican Institute (IRI) mendakwa wujudnya kerjasama antara mereka dengan parti politik di Malaysia sejak 2002.

   Ketuanya, Nuridah Mohd Salleh dalam satu kenyataan menegaskan siasatan segera perlu dilakukan bagi mengelakkan campur tangan berterusan daripada kuasa asing yang mempunyai ideologi mereka sendiri.


   Menurutnya, penglibatan secara langsung IRI dengan parti politik di negara ini dilihat sebagai ancaman terhadap perjalanan politik di Malaysia.

   “DMPM memandang serius tentang pengakuan dan pendedahan eksklusif daripada International Republican Institute (IRI) mengenai wujudnya kerjasama dengan parti pembangkang di Malaysia sejak 2002.

   “Hal ini turut diakui oleh kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng semalam yang mengakui wujud hubungan dengan IRI dalam program kursus dan latihan yang dianjurkan oleh badan pemikir tersebut.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng akui DAP ada hubungan dengan IRI]

   [ARTIKEL BERKAITAN: 'Kenyataan IRI dedah kegiatan 'khianat' PH']

   “Penglibatan langsung IRI dengan parti-parti politik di Malaysia akan membayangi ideologi yang turut diagendakan oleh mereka. Oleh itu, ia dilihat sebagai ancaman terhadap politik negara,” katanya.

   Tambah beliau, orang Melayu dan Islam berasa tidak selesa, bimbang dan resah dengan beberapa isu termasuk yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dipolemikkan pihak-pihak tertentu selepas peralihan kerajaan.

   “Ditambah pula isu berkaitan IRI ini, ia menambahkan lagi kebimbangan yang sedia ada,” tegasnya.

   Guan Eng dalam kenyataannya sebelum ini mendakwa hubungan dengan IRI hanyalah berbentuk kursus latihan dan bertukar pandangan serta idea, sama seperti yang dilakukan oleh BN-Umno bersama IRI.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pas tiada kaitan dengan IRI]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Najib tuntut siasatan hubungan PH dengan IRI]

   Jelasnya, ada sebahagian pemimpin DAP menjalani kursus bersama IRI berkenaan isu-isu teknikal di bawah naungan pemahaman proses demokrasi yang berkaitan dengan pengundian dan komunikasi.

   “Hubungan dengan ahli pemikir adalah berlainan dengan hubungan langsung dengan CIA atau parti politik seperti Parti Komunis China.

   “Tidak seperti sesetengah ekstremis, tidak ada yang salah bagi Umno untuk mengadakan hubungan dengan Parti Komunis China setakat mana pemimpin Umno dijemput untuk mesyuarat parti China Parti Komunis China,” katanya.

   Delete
 5. Pendirian PAS kini tidak mantap seperti dulu, lidah bewok!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. 14. Tidak ada kata-kata pujian yang keluar dari mulut Allahyarham serta keluarganya mengenai Mat Indera ini. Yang keluar hanyalah kejian dan celaan terhadap perjuangan songsang Mat Indera sebagai seorang pengganas, tali barut komunis dan pengkhianat bangsa. Beliau bercerita tentang sahabat2 polisnya dibakar hidup-hidup berserta isteri-isteri polis serta anak polis yang kecil juga dibakar hingga rentung.

   15. Saya diberi ingatan oleh Allahyarham bahawa, pada setiap masa, akan ada orang-orang Melayu seperti Mat Indera ini di dalam masyarakat kita. Malah, saya masih ingat beliau berkata, Komunis belum mati kerana tali barutnya masih bergerak secara subversif dan bersembunyi, hanya menunggu masa untuk bangkit kembali memporak perandakan negara.

   16. Kata-kata beliau terbukti benar.

   17. Hari ini kita melihat pemimpin-pemimpin parti politik sanggup menidakkan fakta sejarah serta suara-suara yang menyeru diiktiraf Chin Peng, Abdullah CD, Rashid Maidin, Mat Indera dan lain-lain pengkhianat negara ini diangkat sebagai pejuang kemerdekaan negara. Malah diletakkan keturunan mereka sebagai calon pilihanraya dan dengan bangga mereka memuji datuk dan nenek mereka yang merupakan pengkhianat negara sebagai pejuang pula!

   18. Pujian2 sebegini serta usaha mengiktiraf para pengganas komunis ini seolah-olah meludah, kencing dan berak di atas kubur mereka-mereka yang telah berkorban untuk negara.

   19. Para pejuang kemerdekaan kita sentiasa berusaha membebaskan negara kita dan mahukan kedaulatan negara ini terpelihara di bawah naungan Raja2 Melayu. Komunis pula menentang dan memerangi Raja2 Melayu. Mana mungkin kita menerima mereka ini sebagai pejuang? Dasar2 komunisme tidak memungkin negara kita diperintah oleh Raja dan Sultan! Apakah ini sebabnya dikatakan oleh cucu komunis ini bahawa Malaysian Malaysia dekat di hatinya?

   20. Mereka meneruskan penentangan secara bersenjata mereka (PKM) ke atas Negara sekalipun setelah pengisytiharan kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 dan berterusan sehingga 1989! Mereka tidak pernah mengiktiraf kemerdekaan serta kedaulatan negara sehingga mereka menyerah kalah pada 1989.

   21. Dalam tempoh itu, betapa banyak anggota Angkatan Tentera Malaysia serta rakyat yang tidak berdosa menjadi mangsa kekejaman komunis? Apakah segala pengorbanan mereka ini hanyalah sia-sia?

   22. Dan kini kita mengangkat pula anak cucu komunis ini sebagai calon pilihanraya? Malah tidak asing bagi para pemimpin pembangkang yang mengatakan bahawa Chin Peng adalah pejuang kebebasan negara.

   23. Benarlah kata Allahyarham Sarjan(R) Tn Hj. Yusof Rono, petualang dan pengkhianat bangsa dan negara belum mati tetapi bersalin kulit serta bertukar wajah. Akan tetapi, nada perjuangan mereka tetap serupa.

   24. Dan kini keturunan mereka ini diletakkan pula sebagai calon PRU dengan sengaja. Seolah2 diletakkan bagi mempertahankan, mendapat pengiktirafan dan membawa suara datuk dan nenek mereka kembali ke negara kita.

   25. Tidak hairanlah sekiranya mereka berkuasa, maka sejarah akan diubah. Dato Onn, Tunku Abdul Rahman dan UMNO akan disebut sebagai perkakas British. Manakala mereka yang memerangi negara ini mengangkat senjata sehingga 1989 pula akan dikatakan sebagai pejuang kebangsaan yang sebenar!

   Nauzubillahi min zalik!

   Saya menulis artikel ini di atas kapasiti saya sebagai orang yang terakhir bercakap dengan Allahyarham Tn Hj. Yusof Rono.

   Dr. Abdul Rahman Abdul Kadir

   Delete

  2. Nazirul Andak
   Sedarlah wahai rakyat, penyamun yg paling besar adalah pemimpin2 kita sendiri.. Rasanya sudah tiba masa utk generasi baru yg mengambil alih bkn lagi generasi barua2 tua yg mengenyangkan perut depa dan anak bini depa saja, budaya yg ada skang ni seolah2 menjadi pemimpin adalah cara yg sah utk jadi kaya raya mmg Pukimak hangpa bodohkan rakyat dan menzalimi kami dah2 la tu setan sikit hari korang akan mendapat balasan...

   Rob Mang
   Takkan orang no dua masa itu tak tahu apa apa. kenapa kasi biar? Tentu mereka teruskan budaya ini kalau umnobn menang.

   Tengku Sahrudin Kuden
   Isu kehilangan perompakan wang rakyat dan ekonomi negara hampir lumpuh

   Delete
  3. Bersama PAS dulu nak hapus cukai eksais kini nak buat kereta baharu   Pakatan Harapan telah berjanji menghapuskan cukai eksais bagi menurunkan harga kereta, bukan berusaha mewujudkan perusahaan kereta nasional ketiga.

   Sejak Buku Jingga ditulis dalam tahun 2010, komitmen menghapuskan duti eksais kereta, yang dilihat mereka sangat membebankan, tidak pernah berubah.

   “Platform dasar yang mahu menghapuskan cukai eksais demi menurunkan harga kereta ini tidak pernah berubah selepas Pakatan Harapan ditubuhkan.

   “Tidak ada mana-mana bahagian di dalam kempen Pakatan Harapan atau manifesto Pakatan Harapan yang menyelitkan usaha mewujudkan perusahaan kereta nasional yang ketiga.
   Buku Jingga dipersetujui oleh Pakatan Rakyat, pendahulu Pakatan Harapan, antara PAS, PKR dan DAP.

   Tempat PAS kemudian diganti oleh serpihannya Parti Amanah Negara (AMANAH) dalam gabungan baru.

   Menteri Pembangunan Usahawan Mohd Redzuan Yusof, kelmarin berkata, kerajaan sedia melancarkan “projek kereta nasional 3.0” menjelang 2020 seperti dibayangkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Redzuan berkata kerajaan percaya langkah itu akan mencergaskan kembali industri automotif negara dan berpotensi besar.

   Dalam kenyataan hari ini, Rafizi menegaskan, cukai eksais banyak dikaitkan dengan usaha melindungi kereta-kereta nasional yang akhirnya menyebabkan harga kereta lebih mahal berbanding negara-negara lain.

   Beliau justeru membangkitkan sama ada idea untuk menubuhkan perusahaan kereta nasional yang ketiga akan mendatangkan kesan kewangan yang besar kepada rakyat.


   : Nampaknya rakyat akan dibodohkan dengan sikap pentingan kroni dalam PAKATAN HARAPAN. Rafizi sekadar melukut....

   Delete
 6. Sama² ada kencing manis, elok le berkawan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenyataan Mujahid berbaur fitnah, kata Iksim   PETALING JAYA: Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (Iksim) mendakwa kenyataan Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa tentang dapatan audit dalaman ke atas badan pemikir itu bersifat fitnah.

   Iksim dalam kenyataan berkata dakwaan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu di Parlimen hari ini berdasarkan dapatan pasukan audit dalam Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang “separuh masak”.

   “Menteri membuat satu bentuk dakwaan berdasarkan laporan pasukan audit dalam MAIWP yang bukan juruaudit bertauliah. Dapatan mereka masih bersifat separuh masak kerana belum dijalankan ‘exit conference’,” kata Iksim.

   “Exit conference” ialah mesyuarat bertujuan menyampaikan keputusan audit kepada pihak pengurusan dan mendapatkan komen mengenai penemuan dan syor yang dicadangkan sebelum draf laporan audit dikeluarkan.

   Iksim berkata pihaknya memberikan kerjasama penuh kepada pasukan audit dalam terbabit dan masih menunggu “exit conference” yang ditangguhkan 3 kali oleh MAIWP.


   Terdahulu, Putrajaya menyekat semua dana dan aktiviti Iksim serta merta, selepas audit mendapati wujud penyalahgunaan kuasa dan pengurusan dana yang tidak telus.

   Mujahid berkata RM7.4 juta daripada RM7.6 juta yang diterima daripada MAIWP tidak direkodkan dan tiada bukti di mana ia dibelanjakan, untuk apa yang dibelanjakan, dan berapa jumlah dibelanjakan.

   “RM7.4 juta dana yang dibangkitkan menteri berpunca dari prosedur kerja dan tatacara perakunan yang berbeza di antara MAIWP dan prosedur yang digunapakai oleh Iksim,” kata badan pemikir itu.

   “Setiap ringgit yang diuruskan perbelanjaan oleh IKSIM mempunyai rekod terperinci dan boleh disemak dalam masa beberapa minit. Akan tetapi pasukan Audit MAIWP menganggap perbezaan itu sebagai kesilapan.”

   Iksim memaklumkan mereka bukan anak syarikat MAIWP, tertakluk bawah Akta Syarikat, dan diaudit bersih sejak ditubuhkan oleh juruaudit bertauliah.

   Badan pemikir itu mengingatkan kenyataan dan dakwaan oleh Mujahid itu tidak diberikan imuniti kerana ia dibuat di luar Dewan Rakyat.

   “Justeru sesiapa yang memanjangkannya boleh terjebak dengan tindakan undang-undang,” katanya.

   Iksim ialah sebuah institut yang bekerjasama rapat dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan penubuhannya diluluskan Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam (MKI), Jakim, MAIWP dan Majlis Agama Islam Negeri.

   Iksim diperbadankan pada 9 Disember 2014 dengan persetujuan Majlis Raja-raja Melayu untuk menegakkan Islam sebagai agama rasmi di negara ini.

   : Fitnah kini dah biasa bagi parti AMANAH, apa nak hairannya....

   Delete


  2. Rejab Riza
   Patut la pihak kerajaan lama beria-ia minta GST sambung dgn turun 6% ke 3%, rupa2 ada cerita..depa ingat TUN dgn Guan Eng bodoh..kalau sambung jahanam PH..
   Suka · Balas · 9 · 6j

   Chris Lim
   Hang silap, GST cuma akan dinaikkan bkn diturunkan kalau k’jaan BeeN dilanjutkan. Mereka senantiasa mengingatkan rakyat bhw GST India ialah 23% banding msia dan suruh kita bersyukur.
   Suka · Balas · 3 · 5j

   Jomok KB
   Chris Lim ...banyak atau tidak collection GST yg penting diurus dgn baik bukan disonglap...kerajaan sepatutnya urus amanah rakyat dgn baik...
   Suka · Balas · 2 · 4j

   Roslan Omar Omar
   Chris Lim setuju

   Delete
  3. Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   NOR KHALILAH GUSTI HASSAN 18 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.4K
   ‘Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   Andansura (kiri) dan Mujibur Rahman
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUANTAN - Wakil rakyat Pas berpendapat janji 100 hari yang didendangkan kerajaan PH mengecewakan sebilangan besar rakyat di negara ini apabila banyak janji tidak tertunai seperti tempoh yang disebutkan.

   Adun Berserah, Andansura Rabu berkata, ini kerana rakyat memberikan sokongan kepada PH ber­dasarkan tawaran yang dibuat oleh pihak-pihak yang bertanding.


   Malangnya, tawaran tersebut tidak ditunaikan seperti tempoh yang dijanjikan.

   “Semua tawaran yang dibuat mestilah sesuatu yang bersifat realistik dan boleh dilaksanakan. Jika tidak, ia adalah satu penipuan kepada pengundi-pengundi,” katanya.

   Sementara itu, Adun Chenor, Mujibur Rahman Ishak pula berkata, dalam tempoh 100 hari pemerintahan, kerajaan perlu melihat sejauh mana pelaksanaan manifesto yang telah ditunaikan.

   Sebagai contoh, katanya sehingga kini rakyat masih menantikan bilakah harga petrol akan diturunkan.

   Menurutnya, sekiranya kerajaan menyedari bahawa manifesto itu sukar untuk dilaksanakan, kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat.

   “Segala kelewatan sepatutnya kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat. Rakyat mahukan perbezaan dengan pemerintahan sebelum ini.

   ”Maka dalam tempoh 100 hari yang telah berlalu, PH perlu membuat kajian terhadap janji manifestonya dan sanggup memohon maaf kepada rakyat bagi manifesto yang belum terlaksana.

   “Jangan ada sifat berdendam dengan kerajaan terdahulu tapi membangunkan negara untuk kesenangan rakyat,” katanya.

   Delete
 7. Memang betollah BRO AHMAD!!!!
  Selama hampir 60 tahun parti ini ditubuhkan,Orang Melayu tidak menerimanya sebagai memperjuang Islam.
  Dan Tuhan tidak pernah menunai doa mereka untuk memerintah Malaysia!!!!
  HANYA IMPIAN KOSONG AHLINYA MASA PRU-14

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cerita Pomen Tua   Ada satu pomen yang sangat handal tetapi dah berumur, dia sangat mahir membaiki kereta.

   Dulu dia bekerja untuk sebuah bengkel, bengkel itu sangat maju. Kemudian dia berhenti kerana dia merasakan dia sudah terlalu lama bekerja dan merasakan pomen yang ada boleh meneruskan kegemilangan bengkel itu.

   Tetapi, bengkel itu mula bermasalah tak lama selepas dia berhenti. Jadi pomen tua ini mengambil keputusan untuk bekerja semula di bengkel tersebut.

   Masalah mula timbul bila pomen tua ini mula bekerja semula, dia sukar bekerjasama dengan pomen yang sedia ada, maka dia mencadangkan kepada tokey bengkel untuk tukar semua pomen dan ambil pomen baru. Pomen baru yang diambil adalah kenalan baru pomen tua.

   Pada awalnya nampak baik bila ada pomen baru dan pomen tua. Tokey nampak ada perubahan pada bengkel.

   Masalah mula timbul bila kereta yang datang untuk diperbaiki adalah kereta berteknologi baru bukan kereta dari zaman pomen tua.

   Pomen tua masih cuba memperbaiki kereta itu dengan pengetahuan dan cara yang lama. Pomen baru pula tak mahir tetapi cuba juga untuk memperbaiki kereta itu.

   Kereta tak siap, masalah makin banyak. Satu kereta, ramai pomen, ramai komen tak ada kemajuan.

   Pomen tua sepatutnya control dan ajar pomen muda bahawa ini kereta baru, kena repair cara baru dan mengakui ada kereta yang kita tak boleh nak repair, kena mintak tolong dari bengkel lain.

   Sabarlah owner kereta.....
   Lagi 5 tahun kalau tak siap nampaknya kena tukar bengkel la jawapnya

   P/S: Cerita ini tiada kaitan dengan yang telah mati

   Delete

  2. Veteran Umno politician Rahim Thamby Chik recently blamed Jho Low for the losses suffered by Umno and Barisan Nasional in the 14th general election.

   In a Facebook post, he said Jho Low had ended the career of “a very popular prime minister” and terminated 60 years of Umno rule in Malaysia. Rahim also said Jho Low had tarnished Malaysia’s reputation, causing the international community to refer to it as a “super corrupt country”.

   As chairman of the body for Malay economic policy, also known as Gagasan Badan Ekonomi Melayu, Rahim claimed to have urged former prime minister Najib Razak’s administration and then-attorney-general (AG) Abdul Gani Patail to investigate Jho Low.

   He claimed he had been urging the AG since August 2016 to bring Jho Low to book, and that the failure to act had allowed the problems in 1MDB to escalate, leading to the downfall of Najib and Umno.

   Delete
  3. Apa tujuan DAP nak bukan Islam dan Transgender ada dalam JAKIM?   Modus operandinya agak mudah iaitu DAP tidak cakap isu tersebut bagi elak dikutuk umat Islam tetapi eksploit Melayu yang juga ahli parti itu sebagai boneka kononnya ia suara kaum berkenaan.

   Namun, semua maklum saranan dikemuka Prof. Dr. Tajuddin Rasdi, pensyarah senibina Islam, yang disiar portal pro-Pakatan Harapan (PH) minggu lalu; sebenarnya cerminan imej DAP mahu campuri urusan hal ehwal Islam.

   Ini termasuk dengan letak individu yang cenderung fahaman liberalisme dan pluralisme sebagai antara ahli lembaga pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kononnya agar ‘suara orang luar’ juga diambil perhatian sama.

   “Saya cadangkan supaya ia perlu dianggotai oleh 20 paratus daripada Bukan Islam yang mewakili pelbagai agama, bangsa dan keprihatinan. Perlu ada juga wakil yang boleh bercakap bagi pihak kumpulan minoriti tertentu lain.

   “Ini seperti LGBT, Ahmadiah atau kumpulan Syiah,” demikian cadangan pelik Tajuddin yang juga merupakan ahli DAP seumur hidup dari kalangan Melayu vokal dan disiarkan menerusi laman Free Malaysia Today baru-baru ini.

   Dalam tulisan itu, beliau menyatakan banyak isu Islam di Malaysia konon telah ceroboh bidang bukan Islam sambil beri contoh kes ‘pijak kepala lembu’, seruan bakar Bible dan himpunan Baju Merah yang laungkan slogan Islamik.

   Juga pertembungan Mufti Perlis dengan aktivis pelampau Hindu Hindraf, Waythamoorthy, isu Zakir Naik dan P. Ramasamy dan beberapa contoh lain disebutkan Tajuddin kononnya cetus kebimbangan masyarakat bukan Islam.

   Baginya, isu-isu ini menunjukkan bahawa Islam merupakan isu bagi Malaysia secara keseluruhannya dan wajar kelompok bukan Muslim diajak terlibat beri pandangan menerusi pelantikan dalam lembaga pengarah Jakim.

   “Saya mahu mencadangkan yang kita terima bahawa ada sesetengah isu berkaitan hal ehwal Islam merupakan isu rakyat Malaysia tanpa kira agama mereka dan bukan hanya eksklusif membabitkan umat Islam semata-mata.

   “Walaupun penjajah British yang telah memberikan kemerdekaan kepada Malaya mensyaratkan supaya perihal Islam akan kekal di bawah kuasa institusi Islam, kita mesti melihat semula idea ini di dalam konteks lebih luas.

   “Ini termasuk dari segi kontemporari, kebudayaan dan amalan profesional dalam dunia berkembang pesat,” dalih Tajuddin sebagai rasional lantik golongan kafir, pondan dan ajaran sesat itu untuk sertai lembaga pengarah Jakim.

   Perasaan kuat beliau menyatakan bahawa konon tiba masa untuk kita semua pertimbangkan bukan Islam sebagai sebahagian daripada mana-mana ahli lembaga pengarah yang dilantik dalam mana-mana institusi Islam tempatan.

   Ini juga untuk membolehkan perspektif seimbang terhadap masalah dan terlibat sama dalam hasil cara penyelesaian masalah yang lebih baik berbanding sekadar input idea daripada hanya anggota panel beragama Islam semata-mata.

   “Lagi pun, mereka ini masih rakyat Malaysia. Ahli jawatankuasa atau lembaga pengarah ini hanya sebagai minoriti dan tidak mampu beri kesan kepada kekuatan undian orang Islam dalam jawatankuasa atau lembaga pengarah itu.

   “Apa yang saya ingin ketengahkan ialah pandangan minoriti ini mesti diwakili kerana saya tiada langsung keyakinan kepada kemampuan pakar Islam untuk fahami atau hargai semua bentuk keprihatinan kelompok rakyat Malaysia.”

   Hakikatnya, meskipun yang bercakap lontar idea aneh ini ialah orang Melayu dan beragama Islam, tetapi dalang sebenarnya ialah DAP serta diketahui ada agenda tersirat mahu hancur Islam dari dalam. – Agensi/Mynewshub.TV

   : Setelah ekonomi, kemudian kuasa politik kini agama yang menjadi tiang keutuhan Melayu ingin dirobek. Bila agak Melayu nak sedar dan bersatu dalam perjuangan Islam?....

   Delete
 8. Rakan2 sekelian...kau orang tau tak...Kebanyakan netizen di media sosial mempersoalkan kewajaran kehadiran Menteri Pertahanan, Mat Sabu di dalam majlis Syiah di Selatan Thailand beberapa hari lalu.

  Menteri Pertahanan hadir pada majlis korban di Masjid Zainabiyyah di Phatthalung, yang menjadi markaz Syiah di wilayah tersebut.

  Kehadiran Mat Sabu yang turut memberi ucapan pada perhimpunan di masjid berkenaan dimuat naik dalam akaun Facebook pemimpin dan pengikut Syiah di markas berkenaan.

  Antara yang turut hadir pada majlis berkenaan ialah pegawai polis dan tentera Thailand. Pada majlis itu, Mat Sabu turut menyembelih seekor lembu korban.

  Netizen media sosial mempertikaikan sama ada pemergian Mat Sabu ke majlis berkenaan dilakukan secara diam-diam sebagaimana beliau ke Syria, sebelum ini.

  Pada tahun 2013, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menjelaskan bahawa semua ajaran atau fahaman Syiah di Malaysia adalah menyeleweng daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan hukum syarak.

  Betul lah apa yang disebut2 oleh ramai rakyat Islam Msia..Mat Syabu dan Syiah ni berpisah tiada bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudahlah GN. Mcm2 nama ko guna, tp UMNO kalah jugak.

   Delete

  2. BR1M perlu dihentikan sebab ada unsur rasuah, kata Azmin
   Bernama | Diterbitkan 26 Ogs 2018, 3:15 petang | Dikemaskini 26 Ogs 2018, 3:19 petang

   A+ A-
   Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang dilaksanakan kerajaan BN terdahulu perlu dihentikan kerana ia mempunyai unsur rasuah untuk mendapatkan sokongan rakyat, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

   Beliau berkata kerajaan dibawah pimpinan Pakatan Harapan (HARAPAN) bagaimanapun sedang merangka inisiatif baru yang meletakkan fokus untuk mensejahterakan rakyat bukan menyogok atau memperbodohkan rakyat.


   “Melalui Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan kewangan kita pastinya akan memberikan pandangan dan membentangkan inisiatif baru dalam hala tuju ekonomi negara di parlimen dalam masa yang terdekat.

   “Kalau fokus ini (inisiatif baru) untuk memberdayakan rakyat, saya percaya rakyat akan mempunyai kuasa ekonomi yang lebih dalam membantu meringankan kos sara hidup masing-masing,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tertinggi Cabang (MATC) 2018 negeri Perak di Ipoh hari ini.

   Memetik sebuah portal berita dalam talian semalam, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pentadbirannya berhasrat mengurangkan BR1M secara berperingkat sebelum dihentikan sepenuhnya.

   Delete
  3. Hospital Kajang sesak, kadar guna katil 150% sehari
   Bernama | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:10 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:12 malam

   A+ A-
   Hospital Kajang sesak kerana menerima kemasukan pesakit 50 peratus melebihi kapasitinya, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

   Beliau berkata kadar penggunaan katil harian hospital itu tinggi sehingga mencapai 150 peratus sehari merupakan antara punca utama kesesakan itu.

   Menurutnya, perkara yang telah berlanjutan sejak beberapa tahun lalu itu disebabkan oleh kemasukan pesakit yang tinggi sehingga bukan sahaja memberi kesan pada wad-wad hospital tersebut malah di Klinik Pakar dan Jabatan Kecemasan.

   Katanya kadar kemasukan tinggi itu telah memaksa pihak hospital menerima kemasukan pesakit walaupun melebihi kapasiti hospital berkenaan.

   Oleh itu Dr Dzulkefly berkata beliau telah mengarahkan hospital itu untuk mengoptimakan penggunaan ruang sedia ada di samping memohon penambahan jumlah katil.

   “Buat masa ini Hospital Kajang mempunyai 326 katil, jadi saya telah minta supaya pihak hospital buat permohonan sekurang-kurangnya tambah 15 katil lagi.

   “Bagi penyelesaian jangka panjang, pihak kementerian bercadang untuk membina blok tambahan dan menaik taraf bangunan sedia ada,” kata Dr Dzulkefly kepada pemberita setelah melawat hospital itu di Kajang, hari ini.

   Lawatan itu dibuat bagi meninjau kesesakan hospital itu susulan aduan seorang pengguna di laman Twitter bulan lalu yang turut mendapat reaksi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.


   Sementara itu, Dr Dzulkefly berkata pembinaan Kompleks Wanita dan Kanak-Kanak, yang merupakan sebahagian daripada projek menaik taraf Hospital Kajang juga diharap dapat menampung jumlah kemasukan pesakit yang meningkat.

   Menurutnya, projek yang dijangka siap pada 2021 itu bakal mempunyai kapasiti sebanyak 272 katil.

   “Dengan adanya projek naik taraf ini kami harap fasiliti baharu ini akan beri keselesaan dan memenuhi kehendak masyarakat setempat,” katanya.

   - Bernama

   Delete
 9. Sobat2 yang dikasihi di blog batu api ni....Tentu kau orang perasan...Baru2 nie ribut kencang menggemparkan penduduk kat pulau Langkawi...kesian kat diorang semua kan...

  Tapi kat Putrajaya, ribut yang sama tapi tak serupa tengah menggemparkan satu Malaysia (ejaannya 'satu Malaysia' yer dan bukannya '1Malaysia' sbb perkataan '1Malaysia' dah di haramkan)...😜😜😜

  Kata org bijak pandai, 'apa yang berlaku hari ini adalah ulangan sejarah di masa silam'...

  Kita modify sikit kata2 orang bijak pandai tu, 'kelam kabut ayam penyokong uneducated @ cytro 3K jawab isu video yg tgh viral tu adalah kebodohan yg sama sebelum PRU 14'!!!

  Orang tua2 pulak cakap, 'kalau tak ada angin, masakan pokok bergoyang'...

  Kita modify sikit, 'kalau tak ada apa2, takkan tetiba video tu tular kat media sosial'...😜😜😜

  Fahamkan Baik2 'MENTERI KANAN' Dan Bukannya 'MENTERI KIRI'

  Bila di sebut 'menteri kanan', 3 nama yg terlintas kat fikiran...

  YB Lim Guan Eng, YB Mat Sabu dgn YB Tan Sri Muhyiddin Yassin...

  Ironinya, ketiga2 menteri kanan tu ada sebab dan musabab yg tersembunyi...

  Lim Guan Eng :

  Seantaro Malaysia tahu perangai 'terkezut' dan 'kelam kabut ayam belanda' dia...🦃🦃🦃
  Umum dulu baru kaji semula...📡📡📡
  Perangai dia buatkan ekonomi negara huru hara...📉📉📉
  Bukan jer rakyat, habis semua kroni pening kepala...😨😨😨

  Mat Sabu :

  Menteri Perang yang sememangnya dengan pompuan tak boleh berenggang...💏💏💏

  Tinggalkan nombor talipon lepas mata bertentang...🤳🤳🤳
  Kes pembantu dgn RM800K boleh buatkan Mat Sabu dari tenang jadi tegang...💆‍♂️💆‍♂️💆‍♂️

  Muhyiddin Yassin :

  Angan2 nak jadi perdana menteri terpaksa di capati...😢😢😢
  Dari Timbalan Perdana Menteri kena duduk diam2 jadi Menteri Dalam Negeri...😔😔😔
  Dah lah tu, ada sakit pula menanti...😷😷😷

  Siapa Calon Pengganti Menteri Kanan Tu Nanti

  Actually video tu di viralkan semula sebab yang dah jadi sejarah lama akan berulang semula...

  Video tahun 2017...

  Tapi video tu di viralkan semula for a purpose...

  Tunggu dan lihat katanya...👀👀👀

  Ada yang tersirat sebalik yang tersurat tu...

  Mcm lagu Newboyz 'Sejarah Mungkin Berulang'...😉😉😉

  Jadi kita sama2 tunggu, sama ada berita nie cuma spekulasi atau memang realiti...

  'KALAU' jadi realiti, kita nak juga tahu :

  Apa sebabnya???

  Siapa penggantinya???

  Apa agenda di sebalik tu???

  Nie nak kena 'Edisi Siasat' nie...🕵️‍♂️🕵️‍♂️🕵️‍♂️

  Tak pun, 'Jom Terjah'...😂😂😂
  Nie Boboi Bagi Nasihat Jer Pada Jemaah Menteri...
  Kalau Nak Dengar, Dengar Lah...
  Kalau Tak Percaya, Cubalah...😂😂😂

  Sebelum tu kalau ada sesaper nak pergi kedai, aku nak kirim Kacang Cap Tangan Ngan Yin...best jugak makan kacang sambil layan citer2 macam ni kan !!!!

  Tolong beli 10 paket yer sbb nak tunggu ending cerita nie...😉😉😉

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baik ko buat cerita GN dan kebun sayurnya.

   Delete

  2. Fendy Lejen
   Buat la apa yg terbaik, yg baik kami sokong, yg tak baik dan membebankan kami tak sokong. Brim bagi kami ambik, tak bagi kami tetap kerja banting tulang empat kerat tiap hari demi keluarga, tolong jaga Malaysia dengan baik n tanpa rasuah, Insyallah rakyat tak teraniaya lagi pasni, tentang pembangkang yg byk bunyik tu anggap mcm lalat taik je hurung telinga, teguran yg baik kena terima, yg menjatuhkan buat donno je..

   Panglima Datu
   Sebenarnya Brim bukanlah tongkat untuk rakyat mengharapkan bantuan dari kerajaan semata-mata...
   ... sekiranya kerajaan dahulu salah ...maka carilah kaedah lain.....rakyat Malaysia majoriti telah memberi PH peluang untuk membetulkan malaysia...maka gunakanlah peluang ini dgn bijaksana.....

   Delete
  3. Timbalan Menteri & Roketkini (DAP) disaman kerana fitnah Felcra   KUALA LUMPUR: Felcra Berhad memfailkan saman fitnah terhadap Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim Chee Keong dan editor Roketkini.com berhubung penerbitan sebuah artikel yang mendakwa wujudnya urus niaga haram dalam penjualan minyak sawit.

   Felcra, selaku plaintif memfailkan saman fitnah itu pada 6 Jun lepas menerusi Tetuan Omar Ismail Hazman & Co dengan menamakan Sim, yang juga ahli parlimen Bukit Mertajam dan editor akhbar dalam talian itu selaku defendan pertama dan ke-2.

   Peguam Norja Abdul Razak, yang mewakili Felcra ketika ditemui pemberita berkata hari ini ditetapkan untuk pengurusan kes di dalam kamar Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Datuk Faizah Jamaludin.

   “Mahkamah menetapkan 13 September untuk pengurusan kes selanjutnya dan mahkamah mengarahkan plaintif memasukkan afidavit jawapan kepada pembelaan sebelum atau pada 16 Ogos,” katanya.

   Dalam pernyataan tuntutan, Felcra mendakwa defendan ke-2 menerbitkan artikel berjudul “Peserta Felcra rugi RM600 juta setahun akibat urus niaga haram?” di Roketkini.com pada 12 Mac lepas, berdasarkan kenyataan Sim.

   Dakwa plaintif, artikel itu membawa maksud syarikatnya menjalankan urus niaga haram dengan pihak ke-3 sehingga menyebabkan kerugian kepada peserta Felcra selain mendakwa Felcra melanggar peraturan menjual minyak sawit dengan kadar perahan minyak sawit (OER) yang jauh lebih rendah daripada kadar minimum yang ditetapkan oleh undang-undang.

   Syarikat itu turut mendakwa semua urus niaga yang dijalankan mematuhi peraturan perolehan syarikat dan penerbitan artikel berkenaan menyebabkan reputasi plaintif terjejas selaku organisasi yang ditubuhkan sejak 1966 bagi membangunkan sektor luar bandar.

   Oleh itu, Felcra menuntut ganti rugi am dan teladan serta memohon perintah injunksi untuk menghalang defendan menerbitkan artikel serupa serta menuntut defendan membuat permohonan maaf secara terbuka di dalam akhbar tempatan dan media sosial.

   : Kalau usaha saman dibuat secara teratur dan sistematik bagi setiap fitnah yang dikeluarkan oleh PAKATAN HARAPAN rasanya tak lama berita-berita buruk di media massa akan berkurangan....

   Delete
 10. Baru2 ni korang perasan tak satu posting yang tular kat FB berkaitan pengakuan berani sorang pemilik pasar raya kat Msia ni !!!!

  Kenyataan berani pemilik sebuah rangkaian pasaraya besar yang mengesahkan bakal berlaku kenaikan harga barang bila SST mula dilaksanakan bulan depan, beberapa pihak berkaitan jualan runcit yang lain juga seperti pengeluar tayar dan minyak enjin, masing-masing telah mengumum akan berlaku kenaikan harga jualan produk mereka.

  Notis berkaitan perkara ini telah mula disebarkan di Internet sejak dari minggu lepas.

  Ditambah pulak lagi dengan kenyataan Menteri baru-baru ini bahawa harga tidak boleh turun kerana monopoli dalam pasaran, maka semua yang mengundi kerana mengharap harga barang turun dalam PRU14 yang lepas (dan dengan itu kehidupan mereka akan bertambah senang kononnya), bolehlah mula “menghantukkan kepala” masing-masing ke dinding.  Inilah hasil dari undi yang diberikan. Pepatah Melayu pun ada sebut, tak dah terhantuk baru nak terngadah kan, sekarang dah terngadah, hantuklah.

  Cakap pasal kenyataan Menteri berkaitan monopoli, ini bukan perkara baru, semasa BN memerintah pun perkara ini telah disebutkan tapi waktu itu kamu kata, “itu salah kerajaan kerana tidak kawal”, sekarang, bolehkah kami kata perkara yang sama kepada kamu?

  Waima dengan GST menjadi 0% selama 3 bulan ini serta jumlah ikan sebanyak 3 billion ekor dalam laut sekalipun, harga barang dan harga ikan (memang tak kena GST), tidak juga turun kerana GST baik, SST baik, ini adalah cukai dihujung yang perlu dibayar pengguna untuk dibayar kemudiannya kepada kerajaan. Kalau harga jualan (sebelum cukai) naik, SST atau GST nak menurunkan harga macam mana?

  Tapi sekurang-kurangnya dengan GST, kita tahu pengurusan cukai itu adalah lebih telus dan hasilnya akan diberikan kepada kerajaan yang kemudiannya akan menggunakan duit itu untuk pembangunan negara, pemberian BR1M, projek infrastruktur dan pelbagai insentif untuk rakyat.

  Berbanding SST yang diakui banyak pihak di seluruh dunia sebagai mempunyai banyak ruang untuk ketirisan berlaku – selain menyebabkan kenaikan harga barang seperti yang dinyatakan di atas.

  Dahlah harga barang tidak turun, kita juga berkemungkinan berhadapan dengan cukai-cukai baru. Sebagai permulaan, dah ada cadangan untuk mengadakan cukai soda. Betul tak semua orang minum soda, tapi tak juga semua orang beli kereta, tak semua orang beli TV, tak semua orang makan nasik dan sebagainya.

  Faham ke maksud tu? Tak faham sudah. Yang pentingnya nak beritahu, harga barang akan terus naik sekalipun tanpa GST dan selepas perlaksanaan SST...itu lah kenyataannya, samaada kau orang suka ataupun tak bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Mohd Firdaus Abdullah
   Besar maksud rasuah tu. Brim patut diberi pada yg layak aje. Masalahnya...penerima yg tak layak lebih banyak dari yg sepatutnya. Yg bujang2 tu x yah diberi. Mrk masih bertenaga untuk cari rezeki yang lebih. Yg patut ditolong mcm warga emas...oku...itu didulukan. Tapis dulu calun2 brim...pastikan mereka layak...kdg2 dlm satu rumah ada ramai penerima brim...malah satu keluarga pun ada. Ini yg dimaksudkan oleh menteri ekonomi tu.

   Mohd Azuan
   Bagi pandangan saya Brim harus diberhentikan kepada sesiapa yang berkerja dan harus diteruskan kepada golongan yang tidak bekerja dan sudah tua. Ini boleh membantu mereka untuk memjalankan kehidupan hari mereka. Harap kerajaan dapat kaji semula isu ini.

   Marsel Lam
   betul2... kajian perlu dibuat betul2, pasti kan yang dapat itu memang yang memerlukan saja. Apa2 pun tggu keputusan kerajaan, kita rakyat ikut saja.

   Delete
  2. Pendedahan IRI: Malaysia dalam bahaya   SELURUH rakyat Malaysia terkejut dengan pendedahan yang telah dibuat oleh Daniel Twining, Presiden IRI (International Republican Institute) di dalam satu forum yang bertajuk “Supporting Democracy In Challenging Times” di Washington pada 17 Julai 2018. Kita sedia maklum bahawa IRI merupakan sebuah badan pemikir berpangkalan di Amerika Syarikat.

   Di dalam forum tersebut, Daniel mendedahkan bahawa IRI bukan sekadar menjalinkan hubungan dengan pemimpin pakatan pembangkang sejak 2002 (15 tahun lalu), malah menyalurkan bantuan strategi dan dana kepada parti-parti pakatan pembangkang pada waktu itu bagi menjatuhkan kerajaan sebelum ini.

   Lebih daripada itu, IRI turut mengadakan perjumpaan bersama pemimpin kanan Pakatan Harapan di Pejabat Perdana Menteri setelah Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

   Walaupun beberapa pimpinan PKR dan DAP menafikan tuduhan tersebut, namun PAS melihat penafian ini belum cukup disebabkan pihak IRI sendiri yang membuat pengakuan dan pendedahan tersebut.

   Bagi PAS Wilayah Persekutuan, pendedahan dan pengakuan ini merupakan hal yang terlalu berat dan tidak boleh dipandang ringan. Tindakan membenarkan campur tangan asing akan mengakibatkan kuasa luar menjadi pencatur kepada pentadbiran serta hala tuju negara. Tambahan pula, ia juga meletakkan negara dan rakyat dalam suasana yang tidak selamat sekali gus negara bakal menerima ancaman besar daripada pertembungan kuasa Amerika Syarikat dan China.

   Justeru, PAS Wilayah Persekutuan mewakili seluruh rakyat Wilayah Persekutuan mendesak agar pihak kerajaan mengambil langkah sebagaimana berikut:

   i. Kerajaan wajib membuat penjelasan kepada seluruh rakyat Malaysia terhadap tuduhan yang dibuat oleh IRI. Sekiranya tuduhan ini adalah benar, kerajaan perlu mendedahkan berapakah jumlah dana yang telah diterima oleh Pakatan Harapan daripada IRI? Bagaimanakah dana tersebut disalurkan kepada pimpinan Pakatan Harapan? Apakah perjanjian yang termeterai antara Pakatan Harapan dengan IRI?

   ii. Sekiranya pengakuan dan tuduhan IRI tersebut merupakan fitnah dan palsu, rakyat mendesak agar kerajaan Malaysia menyaman IRI atas pengakuan palsu yang dilemparkan kerana telah menjatuhkan maruah Malaysia dan seluruh rakyat negara ini.

   iii. Pihak kerajaan turut didesak agar menubuhkan satu badan siasatan yang bebas bagi menyiasat keterlibatan IRI dan campur tangan politik dalam Malaysia. Hal ini penting agar Malaysia tidak menjadi boneka kepada mana-mana kuasa besar dunia.

   iv. PAS Wilayah Persekutuan juga mendesak agar Akta Kawalan Dana Politik dan Politik Wang diluluskan di parlimen agar seluruh rakyat mengetahui sumber dan dana sesebuah parti politik. Hal ini penting agar tiada pihak luar yang campur tangan demi kepentingan kuasa luar. Akta ini telah PAS kemukakan dan draf akta ini telah diserahkan pada Pejabat Perdana Menteri sebelum ini.

   PAS Wilayah Persekutuan mendesak agar kerajaan dapat memberi maklum balas dengan kadar segera dan mengambil berat dalam isu ini.

   Haji Mohamad Noor Mohamad
   Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan


   : 4 parti dalam Pakatan Harapan membiasu agar isu ini tertutup dengan sendiri....

   Delete
 11. Kengkawan,,mari lah kita membaca apa yang diperkatakan oleh DS Najib ni dengan minda yang terbuka dan berlapang dada..pastinya kita akan bersetuju dengannya beb !!!

  Ketika Proton yang sudah dimiliki syarikat swasta menjual 49 peratus sahamnya kepada syarikat Geely dari China pada Mei tahun lalu, saya masih ingat tulisan Tun Dr Mahathir Mohamad menuduh saya menjual maruah negara dan negara bakal dijual.

  Malah, Dr Mahathir melalui tulisan dan ucapannya mengakui menangis teresak-esak mengenangkan saham Proton dijual kepada Geely.

  Walhal, di sebalik hakikat Tun Mahathir sebagai penasihat dan pengerusi Proton, syarikat itu kehilangan wang pada jumlah yang besar setiap tahun, jualan menjunam, eksport sangat rendah dan ketinggalan dari segi teknologi.

  Proton berada dalam keadaan kritikal pada masa itu sehingga pembekal-pembekal tidak dibayar. Bukan sahaja pembekal Proton dan 60,000 pekerjaan berdepan risiko ketika itu, syarikat induknya – DRB Hicom turut menerima kesan.

  Lantaran itu, penstrukturan Proton diperlukan. Kerajaan kemudian memberikan pinjaman mudah RM1.5 bilion kepada Proton dan syarikat itu kemudiannya membawa masuk Geely sebagai rakan perkongsian.

  Ketika pemeteraian perjanjian itu, Proton dan Geely bersetuju untuk menjadikan Proton sebagai pusat eksport ke Asia Tenggara dan juga China.

  Setahun kemudian, saya gembira melihat Proton dan Geely menunaikan janji mereka dan membuat pengumuman untuk menjual kereta Proton dengan disaksikan oleh Dr Mahathir yang tampak sangat gembira biarpun hanya setahun sebelum ini, beliau mengkritik saya dan melalui tulisannya berkata, tidak akan lagi bangga terhadap jenama Proton selepas Geely dijadikan rakan kongsi.

  Di sebalik segala fitnah dan kritikan dibuat Dr Mahathir sebelum ini, semalam menyaksikan satu pengumuman yang membuktikan keputusan dibuat setahun lalu adalah satu langkah yang terbaik untuk semua.

  Sebanyak 60,000 pekerjaan diselamatkan dan Proton adalah pada kedudukan lebih kukuh untuk pertumbuhan.

  Jika keputusan itu tidak dibuat tahun lalu, sudah tentu tiada apa yang boleh disaksikan Dr Mahathir di Geely di China semalam.

  Sebelum PRU14, isu Proton dengan projek “Forest City” dan “Melaka Gateway” merupakan isu-isu utama yang sering dimainkan oleh Tun Mahathir dan pemimpin HARAPAN untuk menuduh saya menjual negara.

  Kini, kerajaan HARAPAN pula amat bangga dengan Proton-Geely.

  Mereka juga sudah umumkan di Parlimen bahawa kerajaan HARAPAN tidak mempunyai halangan untuk benarkan Forest City menjual hartanah secara hak-milik kekal kepada warga asing manakala Ketua Menteri Melaka pula mengumumkan bahawa projek Melaka Gateway tiba-tiba menjadi amat penting untuk pembangunan negeri dan bakal membawa Melaka kembali ke zaman kegemilangan kesultanan Melaka.

  Walaupun saya dan BN difitnah teruk pada masa itu, saya gembira bahawa langkah-langkah kerajaan BN dulu telah dibuktikan sebagai langkah yang menguntungkan negara dan rakyat.

  Jadi..tak salah lah kalau rakyat mengatakan. kerajaan PH dan Tun M ni kaki u-Turn, pusing dan flip flop dalam keputusan mereka aje kan !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Tey Shong Hui
   Elok diteruskan tetapi dengan cara lain. Utamakan kumpulan yang memang memerlukannya .Pelajar IPTA dan IPTS mungkin tidak semuia perlu. Buatlah rujukan dengan model negara lain.

   Yusof Hussien
   Ayat "initiatif dari kerajaan" ni sama macam gaya zaman kerajaan Najib. Ini sikap utama sebuah kerajaan kuku besi ciptaan Stalin. Stalin pernah memberi tahu parti dan kerajaannyaa, "Kita biarkan rakyat hidup sangsara sementara kita tabur bantuan, pasti mereka akan taat kepada kita"

   Delete
  2. Mufti Perak gesa kerajaan tolak cadangan iktiraf komunis
   NORMAWATI ADNAN 9 OGOS 2018
   Tan Sri Dr Harussani
   Tan Sri Dr Harussani
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   IPOH - Kerajaan wajib menolak cadangan pihak tertentu untuk mengkaji semula buku teks sejarah sekolah bagi tujuan mengiktiraf sumbangan komunis dalam kemerdekaan negara.

   Gesaan itu dibuat Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria yang menyifatkan pengiktirafan itu menafikan sumbangan dan pengorbanan ulama, rakyat jelata, perajurit dan pahlawan negara yang berjuang mempertahankan tanah air.


   Menurutnya, komunis yang datang ke Tanah Melayu untuk mengambil alih pentadbiran bukan sahaja membunuh orang tua, wanita dan kanak-kanak, tetapi juga menangkap dan membunuh alim ulama yang memperjuangkan kemerdekaan dari British.

   "Ulama menentang komunis kerana mempertahankan akidah umat Islam dan menghalang mereka daripada menjajah tanah air.

   "Adalah tidak perlu memperkenalkan komunis kepada generasi akan datang sebaliknya memperkenalkan sumbangan alim ulama dan pejuang kemerdekaan untuk memupuk nilai kesetiaan kepada

   raja dan negara sepertimana rukun negara," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Beliau berkata, Islam juga tidak pernah mengiktiraf apatah lagi memberi kerjasama kepada komunis kerana fahaman itu menolak kewujudan dan kekuasaan ALLAH.

   Katanya, pemikiran komunis seperti atheis, tolak tuhan, tolak agama, free thinking, matlamat menghalalkan cara mengikut aliran Machiavelli dan agama adalah candu merupakan fahaman yang perlu dielakkan umat Islam.

   "Mengiktiraf sumbangan komunis adalah menggalak dan mempromosi kezaliman serta fahaman ekstrem kalangan rakyat.

   "Pelajar sekolah perlu disemai nilai murni yang holistik, bukannya mendedahkan mereka kepada keganasan dan kezaliman," katanya.

   Delete
 12. Kengkawan semua...patut lah muka Tun M msam mencuka bila bal9k dari China tempoh hari...rupa2nya misinya nak meminjam duit dari negara tu tak kesampaian beb !!!!!

  Dakwaan Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad bahawa kerajaan BN sebelum ini meminta 30 peratus saham daripada syarikat China umpama menuduh syarikat gergasi dari negara berkenaan bersubahabat melakukan rasuah.

  Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata demikian mengulas ucapan Mahathir pada forum Pemimpin Kelab Usahawan China di Beijing hari ini.

  “Hari ini di China, nada Tun Mahathir bagai berucap di ceramah politik di hadapan ahli perniagaan China dengan menuduh BN memaksa syarikat China untuk memberi 30 peratus saham syarikat mereka kepada orang tertentu.

  “Adakah masuk akal kononnya kerajaan BN meminta 30 peratus saham syarikat-syarikat kerajaan China sebagai sogokan?

  “Adakah Tun Mahathir menuduh bahawa syarikat-syarikat gergasi milik kerajaan China bersubahat dengan kerajaan BN untuk melakukan jenayah rasuah?’Soalnya dalam satu kenyataan di Facebook.

  Terdahulu, Mahathir ketika berucap semasa Forum Pemimpin Kelab Usahawan China di Beijing hari ini mendakwa kerajaan BN sebelum ini ‘korup’ dalam menerima kemasukan pelabur atau syarikat dari China.

  “Terdapat kes di mana pelabur diminta memberi 30 peratus saham kepada sesetengah orang. Itulah sebabnya berlaku kelewatan kerana orang tertentu cuba mendapatkan wang daripada pelabur,” katanya.

  Menurut Najib, dua projek infrastruktur yang dilaksanakan di bawah kerajaan BN lalu ialah projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan sebuah projek saluran paip petroleum.

  ECRL dianugerahkan kepada syarikat CCCC Ltd, manakala projek saluran paip itu diberikan kepada syarikat China Petroleum Pipeline Bureau (CPPB).

  “Syarikat CCCC Ltd ialah sebuah syarikat disenarai awam yang dikuasai oleh kerajaan China dan adalah syarikat yang amat besar di peringkat global dengan nilai penjualan AS$70 billion (RM280 bilion) setahun di seluruh dunia.

  “Syarikat CPPB adalah sebuah syarikat pembina saluran paip petroliam terbesar di dunia dan dimiliki sepenuhnya oleh syarikat gergasi China National Petroleum Corporation (CNPC) yang dikuasai sepenuhnya oleh kerajaan negara China,” katanya.

  Menurut Najib CNPC ialah syarikat keempat terbesar di dunia dengan nilai penjualan setahun sekitar AS$300 bilion (RM1.2 trillion).

  “Tun Mahathir perlu berhenti bercereka dan tunjukkan bukti bahawa tuduhannya adalah benar. Sebagai seorang Perdana Menteri, seharusnya beliau berhenti bermain politik di hadapan pelabur-pelabur luar negara,” katanya.

  Malangnya..sampai sekarang ni masih takde bukti konkrit terhadap tuduhan2nya tu..main sedap mulut aje bercakap kan !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Bantuan Sara Hidup BRIM bermaksud dana membantu isi rumah yg kurang bernasib baik atau rakyat marhaen. Antara sbbnya golongan marhaen sukar cari makan dlm negara ini ialah kegagalan kerajaan itu sendiri. Kerajaan yg korup dan gagal laksana Rule of Law sebaliknya kerajaan yg berkuasa amalkan Rule by Law mengenakan pelbagai peraturan zalim ke atas marhaen, macam Najib buat. Akhirnya rakyat marhaen ini dituduh sebagai beban kpd negara.

   PH baru ambil alih kerajaan, belum mampu menguasai jentera kerajaan utk laksanakan Rule of Law tanpa pilih kasih. Marhaen xde platform utk suarakan kekangan hidup kpd umum. Menjelang pilihan raya org politik dendangkan rintihan marhaen di pentas politik. Lps itu kembali senyap... Pemimpin PH cakap nak wujudkan peluang pekerjaan dan perniagaan kpd rakyat tempatan.

   perlu laksanakan Rule of Law dgn kadar segera

   Delete
  2. Kerajaan Johor guna PBT, ketua kampung sebar pengaruh politik'
   Hasni Mohammad | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:20 pagi | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:27 pagi

   A+ A-
   ULASAN | Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan ketua kampung adalah mereka yang kita gelar sebagai kerajaan ketiga. Mereka adalah pelaksana dasar, entiti yang berhubung dan berinteraksi dengan masyarakat secara langsung dan merupakan kelompok paling hampir dengan rakyat.

   Setiap isu tempatan akan disuarakan kepada mereka untuk diangkat dan diberikan perhatian (selain melalui wakil-wakil rakyat).

   Justeru, fungsi dan peranan mereka amat penting dan kritikal. Keupayaan mereka menjalankan tugas, mengenal pasti isu dan menguruskan masalah setempat adalah perkara yang tidak boleh dikompromi.

   Ahli majlis dan ketua kampung adalah cerminan tidak langsung kerajaan dan merupakan mereka yang amat diharapkan oleh masyarakat sekeliling. Paling penting, mereka mestilah golongan yang neutral atau non-partisan serta bersedia untuk berkhidmat dengan baik dan penuh kesungguhan.

   Perkara ini menjadikan setiap calon yang dilantik mestilah terdiri daripada mereka yang mempunyai kebolehan, pengalaman dan perwakatan yang layak dan bersesuaian.

   Pendekatan asal boleh, tangkap muat dan semberono dalam perlantikan mereka akan menyebabkan khidmat kepada masyarakat terganggu dan gagal.

   Jadi, tidak pelik jika BN dan Pakatan Harapan (HARAPAN) kedua-duanya sentiasa mengutarakan naratif pemerkasaan entiti kerajaan ketiga ini dalam pelbagai aspek. Malah, perkara ini diutarakan sebagai salah satu tawaran utama dalam kempen PRU ke-14 yang lepas.

   Antaranya adalah untuk memastikan ketua kampung dan ahli majlis terdiri daripada mereka yang pakar, profesional, berkelayakan, orang tempatan, telus dan tidak mempunyai pengaruh politik. Ini sekaligus menjadikan pemilihan calon dan pelantikan mereka untuk mengisi dan menggalas tugas kerajaan ketiga amat penting dan tidak boleh diambil mudah.

   Malangnya, perkara yang sebaliknya berlaku dalam pemilihan dan perlantikan ahli majlis dan ketua kampung di Johor. Bukan sahaja pemilihan dan penyenaraian calon yang dilakukan tidak menggembirakan masyarakat sekeliling. Malah, terdapat perkara-perkara yang amat mengecewakan dilakukan oleh kerajaan negeri. Antaranya:

   Delete
 13. Sobat2 sekelian...apa pulak citer yang berkaitan dengan lawatan gagal Tun ke China baru2 ni ???

  1. Beberapa hari lepas Tun Mahathir membuat kenyataan bahawa ada permintaan rasuah 30 peratus saham untuk bumiputera dibuat oleh kerajaan lama pimpinan Najib Razak ke atas syarikat Cina.

  2. Mahathir ketika berucap semasa Forum Pemimpin Kelab Usahawan China di Beijing mendakwa kerajaan BN sebelum ini ‘korup’ dalam menerima kemasukan pelabur atau syarikat dari China.

  “Terdapat kes di mana pelabur diminta memberi 30 peratus saham kepada sesetengah orang. Itulah sebabnya berlaku kelewatan kerana orang tertentu cuba mendapatkan wang daripada pelabur,” katanya.

  3. Beliau bercakap di hadapan ahli perniagaan Cina di China. Saya ingatkan sebagai orang tua beliau mungkin keliru dengan dasar pelaburan asing zaman beliau yang telah dimansuhkan beberapa tahun lalu.

  4. Mustahil ada yang berani minta rasuah 30 peratus saham dari pelabur asing. Tapi ini Mahathir cakap mesti beliau ada bukti. Mahathir the great mana pernah bohong.

  5. Balik ke sini plot sudah bertukar. Mungkin pelabur China sudah “menyergah” Mahathir bahawa mereka tidak pernah berhadapan dengan masalah sedemikian.

  6. Tadi ketika bercakap dalam sidang akhbar sekembali dari China beliau menyatakan ada ahli perniagaan cina (Malaysia) mengadu kepada beliau tentang permintaan rasuah 30 peratus saham dari individu tertentu dalam kerajaan lama.

  7. Bila ditanya apakah akan dilakukan siasatan, beliau menyatakan tidak kerana tiada bukti dan hanya dengar cakap. Mahathir juga mendakwa ahli perniagaan hanya berminat mengadu kepada beliau tetapi tidak mahu melalui proses siasatan SPRM yang menyukarkan.

  8. Ini merupakan satu sikap tidak bertanggungjawab Perdana Menteri. Beliau memalukan pentadbiran kerajaan di peringkat antarabangsa walau tanpa sebarang bukti.

  9. Mungkin Mahathir tidak tahu bahawa di bawah Akta SPRM kegagalan melaporkan perbuatan meminta rasuah adalah satu kesalahan berat dan boleh dihukum penjara.

  10. Mengapa kerajaan baharu melindungi kroni mereka yang melanggar undang-undang anti rasuah ini?

  11. Paling memalukan sebagai Perdana Menteri Tun Mahathir tidak boleh membezakan antara cakap kedai kopi dengan bercakap dalam sidang akhbar dan dialog antarabangsa.

  Sedikit demi sedikit imej Mahathir kian calar hasil perbuatan sendiri...ini lah akibatnya jika nak memalukan dan mengaibkan orang lain sangat, kan sendiri sudah dapat kemaluan yang besar bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justin Lodukim

   Terpulang pada kerajaan sekarang, saya pun tak dapat BRIM si najib walau pernah memohon. Harap semuanya akan baik selepas penyusunan semula kerajaan yang baru. Satu harapan rakyat moga kos sarah hidup tidak melambung tinggi dengan pelaksanaan SST nanti.

   Mohd Rayqal

   pembaharuan dari kerajaan baru tetap ada.. cuma kita minta mana yg kurang ditambah baikan atau diperbetulkan.. rasanya kalau niat kerajaan utk membantu golongan mereka yg benar benar susah dan layak.. tak salah utk diteruskan..

   Delete
  2. Bila makan duit DAP, facebook Hussin makin bodoh membuat komen   Memang banyak dapat duit kalau jadi "RedArmy" DAP. Tapi malang kalau bagi yang beragama Islam sanggup jual agama sehingga hilang kewarasanya dalam menjalankan kerja propanganda DAP.

   Royalti adalah hak rakyat. Kalau dapat royalti bukan rakyat penyokong PAS sahaja dapat manafaat. Yang sokong PH, Yang sokong BN @ UMNO pun dapat. Yang jual agama dengan DAP macam Hussin pun akan dapat manafaatnya.

   Soal royalti adalah soal prinsip dan kalau PH buat kerja bodoh macam apa yang dikehendaki oleh si Hussin yang jual diri kerana nak sesuap nasi mana prinsi perjuangan PAKATAN RAKYAT. Apakah PH nak dirinya sama macam BN @ UMNO dulu yang rakyat jatuhkannya?

   Zaman sekarang orang dah fikir matang. Politik bukan zaman Pak Kaduk tapi malang fikiran jumud
   Hussin nak PH jadi Pak Kaduk dan Mahathir jadi MAHAZALIM semula.

   Harap jangan layang si bodoh Hussin
   akal dia pendek. Binalah politik matang.

   Delete
 14. Tak abis2 lagi citer berkaitan kejayaan Tun M dalam lawatannya ke China baru2 ni...hebat tul lah..mari kita ramai2 angkat topi dan tabik spring padanya beb !!!!

  1. Mahathir “cedera parah” di China. Pulang tanpa sebarang hasil untuk ekonomi negara atau maruah.

  2. Marah dengan layanan China ke atasnya, Mahathir the great pulang dan mengumumkan pembatalan projek ECRL dan Paip Gas Sabah yang membabitkan pembiayaan kewangan dari Bank Exim China dan kontraktor China.

  3. Mahathir tidak berani mengisytiharkan “buy China Last” seperti mana beliau buat kepada UK pada 1981. Jika beliau berbuat demikian yang akan “mampus” cepat ialah para kroni beliau yang telah mengeluarkan banyak wang untuk kemenangan Pakatan Harapan.

  4. Jadi biar negara rugi kerana yang akan menanggung kos pembatalan ialah duit kerajaan bukan duit keluarga dan kroni beliau.

  5. Bagi menghalalkan pembayaran ganti rugi demi ego beliau, Mahathir telah pun menyediakan kambing hitam iaitu Najib Razak.

  6. Beliau menggelar Najib Razak bodoh kerana menandatangani perjanjian ECRL tanpa “exit clause”. Dakwa Mahathir atas sebab itu kerajaan perlu bayar pampasan yang tinggi.

  7. Maka ramai penyokong Pakatan pun bersorak sakan menyebarkan berita tersebut seolah-olah inilah bukti maha besar menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dengan projek ECRL.

  8. Kita pun keliru perjanjian mana yang tidak ada “exit clause”? Perjanjian pembiayaan dengan Exim Bank China atau dengan kontraktor ECRL?

  9. Lebih mengelirukan ialah apakah maksud Mahathir mengenai “exit clause” adakah ia sama dengan “termination contract” atau penamatan kontrak?

  10. Jika kerajaan melantik kontraktor pembinaan mesti ada syarat penamatan berdasarkan kegagalan-kegagalan kontraktor melaksanakan terma kontrak.

  11. Maaflah belum pernah saya dengar ada kontrak pembinaan yang mempunyai “exit clause” ala Mahathir yang membolehkan pemilik projek menamatkan kontraktor sesuka hati dan bila-bila masa dengan pampasan yang rendah.

  12. Masalah hari ini ialah Mahathir mahu menamatkan kontrak pembinaan yang sedang berjalan tanpa sebarang sebab teknikal.

  13. Apabila beliau mahu menghentikan satu projek berpuluh bilion atas sebab politik dan khayalan maka tentulah jumlah pampasan akan tinggi.

  14. Mungkin Mahathir boleh beri contoh exit clause yang ada dalam konsesi lebuh raya Utara Selatan dan Jambatan bengkok pada zamannya untuk kita buat perbandingan.

  15. Rakyat marhaein tidak fikir perjanjian ECRL dan Paip Gas Sabah satu kebodohan Najib Razak? Adalah gila jika ada orang buat perjanjian pembinaan keretapi dan saluran paip gas yang mempunyai klausa boleh menamatkan projek sesuka hati. Lagi gila jika anda fikir Perdana Menteri yang draf perjanjian.

  16. Pembinaan ECRL dan Paip Gas Sabah adalah perjanjian pembinaan bukan “perjanjian perkhidmatan dan pembekalan”. Yang perlu ada ialah “termination clause” jika tidak ikut jadual dan spesifikasi yang ditetapkan.

  17. Namun kita sudah melihat banyak klausa perjanjian bodoh zaman Mahathir seperti konsesi Lebuh Raya dibenarkan naik kadar tol sebanyak 10% setiap tiga tahun dan akan dibayar pampasan beratus juta setahun jika kerajaan tidak benarkan kenaikan tersebut.

  18. Kita juga pernah berhadapan klausa bodoh perjanjian konsesi tol zaman Mahathir bila mana syarikat konsesi akan mendapat pampasan jika jumlah kutipan tol tidak seperti dalam projeksi keutungan mereka.

  19. Kita juga pernah melihat Mahathir melaksanakan projek bodoh jambatan bengkok tanpa persetujuan Singapura dan terdedah kepada ancaman undang-undang antarabangsa kerana bakal meruntuhkan sebahagian Tambak Johor.

  20. Kita juga sudah pun jadi bodoh pada zaman Mahathir The Great apabila Proton kerugian lebih RM500 juta dalam urusniaga MV Augusta.

  21. Bapa segala kebodohan ialah jika kita membenarkan Mahathir menggunakan isu “exit clause”, untuk menyelamatkan egonya yang tercalar teruk di China.

  Nampak gayanya...PM ke 4 dan PM ke 7 ni..mindset depa berdua tak berubah2 sampai sekaarng ni....masih dok kat takat lama jugak macam dulu tu bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Aadhira Vipul

   Memang betul BRIM ada unsur rasuah. Walaupun ada unsur rasuah maka Brim memainkan peranan utama dalam kalangan yang miskin di Malaysia. Harap kerajaan dapat melakukan sesuatu yang tidak membebankan rakyat Malaysia selepas Brim dimansuhkan.

   Anatta Zen

   Kerajaan BN dulu memang sengaja nak rakyat bertongkat. Dan tongkat tu pulak makin lama makin besar. Dah jadi macam tunggul kayu sehingga nak jalan sendiri pun dah tak leh. Bila BN ugut nak tarik tongkat, rakyat akan beri undilah.

   Delete
  2. LGBT perlu hormati hak, sensitiviti golongan majoriti
   9 OGOS 2018
   Fuziah Salleh
   Fuziah Salleh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUTRAJAYA - Golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) diingatkan untuk menghormati sensitiviti dan hak kelompok majoriti masyarakat di negara ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh.

   Beliau berkata adalah penting untuk kerajaan hari ini melindungi sensitiviti dan suara majoriti berhubung isu tersebut terutamanya para ibu bapa yang risau anak mereka akan terpengaruh dengan gaya hidup sebegitu sekiranya ia dipromosikan secara umum.


   “Apabila golongan LGBT bercakap mengenai hak asasi manusia, kita menghormati hak mereka, tetapi dalam masyarakat ada banyak kelompok lain yang turut mempunyai hak… majoriti masyarakat di negara ini tidak mahu budaya tersebut dipromosikan secara umum," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

   Fuziah berkata demikian ketika mengulas arahan penurunan dua potret aktivis LGBT pada pameran fotografi ‘Stripes and Strokes’ bersempena Festival Georgetown, Pulau Pinang.

   “Apabila kita suruh turunkan (potret aktivis) bukan bermaksud kita mendiskriminasi mereka, kita hormat tetapi bukan sehingga kita mempromosi dan mengiktiraf mereka seolah-olah majoriti di negara ini tidak mempunyai suara,” katanya.

   "Kalau mereka (golongan LGBT) mengamalkannya di ruang peribadi mereka itu adalah antara mereka dengan Tuhan tetapi apabila mereka mengamalkannya di khalayak dan mempromosikannya pula, maka itu melanggar norma-norma dan syariat. Kita menghormati hak mereka tetapi mereka perlu bataskannya hanya di ruang peribadi," katanya.

   Terdahulu ketika berucap merasmikan seminar Cakna Isu-Isu Semasa “Wacana Kontemporari Wanita dan Hak Asasi”, Fuziah berkata adalah penting untuk memastikan golongan wanita menduduki sekurang-kurangnya 30 peratus dalam peringkat pembuat keputusan.

   “Ini adalah kerana perspektif yang dibawa wanita adalah berbeza daripada lelaki dan bagi memberi keseimbangan dalam setiap keputusan perlu adanya input-input daripada golongan ini," katanya. –Bernama

   Delete
 15. Rakan2 ku sekelian..takde sorang pun rakyat Msia yang tak bersetuju jika dikatakan....Mahathir memang pakar “U Turn”.

  Banyak perkara Mahathir sudah buat “pusingan u”. Dulu kata Anwar peliwat dan layak dipenjara, kini pakai “badge free Anwar” dan “sign” kempen bebaskan Anwar.

  Dulu kata Kit Siang rasis, kini sudah puji Kit Siang melangit dan ke mana mana sahaja berkepit sahaja dengan Kit Siang.

  Satu ketika kata BR1M rasuah, kemudian pusing kata mahu laksanakan BR1M jika dapat kuasai Putrajaya. Mahathir sudah “mamai dah”.

  Hari tu di Jepun Mahathir memuji negara China pula sedangkan di Malaysia, Mahathir menuduh Malaysia menjual kedaulatan kepada China dalam banyak projek pelaburan negara tersebut di negara ini, termasuklah Bandar Malaysia, pembelian saham Proton oleh Geely, projek ECRL, lawatan Dato Seri Najib ke China dan Forest City

  Guan Eng pinjam duit dan berhutang entah berapa juta dengan bank dari China, Mahathir tidak pula kecam kata hendak jual Penang pada China. Diam sahaja, sebab takut dengan DAP.

  Mahathir menyatakan pujian kepada China pada Persidangan Antarabangsa Masa Depan Asia ke-23 di Jepun yang dianjurkan oleh Nikkei Inc.

  Menurut Mahathir, persidangan berkenaan perlu menjemput negara China, iaitu kuasa ekonomi paling besar di Asia untuk menyertainya.

  Mahathir kata, tanpa negara Amerika dalam kumpulan itu, negara lain boleh memikirkan cara baru untuk bekerjasama di antara satu sama lain dengan lebih adil.

  “Negara Asia perlu mengambil peluang untuk mengurangkan kebergantungan mereka kepada Amerika Syarikat (AS) dari segi politik dan perdagangan, Malaysia merupakan satu daripada tiga negara anggora dalam ASEAN yang ada dalam Perjanjian Trans-Pasifik yang kini terdiri daripada 11 negara anggota selepas AS menarik diri.

  “Perjanjian itu perlu dikaji semula kerana kandungan keseluruhan asal sebelum ini kebanyakannya digubal oleh AS. Persaingan akan menjadi lebih adil, oleh itu, kita perlu mengundang China bersama-sama,” katanya.

  Mahathir terus memuji China dengan mengatakan jika meminggirkan China ia bermaksud mereka tidak mengendahkan peranan yang dimainkan oleh China di rantau berkenaan. Pusing sungguh Mahathir ini.

  Apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berjaya membawa masuk pelaburan asing dari China, Mahathir menuduh Najib menjual kedaulatan negara kepada negara China. Di Jepun, bukan main lagi Mahathir bagi nasihat agar jangan pinggirkan negara China.

  Penjualan sebahagian pegangan DRB-Hicom dalam Proton kepada syarikat Geely dari China juga dituduh Mahathir sebagai menjual aset negara kepada orang asing.

  49.9 peratus pegangan DRB-Hicom dijual kepada Geely adalah kerjasama strategik Proton, tetapi dituduh Mahathir sebagai jual kedaulatan negara.

  Mahathir memang mudah lupa. Pada 13 Jun 2014, Mahathir bersama Tan Sri Syed Mokhtar terbang ke China berjumpa untuk membuat rundingan antara Geely dan Proton. Berita ini dilaporkan oleh portal Jepun iaitu Nikkei Asian Review.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kini selepas, Geely benar benar membeli saham Proton pada 2017, Mahathir kata Proton kena jual pada China.

   Apa sudah jadi? Mahathir sudah lupakah siapa yang sebenarnya memulakan rundingan dengan Geely pada 2014?

   Bulan lepas ketika Mahathir ke Oman pada 9 Mei 2017, Mahathir juga membuat “pusingan u” di luar negara.

   Ketika berucap di The Third Duqm Society and Economy Forum di Oman, Mahathir menggesa Oman membuka pintu yang lebih luas pada pelaburan asing.

   “With Malaysia’s limited experience in manufacturing, we decided not to be too patriotic and instead opened doors to foreign companies. Foreign companies came with their technology, as well as capital, which has helped develop the skills of citizens,” kata Mahathir.

   Boleh pula Mahathir kata jangan terlalu patriotik sangat dan buka pintu pada syarikat asing yang ada teknologi dan modal besar.

   Hanya bila berada di Oman dan Jepun, Mahathir memuji pelaburan asing masuk. Namun bila berada di Malaysia, lain pula nada Mahathir. Inilah “pusingan u” Mahathir.

   Samalah macam hendak jadi PM semula. Dulu sungguh sungguh menagis kata “tak mau dah” sebab “dah lama dah”. Namun sekarang ini sungguh sungguh hendak jawatan itu balik.

   Mahathir sudah terdesak sangat. Sanggup buat apa sahaja demi kroni dan anak sendiri. Buat “pusingan u” pun tidak mengapa janji matlamatnya tercapai.

   “The ends justify the means”....yang penting matlamatnya tercapai..halal haram tolak tepi beb !!!!

   Delete

  2. RCI: Kadir Jasin setuju cadangan Najib tapi dengan 2 syarat

   Penasihat Media dan Komunikasi di Jabatan Perdana Menteri Datuk Kadir Jasin bersetuju dengan cadangan Datuk Seri Najib Razak agar kerajaan menubuhkan suruhanjaya siasatan diraja (RCI) untuk projek Rel Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan dua saluran gas paip (SSER) di Sabah.

   Namun beliau meletakkan dua syarat, iaitu projek Kereta Api Laju Kuala Lumpur-Singapura (HSR) turut disertakan dalam RCI itu dan Najib perlu meminta ahli perniagaan Low Taek Jho untuk pulang ke Malaysia.

   "Kita setuju dengan Najib berkenaan RCI ini kerana kita nak tahu pasal apa dia atau kerajaan BN buat 'perjanjian bodoh' dengan China dan Singapura.

   "Adakah kerana kerajaan BN sudah tiada cara lain melainkan berhutang besar-besaran untuk bayar balik hutang 1MDB atau ada sebab lain kenapa Malaysia tunduk kepada China dan Singapura?" soal Kadir dalam artikel baru di blognya, hari ini.

   Beliau merujuk kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini yang menyifatkan tindakan kerajaan dahulu ketika merunding kontrak ECRL dan SSER dengan China sebagai 'bodoh' kerana tanpa klausa keluar - menyebabkan Malaysia perlu membayar pampasan yang besar jika ia dibatalkan.

   Katanya lagi, Malaysia juga perlu membayar pampasan besar jika HSR dibatalkan dan bagi SSER pula, dikatakan wang dibayar berdasarkan tempoh masa dan bukan perkembangan kemajuan kerja penyiapan.

   Kadir berkata lagi, RCI tersebut dapat memberi penjelasan mengapa perjanjian seumpama itu dimeterai dengan negara luar.

   "Jangan lupa - China negara besar, Singapura negara canggih. Kedua-duanya mempunyai sistem risikan luas dan rapi. Takut-takut ada rahsia pemimpin kita yang mereka simpan dan boleh digunakan untuk tujuan strategik," dakwanya lagi.

   Jho Low pula merupakan individu utama dalam skandal 1MDB dan syarikat China sebelum ini didakwa membayar RM2.7 billion kepada 1MDB - dikatakan bagi pembelian tanah di Pulau Pinang - enam hari sebelum 1MDB membayar bahagian pertama daripada penyelesaian AS$1.2 bilion dengan IPIC.

   China Petroleum Pipeline Bureau (CPP) kemudian menafikan pinjaman yang diterimanya telah dialihkan kepada syarikat China tersebut untuk pembelian tanah itu.

   "Jika Najib tak bersalah, dia wajib bawa Jho Low balik untuk jadi saksimelainkan orang lain yang sebenarnya berkonspirasi dengan Jho Low.

   "Keadaan kini lebih mendesak...kerana Jho Low sendiri dalam proses dituduh di mahkamah Malaysia. Jika Najib suruh Jho Low balik, bolehlah peguam-peguam mereka yang handal berpakat untuk mempertahankan mereka secara bersama," kata Kadir lagi.

   Delete
  3. Aurat isu berkait Hak Asasi Manusia   ISU aurat adalah merupakan satu isu besar yang berkaitan Hak Asasi Manusia. Di samping ia adalah tuntutan wajib dalam agama Islam, ia juga bersesuaian dengan Rukun Negara yang dimulai dengan Kepercayaan kepada Tuhan.

   Selain itu, dalam konteks Malaysia juga, agama Islam yang menjadi agama Persekutuan sepatutnya mengutamakan tuntutan Islam menjadi sebahagian daripada syarat berpakaian di tempat kerja.

   Amat malang sebahagian masyarakat sekarang khususnya pembuat dasar dan penguasa tidak melihat isu ini secara lebih meluas. Kebiasaannya apabila disebut isu aurat, lebih ditekankan seolah-olah berlaku paksaan terhadap kaedah berpakaian.

   Saya mahu tekankan di sini, berapa ramai ibu bapa yang ingin melihat anak-anak mereka menutup aurat tetapi disebabkan peraturan di tempat kerja yang tidak membenarkan maka hasrat mereka tidak tercapai. Berapa ramai pula suami yang juga mahu isteri mereka menutup aurat tetapi akibat peraturan di tempat kerja tidak membenarkan maka hasrat mereka tidak tercapai. Bukankah ini juga satu pencabulan hak asasi manusia? Hak ibu bapa dan suami yang tidak dapat dipenuhi.

   Sesiapa yang yakin dengan hukum dan peraturan Allah, semuanya sesuai dengan fitrah dan kehendak manusia.

   Masyarakat, majikan dan pembuat dasar sepatutnya berlaku adil khususnya pada umat Islam. Lebih-lebih lagi dalam konteks kehidupan kita di Malaysia. Jangan terlalu prejudis dengan ajaran Islam. Saya juga berharap pembuat dasar dan penguasa jangan sekali-kali memperkecilkan hukum dan peraturan Islam.

   DR ALIAKBAR GULASAN
   Setiausaha PAS Sabah


   : Tapi malang Hanipa Maidin kata pejuang kebebsan dan hak asasi tak faham....

   Delete
 16. Sobat2 sekelian..ini lah rupa2nya punca utama yang menyebabkan keadaan ekonomi Msia semakin nazak dewasa ni beb !!!

  Pemberhentian banyak projek sehingga menyebabkan semua sektor ekonomi menunjukkan kejatuhan dipercayai menjadi punca kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) untuk suku kedua merosot dengan teruk daripada 5.4 peratus sehingga 4.5 peratus.

  Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa, walau bagaimanapun ekonomi negara diselamatkan oleh sektor permintaan dalam negara, apabila cukai barang dan perkhidmatan (GST) disifarkan sehingga menggalakkan lebih banyak pengguna untuk membeli.

  Namun begitu, ujarnya, keadaan itu tidak akan berpanjangan kerana cukai jualan dan perkhidmatan (SST) akan bermula bulan depan.

  “Pertumbuhan KDNK bagi suku kedua mungkin lebih rendah kerana semua sektor ekonomi telah menunjukkan kejatuhan yang berpunca daripada banyak projek telah dihentikan.

  “Kejatuhan sebegini agak membimbangkan kerana kadar pertumbuhan suku kedua kini di bawah paras negara Indonesia dan Thailand yang sebelum ini lebih rendah daripada kita,” katanya dalam status Facebook, hari ini.

  Najib turut bimbang dengan trend pelaburan langsung asing (FDI) yang menurun daripada RM12 bilion pada suku pertama kepada RM2.8 bilion, manakala pelaburan portfolio juga menunjukkan pengaliran keluar sebanyak RM38.3 bilion pada suku kedua berbanding pengaliran ke dalam sebanyak RM2.5 bilion untuk suku pertama.

  Katanya lagi, rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) setiap dua minggu terus jatuh setiap kali diumumkan semenjak Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) daripada AS$110 bilion kepada AS$104.2 bilion pada 15 Ogos lalu.

  “Mata wang ringgit juga telah menyusut 25 sen kepada RM4.10 berbanding RM3.85 pada April sebelum pilihan raya. Nilai Ringgit banyak bergantung kepada harga minyak dunia. Beberapa tahun dahulu masa saya menjadi Perdana Menteri, ringgit juga jatuh di bawah RM4.10 semasa harga minyak dunia sangat rendah sehingga di bawah US$30 satu tong.

  “Tetapi ringgit yang lemah kini ketika harga minyak dunia jauh lebih tinggi pada tahap US$75 satu tong. Tidak mustahil nilai ringgit akan lebih lemah lagi jika harga minyak dunia jatuh sekali lagi,” katanya.

  Selain itu, beliau turut bimbang dengan situasi lebihan dagangan antarabangsa yang jatuh teruk pada Mei dan Jun lalu kepada RM6 bilion iaitu setengah daripada lebihan RM13 bilion untuk April kerana jumlah import telah naik dengan pesat, manakala kadar pertumbuhan eksport telah menurun.

  “Ini mungkin disebabkan oleh GST disifarkan dan menyebabkan pengguna menjurus kepada pembelian barang import,” katanya. – UTUSAN ONLINE

  ReplyDelete
  Replies

  1. Kesilapan besar PH masih membiarkan Najib bebas dan memberi ruang ia bersuara memperlekeh PH semahunya. Bila nk dibicarakan pun masih tiada tarikh yg tepat. Jgn mimpi nak tangkap Jho Low kerana dia dilindungi begitu ketat. Selagi Najib hidup Malaysia tidak akan aman.

   Saya ada satu lagi syarat iaitu apabila RCI sudah temui objek sasaran yang bersalah, siasatan tak boleh dibatal, tangguh atau OSA seperti mana yang terjadi kepada pasukan khas siasatan 1MDB dan lapuran PAC dahulu. Ada bukti terus tangkap, reman, pakaikan BAJU OREN, gari dan dakwa.

   Delete

  2. bawa najib bersemuka dgn kerajaan china pasal ECRL, pipe gas itu ...dan keluarkan dokumen perjanjian biar rakyat nilai!

   Rosmah juga perlu duhukum segera kerana impaknya juga besar kpd semua pihak yermasuklah umno sendiri..

   Najib lagi kencing SELEPAS hilang kuasa.SEBELUM hilang kuasa-laporan PAC diubah tanpa pengetahuan ahli2 PAC sendiri, IMDB tk boleh dibahaskan di parlimen, orang yg buat laporan polis pasal IMDB kena SOSMA,laporan ketua audit negara di OSAkan,

   Ada forum Nothing To Hide untuk beri penjelasan berkaitan IMDB tetapi dia "MENGHILANGKAN DIRI", akta anti fake news diluluskan dlm masa yg plng singkat unt "mendiamkan" rakayat dll onar lagi......


   Delete
  3. UEC: Bahasa menyamakan BN dan PH   MEMAHKAMAHKAN PM Najib betul. Menyelongkar misteri 1MDB betul. Memansuhkan GST pun betul. Apa kesan jangka pendeknya terpaksa dilalui tetapi setiap yang berhantu mesti hantunya dimasukkan ke dalam botol seperti jin zaman purba tersimpan dalam botol zaman purba.


   Kerajaan Pakatan Harapan telah memerdekakan rakyat dan negara dari puaka yang berhantu itu. Berbulan madu sekaliannya justerunya.

   Tetapi sekalian yang merdeka tadi boleh diserang angin ahmar apabila kerajaan PH bermain mata dengan UEC (Sijil Peperiksaan Bersepadu) yang seolah-olah pro Taiwan dan mengancam jiwa bahasa yang sudah separuh nyawa ikan itu. Pemuja Mahathir kata, PH tak gagal. Tetapi sekaliannya boleh masuk hospital.

   Dato’ Seri Anwar Ibrahim dimasukkan ke hospital luar negeri atas sakit yang diidap lama, tetapi jangan isu UEC itu dia tidak discaj atau dimasukkan semula ke wad.

   Saya terharu atas aduan jasawan kementerian pendidikan tentang main mata menteri Maszlee Malik atas isu UEC yang berpuaka itu. Sekoman-koman menteri pelajaran Hishammuddin Hussein dulu memo itu tidak dibawa ke mejanya.

   Saya sangsi aduan awam atas Maszlee yang sedang diuji itu. Tetapi saya ikut wacana Karangkrafnya di TV, saya rasa dia boleh meyakinkan politik UECnya, tidak seperti yang dibimbangkan oleh jasawan kementerian itu. Tetapi setiap yang bermain mata itu tetap berisiko.

   Selepas itu saya terima persepsi umum, Maszlee konfiden bila tiada DAP. Bila didatangi DAP dia dikatakan longlai.

   Wabak puaka UEC merebak HFMD tentang tangan, kaki dan mulut. Semua boleh dilanggar sakit jantung. Jangan itu pecah di perut ada perhimpunan ribuan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur. Ia dikuti oleh lambakan rencana terasa hampas dengan kerajaan PH yang belum disahkan gagal. Ia boleh menjadikan perlembagaan kosong dan satu bahasa mati meragam.

   Semuanya menyimpulkan kerajaan BN menghampakan kerana takut kepada kaum saudagar. Tetapi kerajaan PH juga tidak dapat diharap. Perkembangan PH setakat ini masuk minggu kesepuluh sama hampas dengan kerajaan BN 60 tahun.

   Bila-bila dua sama - dari sistem yang satu - mungkin itulah natijahnya memandang remeh kepada pihak yang ketiga yang menjadi pihak ketiga dalam lawanan tiga penjuru.

   Menteri Maszlee melalui wacana di Karangkraf seolah-olah terhandal dari semua menteri pelajaran yang terdiri dari Khir Johari, Hamid Khan, Dr. Mahathir, Musa Hitam, Hussein Onn, Anwar Ibrahim, Abdulah Badawi, Najib, Hishammuddin Hussein, Muhyiddin Yassin dan Mahdzir Khalid. Bahasa Melayu akan diperkasa bersama Inggeris sebagaimana Inggeris itu perkasa di England.

   Apabila PH dikatakan sehampas BN, yang menjadikan ia hampas iaitu Maszlee masuk bakul yang sama dengan semua mantan menteri pelajaran.

   Dirasa dasar pelajaran itu hebat justeru menteri pelajaran yang pertama Tun Razak. Dia hebat dengan Penyata Razaknya dan ditambah kemas dengan Penyata Rahman Talib. Yang hebat hanya penyata dan dasar. Pelaksanaan tetap hampas.

   Selepas 13 Mei 1969, Rahman Yaakub jadi menteri pelajaran. Disediakannya dasar satu bahasa pengantar di semua sekolah dari rendah hingga ke universiti. Tun Razak yang menggantikan Tunku ragu bukan Melayu akan menghantar anak sekolah luar negeri.

   Dia minta Rahman Yaakub menangguhkan. Berapa ramai mampu hantar anak sekolah rendah luar negeri. Rahman Yaakub tidak berganjak. Menangis siswa bila Rahman dihantar balik ke Sarawak. Mereka usir dari kampus Hussein Onn yang menggantikan menteri pelajaran.

   Sekolah satu bahasa terkubur. Tun Razak rupanya nasonalis separuh masak juga.

   SUBKY LATIF


   : Tak ada beza BN dan PH melainkan satu perompak dan satu lagi penyamum wang rakyat....

   Delete
 17. Kesian kan...dah senkek sangat keer kerajaan sekarang ni
  sampai nak ambik tindakan macam tu ????

  Pemilik kapal layar Equanimity mempersoalkan tindakan Kerajaan Malaysia yang tidak menyerahkannya sebarang notis berhubung penjualan atau prosiding mahkamah membabitkan kapal mewah berkenaan.

  Equanimity (Cayman) Ltd dalam satu kenyataan hari ini berkata, undang-undang memperuntukkan penyampaian notis berhubung hasrat menjual kapal itu (sementara menunggu prosiding mahkamah) diserahkan kepada mereka selaku pemilik kapal layar terbabit.

  Equanimity (Cayman) Ltd turut mengkritik tindakan kerajaan kerana bertindak secara unilateral dalam perkara itu sedangkan terdapat prosiding di mahkamah Amerika Syarikat (AS) termasuk di peringkat rayuan berhubung pemilikan dan hak penjagaan ke atas aset berkenaan.

  “Kami maklum bahawa terdapat prosiding yang masih berlangsung di mahkamah AS dan tardapat pemfailan dokumen mengenainya di hadapan hakim AS dalam tempoh 24 jam lalu… malah Jabatan Kehakiman AS (DoJ) ada mengemukakan pemfailan pada di mahkamah kurang daripada seminggu lalu.

  “Bagi Malaysia untuk bertindak secara unilateral (sebelah pihak) sementara masih ada permohonan dan proses undang-undang di mahkamah AS yang masih berlangsung, ia adalah bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.

  “Malah secara faktanya, rampasan yang dilakukan negara itu terhadap kapal layar berkenaan adalah melanggar perintah mahkamah AS yang melantik kerajaan AS sebagai penjaga kapal berkenaan,” kata kenyataan itu.

  Equanimity (Cayman) Ltd berkata, kerajaan AS sebelum ini menyatakan bahawa mereka tidak mengetahui mengenai rampasan kapal itu oleh Kerajaan Malaysia dan berkemungkinan AS juga tidak mendapat sebarang notis awalan berhubung tindakan itu.

  Ia berkata, di sebalik kenyataan bercanggah dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia, pihak AS masih tidak dapat membuktikan kesnya terhadap Equanimity.

  Katanya, Kerajaan AS hanya memfailkan dakwaan yang tidak dibuktikan melalui prosiding mahkamah dan kemudian menangguhkan prosiding berkenaan selepas pihaknya membuat bantahan.

  Menurut syarikat itu lagi,ia menyebabkan tiada pihak yang dapat menjawab dakwaan itu dan kini pihak kerajaan AS juga tidak dikehendaki untuk membuktikannya.

  “Selain itu, adalah jelas bahawa rampasan dibuat Malaysia dan hasratnya untuk menjual kapal berkenaan adalah bertentangan dengan kepentingan kapal itu yang kini semakin terjejas… Sesungguhnya potensi nilai jualannya semakin merudum.

  “Oleh kerana tindakan yang dibuat secara terburu-buru, tanpa ada sebarang perancangan dan tersilap perhitungan menyebabkan kapal itu kini digerakkan melalui kuasa generator selama 24 jam sehari, tujuh hari seminggu yang bukan saja membahayakan malah ia tidak akan bertahan lama.

  “Malah kerajaan Malaysia menempatkan kapal mewah itu di persekitaran yang merbahaya di mana toksin daripada pencemaran air dan asap berdekatan boleh merosakkannya dengan lebih teruk.

  “Ini adalah kerana ia (Kerajaan Malaysia) tidak memiliki atau tidak mahu membelanjakan dana yang diperlukan untuk menyelenggara kapal itu secara teratur sementara menunggu ia boleh dijual pada nilai maksimum, sebaliknya mencadangkan ia dijual pada nilai rendah iaitu hanya sebahagian daripada nilai sebenar,” katanya.

  Syarikat itu berkata, tindakan untuk menjual kapal layar itu adalah satu pelanggaran jelas dan nyata terhadap proses perundangan dan kerjasama perundangan antarabangsa membabitkan kerjasama antara negara serta bakal menimbulkan persoalan pemilikan sebenar kepada pembeli berpotensi.

  “Tindakan tersalah arah ini akan menimbulkan keraguan terhadap persoalan siapakah pemilik sebenar kapal itu dan boleh memakan masa bertahun untuk diselesaikan oleh beberapa mahkamah seluruh dunia,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Equanimity (Cayman) Ltd telah di sahkan milik Low Taik Jho .

   Mengapa para wakil2 propaganda dan peguam dia hanya berani mengeluarkan kenyataan dari Australia , England dan Hong Kong saja ?.
   Mengapa tiada wakil dia di Malaysia untuk membuat tuntutan ?.

   Delete
  2. Anwar nak buat “langkah Kajang 2”   Anggota Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen hari ini menawarkan kesediaan beliu untuk mengosongkan kerusi parlimen yang disandangnya bagi memberi laluan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding.

   “Saya sedia lepaskan kerusi itu kepada Datuk Seri Anwar,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen sebentar tadi.

   Sebelum ini, timbul spekulasi calon naib presiden PKR itu akan mengosongkan kerusi parlimen Selayang bagi memberi peluang kepada Anwar yang diisytiharkan sebagai presiden PKR apabila beliau menang tanpa bertanding Ahad lalu.

   Pada pilihan raya umum ke-14, Anwar tidak dapat mempertahankan kerusi Permatang Pauh kerana masih di penjara atas kesalahan liwat II sejak 2015. Bagaimanapun sebaik sahaja Pakatan Harapan berjaya menumbangkan BN, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah menghadap Yang di-Pertuan Agong dan memohon beliau diberikan pengampunan penuh.

   Isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak perempuan mereka Nurul Izzah masing-masing sebelum ini dilaporkan berkata mereka tidak berhasrat melepaskan kerusi Parlimen Pandan dan Permatang Pauh.

   Anwar menggantikan isterinya yang juga adalah timbalan perdana menteri yang tidak mempertahankan jawatan presiden PKR pada pemilihan parti kali ini.

   Mengulas lanjut apakah beliau sanggup menjadi “kambing hitam”, Leong berkata “ya”.

   Malah, katanya perkara sama juga akan dilakukan oleh semua 50 orang anggota parlimen PKR.

   “Kalau diminta saya sanggup (jadi kambing hitam), malah saya percaya 50 anggota parlimen PKR yang lain juga kalau diminta (berbuat demikian) tak ada siapa yang tidak akan beri laluan pada Anwar,” katanya.

   Bagaimanapun, kata Leong sehingga hari ini tidak ada perbincangan mengenainya dibuat pihak pimpinan parti itu.

   “Setakat ini tak ada apa perbincangan,” katanya.

   Pada pilihan raya kecil (PRK) DUN Sungai Kandis yang lalu, Anwar berkata bahawa sebuah kerusi Parlimen akan dikosongkan bagi memberikan beliau ruang untuk bertanding.

   Anwar yang dinamakan akan menggantikan Dr Mahathir perlu menjadi ahli parlimen sebelum dapat dilantik menjadi perdana menteri dan menerajui kerajaan Pakatan Harapan.


   : Parti mana pula akan menjadi mangsa. Sebelum ini PAS terfitnah dek kerana nafsu PKR....

   Delete

  3. Jho Low is not the cause of Najib and Umno’s fall from power. The party and its members are responsible. They were in denial, and were so busy enriching themselves and enjoying the power they wielded that they refused to listen to the public.

   Umno corrupted the minds of the Malays with its ideology which made them feel extra special and rewarded them with money, power and special privileges to the extent that they lost the ability to be fully functioning Malaysians.

   While those from other races had to work doubly hard to prove themselves in the world of academia, commerce and industry, the Malays breezed through without facing the same obstacles as everyone else.

   Not all Malays are beholden to Umno, but the average Malaysian is unable to cope in 21st century Malaysia. Look abroad. Many Malays have proven themselves and excelled. There is no NEP or Ketuanan Melayu in those places.

   How can Malays based in Malaysia understand the problems associated with a particular task when all the obstacles surrounding it are removed? How can they cope with the mental challenges that are faced by non-Malays when they are unaware that such challenges even exist?

   For decades, corruption was an open secret in Umno’s administration and the government, but no leader wanted to nip the problem in the bud and punish both giver and taker.

   Today, it is easy for Rahim to claim that he asked Gani to prosecute Jho Low. What did he say about the RM42 million from SRC International which ended up in Najib’s personal account? What were his views on the RM2.6 billion donation from a so-called Arab prince?

   Rahim, like his Umno peers, should stop being in denial. Now, all of a sudden, they have become vocal and have started to “see the light” – but only after they were dismissed from power.

   Delete
  4. Admin FB Kelab Maya Mahathir alami “Sakit Punggung”   Admin Fb page Kelab Maya Mahathir mendakwa undian atas talian mereka telah disabotaj oleh gerakan penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri dan dibantu oleh FB page Tentera Troll Kebangsaan Malaysia dan Mykmu.net yang didakwa merupakan kumpulan cyberdedak pembangkang.

   Ini kerana apabila undian tersebut ditutup, 88% tidak berpuas hati dengan PH manakala 12% sahaja yang berpuas hati.

   Keputusan yang tidak memihak kepada admin FB Page tersebut telah menyebabkan beliau mengalami kesakitan punggung (butthurt).


   Berikut merupakan kenyataan penuh admin fb page Kelab Maya Mahathir:
   #CUBAAN_SABOTAJ_KERAJAAN_PH_DIBWH_PIMPINAN_AYAHANDA_TUN!

   Admin telah tahu dan dimaklumkan dari awal oleh beberapa sahabat bahawa jangan buat polls kerana setiap polls yg dijalankan di media sosial oleh Kumpulan Penyokong Kerajaan ini akan dicabul oleh satu gerakan yg mendokong DSAI sebagai Perdana Menteri dan dibantu oleh Kumpulan Cyberdedak Pembangkang seperti Tentera Troll Kebangsaan Malaysia dan Mykmu.net.

   Malah kita tahu Kumpulan #CyberTaliban dari #Parti_Perasan_Surga telah sedaya upaya berkempen dan menjadikan polls di page2 penyokong kerajaan nampak seolah2 rakyat tidak berpuas hati dengan Kerajaan Ayahanda Tun. Cuba bandingkan poll #sebelum_disabotaj yg menunjukkan 85% rakyat #menyokong dan #berpuashati dgn kerajaan pimpinan Ayahanda Tun.   Hakikatnya admin lampirkan bukti. 54 ribu pengguna fb telah mengambil bahagian daalm poll ini yang kebanyakkannya dari kumpulan yg admin sebutkan tadi sebab keputusan akhir poll ini menunjukkan 88% ketidakpuasan hati rakyat manakala 12% menunjukkan sebaliknya.   Usah risau, kerana 258 Ribu pengguna yg melihat post ini hanya 52 ribu @ 21% pengguna fb shj yg mengambil bahagian manakala yg lain masih memberikan peluang dan yakin dengan Kerajaan PH dibawah kepimpinan Ayahanda TDM. 100 hari dari 1825 hari lagi ada untuk kerajaan memimpin negara jadi usahkan meroyan mcm babi kena belacan. – Admin Din JDT

   Terdahulu, TTKM melaporkan beberapa undian di fb pages menunjukkan 67%-90% tidak puas hati dengan prestasi 100 hari PH memerintah.   Malah, fb page penjilat kerajaan (JiKera) no 1, Suara Rakyat juga menunjukkan keputusan pengundian yang hampir sama dimana hampir 80% tidak berpuas hati.

   Sumber : TTKM

   : Kalau ada dikalangan anak muda sekarang mendapat cerita bagaimana Atuk mereka semasa menjadi PM ke-4 sudah tentu mereka tahu mereka pasti benar-benar dikencing....

   Delete
 18. Rakan2 sekelian..kalau kita buat kajian...10 dari 10 orang yang ditanya mengenai ECRL sekarang – terutama di media sosial, akan menjawab tidak pasti.

  Kalau tanya hari itu, ramai menjawab dibatalkan, kalau ditanya hari ini, jawapan nya pelbagai – mungkin ditangguhkan, dibatalkan atau berjalan terus atau macam mana entah.

  Rasa nak gelak pun ada.

  Apa pun yang penting, pedulilah sama ada diteruskan, ditangguhkan atau dibatalkan, ternyata sekarang ECRL adalah satu keputusan perniagaan, bukan satu bentuk penjajahan, jauh lagi nak menjual kedaulatan negara.

  Ini melihat kepada banyak kenyataan rasmi dari pelbagai pihak berkaitan pemerintah mutakhir ini tentang ECRL, dimana tak satu pun yang mengaitkannya dengan apa bentuk penjajahan atau menjual kedaulatan. Pergi China pun tak ada yang cakap apa-apa mengenai perkara itu. Takut agaknya, kita pun tak pasti.

  Walaupun ada dikalangan kelompok yang sama, semasa dan sebelum PRU14 yang lepas mengaitkan ECRL ini sebagai satu bentuk penjajahan China ke atas negara kita – hari ini nampaknya tidak lagi, semuanya bercakap tentang aspek untung dan rugi saja.

  Padahal, ada di kalangan mereka ketika itu yang mengaitkan ECRL dalam tulisan bertajuk “Aspek Kedaulatan Dalam Pelaburan Asing”.

  Nak nafi pun tak boleh.

  Berbuih mulut Najib dulu mengatakan ECRL ini (dan projek besar lain dengan China) bukan nak menjual kedaulatan negara ini tapi puak-puak ini peduli apa, rakyat tetap dihasut begitu secara konsisten.

  Justeru, yang rasa begitu (ECRL adalah satu bentuk penjajahan oleh negara China), nampaknya anda kena tipu – lagi.

  Hajat nak menjadi pejuang dalam mempertahankan kedaulatan negara dengan menjatuhkan BN sebagai kerajaan, rupanya hanyalah kerja sia-sia, kerana rupanya tidak ada kedaulatan yang tergadai, hanya keputusan perniagaan yang biasa,

  Tahun ini saja agak2nya... berapa kalilah rakyat nak kena tipu dan kelentong dengan kerajaan Haprakan ni kan..dah tak terkira banyaknya bhai!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nampaknya ada pendatang baru di blog Tuan Budin ini . Haru apabila membaca coretan dia yang pada mulanya saya jangka bernas dan berfikiran matang . Setelah dibaca , rupanya minda pemikiran lebih teruk dari Bung Mokhtar , MP UMNO yang mengaku 85% rakyat di Kinabatangan masih dibawah taraf hidup susah walaupun telah mewakili kawasan itu selama 5 penggal serta dibawah UMNO/BN .

   Sijalak Lenteng , selama saya mengikuti kisah dan perkembangan projek ECRL ini , belum ada terlintas atau pun terbaca mana2 statement yang mengatakan ia adalah satu bentuk penjajahan olih China . Mungkin saya terlepas pandang . Ia tidak sama dengan kisah EDRA , Bandar Malaysia , MCKIP juga Forest City .

   ECRL lebih mendorong kepada segi ekonomi . Projek ini , macam mana Najib dan para walaunta pusing sekali pun adalah satu pembaziran . Pergilah kamu tunggang terbalik , projek ini saya berani kata tidak akan pulang modal walaupun melepasi 3 generasi akan datang ! Saya bukan berkata pasal keuntungan ..saya cerita balik modal dulu .

   SEdangkan syarikat MAS@MAB sampai kini masih tercungap cungap walaupun sudah wujud berpuloh tahun . Dengan tambang ditawarkan dari KLIA ke KB adakala nya tidak sampai RM50 , berapa ECRL hendak meletakkan harga tiket ??

   Delete
  2. ADA HIKMAHNYA ISLAM HARAMKAN ARAK


   Lelaki mabuk keluarkan pistol, cetus panik di pusat beli-belah
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 3:17 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 3:19 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-
   Seorang warga emas yang sedang menerima rawatan paramedik di Centrepoint Shopping Centre, Bandar Utama, semalam mencetuskan panic selepas dia tiba-tiba mengeluarkan sepucuk pistol semi-automatik.

   Insiden berlaku kira-kira pukul 6 petang ketika dia sedang dirawat ekoran kecederaan di kepala selepas jatuh dan terhantuk meja restoran, tidak lama selepas bertikam lidah dengan seorang kawan di situ.

   Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Md Zani Che Din berkata, lelaki berusia 61 tahun itu dipercayai mabuk ketika itu dan telah ditahan polis.

   "Selepas jatuh dan mencederakan diri sendiri, pemilik restoran menelefon polis.


   "Ketika paramedik merawatnya dia keluarkan pistol dan mula mencari kawannya, yang dia bertikam lidah sebelum itu.

   "Ini mencetuskan panik di kalangan orang ramai di situ, yang segera menghubungi polis menerusi talian kecemasan," kata Zani dalam kenyataan.

   Zani berkata polis telah merampas senjata itu, yang mana lelaki itu memiliki lesen, dan dia kini disiasat bawah Seksyen 506 Kanun Kesiksaan atas melakukan intimidasi jenayah menggunakan senjata api.

   Difahamkan polis juga telah memeriksa rakaman CCTV yang mengesahkan lelaki itu terjatuh dengan sendiri.

   Delete
  3. The master thief, robber and pirate talks cock, the country is in debt to the tune of trillions, yet claims

   Najib to PH: We left you big cash balance ..

   A thief is a liar, a manipulator of facts, a twister of information, a plain coxk sucking talker.

   In a recent interview with FMT, Najib said every economic sector in the country had taken a dive except domestic consumption. He said this was reflected in the sharp drop in the growth of gross domestic product (GDP) since the change of government in May.

   “It is now lower than Thailand’s and Indonesia’s GDP growth rates, which we have been outperforming for some time,” he said. “This is a worry for sure.”

   But what does the bloke know about economics. He didn't complete his studies, being called back to stand for the Pekan Parliamentary seat on the death of his father.

   He said, Bank Negara Malaysia (BNM) recently revised the GDP growth forecast from 5.5-6% to 5%.

   Najib attributed the lower growth to the cancellation and suspension of “much-needed infrastructure projects” as well as slow payments to government suppliers.

   WTF, the bloke does not know that growth is not calculated based on projects in the pipeline, not yet implemented. Bullshit fler.

   Delete
  4. Rakyat Rata-rata Bosan Dengan Alasan Berbelit PH   Rata-rata poll yang dibuat sama ada daripada penyokong PAKATAN HARAPAN atau pihak berkecuali menunjukkan rakyat sangat tidak suka dengan pembohongan demi pembohongan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat untuk mengelak menunai janji manifesto dengan pelbagai alasan yang sebahagian alasan itu ada yang direka-reka untuk menguatkan hujah untuk kerajaan tak menunaikan janji.

   Rakyat sedar bahawa ada perkara tak boleh disegerakan tapi kalau mereka cipta pelbagai alasan yang kadang kala menipu rakyat dengan maklumat dan fakta palsu, itu sebenarnya bukan nak menyelesaikan masalah rakyat tapi nak memenuhi nafsu dendam terhadap Najib.

   Rakyat juga pelik, projek kereta ketiga Formula F1 boleh disegerakan. Tahap marah rakyat kini berana minumum 20%, jika sudah mencapai empty 0% semasa itu pimpinan PAKATAN HARAPAN baru kenal langit tinggi atau rendah.

   : Rakyat kena buktikan AMARAN ini pada PRK di SERI SETIA....

   Delete
 19. Dah tukar nama pulak,
  Memang macam setan ko nih,
  pandai beropa-beropa
  kecap jadi ular,,,kejab jadi babi

  MAI ROKOK JOHN SBATANG!

  KAH KAHHHHH KAHHHHH KAHHHHHHHHHHHH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fuhhh...PKR dah bagi warning kaw2 pada Tun M ni..jangan buat sesuatu keputusan tanpa berbincang dulu dalam pakatan..kelak buruk pulak padahnya beb !!!!

   Ketua Pemuda Harapan, Nik Nazmi Nik Ahmad menyatakan sebarang keputusan berkaitan Bantuan Sara Hidup (BSH) yang dahulunya dikenali dengan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) harus dibuat melalui persetujuan kesemua parti PH dan Kabinet.

   Katanya, ini kerana Manifesto PH telah berjanji bahawa BR1M akan dikekalkan untuk golongan B40.

   Menurutnya, sistem BSH perlu diteliti semula agar ia menepati matlamat untuk mengurangkan jurang pendapatan dalam masyarakat dan membolehkan penerima berdiri di atas kaki sendiri.

   “Sebarang perubahan juga mesti memastikan bahawa penerima tidak terkesan sehingga menjadi lebih susah. Walau apa pun yang dinyatakan, sebarang perancangan juga perlu mengambil kira terutamanya penerima yang tidak mampu bekerja sama ada kerana faktor umur atau kecacatan fizikal atau mental.

   “Perancangan ini mestilah dibuat dengan telus dan informasi hendaklah disampaikan kepada rakyat dengan jelas untuk mengelakkan daripada berlaku sebarang salah faham,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Dalam satu wawancara, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan kerajaan akan mengurangkan jumlah BR1M sedikit demi sedikit sebelum ia dimansuhkan.

   Katanya, langkah tersebut bertujuan untuk memastikan rakyat lebih berdikari dan tidak hanya bergantung kepada kerajaan semata-mata.

   Menurut Nik Nazmi, sebarang bantuan dalam bentuk pemindahan wang tidak salah, terutama jika disyaratkan kepada sesuatu yang positif seperti meletakkan syarat bahawa anak-anak penerima diberi imunisasi dahulu atau sebarang syarat berkenaan pendidikan dan latihan.

   “Kejayaan bantuan sebegini telah dibuktikan di negara lain seperti program Prospera di Mexico dan Bolsa Familia di Brazil, kedua-duanya mendapat pujian serata dunia dengan kajian mendapati ia berjaya meningkatkan keadaan kesihatan, perolehan pendidikan, mobiliti sosial seperti memberi kesan positif kepada pasaran kerja dan ekonomi rumahtangga.

   “Juga tidak boleh dinafikan bahawa bantuan yang membina lebih baik daripada yang cuma memberi. Tetapi ada juga segilintir golongan masyarakat yang amat memerlukan bantuan dan perkara ini tidak boleh diperkecilkan. PH tidak boleh membuat kesilapan dalam hal ini, sejarah akan menilai kita,” katanya.

   Mengulas lanjut, beliau mendakwa jumlah rakyat yang mengharapkan bantuan tersebut adalah antara kegagalan kerajaan pimpinan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

   “Keguasaran pasti dirasai oleh ramai penerima BSH yang lain apabila Dr Mahathir menyatakan untuk mengurangkan atau memansuhkan terus bantuan berkenaan.

   “Ini kerana pemberian wang sudah menjadi bantuan hayat bagi kebanyakan mereka,” katanya. - sinar

   Nampak gayanya..pakatan ni dah menunggu masa aje untuk berantakan ..umpama retak menanti belah beb !!!


   Delete

  2. saya setuju dengan kadir kasi syarat kalau ada RCI dan saya rasa sudah lama rakyat malaysia berfikiran sedemikian seorti ada orang dah pulas tengkuk pemimpin terdahulu utk mendapat manafaat dr kemakmuran negata kita dan kecurangan pemimpin pemimpin.terdahulu terhadap rakyat baik yang dibawah atau yang diatas..

   Najib suka kalau jo low terus hilang bermakna rahsia dia dari stau punca yang penting juga akan hilang bersama. . kalau jo low ditangkap nasib Najib masuk perangkap

   desakan utk Jho Low pulang adalah atas kebaikan perkembangan siasatan isu ni jugak sebenarnya. rasanya kalau masing masing bagi kerjasama, semuanya akan jadi mudah.

   Delete
  3. Pas fokus dua isu menjelang PRK Seri Setia
   MUHAMAD FAIZ SULONG 18 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore19
   Pas fokus dua isu menjelang PRK Seri Setia
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PETALING JAYA - Pas akan memberi fokus kepada dua isu utama iaitu kegagalan kerajaan menunaikan manifesto Janji 100 Hari serta ketidakseimbangan komposisi kerusi di dalam Dun pada kempen PRK Dun Seri Setia.

   Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kedua-dua isu berkenaan dilihat penting memandangkan ia berkait dengan kepentingan rakyat.


   “Dalam konteks negeri, perlu suara pembangkang yang kuat untuk mengimbangi kerajaan. Sekarang kita cuma ada lima suara pembangkang dalam Dun Selangor. Sebab itu kita perlu ada semak dan imbang yang kuat dalam kerajaan negeri.

   “Isu kedua adalah apabila peralihan pentadbiran berlaku, rakyat boleh menilai prestasi selama 100 hari yang dijanjikan kerajaan dan sejauh mana mereka mampu menunaikannya," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika hadir di Pusat Penamaan Calon PRK Seri Setia di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), hari ini.

   Pas meletakkan calonnya, Dr Halimah Ali.

   Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata, rakyat telah menyatakan kekecewaan terhadap kegagalan kerajaan menunaikan janji di dalam manifesto mereka.

   Malah, menurutnya, kerajaan sendiri mengakui kegagalan mereka apabila Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri sekadar memberi markah 33 peratus kepada prestasi pentadbiran sepanjang 100 hari mentadbir.

   “Kita melihat pada PRU14 lalu, rakyat ‘termakan’ dengan janji dan manifesto PH kerana mereka ingin melihat perubahan kepada negara.

   “Tetapi apa yang berlaku hari ini, mereka meluahkan rasa kecewa menerusi media sosial terhadap kegagalan kerajaan menunaikan manifesto yangbdijanjikan," katanya.

   Delete
  4. Kah Kah Kah Putrasinggora..terbaek belasah GN...Padan muka Tonggeng..kena kaw kaw

   Delete
 20. Pas terima tun madey bukan zaman lobai hadi..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Agensi kerajaan perlu tangani LGBT
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 11 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore30
   Agensi kerajaan perlu tangani LGBT
   Wan Abdul Wahid (duduk, kanan) dan Abdul Rahman (duduk, kiri) bersama NGO, Ukhwah membincangkan program pencegahan LGBT di negeri ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PEKAN - Pihak pentadbiran agama Islam dan agensi kerajaan di negara ini perlu bertindak dalam menangani lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) kerana masyarakat sememangnya mengharapkan pihak berwajib bertindak dalam perkara ini.

   Timbalan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip), Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata isu LGBT ini bukan sahaja berlaku di negara ini malah masyarakat di negara lain turut menentang hak sama rata golongan ini dan ada negara yang menghukum dengan kekerasan.


   Menurutnya, di Malaysia lebih menggunakan konsep lemah-lembut dalam menentang kerana masyarakat kita mempunyai peradaban baik, bersopan-santun dan mengikut peraturan ditetapkan.

   "Masyarakat mengharapkan pihak berkuasa bertindak dalam perkara ini mereka tidak gemar dan masih waras sebab masing-masing tidak mahu perkara tersebut berlaku pada keluarga merekai,” katanya ketika ditemui di Muip, di sini semalam.

   Dalam pada itu, ditanya mengenai kenyataan Marina Mahathir yang menuntut hak sama rata LGBT, Wan Abdul Wahid berkata Muip tidak pernah mendiskriminasikan hak golongan LGBT, namun perkara songsang ini tidak boleh dibiar begitu sahaja.

   Beliau berkata, selagi berlaku perkara bertentangan agama Islam, ia perlu diperbetulkan supaya mereka kembali ke jalan benar.

   Tambahnya, di Pahang golongan yang ramai terdiri daripada transgender dan pihaknya tidak pernah diskriminasi mereka.

   "Malah kita beri mereka rumah, ceramah dan kelas agama, malah ada yang kita bagi kerja pada mereka.

   "Kita juga mempunyai seorang bekas pondan yang sudah berubah kini aktif menarik golongan lain untuk turut berubah,” katanya.

   Delete
 21. Mnkin umno,najib razak ada rahasia besar tentang pas yg menyebabkan hadi kecut perut dn kerandut utk meninggalkan umno dn membiarkan umno mati begitu saja..siapa tahu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   NOR KHALILAH GUSTI HASSAN 18 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   ‘Kalau tak tunai, maksudnya tipu pengundi’
   Andansura (kiri) dan Mujibur Rahman
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUANTAN - Wakil rakyat Pas berpendapat janji 100 hari yang didendangkan kerajaan PH mengecewakan sebilangan besar rakyat di negara ini apabila banyak janji tidak tertunai seperti tempoh yang disebutkan.

   Adun Berserah, Andansura Rabu berkata, ini kerana rakyat memberikan sokongan kepada PH ber­dasarkan tawaran yang dibuat oleh pihak-pihak yang bertanding.


   Malangnya, tawaran tersebut tidak ditunaikan seperti tempoh yang dijanjikan.

   “Semua tawaran yang dibuat mestilah sesuatu yang bersifat realistik dan boleh dilaksanakan. Jika tidak, ia adalah satu penipuan kepada pengundi-pengundi,” katanya.

   Sementara itu, Adun Chenor, Mujibur Rahman Ishak pula berkata, dalam tempoh 100 hari pemerintahan, kerajaan perlu melihat sejauh mana pelaksanaan manifesto yang telah ditunaikan.

   Sebagai contoh, katanya sehingga kini rakyat masih menantikan bilakah harga petrol akan diturunkan.

   Menurutnya, sekiranya kerajaan menyedari bahawa manifesto itu sukar untuk dilaksanakan, kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat.

   “Segala kelewatan sepatutnya kerajaan perlu memohon maaf kepada rakyat. Rakyat mahukan perbezaan dengan pemerintahan sebelum ini.

   ”Maka dalam tempoh 100 hari yang telah berlalu, PH perlu membuat kajian terhadap janji manifestonya dan sanggup memohon maaf kepada rakyat bagi manifesto yang belum terlaksana.

   “Jangan ada sifat berdendam dengan kerajaan terdahulu tapi membangunkan negara untuk kesenangan rakyat,” katanya

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...