Saturday 11 August 2018

MUHYIDDIN SUDAH SIHAT, AKAN KEMBALI BERTUGAS MINGGU DEPANKENYATAAN MEDIA PEJABAT MENTERI DALAM NEGERI


Keadaan kesihatan YB Tan Sri Dato’ Hj Muhyiddin Hj Mohd Yassin semakin baik dan beliau akan kembali bertugas pada minggu hadapan. 


Beliau akan mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Pagoh di Dewan Rakyat pada 14 Ogos 2018 dan menghadiri beberapa mesyuarat.


Atas nasihat doktor, beliau akan menjalani rawatan susulan termasuk kimoterapi untuk tempoh 6 bulan sebagai langkah untuk memastikan masalah ketumbuhan beliau tidak berulang.


Pihak pejabat Menteri Dalam Negeri ingin memaklumkan bahawa tugas-tugas rasmi Tan Sri Muhyiddin adalah agak terhad sepanjang beliau menjalani rawatan susulan. 


Ini adalah untuk memastikan beliau dapat menjalani rawatan dengan sempurna dan pulih sepenuhnya.


Hafiz Abdul Halim

Setiausaha Akhbar Kepada

Menteri Dalam Negeri


11 Ogos 2018.

175 comments:

 1. Bagus. Banyak yang perlu di buat. Restructuring the Police force sudah diumumkan tapi masih menunggu dilaksanakan.

  Dalam pada itu, kalau boleh get rid of the bloke usig the names GENG NAJIB, justice league etc dari blog ini, akan banyak diucapkan terima kasih. Sekarang pembidas yang menggunakan nama JUST LICK nampak nya sedang menyerang dia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menyerang dengan cara "giving the bugger a dose of his own medicine", nampak nya. Mengkopipes pasai yang pahit2 berkenaan Najib.

   Parah lah kita sebab bertambah dua kali ganda jumlah kopipes di sini. Tapi rasa nya akan reda bila nate' tu pening kena sekel kepala dsb nya. Ameeeen.

   Delete
  2. Isu Transgender: Apakah Rasulullah Tidak Rahmah?   1. Dalam memberi ruang kepada kumpulan transgender, Menteri Agama menjelaskan bahawa prinsip asas dalam berhubung dengan manusia adalah rahmatan lil alamin. Iaitu kita bersikap rahmah kepada semua.

   2. Dalam isu ini, ada beberapa situasi yang saya lihat Rasulullah sangat bertegas bagi mengelakkan kemungkaran dan kerosakan berleluasa.

   3. Ada situasi yang Rasulullah arahkan supaya lelaki yang menyerupai wanita ini diasingkan supaya penyakit ini boleh dirawat (HR Abu Daud). Apakah tindakan Rasulullah ini tidak rahmatan lil alamin?

   4. Ada situasi yang Rasulullah minta supaya mereka yang menyerupai wanita ini dikeluarkan dari rumah (HR al-Bukhari). Ini bagi mengelakkan pengaruh negative berada di dalam rumah Muslim. Ketika arahan ini berlaku apakah Rasulullah tidak rahmatan lil alamin?

   5. Ada situasi Rasulullah melaknat kumpulan pengamal LGBT ini sebanyak 3 kali. Sehingga Ibn al-Qayyim menyatakan bahawa Rasulullah tidak pernah melaknat pelaku dosa besar sebanyak 3 kali sebegini seperti yang dilakukan kepada pengamal LGBT. Ketika laknat ini diucapkan, apakah Rasulullah tidak rahmatan lil alamin?

   6. Saya fikir, adakalanya kita harus nyatakan pendirian tegas kita dalam membanteras kemungkaran. Kita tidak mahu anak muda kita faham bahawa perbuatan menyerupai wanita ini adalah amalan yang diterima dalam Islam.

   7. Selama ini setahu saya tiada atau tidak banyak pun angka ahli golongan ini didiskriminasi sehingga tidak dapat ke sekolah atau tidak dapat ke hospital. Mereka bebas belajar, mendapat rawatan malah menjadi jutawan sekiranya mereka berusaha.

   8. Untuk pengetahun anda, Nisha Ayub ini adalah aktivis yang memperjuangkan hak transgender. Pada tahun 2015, beliau telah menerima anugerah dari Asia LGBT Milestone Awards (ALMA) sebagai Hero of the Year. Dan pada tahun 2016, beliau telah menerima anugerah dari kerajaan Amerika Syarikat atas nama International Women of Courage Award, dikatakan sebagai transgender pertama yang menerima award ini secara terbuka. Jelas Nisha adalah pejuang hak LGBT. Apakah kita menerimanya atas nama rahmatan lil alamin?

   Moga Allah membimbing kita semua.

   Dr. Ahmad Sanusi Azmi

   Rujukan:

   1. https://asiancorrespondent.com/2016/03/nisha-ayub-women-of-courage-award/#vbE7piV4IxVchdKk.97
   2. https://www.hrw.org/news/2015/08/10/nisha-ayub-malaysia
   3. https://en.wikipedia.org/wiki/Nisha_Ayub


   : Kadang kala ada alim ulama dalam PH yang rujuk undi lebih daripada rujuk kitab....

   Delete
  3. Najib you are correct to deduce that there was a plot to topple the government instigated from within and outside of the county .

   The fatal flaws with this scenario is you were not the government, the real government is the rakyat and you are only the “custodian” .

   Black propaganda , how can it be ,the instigator have founds what you called it a “chink in the armour” , they without mercy will dogged at it until you capitulate , the blame lies only on your shoulder .

   Unless you hv an irrefutable evidence of your innocence you are losing a battle , a war of perception on all fronts .

   Please Mr Najib i invite you simply tell the truth or at least do the honourable things .

   You and I both UMNO men ( tapi darjat tak sama) when we make the oaths of alliance’s doesn’t it mean anything to you.

   Delete
  4. Tonggeng Musibat...

   Cermin dulu - apakah tindakan kamu selama ini menonggeng nadah minta perhatian serta bermulut lancang celupar biadab bagai MakNyah jalang itu contoh baik sebagai seorang Muslim.....??

   Delete
  5. Pas desak siasat kerjasama DAP-IRI
   RIDAUDDIN DAUD 9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore399
   Nuridah Mohd Salleh
   Nuridah Mohd Salleh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Dewan Muslimat Pas Malaysia (DMPM) mendesak siasatan lanjut dibuat terhadap dakwaan International Republican Institute (IRI) mendakwa wujudnya kerjasama antara mereka dengan parti politik di Malaysia sejak 2002.

   Ketuanya, Nuridah Mohd Salleh dalam satu kenyataan menegaskan siasatan segera perlu dilakukan bagi mengelakkan campur tangan berterusan daripada kuasa asing yang mempunyai ideologi mereka sendiri.


   Menurutnya, penglibatan secara langsung IRI dengan parti politik di negara ini dilihat sebagai ancaman terhadap perjalanan politik di Malaysia.

   “DMPM memandang serius tentang pengakuan dan pendedahan eksklusif daripada International Republican Institute (IRI) mengenai wujudnya kerjasama dengan parti pembangkang di Malaysia sejak 2002.

   “Hal ini turut diakui oleh kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng semalam yang mengakui wujud hubungan dengan IRI dalam program kursus dan latihan yang dianjurkan oleh badan pemikir tersebut.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng akui DAP ada hubungan dengan IRI]

   [ARTIKEL BERKAITAN: 'Kenyataan IRI dedah kegiatan 'khianat' PH']

   “Penglibatan langsung IRI dengan parti-parti politik di Malaysia akan membayangi ideologi yang turut diagendakan oleh mereka. Oleh itu, ia dilihat sebagai ancaman terhadap politik negara,” katanya.

   Tambah beliau, orang Melayu dan Islam berasa tidak selesa, bimbang dan resah dengan beberapa isu termasuk yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dipolemikkan pihak-pihak tertentu selepas peralihan kerajaan.

   “Ditambah pula isu berkaitan IRI ini, ia menambahkan lagi kebimbangan yang sedia ada,” tegasnya.

   Guan Eng dalam kenyataannya sebelum ini mendakwa hubungan dengan IRI hanyalah berbentuk kursus latihan dan bertukar pandangan serta idea, sama seperti yang dilakukan oleh BN-Umno bersama IRI.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pas tiada kaitan dengan IRI]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Najib tuntut siasatan hubungan PH dengan IRI]

   Jelasnya, ada sebahagian pemimpin DAP menjalani kursus bersama IRI berkenaan isu-isu teknikal di bawah naungan pemahaman proses demokrasi yang berkaitan dengan pengundian dan komunikasi.

   “Hubungan dengan ahli pemikir adalah berlainan dengan hubungan langsung dengan CIA atau parti politik seperti Parti Komunis China.

   “Tidak seperti sesetengah ekstremis, tidak ada yang salah bagi Umno untuk mengadakan hubungan dengan Parti Komunis China setakat mana pemimpin Umno dijemput untuk mesyuarat parti China Parti Komunis China,” katanya.

   Delete
  6. Tonggeng Musibat...

   Dalam mana2 mensuarat, sesiapa yg bercakap luar agenda mesyuarat akan ditertawakan & dipersilakan pengerusi untuk meninggalkan bilik menyuarat agar mesyuarat tidak membuang masa & mencapaimenepati matlamat mesyuarat.

   Kalau dalam peperiksaan atau pertandingan debat, peserta yg melalut luar topik GERENTI dapat TELOR '0'....!!

   Fahammmmmm tuuuu, tonggengg.....!!

   Delete
  7. This comment has been removed by the author.

   Delete
  8. Khairy gesa HARAPAN bawa 'perompak GST' ke muka pengadilan
   Shakira Buang | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 6:21 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 6:30 petang

   A+ A-
   Kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) digesa membawa individu yang terlibat dalam dakwaan "merompak" bayaran balik GST ke muka pengadilan.

   Anggota Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin berkata, ini kerana pemimpin BN tidak boleh menerima dakwaan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam sidang Dewan Rakyat semalam.

   Kata Khairy, anggota parlimen Bagan itu juga dilihat gagal memberi jawapan secara tepat.

   “Kalau betul berlaku penyelewengan, tak dipulangkan wang GST pada peniaga, maka siapa yang membuat keputusan mesti dibawa ke muka pengadilan.

   “BN tidak boleh menerima apabila kami dituduh merompak RM19.4 bilion wang pembayar cukai GST,” katanya dalam sidang media di bangunan Parlimen, hari ini.

   Tegas Khairy yang juga bekas Ketua Pemuda Umno, perkataan 'rompakan' itu adalah tuduhan besar dan merupakan perbuatan jenayah.

   Oleh itu, siasatan dalaman di Kementerian Kewangan sahaja tidak mencukupi, katanya.

   Beliau berkata, atas sebab yang sama beliau telah membuat laporan polis berhubung perkara itu.

   Manakala satu laporan akan dibuat di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) esok.

   Justeru, beliau berharap siasatan yang bakal dilakukan beberapa pihak berkuasa itu tidak diganggu

   “Kalau dah buat tuduhan berat seperti 'rompakan', saya rasa siasatan dalaman tak cukup sebab BN termasuklah anggota pentadbiran lalu nak membersihkan nama dan imej daripada tohmahan berat ini,” katanya.

   Lim ketika penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) Cukai Jualan 2018 di Dewan Rakyat dua hari lepas mendakwa kerajaan BN 'merompak' bayaran balik GST yang sepatutnya dipulangkan kepada peniaga dalam masa dua minggu.

   Beliau sekali lagi membangkitkan perkara itu di Dewan Rakyat semalam dengan berkata audit dalaman dan pemeriksaan kastam mendapati sejumlah RM18 bilion hilang dalam tabung bayaran balik GST.

   Ekoran daripada itu satu laporan polis dibuat oleh Timbalan Ketua Perhubungan Umno Bahagian Rembau, hari ini di Balai Polis Sentul.

   Delete
  9. 19. So don’t be silly and demand that since Najib was elected, no one has a right to ask him to step down. Abdullah won more seats in 2008 than Najib in 2013. If Abdullah was prepared to step down, Najib after his poor performance in the general election should not even offer to be the PM. He should resign from being President of UMNO and head of BN and let somebody else lead and become PM. //

   My comment: This is what we call ‘muka tak tahu malu & tidak bermaruah’. PM Najib must step down immediately. I am just a voter who voted BN/UMNO during PRU-13 (I will not vote in PRU-14 if DSN is still UMNO President/PM).

   I believe PM Najib has become the biggest ‘liability’ to UMNO/BN, and the majority of ‘rakyat’ is more than happy to see him go. No one (‘rakyat’) is going to cry (or stop him) if he decides to resign tomorrow. In fact most people would definitely welcome/celebrate his resignation!

   Delete
  10. Pakaian pramugari perlu sopan, islamik
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 12:59 tengah hari | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 1:22 petang

   A+ A-
   TINJAUAN | Isu pakaian melibatkan pekerja kabin kapal terbang sekali lagi mendapat perhatian umum selepas dibangkitkan di parlimen.

   Malaysiakini cuba mendapatkan pandangan masyarakat mengenai isu berkenaan dalam kriteria yang mereka mahukan khususnya melibatkan pemakaian pramugari.

   Seksi, tidak menutup aurat (bagi pekerja Islam) dan tidak sopan antara masalah yang dilihat menjadi fokus utama.

   Bagi pengusaha tudung, Amalina Ahmad Zaki (bawah), 28, berpendapat pemakaian pramugari syarikat penerbangan di Malaysia sewajarnya perlu mencerminkan dan menterjemahkan identiti Islam.   Menurutnya, Islam sebagai agama rasmi negara juga boleh diterjemahkan melalui pakaian pramugari.

   "Keadaan sekarang agak sakit mata kita lihat, kalau mereka itu keluarga kita pasti marah.

   "Jadi adalah lebih baik jika pakaian mereka lebih sopan dan menutut aurat. Kita tonjolkan nilai-nilai islamik sejajar dengan Islam sebagai agama persekutuan negara," katanya kepada Malaysiakini di Kota Bharu, semalam.

   Terdahulu, isu tersebut dibangkitkan Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) ketika perbahasan titah diraja pada 25 Julai lalu.

   Ketika itu, beliau antara lain berkata ada wanita beragama Islam yang bekerja sebagai pramugari terpaksa membuka tudung demi mencari rezeki.   Pekerja swasta, Hamzi Abdul Majid (atas), 24, pula berpendapat isu tersebut perlu ditangani kerajaan dengan berhemah dengan pelaksanaan undang-undang.

   Katanya, kerajaan perlu membuat ketetapan dan garis panduan mengenai kod etika melibatkan pramugari.

   "Jadi, melaluinya syarikat penerbangan perlu diwajibkan mematuhi ketetapan tersebut.

   "Pemakaian sekarang agak menjolok mata dan kurang sopan. Tidak sesuai untuk pekerja Islam," katanya.

   Sementara itu, Akmal Aini Rahim, 27, menegaskan kod etika patuh syariah bagi pramugari perlu diperkenalkan agar pekerja bidang itu kelihatan lebih sopan.

   "Khusus bagi pekerja Muslim, kita patut utamakan aurat dalam pemakaian. Pakai skirt pendek atau pakaian ketat hanya mengundang tarikan si hidung belang.

   "Jadi, lebih baik pakai menutup aurat contohnya seluar panjang yang digayakan dengan baju kot, atau baju kurung dan bertudung," ujarnya yang juga seorang pekerja swasta.

   Dalam pada itu, selain isu pemakaian pramugari, pengguna juga mempunyai kriteria lain dalam memilih syarikat penerbangan terbaik untuk mendapatkan perkhidmatan.   Bagi Ang Wui Chong (atas), 42, berkata, sebagai pengguna bukan Muslim isu kualiti perkhidmatan penerbangan lebih diberi perhatian.

   "Pada saya kualiti perkhidmatan lebih penting berbanding pakaian.

   "Kecuali cutting pakaian itu (nampak) tidak selesa sehingga prestasi perkhidmatannya," katanya ringkas.

   Amir Hazlin Lin, 50, pula berpendapat kriteria utama apabila memilih syarikat penerbangan adalah tambang murah, muatan barang dan kesesuaian waktu berlepas atau ketibaan ke destinasi.

   "Yang penting harga murah, muatan barang atau luggage. Selain itu waktu berlepas yang sesuai.

   "Isu pakaian itu bergantung pada polisi syarikat penerbangan, " katanya.


   Syukor Ahmad, 41, pula berpandang seseorang pengguna menaiki kapal terbang bukan untuk melihat pramugari.

   Tanpa menafikan isu pakaian pramugari perlu diambil perhatian katanya, seseorang pengguna menaiki kapal terbang pastinya mementingkan keselesaan dan keselamatan terjamin.

   "Kalau saya naik kapal terbang tak peduli sangat isu pakaian pramugari. Kalau masa penerbangan panjang kita tidur atau baca buku. Bukan nak tengok pramugari.

   "Yang penting selamat sampai ke destinasi pada jangka masa yang ditetapkan, " katanya.

   Delete
  11. Ever since the 1MDB office being raided, I have noticed there are not many words out form the Minister office or DSN himself, I guess they are working hard, overtime on how to cover up the whole thing.

   Why can’t the authority let the whole Malaysia/ World know what we all waiting so anxiously for …
   DID HE OR DID HE NOT RECEIVED THE BILLIONS RINGGIT VIA HIS AMBANK ISLAMIC ACCOUNT ??? WHERE IS HIS ACCOUNT STATEMENT??? EVEN THE ACCOUNT IS CLOSED, YOU STILL CAN RETRIEVE THE STATEMENT JUST BY A FEW CLICKS.

   PLEASE DON’T TELL US THEY ARE INVESTIGATING IF THE FUND IS CLEAN OR NOT. SURELY AS A PM (ANY PM IN THIS WORLD) WILL NEVER HAVE SO HUGE FUND IN HIS ACCOUNTS!

   WE WANT THE TRUTH.

   Delete
  12. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  13. Jangan terkejut kalau PH mungkir Janji kata Kadir Jasin   Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk A Kadir Jasin tidak menolak kemungkinan ada janji dalam manifesto PRU14 Pakatan Harapan (PH) yang tidak akan dilaksanakan langsung.

   Pada masa sama, beliau juga tidak menolak kemungkinan ada janji yang terpaksa dipertimbangkan semula. Ada juga janji yang mengambil masa untuk dilaksanakan, yang bukan dalam tempoh 100 pemerintahan.

   Mengakui bukan mudah untuk kerajaan PH menunaikan janji kepada rakyat dalam tempoh singkat, Tokoh Wartawan Negara itu berkata, kerajaan sedang berusaha keras menampal kebocoran kewangan negara akibat rasuah, pecah amanah, penyelewengan dan pemborosan yang dilakukan kerajaan terdahulu.

   “Saya yakin majoriti rakyat jelata akan memberikan secukup masa dan peluang kepada kerajaan untuk menunaikan janji-janjinya, dengan syarat ia menjalankan tugas dengan baik dan bukan berebut jawatan atau jabatan

   “Memang betul. Ada janji yang ditunaikan sebaik saja Perdana Menteri mengangkat sumpah pada malam 11 Mei lalu dan ada juga yang kerajaan sendiri akui akan mengambil masa untuk dilaksanakan. Malah kita jangan terkejut kalau ada janji yang terpaksa dipertimbangkan semula atau tidak dilaksanakan langsung.

   “Yang boleh ditunaikan, kerajaan telah tunaikan atau akan ditunaikan secepat mungkin. Itu pun tidak bermakna ia akan beri kesan serta-merta kepada negara dan rakyat jelata. Mesti ada janji yang ditunaikan itu mengambil masa untuk dirasai,” katanya.

   Menerusi tulisan di Sinar Harian hari ini, bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times itu berkata, sebagai rakyat kita terpaksa mengakui bukan mudah untuk kerajaan merungkai segala tindakan masa lampau.

   Apatah lagi katanya, bukan semua kakitangan awam dan eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) memberi kerjasama atau ikhlas membantu kerajaan sekarang.

   “Masih ada kakitangan awam, eksekutif GLC dan pengamal media massa yang syarikat mereka dimodali oleh GLC terus setia kepada Barisan Nasional.

   “Walaupun ramai telah digugurkan atau meletakkan jawatan secara sukarela masih ada saki-baki yang boleh mensabotaj usaha kerajaan untuk tunai janji dan berkhidmat kepada rakyat jelata.

   “Bahkan ada yang melantik atau cuba lantik tali barut mereka untuk mengisi jawatan penting dalam jabatan dan agensi sebelum mereka dipecat atau meletakkan jawatan,” katanya.


   : Kini rakyat dah hancing, PH kencing merata-rata. Rakyat tak kisah pun kena kencing. Lihat apa terjadi di Sg Kandis. Kalau berak pun rakyat sedia....

   Delete
  14. 1. Najib tak peduli UMNO?

   2. Semua Menyeri Kabinet tak peduli UMNO?

   3. Wakil rakyat Umno pun tak peduli Umno?

   4. Wanita, Pemuda dan Puteri Umno tak peduli UMNO?

   5. Bahkan ahli-ahli UMNO pun tak peduli UMNO?

   6. UMNO ADALAH PARTI BAGI AHLI2NYA YANG MENPUNYAI SIFAT TAK PEDULI.

   7. Apa mereka semua peduli.

   8. MEREKA SEMUA HANYA PEDULI APABILA DUIT RM MASUK DALAM AKAUN MEREKA
   DARI UMNO.

   9. UMNO ADALAH PARTI YANG AHLINYA MENPUNYAI SIFAT TAK PEDULI.

   10. SO, AKU SEBAGAI PENGUNDI, APA MAHU PEDULI SAMA UMNO.

   Delete
  15. Dulu kata Najib ambil duit dari Najib, sekarang HARAPAN pula'
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 5:05 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 6:15 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Sekretariat Peguam Muda Pergerakan Pemuda Umno mempersoalkan tindakan kerajaan melantik peguamcara daripada firma guaman yang diasaskan Peguam Negara, Tommy Thomas bagi memfailkan tuntutan ke atas kapal mewah, Equanimity.

   Pengerusi sekretariatnya, Nik Saiful Adli Burhan berkata, pihaknya berpandangan pelantikan itu boleh menimbulkan konflik kepentingan antara peranan peguam negara dan pemilik firma guaman tersebut.

   "Konflik kepentingan ini bercanggah dengan manifesto Pakatan Harapan (HARAPAN) yang jelas menyebut dan berjanji akan menghentikan kerosakan institusi-institusi penting negara dan mengembalikan kedaulatan undang-undang dalam menjamin kebebasan agensi-agensi penting kerajaan," katanya.

   Beliau berkata demikian pada sidang media di Kota Bharu, hari ini.

   Semalam, Kapal layar mewah Equanimity yang dikaitkan dengan ahli perniagaan kontroversi Low Taek Jho atau Jho Low tiba di Terminal Boustead Cruise Center, Pelabuhan Klang.

   Nik Saiful Adli berkata, sebelum ini HARAPAN sering melaungkan dalam ceramah-ceramah mereka menggambarkan contoh konflik kepentingan melibatkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak.

   "Najib minta duit daripada Najib, diluluskan oleh Najib kepada Najib, kini ia seoalah-olah berbalik kepada mereka (HARAPAN)," ujarnya.

   Ungkapan itu sebelum ini dipopularkan Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu ketika berceramah pada kempen pilihan raya umum ke-14 (PRU14) lalu bagi menggambarkan jawatan-jawatan yang dipegang Najib.

   Sementara itu, Nik Saiful Adli yang juga exco Pemuda Umno turut menggesa siasatan terhadap kapal mewah berkenaan dijalankan dengan telus tanpa ada agenda tersembunyi untuk kepentingan politik semata-mata.

   "Rakyat berhak mendapat laporan telus berkaitan setiap isu yang disiasat.

   "Jangan pula selepas ini ia menjadi seperti siasatan kes 1MDB terhadap Najib, berakhir dengan keputusan bahawa akaun beliau tiada kaitan dan tiada tuduhan berkaitan 1MDB," katanya.

   Delete
  16. Events since May 9 remind me of Newton’s third law of motion: For every action, there is an equal and opposite reaction. Newton was talking about physics but the ancient sages had a name for something similar when talking about life. They called it karma.

   Simply put, without considering its nuances, this is what karma means: If my thoughts, words and actions are good, the effects are beneficial to me; but if my thoughts, words and actions are bad, the effects are harmful. And, depending on my real, not stated, intentions and moral conduct, karma can sting.

   Why am I reminded of this?

   When I see newspapers or online news portals or watch television, Dr Mahathir Mohamad’s face stares at me or gives me that wry smile of his. His picture is everywhere, and soon, if it has not happened yet, it will be on the walls of all government offices and many business premises.

   Hardly a month ago, the Election Commission (EC) prohibited his picture from being included on campaign banners and posters of Pakatan Harapan (PH), which was then in the opposition. The ridiculous reason given was that only the pictures of the top two officials of contesting parties could be included on campaign materials and, as PH and Mahathir’s own PPBM had yet to be registered, his face could not appear on these.

   The EC, wanting to show it meant business, went even further: It cut off the face of Mahathir on some banners, leaving gaping holes in them. No way was the EC going to allow Mahathir to smile at me and other Malaysians.

   But what has happened? EC officials and the Umno leadership did not want voters to see Mahathir’s face during the short campaign period, but now we, and they, will be seeing it every day for as long as he is prime minister. That’s karma.

   Delete
  17. KONSPIRASI TERBESAR DUNIA DI ABAD INI


   1. KALIAN TENTU TAHU “NEW WORLD ORDER”…YANG DIMAKSUDKAN ADALAH ORDER BARU DUNIA YANG PADA HAKIKATNYA SEDANG KITA ALAMI SEKARANG…KALIMAH ITU BERMAKNA HARAPAN TENTANG KEBEBASAN KEMERDEKAAN DAN PERUBAHAN MENUJU KEHIDUPAN LEBIH MENYENANGKAN ( ITU MENURUT MEREKA )…INILAH YANG MEREKA INGINKAN PADA KAUM YANG TIDAK PERNAH MAHU MEMPERGUNAKAN AKAL MEREKA….PADA SAAT ITU APA YANG TERLIHAT SYURGA,,,ITULAH SEBENARNYA NERAKA BEGITULAH SEBALIKNYA….ORDER ITULAH YANG KINI SEDANG DIPROPAGANDAKAN KEPADA KITA…SISTEM INTISARINYA YANG MELIPUTI SISTEM POLITIK,,EKONOMI,,,SOSIAL BUDAYA DAN SELURUH ASPEK KEHIDUPAN…

   2. ORDER DUNIA BARU ADALAH ISTILAH DARI SISTEM YANG DICIPTA OLEH SEKELOMPOK KECIL KELUARGA-KELUARGA KAYA DUNIA YANG BERASAL DARI DARAH YANG SAMA….MEREKA ADALAH KETURUNAN DARI PENGUASA-PENGUASA KUNO YANG DALAM SEJARAH SELALU MEMERANGI NABI-NABI UTUSAN ALLAH YANG MEMPERJUANGKAN KEBENARAN…MEREKA ADALAH KETURUNAN “MEROVINGIAN” YANG MERUPAKAN PEWARIS RASMI DARAH NAMRUD/NEBUKADNEZAR PENGUASA BABYLON KUNO…..MEREKA JUGA MEWARISI DARAH DARI PARA FIRAUN MESIR YANG EXODUS KE EROPAH….KEDUA SILSILAH NAMRUD&FIRAUN YANG MERUPAKAN TERAS DARIPADA KELUARGA KERAJAAN INGGERIS DAN BANKER SERTA PENGUASA AMERIKA…TERMASUK DI DALAMNYA KELUARGA ROCKEFELER,,,,ROTSCHILD,,,MORGAN DAN BUSH….PENGUASA AMERIKA TIDAK LEPAS DARI KELUARGA MEREKA ( TERMASUK BARRACK OBAMA YANG MERUPAKAN SEPUPU KE-11 DARI BUSH )…

   3. JANGAN ANDA FIKIR BAHAWA DUNIA DIKUASAI OLEH ORANG MODERN YANG JAUH DARI MISTIK…..BAHKAN MEREKA YANG MENGUASAI DUNIA INI MASIH SETIA PADA KEPERCAYAAN PRIMITIF SEBAGAI KEPERCAYAAN NENEK MOYANG MEREKA…..JANGAN PULA ANDA FIKIR PAGANISME TELAH PUNAH DI DUNIA….IA HIDUP DARI ZAMAN SUMERIA KUNO,,,MESIR KUNO….BABYLONIA SAMPAI KE ZAMAN KITA SEKARANG….DI MANA PEWARIS DARAHNYA LAH YANG TERUS MENERUSKAN TRADISI KUNO ITU….MEREKA MENGIKUTI KEPERCAYAAN KABBALAH,,,SISTEM PAGAN KUNO YANG BERMULA DARI PERADABAN SUMERIA KUNO….MEREKA MEMBUAT BERBAGAI ORGANISASI SUPER RAHSIA YANG DIKENAL DENGAN ILLUMINITI,,,FREEMASON,,,ZIONIS DAN SEBAGAINYA….MEREKA MENGABDIKAN DIRI KEPADA MESSIAH PALSU KERANA TERMAKAN PUJUKAN DENGAN IMBALAN KEKUASAAN YANG BESAR UNTUK MENGUASAI DUNIA…..

   4. MEREKA MENYEMBAH IBLIS/LUCIFER ( SOSOK YANG DENDAM KERANA TERUSIR DARI SYURGA DIKERANAKAN NABI ADAM AS ) YANG MEREKA PERCAYAI MENJADI ANEKA NAMA DEWA-DEWA SEPERTI DEWA MATAHARI ATAU DI SEBUT ‘RA”,,,HORUS SI MATA SATU DAN NAMA-NAMA LAIN….KITA BOLEH DENGAN MUDAH MENGECAM SIMBOL-SIMBOL YANG SELALU MEREKA GUNAKAN DALAM KARYA ARKITEK MAHUPUN LAMBANG-LAMBANG ORGANISASI MEREKA….ANDA BELUM PERCAYA?,,,CUBA LIHAT DI MATA WANG SATU DOLLAR USA MENGAPA ADA GAMBAR PIRAMID DENGAN PUNCAKNYA BERMATA SATU?....BUKANKAH “WHITE HOUSE” BENTUKNYA SEPERTI ISTANA KAPUR PUTIH FIRAUN?...MENGAPA DI DEPAN “WHITE HOUSE” ADA MENARA YANG DISEBUT OBELISK?....KEBETULANKAN LAMBANG-LAMBANG PADA CIA ADA BURUNG HORUS?...DAN BANYAK LAGI SIMBOL-SIMBOL KABBALAH YANG MEREKA SEBARKAN SEBAGAI BAHAGIAN DARI RITUAL MEREKA…MEREKA MASIH SERING MELAKUKAN RITUAN PAGAN MEREKA DI TEMPAT YANG TERSEMBUNYI….

   Delete
 2. Replies
  1. Jangan Menjadi Hamba Kuasa Asing   Pendedahan Daniel Twining , Presiden IRI (International Republican Institute Antarabangsa) sebuah badan pemikir berpengkalan di Amerika Syarikat berhubung kerjasama dengan parti pembangkang sejak tahun 2002 amat bahaya kepada keselamatan negara.

   Beliau menyebut di dalam satu forum yang bertajuk “Supporting Democracy In Challenging Times” yang diadakan di Washington pada 17 Julai 2018.

   Pihak PH ( dulunya pembangkang) mesti disiasat. Sekiranya benar tuduhan ini, ia amat berat dan mesti diambil tindakan dan siasatan. Pihak keselamatan negara kena menyiasat siapa yang menerima dana ini dan berkongkol dengan pihak luar. Soal keselamatan tidak boleh kompromi. Siapa sahaja kena siasat samaada yang menjadi kerajaan hari ini atau bekas kerajaan. Bertindak kepada sesiapa sahaja demi kedaulatan negara. Pihak yang menjaga keselamatan mesti buta warna, jangan takut walau pun yang terlibat itu jerung atau paus.

   Jangan jadikan pemimpin negara ini papet pada negara luar. Biar politik Malaysia ditentukan oleh rakyat Malaysia bukan oleh negara luar.

   Kalau benar dakwaan pihak IRI, bermakna siapa yang menjadi kerajaan akan diremote kontrol oleh pihak yang memberi dedak kepadanya. Yang menjadi mangsa ialah rakyat dan negara kerana yang memimpin mereka tidak bermaya untuk melawan kehendak kuasa asing. Mereka bukan menjaga negara tetapi menjaga tuan besar yang beri suap kepada mereka.

   Jangan kerana hendak menang, kedaulatan dan rakyat diperjudikan. Pengalaman politik di Timur Tengah yang mengundang kuasa asing untuk menjatuhkan regim tempatan mesti menjadi pengajaran kepada kita. Biarkan kita adu kekuatan masing-masing tanpa minta bantuan orang lain untuk merebut kuasa.

   Rakyat Malaysia jangan pandang mudah isu campur tangan asing, walau pun kita masih menunggu janji 100 hari kerajaan Pakatan Harapan dan terbaru isu kapal mewah equanimity yang baru sampai. Kedaulatan negara adalah hak kita, bangkit melawan tali barut kuasa asing.

   Delete
  2. Tomggeng..tonggeng..

   Sebelum kamu nak berlagak sebagai pejuang,

   Perlukah kamu menyamar sebagai Justice League?
   Apa alasan & tujuan kamu tidak berani mendedahkan nama sebenar yg diberi oleh orang tua kamu?
   Bukankah menyamar itu tindakan pengecut tidak bertanggung-jawab?

   Delete
  3. LGBT perlu hormati hak, sensitiviti golongan majoriti
   9 OGOS 2018
   Fuziah Salleh
   Fuziah Salleh
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUTRAJAYA - Golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) diingatkan untuk menghormati sensitiviti dan hak kelompok majoriti masyarakat di negara ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh.

   Beliau berkata adalah penting untuk kerajaan hari ini melindungi sensitiviti dan suara majoriti berhubung isu tersebut terutamanya para ibu bapa yang risau anak mereka akan terpengaruh dengan gaya hidup sebegitu sekiranya ia dipromosikan secara umum.


   “Apabila golongan LGBT bercakap mengenai hak asasi manusia, kita menghormati hak mereka, tetapi dalam masyarakat ada banyak kelompok lain yang turut mempunyai hak… majoriti masyarakat di negara ini tidak mahu budaya tersebut dipromosikan secara umum," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

   Fuziah berkata demikian ketika mengulas arahan penurunan dua potret aktivis LGBT pada pameran fotografi ‘Stripes and Strokes’ bersempena Festival Georgetown, Pulau Pinang.

   “Apabila kita suruh turunkan (potret aktivis) bukan bermaksud kita mendiskriminasi mereka, kita hormat tetapi bukan sehingga kita mempromosi dan mengiktiraf mereka seolah-olah majoriti di negara ini tidak mempunyai suara,” katanya.

   "Kalau mereka (golongan LGBT) mengamalkannya di ruang peribadi mereka itu adalah antara mereka dengan Tuhan tetapi apabila mereka mengamalkannya di khalayak dan mempromosikannya pula, maka itu melanggar norma-norma dan syariat. Kita menghormati hak mereka tetapi mereka perlu bataskannya hanya di ruang peribadi," katanya.

   Terdahulu ketika berucap merasmikan seminar Cakna Isu-Isu Semasa “Wacana Kontemporari Wanita dan Hak Asasi”, Fuziah berkata adalah penting untuk memastikan golongan wanita menduduki sekurang-kurangnya 30 peratus dalam peringkat pembuat keputusan.

   “Ini adalah kerana perspektif yang dibawa wanita adalah berbeza daripada lelaki dan bagi memberi keseimbangan dalam setiap keputusan perlu adanya input-input daripada golongan ini," katanya. –Bernama

   Delete

  4. In an article published by Malaysiakini titled “Najib launches into lengthy broadside against Dr M at dinner event”, the prime minister (Najib) made remarks which most believe were directed at me. I am reproducing (excerpts of) Malaysiakini's article below and my responses.

   The prime minister (Najib) in his speech lamented what he termed to be the “epidemic of fake news”.

   Dr M: What fake news! If they are fake, prove that the Department of Justice, America's report about purchases of residence in UK and US, Wolf of Wall Street film, purchases of paintings, (and) pink diamonds did not happen, that US$3.5 billion of Riza (Aziz’s) money came from his family, that 1MDB money did not pass through Singapore banks as reported by officials, that US$681 million was not in his account at AmBank, that Jho Low is not the recipient of 1MDB money. Don't just deny. Don't ignore. Give proof. All money transactions are documented. Show us the documents on all the transactions involving 1MDB money. Sue the Department of Justice of America, the Monetary Authority of Singapore. Let Jho Low answer questions by American authorities.

   (Malaysiakini) - Najib said: “From time to time, some Western media outlets have been featuring interviews with one of our former leaders and presenting his allegations about the country as facts. “They are not. This former leader has been on a nearly three-year mission to illegitimately topple the democratically elected government of Malaysia in between election cycles.”

   Dr M: What is illegitimate about toppling a democratically elected government? It happens in Brazil, in South Korea and in many democratic countries in the past, between elections. The evidence against the overthrown leaders were not even clear. Already they were overthrown. Here the evidence is overwhelming – but hidden by the attorney-general. If the AG charges him in court, he would be overthrown today.

   Delete

  5. (Malaysiakini) - This former leader, Najib added, has tried “every method at his disposal and failed each time”.

   Dr M: The attempts failed because there is no rule of law in Malaysia. Reports against Najib result in arrest and jailing of the man reporting. Reports by institutions are made official secrets. Judgement is passed by the AG, not a court of law. Have a proper hearing and I will accept the verdict. If guilty, step down.

   (Malaysiakini) - As a result, Najib said, the leader was making himself available to any media organisation that was willing to listen so that he could “spread fake news and tell lies about his country for selfish political gains”.

   Dr M: The print and electronic media in Malaysia are controlled by the government. Even Parliament cannot discuss 1MDB and the RM2.6 billion in Najib's accounts. Umno general assembly was instructed to be silent on these. Am I supposed to censor myself when asked by foreigners. I have been talking to foreigners throughout my life. Prove that what I say is fake. Let's have “Nothing to hide 3”.

   (Malaysiakini) - Najib said: “He seems to think that if he tells a lie often enough, people will begin to believe it is true. And unfortunately, that may be the case as no one would expect a former leader to tell outright untruths.” For instance, Najib cited the former leader’s oft-repeated claim that Malaysia was among the top 10 most corrupt countries in the world. “When challenged to produce evidence for this, he is unable to do so. That is because it is nonsense.”

   Dr M: It is the foreign media which repeatedly and extensively published Malaysia as among the 10 most corrupt countries here, here, here, here and here to name a few. During by-elections, money was openly paid to voters, kitchen appliances were given. The 2018 budget is offering money to people prior to an election. I don’t have to repeat my accusations. The people are already repeating them and telling me.

   Delete
  6. Rafizi: Azmin, Zuraida, Tian mahu kerjasama dengan PAS PRU lalu
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 5:20 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 6:12 petang

   A+ A-
   Di tengah kehangatan bahang pemilihan PKR, naib presiden parti itu, Rafizi Ramli, mendakwa pesaingnya untuk jawatan timbalan presiden, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu bekerjasama dengan PAS pada pilihan raya umum (PRU) lalu.

   Selain Azmin, Rafizi turut menamakan dua lagi pemimpin kanan PKR iaitu ketua wanitanya, Zuraida Kamaruddin dan seorang lagi naib presiden, Tian Chua.

   Kata Rafizi mereka menyokong kerjasama PKR dengan PAS bagi mengelakkan Pakatan Harapan (HARAPAN) berdepan dengan pertembungan tiga penjuru.

   Pendedahan itu dibuat Rafizi selepas tinjauan kaji selidik menerusi telefon dijalankan pihaknya kepada ahli PKR menerima kritikan daripada penyokong Azmin.

   Baca: Tinjauan telefon: Ahli PKR dakwa Rafizi ceroboh data peribadi

   "Pasukan saya di Invoke bertanggungjawab menjalankan kaji selidik dan memprofil pengundi-pengundi sepanjang kempen PRU ke-14 yang lepas.

   "Antara lain, saya bertegas sejak awal bahawa pertandingan tiga penjuru yang melibatkan PAS akan memberi kemenangan kepada PKR/Pakatan Harapan, walaupun saingan saya Datuk Seri Azmin Ali menentang kerjasama dengan Pakatan Harapan dan mahu mengelakkan pertandingan tiga penjuru melalui kerjasama politik dengan PAS.

   "Oleh kerana Invoke mempunyai data pengundi yang membolehkan kami membuat kajianlah, maka saya dan sahabat-sahabat berjaya meyakinkan pimpinan untuk meneruskan pertandingan tiga penjuru, walaupun pimpinan lain seperti Datuk Seri Azmin, saudara Tian Chua, saudari Zuraida mahu meneruskan kerjasama dengan PAS," kata Rafizi.

   Pada pemilihan PKR yang dijadual bermula 14 September depan, Rafizi akan mencabar Azmin bagi jawatan timbalan presiden PKR yang kini disandang menteri hal ehwal ekonomi itu.

   Manakala Zuraida akan bertanding merebut jawatan naib presiden dan Tian pula akan mempertahankan jawatannya - juga sebagai naib presiden PKR.

   Kedua-dua Zuraida dan Tian dilihat berada dalam kem Azmin.

   Pada pilihan raya umum lalu, HARAPAN yang terdiri daripada PKR, DAP, AMANAH dan BERSATU mencipta sejarah apabila buat pertama kalinya berjaya menumbangkan BN yang telah berkuasa selama 61 tahun.

   PAS pula bersendirian membentuk gabungan yang dikenali sebagai Gagasan Sejahtera, memenangi dua negeri di Kelantan dan Terengganu.


   Menurut Rafizi, tidak ada pihak daripada kalangan pimpinan PKR atau HARAPAN sebelum ini menuduh beliau serta Invoke melanggar undang-undang.

   "Satu-satunya pihak sebelum ini yang mendakwa Invoke melanggar undang-undang dan mahu operasi kami ditutup adalah Umno.

   "Saya berharap saingan saya tidak meminjam modal kempen yang sama dari Umno dalam saingan ini.

   "Saya mengingatkan diri saya dan sahabat-sahabat yang bertanding agar memberi tumpuan kepada wawasan kita untuk memperkuatkan parti, bukannya menyerang dan membuat tuduhan seperti ini," katanya.

   Malaysiakini sedang berusaha mengubungi pihak Azmin untuk mendapatkan reaksi.

   Delete
  7. Tonggeng Musibat...

   Saja nak memberi PERINGATAN....!!

   Dalam mana2 mesyuarat, perbahasan, forum - sesiapa yg bercakap luar agenda mesyuarat akan ditertawakan & dipersilakan pengerusi untuk meninggalkan bilik menyuarat/dewan agar mesyuarat tidak membuang masa & mencapai/menepati matlamat mesyuarat.

   Kalau dalam peperiksaan atau pertandingan debat, peserta yg melalut luar topik GERENTI dapat TELOR '0'....!!

   Fahammmmmm tuuuu, tonggengg.....!!

   Delete
  8. 3. Why the A.G. thinks he should be informed before the statements are made by the Dept of Justice of America is a mystery. There may be some understanding about cooperation between the two countries when carrying out investigations on international crimes. But the A.G. is not known for cooperating on 1MDB investigations with foreign counterparts. The Swiss Attorney General has said this clearly. He stated “despite repeatedly saying it (the Malaysian A.G’s Dept) will cooperate with any foreign agencies investigating the 1MDB scandal, (it) refused to reply to the Swiss Attorney General’s office request for detailed information on the issue”.

   4. There was no agreement about informing the Malaysian A.G. on crimes committed in the U.S. or anywhere. The money laundering was through U.S. banks, the purchases of property with allegedly stolen money were in the U.S. and some twenty other criminal acts were all committed in the U.S. and are U.S. affairs. Whether the criminals are Malaysian or not is irrelevant. Is the Malaysian A.G. expecting to intervene in the release of the 250 page statement. Is he expecting to get the Department of Justice of the U.S. to declare that the statements are official secrets, to be hidden from the public? Does he expect the Dept of Justice to declare that there have been no wrongdoings based on the statements? Does he expect the DoJ to ask “Malaysian Official 1” for confirmation that he was not involved in any wrongdoings. Does he expect the Department of Justice of the U.S. to close the case after the alleged criminal has denied he had committed any wrongdoings?

   Delete
  9. Peguam bela Najib mahu dokumen lengkap
   Faisal Asyraf | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 8:30 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 8:34 malam

   A+ A-
   Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dijangka membuat permohonan di mahkamah esok untuk mendapatkan dokumen perbicaraan di bawah Seksyen 51A Kanun Prosedur Jenayah.

   Dokumen berkenaan sebelum ini diserahkan kepada pihak pendakwaan dalam bentuk cakera padat (CD).

   Sumber berkata, pasukan peguam bela melihat perkara itu secara serius apabila mereka hanya dibekalkan CD yang didakwa mengandungi dokumen perbicaraan semalam.

   Mereka berkata demikian selepas pasukan pendakwaan yang diketuai Ketua Unit Perbicaraan dan Rayuan Jabatan Peguam Negara, Mohd Hanafiah Zakaria memberikan "alasan" di mahkamah bahawa dokumen berkenaan belum siap.

   "Seorang anggota pasukan pendakwaan telah menyerahkan CD yang ditandakan dengan huruf 'A' kepada pasukan peguam bela semalam.

   "Terdahulu di mahkamah, mereka mendakwa dokumen itu belum siap," kata.

   Sumber terbabit juga menyatakan penyerahan dokumen dalam bentuk CD itu bukan amalan biasa dan jelas adalah 'salah'.

   "Ia sepatutnya dalam bentuk dokumen yang mesti disediakan mengikut indeks yang mesti ditandatangani oleh penerima. Dokumen mestilah dalam bentuk hard copy," katanya sambil menambah Najib juga bingung dengan penyerahan CD berkenaan.

   Sumber itu berkata pasukan peguam bela yang diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah bimbang dokumen-dokumen dalam CD itu mungkin tidak lengkap dan akan melambatkan persediaan mereka.

   "Mereka perlu melihat dokumen-dokumen lengkap supaya mereka dapat menilai betapa kuatnya kes ini, dan ini termasuk melihat bagaimana saksi-saksi itu boleh dipercayai."

   Sumber itu menambah pasukan itu mungkin kesuntukan waktu kerana mereka perlu melakukan "bedah siasat" pada dokumen tersebut sebelum perbicaraan bermula yang dijangkakan pada bulan November.

   "Kenapa mereka (pasukan pendakwa) melakukan ini kepada pasukan peguam bela? Adakah mereka mempunyai niat jahat untuk sengaja memperlambat pasukan pembelaan?" soalnya.

   Delete
  10. 6. Akhir-akhir ini kita melihat banyak kenyataan yang melucukan. Utusan dengan lantang menyatakan bahawa Perdana Menteri telah mengambil tindakan terhadap Wall Street Journal.

   7. Sebenarnya ini bukan tindakan undang-undang atau saman malu. Ianya hanya tertanya dengan sopan kepada Wall Street Journal mengapa mereka menerbitkan artikel itu.

   8. Adakah keperluan untuk menanyakan soalan yang bodoh itu? Bukankah ianya jelas bahawa sebagai akhbar maklumat yang diperoleh oleh Wall Street Journal adalah sensasi. Mana-mana akhbar yang yakin dengan kesahihan maklumat itu pasti mencetaknya. Sudah tentu akbar-akbar utama tempatan tidak akan berbuat demikian atas alasan-alasan yang jelas.

   Delete
  11. 9. Untuk mendamping diri dengan Perdana Menteri mereka lebih sanggup menyesatkan orang. Sub-editor pandai menulis tajuk utama yang mengelirukan. Sebagai contoh, apabila kenyataan dibuat untuk membiarkan pasukan petugas empat orang melakukan kerja mereka, ini ditajuk utamakan sebagai sokongan kepada Perdana Menteri.

   10. Kemudian ada pula seorang menteri yang selepas mengatakan bahawa laporan interim menunjukkan tidak sebarang yang salah dengan 1MDB, kemudiannya menasihatkan orang ramai supaya jangan berkata sebarangan mengenai 1MDB sehingga laporan itu disiarkan. Tetapi dia sendiri telah membuat kenyataan terlebih awal.

   11. Bagi semua komen yang dibuat terhadap 1MDB, jawapan standard ialah menafikannya, mengatakan “Bukan, ia tidak benar.” Ia ibarat seseorang apabila ditanya sama ada dia telah mencuri wang seperti yang didakwa, hanya menafikan bahawa dia telah mencuri, mengharapkan hakim akan membebaskannya kerana ia menafikan.

   12. Tidak ada penafian bahawa wang telah didepositkan ke dalam akaun peribadi. Penjelasan kepada UMNO adalah bahawa ia adalah untuk pilihan raya. UMNO nampaknya berpuas hati. Tidakkah mereka tahu bahawa wang Kerajaan tidak boleh digunakan untuk membantu parti politik memenangi pilihan raya? Tetapi wang ini adalah dari sumbangan, Siapa yang menyumbangkan 2 bilion Ringgit? Tiada jawapan.

   Delete
  12. Ada ustaz ulas politik dari maklumat longkang, kata ulama PAS
   Diterbitkan 8 Ogs 2018, 2:50 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 2:56 petang

   A+ A-

   Seorang pemimpin kanan PAS hari ini "membangangkan" ustaz serta pendakwah tertentu kerana mengeluarkan pandangan politik semasa.

   Ketua Dewan Ulama PAS Pahang Mokhtar Senik berkata pada dasarnya dia bersimpati terhadap pihak terbabit kerana membuat ulasan politik namun tidak mencapai tahap yang sepatutnya.

   Katanya, ustaz serta ilmuan itu cuba mengupas mengenai isu semasa dari sudut pandang Islam.

   "Tapi malangnya kedua-duanya tak menjadi.

   "Isu politik (diulas) diangkat dari maklumat longkangan. Lalu nak diulas dengan hukum-hakam Islam," katanya melalui satu hantaran di media sosial.

   Berdasarkan kenyataan dibuatnya itu Mokhtar kini berada di Riau, Indonesia.

   Beliau yang sebelum ini dicalonkan PAS di kerusi parlimen Padang Besar - dan kalah calon BN, Datuk Zahidi Zainul Abidin - berkata golongan terbabit sebenarnya takut untuk menyertai politik.

   Pada masa sama Mokhtar membayangkan ustaz serta ilmuan Islam yang dimaksudkannya itu masih mengintai-intai peluang di mana-mana tempat yang sesuai.

   Dalam keadaan begitulah kata Mokhtar ustaz dan ilmuan terbabit tetap mengulas isu politik kerana didakwanya bimbangkan orang ramai menyangka mereka tidak tahu perkembangan semasa politik.

   "Hasilnya keluarlah pandangan bangang," katanya.

   Tidak dapat dipastikan siapa individu yang disasarkan oleh Mokhtar itu.


   Bagaimanapun pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris Dr Rozaimi Ramle adalah antara tokoh akademik yang sering mengulas mengenai isu semasa politik.

   Walaupun tidak menjadikan mana-ana pihak secara khusus dalam tegurannya, PAS adalah antara parti yang sering dikritik Rozaimi.

   Malah beliau yang dianggap antara ilmuan yang pakar dalam bidang kajian hadis pernah menawarkan diri berdebat dengan Datuk Dr Khairuddin Aman Razali selepas anggota parlimen Kuala Nerus itu menyarankan supaya kepala Mufti Perlis Datuk Dr Asri Zainul Abidin "disekeh".

   Untuk rekod Khairuddin dan Mokhtar ialah anggota Jawatankuasa Pusat PAS.

   Delete
  13. 1. Najib apa rasa sekarang?

   2. Amat memalukan apabila mendapat jawapan dari pihak WSJ kerana kebodohan anda sendiri.

   3. Biasanya di zaman Tun Mahathir, beliau memalukan “orang putih” tapi sekarang orang putih memalukan PM Malaysia pula.

   4. Kan susah untuk mempertahankan kesalahan kita sendiri?

   5. Apa yang kita sendiri buat, kita patut tahu. Tak payah tanya orang lain.

   6. Saya tidak sakit hati apabila PM Najib dimalukan oleh WSJ kerana ianya adalah diatas kebodohan dan kedangkalan beliau sendiri.

   9. Jangan hanya berkokok di sini sahaja kerana PM Najib anda dalam kesusahan sekarang.

   10. Kalau saman WSJ, maka akan terbongkar semua kerja kotor tapi jika tak saman aku didapati bersalah di mata rakyat. Persoalan jiwa?

   11. WSJ telah bagi pertunjuk untuk Najib menyaman nya di bumi Malaysia.

   12. So, pahlawan Bugis apa lu tunggu lagi?

   Delete
  14. Wakil rakyat PAS minta 2 pemimpin PH jangan jadi pasu dalam Kabinet
   Mohamad Fadli | August 8, 2018
   Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Ahmad Marzuk Shaary meminta Khalid Samad dan Mohamed Hanipa Maidin menyuarakan pendirian berhubung pakaian seragam pramugari MAB.
   VIDEO INSIDE

   Ahmad Marzuk Shaary berkata, ini adalah masa sesuai untuk PH memperkasakan Islam dengan menambah aspek pemakaian patuh syariah bagi pakaian seragam pramugari. (Gambar Youtube)

   KUALA LUMPUR: Seorang wakil rakyat PAS meminta 2 pemimpin Pakatan Harapan (PH) tidak menjadi pasu bunga dalam Kabinet dengan menyuarakan pendirian mereka berhubung pakaian seragam pramugari Malaysia Airlines Berhad (MAB).

   Ahmad Marzuk Shaary (PAS-Pengkalan Chepa) merujuk Menteri Wilayah, Khalid Samad (PH-Shah Alam) dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Hanipa Maidin (PH-Sepang) yang mendiamkan diri berhubung isu itu.

   Katanya, ini adalah masa sesuai untuk PH memperkasakan Islam dengan menambah aspek pemakaian patuh syariah bagi pakaian seragam pramugari.

   “Di bawah kawalan kerajaan baru, sepatutnya ada pemakaian patuh syariah dan kita perlu maju setapak lagi. Isu pemakaian pramugari Malaysia Airlines ini sudah berlanjutan dan tidak diselesaikan sehingga hari ini.   “Sepang dan Shah Alam orang yang berjuang bersama untuk aspek pemakaian patuh syariah. Mereka jangan jadi pasu bunga dalam Kabinet,” katanya dalam Dewan Rakyat hari ini.

   Terdahulu, Marzuk bertanya kepada menteri pengangkutan adakah pakaian seragam pramugari MAB sesuai dengan imej Islam sebagai agama rasmi negara.

   Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamarudin Jaffar berkata, syarikat penerbangan boleh memilih pakaian seragam pramugari patuh syariah, selagi ia mematuhi kriteria ditetapkan Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

   Beliau berkata, untuk mendapat sijil keselamatan, syarikat penerbangan perlu memastikan pakaian seragam kru penerbangan membolehkan mereka melakukan prosedur keselamatan dalam tempoh ditetapkan.

   “Oleh itu, syarikat penerbangan bebas memilih pakaian kru mereka, selagi ia memenuhi kriteria ditetapkan,” katanya sambil menambah antara kriteria itu ialah seragam yang membolehkan anak kapal melaksanakan pemindahan kecemasan dan keputusan komersial syarikat penerbangan berdasarkan imej korporat mereka.

   “Kementerian tidak mempunyai sekatan sekiranya pramugari beragama Islam mahu memakai pakaian yang mematuhi syariah, selagi ia memenuhi kriteria yang ditetapkan CAAM.”

   Katanya, sejajar tema “Hospitaliti Malaysia” yang diamalkan MAB, pakaian seragam kebaya pramugarinya mencerminkan budaya tempatan.

   Delete
  15. The EC and Najib Razak’s government forced through an unpopular and unfair redelineation exercise just before the general election. What it did, in essence, was to reshape certain electoral boundaries by moving some non-Malay voters to constituencies that in the past had voted overwhelmingly for the opposition and some Malay voters to constituencies where the opposition or Barisan Nasional had previously won with small majorities.

   I was one of those moved from a Malay-majority seat to its neighbouring Chinese-majority seat, and a DAP stronghold, although my polling station remained unchanged.

   The reason some Malays were moved into marginal constituencies, many reasoned, was to tip the scale in favour of a BN victory based on the belief that Malay voters would vote for Umno and BN.

   But what happened? Many of the Malays in these constituencies voted for the opposition instead. That’s karma.

   The registration of PH and PPBM was delayed by the Registrar of Societies, almost certainly because someone figured this would leave the opposition in disarray and lead to PH partners DAP, PKR and Amanah contesting under their own banners and Mahathir and others in PPBM contesting as independents.

   Delete
  16. KONSPIRASI TERBESAR DUNIA DI ABAD INI :SIRI 2

   5. ALEX JONES ADALAH SALAH SEORANG REPORTER RADIO YANG BERHASIL MENYUSUP DI TENGAH-TENGAH MEREKA DAN MENYAKSIKAN CARA MEREKA MELAKUKAN RITUAL KUNO KABBALAH…MEREKA BANYAK MEMBUAT KONSPIRASI JAHAT UNTUK KEPENTINGAN DUNIA SEBAGAI PERINTAH PENGABDIAN DARI IBLIS/LUCIFER….SEKALI-KALI JANGAN PERNAH BERFIKIR BAHAWA SEMUA KEJADIAN BESAR YANG TELAH KITA SAKSIKAN SEKARANG ADALAH PERISTIWA KEBETULAN SAHAJA….SEMUA ITU ADALAH DARI “GRAND DESIGN” MEREKA UNTUK MENGUASAI DUNIA DAN MENDAPATKAN KEUNTUNGAN….DUNIA TERLEPAS PANDANG DARI MEMERHATIKAN BAHAWA SEMUA PEMIMPIN YANG TERLIBAT DALAM PERANG DUNIA HANYALAH BONEKA-BONEKA KAUM YANG SEGELINTIR ITU….ADOLF HITLER PEMIMPIN NAZI,,,LENIN PANGLIMA REVOLUSI SOVIET,,,ROOSELVELT PRESIDEN US JUGA WHISTON CHURCHILD PM INGGERIS TIDAK LUPUT DARI STRATEGI MEREKA….

   6. ILLUMINITI/FREEMASON TIDAK PEDULI JUTAAN MATI SIA-SIA DEMI KEUNTUNGAN MEREKA….KERANA SETIAP PERUSAHAAN YANG MEMPRODUKSI PERSENJATAAN PERANG MERUPAKAN BAHAGIAN DARI KONSPIRASI MEREKA....KENAPA ADA PERANG?...SEMUA NEGARA DIKENDALIKAN DAN DIADU-DOMBAKAN UNTUK BERPERANG SUPAYA MEREKA MEMPUNYAI ALASAN UNTUK MENJADI JURU DAMAI DAN POLIS DUNIA….MAKA SETELAH PERANG DUNIA MUNCULLAH PBB DAN BANK DUNIA YANG MASIH MENJADI ALAT PERMAINAN MEREKA…DENGAN ITU MEREKA BOLEH MENGHUKUM JEPUN DENGAN BOM ATOM,,,,MENYERANG VIETNAM,,,MENYERANG JERMAN,,,,SEBELUM AKHIRNYA DATANG MEMBERI PINJAMAN YANG MENCEKIK LEHER SERTA MEMERAS KEKAYAAN TIMUR TENGAH….


   7. MEREKA SEDAR BAHAWA MEREKA PERLU SOKONGAN DARI RAKYAT AMERIKA UNTUK MELEGITIMASI TINDAKANNYA…MEREKA MEMBUAT TIPU DAYA AGAR RAKYAT TERPANCING EMOSINYA….LIHATLAH,,,SEBENAR TIDAK ADA ALASAN BAGI AMERIKA UNTUK IKUT TERLIBAT DALAM PERANG MELAWAN NAZI…OLEH KERANA ITU MEREKA MENGORBANKAN RAKYAT AMERIKA DENGAN MENGARAHKAN KAPAL PESIAR DENGAN 1000 PENDUDUK AMERIKA KE PERAIRAN JERMAN KALA ITU….JERMAN SENGAJA DI PROVOKE AGAR TERPANCING MELAKUKAN SERANGAN DAN HASILNYA ADALAH TORPEDO NAZI MELEDAKKAN KAPAL ITU….BERITA ITU DISIARKAN DI AMERIKA,,,TENTU SAHAJA RAKYAT AMERIKA GERAM DAN MEMBENCI JERMAN…BEGITULAH MEREKA BIASA MEMULAI SEBUAH PEPERANGAN….APAKAH ANDA BERFIKIR DALAM SERANGAN JEPUN TERHADAP PEARL HARBOUR JUGA SERANGAN TERHADAP KAPAL PERANG AMERIKA OLEH VIETNAM TIDAK ADA KONSPIRASI?....BEGITULAH CARA MEREKA MEMULAKAN PEPERANGAN DAN CARA-CARA MENGELIKAN ITU TERUS DI ULANG BERKALI-KALI TANPA KITA MENYEDARINYA DARI DARI WAKTU KE WAKTU…MEREKA PANDAI SEKALI MENGALIHKANNYA SEMUDAH MEREKA MEMBALIKKAN TELAPAK TANGAN…..DAN TERAKHIR KITA MENYAKSIKAN KONSPIRASI PENGHANCURAN WTC SEBAGAI ALAT AGAR MEREKA MENDAPAT RESTU UNTUK MENYERANG TERRORIS YANG PADA HAKIKATNYA MENYERANG KEKUATAN TERBESAR ABAD INI,,,,KEKUATAN KAUM MUSLIMIN ( ISLAM )

   8. ANDA BOLEH MEMBAYANGKAN BERTAHUN-TAHUN DUNIA INI DIPENUHI DENGAN LELUCON MEREKA DAN LELUCON ITU DITELAN MASYARAKAT DUNIA SEBAGAI SEBUAH FAKTA YANG BENAR….AGENDA MEREKA TENTU TIDAK AKAN LEPAS DARI APA YANG DISEBUT TUHAN BAGI MEREKA….MEREKA MENJALANKAN PERINTAH YANG JIKA KITA MEMBACA ALQURAN,,,PERINTAH ITU TIDAK LAIN ADALAH MISI IBLIS/LUCIFER SEBAGAI AKIBAT DENDAM PADA KETURUNAN ADAM AS….ANTARA LAIN MENYESATKAN MANUSIA DARI AJARAN AGAMA ,,,,,,,MENGENDALIKAN SELURUH MANUSIA DI DUNIA,,,,MENGAUT KEUNTUNGAN DUNIA BUAT MEREKA DAN PUNCAKNYA ADALAH MEMPERSIAPKAN KEDATANGAN MESSIAH PALSU ( ANTI KRISTUS/DAJJAL ) SEBAGAI AKIBAT DARI PERSEKUTUAN DENGAN KELOMPOK SYAITAN ADALAH MENJAUHKAN SEBANYAK MUNGKIN MANUSIA DARI TUHAN…MEREKA LAKUKAN DENGAN BEGITU SISTEMATIS DAN EFEKTIF….

   Delete
 3. Kita faham bahawa kapasiti dia menjalankan tugas di masa menjalankan rawatan susulan ini agak terhad. Di doakan dia cepat sembuh.

  Banyak tugas Tun Dr Mahathir yang dia boleh bantu jalankan. Sebagai Presiden PPBM dia boleh berunding dengan Menteri Pelajaran contoh nya berkenaan penggunaan BM dan isu UEC. Dan dengan menteri2 yang kurang jaga kata2 mereka tempoh hari sehingga Tun perlu kata sepatah dua di media massa tapi belom sempat bersemuka dengan depa.

  Muhyiddin boleh menjalankan tugas itu, bersama Azizah TPM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. TERENGganu sasar 15,000 ahli baharu hujung 2018   KEMAMAN: Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu (BPPNT) mensasarkan 15,000 keahlian baharu bermula semalam hingga akhir tahun 2018, bagi seluruh negeri itu.

   Angka tersebut tidak mustahil untuk dicapai kerana daripada bacaan selepas PRU dahulu, banyak undi yang diterima PAS mengatasi jumlah keahlian di semua Dun dan Parlimen dimenangi PAS.

   Di Kemaman contohnya, terdapat seramai lebih 100,000 pengundi berdaftar yang mengundi PRU lepas, sedangkan PAS hanya mempunyai 12,000 ahli di kawasan itu, serta berjaya menguasai tiga Dun dan Parlimen.

   Sasaran ini dinyatakan oleh Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Terengganu, Mohd Alghazali Abu Bakar ketika memberikan ucapan dalam program Taklimat Isu Semasa dan Pemerkasaan Parti, di sini semalam.

   “15,0000 ahli baharu adalah tidak mustahil bagi kita mencapainya. Contohnya Kemasik, dapat lebih 9,000 undi sedangkan ahlinya hanya kurang daripada 4,000.

   “Begitu juga dengan Air Putih, bukan Dun sasaran menang ketika PRU dahulu, yang ada 14 Unit Peti Undi (UPU), PAS menang empat sahaja tetapi mendapat jumlah undi melebihi 10 UPU yang lain.

   “Jadi siapa yang undi kita? Di mana mereka? Inilah tugas kita untuk mencari dan mengajak mereka bersama-sama menjadi ahli PAS,” katanya di hadapan kira-kira 450 ahli PAS yang terdiri daripada pucuk pimpinan Cawangan dan sayap-sayap parti Kawasan Kemaman.

   Jelas beliau lagi, tindakan ini adalah sebagai satu pengalaman daripada kelemahan ketika PAS memerintah pada tahun 1999-2004 dahulu kerana agak kurang menumpukan kepada kerja-kerja parti.

   Oleh itu, BPPNT akan memastikan kedua-dua Kerajaan Negeri dan parti kali ini dibahagikan pentadbirannya dan akan diuruskan secara menyeluruh bagi mengimbangi kuasa kedua-duanya.

   Bagi merealisasikan cita-cita itu, BPPNT akan mengadakan pertandingan antara kawasan-kawasan PAS yang paling banyak mencari ahli-ahli baharu serta menyediakan hadiah kepada pemenang.

   “Kita akan menyediakan hadiah sebanyak RM5,000 bagi kawasan yang berjaya mencari ahli teramai. Kita yakin setiap kawasan boleh mencari ahli baharu lebih 2,000, dan setiap kawasan yang berjaya melepasi jumlah ini, akan diberikan saguhati sebanyak RM1.000 setiap kawasan,” terang beliau lagi.

   Ujar beliau lagi, apabila ahli bertambah di sesebuah kampung, maka Cawangan-cawangan baharu juga akan dapat dibuka kerana bagi permulaan menubuhkan, syarat menyatakan perlu sekurang-kurangnya 25 ahli untuk menjadi jawatankuasa penaja.

   Program taklimat yang dianjurkan oleh PAS Kawasan Kemaman itu, diadakan di Dewan Berlian, Majlis Perbandaran Kemaman.

   Taklimat disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Negeri, Ustaz Mohd Nor Hamzah yang juga Ketua Penerangan PAS Terengganu.

   Turut hadir ialah Ahli Parlimen Kemaman, merangkap Yang Dipertua PAS Kawasan Kemaman, Ustaz Che Alias Hamid, Adun Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili, Adun Air Putih, Ab. Razak Ibrahim dan Penyelaras Dun Kijal, Ustaz Hazri Jusoh. -HARAKAHDAILY 10/8/2018


   : Paling penting PAS mantapkan ahli-ahlinya dengan ilmu dan maklumat yang benar dan cepat....

   Delete
  2. Tonggeng Musibat...

   Dalam mana2 mensuarat, sesiapa yg bercakap luar agenda mesyuarat akan ditertawakan & dipersilakan pengerusi untuk meninggalkan bilik menyuarat agar mesyuarat tidak membuang masa & mencapaimenepati matlamat mesyuarat.

   Kalau dalam peperiksaan atau pertandingan debat, peserta yg melalut luar topik GERENTI dapat TELOR '0'....!!

   Fahammmmmm tuuuu, tonggengg.....!!

   Delete

  3. (Malaysiakini) - Citing Transparency International’s latest ranking, Najib pointed out how Malaysia was listed among the top third least corrupt countries, at 55th place out of 176.
   Dr M: What about Transparency International (TI) chief Jose Ugaz’s speech on Sept 2, 2015 at the opening of the 16th IACC in Malaysia. Among other things Ugaz said;

   Dr M: “….What does that mean for Malaysia? The government has taken measures and initiatives to tackle corruption. We will surely hear that from the minister. We want to see more progress but that cannot happen while there are unanswered questions about the US$700m that made its way into the prime minister's personal bank account. In recent weeks, we have seen the attorney-general who was critical of the government suddenly replaced, the 1MDB taskforce suspended, investigators at the anti-corruption commission arrested or transferred, and newspapers suspended for reporting on the matter. These are not the actions of a government that is fighting corruption.

   We may well hear promises of reform. That is not what is needed at this time. And promises alone will not restore confidence and trust. There are two questions that need to be answered: Who paid the money and why? Where did it go? One man could answer those questions. If that does not happen, then only a fully independent investigation, free from political interference, can uncover the truth. Until that happens, no claim from the government on anti-corruption will be credible.”

   (Malaysiakini) - On the former leader's claim that the country was going bankrupt, Najib refuted this by quoting the World Bank, which stated that the “Malaysian economy is progressing from a position of strength”.

   Dr M: The Malaysian government's total debt is almost one trillion ringgit. Show how you are going to pay this. Let independent auditors audit KWSP, Tabung Haji, KWAP, FGV and PNB.

   (Malaysiakini) - Najib said: “Another, which is laughable, is that Malaysia is in danger of sliding into dictatorship.”

   Dr M: There already is a dictatorship in Malaysia now. There is no rule of law. AG prevents Najib's case from going to court. Opposition figures are hounded and detained. Possible supporters of the opposition are accused by MACC of corruption and money laundering without proof. Ignoring the 2.6 billion in Najib’s account, the MACC is instead accusing, detaining and questioning a former minister on unfounded suspicion of corruption.

   Delete
  4. Felcra fail saman fitnah pada Sim, Roketkini
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 4:50 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 4:53 petang

   A+ A-
   Felcra Bhd memfailkan saman fitnah ke atas Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim dan editor portal DAP, Roketkini yang tidak dinamakan.

   Saman berkenaan berhubung artikel yang disiarkan pada 12 Mac bertajuk "Peserta Felcra rugi RM600 juta setahun akibat urus niaga haram?".

   Saman itu difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh Omar Ismail Hazman & Co pada 6 Jun.


   Berdasarkan kenyataan dakwaan, Felcra menyifatkan artikel berkenaan sebagai fitnah dan salah kerana menggambarkan Felcra terlibat dalam perdagangan haram dengan pihak ketiga sehingga menyebabkan kerugian serta melanggar jualan perahan minyak sawit dengan mengenakan kadar yang lebih rendah daripada kadar minimum.

   Selain itu, Felcra juga mendakwa bahawa artikel berkenaan memberi gambaran bahawa Felcra tidak boleh dipercayai dan tidak bertanggungjawab serta meraih keuntungan daripada peserta Felcra yang menyebabkan kerugian RM600 juta.

   Tambah Felcra, artikel itu yang memetik Sim merosakkan reputasi syarikat mereka, serta disiarkan tanpa fakta yang kukuh sehingga menyebabkan kekeliruan

   Delete
  5. Tonggeng Musibat...

   Saja nak memberi PERINGATAN....!!

   Dalam mana2 mesyuarat, perbahasan, forum - sesiapa yg bercakap luar agenda mesyuarat akan ditertawakan & dipersilakan pengerusi untuk meninggalkan bilik menyuarat/dewan agar mesyuarat tidak membuang masa & mencapai/menepati matlamat mesyuarat.

   Kalau dalam peperiksaan atau pertandingan debat, peserta yg melalut luar topik GERENTI dapat TELOR '0'....!!

   Fahammmmmm tuuuu, tonggengg.....!!

   Delete
  6. Hospital Kajang sesak, kadar guna katil 150% sehari
   Bernama | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:10 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:12 malam

   A+ A-
   Hospital Kajang sesak kerana menerima kemasukan pesakit 50 peratus melebihi kapasitinya, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad.

   Beliau berkata kadar penggunaan katil harian hospital itu tinggi sehingga mencapai 150 peratus sehari merupakan antara punca utama kesesakan itu.

   Menurutnya, perkara yang telah berlanjutan sejak beberapa tahun lalu itu disebabkan oleh kemasukan pesakit yang tinggi sehingga bukan sahaja memberi kesan pada wad-wad hospital tersebut malah di Klinik Pakar dan Jabatan Kecemasan.

   Katanya kadar kemasukan tinggi itu telah memaksa pihak hospital menerima kemasukan pesakit walaupun melebihi kapasiti hospital berkenaan.

   Oleh itu Dr Dzulkefly berkata beliau telah mengarahkan hospital itu untuk mengoptimakan penggunaan ruang sedia ada di samping memohon penambahan jumlah katil.

   “Buat masa ini Hospital Kajang mempunyai 326 katil, jadi saya telah minta supaya pihak hospital buat permohonan sekurang-kurangnya tambah 15 katil lagi.

   “Bagi penyelesaian jangka panjang, pihak kementerian bercadang untuk membina blok tambahan dan menaik taraf bangunan sedia ada,” kata Dr Dzulkefly kepada pemberita setelah melawat hospital itu di Kajang, hari ini.

   Lawatan itu dibuat bagi meninjau kesesakan hospital itu susulan aduan seorang pengguna di laman Twitter bulan lalu yang turut mendapat reaksi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.


   Sementara itu, Dr Dzulkefly berkata pembinaan Kompleks Wanita dan Kanak-Kanak, yang merupakan sebahagian daripada projek menaik taraf Hospital Kajang juga diharap dapat menampung jumlah kemasukan pesakit yang meningkat.

   Menurutnya, projek yang dijangka siap pada 2021 itu bakal mempunyai kapasiti sebanyak 272 katil.

   “Dengan adanya projek naik taraf ini kami harap fasiliti baharu ini akan beri keselesaan dan memenuhi kehendak masyarakat setempat,” katanya.

   - Bernama

   Delete
  7. Let us check who Undermined Malaysian sovereignty… Let’s check the questionnaire below:

   Has UMNO:

   1. Undermined Malaysia’s economy by incurring massive loss through 1MDB, Tabung Haji and other GLCs?

   2. Undermined Malaysia’s rule of law and judicial independence through blatant abuses of power?

   3. Undermined Malaysian citizens financial well-being through GST and skyrocketing cost of living?

   4. Undermined Malaysian citizens emotional well-being through negative and embarrassing news by reputable international media on the excesses of corrupt but powerful individuals?

   5. Undermined Malaysia’s future generation who will be burdened with massive debt?

   6. Undermined Malaysia itself by selling the country out to China?

   Even with this Everest of a mountain of evidence, we see deniers. These self-serving individuals are the ultimate traitors. They reap what they sow and their friends, relatives and children will soon expose them.

   Delete
  8. Akhirnya Menteri Agama Akur Dengan Marina Mahathir   Undang-undang yang menetapkan lelaki berumur 18 tahun dan perempuan 16 tahun yang ingin berkahwin perlu mendapatkan kebenaran mahkamah serta ketua menteri atau menteri besar mungkin ditiadakan pada masa akan datang.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, cadangan itu bagi membuka ruang kepada era baru undang-undang perkahwinan di negara ini iaitu dengan mengharamkan perkahwinan bawah umur.


   "Kami mencadangkan pada masa hadapan syarat-syarat ini ditiadakan atau dengan kata lain mengharamkan perkahwinan bawah umur yang ditetapkan oleh undang-undang dan boleh dianggap satu jenayah jika mana-mana warganegara tidak mematuhi had umur.

   "Haram itu bukan haram daripada segi hukum (syarak) tapi daripada segi pentadbiran," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Trip Silaturrahim Memikat Merbuk dan Tekukor di Tanjung Piandang dekat Parit Buntar, hari ini.


   Ramai berpendapat keputusan Mujahid adalah dipengaruhi dengan pendapat Marina Mathir sebelum ini. Malang bagi orang yang ada PhD agama masih takut dan akur dengan desakkan Marina Mahathir yang sebelum ini sangat aktif dalam gerakan Sistem in Islam yang dikatakan sesat dan juga antara pengerak LGBT.


   Bagaimanapun, Mujahid mengakui isu perkahwinan bawah umur itu adalah sesuatu yang sensitif kerana ia turut melibatkan adat dalam kalangan masyarakat terutama di Sabah dan Sarawak.

   "Di Sabah dan Sarawak ada yang mengahwinkan anak mereka di bawah umur. Dari segi Islam juga ada pandangan kahwin bawah umur itu sesuatu yang harus dengan kata lain tidak boleh kata tidak boleh," katanya.

   Menjelas lanjut, Mujahid berkata ulama, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pakar perundangan serta Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan mengadakan pertemuan setiap bulan bagi membincangkan isu perkahwinan bawah umur mengikut perspektif Islam.

   "Perbincangan itu juga adalah untuk melihat sejauh mana tanggungjawab kerajaan boleh campur tangan (dalam perkahwinan bawah umur) untuk kepentingan dan maslahat umum," katanya.

   Isu perkahwinan bawah umur timbul selepas seorang lelaki berumur 41 tahun berkahwin dengan seorang budak perempuan berumur 11 tahun di Gua Musang, Kelantan pada Jun lalu.

   Contohi langkah MAIS

   Dalam perkembangan lain, Mujahid berkata Rang Undang-undang Suruhanjaya Harmoni dan Perdamaian dijangka dibentangkan di Parlimen tahun depan sebagai antara usaha untuk melindungi semua agama daripada dihina.

   "Draf (rang undang-undang) itu perlu dibincangkan dan mendapat kelulusan pejabat Peguam Negara, kabinet sebelum dibentangkan di Parlimen," katanya.

   Sementara itu, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) sedang bekerjasama Mujahid untuk menaikkan had umur perkahwinan dalam semua undang-undang berkaitan kepada 18 tahun.

   Kementerian berkata ini akan melibatkan Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) I984, Ordinan Undang-undang Keluarga Islam (Sarawak) 2001, Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam setiap Negeri, Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976, dan undang-undang adat kumpulan etnik di Sarawak.

   Kerajaan juga mengalu-alukan pengumuman yang dibuat tepat masanya oleh Majlis Agala Islam Selangor (MAIS) mengenai cadangan menaikkan had umur berkahwin untuk remaja perempuan Islam kepada 18 tahun.

   "Inisiatif serupa diharap diterajui oleh semua negeri ke arah penyeragaman had umur minimum untuk berkahwin di Malaysia," kata KPWKM dalam satu kenyataan hari ini.

   : Dulu semasa perjumpaan tertutup dengan IKRAM cakap takkan jual agama kepada Mahathir. Mahathir sebagai anak tangga tapi apa mereka nak jawab dan apa IKRAM nak berhujah? Dengan anak Mahathir pun tunduk patuh seolah-olah Marina ulama besar....

   Delete
  9. What a shame! I strongly believe that we have many good citizens among the rakyat to lead this great nation of ours.

   We do not need all these pengkhianat rakyat, agama, bangsa & negara to lead us! Let face the current fact, democracy in UMNO is dead.

   So does democracy in Government.One can easily be a menteri just by being an avid ass-kisser. Others could continue being a menteri by being the puppet of the corruptor. No need for any love towards the rakyat or patriotism for the nation. Cash is the king of the day.

   So, could we still rely on UMNO and Barisan Nasional to save this great nation? Sadly to say,the answer is No.

   Delete
  10. Kereta Nasional ke-3 bukti pemerintahan autokratik Tun M
   RIDAUDDIN DAUD 8 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore426
   Mohd Puad Zarkashi
   Mohd Puad Zarkashi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Pemimpin dalam kerajaan PH dianggap gagal sekiranya tidak mampu menyekat impian kereta nasional ketiga hasil ilham Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Ketua Umno Bahagian Batu Pahat, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, kegagalan menyekat hasrat Dr Mahathir bermakna mereka membenarkan pentadbiran autokratik di bawah pimpinan Ahli Parlimen Langkawi itu.


   Menurutnya, jika pemimpin PH tidak membantah cadangan tersebut maka sah mereka takut kepada Dr Mahathir, takut kehilangan jawatan malah membuktikan mereka tidak takut kepada rakyat.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Kerajaan lancar kereta Nasional 3.0 menjelang 2020]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Malaysia bakal ada kereta nasional baharu: Tun M]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Projek kereta nasional tingkatkan kemahiran rakyat]

   “Proton diswastakan pada 2012, hampir di’bailout’ apabila Dr Mahathir meminta Datuk Seri Najib Tun Razak menyuntik RM2 bilion kepada Proton.

   “Ketika itu Proton berhutang RM700 juta kepada vendor yang majoritinya Bumiputera. Jualan Proton merosot kepada 5,000 unit sebulan pada 2017 berbanding 200,000 unit sebelumnya.

   “Bahkan kerugian Proton pada 2016 ialah RM150 juta. Justeru apa perlunya Proton 2.0? Kenapa tidak dipulihkan saja Proton 1.0,” katanya memetik laporan Umno Online.

   Tambah beliau, banyak lagi keutamaan lain perlu diselesaikan berbanding mewujudkan projek kereta nasional yang baru.

   “Kalau kerajaan terpaksa memungkiri janji manifesto mereka atas alasan kewangan, kenapa kereta nasional baru mahu dilaksanakan? Tidakkah itu nanti membebankan rakyat.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Semak semula projek kereta Nasional ketiga]

   [ARTIKEL BERKAITAN: 'Tiada siapa ingin lihat kereta nasional kedua...']

   “Sedangkan banyak keutamaan lain perlu diselesaikan. Antaranya harga kereta lebih murah seperti dijanjikan dalam Buku Jingga (Bajet Harapan). Lebih baik kemudahan pengangkutan awam dimodenkan,” ujarnya.

   Tambah bekas Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) ini, beliau tidak akan berasa hairan sekiranya jambatan bengkok akan dibina malah Formula 1 juga kembali mengaum di Malaysia.

   “Maka lama lagilah Dr Mahathir jadi PM (Perdana Menteri). Kempunan lagilah Anwar?,” soalnya.

   Delete


  11. What happened? Whoever came up with that brilliant scheme to flummox PH did not count on a brilliant fox or two in PH. For, the PH partners decided to fight under one banner, that of PKR. So, instead of leaving the opposition in shambles, it enhanced opposition unity – a unity which the voter could clearly see; a unity which resulted in Putrajaya falling into the hands of PH. That’s karma.

   Let’s not forget that Mahathir, the very man who sent Anwar Ibrahim to jail (the first time), was instrumental in getting him a royal pardon and freeing him after the May 9 general election. That’s karma.

   Let’s also not forget that in GE14, as chairman of the PH coalition, Mahathir not only had to lead PKR, but also had to stand for election on a PKR ticket. So, the very party that was formed to unseat Mahathir during his previous stint as prime minister helped hugely in making him prime minister for a second time. That’s serious karma.

   During Mahathir’s first stint as prime minister, those with dissenting views were often investigated and harassed, and even jailed. Government institutions were used to frustrate and penalise dissenting individuals and NGOs. The dissidents cried out that Mahathir had subverted and undermined government institutions such as the judiciary. Democracy, they lamented, was dead.

   Mahathir himself was harassed and investigated over the past two years or so after joining the ranks of the dissidents, with government institutions used against him and some of his supporters. Mahathir said Najib had subverted and undermined government institutions such as the judiciary. Democracy, he lamented, was dead. That’s karma.

   Delete
  12. KONSPIRASI TERBESAR DUNIA DI ABAD INI :SIRI 3

   9. LIHATLAH DALAM 100 TAHUN TERAKHIR MEREKA BERHASIL MELAKUKAN SEKULARISASI BAHKAN MENGATHEISKAN MASYARAKAT EROPAH DI BAWAH SLOGAN-SLOGAN DEMOKRASI ,,,KEBEBASAN BEREKSPRESSI,,,DAN SEBAGAINYA….DI SUDUT LAIN KITA DIROSAKKAN OLEH FILEM-FILEM HOLLYWOOD YANG MENAMPILKAN FREE SEX,,,MINUMAN ALKOHOL,,,PESTA DAN SEGALA KESENANGAN DUNIA….SELAIN BERISI PROPAGANDA UNTUK MENDISKREDITKAN PIHAK LAIN TERUTAMA UMAT ISLAM SEBAGAI KEKUATAN YANG MEREKA PANDANG PALING BESAR….SEANDAIKAN KITA PERIHATIN,,,MAKA SIMBOL-SIMBOL MEREKA SELALU NAMPAK PADA PRODUK-PRODUK DAN SLOGAN-SLOGAN YANG BIASA MEREKA GEMBAR-GEMBURKAN DAN MEREKA TAWARKAN…..KITA BIASA MELIHAT DENGAN MUDAH PADA IKLAN-IKLAN PRODUK,,,LIRIK LAGU,,,CERITA FILEM DAN VISUALISASINYA….AGAR DAPAT DITERIMA DUNIA,,,,RENCANA MREKA DISUSUN RAPI SEDEMIKIAN RUPA MENJADI ORDER DAN IDEOLOGI YANG MENARIK DAN TERLIHAT MENYENANGKAN….MEREKA MENYEBUTNYA KEBEBASAN,,,DEMOKRASI,,,,EKONOMI GLOBAL,,,PERDAMAIAN DAN SEBAGAINYA….

   10. SEDARKAN KITA BAHAWA KAPITALISME,,SEKULARISASI PEMIKIRAN,,,DEMOKRASI DAN NASIONLISME ADALAH BAHAGIAN DARI AGENDA KELOMPOK ELIT INI?….MEREKA MENGEKPLOITASI DEMOKRASI KERANA DENGAN ITULAH MEREKA DAPAT BERLELUASA MELAKUKAN PENGENDALIAN DAN PENYUSUPAN PADA KAUM YANG CENDERUNG MENGAGUNGKAN BANGSA ( NASIONALIS ) DAN FAHAMAN LIBERALISME,,,,PLURALISME DAN SEKULARISME….MEREKA MENGERTI JIKA DEMOKRASI SANGAT SINONIM DENGAN WANG DAN PERJANJIAN SULIT…MEREKA SEDAR TERLALU SULIT UNTUK MENGENDALIKAN NEGARA YANG MENGGUNAKAN SISTEM OTOKRASI ATAU TEOKRASI…

   11. ADA BANYAK PERTANYAAN YANG SERING BERMAIN DI KEPALA KITA….SIAPAKAH YANG MENGUASAI BANK DUNIA?...MENGAPA MATA WANG KERTAS BEGITU SUCI?...MENGAPA DOLLAR SEKARANG TIDAK DISERTAI DENGAN JAMINAN EMAS?...UNTUK MENGENDALI DUNIA MEREKA MEMILIKI SENJATA YANG PALING EFEKTIF IAITU PENGUASAAN MEDIA MASSA,,,PERBANKAN,,,TERRORISME,,,PENYEBARAN FAHAMAN BERNAMA LIBERALISME,,,PLURALISME,,,SEKULARISME,,,NASIONALISME,,,DEMOKRASI….SEMUA ITU DILAKUKAN SEBAGAI MIND CONTROL…..DENGAN MEDIA YANG TERPANTAU MEREKA MENGENDALIKAN FIKIRAN DAN TERUTAMA EMOSI MANUSIA NASIONALIS….DAN HASILNYA SANGAT MENAKJUBKAN,,,,BETAPA SEMUA ORANG DI DUNIA BEGITU PERCAYA DENGAN KEBERADAAN TERRORIS YANG IDENTIK DENGAN ARAB….PERSAUDARAAN DENGAN IKATAN IMAN KINI BERUBAH MENJADI NASIONALISME BUTA….


   12. SETIAP HARI MEDIA MENGAJARKAN TERUS KEPADA PENONTONNYA BAHAWA APA YANG DIKATAKAN OLEH ILLUMINITI/FREEMASON ADALAH FAKTA DAN KEBENARAN….KEBOHONGAN JIKA DILAKUKAN BERULANG-ULANG MAKA IA AKAN DITERIMA OLEH MASYARAKAT DAN MENJADI KEBENARAN ( PROPAGANDA )…BEGITULAH MEREKA MENDOKTRINKAN KEBANYAKAN ORANG AWAM YANG MALAS BERFIKIR….STRATEGI LAIN DARI KELOMPOK INI IALAH MENCIPTAKAN TOKOH YANG SENGAJA MEREKA MANFAATKAN UNTUK PELBAGAI KEPENTINGAN MEREKA TANPA TOKOH ITU MENYEDARI JIKA IA ADA DALAM PERMAINANNYA….KALAUPUN MEREKA TAHU MAKA NYAWA ADALAH TEBUSANNYA….

   13. DI EROPAH TIMUR MEREKA MENCIPTA FAHAM KOMUNISME DENGAN TOKOH KARL MARX…PENGARUHNYA CUKUP BESAR DI BERBAGAI BELAHAN DUNIA…SELAIN UNTUK KEPENTINGAN MENJAUHKAN DARI AGAMA,,,PENCIPTAAN KARAKTER ITU JUGA MEMPUNYAI FUNGSI LAIN…IAITU SEBAGAI ALAT ANCAMAN YANG DAPAT MENJADI BARGAINING ( TAWAR-MENAWAR ) UNTUK MEMERAH WANG PEMERINTAH AMERIKA DAN SEKUTUNYA….HASILNYA KITA MELIHAT DRAMA ORANG-ORANG SEPERTI LENIN,,,HITLER,,,MUSHOLINI,,,,SADDAM HUSSEIN DAN YANG LAINNYA….UNTUK KEPENTINGAN ITU PUN MEREKA TIDAK TERAGAK-AGAK MENGUASAI PEMIKIR AGAR MENJADI IDEOLOG YANG MENYEBARKAN IDEOLOGI BAGI TOKOH-TOKOH CIPTAANNYA….MAKA TIDAK HAIRAN JIKA KITA MENGENAL BANYAK IDEOLOGI DI AKHIR ZAMAN INI,,,MEREKA MENCIPTA SINTESIS DAN ANTITESISNYA SEKALIGUS….


   Delete
 4. Kengkawan semua..Ingatkan bila dah ada kerajaan baru ni, ringgit akan mengukuh dan menjadi lebih baik dari masa kerajaan terdahulu, tapi rupa2nya ..hampeeeh!!!! Makin teruk jatuhnya ada lah kan. Nyesal rakyat marhaein macam aku ni ngundi PH masa PRU14 dulu !!!!

  KUALA LUMPUR: Ringgit dijangka rendah berbanding dolar AS minggu depan berikutan asakan penurunan didorong oleh kebimbangan terhadap faktor luaran, kata seorang penganalisis.

  Ketua Strategi Mata Wang dan Penyelidikan Pasaran FXTM Global, Jameel Ahmad berkata sentimen para pelabur berkemungkinan besar akan dipengaruhi oleh kebimbangan mengenai perang perdagangan dan ketidaktentuan geopolitik.

  Menurutnya, ini susulan langkah Amerika Syarikat (AS) untuk mengenakan sekatan terhadap Rusia atas dakwaan menggunakan senjata biokimia, selain mengenakan semula sekatan ekonomi terhadap Iran manakala Turki juga dikatakan akan turut menjadi sasaran pentadbiran Presiden Donald Trump.

  “Semua faktor ini pada akhirnya akan menunjukkan bahawa selera pelabur terhadap risiko kekal terhad buat sementara ini,” katanya kepada Bernama.

  Mengulas selanjutnya, Jameel berkata jika semua faktor luaran itu terus menguasai tumpuan pasaran, ringgit akan menyusut kepada RM4.10 berbanding dolar AS dalam minggu-minggu mendatang berikutan unit tempatan itu yang sememangnya sensitif terhadap faktor tersebut.

  Bagi minggu yang baru berakhir, ringgit diniagakan dalam dagangan kecil berikutan kekurangan pemangkin akibat ketegangan membabitkan pertikaian perdagangan global yang berlanjutan.

  Sentimen itu dijejaskan lagi dengan tindakan AS mengenakan sekatan terhadap Rusia.

  Bagi asas Jumaat ke Jumaat, ringgit susut kepada paras 4.0830/0870 berbanding dolar AS daripada 4.0800/0850 dalam minggu sebelumnya.

  Berbanding kelompok mata wang utama lain, ringgit turut susut berbanding dolar Singapura kepada 2.9781/9813 daripada 2.9770/9813 dan rendah berbanding yen kepada 3.6800/6846 daripada 3.6523/6574.

  Ringgit bagaimanapun mengukuh berbanding pound Britain kepada 5.2193/2248 daripada 5.3064/3146 dalam minggu sebelumnya dan tinggi berbanding euro kepada 4.6779/6837 daripada 4.7222/7292, sebelum ini.

  Makin rendah lah nilai duit kita ni..yang teruknya rakyat jelata lah. Apa tah lagi bulan September ni dah nak dikenakan cukai SST...Senyap senyap Tambah macam kata Dato Mat Maslan tu bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng Musibat...

   Dalam mana2 mensuarat, sesiapa yg bercakap luar agenda mesyuarat akan ditertawakan & dipersilakan pengerusi untuk meninggalkan bilik menyuarat agar mesyuarat tidak membuang masa & mencapai/menepati matlamat mesyuarat.

   Kalau dalam peperiksaan atau pertandingan debat, peserta yg melalut luar topik GERENTI dapat TELOR '0'....!!

   Fahammmmmm tuuuu, tonggengg.....!!

   Delete
  2. (Malaysiakini) - Najib insisted that elections are fiercely fought in the country while the opposition has significant representation in parliament and also controls three states.

   Dr M: Elections were free before. Now there is a lot of cheating especially (with) postal votes. In Pekan, Najib’s margin of 250 in 1999 increased to 25,000 in 2004 while the electorate increased from 35,000 to 80,000. There is no way for these increases to happen. Obviously, the additional voters were created out of nothing. Financing of the opposition is actively blocked by Najib. All banks, even private ones are closed to the opposition.

   (Malaysiakini) - Najib said: “We have allowed demonstrations against the government in Kuala Lumpur. These are not the markers of a dictatorship. The claim is ridiculous. The irony is that this former leader has admitted that he himself was a dictator when in office. And this is his words, not mine.”

   Dr M: If I can call myself a dictator, Najib should call himself a tyrant. I respected the law and I resigned of my own free will. Let's see Najib do the same. Najib abuses the law with the help of the IGP and AG. Or he should consider calling himself a crook. After all, he has attained that acclaim in the Newsweek report during his Trump visit.

   (Malaysiakini) - Despite all these, Najib noted that many things have changed since the former leader's time. “We have made it clear that there will be no more crony capitalism. We have invested in the infrastructure and public transport Malaysia needs and in opposition states as well as BN states, unlike his time.”

   Dr M: I had no Jho Low or Riza Aziz

   (Malaysiakini) - Apart from his veiled attack against Mahathir, Najib in his speech outlined initiatives he had undertaken, which he claimed, were essential to good governance in the country. “Firstly, the concept of 1Malaysia, People First, Performance Now, secondly, the Government Transformation Programme and thirdly, the Economic Transformation Programme.”

   Dr M: This concept is great. People are the first to bail out the government through GST. The only performance we see is the corruption of senior government servants, hospitals without medicine, low-cost housing not built, additional taxes based on nothing, and raids to oppress people and deter them from supporting the opposition. Registration of the opposition coalition has not been given. 1Malaysia is about BN first. The only transformation is the new security laws being tightened and more power to the PM to detain people.

   Delete
  3. Kerajaan Johor guna PBT, ketua kampung sebar pengaruh politik'
   Hasni Mohammad | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:20 pagi | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:27 pagi

   A+ A-
   ULASAN | Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan ketua kampung adalah mereka yang kita gelar sebagai kerajaan ketiga. Mereka adalah pelaksana dasar, entiti yang berhubung dan berinteraksi dengan masyarakat secara langsung dan merupakan kelompok paling hampir dengan rakyat.

   Setiap isu tempatan akan disuarakan kepada mereka untuk diangkat dan diberikan perhatian (selain melalui wakil-wakil rakyat).

   Justeru, fungsi dan peranan mereka amat penting dan kritikal. Keupayaan mereka menjalankan tugas, mengenal pasti isu dan menguruskan masalah setempat adalah perkara yang tidak boleh dikompromi.

   Ahli majlis dan ketua kampung adalah cerminan tidak langsung kerajaan dan merupakan mereka yang amat diharapkan oleh masyarakat sekeliling. Paling penting, mereka mestilah golongan yang neutral atau non-partisan serta bersedia untuk berkhidmat dengan baik dan penuh kesungguhan.

   Perkara ini menjadikan setiap calon yang dilantik mestilah terdiri daripada mereka yang mempunyai kebolehan, pengalaman dan perwakatan yang layak dan bersesuaian.

   Pendekatan asal boleh, tangkap muat dan semberono dalam perlantikan mereka akan menyebabkan khidmat kepada masyarakat terganggu dan gagal.

   Jadi, tidak pelik jika BN dan Pakatan Harapan (HARAPAN) kedua-duanya sentiasa mengutarakan naratif pemerkasaan entiti kerajaan ketiga ini dalam pelbagai aspek. Malah, perkara ini diutarakan sebagai salah satu tawaran utama dalam kempen PRU ke-14 yang lepas.

   Antaranya adalah untuk memastikan ketua kampung dan ahli majlis terdiri daripada mereka yang pakar, profesional, berkelayakan, orang tempatan, telus dan tidak mempunyai pengaruh politik. Ini sekaligus menjadikan pemilihan calon dan pelantikan mereka untuk mengisi dan menggalas tugas kerajaan ketiga amat penting dan tidak boleh diambil mudah.

   Malangnya, perkara yang sebaliknya berlaku dalam pemilihan dan perlantikan ahli majlis dan ketua kampung di Johor. Bukan sahaja pemilihan dan penyenaraian calon yang dilakukan tidak menggembirakan masyarakat sekeliling. Malah, terdapat perkara-perkara yang amat mengecewakan dilakukan oleh kerajaan negeri. Antaranya:

   Delete
  4. Tonggeng Musibat...

   Saja nak memberi PERINGATAN....!!

   Dalam mana2 mesyuarat, perbahasan, forum - sesiapa yg bercakap luar agenda mesyuarat akan ditertawakan & dipersilakan pengerusi untuk meninggalkan bilik menyuarat/dewan agar mesyuarat tidak membuang masa & mencapai/menepati matlamat mesyuarat.

   Kalau dalam peperiksaan atau pertandingan debat, peserta yg melalut luar topik GERENTI dapat TELOR '0'....!!

   Fahammmmmm tuuuu, tonggengg.....!!

   Delete
  5. Khalid jawab MB isu tawaran nilai beli Splash
   WARTAWAN SINAR HARIAN 9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore366
   Khalid Ibrahim
   Khalid Ibrahim
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menegaskan, beliau tidak ada pada sebarang masa membuat tawaran pembelian ekuiti Splash dengan nilai RM2.92 bilion sebagaimana yang dinyatakan Menteri Besar, Amirudin Shari.

   Katanya, kenyataan dibuat Amirudin itu hanyalah bagi menjustifikasikan tawaran RM2.55 bilion kerajaan negeri bagi pembelian ekuiti Splash selain mendakwa Amirudin keliru dengan perbezaan maksud ‘jumlah keseluruhan tawaran’ dengan ‘tawaran pembelian nilai ekuiti syarikat’.


   “Saya percaya butiran yang dibekalkan jelas menunjukkan bahawa semua tawaran harga yang ditawarkan kepada pemegang konsesi bukan tawaran nilai ekuiti semata-mata.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pengambilalihan Splash, siapa kata kena bayar 10 kali ganda?]

   “Tetapi, ia adalah berpandukan kepada elemen yang ditetapkan di dalam penstrukturan iaitu jumlah pelaburan yang telah dibuat oleh pemegang saham syarikat konsesi, tempoh pelaburan yang telah dibuat, jumlah hutang atau liabiliti termasuk bon yang ditanggung syarikat konsesi, nilaian aset yang akan diambil alih oleh PAAB pada nilaian 1 kali Nilai Buku (1×Book Value) dan pulangan keuntungan sebanyak 12 peratus setahun,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya.

   Menerusi hantaran sama, Abdul Khalid turut menyertakan salinan siri tawaran yang dibuat sewaktu beliau menjadi menteri besar, yang terkandung di dalam Kertas Pembentangan di dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negeri dan Kertas Putih serta telah dibentangkan di Dewan Negeri Selangor pada 2013.

   Beliau turut menyertakan salinan perincian tawaran pengambilalihan dan jumlah keseluruhan tawaran.

   “Justeru, alasan kerajaan negeri bahawa saya juga telah pada 2009 menawarkan sejumlah RM2.92 bilion bagi nilai ekuiti adalah terpesong dan sengaja mahu mengelirukan rakyat.

   “Tambahan pula setiap tawaran yang dilakukan kerajaan negeri akan dengan sendirinya terbatal sekiranya terdapat pemegang konsesi yang menolak tawaran dan jika ia tamat tempoh selepas 14 hari ditawarkan.

   Tindakan menteri besar menjadikan tawaran tamat tempoh yang saya berikan sebagai justifikasi membayar lebih kepada Splash adalah alasan budak mentah dan tidak bertanggungjawab,” katanya.

   Amirudin sebelum ini dilaporkan mendakwa Abdul Khalid sewaktu menjadi menteri besar pernah membuat tawaran melebihi nilai yang dibuat oleh kerajaan negeri hari ini (RM2.55 bilion), tetapi membuat pusingan U setelah melantik juru nilai bebas.

   Sebuah portal berita juga melaporkan Amirudin menyalahkan tawaran yang dibuat Abdul Khalid, sebagai salah satu sebab proses penstrukturan air telah tertangguh dan menyebabkan nilai pengambilalihan keseluruhan Splash meningkat kepada RM3.54 bilion berbanding RM1.9 hingga RM2 bilion.

   Delete

  6. 4. DOJ confiscated assets bought by Jho Low and Riza because these assets are procured in USA. In fact, Malaysia can not interfere in USA judicial process because , the said crime is judged in America based on American law. So, who is Malaysia to interfere in American legal process ?

   5. Unfortunately for PM, Jho Low is linked to Riza and Riza is linked to Rosmah and Rosmah is linked to Najib. There is a series of links indirectly to Najib, which is undeniable fact. Whether torts are committed by Jho Low or Riza , the links are there and it is an open secret. Nobody can stop the mass from talking.

   6.As a conclusion ... Unfortunately, America does not tolerate scandal involving money trail like Nixon Watergate

   Delete
  7. Zunar kini dah meluat dengan Mahathir bekas “Mahazalim”   KARTUNIS penyokong kuat Pakatan Harapan (PH), Zunar mula menunjukkan kritikan terhadap Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melalui kartunnya yang tersebar hari ini di media sosial.

   Kartun tersebut menggambarkan Mahathir melencong dari jalan “Malaysia baharu” dan menuju ke arah mempertahankan dan membina legasinya, termasuk Formula 1, jambatan bengkok, Khazanah dan “Proton 2.0”


   Kartunis politik yang pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semasa Mahathir memerintah telah mula menunjukkan kritikan keras terhadap PH.

   Sebelum ini, Zunar mengkritik Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik yang disifatkan mengutamakan hal-hal kecil seperti kasut hitam berbanding reformasi pendidikan yang lebih utama.

   Zunar menjadi musuh ketat Mahathir sejak era reformasi bermula 1998 apabila beliau menjadi penyokong kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   Beliau juga menerbitkan banyak buku kartun bertema kritikan terhadap Mahathir, antaranya Lagak Pak Mahat.

   Banyak kritikan melalui karikatur dibuat sepanjang tempoh pertembungan sengit PKR dengan Mahathir dan UMNO.


   Kemalangan maut di dagu Mahathir
   Antara kartun beliau yang paling diingati berkenaan Mahathir ialah menggambarkan bentuk litar Sepang menyerupai bentuk muka Mahathir.

   Zunar juga menimbulkan kontroversi melalui beberapa kartunnya yang dianggap melampaui batas termasuk menghina agama dan peribadi pemimpin-pemimpin negara. – Mynewshub.tv


   : Malaysiakini kini sedang menyingkir Zunar daripada kartunis mereka apabila Zunar tak ikut kehendak Malaysiakini jangan kritik Mahathir....

   Delete
  8. DSN got no where to run to now, he will also never step down for sure, he is the Country No.1, he is also linked to other unsolved cases. He dare to step down? NO, he will not step down for sure.

   He will try to buy yes buy (cash is King) his way out. He will fight all the way. 2nd option for him, MIA, runaway from this country since he got millions/billions so called commissions he and his wife earned over the years. Take along the 24 million rings, not to forget all those Hermes begs, all those can be sold for cash too! You are already in your 60s, not many people can be as healthy as Tun, enough is enough, all those millions or billions are more than enough for you to retired.

   If you do not runaway, all allegations turn up to be true, including the Mongolian case… guess what will happen to your millions/billions and all the money your children have from you?

   There are no MPs, no UMNO, no Barisan people who dare to act against him, reason they themselves do not trust each other, deep inside, the know DSN has done many things wrong, made the Country in such a poor position now but WHO dare to stand out to point the finger at their boss? NO ONE.

   Delete
  9. MP Pasir Mas beri harapan kepada PH
   MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 8 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore434
   MP Pasir Mas beri harapan kepada PH
   Ahmad Fadhli Shaari
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen (Pas - Pasir Mas) Ahmad Fadhli Shaari menaruh harapan agar PH terus memartabatkan Islam di negara ini.

   Jelasnya, harapan ini didasari dengan semangat pimpinan PH yang berjanji untuk terus memperkasakan Islam dalam agenda pembangunan mereka.


   "Saya memberikan harapan kepada PH kerana saya nampak menteri-menteri mereka ada usaha memartabatkan syariah seperti mana yang disebut oleh Menteri Hal Ehwal Agama Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dalam isu kod etika pemakaian pramugari paling tidak hujung tahun ini.

   "Maknanya dari sudut jaminan ada tetapi melihat rekod hari ini nampaknya golongan nak cabar agama ini semakin berleluasa," katanya kepada Sinar Harian.

   Mengulas lanjut dalam isu memartabatkan Islam ini, beliau berkata

   Pas akan terus menjadi golongan pendesak agar kepentingan Islam senantiasa dijaga.

   "Bagi saya Pas akan membantu kerajaan dengan cara desakan," katanya.

   Hari ini, Nik Omar berharap agar masyarakat Islam di negara ini memberi peluang kepada kerajaan PH untuk melaksanakan agenda Islam.

   Menurut anak kepada bekas Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat itu, beliau yakin kerajaan PH sememangnya k

   Delete

  10. And here’s a very recent, and classic, example of karma: On Nov 1 last year, Mahathir complained that the police had withdrawn his personal bodyguard service. Inspector-General of Police (IGP) Mohamad Fuzi Harun, in refuting the claim, said the security detail given to Mahathir had not been entirely withdrawn. Only the number had been reduced, he said, adding that this was normal procedure. Najib was then prime minister.

   On May 29, Najib complained that his bodyguards, police outriders and officers had been withdrawn. IGP Fuzi, in refuting the claim, said the security detail given to Najib had not been entirely withdrawn. Only the number had been reduced, he said, adding that this was normal procedure. Mahathir is now prime minister.

   I am sure readers can come up with many more examples of karma at work.

   What’s clear is that karma has a way of catching up when you least expect it. I hope PH leaders and senior civil servants learn from this, and remind themselves constantly that inexorable karma is sitting right on their shoulders – watching and waiting to reward or penalise.

   Delete
  11. KONSPIRASI TERBESAR DUNIA DI ABAD INI : SIRI 4


   14. TUJUAN PENGENDALIAN FIKIRAN ADALAH JELAS AGAR MASYARAKAT DUNIA MENJADI BODOH ( TIDAK KRITIS )…MEREKA MUNGKIN KAYA DAN PINTAR SECARA TEKNIK TETAPI MISKIN DALAM KESEDARAN MINDA…SISTEM PENDIDIKAN DI DUNIA MEREKA RANCANG AGAR MANUSIA MENINGKATKAN OTAK KIRINYA YANG BERFIKIR MATEMATIKAL,,TEKNIKAL DAN TENTUNYA IMBALAN DARI KERJA KERASNYA ITU IALAH KEUNTUNGAN DUNIAWI YANG DIBUNGKUS DENGAN KEBAHAGIAAN DUNIA…

   15. ILLUMINITI/FREEMASON MEMEGANG INTELEGENT PEMERINTAHAN DUNIA,,,BANKER-BANKER,,,,PEMILIK INDUSTRI HIBURAN…PARA PENGIKUT MEREKA BANYAK YANG BERASAL DARI DUNIA HIBURAN ( 90% ARTIS HOLLYWOOD DIKENDALIKAN OLEH ILLUMINITI )…MEREKA AKAN MEMPROMOSIKAN SIAPA SAHAJA YANG MAHU BERGABUNG DENGAN MEREKA DAN MENENGGELAMKAN SIAPA YANG MENENTANGNYA…

   16. INILAH AGENDA KEMUNCAK DARI SEMUA AGENDA KELOMPOK ELIT INI….YAKNI MEMPERSIAPKAN KEDATANGAN MESSIAH PALSU ( DAJJAL/ANTI CHRIST )…TIDAKKAH PARA NABI MEMBERITAHU BAHAWA AKAN ADA KEDATANGAN SEORANG ANTI KRISTUS/AL MASIH DAJJAL?...TAHUKAN KALIAN KENAPA FIRAUN MEMBANGUN PIRAMID,,OBELISK?..MENGAPA SEKARANG INI DI BERBAGAI DUNIA ADA BANYAK GEDUNG YANG SEPERTI ITU?...MUNGKIN KITA LIHAT SEMUA ITU DARI ASPEK KEINDAHAN SEMATA TETAPI SEJATINYA MERUPAKAN MEDIA TRANSFER ENERGY….PARA KELOMPOK ELIT INI TELAH MEMBUAT BANYAK PIRAMID BERIKUT SIMBOL-SIMBOL KABBALAH NYA DI SETIAP PENJURU….DENGAN PERKIRAAN YANG CERMAT JIKA KITA PERHATIKAN MAKA BANGUNAN-BANGUNAN ITU BANYAK DITEMUKAN DITEMUI DI TEMPAT PERSIMPANGAN “KEY-LINES” BUMI….APAKAH ITU KEBETULAN SEMATA-MATA?...KERANA BUMI INI MEMILIKI BEBERAPA KEY-LINES YANG MENJADI TEMPAT PALING BAIK UNTUK MENYERAP ENERGY….


   17. KELOMPOK ELIT INI MEYAKINI BENTUK HEKSAGON ( SEGI ENAM ) ADALAH BENTUK YANG SEMPURNA UNTUK MEYERAP ENERGY KEGELAPAN….KERANA JIKA KITA MELIHAT BINTANG DAUD ( STAR OF DAVID ) YANG MENJADI SIMBOL KABBALAH DAN YAHUDI MAKA KITA AKAN MELIHAT HEKSAGON DI BAHAGIAN TENGAHNYA….BINTANG DAUD SENDIRI TERDIRI DARIPADA DUA BUAH SEGITIGA SEBAGAI SIMBOL DUA KEKUATAN ALAM….DARI SINILAH DIHARAPKAN ADANYA PERTUKARAN SILANG LINTAS ENERGY….KELOMPOK INI MENYEBUTNYA STARGATE ATAU MEDIA UNTUK MEMBUAT POINT VORTEX ATAU PORTAL…RINGKAS KATA MEDIUM INILAH YANG KONONNYA AKAN MEMBANTU MEMPERMUDAH MEMBANTU KELUARNYA DAJJAL/ANTI KRISTUS DAN BANGSA HAUS DARAH YA’JUJ DAN MA’JUJ….

   18. TAHUKAH ANDA BAHAWA KAABAH ADALAH TEMPAT PENYERAPAN ENERGY PALING BESAR DI MUKA BUMI?...TAHUKAN ANDA KENAPA ORANG BERPUTAR MELAWAN ARAH JAM MENGELILINGI KAABAH SEWAKTU TAWAF?...APA KAITANNYA KAABAH DENGAN MESSIAH ASLI ( IMAM MAHDI )?....KERANA IMAM MAHDI AKAN MUNCUL DI DEKAT KAABAH…..PADA HARI AKHIR AKAN TERJADI PEPERANGAN YANG MEMERAH ENERGY BESAR-BESARAN…DAJJAL MUNCUL MELALUI PORTAL ENERGY NEGATIF YANG TERKUMPUL DARI PENGIKUT-PENGIKUTNYA DI SELURUH DUNIA DAN IMAM MAHDI MUNCUL DARI PORTAL POSITIF DI KAABAH....PASTI DIFIKIRKAN KITA SUDAH TERBAYANG MENGENAI HAL INI…SATU KEADAAN YANG BERNAMA ENERGY,,,BAIK POSITIF ATAU NEGATIF MUNGKIN PERNAH KITA DENGAR JUGA SEBELUMNYA….BANGUNAN ATAU ARKITEKTUR ITU AKAN BERFUNGSI BERGANTUNG AKTIVITI MANUSIA DI SEKITARNYA….KERANA ITU PARA PENGIKUT DAJJAL MELAKUKAN HAL YANG SAMA UNTUK MEMANGGIL ENERGY “KEGELAPAN”…MEREKA MELAKUKAN RITUAL YANG TERSEMBUNYI UNTUK MEMPERCEPATKAN KEMUNCULAN DAJJAL MELALUI PORTAL YANG MEREKA BUAT…KEKUATAN INI AKAN BERTARUNG DI PENGHUJUNG DUNIA YANG SEBENTAR LAGI AKAN TIBA…


   Delete
 5. Hahaha, Tun Dr Mahathir to Jho Low: If you want the Equanimity, come and claim it

  Fugitive financier Jho Low can come and claim the superyacht Equanimity in Malaysia if he believes he is the rightful owner, said Prime Minister Dr Mahathir Mohamad.

  "(The) only person who wants to take legal action is Low. For him to take legal action, he can come and prove to us that it (the yacht) belongs to him.

  "It (the yacht) is very costly, so we want to know where he got the money (to buy it), and when we trace the money, eventually we will find that the money is from 1MDB," Mahathir said...

  Perenggan terakhir itu bijak. Tak gitu dia tak akan jadi PM walau pun dah 93 tahun umur.

  Terberak Jho Taek. Nak tuntut kena, tak tuntut "rugi" (sebenar nya itu hak rakyat Malaysia sebab dibeli dengan duit rakyat yang dicuri nya).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dr Mujahid, jadilah ‘gay’
   Hasmi Hashim | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 12:23 tengah hari | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 12:27 tengah hari

   A+ A-
   ULASAN | Seorang anak buah saya, warga Amerika, umurnya 12 tahun. Dia bercuti sebulan setengah, pulang ke Malaysia.

   Dia pulang ke Malaysia ketika ada cerita panas tentang LBGT. Dia tak tahu itu. Dia tidak membaca berita tentang negara ini. Baginya, bagi abang dan kakaknya yang berbeza empat dan tiga tahun lebih tua, “family first”: keluargalah yang perlu diutamakan.

   Selepas keluarga, barulah negara mereka: Amerika Syarikat. “Family first” adalah “nilai Amerika” yang ketiga-tiganya belajar di sekolah. Dan memang sistem pendidikan AS—bagi sesetengah orang mengecamnya sebagai ‘sistem Barat’ atau ‘kafir’ itu—mengajarkan bahawa keluarga adalah perkara utama waima dalam hidup bernegara.

   Dalam kata lain, negara pun tidak boleh menandingi keluarga. Apatah lagi hal-hal lain. Begitulah asas patriotisme Amerika dibentuk. Seolah-olah keluarga adalah negara, negara adalah keluarga.

   Umurnya 12 tahun seperti yang saya tuliskan tadi. Sehinggalah dalam satu perbualan kami, dia memberi komen tentang maksud “gay”. Katanya, gay mempunyai dua makna dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris.

   Makna pertama adalah makna yang dikecam ramai orang. Gay, jelasnya, bermaksud seseorang lelaki yang suka kepada pasangan sejenis. Sementara maksud kedua, jelasnya lagi, “gembira” (“happy”).

   Maksud kedua itu adalah pengertian yang lebih lama dipakai bagi tamadun manusia. Bukan pengertian pertama. Dan dia pun memberikan contoh ayat, “Hey Uncle Hasmi, I am so gay for you!”

   Terjemahan dalam bahasa Melayu, “Hei Pakcik Hasmi, saya gembira untuk anda!”

   Di waktu lain, anak buah saya itu ngobrol dengan kakaknya. Dia merasa aneh dengan lelaki yang menyukai kaum sejenis. Jawab sang kakak, “jangan tindas dan bersikap berat sebelah terhadap mereka.”

   Jawab sang adik, “ya, tetapi tetap aneh!”

   Di dalam masyarakat yang terbuka seperti Amerika Syarikat itu pun, menyukai kaum sejenis tetap dilihat aneh.

   Aneh bukan kerana sesiapa yang menyebut atau mengajarkannya sebagai aneh, tetapi daripada rasa awalnya sendiri sudah pun begitu. Perasaan awal itulah barangkali yang disebut dalam Islam sebagai “fitrah”.

   Tetapi Amerika tidak memakai hujah agama bagi berhadapan dengan individu LBGT. Terutama begitu rencam dan banyaknya agama di sana.

   Delete
  2. Tonggeng Musibat...

   Cermin dulu - apakah tindakan kamu selama ini menonggeng nadah minta perhatian serta bermulut lancang celupar biadab bagai MakNyah jalang itu contoh baik sebagai seorang Muslim.....??

   Delete
  3. LBGT pun ‘mati’

   Kalau dipakai hujah Islam, maka tidak sampai ke hati penganut agama lain. Begitulah kalau diguna pun hujah dari Kristian, misalnya, juga terhad kepada penganut Kristian sahaja.

   Oleh itu, bagi pemerintah Amerika Syarikat, apa yang mustahak perlu diajarkan di sekolah ialah keluargalah yang pertama: family first. Mencintai keluarga dan darah daging sendiri. Sementara mana-mana kelompok LBGT, mustahil mereka dapat melahirkan zuriat sebagai unit asas yang membentuk sistem kekeluargaan.

   LBGT pun ‘mati’. Mati tanpa dibunuh.

   Anak-anak saudara saya itu, dalam hatinya pun tahu, tanpa keluarga, ibu-ayah atau datuk-neneknya, maka mereka takkan lahir di dunia ini. Bagaimanakah sistem ibu-ayah, datuk-nenek, lelaki-perempuan boleh menjadi pilihan kedua atau serata dengan sistem sejenis manusia?

   Tanpa ‘dihasut’ atau didakwah lebih lanjut pun, mereka yang sedang menjalani proses remaja tidak akan sanggup menjadi mana-mana kelompok dalam kategori LBGT. Namun, sekali lagi tidak pula sampai mahu memalukan, menindas atau memukul golongan itu.

   Di sini, kita harus bergembira atau dalam bahasa Inggerisnya, “gay” terhadap menteri agama, Dr Mujahid Yusuf Rawa yang hampir jelas jalan pemikirannya dengan anak-anak saudara saya. Maksud saya, dengan sistem pendidikan di Amerika yang maju, yang perlu kembali mengajarkan anak-anak kita bahawa keluarga adalah yang terpentingnya dalam sistem sosial.

   Sejauh mana pun atuk-nenek mereka, dan walaupun berbeza warganegara, mereka pasti akan pulang. Menjejak manusia yang kerananya mereka ada di muka dunia.

   Menafikan kenyataan ini adalah kebiadapan. Bukan kepada negara—Malaysia atau Amerika—tetapi kepada diri mereka sendiri.


   Selepas habis berbual, kami perlu berlalu. Dia membuka pintu kereta kepada saya. Sambil menghulur tangan dan meminta saya masuk dahulu, sambil katanya, “Uncle Hasmi, ladies first!”

   Begitulah dia berjenaka. Terbahak saya ketawa.

   HASMI HASHIM atau Budi Hekayat seorang penulis lirik dan otai Jalan Telawi.

   Delete
  4. Tonggeng Musibat...

   Dalam mana2 mensuarat, sesiapa yg bercakap luar agenda mesyuarat akan ditertawakan & dipersilakan pengerusi untuk meninggalkan bilik menyuarat agar mesyuarat tidak membuang masa & mencapaimenepati matlamat mesyuarat.

   Kalau dalam peperiksaan atau pertandingan debat, peserta yg melalut luar topik GERENTI dapat TELOR '0'....!!

   Fahammmmmm tuuuu, tonggengg.....!!

   Delete
  5. (Malaysiakini) - He also cited his brainchild – National Transformation 2050 (TN50) – which he said was launched to further strengthen the country.

   Dr M: TN50 is launched. By 2050 the debt will bankrupt the country. The one trillion national debt will increase to three trillion. The ringgit will depreciate further.

   (Malaysiakini) - The government's bottom-up approach in TN50, he said, was a clear example of the government practising good governance in response to the changing needs of a young population.

   Dr M: Bottom-up means the people must pay GST, endure high cost of living, no scholarships for their children while Najib enjoys the billions stolen from 1MDB, KWAP, KWSP etc.

   (Malaysiakini) - “The economic performance I have outlined and the acclaim we have received from international organisations should be conclusive proof of the good governance this government has practised in Malaysia,” Najib said.

   Dr M: What acclaim! Is being called a kleptocratic country an acclaim?

   Delete
  6. Najib did not 'tranform' anything, but rather 'deform' everything.......!!

   Delete
  7. Irwan Serigar nafi k'jaan BN 'rompak' bayaran balik GST
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 5:02 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 5:06 petang

   A+ A-
   Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah menafikan dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa kerajaan BN dulu 'merompak' RM18 bilion yang sepatutnya untuk bayaran balik GST.

   Irwan berkata wang itu dimasukkan dahulu dalam akaun kumpulan wang disatukan dan jumlah bagi bayaran balik dimasukkan dalam akaun amanah secara bulanan berdasarkan keperluan Jabatan Kastam, hasil audit terhadap tuntutan bayaran balik dan kedudukan hasil kerajaan.

   Beliau berkata ia selepas mesyuarat pengurusan aliran tunai kerajaan persekutuan yang diadakan setiap bulan.


   "Setiap sen dikira, ia adalah duit rakyat, lebih penting ia berada dalam Kumpulan Wang Disatukan, kemudian bila diperlukan, ia akan dikeluarkan," katanya seperti dilapor Utusan Malaysia, hari ini.

   Beliau mengulas dakwaan Lim semalam bahawa kerajaan telah menyalahgunakan RM18 bilion daripada RM19.4 bilion bayaran balik GST yang telah dikutip sejak sistem itu diperkenalkan.

   Menurut Lim, ia menyebabkan bayaran balik kepada peniaga yang sepatutnya dibuat dalam masa dua minggu, tertangguh sehingga dua tahun.

   Lim juga mendakwa wang tersebut digunakan untuk menutup defisit, membiayai projek pembangunan dan untuk membuat "apa yang mereka suka"

   Delete
  8. 5. He, Apandi, can do this in Malaysia. He can ignore the laws of Malaysia. He can stop the police from further investigations. He can tell lies about the contents of the report made by Malaysian institutions and agencies. But he cannot expect the United States of America to collaborate in his own wrongdoings, including hiding evidence. Certainly Malaysian jurisdiction does not include the U.S.

   6. This latest report, all 250 pages of it, is not a repeat of the first statements. It is perhaps the most comprehensive report resulting from months of thorough investigations by experts. It is devastating in exposing the details, including the conversations between the parties and the banks involved, the account numbers, the actual dates when large sums of money was diverted from the so-called 1MDB joint venture with Petro Saudi to the fraudulent companies, to banks and finally into the account of Malaysian Official 1 in Ambank Malaysia. Reference is also made to the wife of Malaysian Official 1 receiving diamonds and jewellery worth hundreds of million Ringgit. Since Minister in the Prime Minister’s Department and BN Stategic Communications Director, Rahman Dahlan has identified Malaysia Official 1 as Najib, denial by the wife is about as good as the denial by Najib.   7. The statement insists and proves that the USD681 million and various other sums which were transferred to the account of Malaysian Official 1 came from 1MDB.

   Delete
  9. Harga Proton naik RM1,500 ke RM3,000 lepas SST
   9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore5.8K
   Proton
   Proton - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Proton Edar Sdn Bhd menjangka harga kenderaan jenama tempatan akan meningkat sekitar RM1,500 hingga RM3,000 apabila Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan semula September depan.

   Justeru, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Abdul Rashid Musa menasihatkan orang ramai membeli kereta itu sekarang, iaitu ketika dalam tempoh peralihan daripada kadar sifar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada SST untuk menikmati penjimatan.


   "Kita menjangka harga kenderaan Proton akan meningkat selepas pelaksanaan SST, cuma angka tepat belum dapat dipastikan memandangkan kerajaan belum lagi mengumumkan mekanisme cukai ini. "Pengiraan peningkatan harga ini (RM1,500-RM3,000) dibuat berdasarkan tindakan kerajaan terdahulu memperkenalkan GST bagi menggantikan SST di mana terdapat pengurangan dalam harga kereta Proton sekitar RM1,500 hingga RM3,000 pada waktu itu.

   "Justeru, apabila SST diperkenalkan semula, kami menjangka akan ada peningkatan harga dalam kuantum sama," katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis penyampaian hadiah program 'Proton Wealth on Wheels (WOW) Challenge' di sini hari ini.

   Abdul Rashid berkata, semua kenderaan Proton masih boleh ditempa memandangkan stok masih mencukupi untuk memenuhi permintaan dalam tempoh peralihan sistem percukaian itu daripada kadar sifar GST kepada SST.

   Beliau juga menasihatkan orang ramai supaya jangan terlalu memilih warna kereta dan varian sekiranya mahu kenderaan diserahkan kepada mereka dengan kadar segera.

   WOW adalah program hasil kerjasama Proton dan Grab Malaysia bagi memberi cabaran kepada pemandu perkhidmatan itu untuk menamatkan cabaran berdasarkan penggunaan bahan api dan perbatuan tertinggi.

   Dipecahkan kepada tiga kategori iaitu kereta Proton Iriz, Saga dan Persona, setiap pemenang membawa pulang 'baucar jualan' untuk pembelian kereta Proton baharu bernilai RM6,888. - Bernama

   Delete
  10. Another Clown of Malaysia besides The Prime Minister Najib The Clown
   Is also AG Apandi The 2nd Biggest Clown
   I do believe Apandi is just The Melayu Graduate , probably could not even speak good English . Looking at his Face clearly tells
   He is a Corrupted Clown

   Here we are
   Runs by A Prime Minister Clown
   Najib bin Razak
   AG runs by Mr.Clown Apandi

   Welcome to The Clown Nation

   Delete
  11. Surat terbuka untuk Marina Mahathir pendokong LGBT   Kehadapan Cik Puan Marina bt Mahathir,

   1) Saya adalah seorang doktor perubatan dan saya tidak mengiktiraf perlakuan seks bebas apatah lagi songsang.

   2) Adakah anda bersetuju kini golongan yang mendominasi carta penghidap HIV adalah di kalangan komuniti LGBT?

   3) Sehingga kini, walaupun pesakit yang hadir mendapatkan rawatan dari saya tergolong dari kalangan LGBT, saya tetap melayan mereka sebagai pesakit dan memberikan rawatan yang terbaik buat mereka. Apatah lagi jika mereka berada di hujung usia. Maka, hak apakah yang anda sedang perjuangkan?

   4) Adakah Cik bersetuju jika ada darah yang didermakan oleh golongan LGBT didermakan kepada salah seorang ahli keluarga Cik? (Buat masa sekarang penganut LGBT tidak dibenarkan mendermakan darah disebabkan gaya hidup yang berisiko tinggi). Adakah itu kesamarataan yang Cik mahukan?

   5) Jika kalian melaungkan hak, maka kami juga mahu melaungkan hak untuk hidup aman damai serta bebas dari gaya hidup songsang dan segala penyakit bawaannya.

   6) Akan tetapi, jika kalian mula mempromosi gaya hidup sebegini di media, kalian sudah mula mengganggu gugat keamanan & ketenteraman kehidupan kami untuk mendapat akses yang murni di media-media.

   7) Kami juga punya hak untuk memastikan pemikiran anak-anak kami dan sanak saudara kami agar terselamat daripada terjerumus ke dalam pemikiran & perbuatan songsang ini. Na'uzubillah.

   8 ) Akhirnya, jika kalian rasa itu bukan satu dosa dan itu adalah hak peribadi, maka buatlah tapi pastikan kalian bukan berada di bumi Tuhan!

   Nur Ilyani Mohamed Nawawi
   Pasir Mas
   6/8/2018

   #NormalisasiDosa #NoLGBTIQ
   #NoLesbian
   #NoGay
   #NoBisexual
   #NoTransexual
   #NoIntersexual
   #NoQuestioning

   Delete
  12. Dear PM, Finance Minister… why are you being so coward, being so quiet, worst than a 3 year old child, dare not answer all the allegation?

   Why did you sell those land so cheap to 1MDB ? Where is your Ambank account statement? Why your bodyguard without knowing she is Chinese or Mongolian can carry out such cruel murder? Yeah, you just sumpah you never did all that, your words can be trusted? You said you do not know Jho Low, yeah, Holiday photos together enjoying holiday/business discussion on luxury yacht (how you wished you never listen to you beloved wife and her son, your stepson now!)… many more words from you over the years, your promises to the Rakyat… all been down the drain!

   As a PM, as the Finance minister, as a jantan, as your beloved father’s son, as a woman’s 2nd husband.. face the reality, don’t hide anymore, the country is getting worse day by day.

   You cannot BE COOL anymore, YOU cannot HIDE anymore. Your account being monitored for sure, all you millions/billions cannot be transfer to Malaysia anymore, NO MORE CASH IS KING, it’s a matter of time your people turn their back on you.

   Better you surrender now than they betray you soon. This time is NO WHERE TO HIDE not NOTHING 2 HIDE.

   Delete
  13. Bersama PAS dulu nak hapus cukai eksais kini nak buat kereta baharu   Pakatan Harapan telah berjanji menghapuskan cukai eksais bagi menurunkan harga kereta, bukan berusaha mewujudkan perusahaan kereta nasional ketiga.

   Sejak Buku Jingga ditulis dalam tahun 2010, komitmen menghapuskan duti eksais kereta, yang dilihat mereka sangat membebankan, tidak pernah berubah.

   “Platform dasar yang mahu menghapuskan cukai eksais demi menurunkan harga kereta ini tidak pernah berubah selepas Pakatan Harapan ditubuhkan.

   “Tidak ada mana-mana bahagian di dalam kempen Pakatan Harapan atau manifesto Pakatan Harapan yang menyelitkan usaha mewujudkan perusahaan kereta nasional yang ketiga.
   Buku Jingga dipersetujui oleh Pakatan Rakyat, pendahulu Pakatan Harapan, antara PAS, PKR dan DAP.

   Tempat PAS kemudian diganti oleh serpihannya Parti Amanah Negara (AMANAH) dalam gabungan baru.

   Menteri Pembangunan Usahawan Mohd Redzuan Yusof, kelmarin berkata, kerajaan sedia melancarkan “projek kereta nasional 3.0” menjelang 2020 seperti dibayangkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Redzuan berkata kerajaan percaya langkah itu akan mencergaskan kembali industri automotif negara dan berpotensi besar.

   Dalam kenyataan hari ini, Rafizi menegaskan, cukai eksais banyak dikaitkan dengan usaha melindungi kereta-kereta nasional yang akhirnya menyebabkan harga kereta lebih mahal berbanding negara-negara lain.

   Beliau justeru membangkitkan sama ada idea untuk menubuhkan perusahaan kereta nasional yang ketiga akan mendatangkan kesan kewangan yang besar kepada rakyat.


   : Nampaknya rakyat akan dibodohkan dengan sikap pentingan kroni dalam PAKATAN HARAPAN. Rafizi sekadar melukut....

   Delete
  14. BERSATULAH WAHAI UMAT ISLAM JANGAN BERPECAH-BELAH


   1. BANYAK AYAT-AYAT ALQURAN YANG MELARANG UMAT ISLAM DARIPADA BERPECAH BELAH….BERMULA ( Q 2 : 92 - 111 ) ALQURAN MENEGUR PEMUKA AGAMA BAHAWA KEBAIKAN SEBENAR IALAH DENGAN KAMU MEMBELANJAKAN DI JALAN ALLAH APA YANG KAMU SAYANGI…BUKANNYA KAMU MEMINTA-MINTA DARI MANUSIA SEHINGGA KAMU MENGUMPULKAN KEKAYAAN…..BUKANLAH CARA HIDUP KERAHIBAN/KEPADRIAN DENGAN TIDAK BERKAHWIN DAN MENGHARAMKAN DIRI DARI MEMAKAN MAKANAN YANG DIHALALKAN SATU KETETAPAN DARI ALLAH…TAPI IA PADA ASALNYA HANYALAH KOMITMENT NABI YA`KUB KEPADA DIRINYA SENDIRI….ALQURAN MENEGUR PENGANUT KRISTIAN DAN YAHUDI SUPAYA KEMBALI KEPADA MILLAH HANIFIAH IBRAHIM AS YANG MENYEMBAH TUHAN YANG SATU/ESA YANG MANA DARI BAGINDALAH BERASAL KESEMUA PENGANUT AGAMA TERSEBUT….APABILA TUHAN SATU MAKA AGAMA PUN SEMESTINYA SATU SAHAJA TIADA DUANYA…..BAGAIMANA MUNGKIN KRISTIAN MENGATAKAN ISA/JESUS ANAK TUHAN SEMENTARA YAHUDI PULA MENDAKWA UZAIR ANAK TUHAN ( Q 9 : 30 )…BAGAIMANA MUNGKIN PAGANISME DINISBAHKAN KEPADA MILLAH IBRAHIM A.S…..

   2. RUMAH ALLAH YANG PERTAMA DIDIRIKAN IALAH DI BAKKAH/MAKKAH SEBAGAI SIMBOL PERPADUAN UMMAH SEJAK NABI ADAM AS….MAKKAH ADALAH TANAH YANG DIBERKATI…BARANG SIAPA YANG MASUK KE MASJID HARAM MENJADI AMAN…DI SITU ADA BUKTI YANG JELAS MAQAM IBRAHIM SIMBOL PENYATUAN….JADI JANGANLAH KAMU BERPECAH BELAH,,,IKUTILAH NABI PENYUDAH/LAST TESTAMENT/ALQURAN SEBAGAI PANDUAN…..ALQURAN MENEGUR PEMUKA-PEMUKA AGAMA KRISTIAN/YAHUDI BAGAIMANA KAMU BOLEH KUFUR DAN MENGHALANG MANUSIA DARI PETUNJUK YANG BENAR….SETERUSNYA ALQURAN MENGINGATKAN ORANG BERIMAN JIKA KAMU PATUH KEPADA SEBAHAGIAN PEMUKA KRISTIAN/YAHUDI MEREKA AKAN MEMURTADKAN KAMU…….BAGAIMANA MUNGKIN KAMU BOLEH MENGIKUT JEJAK YAHUDI/KRISTIAN SEDANGKAN SUDAH ADA RASUL DI KALANGAN KAMU YANG MEMBAWA ALQURAN KEPADA KAMU….PEGANGLAH AJARAN ALQURAN SUPAYA KAMU TIDAK MENJADI MURTAD….BERTAKWALAH DENGAN MENJAGA BETUL-BETUL INTEGRITI KAMU SEHINGGA KAMU MATI DENGAN KEADAAN ITU….

   3. WAHAI ORANG BERIMAN IKATLAH DIRI KAMU SEMUA DENGAN ALQURAN DENGAN MENOLAK FAHAMAN SYIRIK,,,JANGANLAH KAMU BERPECAH BELAH DENGAN TERPENGARUH DENGAN FAHAMAN LAIN…INGATLAH NIKMAT ALLAH KETIKA KAMU DULU BERMUSUHAN ANTARA SATU SAMA LAIN LALU KAMU MENJADI KUAT DAN TEGUH DENGAN ALQURAN MENYATUKAN HATI-HATI KAMU LALU MENJADI SAUDARA SEAGAMA….SEDANGKAN KAMU KETIKA ITU BERADA DI JURANG API NERAKA DENGAN MENGANUT FAHAMAN SYIRIK..

   4. ALQURAN MENUNJUK CARA SUPAYA UMAT ISLAM BERSATU PADU DENGAN SLOGAN “AMAR MA`RUF DAN NAHI MUNGKAR`…ITULAH SATU-SATU CARANYA SUPAYA MEREKA BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT……JANGANLAH MEREKA MENJADI SEPERTI KRISTIAN/YAHUDI YANG BERPECAH-BELAH SETELAH MENDAPAT KEBENARAN YANG JELAS SUPAYA KAMU TIDAK DIBANGKIT DI HARI KIAMAT BERMUKA HITAM…..JIKA KAMU INGKAR MAKA KAMU AKAN MENDAPAT BALA` DAN BENCANA DI DUNIA BERUPA FITNAH DAN KEROSAKAN BESAR ( Q 8 : 73 ) ….BUKANLAH ALLAH YANG MENZALIMI KAMU TAPI KAMULAH SENDIRI YANG MEMILIH KEMUSNAHAN……


   5. MILIK ALLAH SWT LAH APA YANG ADA DI LANGIT DAN BUMI SERTA KEPADANYA DIKEMBALIKAN SEGALA URUSAN…JADI KENAPAKAH KAMU MASIH TERGAMAK BERGANTUNG SELAINNYA….JANGANLAH KAMU WAHAI UMAT ISLAM MENJADI RENDAH DIRI/INFERIORITY COMPLEX,,,KAMULAH SATU-SATUNYA UMAT YANG TERBAIK DARI SEMUA KALANGAN UMAT MANUSIA DENGAN SYARAT KAMU MENYURUH PERKARA KEBAIKAN DAN MELARANG KEMUNGKARAN DALAM KEADAAN KAMU BERIMAN DENGAN ALLAH YANG ESA….JIKA KAMU BERKEADAAN SEPERTI ITU TIADA APAPUN YANG BOLEH MEMBERI MUDHARAT KEPADA KAMU MELAINKAN SEKADAR KATA NISTA…JIKA MEREKA MEMERANGI KAMU PASTI ALLAH AKAN MEMBANTU KAMU DENGAN MEMBUAT MEREKA LARI LINTANG-PUKANG TANPA BANTUAN….

   Delete
 6. Rakan2 sekelian,khususnya Wak Suman Tempek Bacin...Pelikkan Wak...Tak tau nak kata apa dah dengan tindakan Menteri Rejim Pakatan Hancing ni. Mudah sangat diorang kena tarik hidung dengan orang yang bukan-bukan.

  Menteri Rejim ni ingat, tindakan dia buat pertemuan dengan golongan LGBTBtu satu langkah yang baik gamaknya. Padahal tindakan tu hanya memalukan diri sendiri.

  Yang sepatutnya dilakukan ialah memberi tarbiyah kepada golongan LGBT ni supaya mereka berubah kembali mengikut ajaran Islam waima diorang bukan beragama Islam sekali pun.

  Bukan setakat panggil dan buat perbincangan. Tindakan itu dianggap sebagai satu kemenangan buat golongan LGBT ni dimana mereka mendakwa Rejim Pakatan Haprak tu tunduk kepada desakan dan tuntutan mereka.

  Jadi, tak payah la Menteri Rejim ni nak tersengeh macam kerang busuk seperti yang tular kat medsosial tu !!!.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng Musibat...

   Cermin dulu - apakah tindakan kamu selama ini menonggeng nadah minta perhatian serta bermulut lancang celupar biadab bagai MakNyah jalang itu contoh baik sebagai seorang Muslim.....??

   Delete
  2. Salam Tun,

   I tau you sad. I pun sad.

   Dah banyak dah bala jatuh kat dia (Najib) tapi dia tolak bala tu kat Malaysia. Dia buat muka selaba je. So now rakyat kena tanggung. And I think silap orang UMNO yang duduk kat atas juga, terlalu manjakan dia. Tu sebab dia asyik kata apa dia buat semua betul, tak ada salah silap lansung. Kalau hari ini rakyat makan ikan kering sekali pun bukan salah dia, tapi salah Tun.

   Haritu I ada baca kadir jassin tulis, yang sidia tu dah tak boleh drive sendiri pergi mana2, well setahu I kalau businessman perangai gitu sebab takut kena serang dek orang yang telah mereka aniyakan. Kenapa dia sebagai PM takut, sebab dia tau rakyat benci kat dia, takut kena boo, atau kena ludah muka. Anyway baling belon kat belakang dia pun kena cekup.

   Pasal tu I teringat satu video I tonton alkisah orang kuat UMNO Perak nak keluar parti. Bukan video baru, dah tahun2 lamanya. Ramai kawan tonton tergelak habis, ada yang sampai sakit perut, mereka kata inilah rupa perangai orang UMNO giler duit dan kuasa.

   Delete
  3. KALAU DAH KAFIR


   'Sami jutawan' dihukum penjara 114 tahun
   Reuters | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 4:11 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 4:40 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-

   GLOBAL | Bekas sami Buddha warga Thailand yang dikecam hebat susulan kehidupan mewahnya dijatuhkan hukuman penjara 114 tahun hari ini selepas mahkamah mensabitkannya dengan kesalahan penipuan, pengubahan wang haram dan jenayah siber.

   Wirapol Sukhpol yang dilihat di klip video di YouTube pada 2013 memegang sejumlah wang menaiki jet peribadi dalam perjalanan pulang ke Thailand pada 2007 selepas diekstradisi dari AS.

   Wirapol yang sebelum ini dikenali dengan nama Luang Pu Nenkham, disingkir dari kuil buddhanya pada 2013 selepas video berkenaan tersebar. Dia antara lain dituduh mengadakan hubungan seksual - yang merupakan kesalahan besar bagi sami - dengan gadis bawah umur. Setelah itu dia melarikan diri ke AS.

   Mahkamah jenayah di Bangkok menjatuhkan hukuman 114 tahun penjara ke atas Wirapol. Bagaimanapun, dia hanya akan menjalani 20 tahun penjara kerana undang-undang Thailand menetapkan tempoh berkenaan sebagai tempoh maksimum bagi seseorang yang didapati bersalah untuk beberapa kali bagi kesalahan sama.

   "Dia terlibat dalam penipuan dengan mendakwa mempunyai kuasa istimewa untuk menyembuhkan orang dan dia juga membeli banyak kereta mewah yang dianggap dari kesalahan pengubahan wang haram," kata seorang pegawai di Jabatan Litigasi Khas kepada Reuters. Pegawai berkenaan bagaimanapun enggan namanya didedahkan kerana dia tidak mempunyai kebenaran bercakap kepada media.

   "Mahkamah mendapati dia bersalah atas beberapa kesalahan yang membawa hukuman 114 penjara jika dijumlahkan kesemuanya, yang bererti dia akan dipenjara 20 tahun (mengikut undang-undang Thailand)," katanya.

   Wirapol dan peguamnya tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan. Wirapol berdepan tuduhan berasingan mencabul dan menculik kanak-kanak. Keputusan kes dijangka akan dibacakan pada Oktober.


   Kes berprofil tinggi Wirapol menyorot semula siri skandal wang dan seksual yang tercetus di kalangan sami Buddha di Thailand kebelakangan ini, yang menyebabkan gesaan untuk pembaharuan institusi keagamaan.

   Kerajaan tentera yang berkuasa selepas kudeta pada 2014 dilihat meningkatkan usaha membendung Buddhism dengan menangkap sami yang terlibat dalam skandal rasuah dan memperkenalkan rang undang-undang bagi mengurangkan pengaruh Majlis Sangha Supreme - badan yang mentadbir sami Buddha.

   (Laporan oleh Panarat Thepgumpanat & Panu Wongcha-um Disunting oleh Amy Sawitta Lefevre, Robert Birsel).

   - Reuters

   Delete
  4. Bolihkah Rakyat, Tun, juga pembangkang yg lain
   Membawa Penyelewengan 1MDB yg diwayangkan Najib ke muka Pengadilan Dunia

   ICJ ,International Court of Justice seperti kes Batu Putih

   kita melawan Singapura (Pulau Batu Putih)?
   Jika bolih mengapa Tidak ?

   Saman Najib , juga saman DOJ Malaysia kerana Gagal mengadilkan Keadilan

   Harapkan Pagar , Pagar makan Padi
   Harapkan DOJ Apandi ,Apandi minum Todi

   Delete
  5. Anwar nak buat “langkah Kajang 2”   Anggota Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen hari ini menawarkan kesediaan beliu untuk mengosongkan kerusi parlimen yang disandangnya bagi memberi laluan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding.

   “Saya sedia lepaskan kerusi itu kepada Datuk Seri Anwar,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen sebentar tadi.

   Sebelum ini, timbul spekulasi calon naib presiden PKR itu akan mengosongkan kerusi parlimen Selayang bagi memberi peluang kepada Anwar yang diisytiharkan sebagai presiden PKR apabila beliau menang tanpa bertanding Ahad lalu.

   Pada pilihan raya umum ke-14, Anwar tidak dapat mempertahankan kerusi Permatang Pauh kerana masih di penjara atas kesalahan liwat II sejak 2015. Bagaimanapun sebaik sahaja Pakatan Harapan berjaya menumbangkan BN, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah menghadap Yang di-Pertuan Agong dan memohon beliau diberikan pengampunan penuh.

   Isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak perempuan mereka Nurul Izzah masing-masing sebelum ini dilaporkan berkata mereka tidak berhasrat melepaskan kerusi Parlimen Pandan dan Permatang Pauh.

   Anwar menggantikan isterinya yang juga adalah timbalan perdana menteri yang tidak mempertahankan jawatan presiden PKR pada pemilihan parti kali ini.

   Mengulas lanjut apakah beliau sanggup menjadi “kambing hitam”, Leong berkata “ya”.

   Malah, katanya perkara sama juga akan dilakukan oleh semua 50 orang anggota parlimen PKR.

   “Kalau diminta saya sanggup (jadi kambing hitam), malah saya percaya 50 anggota parlimen PKR yang lain juga kalau diminta (berbuat demikian) tak ada siapa yang tidak akan beri laluan pada Anwar,” katanya.

   Bagaimanapun, kata Leong sehingga hari ini tidak ada perbincangan mengenainya dibuat pihak pimpinan parti itu.

   “Setakat ini tak ada apa perbincangan,” katanya.

   Pada pilihan raya kecil (PRK) DUN Sungai Kandis yang lalu, Anwar berkata bahawa sebuah kerusi Parlimen akan dikosongkan bagi memberikan beliau ruang untuk bertanding.

   Anwar yang dinamakan akan menggantikan Dr Mahathir perlu menjadi ahli parlimen sebelum dapat dilantik menjadi perdana menteri dan menerajui kerajaan Pakatan Harapan.


   : Parti mana pula akan menjadi mangsa. Sebelum ini PAS terfitnah dek kerana nafsu PKR....

   Delete
  6. Wanita Umno: Perkahwinan sejenis bermula dari menuntut hak
   Diterbitkan 8 Ogs 2018, 2:26 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 3:11 petang

   A+ A-
   Desakan komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk menuntut hak yang sama boleh menjadi permulaan bagi mengiktiraf perkahwinan sejenis di masa depan, kata Ketua Wanita Umno, Datuk Noraini Ahmad.

   Beliau mengulas kenyataan aktivis sosial Marina Mahathir yang berkata komuniti LGBT hanya mencari hak yang sama seperti diperuntukkan oleh undang-undang dan bukan hak tambahan seperti perkahwinan sejenis.

   "Benar kata Marina, hari ini mereka bukan minta perkahwinan sejenis tetapi apa akan jadi pada masa akan datang?

   "Perkahwinan sejenis di negara-negara lain bermula dari perjuangan menuntut kononnya hak asasi sama rata untuk golongan LGBT," kata Noraini dalam satu kenyataan media hari ini.

   Baca: LGBT hanya mahu hak sama seperti semua orang, tidak lebih

   Noraini berkata, rakyat Malaysia termasuk komuniti LGBT tidak pernah dinafikan hak asasi mereka untuk menjalani kehidupan seharian.

   "Kita menentang penghinaan dan diskriminasi terhadap golongan LGBT yang berusaha mendapatkan bantuan untuk menyelesaikan kekeliruan perasaan mereka, baik dari sudut spiritual mahupun perubatan.

   "Namun sebagai wanita dan ibu, Wanita Umno tidak akan membenarkan golongan LGBT dihalalkan perlakuan songsang mereka dalam kalangan masyarakat kerana ini bukan jalan penyelesaian kepada isu LGBT," katanya,

   Malah Noraini berkata, daripada perspektif lebih besar, LGBT yang bertentangan dengan nilai agama dan perlembagaan hanya akan merosakkan sistem sosial dan kekeluargaan di negara ini.

   "Maka untuk menghalalkan golongan LGBT mengamalkan gaya hidup hubungan sesama jantina secara terbuka merupakan satu hak yang berlebihan untuk diminta dalam sebuah negara Islam seperti Malaysia," katanya.

   14 kali ganda dijangkiti HIV


   Anggota parlimen Parit Sulung itu turut menambah dalam perkembangan terbaru, golongan LGBT dikesan sebagai kelompok tertinggi dijangkiti HIV.

   Angka itu katanya mewakili 50 peratus kes baru dilaporkan sepanjang 2017.

   "Ini berdasarkan laporan Sektor HIV/STI, Bahagian Kawalan Pe­nyakit, Kementerian Kesihatan yang merekodkan sebanyak 1,697 individu yang mengamalkan tabiat seks songsang seperti homoseksual dan biseksual adalah sebahagian daripada 3,347 kes HIV baru dicatatkan pada tahun lalu.

   "Lebih mengejutkan, jumlah tersebut adalah 14 kali ganda lebih tinggi berbanding individu yang mengambil dadah melalui perkongsian jarum suntikan (IDU) dijangkiti HIV yang sering diperkatakan sebagai punca utama penyebaran virus berkenaan," katanya.

   Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengelakkan kempen yang membolehkan LGBT mempraktikkan gaya hidup mereka secara bebas di negara ini.

   Sebelum ini, menteri hal ehwal agama, Mujahid Yusof Rawa berkata meskipun LGBT tidak seharusnya didiskriminasi, mereka tidak seharusnya mencabar sistem nilai dan nilai di negara ini

   Delete
  7. The problem with the Malay Leader like Najib
   He thinks he is the PM , Malaysia Bapak dia punya
   Also his Wife Rosmah thinks Malaysia Laki dia punya
   And Riza Anak tiri Najib thinks Malaysia Bapak Tiri dia punya

   Not forgetting our another Clown AG Apandi
   He thinks The Law is in his hand
   He thinks this is the zaman atap rhumbia School of Laws

   Did I miss anybody ?

   Delete
  8. Anwar antara Rafizi dan Azmin yang berkuasa   Sorang ahli politik ini dilihat tidak terkawal, dan pada masa lalu menyinggung ramai pimpinan parti kerana bercakap secara berterus-terang.

   Tetapi Rafizi Ramli tidak memegang apa-apa jawatan kerajaan, dan tentu sekali bukan seorang Ahli Parlimen. Oleh itu tidak timbul persoalan sama ada ahli politik ini satu ancaman.

   Lawannya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, adalah kawan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tempat mengadu watak utama PKR itu.

   Tetapi timbalan presiden PKR itu cepat menaiki tangga politik mutakhir ini, dan dalam politik, itu sahaja cukup untuk menyebabkan seseorang itu dilihat sebagai satu ancaman.

   Sumber parti mengatakan itu antara dilemma yang Anwar hadapi sekarang, ketika beliau bersiap sedia untuk mengambil alih jawatan presiden parti selepas pencalonannya tidak dicabar.

   Perhatian semua orang kini tertumpu pada pertandingan orang nombor duanya.

   Rafizi, yang bukan wakil rakyat dan bukan menteri, sedang bersiap untuk mencabar Azmin, yang bukan sahaja mengetuai porfolio hal ehwal ekonomi yang berkuasa tetapi juga sebahagian golongan dalaman di penjana pendapatan kerajaan, Khazanah Nasional.

   Jadi siapa yang lebih layak menjadi orang nombor 2 parti itu?

   “Kadang-kadang susah nak bekerja dengan Rafizi,” kata sumber dalam kem Azmin.

   Beliau berkata tidak boleh dinafikan Rafizi banyak menyumbang kepada PKR, dan pengorbanannya termasuk tidak bertanding pilihan raya kerana pertuduhan jenayah terhadapnya bawah pentadbiran lepas diketahui umum.

   Bekas Ahli Parlimen Kapar, G Manivannan, yang bersaing untuk tempat di majlis pimpinan pusat PKR, bersetuju dengan komen itu.

   “Rafizi jelajah ke seluruh negara dan memainkan peranan penting menjelaskan banyak isu dan agenda Pakatan Harapan jika gabungan itu menang Putrajaya,” katanya.

   “Kalau dia menang, dia boleh bantu Anwar memenuhi agenda PKR.”

   Seorang lagi pemimpin parti bersetuju Rafizi seorang yang “berprinsip” dan “tidak bertolak ansur dalam isu yang dia perjuangkan.”

   Namun begitu: “Dalam politik, perkara itu boleh menjadi liabiliti, terutama pada orang atasan. Itu boleh menyebabkan dia bersengketa dengan Anwar.”

   Sementara itu, seorang ahli parti dalam kem Rafizi berkata pencapaian Azmin setakat ini menjadi liabiliti kepada parti.

   Beliau berkata bekas menteri besar Selangor itu dilihat sebagai satu ancaman, dan hubungan rapatnya dengan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak mematahkan dakwaan bahawa dia pilihan utama perdana menteri sebagai penggantinya.

   “Sudah 20 tahun Anwar menunggu untuk menjadi perdana menteri,” katanya. “Dia perlukan orang nombor 2 yang boleh bekerja dengannya, seseorang yang tidak akan menjadi satu ancaman.”

   Bermula minggu depan, separuh daripada 800,000 ahli PKR akan mengambil bahagian dalam pemilihan pemmimpin tertinggi parti.

   Azmin hari ini mengesahkan dia akan melawan Rafizi dan mempertahankan jawatannya.

   Perkembangan itu sudah dijangka kerana mereka berdua dilihat bukanlah kawan baik. Perkembagan ini juga menamatkan spekulasi Azmin mungkin mencabar Anwar untuk jawatan presiden.

   Pada masa ini, sumber percaya kelebihan berada di tangan Azmin.

   Bekas setiausaha sulit Anwar itu juga mendapat sokongan ahli majlis PKR di seluruh negara, yang berterima kasih kepada Azmin atas pelantikan mereka.

   ‘Kotor’

   Walaupun pemimpin-pemimpin kanan cuba mempertahankan parti itu ditengah-tengah spekulasi mengatakan PKR diancam perpecahan, sumber mengatakan kempen untuk jawatan nombor 2 parti boleh terjerumus menjadi pertarungan peribadi.

   Delete
  9. 2. Mengenai 1MDB, bagaimana syarikat yang modal berbayarnya cuma RM 1 juta sahaja boleh meminjam sehingga RM42 BILLION dalam tempoh 5-6 tahun? Magik? Salah-guna kuasa? Ini baru betul ’konspirasi’, sebab bila ’skandal’ 1MDB terbongkar, ahli2 kabinet ’blur’ bila disoal, dan masih lagi ’blur’ tentang 1MDB. Urusniaga berjalan senyap2 seperti pembelian tanah TRX oleh Tabung Haji (bayar tunai sebaik sain S&P; siapa dia yang bodoh bayar tunai jika boleh selesaikan ’balance’ dalam tempoh beberapa bulan?). Bolehkah dapat pembeli ’tunai’? Bukan kah ’Cash is King’?

   3. Kepada pemimpin2 UMNO/BN, sedarlah dan bangkitlah sebelum terlewat.

   4. Masaalahnya, pemimpin2 UMNO yang ada seolah-olah tidak ada keyakinan diri langsung. Jika demikian, BERUNDURLAH dari jawatan masing2 dan beri laluan kepada yang lebih berwibawa, bersih, cekap dan amanah, serta ada keyakinan tinggi terhadap kebolehan diri sendiri.

   5. Tiada guna memegang jawatan tinggi dalam UMNO jika keyakinan diri amat rendah. Buat malu parti saja.


   Delete
  10. Pusat digesa bayar royalti ikut jadual   SAYA menggesa pihak Kerajaan Persekutuan untuk melaksanakan pembayaran royalti 5 peratus berdasarkan pengeluaran mengikut jadual bermula Ogos ini.

   Ini bagi menepati perjanjian asal yang termaktub di antara Kerajaan-kerajaan Negeri Pengeluar dengan Kerajaan Persekutuan itu sendiri yang merujuk kepada Seksyen 4 Akta Kemajuan Petroleum 1974.

   Walaupun Menteri Hal Ehwal Ekonomi, YB Azmin tidak secara langsung menjawab persoalan saya mengenai pembayaran royalti pada Ogos depan, alasan beliau untuk mendahulukan rundingan 20 peratus berdasarkan keuntungan tidak mempunyai kaitan dengan perjanjian asal tersebut.

   Perbahasan tentang cadangan baru iaitu pemberian 20 peratus royalti berasaskan keuntungan masih panjang dan melibatkan proses perbincangan yang kompleks. Ia melibatkan pelbagai golongan berkepentingan, malah dalam kedudukan semasa, cadangan tersebut kelihatan mustahil untuk diteruskan.

   Maka, saya menggesa agar Kerajaan Persekutuan meneruskan pembayaran royalti pada Februari dan Ogos setiap tahun supaya ia dapat memberikan manfaat kepada rakyat negeri-negeri berkenaan.

   YB NIK MOHAMAD ABDUH NIK ABDUL AZIZ
   Ahli Parlimen Bachok


   : Nampak rakyat Kelantan dan Terengganu kena kencing lagi...

   Delete
  11. BLACK HOLE IN ALQURAN : PUKULAN MAUT KEPADA EXTRIMIS LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. HANYA SATU SAHAJA AGAMA YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT KEPADA MANUSIA SEJAK DARI DULU,,,KINI DAN SELAMA-LAMANYA BERDASARKAN ALQURAN “SESUNGGUHNYA SATU-SATUNYA AGAMA YANG DIREDHAI/DIRESTUI OLEH ALLAH HANYALAH ISLAM”….”BARANG SIAPA YANG YANG MENCARI AGAMA SELAIN ISLAM MAKA SAMA SEKALI TIDAK AKAN DITERIMA DARINYA DAN DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN MEREKA YANG RUGI” ……TAPI KERANA SIKAP MANUSIA YANG GILA UNTUK MEMIMPIN DAN MENGEKSPLOITASI MASYARAKAT,,,BERTUHANKAN AKAL FIKIRAN DAN NAFSU SERTA SIKAP MENGIKUT MEMBUTA TULI TRADISI LAMA WALAUPUN TERBUKTI PALSU MAKA TERCIPTALAH PELBAGAI AGAMA YANG DIANGGARKAN LEBIH 4,000 AGAMA KESEMUANYA….WALAU APA PUN AGAMA TETAP MENJADI KEPERLUAN DALAM KEHIDUPAN MANUSIA KERANA STATISTIK MENUNJUKKAN PERATUS PENGANUT AGAMA ( 84 % ) JAUH LEBIH BESAR DARIPADA ATHEISTS,,,AGNOSTICS DAN TIDAK MENISBAHKAN DIRI KEPADA MANA-MANA AGAMA.

   2. TIDAK CUKUP DENGAN AGAMA YANG BEGITU BANYAK,,, DICIPTAKAN LAGI PELBAGAI IDEOLOGI UNTUK MENARIK SOKONGAN LANTARAN MANUSIA SUDAH JEMU DENGAN AGAMA….KAEDAH MEMPELBAGAI IDEOLOGI/ISME ADALAH BERTUJUAN MENJAUHKAN MANUSIA DARI AGAMA SECARA TIDAK SEDAR DAN MENJADI MURTAD DENGAN TIDAK SENGAJA….MEREKA DIILUSIKAN SEBAGAI KUAT BERPEGANG DENGAN AGAMA TAPI SEBENARNYA PENENTANG TEGAR AGAMA….

   3. SESUAI DENGAN JUMLAH BILANGAN POPULASI DUNIA YANG BEGITU RAMAI ( DIANGGARKAN 7.6 BILLION ) DAN DIJANGKA MENINGKAT MENJADI 10 BILLION PADA TAHUN 2055 MAKA MANUSIA TERCARI-CARI PENEMPATAN BARU UNTUK DI DIAMI BUKAN DI PLANET BUMI INI TAPI DI PLANET YANG LAIN DI ALAM SEMESTA SELARAS DENGAN PERKEMBANGAN TEKNOLOGI DAN SAINS….SETAKAT INI TELAH DIKENAL PASTI BEBERAPA PLANET YANG BERPOTENSI UNTUK DI DIAMI NAMUN TIDAK DAPAT DIPASTIKAN ADAKAH SESUAI UNTUK KEHIDUPAN MANUSIA…..WALAU BAGAIMANAPUN PLANET-PLANET ( EXO PLANET : A PLANET OUTSIDE OUR SOLAR SYSTEM ) TERSEBUT TERLALU JAUH DARI JANGKAUAN MANUSIA BERJARAK PALING DEKATPUN 4.25 TAHUN CAHAYA…PEMBACA BOLEH MENGIRA SENDIRI JARAK TERSEBUT DENGAN JARAK CAHAYA SESAAT ADALAH 300,000KM….MANUSIA MEMERLUKAN TEKNOLOGI DAN SAINS YANG HEBAT UNTUK SAMPAI DAN MENETAP DI SANA….

   4. DALAM MENEMBUSI ANGKASA LEPAS BEBERAPA SAINTIS TELAH MENKAJI DAN MENJANGKA KEPAYAHAN/KESUKARAN YANG BAKAL DITEMPOHI…DI ANTARA HALANGAN-HALANGAN TERSEBUT IALAH BLACK HOLE SEBAGAIMANA DINYATAKAN OLEH COSMOLOGIST SEPERTI STEPHEN HAWKING ( 1942 – 2018 ) DAN JOHN ARCHIBALD WHEELER ( 1911 – 2008 )….DENGAN KEMAJUAN ANGKASA LEPAS YANG BELUM CUKUP HEBAT SETAKAT INI,,,SAINTIS HANYALAH BERUPAYA MENEROPONG RUANG ANGKASA MENGGUNAKAN HUBBLE SPACE TELESCOPE YANG DILANCARKAN PADA 1990 DENGAN CERMIN BERUKURAN 2.4 METER….PENEMUAN YANG DIBUAT HANYALAH IBARAT SEBUTIR PASIR DI PANTAI YANG LUAS…DENGAN ILMU YANG ADA MEREKA SEKADAR MENEKA DAN AGAKAN DAN BELUM DIPASTIKAN KETEPATANNYA…MAHU TIDAK MAHU MEREKA TERPAKSA BERGANTUNG KEPADA KITAB SUCI YANG BELUM TERNODA YANG MERUPAKAN “WORDS OF GOD” IAITULAH THE GLORIOUS ALQURAN…..

   Delete
 7. Alhamdulillah kesihatan TSMY sudah pulih seperti biasa. Dah tentu lah DS Mokrez dan Tun M lah yang paling kecewa..takde la chan lah untuk DS Mokrez jadi presiden Beratu gantikan TSMY !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iss..isss..isss...tonggeng,

   Apa nak dikisahkan - percaya & berpegang pada rukun iman yg ke 6 sajalah. No hal punyer, tak payah2 nak adu domba, fahammmmmmmm....??

   Delete
  2. 92 Tahun eh !
   Tulang Besi Urat Dawai
   Masih Steady & Handsome lagi

   Tak macam si Gemuk Najib tu
   Confirm mesti laki bini ada Kencing Manis

   Banyak tuduhan terhadap Tun yg tidak munasabah olih penganut sesat UMNO
   Seolah Tun nak jatuhkan Najib kerana kepentingan Tun sendiri

   Si tulang besi urat dawai masih berjuang untuk jatuhkan Perdana Menteri Malaysia yg tak betul

   Kalau betul takkan lah kita nak jatuhkan Najib
   Benda da busuk , satu dunia dah tahu
   Masih nak simpan si Bangkai busuk ini lagi ke ?

   Kalau benar Najib betul
   Saya sebagai Rakyat biasa , cabar Najib bawa kes 1MDB ke muka Keadilan

   Takkan lah satu dunia dah tahu , takada satu penyagak 1MDB di Malaysia tidak di Tangkap …..Impossible…impossible

   So tak payah kita simpan Bangkai Busuk
   Masuk Aisbox pun tak guna

   Delete
  3. Tinjauan telefon: Ahli PKR dakwa Rafizi ceroboh data peribadi
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 4:41 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 5:16 petang

   A+ A-
   Sebilangan ahli PKR menerima kajiselidik menerusi panggilan telefon yang bertanya sama ada mereka bersetuju dengan pencalonan Rafizi Ramli bagi jawatan timbalan presiden PKR.

   Rakaman panggilan telefon (disertakan di bawah) yang diperoleh Malaysiakini memerlukan penerima panggilan menaip "1" atau "2" untuk menyatakan sama ada mereka bersetuju dengan soalan ditanya.

   Semakan dengan ketua bahagian PKR di beberapa buah negeri mendedahkan mereka menyedari perkara itu, walaupun hanya sebilangan ahli dikatakan menerima panggilan telefon berkenaan.

   Menurut seorang ketua bahagian yang enggan namanya disebutkan, jika seseorang calon memiliki nombor telefon kesemua anggota PKR, ia akan memberi kelebihan yang tidak adil kepada calon berkenaan.

   Apa yang pelik, kata ketua bahagian berkenaan, ahli parti yang baru sahaja didaftarkan di bahagiannya pada bulan Jun lalu turut menerima tinjauan telefon berkenaan.

   "Dalam borang permohonan anggota yang saya terima, nombor telefon tidak diperlukan daripada pemohon baru," kata ketua bahagian itu.

   Dalam satu kenyataannya media hari ini, Ketua Biro Komunikasi PKR Selangor, Nor Hizwan Ahmad berkata tinjauan telefon berkenaan melanggar Seksyen 6 Akta Data Perlindungan Peribadi.

   "Seseorang tidak boleh memproses data peribadi seorang subjek yang mana subjek tersebut tidak memberikan persetujuan untuk memproses data tersebut, yang mana dalam konteks ini penggunaan nombor telefon anggota PKR," katanya.   Beliau juga berharap calon-calon yang bertanding berkempen dengan cara beretika, selaras dengan prinsip PKR yang menjunjung kedaulatan undang-undang.

   Rafizi nafi langgar undang-undang

   Sementara itu, Rafizi dalam kenyataan kepada Malaysiakini hari ini berkata pihaknya tidak melakukan kesalahan undang-undang.

   "Panggilan itu dibuat menggunakan sistem yang dibangunkan oleh Invoke sejak 2 tahun lalu.

   "Maklumat nombor telefon tidak diambil dari daftar keanggotaan PKR, sebaliknya menggunakan data dalaman di Invoke yang memang telah ada sejak tahun 2016 lagi.

   "Tidak ada pihak dari kalangan pimpinan PKR atau Pakatan Harapan sebelum ini yang menuduh saya (dan Invoke) melanggar undang-undang.

   "Mereka dimaklumkan bahawa data yang kami perolehi adalah melalui petisyen yang dianjurkan, maklumat dari syarikat pemasaran swasta dan pangkalan data yang dibina oleh lebih 40,000 sukarelawan Invoke," katanya.

   Sementara itu, Setiausaha Agung PRK, Datuk Saifuddin Nasution ketika ditemui di ibu pejabat PKR hari ini, berkata Invoke boleh memanfaatkan data anggota PKR yang diperoleh ketika pilihan raya umum ke-14 lalu.

   "Invoke ada data pengundi seluruh negara. Anggota PKR ada 841,000 ahli yang layak (memilih), kemungkinan mereka "subset" yang invoke ada data mereka

   "Invoke mempunyai data mengenai B40 (dan program) e-Kasih. Itu core business dia. Itu perkara yang mereka boleh manfaatkan," kata Saifuddin.

   Delete
  4. Adakah perlu 1MDB dikaitkan dengan OSA Official Secret Authority ?

   Apa yang Rahsia sangat sedangkan Rakyat , Pembangkang juga KeSultanan perlu huraian dan jawapannya

   Apakah Rahsia ini mengugat Ketenteraan Malaysia
   Mengugat Keharmonian Kaum atau
   Sahaja nak tutup pekung Najib & wilayah sekutunya yg lain

   Selagi 1MDB tidak dihuraikan ke muka Keadilan
   Selagi itu Najib & Wilayah Dedak beliau akan Keresahan

   Penyerahan Tanah KTM Najib pada Singpura
   Sudah mencerlahkan Najib memang Buaya , memang tidak mewakili Malaysia

   Lebih pada Kehendak dan Penyedap Najib sendiri dari memetingkan Malaysia

   Delete
  5. 8. The amount of money from 1MDB which was stolen is mind-boggling. Even in USD they run into billions. The purchases include million-dollar properties, a jet plane, a huge luxury yacht, numerous diamonds each worth tens of millions of USD, setting up a film company and the production of films costing hundreds of millions of ringgit.

   9. Then there is the life-style of Jho Low and Reza Aziz together with many 1MDB officials. Huge sums were lost in gambling at casinos in Las Vegas, flying all over the world in private jets, bought with stolen money or rented, sailings in luxury yachts etc.

   10. These are serious and massive misuse and loss of money borrowed by 1MDB to invest as sovereign wealth.

   11. Truly reading the statements by the Department Of Justice is hair-raising. Nothing on this scale had ever happened in Malaysia. Indeed even the officials of the Department of Justice of the United States were flabbergasted at the scale of money laundering, the greed and the robberies which had taken place. They believe this is the biggest case of money laundering that they have ever come across.

   Delete
  6. 12. Yet in Malaysia, the A.G. and the IGP blatantly declare that no wrongdoings have been done to require investigations and criminal charges to be made. While being quick to set up “independent” commissions to investigate alleged crime committed 40 years ago because of a request by a party member, serious allegations by a justice department of the United Stated are simply brushed off. The A.G.’s sense of self importance is laughable.

   13. Truly the rule of law no longer operates in Malaysia. Millions of Malaysians may not know or appreciate what has happened. But whether they know or not they will have to pay a very high price in the future as a result of the massive robbery perpetrated by the leaders they trusted to rule this country.

   14. What has happened is shameful. Reading the report by the Dept of Justice of the U.S. about the cheating, the blatant disregard for the laws of the country, the collusion by highly placed leaders, the greed make one want to hide in shame at being a Malaysian.

   Delete
  7. Beli SPLASH RM2.55 bilion Mengapa Mahal?   Sahlah pendedahan akhbar berpengaruh di Singapura, The Straits Times iaitu Kerajaan Selangor akan beli Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) dengan harga RM2.55 bilion.

   Terdahulu, waima sehari sebelum itu, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali berdolak dalik apabila perkara ini dibangkitkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, mantan Perdana Menteri Malaysia awal minggu ini.

   Isunya kenapa terlalu mahal? RM2.55 bilion jauh berbeza dengan harga dicadangkan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim iaitu RM250 juta. Cukup jelas amalan “double standard” Kerajaan Pakatan Harapan (PH).

   Projek lain seperti MRT3 dan HSR ditangguh serta dikaji semula atas alasan kononnya mahal. Tetapi kenapa pembelian SPALSH yang mahal gila tidak ditangguh dan dikaji semula. Kenapa nampak terburu buru.

   Menurut The Straits Times lagi, Kerajaan Pusat akan bayar RM1.9 bilion manakala baki RM650 juta akan dibayar secara berperingkat selama sembilan tahun oleh pihak Pengurusan Air Selangor.

   Menteri Besar Selangor, Amiruddin Shaari mendakwa Kerajaan Selangor tidak keluar duit sesen pun. Maksudnya sahlah pendedahan akhbar The Straits Times iaitu Kerajaan Pusat yang akan bayar.

   Satu lagi isu besar, Pengerusi SPLASH ialah Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah. Dia kuasai saham SPLASH sebanyak 30 peratus. Nampaknya dia untung. Dia ialah kroni Tun Daim Zainuddin, orang kuat Tun Dr. Mahathir Mohamad.

   Maka apakah Daim sebagai Pengerusi Council of Eminent Person (CEP) mempengaruhi segala urus niaga sebegini cepat. Apakah Daim ambil peluang jadi Pengerusi CEP untuk tujuan bisnes, bukan bina Malaysia Baru dijanjikan?

   Apakah betul Wan Azmi adalah pengasas bersama Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dicipta Mahathir untuk hancurkan UMNO? Mana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tolong lah siasat.

   Justeru memang wajar Khalid menjadi calon PAS dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia nanti. Khalid yang lebih memahaminya boleh menjadikan isu ini sebagai bahan kempen utama.

   Dan PRK DUN Seri Setia boleh menjadi medan kepada pihak pembangkang dapat melipat gandakan usaha untuk mendedahkan amalan double standard, gejala ketidak telusan dan budaya kronisme oleh Kerajaan PH.

   Delete
  8. Bodoh dan Jumud membuatkan Abdul Aziz tidak faham kehendak Islam   PETALING JAYA: Individu yang menerima pemakaian uniform yang dipakai kakitangan Malaysia Airlines menyuarakan keraguan sekiranya kerajaan akan memaksa majikan menerima kod etika berpakaian yang dirangka itu tanpa mendengar pandangan mereka.

   Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman, bekas ketua pegawai eksekutif Malaysia Airlines System (MAS) dari 1982 hingga 1992 memberitahu, beliau akan menentang pelaksanaan peraturan itu namun beliau percaya Putrajaya akan melaksanakannya sebaik mungkin.

   Beliau menyifatkan pentadbiran Pakatan Harapan sebagai kerajaan yang “waras”.

   “Kita perlu melihat garis panduan terlebih dahulu,” katanya. “Jika ada masalah, saya pasti mereka boleh berbincang dengan kerajaan.”

   Beliau mengulas pengumuman kerajaan baru-baru ini untuk mengenakan kod etika berpakaian untuk pekerja wanita Islam di sektor swasta.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mujahid Yusof Rawa dipetik sebagai berkata perhotelan dan syarikat penerbangan adalah antara sektor yang disasarkan dan tujuan kod etika itu adalah untuk menghalang diskriminasi wanita Islam, khususnya untuk isu pakaian dan mengamalkan pegangan agama dalam kehidupan seharian mereka.

   Abdul Aziz mendedahkan beliau adalah orang yang bertanggungjawab mereka seragam yang masih digunakan oleh pekerja Malaysia Airlines sehingga hari ini. MAS menjadi Malaysia Airlines pada 2015.

   “Saya mengamalkan cara hidup Islam sejak kecil,” katanya. “Saya tidak melanggar mana-mana peraturan Islam.”

   “Pada masa yang sama, kita perlu waras dan memahami kita hidup dalam dunia yang kompetitif. Jadi, walaupun saya setuju seragam mesti kelihatan sopan, ia tidak bermakna kita mesti memakai jubah atau menutup diri dari kepala hingga ke kaki.”   Abdul Aziz ini faham tak kod pakaian yang dikehenadaki Islam ialah menutup aurat. Bukan macam sesetengah bukan Islam faham dan juga orang Islam yang jahil faham.
   Jika masih ramai orang macam Aziz ada Islam di negara kita tidak akan berjaya.

   Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), yang mewakili lebih 5,000 syarikat, berkata pihaknya berharap kerajaan akan berunding dengan majikan dalam merangka mana-mana kod etika yang perlu mereka patuhi.

   “Adalah baik bagi majikan untuk memenuhi keperluan pekerja mereka, tetapi ini tidak harus mengikat kerana ia menjadi kod etika, dan bukannya undang-undang,” kata Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan.

   “Juga, pekerja wanita Islam harus diberikan pilihan sama ada untuk mematuhi kod etika tersebut.”

   Presiden Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Cheah Swee Hee dan Persatuan Pengusaha Hotel Christopher Raj berkata kumpulan mereka tidak mempunyai sebarang bantahan terhadap sebarang kod etika berpakaian. Mereka menambah pekerja hotel tidak dihalang daripada memakai tudung.

   Bagaimanapun, Cheah berkata mana-mana pekerja yang memilih untuk memakai tudung mesti memilih warna yang diluluskan oleh hotel tempat mereka bekerja.

   Pelbagai kumpulan hak dan aktivis mengkritik langkah kerajaan sejak Mujahid mengumumkannya.

   Delete
  9. (2) Lapuran JKA @ DOJ US adalah peluru sangat hebat bagi meranapkan Najib MO1. Patut Biro Propaganda Bersatu @ PH sudah bertungkus lumus menterjemahkan ianya ke dlm BM utk rakyat baca dan fahami. Kita selalu lupa utk menjangkau apa yg boleh menguntungkan kita secara pantas …..

   (3) Yg penting, sebarkan maklumat2 ini dan usahakan rakyat boleh percaya terhadap maklumat2 sebagai tiada kaitan dgn tuduhan dakyah @ pengkhianatan asing.

   Tun Boleh. Makaysia Boleh. Rakyat Boleh. Kita Boleh! Najib MO1 boleh pi dah!!!!

   Delete
  10. Ahmad ajak orang muda 'bantai' HARAPAN
   Kow Gah Chie | Diterbitkan 8 Ogs 2018, 3:45 petang | Dikemaskini 8 Ogs 2018, 3:51 petang

   A+ A-
   PARLIMEN | Datuk Seri Ahmad Maslan berkata pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) nanti akan memberi kesan kepada golongan muda yang menggunakan perkhidmatan telefon prabayar.

   Anggota parlimen Pontian itu menjelaskan apabila SST dilaksanakan nanti mereka terpaksa membayar harga lebih tinggi untuk menambah nilai bagi meneruskan perkhidmatan telefon masing-masing.

   "Bersedialah... bersedialah kad-kad prabayar itu akan naik harga kerana ada 6 peratus cukai perkhidmatan.

   "Sekarang (harga tidak naik sebab) sifar peratus GST (cukai barangan dan perkhidmatan).

   "Lepas ni tentu harga menjadi lebih mahal, dan mengamuklah..." katanya.

   Justeru Ahmad mengajar golongan muda terbabit membantu pembangkang uuntuk menyerang kerajaan sebagai kesan daripada beban yang mereka tanggung.

   "Tolonglah bantu kami, menggunakan media sosial, bantai pihak Pakatan Harapan ini," katanya.

   Tempat orang kaya

   Ahmad berkata demikian semasa berbahas Rang Undang-undang SST di hari ini.

   Untuk rekod kerajaan dulu juga dikritik semasa GST dilaksanakan ke atas perkhidmatan prabayar pada 2015.

   Bagaimanapun pengendali telekomunikasi diarah menyerap cukai berkenaan dan mengembalikan harga jualan tambah nilai itu kepada paras sebelum GST.

   Baca Ahmad rela tak dapat like dan share

   Dalam ucapan sama Ahmad meminta kerajaan SST dikenakan lebih tinggi bagi pusat-pusat hiburan, atau lebih baik kalau ditutup terus.

   Tambahan pula katanya tempat-tempat sebegitu hanya dikunjungi oleh orang kaya-kaya.

   Katanya langkah itu perlu diambil supaya ia membebankan orang ramai untuk mengunjunginya.

   "Kasino, loteri, perjudian, pertaruhan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6 peratus. Kenapa hanya 6 peratus sedangkan ia boleh dikenakan lebih daripada itu.

   "Tempat-tempat pertaruhan dan perjudian ini, saya cadang dikenakan 20 peratus supaya orang tak pergi di tempat itu.

   "Kalau boleh, tutup terus kasino, permainan loteri, mesin perjudian dan seumpamanya ini," katanya.

   Delete
  11. Tapi sejak kebelangkangan ni sejak Dato seri najib memerintah.Saya duk tengok kerajaan ni boros berbelanja.Dah la tu kerajaan buat urus niaga pun semua bayar lebih langsung tak da tawar-menawar.

   Lama da dengar pasal ni sebelum 1mdb lagi.
   Kerajaan di bawah kepimpinan DS Najib janji saja manis,cakap punya indah tapi ada tak yg dijanjikan tercapai? cakap terus terang kami tak nampak pun.Tak cukup dengan tu DS Najib bagi la BRIM(Bribe ME) fuh kaya sungguh kerajaan ni.Tak pa la dah PM DS najib yg selaku menteri kewangan kata ekonomi bagus.

   selogan DS Najib rakyat didahulukan,percapaian diutamakan.
   Fuh indah sungguh slogan…
   Tertiba je muncul GST siap dengan 6% pulak tu.
   Kerajaan di bawah kepimpinan DS Najib dan menteri2nya kata tak laksanakan GST malaysia boleh bankrap.Malaysia perlu berhutang untuk memajukan negara.Maju? korang semua nampak malaysia maju tak?kami tak nampak pun.

   Delete
  12. UEC: Bahasa menyamakan BN dan PH   MEMAHKAMAHKAN PM Najib betul. Menyelongkar misteri 1MDB betul. Memansuhkan GST pun betul. Apa kesan jangka pendeknya terpaksa dilalui tetapi setiap yang berhantu mesti hantunya dimasukkan ke dalam botol seperti jin zaman purba tersimpan dalam botol zaman purba.


   Kerajaan Pakatan Harapan telah memerdekakan rakyat dan negara dari puaka yang berhantu itu. Berbulan madu sekaliannya justerunya.

   Tetapi sekalian yang merdeka tadi boleh diserang angin ahmar apabila kerajaan PH bermain mata dengan UEC (Sijil Peperiksaan Bersepadu) yang seolah-olah pro Taiwan dan mengancam jiwa bahasa yang sudah separuh nyawa ikan itu. Pemuja Mahathir kata, PH tak gagal. Tetapi sekaliannya boleh masuk hospital.

   Dato’ Seri Anwar Ibrahim dimasukkan ke hospital luar negeri atas sakit yang diidap lama, tetapi jangan isu UEC itu dia tidak discaj atau dimasukkan semula ke wad.

   Saya terharu atas aduan jasawan kementerian pendidikan tentang main mata menteri Maszlee Malik atas isu UEC yang berpuaka itu. Sekoman-koman menteri pelajaran Hishammuddin Hussein dulu memo itu tidak dibawa ke mejanya.

   Saya sangsi aduan awam atas Maszlee yang sedang diuji itu. Tetapi saya ikut wacana Karangkrafnya di TV, saya rasa dia boleh meyakinkan politik UECnya, tidak seperti yang dibimbangkan oleh jasawan kementerian itu. Tetapi setiap yang bermain mata itu tetap berisiko.

   Selepas itu saya terima persepsi umum, Maszlee konfiden bila tiada DAP. Bila didatangi DAP dia dikatakan longlai.

   Wabak puaka UEC merebak HFMD tentang tangan, kaki dan mulut. Semua boleh dilanggar sakit jantung. Jangan itu pecah di perut ada perhimpunan ribuan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur. Ia dikuti oleh lambakan rencana terasa hampas dengan kerajaan PH yang belum disahkan gagal. Ia boleh menjadikan perlembagaan kosong dan satu bahasa mati meragam.

   Semuanya menyimpulkan kerajaan BN menghampakan kerana takut kepada kaum saudagar. Tetapi kerajaan PH juga tidak dapat diharap. Perkembangan PH setakat ini masuk minggu kesepuluh sama hampas dengan kerajaan BN 60 tahun.

   Bila-bila dua sama - dari sistem yang satu - mungkin itulah natijahnya memandang remeh kepada pihak yang ketiga yang menjadi pihak ketiga dalam lawanan tiga penjuru.

   Menteri Maszlee melalui wacana di Karangkraf seolah-olah terhandal dari semua menteri pelajaran yang terdiri dari Khir Johari, Hamid Khan, Dr. Mahathir, Musa Hitam, Hussein Onn, Anwar Ibrahim, Abdulah Badawi, Najib, Hishammuddin Hussein, Muhyiddin Yassin dan Mahdzir Khalid. Bahasa Melayu akan diperkasa bersama Inggeris sebagaimana Inggeris itu perkasa di England.

   Apabila PH dikatakan sehampas BN, yang menjadikan ia hampas iaitu Maszlee masuk bakul yang sama dengan semua mantan menteri pelajaran.

   Dirasa dasar pelajaran itu hebat justeru menteri pelajaran yang pertama Tun Razak. Dia hebat dengan Penyata Razaknya dan ditambah kemas dengan Penyata Rahman Talib. Yang hebat hanya penyata dan dasar. Pelaksanaan tetap hampas.

   Selepas 13 Mei 1969, Rahman Yaakub jadi menteri pelajaran. Disediakannya dasar satu bahasa pengantar di semua sekolah dari rendah hingga ke universiti. Tun Razak yang menggantikan Tunku ragu bukan Melayu akan menghantar anak sekolah luar negeri.

   Dia minta Rahman Yaakub menangguhkan. Berapa ramai mampu hantar anak sekolah rendah luar negeri. Rahman Yaakub tidak berganjak. Menangis siswa bila Rahman dihantar balik ke Sarawak. Mereka usir dari kampus Hussein Onn yang menggantikan menteri pelajaran.

   Sekolah satu bahasa terkubur. Tun Razak rupanya nasonalis separuh masak juga.

   SUBKY LATIF


   : Tak ada beza BN dan PH melainkan satu perompak dan satu lagi penyamum wang rakyat....

   Delete
  13. BLACK HOLE IN ALQURAN : PUKULAN MAUT KEPADA EXTRIMIS LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME : siri 2


   5. ( Q 53: 1 ) MEMBICARAKAN KEADAAN BINTANG APABILA MELETUP BILA SAMPAI KE PENGHUJUNG HAYATNYA…KEADAAN INI DISEBUT SECARA SAINTIFIK SEBAGAI “SUPERNOVA”…A BLACK HOLE IS ANYTHING BUT EMPTY SPACE….IT IS A GREAT AMOUNT OF MATTER PACKED INTO SMALL AREA….THE RESULT IS THE GRAVITATIONAL FIELD SO STRONG THAT NOTHING NOT EVEN LIGHT CAN ESCAPE…..HAWAA DALAM BAHASA ARAB ANTARA LAIN BERMAKNA TURUN DAN JATUH….DI SINILAH BERDASARKAN AYAT ALQURAN LAIN COSMOLOGIST/ASTROPHYCISIST MENYEBUTKAN ISTILAH “FABRIC OF UNIVERSE” DI MANA AKAN BERLAKU KEJADIAN BLACK HOLE DALAM KEADAAN TIDAK MELEPASKAN APA SAHAJA TENAGA DARINYA….IBARATKAN SEPERTI FABRIK ALAM SEMESTA IA KELIHATAN JATUH BERLUBANG KE BAWAH…..( Q 77 : 8 ) SO WHEN THE STARS ARE OBLITERATED ( BLACKED OUT, EXTINGUISHED )….BLACK HOLE TIDAK DAPAT DIKESAN DENGAN MATA KASAR ( Q 81 :15 ) SO I SWEAR BY THE STARS THAT ARE VEILED ( AND RECEDING )…BLACK HOLE MENYERAP SEGALA CAHAYA SAMBIL BELAYAR DI ALAM SEMESTA ( Q 81 : 16 ) THOSE THAT MOVE SWIFTLY AND “SWEEP”…APABILA BINTANG-BINTANG DITARIK KE DALAM SUPER MASSIVE BLACK HOLE IA AKAN BERBUNYI SEPERTI KETUKAN ( Q 86 : 1 ) I SWEAR BY THE HEAVEN AND THE AT-TARIQ ( THE KNOCKER,,HAMMERER,,,ETC ) DAN MELAHIRKAN PIERCING STAR DISEBUT SEBAGAI QUASAR ( Q 86 : 2-3 ) AND WHAT CAN MAKE YOU KNOW WHAT IS THE KNOCKER? IT IS THE PIERCING STAR…AKHIR SEKALI KEADAAN BLACK HOLE BERAKHIR ( Q 55 : 26 ) EVERY THING THAT IS IN IT ( EARTH/UNIVERSE ) WILL PERISH….ALQURAN JUGA MERAKAMKAN TERDAPATNYA PLANET LAIN YANG SESUAI UNTUK KEHIDUPAN ( Q 65 : 12 ) ALLAHLAH PENCIPTA TUJUH LANGIT DAN BUMI LAIN YANG SEUMPAMANYA…

   6. DEMIKIANLAH BETAPA HEBATNYA ALQURAN,,,TIDAK SEPERTI KITAB-KITAB SUCI SEBELUMNYA YANG TELAH DIUBAH DAN DIPINDA SEHINGGA DI MASUKKAN PELBAGAI PERKARA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BERLAKUNYA PROTES DAN PEMBERONTAKAN YANG MELAHIRKAN FAHAMAN/ISME SEPERTI LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME SEBAGAIMANA YANG BERLAKU DI BARAT PADA ERA RENAISSANCE FROM DARK AGE…..

   Delete
 8. Alhamdulilah Tan Sri dah sihat
  Boleh kerja tangkap pengkhianat
  Kat sini pun ada sekor penjahat
  Merepek meraban TongGeng lahanat!

  Justice League di hujung minggu
  Hari lain, si TongGeng dungu
  Pelbagai nama masuk mengganggu
  Sudah kalah jadi termangu!

  Kekadang mencarut kekadang agama
  Kopipes mengarut ambek di mana
  Putar kuat borak bergema
  Tanjong Rambutan asal di sana!

  Mata yg rabun terus dah buta
  Ingat Jibbon masih bertahta
  Sokong jilat tidak terkata
  Pada Tun selalu nak nista!

  TongGeng supermacai bila nak sedar
  Melayu, Islam isu kau pudar
  Bukankah dunia ibarat roda
  Bekas menteri jual telur dadar!

  TongGeng rasanya alien entity
  Kalau manusia mesti dah reti
  Tetap nak jilat tidak bererti
  Lidah terjelir..kiok kau pasti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Raja Petra bawa IRI ke Malaysia pada tahun 2000   Blogger terkenal, Raja Petra Kamarudin, semalam mendedahkan secara terperinci berkenaan koridor kuasa atau perancangan menyeluruh mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad secara penaklukan kuasa bagi memperluaskan 'legasi Mahathir' menjelang tahun 2020.   Baru-baru ini telah tersebar dengan meluas sebuah video berdurasi 2.26 minit mengenai sebuah forum yang di adakan oleh Centre for Strategic and International Studies (CSIS) di Amerika Syarikat. Di dalam video tersebut seorang individu yang dikenali sebagai Daniel Twinning telah memperkenal diri beliau sebagai ahli International Republic Institute (IRI).

   Daniel Twinning - IRI
   Daniel Twinning telah secara terbuka membuat pengakuan bahawa IRI telah pun bekerjasama dengan pihak pembangkang- PAKATAN (pihak kerajaan masa kini) sejak tahun 2002 untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional. Daniel Twinning juga mengaku telah bertemu dengan beberapa individu pemimpin pembangkang pada masa itu untuk bekerjasama termasuklah menyalurkan dana serta berkongsi strategi untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional.

   Laporan Polis Reggy Jessy
   Selama 15 tahun pada 2018 pembangkang yang disebut di atas telah berjaya menumbangkan Kerajaan Barisan Nasional pada PRU14 lalu. Ekoran dari sebaran video tersebut satu laporan Polis telah di buat oleh sebuah NGO Pergerakan Malaysiaku Tanah Airku diterajui oleh penulis blog The Third Force - Reggy Jessy pada 7hb Ogos 2018. Reggy Jessy berpendapat pihak berkuasa Polis Diraja Malaysia hendaklah menjalankan siasatan kerana pendedahan di dalam video tersebut adalah suatu pengakuan yang boleh diterima pakai dari sudut perundangan. Manakala individu yang dinyatakan oleh Daniel Twinning merupakan “pengkhianat Negara” dan harus dikenal pasti serta di ambil tindakan berpandukan peruntukkan undang-undang Negara serta Perlembagaan Persekutuan bagi kesalahan cubaan menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional dengan menggunakan kuasa asing secara tidak sah.

   Raja Petra Kamarudin
   Geliga Naga mengesahkan bahawa Raja Petra Kamarudin merupakan individu yang bertanggung jawab ke Washington, Amerika Syarikat pada tahun 2000 dan beliaulah yang membawa masuk IRI ke Negara Malaysia bagi tujuan untuk bekerjasama menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional pada ketika itu. Raja Petra Kamarudin telah membawa dua orang ahli IRI ke Malaysia pada ketika itu. Satu perjumpaan telah berlaku di antara dua ahli IRI tersebut dengan Mustafa Ali di Terengganu, bagi membincangkan perkara yang sama.
   RPK ditahan dibawah ISA
   Raja Petra Kamarudin kemudiannya telah di tahan oleh pihak berkuasa Polis Diraja Malaysia pada April 2001 dibawah tindakan perundangan ISA selama 60 hari. Di dalam tempoh 60 hari beliau di tahan, pihak Cawangan Khas PDRM telah mensyaki Raja Petra Kamarudin adalah agent kepada CIA dan sebanyak 200 helai dokumen soal siasat telah ditandatangani oleh Raja Petra Kamarudin mengesahkan penglibatan IRI di dalam usaha kerjasama bersama pembangkang untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional. Maka dengan dokumen-dokumen yang direkodkan seperti di atas adalah relaven untuk pihak Polis Diraja Malaysia menjalankan siasatan bersabit laporan Polis yang dibuat oleh Reggy Jessy. Pihak PDRM haruslah bertindak secara professional berlandaskan undang-undang tanpa dipengaruhi oleh unsur-unsur politik semasa di dalam menjalankan tugas dan menguatkuasakan undang-undang demi keutuhan integrity PDRM. Geliga Naga berpendapat PDRM haruslah mengesan dan mengenal pasti individu-individu yang bekerjsama dengan IRI untuk menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional dan harus dibawa ke muka pengadilan.

   Dato Seri Najib Razak
   Malahan Dato Seri Najib Razak sendiri telah mengeluarkan kenyataan media menggesa pihak berkuasa PDRM untuk menjalankan siasatan serta mengambil tindakan di atas pendedahan video tersebut – “ Najib calls for inquiry into between Pakatan and IRI” The Star online 7hb Ogos 2018. Kredibiliti pembangkang ketika itu dan menjadi kerajaan ketika ini amatlah dikhuatiri.

   Sumber : Geliga Naga

   Delete
  2. Nampaknya Najib dah terdesak sangat dah sekarang. Dia dah tak tahu malu dah.

   Pada pendapat saya, apa yang Najib dan anjing-anjing dia buat sekarang ni ialah mengubah jalan cerita hilangnya duit 1MDB dari fakta sebenar berdasarkan apa yang SR dan The Edge bentangkan. Sebab tu dia tak berani nak bercakap sebab ceritanya dalam pembikinan.

   Manusia yang jujur, tak perlu ambil masa begitu lama dan buang mana-mana menteri untuk beri penerangan. Orang yang bercakap benar jawapannya tetap sama. Tapi penipu ni jawapan dia berubah-ubah.

   Konon kerah Audit Syarikat bawah diri sendiri. Lepas tu pilih barisan juru audit tali barut sendiri. Lepas fakta diseleweng upah jadi menteri. Hai… BEBAS nya PAC ni buat audit. Saya cadangkan Najib edarkan borang banci pada menteri-menteri dalam BN untuk tengok siapa yang masih sokong dan siapa yang tidak. Yang tak sokong tu boleh buang dan digantikan dengan mana-mana anjing. Baru nampak mantap kat Parlimen.

   Delete
  3. Aurat isu berkait Hak Asasi Manusia   ISU aurat adalah merupakan satu isu besar yang berkaitan Hak Asasi Manusia. Di samping ia adalah tuntutan wajib dalam agama Islam, ia juga bersesuaian dengan Rukun Negara yang dimulai dengan Kepercayaan kepada Tuhan.

   Selain itu, dalam konteks Malaysia juga, agama Islam yang menjadi agama Persekutuan sepatutnya mengutamakan tuntutan Islam menjadi sebahagian daripada syarat berpakaian di tempat kerja.

   Amat malang sebahagian masyarakat sekarang khususnya pembuat dasar dan penguasa tidak melihat isu ini secara lebih meluas. Kebiasaannya apabila disebut isu aurat, lebih ditekankan seolah-olah berlaku paksaan terhadap kaedah berpakaian.

   Saya mahu tekankan di sini, berapa ramai ibu bapa yang ingin melihat anak-anak mereka menutup aurat tetapi disebabkan peraturan di tempat kerja yang tidak membenarkan maka hasrat mereka tidak tercapai. Berapa ramai pula suami yang juga mahu isteri mereka menutup aurat tetapi akibat peraturan di tempat kerja tidak membenarkan maka hasrat mereka tidak tercapai. Bukankah ini juga satu pencabulan hak asasi manusia? Hak ibu bapa dan suami yang tidak dapat dipenuhi.

   Sesiapa yang yakin dengan hukum dan peraturan Allah, semuanya sesuai dengan fitrah dan kehendak manusia.

   Masyarakat, majikan dan pembuat dasar sepatutnya berlaku adil khususnya pada umat Islam. Lebih-lebih lagi dalam konteks kehidupan kita di Malaysia. Jangan terlalu prejudis dengan ajaran Islam. Saya juga berharap pembuat dasar dan penguasa jangan sekali-kali memperkecilkan hukum dan peraturan Islam.

   DR ALIAKBAR GULASAN
   Setiausaha PAS Sabah


   : Tapi malang Hanipa Maidin kata pejuang kebebsan dan hak asasi tak faham....

   Delete
  4. PAGANISME

   1. MANA-MANA MUSLIM MESTI PERNAH MENDENGAR PERKATAAN SYIRIK ATAU MUSYRIK….MUSYRIKUN ADALAH PERKATAAN JAMAK ( PLURAL )….SYIRIK BERMAKNA MENDUAKAN TUHAN ( POLYTHEISME ) DAN PELAKUNYA ADALAH MUSYRIK….MUSYRIKUN ADALAH MEREKA YANG MENYEMBAH GAMBAR,,,PATUNG,,,,BERHALA,,,,BINATANG,,,MATAHARI DAN DEWA DAN SEBAGAINYA…..DEWA SAMADA DIMAKSUDKAN MEREKA MALAIKAT ATAU MANUSIA SEPARA TUHAN….

   2. JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB SUCI SELAIN ISLAM YANG ADA SEKARANG INI,,,KITA AKAN DAPATI ADA DISEBUT PERKATAAN “GHOST”…KONSEP INI TELAH MERESAP MASUK DALAM KEBUDAYAAN ORANG CINA DI MANA LAHIRNYA ISTILAH SEPERTI “HUNGRY GHOST” YANG DIGAMBARKAN SEBAGAI KURUS DAN BERPERUT BUNCIT….KEBUDAYAAN MEMASANG MERCUN ASALNYA BERASAL DARI CHINA KERANA BERTUJUAN UNTUK MENGHALAU HANTU DENGAN BUNYI BISING TERSEBUT DALAM UPACARA PENGEBUMIAN MAYAT….DALAM BIBLE PULA DI SEBUT PERKATAAN “HOLY GHOST” DENGAN MENISBAHKAN KEPADA MALAIKAT JIBRAIL….

   3. ALQURAN DITURUNKAN UNTUK MENJELASKAN APAKAH MAKSUD SEBENARNYA “GHOST” TERSEBUT DI MANA DIBEZAKAN ANTARA JIN DAN MALAIKAT….MEREKA YANG MENYEMBAH BERHALA BERANGGAPAN MENYEMBAH MALAIKAT TAPI TIDAK MENYEDARI MEREKA SEBENARNYA PENYEMBAH SYAITAN….MALAIKAT DICIPTA DARI CAHAYA DAN MERUPAKAN MAKHLUK YANG TAAT KERANA TIDAK DIKURNIAKAN NAFSU….SEMENTARA JIN PULA DICIPTA DARI API TAPI MEMPUNYAI NAFSU SERAKAH……JIN TERBAHAGI KEPADA MUSLIM DAN KAFIR SEPERTIMANA MANUSIA JUGA….MUSYRIKIN PERCAYA MALAIKAT ADALAH PEREMPUAN KERANA TIDAK DAPAT MEMBEZAKAN ANTARA JIN DAN MALAIKAT….TAPI SEBENARNYA MALAIKAT TIDAK MEMPUNYAI JANTINA…..MALAIKAT DICIPTA SEMATA-MATA UNTUK BERIBADAT DAN TAAT 100% KEPADA ALLAH DENGAN PERANAN MENJAGA SISTEM ALAM INI…..

   4. DI KALANGAN MAKHLUK JIN TERDAPAT SATU JIN BERNAMA AZAZIL YANG CUKUP TAAT DAN KUAT BERIBADAT,,,LALU ALLAH SWT MENGANGKAT DARJATNYA SETARAF DENGAN MALAIKAT…SATU MASA AZAZIL TERUJI IMANNYA KETIKA DIMINTA BERSUJUD KEPADA ADAM AS BERSAMA-SAMA DENGAN PARA MALAIKAT DENGAN MENGUNGKIT ASAL PENCIPTAAN….KERANA KEENGGANAN DAN KESOMBONGAN AZAZIL DIA TELAH DIMASUKKAN KE DALAM MEREKA YANG INGKAR ( KAFIR ) DAN MENJADI RAJA SYAITAN.…SYAITAN ADALAH REKRUT IBLIS/LUCIFER YANG BERUSHA MERAGUKAN/MELONGGARKAN PEGANGAN AKIDAH MEREKA YANG BERIMAN KEPADA ALLAH SWT TIDAK KIRA JIN ATAU MANUSIA…..SYAITAN MEMPROPAGANDAKAN KEMISKINAN JIKA TIDAK MENGIKUT AGENDA MEREKA,,,,,SELAIN ITU SYAITAN JUGA MENGGALAKKAN PERKARA-PERKARA YANG MENJURUS KEPADA PERLAKUAN SEKS HARAM…..AZAZIL DIKENALI SETERUSNYA SEBAGAI IBLIS/LUCIFER…..SECRET SOCIETIES/ILLUMINITI/FREEMASON ADALAH MEREKA YANG MENJADIKAN IBLIS/LUCIFER SEBAGAI TUHAN/WALI MEREKA…..MEREKA MENJADIKAN PERISTIWA DI LANGIT TERSEBUT PERMULAAN PEMBERONTAKAN TERHADAP ALLAH SWT…BERTITIK-TOLAK DARI SITU BERMULALAH IDEOLOGI PAGANISME….

   5. AGAMA PAGAN IALAH TAKRIFAN KEPADA MANA-MANA AGAMA DI DALAM DUNIA INI YANG MENJADIKAN MAKHLUK HIDUP ATAU TIDAK HIDUP SEBAGAI OBJEK SEMBAHAN….MISALNYA,,BINATANG,,,POKOK,,,MANUSIA,,,,MATAHARI SEBAGAI OBJEK SEMBAHAN….WALAUPUN SEMBAHAN ITU TIDAK DIANGGAP SEBAGAI TUHAN ATAU SEKADAR WAKIL TUHAN ATAU MAKHLUK SUCI,,,,IA TETAP DIANGGAP PAGAN….SELAIN ITU,,,UNSUR-UNSUR PAGAN JUGA BOLEH MENYERAP SESEORANG PEMIMPIN APABILA IA MEMBINA PATUNG MENYERUPAI DIRINYA KETIKA IA MASIH HIDUP….DI ZAMAN MODEN INI,,,AGAMA PAGAN TERUS WUJUD PADA KEBANYAKAN AGAMA UTAMA DUNIA DAN IA BUKAN LAGI SEBUAH SEJARAH,,,IA DIJADIKAN KEPERLUAN DALAM SESUATU BUDAYA….


   Delete
 9. Memang Bijan tak tahu malu
  Kulit tebal songlap pun tahu
  Pada Melayu dia sembilu
  Sokong dia TongGeng mahu..

  TongGeng bukan sebarang tonggeng
  Dia sekor pakar menggoreng
  Penjilat tegar pemimpin ronggeng
  Merepek meraban otak dah mereng!

  Tan Sri dah sihat boleh bekerja
  Segeralah berkas penyangak negara
  Menyusah orang menyemak saja
  Namanya TongGeng A/L Kera!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kisah Lao Tzu, Maharaja dan pencuri   Kisah zaman dulu di China,Maharaja sangat suka dengan Lao Tzu, dan melantik dia sebagai pembesar istana, tapi Loa Tzu menolak dengan alasan bahawa cara dia melihat sesuatu amat berbeza dengan Raja, walaupun begitu, Maharaja masih mahu meneruskan niat nya itu.

   Terjadi satu hari seorang pencuri telah tertangkap kerana mencuri di rumah seorang hartawan dan jutawan yang amat berpegaruh...setelah dibicara didepan Toa Zhu dia telah memenjarakan orang kaya tersebut dan pencuri tersebut dengan 6 bulan penjara, orang kaya memprotes kerana dia bukan pencuri malah hartanya di curi, ini keputusan gila kata nya.

   Dengar baik baik alasan Toa Zhu...awak memang kaya ,awak sedar atau tidak, kekayaan awak itu telah membuat ramai yg jatuh miskin hingga mereka terpaksa mencuri untuk keperluan hidup mereka, sepatutnya awak dipenjara 1 tahun.

   Mendengar alasan itu si kaya merayu untuk bercakap dengan Maharaja, dan dibenarkan oleh Toa Zhu. Orang kaya tadi meminta supaya raja campur tangan kerana tidak pernah dalam sejarah yang dicuri juga dipenjakan, setelah mendengar itu Maharaja membebaskan org kaya itu dan melucutkan kan jawatan Toa Zhu......

   SIAPA KAH YANG BETUL DALAM CERITA INI?


   : Mahathir berebut kuasa dengan Najib, rakyat jadi mangsa....

   Delete
  2. Masih melalut bahan sampah? Alih2 kamu kutip dari cerita surat khabar lama Cina ker tuu...??

   Ayat kamu "Mahathir berebut kuasa dengan Najib, rakyat jadi mangsa" tak betul ler. Yg dah tercatat dalam sejarah seluruh dunia & diiktiraf PBB dan UNESCO adalah....

   Mahathir berjaya sentap kuasa Najib, sementara angan2 King Maker Hadi Awang terlepas melepas pas pis pus.

   Dulu kamu sering auta konon Tun M diberi usia panjang untuk beliau menyaksikan kemungkaran yg beliau lakukan.
   Tau2nya dgn kehendak & restu Illahi - di luar jangkaan tak pernah terjadi dalam sejarah dunia.... seorang tua lanjut usia 93 tahun memimpin suatu gerakan telah mencipta satu kejayaan menakjubkan menumbang Kerajaan Korup pimpinan laki bini bertembolok besar.

   Sekian & terima kasih sudi membacanya, Tonggeng.

   Delete
  3. PAGANISME : SIRI 2

   6. DI KALANGAN MANUSIA,,,ORANG YANG MULA-MULA MEMPERKENALKAN PAGANISME ADALAH NAMRUD DI MANA DIA TELAH MEMPROKLAMASI DIRINYA SEBAGAI TUHAN DAN DIPAKSA RAKYATNYA MENYEMBAH PATUNG, BERHALA,,BINATANG DAN DEWA…..DI ANTARA KUMPULAN REFORMIS INJIL ATAU KRISTIAN TERDAPAT INDIVIDU-INDIVIDU YANG BERJAWATAN PENTING DALAM KRISTIAN SEPERTI PADERI-PADERI,,,BISHOP DAN MUBALIGH….KUMPULAN INI MEMBAWA SATU PERSOALAN BARU YANG TIDAK MUNGKIN TERDUGA OLEH AHLI-AHLI AKADEMIK,,,TEOLOGI,,,POLITIK DAN MASYARAKAT DUNIA…PERKARA YANG DIBAWA IALAH TERDAPAT KEMUNGKINAN BESAR AGAMA MEREKA SENDIRI IAITU KRISTIAN TELAH ROSAK KESELURUHANNYA DIPENGARUHI UNSUR-UNSUR PAGAN BABYLON….DALAM KAJIAN-KAJIAN INTENSIF MEREKA,,,BERASASKAN GABUNG-JALIN FAKTA SEJARAH,,,MANUSKRIP DAN ISU SEMASA,,,MEREKA BERJAYA MEMBENTANGKAN KEPADA DUNIA BAHAWA AGAMA YANG DICIPTA OLEH NAMRUD KETIKA MEMERINTAH BABYLON MASIH WUJUD DI SELURUH DUNIA…IA WUJUD SECARA HISTORIK,,,TERSEMBUNYI,,,BERSIMBOL DAN SISTEMATIK…..MANAKALA KESAN PENGARUH TERBESARNYA WUJUD DI DALAM KRISTIAN KATOLIK YANG DIPELOPORI OLEH GEREJA ROMAN KATOLIK DI VATICAN…..

   7. NAMA-NAMA SEPERTI PROFESSOR ALEXANDER HISLOP,,,PROFESSOR AUSTEN LAYARD,,,,,ADAM CLARKE,,,,THOMAS INNMAN,,,ROBERT ISAAC DAN WILLIAM WALSH ADALAH PELOPOR KEPADA PEMBONGKARAN HUBUNG KAIT PENGARUH BABYLON NAMRUD DI DALAM KRISTIAN….MANAKALA DALAM ERA 1990-AN,,,MUNCUL NAMA-NAMA PENYELIDIK KONSPIRASI BARU YANG MENERUSKAN KAJIAN TERSEBUT SEPERTI RALPH WOODROW,,,LEONARD KING,,,WILL DURANT,,,,CHARLES WIESMAN,,,,CYRIL BAILEY DAN RAMAI LAGI…..HASIL KAJIAN KUMPULAN INI TELAH MENJADI RUJUKAN UTAMA KEBANYAKAN PENGKAJI KONSPIRASI ERA MODEN,,,,PELBAGAI KEMASKINI MAKLUMAT DAN TAMBAHAN MAKLUMAT DILAKUKAN BAGI TUJUAN PENYELARASAN DATA DAN KESESUAIAN DENGAN ISU SEMASA…


   8. PEMBONGKARAN FAKTA OLEH KUMPULAN INI TERHADAP GEREJA VATICAN DILIHAT MENJADI SATU KEKANGAN BARU KEPADA KUMPULAN GLOBAL ELIT….HASIL PEMBONGKARAN KUMPULAN REFORMIS TEOLOGI INI JUGA TELAH MEMBENARKAN TULISAN-TULISAN KRITIKAL OLEH PEMERHATI TEORI KONSPIRASI YANG SENTIASA MENGAWASI GERAK-GERI KERJA ROTHSCHILD,,,ILLUMINITI DAN FREEMASON SEPERTI JOHN ROBINSON,,,JOHN QUINCY ADAM,,,JENERAL CHEREP SPIRIDOVICH,,,JENERAL WILLIAM GUY CARR….MENJELANG SELEPAS ERA PERANG DUNIA KEDUA,,,,PERBAHASAN TENTANG PENGARUH PAGAN BABYLON DI DALAM AGAMA-AGAMA DUNIA KHUSUSNYA KRISTIAN MENJADI SEMAKIN RANCAK….MUNCUL PASTOR-PASTOR KATOLIK YANG MEMILIKI ORGANISASI DAKWAH SENDIRI MENYEMARAKKAN HUJAH-HUJAH HISLOP DAN LAYARD BERKAITAN PENGARUH PAGAN DI DALAM KATOLIK….SERANGAN TERUS DILAKUKAN MELALUI PENULISAN DAN FORUM UNTUK MEMBONGKAR PENGARUH BABYLON DI DALAM GEREJA ROMAN DI VATICAN…..

   9. ALEXANDER HISLOP BERHUJAH BAHAWA BUKAN SAHAJA NAMRUD SEORANG PEMIMPIN EMPAYAR,,,DIA PAKAR DALAM ILMU HITAM,,,,ASTRONOMI DAN PENDUKUNAN…KESEMUA ILMU BERCORAK KESIHIRAN DAN PERDUKUNAN INI TELAH MENJADI ASAS KEPADA FAHAMAN ZOROASTER YANG WUJUD HINGGA SEKARANG….HISLOP JUGA MENEGASKAN ISTILAH ZOROASTER SENDIRI YANG MENJADI NAMA KEPADA FAHAMAN ITU SEBENARNYA NAMA RAJA NAMRUD…KEMAHIRAN TINGGI DALAM PENGGUNAAN SIHIR JUGA DILAKUKAN OLEH SEMIRAMIS,,,ISTERI NAMRUD…..SEJARAWAN GREEK,,JOSEPHUS MENEGASKAN DALAM BUKUNYA BAHAWA NAMRUD ADALAH PERMULAAN KEPADA PERUBAHAN PERADABAN MASYARAKAT DUNIA…NAMRUD IALAH PUNCA MANUSIA BERANI SYIRIK KEPADA ALLAH…AHLI SEJARAH YANG LEBIH KRITIKAL DALAM TEOLOGI SEPERTI ALEXANDER HISLOP MENEGASKAN DALAM KAJIANNYA BAHAWA SEMASA NAMRUD MENJADI PEMIMPIN EMPAYAR,,DIA BERJAYA MEMBINA NILAI KEYAKINAN DI KALANGAN RAKYATNYA AGAR MENYEMBAH DIRINYA SEBAGAI TUHAN DAN MENGANGGAP BERKUASA SEPERTI TUHAN…

   Delete
 10. Mr Lick yg bukan justice
  Diberi paha Bijan nak betis
  Jaga negara dah jadi kudis
  Songlap billion tak ingat abis!

  Bukan Tun nak rebut kuasa
  PM bertahun Tun dah rasa
  Ingin selamat bangsa dan nusa
  Agar negara kembali sentosa..

  Bila kalah akal pun panjang
  Dia nak tutup tipu berkajang
  Sekarang elak,tepis terajang
  Pakai baju nampak telanjang!

  Jangan cuba putar dan pusing
  Justice Lick a.k.a si TongGeng
  Sini bukan tempat bergasing
  Kalau nak mabuk pergilah yamseng!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yana Samsudin tolak bersalaman dengan ahli Running Ma tapi Dr Maszlee & Mat Sabu suka bersalam...   TINDAKAN pelakon dan pengacara Yana Samsudin menolak untuk bersalaman dengan salah seorang anggota Running Man mendapat perhatian netizen.

   Menerusi video yang dimuat naik Yana pada Sabtu, dia menolak secara baik apabila salah seorang ahli kumpulan itu iaitu Jee Seok untuk bersalaman dengannya.

   Bagaimanapun, Yana kemudian menjelaskan bahawa dia hanya bersalaman dengan wanita.
   "I only shake hands with girl (Saya hanya bersalaman dengan perempuan sahaja)" ujarnya.

   Video berdurasi satu minit itu mendapat hampir 170,000 tontonan di laman sosial miliknya.
   Rata-rata memuji tindakan pelakon filem Adnan Sempit ini yang menjaga akhlak dan batas sebagai seorang muslimah.

   Sementara itu Yana berkata, dia akan bersiaran secara langsung bersama ahli Running Man pada Ahad ini di TV9 dalam rancangan CJ Wow Shop.

   "Esok (Ahad) bersedia Yana akan bersama abang dan akak dari Korea Runing Man untuk offer korang barang yang terbaik dari Korea," ujarnya.

   Empat selebriti popular Korea Selatan ke Malaysia bagi menghangatkan rancangan CJ Wow Shop dengan kerjasama Channel A menerusi program Sales King TV.

   Antara selebriti tersebut iaitu anggota Running Man iaitu Ji Suk-jin dan Yang Se-chan serta penyanyi JeA daripada kumpulan Brown Eyed Girls dan Sung-jong (INFINITE).
   Tapi malang yang hebat bercakap Islam tak boleh nak bagi penerangan kepada bukan Islam bahawa lelaki dan perempuan tidak boleh bersalam. Ambil pandangan yang daif... tak ada jati diri Islam yang kuat. Hanya bercakap sahaja kuat.   Yang ini pun sama parti Islam baharu kononnya. Sangat rosak kalau pimpinan yang dikatakan hebat dalam perjuangan bersama PAS dulu kini lebur dengan tangan lembut perempuan.

   Sepatutnya Dr Maszlee Malik dan Mat Sabu belajar dengan artis Yana.

   : Dr. Maszlee jadi rujukan IKRAM, agaknya apa alasan IKRAM nak menghalakan perkara ini?....

   Delete
  2. PAGANISME : SIRI 3

   10. ANTARA SALAH SATU CONTOH PENGARUH PALING KUAT DARI PAGAN KE ATAS MASYARAKAT MODEN SEKARANG IALAH KONSEP PENYEMBAHAN BERHALA IBU DAN ANAK….BUDAYA PENYEMBAHAN CARA INI TELAH DIADAPTASI OLEH KEBANYAKAN AGAMA ( KECUALI ISLAM SUNNI ) DALAM RITUAL SEHARIAN…IBU DIANGGAP WANITA SUCI YANG MEMPUNYAI STATUS TINGGI SEPERTI DEWA MANAKALA ANAK YANG DILAHIRKAN ADALAH ANAK HASIL HUBUNGAN ISTIMEWA ANTARA IBU DAN DEWA…..TERDAPAT BANYAK PENYEMBAHAN BERHALA YANG BERKONSEP YANG SAMA DENGAN PENYEMBAHAN SEMIRAMIS DAN TAMMUZ ( ISTERI DAN ANAK NAMRUD )…IA DIDAPATI PADA HAMPIR KESELURUHAN MASYARAKAT DUNIA PADA SETIAP NEGARA DAN BANGSA YANG BERBEZA….KONSEP PENYEMBAHAN IBU DAN ANAK INI TIDAK LAIN ADALAH BERASASKAN DARI PENYEMBAHAN PAGAN BABYLON…..DALAM KAJIANNYA,,,PROF. HISLOP MENYATAKAN PARA MUBALIGH KRISTIAN YANG PERGI BERDAKWAH KE TIBET,,,CHINA,,,DAN JEPUN SANGAT TERKEJUT APABILA MENDAPATI PATUNG-PATUNG SEMBAHAN MEREKA MEMPUNYAI KONSEP YANG SAMA DENGAN PATUNG VIRGIN MARY DAN JESUS….KONSEP INI SAMA SEPERTI MANA YANG DIAMALKAN OLEH GEREJA ROMAN KATOLIK….

   11. DALAM KAJIAN ROY SCHULZ ( 1967 ),,,SELEPAS KEMATIAN NAMRUD,,,SEMIRAMIS DIKATAKAN TELAH KEMBALI KE MESIR DAN CUBA MENGUKUHKAN KEDUDUKANNYA DI SANA….SEBAGAI SALAH SATU JAJAHAN NAMRUD,,,SEMIRAMIS DIGELAR DEWI ISIS DI MESIR…KETIKA DI MESIR SEMIRAMIS ATAU ISIS DIKATAKAN TELAH MELAHIRKAN ANAK LUAR NIKAH BERSAMA LELAKI LAIN….ANAK LUAR NIKAH BARU ITU DINAMAKAN SEBAGAI TAMMUZ,,,MANAKALA DI MESIR IA DIKENALI SEBAGAI DEWA HORUS….ANAK BARU ITULAH DIJADIKAN SANDARAN KEPADA RAMALAN BERITA NABI IBRAHIM AS YANG MERAMALKAN KEMUNCULAN MESSIAH ATAU ISA AS YANG AKAN DILAHIRKAN TANPA BAPA,,,IBUNYA SEORANG WANITA SUCI YANG TIDAK PERNAH DISENTUH OLEH MANA-MANA LELAKI….SEMIRAMIS BERJAYA MEMERINTAH MESIR PADA 2137 SEBELUM MASIHI BERSAMA ANAKNYA TAMMUZ ATAU HORUS YANG MASIH KECIL….PEMERINTAHAN MESIR DIBERIKAN KEPADA TAMMUZ APABILA DEWASA…SELAMA 31 TAHUN MEMERINTAH TAMMUZ TELAH KEMBALI SEMULA KE KERAJAAN LAMANYA BABYLON….

   12. WALAUPUN SEMIRAMIS DAN TAMMUZ TELAH MATI TETAPI TIDAK DAPAT DINAFIKAN PENGARUH PEMIKIRAN PAGANNYA MASIH KUAT SEHINGGA MENYELINAP KE SEGENAP RUANG-RUANG AGAMA DUNIA KHUSUSNYA AGAMA KRISTIAN….PENYEMBAHAN BERKONSEPKAN IBU SUCI DAN ANAK TUHAN DILIHAT TERUS MENERUS BERGERAK MENELUSURI ZAMAN SEOLAH-OLAH ADA SEKUMPULAN MANUSIA TERTENTU YANG BEKERJA KERAS MENGEKALKAN PENGARUH ISTERI NAMRUD INI…PERGERAKAN PENGARUH SEMIRAMIS DAN TAMMUZ INI BUKAN BARU SAHAJA DIBINCANGKAN PADA ERA TAHUN 2000 TETAPI IA SUDAH DISEDARI OLEH PIHAK-PIHAK TERTENTU SEJAK ABAD KE-3 IAITU 300 TAHUN SELEPAS NABI ISA DILAHIRKAN….PERBAHASAN PENGARUH SEMIRAMIS,,,,TAMMUZ DAN NAMRUD MASIH DIPERDEBATKAN SEHINGGA SEKARANG DAN KEBANYAKAN PENGANUT KRISTIAN MULA MENYEDARI HAL INI TERMASUK KELOMPOK ORANG AWAM….


   Delete
 11. Fan Tat dan Wak Suman Tempek Bacin....Kalau kau berdua dan cai2 haprak kat sini biasa ke hospital kerajaan , tentu kau akan terperanjat king kong dengan cadangan Timbalan menteri badut ni kan !!!

  Sudah bertahun Kerajaan Barisan Nasional memberikan khidmat caj hospital RM1 untuk rawatan biasa dan RM5 untuk rawatan pakar.

  Semenjak Kerajaan Pakatan Harapan mengambil alih, timbul pula cadangan dari Timbalan Menteri Kesihatan untuk menghapuskan caj RM1 dan RM5 dan alternatifnya Rakyat perlu mengambil insurans.

  Menurut Timbalan Menteri, Dr Lee Boon Chye, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini di peringkat akhir merangka pelan skim perlindungan insurans kesihatan untuk membantu golongan berpendapatan rendah B40 yang mendapatkan perkhidmatan kesihatan di hospital kerajaan dan swasta.

  Kata Dr Lee,

  Sebagai contoh, kita akan memberikan perlindungan insurans sebanyak RM10,000 hingga RM20,000 setahun untuk satu keluarga bagi perbelanjaan perubatan atau caj rawatan apabila ditempatkan dalam wad.

  Skim pembayaran insurans itu akan ditetapkan pada kadar paling minimum bersesuaian dengan tahap kemampuan golongan B40.

  Persoalannya, berapa peratus Rakyat Malaysia mampu memiliki insurans? Adakah premium insurans serendah RM5 untuk dibeli dan dinikmati faedahnya terutama dari golongam miskin? Kenapa sasarannya golongan B40? Adakah insurans juga akan melindungi warga emas dan berapa pula premium yang akan dikenakan?

  Adakah ini satu langkah permulaan Kerajaan PH untuk.memansuhkan perkhidmatan perubatan percuma yang selama ini dinikmati oleh Rakyat Malaysia semasa mereka berada di bawah Kerajaan Barisan Nasional?

  Ntah2 syarikat yang akan menguruskan insurans tu akan diberikan pada kroni2 tak??? Takkan lah dah menyokong macam nak gila dalam PRU lepas tak dapat apa2 sebagai balasan..rugi besar lah macam tu kan !!!

  Satu demi satu faedah Rakyat Marhaen ditarik oleh Kerajaan PH. Tahniah warga Tomato yang memangkah. Haah..apa lagi Fan Tat dan Wak Suman Tempek bacin..kumpulkan lah semu cai2 dan tepuk lah secara berjemaah..... dan jangan lupa ucapkan tahniah sesama sendiri yeer!!!


  Keh..keh..keh..Harrk..Tuiii..kokikhkioikihkikikokik!!!


  ReplyDelete
  Replies
  1. Fan Tat...Cuba kau bayangkan senario ni.Rakyat Malaysia kena charge rm 1 hingga rm 5...dah lah tu wajib kena bayar..tak boleh kompromi langsung..

   Warga asing pulak.. walau kena bill sampai rm 30 ribu pun kalau tak boleh bayar terus dapat percuma... caranya,panggil pihak berkuasa ambik dan hantar pulang ke negara asal..untung la jadi orang asing..

   Sekarang ni nak bebankan rakyat dengan insurans pulak.. kesian la rakyat yang susah.. cukup2 la bebankan rakyat.. naik gaji mininum dulu.. baru leh sembang bab lain.

   Menteri yang bertanggungjawab naikkan gaji minimum ni buakan nak cepatkan urusan gaji minimum ni, tapi sibuk pulak ngaku kaum depa penduduk awal negara ni..dan tuduh melayu sebagai pendatang. Fan Tat..betul ke caranya macam ni haah ???

   Delete
  2. KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA

   1. PENDEKATAN DR. ZAKIR NAIK ADALAH MUDAH IAITU MENCARI PERSAMAAN ANTARA PELBAGAI AGAMA DENGAN ISLAM….JADI KENAPAKAH DR. ZAKIR NAIK BEGITU DIBENCI OLEH NON MUSLIM MALAYSIA?..SETIAP KALI UCAPAN BELIAU TIDAK LARI DARI MENCARI PERSAMAAN DAN BUKANNYA PERBEZAAN….PESERTA-PESERTA BUKAN ISLAM YANG CURIUS UNTUK TAHU APAKAH PERBEZAANNYA MEREKA AKAN DATANG BERDUYUN-DUYUN UNTUK BERTANYA BELIAU…KERANA ITULAH DR. ZAKIR NAIK TELAH MENERANGKAN APAKAH PERBEZAAN ANTARA AGAMA-AGAMA DI DUNIA….JADI BUKANLAH DR. ZAKIR NAIK YANG MEMULAKAN PERBEZAAN TAPI PENDESAK-PENDESAK DARI NON MUSLIMLAH YANG TERLALU INGIN TAHU….

   2. SEBENARNYA RAMAI DI KALANGAN NON-MUSLIM YANG TELAH LAMA MENJALANKAN KAJIAN DAN PERBANDINGAN ANTARA AGAMA…MEREKA DATANG UNTUK MENCARI PENJELASAN TERHADAP KEKELIRUAN YANG DITEMUI MEREKA…SEBAHAGIAN MEREKA TELAHPUN BERSEDIA MEMELUK ISLAM JIKA KEKUSUTAN TERSEBUT DAPAT DIRUNGKAIKAN…KERANA ITU MEREKA DENGAN MUDAH MENGUCAPKAN KALIMAH SYAHADAH…KERANA SEMUDAH ITULAH UNTUK MEMELUK ISLAM DAN UNTUK MEMPRAKTIKKANNYA PERLU USAHA SEHINGGA KE LIANG LAHAD…. SEPATUTNYA NON-MUSLIM MALAYSIA BANYAK-BANYAK BERTERIMA KASIH KEPADA DR. ZAKIR KERANA MEMBANTU MENGHAFAL DAN MENJELASKAN KITAB SUCI MEREKA SEDANGKAN MEREKA SENDIRI TIDAK PERNAH MEMBACA KESELURUHAN KITAB SUCI MEREKA…

   3. DI NEGARA-NEGARA BARAT MEREKA YANG MEMELUK ISLAM ADALAH KERANA ISLAM ADALAH AGAMA SIMPLE DAN STRAIGHT FORWARD TIDAK BERBELIT-BELIT DAN SPIN UNTUK MEMBERI PENJELASAN…SEPERTI TUHAN ITU SATU/TUNGGAL DARI SEGI TEORI DAN PRAKTIKALNYA….AJARAN-AJARANNYA MASUK AKAL,,,SENANG DAN MUDAH DIFAHAMI….SELARI DENGAN SAINS DAN TEKNOLOGI…BAGI SEORANG FREE THINKER UNTUK MENGANUT ISLAM LEBIH MUDAH DARI SEORANG YANG TELAH MENGANUT MANA-MANA AGAMA KERANA MEREKA TIDAK PERCAYA TUHAN-TUHAN YANG PALSU..HANYA TINGGAL MENYAKINKAN MEREKA HANYA SATU TUHAN SAHAJA YANG WUJUD DAN WAJIB DISEMBAH….

   4. SATU LAGI PERSAMAAN YANG WUJUD ANTARA AGAMA-AGAMA IALAH SATU FIGURE/PEMIMPIN/AVATAR/MAITREYA/MALEECA/THE COMFORTER HEBAT YANG DINANTI-NANTI OLEH MEREKA YANG AKAN MUNCUL SEPERTI MANA YANG TERCATAT DALAM KITAB-KITAB SUCI MEREKA…..BERDASARKAN CIRI-CIRI YANG ADA DALAM KITAB-KITAB TERDAHULU JIKA DITINJAU DAN DIANALISA IA ADALAH BERTEPATAN DENGAN PERIBADI NABI MUHAMMAD SAW….DR. ZAKIR NAIK CUBA MENYAKINKAN MEREKA BAHAWA IKON ITULAH YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH MEREKA SEBENARNYA BERDASARKAN HUJAH-HUJAH DARI KITAB SUCI MEREKA SENDIRI…PERLU DIINGAT TIADA UNSUR PAKSAAN BAHKAN IA DIBUAT DALAM DISKUSI ILMIAH DAN SUASANA HARMONI….

   5. JADI ITULAH SAHAJA DUA CIRI CERAMAH BELIAU KE SERATA PELUSUK DUNIA….JIKA TERDAPAT APA-APA DESAKAN/PERTANYAAN/PROVOKASI MAKA TERPAKSALAH BELIAU JELASKAN PERBEZAAN-PERBEZAAN TERSEBUT…..PENJELASAN TENTANG PERBEZAAN TERSEBUTLAH YANG MEMBUAT NON-MUSLIM MALAYSIA MENYALAH TAFSIRKAN MAKSUD BELIAU…..JIKA DI NEGARA-NEGARA BARAT PENJELASAN SEBEGITU TIDAK MENJADI KUDIS PUN BAGI MEREKA KERANA MEREKA BERFIKIRAN TERBUKA…MEREKA TELAHPUN LAMA MENINGGALKAN AJARAN BIBLE….BANYAK GEREJA-GEREJA MEREKA BERTUKAR MENJADI MASJID… DR. ZAKIR MENGAJAK MEREKA MENJADI PENGIKUT SEBENAR JESUS/ISA A.S… CUMA YANG MENARIK VISA DR. ZAKIR DARI BERKUNJUNG KE NEGARA MEREKA ADALAH ORANG POLITIK…

   Delete
 12. Fan Tat...Tentu kau dah terbaca satu memo rasmi dari SKKM yang kini sedang Viral di media sosial. Cubaan untuk mendapatkan pengesahan daripada akaun Twitter Menteri KKMM di @gobindsinghdeo gagal dijawab.

  Jelas di dalam memo di atas, Kerajaan PH memansuhkan perkataan 'Merdeka' dan 'Merdeka ke-61' untuk sambutan Hari Kemerdekaan kononya untuk menjaga sensitiviti dan hubungan antara negeri-negeri di Malaysia.

  Penyataan ini sememangnya bercanggah dengan kehendak Perlembagaan Persekutuan, Perkara 160, tafsiran am yang mewartakan, 'Hari Merdeka ertinya 31 Ogos 1957.'

  Kalau hendak buat sambutan untuk kemerdekaan negeri Sabah dan Sarawak tidak ada salahnya. Tapi apa salahnya kita Rakyat Malaysia sama-sama menyambut Hari Merdeka Persekutuan Malaysia yang rasmi iaitu pada 31 Ogos. Ini tarikh 'Merdeka' dalam Perlembagaan.

  Sebaliknya, perbuatan mencabul Perlembagaan Persekutuan bukan satu konsep 'rule of law' yang digahkan oleh Kerajaan PH. Perlu diingat, Persekutuan Malaysia tidak pernah merdeka.

  Yang merdeka adalah Persekutuan Tanah Melayu, negeri Sabah dan negeri Sarawak iaitu komponen Persekutuan Malaysia.

  Persekutuan Malaysia ditubuhkan di bawah satu perjanjian 'Malaysia Agreement 1963' pada 16 September 1963. Oleh itu, Hari 16 September adalah Hari Kebangsaan atau Hari Malaysia.

  Rakyat tak faham lah apa yang cuba nak disampaikan oleh Pak Menteri ni. Patutnya rujuk lah dulu pada pakar2 sejarah negara sebelum mengambil tindakan macam ni. Betu lah cakap orang tua2 dulu..malu bertanya, dah tentu tersesat jalan bhai !!!

  ReplyDelete
 13. Fan Tat ...Kau tentu tak cayakan berita macam ni!!

  Only in Malaysia yang kena rompak melolong RM18 billion dirompak. Yang (dituduh) merompak pula buat lapuran polis kerana merompak... Adoi

  Pelik-pelik Malaysia baru....

  Jika yang dituduh merompak begitu yakin hingga sendiri buat laporan polis, bukanlah merompak namanya tu.

  Sepatutnya Menteri Kewangan, Lim Guan Eng@Ah Beng segera buat laporan polis. Bukannya setakat buat siasatan dalaman, tapi tak berani tubuhkan RCI untuk menyiasat kes ni sampai ke akar umbi. Eloklah jawatan Ah Beng ni diberi jenama baru sebagai Menteri Propaganda Kewangan.

  Rakyat yang waras syak Guan Eng tidak tahu dia dipekenakan oleh penjawat awam di kementeriannya. Dia dan Tony Pua, kaki spin dan putar belit ni terlalu angkuh untuk terima nasihat, mudah melenting dan asyik nak putarbelit lalu dibiar belit diri sendiri.

  Mereka hanya diamkan dengan diberi maklumat tanpa penjelasan penuh. Orang ingat dah pandai tak guna dinasihat. Otak asyik nak spin mesti terus nak main serang semaacm aje..tapi tak sedar dah kena setepek kat muka sendiri..

  Kenyataan dan penjelasan dari Ketua Pengarah Kastam hampir senada dan seiring dengan kenyataan-kenyataan mantan KSP dan Menteri-Menteri yang faham.

  kih..kih..kih.. Sah lah Guan Eng dah kena jual oleh orang2nya sendiri !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng tongong...

   Cuba buat bertenang tok sah gopoh, boleh?

   Masa akan menentukan (setelah pemeriksaan SPRM, audit oleh pihak Kementerian kewangan) - sama ada Si Batak Mendailing ini 'Serigala' atau 'Serikandi', setuju kan..kan..kan....??

   Delete
  2. Untuk Pengetahuan Umum:
   Yg bernama Irwan Siregar walau berwajah Mamak, sebenarnya dia berketurunan Batak Mendailing dari daerah Sumatera Utara.

   'Siregar' adalah marga (family name) untuk suku bangsa batak itu. Saya pernah berkhidmat dgn PT Indofood International Corpn dan punya kenalan yg nama mereka berakhir 'Siregar', 'Nasution', 'Lubis'.

   Delete
  3. Lelaki Melayu Ramai Dijangkiti HIV Kerana Aktiviti Songsang LGBT   KUALA LUMPUR – Selepas dilaporkan golongan yang mengamalkan aktiviti seks songsang membabitkan homoseksual dan biseksual menjadi faktor tertinggi penularan HIV, namun apa yang membimbangkan apabila pecahan kaum menunjukkan orang Melayu paling ramai dijangkiti virus berkenaan sepanjang 2017.

   Lebih mengejutkan, mengikut pecahan kaum, 54 peratus mewakili 1,800 individu daripada 3,347 jumlah keseluruhan kes baharu penghidap HIV merupakan orang Melayu.

   Jumlah itu lebih dua kali ganda lebih tinggi berbanding kaum Cina iaitu sebanyak 725 dan lebih besar berbanding kaum India ia­itu hanya 240 kes baharu.

   Bagaimanapun, berdasarkan laporan Sektor HIV/STI, Bahagian Kawalan Pe­nyakit, Kementerian Kesihatan, jumlah kes baharu HIV dalam kala­ngan orang Melayu menurun berban­ding tahun-tahun sebelum ini dengan mencatatkan sebanyak 1,953 kes pada tahun 2016 dan 1,838 kes pada tahun 2015.

   Di samping itu, bagi pecahan jantina pula, lelaki Melayu mencatatkan seramai 1,600 kes baharu dijangkiti HIV manakala pe­rempuan pula sebanyak 200 kes dengan perbandingan sebanyak 2,890 bagi keseluruhan lelaki dan 457 perempuan seluruh negara.

   Utusan Malaysia pada Khamis lalu melaporkan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) merupakan kumpulan tertinggi kes baharu dijangkiti HIV iaitu melebihi 50 peratus daripada 3,347 individu yang menjadi penghidap virus berkenaan.

   Dalam laporan itu turut memaklumkan 1,697 individu dalam kumpulan homoseksual dan biseksual selain 1,335 kes dalam kategori heteroseksual merupakan kelompok tertinggi kes baharu dijangkiti HIV sepanjang tahun lalu.

   Senario membimbangkan itu sekali gus menunjukkan hampir 90.6 peratus kes baharu penularan HIV adalah disebabkan hubungan seks sedangkan kadar jangkitan dalam kalangan penagih dadah pula mencatatkan penurunan mendadak pada kadar tidak sampai empat peratus.

   Dalam pada itu, mengikut pe­cahan negeri pula, Selangor mencatatkan pembawa HIV baharu paling ramai dengan 968 kes di­ikuti dengan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebanyak 464 kes selain Johor 347 kes.

   Faktor itu turut dipengaruhi oleh perpindahan penghidap HIV untuk tujuan bekerja di Lembah Klang selain pesakit berpindah untuk mendapatkan rawatan luar daripada tempat asal kelahiran berikutan kebimbangan stigma negatif terhadap penghidap virus berkenaan.

   Secara keseluruhannya, dalam tempoh 1986 sehingga 2016, seramai 111,916 kes HIV dicatatkan dengan jumlah 93,089 penghidap virus itu masih hidup selain jumlah kanak-kanak di bawah 13 tahun yang dijangkiti adalah seramai 1,146 orang.


   : Tapi ada yang jual prinsip untuk dapat undi golongan ini....

   Delete
  4. GENG NAJIB 12 August 2018 at 00:54 berauta merapu.....

   Fan Tat ...Kau tentu tak cayakan berita macam ni!!

   Only in Malaysia yang kena rompak melolong RM18 billion dirompak. Yang (dituduh) merompak pula buat lapuran polis kerana merompak... Adoi
   Pelik-pelik Malaysia baru....
   -------------------------------------------------------------
   MAKLUM BALAS SAYA:

   Tonggeng....
   Pada 1 April 2015, Kastam mintak 82.9 billion drpd Tabung Amanah tapi hanya diberi 63.5 billion iaitu kurang 19.4 billion.Pada 31 Mei 2018, LGE belum masuk lagi ke pejabat MOF. Jadi, macam mana Najib nak gtuduh LGE yang kebas duit ni...?????
   Memang patut KJ buat laporan polis. Patut kecurian ini disiasat.

   PUTRAJAYA - Sebanyak RM19.4 bilion telah dituntut oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk pembayaran balik cukai barang dan perkhidmatan (GST) tetapi tidak diluluskan oleh Tabung Amanah.

   Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri T Subromaniam berkata, daripada keperluan pembayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion yang telah dilaporkan, hanya RM63.5 bilion pembayaran balik GST telah dibayar melalui Tabung Amanah bagi sepanjang tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018.

   Katanya, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion.

   Berikut adalah kenyataan media penuh oleh Subromaniam:

   “Tabung Amanah adalah satu Kumpulan Wang yang diwujudkan bagi tujuan pembayaran balik GST di bawah Seksyen 54, Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (2014).

   “Semua bayaran GST dimasukkan ke dalam Akaun Kumpulan Wang Disatukan yang kemudiannya akan dipindahkan kepada Tabung Amanah untuk membolehkan pembayaran balik GST dapat dilaksanakan.

   “Dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018, Kastam telah melaporkan dalam Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan yang dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan bahawa keperluan pulangan balik GST adalah berjumlah RM82.9 bilion.

   “Jumlah ini adalah berdasarkan kepada Borang GST-03 (untuk menuntut bayaran balik GST) yang telah difailkan ke dalam sistem GST Kastam oleh pembayar cukai.

   “Walau bagaimanapun, daripada keperluan pembayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion yang telah dilaporkan, hanya RM63.5 bilion pembayaran balik GST telah dibayar melalui Tabung Amanah bagi sepanjang tempoh yang sama.

   “Kastam ada menuntut RM82.9 bilion daripada Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan ini untuk tujuan pembayaran balik GST dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018 tetapi jumlah penuh tidak dipindahkan kepada Tabung Amanah.

   “Oleh itu, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion”.

   Irwan Serigar told reporters that he made a report so as to find out the truth because he felt that the allegation of the missing RM18 billion was unfounded.

   He had yesterday denied the allegation by Finance Minister Lim Guan Eng on Wednesday that there was a shortfall of RM18 billion in the RM19.4 billion meant for the refund of the GST to traders.

   Once money is in the Consolidated Fund, it is treated as "general revenue" and can be spent and jolly well to line the pockets of Umno cronies.

   YB LGE is saying that it was not kept in a trust fund earmarked for refunds to traders.

   Hence, the money goes without saying IS missing, perhaps kena rompak dah......!!

   We'll wait and see the outcome in due course.

   Delete
  5. SAMBUNGAN : KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA


   6. DI MANA-MANA UNIVERSITI DI DUNIA AKAN ADA BIDANG PERBANDINGAN AGAMA….MEREKA MENGGUNAKAN METHODOLOGY MANTIQ-FALSAFAH IAITU SETIAP PERKHABARAN ADALAH BENAR-PALSU 50-50…..WALAUPUN IA BERNAMA KITAB SUCI IA DILETAKKAN SETARAF DENGAN PERKHABARAN-PERKHABARAN LAIN…KEBENARAN MESTI DIUJI DAN DIKAJI SEHABIS-HABISNYA,,,,KITAB SUCI TIDAK LAGI BERSTATUS KITAB SUCI APABILA HANYA ADA SATU SAHAJA KEPALSUAN….

   7. KATALAH SEORANG DOKTOR BERKATA SECARA UMUM “SESIAPA YANG BERBADAN GEMUK BERPOTENSI MENDAPAT PELBAGAI JENIS PENYAKIT”,,TIBA-TIBA SEORANG GEMUK MELENTING DAN MARAH-MARAH TERHADAP DOKTOR TERSEBUT KERANA MENYINGGUNG PERASAANNYA…SIKAP SEBEGITU TIDAK BERMANFAAT BAGINYA…ADALAH LEBIH BAIK SI GEMUK TADI BERSIKAP TERBUKA DAN MENGUBAH GAYA HIDUPNYA SUPAYA LEBIH RAMPING DAN SIHAT…BEGITULAH PERBANDINGAN DR. ZAKIR NAIK DENGAN BEBERAPA KERAT NON-MUSLIM MALAYSIA….TIDAKKAH KAEDAH YANG DIGUNA PAKAI OLEH DR. ZAKIR SESUAI DENGAN SEMANGAT RAKYAT MALAYSIA YANG PRO-DEMOKRASI DAN BERFAHAMAN LIBERALISME/PLURALISME?..

   Delete
 14. Fan Tat...Untung la orang kerja kerajaan...

  Tengah drive pagi tadi, buka radio kereta. Dengar berita gaji penjawat awam akan dinaikkan dan elaun rumah pun naik 25% dari RM250 ke RM750 mengikut tangga gaji.

  Kerja tidak seberapa tapi semua manifesto parti janji naik gaji.

  Manifesto PH pun janji lebih kurang sama.

  Dato Azmin Ali umum bonus untuk penjawat awam Selangor lebih dari penjawat awam kerajaan persekutuan. Dapat tak tahu bila?

  Laporan radio tu juga menyebut ada tambahan 15% kepada kakitangan yang sudah pencen.

  Ini bertujuan untuk menstabilkan ekonomi rakyat.. berkuatkuasa mulai September ini, kata Perdana Menteri THAILAND....

  Aisay man.... maaf salah negara beb...bukan Msia lah !!

  You get the government that you choose, kata-kata satu orang putih yang Tun Dr Mahathir pernah ulang-ulang suatu masa dulu.

  Guru graduan yang baru tamat penh=gajian jangan marah yeer..kerjaan lebih pentingkan guru2 pencen jadi pembantu guru dari kau orang...penat aje berhempas pulas untuk dapatkan degree, tapi nasib kau orang tak terbela !!!

  Apa nak buat....yang undi PH pun semua hancing. Hanya imutkan sangat nafsu amarah akibat termakan fitnah , spin dan hasutan mereka sebelum PRU dulu..kan sekarang semuanya dah kena kincin kaw2 punya...fuhh..semerbak bau nya beb !!!

  keh..keh..keh...hark..tuii..kioikhkiokioikiokik !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS MELALUI KETIGA ISTERINYA TELAH MELAHIRKAN TIGA BANGSA-BANGSA UTAMA DI DUNIA INI….SITI SARAH MELAHIRKAN BANGSA ISRAEL,,,,SITI HAJAR MELAHIRKAN BANGSA ARAB DAN SITI QANTURAH MELAHIRKAN BANGSA JAWI…JAWI BERASAL DARI PERKATAAAN JIWI IAITU SATU TUHAN ATAU JAWWUN IAITU NEGERI ATAS ANGIN….MELALUI QANTURAH BAGINDA AS DIKURNIAKAN ENAM ORANG ANAK BERNAMA ZIMRAN,,,JOKSHAN,,,MADYAN,,,MADAN,,,IYSHBAK DAN SYUA’AH….MADYAN TELAH DIMINTA MENETAP DI SELATAN SEMENANJUN ARAB….SEMENTARA ADIK-BERADIK YANG LAIN TELAH BERHIJRAH MENUJU KE BAHAGIAN TIMUR….DI TIMUR MEREKA TELAH TINGGAL DI KAWASAN LEMBAH INDUS SEHINGGA BANJARAN DISITU DINAMAKAN “HIMALAYA” ( GUNUNG MELAYU )…BERDASARKAN CATATAN SEJARAH DI TANAH INDIA PENDUDUK ASALNYA IALAH BERKULIT HITAM MANIS….MEREKA ADALAH BANGSA MELAYU….SETELAH DISERANG YA’JUJ DAN MA’JUJ ( ARYA/PARSI ) MEREKA TELAH BERUNDUR KE SEBELAH TIMUR DI INDO CHINA….DI SITULAH TAMADUN GILANG-GEMILANG MEREKA BERMULA SEBAGAI BANGSA TERTUA DI ASIA TENGGARA….NEGARA TERSEBUT ADALAH NEGARA FUNAN TERDIRI DARIPADA CHAMPA DAN LANGKASUKA….

   2. DALAM MEMASTIKAN PENGGUNAAN BAHASA MELAYU SELAKU BAHASA KEBANGSAAN TIDAK TERUS DIPERLEKEHKAN OLEH RAKYAT DI NEGARA INI,,,SUDAH TIBA MASANYA SEJARAH KEHEBATAN BAHASA MELAYU DIDEDAHKAN BAGI MEMBERI KEFAHAMAN KHUSUSNYA KEPADA MASYARAKAT AWAM SEBAB BAHASA INI DIPILIH SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN YANG PERLU DIDAULATKAN OLEH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT….


   3. KAUM CINA DI MALAYSIA PADA HARI INI MAJORITINYA ADALAH KETURUNAN IMIGRAN DARI SELATAN CHINA IAITU KEBANYAKANNYA DARI WILAYAH FUJIAN DAN GUANGDONG…ETNIK-ETNIK DARI SELATAN CHINA INI BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MEREKA YANG TERSENDIRI SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,HAKKA DAN KANTONIS….MANDARIN PULA BUKANLAH BAHASA YANG BERASAL DARI SELATAN CHINA TETAPI MERUPAKAN BAHASA YANG BERASAL DARI DIALEK BEIJING YANG DITUTURKAN OLEH MASYARAKAT DARI UTARA…

   4. BAHASA MANDARIN YANG MERUPAKAN BAHASA RASMI REPUBLIK RAKYAT CHINA TELAH DIJADIKAN SEBAGAI BAHASA RASMI BAGI MENYATUKAN PELBAGAI ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,KANTONIS,,,HAINAN DAN HAKKA WALAUPUN ETNIK-ETNIK INI BUKAN DARI UTARA CHINA…JUSTERU ITU,,,PENGGUNAAN DIALEK CHINA SELAIN DARIPADA MANDARIN TELAH DILARANG DI MEDIA MASSSA REPUBLIK BERKENAAN…TINDAKAN INI TELAH MENIMBULKAN KRITIKAN DAN MENYEBABKAN GENERASI MUDA CINA DI REPUBLIK BERKENAAN PADA MASA KINI MENGHADAPI KESUKARAN UNTUK BERKOMUNIKASI DENGAN GENERASI TUA MEREKA YANG MASIH BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MASING-MASING….ALASAN MENJADIKAN BAHASA MANDARIN SEBAGAI BAHASA PEMERSATU UNTUK ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA ATAS FAKTOR SEJARAH BAHAWA BAHASA TERSEBUT TELAH DIGUNAKAN SECARA RASMI SEJAK 5000 TAHUN DAHULU JUGA TELAH DIPERTIKAIKAN…..INI KERANA TERDAPAT JUGA DINASTI-DINASTI CHINA SEPERTI DINASTI TANG YANG BAHASA RASMINYA LEBIH MIRIP DENGAN BAHASA HOKKIEN YANG DIGUNAKAN PADA HARI INI…..


   5. BAHASA MELAYU SEBENARNYA TELAH MELALUI SEJARAH PERKEMBANGAN YANG CUKUP PANJANG….SEJAK DAHULU LAGI BAHASA MELAYU TELAH BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PERANTARA UTAMA ATAU LINGUA FRANCA DI ASIA TENGGARA AMNYA DAN DI NUSANTARA KHASNYA….TIDAK MENGHAIRANKAN APABILA SEORANG SARJANA BELANDA IAITU FRANCOIS VALENTIJN TELAH MELETAKKAN BAHASA MELAYU PADA KE 16 YANG DIGUNAKAN DI NUSANTARA HINGGA KE FILIPINA SETARAF DENGAN BAHASA LATIN DAN BAHASA PERANCIS YANG MENJADI LINGUA FRANCA DI EROPAH KETIKA ITU….MALAHAN BELIAU TURUT MENYATAKAN JIKA SESEORANG TIDAK MENGETAHUI BAHASA INI,,,MEREKA AKAN DIANGGAP SEBAGAI ORANG TIMUR YANG TIDAK BERPENDIDIKAN….

   6. BAHASA MELAYU ADALAH SATU BAHASA FLEKSIBEL TERUTAMA DARI SEGI SISTEM TULISANNYA DAN MAMPU MENYESUAIKAN DIRINYA SELARAS DENGAN PEREDARAN ZAMAN….BAHASA MELAYU TELAH MENGALAMI PERKEMBANGAN YANG DAPAT DIBAHAGIKAN KEPADA EMPAT PERINGKAT IAITU BAHASA MELAYU PURBA,,,,BAHASA MELAYU KUNO,,,,BAHASA MELAYU KLASIK DAN BAHASA MELAYU MODEN….BAHASA MELAYU PURBA TELAH WUJUD SEBELUM MASIHI DI CHAMPA ( KINI DALAM WILAYAH VIETNAM ) DAN SEKARANG MASIH DIPERTUTURKAN OLEH BANGSA ACHEH…

   Delete
 15. TongGeng botak kepala memikir
  Katanya insurance rakyat pun fakir
  Songlap negara tak masuk sifir
  Menjilat Bijan terjueh bibir!

  Sekarang cerita warga asing
  Siapa bawak dan kasi lesen
  Pemimpin AmeNo yg bawak pusing
  Diri sendiri dah makan persen!

  Bangsa Melayu bukan pendatang
  Juga bukan perangai binatang
  Songlap negara dah kering kontang
  Bermewah ketawa golek gelantang!

  TongGeng sesumpah bertukar warna
  Sambil mencarut canang agama
  Tak suka Guan Eng kerana Cina
  Komunis Tanah Besar dia terima!

  Pada Yahudi kita tak sudi
  Tapi TongGeng ghairah sekali
  "Help your economy, I'm your buddy"
  Mesra Yahudi dia dah lali!

  Lepas tu perasan 'Juara Melayu'
  Komunis, Yahudi.." I love you"
  Tadbir negara dah jadi layu
  Memang layak digelar kayu!
  ReplyDelete
  Replies
  1. Apapun pilihan Azmin, terpaksa berdepan Anwar   Walaupun audio panas mirip suara Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyerang Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjelang pemilihan PKR dinafi sekeras-kerasnya oleh PKR dan tuan punya badan, sesiapa pun tidak dapat meneka apa pandangan sebenar Tun Dr Mahathir Mohamad dan Azmin terhadap audio tersebut.

   Yang pasti, mereka tidak boleh mengabaikan audio itu begitu sahaja dalam percaturan politik seterusnya.

   Perkembangan kerjaya Azmin sejak Langkah Kajang sangat menakjubkan. Daripada seorang Adun dan Ahli Parlimen, Azmin menjadi menteri besar Selangor dan kini menteri hal ekonomi dan dilantik oleh Dr Mahathir sebagai lembaga pengarah di Khazanah Nasional Berhad. Bahkan, Timbalan Perdana Menteri Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng pun tidak memiliki keistimewaan seperti itu.

   Dengan keistimewaan begitu, Azmin hari ini sudah dilihat mampu menjawat jawatan perdana menteri. Beliau pencabar terdekat kepada Anwar untuk menjawat jawatan PM selepas Dr Mahathir di dalam Pakatan Harapan. Dari sudut kebolehan dan kedudukan politik, Azmin mempunyai kelebihan mengatasi Anwar di luar PKR berbanding di dalam PKR. Dari sudut kesihatan, Azmin juga jauh lebih muda berbanding Anwar.

   Lebih penting, Azmin sudah boleh berdiri sendiri dan membawa PKR tanpa bayang-bayang Anwar.

   Jadi, tiada apa yang perlu dihairankan jika benar ada usaha untuk menjatuhkan Azmin. Seperti mana-mana dinasti, tiada raja yang duduk diam apabila dirinya rasa terancam.

   Jika Anwar dibiarkan menang tanpa bertanding sebagai presiden PKR, beliau akan bebas bergerak untuk berkempen secara halus untuk calon timbalan yang disukainya. Tindakan anak beliau, Nurul Izzah, untuk bersama pasukan Rafizi Ramli yang berebut jawatan timbalan presiden yang disandang Azmin antara kempen halus yang jelas mesejnya. Azmin sudah tentu sedar akan bahayanya situasi ini.

   Selain Rafizi dan Nurul, Setiausaha Agung Saifuddin Nasution turut mula melancarkan kempen halus. Ini boleh dilihat daripada saranan beliau baru-baru ini agar ahli-ahli PKR menolak pemimpin yang terbawa-bawa untuk menggunakan kedudukan mereka bagi membina empayar peribadi atas alasan ia berlawanan dengan pendirian PKR.

   Pemimpin yang berkebolehan membina empayar peribadi mesti mempunyai 2 syarat, satunya kaya-raya dan satu lagi memegang jawatan yang amat berkuasa dan boleh membina kekayaan para pengikut.

   Di dalam PKR, pemimpin manakah yang memenuhi kedua-dua syarat itu hari ini? Nama pertama yang muncul di minda kalian, itulah beliau.

   Jika Azmin bertanding jawatan presiden, maka beliau akan bertembung dengan Anwar secara langsung. Jika beliau sekadar mempertahankan jawatan, maka beliau juga akan bertembung dengan Anwar secara tidak langsung kerana anak Anwar memberikan sokongan kepada Rafizi.

   Oleh itu, apapun pilihan Azmin, beliau terpaksa berdepan dengan Anwar. Ia sudah tidak boleh dielakkan. Audio panas yang didakwa palsu itu hanya sekadar loceng amaran awal pertembungan ini.

   Loceng itu sudah pasti mencuri perhatian Dr Mahathir dan sahabatnya, Tun Daim Zainuddin.

   TIMMY SAY


   : Lebih 50 pimpinan PKR sebelum ini di'korban'kan oleh Anwar. Azmin jangan silap langkah... kalau tak dia akan terima nasib sama dengan kawan-kawannya terdahulu..

   Delete
  2. SAMBUNGAN : APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   7. ERA BAHASA MELAYU KUNO PULA BERMULA PADA ABAD KE-4 MASEHI IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PRASASTI DONG YEN CHAU….PRASASTI ATAU BATU BERSURAT INI MERUPAKAN YANG TERTUA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU KUNO DAN TELAH DITEMUI DI TELUK TOURANE,,,,SELATAN VIETNAM….PADA PRASASTI BERKENAAN,,,,TERCATAT BEBERAPA PATAH PERKATAAN YANG MASIH KEKAL DALAM BAHASA MELAYU PADA HARI INI SEPERTI NAGA,,, NI ( INI),,,URAN ( ORANG ),,,SARIBU ( SERIBU ),,,THUN ( TAHUN ),,,DNAN (DENGAN ),,,DUA,,,RATUS,,,LAPAS ( LEPAS ),,,BAWA,,,DATAM ( DATANG ) WUAT ( BUAT ),,,WANUA ( BENUA ),,,WULAN ( BULAN ),,,TIJUH ( TUJUH )DAN PELBAGAI LAGI..….PRASASTI SOJOMERTO YANG DITEMUI DI DESA SOJOMERTO,,,,KECAMATAN REBAN,,,,KABUPATEN BATANG,,,JAWA TENGAH BERTARIKH PADA AWAL ABAD KE-7 MASIHI MENUNJUKKAN PENGARUH BAHASA SANSKRIT YANG SANGAT KUAT…..PRASASTI KEDUKAN BUKIT YANG DITEMUI DI TEPI SUNGAI TATANG IAITU DI KAMPUNG KEDUKAN BUKIT,,,PALEMBANG,,,SUMATERA SELATAN BERTARIKH 683 MASEHI,,,SERTA TIDAK TERKECUALI JUGA DI SEMANJUNG TANAH MELAYU…..TERDAPAT BANYAK LAGI PRASASTI-PRASASTI LAIN YANG DITEMUI SELEPAS TARIKH BERKENAAN…

   8. PENEMUAN PRASASTI-PRASASTI DI DALAM BAHASA MELAYU KUNO YANG MELIPUTI KAWASAN DARATAN DAN KEPULAUAN ASIA TENGGARA MEMBUKTIKAN BAHAWA BAHASA MELAYU KUNO TELAH TERSEBAR LUAS PADA ZAMANNYA YANG TERDIRI YANG TERDIRI DARIPADA BEBERAPA BUAH KERAJAAN DAN EMPAYAR RUMPUN MELAYU SEPERTI KERAJAAN CHAMPA DI INDOCHINA,,,,KERAJAAN SAILENDRA DI JAWA SERTA EMPAYAR SRI VIJAYA YANG TURUT MELIPUTI PULAU SUMATERA DAN SEMENANJUNG HINGGA KE SEGENTING KRA….


   9. ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BERMULA BERMULA PADA AWAL ABAD KE-14 IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PENEMUAN PRASASTI TERENGGANU IAITU 702 HIJRAH BERSAMAAN DENGAN TAHUN 1303 MASIHI…PRASASTI INI MENGGUNAKAN TULISAN JAWI SEPENUHNYA DAN MEMPUNYAI KATA-KATA PINJAMAN DARI BAHASA ARAB YANG MEMISAHKANNYA DARI BAHASA MELAYU KUNO….PRASASTI-PRASASTI DALAM BAHASA MELAYU KLASIK JUGA BANYAK TERDAPAT DI SEMANJUNG SERTA BORNEO….SELAIN TULISAN PADA PRASASTI,,,TULISAN BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT DIABADIKAN DALAM BENTUK MANUSKRIP MELAYU LAMA…JUMLAHNYA AMAT BANYAK IAITU DIANGGARKAN MELEBIHI 2000 NASKAH DAN KEBANYAKKANNYA TERSIMPAN DI 14 BUAH NEGARA TERUTAMANYA DI BARAT…

   10. PADA ZAMAN TERSEBUT JUGA BAHASA MELAYU TELAH DIPELAJARI OLEH BANGSA ASING SEPERTI ORANG CINA,,,INDIA,,,ARAB,,PARSI SERTA BANGSA DARI BARAT SEPERTI PORTUGIS,,,ITALI,,,BELANDA,,,INGGERIS,,PERANCIS DAN SEPANYOL BAGI TUJUAN PERNIAGAAN,,,PERHUBUNGAN ANTARA RAJA DAN NEGARA SERTA PENGEMBANGAN AJARAN AGAMA…BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN BAGI KERAJAAN SERTA KESULTANAN YANG TERDAPAT DI NUSANTARA….


   11. BAHASA MELAYU KLASIK TELAH MENCAPAI PUNCAK KEAGUNGANNYA PADA KIRA-KIRA TAHUN 1750 MASIHI…KITAB-KITAB YANG DIKARANG PADA ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BUKAN SAHAJA MENGENAI AGAMA ISLAM BAHKAN TURUT MELIPUTI BIDANG LAIN SEPERTI SEJARAH,,,HIKAYAT,,,,BINTANG DUA BELAS,,,,HAL EHWAL HAIWAN,,,,PERDUKUNAN DAN PERUBATAN MELAYU,,,,PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN,,,FALSAFAH PENGEMBARAAN DAN SEBAGAINYA….PADA MASA TERSEBUT,,,,PEKEMBANGAN ILMU PENGETAHUAN DAN KEGIATAN INTELEKTUAL DALAM BAHASA MELAYU MENJADI SALAH SATU ANTARA ENAM BAHASA DUNIA….

   Delete
 16. Fan Tat and Wak Suman, the tempek bacin seller...let's recall the DAP’s behaviour and methods over the last decade.

  It’s time now to treat DAP in the very same way the DAP have always treated their enemies.

  The Umno ex-president has already shown us how to return the favour.

  “Did Harapan gomen spend RM18 billion of GST collection?” — Najib

  “Former prime minister Najib Abdul Razak has claimed that the Pakatan Harapan government could have spent the RM18 billion in goods and services tax (GST) refunds that Finance Minister Lim Guan Eng is now accusing the previous administration of robbing,” Malaysiakini reported yesterday.

  ABC GST, harga semakin tinggi

  LGBTQW, nih wajah M’sia Baru

  It’s so easy for Umno to replicate the DAP’s methodology, isn’t it, especially since the Sabah Sarawak BN Christian components are no longer in the diminished coalition to pull the brakes.

  Najib is already getting the hang of it. The rest of the Umno leaders need only follow the DAP template.

  Fan Tat and Wak Suman Tempek...did you know that Political dynasties really exists in Harapan ?

  Anwar-Azizah-Nurul.

  Mahathir-Mukhriz.

  Gobind-Jagdeep-Ramkarpal.

  Kit Siang-Guan Eng-Hui Ying. All in the family.
  The daughter of DAP’s Lim Dynasty ... has just recently been appointed a senator.

  Umno operatives need to ramp up their social media presence and taruh DAP kaw-kaw. We salute this tweet from a very concerned citizen :

  azmyklanajaya
  @azmyklanajaya
  Hui Ying merupakan anak perempuan Lim Kit Siang dan adik kepada Menteri Kewangan Lim Guan Eng dilantik menjadi Senator

  Hahahahahahahaa
  Rakyat makan pasir
  Pengundi hirup kencing

  Duit rakyat seperti duit kepala bapak dia!

  9:49 PM - Aug 10, 2018
  70
  61 people are talking about this
  Twitter Ads info and privacy

  More than half of DAP ministers, deputies are Christian
  Kit Siang has challenged detractors to decide whether he is Mahathir’s puppet or Mahathir is the DAP’s puppet.

  Well, Mahathir has shown himself decisively to be the “top dog”. Hence DAP are his “running dogs” – as MCA was said by Dapsters to be running dogs to Umno.

  As to the other Kit Siang challenge on whether DAP is being led by Christians:

  His party has a total of 13 cabinet ministers and deputy ministers in the Mahathir administration. More than half of the DAP ministers and deputies – Guan Eng, Teresa Kok, Yeo Bee Yin, Hannah Yeoh, Teo Nie Ching, Ong Kian Ming & Steven Sim – are Christian. Does that answer the question?

  What say you Fan Tat and Wak Suman Tempek on this matter???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bullshit & nonsense....!!

   Tun M is a true leader who lead not led, unlike Najib who is spineless always relying on his bitchy-witchy wife Rosmah, Apco British Jewish Zionist Consultant, Banker Goldman Sachs, American Presidents & Republic Communist China.

   With dynamism, he tactfully deal his cards very well when to apply consultative, pariticipative and authoritative approach.

   Got that Tonggeng dumbbell....??

   Delete
  2. BENARKAH PARA PENDAKWAH HANYA BERBICARA HALAL DAN HARAM ( DO AND DON’T) SAHAJA


   1. JIKA ANDA MENJADI KETUA KELUARGA,,,ADAKAH ANDA BIARKAN APA SAHAJA DILAKUKAN OLEH ANAK-ANAK ANDA?...TENTU ANDA AKAN BUAT PERATURAN…KALAU ANDA MEMANDU DI JALAN RAYA ADAKAH ANDA IKUT SESUKA HATI GAYA MEMANDU ANDA DENGAN MELANGGAR LAMPU ISYARAT UMPAMANYA?….JIKA ANDA BOSAN HIDUP DI KELILINGI MANUSIA,,,ANDA MENCUBA TEROKA HUTAN BELANTARA,,ADAKAH DI SANA ANDA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?....JIKA ANDA JEMU DI DARATAN DAN MULA BELAYAR DI LAUTAN ADAKAH ANDA JUGA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?...JAWABNYA SEMUA PERKARA MEMERLUKAN PERATURAN…PERATURAN DINAMAKAN UNDANG-UNDANG/RULES/STATUES…ISTILAH AGAMA DINAMAKAN HUKUM-HAKAM…

   2. UNDANG-UNDANG MANUSIA DINAMAKAN DENGAN PELBAGAI NAMA TAPI DI SANA ADA JUGA UNDANG-UNDANG TUHAN….ORANG KAFIR DINAMAKAN DENGAN KAFIR KERANA MEREKA TIDAK MENERIMA UNDANG-UNDANG ALLAH…..LAWS OF ALLAH TIDAKLAH BANYAK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN LAWS OF HUMANS…JIKA ANDA MELAWAT KE TOKO-TOKO BUKU ATAU PERPUSTAKAAN ANDA AKAN DAPATI DI SANA RAK-RAK DIPENUHI DENGAN LAWS OF HUMANS….LAWS OF ALLAH HANYALAH SEKADAR SEBUAH BUKU SEDERHANA TIDAK MEMERLUKAN SATUPUN RAK UNTUK MENYIMPANNYA….


   3. SETIAP KALI PILIHANRAYA SEMUA ORANG AKAN JADI SIBUK TERUTAMA ORANG-ORANG POLITIK…KENAPA MEREKA SIBUK?..KERANA MEREKA HENDAK JADI RULES MAKER…. ….PENYOKONG-PENYOKONG PARTI AKAN SIBUK MEMANCING UNDI SUPAYA WAKIL MEREKA DAPAT GUBAL UNDANG-UNDANG…. JADI SIAPA SEBENARNYA YANG SIBUK DENGAN DO AND DON’T?

   4. ALQURAN ADALAH RULES OF ALLAH SWT…TELAH SEMPURNA PENURUNANNYA SEJAK LEBIH 1400 TAHUN YANG LAMPAU…ITEMS NYA TIDAK BANYAK DAN ITULAH SAHAJA TIDAK PERNAH BERUBAH….SEBAHAGIAN BESAR DARI ALQURAN ADALAH MENGANDUNGI PENGAJARAN KEPADA KEESAAAN ALLAH SWT TUHAN YANG SATU….BAHKAN KALAU DIKAJI BANYAK HUKUM-HAKAM ALQURAN BERASAL DARI TAURAT MUSA AS YANG BERUSIA 3500 TAHUN YANG LAMPAU….JADI UNDANG-UNDANG SIAPA YANG BANYAK DAN SELALU BERUBAH?...OLEH ITU PARA DA1’ MEREKA TIDAK BANYAKPUN BERBICARA DO AND DON’T…YANG BANYAK BERBICARA IALAH POLITICIANS…JADI KENAPA DI SALAHKAN PARA DAI’?...KENAPA DISUCIKAN POLITICIANS?

   Delete
 17. Assalam semua rakan2 perjuangan terutama Tuan Budin.
  Fan Tun, your pantuns are always brilliant and never failed to amused us. Hit Tonggeng's head right to the point.

  Nite nite all...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khaty Kuno...Merdeka!Merdeka!Merdeka! Takkan lah kau tak perasan kenapa lah kerjaan era baru ni sensitif sangat bila disebut perkataan Merdeka tu.

   SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN YANG KE 61

   Anak2 kecik pun teruja dan seronok melaungkan merdeka. Apakah dgn laungan merdeka maka penyokong2 bebal PH akan mengalami mimpi ngeri atau anak2 kecil takut ke tandas tanpa berteman? Apasal lah mereka fobia sangat dengan ungkapan keramat tu..kan tiap2 tahun kita melaungkannya setiap kali menyambut hari bersejarah tu ???

   Hari ni aku dan ramai lagi rakan2 ku mengesahkan akan menggantung kain rentang dgn perkataan ajaib MERDEKA!MERDEKA!MERDEKA! di hadapan kedai dan rumah.

   Jom kita semua buat demikian!!! Tengok apa reaksi kerajaan baru ni nanti....

   Delete
  2. Merdeka kepala atuk kamulah.....!!

   Merdeka aper ker benda? Tak lama lagi, Najib, Rosmah, Reza Aziz & Jho Low serta balaci2 & pencacai2nya dari UMNO & 1mdb akan duduk 'bertapa dalam kurungan' buat jangka waktu yang amat panjang.....!!

   Delete
 18. Hihi terkini cerita pencen
  Naik gaji beberapa persen
  TongGeng berpeluh ketiak bacin
  Pergilah teropong kisah Port Diksen!

  Teroponglah pulak kisah kasino
  Nampak tak montori, jantan ko botino
  Yg masuk kasino Melayu ko Cino?
  Kenapa TongGeng buat don't know?

  Teroponglah pulak Kota Belud, Sabah
  Ini menteri demam dah kebah?
  Senyap sunyi berita tak hebah
  Sokong Bijan meluru bak lebah!

  Jangan tak tengok perihal duit
  Di pejabat Bijan berjuta sungkit
  Selain pengawal siapa terkait
  TongGeng komen, cerita sedikit?

  Lupa pulak perihal barang
  Yg dijumpa di rumah 'orang'
  Barangan mewah harganya 'garang'
  TongGeng tak sebut siapa yg curang?

  Ooo..TongGeng saja nak buat olah
  Kerajaan Pakatan cuba disalah
  Nak jolok kita tak sampai galah
  Pilah mabuk idiot.. baik lu blah!

  ReplyDelete
 19. Fan Tat and Wak Suman tempek bacin...Do you know what is really happening in Balakong ??

  Former Selangor Speaker Teng Chang Kim intimated that DAP could parachute even a buffalo into Balakong on its by-election ticket and it would still get the votes.

  Teng further remarked that many of the DAP new breed politicians are entitled millennials who are “arrogant and cause chaos after coming to power”.

  Murmurings among the party older grassroots regardless, any greenhorn “silver spoon” candidate is nonetheless guaranteed to sail through due to the solid support of DAP’s committed vote bank.

  This herd mentality of the Chinese – 95 percent of whom are Harapan supporters – is a problem although the insular community remains in denial about how a majority of Malaysians view negatively their tribalism.

  Faustian pact between DAP and Mahathir for the sake of power

  Unstoppable force meets immovable object
  I’ve been mentioning how Hannah Evangelista and her horde often berate their Umno opponents as “wicked” and “evil”.

  The DAP polity exists in a dualistic bubble – fervently believing their own side is pure goodness and light whereas Najib, Zahid, Umno (and in the eyes of some Dapsters, certain objectionable government agencies such as BTN and Jakim) all belong to the dark side.

  They’re also adamant and abusive in their adamance on DAP’s goodness; they’re vehement and vitriolic too in their vehemence on Umno’s badness. This dichotomous Dapster mindset is cast in stone.

  And ever since DAP swept into federal power on May 9, the bullying – by what can be dubbed DAP’s ‘evangelical wing’ – has become more and more insufferable.

  عرفان حكيم
  @ikhfanhaqeem
  DAP man gives Tajuddin 24 hours to retract Christianisation claimshttps://www.themalaysianinsight.com/s/85143

  Shared from my Google feed

  9:23 PM - Aug 6, 2018 · Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

  DAP man gives Tajuddin 24 hours to retract Christianisation claims | The Malaysian Insight

  Kepong MP Lim Lip Eng says if the Umno Supreme Council member fails to adhere to the deadline, he will call for criminal action against him.

  themalaysianinsight.com
  See عرفان حكيم's other Tweets
  Twitter Ads info and privacy

  Do they imagine there will be no blowback from those Tanah Melayu defenders who are being bullied by DAP? Remember that for every action there is an equal and opposite reaction.

  They that sow the wind, shall reap the whirlwind!!!

  ReplyDelete
  Replies


  1. Tun Mahathir : Najib Going To Jail For A Very Long Time

   Former prime minister Najib Razak will likely not be “around” for the next general election, Dr Mahathir Mohamad told Channel NewsAsia (CNA).

   This is because, he said, Najib was expected to be charged with embezzlement, corruption and a “lot of other things”.

   Najib is currently being investigated over money allegedly missing from 1MDB. Police are also reopening the Altantuya Shaariibuu murder case to which Najib’s name had been linked.

   Najib, however, has maintained his innocence in both cases.

   When CNA noted that the tale of former protege turned “persecuted nemesis” bore similarities to Anwar Ibrahim’s falling out with Mahathir in the late 1990s, Mahathir said the allegations against Najib were different.

   “The case is clearer… the whole election was based on this accusation. So people are not going to say, well, we are persecuting this man and all that. They know of the wrong things that he has done. Their worry is that he might escape… good lawyers might get him off the hook.”

   The prime minister said: “(There’s been a) disappearance of huge sums of money and then the appearance of money inside his account and all that. All these things point towards a criminal act… but on the other hand, if you want to go to the court, you must be able to prove (this) every step of the way.”

   Delete
  2. WANG FIAT

   1. PERJANJIAN BRETTON WOOD IALAH PERJANJIAN YANG MELIBATKAN SANDARAN MATA WANG NEGARA DUNIA KEPADA EMAS….NAMUN PERJANJIAN TERSEBUT TELAH DIBATALKAN OLEH PRESIDEN AMERIKA,,,RICHARD NIXON PADA TAHUN 1972….SEJAK ITU MATA WANG DUNIA TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS TAPI IA PERNIAGAKAN DENGAN MENJADIKAN MATA WANG SEBAGAI KOMODITI…IA DIPERNIAGAKAN DALAM BENTUK PASANGAN ( PAIR ) DENGAN BERDASARKAN PERMINTAAN DAN TAWARAN…

   2. ALAM MELAYU ADALAH ALAM YANG MEMANG KAYA…DI ANTARANYA YANG PALING UTAMA IALAH EMAS…BANGSA MELAYU YANG BERTAMADUN TELAH MENJADI PELOMBONG EMAS DAN KALAU KITA MEMBACA SEJARAH KITA BOLEH INGAT UMPAMANYA KERAJAAN MELAYU PERNAH MENGHANTAR UPETI EMAS KEPADA KERAJAAN THAI DAN BURMA….SALAH SATU FAKTOR ALAM MELAYU DICEMBURUI KETIKA MENJADI EMPAYAR FUNAN IALAH KEPAKARAN MEREKA DALAM PERLOMBONGAN EMAS….KERAJAAN MELAYU PERNAH MENYELAMATKAN NEGARA CHINA YANG PERNAH JATUH MUFLIS SATU MASA DAHULU…KERAJAAN BRITIAN SEKARANG YANG MATAWANGNYA 5 KALI MATAWANG MALAYSIA IALAH KERANA MEREKA MEMPUNYAI SIMPANAN EMAS YANG DIDAPATI SEMASA MEREKA MENJAJAH TANAH MELAYU….CATATAN KERAJAAN NABI SULAIMAN DULU PERNAH MENYEBUTKAN BAHAWA ISTANA BELIAU DIBUAT DARIPADA EMAS KERANA DIAMBIL OLEH JIN DARIPADA KAWASAN INI…PTOLEMY SEORANG AHLI GEOGRAFI YUNANI MELUKIS PETA SEMENANJUNG TANAH MELAYU,,,BELIAU TELAH MENAMAKAN SEMANANJUNG INI “GOLDEN CHERSONESE” YANG BERMAKSUD SEMENANJUNG EMAS KETIKA MANUSKRIP-MANUSKRIP INDIA PURBA MENAMAKAN TANAH INI SEBAGAI ‘SUVABNARHUMI” IAITU TANAH EMAS…


   3. EKONOMI DUNIA TELAH DIKUASAI OLEH “SECRET SOCIETES” IAITU PELBAGAI KELUARGA ILLUMINITI/FREEMASON YANG MENGAWAL SEGENAP KEGIATAN HIDUP DUNIA HARI INI….DALAM PENGUASAAN TERHADAP EKONOMI DIKUASAI OLEH ROCKEFELLER DI MANA MATA WANG TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS…MEREKA MEMPUNYAI AGENDA SULIT DI MANA MEREKA DAPAT MENGAWAL DAN MENJATUHKAN EKONOMI MANA-MANA NEGARA DENGAN HANYA MENJATUHKAN MATA WANG MEREKA BERMODALKAN SPEKULASI….DENGAN CARA ITU JUGA AMERIKA DAPAT MEMBELI PELBAGAI SUMBER ALAM DAN KOMODITI DARI NEGARA LAIN HANYA BERMODALKAN KERTAS,,,,DAKWAT DAN PRESS PRINTER SAHAJA….NEGARA-NEGARA LAIN HANYA MENJADI SEPERTI KELDAI YANG DIBEBANKAN DENGAN BUKU-BUKU DI ATAS BELAKANG SEPERTI YANG DIGAMBARKAN OLEH ALQURAN…

   4. OLEH ITU MALAYSIA PERLU BERWASPADA DENGAN MENCETAK MATA WANG HANYA MENGIKUT SIMPANAN EMAS…WALAUPUN DASAR KEWANGAN ANTARABANGSA TIDAK MENGHALANG MANA-MANA NEGARA MENCETAK SEBANYAK MUNGKIN MATA WANG…..SELALUNYA MANA-MANA NEGARA AKAN MENCETAK MENGIKUT KADAR 3% TOTAL GDP…OLEH ITU PERTIMBANGAN YANG TEPAT IALAH PENAMBAHAN CETAKAN WANG HENDAKLAH DISERTAKAN DENGAN PENAMBAHAN SIMPANAN EMAS…


   5. KITA SEMUA TAHU DI ERA MAHATHIR 1.0,,,,MALAYSIAN CURRENCY JATUH LEBIH 50%,,,SELEPAS ITU DASAR KEWANGAN ISLAM MULA DIPERKENALKAN DAN TERBUKTI RINGGIT LEBIH BERDAYA TAHAN…RESERVE NEGARA DALAM PAIR USD SEPATUTNYA DITUKAR KEPADA NILAI EMAS SUPAYA LEBIH MANPAN…   Delete
 20. Fan Tat dan Khaty kuno..tak lupa jugak Wak Suman Tempek Bacin....Nak tak nak....Nampak gayanya Menteri kewangan Rejim Pakatan Hancing ni dah mupa terdiam apabila pembohongan yang dilakukannya telah terdedah kepada umum.

  Sudah la kes rasuah berkaitan pembelian rumah mewah Terlajak Murah dan kes terowong bawah lautnya dimahkamah masih belum selesai.... Sekarang dah dia kantoi MENIPU pulak.

  just for recap...Mulanya dia menuduh Kerajaan Barisan Nasional ROMPAK hasil kutipan GST sebanyak RM 19.4 billion sewaktu berbahas dalam Parlimen tempoh hari.

  Tapi rupanya, baki tuntutan bayaran balik hasil kutipan GST itu tidak dijelaskan selepas Rejim Pakatan tu berjaya merampas Putrajaya. Patut la dia kecut buah kerandut nak buat laporan kepada pihak berkuasa.

  Pokok pangkalnya, Guan Eng bukan sahaja TIDAK LAYAK menjadi seorang Menteri kerana pembohongan yang acap kali dilakukan. Sewajarnya dia LETAK JAWATAN kerana tidak kompeten untuk menjadi seorang pemimpin!!!

  Fan Tat dan cai2 kat sini..dah tentu kau orang akan setuju 100% dengan saranan bernas rakyat tu kan !!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Mahathir told CNA that four agencies were looking into Najib’s alleged crimes and that it was up to the new attorney-general Tommy Thomas to “make out a good case before going to the courts”.

   On the murder of Mongolian model Altantuya in Shah Alam in 2006, Mahathir said: “All we know about the Altantuya case, as stated by the father, is that he thought the hearing was not fair.

   “Normally, when somebody says that I was instructed to do something, the next question is who instructed you. But somehow or other, the court did not stress on that.

   “So, the father was dissatisfied and I think the police and the attorney-general, only if they have sufficient evidence of some failure of the legal process, then they can have another hearing.”

   Altantuya is said to have been a translator on a controversial French submarine deal during Najib’s time as defence minister. She was also the lover of Najib’s then-aide Razak Baginda.

   Two former policemen were convicted of the murder and sentenced to death but the motive for the murder was never determined.

   After taking over the government, Mahathir set up task forces to probe 1MDB and replaced several key officials.

   He told CNA: “Because they are at times involved in corruption and mismanagement of government funds, we need to move them out. It’s not a question of just because they may support the previous government that we are removing them… it’s because of the wrongdoings.”

   However, Mahathir admitted to CNA that corruption had existed even during his first time in office between 1981 and 2003.

   “I must admit that corruption is something that is prevalent in any government, including the time when I was prime minister,” he said.

   “But of course, the level was not so high. But when the prime minister is believed to be corrupt, then you find all down the line, people tend to be well, less careful about whether what they do is right or wrong… So, it has happened much more during Najib’s time because he himself is known worldwide as being corrupt and has been taking government money.”

   Asked by CNA what he thought he (Mahathir) was known for, the prime minister replied: “I don’t know… when I was previously prime minister, people called me a dictator, they called me by nasty names and all that.

   “I never thought it was justified… Even if it had been justified, I don’t think the opposition would then accept me as their leader.

   “But normally, when you are in power, people will have to demonise you, whether you are right or wrong, they have to demonise you, in order to fight against you.”

   Dismissing suggestions that he had practised cronyism, Mahathir said: “If you investigate, you will find that I have a need to make corrections about the disparities within the community and to do that, I had to find people who are capable.

   Delete
  2. Dgr sini baik2, Tonggeng....

   Pada 1 April 2015, Kastam mintak 82.9 billion drpd Tabung Amanah tapi hanya diberi 63.5 billion iaitu kurang 19.4 billion.Pada 31 Mei 2018, LGE belum masuk lagi ke pejabat MOF. Jadi, macam mana Najib nak gtuduh LGE yang kebas duit ni...?????
   Memang patut KJ buat laporan polis. Patut kecurian ini disiasat.

   PUTRAJAYA - Sebanyak RM19.4 bilion telah dituntut oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk pembayaran balik cukai barang dan perkhidmatan (GST) tetapi tidak diluluskan oleh Tabung Amanah.

   Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri T Subromaniam berkata, daripada keperluan pembayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion yang telah dilaporkan, hanya RM63.5 bilion pembayaran balik GST telah dibayar melalui Tabung Amanah bagi sepanjang tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018.

   Katanya, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion.

   Berikut adalah kenyataan media penuh oleh Subromaniam:

   “Tabung Amanah adalah satu Kumpulan Wang yang diwujudkan bagi tujuan pembayaran balik GST di bawah Seksyen 54, Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (2014).

   “Semua bayaran GST dimasukkan ke dalam Akaun Kumpulan Wang Disatukan yang kemudiannya akan dipindahkan kepada Tabung Amanah untuk membolehkan pembayaran balik GST dapat dilaksanakan.

   “Dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018, Kastam telah melaporkan dalam Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan yang dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan bahawa keperluan pulangan balik GST adalah berjumlah RM82.9 bilion.

   “Jumlah ini adalah berdasarkan kepada Borang GST-03 (untuk menuntut bayaran balik GST) yang telah difailkan ke dalam sistem GST Kastam oleh pembayar cukai.

   “Walau bagaimanapun, daripada keperluan pembayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion yang telah dilaporkan, hanya RM63.5 bilion pembayaran balik GST telah dibayar melalui Tabung Amanah bagi sepanjang tempoh yang sama.

   “Kastam ada menuntut RM82.9 bilion daripada Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan ini untuk tujuan pembayaran balik GST dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018 tetapi jumlah penuh tidak dipindahkan kepada Tabung Amanah.

   “Oleh itu, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion”.

   Irwan Serigar told reporters that he made a report so as to find out the truth because he felt that the allegation of the missing RM18 billion was unfounded.

   He had yesterday denied the allegation by Finance Minister Lim Guan Eng on Wednesday that there was a shortfall of RM18 billion in the RM19.4 billion meant for the refund of the GST to traders.

   Once money is in the Consolidated Fund, it is treated as "general revenue" and can be spent and jolly well to line the pockets of Umno cronies.

   YB LGE is saying that it was not kept in a trust fund earmarked for refunds to traders.

   Hence, the money goes without saying IS missing, perhaps kena rompak dah......!!

   We'll wait and see the outcome in due course.

   Delete
  3. KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   1. PERKATAAN MELAKA DIAMBIL DARI BAHASA ARAB ( MULAQAT ) IAITU TEMPAT PERTEMUAN ( PEDAGANG-PEDAGANG DARI SELURUH DUNIA )…KERAJAAN ISLAM MELAKA DI KEMUNCAK KEGEMILANGANNYA ADALAH PADA MASA PEMERINTAHAN SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH DI MANA BELIAU ADALAH SEORANG YANG ALIM DAN FAQIH DALAM HUKUM-HAKAM ISLAM…DI ZAMAN BELIAULAH HUKUM HUDUD DILAKSANAKAN…KEPERIBADIAN BAGINDA SEPERTI UMAR AL KHATTAB DI MANA BAGINDA PADA MALAM HARI MERONDA SEORANG DIRI DAN BERJAYA MEMBUNUH 5 ORANG PEROMPAK DENGAN KEHANDALAN BAGINDA BERSILAT…

   2. SEBELUM ITU KERAJAAN MELAYU FUNAN DI CATAT SEBAGAI EMPAYAR PERTAMA DI ASIA TENGGARA BEBERAPA ABAD SEBELUM MASIHI….KERAJAAN INI BERTEMPAT DI CHAMPA ( KAMPUCHEA )…UMAT MELAYU MENJADI BANGSA YANG MAJU DAN BERTAMDDUN DAN BEGITU HEBAT DALAM PERLOMBONGAN EMAS DAN TIMAH…SELAIN ITU BANGSA MELAYU MENJADI RAJA MARITIM DUNIA SEHINGGA LAUT DI SITU DINAMAKAN LAUT CHAMPA….OLEH KERANA SERANGAN YAJUJ MAKJUJ ( CINA/VIET ) BANGSA MELAYU TELAH BERUNDUR KE SELATAN DAN LAUT TERSEBUT TELAH BERTUKAR NAMA KEPADA LAUT CHINA SELATAN….KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU LAIN YANG TURUT SAMA TERTUBUH IALAH LANGKASUKA 2M ( PATANI & THAI ),,,KEDAH TUA 5M ( LEMBAH BUJANG KEDAH ),,,GANGGA NEGARA 5M( PERAK ),,,,TAN TAN 6M ( TRENGGANU ),,,CHIH TU 6M ( KELANTAN ),,,SRIVIJAYA 7M ( SUMATERA ) DAN MAJAPAHIT 13M ( JAWA )


   3. KERAJAAN MELAKA KETIKA ITU MEMPUNYAI KELENGKAPAN PERANG YANG TERCANGGIH DI DUNIA KERANA KERAJAAN INI ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA EMPAYAR OTTHMANIAH TERMASUK KERAJAAN ACHEH DAN KERAJAAN SULU…SEPERTI KELENGKAPAN TENTERA AMERIKA JIKA HENDAK DIBANDINGKAN ZAMAN SEKARANG….MENURUT RELAZIONE DEL PRIMO VIAGGIO INTORNO AL-MONDO ( REPORT ON THE FIRST VOYAGE AROUND THE WORLD ) KARANGAN ANTONIO FIGAFETTA,,,KEKUATAN MELAKA PADA WAKTU ITU ADALAH 20,000 ORANG TENTERA YANG TERDIRI DARIPADA TENTERA TEMPATAN SELAIN TENTERA UPAHAN DARI JAWA,,,PARSI DAN BEBERAPA NEGERI ISLAM YANG LAIN…..KELENGKAPAN KETENTERAAN MELAKA KETIKA ITU IALAH 6,000 ARTILERI ( MERIAM BESAR BERKUASA TINGGI ),,,20 GAJAH PERANG SERTA SENJATA API DI KENALI SEBAGAI ISTINGGAR ( SENAPANG PANJANG ),,,TARKUL ( SENAPANG PENDEK ),,,PEMURAS ( PISTOL ),,, BAJU BESI SERTA MERIAM-MERIAM KECIL DIKENALI SEBAGAI LELA DAN RENTAKA ( ZAMAN SEKARANG SEPERTI RPG YANG MUDAH DIANGKUT ) HASIL KREATIVITI BANGSA MELAYU YANG DICEMBURUI PENJAJAH KETIKA ITU…KOTA MELAKA PULA KETIKA ITU ADALAH DIBINA DARIPADA BATU….

   4. DARI SEGI KELENGKAPAN TENTERA LAUT DAN PERKAPALAN… ANGKATAN LAUT MELAKA YANG SERING MERONDA SEPANJANG SELAT MELAKA,,,LALUAN DAGANG TERSIBUK DI DUNIA SAMPAI SEKARANGPUN DIAKUI KECEKAPANNYA…DI BAWAH KEPIMPINAN TOKOH-TOKOH BERWIBAWA SEPERTI BENDAHARA TUN PERAK DAN LAKSAMANA HANG TUAH,,IA TELAH BERJAYA MEMUKUL MUNDUR ARMADA LAUT THAI…JUGA ANCAMAN MANA-MANA PIHAK…BUKANKAH IA CUKUP BESAR DAN KUAT UNTUK MENJAMIN KESELAMATAN PENDUDUK,,,PENDATANG DAN PEDAGANG SEPANJANG SELAT MELAKA??? …MAMPU MERONDA DARI UTARA SEMANANJUNG SEHINGGA SELATAN KE PULAU JAWA..MEMANTAU DAN MENGHIDU PERGERAKAN MUSUH SEBELUM MEREKA DAPAT MENGHAMPIRI PUSAT PEMERINTAHAN DI KOTA MELAKA…LALU BAGAIMANA KOTA MELAKA YANG DIGELAR BARAT SEBAGAI “VENICE OF THE EAST” BOLEH KALAH DENGAN MUDAH???...PIHAK PORTUGIS SENDIRI MENGAKUI BAHAWA PEJUANG-PEJUANG MELAYU MELAKA ADALAH GAGAH PERKASA DAN TERLATIH DALAM ILMU PEPERANGAN SERTA DILENGKAPI PELBAGAI JENIS SENJATA POTENSI…

   Delete
 21. Hihi..kristian pulak TongGeng merapu
  Walau Islam TongGeng menipu
  Wang Felda habis disapu
  Makcik felda bagi penyapu!

  Kristian dah berkurun dalam negara
  Tidak pulak bising si kera
  Tapi bila kalah pilihanraya
  'pejuang agama' TongGeng berpura!

  Wahai TongGeng kamu ni lembu
  Kuatkan iman beramal tak jemu
  Takkan hilang Islam di kalbu
  Walau Kristian datang bertamu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. SAMBUNGAN : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA


   5. INI ADALAH GAMBARAN BAHTERA MELAYU MELAKA ABAD KE 15 YANG DIBERI NAMA MENDAM BERAHI….DALAM SEJARAH MELAYU SULATUS SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH ADA DICERITAKAN TENTANG BAHTERA SULTAN MAHMUD SHAH MELAKA INI…DIBINA SEKITAR 1453 DI BAWAH SELIAAN BENDAHARA DAN LAKSAMANA TUN TUAH…PANJANG 180 KAKI,,, LEBAR 36 KAKI…IA JAUH LEBIH PANJANG DAN BESAR DARIPADA FLOR DE LA MAR PORTUGIS…MEMPUNYAI 2 DEK..DEK DEPAN UNTUK NAKHODA DILENGKAPI 3 MERIAM…DEK BELAKANG ADALAH DEK DI RAJA…MEMPUNYAI 3 LAYAR DAN SERATUS DAYUNG..BOLEH MEMBAWA 400 PERAJURIT….SEMASA DI BAWAH KENDALIAN LAKSAMANA BAHTERA INI MEMBUAT 9 EKPEDISI BESAR…ANTARANYA KE MAJAPAHIT,,,MING ( CHINA ),,,SAILONG ( CEYLON ),,,SIAM UNTUK BELI 4 EKOR GAJAH DAN ISTANBUL UNTUK BELI MERIAM….SAYANGNYA PIHAK BERKUASA MELAKA SEKARANG TIDAK BERMINAT MEMBINA REPLIKA BAHTERA INI….YANG DIBINA REPLIKA FLOR DE LAR MAR…ALANGKAH HINANYA BANGSA YANG TELAH DIJAJAH BERBANGGA DENGAN PENJAJAH!!!!!


   6. ORANG PORTUGIS SEBENARNYA DI MASA ITU MASIH KOLOT,,,MEREKA TERJUMPA SEBUAH BENDA AJAIB DI ISTANA MELAKA…BILA DIPANDANG OBJEK TERSEBUT,,,,MUNCULLAH MUKA MANUSIA DI DALAMNYA…APABILA DITELITI BALIK,,,MUKA MANUSIA ITU ADALAH MUKA ORANG YANG MEMANDANG…RUPA-RUPANYA OBJEK ITU ADALAH CERMIN TETAPI ORANG PORTUGIS BARU PERTAMA KALI MELIHATNYA! JADI SIAPAKAN YANG KUNO DAN SIAPAKAH YANG LEBIH BERTAMADDUN?


   7. PARA PENGKAJI DI TAPAK ARKEOLOGI YANG DIIKTIRAF SEBAGAI TAPAK TAMADUN MANUSIA TERTUA DI ASIA TENGGARA MENEMUI BEBERAPA TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA DI SUNGAI KUNO YANG PERNAH MENGALIR DI KAWASAN BERSEJARAH “KEDAH TUA “ ITU BERIBU TAHUN DAHULU..PENEMUAN TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA TERSEBUT DIDEDAHKAN OLEH EXCO AGAMA, HAL EHWAL MASYARAKAT SIAM, PELANCONGAN DAN WARISAN,,,KERJA RAYA NEGERI DATO MOHD RAWI ABDUL HAMID….BUKAN SAHAJA DI TANAH MELAYU TAPI KAPAL-KAPAL MELAYU DITEMUI JUGA DI NEGARA-NEGARA LAIN OLEH PAKAR ARKEOLOGI…


   8. KAPAL-KAPAL GERGASI ALAM MELAYU DINAMAKAN JONG DIMANA PERNAH BERLAKU PERISTIWA JONG INI TIDAK PERASAN TERLANGGAR KAPAL PORTUGIS…DI NEGARA CHINA PULA JONG INI TIDAK DIBENARKAN BERLABOH DI PELABUHAN…INI MENGGAMBARKAN BETAPA MEGA/GERGASINYA JONG-JONG TERSEBUT…PERKATAAN JONG TELAH DIGUNA PAKAI DALAM BAHASA INGGERIS KEPADA JUNK….
   9. KERIS ADALAH SENJATA WARISAN PENINGGALAN NABI IBRAHIM AS KEPADA ANAK CUCU BAGINDA….BANGSA MELAYU ADALAH TERKENAL PEMBUAT KERIS YANG CUKUP SENI DAN HEBAT…TAMADUN MEREKA BERUSIA 4000 TAHUN….BERMAKNA MEREKA ADALAH HEBAT DALAM PEMBUATAN BARANGAN LOGAM…ADA KAJIAN YANG DIJALANKAN MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU DI NUSANTARA ADALAH PEMBUAT DAN PENGELUAR SENJATA-SENJATA API TERBAIK DI DUNIA MENEWASKAN BELANDA,,,PORTUGIS SERTA SEPANYOL….CATATAN-CATATAN PENGEMBARA DAN PEDAGANG AWAL EROPAH DAN CINA JUGA MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN NUSANTARA YANG MENGELILINGI KERAJAAN MELAYU MELAKA KETIKA ITU ADALAH PENGELUAR-PENGELUAR UTAMA MERIAM-MERIAM HEBAT DAN BERKUASA DI DUNIA SEPERTI KESULTANAN BRUNEI,,KESULATANAN PATTANI,,,KESULTANAN SULU DAN BEBERAPA KERAJAAN MELAYU LAIN DI ASIA TENGGARA….MALAHAN KERAJAAN TURKI OTHMANIAH JUGA PERNAH MEMBELI MERIAM-MERIAM YANG BERKUALITI DARIPADA KERAJAAN KESULATANAN MELAYU DI NUSANTARA….


   10. ANGKATAN LAUT PORTUGIS PERTAMA YANG MENYERANG MELAKA DIKETUAI OLEH GONZALO PAREIRA…DENGAN KEKUATAN 7 BUAH KAPAL,,,10 BUAH GALI PANJANG DAN 13 BUAH FUSTA,,,ANGKATAN PAREIRA INI TIDAK SEMPAT MENGINJAK KAKI KE BUMI MELAKA KERANA KEHANDALAN TUN HASSAN TEMENGGUNG DAN KEBIJAKSANAAN BENDAHARA MELAKA ,,,PORTUGIS GAGAL…NAMUN PORTUGIS YANG PADA AWALNYA DATANG BERDAGANG PADA 1509,,,MULA MENCARI TITIK KELEMAHAN KERAJAAN MELAYU ISLAM MELAKA…AKHIRNYA KERAJAAN MELAKA TUMBANG PADA TAHUN 1511…

   Delete
 22. d fact that ts muyid has 2 undergo a prolong period of chemo treatment indicates d seriousness of his ailment.

  cancer thrives on 'stress' which is aplenty in d Ministry n BERSATU/PH.

  as d saying goes - charity begins at home n nobody is indispensable. 'our health is our wealth'.

  ts must detach himself completely from d getting immersed in party politics n d rigors of ministerial responsibilities until he gets d all clear signals.

  6 mths of treatment n functioning at half d normal speed is a long time 4 a new govt 4 bear.

  my suggestion is 4 him 2 take a complete rest until he is completely cured.

  wallah'allam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SIRI AKHIR : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   11. JAWAPAN KEPADA SOALAN DI ATAS IALAH KERANA KERAJAAN ISLAM MELAKA SUDAH MULA MELUPAKAN AJARAN ALQURAN SUPAYA BENAR-BENAR BERIMAN DENGAN TIDAK MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR DAN BERWASPADA KEPADA MUNAFIK/HIPOKRIT..APABILA KESULTANAN MELAKA TELAH MEMBERIKAN KEDUDUKAN DAN JAWATAN KEPADA ORANG ASING DAN AKHIRNYA MEREKA MEMECAHKAN RAHSIA KERAJAAN KEPADA MUSUH….MEREKA JUGA TIDAK BERTAKWA DENGAN BERINTEGRITI DALAM AMALAN HARIAN SEPERTI MENGAMALKAN RASUAH DAN KRONISME SERTA MENGIKUT KELEMAHAN DIRI…SIKAP DAN AMALAN YANG SAMALAH YANG MENYEBABKAN EMPAYAR AGUNG OTTHMANIAH TUMBANG…


   12. PORTUGIS DENGAN SEMATA-MATA KEKUATAN TENTERA MEREKA TENTU SAMA SEKALI TIDAK DAPAT MENGALAHKAN KERAJAAN MELAKA YANG TERLALU TEGUH,,,KUAT DAN HEBAT…TAPI PORTUGIS MENDAPAT SOKONGAN DARI TALIBARUT DAN PENGKHIANAT DARIPADA KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU YANG LAIN DENGAN MENGHANTAR ARMADA MEREKA…ANALISA LEBIH MENDALAM PERLU DIBUAT UNTUK MENGENAL PASTI MANAKAH KERAJAAN-KERAJAAN TERSEBUT YANG TERLIBAT DALAM MENJATUHKAN KERAJAAN MELAKA….KERAJAAN-KERAJAAN YANG DITUDUH MUNGKIN KERAJAAN MELAKA SENDIRI KERANA SABOTAJ DARI DALAM ,,,KERAJAAN PAHANG,,,KERAJAAN RIAU-LINGGA DAN KERAJAAN JOHOR…KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU INI TELAH BERGABUNG DI BAWAH ARAHAN PORTUGIS UNTUK MENAWAN MELAKA…

   Delete
 23. Ini pelik. Najib kata PH perlu jelaskan RM18 bilion ‘hilang’ dalam dana GST

  Najib sendiri kata, “Tempoh yang disebut adalah sehingga 31 Mei 2018. Barisan Nasional (BN) hilang kuasa pada 9 Mei 2018. Ini bermakna, permintaan untuk menyalurkan dana ke akaun amanah tuntutan GST bagi April dan Mei 2018 adalah di bawah pentadbiran PH.”

  Macam mana boleh "di bawah pentadbiran PH" pulak? Bukan kah "tuntutan GST bagi April dan Mei 2018" itu di bawah pentadbiran BN, melainkan bagi tempoh selepas 9 Mei?

  Takkan Menteri Kewangan baru, dengan Pegawai2 Khas terdiri dari Tony Pua (bekas ahli PAC) dll, serta seluruh setaf jawatan tinggi Kementerian Kewangan, salah tuduh bila mengata wang itu hilang, mengimplikasikan hilang didalam tempoh pemerintahan Najib.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib jugak kata, “Ia adalah jumlah kasar dan bukan jumlah yang sudah diluluskan. Berapa jumlah tertunggak yang sudah diaudit, ditolak atau diluluskan oleh pihak kastam sebelum membuat permohonan dana dipindahkan ke dalam akaun amanah tuntutan GST?”.

   Jika demikian, bukan kah permohonan di buat dizaman pemerintahan Najib? Takkan PH boleh memohon sebelom depa pegang kuasa?

   Ada sesiapa diblog ini yang boleh memberi penerangan kapada kata2 Najib, “Biarpun mengambil kira tuntutan GST bagi April dan Mei yang amat tinggi, di mana ia bukan lagi di bawah kerajaan BN ..."? Atau apa kah dia ha nya mahu lari dari tuduhan "rompakan" seperti yang telah di buat terhadap nya?

   Delete
 24. Ini bagus. Amat bagus -

  Indonesia, Malaysia kerjasama hasil kereta Asean

  Dua negara itu menyasarkan untuk mengeluarkan kenderaan yang menggunakan 90% komponen buatan tempatan.

  Malaysia dan Indonesia berkata, usaha sama untuk kenderaan Asean itu akan menggunakan 90% komponen tempatan.

  PETALING JAYA: Indonesia dan Malaysia menandatangani satu perjanjian usaha sama untuk mengeluarkan kenderaan pertama buatan Asean, lapor Jakarta Post.

  Di bawah memorandum persefahaman (MoU) yang dimeterai di Jakarta semalam, Institut Automotif Malaysia (MAI) dan Institut Otomotif Indonesia (IOI) akan bertanggungjawab mengendalikan Projek Kereta Asean itu.

  Mereka akan bekerjasama menambah baik tenaga kerja pembuatan automotif dan rantaian bekalan untuk menghasilkan komponen kenderaan serta membentuk jenama baru.

  Menurut akhbar itu, meraka akan mempunyai pembuat komponen automotif sendiri untuk merealisasikan MoU itu melalui kerjasama perniagaan kepada perniagaan.

  Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Darell Leiking menandatangani MoU itu dalam lawatan susulan kepada pertemuan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad dan President Joko Widodo, Jun lalu.

  Leiking berkata, perjanjian itu ialah bukti hubungan ekonomi dua hala kukuh antara Indonesia dan Malaysia.

  Ketua Pegawai Eksekutif MAI, Datuk Mohamad Madani Sahari berkata, jika Indonesia dan Malaysia bergabung tenaga, mereka mampu mengeluarkan kenderaan dengan 90% komponen buatan tempatan.

  Kedua-dua negara akan mengkaji kemungkinan mengeluarkan kereta biodiesel diperbuat daripada minyak sawit.

  Ketua Pengarah Pembangunan Industri Antarabangsa Indonesia, Gusti Putu Suryawirawan berkata, ketika ini terdapat 2,000 pembuat komponen automotif Indonesia dan Malaysia.

  Katanya, perjanjian itu bertujuan mengeluarkan pelbagai jenis kenderaan, termasuk kereta penumpang, kenderaan komersial dan tujuan khas.

  “Ada lebih 640 juta penduduk di Asean. Mereka akan berkembang, begitu juga kuasa beli kenderaan mereka. Oleh itu, kami akan melakukan yang terbaik untuk membekalkan pasaran itu,” kata Putu.

  Pada separuh pertama tahun ini, Indonesia menghantar 1.5 juta komponen individu untuk kenderaan penumpang dan komersial ke Malaysia.

  Kedua-dua negara mengalu-alukan anggota Asean lain, khasnya Thailand yang merupakan pengeluar automotif terbesar di rantau ini, menyertai mereka.

  Komen aku: Dengan itu, tidak lagi lah sesiapa "jual" kereta nasional (pengurusan Proton) kpd China kominis (China masih kominis sebab belom mengistiharkan pembuangan ideology itu hingga sekarang).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa kah puak Cina kominis yang sekarang mengurus Proton, perusahaan automobil Malaysia, akan coba sabotaj produk kenderaan Malaysia-Indonesia itu?

   Dengan cara "price war" atau beli syarikat2 Indonesia yang mengeluarkan komponen kenderaan dan mendatangkan masalah bagi pemunya mendapatkan alat ganti?

   Kita lihat nanti.

   Delete
  2. saya pernah sarankan agar d 'asean car' memenuhi peprluan khusus pengguna i.e 'niche market' tak payah nak bersaing.

   Delete
 25. Di Malaysia, Najib sudah tidak lagi pegang kuasa. Kerajaan sekarang tidak asyik memandang ke China macam Najib yang juling ke sana. Mungkin lebih ke Japan yang tidak terkenal sebagai pernah coba sabotaj mana mana ekonomi.

  China? Tidak pasti. Sebab depa kominis. Cara pemikiran kominis lain. Business ethics and protocol mungkin rendah keutamaan nya.

  ReplyDelete
 26. Semoga Tan Sri kembali sihat dan sembuh sedia kala. Aamiin

  ReplyDelete
 27. Terbaik bro Fan Tun..

  SiTongGeng sudah mati akal
  Madah bro Fan Tun benar tak boleh disangkal
  Dia ingat dalam blog budin boleh sesuka hati tampal sampah dan buat hal
  Memang patut di balun, ini mamat spesis Abu Jahal..

  Lain topik yang tuan blog tulis
  Lain pulak ditampal oleh si pencinta komunis
  Macamana dulu pembelajaran sekolah diaorang ni boleh habis
  Gamaknya jawapan periksa dulu pun meniru orang ini kaki kopipes..

  Semoga sihat dan boleh bertugas semula menteri dalam negeri
  Kami disini mengalu alukan kepulangan Tan Sri
  Yang tak suka hanyalah penyokong sibijan kaki pencuri
  Dah tak lena tidur malam risaukan diri..  ReplyDelete
 28. Jika TS Muhyiddin betul kena sakit kanser, mungkin dia boleh dapatkan rawatan seperti PM Singapore Lee Hsien Loong dahulu. Di luar negara, rasa nya.

  Sembuh, ada relapse, kalau tak silap, di susuli rawatan tempatan di Singapura. Baik hingga sekarang, sudah lebih 10 tahun, rasa nya.

  Di doakan TS Muhyiddin cepat sembuh, perkhidmatan nya amat diperlukan sebagai tangan kanan Tun Dr Mahatir dalam PPBM. Banyak perkara yang perlu dirundingkan bagi mendapat tindakan yang sentiasa berupa sepakat diantara parti parti komponen PH. Dia boleh memulakan tindakan, di susuli Tun Dr Mahathir jika perlu.

  ReplyDelete

 29. Hilang selepas PRU, inilah wajah terkini Rosmah Mansor. Cuba korang lihat hidung beliau, ada sesuatu -

  https://www.youtube.com/watch?v=itzEgZan568

  ReplyDelete
  Replies

  1. Dokter Siew Bongkar 8 Prosedur Kecantikan Gagal Rosmah Mansor

   Before & After Channel
   Published on May 19, 2018

   Ternyata Dr. Siew Pernah memuji kecantikan Rosmah dalam Foto yang diambil pada tahun 1998. Kenapa sekarang Sangat Berbeza?

   https://www.youtube.com/watch?v=qusjEu1I7tI

   Delete

 30. Crazy fellow, apa lagi lu mau? Tunggu 10 tahun?

  Najib’s lawyer wants trial put off ‘until things cool down’

  The ex-prime minister's counsel Muhammad Shafee Abdullah says Najib Razak is entitled to a fair trial in court and not trial by media.

  KUALA LUMPUR: Muhammad Shafee Abdullah, the lead counsel for Najib Razak, proposed in the High Court today that the former prime minister’s trial be postponed “until things cool down”.

  He said there had been a lot of adverse comments against his client, adding that while he was making the submission today, there were already negative remarks circulating on Twitter.

  “This trial must be postponed until things cool down,” he said in arguing for a gag order, issued at a previous court hearing to stop the media from carrying prejudicial reports during the trial, to be made permanent.

  Permanent mcm forever? Good that the fella's request was denied by the court.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sarawak Report editor Clare Rewcastle-Brown showed up at the High Court to hear the decision on former prime minister Najib Razak’s application for a gag order on the criminal charges against him.

   Rewcastle-Brown arrived at the court complex accompanied by a local man.

   She must have gone terribly excited hearing the no gag order court decision.

   Delete
  2. Wowww bro JL,

   Your network is damn quite up-to-date. Jealous lah....!!

   Delete
 31. Ain't it nice to read the words "Najib was arrested"? Read below:

  Former Malaysian PM Razak Najib arrested in 1MDB probe

  Malaysian government investigators have confirmed the arrest of former Prime Minister Najib Razak and say he will be charged in court on Wednesday.

  Investigators on a government task force investigating alleged theft and money laundering at the 1MDB state investment fund said Najib's arrest Tuesday was linked to the anti-graft agency's probe into 42 million ringgit ($10.6 million) that was transferred into Najib's bank account from SRC International, a former 1MDB unit, using multiple ..

  Read more at:
  //economictimes.indiatimes.com/articleshow/64847309.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst

  Note that local news media may not have used the word "arrested". Maybe still having a hangover of the media freedom-curbing Anti Fake News law, etc.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang itulah 'Harapan kami' dari semua penyokong2 Pakatan Harapan serta majoriti pengundi2 warga Malaysia.

   "TANGKAP NAJIB"......!!

   Delete

  2. Also nice to hear that there's enough evidence to charge Rosmah also:

   Mahathir: Enough evidence to charge Najib, Rosmah

   The prime minister tells the New York Times that Najib’s government ‘raped’not just 1MDB but also other govt-funded initiatives.

   Mahathir told the NYT, the problems extended beyond 1MDB to encompass an array of government-funded initiatives.

   KUALA LUMPUR: Before the 14th general election, Pakatan Harapan (PH) felt things were rotten at the core of Najib Razak’s government, but now they find it is even worse than they thought, said Dr Mahathir Mohamad.

   “The more we look into the previous administration, the more bad things we find. Any organisation that had money, the previous government found the means to take the money,” he told the New York Times (NYT) in his office on Wednesday.

   Mahathir said his government had accumulated “enough evidence” to put former prime minister Najib and his wife Rosmah Mansor on trial.

   The report quoted Finance Minister Lim Guan Eng as adding: “They were just robbing the country blind. I’m having nightmares practically every day, wondering what land mines will I tread on the following day.”

   Lim claimed if the PH had not won, Malaysia “would have become a basket case”.

   Delete

  3. Najib’s 1MDB denials unbelievable, says Mahathir
   Reuters

   The prime minister wonders if anyone would believe Najib Razak's explanation.

   Prime Minister Mahathir Mohamad says Najib Razak’s signature is on all the paperwork.

   KUALA LUMPUR: Prime Minister Dr Mahathir Mohamad poured scorn over his predecessor Najib Razak for denying knowing whether millions of dollars from scandal-plagued state fund 1MDB had been put in his personal bank account.

   Voters, fuelled by anger over the multi-billion dollar scandal at 1MDB and rising living costs, dumped Najib and his long-ruling coalition in a general election last month.

   The new government led by the 92-year-old has relaunched investigations into where 1MDB’s money went.

   Mahathir said authorities were looking to bring cases ranging from embezzlement, bribery with government money and abuse of power against his former protege.

   Mahathir told Reuters investigators had found Najib’s signature on cheques and documents. Reacting to Najib’s protestations of innocence, Mahathir told a newspaper that Najib had lost credibility.

   “Who wants to believe him that he didn’t know when he signed? Every bit of money that goes in and out of the first borrowing of RM42 billion, all his signature,” Mahathir said in an interview with the Malay Mail.

   “If he doesn’t know, it must be that he doesn’t understand what a signature means… Najib always assumes that people are stupid.”

   Lim Kit Siang, a senior leader in Mahathir’s coalition, said there was no way those running 1MDB could have kept the alleged embezzlement of billions of dollars in public funds a secret from Najib, especially after the US Department of Justice filed civil suits that detailed how and where some of the money moved.

   “I do not believe that Najib is so stupid, incompetent or ignorant, which only means he was lying through his teeth in his interview with Reuters (where he said he didn't know ..),” he added.

   Delete

  4. Transactions involving 1MDB are being investigated in half a dozen countries, including the United States, where it has become the biggest case pursued by the Department of Justice under its anti-kleptocracy programme.

   The DoJ has alleged in lawsuits that more than US$4.5 billion from 1MDB was laundered through a complex web of transactions and shell companies, of which US681 million ended in Najib’s bank account. Najib has said the money in his account were donations from Saudi Arabia, most of which he returned.

   According to the DoJ, assets purchased using 1MDB money include a Picasso painting, luxury real estate in South California and New York, shares in a Hollywood production company and a US$265 million yacht, and more than US$200 million worth of jewellery – including a 22-carat pink diamond pendant and necklace.

   Delete
 32. ‘He’s a monster’: Mahathir says of Najib on Australia’s ABC news

  Former Malaysian prime minister Mahathir Mohamad speaks during an interview with Reuters in Putrajaya, Malaysia,
  REUTERS

  The former prime minister of Malaysia tore into Prime Minister Najib Razak in an interview with Australia’s ABC news, calling him a “monster” and accusing him of destroying what UMNO originally stood for.

  “It is no longer the same party. It is not sticking to the original objective of formation of the party. It is just there in order to support the existing president to remain as the prime minister of this country.

  “For this he uses all kinds of methods including bribery, corruption, threats and taking action against anybody who is against him. And he has overcome the separation of powers between the legislative, the executive and the judiciary – all these institutions are now under his control,” Dr Mahathir said.

  When ABC’s reporter asked if the election bid was about “getting rid of Najib Razak”, Dr M agreed.

  “Yes, it is very much about getting rid of Najib. This man is… well, he’s a monster in the view of most people in Malaysia. They think that he is just about enriching himself, having a good life and at the same time using money to buy support, or promoting corruption on a huge scale, stealing government money by the billions of dollars,” he said.

  ‘Stay away from Najib’

  When asked about Najib’s upcoming meeting with Australian Prime Minister Malcolm Turnbull at the Asean Summit, Mahathir said: “I think when you know a man is a thief, you should stay away from him.”

  ReplyDelete
  Replies
  1. Patut ler beriyer-iyer benar Najib, Mat Malasan & Menteri2 Songkok tinggi kelmarin perkenal, mendukung, pertahan GST.

   Ruper-ruper nyer, GST itu bermaksud - "GASAK SAMPAI TERLINGKOP".....!!

   Delete

 33. Rosmah’s Dark Past Revealed How She Stole Her Best Friend’s Husband

  After the fall of Barisan Nasional, dark stories of Dato’ Sri Najib Razak and his wife, Rosmah Mansor began to surface. The most bizarre allegation we’ve heard is that Rosmah uses black magic to get people to do things her way, but only God knows how true it is.

  Not long after Pakatan Harapan took over the Government, a media portal revealed how Rosmah stole her best friend’s husband, Najib Razak! Grab your popcorn and sit tight, you’re in for a treat! (On a Sunday)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib Razak’s first wife was named Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar, relative of Kelantan Royalty.

   Puteri Zainah, who is warmly known as Ku Yie became the beloved eldest daughter-in-law of Tun Rahah Noah, Najib’s mother.

   According to sources, Rosmah had planned for a long time to steal Najib from Ku Yie, and accused her of being crazy! Ku Yie said that the allegation was to bring humiliation to her name as the daughter-in-law as the former prime minister, Tun Abdul Razak.

   Shockingly, Najib divorced Ku Yie in April 1987 without her knowledge for some unknown reason.

   Delete

  2. Can you imagine the sadness of a wife, and mother of three children who loves her husband wholeheartedly, to be divorced out of the blue after 10 years of marriage? What’s more insulting is that he divorced her without her knowledge!

   Prior to the divorce, Ku Yie said that she had never been in a single fight with Najib. Only after he was appointed as Minister of Culture, Youth, and Sports in 1986, her husband’s attitude began to change.

   For six month Najib did not go home and stayed at hotels. Ku Yie added that Najib only visited her at certain times when he was housed in a government residence.

   Najib divorced Ku Yie with talak satu, she was living with their three children, Mohd Nizar, Puteri Norlisa, and Mohd Naziffuddin.

   Delete

  3. Internal sources also revealed that after Najib wed Rosmah, who is also a newly-divorced woman, the couple celebrated their honeymoon in Europe leaving his children fatherless during Raya Aidilfitri in 1987.

   However, Najib’s mother, Tun Rahah never liked Rosmah, she preferred and loved Ku Yie more, but what can she do? What’s done is done, they have no more relations.

   Delete
 34. Bro Perak Man, kerana si TongGeng
  Species ini AmeNo pun pening
  Orang berbaju dia berlenggeng
  Perangai dia memang sickening!

  Memang TongGeng melawan arus
  Badak gemok dikata kurus
  Benda bengkok dikata lurus
  Bijan songlap terbaek urus!

  Sekarang teropong atas menara
  Kok ada benda nak buat cerita
  Ladang kering tak selenggara
  Parti kalah berendam airmata!

  Seronok tengok TongGeng meroyan
  Macam terusik nenek kebayan
  Syok sendiri orang tak layan
  Asyik nak cover penyamun tempayan!

  Hari minggu kita berehat
  TongGeng tetap kopipes jahat
  Sudah puas diberi nasihat
  Takkan berubah ke liang lahat!

  Dia masuk ramai yg tibai
  Mulut jahat patut dicabai
  Memang perasan ingatnya pandai
  Tanjung Rambutan dah lama lambai!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terbaik bro Fan Tun..

   Kita cuba lakukan yang terbaik
   Menasihati Si TongGeng yang berperangai jelik
   Tapi si petani ni walau apa dikata pun masih tak serik serik
   Mungkin kepalanya seperti udang berisi taik!..

   Sejak idolanya jatuh dia meroyan
   Perangai gila khinzirnya tak dapat ditahan
   Sambil berladang bawal laptop dihadapan
   Kesian, kesian, tak tahu lagi apa kita nak katakan..
   Delete
 35. DEWAN DIREKSI DAN EKUITAS ..... (+447456405237)
  email nya (((aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com))),

  Halo semua harap berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, jadi banyak lender pinjaman di sini adalah semua scammers dan mereka hanya di sini untuk scam Anda dari uang Anda, saya mengajukan pinjaman dari sekitar Rm550 dan saya diminta untuk membayar beberapa biaya dan saya dibayar, mereka meminta lagi dan lagi, saya membayar hampir 120,000 masih saya tidak mendapatkan pinjaman, happend kepada saya sekitar 5 kali dari perusahaan pinjaman yang berbeda, saya yang saya akan memenuhi hak satu tapi saya tidak. Untuk Tuhan Kemuliaan saya bertemu seorang teman yang baru saja diterapkan pada pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya ke
  AASIMAHA ADILA AHMED dari AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM, saya diterapkan untuk Rm750,000 . saya pikir itu adalah
  lelucon dan penipuan, tapi aku punya pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa agunan. saya sangat senang karena saya adalah menyelamatkan dari mendapatkan miskin. jadi saya saran semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.
  email nya (((aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com))), Anda tetap dapat menghubungi saya jika Anda membutuhkan info
  lebih lanjut dan bantuan di (arifazeemp@gmail.com)

  DEWAN DIREKaSI DAN EKUITAS ..... (+447456405237)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...