Saturday 4 August 2018

RASANYA DAH BOLEH DITANGKAP 'MAMAT' INI....


Dalam kempen di malam terakhir untuk BN di Sungai Kandis, Ahli Parlimen Pasir Salak, Tajuddin Abdul Rahman dilihat cuba menitupkan fitnah agama yang merbahaya dengan mendakwa kerajaan Pakatan Harapan kini dikuasai oleh Kristian.


"Orang Kristian sudah ambil alih, take over Putrajaya dan beberapa negeri. Betul memang betul.


"Sekarang ini Lim Guan Eng Kristian, Anthony Loke Kristian, Tony Pua Kristian dan Hannah Yeoh Kristian," kata beliau.


Dakwanya lagi, ahli-ahli politik DAP menggunakan kedudukan mereka dalam kerajaan untuk mengembangkan agama Kristian.


"Nama-nama yang saya saya sebut tadi, mereka adalah pengembang agama Kristian. 


"Kita kena waspapa. Dalam mereka berpolitik, mereka menggunakan platform untuk mengembang dan menyebar agama Kristian," kata Tajuddin lagi.


Beliau seterusnya menjangka DAP akan menghapuskan Raja-Raja Melayu dan menukar negara ini menjadi sebuah republik pada suatu hari nanti.


"Mereka ini nak tubuhkan sistem pemerintahan seperti Singapura, tak ada Raja, tak ada Sultan dan tak ada Yang Dipertuan Agong.


"Dalam sistem republik, siapa saja boleh jadi ketua kerajaan - boleh jadi Melayu, Cina atau India," tambah Tajuddin.


Nampaknya, sejak kalah pilihanraya dan hilang kuasa, UMNO sudah jadi semakin sasau dengan cuba meniupkan sentimen kaum dan agama yang berbentuk fitnah merbahaya kepada perpaduan masyarakat berbilang bangsa semata-mata untuk memenangi pilihanraya.


Bayangkan apa mereka akan lakukan dalam beberapa pilihanraya kecil seterusnya jika tidak dicegah dengan segera?


Apakah kerajaan mahu biarkan saja "mamat" ini terus dengan mulut celuparnya melakukan fitnah sesuka hati?


Rasanya, demi kepentingan negara dan atas semangat Malaysia Baru, pihak polis sudah boleh menangkap Tajuddin ini untuk dilokap dan direman atas penyebaran fitnah, dakwaan karut dan meniupkan sentimen kaum serta agama yang bahaya kepada masa depan negara.


Jangan ditangguh-tangguh lagi...(ShahbudinHusin 04/08/2018)

152 comments:

 1. Badan pemikir Ideas beri amaran kuasa tak seimbang dengan Dr Mahathir dalam Khazanah  PETALING JAYA: Sebuah badan pemikir menyuarakan keraguan berhubung keputusan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempengerusikan dana kekayaan negara, Khazanah Nasional Berhad.

  Penyelaras Unit Demokrasi dan Tadbir Urus di Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Aira Azhari berkata, kuasa “besar” perdana menteri mungkin menyebabkan ahli lembaga pengarah tidak berani membantah keputusan penting yang dibuatnya.

  “Wujud ketidakseimbangan kuasa dengan adanya perdana menteri. Sebagai alternatif, mungkin seorang penjawat awam seperti wakil dari Jabatan Perdana Menteri boleh berada dalam lembaga pengarah.”

  Semalam, Dr Mahathir mempertahankan pelantikannya sebagai pengerusi Khazanah dengan berkata, ia adalah tanggungjawabnya untuk mengembalikan dana kekayaan negara itu kembali ke landasan betul.

  Tetapi, Aira berkata, semak dan imbang Parlimen untuk badan seperti Khazanah akan memastikan ketelusan dan akauntabiliti di tahap tinggi.

  Beliau memberi contoh dana pencen kerajaan Norway yang dikenali sebagai “Dana Minyak” dan diuruskan Kementerian Kewangan yang perlu bertanggungjawab kepada Parlimen Norway.

  “Di bawah Dana Minyak, semua orang boleh melihat dan meneliti setiap pelaburannya di laman webnya.

  “Semuanya didedahkan, seperti mandat yang diberikan selaku dana untuk kepentingan rakyat Norway. Malaysia patut cuba mencontohinya.”

  Pensyarah Universiti Malaya, Prof Edmund Terence Gomez bagaimanapun berkata, kebiasaannya, menteri kewangan dan perdana menteri perlu menganggotai lembaga pengarah Khazanah.

  Pakar mengenai politik dan korporat Malaysia itu menyifatkan pelantikan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah adalah janggal, tetapi “tidak salah sama sekali” kerana Khazanah berurusan dengan perkara berkaitan ekonomi.

  Katanya, Khazanah boleh dikeluarkan daripada Menteri Kewangan Diperbadankan dan diletakkan dalam kementerian lain.

  “Ketika ini, Khazanah masih di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan. Jika menteri kewangan tidak berada dalam lembaga pengarah Khazanah, kemungkinan besar beliau tidak tahu apa yang dilakukan lembaga pengarah Khazanah.”

  Sebelum ini, Gomez membantah ahli politik mengetuai badan berkanun dan yarikat berkaitan kerajaan (GLC), kecuali mereka berbuat demikian dalam kapasiti menteri atau kerajaan.

  Centre for a Better Tommorrow (Cenbet) berkata, walaupun ahli lembaga pengarah Khazanah yang baru adalah “orang berkaliber”, mereka tidak sepatutnya terdiri daripada ahli politik atau Kabinet kerana mereka akan terdedah kepada liabiliti yang boleh ditangani pemimpin korporat dengan cara lebih baik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. “Dana kekayaan negara patut dikendalikan seperti syarikat lain dan ini bermakna pertimbangan politik perlu dikecualikan daripada lembaga pengarah,” kata Cenbet dalam satu kenyataan kepada FMT.

   Menurutnya, jika ada tujuan politik khas untuk dana itu, ia perlu dinyatakan dengan jelas sebagai sebahagian misi untuk diketahui dan dilaksanakan pihak pengurusan, serta bertanggungjawab kepada rakyat.

   “Dengan adanya profesional dalam lembaga pengarah, kerajaan boleh mengkritik lembaga pengarah jika berlaku salah urus.”

   Katanya, demokrasi matang di seluruh dunia mengelakkan amalan melantik ahli politik menguruskan pelaburan dibiayai awam dan Malaysia perlu mengelakkan satu lagi kegagalan atau misi menyelamat disebabkan campur tangan politik.

   “Ini juga sejajar pembaharuan institusi yang disokong kerajaan baru.”

   Isnin lalu, Jabatan Perdana Menteri mengumumkan pelantikan 5 ahli lembaga pengarah baru, iaitu Dr Mahathir sebagai pengerusi, menggantikan Datuk Seri Najib Razak yang meletak jawatan pada 31 Mei lalu.

   Azmin bersama ahli Majlis Penasihat Kerajaan, Tan Sri Mohd Hassan Marican, bekas timbalan gabenor Bank Negara, Dr Sukhdave Singh dan bekas pengarah eksekutif Suruhanjaya Sekuriti, Goh Ching Yin pula dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Khazanah.


   : Politik matang mana-mana didunia tidak melantik ahli politik mengurus pelaburan tapi Mahathir buat apa yang selama ini BN buat. TAK ADA BEZA....

   Delete
  2. just league,'

   Why don't you JUST LICK your wounds? Umno/Bn wounds.

   Terrible wounds of Pru14 defeat. Never expected
   because you buggers pikir you mesti menang. Banyak arrogan, kepala banyak besar.

   Tapi kalau kamu jilat luka kamu itu, takpa. Pedih saja. Matuah banyak jatuh, tapi apa nak buat, korang dah kalah.

   Delete
  3. Singapore Yang Hebat ...   Pada hari selasa 11 Julai 2017, baru ini seorang rakan telah ke Singapura untuk trip satu hari. Setibanya beliau di Changi Airport beliau lihat agak ramai pekerja2 airport Melayu yang agak lanjut usia masih bekerja sebagai tukang cuci.

   Apabila beliau berjumpa sahabatnya Dr Hisham beliau pun bertanyakan tentang Melayu di Singapore kerana apa yang dia lihat di airport suasana kurang selesa baginya.

   Dr Hisham memulakan ceritanya dengan berkata, orang Melayu di Malaysia sepatutnya bersyukur kerana nasib rakan sebangsa mereka di Singapore cukup ditekan.

   Katanya, pertama peluang untuk melanjut pelajaran amat tipis. Dari 100 orang, hanya 4 orang anak Melayu diterima berdasarkan quota dimana Melayu di Singapore hanya 4% sahaja.

   Katanya lagi, 4 pelajar ini akan diberikan kursus yg akan ditentukan oleh universiti. Pastinya kursus tersebut adalah yg paling sukar! Sekiranya pelajar tersebut ingin menukar kursus pihak universiti tidak membenarkannya sebaliknya menasihatkan pelajar tersebut berhenti saja.

   Sekiranya pelajar tersebut gagal walau satu kertas ujian, dia akan dikeluarkan dari universiti.
   Tetapi sekiranya berjaya, pihak universiti akan menekan pelajar tersebut agar menjelaskan yuram yg tinggi. Sekiranya gagal maka pelajar tersebut terpaksa berhenti dari U tersebut.

   Perlu diketahui TIADA BIASISWA UTK PELAJAR MELAYU DI SINGAPURA!

   Begitu juga halnya dalam perniagaan. Seperti sahabat saya , beliau mempunyai klinik sendiri tetapi sekiranya pihak kerajaan melihat potensi yang begitu baik maka beliau dipaksa untuk menerima seorang Cina Singapore untuk duduk sebagai Pengarah!.

   Sekiranya beliau tidak bersetuju, beliau akan berhadapan lesen perniagaannya tidak lagi disambung dan diarahkan tutup!.

   Orang Melayu yang ingin berniaga di Singapore harus menerima lokasi yg telah ditetapkan oleh pihak kerajaan. Lokasi2 strategik kebanyakkannya dikuasai oleh Cina manakala Melayu luar dari kawasan tersebut ditambah pula dengan kadar sewaan yang tinggi.

   Sikap pemimpin Cina yang begitu skeptikal dengan Melayu dan sering kali dikaitkan sebagai kumpulan bermasalah di Singapore menyebabkan ramai Melayu yang diperosok ke dalam pusat tahanan melalui penguatkuasaan ISA!

   Sekirannya 4 Melayu sudah selesai menjalani hukuman dibawah ISA, kerajaan Singapore akan memastikan 4 Melayu lain akan mengisi tempat tersebut.
   Bentuk kesalahan adalah berbagai.

   Banyak lagi tekanan yang diceritakan dan bagaimana Melayu didiskriminasi sebagitu hebat. Tetapi Melayu kita di Malaysia masih tidak sedar akan nikmat berkerajaan sendiri.

   Tidak mustahil nasib kita juga akan sama dgn Melayu Singapore kalau kita masih seronok bertelagah kerana politik dan menjadikan DAP mentor setiap kali melayu berpecah sepertimana PKR, PAN dan parti cap Bunga raya yg menyembah DAP bagi meneruskan survivel politik yg ada.. .. .

   MELAYU INI TIDAK LUPA


   : Tidak mustahil Melayu Malaysia akan merempak di tanah airnya sendiri kalau mereka masih bodoh memahmi politik

   Delete
  4. justice league,

   Aku nasihat kamu to JUST LICK your wounds, kamu tak mau, masukkan kopipes lagi.

   Aku mula nak suuruh kau LICK benda lain. Apa dia, kau tak mau cakap dulu, tengok kau punya reaksi.

   Nak cakap: Melayu di diskriminasi dek Najib bedebah lagi teruk. Amat teruk. Dia curi duit 1MDB berbilion pun dia tak kasi rakyat langsung. Ahli Umno biasa pun tak dapat. Dia kasi Ketua Bahagian saja.

   Itu pun di diskrimiansi nya lagi. Shahrir Samad JB dapat RM1 juta, Mat Maselan Pontian dapat RM2 juta, yang lain2 tak sampai RM1 juta pun. Jamal Jamban melanda landa dengan duit itu. Sampai nampak nak coba permainkan Polis, lari dari tangkapan, di acu2kan nya tangkap dia.

   Hah, dia dak kena tangkap. Merekut 1 bulan dalam penjara, masukkan tembakau dalam bontot, ketagihkan rokok. Jangan ambik rokok dia - bau tahi.

   Delete
  5. i-Guru kesal dengan Maszlee
   SYAMILAH ZULKIFLI 31 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1K
   Mohd Azizee Hasan
   Mohd Azizee Hasan
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SEREMBAN – Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru) kesal dengan tindakan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik hari ini yang dilihat lebih mengutamakan sekolah persendirian berbanding sekolah aliran perdana.

   Presidennya, Mohd Azizee Hasan berkata, pihak kerajaan sepatutnya lebih memberi tumpuan kepada sekolah yang melaksanakan dasar pendidikan negara sebagaimana termaktub dalam Akta Pendidikan 1996.


   “Kenapa sekolah persendirian pula yang perlu diberi perhatian, bagaimana pula nasib sekolah aliran perdana.

   “Pihak menteri tidak perlu tunduk dengan desakan kaum lain kerana banyak lagi isu lebih besar dan fundamental yang perlu diberi perhatian,” katanya kepada Sinar Harian.

   Menurutnya, berkenaan dengan permintaan supaya peruntukan kewangan turut diberi kepada Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC), ia sepatutnya tidak perlu dilayan.

   Beliau berkata, adalah lebih baik jika lebih banyak bantuan diberi kepada institusi sekolah agama seperti sekolah agama rakyat, sekolah tahfiz dan sekolah swasta yang melaksanakan kurikulum kebangsaan serta mengambil peperiksaan kebangsaan.

   “Kita bimbang jika kerajaan beri bantuan kepada sekolah persendirian ini, ia seolah-olah menganaktirikan sekolah aliran perdana yang mengguna pakai sistem kurikulum pendidikan kebangsaan,” katanya.

   Dalam perkembangan lain, beliau meminta Kementerian Pendidikan supaya segera menangani isu kemurungan guru seperti yang disebut oleh Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia(NUTP), Kamarozaman Abd Razak baru-baru ini.

   Katanya, i-Guru berpendapat isu berkenaan serius dan perlu diberi perhatian kerana ia boleh menganggu proses pengajaran dan pembelajaran sekali gus menjadikan pendidikan kurang efektif.

   “Antara faktor yang boleh mengundang masalah kemurungan ini apabila beban guru dan saiz bilangan pelajar yang ramai dalam satu-satu kelas selain faktor segelintir guru yang terpaksa berjauhan dengan keluarga.

   “Kementerian Pendidikan juga perlu menambah baik infrastruktur sekolah berdasarkan kepada keperluan,”katanya.

   Delete
  6. Nampak nya kamu dah dekat nak kena JUST LICK barang itu, sebab berterusan kopipes.

   Penulisan itu bekata, "orang Melayu di Malaysia sepatutnya bersyukur kerana nasib rakan sebangsa mereka di Singapore cukup ditekan."

   Tak betul Di Malaysia di zaman Najib bukn sahaj Melayu, seluruh rakyat tertekan.

   Nak cakap pasal thi dia pun tak boleh, Parlimen pun tak boleh bincang RM2.6 bilion yan masuk akaun bank dia.

   SOSMA lah, Akta Berita Palsu lah. Kalau Najib berterusan memeintah, gamak nya rakyat nak kentut pun tak boleh. Sebab dia akan kata nak ngentotkan dia.

   Delete
  7. Just lick mudah lupa lagi...yg berikan singapura kepada cina adalah umno pojaan korang tu lah... lepas tu nk salahkan orang lain pulak. Yang bagi kerakyataan kepada pendatang2 tu ialah dgn persetujuan umno...lupa lah pulak kot...

   Delete
  8. I-4...

   Penjajah British tidak meletakkan syarat, MCA/MIC juga tidak meminta sekolah pendidikan Cina & Tamil diwjudkan ketika Tanah Melayu menuntut kemerdekaan.

   Alih-alih UMNO pimpinan Tunku Abd Rahman Putra al Haji memandai-mandai bagai sudu melebihi kuah yang menawarkannya. Begitu juga pulau Temasek/Spura diberi percuma begitu sahaja kpd mendiang Lee Kuan Yew.

   Itulah KEBENGAPAN umno dalam catatan sejarah....!!

   Delete
  9. Kenapa bila bercerita berkaitan melayu mesti melibatkan parti.org cina berlainan parti tapi boleh bersatu untuk bangsa mereka.ph jaga melayu ke?bn jaga melayu ke?
   Menang bersorak kampung tergadai.

   Delete
  10. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Kat blog ni pun ada juga yg menyalak macam MP Pasir Salak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perhimpunan aman di Kuala Krau
   ROSILAWATI ROSEDI 3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.2K
   Perhimpunan Aman di Kuala Krau
   Antara mereka yang hadir dalam perhimpunan aman di Kuala Krau anjuran Umno Bahagian Kuala Krau hari ini.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA KRAU - Kira-kira 500 memenuhi perkarangan Masjid An Nur Kuala Krau sempena Perhimpunan Aman Kebangkitan Ummah Mempertahankan Agama Islam,Bangsa Melayu dan Kedaulatan Raja-Raja Melayu hari ini.

   Perhimpunan anjuran Umno Bahagian Kuala Krau itu disertai beberapa NGO terdiri bekas polis, tentera, peneroka termasuk masyarakat Orang Asli(OA) dan penduduk setempat.


   Hadir sama Ketua Umno Bahagian,Datuk Seri Ismail Mohamed Said yang juga Ahli Parlimen Kuala Krau, Exco Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam,Pelajaran dan Kesihatan Negeri,Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad yang juga Adun Kerdau.

   Perhimpunan lebih sejam yang bermula kira-kira jam 2.15 petang itu menuntut hak dan keistimewaan orang Melayu dan agama Islam di negara ini.

   Selain laungan 'Hidup Melayu yang bergema,sebaik perhimpunan berakhir kira-kira jam 3.30 petang, mereka turut berarak ke Balai Polis Kuala Krau untuk membuat laporan polis terhadap Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran serta penghinaan terhadap agama Islam,bangsa Melayu dan Raja-raja Melayu oleh beberapa pengguna Facebook.

   Delete

  2. jutice league, JUST LICK your wounds.

   Kamu kopipes bertan pun, kamu punya luka tak boleh senang cepat.

   Sebab masalah korang Umno/Bn tu sistemik. Merebak ke darah daging semua orang. Mcm kanser.

   MCA bila nak cabut keluar BN? Malu sesangat. Paling malu, geram dan meradang sebab Najib punya pasal. Gila, dia hentam berbilion Ringgit duit rakyat. Rakyat sudah benci dia dan semua yang berkaitan dengan dia. Termasuk MCA.

   Dulu MCA Wee suka wee wee saja. Sekarang menangis. DAP dah trounce depa. Nak cabut keluar BN pun susah, kalau tak naik bas BN. kot dapat 1-2 kerusi aje di Parlimen.

   Delete
  3. Najib dedah dana projek kenderaan elektrik Tun M
   NURULFATIHA MUAH 30 JULAI 2018
   Najib dedah dana projek kenderaan elektrik Tun M
   Najib dan Dr Mahathir ada cerita antara mereka.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, tuduhan menyatakan beliau tidak menyokong Proton adalah tidak benar.

   Sebaliknya, Najib berkata, kerajaan di bawah pimpinannya telah menyediakan geran pembangunan dan penyelidikan (R&D) sebanyak RM1.1 bilion dan pinjaman mudah RM1.5 bilion kepada Proton sebelum ini, selepas syarikat itu membuktikan mempunyai pelan mampan yang mampu dilaksanakan.


   Selain itu, beliau juga mendedahkan, sebelum hubungannya dengan Tun Dr Mahathir Mohamad renggang, kerajaan pimpinannya juga telah memberi sokongan kepada perdana menteri ketujuh itu untuk projek kenderaan elektriknya.

   "Melalui permintaan dibuat Dr Mahathir, satu geran RM270 juta diberikan kepada Proton pada 2010 bagi menjalin satu kerjasama perniagaan dengan sebuah syarikat United Kingdom dimiliki rakannya Kamal Siddiqi, yang berpengkalan di Britain bagi memajukan kereta dan lori elektrik.

   "Bagaimanapun, pelaburan ini gagal dan kerajaan membuat keputusan untuk tidak menyalurkan lagi dana. Ini turut menyebabkan kemarahan Dr Mahathir," katanya menerusi entri terbaharu di Facebook miliknya hari ini.

   Najib berkata, beliau berpendirian bahawa rakyat tidak seharusnya menanggung masalah Proton dan syarikat itu perlu bersaing pada keupayaan sendiri sebagaimana dilakukan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua).

   "Jika Perodua mampu menjadi jenama kereta paling teratas di negara ini, tiada alasan untuk Proton untuk tidak mencapai kedudukan yang sama," katanya.

   Dalam pada itu, Najib turut akui bahawa janji PRU13 BN untuk mengurangkan 30 peratus harga kereta adalah tidak menyeluruh ke atas semua jenis kereta.

   "Di sebalik ada di dalam kerajaan saya pada masa itu yang menyuarakan kebimbangan bahawa harga kereta menurun dengan terlalu pantas akan memberi tekanan terhadap bank, penjual kereta terpakai dan nilai aset isi rumah, ada harga beberapa model kereta menurun 30 peratus.

   "Secara keseluruhan, harga kereta menurun pada pelbagai peringkat," katanya.

   Namun, katanya, kerajaan Pakatan Harapan pula 'menghadiahkan' rakyat dengan harga kereta lebih tinggi, dalam keadaan rakyat masih tertunggu-tunggu janji harga petrol lebih rendah dan tol dihapuskan ditunaikan.

   "Ketika saya dilantik sebagai PM, harga kereta yang tinggi dan perlindungan terhadap Proton adalah antara aduan utama dan beban kepada rakyat.

   "Seorang wartawan kewangan turut membuat anggaran, rakyat terpaksa menanggung RM360 bilion demi Proton dan Eon yang pada masa itu menjana pendapatan di atas beban rakyat sehingga Eon turut memiliki bank sendiri," katanya.

   Menurutnya, beliau sedia maklum harga kereta yang tinggi adalah satu bebanan untuk rakyat, terutama bagi kumpulan berpendapatan rendah dan menengah.

   "Sebuah kereta yang dijual dengan harga RM20,000 lebih mahal ekoran pelbagai cukai dan dasar akan menyebabkan pembeli yang mengambil pinjaman sembilan tahun pada kadar faedah 4 peratus, membayar RM28,000 pada akhir pinjaman mereka.

   "Harga kereta lebih tinggi juga turut menyebabkan kos selenggara dan perlindungan insurans setiap tahun yang akan menambah beban pembeli," katanya.

   Bagi memperbetulkan masalah legasi ini, katanya, kerajaan pimpinannya telah menghapuskan cukai import 10 peratus bagi kereta dari Jepun dan memperkenalkan insentif Kenderaan Cekap Tenaga (EEV).

   Delete
  4. justice league, kau JUST LICK saja lah. Apa nak sibuk sangat mengkopipes.

   Naib bukn saja tak menyokongProton, di jual nya saham, kasi Cina Kominis (depa di China belom istihar buang kominisme) hak mengurus, jadi syarikat Cina, kereta Cina ominis. Bedebah si Najib.

   Delete
  5. Perkasakan sekolah tahfiz berbanding UEC
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 31 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.8K
   Perkasakan sekolah tahfiz berbanding UEC
   Roslan
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUANTAN - Tindakan PH mahu mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) walaupun bertentangan dengan Perlembagaan dan Dasar Pendidikan Kebangsaan menimbulkan kemusykilan.

   Exco Pemuda Pas, Roslan Md Esa berkata pihaknya tidak bersetuju dan membantah keras usaha tersebut kerana tidak bertepatan dengan masyarakat Malaysia hidup saling melengkapi antara satu sama lain tanpa mengira latar belakang kaum, agama dan bahasa.


   Menurutnya, walaupun masih di fasa awal cadangan namun, tuntutan UEC ini perlu dilihat daripada kaca mata perpaduan kaum serta kesan jangka masa panjang terhadap sistem pendidikan di Malaysia.

   "Bagi kami, kerajaan perlu memiliki keberanian untuk memperkasakan semua sekolah kebangsaan selain mengkaji semula kedudukan sistem pendidikan vernakular di negara ini.

   "Daripada meluluskan UEC lebih baik perkara itu diberi kepada sekolah tahfiz yang terlalu memerlukan pembelaan dan bantuan sokongan daripada kerajaan," katanya, semalam.

   Dalam pada itu, ditanya mengenai kewajipan penggunaan kasut hitam, Roslan berkata kerajaan perlu menggagap isu itu bukanlah sesuatu yang mendesak.

   "Seharusnya tangani terlebih dahulu isu-isu yang lebih mendesak. Contohnya beg sekolah berat terpaksa ‘dipikul’ murid, bebanan tugas guru yang tidak pernah selesai dan akses internet bertaraf ‘siput’ sedangkan guru-guru diminta memberikan pelbagai laporan secara dalam talian.

   "Itu belum lagi kurikulum yang sentiasa berubah-ubah yang amat menekan guru-guru dan anak-anak.

   "Yang jadi mangsa guru-guru sehinggakan ramai me­ngalami tekanan perasaan tetapi demi melaksanakan tugas dan amanah mendidik anak bangsa, mereka hadapi dan tempuhi juga," katanya.

   Delete
  6. Muka tarpal ini tak serik2 dibalun di atas ketololan mengutip-kopipes bahan sampah tak ada kena mengena dgn topik.

   Kenapa ler bahlol ini asyik sok sek, sok sek menyonyoh-nyonyeh macam pondan jalang tak laku ambil kisah tentang sekolah sedangkan dia sendiri tak abis sekolah, yer.......??

   Betul-betul Haramjadah si Tonggeng nih.....!!

   Delete
 3. Don't worry about it,
  Itu mintiri torpedo kapla tumpol akan hantar kapal selam sama jet pejuang utk itu hantam itu MP pasir salak punya worang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adakah pemimpin belia macai PH?
   WARTAWAN SINAR HARIAN 3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore173
   Adakah pemimpin belia macai PH?
   Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman digesa agar lebih sensitif sebelum melabelkan pertubuhan belia sebagai macai politik.

   Exco Pemuda Umno, Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin berkata, ini kerana terdapat ahli Bersatu sendiri turut aktif dan memegang tampuk pimpinan dalam gerakan belia.


   “Menurut dakwaan Syed Saddiq, Majlis Belia Malaysia (MBM) dijadikan macai politik kerajaan BN. Ini bermakna Presiden Majlis Belia Negeri Kedah yang merangkap Ketua Armada Bersatu Kedah adalah macai politik PH.

   “Tambahan, jawatan dalam kepimpinan tertinggi MBM, GPMS, Belia 4B dipertandingkan bukan dilantik secara percuma seperti jawatan Ketua Armada Bersatu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

   Menurut Muhamad Muqharabbin, kenyataan Syed Saddiq juga diangap tidak bijak dan kurang matang.

   “Adakah era Malaysia Baharu bersikap tidak terbuka dengan golongan belia apabila melabel kepimpinan mahupun ahli NGO belia sebagai macai politik?,” katanya.

   Delete
  2. just league, ikut lah nasihat aku - JUST LICK your wounds.

   Tak payah nak bising2 sangat, penat kamu mengkopipes. Tambah, di maki orang. Pengundi dah fedap dengan korang. Najib terutama nya. Dia bawak tahi lembu sememeh di badan nya bila pigi kemepn di Sg Kandis.

   Orang nampak muka dia aje dah masam muka. Merongot dalam hati ... ah tu dia penjangak pencuri, perompak pelanun berbillion uit rakyat di 1MDB dll.

   Givap lah. JUST LICK aje.

   Delete
  3. Ambil alih SPLASH: Selangor mungkin henti beri air percuma
   FMT Reporters | August 3, 2018
   Bekas MB Selangor Khalid Ibrahim berkata langkah itu menjadikan rakyat Selangor membayar lebih 10 kali ganda dari apa yang ditawarkan kerajaan negeri pada 2013.

   Khalid Ibrahim berkata langkah kerajaan negeri memberi peluang kepada pemilik saham SPLASH mendapat keuntungan dan pampasan yang berlebihan. (Gambar Bernama)

   PETALING JAYA: Bekas menteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata beliau percaya kerajaan Selangor akan mengkaji semula atau menghentikan program pemberian air percuma kepada isi rumah di negeri itu selepas mengambil alih Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (SPLASH).

   “Hari ini apabila pembelian SPLASH oleh Syarikat Air Selangor (Air Selangor) berjumlah RM2.55 bilion dimuktamadkan, ianya menjadikan rakyat Selangor membayar lebih 10 kali ganda dari apa yang ditawarkan oleh kerajaan negeri pada 2013.

   “Strategi kerajaan negeri hari ini memberi peluang kepada pemilik saham SPLASH mendapat keuntungan dan pampasan yang berlebihan.

   “Pada masa yang sama, ia juga meletakkan beban serta tanggungjawab untuk pembayaran tersebut ke atas rakyat dengan mengenakan tarif yang tinggi,” katanya menerusi kiriman Facebook.   Beliau berkata demikian mengulas pengumuman Air Selangor membayar RM2.55 bilion untuk mengambil alih SPLASH hari ini.

   Pengumuman itu dibuat 2 hari selepas bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak mendakwa negeri itu akan membeli SPLASH pada harga RM2.7 bilion dalam urus niaga yang didakwa menguntungkan seorang “Tan Sri” yang memiliki 30% saham dalam syarikat itu.

   Proses penstrukturan semula industri air di Selangor tertangguh sekian lama susulan kegagalan kerajaan negeri dan persekutuan semasa pentadbrian Barisan Nasional mencapai kata sepakat berkaitan nilai tawaran pengambilalihan SPLASH dan kerajaan negeri hanya berjaya menyelesaikan pengambilalihan 3 syarikat konsesi air lain.

   Ads by AdAsia
   You can close Ad in 1 s
   Syarikat konsesi itu ialah Syabas dan Puncak Niaga Sdn Bhd, masing-masing berjumlah RM2.47 bilion dan RM3.11 bilion pada Mei 2014, serta Konsortium Abass Sdn Bhd pada harga RM900 juta.

   Sejak pengambilalihan 3 syarikat konsesi itu, Air Selangor membina 2 loji rawatan air di Semenyih 2 dan Labohan Dagang.

   Delete
  4. JUST LICK lah, Meeeester justice league.

   Tak payah guna air atau syarikat air. LICK pakai air ludah kau saja. Cari tempat yang licin, kalau tak berboras lidah kamu.

   Delete
  5. Pakatan Harapan Sebelum Memerintah...   Aku ingat lagi masa setahun sebelum PRU14. Aku mula minat dengar ceramah khasnya dari Pakatan Harapan. Pantang dengar ada ceramah mesti aku datang. Dalam semua ceramah aku pergi, mesti ada 4 isu dari dulu lagi yang wajib deme sebut dan maki hamun Umno. Bila deme maki hamun tu yang memang nampak betui-betui berat isu tu. Banyak lagi isu lain, tapi aku nk sebut 4 isu ini sebab 4 isu ini deme serang Umno gile babi punya smpai Umno tak dan nak tepis dan kalah teruk.

   Isu 1, Minyak Mahal
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, " hari ni kita bentuk kerajaan, esok kita turun harga minyak, kita ada kuasa, kita boleh buat. Sape cakap tak boleh buat? negara kita kaya, negara kita pengeluar minyak, kita yang jual minyak kat org". Bersorak la penonton sekali dengan aku.

   Isu 2, Tol
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “kalau kita perintah kerajaan kita akan hapuskan tol atau kita akan kurangkan harga tol lebih separuh. Negara kita antara negara yang tol paling banyak.” Bertepuk tangan penonton sekali dengan aku.

   Isu 3, Getah Murah.
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, "kalau kita perintah, kita akan naikkan harga getah dan tetapkan harga getah. Getah sekarang murah sgt, 1kg getah tak boleh nak beli 1kg gula.” Besorak pakcik makcik kampung ni sekali dengan aku.

   Isu 4, GST
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “rakyat dizalimi oleh Umno sampai anak baru beranak pun dah kena cukai GST. Bukan itu saja malah orang mati pun kena GST, itulah namanya cukai haramjadah yang di buat oleh kerajaan Umno haramjadah.”
   "Jangan susah hati tuan-tuan dan puan-puan, pangkah Pakatan hari ni menang, esok tak dak dah gst". Gegak gempita satu kampung.

   Bila dah memerintah dan berkuasa baru lah terhegeh-hegeh nak kaji. Minyak mahal sebab itu ini la. Toll tetap kutip macam biasa juga dan tak bolih hapus kerana mcm2 hal kena semak. Dan macam2 kena semak dan tak bolih terburu buru.Tun M kata janji menifesto ph bukan kitab jadi tak tunai tak berdosa.


   : Pakatan Harapan sangat Hancing....

   Delete
  6. Eversince the taking over of the hopeless-corrupted BN govt by Pakatan Harapan led by The Grand Old Statesman, I see new greener pasture of this beautiful blessed land.....


   OH..WHAT A WONDERFUL WORLD

   I see trees of green, red roses too
   I see them bloom for me and you
   And I think to myself what a wonderful world

   I see skies of blue and clouds of white
   The bright blessed day, the dark sacred night
   And I think to myself what a wonderful world

   The colors of the rainbow so pretty in the sky
   Are also on the faces of people going by
   I see friends shaking hands saying how do you do
   They're really…

   I hear babies crying, I watch them grow
   They'll learn much more than I'll never know
   And I think to myself what a wonderful world
   Yes I think to myself what a wonderful world

   Delete
  7. Sebab tu kena neutral jgn taksub.sama je bn & ph.Bezanya mana yang lg teruk.Selepas ni akan ada byk lagi tuntutan yg tak sepatutnya dari bangsa cina dan india.almaklumkan baru dpt lesen besar.
   Zaman najib melayu samun melayu.zaman ph kalau tak betul caranya cina samun melayu.

   Delete
 4. Eewaahh...boleh tangkap???

  Yg keling pariah bangsat menumpang menghasut perkauman kata orang2 Melayu pendatang di Tanah Melayu ini, tak boleh tangkap ke???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tangap kasi letup kepala mamat pasir salak tu n anak dia yg samseng tu

   Delete
  2. Najib: Undi Lokman untuk pastikan pembangkang kuat
   Najib Razak | Diterbitkan 3 Ogs 2018, 9:04 malam | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 9:17 malam

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   ULASAN | Jika sesuatu parti terlalu besar dan menguasai kerajaan negeri tanpa suara pembangkang yang kuat, kerajaan itu akan menjadi angkuh sehingga suara dan kepentingan rakyat diabaikan.

   Keadaan ini sedang berlaku. Kerajaan Selangor sudah mula bertindak menarik balik insentif kebajikan yang dulu diberi. Janji yang dibuat kini dikatakan bukan kitab dan tiada keperluan untuk ditunaikan.

   Sebelum pilihan raya, pelbagai janji dihamparkan kepada rakyat. Rakyatlah menjadi keutamaan, rakyat menjadi tunjang kepada perjuangan mereka.

   Hari ini, lain yang berlaku. Kerajaan menjadi angkuh sehingga suara dan kepentingan rakyat akan diketepikan. Rakyat tidak dijulang lagi sebagai asas pentadbiran.

   Keadaan ini sedang berlaku dan dilalui rakyat. Kerajaan Selangor sudah mula bertindak menarik balik insentif kebajikan yang dulu diberi. Janji yang dimeterai sebagai manifesto kini dikatakan bukan kitab dan tiada keperluan untuk ditunaikan.

   Caj air, plastik bakal naik

   Dalam dua bulan lepas, kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) telah memberi amaran harga air bakal naik, pemberian air percuma sedang dikaji semula untuk dikurangkan dan caj beg plastik bakal dinaikkan lagi.

   Dana kerajaan negeri juga digunakan begitu sahaja untuk membeli syarikat air dengan harga berbilion-bilion - iaitu 10 kali ganda lebih dari harga ditawarkan oleh bekas Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sebelum ini - sehingga negeri berhutang dengan kerajaan persekutuan lagi.

   Tidak mustahil jika lebih banyak insentif rakyat akan ditarik balik dan langkah yang membebankan rakyat akan dilaksanakan pada masa depan.

   Pelbagai alasan juga diberi mengapa pelbagai janji pilihanraya tidak dapat ditepati walhal ketika janji dilaungkan, itulah asas yang mendorong pengundi memilih mereka dan kini mereka diperdaya.

   Justeru, rakyat di Sungai Kandis dan Selangor memerlukan pembangkang yang kuat dan seorang wakil rakyat yang berani bersuara dalam memastikan suara rakyat didengari dan hak rakyat Malaysia mengikut perlembagaan, terus dipertahankan.

   Ia juga sebagai suara kepada rakyat untuk menuntut segala janji yang dibuat.

   Lokman pemimpin berani

   Calon Barisan Nasional untuk pilihan raya kecil Sungai Kandis yang akan berlangsung esok ialah saudara Lokman Adam.

   Beliau pernah dipecat dari Umno kerana membantah kezaliman terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1999. Sebagai pejuang reformasi, beliau pernah dipenjarakan selama 1,000 hari di bawah akta ISA.

   Selepas itu, Lokman dipecat dari parti PKR pula kerana membangkitkan isu penyelewengan dana yang dilakukan oleh kepimpinan PKR.


   Lokman yang juga berpendidikan tinggi dengan Ijazah Sarjana (Masters) pengurusan dari Universiti Tun Abdul Razak, terbukti sebagai seorang pejuang berani memperjuangkan kebenaran dan tidak akan berhenti dari mempertahankan keadilan, demi rakyat.

   Untuk memastikan suara rakyat tidak dibisukan, kepentingan rakyat tidak diketepikan dan kerajaan negeri dan persekutuan tidak terlepas dari janji yang mereka pahatkan, pilihlah calon Barisan Nasional Lokman Adam

   Delete
  3. Kau masih tak mau JUST LICK ye Meeeester justice league.

   Apa kau nak harapkan Najib kata Undi Lokman untuk pastikan pembangkang kuat. Mana boleh pembangkang kuat. Dan berteraburan, mcm bulan bintang di angkasa.

   Di angkasa raya, cantik, indah di pandang. Di dunia, dengan Naib, la hawla wala .. dan bersepai. Tak usah harapkan apa2 lagi selagi ada bau Najib ke sana sini di negara ini.

   Bila dia dan mak badak dah masuk penjara nanti, baru aman, nyaman, tenteram. Umno di bawah Wak Jahit, lain kira.

   Delete
  4. Anak luar nikah boleh bin nama bapa, mana Mujahid?   PUTRAJAYA 27 Julai - Mahkamah Rayuan berpendirian, anak pasangan beragama Islam yang dilahirkan secara luar nikah kini layak di sisi undang-undang untuk berbinkan nama bapanya.

   Keputusan penting itu dicapai oleh panel tiga hakim diketuai oleh Datuk Tengku Maimun Tuan Mat ketika membenarkan rayuan seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun dan kedua ibu bapanya.

   Beliau yang bersidang bersama Datuk Abdul Rahman Sebli dan Puan Sri Zaleha Yusof sebulat suara mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak semakan kehakiman yang difailkan oleh ketiga-tiganya.

   Mahkamah berpendirian, Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) selaku responden kedua telah bertindak di luar bidang kuasa ketika mendaftarkan ‘Abdullah’ sebagai nama bapa kepada kanak-kanak itu dalam sijil kelahirannya.

   Ibu dan bapa kanak-kanak itu (perayu kedua dan perayu ketiga), kedua-duanya beragama Islam bernikah pada 24 Oktober 2009. Kanak-kanak lelaki itu lahir pada 17 April 2010 iaitu lima bulan dan 24 hari (atau lima bulan dan 27 hari menurut kalendar Qamariah Islam).

   Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia memutuskan anak tidak sah taraf tidak boleh dinasabkan kepada lelaki yang menyebabkan kelahirannya atau kepada sesiapa yang mengaku menjadi bapa kepada anak tersebut.

   Muzakarah itu mendefinisikan anak tak sah taraf ialah sebagai:

   1. Anak yang dilahirkan di luar nikah sama ada akibat zina atau rogol dan dia bukan daripada persetubuhan syubhah atau bukan daripada anak perhambaan.

   2. Anak dilahirkan kurang dari enam bulan dua lahzah (saat) mengikut Takwim Qamariah daripada tarikh tamkin (setubuh). - UTUSAN ONLINE


   : Dalam kedudukan ini mana Menteri Agama? Adakah Mujahid nak jawab, sebelum ini hebat mengkritik UMNO/BN. Sekarang bila ada kuasa apa yang awak buat?....

   Delete
  5. Nak buat mcmana banyak pemimpin melayu skrg ni pemikiran diaorang lagi pendatang dari bangsa pendatang.

   Delete
  6. Salam sdra Azid...

   Mungkin sdra budiman terlepas pandang -Saya ulangi.....

   Saya teruja & berminat amat mendalam untuk menimba ilmu dari sdra yg bijaksana.

   Boleh bagi alamat & no. hp untuk saya hubungi...??

   Delete
 5. Betul tu MP Pasir Salak.
  Saya sokong!

  Ketua Hakim Negara & Peguam Negara pun Kristian...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hang pilah dakwah kat depa. Hang teriak kat sini buat apa?

   Delete
  2. Exco Armada tegur Syed Saddiq isu macai politik
   WARTAWAN SINAR HARIAN 3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore310
   Exco Armada tegur Syed Saddiq isu macai politik
   Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Kenyataan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkenaan isu ‘macai politik’ dalam persatuan belia turut mendapat teguran Exco Armada Bersatu.

   Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir yang juga ahli seumur hidup Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) berkata, tidak semua ahli dalam pertubuhan belia merupakan macai politik.


   Katanya, Syed Saddiq tidak boleh pukul rata dengan menyatakan pertubuhan belia sebagai alat kepada parti politik.

   “Tidak dinafikan oleh kerana pertubuhan belia dinaungi Kementerian Belia dan Sukan, lumrah mana-mana badan dalam pergerakan belia mempunyai kecenderungan terhadap satu parti ditambah negara selama ini tidak pernah bertukar kerajaan. Oleh itu, bukan sahaja kecenderungan, malah doktrin parti pemerintah kerajaan terdahulu telah terbiasa dan berakar dalam pergerakan belia.

   “Sehingga ramai pemimpin pergerakan belia lupa bahawa biar pun dinaungi kerajaan, ia perlu bersifat ‘non-partisan’ atau mungkin meraih pelbagai perbezaan demi menjaga kemaslahatan gagasan pemikiran (idealisme) manusiawi sekaligus memelihara keharmonian dalam kalangan belia di Malaysia,” katanya dalam kenyataan hari ini.

   Katanya, bagaimanapun tidak semua anggota pergerakan belia itu menggunakan pentas belia sebagai alat kepada parti politik dan menteri perlu lebih spesifik dan tidak boleh pukul rata.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Bersihkan persatuan belia daripada macai politik]

   http://www.sinarharian.com.my/politik/bersihkan-persatuan-belia-daripada-macai-politik-1.863446]

   Bagaimanapun, menurut Mohd Ashraf, memang tidak dinafikan ada pemimpin tertinggi belia menjadikan NGO mereka sebagai kuda tunggangan politik demi agenda peribadi atau kelangsungan pertubuhan.

   “Malah ada yang disalahguna hingga masuk ‘kocek sendiri’, menyebabkan pemimpin tertinggi pertubuhan tidak bersifat telus dalam komentar dan kritikan atau sekadar bersifat kosmetik,” katanya.

   Susulan itu, katanya, seruan Syed Saddiq perlu disambut baik oleh pertubuhan belia termasuk GPMS dengan terbuka.

   “Ini bagi memastikan pergerakan mereka tidak dikekang dan mampu menjadi ‘check and balance’ dalam agenda memperkasa belia.

   "Di samping mereka tidak lagi kelihatan seperti ‘macai’ atau ‘kaki jilat’ kepimpinan negara,” katanya.


   by Taboola
   Sembilan lantikan politik di KBS ditamatkan perkhidmatan
   'Najib, P. Ramlee pun guna kepala bapak’
   ‘Bro Saddiq bikin cewek Indonesia cair’
   'PM ke-7 lantik PM ke-4 dalam lubuk duit'
   Hadkan kuasa polis, tak perlu mansuh Sosma
   Azmin bukan ‘barua’ Mahathir
   Kit Siang kesal difitnah sokong komunis
   Audio tiru suara Anwar macam projek pelajar kolej
   'Ya ALLAH lindungilah Datuk Seri...'
   by Taboola

   Custom Search


   TOP 5 VIDEO PALING HANGAT
   Jika Zahid tolak tetap ganti pembangkang lain 'Kita tak boleh beri walau satu kerusi kepada 'perompak'' Bapa ditanam hidup-hidup 'Saya doa rakyat Selangor tabah' Tiada kelibat Tun M di Sungai Kandis


   Rakyat Malaysia setuju ada kereta nasional baharu?

   Ya
   Tidak
   Lihat Keputusan

   Delete
  3. Betui bulat...kalau tikus macaii rosmah tu rasa hebat baik pi dkwah pada org kristian supaya pelok islam. Asyik dok takut ini takut itu.nak dok bawah ketiak big mama jer kojenyer

   Delete
  4. Mawi 'Black Komando' lari 30km untuk BN
   Annabelle Lee | Diterbitkan 3 Ogs 2018, 5:44 petang | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 11:13 malam

   A+ A-
   SG KANDIS | Pada hari terakhir kempen pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis, seorang bekas koperal polis melakukan larian sejauh 30 kilometer untuk menyatakan sokongan terhadap BN.

   Mohd Ismawi Ismail, yang juga dikenali sebagai "Mawi Black Komando", memulakan larian dari Petaling Jaya pada awal petang ini dan merancang tiba di Bilik Gerakan BN di Sungai Kandis pada jam 9 malam.

   Dalam siaran Facebook secara langsung, Ismawi memperkenalkan dirinya sebagai ahli Pemuda Umno Petaling Jaya.

   Katanya, beliau berlari untuk menyedarkan rakyat mengenai sumbangan BN kepada negara dan janji yang telah ditunaikan gabungan parti itu sebelum ini seperti penghapusan tol Batu Tiga dan Sungai Rasau.

   "Tol Batu 3 dihapuskan. Daripada (saya) kecil sehingga sekarang umur hampir 40 tahun, dimansuhkan oleh (Datuk Seri) Najib (Razak). Terima kasih," katanya ketika berhenti seketika di lebuh raya berkenaan.

   Ismawi seterusnya akan melepasi pondok tol Sungai Rasau untuk mengingatkan semula bagaimana BN telah mengotakan janji untuk memansuh tol berkenaan.

   Najib sebelum ini mengumumkan pemansuhan kedua-dua tol itu ketika membentangkan Bajet 2018.

   BN tak tahu

   Ketika dihubungi Malaysiakini mengenai larian secara solo itu, Ketua Pemuda Umno Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berkata beliau tidak menyedari mengenai acara itu.


   Bagaimanapun beliau kemudian memberitahu Malaysiakini bahawa acara itu dianjurkan oleh bahagian Pemuda Umno di Petaling Jaya.

   Pada PRK Sungai Kandis yang akan diadakan esok, calon BN Datuk Lokman Noor Adam BN akan menentang calon PKR Mohd Zawawi Ahmad Mughni dan seorang calon bebas K Murthy.

   PRK itu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Mat Shuhaimi Shafiei akibat kanser pada 2 Julai lalu.

   Pada pilihan raya umum 9 Mei, Suhaimi memenangi kerusi majoriti Melayu itu dengan memperoleh majoriti 12,480 undi dalam pertandingan empat penjuru.

   Delete
  5. Aku tak yakin jika Wak Jahit, Tok Mat dn yang lain2 pemimpin Umno rasa senang dengan Najib "mengacau" suasana aman dan tenteram di kempen PRK Sg Kandis.

   Gamak nya meeka kedut2 muka, resah di hati, nengokkan pengundi masam muka, serius dan tension bila nengok muka Najib. Tapi, apakan daya, sabelom Najib dan Umno lingkup pun tak beani nak kata apa. Sekarang pun gitu. Dah terbawak-bawak tabiat itu. Inna lillah kpd Umno.

   Delete
  6. Pakatan Harapan Sebelum Memerintah...   Aku ingat lagi masa setahun sebelum PRU14. Aku mula minat dengar ceramah khasnya dari Pakatan Harapan. Pantang dengar ada ceramah mesti aku datang. Dalam semua ceramah aku pergi, mesti ada 4 isu dari dulu lagi yang wajib deme sebut dan maki hamun Umno. Bila deme maki hamun tu yang memang nampak betui-betui berat isu tu. Banyak lagi isu lain, tapi aku nk sebut 4 isu ini sebab 4 isu ini deme serang Umno gile babi punya smpai Umno tak dan nak tepis dan kalah teruk.

   Isu 1, Minyak Mahal
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, " hari ni kita bentuk kerajaan, esok kita turun harga minyak, kita ada kuasa, kita boleh buat. Sape cakap tak boleh buat? negara kita kaya, negara kita pengeluar minyak, kita yang jual minyak kat org". Bersorak la penonton sekali dengan aku.

   Isu 2, Tol
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “kalau kita perintah kerajaan kita akan hapuskan tol atau kita akan kurangkan harga tol lebih separuh. Negara kita antara negara yang tol paling banyak.” Bertepuk tangan penonton sekali dengan aku.

   Isu 3, Getah Murah.
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, "kalau kita perintah, kita akan naikkan harga getah dan tetapkan harga getah. Getah sekarang murah sgt, 1kg getah tak boleh nak beli 1kg gula.” Besorak pakcik makcik kampung ni sekali dengan aku.

   Isu 4, GST
   Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “rakyat dizalimi oleh Umno sampai anak baru beranak pun dah kena cukai GST. Bukan itu saja malah orang mati pun kena GST, itulah namanya cukai haramjadah yang di buat oleh kerajaan Umno haramjadah.”
   "Jangan susah hati tuan-tuan dan puan-puan, pangkah Pakatan hari ni menang, esok tak dak dah gst". Gegak gempita satu kampung.

   Bila dah memerintah dan berkuasa baru lah terhegeh-hegeh nak kaji. Minyak mahal sebab itu ini la. Toll tetap kutip macam biasa juga dan tak bolih hapus kerana mcm2 hal kena semak. Dan macam2 kena semak dan tak bolih terburu buru.Tun M kata janji menifesto ph bukan kitab jadi tak tunai tak berdosa.


   : Pakatan Harapan sangat Hancing....

   Delete
  7. Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN.

   Delete
 6. Tak apalah...biarlah dia bercakap apa sahaja ...biarlah Si Tolol tu beretorik dengan sentimen perkauman melampau. Ini Selangor la di mana rakyatnya cerdik IT, berfikiran terbuka dan tidak taksub. Mereka cerdik untuk menilai mana yang betul mana yang auta. Yang bodoh bangang tak boleh berfikir cuma macai UMNGOK dan lebai-lebai PAS kat sini saja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perumahan dengan akses internet usah bebankan rakyat
   3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore71
   Perumahan dengan akses internet usah bebankan rakyat
   Gambar Hiasan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA-LUMPUR - Hasrat kerajaan supaya projek perumahan baharu disediakan akses internet disambut baik banyak pihak, namun timbul juga kebimbangan ia boleh menyebabkan peningkatan kos kepada pemaju perumahan, dengan akhirnya harga rumah turut naik.

   Apabila Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo mengumumkan kementerian itu bercadang menggubal satu rang undang-undang (RUU) bagi mewajibkan setiap pembinaan bangunan baharu menyedia akses internet, wujud pandangan supaya pelaksanaannya diperhalusi agar ia benar-benar memberi manfaat kepada orang ramai.


   Melalui tinjauan di laman media sosial bagi melihat pandangan netizen berhubung cadangan menteri itu, mereka hanya berharap cadangan berkenaan tidak akan membebankan rakyat pada akhirnya.

   Ada netizen yang risau kemungkinan harga rumah akan naik dan masalah ini wajib dipantau kerajaan agar tiada pemaju sewenang-wenangnya menaikkan harga jualan rumah atas alasan pemasangan akses internet itu melibatkan kos yang tinggi kepada mereka.

   Pelajar Universiti Malaya, Muiz Baharudin berkata kerajaan harus lebih tegas dalam memantau harga rumah disebabkan kemungkinan pemaju boleh mengenakan caj tersembunyi.

   “Dengan bertambahnya kos pembinaan ditambah dengan pemasangan internet ini, tak dapat dinafikan harga sesebuah rumah juga turut meningkat,” katanya menerusi Facebook.

   Gobind ketika mengumumkan cadangan RUU itu ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong bagi kementeriannya di Dewan Rakyat Rabu lalu, berkata melalui penggubalan RUU itu, kemudahan akses internet boleh dikategorikan sebagai utiliti seperti bekalan elektrik dan air untuk setiap unit rumah.

   Sementara itu, Yusof Tashfin di laman Facebooknya berkata adalah seeloknya kerajaan menambah baik perkhidmatan akses internet sedia ada dahulu sebelum melaksanakan cadangan berkenaan.

   “Cadangan saya sebagai rakyat pula ialah, kerajaan patut mempercepatkan proses menambah baik kelajuan internet, selain mengurangkan kos penggunaan internet,” katanya.

   Pengerusi Persatuan Penduduk Pangsapuri Dewan Bandaraya Kuala Lumpur Setapak Jaya 1B, Adnan Lop, 65, berkata usaha mewujudkan akses di kawasan perumahan baharu sangat dialu-alukan tetapi ia diharapkan tidak membebankan rakyat atau menjejaskan kos sara hidup penduduk secara bulanan.

   “Zaman sekarang semuanya di hujung jari. Saya pasti orang ramai mahukan fasiliti itu disediakan untuk kemudahan tetapi mengenakan caj mengikut kemampuan penduduk atau (lebih baik) kalau diberikan secara percuma,” katanya.

   Toomie Baru, 28, dari Tenom, Sabah berkata perancangan tersebut sebaiknya dilaksanakan dengan mengambil kira penduduk di kawasan perumahan di luar bandar yang sukar mendapatkan rangkaian internet.

   “Kebanyakan orang sekarang menggunakan internet dalam urusan seharian mereka seperti membayar utiliti bulanan, online shopping, dan sebagainya. Bukan itu sahaja, masyarakat luar bandar juga menggunakan internet untuk ‘keep update’ mengenai isu semasa.

   “Ada juga segelintir suri rumah yang menjana pendapatan melalui bisnes dalam talian. Mungkin projek ini dapat menguntungkan mereka (penduduk luar bandar),” katanya. - Bernama

   Delete
  2. Tak usah cakap lah lah pasal kos menyediakan internet meninggikan kos dan harga rumah jadi tinggi.

   Mana ada rumah murah di zaman Najib? Cakap tak serupa bikin.

   Delete
  3. JIHAD TERHADAP KAFIR/MUNAFIK


   Kapal misi Gaza bawa wakil Malaysia dipercayai dirampas Israel   KUALA LUMPUR: Sebuah kapal yang dalam misi kemanusiaan ke Palestin bersama 22 aktivis dipercayai dirampas Israel, ketika ia menghampiri Gaza.

   Ketua Pegawai Eksekutif Humanitarian Care Malaysia (MyCARE), Kamarul Zaman Shaharul Anwar berkata Kapal Al-Awda terputus hubungan komunikasi dengan pihak media Freedom Flotilla Coalition (FFC) dan dalam laporan terakhir radio kapal, ketua kapal menyatakan mereka melihat 4 kapal perang Israel sedang menghampiri kapal itu.

   Beliau berkata, pihaknya tidak dapat menghubungi wakil Malaysia dalam kapal itu menggunakan telefon satelit seperti biasa dan Pusat Pemantauan Just Future for Palestine (JFP) MyCARE turut terputus hubungan dengan anggota misi JFP.

   “Kami terputus hubungan dengan kapal itu pada 7.15 malam ini (waktu Malaysia) (1.15 petang waktu tempatan) dan (pada kedudukan) kurang 49 batu nautika dari Gaza,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.


   : Isreal makin biadab..

   Delete
  4. Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
  5. Mungkin ramai mrlayu cerdik tapi ego mereka terlalu tinggi kerana merasa cerdik.cerdik sahaja takkan mampu ubah bangsa melayu.
   Kerana merasa cerdiklah lahir byk parti melayu.kerana cerdik jugalah mereka berkompromi dgn bangsa pendatang untuk memerintah.
   Tapi apa yg bangsa melayu dapat

   Delete
 7. Ulangsiar

  UmNo dah kelemasan sebab semakin hari mereka semakin ditolak oleh rakyat.

  Selain dari golongan pendusta dan pendedak, UmNo hanya tinggal orang-orang bodoh sombong dan orang-orang bingung sahaja.

  Jalan terakhir mereka untuk UmNo kembali berkuasa ialah dengan memainkan habis-habisan isu2 perkauman dan keagamaan melampau konon untuk menampakkan mereka adalah pembela agama dan bangsa.

  Padahal mereka hanya memikirkan tentang diri mereka semata-mata dan bagaimana untuk selamat daripada tindakan undang-undang disebabkan segala penyamunan, penyelewengan dan pengkhianatan yang mereka lakukan.

  Tanpa mereka sedar perbuatan mereka ini hanya akan membawa pertempuran di antara haq dan bathil ini ke klimaks.

  Apabila pertempuran ini mencecah klimaksnya, maka UmNo dan sekutu mereka iaitu PAS dan lain-lain juga pasti akan dikuburkan sama sekali selama-lamanya.

  Hanya dengan lenyapnya pasukan-pasukan yang bathil ini sahaja zaman fitnah ini dapat ditinggalkan.

  In shaa Allah.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MBM gesa Syed Saddiq jelaskan maksud 'macai politik'
   RIDAUDDIN DAUD 3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore289
   Mu’ammar Ghadafi Jamal Jamaluddin
   Mu’ammar Ghadafi Jamal Jamaluddin
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Majlis Belia Malaysia (MBM) menggesa Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Abdul Rahman menjelaskan maksud sebenar 'macai politik' dan mengemukakan bukti badan gabungan MBM yang ditarik balik bantuan kerana mengkritik kerajaan.

   Presidennya, Muammar Ghadafi Jamal Jamaludin mendakwa Ahli Parlimen Muar itu tersilap dan terburu-buru menuduh MBM dan pertubuhan belia sebagai 'macai politik' sedangkan pertubuhan tersebut tidak didaftarkan sebagai sayap parti politik.


   Dalam satu kenyataan media dikeluarkan pertubuhan itu, MBM membantah sekeras-kerasnya tuduhan berkenaan lantas menggesa Syed Saddiq memohon maaf dan menarik balik kenyataan tersebut serta tidak akan mengulangi kesilapan sama pada masa depan.

   "Istilah ‘macai politik’ tidak ada di dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. Namun dalam bahasa pasar orang Cina ‘Ma’ bermaksud kuda, ‘cai’ bermaksud si kecil, si muda atau binatang yang muda. Ia mempunyai konotasi yang negatif terhadap pelaku sebagai ‘budak yang diperkudakan’.

   "Adalah tidak wajar perkataan tersebut diucapkan di dalam Dewan yang mulia tanpa memberi pengertian yang jelas kerana ia mengundang persepsi yang negatif. Pihak MBM ingin memohon pihak Menteri menjelaskan tentang maksud sebenar macai politik," katanya.

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Bersihkan persatuan belia daripada macai politik ]

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Tak wajar label NGO belia 'macai politik' ]

   [ ARTIKEL BERKAITAN: 'Syed Saddiq tidak faham gerakan persatuan belia' ]

   Menurutnya, janganlah kerana hanya segelintir pimpinan belia yang terlibat dalam politik maka label ‘macai politik’ diletakkan kepada pertubuhan belia sedangkan MBM meraikan pendirian politik masing-masing dan berusaha mewujudkan budaya politik matang dan bertanggungjawab dalam kalangan belia.

   Tambah beliau, MBM mempunyai sejarah yang panjang di Malaysia malah kewujudan pertubuhan pada tahun 1948 mendahului sebahagian besar parti-parti politik yang ditubuhkan di negara ini hatta Kementerian Belia Dan Sukan sendiri.

   Jelasnya, meskipun terdapat ahli dan pimpinan MBM aktif berpolitik namun itu tidak bermakna bahawa keseluruhan persatuan belia tersebut adalah ‘macai politik’ parti tertentu.

   "Malahan MBM menjadi medium terbaik menyatukan pandangan dan fahaman politik yang pelbagai ini demi kepentingan belia dan pergerakan belia seluruhnya. MBM mengambil pendekatan berlapang dada dan meraikan kepelbagaian selaras dengan hak asasi yang dijamin oleh Perlembagaan Malaysia.

   "MBM berpandangan selayaknya Menteri memberi gesaan kepada pertubuhan belia untuk meraikan perbezaan fikrah politik dan ideologi politik malah mereka harus duduk bersama bagi membincangkan pelbagai agenda demi kepentingan pembangunan belia di Malaysia," ujarnya.

   Tegasnya, MBM bersedia bersama mengangkat aspirasi Syed Saddiq agar persatuan belia menjadi kuasa pendesak belia terkuat kerajaan dalam usaha menjadi pengimbang kepada kerajaan demi masa depan Malaysia.

   Delete
  2. Bro john doe..bunga2nya mula timbul..itu sipasir salak..melalak2 ketandusan isu kempen..
   Bang Shah..memang dah drasuk puaka perkauman agama..x guna punya WR satu sen..inilh melayu berfikiran sempit sesempit2nya..mengandu domba iman melayu orang kita..
   WR jembalang serta mcai2 tempang..mencelah komen orang dgn kopipes sembang karang karut lintang pukang..segala yg dpaparkan adalah jenis menepuk air kencing didulang terpercik ke muka dorang..itu je kah komen atau kekecewaan macai haramjadah..

   Hahahahaamacaikecewa..gundah gulana.kehkehkeh..geng toing toing toing..toingtonggeng..

   Delete
  3. Asal-Usul Nama MALAYSIA dan Apa Maknanya?   Kita semua tahu bahawa MALAYSIA ialah nama negara kita setelah berlaku percantuman antara 11 negeri-negeri Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak. Sebelum penubuhan Malaysia, kita di Semenanjung Tanah Melayu memanggil negara kita Persekutuan Tanah Melayu. Semasa negara kita merdeka dari British pada tahun 1957, nama negara kita pada masa itu ialah PERSEKUTUAN TANAH MELAYU.

   Persekutuan Tanah Melayu telah ditubuhkan pada tahun 1948 oleh penjajah British, dengan persetujuan Raja-Raja Melayu dan UMNO (United Malays National Organisation). Sebelum itu, negeri-negeri yang tergabung di dalam Persekutuan Tanah Melayu di panggil negeri-negeri TANAH MELAYU sahaja. Di dalam bahasa Inggeris, negeri-negeri Tanah Melayu dipanggil ‘Malay States’, sementara Persekutuan Tanah Melayu di panggil ‘Federation of Malaya’, atau ‘Malaya’ sahaja.
   Persoalannya, bagaimana timbul nama MALAYSIA, iaitu gabungan nama-nama MALAYS dan ‘IA’. Dan kenapa pemimpin-pemimpin kita terdahulu menamakan nama negara kita MALASIA. Apakah dengan pertukaran nama dari Persekutuan Tanah Melayu kepada MALAYSIA, terhapuslah kata asal MELAYU sebagaimana dalam nama Persekutuan Tanah Melayu?


   Kalau kita kaji nama-nama negara-negara di dunia, terdapat nama-nama utama negara dunia, iaitu yang berakhir dengan ‘land’ , ‘tan’ dan ‘ia’. Semuanya membawa maksud yang hampir sama, bermaksud ‘tanah’. ‘Land’ ialah dari bahasa Inggeris/Eropah, ‘tan’ dari bahasa Farsi, dan ‘ia’ dari bahasa Latin.

   Antara nama-nama berakhir dengan ‘land’ ialah England (Tanah bangsa Angels), Iceland (tanah air batu atau ‘ice’), Scotland (tanah bangsa Scots), Swaziland (tanah bangsa Swazis), Finland (tanah bangsa Finns) dan sebagainya. Tidak lupa juga nama Thailand (tanah bangsa Thai).   Antara nama-nama negara berakhir dengan ‘tan’ ialah Pakistan(tanah suci), Tajikistan(tanah bangsa Tajik), Afghanistan(tanah bangsa Afghan) dan Kirgyztan(tanah bangsa Kysgyz). Lain-lain nama termasuk Baluchistan, Kazakhstan, Turkemanistan.   Hampir separuh nama-nama negara dunia berakhir dengan perkataan ‘ia’. Antaranya termasuk Russia (tanah bangsa Ross), Somalia (tanah bangsa Somali), Algeria (tanah bangsa Algiers), Bolivia (tanah bangsa Bolivars), India (tanah sungai Indus), Columbia (tanah Columbus), Mongolia (tanah bangsa Mongols), Ethiopia (tanah bangsa kulit hitam) dan sebagainya.

   Dari paparan di atas, jelaslah nama MALAYSIA adalah versi ‘latinised’ berpangkalkan perkataan MALAYS, ungkapan dalam bahasa Inggeris bagi perkataan MELAYU. Jadi MALAYS-IA bermakna LAND OF THE MALAYS, atau lebih tepat, TANAH BANGSA MELAYU.


   : Pakatan Harapan cuba untuk mengelapkan sejarah bagi kepentingan politik MALAYSIAN-MALAYSIAN...

   Delete
  4. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
  5. Jangan sebok mengutuk umno.takda pekdahnya.sekarang ni pun ph naik apa yang melayu dapat.menang bersorak ksmpung tergadai

   Delete
 8. MP pasir salak ni dah melampaui batas berkempen nempaknya. Apakah tindakan sebegini patut di biarkan. Meniup api peekauman dengan pe uh dusta dan fitnah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 'Orang Kristian sudah ambil alih Putrajaya'
   Annabelle Lee | Diterbitkan 3 Ogs 2018, 11:50 malam | Dikemaskini 4 Ogs 2018, 2:24 pagi

   A+ A-

   SG KANDIS | Pada malam terakhir kempen pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis, Anggota Parlimen Pasir Salak Datuk Tajuddin Abdul Rahman memberi amaran kepada pengundi di kawasan itu mengenai pemimpin Kristian dalam kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Bercakap kepada sekumpulan pengundi Melayu di Kampung Jawa malam ini, beliau merujuk kepada video tular yang menunjukkan paderi Kristian meraikan kemenangan HARAPAN pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) lalu.

   "Orang Kristian sudah mengambil alih, take over kuasa Putrajaya dan negeri-negeri yang saya sebut tadi. Betul memang betul.

   "Sekarang ini menteri-menteri, tengok. Lim Guan Eng tu Kristian, Anthony Loke Kristian, Tony Pua Kristian, Hannah Yeoh Kristian.

   "Teresa Kok - Khalid Samad marah apabila saya kata Teresa Kok ini satu-satu perempuan yang ada 'kok'," katanya disambut gelak ketawa orang ramai.

   Tajuddin mendakwa ahli-ahli politik DAP berkenaan menggunakan kedudukan mereka dalam kerajaan untuk mengembangkan ajaran Kristian.

   "Nama-nama yang saya sebut ini mereka ini pengembang agama Kristian. Mereka ini pengembang agama Kristian.

   "Kita kena waspada. Dalam dia berpolitik, dia menggunakan platform politik untuk mengembang, menyebar agama Kristian," dakwanya.

   Lim merupakan menteri kewangan manakala Loke dilantik sebagai Menteri Pengangkutan dalam kabinet perdana menteri, Tun Dr Maahthir Mohamad.

   Pua pula merupakan pegawai khas di kementerian kewangan, manakala Yeoh merupakan timbalan menteri wanita, keluarga dan pembangunan masyarakat. Kok pula dilantik mengetuai kementerian industri utama.

   'Hapuskan raja-raja Melayu'

   Ahli politik Umno itu juga mendakwa DAP berkuasa dalam HARAPAN dan di sebalik keputusan dibuat Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Beliau juga menjangkakan DAP suatu hari nanti akan berusaha untuk menghapuskan raja-raja Melayu dan menjadikan Malaysia sebuah republik.

   "Jangka panjang, tuan-tuan, puan-puan ini penting ni.


   "Beberapa hari nanti kalau boleh mereka nak hapuskan raja-raja Melayu.

   "Mereka nak tubuhkan satu sistem pemerintahan seperti Singapore, tak ada raja tak ada sultan, tak ada Yang di-Pertuan Agong.

   "Sistem republik - iaitu ketua negara terdiri daripada siapa sahaja - boleh jadi Melayu, Cina, India," dakwanya.

   Delete
  2. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
  3. Yup.melampau sebagaimana melampaunya bangsa pendatang menghina hak melayu dan islam.semuanya sepatutnya diambil tindakan.budin cukup pantang kalau melayu menghasut.mungkin kerana mereka islam.
   Bangsa lain tidak mengapa mungkin kerana agama mereka tak mengajarnya.

   Delete
 9. Inilah lemahnya orang Melayu. Jika ditujukkan kebenaran yang nyata lagi sahih depan mata, langsung tak mau menerimanya. Semuanya dikatakan memainkan isu agama lah..rasis lah..tapi itu lah hakikatnya.

  Atas nama nak jaag hati kaum lain, maka sanggup membutakan mata dan minda. Kuasa adn jawatanserta pankat lebih diutamakan dari mengambil berat tentang apa yang telah dilakukan oleh depa semua. Depa ni lah yang sebenarnya anai2 yang telah merosakkan dan mengkorupkan pemikiran kita. Sejarah telah menunujukkan agenda sebenar puak2 tu yang tak henti2 mencucuk jarum secar halus lagi lembut.

  Bila dah tergadai semuanya, baru lah nak menangis tak berlagu...tapi waktu tu keluar air mata darah sekali pun takde gunanya. Takkan dapat dikembalikan semula hak2 kita yang telah terlepas ke tangan depa.

  Akan datang satu masa bila sorang yang waras lagi perihatin serta risau kepada nasib agama dan kaumnya datang kepada kita untuk mengkhabarkan berita yang benar, maka dengar lah apa yang diperkatakannya dan ini lah yang dibawa oleh DS Tajuddin. Takde sebab untuk kita tidak menerima apa yang diperkatakannya malah jangan diperlekehkan niat suci murninya tu.

  Wahai kaum Melayu...kini kamu semua dihentam kiri , kanan , atas dan bawah oleh anasir2 yang bakal membawa kepada kejatuhan agama dan bangsa di negara tanah air leluhur kita . Bangkit dan pettahankan hak2 kamu...jadikan diri kamu sebagai bebteng kebal lagi kukuh demi kelangsungan agama , maruah dan kedaulatan Institusi Raja2 serta bani Melayu tercinta. Selisih 44 malaikat jika Msia menjadi sebuah negara republik, tak boleh bayangkan senario yang dahsyat lagi mengerikan tu !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macai yg kehilangan dedak.

   Delete
  2. Bulat Kontol yang kini dah jadi bujur...Sebagai macai tegar fuckatan Haprakan, tentu kau tau apa yang berlaku semasa perbahasan Sidang parlimen selasa lepas. Satu rancangan lawak solo telah dipersembahkan oleh Kak Jijah kipas Lipas, TPM kita tu. Seronok beetul para MP2 menontonnya hingga sakit perut merana ketawa terbahak2 !!!

   Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail 'terkantoi' bila tak dapat jawab soalan yang di ajukan semasa sesi penggulungan usul titah di raja bagi Kementerian Wanita dan Pembangunan Keluarga di Dewan Rakyat, Selasa lepas...

   Isu perkahwinan di antara kanak2 berumur 11 tahun dengan lelaki 41 tahun di tanya oleh Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said...

   Wan Azizah di lihat seolah2 'mati akal' untuk menjawab...

   "Saya faham pandangan menteri tentang isu bukti dan sebagainya, tapi kes kanak2 berlainan"....

   "Sebab tu kita ada 'statutory rape' dalam penal code"...

   "Sebab kanak2 bila memberi kebenaran tidak sama seperti kebenaran orang dewasa"...

   "Itu sebabnya dalam kes statutory rape, beban bukti bukan ke atas kanak-kanak tersebut"...

   "Tapi dalam perkara ini, (kanak-kanak berusia 11 tahun) ada akta yang boleh pergi kepada lelaki ini yang sekarang bergelar suami dan juga ibu bapa yang menggalak"...

   "Jadi isunya adalah kalau akta di penal code ada, kerajaan sebelum ini mewujudkan Akta Jenayah Seksual Kanak-Kanak 2017 kerana mengetahui bahawa penambahbaikan untuk melindungi kanak2 di perlukan, maka undang2 ini telah di luluskan dalam sidang Parlimen"...

   "Jadi soalan saya ialah kenapa kita tidak boleh kreatif untuk membantu kanak-kanak ini?" soal Azalina...

   Bila Tak Boleh Jawab, Kak Wan Kipas Divert Pada AG

   Wan Azizah yang jelas tidak tahu bagaimana untuk menjawab soalan tersebut meminta Azalina mengajukan soalan tersebut kepada Peguam Negara (AG)...😂😂😂

   "Itu soalan untuk AG"...

   "Bukan untuk kementerian saya"...

   "Ini yang pentingnya sebab bila dah masukkan akta dan mahkamah, you have to go to the AG" katanya...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

   Kali Nie Divert Pada Bekas Kerajaan BN Pula

   Apabila Azalina mengajukan satu lagi soalan, Wan Azizah memberikan jawapan yang mengelirukan serta mula menggunakan alasan menyalahkan kerajaan Barisan Nasional...

   Kecewa dengan jawapan yang di berikan, Azalina meminta supaya kerajaan Pakatan Harapan (PH) bersikap profesional dan tidak berterusan menjadikan BN sebagai alasan...

   "Kerajaan baru, harapan baru"...

   "Jadi buatlah cara baru"...

   "Menuduh kepada kerajaan lama saya rasa satu pendekatan yang tidak begitu professional"...

   "Tak mengapalah menteri, kalau tak boleh jawab tak mengapa" sindir Azalina...dan kak Wan jijah kipas lipas pun terus terduduk dengan muka blur yang teramat sangat !!!

   Delete
  3. kau melayu semak otak..!!!

   Delete
  4. Aikkkkk Tonggeng - sejak bila kamu pendukung budak Jantan tidak Betina Tidak si Pengkid Aazalna tuuuuu.....??

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
 10. Sekarang ni kita dah dapat tenguk siapa yang berkuasa dalam UMNO..Zahid atau Najib..Lokman sebelum ni bermatian-matian mempertahankan Najib..sekarang diangkat sebagai Calun Sg Kandis..Najib pun giat turun berkempen..Menang Lokman ..Najib menang Moral..sekarang ni Najib amat memerlukan kemenangan Lokman sebagai hulubalang barunya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Usah dibunuh Utusan Malaysia
   Nor Azman Hasbullah | Diterbitkan 3 Ogs 2018, 6:36 petang | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 6:50 petang

   A+ A-
   ULASAN | Kenyataan Perdana Menteri terhadap akhbar Utusan Malaysia ekoran laporannya yang menghentam kerajaan adalah amat dikesali.

   Ia ibarat menyimbah garam di luka apabila kenyataan Dr Mahathir itu dikeluarkan ekoran arahan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memberhentikan serta merta langganan akhbar Utusan Malaysia di bahagian, agensi, sekolah, universiti, kolej dan semua institusi di bawah kementerian itu.

   Kenyataan dan arahan itu amat tidak wajar kerana ia secara langsung memberi kesan negatif kepada keluhuran perlembagaan negara yang menjunjung kebebasan akhbar serta kebebasan bersuara dan menyatakan perkara-perkara kebenaran.

   Perkara 10 (1) (a) Perlembagaan negara jelas memberikan pencerahan tentang kebebasan itu dan itu turut dihuraikan dengan teliti menerusi Fasal (2), (3) dan (4) perkara yang sama.

   Apatah lagi semua itu berlaku dalam suasana kepimpinan negara yang baru memegang tampuk pemerintahan negara serta berlandaskan sokongan serta keyakinan rakyat untuk institusi dan kebebasan pihak media terus direkayasa dan berkembang pesat.

   Malangnya harapan itu meleset dalam tempoh kurang 100 hari pemerintahan kerajaan hari ini.

   Kenyataan perdana menteri dan tindakan oleh KPM tidak wajar berlaku kerana ia mengancam kebebasan pengamal media daripada terus berkhidmat dengan kebebasan seperti mana yang dilaungkan semenjak sebelum merdeka.

   Malah kebebasan akhbar itu jelas terpancar menerusi segala ruang lingkup perundangan yang membenarkannya beroperasi tanpa rasa takut atau memihak without fear or favour.

   Selaku media perdana, Utusan Malaysia berhak memainkan peranannya dalam melaporkan penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan yang melibatkan dalam apa jua organisasi mahupun individu.

   Malah, ia turut berperanan menggalakkan tata kelola kerajaan dan agensinya untuk sentiasa melaksanakan polisi-polisi yang terbaik demi manfaat para pemegang taruhnya.

   Kedua, kenyataan dan tindakan itu juga langsung tidak menggambarkan besarnya jiwa dan roh yang dimilikinya kedua-duanya.

   Ironinya kerana perdana menteri dan kementerian seperti KPM sepatutnya tegar dalam meniup semangat dan mendidik jiwa-jiwa insan dalam membangunkan sebuah negara bangsa.

   Mana mungkin terbinanya tamadun yang hebat jika soal kebebasan akhbar pun tidak mampu ditangani dengan sebaiknya.

   Ketiga, jika soal perbezaan ideologi politik yang menjadi sandaran bagi keputusan yang dibuat, perdana menteri dan agensi kerajaan seharusnya bersikap adil dengan bertindak sedemikian rupa ke atas media lain.

   Ia perlu mengekang seluruh rakyat daripada menelusuri segala maklumat yang disajikan pihak media dari segenap saluran.

   Sekiranya tindakan sedemikian diambil, maka sudah tentu negara akan mundur beberapa abad ke belakang.

   Keempat, dalam era ledakan maklumat kita seharusnya membuka seluas-luas peluang untuk rakyat menerobos ruang di depan mata dalam mengejar ilmu dari perspektif berbeza.

   Delete
  2. Ini termasuk membenarkan mereka untuk membaca dan menimba naratif berbeza dari sebuah penerbitan akhbar.

   Akhbar Utusan Malaysia merupakan penerbitan media perdana yang telah banyak berjasa dalam pembangunan negara.

   Ia turut memainkan peranan penting dalam setiap lipatan sejarah tanahair dengan memberikan laporan tepat dan tuntas. Seluruh warga akhbar itu amat arif dan akur tentang keluhuran Perkara 10 (1) (a) Perlembagaan negara.

   Jika "credentials" semapan itupun boleh dikesampingkan KPM, apatah lagi yang sewaktu dengannya.

   Kelima, dalam suasana ekonomi yang tidak menentu serta perubahan landskap politik negara, KPM perlu lebih manusiawi dalam menjalankan peranannya.

   Tentunya tindakan pemberhentian sedemikian rupa bakal menjejaskan sekian ramai pengamal media dan keluarga mereka.

   Jika dendam kesumat yang menjadi garis pandu bagi Perdana Menteri dan KPM dalam mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia, percayalah kelak karma akan menimpa si pembuat di kemudian hari.

   Justeru, saya menggesa agar kenyataan dan keputusan tersebut ditarik semula.


   Perdana menteri dan KPM seharusnya berjiwa besar dan menjadi pelopor kepada meningkatkan kebebasan media menerusi kerencaman sumber ilmu.

   Usah dibunuh Utusan Malaysia!

   NOR AZMAN HASBULLAH Ialah ketua penerangan Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ).

   Delete
  3. Semua duit syiling mempunyai dua muka, dan apabila dilambung ada kedua-dua muka syiling ini mempunyai kebarangkalian yang sama untuk menjadi 'yang di atas'.

   Samalah juga dengan alasan Najib berkempen di Sg Kandis. Muka pertama syilingnya ialah Najib perlukan Lokman sebagai macainya, tapi jangan lupa muka kedua juga mempunyai kebarangkalian yang sama iaitulah Najib sengaja turun berkempen di Sg Kandis supaya apabila BN kalah kelak dia akan sedikit kelegaan kerana dapat membuktikan bahawa sekalipun dia telah meletak jawatan sebagai Pengerusi BN dan Presiden UmNo, UmNo tetap kalah.

   Sekurang-kurangnya selepas ini ia bolehlah mengangkat sedikit muka kepada KJ yang mengatakan kekalahan BN berpunca sebahagian besar disebabkan dirinya.

   Delete
  4. Bodohnya umno.sampai bila nak sedar.org yang melingkupkan umno jugak dipanggil berkempen.tak boleh dibayangkan tahap pemikiran mereka.
   Pecat najib sekarang undi melayu akan meningkat.kalau macam ni lah gayanya alamat berkubur terus umno.
   Sedar atau tak sedar melayu masih berbicara berkaitan umno.samada memuji atau mengutuk.selagi mereka masih berbicara mengenai umno maka masih ada peluang.tapi peluang makin menipis kerana kebodohan pemimpin umno.
   Jangan malu la wei nak suruh pecat najib.takkan nak tunggu sampai nak pupus baru nak menyesal.mana kj.dulu kata menyesal tak nasihat najib.
   1001 alasan untuk pecat najib.

   Delete
 11. Sobat2 yang dihoramti sekelian...Apa2 hal pun kita nak ucapkan selamat memilih YB yang baru di Sg. Kandis hari ni. Gunakan kuasa memilih anda semua untuk memenangkan calon yang betul2 mampu memperjuangkan dan membela nasib anak watan di situ. Calon yang ternyata begitu gigih dan bersungguh2 umtuk menjulang semula martabat dan kedaulatan agama dan bangsa..iaitu Dato Loman Adam dan tolak lah calon PKR yang ternyata adalah calon payung terjun dari kartel DSAI dan tidak direstui oleh kartel Azmin dan MB Selangor.

  Seperti yang dijanjikan , dan aku sekali2 tidak memungkiri janji...pagi ni akan dipertontonkan sambungan sinetron yang paling hangat dan sensasi dewasa ini. Bqca dan hadamkan....dan buat lah kesimpulan kamu sendiri, tapi jangan kogsikan dengan orang lain tau !!
  Pendedahan Skandal Azmin, Tapi Bukan Kempen Untuk Rafizi - Siri Akhir

  Posted by SnapShot at 8/03/2018

  Penipuan Duniawi Azmin Ali Yang Menggunakan Ugama Untuk Menonjolkan Watak Warak Namun Hakikatnya Haprak!!!

  Siri rencana2 saya sebelum ini bukanlah satu fitnah...

  Saya telah mendapatkannya daripada Kak Sham, isteri Azmin sendiri...

  Apa yang boleh saya simpulkan daripada perbualan kami dan gambar2 yang di kongsi dengan saya adalah Azmin sememangnya penipu yang baik...

  Ia adalah sesuatu yang buruk apabila dia curang terhadap orang yang menyokong beliau dengan memberi mandat untuk mentadbir dengan jujur dan berintegriti...

  Strategi Azmin adalah sentiasa sekitar permainan kuasa dan kawalan...

  Dengan Azmin sendiri merupakan seorang pembohong yg cukup licik...

  Dia telah menguruskannya dengan kejayaan yang besar untuk mendoktrinisasi dan mengawal rakyat untuk sentiasa percaya bahawa dialah orang yang tepat untuk menjadi pemimpin yang akan membela rakyat!!!

  Senjatanya yang bagus ialah ugama!!!

  Azmin Ali Menggunakan Ugama Sebagai TOPENG Untuk Melindungi Wajah Sebenar


  Hakikatnya Azmin bukanlah mempunyai pengetahuan mendalam terhadap agama...

  Apa lagi dalam mematuhi halal haram dan menghayati ugama sebagai satu cara hidup seperti yang selalu dia laungkan ketika bersama rakyat...

  Carilah maklumat dan latar belakang mengenai seorang yang bernama Azmin Ali...

  Anda akan dapat melihat transformasi dirinya, daripada seorang Muslim yang biasa semasa permulaan era reformasi kepada seorang yang kuat agama...

  Yang sentiasa memetik ayat Al Quran dan Hadis walaupun tidak faham akan maknanya...

  Azmin seorang yang sangat licik...

  Beliau sentiasa tahu bagaimana untuk menutup pembohongannya...

  Imej tokoh Islam yang di tonjolkannya itu adalah bersangkutan dengan cita2 peribadinya...

  Dia sentiasa bercakap mengenai hukum hakam dan keadilan sehingga akhirnya orang akan mempercayainya...

  Terserah kepada anda untuk menilainya...

  Pendedahan Bukan Untuk Kepentingan Peribadi Tetapi Untuk Menyedarkan Orang Ramai

  Sejujurnya, saya tidak akan mendapat apa2 kepentingan peribadi dari pendedahan ini...

  Sekarang saya sudah berkeluarga dan mempunyai seorang suami yang amat menyayangi diri saya dan saya juga berkerjaya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tujuan saya membuat pendedahan ini adalah kerana tidak mahu lebih ramai wanita di luar sana terperangkap dengan Azmin Ali dan melalui apa yg telah saya rasakan...

   Ianya satu pengalaman yang sangat memalukan dan menyakitkan...

   Apa yang saya mahu dedahkan kepada orang ramai mengenai Azmin Ali adalah dia bukanlah seperti yang anda sangkakan...
   Selama ini ramai telah terpedaya dengan permainan 'double image' Azmin Ali...

   Imejnya yang bersih, beragama, suami yang setia kepada isterinya, bapa yang penyayang kepada anak2nya hanyalah satu sandiwara terbaik Azmin untuk dalam cita2 peribadinya dalam dunia politik...

   Di sebalik tirai sandiwara ini, Azmin Ali adalah seorang lelaki yang berbahaya...

   Saya tidak mengatakan Azmin Ali gila seks...

   Tetapi seorang wanita tidak cukup untuk memuaskan nafsu serakahnya...

   Memandangkan Islam di Malaysia bersifat fundamentalis, Azmin sering menggambarkan dirinya sebagai penganut yang setia dan tokoh Islam di kalangan umat Muslim di Malaysia demi untuk meraih keuntungan politik peribadi...

   Azmin tega menggunakan agama sebagai alat politik untuk mengawal dan masuk ke dalam masyarakat hingga menjadikan dirinya sangat berpengaruh dan berkuasa...

   Dari Dosa Zina, Azmin Memaksa Saya Melakukan Dosa Yang Lebih Besar

   Penyesalan terbesar saya bukanlah kerana saya ini merupakan kalangan wanita yang menjadi mangsa nafsu buasnya... Ia adalah perkara lain.

   Tetapi kerana termasuk dalam perangkap Azmin, saya telah melakukan dosa zina hingga membawa kepada satu lagi dosa iaitu menggugurkan janin hasil hubungan haram saya dengan Azmin Ali...

   Saya telah mengandungkan anaknya...

   Setelah di ugut oleh Azmin untuk menyebarkan video2 lucah ketika bersamanya, dalam keterpaksaan saya merelakan anak perempuan kecil dalam kandungan saya di sedut keluar di sebuah klinik yang sejuk, steril di Wangsa Maju...

   Dia tidak mahu apa yang dia panggil beban seumur hidup dan memaksa saya untuk membuangnya...

   Dia sanggup membayarnya...

   Saya tidak punyai pilihan kerana kami telah membuat terlalu banyak video semasa bersama...

   Dan saya sangat takut dia akan menyebarkannya di alam maya...

   Tanpa rela, saya berkata okay...😢😢😢

   Kami membuat pendedahan, terpulang kepada anda untuk menilaikannya...

   Namun kalau tak ada angin, masakan pohon bergoyang...

   Apakah Shamsidar Taharin isteri Azmin Alu sendiri akan tergamak menaburkan fitnah terhadap suaminya!!!

   Pasti ada tekanan dan bebanan yang sangat besar yang selama ini di pendam dan di tanggung oleh isteri Azmin sehingga beliau membuat keputusan untuk mendedahkan aib suaminya...

   Namun bagi kami, pendedahan ini adalah termasuk dalam perancangan Allah s.w.t.

   Sepandai2 tupai melompat, akhirnya akan ke tanah juga...

   وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

   "Dan mereka merancang (tipu daya), Allah juga merancang (membalas tipu daya) dan ALLAH sebaik-baik perancang (membalas tipu daya)" Surah Ali Imran : Ayat 54

   Tujuan ditularkan kisah di atas bukan lah berniat untuk mengaitkan maupun menjatuhkan karier politik sesiapa pu, tapi semaat2 atas dasar berkongsi maklumat dalam era kerajaan PH yang begitu bebas dan terbuka ni. Tiaad apa yang disembunyikan atau disweep under the carpet. Transperansi dalam segala hal adalah amat2 dituntut. Sekali lagi..semoga kita ambik iktibar di pagi Sabtu yang barakah ini...mana yang baik dijadikan teladan, yang kurang enak tu dijadikan sempadan dan benteng kita dalam melayari kehidupan yang amat2 singkat di dunia yang fana ini !!! Wallahhuaklam...Hanya Allah yang maha mengetahui dan kepadaNya lah kita bertawakal dan berserah seluruh jiwa raga kita...Aminnn !!

   Delete
  2. Peringatan..
   Jgn membuat fitnah..
   Jgn suka2 bohong..
   Jgn suka2 kopak aib orang..
   Besar dosanya itu jahanamlh tempat kembali..
   Seketika sempat bertaubat itu Tuhan buka pintunya seluas2nya.
   Seketika kamu dah toing toing toing tu doctor buka pintunya untuk berubat..
   Kahkakhkahkehkehbatuapipiangpiangpiang

   Delete
  3. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
  4. Toksah citer pasal azmin je bro.sama je zaman bn pun.yang tak berubah kau tu.tuhan bagi akal suruh pilih mana yg baik dan buruk.bukan suruh kau burukkan orang yang kau tak suka.

   Delete
 12. Sorilah geng barua najibharamjadah. Kita pengunjung blog ini tak hingin baca tulisan kau. Bau hancing dan bau taik aje
  KESIAAAAN DENFA MAK YANG LAHIRKAN KAU
  DAPAT ANAK YANG KENA MAKI DAN SUMPAH SERANAH AJE

  ReplyDelete
  Replies
  1. melayutakberkhatan...Kau sebagai soran cai tegar Fuckatan Haprakan dah tentu tau dan sedar perkara ni kan !! pertembungan kartel Azmin dan Anwar dah tak dapat dielakkan lagi, cuma kita tak tau sapa yang terkangkang dan sapa pulak yang terbongkang nanti beb !!

   Ada pendapat mengatakan, pergeseran yg berlaku dalam PKR sekarang puncanya dari Mahathir...

   Mahathir cuba nak sekat pengaruh Anwar Ibrahim yg dia rasakan makin hari makin mengancam kedudukan dia sebagai perdana menteri...

   Cuba kita tenguk kebenaran dakwaan tu...

   Ikut laporan media serta persepsi politik, kem yang di ketuai Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang diangkat sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi di dalangi Mahathir...

   Pendapat nie di kuatkan lagi bila bulan lepas, akhbar Singapura, The Straits Times men­dakwa tindakan Dr. Mahathir melantik Mohamed Azmin adalah bagi mengimbangi pengaruh Anwar..

   Pensyarah Kanan Bahagian Politik dan Polisi Awam Sekolah Perdana, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Mazlan Ali berkata, "ketiadaan Anwar selama ini telah membuka peluang kepada Mohamed Azmin menyerlah dan mencipta pengaruh di Sela­ngor iaitu kubu terkuat PKR"...

   Di bantu dengan perlantikan sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi dan juga ahli lembaga pengarah Khazanah Nasional Bhd. oleh Mahathir, Azmin di lihat menggunakan sepenuhnya kesempatan utk melebar dan mencengkam pengaruhnya dalam PKR ke seluruh negara...

   Sebenarnya, keikhlasan Mahathir untuk membenarkan Anwar menjadi perdana menteri di curigai sejak berlangsungnya Kongres Nasional Keadilan Ke 12 lagi bila Mahathir dengan sengaja enggan mengangkat plakad Anwar PM Ke 7...

   Untuk menyekat Anwar secara terang2an seperti yg pernah Mahathir lakukan terhadap Anwar pada tahun 1998, amat bèrisiko pada Mahathir kerana dalam Pakatan Harapan, parti PKR mempunyai suara majoriti...

   Jadi cara terbaik yg boleh Mahathir lakukan ialah dengan menggunakan Azmin untuk sekali lagi menyekat dan membunuh karier politik Anwar Ibrahim...

   Mahathir melihat pemilihan PKR yang di jangka akan di adakan pada akhir Ogos ini sebagai medan terbaik melaksanakan rancangannya...

   Apakah Azmin Akan Berpaling Tadah Dari Anwar

   Azmin Ali dari dulu memang di lihat sebagai seorang ahli politik yang licik dan oportunis...

   Di mana saja ada kemelut dan masaalah, Azmin akan tampil sebagai watak penyelesaian dan di masa yang sama mangaut keuntungan untuk dirinya sendiri...

   Walau pun Langkah Kajang di gerakkan oleh Rafizi namun sebenarnya yang mengaut keuntungan ialah Azmin...

   Melihat peluang yg ada, Azmin di katakan sengaja menggerakkan jenteranya menyerang mantan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim ketika itu sebagai cubaan untuk merebut kerusi Menteri Besar Selangor...

   Azmin tahu, tak mungkin Anwar akan mengisi kekosongan jawatan Menteri Besar Selangor sekiranya Khalid Ibrahim berjaya di jatuhkan...

   Azmin berharap, pencalonan Wan Azizah sebagai menteri besar yang baru akan di tentang oleh parti sekutu dalam Pakatan Rakyat terutamanya PAS...

   Bila itu tidak berlaku, impian Azmin hampir musnah...

   Namun bila pihak istana menolak pencalonan Wan Azizah sebagai menteri besar, ibarat orang mengantuk yang di sorongkan bantal...

   Azmin dgn segera menggerakkan jenteranya sekali lagi bagi tujuan melobi jawatan Menteri Besar Selangor utk dirinya...

   Dengan alasan ingin menyelesaikan segera kemelut jawatan menteri besar yang kosong dan mematuhi kehendak istana, akhirnya perancangan Azmin berjaya bila dia di lantik sebagai Menteri Besar Selangor menggantikan Khalid Ibrahim...

   Dengan modus operandi yg sama, Azmin telah pun memulakan langkah pertama utk menjadi presiden PKR biar pun terpaksa menyingkirkan Anwar Ibrahim...

   Destinasi terakhir Azmin sebenarnya bukanlah sebagai presiden PKR tetapi jawatan perdana menteri yg sedang disandang oleh Mahathir...nampak gayanya.. Mahathir bakal pass baton pada Azmin, bukan Anwar!!

   Delete
  2. Tak sukar utk kita jangkakan, Azmin akan menggerakkan jenteranya utk memberikan tekanan kepada Mahathir supaya melepaskan jawatan dgn menggunakan alasan kontrak jawatan perdana menteri pada Mahatir hanyalah 2 tahun dan Mahathir WAJIB mematuhinya...

   Namun sekiranya tewas pada pemilihan jawatan presiden PKR, Azmin masih lagi ada berbagai pilihan seperti melompat ke PPBM...

   Dalam ertikata lain, Azmin has nothing to loose...

   Kalau Mahathir Gunakan Azmin, Anwar Pula Gunakan Rafizi

   Anwar tahu, Azmin mempunyai nafsu serakah yang rakus utk merampas kerusi presiden PKR dari isterinya, Wan Azizah...

   Anwar juga tahu, Wan Azizah pasti akan tewas sekiranya berlaku pertembungan itu...

   Anwar juga mula menghidu konspirasi Mahathir dan Azmin utk menyekat beliau dari menjadi perdana menteri bila Azmin membuat keputusan menerima tawaran Mahathir sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi tanpa merujuk pada dirinya malah kepimpinan PKR sendiri...

   Pantas Anwar mengumumkan keputusan utk bertanding jawatan presiden PKR sekali gus menghantar mesej yg cukup jelas pada Mahathir bahawa tempoh utk berundur sudah sampai...

   Di samping itu Anwar juga mahu melihat respon dari Azmin...

   Utk menambahkan lagi tekanan kepada Azmin, Anwar mengarahkan Rafizi utk bertanding jawatan timbalan presiden dan Nurul Izzah bertanding jawatan naib presiden...

   Azmin benar2 di lihat tertekan dan akhirnya melalui Zuraidah akhirnya Azmin memberi gambaran bahawa dia sudah bersedia mencabar Anwar...

   Apakah tag team Mahathir dengan Azmin mampu mengekang kemaraan pengaruh Anwar?

   Atau apakah tag team Anwar dengan Rafizi pula akan berjaya memaksa Mahathir berundur dan seterusnya memadamkan pengaruh team Azmin dalam PKR...

   Mahathir mahukan Anwar tewas utk terus berkuasa sebagai perdana menteri...

   Azmin mahu Anwar tewas sebagai batu loncatan ke jawatan perdana menteri yg sedang disandang oleh Mahathir...

   Anwar mahu menewaskan Azmin supaya laluannya untuk menjadi perdana menteri menjadi mudah...

   Rafizi mahu menewaskan Azmin supaya bila Anwar dapat menjadi perdana menteri, Anwar boleh melantiknya sebagai senator dan seterusnya sebagai menteri kabinet...

   Kesemua pemimpin yg sedang menjadi perhatian mempunyai agenda masing2...

   Di manakah agenda utk rakyat mereka letakkan...

   Apakah mereka lupa, mandat yang rakyat beri pada mereka yg meletakkan mereka di tempat mereka sekarang...

   Tanpa mandat dari rakyat, Anwar masih di dalam penjara, Mahathir tak kan berkuasa di Putrajaya, Rafizi dan Azmin pun dah nampak laluan ke penjara!!! Jangan sekali2 lupa...kuasa rakyat adalah kuasa keramat...REFORMASI...NASIBASI..MADEYMUGABE!!!

   Delete
  3. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
  4. Sebab tu kau makin bodoh.bila orang kritik taknak baca.yang kau kritik orang tu bagus sgtlah.
   Najib pun dulu2 mcm kau jugak.lama2 terus melingkup

   Delete
 13. Bulat Kontol yang dah jadi bujur...Tentu kau telah terbaca berita yangbtak berapa sedap didengar ni kan !!

  Akhbar berpengaruh Jepun, Nikkei Asian Review mendakwa dana saham terus mengalir keluar dari Malaysia disebabkan pelabur tetap tidak yakin bahawa Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad boleh mewujudkan laluan pertumbuhan yang berdaya maju...

  Akhbar kewangan terbesar di dunia dengan edaran lebih tiga juta naskah itu melaporkan, dasar2 kewangan yang tidak kukuh termasuk pemberhentian cukai barangan dan perkhidmatan (GST) telah menyumbang kepada penyusutan nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat dan masih menyaksikan penurunan sekarang...

  Nilai Ringgit Semakin Menyusut

  Nilai Ringgit semakin lemah hingga melebihi RM4 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hingga akhir Jun, ketika wujud kebimbangan mengenai kemampuan kewangan negara...

  Katanya, ringgit stabil sejurus selepas Dr. Mahathir mengambil alih jawatan pada Mei kerana pelabur percaya beliau boleh memberi lebih tumpuan kepada pasaran setelah membawa Malaysia keluar ketika kegawatan ekonomi pada akhir 1980-an...

  Kegopohan Mengumumkan Penilaian Semula Hutang Negara Beri Kesan Negatif Pada Ekonomi

  Kenyataan bahawa hutang kerajaan jauh lebih tinggi daripada sebelumnya di percayai lebih daripada RM1 trilion menyebabkan keadaan semakin buruk...

  Menurut akhbar itu lagi, kerajaan tidak memberi banyak keyakinan dari segi dasar ekonomi baharu...

  Sebaliknya, Dr. Mahathir telah melaksanakan semula dasar2 yang di amalkannya semasa menjadi Perdana Menteri antara 1981 hingga 2003...

  Penanda aras indeks FBM KLCI yang kukuh sejak awal tahun, turut jatuh selepas Dr. Mahathir mengambil alih kepimpinan negara dan sejak itu merudum 10 peratus...

  Ketegangan Hubungan Malaysia-China Dan Pengumuman Penghapusan GST Memburukkan Keadaan Ekonomi

  Selepas dua bulan, kerajaan telah memenuhi manifesto untuk menghapuskan GST tetapi ia juga menambah kebimbangan mengenai hasil kewangan negara...

  GST Sifar Malaysia Di Tertawakan Dunia

  Dasar Yang Tidak Relevan Dan Konsisten Menggugat Keyakinan Pelabur

  Malah, ketegangan antara AS dan China semakin memberi tekanan kepada pasaran saham Asia dan dasar kerajaan baharu turut menyumbang kepada penurunan itu di Malaysia...

  Kerajaan juga menilai semula projek infrastruktur utama yang di laksanakan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak dahulu...

  Projek kereta api berkelajuan tinggi yang melibatkan Singapura menjadi mangsa kepada perubahan dasar tersebut dengan saham-saham berkaitan infrastruktur itu seperti YTL jatuh...

  Selain itu, menurut laporan Nikkei Asian Review lagi, Dr. Mahathir tidak berhenti2 menangani tanggungjawab kerajaan untuk memerangi rasuah sehinggalah Najib telah di dakwa atas tuduhan menggelapkan dana kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB)...

  Kerajaan tidak memberi banyak keyakinan dari segi dasar ekonomi baharu tetapi sebaliknya Dr. Mahathir telah melaksanakan semula dasar-dasar yang di amalkannya semasa menjadi Perdana Menteri antara 1981 hingga 2003.

  Ini termasuk mencari ruang untuk membentuk sebuah syarikat pengeluar kereta kebangsaan yang baharu dan mempelajari amalan kawalan kualiti Jepun sebagai sebahagian daripada Dasar Pandang ke Timur yang di perbaharui...

  Tetapi dengan perubahan industri automotif global yang sentiasa berubah, sebarang usaha baharu akan berdepan dengan prospek kejayaan yang tidak jelas...

  Proton Holdings, yang di tubuhkan Dr. Mahathir sebelum ini adalah usaha untuk mewujudkan sebuah kereta kebangsaan, tetapi sukar untuk mencapai kejayaan sebaliknya menghadapi jualan yang lembap sejak kebelakangan ini...

  Syarikat itu kini dimiliki 49.9% oleh China’s Zhejiang Geely Holding Group. Ada sumber dari dalam kerajaan Jepun sendiri yang mengatakan permohonan pinjaman Kredit Yen oleh PM tu kemungkinan besar tak akan diluskan kerana faktor kuarng keyakinan negara tu terhadap masa depan ekonomi Msia !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baguslah ringgit susut nilai. Nanti pelancong byk dtg ke Malaysia (meniru kata seseorang di kerajaan Bernisan Nasional). So, kenapa kau nak risau?

   Delete
  2. "Kita juga menghentikan amalan ketika pentadbiran Tun Dr Mahathir yang memberi lesen import (AP) francais kepada orang tengah, dan memberikannya kepada pembuat kereta dan pengedar secara terus dan memperketatkan harga jualan bagi memastikan mereka tidak membuat untung melampau.

   "Cukai barang dan perkhidmatan (GST) juga memainkan peranan dalam mengurangkan harga kereta ketika ia diperkenalkan di mana harga GST enam peratus yang dikenakan adalah lebih rendah dari cukai jualan dan perkhidmatan (SST) 10 peratus," katanya.

   Dalam pada itu, Najib menggesa kerajaan baharu untuk membuat pertimbangan sewajarnya berhubung Malaysia yang mungkin akan berpatah balik kepada polisi 1980 dan 1990-an.

   "Malaysia adalah penandatangan kepada pelbagai perjanjian perdagangan bebas. Meningkatkan perlindungan akan turut mencetuskan tindak balas daripada negara lain.

   "Ini akan menyebabkan harga barang lebih tinggi yang perlu dibayar rakyat Malaysia dan eksport yang kurang kompetitif daripada pelbagai industri negara ini," katanya.

   Delete
  3. justice league yang JUST LICK,

   Apa pulak Najib menggesa kerajaan baharu untuk membuat pertimbangan sewajarnya berhubung Malaysia.

   Takda yang Kerajaan bahru lakukan yang tak wajar.

   Dia sudah keliru, hilang kebolehan menilai, dah tak tahu asas2 yang di gunakan bagi menilai. Sebab di masa nya, tindakan di buat dengan sombrono aje.

   Nak curi wang 1MDB pun di putuskan secara sombrono bila kawan anak tiri dia Jho Taek buat komplot mengaut duit rakyat.

   Bahana nya kpd kita: kita rugi berbilion. Bahana nya kpd dia dan mak badak: masuk penjara. Kira ok lah tu.

   Delete
  4. Orang Tak Betul Pun Bersatu Layan   KOTA BHARU: Seorang wakil rakyat Umno disebut-sebut bakal meninggalkan parti itu tidak hadir ke program khas pengumuman mengenainya di Machang, Kelantan, hari ini.

   Dalam program yang dinamakan Hijrah 2.0 anjuran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Kelantan itu, spekulasi mengenai kedudukan anggota dewan undangan negeri (ADUN) Gual Ipoh, Mohd Bakri Mustapha, akhirnya ditamatkan.

   Namun tanpa Bakri, program Hijrah 2.0 itu tetap diteruskan seperti dijadualkan. Lebih 500 pimpinan Umno di peringkat akar umbi parti terbabit mengisytiharkan keluar dari parti tersebut.

   Mengetuai mereka ialah bekas ADUN Bukit Tuku, Datuk Mohd Zain Ismail.

   Timbalan Pengerusi BERSATU Kelantan Datuk Sazmi Miah berkata, beliau sememangnya mengadakan perbincangan dengan beberapa wakil rakyat Umno Kelantan yang berhasrat untuk keluar daripada parti itu.

   Bagaimanapun katanya setakat ini belum ada antara ADUN terbabit yang memutuskan untuk bersama BERSATU.

   "Ini kerja tuhan belaka, mungkin bukan hari ini. Tapi akan berlaku juga nanti, mereka (Umno) tak boleh nak tahan.

   "Hari ini 500 bekas pemimpin akar umbi Umno berhijrah," katanya ketika berucap di program tersebut.

   Terdahulu Malaysiakini melaporkan spekulasi seorang ADUN Umno Kelantan akan menyertai BERSATU.

   Bagaimanapun, Mohd Bakri yang dijangka ADUN yang terbabit semalam muncul membuat penafian.

   Sementara itu, program Hijrah 2.0 turut dihiburkan dengan kemunculan Mat Tere yang tidak ketinggalan mengisytiharkan dirinya keluar dari Umno.

   Mat Tere - atau nama sebenarnya, Muhammad Zul Apis Baharum - merupakan orang kurang upaya (OKU) yang pernah menggemparkan negara apabila dikatakan menghina Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim melalui satu rakaman video, tahun lalu.

   "Saya Mohd Zul Apis Baharum isytihar keluar Umno, dan akan berjuang bersama BERSATU, " katanya ketika diminta berucap sebentar.

   Hadir sama Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Pengerusi BERSATU Kelantan, Datuk Kamaruddin Md Noor.


   : Normal bagi anak buah perompak akan lari kepada peyamum untuk berlindung setelah ketua p[erompak diguling....

   Delete
  5. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup2 - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
 14. Bani Melayu perlukan pahlawan seperti DS Tajuddin yang begitu berani dan lantang menyuarakan harapan melayu. Bukan macam pimpinan2 melayu dalam PH yang merelakan diri menjadi kerbau balau dan menjadi tunggangan kaum2 lain untuk mencapai visi dan misi mereka selama ni !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup2 - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
 15. Ada aku kesah mader nak kenakan anuar atau anuar nak kenakan madey. Yang penting umnoharamjadah kau da tak berkuasa lagi dan malaysia kembali kepada landasan yang betul untuk memperbaiki kerosakan yang DI BUAT OLEH NAJIB HARAMJADAH!!! Sesiapa pon yang menerajui kerajaan ini mewarisi semua masaalah yang di tinggalkan oleh petualang bangsa dan agama

  So whatever your comment about present government does no helping to solve all the shit that your NAJIBHARAMJADAH HAS DONE

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perletakan jawatan pegawai tertinggi syarikat berkaitan kerajaan   1.​Siri perletakan jawatan dan penamatan kontrak pelbagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Ahli Lembaga Pengarah Syarikat berkaitan Kerajaan (GLC) semenjak peralihan kuasa dari Kerajaan Barisan Nasional amat menggusarkan.

   2.​Ia kelihatan seolah-olah Pakatan Harapan mengambil pendekatan yang mirip diamalkan oleh Bekas Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush - ‘if you are not with us, you are against us’.

   3.​Dalam konteks lain yang lebih ringkas, Kerajaan Pakatan Harapan boleh dianggap mengamalkan pendekatan ‘a zero sum game’ - sebelah pihak menang semua dan sebelah lagi tewas sepenuhnya.

   4.​Pendekatan seperti ini gagal mengharmonikan kelebihan dan kekuatan sedia ada yang sepatutnya digunakan sepenuhnya demi mendapat hasil dan manfaat untuk rakyat dan negara. Perkara ini sangat merugikan semua pihak.

   5.​Ia bercanggah dan mengkhianati aspirasi membangunkan tanah air ini bersama-sama, dengan memaksimumkan penggunaan bakat terbaik tanpa mengira kecenderungan politik.

   6.​Saya berpendapat tindakan menyingkir dan memaksa perletakan jawatan pegawai tinggi GLC, sama ada secara langsung atau tidak langsung, adalah sangat bertentangan dengan semangat dan amalan politik baru yang seharusnya mengembleng semua potensi terbaik Malaysia untuk membangunkan Malaysia Baharu.

   7.​Lebih-lebih lagi semua jawatan tertinggi di GLC diisi oleh individu dan tokoh yang mempunyai pengalaman, kepakaran dan percapaian yang terbukti serta kepimpinan yang teruji.

   8.​Malah, dan lebih merugikan, tindakan Kerajaan PH untuk menyingkir dan memaksa perletakan jawatan pegawai tinggi ini sangat bersalahan dengan aspirasi membangunkan keupayaan ekonomi bangsa Melayu dengan lebih strategik.

   9.​Saya berpendirian bahawa, salah satu strategi untuk membangunkan kebolehsaingan ekonomi orang Melayu dan menjayakan ekonomi Malaysia yang inklusif ialah dengan mengangkat dan mengiktiraf pemimpin korporat serta pengurus ekonomi dan kewangan yang kompeten dan berwibawa.

   10.​Tindakan menyingkir atau menyebabkan tersingkirnya, mana-mana bakat terbaik Melayu dari memimpin GLC atas alasan kecenderungan politik tanpa disandarkan kepada faktor kegagalan mengurus dan prestasi yang buruk, adalah satu penganiayaan dan amalan yang wajar dihentikan serta merta.

   11.​Saya menyeru dan amat berharap agar Kerajaan PH menghentikan segera tindakan pembersihan tokoh korporat atau ‘corporate figure cleansing’ ini.

   Dato’ Seri Mohamed Khaled bin Nordin


   : Pegawai syarikat letak jawatan kerana cara PH yang menyebabkan pelaburan negara makin merosot dan ini tidak membantu mereka untuk kekal ..

   Delete
  2. justice league yng di nashatkan to JUST LICK,

   Takda soal cleansing ke hape. Kalau dah di lantik dek Najib di atas pertimbangan taat setia membabi buta, nak buat apa lagi.

   Gila, di Khazanah pun, ikut saja di arah supaya berniaga baju dalam seluar dalam hingga rugi RM80 juta.

   Itu pun kita belom tahu entah apa lagi yang "dalam" yang di niaga bebudak Najib tuh.

   Delete
  3. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup2 - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
 16. Hairan betul dgn orang melayu.yang buat fitnah satu hal yang sebarkan pun satu hal.semenjak ph naik apapun mereka buat betul.asal melayu cakap pasal melayu dan islam dianggap rasis dan umno.bodoh sangatkah melayu ni sanggup menggadaikan bangsa dan agama semata mata kerana parti yang mereka sokong.kalau dulu ahmad maslan dihentam teruk kerana kenyataan bodohnya tetapi selepas ph memerintah ternyata lebih ramai ahmad maslan yang lahir.mereka tetap menyanjungnya kerana datang dari parti mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam sdra Azid...

   Saya teruja & berminat amat mendalam untuk menimba ilmu dari sdra yg bijaksana.

   Boleh bagi alamat & no. hp untuk saya hubungi...??

   Delete
 17. melayutakberkhatan...Sedih dan pilu rasanya bila membaca surat yang telah dihukilkan oleh seorang rakyat Msia berbangsa melayu ayng amat2 perihati padda nasib kaumnya dewasa ini. macam nak menitis air mata dibuatnya. Selepas kau dan cai2 Fuckatan membaca surat ni, kalau kau orang tak terkesan..tak tau lah nak buat macam mana lagi bhai!!!

  Surat Terbuka Kepada Pengundi PRK N49 DUN Sg. Kandis, Selangor

  2hb Julai 2018, mantan ADUN N49 Sg. Kandis, Selangor, Allahyarham Shuhaimi Shafiei meninggal dunia akibat kanser limfoma...

  Salam takziah buat keluarga Allahyarham Shuhaimi Shafiei...

  Kita doakan muga roh Allahyarham di rahmati Allah s.w.t. dan keluarga Allahyarham di berikan kekuatan untuk hadapi ketentuan dan dugaan dari Allah s.w.t...

  Pilihanraya Kecil N49 DUN Sg. Kandis

  Akibat kekosongan kerusi DUN Sg. Kandis yang di tinggalkan oleh Allahyarham Shuhaimi Shafiei, SPR mengumumkan hari penamaan calon pada 21hb Julai 2018, hari Sabtu lepas dan hari mengundi pada hari Sabtu 04hb Ogos 2018...

  Pertandingan 3 Penjuru bagi PRK DUN N49 Sg. Kandis

  Selesai proses penamaan calon , SPR mengumumkan PRK DUN N49 Sg. Kandis bakal menyaksikan pertandingan 3 penjuru antara calon PKR, Mohd. Zawawi yg mewakili kerajaan Pakatan Harapan utk mempertahankan kerusi PKR yg di menangi dalam PRU 14, calon bebas K. Murthy dan calon pembangkang Barisan Nasional (Umno) Dato' Lokman Noor Adam...

  PRK DUN N49 Sg. Kandis Bukan PRK Biasa

  Pengundi2 N49 yg majoritinya Melayu harus sedar bahawa pilihanraya kecil yg akan mereka hadapi pada 04hb Ogos 2018 nanti bukanlah satu pikuhanraya kecil yang biasa...

  Masa depan seluruh bangsa Melayu di tanah air bergantung kepada keputusan yang akan di buat oleh pengundi2 di DUN Sg. Kandis...

  Pengundi2 Sg. Kandis harus sedar bahawa ini bukanlah satu pilihanraya kecil yang akan menyaksikan pertembungan antara PH dan BN sahaja...

  Ini bukanlah satu pertembungan antara Mahathir dan Najib...

  Tetapi ini adalah satu pilihanraya kecil yang akan menentukan hidup atau matinya bangsa Melayu di tanah air sendiri...

  Mengapa ???

  Lihat saja apa yg dah berlaku pada nasib bangsa Melayu sejak peralihan kuasa pada 09hb Mei 2018 yg lalu...

  Ingatkanlah kembali bagaimana seorang raja yg di angkat menjadi Agong telah di paksa mengikut kehendak mereka!!!

  Bacalah kembali kata2 kesat dan penghinaan yang mereka lemparkan bukan saja kepada SPB YDP Agong malah kesemua Institusi Raja2 Melayu...

  Benar, raja zalim ialah raja yang di sanggah...

  Tapi apakah ke bawah Duli Tuanku SPB YDP Agong ialah seorang raja yg zalim???

  Baginda ialah seorang raja yang warak...

  Baginda ialah seorang raja yg berjiwa rakyat jadi apakah kita akan hanya membiarkan baginda di sanggah oleh orang lain!!!

  Bangsa Melayu di Sg. Kandis, berikan mereka peringatan!!!

  Renunglah wajah2 anak cucu kita lama2 sebelum keluar mengundi nanti...

  Akan terselamatkah akidah anak cucu kita nanti sekiranya mereka terus di biarkan lalai dan rakus dgn kuasa...

  Apakah satu hari nanti kita sanggup melihat anak cucu kita berfahaman Syiah...atau lebih dahsyat lagi keluar dari agama yang hak??

  Ianya mungkin dan AKAN berlaku kerana itulah kehendak pemimpin utama mereka...

  Atau adakah kita rela satu hari nanti anak cucu kita hidup dgn cara songsang dan di laknat Allah s.w.t. dgn menyertai golongan gay, lesbian serta pengamal seks bebas dalam LGBT!!!

  Bukankah suara mereka semakin lantang sekarang...

  Bangsa Melayu di Sg. Kandis, berikan mereka peringatan!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fikirkanlah akan nasib bangsa Melayu di masa akan datang...

   Apakah nasib anak cucu kita nanti bila sekarang mereka sudah berani mengungkit malah mencabar hak2 bangsa kita yang kukuh terpelihara selama ini...

   Bukankah pemimpin utama mereka dengan angkuh mengatakan bahawa bangsa Melayu malas dan tak boleh di percayai!!!

   Bukankan pemimpin utama mereka tanpa segan silu mengatakan bahawa dia tak percaya pada ketuanan bangsa Melayu...

   Ini adalah tanah air kita...

   Ini adalah tanah tumpah darah kita sejak dari nenek moyang kita lagi...

   Ini adalah Tanah Melayu, apakah salah kita sebagai tuan rumah mahu menjaga hak2 dan keistimewaan kita sebagai tuan rumah...

   Bukankah ianya telah di persetujui sejak merdeka!!!

   Bangsa Melayu di Sg. Kandis, berikan mereka peringatan!!!

   Saksikanlah bagaimana angkuhnya mereka memungkiri janji2 mereka setelah kuasa kita beri...

   - Di mana janji minyak RM1.50 seliter...

   - Di mana janji tol nak di hapuskan...

   - Di mana janji pendidikan percuma bila anak2 kita masih di kejar hutang PTPTN...

   - Di mana janji kurangkan bebanan rakyat bila taraf letrik di naikkan...

   - Di mana janji kurangkan kos sara hidup bila harga barang2 keperluan asas masih tinggi malah akan terus melambung dgn cukai SST...

   - Di mana janji perihatin dengan nasib rakyat bila anak2 di paksa menukar kasut sekolah kepada kasut berwarna hitam dan sebahagian kutipan akan di masukkan ke dalam Tabung Pakatan Harapan...

   - Di mana janji menghapuskan rasuah dan salah guna kuasa bila salah seorang ketua pemuda mereka di peringkat akar umbi sendiri terlibat dalam salah guna kuasa tapak Bazar Ramadhan...

   Bila di tanya pemimpin utama mereka, dgn angkuh dia berkata, janji pilihanraya BUKAN WAJIB utk di tunaikan...

   Bangsa Melayu di Sg. Kandis, berikan mereka peringatan!!!

   Berikan Mereka Peringatan, Tolak Calon Mereka, Pilih Calon BN Lokman Adam

   Kenapa Lokman Adam ?

   Pemilihan Datuk Lokman Adam sebagai calon PRK DUN N49 Sungai Kandis di katakan tepat pada pemilihan pihak kepimpinan, walaupun ada suara2 sumbang membelakangi pemilihan ini...

   Dari segi pengalaman, penduduk Sg. Kandis sendiri amat mengenali siapa Lokman Adam baik pihak UMNO mahupun pihak kerajaan hari ini terutama parti Keadilan yang mana Lokman adalah merupakan bekas pemuda PKR...

   Yang kuat mempertahankan kepimpinan PKR sewaktu kes Anwar Ibrahim di pecat dari UMNO dan kerajaan Barisan Nasional (Barisan Nasional ketika itu di bawah kepimpinan Mahathir Muhamad), yang membawa penahan ISA di kenakan kepada beliau...

   Lokman juga di kenali sebagai pengerak himpunan reformasi di Jalan Kebun, DUN Sg. Kandis suatu ketika dahulu...

   Jadi soal tidak di kenali di Sg. Kandis adalah omong mereka yang mahu melunturkan semangat bangkit ahli UMNO yang mahu melondehkan kepincangan 100 Pakatan Harapan khususnya buat pengetahuan warga setempat...

   Perlu di maklumkan bahawa pemilihan calon lawan dari PKR sebenarnya yang bermasalah, di mana keputusan Presiden parti Dr. Wan Azizah yang memilih Ustaz Zawawi Mughni sebagai calon di khabarkan tidak merujuk kepada kepimpinan PKR negeri...

   Jika benar perkara ini kemungkinan akan memberi kelebihan kepada calon Barisan Nasional (Datuk Lokman Adam) dalam bentuk undi protes, kemungkinan besar perkara ini boleh berlaku jika benar pencalonan Ustaz Zawawi tidak mendapat restu barisan kepimpinan PKR negeri Selangor...khususnya dari kartel Azmin dan MB Selangor !!

   Delete
  2. Bagi rakyat Malaysia pula merasakan pemilihan Datuk Lokman adalah bertepatan dengan kepetahan beliau memberi ceramah seperti mana 'road show' beliau didalam menerangkan isu GST dan 1MDB...

   Lokman mampu mengarap fakta2 nasional dengan baik semasa berceramah kerana beliau banyak turun padang memberi 'talk' semasa bertugas sebagai Pengarah di Kementerian Kewangan...

   Seterusnya rakyat Malaysia dan UMNO mengenali Lokman sebagai seorang 'fighter' yang tidak mudah mengaku kalah...

   Dari segi populariti pula Lokman di lihat lebih mesra serta mendapat liputan meluas di media sosial terutama ketika mempertahankan kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak...

   Dan Lokman juga adalah pilihan keseluruhan ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang baru di pilih bagi menggalas tangung jawab untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap Barisan Nasional dan UMNO...

   Semoga Allah merestui perjuangan Dato' Lokman Adam untuk mengembalikan maruah UMNO di mata rakyat Malaysia khususnya pengundi DUN Sungai Kandis, Selangor...

   Lebih penting lagi kemenangan Dato' Lokman akan jadi pemangkin kepada kebangkitan bangsa Melayu seluruh negara dalam mempertahankan kesucian ugama Islam dan nasib bangsa Melayu sendiri...

   Ada penganalisis mengatakan kemenangan Dato' Lokman Adam di PRK Sg. Kandis tak akan bawa apa2 makna malah penganalisis tersebut sarankan agar di berikan kemenangan percuma pada PKR...

   Memang benar kita akui, sekiranya dgn izin Allah s.w.t. Dato' Lokman Adam menang, ianya tak akan mampu menumbangkan kerajaan PH di negeri Selangor apatah lagi di peringkat pusat...

   Tapi sebagaimana yang di terangkan awal tadi, ini bukan soal Umno lawan PH, ini bukan soal Mahathir lawan Najib tapi ini soal hidup mati nasib bangsa Melayu di tanah air sendiri...

   In Sya Allah, dgn kemenangan Dato' Lokman Adam, bangsa Melayu akan bangun dari tidur yang panjang...

   Kita juga akui dari jumlah undi PRU 14 bagi DUN Sg. Kandis, undi yg PKR dapat jauh lebih banyak...

   Walau pun di campurkan undi BN dgn PAS, masih lagi tak dapat atasi undi PKR tapi undi penentu di Sg. Kandis ialah undi bangsa Melayu...

   Undi bangsa Melayu di Sg. Kandis ialah 71.3%...

   Untuk masa depan ugama Islam, bangsa Melayu dan anak cucu kita, mari kita bersatu hati...

   Gunakan kekuatan 71.3% undi untuk kita sampaikan masej kepada kerajaan PH baik di negeri Selangor atau pusat bahawa bangsa Melayu sudah bangun dari lena yang panjang...

   Bangsa Melayu akan bangun dan tumbangkan siapa saja yg cuba memperlekehkan ugama kami, raja2 kami, anak cucu kami dan bangsa kami...

   Ayuh pengundi2 Melayu di Sg. Kandis, kita bersatu hati...

   Bangsa Melayu di Sg. Kandis, berikan mereka peringatan!!!

   Masih belum terlambat lagi untuk anda semua membuat perubahan yang maha penting ni. Masih ada masa lagi...pusat pengundian ditutup jam 5 petang. Jangan nanti seperti perumpamaan melayu laam tu..Terlajak perahu boleh diundur, Tersilap pangkah calon PKR..buruk padahnya bhai !!!

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete

  4. GENG NAJIB AL JIBO,

   Kamu mahukan "Bangsa Melayu di Sg. Kandis, berikan mereka peringatan!!!"?

   Sudah tentu depa ada peringatan, Bongol.

   Peringatan amat perit, GST, harga barangan asyik naik, mcm mcm lagi.

   Tengok lah keputusan Sg Kandia nanti. Apa kah itu peringatan mereka.

   Delete
  5. Tonggeng-tonggeng..

   Apa ler ker malangnya emak bapak kamu melahirkan kamu asyik2 tak reti bahasa walau dibalun cukup2 - masih jugak nyasar-nyonsang dari topik perbincangan,
   "rasanya dah boleh ditangkap Ahli Parlimen Kuat Menyalak Pasir 2 Butir, Tajuddin Abdul Rahman.".

   Patut ler BN hari itu rebah tersungkur di GE 14 sebab ada pencacai BN tolol seperti kamu yg tidak membantu langsung, malah menambah benci meluap-luap dek dakyah bodoh & jijik kamu itu.

   Terima kasih kerana membantu kami, PAKATAN HARAPAN menerajang keluar Bini Najib (BN) & Umnongok keluar dari Putrajaya.

   Delete
 18. Anak dia kan gengster... Suruh la pegi mengamuk kat putrajaya, kalau kena tembak mati, syahid tu. Nak pukul yb pembangkang dlm parlimen dulu berani. Takkan nak serang kerajaan yg sebar kristian takut. Masuk syurga tu. Ajak pas sekali. Jgn ajak pemimpin, ajak pengikut. Pemimpin dia berani offer syurga je, nak masuk dia pun tak yakin... Tapi jgn suruh anak dgn org kg ko pukul aku ye. Aku ni penakut. Jln pun kepit. Nak buat camner, katun kata bekas pemimpin yg nampak mcm nak sasau sejak dua menjak ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gelaran macai politik tidak wajar!
   WARTAWAN SINAR HARIAN 3 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore154
   Mohd Hilmi dan Muzaidi
   Mohd Hilmi dan Muzaidi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   BUKIT MERTAJAM - Menggelarkan pertubuhan belia sebagai macai politik bukanlah satu kenyataan yang bijak oleh seorang menteri yang bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pembangunan belia di negara ini.

   Sedangkan ramai kepimpinan dalam parti kerajaan mahupun pembangkang merupakan mereka yang pernah berjuang, menimba pengalaman dan menabur bakti dalam pertubuhan belia.


   Pengerusi Gerakan Belia 4B Pulau Pinang, Mohd Hilmi Elias berkata, pihaknya kesal dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkenaan isu ‘macai politik’ dalam persatuan belia.

   "Mungkin YB Menteri kurang pengetahuan bahawa ramai pemimpin masa kini berasal daripada pertubuhan belia malah calon PRK Sg Kandis dari parti PKR juga merupakan produk belia di mana beliau merupakan bekas Yang Dipertua Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) di kawasannya.

   "Walaupun diakui ramai kepimpinan belia turut terlibat dalam wadah politik baik di pihak kerajaan dan pembangkang, tetapi harus diakui mereka ini semua pandai membezakan warna baju apabila berjuang dalam platform masing-masing," katanya di sini.

   Sebelum ini Syed Saddiq dilaporkan berkata, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bertekad mahu membersihkan persatuan belia daripada menjadi macai politik kepada kerajaan.

   Sementara itu, Hilmi berkata, peranan pertubuhan belia itu haruslah dilihat menyeluruh bukan sekadar hanya beberapa program yang melibatkan acara politik sahaja.

   Katanya, lebih molek sekiranya Syed Saddiq memanggil kepimpinan tertinggi setiap pertubuhan belia ini berbincang dahulu dan mengambil maklum akan peranan mereka sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan atau gelaran hanya berdasarkan pandangan dan nasihat dari beberapa rakan menteri sendiri.

   Sementara itu, Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Muzaidi Mohd Ali berkata, sebagai seorang menteri belia, Syed Saddiq tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan sedemikian.

   "Banyak pertubuhan belia di negara ini yang komited membantu kerajaan dalam melahirkan belia yang berdedikasi dan GPMS sendiri telah banyak melahirkan belia yang cemerlang sama ada dari segi akademik dan sahsiah,"katanya.

   Delete
  2. Smart Romen...Dah tentu kau mengikuti perkembangan isu tuntutan royalti yang semakin kedengaran sejak akhir ni kan...

   Pakatan Harapan akhirnya tidak mampu memenuhi janji palsu mereka berkenaan hal untuk menaikkan kadar bayaran royalti minyak kepada negeri2 pengeluar daripada 5% kepada 20%...

   Rakyat harus fahami apa yang di umumkan oleh Perdana Menteri Tun Mahathir baru2 ini dengan teliti...

   Beliau cuma umumkan bahawa kerajaan akan membayar negeri2 pengeluar minyak dengan bayaran sebanyak 20% daripada KEUNTUNGAN dan BUKANNYA ROYALTI seperti dahulu.

   Jadi apa perbezaannya antara KEUNTUNGAN Dan ROYALTI ??

   Kerana jika di sebut royalti, ianya tidak di hitung berdasarkan jumlah keuntungan...

   Sebaliknya di hitung berdasarkan jumlah pengeluaran keseluruhan...

   Era pentadbiran BN, negeri-negeri pengeluar menerima bayaran royalti 5% daripada jumlah hasil keluaran keseluruhan...

   Kini di bawah PH negeri2 itu hanya akan menerima bayaran sebanyak 20% daripada jumlah keuntungan sahaja...

   Malah....Naib Presiden PBB Sarawak Pertikaikan Maksud 'Royalti Dari Keuntungan Petronas' Yang Di Umumkan Mahathir

   Mungkin Shafie, Darrel, dan Azis boleh jelaskan, apa yang mereka seronokkan sangat dengan pengumuman Tun M itu...

   Hakikatnya, seperti yang di jangka kerajaan PH telah mungkir janji...

   Ini bukanlah apa yang telah mereka janjikan kepada rakyat sebelum PRU14!!! Kena kincin lagi mereka dengan Madey. Pelik lah kan..kenapa lah mereka tak pernah serik2 lagi dan ambik iktibar dari maianan politik PM ke 4 dulu !!

   Delete
  3. Macai politik yang JUST LICK fellow cakap itu ada di pihak Najib dan Umno saja.

   Ada yang di kasi duit berjuta, di gelar warlords. Ada yang dapat tak seberapa, di gelar zealots.
   Ada yang dapat dedak sahaja, di gelar maggots.

   Delete

  4. Nasional
   Politik
   Edisi
   Semasa
   Bisnes
   Video
   Global
   Hiburan
   Sukan
   Sisipan
   Pilihan Raya Kecil

   Tutup
   TERKINI
   Shahrukh Amin raih perak kejohanan boling remaja dunia
   Shahrukh Amin raih perak kejohanan boling remaja dunia
   Chenta Qaseh
   Tudung diberi nafas baharu
   Angin kencang
   Bumbung SK Pekan Kota Belut diterbangkan ribut
   SPR
   Keputusan Dun Sungai Kandis paling lewat 10 malam
   Tindakan dangkal label anak muda macai
   Tindakan dangkal label anak muda macai
   Maybank
   Maybank menang 2 anugerah Majikan Pilihan
   Pengundi sudah hilang ghairah: Lokman
   Pengundi sudah hilang ghairah: Lokman
   Hati-hati taktik kaki tipu
   Hati-hati taktik kaki tipu
   pokok getah
   Pasaran getah dijangka kekal paras semasa minggu depan
   Seorang rakyat Palestin maut, 220 lagi cedera
   Seorang rakyat Palestin maut, 220 lagi cedera
   Duit
   Ringgit dijangka melantun semula sedikit minggu depan
   emas
   Kontrak hadapan emas kekal rendah mingu depan
   Pameran MF3 mesti dikunjungi!
   Pameran MF3 mesti dikunjungi!
   Kemalangan
   Kanak-kanak dua tahun maut nahas di Kulai
   Kaabah
   Iltizam sekeluarga bawa mereka ke Tanah Suci bersama
   Previous
   Next


   Tindakan dangkal label anak muda macai
   SHAFIQ TINO 4 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore75
   Tindakan dangkal label anak muda macai
   Hafiz
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   JOHOR BAHRU - Penglibatan anak muda dalam politik tidak seharusnya dilabel ‘macai’ sebaliknya perlu diberikan galakan kerana golongan itulah yang bakal meneruskan variasi landskap politik negara di masa hadapan.

   Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Sembrong, Hafiz Ariffin berkata, ia berikutan hasrat memilih parti itu adalah sesuatu kebebasan yang mana penting dalam proses demokrasi tanah air.


   “Penglabelan 'macai' kepada orang muda yang menyokong atau terlibat dalam politik adalah suatu tindakan yang dangkal dan tidak berjiwa besar.

   “Sebaliknya, keberanian mereka untuk memilih parti politik yang mana wajar untuk mereka berjuang bersama adalah sesuatu yang perlu dipuji dan diberikan galakan, kerana merekalah suatu ketika nanti akan mengisi dan mewarnai lanskap politik masa depan negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini, sebentar tadi.

   Hafiz berkata, perkara itu juga sama berlaku kepada orang muda yang memimpin persatuan belia tetapi dengan pegangan politik yang kuat.

   Katanya, tidak seharusnya persatuan mereka itu dilabelkan ‘pro’ kepada parti politik yang disokong pemimpin muda mereka kerana setiap ahli persatuan bebas memilih parti politik mereka sendiri.

   “Orang yang memimpin persatuan belia dan mempunyai tahap kecenderungan terhadap sesuatu parti politik tidak boleh dilabelkan bahawa keseluruhan persatuan itu akan menyokong parti politik yang didokongi oleh pemimpin persatuan belia tersebut.

   ”Sebagai contoh, saya sendiri pernah bersama dalam kepimpinan belia salah satunya adalah Majlis Belia Malaysia, ramai di antara mereka yang mempunyai kepercayaan dan pilihan parti politik yang berbeza.

   “Namun ia tidak membataskan organisasi itu untuk terus memenuhi fungsi utama iaitu menyuarakan dan memperjuangkan kehendak keperluan belia semasa dan sebagai suara ketiga dalam menegur kerajaan sedia ada,” katanya.

   Ujarnya, semangat aktivis dan berorganisasi dalam persatuan adalah sesuatu yang lebih besar serta luas daripada kecenderungan memilih parti politik.

   “Sebab itulah mereka yang lahir dari kilang persatuan belia kebanyakannya mempunyai kefahaman, kematangan, keberanian dan keupayaan untuk memimpin apabila mereka tamat usia belia dan menjadi pemimpin kepada masyarakt. Contoh yang cukup ramai, tidak perlu saya senaraikan, malah ada di pihak kerajaan kini.

   “Jadi berhentilah melabel orang muda yang menyokong politik dan terlibat dalam persatuan belia sebagai macai.

   "Hadapi, tangani dan pimpin mereka melalui teladan, nescaya lanksap belia negara kita mampu berubah. Bukan sahaja sebagai pendesak, tetapi contoh teladan kepada yang kebanyakan,” katanya.

   Delete

  5. GENG NAJIB AL JIBO,

   Jangan lupa, NAJIB AL JIBO tak berani pun nak tackle isu royalty minyak. Kecut pel.r dan, amat penting juga, sebab tak cukup duit nak kasi negeri2 berkenaan.

   Duit dah di londeh si KEPALA BAPAK DIA. Di sebat berbilion, hutang negara bertrillion.

   Nak kasi bntt dia, mereka berkenaan tak terima, busuk sangat.

   Delete
  6. Daripada kita buang masa dgn sepahan2 sampah kutipan Tonggeng, ada pekdahnya saya syiarkan semula coretan Sdra Smart Pomen yg begitu menghiburkan.....

   Smart Pomen 3 August 2018 at 11:30
   Labu, balak dah dtg labu, selimutkan aku labu. Brrrrr, deman haji bakhil dah dtg. Yg beza nya haji bakhil tak pernah masuk kabbah. Tapi masaalah problem yg hampir sama... Balak dah dtg... Cikgu Murni pun tak boleh tolong lepas ni. Nyorok dlm selimut pun org cari... Nasib2. Bagi najib ni la masa nak buktikan yg dia pahlawan bugis. Jgn berani cakap je. Tunjuk kat kerajaan yg dia berani dan tak takut, lebih2 pada org 93 tahun.( lama tak dengar najib sebut dan kutuk). Ala, jawab dlm parlimen je, lepas tu jawab dln mahkamah, semua mahluk Allah, masih boleh kona2 lagi. Lain bila jawab dgn allah terus... Cuma nasihat dari rakyat yg tak dpt BR1M. Huhuhuhu...


   Othaman Ahmad 3 August 2018 at 12:46
   Ha ha ha....sindiran 'pukul dayak sindir koboi' kamu tuu sungguh2 mencuit qalbu ku. Tepat bertepek kat dahi Tonggeng.

   Thanks a lot Smart Pomen.

   Delete
 19. Azid, kalau melayu dan islam pencuri pon mesti nak sokong ke? Atau kau ni memang bingai dan bodoh sejak lahir lagi ke?

  ReplyDelete
  Replies
  1. melayutakberkhatan...Aku mohon agar kau dapat membaca kenyataan media yang sangat berinformatif ni agar minda kau terbuka dan melihat betapa ujudnya dendam politik dalam isu tersebut !!Peletakan jawatan semua sembilan ahli lembaga pengarah Khazanah Nasional Berhad, patut di tangani oleh kerajaan agar tidak membantutkan pertumbuhannya serta GLC di bawah naungannya...

   Peletakan jawatan secara beramai2 ini berlaku seminggu selepas kerajaan Pakatan Harapan menyelar Khazanah yang di sifatkannya gagal membantu perniagaan Bumiputera...

   Campurtangan Dari Kerajaan Kepada Khazanah Nasional Akan Beri Kesan Pada GLC

   Ekoran dari peletakan jawatan secara serentak kesemua ahli lembaga pengarah Khazanah Nasional nie, kita bimbang dengan kedudukan portfolio pelaburan asingnya serta kedudukan puluhan GLC di bawahnya...

   Kita juga bimbang jika penyusunan syarikat2 di bawah Khazanah akan mengalami kemelut berikutan langkah tegas memecat dan memaksa pegawai tinggi lantikan Kerajaan Barisan Nasional dahulu untuk meletak jawatan...

   Walaupun ia di lihat akan membuka peluang kenaikan pangkat kepada kakitangan sekarang, kerajaan juga boleh melantik orang pilihan mereka sendiri untuk menggantikan yang sedia ada...

   Kerajaan Sendiri Yang Akan Rugi Sekiranya Memilih Lembaga Pengarah Yang Tidak Berkemampuan

   Apa yang menjadi persoalan ialah adakah perletakan jawatan kesemua ahli lembaga pengarah sebenarnya di sebabkan ada tekanan terhadap mereka kerana mereka ini di lihat benar2 berkhidmat dengan cemerlang dan menyumbang ke arah kejayaan syarikat...

   Portfolio pelaburan Khazanah boleh terjejas jika lantikan ahli pengarah mereka di buat secara 'tangkap muat' dan berbaur politik tanpa mengutamakan prinsip korporat yang baik...

   Jika di teliti kebolehan semua ahli lembaga pengarah, mereka ini benar2 menerajui Khazanah dengan pengalaman dunia korporat seperti bank perdagangan serta Bank Negara Malaysia...

   Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Menggalas T/Jawab Yang Berat Menguruskan Saham Amanah

   Kerajaan di harap dapat mencalonkan barisan yang setaraf ataupun lebih baik, agar iklim pelaburan tempatan dan pelabur asing khasnya, tidak terganggu dengannya...

   Khazanah yang memiliki sejumlah pegangan dalam Tenaga Nasional, Telekom Malaysia, Axiata Group, CIMB Group, Malaysia Airports Holdings, IHH Healthcare dan memiliki Malaysia Airlines, di khuatiri akan memberi impak negatif kepada kaunter di Bursa Malaysia..

   Kerajaan Hilang RM2 Bilion Sehari Di Bursa Saham Malaysia Akibat Peletakan Jawatan Semua Lembaga Pengarah Khazanah Nasional

   Khazanah juga terbabit dengan projek 'sovereign wealth fund' di Singapura melalui usahasama dengan Temasek Holdings dalam pembangunan enam fasa pembangunan hartanah di republik itu, termasuk Marina One and Duo...

   Tatkala hubungan dengan Singapura terjejas berikutan pembatalan projek HSR, sebarang perkembangan dalam Khazanah akan memberi kesan lanjut kepada hubungan diplomatik Malaysia dengan republik itu...

   Dan apakah pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan akan terus membuat keputusan dan dasar yang akan membuat Malaysia di sisihkan oleh dunia!!!

   Kerajaan PH Akan Membuatkan Malaysia diSisihkan Dunia

   Pembangkang berharap kerajaan akan 'menyelamatkan' keadaan ini secepat mungkin agar portfolio pelaburan Khazanah tidak terjejas dan menipiskan keyakinan pelabur asing yang beransur2 pulih pada masa ini...

   Petikan dari kenyataan media :

   Ahmad Zahid Hamidi
   Kuala Lumpur
   26 Julai 2018

   Delete
  2. melayutakberkhatan? Kamu ke?

   Tapi kamu macam mana nak di khatankan - takda barang di celah kelengakang. Keturunan eunuch yang menyebabkan korapsi melanda landa di China lebih 2,000 tahun dulu.

   Depa "rough peasants", dapat kerja sebagai jongos di istana Maharaja. Di potong (literally) barang nya bagi mengelakkan depa mengacau gundik2 Maharajah yang ada beratus di istana. Zalim di zaman itu.

   Sampai pada zaman Maharajah yang malas (siapa kata orang Cina tak malas - ini di sebut dalam buku sejarah), tak melawat kawasan kawasan beratus batu yang makan berhari malah berbulan perjalanan, pegawai2 nya di kawasan2 itu tak dapat jumpa untuk dapatkan keputusan hal2 pentadbiran. Datang ke Peking (Beijing sekarang) pun Maharaja malas jumpa depa. Gitu jugak orang2 besar.

   Sampai ke satu peringkat, eunuch2 yang jadi orang tengah, sembahkan apa2 yang depa mahu dan dapatkan keputusan Maharajah. Depa di upah.

   Beratus tahun kemudian, eunuchs itu mintak ketulan emas sebagai bayaran korapsi itu.

   GENG NAJIB tak dapat emas dari Al JIBO. Ha nya dedak. Tak berkhatan sebab takda barang di kelengkang nya mcam eunuch itu.

   Delete
 20. Yess!!!
  UMNO dan PAS akan bergabung.

  Sesuatu yang telah lama umat Melayu Islam Malaysia nanti-nantikan.
  Perpaduan ummah yang akan mengembalikan kekuatan Melayu Islam di bumi tercinta ini.

  Bersesuaian dgn firman Allah dalam surah al-'Imran ayat 103:

  وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعً۬ا وَلَا تَفَرَّقُواْ‌ۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءً۬ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦۤ إِخۡوَٲنً۬ا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٍ۬ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡہَا‌ۗ كَذَٲلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَـٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَہۡتَدُونَ (١٠٣)

  Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya. (103)

  Ayat ini bukan sahaja Allah tujukan kepada orang-orang Islam di zaman Nabi dahulu tapi bersesuaian juga kepada Umno dan Pas.
  Kedua-dua golongan ini pada mulanya bermusuhan, kemudian Allah satukan hati mereka untuk menyelamatkan mereka bukan sahaja di dunia tetapi juga di akhirat.

  Alhamdulillah...kedua-dua golongan ini seperti sudah mendapat petunjuk dan hidayatNya untuk memerangi gabungan puak kafir & munafiq yg semakin ketara cuba menekan dan merendah-rendahkan Islam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gabungan Umno-Pas ini juga bersesuaian dengan seruan perdamaian yg Allah perturunkan dalam ayat 10, surah al-Hujurat:

   نَّمَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ إِخۡوَةٌ۬ فَأَصۡلِحُواْ بَيۡنَ أَخَوَيۡكُمۡ‌ۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ (١٠)

   Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (10)

   Delete
  2. Memang tidak sepatutnya dua golongan mukmin itu berbantah-bantahan kerana ianya akan melemahkan ummah. Sedangkan golongan kafir dan munafiq, mereka saling bantu-membantu.

   Dalam hal perpaduan untuk menjamin kekuatan ini, Allah menyuruh kita melihat dan mengambil contoh apa yg dibuat oleh puak-puak kafir-munafiq ini.

   Ayuh umat Islam, Umno & Pas, belum terlewat lagi ini kita membiar mereka terus melakukan kerosakan... Berpadulah, berjuang & bersabar...
   InsyaAllah, Dia akan beri kemenangan kepada kita.

   Ini adalah seperti mana yg Allah perintahkan dlm surah al-Anfaal, ayat 46 & ayat 73:

   وَأَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُ ۥ وَلَا تَنَـٰزَعُواْ فَتَفۡشَلُواْ وَتَذۡهَبَ رِيحُكُمۡ‌ۖ وَٱصۡبِرُوٓاْ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّـٰبِرِينَ (٤٦)

   Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang sabar. (46)

   وَٱلَّذِينَ كَفَرُواْ بَعۡضُہُمۡ أَوۡلِيَآءُ بَعۡضٍ‌ۚ إِلَّا تَفۡعَلُوهُ تَكُن فِتۡنَةٌ۬ فِى ٱلۡأَرۡضِ وَفَسَادٌ۬ ڪَبِيرٌ۬ (٧٣)

   Dan orang-orang yang kafir, setengahnya menjadi penyokong dan pembela bagi setengahnya yang lain. Jika kamu (wahai umat Islam) tidak menjalankan (dasar bantu-membantu sesama sendiri yang diperintahkan oleh Allah) itu, nescaya akan berlakulah fitnah (kekacauan) di muka bumi dan kerosakan yang besar. (73)

   Delete
  3. Assalamualaikum wbkt.
   Selamat sejahtera.

   21 Zulkaedah 1439
   3 Ogos 2018

   *Pesanan Khas kepada semua ahli dan penyokong PAS khususnya para pengundi PRK N49 Sg Kandis*

   Tuan/Puan yang dikasihi sekelian;   Setelah kita sama-sama menekuni dan memahami kenyataan media oleh Dato' Mursyidul Am serta Dato' Setiausaha Agong PAS bahawa;

   ~ PRK ini adalah pertandingan 2 penjuru antara PH/PKR dengan BN/UMNO, *sila abaikan calon bebas.*

   *Demi mempertahankan Agama Islam, ketuanan Melayu dan negara tercinta maka,*

   ~ PH mesti dikalahkan atas dasar memilih yg kurang mudharat di antara 2 mudharat.

   ~ Tidak keluar mengundi bererti memberi undi kepada PH

   Maka saya menyeru kepada semua ahli dan penyokong PAS supaya keluar awal untuk mengundi esok, hari Sabtu, 4 Ogos 2018 dan memberi undi kepada *Dato' Lokman Noor Adam calon BN/UMNO.*

   Semoga kita semua dirahmati dan diberkati ALLAH... Aamiin.

   *Selamat mengundi*

   Hj Mohamed Diah Baharun
   YDP PAS Kawasan Kota Raja.

   Delete
  4. Ya, Sg Kandis menjadi percubaan & langkah pertama jihad kita menegakkan Islam. Berjaya atau gagal, itu adalah kehendak Allah yg terkandung seribu rahmat di sebaliknya.

   Ia titik permulaan untuk kita bergerak dan seterusnya bangkit menentang puak2 kafir & munafiq itu. Tak kira berapa lama masa yg perlu kita ambil, kerajaan taghut munafiq yg mengancam Islam ini perlu ditumbangkan.

   Delete
  5. Saya sudah lama berpendapat bahawa akan tiba masanya PAS dan UmNo akan bergabung.

   Apabila itu berlaku maka ia adalah petanda bahawa sudah tidak berapa lama saja lagi untuk kebathilan itu benar-benar lenyap.

   Kebathilan yang bersekutu akan lebih mudah untuk dilenyapkan serentak, in shaa Allah.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  6. Betul tu John Doe! Syabbas!

   Sudah tidak berapa lama saja lagi untuk kebathilan yg dibawa oleh DAPH itu benar-benar lenyap...

   Delete
  7. Ya...dgn terbukti serta restu Illahi bila pengundi2 DAP (Di atas Pagar) hampir keseluruhan menolak & menendang keluar Bini Najib (BN-umno) dari Putrajaya di PRU14 baru2 ini - tak gitu........??

   Delete
  8. Apa punya bongok lah ini Tn Hj Labu Tempe!
   DAP laknatullah tu dikata atas pagar. Sentuh pagar pun tidak puak2 kafir harbi ni... Puak2 pendatang bangsat jahanam ini sebulat hati menolak kepimpinan Melayu.
   Ingat Tn Hj Labu, DAP ada 42 seat dlm DAPH, cap munge hanya ada 12 jer...
   Ini Hj Labu memang sekapal dgn Kulakurangaram tu...

   Delete

 21. Kengkawan semua..Sebagai rakyat Msia yang patriotik dan cinta negara...dah tentu kau orang setuju bahawa Tiada Ruang Untuk Iktiraf Komunis Di Malaysia ni kan !!
  Posted by SnapShot at 7/31/2018


  Gila dan Buta Sejarah!!!

  Itulah perkataan yang yg paling sesuai pada golongan aktivis yg cuba nak ubah buku teks sekolah supaya mengiktiraf 'perjuangan' komunis...

  Tengah aku tulis, kawan aku datang nak tenguk apa aku tulis, komen pertama yg keluar dari mulut dia ialah, "agaknya budak 2 org nie cucu Rashid Maidin kut tak pun Chin Peng punya anak haram"...

  Kepada Fahmi Reza dan Fadiah Nadwa Fikri baca dan renungkan antara keganasan komunis pada rakyat Malaysia waktu sebelum dan selepas merdeka...

  Keganasan Komunis Sebelum Merdeka

  Serang Hendap Di Kelian Intan
  10 September 1947  Peristiwa berlaku pada jam 7.30 pagi membabitkan serangan pengganas ke atas sebuah lori dan dua bas yang membawa anggota polis...

  Tiga anggota polis dan enam orang awam terkorban, manakala dua mata-mata polis serta 12 orang awam cedera parah...

  Segerombolan pengganas komunis dikatakan melepaskan tembakan bertubi-tubi selama 10 minit, merampas harta penumpang dan mengacukan senapang kepada mereka...

  Pembunuhan Di Sungai Siput, Perak
  16 Jun 1948  Tragedi ini mengorbankan tiga pengurus ladang berbangsa Eropah iaitu T.G. Christian, A.E.Walker dan J.M. Allison.

  Pembunuhan ini menggemparkan penduduk tempatan, seterusnya penyebab kepada pengisytiharan Undang-Undang Darurat di Perak...

  Ia adalah pengumuman darurat pertama sebelum ia diperluaskan di seluruh Tanah Melayu pada 18 Jun 1948...

  Pembunuhan ini disifatkan sebagai kemuncak keganasan komunis yang mula berleluasa sejak tamat Perang Dunia Kedua di negara ini...

  Serangan Ke Atas Kampung Jeram Choh, Johor 18 Jun 1948  Ia di lakukan kira2 20 pengganas komunis lengkap bersenjata...

  Kemuncak kejadian ialah serangan ke atas balai polis yang menyebabkan kerajaan mengalih langkah mengumumkan perintah darurat berkuatkuasa serta merta...

  Tragedi Lombong Batu Arang, Selangor
  12 Julai 1948  Lombong ini di tawan komunis sebagai strategi melumpuhkan ekonomi negara...

  Ia bukan saja mengakibatkan operasi kilang terhenti, malah seluruh kilang di musnahkan manakala lima pekerja berbangsa Cina terkorban...

  Sabotaj ke atas kuari Sungai Gepai, Tapah, Perak 19 Januari 1950

  Serangan membabitkan kira-kira 20 pengganas itu memusnahkan beberapa kenderaan dan peralatan kuari...

  Serang hendap di Seberang Perai
  22 Januari 1950

  Serangan ini mengorbankan lapan anggota polis termasuk seorang sarjan Inggeris manakala enam anggota polis Melayu cedera parah...

  Serangan di Kampung Simpang Tiga, Setiawan, Perak
  4 Februari 1950  Kira-kira 80 pengganas komunis menyerang dan membakar kampung yang mengakibatkan 1,000 penduduk kehilangan tempat tinggal dan harta benda.

  Peristiwa Bukit Kepong
  23 Februari 1950

  150 pengganas komunis yang di ketuai Mat Indra menyerang balai polis pada jam 4.30 pagi...

  Tragedi memilukan ini mengorbankan 23 mangsa membabitkan 13 anggota polis, enam pengawal kampung, tiga wanita dan seorang kanak-kanak...

  Serang Hendap Di Sungai Semur, Kelantan
  25 Mac 1950  Pertempuran antara kira-kira 250 pengganas komunis dengan platun Kompeni D Batalion Ketiga Rejimen Askar Melayu Diraja berjumlah 25 orang...

  Serangan berlaku pada jam 10.30 pagi ketika platun berkenaan menyusuri sungai. Sejumlah 17 orang anggota tentera terbunuh dengan lapan cedera...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Serang Hendap Kereta Api, Tampin, Negeri Sembilan
   14 November 1951

   Serangan ini mengorbankan empat orang awam, termasuk pemandu kereta api, K Vettivelu...

   Kejadian berlaku pada waktu malam ketika kereta api berkenaan berada kira2 sebatu dari Tebong berhampiran Tampin...

   Sabotaj di lakukan dengan mengalihkan landasan mengakibatkan kereta api tersasar...

   Manakala sebahagian gerabak terbabas serta tergelincir kira2 10 meter ke bawah landasan...

   Kereta api itu di tembak bertubi2 sekali gus mencederakan 20 penumpang...

   Antara mangsa terselamat, termasuk Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad dan isteri serta dua putera baginda...

   Pokok Getah Seluruh Tanah Melayu Di Tetak 1948 - 1951

   Ia adalah tindak balas pengganas komunis terhadap pemilik ladang yang enggan bekerjasama dengan mereka...

   Perbuatan menetak pokok juga bertujuan melumpuhkan ekonomi yang ketika itu banyak bergantung kepada hasil pengeluaran getah...

   Keganasan Komunis Selepas Merdeka

   Serangan Ke Atas Konvoi Pasukan Keselamatan
   20 Julai 1979

   Pada 17 Jun 1968, segerombolan gerila komunis telah menyerang hendap konvoi pasukan keselamatan Malaysia di Pekan Kroh (Pengkalan Hulu) dan membunuh 3 anggota tentera Malaysia...

   Pembunuhan Ketua Polis Negara
   6hb Jun 1974

   Pada 6 Jun 1974, komunis bertindak lebih kejam apabila menembak mati Ketua Polis Negara, Tan Sri Abd. Rahman Hashim semasa beliau berada di dalam keretanya di Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur...

   Komunis Bom Tugu Negara
   26hb Ogos 1975

   Komunis telah mengebom Tugu Negara pada 26 Ogos 1975 hingga mengakibatkan kerosakan besar.

   Komunis Ialah PENGGANAS Bukannya PEJUANG
   Antara tahun 1969 hingga 1978, seramai 395 anggota pasukan keselamatan negara Malaysia telah terbunuh, manakala 919 yang lain cedera.
   Seramai 70 orang awam telah terkorban, manakala 75 yang lain tercedera dalam tempoh 1968 hingga 1982.

   Delete
  2. Yg merisaukan kita, ketua perang kita mat poyo tu seorang syiah & penyokong komunis.

   Delete
  3. Asal sokong DAPH saja, syiah ke komunis ke hindu ke kristian ke yahudi ke mereka akan puja dan kata baik.
   Sebaliknya jika menentang DAPH, melayu ke islam ke, mereka akan hina dan kata jahat.
   Begitulah pegangan puak2 Melayu munafiq ini.

   Delete
  4. Pada aktivis yg gerakkan usaha untuk kerajaan Malaysia iktiraf komunis...

   Kekejaman komunis tak ada batasan...

   Bukan setakat terhadap anggota keselamatan seperti tentera dan polis sahaja tapi jauh menjangkaui kekejaman binatang...

   Apa dosa anak2 yg belajar pondok di pancung!!!

   Apa dosa orang kampung di kelar hidup2!!!

   Apa dosa anak2 kecil yang di campakkan ke dalam api hidup2!!!

   Hanya binatang yang sanggup bunuh anak di depan mata ibu dan ayah mangsa!!!

   Mengiktiraf Komunis Akan Membuka Pintu Murtad Seluas2nya Di Malaysia

   Kita semua tahu, komunis ialah free thinker...

   Apakah kita akan beri ruang utk golongan ini utk menyebarkan fahaman mereka seluas2nya di Malaysia...

   Sedangkan Rukun Negara kita yg pertama ialah Kepercayaan Kepada Tuhan!!!

   Kepada Fadiah Nadwa Fikri, rakyat Malaysia tak pernah menyalahkan anda kerana menjadi cucu kepada pemimpin komunis wanita Malaysia, Shamsiah Fakeh...

   Darah yang mengalir pada luka pahlawan kami masih lagi merah!!!

   Airmata ibu, anak dan isteri mangsa2 yang di bunuh dengan zalim masih lagi basah!!!

   Apakah kami boleh menerima dan menelan kekejaman komunis yang anda dan rakan2 anda namakan sebagai perjuangan, TIDAK SAMA SEKALI!!!

   Kerana komunis ialah pengganas berhati binatang dan bukannya pejuang kemerdekaan...Takde kompromi dalam soal ni. Tabik kepada anggota tentera dan polis yang telah berjuang bermati2an untuk mengekalkan kemerdekaan di negara tercinta ni..WE SALUTE YOU SIR!!!


   Delete
  5. For the record dan untuk masuk dalam KEPALA HOTAK si GENG NAJIB AL JIBO ini -

   pengiktirafan negara kuminis China telah di lakukan di zaman Tun Razak.

   pengiktirafan fahaman kominis di negara ini mungkin di lakukan di zaman anak nya, NAJIB AJ JIBO.

   Dia suka sangat dengan Cina Kominis. Kata nya dia ada isteri Cina pada suatu masa dulu. Apa saja di benarkan nya, di kasikan nya untuk Cina. Termasuk pembangunan permumahan harga mahal di Forest City, Johor Bahru.

   Tun Dr Mahathir sebut Bloomberg yang mengata 700,000 unit di rancang untuk pembeli kominis China yang tentu lah akan di beri taraf penduduk tetap dan, selepas 10 tahun di sini, layak memohon kerakyatan.

   Fikirkan lah, 700,000 x 4 orang (purata sa famili) = 2.8 juta Cina Kominis di kasi taraf penduduk tetap dan peluang jadi rakyat Malaysia. NAJIB AL JIBO biarkan ini berlaku. Gila.

   Tentu lah cair jumlah dan kuasa Melayu di johor dan di negara ini di buat nya dengan keadaan begitu.

   Tun Dr Mahathir mesti pinda pelan pembangunan itu, dan tetukan jangan begitu ramai Cina Kominis masuk. Arahkan syarikat itu cari pembeli dari negara2 lain bagi mencairkan peratus jumlah dan kuasa Cina yang akan timbul jika tidak. Hadkan penjualan kpd Cina kominis supaya tak memporak perandakan nisbah Melayu:Cina di negara ini.

   BODOH PUNYA NAJIB AL JIBO. Dan mereka di Johor.

   Delete

 22. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

  BAWALAH HARTA KITA KE SYURGA MELALUI PROGRAM JOM QURBAN DI SELATAN KEMBOJA

  Saudaraku, bawalah hartamu sampai ke akhirat . Gunakan hartamu di jalan Allah , pahalanya pasti akan sampai ke akhirat .

  Sesungguhnya , harta yang dibelanjakan di jalan Allah SWT,
  Harta yang diinfaqkan di jalan Allah SWT, harta yang disedekah, harta yang digunakan untuk ibadah dan sebagai kemudahan untuk beribadat.
  Dibalas di dunia, akan menjadi kaya. Jika dibalas di akhirat akan mendapat Syurga.
  Harta yang kita miliki tidak kekal, malah akan binasa. HARTA yang diinfaqkan di jalan Allah akan kekal di Syurga.

  Gunakanlah harta kekayaan kita untuk membantu agama Allah SWT.
  Pahalanya akan abadi, mengalir sampai ke akhirat dan akan mendapat Syurga.
  Gunakan rezeki kita ke arah amal kebajikan .
  Pahalanya akan kekal, mengalir sampai ke Akhirat dan mendapat syurga.
  Gunakanlah wang kita, untuk infaq sedekah dan membantu fakir miskin.
  Pahalanya akan abadi, mengalir sampai ke Akhirat dan mendapat syurga .

  Harta yang digunakan untuk urusan dunia akan sia-sia.
  Sebanyak mana pun harta kekayaan pasti akan ditinggalkan.
  Semegah mana pun rumah atau istana pasti kita akan ditinggalkan.
  Semewah mana pun kendaraan kita pasti akan ditinggalkan dan akan binasa.

  Lantaran itu untuk apa, kekayaan yang telah kita kumpulkan.
  Hidup di dunia singkat sekali, sedangkan kehidupan akhirat kekal abadi.
  Lantas untuk apa, jabatan yang kau perjuangkan mati-matian.
  Di dunia hanya satu persinggahan , sedangkan kehidupan di akhirat kekal abadi.
  Lantas untuk apa, kemasyhuran yang kita sanggup berjuang mati-matian.
  Hidup hanya sementara, sedangkan kehidupan akhirat kekal abadi.

  Renungankanlah....
  Sungguh malang, nasib orang yang hidup di dunia hanya untuk mengejar kesenangan dunia. Umur itu singkat sekali.Usia berkurang nyaris tidak terasa. Tanpa kita disedari, kita sudah berada di hujung usia. Apakah kita sudah memiliki bekalan Akhirat , apabila ajal datang menjemput kita ?.

  Bantulah kami umat Islam Melayu Champa di Selatan Kemboja yang kurang mendapat perhatian masyarakat Islam antarabangsa, melalui Ihya Assunnah Solution umat Islam Melayus Champa di Selatan Kemboja dapat berteduh dan menikmati sedikit nikmat kurniaan Allah SWT dikongsi bersama pada hari raya Aidil Adha nanti, sumbangan dan penyertaan anda lambang kekuatan pertalian Ukhuwah Islamiah Seaqidah Dan lambang ketinggian Iman Anugerah Allah SWT yang tidak boleh dinilai oleh makhluk ciptaan Allah SWT. Hanya Allah SWT sahaja yang mampu membalas Setiap Sen yang anda sumbangankan di Jalan Allah SWT.

  Sila kunjungi kami melalui laman dibawah untuk maklumat lengkap berkaitan program Qurban dan bantulah kami:

  Jom Qurban Di Selatan Kemboja
  https://peribadirasulullah.wordpress.com/2018/08/03/jom-qurban-di-selatan-kemboja-3/

  ReplyDelete

 23. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

  BAWALAH HARTA KITA KE SYURGA MELALUI PROGRAM JOM QURBAN DI SELATAN KEMBOJA

  Saudaraku, bawalah hartamu sampai ke akhirat . Gunakan hartamu di jalan Allah , pahalanya pasti akan sampai ke akhirat .

  Sesungguhnya , harta yang dibelanjakan di jalan Allah SWT,
  Harta yang diinfaqkan di jalan Allah SWT, harta yang disedekah, harta yang digunakan untuk ibadah dan sebagai kemudahan untuk beribadat.
  Dibalas di dunia, akan menjadi kaya. Jika dibalas di akhirat akan mendapat Syurga.
  Harta yang kita miliki tidak kekal, malah akan binasa. HARTA yang diinfaqkan di jalan Allah akan kekal di Syurga.

  Gunakanlah harta kekayaan kita untuk membantu agama Allah SWT.
  Pahalanya akan abadi, mengalir sampai ke akhirat dan akan mendapat Syurga.
  Gunakan rezeki kita ke arah amal kebajikan .
  Pahalanya akan kekal, mengalir sampai ke Akhirat dan mendapat syurga.
  Gunakanlah wang kita, untuk infaq sedekah dan membantu fakir miskin.
  Pahalanya akan abadi, mengalir sampai ke Akhirat dan mendapat syurga .

  Harta yang digunakan untuk urusan dunia akan sia-sia.
  Sebanyak mana pun harta kekayaan pasti akan ditinggalkan.
  Semegah mana pun rumah atau istana pasti kita akan ditinggalkan.
  Semewah mana pun kendaraan kita pasti akan ditinggalkan dan akan binasa.

  Lantaran itu untuk apa, kekayaan yang telah kita kumpulkan.
  Hidup di dunia singkat sekali, sedangkan kehidupan akhirat kekal abadi.
  Lantas untuk apa, jabatan yang kau perjuangkan mati-matian.
  Di dunia hanya satu persinggahan , sedangkan kehidupan di akhirat kekal abadi.
  Lantas untuk apa, kemasyhuran yang kita sanggup berjuang mati-matian.
  Hidup hanya sementara, sedangkan kehidupan akhirat kekal abadi.

  Renungankanlah....
  Sungguh malang, nasib orang yang hidup di dunia hanya untuk mengejar kesenangan dunia. Umur itu singkat sekali.Usia berkurang nyaris tidak terasa. Tanpa kita disedari, kita sudah berada di hujung usia. Apakah kita sudah memiliki bekalan Akhirat , apabila ajal datang menjemput kita ?.

  Bantulah kami umat Islam Melayu Champa di Selatan Kemboja yang kurang mendapat perhatian masyarakat Islam antarabangsa, melalui Ihya Assunnah Solution umat Islam Melayus Champa di Selatan Kemboja dapat berteduh dan menikmati sedikit nikmat kurniaan Allah SWT dikongsi bersama pada hari raya Aidil Adha nanti, sumbangan dan penyertaan anda lambang kekuatan pertalian Ukhuwah Islamiah Seaqidah Dan lambang ketinggian Iman Anugerah Allah SWT yang tidak boleh dinilai oleh makhluk ciptaan Allah SWT. Hanya Allah SWT sahaja yang mampu membalas Setiap Sen yang anda sumbangankan di Jalan Allah SWT.

  Sila kunjungi kami melalui laman dibawah untuk maklumat lengkap berkaitan program Qurban dan bantulah kami:

  Jom Qurban Di Selatan Kemboja
  https://peribadirasulullah.wordpress.com/2018/08/03/jom-qurban-di-selatan-kemboja-3/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau ikut peraturan peperiksaan, tulisan atau jawapan di atas gerenti dapat telor kosong '0' markah - langsung tak ada hubung kait dgn tajuk.

   Tak abis2 si tonggeng nak bogelkan ketongongan & kebahlolan dia.

   Delete
 24. Dulu aku ph la ni dh sakit ht..ugama bngsa jd hinaan pmimpin ph masih jd syaitn bisu..benarlh ingatan tuhn supaya jgn jadikn kafir sebagai pemimpin kamu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamu perlu hidup dalam gua. Di situ tidak ada kafir. Hanya ada babi hutan di sekeliling. Kamu pimpin lah yang itu.

   Delete
 25. tajuddin ini adalah 'course mate' saya selama 3 thn semasa d universiti.

  dia juga lah pd satu ketika dulu pernah d kenali sebagai 'd 6 million dollars man'. tak ramai yg tahu wang siapa yg d gendong. Arwah ts megat junid ada memberi bayangan kpd saya.

  sejak d uni lagi dia sudah mempamirkan tanda2 rasis nya. olih kerana beliau berpendidikan melalui aliran 'melayu' maka pertuturan nya dlm bahasa inggeris nya amat lemah. (sekarang sudah banyak 'improvement').

  saya bersetuju bahawa jika isa masih ujud, dia sudah pasti d tahan d bawah kerajaan PH.

  sungguh pun dia rakan saya, tetapi menggunakan isu agama, bangsa utk mendpt sokongan wajib d kutuk kerana ia nya akan menganggu kestabilan negara.

  saya adalah saksi mata (eye witness) kpd tragedi 13 mei '69.

  minta d simpang agar ianya tidak akan berulang kerana semua kaum akan menderita.

  saya sudah saran kan supaya mereka2 ini ( serupa juga dgn rakan2 nya saperti najib, zahid n mungkin rosmah) d 'campak' k Pulau Bidong' utk berehat selama beberapa thn.

  wallahu'allam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. anon 1407

   kita negara hukum. semua wajib taat hukum.

   '2 wrong do not make a right'.

   Delete
  2. "2 wrongs do not make a right" becoz the wrong started from the PH's side. Let say it started from the oponent, then the statement will be "you get back what you did..." Tak gitu Pak Rahman...?
   Heh he...tak usah jadi munafiq lah...

   Delete
  3. anon 16:59.

   dlm semua ulasan2, saya selalu mengingatkan 'approach'kesederhanaan. yb kula sudah memohon maaf. sama ada ia nya ikhlas akan kita ketahui d hari mendtg.

   kaum bukan melayu amat sedar bahawa jika mereka kekal dgn sikap extremis, maka PH akan terjejas. drpd 30% sokongan kaum melayu d pru14, mungkin peratus nya akan menurun dgn drastis d pru15 kelak.

   Delete
 26. Sobat2 ku khususnya melayutakberkhatan dan Bulat Kontol yang dah jadi bujur....Tentu kau berdua setuju jika dikatakan...Menteri Melayu Kerajaan PH Terus Bangsatkan Orang Melayu !!

  Masa dalam pakatan pembangkang dulu, kita semua tahu pemimpin2 AMANAH jadi lidah rasmi DAPigs...

  Bila ada jer isu2 yg menyentuh sensitiviti atau kepentingan Melayu dan Islam, pemimpin AMANAH lah yg DAPigs arahkan utk keluarkan kenyataan...

  Banyak contoh depan mata kita yg mengesahkan pemimpin AMANAH adalah lidah rasmi paling setia untuk DAPigs...khususnya Mat Syabu tu..

  Menteri Wilayah Persekutuan, YB Abdul Khalid Samad Komen Tentang Harga Barang Naik

  Tatkala mengulas mengenai kenaikan harga barang yang mendadak meski pun kerajaan melaksanakan SIFAR GST, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad menyatakan bahawa kenaikan tersebut tidak boleh di elakkan...

  PENDOKONG PESTA ARAK tersebut tidak menyalahkan peniaga, kerajaan terdahulu atau pun mantan Perdana Menteri DS Najib Razak sebagaimana Menteri KPDNKK Saifuddin Nasution Ismail...

  Khalid tak menyatakan apakah pelan dan tindakan kerajaan mengatasi kenaikan harga barangan dan kos sara hidup yang semakin meningkat...

  Tapi Khalid menyatakan bahawa 'era orang Melayu bergantung kepada kerajaan sudah berakhir'...

  Apakah 'bergantung' yg di maksudkan Khalid ialah semua jenis bantuan dan perkhidmatan yg selama ini kerajaan hulurkan pd orang Melayu...

  Kalau kerajaan sekarang dah tak nak berikan bantuan dan perkhidmatan pd org Melayu, adakah ianya hanya akan di berikan pd org bukan Melayu jer!!!

  Dan apa pula kaitan bantuan dan perkhidmatan kerajaan pd org Melayu dgn kenaikan harga barangan yg tak dapat di kawal lagi...

  Peringatan DS Najib Menjadi Kenyataan

  Kenyataan beliau tersebut mengingatkan kita pada kata2 mantan perdana menteri DS Najib Razak bahawa orang Melayu akan terbangsat apabila UMNO hilang kuasa.

  Kenyataan Khalid tersebut sekaligus membina kefahaman diri saya mengapa barangan mewah seperti helikopter, jet ski dan sebagainya yang tidak mampu di miliki oleh majoriti Melayu TIDAK DIKENAKAN CUKAI SST.

  Menteri Melayu Yang Memperlekehkan Orang Melayu

  Terdahulu, menteri pendidikan Dr. Maszlee Malik menyatakan bahawa orang Melayu tidak boleh hidup TANPA BR1M...

  Kenapa Menteri Melayu Hina Bangsa Mereka Sendiri

  Orang-orang Melayu, umat Islam, kaum Peribumi, Orang Asal (Asli) serta Bumiputera Sabah dan Sarawak tidak harus berkecil hati dengan kenyataan2 menteri kerajaan PH dalam perkara ini...

  Selaku kaum majoriti yang mendiami tanahair ini sejak ribuan tahun lalu, kita perlu sedar dan insaf bahawa 95% pengundi Cina mengundi Pakatan Harapan pada PRU 14 lalu...

  Justeru itu, amatlah wajar para menteri kerajaan hari ini membalas budi kaum Cina tersebut dan menafikan hak-hak anda sebagai kaum MAJORITI MALAYSIA yang tidak mengundi Pakatan Harapan...

  Tapi apa yang kita kesalkan ialah apabila menteri2 dari bangsa kita sendiri mengeluarkan kenyataan menghina dan memperlekehkan bangsa mereka sendiri...

  Apakah sikap yg di tunjukkan oleh menteri2 berkenaan sebagai luahan kemarahan mereka pd org Melayu yg masih memberi undi pd BN pd PRU 14 yg lepas...

  Atau ianya sebagai ucapan terimakasih mereka yg tak terhingga pd DAP dan bangsa lain yg memberi mereka peluang utk memegang jawatan menteri...

  Walaubagaimana pun, tidak salah sekiranya anda masih mengharapkan bantuan dan sokongan mereka, manalah tahu jika di beri borang keahlian parti Pakatan Harapan sebelum di bantu.

  Maklumlah mereka hanya ada 25% sahaja, TERSISIH dari arus perdana umat Islam dan Melayu Bumiputera...

  ReplyDelete
  Replies

  1. melayutakberkhatan? Kamu ke?

   Tapi kamu macam mana nak di khatankan - takda barang di celah kelengakang. Keturunan eunuch yang menyebabkan korapsi melanda landa di China lebih 2,000 tahun dulu.

   Depa "rough peasants", dapat kerja sebagai jongos di istana Maharaja. Di potong (literally) barang nya bagi mengelakkan depa mengacau gundik2 Maharajah yang ada beratus di istana. Zalim di zaman itu.

   Sampai pada zaman Maharajah yang malas (siapa kata orang Cina tak malas - ini di sebut dalam buku sejarah), tak melawat kawasan kawasan beratus batu yang makan berhari malah berbulan perjalanan, pegawai2 nya di kawasan2 itu tak dapat jumpa untuk dapatkan keputusan hal2 pentadbiran. Datang ke Peking (Beijing sekarang) pun Maharaja malas jumpa depa. Gitu jugak orang2 besar.

   Sampai ke satu peringkat, eunuch2 yang jadi orang tengah, sembahkan apa2 yang depa mahu dan dapatkan keputusan Maharajah. Depa di upah.

   Beratus tahun kemudian, eunuchs itu mintak ketulan emas sebagai bayaran korapsi itu.

   GENG NAJIB tak dapat emas dari Al JIBO. Ha nya dedak. Tak berkhatan sebab takda barang di kelengkang nya mcam eunuch itu.

   Delete
 27. Kenapa Tuan Budin membiarkan blog ini dipenuhi dengan sampah sarap seperti Justice league kepala bapak dia, Lebai mangkok dan sebagainya bermaharajalela dgn memuat turun segala sampah yg sudah dibuang rakyat. Rasanya blog ini perlu ditapis supaya tidak berbau busuk dgn sampah sarap ini semua. Diharap Tuan Budin dpt mengambil perhatian didalam hal ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Budin pilih cara non-moderated blog, tiada tapisan. Siapa saja boleh masuk, bila bila masa, mereka boleh nampak komen depa keluar secara otomatik bila tekan Publish button.

   Mana yang tak langgar undang2, di bior nya.

   Banyak kopipes penulisan propaganda, mengarut, menyanyah dan merenyeh di masukkan nate' pro-Jibo di atas beberapa nama (dia sekor saja, pakai banyak nama). Atas kita lah membantu Budin menepis, menyongsang, mentahikan kopipes2 itu.

   Blog Budin ini popular. Lihat saja berapa banyak komen selain dari kopipes nate' pro-Jibo itu. Blogs yang moderated atau di tapis tidak akan ada banyak komen. Walau pun yang dah lama beroperasi dan terkenal di dunia blogging.

   Ada yang asyik menunggu komen dia keluar di blog yang di moderated serupa itu, abandon atau mengenyahkan blog itu dari ingatan dia.

   Delete
 28. Sobat2 sekelian....Dah dengar ke belum berita ni??

  Rakyat Uneducated Melepas Akibat Tertipu Dengan Tun M

  Korang ingat lagi tak masa penyokong2 PH berpesta bila di umumkan PH berjaya tumbangkan BN dalam PRU 14 yg lepas...

  Dalam rakyat berpesta dan ketawakan kekalahan BN dlm PRU 14, sebenarnya ramai yg tak tahu kehidupan rakyat marhaen kat Malaysia nie akan berubah 360°...

  Kalau bertambah baik, x per juga derrr...

  Terpengaruh Dengan Persepsi, Rakyat Mengundi Ikut Emosi Akhirnya Yang Rugi Diri Sendiri

  Sebelum PRU 14, tohmahan dan persepsi berleluasa...

  Emosi rakyat di bakar dgn tuduhan2 tak berasas...

  Negara dah nak bankrap lah...

  BN jual Malaysia pada negara China lah...

  Najib curi duit rakyat melalui 1MDB lah...

  Macam2 lagilah...

  Akhirnya masa PRU 14, rakyat mengundi ikut emosi...

  BN dan Najib WAJIB di jatuhkan...

  Walau pun macam2 penjelasan dgn peringatan di beri tapi emosi tetap menguasai kewarasan akal...

  Sekarang nie, hadaplah!!!

  Kerajaan Dan Pemimpin Yang Mempunyai Rekod Pencapaian Cemerlang Di Jatuhkan Semata2 Sebab Emosi Yang Tak Berasas

  Sebelum PRU 14, BN berjaya laksanakan 99.7% daripada Manifesto PRU 13 yg lalu...

  Sedangkan pencapaian PH yg di kenali PR hanya bawah 50% dari manifesto PRU 13...

  PH berjaya bakar emosi rakyat bukan jer dgn cipta mcm2 persepsi dan fitnah tapi juga dgn janji2 yg tak masuk akal...

  Tapi rakyat tetap terpedaya dan berikan harapan yg menggunung pd PH...

  Harapan Menggunung Yang Kena Gulung

  Semakin lama kerajaan PH ambil alih kuasa dari BN, bukan semakin banyak munafaat yg rakyat dapat tapi makin banyak mudarat yg kerajaan PH hidangkan pd rakyat :

  Zaman Gelap Peneroka Bermula

  Sebelum PH berkuasa lagi, dia org dah umumkan nak batalkan semua projek antara kerajaan BN dgn kerajaan China...

  Ramai dah ingatkan Tun M, jangan main2 dgn kuasa besar dunia...

  Negara China ada teknologi...

  Negara China ada kepakaran...

  Negara China ada duit dan yang paling penting...

  Negara China ada kuasa ekonomi yg cukup besar...

  Bila Tun M umumkan projek2 mega mcm ECRL dgn kerajaan China batal...

  Kerajaan China cepat nyatakan bantahan dan gesa kerajaan baru Malaysia supaya menghormati perjanjian yg dah di buat...

  Memanglah dalam perjanjian tu ada cakap klu mana2 pihak batalkan projek kena bayar ganti rugi...

  Tapi duit x dapat nak tutup maruah negara China di mata dunia derrr...

  Masaalahnya, bila kita berani main api dgn kuasa besar dunia bukan setakat pelaburan jer dia org akan sekat...

  Terkini China dah tandatangan perjanjian utk beli sawit dari Indonesia...

  Dah lah Kesatuan Eropah dah nak berenti beli sawit kita...

  Apa nasib peneroka yg bergantung hidup sepenuhnya pada sawit...

  Ada Tun M fikirkan ttg tu ker...

  Tu nasib baik China setakat kurangkan impot sawit kita...

  Kalau dia stop terus dari beli sawit kita dah tentu harga sawit kita jatuh merudum...

  Salah satu cara ialah kita terpaksa gunakan Indonesia jadi org tengah...

  Kita jual sawit pada Indonesia lps tu dia org jual sawit tu pd China...

  Tapi dah tentulah harga murah...

  Marah Punya Pasal, Durian Malaysia Pun China Tak Nak Beli

  Dah baik dah BN masa jadi kerajaan dulu settingkan peluang kekayaan baru utk petani...

  Macam2 promosi kerajaan buat...

  Dgn expo bagai, semata2 sbb nak tembus pasaran China utk buah durian kita...

  China pun dah setuju masa tu nak beli buah durian Musang King Malaysia...

  Kejayaan promosi yg BN buat sampai ke tahap China berikan laluan utk Malaysia ekspot buah durian segar ke China, di mana sebelum nie Malaysia hanya di benarkan utk ekspot durian dalam bentuk sejuk beku dan pes durian jer...

  Bila pasaran dah di buka, yg dapat munafaat dah tentulah petani2 kita...

  Bila China dah marah kat Malaysia...

  Apa nasib pemilik lebih 11000 hektar kebun durian Musang King kat Raub tu...

  Siapa yang nak beli durian banyak2 tu...

  Patutlah kali nie harga Musang King dah jatuh sampai RM15 ke RM20 sekilo padahal tahun lepas harga Musang King, kecik mata RM75 sekilo!!!

  Pesan Orang Tua2, Sesal Dulu Pendapatan, Sesal Kemudian Kau Hadap Jer Ler

  Nasi dah jadi bubur...


  ReplyDelete
  Replies
  1. Dalam keadaan periuk nasi golongan B40 orang Melayu kerajaan Mahathirisme DAP taburkan pasir...

   Menteri2 pasola dia pula keluarkan kenyataan2 yg perlekehkan orang Melayu...

   Nie semua gara2 tak fikir panjang sebelum nak buat perubahan...

   Sekarang perubahan dah pun di buat...

   Jom kita 'nikmati' sama2 perubahan yg korang bergolek2 sampai tak cukup tanah nak buat tu...

   Apa lagi, 'wali Kerala' dah berikan arahan...

   Haaa apa lagi tunggu...Cai2 Fuckatan Haprakan tepoklah ramai2 secara berjemaah!!!

   Delete
  2. Aku tak tulis panjang2 sebab rasa nya tak lama lagi Sdr Budin akan keluarkan pos bahru.

   GENG NAJIB AL JIBO,

   Tulis satu ayyat hampir tiap baris, apahal? Dahtu jawab komen kamu sendiri. Dah tak ada modal ye?

   Komen2 yang kamu tidak kopipes itu kamu nak tunjukkan panjang, konon. Penat menulis ye? Sakit kepala kau memarah otak. Sebab otak kamu tak banyak, ye tak?

   Mintak dari NAJIB AL JIBO lah. KEPALA HOTAK dia sama besar dengan KEPALA BAPAK DIA.

   Delete
  3. Yang berubah undi melayu.jgn perlekehkan pilihan mereka .apa pilihan yg mereka ada ketika tu.dipimpin oleh seorang penyamun melayu atau mencuba yg baru.
   Kalau najib bukan seorang penyamun maka dia adalah seorang yang bacul.tak berani mempertahwn maruah negara yg tercemar disebabkan beliau sendiri.
   Pilihlah mana yg anda suka wahai penyokong najib.saya kata penyokong najib tapi bukan umno.
   Kedua2 pilihan tetap tidak layak jadi pm.

   Delete
 29. kurang 50 peratus pengundi di pusat-pusat mengundi PRK Sg Kandis setakat jam 12 tengahari tadi.

  " .. pengundi yang dulu ghairah nak balik mengundi dulu sudah hilang keghairahan untuk mengundi.

  “Mungkin kerana faktor-faktor janji tidak ditunaikan,” kata Lokan calon BN.

  Memang lah. Depa dah tau gomen Fedaral dan 5 negeri di Semenanjung di pegang PH. Dulu dah penat beratur tak kira panas hujan nak tentukan PH menang. Skang nak rileks ler.

  Satu lagi sebab: muak naik jijik tengok muka Najib coba berkempen di PRK itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setelah hajat nak tendang rosmah dari tampuk pemerintahan berjaya rakyat kini dapat bersenang hati..

   Delete
 30. Tak apa Pasir Salak, tibai depa dulu...
  Sesak2, boleh minta maaf kemudian...
  Keling paria bangsat tu pun, dia tibai Melayu dulu, lps tu, bila ditekan, dia minta maaf...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalu aku mau aku letup dahi mp pasir salak tu...dah tua tapi masih bersikap rasis

   Delete
 31. Setiap ucapan yang membawa makna A lebih baik daripada B bersumber daripada perkataan IBLIS laknatullah manakala ucapan yang bermaksud untuk memisahkan antara A dengan B itu adalah kerja dan misi SETAN yang memang patut direjam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yahudi Zionis amacam pulak?

   Banyak sangat nak di rejam, sanggup ke kamu?

   Takda kerja lain ke?

   Delete
 32. Sabtu cuti, hari mengundi
  TongGeng dan cai tak dapat cuti
  Sibuk kempen dari malam tadi
  'Kristian perintah' cuba dibukti!

  TongGeng fikir dia aje Melayu
  Ingat kita Melayu kayu
  Menjaga taman bunga tak layu
  Putar belit kini merayu!

  Melayu Pakatan tetap berpegang
  Agama, bangsa tak boleh didagang
  Takkan dibenar kita dipanggang
  Sengaja AmeNo nak buat tegang!

  Siapa sebenar perosak bangsa?
  Pemimpin AmeNo yg hilang kuasa
  Menyudu, melahap bak itik angsa
  China komunis dibagi selesa!

  Peluk komunis AmeNo Melayu
  "Please come in, I beg you"
  Yahudi Amerika juga dirayu
  Mintak tolong masa PRU!

  Felda rosak siapa teraju
  Bukankah AmeNo bani Melayu?
  Pemimpin AmeNo songlapnya laju
  Semua dipegang menjadi layu!

  Bila kalah nak sebut bangsa
  Tak jaga Melayu bila berkuasa
  Melayu murtad tidak terasa
  Kristian pulak isu semasa!

  Melayu Pakatan takkan membiar
  Bangsa, agama diselar liar
  TongGeng tak ubah seperti Mandaliar
  Menipu, membelit sudah tersiar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terbaik bro fan tun..

   Kalau nasihat pada si TongGeng
   Bukannya ada faedah sebab dia dah mereng
   Mungkin akibat terlalu banyak makan dedak bercampur kencing
   Otak dah nanar, mulutnya hancing..

   Bukannya dia faham apa itu perjuangan
   Tak reti membezakan kebenaran dan kemungkaran
   Hanya kepentingan tembolok menjadi keutamaan
   Ini petani ladang yang sikapnya amat memalukan..


   Delete
 33. “Calon BN Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Rahman didapati menerima anugerah konsesi RM1.3 bilion untuk membina UiTM Tapah, Perak, walaupun syarikat milik beliau, Detik Utuh Sdn Bhd bukanlah syarikat pembinaan yang aktif dan mempunyai rekod prestasi yang baik.

  Merujuk kepada pengumuman yang dibuat kepada Bursa Malaysia (rujuk Lampiran A), rakan kongsi yang juga merupakan syarikat pembinaan sebenar dalam projek ini iaitu Crest Builder Holdings Berhad mengumumkan bahawa projek itu dimiliki secara bersama oleh Crest Builder Holdings Berhad (51%) dan Detik Utuh Sdn Bhd (49%) melalui syarikat pegangan khas bernama UniTapah Sdn Bhd.

  Kos pembinaan UiTM Tapah hanyalah RM285 juta tetapi Unitapah diberikan konsesi selama 23 tahun untuk membina dan menyenggara kemudahan universiti itu pada jumlah RM1.3 bilion sepanjang tempoh itu.”

  (Anon, comment in Life of Annie)

  ReplyDelete
 34. Punya banyak kes bukan melayu menghasut yang ni jugak anda fokus.hancur melayu kalau ramai penulis macam budin.kalau ye pun sokong ph jangan la sampai buta hati.
  Apa untungnya anda jadi penyoking tegar ph.jangan sampai nanti anda diperbodohkan spt penyokong tegar najib.semakin lama nampak semakin bodoh penulisan anda.mungkin nanti sampai ketaraf longkang

  ReplyDelete
 35. kena cek pernafasan adakah tajuddin berckp dlm keadaan mabuk.

  dia lupa dia adalah liabiliti di parlimen.

  hnya dgn 4 menteri dap kristian dh dpt putrajaya. menteri yg lain tu apa? shinto?

  dn 4 menteri tu semua pengembang kristian. masa kau perintah dulu melayu islam kenapa tk jadi pendakwah? jd penyamun pemabuk adalah. sekarang dok risau kristian kunun..

  elok kau mintak jamal pecah bersihkn dulu botol2 arak kt rumah tu.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...