Friday 3 August 2018

AKHIRNYA TANDA2 PARTI AGAMA DAN PARTI ASSABIYAH BAKAL 'MENIKAH' JADI SEMAKIN NYATA


Walaupun kita boleh memahami bahawa tujuan tersirat Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hassan cepat-cepat mengumumkan bahawa UMNO akan memberi laluan kepada Pas untuk bertanding di pilihanraya kecil DUN Seri Setia adalah dengam maksud untuk memastikan seluruh ahli dan penyokong Pas memberikan undi kepada calon BN, Lokman Noor Adam di Sungai Kandis esok, hakikat yang lain menunjukkan hubungan kedua-dua parti itu sedang memasuki fasa yang lebih mengikat hubungan mereka.


Setelah satu pihak hilang kuasa dan satu pihak lagi terus caca marba dengan kedudukan sendiri selepas pilihanraya, kedua-dua UMNO dan Pas kini bagai sudah menemui titik pertemuan dalam hubungan mereka.


Dengan Pas memberi laluan kepada UMNO bertanding di Sungai Kandis dan seterusnya UMNO pula membalasnya dengan memberi laluan kepada Pas di Seri Setia, adalah lebih baik hubungan kerjasama itu diikat saja secara rasmi dan sah selepas ini.


Dalam hal ini, adalah diharapkan agar UMNO benar-benar jujur serta ikhlas dengan keputusan memberi laluan itu dan tidak melakukan pusingan U sekiranya Lokman tiba-tiba kalah teruk di Sungai Kandis nanti.

Meskipun baru pagi tadi jenazah Adun Seri Setia, Prof. Dr. Shahruddin Badaruddin dikebumikan dan tarikh kekosongan kerusi itu juga belum dimaklumkan secara rasmi kepada SPR, apatah untuk diumuman bila tarikh pilihanraya kecil akan diadakan, kepantasan Mat Hassan mengumumkan kesediaan memberi laluan itu tentunya merupakan berita gembira buat Pas.


Pas kini tiada pilihan lain selain terpaksa memberikan sokongan dan undi sepenuhya kepada BN di Sungai Kandis kerana mereka kemudiannya tentulah mengharapkan UMNO akan membalasnya dengan memberi sokongan yang jitu juga kepada Pas di Seri Setia.


Dalam erti kata lain, cinta UMNO dan Pas kini sudah saling berbalas dan tiada masalah lagi untuk dikhabarkan ke seluruh dunia tentang "percintaan" mereka yang bukan lagi rahsia.


Jika sebelum ini UMNO dan Pas saling main sembunyi-sembunyi dan tidak mahu berterus-terang mengenai hubungan asmara mereka, terbukti kini parti agama dan parti assabiyah sudah tiada perbezaan lagi untuk bernikah dan hidup bahagia bersama.


Maka, sebaiknya hubungan ini segera "dicantum dan dikelaminkan"  selepas ini menjadi suatu hubungan pernikahan yang sah di mana sama ada Pas bergabung dengan UMNO menjadi satu atau Pas memohon menyertai BN.


Percantuman atau penggabungan itu tentunya akan memudahkan Pas dan UMNO menghadapi kemungkinan ada lagi pilihanraya kecil selepas ini, malah tidak lagi menimbulkan apa-apa kekeliruan kepada penyokong masing-masing.


Bermakna, di mana-mana pilihanraya kecil selepas ini, bahkan mungkin dalam PRU15 akan datang, yang ada hanyalah pertembungan satu lawan satu antara PH dengan BN.


Setelah pertandingan tiga penjuru atau percubaan menjadi "king maker" dalam pilihanraya umum lalu tidak berjaya membuahkan hasil yang membahagiakan, mana tahu dengan pernikahan rasmi Pas dengan UMNO nanti akan memberi lebih kejayaan yang diidam-idamkan buat kedua-duanya. 


Aminnnn....(ShahbudinHusin 03/08/2018)

172 comments:

 1. Replies
  1. Mana nak Alhamdulillah nya, Bang - "percubaan menjadi "king maker" dalam pilihanraya umum lalu tidak berjaya," kata Bang Budin kita.

   Umno tak boleh jadi "king" lagi sebab konsep Kleptocrat tu dah out of date, irrelevant, di kondem di merata dunia terutama nya di Amreeeeka.

   Najib tak lama lagi kena masuk penjara dengan mak badak. Tapi lain penjara atau lain cell, kalo tak nanti penghuni2 lain memberontak.

   Delete
  2. Aku just nak maklum. Pas kena buli bertanding tempat yg aku rasa langsung takde peluang... tapi hanya Allah maha mengetahui

   Delete
  3. Saya nak buat NASI KUNYIT AYAM PANGGANG nak hantar jamuan jemaah surau dekat rumah bila Diistiharkan UMNO bernikah dengan PIS......
   ....dunia....dunia....he....he....bukan cubaan ....ini betul betul.....he....he.....

   Delete
  4. MP: M'sia terburu-buru bawa balik tentera dari Saudi
   Diterbitkan 2 Ogs 2018, 2:06 petang | Dikemaskini 2 Ogs 2018, 2:09 petang

   A+ A-
   Langkah Kementerian Pertahanan membawa pulang anggota tentera Malaysia dari Arab Saudi dianggap seorang anggota parlimen PAS sebagai tanda negara menyokong pemberontak Yaman.

   Menurut Ahmad Fadhli Shaari sebenarnya penarikan balik anggota tentera itu sendiri satu tindakan terburu-buru.

   Kata anggota parlimen Pasir Mas itu pada hakikatnya tentera Malaysia tidak pernah terlibat dalam operasi ketenteraan di Yaman.

   "Bahkan keberadaan tentera Malaysia di sana sejak 2015 lebih kepada membantu kerja-kerja kemanusiaan di samping menjadi simbol perpaduan dan hubungan di antara Malaysia dan Arab Saudi.

   "Negara-negara yang terlibat secara langsung dalam serangan ke atas Yaman hanyalah Arab Saudi, Qatar, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sudan, Maghribi dan Senegal," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   Pada 28 Jun lalu Menteri Pertahanan Mohamad Sabu memberitahu pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Arab Saudi akan dibawa pulang dalam tempoh terdekat.

   Katanya, keputusan itu dibuat kerana Malaysia mengamalkan dasar berkecuali dan tidak memihak kepada mana-mana ideologi politik kuasa besar dunia.

   "Kabinet membuat keputusan itu (bawa pulang tentera Malaysia) minggu lalu. Kita menunggu persediaan ATM untuk dibawa keluar," katanya.

   Menurut Ahmad Fadhli hal itu turut dinyatakan semasa Mohamad menggulung perbahasan bagi Kementerian Pertahanan di Dewan Rakyat.

   Katanya hujah yang digunakan Mohamad bahawa Malaysia mahu kekal berkecuali dalam konflik di antara Arab Saudi dan Yaman itu adalah tidak betul.


   "Penarikan balik tentera itulah yang memperlihatkan Malaysia berpihak kepada negara-negara penyokong pemberontak Yaman.

   "Mengumpamakan tentera Malaysia sebagai turut membantu serangan secara tidak langsung ialah perumpamaan yang tidak tepat," katanya.

   Walau apa yang berlaku, kata Ahmad Fadhli langkah menempatkan tentera Malaysia di Arab Saudi sebenarnya sudah cukup baik.

   "Kita tidak perlu kepada tindakan menarik balik seperti yang dilakukan oleh kerajaan," katanya.

   Delete
  5. Kesimpulan

   Orang-orang Melayu Malaysia tidak wajar dilabelkan sebagai pendatang walaupun terdapat sebahagian daripada mereka yang berasal dari Indonesia.

   Berbeza dengan imigran Cina dan India yang dibawa masuk ke Tanah Melayu, orang-orang Melayu berhijrah secara sukarela dengan niat untuk bermastautin di Tanah Melayu sebelum sempadan antarabangsa yang memisahkan Malaysia dan Indonesia terwujud.

   Tanah Melayu juga sememangnya terletak secara geografi, di Semenanjung Melayu dalam rantau Kepulauan Melayu. Mana mungkin sesuatu kaum itu wajar digelar pendatang di wilayahnya sendiri.

   Menjelang kemerdekaan, orang-orang Melayu menerima kaum-kaum Cina dan India sebagai rakyat Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka, dengan syarat hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu sebagai bumiputera dihormati dan diiktiraf sepenuhnya oleh komuniti bukan bumiputera.

   Ini adalah pendekatan yang diambil oleh pemimpin-pemimpin pada ketika itu yang sehingga kini menjamin kestabilan politik, ekonomi dan sosial negara Malaysia.

   Walaupun orang-orang Cina dan India di Malaysia pernah menjadi imigran pada zaman penjajahan, orang-orang Melayu kini perlu menerima yang kaum bukan bumiputera juga adalah teman senegara.

   Tidak wajar bagi orang-orang Melayu untuk menganggap mereka pendatang secara berterusan kerana mereka adalah rakyat Malaysia.

   Sementara itu, kaum bukan bumiputera perlu menghormati hak istimewa orang-orang Melayu dan bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan hak ini tidak boleh dipersoalkan sewenang-wenangnya.

   Mereka juga harus menghormati Rukun Negara dengan mempelajari dan menghormati Bahasa Melayu, bahasa yang diikitiraf sebagai bahasa kebangsaan dalam Perlembagaan Persekutuan.

   Adalah amat menyedihkan sehingga kini ada rakyat Malaysia yang tidak fasih berbahasa Melayu.

   Malah, ada wakil rakyat sendiri yang kurang fasih berbahasa Melayu seolah-olah mereka tidak lahir dan dibesarkan di Malaysia.

   Rakyat Malaysia perlu senantiasa menghormati antara satu sama lain agar kegemilangan Srivijaya, Majapahit ataupun Melaka dapat dikembalikan di zaman moden ini menerusi negara kita yang tercinta, Malaysia.

   Bak kata-kata Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim:

   “Generasi muda di negara ini perlu sedar yang mereka milik sebuah negara bangsa dan dengan itu perlu menghormati sejarahnya. “

   MOHD HAZMI MOHD RUSLI (PH. D) ialah pensyarah kanan di Universiti Sains Islam Malaysia dan profesor pelawat di Sekolah Undang-undang, Far Eastern Federal University, Vladivostok, Rusia.

   Delete
  6. ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. PLURALISME/LIBERALISME/SEKULARISME LAHIR AKIBAT PEMBERONTAKAN BARAT TERHADAP BIBLE/GEREJA YANG MENOLAK SAINS DAN TEKNOLOGI YANG BERKEMBANG BEGITU PESAT DARI DUNIA ISLAM KETIKA ITU..BERIKUT ADALAH KEMAJUAN-KEMAJUAN SAINS/TEKNOLOGI DICAPAI OLEH SAINTIS ISLAM YANG TELAH MENGUBAH DUNIA SEPERTI YANG KITA NIKMATI HARI INI…

   2. NABI MUHAMMAD SAW MERUPAKAN INSAN PERTAMA MENGGUNAKAN KAYU SUGI DARIPADA POKOK MISWAK SEBAGAI BERUS GIGI UNTUK MENYEGARKAN NAFAS…IA MENJADI ASAS KEPADA PENCIPTAAN BERUS GIGI…EKSTRAK DARIPADA MISWAK DIBUKTIKAN 20 KALI GANDA LEBIH BERKESAN DARIPADA PUDINA BIASA...KITA DIAJAR PENJAJAH MENGGOSOK GIGI 2 KALI SEHARI SEDANGKAN BAGINDA MENGGOSOK BEGITU KERAP…OLEH ITU MUSLIM SEPATUTNYA MENGGOSOK GIGI SEKURANG-KURANGNYA 5 KALI SEHARI SETIAP KALI SEBELUM MENUNAIKAN SOLAT…

   3. AL KHINDI DALAM RISALAHNYA YANG BERTAJUK “ SEBUAH MANUSKRIP DALAM MENTAFSIR MESEJ KRIPTOGRAFHI”MENERANGKAN BAGAIMANA PEMBACAAN TULISAN RAHSIA DILAKUKAN…BELIAU MERUPAKAN ORANG PERTAMA MEMBERIKAN PENERANGAN BERKENAAN KRIPTOGRAFI..DALAM RISALAH ITU BELIAU JUGA MENGHURAIKAN KAEDAH ANALISA KEKERAPAN YANG PERTAMA DI DUNIA…


   4. AL KHAWRIZMI MERUPAKAN AHLI MATEMATIK ISLAM PERTAMA SEKALI MENCIPTA ALGEBRA…BELIAU JUGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MEMBERI IDEA PENGGUNAAN NOMBOR..SELAIN ITU AL KHAYYAM DAN SHARAF AT DIN AT TUSI JUGA MENYUMBANGKAN DALAM BIDANG MATEMATIK DENGAN MEMPERKENALKAN GEOMETRI ALGEBRA DAN MENYELESAIKAN PERSAMAAN KUBIK…SUMBANGAN MEREKA TIDAK TERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA DENGAN MEMPERKENALKAN SISTEM PERNOMBORAN BERANGKA OLEH AL KHAWRIZMI DAN AL KHINDI..

   5. PAKAR PERUBATAN DARI GREEK ADALAH ORANG PERTAMA YANG MENGKAJI PEREDARAN DARAH DARI KANAN KE VENTIKEL KIRA JANTUNG MELALUI LALUAN SEPTUM….NAMUN TEORI INI TELAH DIBUKTIKAN OLEH AHLI PERUBATAN SYRIA,,IBNU AN NAFIS DENGAN RAMALANNYA YANG TEPAT MENGATAKAN BAHAWA DARAH BERGERAK DARI KANAN KE VENTRIKEL KIRI MELALUI PARU-PARU…TAMBAH BELIAU LAGI,,,DARAH YANG MELALUI PARU-PARU ITU DICUCI UNTUK DIGUNAKAN KEMBALI OLEH BADAN….TEORI OLEH IBNU AN NAFIS TIDAK DIBERI PERHATIAN SEHINGGALAH ABAD KE 20..

   6. SAINTIS PERTAMA YANG MEMPERKENALKAN PROSES PENAPISAN YANG MEMISAHKAN BEBERAPA JENIS CECAIR MERUPAKAN AHLI KIMIA ISLAM TERKEMUKA DAN DIBERI GELARAN “BAPA KIMIA” IAITU JABBIR BIN HAYYAN…PROSES PENAPISAN ALKEMI YANG SANGAT BERGUNA DAN DIGUNAKAN SECARA MELUAS SEHINGGA KE HARI INI SEPERTI PENYEJATAN,,,PENAPISAN,,,PENULENAN,,,PENGOKSIDAAN,,,DAN PENGHABLURAN OLEH BELIAU…


   7. KETIKA DALAM PEMERINTAHAN EMPAYAR OTTOMAN,,IBRAHIM EFENDI SEORANG ARKITEK ISLAM TELAH MENCIPTA KAPAL SELAM PERTAMA DI DUNIA YANG DIBERI NAMA “TAHTELBAHIR” PADA TAHUN 1720M…SEORANG BERNAMA HUMAYUN IAITU PENULIS OTTOMAN MEMBANDINGKAN KAPAL SELAM INI DENGAN SEEKOR BUAYA DALAM BENTUK MESIN YANG BOLEH TENGGELAM DALAM AIR DAN MEREKA YANG BERADA DI DALAMNYA BERNAFAS MELALUI PAIP…

   8. AL ZAHRAWI MERUPAKAN SEORANG PAKAR BEDAH ISLAM YANG TELAH MEMPERKENALKAN PEMBEDAHAN KEPADA DUNIA…DI GELAR SEBAGAI BAPA PEMBEDAHAN,,,DOKTOR HEBAT INI TELAH MENCIPTA BERATUS-RATUS PERALATAN BEDAH YANG ANTARANYA MASIH KEKAL DIGUNAKAN SEHINGGA KINI DALAM PEMBEDAHAN MODEN SEPERTI GUNTING TEPAT,,,JARUM,,,GERGAJI TULANG DAN BANYAK LAGI…BUKU PERUBATAN YANG SANGAT TERKENAL DAN BERPENGARUH DALAM BIDANG PERUBATAN IAITU KITAB AL TASRIF YANG MERANGKUMI RAWATAN BERATUS-RATUS PENYAKIT DAN PELBAGAI KAEDAH PEMBEDAHAN DITULIS OLEH SAINTIS ISLAM INI….

   Delete
  7. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Umno tak larat nak tanding semua kerusi prk..fulus makin kurang bantuan jentera kerajaan dan tokey2 tiada lagi...tv dan akhbar kurang bagi liputan....TPM menteri exco dan umno negeri2 serta patrti komponen tiada lagi untuk bagi gula2... Jentera umno bila fulus kurang kerja pin kurang..

  Perit umno di sg kandis bertanding sebagai pembangkang..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalo Pas bergabong dgn umno dlm BN lagi bagus...lupakan penafian pas tak kerjasama tak ug dan tak gabong dgn umno...

   Kalo Pas bergabong dgn umno Perak dah diperintah oleh BN...tapi Pas banyak songeh...3 kerusi nak jadi bos...ini yg susah nye kapla lobai yg tak sedar diri..

   Delete
  2. PAS kekal jadi 'kingmaker'
   Zulaikha Zulkifli | Diterbitkan 2 Ogs 2018, 11:57 pagi | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 2:08 petang

   A+ A-
   WAWANCARA | PAS tetap yakin parti itu kekal dengan statusnya sebagai kingmaker walaupun selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14.

   Menurut timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, istilah itu bukan sahaja terpakai semasa pilihan raya malah melibatkan senario semasa politik.

   "Saya fikir kita kekal sebagai kingmaker dalam konteks sokongan politik.

   "Walaupun ia tidak (memberi kesan) pada keputusan (PRU) baru-baru ini tetapi dari segi sokongan (PAS tetap kingmaker).

   "King maker ini bukan melibatkan pilihan raya sahaja tetapi (termasuk) senario politik," katanya dalam temubual bersama Malaysiakini.

   Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kedudukan terkini parti itu yang sebelum ini diuar-uarkan menjadi kingmaker seperti yang dinyatakan Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   Menjelang PRU ke-14 lalu, Abdul Hadi pernah menjangkakan tiada satu pun parti yang dapat membentuk kerajaan selepas PRU14.

   Ekoran itu, Abdul Hadi yang mengekalkan kerusi parlimen Marang menganggap PAS sebagai king maker sekiranya parti itu menang 40 kerusi dan menjadi tempat bergantung parti lain yang mahu menubuhkan kerajaan.

   Namun, pada PRU pada 9 Mei alu, PAS hanya memenangi 18 kerusi parlimen. Cuma parti itu mengekalkan pentadbiran di Kelantan serta menawan Terengganu.

   Muafakat bersama Umno

   Sementara itu, bercakap mengenai pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis, Tuan Ibrahim memberitahu bahawa arahan parti sangat jelas iaitu menggesa anggota akar umbi tidak memberikan undi kepada Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Menurut anggota parlimen Kubang Kerian itu, PAS perlu memastikan blok pembangkang kuat di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor bagi mengimbangi kerajaan negeri.

   "Kita tengok pada pelbagai isu dan sokongan, jadi kita tak pilih HARAPAN. Pertama, kita baru buat himpunan (UMMAH) yang marah dengan pelbagai isu yang berlaku, tiba-tiba nak undi HARAPAN. Nampak tak kena.

   "Kedua, keperluan untuk wujud suasana pembangkang yang kuat dalam DUN Selangor. Memang pilihan raya kecil ini tidak akan jejaskan kerajan negeri tapi ia mungkin dapat kukuhkan suara pembangkang," katanya.

   Menurut bekas pensyarah Institut Teknologi MARA itu wujud perbezaan pada pembangkang dulu dan sekarang.

   Katanya pembangkang tidak wajar dijadikan musuh kerana dalam sistem demokrasi, mereka sebenarnya banyak membantu kerajaan.

   "Kita kena ambil pendekatan itu, bukan macam dulu.

   "Dalam konteks ini, kenyataan yang dikeluarkan Nasruddin Hasan dan Khairuddin Aman Razali sama dengan setiausaha agung," ujarnya.   Meskipun menggesa agar ahli akar umbi memberi undi kepada Umno namun Tuan Ibrahim menegaskan tiada sebarang perjanjian atau kerjasama yang dilakukan PAS bersama parti berkenaan.

   "PAS tak terikat dengan Umno dengan sebarang perjanjian. Keputusan kita sokong mana-mana (parti) bergantung kepada kes. Di Selangor dalam blok pembangkang kita bersama Umno.

   "Jadi saya fikir tak timbul isu kecelaruan.

   "Kita bukan anti-HARAPAN cuma ada muafakat dengan Umno. Ia berdasarkan keperluan semasa," katanya.

   Ditanya mengapa kini PAS boleh bekerjasama dengan Umno sedangkan parti itu merupakan musuh utama mereka sebelum ini, Tuan Ibrahim berkata muafakat itu berlaku memandangkan mereka sama-sama pembangkang.   Diajukan soalan mengapa ketika menjadi pembangkang bersama HARAPAN tiada muafakat berlaku, beliau menjelaskan, ia berikutan wujudnya DAP yang sering menghalang agenda Islam.

   "Dulu Umno kerajaan. Dalam konteks dia kerajaan, kalau kita tahu mereka tak betul, tak betullah kalau kita nak beri kuasa pada dia. Sekarang Umno bukan lagi kerajaan.

   "Perjuangan PAS bermatlamat untuk mendaulatkan Islam, muafakat itu perlu. Kalau ada muafakat tapi kuasa Islam tak boleh di bawa, agenda islam ditentang, dibantah.

   Delete
  3. Hahahadoii .. PAS King (maker) dan UMNO pula Queen ke?
   Kalau dua-dua King, sahlah perkahwinan Gay.

   Delete
  4. Era penjajahan

   Garis pembahagian Kepulauan Melayu yang pertama telah dilukis oleh pihak British dan Belanda menerusi Perjanjian British-Belanda 1824, yang dimaterai di London, secara langsung mengasingkan Tanah Melayu dengan Pulau Sumatera dan Pulau Jawa.

   Perjanjian ini meletakkan Tanah Melayu dan Singapura bawah pengaruh British. Walaupun begitu, British tidak menjadikan kesultanan-kesultanan yang wujud di Tanah Melayu sebagai jajahan takluknya tetapi diberikan taraf negeri naungan, tanpa melucutkan sepenuhnya kedaulatan sultan-sultan yang bertakhta di negeri-negeri ini.

   Memang benar terdapat sedikit golongan dari komuniti Cina, iaitu golongan Baba Nyonya, yang telah menganggap Tanah Melayu sebagai tanah airnya.

   Namun begitu, perpindahan besar-besaran kaum Cina ke Tanah Melayu berlaku pada kurun kesembilan belas apabila mereka dibawa masuk oleh British dari provinsi selatan China, rantau yang sememangnya terletak di luar Kepulauan Melayu, untuk bekerja sebagai kuli dan buruh kasar di lombong-lombong bijih timah yang kebanyakannya terletak di Selangor, Perak dan Negeri Sembilan.

   Pendatang-pendatang ini masuk ke Tanah Melayu dengan satu tujuan – peluang pekerjaan – tanpa niat untuk menetap selama-lamanya di Tanah Melayu.

   Orang-orang India juga dibawa masuk ke Tanah Melayu dari jajahan takluk British di India dan Ceylon sebagai buruh dan kuli.

   Kebanyakan imigran ini adalah lelaki dewasa bujang yang memang tidak berniat untuk menetap di Tanah Melayu kerana mereka mempunyai keluarga yang menunggu di India dan Sri Lanka.

   Imigrasi secara besar-besaran ini, tidak seperti penghijrahan orang-orang Melayu anak dagang, tidak dilakukan secara sukarela kerana mereka dibawa masuk oleh pemerintah British untuk mengusahakan lombong-lombong bijih timah dan perkebunan getah di Tanah Melayu.

   Imigran-imigran ini sudah tentunya mempunyai bahasa, adat, agama dan budaya yang berbeza dengan orang-orang Melayu di Tanah Melayu pada ketika itu.

   Kedudukan orang-orang Cina dan India di zaman tersebut tidak ubah seperti pekerja-pekerja migran yang dibawa masuk dari Indonesia dan Bangladesh di Malaysia pada hari ini kerana mereka tidak dianggap rakyat Duli Yang Maha Mulia Paduka Sultan mahupun rakyat negeri-negeri Tanah Melayu.

   Apakah orang-orang Melayu juga pendatang?

   Malaysia adalah negara pewaris bagi British Tanah Melayu dan Indonesia pula mewarisi wilayah-wilayah yang pernah menjadi sebahagian daripada Hindia Timur Belanda.

   Keadaan kini tidak sama lagi seperti di waktu zaman penjajahan.

   Kewujudan sempadan antarabangsa yang memisahkan Malaysia dan Indonesia beerti orang-orang Melayu atau bangsa rumpun Melayu tidak lagi boleh berhijrah dari satu kawasan ke kawasan lain di dalam Kepulauan Melayu tanpa halangan.

   Sebelum kemerdekaan Hindia Timur Belanda pada tahun 1945 dan British Tanah Melayu pada tahun 1957, sempadan antarabangsa yang memisahkan kedua-dua wilayah ini masih belum wujud.

   Pada ketika itu, seluruh Kepulauan Melayu dianggap sebagai wilayah bagi bangsa rumpun Melayu.

   Oleh itu, bagaimanakah orang Melayu boleh disebut sebagai imigran di dalam wilayahnya sendiri?

   Terdapat orang-orang Melayu Malaysia yang berketurunan Indonesia. Namun begitu, adalah tidak tepat untuk melabel mereka sebagai ‘pendatang Indonesia’ kerana leluhur mereka pada waktu itu cuma berhijrah dari satu kawasan ke kawasan yang lain dalam Kepulauan Melayu.

   Indonesia masih lagi belum wujud. Mereka sememangya orang-orang Kepulauan Melayu.

   Lagi pula, tidak terdapat kawalan imigresen ataupun kastam secara rasmi yang dikuatkuasakan oleh pihak British, Belanda mahupun kerajaan-kerajaan Melayu pada waktu itu.

   Delete
  5. SAMBUNGAN : ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME   9. TEKNIK INOKULASI ATAU VAKSINASI YANG DIKATAKAN TELAH DICIPTA OLEH EDWARD JENNNER DAN LOUIS PASTEUR ADALAH TIDAK BENAR….IA SEBENARNYA TELAH DICIPTA OLEH SAINTIS ISLAM UNTUK MERAWAT PENYAKIT CACAR DI TURKI YANG DIPERKENALKAN KE EROPAH OLEH ORANG TURKI…CACAR LEMBU DIGUNAKAN UNTUK MEMVAKSIN KANAK-KANAK DI TURKI BAGI MERAWAT PENYAKIT CACAR 50 TAHUN SEBELUM BARAT MENEMUKAN TEKNIK ITU….SAINTIS ISLAM JUGA MEMPERKENALKAN PROSES AWAL MENGGUNAKAN TUMBUHAN SEBAGAI UBATAN UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT…IBNU SINA SEORANG SAINTIS TERKEMUKA ISLAM TELAH MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG SANGAT BESAR DALAM BIDANG PERUBATAN DENGAN BUKUNYA “AL QANUN FII TIB” YANG MENERANGKAN BEBERAPA KAEDAH FARMAKOLOGI SERTA BERATUS-RATUS JENIS UBAT…SAINTIS ISLAM JUGA MENCIPTA MERKURIK KLORIDA YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUH LUKA….

   10. ANTARA SUMBANGAN LAIN SAINTIS ISLAM DALAM BIDANG MATEMATIK MERUPAKAN PERSAMAAN KUADRATIK YANG DICIPTA OLEH AHLI METAMATIK PARSI IAITU ABDUL WAFA BUZJANI…BELIAU JUGA BANYAK MEMBANGUNKAN PERSAMAAN QUADRATIK LAIN DAN BANYAK DARIPADANYA MASIH DIGUNAKAN SEHINGGA KINI…ILMU MATEMATIKNYA SANGAT HEBAT BELIAU DAPAT MENYELESAIKAN 13 BENTUK PERSAMAAN KUBIK…..


   11. AHLI FIZIK ISLAM IBNU SAHAL MERUPAKAN ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MENCIPTA HUKUM SNELL YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCARI HUBUNGAN ANTARA SUDUT TUJU DAN PEMBIASAN…BELIAU MEMBENTANGKAN PELBAGAI JENIS BENTUK KANTA YANG MENUMPUKAN CAHAYA TANPA PENYIMPANGAN GEOMETRI DALAM NASKAHNYA “ON BURNING MIRRORS AND LENSES”…BELIAU JUGA ADALAH PENCIPTA KANTA ASFERA….

   12. JIKA ANDA MENGAMBIL GAMBAR ATAU BERSELFIE,,,ANDA PATUT BERTERIMA KASIH KEPADA AHLI SAINS ARAB YANG BERNAMA IBNU AL HAYTAM…BELIAU BUKAN SAHAJA MENYUMBANG DALAM BIDANG MATEMATIK,,,,ASTRONOMI DAN FIZIK,,,BELIAU MALAH TELAH MEMBERIKAN PERUBAHAN KEPADA BIDANG OPTIK….KAMERA PINHOLE ( KAMERA DENGAN APERTURE PINHOLE TANPA KANTA ) DICIPTA OLEH BELIAU MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BELIAU TEMUI KETIKA MEMBUAT KAJIAN MENGGUNAKAN CAHAYA YANG DIPANCARKAN MELALUI LUBANG PADA TINGKAPNYA DAN MEMBUAT KESIMPULAN BAHAWA SINAR CAHAYA AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM JIKA LUBANG ITU SEMAKIN KECIL….BELIAU JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA SINAR CAHAYA BUKAN MENINGGALKAN MATA SEBALIKNYA MASUK KE DALAM MATA…


   13. ORANG PERTAMA YANG MENCIPTA BEKAS KACA DAN KANTA PEMBESAR ADALAH SAINTIS ISLAM BERNAMA ABBAS IBNU FIRNIS DAN DENGAN KANTA TERSEBUT BELIAU MENCIPTA CERMIN MATA…CERMIN JUGA DICIPTA OLEH ORANG ISLAM YANG KEMUDIANNYA DIPERLAJARI OLEH ORANG ITALI AKAN TEKNIK PEMBUATANNYA PADA ABAD KE 9 DAN KE 10.

   14. DUA ORANG AHLI KIMIA ARAB IAITU JABIR IBNU HAYYAN DAN ALKINDI ADALAH ORANG PERTAMA YANG MEMBANGUNKAN INDUSTRI MINYAK WANGI MANAKALA ALKINDI PULA MENGGABUNGKAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN DAN HERBA UNTUK MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS BAU DAN WANGIAN…


   15. KESIMPULANNYA IALAH NEGARA BARAT MENJADI MAJU KERANA MENINGGALKAN BIBLE/GEREJA MANAKALA SEBALIKNYA EMPAYAR ISLAM MENJADI MAJU KERANA MENJUNJUNG TINGGI ALQURAN DAN AL HADIS….

   Delete
 3. tiada lagi berkhalwat di sianghari/malamhari.semoga mahkbul ikatan yg sah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Kita tahu DAP sangat anti... orang tahu itu antara faktor dan sepatutnya dia tidak campur tangan urusan parti lain dan Islam. Itulah punca (tidak bekerjasama dengan HARAPAN)," katanya.

   PAS untuk semua

   Dalam temu bual sama, Tuan Ibrahim turut diajukan pertanyaan sama ada PAS masih lagi mengamalkan slogan PAS for all yang sebelum ini kerap dilaungkan.

   Menurut Tuan Ibrahim, PAS tidak pernah berganjak daripada slogan berkenaan dan mereka tetap terbuka dengan mana-mana kaum dan agama di negara ini.

   "Polisi parti kita tetap sama. PAS asasnya pada Islam, bukan bangsa. Bangsa ini dalam konteks politik negara. Konteks negara kita majoriti ialah Melayu dan Islam.

   "PAS bertegas dengan dasar kita dan terbuka kepada semua agama dan bangsa lain. PAS for all memang trademark kita dan kita terbuka sampai hari ini," katanya.

   Ketika diajukan soalan tentang Tsunami Hijau pada PRU lalu, Tuan Ibrahim berkata ia berjaya namun tidak menyeluruh.

   Katanya ia dapat dibuktikan apabila PAS berjaya mengekalkan kemenangan di Kelantan dan mendapatkan kembali Terengganu serta hampir menawan Kedah.

   "(Tsunami hijau) berjaya cuma tak besar. Kejayaannya dapat dilihat apabila undi PAS meningkat. Jumlah kerusi DUN meningkat dan berjaya tawan Terengganu, kekalkan Kelantan dan Kedah hampir berjaya.

   "Walaupun ia tidak meluas, tapi berjaya," katanya.

   PAS memperkenalkan gagasan Tsunami Hijau selepas HARAPAN - yang ketika itu masih pembangkang - menggunakan istilah 'Tsunami Melayu' untuk menunjukkan kemenangan mereka.

   Menurut Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Dr Mohd Zuhdi Marsuki sebelum ini, PAS dijangka menang dengan Tsunami Hijau apabila pengundi Islam atas pagar akan memberi undi kepada parti berkenaan.

   Mengulas sama ada PAS hanya merupakan parti Pantai Timur, Tuan Ibrahim menafikan dakwaan itu dan beranggapan istilah berkenaan tidak tepat.


   "Kebetulan kita kekalkan kemenangan di Kelantan. Kalau macam itu, bolehlah kita cakap DAP ini parti utara kerana dia boleh memerintah Pulau Pinang?

   "PAS ada juga menang di Pahang, dari tiga kerusi kita naik lapan kerusi. Kita ada juga menang di Johor, Pulau Pinang, Perak. Maknanya penerimaan masyarakat terhadap PAS terkeluar dari pantai timur (semata-mata)," ujarnya lagi.

   Delete
  2. Kehebatan PAS ialah mengutarakan dalil pelbagai untuk menjustifikasikan setiap tindakan yang diambil. Seringnya, dalil yang digunakan akan mencengkam dikemudian hari. Tidak semua ahli2 mempunyai ilmu mantiq yang tinggi, akibatnya ramai di kalangan ahli2 yang menjadi bingung. Wala' pun ada had, sekadar segelintir yang akan mengikut arahan tanpa berfikir panjang.

   Delete
  3. Kesultanan-kesultanan di Tanah Melayu

   Penjajahan Barat bermula di Kepulauan Melayu apabila Melaka jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511.

   Bagaimanapun, kebanyakan kawasan-kawasan di Kepulauan Melayu pada ketika itu masih lagi merdeka dan bangsa rumpun Melayu masih lagi bergerak secara bebas meneroka kawasan-kawasan dalam wilayah Nusantara tanpa sebarang halangan.

   Orang-orang Melayu adalah kaum terbesar di Tanah Melayu dan boleh dibahagikan kepada dua kategori utama.

   Kategori pertama ialah anak jati - orang-orang Melayu yang memang berasal dari Tanah Melayu dan telah mengasaskan kerajaan-kerajaan di sini.

   Kesultanan-kesultanan Kedah, Kelantan, Terengganu, Perak, Johor dan Pahang adalah contoh kerajaan-kerajaan yang telah ditubuhkan oleh golongan Melayu anak jati ini.

   Kategori kedua ialah anak dagang – orang-orang dari bangsa rumpun Melayu yang datang dari kawasan Kepulauan Melayu, di luar Tanah Melayu, dengan hasrat untuk berhijrah ke Tanah Melayu.

   Kebanyakan mereka berketurunan Aceh, Batak, Bugis, Minang, Riau, Rawa dan Jawa. Mereka berhijrah secara sukarela dan tidak dibawa masuk ke Tanah Melayu.

   Bersama-sama Melayu anak jati, Melayu anak dagang telah memberi sumbangan yang besar dalam mencorakkan struktur politik prapenjajahan Tanah Melayu.

   Sebagai contoh, pengasas kesultanan Melaka pada tahun 1400, Parameswara adalah seorang Melayu dari Sumatera.

   Selain itu, kesultanan Selangor yang wujud di Malaysia pada hari ini telah ditubuhkan oleh orang-orang Bugis dari Makassar pada tahun 1756 dan orang-orang Minang dari Sumatera Barat menerajui kerajaan Negeri Sembilan pada tahun 1773.

   Sewaktu kesultanan Aceh mencapai puncak kegemilangannya pada kurun keenam belas, jajahan takluknya amat luas melebar dari Sumatera ke Tanah Melayu mencakupi negeri-negeri Kedah, Pahang dan Johor.

   Fakta ini jelas menunjukkan bahawa sebelum negara-negara moden seperti Malaysia dan Indonesia diwujudkan di Nusantara, orang-orang Melayu bebas untuk mengembara dan meneroka bukan sekadar daerah di dalam Tanah Melayu, malah kawasan di luar Tanah Melayu.

   Ini kerana keseluruhan Kepulauan Melayu dianggap sebagai wilayah bagi orang-orang rumpun bangsa Melayu

   Delete
  4. ADAKAH ANDA PERCAYA BERASAL DARI BERUK : JIKA TIDAK ANDA SEBENARNYA TELAH MENOLAK FAHAM LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME/LGBT


   1. FAHAMAN LIBERALISME/SEKULARISME/PLURALISME/LGBT ADALAH BERTUNJANG KEPADA FAHAMAN MANUSIA BERASAL DARI BERUK….ADAKAH BENAR SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH MEREKA??...JIKA ANDA SELIDIKI TIADA SATUPUN BUKU YANG BERTAJUK FACT OF EVOLUSION…SEMUA BUKU BERTAJUK THEORY OF EVOLUSION….INI MENUNJUKKAN TEORI MANUSIA BERASAL DARI BERUK BUKANLAH FAKTA SEBENARNYA…ALQURAN DAN HADIS SEBAGAI FAKTA MENYEBUTKAN BAHAWA MANUSIA BERASAL DARI ADAM AS..

   2. DALAM BUKU DARWIN “THE ORIGIN OF SPECIES” DICERITAKAN KETIKA CHARLES DARWIN BELAYAR KE PULAU KALATROPIS DENGAN MENAIKI KAPAL HMS BEAGLE,,,DI SANA DIA MELIHAT BURUNG LUBANG KAYU,,,BERGANTUNG KEPADA LUBANG YANG DIPATUK,,,PARUHNYA MENJADI PANJANG DAN PENDEK…KAJIAN INI DIBUAT PADA SPESIES YANG SAMA BUKAN PADA SPESIES BERLAINAN….CHARLES DARWIN MENULIS SURAT KEPADA TEMANNYA THOMAS THOMTON PADA TAHUN 1861…BELIAU MENGATAKAN AKU TIDAK PERCAYA KEPADA NATURAL SELECTION SEBAB TIADA BUKTI,,,AKU HANYA GUNAKANNYA UNTUK MEMBANTUKU DALAM KLASIFIKASI EMBRIOLOGI,,,MORFOLOGI DAN RUDIMENTARY ORGAN…CHARLES DARWIN SENDIRI MENGATAKAN ADA MATA RANTAI YANG HILANG ( MISSING LINK ) ANTARA TAHAP-TAHAP EVOLUSI DARI LUCY,,,HOMO SAPIEN,,,NEO NAENDRATA DAN CRO MAGNON….CHARLES DARWIN JUGA TIDAK SETUJU DENGAN TEORI TERSEBUT…


   3. ALASAN TEORI INI DIKEMBANGKAN KEPADA SELURUH DUNIA DENGAN MANIPULASI SEBAGAI FAKTA SAINS ADALAH KERANA JIKA ANDA BUAT ANALISA,,,GEREJA TELAH MENENTANG SAINS SEBELUMNYA DAN MENGHUKUM MATI GALILEO KERANA IA MEMBUAT PERNYATAAN MENGENAI ASTRONOMY DAN LAIN-LAIN YANG BERCANGGAH DENGAN BIBLE…MAKA KERANA ITU POPE SEKARANG TELAH MEMINTA MAAF…JADI KETIKA CHARLES DARWIN DATANG DENGAN TEORI YANG MENOLAK BIBLE MEREKA TIDAK MEMERLUKAN BUKTI YANG CUKUP,,,”THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND”…JADI MEREKA YANG MENDOKONG TEORI INI ADALAH KERANA SEMATA-MATA IA BERCANGGAH DENGAN BIBLE/GEREJA BUKANLAH KERANA IA FAKTA/BENAR…

   4. TERDAPAT RATUSAN SAINTIS DAN PENERIMA HADIAH NOBEL YANG MENENTANG TEORI EVOLUSI…DI KALANGAN MEREKA ADA YANG MENULIS BUKU YANG KHUSUS….ANTARA MEREKA ITU IALAH P.P GRASE,,,1971 KETUA KAJIAN EVOLUSI,,,UNIVERSITI SAJERIO,,,PARIS,,,,,SIR ALBERT GEORGE PENERIMA HADIAH NOBEL ATAS PENEMUAN VITAMIN C,,,,,SIR FRED HOYLE DENGAN KARYANYA,,,,RUPERT ALBERT MENULIS SEBUAH TEORI BARU MENENTANG TEORI EVOLUSI…SIR FRANK SALISBURY,,,SIR WHITEMEAT AHLI BIOLOGI DENGAN KARYANYA,,,,


   5. PENYOKONG-PENYOKONG TEORI EVOLUSI MENGGUNAKAN ALASAN ADA BUKTI PADA TINGKAT LEBIH RENDAH IAITU AMEOBA DAPAT BERUBAH MENJADI PAREMISHIA…ALQURAN TIDAK MENGATAKAN AMEOBA TIDAK BOLEH BERUBAH MENJADI PAREMISHIA NAMUN SEBENARNYA TIADAPUN BUKTI PERKARA TERSEBUT…

   6. JIKA ANDA LAKUKAN PERBANDINGAN PROBABILITY DARI SATU BENTUK DNA,,DARI KERA KE MANUSIA KEBARANGKALIANNYA ADALAH NULL ( ZERO ),,,BERMAKNA TEORI EVOLUSI ADALAH PALSU…


   7. PENYOKONG TEORI DARWIN TELAH MENGEMBANGKAN TEORI TERSEBUT KEPADA HOMOSEKSUALITAS ADALAH GENETIK…SETELAH DISELIDIK TERNYATA MANIPULATORNYA ADALAH SEORANG HOMOSEKSUAL….

   Delete
 4. Agak sukar Pas nak bergabong dgn umno kerana perlembagaan pas berlainan...pas tidak boleh buang identitinye walopon kerjasama dgn prompak..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerjasama Umno: Majlis Syura PAS tak bincang
   Shakira Buang | Diterbitkan 2 Ogs 2018, 9:00 pagi | Dikemaskini 3 Ogs 2018, 1:52 petang

   A+ A-
   Setakat hari ini tidak ada sebarang usaha mahu pun cadangan agar Majlis Syura Ulama PAS mengadakan perbincangan mengenai hubungan kerjasama antara parti itu dengan Umno.

   Malah, anggota Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Mahfodz Mohamad menegaskan tidak ada perbincangan mengenainya di peringkat entiti tertinggi parti itu.

   "PAS tidak ada buat apa-apa keputusan dan setakat ini memang kita tidak akan ada perbincangan tentang kerjasama ini.

   "Malahan, apa yang kita putuskan dulu berhubung isu-isu berbangkit, sama ada (penubuhan kerajaan) di Perak atau pun di Kedah tempoh hari memang kita tidak buat apa-apa keputusan (berhubung kerjasama dengan Umno)," katanya kepada Malaysiakini.

   Mahfodz berkata demikian mengulas persoalan apakah PAS di peringkat Majlis Syura akan mengadakan perbincangan mengenai hubungan parti itu dengan Umno.

   Isu kerjasama antara PAS dengan Umno kembali hangat diperkatakan apabila Ketua Penerangan PAS, Nasrudin Hassan melalui kenyataan di Facebooknya berkata ketiadaan calon PAS pada pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis, Sabtu ini adalah kerana parti itu tidak mahu memecahkan undi bagi memudahkan pihak lain yang bertanding menewaskan calon HARAPAN.

   Malah, dalam kenyataan Nasrudin itu turut disertai slogan 'Asal Bukan Pakatan Harapan - ABAH'.

   Anggota Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali juga dilapor berkata anggota parti itu tidak mempunyai pilihan selain mengundi BN.

   Katanya, perkara ini perlu memandangkan PAS menolak Pakatan Harapan kerana didakwa gagal menepati janji manifesto.

   Namun, Khairuddin yang juga anggota parlimen Kuala Nerus menegaskan PAS tidak ada kerjasama politik dengan Umno, sebaliknya hanya hubungan dari sudut strategik.

   Bagaimanapun, ia tampak berbeza dengan kenyataan yang dikeluarkan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan yang menggesa anggota parti itu membuat pilihan berdasarkan pertimbangan wajar demi kepentingan Islam-Melayu dalam mengundi antara calon PKR dan Umno yang bertanding dalam PRK kali ini.

   Mengulas lanjut, Mahfodz tidak menolak kemungkinan bahawa perkara itu akan dijadikan usul pada Muktamar Tahunan PAS yang dijadual berlangsung pada 13 September ini.


   Malah, kata Mahfodz beliau tidak akan menyekat sebarang usul yang bakal dibawa perwakilan di Muktamar PAS akan datang.

   "Memang kita jangkakan akan ada usul mengenainya pada muktamar akan datang (pada September) di peringkat dewan-dewan dan PAS Pusat.

   "Tetapi kita ada jawatankuasa usul untuk menapis usul tersebut sebelum diluluskan untuk dibawa ke peringkat muktamar," katanya.

   Muktamar Tahunan PAS Pusat kali ke 64 dijadual akan berlangsung selama tiga hari bermula 14 September depan di Terengganu.

   Delete
  2. KENAPAKAH ALQURAN MELARANG ORANG BERIMAN DARI MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR/MUNAFIK


   1. MUSLIMS ARE THE MOST HYGIENIC PERSONS IN THE WORLD….MEREKA BUKAN SAHAJA BERSIH DARI SEGI BADAN DAN PAKAIAN BAHKAN SEMUA KEHIDUPAN HIDUP MEREKA…KEBERSIHAN PALING UTAMA IALAH KEBERSIHAN AKIDAH ATAUPUN PEGANGAN HATI/PEGANGAN HIDUP….IAITU TAUHID DENGAN MENGESAKAN ALLAH TUHAN YANG SATU…ALLAHLAH SATUNYA-SATUNYA TEMPAT TUMPUAN SELURUH MAKHLUK…TIDAK BERANAK DAN TIDAK PULA DIPERANAKKAN…DAN TIADA SUATUPUN YANG BOLEH DIBANDINGKAN DENGANNYA….

   2. BAIK MACAM MANAPUN SEKALIPUN SESEORANG ITU JIKA DIA MENSYIRIKKAN ALLAH MAKA SUDAH TENTU ADA TIDAK KENA DENGAN PERJALANAN HIDUPNYA….KATALAH DIA BERBUAT BAIK DENGAN MASYARAKAT TAPI DIA TIDAK SETIA PADA BIG BOSS TENTULAH ADA MASALAH BESAR….KATALAH SI A,,,BERKHIDMAT DENGAN SYARIKAT ZZZ TAPI IA TIDAK MENJALANKAN AMANAH DENGAN SEBAIKNYA DENGAN TIDAK PATUH KEPADA ATURAN PEJABAT SEPERTI TIDAK HADIR KERJA SEBAGAIMANA DI TUNTUT TAPI DALAM MASA SAMA DIA BEKERJA DENGAN SYARIKAT YYY…DIA MENDAPAT GAJI DARI KEDUA-DUA SYARIKAT TERSEBUT…DIA MALAH BERKELAKUAN BAIK DENGAN KAWAN DAN MASYARAKAT DENGAN MEMBERI DERMA DAN BERBELANJA….BEGITULAH KEADAAN SEORANG ITU BILA DIA MENDUAKAN ALLAH…DALAM KEADAAN PERCAYA PERCAYA KEPADA ALLAH TAPI DIA JUGA MENYEMBAH PATUNG DAN DEWA….ASSOCIATE PARTNER WITH ALLAH INILAH YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH DI AKHIRAT BESOK WALAUPUN DIA SEORANG YANG BAIK TINGKAHLAKUNYA SEMASA DI DUNIA…..


   3. SYIRIK ADALAH NAJIS/CEMAR/KOTOR DALAM AKIDAH/TAUHID….JIKA DENGAN ALLAH DIA SUDAH BERLAKU CURANG APALAGI DENGAN MANUSIA TENTU TIADA LAGI MASALAH BAGINYA….HANYA ORANG MEMBUTA-TULI SAHAJA BOLEH MENERIMA PAGANISME SEPERTI ITU….KAFIR MUSYRIKIN MENDAKWA MEREKA JUGA MENERIMA KONSEP SATU TUHAN TAPI PADA PRAKTIKALNYA TIDAK BEGITU….

   4. JIKA SUDAH KOTOR DALAM AKIDAH/PEGANGAN HATI TENTU JUGA AKAN KOTOR DALAM CARA HIDUPNYA….MINUM ARAK,,,BERJUDI,,,,ADALAH MAINAN BIASA KEHIDUPAN MEREKA…MEREKA TIDAK SEDAR ARAK/DADAH ADALAH AMALAN YANG MENGOTORKAN AKAL/FIKIRAN MEREKA YANG WARAS….BERJUDI JUGA MENGOTORKAN PENDAPATAN/HARTA MEREKA…BABI JUGA DIHARAMKAN KERANA KOTOR KERANA BABI ADALAH OMNIVOUR YANG MAKAN SERBA-SERBI TERMASUK KEKOTORAN SELAIN MERUPAKAN VEKTOR KEPADA VIRUS/PARASITE…


   5. ORANG YANG BERFIKIRAN KOTOR DAN MENGAMALKAN CARA HIDUP KOTOR….KALAU SUDAH TANPA SEGAN SILU MENSYIRIKKAN ALLAH,,,MERASAKAN DIA TIDAK DIPERHATIKAN OLEH ALLAH DALAM KEHIDUPAN SEHARIANNYA,,,,TENTU IA JUGA TIDAK AKAN TAKUT MELAKUKAN KESALAHAN DAN JENAYAH JIKA DAPAT MELEPASKAN DIRI DARI MATA/UNDANG-UNDANG MANUSIA….

   6. HIDUP MUSYRIKIN BERGELUMANG DENGAN NAJIS SYIRIK DENGAN MENYEMBAH BATU,,,KAYU,,,LOGAM DAN BINATANG….MEREKA JUGA MENYEMBAH DEWA ( MANUSIA SEPARA TUHAN )…KETURUNAN MEREKA JUGA NAJIS BERZURIATKAN ZINA DAN SEKS BEBAS…DIERA DNA SEKARANG MASYARAKAT MEREKA MAKIN BERKECAMUK SETELAH UJIAN MENGESAHKAN ANAK MEREKA BUKAN DARI BENIH MEREKA KERANA KECURANGAN PASANGAN MEREKA…MEMAKAN NAJIS BANGKAI….TIDAK TAHU CEMAR ATAU CUCI YANG SEBENARNYA…FIKIRAN DAN CARA MEREKA BERFIKIR JUGA NAJIS KERANA MINUM AIR KENCING SYAITAN ( ARAK )..


   7. KERANA ITULAH ALQURAN MELARANG KAFIR DARIPADA MEMASUKI TANAH HARAM MAKKAH..KERANA MEREKA HAKIKATNYA NAJIS/KOTOR BATIN DAN ZAHIR…

   8. ALQURAN JUGA MEMBERI AMARAN ORANG KAFIR LEBIH MEMPERCAYAI SESAMA MEREKA ..JADI MENGAPA PULA ORANG ISLAM BERIA-IA BENAR MEMPERAYAI ORANG KAFIR….TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN MELAINKAN KERANA MEREKA MEMPUNYAI PENYAKIT NIFAQ ( MUNAFIK ) DALAM HATI….


   9. JIKA KITA ANALISA,,,ANTARA PUNCA KEJATUHAN EMPAYAR ISLAM APABILA MEREKA MULA MENARUH KEPERCAYAAN KEPADA KAFIR…LORD ALLENBY( KAFIR )/LAWRENCE OF ARABIA( MUNAFIK ) ADALAH NAMA YANG TIDAK ASING LAGI MENYUMBANG KEPADA KEJATUHAN EMPAYAR UTHMANIAH DENGAN BERSUBAHAT DENGAN PEMUKA ARAB/WAHABI…BEGITU JUGA KOTA MELAKA ROBOH KERANA PEMUKA MELAYU BERSUBAHAT DENGAN KAFIR PORTUGIS DAN MENYERANG DARI BELAKANG…

   Delete
 5. Pas sudah buat kerjasama dgn umno dlm gelap masa pru dulu....sekarang pas baru berani berduaan dgn umno dlm cerah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. HARAPAN dah jadi kerajaan, tak patut takut Utusan'
   Alyaa Alhadjri | Diterbitkan 1 Ogs 2018, 9:24 malam | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 10:06 malam

   A+ A-
   Pakatan Harapan (HARAPAN) tidak perlu lagi "takut" kepada Utusan Malaysia kerana mereka kini sudah menjadi kerajaan, kata Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

   Beliau berkata, ini kerana akhbar milik Umno itu kini memberi lebih ruang kepada HARAPAN selaku kerajaan baru, pada masa sama tetapi adil kepada BN sebagai pembangkang.

   "Mereka sudah jadi kerajaan, sepatutnya tak perlu lagi (sekat Utusan). Apa yang nak ditakutkan," katanya yang juga pengerusi BN Selangor kepada pemberita ketika kempen calon BN PRK Sungai Kandis, Datuk Lokman Noor Adam.

   Beliau mengulas tentang memo Kementerian Pendidikan yang mengarahkan semua sekolah, universiti, kolej dan institusi lain di bawah bidang kuasanya untuk menghentikan langganan terhadap Utusan berkuatkuasa serta-merta.

   Ismail berkata, arahan untuk menghentikan langganan Utusan secara tidak langsung menyekat kebebasan akhbar.

   Beliau juga berkata ia menunjukkan HARAPAN masih berkelakuan seperti pembangkang.

   Mengakui HARAPAN memang sentiasa menentang akhbar itu, Ismail berkata sikap itu sepatutnya berubah selepas menjadi kerajaan.

   "Laporan yang tidak menyokong mereka akan dianggap musuh, henti beli (akhbar tersebut).

   "Kalau mereka betul-betul kerajaan yang terbuka, beri peluang kepada semua (kakitangan kementerian pelajaran) untuk baca...Utusan, Berita Harian, The Star.


   "Biar mereka baca dan nilai sendiri," kata anggota parlimen Bera itu lagi.

   Memo tersebut bertarikh 18 Julai dan dihantar oleh penasihat khas menteri pendidikan, Wan Saiful Wan Jan kepada ketua setiausaha kementerian itu, Datuk Mohd Ghazali Abas.

   Ketika ditemui pemberita di parlimen, Menteri Pendidikan Maszlee Malik berkata langkah itu sebahagian daripada penjimatan memandangkan berita kini boleh dibaca secara atas talian.

   Bagaimanapun beliau berkata tidak tahu akan memo tersebut dan akan menyemak perkara itu dengan penasihat khasnya.

   Delete
  2. LIBERALISME FAHAMAN/AGAMA BARU YANG SESAT   1. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG DIIMPORT DARI BARAT/KRISTIAN YANG TIDAK ADA KENA MENGENAPUN DENGAN MANA-MANA AGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA…..TAPI KENAPA PULA KEBELAKANGAN INI RAMAI RAKYAT MALAYSIA BERIA-BERIA BENAR MEMPERTAHANKAN ISME TERSEBUT?

   2. LIBERALISME BERMULA APABILA BARAT MENENTANG AGAMA KRISTIAN YANG KETINGGALAN ZAMAN BERCANGGAH DENGAN FAKTA SAINS…DI SAAT DUNIA ISLAM CEMERLANG DAN GAH DENGAN KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI,,,KETIKA ITU KELUAR TOKOH-TOKOH ISLAM YANG HEBAT SEPERTI ALBIRUNI,,,ALKHAWARIZMI,,,ALFARABI,,DAN BEGITU RAMAI FIGURA YANG HEBAT….SAINS DAN MATEMATIK DI ASASKAN OLEH ISLAM BESERTA CIPTAAN SAINS YANG HEBAT…DI INDIA BARAT KETIKA ITU DI BAWAH PEMERINTAHAN ISLAM DI BANDAR AGRA ,,,,TAJ MAHAL PADA PUNCAKNYA SAINTIS ISLAM MELETAK BERLIAN/INTAN DI MANA PADA MALAM HARI BANDAR AGRA TERANG BENDERANG KERANA PANTULAN CAHAYA..ITULAH BETAPA HEBATNYA SAINTIS ISLAM….( SETELAH BRITISH MENJAJAH INTAN ITU TELAH DIBAWA PULANG KE BRITIAN )….. BARAT KETIKA ITU DI ZAMAN GELAP (DARK AGE)….GEREJA KRISTIAN TELAH MENYIKSA SEBAHAGIAN SAINTIS BARAT DAN ADA YANG DIBUNUH…SAINTIS BARAT YANG MULA MENERIMA ILMU DARI BAGHDAD,, KOTA ILMU KETIKA ITU KERANA TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN GEREJA….


   3. LIBERALISME LAHIR EKORAN FAHAMAN SEKULARISME YANG MENOLAK AGAMA KRISTIAN DARI PEMERINTAHAN/POLITIK…MEMBOLEHKAN SESUATU TINDAKAN ATAU AMALAN BEBAS DARIPADA KETENTUAN AGAMA…FAHAMAN INI TERUS MENJALAR DAN MELARAT KEPADA ISLAM AGAMA SUCI/TAUHID YANG TIADA KENA MENGENA DENGAN AGAMA-AGAMA PENGANUT BERHALA DAN DEWA (PAGANISME)

   4. JUARA/PEMUKA LIBERALISME ADALAH YAHUDI/KAFIR LAKNATULLAH….MEREKA IALAH DARI SCOTLAND DAVID HUME,,,ADAM SMITH,,,,IMMANUEL KANT ( JERMAN ),,,DARI PERANCIS IALAH VOLTAIRE DAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU…MEREKA MEMPERSOALKAN KUASA GEREJA SEMASA ZAMAN RENAISSANCE DAN REVOLUSI GEMILANG DI GREAT BRITAIN….LIBERALISME SECARA UMUMNYA MENENTANG PERATURAN-PERATURAN KERAJAAN DI DALAM,,KESUSTERAAN,,,SENI,,,AKADEMIK,,,PERJUDIAN,,,SEKS,,,PELACURAN,,,PENGUGURAN KANDUNGAN,,PENGUNAAN PENGAWALAN PENGANDUNGAN,,,KESAKITAN MUKTAMAD,,,ARAK,,,GANJA DAN BARANG-BARANG KAWALAN YANG LAIN,,,TERMASUK JUGA MENJATUHKAN KUASA RAJA DARI SEGI POLITIK

   5. DENGAN FAHAMAN INILAH, MAKA LAHIRNYA IDEOLOGI PANCASILA DI INDONESIA…DARINYA JUGA,,,PENGANUT FAHAMAN ISLAM LIBERAL MENYERU AGAR DIBENAR PERKAHWINAN CAMPUR ANTARA AGAMA KERANA SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL DAN PERKAHWINAN SEBEGINI SEMEMANGNYA TELAH DIAMALKAN DI INDONESIA MENUNJUKKAN KEJAYAAN BESAR GOLONGAN ISLAM LIBERAL DI SANA….DI MALAYSIA,,,PENULARAN FAHAMAN PLURALISME DAPAT DILIHAT DALAM KES-KES SEPERTI :- A) SAMBUTAN KONGSI RAYA,,,,B) BEBERAPA MENTERI MUSLIM DAN SEBUAH NGO MUSLIM ( SIS ) TELAH MENYOKONG PENUBUHAN INTER FAITH COUNCIL (IFC) SEBAGAIMANA DICADANGKAN OLEH MAJLIS KRISTIAN,,,BUDDHA,,,HINDU DAN SIKH MALAYSIA….C) MENDESAK AGAR DIBERIKAN HAK KEBEBESAN MURTAD UNTUK PENGANUT ISLAM DI MALAYSIA..D) AYAT-AYAT ALQURAN PERLU DITAFSIR SEMULA AGAR SELARI DENGAN PEREDARAN ZAMAN….E) MEMPERTIKAI SYARIAT ALLAH DAN HUKUM-HAKAM FIQH….F) MENOLAK PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG MORAL AGAMA..

   6. JIKALAU BENAR SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL,,,,MASUK SAHAJA KE DALAM AGAMA ISLAM KERANA ITU DI SEBUT DALAM SEMUA KITAB-KITAB SUCI….KENAPA MEREKA ENGGAN??...TIADA LAIN KERANA INI SEMUA AGENDA IBLIS/LUCIFER/ILLUMINITI/FREEMASON….MEREKA TIDAK SEDAR MEREKA SEDANG DIPERALATKAN UNTUK MENJADI HABUAN NERAKA BERSAMA IBLIS LAKNATULLAH…..

   Delete
 6. Si jalang ni mana nya nak menikah.... setakat untuk suka2 je... asal dapat habuan... omputih cakap ezy come ezy go.... macam ziena tu.. jugak macam tuya... dah xnak bom je... klu stakat si abodoh tu.. menyemak je...

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS tak sokong HARAPAN di Sg Kandis untuk sampaikan mesej'
   Diterbitkan 1 Ogs 2018, 8:40 malam | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 8:49 malam

   A+ A-
   PAS secara rasminya menyeru penyokongnya keluar mengundi pada pilihan raya kecil Sungai Kandis 4 Ogos ini, tetapi menegaskan parti itu tidak akan menyokong Pakatan Harapan (HARAPAN).

   "Dalam konteks PRK Sungai Kandis juga keputusan PAS tidak memberikan sokongan kepada kerajaan PH (HARAPAN) adalah sebagai satu mesej bahawa mereka telah gagal menunaikan beberapa janji manifesto malah gagal memberi jaminan bahawa institusi Islam, Raja-raja Melayu dan kepentingan orang Melayu tidak terancam," kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan dalam satu kenyataan hari ini.

   Berikutan itu katanya pemimpin PAS yang menghadiri program di kawasan Sungai Kandis tidak bercanggah dengan pendirian parti.

   Beliau juga menyeru pengundi PAS di Sungai Kandis keluar beramai-ramai menunaikan tanggungjawab mereka dan tidak membuat undi rosak.

   Terdahulu hari ini, Mursyidul Am PAS Datuk Hashim Jasin dipetik berkata tiada arahan daripada parti itu kepada ahli dan penyokongnya yang akan mengundi pada pilihan raya kecil Sabtu ini.   Bagaimanapun, Hashim berkata beliau percaya pengundi PAS akan dapat membuat piihan bijak untuk memilih antara calon BN dan HARAPAN.


   Minggu lepas, ahli jawatankuasa PAS Pusat, Nik Abduh Nik Aziz berkata beliau percaya PAS mahu ahli-ahlinya mengundi Umno pada pilihan raya kecil itu, dengan menyebut lima tanda yang menunjuk perkara itu.

   Pada PRK yang dijadual Sabtu ini, calon HARAPAN Zawawi Ahmad Mughni akan ditentang calon BN, Datuk Lokman Noor Adam dan calon bebas K Murthy.

   Kerusi Dewan Undangan Negeri Sg Kandis kosong berikutan kematian penyandangnya Mat Shuhaimi Shafie pada 2 Julai lalu akibat penyakit kanser.

   Allahyarham memenangi DUN Sungai Kandis pada PRU14 lalu dengan memperoleh majoriti 12,480 undi.

   Delete
  2. APA HEBATNYA ISLAM


   1. ALLAH MENEGASKAN DALAM ALQURAN BAHAWA HANYA ADDIN/AGAMA/CARA HIDUP SATU-SATUNYA DITERIMA OLEH ALLAH DARI DULU,,,,KINI DAN SELAMA-SELAMANYA IALAH ISLAM…ISLAM YANG DIANUTI OLEH MANUSIA PERTAMA ADAM AS SEHINGGALAH SELURUH PARA NABI DAN RASUL SEPANJANG ZAMAN MENGAJAK MANUSIA KEPADA KEBENARAN SEHINGGALAH PENUTUP SEGALA RASUL IAITU NABI MUHAMMAD SAW.

   2. JIKA ADAM AS DISEBUT ABUL INSAN ( BAPA MANUSIA )…MEMBAWA SYARIAT ADAM… MAKA IBRAHIM AS DISEBUT ABUL ANBIYAA ( BAPA PARA NABI )…MEMBAWA SYARIAT IBRAHIM KERANA DARIPADA BAGINDA TERBIT SEGALA NABI-NABI SELEPAS BAGINDA,,,RAJA-RAJA SERTA SERTA PEMIMPIN UMAT-UMAT KEMUDIAN,,,JUGA PECAHAN BANGSA-BANGSA ARAB ( DARIPADA ISTERI SITI SARAH ),,,BANI ISRAEL YANG TURUT BERSAUDARA DENGAN BANGSA-BANGSA ATAUPUN EROPAH ( DARI SITI SARAH )…DAN BANGSA JAWI ( DARI ISTERI KETIGA ; SITI BATTURAH ) YANG TIDAK SEMUA ORANG TAHU KEWUJUDANNYA….


   3. MAKA ITU,,,JIKA DITELITI KITAB-KITAB MELAYU LAMA,,,,AGAMA YANG ADA DISEBUT WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN NABI MUHAMMAD SAW ADALAH SYARIAT NABI IBRAHIM AS IAITU AGAMA ISLAM JUGA…..WUJUD SATU ISTILAH UNTUK MEMANGGIL PENGIKUT AJARAN NABI IBRAHIM AS SEBAGAI SEBAGAI ORANG-ORANG HANIFIAH IAITU MEREKA YANG LURUS…..APAPUN HAKIKATNYA ORANG HANIFIAH ADALAH ORANG ISLAM KERANA MEREKA MENGIKUT JALAN YANG LURUS DALAM PENYERAHAN KEPADA ALLAH SWT….BUKANKAH NABI MUHAMMAD SAW SENDIRI MENGAMALKAN SYARIAT NABI IBRAHIM SEBELUM BAGINDA MENDAPAT WAHYU DAN MENJADI RASUL?..BUKANKAH BAGINDA SERING MELAKUKAN SOLAT DUA RAKAAT SEPERTI DIAMALKAN NENEK MOYANGNYA?...

   4. NABI YANG TIDAK KURANG PENTINGNYA IALAH NABI ZULKIFLI AS LAHIR LEBIH KURANG 600 TAHUN SEBELUM NABI ISA AS ATAU LEBIH LAMA LAGI…DALAM ALQURAN ADA DISEBUT DUA ORANG LAGI TOKOH DENGAN BERMULA PANGKAL NAMA ZU/ZUL IAITU ZULQARNAIN DAN ZUNNUN (NABI YUNUS AS)…NABI ZULKIFLI DINISBAHKAN KEPADA KIFLI DI MANA DALAM BAHASA ARAB BERMAKSUD TANGGUNGAN…TIADA TANGGUNGAN PALING BESAR MELAINKAN SEBAGAI PEMERINTAH/RAJA….BAGINDA ZULKIFLI ADALAH RAJA DI ZAMANNYA….BAGINDALAH SEBENARNYA NAMA AGUNG DISEBUT SEBAGAI SIDARTHA GAUTAMA…DALAM KITAB BUDHA ADA DISEBUTKAN BAGINDA MEMIMPIN PERANG MELAWAN TENTERA BERGAJAH….ALQURAN 95 : 1 – 3 DEMI TIN DAN ZAITUN,,DEMI TUR SINA ( BUKIT SINAI ),,,DEMI NEGERI ( MEKAH ) YANG AMAN INI……NABI ZULKIFLI DILAHIRKAN DI KIFLI ( SELATAN BAGHDAD DI TEPI SUNGAI EUFRAT )…DISEBUT DALAM KITAB BUDHA BAHAWA SIDHARTA ADALAH SINONIM DENGAN POKOK TIN/FIG/BODHI DI MANA JIKA DIKAJI ASAL POKOK TIN ADALAH DARI TIMUR TENGAH….ZAITUN ADALAH ISYARAT KEPADA NABI ISA AS….TUR SINA KEPADA NABI MUSA AS DAN MEKAH IALAH MUHAMMAD SAW..KITAB BUDDHA JUGA MENYEBUT KEDATANGAN MAITREYA IAITU NABI AKHIR/PENUTUP MEMBAWA RAHMAT KEPADA SEKELIAN ALAM BERSIFAT UNIVERSAL/ALAMI…JIKA DITELITI KESEMUA CIRI-CIRI YANG DISEBUTKAN TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN NABI MUHAMMAD SAW….NABI-NABI SEBELUM MUHAMMAD SAW BERSIFAT NATION/LOCAL PADA BANGSA MASING-MASING…SEBAB ITULAH DALAM KESEMUA KITAB-KITAB SUCI DISEBUTKAN DENGAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN YANG BERSIFAT UNIVERSAL SUPAYA SEMUA PENGANUT KITAB-KITAB TERSEBUT MENERIMA MAITREYA/KALKI AVTAR BILA BAGINDA DIUTUSKAN..

   5. ALQURAN MENEGASKAN BAHAWA BARANGSIAPA YANG MENCARI ADDIN/AGAMA/WAY OF LIFE SELAIN ISLAM MAKA IA TIDAK DITERIMA….DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN ORANG YANG RUGI

   Delete
 7. Itu mintiri keling paria bila lagi mau letak jawatan, pigi jd pirdana mintiri angkor wat. Itu Angkor wat Hindu sudah ada 2500 tahun sudah sama tahun itu firaun

  ReplyDelete
  Replies
  1. Korang dah kalah, tak suka PH merintah, ke mana korang nak pindah?

   Bole nak kritik tapi bila sampai nak suruh rakyat keluor tuh, korang pun kena belasah lah.

   Delete
  2. PKR Negeri Sembilan diminta tidak prejudis terhadap media'
   Bernama | Diterbitkan 1 Ogs 2018, 5:10 petang | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 5:30 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Hubungan pengamal media dengan kerajaan yang memerintah perlu saling lengkap melengkapi dan tidak sepatutnya wujud sikap prejudis bahawa anggota media adalah propembangkang, kata seorang penganalisis politik.

   Prof Madya Mohd Izani Mohd Zain dari Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia (UPM) berpendapat kebanyakan anggota media hari ini berkhidmat kepada kerajaan semasa yang ditadbir Pakatan Harapan (HARAPAN) hasil gabungan Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

   Ini kerana peranan media amat penting bukan sahaja dalam melaporkan program yang dilaksanakan kerajaan bahkan aktiviti parti-parti berkenaan, katanya kepada Bernama di Seremban.

   Usaha mendapatkan pandangan beliau terbit berikutan keadaan kelam kabut yang dialami petugas media di negeri ini yang mahu melaporkan proses pencalonan bagi pemilihan pucuk pimpinan PKR negeri Sembilan, baru-baru ini.

   Keadaan ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan anggota media kerana walaupun PKR kini mentadbir negeri ini namun masih menganggap mereka parti pembangkang.

   Ada anggota media yang mendakwa mereka telah diminta untuk beredar dari lokasi oleh urusetia parti setelah menunggu beberapa jam, malah ada di kalangan petugas media yang terpinga-pinga memandangkan tiada individu yang dapat berperanan sebagai pemudah cara untuk membolehkan mereka mendapatkan sebarang maklumat mengenai calon yang menawarkan diri.

   Menurut seorang anggota media, meskipun mereka tidak dijemput, prapemilihan PKR di negeri ini sudah tentu menjadi tumpuan bukan sahaja di kalangan media bahkan masyarakat apatah lagi ia melibatkan pencalonan daripada menteri besar yang juga Pengerusi PKR Negeri Sembilan, Aminuddin Harun.

   Justeru, dalam hal ini perlulah wujud keadaan ‘menang-menang’ baik kepada parti politik dan juga media agar saling lengkap melengkapi.

   Selaku parti yang membentuk kerajaan di Negeri Sembilan bersama-sama dengan komponen parti dalam HARAPAN, proses pencalonan bagi pemilihan PKR sudah semestinya mempunyai nilai berita yang menarik untuk disajikan kepada masyarakat.

   Mohd Izani berkata atas semangat Malaysia baharu, PKR Negeri Sembilan tidak boleh lagi bersikap prejudis bahawa media yang ada hari ini adalah media propembangkang.

   “Ini kerana kebanyakan media hari ini berkhidmat kepada kerajaan semasa. Peranan media ini amat penting bukan sahaja dalam melaporkan aktiviti yang dilaksanakan kerajaan bahkan juga membantu menaikkan imej parti. Jika liputan yang baik dapat diberikan oleh media kepada parti ekoran kerjasama yang diberikan, maka sudah tentu kredibiliti dan imej parti akan meningkat.

   “Pemimpin dan anggota akar umbi harus mempercayai dan mempunyai hubungan baik dengan media arus perdana yang lebih berkredibiliti berbanding media sosial. Pemimpin parti juga perlu sedar bahawa sebelum PRU14 (Pilihan Raya Umum ke-14) mereka adalah pembangkang tetapi sekarang ini mereka adalah kerajaan,” katanya.

   Beliau berkata selagi laporan itu tidak memberi kemudaratan dan ancaman, media seharusnya diberi peluang seluasnya untuk melaporkan apa yang berlaku.

   ​​​​”Pucuk pimpinan dan anggota parti perlulah segera mengubah cara pendekatan dan pemikiran supaya dilihat lebih mesra media,” katanya.


   Mohd Izani berkata beliau sedar bahawa untuk mengubah mentaliti pembangkang kepada kerajaan akan mengambil masa yang lama dan begitu juga parti sebelum ini, namun ia memerlukan perubahan drastik agar parti, kerajaan dan media dapat berjalan seiring bagi menerangkan apa juga dasar yang dibuat demi manfaat rakyat.

   Delete
  3. HANG TUAH MEMANG WUJUD


   1. DR. ROHAIDAH BERSAMA PROFESSOR HASHIM MEMBUAT KAJIAN TENTANG PENEMUAN KERIS DI RYUKYU (OKINAWA ) JEPUN…MAKLUMAN DARIPADA KEMENTERIAN JEPUN BAHAWA BUKAN SAHAJA KERIS TAPI MEREKA ADA BUKU YANG DIPANGGIL “REKIDAI HOAN” IAITU CATATAN KERAJAAN JEPUN DAHULU BERNAMA RYUKYU DI BAWAH JAJAHAN CHINA TENTANG PERJALANAN MAHARAJA DI SANA…BUKU ITU DITULIS DALAM TEMPOH 444 TAHUN SEMENJAK TAHUN 1414M.

   2. DALAM CATATAN ITU ADA SEPULUH PUCUK SURAT PERHUBUNGAN DIPLOMATIK ANTARA KERAJAAN RYUKYU DENGAN KERAJAAN MELAKA….DI SEBUT BEGINI “SURAT HANG TUAH LOH SIMANA MARAKA 1480”…SEDANGKAN DALAM HIKAYAT HANG TUAH HANYA DINYATAKAN HANG TUAH KE RYUKYU…ANTARA LAIN CATATAN ITU LAGI “THE LAKSAMANA IS THE FAMOUS MAN THAT WAS WRITTEN IN IN ALFONSO DE ALBUQUERQUE COMMENTARIES”…DITULIS DISITU LAKSAMANA DARI MELAKA…BUKU DE ALFONSO MENYATAKAN PADA 1511M HANG TUAH MASIH HIDUP DAN HENDAK KEMBALI KE MELAKA TAPI ALFONSO MENAHAN BELIAU DI SUNGAI MUAR KERANA MEMPUNYAI “UNCOMMON CAPABILIETIES”.


   3. SUME ORIENTAL IALAH CATATAN PEDAGANG-PEDAGANG PORTUGIS OLEH PENULIS BERNAMA TOME PIRES MENULIS TENTANG KEGAGAHAN LAKSAMANA MELAKA INI…JADI SAHLAH LAKSAMANA YANG BERTUGAS SEMASA SULTAN MANSUR SHAH DAN SULTAN ALAUDDIN HANYA HANG TUAH….HANG TUAH PERGI KE CHINA MEWAKILI SULTAN ALAUDDIN IAITU CUCU HANG TUAH MELALUI PERKAHWINAN SULTAN MANSUR SHAH DENGAN PUTERI LAKSAMANA JUGA TERCATAT DALAM SUME ORIENTAL.

   Delete
 8. Elok lah menikah.
  Jgn terus berkhalwat dan saling curang mencurangi mcm Ah Beng, Bg Non & tokey cap munge tu...tiada kebahagiaan walau zahirnya nampak selesa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg tak bahagia skrg ni macai. Dedak dah tak masyuk. Huhuhuhu

   Delete
  2. 'Pemimpin PAS sokong calon BN tak langgar dasar parti'
   Diterbitkan 1 Ogs 2018, 4:13 petang | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 4:21 petang

   A+ A-
   PRK SG KANDIS | Sokongan terbuka pemimpin PAS kepada calon BN dalam PRK Sungai Kandis tidak menyalahi dasar parti itu, kata Mursyidul Am PAS Datuk Hashim Jasin.

   Menurut laporan Harakahdaily hari ini, Hashim berkata PAS membenarkan pemimpin dan anggotanya untuk berpihak kepada pihak yang kurang membawa mudarat antara pilihan yang ada.

   "Sebagai salah seorang ahli majlis syura, apa saja keputusan yang PAS buat setakat ini belum lagi terkeluar atau menyanggahi dasar parti.

   "Oleh itu andainya ada pemimpin PAS yang secara terbuka memberi sokongan kepada calon dari BN, ia tidak terkeluar daripada dasar PAS kerana kita dibenarkan untuk memihak kepada yang lebih ringan bahayanya dari keduanya (BN dan PKR)," katanya seperti dipetik.

   Beliau mengulas sokongan yang ditunjukkan beberapa pemimpin PAS - antaranya anggota majlis syura Datuk Dr Khairuddin Aman Razali, anggota jawatankuasa pusat Mokhtar Senik dan ketua penerangan Nasrudin Hassan - kepada calon BN Datuk Lokman Noor Adam.   Mereka menggesa penyokong PAS di Sungai Kandis mengundi Lokman bagi memastikan kekalahan Pakatan Harapan (HARAPAN) di PRK yang akan berlangsung pada 4 Ogos ini.
   Susulan itu, Pemuda PAS Kota Raja - DUN Sungai Kandis sebahagian daripada Parlimen Kota Raja - mempersoalkan sokongan itu termasuk penganjuran program khas pada 28 Julai lalu oleh parti itu untuk menggesa anggota parti agar mengundi Lokman.

   Timbalan Ketuanya Mohd Najib Arshad berkata gesaan seperti itu bersifat dasar maka perlu mendapat persetujuan muktamar terlebih dulu.

   Mengulas lanjut, Hashim berkata anggota PAS dapat membuat pilihan bijak antara BN dan HARAPAN dalam PRK itu tanpa arahan khusus daripada pimpinan parti.

   Wakil parti yang membawa keburukan kepada rakyat dan politik negara perlu ditolak dalam PRK itu, kata Hashim lagi menurut laporan itu.

   Delete
  3. APA HEBATNYA ALHADIS AN NABAWI : PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KE PANGKAL JALAN   1. JIKA ADA ORANG YANG MENENTANG HADIS NABI MUHAMMAD SAW BERITAHU MEREKA,,, SEBELUM MEREKA MENGKRITIK HADIS TERSEBUT BUAT GESAAN SUPAYA FAKULTI-FAKULTI SEJARAH DI MANA-MANA UNIVERSITI DI TUTUP TERLEBIH DAHULU….INI ADALAH KERANA SEHEBAT MANAPUN CERITA SEJARAH TIDAK BOLEH MENANDINGI SELEMAH-SELEMAH HADIS.

   2. AL HADIS ADALAH SUMBER KEDUA ISLAM SETELAH ALQURAN BERDASARKAN BANYAK SEKALI AYAT-AYAT ALQURAN SUPAYA MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA….SESORANG MUNGKIN TIDAK DAPAT MENUNAIKAN SOLAT,,,ZAKAT,,,DSB NYA DENGAN PRAKTIKAL TANPA ADANYA HADIS NABI SAW…

   3. HADIS-HADIS NABI DINILAI BERDASARKAN RIWAYAH DAN DIRAYAH….RIWAYAH IALAH SANAD TURUN TEMURUN DARI BAGINDA NABI SAW SEHINGGA SAMPAI KEPADA PERAWI YANG AKHIR….DIRAYAH PULA IALAH INTISARI FAKTA KEBENARAN DALAM HADIS TERSEBUT…


   4. JIKA PERAWI THIQAH (DIPERCAYAI) SETIAP PERINGKAT ADALAH RAMAI MAKA HADIS ITU SAMPAI KE PERINGKAT TAWATIR IAITU AUTHENTIC TANPA DIPERTIKAIKAN LAGI DAN MENJADI PEGANGAN AKIDAH…PERAWI-PERAWI DIKRITIK TAHAP KEKUATAN INGATAN DAN INTEGRITI MEREKA DALAM CABANG PENGKHUSUSAN RIJALUL HADIS.

   5. ALQURAN DITULIS DAN DIBUKUKAN SEJAK NABI SAW HIDUP LAGI…NABI MELARANG MENULIS HADIS KETIKA PENULISAN ALQURAN DIBUAT TAKUT NANTI MENGELIRUKAN PEMBUKUAN ALQURAN…AL HADIS DI TULIS SETELAH PEMBUKUAN ALQURAN TELAH LENGKAP….


   6. HADIS-HADIS DIKLASIFIKASIKAN KEPADA SAHIH,,HASAN,,,DHAIF DAN SEBAGAINYA BERDASARKAN TAHAP STANDARD SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN OLEH ULAMA ISLAM...ILMU BERKENAAN DENGAN KLASIFIKASI INI DIBAHAS DENGAN PANJANG LEBAR DALAM MUSTALAHUL HADIS….BERDASARKAN PENILAIAN TERSEBUT HADIS-HADIS PALSU DAPAT DIBERSIHKAN DARI PENGKALAN HADIS…HADIS-HADIS YANG DIBUKUKAN IALAH BUKHARI,,,MUSLIM,,,TARMIZI,,,ABU DAUD,,,,AN NASAI,,,IBNU MAJAH DLL…

   7. PENGIKUT SYIAH/ANTI HADIS DIMINTA KEMBALI KEPADA AJARAN SUNNAH YANG SEBENARNYA DENGAN MENINGGALKAN HADIS PALSU KARANGAN ALKULAINI…KAJIAN YANG DIBUAT MENUNJUKKAN BAHAWA PENDUKUNG MEREKA BERLATAR BELAKANGKAN FAKULTI SEJARAH TULEN…MEREKA HENDAKLAH SEDARLAH SEDAR,,,BILA BERHADAPAN INTEGRITI ALHADIS YANG MEGA DAN GAGAH PERKASA MEREKA ADALAH IBARAT KUMAN.

   Delete
 9. Para pemimpin pendusta dan penyokong-penyokong mereka yang terdiri daripada golongan pendedak, golongan bodoh sombong, dan golongan bingung, di dalam PAS dan UmNo telah membuat perkiraan bahawa apabila kedua parti ini bergabung maka mereka akan lebih kuat berbanding semasa mereka bertanding berasingan 3 penjuru di PRU14. Malah mereka juga percaya kononnya kalau kedua parti ini bergabung maka mereka akan mewakili +-50% daripada undi popular, dan kedudukan mereka sama dengan undi popular yang diterima oleh PH pimpinan Tun M.

  Malangnya pandangan ini langsung tidak bersifat kritikal dan terlalu simplistik. Sokongan kepada sesuatu parti bukan kiraan angka semata-mata tetapi turut melibatkan mantik dan analogi.

  UmNo telah mendapat kesemua undi mereka di dalam PRU14 di atas kepercayaan oleh para penyokong dan pengundi UmNo bahawa UmNo tidak mempunyai sebarang kena-mengena dengan PAS.

  Demikianlah juga PAS telah mendapat segala undi kepada PAS di dalam PRU14 adalah di atas kepercayaan oleh para penyokong dan pengundi parti ini bahawa PAS tidak mempunyai sebarang kena-mengena dengan UmNo.

  Sejarah mengesahkan bahawa PAS selama hampir 30tahun yang lampau iaitu pada tahun 1981 telah mengeluarkan fatwa bahawa UmNo adalah kafir. Fatwa ini tidak pernah ditarik balik dan masih menjadi kepercayaan di kalangan sejumlah yang signifikan di kalangan penyokong PAS.

  Sebahagian undi PRU14 kepada UmNo dan juga kepada PAS adalah masih berkait rapat dengan fatwa PAS bahawa UmNo adalah kafir.

  Maka apabila PAS dan UmNo benar-benar bergabung baik secara rasmi mahupun tidak, akan ada sejumlah signifikan ahli dan penyokong daripada kedua-dua pihak yang akan meninggalkan parti masing-masing.

  Ahli dan penyokong PAS yang dulunya menyokong PAS kerana percaya bahawa UmNo adalah kafir akan meninggalkan PAS disebabkan melihat PAS sudah terpesong apabila memilih untuk bersekutu dengan 'orang kafir'.

  Ahli dan penyokong UmNo yang tidak dapat menerima UmNo bekerjasama dengan parti yang pernah kafirkan mereka juga akan tinggalkan UmNo.

  27 tahun amalan takfir ini bukanlah sesuatu yang singkat yang boleh dilupakan begitu sahaja oleh penyokong kedua-dua pihak. Ia adalah tempoh satu generasi, apatah lagi terdapat berbelas orang yang mati di Memali di atas kepercayaan bahawa UMNO adalah kafir.

  Hasilnya sebahagian daripada sokongan yang masing-masing diterima oleh PAS dan juga UmNo pada PRU14 akan hilang.

  Sg Kandis dan Seri Setia akan menjadi sebahagian daripada bukti dan justifikasi bahawa lenyapnya UmNo dan PAS kelak adalah demi kebaikan yang besar kepada umat Melayu.

  Pada akhirnya kedua-dua parti pendusta ini sebenar-benarnya akan menemui jalan mati masing-masing dan akan berkubur bersama-sama.

  In shaa Allah ia akan berlaku.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS: Sg Kandis sekadar 'hubungan strategik' dengan BN
   Anne Muhammad | Diterbitkan 1 Ogs 2018, 1:32 petang | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 5:22 petang

   A+ A-
   Anggota Majlis Syura Ulama PAS Datuk Dr Khairuddin Aman Razali berkata anggota parti itu tidak mempunyai pilihan selain mengundi BN pada pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis, Sabtu ini.

   Katanya, perkara ini memandangkan PAS menolak Pakatan Harapan kerana didakwa gagal menepati janji manifesto.

   “Sebab kita tak boleh undi HARAPAN. Kalau tak undi HARAPAN nak undi siapa lagi?” katanya kepada pemberita di lobi parlimen, hari ini.


   Khairuddin mengulas kenyataan Dewan Pemuda PAS Kawasan Kota Raja yang mempersoalkan sebuah program parti Sabtu lalu yang dijadikan platform untuk kempen calon BN.

   Timbalan ketua dewan itu Mohd Najib Arshad berkata ucapan beberapa pimpinan parti pada program itu tidak selari dengan kenyataan rasmi Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan pada 22 Julai lepas.

   Beliau juga berkata seruan itu menyalahi semangat Perlembagaan PAS, Fasal 82 (g) yang menyebut semua anggota PAS tidak harus melakukan tindakan yang merugikan parti.

   Pada program itu, Khairuddin meminta pengundi PAS di Sungai Kandis memilih calon BN Datuk Lokman Noor Adam selepas mendakwa kerajaan tidak menjaga Islam.

   Takiyuddin sebelum ini menasihati anggota PAS mengundi demi kepentingan Islam, Melayu serta masa depan negara dan meminta mereka membuat pertimbangan dengan mengambil kira sikap PAS terhadap kerajaan Pakatan Harapan.

   Sementara itu, Khairuddin yang juga anggota parlimen Kuala Nerus berkata, PAS tiada kerjasama politik dengan Umno, sebaliknya hubungan dari sudut strategik.

   “Kita tak ada sebarang kerjasama politik dengan Umno kerana sebarang kerjasama perlu keputusan dasar di peringkat majlis syura dan muktamar.

   “Cuma kita ada hubungan dari sudut strategik, untuk PRK Sungai kandis, kita nak sampai mesej HARAPAN ditolak rakyat kerana berjanji tak ditunaikan.

   “Sebab itu fokus kita menolak HARAPAN,” katanya.

   Delete
  2. APA HEBATNYA ALQURAN


   1. JIKA ANDA KUMPULKAN SELURUH KITAB-KITAB SUCI YANG ADA DI MUKA BUMI INI DAN BUAT UJIAN FAKTA-FAKTA SAINS DALAMNYA SEMUA KITAB-KITAB SUCI TADI GAGAL KECUALI ALQURAN SAHAJA YANG MELEPASI TAPISAN TERSEBUT.


   2. ALBERT EINSTEIN ADA MENYEBUTKAN “SCIENCE WITHOUT RELIGION IS LAME….RELIGION WITHOUT SCIENCE IS BLIND…..

   3. ALQURAN ADALAH BOOK OF SIGNS NOT BOOK OF SCIENCE…PUN BEGITU BANYAK TERDAPAT FAKTA-FAKTA SCIENCE DALAM ALQURAN.


   4. ALQURAN 21 :30 MENYEBUTKAN PASAL BIG BANG…ALQURAN 79 : 30 BERKENAAN BUMI BULAT….ALQURAN 21 : 61 BERKENAAN CAHAYA BULAN BERASAL DARI MATAHARI….ALQURAN 21 :33 PASAL MATAHARI BERPUSING PADA PAKSI.

   5. ALQURAN BERCAKAP BERKENAAN BOTANI,,,BIOLOGI,,,ZOOLOGI,,,EMBRIOLOGI,,,,GENETIKA DAN LAIN-LAIN LAGI…..THE ONLY RELIGIOUS SCRIPTURE THAT PASSES THE TEST IS GLORIOUS ALQURAN..


   6. CUBA KITA RENUNGKAN,,,,BAGAIMANA MUNGKIN MUHAMMMAD SAW YANG HIDUP 1400 TAHUN YANG LAMPAU BOLEH BERCERITA BERKENAAN SEMUA ITU SEDANG BELIAU TINGGAL DI PADANG PASIR DAN TIDAK TAHU MENULIS DAN MEMBACA,,,SEDANG FAKTA SEJARAH TERSEBUT BAHARU SAHAJA DAPAT DIBUKTI DALAM 2 HINGGA 3 ABAD BARU-BARU INI….TIDAK LAIN TIDAK BUKAN KERANA BAGINDA MENDAPAT WAHYU DARI ALLAH SWT….INI MEMBUKTIKAN ALQURAN ADALAH SATU-SATUNYA KITAB SUCI YANG MASIH MENGEKALKAN KEASLIANNYA SEBAGAIMANA IA MULA DITURUNKAN….

   7. PENGIKUT SYIAH DIMINTA BERTAUBAT DARI AJARAN MEREKA YANG MENGATAKAN ALQURAN TIDAK LENGKAP..

   Delete

 10. Aku tak kesah korang nak nikah ke, khalwat ke. Kalau khalwat korang tanggung dosa tapi kalau kena tangkap, penjara. Kalo kasi RM90 juta, itu rasuah le.

  Rakyat tak faham sangat itu semua. Yang rakyat faham sesangat ia lah Najib sebat berbilion Ringgit duit rakyat dari 1MDB dll. Kalau kawin, PAS tak akan cerai, RM90 juta punya pasal.

  Tapi takutkan kuasa rakyat dan pengundi hingga PRK Sg Manis pun nak sokong tak sokong punya pendirian. Apa daaaa ini semua punya wayang antara depa. Baik semua depa pigi sunat lagi sekali ler. Politik macam budak kicik.

  Bersatu terang2 sokong sama sokong antara parti2 komponen PH. Anak jantan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   Kambing bunting mati dirogol beramai-ramai di India
   Diterbitkan 1 Ogs 2018, 12:55 tengah hari | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 1:55 petang

   A+ A-
   GLOBAL| Seekor kambing dipercayai dirogol oleh lapan lelaki mabuk di Haryana, India dan mati keesokan hari.

   Kejadian dilapor berlaku pada 25 Julai lalu.

   Pada mulanya, pemilik binatang itu, Aslup Khan, membuat laporan polis selepas mendapati kambingnya hilang.

   Aslub mendakwa suspek kejadian mabuk dan menagih dadah.

   “Mereka cuba cabul binatang itu di laman. Bila saya beritahu orang, orang kampung tangkap dan halau mereka,” beliau dipetik sebagai berkata oleh sebuah akhbar United Kingdom.

   “Bagaimanapun lapan jam kemudian mereka datang kembali dengan marah-marah, ambil kambing saya dan rogol dia.”

   Akhbar tempatan pula melaporkan Aslum mendengar kambingnya mengerang kesakitan di tempat terpencil insiden dikatakan berlaku.

   Selepas tembelang mereka pecah, lima daripada suspek dikatakan melarikan diri manakala tiga lagi yang masih berada di situ mencabar Aslub memanggil polis.

   Aslub dapat mengenal pasti tiga suspek itu dengan seorang daripadanya dikatakan sakit mental.

   “Bila saya kata akan buat laporan polis, mereka kata kamu boleh buat apa yang kamu mahu, dan kami akan terus buat perkara ini.


   “Mereka tidak takut masuk penjara kerana mendakwa ada kenalan orang besar,” katanya.

   Kambing bunting tujuh tahun itu dilapor tidak dapat lagi berjalan selepas dirogol dan mati dalam tempoh 24 jam.

   “Dia bunting 50 minggu. Ketika bedah siasat, ada kesan darah dalam salur pernafasan. Sampel dari sapuan di organ seks dibawa ke makmal sains forensik,” kata pakar bedah veterinar Dr Ramvir Bhardwaj.

   Undang-undang India melarang hubungan seks luar tabii dengan lelaki, perempuan atau binatang.

   Berita itu telah menggemparkan warga maya dengan 28,000 tulisan dengan tanda pagar #JusticeForGoat (keadilanuntukkambing) dikongsi di Internet.

   Delete
  2. ISLAM DAN INDIA BARAT   1. INDIA TERBAHAGI KEPADA DUA IAITU INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR….INDIA BARAT ADALAH INDIA YANG KITA FAHAMI SEPERTI HARI INI…INDIA TIMUR IALAH ALAM/DUNIA MELAYU YANG KITA KURANG PENGETAHUAN TENTANGNYA…SEJARAH MELAYU BERMULA SEMASA HIDUP NABI IBRAHIM AS DI MANA BAGINDA TELAH MEMERINTAHKAN ANAK-ANAK BAGINDA SUPAYA BERHIJRAH KE KAWASAN EMPAYAR MELAYU PADA ZAMAN DAHULU….SEJARAH EMPAYAR MELAYU DIRAKAMKAN SEAWAL KELAHIRAN NABI ISA AS BERMULA DI FUNAN DAN CHAMPA IAITU APA YANG KITA KENALI HARI INI SEBAGAI INDOCHINA.


   2. TAMADUN INDIA BARAT DI KATAKAN BERMULA DENGAN BANGSA CAMPURAN ARYA DAN DRAVIDA…INDIA DIBERI NAMA SECARA RASMI OLEH PENJAJAH INGGERIS..KENAPA INGGERIS DATANG MENJAJAH?? SEBABNYA IALAH MEREKA DATANG DENGAN SEMANGAT PERANG SALIB…INDIA BARAT TERMASUK SALAH SATU JAJAHAN DI BAWAH EMPAYAR ISLAM…SEJARAH INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR LEBIH KURANG SAMA DARI SEGI MULA MENJAJAH DAN KEMERDERKAAN…


   3. AGAMA HINDU TIDAK SEPERTI AGAMA-AGAMA LAIN KERANA TIDAK DAPAT DIKETAHUI SECARA PASTI SIAPA PEMBAWA PERTAMA AJARAN-AJARANNYA….INI MERUPAKAN SALAH SATU KESULITAN DALAM MEMPELAJARI DALAM MEMPELAJARI AGAMA HINDU…NAMA HINDU YANG SEKARANG LAZIM DIKENAL DAN TELAH DIPERGUNAKAN SECARA UMUM SELURUH DUNIA,,,MERUPAKAN NAMA ASING KERANA NAMA ITU DIBERIKAN OLEH ORANG BUKAN HINDU…NAMA INDIA DIJELASKAN DARI NAMA SUNGAI SINDHU,,,,YANG MENGAIRI DAERAH BARAT INDIA..BANGSA PERSIA MENYEBUT SUNGAI ITU SUNGAI HINDU…KEMUDIAN NAMA INI DIAMBIL ALIH OLEH ORANG YUNANI,,,SEHINGGA NAMA ITULAH YANG TERKENAL DI DUNIA BARAT.


   4. LEBIH KURANG SERATUS TAHUN SELEPAS KEWAFATAN BAGINDA NABI MUHAMMAD SAW,,,,,PEDAGANG-PEDAGANG ISLAM DARI ASIA BARAT DATANG KE INDIA…INDIA BERLINDUNG DENGAN PEMERINTAH ISLAM KERANA MEREKA PADA MASA ITU MENGHADAPI SERANGAN BERTALU-TALU DARI BANGSA PARSI DAN MONGOL,,PENGARUH AGAMA DAN KEBUDAYAAN ISLAM MELUAS KE SELURUH INDIA DAN PADA ABAD KE 12 BERDIRILAH KESULTANAN DELHI YANG MELAHIRKAN SUATU DINASTI ISLAM DI INDIA SELAMA BEBERAPA ABAD LAMANYA…DI SINI BERMULALAH SEJARAH GEMILANG DAN KEMUNCAKNYA TAMADUN INDIA…HINGGA SEKARANG MASIH TAMPAK DENGAN JELAS PENINGGALAN-PENINGGALAN ISLAM DI INDIA DENGAN TERDAPATNYA MASJID-MASJID DAN MAKAM-MAKAM ISLAM DI SELURUH INDIA SEPERTI TAJ MAHAL DAN LAIN SEBAGAINYA..DI SAAT-SAAT KEMUNDURAN INDIA LAHIRLAH AGAMA-AGAMA BARU SEPERTI SIKH DAN SELEPAS ITU QADIANI…SEHINGGA DIRAMPAS PENJAJAH KAFIR.


   5. PANGGILAN KEPADA PENGANUT HINDU TIDAK TERSEBUT DI DALAM VEDA DAN UPANISHAD. JIKA MERUJUK KEPADA VEDA PENGANUTNYA DIPANGGIL VEDANTIS…JADI HINDU SEBENARNYA BUKAN MERUJUK KEPADA AGAMA TAPI SEBENARNYA BANGSA HINDU YANG MENETAP DI KAWASAN TERSEBUT TANPA MENGIRA AGAMA..JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB TERSEBUT KITA AKAN JELAS BAHAWA TERDAPAT AJARAN MENGESAKAN TUHAN DAN TERDAPAT AJARAN-AJARAN YANG MENYAMAI AJARAN ALQURAN. BEGITU JUGA DALAM KITAB TERSEBUT TERDAPAT RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR/PENUTUP…SEBAGAI CONTOH NAMA AYAHNDA NABI SAW ADALAH VISHNU YASH ( HAMBA ALLAH ) JIKA DITERJEMAH KEPADA BAHASA ARAB MENJADI ABDULLAH….IBUNDA NABI SAW BERNAMA SUMATHI ( PEACE AND SERENITY ) JIKA DITERJEMAH MENJADI AMINAH..DAN LAIN-LAIN CIRI PENGECAMAN BAGINDA SEPERI 4 SAHABAT YANG HEBAT IAITU ABU BAKAR, OMAR, OTHMAN DAN ALI RA.

   6. BERDASARKAN KETERANGAN DI ATAS TIDAK SYAK LAGI BAHAWA KITAB HINDU YANG ADA PADA HARI INI ASALNYA ADALAH DI BAWA OLEH BANGSA ARYA…..KITAB ITU SEBELUM BERLAKU PERUBAHAN/PINDAAN/PAGANISME ADALAH LEMBARAN/SUHUF YANG TERAWAL NABI IBRAHIM DAN MUSA AS SEBAGAIMANA TERAKAM OLEH ALQURAN 87 : 18 - 19

   Delete
 11. Yg nak berkerjasama dan persefahaman pas umno adalah pemimpin atas sahaja di bawah dua2 parti tak ngam sebenarnye...

  Ahli2 pas dan umno.masih bermusuhan dan tidak percaya antara satu sama lain kerana faktor sejarah umno zalim kpd ahli Pas...lobai pas hanye pikir kepentingan tembolok mcm pemimpin umno...
  Ahli umno plak masih benci kpd lobai pas yg kudakan islam ..

  Lobai Pas kurang cedik cara berpolitik...ingat walaun kat kampong boleh di cucuk hidung...

  ReplyDelete
  Replies
  1. BALA TUHAN DI PULAU PINANG AKIBAT PILIH KAFIR


   Laporan: Serangan tikus musnah padi 29 hektar di P Pinang
   Diterbitkan 1 Ogs 2018, 9:49 pagi | Dikemaskini 1 Ogs 2018, 9:54 pagi

   A+ A-
   Tikus bendang memusnahkan hampir 29 hektar tuaian padi milik 50 petani di Kepala Batas, Pulau Pinang, lapor The Star Online hari ini.

   Serangan bermula selepas kejadian banjir besar di utara Semenanjung Malaysia pada November tahun lalu yang turut melanda Pulau Pinang.

   Pengarah Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Pulau Pinang (IADA) Mohd Nazri Abu Seman memberitahu harian itu bahawa sejenis tikus dengan nama saintifik Rattus Argentiventer menyelinap ke kawasan bendang sawah padi melalui sungai.

   "Mereka mengikuti arus banjir dan sampai ke kawasan sawah bendang melalui saliran tali air," beliau dipetik berkata demikian.

   Mohd Nazri menjangkakan masalah ini akan berterusan kerana tikus berkenaan memakan isi padi muda - menghalang pengeluaran bijirin - dan apa saja butiran padi yang dapat ditemukan.

   Cepat membiak

   Selanjutnya, beliau memaklumkan 50 petani tersebut merupakan kumpulan pertama yang mendapat serangan makhluk perosak itu kerana mereka ialah pesawah awal yang menanam padi dan mula menyemai benih pada pada April tahun ini.

   "Pesawah tidak menanam serentak semuanya pada satu masa. Mereka ikut giliran mengikut kawasan," katanya, petik laporan itu.

   Tikus-tikus ini membiak dalam kadar yang cepat - seekor dapat melahirkan lima ke 10 anak sebulan - dan anak tikus akan matang dalam tempoh tiga bulan selepas kelahiran, menurut laporan itu lagi.

   Menurut Exco Kesihatan, Pertanian dan Industri Asas Tani serta Pembangunan Luar Bandar Pulau Pinang Dr Afif Bahardin, kerajaan telah mengambil langkah-langkah untuk membendung serangan tikus.

   Jabatan pertanian negeri sedang bekerjasama dengan IADA untuk memohon bijirin beras yang diracuni, memasang perangkap dan menggalakkan burung hantu biasa memburu tikus dengan membina sarang untuk mereka.

   "Sarang burung hantu itu direka untuk menarik burung untuk tinggal di ladang padi, atau sekurang-kurangnya hinggap di sana pada waktu malam bagi mencari tikus," kata Afif, petik harian itu.


   Delete
  2. PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   1. APABILA DISEBUT SAHAJA PERKATAAN WALI RAMAI YANG MEMAHAMI WALI NIKAH ATAU WALI ALLAH YANG MEMPUNYAI KERAMAT DAN PERKARA LUAR BIASA YANG BERLAKU KE ATASNYA. SEBENARNYA PERKATAAN WALI YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN ADALAH LEBIH LUAS DARIPADA ITU.

   2. TERLEBIH DAHULU SAUDARA DIPERINGATKAN SUPAYA TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA KERANA MEREKA TIDAK KEBAL DARIPADA API NERAKA APALAGI HENDAK MENYELAMATKAN ANDA DARI AZAB TERSEBUT. PELAJARI DAN KAJI SENDIRI SUPAYA ANDA DAPAT SELAMATKAN DIRI DARIPADA ANCAMAN TERSEBUT.


   3. ALQURAN DITURUNKAN DALAM BAHASA ARAB YANG MEMPUNYAI KEPELBAGAIAN SENI…DI ANTARANYA ISTILAH YANG DIGUNAKAN BERSIFAT MELUAS PENGGUNAANNYA….WALI ADALAH BERMAKSUD AMAT DEKAT KEPADA SI POLAN,,,MENGIKUTINYA,,,MELINDUNGI TANPA BATAS,,,MENOLONGNYA,,,MENGASIHANINYA,,,MENGUASAI NEGERI,,,MENJADI WALI SATU NEGERI,,,PEMERINTAH,,,GABENOR…..WALI JUGA ADALAH NAMA BAGI TUHAN.

   4. SATU LAGI ISTILAH YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN IALAH WALIJAH IA BERMAKSUD KAWAN ATAU SEKUTU.


   5. ALQURAN 4 : 44 – 45 MENGINGATKAN KITA SUPAYA BERWASPADA DENGAN PARA ILMUAN YANG MEMAHAMI KITAB SUCI TAPI MEMBELI KESESATAN DAN BERMAKSUD MENYESATKAN ORANG RAMAI DARI JALAN YANG BENAR…ALLAH MAHA TAHU MUSUH-MUSUH KAMU…CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI WALI DAN CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI PEMBANTU.

   6. AL QURAN 8 : 88 MENEGUR ORANG BERIMAN BAGAIMANA MEREKA BOLEH BERPECAH DUA BILA BERHADAPAN DENGAN GOLONGAN MUNAFIK SEDANGKAN ALLAH TELAH KEMBALIKAN MEREKA KEPADA KEKAFIRAN AKIBAT PERBUATAN MEREKA…ADAKAH KAMU BERMAKSUD MEMBERI PETUNJUK KEPADA MEREKA YANG ALLAH TELAH SESATKAN??...BARANGSIAPA YANG DISESAT OLEH ALLAH KAMU TIDAK LAGI DAPAT MENEMUI JALAN PETUNJUK UNTUKNYA….OLEH ITU JANGANLAH KAMU LANTIK DI KALANGAN MEREKA ITU SEBAGAI WALI,,,,,

   7. ALQURAN 9 : 55 – 57 MENEGASKAN BAHAWA HANYA YANG LAYAK MENJADI WALI IALAH ALLAH,,,RASULNYA DAN ORANG BERIMAN YANG MENDIRIKAN SOLAT,,,MENGELUARKAN ZAKAT DALAM KEADAAN TUNDUK KEPADA ALLAH….ALLAH MEMBERI JAMINAN KEMENANGAN KEPADA MEREKA..


   8. ALQURAN 8 : 72 SESUNGGUHNYA ORANG YANG BERIMAN,,,BERHJRAH,,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA MEREKA PADA JALAN ALLAH,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA…MEREKA INILAH YANG MENJADI WALI SESAMA MEREKA..

   9. ALQURAN 8 : 73 ORANG KAFIR ITU ADALAH WALI SESAMA MEREKA…JIKA KAMU TIDAK MEMBANTU SESAMA ORANG BERIMAN PASTI AKAN TERJADI FITNAH DI MUKA BUMI DAN KEROSAKAN YANG BESAR..


   10. ALQURAN 46 : 32 BARANG SIAPA YANG TIDAK MENYAHUT SERUAN MAKA DIA BUKANLAH DAPAT MELEMAHKAN ALLAH DI MUKA BUMI DAN TIADA SELAIN ALLAH WALI BAGINYA.

   11, ALQURAN 2 : 28 JANGANLAH ORANG BERIMAN MENGAMBIL ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MEMBELAKANGKAN ORANG BERIMAN….BARANG SIAPA MELAKUKANNYA IA TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH.


   12. AL QURAN 9 : 23 WAHAI ORANG BERIMAN JANGANLAH KAMU MENGAMBIL AYAH DAN SAUDARA KAMU SEBAGAI WALI SEKIRANYA MEREKA LEBIH MENYINTAI KUFUR DARIPADA IMAN….BARANG SIAPA DI KALANGAN KAMU MENGAMBIL MEREKA SEBAGAI WALI MAKA MEREKA INI ORANG YANG ZALIM..


   13. AL QURAN 4 : 138-139 BERILAH KHABAR GEMBIRA KEPADA PARA MUNAFIK BAHAWA MEREKA LAYAK MENDAPAT AZAB YANG PEDIH IAITU MEREKA YANG MELANTIK ORANG-ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MENINGGALKAN ORANG BERIMAN….ADAKAH MEREKA INGINKAN KEMULIAAN DI SISI ORANG KAFIR ITU….SESUNGGUHNYA SEMUA KEMULIAAN ITU MILIK ALLAH..

   Delete
 12. Asalam. Moho kebenaran 'off topic' sikit.

  Saperti yg pernah saya maklumkansebelum ini, saya tlh mendirikan blog sendiri dgn d beri judul 'Ramlings (celoteh) of of Rahman JPC.

  d jemput malayari nya dgn mengguna URL saperti d bawah. tk n wassallam.

  http://ramblingsofrahmanjpc.wordpress.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingat boleh masukkan komen tadi. Kalau boleh, nak juga mengeluarkan sepatah dua, yang selalu jadi tiga, sebab suka bercakap, hehe.

   Terima kasih lah menjemput melayari blog itu, saya sudah membuat demikian. Di ucapkan tahniah, selamat maju jaya.

   Delete
  2. Ooooo, baru nampak tanda untuk di tekan bagi menulis komen.

   Sori, eye cataract operation belom pulih sepenuh nya.

   Delete
  3. Assallam Dato' Rahman. Saya pun dah berkesempatan melayari blog Dato'. Selamat maju jaya dalam usaha Dato yang hebat tu. Tabik spring pada Dato'. Bagus juga ada blog alternatif untuk berhujah dan mengeluarkan pendapat. Dapat jumpa isa3 lagi sekali..tak puas rasanya kat bog Budin ni !!

   Delete
  4. Bagi saya tidak ada soal blog lain menjadi "alternatif".

   Blog Sdr Shahbudin ini paling saya gemari sebab ia non-moderated - tulis sahaja, tekan "Publish button", keluar komen serta merta.

   Boleh semak dengan cepat jika ada tersalah kata dari segi undang2 - sivil ke, sosial ke i.e dari segi sopan santun, walau pun ada kata2 sebagai jawapan itu di maksudkan memberi penulis nya "a taste of his own medicine".

   Dalam pada memberi pendapat di blog baru itu, saya akan terus menulis di blog ini - HIDUP BLOG SDR SHAHBUDIN!

   Delete
  5. Najib: Himpunan Ummah bukti rakyat tak senang pada HARAPAN
   Diterbitkan 28 Jul 2018, 9:21 malam | Dikemaskini 28 Jul 2018, 9:27 malam

   A+ A-
   Himpunan Kebangkitan Ummah yang menarik penyertaan 1,000 peserta hari ini menunjukkan orang ramai tidak senang dengan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN), kata bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

   Jelasnya, tindakan-tindakan yang diambil kerajaan sejak menang pilihan raya umum (PRU) ke-14 pada 9 Mei lalu mengancam institusi Melayu dan Islam di dalam negara.

   "Mereka telah dengan sendirinya bangkit tunjuk kemarahan mereka ke atas perkara ini yang amat tidak disenangi mereka.

   "Sokongan rakyat makin menurun terhadap kerajaan berdasarkan apa mereka telah lakukan sejak 9 Mei," katanya kepada pemberita di Sungai Kandis hari ini.

   Himpunan Kebangkitan Ummah yang diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, di Kuala Lumpur petang tadi dikatakan mendapat sokongan 300 NGO Melayu-Muslim.

   Turut hadir adalah pemimpin Umno dan PAS, selain bekas menteri Tan Sri Rais Yatim yang kini merupakan anggota Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).
   Mengulas kehadiran Rais, Najib berkata bekas menteri itu "memang merupakan pejuang bahasa".

   "Rais memang pejuang bahasa, kredibilitinya akan dipersoalkan jika dia tidak hadir (himpunan ini) atau bercakap secara terbuka," katanya.

   Rais merupakan antara yang menimbulkan kebimbangan terhadap isu Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), 'ancaman' golongan LGBT, dan menggesa agar status bahasa Malaysia diperkasakan.

   Delete
  6. SAMBUNGAN PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   14. BERDASARKAN AYAT-AYAT DI ATAS KITA BOLEH FAHAMI BAHAWA MELANTIK ORANG KAFIR MENJADI WALI MEMBUATKAN SESEORANG ITU BERSIFAT MUNAFIK,,,TIDAK PERLU MENJADIKAN ILMUAN YANG MENJUAL AGAMA MENJADI WALI,,,,,JANGAN MELANTIK MEREKA YANG MENYEBABKAN PERPECAHAN DI KALANGAN UMAT ISLAM MENJADI WALI KERANA MENGHADAPI GOLONGAN MUNAFIK,,,,,ORANG BERIMAN WAJIB MELANTIK SESAMA ORANG BERIMAN YANG MENUNAIKAN SOLAT DAN ZAKAT SERTA BERHIJARAH,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA,,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA SESAMA ORANG BERIMAN…..ORANG KAFIR ADALAH WALI SESAMA MEREKA JADI KENAPA ORANG BERIMAN BERSUSAH PAYAH HENDAK MELANTIK MEREKA….MEREKA YANG MELANTIK ORANG KAFIR TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH….HATTA SAUDARA TERDEKAT PUN TIDAK BOLEH DILANTIK JIKA MEREKA LEBIH SAYANG KEPADA KEKUFURAN APALAGI YANG TIADA PERKAITAN KELUARGA….

   15. APA PULA PERKAITAN PERKATAAN WALI DENGAN NAMA ALLAH,,,,INI ADALAH KERANA JIKA SILAP MEMILIH KAFIR SEHINGGA MEMBELAKANG HUKUM ALLAH IA AKAN SAMPAI MENUHANKAN MEREKA…SYIRIK BUKAN SAHAJA DENGAN MENYEMBAH TOKONG TAPI BERSEKUTU DALAM MEMBUAT PERUNDANGAN DENGAN MENOLAK HUKUM ALLAH.


   16. CUBA PERHATIKAN NEGARA SEPERTI SYRIA DIPERINTAH OLEH SYIAH KAFIR PARTI BA`ATH,,,WALAUPUN PUN PADA MULA PEMERINTAHAN HAFIZ ALASAD TELAH MENURUNKAN HARGA BARANGAN KEPADA 15% DAN SEMUA RAKYAT BERGEMBIRA TAPI LIHATLAH APA KESUDAHANNYA….DENDAM KESUMAT YANG TIDAK KUNJUNG HABIS…LIHAT PULA APA TERJADI PADA MYAMMAR HABIS DILANYAKNYA UMAT ISLAM…DIBUNUH,,,DIPERKOSA,,,,DIRAMPAS HARTA MEREKA….LIHAT PULA APA JADI DULU PADA SEPANYOL DIPAKSA UMAT ISLAM TUKAR AGAMA….MANA-MANA YANG TIDAK SEMPAT LARI HABIS SEMUA MATI DIBUNUH…PERKARA YANG SAMA BERLAKU DI FILIPINA…….INILAH AKIBATNYA JIKA DIBIARKAN KAFIR MEMERINTAH,,,ALLAH TELAH MEMBERI PERINGATAN BAHAWA MANUSIA YANG PALING BERMUSUH KEPADA KAMU IALAH YAHUDI DAN MUSYRIKIN ( PENYEMBAH BERHALA DAN DEWA )…

   Delete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Melayu kaum pendatang di Tanah Melayu?
   Mohd Hazmi Mohd Rusli | Diterbitkan 27 Jul 2018, 1:36 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 1:42 petang

   A+ A-
   ULASAN | Malaysia lahir dari negeri-negeri Tanah Melayu yang merdeka pada tahun 1957. Ia kemudiannya menjadi Malaysia setelah penyatuan bersama Sabah dan Sarawak pada tahun 1963 (Singapura menyertai Persekutuan tetapi dikeluarkan pada tahun 1965).

   Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan memberi jaminan bahawa hak-hak istimewa bagi orang-orang Melayu di Malaysia, yang merupakan kaum bumiputera di negara ini, akan dilindungi sewajarnya.

   Terdapat segolongan kecil rakyat Malaysia yang memperkatakan bahawa orang-orang Melayu bukanlah orang asal di negara ini tetapi adalah pendatang dari Indonesia.

   Ini dinyatakan secara jelas dalam artikel terbitan Free Malaysia Today (FMT) berjudul “The Sungai Kandis question: Do Malays want to be Malaysian”.

   Malah, seorang tokoh politik DAP, Chong Eng, juga pernah mengatakan pada tahun 2011 bahawa masyarakat Melayu di Malaysia adalah pendatang dari Indonesia.

   Apakah benar orang-orang Melayu pendatang di Tanah Melayu?

   Kepulauan Melayu/ Nusantara

   Bangsa Melayu pernah menjadi pelaut yang hebat. Bangsa ini telah melebarkan pengaruh mereka ke wilayah kepulauan di Asia Tenggara, yang lebih dikenali sebagai Nusantara, menerusi beberapa empayar maritim.

   Kerajaan Melayu terawal yang pernah wujud di Nusantara adalah Langkasuka, yang muncul kira-kira pada kurun ketiga Masihi, suatu manifestasi bahawa Nusantara bukanlah terra nullius – tanah tidak berpenghuni.

   Nusantara adalah rantau yang luas meliputi wilayah negara-negara Indonesia, Malaysia, Brunei, Singapura, selatan Thailand, selatan Filipina dan Timor Leste.

   Menjelang kurun ketujuh Masihi, Langkasuka dijadikan jajahan takluk Srivijaya, sebuah kerajaan Melayu-Buddha berpangkalan di Pulau Sumatera, yang menguasai Nusantara lebih daripada 400 tahun.

   Srivijaya bukanlah kerajaan India tapi kerajaan Melayu yang dipengaruhi adat budaya India. Sebagai contoh, walaupun kerajaan Brunei dipengaruhi nama Arab, iaitu ‘Darussalam’, ia tetap kerajaan Melayu dan bukannya Arab.

   Kekayaan Srivijaya dijana menerusi hubungan diplomatik dan perdagangan yang dijalin dengan China, India dan kerajaan-kerajaan di Timur Tengah.

   Pusat kekuasaan ekonomi dan politik di Nusantara berpindah dari Sumatera ke Jawa pada hujung abad kedua belas, apabila Majapahit mengambil alih tampuk kepemimpinan kepulauan Melayu daripada Srivijaya.

   Jajahan takluk empayar ini sangat luas, mencakupi wilayah yang berdirinya Malaysia pada hari ini.

   Apabila Majapahit melemah pada kurun keempat belas, kesultanan Melaka pula melebarkan pengaruhnya ke seluruh Nusantara, menjadi sebuah kerajaan Melayu yang dihormati dan disegani.

   Kepulauan Melayu juga pernah menyaksikan jatuh bangunnya kerajaan-kerajaan rumpun Melayu lain yang tidak kurang hebatnya seperti Johor-Riau di Tanah Melayu, Palembang di Sumatera, Brunei di Borneo, Yogyakarta di Jawa dan Gowa di Makassar.

   Fakta-fakta sejarah ini jelas membuktikan bahawa orang-orang Melayu sangat berpengaruh di Nusantara, sehinggakan seorang sarjana British pada kurun kesembilan belas, Alfred Wallace, menamakan Nusantara sebagai ‘Kepulauan Melayu’.

   Delete
  2. KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA

   1. PENDEKATAN DR. ZAKIR NAIK ADALAH MUDAH IAITU MENCARI PERSAMAAN ANTARA PELBAGAI AGAMA DENGAN ISLAM….JADI KENAPAKAH DR. ZAKIR NAIK BEGITU DIBENCI OLEH NON MUSLIM MALAYSIA?..SETIAP KALI UCAPAN BELIAU TIDAK LARI DARI MENCARI PERSAMAAN DAN BUKANNYA PERBEZAAN….PESERTA-PESERTA BUKAN ISLAM YANG CURIUS UNTUK TAHU APAKAH PERBEZAANNYA MEREKA AKAN DATANG BERDUYUN-DUYUN UNTUK BERTANYA BELIAU…KERANA ITULAH DR. ZAKIR NAIK TELAH MENERANGKAN APAKAH PERBEZAAN ANTARA AGAMA-AGAMA DI DUNIA….JADI BUKANLAH DR. ZAKIR NAIK YANG MEMULAKAN PERBEZAAN TAPI PENDESAK-PENDESAK DARI NON MUSLIMLAH YANG TERLALU INGIN TAHU….

   2. SEBENARNYA RAMAI DI KALANGAN NON-MUSLIM YANG TELAH LAMA MENJALANKAN KAJIAN DAN PERBANDINGAN ANTARA AGAMA…MEREKA DATANG UNTUK MENCARI PENJELASAN TERHADAP KEKELIRUAN YANG DITEMUI MEREKA…SEBAHAGIAN MEREKA TELAHPUN BERSEDIA MEMELUK ISLAM JIKA KEKUSUTAN TERSEBUT DAPAT DIRUNGKAIKAN…KERANA ITU MEREKA DENGAN MUDAH MENGUCAPKAN KALIMAH SYAHADAH…KERANA SEMUDAH ITULAH UNTUK MEMELUK ISLAM DAN UNTUK MEMPRAKTIKKANNYA PERLU USAHA SEHINGGA KE LIANG LAHAD…. SEPATUTNYA NON-MUSLIM BANYAK-BANYAK BERTERIMA KASIH KEPADA DR. ZAKIR KERANA MEMBANTU MENGHAFAL DAN MENJELASKAN KITAB SUCI MEREKA SEDANGKAN MEREKA SENDIRI TIDAK PERNAH MEMBACANYA…

   3. DI NEGARA-NEGARA BARAT MEREKA YANG MEMELUK ISLAM ADALAH KERANA ISLAM ADALAH AGAMA SIMPLE DAN STRAIGHT FORWARD TIDAK BERBELIT-BELIT DAN SPIN UNTUK MEMBERI PENJELASAN…SEPERTI TUHAN ITU SATU/TUNGGAL DARI SEGI TEORI DAN PRAKTIKALNYA….AJARAN-AJARANNYA MASUK AKAL,,,SENANG DAN MUDAH DIFAHAMI….SELARI DENGAN SAINS DAN TEKNOLOGI…BAGI SEORANG FREE THINKER UNTUK MENGANUT ISLAM LEBIH MUDAH DARI SEORANG YANG TELAH MENGANUT MANA-MANA AGAMA KERANA MEREKA TIDAK PERCAYA TUHAN-TUHAN YANG PALSU..HANYA TINGGAL MENYAKINKAN MEREKA HANYA SATU TUHAN SAHAJA YANG WUJUD DAN WAJIB DISEMBAH….

   4. SATU LAGI PERSAMAAN YANG WUJUD ANTARA AGAMA-AGAMA IALAH SATU FIGURE/PEMIMPIN/AVATAR/MAITREYA/MALEECA/THE COMFORTER HEBAT YANG DINANTI-NANTI OLEH MEREKA YANG AKAN MUNCUL SEPERTI MANA YANG TERCATAT DALAM KITAB-KITAB SUCI MEREKA…..BERDASARKAN CIRI-CIRI YANG ADA DALAM KITAB-KITAB TERDAHULU JIKA DITINJAU DAN DIANALISA IA ADALAH BERTEPATAN DENGAN PERIBADI NABI MUHAMMAD SAW….DR. ZAKIR NAIK CUBA MENYAKINKAN MEREKA BAHAWA IKON ITULAH YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH MEREKA SEBENARNYA BERDASARKAN HUJAH-HUJAH DARI KITAB SUCI MEREKA SENDIRI…PERLU DIINGAT TIADA UNSUR PAKSAAN BAHKAN IA DIBUAT DALAM DISKUSI ILMIAH DAN SUASANA HARMONI….

   5. JADI ITULAH SAHAJA DUA CIRI CERAMAH BELIAU KE SERATA PELUSUK DUNIA….JIKA TERDAPAT APA-APA DESAKAN/PERTANYAAN/PROVOKASI MAKA TERPAKSALAH BELIAU JELASKAN PERBEZAAN-PERBEZAAN TERSEBUT…..PENJELASAN TENTANG PERBEZAAN TERSEBUTLAH YANG MEMBUAT NON-MUSLIM MALAYSIA MENYALAH TAFSIRKAN MAKSUD BELIAU…..JIKA DI NEGARA-NEGARA BARAT PENJELASAN SEBEGITU TIDAK MENJADI KUDIS PUN BAGI MEREKA KERANA MEREKA BERFIKIRAN TERBUKA…MEREKA TELAHPUN LAMA MENINGGALKAN AJARAN BIBLE….BANYAK GEREJA-GEREJA MEREKA BERTUKAR MENJADI MASJID… DR. ZAKIR MENGAJAK MEREKA MENJADI PENGIKUT SEBENAR JESUS/ISA A.S… CUMA YANG MENARIK VISA DR. ZAKIR DARI BERKUNJUNG KE NEGARA MEREKA ADALAH ORANG POLITIK…

   Delete
 14. wow kalau betul ada penggabungan antara
  umno dn pas yg sah....alamatnya dunia nak kiamat laaaa..!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Satu lagi peletakan jawatan kerana 'nepostisme, kronisme' dalam PKR
   Diterbitkan 28 Jul 2018, 5:00 petang | Dikemaskini 28 Jul 2018, 5:11 petang

   A+ A-
   Pergolakan dalaman PKR Selangor berhubung lantikan ahli majlis hari ini menyaksikan seorang lagi pemimpin sayap Pemuda parti itu meletakkan jawatan.

   Melalui kenyataan medianya, pemangku ketua Pemuda PKR cabang Sabak Bernam Abdul Mutalib Ahmad berkata dia meletakkan jawatan kerana partinya "menidakkan" sumbangan sayap Pemuda cabang yang dipimpinnya.

   Ini kerana, jelasnya, tiada sayap Pemuda Sabak Bernam yang dilantik dalam kerajaan tempatan.

   "Apakah benar anak muda tidak menyumbang? PKR cabang Sabak Bernam harus muhasabah dan rasional mengenai pelantikan (ahli majlis) ini. Anak mudalah antara penggerak parti ini (PKR) sedari awal penubuhannya pada 1998.

   "Dan menguatkan lagi kenyataan ini apabila hanya anak muda yang terlibat mewakili parti keramat tersebut dalam jawatankuasa pilihan raya peringkat DUN dan parlimen Sabak Bernam.

   "Di mana yang lain? Di mana anda semua yang dilantik saat anak muda memasang bendera, menguruskan pentadbiran pilihan raya, berjalan kaki melaksana kempen dan berbagai lagi," katanya.

   Peletakan jawatan Abdul Mutalib itu menyusul sehari selepas peletakan jawatan Setiausaha Pemuda PKR Selangor Syed Badli Shah Syed Osman.

   Selain Syed Badli, dua pemimpin peringkat cabang PKR bagi kawasan Sepang semalam turut tampil mengecam amalan "kronisme dan nepostisme" yang didakwa terjadi di dalam PKR Selangor dalam lantikan ahli majlis.

   Mengulas lanjut, Abdul Mutalib mengulangi dakwaan serupa dan menyifatkan parti itu hanya mendahulukan "kaki ampu".

   "Yang jelas parti ini hanya mengamalkan kronisme dan nepotisme dalam setiap keputusan politik yang dibuat.

   "Hanya yang berkepentingan dan kaki ampu saja didahulukan. Tidak lagi mengenengahkan konsep bakat dan pembangunan anak muda. Ampu dan keluarga sendiri lebih mustahak daripada matlamat perjuangan," katanya.

   Abdul Mutalib menambah, tindakannya meletakkan jawatan adalah sebagai bersolidariti dengan rakan-rakannya yang lain bagi "menyedarkan" pucuk pimpinan tentang "kekotoran" yang terjadi di dalam parti.

   Selain jawatan dalam PKR, Abdul Mutalib turut meletakkan jawatan sebagai pengerusi sekretariat Pemuda Pakatan Harapan bahagian Sabak Bernam yang dijawatnya sejak 2016.


   Abdul Mutalib bagaimanapun menegaskan bahawa amalan itu hanya melibatkan segelintir pemimpin PKR dan tidak menggambarkan keseluruhan pucuk pimpinan.

   Menteri Besar Selangor Amirudin Shari semalam menafikan dakwaan Syed Badli dan menyifatkan pembahagian jawatan lantikan politik di negeri itu dibuat melalui sistem yang "adil dan demokratik" oleh jawatankuasa yang mengambil kira pandangan dan cadangan daripada semua pihak.

   Amirudin menjadi menteri besar menggantikan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang juga merupakan pengerusi PKR Selangor.

   Malaysiakini sedang cuba mendapatkan respons pemimpin PKR Selangor berhubung perkara ini.

   Delete
  2. SAMBUNGAN : KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA


   6. DI MANA-MANA UNIVERSITI DI DUNIA AKAN ADA BIDANG PERBANDINGAN AGAMA….MEREKA MENGGUNAKAN METHODOLOGY MANTIQ-FALSAFAH IAITU SETIAP PERKHABARAN ADALAH BENAR-PALSU 50-50…..WALAUPUN IA BERNAMA KITAB SUCI IA DILETAKKAN SETARAF DENGAN PERKHABARAN-PERKHABARAN LAIN…KEBENARAN MESTI DIUJI DAN DIKAJI SEHABIS-HABISNYA,,,,KITAB SUCI TIDAK LAGI BERSTATUS KITAB SUCI APABILA HANYA ADA SATU SAHAJA KEPALSUAN….

   7. KATALAH SEORANG DOKTOR BERKATA SECARA UMUM “SESIAPA YANG BERBADAN GEMUK BERPOTENSI MENDAPAT PELBAGAI JENIS PENYAKIT”,,TIBA-TIBA SEORANG GEMUK MELENTING DAN MARAH-MARAH TERHADAP DOKTOR TERSEBUT KERANA MENYINGGUNG PERASAANNYA…SIKAP SEBEGITU TIDAK BERMANFAAT BAGINYA…ADALAH LEBIH BAIK SI GEMUK TADI BERSIKAP TERBUKA DAN MENGUBAH GAYA HIDUPNYA SUPAYA LEBIH RAMPING DAN SIHAT…BEGITULAH PERBANDINGAN DR. ZAKIR NAIK DENGAN BEBERAPA KERAT NON-MUSLIM MALAYSIA….TIDAKKAH KAEDAH YANG DIGUNA PAKAI OLEH DR. ZAKIR SESUAI DENGAN SEMANGAT RAKYAT MALAYSIA YANG PRO-DEMOKRASI DAN BERFAHAMAN LIBERALISME/PLURALISME?..

   Delete
 15. Apa yang Tok Mat tegaskan tu adalah sifat orang Melayu yang semakin dilupakan. orang2 tua kita selalu ingatkan yang sikit sama dicicah..yang banyak sama dilapah. Orang berbudi , kita berbahasa ..orang memberi, kita merasa.

  Itu lah perumpamaan yang sangat baik untuk menunjukkan hubungan yang semakin erat antar ke dua2 parti yang mempunyai misi dan visi yang sama iaitu memela perjuanagn bangsa melayu dan agama Islam. Jjika ditakdirkan PAS diberikan laluan bertanding di PRK Seri Setia, dah tentu lah UMNO akan memberi kerjasama yang erat dengan menyokong calon PAS seperti mana yang dilakukan oleh PAS kepada calon UMNO di PRK Sg. Kandis esok. Ini lah kerkasama politik yang akan mewujudkan win-win situation kepada kedua2 parti melayu ni. Rakyat, khususnya warga Sg. Kandis dan Seri Setia akan menunjukkan kepada Msia bahwa kemenangan di kedua2 PRK tersebut akan menggambarkan kebangkitan parti melayu tulin di negara ini. Takkan lah UMNO dan PAS nak menjadi musuh politik selama2nya dalam keadaan bgsa melayu dan agama Islam semakin dipijak2 oleh kaum lain tu. Nak harap pemimpin2 melayu dalam PH memnag takde lah...jauh panggang dari api.

  Semuanya dah jadi macam setan bisu yang jadi kerbau balau yang rela dipacu oleh kaum lain untuk mencapai matlamat mereka. Hanya kerana ganjaran pangkat dan jawatan serta kuasa, sanggup mengkhianati perjuangan membela nasib bangsa dan agama. Tak tau lah sampai bila mereka tu semua nak sedar ...agaknya bila nyawa dah sampai kat halkum kot !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku sokong. Umno dah makin sikit, cecahlah mana dapat. Nak melapah mcm dulu mmg dah tak dapat. Kikikiki

   Delete
  2. Kerajaan HARAPAN jangan abai tuntutan NGO Islam'
   Anne Muhammad & Alyaa Alhadjri | Diterbitkan 28 Jul 2018, 4:52 petang | Dikemaskini 28 Jul 2018, 5:10 petang

   Item 1
   Item 2
   Item 3
   A+ A-

   Ketua Sekretariat Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) - pengajur Himpunan Kebangkitan Ummah hari ini - Aminuddin Yahaya mendesak kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) agar lebih terbuka dalam mendengar tuntutan NGO Islam di negara ini.

   "Jika lebih teruk layanan terhadap kami, ini bukan (Malaysia) baru, tetapi haru-biru. Kita harap kerajaan ini betul-betul baru - lebih baik dan konstruktif," katanya.

   Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Himpunan Kebangkitan Ummah yang disertai lebih 1,000 hadirin di padang Kelab Sultan Sulaiman di Kampung Baru, Kuala Lumpur hari ini.

   Beliau mendakwa telah menghantar enam tuntutan kepada Jawatankuasa Pembaharuan Institusi (IRC) tetapi tidak dilayan.

   "Kita kecewa kerana tahu Datuk S Ambiga ada dalam IRC, mungkin itu (sebabnya) mereka tidak melayan tuntutan kita," katanya yang juga timbalan presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA).

   Antara isu yang dibangkitkan dalam himpunan itu adalah isu pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender), pemerkasaan bahasa kebangsaan dan tanah rizab Melayu.   Aminuddin berkata himpunan itu adalah luahan kegusaran kalangan umat Islam dan rasa tidak puas hati mereka kepada kerajaan.

   "UMMAH menuntut kerajaan segera membaiki kepincangan yang sedang dan bakal berlaku.


   "Kami tidak menolak akan ada siri himpunan yang lebih besar di negeri-negeri jika tiada tindakan daripada mereka," katanya lagi.

   UMMAH menyatakan enam resolusi kepada kerajaan, antaranya tindakan kerajaan haruslah berdasarkan Perlembagaan Persekutuan tanpa menjejaskan perpaduan dan keharmonian antara agama.

   Selain itu, gabungan NGO itu menuntut hak istimewa Melayu dan kedudukan Islam tidak digugat dan penolakan terhadap pengiktirafan UEC.

   Selain pemimpin NGO, himpunan yang bertemakan 'Malaysia Baru Pasca PRU-14: Islam Melayu Terancam' turut dihadiri beberapa pemimpin Umno dan PAS, antaranya Datuk Takiyuddin Hassan, Nasrudin Hassan, Datuk Asyrat Wajdi Dusuki dan Datuk Lokman Noor Adam.

   Delete
  3. APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS MELALUI KETIGA ISTERINYA TELAH MELAHIRKAN TIGA BANGSA-BANGSA UTAMA DI DUNIA INI….SITI SARAH MELAHIRKAN BANGSA ISRAEL,,,,SITI HAJAR MELAHIRKAN BANGSA ARAB DAN SITI QANTURAH MELAHIRKAN BANGSA JAWI…JAWI BERASAL DARI PERKATAAAN JIWI IAITU SATU TUHAN ATAU JAWWUN IAITU NEGERI ATAS ANGIN….MELALUI QANTURAH BAGINDA AS DIKURNIAKAN ENAM ORANG ANAK BERNAMA ZIMRAN,,,JOKSHAN,,,MADYAN,,,MADAN,,,IYSHBAK DAN SYUA’AH….MADYAN TELAH DIMINTA MENETAP DI SELATAN SEMENANJUN ARAB….SEMENTARA ADIK-BERADIK YANG LAIN TELAH BERHIJRAH MENUJU KE BAHAGIAN TIMUR….DI TIMUR MEREKA TELAH TINGGAL DI KAWASAN LEMBAH INDUS SEHINGGA BANJARAN DISITU DINAMAKAN “HIMALAYA” ( GUNUNG MELAYU )…BERDASARKAN CATATAN SEJARAH DI TANAH INDIA PENDUDUK ASALNYA IALAH BERKULIT HITAM MANIS….MEREKA ADALAH BANGSA MELAYU….SETELAH DISERANG YA’JUJ DAN MA’JUJ ( ARYA/PARSI ) MEREKA TELAH BERUNDUR KE SEBELAH TIMUR DI INDO CHINA….DI SITULAH TAMADUN GILANG-GEMILANG MEREKA BERMULA SEBAGAI BANGSA TERTUA DI ASIA TENGGARA….NEGARA TERSEBUT ADALAH NEGARA FUNAN TERDIRI DARIPADA CHAMPA DAN LANGKASUKA….

   2. DALAM MEMASTIKAN PENGGUNAAN BAHASA MELAYU SELAKU BAHASA KEBANGSAAN TIDAK TERUS DIPERLEKEHKAN OLEH RAKYAT DI NEGARA INI,,,SUDAH TIBA MASANYA SEJARAH KEHEBATAN BAHASA MELAYU DIDEDAHKAN BAGI MEMBERI KEFAHAMAN KHUSUSNYA KEPADA MASYARAKAT AWAM SEBAB BAHASA INI DIPILIH SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN YANG PERLU DIDAULATKAN OLEH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT….


   3. KAUM CINA DI MALAYSIA PADA HARI INI MAJORITINYA ADALAH KETURUNAN IMIGRAN DARI SELATAN CHINA IAITU KEBANYAKANNYA DARI WILAYAH FUJIAN DAN GUANGDONG…ETNIK-ETNIK DARI SELATAN CHINA INI BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MEREKA YANG TERSENDIRI SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,HAKKA DAN KANTONIS….MANDARIN PULA BUKANLAH BAHASA YANG BERASAL DARI SELATAN CHINA TETAPI MERUPAKAN BAHASA YANG BERASAL DARI DIALEK BEIJING YANG DITUTURKAN OLEH MASYARAKAT DARI UTARA…

   4. BAHASA MANDARIN YANG MERUPAKAN BAHASA RASMI REPUBLIK RAKYAT CHINA TELAH DIJADIKAN SEBAGAI BAHASA RASMI BAGI MENYATUKAN PELBAGAI ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,KANTONIS,,,HAINAN DAN HAKKA WALAUPUN ETNIK-ETNIK INI BUKAN DARI UTARA CHINA…JUSTERU ITU,,,PENGGUNAAN DIALEK CHINA SELAIN DARIPADA MANDARIN TELAH DILARANG DI MEDIA MASSSA REPUBLIK BERKENAAN…TINDAKAN INI TELAH MENIMBULKAN KRITIKAN DAN MENYEBABKAN GENERASI MUDA CINA DI REPUBLIK BERKENAAN PADA MASA KINI MENGHADAPI KESUKARAN UNTUK BERKOMUNIKASI DENGAN GENERASI TUA MEREKA YANG MASIH BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MASING-MASING….ALASAN MENJADIKAN BAHASA MANDARIN SEBAGAI BAHASA PEMERSATU UNTUK ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA ATAS FAKTOR SEJARAH BAHAWA BAHASA TERSEBUT TELAH DIGUNAKAN SECARA RASMI SEJAK 5000 TAHUN DAHULU JUGA TELAH DIPERTIKAIKAN…..INI KERANA TERDAPAT JUGA DINASTI-DINASTI CHINA SEPERTI DINASTI TANG YANG BAHASA RASMINYA LEBIH MIRIP DENGAN BAHASA HOKKIEN YANG DIGUNAKAN PADA HARI INI…..


   5. BAHASA MELAYU SEBENARNYA TELAH MELALUI SEJARAH PERKEMBANGAN YANG CUKUP PANJANG….SEJAK DAHULU LAGI BAHASA MELAYU TELAH BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PERANTARA UTAMA ATAU LINGUA FRANCA DI ASIA TENGGARA AMNYA DAN DI NUSANTARA KHASNYA….TIDAK MENGHAIRANKAN APABILA SEORANG SARJANA BELANDA IAITU FRANCOIS VALENTIJN TELAH MELETAKKAN BAHASA MELAYU PADA KE 16 YANG DIGUNAKAN DI NUSANTARA HINGGA KE FILIPINA SETARAF DENGAN BAHASA LATIN DAN BAHASA PERANCIS YANG MENJADI LINGUA FRANCA DI EROPAH KETIKA ITU….MALAHAN BELIAU TURUT MENYATAKAN JIKA SESEORANG TIDAK MENGETAHUI BAHASA INI,,,MEREKA AKAN DIANGGAP SEBAGAI ORANG TIMUR YANG TIDAK BERPENDIDIKAN….

   6. BAHASA MELAYU ADALAH SATU BAHASA FLEKSIBEL TERUTAMA DARI SEGI SISTEM TULISANNYA DAN MAMPU MENYESUAIKAN DIRINYA SELARAS DENGAN PEREDARAN ZAMAN….BAHASA MELAYU TELAH MENGALAMI PERKEMBANGAN YANG DAPAT DIBAHAGIKAN KEPADA EMPAT PERINGKAT IAITU BAHASA MELAYU PURBA,,,,BAHASA MELAYU KUNO,,,,BAHASA MELAYU KLASIK DAN BAHASA MELAYU MODEN….BAHASA MELAYU PURBA TELAH WUJUD SEBELUM MASIHI DI CHAMPA ( KINI DALAM WILAYAH VIETNAM ) DAN SEKARANG MASIH DIPERTUTURKAN OLEH BANGSA ACHEH…

   Delete
 16. Apo nak di kato, nak kawin kawin lah copek, ko tak, tak dapek naik van lagi korang ha -

  Laporan: Polis rampas 27 van Umno Johor

  Pihak polis merampas 27 buah van Skuad Sayang Umno Johor semalam, menurut laporan media tempatan.

  Van yang sering digunakan Wanita Umno bagi program masyarakat itu disita polis untuk membantu siasatan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLA) 2001, kata laporan Malay Mail hari ini.

  Laporan itu juga menyebut pihak polis bertindak atas perintah mahkamah dan van yang diedarkan ke 26 bahagian Umno, termasuk ke ibu pejabat parti negeri diserahkan kepada pihak berkuasa semalam.

  Pengerusi Umno Johor, Datuk Hasni Mohamad mengesahkan hal itu, petik laporan itu.

  Hasni berkata Umno Johor diberikan notis penyitaan itu semalam untuk menyerahkan van Skuad Sayang kepada pihak polis di bawah AMLA 2001 dan setakat ini bekerjasama menyerahkan van berkenaann


  Bagaimanapun, Hasni dilaporkan tidak boleh mengesahkan jika rampasan itu berkaitan dengan siasatan terhadap 1MDB, SRC International atau bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mati pucuk petanda sakit jantung
   Salbiah Said. Bernama | Diterbitkan 26 Jul 2018, 2:31 petang | Dikemaskini 26 Jul 2018, 2:42 petang

   A+ A-


   Disfungsi erektil (ED) atau mati pucuk merupakan masalah kesihatan yang menjejaskan kehidupan seksual berjuta-juta lelaki di seluruh dunia. Keadaan ini boleh menjadi petanda atau amaran awal berkaitan penyakit jantung, kata pakar perubatan.

   Pakar Urologi Pusat Pakar UM (UMSC) Profesor Madya Dr Ong Teng Aik berkata: “Jika seseorang lelaki itu mengalami ED, dia tidak boleh mengabaikan tentangnya. Ia boleh menjadi petanda kepada masalah kesihatan lebih serius, yang bukan sahaja melibatkan zakar tetapi juga jantung atau otak.

   "ED menyukarkan pengaliran darah ke zakar. Untuk membolehkan lelaki mengalami ketegangan ereksi secukupnya, darah yang mencukupi perlulah disalurkan ke zakar," katanya kepada Bernama semasa ditemu bual di UMSC.

   Sekiranya darah kurang disalurkan ke organ tertentu, maka organ berkenaan akan menghadapi masalah.

   "Jika darah kurang disalurkan ke zakar, seseorang lelaki itu akan mengalami ED dan jika darah kurang disalurkan ke jantung, dia mungkin mengalami serangan jantung. Sekiranya kurang bekalan darah ke otak, dia boleh diserang angin ahmar, " jelasnya.

   Insiden ED

   ED berlaku akibat peningkatan usia dan lazimnya dialami mereka yang sudah berusia, kata Dr Ong, yang memetik kajian saintifik bandar-luar bandar yang dilakukan beliau dan pasukannya di Malaysia pada 2008 dengan melibatkan 350 orang dewasa.

   Tujuh puluh peratus daripada responden itu, yang berumur di antara 50 hingga 60 tahun, mengalami ED.

   Daripada mereka yang mengalami ED itu, sebanyak 30 peratus diklasifikasikan sebagai ringan, 20 peratus sederhana dan 15 hingga 20 peratus dalam kategori teruk.

   Pakar Kardiologi Intervensi UMSC Dr Ramesh Singh Veriah berkata ED menjadi semakin teruk dengan peningkatan usia selain ia berkait rapat dengan penyakit jantung.

   "Janganlah keliru antara ED atau mati pucuk dengan libido (nafsu berahi) atau keinginan mendesak. Ramai yang mempunyai libido atau keinginan mendesak untuk melakukan hubungan seksual, tetapi mereka tidak dapat mengekalkan ketegangan ereksi dengan secukupnya," katanya kepada Bernama semasa temu bual itu.

   Beliau berkata kebanyakan pesakitnya yang dimasukkan ke hospital selepas mengalami serangan jantung pasti bertanya tentang apa yang akan berlaku kepada gaya hidup mereka nanti, hubungan dengan pasangan atau sama ada mereka boleh bersukan.

   Pesakit berisiko tinggi

   Ini mendorong Dr Ramesh dan pasukannya untuk menjalankan kajian pada 2005 di pusat itu, yang kemudiannya dibentangkan di Washington pada 2008.

   Daripada kajian terhadap 510 pesakit lelaki berisiko tinggi yang berumur di antara 36 hingga 92 tahun dan mempunyai penyakit jantung, sebanyak 90 peratus didapati mengalami ED.

   "Dua pertiga daripada mereka sebenarnya menyatakan bahawa ED penting untuk menjalani kehidupan (seksual) yang memuaskan. Berdasarkan sejarah kesihatan mereka, masalah ED bermula sebelum mereka menghidapi penyakit jantung," kata Dr Ramesh.

   Beliau berkata gangguan seksual tidak memberi kesan langsung kepada jantung kerana ia mungkin berlaku akibat sebab lain termasuk trauma pada tulang belakang, ubat-ubatan tertentu yang boleh menjejaskan kumpulan umur lebih muda serta mereka yang mengalami masalah psikologi.

   Serangan jantung mempunyai kaitan dengan saluran darah ke jantung manakala serangan angin ahmar pula berkaitan dengan saluran darah ke otak. Semua saluran darah bersaiz kecil.

   "Faktor risiko seperti diabetis, tekanan darah tinggi, kadar kolesterol tinggi, merokok dan obesiti menyumbang kepada pembentukan lemak atau plak di dalam saluran darah," kata Dr Ramesh.

   Delete
  2. SAMBUNGAN : APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   7. ERA BAHASA MELAYU KUNO PULA BERMULA PADA ABAD KE-4 MASEHI IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PRASASTI DONG YEN CHAU….PRASASTI ATAU BATU BERSURAT INI MERUPAKAN YANG TERTUA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU KUNO DAN TELAH DITEMUI DI TELUK TOURANE,,,,SELATAN VIETNAM….PADA PRASASTI BERKENAAN,,,,TERCATAT BEBERAPA PATAH PERKATAAN YANG MASIH KEKAL DALAM BAHASA MELAYU PADA HARI INI SEPERTI NAGA,,, NI ( INI),,,URAN ( ORANG ),,,SARIBU ( SERIBU ),,,THUN ( TAHUN ),,,DNAN (DENGAN ),,,DUA,,,RATUS,,,LAPAS ( LEPAS ),,,BAWA,,,DATAM ( DATANG ) WUAT ( BUAT ),,,WANUA ( BENUA ),,,WULAN ( BULAN ),,,TIJUH ( TUJUH )DAN PELBAGAI LAGI..….PRASASTI SOJOMERTO YANG DITEMUI DI DESA SOJOMERTO,,,,KECAMATAN REBAN,,,,KABUPATEN BATANG,,,JAWA TENGAH BERTARIKH PADA AWAL ABAD KE-7 MASIHI MENUNJUKKAN PENGARUH BAHASA SANSKRIT YANG SANGAT KUAT…..PRASASTI KEDUKAN BUKIT YANG DITEMUI DI TEPI SUNGAI TATANG IAITU DI KAMPUNG KEDUKAN BUKIT,,,PALEMBANG,,,SUMATERA SELATAN BERTARIKH 683 MASEHI,,,SERTA TIDAK TERKECUALI JUGA DI SEMANJUNG TANAH MELAYU…..TERDAPAT BANYAK LAGI PRASASTI-PRASASTI LAIN YANG DITEMUI SELEPAS TARIKH BERKENAAN…

   8. PENEMUAN PRASASTI-PRASASTI DI DALAM BAHASA MELAYU KUNO YANG MELIPUTI KAWASAN DARATAN DAN KEPULAUAN ASIA TENGGARA MEMBUKTIKAN BAHAWA BAHASA MELAYU KUNO TELAH TERSEBAR LUAS PADA ZAMANNYA YANG TERDIRI YANG TERDIRI DARIPADA BEBERAPA BUAH KERAJAAN DAN EMPAYAR RUMPUN MELAYU SEPERTI KERAJAAN CHAMPA DI INDOCHINA,,,,KERAJAAN SAILENDRA DI JAWA SERTA EMPAYAR SRI VIJAYA YANG TURUT MELIPUTI PULAU SUMATERA DAN SEMENANJUNG HINGGA KE SEGENTING KRA….


   9. ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BERMULA BERMULA PADA AWAL ABAD KE-14 IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PENEMUAN PRASASTI TERENGGANU IAITU 702 HIJRAH BERSAMAAN DENGAN TAHUN 1303 MASIHI…PRASASTI INI MENGGUNAKAN TULISAN JAWI SEPENUHNYA DAN MEMPUNYAI KATA-KATA PINJAMAN DARI BAHASA ARAB YANG MEMISAHKANNYA DARI BAHASA MELAYU KUNO….PRASASTI-PRASASTI DALAM BAHASA MELAYU KLASIK JUGA BANYAK TERDAPAT DI SEMANJUNG SERTA BORNEO….SELAIN TULISAN PADA PRASASTI,,,TULISAN BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT DIABADIKAN DALAM BENTUK MANUSKRIP MELAYU LAMA…JUMLAHNYA AMAT BANYAK IAITU DIANGGARKAN MELEBIHI 2000 NASKAH DAN KEBANYAKKANNYA TERSIMPAN DI 14 BUAH NEGARA TERUTAMANYA DI BARAT…

   10. PADA ZAMAN TERSEBUT JUGA BAHASA MELAYU TELAH DIPELAJARI OLEH BANGSA ASING SEPERTI ORANG CINA,,,INDIA,,,ARAB,,PARSI SERTA BANGSA DARI BARAT SEPERTI PORTUGIS,,,ITALI,,,BELANDA,,,INGGERIS,,PERANCIS DAN SEPANYOL BAGI TUJUAN PERNIAGAAN,,,PERHUBUNGAN ANTARA RAJA DAN NEGARA SERTA PENGEMBANGAN AJARAN AGAMA…BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN BAGI KERAJAAN SERTA KESULTANAN YANG TERDAPAT DI NUSANTARA….


   11. BAHASA MELAYU KLASIK TELAH MENCAPAI PUNCAK KEAGUNGANNYA PADA KIRA-KIRA TAHUN 1750 MASIHI…KITAB-KITAB YANG DIKARANG PADA ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BUKAN SAHAJA MENGENAI AGAMA ISLAM BAHKAN TURUT MELIPUTI BIDANG LAIN SEPERTI SEJARAH,,,HIKAYAT,,,,BINTANG DUA BELAS,,,,HAL EHWAL HAIWAN,,,,PERDUKUNAN DAN PERUBATAN MELAYU,,,,PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN,,,FALSAFAH PENGEMBARAAN DAN SEBAGAINYA….PADA MASA TERSEBUT,,,,PEKEMBANGAN ILMU PENGETAHUAN DAN KEGIATAN INTELEKTUAL DALAM BAHASA MELAYU MENJADI SALAH SATU ANTARA ENAM BAHASA DUNIA….

   Delete
 17. Itu mintiri torpedo kapla tumpol sedang selfie2 dgn amoi ka ini jam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Umno kutuk NGO samakan LTTE dengan perjuangan Palestin
   Diterbitkan 27 Jul 2018, 2:06 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 2:18 petang

   A+ A-
   ULASAN | Umno terkejut dengan kenyataan pertubuhan bukan-kerajaan (NGO) Malaysian Tamillan Today yang menyamakan perjuangan pertubuhan pengganas Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), dengan perjuangan Palestin.

   Kami mengutuk keras kenyataan presidennya N Shanmugam dan mendesak rakyat Malaysia serta umat Islam menolak pendirian NGO ini.

   Perlu diingat bahawa asas perjuangan LTTE yang diasaskan oleh Vellupillai Prabhakaran pada tahun 1976 ialah bagi menuntut kerajaan Sri Lanka memberi autonomi di wilayah timur laut negara itu, atau sebuah negara merdeka bagi orang Tamil.

   Meskipun mereka mendakwa sudah menduduki wilayah Jaffna dan Batticaloa sejak 20,000 tahun lalu dan adalah rakyat keturunan Tamil Sri Lanka, sebuah negara berdaulat dan merdeka.

   LTTE melancarkan serangan gerila dan membunuh ramai orang awam yang tidak berdosa serta merosakkan harta benda awam dalam memperjuangkan tuntutannya.

   Dalam erti kata lain, mereka mahukan sebuah negara untuk orang Tamil di dalam sebuah negara merdeka, serta menentang kerajaan Sinhala di Colombo.

   Berlainan dengan penduduk Palestin, mereka menerima pendatang Yahudi di bawah Perisytiharan Balfour tahun 1926, dan membenarkan satu penempatan dikhususkan untuk mereka ketika itu.

   Tetapi Yahudi Israel sedikit demi sedikit menjajah tanah nenek-moyang mereka dan melancarkan Perang Enam Hari pada 1967 untuk meluaskan cengkaman mereka ke atas bumi Palestin.

   Dengan rang undang-undang Bumi Yahudi minggu lepas, semua tanah Israel dan wilayah Arab yang didudukinya menjadi hak Yahudi, sekali gus menyekat sebarang tuntutan Palestin dan umat Islam ke atas Baitulmuqaddis atau Jerusalem.

   Rakyat Palestin ditindas di negara sendiri, berlainan dengan LTTE yang ingin membina wilayah sendiri di dalam sebuah negara berdaulat, meskipun mereka sendiri adalah rakyat Sri Lanka. Namun, mereka enggan menjadi warganegara Sri Lanka dan mahukan negara sendiri.

   Hal ini samalah dengan tuntutan keturunan Sikh pimpinan Harchand Singh Longowal, rakyat India yang mahu menuntut penubuhan sebuah negara Khalistan di bumi India, suatu masa dahulu.

   Kaji semula NGO berkenaan

   Janganlah jadikan Palestin sebagai asas untuk menyokong pertubuhan pengganas LTTE. Buatlah kajian sejarah terlebih dahulu.

   Sebagai rakyat Malaysia, ternyata NGO ini boleh menjadi ancaman kepada negara ini. Umno dengan itu mendesak kerajaan mengkaji semula kewujudannya dan menyiasatnya.


   Seperti Gerakan Acheh Merdeka (GAM), Umno tidak pernah menyokong perjuangan mereka untuk menubuhkan negara asing di wilayah Indonesia.

   Jadi, berhati-hatilah apabila mengeluarkan kenyataan. Kita bimbang pendirian sebegini akan mewujudkan suasana tidak baik kepada rakyat dalam negara ini.

   DATUK DR SHAMSUL ANUAR NASARAH ialah Ketua Penerangan Umno.

   Delete
  2. just league,

   You have to Just Lick your wounds. Even if so many of them. With Najib being hit left, right and center.

   Licking your wounds won't hurt you. It'd just cause a lot of bruises to your ego.

   You don't have to listen to your Ketua Penerangan Umno.

   Delete
  3. Nenek jangkaui usia 105 tahun kerana rajin mengaji al-Quran
   FMT Reporters | July 30, 2018
   Siti Kalsom akui menghabiskan masa baca al-Quran dan buat ibadah solat sunat dari jam 1 hingga 4 pagi dan berehat sebentar dan kemudiannya terus menunaikan solat Subuh diikuti solat Dhuha.


   Setiap manusia yang lahir di dunia ini mempunyai jangka hayat yang berbeza. Semuanya bergantung kepada cara atau gaya hidup dan latar belakang mereka.

   Walaupun risiko kematian bukan sesuatu yang boleh dihalang atau dinafikan, tetapi ramai yang masih direstui dengan jangka usia yang panjang dan sihat.

   Sama juga dengan seorang warga emas dari Besout, Perak, Siti Kalsom Sonowi yang direstui dengan usia 105 tahun.

   Menurut laporan Sinar Harian, Siti Kalsom mengaji al-Quran dan menunaikan solat sunat antara rahsia beliau hidup melebihi usia 100 tahun.   “Sejak muda lagi, mak cik habiskan masa baca al-Quran dan buat ibadah solat sunat dari jam 1 hingga 4 pagi dan berehat sebentar dan kemudiannya terus menunaikan solat Subuh diikuti solat Dhuha,” katanya yang meluangkan 3 jam sehari untuk berjaga pada awal pagi.

   Wanita tertua di Sabak Bernam itu juga tidak menafikan amalan pemakanan sihat sebagai satu lagi rahsia umur panjang beliau.

   Buah-buahan tempatan, sayur-sayuran dan ulam-ulaman wajib diambil Siti Kalsom dalam pemakanan seharian.

   “Biasannya saya makan dalam kuantiti sedikit, tetapi lebihkan sayuran dan ulam.

   “Antara lauk kegemaran mak cik ialah sup ikan dan ikan masak asam,” katanya kepada akhbar itu.

   Usia panjang sahaja tidak mencukupi, Siti Kalsom juga selesa menguruskan diri sendiri termasuk berjalan ke tandas tanpa bantuan sesiapa di samping mempunyai tahap penglihatan yang masih lagi terang.

   Siti Kalsom juga sering dipuji masyarakat setempat kerana daya ingatan yang kukuh selain bebas dari sebarang penyakit kronik.

   Satu-satunya masalah kesihatan yang beliau hadapi ialah masalah pendengaran yang semakin lemah.

   Bagaimanapun, ibu kepada 9 anak dan 38 cucu itu masih aktif dan tinggal bersama cucunya di Kampung Tebuk Rukun, Parit Baru Baroh, Sabak Bernam.

   Delete
  4. BENARKAH PARA PENDAKWAH HANYA BERBICARA HALAL DAN HARAM ( DO AND DON’T) SAHAJA


   1. JIKA ANDA MENJADI KETUA KELUARGA,,,ADAKAH ANDA BIARKAN APA SAHAJA DILAKUKAN OLEH ANAK-ANAK ANDA?...TENTU ANDA AKAN BUAT PERATURAN…KALAU ANDA MEMANDU DI JALAN RAYA ADAKAH ANDA IKUT SESUKA HATI GAYA MEMANDU ANDA DENGAN MELANGGAR LAMPU ISYARAT UMPAMANYA?….JIKA ANDA BOSAN HIDUP DI KELILINGI MANUSIA,,,ANDA MENCUBA TEROKA HUTAN BELANTARA,,ADAKAH DI SANA ANDA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?....JIKA ANDA JEMU DI DARATAN DAN MULA BELAYAR DI LAUTAN ADAKAH ANDA JUGA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?...JAWABNYA SEMUA PERKARA MEMERLUKAN PERATURAN…PERATURAN DINAMAKAN UNDANG-UNDANG/RULES/STATUES…ISTILAH AGAMA DINAMAKAN HUKUM-HAKAM…

   2. UNDANG-UNDANG MANUSIA DINAMAKAN DENGAN PELBAGAI NAMA TAPI DI SANA ADA JUGA UNDANG-UNDANG TUHAN….ORANG KAFIR DINAMAKAN DENGAN KAFIR KERANA MEREKA TIDAK MENERIMA UNDANG-UNDANG ALLAH…..LAWS OF ALLAH TIDAKLAH BANYAK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN LAWS OF HUMANS…JIKA ANDA MELAWAT KE TOKO-TOKO BUKU ATAU PERPUSTAKAAN ANDA AKAN DAPATI DI SANA RAK-RAK DIPENUHI DENGAN LAWS OF HUMANS….LAWS OF ALLAH HANYALAH SEKADAR SEBUAH BUKU SEDERHANA TIDAK MEMERLUKAN SATUPUN RAK UNTUK MENYIMPANNYA….


   3. SETIAP KALI PILIHANRAYA SEMUA ORANG AKAN JADI SIBUK TERUTAMA ORANG-ORANG POLITIK…KENAPA MEREKA SIBUK?..KERANA MEREKA HENDAK JADI RULES MAKER…. ….PENYOKONG-PENYOKONG PARTI AKAN SIBUK MEMANCING UNDI SUPAYA WAKIL MEREKA DAPAT GUBAL UNDANG-UNDANG…. JADI SIAPA SEBENARNYA YANG SIBUK DENGAN DO AND DON’T?

   4. ALQURAN ADALAH RULES OF ALLAH SWT…TELAH SEMPURNA PENURUNANNYA SEJAK LEBIH 1400 TAHUN YANG LAMPAU…ITEMS NYA TIDAK BANYAK DAN ITULAH SAHAJA TIDAK PERNAH BERUBAH….SEBAHAGIAN BESAR DARI ALQURAN ADALAH MENGANDUNGI PENGAJARAN KEPADA KEESAAAN ALLAH SWT TUHAN YANG SATU….BAHKAN KALAU DIKAJI BANYAK HUKUM-HAKAM ALQURAN BERASAL DARI TAURAT MUSA AS YANG BERUSIA 3500 TAHUN YANG LAMPAU….JADI UNDANG-UNDANG SIAPA YANG BANYAK DAN SELALU BERUBAH?...OLEH ITU PARA DA1’ MEREKA TIDAK BANYAKPUN BERBICARA DO AND DON’T…YANG BANYAK BERBICARA IALAH POLITICIANS…JADI KENAPA DI SALAHKAN PARA DAI’?...KENAPA DISUCIKAN POLITICIANS?

   Delete
 18. Rakyat Msiakhususnya ahli2 UMNO merasakan tindakan menyita van2 skuad sayang UMNO di Johor tu adalah semata2 kerana bermotifkan membalas dendam terhadap parti tu, khususnya oleh Bersatu yang dilihat sebagai musuh ketatnya.

  Sejarah telah menunjukkan bagaimana sifat pendendam PM ke 4 dulu yang kini diwarisi pula oleh PM ke 7 masih tak habis2 lagi. Sudah lah mantan PM ke 6 diperlakukan sebagai orang yang bersalah dalam pertuduhan SRC yang masih tak cukup bukti tu, kini harta UMNO negeri johor pula yang menjadi sasaran mereka.

  Masih ingat lagi janji2 PM ke7 bahawa kerajaan era baru ni langsung takde niat untuk melakukan dendam politik, tapi tindakan mereka sejak akhir2 ni tidak pula mencerminkan apa yang dijanjikan tu. Sepatutnya, mereka dah membentuk kerajaan..bekerja lah dengan ikhlas lagi bersungguh2 untuk menunaikan segala janji2 dalam manifestomato mereka tu, ini tak..asyik nak balas dendam dan mendajalkan rakyat jelata aje. Pm ke 7 lupa bahawa UMNO ni mempunyai aset parti yang cukup kukuh...setakat nak beli 27 buah van tu bukanlah masaalah yang besar. Kita pun tak faham mana pulak datangnya kes yang bersabit dengan AMLA dalam hal ni.

  Mentang2lah mereka dah berkuasa, suka2 aje menyalah gunakan kuasa untuk mengarah pihak yang berkaitan untuk membuat sitaan tersebut. Raasnya bukan di Johor aje, lepas ni adalah lagi aset2 serta logistik parti UMNO yang diperolehi dengan cara sah mengikut undang2 bakal disita lagi. Bagi PM ke 7, selagi UMNO tak hancur ..selagi itu lah dia takkan berpuas hati. Inilah orang yang bersifat hati kaudu...dah macam bani yahudi pulak gamaknya !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Why Penang’s expensive LRT plan must be reviewed
   August 3, 2018
   The state government should have done a comparative study on the financial viability of alternative public transport systems before a choice was made.
   COMMENT


   By Ahmad Hilmy and Lim Mah Hui

   Much has been said about the Penang state government prioritising the construction of a Light Rail Transit (LRT) system from George Town to the Penang International Airport, together with several other mega infrastructure projects under an altered version of the Penang Transport Master Plan (PTMP) which ballooned from RM27 billion under Halcrow, to RM46 billion under SRS Consortium.

   What has not been aptly explained is why the state has chosen the LRT which is not only much more expensive to build, but also costlier to operate and maintain, compared to alternatives such as a tram or BRT (Bus Rapid Transit) system. Curiously enough, the state is insistent on pursuing the LRT project even though the tram and BRT were recommended in the original PTMP designed after meticulous study by UK-based engineering consultant Halcrow.

   Despite the Halcrow PTMP being officially adopted by the state in March 2013, the PTMP was radically redone by a Gamuda-led corporate entity named SRS Consortium which was awarded the contract to implement the plan.   But is the projected LRT ridership by SRS realistic? Has the state done a financial analysis on the expected annual deficit of operating the LRT, as opposed to a BRT or tram system, and is it putting Penang at financial risk?

   Why was no comparative study done on the financial viability of alternative public transport systems before a choice was made?

   Table 1 shows that it is three times more expensive to construct an LRT (RM220m/km) than a tram (RM80m/km) and 4.5 times costlier compared to an elevated BRT system (RM50m/km).

   Table 1: Comparative costs of LRT, modern tram, BRT


   Source: * LRT numbers from SRS proposal; ** Tram and BRT numbers from Halcrow report Vol.2: Table 5.1; Table 11.5.

   SRS estimated the annual O&M cost for the LRT line at RM170 million, while the Halcrow report estimated the O&M costs for the tram line to be RM22 million.

   Is SRS’ projected ridership for the LRT at 42 million per year (116,000 per day) realistic? Or is it inflated? A recent article by Roger Tan published in FMT similarly questioned the 42 million ridership figure. He wrote: “How is it possible for the Penang LRT to have an annual passenger journey per person much higher than most MRT lines in London, Singapore and Kuala Lumpur when it does not have an interchange station with other rail links during its first year of operations?”

   As a comparison, the daily total ridership for Rapid Penang buses in the whole state is still less than 100,000 per day after more than 10 years of operation. Using the experience of Kuala Lumpur’s three LRT lines as a guide, the actual ridership for the three ranges from 3% to 20% of projected ridership, with an average of 18%. Hence, we believe that a projection of eight million trips (19% of original projection, ie. 21,920 trips per day) is more realistic than the 42 million per year claimed by SRS.

   Based on the eight million trips costing an average of RM4.00 per trip, the projected deficit for operating the LRT is RM138 million per year. In contrast, the projected surplus for the tram is RM10 million a year (See Table 1).

   Delete
  3. WANG FIAT

   1. PERJANJIAN BRETTON WOOD IALAH PERJANJIAN YANG MELIBATKAN SANDARAN MATA WANG NEGARA DUNIA KEPADA EMAS….NAMUN PERJANJIAN TERSEBUT TELAH DIBATALKAN OLEH PRESIDEN AMERIKA,,,RICHARD NIXON PADA TAHUN 1972….SEJAK ITU MATA WANG DUNIA TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS TAPI IA PERNIAGAKAN DENGAN MENJADIKAN MATA WANG SEBAGAI KOMODITI…IA DIPERNIAGAKAN DALAM BENTUK PASANGAN ( PAIR ) DENGAN BERDASARKAN PERMINTAAN DAN TAWARAN…

   2. ALAM MELAYU ADALAH ALAM YANG MEMANG KAYA…DI ANTARANYA YANG PALING UTAMA IALAH EMAS…BANGSA MELAYU YANG BERTAMADUN TELAH MENJADI PELOMBONG EMAS DAN KALAU KITA MEMBACA SEJARAH KITA BOLEH INGAT UMPAMANYA KERAJAAN MELAYU PERNAH MENGHANTAR UPETI EMAS KEPADA KERAJAAN THAI DAN BURMA….SALAH SATU FAKTOR ALAM MELAYU DICEMBURUI KETIKA MENJADI EMPAYAR FUNAN IALAH KEPAKARAN MEREKA DALAM PERLOMBONGAN EMAS….KERAJAAN MELAYU PERNAH MENYELAMATKAN NEGARA CHINA YANG PERNAH JATUH MUFLIS SATU MASA DAHULU…KERAJAAN BRITIAN SEKARANG YANG MATAWANGNYA 5 KALI MATAWANG MALAYSIA IALAH KERANA MEREKA MEMPUNYAI SIMPANAN EMAS YANG DIDAPATI SEMASA MEREKA MENJAJAH TANAH MELAYU….CATATAN KERAJAAN NABI SULAIMAN DULU PERNAH MENYEBUTKAN BAHAWA ISTANA BELIAU DIBUAT DARIPADA EMAS KERANA DIAMBIL OLEH JIN DARIPADA KAWASAN INI…PTOLEMY SEORANG AHLI GEOGRAFI YUNANI MELUKIS PETA SEMENANJUNG TANAH MELAYU,,,BELIAU TELAH MENAMAKAN SEMANANJUNG INI “GOLDEN CHERSONESE” YANG BERMAKSUD SEMENANJUNG EMAS KETIKA MANUSKRIP-MANUSKRIP INDIA PURBA MENAMAKAN TANAH INI SEBAGAI ‘SUVABNARHUMI” IAITU TANAH EMAS…


   3. EKONOMI DUNIA TELAH DIKUASAI OLEH “SECRET SOCIETES” IAITU PELBAGAI KELUARGA ILLUMINITI/FREEMASON YANG MENGAWAL SEGENAP KEGIATAN HIDUP DUNIA HARI INI….DALAM PENGUASAAN TERHADAP EKONOMI DIKUASAI OLEH ROCKEFELLER DI MANA MATA WANG TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS…MEREKA MEMPUNYAI AGENDA SULIT DI MANA MEREKA DAPAT MENGAWAL DAN MENJATUHKAN EKONOMI MANA-MANA NEGARA DENGAN HANYA MENJATUHKAN MATA WANG MEREKA BERMODALKAN SPEKULASI….DENGAN CARA ITU JUGA AMERIKA DAPAT MEMBELI PELBAGAI SUMBER ALAM DAN KOMODITI DARI NEGARA LAIN HANYA BERMODALKAN KERTAS,,,,DAKWAT DAN PRESS PRINTER SAHAJA….NEGARA-NEGARA LAIN HANYA MENJADI SEPERTI KELDAI YANG DIBEBANKAN DENGAN BUKU-BUKU DI ATAS BELAKANG SEPERTI YANG DIGAMBARKAN OLEH ALQURAN…

   4. OLEH ITU MALAYSIA PERLU BERWASPADA DENGAN MENCETAK MATA WANG HANYA MENGIKUT SIMPANAN EMAS…WALAUPUN DASAR KEWANGAN ANTARABANGSA TIDAK MENGHALANG MANA-MANA NEGARA MENCETAK SEBANYAK MUNGKIN MATA WANG…..SELALUNYA MANA-MANA NEGARA AKAN MENCETAK MENGIKUT KADAR 3% TOTAL GDP…OLEH ITU PERTIMBANGAN YANG TEPAT IALAH PENAMBAHAN CETAKAN WANG HENDAKLAH DISERTAKAN DENGAN PENAMBAHAN SIMPANAN EMAS…


   5. KITA SEMUA TAHU DI ERA MAHATHIR 1.0,,,,MALAYSIAN CURRENCY JATUH LEBIH 50%,,,SELEPAS ITU DASAR KEWANGAN ISLAM MULA DIPERKENALKAN DAN TERBUKTI RINGGIT LEBIH BERDAYA TAHAN…RESERVE NEGARA DALAM PAIR USD SEPATUTNYA DITUKAR KEPADA NILAI EMAS SUPAYA LEBIH MANPAN…

   Delete
 19. Sobat2 seperjuangan sekelian yang dikasihi....Ini satu berita yang kauorang patut tahu jika bercakap mengenai undang2 dan mahkamah di Msia ni. Ia tersangat penting kerana melibatkan tindakan pihak berkuasa dalam menyiasat2 kes2 yang melibatkan rampasan serta sitaan yang semaikn kerap dilakukan oleh mereka. Kita sebagai rakyat Msia pun kena ambik tau juga lah !!

  Mahkamah Rayuan dalam satu keputusan menetapkan agensi penguatkuasaan undang-undang hanya boleh membekukan akaun suspek yang disiasat bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (Amla) selama 90 hari.

  Mahkamah berkata walaupun kerajaan boleh memohon harta-harta suspek disita melalui Jabatan Peguam Negara (AGC), suspek mesti didakwa dalam tempoh masa setahun.

  Panel hakim 3 anggota diketuai Datuk Umi Kalthum Abdul Majid juga menetapkan tempoh sitaan 1 tahun berjalan dari tarikh perintah pembekuan dikeluarkan dalam hal perintah-perintah pembekuan sebelum ini.

  Keputusan itu akan memberi kesan kepada polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan AGC untuk mendakwa orang-orang yang akaun banknya dibekukan dalam siasatan 1MDB.

  Ia juga bermakna penyiasat dan pendakwaraya mesti menyiapkan tugas mereka dalam tempoh 1 tahun, dan sekiranya gagal harta-harta yang dibeku dan disita mesti dipulangkan kepada yang empunya.


  ReplyDelete
  Replies
  1. GENG NAJIB AL JIBO,

   Mana ko ada "Sobat2 seperjuangan sekelian" di sini? Ko mimpi ke? Dah tak suman ke? Tarak sorang pun di sini pernah sokong pendapat ko.

   Kalo depa yang berbudaya dah hara kiri, Tapi kamu katak puru.

   "menetapkan tempoh sitaan 1 tahun berjalan dari tarikh perintah pembekuan dikeluarkan dalam hal perintah-perintah pembekuan sebelum ini."

   Good enough. Bila dah lepas tempoh sitaan, boleh sita lagi. Begitu lah bagi harta dan akau2 bank Naji AL JIBO.

   Sebab tiap satu kes yang di siasat, mesti dapatkan bukti se habis habis nya. Sebab mahu tentukan dia di dapati bersalah dan masuk penjara.

   Delete
  2. While this is a back-of-an-envelope estimate, the state government must commission an independent comparative financial analysis of the various modes of public transport systems, which it has not done, before making such major decisions.

   The KL-Klang Valley LRT experience is further instructive. Within the first two years of its operation, the projects racked up massive losses due to inflated financial projections; the federal government had to pump in RM5 billion or more to bail out the operators. It would be irresponsible for the Penang state government to plunge the state into financial distress.

   In conclusion, we call on the state to exercise fiscal prudence and conduct proper studies and comparisons with other cheaper and more sustainable public transport systems, before leading Penang down a treacherous path.

   Notes:

   1. To make valid comparison across the different systems, only the construction costs, inclusive of the electrical and operating systems, are used. These numbers do not include land acquisition costs that vary significantly.

   2. Halcrow recommended three tram lines for the island, each with almost equal distance, with annual O&M costs of RM67 million. We therefore used RM22 million as cost for one line (see Table 11.5, Halcrow Report Vol.2).

   Ahmad Hilmy is an associate professor at USM, and Lim Mah Hui is a former professor, international banker and Penang Island city councillor.

   Delete
  3. PAS memang mahu Umno menang kali ini
   Lum Chee Hong | Diterbitkan 29 Jul 2018, 9:11 pagi | Dikemaskini 29 Jul 2018, 10:09 pagi

   A+ A-
   PRK SG KANDIS | Tidak lagi berselindung atau berkias madah, PAS secara terbuka menggesa anggota parti itu mengundi calon Umno pada pilihan raya kecil (PRK) Sungai Kandis pada 4 Ogos ini.

   Malam tadi dua pemimpin pusat parti itu mengarahkan anggota PAS supaya memenangkan Datuk Lokman Noor Adam yang bertanding dalam usaha pembangkang merampas kerusi Sungai Kandis daripada Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Ketua Penerangan PAS, Nasrudin Hassan berkata anggota dan penyokong parti itu perlu mengundi Lokman jika mahu melihat HARAPAN dikalahkan.

   Katanya, PAS berpendirian tidak boleh menerima cara pemerintahan kerajaan sekarang.

   Justeru kata bekas calon parlimen Indera Mahkota tersebut, penyokong PAS perlu memberi "didikan politik" kepada HARAPAN dengan mengalahkan Mohd Zawawi Ahmad Mughni.

   “Setuju tak saya kata HARAPAN kena kalah? Kalau tidak setuju dan HARAPAN menang, anda tidak fikir masalah LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) dan Islam? Jawapannya, kena kalah.

   “Untuk mengalahkannya, kena undi siapa? Itu dia ada situ,” katanya kepada penyokong Pas sambil menunjuk ke arah Lokman yang turut hadir di majlis ceramah berkenaan.

   Bertakbir bersama-sama

   Lokman adalah salah seorang tokoh memeriahkan ceramah perdana Bangkit PAS Selangor di Markas PAS Kota Raja di Bukit Naga, Seksyen 32, Shah Alam, malam tadi.

   Nasruddin juga mengingatkan HARAPAN akan menang pada PRK berkenaan jika PAS memboikot atau tidak keluar mengundi pada 4 Ogos nanti.

   Puncanya kata Nasrudin ada ramai anggota dan penyokong PAS di kawasan berkenaan.   Katanya pada PRU lalu PAS mendapat lebih 7,000 undi dan mendakwa kini jumlah sokongan kepada parti itu mencapai hampir 15,000 undi.

   "Jika kita boikot maknanya HARAPAN akan mempunyai kelebihan 15,000 atau 7,000 undi sebab undi kita tidak masuk (bertanding).

   Sementara itu seorang lagi pemimpin kanan PAS yang berucap ialah anggota Jawatankuasa Pusat PAS Datuk Dr Khairuddin Aman Razali.   Kata anggota parlimen Kuala Nerus itu PAS menunjukkan kebersamaan untuk menolak HARAPAN dan bagi mencapai matlamat itu mereka mesti memenangkan calon Umno.

   “Untuk PRK Sungai Kandis, kita perlu mengambil satu sikap yang menguntungkan Islam dan ia mengajar kita menolak kerosakan lebih baik daripada mendapat nasihat.

   “Kerosakan telah ditunjukkan oleh HARAPAN walaupun dua bulan memerintah sama ada dari segi agama, ekonomi, sejarah yang diputar belit, raja-raja dihina, bahasa Melayu dipinggirkan dan ia adalah kerosakan kepada negara," katanya.

   Khairuddin yang juga bendahari Dewan Ulama PAS Pusat berkata tiada pilihan buat parti itu melainkan mengajak semua pengundi Sungai Kandis untuk menolak HARAPAN sebagai isyarat mereka tidak bersetuju dengan agenda yang dibawa kerajaan.

   "Kerana itulah pilihan kita pada PRK kali ini, tunjukkan kebersamaan kita menolak HARAPAN dengan sama-sama kita menangkan calon Umno, iaitu Datuk Lokman Adam.
   "Untuk itu saya mengajak tuan-tuan bertakbir semoga Allah memberikan kemenangan kepada apa yang kita mahu," katanya sambil mengetuai laungan takbir.

   Dalam pada itu, Lokman berkata beliau terharu dengan sokongan diberikan PAS kerana beliau memang benar-benar memerlukannya, di samping berharap mendapat sokongan masyarakat India dan penyokong PKR.

   “Pada PRU lalu, saya lihat BN berjaya memperoleh 25 peratus undi daripada (kira-kira 15,000) masyarakat India dan saya berharap kira-kira 40 hingga 50 peratus pengundi India akan menyokong kami kali ini,” katanya.

   Delete
  4. KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   1. PERKATAAN MELAKA DIAMBIL DARI BAHASA ARAB ( MULAQAT ) IAITU TEMPAT PERTEMUAN ( PEDAGANG-PEDAGANG DARI SELURUH DUNIA )…KERAJAAN ISLAM MELAKA DI KEMUNCAK KEGEMILANGANNYA ADALAH PADA MASA PEMERINTAHAN SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH DI MANA BELIAU ADALAH SEORANG YANG ALIM DAN FAQIH DALAM HUKUM-HAKAM ISLAM…DI ZAMAN BELIAULAH HUKUM HUDUD DILAKSANAKAN…KEPERIBADIAN BAGINDA SEPERTI UMAR AL KHATTAB DI MANA BAGINDA PADA MALAM HARI MERONDA SEORANG DIRI DAN BERJAYA MEMBUNUH 5 ORANG PEROMPAK DENGAN KEHANDALAN BAGINDA BERSILAT…

   2. SEBELUM ITU KERAJAAN MELAYU FUNAN DI CATAT SEBAGAI EMPAYAR PERTAMA DI ASIA TENGGARA BEBERAPA ABAD SEBELUM MASIHI….KERAJAAN INI BERTEMPAT DI CHAMPA ( KAMPUCHEA )…UMAT MELAYU MENJADI BANGSA YANG MAJU DAN BERTAMDDUN DAN BEGITU HEBAT DALAM PERLOMBONGAN EMAS DAN TIMAH…SELAIN ITU BANGSA MELAYU MENJADI RAJA MARITIM DUNIA SEHINGGA LAUT DI SITU DINAMAKAN LAUT CHAMPA….OLEH KERANA SERANGAN YAJUJ MAKJUJ ( CINA/VIET ) BANGSA MELAYU TELAH BERUNDUR KE SELATAN DAN LAUT TERSEBUT TELAH BERTUKAR NAMA KEPADA LAUT CHINA SELATAN….KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU LAIN YANG TURUT SAMA TERTUBUH IALAH LANGKASUKA 2M ( PATANI & THAI ),,,KEDAH TUA 5M ( LEMBAH BUJANG KEDAH ),,,GANGGA NEGARA 5M( PERAK ),,,,TAN TAN 6M ( TRENGGANU ),,,CHIH TU 6M ( KELANTAN ),,,SRIVIJAYA 7M ( SUMATERA ) DAN MAJAPAHIT 13M ( JAWA )


   3. KERAJAAN MELAKA KETIKA ITU MEMPUNYAI KELENGKAPAN PERANG YANG TERCANGGIH DI DUNIA KERANA KERAJAAN INI ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA EMPAYAR OTTHMANIAH TERMASUK KERAJAAN ACHEH DAN KERAJAAN SULU…SEPERTI KELENGKAPAN TENTERA AMERIKA JIKA HENDAK DIBANDINGKAN ZAMAN SEKARANG….MENURUT RELAZIONE DEL PRIMO VIAGGIO INTORNO AL-MONDO ( REPORT ON THE FIRST VOYAGE AROUND THE WORLD ) KARANGAN ANTONIO FIGAFETTA,,,KEKUATAN MELAKA PADA WAKTU ITU ADALAH 20,000 ORANG TENTERA YANG TERDIRI DARIPADA TENTERA TEMPATAN SELAIN TENTERA UPAHAN DARI JAWA,,,PARSI DAN BEBERAPA NEGERI ISLAM YANG LAIN…..KELENGKAPAN KETENTERAAN MELAKA KETIKA ITU IALAH 6,000 ARTILERI ( MERIAM BESAR BERKUASA TINGGI ),,,20 GAJAH PERANG SERTA SENJATA API DI KENALI SEBAGAI ISTINGGAR ( SENAPANG PANJANG ),,,TARKUL ( SENAPANG PENDEK ),,,PEMURAS ( PISTOL ),,, BAJU BESI SERTA MERIAM-MERIAM KECIL DIKENALI SEBAGAI LELA DAN RENTAKA ( ZAMAN SEKARANG SEPERTI RPG YANG MUDAH DIANGKUT ) HASIL KREATIVITI BANGSA MELAYU YANG DICEMBURUI PENJAJAH KETIKA ITU…KOTA MELAKA PULA KETIKA ITU ADALAH DIBINA DARIPADA BATU….

   4. DARI SEGI KELENGKAPAN TENTERA LAUT DAN PERKAPALAN… ANGKATAN LAUT MELAKA YANG SERING MERONDA SEPANJANG SELAT MELAKA,,,LALUAN DAGANG TERSIBUK DI DUNIA SAMPAI SEKARANGPUN DIAKUI KECEKAPANNYA…DI BAWAH KEPIMPINAN TOKOH-TOKOH BERWIBAWA SEPERTI BENDAHARA TUN PERAK DAN LAKSAMANA HANG TUAH,,IA TELAH BERJAYA MEMUKUL MUNDUR ARMADA LAUT THAI…JUGA ANCAMAN MANA-MANA PIHAK…BUKANKAH IA CUKUP BESAR DAN KUAT UNTUK MENJAMIN KESELAMATAN PENDUDUK,,,PENDATANG DAN PEDAGANG SEPANJANG SELAT MELAKA??? …MAMPU MERONDA DARI UTARA SEMANANJUNG SEHINGGA SELATAN KE PULAU JAWA..MEMANTAU DAN MENGHIDU PERGERAKAN MUSUH SEBELUM MEREKA DAPAT MENGHAMPIRI PUSAT PEMERINTAHAN DI KOTA MELAKA…LALU BAGAIMANA KOTA MELAKA YANG DIGELAR BARAT SEBAGAI “VENICE OF THE EAST” BOLEH KALAH DENGAN MUDAH???...PIHAK PORTUGIS SENDIRI MENGAKUI BAHAWA PEJUANG-PEJUANG MELAYU MELAKA ADALAH GAGAH PERKASA DAN TERLATIH DALAM ILMU PEPERANGAN SERTA DILENGKAPI PELBAGAI JENIS SENJATA POTENSI…

   Delete
 20. Tahniah dan Terbaik la YB. Menteri KBS yang macam ni lah yang kita nak. Menteri yang lantang secara terbuka menghina golongan Belia yang ada diseluruh Negara.

  Memang sepatutnya Persatuan Belia di Malaysia ni tidak dijadikan sebagai Macai Politik kerana nak mendapatkan peruntukan. Persatuan Belia sepatutnya menjadi golongan pendesak.

  Sepatutnya golongan Belia ni ikut jejak langkah YB Menteri Rejim yang menghasut anak muda belia turun ke jalan raya berdemonstrasi mendesak Kerajaan hapuskan PTPTN dan memansuhkan Tol.

  Generasi Belia Pendesak seperti itulah yang dimahukan oleh YB Menteri Rejim Pakatan Hancing ni. Yang pandai berguling atas jalanraya, berdemonstrasi tak tentu arah.

  Satu soalan je yang nak diajukan kepada YB Menteri Pakatan Hancing ni. Selama ini, dia pernah pegang jawatan apa dalam Persatuan atau Pertubuhan Belia?

  Pernah dia pegang jawatan dan anjurkan program pembangunan untuk Belia? Pernah dia buat program khusus untuk golongan Belia di Malaysia?

  YB Menteri Rejim Pakatan Hancing ni anjur forum terbuka pun kecoh sampai orang baling kerusi, tak payah nak tunjuk pandai sangat la.

  Sedangkan jawatan YB Menteri ni sekarang pun dilantik oleh orang Politik, tak payah la dia nak menghina golongan Belia pulak!!! Jom persatuan2 belia dan NGO2 yang ada kaitan dengannya, lita boikot aje menteri yang berlagak dan cepat sangat lupa daratan macam si Sadiq Sigaraga ni..biar dia tau tinggi rendahnya langit selama ni!!!

  ReplyDelete
  Replies

  1. GENG NAJIB AL JIBO, kamu selalu mencium kecing orang Pakatan ye? Bau hancing, eh?

   Jangan kau cium aje, Mat. Kau minum le sikit. Campur dengan ketum itu obat yang paling mujarab, potent bagi mu. Bila begitu, kau tentu faham Menteri Belia itu tidak menjadikan NGO belia sebagai Macai Politik.

   Mengarut semata tuduhan kamu, GENG NAJIB AL JIBO.

   Delete
  2. Woooit..Bagidol samdol...Nampak sangat kau ni masih duduk dalam gua batu lagi, tak keluar2 lagi keer haah ???? Cuba2 lah kau luaskan pemikiran kau yang dah jumud tu dengan menonton persidangan parlimen. Nnati baru lah kau tengok dengan mata keppala sendiri macam mana menteri2 kabinet kayu reput Fuckatan Haprakan tu berlumba2 membadutkan diri masing2. Kat situ jugak baru kau nampak menteri anak ikan tu berhujah macam nak rak..tapi jadi tertawaan otai2 MP UMNO dan PAS aje...sebab apa yang dicakapnya tu lansung tak ada kaitan dengan tajuk yang dibahaskan. Buat malu aje Budak Boy ni !!!

   Delete
  3. Setahu kami & juga rekod di sini yg hari2 kopipes melalut luar tajuk tuu - kamu bongok....!!

   Delete

  4. GENG NAJIB AL JIBO,

   Betul kata Othaman. Kau lah si tonjol yang asyik kopipes, atas berbagai nama, sekarang banyak atas nama justice league.

   Menteri Amaran kusin Hishamuddin Hussein apasal diam aje? Dah fedap sangat dengn NAJIB AL JUBO ke?

   Sekarang Mat Sabu dah dedahkan 19 biji jet fighter Sukhoi yang dia beli dulu ha nya 4 saja yang boleh pakai.

   Entah siapa dapat komisen. Kusin Najib kot sebab si kusin yang keluarkan final say bagi membeli nya.

   Bagus lah kusin NAJIB AL JIBO is on the way to political kubo in Sungai Buluh.

   Delete
  5. Kelantan tolak UEC
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 26 Jul 2018, 3:42 petang | Dikemaskini 26 Jul 2018, 4:16 petang

   A+ A-
   Kerajaan negeri Kelantan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam di Malaysia agar kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu kekal terpelihara.

   Menteri besarnya, Datuk Ahmad Yakob berkata, semua pihak perlu berhati-hati dalam isu berkenaan.

   "Kelantan tolak UEC.

   "Pihak tertentu bagus memberi pandangan seperti ini (menolak UEC) sebelum ia berlaku.

   "Semoga kedaulatan bahasa Melayu dan bangsa Melayu dikekalkan memandangkan UEC dilihat sesuatu yang mudah untuk orang bukan Melayu berada dalam penjawatan awam tanpa memiliki kemahiran dan kebudayaan bahasa Melayu yang baik," katanya ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Infaq: Asnaf dan Anak Yatim di Kota Bharu, hari ini.

   Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang tidak bersetuju Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) diiktiraf supaya Dasar Pendidikan Kebangsaan tidak dirosakkan.

   Harussani dilaporkan tidak bersetuju dengan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu yang mahu iktiraf UEC memandangkan dasar pendidikan sedia ada sudah terbukti mampu memacu pembangunan negara ke arah kebaikan berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   Perak sedia iktiraf UEC

   UEC dikeluarkan oleh sekolah persendirian Cina yang sukatan pelajarannya didakwa sesetengah pihak tidak selari dengan yang dikeluarkan oleh kementerian pendidikan.


   Ahad lalu, media melaporkan Ahmad Faizal berkata, kerajaan negeri Perak sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon mendapat taraf kepujian dalam Bahasa Melayu.

   Menurutnya, perkara itu selaras janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (HARAPAN) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu.

   Pada 2 Julai lalu, Ketua Menteri Melaka Adly Zahari berkata pengambilan lulusan UEC akan dilaksanakan sebagai antara syarat perjawatan peringkat negeri Melaka.

   Dalam manifesto pilihan raya umum ke-14 (PRU14), BN turut mengiktiraf sijil UEC untuk memasuki universiti tempatan dengan syarat mereka mendapat kepujian bagi subjek Bahasa Malaysia dan lulus Sejarah dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

   Delete
  6. SAMBUNGAN : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA


   5. INI ADALAH GAMBARAN BAHTERA MELAYU MELAKA ABAD KE 15 YANG DIBERI NAMA MENDAM BERAHI….DALAM SEJARAH MELAYU SULATUS SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH ADA DICERITAKAN TENTANG BAHTERA SULTAN MAHMUD SHAH MELAKA INI…DIBINA SEKITAR 1453 DI BAWAH SELIAAN BENDAHARA DAN LAKSAMANA TUN TUAH…PANJANG 180 KAKI,,, LEBAR 36 KAKI…IA JAUH LEBIH PANJANG DAN BESAR DARIPADA FLOR DE LA MAR PORTUGIS…MEMPUNYAI 2 DEK..DEK DEPAN UNTUK NAKHODA DILENGKAPI 3 MERIAM…DEK BELAKANG ADALAH DEK DI RAJA…MEMPUNYAI 3 LAYAR DAN SERATUS DAYUNG..BOLEH MEMBAWA 400 PERAJURIT….SEMASA DI BAWAH KENDALIAN LAKSAMANA BAHTERA INI MEMBUAT 9 EKPEDISI BESAR…ANTARANYA KE MAJAPAHIT,,,MING ( CHINA ),,,SAILONG ( CEYLON ),,,SIAM UNTUK BELI 4 EKOR GAJAH DAN ISTANBUL UNTUK BELI MERIAM….SAYANGNYA PIHAK BERKUASA MELAKA SEKARANG TIDAK BERMINAT MEMBINA REPLIKA BAHTERA INI….YANG DIBINA REPLIKA FLOR DE LAR MAR…ALANGKAH HINANYA BANGSA YANG TELAH DIJAJAH BERBANGGA DENGAN PENJAJAH!!!!!


   6. ORANG PORTUGIS SEBENARNYA DI MASA ITU MASIH KOLOT,,,MEREKA TERJUMPA SEBUAH BENDA AJAIB DI ISTANA MELAKA…BILA DIPANDANG OBJEK TERSEBUT,,,,MUNCULLAH MUKA MANUSIA DI DALAMNYA…APABILA DITELITI BALIK,,,MUKA MANUSIA ITU ADALAH MUKA ORANG YANG MEMANDANG…RUPA-RUPANYA OBJEK ITU ADALAH CERMIN TETAPI ORANG PORTUGIS BARU PERTAMA KALI MELIHATNYA! JADI SIAPAKAN YANG KUNO DAN SIAPAKAH YANG LEBIH BERTAMADDUN?


   7. PARA PENGKAJI DI TAPAK ARKEOLOGI YANG DIIKTIRAF SEBAGAI TAPAK TAMADUN MANUSIA TERTUA DI ASIA TENGGARA MENEMUI BEBERAPA TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA DI SUNGAI KUNO YANG PERNAH MENGALIR DI KAWASAN BERSEJARAH “KEDAH TUA “ ITU BERIBU TAHUN DAHULU..PENEMUAN TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA TERSEBUT DIDEDAHKAN OLEH EXCO AGAMA, HAL EHWAL MASYARAKAT SIAM, PELANCONGAN DAN WARISAN,,,KERJA RAYA NEGERI DATO MOHD RAWI ABDUL HAMID….BUKAN SAHAJA DI TANAH MELAYU TAPI KAPAL-KAPAL MELAYU DITEMUI JUGA DI NEGARA-NEGARA LAIN OLEH PAKAR ARKEOLOGI…


   8. KAPAL-KAPAL GERGASI ALAM MELAYU DINAMAKAN JONG DIMANA PERNAH BERLAKU PERISTIWA JONG INI TIDAK PERASAN TERLANGGAR KAPAL PORTUGIS…DI NEGARA CHINA PULA JONG INI TIDAK DIBENARKAN BERLABOH DI PELABUHAN…INI MENGGAMBARKAN BETAPA MEGA/GERGASINYA JONG-JONG TERSEBUT…PERKATAAN JONG TELAH DIGUNA PAKAI DALAM BAHASA INGGERIS KEPADA JUNK….
   9. KERIS ADALAH SENJATA WARISAN PENINGGALAN NABI IBRAHIM AS KEPADA ANAK CUCU BAGINDA….BANGSA MELAYU ADALAH TERKENAL PEMBUAT KERIS YANG CUKUP SENI DAN HEBAT…TAMADUN MEREKA BERUSIA 4000 TAHUN….BERMAKNA MEREKA ADALAH HEBAT DALAM PEMBUATAN BARANGAN LOGAM…ADA KAJIAN YANG DIJALANKAN MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU DI NUSANTARA ADALAH PEMBUAT DAN PENGELUAR SENJATA-SENJATA API TERBAIK DI DUNIA MENEWASKAN BELANDA,,,PORTUGIS SERTA SEPANYOL….CATATAN-CATATAN PENGEMBARA DAN PEDAGANG AWAL EROPAH DAN CINA JUGA MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN NUSANTARA YANG MENGELILINGI KERAJAAN MELAYU MELAKA KETIKA ITU ADALAH PENGELUAR-PENGELUAR UTAMA MERIAM-MERIAM HEBAT DAN BERKUASA DI DUNIA SEPERTI KESULTANAN BRUNEI,,KESULATANAN PATTANI,,,KESULTANAN SULU DAN BEBERAPA KERAJAAN MELAYU LAIN DI ASIA TENGGARA….MALAHAN KERAJAAN TURKI OTHMANIAH JUGA PERNAH MEMBELI MERIAM-MERIAM YANG BERKUALITI DARIPADA KERAJAAN KESULATANAN MELAYU DI NUSANTARA….


   10. ANGKATAN LAUT PORTUGIS PERTAMA YANG MENYERANG MELAKA DIKETUAI OLEH GONZALO PAREIRA…DENGAN KEKUATAN 7 BUAH KAPAL,,,10 BUAH GALI PANJANG DAN 13 BUAH FUSTA,,,ANGKATAN PAREIRA INI TIDAK SEMPAT MENGINJAK KAKI KE BUMI MELAKA KERANA KEHANDALAN TUN HASSAN TEMENGGUNG DAN KEBIJAKSANAAN BENDAHARA MELAKA ,,,PORTUGIS GAGAL…NAMUN PORTUGIS YANG PADA AWALNYA DATANG BERDAGANG PADA 1509,,,MULA MENCARI TITIK KELEMAHAN KERAJAAN MELAYU ISLAM MELAKA…AKHIRNYA KERAJAAN MELAKA TUMBANG PADA TAHUN 1511…

   Delete
 21. Sobat2 sekelian..Kalau kau orng rajin memgikuti perkembangan mantan PM ke 6 , tentu kau orang tau berita sensasi ni.

  Hari Rabu lepas, DS Najib Tun Razak dalam ceramah di Sungai Kandis berkata, Selangor akan membeli SPLASH dengan harga RM2.7 billion, iaitu 10 kali ganda lebih tinggi dari harga yang ditawarkan oleh TS Khalid Ibrahim, Mantan Menteri Besar Selangor pada tahun 2013 iaitu RM250 juta.

  Esoknya, Khamis, Menteri Ekonomi, DS Azmin Ali sibuk menjawab bagi pihak Menteri Besar Selangor kononnya DS Najib menipu. Beliau menafikan Kerajaan Selangor membeli dengan harga RM2.7 bilion kerana perjanjian belum muktamad.

  Lusanya, Jumaat iaitu hari ini, Menteri Besar Selangor mengumumkan SPLASH dibeli bukan dengan harga asal yang ditawarkan oleh TS Khalid Ibrahim iaitu RM250 juta dan bukan juga 10 kali ganda pada RM2.7 juta. Harga pembelian sebenar tetap 10 kali ganda, cuma jumlahnya adalah RM2.55 billion.

  Lihatlah bagaimana putar belitnya Kerajaan Pakatan Harapan. Bagaimanalah macai-macai Tomato boleh tertipu dan dikencing dengan Pakatan Harapan ini? Harga air pasti akan naik melambung bagi menampung perbelanjaan pembelian SPLASH sebanyak RM2.55 billion tersebut. Dalam berita TV 3 malam ni, YB Mnteri besar Selangor dah umumkan akan berlaku kenaikan tarif dalam harg air dan tidak ada lagi pemberian air percuma kepada rakyat Selangor.

  Pastinya selepas ini mereka kan membayar harga yang lebih tinggi untuk mendapatkan bekalan air yang bersih..kalau air longkang dan sungai, tak payah bayar lah. Nasihat iklas kepada rakyat Selangor ... bertabahlah menghadapi dugaan hidup di bawah MB Selangor yang baru ni. Ini semua hanyalah...cobaaan !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cai2 Haprakan ..Kau orang perasan tak apa jenis wayang pekji yang sedang dimainkan oleh kerajaan Selangor di bawah MBnya yang baru ni. Puas dinasihatkan oleh TS Khalid dulu tak nak dengar, sekarang mendapatlah kauorang beb!!

   Suruh beli Splash dengan harga murah - Tak Mau

   Beli Splash dengan harga 10x ganda - OK

   Sebab apa kena beli dengan harge tinggi?

   Jawapannya kroni punya pasal...mahal pun takpe, ada persen !!

   Duit 10x ganda akhirnya akan diterjemahkan kepada tarif air

   Tak ada lagi air percuma..padan muka

   Bahkan caj air Selangor akan naik...bestnya..

   Kos sara hidup rakyat Selangor naik mendadak

   Teh Tarik akan naik harga $0.20

   Rakyat dizalimi sekali lagi oleh kera jaan penipuan hutang

   Kencing tak berhenti-hentilah.... Air kencing dah jadi sungai...bagus jugak, boleh cai2 Fuckatan kat sini mandi sepuas2nya , boleh buat kuak lentang lagi bhai !!!

   Keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kikohkioikhkioikik!!

   Delete
  2. Tarian gelek ketika kutipan Tabung Harapan, apa kata Zawawi, soal Lokman
   FMT Reporters | July 26, 2018
   Calon BN itu berkata jika calon PH terbabit tidak mampu menyanggah keputusan dibuat pimpinan tertinggi, lebih baik pengundi DUN Sungai Kandis sokong BN.

   Lokman Noor Adam mempertikai keputusan PH memanggil tarian gelek LGBT untuk mengutip derma bagi THM.

   PETALING JAYA: Calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil (PRK) DUN Sungai Kandis, Datuk Lokman Noor Adam persoal apakah pendirian Mohd Zawawi Ahmad Mughni berhubung isu tarian gelek sewaktu kutipan derma Tabung Harapan Malaysia (THM).

   Lokman berkata, jika calon Pakatan Harapan (PH) itu tidak mampu menyanggah keputusan dibuat pimpinan tertinggi, adalah lebih baik jika pengundi DUN Sungai Kandis memberikan undi kepada BN.

   “Agaknya apa pendirian ustaz terhadap keputusan PH memanggil tarian gelek LGBT untuk mengutip derma bagi Tabung Harapan ya?

   “Mampukah seorang Adun PH menyanggah perdana menteri atau timbalannya? Jika tidak, serahkan tugas itu kepada pembangkang dengan mengundi BN pada 4 Ogos depan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.   Dalam rakaman video berdurasi 15 saat itu, memaparkan beberapa wanita menari dengan mendedahkan aurat sewaktu majlis kutipan derma THM pada 25 Julai lalu.

   Sejak ditubuhkan, THM sehingga ke hari ini sudah mengumpul sumbangan sebanyak RM162 juta setakat jam 3 petang tadi.

   Terdahulu, Lokman berjanji akan mempertahankan Maahad Tahfiz Al Fateh, yang mana Zawawi merupakan pengetua di sekolah agama berkenaan.

   “Jika mahu selamatkan pusat tahfiz, undilah saya. Saya akan pertahankan hingga darah terakhir saya. Ini janji saya,” katanya.

   Mengulas lanjut, Lokman meminta pengundi yang tidak berpuas hati dengan PH selepas 70 hari memerintah negara agar menyuarakan bantahan mereka melaluinya.

   “Pada 4 Ogos ini, bukan hendak pilih saya atau Zawawi tapi pungutan suara. Kalau anda berpuas hati undilah PKR. Tapi sekiranya anda merasakan PH perlu penuhi janji, undilah saya,” katanya.

   Delete
  3. " pertahan hingga dara terakhir ..." pigi dah !!@@

   Dulu Najib terpekik terlolong main wayang kulit . Dia kata tak akan benarkan 'kawan' dia si Trump buka konsulat di Baitulmaqdis . Jika Trump hendak buka juga , langkah mayat dia dulu . Dah 3 bulan US buka konsulat ..
   hidup lagi si Bijan ni .

   Delete
  4. Mokhtar Senik: Hayat HARAPAN tak lama, banyak penyakit
   Diterbitkan 26 Jul 2018, 5:34 petang | Dikemaskini 26 Jul 2018, 6:23 petang

   A+ A-
   Pemimpin kanan PAS Mokhtar Senik merasakan jangka hayat pentadbiran Pakatan Harapan (HARAPAN) akan lebih singkat daripada pemerintahan BN.

   "Duk berasa jangka hayat kerajaan Pakatan Harapan ni lebih singkat dari jangka hayat BN. Kalau anda berpandangan sebaliknya terpulang lah," kata Ahli Jawatankuasa PAS Pusat pada suatu hantaran Facebook hari ini.

   Beliau juga berkata hal ini kerana HARAPAN menghidap penyakit "kerap kencing."

   "Saya kata begitu kerana HARAPAN ni banyak sangat penyakit.

   "Melebihi penyakit yang pernah dihidap oleh Umno/BN. Penyakit nombor satu HARAPAN ialah kerap kencing," kata Ketua Dewan Ulama PAS Pahang itu.

   Kenyataan pedas pada Dr M, Guan Eng

   Mokhtar sering mengeluarkan kenyataan pedas sebelum ini dan dipercayai kenyataan beliau hari ini ada kaitan dengan kempen pilihan raya kecil Sungai Kandis.


   Ulama PAS itu pernah mengulas tindakan pengerusi HARAPAN Tun Dr Mahathir Mohamad menziarahi pusara allahyarham Datuk Fadzil Noor dan cuba mengunjungi pusara allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika kempen PRU14.

   "Ziarahlah Tun, sambil-sambil tu buatlah muka sedih. Pasti makin ramai yang akan panggil Tun dengan gelaran ayahanda dan bonda.

   "Ziarah laa.. Tun akan dilihat benar-benar bertaubat dan insaf. Dan lebih insaf lagi kalau Tun ziarah kubur sendiri yang sedang menanti," katanya melalui kenyataan terbuka di Facebook.

   Mokhtar pernah berkata setiap kali Lim Guan Eng mengecam Kelantan maka 'bala' hadir di Pulau Pinang, ketika banjir besar melanda negeri itu pada November tahun lalu.

   Delete

  5. Apende NAJIB AL JIBO nak sibuk lagi brceramah di Sg Kandid dll? Dia dah tak laku di khlayak ramai. Umno masih lagi nak coba guna dia. Mana dia ada political milegae lagi?

   Dia dah nak terbenam di penjara. Semua rakyat tau. Rakyat kampong pun tahu dia dah di heret ke mahkamah. Satu tuduhan berkaitan SRC International, sebat duit RM42 juta. Beberapa tuduhn bekaitan 1MDB tak lama lagi. Sebat duit berbilion Ringgit.

   " ..akan membeli SPLASH .. harga yang ditawarkan oleh TS Khalid Ibrahim, Mantan Menteri Besar Selangor pada tahun 2013 iaitu RM250 juta."

   Punya bangang kamu NAJIB AL JIBO pegang kuasa di Putrajaya tak mahu beli di masa itu. Menyusahkan rakyat nak buat paip masukkan air dari Pahang pun tak boleh. Masa kurang air rakyat angkat air ke rumah pangsa tingkat.

   Sekarang selepas 5 tahun, tentu lah harga di naikkan. Selaras dengan harga barangan asyik naik di bawah pemerintahan NAJIB AL JIBO. Yang buat dia lingkup di Pru14.

   Delete
  6. Laluan RUU355 makin sukar, kata Pemuda Umno Kelantan
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 24 Jul 2018, 8:06 malam | Dikemaskini 24 Jul 2018, 8:26 malam

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Pemuda Umno Kelantan menyifatkan usaha PAS untuk mengangkat Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU355) semakin sukar di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Ketuanya, Nor Hariri Mohamed berkata, berbanding ketika kerajaan di bawah pentadbiran BN, situasi sekarang dilihat "hampir mustahil" untuk PAS menjayakan agenda tersebut.

   Menurutnya, dengan pelantikan bukan Islam sebagai peguam negara, ketua hakim negara dan menteri di Jabatan Perdana Menteri yang berurusan dengan hal undang-undang memperlihatkan peluang untuk RUU355 dibahaskan di Parlimen semakin tipis.

   "Kalau dilihat daripada aspek itu jalannya amat tipis, bagaimanapun lebih baik kita cuba. Sekurang-kurangnya ada perkara yang kita boleh bangkitkan.

   "Ketika BN memerintah, RUU355 tak berdepan halangan, bahkan kita menyokong dan diberi laluan untuk dibentangkan," katanya pada sidang media di Kota Bharu selepas mempengerusikan mesyuarat exco Pemuda Umno Kelantan, hari ini.


   Sebelum ini, pentadbiran Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melantik Tommy Thomas sebagai peguam negara, Tan Sri Richard Malanjum (ketua hakim negara), Datuk Liew Vui Keong (menteri undang-undang) yang didakwa menimbulkan kegusaran di kalangan umat Islam di negara ini.

   Terdahulu, isu RUU355 tercetus di persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini apabila Ketua Pembangkang, Datuk Md Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas) menggesa PAS supaya menguji pendirian dan sikap Dr Mahathir berhubung pelaksanaan RUU355.

   Sementara itu, Nor Hariri berkata, pembangkang sekarang tidak boleh berputus asa untuk meneruskan usaha tersebut dan rakyat boleh melihat sendiri pendirian pihak kerajaan pusat hari ini.

   "Kalau dulu orang kata Umno yang mempolitikkan hal ini, kita tak boleh putus asa. Kita tengok apa tindakan pihak kerajaan sekarang, (dulu) mereka yang menentang perkara ini," katanya.

   Delete
  7. SIRI AKHIR : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   11. JAWAPAN KEPADA SOALAN DI ATAS IALAH KERANA KERAJAAN ISLAM MELAKA SUDAH MULA MELUPAKAN AJARAN ALQURAN SUPAYA BENAR-BENAR BERIMAN DENGAN TIDAK MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR DAN BERWASPADA KEPADA MUNAFIK/HIPOKRIT..APABILA KESULTANAN MELAKA TELAH MEMBERIKAN KEDUDUKAN DAN JAWATAN KEPADA ORANG ASING DAN AKHIRNYA MEREKA MEMECAHKAN RAHSIA KERAJAAN KEPADA MUSUH….MEREKA JUGA TIDAK BERTAKWA DENGAN BERINTEGRITI DALAM AMALAN HARIAN SEPERTI MENGAMALKAN RASUAH DAN KRONISME SERTA MENGIKUT KELEMAHAN DIRI…SIKAP DAN AMALAN YANG SAMALAH YANG MENYEBABKAN EMPAYAR AGUNG OTTHMANIAH TUMBANG…


   12. PORTUGIS DENGAN SEMATA-MATA KEKUATAN TENTERA MEREKA TENTU SAMA SEKALI TIDAK DAPAT MENGALAHKAN KERAJAAN MELAKA YANG TERLALU TEGUH,,,KUAT DAN HEBAT…TAPI PORTUGIS MENDAPAT SOKONGAN DARI TALIBARUT DAN PENGKHIANAT DARIPADA KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU YANG LAIN DENGAN MENGHANTAR ARMADA MEREKA…ANALISA LEBIH MENDALAM PERLU DIBUAT UNTUK MENGENAL PASTI MANAKAH KERAJAAN-KERAJAAN TERSEBUT YANG TERLIBAT DALAM MENJATUHKAN KERAJAAN MELAKA….KERAJAAN-KERAJAAN YANG DITUDUH MUNGKIN KERAJAAN MELAKA SENDIRI KERANA SABOTAJ DARI DALAM ,,,KERAJAAN PAHANG,,,KERAJAAN RIAU-LINGGA DAN KERAJAAN JOHOR…KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU INI TELAH BERGABUNG DI BAWAH ARAHAN PORTUGIS UNTUK MENAWAN MELAKA…

   Delete
 22. Itu mintiri torpedo kapla tumpol sudah tido kaaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU..

   Delete
 23. Nilai matawang jatuh lagi
  Menteri ekonomi dah hebat
  PM dah hebat
  Tapi hebat menipu gamaknya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA HEBATNYA HUDUD

   1. SEMUA ORANG KECUT PERUT BILA DENGAR PERKATAAN HUDUD.. ,,BELUM LAGI DILAKSANAKAN....KALAU SUDAH DILAKSANAKAN TENTULAH IA AKAN MEMBERI KESAN MAKSIMA KEPADA PENURUNAN JENAYAH...

   2. ANDA MENYALAHKAN ORANG LAIN KERANA TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD SEDANGKAN APA PERANAN ANDA SEBAGAI SEORANG MUSLIM/BERIMAN.,, JIKA ANDA MENGATAKAN HUDUD TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN KERANA PERLUKAN SOKONGAN MAJORITI. MAKA ANDA BERUSHALAH BIAR DAPAT MAJORITI.,, MAHATHIR JADI PM PUN BUKAN DARI PARTI MAJORITI.. BILA ANDA KATA TIDAK SESUAI KERANA ADA KAUM DAN AGAMA LAIN DI MALAYSIA MAKA UNDANG-UNDANG LORD REID LEBIH TIDAK SESUAI DILAKSANAKAN KERANA TIDAK ADA KENA MENGENA PUN DENGAN MANA-MANA UGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA.

   3. HUKUM HUDUD BUKANLAH BARU DIPERKENALKAN OLEH ALQURAN TETAPI TELAH DIPERKENALKAN LAMA DULU OLEH TAURAT/INJIL LAGI.,,,SILA RUJUK SEBAGAI CONTOH HUKUMAN POTONG TANGAN DISEBUT OLEH BIBLE : MARKUS 5:29-30 & 9:43-48, HUKUMAN REJAM/MATI UNTUK PENZINA : DEUTERONOMY 22:22-24,, LEVITICIUS 20:10.. HUKUMAN REJAM DALAM TANAKH YAHUDI : ULANGAN : 17 : 2-17

   4. DI MALAYSIA SENDIRI PERNAH DILAKSANAKAN UNDANG-UNDANG MELAKA PADA ABAD 15 SEHINGGA AWAL ABAD 16...ANTARA LAIN HUKUMAN TERSEBUT IALAH HUKUM BUNUH KE ATAS MUHSAN YANG BERZINA ( FASAL 2 ),,,QISAS: BUNUH DI BALAS BUNUH ( FASAL 5 ),,,POTONG TANGAN KERANA MENCURI ( FASAL 7 ),,,,EKONOMI HARAM AMBIL RIBA ( FASAL 30 ),,,,HUKUMAN MURTAD JIKA TIDAK TAUBAT DIBUNUH ( FASAL 36 ).

   6. HUDUD DARI SEGI BAHASA BERMAKNA BATASAN/HAD/LIMITATION. ISTILAH HUDUD DIGUNAKAN ALQURAN UNTUK HUKUM YANG BERKAITAN DENGAN NIKAH KAHWIN,,FARAID DAN PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD JUGA DIGUNAKAN SECARA UMUM KEPADA SEMUA HUKUM-HAKAM LAIN..DAN AHKIRNYA PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD DIKENALI UMUM SEBAGAI HUKUM JENAYAH YANG MELIBATKAN ROGOL, MENCURI DAN SEBAGAINYA.

   7. SEBABNYA HUDUD DINAMAKAN HAD/BATASAN/LIMITATION IALAH KERANA HUKUM ISLAM MEMPUNYAI 3 LAPISAN/LEVEL HUKUM IAITU HUDUD,,,QISAS DAN TA'ZIR...BERBEZA DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL YANG HANYA MEMPUNYAI SATU LAPISAN SAHAJA...

   8. IA BERMAKSUD UNDANG-UNDANG SIVIL TIDAK KEBAL DARI DICEROBOHI OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA...AKAN ADA PEMIMPIN YANG MENGATASI UNDANG-UNDANG YANG MEREKA KUAT-KUASAKAN..PEMIMPIN INI HAKIKATNYA TELAH MENJADI TUHAN SELAIN ALLLAH SWT.

   9. DALAM UNDANG-UNDANG ISLAM,, DUA LAPISAN ATAS IAITU HUDUD DAN QISAS TIDAK ADA CAMPUR TANGAN MANUSIA SAMA SEKALI HATTA SETINGGI MANAPUN KEDUDUKAN PEMIMPIN ITU...HANYA LAPISAN KETIGA IAITU TA'ZIR SAHAJA YANG DIBENARKAN DIPUTUSKAN OLEH DEWAN RAKYAT/NEGARA.

   10, DALAM ALQURAN ADA DISEBUTKAN BAHAWA ORANG-ORANG KAFIR MENGAMBIL PENDETA/PADERI MEREKA SEBAGAI TUHAN SELAIN ALLAH SWT... INI ADALAH KERANA PADERI/RAHIB MEREKA TELAH MENJADI TUHAN DENGAN MENGUBAH UNDANG-UNDANG ASAL YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT... BARANG SIAPA YANG SETUJU DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAAN MANUSIA TERSEBUT TELAH TERKELUAR DARI IMAN/ISLAM KERANA MELAKUKAN KESYIRIKAN.

   11. OLEH KERANA KITAB-KITAB SUCI SEBELUM ALQURAN TELAH DINODAI DAN DIUBAH OLEH TANGAN-TANGAN PADERI/RAHIB/SAMI/PEMUKA AGAMA MAKA ALLAH MENURUNKAN ALQURAN DENGAN JAMINAN TIADA LAGI PENGUBAHAN OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA UNTUK DIDAULATKAN DI MUKA BUMI….


   Delete
 24. Sobat2 sekelian...jom kita semua lihat macam mana pemimpin2 Fuckatan Haprakan main wayang dan drama sinetron selama ni semata2 untuk mengkincinkan cai2 mereka sendiri !!

  Sebelum PRU14:

  Mahathir : Orang asing dapat tanah kita di Forest City, Kerajaan gadai kedaulatan negara.

  Kata Tun Dr Mahathir...................................
  Najib sebenarnya boleh membatalkan syarat freehold kerana ia bertentangan dengan dasar negara, kerana semua hak milik tanah baharu mestilah leasehold antara 30, 66, 90 atau 99 tahun. Ramai rakyat Malaysia yang memohon tanah kecil mereka diberi secara kekal tetapi gagal. Tetapi nampaknya orang asing boleh dapat secara kekal

  Mukhriz: DS Najib Razak merupakan satu-satunya perdana menteri yang membenarkan warga asing membeli tanah berstatus hak milik kekal. Kata DS Mukhriz,
  Saya pernah jadi menteri besar. Nak jual tanah hak milik kekal, orang sendiri pun susah. Tak pernah jual kepada orang luar

  Selepas PRU14:

  Menteri: Kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan terus membenarkan penjualan tanah milik kekal (free hold) di kawasan Forest City, Johor kepada warga asing.

  Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar berkata langkah itu selaras dengan peraturan yang dikeluarkan Majlis Tanah Negara sejak 2014.

  Kata Menteri :

  Tentang isu tanah di Forest City saya sudah maklum, tanah-tanah boleh dijual kepada orang asing mengikut peraturan yang dikeluarkan dalam Majlis Tanah Negara berkuatkuasa mulai Mac 2014 ,orang asing boleh miliki tanah.

  Kesimpulannya, cai2 Fuckatan nilaikan lah sendiri dan kalau ada masa lapang cuba cium badan sendiri..ada apa2 perbezaan tak??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kengkawan..Harap ambil iktibar dari apa yang nak disampaikan ni agar dapat memberi menafaat pada semua, khususnya cai2 PH !!!

   HIPOKRIT dan PH mana boleh berpisah...umpama irama dan lagu. Kalau dah ketuanya sendiri kaki putar alam, maka segala keputusan lepas mereka berkuasa pun berputar2 macam cakapnya jugak.

   Kalau dulu Madey dan macai-macai Fuckatan Haprakan kata Najib menjual kedaulatan negara kepada China komunis... Sekarang haramjadah-haramjadah tu nak kata apa pula mengenai Forest City??? Pelaburan yang menguntungkan...?? Ini hanyalah perniagaan...???

   Bagi Rakyat jelata, mungkin ni caranya Madey putar alam nak beri kerakyatan kepada 700,000 warga china untuk undi PH dalam PRU-15 kelak... Hehe, pulang paku buah keras nampak!!!

   U-turn.. flip-flop.. sembang tak serupa bikin....cetak rompak...Fotostat... Bakal dikaji... itu je la kepandaian menteri2 Fuckatan Haprakan kabinet kayu reput tu, yang lain tak pandai sebab Madey kata mereka semua jenis UNEDUCATED....

   Wakakakakakakakakakakaka

   Delete
  2. Sampai bila si Tonggeng nak berterusan menghina dirinya dgn mengalih tiang gol lari tajuk - tak pasal-pasal menadah-nonggeng songsang untuk melariskan dirinya tapi tak ada sapa pun ambil peduli.....??

   Last2, setelah kopipes-melalut tak tentu hala, dia syok sendiri komen balas & ketawa sorang-sorang bagai orang sewel.

   Delete
  3. Kes 'Bin Abdullah' diarah dibicarakan semula
   Hafiz Yatim | Diterbitkan 27 Jul 2018, 1:13 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 1:16 petang

   A+ A-
   Kes "bin Abdullah",y ang rayuan Majlis Agama Islam Negeri Johor telah didengar pada Februari lalu, akan didengar kembali (de nova) oleh hakim Mahkamah Persetuan di hadapan tujuh panel hakim.

   Pada 7 Februari lalu, pendengaran dibuat di hadapan lima panel hakim diketuai ketua hakim negara ketika itu Tun Md Raus Sharif.

   Sekarang jawatan itu disandang oleh Tan Sri Richard Malanjum.

   Perkara ini didedahkan oleh peguam keluarga terlibat Nizam Bashir ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.
   “Perkara ini akan didengar de novo pada 18 Oktober.

   “Walaupun mahkamah tidak menyatakan dengan jelas tetapi kita tahu Raus telah pergi,” katanya.

   Malanjum ketika dilantik sebagai ketua hakim negara berkata kes-kes melibatkan kepentingan awam akan dijalankan di hadapan tujuh panel hakim.

   Kes berkaitan isu perlembagaan akan melibatkan isu sembilan hakim.

   Delete

  4. "main wayang dan drama sinetron selama ni semata2 untuk mengkincinkan cai2 mereka "

   NAJIB AL JIBO bukan saja kencingkan cyber troopers dia di Pru13, dia maki "bangang hamjadah", sebab tak cari fakta dan data yang membolehkan pengundi percaya apa depa cakap.

   Main komen hantam kerumo saja di blogs dll. Tidak menaikkan imej NAJIB AL JIBO atau Umno. Nyaris kalah di Pru13 itu. Kalah di Pru14.

   Sekarang cai2 NAJIB AL JIBO pun gitu jugak. Asyik kopipes saja, tak ikut tajuk pos atau betul2 counter komen2 puak PH pont by point. Main hantam keromo jugak. Hasil nya - rakyat dan pengundi fedap. Main scroll over aja kopipes2 yang di keluarkan.

   NJIB AL JIBO dah tak pegang kuasa sekarang, kesana sini kuyu mcm tikus. Kalau tak, tentu dia maki lagi kamu semua yang asyik menyonyot dia saja walau pun dia dah hilang kuasa.

   Masih hentam keromo lagi, punca maklumat pun tak di sebut. Siapa mahu percaya. Baca komen2 itu pun tidak.

   Delete
  5. NGO tegur k'jaan agresif pada 1MDB, tapi 'lepaskan' Taib
   Diterbitkan 25 Jul 2018, 2:11 petang | Dikemaskini 25 Jul 2018, 2:23 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Kerajaan tidak boleh agresif dalam kes 1MDB sahaja tetapi tidak mempedulikan dakwaan-dakwaan terhadap Yang Dipertua Sarawak Tun Taib Mahmud, kata Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4).

   “Rakyat Malaysia yang mengundi dengan semangat antikleptokrasi dan antirasuah di Malaysia tidak boleh bertolak ansur terhadap ketidakpedulian ini.

   “C4 menggesa kerajaan Pakatan Harapan mengambil tindakan tegas dan segera,” kata pengarah eksekutif kumpulan itu Cynthia Gabriel.

   Dalam kenyataan hari ini, Cynthia menggesa Peguam Negara Tommy Thomas “menjadi berani, adil dan tidak memilih pendakwaan” dalam dakwaan kes-kes kleptokrasi Taib.

   “Kita tidak boleh agresif terhadap 1MDB dan biarkan perkara ini terlepas. Rasuah seperti ini, jika benar, tiada tempat dalam Malaysia baru,” kata Cynthia.

   NGO berpangkalan di Switzerland Bruno Manser Fund menuduh keluarga Taib bertanggungjawab terhadap pembalakan berleluasa di Sarawak dan mengganggarkan kekayaannya sekitar RM46 bilion.

   Menteri undang-undang Liew Vui Keong bagaimanapun berkata Tiab telah dibersihkan daripada salah laku pada 2013.


   Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Mohd Shukri Abdul berkata pihaknya telah membuka 15 kertas siasatan terhadap Taib tetapi tidak dapat mengaitkannya tanpa maklumat baru.

   Cynthia bagaimanapun berkata BMF bersedia berkongsi maklumat mereka.

   Taib telah menafikan sebarang salah alu sepanjang menjadi ketua menteri Sarawak dari tahun 1981 hingga 2014.

   Delete
  6. KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK.

   2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM BERAJA. TENGOK SAHAJA SEPERTI BERUNAI DARUS SALAM. KENAPA NEGARA TERSEBUT TIDAK BERMASALAH MELAKSANAKAN SISTEM ISLAM. JAWABANNYA ADALAH KERANA SISTEM BERAJA YANG DIAMALKAN.

   3. SISTEM ISLAM INI BUKANLAH BARU. SISTEM INI DILAKSANAKAN SECARA SISTEMATIK SEMENJAK NABI MUSA SEPERTI KITAB TAURAT. NABI-NABI YANG MENYUSUL KEMUDIAN MENGGUNAKAN UNDANG-UNDANG TAURAT TERSEBUT. OLEH KERANA ITULAH SAMPAI SEKARANGPUN KALAU KITA MEMBACA INJIL TERDAPAT OLD TESTAMENT(ASALNYA TAURAT) KERANA ISA A.S DIMINTA MELAKSANAKAN HUKUM-HAKAM TAURAT. JIKA KITA MEMBACA AL QURAN, ALLAH MEMERINTAH MUHAMMAD MEMINTA YAHUDI UNTUK MEMILIH SAMADA MEMILIH HUKUM ALQURAN ATAU TAURAT.

   4. SISTEM DEMOKRASI YANG DIAMALKAN ADALAH SISTEM DAJJAL YANG SEMEMANGNYA DIDOKTRINKAN UNTUK TIDAK MEMBENAR PELAKSANAAN HUKUM HAKAM ISLAM. SEBAGAI CONTOH MESIR DAN ALGERIA APABILA PARTI ISLAM BERJAYA MENGAMBIL ALIH NEGARA SERTA MERTA KERAJAAAN TERSEBUT DIGULINGKAN… SISTEM INI HANYA MEMENANGKAN GOLONGAN MAJORITI TANPA MENGIRA MAJORITI ITU BETUL ATAU TIDAK…SEDANGKAN ISLAM MENYOKONG KEBENARAN ( TRUTH SHALL PREVAIL )…SEBAGAI CONTOH DI USA ARAK PERNAH DIHARAMKAN TAPI BERTUKAR MENJADI HALAL KERANA MAJORITI…ADAKAH SISTEM BEGINI DISOKONG ORANG BERIMAN??

   5. SISTEM DEMOKRASI TIDAK MEMPUNYAI NILAI MORAL. SEBAGAI CONTOH NAHENDA MODI PM INDIA MEMPUNYAI REKOD MEMBUNUH 2000 MUSLIM DAN DI SENARAI HITAMKAN UNTUK MEMASUKI BEBERAPA BUAH NEGARA. TAPI SETELAH MENANG MENJADI PRESIDEN LARANGAN TERSEBUT SERTA MERTA DI HAPUSKAN. BEGITU JUGA,, KATAK DAN KADOK POLITIK YANG TIDAK BERMORAL DI BENARKAN DALAM SISTEM DEMOKRASI MALAYSIA.

   6. DI ACEH, HUKUM HAKAM ISLAM HANYA BERJAYA DILAKSANAKAN APABILA SETELAH SETENGAH ABAD PEJUANG-PEJUANG ISLAM BERJIHAD DAN MENDAPAT AUTONOMI SENDIRI BARULAH HUKUM ISLAM DAPAT DITEGAKKAN. ADAPUN DI DAERAH-DAERAH LAIN INDONESIA UMAT ISLAM BERKECAMUK DENGAN SEGALA MACAM FAHAMAN DAN AGAMA SEHINGGA SEBUAH RUMAH MEMPUNYAI KELUARGA YANG MEMPUNYAI PELBAGAI AGAMA. GEREJA DIGILIR-GILIRKAN UNTUK MELAKSANAKAN PELBAGAI RITUAL SEMUA AGAMA SECARA BERGILIR. INILAH AKIBATNYA PELAKSANAAN SISTEM REPUBLIKAN.

   7. NEGARA-NEGARA SEPERTI BELANDA,,,,BELGIUM,,,,SWEDEN,,,NORWAY,,,DENMARK,,,,SEPANYOL,,,,JEPUN,,,QATAR,,,,ENGLAND DAN THAILAND MASIH MENGAMALKAN SISTEM BERAJA TIDAK DIPERSOALKAN SEMATA-MATA KERANA MEREKA BUKAN BERAGAMA ISLAM.

   8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA….. SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA…. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT…. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   10. JADI SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG DOMINAN UNTUK MENDAULATKAN HUKUM HAKAM ISLAM. SESIAPA YANG TIDAK BERSETUJU DENGAN HUKUM HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN ADALAH KAFIR/MUNAFIK/HIPOKRIT/MURTAD/PENGIKUT DAJJAL…

   Delete
 25. Kalau cai2 perasan lah kan, hari tu Menteri Kewangan (penjaga buku kira-kira mengikut kata seorang Ahli Parlimen) Lim Guan Eng@Ah Beng, telah mendedahkan maklumat separuh masak di Dewan Rakyat mengenai elaun RM5 Juta yang di terima oleh Arul Kanda untuk tempoh 6 bulan.

  Hakikatnya ia adalah elaun yang datang secara 'pakej' dengan jumlah sekaligus (lump sum). Ini bermaksud Arul Kanda tidak boleh menuntut apa-apa faedah bulanan yang lain.

  Apa yang tidak djelaskan di dalam maklumat separuh masak ini adalah Arul Kanda menerima kontrak kerja di 1MDB dengan elaun yang jauh lebih rendah berbanding semasa bekerja dengan Bank di UAE sebelumnya.

  Di dalam dunia korporat, pakej ganjaran atau 'remuneration' datang bersama-sama KPI atau 'Key Performance Indicators'.

  Dalam erti kata lain, sekiranya KPI yang ditetapkan berjaya dicapai, anda akan berjaya mendapat pakej yang dijanjikan. Sebaliknya, jika anda gagal, anda akan dibuang kerja atau kontrak anda akan ditamatkan.

  Bukan satu perkara baharu untuk sesebuah syarikat korporat menawarkan pakej yang lumayan bagi pekerja, dengan syarat pekerja berkenaan dapat mencapai apa KPI yang ditetapkan oleh syarikat.

  Begitu juga dalam kes Arul Kanda. Beliau ditawarkan pakej yang lumayan sekiranya dapat memulihkan kembali (turnover) dan merasionalisasikan syarikat 1MDB yang bermasalah oleh pengurusan yang sebelumnya.

  Dalam kes ini, Arul Kanda berjaya mengurangkan hutang 1MDB daripada RM50 Bilion kepada RM30 Bilion dan 1MDB berada di landasan pelan rasionalisasi yang tepat. Tidak ada salah laku dalam pembayaran elaun sebanyak RM2.5 juta itu. Kerajaan sekarang sepatutnya mengarahkan 1MDB melunaskan baki RM2.5 juta lagi yang Arul Kanda belum terima.

  Majoriti rakyat merasakan..... bukan elaun Arul Kanda yang harus dipotong, sebaliknya gaji dan elaun Lim Guan Eng dan menteri2 kabinet kayu reput Fuckatan Haprakan.

  Ini memandangkan sebagai seorang Menteri Kewangan, Lim Guan Eng masih gagal menurunkan harga minyak dan gagal memansuhkan tol seperti yang dijanjikan di dalam ceramah-ceramah beliau dan Manifesto PH.

  Lim Guan Eng juga dilihat sebagai seorang Menteri Kewangan yang tidak bersih kerana tidak berani membersihkan dirinya melalui perbicaraan kes rasuah beliau dan berharap kes-kesnya akan digugurkan oleh Kerajaan PH.

  Kau orang perasan tak apa jadi dengan mata sebelah kiri si Ah Beng tu, bengkak sampai nak tertutup pulak...dia ngendap bininya kincin kot???

  Keh..keh..keh...Harrrk...Tuii....koikhkioikikihkioikikok!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perbandingan olih si biol yang berpendapat semua yang mendengar bodoh bangan saperti para walaunta .

   Delete
  2. pH JANGAN SIBUK BERPOLITIK BANYAK KERJA NAK BUAT


   Remaja: 15% buli, 13% merokok, 7% seksual, 6% cuba bunuh diri - Kajian
   Diterbitkan 26 Jul 2018, 5:39 petang | Dikemaskini 26 Jul 2018, 5:43 petang

   A+ A-
   Kajian Kementerian Kesihatan mendapati 16 peratus remaja negara ini terlibat dalam buli, 13 peratus merokok, tujuh peratus tingkah laku seksual dan enam peratus cubaan bunuh diri.

   Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad berkata dapatan itu adalah hasil kajian Adolescent Health Survey 2017 oleh kementeriannya melibatkan remaja berumur antara 13 dan 17 tahun.

   Secara tepatnya, kajian itu mendapati 16.2 peratus remaja pernah terlibat dalam masalah buli, 13.8 peratus remaja dalam kalangan umur sama didapati merokok, tingkah laku seksual (7.3 peratus) dan cubaan bunuh diri (6.8 peratus).

   Dalam pada itu, kajian itu mendapati 10.8 peratus dalam kalangan remaja 12 hingga 13 tahun mengambil minuman beralkohol, katanya ketika menutup konvensyen Health Promotion in Learning Institutions (HePiLi) peringkat kebangsaan 2018 dan pelancaran program Tunas Doktor Muda di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, di ibunegara.

   “Ini sepatutnya menjadi peringatan untuk kita berdepan dengan cabaran seperti ini dengan pendekatan serius,” katanya, sambil menambah penganjuran aktiviti kesihatan seperti Tunas Doktor Muda dapat membantu kerajaan melahirkan masyarakat yang bertingkah laku sihat.

   Bagaimanapun, beliau tidak memberikan butiran sampel kajian tersebut.

   Bercakap mengenai perkara lain, Dzulkefly berkata ibu bapa perlu bertindak memastikan anak-anak yang dijangkiti Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) tidak ke sekolah, sekaligus dikuarantin.

   Beliau berkata ia bagi mengelakkan penularan penyakit itu yang mudah merebak melalui sentuhan dan air liur.

   “Jumlah kes HFMD yang merebak amat menakutkan tetapi kalau kita tangani perkara ini seperti melakukan 'gate keeping at the point of entry' (menghalang anak-anak yang dijangkiti) ke sekolah, itu dapat menangani perkara ini dengan lebih berkesan,” katanya.


   Wabak HFMD yang sebelum ini menular dalam kalangan pelajar sekolah di Pulau Pinang, Kedah dan Pahang dilaporkan mula merebak ke ibu kota apabila sebuah kelas di Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 2 di sini diarah tutup dan kesemua 36 muridnya diberi cuti 10 hari selepas empat daripada mereka dijangkiti HFMD.

   Mengikut rekod Kementerian Kesihatan, 35,886 kes kumulatif wabak itu direkodkan di seluruh negara dari 1 Jan hingga 23 Julai tahun ini.

   Konvensyen HePiLi merupakan platform yang menggabungkan program promosi kesihatan melibatkan peringkat pendidikan awal kanak-kanak pra sekolah atau tabika melalui Program Tunas Doktor Muda, program Kelab Doktor Muda bagi sekolah rendah dan menengah serta Program Siswa Sihat (PROSIS) untuk institusi pengajian tinggi.

   - Bernama

   Delete

  3. Coba fikir siapa mmahu baca kopipes2 GENG NAJIB AL JIBO yang selalu di tambah nya dengan kata kata sendiri di hujung nya -

   Keh..keh..keh...Harrrk...Tuii....koikhkioikikihkioikikok!!

   Bukan saja mcm budak kecik, menunjukkan pemikiran yang kosong, otak kecik, tak banyak grey matter.

   Yang NAJIB AL JIBO kata di kempen PRU13 dulu "bangang hamjadah". Di kempen Pru14, dia kata "KEPALA BAPAK KAU".

   Delete
  4. 'HARAPAN berjanji tanpa kajian, akhirnya rakyat tertipu'
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 25 Jul 2018, 4:23 petang | Dikemaskini 25 Jul 2018, 4:33 petang

   A+ A-
   DUN KELANTAN | Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menyelar Pakatan Harapan (HARAPAN) yang didakwanya tidak mempunyai maklumat mencukupi ketika mengemukakan janji kepada rakyat pada pilihan raya umum (PRU) lalu.

   Beliau berkata, rentetan daripada kesilapan itu pelbagai masalah timbul dan banyak alasan digunakan dan akhirnya rakyat yang menjadi mangsa serta tertipu.

   Merujuk kepada isu royalti minyak, menurut Mohd Amar, kerajaan Kelantan hanya menuntut lima peratus daripada pengeluaran berbanding 20 peratus yang dijanjikan HARAPAN dalam manifestonya.

   "Saya tekan dari awal lagi, hak kita adalah lima peratus daripada pengeluaran seperti yang ada dalam perjanjian, manakala 20 peratus itu janji Pakatan Harapan.

   "Itu berbeza dan kami hanya tuntut hak kami.

   "Bayar yang itu dulu, lepas itu kalau nak bagi yang 20 peratus itu, bagilah. Tak ada masalah apa," katanya.

   Mohd Amar yang juga wakil rakyat Panchor ditemui media selepas sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan berlangsung di Kota Bharu hari ini.

   Mengapa janji lain

   Timbalan menteri besar Kelantan itu berkata demikian ketika mengulas kenyataan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali berhubung penangguhan bayaran royalti minyak.

   Pagi tadi Malaysiakini melaporkan Azmin mengakui Putrajaya tidak dapat membuat bayaran 20 peratus royalti minyak kepada negeri-negeri pengeluar bahan api itu.

   Azmin berkata penangguhan itu dibuat kerana pihak kerajaan perlu menunggu Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipinda.

   Sementara itu, Mohd Amar berkata, bayaran 20 peratus daripada hasil keuntungan seperti dicadangkan kerajaan itu sememangnya bercanggah dengan perjanjian.

   "Sebab perjanjian (asal) sebut lima peratus.

   "Tapi isunya kalau kita nak bahas, mengapa dulu dijanjikan lima peratus? Mereka tak buat kajian ke, mereka tak baca ke?


   "Itulah masalahnya, buat janji dengan tidak ada kajian akhirnya rakyat yang tertipu.

   "Inilah masalah HARAPAN, terlalu banyak janji yang tidak dibuat kajian," ujarnya.

   Mohd Amar turut menyelar kenyataan Timbalan Pengarah Biro Strategik dan Dasar Parti Bersatu Wan Saiful Wan Jan yang mendedahkan pihaknya tidak mendapat maklumat mencukupi ketika merangka manifesto HARAPAN pada PRU14 lalu.

   "Hingga Wan Saiful sendiri mengaku waktu dia rangka (manifesto) dia tak ada maklumat yang cukup, jadi selama ini rupanya rakyat Malaysia tertipu dengan janji-janji HARAPAN," tegas Mohd Amar.

   Delete
  5. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 26. nikah islam dgn dap kafir harbi sah ke..mgkn kitab baru madey kata sah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ni sekor lagi penjilat mabuk ketum . Jika tak mabuk ketum barangkali gian pil kuda . Mungkin juga gerombolan menggalakkan nikah gadis belum ada tetek dan belum tumbuh bulu cepet .

   Mengapa hanya taksub bertanya tentang kekufuran DAP sahaja ? Adakah MCA , MIC dan parti2 di Malaysia Timur tu parti Islam ?

   Baral punya pemikiran .

   Delete
  2. MCA: Kenapa kenyataan Maszlee dalam bahasa Cina sahaja?
   Wee Ka Siong | Diterbitkan 27 Jul 2018, 11:30 pagi | Dikemaskini 27 Jul 2018, 11:56 pagi

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Kenapa “kenyataan media” Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik hanya dalam Bahasa Cina? Bukankah bahasa kebangsaan perlu dimartabatkan?

   Menurut rakan-rakan media, menteri pendidikan hanya mengeluarkan kenyataan media yang menyentuh isu “peruntukan kerajaan untuk sekolan persendirian Cina” dalam Bahasa Cina sahaja, sebagai tambahan kepada jawapan bertulis pertanyaan lisan saya di Dewan Rakyat. Keadaan ini sangat menakjubkan!

   BACA : Kini Maszlee kata SMPC boleh dapat peruntukan

   Sebagai seorang menteri, Maszlee tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan media berbahasa Cina sahaja memandangkan ianya bersangkut-paut dengan urusan parlimen.

   Kenapa perlu berbuat demikian? Ini adalah perkara serius yang merupakan penjelasan kepada jawapan asal di parlimen di mana penjelasannya membawa maksud yang bercanggah dengan jawapan asal yang dibentangkan.

   Bahasa Malaysia bahasa rasmi

   Tindakan sebegini tidak selaras dengan polisi untuk memartabatkan bahasa kebangsaan, malahan ianya juga disifatkan sebagai tidak menghormati bahasa Malaysia yang merupakan bahasa rasmi kerajaan.

   Yang peliknya kenapa menteri pendidikan tidak berani membuat kenyataan rasmi dalam Bahasa Malaysia atau memperbetulkan jawapan di parlimen melalui kaedah terbaik iaitu mengemukakan Pernyataan Menteri “Minister’s Statement” dalam bahasa Malaysia di Dewan Rakyat?

   Maszlee harus faham bahawa Sekolah Persendirian Cina tidak terhad kepada pelajar kaum Cina sahaja. Ini menunjukkan beliau berfikiran sempit perkauman.

   Selain itu, sebagai menteri pendidikan, beliau sepatutnya mengamalkan sikap terbuka kepada semua rakyat tanpa mengira kaum dan tidak mengamalkan favouritism dalam menangani isu-isu pendidikan.

   Sehubungan itu, tindakan Maszlee yang hanya mengeluarkan kenyataan media dalam bahasa Cina berhubung isu “peruntukan kerajaan untuk sekolan persendirian Cina” juga amat mencurigakan, memandangkan kandungan kenyataan media tersebut adalah jawapan tambahan kepada pertanyaan lisan saya di Dewan Rakyat.

   Pencerahan rakyat berbilang kaum

   Maka, sewajarnya beliau mengeluarkan kenyataan tersebut dalam bahasa Malaysia supaya ia turut dapat memberi pencerahan kepada semua rakyat berbilang kaum.

   Pendek kata, Maszlee tidak patut mengeluarkan kenyataan yang sedap didengar masyarakat Cina tetapi bercakap lain di masyarakat kaum bukan Cina.


   Sekiranya beliau ikhlas dalam mempertingkatkan mutu sistem pendidikan pelbagai aliran di negara ini, termasuklah pendidikan aliran Cina, beliau perlu bersikap terbuka dan telus dalam menggalas tanggungjawab sebagai seorang menteri pendidikan yang mewakili semua rakyat Malaysia

   Delete
  3. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN SEKULAR/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP.

   Delete
 27. Wahai admin yg bijaksana

  Suka hati pas & UMNO lah, nak berkongsi jamban ke, jarum suntikan, kongsi seluar dalam ke.
  Jgn menyibuk laaa

  Dahlah lantik menteri paria bodoh

  ReplyDelete
  Replies
  1. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH KEPADA PEMAJU YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN HARGA HARTANAH NAIK MELAMBUNG DAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH OLEH MAJORITI RAKYAT MALAYSIA….DATA DARIPADA KWSP MENDAPATI 90% RAKYAT MALAYSIA BERPENDAPATAN BULANAN TIDAK LEBIH RM5000….INI BERMAKNA KEDIAMAN YANG MAMPU DIMILIKI MEREKA TIDAK LEBIH DARIPADA RM180,000…HARGA PREMIUM YANG TINGGI INILAH SEBABNYA KENAPA SEJAK 2008 TIADA RUMAH KOS RENDAH,,,,KOS SEDERHANA RENDAH,,,,DAN KOS SEDERHANA…

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 28. Rakyat Msia dah lama tau....Memang itu le kerja si Apek bila disuruh si Atuk tua kokeh tu. Tujuannya untuk spin dan kelentong serta putar untuk buat rakyat percaya yang DSNR banyak buat kesalahan dan ketirisan semasa jadi PM dulu. Kalau adakan PC, takde citer lain..rugi..rugi..rugi ajeer.

  Puak uneducated yg tak berfikir panjang terus telan segala spin dan chong dan penipuannya tanpa usul peroksa..khususnya cai2 Fuckaatn yang melambak2 kat sini !!!

  Si Apek ni lah kat senarai atas sekali menteri paling paling badut di antara menteri2 Haprakan, diikuti oleh Mat Sabon, Said Sad Dick, Pudin, kasut hitam dan Mak Lampir.
  PH ni kan mengamalkan Dasar penipu, menang PRU pun kerana fitnah dan kelentong !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ADA RAKAN AKU CAKAP...ORANG YANG KUAT MENIPU MACAM SI AH BENG NI, MAKA MATA AKAN SEPET SEBELAH SELAMA TIGA HARI TIGA MALAM.

   KALAU KAU ORANG TAK CAYA..SIKIT HARI LAGI HIDUNG SEMUA MENTERI2 FUCKATAN HAPRAKAN AKAN PANJANG MACAM PINOKIO TU BHAI, HIDUNG AH BENG LAH YANG PALING PANJANG SEKALI.... KAH KAH KAH!!!

   Delete
  2. Apa sudah jadi ?
   Sendiri tulis sendiri jawab .

   Kalau orang lain tanya , jawapan diberi merapu lebih .

   Rupa2 nya penyakit mental Kepala Bapak Kau berjangkit ke para penjilat .

   Delete
  3. NGO gesa mufti bersuara dalam isu berkaitan Islam
   Faisal Asyraf | Diterbitkan 27 Jul 2018, 6:24 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 6:29 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Sebuah pertubuhan yang menggelarkan diri mereka sebagai Majlis Tindakan dan Badan Penyelaras NGO Islam Malaysia menggesa para mufti untuk bersuara dalam isu berkaitan orang Islam di negara ini.

   Mereka menyatakan desakan itu dalam satu perhimpunan di Masjid Negara hari ini yang disertai kira-kira 50 hadirin.

   Koordinatornya Yahya Long Ali berkata, kerajaan dan pembangkang tidak senada dalam isu berkaitan sensitiviti orang Islam yang menurut mereka tidak diselesaikan sehingga kini.

   Beliau berkata, antara isu itu adalah budaya LGBT (lesbian, gay, biseksual, transgender), Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU355, sekolah tahfiz dan hak institusi Islam dan Raja-raja Melayu.

   Mufti adalah satu badan yang tinggi..mereka boleh keluarkan fatwa..kita nak dia berani bersuara dan bertegas dalam soal melibatkan Islam.

   "(Mufti) Tak boleh ikut arahan ketua masing-masing," katanya di perkarangan Masjid Negara di Kuala Lumpur selepas sembahyang Jumaat tengah hari tadi.

   Beliau mendakwa wakil sejumlah 30 NGO hadir ke perhimpunan itu, termasuk daripada Wanita Intifada Negara dan Gerakan Pembela Ummah Kedah.

   Yahya berkata isu RUU355 dibahaskan sejak pentadbiran BN lagi namun sehingga kini tidak selesai, kerana pemimpin beragama Islam dalam kerajaan dan pembangkang tidak bersatu.

   Delete
  4. Selain kopipes membabi buta luar tajuk, apa agaknya yer si Tonggeng nih mampu buat, ekkkk....???

   Delete
  5. Dominasi DAP dalam HARAPAN kian ketara, kata PAS
   Diterbitkan 27 Jul 2018, 1:24 petang | Dikemaskini 27 Jul 2018, 1:26 petang

   A+ A-
   PAS melihat Pakatan Harapan kini semakin ketara mengikut kehendak DAP yang menjadi salah satu parti komponan dalam gabungan berkenaan.

   Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan berkata bukti terbaru yang ditunjukkan kerajaan HARAPAN ialah sikap Kementerian Pendidikan.

   Kata bekas anggota parlimen Temerloh cara menterinya mengendalikan isu bantuan kepada sekolah menengah persendirian Cina (SMPC) begitu ketara menunjukkan HARAPAN didominasi DAP.

   "Baru kelmarin menteri buat kenyataan.

   "Apabila DAP sound (tegur) maka hari ini menteri buat U-turn di selekoh tajam," katanya menyindir.

   Mengiringi hantaran di Facebook Nasrudin ialah dua tangkap layar berita Malaysiakini mengenai isu bantuan SMPC.

   Semalam dua wakil rakyat DAP membidas Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik apabila tidak menyediakan peruntukan kewangan kepada SMPC.

   Kecaman itu keluarkan Anggota Parlimen Ipoh Timor Wong Kah Woh dan Anggota Dewan Undangan Negeri Bercham, Ong Boon Piow.

   Maszlee sebelum itu menjawab soalan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) mengenai peruntukan kepada SMPC di negara ini.


   Kata Maszlee sekolah-sekolah berkenaan - sama seperti sekolah agama persendirian - tidak termasuk dalam sistem pendidikan kebangsaan.

   Justeru kkatanya mereka tidak akan menerima peruntukan daripada kementerian.

   "Kementerian Pendidikan tidak menyediakan peruntukan bagi sekolah dan murid yang belajar di SMPC kerana ia tidak digolong di bawah mana-mana kategori institusi pendidikan dalam sistem pendidikan nasional," katanya.

   Bagaimanapun Maszlee kemudian dilaporkan media berbahasa Cina sebagai berkata kerajaan akan menyediakan peruntukan kepada SMPC melalui peruntukan kerajaan persekutuan, lapor beberapa akhbar harian Cina semalam.

   Delete

  6. GENG NJIB AL JIBO ini gunakan taktik kominis yang mengata tak usah kira apa kita kata, asalkan kita kata selalu, lama2 orang percaya.

   Jadi, dia masuk lah tiap hari siang dan malam membohong menipu memfitnah di sini, mengata segala apa berkaitan PH se larat larat nya.

   Tapi pembaca di kampong pun sekarang dah tahu betul tidak nya. Pembaca dan pengundi di FELDA apa tah lagi, depa pun dah ada internet, terbuka kapada maklumat begitu banyak.

   Mereka tahu dan maki hamun NAJIB AL JIBO punya orang benarkan tanah FELDA di Jalan Semarak KL bernilai RM250 juta di pindah nama kapada suatu syarikat pesendirian. Fikir lah itu. Punya berani dan gah nya depa, sebab bos depa NAJIB AL JIBO berani seleweng dan songlap 1MDB berbillion Ringgit.

   Delete
  7. PRK Sg Kandis: PAS sokong Umno?
   Nik Abduh Nik Abdul Aziz | Diterbitkan 25 Jul 2018, 8:34 malam | Dikemaskini 25 Jul 2018, 8:53 malam

   A+ A-
   ULASAN | Selepas mengumumkan menarik diri daripada bertanding di PRK Sungai Kandis, PAS telah membuat satu lagi kenyataan yang jelas bahawa undi ahli parti dan penyokongnya di Sungai Kandis adalah tidak kepada calon Pakatan Harapan (HARAPAN).

   PAS juga dalam kenyataannya tidak memberikan kata putus atau memastikan ahlinya mengundi calon BN yang diwakili oleh Umno.

   Mengapa? Jawapannya BN bukanlah rakan gabungan politik PAS dalam Gagasan Sejahtera. Jadi, tiada arahan wajib yang memestikan ahlinya mengundi Umno BN.

   Sebaliknya, PAS yakin dengan kebijaksanan ahlinya di dalam membuat pilihan dan mengundi yang terbaik. Petunjuknya adalah:

   Mengundi adalah satu kewajipan demi kebaikan negara yang memerlukan pemimpin yang baik untuk menerajuinya. Justeru PAS menyeru ahlinya agar keluar mengundi.

   Arahan PAS adalah menolak kerajaan HARAPAN. Sikap dan pendirian PAS terhadap HARAPAN adalah sama, sama ada sebelum atau selepas PRU ke-14, iaitu menolak mereka.   Bagi PAS, HARAPAN bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Ancaman terhadap kedaulatan agama Islam, keadaan ekonomi dan sektor-sektor lain yang tidak stabil selepas PRU ke-14 semakin membuktikan benarnya pendirian PAS.

   Kegagalan awal kerajaan HARAPAN untuk mengotakan janji-janji awal manifesto, beberapa kenyataan oleh pemimpin utamanya yang berbelit-belit bagi menjustifikasikan kegagalan mereka mengotakan janji itu, kegagalan mengawal prestasi ekonomi negara yang semakin perlahan.

   Selain itu, tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan HARAPAN hari ini.

   Umno abang PAS yang lupa diri

   Kehendak HARAPAN untuk menawan Kelantan dan Terengganu dalam PRU akan datang adalah jelas melalui ucapan beberapa pemimpin utamanya.

   Mengundi HARAPAN bererti menyuburkan dan membengkakkan lagi nafsu mereka untuk mengalahkan PAS. Ertinya, tindakan ahli PAS mengundi HARAPAN adalah seperti menikam diri sendiri.

   Umno telah hilang nafsunya untuk mengalahkan PAS. Tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh pemimpin utamanya yang menunjukkan sedemikian.

   Ertinya, Umno bukan lagi ancaman yang utama kepada PAS hari ini. Malah, beberapa petunjuk baru menunjukkan parti itu sedang berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS. PAS amat mengalu-alukannya.

   Ada yang berhujah menghentam PAS dengan berkata PAS berusaha menghidupkan Umno. PAS hanya bersandiwara, kata mereka.

   Saya berkata, PAS menghidupkan Umno dengan memberi kesedaran kepada Umno dengan Islam. Umno adalah abang PAS yang lama lupa diri akibat terlalu lama di anjung kuasa.

   Kesedaran Umno adalah kekuatan kepada PAS untuk memastikan Islam lebih berdaulat di bumi ini. Islam memerlukan umatnya sendiri untuk bangkit mempertahankan agamanya.


   Jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa PAS mendorong ahlinya mengundi Umno? Saya jawab - Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami.

   Selamat mengundi demi agama dan negara.

   NIK MOHAMAD ABDUH NIK ABDUL AZIZ ialah anggota Jawatankuasa Pusat PAS dan anggota parlimen Bachok.

   Delete
  8. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU ( EKSTREM )..

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 29. Sobat2..seperti yang dijanjikan semalam, iniadalah siri ke dua yang berkaitan dengan skandal Menteri Hal Ehwal Ekonomi
  Kerajaan era baru tu !!

  Pendedahan Skandal Azmin, Tapi Bukan Kempen Untuk Rafizi - Siri 2

  Posted by SnapShot at 8/03/2018


  Pendedahan Shamsidar (Isteri Azmin) Kepada
  Qurnisha Mengenai Skandal Seks Azmin


  Rencana saya yang lepas di akhiri dengan saya menghubungi isterinya, Shamsidar Taharin (Kak Sham). Saya tidak tahu apa perasaan saya mengenai perkara itu...

  Ada sesuatu yang tersembunyi bila melihat gaya percakapannya dengan saya...

  Ianya menggambarkan rasa sakit dan sedih...

  Perkara yang bersangkutan dengan suaminya yang telah dia tahu sepatutnya telah membuatkan dia berubah status menjadi ibu tunggal sekarang ini.

  Tetapi dia tetap mempertahankan perkahwinan itu demi anak2nya...

  Walaupun terpaksa berdepan dengan penipuan dan penderaan lisan dari Azmin...

  Saya merasakan Kak Sham bodoh kerana hakikatnya Azmin bukanlah 'orang besar' sangat pun...

  Dalam telefon dia sangat tenang...

  Bersedia dan memancarkan keyakinan ssbagai isteri seorang Menteri Besar.

  Kami berbual sepanjang malam sehingga ke subuh...

  Saya menjelaskan dengan terperinci dan terang berkenaan hubungan saya dengan suaminya...

  Peliknya dia berkata, "awak bukanlah satu2nya orang yang berhubungan dengan suami saya"...

  "Saya menantikan panggilan seseorang"...

  Saya menekan beliau, apakah yang dia maksudkan???

  Bagaimana seorang lelaki yang sibuk boleh meluangkan masa bertemu dengan ramai wanita???

  Saya bertanya pada Kak Sham, "kak, tapi diakan sibuk, tak mungkin ada yang lain lagi, betulkan???

  Kak Sham tidak teragak-agak, membuatkan saya merasakan ada sesuatu yang ingin dia luahkan.

  "Saya akan hantar kepada awak semuanya"...

  Kod Rahsia Azmin Untuk Melempiaskan Nafsu Dengan Skandal Seks Saya tidak pasti sama ada saya mahu tahu mengenai wanita2 Azmin yang lain...

  Tapi Kak Sham telah menghantar kepada saya semua maklumat mengenai Azmin yang ada dalam simpanan beliau...

  Melalui e-mel dia telah memberikan maklumat mengenai semua perempuan yang dia tahu...

  Sehinggakan 'kod rahsia' yang seringkali Azmin Ali gunakan bila mahu melakukan hubungan seks seperti 'milo', 'saya tidak akan membelinya lagi dari Jusco'...

  Membujur Lalu Melintang Patah, Bini Orang Pun Azmin Ratah!!!

  Kesedihan bertukar menjadi marah...

  Ada di antara wanita ini telah berkahwin dan mempunyai anak...

  Azmin Ali, watak lelaki beragama yang di gambarkan melalui media sosial sedang menjalin hubungan gelap dengan isteri orang lain!!!

  Aida Yusoff Seorang Isteri Dengan 2 Anak
  Pun Azmin Panjat

  Menurut Kak Sham, Azmin Ali mempunyai hubungan gelap dengan isteri orang yang mempunyai 2 anak, Aida Yusoff...

  Aida Yusoff Dan 'Anaknya'

  Azmin mempunyai hubungan dengan Aida Yusuff sewaktu mengerjakan umrah pada tahun 2014

  Saya meminta dia berikan maklumat lanjut mengenai hubungan terlarang dengan Aida Yusoff, ibu kepada 2 orang anak...

  Antara Perbualan Azmin (AA) Dengan Kekasih Gelapnya,
  Aida (AM) Yang Di Hantar Sendiri Oleh
  Isteri Azmin, Shamsidar Taharin

  Kak Sham mengatakan dia mengetahuinya dari perbualan BBM (Kak Sham berjaya memperolehi maklumat log masuk BBM Azmin) dengan Aida Yusoff semasa Azmin berada di Mekah...

  Di Mekah, semasa Kak Sham mendoakan kejayaan suaminya, Azmin sibuk memindahkan sejumlah wang kepada Aida Yusoff yang sentiasa tak cukup duit...

  Sangat memualkan, Azmin tetap menjalinkan hubungan terlarang dan menipu isterinya sewaktu berada di rumah Allah!!!

  Di depan orang awam Azmin menggunakan hadis untuk memulakan ceramahnya dengan mengungkapkan ayat2 suci Al-Quran.

  Tetapi di belakang semua ini dia meniduri seorang wanita berkahwin dengan anak-anak2 wanita tersebut berada di dalam rumah yang sama!!!

  Penghinaan yang sangat teruk!!!

  Penderitaan Seorang Isteri Yang Azmin Abaikan

  Ketegangan Rumahtangga Semakin Memuncak Bila Azmin Bertindakbalas Untuk Menutup Kecurangan Diri Sendiri  ReplyDelete
  Replies
  1. Shamsidar mula memikirkan secara serius mengenai perkahwinannya dan mahu menuntut penceraian...

   Nampaknya ia bukanlah perkahwinan yang bahagia dengan Azmin Ali...

   Azmin Ali memanggilnya dengan pelbagai panggilan penghinaan seperti pelacur, perempuan murahan dan sebagainya...

   Pada mulanya saya tidak berapa faham mengapa Azmin memanggilnya begitu...

   Kak Sham dengan berat hati menyatakan bahawa ia merujuk kepada hubungannya dengan Anwar Ibrahim...

   Azmin Ali mensyaki mereka telah melahirkan anak luar nikah, Farah Afiffah.

   Azmin tidak pernah menyukai Afiffah...

   Tapi akhirnya ujian DNA yang di lakukan di Singapura telah mengesahkan bahawa Farah Afiffah adalah anak yang sah antara Azmin dan Shamsidar...

   Saya merasakan Kak Sham telah berikan maklumat yang saya tidak pinta.

   Mengapa???

   Mungkin kerana tekanan kekecewaan perasaan seorang isteri yang terlalu kecewa dan menderita atas sikap suaminya...

   Saya hanya ingin meminta kebenaran Kak Sham untuk menjadi isteri kedua Azmin...

   Tapi apa yang saya dapat sangat2 mengejutkan dan amat menyentuh hati dan naluri kewanitaan saya...

   Hanya seorang wanita yang memahami penderitaan wanita yang lain...

   Maafkan saya Kak Sham kerana berlaku curang dengan suami Kak Sham dan saya tahu ianya hanya akan menambah penderitaan Kak Sham...

   Siri yang berikutnya akan di dedahkan gambar2 skandal Azmin Ali yang di kirimkan sendiri oleh isterinya, Datin Seri Shamsidar Taharin...

   Tungguuu...

   وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ
   "Dan mereka merancang (tipu daya), Allah juga merancang (membalas tipu daya) dan ALLAH sebaik-baik perancang (membalas tipu daya)" Surah Ali Imran : Ayat 54

   Sobat2 sekelian....mana yang baik kita jadikan teladan...yang buruk kita jadikan sempadan!! Wallahhuaklam...

   Delete

  2. Sudah begitu melampau bedebah GENG NAJIB AL JIBO ini sehingga dia kopipeskan penulisan panjang lebar berkenaan peribadi suami isteri Azmin Ali.

   Ini pula berkenaan suami isteri boss kamu -

   Mak Badak dulu berkahwin dengan pegawai Peteronas. Nafsu buas punya pompuan, berboyfreng sana sini. Di katakan pada suatu masa dia di tangkap suami nya di ssbuah hotel di Rome, Italy. Bersama dengan seorang pegawai tentera.

   Di suatu masa kemudian pulak di masa boss kamu bertugas di Kuatan, mak badak pergi dari KL ke sana mengurat boss kamu. Main tennis. Tak lama selepas itu, main bola. Di katil.

   Di curi nya orang yang dah kahwin itu dari isteri dia. Kahwin. Boyfreng nya selepas itu - cerita di lain masa.

   Delete
  3. Mohd Amar tak setuju haramkan kahwin bawah umur
   N Faizal Ghazali | Diterbitkan 25 Jul 2018, 5:09 petang | Dikemaskini 25 Jul 2018, 5:21 petang

   A+ A-
   Pemimpin PAS berpendapat usaha kerajaan untuk mengharamkan terus perkahwinan melibatkan kanak-kanak bawah had umur sebagai "bertentangan dengan Islam".

   Naib presidennya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, beliau secara peribadi tidak bersetuju cadangan tersebut.

   "Kalau mengharamkan terus (perkahwinan melibatkan kanak-kanak) saya sebenarnya tidak bersetuju, sebab dari segi agama ia tidak salah, tetapi kita boleh mengawal.

   "Kita sudah ada undang-undang, mana-mana perkahwinan bawah umur perlu mendapat kebenaran pihak berkuasa negeri. Kita kuat kuasa undang-undang itu sajalah," katanya kepada media ketika ditemui selepas Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kota Bharu, hari ini.

   Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berhubung usaha bagi merangka standard operasi piawai (SOP) mahkamah syariah untuk memperketatkan peruntukan berkaitan perkahwinan kanak-kanak.

   Menyifatkan SOP itu sebagai “langkah jangka pendek”, Mujahid menjelaskan bahawa kerajaan juga cenderung untuk mengharamkan terus perkahwinan kanak-kanak.

   "Kita akan keluarkan SOP untuk memperketatkan (prosedur) kerana selagi ada peruntukan (perkahwinan kanak-kanak), kamu harus hormatinya.

   "Ini hanya langkah sementara, langkah jangka panjang lebih penting. Kita patut sampai kepada pengharaman perkahwinan kanak-kanak,” kata Mujahid.

   Semenatara itu, Mohd Amar yang juga anggota dewan undangan negeri (ADUN) Panchor dan timbalan menteri besar Kelantan, menegaskan, dalam agama Islam perkara itu tidak boleh diharamkan.


   "Perkara yang dibolehkan agama mengapa kita nak haramkan. Tetapi kalau mengawal itu bagus, takut orang ambil kesempatan," jelasnya.

   Terdahulu isu perkahwinan kanak-kanak tercetus apabila seorang lelaki 41 tahun dari Gua Musang, Kelantan bertemu jodoh dengan seorang kanak-kanak 11 tahun.

   Pada masa ini, kanak-kanak perempuan bawah 16 tahun dan lelaki bawah 18 tahun dibenarkan berkahwin jika mendapat kebenaran mahkamah syariah.

   Bagi bukan Islam, golongan itu perlu mendapatkan kebenaran khas ketua menteri atau menteri besar negeri berkaitan.

   Delete
 30. Terbaik Justice League & Geng Najib.
  Makin terkedu cai2 tomato KERA-jaan sarkas DAPH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.

   Delete
 31. Pak diny...kalau Pak diny ingatlah kan berita ni, yang waktu tu dapat liputan meluas oleh akhbar tempatan...

  Tahun 2015, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menerima hadiah Anugerah Perdana Belia Negara 2015 bernilai RM10,000 dari Kementerian Belia dan Sukan dalam satu majlis Belia Negara anjuran KBS dan Majlis Belia Malaysia (MBM).

  Tahun 2018, Syed Saddiq yang kini bergelar Menteri KBS mendakwa MBM adalah persatuan belia macai politik. Jadi kesimpulannya si Sad Dick ni adalah bapak segala macai politik tu...

  Inilah kualiti Menteri Pakatan Harapan....bila nak naik perkudakan NGO2 Belia, tapi bila dah tercapai matlamat terus dihina dan dikutuk pulak wadah yang menjadi perjuangannya tu dulu . NGO2 tu padanya takde nilai langsung di sisinya..umpama habis manis, sepah dibuang dalam longkang. Setuju tak Pak ??

  ReplyDelete
  Replies

  1. "Kesimpulan" kau itu enunjukkan otak kamu sangat bersimpul, GENG NAJIS AL JIBO.

   Tapi memang nyata tidak bersimpul bos kamu NAJIB AL JIBO tak reti berterima kasih, di beri peluang di arena politik, di didek Tun Dr Mmahathir hingga jadi PM.

   Dia menjadi ungrateful ingrate ultra kiasu, macam "coolies pendatang" - depa yang di bawak masuk British kolonial, dah dapat hak kerakyatan, hendak bermacam lagi hingga di tanya "apa lagu lu mau?"

   Tapi NAJIB AL JIBO tak boleh dapat lagi apa yang dia mahu - dia dalam perjalanan ke Sungai Buluh.

   Delete
  2. '20% royalti berdasarkan keuntungan langgar janji manifesto'
   Diterbitkan 26 Jul 2018, 11:48 pagi | Dikemaskini 26 Jul 2018, 12:05 tengah hari

   A+ A-
   Anggota Parlimen Tumpat, Che Abdullah Mat Nawi berkata jawapan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengenai pemberian royalti minyak bertentangan dengan manifesto Pakatan Harapan (HARAPAN).

   Beliau merujuk jawapan Azmin pada sesi soal jawab lisan di parlimen semalam yang menyatakan 20 peratus royalti akan diberikan berasaskan keuntungan dan bukan berdasarkan pengeluaran hasil seperti difahami sebelum ini.

   "Kenyataan ini sesungguhnya amat mendukacitakan rakyat di negeri-negeri pengeluar petroleum kerana ia bertentangan dengan janji manifesto HARAPAN pada pilihan raya yang lalu," kata Che Abdullah dalam kenyataan hari ini.

   Menurutnya, manifesto pilihan HARAPAN pada PRU lalu menyatakan: "Kerajaan Pakatan Harapan akan menambah jumlah royalti petroleum kepada Sabah dan Sarawak, serta negeri-negeri pengeluar petroleum yang lain, kepada 20 peratus atau nilai yang bersamaan, sebagai salah satu langkah pembahagian hasil petroleum yang lebih adil"

   "Jelas dalam kenyataan manifesto di atas merujuk kepada hasil petroleum, bukannya keuntungan," jelas Che Abdullah.

   Katanya, perkara itu juga dinyatakan dalam fasal 1 Perjanjian Kerajaan Negeri Kelantan dengan Petroliam Nasional Berhad pada 9 Mei 1975.

   "Malah, jawapan perdana menteri merujuk kepada penyata rasmi parlimen bertarikh 12 November 1975 juga menjelaskan bahawa royalti dibayar berdasarkan "nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi di negeri-negeri masing-masing"," tambah beliau.

   Katanya, berdasarkan justifikasi yang dinyatakan, royalti adalah pembayaran wang tunai berdasarkan kepada pengeluaran (gross production).

   "Ini juga konsisten dengan maksud asal royalti itu sendiri, berbeza dengan nama dividen dan sebagainya.


   "Namun, pendirian kerajaan selepas memenangi pilihan raya adalah berbeza dari manifestonya. Sekali lagi rakyat tertipu," kata Che Abdullah.

   Semalam, Azmin mengakui kerajaan pusat tidak dapat menyegerakan penyaluran 20 peratus royalti minyak kepada negeri-negeri pengeluar bahan api itu dan perlu menunggu Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipinda.

   Menurut Azmin, pemberian royalti minyak 20 peratus itu juga akan dibuat berdasarkan keuntungan diperolehi Petronas dan bukan pengeluaran.

   “Cadangan tambah royalti petroleum kepada 20 peratus ini adalah berdasarkan keuntungan Petronas selepas cukai dan bukan jumlah hasil pengeluaran kasar," katanya.

   Delete
  3. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA SUNNI DAN SYIAH. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 32. Pak diny..Pak tak pelik ke berita ni...

  Penganjuran F1, kerajaan akan menanggung kos RM 300 juta.

  Yang ni ada duit pulak?

  MyBrain RM 90 juta mereka cancel alasan hutang negara dah cecah RM 1 Trillion !!

  Elaun sara hidup nelayan pun kena berhenti...alasannya hutang kerajaan dah banyak sangat, tak mampu nak tanggung lagi bantuan tu !!

  Rujuk : https://www.malaysiakini.com/news/432982

  Yela, bukan ke F1 ni projek anak daddy?? Takkan lah daddy nak biarkan kantung dan poket anak kosong pulak. Ini lah masanya untuk menjarah secara berjemaah anak beranak..apa tah lagi daddy dah jadi pengerusi Khazanah, lagi kembanglah tangan!! Betul tak Pak diny ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pak diny...inilah padahnya mengundi ketua perompak tua.. barisan kabinet dapor yang macam badut dan hanya kaki belit petah mengecong dalam parlimen tapi sebenarnya auta berpusing2 aje!

   Betul, dulu jasa DSNR dan BN tak dihargai, rakyat rata2 loyar buruk, menyindir menghina BRIM. Ada yang ambil tapi lepas tu bongkak..konon memang itu duit rakyat.. sekarang nah amik kau setepek kena kat muka.
   Anak daddy perompak terang2 waktu siang2..bukan waktu malam lagi..dengan galakan dan dorongan kuat dari daddy.

   Duit negara hangus, ekonomi hancur.. sebab itu KJ cakap F1 projek merugikan.

   So????? padan muka.. padan muka..padan muka rakyat malaysia.. kaki gossip.. zaman PM yang cakna rakyat bawah DSNR dan BN berlalu.. sekarang era PM kepala perompak...berganding bahu dengan anak2 dan kroni2nya !!!

   Delete
  2. Yesterday National Geo at Astro says - Guess what, even the fish keep their money at the river bank.
   But ironically.... Hippo & Jibbo keep their money and valuables at home, not at the bank.

   Dalam licik ada juga kebengapan kedua pasangan klepet tersohor nie, yer.....!!

   Itulah jasa & legasi Pahlawan Bugis & Ratu ROSmelda MaRAKUS yg kini heboh diperkatakan orang seantero dunia serta bakal dikenang sepanjang zaman.

   Delete
  3. PAS: Bahaya suara sumbang ancam Islam
   Mohd Khairuddin Aman Razali | Diterbitkan 24 Jul 2018, 5:14 petang | Dikemaskini 24 Jul 2018, 5:20 petang

   A+ A-
   KATA MP | Kerajaan dan semua ahli parlimen sama ada Islam atau bukan Islam berkewajipan untuk mempertahankan Islam.

   Tanggungjawab ini perlu dilaksanakan sesuai dengan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang telah memperuntukkan “Islam ialah agama bagi Persekutuan”.

   Sebagai ahli badan legistatif, ahli-ahli parlimen sepatutnya lebih memahami tuntutan daripada peruntukan ini.

   Tambah pula, Tanah Melayu telah mempunyai peruntukan jelas mengenai kedudukan Islam sebagai agama negeri sejak dari sebelum merdeka. Perkara VII Perlembagaan Negeri Johor 1895 dan Fasal 51 Perlembagaan Negeri Terengganu 1911 lebih awal meletakkan Islam sebagai agama negeri.

   Menunjukkan, agama Islam itu begitu sebati sekali dalam adunan budaya dan amalan dalam negara ini sejak dahulu lagi sehingga diperundangkan dalam Perlembagaan.

   Ilmu ketatanegaraan Islam

   Justeru, adalah tidak wajar sekali jika berlaku dalam pentadbiran dan tindakan para pemimpin di negara ini yang bercanggah dengan kehendak dan ajaran agama Islam.

   Kerajaan juga mesti memahami bahawa adalah menjadi tanggungjawab pemerintah untuk "menegakkan Islam dan mentadbir dunia dengan Islam itu" seperti yang dijelaskan oleh para ulamak Islam dalam disiplin ilmu ketatanegaraan dan politik Islam.

   Apabila Islam ditegakkan maka agama-agama lain akan terpelihara untuk diamalkan secara aman dan damai kerana antara prinsip Islam ialah tiada paksaan dalam beragama.

   Salah satu kewajipan ini ialah memelihara agama Islam (hifz ad-din) itu sendiri pada dua aspek; (i) memastikan Islam itu kekal dan dilaksanakan serta diperkasakan, dan (ii) melindungi Islam daripada perkara-perkara yang membawa kepada kerosakan atau kemusnahannya.

   'Gesaan hapus kedaulatan Islam'

   Malangnya mutakhir ini, suara-suara sumbang yang memburukkan imej institusi dan undang-undang syariah; mahu agar umat Islam dibebaskan daripada ikatan undang-undang kawalan moral yang berasaskan agama, menuntut supaya semua agama diletakkan sama rata (transcendental unity of religion) dan menggesa supaya kedaulatan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan di negara ini dihapuskan seolah-olah tidak diberikan perhatian dan tidak dipandang berat oleh kerajaan.

   Tindakan ancaman terhadap Islam ini adalah sangat merbahaya kepada perpaduan dan keharmonian masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini.

   Oleh yang demikian, saya amat berharap agar Kerajaan dan semua Ahli Parlimen lebih bertanggungjawab untuk memelihara Islam di negara ini.


   Perkara ini telah saya tegaskan di Dewan Rakyat menerusi Ucapan Menjunjung Kasih Titah Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong yang saya sampaikan pada hari ini dan hari semalam.   DATUK DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI ialah Ahli Parlimen Kuala Nerus dan juga pemimpin kanan PAS yang memegang jawatan Ahli Majlis Syura Ulamak PAS, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Bendahari Dewan Ulamak PAS.

   Delete
  4. Aku sokong apa Sdr Othaman kata.

   Apa GENG NAJIB AL JIBO kata semua mengarut, propaganda, twists, spins.

   NAJIB AL JIBO semua nak kasi. Apa saja mintak dia kasi. Sebab bukan duit KEPALA BAPAK DIA, dia tak kisah. Hutang negara bertrillion Ringgit selapas dia di gulingkan. Tak pernah belaku cara merintah di 60 tahun pemerinthan seleps Merdeka.

   Tapi dia kasi diri dia sendiri yang paling banyak sekali - bebillion Ringgit. Di zaman Tun Mahathir dulu, timbul seorang billioaire Melayu - Syed Mokhtar Bokhari. Di zaman Najib timbul juga seorang billionaire Melayu - NAJIB AL JIBO sendiri. KEPALA BAPAK DIA punya ajar.

   Delete
 33. Pak diny...pak perasan tak??

  Berpuluh tahun DAPigs melawan Madey, kutuk dan hina dia macam2.. setiap kali berkempen DAPigs berjanji akan mendakwa Madey jika menang...dia lah orang pertama yang akan diheret ke mahkamah..

  Sekarang apa dah jadi? DAPigs jadi penjilat Madey nombor satu.. kerana mau menjatuhkan kerajaan melayu islam, DAPigs tak peduli walaupun dulu Tokong Kit Siang menggelarkan Madey sebagai firaun maha zalim !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. NAJIB AL JIBO coba kempen di Sg Kandis tapi membikin Umno rugi undi. Sebab pengundi nampak muka dia saja, rongotkan pencuri perompak 1MDB.

   Kamu bukan saja penjilat tapi penyonyot barang NAJIB AL JIBO. Apa dia barang yang kau nyonyot, di atas pembaca menginterpretasi.

   Delete
 34. Pak diny...Hebatkan era rejim Fuckatan Haprakan ni..

  1. Projek kabel Internet TM dah dapat kat anak Madey

  2. Coming soon FI pulak dianugerahkan pulak pada anaknya jugak

  3. Kes kes mahkamah DAP dan parti2 komponen PH gugur satu persatu.. telor SPRM , PDRM dan Hakim2 dah dipegang..

  4. Berebut jawatan dalam kabinet kayu reput... menteri2 dah dapat..

  Semua dah dpt.. yang tak sapa eerk??? Cuba Pak diny tolong jawab !!!

  ReplyDelete
  Replies


  1. Bagi komen GENG NNAJIB AL JIBO ini takda lain respon yang sesuai melainkan mengata KEPALA BAPAK KAU -

   TM says contract to Opcom via open tender
   theedgemarkets.com

   KUALA LUMPUR (Aug 1): Tan Sri Mokhzani Mahathir's firm Opcom Holdings Bhd was awarded the Telekom Malaysia Bhd (TM) broadband installation and restoration contract through open tender and had been selected prior to the 14th general election, according to a Malaysiakini report.

   TM told the news portal that the open tender for the Rakan Unifi contract took place in January, with the evaluation process ending in April.

   "TM's board of directors approved the contract award in its sitting held on April 24," it said in the report.


   Delete
 35. Pak diny...Tentu Pak perasan dan boleh buat perbandigan betapa jauh bezanya karektor DS Najib Razak dengan Madey. Rata2 rakyat , khususnya warga Felda, petani, pesawah dan nelayan serta rakyat marhaein merindui pentadbirannya.. siang dan malam lisannya bercakap tentang membela kehidupan dan nasib rakyat..

  Rkyat mendoakan semoga Allah merahmatinya dan panjangkan usianya. Jasa2nya wajib dihargai kerana dia lah pembela rakyat. Sedih betul kenapa insan baik dan berjasa ini tidak dihargai oleh rakyat.

  Peliknya..yang diangkat ialah diangkat ialah KEPALA PENYANGAK dan PENYAMUN yang sudah berkali2 melanun dan menjarah harta rakyat dan negara semasa dia menjadi PM ke 4 dulu.

  Malangnya rakyat, khususnya orang melayu memang mudah termakan hasutan dan fitnah yang bertalu2 datang hingga mata hati dan minda mereka dah digelapkan segelap2nya.

  Madey? 22 tahun dulu dia dah buktikan dia memang perompak..tak pernah suka membela rakyat..
  Pernah ke dulu kita lihat Madey pergi ke kampung2 felda2 atau turun ke sawah jumpa petani, jumpa nelayan walaupun kuununnn dia suka gunakan Kedah negeri yang sinonim dengan sawah dan laut..sebagai senjata politiknya.

  Habis dapat kuasa.. lihatlah ada dia cakap pasal rakyat Kedah? sara hidup? Takde ...lebih selesa duduk di Putrajaya dari melawat kawasan pendalaman untuk bertemu rakyat..tak macam DSNR tu.

  Tapi iblis dah janji depan Allah SWT akan sesatkan anak Adam.. selagi belum kiamat.. maka sekarang lihatlah kesesatan demi kesesatan yang tak terkawal..tapi rakyat ok je.. relaks reda sungguh.. tak dengar pun maki hamun. mana perginya NGO2 dan Aktivis2 yang dulu tu sibuk angkat placard serta melaung dan berdemonstrasi bilaq sekarang ni gula pun naik harga...minyak tak turun2 harga lagi..Tol masih kekal macam dulu...PTPTN masih kena bayar dan bantah uec serta desak menteri agar letak jawatan bila dia kata Melayu adalah pendatang di negara ni...takde pun mereka tu, dah mati kot???

  Dah tentu lah ramai rakyat yang mengudi calon2 PH dulu dan memenangkan ,ereka menyesal tak sudah atas kesilapan pilihan mereka dulu...takpe lah redha aje lah selama 5 tahun lagi !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tonggeng...

   Kamu yg kerdil, sekolah tak abis, biadab tak bersopan langsung - masih ada nafsu dodol untuk menghina & memperleceh The Grand Old Statesman.

   TDM ada Class - To be exact, he is a World Class Statesman and world leader. On top of that, TDM is highly regarded & known by Muslims all over the world, notably in Palestine, Mecca, Medina & Bosnia.

   Ketahuilah Kes Penyelewengan Skandal Kewangan Najib ini bakal jadi kes jenayah terbesar dalam sejarah dunia. Ianya bakal jadi tumpuan & dihadhiri oleh journalist2 antarabangsa yg saya yakin juga bakal jadi rujukan & kaji selidik untuk syllabus perundangan institiut2 pengajian tinggi antarabangsa....sepertimana icon tersohor, Tun Dr. Mahathir 20 tahun lalu pernah jadi rujukan ketika beliau mengatasi kes serangan Forex/Asian Economic Crisis 1997 yg dilanda oleh penyangak matawang George Soros.

   The Self-confident, outspoken without fear & favour Grand Old Statesman is not only full of wisdom, but he is also very thorough and tactful.
   Beliau tidak gopoh & penakut, tergesa-gesa macam budak2 mentah yg tak abis sekolah macam kamu Tonggeng tongong & idola kamu Najibul Bullshit.

   Akhir2 ini Menteri2 Luar dari Australia, Britain, Jepun, Republik China & USA berlumba-lumba membuat kunjungan hormat terhadap The Grand Old Statesman, Tun Mahathir.
   Itulah petandanya HANYA MUTU MENGENAL MA'NIKAM....!!

   Diwar-warkan di media2 sosial utama dunia baru2 ini......

   "Mahathir's comeback will make Asean a third power in the picture – Japan".

   Satu lagi pengiktirafan antarabangsa yg membanggakan kita sebagai warga Malaysia.....!!

   Najibul Bullshit, Jahid Komidi, Hadi Awang & whatmore a nut like you- APA ADA, haaaaa....??

   Delete
  2. DBP mahu diajak berbincang isu UEC
   Zulaikha Zulkifli | Diterbitkan 27 Jul 2018, 2:03 petang | Dikemaskini 28 Jul 2018, 11:02 pagi

   A+ A-

   Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menyokong kenyataan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik agar Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dikaji secara menyeluruh.

   Pengerusi Lembaga Pengelola DBP Prof Dr Mohamed Hatta Shaharom bagaimanapun berkata, agensi itu juga berpendirian sebarang keputusan berkaitan UEC perlu mengambil kira Perkara 152 (1) Perlembagaan Persekutuan, Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 serta Akta Pendidikan 1996 (Akta 550).

   Malah, beliau juga bersetuju supaya mata pelajaran sejarah menjadi mata pelajaran wajib lulus selain Bahasa Malaysia untuk pemegang UEC.

   "Mata pelajaran sejarah mesti masuk sebagai kajian holistik yang menyeluruh (oleh kementerian pendidikan).

   "Kita perlu ambil kira kepentingan Malaysia. Ia berkait rapat dengan perpaduan negara kerana isu pertama ialah kedaulatan bahasa Melayu," katanya pada sidang media di ibu pejabat DBP di Kuala Lumpur hari ini.

   Selain itu, DBP turut berharap agar peranan agensi berkenaan diambil kira oleh kementerian pendidikan dalam menentukan hala tuju UEC.


   Meskipun ketika ini masih belum dipanggil untuk berbincang mengenai perkara berkenaan, Mohamed Hatta berkata, DBP sentiasa bersedia dan terbuka untuk bertemu dengan pihak kementerian.

   "Setahu saya (DBP) belum dipanggil tapi kita ada perbincangan yang tidak formal dengan pejabat menteri dan menteri sendiri.

   "Kalau kita tidak dipanggil, kami mahu dipanggil kerana kita prihatin dan kita perjuangkan kedaulatan bahasa Melayu dan keutuhan serta perkembangan sastera.

   "Ini berkaitan perpaduan negara," ujarnya lagi.

   Delete
  3. Lagu BAHASA JIWA BANGSA
   (https://youtu.be/RLkmI94zafo)

   Gunakanlah Bahasa Kebangsaan Kita
   Marilah Amalkan Ramai-ramai
   Bahasalah Menyatukan Kita Semua
   Yakinlah Bahasa Jiwa Bangsa

   Marilah Mari Rakyat Semua
   Buktikan Taat Setia
   Dengan Satu Bahasa
   Maju Bangsa dan Maju Negara
   Kekalkan Bahasa Kita
   Bahasa Jiwa Bangsa

   Delete
  4. Setuju dan sokong kata2 Sdr Othaman.

   GENG NAJIB AL JIBO,

   Boss kamu NAJIB AL JIBO bukan sahaja perompak tapi jugak pelanun, bak kata Tun Mahathir.

   Daylight robbery sebanar nya, ha nya rakyat tak nampak sebab di selindung nya dengan berbagai usaha "money laundering", bak kata DoJ, USA.

   Dia dan mak badak tak boleh lari. Dah di senarai hitamkan dek Imigeresen, di ekori dek Polis ke mana saja dia pergi.

   Bukti2 bagi mempenjarakan dia sudah ada. Ha nya menunggu "bukti2 tambahan", gamak nya berbentuk laporan DoJ kpd apa yang depa kata "the crimonal as pects of their 1MDB investigations".

   PDRM dan SPRM mesti udah kemukakan semua bukti yang mereka ada kpd torney Genral's Chambers. AGC mahu tentukan bila depa bawak kes 1MDB ke mahkamah itu paling kukuh, takda jalan bagi NAJIB AL JIBO dan mak badak boleh lepas.

   Ke penjara lah alamat nya boss kamu dan mak badak.

   Delete
  5. PAS bantu mangsa kebakaran di Likas   SEPANGGAR: PAS Kawasan Sepanggar dengan kerjasama Khidmat Malaysia telah melaksanakan operasi bantuan kepada mangsa kebakaran di Kampung Cenderamata 2, Likas di sini kelmarin.

   Sumbangan bantuan yang diserahkan kepada mangsa berupa keperluan asas seperti telekung, lampin pakai buang, pakaiam, makanan serta barangan lain.

   Misi bersepadu dipimpin Pengerusi Khidmat Malaysia Sabah, Zulzaim Hilmee Abidin itu turut dijayakan sama dengan penglibatan Jabatan Amal Malaysia Sepanggar.

   Pengalaman kolaborasi entiti tersebut telah melaksanakan pelbagai usaha yang bertujuan meringankan beban lebih 800 mangsa pada kejadian kebakaran melibatkan 152 rumah minggu lalu itu.   Zulzaim menggesa perhatian pihak berkuasa terhadap masalah kejadian kebakaran yang kerap berlaku kepada perumahan atau perkampungan penduduk di negeri itu dan percaya ia mampu ditangani. -HARAKAHDAILY 29/7/2018


   : Kebajikan mesti menjadi agenda utama PAS walaupun PAS tak menang di situ....

   Delete
  6. Sedar atau sedar, suka ke tak suka Najib punca utama terlingkupnya umno.kalau ada yang masih tak malu menyokongnya samada mereka ni terlalu bodoh atau berkepentingan.umno akan naik mendadak kalau najib dipecat.tak tahulah kalau ada pemimpinnya yang berani nak buat semua ni

   Delete
 36. Masalah air Selangor/Klang Valley adalah masaalah terakhir peninggalan legasi BN Umno Selangor bertahun2 yang terkenal sbg penyamun dan mengkayakan kroni2 Umno.

  Selama 3 penggal memerintah Selangor, dulu bawah PR dan sekarang bawah PH berjaya menyelesaikan semua legasi BN Umno Selangor yang membebankan Kerajaan Negeri dari isu tanah swasta PKNS, tanah Ijok dan sekarang puzzle terakhir Splash.

  Kita mesti ingat Najib dan BN Umno Persekutuan telah 2 kali blackmail dan sabotaj isu Splash ini dgn mencetuskan krisis air betul2 sebelum PRU13 dan sekali lagi sebelum PRU14. Publisiti meluas kegagalan Kerajaan Negeri menyelesaikan pengambilalihan Splash sbg punca krisis air.

  Najib telah begitu angkuh sekali ingin mengenakan Kerajaan Selangor diParlimen sessi lepas, bila memberi analoji bersejarah masalah baldi Selangor lebih meruncing dari masalah 1MDB. Tetapi rakyat Malaysia bukan semua bangang mcm Lokman Adam utk menjilat spin Najib ini kerana semua orang tahu poket dia penuh dgn duit curi klepto. Hasil nya terserlah keputusan PRU14 Selangor.

  Mengambil alih air Selangor dari legasi BN Umno Selangor of spt berikut: Syabas RM2.47B, Puncak Niaga RM3.11B, Konsortium Abass RM900J dan Splash RM2.55B.

  Tawaran rendah MB PR Khalid dulu bukan willing buyer- willing seller dan Kerajaan Persekutuan Najib telah withheld Evaluation Report Splash dari Kerajaan Negeri. Hanya setelah Putrajaya diambil alih, full disclosure dan muktamad.

  Splash yang juga dimiliki oleh GLC Kerajaan Negeri Selangor KDE, yang akan mendapat pulangan balik.

  Najib yang membuat gempar berita air pembelian Splash di Sg. Kandis hanyalah cubaan terakhir seorang yg kehabisan modal setelah berkali2 dimalukan dgn isu2 utk discredit Kerajaan Pakatan Negeri Selangor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mana janji nak hapus hutang peneroka Felda, soal Najib
   Geraldine Tong | Diterbitkan 26 Jul 2018, 2:21 petang | Dikemaskini 26 Jul 2018, 5:41 petang

   A+ A-
   PARLIMEN | Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mempersoalkan janji Pakatan Harapan (HARAPAN) untuk menghapuskan hutang peneroka Felda dalam masa 100 hari membentuk kerajaan persekutuan.

   "Saya ingin tanya di sini, manifesto PH (HARAPAN) berjanji membatalkan kesemua hutang peneroka dalam tempoh 100 hari.

   "Apa akan jadi kepada janji ini?" soalnya dalam ucapan sulungnya sebagai ahli parlimen pembangkang di Dewan Rakyat.

   Anggota Parlimen Pekan membangkitkan perkara berkenaan ketika membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong.

   Daripada 10 janji 100 hari HARAPAN, isu hutang peneroka Felda adalah satu-satunya yang dilihat tiada perkembangan.

   Najib berkata ketika pentadbiran BN, peneroka menerima banyak manfaat seperti bonus dan duit raya.


   "Namun sebaik saja kerajaan baru mentadbir, mereka tidak diendahkan.

   "Malah Hari Peneroka tidak disambut, bayaran lewat dan janji tidak ditunaikan," katanya lagi.

   Najib kemudian mempersoalkan sama ada bayaran kepada peneroka akan terus dikurangkan pada masa akan datang.

   Ketika pentadbiran BN, Felda dan Felda Global Ventures menjadi perhatian kerana didakwa dengan isu salah urus, kerugian dan pelaburan yang meragukan.

   Delete
  2. Syabas, Sdr Zulkifli Abu Bakar. Bravo.

   Amat bagus dan tepat penerangan Sdr.

   Di harap selalu masuk sini membantu menepis, mencanggah dan membantutkan kopipes2 puak Najib yang merasa tertekan / desperate amat sangat itu.

   Mereka coba menegakkan benang basah. Tak boleh, sebab benang itu berlendir, di akibatkan Najib dan yang di gelar di sini mak badak itu.

   Mereka berdua yang dalam perjalanan ke Sg Buluh, takda apa yang boleh membantu mereka mengelak nya.

   Delete
  3. Reputasi Selangor terjejas dakwaan kronisme, kata MP PKR   Pemimpin kanan PKR mendesak kepimpinan di Selangor menyiasat dakwaan kronisme dan nepotisme di dalam parti kerana ia berpotensi untuk menjejaskan reputasi kerajaan negeri.

   MP Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata walaupun beliau tiada maklumat mengenai dakwaan yang dibuat pemimpin AMK Selangor yang meletak jawatan daripada parti itu, namun terdapat asas bagi kepimpinan negeri untuk menyiasat perkara berkenaan.

   "Saya tidak ada maklumat tapi mengikut apa yang mereka kata, saya harap kerajaan Selangor siasat sebab tuduhan disebut agak serious.

   "Ia melibatkan bukan sahaja masalah imej tapi mungkin juga salah laku kewangan dan sebagainya," kata Johari kepada pemberita selepas suatu majlis di Ampang yang mengumumkan pasukan Rafizi Ramli dalam pemilihan PKR akan datang ini.

   Johari berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peletakan jawatan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor Syed Badli Shah Syed Osman dan Ketua AMK Sabak Bernam Abdul Mutalib Ahmad kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan kepimpinan negeri.

   Semalam, Mutalib, menyatakan kekesalan kerana mendakwa tiada seorang pun belia dari Sabak Bernam dilantik sebagai ahli majlis tempatan dan mendakwa "taktik kotor dan kronisme telah menjadi kanser di parti" dan oleh itu memutuskan untuk meletak jawatan daripada PKR.

   Terdahulu semasa majlis itu, Johari diumumkan Rafizi sebagai pesaing untuk jawatan naib presiden PKR.


   : UMNO dan PKR ni spesis sama lahir daripada ibu yang sama....

   Delete
  4. Tolol mengutip-kopipes bahan sampah tak ada kena mengena dgn topik satu hal - ini dia pulak dah membogelkan tingkah busuknya pula sebagai 'batu api', 'penghasut', 'pengadu domba'.

   Kenapa ler dia sok sek, sok sek menyonyoh-nyonyeh macam pondan jalang ambil tahu urusan dalam kain orang, yer.......??

   Betul-betul Haramjadah si Tonggeng nih.....!!

   Delete
 37. Yess!!!
  UMNO dan PAS akan bergabung.

  Sesuatu yang telah lama umat Melayu Islam Malaysia nanti-nantikan.
  Perpaduan ummah yang akan mengembalikan kekuatan Melayu Islam di bumi tercinta ini.

  Bersesuaian dgn firman Allah dalam surah al-'Imran ayat 103:

  وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعً۬ا وَلَا تَفَرَّقُواْ‌ۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءً۬ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦۤ إِخۡوَٲنً۬ا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٍ۬ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡہَا‌ۗ كَذَٲلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَـٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَہۡتَدُونَ (١٠٣) 

  Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya. (103) 

  Ayat ini bukan sahaja Allah tujukan kepada orang-orang Islam di zaman Nabi dahulu tapi bersesuaian juga kepada Umno dan Pas.
  Kedua-dua golongan ini pada mulanya bermusuhan, kemudian Allah satukan hati mereka untuk menyelamatkan mereka bukan sahaja di dunia tetapi juga di akhirat.

  Alhamdulillah...kedua-dua golongan ini seperti sudah mendapat petunjuk dan hidayatNya untuk memerangi gabungan puak kafir & munafiq yg semakin ketara cuba menekan dan merendah-rendahkan Islam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ianya juga bersesuaian dengan seruan perdamaian yg Allah perturunkan dalam ayat 10, surah al-Hujurat:

   نَّمَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ إِخۡوَةٌ۬ فَأَصۡلِحُواْ بَيۡنَ أَخَوَيۡكُمۡ‌ۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ (١٠)

   Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (10)

   Delete
  2. Terbaik ustad Melayu Kampung.

   Nampaknya Umno & Pas sudah mula kembali kpd alquran. Kedua-dua golongan ini dah agak terpesong untuk sekian lama.

   Alhamdulillah...kemenangan gabungan puak kafir & munafiq DAPH itu memang terselit seribu rahmat. Kekalalan yg Allah beri kpd umat Melayu Islam di bumi tercinta ini adalah sebagai satu ujian dan pengajaran...seperti mana Allah pernah beri kekalahan kpd Nabi dlm perang Uhud dahulu.

   InsyaAllah, Melayu/Islam yg bergabung padu ini akan bangkit untuk menebus marua Islam di tanahair tercinta ini.

   Hidup Islam! Hidup Melayu.

   Delete
  3. Terima kasih sdr Anon 7:26

   Memang tidak sepatutnya dua golongan mukmin itu berbantah-bantahan kerana ianya akan melemahkan ummah. Sedangkan golongan kafir dan munafiq, mereka saling bantu-membantu.

   Dalam hal perpaduan untuk menjamin kekuatan ini, Allah menyuruh kita melihat dan mengambil contoh apa yg dibuat oleh puak-puak kafir-munafiq ini.

   Ayuh umat Islam, Umno & Pas, belum terlewat lagi ini kita membiar mereka terus melakukan kerosakan... Berpadulah, berjuang & bersabar...
   InsyaAllah, Dia akan beri kemenangan kepada kita.

   Ini adalah seperti mana yg Allah perintahkan dlm surah al-Anfaal, ayat 46 & ayat 73:

   وَأَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُ ۥ وَلَا تَنَـٰزَعُواْ فَتَفۡشَلُواْ وَتَذۡهَبَ رِيحُكُمۡ‌ۖ وَٱصۡبِرُوٓاْ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلصَّـٰبِرِينَ (٤٦)

   Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang sabar. (46) 

   وَٱلَّذِينَ كَفَرُواْ بَعۡضُہُمۡ أَوۡلِيَآءُ بَعۡضٍ‌ۚ إِلَّا تَفۡعَلُوهُ تَكُن فِتۡنَةٌ۬ فِى ٱلۡأَرۡضِ وَفَسَادٌ۬ ڪَبِيرٌ۬ (٧٣)

   Dan orang-orang yang kafir, setengahnya menjadi penyokong dan pembela bagi setengahnya yang lain. Jika kamu (wahai umat Islam) tidak menjalankan (dasar bantu-membantu sesama sendiri yang diperintahkan oleh Allah) itu, nescaya akan berlakulah fitnah (kekacauan) di muka bumi dan kerosakan yang besar. (73)

   Delete
 38. Penggabungan ladang ternakan UMNO dan PAS akan menghasilkan lebih banyak lagi ternakan2 yang dungu dan bebal. Tapi masalah besar mereka ialah kehabisan sumber dedak yang bakal membuatkan kedua2 ladang ternakan menjadi bangkrap dan ternakan2 akan mati kering. Masa merupakan musuh utama kedua2 ladang ternakan ni. Kedua2nya sudah beroperasi terlampau lama dan mungkin dalam masa 5 tahun ni kedua2nya akan pupus. Itu adalah perkara yang terbaik untuk rakyat dan negara ini. Amin.

  Nick.
  cape Tiger.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pemilihan PKR: Adakah Azmin akan tumbang di tangan Rafizi?   “Jom lawan Azmin!” Itulah mood yang sedang dibina secara tidak langsung oleh Rafizi Ramli yang melancarkan kempennya untuk berebut jawatan timbalan presiden PKR yang disandang Datuk Seri Azmin Ali.

   Dengan penyertaan Nurul Izzah Anwar, anak kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail ini dan juga calon tunggal presiden PKR akan datang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di dalam kem Rafizi, pemilik badan pemikir Invoke telah melahirkan persepsi inilah barisan yang dikehendaki keluarga presiden PKR.

   Sama ada persepsi itu betul mahupun tidak, asalkan persepsinya begitu, maka ia akan dianggap betul di dalam PKR kerana itulah makanan harian mereka.

   Apapun, niat Rafizi bertanding adalah untuk menyingkirkan Azmin dan kini ia diketahui umum. Apa pergeseran yang berlaku di antara mereka, hanyalah mereka yang tahu.

   Rafizi berkata, antara sebab beliau berebut jawatan timbalan presiden PKR ialah untuk membebaskan PKR daripada budaya “salam cium tangan” dan feudal serta budaya orang bawah tidak boleh menegur orang atas.

   Tiada hadiah untuk sesiapa yang dapat meneka kem mana yang dimaksudkan Rafizi sebagai pembawa budaya itu.

   Berbalik kepada Azmin, sebenarnya Rafizi adalah penyumbang terbesar secara tidak langsung kepada perkembangan pesat politik Azmin yang tidak diketahui umum.

   Sebelum Langkah Kajang yang dicipta Rafizi, Azmin cumalah seorang Adun biasa dan ahli Parlimen di Selangor. Ketika itu, yang memegang jawatan menteri besar Selangor ialah Tan Sri Khalid Ibrahim yang tidak sebulu dengan Azmin.

   Azmin mendapat durian runtuh apabila Langkah Kajang Rafizi gagal menaikkan Wan Azizah mahupun Anwar sebagai menteri besar Selangor dan jawatan itu jatuh ke tangan Azmin. Bermula dari situlah kerjaya Azmin berkembang pesat sehinggalah kini beliau menjadi menteri hal ehwal ekonomi.

   Meskipun Azmin ditekan dan diserang pelbagai arah di dalam PKR, kepetahan politik Azmin menyebabkan beliau sentiasa berada di depan Rafizi mahupun Anwar, dan kedudukan Azmin tidak pernah goyah, walaupun suatu ketika Rafizi pernah memegang jawatan setiausaha agung PKR.

   Contoh terbaru yang menonjolkan lagi kehebatan berpolitik Azmin di dalam PKR ialah siapa yang menggantikannya sebagai menteri besar Selangor.

   Ia bukan satu kebetulan Adun Dusun Tua, Amirudin Shari dipilih menggantikan Azmin sebagai menteri besar Selangor dan bukannya Dr Idris Ahmad seperti yang diwar-warkan media sebagai pilihan utama.

   Seperti Langkah Kajang, Azmin masih mendiamkan diri terhadap pendiriannya di dalam pemilihan PKR. Beliau membiarkan Rafizi melancarkan segala “kerjanya” dahulu.

   Baru-baru ini, ada 4 peletakan jawatan di dalam PKR Selangor yang didakwa tidak berpuas hati dengan amalan “kronisme dan nepotisme” di dalam lantikan ahli majlis.

   Dan kebetulan, isu ini mendapat perhatian Datuk Johari Abdul yang diumumkan Rafizi sebagai salah satu anggota pasukannya semalam yang menggesa “kepimpinan Selangor” menyiasat dakwaan kronisme dan nepotisme di dalam parti kerana ia berpotensi menjejaskan reputasi kerajaan negeri.

   Siapa pengerusi PKR Selangor? Sudah tentunya Azmin! Jadi, tidak perlulah kita teka siapa yang sedang disasarkan Johari daripada pasukan Rafizi di dalam gesaannya di atas.

   Tiada apa yang akan berlaku kepada Rafizi, sekiranya beliau tewas di dalam perebutan kuasa kali ini. Namun, jika Azmin dan pasukannya tewas, Azmin mungkin terpaksa kembali ke zaman sebelum Langkah Kajang.

   Apakah Azmin akan tumbang di tangan Rafizi kali ini?

   Ataupun Rafizi akan tersilap taktik lagi sehingga membawa kerugian kepada Anwar dan memberikan durian runtuh sekali lagi kepada Azmin sehinggakan akhirnya Azmin bakal menguasai PKR secara total dan bebas daripada kongkongan keluarga Anwar?

   Yang paling penting, apakah kesudahan yang diinginkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad?

   TIMMY SAY


   : Jika silap langkap bukan sahaja Rafizi tumbang, tapi Anwar juga tumbang kerana dibelakang Azmin adalah Mahthir....

   Delete
  2. Tolol mengutip-kopipes bahan sampah tak ada kena mengena dgn topik satu hal - ini dia pulak dah membogelkan tingkah busuknya pula sebagai 'batu api', 'penghasut', 'pengadu domba'.

   Kenapa ler dia sok sek, sok sek menyonyoh-nyonyeh macam pondan jalang ambil tahu urusan dalam kain orang, yer.......??

   Betul-betul Haramjadah si Tonggeng nih.....!!

   Delete
 39. KALAU BN ULAR SAWA MAKA PH ADALAH NAGA


  Lim: Tanya BN kenapa judi sukan pernah lulus
  Zulaikha Zulkifli | Diterbitkan 24 Jul 2018, 1:54 petang | Dikemaskini 24 Jul 2018, 1:56 petang

  A+ A-
  Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari ini berdepan lagi soalan pemberita susulan keputusan kerajaan yang tiada perancangan untuk kembali meluluskan lesen judi sukan kepada syarikat taikun Tan Sri Vincent Tan, Ascot Sports Sdn Bhd.

  Lim bagaimanapun meminta pemberita bertanya terlebih dahulu kepada kerajaan BN dahulu yang pernah meluluskannya, bukan kepada kerajaan baru yang tidak menyokongnya.

  “Kerajaan dahulu yang luluskan.

  “Sepatutnya soalan ini ditanya kepada kerajaan lama kerana mereka luluskan lesen itu,” katanya ketika ditanya alasan permohonan itu tidak dilayan.

  Ditanya sekali lagi berkaitan pembatalan lesen itu, Lim sekali lagi mengulangi gesaan sama kepada pemberita.

  "Lulus tetapi tidak diteruskan. Jadi perkara itu (luluskan lesen) tidak timbul.

  "Jadi anda (pemberita) sepatutnya tanya kepada kerajaan terdahulu kenapa mereka meluluskan (lesen perjudian sebelum ini)," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

  Semalam, dalam jawapan bertulis menjawab soalan Datuk Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau), Lim berkata kerajaan tidak berniat atau merancang untuk meluluskan sebarang lesen aktiviti perjudian sukan kepada Ascot Sports atau mana-mana operator.

  Lim berkata, Kementerian Kewangan ketika pentadbiran BN pernah mengeluarkan lesen kepada Ascot pada 13 Januari 2010 tetapi menarik balik pada 5 Oktober tahun sama selepas mendapat kecaman.

  Tan dilihat ramai sebagai orang yang rapat dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stupid punya menteri.dah ada kuasa pun masih nak menyalahkan org lain.kalau tak suka batalkan saja lesen.kalau projek berbillion pun boleh batalkan inikan pula lesen judi.
   Kalau takda bangsa lim ni rasanya hampir keseluruhan pusat judi tiada.brapa byk pusat judi yang sokong dap sebelum jadi kerajaan.berani ke ph nak tutup.
   Ni la jadinya kalau melayu dok betelagah.yang untung bangsa pendatang jugak.dalam kepala hampir semua mereka ni takda yang haram selagi ianya mendatangkan duit.bn atau ph naik tetap mereka yang untung sebab bangsa mereka boleh bersatu walaupun berlainan parti dan agama.
   Melayu pula sanggup bercerai berai kerana parti.pemimpinnya hidup untuk mempertahankan bangsa lain dan kroninya.apa yang dibanggakan pemimpin melayu sukar difahami.melayu ibarat hanya hak pemimpin.bila terpacul suara rakyat memperjuangkan melayu terus dianggap rasis.
   Siapapun pemimpin melayu yang naik malu untuk memartabatkan hak melayu dan islam.hatta pas sekalipun hanya islam pada nama.perjuangan parti melayu dan islam hanya untuk kuasa bukan untuk rakyat.
   Takda siapapun yang berani membangkang jika melayu bersatu hati untuk menaikkan bangsa sendiri walaupun berbeza parti.
   Hak melayu dan islam dijamin oleh perlembagaan.tidak timbul soal rasis.hanya bangsa pendatang yang tidak sedar diri saja yang mempertikaikannya.
   Malangnya ramai pemimpin melayu sekarang ini lebih pendatang dari bangsa pendatang sendiri kerana mereka merasa hidup mereka telah selesa apabila menjadi pemimpin.soal rakyat no 2.
   Kalau dahulu pemimpin melayu berhabis- habisan tenaga dan wang poket sendiri untuk berjuang , pemimpin sekarang pula sanggup berhabis-habisan wang sendiri dengan harapan untuk mendapat habuan yang lebih besar jika menang.
   Nafilah macam mana sekalipun, lihatlah cara hidup pemimpin melayu sekarang ni.rasanya tidak seorang pun yang ada masalah kewangan setelah dipilih.
   Ada tak walau seorangpun pemimpin melayu yang sanggup mewakafkan harta-harta mereka untuk kemajuan melayu dan islam semasa mereka hidup.
   Dikala rakyat terkial-kial untuk hidup mereka terus beretorik mengenai perjuangan.
   Bersatulah melayu.kita ada persamaan bangsa dan agama.sangat mudah untuk bersatu jika ikhlas.
   Sampai bilakah kita ingin jadi bangsa yang diperkotak katikan di tanah air sendiri

   Delete
 40. Bagusnya kalau dapat satukan parti assobiyah dan agama ni.hanya melayu yang berkepentingan saja menolaknya.
  Kutuklah melayu ni sesuka hati kau sementara melayu tu masih ada.kelak bila melayu dah tak serupa melayu anak cucu kau pulak kutuk kau

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam sdra Azid...

   Saya teruja & berminat amat mendalam untuk menimba ilmu dari sdra yg bijaksana.

   Boleh bagi alamat & no. hp untuk saya hubungi...??

   Delete
 41. Halo, nama saya Sulis Susanti dari Indonesia, saya ingin mencari pinjaman sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih yang asli di perusahaan pinjaman palsu.
  Beberapa bulan yang lalu saya tegang finusahaan pinjaman online, karena saya perlu sebuah perusahaan pinjaman yang jujur.

  Aku hampa jaminan dari 750 juta rupiah dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga rendah dari 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah pinjaman yang saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres.

  Saya ingin Anda yakin dan percaya diri bahwa ini adalah asli karena saya memiliki semua bukti pengolahan pinjaman ini termasuk kartu id, dokumen perjanjian pinjaman dan semua kertas kerja. Saya percaya Ibu Joy Wilson sepenuh hati karena dia telah benar-benar membantu dalam hidup saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi perusahaan melalui email: (joywilsonloanfirm@gmail.com)
  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (sulissusanti971@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...