Thursday 2 August 2018

INILAH MASANYA PARA PEMIMPIN UMNO GUNAKAN KEKAYAAN MEREKA MEMBANTU NYAWA UTUSAN


Pertamanya, harus diberikan sekalung tahniah kepada Kementerian Pendidikan atas tindakan segera menghentikan langganan akhbar Utusan Malaysia bagi semua bahagian, agensi, sekolah, universiti, kolej dan institusi di bawahnya.


Keputusan itu adalah wajar dan tepat, bukan saja kerana Utusan dimiliki oleh musuh politik kerajaan Pakatan Harapan yang sedang memerintah negara sekarang, tetapi juga kerana akhbar berkenaan lebih bercampur sudah baur dengan fitnah, hasutan, perkauman, adu domba, gossip hiburan tahap rendah dan gambar-gambar separa lucah di dalamnya.


Dengan yang demikian, meskipun ada berita semasa, antarabangsa dan pendidikan misalnya dalam akhbar berkenaan, sebenarnya adalah tidak berbaloi dan membazir, malah suatu pendedahan kepada dosa terbuka apabila sebuah kementerian atau kerajaan terus menyediakan bacaan percuma akhbar tersebu dengan menggunakan wang rakyat.


Dalam konteks berkaitan, semua kementerian atau agensi lain yang masih melanggan Utusan juga seharusnya melakukan tindakan yang sama seperti yang telah diambil oleh Kementerian Pendidikan.


Lagi pula, jika ada yang masih mahu membaca berita-berita tertentu dalam Utusan, mereka boleh saja melayarinya secara dalam talian tanpa perlu meletakkan suatu beban lain kepada kementerian atau kerajaan untuk menanggungnya.


Para pemimpin UMNO yang sekarang sudah jadi pembangkang tidak perlu terlalu beremosi dengen tindakan yang diambil oleh Kementerian Pendidikan itu. Mereka harus berlapang dada, bersikap rasional dan menerimanya sebagai salah satu takdir dalam kehidupan.


Apa yang penting, jika para pemimpin UMNO terlalu risau bahawa tindakan Kementerian Pendidikan itu akan menambah-burukkan lagi jualan akhbar Utusan yang sudah sedia teruk berikutan laporan-laporan beritanya selama ini yang berat sebelah, perkauman, adu domba dan fitnah itu ialah dengan mereka belajar untuk mentadbir atau mengurus takdir berkenaan.


Politik negara sudah berubah, maka UMNO juga mesti sedia untuk berubah sama. Tidak perlu sepanjang masa atau berterusan mahu bergantung kepada dana kerajaan untuk memberikan nyawa dalam kehidupan.


Utusan adalah milik UMNO dan bukankah UMNO ada keahlian seramai 3.5 juta yang selalu dibangga-banggakan?


Ketika inilah Zahid Hamidi selaku Presiden UMNO dan lain-lain pemimpinnya yang kononnya masih sayangkan Utusan melakukan sesuatu untuk memastikan akhbat tersebut terus hidup dan tidak putus nyawa di pertengahan jalan.


Jangan asyik bercakap dan mengeluarkan kenyataan saja. 


Selain boleh digerakkan usaha agar setiap ahli UMNO diwajibkan membeli Utusan atau setidak-tidaknya cawangan dan bahagian UMNO dimestikan membelinya dalam jumlah pukal tertentu, para pemimpin UMNO yang kaya-kaya, ada rumah besar, anak memandu Ferrari dan isteri mempunyai berpuluh-puluh beg tangan mahal juga boleh mengorbankan sebahagian kekayaan mereka untuk membantu kelangsungan syarikat akhbar itu.


Mereka boleh mengambil alih langganan itu dalam jumlah tertentu dan kemudian edarkanlah ke mana saja yang mereka kehendaki dan dirasakan perlu.


Lagi pula, daripada kekayaan luar biasa para pemimpin UMNO yang suatu ketika dahulu pernah menjadi menteri, mungkin sebahagiannya adalah perolehan daripada kutipan rasuah, komisyen projek, perkongsian perniagaan dengan tauke-tauke Cina, songlapan tanah dan pelbagai kaedah licik yang lain.


Lalu, apalah salahnya sedikit daripadanya dikongsi untuk membantu Utusan yang sekarang dalam kesusahan? (ShahbudinHusin 02/08/2018)

89 comments:

 1. Betul betul betul...sepatutnya semua ahli-ahli UMNO dengan ahli-ahli parti lebai PAS tampil berganding bahu saling bantu-membantu menyelamatkan UTUSAN dan HARAKAH dari pupus. Salah satu cadangan yang dirasakan amat sesuai untuk dilaksanakan ialah ahli-ahli kedua-dua parti pembangkang tersebut berhenti membeli toilet paper, sebaliknya menggunakan akhbar masing-masing untuk beristinja'. Pendekatan tersebut dipercayai dapat membantu golongan yang sedang meroyan ini meningkatkan jualan akhbar kesayangan mereka....

  ReplyDelete
  Replies
  1. istinja? alamak utusan ada foto najib dn hadi...mcmana tu

   Delete
  2. Binatang yang pakai nama GENG NAJIB, justice league dll tak pedulikan di tegur komen di luar tajuk walau di awal komen2 di sini.

   Dia asyik lagi mngkopipes tak habis habis.

   UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK REGULAR DIBLOG NI:

   Yang pakai nama GENG NAJIB, Kojolla, justice league, lebaimodern dan berbagai nama lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Delete

  3. Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   Delete
  4. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  5. SATU CADANGAN ... UNTUK MENERUSKAN KELANGSUNGAN HAYAT UTUSAN DAN KAKITANGANNYA BOLEH TERUS BEKERJA, UMNO PERLU BERKORBAN DENGAN MENJUAL SEMUA SAHAMNYA KEPADA PH DAN APABILA PH MENGAMBIL ALIH OPERASI UTUSAN... SEMUA KAKITANGAN INI HENDAKLAH BERUBAH KHIBLAT... DARIPADA MENERBITKAN BERITA-BERITA BERCORAK FITNAH... BATU API... SARAT DENGAN PEMBOHONGAN.... MENONJOLKAN HIBURAN YANG MELAMPAU SERTA PRO BN... MAKA MEREKA PERLU BERUBAH 360 DARJAH... SUPAYA PERIUK NASI MEREKA TERUS BERASAP.

   Delete
  6. Khatijah Nuno3 August 2018 at 01:53

   Breaking News : Bank Account For Tabung Najib Frozen And Suspended – #FreeNajib Fund
   Umno’s Datuk Zalmah Abdul Rahman said a Bank Rakyat account set up to help pay Datuk Seri Najib Razak’s RM1 million bail has been frozen. The Pekan Wanita Umno chief told Malay Mail she learnt about the suspension at 7am today.

   “Yes. This morning. It is true.

   “This is Bank Rakyat. This one is only in Pekan. I don’t know about other places, but this account was opened by Pekan Umno division,” she said when contacted.
   We only opened one account and that is in Bank Rakyat,” she emphasised.

   At the time of writing, Zalmah said she was still unable to bank in cash to the account.

   Malay Mail understands that this is the only bank account set up for Najib’s bail fund which has been frozen.

   The “official” CIMB bank account number 8601952060 under the name Kelab Belia Berkhidmat initiated by Seputeh Umno deputy division chief Datuk Mohd Razlan Muhammad Rafii to contribute to Najib’s bail money is still accessible.
   Mohd Razlan who is leading a solidarity group for Najib, opened the account for the #FreeNajib fund two days ago.

   “The Kelab Belia Berkhidmat donation account for Datuk Seri Najib Razak’s solidarity fund is still operating as usual, not frozen,” Razlan posted on his Facebook around 5pm today.

   Former prime minister Najib was charged on Wedneday with three counts of criminal breach of trust and one count of power abuse for personal gain over SRC International Sdn Bhd, a subsidiary of his brainchild 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

   Najib was released the same day after his children paid half of the RM1 million bail amount, but must cough up the other half by next Monday.

   The fund has collected RM223,908 as at 5pm yesterday.

   The Solidariti Bersama Datuk Najib (Solidarity With Datuk Najib) group launched a donation drive to fund the bail set to former Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak at his house in Langgak Duta yesterday.
   amed Tabung #FreeNajib, Najib’s supporters aimed to collect RM500,000 and help fund his RM1mil bail, as the following half needs to be paid by 12pm on Monday (June 9).

   The fund’s spokesman Datuk Mohd Razlan Mohamad Rafiii explained, “We want to give moral and financial support to Datuk Seri Najib.”

   “There are many who wish to contribute small amounts into the account. Praise to God, numerous UMNO members and Malaysians are sympathetic towards Najib and want to help,” he said to reporters after meeting Najib at his residence.

   he donation drive mirrored the Tabung Harapan Malaysia campaign by the current government, where Malaysians came together to help the country in settling the national debt, which amounted to RM1trillion.

   Alar kechian nyer..dah sebulan kempen pungut Tabung Babi Najib dilancarkan..baru kutip RM223,908 setakat 5pm semalam petang..huhuhuhu.
   SUdah jatuh ditimpa Mak Badak..heheheh..kini dengar2 Akaun Tabung Najib dibekukan kwang kwang kwang :D

   Delete
  7. KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA
   1. PENDEKATAN DR. ZAKIR NAIK ADALAH MUDAH IAITU MENCARI PERSAMAAN ANTARA PELBAGAI AGAMA DENGAN ISLAM….JADI KENAPAKAH DR. ZAKIR NAIK BEGITU DIBENCI OLEH NON MUSLIM MALAYSIA?..SETIAP KALI UCAPAN BELIAU TIDAK LARI DARI MENCARI PERSAMAAN DAN BUKANNYA PERBEZAAN….PESERTA-PESERTA BUKAN ISLAM YANG CURIUS UNTUK TAHU APAKAH PERBEZAANNYA MEREKA AKAN DATANG BERDUYUN-DUYUN UNTUK BERTANYA BELIAU…KERANA ITULAH DR. ZAKIR NAIK TELAH MENERANGKAN APAKAH PERBEZAAN ANTARA AGAMA-AGAMA DI DUNIA….JADI BUKANLAH DR. ZAKIR NAIK YANG MEMULAKAN PERBEZAAN TAPI PENDESAK-PENDESAK DARI NON MUSLIMLAH YANG TERLALU INGIN TAHU….
   2. SEBENARNYA RAMAI DI KALANGAN NON-MUSLIM YANG TELAH LAMA MENJALANKAN KAJIAN DAN PERBANDINGAN ANTARA AGAMA…MEREKA DATANG UNTUK MENCARI PENJELASAN TERHADAP KEKELIRUAN YANG DITEMUI MEREKA…SEBAHAGIAN MEREKA TELAHPUN BERSEDIA MEMELUK ISLAM JIKA KEKUSUTAN TERSEBUT DAPAT DIRUNGKAIKAN…KERANA ITU MEREKA DENGAN MUDAH MENGUCAPKAN KALIMAH SYAHADAH…KERANA SEMUDAH ITULAH UNTUK MEMELUK ISLAM DAN UNTUK MEMPRAKTIKKANNYA PERLU USAHA SEHINGGA KE LIANG LAHAD…. SEPATUTNYA NON-MUSLIM BANYAK-BANYAK BERTERIMA KASIH KEPADA DR. ZAKIR KERANA MEMBANTU MENGHAFAL DAN MENJELASKAN KITAB SUCI MEREKA SEDANGKAN MEREKA SENDIRI TIDAK PERNAH MEMBACANYA…
   3. DI NEGARA-NEGARA BARAT MEREKA YANG MEMELUK ISLAM ADALAH KERANA ISLAM ADALAH AGAMA SIMPLE DAN STRAIGHT FORWARD TIDAK BERBELIT-BELIT DAN SPIN UNTUK MEMBERI PENJELASAN…SEPERTI TUHAN ITU SATU/TUNGGAL DARI SEGI TEORI DAN PRAKTIKALNYA….AJARAN-AJARANNYA MASUK AKAL,,,SENANG DAN MUDAH DIFAHAMI….SELARI DENGAN SAINS DAN TEKNOLOGI…BAGI SEORANG FREE THINKER UNTUK MENGANUT ISLAM LEBIH MUDAH DARI SEORANG YANG TELAH MENGANUT MANA-MANA AGAMA KERANA MEREKA TIDAK PERCAYA TUHAN-TUHAN YANG PALSU..HANYA TINGGAL MENYAKINKAN MEREKA HANYA SATU TUHAN SAHAJA YANG WUJUD DAN WAJIB DISEMBAH….
   4. SATU LAGI PERSAMAAN YANG WUJUD ANTARA AGAMA-AGAMA IALAH SATU FIGURE/PEMIMPIN/AVATAR/MAITREYA/MALEECA/THE COMFORTER HEBAT YANG DINANTI-NANTI OLEH MEREKA YANG AKAN MUNCUL SEPERTI MANA YANG TERCATAT DALAM KITAB-KITAB SUCI MEREKA…..BERDASARKAN CIRI-CIRI YANG ADA DALAM KITAB-KITAB TERDAHULU JIKA DITINJAU DAN DIANALISA IA ADALAH BERTEPATAN DENGAN PERIBADI NABI MUHAMMAD SAW….DR. ZAKIR NAIK CUBA MENYAKINKAN MEREKA BAHAWA IKON ITULAH YANG DINANTI-NANTIKAN OLEH MEREKA SEBENARNYA BERDASARKAN HUJAH-HUJAH DARI KITAB SUCI MEREKA SENDIRI…PERLU DIINGAT TIADA UNSUR PAKSAAN BAHKAN IA DIBUAT DALAM DISKUSI ILMIAH DAN SUASANA HARMONI….
   5. JADI ITULAH SAHAJA DUA CIRI CERAMAH BELIAU KE SERATA PELUSUK DUNIA….JIKA TERDAPAT APA-APA DESAKAN/PERTANYAAN/PROVOKASI MAKA TERPAKSALAH BELIAU JELASKAN PERBEZAAN-PERBEZAAN TERSEBUT…..PENJELASAN TENTANG PERBEZAAN TERSEBUTLAH YANG MEMBUAT NON-MUSLIM MALAYSIA MENYALAH TAFSIRKAN MAKSUD BELIAU…..JIKA DI NEGARA-NEGARA BARAT PENJELASAN SEBEGITU TIDAK MENJADI KUDIS PUN BAGI MEREKA KERANA MEREKA BERFIKIRAN TERBUKA…MEREKA TELAHPUN LAMA MENINGGALKAN AJARAN BIBLE….BANYAK GEREJA-GEREJA MEREKA BERTUKAR MENJADI MASJID… DR. ZAKIR MENGAJAK MEREKA MENJADI PENGIKUT SEBENAR JESUS/ISA A.S… CUMA YANG MENARIK VISA DR. ZAKIR DARI BERKUNJUNG KE NEGARA MEREKA ADALAH ORANG POLITIK…

   Delete
  8. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Cakap siang pandang2..cakap malam dengar2..kalau tak tau, jangan lah bercakap langsung. Tentu kita setuju dengan perumpamaan tersebut jika merujuk kepada kenyataan YB. Mak Lampir baru2 ni.

  Ini lah padahnya kalau meletakkan seseorang yang bukan pakar di sesuatu tempat yang penting. Apabila seorang mantan penjual buah cuba untuk membuat komen mengenai hal binaan, inilah jadinya.

  Dahulunya netizen memanggil Menteri ini sebagai Mak Lampir. Sekarang mungkin sudah dinaik taraf sebagai Menteri Lego. Buat pengetahuan Menteri Lego, kami di Malaysia sudah lama buat sistem ini. Kami panggil IBS atau Industrialised Building System.

  Bila Menteri perumahan tempatan yang baru ni yang juga kelahiran Singapura, hanya merasakan teknologi pembinaanbinaan di negara tersebut telah maju, sedangkan di Malaysia pun sudah lama dan maju teknologi binaan macam blok Lego itu. Teringat jugak pada Wak suman penjual Tempek Bacin tu yang juga kelahiran dari negara jiran tu..asyik aje mengagungkan Spore..tapi bila suruh mohon semula warganegara di situ, tak nak pulak.

  Bangunan pertama di Malaysia yang menggunakan kaedah atau konsep Industrialised Building System (IBS) atau batu blok pasang siap ni ialah Flat Pekeliling, Kuala Lumpur.

  Flat Pekeliling dibina sekitar tahun 1964 dan 1965. Kita fikir baik sajalah. Mungkin pada waktu itu, Menteri yang berkenaan masih belum mendapat kerakyatan Malaysia.Buat malu kompani aje lah Mak lampir ni...sepesis yang sama dengan Wak Seman tempek bacin tu!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suratkhabarlama! Suratkhabar lama! Suratkhabar lama!!!!!!!!
   Haiya! Belapa kali mau ulang ini celita?

   Delete
  2. Bulat Kontol....FYI si Kula ni adalah pemegang ic merah, beliau bangsa pendatang!

   Tak sekolah punya keling...nama aje loyar, tapi sejarah negara ni pun tak tau. Pembina candi Batu pahat di Kedah tu, bukan orang keling tapi bangsa indonesia yang beragama hindu yang dibawa masuk dari negara tersebut. Mereka ni pakar membina candi seperti Borobudur tu.

   Sebelum kedatangan islam ada sebilangan kecil org nusantara adalah hindu/buddha, namun mereka bukan bangsa keling. Sama lah meyamakan bangsa arab itu islam dan islam itu arab, namun ada juga arab yang beragama kristian....seperti di Mesir dan lebanon tu.

   Go read the history book, you uneducated people !!!

   Delete
  3. GENG NAJIS AL JIBO,

   Kau nyonyot aje le barang Najib Al Jibo itu, kau tak kan namapk barang lain dari itu.

   Orang itu dah minta maaf pun, kau masih bisingkan tak habis habis lagi.

   Najib punya salah kau tak bisingkan ye? Sebab kau suka sangat nyonyot dia punya.


   Orang itu sudah meminta maa

   Delete
  4. SAMBUNGAN : KENAPA DR. ZAKIR NAIK DI DENDAMI OLEH SEBAHAGIAN NON-MUSLIM MALAYSIA


   6. DI MANA-MANA UNIVERSITI DI DUNIA AKAN ADA BIDANG PERBANDINGAN AGAMA….MEREKA MENGGUNAKAN METHODOLOGY MANTIQ-FALSAFAH IAITU SETIAP PERKHABARAN ADALAH BENAR-PALSU 50-50…..WALAUPUN IA BERNAMA KITAB SUCI IA DILETAKKAN SETARAF DENGAN PERKHABARAN-PERKHABARAN LAIN…KEBENARAN MESTI DIUJI DAN DIKAJI SEHABIS-HABISNYA,,,,KITAB SUCI TIDAK LAGI BERSTATUS KITAB SUCI APABILA HANYA ADA SATU SAHAJA KEPALSUAN….

   7. KATALAH SEORANG DOKTOR BERKATA SECARA UMUM “SESIAPA YANG BERBADAN GEMUK BERPOTENSI MENDAPAT PELBAGAI JENIS PENYAKIT”,,TIBA-TIBA SEORANG GEMUK MELENTING DAN MARAH-MARAH TERHADAP DOKTOR TERSEBUT KERANA MENYINGGUNG PERASAANNYA…SIKAP SEBEGITU TIDAK BERMANFAAT BAGINYA…ADALAH LEBIH BAIK SI GEMUK TADI BERSIKAP TERBUKA DAN MENGUBAH GAYA HIDUPNYA SUPAYA LEBIH RAMPING DAN SIHAT…BEGITULAH PERBANDINGAN DR. ZAKIR NAIK DENGAN BEBERAPA KERAT NON-MUSLIM MALAYSIA….TIDAKKAH KAEDAH YANG DIGUNA PAKAI OLEH DR. ZAKIR SESUAI DENGAN SEMANGAT RAKYAT MALAYSIA YANG PRO-DEMOKRASI DAN BERFAHAMAN LIBERALISME/PLURALISME?..

   Delete
 3. Utusan sudah boleh di anggap sebagai institusi Melayu. Sejak berpuluh tahun sebelom timbul IT, di kampong2 dan di kedai2 kopi di bandar pun, depa cakap pasai Utusan , sebut apa Utusan kata.

  Sayang, kalau jahanm.

  Tapi Umno pun begitu juga. Sekang hampir jahanam. Dah nak lingkup.

  Selagi ada jenis pencuri, perompak dan pelanun mcm Najib, dan tukang enggeh mcm Wak Jahit, lantak lah kalo Utusan dan Umno mapuih.

  Kasar punya pendirian? Bagaimana tak, terutama nya hk dan kepentingan Melayu tak di peduli Najib, DEB di ketepikan nya.

  Bagus lah Azmin dah umumkan:

  Penyusunan Khazanah untuk tingkat pemilikan ekuiti Bumiputera - Azmin

  PARLIMEN | Dasar memperkasakan Bumiputera akan diteruskan dan diperkukuhkan berdasarkan pencapaian pemilikan ekuiti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terisak3...Tentu kau setuju dengan kenyataan ni kan.

   Ini le padahnya bila 60 tahun puak HaprakPan jadi pembangang dia hanya bangkang apa yg kerajaan BN buat. Sampaikan perkara baik yg dibuat kerajaan waktu itu semuanya dipandang sinis. Atau lebih malang lagi mereka langsung tak pandang dan tak ambil tahu.

   Nah, sekarang.. padam muka, bertambah lagi senarai menteri HaprakPan yg bertaraf pelawak serkas!! he he he

   Memang patut digelar Menteri Blok LEGO. Lepas ni boleh jadi maskot atau jurucakap LEGO Malaysia le..Kalau pegi ke Legoland di JB tu, mesti dia dapat sambutan besar2an punya dari kanak2 bhai !!

   Delete
  2. Aku mahu kekayaan Bumiputera di pertingkatkan di semua bidang ekonomi negara. Kekayaan korporat mesti naikkan dari 30% kapada 40%.

   Kekayaan lain2 bidang ekonomi tak pernah di kira di masa lalu, mesti di kira di penghujung pemerintahan Tun Dr Mahathir, nak tahu berapa % Bumiputera ada.

   Kerahkan Jabatan Statistik mengira nya - itu mesti di jadikan tugas penting depa, SOP depa, mesti di arah ada bahagian di Jabatan itu yang sentiasa meneliti dan mmelaporkan nya dari masa ke masa.

   Delete
  3. Aku desak itu. Sebab dah 60 tahun Merdeka, Bumiputera masih lagi merepes di negara nya sendiri. Celaka (kamus kata makna nya bawa malang) Bretes kolonial hamjadah bawak masuk pendatang sebab nakkan bijih timah, getah dll di keluarkan dengan pesat. Sebab depa nakkan duit cukai untuk di hantar ke Englaaaaand selepas bayar gaji pegawai2 depa di sini.

   Di kasi depa bermacam kemudahan dan batuan kpd orang2 Cina yang menjadi begitu maju hingga terkaya dalam negara ini dah berpuluh tahun - sekolah berbagai jenis termasuk sekolah Inggeris di bandar2, kasi lesen melombong, pajakan tanah2 lombong, lesen2 berniaga, lesen2 judi berbagai jenis - senang depa nak kumpul duit untuk bikin modal berniaga.

   Melayu tak di peduli depa. Atas alasan dan dasar gomen kolonial depa tak mahu sentuh apa2 berkaitan budaya Melayu dan agama Islam. Bedebah depa. Tarak langsung nak galakkan atau kasi latihan berniaga. Konon nya tak mahu sentuh adat Melayu "berdagang" - ha nya "bertukar barangan", tarak letak harga, timbang, ambik untung, kumpul harta seperti budaya Cina.

   Delete
  4. Ini le padahnya 60 tahun memerintah dengan dedak, hanya melahirkan macai berotak lembu bertaraf tukang cuci jamban sarkas.

   Delete
  5. Terisak3...Kalau kau rajin membuat kajian ilmiah berkaitan politik Msia, tentu kau perasan benda ni kan...

   Dulu semasa BN berkuasa, tak habis2 dijolok, dicucuk, dirodok, difitnah, dilawak dan selagi macam benda dilakukan untuk menjatuhkan BN sepanjang hari, minggu, bulan dan tahun.

   Tentu kau ingat..kalau BN menang dulu dalam PRU, macam2 perhimpunan sana sini hujung minggu, di media sosial, di jalanraya.. dalam dan luar negeri kedengaran memprotes, bantahan tak habis2 untuk menyatakan ketidak puasan hati puak2 pembangang sebabnya kalah pilihanraya. Ada je yang tak kena.

   Sekarang dah dapat jadi kerajaan bagusnya benda tu dah senyap. Baguslah aman sikit. Tapi ingat dia baguslah sangat bila dah jadi kerajaan...rupa2nya lagi teruk dari dulu. Mentaliti pembangkang tu tak dapat dikikis lagi walaupun dah bentuk kerajaan. Cth. terbaik ada depan mata kita..tengok ajelah persidangan parlimen yang berlangsun sekarang...MP2 PH masih lagi terjerit terpekik terlolong macam Mak Lampir bila kalah berhujah.

   Sampai sekarang apa yang hebat sangat PH ni pun kita tak tau. Menteri pun cakap banyak yang merapu. Semuanya berlumba2 antara satu sama lain untuk menyerlahkan kebangangan dan kebadutan mereka.

   Apa perancangan baru untuk rakyat dengan harga komoditi seperti getah, kelapa, nenas dan sawit semakin merundum. Projek2 mega dah dihentikan... maka ribuan peluang kerja dah takda..lepasan universiti dan kolej ribuan setiap tahun. Mana nak sumbat mereka ni semua ??

   Sibuk makan nasi ayam, makan maggie, kasut hitam putih, tomato, nasihat niaga baik2, hutang 1 trillion, lembu 7 ekor, Jho Low, UEC, manifesto menipulasi, janji PTPTN dan KWSP jadi capati...tu je.? Malaysia Baru..? Ini bukan Msia Baru, tapi dah jadi Msia Haru Biru !!

   'Mampuih' bak kata Tunku Abdul Rahman bila ditanya jika Semangat 46 menang PRU ketika tu. Jadi tu lah perkataan yang sesuai menggambarkan 'Kita Punya Malaysia'.....eeeh...betul ke ungkapan tu?? Inilah jadinya jika UEC bakal diiktiraf dalam sistem pendidikan negara...bahasa pun dah jadi tonggang terbalik bhai !!

   Delete
  6. GENG NAJIB AL JIBO,

   tAK PYAH CERITA PUAK ph JADI pEMBANGKANG. ph DAH MENANG. kAU MASIH TAK SEDOR, ASYIK MEMNYONYOT BARANG nAJIB.

   Tapi kau jangan boodoh sangat, GENG NAJIB AL JIBO. PH belom lagi sampai 100 hari merintah kau dah nak bisingkan.

   Kau sekolah mana dulu?

   Delete
  7. APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS MELALUI KETIGA ISTERINYA TELAH MELAHIRKAN TIGA BANGSA-BANGSA UTAMA DI DUNIA INI….SITI SARAH MELAHIRKAN BANGSA ISRAEL,,,,SITI HAJAR MELAHIRKAN BANGSA ARAB DAN SITI QANTURAH MELAHIRKAN BANGSA JAWI…JAWI BERASAL DARI PERKATAAAN JIWI IAITU SATU TUHAN ATAU JAWWUN IAITU NEGERI ATAS ANGIN….MELALUI QANTURAH BAGINDA AS DIKURNIAKAN ENAM ORANG ANAK BERNAMA ZIMRAN,,,JOKSHAN,,,MADYAN,,,MADAN,,,IYSHBAK DAN SYUA’AH….MADYAN TELAH DIMINTA MENETAP DI SELATAN SEMENANJUN ARAB….SEMENTARA ADIK-BERADIK YANG LAIN TELAH BERHIJRAH MENUJU KE BAHAGIAN TIMUR….DI TIMUR MEREKA TELAH TINGGAL DI KAWASAN LEMBAH INDUS SEHINGGA BANJARAN DISITU DINAMAKAN “HIMALAYA” ( GUNUNG MELAYU )…BERDASARKAN CATATAN SEJARAH DI TANAH INDIA PENDUDUK ASALNYA IALAH BERKULIT HITAM MANIS….MEREKA ADALAH BANGSA MELAYU….SETELAH DISERANG YA’JUJ DAN MA’JUJ ( ARYA/PARSI ) MEREKA TELAH BERUNDUR KE SEBELAH TIMUR DI INDO CHINA….DI SITULAH TAMADUN GILANG-GEMILANG MEREKA BERMULA SEBAGAI BANGSA TERTUA DI ASIA TENGGARA….NEGARA TERSEBUT ADALAH NEGARA FUNAN TERDIRI DARIPADA CHAMPA DAN LANGKASUKA….

   2. DALAM MEMASTIKAN PENGGUNAAN BAHASA MELAYU SELAKU BAHASA KEBANGSAAN TIDAK TERUS DIPERLEKEHKAN OLEH RAKYAT DI NEGARA INI,,,SUDAH TIBA MASANYA SEJARAH KEHEBATAN BAHASA MELAYU DIDEDAHKAN BAGI MEMBERI KEFAHAMAN KHUSUSNYA KEPADA MASYARAKAT AWAM SEBAB BAHASA INI DIPILIH SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN YANG PERLU DIDAULATKAN OLEH SEMUA LAPISAN MASYARAKAT….


   3. KAUM CINA DI MALAYSIA PADA HARI INI MAJORITINYA ADALAH KETURUNAN IMIGRAN DARI SELATAN CHINA IAITU KEBANYAKANNYA DARI WILAYAH FUJIAN DAN GUANGDONG…ETNIK-ETNIK DARI SELATAN CHINA INI BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MEREKA YANG TERSENDIRI SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,HAKKA DAN KANTONIS….MANDARIN PULA BUKANLAH BAHASA YANG BERASAL DARI SELATAN CHINA TETAPI MERUPAKAN BAHASA YANG BERASAL DARI DIALEK BEIJING YANG DITUTURKAN OLEH MASYARAKAT DARI UTARA…

   4. BAHASA MANDARIN YANG MERUPAKAN BAHASA RASMI REPUBLIK RAKYAT CHINA TELAH DIJADIKAN SEBAGAI BAHASA RASMI BAGI MENYATUKAN PELBAGAI ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA SEPERTI HOKKIEN,,,TEOCHEW,,,KANTONIS,,,HAINAN DAN HAKKA WALAUPUN ETNIK-ETNIK INI BUKAN DARI UTARA CHINA…JUSTERU ITU,,,PENGGUNAAN DIALEK CHINA SELAIN DARIPADA MANDARIN TELAH DILARANG DI MEDIA MASSSA REPUBLIK BERKENAAN…TINDAKAN INI TELAH MENIMBULKAN KRITIKAN DAN MENYEBABKAN GENERASI MUDA CINA DI REPUBLIK BERKENAAN PADA MASA KINI MENGHADAPI KESUKARAN UNTUK BERKOMUNIKASI DENGAN GENERASI TUA MEREKA YANG MASIH BERTUTUR DALAM BAHASA IBUNDA MASING-MASING….ALASAN MENJADIKAN BAHASA MANDARIN SEBAGAI BAHASA PEMERSATU UNTUK ETNIK-ETNIK CINA DI SINGAPURA ATAS FAKTOR SEJARAH BAHAWA BAHASA TERSEBUT TELAH DIGUNAKAN SECARA RASMI SEJAK 5000 TAHUN DAHULU JUGA TELAH DIPERTIKAIKAN…..INI KERANA TERDAPAT JUGA DINASTI-DINASTI CHINA SEPERTI DINASTI TANG YANG BAHASA RASMINYA LEBIH MIRIP DENGAN BAHASA HOKKIEN YANG DIGUNAKAN PADA HARI INI…..


   5. BAHASA MELAYU SEBENARNYA TELAH MELALUI SEJARAH PERKEMBANGAN YANG CUKUP PANJANG….SEJAK DAHULU LAGI BAHASA MELAYU TELAH BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PERANTARA UTAMA ATAU LINGUA FRANCA DI ASIA TENGGARA AMNYA DAN DI NUSANTARA KHASNYA….TIDAK MENGHAIRANKAN APABILA SEORANG SARJANA BELANDA IAITU FRANCOIS VALENTIJN TELAH MELETAKKAN BAHASA MELAYU PADA KE 16 YANG DIGUNAKAN DI NUSANTARA HINGGA KE FILIPINA SETARAF DENGAN BAHASA LATIN DAN BAHASA PERANCIS YANG MENJADI LINGUA FRANCA DI EROPAH KETIKA ITU….MALAHAN BELIAU TURUT MENYATAKAN JIKA SESEORANG TIDAK MENGETAHUI BAHASA INI,,,MEREKA AKAN DIANGGAP SEBAGAI ORANG TIMUR YANG TIDAK BERPENDIDIKAN….

   6. BAHASA MELAYU ADALAH SATU BAHASA FLEKSIBEL TERUTAMA DARI SEGI SISTEM TULISANNYA DAN MAMPU MENYESUAIKAN DIRINYA SELARAS DENGAN PEREDARAN ZAMAN….BAHASA MELAYU TELAH MENGALAMI PERKEMBANGAN YANG DAPAT DIBAHAGIKAN KEPADA EMPAT PERINGKAT IAITU BAHASA MELAYU PURBA,,,,BAHASA MELAYU KUNO,,,,BAHASA MELAYU KLASIK DAN BAHASA MELAYU MODEN….BAHASA MELAYU PURBA TELAH WUJUD SEBELUM MASIHI DI CHAMPA ( KINI DALAM WILAYAH VIETNAM ) DAN SEKARANG MASIH DIPERTUTURKAN OLEH BANGSA ACHEH…

   Delete
 4. Saya non partisan...kahkahkah ptuih..

  ReplyDelete
  Replies
  1. ICU...Fuyooo..kita kena tabik spring dan angkat topi tinggi2 pada barisan menteri2 Badut kabinet kayu reput Fuckatan Haprakan ni.

   Belum 100 hari perintah tapi dah bermacam jenis Menteri yg dilahirkan oleh Kera Jaan Baru ini:

   - Menteri Tomato

   - Menteri Lembu 7 Ekor

   - Menteri Surat Karangan Taraf UPSR

   - Menteri Ikan Kembong 3 billion

   - Menteri Kuih Sampret dan Teh Tarik

   - Menteri Tua Renta

   - Menteri Kasut Hitam

   - Menteri Kaji, Kaji & Kaji sampai kiamat

   - Menteri LEGOLAND

   - Menteri Selfie

   - Menteri Flip Flop (hari ni muflis, esok okey)

   - Menteri U-Turn

   - Menteri pukul Tak Tau aje

   - Menteri ngaku kaum dia penduduk tempatan

   - Menteri nyaris2 lantik GAY jadi pegawai kahs dia

   - Menteri blah blah blah blah....

   Agaknya kalau dalam masa 5 tahun lagi, penuh lah senarai gelaran untuk menteri2 ni...boleh masuk Malaysian Book of Record beb !!!

   Delete
  2. Fuiyo! Belum 100 hari kerajaan PH memerintah, macai yg sekor ni dah meroyan macam kiki tak cukup dedak.

   Agaknya kalau cukup 5 tahun memerintah, penuhlah sekandang kiki di kebun sayurnya. Boleh masuk Kiki Book of Record beb.

   Delete
  3. Bulat Kontol...Aku ada tertengok satu video ceramah agama di youtube.

   AKU DENGAR USTAZ ZAKIR NAIK CAKAP DI INDON TU..KITA ISLAM...MESTI KENA PILIH ISLAM...ORang KAFIR NI, KITA BOLEH LINDUNGI DAN MEREKA KENA BAYAR JIZYAH, TAPI JANGAN SEKALI2 MEMINTA PERLINDUNGAN DENGAN MEREKA SEBAB MEREKA AKAN MENJADI SEKUTU SESAMA MEREKA.

   Bahasa ringkasnya.... orang islam boleh beri pelindungan pada si kafir tapi jangan islam minta perlindungan dari si kafir....sebab ketika bersama2 dengan puak kafir....dia akan tikam belakang orang islam....macam Anwar tikam belakng Saifool dulu !!

   Keh..keh..keh...Harrrk...Tuii...kokokikhkikikoiki!

   Delete
  4. Ohhhh... Gitu ye? Patutlah buat surat mintak perlindungan Amerika. Kikikiki

   Delete
  5. Kini kita ada ketua pembangkang mabuk kepayang..
   ada pembangkang longkang..
   ada pembangkang jembalang..
   ada pembangkang banggang..
   ada pembangkang lintang pukang..
   ada pembangkang kongkang..
   ada pembangkang kesang..
   ada pembangkang canggang..
   ada macai pompang pompang..
   ada macai kuda kepang..
   ada macai piang piang..
   Kahkahkeh keh kehkeh udah tempang..lg mau banyak sembang..kang kang kang ..terbang melayang kang..

   Delete
  6. Padu tu bro ramly... Tak tertelan nasi sesiapa yg terkena di batang hidung kembangnya.

   Delete
  7. GENG NNAJIB AL JIBO,

   Yang kena tikam belakang itu kamu saja.

   Mulut celupar, mulut kau pun kena tikam.

   Dek barang Najib Al Jibo.

   Delete
  8. SAMBUNGAN : APA HEBATNYA BAHASA MELAYU

   7. ERA BAHASA MELAYU KUNO PULA BERMULA PADA ABAD KE-4 MASEHI IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PRASASTI DONG YEN CHAU….PRASASTI ATAU BATU BERSURAT INI MERUPAKAN YANG TERTUA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU KUNO DAN TELAH DITEMUI DI TELUK TOURANE,,,,SELATAN VIETNAM….PADA PRASASTI BERKENAAN,,,,TERCATAT BEBERAPA PATAH PERKATAAN YANG MASIH KEKAL DALAM BAHASA MELAYU PADA HARI INI SEPERTI NAGA,,, NI ( INI),,,URAN ( ORANG ),,,SARIBU ( SERIBU ),,,THUN ( TAHUN ),,,DNAN (DENGAN ),,,DUA,,,RATUS,,,LAPAS ( LEPAS ),,,BAWA,,,DATAM ( DATANG ) WUAT ( BUAT ),,,WANUA ( BENUA ),,,WULAN ( BULAN ),,,TIJUH ( TUJUH )DAN PELBAGAI LAGI..….PRASASTI SOJOMERTO YANG DITEMUI DI DESA SOJOMERTO,,,,KECAMATAN REBAN,,,,KABUPATEN BATANG,,,JAWA TENGAH BERTARIKH PADA AWAL ABAD KE-7 MASIHI MENUNJUKKAN PENGARUH BAHASA SANSKRIT YANG SANGAT KUAT…..PRASASTI KEDUKAN BUKIT YANG DITEMUI DI TEPI SUNGAI TATANG IAITU DI KAMPUNG KEDUKAN BUKIT,,,PALEMBANG,,,SUMATERA SELATAN BERTARIKH 683 MASEHI,,,SERTA TIDAK TERKECUALI JUGA DI SEMANJUNG TANAH MELAYU…..TERDAPAT BANYAK LAGI PRASASTI-PRASASTI LAIN YANG DITEMUI SELEPAS TARIKH BERKENAAN…

   8. PENEMUAN PRASASTI-PRASASTI DI DALAM BAHASA MELAYU KUNO YANG MELIPUTI KAWASAN DARATAN DAN KEPULAUAN ASIA TENGGARA MEMBUKTIKAN BAHAWA BAHASA MELAYU KUNO TELAH TERSEBAR LUAS PADA ZAMANNYA YANG TERDIRI YANG TERDIRI DARIPADA BEBERAPA BUAH KERAJAAN DAN EMPAYAR RUMPUN MELAYU SEPERTI KERAJAAN CHAMPA DI INDOCHINA,,,,KERAJAAN SAILENDRA DI JAWA SERTA EMPAYAR SRI VIJAYA YANG TURUT MELIPUTI PULAU SUMATERA DAN SEMENANJUNG HINGGA KE SEGENTING KRA….


   9. ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BERMULA BERMULA PADA AWAL ABAD KE-14 IAITU BERDASARKAN KEPADA TARIKH YANG TERCATAT PADA PENEMUAN PRASASTI TERENGGANU IAITU 702 HIJRAH BERSAMAAN DENGAN TAHUN 1303 MASIHI…PRASASTI INI MENGGUNAKAN TULISAN JAWI SEPENUHNYA DAN MEMPUNYAI KATA-KATA PINJAMAN DARI BAHASA ARAB YANG MEMISAHKANNYA DARI BAHASA MELAYU KUNO….PRASASTI-PRASASTI DALAM BAHASA MELAYU KLASIK JUGA BANYAK TERDAPAT DI SEMANJUNG SERTA BORNEO….SELAIN TULISAN PADA PRASASTI,,,TULISAN BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT DIABADIKAN DALAM BENTUK MANUSKRIP MELAYU LAMA…JUMLAHNYA AMAT BANYAK IAITU DIANGGARKAN MELEBIHI 2000 NASKAH DAN KEBANYAKKANNYA TERSIMPAN DI 14 BUAH NEGARA TERUTAMANYA DI BARAT…

   10. PADA ZAMAN TERSEBUT JUGA BAHASA MELAYU TELAH DIPELAJARI OLEH BANGSA ASING SEPERTI ORANG CINA,,,INDIA,,,ARAB,,PARSI SERTA BANGSA DARI BARAT SEPERTI PORTUGIS,,,ITALI,,,BELANDA,,,INGGERIS,,PERANCIS DAN SEPANYOL BAGI TUJUAN PERNIAGAAN,,,PERHUBUNGAN ANTARA RAJA DAN NEGARA SERTA PENGEMBANGAN AJARAN AGAMA…BAHASA MELAYU KLASIK JUGA TURUT BERPERANAN SEBAGAI BAHASA PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN BAGI KERAJAAN SERTA KESULTANAN YANG TERDAPAT DI NUSANTARA….


   11. BAHASA MELAYU KLASIK TELAH MENCAPAI PUNCAK KEAGUNGANNYA PADA KIRA-KIRA TAHUN 1750 MASIHI…KITAB-KITAB YANG DIKARANG PADA ZAMAN BAHASA MELAYU KLASIK BUKAN SAHAJA MENGENAI AGAMA ISLAM BAHKAN TURUT MELIPUTI BIDANG LAIN SEPERTI SEJARAH,,,HIKAYAT,,,,BINTANG DUA BELAS,,,,HAL EHWAL HAIWAN,,,,PERDUKUNAN DAN PERUBATAN MELAYU,,,,PENTADBIRAN DAN PEMERINTAHAN,,,FALSAFAH PENGEMBARAAN DAN SEBAGAINYA….PADA MASA TERSEBUT,,,,PEKEMBANGAN ILMU PENGETAHUAN DAN KEGIATAN INTELEKTUAL DALAM BAHASA MELAYU MENJADI SALAH SATU ANTARA ENAM BAHASA DUNIA….

   Delete
 5. Jangan lupa ahli Pas seramai satu juta. Kalau saorang beli senaskah, berapa jumlahnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BENARKAH PARA PENDAKWAH HANYA BERBICARA HALAL DAN HARAM ( DO AND DON’T) SAHAJA


   1. JIKA ANDA MENJADI KETUA KELUARGA,,,ADAKAH ANDA BIARKAN APA SAHAJA DILAKUKAN OLEH ANAK-ANAK ANDA?...TENTU ANDA AKAN BUAT PERATURAN…KALAU ANDA MEMANDU DI JALAN RAYA ADAKAH ANDA IKUT SESUKA HATI GAYA MEMANDU ANDA DENGAN MELANGGAR LAMPU ISYARAT UMPAMANYA?….JIKA ANDA BOSAN HIDUP DI KELILINGI MANUSIA,,,ANDA MENCUBA TEROKA HUTAN BELANTARA,,ADAKAH DI SANA ANDA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?....JIKA ANDA JEMU DI DARATAN DAN MULA BELAYAR DI LAUTAN ADAKAH ANDA JUGA BOLEH BERBUAT SESUKA HATI?...JAWABNYA SEMUA PERKARA MEMERLUKAN PERATURAN…PERATURAN DINAMAKAN UNDANG-UNDANG/RULES/STATUES…ISTILAH AGAMA DINAMAKAN HUKUM-HAKAM…

   2. UNDANG-UNDANG MANUSIA DINAMAKAN DENGAN PELBAGAI NAMA TAPI DI SANA ADA JUGA UNDANG-UNDANG TUHAN….ORANG KAFIR DINAMAKAN DENGAN KAFIR KERANA MEREKA TIDAK MENERIMA UNDANG-UNDANG ALLAH…..LAWS OF ALLAH TIDAKLAH BANYAK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN LAWS OF HUMANS…JIKA ANDA MELAWAT KE TOKO-TOKO BUKU ATAU PERPUSTAKAAN ANDA AKAN DAPATI DI SANA RAK-RAK DIPENUHI DENGAN LAWS OF HUMANS….LAWS OF ALLAH HANYALAH SEKADAR SEBUAH BUKU SEDERHANA TIDAK MEMERLUKAN SATUPUN RAK UNTUK MENYIMPANNYA….


   3. SETIAP KALI PILIHANRAYA SEMUA ORANG AKAN JADI SIBUK TERUTAMA ORANG-ORANG POLITIK…KENAPA MEREKA SIBUK?..KERANA MEREKA HENDAK JADI RULES MAKER…. ….PENYOKONG-PENYOKONG PARTI AKAN SIBUK MEMANCING UNDI SUPAYA WAKIL MEREKA DAPAT GUBAL UNDANG-UNDANG…. JADI SIAPA SEBENARNYA YANG SIBUK DENGAN DO AND DON’T?

   4. ALQURAN ADALAH RULES OF ALLAH SWT…TELAH SEMPURNA PENURUNANNYA SEJAK LEBIH 1400 TAHUN YANG LAMPAU…ITEMS NYA TIDAK BANYAK DAN ITULAH SAHAJA TIDAK PERNAH BERUBAH….SEBAHAGIAN BESAR DARI ALQURAN ADALAH MENGANDUNGI PENGAJARAN KEPADA KEESAAAN ALLAH SWT TUHAN YANG SATU….BAHKAN KALAU DIKAJI BANYAK HUKUM-HAKAM ALQURAN BERASAL DARI TAURAT MUSA AS YANG BERUSIA 3500 TAHUN YANG LAMPAU….JADI UNDANG-UNDANG SIAPA YANG BANYAK DAN SELALU BERUBAH?...OLEH ITU PARA DA1’ MEREKA TIDAK BANYAKPUN BERBICARA DO AND DON’T…YANG BANYAK BERBICARA IALAH POLITICIANS…JADI KENAPA DI SALAHKAN PARA DAI’?...KENAPA DISUCIKAN POLITICIANS?

   Delete
 6. Mnyelesai kewangan utusan, bagi ramai pemimpin umno ianya celah gigi saja, kalau borosmah pula celah bulu je. Bantu utusan sikit pun tak jejas kekayaan diorang. Nak songel apa lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mana tau dia ada bulu .. kikiki

   Delete
  2. WANG FIAT

   1. PERJANJIAN BRETTON WOOD IALAH PERJANJIAN YANG MELIBATKAN SANDARAN MATA WANG NEGARA DUNIA KEPADA EMAS….NAMUN PERJANJIAN TERSEBUT TELAH DIBATALKAN OLEH PRESIDEN AMERIKA,,,RICHARD NIXON PADA TAHUN 1972….SEJAK ITU MATA WANG DUNIA TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS TAPI IA PERNIAGAKAN DENGAN MENJADIKAN MATA WANG SEBAGAI KOMODITI…IA DIPERNIAGAKAN DALAM BENTUK PASANGAN ( PAIR ) DENGAN BERDASARKAN PERMINTAAN DAN TAWARAN…

   2. ALAM MELAYU ADALAH ALAM YANG MEMANG KAYA…DI ANTARANYA YANG PALING UTAMA IALAH EMAS…BANGSA MELAYU YANG BERTAMADUN TELAH MENJADI PELOMBONG EMAS DAN KALAU KITA MEMBACA SEJARAH KITA BOLEH INGAT UMPAMANYA KERAJAAN MELAYU PERNAH MENGHANTAR UPETI EMAS KEPADA KERAJAAN THAI DAN BURMA….SALAH SATU FAKTOR ALAM MELAYU DICEMBURUI KETIKA MENJADI EMPAYAR FUNAN IALAH KEPAKARAN MEREKA DALAM PERLOMBONGAN EMAS….KERAJAAN MELAYU PERNAH MENYELAMATKAN NEGARA CHINA YANG PERNAH JATUH MUFLIS SATU MASA DAHULU…KERAJAAN BRITIAN SEKARANG YANG MATAWANGNYA 5 KALI MATAWANG MALAYSIA IALAH KERANA MEREKA MEMPUNYAI SIMPANAN EMAS YANG DIDAPATI SEMASA MEREKA MENJAJAH TANAH MELAYU….CATATAN KERAJAAN NABI SULAIMAN DULU PERNAH MENYEBUTKAN BAHAWA ISTANA BELIAU DIBUAT DARIPADA EMAS KERANA DIAMBIL OLEH JIN DARIPADA KAWASAN INI…PTOLEMY SEORANG AHLI GEOGRAFI YUNANI MELUKIS PETA SEMENANJUNG TANAH MELAYU,,,BELIAU TELAH MENAMAKAN SEMANANJUNG INI “GOLDEN CHERSONESE” YANG BERMAKSUD SEMENANJUNG EMAS KETIKA MANUSKRIP-MANUSKRIP INDIA PURBA MENAMAKAN TANAH INI SEBAGAI ‘SUVABNARHUMI” IAITU TANAH EMAS…


   3. EKONOMI DUNIA TELAH DIKUASAI OLEH “SECRET SOCIETES” IAITU PELBAGAI KELUARGA ILLUMINITI/FREEMASON YANG MENGAWAL SEGENAP KEGIATAN HIDUP DUNIA HARI INI….DALAM PENGUASAAN TERHADAP EKONOMI DIKUASAI OLEH ROCKEFELLER DI MANA MATA WANG TIDAK LAGI DISANDARKAN KEPADA EMAS…MEREKA MEMPUNYAI AGENDA SULIT DI MANA MEREKA DAPAT MENGAWAL DAN MENJATUHKAN EKONOMI MANA-MANA NEGARA DENGAN HANYA MENJATUHKAN MATA WANG MEREKA BERMODALKAN SPEKULASI….DENGAN CARA ITU JUGA AMERIKA DAPAT MEMBELI PELBAGAI SUMBER ALAM DAN KOMODITI DARI NEGARA LAIN HANYA BERMODALKAN KERTAS,,,,DAKWAT DAN PRESS PRINTER SAHAJA….NEGARA-NEGARA LAIN HANYA MENJADI SEPERTI KELDAI YANG DIBEBANKAN DENGAN BUKU-BUKU DI ATAS BELAKANG SEPERTI YANG DIGAMBARKAN OLEH ALQURAN…

   4. OLEH ITU MALAYSIA PERLU BERWASPADA DENGAN MENCETAK MATA WANG HANYA MENGIKUT SIMPANAN EMAS…WALAUPUN DASAR KEWANGAN ANTARABANGSA TIDAK MENGHALANG MANA-MANA NEGARA MENCETAK SEBANYAK MUNGKIN MATA WANG…..SELALUNYA MANA-MANA NEGARA AKAN MENCETAK MENGIKUT KADAR 3% TOTAL GDP…OLEH ITU PERTIMBANGAN YANG TEPAT IALAH PENAMBAHAN CETAKAN WANG HENDAKLAH DISERTAKAN DENGAN PENAMBAHAN SIMPANAN EMAS…


   5. KITA SEMUA TAHU DI ERA MAHATHIR 1.0,,,,MALAYSIAN CURRENCY JATUH LEBIH 50%,,,SELEPAS ITU DASAR KEWANGAN ISLAM MULA DIPERKENALKAN DAN TERBUKTI RINGGIT LEBIH BERDAYA TAHAN…RESERVE NEGARA DALAM PAIR USD SEPATUTNYA DITUKAR KEPADA NILAI EMAS SUPAYA LEBIH MANPAN…

   Delete
 7. Otak tiada langsung hanya pakai hentam untuk lepaskan geram...ada setengah komen di sini adalah otak ameno dan otak pas...yang berfikiran sempit dan bukan maju sangat macam katak dibawah tempurung.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   1. PERKATAAN MELAKA DIAMBIL DARI BAHASA ARAB ( MULAQAT ) IAITU TEMPAT PERTEMUAN ( PEDAGANG-PEDAGANG DARI SELURUH DUNIA )…KERAJAAN ISLAM MELAKA DI KEMUNCAK KEGEMILANGANNYA ADALAH PADA MASA PEMERINTAHAN SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH DI MANA BELIAU ADALAH SEORANG YANG ALIM DAN FAQIH DALAM HUKUM-HAKAM ISLAM…DI ZAMAN BELIAULAH HUKUM HUDUD DILAKSANAKAN…KEPERIBADIAN BAGINDA SEPERTI UMAR AL KHATTAB DI MANA BAGINDA PADA MALAM HARI MERONDA SEORANG DIRI DAN BERJAYA MEMBUNUH 5 ORANG PEROMPAK DENGAN KEHANDALAN BAGINDA BERSILAT…

   2. SEBELUM ITU KERAJAAN MELAYU FUNAN DI CATAT SEBAGAI EMPAYAR PERTAMA DI ASIA TENGGARA BEBERAPA ABAD SEBELUM MASIHI….KERAJAAN INI BERTEMPAT DI CHAMPA ( KAMPUCHEA )…UMAT MELAYU MENJADI BANGSA YANG MAJU DAN BERTAMDDUN DAN BEGITU HEBAT DALAM PERLOMBONGAN EMAS DAN TIMAH…SELAIN ITU BANGSA MELAYU MENJADI RAJA MARITIM DUNIA SEHINGGA LAUT DI SITU DINAMAKAN LAUT CHAMPA….OLEH KERANA SERANGAN YAJUJ MAKJUJ ( CINA/VIET ) BANGSA MELAYU TELAH BERUNDUR KE SELATAN DAN LAUT TERSEBUT TELAH BERTUKAR NAMA KEPADA LAUT CHINA SELATAN….KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU LAIN YANG TURUT SAMA TERTUBUH IALAH LANGKASUKA 2M ( PATANI & THAI ),,,KEDAH TUA 5M ( LEMBAH BUJANG KEDAH ),,,GANGGA NEGARA 5M( PERAK ),,,,TAN TAN 6M ( TRENGGANU ),,,CHIH TU 6M ( KELANTAN ),,,SRIVIJAYA 7M ( SUMATERA ) DAN MAJAPAHIT 13M ( JAWA )


   3. KERAJAAN MELAKA KETIKA ITU MEMPUNYAI KELENGKAPAN PERANG YANG TERCANGGIH DI DUNIA KERANA KERAJAAN INI ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA EMPAYAR OTTHMANIAH TERMASUK KERAJAAN ACHEH DAN KERAJAAN SULU…SEPERTI KELENGKAPAN TENTERA AMERIKA JIKA HENDAK DIBANDINGKAN ZAMAN SEKARANG….MENURUT RELAZIONE DEL PRIMO VIAGGIO INTORNO AL-MONDO ( REPORT ON THE FIRST VOYAGE AROUND THE WORLD ) KARANGAN ANTONIO FIGAFETTA,,,KEKUATAN MELAKA PADA WAKTU ITU ADALAH 20,000 ORANG TENTERA YANG TERDIRI DARIPADA TENTERA TEMPATAN SELAIN TENTERA UPAHAN DARI JAWA,,,PARSI DAN BEBERAPA NEGERI ISLAM YANG LAIN…..KELENGKAPAN KETENTERAAN MELAKA KETIKA ITU IALAH 6,000 ARTILERI ( MERIAM BESAR BERKUASA TINGGI ),,,20 GAJAH PERANG SERTA SENJATA API DI KENALI SEBAGAI ISTINGGAR ( SENAPANG PANJANG ),,,TARKUL ( SENAPANG PENDEK ),,,PEMURAS ( PISTOL ),,, BAJU BESI SERTA MERIAM-MERIAM KECIL DIKENALI SEBAGAI LELA DAN RENTAKA ( ZAMAN SEKARANG SEPERTI RPG YANG MUDAH DIANGKUT ) HASIL KREATIVITI BANGSA MELAYU YANG DICEMBURUI PENJAJAH KETIKA ITU…KOTA MELAKA PULA KETIKA ITU ADALAH DIBINA DARIPADA BATU….

   4. DARI SEGI KELENGKAPAN TENTERA LAUT DAN PERKAPALAN… ANGKATAN LAUT MELAKA YANG SERING MERONDA SEPANJANG SELAT MELAKA,,,LALUAN DAGANG TERSIBUK DI DUNIA SAMPAI SEKARANGPUN DIAKUI KECEKAPANNYA…DI BAWAH KEPIMPINAN TOKOH-TOKOH BERWIBAWA SEPERTI BENDAHARA TUN PERAK DAN LAKSAMANA HANG TUAH,,IA TELAH BERJAYA MEMUKUL MUNDUR ARMADA LAUT THAI…JUGA ANCAMAN MANA-MANA PIHAK…BUKANKAH IA CUKUP BESAR DAN KUAT UNTUK MENJAMIN KESELAMATAN PENDUDUK,,,PENDATANG DAN PEDAGANG SEPANJANG SELAT MELAKA??? …MAMPU MERONDA DARI UTARA SEMANANJUNG SEHINGGA SELATAN KE PULAU JAWA..MEMANTAU DAN MENGHIDU PERGERAKAN MUSUH SEBELUM MEREKA DAPAT MENGHAMPIRI PUSAT PEMERINTAHAN DI KOTA MELAKA…LALU BAGAIMANA KOTA MELAKA YANG DIGELAR BARAT SEBAGAI “VENICE OF THE EAST” BOLEH KALAH DENGAN MUDAH???...PIHAK PORTUGIS SENDIRI MENGAKUI BAHAWA PEJUANG-PEJUANG MELAYU MELAKA ADALAH GAGAH PERKASA DAN TERLATIH DALAM ILMU PEPERANGAN SERTA DILENGKAPI PELBAGAI JENIS SENJATA POTENSI…

   Delete
 8. Cai2 Fuckatan Haprakan yang melambak2 kat blog Budin pagi ni...Tentu kau orang perasan apa yang berlaku dalam parlimen semalam kan ???

  Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail 'terkantoi' bila tak dapat jawab soalan yang di ajukan semasa sesi penggulungan usul titah di raja bagi Kementerian Wanita dan Pembangunan Keluarga di Dewan Rakyat Selasa lepas...


  Isu perkahwinan di antara kanak2 berumur 11 tahun dengan lelaki 41 tahun telah dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said...


  Wan Azizah di lihat seolah2 'mati akal' untuk menjawab...

  "Saya faham pandangan menteri tentang isu bukti dan sebagainya, tapi kes kanak2 berlainan"....

  "Sebab tu kita ada 'statutory rape' dalam penal code"...

  "Sebab kanak2 bila memberi kebenaran tidak sama seperti kebenaran orang dewasa"...

  "Itu sebabnya dalam kes statutory rape, beban bukti bukan ke atas kanak-kanak tersebut"...

  "Tapi dalam perkara ini, (kanak-kanak berusia 11 tahun) ada akta yang boleh pergi kepada lelaki ini yang sekarang bergelar suami dan juga ibu bapa yang menggalak"...

  "Jadi isunya adalah kalau akta di penal code ada, kerajaan sebelum ini mewujudkan Akta Jenayah Seksual Kanak-Kanak 2017 kerana mengetahui bahawa penambahbaikan untuk melindungi kanak2 di perlukan, maka undang2 ini telah di luluskan dalam sidang Parlimen"...

  "Jadi soalan saya ialah kenapa kita tidak boleh kreatif untuk membantu kanak-kanak ini?" soal Azalina...

  Bila Tak Boleh Jawab, Kak Wan Kipas Lipas Divert Pada AG pulak !!

  Wan Azizah yang jelas tidak tahu bagaimana untuk menjawab soalan tersebut meminta Azalina mengajukan soalan tersebut kepada Peguam Negara (AG)...

  "Itu soalan untuk AG"...

  "Bukan untuk kementerian saya"...


  "Ini yang pentingnya sebab bila dah masukkan akta dan mahkamah, you have to go to the AG" katanya...

  Kali Nie Divert Pada Bekas Kerajaan BN Pula

  Apabila Azalina mengajukan satu lagi soalan, Wan Azizah memberikan jawapan yang mengelirukan serta mula menggunakan alasan menyalahkan kerajaan Barisan Nasional...

  Kecewa dengan jawapan yang di berikan, Azalina meminta supaya kerajaan Pakatan Harapan (PH) bersikap profesional dan tidak berterusan menjadikan BN sebagai alasan...

  "Kerajaan baru, harapan baru"...

  "Jadi buatlah cara baru"...

  "Menuduh kepada kerajaan lama saya rasa satu pendekatan yang tidak begitu professional"...

  "Tak mengapalah menteri, kalau tak boleh jawab tak mengapa" sindir Azalina...

  Kesian pulak rakyat tengok pada Kak Zizah kipas Lipas tu...Apa pun tak tau. Nak buat macam mana, perjanjian masa bentuk PH dulu tu dah tetapkan dia jadi TPM kalau PH bentuk kerajaan, kena lah terima dengan berlapang dada dan berminda terbuka, dalam apa keadaan sekali pun..betul tak bhai???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tahu tak Arul Kanda dibayar 5 juta utk kerja selama 6 bulan? Bayaran yg cukup byk sehingga melebihi upah utk ratusan macai.

   TAHU KE TAK TAHU? SEKARANG JAWABLAH TAHU KE TAK TAHU?

   Delete
  2. Dia malu nak jawab. Sebab dia tak dapat apa pun. Only dedak. Pun dah habis.

   Delete
  3. Bulat Kontol...Kau sebagai cai tegar PH tentu perasan hal ni kan !!

   Lim Guan Eng mahu berlagak seolah-olah dia dan partinya cukup anti Isreal. Konon.

   Kami mengecam sekeras-kerasnya tindakan Knesset (Parlimen) Israel meluluskan undang-undang negara bangsa “yang bersifat zalim, tidak adil dan demokratik sama sekali,” kata setiausaha agung DAP itu pada minggu lepas.

   Kalau betul, maka kerajaan Harapan sekarang harus didesak DAP untuk memboikot Israel dengan tidak lagi meluluskan permit khas bagi evangelis Malaysia membuat kunjungan ke kota Baitulmaqdis (Jerusalem) yang dikuasai Israel.


   Pentadbiran Mahathir mencongak Malaysia Baru

   Ada setengah Kristian Malaysia seperti Wong Chun Wai (CEO The Star Group) yang menziarahi Baitulmaqdis.

   Chun Wai pernah membuat penjelasan bahawa rakyat Malaysia secara amnya tidak dibenarkan untuk melawat Israel “but thanks to the flexibility and tolerance of the Malaysian government, restricted trips to Jerusalem are allowed for religious purposes”.

   Dasar kerajaan BN yang dulunya begitu fleksibel dan toleran nyata tiada lagi bertempat bersama kerajaan Harapan masakini yang tidak mungkin akan toleran terhadap “kezaliman dan perkauman” rejim Yahudi

   Dalam satu kenyataan akhbar pada 21 Julai, Guan Eng menyifatkan undang-undang baru negara bangsa Yahudi tersebut sebagai mengabsahkan pendudukan haram Israel di Baitulmaqdis di mana seluruh kota tersebut telah seterusnya dijadikan ibu negara Israel.

   “Tindakan itu, katanya, bukan sahaja bercanggah dengan segala konvensyen Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) dan undang-undang antarabangsa yang mengiktiraf negara Palestin, malah melanggar prinsip keamanan dan kemanusiaan dalam mengembalikan kestabilan di rantau tersebut,” mengikut laporan Astro Awani.

   Justeru Guan Eng menyeru masyarakat antarabangsa agar memberi tekanan kepada Israel supaya memansuhkan “undang-undang zalim dan bersifat perkauman itu”.

   Dalam pada itu, tentu wajar DAP – sebagai komponen penting kerajaan Harapan – mengetuai boikot ke atas Israel ekoran DAP mendokong “persaudaraan … yang menentang segala bentuk kezaliman dan perkauman tidak kira di Malaysia atau di mana-mana sahaja di dunia”.

   Seorang rakyat Msia yang menggelarkan dirinya sebagai Seeker telah menulis kenyataan ini dalam FBnya :

   “Furthermore, if Lim Guan Eng is so hurt by the plight of the Palestinians, and personally feels their pain, then he should urge the new government to stop issuing Jerusalem visas for evangelical pilgrims.

   “Why should Malaysian tourist money contribute to the Israeli treasury, and ultimately its army? Shouldn’t the “Malaysia Baru” unite and boycott Israel this way? Why aren’t local churches urging Malaysian christians to unite and boycott Israel/Jerusalem for the sake of the Palestinians whose plight has pained our honourable finance minister?”.

   Fikir2kanlah yeer dan jangan sekali2 terkelentong dengan putar belit dan wayang tokong DAPigs tu bhai !!

   Delete
  4. GENG NAJIB AL JIBO,

   DAP dah berjaya mendapatkan imej anti-Yahudi Zionis. Rmai Melayu / Muslim sokong dan undi depa di Pru14.

   Tapi Umno/BN dah di lihat sebagai bersubahat dengan Yahudi Zionis. Najib Al Jibo did not lift a finger for the plight of the Palestinians.

   Not even moved his lips much. Because barang dia asyik kamu nyonyot.

   Kalah dia dan Umno/Bn di Pru14.

   Delete
  5. SAMBUNGAN : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA


   5. INI ADALAH GAMBARAN BAHTERA MELAYU MELAKA ABAD KE 15 YANG DIBERI NAMA MENDAM BERAHI….DALAM SEJARAH MELAYU SULATUS SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH ADA DICERITAKAN TENTANG BAHTERA SULTAN MAHMUD SHAH MELAKA INI…DIBINA SEKITAR 1453 DI BAWAH SELIAAN BENDAHARA DAN LAKSAMANA TUN TUAH…PANJANG 180 KAKI,,, LEBAR 36 KAKI…IA JAUH LEBIH PANJANG DAN BESAR DARIPADA FLOR DE LA MAR PORTUGIS…MEMPUNYAI 2 DEK..DEK DEPAN UNTUK NAKHODA DILENGKAPI 3 MERIAM…DEK BELAKANG ADALAH DEK DI RAJA…MEMPUNYAI 3 LAYAR DAN SERATUS DAYUNG..BOLEH MEMBAWA 400 PERAJURIT….SEMASA DI BAWAH KENDALIAN LAKSAMANA BAHTERA INI MEMBUAT 9 EKPEDISI BESAR…ANTARANYA KE MAJAPAHIT,,,MING ( CHINA ),,,SAILONG ( CEYLON ),,,SIAM UNTUK BELI 4 EKOR GAJAH DAN ISTANBUL UNTUK BELI MERIAM….SAYANGNYA PIHAK BERKUASA MELAKA SEKARANG TIDAK BERMINAT MEMBINA REPLIKA BAHTERA INI….YANG DIBINA REPLIKA FLOR DE LAR MAR…ALANGKAH HINANYA BANGSA YANG TELAH DIJAJAH BERBANGGA DENGAN PENJAJAH!!!!!


   6. ORANG PORTUGIS SEBENARNYA DI MASA ITU MASIH KOLOT,,,MEREKA TERJUMPA SEBUAH BENDA AJAIB DI ISTANA MELAKA…BILA DIPANDANG OBJEK TERSEBUT,,,,MUNCULLAH MUKA MANUSIA DI DALAMNYA…APABILA DITELITI BALIK,,,MUKA MANUSIA ITU ADALAH MUKA ORANG YANG MEMANDANG…RUPA-RUPANYA OBJEK ITU ADALAH CERMIN TETAPI ORANG PORTUGIS BARU PERTAMA KALI MELIHATNYA! JADI SIAPAKAN YANG KUNO DAN SIAPAKAH YANG LEBIH BERTAMADDUN?


   7. PARA PENGKAJI DI TAPAK ARKEOLOGI YANG DIIKTIRAF SEBAGAI TAPAK TAMADUN MANUSIA TERTUA DI ASIA TENGGARA MENEMUI BEBERAPA TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA DI SUNGAI KUNO YANG PERNAH MENGALIR DI KAWASAN BERSEJARAH “KEDAH TUA “ ITU BERIBU TAHUN DAHULU..PENEMUAN TINGGALAN KAPAL-KAPAL PURBA TERSEBUT DIDEDAHKAN OLEH EXCO AGAMA, HAL EHWAL MASYARAKAT SIAM, PELANCONGAN DAN WARISAN,,,KERJA RAYA NEGERI DATO MOHD RAWI ABDUL HAMID….BUKAN SAHAJA DI TANAH MELAYU TAPI KAPAL-KAPAL MELAYU DITEMUI JUGA DI NEGARA-NEGARA LAIN OLEH PAKAR ARKEOLOGI…


   8. KAPAL-KAPAL GERGASI ALAM MELAYU DINAMAKAN JONG DIMANA PERNAH BERLAKU PERISTIWA JONG INI TIDAK PERASAN TERLANGGAR KAPAL PORTUGIS…DI NEGARA CHINA PULA JONG INI TIDAK DIBENARKAN BERLABOH DI PELABUHAN…INI MENGGAMBARKAN BETAPA MEGA/GERGASINYA JONG-JONG TERSEBUT…PERKATAAN JONG TELAH DIGUNA PAKAI DALAM BAHASA INGGERIS KEPADA JUNK….
   9. KERIS ADALAH SENJATA WARISAN PENINGGALAN NABI IBRAHIM AS KEPADA ANAK CUCU BAGINDA….BANGSA MELAYU ADALAH TERKENAL PEMBUAT KERIS YANG CUKUP SENI DAN HEBAT…TAMADUN MEREKA BERUSIA 4000 TAHUN….BERMAKNA MEREKA ADALAH HEBAT DALAM PEMBUATAN BARANGAN LOGAM…ADA KAJIAN YANG DIJALANKAN MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU DI NUSANTARA ADALAH PEMBUAT DAN PENGELUAR SENJATA-SENJATA API TERBAIK DI DUNIA MENEWASKAN BELANDA,,,PORTUGIS SERTA SEPANYOL….CATATAN-CATATAN PENGEMBARA DAN PEDAGANG AWAL EROPAH DAN CINA JUGA MENUNJUKKAN KERAJAAN-KERAJAAN NUSANTARA YANG MENGELILINGI KERAJAAN MELAYU MELAKA KETIKA ITU ADALAH PENGELUAR-PENGELUAR UTAMA MERIAM-MERIAM HEBAT DAN BERKUASA DI DUNIA SEPERTI KESULTANAN BRUNEI,,KESULATANAN PATTANI,,,KESULTANAN SULU DAN BEBERAPA KERAJAAN MELAYU LAIN DI ASIA TENGGARA….MALAHAN KERAJAAN TURKI OTHMANIAH JUGA PERNAH MEMBELI MERIAM-MERIAM YANG BERKUALITI DARIPADA KERAJAAN KESULATANAN MELAYU DI NUSANTARA….


   10. ANGKATAN LAUT PORTUGIS PERTAMA YANG MENYERANG MELAKA DIKETUAI OLEH GONZALO PAREIRA…DENGAN KEKUATAN 7 BUAH KAPAL,,,10 BUAH GALI PANJANG DAN 13 BUAH FUSTA,,,ANGKATAN PAREIRA INI TIDAK SEMPAT MENGINJAK KAKI KE BUMI MELAKA KERANA KEHANDALAN TUN HASSAN TEMENGGUNG DAN KEBIJAKSANAAN BENDAHARA MELAKA ,,,PORTUGIS GAGAL…NAMUN PORTUGIS YANG PADA AWALNYA DATANG BERDAGANG PADA 1509,,,MULA MENCARI TITIK KELEMAHAN KERAJAAN MELAYU ISLAM MELAKA…AKHIRNYA KERAJAAN MELAKA TUMBANG PADA TAHUN 1511…

   Delete
 9. Semua orang tau fakta sahih ni...Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional sebelum ini adalah terdiri daripada golongan profesional yang berkebolehan. Ini dibuktikan melalui rekod pencapaian syarikat dana kedaulatan negara ini sejak 2004 sehingga sekarang.

  Apabila Mahathir menyerang Khazanah sebagai telah lari dari tujuan asal penubuhan menjaga kepentingan Bumiputera, mereka tahu Perdana Menteri hari ini bukan lagi waras dan sihat akal fikirannya.

  Mana-mana orang yang waras akan tahu bahawa Khazanah Nasional tidak pernah ditubuh untuk menjaga kepentingan bumiputera. Ia tanggungjawab PNB.

  Kemudian apabila pentadbiran Mahathir Mohamad menggunakan akhbar Singapura untuk menyerang Khazanah Nasional mengenai kerugian pada 2008, maka mereka semua menawarkan diri meletak jawatan.

  Apa yang tidak diceritakan ialah Lehman Brothers merupakan pengurus dana asing yang terkenal dan apabila diisytiharkan muflis membabitkan banyak pelabur asing lain termasuk Singapore sovereign wealth fund GIC Private Limited yang dikatakan hilang USD 4 bilion membabitkan saham UBS ini.

  Khazanah juga telah mendapat semula separuh dari pelaburan tersebut dari pentadbir Lehman Brothers, PricewaterhouseCoopers.

  Mereka bukan orang politik, justeru mereka tidak akan mengambil bahagian bergaduh dengan orang-orang "gila" atau menjadi bidak percaturan politik tidak waras Mahathir.

  Mahathir akan berbuat apa sahaja untuk menunjukkan Khazanah menjadi lebih baik dari sekarang. Ini termasuklah mewujudkan kekayaan dan kejayaan "artificial".

  Nampak gayanya....Mahathir membeli masa sebelum menyerahkan kepada penggantinya.... sebuah negara dalam keadaan rosak segala2nya, tetapi menguntungkan anak beranak dan kroni2nya aje beb!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tentu kau orang setuju...Dewasa ni prinsip Madey dan kerajaan Fuckatan Haprakan ialah...

   sapu, jangan tak sapu
   kebas, jangan tak kebas
   samun, jangan tak samun
   rampok, jangan tak rampok
   anak cucu akan senang.. makan tak habis..

   kah kah kah kah

   Rakyat?

   Biar makan nasi dengan kicap je asalkan anak beranak dan kroni2 dia kaya raya !!

   Keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kikoikhkioikikikik!!   Malaysiaku makin makmur sejak Pakatan Haprakpant perintah.

   Delete
  2. Tentu sobat2 tahu..betapa sejahteranya hidup kaum melayu dbawah kera3jaan dahulu..keris dhulus djulang tinggi melaungkan..hidup melayu!..
   Tekala itu..melayu umno sambut laungan keramat hingga bergegar dewan pwtc kebanggaan mereka..dbelakang hirukpikuk membangkitkan semangat kemelayuan itu..habis kopak negara dkerjakannya hingga terkenal dseluruh alam kera3jaan umnobn dcop kerajaan kleptokrasi yg dpimpin najibaboon..
   Hahahaakahkahkahkehkehkehmacaijdkatoon..

   Delete
  3. GENG NAJIB AL JIBO,

   KEPALA BAPAK KAU mengata "Khazanah Nasional sebelum ini adalah terdiri daripada golongan profesional yang berkebolehan."

   Professional apekebendenye? Professional membohong, menipu, asyik ambik arahan mak dan bapak badak?

   Kalau tak, kenapa rugi RM90 juta? Kepala hotak kau cakap macam tahi.

   Delete
  4. SIRI AKHIR : KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   11. JAWAPAN KEPADA SOALAN DI ATAS IALAH KERANA KERAJAAN ISLAM MELAKA SUDAH MULA MELUPAKAN AJARAN ALQURAN SUPAYA BENAR-BENAR BERIMAN DENGAN TIDAK MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR DAN BERWASPADA KEPADA MUNAFIK/HIPOKRIT..APABILA KESULTANAN MELAKA TELAH MEMBERIKAN KEDUDUKAN DAN JAWATAN KEPADA ORANG ASING DAN AKHIRNYA MEREKA MEMECAHKAN RAHSIA KERAJAAN KEPADA MUSUH….MEREKA JUGA TIDAK BERTAKWA DENGAN BERINTEGRITI DALAM AMALAN HARIAN SEPERTI MENGAMALKAN RASUAH DAN KRONISME SERTA MENGIKUT KELEMAHAN DIRI…SIKAP DAN AMALAN YANG SAMALAH YANG MENYEBABKAN EMPAYAR AGUNG OTTHMANIAH TUMBANG…


   12. PORTUGIS DENGAN SEMATA-MATA KEKUATAN TENTERA MEREKA TENTU SAMA SEKALI TIDAK DAPAT MENGALAHKAN KERAJAAN MELAKA YANG TERLALU TEGUH,,,KUAT DAN HEBAT…TAPI PORTUGIS MENDAPAT SOKONGAN DARI TALIBARUT DAN PENGKHIANAT DARIPADA KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU YANG LAIN DENGAN MENGHANTAR ARMADA MEREKA…ANALISA LEBIH MENDALAM PERLU DIBUAT UNTUK MENGENAL PASTI MANAKAH KERAJAAN-KERAJAAN TERSEBUT YANG TERLIBAT DALAM MENJATUHKAN KERAJAAN MELAKA….KERAJAAN-KERAJAAN YANG DITUDUH MUNGKIN KERAJAAN MELAKA SENDIRI KERANA SABOTAJ DARI DALAM ,,,KERAJAAN PAHANG,,,KERAJAAN RIAU-LINGGA DAN KERAJAAN JOHOR…KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU INI TELAH BERGABUNG DI BAWAH ARAHAN PORTUGIS UNTUK MENAWAN MELAKA…

   Delete
 10. Sobat2 sekelian...Kalau kau orang tak perasan benda ni, memang buta lah jawabnya.

  Sekarang ni Madey and the Gang bukan main lagi mainkan isu bodoh remeh temeh berkaitan tuntutan GST untuk cover up rancangan rompakan besar-besaran melalui lari dari membayar cukai oleh company2 anak Madey dan kroni2nya.

  Pada masa yang sama mula mengamalkan pemberian kontrak direct nego secara 'terhormat/putar alam' kepada anak dan kroni2 mereka..

  Khazanah dilihat sebagai lubuk harta karun yang sangat besar yang ditinggalkan DSNR dan kerajaan BN.Bangsa yang paling bodoh tertipu dengan mudah ialah bangsa Melayu...Melayu mudah lupa !!!

  Dituduhnya DSNR 'perompak'.. perompak apa kalau tolong tadbir negara sampai kaya hingga rizab negara tertinggi dalam sejarah .. dia tak dapat apa2 kekayaan pun yang luar biasa dari kebiasaan??

  Si perompak berlakon macam alim pulak, di angkat dijulang macam wali.. kini perompak itu bebas untuk menjahanamkan harta negara..apatah lagi dia dah dilantik menjadi Pengerusi Khazanah oleh PM ke 7 !!!

  Mungkin ini satu bala dari Tuhan..lantaran ramai rakyat yang bodoh dan suka termakan fitnah darinya dan menteri2 kabinet kayu reput Fuckaatn Haprakan... menafikan segala nikmat yang diperolehi semasa kerajaan BN terdahulu.. jadi Allah takdirkan perkara semudah ini pun rakyat boleh kena kencing hidup2..

  Patutlah Indon hina Malaysia.. disini kita bebas hina bendera sendiri.. hina institusi kesultanan dan Agama Islam...sepatutnya kita perlu ada semangat cinta negara dan patriotik macam jiran kita tu. Baru lah kita boleh dihormati oleh negara2 jiran !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takda soal cover up, wahai berok GENG NAJIB AL JIBO.

   Kalau ada, keluarkan buikti lah.

   Najib punya mentahikan negara ada banyak bukti. Dah di heret ke mahkamah CBT SRC International. Tak lama lagi di heret ke mahkamah lagi membuat mcm mcm tahi kpd 1MDB.

   Minima 10 tahun penjara, kau tak dapat nyonyot apa.

   Delete
 11. Baru2 ni...YAB Perdana Menteri melantik ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi Khazanah Nasional.

  Perlantikan tersebut disokong sepenuhnya oleh Pengerusi Pakatan Harapan dan Pengerusi Bersatu.

  Bekas Perdana Menteri ke-4 merakamkan setinggi tahniah kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad atas perlantikan tersebut.


  Oleh itu, tiada isu perlantikan Khazanah melanggar Manifesto.


  Tiada isu juga Khazanah dirompak kerana kontrak cuma RM 11 juta apabila dianugerahkan kepada OPCOM sdn. Bhd. untuk melakasankan kerja2 penyenggaran dan naik taraf Internet dari Telekom.

  Jumlah tersebut pun tak cukup untuk dituduh mencuri. Merompak dan menyamun mestilah ratusan juta atau billion diambil.

  Lagi pun, Atoq nak "selamat...lah Malaysia".

  Kontrak itu untuk anak mantan PM ke 4 yang dia pernah kata anaknya tak pernah dapat kontrak kerajaan.

  Kalau kontrak itu untuk wakil rakyat Jerlun atau ADUN Jitra atau MB Kedah atau anak PM ke 7, memanglah salah. Ini tak apa.

  Walaupun penubuhan asal Khazanah adalah untuk pelaburan strategik negara, percayalah ia sudah lari dari tujuan bantu Bumiputera sebab PM ke 7 yang kata.

  PH memang nak memartabatkan Melayu. Jangan ingat semua hak dan kepentingan Melayu telah dimusnahkan oleh kerajaan PH yand didalangi DAPigs.

  Itu semua hanya persepsi yang buat untuk dilihat nampak banyak dimansuhkan. Kalau dicari secara rapi lagi teliti, pasti jumpa satu dua yang masih kekal untuk buat seketika.

  Banyak masa hingga ke PRU15 untuk jumpa.

  Janganlah gusar semua...

  Jika muka-muka yang akan gantikan tampuk pengurusan syarikat-syarikat GLC rupa macam Cina dan India kerana memang mereka mungkin Cina dan India.

  Yang Melayu nanti adalah siapa di belakang Cina dan India yang akan dapat beli syarikat-syarikat yang akan diswastakan.

  Yang dulu pun, nampak saja macam nampak banyak Melayu dan akan banyakkan orang Melayu jadi ahli korporat dan profesyenal yang berjaya.

  Yang "uneducated", bukannya faham ... dengar dan percaya saja pada PM ke 7. Dia tak pernah gagal atau projek2 anak atau kroni2nya lingkup rugi billion2.

  Lagi pun, dia tak pernah amal kronisma dan nepotisma. Tuduhan semua fake news. Anak-anak dan kawan-kawan dia kaya sebab menabung dari dalam perut ibu.

  Fuyooo !!! Senang saudagar politik menjual minyak urut kat negara ni kan ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. You tak usah bisinglah. YOU TAU TAK KERAJAAN KENA TANGGUNG HUTANG 1MDB SEHINGGA 2039? YOU TAHU KE TAK TAHU?

   Delete
  2. Dia tak mau jawab. Malu. Sangatt malu. Biasa tak malu. Kali ni dia tau dia kena kondem banyak. Dia malu.

   Delete
  3. Bulat Kontol....Kau tak terasa sedih ke haah??

   Pernah ke cai2 maacm kau ni terfikir pa nak jadi dengan tanah air kita yang dicintai ni... bila Golongan bodoh dan jahat jadi kera jaan.. aksi mereka di luar jangkaan rakyat, termasuk lah aku yang telah mengundi calon2 PH dan memenangkan mereka dalam PRU14 lepas..

   Sampai ke saat ini yang untung ialah kaum2 pendatang yang sanggup mengatakan orang2 melayu bukan penduduk asal negara ni....

   Saat huru hara akan tiba... dan semestinya kenangan indah di zaman Dato Seri Najib terpahat dalam ingatan..buat tatapan sejarah anak cucu
   di kemudian hari....dan ternyata lah bangsa Melayu adalah bangsa paling mudah dihasut..dan pendek akalnya...khususnya cai2 tegar macam kau yang melambak2 kat blog ni !!!

   Delete
  4. Saat huru hara akan tiba...? Apa maksud kau GN? Dah kalah nak mengamuk ke? Kehkehkeh

   Delete
  5. GENG NAJIB AL JIBO,

   Kau kata, "Bekas Perdana Menteri ke-4 merakamkan setinggi tahniah kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad atas perlantikan tersebut."

   Bakpa dia buang masa mentakniah dsb nya. Dia dah kantoi, takda siapa peduli apa dia kata.

   Tolong kasi tau dia. Next time kau nyonyot barang dia.

   Delete
 12. UMNO kata ada ahli 3 juta orang. Kalau setiap ahli membeli satu naskah Utusan, maka jualannya boleh mencecah 3 juta naskah sehari menjadikan UTusan akhbar paling besar sirkulasinya di dunia. Heh apa tak boleh buat? Boleh kutip derma RM500k untuk Najib bayar jaminan mahkamah tapi tak boleh tolong Utusan... He hee!

  ReplyDelete
 13. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK REGULAR DIBLOG NI:

  Yang pakai nama GENG NAJIB, Kojolla, justice league, lebaimodern dan berbagai nama lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

  Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

  Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

  Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawapan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   Delete

  2. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  3. Tak paham2 lagi puak bani melayu umno ni,walau sudah ditendang diludah oleh rakyat malaysia masih tak paham bahasa.puak umno jenuh sudah memainkan isu ketuanan melayu,keturunan,agama dan perkauman tapi tetap ditendang rakyat jelata.

   Macam yg kj cakap baru ni.."umno bakal mampos terus kalu terus main isu perkauman dan agama"

   Delete
 14. Sobat2 yang masih tak memahami isu UEC ni. Mohon agar dibaca info ni dengan teliti dan hadamkan dalm benak masing2 yeer!!

  Hasil temubual bersama Prof Dato' Dr. Teo Kok Seong.

  SEJARAH

  Pada tahun 1975, Unified Examinantion Certificate (UEC) telah diwujudkan oleh dua persatuan cina iaitu Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong) dan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong).

  Berikutan daripada pelancaran UEC ini, kedua-dua pemimpin daripada Jiao Zong dan Dong Zong telah dipanggil ke parlimen oleh Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu tidak lain dan tidak bukan Perdana Menteri ke-7 kita, Tun Dr Mahathir sendiri. Beliau meminta kedua-dua orang pemimpin tersebut untuk membatalkan pelaksanaan UEC. Ironinya, sudah 43 tahun UEC bersarang didalam aliran pendidikan di Malaysia dan menjadi satu isu yang tenggelam timbul.

  Sekali lagi isu UEC ini dibangkitkan apabila UEC ini menjadi salah satu daripada manifesto dalam PRU ke-14 kerajaan Malaysia yang baharu ini.

  JIAO ZONG & DONG ZONG

  Kedua-dua persatuan ini wujud pada tahun 1952 sebagai tindak balas kepada Ordinan Pendidikan 1952. Ordinan ini mengangkat Laporan Pendidikan Barnes. Barnes, seorang pegawai British diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa pendidikan pada tahun 1950 untuk mengkaji tentang pendidikan aliran melayu.

  Antara saranan Barnes dalam laporan beliau yang diangkat oleh Ordinan Pendidikan 1952 ialah beliau meminta untuk sekolah vernakular melayu, cina dan india dihapuskan dan mewujudkan sekolah kebangsaan berasaskan satu aliran sahaja sama ada menggunakan Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu.

  Berikutan perkara ini, Jiao Zong dan Dong Zong mengambil langkah untuk mempromosikan pendidikan dalam aliran Bahasa Mandarin supaya setaraf dengan Bahasa Melayu. Kedua-dua pertubuhan ini telah bergabung dan menukar nama kepada Dong Jiao Zong.

  UEC vs SISTEM PENDIDKAN KEBANGSAAN

  Mereka yang memilih untuk meneruskan pendidikan di sekolah menengah jenis kebangsaan cina yang menawarkan aliran UEC boleh disifatkan sebagai taksub dengan bahasa cina/mandarin. Kerajaan memberi kelonggaran pada peringkat pendidikan rendah untuk mereka yang ingin bersekolah di sekolah jenis kebangsaan cina.

  Tetapi, selepas menyelesaikan pendidikan di peringkat rendah, ada segolongan mereka yang tidak mahu untuk ke sekolah menengah aliran kebangsaan dan memilih untuk ke sekolah persendirian cina yang menawarkan UEC walaupun sudah berada dalam aliran vernakular peringkat rendah selama 6 tahun.

  Apakah sistem pendidikan negara begitu rendah nilainya di mata golongan-golongan ini ?

  KURIKULUM UEC

  Kebanyakkan kurikulum atau sukatan pelajaran yang diaplikasikan dalam aliran UEC diambil daripada sistem-sistem pendidikan dari Hong Kong, Singapore dan China.

  Tidak dinafikan mereka juga menggunakan sedikit daripada sistem kurikulum di Malaysia tetapi hanya sebahagian tertentu yang dirasakan cukup sekadar untuk meraikan sistem pendidikan kebangsaan. Apa yang penting disini ialah golongan ini tidak menggunakan kurikulum kebangsaan sepenuhnya seperti mana yang dikehendaki oleh kerajaan.

  PENGIKTIRAFAN UEC

  Sekiranya kerajaan baharu mengiktiraf UEC ini, perkara ini dilihat sebagai satu ketidakadilan kepada mereka yang belajar menggunakan sistem pendidikan kebangsaan terutamanya kepada anak-anak Malaysia yang berbangsa cina sendiri.

  Perkara utama yang dapat dilihat sekiranya UEC diiktiraf ialah UEC ini akan merampas hak anak-anak cina yang setia dengan sistem pendidikan kebangsaan. Sistem kuota akan terjejas dan pengiktirafan UEC akan membuka jalan mudah kepada golongan UEC ini untuk melanjutkan pelajaran di peringkat tinggi.

  Golongan UEC ini yang tidak bersama dengan sistem bersama dengan sistem pendidikan seharusnya kekal dengan cara mereka yang sedia ada.

  Ramai lagi mereka yang terus setia dan yakin dengan sistem pendidikan kebangsaan dan golongan inilah yang pelu dijaga oleh kerajaan. Pengiktirafan UEC dapat diumpamakan sebagai kera dihutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. UEC, MANIFESTO & SOLUSI

   Pengiktirafan UEC seharusnya tidak boleh berada di dalam manifesto kerajaan pakatan langsung. Sekiranya isu ini hanya digunakan hanya untuk meraih kemenangan dalam PRU ke-14, ketahuilah kerajaan hanya menang bersorak, kampung tergadai.

   Pengiktirafan UEC ini akan meyebabkan kita tersasar daripada akta pendidikan kebangsaan itu sendiri yang mengkehendaki bahasa melayu sebagai bahasa pengantar utama dalam pendidikan.

   Kerajaan terdahulu pernah menawarkan sistem UEC untuk berada sekali dengan sistem pendidikan negara tetapi tidak ramai yang ikut serta dan masih berdegil untuk terus tetap berada dalam aliran persendirian UEC.

   Golongan UEC ini tahu natijah dan akibat yang bakal ditempuh sekiranya mereka berada di luar sistem dan perkara inilah yang perlu mereka korbankan semenjak mereka memilih untuk bersendiri.

   Tuntutan pengiktirafan UEC ini merupakan satu tuntutan yang mementingkan diri dan hanya ingin mengaut untung disepanjang jalan pendidikan di Malaysia.

   Konklusinya, UEC tiada tempat dalam aliran pendidikan di negara ini.


   ABU DZAR AL-GHIFFARI BIN SYAKIRIN
   INSPIRASI VARSITI
   UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

   Delete
  2. " .. kera dihutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan."

   Kera yang di blog ini biar dia mati. Bagus kalau dia mati - lenyap dari sini. Tidak ada yang suka dia.

   Delete
  3. Tak paham2 lagi puak bani melayu umno ni,walau sudah ditendang diludah oleh rakyat malaysia masih tak paham bahasa.puak umno jenuh sudah memainkan isu ketuanan melayu,keturunan,agama dan perkauman tapi tetap ditendang rakyat jelata.

   Macam yg kj cakap baru ni.."umno bakal mampos terus kalu terus main isu perkauman dan agama"

   Delete
  4. GENG NAJIB AL JIBO,

   Kau tak sedor ke gomen Najib yang bawak malapetaka UEC ni. Depa yang layan ura2 nak mintak iktiraf UEC dulu. Sibuk MCA hebohkan di Pru14. Kalah. Berdentum.

   Tapi puak UEC dah dapat momentum. Sibukkan lagi sekaran in. Tapi gomen pH belom buat keputusan. Ha nya kaji mendalam.

   Kau tak faham ini semua ye? Awat tak jawab kau sekolah mana dulu?

   Delete
  5. Memang betul KEPALA BAPAK DAN KEPALA HOTAK GENG NAJIB mengungkit UEC, lupakan Umno berjasa dalam pengiktirafan UEC:

   'Jangan lupa jasa Umno dalam iktiraf UEC'

   ULASAN | Akta Pendidikan 1996 dan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang digubal semula Umno ialah perundangan asas untuk iktiraf UEC.

   Demikian kata (DAPSY) Kebangsaan.

   Pahal pun tindaan mana mana pihak ke arah mengiktirafkan UEC mesti di keji, di bangkang dan di bantah sepenuh nya.

   Menggalakkan sekolah2 yang tidak hormatkan Perkara 52 Perlembagaan berkenaan BM dan menimbulkan masalah pepaduan negara.

   Delete
 15. PH dah mula takut dgn kebangkitan Melayu. Langkah pertama dibuat dgn percubaan menyekat surat khabar Utusan Melayu.
  Bodoh bebal punya KERA-jaan. Nak sekat kat budak2 sekolah, anak2 masih boleh baca kat rumah, mak bapak mereka beli. Mcm paper harakah juga lah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak paham2 lagi puak bani melayu umno ni,walau sudah ditendang diludah oleh rakyat malaysia masih tak paham bahasa.puak umno jenuh sudah memainkan isu ketuanan melayu,keturunan,agama dan perkauman tapi tetap ditendang rakyat jelata.

   Macam yg kj cakap baru ni.."umno bakal mampos terus kalu terus main isu perkauman dan agama"

   Delete
 16. Bulat Kontol dan Terisa3k... Ni aku nak habaq kat kau orang aap yang berlaku dalam satu program yang bertajuk 'A people's History of the Malayan Emergency' yang telah diadakan pada 27-29 Julai lepas . Program tu dianjurkan oleh KL-Selangor Chambers of Commerce.

  Salah sorang pengucap utamanya ialah Au Heng Kong (Zhou Tong) pejuang Parti Komunis Malaya (PKM). Beliau mencadangkan supaya kerajaan Pakatan Harapan agar menilai semula sejarah perjuangan komunis yang selama ini dilabel sebagai pengganas, oleh kerajaan terdahulu.

  Fuhh..bukan main naik tocang lagi bekas petualang negara ni dengan disokong kuat olehpemimpin2 DAPigs. Mereka ni langsung tak sensitif terhadap pengorbanan para tentera dan PDRM yang telah terkorban mempertahankan ibu pertiwi. Apatah lagi 31 julai lepas adalah sambutan hari pahlawan.

  Lebih malang lagi, ada pulak anak2 melayu yang kononnya berjuang atas dasar keadilan untuk semua kaum, beriya2 sangat menuntut agar pengganas komunis ni dikitiraf sebagai pejuang kemerdekaan dan menuntut agar fakta sejarah berkaitan pengganas komunis dalam buku2 teks diubah oleh KPM. Malah Chin Peng perlu lah dianggap sebagai pejuang negara setaraf dengan Mat kilau, Dato Bahman, Tok Gajah dan Dato Maharaja Lela.

  Dah betul2 kaduk naik junjung depa ni semua..dah diberi betis nak peha..nanti dah dapat peha nak p**i pulak!! Kau rasa tindakan mereka dan DAPigs ni boleh kita kompromikan tak...JAWAB, JANGAN TAK JAWAB BHAI !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isu yg ko bawak..isu cadangan je..kan pakar sejarah berlambak2..tapi memang kami setujulh jika boleh kaji semulalh..pasal dlm perjanjian kemerdekan awal pemerintahan umnoperikatan telunjuk dan campur tangan kaki britis x lekang lg..jd ada ketidaksama fakta sejarah yg berat sebelah..
   Dgn itu..jawab juga bro bulat ken kerna korang toing toing toing je..sebab dah tonggeng geng najibaboon..macai pun sembang karang terlebih katoon..hahahahakehkehkehtoingtoingtoing.

   Delete
  2. GENG NAJIB AL JIBO,

   pu**i yang depa nak tu p**i mak kau lah. Kau tak keberatan kalau mak kau kasi, ye tak? Klau ye pun, mak kau dah tua ganyut.

   Apa? Aku kasar sangat? Habis, apasal kau cakap p**i?

   Delete
 17. Sri Lanka beri mereka duduk di semenanjung jaffna, mereka claim nak buat negara sendiri.
  Pemerintah Melayu di Tanah Melayu iktiraf mereka sbg warga negara, mereka tuduh org melayu pula sbg pendatang.

  Ini mintiri keling paria ada otak sudah cacat, itu PM sudah kasi jawatan mintiri sama dia. Itu PM sudah kawtim sama itu keling paria. Telur PM pun sudah kena ramas sama itu keling.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arul Kanda yg dapat 5juta tu siapa ekkkk?

   Delete
  2. Itu arul kanda kasta sikit atas
   Cakap ada tipu, tapi cari makan
   Bukan mcm samseng keling paria
   Sudah kasi tumpang mau jd tuan

   Delete
  3. Sahabat semua akhirnya melayu paling hina di malaysia tumbang jua di kaki rakyat....tumbang ke bumi pasangan laki bini yg hina sekali iaitu najib dan rosmah

   Delete
  4. Tak paham2 lagi puak bani melayu umno ni,walau sudah ditendang diludah oleh rakyat malaysia masih tak paham bahasa.puak umno jenuh sudah memainkan isu ketuanan melayu,keturunan,agama dan perkauman tapi tetap ditendang rakyat jelata.

   Macam yg kj cakap baru ni.."umno bakal mampos terus kalu terus main isu perkauman dan agama"

   Delete
 18. Itu orang
  Kita kasi dia tumpang kita punya kereta
  Dia mau rampas steering, mahu sindiri bawa
  Ada patut ka.. macha...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yitu KERA-jaan susah mau cari mintri kasi cukup korum.
   Keling paria bongok pun dia ada angkat jadi mintri juga...

   Yenna dey... poodachitt... poodah...

   Delete
  2. Tak paham2 lagi puak bani melayu umno ni,walau sudah ditendang diludah oleh rakyat malaysia masih tak paham bahasa.puak umno jenuh sudah memainkan isu ketuanan melayu,keturunan,agama dan perkauman tapi tetap ditendang rakyat jelata.

   Macam yg kj cakap baru ni.."umno bakal mampos terus kalu terus main isu perkauman dan agama"

   Delete
 19. Ini berita baik -

  IGP: Polis hampir selesai siasat kebocoran surat pada CIA

  Pihak polis sedang menyiapkan siasatan mengenai kebocoran surat Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO) kepada timbalan pendakwa raya kira-kira 72 jam selepas sebuah laporan polis dibuat.

  Ketua Polis Negara Tan Sri Fuzi Harun memberitahu pemberita kertas siasatan akan dihantar kepada Timbalan Pendakwa Raya esok.

  Ketika ditanya mengenai siapa yang membocorkan surat itu, Fuzi enggan memberi butiran penyiasatan polis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pihak berkenaan esti umumkan siapa bocorkan rahsia itu.

   Najib kuat mengatakan iu rahsia. Nyata dia ada personal interest dalam perkara itu.

   Soal dakwa atau tidak yang membocorkan, lain kira. Mesti umumkan siapa bocorkan.

   Delete
 20. Hah, ini mesti bikin MPs berdentam dentum di Parlimen.

  Parlimen tarik balik larangan bincang isu 1MDB, RM2.6b

  PARLIMEN | Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof hari ini menarik balik perintah larangan dua tahun lalu yang menghalang anggota parlimen daripada membincangkan isu berkaitan skandal 1MDB dan derma RM2.6 bilion.

  Ariff membuat keputusan itu berdasarkan suatu keputusan kes sivil di mahkamah yang menolak permohonan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai "derma" RM2.6 bilion.

  Ha nya Mat Tonjol Geng Najib yang terkedu, harap tersimpul lidah nya, tidak melanda landa merenyeh di sini.

  ReplyDelete
 21. Dulu apa nazri aziz cakap masa 2 3 keistimewaan yg tun nikmati ditarik. kerana tun lawan kerajaan walaupun tun kata yg dia lawan najib. Jadi sekarang ni cakap la balik kenapa keistimewaan utusan ditarik selepas kerajaan lama lingkup. Ni bukan isu balas dendam, Bukan isu hukum karma, tapi balasan Allah, nak cakap kat umno ni yg Allah tu ada. Dia nak balas atau tarik nikmat yg diberi tak perlu tunggu mati atau hari kiamat..

  ReplyDelete
 22. Khatijah Nuno3 August 2018 at 01:53

  Breaking News : Bank Account For Tabung Najib Frozen And Suspended – #FreeNajib Fund
  Umno’s Datuk Zalmah Abdul Rahman said a Bank Rakyat account set up to help pay Datuk Seri Najib Razak’s RM1 million bail has been frozen. The Pekan Wanita Umno chief told Malay Mail she learnt about the suspension at 7am today.

  “Yes. This morning. It is true.

  “This is Bank Rakyat. This one is only in Pekan. I don’t know about other places, but this account was opened by Pekan Umno division,” she said when contacted.
  We only opened one account and that is in Bank Rakyat,” she emphasised.

  At the time of writing, Zalmah said she was still unable to bank in cash to the account.

  Malay Mail understands that this is the only bank account set up for Najib’s bail fund which has been frozen.

  The “official” CIMB bank account number 8601952060 under the name Kelab Belia Berkhidmat initiated by Seputeh Umno deputy division chief Datuk Mohd Razlan Muhammad Rafii to contribute to Najib’s bail money is still accessible.
  Mohd Razlan who is leading a solidarity group for Najib, opened the account for the #FreeNajib fund two days ago.

  “The Kelab Belia Berkhidmat donation account for Datuk Seri Najib Razak’s solidarity fund is still operating as usual, not frozen,” Razlan posted on his Facebook around 5pm today.

  Former prime minister Najib was charged on Wedneday with three counts of criminal breach of trust and one count of power abuse for personal gain over SRC International Sdn Bhd, a subsidiary of his brainchild 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Najib was released the same day after his children paid half of the RM1 million bail amount, but must cough up the other half by next Monday.

  The fund has collected RM223,908 as at 5pm yesterday.

  The Solidariti Bersama Datuk Najib (Solidarity With Datuk Najib) group launched a donation drive to fund the bail set to former Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak at his house in Langgak Duta yesterday.
  amed Tabung #FreeNajib, Najib’s supporters aimed to collect RM500,000 and help fund his RM1mil bail, as the following half needs to be paid by 12pm on Monday (June 9).

  The fund’s spokesman Datuk Mohd Razlan Mohamad Rafiii explained, “We want to give moral and financial support to Datuk Seri Najib.”

  “There are many who wish to contribute small amounts into the account. Praise to God, numerous UMNO members and Malaysians are sympathetic towards Najib and want to help,” he said to reporters after meeting Najib at his residence.

  he donation drive mirrored the Tabung Harapan Malaysia campaign by the current government, where Malaysians came together to help the country in settling the national debt, which amounted to RM1trillion.

  Alar kechian nyer..dah sebulan kempen pungut Tabung Babi Najib dilancarkan..baru kutip RM223,908 setakat 5pm semalam petang..huhuhuhu.
  SUdah jatuh ditimpa Mak Badak..heheheh..kini dengar2 Akaun Tabung Najib dibekukan kwang kwang kwang :D

  ReplyDelete
 23. Lepas ni Kartun Senyum Kambing jadi Senyium sumbing laaa hehehe

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...