Wednesday 1 August 2018

KHAZANAH DI ERA NAJIB YANG MEMALUKAN.....


Selain 1MDB yang diketahui umum banyak menanggung hutang dan kerugian sehingga kerajaan terpaksa menanggung segala bebanannya, kini Khazanah juga rupa-rupanya tidak kurang "kong kali kongnya" sewaktu era pentadbiran Najib Razak dahulu.


Belum habis perbualan rakyat mengenai  lesapnya wang berjumlah RM3 bilion dalam pelaburan bank yang tidak menjadi di Switzerland, Khazanah juga didapati ada melabur dalam perniagaan pakaian dalam serta coli wanita yang akhirnya menanggung kerugian sebanyak RM80 juta.


Siapakah yang menasihati Najib Razak sehingga beliau selaku Pengerusi Khazanah setuju untuk melabur dalam perniagaan pakaian dalam dan coli wanita itu?


Kenapa Khazanah yang dipengerusikan Najib berminat dalam perniagaan seperti itu?


Tiadakah perniagaan lain yang lebih menarik hati untuk diceburi oleh Khazanah?


Lebih daripada itu, bagaimana pula boleh rugi sehingga sebanyak RM80 juta banyaknya?


Apakah tidak dikaji dengan mendalam terlebih dahulu atau penglibatan dalam perniagaan pakaian dalam dan coli wanita itu disebabkan ada muslihat dan kepentingan lain?


Aduhhh....betul-betul memalukan Melayu begini!!!


Bayangkan jika Najib, UMNO dan BN tidak tumbang dalam pilihanraya 9 Mei lalu, barangkali lebih banyak kerugian, wang lesap atau penglibatan dalam perniagaan-perniagaan mengarut yang akhirnya semua bebannya terpaksa ditanggung oleh rakyat.


Sebab itu, apabila Tun Mahathir kini mengambil alih teraju Khazanah dengan matlamat utama agar badan pelaburan utama kerajaan itu tidak menyimpang daripada matlamat asalnya, kita sebagai rakyat seharusnya bersyukur dan menerima perubahan itu dengan tangan yang terbuka.


Yakinilah kemampuan Tun Mahathir dan sebagaimana kita telah memenangkan Pakatan Harapan untuk menjadi kerajaan, kita juga mesti memberi sepenuh keyakinan kepada beliau sebagai Perdana Menteri untuk memastikan Khazanah bukan saja sentiasa berada di landasan yang betul, tetapi juga memperolehi keuntungan dalan setiap pelaburannya.


Sebagai entiti pelaburan utama kerajaan, memang sepatutnya Tun Mahathir menerajui Khazanah bagi memastikan pelencongan matlamatnya seperti yang berlaku di era Najib dahulu tidak berulang lagi. (ShahbudinHusin 01/08/2018)

143 comments:

 1. Replies
  1. Lain kali ingat dan pesan kepada anak cucu. JANGAN LANTIK ORANG GILA JADI KETUA KAMPUNG KITA. HABIS ROSAK KAMPUNG KITA
   Ada orang tua tua selalu berpesan.....Penyakit gila ada 100 jenis gila....hati hati no....he...he....

   Delete
  2. Ramai yang pikiorkan anak Tun Razak mesti bagus. Rupa2 nya hamsat. Busuk mcm tahi tabiat nya, pe'el nya.

   Jahat macam penjenayah tingkah laku nya. Bukn inborn but acquired di masa dia jadi PM, di godeh dek mak badak.

   Hah, dah di heret ke mahkamah atas tuduhan pecah amanah RM42 juta duit SRC Internationl, anak syarikat 1MDB.

   Nanti akan di heret lagi atas mcm mcm tuduhan berkaitan 1MDB. Memang penjenayah lah tuh.

   Aku yakin akan sabit keselahan dan di penjara. 10 tahun minima, 20 tahun maksima. Berbillion Ringgit di sebat nya, Beb, bukan sikit duit.

   Delete
  3. Bro..1 kes 10 thn..10 kes..100 thn..tersandolah dia..pengampunan terlanjak kelaut..hahahaha

   Delete
  4. Rosmah mansur aka kakak tiri geng najib ler tu yg nasihatkan bijan...

   Delete
  5. Pada tahun 2008 time khazanah rugi duit satu dunia menghadapi kegagawatan ekonomi.Khazanah dapat tuntut balik 60% darpada kerugian itu.
   Yang rugi 80juta investment pada startup sama cara khazanah melabur dgn alibaba yang untung nya 1billion.
   Tetapi takda cerita apa2 pasal itu?
   Pelaburan ada untung dan ada rugi
   Jangan lupa perstasi khazanah lagi bagus daripada Temasik singapore.Itu fakta bukan auta.

   Delete
  6. Cubaan Anwar Singkirkan Azmin menggunakan Rafizi?   Sementara Azmin Ali masih menimbang-nimbang dan belum lagi membuat keputusan jawatan mana yang mahu ditandinginya, Rafizi Ramli sebaliknya lebih dulu mengumumkan pengesahannya akan bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR pada pemilihan September ini.

   Dengan perkembangan ini, jika Azmin mahu mengekalkan jawatan Timbalan Presiden PKR yang sedang disandangnya, bermakna pertandingan akan menyaksikan pertembungannya dengan Rafizi yang sekarang merupakan Naib Presiden PKR.

   Sebaliknya, kalau Azmin memutuskan untuk bertanding jawatan Presiden, beliau akan berhadapan dengan Anwar Ibrahim yang kini sudah sah mengumumkan bertanding jawatan tersebut.

   Apakah pilihan Azmin?   Walaupun Anwar masih merupakan tokoh yang dhormati dalam PKR, apatah lagi kedudukannya sebagai bakal Perdana Menteri menggantikan Tun Mahathir Mohamad, hasrat beliau untuk menduduki kerusi Presiden PKR yang selama ini dipegang oleh isterinya, Dr. Wan Azizah Wan Ismail ialah tidak lain untuk mengukuhkan lagi cengkamannya dalam parti itu.

   Ikut logik, jika beliau kekal sebagai Ketua Umum PKR sekali pun dan dalam masa yang sama sebagai Ketua Umum Pakatan Harapan, ia sama sekali tidak menggugat kedudukannya sebagai bakal pengganti kepada Tun Mahathir untuk jawatan Perdana Menteri.

   Namun, dengan tiba-tiba Anwar mahu mengisi kerusi Presiden PKR, gambarannya ialah beliau ada sedikit kecurigaan terhadap kesetiaan atau ketakutan kepada kemungkinan Azmin akan menggugatnya di masa-masa depan.

   Lebih-lebih lagi Azmin kini adalah Menteri Hal Ehwal Ekonomi, suatu jawatan kanan dalam kerajaan dan bukan lagi sebagai Menteri Besar Selangor.

   Diberitakan bahawa dalam susunan kabinet baru-baru ini, nama Azmin tidak disenaraikan langsung oleh PKR sebagai salah seorang calon menteri kabinet atas kefahaman beliau sudah pun memegang jawatan sebagai Menteri Besar Selangor.

   Meskipun perlantikannya mengejutkan PKR, tetapi ia dalam waktu yang sama menunjukkan keyakinan Tun Mahathir terhadap kewibawaan Azmin dalam mentadbir Selangor selama ini serta mahu bakatnya diperluaskan lagi di perintkat Pusat.

   Yang turut mengejutkan juga, Azmin difahamkan tidak berunding sama sekali mengenai perlantikan itu dengan Anwar, sebaliknya beliau terus saja menerima tawaran jawatan yang dibuat oleh Tun Mahathir itu.

   Dengan itu, Anwar difahamkan ada berasa sedikit terguris hati dengan Azmin.

   Dengan Anwar sudah sah bertanding jawatan Presiden PKR dan menyusul pula Rafizi mengumumkan akan bertanding jawatan Timbalan Presiden, Azmin kini seolah-olah sedang diasak untuk diketepikan berikutan kecurigaan yang kian bercambah terhadapnya.

   Dalam hal ini, pilihan terbaik bagi Azmin ialah mengekalkan jawatan Timbalan Presiden yang sedang disandangnya kerana berdasarkan reputasi dan kedudukannya dalam kerajaan sekarang, peluangnya memenangi jawatan itu jauh lebih baik berbanding Rafizi.

   Azmin hanya mungkin tergugat untuk mengekalkan jawatannya jika Anwar bersungguh-sungguh dan secara terbuka menyokong Rafizi.

   Tetapi, tindakan itu bukan saja merbahaya kepada Anwar, malah memungkinkan berlakunya perpecahan yang berpanjangan dalam PKR selepas ini.

   Sebaliknya, jika dengan pengumuman lebih awal oleh Rafizi bertanding jawatan Timbalan Presiden itu membuatkan Azmin memutuskan bertanding jawatan Presiden PKR, sebenarnya itulah yang ditunggu-tunggu oleh Anwar dan kumpulannya.

   Ia bukan saja akan menyaksikan serangan habisan-habisan oleh Anwar dan kumpulannya untuk mengenepikan Azmin, malah mungkin akan disusuli dengan pelbagai serangan lain yang lagi.

   Logiknya juga, terlalu sukar buat Azmin untuk mencabar Anwar bagi kerusi Presiden PKR itu.

   Namun, jika itu yang berlaku, yang pasti akhirnya Rafizi akan menang percuma sebagai Timbalan Presiden PKR.

   Sudahnya nanti, Anwar dan kumpulannya akan menguasai sepenuhnya PKR.

   Maka, bertahan di kedudukan nombor dua dalam parti adalah pilihan terbaik buat Azmin demi masa depannya.

   Shahbudin Husin

   : Anwar nak singkir Azmin, silap besar..Silap-silap Anwar akan tersungkur kali kedua...

   Delete
  7. Di Mana ‘Kem Rafizi’ Di Sungai Kandis?   SHAH ALAM – Persoalan timbul apabila pemimpin PKR yang dikelompok sebagai ‘kem Rafizi’ tidak dilihat turun padang bantu kempen pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis.

   Kumpulan itu adalah yang dikatakan berada dalam pasukan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli, yang mengumumkan bertanding jawatan Timbalan Presiden parti itu menentang penyandang, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang juga Menteri Hal Ehwal Ekonomi.

   Ketiadaan mereka dalam banyak ceramah utama PKR pada kempen itu dirasai, ketika tempoh kempen hanya berbaki tiga hari.

   Ia membuka persoalan sama ada kumpulan Rafizi itu tidak mendapat tempat dalam pentas kempen PRK.

   Beberapa nama pemimpin PKR dari kem Rafizi itu tidak kerap dilihat turun padang pada PRK DUN Sungai Kandis, termasuk memenuhi undangan ceramah kelompok di pusat daerah mengundi (PDM) parti berkenaan sejak minggu lalu.

   Malah, tinjauan NSTP yang mengikuti siri ceramah PKR sejak minggu lalu mendapati Rafizi tidak kelihatan turun padang menyampaikan ceramah PRK biarpun pemimpin muda PKR itu antara individu yang aktif sebelum ini.

   Sebelum ini, Rafizi mengumumkan pasukannya yang akan bertanding pada pemilihan PKR bulan ini, termasuk Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar; Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul; Ahli Parlimen Selayang, William Leong Jee Keen; Ahli Parlimen Sungai Siput, S Kesavan; dan Ahli Parlimen Kuantan yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh.

   Antara beberapa lagi nama lain ialah Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasrullah Mohd Nasir; Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani; dan Ahli Parlimen Ledang, Syed Ibrahim Syed Noh.

   Pemimpin lain dikaitkan dengan Rafizi ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok, Dr Idris Ahmad; Ahli Parlimen Subang, Wong Chen; Ahli Parlimen Hulu Selangor, June Leow; Ahli Parlimen Setiawangsa, Nik Nazmi Nik Omar; dan ADUN Batu Tiga, Rodziah Ismail; serta Ahli Parlimen Merbok, Nurin Aina Abdullah.

   Daripada kesemua itu, hanya Abdullah dan Rodziah pernah hadir menyampaikan ceramah kelompok di PDM PKR di Sungai Kandis, minggu lalu.

   Malam tadi, Ketua Umum Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan siri kempen di DUN Sungai Kandis dengan menyampaikan ceramah sulungnya di Kampung Jalan Kebun, namun kelibat dalam senarai nama berkenaan tidak kelihatan sepentas dengan beliau.

   PKR sudah memulakan ceramah kelompoknya bagi membantu kempen Mohd Zawawi Ahmad Mughni sejak minggu lalu, namun pemimpin parti itu yang kerap menyertai dilihat lebih condong kepada kem Mohamed Azmin.

   Selain Menteri Besar, Amirudin Shari, dan Naib Presiden PKR, Dr Xavier Jayakumar, beberapa nama lain dikaitkan dengan kem Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu termasuk Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, Shamsul Iskandar Mohd Akin; Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Datuk Kamaruddin Jaafar; ADUN Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman; serta ADUN Kajang, Hee Loy Sian.

   Antara pemimpin muda PKR yang kerap dilihat berada di DUN Sungai Kandis dan dikaitkan dengan kem Mohamed Azmin ialah ADUN Pelabuhan Klang, Azmizam Zaman Huri; ADUN Gombak Setia, Muhammad Hilman Idham; dan EXCO Pulau Pinang, Dr Afif Bahardin. – BH Online


   : Memang kem Rafizi nak calon PKR kalah, supaya mengaibkan Azmin....

   Delete
  8. Apa saja si Tonggeng berterusan alih tiang gol lari tajuk, menadah-nonggeng songsang untuk melariskan dirinya tapi tak ada sapa pun ambil peduli.

   Si Tonggeng Bengap nih nak kata gila talaq, pun bukan sebab umum tahu dia seorang gay pengecut bermulut longkang siang malam sok sek sok sek, dan.... belum ada rekod kahwin sesama jenis didaftarkan di negara ini.

   Apapun, dia nie 'frust tonggeng' kerana semua temberang autanya tak menjadi & jadi cemuhan orang - sampai2 Najib, BN & Umno khususnya, kecundang buat pertama kalinya dalam sejarah negara.
   Yang paling saya GUMBIRA sekali, PAS diterajang keluar dari bumi Johor. Dan.... Umno pulak diusir keluar dari pusat pentadbiran Johor. Bukti nyata ialah DUN KemPAS, JB yg selama ini kubu kuat UMNO berpuluh tahun telah jatuh ditawan buat julung2 kali oleh sahabat saya, YAB Datuk Osman Sapian (calon PH) sekali gus beliau diberi rezeki menjadi MB Johor yg bahru.

   Delete
  9. This comment has been removed by the author.

   Delete
  10. AMARAN SUPAYA KEMBALI KEPADA HUKUM ALLAH


   Gempar bunyi kuat di Puchong
   NUR FARHANA ABDUL MANAN 1 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.2K
   Gempar bunyi kuat di Puchong
   Tular gambar objek misteri yang dikaitkan dengan bunyi kuat menggemparkan penduduk Puchong malam tadi
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUCHONG - Ribuan penduduk Puchong semalam gempar dan cemas apabila merasai gegaran dan mendengar bunyi guruh kuat dalam tempoh lama kira-kira jam 8 malam semalam.

   Gegaran turut dirasai penduduk sekitar Cyberjaya dan Putrajaya malah perkara itu dikongsi netizen di media sosial.


   Turut mengejutkan apabila tular rakaman objek misteri bersama kilat seolah-olah membentuk cahaya menuju ke langit.

   Penduduk mendakwa ketika bunyi guruh luar biasa itu, alat penggera kenderaan kebanyakkan kereta berbunyi tanpa henti dalam insiden berlaku ketika hujan lebat malam tadi.

   Netizen, Sarah Alveorr dalam status dimuatnaik dalam akaun Facebook miliknya berkata terdengar bunyi dentuman kuat seolah-olah pintu digegarkan.

   “Bunyi dentuman kuat…bergegar-gegar pintu rumah dan tingkap…apa benda tu…,”muatnaiknya.

   Fizzi Zain pula berkata, keadaan turut dirasai di Seri Kembangan.

   “Sama la kat (dekat) Seri Kembangan ni…ternampak cahaya terang…pastu (lepas itu) bunyi guruh panjang…saya suspek meteor kecik (kecil) terbakar kat langit sebelum terhempas,”katanya.

   Norhayati Abu ATie pula berkata, kilat masuk hingga ke ruangan dapur rumahnya.

   “SubhanaAllah…ye kat P14E1 pun macam tu…kilat macam nak masuk kat dapur tengah nak masak…kuat gila bunyinya…bergegar satu rumah…telinga rasa berdengung,”katanya.

   Dalam pada itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat yang dihubungi memaklumkan tidak menerima sebarang laporan gempa bumi malam tadi

   Delete
  11. Apa saja si Tonggeng berterusan alih tiang gol lari tajuk, menadah-nonggeng songsang untuk melariskan dirinya tapi tak ada sapa pun ambil peduli.
   Kalau ada musibah dahsyat pun, itu berlaku ketika Najib & Rosmah berleluasa merompak lanun harta rakyat, membunuh & menganiaya orang. Musibah ketika itu berlaku di darat, gunung, laut & di angkasa hingga beberapa heli menjunam, pesawat MAS hilang & jatuh ditembak, gempa gunung di Sabah, tragedi bot karam, hospital terbakar, duit berbilyon hilang ghaib, banjir besar, tanah runtuh, dll.

   Si Tonggeng Bengap nih nak kata gila talaq, pun bukan sebab umum tahu dia seorang gay pengecut bermulut longkang siang malam sok sek sok sek, dan.... belum ada rekod kahwin sesama jenis didaftarkan di negara ini.

   Apapun, dia nie 'frust tonggeng' kerana semua temberang autanya tak menjadi & jadi cemuhan orang - sampai2 Najib, BN & Umno khususnya, kecundang buat pertama kalinya dalam sejarah negara
   Yang paling saya GUMBIRA sekali, PAS diterajang keluar dari bumi Johor. Dan.... Umno pulak diusir keluar dari pusat pentadbiran Johor.

   Delete
  12. Khatijah Nuno3 August 2018 at 01:53

   Breaking News : Bank Account For Tabung Najib Frozen And Suspended – #FreeNajib Fund
   Umno’s Datuk Zalmah Abdul Rahman said a Bank Rakyat account set up to help pay Datuk Seri Najib Razak’s RM1 million bail has been frozen. The Pekan Wanita Umno chief told Malay Mail she learnt about the suspension at 7am today.

   “Yes. This morning. It is true.

   “This is Bank Rakyat. This one is only in Pekan. I don’t know about other places, but this account was opened by Pekan Umno division,” she said when contacted.
   We only opened one account and that is in Bank Rakyat,” she emphasised.

   At the time of writing, Zalmah said she was still unable to bank in cash to the account.

   Malay Mail understands that this is the only bank account set up for Najib’s bail fund which has been frozen.

   The “official” CIMB bank account number 8601952060 under the name Kelab Belia Berkhidmat initiated by Seputeh Umno deputy division chief Datuk Mohd Razlan Muhammad Rafii to contribute to Najib’s bail money is still accessible.
   Mohd Razlan who is leading a solidarity group for Najib, opened the account for the #FreeNajib fund two days ago.

   “The Kelab Belia Berkhidmat donation account for Datuk Seri Najib Razak’s solidarity fund is still operating as usual, not frozen,” Razlan posted on his Facebook around 5pm today.

   Former prime minister Najib was charged on Wedneday with three counts of criminal breach of trust and one count of power abuse for personal gain over SRC International Sdn Bhd, a subsidiary of his brainchild 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

   Najib was released the same day after his children paid half of the RM1 million bail amount, but must cough up the other half by next Monday.

   The fund has collected RM223,908 as at 5pm yesterday.

   The Solidariti Bersama Datuk Najib (Solidarity With Datuk Najib) group launched a donation drive to fund the bail set to former Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak at his house in Langgak Duta yesterday.
   amed Tabung #FreeNajib, Najib’s supporters aimed to collect RM500,000 and help fund his RM1mil bail, as the following half needs to be paid by 12pm on Monday (June 9).

   The fund’s spokesman Datuk Mohd Razlan Mohamad Rafiii explained, “We want to give moral and financial support to Datuk Seri Najib.”

   “There are many who wish to contribute small amounts into the account. Praise to God, numerous UMNO members and Malaysians are sympathetic towards Najib and want to help,” he said to reporters after meeting Najib at his residence.

   he donation drive mirrored the Tabung Harapan Malaysia campaign by the current government, where Malaysians came together to help the country in settling the national debt, which amounted to RM1trillion.

   Alar kechian nyer..dah sebulan kempen pungut Tabung Babi Najib dilancarkan..baru kutip RM223,908 setakat 5pm semalam petang..huhuhuhu.
   SUdah jatuh ditimpa Mak Badak..heheheh..kini dengar2 Akaun Tabung Najib dibekukan kwang kwang kwang :D

   Delete
  13. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Ada special size kot... tu yg dia berminat... tapi bila nak jual kat pasaran tak berapa laku.... xxxxlll size...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerajaan akan haram perkawinan bawah umur walaupun pun Islam (Allah) benar kata Mujahid   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, meskipun Islam membenarkan perkahwinan bawah umur, namun kerajaan melihat kepada maslahat (keperluan) yang lebih besar.

   Menurut menteri agama, berdasarkan siasah syar'iyyah, kerajaan mahu mengharamkan perkahwinan bawah umur bagi mengelak berlakunya eksploitasi golongan itu.

   "Kalau kita ketatkan (kawalan), ia bersifat sementara sahaja. Isu perkahwinan kanak-kanak ini adalah untuk melindungi kanak-kanak bawah umur.

   "Kita kena ambil satu sikap, biarpun dia (Datuk Mohd Amar Nik Abdullah) kata dalam Islam (Allah) dibenarkan.

   "Perkara itu boleh, tapi kita kena faham maslahat kepentingan awam yang lebih besar terutama pelindungan pada kanak-kanak dan banyak kes perkahwinan bawah umur ini lebih kepada eksploitasi," katanya.

   Beliau berkata demikian pada pemberita di lobi parlimen hari ini.

   Ia sebagai mengulas soalan pemberita berhubung kenyataan Mohd Amar, timbalan menteri besar Kelantan, yang tidak setuju pengharaman perkahwinan kanak-kanak dilaksanakan atas alasan “dari segi agama ia tidak salah”.

   Komentar:

   Mohon saya kongsikan sedikit keindahan agama Islam dengan saudara. Dalam Islam, anak gadis tidak boleh berkahwin kecuali dengan izin wali yang sah (kebiasaan ibu bapa). Tak kira lah anak gadis tersebut dah umur berapa sekali pon.

   Dan apa itu syarat umum menjadi wali dalam perkahwinan? Wali wajib seseorang yang baligh, berakal, merdeka, laki2, islam, adil dan tidak dalam haji/umrah. Sekiranya wali tidak menepati syarat tersebut, perkahwinan dianggap tidak sah. Sekiranya perkahwinan tersebut merugikan anak gadis, adakah wali tersebut boleh dianggap adil?

   Islam telah memberi jawapan isu perkahwinan bawah umur ini 1400 tahun dahulu, sedangkan Malaysia masih mencari penyelesaian pada tahun 2018. Begitulah indahnya ajaran Islam. Tepat dan terpakai sepanjang zaman. - Abdullah Sadzik

   : Pakatan Harapan cuba Mengharamkan yang halal dan peliknya yang haram dihalalkan pula. Rosak pimpinan yang langgar baiah dengan Allah dan lari daripada PAS atas alasan kononnya PAS tak terbuka....

   Delete
  2. Yang Allah tak suka, mudah sangat mereka lulus   SHAH ALAM – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menaikkan had umur minimum untuk wanita Islam dan pasangannya bernikah dari usia minimum 16 kepada 18 tahun.

   Pengerusi MAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata, peraturan tersebut dibuat setelah perbincangan diadakan dengan Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS) dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 19 hingga 20 Julai lalu.

   “Menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor berhubung isu perkahwinan antara lelaki berusia 41 tahun dan kanak-kanak berusia 11 tahun baru-baru ini di Selatan Thailand, pihak MAIS telah mengadakan pertemuan dengan beberapa pihak.

   “Pihak MAIS, JAKESS, JAIS dan wakil jabatan Kerajaan termasuk pakar perubatan, universiti, dan badan bukan kerajaan (NGO) telah bertemu untuk berbincang mengenai isu tersebut secara mendalam,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

   Mohammed Khusrin berkata, hasil perbincangan tersebut semua pihak bersetuju untuk meminda Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 yang melibatkan had umur minimum bagi perkahwinan di bawah umur bagi lelaki dan wanita Islam.

   Katanya, cadangan kepada pindaan Enakmen tersebut akan dibawa kepada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor secepat mungkin.

   : Konsep wali dan tanggungjawab wali serta syarat sah wali telah menjawab perseolan kahwin usia muda, tapi kenapa ada yang membuta tuli dalam hal ini?....

   Delete
  3. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
 3. Kami memenangkan ph untuk

  Hutang Felda dihapuskan
  Toll free di lebuhraya
  Hutang Ptptn dihapuskan
  Petrol 1.50 seliter - janji pakar ekonomi, Rafizi
  Dan banyak lagi...

  Itu pasal 1mdb, khazanah... pandai lah pemerintah uruskan sbb itu kami pilih ph utk betulkan keadaan dan tunaikan janji.

  ReplyDelete
  Replies
  1. kepalo bana ekau...kau bukannya pangkah PH pun dok merepek kat sini. Kami yang pangkah PH tak mahu semua itu....kami cuma nak terajang UMNO dan Najib masuk longkang saja.

   Delete
  2. Si Tonjol Anona tuh kepala nya kecil, otak nya tak berapa ounce aje.

   Tak dapat nak mikiorkan bahawa gomen PH belom sampai 100 hari pun. Emak bapak dia nak keluaorkan dia pun perlukan 9 bulan.

   Tak tau le jika dah "inspirasi" dulu, dia keluor selepas 5-6 bulan kawin aje.

   Apa? Komen kasar? Habih, dia cakap tak guna otak, tak munasabah.

   Delete
  3. Bro..ini anunimouse ank ajaib..kaum najaib..x caya tanya geng najaib..hahahahaa.jap lg msklh dorang..

   Delete
  4. Apasal Bang Non kat atas tu nak semua free? Takkan puppy kedana sangat? Woi Pemuda UMNO!!!!. Bantulah sikit anak buah yg dah sengkek kat atas nun.

   Delete
  5. Abg non tu dunguuuuuuu...dia ingat tun m mcm najib pencuri ke? Semua dokumen main tenyeh tak baca,duit main tabur macam tabur gula2, dah tentu la amik masa untuk laksanakan. Tapi tak kisah pun asal rosmah melingkoppppp dalam lokap aku ok jer

   Delete
  6. Najib dunguuuu...gaji si arul pun nak bgi smpai 5jotaaaaa. Kerja dia spin jer pun. Mmg dunguuuuuu la najub dan macainya

   Delete
  7. Saya ustaz, penyokong PAS akan pilih saya, kata calon PKR   KOTA RAJA: Calon PKR dalam pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata penyokong PAS di kawasan itu akan memilihnya pada 4 Ogos depan kerana beliau seorang ustaz.

   Katanya latar belakang sebagai seorang ustaz akan menyebabkan penyokong parti Islam itu memilihnya berbanding calon BN.

   “Apabila PAS bertanding pengundi susah untuk berikan undi kepada saya. Tetapi bila BN bertanding, penyokong PAS ada pilihan, mestilah dia pilih ustaz,” katanya dalam satu temubual bersama FMT semalam.

   Semasa PRU-14 pengundi Islam PKR sanggup undi bukan Islam DAP walaupun calon PAS bukan sahaja ustaz ada sesetengah ulama. Masa tu Zawawi lupa tentang agama dan bangsa.
   Bila tersempit baru sedar dirinya Ustaz dan PAS kena sokong.

   Prof Datuk Mohamad Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata Pakatan Harapan (PH) akan terkesan jika penyokong Umno dan PAS bekerjasama, dan keputusan pada 4 Ogos ini boleh menjadi petunjuk kepada trend politik orang Melayu pada masa akan datang.

   Zawawi berkata “Orang Melayu dan orang Islam sudah mempunyai kematangan dan tahu siapa yang mereka harus pilih". Habis semasa PRU-14 dulu engkau tak matang sanggup gadai Islam pilih DAP?

   : PKR pernah khianat PAS semasa bersama PAS dalam Pakatan Rakyat. Pengundi PAS tidak semudah itu untuk menyokong penipu. Pengundi PAS kena pilih mana lebih mudarat antara BN dan PH....

   Delete
  8. Tak ada beza jawapan menteri BN dan menteri PH... tak tahu   Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata beliau tidak mempunyai maklumat berkaitan arahan kementeriannya agar sekolah, universiti, kolej dan institusi lain di bawah bidang kuasanya untuk berhenti melanggan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

   Maszlee berkata beliau perlu memeriksa berkaitan memo yang dikeluarkan oleh penasihat khasnya, Wan Saiful Wan Jan berhubung perkara itu.

   "Saya kena tanya Wan Saiful Wan Jan dulu sebab sekarang kita dalam langkah berjimat-cermat. Surat khabar pun boleh baca online," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

   Sementara itu, Maszlee turut mengelak untuk menjawab apabila ditanya mengenai sama ada akhbar lain turut mengalami nasib yang sama.

   Maszlee berkata demikian ketika ditanya berkaitan memo yang dikeluarkan Wan Saiful berhubung pemberhentian langganan Utusan kepada sekolah universiti, kolej dan institusi lain di bawah bidang kementerian pendidikan.

   Memo bertarikh 18 Julai itu ditujukan kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia Mohd Ghazali Abas.


   : Cara Maszlee Malik menjawab soalan wartawan sebenar "Seriously he destroying pakatan image"....

   Delete
  9. "Seriously he destroying pakatan image" - aiyahhh, what talking you, haaaaaa, is that English or rubbish.....?? Go back to kindergarten, kiddo....!!

   Apa saja si Tonggeng berterusan alih tiang gol lari tajuk, menadah-nonggeng songsang untuk melariskan dirinya tapi tak ada sapa pun ambil peduli.

   Si Tonggeng Bengap nih nak kata gila talaq, pun bukan sebab umum tahu dia seorang gay pengecut bermulut longkang siang malam sok sek sok sek, dan.... belum ada rekod kahwin sesama jenis didaftarkan di negara ini.

   Apapun, dia nie 'frust tonggeng' kerana semua temberang autanya tak menjadi & jadi cemuhan orang - sampai2 Najib, BN & Umno khususnya, kecundang buat pertama kalinya dalam sejarah negara
   Yang paling saya GUMBIRA sekali, PAS diterajang keluar dari bumi Johor. Dan.... Umno pulak diusir keluar dari pusat pentadbiran Johor.

   Delete
  10. Azmin sebenarnya ialah satu lagi sebab kenapa Anwar mahu mengambil alih jawatan presiden daripada isterinya.

   Boleh dikatakan pertembungan kali ini dalam PKR ialah antara Azmin dengan Anwar, yang kedua-duanya mahu menjadi perdana menteri.

   Selama Anwar di penjara, Azmin sudah mengukuhkan kuasanya dalam PKR. Pengaruhnya sangat kuat hingga beliau boleh memilih siapa yang mahu diletakkan sebagai menteri besar Selangor menggantikannya.

   Ini menunjukkan Azmin masih menguasai pentadbiran negeri Selangor, negeri kubu kuat dan lubuk bagi PKR, pada masa yang sama beliau menjadi menteri dalam Kabinet Mahathir.

   Anwar masih berpengaruh tetapi tidak boleh menyamai pengaruh Azmin, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang di mana PKR sudah menjadi sebahagian kerajaan persekutuan.

   Bagi ramai pemimpin PKR, Azmin ialah masa depan manakala Anwar ialah masa lalu yang semakin kelam.

   Pemimpin-pemimpin kem Azmin juga merupakan pemimpin berpengaruh dalam PKR, yang semuanya sudah diletakkan di jawatan strategik.

   Ini bermakna kuasa politik, wang dan jentera parti berada dalam genggaman Azmin, walaupun Azizah berjawatan presiden dan Anwar sebagai ketua umum.

   Kalau Anwar berjaya menggantikan Azizah sebagai presiden, maka kuasa Anwar akan mengatasi Azmin dalam parti, tetapi Azmin tidak akan berdiam diri.

   Kedua-dua pemimpin ini sedar mereka akhirnya perlu bersaing antara satu sama lain dalam PKR dan dalam kerajaan persekutuan sekiranya Anwar menjadi perdana menteri.

   Dalam parti, sekiranya Anwar dicabar oleh Azmin untuk jawatan presiden, jalannya menuju kerusi presiden mungkin sukar kerana pengaruh Azmin yang kuat dalam parti.

   Azmin boleh dihalang dengan cara “silap mata” seperti yang pernah dilakukan oleh anwar sebelum ini semasa hendak menghalang Azmin mencabar Wan Azizah.

   Tetapi kalau Azmin tidak bertanding jawatan presiden, ada kemungkinan beliau dicabar sebagai timbalan presiden oleh orang Anwar.

   Semua masih berteka-teki dalam menentukan siapa akan bertanding, tetapi ada kemungkinan pertempuran dahsyat berlaku.

   Azmin sudah menyampaikan amaran supaya Anwar tidak menyokong mana-mana pihak mencabarnya bagi jawatan timbalan presiden.

   Apa yang jelas ialah pengaruh Azmin tetap kukuh dalam parti walaupun beliau tidak menduduki kerusi presiden parti.

   Setakat ini, Azmin sudah mendahului di depan kerana sudah berada dalam kabinet dan menguasai sebuah negeri, manakala Anwar masih belum pasti kedudukan sebagai presiden parti dan perdana menteri. – Mynewshub.tv


   : PKR ni dah nak jadi macam UMNO, dulu gaduh lari tak ada kuasa orang tak nampak.. tapi kini gaduh dan lari berebut kuasa semua mata lihat, yang kecil dan besar busuk semua orang dah viral....

   Delete
  11. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.Adakah patut si MakNyah mulut jalang kepoh hal dalam kelambu/kekeluargaan PKR.....??

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
 4. Apa yang tidak memalukan di era Najib? Rosmah, kot.

  Cantek molek, gedempol. Yang lain, tidak payah di ceritakan lah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perebutan dalam PKR makin Parah, hanya tunggu masa untuk pecah   Menjelang pemilihan parti bulan depan, Setiausaha Pemuda PKR Selangor Syed Badli Shah Syed Osman mengumumkan peletakan jawatan selepas mendakwa berlaku amalan kronisme dan nepotisme di kalangan pimpinan parti di negeri itu.

   Syed Badli mendakwa sikap mementingkan kroni semakin parah apabila hanya 'pengikut kabilah' tertentu diberikan habuan dari segi jawatan lantikan politik.

   "Saya menyelar sikap segelintir pemimpin PKR Selangor yang menjadikan habuan jawatan lantikan politik sebagai usaha untuk mengekalkan pengaruh dan kuasa.

   "Secara jelas jawatan- jawatan lantikan politik hanya diberikan kepada mereka yang menunjukkan taat setia kepada kabilah tertentu dan tidak lagi menerusi merit," dakwanya dalam satu kenyataan media.

   Syed Badli mendakwa dalam penentuan jawatan ahli majlis misalnya nama-nama mereka yang dicadang daripada peringkat cabang diketepikan walaupun sudah 'berjuang sekian lama' dalam parti itu.

   "Sikap kuku besi terserlah dengan tidak meraikan perbezaan pendapat dan dianggap menderhakai kepimpinan negeri.

   "Budaya tegur-menegur tidak lagi subur dalam Keadilan (PKR) Selangor akibat dari sikap angkuh dan sombong segelintir kepimpinan negeri.

   "Mereka lebih gemar kepada ahli yang hanya tunduk dan patuh tanpa mengeluarkan sebarang pendapat yang bercanggah," dakwanya.

   Justeru itu, Syed Badli berkata beliau meletakkan jawatan berkuat-kuasa serta merta sebagai setiausaha AMK Selangor kerana menganggap demokrasi telah mati dalam PKR Selangor.

   "Saya juga menggesa kepimpinan utama Parti Keadilan Rakyat untuk campur tangan dalam isu pembahagian jawatan lantikan politik di Selangor yang jelas kelihatan berat sebelah," katanya.

   : PKR ni berasal daripada UMNO, dulu keluar UMNO tak dapat kuasa, bila dapat kuasa perangai menjadi UMNOlah....

   Delete
  2. Ringgit rendah berbanding dolar AS
   1 OGOS 2018
   ringgit
   Gambar hiasan.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   RINGGIT meneruskan aliran harga rendah semalam dan ditutup rendah berbanding dolar AS disebabkan kurangnya pemangkin positif bagi meningkatkan sentimen ke atas mata wang tempatan, kata peniaga.

   Pada 6 petang, ringgit ditutup pada 4.0640/0680 berbanding 4.0630/0670 pada penutupan Selasa.


   Seorang peniaga berkata dolar AS meningkat apabila saingannya, yen Jepun, menyusut selepas Bank of Japan mengejutkan pasaran dengan mengekalkan kadar rendah bagi ‘tempoh masa yang dilanjutkan.”

   “Yen bergelut, dan menyemarakkan minat ke atas dolar,” katanya kepada Bernama.

   Berbanding mata wang utama lain, ringgit didagangkan tinggi kecuali dolar Singapura, merosot kepada 2.9843/9881 daripada 2.9829/9860 pada Selasa.

   Unit tempatan meningkat berbanding yen Jepun kepada 3.6279/6325 daripada 3.6433/6472 semalam, tinggi berbanding pound British kepada 5.3316/3376 daripada 5.3453/3522 dan mengukuh berbanding euro kepada 4.7472/7539 daripada 4.7626/7682. - Bernama

   Delete
  3. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
 5. bg non ko terlebih makan nasi kangkong kak mah ke...manifesto ph pun ko tak tau tgk..atau ko hanya faham bahasa urdu benggali..

  lagi satu cuba ko tgk kalendar balik berapa tahun ph dah perintah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. X cino dap manipistol..x manipistol cina dap..x melayu islam..x islam melayu..ko kenopo jang..tabiat gilo coli ko..hahahahatoghoktikuisni..

   Delete
  2. Aku sokong pendapat Tanah Melayu Dulu.

   Ngang Anon tuh memang cari pasal.

   Delete
  3. Nampaknya sejak kalah ni macai dari jadi barua bertukar jadi paria. Kesiannya.

   Delete
  4. bng non agaknya tak tau nak bilang angka sbb tu dia tk tau ph blom sampai 100 hari perintah..tggu la 100 hari dulu baru boleh komen berjaya atau tk tunai janji.

   Bng non juga sila semak blk samada janji hapuskan tol ada dlm janji 100 hari.

   Berkenaan turun harga minyak tu bkn manifesto ph. manifesto harapan hanya menyatakan utk mnstabilkan harga minyak dn subsidi petrol bersasar.
   Makanya jgn cepat marah bng non kena faham apa yg ditulis bkn main tuduh hentam keromo aje...

   Delete
  5. Sahabat semua akhirnya melayu paling hina di malaysia tumbang jua di kaki rakyat....tumbang ke bumi pasangan laki bini yg hina sekali iaitu najib dan rosmah

   Delete
  6. Cuti Jumaat: PAS hasrat mengadap Pemangku Raja   KUANTAN: PAS Pahang bercadang mengadap Pemangku Raja Pahang untuk mempersembahkan cadangan cuti umum di negeri itu ditukar kepada hari Jumaat.

   Pesuruhjaya PAS Pahang, Ustaz Rosli Abd Jabar berkata, pihaknya sudah dua kali membawa cadangan tersebut pada persidangan Dewan Udangan Negeri (Dun) Pahang.

   Katanya, kali kedua disebut ketika mengambil bahagian membahas ucapan menjunjung kasih titah Diraja pada sidang Dun baru-baru ini.

   “Kita juga akan berbincang dengan Menteri Besar dan akan mengadap Pemangku Raja Pahang untuk mempersembahkan cadangan tersebut,” katanya yang juga Adun Tanjung Lumpur pada sidang media di Wisma Sri Pahang semalam.

   Menurutnya walau pun usul tersebut tidak dipersetujui BN dan PH, namun PAS tetap memperjuangkan demi kepentingan umat Islam.

   Namun katanya beliau merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Besar yang menjelaskan kerajaan akan meneliti cadangan itu. - HARAKAHDAILY 26/7/2018


   : BN dan PH tak ada roh untuk menyuburkan syiar Islam..

   Delete
  7. Mana bantuan kerajaan?'
   AMMAR MUBASSYIR 1 OGOS 2018
   'Mana bantuan kerajaan?'
   Abd Nasir (tengah) meninjau keadaan jalan tersebut
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   BALING - Adun Bayu, menuntut pihak berwajib memberikan perhatian kepada jalan runtuh sepanjang 20 meter di Kampung Padang Sadan.

   Abdul Nasir Idris berkata,masalah itu berlaku sebelum November tahun lalu namun sehingga kini tiada tindakan.


   Menurutnya, penduduk telah menyerahkan surat permohonan pembinaan titi kepada Ahli Parlimen pada 20 November tahun lepas.

   "Sebanyak 10 buah rumah terjejas akibat masalah ini, dalam masa ramai penduduk kampung lain turut menggunakan jalan ini untuk ke kebun.

   "Daripada sudut keselamatan, ia sepatutnya jadi keutamaan. Jalan yang runtuh itu hanya dapat digunakan penunggang motosikal sahaja,"katanya kepada Sinar Harian di Pejabat Pusat Khidmat Dun Bayu.

   Terdahulu, Abd Nasir dan dua pegawai Dun Bayu, Mohd Zaid Abdul Mukti serta Fakhrurazi Ahmad bertemu penduduk dan meninjau keadaan jalan tersebut.

   Beliau berkata, penduduk yang mempunyai kereta terpaksa meletakkan kenderaan hampir 50 meter dari jarak rumah.

   "Mereka kemudiannya terpaksa berjalan kaki ke rumah. Dari sudut lain, kita risau keselamatan kenderaan yang diparkir jauh itu, boleh berlaku kecurian atau pecah kereta," katanya.

   Abd Nasir berkata, paling dibimbangi apabila berlaku kes kematian atau masalah kesihatan dalam kalangan penduduk di situ.

   "Nak bawa keranda pun tidak boleh di kawasan tu, jika ada kematian, mayat terpaksa diusung. Seorang di depan, seorang di belakang.

   "Struktur bawah jalan juga tidak kukuh, ia boleh runtuh bila-bila masa,"katanya.

   Beliau berkata tindakan kerajaan hari ini menguruskan peruntukkan bagi membaiki jalan tersebut turut dipersoal.

   "Sudah hampir 100 hari pemerintahan, apakah masalah peruntukan masih belum selesai?

   "Jangan hingga berlaku kecelakaan baru tuding jari mencari kesalahan pihak lain. Kerajaan tidak boleh kata tidak ada peruntukan, itu memalukan,"katanya.

   Sementara, penduduk, Darus Yahman,64, berkata, mereka berharap kerajaan negeri dapat memberikan perhatian kepada jalan tersebut.

   "Jalan ni jika tidak diperbaiki sangat bahaya dan berisiko terhadap keselamatan pengguna,"katanya.

   Delete
  8. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
 6. Pengarah Urusan Khazanah di era Najib mesti lah tidak sebodoh itu. Mesti dia di arahkan melabur berkenaan pakaian dalam dan coli. Di kasi anugerah Tan Sri dsb nya.

  Oops, lupa, mengikut arahan saperti itu dan menyebabkan Khazanah kerugian sehingga RM80 juta itu ada lah bodoh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kay Kim kirim soalan sejarah kepada Timbalan Menteri KPM   SHAH ALAM - Kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching mengenai mata pelajaran sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan Sijil Pendidikan Bersepadu (UEC) disifatkan sebagai tidak berasas.

   Pakar sejarah, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim berkata, subjek tersebut perlu ada dalam setiap peperiksaan ataupun sijil bagi memastikan rakyat tidak lupa sejarah penting yang pernah berlaku di negara ini.

   Malah, kenyataan tersebut amat mengecewakan kerana sejarah perlu sentiasa diangkat bukan dipinggirkan.   “Kalau kita tak tahu sejarah, kita tak tahu bagaimana negara ini berkembang dan kemudian menjadi negara bangsa.

   “Sejarah sangat penting untuk kita faham tentang diri sendiri. Setiap orang pun ada sejarah keluarga dan sejarah mereka sendiri. Setiap kaum di negara ni pun ada sejarah. Jadi, kenapa sejarah tidak penting dalam pengiktirafan sijil tersebut,” katanya.

   Semalam, Nie Cheng menyatakan syarat lulus mata pelajaran Sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan UEC selaras dengan manifesto PH yang mewajibkan hanya mata pelajaran Bahasa Melayu perlu mendapat kredit (kepujian).

   Sementara itu, Kay kim turut mengirim soalan sejarah untuk dijawab oleh Nie Ching.

   “Awak (wartawan) tanya beliau tentang kesultanan di negara ini. Bagaimana sistem itu bermula? Contohnya sejarah Raja Lumut sekitar tahun 1730 yang menjadi pemerintah di Selangor pada waktu itu selama 20 tahun. Tetapi tidak gunakan gelaran sultan.

   “Kemudian, pada tahun 1766, beliau belayar ke Kota Lumut di Perak dan ditabalkan sebagai Sultan dan Yang Dipertuan Selangor oleh sultan Perak, Sultan Mahmud (atau Raja Kimas) dengan gelaran Sultan Salehuddin dan menamakan jajahan takluk pemerintahannya Selangor. Selepas itu barulah baginda gunakan gelaran sultan itu. Kenapa? biar timbalan menteri pendidikan jawab soalan ini,” katanya.


   : Dulu zaman penjajah mereka seleweng sejarah negara dan pejuang negara, kini ada usaha nak padam sejarah negara dengan harapan orang Melayu Islam boleh dipinggirkan...

   Delete
  2. Khazanah: Isu baju dalam hanya mahu malukan Azman
   NOR AINNA HAMZAH 1 OGOS 2018
   Khairy Jamaluddin
   Khairy Jamaluddin - Foto Sinar Harian SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Tindakan kerajaan memfokuskan kepada kerugian Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) melalui sebuah syarikat borong atas talian yang menjual baju dalam wanita disifatkan hanyalah untuk memalukan ahli lembaga pengarah termasuk Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar.

   Bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dalam laman sosial facebooknya menyatakan, tumpuan kepada kerugian kecil berkenaan adalah bagi mengalih perhatian terhadap kejayaan di bawah legasi Azman.


   Menurutnya, Khazanah berjaya mencatatkan peningkatan nilai aset dari RM65 bilion pada tahun 2004 kepada RM157 bilion pada penghujung tahun lalu.

   “Nilai bersih yang diselaraskan (tanggungan liabiliti dan dividen yang dibayar kepada Kerajaan) adalah RM47 bilion pada tahun 2004. Pada akhir tahun lalu, nilai bersih yang diselaraskan adalah RM115.6 bilion.

   “Inilah warisan yang ditinggalkan Azman menerusi kepimpinannya dalam Khazanah. Bukan kerugian yang lebih kecil yang telah ditonjolkan (kerajaan PH) untuk memburukkan reputasi Azman,” katanya.

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Khazanah melabur di syarikat baju dalam ]

   Khairy berkata, selain warisan pertambahan aset Khazanah, Azman juga berjaya membuat perancangan legasi bagi menggantikannya dengan melantik dua timbalan menteri yang mana salah seorangnya mampu menyambung legasi kepimpinannya sebaik tamat kontrak.

   Menurutnya, Azman sangat berharap agar kedua-dua yang dilantik itu akan dapat mengambil alih kepimpinan syarikat berkenaan bagi memastikan kesinambungan dalam melaksanakan mandat Khazanah sebagai dana kekayaan negara.

   “Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, kejayaan Khazanah bermula dengan pelantikan Azman pada tahun 2004. Kita harus mengawasi sebarang cubaan memecahkan legasi kejayaan kepimpinan ini dan cubaan menggantikannya dengan kapitalisme kroni 1990-an.

   “Khazanah telah menjadi entiti pemegang saham kepada pelabur strategik bagi mencari peluang serta merealisasikan pulangan yang lebih tinggi, selain mempromosikan ekonomi dan korporat Malaysia.

   “Menurutnya, legasi Azman telah berjaya membentuk kumpulan sumber manusia pengurusan dan eksekutif yang berbakat,” katanya.

   Dalam pada itu Khairy menegaskan, pembangkang akan memantau dengan teliti langkah yang diambil kerajaan PH dalam isu Khazanah berkenaan.

   Menyentuh mengenai peletakan jawatan Azman serta ahli lembaga pengarah Khazanah, Khairy menegaskan, Azman serta barisan ahli lembaga pengarah tidak diberi peluang untuk bertemu serta berbincang dengan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad lebih dua bulan.

   Menurutnya, kegagalan untuk bertemu dengan Perdana Menteri telah menyebabkan Khazanah tidak dapat mengadakan mesyuarat.

   “Mesej (tidak berpeluang bertemu PM) itu difahami oleh lembaga Khazanah dan akhirnya mereka menawarkan peletakan jawatan,” katanya.

   Bagaimanapun menurutnya, berlaku keganjilan apabila lembaga baharu menggantikan Khazanah diumumkan melalui Pejabat Perdana Menteri.

   “Khazanah hampir sepenuhnya di bawah pemilikan Menteri Kewangan Diperbadankan dan seharusnya sebarang pelantikan lembaga pengarah mesti ditandatangani dan diumumkan oleh Menteri Kewangan, bukan Perdana Menteri. Tetapi ini tidak dilakukan.

   Delete
  3. Bijaklaksanakah TS Azman sebagai Pengerusi Kahazanah di bawah era pantatberak bersepah Najib melibatkan diri dalam perniagaan coli tapi rugi berjuta2 & dianggap hangus begitu saja. Siap ler, tak lama lagi pasti pihak Kerajaan PH akan buat dakwaan mahkamah tak lama lagi.

   Selain itu, memangpun tak lama lagi, semua badigol2 bakal kena kantol bermula dgn Najib diikuti dgn Pandir Ali, Rosmah, Reza Aziz, Jho Low, Bekas IGP Khalid, dan semua konco2nya yg mengidolakan 1mdb, projek lembu kondo, penyelewengan LUTH, tanah TRX, Felda, ECRL, Forest City, JB Water Front, & bermacam-macam lagi hingga Kerajaan PH & rakyat terpaksa menanggung beban hutang tak pasal2.

   Apa kata kalau memang ada keganjilan dalam perlantikan lembaga baru, kamu buat laporan polis. Atau apa kata kamu dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
 7. Yang sobona bona nyo ilham nak jual seluar dalam dan coli itu bukanlah datangnyo dari Si Najib...tapi dari Si Rosmah tu.... banyak bona seluar dalam yang tak terpakai makonyo dicadangkan kepado Najib minta Khazanah boli dan jual semulo... malangnyo tak ado oghang yang boli...bukannyo tak ado kualiti tapi tu ha...saiz nyo ....bulih muek anak kobau jantan....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa beza bya saiz anak kobau jantan dengan yang tino, Bang? Hahaha

   Tapi aku setuju mak badak punya cuar dalam n coli mak badak amboi mak bosar nya ai ..

   Apo nak di buek. Hidung, mata bole le di iris guntingkan dek plastic surgeon. Dada sama bntot tak boleh, lah kawan.

   Apa? Itu personal? Habih, apasal dia kacau duit aku di 1MDB, Khazanah dll.

   In love, in war, and in the matter of brazziers and underwears, nothing is personal.

   Delete
  2. Harussani dukacita jika UEC diiktiraf   KUALA LUMPUR – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berpendapat tindakan kerajaan mahu mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) akan merosakkan dasar pendidikan sedia ada.

   Jelas beliau, Dasar Pendidikan Kebangsaan kini sudah terbukti mampu memacu pembangunan negara ke arah kebaikan selaras dengan sistem pendidikan negara yang berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   “Pengiktirafan UEC akan merungkai asas perpaduan kaum yang berpaksikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dalam Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   “Adalah amat mendukacitakan sama sekali sekiranya UEC diiktiraf, ini kerana ia membuka ruang yang cukup besar kepada kaum lain dengan menimbulkan semangat perkauman, sekali gus boleh merosakkan suasana harmoni yang sudah sekian lama wujud di negara ini,” katanya dalam satu kenyataannya di sini hari ini.

   Ahad lalu, Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu dilaporkan berkata, kerajaan negeri sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon mendapat kredit dalam Bahasa Melayu.

   Beliau dipetik sebagai berkata, ia selaras dengan janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) untuk Pilihan Raya Umum Ke-14.

   Harussani berkata, Penyata Razak 1956 dan Laporan Rahman Talib 1960 adalah antara dasar terbaik yang sudah digubal dengan mengambil kira semangat perpaduan kaum bagi memastikan sistem pendidikan negara mampu memelihara perpaduan nasional dan manfaatnya sudah dirasai rakyat sekarang.

   Jelasnya, pengorbanan negarawan seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lok dan Tun Tan Siew Sin daripada MCA yang menghalang UEC pada zaman mereka adalah semangat perpaduan kaum yang sangat tinggi.

   “Mutakhir ini bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu yang semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan sedia ada.

   “Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan. Tambahan pula, Dasar Pendidikan Kebangsaan mengangkat Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar,” katanya. – MalaysiaGazette

   : Untuk membentuk negara Malaysia dalam berbilangan kaum mesti ada satu pengikatnya. Bahasa Melayu adalah ikatan yang terbina lebih 60 tahu tapi kini dilonggarkan oleh mereka yang berkepentingan politik....

   Delete
  3. Undi BN: Pas mahu sampai mesej kepada PH
   ASYRAF MUHAMMAD 1 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Undi BN: Pas mahu sampai mesej kepada PH
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Keputusan Pas untuk tidak memberikan sokongan kepada calon PKR dalam PRK Dun Sungai Kandis Sabtu ini merupakan mesej kepada kerajaan PH yang gagal menunaikan beberapa janji manifesto mereka dalam PRU14 lalu.

   Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, tindakan tersebut juga adalah berikutan kegagalan gabungan itu dalam melindungi institusi Islam, raja-raja dan kepentingan orang Melayu.


   "Oleh itu, kenyataan beberapa pimpinan Pas semasa mengisi program yang diatur oleh parti ini termasuk di kawasan Sungai Kandis adalah tidak bercanggah dengan pendirian parti," katanya dalam satu kenyataan.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Asalkan bukan PH: Nasrudin]

   Sebelum ini, Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan menerusi ceramahnya di Dun Sungai Kandis mengeluarkan kenyataan terbuka dengan menyeru ahli parti itu supaya memilih calon BN, Datuk Lokman Noor Adam dalam PRK Sungai Kandis.

   Dalam pada itu, Takiyuddin turut memaklumkan bahawa kepimpinan parti turut menerima penuh pandangan Mursyidul Am, Hashim Jasin berhubung pemilihan wakil rakyat dalam PRK Dun Sungai Kandis.

   "Dalam nasihatnya kepada pengundi Sungai Kandis (adalah) supaya jangan memilih calon dari parti yang dilihat boleh membawa kemudaratan kepada Islam, rakyat dan negara,"katanya.

   "Justeru berdasarkan senario di atas, saya menyeru semua pengundi di Dun Sungai Kandis terutama dari kalangan ahli dan penyokong Pas supaya keluar beramai-ramai menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi dan jangan sekali-kali menyebabkan undi rosak," katanya.

   Delete
  4. Tonggeng..tonggeng..

   Tak maknanya PAS tuu nak bela Islam, Melayu & Negara.

   INGAT.....

   Pa Sin di atas....Pas
   Pa Sin di bawah...Pis
   Pa Sin di depan...Pus

   Pas Pis Pus.

   Pas is Past (Dah tak relevant)
   Pis is Piss (Kencing/auta)
   Pus is Pussy(Tundun alat kelamin wanita).

   Got it.....??

   Delete
 8. "Tun Mahathir menerajui Khazanah bagi memastikan pelencongan matlamatnya seperti yang berlaku di era Najib dahulu tidak berulang."

  Kemungkinan besar pengurusan Khazanah dahulu itu di arah supaya melabu di bidang yang ditentukan. Sebab sudah di rancangkan, seperti 1MDB telah di rancangkan sebagai alat mencuri wang rakyat.

  Kalau tidak, takkan kerugian Khazanah hingga mencapai RM80 juta.

  Bodoh nya Najib (atau Rosmah, yang dipercayai mempengaruhi rursan Khazanah) ia lah dia makan wang dengan tidak menenukan ada sedikit keuntungan di dalam syarikat itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aktivis Gay Tidak Dibenar Berucap   SINGAPURA – Aktivis gay Singapura, dilarang memberikan ucapan TEDx di sekolah berprestij, mencetuskan kritikan baru mengenai tindak tanduk konservatif terhadap homoseksual di republik itu.

   Penyelidik dan pengarah sokongan Rangkaian Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender Antara-Universiti, Rachel Yeo. memberitahu beliau dijemput berucap di majlis TEDx anjuran Institut St Joseph minggu lalu.

   Majlis TEDx dianjur secara bebas dengan lesen daripada TED Talks, yang menonjolkan syarahan daripada tokoh berpengaruh dari seluruh dunia yang disiarkan secara meluas atas talian.

   Penceramah TED termasuk bekas Presiden Bill Clinton dan pakar astrofizik Britain, mendiang Stephen Hawking.

   Namun sehari sebelum majlis di sekolah persendirian Katolik itu, pelajar berusia 23 tahun berkenaan berkata beliau dihubungi penganjur memaklumkan tidak lagi boleh mengambil bahagian disebabkan peraturan Kementerian Pendidikan.

   Kementerian, bagaimanapun menafikan ia terbabit dalam keputusan itu.

   Walaupun Singapura maju dalam banyak keadaan, pengkritik berkata tindak tanduk terhadap gaya hidup homoseksual masih konservatif.

   Sekolah berkenaan berkata, pencerahan dipilih pelajar dan guru bertanggungjawab tidak membuat pemeriksaan sebelum senarai dimuktamadkan. – AFP

   : Yang pelik diluar negara tak terima gay, di Malaysia Gay semacam disanjung...

   Delete
  2. Mufti Pahang sambut baik cadangan cuti Jumaat, Sabtu
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 1 OGOS 2018
   Mufti Pahang sambut baik cadangan cuti Jumaat, Sabtu
   ABDUL RAHMAN
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUANTAN - Mufti Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman, menyambut baik cadangan mengubah cuti hujung minggu kepada Jumaat dan Sabtu di negeri ini yang memberi manfaat besar buat umat Islam untuk beribadah.

   Abdul Rahman berkata jika cadangan tersebut dilaksanakan, ia memberi banyak fadilat kepada orang Islam supaya dapat hadir awal ke masjid pada Jumaat dan fokus beribadah tanpa memikirkan urusan duniawi seperti perlu menyelesaikan pekerjaan.

   Menurutnya, cuti pada hari Jumaat sangat digalakkan dalam Islam dan kebanyakan negara Islam telah melaksanakan perkara tersebut yang mengutamakan hari Jumaat yang memberi kelebihan buat Muslimin menunaikan solat Jumaat.

   "Pada pandangan peribadi, saya menyambut baik pelaksanaan cuti pada Jumaat dan Sabtu kerana mempunyai banyak fadilat untuk umat Islam beribadah dan digalakkan untuk datang awal ke Masjid.

   "Bagaimanapun, terpulang kepada kuasa Tuanku (Sultan Ahmad Shah) dan Pemangku Raja Pahang (Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah) yang juga pemerintah tertinggi berkaitan hal ehwal agama Islam negeri untuk menentukan perkara itu," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di sini, semalam.

   Pada sidang Dun Pahang minggu lalu, Adun Tanjung Lumpur, Rosli Abdul Jabar, membentangkan usul mengubah cuti hujung minggu negeri ini kepada Jumaat dan Sabtu.

   Rosli yang juga Pesuruhjaya Pas Pahang, membuat cadangan itu atas alasan majoriti penduduk negeri ini adalah beragama Islam dan cuti pada Jumaat akan membolehkan pekerja tidak tergesa-gesa bersiap untuk ke masjid.

   Usul itu mendapat pelbagai reaksi ramai Adun, termasuk Chow Yu Hui (PH-DAP Tras) yang berpendapat tiada keperluan untuk menukar pelaksanaan cuti pada Sabtu dan Ahad ketika ini.

   Manakala bekas menteri besar, Datuk Seri Adnan Yaakob (BN-Pelangai) berpendapat beliau tidak melihat cuti Jumaat sebagai keperluan.

   Dalam pada itu, Abdul Rahman berkata, untuk pelaksanaan cadangan tersebut bagaimanapun memerlukan kajian mendalam dari pelbagai sudut khususnya pada sektor ekonomi dan pentadbiran kerajaan negeri.

   Delete
  3. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
 9. khazanah memalukan bawah rejim madey pengerusi baru dgn niat nk menyamun lg..tak ada kah org lain yg layak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. TDM jadi pengerusi Khazanah belum pun 2..3 hari ko dah syak dan tuduh yg bukan2... yg dah habis rm3b. tu ko senyap aje. TDM jadi pengerusi...habis cabut lari pengarah2 dlm khazanah tu.. letak jawatan pasal takut tembelang kenampakan....tak gitu?

   Delete
  2. Kelantan tolak UEC   KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam, demi mengekalkan kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu.

   Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata malah pihaknya turut menyokong penuh kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang tidak bersetuju UEC diiktiraf kerana hanya akan merosakkan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Kita mesti berhati-hati kerana ia membabitkan ketuanan Melayu dan bahasa Melayu. Bagus untuk pihak tertentu memberi pandangan seperti ini (menolak UEC) sebelum perkara itu berlaku.

   "Semoga kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu dikekalkan. Pengiktirafan UEC dilihat membolehkan seseorang mudah berada dalam perkhidmatan awam tanpa memiliki kemahiran dan kebudayaan bahasa Melayu yang baik," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Infaq: Asnaf dan Anak Yatim di Masjid Kota Darul Naim, di sini, hari ini.

   Media sebelum ini melaporkan kenyataan Harussani yang tidak bersetuju dengan pandangan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu mahu mengiktiraf UEC.

   Harussani dipetik sebagai berkata, dasar pendidikan sedia ada sudah terbukti mampu memacu pembangunan Malaysia ke arah kebaikan selaras sistem pendidikan berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   "Mutakhir ini, bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum, sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan," kata Harussani.

   UEC dikeluarkan oleh sekolah persendirian Cina yang sukatan pelajarannya diambil dari Taiwan dan tidak selari silibus ditetapkan Kementerian Pendidikan.

   Terdahulu, Ahmad Faizal dilaporkan sebagai berkata, kerajaan Perak sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon memperoleh kredit dalam Bahasa Melayu, selaras janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).


   : UEC adalah titik pemisah perpaduan kaum di Malaysia....

   Delete
  3. Royalti minyak: Terengganu pertahan mahu 5 peratus
   NORADILA MAHAMAD 1 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore47
   Royalti minyak: Terengganu pertahan mahu 5 peratus
   Ahmad Samsuri ketika ditanya pemberita mengenai royalti minyak selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri, semalam.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA TERENGGANU – Terengganu konsisten mahukan pembayaran wang royalti minyak sebanyak lima peratus daripada hasil pengeluaran seperti yang telah dipersetujui sebelum ini.

   Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, pembayaran wang royalti minyak perlu diikut kepada apa yang telah dipersetujui bersama melalui perjanjian yang menjelaskan penerimaan sebelum ini iaitu sebanyak lima peratus.


   Menurutnya, kalau ada sebarang usaha untuk mengkaji samada bagi memenuhi keperluan manifesto yang dicadangkan PH, itu boleh dibuat oleh mereka kerana mereka adalah sebagai sebuah kerajaan di peringkat pusat.

   “Bagaimanapun, tempoh masa nak kaji itu terpulang kepada mereka tetapi apa pun kerajaan negeri rasa dan yakin komitmen yang sebetulnya pada peringkat ini ialah apa yang telah dipersetujui itu haruslah ditunaikan.

   “Dalam kes ini, kita jangka penerimaan bagi wang royalti yang akan datang ini sepatutnya pada bulan September dan kita menunggu penerimaan itu berdasarkan jumlah daripada pengeluaran,” katanya kepada pemberita selepas selesai mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri, di sini.

   Ahmad Samsuri berkata,pihaknya juga telah mengadakan perbincangan dengan negeri-negeri pengeluar minyak lain seperti Sabah, Sarawak dan Kelantan, dan keputusan mereka adalah sama untuk menerima wang royalti berdasarkan pengeluaran cecair itu.

   Delete
  4. Ooi Mohd Azam Mohd Nor, kau hormat sikit pd org tua tu Tun M ye. Apa merompak Khazanah, kepala bapa penyamun hang si Najibabi dan Rosmah Badak tu la yg menyamun duit khazanah. Kerja Gila, ada ka labur dan beli coli panty sampai 80juta.
   Ieia sapa tu, idea si Rosmah puaka tu ka? mmng tak bole pakai idea Rosmah sbb kaki shopping sakan joli katak duit 1MD dab duit negara.

   Delete
  5. PAS sokong UMNO?   PAS, selepas mengumumkan menarik diri daripada bertanding di PRK Sungai Kandis telah membuat satu lagi kenyataan yang jelas bahawa undi ahli PAS dan penyokongnya di Sungai Kandis adalah tidak kepada calon PH.

   PAS juga dalam kenyataannya, tidak memberikan kata putus atau memestikan ahlinya mengundi calon BN yang diwakili oleh UMNO. Mengapa? Jawabannya, BN bukanlah rakan gabungan politik PAS dalam Gagasan Sejahtera. Jadi, tiada arahan wajib yang memestikan ahlinya mengundi UMNO BN.

   Sebaliknya, PAS yakin dengan kebijaksanan ahlinya di dalam membuat pilihan dan mengundi yang terbaik. Petunjuknya adalah;

   1) Mengundi adalah satu kewajiban demi kebaikan negara yang memerlukan pemimpin yang baik untuk menerajuinya. Justeru PAS menyeru ahlinya agar keluar mengundi.

   2) Arahan PAS adalah menolak kerajaan PH. Sikap dan pendirian PAS terhadap PH adalah sama, samada sebelum atau selepas PRU14, iaitu menolak PH. Bagi PAS, PH bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Keadaan ekonomi dan sektor-sektor lain yang tidak stabil selepas PRU14 semakin membuktikan benarnya pendirian PAS.

   3) Kegagalan awal kerajaan PH untuk mengotakan janji-janji awal manifestonya, beberapa kenyataan oleh pemimpin utamanya yang berbelit-belit bagi menjustifikasikan kegagalan mereka mengotakan janji manifesto tersebut, kegagalan mengawal prestasi ekonomi negara yang semakin perlahan, selain tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh para pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan agama Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan PH hari ini.

   4) Kehendak PH untuk menawan Kelantan dan Terengganu dalam PRU akan datang adalah jelas melalui ucapan beberapa pemimpin utamanya. Mengundi PH bererti menyuburkan dan membengkakkan lagi nafsu PH untuk mengalahkan PAS. Ertinya, ahli PAS mengundi PH adalah tindakan menikam diri sendiri. Ia tertolak.

   5) UMNO telah hilang nafsunya untuk mengalahkan PAS. Tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh para pemimpin utamanya yang menunjukkan sedemikian. Ertinya, UMNO bukan lagi ancaman yang utama kepada PAS hari ini. Malah, beberapa petunjuk baru menunjukkan UMNO berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS. PAS amat mengalukannya.

   Ada yang berhujah menghentam PAS dengan berkata, PAS berusaha menghidupkan UMNO. PAS hanya bersandiwara, kata mereka.

   Saya berkata, PAS menghidupkan UMNO dengan memberi kesedaran kepada UMNO dengan Islam. UMNO adalah abang PAS yang lama lupa diri akibat terlalu lama di anjung kuasa. Kesedaran UMNO adalah kekuatan kepada PAS untuk memastikan Islam lebih berdaulat di bumi ini. Islam memerlukan umatnya sendiri untuk bangkit mempertahankan agamanya.

   Jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa PAS mendorong ahlinya mengundi UMNO? Saya jawab, Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami.

   #Istiqamah
   #PRKSungaiKandis

   Nik Mohamad Abduh bin Nik Abdul Aziz
   AJK PAS Pusat


   : PAS akan memastikan politik Malaysia sihat dan pembangkang memainkan peranan yang penting. Memperkuatkan pembangkang adalah tugas PAS....

   Delete
  6. Tonggeng..tonggeng..

   Dgn sikap pendirian 'flip-flop', takde maknanya PAS tuu nak bela Islam, Melayu & Negara.

   INGAT.....

   Pa Sin di atas....Pas
   Pa Sin di bawah...Pis
   Pa Sin di depan...Pus

   Pas Pis Pus.

   Pas is Past (Dah tak relevant)
   Pis is Piss (Kencing/auta)
   Pus is Pussy(Tundun alat kelamin wanita).

   Got it.....??

   Delete


 10. Sobat2 ku sekelian...betul ke berita yabg mengatakan Azmin ni takdak tolor nak lawan Anwar untuk jawatan presiden PKR Ogos ni??

  Iye lah, sejak akhir2 ni, balaci2 tegar Kartel Azmin bukan main lagi menyalak menyerang Rafizi, si Raja Pitnah tu dan melabelkan dia sebagai Sotong.

  Aik? Dalam PKR pun panggil Rafizi Sotong ke? Ingatkan Cytro BN je yang beri gelaran tersebut kepada Rafizi. Rupanya, PKR pun sama jugak menggelarkan dia Sotong ya?

  Dalam waktu sekarang ni, pelbagai isu yang pernah dibangkitkan oleh Rafizi sebelum ini disingkap dan dilondeh semula oleh balaci2 Kartel Azmin.

  Habis semua cerita fitnah yang dicetuskan oleh Rafizi mula dipertikai. Malah agenda Langkah Kajang dulu pun turut dipersoalkan sehingga ke tahap mereka menuduh kegagalan agenda itu berpunca dari Rafizi.

  Herankan? Kalau agenda Langkah Kajang tu GAGAL, mana mungkin Si Azmin Ali tu boleh jadi Menteri Besar Selangor dengan merampas jawatan tersebut dari Wan Azizah.

  Bahkan, Pendedak Kartel Azmin ni siap tuduh Rafizi sebagai Agen Penabur Fitnah yang kuat dalam PKR sehingga menjadi liabiliti kepada parti.

  Nampak sangat balaci2 Kartel Azmin tu tak sedar diri. Hakikatnya, PKR tu sebuah parti yang sarat dengan fitnah, cah keting, cucuk belakang ...sebijik macam yang dibuat oleh ketua umumnya tu.Like father like son.

  Semua pemimpin atasan mereka hidup atas fitnah, spin, kelentong dan putar alam. Kalau takde fitnah, PKR pun tak boleh bernyawa sehingga ke hari ini bhai!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. GENG NAJIB AL JIBO masuk aje dah cakap pasal telor Azmin. Dia yang badap dan kurang ajar tak di didik emak bapak dia masih kecil. Mengkopipes di sini hari hari dan bertalu talu di atas berbagai nama, termasuk Justice league yang barankan NAJIB AL JIBO nak di kenakan justice.

   Dia masuk sini saja cakap pasal telor Azmin sebab dia selalu teringatkan menggentel dan melambong lambongkan telor NAJIB AL JIBO.

   Idola dia, walau pun NAJIB AL JIBO dah tersungkur. Tak lama lagi mesti masuk penjara, berbagai tuduhan di mahkamah berkaitan SRC International dan 1MDB.

   Delete
 11. Fitnah lagi...
  Tak habis2 dgn fitnah puak2 munafiq ni.

  ReplyDelete
 12. Semalam heboh di media sosial memperkatakan tentang fenomena alamyang berlaku di sekitar lembah kelang, cyberjaya dan Putrajaya.

  Terdengar bunyi gurh yang kuat dengan kilat sabung menyabung dan hujan lebat nerjam2 l;amanya. Malah aad video yang dirakam oleh sorang rakyat Msia menunjukkan seolah2 ada sesuatu yang memegang kilat yang memancar tersebut.

  Sorang ustaz kat masjid aku beristighfar panjang apabila aku tunjukkan rakaman video tersebut. Ulasnya..dia mengatakan dunia sudah hampir sangat ke penghujungnya. Bermacam2 perkaar pelik yang berlaku sejak akhi2 ni, khususnya di Msia. Beliau menambah ini lah akibatnya jika perlakuan mungkar kagi maksiat seperti LGBT, arak, perjudian, pelacuran semakin menjadi2 dan seolah2 tidak dibendung oleh pemerintah.

  Yang lebih ditakuti bila menteri2 islam dalam kerajaan pun nampak seperti menyokong kum[ulan dan puak2 LGBT tersebut..malah ada menteri yang nyaris2 melantik penyokong kuat GAY sebagai pegawai khasnya.

  Tambah ustaz tu lagi,pemerintah era baru ni sepatutnya mengambil iktibar dan pengajaran kepada apa yang berlaku kepada kaum Nabi Nuh a.s apabila mengamalkan hubungan songsang sesama gender, yang kini seolah2 mendapat sokongan oleh beberapa kumpulan pejuang2 LGBT ni. Ikutnya lagi, tak mustahil Msia bakal menjadi tumpuan hab LGBT di rantau ini dan di dunia.

  Ustaz tu jugak menambah...kejadian yang berlaku di lembah Klang dan sekitarnya tu adalah petanda kemurkaan Allah s.w.t bila pemerintah sesebuah negara yang ramai islam sebagai penguasanya, tidak mengambil tindakan tegas untuk menghentikan kemungkaran2 tu, khususnya LGBT dari terus merebak dalam kalangan masyarakat. Sobat2..sebagai mulimin yang cintakan agama kita, marilah kita berdoa agar sinar islam kembali kukuh di Msia ni ..dan semoga pemimpin2 melayu islam dalam kerajaan sekarang menjalankan amanah yang diberikan untuk terus memperkasakan islam. Aminnnn!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Apa saja si Tonggeng berterusan alih tiang gol lari tajuk, menadah-nonggeng songsang untuk melariskan dirinya tapi tak ada sapa pun ambil peduli.
   Kalau ada musibah dahsyat pun, itu berlaku ketika Najib & Rosmah berleluasa merompak lanun harta rakyat, membunuh & menganiaya orang. Musibah ketika itu berlaku di darat, gunung, laut & di angkasa hingga beberapa heli menjunam, pesawat MAS hilang & jatuh ditembak, gempa gunung di Sabah, tragedi bot karam, hospital terbakar, duit berbilyon hilang ghaib, banjir besar, tanah runtuh, dll.

   Si Tonggeng Bengap nih nak kata gila talaq, pun bukan sebab umum tahu dia seorang gay pengecut bermulut longkang siang malam sok sek sok sek, dan.... belum ada rekod kahwin sesama jenis didaftarkan di negara ini.

   Apapun, dia nie 'frust tonggeng' kerana semua temberang autanya tak menjadi & jadi cemuhan orang - sampai2 Najib, BN & Umno khususnya, kecundang buat pertama kalinya dalam sejarah negara
   Yang paling saya GUMBIRA sekali, PAS diterajang keluar dari bumi Johor. Dan.... Umno pulak diusir keluar dari pusat pentadbiran Johor.

   Delete
  3. PH jangan prejudis terhadap media
   1 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   PH jangan prejudis terhadap media
   Foto: Awani
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SEREMBAN – Hubungan pengamal media dengan kerajaan yang memerintah perlu saling lengkap melengkapi dan tidak sepatutnya wujud sikap prejudis bahawa anggota media adalah propembangkang.

   Penganalisis politik, Prof Madya Mohd Izani Mohd Zain dari Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, kebanyakan anggota media hari ini berkhidmat kepada kerajaan semasa yang ditadbir PH hasil gabungan Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP, Parti Amanah dan Bersatu.


   "Ini kerana peranan media amat penting bukan sahaja dalam melaporkan program yang dilaksanakan kerajaan bahkan aktiviti parti-parti berkenaan," katanya di sini.

   Usaha mendapatkan pandangan beliau terbit berikutan keadaan kelam kabut yang dialami petugas media di negeri ini yang mahu melaporkan proses pencalonan bagi pemilihan pucuk pimpinan PKR negeri Sembilan, baru-baru ini.

   Keadaan ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan pengamal media kerana walaupun PKR kini mentadbir negeri ini namun masih menganggap mereka parti pembangkang.

   Ada pengamal media yang mendakwa mereka telah diminta untuk beredar dari lokasi oleh urusetia parti setelah menunggu beberapa jam, malah ada di kalangan petugas media yang terpinga-pinga memandangkan tiada individu yang dapat berperanan sebagai pemudah cara untuk membolehkan mereka mendapatkan sebarang maklumat mengenai calon yang menawarkan diri.

   Menurut seorang pengamal media, meskipun mereka tidak dijemput, prapemilihan PKR di negeri ini sudah tentu menjadi tumpuan bukan sahaja di kalangan media bahkan masyarakat apatah lagi ia melibatkan pencalonan daripada menteri besar yang juga Pengerusi PKR Negeri Sembilan, Aminuddin Harun.

   Justeru, dalam hal ini perlulah wujud keadaan ‘menang-menang’ baik kepada parti politik dan juga media agar saling lengkap melengkapi.

   Selaku parti yang membentuk kerajaan di Negeri Sembilan bersama-sama dengan komponen parti dalam PH, proses pencalonan bagi pemilihan PKR sudah semestinya mempunyai nilai berita yang menarik untuk disajikan kepada masyarakat.

   Sehubungan itu, Mohd Izani berkata atas semangat Malaysia baharu, PKR Negeri Sembilan tidak boleh lagi bersikap prejudis bahawa media yang ada hari ini adalah media propembangkang.

   “Ini kerana kebanyakan media hari ini berkhidmat kepada kerajaan semasa. Peranan media ini amat penting bukan sahaja dalam melaporkan aktiviti yang dilaksanakan kerajaan bahkan juga membantu menaikkan imej parti.

   "Jika liputan yang baik dapat diberikan oleh media kepada parti ekoran kerjasama yang diberikan, maka sudah tentu kredibiliti dan imej parti akan meningkat.

   “Pemimpin dan anggota akar umbi harus mempercayai dan mempunyai hubungan baik dengan media arus perdana yang lebih berkredibiliti berbanding media sosial. Pemimpin parti juga perlu sedar bahawa sebelum PRU14 mereka adalah pembangkang tetapi sekarang ini mereka adalah kerajaan,” katanya.

   Beliau berkata selagi laporan itu tidak memberi kemudaratan dan ancaman, media seharusnya diberi peluang seluasnya untuk melaporkan apa yang berlaku.

   ”Pucuk pimpinan dan anggota parti perlulah segera mengubah cara pendekatan dan pemikiran supaya dilihat lebih mesra media,” katanya.

   Delete
  4. Tonggeng..

   Soal cerita dalam kelambu hal keluarga pkr toksah ler kamu menyibuk & kepoh. Perangai kamu nie tersangatlah typical macam MakNyah bermulut celupar.

   Delete
  5. Indeks Ekonomi Menjunam, Indeks Keharmonian Menuju Bala   ALLAH TELAH BERI APA YG KALIAN HENDAK:
   SETELAH KALIAN MENOLAK MANIFESTO ULAMA,
   KALIAN PILIH MANIFESTO DUSTA,
   HARI INI KALIAN MENUAI APA YANG DITANAM.

   Tulisan ini merumuskan apa yang terkandung dalam akhbar, media eletronik dan media sosial yang lain. Berita, maklumat dan kenyataan dari para pemimpin, rakyat biasa serta isu-isu yang berlaku mutakhir ini menjurus kepada suatu situasi yang akan mengundang malapetaka dari segi ekonomi dan keharmonian rakyat keseluruhannya.

   Penulis mengingatkan kerajaan PH agar memperbetulkan keadaan sebelum menjadi lebih parah. Apabila pemimpin gagal melaksanakan mandat dengan baik, akan timbul kekalutan dan kegagalan demi kegagalan. Keresahan hidup rakyat dibiarkan. Menteri dan pemimpin politik masih terus menyuapkan fakta yang memperbodohkan rakyat dan diri sendiri. Nasib rakyat tidak berubah dan terbela.

   Gangguan dan ugutan kepada ketua-ketua jabatan dan para lembaga pengarah GLC menyebabkan mereka tidak dapat melaksanakan khidmat dengan kondusif. Timbul perasaan tawar hati,ketidaktentuan perasaan dan peletakan jawatan. Apabila tenaga-tenaga penting ini tidak berfungsi dengan lancar maka terencatlah pelaksanaan dasar kerajaan.

   Perlu diakui bahawa Malaysia kini berhadapan masalah dengan China dalam kerjasama ekonomi. Tindak-tanduk Mahathir dan kerajaan PH yang agresif membeku dan membatalkan projek-projek syarikat China mengundang tindak balas yang memberi kesan kepada ekonomi rakyat dan Negara.

   Pasaran saham merudum dan nilai mata wang kian merosot. Pelabur menjauhkan diri. Begitu juga kos-kos projek yang diunjurkan oleh Menteri Kewangan yang meningkat berbilion-bilion. Bagaimana terjadi perbezaan kos yang besar ketika di zaman BN dengan di era PH? Apa justifikasi dan motif Lim Guan Eng sebenarnya?

   SST yang akan dilaksanakan semula pastinya akan menyebabkan sekali lagi harga barang meningkat. Di atas kertas, Menteri boleh kata tidak berlaku, tetapi di lapangan…..? Jelas, dari sudut ekonomi , indeksnya menjunam.

   Suatu aspek lagi ialah keharmonian. Nampaknya, kuasa yang ada pada DAP/PH hari ini menyebabkan kaum Cina dan India naik tocang. Desakan untuk hak masing-masing disuarakan tanpa mengira sensitiviti pribumi yang majoriti. Unsur-unsur penghinaan terhadap pribumi meliputi tulisan dan ucapan di media sosial terhadap institusi kesultanan, institusi ulama dan agama dan hak-hak keistimewaan orang Melayu berleluasa. Malangnya, pihak keselamatan tidak bergerak pantas sebagaimana sewajarnya.

   Mereka harus sedar budaya Melayu ada keras dalam lembutnya. Ada baran dalam santunnya. Apakah apabila Melayu mula bertindak, Melayu pula dipersalahkan dan dimangsakan? Kenapa pihak keselamatan tak melakukan apa-apa yang diungkapkan ‘prevention is better than cure’? Kenapa penghina Sultan, agama dan ulama dengan kata-kata nista yang cukup menghiris perasaan tidak ditangkap dan diadili segera? Di mana SOSMA? Di mana POCA? Adakah SOSMA dan POCA direkacipta untuk daesh Melayu sahaja?

   Petang ini diadakan satu perhimpunan bantahan terhadap Timbalan Ketua Menteri PulauPinang, Dr Ramasamy yang didakwa terlibat dengan pertubuhan pengganas LTTE. Kalaulah pihak keselamatan bertindak awal tentulah perhimpunan itu tidak perlu. Dan tidaklah menimbulkan kekecohan atau sesuatu yang besar laratnya. Rakyat sangsi pihak keselamatan tiada maklumat tentang Dr. Ramasamy.

   Entahlah. Apalah sangat tulisan penulis kampung begini? Namun penulis akan terus memberi sumbangan untuk Islam dan keharmonian dalam Negara.Sekurang-kurangnya aku adalah pipit yang cuba memadamkan api yang marak ‘membakar’ Ibrahim.

   #NekadBersamaIslam
   #PRU15UntukPAS

   BayangDiAir,
   27/7/2018


   : Satu pertanyaan bermain dalam fikiran rakyat sekarang mana lebih mudarat Kerajaan BN atau Kerajaan PH?....

   Delete
  6. Tonggeng..

   Sila dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  7. GENG NAJIB AL JIBO kata dia tunjukkan video kpd ustaz pasal maksiat seperti LGBT, arak, perjudian, pelacuran semakin menjadi2..

   Jenis biadap dan kurang ajar ini entah2 tunjuk video seks. Dia tak cerita kena pelangkong dek ustz itu.

   Maksiat seperti LGBT, arak, perjudian, pelacuran semakin menjadi2 di pemerintahan NAJIB AL JIBO, tidak dibendung gomen nya sebab dia sibuk sangat dengan mengkelentong rakyat, mencuri duit rakyat berbillion Ringgit, hingga heboh di ketahui merata dunia. Orang di Siberia, the interior of Russia pun tahu sebab ada TV dll di sana.

   Delete
 13. Kengkawan...cuba agak sapa dia ni..

  Penasihat Khas Menteri pun dia.

  Pengerusi PTPTN pun dia juga....

  Rupa2nya...besar juga kuasa Penasihat Khas Menteri Pendidikan ni ya? Siap boleh beri arahan kepada Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pendidikan Malaysia untuk menghentikan langganan akhbar Utusan Malaysia. Selalunya, memo dari Boss kepada pegawai bawahan....tapi ni dah terbalik kot pulak!!

  Dalam kes di atas sudah menyongsang arus. Kita bersangka baik lah...mungkin beliau bertindak atas arahan YB Menteri... atau mungkin beliau merasakan jawatan Penasihat Khas Menteri tu kedudukannya lebih tinggi daripada KSU atau Menteri itu sendiri.

  Nak tanya lah... adakah Penasihat Kerajaan PH boleh memberi arahan kepada pegawai kanan kerajaan? Adakah ini bermakna penasihat juga boleh terlibat dengan penetapan keputusan kerajaan semasa?

  Memang pelik! Menteri Pendidikan Dr Maszlee berkata beliau tidak mempunyai maklumat bila ditanya berkaitan dengan pembatalan langganan akhbar tu. Beliau 'perlu periksa' memo yang dikeluarkan oleh penasihat khasnya, Wan Saiful Wan Jan. Misteri sungguh Kerajaan PH ni kan. Semua menteri2nya main pukul tak tau aje...penyakit pengerusi Khazanah yang baru dilantik oleh Tun M tu.. nampaknya dah berjangkit pada menteri2 badut kabinet kayu reputnya pulak !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sahabat semua akhirnya melayu paling hina di malaysia tumbang jua di kaki rakyat....tumbang ke bumi pasangan laki bini yg hina sekali iaitu najib dan rosmah

   Delete
  2. Gerai burger usang tempat berteduh dua beranak   MELAKA: Pihak berkuasa menemui seorang ibu dan anak lelakinya yang berusia tujuh tahun, tidur di sebuah gerai burger usang.

   Difahamkan mereka tidur dan menjadikannya sebagai 'rumah' di dalam ruang kecil itu selama dua bulan.

   'Kediaman' mereka itu terletak di Balai Panjang di sini.

   Kanak-kanak itu disedari pasukan The Star semasa melakukan tugasan di kawasan itu, sebelum memaklumkan perkara tersebut kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kesidang, Allex Seah.

   Dia kemudian dibawa oleh pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan ditempatkan di sebuah rumah.

   Budak lelaki itu dari keluarga yang bercerai, tinggal bersama ibunya yang berusia 33 tahun.

   Bapanya disabitkan kesalahan mencuri tiga tahun lalu.

   Kanak-kanak tersebut yang tidak bersekolah, mempunyai empat lagi adik-beradik yang ketika ini ditempatkan di rumah perlindungan di bawah JKM.

   Pegawai penguat kuasa Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Melaka yang turut serta dalam kunjungan Seah, mendapati ibu kanak-kanak itu positif dadah.

   AADK kemudian membawa wanita berkenaan yang mengandung tujuh bulan, untuk pemulihan.

   : Sebelum kalau isu Kelantan, heboh machai PH serang kerajaan PAS Kelantan. Hari ini kerajaan PH perlu perihatin untuk mendapat maklumat kadang kala ada rakyat terbiar yang kita terpandang

   Delete
  3. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
  4. GENG NAJIB AL JIBO sedihkan Utusan Malaysia di arah hentikan beli di sekolah2 dan di institusi2 pelajaran tinggi sebab itu lidah resmi Umno sejak lebih 50 tahun dahulu.

   Malang nya sejak pemerintahan NAJIB AL JIBO lidah itu selalu kotor, bercabang, bengkok, membelit dan sebagai nya. Membohong, menipu mana boleh kanak2 di bangku sekolah dan penuntut2 di universiti di galakkan baca.

   Bila di sekat, mereka mahu ambil dan baca dari tong2 sampah, itu lain lah. Kekadang dah bekas bungkus tahi orang2 Umno, sedap lah membaca nya.

   Delete
 14. Wak Suman penjual Tempek...Nak tanya lah lah, wak yang dah masuk fasa dementia ni ada tak terbaca berita berikut ???

  KUALA LUMPUR 30 Julai - Negara kehilangan hampir RM30 bilion dana kerajaan sejak Pakatan Harapan mengambil alih tampuk pemerintahan negara Mei lalu.

  Tan Sri Annuar Musa berkata, kehilangan tersebut termasuk daripada hasil cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang kini sudah dikadar sifarkan, kerugian pelaburan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), campur tangan politik dalam Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) serta pelabur asing yang 'lari' daripada pasaran saham negara.

  "Bayangkan dalam satu hari campur tangan kerajaan terhadap Khazanah telah mengakibatkan kehilangan RM2 bilion. Kenyataan-kenyataan bersifat politik oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng terhadap keadaan kewangan negara juga telah mengakibatkan pelabur asing hilang keyakinan dan negara hilang lebih RM11 bilion.

  "Rakyat tidak sedar semua ini kerana mereka tidak diberitahu. Sebaliknya yang diuar-uarkan untuk menutup perkara ini adalah kutipan Tabung Harapan Malaysia sebanyak RM160 juta.

  "RM160 juta rakyat beri kononnya untuk bayar hutang negara, tetapi kerajaan sekarang menyebabkan kehilangan hampir RM30 bilion. Kita kena bagi kesedaran ini pada rakyat," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

  -----------------------------------------

  DAH TENTU WAK SUMAN TEMPEK PUN TENTU SETUJU SESANGAT BAHAWA PH BAHAWA PH YANG DITERAJUI OLEH PENGERUSI KHAZANAH YANG DILANTIK OLEH MADEY NI LEBIH BANYAK BAWA MALAPETAKA DARI KEBAIKAN UNTUK RAKYAT MSIA...BETUL TAK WAK SUMAN DEMENTIA TEMPEK ??

  keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kikhkioikhkikikiokokkik!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tn Hj Labu Tempe tu bukan dia tahu hapah satu pun, harap main melalak jer...
   Ki kik kik...

   Delete
  2. Tonggeng..tonggeng..

   Adakah patut Kahazanah di bawah era pantatberak bersepah Najib melibatkan diri dalam perniagaan coli tapi rugi berjuta2 & dianggap hangus begitu saja. Siap ler, tak lama lagi pasti pihak Kerajaan PH akan buat dakwaan mahkamah tak lama lagi.

   Selain itu, Memangpun tak lama lagi, semua badigol2 bakal kena kantol bermula dgn Najib diikuti dgn Pandir Ali, Rosmah, Reza Aziz, Jho Low, Bekas IGP Khalid, dan semua konco2nya yg mengidolakan 1mdb, projek lembu kondo, penyelewengan LUTH, tanah TRX, Felda, ECRL, Forest City, JB Water Front, & bermacam-macam lagi hingga Kerajaan PH & rakyat terpaksa menanggung beban hutang tak pasal2.

   Delete
  3. Tarian gelek ‘tak haram kerana niat baik’? - Zawawi pengetua Tahfiz?   PETALING JAYA: Sebuah video tarian gelek yang memaparkan beberapa penari berpakaian seksi sempena majlis kutipan dana Tabung Harapan tular di media sosial sejak Rabu.

   Acara yang dipercayai dianjurkan di sebuah hotel bertaraf empat bintang di Shah Alam itu dikaitkan dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

   Susulan penyebaran video berkenaan, netizen mula mengecam pihak kerajaan yang didakwa mencemari majlis kutipan derma dengan tarian yang mengghairahkan.

   Turut terpalit dengan kontroversi tersebut ialah calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis Mohd Zawawi Ahmad Mughni yang didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa tarian tersebut 'tidak haram kerana niat baik'.   Posting yang dimuat naik oleh Lokman pada Rabu.

   Bekas Pengarah Komunikasi Strategik Kementerian Kewangan, Datuk Lokman Noor Adam yang menjadi pencabar Mohd Zawawi di Sungai Kandis turut menuntut penjelasan daripada Mohd Zawawi yang juga Pengetua Maahad Tahfiz Al Fateh.

   Lokman melalui posting di Instagram berkata: "Agaknya apa pendirian Pakatan Harapan memanggil tarian gelek LGBT untuk mengutip derma bagi Tabung Harapan ya?

   "Mampukah seorang Adun Pakatan Harapan menyanggah perdana menteri atau timbalannya?

   "Jika tidak, serahkan tugas itu kepada pembangkang dengan mengundi Barisan Nasional," kata Lokman.

   Enggan membiarkan fitnah tersebut berleluasa, Mohd Zawawi menafikan bahawa PH terlibat dalam penganjuran majlis kutipan derma itu, sebaliknya ia dilancarkan oleh pihak ketiga iaitu badan bukan kerajaan (NGO).   "Ada pihak yang cuba memfitnah saya. Saya tidak pernah setuju aktiviti seperti tarian gelek itu diadakan bagi tujuan mengutip derma.

   "Saya menolak politik fitnah diamalkan di negara ini," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Khamis.

   Tambah Mohd Zawawi, beliau berpandangan acara seperti itu tidak wajar dipopularkan kerana ia tidak sihat untuk pembangunan sahsiah dan moral rakyat Malaysia.

   Video tersebut yang dimuat naik oleh pelbagai pengendali laman Facebook itu setakat ini ditonton lebih 70,000 kali dan mendapat lebih 2,800 tanda suka.

   : Makin hari makin rosak pimpinan yang ada imej Islam dalam Pakatan Harapan....

   Delete
  4. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
  5. GENG NAJIB AL JIBO mengata peserta di sini penjual tempe dsb nya. Ini lah jenis nate' yang yang tidak tahu bersopan santun masa blogging.

   Di masa kecil, emak bapak nya tiap haritinggalkan dia di kandang kambing masa menoreh getah. Bila kelaparan, dia ambil tahi kambing, masuk ke mulut nya, makan.

   Selalu di buat nya begitu hingga mulut nya berbau tahi kambing tiap kali di buka nya sehingga dewasa dan tua.

   Delete

 15. Wak Suman Penjual Tempek....Mohon agar Wak baac adn hadamkan aap yang diperkatakan oleh TS Noh Omar ni betul2. Iyelah..Wak kan dah masuk fasa dementia..semuanya pukul tak tau dan lupa aje, serupa pojaan hati Wak , pengerusi Khazanah yang baru dilantik oleh PM kita tu !!!

  Ahli Parlimen Tanjong Karang Tan Sri Noh Omar membidas sikap kerajaan pimpinan Pakatan Harapan (PH) yang sering membatalkan atau menggunakan alasan kaji semula terhadap semua projek dan dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN).

  Jelas beliau, perkara sebegitu seolah-olah menjadi trend kepada kerajaan baru ini.

  “Saya ucapkan terima kasih kepada timbalan menteri yang memberikan jawapan dasar-dasar yang dibuat oleh kerajaan BN, terbukti yang berhormat kata pendapatan rakyat luar bandar semakin meningkat dan juga kemajuan luar bandar dapat kita pertingkatkan.

  “Adakah dasar-dasar yang telah dibuat oleh kerajaan BN sebelum ini akan dikaji semula ataupun akan dimansuhkan dasar-dasar ini, kerana kerajaan PH sekarang ini trendnya saya lihat selalunya nak mengkaji. Nak mengkaji dasar-dasar yang dibuat BN kemudian diputuskan akan ditangguhkan atau dibatalkan dengan alasan kekangan kewangan.

  “Jadi adakah dasar-dasar yang baik yang dibuat oleh BN juga akan dikaji dan mungkin juga akan dimansuhkan dengan alasan masalah kekangan kewangan yang kononnya hutang terlampau banyak,” katanya ketika dalam soalan tambahan kepada Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar, R Sivarasa di Dewan Rakyat, hari ini.

  Sivarasa dalam jawapannya berkata, kerajaan tidak berhasrat untuk memansuhkan program-program sedia ada yang diperkenalkan oleh BN.

  Walau bagaimanapun beliau tidak menolak bahawa terdapat di antara program-program tersebut akan dikaji semula.

  Wak pun setuju kan..kerajaan era baru Fuckatan Haprakan ni kejenya takde lain...cetak rompak, tiru, fotostat dan kaji tak abis2 aje kan...tak mustahil sampai habis penggal memerintah nanti, kajian masih tak siap2 lagi !! Wak Suman Tempek tak nak tolong depa buat kajian tu keer..kan Wak ni handal dalam bab2 membodek kerajaan PH ni??

  keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kikhkioikhkikikiokokkik!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng..tonggeng..

   Tajuk topik kali ini 'Khazanah di era Najib yg memalukan' yg kamu merepek meraban, ape ke hal, haaaa....??

   Haaaa....tak malu ker kamu tonjolkan si Bomoh Umno 'Dr No' yg dah terkontang kanting bagai sebatang kara hidup segan mati tak mau di Selangor....??

   Dah ler tuu, Tebiat Harrrk Tuii yg kamu tonjolkan mengimbas kembali zaman saya muda2 di Singapore River di mana apek2 tongkang duduk mencangkung sambil berludah kahak. Itulah kelaku apek2 tidak sekolah & bertamaddun yg jadi ikut-ikutan si tonggeng.

   Apa-apaan sih si Tonggeng tongong berterusan alih tiang gol lari tajuk, menadah-nonggeng songsang untuk melariskan dirinya tapi tak ada sapa pun ambil peduli.

   Si Tonggeng Bengap nih nak kata gila talaq, pun bukan sebab umum tahu dia seorang gay pengecut bermulut longkang siang malam sok sek sok sek, dan.... belum ada rekod kahwin sesama jenis didaftarkan di negara ini.

   Apapun, dia nie 'frust tonggeng' kerana semua temberang autanya tak menjadi & jadi cemuhan orang - sampai2 Najib, BN & Umno khususnya, kecundang buat pertama kalinya dalam sejarah negara
   Yang paling saya GUMBIRA sekali, PAS diterajang keluar dari bumi Johor. Dan.... Umno pulak diusir keluar dari pusat pentadbiran Johor.

   Delete
  2. Pramugari terpaksa buka tudung demi sara keluarga   KUALA LUMPUR: Seorang wakil rakyat PAS mendakwa ada pramugari Islam yang terpaksa membuka tudung ketika bekerja demi menyara kehidupan keluarga.

   Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) menggesa kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil tindakan tegas untuk melindungi hak pekerja wanita, khasnya dalam isu etika pakaian.

   “Ada pekerja wanita mengadu mereka tak boleh berpakaian menutup aurat kerana halangan majikan, sebagai contoh pramugari.

   “Secara peribadi, saya pernah bercakap dengan mereka, mereka kata terpaksa buka tudung apabila bekerja untuk sara mak dan anak,” katanya ketika membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

   Zailah turut menegur pemimpin yang lantang memperjuangkan Islam, tetapi kini mendiamkan diri selepas mendapat jawatan.

   “Apa jadi kepada negara kita, di mana suara-suara menteri yang sebelum ini hebat mempertahankan Islam? Adakah kerana mereka sudah dapat kedudukan (maka mereka) senyap? Kalau betul nak laksana Islam, laksana sebagaimana diperintah agama.

   Beliau berharap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa akan memandang serius dan bertindak terhadap isu etika pakaian serta masalah lain yang dihadapi pekerja beragama Islam.

   “Saya berharap menteri agama ambil berat perkara ini, kalau betul-betul nak jaga agama, nombor 1 jaga agama Islam sebagai agama rasmi.

   “Kita tidak mahu rakyat kita ada tak dapat keluar solat Jumaat, ada juga suara NGO mencadangkan sembahyang Jumaat dibuat pada Sabtu.”

   : Ramai pimpinan Islam dalam PH kini mulut tersumbat dedak kerana tak mampu bersuara...

   Delete
  3. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.
   Mulalah dia melalut yg bukan2 langsung tak ada kena mengena dgn topik kali ini 'Khazanah di era najib yg memalukan'.

   Betul2 sewel & bloody fool sungguh si tonggeng tongong nih......!!

   Delete
  4. GENG NAJIB AL JIBO masuk sini di atas berbagai nama dengan tujuan menjatuhkan imej Pakatan Harapan dan coba menaikkan imej UMNO dan NAJIB AL JIBO yang dah tersungkur hampir lingkup sama sekali.

   Dia coba menegakkan benang basah. Tidak boleh di tegakkan nya. Sebab licin berlendir. Di lendir dia dan mak badak.

   Jenayah dan korapsi yang di lakukan nya dan di biarkan nya berlaku, malah di galakkan nya, begitu teruk hingga negara ini hampir jadi negara di Latin America atau di Central Africa.

   Nasib lah dia dah di guling dan Tun Dr Mahathir sedang bertungkus lumus memeulihkan keadaan.

   Delete
 16. Lubuk karun khazanah negara bakal kering disedut...
  Jahannamm...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sahabat semua akhirnya melayu paling hina di malaysia tumbang jua di kaki rakyat....tumbang ke bumi pasangan laki bini yg hina sekali iaitu najib dan rosmah

   Delete
  2. Selain kopipes membabi buta luar tajuk, apa agaknya yer si Tonggeng nih mampu buat, ekkkk....???

   Delete
 17. Wak Suman penjual Tempek....dah tentu Wak teringat semasa kempen pilihanraya dalam PRU baru2 ni, ramai di kalangan calon Pakatan Harapan mengatakan bahawa parti mereka yang diketuai oleh pengerusi Khazanah yang baru dilantik oleh dirinya sendiri tu, akan membawa Sirul Azhar seorang suspek pembunuhan Altantuya pulang ke Malaysia.

  Dan selepas mereka menang pilihanraya, kerajaan Pakatan telah mengatakan bahawa mereka telah pun memohon ekstradisi dari kerajaan Australia terhadap Sirul untuk dibawa ke Malaysia.

  Tapi hari ni, kerajaan Australia melalui menteri luarnya telah menafikan bahawa ada permohonan untuk membawa pulang Sirul dari kerajaan Malaysia kepada Australia.

  Agak2 wak lah...Sampai bila kerajaan nak menipu rakyat dan sampai bila rakyat akan termakan fitnah yang disebarkan oleh kerajaan Pakatan dalam usaha untuk mendapatkan kepercayaan dari rakyat?

  Rakyat Malaysia terpedaya apabila pihak Rejim Pakatan mengatakan bahawa DS Najib terlibat dalam pembunuhan Altantuya dan kononnya Sirul akan membuat pengakuan siapa yang mengarahkan dia membunuh warga Monggolia berkenaan.

  Tapi sampai ke hari ini, kerajaan Pakatan gagal membawa Sirul pulang ke Malaysia sedangkan DS Jamal Yunos yang hanya lari dari kawalan polis di hospital ke Indonesia, diburu habi2an dan telah pun dibawa pulang.

  Agaknya apa muslihat kerajaan Pakatan dalam perkara ini dan adakah sepertimana yang digembar gemburkan bahawa yang pihak terlibat dalam pembelian kapal selam scorpene adalah anak Mahathir sendiri. Jadi logik lah dia takut jika kes Scorpene yang ada kaitan dengan Altantuya ni bakal mendedahkan penglibatan anaknya pulak dalam urusan pembelian kapal selam tu. Baru meletop lah kebenaran yang selama ni cuba disorokkan oleh pengerusi khazanah yang baru dilantik tu.

  nak atnya lah Wak suman Tempek...Wak tak nak bisik2kan padan pengerusim khazanah tu agar Sirul dibawa balik segera..kan Wak ni ngaku jadi balacinya yang tertegar sekali. Mana lah tau, Madey akan lantik Wak Suman tempek sebaagi wakil khasnya untuk menguruskan usaha membawa balik si Sirul tu ??

  keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kikhkioikhkikikiokokkik!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terlebih dulu nak beri PERINGATAN Tebiat Harrrk Tuii yg kamu tonjolkan mengimbas kembali zaman saya muda2 di Singapore River di mana apek2 tongkang duduk mencangkung sambil berludah kahak. Itulah kelaku apek2 tidak sekolah & bertamaddun yg jadi ikut-ikutan si tonggeng.

   Baru2 ini diberitakan....
   "Dr Mahathir had previously said that the death sentence imposed on Sirul might be commuted to allow Australia to extradite the former policeman back to Malaysia'.

   Adakah patut Kahazanah di bawah era pantatberak bersepah Najib melibatkan diri dalam perniagaan coli tapi rugi berjuta2 & dianggap hangus begitu saja. Siap ler, tak lama lagi pasti pihak Kerajaan PH akan buat dakwaan mahkamah tak lama lagi.

   Selain itu, Memangpun tak lama lagi, semua badigol2 bakal kena kantol bermula dgn Najib diikuti dgn Pandir Ali, Rosmah, Reza Aziz, Jho Low, Bekas IGP Khalid, dan semua konco2nya yg mengidolakan 1mdb, projek lembu kondo, penyelewengan LUTH, tanah TRX, Felda, ECRL, Forest City, JB Water Front, & bermacam-macam lagi hingga Kerajaan PH & rakyat terpaksa menanggung beban hutang tak pasal2.

   Berkenaan tohmahan kamu anak Tun M terlibat dalam pembelian kapal selam scorpene, sila dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  2. Ong Boon Piow dan Dr Maszlee “main wayang”   Dua wakil rakyat DAP membidas Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik kerana tidak memberikan peruntukan kewangan kepada Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC).

   Ini selepas Maszlee, dalam jawapan bertulis kepada Datuk Seri Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) di parlimen, mengatakan sekolah-sekolah berkenaan tidak termasuk dalam sistem pendidikan kebangsaan dan tidak akan menerima peruntukan kementerian.

   "KPM tidak menyediakan peruntukan bagi sekolah dan murid yang belajar di Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) kerana SMPC tidak digolong di bawah mana-mana kategori institusi pendidikan dalam sistem pendidikan nasional," kata Maszlee.

   Anggota Parlimen Ipoh Timor Wong Kah Woh mengingatkan Maszlee bahawa kerajaan Pakatan Harapan menyokong SMPC dan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

   "Segala jawapan yang diberikan oleh menteri sepatutnya memaparkan kesediaan Kementerian Pendidikan untuk merealisasikan pembaharuan ini dan bukannya bergantung semata-mata kepada jawapan-standard-ala-BN," kata ketua Pemuda Sosialis DAP itu dalam satu kenyataan.

   Wong berkata walaupun SMPC bukan sebahagian daripada sistem pendidikan negara, sekolah itu memainkan peranan dalam mendidik pelajar dan ia harus diiktiraf.

   Turut sependapat dengan Wong ialah Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bercham, Ong Boon Piow yang mengkritik Maszlee kerana lebih mendengar desakan "ibu bapa tertentu" untuk menukar warna kasut sekolah berbanding menjaga kebajikan sekolah Cina.

   Dalam satu kenyataan, Ong berkata ramai ibu bapa daripada kaum Melayu dan India menghantar anak-anak mereka ke SMPC, manakala UEC diiktiraf secara meluas di peringkat antarabangsa.

   "Menteri pendidikan dari HARAPAN tetapi jawapannya merosakkan dan tidak menghormati sekutu HARAPAN. (Langkah ini) mesti dikritik dalam HARAPAN," katanya.

   Beliau menggesa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar meneliti semula sama ada Maszlee sesuai untuk terus memegang jawatan sebagai menteri pendidikan.


   : Setiap tindak tanduk PH perlu diteliti kerana banyak sangat main wayang dan kencing kepada rakyat....

   Delete
  3. Tak abis2 si Tonggeng MakNyah nih mengadu domba.

   Jika kamu ada jati diri sebagai pejuang tulen, sila dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  4. Lagi bukti GENG NAJIB AL JIBO tidak di didik emak bapak nya di masa kecil. Mengkahak dan meludah di khalayak ramai.

   Apa saja di buat nya bila sudah tabiat tidak betul, anak tidak berajar.

   Sama jenis dengan yang ultra kiasu, ungrateful ingrate coolies pendatang, dulu selalu mengkahak, meludah di depan orang ramai, di jalan raya walau pun di tepi restoran.

   Sudah terlewat nak ajar dia di masa tua nya. Ha nya menampar, tempeleng, sekel kepala dia bertalu talu bila dia buat begitu di sini. Tampar dll secara lisan. Kalau lah boleh secara fizikal .....

   Delete
 18. Wak Suman The Tempek Man...Tentu Wak pun setuju bahawa untuk melantik jemaah Menteri bukanlah sesuatu perkara yang mudah untuk dilaksanakan oleh seorang Perdana Menteri.

  Perlantikan ke jawatan tersebut perlulah menepati kritiria yang diperlukan agar pentadbiran negara dapat dijalankan dengan licin, cekap dan teratur.

  Namun apa yang dilakukan oleh pengerusi Khazanah yang baru dilantik oleh PM tu, perlantikan Menteri dan Timbalan Menteri yang dilakukannya jelas menunjukkan bahawa iia telak dilakukan secara rawak dan semberono sehingga beberapa menteri badut kerap kali mengeluarkan kenyataan tidak cerdik, lawak serta memperlihatkan kebodohan mereka sendiri yang dah sampai ke tahap maksima.

  Tentu Wak suman sedar bahawa M Kulasegaran, Menteri Sumber Manusia yang baru baru ini dipetik mengatakan bahawa negara ini penduduk asalnya adalah orang India dan bukanlah orang Melayu hanya dengan berpandukan kepada kewujudan beberapa candi sembahan penganut Hindu seperti di Candi Lembah Bujang, Kedah.

  Wak suman Tempek...Kalau tak tau atau tidak pasti bolehlah merujuk pada pakar sejarah dan pakar2 arkeologi tanah air. Rasanya sejarah kemasukan agama Hindu ke Malaysia juga perlu dipelajari oleh Kula sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang menyerlahkan kebangangannya mengenai sejarah kedatangan agama Hindu ke negara ini.

  Tentu Wak pun tau....Parameswara, orang pertama yang menemui Melaka, adalah putera raja kerajaan Srivijaya dari Palembang, Sumatera adalah penganut agama Hindu dan hanya memeluk Islam pada tahun 1414 yang kemudiannya mengambil gelaran Raja Iskandar Shah. Paarmeswara ini adalah berbangsa melayu, yang juga dikenali sebagai moloyu pada zaman tu.

  Nak tanya Wak lah...sebagai balaci tegar Fuckatan Haprakan, Wak setuju ke dengan kenyataan yang dibuat oleh si Kula tu?? Ialah..mana lah tau Wak merasakan melayu adalah pendatang dan kaum India lah penduduk asal di nagara ni. Bukan kah semua balaci2 PH ni menyokong dan membenarkan saja apa yang diperkatakan oleh menteri2 kerajaan era baru ni...walaupun ia ternyata menafikan kebenaran sejarah dan hak melayu ??

  Kalau dah jadi Menteri tapi kebodohan ditunjukkan pada rakyat,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sahabat semua akhirnya melayu paling hina di malaysia tumbang jua di kaki rakyat....tumbang ke bumi pasangan laki bini yg hina sekali iaitu najib dan rosmah

   Delete
  2. Slow Slow Tipu   Secara umumnya, menipu adalah suatu perbuatan yang tidak baik dan amat ditegah dalam amalan seharian kita. Walau bagaimanapun, dalam bidang psikologi, terdapat satu teknik yang menggalakkan anda untuk menipu dan perbuatan 'menipu' dalam konteks ini bukan sahaja tidak mendatangkan kemudaratan, malah mendatangkan manfaat bergantung kepada tujuan anda menggunakan teknik ini.

   Teknik yang diperkatakan ini dinamakan "self-fulfilling prophecy" (SFP) atau dalam bahasa Melayu, ia dinamakan sebagai "ramalan kebenaran kendiri". SFP sebenarnya berfungsi dengan menggunakan hanya satu mekanisme iaitu menipu diri sendiri. Yang menariknya, 'penipuan' ini boleh dilakukan secara sedar ataupun berlaku tanpa kita sedari – maksudnya kadangkala kita sendiri tidak tahu bahawa kita sedang menipu diri sendiri!

   Contoh terbaik dalam menipu diri sendiri ialah mereka yang mengundi PAKATAN HARAPAN bagi mendapat suatu kebaikan dengan menjatuhkan Najib. Sedangkan diri mereka sedar Najib itu anak murib Mahathir. Ini disahkan oleh Mat Sabu.

   Tapi demi SFP
   Semuanya menjadi bodoh menipu diri sendiri.

   : SST anak beranak (bukan adik beradik seperti kata Mahathir) Nak bodohkan diri sendiri bersama Pakatan Harapan....

   Delete
  3. Tak abis2 si Tonggeng MakNyah nih mengarut sok seh sok seh.

   Jika kamu ada jati diri sebagai pejuang tulen, sila dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  4. Tak berhenti henti GENG NAJIB AL JIBO bertabiat budak kecik mngejek orang, saperti mengata, "Wak Suman The Tempek Man.."

   Otak dia cukup singkat, tak luas, corrupted, tak dapat memikir benda benda yang berfaedah dan yang boleh mendatangkan suasan aman dan tenteram di blog ini, justeru, di negara ini.

   Ini lah bukti2 keruntuhan akhlak, degradation of moral values, di zaman pemerintahan NAJIB AL JIBO.

   Begitu banyak perkara2 yang tidak betul berlaku termasuk curi, romapk dan lanun duit rakyat, korapsi yang melanda2, pihak berkuasa tersekat untuk membenteras nya hingga rakyat fedap, bosan, terdesak, frustrated.

   Hingga tidak menghormati pihak berkuasa. Selalu di lihat di Petaling Jaya dll motorsikal, namun kereta pun, jalan di masa lampu traffic merah.

   Begitu teruk runtuh nya moral values dan disiplin rakyat hingga Tun M mesti lah di benarkan pegang jawatan PM sekurang kurang nya satu penggal penuh 5 tahun bagi memulihkn keadaan. Dia no-nonsense PM, boleh membuat nya jika di beri masa yang cukup.

   Delete
 19. Khazanah di era Najib yg memalukan
  Mintiri-mintiri di era PH yg gila khinzir

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng..tonggeng..

   Terlebih dulu nak beri PERINGATAN Tebiat Harrrk Tuii yg kamu tonjolkan mengimbas kembali zaman saya muda2 di Singapore River di mana apek2 tongkang duduk mencangkung sambil berludah kahak. Itulah kelaku apek2 tidak sekolah & bertamaddun yg jadi ikut-ikutan si tonggeng.

   Baru2 ini diberitakan....
   "Dr Mahathir had previously said that the death sentence imposed on Sirul might be commuted to allow Australia to extradite the former policeman back to Malaysia'.

   Adakah patut Kahazanah di bawah era pantatberak bersepah Najib melibatkan diri dalam perniagaan coli tapi rugi berjuta2 & dianggap hangus begitu saja. Siap ler, tak lama lagi pasti pihak Kerajaan PH akan buat dakwaan mahkamah tak lama lagi.

   Selain itu, Memangpun tak lama lagi, semua badigol2 bakal kena kantol bermula dgn Najib diikuti dgn Pandir Ali, Rosmah, Reza Aziz, Jho Low, Bekas IGP Khalid, dan semua konco2nya yg mengidolakan 1mdb, projek lembu kondo, penyelewengan LUTH, tanah TRX, Felda, ECRL, Forest City, JB Water Front, & bermacam-macam lagi hingga Kerajaan PH & rakyat terpaksa menanggung beban hutang tak pasal2.

   Berkenaan tohmahan kamu anak Tun M terlibat dalam pembelian kapal selam scorpene, sila dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  2. Ooi...wak man tempe ni imigran dari Singapore rupanya. Patutlah mintiri keling paria tu marah.

   Delete
  3. arul pariah keja setakat 6 bulan najib bayar 5 juta.nak tahu jugak la pencacai najib semua dapat jugak ke dalam juta-juta?

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Ha ha ha ha.... Tonggeng pengecut cuba alih tiang gol bila dah kena konar tak boleh lari lagi.

   Kerakyatan saya tak sapa boleh pertikaikan sejak 1977. Leluhur saya dari Tanah Jawa, kedua orang tuaku lahir di Tanah Melayu. Singapura asalnya dipajak oleh Sultan Johor kpd penjajah British & dikembalikan semula kepada Orang Melayu bila Persekutuan Malaysia diwujudkan pada tahun 1963. Kemudian Singapura diusir dari Malaysia oleh PM Tunku Abd Rahman Al Haj pd tahun 1965 secara percuma.
   Kami sekeluarga semua anak rumpun Melayu dari Tanah Nusantara Melayu (Malay Archipelago), fahammmm.......??

   Delete
  6. Sahabat semua akhirnya melayu paling hina di malaysia tumbang jua di kaki rakyat....tumbang ke bumi pasangan laki bini yg hina sekali iaitu najib dan rosmah

   Delete
  7. Tonggeng..

   Ada logiknya YB M Kulasegaran membentan jealous sebab beliau sebagai menteri tidak dapat habuan RM5 juta (si India Arul Kandasamy) & RM9.5 juta (si India Shafiee Abdullah).

   Mudah & murah hari sungguh Najib yer guna duit rakyat untuk kepentingan peribadi....!!

   Delete
  8. Anonymus/Kejora, penipu, pembohong, penghasut, iblis besaq loklaq! Cina mmng makan khinzir, tpi kau tu tak makan khinzir tpi perangai, molot dan hati kau mcam khinzir huhuhu

   Delete
  9. Umno hilang nafsu kalahkan PAS, kata Nik Abduh
   FMT Reporters | July 26, 2018
   Nik Abduh berkata tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh pemimpin utama Umno yang menunjukkan ia mahu mengalahkan PAS.

   Nik Abduh berkata terdapat petunjuk baru menunjukkan Umno sedang berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS, dan PAS amat mengalu-alukannya. (Gambar Bernama)

   PETALING JAYA: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz hari ini melihat Umno telah hilang nafsu untuk mengalahkan PAS.

   Beliau berkata, tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh pemimpin utama parti itu yang menunjukkan perkara sedemikian (mengalahkan PAS).

   “Ertinya Umno bukan lagi ancaman yang utama kepada PAS hari ini. Malah, beberapa petunjuk baru menunjukkan Umno sedang berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS. PAS amat mengalukannya,” katanya menerusi kenyataan di Facebook miliknya semalam.

   Sebelum ini, Ketua Penerangan PAS, Nasrudin Hassan dilaporkan berkata Pakatan Harapan (PH) perlu dikalahkan dalam pilihan raya kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis pada 4 Ogos ini kerana ia masih gagal menunaikan janji pilihan rayanya, terutama yang terkandung dalam janji 100 hari.   Tiga calon bakal bertanding dalam PRK Sungai Kandis pada 4 Ogos ini membabitkan pertembungan antara calon Barisan Nasional (BN), Datuk Lokman Noor Adam dan calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni serta calon Bebas, K Murthy.

   Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Bachok itu turut berkata ada pihak yang berhujah menghentam parti itu dengan menyatakan PAS berusaha menghidupkan Umno dan ia bersandiwara.

   Nik Abduh berkata, parti Islam itu menghidupkan Umno dengan memberi kesedaran kepadanya dengan Islam kerana Umno adalah abang PAS yang telah lama lupa diri akibat terlalu lama di anjung kuasa.

   “Kesedaran Umno adalah kekuatan kepada PAS untuk memastikan Islam lebih berdaulat di bumi ini. Islam memerlukan umatnya sendiri untuk bangkit mempertahankan agamanya.

   “Jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa PAS mendorong ahlinya mengundi Umno? Saya jawab, Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami,” katanya.

   Beliau berkata, arahan daripada parti Islam itu adalah menolak kerajaan PH dan sikap serta pendirian parti Islam itu terhadap PH adalah serupa, sama ada sebelum atau selepas pilihan raya.

   “Bagi PAS, PH bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Ancaman terhadap kedaulatan agama Islam, keadaan ekonomi dan sektor lain yang tidak stabil selepas PRU14 semakin membuktikan benarnya pendirian PAS,” tegasnya.

   Menurutnya, kegagalan awal kerajaan PH untuk mengotakan janji awal manifestonya, selain beberapa kenyataan pemimpin utamanya yang berbelit-belia bagi menjustifikasikan kegagalan mereka mengatakan janji manifesto itu.

   “Kegagalan mengawal prestasi ekonomi negara yang semakin perlahan, selain tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh para pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan agama Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan PH hari ini,” katanya.

   Delete
 20. Ooi Mohd Azam Mohd Nor, kau hormat sikit pd org tua tu Tun M ye. Apa merompak Khazanah, kepala bapa penyamun hang si Najibabi dan Rosmah Badak tu la yg menyamun duit khazanah. Kerja Gila, ada ka labur dan beli coli panty sampai 80juta.
  Ieia sapa tu, idea si Rosmah puaka tu ka? mmng tak bole pakai idea Rosmah sbb kaki shopping sakan joli katak duit 1MD dab duit negara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ‘This is Malay land’, Tajuddin beritahu wakil rakyat DAP
   Faiz Zainudin | July 25, 2018
   Ahli Parlimen Pasir Salak berkata demikian selepas Khoo Poay Tiong meminta dia belajar sejarah sebelum bercakap mengenai Malaysian Malaysia.
   DEWAN RAKYAT


   KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat gamat apabila Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) meminta Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) belajar sejarah sebelum bercakap mengenai konsep Malaysian Malaysia.

   “Sejarah? Ini tanah Melayu tahu. Kamu cakap soal sejarah, ‘this is Malay land’,” katanya ketika membahaskan titah Agong hari ini.

   Terdahulu, Tajuddin dalam ucapannya menyeru semua wakil rakyat menghormati institusi raja-raja dan hak orang Melayu, namun RSN Rayer (PH-Jelutong) tidak berpuas hati kerana merasakan ia ditujukan kepada Pakatan Harapan.

   Tajuddin berkata gesaannya untuk semua pihak. “Kita mesti tunjukkan kesetiaan kepada raja-raja Melayu. Raja penting kepada kita, sebagai ketua agama Islam. Kalau kamu hina raja, kamu hina orang Melayu.”

   Beliau menjelaskan gesaannya mahu mempertahankan institusi raja-raja, yang bertanggungjawab menjaga hak dan keistimewaan Bumiputera dan Islam.

   “Tapi ada orang mewujudkan persepsi perkauman. Kalau kita orang Melayu-Islam pertahan hak kita bukan bermakna kita rasis,” katanya.

   Tajuddin sempat membidas idea kesamarataan dalam konsep Malaysian Malaysia yang dikaitkan dengan DAP.

   “Itu bukan keadilan. Kita beri pertolongan kepada yang memerlukan. Kita beri pada Orang India, Melayu, Cina dan lain-lain yang perlukan pertolongan. Tidak ada perkauman,” katanya.

   Kata-kata Tajuddin itu mengundang reaksi Khoo, yang bangun mencelah dan berkata Malaysian Malaysia yang dilaungkan DAP itu untuk menjaga hak semua kaum.

   Tajuddin bagaimanapun mempertikaikan jawapan Khoo. “Jangan cakap sahaja. Di mulut lain, di hati lain. Kita tahu agenda kamu.”

   Khoo membalas dakwaan itu dengan meminta Tajuddin mempelajari sejarah, di mana ia dijawab dengan berkata “this is Malay land”.

   Keadaan semakin tegang apabila Willie Mongin (PH-Puncak Borneo) bangun dan mencelah. “Ini tanah Malaysia, bukan tanah Melayu”.

   “Kalau awak nak berdebat dengan saya kita boleh berdebat di luar,” kata Tajuddin pula.

   Keadaan kembali tenang apabila Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon meminta Khoo dan Willie berhenti mengganggu Tajuddin.

   Tanah Melayu atau nama Inggerisnya, Malaya, adalah kumpulan negeri-negeri di Malaysia Barat, dan dirujuk seperti itu dalam dokumen rasmi kerajaan seperti Perintah Perlembagaan Persekutuan dan jawatan seperti Hakim Besar Malaya.

   Tanah Melayu bergabung dengan Sarawak, Borneo Utara (sekarang Sabah) dan Singapura untuk membentuk Malaysia pada 1963.

   Delete
  2. Catatan sejarah menunjukkan kegemilangan empayar Melayu Melaka hanya bertahan selama 108 tahun (1403~1511). Ianya tersungkur rebah dek kezaliman & kebengapan Sultan Mahmud & tamak haloba hasad dengki pembesar2/penasihat raja.

   Di zaman modern ini, kegemilangan Tanah Melayu Merdeka/Malaysia di bawah UMNO hanya mampu bertahan 61 tahun (1957~2018) saja. Ianya kecundang dgn bebanan hutang menimbun dek kerakusan PM ke 6 Jahanam yg ikut telunjuk bini.

   Delete
 21. Tuan Budin, Si Jawa Ponorogo tu penipu besaq, bila masa pula ekdua org tua2 dia dilahirkan di Tanah Melayu. Dia sendiri mengaku dlm temuramah TV Indonesia suatu ketika dulu bahawa dia bangga berasal keturunan jawa, dia mengaku ibubapa dia asal dari Jawa Ponorogo. Skrng nak menipu rakyat Msia bahawa dia tu jati asal Malaysia..poddddah ptui! Jawa Tempe busok!

  ReplyDelete
  Replies
  1. LGBT: Jangan tunggu ular sawa naik katil
   Subky Latif | Diterbitkan 29 Jul 2018, 12:56 tengah hari | Dikemaskini 29 Jul 2018, 1:02 petang

   A+ A-
   ULASAN | Rakyat dan makhluk-makhluk lain menukar mandat di Putrajaya dengan harapan ia menyambung rahmat yang Allah limpahkan di alam kita. Masing-masing berbulan madu kerana rejim Najib Razak dan partinya digantikan.

   Mandat yang diberi demi menyelamatkan rakyat, pemastautin dan generasi akan datang daripada pemerintahan tidak bertanggungjawab, bukan untuk memberi laluan selesa pemaju lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) menyebarkan benihnya.

   Mahathir Mohamad menamatkan pentadbiran pertamanya dengan dakwaan membersihkan perangai buruk - liwat - daripada kalangan kerajaan.

   Dia tidak mahu kerajaan yang menggantikannya terdiri daripada pemaksiat paling terkutuk dalam sejarah manusia.

   Sama ada sasarannya menjadi mangsanya atau menerima hukuman seadilnya, ia adalah isu yang terus didebatkan. Tetapi dakwa Mahathir dia mencegah gejala kaum Lut.

   Tetapi pentadbiran barunya dalam masa kurang dari 100 hari membenarkan gejala LGBT menuju sasarannya sendiri, dan kerajaannya mempertahankan anasir yang dikutuk Allah serta dibenci sekelian makhluk.

   Orang beri mandat demi hentikan penyelewangan, membasmi rasuah, memulihkan kesejahteraan dan ekonomi negara. Orang tidak yakin pemerintahan boleh menyelamatkan akidah umat, tetapi memberi laluan kepada LGBT menuju sasarannya.

   Pengajaran sampai kiamat

   Menterinya adalah melaksanakan dasarnya. Dasarnya tentulah diluluskan oleh kabinetnya dan disahkan oleh parti gabungannya.

   Orang berbulan madu atas berakhirnya satu rejim yang zalim kini seolah-olah lepas dari mulut harimau masuk ke mulut buaya.

   Nabi Lut tidak terlibat perangai kaumnya. Baginda dan puterinya saja benci atas kejadian itu. Bahkan isterinya bersama kaumnya.

   Kejadian itu melibatkan orang kafir sepenuhnya. Baginda cuba cegah tidak sekadar dalam hati, tapi dengan lidah dan tangan.

   Allah mengirim malaikat utama, tidak sekadar membinasakan kaumnya, bahkan menerbaliknya wilayah menjadi Laut Mati di Jordan.

   Ia supaya menjadi pengajaran kepada manusia sehingga kiamat.

   Umat Islam Malaysia, kerajaannya dan menteri mesti mengambil iktibar daripada pengajaran itu.

   Penyakit kaum Lut itu bukan terjadi dengan tiba-tiba. Ia bermula daripada seorang dua. Tetapi ia berkembang hingga Nabi Lut dan puterinya saja yang Allah pelihara.

   Penyakit jahiliah yang bermula di Norway, Sweden, cepat merebak ke Eropah, Amerika dan lain-lain itu sudah tiba ke Malaysia. Jangan tunggu malaikat datang lagi untuk menghapuskannya.

   Tanggungjawab umat, kerajaan dan menteri ialah mencegahnya sejak ia bertunas. Barat tidak dapat berbuat apa-apa bukan kerana mereka suka, tetapi mereka tidak mampu cegah. Apabila ia tidak dapat dicegah, maka mereka halalkan.

   Wajar diberi kaunseling

   Kita jangan sekadar menyatakan ia haram, tetapi mesti bertindak. Tidak boleh dengan tangan, dengan lidah. Tidak boleh dengan lidah, benci ia dalam hati. Ini adalah selemah-lemah iman. Selemah iman itu adalah di sisi tidak beriman.

   Umno/BN tahu rasuah itu haram. Ia biarkan ketika seorang dua menteri melakukannya. Sesudah ia jadi penyakit baru hendak dicegah. Yang mencegahnya ada kuman itu.

   Tidak lagi dapat dicegah apabila ia jadi watak kerajaan. Seolah-olah malaikat datang pada 9 Mei lalu membinasakan rejim itu.

   Kerana ia diganti oleh sistem yang sama, wabak LGBT yang menunggu lama masuk ke saraf kerajaan baru. Nampaknya benci Mahathir atas gejala itu tidak sama dengan bencinya dengan hujung pentadbiran pertamanya dulu.

   Dia pertahan kerajaannya akan selamatkan Islam dengan kembali kepada al-Quran. Tetapi saranannya seolah-olah selari dengan Islam yang Kassim Ahmad fahami.


   Mereka kata LGBT itu haram. Membiarkannya seperti membenarkan sawa naik katil dan mula membelitnya.

   Kerajaan/menteri berkeras. Sewajarnya mereka dikaunseling.

   SUBKY LATIF ialah wartawan veteran dan bekas anggota Jawatankuasa Pusat PAS. Tulisan ini disiarkan kali pertama di harakahdaily dengan judul LGBT: Kerajaan, Menteri Wajar Dikaunseling.

   Delete
  2. Cis..cis..cis..tonggeng,

   Cakap pasal LGBT tak agak-agak lagi.
   Kamu lupa kamu menepuk air di dulang terpercik ke muka sendiri.

   Tingkah kamu yg tak ubah bagai MakNyah pengecut siang malam pagi petang sok sek sok sek menonggeng songsang melacur diri untuk menarik pelanggan dah cukup nyata.

   Delete
 22. CEP: Kerajaan dalam kerajaan?
  July 27, 2018
  Mengikut ceritanya, CEP adalah untuk membantu kerajaan PH dalam kerja-kerja dan polisi awal sebelum Tun M membentuk Kabinetnya, terutama dalam isu melibatkan skandal SRC International dan 1MDB.
  KOMEN

  CEP tidak bertanggungjawab kepada Parlimen dan tidak juga kepada Kabinet. CEP tidak perlu melaporkan perkembangan kerja dan hasil kerjanya kepada sesiapa kecuali Tun M.

  Oleh Yunus Tasim

  Komen akhbar Straits Times Singapura tentang Majlis Penasihat Kerajaan atau Council of Eminent Persons (CEP) banyak kebenarannya. Kita tidak tahu apakah tujuan sebenar akhbar itu, tetapi persoalan yang dibangkitkannya itu bukan hanya timbul dalam kalangan pemimpin PH, malah menjadi kebimbangan majoriti rakyat Malaysia. Apa tidaknya, jika dilihat tindak tanduk CEP mutakhir ini.

  CEP ditubuhkan oleh Tun M setelah Suruhanjaya Pilihan Raya mengisytiharkan kemenangan Pakatan Harapan (PH) ke atas Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-14 yang baru lalu.

  Mengikut ceritanya, CEP adalah untuk membantu kerajaan PH dalam kerja-kerja dan polisi awal sebelum Tun M membentuk Kabinetnya, terutama dalam isu melibatkan skandal SRC International dan 1MDB.  CEP dianggotai oleh Tun Daim Zainuddin, Tan Sri Zeti Aziz, mantan gabenor Bank Negara Malaysia; Tan Sri Hassan Merican, mantan presiden Petronas; Tan Sri Robert Kuok, ahli perniagaan terkenal dan Prof Dr Jomo, pakar ekonomi bertaraf antarabangsa.

  Tiada siapa boleh menafikan kebolehan dan kepakaran anggota CEP itu. Tetapi apa yang menjadi persoalan ialah bidang kerja dan kuasa yang diberikan kepada badan penasihat itu. Mereka bukan dari kalangan Ahli Parlimen yang dipilih oleh rakyat. Mereka juga bukan dari kalangan senator yang dilantik.

  Walaupun tempoh lantikan CEP katanya setakat 100 hari, yang akan berakhir pada 19 Ogos depan, tetapi ramai percaya tempoh itu akan dilanjutkan atas alasan kerja yang tidak selesai.

  CEP tidak bertanggungjawab kepada Parlimen dan tidak juga kepada Kabinet. CEP tidak perlu melaporkan perkembangan kerja dan hasil kerjanya kepada sesiapa kecuali Tun M.

  Selain itu, CEP dibenarkan untuk memanggil atau “mengarahkan” sesiapa sahaja jika difikirkan perlu. Begitulah luasnya kuasa mereka. Apa yang pasti Ahli Parlimen dan anggota Kabinet tidak mempunyai maklumat tentang apakah yang berlaku dalam CEP.

  Perkara inilah yang menjadi kegusaran pemimpin PH dan sebahagian besar rakyat. CEP seolah-olah merupakan kerajaan dalam kerajaan.

  Pada asalnya CEP bertujuan untuk membuat saranan dan rekomendasi, bukannya membuat keputuan untuk kerajaan. Tetapi kini sudah terlihat tanda-tanda di sebaliknya. YB Khairy Jamaluddin telah suarakan keprihatinannya tentang perkara ini di Parlimen baru-baru ini. Mungkinkah ini disebabkan tiada Ahli pParlimen PH yang bertanya atau takut untuk “menjolok sarang tebuan”?

  Pernah diceritakan pengalaman beberapa pegawai tinggi kerajaan dan ketua GLC yang diminta menghadap Tun Daim – mereka mendakwa seperti “tidak dihormati”, walaupun mereka sedar mereka tidak lagi “layak” berada dalam kerajaan yang diketuai PH.

  Mereka tahu nasib mereka dan akhirnya meletak jawatan secara rela-terpaksa atau menunggu kontrak masing-masing tamat. Semalam sahaja diberitakan giliran Lembaga Pengarah Khazanah meletak jawatan secara beramai-ramai.

  Begitu juga dengan lawatan Tun Daim ke China. Walaupun umum tahu tujuan pertemuan beliau dengan pemimpin China adalah berkenaan projek besar dengan syarikat negara itu, tetapi ketiadaan pegawai Kementerian Kewangan dan Kementerian Luar bersamanya menimbulkan banyak tanda tanya.

  Dan pastilah tidak akan ada maklumat mengenainya yang akan dilaporkan kepada Kabinet dan Parlimen kerana CEP tidak bertanggungjawab kepada kedua-duanya.

  Rakyat hanya berharap segala yang baik akan terhasil dan hasrat Malaysia Baru tercapai seperti termaktub dalam manifesto PH. Kita tidak mahu Malaysia dan rakyat menjadi mangsa lagi, seperti kata perpatah “keluar dari mulut buaya masuk ke dalam mulut harimau”.

  ReplyDelete
 23. Khaty kuno...Kau tersilap tu. Sebenarnya yang kau keji tempek busuk lagi bacin tu ialah Wak Suman tokeh Tempek tu lah, member kau sehidup semati. Dia kan mengaku keturunan jawa...yang merantau dari Spore ke negara ni. Apa2 hal pun , cuba kau hadamkan benda ni...boleh??

  Sungguh tidak disangka calon PKR bagi Sungai Kandis sememangnya mewarisi sifat badut dan lawak epik pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan yang sedia ada.

  Berdasarkan foto-foto BERNAMA, calon PKR Sungai Kandis ini sedang menunjukkan masalah di tempatnya. Jalan rosak, parit dan longkang air tidak mengalir dan sebagainya.

  Beliau agaknya terlupa dua penggal PKR menjadi Kerajaan di Selangor dan dua penggal juga PKR menjadi Wakil Rakyat di Sungai Kandis.

  Malah Menteri Besar Selangor dahulu dan sekarang juga dari partinya. Takkan nak salahkan BN pulak kot? Gambar-gambar dari Bernama tu adalah bukti yang terang lagi nyata bahawasanya PKR gagal di Sungai Kandis.

  Kononnya nak tunjuk dia tu adalah pembela rakyat kat situ..tapi tak sedar tindakannya seperti menconteng arang ke muka PKR sendiri. ADUN yang lepas ialah dari kartel Anwar..jadi ini lah caranya Zawawi calon dari kartel Azmin nak aibkan Anwar kaw2 punya, Nampak sangat perseteruan antara kedua2 kartel ni akan terus berlarutan hingga pemilihan bulan ogos nanti !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tongggeng..tonggeng..

   Di PRU 14 yg dakwat hitam masih lagi kering & melekat di ibu jari menunjukkan undi PAS+UMNO tak mampu mengalahkan perolehan undi PKR/PH.

   Warga Selangor rata2 telah menghumban PAS & UMNO jauh2 sampai tinggal 5 saja wakil rakyat mereka yg terkial-kial hidup segan mati tak mahu di Dewan Undangan Negeri Darul Ehasan itu.

   Di Sungai Kandis ketika itu undi UMNO+PAS pun tak mampu mengalahkan calon PR/PH. Alamat kali ini lebih dahsyat, entah2 UMNO pasti TERKANDAS dgn hilang duit deposit....!!

   Delete
  2. Now even ladies are not spared by the bastard GENG NAJIB AL JIBO. Dia menggelar Khatijah Nuno "Khaty kuno".

   Bedebah hamjadah (kata2 idola dia) punya binatang yang pakai banyak nama termasuk justice league yang risaukan Najib di kenakan justice.

   Dia di bayar untuk mengsabotaj blog ini. Jadi, apa saja di buat nya untuk tujuan itu.

   Kalau jumpa ular dan mak badak, pelangkong GENG NAJIB AL JIBO.

   Delete
 24. Khaty Kno dan Wak Suman jual Tempek bacin...Kau orang tau tak, menteri badut dalam kabinet kayu reput Fuckatan Haprakan dah menunjukkan kebangangannya dalam parlimen lagi sekali.Inilah akibatnya jika sorang chef yang hanya mahir buat kuih samperit dan teh tarik dilantik jadi menteri pertahanan.

  Menteri Pertahanan Mat Syabu boleh selamba beritahu Dewan Rakyat TUDM hanya ada 4 Sukhoi boleh terbang manakala 14 lagi sedang diperbaiki. Sepatutnya cukup menyebut pegangan aset sahaja ada 18 jet sukhoi dan beberapa yang sedang diselenggarakan. Tak perlu spesifik. Tahulah musuh2 kita bahawa hanya ada 4 Sukhoi boleh terbang. Ini lah akibatnya jika nak mendedahkan sangat segala kepincangan dan keburukan dalam kerajaan lepas hingga secara tak langsung memberi maklumat sulit pertahanaan negara kepada umum!!!

  Bukan semua benda dalam ketenteraan ni boleh diberitahu semuanya seperti bahan-bahan untuk masakan! Ada benda yang boleh kita umum, ada benda yang kita tak boleh umum.

  Contohnya tentang pertahanan negara, kalau nak sangat ketelusan sampai umum semua senjata yang kita ada, berapa yang rosak, berapa yang elok, tak payah negara lain hantar perisik. Mereka hanya mengikuti persidangan parlimen dan tau lah mereka segala rahsia2 logistik ketenteraan negara.

  Inilah akibatnya jika dilantik pak2 menteri secara semberono aje... habis semua rahsia2 negara terdedah dengan begitu mudah sekali !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rakyat perlu tahu mana perginya duit berbilyon dibelnjakan untuk pertahanan negara selama 15 tahun kebelakangan ini. Kenapa banyak sangat jet pejuang kita tak pasal2 menjunam menyembah bumi, bukan bertempur pun. Kenapa kapal selam tak boleh selam - kenapa begitu mudah wilayah Sabah boleh dicerobohi Pejuang2 Sulu bersenjata dgn kenaikan bot pancung yg purba saja.....??

   Di mana martabat angkatan tentera kita, haaaa...??
   Entah2 hanya murtabak takde telor ajer sejak di bawah kelolalaan Najib, sepupu-sepipitnya si Hisaputing & Wak Jahid Komidi dek terlalu banya klepet & songlap.....!!

   Delete
  2. pukul 2:19 pagi (dia blogging hingga hampir pukul 3 pagi spt di komen2 nya di bawah ini) GENG NAJIB AL JIBO mengata "Khaty Kno dan Wak Suman jual Tempek bacin.."

   Istilah bacin tak lepas dari pemikiran nya. Sebab dia selalu mencium dan melumurkan mulut nya dengan bacin dari menyonyot barang NAJIB AL JIBO.

   Apa dia barang bcin itu di atas interpretasi pembaca lah. Jari NAJIB AL JIBO ke, apa ke.

   Satu cara bagi menyedarkan kesalahan nya ia lah tit for tit. Apa dia buat, kita buat. Dia membacinkan, kita pun bacinkan dia.

   Dengan harapan dia tak akan buat lagi di lain kali.

   Delete
 25. Khaty Kuno dan Wak Suman jual tempek bacin....Kita sewajarnya memberikan ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada TS Mokhzani Tun Mahathir, anak Perdana Menteri ke 4 kerana syarikat beliau, Opcom Holding Berhad, melalui anak syarikatnya Opcom Cable Sdn Bhd berjaya mendapat kontrak daripada Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC).

  Syarikat GLC, Telekom Malaysia Berhad (TMB) milik Kerajaan Tun Dr Mahathir, Perdana Menteri ke 7, telah menganugerahkan kontrak 'Rakan Unifi' kepada Opcom Cables Sdn Bhd bernilai RM11.157 juta.

  Syarikat Kumpulan Opcom yang beroperasi di Shah Alam ini dahulunya diterajui oleh adinda TS Mokhzani iaitu DS Mukhriz, sebelum dipindah milik pentadbirannya ke kekandanya selepas DS Mukhriz menjadi Menteri Besar Kedah. Walau bagaimanapun, DS Mukhriz dilaporkan masih mempunyai saham terbesar dalam Opcom tu.

  Syarikat Opcom Cables Sdn Bhd juga dahulunya kerap mendapat kontrak rundingan terus daripada TMB untuk membekalkan 'fibre optic'.

  Kesimpulannya, tiada unsur kronisme di sini disebabkan kontrak diberikan kepada anak PM ke 4 oleh syarikat GLC milik Kerajaan PM ke 7. Noktah. Ini lah sebabnya PM ke 7 nak sangat melantik Tun M jadi pengerusi Khazanah tu. Dia ada niat nak jadikan Khazanah lubuk emas untuk dijarah dan harta negara diagih2kan kepada anak2 dan kroni2nya!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. So....jika kamu tak puas dan sebagai pejuang tulen, apa lagi - pergi ler buat laporan polis.

   Ataupun....dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

   Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

   Delete
  2. Tak berapa minit kemudian, GENG NAJIB AL JIBO mengata lagi: "Khaty Kuno dan Wak Suman jual tempek bacin..."

   Sekarang dia boleh di kata babi, binatang, puccimak dia tersilap besar keluarkan dia dari perut mak dia dahulu.

   Apa boleh kita buat lagi? Ini non-moderated blog, itu pilihan Sdr Budin, dia ada hak buat begitu. Kita pulak suka apa yang Budin kata di pos2 dia dan komen2 peserta yang bertanggung jawab di sini.

   Binatang GENG NAJIB AL JIBO ini dah di caci, di bidas, di belasah, di balon tiap kali dia buat kurang ajar, masih di buat nya lagi.

   Jadi, pada masa2 nya, kena lah dia response cara lain pulak. Puccimak dia ... bahasa Latin kelasik mengenakan dia kali ini.

   Delete
 26. Khaty Kuno dan Wak Suman jual tempek bacin...Dah tentu kita sebagai orang melayu mesti mendaulatkan hasil2 kesusasteraan kita yang sememangnya mempunyai seni bahasa yang halus lagi dalam maknaya. Di bawah ini adalah satu contoh ketinggian seni kesusasteraan tersebut...

  Alkisah shahadan, setelah Mamanda Perdana Menteri mendapat perkhabaran Menteri Perang telah membuka rahsia sulit negara kepada musuh , maka dipanggillah olehnya akan Menteri Dalam Negeri serta Menteri Hal Ehwal Berita menghadap.

  Lalu berkatalah Mamanda Perdana Menteri kepada keduanya:
  "Bahawasanya kita mendapat perkhabaran yang tidak lunak di telinga kita. Segerakanlah oleh kamu berdua akan apa yang patut dilakukan agar perkhabaran ini tiada lagi dapat diulang² oleh rakyat kebanyakan bagi menjaga kerahsiaan kita dan kerajaan."

  Maka ditanya pula akan Menteri Hal Ehwal Berita kepada Mamanda Perdana:
  "Mamanda Dato' Perdana Menteri, apakah fikiran Mamanda Dato' akan suatu keperluannya yang memungkinkan kita boleh menghindarkan rakyat bawahan mengulang² khabaran ini?"

  Sayugia Mamanda Perdana Menteri memberi suatu perintah kepada Menteri Hal Ehwal Berita agar diperbuatkan suatu hukum yang dapat menutup mulut rakyat kebanyakan daripada terus mengulang² khabar ini.

  Setelah Menteri Hal Ehwal Berita menerima perintah Mamanda Perdana Menteri itu, lalu bersegeralah dia melaksanakan akan hukum itu.

  Kini menghadaplah pula Menteri Dalam Negeri akan Mamanda Perdana Menteri lalu ditanyalah akan dia apakah peranannya bagi membantu Mamanda Perdana Menteri.

  "Mamanda Dato' Perdana Menteri, apakah pula halnya dengan kita? Titahkanlah suatu perintah agar kita dapat melaksanakannya sesegera mungkin. Kita bimbang andainya lewat dilaksanankannya, maka akan banyaklah rakyat bawahan kita yang akan menghukum kita.
  "
  Maka Mamanda Perdana Menteri pun segera memerintahkan agar Menteri Dalam Negeri melaksanakan sebuah hukum menggantung surat kebenaran pengutusan berita kepada pihak² yang sudah diberi akan mereka kuasa mengutus berita serta memenjarakan sang pengutus² berita tanpa banyak bicara.

  Shahadan setelah kedua²nya menteri itu bersegera melaksanakan perintahnya, maka bergumbiralah Mamanda Perdana Menteri kerana yakin perintahnya itu berjaya terlaksana agar tiadalah lagi rakyat kebanyakan dapat mengulang² cerita yang perlu diketahui benarnya.

  Ada lah menjadi harapan agar kita semua mengambil iktibar dari cetera di atas agar segala maklumat dan rahsia pertahanan negara tidak didedahkan kepada umum dengan begitu mudah..takut2 pihak musuh akan mengambil kesempatan pulak!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebab itu mulut kamu tuu toksah celupar jalang menabur cerita karut marut. Ikutlah peraturan, tulis apa yg berkait dengan tajuk dgn isian yg bernas & fakta.

   Fahmammmmmm, tonggeng.....??

   Delete
  2. Tak habis habis GENG NAJIB AL JIBO keluarkan kata2 "Khaty Kuno dan Wak Suman jual tempek bacin..."

   Memerlukan ulangan response aku di tas tadi juga -

   Tak berapa minit kemudian, GENG NAJIB AL JIBO mengata lagi: "Khaty Kuno dan Wak Suman jual tempek bacin..."

   Sekarang dia boleh di kata babi, binatang, puccimak dia tersilap besar keluarkan dia dari perut mak dia dahulu.

   Apa boleh kita buat lagi? Ini non-moderated blog, itu pilihan Sdr Budin, dia ada hak buat begitu. Kita pulak suka apa yang Budin kata di pos2 dia dan komen2 peserta yang bertanggung jawab di sini.

   Binatang GENG NAJIB AL JIBO ini dah di caci, di bidas, di belasah, di balon tiap kali dia buat kurang ajar, masih di buat nya lagi.

   Jadi, pada masa2 nya, kena lah dia response cara lain pulak. Puccimak dia ... bahasa Latin kelasik mengenakan dia kali ini.

   Delete
 27. Khaty Kuno dan Wak Suman penjual Tempek Bacin...Mesti kau berdua teringat beberapa kurun lampau, ada seorang periwayat melaung²kan bahawasanya orang yang bernama Mahathir Mohamad ini adalah bapak penyamun Malaysia.

  Malangnya waktu tu sukar untuk rakyat mempercayainya kerana ketika itu tiada sumber lain yang boleh diakses untuk mengabsahkan dakwaan tu. Rakyat menganggap ia hanyalah sebagai suatu bahan lawak seram je tanpa bukti kukuh..

  Tapi hari ini dengan adanya sumber² yang mudah diakses serta bukti2 yang tak boleh dinafikan kesahihannya, rakyat takde pilihan....'terpaksa' bersetuju dengan lawak seram yg pernah dilaungkan beberapa kurun yg lalu.

  Malah hari ini juga periwayat berkenaan masih hidup dan dia mampu menjadi saksi yg kredibel. Saksi tu kini duduk sebaris dengan Mahathir dalam dewan parlimen sebagai kerajaan, malah menjadi penyokog kuatnya pulak. Sapa lagi kalau tak si Tokong Kit Siang tu !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mengikut riwayat dahulu kala, si budak Pekan gara2 nak makan sorang-sorang telur tembakul, ibunya kempunan & merajuk diri hungga ditelan batu belah batu bertangkup.

   Di zaman ini, gara2 tamak haloba & tunduk kemahuan bini, si Pekan Jebon Najib beroi terkantol sampai hilang kuasa pemerintahan serta dikutuk seantero dunia kerana pecah amanah, rasuah & menyonglap perbendaharaan negara.

   Fahammmmmm.....??

   Delete
  2. Tak habis habis GENG NAJIB AL JIBO keluarkan kata2 "Khaty Kuno dan Wak Suman jual tempek bacin..."

   Memerlukan ulangan response aku di atas tadi juga -

   Tak berapa minit kemudian, GENG NAJIB AL JIBO mengata lagi: "Khaty Kuno dan Wak Suman jual tempek bacin..."

   Sekarang dia boleh di kata babi, binatang, puccimak dia tersilap besar keluarkan dia dari perut mak dia dahulu.

   Apa boleh kita buat lagi? Ini non-moderated blog, itu pilihan Sdr Budin, dia ada hak buat begitu. Kita pulak suka apa yang Budin kata di pos2 dia dan komen2 peserta yang bertanggung jawab di sini.

   Binatang GENG NAJIB AL JIBO ini dah di caci, di bidas, di belasah, di balon tiap kali dia buat kurang ajar, masih di buat nya lagi.

   Jadi, pada masa2 nya, kena lah dia response cara lain pulak. Puccimak dia ... bahasa Latin kelasik mengenakan dia kali ini.

   Delete
 28. So....jika kamu tak puas dan sebagai pejuang tulen, apa lagi - pergi ler buat laporan polis.

  Ataupun....dedahkan identiti kamu seperti saya (bukan sembunyi di sebalik pelbagai samaran) agar mudah saya buat laporan polis dan saman kamu atas kesalahan 'Fake News' atau 'Hasutan'.

  Berani ker Tonggeng atau selamanya kamu nie memang MakNyah pengecut bermulut jalang.....??

  ReplyDelete
 29. khazanah. [kha.za.nah] | خزانه. Definisi : 1 tempat menyimpan harta benda; perbendaharaan. 2 harta benda.

  Tetapi, kalau Khazanah Malaysia pun sudah di lanun Najib, di rugikan nya RM80 juta, apa lagi nak di kata.

  Penjarakan dia saja. Yang nyata terbukti lanunan nya ia lah di 1MDB dan SRC International yang dia sudah di dakwa di mahkamah.

  Di harap dia di penjara sekurang kurang nya 10 tahun di atas beberapa tuduhan berkaitan itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak cukup berbanding kerugian,kehilangan yang dialami ... seantero dunia sudah tersohor...

   Delete
 30. Petani bangkrap meroyan lagi
  Pelbagai nama setiap kali
  Cuma tinggal lidah dan gigi
  Dedak tamat tak dapat joli!

  From JUSTLICK you become GENG
  What an idiot you TongGeng
  A little rascal need to be spanked
  A true buttlicker of Jibbo Ronggeng!

  Tuduh melulu selalu takbur
  Mahathir sekeluarga dia nak lebur
  Tak nak report matanya kabur
  Tak lama lagi nak masuk kubur!

  Endangered species from planet Klepto
  Smearing and cursing is his motto
  A lone Ranger but no Tonto
  Direct descendant of Witch Hippo!

  Semua orang dia nak gelar
  Dia ini sejenis ular
  Hari hari masuk menjalar
  Memang patut maki dan selar!

  Pak Suman and Sis Kathy
  This TongGeng is so funny
  With Mr Klepto he made treaty
  Washed away, beaten...no more honey!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Bloody good one, bro Fan Tun. Encore!

   Apa yang dia cakap semua nya temberang. Sapa nak bantai apa yang dia cakap, silakan.

   Gua sokong "maki dan selar". Memang dia muka tebal. Tapi kot sekali sekala dia baring menengok siling, atau duduk termenong kepenatan, mikirkan nasib dia, tentu dia sedor kena belasah selalu.

   Kita harapkan di suatu masa nanti timbul lah cahaya dalam kepala dia mendorong nya kapada blogging with decorum and decency.

   It's a tall order. But God is great, works in mysterious ways.

   Meanwhile, we'll continue whacking him in as many ways as possible. Short of using a bazooka on him physically. Maybe just a blunderbuss on his backside. Using old, rusty nails like ancient Englishmen did.

   Hehe

   Delete
  2. Good one Fan Tun...pantun yg bikin Geng Najib tersedak melantun lantun...silap2 tercekik keluar air liur melencun2 kihkihkih

   Delete
 31. Breaking News : Bank Account For Tabung Najib Frozen And Suspended – #FreeNajib Fund
  Umno’s Datuk Zalmah Abdul Rahman said a Bank Rakyat account set up to help pay Datuk Seri Najib Razak’s RM1 million bail has been frozen. The Pekan Wanita Umno chief told Malay Mail she learnt about the suspension at 7am today.

  “Yes. This morning. It is true.

  “This is Bank Rakyat. This one is only in Pekan. I don’t know about other places, but this account was opened by Pekan Umno division,” she said when contacted.
  We only opened one account and that is in Bank Rakyat,” she emphasised.

  At the time of writing, Zalmah said she was still unable to bank in cash to the account.

  Malay Mail understands that this is the only bank account set up for Najib’s bail fund which has been frozen.

  The “official” CIMB bank account number 8601952060 under the name Kelab Belia Berkhidmat initiated by Seputeh Umno deputy division chief Datuk Mohd Razlan Muhammad Rafii to contribute to Najib’s bail money is still accessible.
  Mohd Razlan who is leading a solidarity group for Najib, opened the account for the #FreeNajib fund two days ago.

  “The Kelab Belia Berkhidmat donation account for Datuk Seri Najib Razak’s solidarity fund is still operating as usual, not frozen,” Razlan posted on his Facebook around 5pm today.

  Former prime minister Najib was charged on Wedneday with three counts of criminal breach of trust and one count of power abuse for personal gain over SRC International Sdn Bhd, a subsidiary of his brainchild 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Najib was released the same day after his children paid half of the RM1 million bail amount, but must cough up the other half by next Monday.

  The fund has collected RM223,908 as at 5pm yesterday.

  The Solidariti Bersama Datuk Najib (Solidarity With Datuk Najib) group launched a donation drive to fund the bail set to former Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak at his house in Langgak Duta yesterday.
  amed Tabung #FreeNajib, Najib’s supporters aimed to collect RM500,000 and help fund his RM1mil bail, as the following half needs to be paid by 12pm on Monday (June 9).

  The fund’s spokesman Datuk Mohd Razlan Mohamad Rafiii explained, “We want to give moral and financial support to Datuk Seri Najib.”

  “There are many who wish to contribute small amounts into the account. Praise to God, numerous UMNO members and Malaysians are sympathetic towards Najib and want to help,” he said to reporters after meeting Najib at his residence.

  he donation drive mirrored the Tabung Harapan Malaysia campaign by the current government, where Malaysians came together to help the country in settling the national debt, which amounted to RM1trillion.

  Alar kechian nyer..dah sebulan kempen pungut Tabung Babi Najib dilancarkan..baru kutip RM223,908 setakat 5pm semalam petang..huhuhuhu.
  SUdah jatuh ditimpa Mak Badak..heheheh..kini dengar2 Akaun Tabung Najib dibekukan kwang kwang kwang :D

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...