Wednesday 8 August 2018

KE MANA PERGINYA WANG ITU?

Sebagaimana yang didedahkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng di Parlimen hari ini, sejumlah RM18 bilion daripada akaun bayaran balik GST didapati telah diselewengkan.


Bayaran itu sepatutnya dikembalikan kepada peniaga dalam tempoh dua minggu selepas mereka memfailkan tuntutan.


Menurut Guan Eng, kehilangan wang itu disedari hasil pemeriksaan Jabatan Kastam dan audit dalaman yang telah dijalankan.


Ke manakah wang sebesar itu telah diselewengkan dan ke mana ia dibelanjakan?


Apakah ia semata-mata suatu pemalsuan akaun atau untuk menutup kesalahan lain?


Selama ini ramai pemimpin UMNO dan BN sibuk menyatakan GST adalah sistem cukai yang efisen, cekap dan kurang ketirisan berbanding SST yang akan diperkenalkan oleh kerajaan Pakatan Harapan.


Adakah ia hanya cekap dan efisen dalam bab kutipan daripada rakyat semata-mata, tetapi tidak berkaitan wang yang berjaya dikumpulkan?


Sediakah Najib Razak selaku bekas Perdana Menteri dan Menteri Kewangan era BN sebelum ini menjelaskan mengenai kehilangan wang itu?


Bayangkan apa terjadi kepada kehilangan wang itu sekiranya dalam PRU14 lalu rakyat tidak berubah dan BN masih lagi memerintah? (ShahbudinHusin 08/08/2018)

60 comments:

 1. Dengan selambanya Najib akan jawab " Saya tak tahu ke mana hilangnya wang itu" hahaha

  Binawe betul !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anwar nak buat “langkah Kajang 2”   Anggota Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen hari ini menawarkan kesediaan beliu untuk mengosongkan kerusi parlimen yang disandangnya bagi memberi laluan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding.

   “Saya sedia lepaskan kerusi itu kepada Datuk Seri Anwar,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen sebentar tadi.

   Sebelum ini, timbul spekulasi calon naib presiden PKR itu akan mengosongkan kerusi parlimen Selayang bagi memberi peluang kepada Anwar yang diisytiharkan sebagai presiden PKR apabila beliau menang tanpa bertanding Ahad lalu.

   Pada pilihan raya umum ke-14, Anwar tidak dapat mempertahankan kerusi Permatang Pauh kerana masih di penjara atas kesalahan liwat II sejak 2015. Bagaimanapun sebaik sahaja Pakatan Harapan berjaya menumbangkan BN, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah menghadap Yang di-Pertuan Agong dan memohon beliau diberikan pengampunan penuh.

   Isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak perempuan mereka Nurul Izzah masing-masing sebelum ini dilaporkan berkata mereka tidak berhasrat melepaskan kerusi Parlimen Pandan dan Permatang Pauh.

   Anwar menggantikan isterinya yang juga adalah timbalan perdana menteri yang tidak mempertahankan jawatan presiden PKR pada pemilihan parti kali ini.

   Mengulas lanjut apakah beliau sanggup menjadi “kambing hitam”, Leong berkata “ya”.

   Malah, katanya perkara sama juga akan dilakukan oleh semua 50 orang anggota parlimen PKR.

   “Kalau diminta saya sanggup (jadi kambing hitam), malah saya percaya 50 anggota parlimen PKR yang lain juga kalau diminta (berbuat demikian) tak ada siapa yang tidak akan beri laluan pada Anwar,” katanya.

   Bagaimanapun, kata Leong sehingga hari ini tidak ada perbincangan mengenainya dibuat pihak pimpinan parti itu.

   “Setakat ini tak ada apa perbincangan,” katanya.

   Pada pilihan raya kecil (PRK) DUN Sungai Kandis yang lalu, Anwar berkata bahawa sebuah kerusi Parlimen akan dikosongkan bagi memberikan beliau ruang untuk bertanding.

   Anwar yang dinamakan akan menggantikan Dr Mahathir perlu menjadi ahli parlimen sebelum dapat dilantik menjadi perdana menteri dan menerajui kerajaan Pakatan Harapan.


   : Parti mana pula akan menjadi mangsa. Sebelum ini PAS terfitnah dek kerana nafsu PKR....

   Delete
  2. This Geng Najib is really stubborn & no sense of human. One after another the shocking misappropriation & abuse hv been reported, yet, he is still support Najib.

   He is not human, that is all I can say.

   Delete
  3. Beli SPLASH RM2.55 bilion Mengapa Mahal?   Sahlah pendedahan akhbar berpengaruh di Singapura, The Straits Times iaitu Kerajaan Selangor akan beli Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) dengan harga RM2.55 bilion.

   Terdahulu, waima sehari sebelum itu, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali berdolak dalik apabila perkara ini dibangkitkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, mantan Perdana Menteri Malaysia awal minggu ini.

   Isunya kenapa terlalu mahal? RM2.55 bilion jauh berbeza dengan harga dicadangkan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim iaitu RM250 juta. Cukup jelas amalan “double standard” Kerajaan Pakatan Harapan (PH).

   Projek lain seperti MRT3 dan HSR ditangguh serta dikaji semula atas alasan kononnya mahal. Tetapi kenapa pembelian SPALSH yang mahal gila tidak ditangguh dan dikaji semula. Kenapa nampak terburu buru.

   Menurut The Straits Times lagi, Kerajaan Pusat akan bayar RM1.9 bilion manakala baki RM650 juta akan dibayar secara berperingkat selama sembilan tahun oleh pihak Pengurusan Air Selangor.

   Menteri Besar Selangor, Amiruddin Shaari mendakwa Kerajaan Selangor tidak keluar duit sesen pun. Maksudnya sahlah pendedahan akhbar The Straits Times iaitu Kerajaan Pusat yang akan bayar.

   Satu lagi isu besar, Pengerusi SPLASH ialah Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah. Dia kuasai saham SPLASH sebanyak 30 peratus. Nampaknya dia untung. Dia ialah kroni Tun Daim Zainuddin, orang kuat Tun Dr. Mahathir Mohamad.

   Maka apakah Daim sebagai Pengerusi Council of Eminent Person (CEP) mempengaruhi segala urus niaga sebegini cepat. Apakah Daim ambil peluang jadi Pengerusi CEP untuk tujuan bisnes, bukan bina Malaysia Baru dijanjikan?

   Apakah betul Wan Azmi adalah pengasas bersama Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dicipta Mahathir untuk hancurkan UMNO? Mana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tolong lah siasat.

   Justeru memang wajar Khalid menjadi calon PAS dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia nanti. Khalid yang lebih memahaminya boleh menjadikan isu ini sebagai bahan kempen utama.

   Dan PRK DUN Seri Setia boleh menjadi medan kepada pihak pembangkang dapat melipat gandakan usaha untuk mendedahkan amalan double standard, gejala ketidak telusan dan budaya kronisme oleh Kerajaan PH.

   Delete
  4. hey macai..kau pernah dengar tak JV ke usahasama,takeover yang kerajaan BN buat dulu harganya cuma 250 juta?? mana ada main juta juta..semuanya billion. Yang kau heran pasal Splash tu kenapa?

   Delete
  5. Bodoh dan Jumud membuatkan Abdul Aziz tidak faham kehendak Islam   PETALING JAYA: Individu yang menerima pemakaian uniform yang dipakai kakitangan Malaysia Airlines menyuarakan keraguan sekiranya kerajaan akan memaksa majikan menerima kod etika berpakaian yang dirangka itu tanpa mendengar pandangan mereka.

   Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman, bekas ketua pegawai eksekutif Malaysia Airlines System (MAS) dari 1982 hingga 1992 memberitahu, beliau akan menentang pelaksanaan peraturan itu namun beliau percaya Putrajaya akan melaksanakannya sebaik mungkin.

   Beliau menyifatkan pentadbiran Pakatan Harapan sebagai kerajaan yang “waras”.

   “Kita perlu melihat garis panduan terlebih dahulu,” katanya. “Jika ada masalah, saya pasti mereka boleh berbincang dengan kerajaan.”

   Beliau mengulas pengumuman kerajaan baru-baru ini untuk mengenakan kod etika berpakaian untuk pekerja wanita Islam di sektor swasta.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mujahid Yusof Rawa dipetik sebagai berkata perhotelan dan syarikat penerbangan adalah antara sektor yang disasarkan dan tujuan kod etika itu adalah untuk menghalang diskriminasi wanita Islam, khususnya untuk isu pakaian dan mengamalkan pegangan agama dalam kehidupan seharian mereka.

   Abdul Aziz mendedahkan beliau adalah orang yang bertanggungjawab mereka seragam yang masih digunakan oleh pekerja Malaysia Airlines sehingga hari ini. MAS menjadi Malaysia Airlines pada 2015.

   “Saya mengamalkan cara hidup Islam sejak kecil,” katanya. “Saya tidak melanggar mana-mana peraturan Islam.”

   “Pada masa yang sama, kita perlu waras dan memahami kita hidup dalam dunia yang kompetitif. Jadi, walaupun saya setuju seragam mesti kelihatan sopan, ia tidak bermakna kita mesti memakai jubah atau menutup diri dari kepala hingga ke kaki.”   Abdul Aziz ini faham tak kod pakaian yang dikehenadaki Islam ialah menutup aurat. Bukan macam sesetengah bukan Islam faham dan juga orang Islam yang jahil faham.
   Jika masih ramai orang macam Aziz ada Islam di negara kita tidak akan berjaya.

   Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), yang mewakili lebih 5,000 syarikat, berkata pihaknya berharap kerajaan akan berunding dengan majikan dalam merangka mana-mana kod etika yang perlu mereka patuhi.

   “Adalah baik bagi majikan untuk memenuhi keperluan pekerja mereka, tetapi ini tidak harus mengikat kerana ia menjadi kod etika, dan bukannya undang-undang,” kata Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan.

   “Juga, pekerja wanita Islam harus diberikan pilihan sama ada untuk mematuhi kod etika tersebut.”

   Presiden Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Cheah Swee Hee dan Persatuan Pengusaha Hotel Christopher Raj berkata kumpulan mereka tidak mempunyai sebarang bantahan terhadap sebarang kod etika berpakaian. Mereka menambah pekerja hotel tidak dihalang daripada memakai tudung.

   Bagaimanapun, Cheah berkata mana-mana pekerja yang memilih untuk memakai tudung mesti memilih warna yang diluluskan oleh hotel tempat mereka bekerja.

   Pelbagai kumpulan hak dan aktivis mengkritik langkah kerajaan sejak Mujahid mengumumkannya.

   Delete
  6. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  7. Ye Betul ,
   Jawapan najib yg paling meleleh air kencing tak lawas ialah,
   Saya tak tahu dan tidak ada maklumat pekara ini,
   Ini lah malang nya rakyat Malaysia yg undi umno bn pd pru13 dulu dulu,
   Termasuk Aku le tuh,
   Mcm mana aku boleh tertipu masa pru 13,
   Tapi kesedaran mula muncul bila hidup dah perit,
   Baru dpt hidu bau busuk bacing loya,najib and the geng,
   Bermaharajalela belanja sakan,

   Delete
 2. Wak Suman Tempek Bacin...Wak aad terbaca tak berita sensasi ni ???

  PENDEDAHAN CSIS DAN NED BUAT DAPigs PANAS BONTOT???

  Agak menghairankan juga apabila pendedahan melalui sebuah video klip baru - baru ini membuatkan DAPigs berada dalam keadaan yang tidak keruan.

  Video klip itu memaparkan pengakuan seorang wakil IRI berkaitan dengan kerjasama serta penajaan kewangan daripada NED kepada Pakatan Hancing itu sejak tahun 2002 untuk menumbangkan Barisan Nasional.

  Berikutan pendedahan tersebut, pemimpin DAPigs mula memberikan alasan yang bercanggah diantara satu dengan yang lain. Yang sorang nafi, yang sorang lagi mengaku pulak.

  Namun yang kelakarnya, pemimpin DAPigs ni bukan sahaja mengakui bahawa mereka memang menggunakan campur tangan asing dalam menentukan keadaan Politik di Malaysia.

  Sebaliknya mereka cuba mencipta alasan dengan menuduh kononnya semua parti Politik di Malaysia ni menggunakan taktik yang sama bagi menutup kemaluan diri mereka sendiri.

  Pokok pangkalnya, alasan yang diberikan oleh DAPigs itu hanya sekadar mampu untuk memperbodohkan Pendedak Pakatan Hancing macam Wak Suman tu sahaja. Sedangkan realitinya, tindakan mereka itu boleh dianggap seolah-olah menggadai kedaulatan Negara kepada pihak luar!!! Wak tentu setuju kan ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS: Negara tak perlukan GST dan SST, zakat model terbaik
   Mohd Khairuddin Aman Razali | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 1:05 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 1:13 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   ULASAN l Sama ada GST atau SST, sifatnya sama sahaja pada sudut implikasi terhadap pengguna akhir iaitu perlu menanggung kenaikan harga barangan dan perkhidmatan yang dibeli atau dilanggan.

   Islam telah menggariskan kaedah yang lebih adil berkenaan pengambilan harta daripada orang lain supaya tidak mengambilnya tanpa hak dan menyerahkannya pula kepada yang tidak berhak.

   Zakat adalah model terbaik berkenaan perkara ini; bukan sahaja merupakan ibadah bagi umat Islam, bahkan merupakan kaedah pengagihan kekayaan yang saksama dalam kalangan manusia.

   Mereka yang dikurniakan Allah dengan lebihan pendapatan diwajibkan mengeluarkan sebahagian harta yang dimiliki kepada golongan yang tidak berkemampuan bagi mencukupkan keperluan asasnya. Mereka yang memberi dan menerima kedua-duanya diberkati Allah.

   Sistem percukaian yang mahu dilaksanakan sepatutnya merujuk kaedah ini sebagai dasar yang penting.   Betapa Islam sangat teliti dan berhati-hati tentang permasalahan mengambil harta daripada orang lain, keharusan memungut cukai tidak dibiarkan bebas; sebaliknya diikat dengan syarat-syarat tertentu.

   Cukai selain daripada cukai terhadap hasil dan pendapatan hanya wajar dikenakan kepada golongan kaya, pada waktu bertempoh, untuk memenuhi keperluan mendesak yang berkaitan maslahah umum pentadbiran negara dalam keadaan pendapatan negara pula tidak mencukupi.

   Kepentingan siapa?

   Pada masa sama kerajaan tetap berkewajipan mengikhtiarkan sumber pendapatan lain dan mestilah tidak boros berbelanja serta mengelak berlaku ketirisan.

   Berbeza dengan struktur ekonomi moden, cukai dijadikan penyumbang utama kepada pendapatan negara.

   Jika dibelek khazanah ilmu Islam, selain zakat, adanya cukai seperti kharaj, jizyah dan 'usyur yang menepati syarat-syarat ini, dikutip untuk mencukupkan perbelanjaan negara bagi memenuhi dan menjaga maslahah rakyat.

   Persoalannya, GST dan SST yang mahu dimansuhkan atau dilaksanakan ini sebenarnya untuk kepentingan siapa? Kerajaan, korporat atau rakyat?

   Jika benar demi rakyat, tidak sepatutnya cukai diganti dengan cukai kerana ia tetap menjadikan rakyat sebagai penanggung beban.

   Kerajaan sepatutnya lebih kreatif dan inovatif melakukan 'ijtihad' meneroka pelbagai sumber bagi menambah pendapatan negara; bukannya mengambil jalan mudah dan singkat dengan mengenakan cukai kepenggunaan kepada rakyat.   Bahkan, sebenarnya negara bukannya tidak mempunyai cukup pendapatan, tetapi kerana kelemahan dalam mengurus pendapatan dan perbelanjaan menyebabkan berlaku ketidakcukupan.

   Justeru, adalah lebih utama Kerajaan menumpukan usaha kepada perkara-perkara berikut terlebih dahulu tanpa perlu tergesa-gesa melaksanakan cukai kepenggunaan :

   Pertama, membasmi ketirisan perbelanjaan yang dilaporkan mencecah sehingga 30 peratus daripada dana kerajaan.

   Kedua, meningkatkan kecekapan sistem percukaian sedia ada terutamanya menyelesaikan isu mengelak pembayaran cukai. Contohnya, pada 2015 sahaja, seramai 791,239 pembayar cukai pendapatan individu dan 65,545 pembayar cukai pendapatan syarikat tidak menjelaskan cukai pendapatan kepada LHDN melibatkan pembayaran berjumlah RM8.2 bilion.

   Ketiga, menangani aktiviti penyeludupan yang menyebabkan kerugian. Sebelum ini ada dilaporkan Kerajaan kerugian RM4 bilion dalam bentuk hasil cukai tidak berbayar akibat sindiket rokok seludup, RM540 juta setahun akibat aktiviti penyeludupan minyak masak dan RM200 juta sebulan akibat penyeludupan wang ke sebuah negara jiran.

   Harta orang kaya

   PAS bukannya anti cukai atau menafikan kepentingan cukai. Cumanya, terlalu jelas bahawa GST 'merompak' terang-terangan dan SST pula 'mencuri' diam-diam duit rakyat. Oleh itu, PAS menolak kedua-dua cukai kepenggunaan ini.

   Delete
  2. Najib bukan setakat benaweh malahan binatang bertopengkan manusia....!!

   Delete
 3. Itulah akibatnya kalau urustadbir yang tidak baik dan tiada ketelusan pemerintah akibat rakyat akan menderita...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aidil Khalid sekolahkan Siti Kasim mengenai perkahwinan kanak-kanak   Peguam dan aktivis Concerned Lawyers for Justice (CLJ), Aidil Khalid, menjawab Siti Kasim mengenai cara menangani perkahwinan kanak-kanak dalam rangka sistem perundangan di Malaysia.

   : Puak-puak LGBT dan sekutunya selalu rasa mereka berfikiran jitu dan hebat, tapi malangnya bila ada forum dan dialog selalu mereka tersungkur dengan hujah yang jumud dan rasis....

   Delete
 4. hari ni najib ka mahkamah dgn penyokong <20 diketuai oleh lokman adam! memang muka selamba tak tahu malu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mati2lah rakyat Msia ingatkan tuduhan baru ni ada kaitan dengan kerugian berbillion2 yang dikaitan dengan dengan 1MDB tu..tapi rupa2nya tuduhan yang sama dengan SRC tu, RM 42Bjuta aje. Apa barang lah duit sebanyak tu...Madey dan kroni2nya rembat masa dia jadi PM ke 4 dulu pun berpuluh2 ganda lebih banyak bhai!!

   Delete
  2. Siapa yang mampus tu Geng Najib ???

   Mungkinkah kamu kamu atau pun si Log Man , pengerusi Pemantat Malaysia Baru tu ??

   Delete
  3. Wanita Umno: Perkahwinan sejenis bermula dari menuntut hak
   Diterbitkan 8 Ogs 2018, 2:26 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 3:11 petang

   A+ A-
   Desakan komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk menuntut hak yang sama boleh menjadi permulaan bagi mengiktiraf perkahwinan sejenis di masa depan, kata Ketua Wanita Umno, Datuk Noraini Ahmad.

   Beliau mengulas kenyataan aktivis sosial Marina Mahathir yang berkata komuniti LGBT hanya mencari hak yang sama seperti diperuntukkan oleh undang-undang dan bukan hak tambahan seperti perkahwinan sejenis.

   "Benar kata Marina, hari ini mereka bukan minta perkahwinan sejenis tetapi apa akan jadi pada masa akan datang?

   "Perkahwinan sejenis di negara-negara lain bermula dari perjuangan menuntut kononnya hak asasi sama rata untuk golongan LGBT," kata Noraini dalam satu kenyataan media hari ini.

   Baca: LGBT hanya mahu hak sama seperti semua orang, tidak lebih

   Noraini berkata, rakyat Malaysia termasuk komuniti LGBT tidak pernah dinafikan hak asasi mereka untuk menjalani kehidupan seharian.

   "Kita menentang penghinaan dan diskriminasi terhadap golongan LGBT yang berusaha mendapatkan bantuan untuk menyelesaikan kekeliruan perasaan mereka, baik dari sudut spiritual mahupun perubatan.

   "Namun sebagai wanita dan ibu, Wanita Umno tidak akan membenarkan golongan LGBT dihalalkan perlakuan songsang mereka dalam kalangan masyarakat kerana ini bukan jalan penyelesaian kepada isu LGBT," katanya,

   Malah Noraini berkata, daripada perspektif lebih besar, LGBT yang bertentangan dengan nilai agama dan perlembagaan hanya akan merosakkan sistem sosial dan kekeluargaan di negara ini.

   "Maka untuk menghalalkan golongan LGBT mengamalkan gaya hidup hubungan sesama jantina secara terbuka merupakan satu hak yang berlebihan untuk diminta dalam sebuah negara Islam seperti Malaysia," katanya.

   14 kali ganda dijangkiti HIV


   Anggota parlimen Parit Sulung itu turut menambah dalam perkembangan terbaru, golongan LGBT dikesan sebagai kelompok tertinggi dijangkiti HIV.

   Angka itu katanya mewakili 50 peratus kes baru dilaporkan sepanjang 2017.

   "Ini berdasarkan laporan Sektor HIV/STI, Bahagian Kawalan Pe­nyakit, Kementerian Kesihatan yang merekodkan sebanyak 1,697 individu yang mengamalkan tabiat seks songsang seperti homoseksual dan biseksual adalah sebahagian daripada 3,347 kes HIV baru dicatatkan pada tahun lalu.

   "Lebih mengejutkan, jumlah tersebut adalah 14 kali ganda lebih tinggi berbanding individu yang mengambil dadah melalui perkongsian jarum suntikan (IDU) dijangkiti HIV yang sering diperkatakan sebagai punca utama penyebaran virus berkenaan," katanya.

   Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengelakkan kempen yang membolehkan LGBT mempraktikkan gaya hidup mereka secara bebas di negara ini.

   Sebelum ini, menteri hal ehwal agama, Mujahid Yusof Rawa berkata meskipun LGBT tidak seharusnya didiskriminasi, mereka tidak seharusnya mencabar sistem nilai dan nilai di negara ini

   Delete
 5. Kengkawan semua.....Disebalik kekecohan pasal kapal tanpa pemilik yang hangat diperkatakan semalam, ada lagi berita yang lebih merunsingkan kita sebenarnya.

  Nak pulak bagi umat Islam yang ada di Malaysia pada ketika ini. Secara tidak langsung, tindakan yang dilakukan Menteri Pertahanan Rejim Pakatan Hancing bakal mengugat kerjasama Malaysia dengan Arab Saudi.

  Jika sebelum ini, hasil tindakan Menteri Rejim Pakatan itu telah menyebabkan kuota Haji bagi jemaah dari Malaysia dikurangkan apabila kerjasama ketenteraan dengan Arab Saudi ditarik balik.

  Tak cukup setakat itu sahaja. Tahun lepas, Mat Sabu pernah mendakwa Arab Saudi mendokongi idealogi ekstremis yang dianggap pelampau agama.

  Selepas ini tak tahu la bagaimana respon dari Kerajaan Arab Saudi ekoran tindakan Menteri Rejim menutup Pusat Keamanan yang dicetuskan oleh Raja Salman.

  Apa yang pasti, hubungan diantara kedua-dua Negara sudah pasti akan terjejas ekoran tindakan kurang cerdik yang dilakukan oleh Menteri Rejim berfahaman Syiah ni. Majoriti rakyat yang berfahaman Ahlul Sunnah Wal Jamaah yang kena tanggung bala tu kan ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pakaian pramugari perlu sopan, islamik
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 12:59 tengah hari | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 1:22 petang

   A+ A-
   TINJAUAN | Isu pakaian melibatkan pekerja kabin kapal terbang sekali lagi mendapat perhatian umum selepas dibangkitkan di parlimen.

   Malaysiakini cuba mendapatkan pandangan masyarakat mengenai isu berkenaan dalam kriteria yang mereka mahukan khususnya melibatkan pemakaian pramugari.

   Seksi, tidak menutup aurat (bagi pekerja Islam) dan tidak sopan antara masalah yang dilihat menjadi fokus utama.

   Bagi pengusaha tudung, Amalina Ahmad Zaki (bawah), 28, berpendapat pemakaian pramugari syarikat penerbangan di Malaysia sewajarnya perlu mencerminkan dan menterjemahkan identiti Islam.   Menurutnya, Islam sebagai agama rasmi negara juga boleh diterjemahkan melalui pakaian pramugari.

   "Keadaan sekarang agak sakit mata kita lihat, kalau mereka itu keluarga kita pasti marah.

   "Jadi adalah lebih baik jika pakaian mereka lebih sopan dan menutut aurat. Kita tonjolkan nilai-nilai islamik sejajar dengan Islam sebagai agama persekutuan negara," katanya kepada Malaysiakini di Kota Bharu, semalam.

   Terdahulu, isu tersebut dibangkitkan Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) ketika perbahasan titah diraja pada 25 Julai lalu.

   Ketika itu, beliau antara lain berkata ada wanita beragama Islam yang bekerja sebagai pramugari terpaksa membuka tudung demi mencari rezeki.   Pekerja swasta, Hamzi Abdul Majid (atas), 24, pula berpendapat isu tersebut perlu ditangani kerajaan dengan berhemah dengan pelaksanaan undang-undang.

   Katanya, kerajaan perlu membuat ketetapan dan garis panduan mengenai kod etika melibatkan pramugari.

   "Jadi, melaluinya syarikat penerbangan perlu diwajibkan mematuhi ketetapan tersebut.

   "Pemakaian sekarang agak menjolok mata dan kurang sopan. Tidak sesuai untuk pekerja Islam," katanya.

   Sementara itu, Akmal Aini Rahim, 27, menegaskan kod etika patuh syariah bagi pramugari perlu diperkenalkan agar pekerja bidang itu kelihatan lebih sopan.

   "Khusus bagi pekerja Muslim, kita patut utamakan aurat dalam pemakaian. Pakai skirt pendek atau pakaian ketat hanya mengundang tarikan si hidung belang.

   "Jadi, lebih baik pakai menutup aurat contohnya seluar panjang yang digayakan dengan baju kot, atau baju kurung dan bertudung," ujarnya yang juga seorang pekerja swasta.

   Dalam pada itu, selain isu pemakaian pramugari, pengguna juga mempunyai kriteria lain dalam memilih syarikat penerbangan terbaik untuk mendapatkan perkhidmatan.   Bagi Ang Wui Chong (atas), 42, berkata, sebagai pengguna bukan Muslim isu kualiti perkhidmatan penerbangan lebih diberi perhatian.

   "Pada saya kualiti perkhidmatan lebih penting berbanding pakaian.

   "Kecuali cutting pakaian itu (nampak) tidak selesa sehingga prestasi perkhidmatannya," katanya ringkas.

   Amir Hazlin Lin, 50, pula berpendapat kriteria utama apabila memilih syarikat penerbangan adalah tambang murah, muatan barang dan kesesuaian waktu berlepas atau ketibaan ke destinasi.

   "Yang penting harga murah, muatan barang atau luggage. Selain itu waktu berlepas yang sesuai.

   "Isu pakaian itu bergantung pada polisi syarikat penerbangan, " katanya.


   Syukor Ahmad, 41, pula berpandang seseorang pengguna menaiki kapal terbang bukan untuk melihat pramugari.

   Tanpa menafikan isu pakaian pramugari perlu diambil perhatian katanya, seseorang pengguna menaiki kapal terbang pastinya mementingkan keselesaan dan keselamatan terjamin.

   "Kalau saya naik kapal terbang tak peduli sangat isu pakaian pramugari. Kalau masa penerbangan panjang kita tidur atau baca buku. Bukan nak tengok pramugari.

   "Yang penting selamat sampai ke destinasi pada jangka masa yang ditetapkan, " katanya.

   Delete
 6. Sobat2 sekelian....Kekadang terfikir, adakah tindakan kerajaan ni betul atau sebaliknya ??

  RAMPAS KAPAL TAPI TAK TAU SIAPA PEMILIK SEBENARNYA???

  Yang ini kita kena sokong. Bab ni memang takde kompromi. Yang tak betul kita bantah. Yang betul kita kena sokong.

  Kot sampai ke lubang cacing sekali pun, pemilik kapal ni perlu dicari dan didakwa sekiranya benar dia melakukan sebarang kesalahan seperti mana yang dikhabarkan.

  Kalau betul pemilik kapal tu guna duit dari 1MDB, maka Syarikat Strategik Negara itu juga perlu bertanggungjawab. Mereka juga perlu diheret ke muka pengadilan.

  Tapi kalau sebaliknya, pemerintah Negara perlu menanggung kemaluan yang cukup besar dimata dunia kerana menjadikan Malaysia sebagai bahan lawak.

  Pokok pangkalnya, bukan rakyat di Malaysia je yang sedang memerhatikan perkembangan di Negara ni. Tapi seluruh dunia juga sedang memberikan tumpuan kepada apa yang sedang berlaku....Rakyat mohon agar Msia ni tak dijadikan bahan tertawaan dan badut kerana kegilaan membalas dendam yang dilakukan oleh Madey and the gang !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya terangsang mahu ketuk kepala Kleptokrat mu itu ...

   Delete
  2. Ada ustaz ulas politik dari maklumat longkang, kata ulama PAS
   Diterbitkan 8 Ogs 2018, 2:50 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 2:56 petang

   A+ A-

   Seorang pemimpin kanan PAS hari ini "membangangkan" ustaz serta pendakwah tertentu kerana mengeluarkan pandangan politik semasa.

   Ketua Dewan Ulama PAS Pahang Mokhtar Senik berkata pada dasarnya dia bersimpati terhadap pihak terbabit kerana membuat ulasan politik namun tidak mencapai tahap yang sepatutnya.

   Katanya, ustaz serta ilmuan itu cuba mengupas mengenai isu semasa dari sudut pandang Islam.

   "Tapi malangnya kedua-duanya tak menjadi.

   "Isu politik (diulas) diangkat dari maklumat longkangan. Lalu nak diulas dengan hukum-hakam Islam," katanya melalui satu hantaran di media sosial.

   Berdasarkan kenyataan dibuatnya itu Mokhtar kini berada di Riau, Indonesia.

   Beliau yang sebelum ini dicalonkan PAS di kerusi parlimen Padang Besar - dan kalah calon BN, Datuk Zahidi Zainul Abidin - berkata golongan terbabit sebenarnya takut untuk menyertai politik.

   Pada masa sama Mokhtar membayangkan ustaz serta ilmuan Islam yang dimaksudkannya itu masih mengintai-intai peluang di mana-mana tempat yang sesuai.

   Dalam keadaan begitulah kata Mokhtar ustaz dan ilmuan terbabit tetap mengulas isu politik kerana didakwanya bimbangkan orang ramai menyangka mereka tidak tahu perkembangan semasa politik.

   "Hasilnya keluarlah pandangan bangang," katanya.

   Tidak dapat dipastikan siapa individu yang disasarkan oleh Mokhtar itu.


   Bagaimanapun pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris Dr Rozaimi Ramle adalah antara tokoh akademik yang sering mengulas mengenai isu semasa politik.

   Walaupun tidak menjadikan mana-ana pihak secara khusus dalam tegurannya, PAS adalah antara parti yang sering dikritik Rozaimi.

   Malah beliau yang dianggap antara ilmuan yang pakar dalam bidang kajian hadis pernah menawarkan diri berdebat dengan Datuk Dr Khairuddin Aman Razali selepas anggota parlimen Kuala Nerus itu menyarankan supaya kepala Mufti Perlis Datuk Dr Asri Zainul Abidin "disekeh".

   Untuk rekod Khairuddin dan Mokhtar ialah anggota Jawatankuasa Pusat PAS.

   Delete
 7. Fan Tat, Berak Man dan Wak Suman penjual Tempek Bacin. Ini satu lagi berita panas dan terhot yang berlegar2 di media sosial. Tentu kau orang sebagai cai2 tegar Fuckatan Haprakan takkan tak tau kot ??

  Har ini...Mahkamah Indonesia memutuskan pemilik kapal mewah Equanimity yang sah adalah Equanimity (Cayman) Ltd. dan tiada kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Brigadier Jeneral Polis Direktorat Tindak Pidana Ekonomi dan Khusus, Dr. Rudy Heriyanto Adi berkata, keputusan Mahkamah Daerah Jakarta Selatan tidak boleh dipertikaikan.

  “Selain itu, mahkamah turut memutuskan untuk segera mengembalikan kapal tersebut kepada pemiliknya, Equanimity (Cayman) Ltd. kerana rampasan itu tidak sah dan dibuat tanpa asas undang-undang,’’ katanya dalam kenyataan hari ini.

  Kapal layar mewah didakwa milik ahli perniagaan Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low itu dirampas oleh pihak berkuasa Indonesia di Bali pada Februari lalu kerana dipercayai dibeli menggunakan dana yang didakwa diseleweng.

  Polis Indonesia juga mengesahkan berita penemuan wang tunai bernilai RM1 bilion dalam kapal Equanimity yang dirampas itu adalah palsu.

  Timbalan Pengarah Direktorat Jenayah Ekonomi Khas, Pesuruhjaya Tinggi Polis Indonesia, Da­niel Silitingo berkata, tiada sebarang wang tunai yang ditemukan sepanjang proses pencarian bukti di dalam kapal mewah tersebut.

  Berita penemuan wang tunai tersebut tular dalam media sosial selepas pihak berkuasa Indonesia merampas kapal tersebut dan isu itu dipolitikkan oleh pihak pembangkang yang mengaitkannya dengan dana yang diseleweng daripada syarikat 1MDB.

  Dalam pada itu, Mahkamah Indonesia turut memutuskan tiada keputusan mahkamah menunjukkan bahawa pemilik kapal mewah itu me­lakukan jenayah.

  “Jika kesalahan itu tidak dapat dibuktikan, maka rampasan juga tidak seharusnya berlaku,” kata beliau.

  Sudah terang lagi bersuluh..tindakan kerajaan PH ni adalah salah di segi undang2 antara bangsa. Tapi biasa lah kan..takkan lah kerajaan Madey ni nak mengaku kesilapan mereka, yang penting dendam kesumat terhadap DSNR dapat dilunaskan mereka !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geng Najib ,

   Berlandaskan komen ciplak kamu di atas , bolihlah saya andaikan saperti anak kamu adalah milik isteri kamu dan tiada kena mengena dengan kamu .
   Adakah kamu bersetuju dengan andaian yang saya ajukan ?
   Bagitulah artikel yang menyatakan "Equanimity" adalah milik "Equanimity Cayman" dan tiada kena mengena dengan Jho Low .

   Delete
  2. Akhirnya Menteri Agama Akur Dengan Marina Mahathir   Undang-undang yang menetapkan lelaki berumur 18 tahun dan perempuan 16 tahun yang ingin berkahwin perlu mendapatkan kebenaran mahkamah serta ketua menteri atau menteri besar mungkin ditiadakan pada masa akan datang.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, cadangan itu bagi membuka ruang kepada era baru undang-undang perkahwinan di negara ini iaitu dengan mengharamkan perkahwinan bawah umur.


   "Kami mencadangkan pada masa hadapan syarat-syarat ini ditiadakan atau dengan kata lain mengharamkan perkahwinan bawah umur yang ditetapkan oleh undang-undang dan boleh dianggap satu jenayah jika mana-mana warganegara tidak mematuhi had umur.

   "Haram itu bukan haram daripada segi hukum (syarak) tapi daripada segi pentadbiran," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Trip Silaturrahim Memikat Merbuk dan Tekukor di Tanjung Piandang dekat Parit Buntar, hari ini.


   Ramai berpendapat keputusan Mujahid adalah dipengaruhi dengan pendapat Marina Mathir sebelum ini. Malang bagi orang yang ada PhD agama masih takut dan akur dengan desakkan Marina Mahathir yang sebelum ini sangat aktif dalam gerakan Sistem in Islam yang dikatakan sesat dan juga antara pengerak LGBT.


   Bagaimanapun, Mujahid mengakui isu perkahwinan bawah umur itu adalah sesuatu yang sensitif kerana ia turut melibatkan adat dalam kalangan masyarakat terutama di Sabah dan Sarawak.

   "Di Sabah dan Sarawak ada yang mengahwinkan anak mereka di bawah umur. Dari segi Islam juga ada pandangan kahwin bawah umur itu sesuatu yang harus dengan kata lain tidak boleh kata tidak boleh," katanya.

   Menjelas lanjut, Mujahid berkata ulama, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pakar perundangan serta Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan mengadakan pertemuan setiap bulan bagi membincangkan isu perkahwinan bawah umur mengikut perspektif Islam.

   "Perbincangan itu juga adalah untuk melihat sejauh mana tanggungjawab kerajaan boleh campur tangan (dalam perkahwinan bawah umur) untuk kepentingan dan maslahat umum," katanya.

   Isu perkahwinan bawah umur timbul selepas seorang lelaki berumur 41 tahun berkahwin dengan seorang budak perempuan berumur 11 tahun di Gua Musang, Kelantan pada Jun lalu.

   Contohi langkah MAIS

   Dalam perkembangan lain, Mujahid berkata Rang Undang-undang Suruhanjaya Harmoni dan Perdamaian dijangka dibentangkan di Parlimen tahun depan sebagai antara usaha untuk melindungi semua agama daripada dihina.

   "Draf (rang undang-undang) itu perlu dibincangkan dan mendapat kelulusan pejabat Peguam Negara, kabinet sebelum dibentangkan di Parlimen," katanya.

   Sementara itu, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) sedang bekerjasama Mujahid untuk menaikkan had umur perkahwinan dalam semua undang-undang berkaitan kepada 18 tahun.

   Kementerian berkata ini akan melibatkan Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) I984, Ordinan Undang-undang Keluarga Islam (Sarawak) 2001, Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam setiap Negeri, Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976, dan undang-undang adat kumpulan etnik di Sarawak.

   Kerajaan juga mengalu-alukan pengumuman yang dibuat tepat masanya oleh Majlis Agala Islam Selangor (MAIS) mengenai cadangan menaikkan had umur berkahwin untuk remaja perempuan Islam kepada 18 tahun.

   "Inisiatif serupa diharap diterajui oleh semua negeri ke arah penyeragaman had umur minimum untuk berkahwin di Malaysia," kata KPWKM dalam satu kenyataan hari ini.

   : Dulu semasa perjumpaan tertutup dengan IKRAM cakap takkan jual agama kepada Mahathir. Mahathir sebagai anak tangga tapi apa mereka nak jawab dan apa IKRAM nak berhujah? Dengan anak Mahathir pun tunduk patuh seolah-olah Marina ulama besar....

   Delete
 8. Replies
  1. Zunar kini dah meluat dengan Mahathir bekas “Mahazalim”   KARTUNIS penyokong kuat Pakatan Harapan (PH), Zunar mula menunjukkan kritikan terhadap Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melalui kartunnya yang tersebar hari ini di media sosial.

   Kartun tersebut menggambarkan Mahathir melencong dari jalan “Malaysia baharu” dan menuju ke arah mempertahankan dan membina legasinya, termasuk Formula 1, jambatan bengkok, Khazanah dan “Proton 2.0”


   Kartunis politik yang pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semasa Mahathir memerintah telah mula menunjukkan kritikan keras terhadap PH.

   Sebelum ini, Zunar mengkritik Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik yang disifatkan mengutamakan hal-hal kecil seperti kasut hitam berbanding reformasi pendidikan yang lebih utama.

   Zunar menjadi musuh ketat Mahathir sejak era reformasi bermula 1998 apabila beliau menjadi penyokong kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   Beliau juga menerbitkan banyak buku kartun bertema kritikan terhadap Mahathir, antaranya Lagak Pak Mahat.

   Banyak kritikan melalui karikatur dibuat sepanjang tempoh pertembungan sengit PKR dengan Mahathir dan UMNO.


   Kemalangan maut di dagu Mahathir
   Antara kartun beliau yang paling diingati berkenaan Mahathir ialah menggambarkan bentuk litar Sepang menyerupai bentuk muka Mahathir.

   Zunar juga menimbulkan kontroversi melalui beberapa kartunnya yang dianggap melampaui batas termasuk menghina agama dan peribadi pemimpin-pemimpin negara. – Mynewshub.tv


   : Malaysiakini kini sedang menyingkir Zunar daripada kartunis mereka apabila Zunar tak ikut kehendak Malaysiakini jangan kritik Mahathir....

   Delete
 9. Boleh percaya ke si guan end ni, dulu umum jumlah hutang negara pun angka selalu berubah-ubah.
  Sekali ckp negara nak bangkrap, lain hari ckp ekonomi negara dlm keadaan baik.
  Siasatlah dulu betul-betul sebelum buat PC. Dahlah tunjuk ego dan gelojoh tu.

  ReplyDelete
 10. Surat terbuka untuk Marina Mahathir pendokong LGBT  Kehadapan Cik Puan Marina bt Mahathir,

  1) Saya adalah seorang doktor perubatan dan saya tidak mengiktiraf perlakuan seks bebas apatah lagi songsang.

  2) Adakah anda bersetuju kini golongan yang mendominasi carta penghidap HIV adalah di kalangan komuniti LGBT?

  3) Sehingga kini, walaupun pesakit yang hadir mendapatkan rawatan dari saya tergolong dari kalangan LGBT, saya tetap melayan mereka sebagai pesakit dan memberikan rawatan yang terbaik buat mereka. Apatah lagi jika mereka berada di hujung usia. Maka, hak apakah yang anda sedang perjuangkan?

  4) Adakah Cik bersetuju jika ada darah yang didermakan oleh golongan LGBT didermakan kepada salah seorang ahli keluarga Cik? (Buat masa sekarang penganut LGBT tidak dibenarkan mendermakan darah disebabkan gaya hidup yang berisiko tinggi). Adakah itu kesamarataan yang Cik mahukan?

  5) Jika kalian melaungkan hak, maka kami juga mahu melaungkan hak untuk hidup aman damai serta bebas dari gaya hidup songsang dan segala penyakit bawaannya.

  6) Akan tetapi, jika kalian mula mempromosi gaya hidup sebegini di media, kalian sudah mula mengganggu gugat keamanan & ketenteraman kehidupan kami untuk mendapat akses yang murni di media-media.

  7) Kami juga punya hak untuk memastikan pemikiran anak-anak kami dan sanak saudara kami agar terselamat daripada terjerumus ke dalam pemikiran & perbuatan songsang ini. Na'uzubillah.

  8 ) Akhirnya, jika kalian rasa itu bukan satu dosa dan itu adalah hak peribadi, maka buatlah tapi pastikan kalian bukan berada di bumi Tuhan!

  Nur Ilyani Mohamed Nawawi
  Pasir Mas
  6/8/2018

  #NormalisasiDosa #NoLGBTIQ
  #NoLesbian
  #NoGay
  #NoBisexual
  #NoTransexual
  #NoIntersexual
  #NoQuestioning

  ReplyDelete 11. Kengkawan yang dikasihi di blog Budin, si Batu Api ni. Baru2 ni kita telah dimalukan kaw2 oleh Azmin , menteri kerajaan Fuckatan Haprakan ni di Singapura. Ini lah akibatnya kalau nak membohong dan menipu, tapi tak kena caranya beb !!

  Penafian pihak berkuasa Singapura terhadap kenyataan Menteri Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali mengenai pertemuannya dengan wakil republik itu atas urusan HSR, mengejutkan pembangkang, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

  Katanya, kenyataan rasmi Singapura itu memalukan Kerajaan Malaysia kerana disifatkan sebagai ‘pembohong besar’ dan mereka-reka cerita bagi menyedapkan hati rakyat.

  “Jika benar, kami tidak faham maksud sebenar perkara itu dibohongi, sama ada untuk membuktikan kepada rakyat bahawa HSR masih ada dalam jadual pembangunan atau sekadar menunjukkan betapa Kerajaan PH benar-benar membuat kerjanya.

  “Mengapa rakyat tidak dimaklumkan mengenai kedudukan sebenar rundingan dengan republik itu? Perlukah mereka dibohongi bagi menutup kelemahan kita?” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

  Bidasnya, selepas kerajaan mencipta penipuan paling besar mengenai kedudukan hutang negara, kini kita disuakan pula dengan pelbagai tipu muslihat oleh kerajaan.

  “Belum pun tiga bulan memerintah, kerajaan sudah banyak melakukan ‘silap mata’ terhadap dasar dan janji manifestonya untuk PRU ke-14.

  “Ini termasuklah ‘u-turn’ terhadap janji untuk menghapuskan Akta MKN dan menutup Biro Tata Negara (BTN) yang selama ini dianggap digunakan oleh Barisan Nasional bagi kepentingan politik.

  “Malah, hasrat untuk mengkaji dan menyusun semula BTN dan Akta MKN (NSC Act) mendapat tentangan dalam kalangan Ahli Parlimen PH sendiri, terutama Dap.”

  Katanya, keputusan terhadap UEC juga menghampakan ramai walaupun UMNO, dalam kapasitinya membantah sistem ala-Taiwan itu, ingin dipersoalkan kenapa kerajaan mahukan tempoh lima tahun untuk memutuskannya.

  “Adakah ia akan dilepaskan kepada kerajaan baru selepas PRU15 sebagai ‘outlet’ kepada PH atau ia sengaja dilengah-lengahkan selepas meningkatnya tekanan agar ia tidak diterima, lantas ‘menyejukkan’ sedikit penyokong UEC?

  “Dalam pada menuduh BN ingin menjual negara kepada China, PH pula ingin menyambung semula pujukannya agar China, malahan Jepun, meningkatkan pelaburannya di Malaysia.

  “Begitu juga dengan BR1M yang diubah kepada Bantuan Sara Hidup (BSH). Sambil mendakwa kononnya kewangan negara dalam keadaan tenat sehingga ia terpaksa mengemis bantuan daripada sumbangan rakyat, sebanyak RM1.6 bilion sanggup dikeluarkan menjelang Aidiladha kepada penerima.”

  Tegasnya, begitu juga dengan Klinik 1Malaysia yang kini ditutup operasinya sehingga ia dijenamakan semula.

  “Ini menjejaskan jutaan rakyat berpendapatan rendah untuk menikmati faedah perubatan murah yang disediakan kerajaan terdahulu.

  “Hentikanlah ‘kerajaan berkecamuk’ ini dan tumpukan perhatian kepada usaha menyediakan pakej rangsangan ekonomi serta peningkatan taraf hidup rakyat.

  “Usahlah banyak memutar-belit dan mengada-adakan ‘fakta tidak benar’ untuk menutupi kelemahan dan kesalahan. Ini negara kita bersama dan masa depannya adalah tanggungjawab kita bersama,” katanya lagi.

  ReplyDelete
 12. PERGI MAMPOS LA MAU GENG NAJIB HARAMJADAH!
  KAU NI MEMANG JENIS BAWAK SIAL PADA ORANG WARAS DI MALAYSIA NI

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anwar antara Rafizi dan Azmin yang berkuasa   Sorang ahli politik ini dilihat tidak terkawal, dan pada masa lalu menyinggung ramai pimpinan parti kerana bercakap secara berterus-terang.

   Tetapi Rafizi Ramli tidak memegang apa-apa jawatan kerajaan, dan tentu sekali bukan seorang Ahli Parlimen. Oleh itu tidak timbul persoalan sama ada ahli politik ini satu ancaman.

   Lawannya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, adalah kawan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tempat mengadu watak utama PKR itu.

   Tetapi timbalan presiden PKR itu cepat menaiki tangga politik mutakhir ini, dan dalam politik, itu sahaja cukup untuk menyebabkan seseorang itu dilihat sebagai satu ancaman.

   Sumber parti mengatakan itu antara dilemma yang Anwar hadapi sekarang, ketika beliau bersiap sedia untuk mengambil alih jawatan presiden parti selepas pencalonannya tidak dicabar.

   Perhatian semua orang kini tertumpu pada pertandingan orang nombor duanya.

   Rafizi, yang bukan wakil rakyat dan bukan menteri, sedang bersiap untuk mencabar Azmin, yang bukan sahaja mengetuai porfolio hal ehwal ekonomi yang berkuasa tetapi juga sebahagian golongan dalaman di penjana pendapatan kerajaan, Khazanah Nasional.

   Jadi siapa yang lebih layak menjadi orang nombor 2 parti itu?

   “Kadang-kadang susah nak bekerja dengan Rafizi,” kata sumber dalam kem Azmin.

   Beliau berkata tidak boleh dinafikan Rafizi banyak menyumbang kepada PKR, dan pengorbanannya termasuk tidak bertanding pilihan raya kerana pertuduhan jenayah terhadapnya bawah pentadbiran lepas diketahui umum.

   Bekas Ahli Parlimen Kapar, G Manivannan, yang bersaing untuk tempat di majlis pimpinan pusat PKR, bersetuju dengan komen itu.

   “Rafizi jelajah ke seluruh negara dan memainkan peranan penting menjelaskan banyak isu dan agenda Pakatan Harapan jika gabungan itu menang Putrajaya,” katanya.

   “Kalau dia menang, dia boleh bantu Anwar memenuhi agenda PKR.”

   Seorang lagi pemimpin parti bersetuju Rafizi seorang yang “berprinsip” dan “tidak bertolak ansur dalam isu yang dia perjuangkan.”

   Namun begitu: “Dalam politik, perkara itu boleh menjadi liabiliti, terutama pada orang atasan. Itu boleh menyebabkan dia bersengketa dengan Anwar.”

   Sementara itu, seorang ahli parti dalam kem Rafizi berkata pencapaian Azmin setakat ini menjadi liabiliti kepada parti.

   Beliau berkata bekas menteri besar Selangor itu dilihat sebagai satu ancaman, dan hubungan rapatnya dengan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mematahkan dakwaan bahawa dia pilihan utama perdana menteri sebagai penggantinya.

   “Sudah 20 tahun Anwar menunggu untuk menjadi perdana menteri,” katanya. “Dia perlukan orang nombor 2 yang boleh bekerja dengannya, seseorang yang tidak akan menjadi satu ancaman.”

   Bermula minggu depan, separuh daripada 800,000 ahli PKR akan mengambil bahagian dalam pemilihan pemmimpin tertinggi parti.

   Azmin hari ini mengesahkan dia akan melawan Rafizi dan mempertahankan jawatannya.

   Perkembangan itu sudah dijangka kerana mereka berdua dilihat bukanlah kawan baik. Perkembagan ini juga menamatkan spekulasi Azmin mungkin mencabar Anwar untuk jawatan presiden.

   Pada masa ini, sumber percaya kelebihan berada di tangan Azmin.

   Bekas setiausaha sulit Anwar itu juga mendapat sokongan ahli majlis PKR di seluruh negara, yang berterima kasih kepada Azmin atas pelantikan mereka.

   ‘Kotor’

   Walaupun pemimpin-pemimpin kanan cuba mempertahankan parti itu ditengah-tengah spekulasi mengatakan PKR diancam perpecahan, sumber mengatakan kempen untuk jawatan nombor 2 parti boleh terjerumus menjadi pertarungan peribadi.

   Delete
 13. Sobat2 semuanya...Mohon kebenaran korang untuk melencong sikit dari tajuk kat blog Budin malam ni yeer!!!

  Kisah 'rompakan' di stor Cawangan Narkotik Jabatan Kastam Di Raja Malaysia (JKDM) berlokasi di Kampung Jijan, Nilai, Negeri Sembilan betul2 memeranjatkan satu Malaysia...

  Tapi kita percaya, bukan satu Malaysia jer terperanjat tapi kalau tak satu dunia, sekurang2nya satu Asia Tenggara mesti terperanjat...

  Mungkin juga ada Jabatan Kastam luar negara yang dapat berita nie dengan tersenyum sumbing!!!

  Dengan Bersenjatakan Kayu, Dadah Bernilai Rm 30 Juta Lesap

  Modus operandi 'rompakan' tu lebih kurang macam nie :

  - Sekitar jam 3.00 pagi, 10 orang dalam keadaan muka bertutup dan bersenjatakan kayu tiba di stor Cawangan Narkotik JKDM, Kg. Jijan, Nilai, Negeri Sembilan dengan menaiki 2 kereta pacuan 4 roda...

  - Mereka terus pergi ke arah 2 orang pengawal keselamatan, memukul, mengikat dan menutup muka pengawal tersebut dengan 'masking tape'...

  - Lepas tu terus pergi ke parkir kontena dan tanpa teragak2 membuka salah sebuah kontena yang menyimpan dadah rampasan bernilai RM 30 juta...

  - Selepas mengambil 7 kotak berisi dadah jenis ketamin dan heroin seberat 50 kilogram, mereka memberitahu pengawal keselamatan tersebut bahawa dadah tu adalah milik mereka yang di rampas oleh penguatkuasa JKDM...

  Korang bley fikirkan tak apa yg tak kena dengan modus operandi 'rompakan' tu???

  Jom kita edisi siasat modus operandi 'rompakan' tu :

  》Derrr, dia org datang nak 'merompak' dadah yang ada dalam stor simpanan JKDM...

  Stor tu pulak ada dalam fasiliti JKDM...

  JKDM terkenal sebagai salah satu jabatan penguatkuasa undang2 yang memiliki aset2 yg canggih manggih selepas Polis Di Raja Malaysia (PDRM)...

  Tapi mamat 10 orang tu datang dengan bersenjatakan kayu jer derrr...🤔🤔🤔

  Kita bercakap tentang 'rompakan' dadah yang bernilai RM 30 juta tau bukan dadah yang bernilai RM 30 hengget!!!

  Pernah ker kita dengar perompak datang nak merompak satu2 barang bernilai RM 30 juta tapi cuma bawa kayu sebagai senjata!!!

  Dalam ertikata lain, mamat 10 orang tu bukan datang nak 'merompak' tapi lebih pada datang nak ambil balik dadah tu...

  Kayu tu sebenarnya bukanlah senjata nak takut2kan pegawai kastam (kalau ada pada masa tu lah) atau pengawal keselamatan tapi manalah tahu kalau2 dalam perjalanan tu ada anjing gila ker, boley lah baling dengan kayu tu, maklumlah orang suruh datang ambil dadah tu awal2 pagi, mungkin dalam pukul 3 atau 4 pagi kut...

  Sistem Keselamatan JKDM Jadi Tandatanya

  Antara tanggungjawab pihak penguatkuasa yang membuat rampasan tak kira PDRM ker, UPP ker atau JKDM ialah memastikan barang rampasan berada dalam keadaan baik sehingga habis perbicaraan di mahkamah...

  Bila kes habis di bicara dalam mahkamah, pihak mahkamah akan putuskan sama ada barang rampasan tu akan di serahkan pada Jabatan Khazanah untuk jadi harta kerajaan atau pun di lupuskan atau kalau pihak tertuduh di dapati tak bersalah, mahkamah akan arahkan supaya barang rampasan di serahkan balik dalam keadaan baik (seperti waktu rampasan di buat)...

  Sementara kes tu dalam siasatan atau dalam perbicaraan, barang rampasan tu adalah bawah tanggungjawab pihak penguatkuasa yang merampas...

  Persoalan kita sekarang, macam mana pihak JKDM laksanakan tanggungjawab menjaga barang2 rampasan tu???

  Dadah yang di rampas tu, di laporkan berada dalam sebuah kontena yang JKDM rampas di Pelabuhan Kelang...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nilai dadah tu jer dah RM 30 juta kalau campur dengan barang2 lain dalam kontena tu, kita tak tahulah berapa juta nilai keseluruhan barang rampasan yang ada dalam kontena tu...

   Tu baru satu kontena, dalam gambar kat atas tu jelas banyak kontena...

   Kalau campur nilai semua barang2 rampasan tu mungkin lebih RM 1.3 trilion kut...

   Daripada biarkan penyangak ambil, baik serahkan pada Guan Eng @ Mahathir utk Tabung Harapan, betul tak derrr...😂😂😂

   Maksudnya, dengan nilai barangan puluhan juta dan mungkin mencecah ratusan juta hengget, terjamin ker keselamatan barang2 rampasan tu kalau JKDM cuma letakkan 2 orang pengawal keselamatan yang cuma bersenjatakan cortar jer!!!

   Sebaik2nya tugaskan pegawai kastam bersenjata secara bergilir2 atau shift kat situ...

   Kalau tak pun, letaklah pengawal keselamatan bersenjata dengan anjing sekali...

   CCTV ada ker tak tuu... 📹📹📹

   Mana perginya Pasukan Taktikal Bersenjata Kastam (COBRA)!!!

   Nama menyeramkan, COBRA, sekali dia 'sengat' 30 minit boleh jalan!!!

   Ketua Pengarah JKDM, Datuk Seri Subramaniam Tholasy, dalam respon awal ada sebut, COBRA akan pertingkatkan kawalan keselamatan di semua stor simpanan JKDM seluruh negara...

   Baguslah respon cepat, tapi tak ker tindakan tu dah macam rumah dah terbakar baru nak beli pemadam api!!!

   Integriti JKDM Jadi Persoalan

   Stigma masyarakat beranggapan JKDM adalah antara jabatan kerajaan yang paling terdedah dan paling banyak mengamalkan rasuah...

   Ada asasnya anggapan masyarakat tu...

   Bila berlaku kes macam nie, bertambah kuat hilangnya keyakinan masyarakat pada integriti JKDM...

   Apakah Keselamatan Negara Dan Rakyat Malaysia Masih Terjamin

   ATM pernah di ceroboh dan di curi senjata mereka di Depot Simpanan Peluru di Masjid Tanah, Melaka...

   PDRM pernah kehilangan senjata api, gari... malah kenderaan...

   Dan sekarang JKDM pula kehilangan barang rampasan...

   Persoalannya sekarang ialah, sekiranya pihak penguatkuasa yang lengkap bersenjata dan terlatih gagal melindungi aset yg berada bawah jagaan dan tanggungjawab mereka, apakah keselamatan negara dan rakyat Malaysia yang juga berada di bawah jagaan dan tanggungjawab mereka masih terjamin!!! Sama2 lah kita pikir2kan bhai...risau pulak kan !!

   Delete
 14. Hati yang bermasalah adalah hati yang berpenyakit.

  Jangan pernah merasa diri kita sentiasa betul dalam semua perkara yang dilakukan.

  Tanpa sedar kita juga banyak salah silap.

  Bila diri merasa sentiasa betul itulah petanda hadirnya masalah hati.

  Perbaiki ulasan supaya kita sentiasa bersangka baik pada Allah Subhanahuwatallah.

  Wassalam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Matt Evo...Setuju sesangat dengan saranan kau tu. Aku rasa lah kau tujukannya pada melyutakberkhatan tu kan ???

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. melayutakberkhatan..dengar cakap si Matt Evo tu baik2. Kau janganlah berasa terlalu ego dan anggap kau aje yan betul..orang lain semuanya salah. Kau perlu berlapng dada dan minda untuk menerima teguran tu dengan hati yang terbuka..bukan ikut nafsu amarah kau tu aje. Kalau tak nak dengar cakap dia tu...dah tentu buruk padahnya nanti beb !!!

   keh..keh..keh...harrrk..Tuii..kikokoikhkioikikiok!

   Delete
  4. Mu terkena sumpah Rosmah the birkin bitch

   Delete
  5. Ahmad ajak orang muda 'bantai' HARAPAN
   Kow Gah Chie | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 3:45 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 3:51 petang

   A+ A-
   PARLIMEN | Datuk Seri Ahmad Maslan berkata pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) nanti akan memberi kesan kepada golongan muda yang menggunakan perkhidmatan telefon prabayar.

   Anggota parlimen Pontian itu menjelaskan apabila SST dilaksanakan nanti mereka terpaksa membayar harga lebih tinggi untuk menambah nilai bagi meneruskan perkhidmatan telefon masing-masing.

   "Bersedialah... bersedialah kad-kad prabayar itu akan naik harga kerana ada 6 peratus cukai perkhidmatan.

   "Sekarang (harga tidak naik sebab) sifar peratus GST (cukai barangan dan perkhidmatan).

   "Lepas ni tentu harga menjadi lebih mahal, dan mengamuklah..." katanya.

   Justeru Ahmad mengajar golongan muda terbabit membantu pembangkang uuntuk menyerang kerajaan sebagai kesan daripada beban yang mereka tanggung.

   "Tolonglah bantu kami, menggunakan media sosial, bantai pihak Pakatan Harapan ini," katanya.

   Tempat orang kaya

   Ahmad berkata demikian semasa berbahas Rang Undang-undang SST di hari ini.

   Untuk rekod kerajaan dulu juga dikritik semasa GST dilaksanakan ke atas perkhidmatan prabayar pada 2015.

   Bagaimanapun pengendali telekomunikasi diarah menyerap cukai berkenaan dan mengembalikan harga jualan tambah nilai itu kepada paras sebelum GST.

   Baca Ahmad rela tak dapat like dan share

   Dalam ucapan sama Ahmad meminta kerajaan SST dikenakan lebih tinggi bagi pusat-pusat hiburan, atau lebih baik kalau ditutup terus.

   Tambahan pula katanya tempat-tempat sebegitu hanya dikunjungi oleh orang kaya-kaya.

   Katanya langkah itu perlu diambil supaya ia membebankan orang ramai untuk mengunjunginya.

   "Kasino, loteri, perjudian, pertaruhan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6 peratus. Kenapa hanya 6 peratus sedangkan ia boleh dikenakan lebih daripada itu.

   "Tempat-tempat pertaruhan dan perjudian ini, saya cadang dikenakan 20 peratus supaya orang tak pergi di tempat itu.

   "Kalau boleh, tutup terus kasino, permainan loteri, mesin perjudian dan seumpamanya ini," katanya.

   Delete
 15. Dear ex-PM, here is how 1MDB money was used to buy Equanimity

  The Edge Financial Daily

  August 08, 2018


  KUALA LUMPUR: Super yacht Equanimity of fugitive financier Low Taek Jho (Jho Low) fame, was bought using four tranches of funds totalling US$262.4 million misappropriated from 1Malaysia Development Bhd (1MDB) between January and June 2014, according to lawyers representing the Malaysian government who “arrested” the billion-ringgit vessel in Port Klang yesterday.

  In fact, US$140.6 million or just over half the yacht’s price tag was paid in early June 2014 using proceeds of a US$239.9 million Deutsche Bank bridging loan taken by 1MDB’s then 100%-owned unit 1MDB Energy Holdings Ltd (1MEHL) on May 26, 2014, according to information from Sitpah Selvaratnam, from the firm Tommy Thomas Advocates & Solicitors and lauded as one of Malaysia’s best maritime lawyers.

  Two days after getting the loan, 1MEHL transferred most of the cash to Aabar BVI (British Virgin Islands), also known as the fake Aabar. The money then went through Affinity Equity and Alpha Synergy before reaching Jho Low, who on June 3, 2014 transferred US$140.6 million to WorldView for the fourth and final payment of the yacht. The earlier three tranches originating from 1MDB also went to WorldView.

  “WorldView Ltd is a family trust of which only the Low family are beneficial owners of,” according to Low’s email in June 2015 to a lawyer at Hill Dickinson LLP and a senior BSI banker cited in the 251-page filing by the US Department of Justice (DoJ) in June 2017 to seize 1MDB assets, including the Equanimity.

  The same filing said Jho Low and his parents Low Hock Peng (LHP) and Evelyn Goh Gaik Ewe on Sept 9, 2013 flew from Barcelona to Rotterdam — near where the Equanimity was being built — to view the shipyard and the yacht the following day.

  The DoJ filing also said Jho Low laundered over US$200 million in misappropriated funds traceable to 1MDB’s 2013 bond sale into a US account belonging to US-based law firm DLA Piper.

  The US$29.1 million second payment for Equanimity made on Feb 5 and 18 as well as April 2, 2014 was part of the US$56.5 million that went from DLA Piper’s account to LHP — who with Jho Low participated in the Condor joint venture (JV) through Strategic Resources (Global) Ltd (SRG) to acquire Houston-based Coastal Energy with International Petroleum Investment Co (Ipic) and Ipic’s Spanish unit Compañía Española de Petróleos SA.

  The first and third tranches of payments for Equanimity made on Jan 7, 2014 and April 11, 2014 originated from US$2.72 billion bond proceeds raised in March 2013 by 1MDB Global Investment Ltd, which found their way to another Jho Low-linked offshore entity, Tanore Finance Corp.

  The bond proceeds were intended for a JV with Ipic’s unit Aabar Investments PJS called Abu Dhabi Malaysia Investment Co. But instead of funding the Tun Razak Exchange development, the cash ended at Tanore instead. The money in the Tanore account was also used to buy artworks and the Park Lane hotel in New York, according to the DoJ filing.

  When questioned by reporters yesterday, former prime minister Datuk Seri Najib Razak said he has never been on the Equanimity and has no knowledge that the yacht was bought using 1MDB money.

  “Why we didn’t pursue [to get back the yacht] earlier [was] because we were interested in the full settlement with United Arab Emirates on Ipic … that is worth much more than this Equanimity. That is the biggest sum; we wanted [this] big settlement to be settled first, that’s why we didn’t pursue the yacht,” Najib said, adding that the Equanimity “is being used as a populist move”.

  “I have no knowledge whatsoever as to the yacht and also the yacht itself is subject to litigation. It’s not a clear-cut matter,” Najib added.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jangan terkejut kalau PH mungkir Janji kata Kadir Jasin   Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk A Kadir Jasin tidak menolak kemungkinan ada janji dalam manifesto PRU14 Pakatan Harapan (PH) yang tidak akan dilaksanakan langsung.

   Pada masa sama, beliau juga tidak menolak kemungkinan ada janji yang terpaksa dipertimbangkan semula. Ada juga janji yang mengambil masa untuk dilaksanakan, yang bukan dalam tempoh 100 pemerintahan.

   Mengakui bukan mudah untuk kerajaan PH menunaikan janji kepada rakyat dalam tempoh singkat, Tokoh Wartawan Negara itu berkata, kerajaan sedang berusaha keras menampal kebocoran kewangan negara akibat rasuah, pecah amanah, penyelewengan dan pemborosan yang dilakukan kerajaan terdahulu.

   “Saya yakin majoriti rakyat jelata akan memberikan secukup masa dan peluang kepada kerajaan untuk menunaikan janji-janjinya, dengan syarat ia menjalankan tugas dengan baik dan bukan berebut jawatan atau jabatan

   “Memang betul. Ada janji yang ditunaikan sebaik saja Perdana Menteri mengangkat sumpah pada malam 11 Mei lalu dan ada juga yang kerajaan sendiri akui akan mengambil masa untuk dilaksanakan. Malah kita jangan terkejut kalau ada janji yang terpaksa dipertimbangkan semula atau tidak dilaksanakan langsung.

   “Yang boleh ditunaikan, kerajaan telah tunaikan atau akan ditunaikan secepat mungkin. Itu pun tidak bermakna ia akan beri kesan serta-merta kepada negara dan rakyat jelata. Mesti ada janji yang ditunaikan itu mengambil masa untuk dirasai,” katanya.

   Menerusi tulisan di Sinar Harian hari ini, bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times itu berkata, sebagai rakyat kita terpaksa mengakui bukan mudah untuk kerajaan merungkai segala tindakan masa lampau.

   Apatah lagi katanya, bukan semua kakitangan awam dan eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) memberi kerjasama atau ikhlas membantu kerajaan sekarang.

   “Masih ada kakitangan awam, eksekutif GLC dan pengamal media massa yang syarikat mereka dimodali oleh GLC terus setia kepada Barisan Nasional.

   “Walaupun ramai telah digugurkan atau meletakkan jawatan secara sukarela masih ada saki-baki yang boleh mensabotaj usaha kerajaan untuk tunai janji dan berkhidmat kepada rakyat jelata.

   “Bahkan ada yang melantik atau cuba lantik tali barut mereka untuk mengisi jawatan penting dalam jabatan dan agensi sebelum mereka dipecat atau meletakkan jawatan,” katanya.


   : Kini rakyat dah hancing, PH kencing merata-rata. Rakyat tak kisah pun kena kencing. Lihat apa terjadi di Sg Kandis. Kalau berak pun rakyat sedia....

   Delete
 16. Tak habis2 dgn fitnah & adu domba.
  Ntah bila puak2 munafiq ni nak insaf pun tak tahu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Raja Petra bawa IRI ke Malaysia pada tahun 2000   Blogger terkenal, Raja Petra Kamarudin, semalam mendedahkan secara terperinci berkenaan koridor kuasa atau perancangan menyeluruh mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad secara penaklukan kuasa bagi memperluaskan 'legasi Mahathir' menjelang tahun 2020.   Baru-baru ini telah tersebar dengan meluas sebuah video berdurasi 2.26 minit mengenai sebuah forum yang di adakan oleh Centre for Strategic and International Studies (CSIS) di Amerika Syarikat. Di dalam video tersebut seorang individu yang dikenali sebagai Daniel Twinning telah memperkenal diri beliau sebagai ahli International Republic Institute (IRI).

   Daniel Twinning - IRI
   Daniel Twinning telah secara terbuka membuat pengakuan bahawa IRI telah pun bekerjasama dengan pihak pembangkang- PAKATAN (pihak kerajaan masa kini) sejak tahun 2002 untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional. Daniel Twinning juga mengaku telah bertemu dengan beberapa individu pemimpin pembangkang pada masa itu untuk bekerjasama termasuklah menyalurkan dana serta berkongsi strategi untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional.

   Laporan Polis Reggy Jessy
   Selama 15 tahun pada 2018 pembangkang yang disebut di atas telah berjaya menumbangkan Kerajaan Barisan Nasional pada PRU14 lalu. Ekoran dari sebaran video tersebut satu laporan Polis telah di buat oleh sebuah NGO Pergerakan Malaysiaku Tanah Airku diterajui oleh penulis blog The Third Force - Reggy Jessy pada 7hb Ogos 2018. Reggy Jessy berpendapat pihak berkuasa Polis Diraja Malaysia hendaklah menjalankan siasatan kerana pendedahan di dalam video tersebut adalah suatu pengakuan yang boleh diterima pakai dari sudut perundangan. Manakala individu yang dinyatakan oleh Daniel Twinning merupakan “pengkhianat Negara” dan harus dikenal pasti serta di ambil tindakan berpandukan peruntukkan undang-undang Negara serta Perlembagaan Persekutuan bagi kesalahan cubaan menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional dengan menggunakan kuasa asing secara tidak sah.

   Raja Petra Kamarudin
   Geliga Naga mengesahkan bahawa Raja Petra Kamarudin merupakan individu yang bertanggung jawab ke Washington, Amerika Syarikat pada tahun 2000 dan beliaulah yang membawa masuk IRI ke Negara Malaysia bagi tujuan untuk bekerjasama menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional pada ketika itu. Raja Petra Kamarudin telah membawa dua orang ahli IRI ke Malaysia pada ketika itu. Satu perjumpaan telah berlaku di antara dua ahli IRI tersebut dengan Mustafa Ali di Terengganu, bagi membincangkan perkara yang sama.
   RPK ditahan dibawah ISA
   Raja Petra Kamarudin kemudiannya telah di tahan oleh pihak berkuasa Polis Diraja Malaysia pada April 2001 dibawah tindakan perundangan ISA selama 60 hari. Di dalam tempoh 60 hari beliau di tahan, pihak Cawangan Khas PDRM telah mensyaki Raja Petra Kamarudin adalah agent kepada CIA dan sebanyak 200 helai dokumen soal siasat telah ditandatangani oleh Raja Petra Kamarudin mengesahkan penglibatan IRI di dalam usaha kerjasama bersama pembangkang untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional. Maka dengan dokumen-dokumen yang direkodkan seperti di atas adalah relaven untuk pihak Polis Diraja Malaysia menjalankan siasatan bersabit laporan Polis yang dibuat oleh Reggy Jessy. Pihak PDRM haruslah bertindak secara professional berlandaskan undang-undang tanpa dipengaruhi oleh unsur-unsur politik semasa di dalam menjalankan tugas dan menguatkuasakan undang-undang demi keutuhan integrity PDRM. Geliga Naga berpendapat PDRM haruslah mengesan dan mengenal pasti individu-individu yang bekerjsama dengan IRI untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional dan harus dibawa ke muka pengadilan.

   Dato Seri Najib Razak
   Malahan Dato Seri Najib Razak sendiri telah mengeluarkan kenyataan media menggesa pihak berkuasa PDRM untuk menjalankan siasatan serta mengambil tindakan di atas pendedahan video tersebut – “ Najib calls for inquiry into between Pakatan and IRI” The Star online 7hb Ogos 2018. Kredibiliti pembangkang ketika itu dan menjadi kerajaan ketika ini amatlah dikhuatiri.

   Sumber : Geliga Naga

   Delete
 17. melayutakberkhatan...Rasanya kau sebaagi cai Fuckaatn Haprakan sampai kiamat dah tentu perasa pasal si Ah Beng ni kan. Bukak aje mulutnya yang busuk macam longkang tu..takde satu pun benda yang betul keluar darinya.

  Balik2 spin, bohong, fitnah dan nak hasut rakyat untuk membenci DSNR dan kerajaan terdahulu tu. Caakp2 pun berputar2 macam gasing..tengok ajelah..hutang negara mula2 dikatakannya RM1 Trillion..lepas tu bila kena bambu dengan rakyat ..diturunkannya jadi RM 600 juta. Kemudian nak selamatkan diri..dicadangkan agar rakyat menyumbang pada tabung buluh pakatan haptrakan tu. Tengok..sampai sekarang ni pun tak diberitau berapa banyak kutipan sehingga kini..ntah2 dah masuk dalam poket depa semua kot!!

  Aku rasa lah..sebab apa dia dedahkan benda2 ni dalam parlimen..tak lain tak bukan untuk melarikan perhatian rakyat terhadap kesnya di mahkamah tu..banglow bawah harga pasaran dan juga terowong bawah laut kat Penang tu. Dia ingat rakyat ni bodoh sangat macam cai2 PH macam kau..terima bulat2 aje apa yang dispinkan tu..sori lah kan.

  Macam mana kuat pun dia melalak dalam parlimen..rakyat langsung tak percaya..bak kat perpatah orang jawa tu..you can fool some people for some time, but you can't fool all the people at all times. melayutakberkhatan..tentu kau setuju dengan benda tu kan ??

  ReplyDelete
 18. melayutakberkhatan....Dah tentu kau sebagai cai tegar cukup2 berminat untuk mengikutu persidangan parlimen setiap hari.

  Seorang wakil pembangkang menyifatkan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang akan dilaksanakan kerajaan, turut membawa maksud ‘senyap-senyap tambah’.

  Dalam nada bersahaja, Datuk Ahmad Maslan (BN-UMNO Pontian) menggunakan ungkapan itu bagi memulakan perbahasan Perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Cukai Perkhidmatan 2018 di Dewan Rakyat, hari ini.

  “SST ini boleh kita anggap sebagai ‘senyap-senyap tambah’. Kalau di luar sana, anak muda kata ‘slow-slow tipu’,” katanya sambil disambut gelak tawa Ahli Parlimen lain.

  Ahmad memberi contoh, cukai perkhidmatan enam peratus akan menyebabkan premis perniagaan dan restoran makanan segera mengaut untung berganda kerana sudah mengenakan cukai jualan 10 peratus.

  “Kesannya, pengguna perlu menanggung keseluruhan cukai 16 peratus bagi setiap produk dan perkhidmatan,” katanya.

  Pada masa sama, beliau turut mencadangkan pusat kasino, premis loteri, mesin perjudian dan pertaruhan dikenakan cukai perkhidmatan sehingga 30 peratus.

  “Mengapa hanya enam peratus? Patut dikenakan lebih daripada itu, malah kalau boleh, tutup terus lagi bagus,” katanya.

  Beliau turut mengingatkan masyarakat supaya bersedia kerana harga kad prabayar telefon bimbit dijangka meningkat selepas cukai jualan dilaksanakan.

  “Saya harap masyarakat akan membantu kami menggunakan media sosial untuk ‘menghentam’ kerajaan PH kerana harga kad prabayar anda naik,” katanya. – Hmetro

  Amacam cai..kau setuju tak bahawa SST tu ialah senyap senyap tambah, seperti kata Mat Maslan tu bhai????

  keh..keh..keh..Harrrk..Tuii..kikoikhkioikikiiokik!!!

  ReplyDelete
 19. melayutakberkhatan...Ini satu lagi berita yang pastinya akan buat kau tak tidur malam ni memikirkannya beb !!

  KUALA LUMPUR – Peguam Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah mendakwa barisan pendakwaan kes Datuk Seri Najib Razak sebenarnya tidak membuat persediaan rapi pada hari ini.

  Beliau menjelaskan, ini kerana dokumen baharu pertuduhan hanya disediakan dalam bentuk CD-Rom dan tidak dicetak.

  Malah katanya, pernyataan bertulis pertuduhan ke atas bekas Perdana Menteri itu hanya diserahkan pada hari ini.

  “Mereka tidak beri dokumen yang fizikal dan hanya serah pernyataan bertulis pada hari ini.

  “Nampak sangat pihak pendakwaan tidak bersedia dan tidak adil setakat ini,” katanya.

  Beliau berkata demikian kepada pihak media selepas kes pendakwaan tiga pertuduhan baharu ke atas Najib berakhir di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di sini hari ini.

  Pasukan pendakwaan diketuai Peguam Negara, Tommy Thomas dibantu oleh 11 Timbalan Pendakwa Raya.

  Namun bagi kes pendakwaan tiga pertuduhan baharu hari ini, Tommy tidak kelihatan.

  Pendakwaan hari ini diketuai Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria yang juga Ketua Bahagian Bicara dan Rayuan.

  Dalam pada itu, Muhammad Shafee memberitahu beliau telah menulis surat kepada Hakim Besar Malaysia, Tan Sri Zaharah Ibrahim berkaitan kes pendakwaan Najib itu.

  Beliau berkata, ini kerana sistem perundangan ke atas Ahli Parlimen Pekan itu perlu berlandaskan keadilan dan bukannya melakukan sesuatu di belakang tabir.

  Bagaimanapun jelasnya, surat itu bukan berkaitan tentang aduan terhadap hakim yang dilantik.

  “Hakim Datuk Mohd. Sofian (Abd. Razak) dan Hakim Mohd. Nazlan (Mohd. Ghazali) tidak bersalah.

  “Saya hanya buat aduan tentang sistem keadilan yang adil dan bukan buat benda di belakang kita,” tegasnya. –

  MalaysiaGazette

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulut mu berbau kentot dubur

   Delete
  2. 'Dulu kata Najib ambil duit dari Najib, sekarang HARAPAN pula'
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 5:05 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 6:15 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Sekretariat Peguam Muda Pergerakan Pemuda Umno mempersoalkan tindakan kerajaan melantik peguamcara daripada firma guaman yang diasaskan Peguam Negara, Tommy Thomas bagi memfailkan tuntutan ke atas kapal mewah, Equanimity.

   Pengerusi sekretariatnya, Nik Saiful Adli Burhan berkata, pihaknya berpandangan pelantikan itu boleh menimbulkan konflik kepentingan antara peranan peguam negara dan pemilik firma guaman tersebut.

   "Konflik kepentingan ini bercanggah dengan manifesto Pakatan Harapan (HARAPAN) yang jelas menyebut dan berjanji akan menghentikan kerosakan institusi-institusi penting negara dan mengembalikan kedaulatan undang-undang dalam menjamin kebebasan agensi-agensi penting kerajaan," katanya.

   Beliau berkata demikian pada sidang media di Kota Bharu, hari ini.

   Semalam, Kapal layar mewah Equanimity yang dikaitkan dengan ahli perniagaan kontroversi Low Taek Jho atau Jho Low tiba di Terminal Boustead Cruise Center, Pelabuhan Klang.

   Nik Saiful Adli berkata, sebelum ini HARAPAN sering melaungkan dalam ceramah-ceramah mereka menggambarkan contoh konflik kepentingan melibatkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak.

   "Najib minta duit daripada Najib, diluluskan oleh Najib kepada Najib, kini ia seoalah-olah berbalik kepada mereka (HARAPAN)," ujarnya.

   Ungkapan itu sebelum ini dipopularkan Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu ketika berceramah pada kempen pilihan raya umum ke-14 (PRU14) lalu bagi menggambarkan jawatan-jawatan yang dipegang Najib.

   Sementara itu, Nik Saiful Adli yang juga exco Pemuda Umno turut menggesa siasatan terhadap kapal mewah berkenaan dijalankan dengan telus tanpa ada agenda tersembunyi untuk kepentingan politik semata-mata.

   "Rakyat berhak mendapat laporan telus berkaitan setiap isu yang disiasat.

   "Jangan pula selepas ini ia menjadi seperti siasatan kes 1MDB terhadap Najib, berakhir dengan keputusan bahawa akaun beliau tiada kaitan dan tiada tuduhan berkaitan 1MDB," katanya.

   Delete
 20. Kengkawan semua..Ada tak sesapa yang handal dalam bab kewangan ni boleh jelaskan kenapa benda ni boleh terjadi haah???

  Rizab Bank Negara Malaysia Susut AS$4.9 Bilion Sejak Peralihan Kerajaan

  August 7, 2018 Abdul Mursyid Zainuddin


  KUALA LUMPUR – Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) pada 31 Julai 2018 direkodkan berjumlah AS$104.5 bilion.

  Jumlah tersebut lebih rendah dari AS$104.6 bilion yang direkodlan pada 31 Julai lalu dan menunjukkan penyusutan ketara berbanding rekod rizab antarabangsa BNM pada pada 15 Mei 2018 yang berjumlah AS$109.4 bilion.

  BNM mengalami penyusutan rizab antarabangsanya sebanyak AS$4.9 bilion sejak kerajaan beralih tangan dari BN kepada PH dikira dari rekod bermula 15 Mei hingga 31 Julai tahun ini. – SuaraTV

  Pak diny mana..mohon pencerahan dari pak..boleh ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Facebook has the biggest stock wipeout in American history

   Facebook Inc CEO Mark Zuckerberg's fortune tumbled by US$16.8 billion in late trading Wednesday.

   July 26, 2018


   It’s official. Facebook Inc. just had the biggest stock-market wipeout in American history. Shares tumbled 19 per cent on Thursday to close at US$176.26 after sales and user growth disappointed investors the day before. The drop translates to a US$119.4 billion decline in market capitalization, the largest-ever loss of value in one day for a U.S. traded company.

   Chief Executive Mark Zuckerberg’s fortune took an almost US$16 billion hit.

   ***************************************

   Naik turun nilai rizab tu biasalah ..setakat USD 4.9 billion is not a big issue . As long as the down trending is not the result of some 'stupid idiot' action .

   Delete
  2. Wakil rakyat PAS minta 2 pemimpin PH jangan jadi pasu dalam Kabinet
   Mohamad Fadli | August 8, 2018
   Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Ahmad Marzuk Shaary meminta Khalid Samad dan Mohamed Hanipa Maidin menyuarakan pendirian berhubung pakaian seragam pramugari MAB.
   VIDEO INSIDE

   Ahmad Marzuk Shaary berkata, ini adalah masa sesuai untuk PH memperkasakan Islam dengan menambah aspek pemakaian patuh syariah bagi pakaian seragam pramugari. (Gambar Youtube)

   KUALA LUMPUR: Seorang wakil rakyat PAS meminta 2 pemimpin Pakatan Harapan (PH) tidak menjadi pasu bunga dalam Kabinet dengan menyuarakan pendirian mereka berhubung pakaian seragam pramugari Malaysia Airlines Berhad (MAB).

   Ahmad Marzuk Shaary (PAS-Pengkalan Chepa) merujuk Menteri Wilayah, Khalid Samad (PH-Shah Alam) dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Hanipa Maidin (PH-Sepang) yang mendiamkan diri berhubung isu itu.

   Katanya, ini adalah masa sesuai untuk PH memperkasakan Islam dengan menambah aspek pemakaian patuh syariah bagi pakaian seragam pramugari.

   “Di bawah kawalan kerajaan baru, sepatutnya ada pemakaian patuh syariah dan kita perlu maju setapak lagi. Isu pemakaian pramugari Malaysia Airlines ini sudah berlanjutan dan tidak diselesaikan sehingga hari ini.   “Sepang dan Shah Alam orang yang berjuang bersama untuk aspek pemakaian patuh syariah. Mereka jangan jadi pasu bunga dalam Kabinet,” katanya dalam Dewan Rakyat hari ini.

   Terdahulu, Marzuk bertanya kepada menteri pengangkutan adakah pakaian seragam pramugari MAB sesuai dengan imej Islam sebagai agama rasmi negara.

   Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamarudin Jaffar berkata, syarikat penerbangan boleh memilih pakaian seragam pramugari patuh syariah, selagi ia mematuhi kriteria ditetapkan Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

   Beliau berkata, untuk mendapat sijil keselamatan, syarikat penerbangan perlu memastikan pakaian seragam kru penerbangan membolehkan mereka melakukan prosedur keselamatan dalam tempoh ditetapkan.

   “Oleh itu, syarikat penerbangan bebas memilih pakaian kru mereka, selagi ia memenuhi kriteria ditetapkan,” katanya sambil menambah antara kriteria itu ialah seragam yang membolehkan anak kapal melaksanakan pemindahan kecemasan dan keputusan komersial syarikat penerbangan berdasarkan imej korporat mereka.

   “Kementerian tidak mempunyai sekatan sekiranya pramugari beragama Islam mahu memakai pakaian yang mematuhi syariah, selagi ia memenuhi kriteria yang ditetapkan CAAM.”

   Katanya, sejajar tema “Hospitaliti Malaysia” yang diamalkan MAB, pakaian seragam kebaya pramugarinya mencerminkan budaya tempatan.

   Delete
 21. Rakyat nak ucapkan tahniah dan selamat berjuang kepada DS Najib kerana berani untuk terusmelawan ketidak adilan dalam sistem kerajaan Fuckatan Haprakn ni. Jangan risau DS... Allah sentiasa bersam2 dengan hambaNya yang benar..yakinlah DS !!

  Najib Tak Mengaku Salah, Minta Dibicarakan Tuduhan Terima RM42 Juta

  August 8, 2018 Abdul Mursyid Zainuddin


  KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Razak mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi di sini atas tiga pertuduhan menerima wang hasil aktiviti haram berjumlah RM42 juta ke dalam akaun miliknya.

  Beliau mohon dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan dihadapan Hakim Datuk Azman Abdullah.

  Pendakwaan diwakili Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria manakala pasukan pembelaan diwakili Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

  Mohd Hanafiah memohon untuk tiga pertuduhan itu dibicarakan secara bersama dengan empat pertuduhan yang sudah.

  Mahkamah membenarkan permohonan itu dan kes kini akan disebut semula di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali di Mahkamah Tinggi 3 sebentar lagi. – BH

  Rakyat marheain sentiasa mendoakan yang terbaik kesejahteraan DS sekelurga !!!

  ReplyDelete
 22. Replies
  1. Kereta Nasional ke-3 bukti pemerintahan autokratik Tun M
   RIDAUDDIN DAUD 8 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore426
   Mohd Puad Zarkashi
   Mohd Puad Zarkashi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Pemimpin dalam kerajaan PH dianggap gagal sekiranya tidak mampu menyekat impian kereta nasional ketiga hasil ilham Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Ketua Umno Bahagian Batu Pahat, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, kegagalan menyekat hasrat Dr Mahathir bermakna mereka membenarkan pentadbiran autokratik di bawah pimpinan Ahli Parlimen Langkawi itu.


   Menurutnya, jika pemimpin PH tidak membantah cadangan tersebut maka sah mereka takut kepada Dr Mahathir, takut kehilangan jawatan malah membuktikan mereka tidak takut kepada rakyat.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Kerajaan lancar kereta Nasional 3.0 menjelang 2020]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Malaysia bakal ada kereta nasional baharu: Tun M]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Projek kereta nasional tingkatkan kemahiran rakyat]

   “Proton diswastakan pada 2012, hampir di’bailout’ apabila Dr Mahathir meminta Datuk Seri Najib Tun Razak menyuntik RM2 bilion kepada Proton.

   “Ketika itu Proton berhutang RM700 juta kepada vendor yang majoritinya Bumiputera. Jualan Proton merosot kepada 5,000 unit sebulan pada 2017 berbanding 200,000 unit sebelumnya.

   “Bahkan kerugian Proton pada 2016 ialah RM150 juta. Justeru apa perlunya Proton 2.0? Kenapa tidak dipulihkan saja Proton 1.0,” katanya memetik laporan Umno Online.

   Tambah beliau, banyak lagi keutamaan lain perlu diselesaikan berbanding mewujudkan projek kereta nasional yang baru.

   “Kalau kerajaan terpaksa memungkiri janji manifesto mereka atas alasan kewangan, kenapa kereta nasional baru mahu dilaksanakan? Tidakkah itu nanti membebankan rakyat.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Semak semula projek kereta Nasional ketiga]

   [ARTIKEL BERKAITAN: 'Tiada siapa ingin lihat kereta nasional kedua...']

   “Sedangkan banyak keutamaan lain perlu diselesaikan. Antaranya harga kereta lebih murah seperti dijanjikan dalam Buku Jingga (Bajet Harapan). Lebih baik kemudahan pengangkutan awam dimodenkan,” ujarnya.

   Tambah bekas Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) ini, beliau tidak akan berasa hairan sekiranya jambatan bengkok akan dibina malah Formula 1 juga kembali mengaum di Malaysia.

   “Maka lama lagilah Dr Mahathir jadi PM (Perdana Menteri). Kempunan lagilah Anwar?,” soalnya.

   Delete
 23. Kepada cai2 PH yang menjadi penyokong kuat LGBT ni..tentu kau orang pun marah dengan tindakan pihak tertentu tu kan !!!

  PULAU PINANG – Chong Eng tidak bersetuju dengan tindakan pihak tertentu menurunkan dua poster yang didakwa mempromosikan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) pada Festival Georgetown yang berlangsung sejak 4 Ogos lalu hingga 2 September depan.

  Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Keterangkuman Gender serta Agama selain Islam negeri itu berpendapat, tindakan diskriminasi sesiapa sahaja berdasarkan seksual orientasi mereka termasuk LGBT adalah tidak sesuai dan tidak boleh diterima.

  “Ini (LGBT) adalah asas kepada keperluan manusia dan ia juga tidak mengganggu sesiapa.
  “Di sebalik identiti mereka sebagai LGBT, apa yang saya boleh katakan ialah, kita perlu melihat kualiti lain yang ada pada mereka,” kata wakil rakyat dari DAP itu kepada pemberita di sini, hari ini.

  Menurut sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini, potret yang memaparkan dua aktivis LGBT iaitu Nisha Ayub and Pang Khee Teik yang bergambar dengan bendera Malaysia telah dikeluarkan daripada pameran fotografi pada festival tersebut atas ‘arahan’ pihak tertentu.

  Tindakan itu disifatkan oleh salah seorang penaja pameran itu iaitu Datuk Vinod Sekhar sebagai mengejutkan dan beliau turut mendakwa bahawa tindakan itu tidak boleh diterima di bawah pentadbiran Malaysia Baharu oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH).

  Dalam pada itu, Chong Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Lalang memberitahu, beliau berhasrat untuk turun padang bagi melihat sendiri apa yang dipamerkan pada festival berkenaan.

  Pada masa yang sama katanya, kerajaan negeri masih belum berhasrat untuk ‘menyekat’ penggunaan potret sedemikian untuk festival-festival lain yang berlangsung di negeri ini.

  “Sebagai kerajaan (negeri), kita perlu mendengar pandangan pelbagai pihak sebelum membuat sebarang keputusan.

  “Apapun, saya tetap percaya bahawa kita tidak sepatutnya menghakimi seseorang itu berdasarkan orientasi (seksual) mereka sahaja,” ujar beliau.- UTUSAN ONLINE

  ReplyDelete
  Replies
  1. MP Pasir Mas beri harapan kepada PH
   MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 8 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore434
   MP Pasir Mas beri harapan kepada PH
   Ahmad Fadhli Shaari
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen (Pas - Pasir Mas) Ahmad Fadhli Shaari menaruh harapan agar PH terus memartabatkan Islam di negara ini.

   Jelasnya, harapan ini didasari dengan semangat pimpinan PH yang berjanji untuk terus memperkasakan Islam dalam agenda pembangunan mereka.


   "Saya memberikan harapan kepada PH kerana saya nampak menteri-menteri mereka ada usaha memartabatkan syariah seperti mana yang disebut oleh Menteri Hal Ehwal Agama Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dalam isu kod etika pemakaian pramugari paling tidak hujung tahun ini.

   "Maknanya dari sudut jaminan ada tetapi melihat rekod hari ini nampaknya golongan nak cabar agama ini semakin berleluasa," katanya kepada Sinar Harian.

   Mengulas lanjut dalam isu memartabatkan Islam ini, beliau berkata

   Pas akan terus menjadi golongan pendesak agar kepentingan Islam senantiasa dijaga.

   "Bagi saya Pas akan membantu kerajaan dengan cara desakan," katanya.

   Hari ini, Nik Omar berharap agar masyarakat Islam di negara ini memberi peluang kepada kerajaan PH untuk melaksanakan agenda Islam.

   Menurut anak kepada bekas Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat itu, beliau yakin kerajaan PH sememangnya k

   Delete
 24. Berjela2 panjang cerita cut & paste kat comment section di atas tu. Korang dapat berapa RM utk buat kerja ni? Share2 lah sikit info. Boleh kita orang yang tak tahu ni join. Boleh buat duit part time sikit. Orang lain baca tak baca tu belakang kira lah kan. Upah tu ikut jumlah perkataan atau jumlah komen?

  ReplyDelete
 25. Encik shahbuddin tolong block bots umno dari komen blog encik. Bots umno cuba menghalang orang ramai dari membahas tajuk dan komen yg berilmiah. Bots umno masih aktif kerana umno masih ada wang disebalik kononnya akaun umno di sekat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju!! Malaun malaun ni tak berani nak buka Blog sendiri (sebab sudah pasti tak laku) tapi asyik ambil kesempatan menggunakan Blog orang lain. Kekadang rasa macam menyampah pula nak buka Blog Tuan Shah dengan adanya penyibuk macam ni.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...