Friday 10 August 2018

PENOLAKAN PEMIMPIN UMNO TERHADAP NAJIB ADALAH TANDA LEMAHNYA ZAHID HAMIDI


Di sebalik riuh rendah para pemimpin UMNO mempertikaikan janji 100 hari Pakatan Harapan yang didakwa tidak ditunaikan, parti itu sendiri, dalam tempoh yang sama, pada hakikatnya lebih kelam kabut dan bercelaru berbanding sebelumnya.


Belum pun sampai 100 hari hidup tanpa kuasa, meskipun Najib Razak sudah meletakkan jawatannya sebagai presiden, kecuali masih kekal sebagai Ketua UMNO Bahagian Pekan, satu demi satu para pemimpinnya bersuara untuk menolak, menjauhkan diri, menyifatkannya sebagai beban, sudah jadi sejarah, mencadangkan disingkir daripada parti serta digantung keahlian bekas Perdana Menteri itu.


Najib yang dahulunya dipuja, disanjung, dicium tangannya, bahkan bau peluhnya juga dianggap wangi, dengan tiba-tiba dan belum pun sampai 100 hari tanpa kuasa, sudah pun dianggap individu yang tidak diperlukan lagi.


Kenapakah begitu cepat mereka yang pernah menerima wang, mendapat projek dan menerima habuan jawatan mahu melupakannya?


Selain daripada itu, UMNO juga nampak makin keliru tentang hala tuju baru yang mahu dilaluinya sekarang ini.


Sekejap mereka melihat Pas sebagai rakan kongsi yang perlu diakrabkan lagi hubungan demi memartabatkan Melayu dan Islam, tetapi sekejap yang lain pemimpin yang sama menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan DAP pula.


Bukankah selama ini DAP dianggap musuh yang nyata oleh  UMNO, bahkan dikutuk habis-habisan sebagai ancaman kepada Melayu, Islam dan juga negara?


Kenapa sekarang mahu berbaik dan bolehkah UMNO bekerjasama dengan parti itu?


Tidak takutkah nanti Lim Kit Siang akan jadi Perdana Menteri?


Lagi pula, bagaimana UMNO hendak bekerjasama dengan DAP di ketika mereka masih berdakap mesra dengan Pas?


Di waktu yang lain, para pemimpin UMNO terlihat ghairah bercakap kononnya mahu menguatkan parti itu saja dan melupakan BN, tetapi sehingga sekarang tiada apa-apa tindakan konkrit diputuskan mengenainya.


Apa sebenarnya yang mereka mahu dan jalan mana yang hendak dilalui?


Daripada semua apa yang berlaku kepada UMNO sekarang ini, baik mengenai penolakan terhadap Najib atau tentang kekeliruan hala tuju parti itu, yang jelas ia memperlihatkan lemahnya Zahid Hamidi sebagai Presiden UMNO.


Sebagai peneraju baru UMNO, sebaik saja menjadi presiden, Zahid Hamidi bukan saja seharusnya menetapkan hala tuju yang jelas dan tetap, bahkan juga sepatutnya menangani isu berkaitan Najib sejak daripada awal lagi.


Memandangkan Zahid Hamidi tentunya tidak sukar memahami bahawa punca utama kekalahan BN dalam pilihanraya lalu adalah kerana Najib, beliau semestinya sejak awal lagi berterus-terang agar bekas Perdana Menteri tidak mencampuri lagi urusan parti selepas berundur pada pertengahan Mei lalu.


Jika itu dilakukannya, Najib pasti tidak akan terhegeh-hegeh lagi mencampuri urusan UMNO, termasuk turun berkempen di Sungai Kandis yang akhirnya membuatkan ramai pemimpin UMNO seperti Johari Ghani, Annuar Musa, Khaled Nordin, Dr. Latif Ahmad dan beberapa yang lain mengeluarkan kenyataan terbuka mencemuh serta menolaknya.


Paling penting, Zahid Hamidi juga patut menetapkan hala tuju dan dengan siapa UMNO hendak bekerjasama apabila beliau mengambil alih teraju kepimpinan parti.


Kalau itu dilakukan, tidaklah caca marba dan celaru sehingga dua tiga pemimpinnya bercakap dengan nada yang jelas kontra yang dalam masa yang sama membuatkan ramai orang ketawa dibuatnya.


Begitu juga jika Zahid Hamidi ada ketegasan, beliau juga sepatutnya tidak memalukan UMNO yang dipimpinnya dengan membenarkan ada pihak lain membuat kutipan derma bagi membayar wang jaminan yang diperlukan Najib.


Apakah Zahid Hamidi sendiri tidak mampu membantu sebanyak RM500 ribu untuk membayar wang jaminan, bukan saja atas rasa tanggungjawab sebagai presiden tetapi juga untuk menghargai tapak awal bermulanya karier politik beliau di peringkat nasional adalah disebabkan pernah diambil bekerja sebagai setiausaha politik Najib?


Pendeknya, di sebalik UMNO hanya melihat janji 100 hari Pakatan Harapan sebagai asas menyerang pihak lawan, Zahid Hamidi juga harus belajar lebih kerap menatap cermin di pelbagai sudut untuk melihat kelemahan sendiri yang pada hakikatnya lebih banyak lagi jumlahnya.


Diperkatakan di merata-rata, jika beginilah cara beliau memimpin UMNO, paling kurang tiga kali pilihanraya umum lagi pun Pakatan Harapan tetap akan terus memerintah negara ini. (ShahbudinHusin 10/08/2018)

101 comments:

 1. Replies
  1. MCA: Mat Sabu perlu belajar simpan rahsia keselamatan negara
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 4:05 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 4:09 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Menteri Pertahanan Mohamad Sabu perlu belajar merahsiakan perkara tertentu, terutamanya berhubung keselamatan negara, kata senator Ti Lian Ker.

   Jurucakap publisiti MCA itu berkata perkara seumpamanya perlulah dibincangkan di dalam kabinet atau agensi berkaitan dan bukannya dinyatakan kepada umum.

   "Selepas berbulan latihan di kem dan membahayakan diri di barisan hadapan pertahanan negara, menteri pertahanan tidak seharusnya melemahkan semangat tenteranya.

   "Ini yang dilakukan Mohamad apabila memaklumkan Dewan Rakyat bahawa dari segi kekuatan tentera laut dan tentera udara kita berada di bawah sekali," katanya.

   Mengimbas insiden pencerobohan di Sabah lima tahun lalu yang mengorbankan 10 anggota keselamatan negara, Ti mengingatkan bahawa kenyataan Mohamad itu boleh membuka pintu kepada pengganas atas tentera militan luar untuk cubaan serangan baru.

   Ti juga mempersoalkan bahawa sekiranya kenyataan Mohamad itu benar, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tidak akan menggunakan khidmat tentera Malaysia untuk misi keamanan di negara yang terlibat dalam konflik perang.


   "Berdasarkan maklumat dari Misi Keamanan PBB, Malaysia terletak di ranking kelapan tertinggi sebagai penyumbang tentera kepada PBB di Asia, iaitu menyumbang sebanyak 887 tentera kepada misi PBB setakat Oktober 2017.

   "Sejak Oktober 1960, selepas Malaysia menghantar kontinjen pertama seramai 3,500 dari Rejimen Askar Melayu DiRaja ke operasi PBB di Congo, Malaysia setelah itu turut terlibat lebih 30 operasi keamanan di Lubnan, Kemboja dan negara lain," katanya.
   Ti juga menyifatkan kenyataan pegawai akhbar Mohamad yang dipetik dalam laporan NST hari ini berhubung keperluan meningkatkan aset tentera untuk menguatkan angkatan tentera sebagai 'damage control'.

   "Bukankah itu perkara piawai bagi semua angkatan tentera seluruh dunia, tapi mereka tidak umumkan betapa lemahnya angkatan tentera mereka.

   Delete

  2. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Bodoh sangat le korang mengcaci Mat Sabu, konon nya "(negara lain) tidak umumkan betapa lemahnya angkatan tentera mereka."

   Korang bangang ke tak tahu bahawa semua orang tahu berapa kuat nya negara2 kecil spt Malaysia ini di bila2 masa.

   Negara2 asing ada Military Attache nya bertugas di Kedutaan depa yang memungut maklumat kekuatan tentera cara overt dan covert (cara terbuka atau tertutup, pakai spies dsb nya).

   Bukan macam US, Russia, China dsb nya, depa ada
   nuclear bombs yang kentut nya membunuh kamu sebelom meletop pun. Di jaga rahsia itu bermati matian, nak tahu berapa biji nuclear bombs dsb nya.

   Malaysia ada ha nya 2 biji di kelengkang kamu, apa korang nak hebohkan bila Mat Sabu nak bising sikit supaya dia boleh dapat peruntukan wang yang lebeh untuk beli senjata di masa dia Menteri Pertahanan.

   Bodoh. Bangang korang.

   Delete
  3. Bekas KSU Perbendaharaan Lapor SPRM, Gesa Siasat Tuduhan Lim Guan Eng   PUTRAJAYA – Bekas ketua setiausaha perbendaharaan, Tan Sri Irwan Serigar Abdullah hari ini membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan kehilangan RM18 bilion dalam dana amanah pembayaran balik cukai barang dan perkhidmatan (GST).

   Chevrolet hitam yang dipandu Irwan memasuki kawasan SPRM kira-kira 9.30 pagi tadi, sebelum keluar semula 2 jam kemudian.

   Ditanya wartawan mengenai laporan itu, Irwan berkata, ia bertujuan mendapatkan kebenaran kerana dakwaan kehilangan RM18 bilion itu tidak berasas.

   “Petang ni saya akan buat laporan polis. SPRM beri jaminan akan siasat. Benda (duit) itu tidak hilang tetapi masuk dalam consolidated fund,” katanya.

   Ditanya sama ada beliau memberikan sebarang dokumen kepada SPRM, Irwan berkata, semua dokumen berkaitan ada dengan Kementerian Kewangan.

   Rabu lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mendedahkan kekurangan RM18 bilion dalam dana amanah pembayaran balik GST.

   Irwan kemudian menafikan dakwaan itu. – BERNAMA


   : Rakyat sebenar dikaburi dengan berita persepsi dan manipulasi. Pasal kerajaan tak bersungguh nak benteras berita palsu....

   Delete
  4. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
  5. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Ma'af Tuan Budin ... minta permisi ..

  Prove It Bro!! - Najib's Unbelievable Story His Office Had RM3.5 Million Cash Lying Around .

  AUG 10 2018

  It’s commonly said the Queen doesn’t carry cash. Likewise, the President of the United States doesn’t carry cash too, as experienced by former President Obama in 2014 when his credit card was rejected in a New York restaurant. Thankfully, his wife Michelle was present on that occasion to pick up the tab. The Secret Service agents who are on hand at all times can provide a loan if necessary.

  Back at the White House, a small stash of petty cash is on hand for employees to use for small, incidental expenses, such as postage stamps, office supplies, groceries, and staff lunches. There’s a reason why petty cash is deliberately kept to the minimum – to prevent theft. In 1995, former office director Billy R. Dale was charged of embezzling US$14,000 in petty cash, but was acquitted.

  For obvious reason, the White House is unable to accept cash, checks, bonds, gift certificates, foreign currency, or other monetary equivalents. With little cash and tight security, the White House will be the last place bad guys want to rob. It’s hard to believe that the White House’s petty cash is flushed with US$1 million, let alone US$3.5 million.

  So, why the heck was former Malaysian premier Najib Razak’s office – Prime Minister Office (PMO) – flushed with RM3.5 million cash? It was jaw-dropping news when 17 security personnel of the Prime Minister Department had helped themselves to the cash on the night of polling on May 9, after learning that the Barisan Nasional (BN) coalition “was losing the election.”

  The apple doesn’t fall far from the tree, as the saying goes, fits perfectly on the world’s biggest crook Najib Razak and the thieves his previous regime had recruited to guard the PMO. Like Najib’s wife Rosmah, the 17 thieves couldn’t resist showing off when they used their ill-gotten fortune to buy five vehicles – a Volkswagen Golf GTI, three Honda and a Perodua Alza – and 11 motorcycles.

  The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) has so far seized RM978,800 in cash, five cars, 11 motorcycles, five rings, a bangle, four necklaces, 11 handphones, as well as electrical goods, suggesting the thieves had spent about RM2.5 million on their shopping spree. Interestingly, former deputy prime minister Ahmad Zahid Hamidi claimed he had no knowledge of millions in cash kept in PMO.

  Mr. Najib, however, has claimed ownership, saying the RM3.5 million stolen from his old office was part of UMNO election funds. He said – “The cash was seized after being hurriedly transferred from the PMO to the apartments the day after the elections for eventual transfer to the new UMNO president.” In the same breath, he also claimed the RM117 million cash seized from his children’s luxury condominium belongs to UMNO.

  Conveniently claiming all the cash, RM3.5 million and RM117 million together with RM1 billion worth of 12,000 pieces of jewellery are part of UMNO election funds is clearly Najib’s easiest way to wriggle out of the charges of stealing, plundering and laundering national coffers. Still, it’s an insult to the peoples’ intelligence that PMO once held over RM100 million cash and RM1 billion worth of jewellery.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cont'd ....


   As crazy as Trump might look, he would never have kept over US$100 million cash in the White House, let alone hurriedly transporting the massive cash – supposedly donations – from the White House to his daughter Ivanka Trump’s luxury apartment upon learning he was losing the 2020 Presidential Election. Mr. Najib’s story is a truckload of bullshit.

   It seems that nobody knows about the stash of RM3.5 million cash hidden in the PMO, let alone the RM117 million cash, except Mr. Najib himself (and of course the 17 security personnel). Even if it’s true that the RM3.5 million cash indeed belongs to UMNO, it doesn’t prove the RM117 million cash found in his children’s apartment also belongs to the party.

   It’s already hard to believe that RM3.5 million cash were lying around the PMO waiting to be picked up by lucky strangers. It’s absolutely insane that PMO was storing RM117 million cash being leftover from the 14th general election campaign, as suggested by the serial liar Najib Razak. Amusingly, he said he didn’t know why the cash (RM3.5 million) was not stored in safes.

   Should not the so-called UMNO money be transferred to the party’s headquarter – PWTC (Putra World Trade Centre) – for safekeeping instead? There are more security guards at PWTC than his children’s luxury Pavilion Residences condominiums. As ordinary people struggled to put food on the table, it’s mind-boggling that his office and children’s apartments were flushed with cash.

   PWTC UMNO Headquarter Building

   Until today, neither Najib Razak nor UMNO leaders can explain satisfactory why the RM117 million cash were not deposited into banks after “more than 1 week” the 14th general election concluded. It was only after a raid at Najib children’s apartment units in Pavilion Residences that they started cooking stories the money belongs to the political party.   Najib can claim all the cash – found everywhere – as UMNO’s, but he still need to prove the ownership. It doesn’t matter if the money came from drug lords, gangsters, Saudi royal families or foreign countries betting on his regime. He still need to show proof that those money was indeed donations for UMNO. As the police previously said – UMNO wasn’t printed on the seized cash.   Perhaps the 17 security personnel entrusted to guard the PMO knew the RM3.5 million was dirty money which even UMNO dares not report if being stolen. Without him realising it, his latest admission could be used by the police or MACC to slap Najib Razak with additional charges of laundering money in his capacity as prime minister at the Prime Minister Office.

   Delete
  2. Si Ah Beng ni...Cari duit tak tau.. mengabihkan duit je tau.. menteri kewangan kerjanya hari hari kira rugi kira hutang.. untung tarak..

   Nak stabilkan ringgit dah lesap 66billion..
   Hutang baru setakat diketahui sehingga kini... 22billion..

   Projek pada anak beranak dan kroni2 tetap up..

   Menteri pertahanan kerjanya buat heboh... semua lemah teruk.. orang kampung kata bangsat bebenor tentera... taunya hanyalah seronok berselfie ngan pompuan je.. lentok leher.. ni baru tergadai negara pecah lubang semua..

   Apa kejadah menteri2 Badut PH ni semua.. perabih duit negara yang ditinggalkan oleh kerajaan BN ajeer..

   MALAYSIA MEMILIH...tak gitu Pak diny ???

   Delete
  3. Tonggeng Idiot...

   PM Tunku Abdul Rahman
   Finance Minister - Tun Sir Henry HS Lee & Tun Tan Siew Sin.
   (No hal, no problem)

   PM Tun A Razak
   Finance Minister - Tun Tan Siew Sin
   (No hal, no problem)

   PM Tun Abdullah Badawi
   Finance Minister - Tun Abdullah Badawi
   (Problem starts shaky).

   PM Najib Razak
   Finance Minister - Najib Razak
   (All gone haywired, big problem)

   PM Tun Mahathir
   Finance Minister - Lim Guan Eng
   (So, what's the fucking fuss, you fucking stupid racist.....??

   Delete
  4. Tidak perlu pertahankan saya, Najib beritahu Umno
   FMT Reporters | August 9, 2018
   Najib berkata kesalahannya hanyalah kerana melakukan yang terbaik demi rakyat, negara dan parti.

   Datuk Seri Najib Razak. (Gambar Bernama)

   PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata Umno tidak perlu mempertahankan dirinya daripada serangan pihak lawan kerana dia tidak bersalah.

   Najib yakin dapat mempertahankan diri dalam perbicaraan yang adil. Bekas presiden Umno ini berdepan 7 pertuduhan pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram di mahkamah.

   “Kesalahan saya hanyalah kerana melakukan yang terbaik demi rakyat, negara dan parti saya. Segala tuduhan dan fitnah adalah terhadap saya dan bukan Umno.

   “Sebagai perdana menteri dan presiden BN pada masa itu, saya menjadi sasaran pihak lawan yang membuat pelbagai serangan fitnah terhadap saya,” katanya dalam kenyataan hari ini.   Najib menjawab perbincangan dalam kalangan pimpinan Umno tentang penglibatannya dalam kempen pilihan raya kecil.

   Ketua Umno Titiwangsa Datuk Seri Johari Abdul Ghani bimbang kehadirannya akan memberi memberi kesan pada persepsi pengundi, manakala Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan ahli kepada bakti Najib.

   Najib menjelaskan tujuannya turun ke DUN Sungai Kandis pada pilihan raya kecil lalu hanyalah untuk menunaikan hasrat calon, Datuk Lokman Noor Adam.

   “Saya tidak berhasrat menjadi presiden Umno lagi. Kepimpinan Umno baharu perlu diberikan kepercayaan dan ruang,” katanya.

   Najib selaku ketua Umno dan Ahli Parlimen Pekan akan terus bersuara dalam isu rakyat dan negara, kerana mempunyai pengetahuan dan pengalaman dalam kerajaan lalu.

   “Saya berhak menggunakan kebebasan bersuara saya dan berhak mempertahankan diri saya jika timbul lagi sebarang tuduhan dibuat terhadap saya atau kerajaan BN lalu,” katanya.

   Najib menjadi menteri besar Pahang pada 1982-1986 dan memegang pelbagai jawatan Kabinet persekutuan selepas itu.

   Delete

  5. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Betul kata Najib Tidak perlu pertahankan dia, dia memberitahu Umno.

   Apa dia nak kata lagi, Annuar Musa dll dah kata buang masa saja mempertahankan dia. Orang lain kot ada yang dah bunuh diri, tapi dia katak puru, tak berani, sanggup diam 10-20 tahun dalam penjara.

   Kepala hotak dia mengata kesalahannya hanyalah kerana melakukan yang terbaik demi rakyat, negara dan parti. Apa terbaik utk rakyat dan negara dengan dia mencuri RM2.6 biliion duit rakyat dari 1MD dll?

   KEPALA BAPAK DIA.

   Delete
  6. Ekonomi Negara Terus Merudum Di Bawah PH   Bank Negara Malaysia (BNM) menyuntik sebanyak RM66 billion semenjak dua bulan lalu bagi menyelamatkan Ringgit Malaysia agar tidak terus merosot menjadi RM4.50 berbanding USD 1.

   Demikian ditegaskan oleh Gabenor BNM, Nor Shamsiah Mohd Yunus.

   Ini bermakna kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah memperjudikan wang rakyat di pasaran matawang antarabangsa di mana BNM menjadi salah satu pedagangnya.

   Kenyataan Shamsiah tersebut mengingatkan saya pada kenyataan mantan Gabenor BNM, Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz bahawa BNM juga mengalami kerugian sebanyak RM35.009 billion sepanjang 1988-1994.

   Kedua-dua kerugian terbesar dalam sejarah kewangan negara tersebut berlaku di era pentadbiran Perdana Menteri Malaysia Keempat dan Ketujuh, Dr. Mahathir Mohamed.


   Suntikan sebanyak RM66 billion bagi menyelamatkan Ringgit Malaysia jauh lebih besar dari sebelumnya, malah ringgit terus merudum dan tidak mendapat kepercayaan masyarakat perdagangan antarabangsa SEMENJAK KERAJAAN PAKATAN HARAPAN MENTADBIR MALAYSIA.

   Apakah Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi tidak tahu mengurus ekonomi dan kewangan negara?

   Apakah peranan dan tanggungjawab yang telah dimainkan oleh jemaah kabinet dalam perkara ini?

   Apakah RAKYAT MALAYSIA harus terus berpeluk tubuh dan menanti sehingga lima tahun lagi untuk menukar kerajaan?


   : Pakatan Harapan nampak cantik tapi berulat, apataknya PKR dulu UMNO, BERSATU sah memang UMNO, DAP kita tahu dah lama Cina yang tak bersyukur dan AMANAH semua juga tahu pengkhianat perjuangan Islam. Serah negara kepada PH maknanya serah kepada penyangat juga lah....

   Delete
  7. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.

   Delete
 3. Pak diny..Yakin lah bahawa DS Najib adalah mangsa fitnah jijik kerajaan PH didalangi si tua bangka mahafitnah dan kerajaa Fuckatan Haprakannya..

  DS Najib mahu kes dicepatkan bukan terpekik terlolong bila kena tuduh hingga rakyat dihasut turun ke jalan raya.. akhirnya rakyat yg termakan hasutan ada yg buta.. hilang kerja.. hilang pengajian dan di penjara.

  Tangguh beratus ratus penangguhan di mahkamah dulu ada yang menyorok belakang hakim bila disuruh ke mahkamah... tak ingat... tak tahu...dah tua..lupa... jawapan si bacul tua bangka sang fitnah..

  Najib mahu kes cepat selesai.. kami pun redha sekiranya Najib didapati bersalah atau tidak. Yang penting Najib tegas dengan prinsip..... berani kerana benar pengecut kerana bersalah..

  Tahniah DS Najib.. UMNO perlu dibersihkan dari barua barua bermuka muka macam DS Johari Ghani ni..

  Kalah menang cuma istilah sahaja tapi maruah, iman dan akidah jangan tergadai bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perbicaraan mahkamah pasal Najib samun duit negara baru bermula dan bakal di catat dalam sejarah perundangan seluruh dunia.

   Orang2 UMNO termasuk MKT sendiri dah muak & rimas dgn klentong Najib. Cuma sekor lalat langau di sini ajer yg bagai nak rak pertahankan si Panglima Lanun Bugis.

   Aper fitnah-fitnah, fitnah kepala hotak sewel kamu ler, Tonggeng.....!!

   Delete
  2. Pak Budin....hehehe bagus punya comment hentam Wak Kengkang tu "a slap to Tonggeng facel Dah sah, dah terlondeh satu demi satu isu salahguna wang oleh Si lanun Bugis, tapi lalat langau tahik dan bangkai ni tergedik2 masih jerit Najib tak bersalah, Tun M dan Harapan buat fitnah..
   Eh aler Tonggeng, udah udah la tu. apo kao dapek asyik pertahan najib dgn hujah2 bangang dan copipies kau tu....huhuhu kesian Tonggeng dah jadi sewel..cepta Tuan Budin panggil ambulans ambik Wak Tonggeng pergi sebelum sewel nya menjadi2 hahahahah

   Delete
  3. Mufti P Pinang: Seni bukan untuk tujuan liar dan tak bermoral
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 3:05 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 3:26 petang

   A+ A-
   Golongan yang kecewa dengan penurunan potret aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dalam pameran fotografi tidak faham erti kebebasan, kata Mufti Pulau Pinang.

   “Apa yang mereka perjuangkan sebenarnya ialah kebebasan haiwan kerana kebebasan manusia mestilah dibatasi agama dan adat,” kata Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor dipetik Sinar Harian.

   Wan Salim berkata demikian sebagai menggesa agar kerajaan Pulau Pinang tidak tunduk dengan desakan yang diterima susulan penurunan potret aktivis LGBT, Nisha Ayub dan Pang Khee Teik dalam festival pameran fotografi Stripes and Strokes di George Town.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof semalam mengaku mengarahkan potret aktivis LGBT itu diturunkan dengan menyifatkan ia berbentuk promosi serta bertentangan dengan polisi kerajaan berhubung isu LGBT.

   Tambah Wan Salim, Islam tidak menentang aktiviti seni tetapi perlu mengikut batas agama dan adat.

   “Biarlah segala kegiatan seni yang kita lakukan mampu menyumbang kepada pembinaan peribadi dan jati diri bangsa kita, bukan seni yang liar dan tidak bermoral yang boleh membawa bangsa dan negara kita ke jurang keruntuhan,” katanya dipetik sebagai berkata.

   Dalam perkembangan sama, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria memuji dan menyokong tindakan Mujahid dalam menangani perkara itu.

   "Tahniah dan syabas diucapkan kepada menteri agama kerana berani menyatakan kebenaran dan secara tidak langsung mempertahankan kredibiliti institusi agama Islam," katanya.

   Harussani juga berkata mempromosi ikon LGBT merupakan usaha untuk "menggalakkan dan mengiktiraf" golongan berkenaan.

   "LGBT adalah perbuatan mungkar yang dilaknat dan diharamkan oleh Allah sama ada dilakukan secara terang atau sembunyi.

   "LGBT juga merupakan perbuatan terkutuk yang menyalahi kemuliaan seseorang manusia kerana menafikan hak berhubungan melalui perkahwinan yang sah dan diiktiraf syarak.

   "Perbuatan mempromosi ikon-ikon LGBT di khalayak ramai adalah usaha untuk menggalakkan dan mengiktiraf perbuatan haram tersebut," katanya.

   Delete

  4. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   "kebebasan haiwan" yang ada pada Najib di manifestasi di peristiwa Port Dickson hotel yang Isa Samad, bekas MB, NS, tolong senyapkan dulu.

   Di kasi dek Najib balasan budi baik Isa itu jawatan Pengerusi FELDA yang membawa bermacam tingkah laku pulak. Membantu PH mendapat undi2 penghuni2 rancangan2 FELDA, hingga tersungkur Umno/Bn di Pru14, terima kasih.

   Delete
  5. Apa itu kisah “The Equanimity?”   Jom saya terangkan dalam bahasa kampung jer. Supaya semua rakyat pelbagai peringkat faham.

   BAB 1
   The EQUAMINITY adalah sebuah kapal mewah yang disita secara tidak sah oleh kerajaan Indonesia. Namun apabila peguam2 empunya kapal tersebut iaitu EQUAMINITY (Cayman) Ltd. membantah penyitaan tersebut sebagai tidak sah dan ianya tiada kaitan dengan 1MDB , maka Mahkamah Daerah Jakarta Selatan Indonesia, melepaskan penyitaan atas alasan kukuh ianya memang tiada kaitan dengan 1MDB, faham tak setakat ini? πŸ€”.

   Namun usaha gigih KERAjaan Puunah Harapan cuba mengaitkan bahawa kapal itu dipunyai oleh Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Maka bertungkus lumus lah para pemimpin dan mahamacai Puunah Harapan mencipta reka cerita fitnah tanpa fakta agar rakyat yang kelas bangang percaya bahawa ianya milik Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Bukan setakat itu sahaja, usaha keras mahacai pemfitnah tersebut untuk mengaitkan Jho Low dengan DS Najib.

   BAB 2
   Bertahun-tahun lamanya mereka berusaha dan cuba kaitkan Jho Low dengan DS Najib. Yang kelakarnya ayahnda Jho Low adalah kroni rapat kepada PM ke 4 dan PM ke 7. Ayahnda kepada Jho Low telah mengumpul kekayaan sejak zaman PM ke 4 lagi.

   Faham tak setakat ini? πŸ˜…πŸ˜…

   BAB 3
   Persoalannya Bagaimana kapal mewah THE EQUAMINITY boleh dibawa ke Malaysia oleh PM ke 7? Sedangkan ianya telah diisytihar oleh Mahkamah Selatan Jakarta bahawa kapal tersebut adalah kepunyaan sebuah syarikat luar negara iaitu EQUAMUNITY (Cayman) Ltd dan tidak ada kena mengena dengan 1MDB. Penjelasan paling logik adalah jika PM ke 7 adalah pemilik syarikat EQUAMUNITY (Cayman) Ltd.

   BAB 4
   Persoalan seterusnya Mengapa pula setelah dibawa ke Malaysia baharu hendak siasat siapa Tuanpunya kapal ni? Kalau tidak tahu Tuanpunya kapal ni, mengapa pulak di bawa ke Malaysia? Kenapa tak bawa ke United Nation ke? Bermakna reka cerita yang mengatakan ianya kepunyaan Jho Low yang dibeli dengan wang 1MDB adalah fitnah semata-mata ke?

   Kenapa nak siasat sampai 6-9 bulan hanya untuk nak tahu empunya kapal?
   Yg ni lagi pelik erkπŸ€”. Dalam dunia berteknologi tinggi yg mana capaian data hanya dihujung jari, perlukah 6-9 bulan?

   BAB 5
   Apakah harta yg disita oleh kerajaan, menjadi tanggungjawab kerajaan menangung kos selenggaraan. Tak logikkan? Adakah kereta anda yang disita oleh JPJ atau PDRM ditanggung kos selenggarannya oleh kerajaan? Adakah kapal ini perlu diselenggara? Siapa yang nak gunakannya? Setahu saya telah banyak kapal yang disita oleh kerajaan dan ianya menjadi besi buruk di dockyard di mana ia di simpan.

   Terlalu banyak misteri yang disorokkan oleh KERA jaan Puunah Harapan😏 yang telus mulus tentang EQUAMINITY

   Dah faham? 🀣. Tepuk lahπŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

   Kapt Azizan Adam (B)


   : Sebenarnya Mahathir nak jadikan kapal ini macam "TILAM" Anwar untuk Najib dalam pembicaraan nanti....

   Delete
  6. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA SUNNI DAN SYIAH. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 4. Pak diny....Pak perasan tak benda ni haah ???

  Lepas dibawa kapal EquaniKutty ke Malaysia dan kes hilang 18 billion dari kutipan GST. Kini Muncul pula langau2 politik yang mendesak dan menekan DSNR.

  Ini semacam satu perancangan bagi menutup KEMALUAN kera jaan yg makin terdedah kerana Janji Manis 100 hari dah terkantoi. Harapan mereka agar rakyat akan lupa dan sibuk bercakap tentang kes tersebut dan tak lagi menuntut janji2 dalam manifestomato tu ditunaikan oleh kerajaan..

  Ini cara Atok93 divert isu utama mereka. Kita jangan terpedaya lagi. DSNR nak kata, biar beliau sendiri selesaikan masalahnya, UMNO teruskan kerja lain yg lebih penting.

  Jangan ada di dalam parti yg bertindak cuba memecah belahkan lagi kita. Insaflah, wahai para pemimpin UMNO.... Atok93 sedang menanti peluang untuk menyambar mana2 MP UMNO yang sedang melawan arus untuk menguatkan parti Cap Bunga tu...yang hanya ada 13 orang MP aje dalam parlimen bhai, macam mana nak celen PKR dan Anwar tu !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. justice league 10 August 2018 at 20:50 cuba nak klentong auta dgn cerita tahyulnya....

   Apa itu kisah “The Equanimity?”
   Jom saya terangkan dalam bahasa kampung jer. Supaya semua rakyat pelbagai peringkat faham.

   Terlalu banyak misteri yang disorokkan oleh KERA jaan Puunah Harapan😏 yang telus mulus tentang EQUAMINITY
   Dah faham? 🀣. Tepuk lahπŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

   Kapt Azizan Adam (B)

   Sebenarnya Mahathir nak jadikan kapal ini macam "TILAM" Anwar untuk Najib dalam pembicaraan nanti...
   -------------------------------------------------------------------

   Tepuk atuk kamu - nak ketuk & letuk kepala kamu adalah...!!

   Aper ker jadahnyer kamu merepek bukan2 yg tak ada kait langsung dgn topik kali ini. Cerita Mat tongkang ngaku2 jadi kapitan konon, tak hal bahan sampah dikopipesnya 100% dari Facebook Pas Kawasan Kluang & Raja Putar Klentong (RPK), si Melayu Murtad yg hidup dalam buangan di UK.

   Dah ker tebiat nak mamposss ker, Tonggeng...!!

   Delete
  2. maaf kalu saya katakan yg 'geng najib' ni semakin sering merapu dgn teori yg 'incredible'.

   saya tak tahu lah apa akan terjadi pd nya apabila najib/rosmah d singkir drpd menjadi ahli UMNO.

   saya rasa, masa nya akan tiba dlm masa terdekat. insya'allah.

   Delete
  3. Geng Najib ,

   Baru kamu sedar rupa2nya ramai langau di dalam UMNO/BN .

   Dan sekarang , sedap aje mulut kamu mengatakan langau2 ini proksi Madey .

   Mengaku ajelah Geng Najib , jika Najib tidak menyepikan diri dari UMNO , alamat lagi lancarlah perjalanan UMNO keliang lahat .

   Mark my word for I'm not that dumb or stupid as you might think !

   Delete
  4. Dakwaan BN 'rompak' bayaran balik GST, Irwan Serigar buat laporan SPRM
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 1:59 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 2:04 petang

   A+ A-
   Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah hari ini membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan kehilangan RM18 bilion dalam dana amanah pembayaran balik cukai barang dan perkhidmatan (GST).

   Mohd Irwan Serigar yang memandu sendiri kenderaan Chevrolet berwarna hitam memasuki SPRM pada kira-kira pukul 9.30 pagi sebelum keluar semula dua jam kemudian.

   Ditanya wartawan mengenai laporan yang dibuat, Mohd Irwan Serigar berkata adalah laporan bertujuan untuk mendapatkan kebenaran kerana dakwaan bahawa RM18 bilion hilang adalah tidak berasas.

   "Petang ni saya akan buat laporan polis. SPRM beri jaminan akan siasat. Benda (duit) itu tidak hilang tetapi masuk dalam consolidated fund," katanya.

   Ditanya sama ada beliau memberikan sebarang dokumen kepada SPRM, Mohd Irwan Serigar berkata semua dokumen berkaitan ada dengan Kementerian Kewangan.

   Menteri Kewangan Lim Guan Eng pada Rabu mendedahkan berlaku kekurangan RM18 bilion dalam dana amanah pembayaran balik GST.

   Mohd Irwan Serigar kemudian menafikan dakwaan itu.

   Delete
  5. Tonggeng tongong...

   Masa akan menentukan (setelah pemeriksaan SPRM, audit oleh pihak Kementerian kewangan) - sama ada Si Batak Mendailing ini 'Serigala' atau 'Serikandi', setuju kan..kan..kan....??

   Delete
  6. Asri: Bukan Siti Kasim dan LGBT sahaja undi PH
   FMT Reporters | August 10, 2018
   Mufti Perlis itu menyifatkan tindakan, gaya dan bahasa Siti Kasim sangat tidak matang.

   Asri Zainul Abidin berkata, Siti Kasim pernah menolak jemputannya untuk berdialog secara terbuka berhubung isu Islam di Malaysia.

   PETALING JAYA: Mufti Perlis, Datuk Mohd Asri Zainul Abidin mengkritik Siti Kasim seolah-olah undi peguam hak asasi manusia itu dan golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) sahaja yang menentukan kemenangan Pakatan Harapan pada pilihan raya umum 9 Mei lalu.

   Beliau merujuk tindakan Siti menyelar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa mengarahkan penurunan gambar 2 aktivis LGBT, Pang Khee Teik dan Nisha Ayub daripada Pameran “Stripes and Strokes” yang mengetengahkan patriotisme Malaysia sempena Festival George Town.

   Asri menyifatkan tindakan Siti sangat tidak matang.

   “Sangat tidak matang cara bahasa dan gaya yang dipertontonkan. Apatah lagi jika mahu diukur dari nilai budaya Timur dan Nusantara kita yang santun dan berbudi bahasa.   “Sangat janggal. Bimbang jika watak seperti itu dilihat oleh anak-anak kita yang masih mentah,” tulisnya dalam Facebook hari ini.

   Semalam Siti dilaporkan berkata, menyedihkan apabila gambar rakyat Malaysia yang mewakili semua kumpulan “diturunkan secara terpilih” hanya disebabkan moral agamanya.

   Katanya, Mujahid sepatutnya memberi tumpuan kepada isu kritikal kepada negara, bukannya “campur tangan dalam kebebasan awam”.

   Mujahid mempertahankan arahannya dengan berkata, ia sejajar pendirian Putrajaya tidak mempromosikan gaya hidup LGBT.

   Asri berkata, Siti pernah menolak jemputannya untuk berdialog secara terbuka berhubung isu Islam di Malaysia, sejajar semangat Malaysia baru menjadikan dialog matang sebagai pentas penyuburan pemikiran rakyat.

   Hari ini, beliau sekali lagi mempelawa aktivis itu menghadiri dialog terbuka untuk membincangkan isu LGBT.

   Beliau percaya ada ramai aktivis yang boleh mewakili suara rakyat majoriti menolak LGBT dan berharap ada pihak yang boleh menganjurkan dialog itu.

   “Mungkin Ustaz Salman Ali juga masih bersedia untuk dialog tersebut. Jika tiada penganjur, kita di Perlis akan menjemput beliau untuk dialog tersebut secara terbuka dan adil.”

   Delete
  7. BERSATULAH WAHAI UMAT ISLAM JANGAN BERPECAH-BELAH


   1. BANYAK AYAT-AYAT ALQURAN YANG MELARANG UMAT ISLAM DARIPADA BERPECAH BELAH….BERMULA ( Q 2 : 92 - 111 ) ALQURAN MENEGUR PEMUKA AGAMA BAHAWA KEBAIKAN SEBENAR IALAH DENGAN KAMU MEMBELANJAKAN DI JALAN ALLAH APA YANG KAMU SAYANGI…BUKANNYA KAMU MEMINTA-MINTA DARI MANUSIA SEHINGGA KAMU MENGUMPULKAN KEKAYAAN…..BUKANLAH CARA HIDUP KERAHIBAN/KEPADRIAN DENGAN TIDAK BERKAHWIN DAN MENGHARAMKAN DIRI DARI MEMAKAN MAKANAN YANG DIHALALKAN SATU KETETAPAN DARI ALLAH…TAPI IA PADA ASALNYA HANYALAH KOMITMENT NABI YA`KUB KEPADA DIRINYA SENDIRI….ALQURAN MENEGUR PENGANUT KRISTIAN DAN YAHUDI SUPAYA KEMBALI KEPADA MILLAH HANIFIAH IBRAHIM AS YANG MENYEMBAH TUHAN YANG SATU/ESA YANG MANA DARI BAGINDALAH BERASAL KESEMUA PENGANUT AGAMA TERSEBUT….APABILA TUHAN SATU MAKA AGAMA PUN SEMESTINYA SATU SAHAJA TIADA DUANYA…..BAGAIMANA MUNGKIN KRISTIAN MENGATAKAN ISA/JESUS ANAK TUHAN SEMENTARA YAHUDI PULA MENDAKWA UZAIR ANAK TUHAN ( Q 9 : 30 )…BAGAIMANA MUNGKIN PAGANISME DINISBAHKAN KEPADA MILLAH IBRAHIM A.S…..

   2. RUMAH ALLAH YANG PERTAMA DIDIRIKAN IALAH DI BAKKAH/MAKKAH SEBAGAI SIMBOL PERPADUAN UMMAH SEJAK NABI ADAM AS….MAKKAH ADALAH TANAH YANG DIBERKATI…BARANG SIAPA YANG MASUK KE MASJID HARAM MENJADI AMAN…DI SITU ADA BUKTI YANG JELAS MAQAM IBRAHIM SIMBOL PENYATUAN….JADI JANGANLAH KAMU BERPECAH BELAH,,,IKUTILAH NABI PENYUDAH/LAST TESTAMENT/ALQURAN SEBAGAI PANDUAN…..ALQURAN MENEGUR PEMUKA-PEMUKA AGAMA KRISTIAN/YAHUDI BAGAIMANA KAMU BOLEH KUFUR DAN MENGHALANG MANUSIA DARI PETUNJUK YANG BENAR….SETERUSNYA ALQURAN MENGINGATKAN ORANG BERIMAN JIKA KAMU PATUH KEPADA SEBAHAGIAN PEMUKA KRISTIAN/YAHUDI MEREKA AKAN MEMURTADKAN KAMU…….BAGAIMANA MUNGKIN KAMU BOLEH MENGIKUT JEJAK YAHUDI/KRISTIAN SEDANGKAN SUDAH ADA RASUL DI KALANGAN KAMU YANG MEMBAWA ALQURAN KEPADA KAMU….PEGANGLAH AJARAN ALQURAN SUPAYA KAMU TIDAK MENJADI MURTAD….BERTAKWALAH DENGAN MENJAGA BETUL-BETUL INTEGRITI KAMU SEHINGGA KAMU MATI DENGAN KEADAAN ITU….

   3. WAHAI ORANG BERIMAN IKATLAH DIRI KAMU SEMUA DENGAN ALQURAN DENGAN MENOLAK FAHAMAN SYIRIK,,,JANGANLAH KAMU BERPECAH BELAH DENGAN TERPENGARUH DENGAN FAHAMAN LAIN…INGATLAH NIKMAT ALLAH KETIKA KAMU DULU BERMUSUHAN ANTARA SATU SAMA LAIN LALU KAMU MENJADI KUAT DAN TEGUH DENGAN ALQURAN MENYATUKAN HATI-HATI KAMU LALU MENJADI SAUDARA SEAGAMA….SEDANGKAN KAMU KETIKA ITU BERADA DI JURANG API NERAKA DENGAN MENGANUT FAHAMAN SYIRIK..

   4. ALQURAN MENUNJUK CARA SUPAYA UMAT ISLAM BERSATU PADU DENGAN SLOGAN “AMAR MA`RUF DAN NAHI MUNGKAR`…ITULAH SATU-SATU CARANYA SUPAYA MEREKA BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT……JANGANLAH MEREKA MENJADI SEPERTI KRISTIAN/YAHUDI YANG BERPECAH-BELAH SETELAH MENDAPAT KEBENARAN YANG JELAS SUPAYA KAMU TIDAK DIBANGKIT DI HARI KIAMAT BERMUKA HITAM…..JIKA KAMU INGKAR MAKA KAMU AKAN MENDAPAT BALA` DAN BENCANA DI DUNIA BERUPA FITNAH DAN KEROSAKAN BESAR ( Q 8 : 73 ) ….BUKANLAH ALLAH YANG MENZALIMI KAMU TAPI KAMULAH SENDIRI YANG MEMILIH KEMUSNAHAN……


   5. MILIK ALLAH SWT LAH APA YANG ADA DI LANGIT DAN BUMI SERTA KEPADANYA DIKEMBALIKAN SEGALA URUSAN…JADI KENAPAKAH KAMU MASIH TERGAMAK BERGANTUNG SELAINNYA….JANGANLAH KAMU WAHAI UMAT ISLAM MENJADI RENDAH DIRI/INFERIORITY COMPLEX,,,KAMULAH SATU-SATUNYA UMAT YANG TERBAIK DARI SEMUA KALANGAN UMAT MANUSIA DENGAN SYARAT KAMU MENYURUH PERKARA KEBAIKAN DAN MELARANG KEMUNGKARAN DALAM KEADAAN KAMU BERIMAN DENGAN ALLAH YANG ESA….JIKA KAMU BERKEADAAN SEPERTI ITU TIADA APAPUN YANG BOLEH MEMBERI MUDHARAT KEPADA KAMU MELAINKAN SEKADAR KATA NISTA…JIKA MEREKA MEMERANGI KAMU PASTI ALLAH AKAN MEMBANTU KAMU DENGAN MEMBUAT MEREKA LARI LINTANG-PUKANG TANPA BANTUAN….

   Delete
 5. Sobat2 ku sekelian di blog ni...Kau orangbtau tak ????

  Suara jahat yang kedengaran untuk singkirkan DS Najib ialah dari proksi Madey. Johari Bedol ni tengok muka pun tahu, muka ambil untung je.... takde sikit pun pejuang UMNO. Boleh blah la.

  UMNO bukan milik proksi Madey, tapi milik orang melayu yang cintakan agama, bangsa dan negara.!
  Kini mereka nak alih isu dari kepincangan PH. Wayang kapal hantu, gst hilang.... ialah untuk khayalkan rakyat yang bodoh supaya terus lupa bahawa eknomi negara sedang tenat, janji menifesto dtipu.

  Nampak sangat DSNR dijadikan 'korban'dan kambing hitam. Padahal jika penjarakan DSNR pun, rakyat tak dapat untung apa2. Musuh melayu dan UMNO tepuk tangan kerana orang Melayu mudah dibodohkan dan suka khianati pemimpin sebaik DSN dengan mengulang2 fitnah. Untuk apa beria2 sangat nak singkir DSNR kalau tak kerana atas perasaan dendam membara dari Madey yang tak pernah kunjung padam tu !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aper lagi yg kau merepek meraban, tonggeng hoiiii....??

   Dah tebiat nak mamposs terminum banyak julap ker, haaaaaaa.....??

   Delete
  2. Saya IC biru, kenapa dilarang masuk pekarangan mahkamah?'
   Anne Muhammad | Diterbitkan 10 Ogs 2018, 1:55 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 2:34 petang

   A+ A-
   Sekumpulan kecil penyokong Datuk Seri Najib Razak menyatakan rasa tidak puas hati apabila dilarang memasuki pekarangan Kompleks Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

   Mereka yang tiba sejak jam 9 pagi hanya dibenarkan berada di luar kawasan mahkamah dengan kawalan ketat pihak berkuasa.

   Terdahulu, bekas perdana menteri itu hadir ke mahkamah bagi pendengaran permohonan perintah larangan mengulas (gag order) terhadap tujuh pertuduhan terhadapnya, ditukar daripada sementara menjadi kekal.

   Selepas penangguhan prosiding, Najib kemudian menaiki kenderaan keluar dari pekarangan kompleks mahkamah dengan dikerumuni sekumpulan kurang daripada 10 orang penyokongnya.

   Mereka melaungkan slogan “hidup Datuk Najib” dan “hancur Pakatan”.

   Selepas kenderaan dinaiki Najib meninggalkan kompleks mahkamah, kumpulan tersebut terus menjerit dengan mendakwa bahawa kerajaan hari ini “maha zalim”.

   Mereka turut mempersoalkan sama ada terdapat arahan kepada penguatkuasa untuk melarang mereka masuk ke pekarangan mahkamah.

   Salah seorang yang ditemui, Rajendran Yenkaiah dari Bentong, Pahang mempertikaikan larangan itu dan mengingatkan bahawa mereka datang sebagai rakyat Malaysia yang mahu memberikan sokongan moral kepada pemimpin yang mereka sayangi.


   “Mereka (pihak berkuasa) kata kami tidak boleh masuk sebab arahan atasan. Siapa yang halang? Kami rakyat Malaysia ada IC (kad pengenalan).

   “Saya IC biru (warganegara), bukan pendatang kenapa tidak boleh masuk?” katanya yang lantas mengeluarkan kad pengenalan dari dompetnya.

   Turut kelihatan bersama-sama kumpulan itu adalah pelakon Ellie Suriaty yang kini dikenali sebagai penyokong tegar Najib.

   Prosiding tersebut bersambung jam 2.30 petang ini.

   Delete
  3. BLACK HOLE IN ALQURAN : PUKULAN MAUT KEPADA EXTRIMIS LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. HANYA SATU SAHAJA AGAMA YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT KEPADA MANUSIA SEJAK DARI DULU,,,KINI DAN SELAMA-LAMANYA BERDASARKAN ALQURAN “SESUNGGUHNYA SATU-SATUNYA AGAMA YANG DIREDHAI/DIRESTUI OLEH ALLAH HANYALAH ISLAM”….”BARANG SIAPA YANG YANG MENCARI AGAMA SELAIN ISLAM MAKA SAMA SEKALI TIDAK AKAN DITERIMA DARINYA DAN DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN MEREKA YANG RUGI” ……TAPI KERANA SIKAP MANUSIA YANG GILA UNTUK MEMIMPIN DAN MENGEKSPLOITASI MASYARAKAT,,,BERTUHANKAN AKAL FIKIRAN DAN NAFSU SERTA SIKAP MENGIKUT MEMBUTA TULI TRADISI LAMA WALAUPUN TERBUKTI PALSU MAKA TERCIPTALAH PELBAGAI AGAMA YANG DIANGGARKAN LEBIH 4,000 AGAMA KESEMUANYA….WALAU APA PUN AGAMA TETAP MENJADI KEPERLUAN DALAM KEHIDUPAN MANUSIA KERANA STATISTIK MENUNJUKKAN PERATUS PENGANUT AGAMA ( 84 % ) JAUH LEBIH BESAR DARIPADA ATHEISTS,,,AGNOSTICS DAN TIDAK MENISBAHKAN DIRI KEPADA MANA-MANA AGAMA.

   2. TIDAK CUKUP DENGAN AGAMA YANG BEGITU BANYAK,,, DICIPTAKAN LAGI PELBAGAI IDEOLOGI UNTUK MENARIK SOKONGAN LANTARAN MANUSIA SUDAH JEMU DENGAN AGAMA….KAEDAH MEMPELBAGAI IDEOLOGI/ISME ADALAH BERTUJUAN MENJAUHKAN MANUSIA DARI AGAMA SECARA TIDAK SEDAR DAN MENJADI MURTAD DENGAN TIDAK SENGAJA….MEREKA DIILUSIKAN SEBAGAI KUAT BERPEGANG DENGAN AGAMA TAPI SEBENARNYA PENENTANG TEGAR AGAMA….

   3. SESUAI DENGAN JUMLAH BILANGAN POPULASI DUNIA YANG BEGITU RAMAI ( DIANGGARKAN 7.6 BILLION ) DAN DIJANGKA MENINGKAT MENJADI 10 BILLION PADA TAHUN 2055 MAKA MANUSIA TERCARI-CARI PENEMPATAN BARU UNTUK DI DIAMI BUKAN DI PLANET BUMI INI TAPI DI PLANET YANG LAIN DI ALAM SEMESTA SELARAS DENGAN PERKEMBANGAN TEKNOLOGI DAN SAINS….SETAKAT INI TELAH DIKENAL PASTI BEBERAPA PLANET YANG BERPOTENSI UNTUK DI DIAMI NAMUN TIDAK DAPAT DIPASTIKAN ADAKAH SESUAI UNTUK KEHIDUPAN MANUSIA…..WALAU BAGAIMANAPUN PLANET-PLANET ( EXO PLANET : A PLANET OUTSIDE OUR SOLAR SYSTEM ) TERSEBUT TERLALU JAUH DARI JANGKAUAN MANUSIA BERJARAK PALING DEKATPUN 4.25 TAHUN CAHAYA…PEMBACA BOLEH MENGIRA SENDIRI JARAK TERSEBUT DENGAN JARAK CAHAYA SESAAT ADALAH 300,000KM….MANUSIA MEMERLUKAN TEKNOLOGI DAN SAINS YANG HEBAT UNTUK SAMPAI DAN MENETAP DI SANA….

   4. DALAM MENEMBUSI ANGKASA LEPAS BEBERAPA SAINTIS TELAH MENKAJI DAN MENJANGKA KEPAYAHAN/KESUKARAN YANG BAKAL DITEMPOHI…DI ANTARA HALANGAN-HALANGAN TERSEBUT IALAH BLACK HOLE SEBAGAIMANA DINYATAKAN OLEH COSMOLOGIST SEPERTI STEPHEN HAWKING ( 1942 – 2018 ) DAN JOHN ARCHIBALD WHEELER ( 1911 – 2008 )….DENGAN KEMAJUAN ANGKASA LEPAS YANG BELUM CUKUP HEBAT SETAKAT INI,,,SAINTIS HANYALAH BERUPAYA MENEROPONG RUANG ANGKASA MENGGUNAKAN HUBBLE SPACE TELESCOPE YANG DILANCARKAN PADA 1990 DENGAN CERMIN BERUKURAN 2.4 METER….PENEMUAN YANG DIBUAT HANYALAH IBARAT SEBUTIR PASIR DI PANTAI YANG LUAS…DENGAN ILMU YANG ADA MEREKA SEKADAR MENEKA DAN AGAKAN DAN BELUM DIPASTIKAN KETEPATANNYA…MAHU TIDAK MAHU MEREKA TERPAKSA BERGANTUNG KEPADA KITAB SUCI YANG BELUM TERNODA YANG MERUPAKAN “WORDS OF GOD” IAITULAH THE GLORIOUS ALQURAN…..

   Delete
 6. Parti BERSATU sebenarnya kuat,
  Dan boleh menang lebih dari 13 K.PAR
  Melalui risikan UMNO sebelum PRU
  Sebab itulah ada arahan kepada ROS
  bagi menggantung parti ini sehari
  sebelum parlimen dibubar....

  Kita lihat dan kita rasa
  bagaimana kecewanya
  cawangan dan bahagian
  bila BERSATU digantung
  macam hilang arah...

  dan roh jiwa pada bendera bunga!

  Itu antara kejayaan si KLEPET!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Roh keharuk kau !!! Cap munge ni dapat kerusi paling banyak untuk bertanding di semenanjung Msia kalau nak dibandingkan dengan parti2 komponen PH yang lain dalam PRU 14 lepas...hampir 50 kerusi, tapi menangnya hanya lah 13 kerusi parlimen pun.

   Inilah dinamakan nafsu kuat, tapi kederat dah lomah..serupa macam pengerusinya tu bhai !!!!

   Delete
  2. Jumlah 13 itulah angka keramat mendapat keberkahan & restu Illahi. Ketuanya diangkat menjadi pemimpin sebelum PRU 14 oleh tiga parti2 gabungan (PKR, Amanah & DAP) menumbangkan BN-umno Najib.

   Delete
  3. Isu LGBT: Bahasa Siti Kasim tak matang, kata mufti
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 11:16 pagi | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 11:21 pagi

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin sekali lagi mengajak peguam kontroversi, Siti Kasim untuk berdialog secara terbuka berkaitan isu golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT).

   “Dulu Puan Siti Kassim telah kita jemput untuk satu majlis dialog terbuka tentang isu Islam di Malaysia. Beliau enggan datang dengan alasan-alasan beliau.

   “Padahal, ia satu dialog yang adil selaras dengan semangat Malaysia baharu yang ingin menjadikan dialog matang sebagai pentas penyuburan pemikiran rakyat,” katanya dalam satu kenyataan yang dihantar di Facebook.

   Menurut beliau, Siti Kasim sekali lagi bising kali ini berkaitan LGBT dan bahasa yang digunakan Siti Kasim sangat tidak matang.

   “Hari ini beliau bising lagi pasal LBGT, seakan akan undi beliau dan golongan LGBT sahaja yang menyebabkan kerajaan hari ini memerintah.

   “Sangat tidak matang cara bahasa dan gaya yang dipertontonkan. Apatahlagi jika mahu diukur dari nilai budaya timur dan nusantara kita yang santun dan berbudi bahasa. Sangat janggal. Bimbang jika watak seperti itu dilihat oleh anak-anak kita yang masih mentah.” katanya.   Mohd Asri berkata, dialog adalah sesuatu yang adil dilakukan dan selaras dengan semangat Malaysia baru yang ingin menjadikan dialog matang sebagai pentas penyuburan pemikiran rakyat.

   Mengulas lanjut, mufti itu berharap ada pihak yang boleh menganjurkan dialog beliau bersama Siti Kassim.

   Beliau juga percaya terdapat ramai tokoh ataupun aktivis masyarakat yang boleh dipilih untuk mewakili suara majoriti rakyat yang tidak menerima LGBT.

   “Mungkin Ustaz Salman Ali juga masih bersedia untuk dialog tersebut.

   “Jika tiada penganjur, kita di Perlis akan menjemput beliau untuk dialog tersebut secara terbuka dan adil,” katanya.
   Pada 8 Ogos lalu, selaras dengan tindakan Stiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Datuk Farizan Darus yang mengarahkan George Town Festival menurunkan gambar yang menampilkan dua orang aktivis LGBT - Nisha Ayub dan Pang Khee Teik - Siti Kassim juga meminta potretnya diturunkan.   Beliau turut membidas kerajaan Pakatan Harapan yang menurutnya sebagai tidak ada beza dengan kerajaan BN sebelum ini. Malah katanya, rakyat telah mengundi “closet Islamofascists”.

   Sambil menyelar mereka yang mengarahkan supaya gambar aktivis LGBT itu diturunkan, peguam itu berkata, pemimpin tidak seharusnya tunduk kepada mereka yang taksub dan fasis.

   Delete
  4. Wak Suman penjual Tempek Bacin...Kalau Wak perasan lah, dalam budaya orang putih..angka 13 tu anka suwei dan membawa nasib tak baik macam dalam filem Friday the 13th tu.

   Wak takkan tak tau lagi...Madey ni sekarang sedar nasibnya kat jawatan PM tu ibarat tolor di hujung tanduk, bila2 aje boleh bersepai ke bumi macam humty dumpty tu. Bayangkan 13 kerusi parlimen nak lawan 51 kerusi PKR..mana ada tandingannya.

   Pulak tu, sekarang ni Anuwar dah mulakan langkah politiknya..dah jadi pun presiden PKR dan tak lama lagi bergelar MP. Ingat dia nak jadi penyokong kerajaan dalam parlimen aje, dah tentu lah dia pun mengintai kerusi PM tu. Memanglah dia cakap taknak tergesa2 jadi PM...tapi boleh caya ke cakapnya tu??

   Dia dah terlalu bnyak berkorban demi reformasi...pastinya ini lah masa yang paling sesuai untuk menuai segala jerit perihnya dulu difitnah dan disumbat dalam penjara. Madey tak rasai penderitaan dirinya dan keluarga.

   Lalau dibuat soal selidik dalam klangan rakyat jelata, rata2nya tak sabar2 menunggu tarikh keramat Anwar akan dinobatkan senagai PM ke 8..kalau boleh esok lusa. Rasanya Wak Suman pun tak sabar2 menunggu hari bersejarah tu kan ???

   Delete
  5. Tonggeng..tonggeng..

   I've said it once and don't mind to repeat...

   Siapa sangka seorang Pahlawan Bugis dan pasangannya Iron Lady ROSmelda MaRAKUS boleh jatuh 'tergolek dog' dalam kancah amat hina dicemuh seantero dunia sepanjang zaman.

   Siapa dapat menduga 'Orang Tua Renta' boleh kembali mengambil alih pemerintahan, 'anak muda berusia 25 tahun' jadi Menteri Penuh, dan 'Penghibur Beraura' seperti Mat Sabu boleh jadi Menteri Kanan, pegang port folio Menteri Pertahanan pulak tuu.....!!

   Jika memang dah menjadi ketentuan Illahi, Insya Allah DSAI bakal menggantikan Tun M. Jika tidak, itu pun HAQ kepunyaan Allah SWT.

   So....

   "Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)"
   (originally by Doris Day)

   When I was just a little girl
   I asked my mother, what will I be
   Will I be pretty, will I be rich
   Here's what she said to me.

   Que Sera, Sera,
   Whatever will be, will be
   The future's not ours, to see
   Que Sera, Sera
   What will be, will be.

   When I was young, I fell in love
   I asked my sweetheart what lies ahead
   Will we have rainbows, day after day
   Here's what my sweetheart said.

   Que Sera, Sera,
   Whatever will be, will be
   The future's not ours, to see
   Que Sera, Sera
   What will be, will be.

   Now I have children of my own
   They ask their mother, what will I be
   Will I be handsome, will I be rich
   I tell them tenderly.

   Que Sera, Sera,
   Whatever will be, will be
   The future's not ours, to see
   Que Sera, Sera
   What will be, will be.

   So nobody can say with certainty that DSAI is destined or not destined as the 8th PM of Malaysia.

   Men proposed, god disposed, put that into your dumb-dumb head, ok kiddo.....??

   Delete
  6. Saya cuma membantu di Sg Kandis, kata Najib
   Diterbitkan 9 Ogs 2018, 9:36 malam | Dikemaskini 9 Ogs 2018, 9:40 malam

   A+ A-
   Datuk Seri Najib Razak berkata kemunculannya di Sungai Kandis semasa pilihan raya kecil (PRK) baru-baru ini dibuat dengan niat yang baik, iaitu memenangkan calon BN.

   Kata bekas perdana menteri itu, Datuk Lokman Noor Adam meminta bantuannya untuk berkempen di kawasan tersebut ketika BN berdepan dengan cabaran getir merampas kerusi dewan undangan negeri itu daripada Pakatan Harapan (HARAPAN).

   "Saya tidak mempunyai sebarang hasrat untuk menjadi presiden Umno lagi.

   "Kepimpinan baru Umno perlu diberikan kepercayaan dan ruang untuk membuktikan kepimpinan mereka bagi mendapatkan kepercayaan rakyat," katanya dalam satu hantaran di media sosial malam ini.

   Kenyataan itu dibuat sehari selepas bekas menteri yang juga calon naib presiden Umno Datuk Seri Johari Abdul Ghani yang tidak bersetuju Najib dibawa berkempen di PRK Sungai Kandis.

   Kata Johari Umno kini berdepan dengan persepsi masyarakat yang menolak parti itu pada pilihan raya umum (PRU) lalu.

   "Di PRK Sungai Kandis baru-baru ini kita juga dapat melihat bekas perdana menteri dan bekas presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak telah berkempen dengan begitu aktif.

   "Memandangkan kes mahkamah Najib masih belum lagi dibicarakan dan mengambil kira persepsi korupsi dan pecah amanah yang masih lagi membelengungi beliau, apakah strategi Umno mengetengahkan Najib sebagai salah seorang tokoh yang aktif berkempen bagi PRK Sungai Kandis baru-baru ini suatu strategi yang bijak?" katanya.

   Yakin tak bersalah

   Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin pula berkata mustahil Umno dapat bangkit daripada kekalahannya jika parti itu terus mengimbau masa lalu dan membenarkan Najib terlibat dalam hal ehwal pertubuhan berkenaan.

   Dalam satu kenyataan, Khaled berkata sudah tiba masanya Umno menyedari bahawa Najib sebenarnya sedang dibicarakan dan bukannya Umno.

   "Kita bukan lagi kerajaan dan kita tidak lagi mempunyai keistimewaan untuk berkata dengan yakin bahawa masih ada orang Melayu di belakang kita," katanya.   Untuk rekod Khaled dan Johari adalah segelintir pemimpin Umno yang bersikap lebih kritikal membicarakan tentang kepimpinan Umno.

   Kata Najib Lokman dan pasukannya telah melakukan yang terbaik bagi memenangi PRK Sungai Kandis.

   Najib yang kini dibicarakan atas tujuh tuduhan jenayah berkata Umno tidak perlu mempertahankannya.

   Melalui perbicaraan yang adil, kata Najib, beliau yakin dapat mempertahankan diri di mahkamah.

   "Saya juga yakin tidak bersalah terhadap segala pertuduhan yang dibuat. Kesalahan saya hanyalah kerana melakukan yang terbaik demi rakyat, negara dan parti saya," katanya.


   Seakan mahu mengingatkan orang ramai, Najib berkata beliau kini masih memegang jawatan ketua bahagian serta anggota parlimen mewakili Umno.

   "Saya juga mempunyai pengalaman dan pengetahuan dengan apa yang berlaku dalam kerajaan lalu.

   "Oleh itu, saya akan terus bersuara terhadap apa-apa isu yang menjejaskan rakyat dan negara ini.

   "Saya berhak menggunakan kebebasan bersuara saya dan berhak mempertahankan diri saya jika timbul lagi sebarang tuduhan dibuat terhadap saya atau kerajaan BN lalu," katanya.

   Delete
  7. Maap pak othman, injinkan teman mencelah sikit ,adakah soratan atu kebetolan dlm kehidopan yg beliku -liku mcm awang liku yg melingkop.

   Mlayu jd koli cina sedari moda sampe toa sampe mampuih dan sampe pupuih .
   Cina jd toke sadari moda sampe toa dan sampe mampuih.
   Kalu silap teman minta maap ,,kalu selap harap dpt tambah seket lg atu byk-byk bekali-kali..
   Pasaipa jd lagu ni..


   Delete
  8. BLACK HOLE IN ALQURAN : PUKULAN MAUT KEPADA EXTRIMIS LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME : siri 2


   5. ( Q 53: 1 ) MEMBICARAKAN KEADAAN BINTANG APABILA MELETUP BILA SAMPAI KE PENGHUJUNG HAYATNYA…KEADAAN INI DISEBUT SECARA SAINTIFIK SEBAGAI “SUPERNOVA”…A BLACK HOLE IS ANYTHING BUT EMPTY SPACE….IT IS A GREAT AMOUNT OF MATTER PACKED INTO SMALL AREA….THE RESULT IS THE GRAVITATIONAL FIELD SO STRONG THAT NOTHING NOT EVEN LIGHT CAN ESCAPE…..HAWAA DALAM BAHASA ARAB ANTARA LAIN BERMAKNA TURUN DAN JATUH….DI SINILAH BERDASARKAN AYAT ALQURAN LAIN COSMOLOGIST/ASTROPHYCISIST MENYEBUTKAN ISTILAH “FABRIC OF UNIVERSE” DI MANA AKAN BERLAKU KEJADIAN BLACK HOLE DALAM KEADAAN TIDAK MELEPASKAN APA SAHAJA TENAGA DARINYA….IBARATKAN SEPERTI FABRIK ALAM SEMESTA IA KELIHATAN JATUH BERLUBANG KE BAWAH…..( Q 77 : 8 ) SO WHEN THE STARS ARE OBLITERATED ( BLACKED OUT, EXTINGUISHED )….BLACK HOLE TIDAK DAPAT DIKESAN DENGAN MATA KASAR ( Q 81 :15 ) SO I SWEAR BY THE STARS THAT ARE VEILED ( AND RECEDING )…BLACK HOLE MENYERAP SEGALA CAHAYA SAMBIL BELAYAR DI ALAM SEMESTA ( Q 81 : 16 ) THOSE THAT MOVE SWIFTLY AND “SWEEP”…APABILA BINTANG-BINTANG DITARIK KE DALAM SUPER MASSIVE BLACK HOLE IA AKAN BERBUNYI SEPERTI KETUKAN ( Q 86 : 1 ) I SWEAR BY THE HEAVEN AND THE AT-TARIQ ( THE KNOCKER,,HAMMERER,,,ETC ) DAN MELAHIRKAN PIERCING STAR DISEBUT SEBAGAI QUASAR ( Q 86 : 2-3 ) AND WHAT CAN MAKE YOU KNOW WHAT IS THE KNOCKER? IT IS THE PIERCING STAR…AKHIR SEKALI KEADAAN BLACK HOLE BERAKHIR ( Q 55 : 26 ) EVERY THING THAT IS IN IT ( EARTH/UNIVERSE ) WILL PERISH….ALQURAN JUGA MERAKAMKAN TERDAPATNYA PLANET LAIN YANG SESUAI UNTUK KEHIDUPAN ( Q 65 : 12 ) ALLAHLAH PENCIPTA TUJUH LANGIT DAN BUMI LAIN YANG SEUMPAMANYA…

   6. DEMIKIANLAH BETAPA HEBATNYA ALQURAN,,,TIDAK SEPERTI KITAB-KITAB SUCI SEBELUMNYA YANG TELAH DIUBAH DAN DIPINDA SEHINGGA DI MASUKKAN PELBAGAI PERKARA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BERLAKUNYA PROTES DAN PEMBERONTAKAN YANG MELAHIRKAN FAHAMAN/ISME SEPERTI LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME SEBAGAIMANA YANG BERLAKU DI BARAT PADA ERA RENAISSANCE FROM DARK AGE…..

   Delete
 7. MCA to use own logo in Balakong by-election

  By FARHANA SYED - August 10, 2018

  KUALA LUMPUR: MCA will field a candidate in the upcoming Balakong by-election and will use its own logo.

  This was announced by the party's president Datuk Seri Liow Tiong Lai today who said this was agreed unanimously by the MCA central committee members.

  Liow had previously hinted on the possibility of the party using its own logo.

  However Liow said that this does not mean the party would quit Barisan Nasional (BN) as MCA was one of the founders of the coalition.

  “BN component party leaders and all of us agreed to focus on our internal reforms,” he said after the MCA Central Committee meeting at Wisma MCA, here, today.

  “I think it’s important to go through our party reforms now and then we can talk about the coalition later.

  “It is important for us as an independent party to be strong. We have to strengthen our own party first.”

  Liow said there had been overwhelming support from the party’s grassroots to use its own logo.

  He also said that it was high time for MCA to open up and collaborate with other parties.

  “MCA should be working with all parties... it should not be limited to just a few parties,” he said.

  “As an opposition party, we have to discard our historical baggage and embark on a new journey with the determination to play the role of a constructive opposition party with full of pragmatism.

  “We need a lot of support from the rakyat... give us the chance to be elected so that we can play a role to check and balance the Selangor state government.

  “Anything but Pakatan Harapan. We are appealing to all voters to support MCA so that the opposition pact can fight for the people," Liow said.

  The decision to use their own logo will be conveyed to the other BN component parties, Liow said.

  Balakong was one of MCA's stronghold, held by Datuk Hoh Hee Lee from 1995 to 2008.

  In 2008, MCA fielded Dr Lai Kwong Choy in Balakong, as Hoh moved to contest for the Serdang parliamentary seat. Both lost to DAP.

  In 2013, MCA fielded Lai again but lost to DAP's Eddie Ng Tien Chee.

  Ng defended his seat in the 14th General Election (GE14) after defeating MCA's Lim Chin Wah and PAS' Mohamad Ibrahim Ghazali.

  The Balakong state seat fell vacant following Ng's death in a car accident on July 20.

  In the last general election, Ng retained the seat for a second term with a 35,538-vote majority.

  The Election Commission (EC) fixed Aug 18 as nomination day while polling will take place on Sept 8.

  ***************************************

  What is the reason for insisting the use of own logo by MCA?

  The reason that crossed my stupid brain is ,MCA does not want to see Najib's face around or any UMNO leaders for that matter .

  May be , the clever and smart Geng Najib has other answers .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khalid Nordin was the bravest of them all with his language, his criticism and his "mae culpa", but Ahmad Zahid's call not to take these grievances out in the open only shows that he believes by sweeping it under the carpet will solve the problem, an ostrich for sure.

   There is now clearly a group in UMNO that realises the real problems that besiege the party, it is not the government but those in the party itself and Najib is the biggie with Zahid going after him and treating him as demi-god, members are seeing him as more of a puppet than a President, and they do not want Najib calling the shots as that is what they now claim is happening, they want Najib out for good, not even as a member if possible.

   Perceived to be a Najib Puppet
   The noise has got a bit louder since Khalid Nordin's statement, former Melaka Chief Minister Rahim Thamby Cik has asked UMNO to remove Najib from the party, whilst Zainuddin Maidin said. "Najib Abdul Razak is a manifestation of the party's disappointment with his successor Ahmad Zahid Hamidi."

   Delete
  2. Seorang demi seorang kroni Mahathir akan masuk kerajaan   Satu laporan media membayangkan pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan Tun Daim Zainuddin mungkin dilantik menjadi penasihat dalam kerajaan selepas kemungkinan pembubaran majlis itu.

   Menurut The Star yang memetik sumber, bekas menteri kewangan itu mungkin dilantik ekoran pengalamannya dalam perkhidmatan awam dan sektor swasta.

   Sumber itu dipetik berkata, Daim akan membantu menteri-menteri baru dalam soal pentadbiran awam.

   "Ramai menteri yang masih baru dan tidak memegang pernah memegang jawatan besar dalam kerajaan. Menguruskan menteri adalah sukar, terutama mengendali perkhidmatan awam yang memiliki pegawai kanan yang sudah lama berkhidmat," katanya.

   Laporan itu juga memetik seorang pesara kakitangan kanan kerajaan yang tidak dinamakan sebagai berkata, kepakaran Daim selaku bekas menteri kewangan bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad boleh membantu jika negara mengalami kemelesetan.

   "Pada 1985, Daim menjadi menteri kewangan, ketika itu negara mengalami krisis ekonomi ekoran kemelesetan global. Pada 1998, Dr Mahathir memanggil semula Daim untuk membantunya ketika negara mengalami kemelesetan paling buruk," katanya.

   Ketua Biro Dasar dan Strategi BERSATU Datuk Rais Hussin berkata, terpulang kepada Mahathir untuk melanjutkan tempoh Majlis Penasihat Kerajaan dan peranan anggotanya selepas itu.

   "Bagi Daim, ada pelbagai variasi untuk peranannya pada masa akan datang, ada yang kata dia akan dilantik sebagai penasihat, ada juga berkata mandat Majlis Penasihat Kerajaan akan diperbaharui.

   "Kita perlu ingat pengetahuan dan pengalaman Daim, terutama dalam mengendalikan perkhidmatan awam, adalah satu aset besar," katanya ketika dihubungi.

   Rais bagaimanapun berkata keputusan tersebut belum muktamad.

   "Perdana menteri akan membuat keputusan dengan berunding dengan kabinet dan majlis presiden HARAPAN untuk menentukan langkah seterusnya berkaitan Majlis Penasihat Kerajaan," katanya.

   Majlis itu ditubuhkan Mahathir sebaik mengangkat sumpah sebagai perdana menteri. Ia ditugaskan membantu kerajaan dalam masa 100 hari pentadbiran namun spekulasi mengatakan tempohnya mungkin dilanjutkan.

   Bagaimanapun salah seorang anggotanya Tan Sri Zeti Aziz baru-baru ini berkata tugas mereka hampir selesai dan sedang menyiapkan laporan penuh.


   : Setelah Mahathir menguasai semua sekali, baru dia serah kepada Anwar.. bila Anwar buat lain macam Najib jangan hairan umur Mahathir 100 tahun masa itu buat gerakan jatuhkan Anwar....

   Delete
  3. Telek menelek semuanya bohong
   Ahlil Nujum Tonggeng Tongong.....!!

   Delete
  4. Pendekatan UMNO Selepas PRU-14   Tiada siapa boleh menafikan sambangan UMNO kepada orang Melayu termasuk penyokong PAS. Jika tidak, di mana kita sekarang, termasuk saya? Malah, saya cabar rakyat Malaysia bukan Melayu jika mereka berani mengatakan bahawa mereka tidak menerima apa-apa nikmat daripada pemerintahan yang diterajui UMNO itu.

   Kekalahan UMNO dalam PRU 14
   Malangnya, setelah lebih separuh abad berkuasa, pemimpin-pemimpin UMNO lupa daratan. Mereka berebut untuk mendapat kedudukan dalam parti untuk mendapat pangkat dalam kerajaan untuk mendapat kuasa untuk kepentinan diri. Rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pembaziran berleluasa, sekurang-kurangnya, itulah persepsi awam. Dalam UMNO, politik wang menjadi amalan. Ahli-ahli UMNO di bawah juga mengharapkan sogokan. Cell UMNO rosak dari atas ke bawah.

   Orang Melayu pula telah hilang pedoman. Dalam perebutan kuasa itu, mereka bersengketa sesama sendiri dan berpecah belah. Orang Cina melihat keadaan itu, membuat perkiraan, bersatu di belakang DAP untuk menjatuhkan kerajaan BN yang diterajui UMNO dan menuntut lebih daripada apa yang mereka perolehi selama ini melalui MCA dan Gerakan, di ikuti oleh orang India. Yang lebih itu akan datang dari mana jika tidak daripada orang Melayu?

   Sebahagian orang Melayu yang tidak puas hati dengan pemimpin-pemimpin UMNO dan termakan dengan cacian Tun Dr. Mahathir dan Mat Sabu yang melampau itu, tetapi tidak memikirkan mudarat yang lebih besar akibat kejatuhan kerajaan BN yang diterajui UMNO diperingkat Persekutuan, beralih mengundi PH dalam PRU 14.

   Maka, pada 9 Mei 2018, tibalah hukuman ilahi terhadap UMNO: BN yang diterajui UMNO kalah dalam PRU14. Apa yang ditakuti akan berlaku telah berlaku.

   UMNO tidak terkubur
   Tetapi, adakah dengan kekalahan dalam PRU14 itu, UMNO sudah terkubur? Saya katakan tidak.

   Alasannya adalah, pertama, UMNO memperolehi lebih banyak undi orang Melayu (40%) daripada PH (23%) dan PAS (25%). Majoriti pengundi Melayu masih menolak PH. Jika dicampur pengundi Melayu yang mengundi UMNO dan PAS, jumlahnya adalah 65%. Ertinya, jika UMNO dan PAS boleh bekerjasama, UMNO dan PAS mesih boleh mendapat 65% undi Melayu. Saya percaya, dengan mengelak pertandingan tiga penjuru di Pantai Barat Semenanjung Tanah Melayu, sebilangan kerusi yang dimenangi PH boleh dimenangi UMNO atau PAS.

   Kedua, kebanyakan orang Melayu yang berpindah mengundi PH dalam PRU 14 bukanlah ahli-ahli UMNO yang keluar dari UMNO dan menjadi ahli PKR, PPBM atau Amanah. Mereka mengundi PH kerana Tun Dr. Mahathir dan Mat Sabu berjaya menjadikan mereka bencikan Dato’ Seri Najib.

   Mereka tidak percaya bahawa PKR, PPBM dan Amanah tidak mampu mengawal DAP seperti UMNO mengawal MCA, Gerakan dan MIC selama 60 tahun itu. Sekarang, selepas tiga bulan, saya percΓ ya, sebahagian daripda mereka mungkin telah menyesal.

   Apabila nampak UMNO akan kalah, bekas-bekas pemimpin tinggi UMNO yang menjadi kaya raya dengan memperalatkan UMNO, pun lari. Apabila kalah, ahli-ahli akar umbi yang merasakan pemimpin-pemimpin UMNO yang kalah itu tidak mampu memberi apa-apa lagi kepada mereka, juga lari ke parti yang menang.

   Biarlah mereka pergi. Ingatlah Perjanjian Hudaibiah, orang-orang murtad dibenarkan balik ke Mekah. Lebih baik mereka keluar daripada menjadi kuman dalam daging.

   Falsafah perjuangan UMNO masih relevan
   Adakah falsafah perjuangan UMNO masih relevan? Saya percaya, falsafah perjuangan UMNO selepas merdeka adalah untuk memastikan bahawa hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam yang termaktub dalam Perlembagaan, tidak terhakis.

   Jika itulah matlamat perjuangan UMNO, maka falsafah perjuangannya tetap relevan.

   Patutkah UMNO menjadi parti pelbagai kaum (multi-racial party)?
   Satu soalan yang timbul ialah sama ada UMNO patut menjadi parti pelbagai kaum. Mengapa UMNO hendak dijadikan sebuah parti pelbagai kaum? Nyata, jawapannya adalah untuk mendapat undi orang bukan Melayu.

   Delete
  5. PAGANISME

   1. MANA-MANA MUSLIM MESTI PERNAH MENDENGAR PERKATAAN SYIRIK ATAU MUSYRIK….MUSYRIKUN ADALAH PERKATAAN JAMAK ( PLURAL )….SYIRIK BERMAKNA MENDUAKAN TUHAN ( POLYTHEISME ) DAN PELAKUNYA ADALAH MUSYRIK….MUSYRIKUN ADALAH MEREKA YANG MENYEMBAH GAMBAR,,,PATUNG,,,,BERHALA,,,,BINATANG,,,MATAHARI DAN DEWA DAN SEBAGAINYA…..DEWA SAMADA DIMAKSUDKAN MEREKA MALAIKAT ATAU MANUSIA SEPARA TUHAN….

   2. JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB SUCI SELAIN ISLAM YANG ADA SEKARANG INI,,,KITA AKAN DAPATI ADA DISEBUT PERKATAAN “GHOST”…KONSEP INI TELAH MERESAP MASUK DALAM KEBUDAYAAN ORANG CINA DI MANA LAHIRNYA ISTILAH SEPERTI “HUNGRY GHOST” YANG DIGAMBARKAN SEBAGAI KURUS DAN BERPERUT BUNCIT….KEBUDAYAAN MEMASANG MERCUN ASALNYA BERASAL DARI CHINA KERANA BERTUJUAN UNTUK MENGHALAU HANTU DENGAN BUNYI BISING TERSEBUT DALAM UPACARA PENGEBUMIAN MAYAT….DALAM BIBLE PULA DI SEBUT PERKATAAN “HOLY GHOST” DENGAN MENISBAHKAN KEPADA MALAIKAT JIBRAIL….

   3. ALQURAN DITURUNKAN UNTUK MENJELASKAN APAKAH MAKSUD SEBENARNYA “GHOST” TERSEBUT DI MANA DIBEZAKAN ANTARA JIN DAN MALAIKAT….MEREKA YANG MENYEMBAH BERHALA BERANGGAPAN MENYEMBAH MALAIKAT TAPI TIDAK MENYEDARI MEREKA SEBENARNYA PENYEMBAH SYAITAN….MALAIKAT DICIPTA DARI CAHAYA DAN MERUPAKAN MAKHLUK YANG TAAT KERANA TIDAK DIKURNIAKAN NAFSU….SEMENTARA JIN PULA DICIPTA DARI API TAPI MEMPUNYAI NAFSU SERAKAH……JIN TERBAHAGI KEPADA MUSLIM DAN KAFIR SEPERTIMANA MANUSIA JUGA….MUSYRIKIN PERCAYA MALAIKAT ADALAH PEREMPUAN KERANA TIDAK DAPAT MEMBEZAKAN ANTARA JIN DAN MALAIKAT….TAPI SEBENARNYA MALAIKAT TIDAK MEMPUNYAI JANTINA…..MALAIKAT DICIPTA SEMATA-MATA UNTUK BERIBADAT DAN TAAT 100% KEPADA ALLAH DENGAN PERANAN MENJAGA SISTEM ALAM INI…..

   4. DI KALANGAN MAKHLUK JIN TERDAPAT SATU JIN BERNAMA AZAZIL YANG CUKUP TAAT DAN KUAT BERIBADAT,,,LALU ALLAH SWT MENGANGKAT DARJATNYA SETARAF DENGAN MALAIKAT…SATU MASA AZAZIL TERUJI IMANNYA KETIKA DIMINTA BERSUJUD KEPADA ADAM AS BERSAMA-SAMA DENGAN PARA MALAIKAT DENGAN MENGUNGKIT ASAL PENCIPTAAN….KERANA KEENGGANAN DAN KESOMBONGAN AZAZIL DIA TELAH DIMASUKKAN KE DALAM MEREKA YANG INGKAR ( KAFIR ) DAN MENJADI RAJA SYAITAN.…SYAITAN ADALAH REKRUT IBLIS/LUCIFER YANG BERUSHA MERAGUKAN/MELONGGARKAN PEGANGAN AKIDAH MEREKA YANG BERIMAN KEPADA ALLAH SWT TIDAK KIRA JIN ATAU MANUSIA…..SYAITAN MEMPROPAGANDAKAN KEMISKINAN JIKA TIDAK MENGIKUT AGENDA MEREKA,,,,,SELAIN ITU SYAITAN JUGA MENGGALAKKAN PERKARA-PERKARA YANG MENJURUS KEPADA PERLAKUAN SEKS HARAM…..AZAZIL DIKENALI SETERUSNYA SEBAGAI IBLIS/LUCIFER…..SECRET SOCIETIES/ILLUMINITI/FREEMASON ADALAH MEREKA YANG MENJADIKAN IBLIS/LUCIFER SEBAGAI TUHAN/WALI MEREKA…..MEREKA MENJADIKAN PERISTIWA DI LANGIT TERSEBUT PERMULAAN PEMBERONTAKAN TERHADAP ALLAH SWT…BERTITIK-TOLAK DARI SITU BERMULALAH IDEOLOGI PAGANISME….

   5. AGAMA PAGAN IALAH TAKRIFAN KEPADA MANA-MANA AGAMA DI DALAM DUNIA INI YANG MENJADIKAN MAKHLUK HIDUP ATAU TIDAK HIDUP SEBAGAI OBJEK SEMBAHAN….MISALNYA,,BINATANG,,,POKOK,,,MANUSIA,,,,MATAHARI SEBAGAI OBJEK SEMBAHAN….WALAUPUN SEMBAHAN ITU TIDAK DIANGGAP SEBAGAI TUHAN ATAU SEKADAR WAKIL TUHAN ATAU MAKHLUK SUCI,,,,IA TETAP DIANGGAP PAGAN….SELAIN ITU,,,UNSUR-UNSUR PAGAN JUGA BOLEH MENYERAP SESEORANG PEMIMPIN APABILA IA MEMBINA PATUNG MENYERUPAI DIRINYA KETIKA IA MASIH HIDUP….DI ZAMAN MODEN INI,,,AGAMA PAGAN TERUS WUJUD PADA KEBANYAKAN AGAMA UTAMA DUNIA DAN IA BUKAN LAGI SEBUAH SEJARAH,,,IA DIJADIKAN KEPERLUAN DALAM SESUATU BUDAYA….

   Delete
  6. Telek menelek semuanya bohong
   Ahlil Nujum Tonggeng Tongong.....!!

   Delete
 8. Pak Budin....hehehe bagus punya comment hentam Wak Kengkang tu "a slap to Tonggeng facel Dah sah, dah terlondeh satu demi satu isu salahguna wang oleh Si lanun Bugis, tapi lalat langau tahik dan bangkai ni tergedik2 masih jerit Najib tak bersalah, Tun M dan Harapan buat fitnah..
  Eh aler Tonggeng, udah udah la tu. apo kao dapek asyik pertahan najib dgn hujah2 bangang dan copipies kau tu....huhuhu kesian Tonggeng dah jadi sewel..cepat Tuan Budin panggil ambulans ambik Wak Tonggeng pergi sebelum sewel nya menjadi2 hahahahah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khaty Kuno.... Tentu kau perasan kan...ahli2 umno termasuk Presiden yang bertegas bersolidariti bersama DS Najib adalah kerana PRINSIP dia dijatuhkan dengan FITNAH.

   Hari hari cerita bodoh, menghina Rosmah-Najib yang kita rasa benda begitu amat jijik dan jahat. Difitnah Najib tentang 'menjual kedaulatan' negara kepada China, tapi kenapa sekarang ok pulak? Bukan setakat China, nak digadaikan pada Jepun pulak!!!

   Dia buat banyak kebaikan kepada setiap lapisan rakyat, sehingga sekarang 90% idea dan projeknya Mahadey jilat, cetak rompak, copy paste dan ciplak!

   Malangnya semua projek2 dan bantuan DSNR kepada rakyat dipadamkan serta disorokkan, yang buruk dinyanyikan oleh pakatan haprak dan Madey pulak diwar2kan. apa ini?

   Apa buta kayu ke si Jo Bedol ni? Cara dia bercakap pasal Najib seolah2 dia bersetuju dengan PH dan mengiakan propaganda PH yang memfitnah UMNO juga. so dia akui lah tuduhan Najib memiliki wang haram kapal mewah etc. so kenapa dia stay dengan UMNO sebelum PRU14

   Munafik namanya.bila kalah tak nampak boleh dapat habuan..kau mula baham kawan..
   buruk punya perangai...sanggup jadi macai Madey untuk hentam mantan presiden kau sendiri!!!!

   Delete
  2. Apa kau merepek ni GN... udah udah la tu..buang masa dan kudrat kau terjerit terlolong, memaki, menyumpah dgn komen2/copipies zero facts and zilch value tu pd Tun M dan PH serta Tuan Budin dan para2 pejuang/penyokong Pakatan kat sini
   Najib Jebob tu lah yg gasak wang negara dan susahkan rakyat marhaen bukan Tun M,PH, LGE atau DAP pun.

   Tuan2 Budiman semua, wasting time melayan GN, Justice dan ntah apa2 nama samaran Wak Kengkang ni.. he is definitely in Denial Syndrome just like his Klepto Boss. And "Just Lick" this Justice is unable to lick Najib's wound, i tell ya he will only lick Najib's butt" clean till he ain't got nothing to lick anymore hehehehehehe... just ask Isa3, GN also has been licking Mak Badak's armpit uuuuuwwweeekkkkkk .... GN, Kejora, Lebai Moden, Justice along with Najib, Mak Badak and rest of umno's goons/penjilat2 tegar got no ethics and dignity at all..just bunch of shameless inmoral creatures. Worst they are traitors to the Malays/islam, the nation and the rakyat. I just pity them ish ish ish..kasihan huhuhuhu. May Allah have mercy on their life and souls..moga makhluk2 ini insaf dan dibukakan ruang taubat utk mereka sblum malaikat Izrail datang menjemput mereka... Aamin

   Delete
  3. Soalnya, adakah dengan membuka pintu keahlian kepada orang bukan Melayu sedangkan falsafah perjuangan UMNO tidak berubah, orang bukan Melayu akan menjadi ahli UMNO, menyokong dan mengundi UMNO? Saya fikir, tidak. Pertimbangan mereka adalah apakah untung atau rugi mereka jika mereka menjadi ahli, menyokong dan mengundi sesebuah parti. Sebuah parti yang difikirkan paling berkemungkinan memberi lebih banyak apa yang mereka kehendaki adalah parti yang menjadi pilihan mereka. Pada masa ini ianya adalah DAP. Mungkinkah orang Cina akan keluar dari DAP untuk menjadi ahli atau penyokong UMNO jika UMNO, dengan falsafah perjuangan yang sama, membuka pintu untuk mereka? Saya fikir tidak.

   Jika demikianlah halnya, untuk menarik mereka, sanggupkah UMNO mengubah falsafah perjuangannya supaya lebih memihak kepada orang Cina daripada apa yang ditawarkan oleh DAP?

   Saya fikir, tidak.

   Atau, adakah UMNO akan meniru apa yang dilakukan oleh PKR? Jika hendak mengikut PKR, lebih baik bubar UMNO dan biarkan ahli-ahlinya menyertai PKR. Tetapi, walau pun keahlian PKR terbuka kepada orang bukan Melayu, di Semenanjung Tanah Melayu, setelah dua abad, berapa peratuskah ahlinya terdiri daripada orang Cina dan India?

   Oleh itu, lebih baik diketepikan cadangan itu, perkuatkan UMNO semula dan cari di mana salahnya.

   Di mana salahnya?
   Berulang-ulang kali dalam ucapan-ucapan saya semenjak 2014, saya katakan bahawa UMNO berada di atas landasan yang betul. Masalahnya adalah pemimpin-pemimpinnya yang mempunyai persepsi rasuah yang sangat tinggi. Kedua, professional yang berminat politik mendapati amat sukar untuk memecah masuk ke dalam hierki UMNO, antaranya disebabkan oleh politik wang. Akibatnya, mereka menyertai PAS.

   Politik wang
   Biarlah saya bincangkan politik wang terlebih dahulu. Tidak boleh dinafikan bahawa politik wang telah menjadi amalan UMNO. Selagi mempunyai kuasa, bolelah mencari wang dengan penyalahgunaan kuasa atau rasuah untuk disogok kepada penyokong dan bakal penyokong. Sekarang, kuasa sudah tidak ada. Dari mana sumber kewangan akan diperolehi?

   Sebab itu, adalah diharapkan dengan kekalahan UMNO dalam PRU 14, akan terbuka peluang untuk menghapuskan politik wang dalam UMNO. Itu terserahlah kepada tuan-tuan sendiri.

   Delete
  4. PAGANISME : SIRI 2

   6. DI KALANGAN MANUSIA,,,ORANG YANG MULA-MULA MEMPERKENALKAN PAGANISME ADALAH NAMRUD DI MANA DIA TELAH MEMPROKLAMASI DIRINYA SEBAGAI TUHAN DAN DIPAKSA RAKYATNYA MENYEMBAH PATUNG, BERHALA,,BINATANG DAN DEWA…..DI ANTARA KUMPULAN REFORMIS INJIL ATAU KRISTIAN TERDAPAT INDIVIDU-INDIVIDU YANG BERJAWATAN PENTING DALAM KRISTIAN SEPERTI PADERI-PADERI,,,BISHOP DAN MUBALIGH….KUMPULAN INI MEMBAWA SATU PERSOALAN BARU YANG TIDAK MUNGKIN TERDUGA OLEH AHLI-AHLI AKADEMIK,,,TEOLOGI,,,POLITIK DAN MASYARAKAT DUNIA…PERKARA YANG DIBAWA IALAH TERDAPAT KEMUNGKINAN BESAR AGAMA MEREKA SENDIRI IAITU KRISTIAN TELAH ROSAK KESELURUHANNYA DIPENGARUHI UNSUR-UNSUR PAGAN BABYLON….DALAM KAJIAN-KAJIAN INTENSIF MEREKA,,,BERASASKAN GABUNG-JALIN FAKTA SEJARAH,,,MANUSKRIP DAN ISU SEMASA,,,MEREKA BERJAYA MEMBENTANGKAN KEPADA DUNIA BAHAWA AGAMA YANG DICIPTA OLEH NAMRUD KETIKA MEMERINTAH BABYLON MASIH WUJUD DI SELURUH DUNIA…IA WUJUD SECARA HISTORIK,,,TERSEMBUNYI,,,BERSIMBOL DAN SISTEMATIK…..MANAKALA KESAN PENGARUH TERBESARNYA WUJUD DI DALAM KRISTIAN KATOLIK YANG DIPELOPORI OLEH GEREJA ROMAN KATOLIK DI VATICAN…..

   7. NAMA-NAMA SEPERTI PROFESSOR ALEXANDER HISLOP,,,PROFESSOR AUSTEN LAYARD,,,,,ADAM CLARKE,,,,THOMAS INNMAN,,,ROBERT ISAAC DAN WILLIAM WALSH ADALAH PELOPOR KEPADA PEMBONGKARAN HUBUNG KAIT PENGARUH BABYLON NAMRUD DI DALAM KRISTIAN….MANAKALA DALAM ERA 1990-AN,,,MUNCUL NAMA-NAMA PENYELIDIK KONSPIRASI BARU YANG MENERUSKAN KAJIAN TERSEBUT SEPERTI RALPH WOODROW,,,LEONARD KING,,,WILL DURANT,,,,CHARLES WIESMAN,,,,CYRIL BAILEY DAN RAMAI LAGI…..HASIL KAJIAN KUMPULAN INI TELAH MENJADI RUJUKAN UTAMA KEBANYAKAN PENGKAJI KONSPIRASI ERA MODEN,,,,PELBAGAI KEMASKINI MAKLUMAT DAN TAMBAHAN MAKLUMAT DILAKUKAN BAGI TUJUAN PENYELARASAN DATA DAN KESESUAIAN DENGAN ISU SEMASA…


   8. PEMBONGKARAN FAKTA OLEH KUMPULAN INI TERHADAP GEREJA VATICAN DILIHAT MENJADI SATU KEKANGAN BARU KEPADA KUMPULAN GLOBAL ELIT….HASIL PEMBONGKARAN KUMPULAN REFORMIS TEOLOGI INI JUGA TELAH MEMBENARKAN TULISAN-TULISAN KRITIKAL OLEH PEMERHATI TEORI KONSPIRASI YANG SENTIASA MENGAWASI GERAK-GERI KERJA ROTHSCHILD,,,ILLUMINITI DAN FREEMASON SEPERTI JOHN ROBINSON,,,JOHN QUINCY ADAM,,,JENERAL CHEREP SPIRIDOVICH,,,JENERAL WILLIAM GUY CARR….MENJELANG SELEPAS ERA PERANG DUNIA KEDUA,,,,PERBAHASAN TENTANG PENGARUH PAGAN BABYLON DI DALAM AGAMA-AGAMA DUNIA KHUSUSNYA KRISTIAN MENJADI SEMAKIN RANCAK….MUNCUL PASTOR-PASTOR KATOLIK YANG MEMILIKI ORGANISASI DAKWAH SENDIRI MENYEMARAKKAN HUJAH-HUJAH HISLOP DAN LAYARD BERKAITAN PENGARUH PAGAN DI DALAM KATOLIK….SERANGAN TERUS DILAKUKAN MELALUI PENULISAN DAN FORUM UNTUK MEMBONGKAR PENGARUH BABYLON DI DALAM GEREJA ROMAN DI VATICAN…..

   9. ALEXANDER HISLOP BERHUJAH BAHAWA BUKAN SAHAJA NAMRUD SEORANG PEMIMPIN EMPAYAR,,,DIA PAKAR DALAM ILMU HITAM,,,,ASTRONOMI DAN PENDUKUNAN…KESEMUA ILMU BERCORAK KESIHIRAN DAN PERDUKUNAN INI TELAH MENJADI ASAS KEPADA FAHAMAN ZOROASTER YANG WUJUD HINGGA SEKARANG….HISLOP JUGA MENEGASKAN ISTILAH ZOROASTER SENDIRI YANG MENJADI NAMA KEPADA FAHAMAN ITU SEBENARNYA NAMA RAJA NAMRUD…KEMAHIRAN TINGGI DALAM PENGGUNAAN SIHIR JUGA DILAKUKAN OLEH SEMIRAMIS,,,ISTERI NAMRUD…..SEJARAWAN GREEK,,JOSEPHUS MENEGASKAN DALAM BUKUNYA BAHAWA NAMRUD ADALAH PERMULAAN KEPADA PERUBAHAN PERADABAN MASYARAKAT DUNIA…NAMRUD IALAH PUNCA MANUSIA BERANI SYIRIK KEPADA ALLAH…AHLI SEJARAH YANG LEBIH KRITIKAL DALAM TEOLOGI SEPERTI ALEXANDER HISLOP MENEGASKAN DALAM KAJIANNYA BAHAWA SEMASA NAMRUD MENJADI PEMIMPIN EMPAYAR,,DIA BERJAYA MEMBINA NILAI KEYAKINAN DI KALANGAN RAKYATNYA AGAR MENYEMBAH DIRINYA SEBAGAI TUHAN DAN MENGANGGAP BERKUASA SEPERTI TUHAN…

   Delete
 9. saya rasa najib n jahid ni mcm 'alek belalek'.

  siapa yg menganti najib sebagai menteri pertahanan ?

  ingat tak kes tanah2 milik ATM tlh d pajak kpd kumpula 3 orang.

  d situ lah mungkin keakraban mereka berdua d meterai.

  cuba selidik!

  wallahu'allam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pemulihan imej dan credibility
   Disebabkan oleh pemimpin-peminpinnya, hari ini, imej UMNO berada di paras yang paling rendah dalam sejarah. Pemimpin-pemimpinnya sudah hilang credibility. Usaha memulihkannya amatlah sukar. Selagi pemimpin-pemimpin yang sudah hilang atau kurang credibility itu masih memegang jawatan dalam UMNO, orang akan melihat bahawa tiada apa-apa perubahan yang berlaku kepada UMNO.

   Maka, pemimpin-pemimpin yang menjadi tanggungan (liability) kepada parti, sama ada kerana persepsi rasuah atau penyalahgunaan kuasa yang tinggi atau oleh sebab-sebab lain, hendaklah mengundur diri daripada memegang jawatan dalam UMNO.

   Setiap pemimpin hendaklah melakukan muhasabah diri dan menjawab dengan jujur “Adakah aku menjadi tanggungan kepada UMNO dalam usaha memperbaiki imejnya?

   Jika jawapannya “Ya”, maka eloklah dia berundur. Tetapi, dalam keadan sekarang, tindakan singkir menyingkir tidak patut dikakukan. Ia akan menyebabkan ketidak stabilan dalam parti dan permusuhan sesama sendiri yang akan melemahkan parti lagi sedangkan inilah masanya untuk bersatu padu dan memperkuatkan semula parti.

   Maka, pemimpin-pemimpin yang merasai dirinya juga menjadi tanggungan kepada pemulihan imej UMNO tetapi enggan menarik diri atau pun merasakan bahawa perkhidmatan mereka masih diperlukan, eloklah menampakkan bahawa mereka telah bertaubat dan akan menjalani kehidupan baru yang bersih.

   Isu Najib
   Pada pandangan saya, pada masa ini, UMNO perlu merenggangkan diri daripada Dato’ Seri Najib.

   Mengutip derma untuk membantu kos kepeguamannya atas nama UMNO tidak akan membantu usaha pemulihan imej UMNO. Tetapi, sesiapa yang merasa terhutang budi kepadanya, bolehlah menderma secara peribadi.

   Persidangan Agung UMNO ibarat pesta
   Saya dapati Persidangan Agung UMNO adalah seperti pesta, bukan seperti satu persidangan yang serius untuk membahaskan isu negara dan hala tuju kerajaan yang memerintah. Di luar dewan seperti pasar malam. Di dalam dewan terdapat penglipur lara yang menghibur peserta dengan lawak jenaka mereka. Tepukan diberi apabila pensyarah menaikkan suaranya, tidak kira apa yang dikatakannya, lagi kuat suaranya lagi kuat pulalah tepukan yang menyambutnya.

   Saya ingin melihat perwakilan berhujah dengan hujah-hujah yang mantap dan memikirkannya dengan serius.

   Delete
  2. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Sekali sekala ada bukti otak kau yang tak mereng, mengata Persidangan Agung UMNO adalah seperti pesta, bukan seperti satu persidangan yang serius untuk membahaskan isu negara dan hala tuju kerajaan yang memerintah.

   Sebab itu, kucar kacir pemerintahan negara, hutang meningkat ke 1 trillion, China kominis di beri secebis murtabat negara ini, seleweng dan songlap duit tak habis habis, contoh besar nya Najib.

   Delete
  3. Media Kerajaan Kaburi ekonomi negara   Buka Minda..Mari telusuri tulisan ini.. kemudian berfikir lah...
   Arahkan kotak fikir supaya lain Kali bertindak sesuatu mesti untungkan agama, bangsa dan rakyat...

   Sebenarnya aku malas nak menulis ttg politik beberape mnggu ni. Malas bukan disebabkan x minat tp, aku sedang jd cctv sambil ketawa dgn gelagat pemimpin ph yg x ubah spt badut2 umno dulu.

   Walau berganti kerajaan rupanya x berganti pun persembahan badut politik cma namanya je berbeza.

   Media ttp kekang berita pembangkang, mengagung2kan pemerintah walaupun terlalu byk konar baring yg lucu.

   Dah hampir seratus hari perintah tiada perubahan apa pun yg ph lakukan. Gst sifar je tu pun bakal diganti dgn sst yg pastinya akan naikkn harga barang malah lebih tinggi dr pemerintahan lama.

   Negara pun ttp terus membuat hutang baru walaupun kononnya membatalkan projek mega. Buktinya pengeluaran bon2 bernilai 22bilion kerajaan ph.

   Tutup la bangkai busuk tu dgn tabung harapan ttp juga terhidu.

   Dasar pendidikan negara pula jd semakin huruhara dgn pengumuman utk pengiktirafan sijil uec yg tak diiktiraf pun oleh negara luar kecuali taiwan.

   Yg peliknya sijil ni bukan berteraskan sistem pendidikan nasional tp sistem yg direka oleh pelampau rasis dong zong. Siapa dong zong ni, mulia sgt ke mereka hingga khadam melayu yg x tahu apa2 sokong sgt sistem pendidikan yg diasaskan oleh golongan pelampau rasis ni.

   Malah ikut kajian apa yg dibawa oleh dong zong ni la punca keharmonian nasional beratakan.

   Kemudianya islam dijaga oleh golongan songsang agama dgn menyatakan Allah suruh jaga agama lain. Ayat mana dia takwilkan pun x tahu la sedangkan Allah sgt mengutuk dan memberi ancaman keras kpd kekafiran.

   Pertanian juga jd bahan lawak, tomato, ikan kembung mmg win. Terbaru ladang ternakan lembu yg jumlahnya x sampai 100 ekor purata utk ladang2 yg beribu hektar mmg menghiburkan utk dijadikan bahan gelak.

   Dr sudut ekonomi lg la cacamerba. Janji menifesto tinggal sbg janji yg x tertunai, dosanya kerajaan tanggung lak tu. Jom tepuk tangan pd lawak ni. πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

   Kos sara hidup rakyat x de satu pun menunjukkn penurunan. Barang semakin mahal, hidup rakyat mmg terhimpit.

   Delete
  4. PAGANISME : SIRI 3

   10. ANTARA SALAH SATU CONTOH PENGARUH PALING KUAT DARI PAGAN KE ATAS MASYARAKAT MODEN SEKARANG IALAH KONSEP PENYEMBAHAN BERHALA IBU DAN ANAK….BUDAYA PENYEMBAHAN CARA INI TELAH DIADAPTASI OLEH KEBANYAKAN AGAMA ( KECUALI ISLAM SUNNI ) DALAM RITUAL SEHARIAN…IBU DIANGGAP WANITA SUCI YANG MEMPUNYAI STATUS TINGGI SEPERTI DEWA MANAKALA ANAK YANG DILAHIRKAN ADALAH ANAK HASIL HUBUNGAN ISTIMEWA ANTARA IBU DAN DEWA…..TERDAPAT BANYAK PENYEMBAHAN BERHALA YANG BERKONSEP YANG SAMA DENGAN PENYEMBAHAN SEMIRAMIS DAN TAMMUZ ( ISTERI DAN ANAK NAMRUD )…IA DIDAPATI PADA HAMPIR KESELURUHAN MASYARAKAT DUNIA PADA SETIAP NEGARA DAN BANGSA YANG BERBEZA….KONSEP PENYEMBAHAN IBU DAN ANAK INI TIDAK LAIN ADALAH BERASASKAN DARI PENYEMBAHAN PAGAN BABYLON…..DALAM KAJIANNYA,,,PROF. HISLOP MENYATAKAN PARA MUBALIGH KRISTIAN YANG PERGI BERDAKWAH KE TIBET,,,CHINA,,,DAN JEPUN SANGAT TERKEJUT APABILA MENDAPATI PATUNG-PATUNG SEMBAHAN MEREKA MEMPUNYAI KONSEP YANG SAMA DENGAN PATUNG VIRGIN MARY DAN JESUS….KONSEP INI SAMA SEPERTI MANA YANG DIAMALKAN OLEH GEREJA ROMAN KATOLIK….

   11. DALAM KAJIAN ROY SCHULZ ( 1967 ),,,SELEPAS KEMATIAN NAMRUD,,,SEMIRAMIS DIKATAKAN TELAH KEMBALI KE MESIR DAN CUBA MENGUKUHKAN KEDUDUKANNYA DI SANA….SEBAGAI SALAH SATU JAJAHAN NAMRUD,,,SEMIRAMIS DIGELAR DEWI ISIS DI MESIR…KETIKA DI MESIR SEMIRAMIS ATAU ISIS DIKATAKAN TELAH MELAHIRKAN ANAK LUAR NIKAH BERSAMA LELAKI LAIN….ANAK LUAR NIKAH BARU ITU DINAMAKAN SEBAGAI TAMMUZ,,,MANAKALA DI MESIR IA DIKENALI SEBAGAI DEWA HORUS….ANAK BARU ITULAH DIJADIKAN SANDARAN KEPADA RAMALAN BERITA NABI IBRAHIM AS YANG MERAMALKAN KEMUNCULAN MESSIAH ATAU ISA AS YANG AKAN DILAHIRKAN TANPA BAPA,,,IBUNYA SEORANG WANITA SUCI YANG TIDAK PERNAH DISENTUH OLEH MANA-MANA LELAKI….SEMIRAMIS BERJAYA MEMERINTAH MESIR PADA 2137 SEBELUM MASIHI BERSAMA ANAKNYA TAMMUZ ATAU HORUS YANG MASIH KECIL….PEMERINTAHAN MESIR DIBERIKAN KEPADA TAMMUZ APABILA DEWASA…SELAMA 31 TAHUN MEMERINTAH TAMMUZ TELAH KEMBALI SEMULA KE KERAJAAN LAMANYA BABYLON….

   12. WALAUPUN SEMIRAMIS DAN TAMMUZ TELAH MATI TETAPI TIDAK DAPAT DINAFIKAN PENGARUH PEMIKIRAN PAGANNYA MASIH KUAT SEHINGGA MENYELINAP KE SEGENAP RUANG-RUANG AGAMA DUNIA KHUSUSNYA AGAMA KRISTIAN….PENYEMBAHAN BERKONSEPKAN IBU SUCI DAN ANAK TUHAN DILIHAT TERUS MENERUS BERGERAK MENELUSURI ZAMAN SEOLAH-OLAH ADA SEKUMPULAN MANUSIA TERTENTU YANG BEKERJA KERAS MENGEKALKAN PENGARUH ISTERI NAMRUD INI…PERGERAKAN PENGARUH SEMIRAMIS DAN TAMMUZ INI BUKAN BARU SAHAJA DIBINCANGKAN PADA ERA TAHUN 2000 TETAPI IA SUDAH DISEDARI OLEH PIHAK-PIHAK TERTENTU SEJAK ABAD KE-3 IAITU 300 TAHUN SELEPAS NABI ISA DILAHIRKAN….PERBAHASAN PENGARUH SEMIRAMIS,,,,TAMMUZ DAN NAMRUD MASIH DIPERDEBATKAN SEHINGGA SEKARANG DAN KEBANYAKAN PENGANUT KRISTIAN MULA MENYEDARI HAL INI TERMASUK KELOMPOK ORANG AWAM….

   Delete
 10. Apa kau merepek ni GN... udah udah la tu..buang masa dan kudrat kau terjerit terlolong, memaki, menyumpah dgn komen2/copipies zero facts and zilch value tu pd Tun M dan PH serta Tuan Budin dan para2 pejuang/penyokong Pakatan kat sini
  Najib Jebob tu lah yg gasak wang negara dan susahkan rakyat marhaen bukan Tun M,PH, LGE atau DAP pun.

  Tuan2 Budiman semua, wasting time melayan GN, Justice dan ntah apa2 nama samaran Wak Kengkang ni.. he is definitely in Denial Syndrome just like his Klepto Boss. And "Just Lick" this Justice is unable to lick Najib's wound, i tell ya he will only lick Najib's butt" clean till he ain't got nothing to lick anymore hehehehehehe... just ask Isa3, GN also has been licking Mak Badak's armpit uuuuuwwweeekkkkkk .... GN, Kejora, Lebai Moden, Justice along with Najib, Mak Badak and rest of umno's goons/penjilat2 tegar got no ethics and dignity at all..just bunch of shameless inmoral creatures. Worst they are traitors to the Malays/islam, the nation and the rakyat. I just pity them ish ish ish..kasihan huhuhuhu. May Allah have mercy on their life and souls..moga makhluk2 ini insaf dan dibukakan ruang taubat utk mereka sblum malaikat Izrail datang menjemput mereka... A

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fokas kepada kesilapan PH
   Kempen PH dalam PRU 14 hanyalah tertumpu kepada mencari keburukan kerajaan BN, terutama sekali kesalahan pemimpin-pemimpin UMNO. Pengundi termakan umpan mereka.

   Sekarang mereka memerintah. Dalam masa tiga bulan pun kita sudah dapat melihat konsesi (concession) yang diberikan kapada orang bukan Melayu/Islam yang diambil daripada orang Melayu/Islam. UMNO perlu exploit isu-isu itu untuk menyedarkan orang Melayu bahawa amaran bahaya kejatuhan kerajaan pusat kepada PH yang dikuasai oleh DAP sudah pun mula berlaku, dan banyak lagi akan mengikutinya.

   Pembangkang yang bertanggungjawab dan beradab
   Parlimen Malaysia telah hilang decorumnya. Perbahasan telah menjadi pertengkaran. Siaran langsung seolah-olah menggalakkan mereka berbuat demikian, kerana mereka akan dilihat sebagai hero oleh penonton.

   Saya syorkaan ahli-ahli UMNO tidak mengikut gelagat mereka. Tunjukkan Tunjukkan bahawa bangsa Melayu adalah satu bangsa yang beradab sopan, berbudi bahasa, malah dalam berhujah pun, Islam mengajar adabnya. (Perhatikan Bahasa Inggeris tidak ada perkatan yang sama dengan perkataan berhujah. Ia cuma ada perkataan “argue” yang juga bermakna bertengkar. Saya tidak tahu bahasa Mandarin dan Tamil.) Kita boleh tegas dan serius dengan cara yang terhormat.

   Kerjasama dengan PAS, Perkasa dan NGO-NGO Melayu/Islam
   Dalam keadaan sekarang, UMNO bersendirian adalah terlalu kecil untuk memberi impak yang secukupnya. Demikian juga PAS. Harapan untuk orang Melayu/Islam bersatu dalam satu parti tidak mungkin berlaku walaupun PAS adalah parti serpihan UMNO. Apatah lagi, selepas PRU 14, PAS telah mula angkuh. Dalam UMNO pun terdapat pemimpin-pemimpin yang terang-terang tidak mahu ada kesepakatan dengan PAS. Itu belum mengambil kira pandangan ahli-ahli Parlimen dan ADUN di kedua belah pihak. Mereka mempunyai kepentingan diri. Mereka takut kehilangan kedudukan masing-masing.

   Tetapi selagi PAS dan UMNO kekal bersendirian dan bertanding antara satu sama lain dalam pertandingan tiga penjuru atau lebih, di Pantai Barat Semenanjung Tanah Melayu, PRU 14 akan berulang. Itu PAS dan UMNO perlu sedar. Maka, demi agama bangsa dan negara, pemimpin-pemimpin UMNO dan PAS perlu mengetepikan kepentingan diri. Paling kurang, UMNO dan PAS perlu berkerjasama untuk mengelak pertandingan tiga penjuru atau lebih.

   Mula-mula, PRK Sungai Kandis nampak seperti satu permulaan yang baik. Tetapi, jika peratusan pengundi yang rendah yang keluar mengundi itu disebabkan oleh penyokong-penyokong PAS tidak keluar mengundi, kesimpulan yang saya boleh buat ialah “Malays never learn.”

   Jika beginilah keadaannya, saya khuatir, akan berpanjanganlah penguasaan DAP.

   Pada masa yang sama NGO-NGO seperti Perkasa hendaklah memberi sokongan padu untuk merealisasikan kerjasama ini. Jika itu dapat dilakukan dalam PRU 15 pun cukuplah.

   Rakan parti bukan Melayu
   Semasa UMNO kuat, parti-parti bukan Melayu, melutut untuk bersama-sama dengan UMNO.

   Apabila BN yang diterajui UMNO kalah, semua lari. Saya percaya jika gagasan UMNO-PAS dapat diperkuatkan dan PAS keluar daripada kotak pemikiran Kelantan, ada parti bukan Melayu yang akan mendekatinya semula.

   Itu jugalah yang berlaku kepada PH. Selepas menang, parti yang menjadi anggota BN pun ada yang lari untuk menyertainya. Hal yang sama boleh berlaku sebaliknya apabila pakatan UMNO kuat semula.

   Kesimpulan
   Tiada siapa yang tahu apa akan berlaku di masa hadapan. Manusia hanya boleh mencongaknya, mungkin betul, mungkin tidak. Tetapi, pemimpin-pemimpin UMNO sendiri tahu kesilapan mereka. Betulkan kesilapan itu, perhati keadaan semasa pada sesuatu masa, sesuaikan strateji dengannya tanpa menjual malamat dan maruah. Saya fikir, itulah pendekatan yang patut dilakukan.

   Sekian.

   Tun Abdul Hamid Mohamad09 08 2018
   tunabdulhamid@gmail.com
   http://www.tunabdulhamid.my
   https://tunabdulhamid.me


   : Pandangan Tun A. Hamid baik tapi tidak semesti betul....

   Delete
  2. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Kepala hotak kamu mengata Pandangan Tun A. Hamid baik tapi tidak semesti betul....

   Pandangan Najib bukan saja tak betul jugam menyeleweng dan mengsonglap duit rakyat di 1MDB dll. Bedebah.

   Delete
  3. Kerajaan mahu swastakan kesihatan?   “We are thinking of minimum coverage of between RM10,000 and RM20,000 per family with annual premium of below RM1,000. That is something workable,” he said, adding that the government would subsidise those who could not afford the premium.“For those who feel the coverage amount is not enough, they can still top up on their own or even buy private health insurance,” he noted.Dr Lee said if everyone is covered by insurance, hospitals can charge according to cost.
   -Petikan dari laporan Malay Mail.
   Ini adalah sesuatu cara di mana kerajaan menswastakan kos penjagaan kesihatan (healthcare). Dan ini adalah masih tahap market testing. Sebenarnya, saya faham bahawa insurans ini akan membantu rakyat dengan membayar kos hospital dan perubatan, namun mereka terpaksa membayar RM1,000 setahun.

   Disebabkan oleh harga kos ubat yang sangat mahal oleh syarikat pharmaceutical dan juga harga kos rawatan yang dicaj oleh hospital swasta, ini diwujudkan untuk memberi satu solusi jangka pendek. Maksud saya adalah kerajaan tidak dapat memberi insentif kepada rakyat dengan menaiktarafkan hospital kerajaan dan memberi lebih banyak manfaat , tetapi insurans ini seumpama menyerah kalah kepada kos rawatan yang sangat tinggi. Ia tidak memperbetulkan masalah secara akarnya, tetapi secara luarannya. Cuba bayangkan jika ada insurans ini, bagaimana hospital swasta dan syarikat ubat akan menaikkan harga lagi?

   Idea ini bukan baru, ia adalah idea meniru NHS dan BN pernah mencadangkan implementasi ini di sini seperti 1Care. Walaupun begitu, ditolak oleh masyarakat disebabkan 10% daripada gaji akan digunakan untuk ini dan badan baru akan dicipta untuk ini yang mungkin mendatangkan masalah. Adakah PH menggunakan idea ini? Saya tidak tahu.

   NHS ini walaupun ada kebaikannya, tetapi amat berbahaya di dalam tangan seorang neoliberal di mana peruntukan tidak akan diberi atau dikurangkan, dan ia akan menjejaskan servis hospital dan pekerjanya.

   Salah satu cadangan saya adalah menaikkan subsidi, membina lebih hospital kerajaan , membawa ubat generic , memeriksa hospital swasta yang mengecaj harga yang sangat tinggi dan
   mengurangkannya kepada sesuatu yang lebih berpatutan, memajukan kualiti hospital kerajaan dan membina lebih banyak klinik dan memperbanyakkan pemeriksaan percuma di merata negara kita.
   Pada pendapat saya , jika rakyat ada kebolehaksesan kepada hospital kerajaan dan ubat yang berkualiti dengan harga murah, pihak insurans akan kurang relevan dan hospital swasta dan ubat mahal akan self-regulate(pengendalian sendiri) disebabkan persaingan hospital kerajaan.

   Segalanya berpunca daripada ketakutan dan stereotaip kita terhadap hospital kerajaan. Agak buntu untuk kita lihat projek pembinaan hospital kerajaan pada masa kini dengan kerajaan baru dengan alasan “hutang”. Hospital kerajaan dan ubat generic akan mengurangkan bisnes hospital swasta dan ubat pharmaceutical, di mana hospital swasta dan ubat mahal terpaksa self-regulate(mengendalikan sendiri) kerana kekurangan pelanggan(demand). Kerajaan neoliberal akan mengurangkan kebergantungan rakyat pada kerajaan, dan akan menaikkan kapasiti kapitalis dengan memberi safety net yang tidak seberapa kepada rakyat. Ini adalah falsafah mereka.

   Ini pernah berlaku dulu :
   “The Malaysian government in 1983 under then-prime minister Dr Mahathir Mohamad introduced privatisation policies which allow the private sector to play a greater role in taking away the government’s responsibilities in both healthcare and education. Healthcare has exhibited ever increasing costs since then.

   Delete
  4. KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA

   1. PENDEKATAN DR. ZAKIR NAIK ADALAH MUDAH IAITU MENCARI PERSAMAAN ANTARA PELBAGAI AGAMA DENGAN ISLAM….JADI KENAPAKAH DR. ZAKIR NAIK BEGITU DIBENCI OLEH NON MUSLIM MALAYSIA?..SETIAP KALI UCAPAN BELIAU TIDAK LARI DARI MENCARI PERSAMAAN DAN BUKANNYA PERBEZAAN….PESERTA-PESERTA BUKAN ISLAM YANG CURIUS UNTUK TAHU APAKAH PERBEZAANNYA MEREKA AKAN DATANG BERDUYUN-DUYUN UNTUK BERTANYA BELIAU…KERANA ITULAH DR. ZAKIR NAIK TELAH MENERANGKAN APAKAH PERBEZAAN ANTARA AGAMA-AGAMA DI DUNIA….JADI BUKANLAH DR. ZAKIR NAIK YANG MEMULAKAN PERBEZAAN TAPI PENDESAK-PENDESAK DARI NON MUSLIMLAH YANG TERLALU INGIN TAHU….

   2. SEBENARNYA RAMAI DI KALANGAN NON-MUSLIM YANG TELAH LAMA MENJALANKAN KAJIAN DAN PERBANDINGAN ANTARA AGAMA…MEREKA DATANG UNTUK MENCARI PENJELASAN TERHADAP KEKELIRUAN YANG DITEMUI MEREKA…SEBAHAGIAN MEREKA TELAHPUN BERSEDIA MEMELUK ISLAM JIKA KEKUSUTAN TERSEBUT DAPAT DIRUNGKAIKAN…KERANA ITU MEREKA DENGAN MUDAH MENGUCAPKAN KALIMAH SYAHADAH…KERANA SEMUDAH ITULAH UNTUK MEMELUK ISLAM DAN UNTUK MEMPRAKTIKKANNYA PERLU USAHA SEHINGGA KE LIANG LAHAD…. SEPATUTNYA NON-MUSLIM MALAYSIA BANYAK-BANYAK BERTERIMA KASIH KEPADA DR. ZAKIR KERANA MEMBANTU MENGHAFAL DAN MENJELASKAN KITAB SUCI MEREKA SEDANGKAN MEREKA SENDIRI TIDAK PERNAH MEMBACA KESELURUHAN KITAB SUCI MEREKA…

   3. DI NEGARA-NEGARA BARAT MEREKA YANG MEMELUK ISLAM ADALAH KERANA ISLAM ADALAH AGAMA SIMPLE DAN STRAIGHT FORWARD TIDAK BERBELIT-BELIT DAN SPIN UNTUK MEMBERI PENJELASAN…SEPERTI TUHAN ITU SATU/TUNGGAL DARI SEGI TEORI DAN PRAKTIKALNYA….AJARAN-AJARANNYA MASUK AKAL,,,SENANG DAN MUDAH DIFAHAMI….SELARI DENGAN SAINS DAN TEKNOLOGI…BAGI SEORANG FREE THINKER UNTUK MENGANUT ISLAM LEBIH MUDAH DARI SEORANG YANG TELAH MENGANUT MANA-MANA AGAMA KERANA MEREKA TIDAK PERCAYA TUHAN-TUHAN YANG PALSU..HANYA TINGGAL MENYAKINKAN MEREKA HANYA SATU TUHAN SAHAJA YANG WUJUD DAN WAJIB DISEMBAH….

   4. SATU LAGI PERSAMAAN YANG WUJUD ANTARA AGAMA-AGAMA IALAH SATU FIGURE/PEMIMPIN/AVATAR/MAITREYA/MALEECA/THE COMFORTER HEBAT YANG DINANTI-NANTI OLEH MEREKA YANG AKAN MUNCUL SEPERTI MANA YANG TERCATAT DALAM KITAB-KITAB SUCI MEREKA…..BERDASARKAN CIRI-CIRI YANG ADA DALAM KITAB-KITAB TERDAHULU JIKA DITINJAU DAN DIANALISA IA ADALAH BERTEPATAN DENGAN PERIBADI NABI MUHAMMAD SAW….DR. ZAKIR NAIK CUBA MENYAKINKAN MEREKA BAHAWA IKON ITULAH YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH MEREKA SEBENARNYA BERDASARKAN HUJAH-HUJAH DARI KITAB SUCI MEREKA SENDIRI…PERLU DIINGAT TIADA UNSUR PAKSAAN BAHKAN IA DIBUAT DALAM DISKUSI ILMIAH DAN SUASANA HARMONI….

   5. JADI ITULAH SAHAJA DUA CIRI CERAMAH BELIAU KE SERATA PELUSUK DUNIA….JIKA TERDAPAT APA-APA DESAKAN/PERTANYAAN/PROVOKASI MAKA TERPAKSALAH BELIAU JELASKAN PERBEZAAN-PERBEZAAN TERSEBUT…..PENJELASAN TENTANG PERBEZAAN TERSEBUTLAH YANG MEMBUAT NON-MUSLIM MALAYSIA MENYALAH TAFSIRKAN MAKSUD BELIAU…..JIKA DI NEGARA-NEGARA BARAT PENJELASAN SEBEGITU TIDAK MENJADI KUDIS PUN BAGI MEREKA KERANA MEREKA BERFIKIRAN TERBUKA…MEREKA TELAHPUN LAMA MENINGGALKAN AJARAN BIBLE….BANYAK GEREJA-GEREJA MEREKA BERTUKAR MENJADI MASJID… DR. ZAKIR MENGAJAK MEREKA MENJADI PENGIKUT SEBENAR JESUS/ISA A.S… CUMA YANG MENARIK VISA DR. ZAKIR DARI BERKUNJUNG KE NEGARA MEREKA ADALAH ORANG POLITIK…

   Delete
 11. By the way Geng Najib..maybe you are right..kenapa kita jadi bodoh gaudh2 kat sini ye. Ini pendapat aku pula, apa kata kau dan yg lain2 tu terima saja suratan Allah telah menarik balik kuasa2 Najib dan penjajahan UMNO selam 61 tahun ni sbb sebagaimana
  Allah telah berfirman di dlm AL Quran "kami juga yg menjadikan kerajaan2 dan kami juga yg menggantikan/menjatuhkan kerajaan2kaum yg terdahulu (yg zalim,melanggar perintah Allah) dengan kerajaan2/kaum2 yg lebih baik(baharu).
  So why you worry GN, jika sampai masanya pula PH digantikan dgn pemerintah dan kerajaan baharu atau BN/UMNO memerintah semula ke (but i tell you, can dream on lah UMNO kembali memerintah-oops maybe lagi dua tiga penggal PRu kot, wh knows kan huhu) maka itu sudeah tentu dgn ketentuan Allah juga kan.
  Tetapi kami yakin dan berharap Tun M dan Pakatan menerajui negara ini dgn adil dan membawa ekonomi Malaysia cemerlang semula setelah berjaya menguruskan langsai hutang 1mDb dll yg jumlah trillion tu ditinggalkan oleh ex PM/parti UMNO pujaan kau tu.
  So GN just accept the reality lah, its Tun M and PH era to rule okey hehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. AMARAN KEMBALI KEPADA HUKUM ALLAH


   Penduduk gempar Lipis dilanda hujan batu
   Diterbitkan 11 Ogs 2018, 5:59 pagi | Dikemaskini 11 Ogs 2018, 6:27 pagi

   A+ A-
   Penduduk di sekitar bandar Kuala Lipis, gempar apabila hujan air batu melanda kawasan itu kira-kira 20 minit, petang semalam.

   Kejadian pukul 6.45 petang itu pada awalnya mengundang panik dalam kalangan orang ramai yang risau kenderaan mereka rosak ditimpa hujan batu sebesar guli.

   Hujan air batu bagaimanapun turut menarik perhatian ramai apabila ada yang mengutip serta mengambil gambar ketulan ais itu.

   Seorang penduduk Ahmad Nazree Sahbudin, 35, berkata, kejadian tersebut berlaku dengan hujan secara tiba-tiba sebelum dikejutkan dengan iringan bunyi kuat apabila ketulan ais menimpa lebih 10 kereta yang diletakkan berhampiran.

   Menurutnya, dia dan rakan-rakannya menjenguk ke luar dan mendapati hujan turun bersama ketulan kecil berwarna putih.

   “Memandangkan ini kali pertama melihat hujan air batu, kami teruja untuk mengutip ketulan ais yang bertaburan di atas jalan dan membeleknya dari dekat.

   "Kami nampak hujan air batu jatuh melantun-lantun di atas jalan dan sempat melihat fenomena ini selama kira-kira 15 minit," katanya ketika dihubungi Bernama.

   Seorang lagi penduduk, Mohd Hishamuddin Aduat, 24, berkata, hujan air batu itu dianggap luar biasa kerana berlaku secara menyeluruh di sekitar bandar berkenaan.

   "Memang teruja dapat tengok hujan air batu pertama kali sepanjang umur saya. Ais yang jatuh berbentuk ketulan tetapi ia lembut daripada ketulan air batu biasa... jadi tiada kenderaan rosak disebabkan hujan ini.

   Tidak sangka pula selepas dua minggu hujan tidak turun di Kuala Lipis tiba-tiba jadi hujan air batu pula hari ini," katanya.
   Fenomena hujan batu terhasil apabila ketulan ais terbentuk dalam awan ribut petir atau awan kumulonimbus, iaitu sumber utama pembentukan hujan ribut petir, disebabkan oleh arus perolakan yang kuat dalam awan berkenaan.

   Hujan batu lazimnya berlaku ketika ribut petir kuat dalam ketinggian awan yang melepasi takat beku sehingga mencapai 12,192 meter manakala saiz hujan batu yang terhasil lazimnya adalah antara lima milimeter (mm) atau sebesar biji kacang sehingga 1.5cm iaitu sebesar sebiji guli.

   Kejadian hujan batu ini biasanya berlaku setempat iaitu sekitar kawasan yang berada di bawah awan kumulonimbus. Tempoh kejadian juga agak singkat iaitu hanya lebih kurang 20 minit sahaja.

   - Bernama

   Delete
  2. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Kejadian hujan batu? Kepala batu macam kamu, amacam?

   Kot bagus hujan batu jatuh ke atas kepala kamu supaya sedar jangan lagi mengkopipes tak henti henti.

   Hujan batu yang besar2, sebesar guli boleh memipihkan otak kamu suaya sedar kamu dan bertukar pendirian kamu.

   Delete
  3. Pas teruskan projek 'membazir' kerajaan BN
   MOHD AZLIM ZAINURY 10 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore4.5K
   Pas teruskan projek 'membazir' kerajaan BN
   Kerajaan Pas Terengganu akan meneruskan projek pelancongan zon bebas cukai di Tasik Kenyir. (GAMBAR KECIL;Ariffin Deraman)
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   MARANG - Kerajaan Pas Terengganu akan meneruskan projek pelancongan kerajaan terdahulu yang pernah didakwa parti itu sebagai membazir kerana menelan belanja besar termasuk zon bebas cukai di Tasik Kenyir.

   Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat negeri, Ariffin Deraman berkata, ada beberapa isu yang dilihat berlakunya pembaziran pernah ditimbulkan Pas sebelum menjadi kerajaan.


   Menurutnya, apabila peralihan kuasa berlaku, Pas melihat projek-projek perlancongan antaranya Taman Tamadun Islam perlu diteruskan memandangkan ia telah siap dibina melalui peruntukan yang agak besar.

   "Mereka telah membina Taman Tamadun Islam dengan jumlah kosnya lebih RM240 juta... Jadi dengan perbelanjaan besar tidak bijaklah kerajaan negeri untuk menutup Taman Tamadun Islam.

   "Di atas konsep kita mahu menjadikan Terengganu sebagai destinasi Mesra Muslim, Taman Tamadun Islam adalah tempat terbaik untuk kita jadikan hab pelancongan muslim, kita akan teruskan," katanya.

   Bagi projek zon bebas Tasik Kenyir, katanya, pihak kerajaan negeri sedang menilai semula adakah ia akan diteruskan atau dihentikan memandangkan jumlah kos pembinaannya menelan belanja ratusan juta.

   Menurutnya, kerajaan negeri tidak akan menghentikan pembinaan sedang berjalan sebaliknya menyiapkannya terlebih dahulu sebelum penilaian semula dibuat bergantung kepada kemudahan disediakan.

   "Contohnya, Pulau Bayas (di Tasik Kenyir), kerajaan telah menghabiskan ratusan juta....Pembinaan di Pulau Bayas sekarang ini sudah dalam 70 peratus siap dari segi pembinaan dan tinggal lagi 30 peratus.

   "Adakah bijak kalau kita tinggalkan sahaja terbiar projek ratusan juta dengan tinggal sekitar dalam RM60 juta lagi pembangunan Pulau Bayas untuk diselesaikan? Apabila siap kita akan nilaikan semula," katanya.

   Kerajaan negeri akan menilai semua sama ada untuk meneruskannya sebagai pulau bebas cukai atau membuat projek baharu bersesuaian dengan suasana, keadaan dan nilai telah dibelanjakan itu.

   Beliau juga melawat ke Zoo Kemaman di Bukit Takar sebelum ini, bagi meninjau pembangunan terbaharu zoo berkenaan dan mendapati pembinaan fasa kedua tinggal hanya lima peratus untuk diselesaikan.

   Beliau berkata, banyak haiwan 'rare' ditempatkan di zoo berkenaan dan kerja kerja pemindahan haiwan dari Zoo Melaka secara percuma turut dilakukan bagi memastikan lebih banyak haiwan dapat dipamerkan.

   "Pada kita, kita tidak akan tutup Zoo Kemaman ini cuma kita akan bincang bagaimana kita hendak uruskan. Sekarang ini Pejabat Daerah Kemaman, Majlis Daerah Kemaman uruskan dengan belanja besar.

   "Jadi kerajaan negeri akan bantu mereka, macam mana kita hendak selesaikan dari segi perbelanjaan mengurus dan macam mana pastikan pengunjung pengunjung akan hadir (melawat)," katanya.

   Beliau juga berkata, kerajaan negeri akan terus menilai perkembangan zoo berkenaan dari masa ke masa bagi memastikan kemudahan itu menjadi tarikan kepada pengunjung dan memberi manfaat kepada rakyat.

   Delete
  4. SAMBUNGAN : KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA


   6. DI MANA-MANA UNIVERSITI DI DUNIA AKAN ADA BIDANG PERBANDINGAN AGAMA….MEREKA MENGGUNAKAN METHODOLOGY MANTIQ-FALSAFAH IAITU SETIAP PERKHABARAN ADALAH BENAR-PALSU 50-50…..WALAUPUN IA BERNAMA KITAB SUCI IA DILETAKKAN SETARAF DENGAN PERKHABARAN-PERKHABARAN LAIN…KEBENARAN MESTI DIUJI DAN DIKAJI SEHABIS-HABISNYA,,,,KITAB SUCI TIDAK LAGI BERSTATUS KITAB SUCI APABILA HANYA ADA SATU SAHAJA KEPALSUAN….

   7. KATALAH SEORANG DOKTOR BERKATA SECARA UMUM “SESIAPA YANG BERBADAN GEMUK BERPOTENSI MENDAPAT PELBAGAI JENIS PENYAKIT”,,TIBA-TIBA SEORANG GEMUK MELENTING DAN MARAH-MARAH TERHADAP DOKTOR TERSEBUT KERANA MENYINGGUNG PERASAANNYA…SIKAP SEBEGITU TIDAK BERMANFAAT BAGINYA…ADALAH LEBIH BAIK SI GEMUK TADI BERSIKAP TERBUKA DAN MENGUBAH GAYA HIDUPNYA SUPAYA LEBIH RAMPING DAN SIHAT…BEGITULAH PERBANDINGAN DR. ZAKIR NAIK DENGAN BEBERAPA KERAT NON-MUSLIM MALAYSIA….TIDAKKAH KAEDAH YANG DIGUNA PAKAI OLEH DR. ZAKIR SESUAI DENGAN SEMANGAT RAKYAT MALAYSIA YANG PRO-DEMOKRASI DAN BERFAHAMAN LIBERALISME/PLURALISME?..


   Delete
 12. cacian gelaran hinaan cercaan adalah bukti bertulis yang akan manusia jawab di lubang kubur. saya ingatkan diri sendiri dan sama-sama ingatkan manusia yang lain. Aamiin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mat, yang mencaci memaki tarak bukti bertulis tapi penuh di hati pun tarak sapa yang tahu. Tuhan saja yang tahu jika maksud hang ni ha nya memperingatkan.

   Nak tanya: apa hang nak kata kpd depa yang sembahyang dua imam, dua mesjid?

   Nak kasi tahu: agama Kristian lama dok ajaq kalo di tampak di pipi kiri, kasi pipi kanan. Tapi hang coba lah buat begitu kpd depa la ni, kalo tak depa tampaq hang balik.

   Salam, Mat.

   Delete
  2. Mat,

   Cara hang nak bawak aman ke blog ini tu tak betui. Hang baca lah sejarah Pertubuhan Bangsa2 Bersatu (PBB), depa sentiasa siasat, tahukan sapa yang buat salah.

   Dah buat lagu tu, baru depa coba leraikan pihak2 yang berkaitan dalam ssuatu pertelingkahan. Selalu nya, depa kasi tahu dua2 belah pihak.

   Hang nampak nya ha nya kasi tahu satu pihak saja - pihak yang yang komen sabelom hang. Hang tak kasi tahu GN langsong. Mmna boleh, Mat, mana adil. Bila lagu tuh, hang sendiri dah terlibat, saperti aku sekarang tujukan komen ini kpd hang.

   Berguna lah kpd masyarakat dengan cara yang berfaedah, Mat. Ha nya menuliagh 1-2 ayyat, tak jelas sapa hang tujukan, tak nyata maksud hang itu tak berfaedah, sebalik nya makn diri sendiri.

   Jadi, aku syorkan hang siasat betui2 dulu, baca lah banyak lagi, seluruh komen2 bagi satu pos di sini, kalo boleh. Termasuk komen2 aku buat khas berkenaan GN "Internet Bot" dsb nya. Kalo hang buat lagu tuh, tentu hang boleh mendapat pendirian sapa salah, sapa yang ha nya menegur GN supaya jangan asyik melampau mengkopipes dll di blog ini.

   Amacam, bole? Kalo tak, aku sanggup "khutbah" kpd hang lebih panjang lagi selepas ini.

   Delete
  3. 'Kerjasama PAS-Umno bergantung pada Majlis Syura'
   Bernama | Diterbitkan 10 Ogs 2018, 10:11 malam | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 10:16 malam

   A+ A-
   Kerjasama antara PAS dan Umno selepas pilihan raya umum lalu bergantung kepada keputusan pimpinan parti termasuk Majlis Syura Ulama PAS, kata Ketua Pemudanya Muhammad Khalil Abdul Hadi.

   Beliau berkata setakat ini prinsip PAS kekal berpegang kepada konsep 'taawum', iaitu penyatuan atau kerjasama dalam perkara kebaikan dan bukan perkara kejahatan.


   "Kita akan lihat dari semasa ke semasa bukan sahaja dengan Umno, Pakatan Harapan (HARAPAN) pun sama. Keperluan untuk membentuk gagasan Umno-PAS sekarang belum ada, ia bergantung kepada Majlis Syura Ulama PAS," katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Johor di Kompleks PAS Sungai Tongkang, di Batu Pahat hari ini.

   Muhammad Khalil mengulas kenyataan bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad dalam blognya semalam yang menggesa PAS dan Umno bersatu dan tidak boleh bersendirian sekiranya mahu memberi keputusan lebih positif pada pilihan raya umum akan datang.

   - Bernama

   Delete

  4. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   'Kerjasama PAS-Umno bergantung pada Majlis Syura'?

   Ye ke? Bukan pada tak lagi sembahayang dua imam, dua mesjid?

   Mengarut aku tengok, yang alim pakai serban, yang "righteous" pakai songkok tinggi cakp aja mahu berkerjasama sejak zaman nun, tapi asyik tikam menikam antara depa.

   Tak macam orang Jawa, pakai keris di blakang tapi tikam mesti di depan, haha.

   Delete
  5. Anwar Jangan Nampak Terlalu Gelojoh & Jangan Pula Terlalu Perlahan, Kalau Tak Melepas   Dalam pc anwar hari ni dia ada sebut utk berbincang dgn mahathir utk beri ruang kpd nya utk sertai parlimen dan 'memulakan proses reform parlimen'...ayat ini agak menarik utk diperkatakan...

   anwar ni seorang yg amat berhati-hati dalam ucapan dan semua perkataan dia diucapkan dgn teratur...itu yg menjadikan ucapan dia penuh karismatik...apabila dia sebut 'memulakan proses reform parlimen', ia menandakan bahawa proses perubahan yang dikehendaki melalui kemenangan ph belum bermula...jadi apa yg dibuat oleh ahli2 parlimen ph sekarang ini???...

   ayat ini secara tak langsung membawa persoalan apakah semua tindakan yg dilakukan oleh mahathir dan anggota kabinetnya sekarang ini masih tidak boleh dianggap satu proses 'reform' sehingga anwar terpaksa menyertai parlimen utk melakukannya???...

   Kesimpulannya aku boleh katakan bahawa anwar sebenarnya tidak berpuas hati dgn perjalanan kerajaan dan parlimen yg dikepalai oleh mahathir...tp buat masa skrg, dia tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya kerana silap langkah, buruk padahnya kpd dirinya sendiri dan pkr...apatah lagi skrg ni parti2 komponen ph iaitu pan dan dap sudah boleh dianggap berada dalam kem mahathir...

   Dalam bab ni mahathir mmg cerdik...dia bagi banyak kuasa kpd ahli parlimen dap dan pan walaupun pkr mendominasi jumlah kerusi...puak2 dap dan pan yg sejak puluhan tahun berjuang mmg dok mengidam nak jadi kerajaan atau nak jadi menteri...so depa sama sekali tidak akan sanggup lepaskan kedudukan depa yg ada hari ini demi anwar....dgn kata lain, seandainya permusuhan anwar dan mahathir kembali berputik...puak2 dap dan pan tidak lagi akan menyebelahi anwar kerana tidak sanggup kehilangan peluang yg depa dok idam lama dah....

   Kita tengok bagaimana dgn mudahnya mahathir berjaya menyahkan anwar sebagai calon PM ph sebelum PRU 14 hari tu tanpa banyak tentangan...padahal sebelum penyertaan mahathir dalam kem pembangkang dahulu, jangan boleh ada nama lain dicadangkan sebagai PM walaupun nama yg dicadangkan mempunyai kelayakan...dan kemudian kita boleh tengok bagaimana pemimpin2 dap dan pan menjadi backup kpd mahathir walaupun bbrp kenyataan mahathir mutakhir ini boleh dianggap penuh kontroversi...

   Justeru, anwar perlu lebih berhati-hati dalam tindakannya... Tidak boleh dinampak terlalu gelojoh, tapi tidak boleh terlalu perlahan....takut tak sempat merasa kerusi PM....

   alfaqir ilallah ppk


   : Perang dingin Anwar-Mahathir yang nasib Anwar baik Mahathir hanya ada 13....

   Delete
  6. APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS MELALUI KETIGA ISTERINYA TELAH MELAHIRKAN TIGA BANGSA-BANGSA UTAMA DI DUNIA INI….SITI SARAH MELAHIRKAN BANGSA ISRAEL,,,,SITI HAJAR MELAHIRKAN BANGSA ARAB DAN SITI QANTURAH MELAHIRKAN BANGSA JAWI…JAWI BERASAL DARI PERKATAAAN JIWI IAITU SATU TUHAN ATAU JAWWUN IAITU NEGERI ATAS ANGIN….MELALUI QANTURAH BAGINDA AS DIKURNIAKAN ENAM ORANG ANAK BERNAMA ZIMRAN,,,JOKSHAN,,,MADYAN,,,MADAN,,,IYSHBAK DAN SYUA’AH….MADYAN TELAH DIMINTA MENETAP DI SELATAN SEMENANJUN ARAB….SEMENTARA ADIK-BERADIK YANG LAIN TELAH BERHIJRAH MENUJU KE BAHAGIAN TIMUR….DI TIMUR MEREKA TELAH TINGGAL DI KAWASAN LEMBAH INDUS SEHINGGA BANJARAN DISITU DINAMAKAN “HIMALAYA” ( GUNUNG MELAYU )…BERDASARKAN CATATAN SEJARAH DI TANAH INDIA PENDUDUK ASALNYA IALAH BERKULIT HITAM MANIS….MEREKA ADALAH BANGSA MELAYU….SETELAH DISERANG YA’JUJ DAN MA’JUJ ( ARYA/PARSI ) MEREKA TELAH BERUNDUR KE SEBELAH TIMUR DI INDO CHINA….DI SITULAH TAMADUN GILANG-GEMILANG MEREKA BERMULA SEBAGAI BANGSA TERTUA DI ASIA TENGGARA….NEGARA TERSEBUT ADALAH NEGARA FUNAN TERDIRI DARIPADA CHAMPA DAN LANGKASUKA….

   2. DALAM MEMASTIKAN PENGGUNAAN BAHASA MELAYU SELAKU BAHASA KEBANGSAAN TIDAK TERUS DIPERLEKEHKAN OLEH RAKYAT DI NEGARA INI,,,SUDAH TIBA MASANYA SEJARAH KEHEBATAN BAHASA MELAYU DIDEDAHKAN BAGI MEMBERI KEFAHAMAN KHUSUSNYA KEPADA MASYARAKAT AWAM SEBAB BAHASA INI DIPILIH SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN YANG PERLU DIDAULATKAN OLEH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT….


   3. KAUM CINA DI MALAYSIA PADA HARI INI MAJORITINYA ADALAH KETURUNAN IMIGRAN DARI SELATAN CHINA IAITU KEBANYAKANNYA DARI WILAYAH FUJIAN DAN GUANGDONG…ETNIK-ETNIK DARI SELATAN CHINA INI BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MEREKA YANG TERSENDIRI SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,HAKKA DAN KANTONIS….MANDARIN PULA BUKANLAH BAHASA YANG BERASAL DARI SELATAN CHINA TETAPI MERUPAKAN BAHASA YANG BERASAL DARI DIALEK BEIJING YANG DITUTURKAN OLEH MASYARAKAT DARI UTARA…

   4. BAHASA MANDARIN YANG MERUPAKAN BAHASA RASMI REPUBLIK RAKYAT CHINA TELAH DIJADIKAN SEBAGAI BAHASA RASMI BAGI MENYATUKAN PELBAGAI ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,KANTONIS,,,HAINAN DAN HAKKA WALAUPUN ETNIK-ETNIK INI BUKAN DARI UTARA CHINA…JUSTERU ITU,,,PENGGUNAAN DIALEK CHINA SELAIN DARIPADA MANDARIN TELAH DILARANG DI MEDIA MASSSA REPUBLIK BERKENAAN…TINDAKAN INI TELAH MENIMBULKAN KRITIKAN DAN MENYEBABKAN GENERASI MUDA CINA DI REPUBLIK BERKENAAN PADA MASA KINI MENGHADAPI KESUKARAN UNTUK BERKOMUNIKASI DENGAN GENERASI TUA MEREKA YANG MASIH BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MASING-MASING….ALASAN MENJADIKAN BAHASA MANDARIN SEBAGAI BAHASA PEMERSATU UNTUK ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA ATAS FAKTOR SEJARAH BAHAWA BAHASA TERSEBUT TELAH DIGUNAKAN SECARA RASMI SEJAK 5000 TAHUN DAHULU JUGA TELAH DIPERTIKAIKAN…..INI KERANA TERDAPAT JUGA DINASTI-DINASTI CHINA SEPERTI DINASTI TANG YANG BAHASA RASMINYA LEBIH MIRIP DENGAN BAHASA HOKKIEN YANG DIGUNAKAN PADA HARI INI…..


   5. BAHASA MELAYU SEBENARNYA TELAH MELALUI SEJARAH PERKEMBANGAN YANG CUKUP PANJANG….SEJAK DAHULU LAGI BAHASA MELAYU TELAH BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PERANTARA UTAMA ATAU LINGUA FRANCA DI ASIA TENGGARA AMNYA DAN DI NUSANTARA KHASNYA….TIDAK MENGHAIRANKAN APABILA SEORANG SARJANA BELANDA IAITU FRANCOIS VALENTIJN TELAH MELETAKKAN BAHASA MELAYU PADA KE 16 YANG DIGUNAKAN DI NUSANTARA HINGGA KE FILIPINA SETARAF DENGAN BAHASA LATIN DAN BAHASA PERANCIS YANG MENJADI LINGUA FRANCA DI EROPAH KETIKA ITU….MALAHAN BELIAU TURUT MENYATAKAN JIKA SESEORANG TIDAK MENGETAHUI BAHASA INI,,,MEREKA AKAN DIANGGAP SEBAGAI ORANG TIMUR YANG TIDAK BERPENDIDIKAN….

   6. BAHASA MELAYU ADALAH SATU BAHASA FLEKSIBEL TERUTAMA DARI SEGI SISTEM TULISANNYA DAN MAMPU MENYESUAIKAN DIRINYA SELARAS DENGAN PEREDARAN ZAMAN….BAHASA MELAYU TELAH MENGALAMI PERKEMBANGAN YANG DAPAT DIBAHAGIKAN KEPADA EMPAT PERINGKAT IAITU BAHASA MELAYU PURBA,,,,BAHASA MELAYU KUNO,,,,BAHASA MELAYU KLASIK DAN BAHASA MELAYU MODEN….BAHASA MELAYU PURBA TELAH WUJUD SEBELUM MASIHI DI CHAMPA ( KINI DALAM WILAYAH VIETNAM ) DAN SEKARANG MASIH DIPERTUTURKAN OLEH BANGSA ACHEH…

   Delete

 13. Seronok membaca Khatijah hentam GN, kepala batu yang kalo Mat Evo peringatkan dia tiap hari berpuluh tahun pun dia tentu tak paluli.

  Tarak jalan lain (aku pasti Mat Evo pun tak akan boleh evolve kan cara2 nya) melainkan "giving doses of his own medicine" kpd GN. Dia selalu mencaci, memaki, mencarut, menggunakan kata2 Fantat, Fuckatan dll.

  Asalkan kita tak doakan dia mati, ok lah. Mendoakan dia hilang dari blog ini takpa kot. Bagaimana hilang nya, ataih Tuhan lah. Ameeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MCA: Mat Sabu perlu belajar simpan rahsia keselamatan negara
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 4:05 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 4:09 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Menteri Pertahanan Mohamad Sabu perlu belajar merahsiakan perkara tertentu, terutamanya berhubung keselamatan negara, kata senator Ti Lian Ker.

   Jurucakap publisiti MCA itu berkata perkara seumpamanya perlulah dibincangkan di dalam kabinet atau agensi berkaitan dan bukannya dinyatakan kepada umum.

   "Selepas berbulan latihan di kem dan membahayakan diri di barisan hadapan pertahanan negara, menteri pertahanan tidak seharusnya melemahkan semangat tenteranya.

   "Ini yang dilakukan Mohamad apabila memaklumkan Dewan Rakyat bahawa dari segi kekuatan tentera laut dan tentera udara kita berada di bawah sekali," katanya.

   Mengimbas insiden pencerobohan di Sabah lima tahun lalu yang mengorbankan 10 anggota keselamatan negara, Ti mengingatkan bahawa kenyataan Mohamad itu boleh membuka pintu kepada pengganas atas tentera militan luar untuk cubaan serangan baru.

   Ti juga mempersoalkan bahawa sekiranya kenyataan Mohamad itu benar, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tidak akan menggunakan khidmat tentera Malaysia untuk misi keamanan di negara yang terlibat dalam konflik perang.


   "Berdasarkan maklumat dari Misi Keamanan PBB, Malaysia terletak di ranking kelapan tertinggi sebagai penyumbang tentera kepada PBB di Asia, iaitu menyumbang sebanyak 887 tentera kepada misi PBB setakat Oktober 2017.

   "Sejak Oktober 1960, selepas Malaysia menghantar kontinjen pertama seramai 3,500 dari Rejimen Askar Melayu DiRaja ke operasi PBB di Congo, Malaysia setelah itu turut terlibat lebih 30 operasi keamanan di Lubnan, Kemboja dan negara lain," katanya.
   Ti juga menyifatkan kenyataan pegawai akhbar Mohamad yang dipetik dalam laporan NST hari ini berhubung keperluan meningkatkan aset tentera untuk menguatkan angkatan tentera sebagai 'damage control'.

   "Bukankah itu perkara piawai bagi semua angkatan tentera seluruh dunia, tapi mereka tidak umumkan betapa lemahnya angkatan tentera mereka.

   Delete

  2. Geng Najib, awas, ada "Bahasa Terlarang" sekarang, jika dia tidak endahkan nya, perlu di laporkan kpd SKMM -

   Maha Firaun, F**katan, Umngok, Pascai dalam senarai 'Bahasa Terlarang'

   Beberapa perkataan yang biasanya digunakan untuk mengutuk musuh politik disenaraikan dalam panduan "Bahasa Terlarang" Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

   Ia termasuklah perkataan Maha Firaun yang digunakan untuk mengkritik Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, DAPig untuk mengutuk DAP, Umngok untuk menghina Umno dan Pascai untuk menghina PAS.

   Panduan itu disediakan oleh SKMM dengan bantuan Dewan Bahasa dan Pustaka, Lembaga Penapisan Filem, Forum Kandungan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CMCF) dan Commercual Radio Malaysia (CRM).

   "Menyedari kepentingan kesantunan bahasa dan usaha mempertingkatkan kualiti kandungan siaran dalam media penyiaran, rujukan industri ini diharapkan dapat meningkatkan kefahaman para pengaramal media penyiaran dalam penyelarasan tafsiran dan suntingan berkaitan penggunaan bahasa terlarang khususnya bahasa kasar, kesat dan lucah," kata Ketua Pegawai Keselamatan Rangkaian dan Penguatkuasaan SKMM Zulkarnain Mohd Yasin.

   Ia perlu dirujuk bersama peruntukan dan tiga lagi garis panduan lain, iaitu:

   Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998
   Kod Kandungan Komunikasi dan Multimedia Malaysia
   Garis Panduan Penapisan Filem, Kementerian Dalam Negeri 2010

   Delete
  3. Untuk panduan penuh, baca di

   https://www.skmm.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/Bahasa-Terlarang.pdf

   Delete


  4. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Mt Sabu perlu belajar simpan rahsia? Najib perlu buat begitu jugak tapi alahai .. apa nak di buek .. Bank Negaro, PDRM dan SPRM dah tahu, siasat berterusan dan kono lah dio di heret ke penjaro.

   Mesti tak kurang 10 tahun di kono penjaro atas berbagai tuduhan - 7 setakat ini.

   Delete
  5. Tindakan “cerdik” Mat Sabu dalam isu keselamatan negara   Termasuk semalam, sudah dua kali Menteri Pertahanan Malaysia, Mohamad Sabu mendedahkan secara terang-terang tanpa berselindung tentang kelemahan pasukan pertahanan kita yakni Angkatan Tentera Malaysia.

   Tidaklah diketahui apa sebab dan musababnya Mat Sabu mendedahkan perkara itu untuk pengetahuan umum, mungkin untuk menunjukkan yang kerajaan Pakatan Harapan ini lebih telus dari kerajaan dahulu iaitu Barisan Nasional atau Mat Sabu ada sebab lain.

   Kali pertama, Mat Sabu dedahkan di dalam dewan parlimen yang mana pesawat pejuang Sukhoi SU-30MKM TUDM hanya empat buah sahaja yang boleh terbang, bagi pihak Pakatan Harapan, mereka sudah boleh gelak basar menunjukkan kepada rakyat yang Barisan Nasional tidak mampu menjaga aset-aset pertahanan udara negara, tetapi sedarkah Mat Sabu, di sebalik gelak besar PH itu, ada mata-mata di luar sana sudah mula mencongak-congak tentang kekuatan pertahanan udara negara kita?

   Semalam sekali lagi Mat Sabu membuat pendedahan kononnya pertahanan negara lemah berbanding negara Asean yang lain, satu kenyataan yang dilihat cukup tidak adil dan tidak masuk akal, adakah benar pertahanan negara kita cukup lemah?

   Benarkah pertahanan negara lemah? peruntukan untuk pertahanan sebanyak RM.17.0 Billion untuk tahun 2018, RM.15.1 Billion (2017) RM.17.3 Billion (2016) dan RM.17.7 Billion (2015) dengan peruntukan sebegitu banyak, adakah adil untuk Mat Sabu mengatakan pertahanan negara kita atara yang terlemah di rantau Asean ini? Laos, Cambodia, Philippines dan Myanmar lebih hebat dari Malaysia?

   Malah kita masih ingat lagi, beberapa rakan Mat Sabu ketika itu memperlekehkan aset-aset pertahanan kita seperti mengatakan kapal selam Scorpene milik TLDM tidak boleh menyelam dan ada suara-suara sumbang mereka-mereka yang kini telah menjadi kerajaan dulu mengatakan "buat apa beli senjata canggih-canggih, kita bukannya nak perang pun...!! baik guna wang rakyat tu untuk bina sekolah, rumah, hospital.." dan "alah beli senjata perang canggih-canggih tapi tak guna pun, kita bukan ada musuh, bukan nak perang pun..." itu adalah sekelumit psyche di kalangan pemimpin pembangkang kini mereka sudah pun menjadi kerajaan.

   Dengan keceluparan mulut-mulut sahabat Mat Sabu itu dulu, sudah tentu membantutkan usaha kerajaan ketika itu Barisan Nasional untuk memperkasakan ATM, bayangkan ketika Najib Razak membentangkan Bajet Pertahanan, cakap-cakap yang menyakitkan hati pastinya akan keluar dari mulut rakan-rakan Menhan Mat Sabu, pernah sampai satu tahap, rakan-rakan Mat Sabu mempertikaikan peranan ATM yang berkhidmat dibawah panji-paji PBB dan mempersoalkan latihan-latihan ketenteraan yang dibuat oleh ATM di dalam mahupun di luar negara, pembaziran kata mereka.

   Jadi, kenyataan Mat Sabu yang mengatakan pertahanan negara kita lemah boleh mengundang petaka buat negara kita, pelabur boleh menarik pelaburan mereka dari negara ini, pelabur tidak yakin untuk melabur di sesebuah negara yang mana pertahanan negara itu lemah dan di akui sendiri oleh Menteri Pertahanan negara itu, bolehkah kita anggap Mat Sabu cuba mensabotaj ekonomi negara?


   : Jangan marah dia sedang 'ghairah'....

   Delete
  6. SAMBUNGAN : APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   7. ERA BAHASA MELAYU KUNO PULA BERMULA PADA ABAD KE-4 MASEHI IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PRASASTI DONG YEN CHAU….PRASASTI ATAU BATU BERSURAT INI MERUPAKAN YANG TERTUA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU KUNO DAN TELAH DITEMUI DI TELUK TOURANE,,,,SELATAN VIETNAM….PADA PRASASTI BERKENAAN,,,,TERCATAT BEBERAPA PATAH PERKATAAN YANG MASIH KEKAL DALAM BAHASA MELAYU PADA HARI INI SEPERTI NAGA,,, NI ( INI),,,URAN ( ORANG ),,,SARIBU ( SERIBU ),,,THUN ( TAHUN ),,,DNAN (DENGAN ),,,DUA,,,RATUS,,,LAPAS ( LEPAS ),,,BAWA,,,DATAM ( DATANG ) WUAT ( BUAT ),,,WANUA ( BENUA ),,,WULAN ( BULAN ),,,TIJUH ( TUJUH )DAN PELBAGAI LAGI..….PRASASTI SOJOMERTO YANG DITEMUI DI DESA SOJOMERTO,,,,KECAMATAN REBAN,,,,KABUPATEN BATANG,,,JAWA TENGAH BERTARIKH PADA AWAL ABAD KE-7 MASIHI MENUNJUKKAN PENGARUH BAHASA SANSKRIT YANG SANGAT KUAT…..PRASASTI KEDUKAN BUKIT YANG DITEMUI DI TEPI SUNGAI TATANG IAITU DI KAMPUNG KEDUKAN BUKIT,,,PALEMBANG,,,SUMATERA SELATAN BERTARIKH 683 MASEHI,,,SERTA TIDAK TERKECUALI JUGA DI SEMANJUNG TANAH MELAYU…..TERDAPAT BANYAK LAGI PRASASTI-PRASASTI LAIN YANG DITEMUI SELEPAS TARIKH BERKENAAN…

   8. PENEMUAN PRASASTI-PRASASTI DI DALAM BAHASA MELAYU KUNO YANG MELIPUTI KAWASAN DARATAN DAN KEPULAUAN ASIA TENGGARA MEMBUKTIKAN BAHAWA BAHASA MELAYU KUNO TELAH TERSEBAR LUAS PADA ZAMANNYA YANG TERDIRI YANG TERDIRI DARIPADA BEBERAPA BUAH KERAJAAN DAN EMPAYAR RUMPUN MELAYU SEPERTI KERAJAAN CHAMPA DI INDOCHINA,,,,KERAJAAN SAILENDRA DI JAWA SERTA EMPAYAR SRI VIJAYA YANG TURUT MELIPUTI PULAU SUMATERA DAN SEMENANJUNG HINGGA KE SEGENTING KRA….


   9. ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BERMULA BERMULA PADA AWAL ABAD KE-14 IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PENEMUAN PRASASTI TERENGGANU IAITU 702 HIJRAH BERSAMAAN DENGAN TAHUN 1303 MASIHI…PRASASTI INI MENGGUNAKAN TULISAN JAWI SEPENUHNYA DAN MEMPUNYAI KATA-KATA PINJAMAN DARI BAHASA ARAB YANG MEMISAHKANNYA DARI BAHASA MELAYU KUNO….PRASASTI-PRASASTI DALAM BAHASA MELAYU KLASIK JUGA BANYAK TERDAPAT DI SEMANJUNG SERTA BORNEO….SELAIN TULISAN PADA PRASASTI,,,TULISAN BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT DIABADIKAN DALAM BENTUK MANUSKRIP MELAYU LAMA…JUMLAHNYA AMAT BANYAK IAITU DIANGGARKAN MELEBIHI 2000 NASKAH DAN KEBANYAKKANNYA TERSIMPAN DI 14 BUAH NEGARA TERUTAMANYA DI BARAT…

   10. PADA ZAMAN TERSEBUT JUGA BAHASA MELAYU TELAH DIPELAJARI OLEH BANGSA ASING SEPERTI ORANG CINA,,,INDIA,,,ARAB,,PARSI SERTA BANGSA DARI BARAT SEPERTI PORTUGIS,,,ITALI,,,BELANDA,,,INGGERIS,,PERANCIS DAN SEPANYOL BAGI TUJUAN PERNIAGAAN,,,PERHUBUNGAN ANTARA RAJA DAN NEGARA SERTA PENGEMBANGAN AJARAN AGAMA…BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN BAGI KERAJAAN SERTA KESULTANAN YANG TERDAPAT DI NUSANTARA….


   11. BAHASA MELAYU KLASIK TELAH MENCAPAI PUNCAK KEAGUNGANNYA PADA KIRA-KIRA TAHUN 1750 MASIHI…KITAB-KITAB YANG DIKARANG PADA ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BUKAN SAHAJA MENGENAI AGAMA ISLAM BAHKAN TURUT MELIPUTI BIDANG LAIN SEPERTI SEJARAH,,,HIKAYAT,,,,BINTANG DUA BELAS,,,,HAL EHWAL HAIWAN,,,,PERDUKUNAN DAN PERUBATAN MELAYU,,,,PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN,,,FALSAFAH PENGEMBARAAN DAN SEBAGAINYA….PADA MASA TERSEBUT,,,,PEKEMBANGAN ILMU PENGETAHUAN DAN KEGIATAN INTELEKTUAL DALAM BAHASA MELAYU MENJADI SALAH SATU ANTARA ENAM BAHASA DUNIA….

   Delete
 14. Tak boleh guna “Mahafiraun” guna “MahaKarun”  Beberapa perkataan yang biasanya digunakan untuk mengutuk musuh politik disenaraikan dalam panduan "Bahasa Terlarang" Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

  Beberapa perkataan, yang biasanya digunakan oleh jaguh siber dan pahlawan papan kekunci di alam maya turut disenaraikan.

  Ia termasuklah perkataan Maha Firaun yang digunakan untuk mengkritik Perdana Menteri Tun Dr Mahathit Mohamad, DAPig untuk mengutuk DAP, Umngok untuk menghina Umno dan Pascai untuk menghina PAS.

  Panduan itu disediakan oleh SKMM dengan bantuan Dewan Bahasa dan Pustaka, Lembaga Penapisan Filem, Forum Kandungan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CMCF) dan Commercual Radio Malaysia (CRM).

  "Menyedari kepentingan kesantunan bahasa dan usaha mempertingkatkan kualiti kandungan siaran dalam media penyiaran, rujukan industri ini diharapkan dapat meningkatkan kefahaman para pengaramal media penyiaran dalam penyelarasan tafsiran dan suntingan berkaitan penggunaan bahasa terlarang khususnya bahasa kasar, kesat dan lucah," kata Ketua Pegawai Keselamatan Rangkaian dan Penguatkuasaan SKMM Zulkarnain Mohd Yasin.

  Ia tidak menyebut secara langsung tindakan yang boleh dikenakan jika panduan itu dilanggar.

  Bagaimanapun, menurut panduan itu, ia perlu dirujuk bersama peruntukan dan tiga lagi garis panduan lain, iaitu:
  Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998
  Kod Kandungan Komunikasi dan Multimedia Malaysia
  Garis Panduan Penapisan Filem, Kementerian Dalam Negeri 2010

  : Mahathir sekarang agak lembut sedikit, tak nak tangkap orang dia dan tukar MAHAZALIM, MAHAFIRAUN kepada MAHAQARUN....

  ReplyDelete
  Replies


  1. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Tukar MAHAZALIM kpd MAHAPENCURI, MAHAPEROMPAK, MAHAPELANUN.

   Sekor Bugis saja yang begitu api semua Bugis terpalit dan ada Bugis lain yang ambil hati bila di gelar begitu.

   Delete
  2. Umno beri PAS Seri Setia   SAYUGIA bersyukur kepada Allah kerana membuka hati Umno memberi PAS bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Seri Setia, Selangor yang dikosongkan oleh kematian Adun PKR, Prof. Shaharudin Badarudin.

   Ini adalah kali ketiga dalam sejarah 60 tahun Umno memberi laluan kepada PAS dalam pilihan raya. Pertama pada PRU 1974, justeru PAS adalah kerabat Barisan Nasional. Kedua PRK mengisi Dun yang dikosongkan oleh kematian Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

   Pada PRU 1974 itu PAS bersatu dengan Umno. Dua PRK itu pula justeru Umno tidak makan cekak gara-gara kesan pimpinan lemah Datuk Najib.

   PAS terima tawaran Umno itu kerana ijtihad Majlis Syura Ulamak selepas PRU14 mengelak pertandingan tiga penjuru yang melibatkan PAS, BN dan PH. Majlis Syura dipercayai akan mengadakan mesyuarat jika PRK berlaku di kawasan yang diwakili PAS dan di negeri yang PAS berkuasa sekalipun ia dikosongkan baik BN mahupun PH.

   Kerana Umno memilih bertanding di Sungai Kandis, PAS menarik diri. Sikap itu sesuai dengan amalan PAS selama ini sentiasa bersama pembangkang. 60 tahun dulu Umno bukan pembangkang, maka PAS tidak bersamanya. Kali ini Umno pembangkang, maka harus PAS bersamanya.

   PAS bersama pembangkang bukan suka sangat parti-parti berkenaan, tetapi ia boleh mengurangkan kekuatan dan pengaruh parti pemerintah. Jika ia boleh dilemahkan, maka ia mudah dikalahkan.

   60 tahun Umno tidak dapat dikalahkan, berbagai kepincangan dan kerosakan dilakukannya. Jika PAS tidak bersama pembangkang di Sungai Kandis, ditakuti PH akan berkuasa sampai 60 tahun pula, maka akan menambah lebih banyak kerosakan.

   Pembangkang yang kuat di Selangor atau di mana-mana saja boleh mengurangkan kerakusan kerajaan.

   Sikap PAS di Sungai Kandis itu untuk PRK saja. Bagi PRU15 akan ditentukan masa itu. Ia tidak mesti sama.

   Tetapi jika Umno menolak Sungai Kandis tentulah yang bertanding itu PAS. Seperti di PRK Seri Setia ini PAS terima tawaran itu dengan harapan pembangkang dapat dikuatkan di Selangor. Mungkin PAS tidak berjaya di Seri Setia seperti Sungai Kandis, tetapi ia mungkin menang dengan izin Allah. Tiada siapa tahu secara tepat masa akan datang selain Allah.

   PAS setia dengan sikap sejak lebih 60 tahun, ia buat kerja. Yang memenangkannya Allah.

   Dengan perkembangan terbaru Allah buka hati Umno untuk memberi laluan kepada PAS. Syukur kepada-Nya dan terima kasih pada Umno, kerana sikapnya itu PAS tidak perlu berlawan dengan banyak pihak. Ia dapat tumpukan urusan PH saja, moga-moga ia permulaan bagi menjadikan PAS pembangkang yang terkuat. Jika boleh biarlah ada satu parti pembangkang saja.

   Laluan yang Umno beri itu berpeluang bagi PAS berdakwah politik di Seri Setia khususnya dan semua. PAS tidak seperti YADIM yang berdakwah saja. Tetapi ia berdakwah dan berpolitik. Tentunya ia dapat menggandakan dakwah kepada semua. Ia peluang terbaik berdakwah kepada Umno dan PH.

   PAS bersama Pakatan dulu berserampang dua mata. Berpolitik dan berdakwah. Ia peluang terbaik berdakwah kepada DAP dan PKR. Percubaan itu gagal. Bukan DAP dapat didakwah, tetapi ia pula dapat dakyah di kalangan PAS.

   Kegagalan itu tidak bererti gagal seterusnya. Peluang terbaik dapat bersama Umno, moga-moga dapat menambah dekatkan Umno kepada PAS. Kempen PAS nanti boleh jadi iklan bagi menjadikan Umno lebih banyak tahu tentang PAS. Dakwah politik kepada PH diteruskan juga.

   SUBKY LATIF


   : PAS dulu gagal kerana ada pimpinan PAS yang melihat kemenangan suatu yang lebih utama daripada dakwah dan kepentingan Melayu Islam....

   Delete
  3. BENARKAH PARA PENDAKWAH HANYA BERBICARA HALAL DAN HARAM ( DO AND DON’T) SAHAJA


   1. JIKA ANDA MENJADI KETUA KELUARGA,,,ADAKAH ANDA BIARKAN APA SAHAJA DILAKUKAN OLEH ANAK-ANAK ANDA?...TENTU ANDA AKAN BUAT PERATURAN…KALAU ANDA MEMANDU DI JALAN RAYA ADAKAH ANDA IKUT SESUKA HATI GAYA MEMANDU ANDA DENGAN MELANGGAR LAMPU ISYARAT UMPAMANYA?….JIKA ANDA BOSAN HIDUP DI KELILINGI MANUSIA,,,ANDA MENCUBA TEROKA HUTAN BELANTARA,,ADAKAH DI SANA ANDA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?....JIKA ANDA JEMU DI DARATAN DAN MULA BELAYAR DI LAUTAN ADAKAH ANDA JUGA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?...JAWABNYA SEMUA PERKARA MEMERLUKAN PERATURAN…PERATURAN DINAMAKAN UNDANG-UNDANG/RULES/STATUES…ISTILAH AGAMA DINAMAKAN HUKUM-HAKAM…

   2. UNDANG-UNDANG MANUSIA DINAMAKAN DENGAN PELBAGAI NAMA TAPI DI SANA ADA JUGA UNDANG-UNDANG TUHAN….ORANG KAFIR DINAMAKAN DENGAN KAFIR KERANA MEREKA TIDAK MENERIMA UNDANG-UNDANG ALLAH…..LAWS OF ALLAH TIDAKLAH BANYAK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN LAWS OF HUMANS…JIKA ANDA MELAWAT KE TOKO-TOKO BUKU ATAU PERPUSTAKAAN ANDA AKAN DAPATI DI SANA RAK-RAK DIPENUHI DENGAN LAWS OF HUMANS….LAWS OF ALLAH HANYALAH SEKADAR SEBUAH BUKU SEDERHANA TIDAK MEMERLUKAN SATUPUN RAK UNTUK MENYIMPANNYA….


   3. SETIAP KALI PILIHANRAYA SEMUA ORANG AKAN JADI SIBUK TERUTAMA ORANG-ORANG POLITIK…KENAPA MEREKA SIBUK?..KERANA MEREKA HENDAK JADI RULES MAKER…. ….PENYOKONG-PENYOKONG PARTI AKAN SIBUK MEMANCING UNDI SUPAYA WAKIL MEREKA DAPAT GUBAL UNDANG-UNDANG…. JADI SIAPA SEBENARNYA YANG SIBUK DENGAN DO AND DON’T?

   4. ALQURAN ADALAH RULES OF ALLAH SWT…TELAH SEMPURNA PENURUNANNYA SEJAK LEBIH 1400 TAHUN YANG LAMPAU…ITEMS NYA TIDAK BANYAK DAN ITULAH SAHAJA TIDAK PERNAH BERUBAH….SEBAHAGIAN BESAR DARI ALQURAN ADALAH MENGANDUNGI PENGAJARAN KEPADA KEESAAAN ALLAH SWT TUHAN YANG SATU….BAHKAN KALAU DIKAJI BANYAK HUKUM-HAKAM ALQURAN BERASAL DARI TAURAT MUSA AS YANG BERUSIA 3500 TAHUN YANG LAMPAU….JADI UNDANG-UNDANG SIAPA YANG BANYAK DAN SELALU BERUBAH?...OLEH ITU PARA DA1’ MEREKA TIDAK BANYAKPUN BERBICARA DO AND DON’T…YANG BANYAK BERBICARA IALAH POLITICIANS…JADI KENAPA DI SALAHKAN PARA DAI’?...KENAPA DISUCIKAN POLITICIANS?

   Delete
 15. najib puji zahid kunun sahabat setia masa susah...zahid pun terkesima.

  sahabat sepenyamunan. ini bkn sahabat. ini musibat.mmpertahan jenayah bukan persahabatan yg mulia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mufti P Pinang: Seni bukan untuk tujuan liar dan tak bermoral
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 3:05 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 3:26 petang

   A+ A-

   Golongan yang kecewa dengan penurunan potret aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dalam pameran fotografi tidak faham erti kebebasan, kata Mufti Pulau Pinang.

   “Apa yang mereka perjuangkan sebenarnya ialah kebebasan haiwan kerana kebebasan manusia mestilah dibatasi agama dan adat,” kata Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor dipetik Sinar Harian.

   Wan Salim berkata demikian sebagai menggesa agar kerajaan Pulau Pinang tidak tunduk dengan desakan yang diterima susulan penurunan potret aktivis LGBT, Nisha Ayub dan Pang Khee Teik dalam festival pameran fotografi Stripes and Strokes di George Town.

   Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof semalam mengaku mengarahkan potret aktivis LGBT itu diturunkan dengan menyifatkan ia berbentuk promosi serta bertentangan dengan polisi kerajaan berhubung isu LGBT.

   Tambah Wan Salim, Islam tidak menentang aktiviti seni tetapi perlu mengikut batas agama dan adat.

   “Biarlah segala kegiatan seni yang kita lakukan mampu menyumbang kepada pembinaan peribadi dan jati diri bangsa kita, bukan seni yang liar dan tidak bermoral yang boleh membawa bangsa dan negara kita ke jurang keruntuhan,” katanya dipetik sebagai berkata.

   Dalam perkembangan sama, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria memuji dan menyokong tindakan Mujahid dalam menangani perkara itu.

   "Tahniah dan syabas diucapkan kepada menteri agama kerana berani menyatakan kebenaran dan secara tidak langsung mempertahankan kredibiliti institusi agama Islam," katanya.


   Harussani juga berkata mempromosi ikon LGBT merupakan usaha untuk "menggalakkan dan mengiktiraf" golongan berkenaan.

   "LGBT adalah perbuatan mungkar yang dilaknat dan diharamkan oleh Allah sama ada dilakukan secara terang atau sembunyi.

   "LGBT juga merupakan perbuatan terkutuk yang menyalahi kemuliaan seseorang manusia kerana menafikan hak berhubungan melalui perkahwinan yang sah dan diiktiraf syarak.

   "Perbuatan mempromosi ikon-ikon LGBT di khalayak ramai adalah usaha untuk menggalakkan dan mengiktiraf perbuatan haram tersebut," katanya.

   Delete


  2. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   Setuju, Golongan yang kecewa dengan penurunan potret aktivis LBGT dalam pameran fotografi tidak faham erti kebebasan.

   “Apa yang mereka perjuangkan sebenarnya ialah kebebasan haiwan ... ” kata Mufti Pulau Pinang itu.

   Macam kebebasan haiwan yang mencuri, merompak dan melanun wang rakyat di 1MDB dll.
   Mac

   Delete
  3. Seriusnya penyakit rasa tak bersalah
   DR HUZILI HUSSIN 11 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Dr Huzili Hussin
   Dr Huzili Hussin.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   HANYA mereka yang berjiwa besar sahaja boleh rasa dirinya bersalah. Selari dengan sifatnya yang mudah rasa bersalah, maka ucapan memohon maaf kepada individu dan kelompok yang dia telah lakukan kesalahan sentiasa meniti di bibirnya. Serentak dengan itu juga, mereka tidak akan mengulangi lagi perbuatan tersebut.

   Namun berbeza dengan kelompok yang sentiasa rasa tidak bersalah, walaupun mereka tahu apa yang mereka lakukan itu tidak betul, mereka tetap mengulangi perbuatan tersebut. Penyakit rasa bersalah ini mudah sedikit untuk diubati berbanding dengan mereka yang berpenyakit rasa tidak bersalah. Kenapa sukar diubati?. Ini kerana mereka sendiri pun tidak mengakui mereka sedang ‘dihinggapi penyakit’


   Jika kita menelusuri sikap rasa tidak bersalah terhadap apa jua perbuatan yang telah mereka lakukan di atas muka bumi ini tidak terhitung rasanya. Sikap rasa tidak bersalah ini tidak mengenal siapa; kaya atau miskin, belajar tinggi atau rendah, berpangkat atau tidak kesemuanya ada bahagian masing-masing.

   Kadangkala rasa pening juga memikirkan bahawa orang berpendidikan tinggi pun boleh rasa tidak bersalah apabila berterusan merokok di khalayak ramai serta tempat yang telah diwartakan larangan merokok. Malah lagi rasa mual melihat orang yang berpangkat tidak sedikit pun rasa bersalah memandang rendah kepada golongan rakyat biasa.

   Namun apa yang lebih menjengkelkan, ada yang pandai dalam bidang agama pun masih rasa tidak bersalah menipu, bercakap bohong, menghina serta pelbagai kesalahan lagi. Ada sahaja dalil digunakan untuk membetulkan apa yang tidak betul. Sungguh mengecewakan.

   Sebetulnya, sepanjang saya mengendalikan perkhidmatan kaunseling, mereka yang datang dengan sikap rendah diri dan mengakui kesalahan yang dilakukannya lebih cepat pulih proses kaunselingnya berbanding dengan mereka yang hadir dengan sikap rasa tidak bersalah.

   Biasanya klien yang rasa bersalah ini datang bertemu kaunselor secara sukarela berbanding dengan klien yang rasa tidak bersalah ini datang secara paksa kerana dirujuk oleh pihak ketiga.

   Perkara yang paling sukar dialami oleh saya apabila mengendalikan sesi kaunseling dengan klien sebegini adalah untuk memecahkan keegoannya. Kata-kata klise yang selalu dilontarkan oleh klien ialah; “Saya datang ini kerana terpaksa dan tiada apa-apa yang hendak dibetulkan pada diri saya”.

   Bukan mudah untuk memandu mereka semula ke atas landasan yang betul. Kesabaran, bersifat terbuka serta fokus terhadap matlamat akhir kaunseling boleh membantu kepulihan klien walaupun mengambil masa yang agak lama.

   Secara prinsipnya, setiap manusia mempunyai keegoan masing-masing. Sebetulnya sifat ego ini telah dihuraikan secara mendalam oleh Sigmund Freud seorang pakar psikoanalisis semenjak tahun 1920an lagi.

   Beliau telah memperkenalkan Teori Personaliti Freudian yang mempercayai bahawa setiap individu mempunyai tiga elemen dalam diri iaitu; id, ego dan superego di mana akhirnya akan mempengaruhi bentuk personaliti seseorang itu.

   Menurut beliau, id adalah elemen nafsu atau naluri yang sentiasa meminta sesuatu untuk kepuasan diri sama ada baik atau buruk. Manakala ego adalah unsur yang sentiasa memenuhi kehendak nafsu dan tidak bersandarkan kepada nilai dan moral yang baik.

   Superego pula, merupakan elemen yang sentiasa memandu keperluan nafsu ke arah jalan yang betul dan bermoral. Ini bermakna, personaliti individu yang buruk adalah disebabkan oleh penguasaan ego yang tinggi dalam diri di mana akur kepada segala keperluan nafsu walaupun dengan cara yang salah.

   Sebetulnya, isu berkaitan sikap baik dan buruk manusia ini telah pun dibicarakan dalam al-Quran dengan cukup jelas.

   Delete
  4. WANG FIAT

   1. PERJANJIAN BRETTON WOOD IALAH PERJANJIAN YANG MELIBATKAN SANDARAN MATA WANG NEGARA DUNIA KEPADA EMAS….NAMUN PERJANJIAN TERSEBUT TELAH DIBATALKAN OLEH PRESIDEN AMERIKA,,,RICHARD NIXON PADA TAHUN 1972….SEJAK ITU MATA WANG DUNIA TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS TAPI IA PERNIAGAKAN DENGAN MENJADIKAN MATA WANG SEBAGAI KOMODITI…IA DIPERNIAGAKAN DALAM BENTUK PASANGAN ( PAIR ) DENGAN BERDASARKAN PERMINTAAN DAN TAWARAN…

   2. ALAM MELAYU ADALAH ALAM YANG MEMANG KAYA…DI ANTARANYA YANG PALING UTAMA IALAH EMAS…BANGSA MELAYU YANG BERTAMADUN TELAH MENJADI PELOMBONG EMAS DAN KALAU KITA MEMBACA SEJARAH KITA BOLEH INGAT UMPAMANYA KERAJAAN MELAYU PERNAH MENGHANTAR UPETI EMAS KEPADA KERAJAAN THAI DAN BURMA….SALAH SATU FAKTOR ALAM MELAYU DICEMBURUI KETIKA MENJADI EMPAYAR FUNAN IALAH KEPAKARAN MEREKA DALAM PERLOMBONGAN EMAS….KERAJAAN MELAYU PERNAH MENYELAMATKAN NEGARA CHINA YANG PERNAH JATUH MUFLIS SATU MASA DAHULU…KERAJAAN BRITIAN SEKARANG YANG MATAWANGNYA 5 KALI MATAWANG MALAYSIA IALAH KERANA MEREKA MEMPUNYAI SIMPANAN EMAS YANG DIDAPATI SEMASA MEREKA MENJAJAH TANAH MELAYU….CATATAN KERAJAAN NABI SULAIMAN DULU PERNAH MENYEBUTKAN BAHAWA ISTANA BELIAU DIBUAT DARIPADA EMAS KERANA DIAMBIL OLEH JIN DARIPADA KAWASAN INI…PTOLEMY SEORANG AHLI GEOGRAFI YUNANI MELUKIS PETA SEMENANJUNG TANAH MELAYU,,,BELIAU TELAH MENAMAKAN SEMANANJUNG INI “GOLDEN CHERSONESE” YANG BERMAKSUD SEMENANJUNG EMAS KETIKA MANUSKRIP-MANUSKRIP INDIA PURBA MENAMAKAN TANAH INI SEBAGAI ‘SUVABNARHUMI” IAITU TANAH EMAS…


   3. EKONOMI DUNIA TELAH DIKUASAI OLEH “SECRET SOCIETES” IAITU PELBAGAI KELUARGA ILLUMINITI/FREEMASON YANG MENGAWAL SEGENAP KEGIATAN HIDUP DUNIA HARI INI….DALAM PENGUASAAN TERHADAP EKONOMI DIKUASAI OLEH ROCKEFELLER DI MANA MATA WANG TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS…MEREKA MEMPUNYAI AGENDA SULIT DI MANA MEREKA DAPAT MENGAWAL DAN MENJATUHKAN EKONOMI MANA-MANA NEGARA DENGAN HANYA MENJATUHKAN MATA WANG MEREKA BERMODALKAN SPEKULASI….DENGAN CARA ITU JUGA AMERIKA DAPAT MEMBELI PELBAGAI SUMBER ALAM DAN KOMODITI DARI NEGARA LAIN HANYA BERMODALKAN KERTAS,,,,DAKWAT DAN PRESS PRINTER SAHAJA….NEGARA-NEGARA LAIN HANYA MENJADI SEPERTI KELDAI YANG DIBEBANKAN DENGAN BUKU-BUKU DI ATAS BELAKANG SEPERTI YANG DIGAMBARKAN OLEH ALQURAN…

   4. OLEH ITU MALAYSIA PERLU BERWASPADA DENGAN MENCETAK MATA WANG HANYA MENGIKUT SIMPANAN EMAS…WALAUPUN DASAR KEWANGAN ANTARABANGSA TIDAK MENGHALANG MANA-MANA NEGARA MENCETAK SEBANYAK MUNGKIN MATA WANG…..SELALUNYA MANA-MANA NEGARA AKAN MENCETAK MENGIKUT KADAR 3% TOTAL GDP…OLEH ITU PERTIMBANGAN YANG TEPAT IALAH PENAMBAHAN CETAKAN WANG HENDAKLAH DISERTAKAN DENGAN PENAMBAHAN SIMPANAN EMAS…


   5. KITA SEMUA TAHU DI ERA MAHATHIR 1.0,,,,MALAYSIAN CURRENCY JATUH LEBIH 50%,,,SELEPAS ITU DASAR KEWANGAN ISLAM MULA DIPERKENALKAN DAN TERBUKTI RINGGIT LEBIH BERDAYA TAHAN…RESERVE NEGARA DALAM PAIR USD SEPATUTNYA DITUKAR KEPADA NILAI EMAS SUPAYA LEBIH MANPAN…

   Delete
  5. Telek menelek semuanya bohong
   Ahlil Nujum Tonggeng Tongong.....!!

   Bukannya betul semuanya auta
   Tonggeng tongong jostick kojolla....!!

   Delete

 16. Apo nak di kato, kono sekali lagi -

  Najib mungkin kena mengadap SPRM lagi

  Najib mungkin dikehendaki hadir bertemu pegawai penyiasat SPRM.

  Langkah itu, kata sumber, perlu bagi membolehkan bekas perdana menteri berkenaan membantu siasatan berhubung dakwaan wang bernilai RM3.5 juta dicuri pengawal keselamatan baru-baru ini adalah milik Umno.

  Sumber juga memberitahu, setakat ini jumlah nilai rampasan ekoran siasatan mengenai kes kecurian berkenaan mencecah RM1.19 juta.

  "SPRM bercadang untuk memanggil Najib ekoran dakwaan beliau bahawa dana RM3.5 juta itu dimiliki Umno," katanya.

  Kes kecurian membabitkan 17 pengawal keselamatan itu mula dilaporkan Malaysiakini pada 8 Ogos lalu.

  Melalui laporan eksklusif berkenaan pengawal keselamatan terbabit ditugaskan mengawasi bangunan utama menempatkan Pejabat Perdana Menteri (PMO) di Putrajaya.

  Ekoran kecurian itu Najib tampil mendakwa wang RM3.5 juta berkenaan sebenarnya adalah milik Umno dan meminta pihak berkuasa mengembalikan dana tersebut kepada parti yang berkenaan.

  Beliau juga hampir tidak percaya bahawa suspek terbabit tergamak mengambil wang berkenaan selepas mereka diamanahkan menjaganya.

  Ini palo otak dio punyo cakap - Sobab dio tergamak mengambil RM2.6 billion dll.

  ReplyDelete
  Replies
  1. NGO dakwa KM tak konsisten dalam isu PORR, PIL 1
   Diterbitkan 10 Ogs 2018, 2:11 petang | Dikemaskini 10 Ogs 2018, 2:14 petang

   A+ A-
   Persatuan Penduduk Tanjung Bungah (TBRA) hari ini mendakwa Ketua Menteri Chow Kon Yeow tidak konsisten dalam usaha menangani masalah kesesakan lalu lintas di Pulau Pinang dengan membantah projek Lingkaran Luar Pulau Pinang (PORR) dulu tetapi menyokong projek lebuh raya Pan Island Link 1 (PIL1) sekarang.

   Pengerusi Persatuan Penduduk Tanjung Bungah (TBRA) R Meenakshi berkata semasa pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN) pada 2002, Chow adalah antara pembangkang yang membantah PORR.

   Beliau mempersoalkan kenapa Chow kini menyokong PIL 1 sedangkan jajarannya adalah lebih kurang sama dengan jajaran projek PORR oleh kerajaan BN terdahulu.

   "Chow menyokong seruan NGO (badan bukan kerajaan) pada ketika itu untuk membantah projek PORR yang bernilai RM5 bilion, tetapi kini beliau sendiri menyokong PIL 1 yang akan merosakkan alam sekitar," katanya di Georgetown hari ini.

   Beliau berkata Chow sebagai Anggota Parlimen Tanjong dulu pernah berhujah ketika Pameran Kesedaran Orang Awam anjuran DAP Pulau Pinang bahawa PORR bertukar menjadi projek naungan politik kerana keberkesanan dalam menangani masalah kesesakan lalu lintas di negeri ini amat diragui.

   Terdahulu, Meenakshi bersama lebih 50 anggota NGO termasuk bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Uban T. Jayabalan, bekas ADUN Tanjung Bungah Teh Yee Cheu, bekas Anggota Majlis Bandaraya Pulau Pinang Dr Lim Mah Hui dan Penasihat Chant Group Yan Lee mengadakan demonstrasi aman di hadapan Dewan Undangan Negeri untuk membantah PIL 1.

   Sementara itu, Anggota Jawatankuasa gabungan pertubuhan masyarakat, Penang Forum Khoo Salma Nasution meminta kerajaan negeri supaya mendedahkan semua pelan dalam PTMP supaya maklumat itu dapat dinilai badan global bebas.

   Beliau berkata pemimpin Pakatan Harapan negeri dalam Buku Harapan telah berhasrat untuk mengurangkan pengguna kereta persendirian dalam usaha mengurangkan penghasilan karbon di negeri ini.

   "Saya ingin tahu adakah PIL 1 dan PTMP boleh mengurangkan penghasilan karbon di negeri ini dan melindungi alam sekitar?

   “Harapan kami agar kerajaan negeri dapat menunaikan janji mereka dan menyemak semula PTMP," katanya.

   Beliau berkata hanya sistem pengangkutan negeri yang menyeluruh dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas, sekali gus mengurangkan penghasilan karbon di negeri ini.

   Projek PIL 1 dijadualkan dilaksana dalam fasa pertama Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang bernilai RM46 bilion.

   PTMP adalah inisiatif kerajaan negeri, merangkumi pembinaan terowong dasar laut, lebuh raya serta LRT dan monorel selain jaringan perhubungan bas yang luas di tanah besar dan bahagian pulau.

   - Bernama

   Delete


  2. justice league = GENG NAJIB dll = JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like,

   "Saya ingin tahu adakah PIL 1 dan PTMP boleh mengurangkan penghasilan karbon di negeri ini dan melindungi alam sekitar? Mesti lah. Bukan macam projek Najib - menambahkan meipu, mencuri, merompak dan melanun di negara ini.


   Delete
  3. Agensi kerajaan perlu tangani LGBT
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 11 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore30
   Agensi kerajaan perlu tangani LGBT
   Wan Abdul Wahid (duduk, kanan) dan Abdul Rahman (duduk, kiri) bersama NGO, Ukhwah membincangkan program pencegahan LGBT di negeri ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PEKAN - Pihak pentadbiran agama Islam dan agensi kerajaan di negara ini perlu bertindak dalam menangani lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) kerana masyarakat sememangnya mengharapkan pihak berwajib bertindak dalam perkara ini.

   Timbalan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip), Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata isu LGBT ini bukan sahaja berlaku di negara ini malah masyarakat di negara lain turut menentang hak sama rata golongan ini dan ada negara yang menghukum dengan kekerasan.


   Menurutnya, di Malaysia lebih menggunakan konsep lemah-lembut dalam menentang kerana masyarakat kita mempunyai peradaban baik, bersopan-santun dan mengikut peraturan ditetapkan.

   "Masyarakat mengharapkan pihak berkuasa bertindak dalam perkara ini mereka tidak gemar dan masih waras sebab masing-masing tidak mahu perkara tersebut berlaku pada keluarga merekai,” katanya ketika ditemui di Muip, di sini semalam.

   Dalam pada itu, ditanya mengenai kenyataan Marina Mahathir yang menuntut hak sama rata LGBT, Wan Abdul Wahid berkata Muip tidak pernah mendiskriminasikan hak golongan LGBT, namun perkara songsang ini tidak boleh dibiar begitu sahaja.

   Beliau berkata, selagi berlaku perkara bertentangan agama Islam, ia perlu diperbetulkan supaya mereka kembali ke jalan benar.

   Tambahnya, di Pahang golongan yang ramai terdiri daripada transgender dan pihaknya tidak pernah diskriminasi mereka.

   "Malah kita beri mereka rumah, ceramah dan kelas agama, malah ada yang kita bagi kerja pada mereka.

   "Kita juga mempunyai seorang bekas pondan yang sudah berubah kini aktif menarik golongan lain untuk turut berubah,” katanya.

   Delete

  4. Orang yang pakai nama GENG NAJIB, justice league, lebaimodern, Anonymus dll (ha nya sekor saja kamu yang buat begitu), JUST LICK Najib's wounds or whatever of him you like.

   Kamu tidak hiraukan teguran demi teguran di sini supaya jangan mengkopipes sepenuh nya laporan berita, analisa, komen biasa, dll tulisan di internet ke blog ini.

   Maka kamu patut di caci, di maki, di bidas, di sebat, di balon, di sekel, di tampar, di pelangkong dan segala apa yang boleh membikin kamu sedar betapa kurang ajar, biadap tidak sopan, tak di bimbing emak bapak kau di masa kecil, salah campuran di masa tua, menjadi pekong di blog ini, di doa berbagai supaya kau hilang dari sini.

   Kau coba mengsabotaj blog ini dari di baca prminat2 dengan aman dan selesa, kau coba memfrustrate pembaca2 dengan mengkopipes sebagai jawapan kapada tiap komen yang keluar di sini, dengan itu menyusahkan pembaca nak membaca komen2 berkenaan dan menjawab dengan tulisan2 sendiri.

   Aku masih memikirkan apa lain yang perlu di buat terhadap kamu bagi mengelakkan kamu berbuat demikian berterusan. InshaAllah, Tuhan akan tunjukkan jalan bagi nya.

   Delete
  5. Brim yg dulunya dpt dirasai rakyat kini cuma dpt dirasai oleh beberape kerat je. Yg peliknya warga mee segera hasil projek ic mahathir dulu yg dpt manafaatnya.

   Hasil pertanian semakin surut. Sawit dah nak jatuh bawah rm300 setan. Kena pekebun yg hasilkan sawit cuma setan nak mkn apa? Belum lagi pesawah, penoreh getah yg sekarang btl2 terhimpit. Elaun utk nelayan pun ada yg mansuh. Ni la nasib baik yg diterima rakyat hasil usaha kerajaan ph.

   Bila disebut je ttg kesusahan melayu dgn laju nya dituduh rasis. Ini negara malaysia la bukan milik org melayu, ada yg claim milik india.

   Bila disebut pula perkara berkaitan agama dgn cepat dituduhnya militan, pelampau agama, sedangkan agama lain begitu bebas utk membicarakan ttg agama mereka.

   Kristian bebas dgn evengelistnya memurtadkan org islam, dibuka pula ruang utk murtad dr segi perundangan. Nak bergantung kpd perlembagaan negara dah berape kali dlanggar sewenangnya oleh ph. Undang2 x lg dpt melindungi org islam. Perlantikan menteri, peguam negara, malah ketua hakim negara dikalangan kafir membuktikan.

   Mara yg satu2 nya menjaga kepentingan melayu kini dkuasai oleh india. Hoi x leh ckp mcm tu, rasis la kau ni. Oooo x leh eeh kalau mcm tu apa kata dong zong letakkn pengerusinya org melayu, atau dap lantik rara jd setiausaha agong. X rasis ke mereka ni.

   Tu belum sentuh kroni pm dpt habuan. Apa kepentingan daim ke china, kenapa ujudkan kementrian bertindan spt menteri ekonomi dgn menteri kewangan hingga menteri ekonomi pun x tahu bidang tugasnya.

   Kenapa pula sekolah menengah cina persendirian diberikan bantuan tp x pula sekolah2 persendirian islam.

   Ptptn pula mendpt berita gembira kerana yg beria2 sokong ph adalah golngan yg hidup dgn hutang ptptn. Mereka dpt hadiah istemewa bila hutang ptptn x kan dihapus, hutang ttp kena bayar dgn bunga, lebih besar lg hadiah merka akan didakwa dimahkamah hingga boleh diistihar bangkrup, terbaikkn hadiah dr ph ni.

   Idris Hassan


   : Apa nak jadi dengan negara kita bila masuk dah dalam mulut buaya setelah terselamat daripada mulut harimau....

   Delete
  6. Telek menelek semuanya bohong
   Ahlil Nujum Tonggeng Tongong.....!!

   Bukannya betul semuanya auta
   Tonggeng tongong kejora puaka....!!

   Delete
 17. Tekala kita melihat kera2 bergayutan dr pohon ke pohon..meniti kabe elektri..berlari2 datas bumbung..berduyun mecari rezki..jgn kan pohon tanaman buah2 dsekeliling rmh drembatnya mlh sangguh dgeledahnys dapur empunya teratak..gitulh terjadi apabila 'kelaparan' menyiksa badan..dhalau mereka dtg..dhalau mereka dtg..dhalau mereka dtg..kita menjd geram.."cis bedebah ko"..dhujung talian kabel..dpinggir kws rmh..duduk bertenggek..mereka merenung kita.."x kasiankah kalian pd kami"..kemana ndak kali pergi..
  Rakusnya kita..hilang kewarasan.. sebab..perhitungan kita yg sombong..tamak..penting diri sendiri..
  Maka kera menjd melayu..melayu menjd kera..
  Jika melayu menjd kera..akn drujuk mereka pd siceasar..
  Hahahahaaasiceasarudahbertuturhihihikehkehkehkeh..

  Slamat ptg sabtu bros..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...