Thursday 23 August 2018

PENJELASAN TENTANG TUN MAHATHIR DIKATAKAN TERJATUH DI MASJID MEGARATular di media sosial dimainkan oleh pihak tidak bertanggungjawab bahawa YAB Perdana Menteri telah terjatuh di Masjid Negara setelah selesai solat sunat Aidiladha semalam. 


Untuk makluman semua, saya terpanggil untuk memberi penjelasan kerana saya bersolat di sebelah beliau. Kami bersama sejak awal hingga akhir solat dan khutbah Aidiladha. 


Beliau kepenatan setelah baru pulang dari lawatan kerja ke negara China pada jam 9pm malam sebelumnya. Jadual lawatan kerja di China sangat padat. 


Namun sebagai muslim yang taat kepada agamanya, beliau tetap bersemangat untuk hadir ke Masjid Negara untuk ibadah solat walaupun dalam kepenatan. Beliau seperti kita kenali sangat berdisiplin.


Segalanya baik sahaja dari awal hingga ke akhirnya. Gambar yang diambil memberi persepsi yang kurang baik. Beliau tidak terjatuh atau tersungkur. Segalanya baik dari awal hingga pulang. 


Alhamdulillah beliau sihat  sejahtera. Semoga beliau sentiasa sihat dan di dalam lindungan Allah SWT. 


Terima Kasih,


Dato’ Haji Marzuki Yahya

Timbalan Menteri Luar Negeri.

113 comments:

 1. Sekiranya benar pun Tun terjatuh, yang sepatutnya malu ialah Najib.

  Tun terpaksa bekerja keras untuk menyelamatkan negara kerana kebodohan Najib.

  Semoga Tun sentiasa sihat.......

  ReplyDelete
  Replies

  1. Salam.......

   Korban....Pengorbanan.........Terkorban......sanggupkah kita lakukan......

   Saya pernah ke Korea Selatan pada tahun 90an dan amat berbangga dengan rakyatnya yang rata-rata menggunakan kereta tempatan seperti Kia. Amat sukar untuk melihat kereta import dan hanya sekali sahaja saya melihat Mercedes Benz.

   Mungkin dasar kerajaan mereka yang menghalang kereta import demi untuk memajukan kereta tempatan. Rakyat Korea dijadikan seperti bahan ujukaji untuk menguji kereta mereka dan mereka sanggup kerana mereka tahu apa yang dilakukan adalah untuk masa depan negara serta anak cucu mereka (bukan pahala dan akhirat). Mereka telah BERKORBAN walaupun mereka tidak pernah melakukan ibadah korban bahkan menyambut hari raya korban. Agama serta agamawan mereka juga rasanya tidak pernah menekankan atau berceramah tentang korban serta kelebihannya sepertimana ustaz-ustaz kita yang setiap hari berceramah sehingga kita ketawa sampai keluar air mata.

   Akhirnya kereta mereka dapat dipasarkan ke Malaysia bahkan keseluruh dunia. Kita membeli serta menggunakan dengan rasa megah. Kini anak-anak mereka boleh berbangga bahkan merasai keuntungan atau kelebihan (pahala) dari hasil pengorbanan ibu-bapa mereka dahulu.

   Kita pernah ada kereta buatan tempatan yang sayangnya telah dijual sebahagiannya kepada negara asing. Sebagai sebuah negara Islam yang kita hari-hari membaca Al-Quran, khatam bekali-kali malah boleh menghafal dan siang malam mendengar ceramah , tetapi sayangnya kita tidak mampu menjadi seperti rakyat Korea. Kereta pun tak mampu kita buat malah menyerahkan serta mengharapkan orang China buat, apatah lagi kapal terbang atau kapal angkasa.

   Dunia memang bukan matlamat kita tetapi kita beli kereta. Yahudi dan orang kafir adalah musuh kita tetapi kita ke Mekah menaiki kapalterbang yang mereka cipta.

   Saya cuma terfikir sekiranya berlaku peperangan antara orang Islam dan kafir maka dimana kita nak dapatkan kereta, kenderaan dan senjata. Takkan mereka nak beri pulak......

   Oh...yaaa.....kita buat solat hajat dan suruh Allah lawan........

   Tak apalah.....yang penting kita ada Quran, boleh hafal dan masuk syurga. Mati syahid......

   Saya sedih kerana rakyat Korea lebih mementingkan dunia daripada akhirat. Sepatutnya mereka tidak perlu buat kereta tetapi setiap hari berada dirumah ibadat serta menghafal kitab-kitab mereka tanpa perlu mengkaji. Itulah kesilapan mereka........tidak mengenali Islam.......

   Berkorbannn.......bukan sekadar lembu dan kambing...........

   Kita boleh...tetapi mengapa kita tak mahu.......

   Delete
  2. Orang Melayu semakin konservatif, jadi kami dekati PAS, kata Najib


   KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak tidak perlu berdolak-dalik atas langkah menghulurkan tangan persahabatan kepada PAS, tetapi mengakui bacaan beliau mengenai realiti politik mendorongnya membuat keputusan itu.

   Dalam temu bual yang sangat spontan, bekas perdana menteri itu memberitahu keputusan mendekati PAS adalah taktik politik yang mengambil kira peningkatan konservatisme dalam kalangan orang Melayu di negara ini.

   “Politik adalah permainan angka,” katanya apabila dikatakan dakwaan mengenai diri beliau sebagai seorang progresif dan moderat tampak bercanggah dengan keazaman beliau mendekati salah sebuah pertubuhan politik paling konservatif di Malaysia.

   Beliau berkata, keputusan Umno untuk melunakkan pendirian terhadap PAS mengambil kira realiti demografi semasa.

   “Beberapa peratus orang Melayu kini menjadi lebih konservatif dan mereka terus menyokong PAS,” katanya, dan “justeru Umno sebagai parti orang Melayu perlu bertindak sesuai dengan sifat spektrum politik yang dihadapinya.”

   Beliau segera menambah bahawa hubungan lebih rapat dengan PAS tidak akan mengubah jati diri Umno sebagai sebuah parti “moderat dan progresif”.

   Pada akhir 2015, Najib berkongsi pentas dengan rakan sejawatannya, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang baru lepas menyingkirkan “kumpulan progresif” daripada parti pimpinan beliau berikutan pertikaian PAS dengan parti sekutunya dalam Pakatan Rakyat.

   Kemunculan bersama itu merupakan eksesais perhubungan awam penting pertama presiden Umno dengan penyokong parti Islam tersebut. Selepas itu, pemimpin Umno dan PAS muncul beberapa kali lagi dalam program umum yang mendapat publisiti besar-besaran dan diwarwarkan sebagai kerjasama atas kepentingan bersama umat Islam.

   Hubungan tersebut menjadi lebih rapat apabila Umno mengumumkan sokongan terbuka kepada usaha PAS meningkatkan hukuman ke atas pelaku jenayah syariah, isu sama yang sebelum itu memecahkan Pakatan Rakyat.

   Walaupun Umno dan PAS bersaing sesama mereka dalam pilihan raya lepas, kerjasama antara 2 parti itu diperbaharui semula dalam pilihan raya kecil DUN Sungai Kandis bulan lepas, dengan PAS meminta penyokongnya mengundi calon Umno, Datuk Lokman Noor Adam.

   Najib bertegas, hubungan Umno-PAS bersifat longgar dan tidak akan mengubah Umno.

   “Saya menekankan hubungan dengan PAS bukanlah hubungan formal, bukan seperti Pakatan,” katanya.”Jadi kita bebas menentukan asas pendirian masing-masing.”

   Najib menolak dakwaan bahawa Umno menjadi semakin konservatif di bawah kepimpinan beliau, malah menegaskan perkara sebaliknya lebih tepat.

   “Saya memimpin dan memandu Umno sebagai sebuah parti pertengahan, moderat dan progresif dengan dasar yang inovatif dan berani,” katanya, dan menambah beliau berusaha keras menarik pengundi bukan Melayu “walaupun majoriti mereka tidak menyokong Umno.”

   Beliau berkata persahabatan dengan PAS “tidak harus mengubah” jati diri Umno. “Umno dikenali sebagai sebuah parti moderat dan progresif dan ia mesti kekal begitu.”

   Najib menolak dakwaan bahawa perubahan sokongan orang Melayu menjadi punca kemenangan PH dalam pilihan raya umum 9 Mei lepas.

   “Bukan sangat tsunami pengundi Melayu,” katanya, “tetapi kerana undi orang Melayu pecah dan itu menyebabkan sebuah parti kecil berjaya menguasai kerajaan.”

   Najib berkata, kuasa politik Melayu perlu dikuatkan dan menyuarakan keyakinan atas kemampuan pemimpin Umno sekarang melakukannya.

   Katanya, Umno sebelum ini terlalu tegar menyebabkan banyak bakat baru “terhalang daripada menyertainya.”

   “Jika Umno mahu menjadi kuasa yang disegani, ia perlu mengukuhkan pangkalan bakatnya, dan lebih terbuka kepada muka baru,” katanya. “Ia perlu memupuk dan membangunkan kepimpinan baru.”


   : Berbeza pula PAS dekati UMNO atas dasar untuk memperkemaskan Islam dan Melayu pada politik Malaysia....

   Delete
  3. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK MASUK BLOG INI SELALU:

   Yang pakai berbagai nama seperti GENG NAJIB, Kejora, justice league, lebaimodern, KEPTENMALAYSIA dan lain lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.
   @@@

   Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   INTERNET BOTS

   An Internet Bot, also known as web robot, WWW robot or simply -bot-, is a software application that runs automated tasks (scripts) over the Internet. Typically, bots perform tasks that are both simple and structurally repetitive, at a much higher rate than would be possible for a human alone.

   It is software that performs an automated task over the Internet. More specifically, a bot is an automated application used to perform simple and repetitive tasks that would be time-consuming, mundane or impossible for a human to perform
   Bots can be used for productive tasks, but they are also frequently used for malicious purposes.

   The term "bot" comes from robot. An Internet bot may also be known as a Web robot or WWW robot.

   https://www.techopedia.com/definition/24063/internet-bot

   @@@


   DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  4. isa3 zack lick kepala hotak kau


   Era penjajahan

   Garis pembahagian Kepulauan Melayu yang pertama telah dilukis oleh pihak British dan Belanda menerusi Perjanjian British-Belanda 1824, yang dimaterai di London, secara langsung mengasingkan Tanah Melayu dengan Pulau Sumatera dan Pulau Jawa.

   Perjanjian ini meletakkan Tanah Melayu dan Singapura bawah pengaruh British. Walaupun begitu, British tidak menjadikan kesultanan-kesultanan yang wujud di Tanah Melayu sebagai jajahan takluknya tetapi diberikan taraf negeri naungan, tanpa melucutkan sepenuhnya kedaulatan sultan-sultan yang bertakhta di negeri-negeri ini.

   Memang benar terdapat sedikit golongan dari komuniti Cina, iaitu golongan Baba Nyonya, yang telah menganggap Tanah Melayu sebagai tanah airnya.

   Namun begitu, perpindahan besar-besaran kaum Cina ke Tanah Melayu berlaku pada kurun kesembilan belas apabila mereka dibawa masuk oleh British dari provinsi selatan China, rantau yang sememangnya terletak di luar Kepulauan Melayu, untuk bekerja sebagai kuli dan buruh kasar di lombong-lombong bijih timah yang kebanyakannya terletak di Selangor, Perak dan Negeri Sembilan.

   Pendatang-pendatang ini masuk ke Tanah Melayu dengan satu tujuan – peluang pekerjaan – tanpa niat untuk menetap selama-lamanya di Tanah Melayu.

   Orang-orang India juga dibawa masuk ke Tanah Melayu dari jajahan takluk British di India dan Ceylon sebagai buruh dan kuli.

   Kebanyakan imigran ini adalah lelaki dewasa bujang yang memang tidak berniat untuk menetap di Tanah Melayu kerana mereka mempunyai keluarga yang menunggu di India dan Sri Lanka.

   Imigrasi secara besar-besaran ini, tidak seperti penghijrahan orang-orang Melayu anak dagang, tidak dilakukan secara sukarela kerana mereka dibawa masuk oleh pemerintah British untuk mengusahakan lombong-lombong bijih timah dan perkebunan getah di Tanah Melayu.

   Imigran-imigran ini sudah tentunya mempunyai bahasa, adat, agama dan budaya yang berbeza dengan orang-orang Melayu di Tanah Melayu pada ketika itu.

   Kedudukan orang-orang Cina dan India di zaman tersebut tidak ubah seperti pekerja-pekerja migran yang dibawa masuk dari Indonesia dan Bangladesh di Malaysia pada hari ini kerana mereka tidak dianggap rakyat Duli Yang Maha Mulia Paduka Sultan mahupun rakyat negeri-negeri Tanah Melayu.

   Apakah orang-orang Melayu juga pendatang?

   Malaysia adalah negara pewaris bagi British Tanah Melayu dan Indonesia pula mewarisi wilayah-wilayah yang pernah menjadi sebahagian daripada Hindia Timur Belanda.

   Keadaan kini tidak sama lagi seperti di waktu zaman penjajahan.

   Kewujudan sempadan antarabangsa yang memisahkan Malaysia dan Indonesia beerti orang-orang Melayu atau bangsa rumpun Melayu tidak lagi boleh berhijrah dari satu kawasan ke kawasan lain di dalam Kepulauan Melayu tanpa halangan.

   Sebelum kemerdekaan Hindia Timur Belanda pada tahun 1945 dan British Tanah Melayu pada tahun 1957, sempadan antarabangsa yang memisahkan kedua-dua wilayah ini masih belum wujud.

   Pada ketika itu, seluruh Kepulauan Melayu dianggap sebagai wilayah bagi bangsa rumpun Melayu.

   Oleh itu, bagaimanakah orang Melayu boleh disebut sebagai imigran di dalam wilayahnya sendiri?

   Terdapat orang-orang Melayu Malaysia yang berketurunan Indonesia. Namun begitu, adalah tidak tepat untuk melabel mereka sebagai ‘pendatang Indonesia’ kerana leluhur mereka pada waktu itu cuma berhijrah dari satu kawasan ke kawasan yang lain dalam Kepulauan Melayu.

   Indonesia masih lagi belum wujud. Mereka sememangya orang-orang Kepulauan Melayu.

   Lagi pula, tidak terdapat kawalan imigresen ataupun kastam secara rasmi yang dikuatkuasakan oleh pihak British, Belanda mahupun kerajaan-kerajaan Melayu pada waktu itu.

   Delete
  5. Nenek jangkaui usia 105 tahun kerana rajin mengaji al-Quran
   FMT Reporters | July 30, 2018
   Siti Kalsom akui menghabiskan masa baca al-Quran dan buat ibadah solat sunat dari jam 1 hingga 4 pagi dan berehat sebentar dan kemudiannya terus menunaikan solat Subuh diikuti solat Dhuha.


   Setiap manusia yang lahir di dunia ini mempunyai jangka hayat yang berbeza. Semuanya bergantung kepada cara atau gaya hidup dan latar belakang mereka.

   Walaupun risiko kematian bukan sesuatu yang boleh dihalang atau dinafikan, tetapi ramai yang masih direstui dengan jangka usia yang panjang dan sihat.

   Sama juga dengan seorang warga emas dari Besout, Perak, Siti Kalsom Sonowi yang direstui dengan usia 105 tahun.

   Menurut laporan Sinar Harian, Siti Kalsom mengaji al-Quran dan menunaikan solat sunat antara rahsia beliau hidup melebihi usia 100 tahun.   “Sejak muda lagi, mak cik habiskan masa baca al-Quran dan buat ibadah solat sunat dari jam 1 hingga 4 pagi dan berehat sebentar dan kemudiannya terus menunaikan solat Subuh diikuti solat Dhuha,” katanya yang meluangkan 3 jam sehari untuk berjaga pada awal pagi.

   Wanita tertua di Sabak Bernam itu juga tidak menafikan amalan pemakanan sihat sebagai satu lagi rahsia umur panjang beliau.

   Buah-buahan tempatan, sayur-sayuran dan ulam-ulaman wajib diambil Siti Kalsom dalam pemakanan seharian.

   “Biasannya saya makan dalam kuantiti sedikit, tetapi lebihkan sayuran dan ulam.

   “Antara lauk kegemaran mak cik ialah sup ikan dan ikan masak asam,” katanya kepada akhbar itu.

   Usia panjang sahaja tidak mencukupi, Siti Kalsom juga selesa menguruskan diri sendiri termasuk berjalan ke tandas tanpa bantuan sesiapa di samping mempunyai tahap penglihatan yang masih lagi terang.

   Siti Kalsom juga sering dipuji masyarakat setempat kerana daya ingatan yang kukuh selain bebas dari sebarang penyakit kronik.

   Satu-satunya masalah kesihatan yang beliau hadapi ialah masalah pendengaran yang semakin lemah.

   Bagaimanapun, ibu kepada 9 anak dan 38 cucu itu masih aktif dan tinggal bersama cucunya di Kampung Tebuk Rukun, Parit Baru Baroh, Sabak Bernam.

   Delete
  6. Kelantan tolak UEC
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 26 Jul 2018, 3:42 petang | Dikemaskini 26 Jul 2018, 4:16 petang

   A+ A-
   Kerajaan negeri Kelantan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam di Malaysia agar kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu kekal terpelihara.

   Menteri besarnya, Datuk Ahmad Yakob berkata, semua pihak perlu berhati-hati dalam isu berkenaan.

   "Kelantan tolak UEC.

   "Pihak tertentu bagus memberi pandangan seperti ini (menolak UEC) sebelum ia berlaku.

   "Semoga kedaulatan bahasa Melayu dan bangsa Melayu dikekalkan memandangkan UEC dilihat sesuatu yang mudah untuk orang bukan Melayu berada dalam penjawatan awam tanpa memiliki kemahiran dan kebudayaan bahasa Melayu yang baik," katanya ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Infaq: Asnaf dan Anak Yatim di Kota Bharu, hari ini.

   Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang tidak bersetuju Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) diiktiraf supaya Dasar Pendidikan Kebangsaan tidak dirosakkan.

   Harussani dilaporkan tidak bersetuju dengan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu yang mahu iktiraf UEC memandangkan dasar pendidikan sedia ada sudah terbukti mampu memacu pembangunan negara ke arah kebaikan berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   Perak sedia iktiraf UEC

   UEC dikeluarkan oleh sekolah persendirian Cina yang sukatan pelajarannya didakwa sesetengah pihak tidak selari dengan yang dikeluarkan oleh kementerian pendidikan.


   Ahad lalu, media melaporkan Ahmad Faizal berkata, kerajaan negeri Perak sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon mendapat taraf kepujian dalam Bahasa Melayu.

   Menurutnya, perkara itu selaras janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (HARAPAN) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu.

   Pada 2 Julai lalu, Ketua Menteri Melaka Adly Zahari berkata pengambilan lulusan UEC akan dilaksanakan sebagai antara syarat perjawatan peringkat negeri Melaka.

   Dalam manifesto pilihan raya umum ke-14 (PRU14), BN turut mengiktiraf sijil UEC untuk memasuki universiti tempatan dengan syarat mereka mendapat kepujian bagi subjek Bahasa Malaysia dan lulus Sejarah dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

   Delete
  7. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  8. Hayat HARAPAN tak lama, banyak penyakit
   Diterbitkan 26 Jul 2018, 5:34 petang | Dikemaskini 26 Jul 2018, 6:23 petang

   A+ A-
   Pemimpin kanan PAS Mokhtar Senik merasakan jangka hayat pentadbiran Pakatan Harapan (HARAPAN) akan lebih singkat daripada pemerintahan BN.

   "Duk berasa jangka hayat kerajaan Pakatan Harapan ni lebih singkat dari jangka hayat BN. Kalau anda berpandangan sebaliknya terpulang lah," kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat pada suatu hantaran Facebook hari ini.

   Beliau juga berkata hal ini kerana HARAPAN menghidap penyakit "kerap kencing."

   "Saya kata begitu kerana HARAPAN ni banyak sangat penyakit.

   "Melebihi penyakit yang pernah dihidap oleh Umno/BN. Penyakit nombor satu HARAPAN ialah kerap kencing," kata Ketua Dewan Ulama PAS Pahang itu.

   Kenyataan pedas pada Dr M, Guan Eng

   Mokhtar sering mengeluarkan kenyataan pedas sebelum ini dan dipercayai kenyataan beliau hari ini ada kaitan dengan kempen pilihan raya kecil Sungai Kandis.


   Ulama PAS itu pernah mengulas tindakan pengerusi HARAPAN Tun Dr Mahathir Mohamad menziarahi pusara allahyarham Datuk Fadzil Noor dan cuba mengunjungi pusara allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika kempen PRU14.

   "Ziarahlah Tun, sambil-sambil tu buatlah muka sedih. Pasti makin ramai yang akan panggil Tun dengan gelaran ayahanda dan bonda.

   "Ziarah laa.. Tun akan dilihat benar-benar bertaubat dan insaf. Dan lebih insaf lagi kalau Tun ziarah kubur sendiri yang sedang menanti," katanya melalui kenyataan terbuka di Facebook.

   Mokhtar pernah berkata setiap kali Lim Guan Eng mengecam Kelantan maka 'bala' hadir di Pulau Pinang, ketika banjir besar melanda negeri itu pada November tahun lalu.

   Delete
  9. Cai umno masuk sini hantar sampah sarap saja.

   Itu pun ada hati nak buat PHD.

   Standard PHD Zahid Komedi saja pun.

   Delete
  10. Orang-orang Melayu Malaysia tidak wajar dilabelkan sebagai pendatang walaupun terdapat sebahagian daripada mereka yang berasal dari Indonesia.

   Berbeza dengan imigran Cina dan India yang dibawa masuk ke Tanah Melayu, orang-orang Melayu berhijrah secara sukarela dengan niat untuk bermastautin di Tanah Melayu sebelum sempadan antarabangsa yang memisahkan Malaysia dan Indonesia terwujud.

   Tanah Melayu juga sememangnya terletak secara geografi, di Semenanjung Melayu dalam rantau Kepulauan Melayu. Mana mungkin sesuatu kaum itu wajar digelar pendatang di wilayahnya sendiri.

   Menjelang kemerdekaan, orang-orang Melayu menerima kaum-kaum Cina dan India sebagai rakyat Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka, dengan syarat hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu sebagai bumiputera dihormati dan diiktiraf sepenuhnya oleh komuniti bukan bumiputera.

   Ini adalah pendekatan yang diambil oleh pemimpin-pemimpin pada ketika itu yang sehingga kini menjamin kestabilan politik, ekonomi dan sosial negara Malaysia.

   Walaupun orang-orang Cina dan India di Malaysia pernah menjadi imigran pada zaman penjajahan, orang-orang Melayu kini perlu menerima yang kaum bukan bumiputera juga adalah teman senegara.

   Tidak wajar bagi orang-orang Melayu untuk menganggap mereka pendatang secara berterusan kerana mereka adalah rakyat Malaysia.

   Sementara itu, kaum bukan bumiputera perlu menghormati hak istimewa orang-orang Melayu dan bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan hak ini tidak boleh dipersoalkan sewenang-wenangnya.

   Mereka juga harus menghormati Rukun Negara dengan mempelajari dan menghormati Bahasa Melayu, bahasa yang diikitiraf sebagai bahasa kebangsaan dalam Perlembagaan Persekutuan.

   Adalah amat menyedihkan sehingga kini ada rakyat Malaysia yang tidak fasih berbahasa Melayu.

   Malah, ada wakil rakyat sendiri yang kurang fasih berbahasa Melayu seolah-olah mereka tidak lahir dan dibesarkan di Malaysia.

   Rakyat Malaysia perlu senantiasa menghormati antara satu sama lain agar kegemilangan Srivijaya, Majapahit ataupun Melaka dapat dikembalikan di zaman moden ini menerusi negara kita yang tercinta, Malaysia.

   Bak kata-kata Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim:

   “Generasi muda di negara ini perlu sedar yang mereka milik sebuah negara bangsa dan dengan itu perlu menghormati sejarahnya. “

   MOHD HAZMI MOHD RUSLI (PH. D) ialah pensyarah kanan di Universiti Sains Islam Malaysia dan profesor pelawat di Sekolah Undang-undang, Far Eastern Federal University, Vladivostok, Rusia.

   Delete
  11. Wanita hina Islam dipenjara 18 bulan
   23 OGOS 2018
   Wanita hina Islam dipenjara 18 bulan
   Terdapat 800,000 masjid di seluruh Indonesia.
   JAKARTA - INDONESIA. Seorang wanita di Indonesia dijatuhi hukuman penjara 18 bulan, hari ini kerana merungut tentang laungan azan terlalu kuat.

   Meiliana, 44, didapati bersalah kerana menghina Islam selepas dia meminta masjid di kawasan kejiranannya memperlahankan sistem pembesar suara laung azan atas alasan 'menyakitkan telinganya'.


   Mahkamah di bandar Medan di Pulau Sumatera memberitahu rungutan wanita Cina itu turut mencetuskan rusuhan ganas di kawasan kejiranan tersebut, kira-kira dua tahun lalu hingga memaksa sebahagian penduduk Cina melarikan diri.

   Tahun lalu, bekas Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok dihukum penjara dua tahun kerana menghina Islam selepas beliau didapati bersalah menggunakan ayat al-Quran dalam ucapannya ketika berkempen. - AFP


   Delete
  12. Batal ECRL umpama menghukum rakyat Pantai Timur
   NOR AINNA HAMZAH 23 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.9K
   Batal ECRL umpama menghukum rakyat Pantai Timur
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Pemuda Umno menyeru Kerajaan PH agar mengenepikan ego politik untuk kembali ke meja rundingan dengan Kerajaan China bagi mencari solusi terbaik agar projek projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dapat diteruskan.

   Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, sebarang terma yang didakwa tidak menguntungkan boleh sahaja dirundingkan kembali agar rakyat tidak jadi mangsa pembatalan projek yang sudahpun bermula.


   Bahkan menurutnya, Pemuda Umno tidak mahu generasi mendatang terpaksa mewarisi beban pembayaran pampasan yang tinggi akibat pembatalan projek yang sudah bermula dek kerana keegoan pimpinan hari ini menghapuskan ‘legasi infra-rakyat’ yang dicetuskan kepimpinan terdahulu.

   “Pengumuman pembatalan projek ECRL oleh Kerajaan PH sejurus Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kembali dari lawatan kerja ke China amat mengecewakan.

   ”Keputusan berkenaan seolah-olah satu hukuman kepada rakyat di negeri-negeri Pantai Timur khususnya Kelantan, Terengganu dan Pahang hanya kerana mereka tidak memilih Kerajaan Pakatan Harapan,” katanya dalam laman sosial facebook miliknya, hari ini.

   Asyraf berkata, keperluan untuk satu infrastruktur pengangkutan awam darat yang pantas dan moden bagi menghubungkan Pantai Barat dan Pantai Timur Semenanjung adalah penting untuk menjadi pemangkin pertumbuhan yang memungkinkan kesan gandaan ekonomi (economic multiplier effect), selain kemasukan pelaburan domestik dan asing.

   “Ia secara tidak langsung dapat merancakkan ekonomi tempatan dan mewujudkan peluang-peluang pekerjaan kepada anak-anak tempatan.

   ”Kerajaan BN dahulunya melancarkan Projek ECRL bernilai RM55 billion (kini RM66.7 billion) sebagai satu inisiatif berimpak tinggi di dalam Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11).

   Menurutnya, projek rel membabitkan dua fasa sepanjang 688 km berkenaan akan menyambungkan Pelabuhan Klang dan Pengkalan Kubor, Kelantan yang dijangka siap pada 2024 akan dapat menambah 1.5 peratus kepada nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dan dijangkakan mewujudkan lebih 80,000 peluang pekerjaan.

   ”Tidak semuanya legasi kepimpinan terdahulu harus dihapuskan hanya kerana dendam politik sehingga ‘memangsakan’ rakyat Pantai Timur yang berhak menikmati kesaksamaan pembangunan ekonomi dan tidak hanya berpusat di sebelah Pantai Barat.

   Delete
  13. Inflasi teras diunjur meningkat 1.0 peratus
   23 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore31
   Inflasi teras diunjur meningkat 1.0 peratus
   RAM Rating Services Bhd
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - RAM Rating Services Bhd (RAM Ratings) menjangkakan kadar inflasi teras meningkat 1.0 peratus pada Julai 2018, disokong tekanan inflasi yang lebih tinggi daripada komponen bahan api pengangkutan.

   Dalam satu kenyataan hari ini, agensi penarafan itu berkata harga purata petrol RON95 meningkat 12.4 peratus pada Julai berbanding 9.9 peratus pada Jun, ketika kesan asas rendah.


   Ia berkata harga dijangkakan terus lemah dengan penarafan sifar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), mengehadkan sebarang tekanan ke atas inflasi, manakala Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dijangka membuat beberapa pelepasan kos.

   “Penilaian awal kami terhadap SST dan potensi impak inflasi tidak menunjukkan sebarang ketidakstabilan harga atau penggunaan buat masa sekarang.

   “Ini disebabkan oleh bahagian produk SST yang lebih kecil dalam sekumpulan indeks harga pengguna, dan terpakai kepada pengeluar dan bukan pengguna akhir,” katanya.

   Selain itu, sebarang kesan ketidakstabilan daripada SST dikawal oleh lapisan tunggal cukai, kurang kos pelaksanaan pentadbiran serta cadangan pengecualian ke atas bahan mentah, komponen dan pembungkusan bagi pengeluar berdaftar.

   Memandangkan tekanan deflasi daripada perubahan dalam sistem percukaian, selain harga bahan api yang lebih rendah susulan pelaksanaan semula subsidi minyak, dan lonjakan pertumbuhan perlahan yang berterusan ke atas harga makanan, inflasi teras dijangkakan mencatat purata 1.3 peratus tahun ini, katanya.

   “Berdasarkan teras inflasi yang lebih rendah dan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar yang sederhana sebanyak 4.9 peratus, Kadar Dasar Semalaman (OPR) tahun ini dilihat memihak kepada aliran menurun.

   “Bagaimanapun, OPR dijangka kekal pada 3.25 peratus sepanjang 2018 susulan dasar tidak menentu yang berterusan, selain beberapa risiko makro yang mungkin masih memberi risiko ke atas aliran keluar modal,” katanya.

   RAM Ratings percaya dasar monetari akan memainkan peranan yang lebih besar kerana penyatuan fiskal dianggap sebagai trend utama yang berlaku, sekali gus skop suntikan dana tambahan dijangkakan kurang.- Bernama

   Delete
  14. Buktikan batal projek mega tindakan tepat: Ka Siong
   SITI AZIELAH WAHI 23 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore485
   Buktikan batal projek mega tindakan tepat: Ka Siong
   Datuk Seri Wee Ka Siong
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   PUTRAJAYA - Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong menggesa kerajaan mendedahkan kesemua faktor yang diambil kira berhubung pembatalan tiga projek mega kerajaan BN sebelum ini.

   Ka Siong melalui laman Facebooknya menyarankan kerajaan membatalkan status kerahsiaan dokumen bagi kesemua projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL), Saluran Paip Pelbagai Produk (MPP) dan Saluran Gas Trans Sabah (TSGP) bagi membutikan kewajaran tindakan mereka tindakan mereka.


   Ka Siong berkata, kerajaan perlu menunjukkan kajian kemungkinan, analisis kos manfaat dan kajian kesan ekonomi yang dilakukan untuk semua tiga projek itu.

   “Tunjukkan juga kepada kepada kami kontrak untuk semua projek termasuk klausa pampasan dan pengesahan,”katanya.

   Beliau yang juga Ahli Parlimen Ayer Hitam turut menggesa kerajaan menunjukkan bukti dakwaan mereka bahawa kontraktor, China Petroleum Pipeline Bureau (CPPB) yang merupakan syarikat ke-4 terbesar di dunia tidak mampu menyelesaikan dua talian paip dalam tempoh tiga tahun yang telah dipersetujui.

   “Beritahu kami jika pendirian kerajaan Harapan bahawa kontraktor ECRL iaitu China Communications Construction Company - CCCC dan CCPB, yang merupakan syarikat milik negara dan antara yang terbesar di dunia telah melakukan amalan rasuah dan menipu Kerajaan Malaysia,” ujarnya.

   Sebaliknya, Ka Siong berkata satu video yang menunjukkan status projek ECRL yang tersebar hari ini mendapat reaksi daripada ramai rakyat Malaysia bahawa membatalkannya sekarang adalah satu pembaziran kerana perlu membayar penalti pembatalan RM22 bilion lagi.

   “Ada juga yang mempersoalkan jika pembatalan ini adalah hukuman ke atas tiga buah negeri yang boleh mendapat manfaat daripada projek ini iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang kerana mereka tidak berada di bawah pemerintahan kerajaan Harapan,”katanya.

   Beliau berkata rakyat wajar diberikan keadilan dengan semua fakta sebenar supaya dapat dinilai samada dakwaan kerajaan Harapan adalah benar dan berasas selain membuktikan tindakan mereka adalah tepat.

   “Oleh kerana jumlah yang terlibat mungkin berada dalam lingkungan berbilion ringgit dan tuduhan itu amat serius, Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) perlu ditubuhkan,

   Seandainya siasatan kelak mendapati sebarang salah laku, maka MCA dan saya akan tampil ke hadapan untuk menyokong kerajaan Harapan dan pihak berkuasa perlu mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang bertanggungjawab,” tegasnya.

   Delete
  15. AMARAN KEMBALI KEPADA HUKUM ALLAH


   Solat mohon hujan
   23 OGOS 2018
   Solat mohon hujan
   Jemaah dari 16 masjid di Australia menunaikan solat sunat memohon hujan itu.
   SYDNEY - AUSTRALIA. Kira-kira 30,000 penduduk Islam Australia yang menyambut Aidil Adha, semalam menunaikan solat Istisqa' bagi memohon hujan selepas negara itu berdepan kemarau terburuk.

   Jemaah dari 16 masjid melakukan solat sunat tersebut sebagai tanda solidariti dan perpaduan dengan golongan petani dan mereka yang terjejas akibat fenomena cuaca itu.


   Kempen mengumpulkan dana turut dilancarkan oleh penganjur, Persatuan Islam Lubnan (LMA) di Masjid Lakemba di barat Sydney.

   "Sebagai satu keluarga, kita perlu memainkan peranan dan bersatu padu dengan mereka yang memerlukan. Sekarang adalah masa kita untuk bersatu dan memperluaskan hubungan dengan mereka yang kini menderita," kata presidennya, Samier Dandan.

   Difahamkan, beberapa bahagian di Australia kini bergelut dengan kemarau melampau dan seluruh kawasan New South Wales,negeri paling ramai penduduk dilaporkan paling teruk terjejas. - BBC

   Delete
  16. Pesta gay cacat nilai patriotisme
   SYAJARATULHUDA MOHAMAD ROSLI 23 OGOS 2018
   Mohd Norhiesam Ismail
   Mohd Norhiesam Ismail
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   GEORGETOWN - Penganjuran pesta kaum sejenis (gay) terbesar yang bakal diadakan hujung bulan ini dilihat telah mencacatkan nilai patriotisme sempena bulan kemerdekaan negara.

   Ketua Pemuda Umno Nibong Tebal, Mohd Norhiesam Ismail berkata, sempena bulan menyambut hari merdeka, sepatutnya dipenuhkan dengan program pemahaman dan kecintaan kepada negara, bukannya dicemari dengan kegiatan tidak bermoral.


   Menurutnya, penganjuran pesta gay terbesar yang dijadualkan berlangsung di Kuala Lumpur pada 30 0gos hingga 1 September ini tidak sepatutnya diadakan di negara ini.

   "Sempena bulan Ogos, kita harus menyemarakkan semangat kemerdekaan negara tetapi pesta gay ini ternyata mencacatkan nilai patriotisme yang seharusnya kita semai di kalangan anak muda masa kini.

   "Seharusnya, lebih banyak program pemahaman dan kecintaan kepada negara sempena kemerdekaan disuntik kepada masyarakat. Dimanakah imej kita sebagai sebuah negara Islam apabila penganjuran pesta gay ini dilaksanakan disini?" katanya ketika dihubungi hari ini.

   Norhiesam berkata, pihaknya mendesak agar kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH) menyiasat penganjuran parti gay terbesar tersebut.

   "Pemuda Umno Nibong Tebal menentang sekeras-kerasnya dan membantah penganjuran parti gay ini diadakan di negara kita. Satu tindakan segera perlu diambil bagi memastikan pergerakan kumpulan yang ingin menganjurkan pesta ini disekat dan diambil tindakan sewajarnya.

   "Sekiranya pesta ini masih dibenarkan diadakan, maka jelas kerajaan baru PH telah menghalalkan budaya lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk melakukan apa sahaja tanpa batasan di negara ini. Secara tidak langsung, ia membuktikan kerajaan PH telah mengiktiraf golongan ini," katanya.

   Beliau turut memohon agar kerajaan menyatakan pendirian jelas dan konsisten kepada umum tentang pesta gay tersebut.

   Delete
  17. Najib senarai lima salah faham ECRL
   MOHD HAFIZ ISMAIL 23 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore4.3K
   Datuk Seri Najib Tun Razak
   Datuk Seri Najib Tun Razak
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa rakyat negara ini tidak menyedari fakta sebenar mengenai projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan telah dikelirukan oleh propaganda.

   Katanya, beliau menyenaraikan lima salah faham yang telah berlaku mengenai projek tersebut seperti, kos terlalu mahal dan BN mendapat imbuhan.


   Menurutnya, ramai merasakan kos RM55 bilion melangkaui harga dan mahal di mana ia sebenarnya dikatakan hanyalah RM30 bilion seperti disebarkan PH tanpa menjelaskan apakah perinciannya.

   "Sebenarnya, angka RM30 bilion itu adalah kajian dibuat pada 2009 dan hanya untuk jarak 545km sahaja. Ia kemudiannya dilanjutkan kepada 620km. Jajarannya juga berubah untuk menjadi lebih efisien dan mengelak dari pengambilan terlalu banyak tanah rakyat, rumah mereka dan ia turut memerlukan pembinaan terowong sepanjang 50km merentasi Banjaran Titiwangsa.

   "Ia adalah fasa pertama projek ini telah menelan belanja RM46 bilion pada 2016 dan ia juga berikutan kesan daripada inflasi dan ringgit yang lemah. Jika projek ini dibina tujuh tahun selepas ini, ia akan menelan belanja lebih tinggi. Contohnya, kos bagi projek PTMP Pulau Pinang melonjak daripada RM27 bilion kepada RM50 bilion," katanya dalam satu kenyataan di Facebook miliknya, hari ini.

   Beliau berkata, satu keputusan dibuat untuk menyambung jajaran daripada Gombak ke Pelabuhan Klang yang menjadikan keseluruhan landasan adalah 688km.

   "Jajaran landasan merentasi kawasan bandar yang padat adalah lebih tinggi namun sambungan ke Pelabuhan Klang itu akan membuka jambatan darat bagi pelabuhan dari Pantai Timur ke Pantai Barat semenanjung yang akan menjadi saingan dan pilihan lebih baik daripada pelabuhan Singapura.

   "Ini kerana tanpa rentasan ini, kapal memerlukan tambahan satu setengah hari untuk berlayar melalui Singapura. Ia adalah fasa kedua dan melibatkan kos RM9 bilion, menjadikan keseluruhan projek ini RM55 bilion pada 2016," katanya.

   Jelasnya, salah faham kedua adalah berkaitan kadar faedah dan pinjaman terlalu mahal yang sama sekali tidak benar.

   "Pinjaman 20 tahun daripada China adalah pada kadar 3.25 peratus dan dilindungi daripada risiko perubahan kadar tukaran mata wang tidak seperti yang berlaku kepada pinjaman dari Jepun yang dibuat Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di mana Malaysia membayar berganda apabila nilai Yen naik.

   "Terdapat juga tempoh tujuh tahun bagi permulaan pembayaran. Pada kadar 3.25 peratus, ia adalah lebih rendah daripada kos bon jika Malaysia melakukan pinjaman," katanya.

   Mengulas lanjut, dakwaan mengatakan negara tidak mampu dengan tiga projek dalam mega juga adalah salah faham kerana sekiranya kerajaan menggunakan angka RM81 bilion yang diberikan oleh Menteri Kewangan, Guan Eng termasuk kos faedah dan tambahan RM9 bilion bagi dua projek paip gas dan keseluruhan kos adalah RM90 bilion.

   "Pinjaman bagi ketiga-tiga projek ini adalah bagi tempoh 20 tahun dan tidak ada keperluan untuk membayar sekaligus. Maka, kita akan hanya membayar RM4.5 bilion bagi tempoh 20 tahun termasuk tiada keperluan membayar untuk 7 tahun pertama.

   "Bagaimanapun, Guan Eng pada masa sama turut menyatakan Malaysia akan kehilangan hasil RM23 bilion berikutan perubahan sistem cukai dari GST kepada SST. Kehilangan hasil ini pasti akan bertambah berikutan peningkatan KDNK Malaysia dan kutipan SST yang turut sama meningkat dengannya. Jika kita kekal dengan hasil RM23 bilion sahaja setahun sekalipun, Malaysia masih berupaya membayar pinjaman RM4.5 bilion setahun bagi tempoh 20 tahun," katanya.

   Delete
  18. Tambah Najib, pembayaran bertingkat adalah tidak adil dan berat sebelah kerana jika merujuk kepada video bagi bahagian ECRL yang telah siap dibina, sebahagian besar telah dilaksanakan bagi mewujudkan kawasan fabrikasi dan pusat operasi.

   "Ini adalah di mana kebanyakan kos dibelanjakan termasuk keperluan untuk membeli mesin pengorek terowong. Sama seperti dua projek paip gas, kos permulaan dan reka bentuk bagi projek mega adalah tinggi manakala peletakan landasan serta paip adalah lebih mudah.

   "Kesemua tiga projek itu dianugerahkan kepada tiga syarikat milik kerajaan China di mana syarikat terbabit juga adalah antara syarikat terbesar di dunia. Pembayaran juga dibuat terus daripada Bank EXIM China. Risikonya lebih rendah terhadap syarikat terbabit untuk tidak menyempurnakan projek ini atau sebarang pembayaran disalurkan ke tempat lain melainkan anda menuduh kerajaan China terlibat dengan pengubahan wang haram," katanya lagi.

   Najib berkata lagi, wujud salah faham mengenai dakwaan mengatakan projek tersebut tidak berdaya maju kerana pulangan daripada kargo dan penumpang tidak mencukupi.

   " Bagi soalan ini saya petik kenyataan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Wee Ka Siong iaitu, hasil kepada kerajaan dan negara daripada projek infrastruktur pengangkutan awam seperti ECRL bukan sahaja dikira dari pulangan terus daripada penumpang atau jumlah trafik barangan sahaja tetapi daripada faktor luaran dan limpahan ekonomi daripada projek berkenaan.

   "Jika hanya dihitung daripada pulangan terus, maka tiada faedahnya untuk membina lebuhraya bebas tol seperti projek Lebuhraya Pan Borneo atau Lebuhraya Central Spine Road (CSR) memandangkan tiada pulangan terus darinya," katanya.

   Justeru beliau menggesa kerajaan PH mendedahkan kesemua perjanjian, kajian kebolehlaksanaan dan kajian impak ekonomi serta analisa manfaat kos bagi melihat adakah baik atau sebaliknya.

   "Saya juga menggesa kerajaan untuk menjalankan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) terhadap ketiga-tiga projek ini bagi menentukan sama ada terdapat salah laku.

   "Rakyat berhak mengetahui jika keputusan membatalkan itu dibuat atas alasan yang munasabah serta kukuh dan tidak dibuat bersandarkan kepada kemarahan terhadap kerajaan BN atau terhadap kerajaan China yang tidak mahu tunduk dengan kemahuan PH," katanya.

   Delete
  19. Kerajaan jangan balas dendam
   RAZIATUL HANUM A.RAJAK 23 OGOS 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
   Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Umno menyifatkan tindakan kerajaan membatalkan projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL) keterlaluan.

   Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan pembatalan itu dilihat seolah-olah membalas dendam terhadap rakyat di Pantai Timur.


   “Saya berharap kerajaan tidak melepaskan dendam mereka kepada penduduk Pantai Timur di atas keputusan mereka menolak PH sewaktu PRU14. PH perlu menghormati keputusan pengundi di Pantai Timur.

   “Kita faham jika kerajaan PH ingin membuat kajian tentang kos dan sebagainya, tetapi membatalkan terus ECRL adalah keterlaluan.

   “Saya harap jangan hukum rakyat di Pantai Timur hanya kerana perbezaan fahaman politik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Kelmarin, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan mengumumkan pembatalan ECRL dan projek Saluran Gas Paip Trans-Sabah (TSGP).

   Menurut Mahathir, beliau telah menerangkan kepada Presiden China, Xi Jinping dan Perdana Menterinya, Li Keqiang sebab-sebab pembatalan dua projek itu.

   [ARTIKEL BERKAITAN : ECRL, saluran paip gas Sabah dibatalkan]

   Dalam pada itu, Ismail berkata hasrat merapatkan jurang pembangunan antara Pantai Timur dan Pantai Barat akan terus terjejas.

   “Peluang pembangunan bandar-bandar kecil, melahirkan usahawan serta menambahkan ruang pekerjaan kepada belia-belia di Pantai Timur juga terjejas.

   “Pantai Timur akan terus ketinggalan dan yang pasti, harapan penduduk Pantai Timur untuk mendapatkan pengangkutan awam bagi kemudahan pengangkutan akan tinggal sekadar mimpi semata-mata,” katanya.

   Delete
  20. Calon MCA: Balakong dikelilingi tujuh tol
   Diterbitkan 23 Ogs 2018, 5:19 petang | Dikemaskini 23 Ogs 2018, 5:22 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   Item 4
   Item 5
   A+ A-
   PRK BALAKONG l Calon MCA bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Balakong, Tan Chee Teong hari ini mengingatkan penduduk bahawa kawasan itu dikelilingi oleh tujuh tol yang ‘mengepung’ mereka.

   Katanya, penduduk Balakong seakan terperangkap dengan tol kerana terpaksa membayar tol untuk keluar ke Kajang atau Kuala Lumpur.

   Justeru, katanya MCA akan membawa isu pemansuhan tol ke Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor jika beliau memenangi PRK itu.

   “Saya harap sangat jika kerajaan dapat mansuhkan tol seperti dijanjikan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

   “Jika tak dapat mansuh pun sekurang-kurangnya turunkan harga tol bagi meringankan beban penduduk di sini,” katanya kepada wartawan selepas berkempen di sekitar Taman Seri Cheras di Kuala Lumpur hari ini.

   Terdahulu dalam satu kenyataan media, Tan membidas calon Pakatan Harapan, Wong Siew Ki yang gagal menjawab isu berkaitan kegagalan pemansuhan tol oleh kerajaan seperti dalam janji manifesto.

   “Wong memberitahu perkara itu perlu ditanya kepada Menteri Kewangan, Lim Guan Eng. Adakah calon HARAPAN itu akan merujuk semuanya kepada menteri kKewangan dan perdana menteri?

   “Saya terkejut dengan jawapan yang diberikan Wong menggunakan alasan bahawa isu tol adalah isu kerajaan persekutuan.

   “Sampai bila isu seperti ini hendak ditanyakan kepada menteri,” katanya.

   PRK Balakong pada 8 September ini diadakan susulan kematian ADUN penyandangnya, Eddie Ng yang yang terbunuh dalam satu nahas jalan raya.

   Delete
  21. Semoga Tun M sentiasa dikurniakan kesihatan yg baik dan kuat semangat.
   Bnyk tugasan berat Tun yg blm selsai 1MDB salah satunya

   Delete
  22. Sokongan saya pada PH sebab ade nya Tun M, andainya ditakdir Tun M tiada lg dan saya masih Hidup, satu penilaian semula sokongan saya buat Pakatan Harapan. Nasihat saya buat yg terbaik dlm pengurusan negara dan JANGAN berniaga dgn rakyat.

   Delete
  23. ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. PLURALISME/LIBERALISME/SEKULARISME LAHIR AKIBAT PEMBERONTAKAN BARAT TERHADAP BIBLE/GEREJA YANG MENOLAK SAINS DAN TEKNOLOGI YANG BERKEMBANG BEGITU PESAT DARI DUNIA ISLAM KETIKA ITU..BERIKUT ADALAH KEMAJUAN-KEMAJUAN SAINS/TEKNOLOGI DICAPAI OLEH SAINTIS ISLAM YANG TELAH MENGUBAH DUNIA SEPERTI YANG KITA NIKMATI HARI INI…

   2. NABI MUHAMMAD SAW MERUPAKAN INSAN PERTAMA MENGGUNAKAN KAYU SUGI DARIPADA POKOK MISWAK SEBAGAI BERUS GIGI UNTUK MENYEGARKAN NAFAS…IA MENJADI ASAS KEPADA PENCIPTAAN BERUS GIGI…EKSTRAK DARIPADA MISWAK DIBUKTIKAN 20 KALI GANDA LEBIH BERKESAN DARIPADA PUDINA BIASA...KITA DIAJAR PENJAJAH MENGGOSOK GIGI 2 KALI SEHARI SEDANGKAN BAGINDA MENGGOSOK BEGITU KERAP…OLEH ITU MUSLIM SEPATUTNYA MENGGOSOK GIGI SEKURANG-KURANGNYA 5 KALI SEHARI SETIAP KALI SEBELUM MENUNAIKAN SOLAT…

   3. AL KHINDI DALAM RISALAHNYA YANG BERTAJUK “ SEBUAH MANUSKRIP DALAM MENTAFSIR MESEJ KRIPTOGRAFHI”MENERANGKAN BAGAIMANA PEMBACAAN TULISAN RAHSIA DILAKUKAN…BELIAU MERUPAKAN ORANG PERTAMA MEMBERIKAN PENERANGAN BERKENAAN KRIPTOGRAFI..DALAM RISALAH ITU BELIAU JUGA MENGHURAIKAN KAEDAH ANALISA KEKERAPAN YANG PERTAMA DI DUNIA…


   4. AL KHAWRIZMI MERUPAKAN AHLI MATEMATIK ISLAM PERTAMA SEKALI MENCIPTA ALGEBRA…BELIAU JUGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MEMBERI IDEA PENGGUNAAN NOMBOR..SELAIN ITU AL KHAYYAM DAN SHARAF AT DIN AT TUSI JUGA MENYUMBANGKAN DALAM BIDANG MATEMATIK DENGAN MEMPERKENALKAN GEOMETRI ALGEBRA DAN MENYELESAIKAN PERSAMAAN KUBIK…SUMBANGAN MEREKA TIDAK TERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA DENGAN MEMPERKENALKAN SISTEM PERNOMBORAN BERANGKA OLEH AL KHAWRIZMI DAN AL KHINDI..

   5. PAKAR PERUBATAN DARI GREEK ADALAH ORANG PERTAMA YANG MENGKAJI PEREDARAN DARAH DARI KANAN KE VENTIKEL KIRA JANTUNG MELALUI LALUAN SEPTUM….NAMUN TEORI INI TELAH DIBUKTIKAN OLEH AHLI PERUBATAN SYRIA,,IBNU AN NAFIS DENGAN RAMALANNYA YANG TEPAT MENGATAKAN BAHAWA DARAH BERGERAK DARI KANAN KE VENTRIKEL KIRI MELALUI PARU-PARU…TAMBAH BELIAU LAGI,,,DARAH YANG MELALUI PARU-PARU ITU DICUCI UNTUK DIGUNAKAN KEMBALI OLEH BADAN….TEORI OLEH IBNU AN NAFIS TIDAK DIBERI PERHATIAN SEHINGGALAH ABAD KE 20..

   6. SAINTIS PERTAMA YANG MEMPERKENALKAN PROSES PENAPISAN YANG MEMISAHKAN BEBERAPA JENIS CECAIR MERUPAKAN AHLI KIMIA ISLAM TERKEMUKA DAN DIBERI GELARAN “BAPA KIMIA” IAITU JABBIR BIN HAYYAN…PROSES PENAPISAN ALKEMI YANG SANGAT BERGUNA DAN DIGUNAKAN SECARA MELUAS SEHINGGA KE HARI INI SEPERTI PENYEJATAN,,,PENAPISAN,,,PENULENAN,,,PENGOKSIDAAN,,,DAN PENGHABLURAN OLEH BELIAU…


   7. KETIKA DALAM PEMERINTAHAN EMPAYAR OTTOMAN,,IBRAHIM EFENDI SEORANG ARKITEK ISLAM TELAH MENCIPTA KAPAL SELAM PERTAMA DI DUNIA YANG DIBERI NAMA “TAHTELBAHIR” PADA TAHUN 1720M…SEORANG BERNAMA HUMAYUN IAITU PENULIS OTTOMAN MEMBANDINGKAN KAPAL SELAM INI DENGAN SEEKOR BUAYA DALAM BENTUK MESIN YANG BOLEH TENGGELAM DALAM AIR DAN MEREKA YANG BERADA DI DALAMNYA BERNAFAS MELALUI PAIP…

   8. AL ZAHRAWI MERUPAKAN SEORANG PAKAR BEDAH ISLAM YANG TELAH MEMPERKENALKAN PEMBEDAHAN KEPADA DUNIA…DI GELAR SEBAGAI BAPA PEMBEDAHAN,,,DOKTOR HEBAT INI TELAH MENCIPTA BERATUS-RATUS PERALATAN BEDAH YANG ANTARANYA MASIH KEKAL DIGUNAKAN SEHINGGA KINI DALAM PEMBEDAHAN MODEN SEPERTI GUNTING TEPAT,,,JARUM,,,GERGAJI TULANG DAN BANYAK LAGI…BUKU PERUBATAN YANG SANGAT TERKENAL DAN BERPENGARUH DALAM BIDANG PERUBATAN IAITU KITAB AL TASRIF YANG MERANGKUMI RAWATAN BERATUS-RATUS PENYAKIT DAN PELBAGAI KAEDAH PEMBEDAHAN DITULIS OLEH SAINTIS ISLAM INI….


   Delete
 2. Mahathir bergaduh dengan Najib, Pak Lah jadi mangsa  Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dijangka digugurkan sebagai penasihat Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu temubual berkata bahawa kerajaan telah mengeluarkan notis penamatan perkhidmatan kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai penasihat Petronas.

  “Beliau diberi notis bahawa tempohnya dalam proses penstrukturan semula. Beliau akan digugurkan,” kata Dr Mahathir kepada The Malaysian Reserve.

  Abdullah yang dilantik penasihat Petronas pada April 2016 akan dipecat daripada jawatannya semasa proses penstrukturan semula syarikat petroliam negara itu akan datang.

  Dr Mahathir berkata tiada keperluan untuk memiliki penasihat di Petronas kerana syarikat itu menunjukkan prestasi baik dan pencapaiannya diiktiraf di peringkat antarabangsa.

  “Petronas sebenarnya dinilai oleh para pelabur sebagai syarikat yang dikendalikan dengan baik.

  “Ini kerana orang di sana baik, kita tidak melihat sebagai tanda-tanda mencuri wang dan semua itu.

  “Mereka membayar gaji yang lebih baik tapi secara keseluruhan, prestasi mereka diiktiraf pasaran sebagai syarikat yang dikendalikan dengan baik. Itulah sebabnya ia adalah satu-satunya syarikat di Malaysia yang ada dalam senarai Fortune 500,” katanya.

  Langkah untuk melantik Abdullah sebagai penasihat Petronas dilihat sebagai tindakan politik yang jelas dalam reaksi terhadap gesaan Dr Mahathir agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atas tuduhan rasuah.

  Tidak mengejutkan bahawa Dr Mahathir kini ingin menghapuskan penggantinya dari kedudukan yang pernah dipegangnya selama 13 tahun, berikutan kemenangan Pakatan Harapan pada pilihan raya umum 9 Mei.

  “Dia (Abdullah) akan bersara kerana kita tidak perlu penasihat. Saya adalah penasihat untuk masa yang lama tetapi sudah tentu, ketika saya menjadi penasihat, saya tahu sedikit mengenai perniagaan sehingga saya memberi nasihat. “Tetapi penasihat kadang-kadang tidak memberikan nasihat, jadi saya fikir kita akan membazirkan wang jika kita hanya membayar sebagai cara untuk memberi sedikit wang kepada seseorang,” kata Dr Mahathir.

  : Mahathir dengan siapa dia berbaik. Tunggu apa Mahathir nak buat kepada LGE dan Azmin....

  ReplyDelete
  Replies

  1. 1MDB mohon mahkamah percepat jualan Equanimity
   Diterbitkan 23 Ogs 2018, 11:16 pagi | Dikemaskini 23 Ogs 2018, 11:49 pagi

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-
   1MDB memohon perintah mahkamah bagi mendapat perintah menjual kapal persiaran Equanimity.

   Peguam daripada Messrs Jeremy Joseph and Partners yang mewakili 1MDB berkata kes tersebut akan didengar di Mahkamah Tinggi Admiralti Kuala Lumpur esok.

   Peguam itu juga mengesahkan 1MDB telah memfailkan permohonan bagi mempercepatkan penjualan tersebut.

   Menurut dokumen mahkamah yang dilihat Malaysiakini, 1MDB memohon penjualan tersebut dibuat melalui tender awam atau perjanjian swasta oleh Mahkamah Admiralti (pembantu pendaftar.

   Pendengaran itu bukan untuk memutuskan kepemilikan Equanimity.

   Suatu writ saman telah dikeluarkan kepada 'pemilik' kapal itu, juga kepada Wilson Yacht Management Ltd, syarikat yang mengendalikan operasi Equanimity pada 6 Ogos lalu.

   Kapal persiaran mewah itu yang didakwa DOJ dibeli ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho menggunakan dana 1MDB, sekarang ini sedang ditempatkan di Pelabuhan Klang selepas diserahkan pihak berkuasa Indonesia bulan ini.

   Low pula mendakwa penyitaan kapal itu sebagai "tidak sah" dan menuduh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai 'merampas' prosiding perundangan negara lain.


   DOJ mendakwa Low memainkan peranan utama dalam penyelewengan besar 1MDB yang meminjam wang RM42 bilion untuk pelaburan yang sangat kecil dilihat hasilnya.

   Pendengaran mahkamah ini bukan untuk memutuskan pemilikan Equanimity, dan permohonan yang difailan meminta untuk semua pertanyaan mengenai tuntutan terhadap hasil jualan tidak didedahkan.

   Hasil daripada jualan itu hendaklah dibayar ke mahkamah dan diletakkan di dalam akaun bank di Malaysia.

   Pemfailan menyatakan bahawa Equanimity "merosot secara fizikal" disebabkan pendedahan kepada laut dan cuaca, maka penjualan segera diperlukan untuk mengelakkan penyusutan nilai.

   Delete
  2. Laluan RUU355 makin sukar, kata Pemuda Umno Kelantan
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 24 Jul 2018, 8:06 malam | Dikemaskini 24 Jul 2018, 8:26 malam

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Pemuda Umno Kelantan menyifatkan usaha PAS untuk mengangkat Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU355) semakin sukar di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Ketuanya, Nor Hariri Mohamed berkata, berbanding ketika kerajaan di bawah pentadbiran BN, situasi sekarang dilihat "hampir mustahil" untuk PAS menjayakan agenda tersebut.

   Menurutnya, dengan pelantikan bukan Islam sebagai peguam negara, ketua hakim negara dan menteri di Jabatan Perdana Menteri yang berurusan dengan hal undang-undang memperlihatkan peluang untuk RUU355 dibahaskan di Parlimen semakin tipis.

   "Kalau dilihat daripada aspek itu jalannya amat tipis, bagaimanapun lebih baik kita cuba. Sekurang-kurangnya ada perkara yang kita boleh bangkitkan.

   "Ketika BN memerintah, RUU355 tak berdepan halangan, bahkan kita menyokong dan diberi laluan untuk dibentangkan," katanya pada sidang media di Kota Bharu selepas mempengerusikan mesyuarat exco Pemuda Umno Kelantan, hari ini.


   Sebelum ini, pentadbiran Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melantik Tommy Thomas sebagai peguam negara, Tan Sri Richard Malanjum (ketua hakim negara), Datuk Liew Vui Keong (menteri undang-undang) yang didakwa menimbulkan kegusaran di kalangan umat Islam di negara ini.

   Terdahulu, isu RUU355 tercetus di persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini apabila Ketua Pembangkang, Datuk Md Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas) menggesa PAS supaya menguji pendirian dan sikap Dr Mahathir berhubung pelaksanaan RUU355.

   Sementara itu, Nor Hariri berkata, pembangkang sekarang tidak boleh berputus asa untuk meneruskan usaha tersebut dan rakyat boleh melihat sendiri pendirian pihak kerajaan pusat hari ini.

   "Kalau dulu orang kata Umno yang mempolitikkan hal ini, kita tak boleh putus asa. Kita tengok apa tindakan pihak kerajaan sekarang, (dulu) mereka yang menentang perkara ini," katanya.

   Delete
  3. Umno kutuk NGO samakan LTTE dengan perjuangan Palestin
   Diterbitkan 27 Jul 2018, 2:06 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 2:18 petang

   A+ A-
   ULASAN | Umno terkejut dengan kenyataan pertubuhan bukan-kerajaan (NGO) Malaysian Tamillan Today yang menyamakan perjuangan pertubuhan pengganas Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), dengan perjuangan Palestin.

   Kami mengutuk keras kenyataan presidennya N Shanmugam dan mendesak rakyat Malaysia serta umat Islam menolak pendirian NGO ini.

   Perlu diingat bahawa asas perjuangan LTTE yang diasaskan oleh Vellupillai Prabhakaran pada tahun 1976 ialah bagi menuntut kerajaan Sri Lanka memberi autonomi di wilayah timur laut negara itu, atau sebuah negara merdeka bagi orang Tamil.

   Meskipun mereka mendakwa sudah menduduki wilayah Jaffna dan Batticaloa sejak 20,000 tahun lalu dan adalah rakyat keturunan Tamil Sri Lanka, sebuah negara berdaulat dan merdeka.

   LTTE melancarkan serangan gerila dan membunuh ramai orang awam yang tidak berdosa serta merosakkan harta benda awam dalam memperjuangkan tuntutannya.

   Dalam erti kata lain, mereka mahukan sebuah negara untuk orang Tamil di dalam sebuah negara merdeka, serta menentang kerajaan Sinhala di Colombo.

   Berlainan dengan penduduk Palestin, mereka menerima pendatang Yahudi di bawah Perisytiharan Balfour tahun 1926, dan membenarkan satu penempatan dikhususkan untuk mereka ketika itu.

   Tetapi Yahudi Israel sedikit demi sedikit menjajah tanah nenek-moyang mereka dan melancarkan Perang Enam Hari pada 1967 untuk meluaskan cengkaman mereka ke atas bumi Palestin.

   Dengan rang undang-undang Bumi Yahudi minggu lepas, semua tanah Israel dan wilayah Arab yang didudukinya menjadi hak Yahudi, sekali gus menyekat sebarang tuntutan Palestin dan umat Islam ke atas Baitulmuqaddis atau Jerusalem.

   Rakyat Palestin ditindas di negara sendiri, berlainan dengan LTTE yang ingin membina wilayah sendiri di dalam sebuah negara berdaulat, meskipun mereka sendiri adalah rakyat Sri Lanka. Namun, mereka enggan menjadi warganegara Sri Lanka dan mahukan negara sendiri.

   Hal ini samalah dengan tuntutan keturunan Sikh pimpinan Harchand Singh Longowal, rakyat India yang mahu menuntut penubuhan sebuah negara Khalistan di bumi India, suatu masa dahulu.

   Kaji semula NGO berkenaan

   Janganlah jadikan Palestin sebagai asas untuk menyokong pertubuhan pengganas LTTE. Buatlah kajian sejarah terlebih dahulu.

   Sebagai rakyat Malaysia, ternyata NGO ini boleh menjadi ancaman kepada negara ini. Umno dengan itu mendesak kerajaan mengkaji semula kewujudannya dan menyiasatnya.


   Seperti Gerakan Acheh Merdeka (GAM), Umno tidak pernah menyokong perjuangan mereka untuk menubuhkan negara asing di wilayah Indonesia.

   Jadi, berhati-hatilah apabila mengeluarkan kenyataan. Kita bimbang pendirian sebegini akan mewujudkan suasana tidak baik kepada rakyat dalam negara ini.

   DATUK DR SHAMSUL ANUAR NASARAH ialah Ketua Penerangan Umno.

   Delete
  4. Melayu umno kalau tak ada dedak matilah depa semua.

   Lancau laa justice league!!!!

   Delete
  5. NGO gesa mufti bersuara dalam isu berkaitan Islam
   Faisal Asyraf | Diterbitkan 27 Jul 2018, 6:24 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 6:29 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Sebuah pertubuhan yang menggelarkan diri mereka sebagai Majlis Tindakan dan Badan Penyelaras NGO Islam Malaysia menggesa para mufti untuk bersuara dalam isu berkaitan orang Islam di negara ini.

   Mereka menyatakan desakan itu dalam satu perhimpunan di Masjid Negara hari ini yang disertai kira-kira 50 hadirin.

   Koordinatornya Yahya Long Ali berkata, kerajaan dan pembangkang tidak senada dalam isu berkaitan sensitiviti orang Islam yang menurut mereka tidak diselesaikan sehingga kini.

   Beliau berkata, antara isu itu adalah budaya LGBT (lesbian, gay, biseksual, transgender), Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU355, sekolah tahfiz dan hak institusi Islam dan Raja-raja Melayu.

   Mufti adalah satu badan yang tinggi..mereka boleh keluarkan fatwa..kita nak dia berani bersuara dan bertegas dalam soal melibatkan Islam.

   "(Mufti) Tak boleh ikut arahan ketua masing-masing," katanya di perkarangan Masjid Negara di Kuala Lumpur selepas sembahyang Jumaat tengah hari tadi.

   Beliau mendakwa wakil sejumlah 30 NGO hadir ke perhimpunan itu, termasuk daripada Wanita Intifada Negara dan Gerakan Pembela Ummah Kedah.

   Yahya berkata isu RUU355 dibahaskan sejak pentadbiran BN lagi namun sehingga kini tidak selesai, kerana pemimpin beragama Islam dalam kerajaan dan pembangkang tidak bersatu.

   Delete
  6. SAMBUNGAN : ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME   9. TEKNIK INOKULASI ATAU VAKSINASI YANG DIKATAKAN TELAH DICIPTA OLEH EDWARD JENNNER DAN LOUIS PASTEUR ADALAH TIDAK BENAR….IA SEBENARNYA TELAH DICIPTA OLEH SAINTIS ISLAM UNTUK MERAWAT PENYAKIT CACAR DI TURKI YANG DIPERKENALKAN KE EROPAH OLEH ORANG TURKI…CACAR LEMBU DIGUNAKAN UNTUK MEMVAKSIN KANAK-KANAK DI TURKI BAGI MERAWAT PENYAKIT CACAR 50 TAHUN SEBELUM BARAT MENEMUKAN TEKNIK ITU….SAINTIS ISLAM JUGA MEMPERKENALKAN PROSES AWAL MENGGUNAKAN TUMBUHAN SEBAGAI UBATAN UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT…IBNU SINA SEORANG SAINTIS TERKEMUKA ISLAM TELAH MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG SANGAT BESAR DALAM BIDANG PERUBATAN DENGAN BUKUNYA “AL QANUN FII TIB” YANG MENERANGKAN BEBERAPA KAEDAH FARMAKOLOGI SERTA BERATUS-RATUS JENIS UBAT…SAINTIS ISLAM JUGA MENCIPTA MERKURIK KLORIDA YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUH LUKA….

   10. ANTARA SUMBANGAN LAIN SAINTIS ISLAM DALAM BIDANG MATEMATIK MERUPAKAN PERSAMAAN KUADRATIK YANG DICIPTA OLEH AHLI METAMATIK PARSI IAITU ABDUL WAFA BUZJANI…BELIAU JUGA BANYAK MEMBANGUNKAN PERSAMAAN QUADRATIK LAIN DAN BANYAK DARIPADANYA MASIH DIGUNAKAN SEHINGGA KINI…ILMU MATEMATIKNYA SANGAT HEBAT BELIAU DAPAT MENYELESAIKAN 13 BENTUK PERSAMAAN KUBIK…..


   11. AHLI FIZIK ISLAM IBNU SAHAL MERUPAKAN ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MENCIPTA HUKUM SNELL YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCARI HUBUNGAN ANTARA SUDUT TUJU DAN PEMBIASAN…BELIAU MEMBENTANGKAN PELBAGAI JENIS BENTUK KANTA YANG MENUMPUKAN CAHAYA TANPA PENYIMPANGAN GEOMETRI DALAM NASKAHNYA “ON BURNING MIRRORS AND LENSES”…BELIAU JUGA ADALAH PENCIPTA KANTA ASFERA….

   12. JIKA ANDA MENGAMBIL GAMBAR ATAU BERSELFIE,,,ANDA PATUT BERTERIMA KASIH KEPADA AHLI SAINS ARAB YANG BERNAMA IBNU AL HAYTAM…BELIAU BUKAN SAHAJA MENYUMBANG DALAM BIDANG MATEMATIK,,,,ASTRONOMI DAN FIZIK,,,BELIAU MALAH TELAH MEMBERIKAN PERUBAHAN KEPADA BIDANG OPTIK….KAMERA PINHOLE ( KAMERA DENGAN APERTURE PINHOLE TANPA KANTA ) DICIPTA OLEH BELIAU MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BELIAU TEMUI KETIKA MEMBUAT KAJIAN MENGGUNAKAN CAHAYA YANG DIPANCARKAN MELALUI LUBANG PADA TINGKAPNYA DAN MEMBUAT KESIMPULAN BAHAWA SINAR CAHAYA AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM JIKA LUBANG ITU SEMAKIN KECIL….BELIAU JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA SINAR CAHAYA BUKAN MENINGGALKAN MATA SEBALIKNYA MASUK KE DALAM MATA…


   13. ORANG PERTAMA YANG MENCIPTA BEKAS KACA DAN KANTA PEMBESAR ADALAH SAINTIS ISLAM BERNAMA ABBAS IBNU FIRNIS DAN DENGAN KANTA TERSEBUT BELIAU MENCIPTA CERMIN MATA…CERMIN JUGA DICIPTA OLEH ORANG ISLAM YANG KEMUDIANNYA DIPERLAJARI OLEH ORANG ITALI AKAN TEKNIK PEMBUATANNYA PADA ABAD KE 9 DAN KE 10.

   14. DUA ORANG AHLI KIMIA ARAB IAITU JABIR IBNU HAYYAN DAN ALKINDI ADALAH ORANG PERTAMA YANG MEMBANGUNKAN INDUSTRI MINYAK WANGI MANAKALA ALKINDI PULA MENGGABUNGKAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN DAN HERBA UNTUK MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS BAU DAN WANGIAN…


   15. KESIMPULANNYA IALAH NEGARA BARAT MENJADI MAJU KERANA MENINGGALKAN BIBLE/GEREJA MANAKALA SEBALIKNYA EMPAYAR ISLAM MENJADI MAJU KERANA MENJUNJUNG TINGGI ALQURAN DAN AL HADIS….

   Delete
 3. Khutbah Arafah Bukan Medan Menyampaikan Naratif Liberal Demokratik Barat  1. Saya menyaksikan rakaman khutbah Arafah yang disampaikan oleh Menteri Agama sehingga habis (pautan video di komen pertama). Terasa jelik apabila YB menteri agama sanggup menggunakan medan Arafah yang mulia untuk memaksa para jemaah haji mendengar tajuk “kemanusiaan” yang disampaikan mengikut naratif LIBERAL DEMOKRATIK BARAT, yang disulam dengan ayat-ayat al-Quran dengan tafsiran yang sangat selektif!

  2. YB menyebut perhimpunan di Arafah adalah perhimpunan atas dasar kemanusiaan. Sedangkan medan Arafah menghimpunkan semua manusia atas dasar AQIDAH! Dan itulah yang diulang-ulang dalam laungan TALBIYAH! Kerana aqidah yang satu, umat Islam menjadi umat yang satu, tidak membezakan antara satu bangsa dengan bangsa yang lain.

  3. YB juga cuba menggambarkan seolah-olah berlaku diskriminasi yang sangat teruk di Malaysia; bangsa lain ditindas dan diinjak-injak, umat Islam di Malaysia tidak tahu menghormati bangsa dan agama lain. Sungguh pelik gambaran ini!

  4. Ayat-ayat al-Quran pula digunakan untuk mengukuhkan naratif yang cuba dibawa. Lalu YB menyebut bahawa Islam adalah “Risalah Insaniyyah.” Sedangkan antara tema utama al-Quran adalah TAQWA. Bahkan dalam ayat yang sering digunakan untuk tema “kemanusiaan” ini pun, iaitu surah al-Hujurat; 49:13, Allah menyebut;

  إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ
  “Sesungguhnya semulia-mulia kalian di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kalian.”

  5. Menanggapi sikap menyulam ayat-ayat suci al-Quran pada naratif kefahaman LIBERAL DEMOKRATIK BARAT, saya memetik kalam Amirul Mukminin Ali bin Abi Tolib;

  كلمة الحق أُريد بها باطل!

  6. Wahai YB, sempena keberadaan di Tanah Haram yang penuh barakah, bertaqwalah kepada Allah!

  Ahmad Hisyam Sabrani

  : Kini sebahagian ahli IKRAM membawa pemikiran liberal dalam pendekatan dakwah mereka....

  ReplyDelete
  Replies
  1. isa3=zack=lick


   "Kita tahu DAP sangat anti... orang tahu itu antara faktor dan sepatutnya dia tidak campur tangan urusan parti lain dan Islam. Itulah punca (tidak bekerjasama dengan HARAPAN)," katanya.

   PAS untuk semua

   Dalam temu bual sama, Tuan Ibrahim turut diajukan pertanyaan sama ada PAS masih lagi mengamalkan slogan PAS for all yang sebelum ini kerap dilaungkan.

   Menurut Tuan Ibrahim, PAS tidak pernah berganjak daripada slogan berkenaan dan mereka tetap terbuka dengan mana-mana kaum dan agama di negara ini.

   "Polisi parti kita tetap sama. PAS asasnya pada Islam, bukan bangsa. Bangsa ini dalam konteks politik negara. Konteks negara kita majoriti ialah Melayu dan Islam.

   "PAS bertegas dengan dasar kita dan terbuka kepada semua agama dan bangsa lain. PAS for all memang trademark kita dan kita terbuka sampai hari ini," katanya.

   Ketika diajukan soalan tentang Tsunami Hijau pada PRU lalu, Tuan Ibrahim berkata ia berjaya namun tidak menyeluruh.

   Katanya ia dapat dibuktikan apabila PAS berjaya mengekalkan kemenangan di Kelantan dan mendapatkan kembali Terengganu serta hampir menawan Kedah.

   "(Tsunami hijau) berjaya cuma tak besar. Kejayaannya dapat dilihat apabila undi PAS meningkat. Jumlah kerusi DUN meningkat dan berjaya tawan Terengganu, kekalkan Kelantan dan Kedah hampir berjaya.

   "Walaupun ia tidak meluas, tapi berjaya," katanya.

   PAS memperkenalkan gagasan Tsunami Hijau selepas HARAPAN - yang ketika itu masih pembangkang - menggunakan istilah 'Tsunami Melayu' untuk menunjukkan kemenangan mereka.

   Menurut Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Dr Mohd Zuhdi Marsuki sebelum ini, PAS dijangka menang dengan Tsunami Hijau apabila pengundi Islam atas pagar akan memberi undi kepada parti berkenaan.

   Mengulas sama ada PAS hanya merupakan parti Pantai Timur, Tuan Ibrahim menafikan dakwaan itu dan beranggapan istilah berkenaan tidak tepat.


   "Kebetulan kita kekalkan kemenangan di Kelantan. Kalau macam itu, bolehlah kita cakap DAP ini parti utara kerana dia boleh memerintah Pulau Pinang?

   "PAS ada juga menang di Pahang, dari tiga kerusi kita naik lapan kerusi. Kita ada juga menang di Johor, Pulau Pinang, Perak. Maknanya penerimaan masyarakat terhadap PAS terkeluar dari pantai timur (semata-mata)," ujarnya lagi.

   Delete
  2. BALA TUHAN DI PULAU PINANG AKIBAT PILIH KAFIR


   Laporan: Serangan tikus musnah padi 29 hektar di P Pinang
   Diterbitkan 1 Ogs 2018, 9:49 pagi | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 9:54 pagi

   A+ A-
   Tikus bendang memusnahkan hampir 29 hektar tuaian padi milik 50 petani di Kepala Batas, Pulau Pinang, lapor The Star Online hari ini.

   Serangan bermula selepas kejadian banjir besar di utara Semenanjung Malaysia pada November tahun lalu yang turut melanda Pulau Pinang.

   Pengarah Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Pulau Pinang (IADA) Mohd Nazri Abu Seman memberitahu harian itu bahawa sejenis tikus dengan nama saintifik Rattus Argentiventer menyelinap ke kawasan bendang sawah padi melalui sungai.

   "Mereka mengikuti arus banjir dan sampai ke kawasan sawah bendang melalui saliran tali air," beliau dipetik berkata demikian.

   Mohd Nazri menjangkakan masalah ini akan berterusan kerana tikus berkenaan memakan isi padi muda - menghalang pengeluaran bijirin - dan apa saja butiran padi yang dapat ditemukan.

   Cepat membiak

   Selanjutnya, beliau memaklumkan 50 petani tersebut merupakan kumpulan pertama yang mendapat serangan makhluk perosak itu kerana mereka ialah pesawah awal yang menanam padi dan mula menyemai benih pada pada April tahun ini.

   "Pesawah tidak menanam serentak semuanya pada satu masa. Mereka ikut giliran mengikut kawasan," katanya, petik laporan itu.

   Tikus-tikus ini membiak dalam kadar yang cepat - seekor dapat melahirkan lima ke 10 anak sebulan - dan anak tikus akan matang dalam tempoh tiga bulan selepas kelahiran, menurut laporan itu lagi.

   Menurut Exco Kesihatan, Pertanian dan Industri Asas Tani serta Pembangunan Luar Bandar Pulau Pinang Dr Afif Bahardin, kerajaan telah mengambil langkah-langkah untuk membendung serangan tikus.

   Jabatan pertanian negeri sedang bekerjasama dengan IADA untuk memohon bijirin beras yang diracuni, memasang perangkap dan menggalakkan burung hantu biasa memburu tikus dengan membina sarang untuk mereka.

   "Sarang burung hantu itu direka untuk menarik burung untuk tinggal di ladang padi, atau sekurang-kurangnya hinggap di sana pada waktu malam bagi mencari tikus," kata Afif, petik harian itu.

   Delete
  3. Kerajaan HARAPAN jangan abai tuntutan NGO Islam'
   Anne Muhammad & Alyaa Alhadjri | Diterbitkan 28 Jul 2018, 4:52 petang | Dikemaskini 28 Jul 2018, 5:10 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-

   Ketua Sekretariat Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) - pengajur Himpunan Kebangkitan Ummah hari ini - Aminuddin Yahaya mendesak kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) agar lebih terbuka dalam mendengar tuntutan NGO Islam di negara ini.

   "Jika lebih teruk layanan terhadap kami, ini bukan (Malaysia) baru, tetapi haru-biru. Kita harap kerajaan ini betul-betul baru - lebih baik dan konstruktif," katanya.

   Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Himpunan Kebangkitan Ummah yang disertai lebih 1,000 hadirin di padang Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru, Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau mendakwa telah menghantar enam tuntutan kepada Jawatankuasa Pembaharuan Institusi (IRC) tetapi tidak dilayan.

   "Kita kecewa kerana tahu Datuk S Ambiga ada dalam IRC, mungkin itu (sebabnya) mereka tidak melayan tuntutan kita," katanya yang juga timbalan presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA).

   Antara isu yang dibangkitkan dalam himpunan itu adalah isu pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender), pemerkasaan bahasa kebangsaan dan tanah rizab Melayu.   Aminuddin berkata himpunan itu adalah luahan kegusaran kalangan umat Islam dan rasa tidak puas hati mereka kepada kerajaan.

   "UMMAH menuntut kerajaan segera membaiki kepincangan yang sedang dan bakal berlaku.


   "Kami tidak menolak akan ada siri himpunan yang lebih besar di negeri-negeri jika tiada tindakan daripada mereka," katanya lagi.

   UMMAH menyatakan enam resolusi kepada kerajaan, antaranya tindakan kerajaan haruslah berdasarkan Perlembagaan Persekutuan tanpa menjejaskan perpaduan dan keharmonian antara agama.

   Selain itu, gabungan NGO itu menuntut hak istimewa Melayu dan kedudukan Islam tidak digugat dan penolakan terhadap pengiktirafan UEC.

   Selain pemimpin NGO, himpunan yang bertemakan 'Malaysia Baru Pasca PRU-14: Islam Melayu Terancam' turut dihadiri beberapa pemimpin Umno dan PAS, antaranya Datuk Takiyuddin Hassan, Nasrudin Hassan, Datuk Asyrat Wajdi Dusuki dan Datuk Lokman Noor Adam.

   Delete
  4. Melayu mcm justice league market depa kat lorong Chow Kit tu.

   Kalau jalan pun mengengkang dia laaa tu!!!

   Delete
  5. NGO tegur k'jaan agresif pada 1MDB, tapi 'lepaskan' Taib
   Diterbitkan 25 Jul 2018, 2:11 petang | Dikemaskini 25 Jul 2018, 2:23 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Kerajaan tidak boleh agresif dalam kes 1MDB sahaja tetapi tidak mempedulikan dakwaan-dakwaan terhadap Yang Dipertua Sarawak Tun Taib Mahmud, kata Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4).

   “Rakyat Malaysia yang mengundi dengan semangat antikleptokrasi dan antirasuah di Malaysia tidak boleh bertolak ansur terhadap ketidakpedulian ini.

   “C4 menggesa kerajaan Pakatan Harapan mengambil tindakan tegas dan segera,” kata pengarah eksekutif kumpulan itu Cynthia Gabriel.

   Dalam kenyataan hari ini, Cynthia menggesa Peguam Negara Tommy Thomas “menjadi berani, adil dan tidak memilih pendakwaan” dalam dakwaan kes-kes kleptokrasi Taib.

   “Kita tidak boleh agresif terhadap 1MDB dan biarkan perkara ini terlepas. Rasuah seperti ini, jika benar, tiada tempat dalam Malaysia baru,” kata Cynthia.

   NGO berpangkalan di Switzerland Bruno Manser Fund menuduh keluarga Taib bertanggungjawab terhadap pembalakan berleluasa di Sarawak dan mengganggarkan kekayaannya sekitar RM46 bilion.

   Menteri undang-undang Liew Vui Keong bagaimanapun berkata Tiab telah dibersihkan daripada salah laku pada 2013.


   Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Mohd Shukri Abdul berkata pihaknya telah membuka 15 kertas siasatan terhadap Taib tetapi tidak dapat mengaitkannya tanpa maklumat baru.

   Cynthia bagaimanapun berkata BMF bersedia berkongsi maklumat mereka.

   Taib telah menafikan sebarang salah alu sepanjang menjadi ketua menteri Sarawak dari tahun 1981 hingga 2014.

   Delete
  6. ADAKAH ANDA PERCAYA BERASAL DARI BERUK : JIKA TIDAK ANDA SEBENARNYA TELAH MENOLAK FAHAM LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME/LGBT


   1. FAHAMAN LIBERALISME/SEKULARISME/PLURALISME/LGBT ADALAH BERTUNJANG KEPADA FAHAMAN MANUSIA BERASAL DARI BERUK….ADAKAH BENAR SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH MEREKA??...JIKA ANDA SELIDIKI TIADA SATUPUN BUKU YANG BERTAJUK FACT OF EVOLUSION…SEMUA BUKU BERTAJUK THEORY OF EVOLUSION….INI MENUNJUKKAN TEORI MANUSIA BERASAL DARI BERUK BUKANLAH FAKTA SEBENARNYA…ALQURAN DAN HADIS SEBAGAI FAKTA MENYEBUTKAN BAHAWA MANUSIA BERASAL DARI ADAM AS..

   2. DALAM BUKU DARWIN “THE ORIGIN OF SPECIES” DICERITAKAN KETIKA CHARLES DARWIN BELAYAR KE PULAU KALATROPIS DENGAN MENAIKI KAPAL HMS BEAGLE,,,DI SANA DIA MELIHAT BURUNG LUBANG KAYU,,,BERGANTUNG KEPADA LUBANG YANG DIPATUK,,,PARUHNYA MENJADI PANJANG DAN PENDEK…KAJIAN INI DIBUAT PADA SPESIES YANG SAMA BUKAN PADA SPESIES BERLAINAN….CHARLES DARWIN MENULIS SURAT KEPADA TEMANNYA THOMAS THOMTON PADA TAHUN 1861…BELIAU MENGATAKAN AKU TIDAK PERCAYA KEPADA NATURAL SELECTION SEBAB TIADA BUKTI,,,AKU HANYA GUNAKANNYA UNTUK MEMBANTUKU DALAM KLASIFIKASI EMBRIOLOGI,,,MORFOLOGI DAN RUDIMENTARY ORGAN…CHARLES DARWIN SENDIRI MENGATAKAN ADA MATA RANTAI YANG HILANG ( MISSING LINK ) ANTARA TAHAP-TAHAP EVOLUSI DARI LUCY,,,HOMO SAPIEN,,,NEO NAENDRATA DAN CRO MAGNON….CHARLES DARWIN JUGA TIDAK SETUJU DENGAN TEORI TERSEBUT…


   3. ALASAN TEORI INI DIKEMBANGKAN KEPADA SELURUH DUNIA DENGAN MANIPULASI SEBAGAI FAKTA SAINS ADALAH KERANA JIKA ANDA BUAT ANALISA,,,GEREJA TELAH MENENTANG SAINS SEBELUMNYA DAN MENGHUKUM MATI GALILEO KERANA IA MEMBUAT PERNYATAAN MENGENAI ASTRONOMY DAN LAIN-LAIN YANG BERCANGGAH DENGAN BIBLE…MAKA KERANA ITU POPE SEKARANG TELAH MEMINTA MAAF…JADI KETIKA CHARLES DARWIN DATANG DENGAN TEORI YANG MENOLAK BIBLE MEREKA TIDAK MEMERLUKAN BUKTI YANG CUKUP,,,”THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND”…JADI MEREKA YANG MENDOKONG TEORI INI ADALAH KERANA SEMATA-MATA IA BERCANGGAH DENGAN BIBLE/GEREJA BUKANLAH KERANA IA FAKTA/BENAR…

   4. TERDAPAT RATUSAN SAINTIS DAN PENERIMA HADIAH NOBEL YANG MENENTANG TEORI EVOLUSI…DI KALANGAN MEREKA ADA YANG MENULIS BUKU YANG KHUSUS….ANTARA MEREKA ITU IALAH P.P GRASE,,,1971 KETUA KAJIAN EVOLUSI,,,UNIVERSITI SAJERIO,,,PARIS,,,,,SIR ALBERT GEORGE PENERIMA HADIAH NOBEL ATAS PENEMUAN VITAMIN C,,,,,SIR FRED HOYLE DENGAN KARYANYA,,,,RUPERT ALBERT MENULIS SEBUAH TEORI BARU MENENTANG TEORI EVOLUSI…SIR FRANK SALISBURY,,,SIR WHITEMEAT AHLI BIOLOGI DENGAN KARYANYA,,,,


   5. PENYOKONG-PENYOKONG TEORI EVOLUSI MENGGUNAKAN ALASAN ADA BUKTI PADA TINGKAT LEBIH RENDAH IAITU AMEOBA DAPAT BERUBAH MENJADI PAREMISHIA…ALQURAN TIDAK MENGATAKAN AMEOBA TIDAK BOLEH BERUBAH MENJADI PAREMISHIA NAMUN SEBENARNYA TIADAPUN BUKTI PERKARA TERSEBUT…

   6. JIKA ANDA LAKUKAN PERBANDINGAN PROBABILITY DARI SATU BENTUK DNA,,DARI KERA KE MANUSIA KEBARANGKALIANNYA ADALAH NULL ( ZERO ),,,BERMAKNA TEORI EVOLUSI ADALAH PALSU…


   7. PENYOKONG TEORI DARWIN TELAH MENGEMBANGKAN TEORI TERSEBUT KEPADA HOMOSEKSUALITAS ADALAH GENETIK…SETELAH DISELIDIK TERNYATA MANIPULATORNYA ADALAH SEORANG HOMOSEKSUAL….DI MALAYSIA LGBT HANYALAH MEWAKILI 0.01% RAKYAT MALAYSIA DAN MERUPAKAN PENYUMBANG PENYAKIT KELAMIN DAN HIV…APAKAH ADA AGENDA TERSEMBUNYI DISEBALIK MEREKA YANG MENGEMBAR-GEMBURKAN EXTRIMIS INI?
   Delete
 4. Tak ada org bayar pun aku hantar komen. Tapi aku tetap hantar sbb

  PM lantik mintiri India yg bodoh, bengong, bahlol & tongong

  PM lantik menteri pertanian yg seolah-olah baru keluar dari gua, merapu

  PM lantik menteri pertahanan yg asyik dedahkan kelemahan tentera sendiri, kononnya telus tapi itu bahlol namanya.

  Menteri kewangan yg beri alasan kakitangan silap letak decimal point. Penasihat khas 2 orang dah dilantik.

  Hapuskan GST tapi harga barang tak turun pun. Kononnya gst adalah cukai di setiap peringkat, tapi knp harga barang tak turun? Aku rasa menteri kita pon ramai yg bodoo laa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah barang hang sendiri pun dah mampuih nak komplen kat kami?

   Delete
  2. Yes ....you are right !

   Orang pertama yang patut di bicarakan kerana ber 'bin Abdullah ' adalah tak lain dari Tan Seri Mohamad Shafei bin Abdullah .

   Delete
  3. KENAPAKAH ALQURAN MELARANG ORANG BERIMAN DARI MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR/MUNAFIK


   1. MUSLIMS ARE THE MOST HYGIENIC PERSONS IN THE WORLD….MEREKA BUKAN SAHAJA BERSIH DARI SEGI BADAN DAN PAKAIAN BAHKAN SEMUA KEHIDUPAN HIDUP MEREKA…KEBERSIHAN PALING UTAMA IALAH KEBERSIHAN AKIDAH ATAUPUN PEGANGAN HATI/PEGANGAN HIDUP….IAITU TAUHID DENGAN MENGESAKAN ALLAH TUHAN YANG SATU…ALLAHLAH SATUNYA-SATUNYA TEMPAT TUMPUAN SELURUH MAKHLUK…TIDAK BERANAK DAN TIDAK PULA DIPERANAKKAN…DAN TIADA SUATUPUN YANG BOLEH DIBANDINGKAN DENGANNYA….

   2. BAIK MACAM MANAPUN SEKALIPUN SESEORANG ITU JIKA DIA MENSYIRIKKAN ALLAH MAKA SUDAH TENTU ADA TIDAK KENA DENGAN PERJALANAN HIDUPNYA….KATALAH DIA BERBUAT BAIK DENGAN MASYARAKAT TAPI DIA TIDAK SETIA PADA BIG BOSS TENTULAH ADA MASALAH BESAR….KATALAH SI A,,,BERKHIDMAT DENGAN SYARIKAT ZZZ TAPI IA TIDAK MENJALANKAN AMANAH DENGAN SEBAIKNYA DENGAN TIDAK PATUH KEPADA ATURAN PEJABAT SEPERTI TIDAK HADIR KERJA SEBAGAIMANA DI TUNTUT TAPI DALAM MASA SAMA DIA BEKERJA DENGAN SYARIKAT YYY…DIA MENDAPAT GAJI DARI KEDUA-DUA SYARIKAT TERSEBUT…DIA MALAH BERKELAKUAN BAIK DENGAN KAWAN DAN MASYARAKAT DENGAN MEMBERI DERMA DAN BERBELANJA….BEGITULAH KEADAAN SEORANG ITU BILA DIA MENDUAKAN ALLAH…DALAM KEADAAN PERCAYA PERCAYA KEPADA ALLAH TAPI DIA JUGA MENYEMBAH PATUNG DAN DEWA….ASSOCIATE PARTNER WITH ALLAH INILAH YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH DI AKHIRAT BESOK WALAUPUN DIA SEORANG YANG BAIK TINGKAHLAKUNYA SEMASA DI DUNIA…..


   3. SYIRIK ADALAH NAJIS/CEMAR/KOTOR DALAM AKIDAH/TAUHID….JIKA DENGAN ALLAH DIA SUDAH BERLAKU CURANG APALAGI DENGAN MANUSIA TENTU TIADA LAGI MASALAH BAGINYA….HANYA ORANG MEMBUTA-TULI SAHAJA BOLEH MENERIMA PAGANISME SEPERTI ITU….KAFIR MUSYRIKIN MENDAKWA MEREKA JUGA MENERIMA KONSEP SATU TUHAN TAPI PADA PRAKTIKALNYA TIDAK BEGITU….

   4. JIKA SUDAH KOTOR DALAM AKIDAH/PEGANGAN HATI TENTU JUGA AKAN KOTOR DALAM CARA HIDUPNYA….MINUM ARAK,,,BERJUDI,,,,ADALAH MAINAN BIASA KEHIDUPAN MEREKA…MEREKA TIDAK SEDAR ARAK/DADAH ADALAH AMALAN YANG MENGOTORKAN AKAL/FIKIRAN MEREKA YANG WARAS….BERJUDI JUGA MENGOTORKAN PENDAPATAN/HARTA MEREKA…BABI JUGA DIHARAMKAN KERANA KOTOR KERANA BABI ADALAH OMNIVOUR YANG MAKAN SERBA-SERBI TERMASUK KEKOTORAN SELAIN MERUPAKAN VEKTOR KEPADA VIRUS/PARASITE…


   5. ORANG YANG BERFIKIRAN KOTOR DAN MENGAMALKAN CARA HIDUP KOTOR….KALAU SUDAH TANPA SEGAN SILU MENSYIRIKKAN ALLAH,,,MERASAKAN DIA TIDAK DIPERHATIKAN OLEH ALLAH DALAM KEHIDUPAN SEHARIANNYA,,,,TENTU IA JUGA TIDAK AKAN TAKUT MELAKUKAN KESALAHAN DAN JENAYAH JIKA DAPAT MELEPASKAN DIRI DARI MATA/UNDANG-UNDANG MANUSIA….

   6. HIDUP MUSYRIKIN BERGELUMANG DENGAN NAJIS SYIRIK DENGAN MENYEMBAH BATU,,,KAYU,,,LOGAM DAN BINATANG….MEREKA JUGA MENYEMBAH DEWA ( MANUSIA SEPARA TUHAN )…KETURUNAN MEREKA JUGA NAJIS BERZURIATKAN ZINA DAN SEKS BEBAS…DIERA DNA SEKARANG MASYARAKAT MEREKA MAKIN BERKECAMUK SETELAH UJIAN MENGESAHKAN ANAK MEREKA BUKAN DARI BENIH MEREKA KERANA KECURANGAN PASANGAN MEREKA…MEMAKAN NAJIS BANGKAI….TIDAK TAHU CEMAR ATAU CUCI YANG SEBENARNYA…FIKIRAN DAN CARA MEREKA BERFIKIR JUGA NAJIS KERANA MINUM AIR KENCING SYAITAN ( ARAK )..


   7. KERANA ITULAH ALQURAN MELARANG KAFIR DARIPADA MEMASUKI TANAH HARAM MAKKAH..KERANA MEREKA HAKIKATNYA NAJIS/KOTOR BATIN DAN ZAHIR…

   8. ALQURAN JUGA MEMBERI AMARAN ORANG KAFIR LEBIH MEMPERCAYAI SESAMA MEREKA ..JADI MENGAPA PULA ORANG ISLAM BERIA-IA BENAR MEMPERAYAI ORANG KAFIR….TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN MELAINKAN KERANA MEREKA MEMPUNYAI PENYAKIT NIFAQ ( MUNAFIK ) DALAM HATI….


   9. JIKA KITA ANALISA,,,ANTARA PUNCA KEJATUHAN EMPAYAR ISLAM APABILA MEREKA MULA MENARUH KEPERCAYAAN KEPADA KAFIR…LORD ALLENBY( KAFIR )/LAWRENCE OF ARABIA( MUNAFIK ) ADALAH NAMA YANG TIDAK ASING LAGI MENYUMBANG KEPADA KEJATUHAN EMPAYAR UTHMANIAH DENGAN BERSUBAHAT DENGAN PEMUKA ARAB/WAHABI…BEGITU JUGA KOTA MELAKA ROBOH KERANA PEMUKA MELAYU BERSUBAHAT DENGAN KAFIR PORTUGIS DAN MENYERANG DARI BELAKANG…   Delete
 5. Menteri pong manusia biasa juga coma tarap kedodokan lebih tinggi 4 layop dari rakyat besa .
  Kalu banding dgn kolibatak jauh menyanyayup sampe bedesop. baghang.
  Sebagai manosia biasa tak telepas dari salah dan silap cina kata selap.
  Depa bwat selap rakyat tanggong akibat dan mosibah sampe terencat ..
  Mlayu perentah bg cina jd tokeh .
  Mlayu jd kolibatak cina.
  Menteri dan cina maju dan makmog.
  Mlayu rame-rame mundog ..
  Alih-alih pakitam boleh jd mandog.
  Punggah kwah kwah kwah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesultanan-kesultanan di Tanah Melayu

   Penjajahan Barat bermula di Kepulauan Melayu apabila Melaka jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511.

   Bagaimanapun, kebanyakan kawasan-kawasan di Kepulauan Melayu pada ketika itu masih lagi merdeka dan bangsa rumpun Melayu masih lagi bergerak secara bebas meneroka kawasan-kawasan dalam wilayah Nusantara tanpa sebarang halangan.

   Orang-orang Melayu adalah kaum terbesar di Tanah Melayu dan boleh dibahagikan kepada dua kategori utama.

   Kategori pertama ialah anak jati - orang-orang Melayu yang memang berasal dari Tanah Melayu dan telah mengasaskan kerajaan-kerajaan di sini.

   Kesultanan-kesultanan Kedah, Kelantan, Terengganu, Perak, Johor dan Pahang adalah contoh kerajaan-kerajaan yang telah ditubuhkan oleh golongan Melayu anak jati ini.

   Kategori kedua ialah anak dagang – orang-orang dari bangsa rumpun Melayu yang datang dari kawasan Kepulauan Melayu, di luar Tanah Melayu, dengan hasrat untuk berhijrah ke Tanah Melayu.

   Kebanyakan mereka berketurunan Aceh, Batak, Bugis, Minang, Riau, Rawa dan Jawa. Mereka berhijrah secara sukarela dan tidak dibawa masuk ke Tanah Melayu.

   Bersama-sama Melayu anak jati, Melayu anak dagang telah memberi sumbangan yang besar dalam mencorakkan struktur politik prapenjajahan Tanah Melayu.

   Sebagai contoh, pengasas kesultanan Melaka pada tahun 1400, Parameswara adalah seorang Melayu dari Sumatera.

   Selain itu, kesultanan Selangor yang wujud di Malaysia pada hari ini telah ditubuhkan oleh orang-orang Bugis dari Makassar pada tahun 1756 dan orang-orang Minang dari Sumatera Barat menerajui kerajaan Negeri Sembilan pada tahun 1773.

   Sewaktu kesultanan Aceh mencapai puncak kegemilangannya pada kurun keenam belas, jajahan takluknya amat luas melebar dari Sumatera ke Tanah Melayu mencakupi negeri-negeri Kedah, Pahang dan Johor.

   Fakta ini jelas menunjukkan bahawa sebelum negara-negara moden seperti Malaysia dan Indonesia diwujudkan di Nusantara, orang-orang Melayu bebas untuk mengembara dan meneroka bukan sekadar daerah di dalam Tanah Melayu, malah kawasan di luar Tanah Melayu.

   Ini kerana keseluruhan Kepulauan Melayu dianggap sebagai wilayah bagi orang-orang rumpun bangsa Melayu

   Delete
  2. SOMETHING ROTTEN 34

   1. Marcellus in Shakespeare’s Hamlet remarked that “something is rotten in the state of Denmark.” Perhaps from the complaints being made by Malaysians about Malaysia one might say there is something rotten in the state of Malaysia.

   2. Many of these complaints reach me. I hope I am permitted to detail them here in my blog. People can decide whether things are rotten or not.

   3. Some people complain that the Government seem unwilling to pay them for work done for the Government. There would always be a dispute whether the Government owes them anything at all. If the court decides that the Government has to pay there would be a dispute with regard to the amount.

   4. Then there would be delays, sometimes for years. For business, delays can kill.

   5. Then there are those whose contracts have been withdrawn for unknown reasons. Often it is given to someone else even after the contract documents have been signed.

   6. Then there are those whose project submissions have been passed on to others. The others make bids at a higher price but the documents are identical. Frequently the first proposer or bidder has to go through tender process. This is only right of course. But the proposer as first bidder would find others have submitted what looked like his submission. Frequently he fails or has to raise his bid because the others have quoted higher prices or lower prices as the case may be.

   7. Delays in getting approval costs. The reasons for the delays are frivolous and cannot stand scrutiny. Sometimes to speed up approvals gratification is offered. The party that offers pays and will not complain or report. It is unhealthy. You will need their services again and you may be blacklisted. Or you may find all kinds of obstacles.

   8. Long before the permits or whatever is due to be terminated, notices for immediate termination were given. The authorities want to take over the business. The person concerned may appeal. He is going to lose money. Sometimes the appeal is not answered, the authorities cannot be met and if meeting is possible, the applicant may be told that his loss is his problem, not the concern of the authorities.

   9. Sometimes development permission cannot be given because some authority or powerful person wants the land. There is no one to appeal to i.e. no one with real authority. Even if you know who wants the land, you cannot do anything. He is too powerful.

   10. Government-owned entities employing more than a thousand workers are suddenly given no job because some foreigner has been chosen to get the contract. The workers were sacked. And the Government facilities may just close down or get some minor subcontract from the foreign contractor.

   Delete

  3. 11. Local companies with adequate competence are not considered for contracts because foreign companies can do the job, may be better, may be no better. Frequently the local companies are said to be too small to do the job. Lots of money flows out of the country.

   12. We go all out to welcome FDI. But Malaysian entities with lots of money will not invest at home. They prefer to go buy properties in foreign land. The prices paid are sometimes indefensible. Again lots of money flow out of the country. And when profits are made, taxes are paid to the foreign country. Even when the money is brought back, no tax is paid to the Malaysian Government.

   13. There is a need for investments at home, but that is not for local companies. Malaysians institutions with oodles of money would do better by buying foreign technology companies and bringing them home to improve our technological capacities. But there is no encouragement for doing this.

   14. If a Malaysian company is in trouble, we seem to prefer bankrupting them and selling them to foreigners. Proposals to rescue by Malaysian white knights are not welcome. Due diligence cannot be done by the white knights for some unknown reasons.

   15. After tin was exhausted it was assumed that there would be no more mining in Malaysia. Then we found that we still have lots of other minerals. But mining for these is not for Malaysians. They are for foreigners only.

   16. No attempt is made to add value before export. Just dig the earth and export the things raw. And forests disappear along with the mining.

   17. There was once some idea about being business friendly. Not anymore. The state competes with the private sector when the private sector seems to be doing well. With the power conferred on the state, there is no way the private sector can win. They lose. But the States also lose simply because business is not the business of the State. Still the trend and preference is for nationalisation.

   18. Big is beautiful. So why have small business? Kill them. But big businesses were once small. If you kill small business, then they can never grow big. So how do we get big business if we kill them when they were in their infancy?

   19. There is a lot of talk about the importance of Small and Medium Enterprise. But what is happening on the ground does not reflect this importance.

   20. Today the actual administration seems less important than the extra administrative bodies which have been set up. This is very confusing to the public. It seems to be confusing to the administrators also. They do not seem to know what they are expected to do when policies and decisions are made by the special bodies.

   21. Critics are being demonised by the mainstream media, by certain individuals and politicians who had lost. Critics risk their property being seized and auctioned, They may be bankrupted.

   22. I am now being accused of forcing the Government to do things which should not be done.

   23. And there are many more complaints about the state which would give it a rotten smell.

   22. But not to worry. We will get used to the smell.

   Delete
  4. PAS kekal jadi 'kingmaker'
   Zulaikha Zulkifli | Diterbitkan 2 Ogs 2018, 11:57 pagi | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 2:08 petang

   A+ A-
   WAWANCARA | PAS tetap yakin parti itu kekal dengan statusnya sebagai kingmaker walaupun selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14.

   Menurut timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, istilah itu bukan sahaja terpakai semasa pilihan raya malah melibatkan senario semasa politik.

   "Saya fikir kita kekal sebagai kingmaker dalam konteks sokongan politik.

   "Walaupun ia tidak (memberi kesan) pada keputusan (PRU) baru-baru ini tetapi dari segi sokongan (PAS tetap kingmaker).

   "King maker ini bukan melibatkan pilihan raya sahaja tetapi (termasuk) senario politik," katanya dalam temubual bersama Malaysiakini.

   Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kedudukan terkini parti itu yang sebelum ini diuar-uarkan menjadi kingmaker seperti yang dinyatakan Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   Menjelang PRU ke-14 lalu, Abdul Hadi pernah menjangkakan tiada satu pun parti yang dapat membentuk kerajaan selepas PRU14.

   Ekoran itu, Abdul Hadi yang mengekalkan kerusi parlimen Marang menganggap PAS sebagai king maker sekiranya parti itu menang 40 kerusi dan menjadi tempat bergantung parti lain yang mahu menubuhkan kerajaan.

   Namun, pada PRU pada 9 Mei alu, PAS hanya memenangi 18 kerusi parlimen. Cuma parti itu mengekalkan pentadbiran di Kelantan serta menawan Terengganu.

   Muafakat bersama Umno

   Sementara itu, bercakap mengenai pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis, Tuan Ibrahim memberitahu bahawa arahan parti sangat jelas iaitu menggesa anggota akar umbi tidak memberikan undi kepada Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Menurut anggota parlimen Kubang Kerian itu, PAS perlu memastikan blok pembangkang kuat di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi mengimbangi kerajaan negeri.

   "Kita tengok pada pelbagai isu dan sokongan, jadi kita tak pilih HARAPAN. Pertama, kita baru buat himpunan (UMMAH) yang marah dengan pelbagai isu yang berlaku, tiba-tiba nak undi HARAPAN. Nampak tak kena.

   "Kedua, keperluan untuk wujud suasana pembangkang yang kuat dalam DUN Selangor. Memang pilihan raya kecil ini tidak akan jejaskan kerajan negeri tapi ia mungkin dapat kukuhkan suara pembangkang," katanya.

   Menurut bekas pensyarah Institut Teknologi MARA itu wujud perbezaan pada pembangkang dulu dan sekarang.

   Katanya pembangkang tidak wajar dijadikan musuh kerana dalam sistem demokrasi, mereka sebenarnya banyak membantu kerajaan.

   "Kita kena ambil pendekatan itu, bukan macam dulu.

   "Dalam konteks ini, kenyataan yang dikeluarkan Nasruddin Hasan dan Khairuddin Aman Razali sama dengan setiausaha agung," ujarnya.   Meskipun menggesa agar ahli akar umbi memberi undi kepada Umno namun Tuan Ibrahim menegaskan tiada sebarang perjanjian atau kerjasama yang dilakukan PAS bersama parti berkenaan.

   "PAS tak terikat dengan Umno dengan sebarang perjanjian. Keputusan kita sokong mana-mana (parti) bergantung kepada kes. Di Selangor dalam blok pembangkang kita bersama Umno.

   "Jadi saya fikir tak timbul isu kecelaruan.

   "Kita bukan anti-HARAPAN cuma ada muafakat dengan Umno. Ia berdasarkan keperluan semasa," katanya.

   Ditanya mengapa kini PAS boleh bekerjasama dengan Umno sedangkan parti itu merupakan musuh utama mereka sebelum ini, Tuan Ibrahim berkata muafakat itu berlaku memandangkan mereka sama-sama pembangkang.   Diajukan soalan mengapa ketika menjadi pembangkang bersama HARAPAN tiada muafakat berlaku, beliau menjelaskan, ia berikutan wujudnya DAP yang sering menghalang agenda Islam.

   "Dulu Umno kerajaan. Dalam konteks dia kerajaan, kalau kita tahu mereka tak betul, tak betullah kalau kita nak beri kuasa pada dia. Sekarang Umno bukan lagi kerajaan.

   "Perjuangan PAS bermatlamat untuk mendaulatkan Islam, muafakat itu perlu. Kalau ada muafakat tapi kuasa Islam tak boleh di bawa, agenda islam ditentang, dibantah.

   Delete
  5. Pong pang pongpang pongpang mlayu
   Kwah kwah kwah.
   Pongpang pongpang pongpang menteri
   Kuah kuah kuah kuah kuah
   Kongkang kangkong kongkang kangkang
   Kwah kwah kwah
   Kongkang kongkang kongkang kangkong
   Mkn kwah mknkwah mknkwah
   Pongpang pongpang pongpang habih..
   Kwah kwah kwah.
   Oi habih habih habih cak be liawwww

   Delete
  6. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG EKSTRIM   1. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG DIIMPORT DARI BARAT/KRISTIAN YANG TIDAK ADA KENA MENGENAPUN DENGAN MANA-MANA AGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA…..TAPI KENAPA PULA KEBELAKANGAN INI RAMAI RAKYAT MALAYSIA BERIA-BERIA BENAR MEMPERTAHANKAN ISME TERSEBUT?

   2. LIBERALISME BERMULA APABILA BARAT MENENTANG AGAMA KRISTIAN YANG KETINGGALAN ZAMAN BERCANGGAH DENGAN FAKTA SAINS…DI SAAT DUNIA ISLAM CEMERLANG DAN GAH DENGAN KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI,,,KETIKA ITU KELUAR TOKOH-TOKOH ISLAM YANG HEBAT SEPERTI ALBIRUNI,,,ALKHAWARIZMI,,,ALFARABI,,DAN BEGITU RAMAI FIGURA YANG HEBAT….SAINS DAN MATEMATIK DI ASASKAN OLEH ISLAM BESERTA CIPTAAN SAINS YANG HEBAT…DI INDIA BARAT KETIKA ITU DI BAWAH PEMERINTAHAN ISLAM DI BANDAR AGRA ,,,,TAJ MAHAL PADA PUNCAKNYA SAINTIS ISLAM MELETAK BERLIAN/INTAN DI MANA PADA MALAM HARI BANDAR AGRA TERANG BENDERANG KERANA PANTULAN CAHAYA..ITULAH BETAPA HEBATNYA SAINTIS ISLAM….( SETELAH BRITISH MENJAJAH INTAN ITU TELAH DIBAWA PULANG KE BRITIAN )….. BARAT KETIKA ITU DI ZAMAN GELAP (DARK AGE)….GEREJA KRISTIAN TELAH MENYIKSA SEBAHAGIAN SAINTIS BARAT DAN ADA YANG DIBUNUH…SAINTIS BARAT YANG MULA MENERIMA ILMU DARI BAGHDAD,, KOTA ILMU KETIKA ITU KERANA TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN GEREJA….


   3. LIBERALISME LAHIR EKORAN FAHAMAN SEKULARISME YANG MENOLAK AGAMA KRISTIAN DARI PEMERINTAHAN/POLITIK…MEMBOLEHKAN SESUATU TINDAKAN ATAU AMALAN BEBAS DARIPADA KETENTUAN AGAMA…FAHAMAN INI TERUS MENJALAR DAN MELARAT KEPADA ISLAM AGAMA SUCI/TAUHID YANG TIADA KENA MENGENA DENGAN AGAMA-AGAMA PENGANUT BERHALA DAN DEWA (PAGANISME)

   4. JUARA/PEMUKA LIBERALISME ADALAH YAHUDI/KAFIR LAKNATULLAH….MEREKA IALAH DARI SCOTLAND DAVID HUME,,,ADAM SMITH,,,,IMMANUEL KANT ( JERMAN ),,,DARI PERANCIS IALAH VOLTAIRE DAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU…MEREKA MEMPERSOALKAN KUASA GEREJA SEMASA ZAMAN RENAISSANCE DAN REVOLUSI GEMILANG DI GREAT BRITAIN….LIBERALISME SECARA UMUMNYA MENENTANG PERATURAN-PERATURAN KERAJAAN DI DALAM,,KESUSTERAAN,,,SENI,,,AKADEMIK,,,PERJUDIAN,,,SEKS,,,PELACURAN,,,PENGUGURAN KANDUNGAN,,PENGUNAAN PENGAWALAN PENGANDUNGAN,,,KESAKITAN MUKTAMAD,,,ARAK,,,GANJA DAN BARANG-BARANG KAWALAN YANG LAIN,,,TERMASUK JUGA MENJATUHKAN KUASA RAJA DARI SEGI POLITIK

   5. DENGAN FAHAMAN INILAH, MAKA LAHIRNYA IDEOLOGI PANCASILA DI INDONESIA…DARINYA JUGA,,,PENGANUT FAHAMAN LIBERAL MENYERU AGAR DIBENAR PERKAHWINAN CAMPUR ANTARA AGAMA KERANA SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL DAN PERKAHWINAN SEBEGINI SEMEMANGNYA TELAH DIAMALKAN DI INDONESIA MENUNJUKKAN KEJAYAAN BESAR GOLONGAN ISLAM LIBERAL DI SANA….DI MALAYSIA,,,PENULARAN FAHAMAN PLURALISME DAPAT DILIHAT DALAM KES-KES SEPERTI :- A) SAMBUTAN KONGSI RAYA,,,,B) BEBERAPA MENTERI MUSLIM DAN SEBUAH NGO MUSLIM ( SIS ) TELAH MENYOKONG PENUBUHAN INTER FAITH COUNCIL (IFC) SEBAGAIMANA DICADANGKAN OLEH MAJLIS KRISTIAN,,,BUDDHA,,,HINDU DAN SIKH MALAYSIA….C) MENDESAK AGAR DIBERIKAN HAK KEBEBESAN MURTAD UNTUK PENGANUT ISLAM DI MALAYSIA..D) AYAT-AYAT ALQURAN PERLU DITAFSIR SEMULA AGAR SELARI DENGAN PEREDARAN ZAMAN….E) MEMPERTIKAI SYARIAT ALLAH DAN HUKUM-HAKAM FIQH….F) MENOLAK PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG MORAL AGAMA..

   6. JIKALAU BENAR SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL,,,,MASUK SAHAJA KE DALAM AGAMA ISLAM KERANA ITU DI SEBUT DALAM SEMUA KITAB-KITAB SUCI….KENAPA MEREKA ENGGAN??...TIADA LAIN KERANA INI SEMUA AGENDA IBLIS/LUCIFER/ILLUMINITI/FREEMASON….MEREKA TIDAK SEDAR MEREKA SEDANG DIPERALATKAN UNTUK MENJADI HABUAN NERAKA BERSAMA IBLIS LAKNATULLAH…..
   Delete
 6. Bila ku tahu si gadis kecewa
  Dek perangai Kejora jejarinya mengata
  Ku cuba hubungi si gadis jelita
  Nasib untung ku isi kekosongan nya

  Saban hari telah coba ku goda
  Sarawak dan Kedah seolah dekat adanya
  Ku curah rasa ingin jadi pendampingnya
  Namun jawapannya tersinggung lara

  Sungguh tak ku sangka lembut hatinya
  Kepada Kejora masih ada cintanya
  Ku terima ketentuan dengan seadanya
  Selamat berbahgia kalau itu pilihannya.

  Orang naghori juga dia pilih
  Tahniah Kejora!

  Kah Kahh Kahhh Kahhhhhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baca manifesto!' - pesan Rais pada menteri
   Pasukan Malaysiakini | Diterbitkan 17 Ogs 2018, 5:08 petang | Dikemaskini 17 Ogs 2018, 5:14 petang

   A+ A-

   100 HARI | Menteri dan timbalan menteri perlu meluangkan masa untuk membaca Buku Harapan iaitu manifesto pilihan raya Pakatan Harapan (HARAPAN), kata Ketua Biro Strategi dan Dasar BERSATU, Datuk Rais Hussin Mohamed.

   "Ini hanya satu pemerhatian tetapi menteri dan timbalan menteri pun tak baca manifesto.

   "Jadi permintaan pertama saya adalah orang yang sepatutnya menunaikan apa yang dijanjikan mesti membacanya," katanya yang juga pengerusi jawatankuasa manifesto HARAPAN ketika wawancara bersama Malaysiakini sempena 100 hari pentadbiran HARAPAN.

   Rais berkata begitu juga dengan ketua setiausaha dan pegawai tinggi kerajaan.

   "Semua pelaksana, mereka juga perlu baca manifesto - penting kerana ini dasar dan perkara utama dalam pentadbiran HARAPAN. Justeru mereka patut tahu," katanya lagi.

   Manifesto HARAPAN mengandungi 10 janji untuk 100 hari. Tetapi bagi jangka panjang ia merangkumi 60 perkara yang ingin dilaksanakan HARAPAN.

   Bagaimanapun kerajaan hanya mampu memenuhi dua daripada 10 janji itu, iaitu pemansuhan GST dan penilaian semula projek-projek mega.   Rais menegaskan ia bukanlah bermakna kerajaan mungkir janji kerana para menteri bekerja keras untuk menunaikannya walaupun dengan tempoh yang sedikit lama.

   Beliau berkata manifesto itu dirangka berdasarkan maklumat awam tanpa butiran yang baru diketahui HARAPAN selepas menjadi kerajaan, terutama berkenaan kadar hutang negara.

   "Tetapi kita percaya dengan sedikit masa dan penentukuran dalam rancangan kita, semua janji ini dapat dipenuhi," katanya.

   Beliau lebih percaya dalam mencari penyelesaian berbanding memberi alasan bagi mengabsahkan kegagalan menunaikan janji.

   'Dulu orang tak peduli'

   Rais berkata lagi, hakikat bahawa manifesto HARAPAN hangat diperkatakan - hampir saban hari - selepas PRU ke-14 sendiri adalah satu bentuk kejayaan.

   "Dalam 13 PRU lalu, manifesto hanya dibincangkan sebelum PRU dan tidak selepas.

   "Tetapi selepas PRU ke-14, semua orang bercakap tentangnya setiap hari.

   "Ada keghairahan baru dalam penyertaan demokratik...orang ramai menjadi semakin peka," katanya.

   Beliau juga ditanya tentang Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang cuba 'mengecilkan' manifesto itu, antaranya apabila berkata "ia bukan kitab suci" dan "terlalu tebal".   "Jika seseorang itu berkata ia bukan kitab suci, saya serahkan kepada dia sendiri. Mungkin ia bagi membina naratif untuk mengurangkan tekanan kepada menteri.

   "Dalam menguruskan negara, and tidak boleh merangka manifesto yang nipis. Ia perlu tebal, terutama apabila merangkumi semua lapisan masyarakat.

   "Apa yang penting adalah apa kandungannya. Kita tidak patut tumpu kepada alasan tetapi bagaimana untuk melaksanakannya."

   Pada 14 Mei lalu beliau berkata jawatankuasa pemantauan manifesto akan ditubuhkan. Menurut Rais, beliau memang ada membangkitkan perkara itu kepada kerajaan.

   'Adili kami dalam masa lima tahun'

   Bagaimanapun beliau berkata kerajaan memutuskan untuk menubuhkan jawatankuasa dalam kabinet dan ia dipengerusikan Mahathir sendiri.

   "Jika saya perdana menteri, saya akan panggil orang luar untuk melakukan audit (kepada manifesto) kerana ia akan memberi perspektif yang berkecuali - anda tak boleh audit kerja sendiri.

   "Tapi (Mahathir) merasakan wajar agar ia diadakan di peringkat kabinet - untuk menunjukkan signifikannya," katanya lagi.

   Delete
  2. APA HEBATNYA ISLAM


   1. ALLAH MENEGASKAN DALAM ALQURAN BAHAWA HANYA ADDIN/AGAMA/CARA HIDUP SATU-SATUNYA DITERIMA OLEH ALLAH DARI DULU,,,,KINI DAN SELAMA-SELAMANYA IALAH ISLAM…ISLAM YANG DIANUTI OLEH MANUSIA PERTAMA ADAM AS SEHINGGALAH SELURUH PARA NABI DAN RASUL SEPANJANG ZAMAN MENGAJAK MANUSIA KEPADA KEBENARAN SEHINGGALAH PENUTUP SEGALA RASUL IAITU NABI MUHAMMAD SAW.

   2. JIKA ADAM AS DISEBUT ABUL INSAN ( BAPA MANUSIA )…MEMBAWA SYARIAT ADAM… MAKA IBRAHIM AS DISEBUT ABUL ANBIYAA ( BAPA PARA NABI )…MEMBAWA SYARIAT IBRAHIM KERANA DARIPADA BAGINDA TERBIT SEGALA NABI-NABI SELEPAS BAGINDA,,,RAJA-RAJA SERTA SERTA PEMIMPIN UMAT-UMAT KEMUDIAN,,,JUGA PECAHAN BANGSA-BANGSA ARAB ( DARIPADA ISTERI SITI SARAH ),,,BANI ISRAEL YANG TURUT BERSAUDARA DENGAN BANGSA-BANGSA ATAUPUN EROPAH ( DARI SITI SARAH )…DAN BANGSA JAWI ( DARI ISTERI KETIGA ; SITI BATTURAH ) YANG TIDAK SEMUA ORANG TAHU KEWUJUDANNYA….


   3. MAKA ITU,,,JIKA DITELITI KITAB-KITAB MELAYU LAMA,,,,AGAMA YANG ADA DISEBUT WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN NABI MUHAMMAD SAW ADALAH SYARIAT NABI IBRAHIM AS IAITU AGAMA ISLAM JUGA…..WUJUD SATU ISTILAH UNTUK MEMANGGIL PENGIKUT AJARAN NABI IBRAHIM AS SEBAGAI SEBAGAI ORANG-ORANG HANIFIAH IAITU MEREKA YANG LURUS…..APAPUN HAKIKATNYA ORANG HANIFIAH ADALAH ORANG ISLAM KERANA MEREKA MENGIKUT JALAN YANG LURUS DALAM PENYERAHAN KEPADA ALLAH SWT….BUKANKAH NABI MUHAMMAD SAW SENDIRI MENGAMALKAN SYARIAT NABI IBRAHIM SEBELUM BAGINDA MENDAPAT WAHYU DAN MENJADI RASUL?..BUKANKAH BAGINDA SERING MELAKUKAN SOLAT DUA RAKAAT SEPERTI DIAMALKAN NENEK MOYANGNYA?...

   4. NABI YANG TIDAK KURANG PENTINGNYA IALAH NABI ZULKIFLI AS LAHIR LEBIH KURANG 600 TAHUN SEBELUM NABI ISA AS ATAU LEBIH LAMA LAGI…DALAM ALQURAN ADA DISEBUT DUA ORANG LAGI TOKOH DENGAN BERMULA PANGKAL NAMA ZU/ZUL IAITU ZULQARNAIN DAN ZUNNUN (NABI YUNUS AS)…NABI ZULKIFLI DINISBAHKAN KEPADA KIFLI DI MANA DALAM BAHASA ARAB BERMAKSUD TANGGUNGAN…TIADA TANGGUNGAN PALING BESAR MELAINKAN SEBAGAI PEMERINTAH/RAJA….BAGINDA ZULKIFLI ADALAH RAJA DI ZAMANNYA….BAGINDALAH SEBENARNYA NAMA AGUNG DISEBUT SEBAGAI SIDARTHA GAUTAMA…DALAM KITAB BUDHA ADA DISEBUTKAN BAGINDA MEMIMPIN PERANG MELAWAN TENTERA BERGAJAH….ALQURAN 95 : 1 – 3 DEMI TIN DAN ZAITUN,,DEMI TUR SINA ( BUKIT SINAI ),,,DEMI NEGERI ( MEKAH ) YANG AMAN INI……NABI ZULKIFLI DILAHIRKAN DI KIFLI ( SELATAN BAGHDAD DI TEPI SUNGAI EUFRAT )…DISEBUT DALAM KITAB BUDHA BAHAWA SIDHARTA ADALAH SINONIM DENGAN POKOK TIN/FIG/BODHI DI MANA JIKA DIKAJI ASAL POKOK TIN ADALAH DARI TIMUR TENGAH….ZAITUN ADALAH ISYARAT KEPADA NABI ISA AS….TUR SINA KEPADA NABI MUSA AS DAN MEKAH IALAH MUHAMMAD SAW..KITAB BUDDHA JUGA MENYEBUT KEDATANGAN MAITREYA IAITU NABI AKHIR/PENUTUP MEMBAWA RAHMAT KEPADA SEKELIAN ALAM BERSIFAT UNIVERSAL/ALAMI…JIKA DITELITI KESEMUA CIRI-CIRI YANG DISEBUTKAN TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN NABI MUHAMMAD SAW….NABI-NABI SEBELUM MUHAMMAD SAW BERSIFAT NATION/LOCAL PADA BANGSA MASING-MASING…SEBAB ITULAH DALAM KESEMUA KITAB-KITAB SUCI DISEBUTKAN DENGAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN YANG BERSIFAT UNIVERSAL SUPAYA SEMUA PENGANUT KITAB-KITAB TERSEBUT MENERIMA MAITREYA/KALKI AVTAR BILA BAGINDA DIUTUSKAN..

   5. ALQURAN MENEGASKAN BAHAWA BARANGSIAPA YANG MENCARI ADDIN/AGAMA/WAY OF LIFE SELAIN ISLAM MAKA IA TIDAK DITERIMA….DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN ORANG YANG RUGI


   Delete
 7. BN tumbang, hamba ada jugak rasa terharu
  Tapi kta semua setakat dlm politik je seteru
  Kjaan PH tunaikanlah janji, hamba nak seru
  Semoga rakyat ceria di alam Malaysia Baru

  Amir Dahlan (M.Bakri) - MALAYSIA BARU
  (https://youtu.be/S84PGmMby5c)

  Andai hidup tak punya cinta
  Pada bangsa maupun wanita
  Hidup tak punya ertinya
  Kenikmatan tidak dirasa

  Cinta bangsa rasa mulia
  Cinta wanita rasa bahagia
  Menjadi kita penuh daya
  Mencipta hidup sempurna

  Chorus:

  Andai kita lalai sertalah lupa
  Masa akan lari sia-sia
  Jiwa kosong tak berharga
  Dunia bukan syurga

  Oleh itu mari kawanku
  Berpimpin tangan berganding bahu
  Segera capai cita yang satu
  Di alam Malaysia baru

  ______________________
  Untuk si dia ratu hati ku,
  Salam rindu di angin nan lalu.

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dok melalak kat sini buat apa.

   Pi hisap rokok john.

   Sedut dalam2

   Delete
  2. Teruskan AES: HARAPAN lebih kejam, kata MCA
   Diterbitkan 17 Ogs 2018, 6:33 petang | Dikemaskini 17 Ogs 2018, 6:41 petang

   A+ A-
   MCA hari ini menempelak kerajaan Pakatan Harapan yang memutuskan untuk tidak menghapuskan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) tetapi sebaliknya akan meneruskannya di bawah seliaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mulai 1 September.

   Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong dalam satu hantaran di Facebook berkata, PKR dan DAP selama ini mahu AES dihapuskan kerana berpendapat sistem itu kejam dan menjadi alat oleh kerajaan BN.

   "Oleh itu saya terkejut apabila kerajaan Pakatan Harapan mahu meneruskan sistem AES malah berkata tiada lagi diskaun terhadap saman AES seperti yang dilakukan kerajaan BN. Bukankah ini lebih kejam?

   "Lim Guan Eng juga terkenal kerana melarang AES dipasang di Pulau Pinang dan mendesak sistem itu dihapuskan dan menuntut semua denda yang telah dibayar dipulangkan," kata Wee.   Beliau mengulas kenyataan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook hari ini yang mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju membatlkan 3.1 juta saman AES yang belum berbayar.

   Mengulas lanjut, Wee berkata, jika kerajaan HARAPAN berhasrat membatalkan saman AES mereka perlu adil dengan memulangkan semula bayaran denda yang telah dilunaskan oleh pesalah AES yang lain sejak 2012.
   Menurut Loke, pembatalan itu dilakukan selepas kontrak syarikat pengendali sistem AES yang akan tamat pada 31 Ogos ini tidak disambung kerajaan.

   Bagaimanapun operasi kamera dan saman AES akan diambil alih sepenuhnya oleh JPJ mulai 1 September depan.

   Malah, kata Loke, penguatkuasaan akan dilakukan dengan tegas tanpa sebarang diskaun.

   Delete
  3. HANG TUAH MEMANG WUJUD


   1. DR. ROHAIDAH BERSAMA PROFESSOR HASHIM MEMBUAT KAJIAN TENTANG PENEMUAN KERIS DI RYUKYU (OKINAWA ) JEPUN…MAKLUMAN DARIPADA KEMENTERIAN JEPUN BAHAWA BUKAN SAHAJA KERIS TAPI MEREKA ADA BUKU YANG DIPANGGIL “REKIDAI HOAN” IAITU CATATAN KERAJAAN JEPUN DAHULU BERNAMA RYUKYU DI BAWAH JAJAHAN CHINA TENTANG PERJALANAN MAHARAJA DI SANA…BUKU ITU DITULIS DALAM TEMPOH 444 TAHUN SEMENJAK TAHUN 1414M.

   2. DALAM CATATAN ITU ADA SEPULUH PUCUK SURAT PERHUBUNGAN DIPLOMATIK ANTARA KERAJAAN RYUKYU DENGAN KERAJAAN MELAKA….DI SEBUT BEGINI “SURAT HANG TUAH LOH SIMANA MARAKA 1480”…SEDANGKAN DALAM HIKAYAT HANG TUAH HANYA DINYATAKAN HANG TUAH KE RYUKYU…ANTARA LAIN CATATAN ITU LAGI “THE LAKSAMANA IS THE FAMOUS MAN THAT WAS WRITTEN IN IN ALFONSO DE ALBUQUERQUE COMMENTARIES”…DITULIS DISITU LAKSAMANA DARI MELAKA…BUKU DE ALFONSO MENYATAKAN PADA 1511M HANG TUAH MASIH HIDUP DAN HENDAK KEMBALI KE MELAKA TAPI ALFONSO MENAHAN BELIAU DI SUNGAI MUAR KERANA MEMPUNYAI “UNCOMMON CAPABILIETIES”.


   3. SUME ORIENTAL IALAH CATATAN PEDAGANG-PEDAGANG PORTUGIS OLEH PENULIS BERNAMA TOME PIRES MENULIS TENTANG KEGAGAHAN LAKSAMANA MELAKA INI…JADI SAHLAH LAKSAMANA YANG BERTUGAS SEMASA SULTAN MANSUR SHAH DAN SULTAN ALAUDDIN HANYA HANG TUAH….HANG TUAH PERGI KE CHINA MEWAKILI SULTAN ALAUDDIN IAITU CUCU HANG TUAH MELALUI PERKAHWINAN SULTAN MANSUR SHAH DENGAN PUTERI LAKSAMANA JUGA TERCATAT DALAM SUME ORIENTAL.
   Delete
 8. Tahniah Kejora
  Cinta kau berbalas!

  Dagang Kejora dagang bertempat
  Dagang aku musafir lalu

  ReplyDelete
  Replies
  1. John yg dok balas hang pun!!!!

   Delete
  2. 100 hari: Umno soal bila mahu mansuh tol jambatan Pulau Pinang
   Diterbitkan 17 Ogs 2018, 6:58 petang | Dikemaskini 17 Ogs 2018, 7:02 petang

   A+ A-

   Umno terus mempersoalkan kegagalan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) untuk menghapuskan tol Jambatan Pulau Pinang walaupun telah 100 hari mentadbir negara ini.

   Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Nibong Tebal, Mohd Norhiesham Ismail berkata, perkembangan berkenaan menunjukkan seolah-olah HARAPAN mempermainkan perasaan pengundi yang telah menyokong mereka.

   Katanya, janji berkenaan wajar ditunaikan memandangkan bekas Ketua Menteri, Lim Guan Eng begitu bersungguh-sungguh membuat tawaran itu ketika kempen Pilihan Raya Umum Ke -14 (PRU-14).

   “Guan Eng mahu hapuskan tol selepas bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berjanji akan memansuhkan tol bagi penunggang motosikal Jambatan Pulau Pinang sekiranya Barisan Nasional (BN) merampas negeri ini.

   “Tawaran beliau (Guan Eng) ketika itu seperti mahu mencabar apa yang ditawarkan BN, namun selepas menang mereka beri alasan mahu kaji terlebih dahulu menyebabkan ribuan pengguna Jambatan Pulau Pinang tertanya-tanya tentang janji berkenaan,” katanya yang dipetik oleh portal Utusan Malaysia, hari ini.

   Pada April lalu, Najib menjanjikan bayaran tol untuk penunggang motosikal yang menggunakan Jambatan Pulau Pinang akan dimansuhkan jika mereka berjaya menguasai negeri itu pada PRU ke-14.

   Namun Lim yang juga adalah setiausaha agung DAP menawarkan tawaran lebih menarik.


   Katanya, jika Pakatan Harapan (HARAPAN) menjadi kerajaan persekutuan bukan saja tol untuk motosikal dihapuskan, malah untuk semua kenderaan.

   Mengulas lanjut, Norhiesham berkata, sikap berdiam diri Lim menimbulkan pelbagai persepsi antaranya ‘cakap tidak serupa bikin’ dalam kalangan rakyat terhadap pemimpim HARAPAN.

   “Sebelum ini, mereka (kerajaan negeri) pernah berjanji untuk menghapuskan tol Sungai Nyior di Butterworth sekiranya menang pada 2008, namun perkara berkenaan tidak dilaksanakan sehingga hari ini,” katanya.

   Delete
  3. APA HEBATNYA ALHADIS AN NABAWI : PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KE PANGKAL JALAN   1. JIKA ADA ORANG YANG MENENTANG HADIS NABI MUHAMMAD SAW BERITAHU MEREKA,,, SEBELUM MEREKA MENGKRITIK HADIS TERSEBUT BUAT GESAAN SUPAYA FAKULTI-FAKULTI SEJARAH DI MANA-MANA UNIVERSITI DI TUTUP TERLEBIH DAHULU….INI ADALAH KERANA SEHEBAT MANAPUN CERITA SEJARAH TIDAK BOLEH MENANDINGI SELEMAH-SELEMAH HADIS.

   2. AL HADIS ADALAH SUMBER KEDUA ISLAM SETELAH ALQURAN BERDASARKAN BANYAK SEKALI AYAT-AYAT ALQURAN SUPAYA MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA….SESORANG MUNGKIN TIDAK DAPAT MENUNAIKAN SOLAT,,,ZAKAT,,,DSB NYA DENGAN PRAKTIKAL TANPA ADANYA HADIS NABI SAW…

   3. HADIS-HADIS NABI DINILAI BERDASARKAN RIWAYAH DAN DIRAYAH….RIWAYAH IALAH SANAD TURUN TEMURUN DARI BAGINDA NABI SAW SEHINGGA SAMPAI KEPADA PERAWI YANG AKHIR….DIRAYAH PULA IALAH INTISARI FAKTA KEBENARAN DALAM HADIS TERSEBUT…


   4. JIKA PERAWI THIQAH (DIPERCAYAI) SETIAP PERINGKAT ADALAH RAMAI MAKA HADIS ITU SAMPAI KE PERINGKAT TAWATIR IAITU AUTHENTIC TANPA DIPERTIKAIKAN LAGI DAN MENJADI PEGANGAN AKIDAH…PERAWI-PERAWI DIKRITIK TAHAP KEKUATAN INGATAN DAN INTEGRITI MEREKA DALAM CABANG PENGKHUSUSAN RIJALUL HADIS.

   5. ALQURAN DITULIS DAN DIBUKUKAN SEJAK NABI SAW HIDUP LAGI…NABI MELARANG MENULIS HADIS KETIKA PENULISAN ALQURAN DIBUAT TAKUT NANTI MENGELIRUKAN PEMBUKUAN ALQURAN…AL HADIS DI TULIS SETELAH PEMBUKUAN ALQURAN TELAH LENGKAP….


   6. HADIS-HADIS DIKLASIFIKASIKAN KEPADA SAHIH,,HASAN,,,DHAIF DAN SEBAGAINYA BERDASARKAN TAHAP STANDARD SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN OLEH ULAMA ISLAM...ILMU BERKENAAN DENGAN KLASIFIKASI INI DIBAHAS DENGAN PANJANG LEBAR DALAM MUSTALAHUL HADIS….BERDASARKAN PENILAIAN TERSEBUT HADIS-HADIS PALSU DAPAT DIBERSIHKAN DARI PENGKALAN HADIS…HADIS-HADIS YANG DIBUKUKAN IALAH BUKHARI,,,MUSLIM,,,TARMIZI,,,ABU DAUD,,,,AN NASAI,,,IBNU MAJAH DLL…

   7. PENGIKUT SYIAH/ANTI HADIS DIMINTA KEMBALI KEPADA AJARAN SUNNAH YANG SEBENARNYA DENGAN MENINGGALKAN HADIS PALSU KARANGAN ALKULAINI…KAJIAN YANG DIBUAT MENUNJUKKAN BAHAWA PENDUKUNG MEREKA BERLATAR BELAKANGKAN FAKULTI SEJARAH TULEN…MEREKA HENDAKLAH SEDARLAH SEDAR,,,BILA BERHADAPAN INTEGRITI ALHADIS YANG MEGA DAN GAGAH PERKASA MEREKA ADALAH IBARAT KUMAN.
   Delete
 9. Sobat2 sekelian..kau orang tentu tau berkitan dengan berita ni kan !!!!

  Bercakap pada sidang akhbar di Beijing, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir tanpa berselindung mengkritik pentadbiran terdahulu pimpinan Datuk Seri Najib Razak mengenai rundingan dengan syarikat China.

  “Kebodohan sebegini tak pernah dilihat dalam sejarah Malaysia,” katanya merujuk kepada projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dan dua projek saluran paip gas oleh Suria Strategic Energy Resources (SSER)  Mahathir mengesahkan beliau menangguhkan ECRL dan SSER dan menyifatkan HSR sebagai projek yang “tidak perlu” untuk rakyat.

  “Baik, jika kami perlu membayar pampasan, maka kami perlu membayarnya.”

  PROTON GEELY
  Bagaimanapun, Tun Mahathir yakin kerjasama antara Proton dan Geely yang dirunding oleh Kerajaan Najib sebelum ini bakal memacu syarikat automotif pertama negara itu sebagai pengeluar kenderaan bertaraf dunia.

  “Melihat apa yang Geely telah lakukan, saya rasa mereka mempunyai kapasiti untuk mencipta kereta elektrik pertama bersama Proton.

  Najib Razak telah menstrukturkan semula Proton setelah syarikat itu mengalami kerugian dan risiko pekerja hilang pekerjaan.

  DFTZ-ALIBABA
  Bagitu juga projek DFTZ yang berjaya dirunding antara kerajaan DS Najib dahulu dengan Jack Ma dari Alibaba, Tun M menyifatkan ia adalah amat bagus untuk negara.

  Beliau tidak membatalkan projek DFTZ tersebut kerana Alibaba sudah bertapak di Malaysia dan ia adalah satu nama yang besar dalam dunia perniagaan.

  TIADA SATU PROJEK G2G YANG BERJAYA DIBAWA BALIK
  Jika dilihat dari lawatan Tun M ke China, tiada satu pun kejayaan pelaburan G2G (Government to Government) yang dibawa balik ke Malaysia.

  Dalam sidang media tersebut, Tun Mahathir tidak menyatakan apakah kejayaan beliau dan delegasi dalam rangka lawatan ke China. Beliau cuma hanya mengkritik kerajaan terdahulu.

  Tun Mahathir kelihatan agak marah dan emosi ketika sidang tersebut dan beliau beberapa kali telah menggelar Ds Najib seorang yang bodoh.

  Rata-rata media di China telah melaporkan Pemimpin negara mereka kurang berminat untuk berurusan dengan Tun Mahathir. Mungkin ini yang membuatkan Tun M menjadi emosi ketika ditanya wartawan.

  Dipercayai Tun Mahathir hanya mahu menukar perjanjian projek infrastruktur mega yang telah ditandatangani Ds Najib dan mahu memberi projek itu kepada syarikat swasta.

  Kerajaan China tidak berminat dengan idea ini yang dilihat penuh dengan karenah birokrasi.

  KEPUTUSAN PALING BODOH DALAM SEJARAH
  Ramai pakar perniagaan dan ekonomi mengakui Tun Mahathir sebenarnya telah melakukan keputusan yang paling bodoh dalam sejarah kerana membatalkan projek yang sangat diperlukan oleh rakyat seperti ECRL dan HSR.

  “Saya tidak pernah nampak mana-mana pemimpin dunia membatalkan projek untuk rakyat semata-mata untuk diberikan kepada syarikat swasta.” kata Joseph Paul seorang pakar perunding kewangan.

  “Kerajaan China tidak rugi apa-apa kerana mereka sudah tentu menuntut pampasan gantirugi. Hanya rakyat Malaysia yang rugi kerana projek itu dibatalkan.” sambungnya lagi.

  Sekiranya ia dibuat di masa akan datang, kos pembinaanya tentu akan lebih mahal berkali-kali ganda dari harga sekarang.

  Lebih bodoh lagi Tun Mahathir diibaratkan seperti membodohkan dirinya sendiri kerana tidak membatalkan usahama Proton dengan Geely, dan juga membatalkan projek DFTZ (Alibaba).

  Ini adalah kerana kedua-dua projek itu datangnya dari apa yang disifatkannya sebagai rundingan “bodoh” Najib.

  0 0 0 0 0 0

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pengomen2 yang bangang termasuk Geng Najib .

   Usahasama Proton dengan Geely , walau pun atas dasar inisiatif Najib (saperti akuan dia) adalah gabungan dua entiti perniagaan . Ia tidak membabitkan kerajaan secara terus .

   Kalau nak buat olahan sesuatu topik tu , fahami statusnya dulu . Jangan jadi pengulas haramzadah .

   Delete
  2. APA HEBATNYA ALQURAN


   1. JIKA ANDA KUMPULKAN SELURUH KITAB-KITAB SUCI YANG ADA DI MUKA BUMI INI DAN BUAT UJIAN FAKTA-FAKTA SAINS DALAMNYA SEMUA KITAB-KITAB SUCI TADI GAGAL KECUALI ALQURAN SAHAJA YANG MELEPASI TAPISAN TERSEBUT.


   2. ALBERT EINSTEIN ADA MENYEBUTKAN “SCIENCE WITHOUT RELIGION IS LAME….RELIGION WITHOUT SCIENCE IS BLIND…..

   3. ALQURAN ADALAH BOOK OF SIGNS NOT BOOK OF SCIENCE…PUN BEGITU BANYAK TERDAPAT FAKTA-FAKTA SCIENCE DALAM ALQURAN.


   4. ALQURAN 21 :30 MENYEBUTKAN PASAL BIG BANG…ALQURAN 79 : 30 BERKENAAN BUMI BULAT….ALQURAN 21 : 61 BERKENAAN CAHAYA BULAN BERASAL DARI MATAHARI….ALQURAN 21 :33 PASAL MATAHARI BERPUSING PADA PAKSI.

   5. ALQURAN BERCAKAP BERKENAAN BOTANI,,,BIOLOGI,,,ZOOLOGI,,,EMBRIOLOGI,,,,GENETIKA DAN LAIN-LAIN LAGI…..THE ONLY RELIGIOUS SCRIPTURE THAT PASSES THE TEST IS GLORIOUS ALQURAN..


   6. CUBA KITA RENUNGKAN,,,,BAGAIMANA MUNGKIN MUHAMMMAD SAW YANG HIDUP 1400 TAHUN YANG LAMPAU BOLEH BERCERITA BERKENAAN SEMUA ITU SEDANG BELIAU TINGGAL DI PADANG PASIR DAN TIDAK TAHU MENULIS DAN MEMBACA,,,SEDANG FAKTA SEJARAH TERSEBUT BAHARU SAHAJA DAPAT DIBUKTI DALAM 2 HINGGA 3 ABAD BARU-BARU INI….TIDAK LAIN TIDAK BUKAN KERANA BAGINDA MENDAPAT WAHYU DARI ALLAH SWT….INI MEMBUKTIKAN ALQURAN ADALAH SATU-SATUNYA KITAB SUCI YANG MASIH MENGEKALKAN KEASLIANNYA SEBAGAIMANA IA MULA DITURUNKAN….

   7. PENGIKUT SYIAH DIMINTA BERTAUBAT DARI AJARAN MEREKA YANG MENGATAKAN ALQURAN TIDAK LENGKAP..


   Delete
 10. Betul2 tak malu lah ketua rejim Pakatan haprakan ni kan !!!!

  Lepas dibuat tuduhan, puas dilempar dengan fitnah dan dakwaan kononnya China nak menjajah Malaysia, Rejim Pakatan Hancing ni nak mintak simpati dari kerjaan China pulak?

  Rejim Pakatan mintak simpati Beijing sebab Negara tu nak ambik tindakan dan menuntut bayaran pampasan kerana membatalkan perjanjian yang dibuat tanpa sebarang alasan yang kukuh.

  Padahal keputusan membatalkan beberapa projek usahasama diantara Malaysia dan China tu dibuat kerana keegoan Ketua Rejim Pakatan Hancing.tu semata-mata.

  Hanya kerana nak menjaga kepentingan Politik Peribadi dan membalas dendam kesumat terhadap Kerajaan Barisan Nasional, maruah Negara menjadi bahan gadaiannya.

  Sekarang dia nak mintak simpati pulak? Pathetic sungguh Politik Longkang yang dimainkan oleh Rejim Pakatan Hancing ni rupanya. Patut la Pendedak Pakatan pun turut sama bau hancing belaka...amacam..ada sodap ka itu bau bhai ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puas saya cuba fikirkan apa ke cerita haramzadah yang kamu cuba sampaikan tidak juga dapat fahami .

   Delete
  2. ISLAM DAN INDIA BARAT   1. INDIA TERBAHAGI KEPADA DUA IAITU INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR….INDIA BARAT ADALAH INDIA YANG KITA FAHAMI SEPERTI HARI INI…INDIA TIMUR IALAH ALAM/DUNIA MELAYU YANG KITA KURANG PENGETAHUAN TENTANGNYA…SEJARAH MELAYU BERMULA SEMASA HIDUP NABI IBRAHIM AS DI MANA BAGINDA TELAH MEMERINTAHKAN ANAK-ANAK BAGINDA SUPAYA BERHIJRAH KE KAWASAN EMPAYAR MELAYU PADA ZAMAN DAHULU….SEJARAH EMPAYAR MELAYU DIRAKAMKAN SEAWAL KELAHIRAN NABI ISA AS BERMULA DI FUNAN DAN CHAMPA IAITU APA YANG KITA KENALI HARI INI SEBAGAI INDOCHINA.


   2. TAMADUN INDIA BARAT DI KATAKAN BERMULA DENGAN BANGSA CAMPURAN ARYA DAN DRAVIDA…INDIA DIBERI NAMA SECARA RASMI OLEH PENJAJAH INGGERIS..KENAPA INGGERIS DATANG MENJAJAH?? SEBABNYA IALAH MEREKA DATANG DENGAN SEMANGAT PERANG SALIB…INDIA BARAT TERMASUK SALAH SATU JAJAHAN DI BAWAH EMPAYAR ISLAM…SEJARAH INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR LEBIH KURANG SAMA DARI SEGI MULA MENJAJAH DAN KEMERDERKAAN…


   3. AGAMA HINDU TIDAK SEPERTI AGAMA-AGAMA LAIN KERANA TIDAK DAPAT DIKETAHUI SECARA PASTI SIAPA PEMBAWA PERTAMA AJARAN-AJARANNYA….INI MERUPAKAN SALAH SATU KESULITAN DALAM MEMPELAJARI DALAM MEMPELAJARI AGAMA HINDU…NAMA HINDU YANG SEKARANG LAZIM DIKENAL DAN TELAH DIPERGUNAKAN SECARA UMUM SELURUH DUNIA,,,MERUPAKAN NAMA ASING KERANA NAMA ITU DIBERIKAN OLEH ORANG BUKAN HINDU…NAMA INDIA DIJELASKAN DARI NAMA SUNGAI SINDHU,,,,YANG MENGAIRI DAERAH BARAT INDIA..BANGSA PERSIA MENYEBUT SUNGAI ITU SUNGAI HINDU…KEMUDIAN NAMA INI DIAMBIL ALIH OLEH ORANG YUNANI,,,SEHINGGA NAMA ITULAH YANG TERKENAL DI DUNIA BARAT.


   4. LEBIH KURANG SERATUS TAHUN SELEPAS KEWAFATAN BAGINDA NABI MUHAMMAD SAW,,,,,PEDAGANG-PEDAGANG ISLAM DARI ASIA BARAT DATANG KE INDIA…INDIA BERLINDUNG DENGAN PEMERINTAH ISLAM KERANA MEREKA PADA MASA ITU MENGHADAPI SERANGAN BERTALU-TALU DARI BANGSA PARSI DAN MONGOL,,PENGARUH AGAMA DAN KEBUDAYAAN ISLAM MELUAS KE SELURUH INDIA DAN PADA ABAD KE 12 BERDIRILAH KESULTANAN DELHI YANG MELAHIRKAN SUATU DINASTI ISLAM DI INDIA SELAMA BEBERAPA ABAD LAMANYA…DI SINI BERMULALAH SEJARAH GEMILANG DAN KEMUNCAKNYA TAMADUN INDIA…HINGGA SEKARANG MASIH TAMPAK DENGAN JELAS PENINGGALAN-PENINGGALAN ISLAM DI INDIA DENGAN TERDAPATNYA MASJID-MASJID DAN MAKAM-MAKAM ISLAM DI SELURUH INDIA SEPERTI TAJ MAHAL DAN LAIN SEBAGAINYA..DI SAAT-SAAT KEMUNDURAN INDIA LAHIRLAH AGAMA-AGAMA BARU SEPERTI SIKH DAN SELEPAS ITU QADIANI…SEHINGGA DIRAMPAS PENJAJAH KAFIR.


   5. PANGGILAN KEPADA PENGANUT HINDU TIDAK TERSEBUT DI DALAM VEDA DAN UPANISHAD. JIKA MERUJUK KEPADA VEDA PENGANUTNYA DIPANGGIL VEDANTIS…JADI HINDU SEBENARNYA BUKAN MERUJUK KEPADA AGAMA TAPI SEBENARNYA BANGSA HINDU YANG MENETAP DI KAWASAN TERSEBUT TANPA MENGIRA AGAMA..JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB TERSEBUT KITA AKAN JELAS BAHAWA TERDAPAT AJARAN MENGESAKAN TUHAN DAN TERDAPAT AJARAN-AJARAN YANG MENYAMAI AJARAN ALQURAN. BEGITU JUGA DALAM KITAB TERSEBUT TERDAPAT RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR/PENUTUP…SEBAGAI CONTOH NAMA AYAHNDA NABI SAW ADALAH VISHNU YASH ( HAMBA ALLAH ) JIKA DITERJEMAH KEPADA BAHASA ARAB MENJADI ABDULLAH….IBUNDA NABI SAW BERNAMA SUMATHI ( PEACE AND SERENITY ) JIKA DITERJEMAH MENJADI AMINAH..DAN LAIN-LAIN CIRI PENGECAMAN BAGINDA SEPERI 4 SAHABAT YANG HEBAT IAITU ABU BAKAR, OMAR, OTHMAN DAN ALI RA.

   6. BERDASARKAN KETERANGAN DI ATAS TIDAK SYAK LAGI BAHAWA KITAB HINDU YANG ADA PADA HARI INI ASALNYA ADALAH DI BAWA OLEH BANGSA ARYA…..KITAB ITU SEBELUM BERLAKU PERUBAHAN/PINDAAN/PAGANISME ADALAH LEMBARAN/SUHUF YANG TERAWAL NABI ADAM,,,,NABI IDRIS,,,,NABI SHITH…..NABI IBRAHIM DAN MUSA AS SEBAGAIMANA TERAKAM OLEH ALQURAN 87 : 18 - 19   Delete
 11. Kengkawan yang dikasihi sekelian....Kalau difikirkan, memang ada logiknya juga Ketua Rejim Pakatan Hancing tu nak batalkan projek ECRL ni kerana kedudukan geografi di semenanjung Malaysia.

  Kebetulan pulak laluan keretapi laju tu merentasi 3 buah Negeri yang mana rakyatnya tidak mahu dikuasai oleh Rejim Pakatan Hancing.

  Maka untuk beri tekanan kepada rakyat di Negeri Pahang, Terengganu dan Kelantan, Ketua Rejim Pakatan Hancing tu batalkan projek berkenaan dengan alasan Malaysia berhutang 1 Trillion.

  Padahal, apa yang dibuat hanya untuk menjaga kepentingan dan kerakusan Politik Peribadi Rejim Pakatan Hancing tu je semata-mata. Bukannya kebajikan rakyat yang menjadi keutamaan diorang tu..hanya untuk memastikan kantung mereka terus penuh berisi selama mana jadi kerajaan!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   1. APABILA DISEBUT SAHAJA PERKATAAN WALI RAMAI YANG MEMAHAMI WALI NIKAH ATAU WALI ALLAH YANG MEMPUNYAI KERAMAT DAN PERKARA LUAR BIASA YANG BERLAKU KE ATASNYA. SEBENARNYA PERKATAAN WALI YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN ADALAH LEBIH LUAS DARIPADA ITU.

   2. TERLEBIH DAHULU SAUDARA DIPERINGATKAN SUPAYA TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA KERANA MEREKA TIDAK KEBAL DARIPADA API NERAKA APALAGI HENDAK MENYELAMATKAN ANDA DARI AZAB TERSEBUT. PELAJARI DAN KAJI SENDIRI SUPAYA ANDA DAPAT SELAMATKAN DIRI DARIPADA ANCAMAN TERSEBUT.


   3. ALQURAN DITURUNKAN DALAM BAHASA ARAB YANG MEMPUNYAI KEPELBAGAIAN SENI…DI ANTARANYA ISTILAH YANG DIGUNAKAN BERSIFAT MELUAS PENGGUNAANNYA….WALI ADALAH BERMAKSUD AMAT DEKAT KEPADA SI POLAN,,,MENGIKUTINYA,,,MELINDUNGI TANPA BATAS,,,MENOLONGNYA,,,MENGASIHANINYA,,,MENGUASAI NEGERI,,,MENJADI WALI SATU NEGERI,,,PEMERINTAH,,,GABENOR…..WALI JUGA ADALAH NAMA BAGI TUHAN.

   4. SATU LAGI ISTILAH YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN IALAH WALIJAH IA BERMAKSUD KAWAN ATAU SEKUTU.


   5. ALQURAN 4 : 44 – 45 MENGINGATKAN KITA SUPAYA BERWASPADA DENGAN PARA ILMUAN YANG MEMAHAMI KITAB SUCI TAPI MEMBELI KESESATAN DAN BERMAKSUD MENYESATKAN ORANG RAMAI DARI JALAN YANG BENAR…ALLAH MAHA TAHU MUSUH-MUSUH KAMU…CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI WALI DAN CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI PEMBANTU.

   6. AL QURAN 8 : 88 MENEGUR ORANG BERIMAN BAGAIMANA MEREKA BOLEH BERPECAH DUA BILA BERHADAPAN DENGAN GOLONGAN MUNAFIK SEDANGKAN ALLAH TELAH KEMBALIKAN MEREKA KEPADA KEKAFIRAN AKIBAT PERBUATAN MEREKA…ADAKAH KAMU BERMAKSUD MEMBERI PETUNJUK KEPADA MEREKA YANG ALLAH TELAH SESATKAN??...BARANGSIAPA YANG DISESAT OLEH ALLAH KAMU TIDAK LAGI DAPAT MENEMUI JALAN PETUNJUK UNTUKNYA….OLEH ITU JANGANLAH KAMU LANTIK DI KALANGAN MEREKA ITU SEBAGAI WALI,,,,,

   7. ALQURAN 9 : 55 – 57 MENEGASKAN BAHAWA HANYA YANG LAYAK MENJADI WALI IALAH ALLAH,,,RASULNYA DAN ORANG BERIMAN YANG MENDIRIKAN SOLAT,,,MENGELUARKAN ZAKAT DALAM KEADAAN TUNDUK KEPADA ALLAH….ALLAH MEMBERI JAMINAN KEMENANGAN KEPADA MEREKA..


   8. ALQURAN 8 : 72 SESUNGGUHNYA ORANG YANG BERIMAN,,,BERHJRAH,,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA MEREKA PADA JALAN ALLAH,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA…MEREKA INILAH YANG MENJADI WALI SESAMA MEREKA..

   9. ALQURAN 8 : 73 ORANG KAFIR ITU ADALAH WALI SESAMA MEREKA…JIKA KAMU TIDAK MEMBANTU SESAMA ORANG BERIMAN PASTI AKAN TERJADI FITNAH DI MUKA BUMI DAN KEROSAKAN YANG BESAR..


   10. ALQURAN 46 : 32 BARANG SIAPA YANG TIDAK MENYAHUT SERUAN MAKA DIA BUKANLAH DAPAT MELEMAHKAN ALLAH DI MUKA BUMI DAN TIADA SELAIN ALLAH WALI BAGINYA.

   11, ALQURAN 2 : 28 JANGANLAH ORANG BERIMAN MENGAMBIL ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MEMBELAKANGKAN ORANG BERIMAN….BARANG SIAPA MELAKUKANNYA IA TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH.


   12. AL QURAN 9 : 23 WAHAI ORANG BERIMAN JANGANLAH KAMU MENGAMBIL AYAH DAN SAUDARA KAMU SEBAGAI WALI SEKIRANYA MEREKA LEBIH MENYINTAI KUFUR DARIPADA IMAN….BARANG SIAPA DI KALANGAN KAMU MENGAMBIL MEREKA SEBAGAI WALI MAKA MEREKA INI ORANG YANG ZALIM..


   13. AL QURAN 4 : 138-139 BERILAH KHABAR GEMBIRA KEPADA PARA MUNAFIK BAHAWA MEREKA LAYAK MENDAPAT AZAB YANG PEDIH IAITU MEREKA YANG MELANTIK ORANG-ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MENINGGALKAN ORANG BERIMAN….ADAKAH MEREKA INGINKAN KEMULIAAN DI SISI ORANG KAFIR ITU….SESUNGGUHNYA SEMUA KEMULIAAN ITU MILIK ALLAH..

   Delete
 12. Amboi! Teruk betul lah... Sampai Madey terpaksa merangkak berjumpa Jack Ma untuk meminta belas ikhsannya menyambung semula kontrak bisnes yang telah dimulakan oleh DS Najib dulu. Dah lah tu, ditambah pulak dengan kemaluan besar yang menimpa Madey semasa PC dengan PM China tu.

  Bahana sebab banyak sangat mengutuk dan menabur fitnah terhadap Negara China, mula la Ketua Rejim Pakatan Hancing ni nak cipta alasan yang bukan-bukan untuk membodek mereka pulak..

  Dah dikutuk dan difitnah Negara China, ada hati lagi Ketua Rejim Pakatan Hancing tu nak mintak bantuan dari diorang? Dasar tak sedar diri sungguh...itu lah jadinya bila hanya ego dan dendam kesumat yang telah menguasai diri, sampai semua orang salah..dia sorang aje yang betul, kan dah kena perli dan dimalukan kaw2 dengan PM china tu !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamulah seorang pendusta taraf gaban .

   Tak kelihatan pun Mahathir "merangkak" ketika berjumpa dengan Jack Ma .

   Delete
  2. SAMBUNGAN PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   14. BERDASARKAN AYAT-AYAT DI ATAS KITA BOLEH FAHAMI BAHAWA MELANTIK ORANG KAFIR MENJADI WALI MEMBUATKAN SESEORANG ITU BERSIFAT MUNAFIK,,,TIDAK PERLU MENJADIKAN ILMUAN YANG MENJUAL AGAMA MENJADI WALI,,,,,JANGAN MELANTIK MEREKA YANG MENYEBABKAN PERPECAHAN DI KALANGAN UMAT ISLAM MENJADI WALI KERANA MENGHADAPI GOLONGAN MUNAFIK,,,,,ORANG BERIMAN WAJIB MELANTIK SESAMA ORANG BERIMAN YANG MENUNAIKAN SOLAT DAN ZAKAT SERTA BERHIJARAH,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA,,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA SESAMA ORANG BERIMAN…..ORANG KAFIR ADALAH WALI SESAMA MEREKA JADI KENAPA ORANG BERIMAN BERSUSAH PAYAH HENDAK MELANTIK MEREKA….MEREKA YANG MELANTIK ORANG KAFIR TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH….HATTA SAUDARA TERDEKAT PUN TIDAK BOLEH DILANTIK JIKA MEREKA LEBIH SAYANG KEPADA KEKUFURAN APALAGI YANG TIADA PERKAITAN KELUARGA….

   15. APA PULA PERKAITAN PERKATAAN WALI DENGAN NAMA ALLAH,,,,INI ADALAH KERANA JIKA SILAP MEMILIH KAFIR SEHINGGA MEMBELAKANG HUKUM ALLAH IA AKAN SAMPAI MENUHANKAN MEREKA…SYIRIK BUKAN SAHAJA DENGAN MENYEMBAH TOKONG TAPI BERSEKUTU DALAM MEMBUAT PERUNDANGAN DENGAN MENOLAK HUKUM ALLAH.


   16. CUBA PERHATIKAN NEGARA SEPERTI SYRIA DIPERINTAH OLEH SYIAH KAFIR PARTI BA`ATH,,,WALAUPUN PUN PADA MULA PEMERINTAHAN HAFIZ ALASAD TELAH MENURUNKAN HARGA BARANGAN KEPADA 15% DAN SEMUA RAKYAT BERGEMBIRA TAPI LIHATLAH APA KESUDAHANNYA….DENDAM KESUMAT YANG TIDAK KUNJUNG HABIS…LIHAT PULA APA TERJADI PADA MYAMMAR HABIS DILANYAKNYA UMAT ISLAM…DIBUNUH,,,DIPERKOSA,,,,DIRAMPAS HARTA MEREKA….LIHAT PULA APA JADI DULU PADA SEPANYOL DIPAKSA UMAT ISLAM TUKAR AGAMA….MANA-MANA YANG TIDAK SEMPAT LARI HABIS SEMUA MATI DIBUNUH…PERKARA YANG SAMA BERLAKU DI FILIPINA…….INILAH AKIBATNYA JIKA DIBIARKAN KAFIR MEMERINTAH,,,ALLAH TELAH MEMBERI PERINGATAN BAHAWA MANUSIA YANG PALING BERMUSUH KEPADA KAMU IALAH YAHUDI DAN MUSYRIKIN ( PENYEMBAH BERHALA DAN DEWA )…

   Delete
 13. Sahabat2 muslimin yang dikasihi sekelian...Saya menangis kerana sungguh terharu setelah membaca baca surat di bawah ini. Sama2 lah kita mendoakan semoga Manndzri haji Nasib serta keluarga dimurahkan rezeki oleh ALLAH SWT, Insya-Allah....Aminnn !!!!

  Dato’ Seri Najib Tun Razak

  Nama saya Manndzri, saya anak peneroka FELDA Pengeli Timur. Bapa saya kata, arwah bapa Dato’ Sri, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, besar jasanya kepada keluarga kami.

  Bila saya tanya, apa jasanya itu? Bapa jawab;

  “Engkau² ni semua membesar hasil sawit. Sawit dan FELDA ni, Tun Razak yg bikin. Kalau tak, kita duk JB, bapak masih kena kerja guard agaknya, pencen Majlis (MBJB). Syukur, Tuhan pinjamkan Tun Razak kat negara ni..”

  Saya beberapa kali bersalaman dgn Dato’ Sri, lazimnya saya akan sampaikan salam bapak kat Dato’ Sri. Bila salam, saya akan sebut;

  “Saya : Dato’ Sri, bapak kim salam..

  Dato’ Sri : Ayah kirim salam?

  Saya : Ha’ah, peneroka Felda Pengeli Timur”

  …ia cukup buat Dato’ Sri tersenyum. Beberapa kali jugak saya dapat memeluk Dato’ Sri tanda terima kasih atas jasa2nya yang sangat besar tu.

  Saya juga pernah bersalaman dgn ibu Dato’ Sri, Tun Rahah. Saya sampaikan salam bapak dan emak saya juga. Ibu Dato’ Sri lantas bertanya;

  “Tun Rahah : Org tuanya masih sihat?

  Saya : Alhamdulillah, wal’fiat Tun..”

  Dari semua hal ini, saya sekali lagi mahu mengucapkan terima kasih dan penghargaan kpd Dato’ Sri dan keluarga Dato’ Sri, krn jasa² arwah bapa Dato’ Sri. Dan saya kira, kalian sekeluargalah antara inspirasi yg mencetus idea dan kesungguhan arwah membina sebuah legasi yg amat berjasa pd kami sekeluarga dan menjadi pusaka buat kami.

  Syukur, Allah SWT pinjamkan arwah Tun kpd Malaysia (macam bapak cakap). Dan, saya masih ingat ketika Dato’ Sri menjadi Menteri FELDA, banyak pembaharuan dilakukan, manfaat yg bapak dan emak raih di kala usia emas mereka. Mereka gembira dapat melihat anak Tun Razak, menyambung jasa arwah bapanya. Tetapi, sbgmna selalu bapak cakap gak; “Najib ni baik sangat, tengok, yg diberi amanah khianat, semua dia kena tanggung..”

  Terimalah; trima kasih dan penghargaan budi yg tidak terbalaskan, kepada Dato’ Sri mewakili arwah Tun. Atas ujian yg sedang dilalui, yakinlah, Allah SWT akan bersama orang yg benar. Kami mendoakan.

  Nota : Kalau ada ke Johor, jemputlah singgah rumah. Mak, bapak pasti gembira.

  #NoNeedToBePoor

  #BapakAkuPeneroka

  #CucuCicitTunRazak

  Sekian. Wassalam.

  MANNDZRI HJ NASIB

  Anak Jati FELDA Pengeli Timur

  Tapi malangnya..apabila para peneroka Felda , khususnya genersai kedua tertipu dan terkelentong dengan fitnah, hasut serta spin uang dijajakan oleh PH di atas ceramag2 politik di Felda2 sebelum PRU14 dulu, khususnya oleh Madey, Piziz dan barisan penmohong dan penipu tegar PH, mereka telah terpedaya dan memberi undi kepada calon2 PH. Nak buat camna, nasi dah jadi bubur...kena lah tanggung akibat buruknya tu selama 5 tahun lag bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu cerita bapak dia ...

   Cerita anak dia .....hancus !!!!

   Delete
 14. Alahai ..apa pulak citer yang tak berapa sedap sangat nak didengar ni haah ????

  China refused to lend Malaysia the US40 billion requested by Mahathir

  August 23, 2018

  On the 20th of August 2018, Mahathir warned the Chinese against “a new version of colonialism” in what the Financial Times opined was “a pointed expression of Asian unease about China’s increasing economic and political influence in the region.”

  However, Chinese premier Li Keqiang was not at all pleased with Mahathir’s “colonialism” slur and made it clear that terms associated with the ECRL and gas pipeline projects were not up for review.

  A well-placed source informed The Third Force that Mahathir went on to seek a whopping US40 billion loan from Chinese president Xi Jinping on grounds that Malaysia would face trouble paying compensations should the Chinese-backed projects be cancelled.

  Xi, however, was quick to point out that the idea of using money borrowed from China to pay China made no logical or ethical sense whatsoever and reminded Mahathir that the latter’s administration had repeatedly questioned China’s business ethics.

  He then gave a firm “no” to the Malaysian premier’s request for a long-term loan and offered instead time for Malaysia to decide on the status of the projects.

  Fuhhh...Ini kah yang dikatakan kejayaan dari hasil lawatan ke China tu...tak berapa paham lah kan ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Third Force yang mengaku hebat didalam segala hal .

   Pergi mampus lah dengan Ragi Basi .

   Di kutuk Mahathir dengan kata2 keling Kerala .

   Tetapi di puja Ragi Basi , si keling original olih Geng Najib . Pegi dah ....

   Delete
 15. China gave Mahathir ultimatum regarding ECRL project

  August 21, 2018

  TTF: Dr Mahathir Mohamad said the multi-billion East Coast Rail Link (ECRL) and Trans-Sabah Gas Pipeline (TSGP) projects are cancelled for now as Chinese President Xi Jinping and premier Li Keqiang “understood the reasons behind the cancellation”.

  But that is another lie.

  The truth is, both Jinping and Li made it very clear that the Chinese government is not willing to renegotiate terms associated with the projects and would accept either one of the following solutions:

  1. That the projects go ahead under terms originally agreed upon, or

  2. That the projects be cancelled with compensations borne by the Government of Malaysia (GoM)
  Take note.

  Madey ni betul lah...dah lah lawatan ke China tu tak berhasil, lagi mau tipu pasal projek2 tu keeer ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu semua sudah dijangka serta telah diambil kira .

   Yang tidor mengigau adalah MCA/BN kerana duit komison sudah masuk kantong .

   Delete
 16. Rakan2 sekelian...kau orang ada baca tak satu posting terbaru dalam Malaysiakini. Kalau belum...takpe, aku turunkan kat bawah ni. Siola baca dan hadamkan betul2 yeer !!!

  The visit of Prime Minister Dr Mahathir Mohamad to China has been disastrous. Malaysians should now be worried.

  No major new deals or investments were announced. All signings were essentially a continuation of what Najib's government started – a promise to buy more palm oil, the pre-agreed joint venture to sell Proton cars in China as well as an extension of the currency swap arrangement previously agreed to and carried out in the past.

  Mahathir then had a joint press conference with Premier Li Keqiang and at the end when Mahathir said rich countries should not colonise others, Li said nothing and the session abruptly ended with him shaking hands with Mahathir with a forced smile. Then he frowned and walked off the stage. Not a word of thanks.

  Later that day, Mahathir also had a meeting with all-powerful president Xi Jinping. Most will note that there was no press conference – either by Mahathir, by Xi or jointly by both. In fact, there was no statement from President Xi after that meeting.

  There was, however, a joint statement issued later by the foreign ministers of both countries which had no specifics and was basically diplomatic rhetoric about maintaining ties, etc.

  Then the next morning, Mahathir announced the cancellation of the ECRL project, a part of China's prized One Belt One Road initiative, as well as the two pipeline projects.

  This must have been a big slap in the face for China and is the clearest proof that all did not go well with Mahathir's visit to China.


  Another two slaps were delivered when Mahathir said in Beijing, that China companies were forced to give 30 percent shares to BN – which he later admitted he had no proof of this claim. He also said he believes Jho Low is in China but again, says he has no proof.

  This is like telling the Chinese that they are engaging in corruption and they are harbouring criminals.

  Actually, his visit has been a disaster and Malaysians must wonder if we need to prepare for retaliation.

  Risau pulak dengar berita2 macam ni...kata DS Najib dulu yang nak gadaikan Msia kepada China, rupa2nya Madey lagi teruk berpuluh2 kali gandanya kan !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siapa yang bodoh piang ???

   Kalau sungguh bagai dikata ECRL itu adalah "China's One Belt , One Road Initiative" , mengapa kerajaan/rakyat Malaysia yang kena tanggung ??

   Delete
 17. Jika Tun Razak masih hidup
  Sedih anak bertukar badut
  Dunia yg terang menjadi redup
  Billion hilang perutnya gendut!

  Jasa Tun Razak tak siapa lupa
  Tapi anak tak sama rupa
  Walau setandan banyak kelapa
  Satu yg busuk tak guna apa..

  TongGeng nak buat cerita sedih
  'Kelapa busuk' ramai mendidih
  Dibuat negara lukanya pedih
  Dulu sorok sekarang terlondeh!

  Sekarang dah ada'Captain Malaysia'
  Nama ini TongGeng keluar
  Tak tahu bohjan atau bohsia
  Macam Superman, spender di luar!

  Baca surat TongGeng terharu
  Sambil menangis,apa digaru?
  keluh kesah kerajaan dah baru
  Dedak hilang bukan ke haru?

  Tun penat kerana negara
  Nak pulihkan segala dirosak kera
  TongGeng penat dah habis suara
  Sebab kalah muka pun bera!

  ReplyDelete
 18. Rakan2 ku sekelian...Baru2 ni telah dijalankan satu “Online poll” Seademon yang menunjukkan menunjukkan 93 peratus rakyat tidak berpuas hati dengan PH

  August 19, 2018


  THE THIRD FORCE

  Seramai 2,381 orang telah mengambil bahagian dalam satu proses pengundian menerusi laman Facebook Seademon.tv dalam tempoh tiga hari.

  “Online poll” tersebut adalah untuk meneliti samada rakyat berpuas hati dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH) setakat ini.

  Keputusannya, 165 orang (7 peratus) menyokong pilihan bahawa PH telah menjalankan kerja dengan baik, manakala 2,216 orang (93 peratus) lagi mengatakan tidak.

  Ini selari dengan lain-lain bancian yang telah dijalankan oleh media massa dan portal-portal pro-kerajaan dan pro-pembangkang yang jelas menunjukkan bahawa rakyat semakin tidak berpuas hati dengan cara pentadbiran PH.

  Undian tersebut adalah bersempena 100 hari PH mengambil alih kerajaan dari Barisan Nasional.

  Keputusan yang diperolehi sekaligus mencadangkan bahawa bancian yang dijalankan oleh Merdeka Center tiga hari yang lepas adalah tidak tepat dan mungkin telah dimanipulasi.

  Menurut Merdeka Center, 71 peratus dari sampel pengundi yang hanya berjumplah 1,160 bersetuju dengan pentadbiran Dr Mahathir Mohamad.

  Keputusan ini amat sukar dipercyai memandangkan Mahathir, selaku Perdana Menteri Malaysia, merupakan pengerusi PH, iaitu gabungan parti-parti yang sememangnya ditolak sebilangan besar rakyat Malaysia jika berpandukan hasil bancian-bancian yang lain.

  Aku pun ada menjalankan kajian tak rasmi berkaitan tahap kepuasan hati orang2 kampung ku berkaitan pentadbiran PH dewasa ni...dan hampir 89% yang aku temui meluakhan rasa ketak puasan hati mereka dan beranggapan seolah2 mereka telah tertipu dengan segala janji2 PH dulu yang ternyata adalah kosong dan untuk meraih undi mereka semata2. Rata2 telah menegaskan mereka tidak menghalalkan undi mereka yang telah dibeerikan kepada calon2 PH samaada untuk MP atau pun DUN di tempat aku. Mereka juga bersumpah untuk takkan lagi mengundi PH dalam PRU15 akan datang ...bukan main marah betul kawan2 dan orang kg. aku tu bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak payah tunggu PRU 15 ..

   Kita tengok je keputusan 3 pilihanraya kecil .

   Satu sudah tahu keputusan . Tinggal lagi 2 .

   Delete
  2. Org2 kg.kami pulak lain..menyesal tersilap memilih umnobn tp bangga ph menang..puak pemimpin yg mereka menyesal pilih tu memang pembohong..penyangak harta benda rakyat..sangat bodoh..nasib baiklh betul kata org kg kami x termakan jek pencacai3 yg sama bodoh..

   Delete
  3. Ramly jual burger tak laku..Nampak sangat orang Kg kau dah kelentong kau beb. Aku amat2 yakin dalam hati mereka dah memaki hamun hamun dan seranah PH tu, saja aje tak taknak luahkan pada kau pasal diorang tau kau ni balaci tegar PH ..dah serupa kerbau balau yang dicucuk hidung bhai !!!!

   Delete
 19. Fan Tat..Aloo Geng..Kau setuju tak kalau kita katakan Madey ni adalah mahadewa dalam bab2 u-Turn dan pusing keliling kalau melibatkan kepentingan anak beranak dan kroni2nya kan haah????

  Rakyat sebenarnya langsung tiada keinginan untuk mengulas berita kononnya Perdana Menteri sekembalinya beliau dari lawatan rasmi di China telah memutuskan untuk membatalkan projek ECRL di Pantai Timur dan TSGP di Sabah.

  Cuba kau pikir....Kenapa?

  Dalam tempoh 100 hari lebih Kerajaan Pakatan Harapan memerintah, sudah berapa kali kita mendengar Kerajaan ini membuat 'u-turn'. Keputusan 'u-turn' dan 'round about' sudah menjadi darah daging mereka.

  Aku ada juga memberitahu beberapa rakan-rakan ku, berilah Perdana Menteri sedikit masa. Beliau tengah marah dengan layanan Kerajaan China kepadanya dan dikhabarkan beberapa permintaan beliau tidak dipenuhi malah ditolak mentah2 tanpa alasan yang kukuh.

  Perdana Menteri berkemungkinan seorang yang pendendam dan menyimpan rasa. Namun, beliau bukan seorang yang bodoh. Kau rasa takkan lah Madey tidak tahu kedua-dua projek ECRL dan TSGP ini mempunyai nilai tambah yang tinggi untuk kedua2 negara tu?

  Kau ingat takkan lah Perdana Menteri ke 7 terlalu bodoh untuk membayar ganti rugi tanpa mendapat pulangan apa-apa untuk dirinya dan kroni2nya tu. Sekiranya kau berfikir begitu, kau masih belum mengenali sapa sebenarnya Perdana Menteri ke 4 ini.

  Kesimpulannya, yang pasti, seluruh Rakyat Malaysia baru tersedar bahawa Kerajaan PH terutamanya Perdana Menteri lebih cenderung untuk membuat keputusan / kenyataan TANPA berfikir, TANPA kajian, TANPA memikirkan kesan kepada Rakyat, dan lebih kepada emosi dan dendam disaluti ego yang amat-amat tinggi. Bab ini tiada siapapun yang boleh nafi.

  Fan Tat dah tentu nanti ada pulak yang bertanya, apakah bentuk perjanjian yang tidak akan ada 'u-turn'. Aku bagi satu contoh yang masih panas hari ini. DS Najib Tun Razak telah meninggalkan Khazanah Berhad dengan RM160 bilion aset.

  Terpulanglah kepada Kerajaan PH masa kini bagaimana untuk memfaraidkan harta-harta tersebut. Dalam contoh di bawah, aku amat2 pasti tiada 'u-turn'. Sapa yang taknak kayakan anak beranak dan kroni2nya oooi..khususnya si Madey ni bhai...dah tentu kau yang merupakan penyokong tegar Madey dan PH ni akan bersetuju jugak kan !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamu yang bingung ... nilai tambah apake bendanya ??

   Projek baru siap 13% ,pembayaran sudah mencecah 88% !

   Delete
 20. Fab Tat..Tentu kau perasan ..Saka polong dan pelesit yang sentiasa mengekori Madey tu perlu dijamu kaw2 punya beb !!!!

  Dah bertahun2 mereka semua kelaparan dan kurus kering macam mayat hidup gamaknya. Bila Tok Batin naik jadi PM ke 7, baru lah lega sikit diorang semua....wang besar bakal masuk dalam kantung masing2. Sapa lagi yang nak mengabiskan harta negara kalu tak depa semua.

  Kini...U-turn, gostan dan roundabout jadi idea utama setelah kantoi tak dapat memenuhkan janji2 manifestomato 100hari.Cetak rompak dan copy paste serta fotostat program2 kerajaan terdahulu lagi mudah dari buat idea baru...lepas tu dengan tak malu, uar2kan pada rakyat itu adalah idea bijak dari mereka...Phuiii!!!

  Tiada usaha yang sebenar2nya untuk.........................
  memulihkan ekonomi bagi membantu rakyat jelata yang makin terhimpit akibat kos barangan yang semakin tinggi...pembohong besar bila PH kata takde GST, harga barangan akan turun.

  Peneroka felda boleh makan buah sawit rebus campur tomato goreng. Yang penting kroni2 perlu dijaga..mereka semua dah banyak berkorban dan menunggu sekian lama, takkan lah takde apa2 untuk mereka semua kot, tak patutlah kan ???

  ReplyDelete

 21. Pak diny..dah baca ke ulasan DS Najib berkitan pembatalan ECRL tu??? Kalua belum, saya turunkan kat sini untuk hadaman Pak sebelum tidur yeer !!!!

  Saya berada di Pekan semasa sambutan Hari Raya Haji semalam. Ramai rakyat di sana kecewa apabila mengetahui projek ECRL dibatalkan kerana mereka sudah dapat melihat manfaat ekonomi untuk mereka daripada projek ini.

  Bagaimanapun, saya juga lihat ada rakyat Malaysia yang tidak menyedari fakta sebenar projek ini dan dikelirukan oleh propaganda mengenai projek ini. Saya akan huraikan salah faham ini:

  Salahfaham 1: Kosnya terlalu mahal dan BN mendapat imbuhan dari projek ini.

  Ramai merasakan projek ini dengan kos RM55 bilion adalah melangkaui harga dan mahal, di mana kos sebenar dikatakan hanyalah RM30 bilion sebagaimana disebar Pakatan Harapan tanpa menjelaskan apakah perinciannya.

  Sebenarnya, angka RM30 bilion itu adalah kajian dibuat pada 2009 dan hanya untuk jarak 545km sahaja. Ia kemudiannya dilanjutkan kepada 620km. Jajarannya juga berubah untuk menjadi lebih efisien dan mengelak dari pengambilan terlalu banyak tanah rakyat dan rumah mereka dan ia turut memerlukan pembinaan terowong sepanjang 50km merentasi Banjaran Titiwangsa.

  Ia adalah fasa pertama projek ini dan telah menelan belanja RM46 bilion pada 2016 dan ia juga berikutan kesan daripada inflasi dan Ringgit yang lemah. Jika projek ini dibina tujuh tahun selepas ini, ia akan menelan belanja lebih tinggi. Contohnya, kos bagi projek PTMP Pulau Pinang melonjak daripada RM27 bilion kepada RM50 bilion.

  Satu keputusan juga dibuat untuk menyambung jajaran daripada Gombak ke Pelabuhan Klang yang menjadikan keseluruhan landasan adalah 688km.

  Jajaran landasan merentasi kawasan bandar yang padat adalah lebih tinggi namun sambungan ke Pelabuhan Klang itu akan membuka jambatan darat bagi pelabuhan dari Pantai Timur ke Pantai Barat semenanjung, yang akan turut menjadi saingan dan pilihan lebih baik daripada pelabuhan Singapura kerana tanpa rentasan ini, kapal memerlukan tambahan satu setengah hari untuk berlayar melalui Singapura.

  Ia adalah fasa kedua dan melibatkan kos RM9 bilion, menjadikan keseluruhan projek ini RM55 bilion pada 2016.

  Salahfaham 2: Kadar faedah dan pinjaman terlalu mahal.

  Ini adalah tidak benar. Pinjaman 20 tahun daripada China adalah pada kadar 3.25 peratus dan dilindungi daripada risiko perubahan kadar tukaran matawang, tidak seperti yang berlaku kepada pinjaman dari Jepun yang dibuat Mahathir di mana Malaysia membayar berganda apabila nilai Yen naik.

  Terdapat juga tempoh tujuh tahun bagi permulaan pembayaran. Pada kadar 3.25 peratus, ia adalah lebih rendah daripada kos bon jika Malaysia melakukan pinjaman.

  Salahfaham 3: Kita tidak mampu dengan tiga projek ini.

  Jika kita menggunakan angka RM81 bilion yang diberikan oleh Guan Eng termasuk kos faedah serta tambahan RM9 bilion bagi dua projek paip gas, keseluruhan kos adalah RM90 bilion.

  Pinjaman bagi ketiga-tiga projek ini adalah bagi tempoh 20 tahun dan tidak ada keperluan untuk membayar sekaligus. Maka, kita akan hanya membayar RM4.5 bilion bagi tempoh 20 tahun termasuk tiada keperluan membayar untuk 7 tahun pertama.

  Bagaimanapun, Guan Eng pada masa sama turut menyatakan Malaysia akan kehilangan hasil RM23 bilion berikutan perubahan sistem cukai dari GST kepada SST. Kehilangan hasil ini pasti akan bertambah berikutan peningkatan KDNK Malaysia dan kutipan SST yang turut sama meningkat dengannya.

  Jika kita kekal dengan hasil RM23 bilion sahaja setahun sekalipun, Malaysia masih berupaya membayar pinjaman RM4.5 bilion setahun bagi tempoh 20 tahun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salahfaham 4: Pembayaran bertingkat adalah tidak adil serta berat sebelah.

   Jika anda lihat kepada video bagi bahagian ECRL yang sudah siap dibina, anda akan dapat melihat sebahagian besar yang sudah dilaksanakan setakat ini bagi mewujudkan kawasan fabrikasi dan pusat operasi. Ini adalah di mana kebanyakan kos dibelanjakan termasuk keperluan untuk membeli mesin pengorek terowong.

   Sama seperti dua projek paip gas, kos permulaan dan rekabentuk bagi projek mega adalah tinggi manakala perletakan landasan dan paip adalah lebih mudah.

   Kesemua tiga projek itu dianugerahkan kepada tiga syarikat milik kerajaan China di mana syarikat terbabit juga adalah antara syarikat terbesar di dunia. Pembayaran juga dibuat terus daripada Bank EXIM China. Risikonya lebih rendah terhadap syarikat terbabit untuk tidak menyempurnakan projek ini atau sebarang pembayaran disalurkan ke tempat lain melainkan anda menuduh kerajaan China terlibat dengan pengubahan wang haram.

   Delete
  2. Salahfaham 5: Projek ini tidak berdaya maju kerana pulangan daripada kargo dan penumpang tidak mencukupi.

   Bagi soalan ini, YB Wee Ka Siong sudahpun memberi penjelasan dua hari lalu yang amat tepat dan saya petik semula apa yang dinyatakan beliau:

   “Hasil kepada kerajaan dan negara daripada projek infrastruktur pengangkutan awam seperti ECRL bukan sahaja dikira dari pulangan terus daripada penumpang atau jumlah trafik barangan sahaja tetapi daripada faktor luaran dan limpahan ekonomi daripada projek berkenaan.”

   “Jika hanya dihitung daripada pulangan terus, maka tiada faedahnya untuk membina lebuhraya bebas tol seperti projek Lebuhraya Pan Borneo atau Lebuhraya Central Spine Road (CSR) memandangkan tiada pulangan terus darinya.”

   “Hakikatnya, peluang pekerjaan, peluang ekonomi diwujudkan; pelbagai industry akan berkembang dan nilai harga tanah akan turut meningkat di sekitar stesen keretapi.

   Kedua-dua kerajaan persekutuan dan negeri akan menerima manfaat daripada kutipan cukai yang meningkat daripada syarikat yang tumbuh hasil limpahan ekonomi selain daripada pelbagai pembangunan dan harga hartanah yang lebih tinggi

   “Kajian kebolehlaksanaan yang dibuat menunjukkan projek ECRL menyumbang 4.6 peratus kepada pertumbuhan domestik dan 80,000 peluang pekerjaan secara terus dan tidak langsung, terutama di negeri pantai timur dan akan meningkatkan taraf pendapatan di sana serta mengurangkan jurang pendapatan dengan penduduk pantai barat.”

   “Selain manfaat ekonomi, terdapat faedah lain seperti mengurangkan penghijrahan ke bandar seperti ke Kuala Lumpur yang turut mengakibatkan kesesakan; ia satu pengangkutan lebih selamat, selesa dan meningkatkan produktiviti mereka yang melakukan perjalanan ke kampung; dan mengurangkan pencemaran asap kereta.

   Berapa banyak nyawa telah terkorban daripada kemalangan jalanraya? Ini semua tidak boleh diukur oleh ekonomi dan kos.”

   “Manfaat ini adalah berkekalan dan bukan hanya untuk satu kali sahaja.”

   “ECRL sudahpun siap 20 peratus dan dengan pembatalan ini, ia bermakna tiada lagi pertumbuhan ekonomi, tiada peluang pekerjaan dapat diwujudkan, tiada limpahan ekonomi dan kesan gandaan yang bermanfaat hasil daripada projek ini.

   Negeri di pantai timur tidak akan dapat melihat kemajuan dan akan terus ketinggalan berbanding negeri di pantai barat.”

   Saya tidak memberi komen terhadap kenyataan ‘Najib adalah bodoh’ atau tidak sebagaimana dikeluarkan Tun Mahathir di China. Perjanjian projek-projek itu memang ada klausa penamatan (exit clauses).

   Ini bukan macam perjanjian-perjanjian konsesi IPP ataupun tol jalanraya dari zaman Mahathir dulu di mana sehingga sekarang, kerajaan PH tidak dapat memenuhi janji untuk mansuhkan tol.

   Lebih baik untuk kerajaan PH mendedahkan kesemua perjanjian, kajian kebolehlaksanaan dan kajian impak ekonomi serta analisa manfaat kos, bagi melihat adakah baik atau sebaliknya untuk Malaysia meneruskan ketiga-tiga projek ini atau membatalkannya. Ini membolehkan rakyat untuk menilai sendiri.

   Saya juga menggesa kerajaan untuk menjalankan RCI terhadap ketiga-tiga projek ini bagi menentukan sama ada terdapat salahlaku.

   Rakyat berhak mengetahui jika keputusan membatalkan itu dibuat atas alasan yang munasabah serta kukuh dan tidak dibuat bersandarkan kepada kemarahan terhadap kerajaan BN atau terhadap kerajaan China yang tidak mahu tunduk dengan kemahuan PH.

   Sehingga kesemua dokumen itu didedahkan, saya kecewa dan sedih bagi penduduk pantai timur semenanjung kerana akan kehilangan pembangunan pemangkin kemajuan negeri mereka dan peluang untuk mereka meningkatkan taraf ekonomi sama seperti yang diperolehi penduduk di pantai barat.

   Harapan saya..setelah Pak diny membaca dan menghadamkan apa yang telah dijelaskan oleh DS Najib ni..akan mencerahkan kembali minda Pak yang dah semakin kelabu asap tu yeer !!!!

   Delete
  3. Bolih guna pakaikah lagi kata2 mantan PM yang bingai ni ??

   Dia pernah berkata , 1MDB adalah satu pelaburan unik yang akan membawa syafaat kepada rakyat malaysia .

   Dia juga pernah berkata dengan penyenaraian Felda akan menjadikan para peneroka kaya raya . Sesiapa yang menentang adalah mereka2 yang haramzadah . Sekarang siapa yang haramzadah ??

   Delete
 22. Pak diny...nak tanyalah kan..pada pendapat Pak ..adakah keputusan Madey untuk membatalkan ECRL tu satu kepuusan yang tewpat atau yang bakal memakan diri sendiri ???
  Dah tentu Pak perasan kan..... Berita malang yang diterima ketika umat Islam berpuasa pada hari wukuf 9 Zulhijah bersamaan 20 Ogos 2018 untuk rakyat Malaysia terutamanya rakyat Melayu / Bumiputera di Pahang, Kelantan dan Terengganu, Pembatalan projek Laluan Keretapi Pantai Timur atau ECRL yang telah dibina hampir 20% dan dijangka akan siap pada 2024 tinggal angan- angan.

  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir telah membuat perkiraan politik yang tepat apabila dengan berani dan bersahaja membatalkan projek ini, dalam pandangan politik beliau tidak rugi apa- apa dari segi sokongan, 3 negeri majoriti orang Melayu ini bukanlah negeri yang menyokong Pakatan Harapan (PH) terutama Kelantan dan Terengganu yang tidak ada satu pun kerusi Dun atau Parlimen yang dimenangi oleh PH dan Pahang pula negeri dikuasai oleh BN, maka buatlah rusuhan dan marah macam mana sekalipun oleh rakyat 3 negeri ini ia tidak langsung menjejaskan kuasa kerajaan pusat PH. Jika diteruskan projek ECRL ini kerajaan pusat PH hanya dilihat kurang cerdik bukan sahaja membazirkan perbelanjaan tetapi memberi kelebihan kepada imej kerajaan lalu dan akan dilihat memperakui jasa BN. lebih baik jika belanjawan tersebut diberi kepada kawasan – kawasan yang dimenangi oleh PH. Kelantan juga Terengganu telah merasai episod penderaan yang lama kerana tidak memihak kepada Persekutuan.

  Dari segi ekonomi pula ECRL didakwa tidak memberi pulangan yang setimpal kepada negara, Jika ini diambil kira bolehlah kita perkirakan juga landasan Keretapi Tanah Melayu atau KTM yang menghubungkan Kota Bharu- Gemas- Kuala Lumpur juga tidak memberi manfaat kepada ekonomi dan perlu dihentikan, Keretapi yang dibina pada zaman British tersebut bolehlah diibaratkan tidak memberi kebaikan kepada ekonomi Tanah Melayu waktu itu, dan British membuat satu projek yang bodoh serta sia- sia, terlebih bodoh lagi KTM itu turut memberi peluang kepada rakyat di pedalaman sebagai pengangkutan awam. Pemikiran bagaimanakah Tun Dr Mahathir ini, tidak adakah di sudut benak fikirannya suatu projek untuk kemudahan rakyat, kemudahan yang kadangkala tidak terlalu melihat kepada keuntungan negara semata tetapi lihatlah kepada keperluan rakyat, pemimpin yang bertanggungjawab dan menjiwai kesusuhan rakyat akan rela berhabisan sumber negara, membuat pinjaman yang besar dari luar semata- mata untuk menyenang kehidupan dan membanggakan rakyat luar bandar, bukan seperti Perdana Menteri ke 4 yang setiap projeknya memikirkan keuntungan kepada negara dan kroni negara seperti lebuhraya yang hendak dibina mesti bertol, Projek mega negara mesti diusahakan melalui pihak ketiga, penswastaan terpilih GLC juga perlu berjaya biarpun sebenarnya menyusutkan perolehan. Apa gunanya menjadi rakyat negara kaya jika seumpama mendapat ayah yang kukuh ekonomi tetapi anak terbiar tidak cukup makan.

  Kata Tiong Lai yang merupakan sebahagian daripada delegasi Malaysia, termasuk menteri-menteri Kabinet lain yang mengiringi Najib dalam lawatan empat hari ke China "Projek kereta api ini akan membawa kepada banyak pembangunan ekonomi ke Pantai Timur (semenanjung).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ia boleh mencungkil banyak potensi," China juga telah berjanji untuk memindahkan teknologi kereta api ke Malaysia, dan ini akan membantu Malaysia dalam membangunkan sistem rel, satu cara yang memberikan manfaat kepada pengangkutan awam. "Akan ada banyak aktiviti ekonomi … Malah, kita kini menikmati hasil hubungan erat dua hala yang dibina oleh bekas Perdana Menteri Tun Abdul Razak." "Kita adalah sebuah negara yang kecil tetapi China memberikan kita banyak bantuan dan sokongan. Ini adalah baik untuk rakyat Malaysia. "Lawatan ini akan menyaksikan banyak 'kali pertama' antara Malaysia dan China. Kami akan menandatangani 16 MoU G2G dan lebih daripada 15 Mou perniagaan-ke-perniagaan."

   Keputusan pembatalan ECRL oleh Kerajaan Malaysia Baru digembar gemburkan dengan alasan antaranya
   1. Kos Terlalu Tinggi

   Pihak yang menyatakan kos terlalu tinggi adalah kerajaan baru PH bukannya kerajaan lama BN. Kalaupun benar kos terlalu tinggi mengapa kerajaan lama BN mampu untuk melaksanakanya dengan mendakwa kos keseluruhannya adalah RM55 billion. tetapi Kerajaan PH mendakwa kos adalah RM81 Billion, kerajaan mana yang terlalu mahal ? Katakanlah kos pebinaan adalah seperti diumum oleh kerajaan baru tetapi mengapa perlu dibatalkan projek rakyat ini dan sanggup membayar pampasan RM20 Billion kepada China untuk benda yang sikit pun tidak ada hasil. Tetapi Tun Mahathir tidak teragak- agak telah mengistihar RM30Billion untuk Projek Bandar Baru di Parlimennya Langkawi, bolehkah dikatakan bahawa sudah RM50 billion bajet ECRL telah dirompak

   2. Wang Dibayar Tanpa Mengambil kira kemajuan Projek

   Ini satu lagi situasi yang pelik, Sudah dinyatakan dengan jelas bahawa projek akan selesai pada 2024, maka pembayaran secara harian, pembayaran ikut kemajuan projek atau berkala masih tetap dalam bajet asal RM55 Billion dan ia sudah dimaklumkan juga di Parlimen. Untuk bayaran, sebenarnya Kerajaan belum keluarkan belanja dan ia sebagaimana kebiasaan projek- projek yang dilaksanakan bersama pihak bank sebagaimana dinyatakan oleh Menteri Pengangkutan pada waktu itu "Setakat yang saya tahu, ini adalah tawaran terbesar tunggal yang Malaysia akan tandatangani dengan China," kata Tiong Lai, yang telah bekerja keras untuk mendapatkan pelaburan dari China bagi pelabuhan, penerbangan dan kereta api sejak beliau mengambil alih portfolio pengangkutan pada Jun 2014. Dalam syarat-syarat pinjaman mudah yang akan diberikan oleh EXIM Bank China, Tiong Lai berkata kadarnya sangat kompetitif dan pembayaran balik adalah lebih 20 tahun. "Dan dalam tempoh tujuh tahun pertama Malaysia tidak perlu membayar apa-apa, faedah dan pembayaran balik".

   Delete
  2. . Bahan dan pekerja adalah dari China Rakyat Malaysia tidak mendapat manfaat

   Matlamat asal pembinaan ECRL adalah untuk kemudahan perniagaan, perhubungan juga pengangkutan kepada rakyat setelah siap pembinaanya pada 2024, itulah tujuan utama, disebabkan itu ia perlu kepada jangka masa siap yang pantas untuk dinikmati dan bukannya tertumpu kepada fasa pembinaan. Sekiranya fasa pembinaan diambil kira juga, dakwaan tersebuat amat tidak benar sama sekali kerana laporan pada 5 April 2018 menyatakan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) menyasarkan pengambilan 70% pekerja tempatan daripada jumlah tenaga kerja diperlukan manakala 30% lagi akan dipenuhi oleh tenaga kerja dari China dan negara Asia lain. Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) mengambil sejumlah 1,718 orang bagi tenaga kerja pembinaan. "Daripada jumlah itu, bilangan tenaga kerja dari China hanya 311 orang atau 18% daripada keseluruhan tenaga kerja pembinaan ECRL pada masa ini," MRL adalah pemilik projek ECRL, manakala China Communications Construction Company Ltd (CCCC) merupakan kontraktor utama projek tersebut. Jurucakap MRL berkata dianggarkan sebanyak 80,000 peluang pekerjaan secara langsung dan tidak langsung akan ditawarkan sepanjang tempoh pembinaan ECRL.

   "Pihak kontraktor utama ECRL akan terus memberi keutamaan kepada penggunaan bahan-bahan binaan dari syarikat tempatan di Malaysia." "Bagaimanapun, beberapa mesin dan peralatan khas seperti mesin pengorek terowong, perlu dibawa masuk dari China dan dikendalikan oleh pakar untuk melancarkan kerja pembinaan terowong di lokasi tertentu," setakat Februari 2018, sebanyak 215 syarikat tempatan terlibat dalam pembinaan projek infra-rakyat ECRL, yang terdiri daripada 26 syarikat perunding, 99 syarikat pembekal dan 90 kontraktor tempatan. Dalam dakwaan ini kita mungkin jelas bahawa ECRL tidak membabitkan kroni atau pihak pihak yang berkepentingan dengan pemimpin dalam Kerajaan Malaysia Baru, sangat mudah untuk mentafsirkan alasan ini, yang pernah menjadi pemimpin atau penjawat tinggi akan cenderung membatalkan projek yang dia atau orang disisinya tidak mendapat hasil, yang jelasnya Tun Daim Zainuddin masih berkata ECRL boleh dilaksana oleh pihak swasta.

   Perdana Menteri Tun Dr mahathir adalah sangat pakar dalam meraih kepercayaan rakyat tetapi beliau perlu ingat bahawa rakyat pantai Timur terutama Kelantan tidak pernah mampu dijinak olehnya.


   Delete
  3. Ini statistik haprak dari mana kamu jumpa ni Geng Najib ???

   Majoriti dari 82% yang dikatakan warga tempatan itu terdiri dari pekerja rencam atau yang kerap di panggil "kongsi kong" atau kuli .

   Tidak juga pasti samaada mereka betul2 warga tempatan atau pun yang 'di import' dari seberang ?

   Delete
 23. Pak diny ..Pak perasan tak betapa kerajaan Chin telah memberikan sambutan ya ng cukup2 teristimewa kepada Madey semasa lawatannya ke negara tu baru2 ni??? Kalu Pak tak perasan..saya berikan sedikit recap untuk Pak diny..boleh ????

  Sesuatu yang menghairankan adalah selama 22 tahun sebagai PM pada kali pertama dan kini 100 hari sebagai PM kali kedua, mustahil Tun Dr Mahathir tidak tahu perkara utama dalam hubungan dengan China adalah MENJAGA AIRMUKA ATAU WATER"FACE" itu sangat penting.

  Bukan China yg mula atau kuat lakukan tapi Mahathir yg dari ketika kempen pilihanraya dan lebih jelas bila berkuasa tidak henti menuduh, membuat andaian dan jatuhkan airmuka China.

  Maka reaksi yg China beri kepada Mahathir dalam lawatan rasmi yg mana sebelum bertolak masih terus jatuhkan airmuka China tentu telah dijangka.

  Ada yg komen, kononnya bila kerajaan China buat kawad hormat dalam dewan seolah2 mcm gambaran @ sindiran pd Malaysia ttg kemarahan kerajaan China pd dasar2 luar kerajaan Malaysia yg baru bawah Tun Dr. Mahathir...

  Rasanya tak payah lah kita buat mcm2 persepsi yg kita sendiri tak tahu protokol sambutan dan lawatan pemimpin utama dunia ke sesebuah negara...

  Sebab bagi kita, asalkan ada sambutan secara rasmi, kira ok lah, tutup kes...

  Kita sangka baik lah sbb takkan satu kuasa besar tak tahu cara nak hormat pemimpin otai macam Mahathir, dua kali jadi PM tu, betul tak Pak diny...

  Pak diny perasan tak....Masa lawatan mantan PM Malaysia, DS Najib, Presiden China, Xi Jinping sendiri hadir dalam upacara sambutan rasmi kedatangan DS Najib...

  Tapi bila Mahathir yg datang, Presiden Xi Jinping cuma hantar PM China, Li Keqiang dalam upacara sambutan rasmi negara...

  Mungkin Mahathir jangkakan yang hadir dalam majlis sambutan rasmi ialah Presiden Xi Jinpeng sendiri sama mcm lawatan Najib ke China dulu...

  Sidang Akhbar Yang Menjatuhkan Maruah Malaysia Bukan Saja Di China Malah Di Mata Dunia

  "Saya bukan bertanyakan anda satu soalan tetapi jika anda ingat perbualan kita untuk mendapat Konsensus Perdagangan Bebas adalah konsisten, kita akan hentikan sidang media kita sekarang" ~ PM China Li Keqiang...

  Macam yg kita cakap, tak payahlah kita ulas cara mendalam ttg protokol sambutan pemimpin luar sesebuah negara...

  Tapi bila seseorang memalingkan muka atau tiba2 tak nak dengar apa yang kita nak cakapkan, dah cukup mengaibkan kita apa lagi bila ianya berlaku dalam sidang media rasmi oleh 2 pemimpin dari 2 negara yang dapat liputan media antarabangsa!!!

  Malu kan Pak diny..., bila PM kita di katakan tak faham beza antara soalan dgn perbualan !!!!

  Kerana Pulut Santan Binasa Kerana Pemimpin Punya Mulut Ketegangan Bermula


  Apa yang paling membimbangkan ialah kata2 Mahathir yang menyebabkan Li Keqiang jadi marah dan serta merta tamatkan sidang media sampai buatkan Mahathir dan wartawan terpinga2...

  Dalam respon pada kenyataan Li Keqiang mengenai hubungan dua hala dan perdagangan bebas antara China dan Malaysia, Mahathir seolah2 menuduh China sebagai penjajah dalam perdagangan...

  "Negara kaya tidak seharusnya menjajah (dalam bentuk perdagangan) negara miskin kerana keupayaan (dalam perdagangan) yang berbeza (antara negara kaya dan miskin)" ~ Mahathir

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kata2 Mahathir jelas tak menyenangkan Li Keqiang...

   Secara tiba2 Li Keqiang tamatkan sidang media, salam Mahathir dengan senyuman menyindir dan terus pergi hingga membuatkan semua terpinga2...

   Mungkin Mahathir lupa bahawa dia berhadapan dengan Perdana Menteri China dan bukannya ahli parlimen dari Barisan Nasional...

   Dan Republik Rakyat China pada masa kini merupakan kuasa ekonomi terbesar dengan pasaran yang amat luas...

   Jangan kata dari segi perdagangan komoditi, dari segi perfileman sekalipun, kuasa besar Hollywood terpaksa tunduk pada pasaran China...


   Apa pun ulasan atau hujah untuk pertahankan apa yang Mahathir katakan tu dah tak bermakna lagi...

   Negara China pasti akan marah bila di tuduh sebagai penjajah oleh tetamu yang datang ke rumah mereka...

   Malaysia cuma sebuah negara kecil yang cuba memprovokasi negara China yang merupakan gergasi ekonomi dunia...

   China pasti akan bertindak balas dengan keceluparan mulut Mahathir yang tak bertempat tu...

   Mereka ada kuasa...

   Mereka ada kekayaan...

   Mereka ada kekuatan...

   Mereka ada teknologi...

   Mereka pasti akan membalas dendam atas aib yang tetamu mereka beri di rumah mereka sendiri...

   Yang akan jadi mangsa dah pastilah peneroka2 Felda yang bergantung hidup pada jualan sawit...

   Yang akan merana dah tentulah peladang2 'Musang King' tak tahu mana nak di jual durian mereka yg berlambak tu!!!

   Sudah2lah Menipu Dan Fitnah Untuk Memburukkan Kerajaan Dahulu   Nie lagi satu hal...

   Cakap berbelit2, tak tahu ler sama ada saja nak cover malu sbb lawatan Mahathir ke China bukan jer x mendatangkan apa2 hasil tapi buat China marah kat Malaysia atau sebab tak nak wartawan tanya isu Li Keqiang tinggalkan Mahathir terkulat2 dlm sidang media...

   Mahathir masa berucap kat Forum Pemimpin Kelab Usahawan China di Beijing mendakwa kerajaan BN sebelum ini korup dalam menerima kemasukan pelabur atau syarikat dari China...

   "Terdapat kes di mana pelabur di minta memberi 30 peratus saham kepada sesetengah orang"...
   "Itulah sebabnya berlaku kelewatan kerana orang tertentu cuba mendapatkan wang daripada pelabur" kata Mahathir...

   Balik ke sini plot dah bertukar...

   Mungkin sbb pelabur China dah sergah Mahathir dgn mengatakan mereka tak pernah berhadapan dengan masalah sedemikian...

   Jadi masa bercakap dalam sidang akhbar sekembali dari China Mahathir pusing cerita dgn katakan ada ahli perniagaan Cina (Malaysia) lah pulak yg mengadu pada dia tentang permintaan rasuah 30 peratus saham dari individu tertentu dalam kerajaan lama...

   Masa dekat China Mahathir kata orang kerajaan dulu minta 30% dari pelabur asing tapi bila balik Malaysia pula cakap pegawai kerajaan yang dulu minta dari peniaga Cina tempatan pulak!!!

   Sudah tukarkah....

   Bila di tanya apakah akan di lakukan siasatan???

   Beliau menyatakan 'tidak' kerana tiada bukti dan hanya dengar cakap!!!

   Mahathir juga mendakwa ahli perniagaan hanya berminat mengadu kepada beliau tetapi tidak mahu melalui proses siasatan SPRM yang menyukarkan...

   Tak mungkin Mahathir tak tahu bahawa di bawah Akta SPRM kegagalan melaporkan perbuatan meminta rasuah adalah satu kesalahan berat dan boleh di hukum penjara...

   Ini merupakan satu sikap tidak bertanggungjawab Perdana Menteri...

   Beliau memalukan pentadbiran kerajaan Malaysia di peringkat antarabangsa walau tanpa sebarang bukti...

   Paling memalukan sebagai Perdana Menteri, Tun Mahathir tak boleh nak bezakan antara cakap kedai kopi dengan bercakap dalam sidang akhbar dan dialog antarabangsa...

   Satu2nya perdana menteri atau pemimpin negara dalam planet bumi yang akan buat mcm apa yg Mahathir The Legend buat...setuju tak Pak diny ???

   Delete
  2. "Kata2 Mahathir jelas tak menyenangkan Li Keqiang.."

   Hebat kamu .... sah sudah yang kamu ni macai pemimpin China .
   Tanggapan kamu lebih hebat dari kementerian luar . Kalau tidak pun , mungkin kamu ni rakan tidor sebantal dengan Ong Ka Ting (duta khas ke China bertaraf menteri yang mengatur cara lawatan Najib ke sana)

   Delete
  3. Berdagang dgn negara2 asing sangat perlu tak kira dari negara manapun,keadilan dlm perjanjian yg membawa keuntungan bersama itu yg terbaik, apapun paling penting paling utama JANGAN JUAL MARUAH NEGARA.

   Delete

 24. Pak diny..ada terbaca tak apa yang diulaskan oleh media China berkaitan lawatan dan pertemuan Madey dengan PM China tu ?????

  What Is Reported In The Chinese Mainstream Regarding ECRL

  Kalau Pak diny berkesempatan untuk menonton PC antara Madey dengan PM China tu, tentu Pak akan mendengar kata PM China tu seperti laporan dari media negara tersebut seperti berikut kan !!!

  "It says that the China leaders are unhappy with Mahathir and did not want to meet him until his last leg of the trip. As compared to Trump and Najib, they met up with the China leaders either before the meeting starts or during the first two days of visit.

  Even though Mahathir emphasize that the ECRL project will go on, but Mahathir has commented that they want a new contract instead of the contract that Najib signed. The crucial point now is how are they gonna do that without incurring further debts to the country. China, on the other hand, is waiting to see how they can offer a better contract for the ECRL if malaysia wanna forfeit the old contract.

  As the contract has been awarded, China wants Malaysia to take up full responsibility if they wanna void the old contract and draft a new one to award to new contractors. China will not be the fool and will not budge."

  And no wonder Tun Daim has made this statement. He empahize that ECRL can be carried on, but work must be given to the private sectors. He has gave us the clue right? Can't we smell cronies anybody?

  Pak diny sebagai otai dalam starikat pembinaan tentu dapat melihat kepentingan kroni2 Madey dan Daim dalam mendapatkan kontrak2 tersebut kan ???

  ReplyDelete
 25. Patutlah ubn kala pilihanraya 14.. kalau hanya setaraf gn..jl...yang jadi panglima sibernya...cnp...dapat gaji...hahahaha

  ReplyDelete
 26. Pak diny...Rasa2nya kaalu DS Najib tak mereasakan bahawa projek ECRLnya tu takkan memberi kebaikan kepada negara dan rakyat dalam jangkamasa panjang...dah tentu dia takkan berani mencabar Madey dan rejimnya untuk mengadakan RCI tu kan...betul tak Pak dinya ????

  Najib calls for RCI on ECRL and SSER to determine “if there is wrongdoing”

  Former prime minister Dato’ Seri Najib Razak has called for a Royal Commission of Inquiry (RCI) on the three China-linked projects approved during his administration.
  He said the government should initiate the RCI to determine “if there is wrongdoing.”

  He also called on the government to reveal all agreements, feasibility studies, economic impact assessments and cost-benefit analysis so that the people can determine if Putrajaya should continue or scrap the projects.

  Najib said he wanted to clear the misconception that had arisen following the government’s decision to scrap the ECRL.

  Agak2 Pak diny lah..berani ke Madey dan PH menyahut cabaran dari DS Najib tu haah ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa tak minta sekali buat RCI untuk 1MDB dan Felda ??

   SSER memang sudah terang lagi bersuloh ...kerja baru siap 13% tetapi bayaran di buat sudah 88% .

   Jikalau di tubuhkan RCI sudah pasti Najib akan bilang tak tahu . Itu Irwan Serigar punya kerja !

   Delete
  2. kita buat rci sama ada najib habis sekolah ke tak. sah ke tak dia dapat degree.

   Delete
 27. Pak Diny,TongGeng kini tambah merapu
  Parti tewas rakyat dah sapu
  Awal kalah malu tersipu
  Kembali galak nak jual tipu!

  Macam Professor serba tahu
  Luar dalam di celah baju
  Burukkan Tun itu yg mahu
  Ada 'peluang' dia pun laju!

  Teropong canggih ada jenama
  Semua detail lawatan ke China
  Hal Emdibi teroponglah sama
  Si tembam Jho Low ada di mana?

  Terpaksalah kerja walaupun robot
  Dedak nipis cai berebut
  Songlap Bijan tak pernah sebut
  Cuaca tenang dikata ribut!

  'Ladang' sendiri sudah terbiar
  Dah macam hutan monyet keluar
  Kopipes berulang mintak disiar
  Dedak kurang di poket seluar!

  Pelbagai nama dia dah guna
  Tapi tak boleh lari ke mana
  Dok meroyan di sudut sana
  Jadi penjilat komunis China!
  ReplyDelete

 28. "Gambar yang diambil memberi persepsi yang kurang baik. Beliau tidak terjatuh atau tersungkur. Segalanya baik dari awal hingga pulang." -

  Saya tidak melihat gambar itu dan tidak membaca itu semua di media sosial. Ingin tahu jika gambar itu di photoshop- ed? Atau di buat sesuatu bagi memeberi persepsi yang tidak baik?

  It takes all sorts to make this world. Jnis yang jahat niat nya mencoba macam2 bagi mencoba semaikan di fikiran rakyat ciri2 ketidakstabilan pemerintahan negara ini. Mereka "coba" tapi, terima kasih kpd penerangan di pos di atas, depa tak berjaya.

  Tuhan sahaja yang membalas tindakan kudut seperti itu.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Memang boleh diteka bahawa yang membuat demikian ia lah puak Najib. Mereka amat kecewa dan terperanjat kalah amat besar di Pru14.

   Kekalahan yang membawa Najib, Rosmah dan kuncu2 nya ke mahkamah dan ke penjara. Berbelas tahun bagi Najib, demikian juga bagi Jho Taek Lo, mungkin kurang bagi Rosmah. Melainkan Rosmah di buktikan dia lah dalang atau yang mengambil inisiatif merancang dan melaksanakan komplot itu semua.

   Tidak mustahil bagi Rosmah membuat itu semua. Dia jenis yang kuat nafsu nya dari beberapa segi, mesti dapatkan apa yang dia mahu, never takes no for an answer,

   Delete
 29. copy paste pjg2 puak kaum najib tnda kekaciwaan dn kemurungan kalah pru14 masih berbisa dlm urat tengkuk mereka. traumanya lama dn susah sembuh. kerana itu mereka muntahkn mcm2 isi perut dlm blog ini. blum abis2 lg.

  sampai guna fitnab kunun tun batal projek demi legasi sendiri ego. kan sgt2 bebal tu.

  sampai sanggup khianat pd negara dgn beri hujah yg pro china dn mmburukkn tun yg mempertahankn negara. bila dendam tak sudah apapun halal... tk caya tnya hadi. semua yg kafir dulu dh disuntkn nya jd mualaf. umno mca mic semua mualaf dh. dap saja lari dr bersunat.

  ReplyDelete
 30. Heng yang rompak kazanah negaraN seperti haprak wee wee .r ... D.. nàjib perlu di suntik truth serum sodium pentanol.supaya depa

  ReplyDelete
 31. Tempat. Sembunyi .harta curi.suntik sodium pentanol.keluar semua cerita .nàjib.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hitler gunakan racun cyanide, cepat kesan nya, amat mujarab. Tambah dengan dia tembak kepala nya sendiri. Sebab takutkan di tawan dek tentera Rusia, di heret di jalan di Moscow atau St Petersburg.

   Tapi Najib tak akan buat demikian. Salah di sisi agama, kata nya. Mencuri berbilion tak salah di sisi agama?

   Orang tak tau, kata nya. Nanti di mahkamah, kita tahu lah. Penjara hukum nya. 10-20 tahun, kata orang.

   Delete
 32. Tangkap perlu dapat bukti . cabinet lama perlu di dera untuk dapat maklumat Diana harta curi disembunyi.

  ReplyDelete
 33. Berita ini amat menyenangkan hati:

  Eksklusif: Dr Mahathir mahu 'Tembok Besar China Kuantan' diroboh

  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mahu melihat tembok yang mengelilingi Taman Perindustrian Malaysia-China Kuantan (MCKIP) dirobohkan.

  Malaysiakini dalam laporan khas tahun lalu menyorot pembinaan tembok sepanjang kira-kira sembilan kilometer mengelilingi kompleks industri berkenaan yang digambarkan oleh penduduk tempatan sebagai "Tembok Besar China Kuantan".

  Dr Mahathir dalam wawancara pertamanya selepas pulang dari China berkata beliau sedang cuba meletakkan semula pihak berkuasa Malaysia di kawasan itu dan telah membangkitkannya kepada Beijing.

  "Saya jelaskan kepada kerajaan China bahawa kita akan patuhi peraturan, undang-undang dan amalan mereka di China, jadi kita juga mahu mereka mematuhi undang-undang dan amalan di Malaysia. Mereka tidak pernah menyatakan keengganan kepada hal ini.

  "Kami perlu memastikan bahawa pembangunan ini mengikut undang-undang dan peraturan," katanya kepada Malaysiakini dalam wawancara di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya.

  Pekerja dari China memberitahu Malaysiakini bahawa mereka dilarang keluar dari kawasan tembok berkenaan dan pekerja dibahagi-bahagi mengikut wilayah tempat tinggal mereka di China.

  Wakil tempatan yang dipilih juga mengadu bahawa mereka tidak dibenarkan masuk.

  Selepas ini, harap sasar Forest Ciity Johor Bahru.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...