Monday 27 August 2018

ADAKAH RAFIZI SEDANG MENGHALANG ANWAR JADI PERDANA MENTERI?


Baru beberapa hari lepas, Anwar Ibrahim mengingatkan agar jangan ada sesiapa lagi membangkitkan tentang konspirasi untuk menghalang beliau daripada menjadi Perdana Menteri, rupa-rupanya ia tetap dijadikan isu lagi.


Walaupun kenyataan beliau itu adalah susulan permohonan maaf yang dibuat oleh Ahli Parlimen Kapar, Abdullah Sani Abdul Hamid kepada Tun Mahathir Mohamad, kefahaman umum ialah saranan Anwar itu tentulah juga ditujukan kepada semua pihak dan kepada sesiapa yang lain.


Ia tidak terkhusus kepada Abdullah Sani saja agar jangan membangkitkannya lagi, walaupun beliau yang sebelum ini kerap mengutarakannya.


Realitinya, dengan Anwar sendiri tidak mahu lagi lagi isu itu dibangkitkan, ia tentulah kerana beliau sedar isu konspirasi itu memang tidak wujud kerana kedudukan beliau sebagai bakal Perdana Menteri adalah merupakan persetujuan dan permuafakatan antara parti-parti dalam Pakatan Harapan.


Selagi gabungan itu wujud dan PKR sendiri merupakan tunjangnya, adakah munasabah Anwar dapat dihalang daripada menjadi Perdana Menteri?

Sebab itu agak mengejutkan apabila Rafizi Ramli dalam kempennya untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR masih lagi terus membangkitkan perkara tersebut.


Dalam usaha mempromosi dirinya, Rafizi meminta anggota PKR memilih seorang timbalan presiden PKR yang tidak bersaing dengan Anwar untuk menjadi Perdana Menteri.


"Bukan kerja politik kita untuk menggulingkan kerjaya politik Anwar dan masa depannya," kata beliau dalam suatu majlis kempen di Bayan Baru, Pulau Pinang.


Jawatan Timbalan Presiden PKR kini disandang oleh Azmin Ali yang merupakan Menteri Hal Ehwal Ekonomi dan dalam pemilihan kali ini Rafizi adalah calon yang akan bersaing bagi jawatan itu.

Kenapa Rafizi masih membangkitkan lagi tentang isu konspirasi bagi jawatan Perdana Menteri?


Apakah beliau masih mahu menyuapkan ke mulut ahli-ahli PKR tentang teori konspirasi bahawa Azmin mahu bersaing dengan Anwar?


Benarkah Azmin sedang atau akan bersaing dengan Anwar jika beliau masih kekal sebagai sebagai Timbalan Presiden PKR?


Adakah perkara itu boleh dipercayai oleh ahli-ahli PKR?


Dalam hal ini, apakah Rafizi sebenarnya tiada modal kempen lain untuk bersaing atau untuk mengalahkan Azmin?


Persoalan lain, mengapa Rafizi tidak mematuhi ingatan Anwar yang meminta agar tidak dibangkit lagi persoalan itu?


Untuk apa dibangkitkan lagi jika Anwar sendiri kelihatan yakin tiada apa-apa konspirasi untuk menghalangnya daripada menjadi Perdana Menteri?


Apa yang sedang diusahakan Rafizi sebenarnya - beliau mahu Anwar jadi Perdana Menteri atau sedang menghalang jawatan Perdana Menteri itu jatuh kepada Anwar dengan cara supaya orangramai terus bercakap mengenai konspirasi itu atau lebih dahsyat, mungkin menyebabkan PKR jadi pecah akhirnya? (ShahbudinHusin 27/08/2018).

58 comments:

 1. Rafizi da jadi duri dalam daging,dsaa memang pun layak jadi pm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalo Pizi dok bising promo Bang Non tak abis abis, orang pun muak. Penyokong Tun M pun reaksi, cara yang negatif kpd Bang Non. Keluarkan itu ini yang negatif.

   Delete

  2. RUU Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) (Pemansuhan) 2018

   Kerajaan TIDAK PERLU MEMANSUHKAN sistem yang digunapakai GST tetapi membiarkan ia digunakan oleh pihak peniaga.

   Ini supaya transaksi penjualan setiap barangan dapat diREKODkan dengan sempurna dalam sistem yang digunapakai GST serta mudah diawasi oleh pihak kerajaan terutamanya pihak kastam dan LHDN.

   Ambil contoh Milo:

   Sebagai contoh dengan adanya sistem yang digunapakai GST kerajaan boleh mengetahui berapa tin Milo telah dibeli oleh pengguna. Jadi jumlah ini sepatutnya sama dengan jumlah yang diistiharkan oleh pengilang. Ini dapat mengelakkan pengilang membuat pengistiharan pengeluaran yang salah.

   Sekiranya ada perbezaan maka penyiasatan boleh di buat oleh pihak kerajaan dan pengeluar, yang berkemungkinan terdapat PRODUK TIRUAN dipasaran atau pengilang TERSALAH ISTIHAR atau penjualan yang tidak direkod.

   Sistem yang digunapakai GST perlu diwajibkan kepada semua peniaga termasuk peniaga atas talian, tidak seperti sebelum ini dimana penjual yang jualan tahunannya melebihi jumlah tertentu sahaja yang perlu menggunakan sistem GST.

   Kebaikan:

   1. Pengilang tidak akan tersalah istihar atau menipu jumlah keluaran.

   2. Kerajaan dapat mengenalpasti kemana produk tersebut pergi dan dijual.

   3. Ia dapat mengelakkan produk tersebut diSELUDUP keluar atau produk luar diseludup masuk dan dijual secara berleluasa.

   4. Mengelakkan produk tiruan.

   5. Peruncit atau pekedai sukar membuat PENIPUAN jumlah keuntungan perniagaan kepada LHDN kerana setiap jualan tercatat pada slip yang digunapakai GST. Ini akan meningkatkan jumlah kutipan cukai.

   6. Pihak kerajaan juga dapat mengawal kenaikan harga barang yang tidak munasabah dengan membandingkan harga pengilang dan harga runcit. Mungkin Akta Pencatutan dapat digunapakai.

   7. Ia juga dapat menghapuskan penipuan dimana pengeluar sengaja menubuhkan syarikat pemborong sendiri dan menjual secara murah untuk mengurangkan cukai.

   8. Data dari sistem yang digunapakai GST ini juga :

   a. dapat memberi gambaran kepada kerajaan tentang taraf kehidupan dan kuasa membeli penduduk sesuatu kawasan (STATISTIK).

   b. dapat membantu pengeluar dalam merangka strategi pemasaran.

   c. Pengeluar dapat mengesan jumlah produk yang berada dipasaran tetapi tidak dapat atau lambat dijual dikawasan tertentu. Maka promosi untuk kawasan tersebut perlu ditekankan seperti memasang papan iklan.

   Sebenarnya banyak lagi faedah yang boleh didapati dengan sistem yang digunapakai GST ini dalam PENGUTIPAN CUKAI YANG BERKESAN serta membantu pengeluar merangka STRATEGI PENGELUARAN/PEMASARAN dan seterusnya menguntungkan negara dan rakyat.

   Dalam kata yang mudah ialah kaedah yang digunakan dalam sistem yang digunapakai GST perlu dikekalkan dan diberi nama yang baru contohnya 'Sistem Percukaian Pelbagai Fungsi'.

   Delete
  3. Bersama PAS dulu nak hapus cukai eksais kini nak buat kereta baharu   Pakatan Harapan telah berjanji menghapuskan cukai eksais bagi menurunkan harga kereta, bukan berusaha mewujudkan perusahaan kereta nasional ketiga.

   Sejak Buku Jingga ditulis dalam tahun 2010, komitmen menghapuskan duti eksais kereta, yang dilihat mereka sangat membebankan, tidak pernah berubah.

   “Platform dasar yang mahu menghapuskan cukai eksais demi menurunkan harga kereta ini tidak pernah berubah selepas Pakatan Harapan ditubuhkan.

   “Tidak ada mana-mana bahagian di dalam kempen Pakatan Harapan atau manifesto Pakatan Harapan yang menyelitkan usaha mewujudkan perusahaan kereta nasional yang ketiga.
   Buku Jingga dipersetujui oleh Pakatan Rakyat, pendahulu Pakatan Harapan, antara PAS, PKR dan DAP.

   Tempat PAS kemudian diganti oleh serpihannya Parti Amanah Negara (AMANAH) dalam gabungan baru.

   Menteri Pembangunan Usahawan Mohd Redzuan Yusof, kelmarin berkata, kerajaan sedia melancarkan “projek kereta nasional 3.0” menjelang 2020 seperti dibayangkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Redzuan berkata kerajaan percaya langkah itu akan mencergaskan kembali industri automotif negara dan berpotensi besar.

   Dalam kenyataan hari ini, Rafizi menegaskan, cukai eksais banyak dikaitkan dengan usaha melindungi kereta-kereta nasional yang akhirnya menyebabkan harga kereta lebih mahal berbanding negara-negara lain.

   Beliau justeru membangkitkan sama ada idea untuk menubuhkan perusahaan kereta nasional yang ketiga akan mendatangkan kesan kewangan yang besar kepada rakyat.


   : Nampaknya rakyat akan dibodohkan dengan sikap pentingan kroni dalam PAKATAN HARAPAN. Rafizi sekadar melukut....

   Delete
  4. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Pizi ni ingat dia org yg terpadai sekali. Memanglah pandai tapi xde wisdom dan x cerdik. Mcm kerenga, tongek bontot nak mnyengat aje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pulau Pinang Promosi LGBT Di George Town Festival   MALAYSIA baharu yang disebut-sebut lahir selepas 9 Mei ini telah menonjolkan macam-macam penyelewengan akhlak dan agama.

   Terbaru di Pulau Pinang, sebuah pesta dikenali George Town Festival diadakan sepanjang bulan Ogos ini hingga awal September.

   Festival tahunan ini akan menjadi program yang diadakan selari dengan bulan kemerdekaan, dan akan mengadakan sambutan merdeka mereka sendiri.

   Sambutan merdeka mereka tentulah mengangkat versi alternatif sejarah, seperti mempromosi komunis.

   Dikatakan pesta ini meraikan kebudayaan dan warisan George Town, Pulau Pinang di samping budaya tempatan yang lain.

   Tetapi ia sudah jadi acara besar-besaran mempromosi agenda liberal puak Pakatan Harapan yang dikuasai DAP.

   Termasuk yang dipromosikan ialah budaya songsang LGBT, dengan tokoh-tokoh mereka terpampang mempromosikan kegiatan mereka.

   Acara disokong kerajaan negeri Pulau Pinang ini mengiktiraf golongan LGBT ini melalui festival yang menjadi program pelancongan negeri ini.

   Nama-nama seperti Siti Kasim yang bekerja keras memperjuangkan ajaran pelik, Nisha Ayub yang mendapat anugerah dari kerajaan Amerika Syarikat, Pang Khee Teik penggerak program LGBT Seksualiti Merdeka dan aktif dalam menuntut hak LGBT antara yang ditonjolkan.   Jelas bahawa ini hanya boleh berlaku di bawah pemerintahan PH yang menyebar ajaran liberal kepada masyarakat.

   Kalau dulu mereka masih menyorok menjalankan program, bawah “Malaysia baharu” mereka boleh mengadakan program terbuka yang disokong kerajaan negeri. – MYNEWSHUB.TV

   : Memang bukan Islam akan buat perkara yang merosakkan, tapi malangnya apa 'haramjadah' yang pimpinan Islam dlm PH jadi tunggul aje....

   Delete
 3. dari dulu sy x minat dgn pkr ni..peeekayarrr

  ReplyDelete
  Replies
  1. PKR is OK. Pemimpin2 nya ada yang masalah. Azmin ok, Pizi is no no.

   Delete

  2. Pizi kata di suatu majlis kempen di Bayan Baru, Pulau Pinang, "Bukan kerja politik kita untuk menggulingkan kerjaya politik Anwar dan masa depannya."

   Kerja politik siapa? Makna nya, ada puak yang boleh menggulingkan nya? Makna nya, it's ok to gulingkan Bang Non? Kesian Bang Non.

   Delete
  3. Roadshow Bina semula negara oleh Rafizi sebenarnya kempen halus dlm mencari pengaruh ahli akar umbi PKR. Matlamat tersembunyinya pemilihan jawatan PKR. Bleh baca permainanlah kau Rafizi.. macam good aje pusing satu Malaysia. Niat rupanya nak tanding jwt Timbalan Presiden PKR. 👎👎👎

   Delete
  4. DAP Jadi kura-kura menyorok kepala Isu CSIS   KUALA LUMPUR – Pendedahan ahli Centre for Strategic International Studies Amerika Syarikat (CSIS), Daniel Twining bahawa ejen asing itu terlibat secara langsung dalam membantu pembangkang menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam PRU-14 merupakan perkara yang serius.

   Datuk Dr. Noraini Ahmad berkata, pengakuan Twining itu sepatutnya dibahaskan dalam Dewan Rakyat kerana ia jelad melibatkan campur tangan asing untuk menggulingkan kerajaan dalam PRU pada 9 Mei lalu.

   “Campur tangan kuasa asing terhadap negara ini, apatah lagi menerusi pembiayaan dana tidak boleh dibiarkan kerana selain kedaulatan negara terancam.

   “Ia berupaya menaikkan atau menjatuhkan kepimpinan kerajaan termasuklah yang diterajui oleh gabungan Pakatan Harapan hari ini,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

   Justeru, Noraini mempersoalkan DAP masih bersikap seperti ‘kura-kura menyorok kepala dalam cengkerang’ selepas Twining secara terbuka mengakui CSIS berkomplot dengan pembangkang sejak tahun 2002 bagi menumbangkan kerajaan BN.

   Kata beliau, DAP masih berdiam diri daripada memberikan sebarang penjelasan atau membuat penafian kepada rakyat berhubung pendedahan Twining itu.

   “Sebelum ini pun, DAP tidak berani beri penjelasan mengenai dakwaan parti itu ditawarkan dana AS$300 juta (RM1.2 bilion) dari rejim Israel sekiranya mereka dapat menawan Putrajaya dalam PRU ke-13,” katanya lagi.

   Noraini berkata, pendedahan DAP ditawarkan dana oleh Israel itu dibuat oleh Mohamed Razali yang merupakan bekas pegawai khas Ketua Menteri Pulau Pinang.

   Kata beliau, Mohamed Razali beberapa tahun lepas malah mendedahkan 17 orang ahli DAP telah dilatih oleh perisikan Israel untuk menjadi pakar strategi kerana beliau antara yang menjalani latihan tersebut. – MYNEWSHUB.TV

   Delete
 4. Waah, soalan ini amat menarik. Aiyoh, keluarkan pendapat, semua orang. Berkaitan masa depan negara.

  Amacam. ADAKAH RAFIZI SEDANG MENGHALANG ANWAR JADI PERDANA MENTERI?

  Kalo betul, aku tarak masalah pun. Sila kan Tafizi. Any time. Aku kurang caya dengan Bang Non.

  Kalo dia jadi PM, nanti dia selalu ke istana. Kot ada beberapa Forest City di Johor dll yang bawak masuk berjuta juta rakyat China yang dapat taraf penduduk tetap, selepas 12 tahun, berhak memohon kerakyatan. Malaysia akan jadi China ke 2 di rantau ini. Melayu jadi bangsa menumpang di negra sendiri. Amat bangsat. Mana boleh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau macam tu....saya sokong Rafizilah....

   Hidup adik Rafizi....

   Delete
  2. LBGT pun ‘mati’

   Kalau dipakai hujah Islam, maka tidak sampai ke hati penganut agama lain. Begitulah kalau diguna pun hujah dari Kristian, misalnya, juga terhad kepada penganut Kristian sahaja.

   Oleh itu, bagi pemerintah Amerika Syarikat, apa yang mustahak perlu diajarkan di sekolah ialah keluargalah yang pertama: family first. Mencintai keluarga dan darah daging sendiri. Sementara mana-mana kelompok LBGT, mustahil mereka dapat melahirkan zuriat sebagai unit asas yang membentuk sistem kekeluargaan.

   LBGT pun ‘mati’. Mati tanpa dibunuh.

   Anak-anak saudara saya itu, dalam hatinya pun tahu, tanpa keluarga, ibu-ayah atau datuk-neneknya, maka mereka takkan lahir di dunia ini. Bagaimanakah sistem ibu-ayah, datuk-nenek, lelaki-perempuan boleh menjadi pilihan kedua atau serata dengan sistem sejenis manusia?

   Tanpa ‘dihasut’ atau didakwah lebih lanjut pun, mereka yang sedang menjalani proses remaja tidak akan sanggup menjadi mana-mana kelompok dalam kategori LBGT. Namun, sekali lagi tidak pula sampai mahu memalukan, menindas atau memukul golongan itu.

   Di sini, kita harus bergembira atau dalam bahasa Inggerisnya, “gay” terhadap menteri agama, Dr Mujahid Yusuf Rawa yang hampir jelas jalan pemikirannya dengan anak-anak saudara saya. Maksud saya, dengan sistem pendidikan di Amerika yang maju, yang perlu kembali mengajarkan anak-anak kita bahawa keluarga adalah yang terpentingnya dalam sistem sosial.

   Sejauh mana pun atuk-nenek mereka, dan walaupun berbeza warganegara, mereka pasti akan pulang. Menjejak manusia yang kerananya mereka ada di muka dunia.

   Menafikan kenyataan ini adalah kebiadapan. Bukan kepada negara—Malaysia atau Amerika—tetapi kepada diri mereka sendiri.


   Selepas habis berbual, kami perlu berlalu. Dia membuka pintu kereta kepada saya. Sambil menghulur tangan dan meminta saya masuk dahulu, sambil katanya, “Uncle Hasmi, ladies first!”

   Begitulah dia berjenaka. Terbahak saya ketawa.

   HASMI HASHIM atau Budi Hekayat seorang penulis lirik dan otai Jalan Telawi.

   Delete

 5. Tapi si Pizi tentu akan suarakan apa saja yang nak menonjolkan prospek Anwar jadi PM. You see, dia pikior, selagi Anwar tak jadi PM, tarak lah peluang dia jadi Menteri.

  Pizi kot masuk dalam senarai orang PKR yang di kemukakan kpd Tun Mahathir bagi jawatan2 Menteri, Timbalan Menteri dll. Tapi, mana boleh Tun kasi dia jawatan apa2. Dia cengkurik. Bising, heboh ke sana sini.

  Dahtu gopoh. Pasal lembu kondo dia nyaris masuk kandang - penjara. (Btw, kes dia di mahkamah dah selesai ke. Kalau kena saman, kalah, kena bayar ganti rugi berjuta, mana dia ada duit nak bayar. Di saman hingga bankrapsi, Beb).

  Moral of the story: Nak dapat publisiti, kena awasi undang2, tanya loyar belom bukak muolut. Pizi dah kena tuduhan di bawah Akta Banking. Kot saman prebet jugak. Bila begitu, your cause is lost in the adverse publcitiyi. Your cause fizzles out, Fizi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ajak rakyat bangkit lawan 'tali barut asing'
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 3:05 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 3:16 petang

   A+ A-
   PAS mengajak orang ramai supaya "bangkit" melawan tali barut kuasa asing kerana bekerjasama dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI).

   Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini Naib Presiden PAS Idris Ahmad berkata pendedahan dibuat Presiden IRI Daniel Twining, menunjukkan beberapa parti politik bekerjasama dengan badan berpangkalan di AS itu.

   Justeru katanya apa yang berlaku itu amat berbahaya kepada keselamatan negara.

   "Kalau benar dakwaan IRI, bermakna sesiapa yang menjadi kerajaan akan ‘di-remote control’ oleh pihak yang memberi dedak kepadanya.

   "Yang menjadi mangsa ialah rakyat dan negara kerana yang memimpin mereka tidak bermaya untuk melawan kehendak kuasa asing.

   "Mereka bukan menjaga negara tetapi menjaga tuan besar yang memberi suapan kepada mereka," katanya.

   Pada 12 Julai lalu Twining mendedahkan IRI cuba "mengukuhkan" parti pembangkang di Malaysia sejak 2002.

   Malah Twining berkata ia memberi kesan kepada Pakatan Harapan (HARAPAN) yang pada 9 Mei lalu menafikan BN daripada mendapat mandat kembali menjadi kerajaan Malaysia.

   Bukan pembangkang saja

   Ketua Penerangan PKR Syed Ibrahim Syed Noh mengesahkan kerjasama HARAPAN dengan IRI tetapi ia bukan untuk mempengaruhi politik tempatan.

   Datuk Seri Najib Razak kemudian menggesa isu berkenaan disiasat kerana kerjasama berkenaan boleh dianggap lebih teruk berbanding tindakan agensi perisikan kerajaan semasa di bawah pentadbirannya menulis surat kepada Agensi Perisikan Pusat (CIA).

   Ekoran laporan mengenai kerjasama IRI dan parti politik di Malaysia, mereka kemudian menjelaskan hubungan terbabit tidak saja berlaku dengan pembangkang sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-14 lalu.

   Kata IRI mereka turut bekerjasama dengan parti-parti politik Malaysia merentasi spektrum BN dan HARAPAN.   "IRI adalah organisasi bukan partisan yang bekerjasama dengan rakan-rakan di Malaysia sejak tahun 2002 untuk mengukuhkan keupayaan parti politik bersaing dalam pilihan raya dan mematuhi amalan tadbir berorientasikan rakyat.

   "IRI membekalkan sokongan bukan partisan kepada parti-parti yang meliputi seluruh spektrum politik dalam bentuk bengkel latihan dan rundingan dengan gabungan parti-parti HARAPAN dan BN.

   "IRI tidak memberi bantuan kewangan kepada parti-parti politik di Malaysia," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

   Baca PAS desak HARAPAN dedah jumlah dana dari IRI
   Idris berkata parti politik di Malaysia tidak seharunya memperjudikan kedaulatan negara dan rakyat hanya kerana mahukan kemenangan dalam pilihan raya.

   Katanya pengalaman politik di Timur Tengah yang mengundang kuasa asing untuk menjatuhkan rejim tempatan mesti menjadi pengajaran.

   Bekas anggota parlimen Bukit Gantang itu juga menegaskan orang ramai tidak boleh membiarkan pemimpin menjadi boneka kepada negara luar

   "Rakyat Malaysia jangan pandang mudah isu campur tangan asing walaupun ketika kita masih menunggu janji 100 hari kerajaan, dan terbaru isu kapal mewah Equanimity yang baru sampai.

   "Kedaulatan negara adalah hak kita, bangkit melawan tali barut kuasa asing," katanya

   Delete
 6. saya tidak menyebelahi sesiapa pun.
  saya hanya menyebelahi kebenaran.
  setelah mengikuti kempen rafizi
  untuk memenangi jawatan dalam pkr
  ternyata ada asas dan kebenarannya.
  oleh yang demikian shahbudin lu harus
  bersikap adil dan menghormati apa yang
  dilakukan oleh rafizi dan teman-temannya.
  yang penting mahathir harus menunaikan
  janjinya yang anwar mesti jadi pm ke-8.
  jangan berdolak-dalik apatah lagi u-turn.
  sekiranya mahathir tetap dengan janjinya
  semua akan berjalan baik dan lancar.
  itu saja yang rafizi mahukan shahbudin
  tak payahlah lu mahu jadi batu api.
  seolah rafizi itu buruk perangainya
  sedangkan peranannya sangat besar dalam
  memenangkan ph di pru14 awal mei lalu.
  lu shahbudin apa dah buat bagi kejayaan
  besar ph itu? setahu saya nothing much.
  jika dibandingkan dengan rafizi lu
  shahbudin seperti langit dengan bumi...


  ReplyDelete
  Replies
  1. Menuduh shahbudin tidak adil tapi tidak memberi keterangan apa yang dilakukan oleh rafizi dan teman-temannya tu nampak sedikit mereng pemikiran.

   Begitu juga menuduh by implication Tun mahathir tidak menunaikan janjinya yang anwar mesti jadi pm ke-8. Bahru 100 hari memerintah, Bang, pahal cakap macam itu?

   "itu saja yang rafizi mahukan"? Tapi mengapa sibukkan perkara itu masakan PH bahru 100 hari memerintah?

   "seolah rafizi itu buruk perangainya"? Coba kasi tahu di sini bukti2 dia baik perangai.

   "sedangkan peranannya sangat besar dalam
   memenangkan ph di pru14 awal mei lalu." Peranan melaLui INVOKE? Betul kah analisa dan ramalan INVOKE di berbagai peringkat kempen Pru14 itu? Apa yang di kata nya di INVOKE dll semua betul? Kalau tidak, mengapa dia di hadapkan ke mahkamah?

   shahbudin tak buat banyak bagi kejayaan ph itu? Kamu bahru masuk blog dia ke? Kamu tidak lihat berapa ramai pembaca blog dia ke? Tak lihat berapa selalu dia tulis pos di blog nya ke? Tak tahu betapa kuat pengaruh nya?

   Apa daaa luu ..

   Delete
  2. Setuju...kebanyakan komen2 di atas x membina..komen membuta tuli

   Delete
  3. Sudahlah.
   Tanpa Rafizi PH tak boleh menang.
   Harapkan Mahathir PH tak boleh menang.
   Sudahlah.
   Pengaruh apa yang Shahbudin ada?
   Kah... kah... kah...

   Delete
  4. Tak berani jawab, Bang Mus? Takda fakta, Bang?

   Main ngaku atau nuduh aje, mana boleh jadi.

   Jenis begitu dah lama di lenyap dek zaman IT, internet dan Google yang boleh keluarkan macam2 maklumat - kalau rajin.

   Delete
  5. Aloo mr syed albodin

   Politik tanah mlayu,yg perentah bangsa mlayu yg pelingkop bangsa mlayu pong bangsa mlayu jugak.
   Mlayu coma jd tukang tepok dan tukang sorak sampe kampong habih gomen mlayu juai pada bkn mlayu.

   Mlayu coma jd kolibatak cina sadari moda sampe toa dan sampe mampuih.
   Cina jd toke sadari moda sampe toa dan sampe mampuih.

   Mr rafizi saorang pejuang rakyat yg tulen dan berani dlm pejuangan demi rakyat .
   Kalu ada rame lg mlayu mcm .....mr rafizi lg baguih depa sebot politik matang bkn mcm yg lepas bepolitik mcm binatang.
   Yg berjawatang dlm parti jd menteri ahli parti bawahang coma dpt duit sorang sekepiang..
   Bila jd gomen kena tunai tanggong jawap kepada rakyat jgn sesekali jd mcm uumno janji nak bela mlayu..
   Sampe mlayu tingai celah kangkang ada 2bolat 1batang .. Ala uto..
   Bila janji mr anwar jd pm ke 8 berila peluang kepadanya suchi ke tak biar rakyat menilai .
   Pasai pkr parti yg byk kerusi secara otomatis beliau layak jd pm malaisa atas nama demokrasi bknnya dia mao keras kasi..
   Mr rafizi i salute you.

   Delete
  6. Kamu omtaya yik coma jd tukang tepok dan tukang sorak sampe keluar tahi.

   bepolitik mcm binatang? Kamu binatang cakap pun betul2 macam binatang. pkr parti yg byk kerusi secara otomatis beliau layak jd pm? KEPALA HOTAK KAU tak tahu bahawa demokrasi dalam konteks PKATAN HARAPAN ia lah apa yang di persetujukan pemimpin semua parti2 komponen.

   Walau bagaimana pun PH bahru 100 hari memerintah, setakat ini tiada siapa mengata Anwar akan di halang menjadi PM ke 8.

   Ko bodoh sangat sebab ko punya tokeh kasi ko makanan jenis yang si pendek 4 kaki tuh makan ke?

   Delete
  7. Poddahhhhh...om taik ayam nam.

   Delete
  8. Selepas Zunar Kini Mejar Zaidi pula ‘frust’ dengan Pakatan Harapan   Mejar (B) Zaidi Ahmad, yang dipecat daripada angkatan tentera tiga tahun lalu, menyuarakan kekecewaan selepas selepas kerajaan menolak permohonannya agar jawatannya dalam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dikembalikan atau beliau dibayar pencen.

   Beliau yang kini berkhidmat sebagai pegawai penerangan pejabat ketua menteri Pulau Pinang hari ini berkata, Majlis Angkatan Tentera memberitahunya bahawa beliau tidak layak mendapat tuntutan itu kerana dipecat daripada tugas.

   "Saya akan jumpa mereka di hari pengadilan," katanya kepada Malaysiakini.

   "Saya tidak mahu ulas panjang tentang keputusan itu tetapi saya mahu ingatkan pemimpin HARAPAN agar tidak lupa, mereka kini sudah menjadi menteri, gembira dan boleh menikmati kemewahan.

   "Jangan lupa rakyat yang berjuang dan mengangkat anda ke kedudukan sekarang, kerana rakyat yang sama juga boleh jatuhkan anda," katanya lagi.

   Beliau membuat permohonan itu Mei lalu kepada Mohamad Sabu yang ketika itu baru menjadi menteri pertahanan.

   Dalam permohonannya, Zaidi meminta agar pencennya dikembalikan atau beliau dimasukkan semula dalam TUDM atas asas dirinya sebagai juruterbang berpengalaman yang "dipaksa" melepaskan jawatan oleh kerajaan BN.

   Mohamad berkata akan mengkaji permohonan itu dan akan mengambil tindakan jika perlu.

   Malaysiakini sudah menghubungi Mohamad dan menunggu maklum balasnya.

   Zaidi dipecat pada 12 Januari 2015 selepas mencabar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung isu dakwat kekal.

   Beliau membuat laporan polis ketika PRU 2013, dan tindakan itu dianggap bertentangan dengan etika kerjanya.


   : Mat Sabu nak balas dendam dulu buat surat terbuka hentam Mat Sabu dan Amanah, masuk DAP....

   Delete
 7. Rafizi memang buruk perangai..berkempen apakebendanye ..hanya hendakkan jwt timb.presiden..nak lawan jelh x perlu berkempen pukul sesama sendiri serta membabit pehak dr parti lain..hanya bimbangkan muafakat ph nak angkat anwR jd pm..cucuk konon azmin mau belot..pakat sana sini buat satu puak konon mempertahankan pembelotan TM..
  Apa ph menang besar sangat ke sumbangan rafuzi..kehulu kehilir dgn lori 40' hanya mau tunjuk dan menampil kehebatan untuk mrmbanggakan diri..ramai dluar sana pun hebat..waima rakyat sorang dgn 1 undinya sebelah ph udah cukup membanggakan..ada faktor lain yg mrnumbangksn umnivn bro..bkn rafuzi dgn lori 40' nye..sibatu api dlm pkr dia..dia sibatu api..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang pasti rafizi lagi berperanan dari tuan..di kala azmin tagih sokongan pas rafizi tegas dengan penubuhan ph...lu pikir la sendiri..

   Delete
  2. kalau tidak kerana azmin wan azizah
   sepatutnya jadi menteri besar selangor.
   kini terlalu ramai manusia sudah jadi
   seperti "kacang lupakan kulit."
   pengorbanan rafizi diperlekehkan.
   namun saya percaya benar tetap benar.
   salah tetap salah dan saya percaya
   rafizi berada dipihak yang benar...

   Delete
  3. Itu pandangan kalian..kami hormati..
   hes trying to potray that hes to good n u people praise him too much..
   Nonetheless he should do it as the saying goes 'do all things with love'..then thats a smart action that he ll be pm the next time around..meantime he can go fly kites..hahhaahaahaboklibih..

   Delete
  4. Media Kerajaan Kaburi ekonomi negara   Buka Minda..Mari telusuri tulisan ini.. kemudian berfikir lah...
   Arahkan kotak fikir supaya lain Kali bertindak sesuatu mesti untungkan agama, bangsa dan rakyat...

   Sebenarnya aku malas nak menulis ttg politik beberape mnggu ni. Malas bukan disebabkan x minat tp, aku sedang jd cctv sambil ketawa dgn gelagat pemimpin ph yg x ubah spt badut2 umno dulu.

   Walau berganti kerajaan rupanya x berganti pun persembahan badut politik cma namanya je berbeza.

   Media ttp kekang berita pembangkang, mengagung2kan pemerintah walaupun terlalu byk konar baring yg lucu.

   Dah hampir seratus hari perintah tiada perubahan apa pun yg ph lakukan. Gst sifar je tu pun bakal diganti dgn sst yg pastinya akan naikkn harga barang malah lebih tinggi dr pemerintahan lama.

   Negara pun ttp terus membuat hutang baru walaupun kononnya membatalkan projek mega. Buktinya pengeluaran bon2 bernilai 22bilion kerajaan ph.

   Tutup la bangkai busuk tu dgn tabung harapan ttp juga terhidu.

   Dasar pendidikan negara pula jd semakin huruhara dgn pengumuman utk pengiktirafan sijil uec yg tak diiktiraf pun oleh negara luar kecuali taiwan.

   Yg peliknya sijil ni bukan berteraskan sistem pendidikan nasional tp sistem yg direka oleh pelampau rasis dong zong. Siapa dong zong ni, mulia sgt ke mereka hingga khadam melayu yg x tahu apa2 sokong sgt sistem pendidikan yg diasaskan oleh golongan pelampau rasis ni.

   Malah ikut kajian apa yg dibawa oleh dong zong ni la punca keharmonian nasional beratakan.

   Kemudianya islam dijaga oleh golongan songsang agama dgn menyatakan Allah suruh jaga agama lain. Ayat mana dia takwilkan pun x tahu la sedangkan Allah sgt mengutuk dan memberi ancaman keras kpd kekafiran.

   Pertanian juga jd bahan lawak, tomato, ikan kembung mmg win. Terbaru ladang ternakan lembu yg jumlahnya x sampai 100 ekor purata utk ladang2 yg beribu hektar mmg menghiburkan utk dijadikan bahan gelak.

   Dr sudut ekonomi lg la cacamerba. Janji menifesto tinggal sbg janji yg x tertunai, dosanya kerajaan tanggung lak tu. Jom tepuk tangan pd lawak ni. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

   Kos sara hidup rakyat x de satu pun menunjukkn penurunan. Barang semakin mahal, hidup rakyat mmg terhimpit.

   Delete

 8. Ini dia peluru emas yang yang menembusi otak Rafizi -

  "mengapa Rafizi tidak mematuhi ingatan Anwar yang meminta agar tidak dibangkit lagi persoalan itu?

  Untuk apa dibangkitkan lagi jika Anwar sendiri kelihatan yakin tiada apa-apa konspirasi untuk menghalangnya daripada menjadi Perdana Menteri?

  Saya fikir tak ada jawapanyang boleh di beri Rafizi dan pengikut2 nya. Tak mungkin dia menang jawatan Timbalan Presiden PKR.

  Ahli2 akan melihat dia sebagai alat memecahkan parti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ekonomi Negara Terus Merudum Di Bawah PH   Bank Negara Malaysia (BNM) menyuntik sebanyak RM66 billion semenjak dua bulan lalu bagi menyelamatkan Ringgit Malaysia agar tidak terus merosot menjadi RM4.50 berbanding USD 1.

   Demikian ditegaskan oleh Gabenor BNM, Nor Shamsiah Mohd Yunus.

   Ini bermakna kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah memperjudikan wang rakyat di pasaran matawang antarabangsa di mana BNM menjadi salah satu pedagangnya.

   Kenyataan Shamsiah tersebut mengingatkan saya pada kenyataan mantan Gabenor BNM, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz bahawa BNM juga mengalami kerugian sebanyak RM35.009 billion sepanjang 1988-1994.

   Kedua-dua kerugian terbesar dalam sejarah kewangan negara tersebut berlaku di era pentadbiran Perdana Menteri Malaysia Keempat dan Ketujuh, Dr. Mahathir Mohamed.


   Suntikan sebanyak RM66 billion bagi menyelamatkan Ringgit Malaysia jauh lebih besar dari sebelumnya, malah ringgit terus merudum dan tidak mendapat kepercayaan masyarakat perdagangan antarabangsa SEMENJAK KERAJAAN PAKATAN HARAPAN MENTADBIR MALAYSIA.

   Apakah Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi tidak tahu mengurus ekonomi dan kewangan negara?

   Apakah peranan dan tanggungjawab yang telah dimainkan oleh jemaah kabinet dalam perkara ini?

   Apakah RAKYAT MALAYSIA harus terus berpeluk tubuh dan menanti sehingga lima tahun lagi untuk menukar kerajaan?


   : Pakatan Harapan nampak cantik tapi berulat, apataknya PKR dulu UMNO, BERSATU sah memang UMNO, DAP kita tahu dah lama Cina yang tak bersyukur dan AMANAH semua juga tahu pengkhianat perjuangan Islam. Serah negara kepada PH maknanya serah kepada penyangat juga lah....

   Delete
 9. Bro bkn tagih tp memperkasakan pr..mperbaiki kedudukan kucar kacir pr..udah pas melencong nak buat mcmana..
  X d nafikan peranannya dperingkat atas..siapa kami pula dperingkat bawah..bagaimana tuan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anwar Jangan Nampak Terlalu Gelojoh & Jangan Pula Terlalu Perlahan, Kalau Tak Melepas   Dalam pc anwar hari ni dia ada sebut utk berbincang dgn mahathir utk beri ruang kpd nya utk sertai parlimen dan 'memulakan proses reform parlimen'...ayat ini agak menarik utk diperkatakan...

   anwar ni seorang yg amat berhati-hati dalam ucapan dan semua perkataan dia diucapkan dgn teratur...itu yg menjadikan ucapan dia penuh karismatik...apabila dia sebut 'memulakan proses reform parlimen', ia menandakan bahawa proses perubahan yang dikehendaki melalui kemenangan ph belum bermula...jadi apa yg dibuat oleh ahli2 parlimen ph sekarang ini???...

   ayat ini secara tak langsung membawa persoalan apakah semua tindakan yg dilakukan oleh mahathir dan anggota kabinetnya sekarang ini masih tidak boleh dianggap satu proses 'reform' sehingga anwar terpaksa menyertai parlimen utk melakukannya???...

   Kesimpulannya aku boleh katakan bahawa anwar sebenarnya tidak berpuas hati dgn perjalanan kerajaan dan parlimen yg dikepalai oleh mahathir...tp buat masa skrg, dia tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya kerana silap langkah, buruk padahnya kpd dirinya sendiri dan pkr...apatah lagi skrg ni parti2 komponen ph iaitu pan dan dap sudah boleh dianggap berada dalam kem mahathir...

   Dalam bab ni mahathir mmg cerdik...dia bagi banyak kuasa kpd ahli parlimen dap dan pan walaupun pkr mendominasi jumlah kerusi...puak2 dap dan pan yg sejak puluhan tahun berjuang mmg dok mengidam nak jadi kerajaan atau nak jadi menteri...so depa sama sekali tidak akan sanggup lepaskan kedudukan depa yg ada hari ini demi anwar....dgn kata lain, seandainya permusuhan anwar dan mahathir kembali berputik...puak2 dap dan pan tidak lagi akan menyebelahi anwar kerana tidak sanggup kehilangan peluang yg depa dok idam lama dah....

   Kita tengok bagaimana dgn mudahnya mahathir berjaya menyahkan anwar sebagai calon PM ph sebelum PRU 14 hari tu tanpa banyak tentangan...padahal sebelum penyertaan mahathir dalam kem pembangkang dahulu, jangan boleh ada nama lain dicadangkan sebagai PM walaupun nama yg dicadangkan mempunyai kelayakan...dan kemudian kita boleh tengok bagaimana pemimpin2 dap dan pan menjadi backup kpd mahathir walaupun bbrp kenyataan mahathir mutakhir ini boleh dianggap penuh kontroversi...

   Justeru, anwar perlu lebih berhati-hati dalam tindakannya... Tidak boleh dinampak terlalu gelojoh, tapi tidak boleh terlalu perlahan....takut tak sempat merasa kerusi PM....

   alfaqir ilallah ppk


   : Perang dingin Anwar-Mahathir yang nasib Anwar baik Mahathir hanya ada 13....

   Delete

 10. Yang nampak "one up" di pertanding antara Rafizi dan Azmin ia lah Azmin. Sebab dia nampak "keeping his cool, very dignified, not going into gutter politics." Steady aje, kata mereka di kedai kopi dll. Ramai yang mengundi selalu peri kedai kopi.

  Tinggi maruah nya si Azman tu, kata orang. Ciri ciri watak pemimpin yang di kehendakki. Bukan macam Rafizi atau Nazri Aziz.

  Sebusuk busuk Nazri, dia di lantik menteri berkali kali, hingga Umno/Bn telungkup di Pru14. Rafizi tidak. Kesian Rafizi. Dia selalu "looking for trobol", bak kata orang Filipino.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pendedahan IRI: Malaysia dalam bahaya   SELURUH rakyat Malaysia terkejut dengan pendedahan yang telah dibuat oleh Daniel Twining, Presiden IRI (International Republican Institute) di dalam satu forum yang bertajuk “Supporting Democracy In Challenging Times” di Washington pada 17 Julai 2018. Kita sedia maklum bahawa IRI merupakan sebuah badan pemikir berpangkalan di Amerika Syarikat.

   Di dalam forum tersebut, Daniel mendedahkan bahawa IRI bukan sekadar menjalinkan hubungan dengan pemimpin pakatan pembangkang sejak 2002 (15 tahun lalu), malah menyalurkan bantuan strategi dan dana kepada parti-parti pakatan pembangkang pada waktu itu bagi menjatuhkan kerajaan sebelum ini.

   Lebih daripada itu, IRI turut mengadakan perjumpaan bersama pemimpin kanan Pakatan Harapan di Pejabat Perdana Menteri setelah Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

   Walaupun beberapa pimpinan PKR dan DAP menafikan tuduhan tersebut, namun PAS melihat penafian ini belum cukup disebabkan pihak IRI sendiri yang membuat pengakuan dan pendedahan tersebut.

   Bagi PAS Wilayah Persekutuan, pendedahan dan pengakuan ini merupakan hal yang terlalu berat dan tidak boleh dipandang ringan. Tindakan membenarkan campur tangan asing akan mengakibatkan kuasa luar menjadi pencatur kepada pentadbiran serta hala tuju negara. Tambahan pula, ia juga meletakkan negara dan rakyat dalam suasana yang tidak selamat sekali gus negara bakal menerima ancaman besar daripada pertembungan kuasa Amerika Syarikat dan China.

   Justeru, PAS Wilayah Persekutuan mewakili seluruh rakyat Wilayah Persekutuan mendesak agar pihak kerajaan mengambil langkah sebagaimana berikut:

   i. Kerajaan wajib membuat penjelasan kepada seluruh rakyat Malaysia terhadap tuduhan yang dibuat oleh IRI. Sekiranya tuduhan ini adalah benar, kerajaan perlu mendedahkan berapakah jumlah dana yang telah diterima oleh Pakatan Harapan daripada IRI? Bagaimanakah dana tersebut disalurkan kepada pimpinan Pakatan Harapan? Apakah perjanjian yang termeterai antara Pakatan Harapan dengan IRI?

   ii. Sekiranya pengakuan dan tuduhan IRI tersebut merupakan fitnah dan palsu, rakyat mendesak agar kerajaan Malaysia menyaman IRI atas pengakuan palsu yang dilemparkan kerana telah menjatuhkan maruah Malaysia dan seluruh rakyat negara ini.

   iii. Pihak kerajaan turut didesak agar menubuhkan satu badan siasatan yang bebas bagi menyiasat keterlibatan IRI dan campur tangan politik dalam Malaysia. Hal ini penting agar Malaysia tidak menjadi boneka kepada mana-mana kuasa besar dunia.

   iv. PAS Wilayah Persekutuan juga mendesak agar Akta Kawalan Dana Politik dan Politik Wang diluluskan di parlimen agar seluruh rakyat mengetahui sumber dan dana sesebuah parti politik. Hal ini penting agar tiada pihak luar yang campur tangan demi kepentingan kuasa luar. Akta ini telah PAS kemukakan dan draf akta ini telah diserahkan pada Pejabat Perdana Menteri sebelum ini.

   PAS Wilayah Persekutuan mendesak agar kerajaan dapat memberi maklum balas dengan kadar segera dan mengambil berat dalam isu ini.

   Haji Mohamad Noor Mohamad
   Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan


   : 4 parti dalam Pakatan Harapan membiasu agar isu ini tertutup dengan sendiri....

   Delete
 11. Bahan kempen Rafizi and geng makan diri sendiri. Dollah Senget (Sani) pun mintak maaf kepada Tun, atas tuduhannya yang bohong. Anwar pun cakap jangan main isu ni lagi. Fizi ni pun bengong lebih. Semua pihak dalam PH dah setuju Anwar dilantik PM selepas Mahathir berhenti. Tiada siapapun boleh ubah kecuali kuasa Allah. Tiba-tiba Fizi bawak isu ni, bukan apa konon nak tunjuk ada konspirasi, ditambah pula kononnya tak minat jadi Menteri kabinet. Ye la kau memang tak boleh jadi menteri kabinet sb mcama Anwar jugalah, belum jadi wakil rakytat dan bertanding dalam PRK. Fizi pun kena masuk PRK dulu baru boleh atau layak jadi menteri, itupun kalu Mahantir nak lantik dia. Apa yg akau nampak Fizi ni tak ada material kabinet pun. Cakap pong pang bolehlah. Semua orang tak betul dia je yang banyak buat kerja orang lain goyang kaki je. Sekarang timbul isu baru, lantik dia sb nak pastikan tiada orang dalam PKR yang akan bersaing deng Anwar untuk jadi PM. Ya rabbi, agak2 sapa yg nak berlawan dgn Anwar, Kak Wan ke atau dia sendiri kot. Takut nanti asyik jadi Timbalan je mana tahan, Biasanya Timbalanlah yg akan lawan bukan orang lain. Kalu Azmin yg jadi Timbalan, Azmin dah ada tugasnya sebagai Menteri Kanan itupun dah cukup. Fizi lah yg akan kempunan nanti, Sebab dia awal2 lagi declare tak nak jadi menetri hanya Timbalan Presiden je... nampak lucu tak? Ahli PKR jgn bodoh, biarkan Rafizi kalah. Lepas tu baru kita tahu watak sebenarnya, ada faedah kepada PKR atau sebaliknya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. LGBT: Kerajaan perlu bimbing, bukan iktiraf   JIKA nak tarbiyyah dan bimbing mereka, kerajaan mesti sediakan pusat pemulihan dan tenaga pembimbing agar mereka insaf dan kembali kepada kehidupan yang normal dan diredhai oleh Allah S.W.T.

   Bukan iktiraf mereka, bukan membela hak mereka untuk bebas melakukan apa sahaja aktiviti mereka, mereka ada hak sebagai rakyat Malaysia tetapi hak kerajaan ialah menghalang mereka dari melakukan aktiviti tidak sihat.

   Sekiranya mereka diiktiraf dan bebas melakukan apa sahaja aktiviti mereka maka mereka akan merasakan mereka benar dan terlindung akibatnya akan lahir pula generasi baru di kalangan mereka.

   Menteri Agama kena sedar bahawa dia bertanggungjawab terhadap perkara ini di dunia dan akhirat, jangan kerana undi dan nak sokongan semua pihak sehingga berikan ruang kepada golongan ini untuk berbuat apa sahaja.

   Gunakan kuasa sebagai kerajaan untuk pulihkan mereka, sayangi dan perjuangkan hak mereka bukan dengan memberikan kebebasan tapi kembalikan mereka ke jalan Allah S.W.T.

   USTAZ ROSLI ABDUL JABAR

   Delete
  2. Dollah senget (Sani) tak mau jadi Perdana Menteri Malaysia ka?

   Dok cakap besaq sgt dia ni. Sebijik macam Tajudin Pasir Salak.

   Depa berdua ni mmg kuat menyalak saja. Kerja pun dok haru biru lagi

   Delete

 12. YAHOO, INI BERITA YANG DI TUNGGU TUNGGU -

  Forest City tak boleh dijual kepada orang asing, kata PM

  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berjanji menghalang orang asing daripada membeli hartanah projek Forest City di Johor.

  "Satu hal yang pasti, bandar yang sedang dibina itu tidak akan dijual kepada orang asing. Kami tidak akan memberikan visa untuk orang datang dan tinggal di sana.

  Bantahan kami kerana ia dibina untuk orang asing dan bukan rakyat Malaysia. Kebanyakan warga Malaysia tidak mampu membeli hartanah berkenaan," kata Dr Mahathir kepada pemberita di Kuala Lumpur.

  Perdana menteri tidak menjelaskan secara terperinci jika larangan penjualan hartanah Forest City kepada orang asing sudah berkuatkuasa.

  Forest City dibina syarikat China, Country Garden Holdings Company dengan usaha sama Sultan Johor, bandar itu dirancang seluas 13.86 kilometer persegi di atas pulau buatan.

  Pemaju menjangkakan penduduk seramai 700,000 orang menjelang 2035, tetapi hartanah itu kebanyakan dipasarkan untuk orang asing.

  Pemasaran hartanah itu mengiklankan Forest City sebagai bandar hijau yang menawarkan penjagaan kesihatan dan pendidikan terbaik yang berhampiran dengan SIngapura.

  Menjelang pilihan raya umum 9 Mei lalu, Mahathir berulang kali mengkritik perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak kerana membenarkan pembinaan projek tersebut, berkata ia akan mengubah demografi penduduk Johor dengan besar.
  Beliau juga mendakwa projek itu dipasarkan sebagai pemilikan "pegangan bebas" walaupun Najib menafikannya.

  BAGUS, AMAT BAGUS, TUN. SYABAS. LOVE YOU.

  MEMANG KERAJAAN FEDERAL PEGANG KUASA IMIGERESEN. TAK PAYAH PULAS TANGAN MB JOHOR, ATAU BIKIN UNTENABLE POSITION DIA DENGAN ISTANA.

  TAK ADA BANDAR CHINA DI JOHOR, TAK ADA BANGSA JOHOR, SEMUA KENA IKUT PERLEMBAGAAN NEGARA, TIAP APA YANG TERSEMAT DI DALAM NYA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alkisah Forest City, sultan dan dugong
   Nigel Aw | Diterbitkan 26 Mac 2015, 5:00 petang | Dikemaskini 26 Mac 2015, 5:21 petang
   A+ A-
   Forest City, projek penambakan terbesar di Johor, telah mengundang 'keributan' selepas ia bermula tanpa penilaian kesan alam sekitar (DEIA) yang terperinci.

   Penilaian DEIA projek itu diluluskan kemudiannya pada bulan Januari tahun ini dan pemajunya, Country Garden Pasifik View (CGPV), telah mengambil beberapa langkah untuk memastikan pematuhan undang-undang alam sekitar.

   Syarikat itu juga menerima pakai pendekatan yang lebih telus, mengadakan taklimat media minggu lalu untuk memperincikan usaha berterusannya untuk mematuhi Jabatan Alam Sekitar (JAS).

   Sementara itu, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail Sultan Iskandar ( kiri ), yang mempunyai pegangan lebih sikit daripada satu perlima dalam CGPV, secara terbuka tampil buat kali pertama dalam satu temu bual dengan The Star , mempertahankan kesan pelaksanaan Forest City terhadap alam sekitar.

   "Saya telah membuat pemeriksaan. Tidak ada seekor dugong pun yang akan terjejas; Pastikan fakta anda betul," kata baginda dalam satu wawancara dengan akhbar tersebut.

   Bagaimanapun, dokumen yang boleh diperoleh umum, membayangkan sebaliknya, dan kesan alam sekitarnya menjangkau lebih daripada sekadar kesannya terhadap dugong.

   Menguburkan Beting Merambong

   Walaupun DEIA telah menetapkan pematuhan Forest City, tetapi ia juga memperincikan tahap kerosakan di peringkat awal yang berpunca dari projek itu.

   Kerja-kerja penambakan awal di barat daya Johor menguburkan Beting Merambong di tengah-tengahnya, dengan jalan sepanjang 1.5km dan selebar 50 meter merentasi beting itu.

   Dikenali sebagai "Tambak CG", ia bermula dari tanah besar Johor ke tengah Selat Johor, berhampiran sempadan Singapura, untuk memudahkan kerja-kerja penambakan.

   DEIA menyenaraikan Beting Merambong dan Beting Tanjung Adang sebagai "yang terpenting" di Semenanjung Malaysia.

   Menurut laporan itu, rumpai laut mengekalkan kehidupan campuran pelbagai hidupan dan sebahagiannya dianggap sebagai spesies terancam, seperti dugong dan kuda laut.

   Manakala ikan, ketam, udang dan invertebrata (binatang tidak bertulang belakang), seperti bintang laut, gamat dan anemone, juga hidup subur di kawasan itu, kata laporan DEIA lagi.

   Habitat ragut dugong

   Menurut laporan itu, Beting Merambong yang kaya dengan spesies rumpai laut, termasuk Halophila dan Halodule, menjadi "habitat ragut utama" untuk dugong.

   Menurut laporan itu lagi, 'kuda laut' dan 'pipefish' turut menjadi spesies ikan ikonik yang tinggal dalam rumput laut dari Beting Merambong.

   Keputusan kajian itu, katanya, menunjukkan spesies tersebut menggunakan rumpai laut sebagai habitat utama mereka dan gangguan utama pada masa ini ke atas ekosistemnya, mungkin akan menjejaskan kehidupan hidupan di situ.

   Sebelum laporan DEIA itu dibuat, projek Forest City sepatutnya akan menimbus sepenuhnya beting itu tetapi selepas itu, ia telah dipecahkan kepada empat pulau yang akan mengelilingi "habitat ekologi penting" itu.

   Bagaimanapun, Tambak CG masih berdiri sehingga kini dan pengarah eksekutif CGPV Md Othman Yusof mengakui keperluan segera untuk membuang kawasan tebus semula di atas Beting Merambong.


   "Saya beritahu kontraktor yang saya mahu ia dikeluarkan semalam (jika boleh)," Md Othman memberitahu Malaysiakini , tetapi beliau enggan untuk menentukan jangka masanya.

   Keperluan ini juga ditekankan dalam laporan DEIA Forest City itu.

   Delete
  2. Ampun Tuanku, the Dugongs beg to differ

   SPECIAL REPORT Forest City, Johor's largest reclamation project, has seen much hue and cry after work began without a detailed environmental impact assessment (DEIA).

   Since then, the project's belated DEIA was approved in January this year and its developer, Country Garden Pacific View (CGPV), took several measures to ensure compliance with environmental laws.

   The company also adopted a more transparent approach, holding a media briefing last week to detail its ongoing efforts to comply with the Department of Environment's (DOE) regulations.

   Delete
  3. Impian berkecai buruh China di Forest City

   LAPORAN KHAS Terpikat gaji mahal, ratusan warganegara China menghabiskan pinjaman masing-masing untuk membayar agen bagi mendapatkan kerja di Forest City Johor.

   Malah, ada yang terpaksa meminjam wang untuk tujuan itu.

   Bagaimanapun, memasuki Malaysia dengan pas lawatan sosial, pekerja-pekerja itu terpaksa pulang ke negara asal apabila mungkin terpaksa bekerja secara haram atau dibayar lebih rendah daripada yang dijangkakan.

   Dalam tempoh dua bulan terakhir, terdapat antara mereka yang tersadai di lapangan terbang Senai, Johor, dan di jalanan sementara menunggu penerbangan pulang ke China.

   Anggota Dewan Undangan Negeri Senai Wong Shu Qi berkata, kumpulan itu kini tiada lagi wang setelah membayar antara 10,000 yuan (RM6,288) hingga 24,000 yuan (RM15,092) kepada agen di negara mereka.

   “Saya difahamkan oleh media tempatan bahawa seramai 50 orang daripada wilayah Jilin (di China) terkandas di lapangan terbang. Ini berlaku hampir tiap hari,” katanya kepada Malaysiakini dua minggu lalu.

   Forest City dibangunkan bersama oleh Country Garden Holdings (CG) dariapda China dan Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ).

   Projek itu dilaporkan melibatkan lebih 70 pemaju, kontraktor dan subkontraktor China, termasuk Huaxi, Shen Teng and Hua San International.

   Pekerja-pekerja asing itu diupah oleh individu-individu di China,yang dilantikan oleh subkontraktor projek.

   Wang Xiaowei, pekerja 40 tahun dari Shaanxi, China, berkata beliau datang ke negara ini setelah dijanjikan gaji sehingga RM9,432 – tiga kali ganda daripada gajinya sekarang.

   Terpesona dengan bayaran itu, Wang dan tiga rakannya imeminta jang untuk membayar agen.

   Bagaimanapun, setiba sahaja di hotel, mereka terkejut apabila mendapati terdapat pekerja-pekerja lain telah beberapa bulan tidak mendapat gaji.

   Akhirnya, kata Wang, dia terpaksa bekerja enam bulan di Malaysia semata-mata untuk membayar pinjaman untuk membayar agen.

   Bagaimanapun, tidak semua daripada mereka pulang ke Tanah Besar, katanya kepada Malaysiakini ketika ditemui di lapangan terbang Senai, Johor Bahru.

   'Harap kerajaan Malaysia bantu'

   Sen Hongxue (bawah, berbaju putih) pula berkata dia dan sembilan rakannya dari Guangzhou membayar 12,000 yuan (RM7,546) dan seorang daripada mereka mahu terus bekerja di sini.

   “Kami sangat takut bila dengar warga China yang bekerja di sini tidak dapat menghantar wang ke kampung walaupun sudah bekerja selama lima bulan. Mereka tidak dapat gaji, hanya duit poket.

   “Saya harap kerajaan Malaysia dapat tolong warga China yang ditipu,” katanya.

   Sen, seperti juga Wang diberitahu bahawa visa lawatan mereka akan ditukar kepada visa kerja apabila mula berkhidmat tetapi mereka tidak mahu mengambil risiko itu.

   Delete

  4. Seorang pekerja yang hanya mahu dikenali sebagai Tong berkata beliau telah bertugas membina rumah contoh projek itu menggunakan visa lawatan tetapi dipaksa meninggalkan negara ini sebelum visa 30 hari itu tamat.

   “Saya mahu kerja setahun dua, orang di sini baik tetapi visanya tidak. Kamu cuma benarkan saya tinggal sebulan. Saya akan jadi pekerja haram jika tinggal lebih masa. Dasar ini tidak hadis untuk kami,” katanya.

   Bagaimanapun, terdapat pekerja-pekerja untuk projek harta tanah itu menunjukkan dokumen kerja yang sah kepada Malaysiakini.

   Sebagai contoh, Luo Zhaoli, 48, hadir ke Malaysia dengan pas lawatan sosial pada 10 Februari dan kemudian mendapat pas khas imigresen pada 17 April.

   Menurut jawapan bertulis di parlimen dalam sidang lalu, Jabatan Imigresen mengeluarkan 3,441 pas lawatan sosial (pekerjaan sementara) kepada pekerja China pada 2016.

   AWAS LAH SEMUA PEMBACA SEKELIAN - IMIGERESEN DI KERAH MENGELUARKAN DEMIKIAN BANYAK pas lawatan sosial (pekerjaan sementara) kepada pekerja China pada 2016 UNTUK PROJEK FOREST CITY INI. MENGARUT KEADAAN NYA.

   Delete
  5. HAMPIR SEMUA PEKERJA DI FOREST CITY DI BAWAK DARI CHINA, SEOLAH OLAH TIDA PEKERJA MAHIR DI MALAYSIA INI -

   BERCELARU KEADAAN, BERBAGAI KELANGGARAN BERLAKU DI TAPAK BINAAN

   Bercelaru keadaan, berbagai
   Tidak semua pekerja itu bernasib baik -

   Ditemui di asramanya, Zhang Zhongshan (nama ditukar untuk melindungi identiti) memberitahu Malaysia bahawa beliau masuk ke negara ini dengan pas lawatan sosial pada November lalu.

   “Saya tidak tahu kenapa saya sekarang jadi pekerja haram,” katanya, sambil menunjukkan pasport dan kad syarikat, yang mendedahkan dia bekerja untuk “Zao” yang terlibat dengan subkontraktor Huashi Enterprise Company Limited.

   Zhang, 49, yang bersama dua lagi rakannya ketika diwawancara, mendakwa tidak mendapat gaji untuk tempoh enam bulan dan justeru itu tidak mampu membayar pinjaman untuk mengubah suai rumahnya di China.

   Bapa kepada dua orang anak itu berkata hanya meneruskan hidup dengan duit poket RM300 sebulan yang diberikan Zou.

   Zou, bagaimanapun berkata, kira-kira 40 lelaki yang datang ke mari dengan pas lawatan sosial kini bekerja secara haram.

   Beliau menyalahkan perjanjian dua negara dalam hal ehwal buruh antara Malaysia dan China, yang menghendaki pekerja-pekerja memohon pas kerja sejurus selepas tiba.

   Zou (atas, mengepit beg) berkata beliau terpaksa menggunakan wang sendiri untuk membayar pekerja-pekerja itu dan sudah membelanjakan sehingga RM250,000.

   Malaysiakini juga sedang cuba mendapatkan reaksi Huashi berkaitan perkara itu.

   Dengan lebih 100 blok hostel di kawasan itu, dan banyak lagi sedang dibina, Malaysiakini tidak dapat memastikan jumlah sebenar pekerja-pekerja haram terlibat. Selain dari China, terdapat juga pekerja Indonesia, Nepal, India dan Sri Lanka.

   Sekumpulan 20 lagi pekerja China, ketika ditemui, juga mengaku bekerja secara haram untuk beberapa bulan dan belum mendapat bayaran.

   Seorang daripada mereka menunjukkan pas syarikat kepada Malaysiakini, yang menunjukkan beliau berkhidmat untuk Huashi.

   Pasport mereka juga dikatakan disimpan oleh kontraktor untuk tujuan keselamatan.

   Berdasarkan undang-undang imigresen, majikan yang mengupah pekerja haram boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 12 bulan atau denda RM50,000.

   Akta itu juga berkata pihak yang melindungi pekerja haram lebih daripada lima orang boleh didenta sehingga RM50,000 untuk setiap pekerja dan dipenjarakan sehingga enam bulan dan dikenakan enam sebatan jika sabit kesalahan.

   Sumber dari Kementerian Dalam Negeri memberitahu Malaysiakini bahawa mereka sedia maklum terdapat sesetengah kontraktor menggajikan pekerja haram untuk menjimatkan kos.

   Ini termasuk bayaran levi RM1,850 setahun dan prosedur tapisan kesihatan.

   Country Garden Pacificview Sdn Bhd (CGPV) dalam e-mel kepada Malaysiakini berkata akan menyiasat dakwaan itu dan bertindak tegas terhadap kontraktor terlibat.

   “Sebagai pemaju yang bertanggungjawab, CGPV akan menyiasat dakwaan berkaitan pekerja asing dan isu-isu berkaitan. Pemaju menegaskan bahawa tindakan tegas terhadap kontraktor berkaitan akan diambil jika berlaku perlanggaran kontrak.

   “Projek ini melibatkan sejumlah kontraktor utama dan jua subkontraktor. Seperti mana projek pembangunan lain, proses penganugerahan kontrak kepada kontraktor-kontraktor ini memerlukan pemeteraian perjanjian kontrak.

   “Perjanjian itu meliputi penggajian pekerja asing menurut peraturan dan undang-undang imigresen dan juga tanggungjawab kontraktor menguruskan pekerja-pekerjanya.

   Delete
  6. CAKAP SAJA NAK MEMASTIKAN UNDANG2 DI PATUHI, TAPI BANYAK PELANGGARAN UNDANG2 DI BUAT. AMAT BAGUS LAH TUN MAHATHIR SUDAH MULA AMBIL TINDAKAN KE ATAS "PROJEK BANDAR BANDAR CHINA DI JOHOR BAHRU" INI.

   “Forest City menegaskan akan melakukan yang terbaik untuk memastikan undang-undang dipatuhi dan akan meneliti perkara ini,” tambahnya.

   Pengarah Eksekutif CGPV Datuk Md Othman Yusof berkata syarikat itu tidak akan bertolak ansur terhadap amalan salah urus pekerja.

   Sebanyak 66 peratus saham CGPV dimiliki oleh China yang didaftarkan di Malaysia sebagai anak-anak syarikat di Malaysia, iaitu Country Garden Waterfront Sdn Bhd, Country Garden Danga Bay Sdn Bhd dan Country Garden Real Estate Sdn Bhd.

   Saham kerajaan Johor, atau lebih tepat KPRJ, dikatakan melalui Esplanade Danga 88 Sdn Bhd, yang memegang 34 peratus saham dalam CGPV.

   Pemilik saham terbesar Esplanade Danga 88 Sdn Bhd, yang mengawal pegangan sebanyak 64.4 peratus, adalah atas nama Sultan Johor Sultan Ibrahim Ismail Sultan Iskandar.

   Sementara itu, Jabatan Imigresen Johor menggesa Malaysiakini mengemukakan bukti-bukti berkaitan, termasuk nama dan gambar pihak yang diwawancara.

   “Kami akan siasat,” kata pengarahnya Rohaizi Bahari.

   PERGI MASUK SERBU KAWASAN ITU LER, ROHAIZI. TAK PAYAH MINTAK ITU INI DARI M'KINI.

   Delete
  7. Rafizi: Azmin, Zuraida, Tian mahu kerjasama dengan PAS PRU lalu
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 5:20 petang | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 6:12 petang

   A+ A-
   Di tengah kehangatan bahang pemilihan PKR, naib presiden parti itu, Rafizi Ramli, mendakwa pesaingnya untuk jawatan timbalan presiden, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mahu bekerjasama dengan PAS pada pilihan raya umum (PRU) lalu.

   Selain Azmin, Rafizi turut menamakan dua lagi pemimpin kanan PKR iaitu ketua wanitanya, Zuraida Kamaruddin dan seorang lagi naib presiden, Tian Chua.

   Kata Rafizi mereka menyokong kerjasama PKR dengan PAS bagi mengelakkan Pakatan Harapan (HARAPAN) berdepan dengan pertembungan tiga penjuru.

   Pendedahan itu dibuat Rafizi selepas tinjauan kaji selidik menerusi telefon dijalankan pihaknya kepada ahli PKR menerima kritikan daripada penyokong Azmin.

   Baca: Tinjauan telefon: Ahli PKR dakwa Rafizi ceroboh data peribadi

   "Pasukan saya di Invoke bertanggungjawab menjalankan kaji selidik dan memprofil pengundi-pengundi sepanjang kempen PRU ke-14 yang lepas.

   "Antara lain, saya bertegas sejak awal bahawa pertandingan tiga penjuru yang melibatkan PAS akan memberi kemenangan kepada PKR/Pakatan Harapan, walaupun saingan saya Datuk Seri Azmin Ali menentang kerjasama dengan Pakatan Harapan dan mahu mengelakkan pertandingan tiga penjuru melalui kerjasama politik dengan PAS.

   "Oleh kerana Invoke mempunyai data pengundi yang membolehkan kami membuat kajianlah, maka saya dan sahabat-sahabat berjaya meyakinkan pimpinan untuk meneruskan pertandingan tiga penjuru, walaupun pimpinan lain seperti Datuk Seri Azmin, saudara Tian Chua, saudari Zuraida mahu meneruskan kerjasama dengan PAS," kata Rafizi.

   Pada pemilihan PKR yang dijadual bermula 14 September depan, Rafizi akan mencabar Azmin bagi jawatan timbalan presiden PKR yang kini disandang menteri hal ehwal ekonomi itu.

   Manakala Zuraida akan bertanding merebut jawatan naib presiden dan Tian pula akan mempertahankan jawatannya - juga sebagai naib presiden PKR.

   Kedua-dua Zuraida dan Tian dilihat berada dalam kem Azmin.

   Pada pilihan raya umum lalu, HARAPAN yang terdiri daripada PKR, DAP, AMANAH dan BERSATU mencipta sejarah apabila buat pertama kalinya berjaya menumbangkan BN yang telah berkuasa selama 61 tahun.

   PAS pula bersendirian membentuk gabungan yang dikenali sebagai Gagasan Sejahtera, memenangi dua negeri di Kelantan dan Terengganu.


   Menurut Rafizi, tidak ada pihak daripada kalangan pimpinan PKR atau HARAPAN sebelum ini menuduh beliau serta Invoke melanggar undang-undang.

   "Satu-satunya pihak sebelum ini yang mendakwa Invoke melanggar undang-undang dan mahu operasi kami ditutup adalah Umno.

   "Saya berharap saingan saya tidak meminjam modal kempen yang sama dari Umno dalam saingan ini.

   "Saya mengingatkan diri saya dan sahabat-sahabat yang bertanding agar memberi tumpuan kepada wawasan kita untuk memperkuatkan parti, bukannya menyerang dan membuat tuduhan seperti ini," katanya.

   Malaysiakini sedang berusaha mengubungi pihak Azmin untuk mendapatkan reaksi.

   Delete
 13. Setuju.

  PERGI MASUK SERBU KAWASAN FOREST CITY ITU LER, ROHAIZI. TAK PAYAH MINTAK ITU INI DARI M'KINI.

  Pahal pun, Tun Mahathir sudah kasi bayangan dasar Kerajaan Federal terhadap bandar China Forest City di Johor itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dr Mujahid, jadilah ‘gay’
   Hasmi Hashim | Diterbitkan 9 Ogs 2018, 12:23 tengah hari | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 12:27 tengah hari

   A+ A-
   ULASAN | Seorang anak buah saya, warga Amerika, umurnya 12 tahun. Dia bercuti sebulan setengah, pulang ke Malaysia.

   Dia pulang ke Malaysia ketika ada cerita panas tentang LBGT. Dia tak tahu itu. Dia tidak membaca berita tentang negara ini. Baginya, bagi abang dan kakaknya yang berbeza empat dan tiga tahun lebih tua, “family first”: keluargalah yang perlu diutamakan.

   Selepas keluarga, barulah negara mereka: Amerika Syarikat. “Family first” adalah “nilai Amerika” yang ketiga-tiganya belajar di sekolah. Dan memang sistem pendidikan AS—bagi sesetengah orang mengecamnya sebagai ‘sistem Barat’ atau ‘kafir’ itu—mengajarkan bahawa keluarga adalah perkara utama waima dalam hidup bernegara.

   Dalam kata lain, negara pun tidak boleh menandingi keluarga. Apatah lagi hal-hal lain. Begitulah asas patriotisme Amerika dibentuk. Seolah-olah keluarga adalah negara, negara adalah keluarga.

   Umurnya 12 tahun seperti yang saya tuliskan tadi. Sehinggalah dalam satu perbualan kami, dia memberi komen tentang maksud “gay”. Katanya, gay mempunyai dua makna dalam perbendaharaan kata bahasa Inggeris.

   Makna pertama adalah makna yang dikecam ramai orang. Gay, jelasnya, bermaksud seseorang lelaki yang suka kepada pasangan sejenis. Sementara maksud kedua, jelasnya lagi, “gembira” (“happy”).

   Maksud kedua itu adalah pengertian yang lebih lama dipakai bagi tamadun manusia. Bukan pengertian pertama. Dan dia pun memberikan contoh ayat, “Hey Uncle Hasmi, I am so gay for you!”

   Terjemahan dalam bahasa Melayu, “Hei Pakcik Hasmi, saya gembira untuk anda!”

   Di waktu lain, anak buah saya itu ngobrol dengan kakaknya. Dia merasa aneh dengan lelaki yang menyukai kaum sejenis. Jawab sang kakak, “jangan tindas dan bersikap berat sebelah terhadap mereka.”

   Jawab sang adik, “ya, tetapi tetap aneh!”

   Di dalam masyarakat yang terbuka seperti Amerika Syarikat itu pun, menyukai kaum sejenis tetap dilihat aneh.

   Aneh bukan kerana sesiapa yang menyebut atau mengajarkannya sebagai aneh, tetapi daripada rasa awalnya sendiri sudah pun begitu. Perasaan awal itulah barangkali yang disebut dalam Islam sebagai “fitrah”.

   Tetapi Amerika tidak memakai hujah agama bagi berhadapan dengan individu LBGT. Terutama begitu rencam dan banyaknya agama di sana.

   Delete
 14. Hah, Forest City nampak nya tunggang langgang keluarkan kenyataan berkaitan pengumuman Tun Mahathir depa tak boleh jual unit2 kediaman kpd rakyat asing (rancangan depa jual kpd rakyat China).

  Forest City: Mahathir kata lain ketika bertemu kami.

  (KEPALA HOTAK DEPA, nampak nya depa tak faham apa yang Tun kata kpd depa di masa dulu tuh. Baca lah seterus nya):

  Syarikat pemaju Forest City di Johor hari ini mendakwa kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung projek itu hari ini seperti dilaporkan media bertentangan dengan hasil pertemuan beliau dengan syarikat itu.

  Dalam satu kenyataan, Country Garden Pacificview Sdn Bhd (Country Garden) berkata perdana menteri telah bertemu dengan pengasas dan pengerusi syarikat pemaju hartanah China, Country Garden Holdings, Yeung Kwok Keung.

  "Mereka mengadakan pertemuan tertutup pada 16 Ogos 2018, sebelum lawatan beliau ke Beijing.

  "Ketika itu, Tun Mahathir menegaskan beliau mengalu-alukan pelaburan asing yang boleh mewujudkan peluang pekerjaan, mempromosikan pemindahan teknologi dan inovasi dan dapat menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara," kata kenyataan itu.

  Syarikat itu mengulas kenyataan Mahathir hari ini bahawa kerajaan akan menghalang orang asing daripada membeli hartanah di Forest City.

  "Kami tidak akan memberikan visa untuk orang datang dan tinggal di sana. Bantahan kami kerana ia dibina untuk orang asing dan bukan rakyat Malaysia. Kebanyakan warga Malaysia tidak mampu membeli hartanah berkenaan," kata Mahathir tanpa menjelaskan sama ada ia sudah dikuatkuasakan.

  (KEPALA HOTAK DEPA FOREST CITY LAGI tidak tahu Tun tarak cakap pasai pembeli di masa dulu itu. Depa perlu ingat kata2 depa, "Ketika itu, Tun Mahathir menegaskan beliau mengalu-alukan pelaburan asing yang boleh mewujudkan peluang pekerjaan, mempromosikan pemindahan teknologi dan inovasi .." Dari segi hampir semua pekerja di bawak dari China pun sudah boleh tendang projek depa tuh.)

  Country Garden berkata projek Forest City mematuhi semua peraturan dan undang-undang dengan kelulusan yang diperlukan untuk penjualan kepada pihak dari luar negara.

  (Siapa kasi kelulusan "penjualan kepada pihak dari luar negara"? Tak berani cakap pun. Mesti kebenaran pihak yang tak berkuasa melulus perkara2 seperti itu).

  Syarikat itu memetik Seksyen 433B Kanun Tanah Negara 1965 yang menyatakan bukan warganegara dan syarikat asing boleh memperolehi tanah jika mendapat kelulusan pihak berkuasa negeri.

  (Ada sesiapa sebut depa tak boleh punyai tanah?)

  Syarikat itu berkata pihaknya sedang meminta penjelasan pejabat perdana menteri berhubung perkara itu kerana "yakin komen Mahathir dilapor secara luar konteks oleh beberapa media."

  (Aku yakin apa M'Kini laporkan setakat ini ada lah betul. Masuk akal Tun Mahathir tak mahu projek yang buat kediaman untuk rakyat asing, bukan untuk rakyat tempatan. Aku sokong 100% kata2 Tun Mahathir itu.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Persekongkolan dengan IRI suatu yang mengaibkan negara   Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni mengingatkan parti politik, tidak kira kerajaan dan pembangkang supaya kembali mempraktikkan konsep wala’ dan bara’ berlandaskan politik Islam.

   Beliau berkata, kedaulatan negara khususnya umat Islam di Malaysia tidak akan terancam seperti sekarang, jika ahli politik di negara ini disiplin dalam mempraktikkan dua konsep itu di landasan yang betul.

   “Kalaulah ahli politik Malaysia berdisiplin di dalam wala’ (kesetian kepada umat Islam) dan bara’ (tidak mendedahkan kelemahan umat Islam kepada bukan Islam, serta berpakat menjatuhkan umat Islam), maka tidaklah terjadi seperti yang berlaku sekarang,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

   Beliau meluahkan rasa kesal terhadap kerajaan sekarang, yang didakwa ‘bersekongkol’ dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI), sebuah badan pemikir Amerika Syarikat (AS) sejak tahun 2002.

   Katanya, kekuatan dalam umat Islam sudah memadai untuk membangunkan negara, tanpa perlu merujuk atau meminta campur tangan pihak asing untuk memberikan rundingan, bahkan sehingga terhutang budi apabila menerima dana.

   IRI sebelum ini mendakwa, bahawa usahanya di Malaysia telah membuahkan hasil melalui keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu dan ia menguntungkan AS daripada segi saingannya dengan China ketika ini.

   Pengakuan itu dibuat Presiden IRI, Daniel Twining dalam sebuah forum anjuran Center for Strategic & International Studies (CSIS), bulan lalu memberitahu, Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baharu Putrajaya sejak mula lagi.

   Bagaimanapun, perkara itu dinafikan beberapa pemimpin PH termasuk Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

   Nurul Izzah sebelum ini mendakwa, kerjasama antara PH dan IRI hanyalah setakat latihan kepimpinan dwipartisan, dan mengaitkan Barisan Nasional (BN) serta Gerakan menerima latihan sama.

   Muhammad Fauzi berkata, sejarah membuktikan bahawa tiada negara Islam yang gagal kerana kekuatan musuh, sebaliknya sikap ketidaksetiaan ahli politik meminta pertolongan daripada pihak asing untuk menumbangkan pesaingnya, adalah punca kejatuhan berlaku

   Delete
 15. PAS kata: Menteri Pertahanan bagai ayam jantan bernajis di ekor

  Tapi PAS bernajis di semua bahagian badan. Dan kepala. hehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harga Proton naik RM1,500 ke RM3,000 lepas SST
   9 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore5.8K
   Proton
   Proton - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Proton Edar Sdn Bhd menjangka harga kenderaan jenama tempatan akan meningkat sekitar RM1,500 hingga RM3,000 apabila Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan semula September depan.

   Justeru, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Abdul Rashid Musa menasihatkan orang ramai membeli kereta itu sekarang, iaitu ketika dalam tempoh peralihan daripada kadar sifar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada SST untuk menikmati penjimatan.


   "Kita menjangka harga kenderaan Proton akan meningkat selepas pelaksanaan SST, cuma angka tepat belum dapat dipastikan memandangkan kerajaan belum lagi mengumumkan mekanisme cukai ini. "Pengiraan peningkatan harga ini (RM1,500-RM3,000) dibuat berdasarkan tindakan kerajaan terdahulu memperkenalkan GST bagi menggantikan SST di mana terdapat pengurangan dalam harga kereta Proton sekitar RM1,500 hingga RM3,000 pada waktu itu.

   "Justeru, apabila SST diperkenalkan semula, kami menjangka akan ada peningkatan harga dalam kuantum sama," katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis penyampaian hadiah program 'Proton Wealth on Wheels (WOW) Challenge' di sini hari ini.

   Abdul Rashid berkata, semua kenderaan Proton masih boleh ditempa memandangkan stok masih mencukupi untuk memenuhi permintaan dalam tempoh peralihan sistem percukaian itu daripada kadar sifar GST kepada SST.

   Beliau juga menasihatkan orang ramai supaya jangan terlalu memilih warna kereta dan varian sekiranya mahu kenderaan diserahkan kepada mereka dengan kadar segera.

   WOW adalah program hasil kerjasama Proton dan Grab Malaysia bagi memberi cabaran kepada pemandu perkhidmatan itu untuk menamatkan cabaran berdasarkan penggunaan bahan api dan perbatuan tertinggi.

   Dipecahkan kepada tiga kategori iaitu kereta Proton Iriz, Saga dan Persona, setiap pemenang membawa pulang 'baucar jualan' untuk pembelian kereta Proton baharu bernilai RM6,888. - Bernama

   Delete
  2. Hahaha lebai pasu bunga!!!
   Bini mesti lebih dari 1
   Menutuh pandai laaa

   Delete
 16. PKR risks deregistration if Rafizi runs in party polls, says report

  Rafizi Ramli, who is gunning for the PKR No. 2 post, has claimed to have been granted exemption from the Registrar of Societies to contest in the party polls. He has two criminal convictions, and party regulations state that those with such convictions are not allowed to contest. – The Malaysian Insight file pic, August 27, 2018.

  PKR risks deregistration if Rafizi Ramli runs in the coming party polls, reported theSun today.

  The daily, quoting sources, said this was because Rafizi had double convictions, and PKR regulations disallowed those with criminal convictions to contest in

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suka Sungguh Pimpinan Parti AMANAH (IKRAM) bersama dengan perempuan   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusuf berkata perkara berkenaan diluahkan Nisha Ayub yang mewakili golongan transgender pada pertemuan berlangsung di pejabat menteri berkenaan di Putrajaya hari ini.

   Mujahid berkata pertemuan dijalankan susulan isu penurunan gambar Nisha yang dipamerkan pada Festival George Town di Pulau Pinang itu juga membuka ruang bagi pihaknya mendekati golongan berkenaan.

   Ok saya juga setuju dengan apa yang Dr Mujahid orang kuat IKRAM seperti Nik Omar berkata.

   Tapi Apa pentingnya kena bersalam?
   Tak boleh ke tak bersalam?

   Nisha Ayud tu perempuan bukan transgender atau lelaki. Bila ayahnya mati emak dia masuk Islam ketika dia umur 6 tahun.   Artis Yana Shamsuddin boleh tolak salam dengan artis luar negara. Tak jadi masalah pun. Ini sikit-sikit nak bersama. Daripada Mat Sabu, Dr Maszlee, Nizar Jamaludin, Hanipa, dll

   Tak bersalam tak boleh Mudarat sangat.
   Ini ahli IKRAM kena jawab dan faham supaya orang tak pandang serong kepada PERTUBUHAN IKRAM.   Bukan salam aje peluk pun boleh asal dapat undi bukan Islam. Rosak puak IKRAM ni. Atas masjid bukan main warak tapi pada realiti nafsu lebih daripada agama dan akal.
   : Sudah sampai masa ahli IKRAM keluar pertubuhan merosakkan ini masuk PAS atau ISMA dan HALUAN....

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...