Tuesday 31 July 2018

Di SEBALIK CUBAAN MENGHINA, MAT SABU LEBIH MULIA BERBANDING NAJIB


Siapa pun yang menonton video ucapan Najib Razak ketika berkempen di Sungai Kandis yang intipatinya memperlekeh serta menghina Mohamad Sabu selaku Menteri Pertahanan, pasti akan geleng kepala dan mengucap panjang dibuatnya.


Begitukah perilaku dan akhlak seorang bekas Perdana Menteri?


Adakah Najib sebenarnya sedang mengalami gangguan mental sejak kehilangan kuasa dan ditolak rakyat pada PRU14 yang lalu?


Pernahkah Najib menilai dan mencermin siapa dirinya terlebih dahulu sebelum berbuat begitu?


Sesuatu yang Najib harus sedari ialah Mohamad Sabu atau Mat Sabu baru tidak sampai dua bulan menjadi Menteri Pertahanan dan oleh yang demikian, adalah terlalu awal untuk membuat penilaian terhadap dirinya.


Bolehkah Najib mengingat kembali bagaimana kedudukan beliau ketika dua bulan menjadi timbalan menteri dahulu iaitu jawatan awalnya dalam kerajaan?


Siapakah agaknya yang lebih kartun jika dibuat perbandingan antara kedua-duanya?


Masih lupakah Najib bagaimana ucapannya ketika beliau menjadi Ketua Pemuda UMNO dahulu yang sering menjadi bahan ketawa ramai?


Lagi pula, sebelum Najib mahu terus memperlekeh dan menghina orang lain dengan gelaran kartun dan sebagainya, lupakah bagaimana sebelum pilihanraya lalu beliau hampir setiap hari berbuat perkara yang sama terhadap Tun Mahathir Mohamad, terutama berkaitan usianya yang sudah mencecah usia 93 tahun?


Tetapi, apa jadi akhirnya?


Bukankah beliau kecundang dan tewas  di tangan lelaki tua yang sudah berusia 93 tahun itu?


Dalam hal ini, meskipun Mat Sabu masih baru sebagai menteri, tetapi harus diakui beliau adalah pejuang rakyat yang punyai ramai peminat dan disanjung rakyat.


Jika antara Najib dan Mat Sabu muncul di khalayak ramai ketika ini, sudah pasti Menteri  Pertahanan itu akan menjadi tumpuan dan lebih ramai yang ingin bergambar atau berselfie dengannya.


Sedarkah Najib hakikat itu?


Selain itu, sebelum mahu memperlekeh dan menghina orang lain, Najib juga seharusnya sedar bahawa beliau adalah sosok yang paling dibenci rakyat ketika ini sehingga riwayat kuasa UMNO berakhir di bawah kepimpinannya.


Dengan dakwaan terkait dalam skandal kewangan 1MDB yang bernilai berbilion ringgit, selain di kediamannya dijumpai wang tunai, barang kemas dan beg tangan mewah yang dianggarkan bernilai lebih satu bilion ringgit, Najib sepatutnya insaf  bahawa Mat Sabu jauh lebih mulia berbanding dirinya.


Pernahkah dalam sejarah negara sejak merdeka, kita ada pemimpin sebegitu rupa?


Yang nyata, dengan perilaku dan akhlak yang ditunjukkan Najib terhadap Mat Sabu ini, beliau akan terus membuatkan rakyat tambah benci terhadapnya, jauh sekali untuk bersimpati dengan nasibnya yang bakal berdepan lebih banyak pendakwaan di mahkamah serta mungkin mengakhiri kehidupan di penjara sebagai hukuman. (ShahbudinHusin 31/07/2018)

142 comments:

 1. Cobaan saja, Bang.

  Tarak kesan pun,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang "coba" menghina Mat Sabu itu ia lah kucing kurap. Penuh dengan rasa malukan diri nya tidak ada apa2 yang di capai seumur hidup. Melainkan dua biji nya, gamak nya.

   Complex-sticken blokes.

   Delete
  2. Complex-stricken blokes.

   Kamus kata "bloke" itu termasuk kepten kapal. Tapi yang "coba" menghina Mat Sabu itu ia lah kepten kapal yang sebesr tongkang.

   Mabuk selalu, bukan dengan gin, tapi dengan air ketum campur air kencing kelasi yang meradang kat dia.

   Delete
  3. Bukan kah Al Jibo di katakan tidak lulus universiti di England?

   Di katakan di pelawa Tun Dr Mahathir menandingi kerusi kawasan Parlimen Tun Razak di Pekan selepas dia meninggal dunia?

   Melulu si anak ambil peluang itu.

   Kalau begitu, Al Jibo pun tidak ada pelajaran inggi.

   Delete
  4. Merdeka Versi PH   Telah 60 tahun kita sambut merdeka dengan versi UMNO.Kini sambutan ke 61 tahun ini akan berlaku kelainan.

   Jika dulu bermula Tunku,Tun Razak,Hussien Onn,Dr Mahathir,Pak Lah dan Najib sambutan mengikut sejarah versi UMNO.Tokoh-tokoh UMNO,MCA dan MIC dijulang sebagai tokoh kemerdekaan dengan meminggirkan golongan kiri.

   Kini kerajaan baru PH dibarisi oleh pelbagai aliran bermula berdarah UMNO seperti parti BERSATU pimpinan Tun Mahathir diikuti sosialis DAP,AMANAH dan PKR.

   Jadi bagaimana cara sambutan kemerdekaan kita kali ini? Tentu bukan milik 100% BERSATU yang berDNA UMNO 2.0. DAP juga ingin menonjolkan tokoh idola mereka sebagai pejuang kemerdekaan. Begitu juga PKR yang bergabung dengan PSRM juga dianggotai oleh ahli sosialis.

   BERSATU seperti UMNO akan mengangkat Tunku sebagai Bapa Kemerdekaan, PKR pula mungkin Ahmad Boestaman,Pak Sako sebagai tokoh idola mereka. Manakala AMANAH barangkali mengangkat Abdullah CD,Rashid Maidin,Mat Indra sebagai tokoh mereka.

   Bagaimana dengan DAP.Siapakah tokoh kemerdekaan mereka? Mungkin Chin Peng ,Chan Tien,Chan Yuan,Suriani dan puluhan yang pernah hidup dalam buangan di China.

   Selesakah Tun Mahathir,Muhyiddin dan Mukhriz menerima sejarah merdeka baru versi PH ?

   Abu dhomdhom TRG


   : Sebenarnya rakyat tak merdeka tetapi dijajah dalam bentuk baru oleh kerajaan PH...

   Delete
  5. 2,000 Umat Islam Banjiri Himpunan Kebangkitan Ummah   KUALA LUMPUR – Lebih 2,000 umat Islam dari seluruh negara membanjiri Padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Bharu di sini, pagi ini bagi menyertai Himpunan Kebangkitan Ummah.
   Kehadiran individu berkenaan mewakili pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA).

   Antara tuntutan mereka ialah membantah pertikaian kedudukan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V dan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC).

   Perhimpunan yang bertema ‘Malaysia Baru Pasca PRU-14: Islam Melayu Terancam’ dimulakan dengan bacaan al-Fatihah dan laungan ‘Allahu Akbar’.

   Tokoh negarawan yang dijadualkan untuk berucap pada acara itu termasuk bekas Penasihat Sosio Budaya Kerajaan, Tan Sri Dr Rais Yatim dan bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan. – BH Online


   : Ini adalah permulaan kepada gabungan NGO Islam untuk bangkit bersama. Dalam media sosial machai PH menyerang kononnya himpunan ini anjuran PAS.....

   Delete
  6. Isunya ialah Umno digambarkan seperti 'kapal yang karam' oleh kepimpinan mereka sendiri. Kapal yang karam di lautan dalam mungkin hanya akan berjaya ditemui dan diangkat semula selepas beratus tahun. Besar kemungkinan, hanya sebagai bahan sejarah yang sangat bernilai. Tidak lebih daripada itu.

   Oleh itu, PH ingin PAS agar terus menjauhi Umno agar tidak terpalit dengan hantu UG. Ini tentulah akan memudahkan PH mendekati saki baki Umno yang sedang terkapai-kapai agar berpaut kepada bot-bot penyelamat Bersatu atau PKR.

   Ini adalah strategi yang licik.

   Namun PAS masih berterusan mendekati Umno secara penuh berhemah melalui strategi Budaya Berpolitik Matang dan Sejahtera. Bahkan dalam PRK ini, PAS bertindak lebih jauh sehingga memberi ruang kepada Umno untuk berhadapan dengan PH secara langsung, tanpa perlu bimbang terpaksa berhadapan juga dengan PAS secara serentak.

   Demokrasi pasca PRU ke-14

   Politik pasca PRU ke-14, tidak sama lagi seperti dahulu. Strategi politik yang masih di takuk lama, akan mengurangkan relevansi sesebuah parti politik daripada arus Malaysia Baru.

   Tapi PH dalam PRK ini masih berkempen dengan modal lama seperti yang dirumuskan oleh Institut Darul Ehsan (IDE) kelmarin,

   “Jelas bahawa faktor Tun Dr Mahathir Mohamad, faktor menolak BN, manifesto untuk menghapuskan GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan) dan kemampuan Pakatan Harapan mentadbir kerajaan khususnya Kerajaan Negeri Selangor, telah berjaya menarik sokongan pengundi Dun khususnya undi orang Melayu".

   Apa pun strategi PH, ia masih berupaya membuahkan hasil kerana pertandingan adalah di 'kawasan putih' bagi mereka.

   Isu-isu Melayu dan Islam

   Isu-isu berkaitan Melayu dan Islam, dijangka akan mula mendapat pertimbangan semula pengundi-pengundi di Dun Sungai Kandis.

   Isu-isu ini sebelum ini, ditenggelamkan oleh kemarahan rakyat kepada DS Najib dan BN dalam PRU ke-14 baru-baru ini.

   Penutup

   Kepada pengundi Dun Sungai Kandis, anda adalah tumpuan utama 4 Ogos nanti. Isyarat pengundian anda akan dikaji dengan mendalam oleh para penganalisa politik.

   Sama ada anda memberikan undi yang lebih besar untuk PH. Atau mengecilkan sokongan kepada mereka. Atau mengecilkan jumlah keluar mengundi. Atau tidak mengendahkan hari pengundian. Semuanya adalah signifikan dalam memahami mood terbaru rakyat di kawasan putih PH.

   Ya, jika Umno menang. Ia adalah sangat luar biasa. Tapi ia bukanlah mustahil. Sama seperti luar biasanya PH menumbangkan Umno dalam PRU ke-14.

   PAS pula pada kali ini, mengucapkan selamat bertanding kepada semua calon. Dan selamat mengundi kepada pengundi Dun Sungai Kandis.

   ZAKARIA ISMAIL
   27 Julai 2018


   : Pakatan Harapan tak ada isu di Sg Kandis, nak buat janji janji lama tak ditunai, hanya mampu buiat fitnah PAS-UMNO UG kerana fitnah ini masih lagi ada dikepala sesetengah orang Islam terutama puak IKRAM....

   Delete
  7. Kali inilah - pulak tuu tanpa bantuan SPR, JKK, JABATAN KEMAS, JABATAN PENERANGAN, POLIS, RELA dll, boleh ker umno ada tenaga syahwat tidak TERKANDAS, atau sekurang-kurangnya tidak hilang wang deposit di Sungai Kandis.

   Dulu waktu kempen PRU 13, Tonggeng BUKAN KEMAIN LAGI SEMBANG KENCANG.
   Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindakan bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
  8. Kelantan tuntut Putrajaya bayar 5% royalti minyak dahulu   PETALING JAYA: Kerajaan Kelantan menuntut kerajaan persekutuan pimpinan Pakatan Harapan membayar 5% royalti minyak yang merupakan hak negeri itu, kata Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
   Timbalan menteri besar Kelantan itu berkata, perjanjian asal hanya membabitkan pembayaran 5% royalti minyak.

   “Kami hanya tuntut hak (royalti petroleum) 5% sahaja, selesailah hak itu dulu,” katanya dipetik Bernama selepas persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hari ini.

   Terdahulu, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali dilaporkan berkata, pemberian 20% royalti kepada negeri pengeluar minyak tidak boleh dilaksanakan segera kerana perlu menunggu Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipinda.

   Katanya, cadangan PH menambah pemberian royalti minyak daripada 5% kepada 20% dibuat berdasarkan keuntungan bersih Petronas, bukannya jumlah hasil pengeluaran kasar yang ternyata bercanggah dengan Akta Pembangunan Petroleum 1974.

   Beliau berkata, kementeriannya sedang meneliti perkara itu dengan pihak berkaitan untuk memastikan pemberian royalti minyak yang adil dan telus, serta mengambil kira implikasi kewangan kepada negara dan industri.

   Sementara itu, Amar berkata, kerajaan tidak perlu menggubal Akta Kebencian Agama dan Kaum kerana Akta Hasutan 1948 cukup untuk melindungi semua agama dan kaum di negara ini daripada budaya mencaci dan maki.

   Naib presiden PAS itu berkata, Malaysia mempunyai banyak undang-undang, tetapi penguatkuasaan terlalu lemah.

   “Saya rasa lebih baik menteri (di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa) melihat dahulu akta yang ada dan tengok di mana ruang yang kita boleh laksanakan untuk menjaga keharmonian di dalam negara kita, terutamanya dalam isu melibatkan agama dan kaum.

   “Saya (juga) ada terbaca pandangan daripada seorang peguam (yang mendakwa) Akta Hasutan ini cukup untuk mengawal isu perkauman dan agama.”

   Semalam, Mujahid dilaporkan berkata, kerajaan bercadang menggubal Akta Kebencian Agama dan Kaum untuk melindungi semua agama daripada sebarang penghinaan.


   : Kalau kata tak mampu bayar 20%, habis kenapa tak bayar 5% aje? Ni berbelit untuk tidak mahu bayar....

   Delete
 2. Replies
  1. Sdr MeteorX,

   Kalau video Mat Sabu kata Mahathir kepala perompak, saya ada linknya.

   MAT SABU KATA MAHATHIR KEPALA PEROMPAK

   Kalau nak tengok video:
   https://youtu.be/CtigUfey9fQ

   Foto:fmtKUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu memperlekeh kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri.

   Dia menuduh, sebagaimana Datuk Seri Najib Tun Razak, bekas Ahli Parlimen Kubang Pasu itu turut melakukan penyelewengan.

   Jelasnya, tidak menghairankan sekiranya Dr Mahathir menegur Perdana Menteri kerana ia dibuat berdasarkan pengalamannya sendiri.

   “Mahathir ni kepala perompak. Jadi bila anak-anak buah menipu dia tahu,” katanya sewaktu berucap dalam Ceramah Grand Finale Kita Lawan di Kampung Baru pada malam Jumaat.

   http://www.malaysiandigest.com/bahasa-malaysia/551965-mat-sabu-panggil-tun-m-kepala-perompak.html

   Delete
  2. Baik tengok video rampasan duit fan brg kemas kat rumah Najib.

   Delete
  3. This AnonyMOUSE @ 19:45 sick individual Tonggeng thinks that by throwing such rubbish statement at TDM will turn the rakyat to go against PH. It might work with morons who can be easily intimidated and antagonized by these cheap tactics, but it usually doesn't work with sane mind, as evidently proven with the overall result of the recent GE.

   Certainly, his garbage only exposed what a foul, low and dumb person he is. He obviously was either poorly educated or brought up in a bad family.

   This shameless and low-life individual should certainly be expelled from our society that he might be part of!

   At any rate, the reason why we decided to expose his endless filthy mouth is to show the reader what type of a loser we are dealing with here.

   Tonggeng can certainly continue to bark foul insults all he wants. We'll just gladly continue to collect them and post them in his section to further humiliate him. I am sure that someday this shameless person will finally realize that the only person he is enraging and hurting is himself and no one else.

   Delete
  4. Wow...kencang tu Tn Hj Othaman.
   Lama Tn Hj tak muncul.
   Apa khabar?

   Delete
  5. UEC tidak U-turn tetapi Tol Simpang Renggam boleh U-Turn?   Bulan Julai berlalu penuh dengan isu panas. Menteri Pendidikan(MP Simpang Renggam) mulakan dengan kasut putih bertukar kasut hitam hingga mengundang kritik dari TS Rais Yatim yang meminta Dr Maszlee selesaikan masalah disiplin pelajar yang kian parah.

   Juga bos Mydin Datuk Ameer selaku Ahli Persatuan Pweruncit Malaysia membayangkan harga barang bakal naik bagi menampung lebihan kasut putih di pasaran.

   Belum reda kasut hitam,isu pengiktirafan sijil UEC pula memanaskan keadaan dunia pendidikan.

   Tuntutan Timbalan Menteri Pendidikan dari DAP mahu sijil UEC diiktiraf menjelang akhir tahun ini “disambut penuh mesra” oleh Dr Maszlee Malek dengan alasan janji manisfesto PH PRU 14 perlu dikotakan dan dengan penuh yakin beliau mengatakan tidak akan U- turn dengan pengiktirafan UEC.

   Apabila dikritik oleh NGO Melayu termasuk TS Rais Yatim,barulah dikendurkan dengan pelbagai istilah seperti holistik dan sebagainya.

   Begitu juga dengan isu penangguhan MyBrain kerana kewangan tetapi bersedia hulurkan bantuan kewangan kepada Sekolah Persendirian Cina(SPMC).Itupun setelah dikritik oleh ADUN dan MP DAP.

   Melihat kepada respon keras rakyat,Dr Maszlee dan Timbalannya dari DAP mula mengendur dan membisu.

   Elok NGO yang dipelawa Dr Maszlee untuk bertemu sambil minum the Tarik datang sambil memakai kasut hitam nanti.

   Abu dhomdhom TRG


   : Boleh tak boleh bergantung kehendak mereka, yang lain semuanya dikencing dengan macam-macam fakta....

   Delete
  6. 20:34

   Hajii...???
   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...
   Hadoi...senak perut gelak nih...

   Tua kutok jahil munafiq ni ko bilang haji...?

   Ia mengingatkan adegan dalam cerita P.Ramli dulu, Labu & Labi...

   Hj Bakhil:
   "Errr...siapa nama tuan kamu tu?"

   Pesuruh labu:
   "Ohh...dia orang kaya Tn Hj Labu bin Kundor..."

   Hj Bakhil:
   "Hajiii...??? Labu..labu... Bila masa yg engkau pegi haji..? Setahu aku, bulan depan baru kapal haji nak bertolak..."

   Ki kik kik...
   Tua bangka fasiq bangsat lahanat ini dikatakan haji...

   Delete
  7. Surat CIA: Tiada kaitan dengan Najib
   WARTAWAN SINAR HARIAN 31 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.3K
   Najib
   Najib
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (ME10) Datuk Hasanah Abdul Hamid hari ini membuat laporan polis mengenai dakwaan bahawa beliau menulis surat kepada Agensi Risikan Pusat (CIA) menjelang PRU14 lalu.

   Laporan dibuat di balai polis Travers di Kuala Lumpur pada jam 1 petang hari ini.


   Hadir sama, peguam Hasanah, Datuk Shaharuddin Ali.

   Memetik laporan Malaysiakini, Hasanah menghabiskan kira-kira satu jam memfailkan laporan tersebut, dengan disertai peguamnya.

   Ditanya mengenai laporan itu, Hasanah hanya mengulas bahawa "surat itu tidak ada kaitan dengan Najib (bekas Perdana Menteri, Datuk Seri)".

   Malah Hasanah juga memohon kepada portal berita itu agar tidak memaparkan wajahnya.

   Ini kali pertama Hasanah membuat penampilan dan bertindak susulan laporan berita yang mengaitkan suratnya kepada Pengarah CIA, Gina Haspel meminta kerajaan Amerika Syarikat menyokong Najib dan BN jika "menang tipis" pada PRU lalu.

   Difahamkan, surat berkenaan juga menggambarkan Najib sebagai pemimpin progresif yang menyokong AS, manakala Dr Mahathir Mohamad digambarkan sebagai "anti-Barat".

   Najib bagaimanapun menafikan mengetahui kewujudan surat itu mahupun dakwaan memberi arahan kepada Hasanah untuk menulis surat itu.

   Susulan dakwaan itu, pasukan peguamnya dijangka mengadakan sidang media di pejabat firma mereka di Sentul, lewat petang ini, tetapi Hasanah tidak akan hadir untuk menjawab soalan daripada media.

   Kenyataan media akan dibacakan Shaharuddin disaksikan dua peguam lain iaitu Tan Sri Abd Aziz Abd Rahman dan Mohd Khairul Azam Abdul Aziz.

   Ia bagi merungkai segala persoalan membabitkan isu penyebaran surat itu kepada CIA pada 4 Mei 2018

   Delete
  8. Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindak bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
  9. Menteri PH: Tarif Air Selangor Naik. Air Percuma Dikaji Semula   Menteri dan Ahli Parlimen Selangor PH, Xavier Jayakumar berkata tarif air Selangor tentu akan naik tidak lama lagi. Pemberian air percuma juga akan dikurangkan.

   Sebelum PRU14, bekas MB Selangor TS Khalid Ibrahim sering memberi amaran bahawa rancangan kerajaan Selangor untuk membeli syarikat air swasta SPLASH dengan harga RM2.7 billion akan memberi kesan kepada harga air Selangor dan membebankan rakyat. TS Khalid kata harga SPLASH cuma RM250 juta dan bukan RM2.7 billion kalau mengikut formula yang sama untuk pembelian syarikat air swasta seperti SYABAS, Puncak Niaga dan Kumpulan Abbas yang beliau telah laksanakan dulu.

   Tetapi pemimpin-pemimpin PH terutama dari PKR berkata harga RM250 juta terlalu rendah dan ini digunakan sebagai satu dari fitnah2 untuk menumbangkan TS Khalid sebagai MB.

   SPLASH dimiliki 30% oleh seorang peniaga bergelar Tan Sri yang juga penyumbang dana kepada PKR dan pernah menjadi ahli lembaga badan penyelidik PKR bernama Institut Rakyat.

   Pagi ini, media melaporkan bahawa pembelian SPLASH akan dilaksanakan awal bulan depan dengan harga sebanyak RM2.7 billion: dibiayai RM800 juta dari dana Selangor dan pinjaman RM1.9 billion dari kerajaan pusat.

   Menteri air yang juga ahli parlimen Kuala Langat di Selangor Xavier Jayakumar sendiri memaklumkan pembelian ini tentu akan menaikkan tarif air Selangor dan pemberian air percuma kepada rakyat Selangor wajar dikurangkan.

   Sebelum PRU14, semua boleh dan semua cantik.

   Selepas PRU14, amat cepat pula kezaliman PH kepada rakyat, ia semakin nyata!

   Boleh rujuk berita disini: https://www.malaymail.com/s/1656826/higher-tariffs-from-selangors-water-restructuring-minister-predicts

   ANTI-WAYANG
   TTKM

   : Ini tanda ada lagi rakyat akan dikencing oleh PAKATAN HARAPAN....

   Delete
  10. Hantu UG dihidupkan kembali di Sg Kandis?   PRK Sungai Kandis muncul ketika Kerajaan Pakatan Harapan (PH) sedang sibuk membahagi-bahagikan jawatan politik dalam kerajaan kepada pendukung parti-parti komponen. Ada yang dapat semua yang dihajati. Ada yang dapat sebahagian besar. Ada yang dapat sebahagian kecil. Dan ada yang tak dapat apa-apa bahagian yang mereka hajatkan, kecil atau besar.

   Hajat ini sebelum PRU ke-14 selalu diistilahkan sebagai 'dedak'.

   Pada ketika yang sama, Menteri-menteri yang baru dilantik masih lagi dalam keadaan 'in the making of' atau 'under construction'. Iaitu masing-masing sedang kelihatan seperti terkial-kial dalam proses mencongak apakah peranan yang perlu mereka mainkan sebagai Menteri. Beberapa idea dan ulasan 'bertaraf Menteri' di Parlimen dan sidang media masih lagi kaku, 'flip flop' dan terlalu bersifat 'political acrobatic'.

   Tuntutan melaksanakan Manifesto 100 hari

   Tidak cukup dengan itu, PH sedang lebat dihujani dengan tuntunan-tuntutan agar segera melaksanakan janji-janji dalam manifesto mereka, terutamanya kategori Janji 100 hari sebaik saja mengambil alih pentadbiran negara. Kepimpinan PH sedang jenuh ber'silat', ber'tae kwan do' dan ber'kungfu' bagi menangkis tuntutan-tuntutan tersebut dengan pelbagai alasan seperti era Datuk Ahmad Maslan masih di tampuk kuasa.

   Dalam keadaan segenting ini, PRK Sungai Kandis terpaksa dilangsungkan. Ia berikutan kematian Adun PKR, al-Marhum Mohd Shuhaimi. Seorang tokoh berpengaruh yang dikatakan sebahagian daripada 'inner circle' YB Azmin Ali dalam mengemudikan pengaruh politik PKR di Selangor.

   Kepentingan PRK Sungai Kandis bagi pengkaji politik

   Walaupun keputusan PRK Dun Sungai Kandis nanti tidak mampu memberikan perubahan yang signifikan kepada Kerajaan Negeri Selangor. Namun, ia tetap signifikan sebagai PRK pertama setelah selesainya PRU ke-14.

   PRK Dun Sungai Kandis pada 4 Ogos ini akan menunjukkan beberapa perkara.

   Antaranya, adakah rakyat masih dalam 'mood' gembira yang amat sangat dengan Kerajaan PH? Ataupun rakyat sudah mula 'menilai' kembali sokongan mereka kepada PH?

   Atau adakah rakyat sudah 'tidak peduli' lagi dengan politik PH? PH dan Umno sama saja pada mereka. Bezanya, satu pihak sedang menjadi kerajaan. Satu pihak lagi adalah pembangkang. Semua janji manis, akhirnya dicapati. Rakyat juga yang terpedaya.

   Kenapa PAS tidak bertanding?

   PAS tidak bertanding dalam PRK ini. Walaupun banyak pihak menjangka PH akan berdepan dengan PAS.

   Ramai pimpinan PH melempiaskan kekecewaan mereka dengan langkah PAS tidak bertanding. Mereka sangat ingin menumbangkan PAS. Bila PAS tidak bertanding, tiada PAS untuk ditumbangkan dalam PRK ini, bagi menunjukkan sokongan mutlak rakyat hanya kepada PH.

   Lebih menarik lagi, Umno yang beria benar mahu bertanding sebagai pembangkang di peringkat negeri dan Pusat dalam PRK ini. Umno mula berbincang dengan PAS tentang strategi satu lawan satu. Langkah ini disindir oleh Tun Mahathir dengan mengatakan PAS adalah 'adik-beradik' Umno.

   Hantu UG dihidupkan semula

   Kemudian sindiran tersebut telah disambut oleh cybertrooper PH dengan penuh bersemangat, menyatakan itu adalah pengesahan UG PAS dan Umno, yang sejak sekian lama, dinafikan oleh PAS.

   UG apakah lagi maksud mereka. Entahlah?

   Umno bukan Kerajaan Pusat, PAS pun bukan. Campur PAS dan Umno pun belum boleh membentuk kerajaan kerana PH menang 2/3 Parlimen.

   Walaupun dah menang majoriti 2/3 di Parlimen, PH masih takutkan bayangan hantu UG ciptaan mereka.

   Kenapakah hantu UG dihidupkan kembali?

   Rupanya PH masih bimbang dengan faktor sokongan Melayu kepada mereka. PAS dan Umno didapati masih mendapat kepercayaan besar di kalangan majoriti umat Melayu Islam di Malaysia.

   Delete
  11. Hindu kaum pertama Malaysia, Melayu sebenarnya pendatang - Kula   TRANSKRIP video dalam Bahasa Melayu:
   Kebanyakan orang telah lupa. Orang Hindu mula mula jejak negara ini 2,500 tahun dulu.

   Apa buktinya? Sekiranya anda pergi ke Lembah Bujang, kesemua bukti terdapat di sana. Terdapat banyak kuil lama yang ditemui di sana.

   Apabila kitalah yang berada di negara ini terlebih dahulu, maka merekalah (Melayu) yang sebenarnya pendatang!

   Kita dan Melayu adalah setaraf.

   Tapi hari ini, semua ini sudah dilupakan.

   Tanyalah kepada anak-anak kita yang bersekolah tentang sejarah asal usul kita; mereka akan berkata Guru di sekolah telah ajar yang orang Hindu menetap di sini 100 tahun yang dahulu.

   Kita mesti mengetuk kepala guru-guru yang ajar sejarah salah yang sebegini!

   Pergi beritahu kepada semua, kenyataan ini keluar dari mulut saya. Hindu, kaum pertama di Malaysia, 2,500 tahun yang lepas.

   Kita seharusnya perlu sebarkan kepada semua supaya hak kita tidak akan tertindas. Ini adalah tanah air kita. 2,500 tahun dahulu kita sudah menetap di sini. Kita mempunyai semua hak untuk berada di tanah ini.

   Ini Tanahair kita
   (KULA bercakap pada satu program di Nilai, Negeri Sembilan minggu lepas.)   Patutkah seorang menteri mengeluarkan kenyataan seperti ini? Apa komen anda? Jika anda pengundi Pakatan Harapan, adakah anda rasa berbaloi mengundi PH pada PRU-14 lalu setelah anda banyak kali dikhianati?

   : Mana nak letak muka orang Islam yang sanggup undi DAP.. terutama parti Amanah dan IKRAM....

   Delete
  12. KEPALA BAPAK DIA mengatakan Surat CIA: Tiada kaitan dengan Najib

   Delete
  13. UEC adalah Api dalam sekam kata Prof Dato’ Dr. Teo Kok Seong   SEJARAH

   Pada tahun 1975, Unified Examinantion Certificate (UEC) telah diwujudkan oleh dua persatuan cina iaitu Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong) dan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong). Berikutan daripada pelancaran UEC ini, kedua-dua pemimpin daripada Jiao Zong dan Dong Zong telah dipanggil ke parlimen oleh Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu tidak lain dan tidak bukan Perdana Menteri ke-7 kita, Tun Dr Mahathir sendiri.

   Beliau meminta kedua-dua orang pemimpin tersebut untuk membatalkan pelaksanaan UEC. Ironinya, sudah 43 tahun UEC bersarang didalam aliran pendidikan di Malaysia dan menjadi satu isu yang tenggelam timbul. Sekali lagi isu UEC ini dibangkitkan apabila UEC ini menjadi salah satu daripada manifesto dalam PRU ke-14 kerajaan Malaysia yang baharu ini.

   JIAO ZONG & DONG ZONG

   Kedua-dua persatuan ini wujud pada tahun 1952 sebagai tindak balas kepada Ordinan Pendidikan 1952. Ordinan ini mengangkat Laporan Pendidikan Barnes. Barnes, seorang pegawai British diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa pendidikan pada tahun 1950 untuk mengkaji tentang pendidikan aliran melayu.

   Antara saranan Barnes dalam laporan beliau yang diangkat oleh Ordinan Pendidikan 1952 ialah beliau meminta untuk sekolah vernakular melayu, cina dan india dihapuskan dan mewujudkan sekolah kebangsaan berasaskan satu aliran sahaja sama ada menggunakan Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu.

   Berikutan perkara ini, Jiao Zong dan Dong Zong mengambil langkah untuk mempromosikan pendidikan dalam aliran Bahasa Mandarin supaya setaraf dengan Bahasa Melayu. Kedua-dua pertubuhan ini telah bergabung dan menukar nama kepada Dong Jiao Zong.

   UEC vs SISTEM PENDIDKAN KEBANGSAAN

   Mereka yang memilih untuk meneruskan pendidikan di sekolah menengah jenis kebangsaan cina yang menawarkan aliran UEC boleh disifatkan sebagai taksub dengan bahasa cina/mandarin. Kerajaan memberi kelonggaran pada peringkat pendidikan rendah untuk mereka yang ingin bersekolah di sekolah jenis kebangsaan cina. Tetapi, selepas menyelesaikan pendidikan di peringkat rendah, ada segolongan mereka yang tidak mahu untuk ke sekolah menengah aliran kebangsaan dan memilih untuk ke sekolah persendirian cina yang menawarkan UEC walaupun sudah berada dalam aliran vernakular peringkat rendah selama 6 tahun. Apakah sistem pendidikan negara begitu rendah nilainya di mata golongan-golongan ini ?

   Delete
  14. Tiada arahan undi siapa, tapi mengundi PH menyuburkan PH untuk tawan Trg & Kelantan   SHAH ALAM - Pas membuat kenyataan jelas bahawa undi partinya itu di PRK Sungai Kandis adalah tidak kepada calon PH.

   Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, parti itu juga dalam kenyataannya, tidak memberikan kata putus atau memastikan ahlinya mengundi calon BN yang diwakili oleh Umno.

   Kenyataan itu dibuat kerana BN bukanlah rakan gabungan politik Pas dalam Gagasan Sejahtera.

   "Jadi, tiada arahan wajib memastikan ahlinya mengundi Umno/BN," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   Sinar Harian melaporkan tindakan Pas tidak meletakkan calon pada PRK Sungai Kandis bertujuan memastikan pertandingan satu lawan satu berlangsung.

   Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan berkata, ini bagi memastikan undi pembangkang tidak pecah dan PH dapat ditewaskan.

   Menurutnya, PH mesti dikalahkan dan ia akan menjadi satu isyarat kepada kerajaan hari ini bahawa rakyat tidak mahu terus dipermain dengan kegagalan mereka menunaikan janji pilihan raya seperti menghapuskan tol, menurunkan harga minyak dan menghapuskan hutang peneroka Felda.

   Mengulas lanjut, Nik Abduh berkata, Pas yakin dengan kebijaksanaan ahlinya di dalam membuat pilihan dan mengundi yang terbaik.

   Dalam perkara ini, katanya Pas 'ada memberi sedikit panduan' ahlinya dalam memilih pada PRK kali ini.

   "Petunjuknya adalah mengundi adalah satu kewajiban demi kebaikan negara yang memerlukan pemimpin yang baik untuk menerajuinya. Justeru Pas menyeru ahlinya agar keluar mengundi," katanya.

   Jelasnya, arahan Pas adalah menolak kerajaan PH.

   "Bagi Pas, PH bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Kegagalan awal kerajaan PH untuk mengotakan janji-janji awal manifestonya.

   "Selain tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh para pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan agama Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan PH hari ini," katanya.

   Katanya, kehendak PH untuk menawan Kelantan dan Terengganu dalam PRU akan datang adalah jelas melalui ucapan beberapa pemimpin utamanya.

   Jadi jelasnya, mengundi PH bererti menyuburkan dan membengkakkan lagi nafsu PH untuk mengalahkan Pas.

   Katanya lagi, Umno telah hilang nafsunya untuk mengalahkan Pas.

   "Ada yang berhujah menghentam Pas dalam isu Umno, saya berkata, Pas menghidupkan Umno dengan memberi kesedaran kepada mereka dengan Islam," katanya.

   Justeru katanya, jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa Pas mendorong ahlinya mengundi Umno? "Saya jawab, Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami,".


   : Ini dikatakan memilih mudarat yang lebih kecil sebab dua-dua semuanya mudarat

   Delete
  15. Akhirnya satu puak bani melayu yang dicanang canangkan membela islam di malaysia dihumban juga ke longkang ...maka melalaklah macai2 nya yang tidak bertuan hahahaha

   Delete
  16. Kali inilah - pulak tuu tanpa bantuan SPR, JKK, JABATAN KEMAS, JABATAN PENERANGAN, POLIS, RELA dll, boleh ker umno ada tenaga syahwat tidak TERKANDAS, atau sekurang-kurangnya tidak hilang wang deposit di Sungai Kandis.

   Dulu waktu kempen PRU 13, Tonggeng BUKAN KEMAIN LAGI SEMBANG KENCANG.
   Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindakan bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
  17. Calon Pakatan Harapan langgar Seksyen 3 & 7 di bawah Akta SPRM   BERSIH membidas pesta durian anjuran sebuah koperasi berkaitan kerajaan Selangor di kawasan pilihan raya kecil Sungai Kandis, yang bakal menampilkan Menteri Besar, Amirudin Shari dan calon PKR, Zawawi Ahmad Mughni.

   Menurut hantaran oleh Koperasi Hijrah Selangor (Kohijrah) di Facebook “kita belanja durian kampung dari Batu Kurau, Perak” sempena perasmian karnival trak makanan di Seksyen 32, Shah Alam.

   Hantaran itu menyebut Amirudin akan melancarkan program berkenaan, yang juga akan menampilkan Zawawi sebagai "jemputan khas".

   Kohijrah dikaitkan dengan Hijrah Selangor, yang adalah program mikro kredit untuk usahawan oleh kerajaan negeri Selangor.

   BERSIH berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa program itu adalah satu amalan korupsi dan bertentangan dengan undang-undang pilihan raya.

   “BERSIH 2.0 menolak amalan korupsi tersebut, dan sekiranya diadakan, ia bertepatan dengan salah laku pilihan raya di bawah Perkara 8 Akta Kesalahan Pilihan Raya kerana melibatkan penjamuan untuk mempengaruhi undi daripada para pengundi.

   “Dengan menjadikan Kohijrah sebagai penganjur, ia bukan sahaja satu bentuk konflik kepentingan, bahkan ia juga satu bentuk penyalahgunaan jentera kerajaan untuk membantu kempen Zawawi Mughni, calon PKR yang merupakan salah satu parti komponen bagi pakatan pemerintah di Selangor, iaitu Pakatan Harapan,” katanya.

   Sehubungan itu, BERSIH menuntut agar program itu dibatalkan segera, dan untuk Amirudin dan Zawawi tampil memberikan penjelasan kepada umum tentang program itu.

   Katanya, jika program ini tidak dibatalkan dan aktiviti “belanja durian” itu diteruskan semasa kempen pilihan raya, SPRM perlu menyiasat dan mengambil tindakan selaras dengan Seksyen 3 dan 7 di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

   BERSIH menggesa semua pihak untuk mengelakkan diri daripada amalan penipuan pilihan raya,
   termasuk penjamuan makanan.

   “Jikalau agensi kerajaan ingin meganjurkan program yang melibatkan calon pilihanraya, semua calon-calon yang bertanding patut di jemput dan diberikan layanan yang saksama.

   “Semua agensi-agensi kerajaan patut bersikap neutral dan tidak berpihak kepada mana-mana pada setiap masa,” kata BERSIH.

   Kumpulan NGO pemantau pilihan raya itu turut mengingatkan HARAPAN untuk menegakkan manifesto yang dijanjikan untuk membanteras rasuah di Malaysia, dan rakyat mengundi mereka untuk menyingkirkan kerajaan yang korup.

   Pilihan raya kecil 4 Ogos ini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Zawawi, calon BN, Datuk Lokman Noor Adam dan calon bebas K Murthy.

   Kerusi DUN Sungai Kandis kosong susulan kematian penyandangnya, Mat Shuhaimi Shafiei, 50, pada 2 Julai lalu akibat kanser limfoma.

   Pada PRU-14, DUN Sungai Kandis menyaksikan pertembungan empat penjuru dengan Mat Shuhaimi mempertahankan kerusinya apabila mengalahkan calon BN, Datuk Kamaruzzaman Johari; calon PAS, Mohd Yusof Abdullah; dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin.

   Mat Shuhaimi meraih 23,998 undi dengan majoriti 12,480 undi, mengalahkan Kamaruzzaman (11,518 undi), Mohd Yusof (7,573 undi) dan Hanafiah (76 undi).


   : Semasa belum berkuasa sangat mudah menegur kesilapan orang, tapi bila berkuasa nampaknya kita sendiri pulak buat salah dan tak tepati janji manifesto ....

   Delete
 3. Betul, Mat Sabu tidak berpelajaran tinggi. Tapi personaliti dia lebih dari beberapa ekor berok yang mengata dia macam macam, saperti yang blogging atas nama Anoni di sini.

  Lihat lah parti dia Amanah. Dia kKetua. Berapa orang yang berpelajaran tinggi di ketuai nya. Patuh kapada dia.

  Dan sekarang dia Menteri Pertahanan. Di tabik general2 pun. Yang coba menghina dia tu, berok pun tak mahu tabik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jangan lupa, Tun Dr Mahathir, bukan sahaja berpelajaran tinggi, mempunyai ijazah kedoktoran perubatan, jugak berpengalaman sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun, pandang tinggi kpd Mat Sabu.

   Mat Sabu diberitakan bercerita Tun ajak dia naik execuive jet kawan dia, seronok nya tak boleh lupa kata dia.

   Tun cerita dia tak boleh lupa asyik ketawa bila travelling bersama Mat Sabu dalam executive jet itu.

   Yang coba menghina Mat Sabu takda langsong peluang nak naik executive jet Najib. Terutama dia sekarang dah di Immigration Black List, nak pigi Spore pun takleh.

   Jongos2 dia yang coba menghina itu boleh ha nya main guli bersama Najib idola depa.

   Delete
  2. Lebih mulia org yg dikutuk tu daripada org yg meneran neran macam nak terberak masa berkempen kat sgi kandis berkempen smlm hahahahaha

   Delete
  3. Antara BN dan PH   Pertembungan dua kuasa besar kafir Rom Tiimur (Kristian) dan kafir Parsi (Majusi-penyembah api) telah terekod dalam al-Quran surah al-Rum. Rasulullah saw dan orang-orang Islam merasa sedih apabila kafir Kristian Rom dikalahkan oleh kafir Majusi Parsi. Sebaliknya Rasulullah saw dan orang Islam bergembira apabila diberitakaan oleh Allah SWT bahawa dalam beberapa tahun (7 tahun) Rom akan kembali mengalahkan Parsi. Atas alasan apa orang-orang Islam bergembira dengan berita ini?. Tentunya dan yang paling utama ialah kerana "agama". Agama Kristian asasnya merupakan agama samawi (langit) sebagaimana juga agama Islam datangnya daripada sumber yang sama iaitu Allah SWT. Berbeza dengan agama Majusi yang hanya merupakan ciptaan manusia belaka.

   Nah. Apa kaitan kisah itu dengan suasana politik yang berlaku dalam negara kita ini?. Secara kebetulan semacam ada satu bayangan kepada keresahan yang berlaku selepas PRU14 ini, khususnya antara BN sebagi pemerintah lama dengan PH sebagai pemerintah baru.

   Cuba perhatikan baik-baik. Pemerintahan BN dulu diketuai dan sekali gus dikuasai oleh orang Islam. Lebih kurang dua pertiga ahli parlimennya dipegang oleh orang Islam (walau pun ada yang terbukti korup). Setelah lebih kurang 60 tahun memerintah, kita boleh semak apa yang UMNO dan BN lakukan terhadap Islam, bangsa Melayu, bahasa Melayu dan raja-raja Melayu.

   Sekarang kita bandingkan dengan PH. Dari segi bilangan ahli parlimen, angka awal didapati 66 ahli parlimennya terdiri daripada bukan Islam. DAP solid bukan Islam, PKR hampir separuh bukan Islam, WARISAN (Sabah) sebahagiannya bukan Islam. Maknanya bukan Islam memimpin dan menguasai PH. .Mereka menjadi pendesak utama kerajaan baru (Malaysia Baru). Walau pun mereka mengalah dalam beberapa hal seperti keanggotannya dalam kabinet dan Menteri Besar, namun mereka tetap ada strategi tersendiri.. Baru dua-tiga bulan memerintah sudah nampak jalan yang dirintis oleh mereka meangarah kepada Malaysian Malaysia idea DAP. Isu agama Islam, Bahasa Melayu sebagai bahasa resmi, hak bangsa Melayu sebagai kaum Bumiputera, dan Agong/Raja-Raja Melayu sebagai tonggak agama Islam mula berani diperdebatkan dengan hanya beralaskan kepada gaya baru pemerintahan - iaitu era "Malaysia Baru" PH. Inilah Malaysia Baru dokongan kerajaan PH. Pemerintahan "Malaysia Baru" sedikit demi sedikit dapat "normalisasi" tanggapan songsang tersebut.

   Delete
  4. Dipaksa Makan Steroid Lembu Untuk Cepatkan Tumbesaran   Seorang remaja perempuan yang menjadi mangsa perdagangan manusia dan pelacuran pada usia 13 tahun tampil ke hadapan dan mendedahkan penderitaan yang terpaksa dialaminya termasuklah, dipaksa mengambil steroid lembu.

   Rupa yang kini berusia 19 tahun berkata, dia sudah bekerja di salah sebuah pusat pelacuran yang ada di Bangladesh sejak lima tahun yang lalu, ketika negara itu kekal dengan keputusan untuk menjadikan pelacuran sebagai satu industri yang sah.

   Gadis malang ini bekerja di Kandipara, salah sebuah rumah pelacuran daripada 20 buah pusat pelacuran sah yang terdapat di Bangladesh. Malah Rupa mendedahkan bahawa terdapat kira-kira 400 pelacur yang tinggal bersama-samanya di Kandipara.

   Undang-undang Bangladesh tidak membenarkan kanak-kanak di bawah usia 18 tahun terlibat dalam industri pelacuran dan mana-mana wanita hanya dibenarkan terlibat dalam industri tersebut setelah berjaya mendapatkan permit daripada kerajaan.   Namun kajian menunjukkan bahawa 47 peratus wanita yang ketika ini terlibat dalam indsutri tersebut sebenarnya pernah menjadi mangsa perdagangan manusia dan dipaksa bekerja secara haram menjelang usia 18 tahun, tanpa kerelaan mereka.

   Malah Rupa sendiri adalah mangsa perkahwinan bawah umur, iaitu pada usia 11 tahun dengan lelaki yang berusia 3 kali ganda lebih tua daripadanya. Rupa juga memiliki seorang anak daripada perkahwinan tersebut, namun suaminya terbunuh dalam satu kemalangan tempat kerja hingga menyebabkannya hilang tempat bergantung, sekali gus membuka jalan untuk dia menjadi mangsa perdagangan manusia.

   ”Keluarga memberitahu bahawa mereka tidak mampu untuk menjaga saya dan anak saya. Malah, mereka memberitahu bahawa saya sudah tiada dara dan tiada lelaki yang mahu berkahwin dengan saya,” dedah Rupa kepada akhbar.

   Bagi membesarkan anaknya, Rupa berhijrah ke Daka sebelum bertemu dengan pengendali rumah pelcuran, menandakan detik gelap hidupnya bermula.

   Rupa kemudian dijual kepada Kandipara, dan dikurung dalam sebuah bilik berkunci. Rupa pernah beberapa kali cuba melarikan diri, namun tertangkap dan dipukul berulang kali oleh mereka yang menguruskan Kandipara sebagai ugutan supaya tidak melarikan diri lagi.

   Lebih malang, ketika itu dia yang masih remaja, dipaksa untuk mengambil sejenis stroid yang diberikan kepada haiwan ternakan lembu, Oradexon bagi mempercepatkan kematangan tubuh badannya agar kelihatan sebgai seorang dewasa.   ”Saya merasa amat takut apabila penjaga membawa saya ke balai polis untuk mendapatkan permit. Saya hanya mengulang-ulang kenyataan yang perlu saya berikan kepada polis seperti yang diarahkan oleh penjaga saya.

   ”Kenyataan itu berbunyi, ”Saya sudah berusia 18 tahun dan saya secara sukarela bekerja dalam industri pelacuran kerana tidak mempunyai pekerjaan lain”,’ kata Rupa lagi yang turut mendedahkan pernah dipaksa melayan sehingga 12 orang pelanggan setiap hari.

   Malah katanya, dia dipukul setiap hari oleh pelanggan sehingga mengalami luka-luka, namun pengendali Kandipara memaksanya menyembunyikan kecederaan tersebut bagi membolehkannya terus bekerja, sehingga sekarang.

   ”Saya mengimpikan masa depan yang lebih baik, tetapi saya tahu ia mustahil untuk saya,” katanya.

   Sumber : Dailymail


   : Industri pelacuran adalah industri paling tua di dunia. Malaysia nampak macam nak menghalalkan perkara ini apabila JAKIM dan lain-lain institusi agama ditekan dan dirobek oleh kerajaan Pakatan Harapan...

   Delete
  5. Himpunan Desak Ramasamy Letak Jawatan   Sahabat NGO Islam di sekitar Pulau Pinang hadir memberikan sokongan tanpa mengira fahaman politik & agama kepada Himpunan Desak Ramasamy letak jawatan. Dianggar sekitar 7000 berhimpunan sepanjang jalan untuk himpunan ini.
   Ramasamy didukung mereka yang Pro-LTTE di Malaysia dan Ramasamy menyanjung tinggi pengganas seperti pengasas LTTE iaitu Prabakharan.

   Kita tidak mahu mana-mana ekstrimis berleluasa di Malaysia tanpa mengira apa jua agama, bangsa dan parti politiknya.   Pihak NGO Islam sempat menyampaikan memorudum kepada wakil kerajaan Pualau Pinang.


   : Tahniah NGO Islam dan ada bukan Islam di Pulau Pinang priihatin tentang kedaulatan negara kita....

   Delete
  6. Bermacam karut marut Tonggeng buat - bagai rojak basi cepat dimakan, cepat ke jamban.

   Kali ini pulak tuu tanpa bantuan SPR, JKK, JABATAN KEMAS, JABATAN PENERANGAN, POLIS, RELA dll, boleh ker umno ada tenaga syahwat tidak TERKANDAS, atau sekurang-kurangnya tidak hilang wang deposit di Sungai Kandis.

   Dulu waktu kempen PRU 13, Tonggeng & pencacai sewaktu dgnnya BUKAN KEMAIN LAGI SEMBANG KENCANG.
   Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM jugak buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindakan bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
  7. Polis: Himpunan Ummah di KL contoh baik perhimpunan aman
   Bernama | July 29, 2018
   Timbalan Ketua Polis Negara, Noor Rashid Ibrahim berkata pihaknya dapat menjalankan tugas dengan baik dan mendapat kerjasama peserta perhimpunan yang hadir.

   Himpunan Kebangkitan Ummah yang diadakan di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, semalam bertujuan mempertahankan kepentingan dan hak orang Melayu serta Islam.

   JOHOR BAHRU: Polis berharap Himpunan Kebangkitan Ummah yang diadakan di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur, semalam menjadi contoh baik kepada penganjuran perhimpunan aman oleh badan bukan kerajaan.

   Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata ini kerana pihaknya dapat menjalankan tugas dengan baik dan mendapat kerjasama peserta perhimpunan yang hadir.

   “Himpunan semalam berjalan dengan lancar, orang ramai yang hadir juga memberi kerjasama yang baik kepada polis. Kehadiran kami jangka dalam 3,500 hingga 4,000 orang awam terlibat dan semuanya berjalan mengikut peraturan.

   “Kami berharap perhimpunan seperti ini dapat dijadikan contoh baik bagi memudahkan tugas PDRM. Kami juga berharap peserta perhimpunan patuh pada peraturan dan tidak mengganggu orang ramai,” katanya selepas menghadiri Majlis Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara kepada 400 pesara polis oleh Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, hari ini.   Rashid berkata, antara yang hadir ke himpunan itu adalah bekas penasihat sosio budaya kerajaan, Tan Sri Rais Yatim dan bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan.

   Menurutnya, penganjur perhimpunan turut memaklumkan polis program berkenaan dan polis mengambil langkah sesuai bagi memastikan perjalanan trafik sepanjang program berkenaan lancar.

   Sementara itu, Rashid berkata, penganugerahan PJPN merupakan istiadat amat penting dalam PDRM bagi menghargai jasa dan pengorbanan anggota serta pegawai kepada tanah air.

   Beliau berkata, di Johor sahaja, sehingga hari ini terdapat lebih kurang 8,000 pesara polis menetap di negeri ini.

   “Ada dalam kalangan pesara ini telah pencen lebih 30 tahun, yang kita raikan pada hari ini bagi memberi pengiktirafan kepada pengorbanan mereka, terutamanya pada zaman darurat dan kedatangan komunis suatu ketika dahulu.

   “Hari ini, kami meraikan 400 pesara yang 100 daripada mereka ini masih berkhidmat dalam jabatan, manakala selebihnya akan kami sampaikan secara berperingkat.”

   Delete
 4. najib ni bebal, labuh sauh kemudian kembangkan layar, jahanam kapal woi mat monggol.

  ReplyDelete
  Replies
  1. berok2 yang julang dia tempohari dulu pun amat bongok...kahkahkah dah kena la tu sibongok julang sibebal.

   Delete
  2. Kerajaan PH, Mula-mula diberi peranan untuk mengisi jawatan kabinet penting yang pegang wang negara kepada bukan Islam (walau pun kes rasuahnya di mahkamah masih tergantung). Sedangkan sudah berabad-abad jawatan itu dipegang oleh orang Islam. Lepas itu mereka dapat pula Peguam Negara, lepas itu.Ketua Hakim Negara (asal jawatannya Ketua Hakim Borneo, melangkahi Ketua Hakim Malaya, yang kebiasaannya secara autometik naik ke jawatan tersebut). Apa nak diharap kepada mereka untuk memperkasa undang-undang Islam dan mahkamah syariah?. Di peringkat negeri mereka dapat pegang speaker Selangor dan Perak...Speaker adalah ketua dalam ADUN setiap negeri. Semakin banyak jawatan yang mereka pegang sebagai ketua, sebab bilangan mereka lebih ramai...
   . .
   Mengenai bahasa, LGE telah memulakan penggunaan bahasa bukan Melayu (dalam upacara resmi?). Mahu mengiktiraf, apa dia UEC ?, mahu mengguggurkan syarat lulus subjek sejarah (Malaysia) dalam peperiksaan. Permasalahan peruntukan sekolah Cina berbanding dengan peruntukan sekolah-sekolah kebangsaan. Dalam hal agama, rasanya RUU355 tak akan diangkat walau pun ada permohonan dari ahli parlimen PAS, sebaliknya akan ada undang-undang lain iaitu undang-undang keluarga Islam yang lebih mesra PH. Nasib Jabatan-jabatan yang berkait dengan Islam khususnya JAKIM masih tergantung dan menjadi teka-teki Pengaruh Islam LIberal yang semakin subur. Kerajaan PH melalui menteri Agama bersedia menjaga agama-agama lain sebagaimana menjaga agama Islam (hifz al-din). Kedudukan Agong/raja juga sudah tidak selamat kerana sudah ada suara-suara yang mahu menghapuskan institusi tersebut supaya menjadi negara Republik. .

   Itu baru dua tiga bulan memerintah. Bayangkan kalau dua tiga penggal !!!!!

   Apa pendirian pejuang-pejuang Islam khususnya PAS dan orang Islam umumnya? Saya secara peribadi lebih sayangkan BN berbanding PH, kerana pendokong utama BN ialah orang Islam (walau pun ada yang korup), manakala pendokong utama PH adalah Kristian (yang mempunyai agendanya tersendiri). Mana yang lebih dekat di hati orang Islam? Kalau di zaman Rasulullah dulu orang Islam lebih dekat hatinya kepada orang Kristian (Nasrani) berbanding dengan orang penyembah api, Majusi. Mana satu, BN atau PH kah yang lebih dekat dengan Islam? .Tuan-tuan fikirkan sendiri.

   "Nasi lebih senang menjadi bubur daripada bubur menjadi nasi"
   ..

   Surtahman Kastin Hassan . .


   : Kita tunggu selepas 100 hari lihat apa yang PH nak 'buat alasan'....

   Delete
  3. PRK Sungai Kandis: Indikator Kekecewaan Rakyat?   “Manifesto bukan janji.”
   “Manifesto bukan kitab suci.”
   Ya. Berkatalah apa sahaja kerana rakyat memang bodoh pada pandangan kamu. Dalam hati , kamu pun sedar bahawa hanya orang bodoh sanggup mengundi PH. Dulu kamulah yang kata UMNO dihuni oleh orang-orang bodoh. Orang bijak pandai sudah lari kepada pembangkang. Lebih tepat mereka sudah lari kepada PAS. Orang PAS kamu gagal perbodohkan. Kamu hanya mampu memperli mereka sebagai lebai.

   Kamu tahu bahawa kemenangan PH adalah terletak pada huruf “F”. Kamu hanya berjaya dengan politik FITNAH. Kamu berjaya menggagalkan PAS/GS daripada mengambil alih Putrajaya dengan “F”, fitnah yang menjuarai politik kamu abad ini.

   Namun kamu kena mahu ingat.Kamu menang dengan sokongan pengundi atas pagar Melayu. Mengikut kajian,85% pengundi atas pagar Melayu khususnya di Pantai Barat , mengundi kamu dengan dua sebab utama. Pertama sentimen kebencian mereka terhadap Najib. Kedua, harapan mereka agar nasib mereka, ekonomi mereka, kehidupan harian mereka dan masa depan mereka berubah dengan Malaysia Baharu yang kamu canangkan.

   Berbaki tidak beberapa hari lagi untuk tiba tarikh luput 10 janji 100 hari kamu. Hutang PTPTN mereka tidak ditangguhkan sebaliknya mereka dijanji kebangkrapan. GST tidak dibatalkan sebaliknya kamu tipu mereka dengan GST sifar. Akhir sekali kamu kembali kepada SST dengan kadar 10%. Dasar kamu ini pasti menaikkan lagi harga barang . Kamu hanya memberi ruang kapitan-kapitan DAP mengelak cukai perniagaan. Kamu memang pandai. Tepatnya pandai menipu. Ciri-ciri munafik duduk di situ.

   Dan kini kamu berkeras untuk mengiktiraf UEC. Kononnya atas alasan janji dalam manifesto PH. Demi kepentingan DAP, kamu kata manifesto mesti dilaksanakan. Manifesto yang menjurus kepada kepentingan rakyat terbanyak, kamu abaikan dengan pelbagai alasan. Apakah diksi tersopan untuk rakyat hantukkan ke batu jemala kamu?

   Kini kamu berhadapan dengan PRK Sungai Kandis. Sama-samalah kita tengok adakah 85% pengundi Melayu atas pagar kekal mengundi kamu. Keputusannya nanti adalah indikator. Indikator yang menunjukkan sama ada rakyat kekal bersama kamu meskipun kamu kencing mereka atau rakyat tidak sabar untuk menumbangkan kamu bila-bila masa dari sekarang.

   #NekadBersamaIslam
   #PRU15UntukPAS

   BayangDiAir,
   26/7/2018


   : Suara rakyat adalah suara keramat, rakyat mesti memberikan signal bahawa rakyat mempunyai kuasa agar kerajaan dilantik tidak merasa selesa dan ego....

   Delete
  4. KURIKULUM UEC

   Kebanyakkan kurikulum atau sukatan pelajaran yang diaplikasikan dalam aliran UEC diambil daripada sistem-sistem pendidikan dari Hong Kong, Singapore dan China. Tidak dinafikan mereka juga menggunakan sedikit daripada sistem kurikulum di Malaysia tetapi hanya sebahagian tertentu yang dirasakan cukup sekadar untuk meraikan sistem pendidikan kebangsaan. Apa yang penting disini ialah golongan ini tidak menggunakan kurikulum kebangsaan sepenuhnya seperti mana yang dikehendaki oleh kerajaan.

   PENGIKTIRAFAN UEC

   Sekiranya kerajaan baharu mengiktiraf UEC ini, perkara ini dilihat sebagai satu ketidakadilan kepada mereka yang belajar menggunakan sistem pendidikan kebangsaan terutamanya kepada anak-anak Malaysia yang berbangsa cina sendiri. Perkara utama yang dapat dilihat sekiranya UEC diiktiraf ialah UEC ini akan merampas hak anak-anak cina yang setia dengan sistem pendidikan kebangsaan. Sistem kuota akan terjejas dan pengiktirafan UEC akan membuka jalan mudah kepada golongan UEC ini untuk melanjutkan pelajaran di peringkat tinggi.

   Golongan UEC ini yang tidak bersama dengan sistem bersama dengan sistem pendidikan seharusnya kekal dengan cara mereka yang sedia ada. Ramai lagi mereka yang terus setia dan yakin dengan sistem pendidikan kebangsaan dan golongan inilah yang pelu dijaga oleh kerajaan. Pengiktirafan UEC dapat diumpamakan sebagai kera dihutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.

   UEC, MANIFESTO & SOLUSI

   Pengiktirafan UEC seharusnya tidak boleh berada di dalam manifesto kerajaan pakatan langsung. Sekiranya isu ini hanya digunakan hanya untuk meraih kemenangan dalam PRU ke-14, ketahuilah kerajaan hanya menang bersorak, kampung tergadai. Pengiktirafan UEC ini akan meyebabkan kita tersasar daripada akta pendidikan kebangsaan itu sendiri yang mengkehendaki bahasa melayu sebagai bahasa pengantar utama dalam pendidikan.

   Kerajaan terdahulu pernah menawarkan sistem UEC untuk berada sekali dengan sistem pendidikan negara tetapi tidak ramai yang ikut serta dan masih berdegil untuk terus tetap berada dalam aliran persendirian UEC. Golongan UEC ini tahu natijah dan akibat yang bakal ditempuh sekiranya mereka berada di luar sistem dan perkara inilah yang perlu mereka korbankan semenjak mereka memilih untuk bersendiri.

   Tuntutan pengiktirafan UEC ini merupakan satu tuntutan yang mementingkan diri dan hanya ingin mengaut untung disepanjang jalan pendidikan di Malaysia. Konklusinya, UEC tiada tempat dalam aliran pendidikan di negara ini.

   ABU DZAR AL-GHIFFARI BIN SYAKIRIN
   INSPIRASI VARSITI
   UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

   Sumber:
   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=902124776638970&id=430665967118189
   TEMUBUAL DENGAN Prof Dato’ Dr. Teo Kok Seong.

   : Api yang dimainkan oleh pemain politik yang ada kepentingan diri dan kumpulan mereka tanpa mengira masa depan anak bangsa....

   Delete
  5. Bermacam karut marut Tonggeng buat - bagai rojak basi cepat dimakan, cepat ke jamban.

   Kali ini pulak tuu tanpa bantuan SPR, JKK, JABATAN KEMAS, JABATAN PENERANGAN, POLIS, RELA dll, boleh ker umno ada tenaga syahwat tidak TERKANDAS, atau sekurang-kurangnya tidak hilang wang deposit di Sungai Kandis.

   Dulu waktu kempen PRU 14, Tonggeng & pencacai sewaktu dgnnya BUKAN KEMAIN LAGI SEMBANG KENCANG.
   Hujung2 (bottom line) - PH pimpinan TDM jugak buat julung2 kali dalam sejarah negara menghumban BN-umno dari pemerintahan negara.

   Itu bukti jelas tindakan bertanduk Najib serta konco2nya dah konyol dan tidak direstui Illahi.

   Delete
  6. Dr Mahathir juga termasuk dalam ’60 tahun BN’, kata Khairy
   Nurul Azwa Aris | July 29, 2018
   Pemimpin Umno itu berkata, PH hanya menggunakan frasa itu sebagai alasan untuk menutup kegagalan memenuhi janji pilihan raya mereka.
   VIDEO INSIDE

   Khairy berkata, PH menggunakan BN sebagai alasan untuk menutup kegagalan mereka sendiri.

   KELANG: Pakatan Harapan menggunakan alasan “mereka perlu membetulkan kelemahan BN selama 60 tahun” bagi menutup kegagalan mereka memenuhi janji manifesto pilihan raya yang dibuat, kata bekas menteri Khairy Jamaluddin.

   Beliau berkata, PH kerap menggunakan alasan itu, misalnya apabila ia gagal menyelesaikan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seperti digariskan dalam manifestonya.

   Telah tiba masanya kerajaan baru berhenti bersembunyi di sebalik frasa “membetulkan kelemahan BN selama 60 tahun”, malah sebaliknya mengambil tanggungjawab mentadbir negara ini. Banyak orang kini mula meminta kerajaan berhenti mencari salah dan memberi tumpuan kepada kerja mereka, katanya.

   “PH berkata sukar baginya mahu membetulkan perbuatan BN, tetapi mereka tidak harus lupa bahawa 22 tahun daripada pemerintahan BN itu adalah di bawah Dr Mahathir sebagai perdana menteri,” katanya ketika berkempen sempena pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Sungai Kandis, 4 Ogos depan.   Dr Mahathir Mohamad, yang merupakan presiden Umno dari 1981 hingga 2003, meninggalkan parti itu 2 tahun lepas untuk menubuhkan PPBM dan kemudiannya memimpin PH memenangi pilihan raya umum ke-14 dan dilantik sebagai perdana menteri Mei lepas.   PH mendakwa ia mewarisi sebuah kerajaan yang bankrap, tetapi Malaysia merupakan antara negara yang dipuji oleh agensi antarabangsa seperti Bank Dunia dan Forum Ekonomi Dunia,” kata Khairy, “dan kesemua itu dicapai di bawah pemerintahan BN.”

   Khairy yang merupakan Ahli Parlimen Rembau, adalah menteri beliau dan sukan di bawah kerajaan sebelum ini.

   Beliau berkata, adalah munasabah sekiranya kerajaan PH mahu mengkritik skandal 1MDB yang berlaku dalam 2 ke 3 tahun kebelakangan ini, tetapi “janganlah bercakap seolah-olah BN dan Umno tidak pernah melakukan apa-apa kebaikan sepanjang 60 tahun lalu,” katanya

   Delete
 5. Mat Sabu tak ada skandal scorpene.. Bukannya macam org yang mengata tu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "org yang mengata tu" punya skandal, achha ha mahei, sangat terrible. Ukraine punya former Prime Minister curi wang negara berpuluh juta dollar saja. Najib hantam berbillion lah.

   US4.5 billion "misappropriation of 1MDB funds and money laundering" Najib and kroni punya kerja. Imagine, over billions US dollars, man.

   Former Ukrainian Prime Minister Lazarenko convicted and sentenced to prison in the United States for money laundering, wire fraud etc in Aug 2006.

   Najib should be convicted and sent to prison in US, too. Maybe after DoJ has completed "the criminal aspects of their 1MDB investigations."

   Mat Sabu should then pick his nose and throw some of the picking to Najib's face.

   Really. For trying to make fun of Mat Sabu.

   Delete
  2. Kerajaan PH sensasikan skandal tanpa siasat?

   KUALA LUMPUR: Kerajaan digesa menangani skandal berkaitan penyelewengan atau salah urus tadbir secara realiti dan berfakta, bukan dengan mainan tuduhan mengaibkan, tegur Awang Hashim (PAS – Pendang) di Parlimen, di sini.

   Tegasnya, segala tuduhan berkaitan memerlukan ketelusan yang mesti disiasat, didakwa dan dihadapkan ke muka pengadilan, bukan sekadar berlegar di portal, surat khabar dan dibawa ke luar negara, dibiar menyebar ke pemikiran rakyat menimbulkan persepsi.

   Beliau membangkitkan kemusykilan terhadap isu 1MDB yang terus diputar belit dan dimanipulasikan pihak tertentu ketika membahas Titah DiRaja pada Sidang Dewan Rakyat, kelmarin.

   Menurutnya, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah melanggan bon terbitan 1MDB sebanyak RM200 juta, manakala Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) RM900 juta yang merupakan wang rakyat.

   Pinta Awang, semua pinjaman tersebut perlu diperincikan khususnya oleh pihak Kementerian Kewangan kerana ia melibatkan hutang, perbelanjaan dan pembiayaan projek yang dibangunkan oleh 1MDB.

   “Saya sebut masalah KWSP dan KWAP ini adalah duit simpanan rakyat. Jadi perlu didedahkan, kerana kita nak melihat pinjaman ini untuk apa, projek apa, dan juga penjadualan balik pinjaman-pinjaman ini. Kerana KWSP dan KWAP ini wang rakyat.

   “Sekarang kita kita tak tahu status 1MDB sama ada dibekukan ataupun boleh digerakkan aktiviti perniagaannya? Kalau ada aktiviti perniagaan, maka penjadualan pembayaran balik wang rakyat yang dipinjamkan.

   “Tetapi kalau sekiranya tindakan diambil untuk membekukan siapakah yang akan membayar balik hutang-hutang wang rakyat ini? Sekarang semua maklumat ini ada kepada pihak kerajaan. Mana lagi berbillion-billion yang diuar-uarkan sebelum ini sebelum PRU ke 14?

   “Kalau ada (bukti) silakan. Kita akan sokong kerana ini wang rakyat, salah urus tadbir yang menyebabkan negara kerugian rakyat terpaksa membayar hutang-hutang ini. Kita nak bukti sekarang,” aju beliau.

   Selain isu 1MDB katanya, Kerajaan PH yang melaungkan keadilan dan reformasi juga perlu menyiasat isu BMF, Perwaja, Memali dan skandal lain diangkat demi keadilan sebenar dapat diterjemahkan. - HARAKAHDAILY 28/7/2018


   : mencari populis bukan menyelesaikan masalah....

   Delete
  3. Suka atau tidak, saya perlu percaya Anwar   Sebelum PRU ke-14, dua individu ini melakukan sesuatu yang sukar dibayangkan - berdamai dan membentuk kerjasama.

   Mengikut perancangan, Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyerahkan kepimpinan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam masa dua tahun menjadi perdana menteri.

   Tempoh masa itu bagaimanapun sering berubah-ubah sejak itu.

   Anwar, 70, berulangkali menyebut beliau tidak tergesa-gesa. Kali terakhir beliau dikatakan tidak sabar untuk menggantikan Mahathir, bekas timbalan perdana menteri itu berakhir di penjara, dengan mata lebam.

   Timbul juga spekulasi bahawa masa depan Anwar sebagai perdana menteri masih tidak menentu dan ada kumpulan dalam lingkaran Mahathir yang tidak mempercayainya.

   Dan Mahathir sendiri nampaknya ada masalah kepercayaan terhadap bekas musuhnya yang kini kembali menjadi bakal penggantinya.

   "Dalam wawancara bersama CNN, pemimpin berusia 93 tahun itu berkata: "Saya perlu percayakannya - sama ada saya suka atau tidak. saya tidak boleh berada di sini pada setiap masa."

   Ditanya berhubung tempoh masa untuk Anwar menggantikannya, beliau menjawab: "Jika syarat untuk kami (beliau dan Anwar) berkerja bersama adalah saya menjadi perdana menteri untuk dua atau tiga tahun, bagi saya itu tidak penting."

   "Saya akan patuh kepada kehendak rakyat," katanya lagi.

   Namun Mahathir juga berkata jika rakyat mahu beliau berkhidmat lebih daripada tempoh yang dipersetujui Pakatan Harapan, beliau akan berbuat demikian.

   Sementara itu, pengerusi HARAPAN itu mendakwa beliau mewarisi kerajaan yang penuh dengan rasuah dan pegawai yang tidak boleh dipercayai.

   "Kita sudah lihat kerosakan dari luar, tetapi tidak pernah menjangka ia begitu teruk. Kebanyakan peringkat tertinggi dalam kerajaan korup," katanya.

   Mahathir juga berkata beliau perlu berkerja dengan mereka yang disyakinya.

   "Ia kerja sukar, jika anda tidak berkerja dengan orang yang anda percaya, anda tidak tahu tahu sama ada apa yang anda mahu mereka lakukan akan terlaksana atau tidak," katanya lagi.


   : Bunga-bunga Anwar mungkin dikecewakan sekali lagi....

   Delete
  4. Mengikut riwayat, dahulu kala si budak Pekan gara2 nak makan sorang-sorang telur tembakul, ibunya kempunan & merajuk diri hungga ditelan batu belah batu bertangkup.

   Di zaman ini, gara2 tamak haloba & tunduk kemahuan bini, si Pekan Jebon beroi terkantol sampai hilang kuasa pemerintahan serta dikutuk seantero dunia kerana pecah amanah, rasuah & menyonglap perbendaharaan negara.

   Delete
  5. Harga sawit jatuh: 700,000 ahli koperasi terjejas
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 29 JULAI 2018
   Harga sawit jatuh: 700,000 ahli koperasi terjejas
   Abdul Fattah (tujuh kanan) merakamkan bersama sebahagian pemenang dan peserta pada kejohanan Petanque pada Kejohanan Petanque Angkasa Peringkat negeri di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Bentong di sini, semalam.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   BENTONG - Trend kejatuhan harga kelapa sawit memberi implikasi menyeluruh yang turut memberikan kesan yang teruk kepada sektor koperasi negara dan ahli-ahlinya.

   Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata, kejatuhan harga komoditi itu memberikan kesan kepada kira-kira 700,000 ahli koperasi termasuk 650,000 pekebun kecil kelapa sawit.


   Menurutnya, kenaikan harga baja dan racun dipercayai akibat kejatuhan mata wang negara juga memburukkan lagi keadaan pekebun kecil kelapa sawit dalam masa harga komoditi itu terus jatuh.

   "Kejatuhan harga sawit ini menjejaskan 650,000 ahli koperasi yang mempunyai kebun kecil sawit dan kira-kira 50,000 ahli koperasi yang menjadi ahli dalam koperasi berkaitan sawit.

   "Ia menyebabkan pendapatan pekebun kecil berkurang dan memberikan kesan kepada perolehan koperasi berkaitan kelapa sawit yang akhirnya akan mengurangkan dividen diterima ahli," katanya dalam sidang media pada Kejohanan Petanque Angkasa Peringkat Negeri 2018 di Sekolah Menangah Kebangsaan Seri Bentong di sini, semalam.

   Pada majlis itu Angkasa Zon 2 dinobatkan juara keseluruhan selepas wakil mereka dari Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mengkarak Berhad memenangi kategori koperasi dewasa lelaki dan Koperasi SMK Jengka Pusat memenangi kategori sekolah lelaki.

   Trend kejatuhan harga kelapa sawit pada masa ini menimbulkan keresahan dalam kalangan masyarakat tanah rancangan Felda dan juga pekebun kecil apabila ada antara mereka dilaporkan hanya memperoleh pendapatan sebanyak RM280 sebulan.

   Justeru itu, Abdul Fattah mencadangkan tindakan segera seperti mewujudkan mekanisma jaminan harga (GMP) bagi memastikan pekebun kecil getah tidak terus terbeban.

   Sementara itu, beliau berharap pasaran sawit di negara ini dapat diperluaskan lagi dan tidak terhad kepada pasaran tertentu seperti negara China sahaja.

   "Melalui mekanisma harga lantai ini mungkin kerajaan boleh menampung dengan memberi subsidi sekiranya harga kelapa sawit mencecah paras minimum yang memberi bebanan teruk kepada pengusaha kelapa sawit,"katanya.

   Tambahnya, pihak Angkasa akan sentiasa membantu termasuklah dalam usaha melebarkan pasaran sawit ke luar negara melalui rangkaian koperasi.

   Delete
 6. Kecik d sangka anak.
  Besag d sangka palakbapak.
  Kalu tanya pas depakata jebon.
  Alih-alih jebontu jugak yg d angkat jd mentri pertahanan malaisa.
  Manosia yg angkat dgn ijin ..nya.
  Aku champion d negeri cik siti wan kembang saja.
  Kalu tak kembang kawe taksirr.
  Jgn kata balak dgn sakai-sakai abih kawe sakau..rezeki allah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rais bidas UEC, gesa menteri jangan tunduk kepada tekanan   PETALING JAYA: Bekas menteri, Tan Sri Rais Yatim yang merupakan ahli PPBM membidas Menteri Pendidikan, Maszlee Malik dalam satu perhimpunan yang kebanyakannya dihadiri ahli Umno dan PAS.

   Rais menyerang rancangan Pakatan Harapan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) yang dikeluarkan sekolah menengah persendirian Cina sebagai kelayakan untuk kemasukan ke universiti awam.

   Rais menyertai Himpunan Kebangkitan Ummah di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, yang dihadiri kira-kira 3,000 peserta, termasuk pemimpin PAS dan calon Barisan Nasional di Pilihan Raya Kecil Sungai Kandis, Datuk Lokman Noor Adam.

   “Dong Jiao Zong (pergerakan pendidikan Cina) mahu kerajaan mengiktiraf UEC, tetapi menteri kita sudah mempertimbangkan untuk mengkaji Seksyen 15, 16 dan 13 (Akta Pendidikan) dan sama ada UEC sejajar dengannya? Beliau perlu menjawab soalan ini!” katanya dipetik Malay Mail Online.

   “Bukan kerajaan yang perlu bersama Dong Jiao Zong, tetapi Dong Jiao Zong yang perlu bersama kerajaan dan kementerian,” kata Rais yang terkenal menyokong penggunaan bahasa kebangsaan.

   Pada 15 Julai lalu, Maszlee berkata, sebarang keputusan berhubung pengiktirafan UEC akan bersifat komprehensif dan holistik, tanpa menggugat kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

   Katanya, Kementerian Pendidikan sedang melakukan kajian holistik sebelum membuat sebarang keputusan berhubung pengiktirafan UEC.

   Rais menggesa Maszlee tidak takut kepada tekanan untuk mengiktiraf UEC.

   “Di Kelab Sultan Sulaiman pagi ini, rakyat sedia menyuarakan apa yang perlu dilakukan.”

   Katanya, Malaysia tidak memerlukan sistem pelbagai peperiksaan atau lebih daripada satu sistem pensijilan.


   : Rais kinindalam persimpangan samada nak jual diri Melayu kepada DAP bersama mahathir atau tidak....

   Delete
  2. Khazanah juga merupakan pemilik tunggal syarikat penerbangan negara yang bermasalah, Malaysia Airlines.

   Di Singapura, Khazanah dan Temasek Holdings merupakan rakan kongsi usaha sama dalam M+S Pte Ltd, yang terlibat dalam pembangunan 4 lot tanah di Marina South dan 2 lot di Ophir-Rochor yang merupakan tapak berdirinya Marina One dan Duo sekarang.

   Terdapat spekulasi dalam kalangan kelompok kewangan Malaysia bahawa siapa juga kepimpinan baru yang ditempatkan oleh Dr Mahathir di Khazanah akan membuat perubahan pengurusan terhadap pelaburan syarikat itu yang stabil, yang mempunyai aset boleh jual bernilai sebanyak RM157.2 bilion dan nilai bersih diselaraskan RM115.6 bilion pada akhir 2017.

   Menurut kelompok perbankan, kemungkinan itu boleh mencetuskan ketidaktentuan dalam kalangan pelabur portfolio asing, yang merupakan pemilik utama saham entiti Khazanah yang disenaraikan.


   : Khazanah ada aset 160 billion. Ini kot menjadi punca....

   Delete
  3. Habat jasa Salahuddin di Pulau Pinang sehingga dapat ‘Datuk’   Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub hari ini dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) yang membawa gelaran Datuk oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas.

   Ketika ditemui selepas istiadat khas di kediaman Yang Dipertua Negeri, Salahuddin yang diiringi isteri Fatimah Taha, melahirkan rasa bangga dan terharu menerima pingat kebesaran itu.

   "Sesuatu yang sangat besar maknanya dalam karier politik saya sebagai orang Johor tetapi tiba-tiba mendapat penghargaan daripada Pulau Pinang," katanya.

   Kita tak tolak sumbangan YB Salahudin semenjak dulu lagi.. namun ada moleknya menerima gelaran tersebut setelah beliau 'perform' sebagai seorangg menteri.. Dulu semasa dalam PAS, pimpinan PAS tidak menerima pingat sewenangnya. Abdul Hadi beberapa kali menolak Dato' Seri sehingga nasihat pimpinan lain ambil untuk jaga hati sultan. Begitu juga Harun Taib dan ramai lagi.

   Tapi tak sampai 100 janji manifesto terlaksana dah dapat Datok, Lagi habat di negeri lain pula. Mungkin kerana hebat mengira ikan dilaut dan lembu diladang yang 7 ekor.

   Gelaran Datuk sekarang ni mcm senang-senang je boleh dapat.. ada bekas penjenayah yngg ada kes pun boleh dapat.. kenape ye? Manakah salah dan silap dia.. martabatkan gelaran tersebut.. ianya merupakan salah satu gelaran kebesaran 'Malaya' semenjak turun temurun.

   Nanti adalah puak-puak taasub akan berkata daripada gelaran "jebon" kini dapat gelaran "datuk". Adakah hujah ini mampu dijawab dihadapan ALlah s.w.t. dalam pengkhinatan perjuangan Islam di Malaysia. Semoga Allah berikan kita pertunjuk, Jangan sampai Allah sesatkan kita dengan 'keduanian' yang kita dan puak kita banggakan.

   : Hebat politik DAP, LGE beberapa penggal di PP tak dapat apa, ni tak sampai 2 bulan terus dapat.. Politik DAP luar jangkaan...

   Delete
  4. Tonggeng..tonggeng..

   Sahabat saya YB Salahuddin Ayub memang ada gelaran 'Datuk' anugerah Allah SWT dgn kurniaan 3 orang cucu.

   Umur 56 tahun.
   Lahir di Kg Serkat, Tanjung Piai, Pontian.
   Lulusan BSc (Human Resource Management), Universiti Putra Malaysia.


   What's your problem, idiot - another cheap skate bullshit of yours, ehhh.....??

   Delete
  5. Dua kem, seorang menteri dan ‘kronisme’ PKR
   FMT Reporters | July 29, 2018
   Sumber memberitahu, dakwaan mengenai amalan kronisme dalam PKR yang tersebar sekarang berkait rapat dengan seorang menteri pusat yang membelakangkan menteri besar dalam pemilihan ahli majlis tempatan.

   Wujud perbezaan pendapat dalam kalangan akar umbi PKR berhubung pelantikan ahli majlis.

   PETALING JAYA: PKR Selangor kini berkecamuk dan ini terserlah dalam siri peletakan jawatan yang berlaku dan dakwaan kronisme terhadap pemimpin negeri parti itu.

   Menurut sumber, perkembangan ini tidak banyak berkait dengan perpecahan parti yang berlaku akibat persaingan sengit dalam pemilihan PKR yang dijadualkan berlangsung bulan depan.

   Banyak pihak mengaitkan peletakan jawatan setiausaha Pemuda PKR Selangor Syed Badli Shah Syed Osman dan ketua Pemuda PKR Sabak Bernam Abdul Mutalib Ahmad dengan “2 kem” dalam parti itu, iaitu kem naib presiden, Rafizi Ramli dan kem timbalan presiden, Datuk Seri Azmin Ali.

   Kedua-dua pemimpin itu, yang tidak mesra antara satu sama lain sejak kebelakangan ini, dijangka bertembung merebut jawatan timbalan presiden dalam pemilihan PKR pertama selepas parti itu menjadi sebahagian daripada kerajaan persekutuan Mei lepas.   Sumber dalaman parti berkata, Rafizi dan Azmin bukanlah faktor penyumbang kepada rasa tidak puas hati dalam kalangan pemimpin akar umbi parti itu.

   Isu utama yang mencetuskan rasa tidak puas hati itu ialah pelantikan ahli majlis tempatan di Selangor, dengan dakwaan hirarki parti diketepikan dan individu yang dilihat rapat dengan pemimpin tertentu dipiih.

   Justeru jika bukan Rafizi atau Azmin, maka persoalannya sekarang ialah siapa?

   “Ia berkait dengan seorang menteri pusat,” kata sumber yang enggan dikenali itu kepada FMT.

   “Menteri itu melantik individu yang dikehendakinya sebagai ahli majlis, dan dengan berbuat demikian beliau membelakangkan menteri besar Selangor,” katanya, merujuk kepada Amirudin Shari, yang dilihat oleh banyak pihak berada dalam “kem Azmin”.

   Sumber itu memberitahu, biasanya Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri yang mewakili parti akan mencalonkan seorang ahli majlis, sementara bakinya dipilih oleh ketua cabang PKR.

   “Tetap ramai yang tidak terpilih kerana menteri yang juga merupakan pemimpin tertinggi parti memilih calon yang dikehendakinya.”

   Sumber yang enggan menamakan menteri terbabit berkata, majoriti ketua cabang PKR di Selangor berpihak kepada Azmin.

   “Individu yang berada dalam kem Azmin pun diketepikan,” katanya.

   “Menteri tersebut membuat keputusan tanpa memberikan apa-apa sebab. Sepatutnya menteri besar membuat keputusan berhubung ahli majlis.

   “Nampaknya sekarang menteri terbabit yang membuat semua keputusan, sekali gus membelakangkan Amir,” katanya, merujuk kepada menteri besar, Amirudin Shari

   Delete
 7. Yang lebih memalukan ialah apabila Najib macam kera kena hujan tercungap- cungap di hadapan Donald Trump menyatakan hasrat untuk membantu memulihksan ekonomi Amerika. Ianya bukan sajasuatu perbuatan bodoh bangang dan tak masuk akal. Ibarat seekor bapa beruk yang bersumpah janji kepada seekor gajah betina untuk memuaskan nafsu si ibu gajah dengan kontolnya yang sebesar ibu jari itu.... Itulah sebenarnya kebodohan Najib yang cuba memperlekehkan orang lain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pakatan Harapan harap buang kondom baru dapat anak   Slogan yang selalu ditroll oleh netizen kepada penyokong PH iaitu “Kalau hari ini kahwin, esok beranak“, digunakan pula oleh ahli parlimen DAP Mas Gading, Mordi ANAK Bimol . Walau bagaimanapun, Mordi menukarkan perkataan ‘esok’ kepada ‘hari ini’. (Tonton video pada minit 6:30 https://www.kinitv.com/video/63673O74)

   Mordi berkata sedemikian sebagai menjawab kritikan Ahli Parlimen Kinabatangan ,Datuk Bung Moktar Radin yang membangkitkan isu janji HARAPAN yang tidak ditunaikan seperti pemansuhan tol.
   “Yang berhormat Kinabatangan, bagilah kita sedikit masa. 100 hari pun belum lagi. Takkanlah hari ini kahwin, hari ini juga beranak? Betul tak? So kita perlukan masa. Kita dah bagi peluang dengan Barisan Nasional lebih 50 tahun. Ha! Kita baru tak sampai 100 hari lagi! – Mordi Bimol
   Saya lebih suka ulasan daripada laman TTFMasalah yang berlaku ialah PAKATAN HARAPAN mengguna KONDOM macam mana nak dapat anak?

   "Takkanlah pakai kondom nak harapkan anak"

   Ya, pemimpin Pakatan Harapan sama dengan lelaki yang percaya bahawa memakai kondom adalah cara untuk mengelak daripada melahirakan anak atau tak bersedia untuk mendapat anak.

   Mereka meletakkan "topi" (kondom) yang tidak perlu ke atas perbelanjaan kerajaan dengan mendakwa bahawa hutang negara adalah RM1 trilion.

   Semakin banyak PH menahan lebihan anggaran, semakin tinggi risiko PH akan menjatuhkan negara ke dalam kemelesetan yang serius dan ketika negara sedang mengalami kemelesetan, ekonomi akhirnya akan menderita dan gagal memberikan "lebih banyak anak".

   Jadi mungkin jawapan kepada pertanyaan Mordi adalah untuk Pakatan Harapan untuk mengeluarkan kondom besar yang dipakai oleh mereka itu menghalang ekonomi daripada "merangsang."


   : PH ni pakai atau tidak kondom, memang tak dapat anak mereka kan LGBT kahwin lelaki sama lelaki, Perempuan sama perempuan.. yang ada pun dah sangat tua dah mati pucuk....

   Delete
  2. Pengarah Khazanah letak jawatan selepas dikritik Dr M   PETALING JAYA: Pengarah Urusan Khazaah Nasional, Tan Sri Azman Mokhtar dan 8 ahli lembaga pengarah dana kerajaan itu mengemukakan peletakkan jawatan mereka dalam perkembangan yang dijangka mendorong lebih banyak perubahan pengurusan atasan melibatkan syarikat milik kerajaan dalam masa terdekat, lapor akhbar Straits Times (ST) Singapura hari ini.

   Pegawai kanan kerajaan dan eksekutif kewangan yang rapat dengan perkembangan itu memberitahu ST, Azman dan lembaga pengarah Khazanah mengadakan mesyuarat pada petang Selasa dan memutuskan untuk menandatangani surat peletakan jawatan tanpa tarikh yang kemudiannya diserahkan kepada pentadbiran Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Pegawai memberitahu, mesyuarat yang dipengerusikan pengerusi jawatankuasa eksekutif Khazanah, Tan Sri Mohammed Nor Md Yusof membuat keputusan sebulat suara bahawa kerajaan baru Pakatan Harapan (PH) pimpinan Dr Mahathir yang memenangi pilihan raya umum 9 Mei lepas, harus dibenarkan untuk menentukan struktur kepimpinan baru dana kerajaan itu.

   Keputusan menyerahkan surat tanpa tarikh bertujuan memberi Dr Mahathir kata putus untuk menentukan siapakah yang harus pergi atau kekal di Khazanah, kata pegawai yang rapat dengan perkembangan tersebut.

   Percubaan ST mendapatkan respons daripada pengarah dan eksekutif Khazanah berkenaan perkara itu tidak mendapat balasan.

   Lembaga pengarah semasa Khazanah terdiri daripada tokoh korporat Malaysia paling penting dan proses mencari pengganti mereka, sekiranya berlaku, akan diperhati secara dekat oleh pelabur tempatan dan luar negara.

   Selain daripada Azman dan Mohammed Nor, pengarah lain adalah bekas tokoh perbankan Tan Sri Mohamed Azman Yahya dan Datuk Mohammed Azlan Hashim; bekas pegawai bank pusat, Andrew Sheng Len Tao, yang sebelum ini bertugas sebagai timbalan ketua eksekutif Pihak Berkuasa Kewangan Hong Kong; Tan Sri Raja Arshad Raja Uda, bekas pengerusi dan rakan kongsi kanan firma PriceWaterHouseCooper Malaysia; Datuk Nazir Razak, pengerusi kumpulan CIMB dan adik bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak; Datuk Nirmala Menon, eksekutif sektor insurans yang dihormati dan tokoh perbankan, Yeo Kar Peng.

   Spekulasi berhubung perubahan dalam kepimpinan Khazanah tercetus 2 minggu lepas apabila Dr Mahathir secara terbuka mengkritik dana kerajaan itu, yang diasaskannya pada 1994 sewaktu beliau pertama kali menjadi perdana menteri.

   Dr Mahathir mendakwa Khazanah telah lari dariada tujuan asalnya dan bertukar menjadi alat kerajaan sebelum ini memberi ganjaran kepada ahli politik dan bukan-profesional dengan jawatan dan pakej gaji mewah.

   “Syarikat berkaitan kerajaan ini mengalami kehilangan wang tetapi gaji pegawainya terlalu tinggi dan mereka menikmatinya tanpa menghiraukan sama ada syarikat untung atau tidak,” kata beliau dalam temu bual terbaru dengan portal berita perniagaan berpangkalan di Hong Kong, Investine.

   Portfolio Khazanah merangkumi sebahagian daripada syarikat tersenarai Malaysia yang paling besar dan strategik, seperti syarikat telekomunikasi utama Telekom Malaysia dan operator serantaunya Axiata Group, syarikat kewangan utama CIMB Group Holdings, syarikat tenaga kebangsan Tenaga Nasional, pengendali lapangan terbang Malaysia Airports Holdings dan IHH Healthcare.

   Delete
  3. Manifesto PH di Sg Kandis, nak turun harga minyak, nak hapus tol atau nak kencing rakyat?   Pakatan Harapan (PH) perlu menang besar pada pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis 4 Ogos ini demi meneruskan kesinambungan agenda pembangunan negara, khususnya di Selangor, kata Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Syed Saddiq Abdul Rahman.

   Beliau berkata sekiranya PH tidak menang besar, ia memberi isyarat bahawa Umno dan PAS akan bergabung menentang PH pada pilihan raya umum akan datang.

   “Keputusan PRK ini akan menjadi keputusan sangat unik kerana PAS dan Umno sedang ‘test market’ (menguji situasi semasa) di mana mereka tidak mahu adakan pertandingan 3 penjuru.

   “Kalau kita (PH) tidak berjaya menang besar, besar kemungkinan ini dijadikan isyarat bahawa kedua-dua parti itu akan bergabung berentap dengan PH dalam PRU akan datang,” katanya.

   Nak menang besar itu ok lah. Tapi apa manifesto yang boleh mendorong rakyat untuk menyokong Pakatan Harapan? Nak turun harga minyak kepada RM1.50 ke? Atau nak hapus tol?

   Atau PAKATAN HARAPAN nak KENCING lagi rakyat?   Saya melihat dan meneliti ceramah-ceramah kedua-dua pihak. Ceramah daripada BN dan Lokman Adam nampak begitu agresif dan mereka menawar satu alternatif selepas mereka ditolak oleh rakyat dalam PRU-14 lalu. Ada isu yang di bawa.

   Ceramah-ceramah calon PKR, Zawawi nampak hambar, tak ada isu dan nampak tak ada kesamaan pakatan antara PKR dengan BERSATU, AMANAH dan DAP. Tak isu rakyat sekadar menyerang PAS sedangkan PAS tak bertanding.

   Isu PAS sokong UMNO dan nak UG dengan UMNO/BN masih dimainkan sedangkan mereka telah dimalukan dalam parlimen kerana tak boleh bukti tuduhan PAS terima wang RM90 juta setelah mereka menjadi kerajaan dan berkuasa.

   PAKATAN HARAPAN sangat memalukan dalam kempen PRK kali ini.


   : Mereka tak berani nak janji kerana mereka dah kencing pengundi. Kalau pengundi masih mengundi PKR maka memang sah pengundi suka dikencing....

   Delete
  4. Apa kondom-kondom, bongok.....??

   Tonggeng tuu lagi dahsyat - adakah patut 'French Cap dibuatnya main tiup-tiup belon....?

   Apa punya baghal si tonggeng tak abis2 buat kerja songsang tonggeng menonggeng.....!!

   Delete
  5. Waahh..marah betul nampaknya Tn Hj Othaman ni...

   Delete
  6. Terengganu Belanja RM80 Juta Untuk kebajikan Rakyat   Kerajaan negeri memperuntukkan hampir RM80 juta bagi memperkasakan kebajikan rakyat melalui Portfolio Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional Negeri.

   Pengerusinya, Hanafiah Mat berkata, perbelanjaaan itu diagihkan kepada beberapa agensi iaitu Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) sebanyak RM56 juta, Tabung Darul Iman (TDI) (RM10 juta), RM8 juta bagi Yayasan Pembangunan Keluarga(YPK) dan bantuan-bantuan am lain sebanyak RM5 juta.

   Menurutnya, sebanyak RM800,000 setiap bulan dibelanjakan untuk Tabung Darul Iman bagi menyalurkan bantuan kepada rakyat di bawah beberapa kategori meliputi bantuan sara diri tahunan, bantuan peralatan perubatan, bantian implan, bantuan susu dan lampin pakai buang dan bantuan musibah bagi meringankan penderitaan rakyat yang memerlukan perhatian segera terutama mereka yang berdepan musibah dan penyakit kritikal.

   “Pihak kami juga telah memperkasakan kebajikan dengan beberapa pindaan bagi menyenangkan pihak yang berurusan seperti Tabung Darul Iman atau Tabung Kronik tidak lagi memerlukan tandatangan sokongan daripada Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Kampung (JKKK) untuk sebarang urusan permohonan bantuan daripada kerajaan negeri.

   “Sebarang permohonan termasuk borang-borang yang berkaitan dengan permohonan yang dibuat hanya perlu diisi oleh pemohon tanpa tandatangan JKKK dan boleh dihantar terus kepada agensi berkaitan,” katanya ketika ditemui Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI), di pejabat beliau, di Wisma Darul Iman, hari ini.

   Sementara itu, untuk memperkasakan lagi portfolio beliau, Hanafiah berkata pihaknya juga bercadang untuk melantik pegawai dari kalangan bukan Melayu iaitu dari kaum Tionghua dan India bagi melancarkan lagi perjalanan pihak mereka dalam menjaga kebajikan rakyat yang terdiro daripada pelbagai bangsa di negeri ini.

   “Setakat ini, kita suah ada calon nama untuk menjadi wakil kaum India iaitu Dr, Balachandran dan masih menunggu nama dari kaum Tionghua. Ini termasuklah melantik seorang pegawai khas wanita supaya dapat melicinkan lagi peranan jawatankuasa ini,”ujarnya


   : Terengganu tak perlu janji 100 hari. Kini dah lebih 6 manifesto telah dilaksana.....

   Delete
  7. Menurut Abdullah Zaik lagi, orang Melayu di negara ini memiliki persamaan dari segi kesatuan, agama, mazhab, budaya malah makanan, namun mereka dipisahkan kerana persepsi politik.
   “Maknanya (apabila ini terjadi), parti pemerintah boleh gunakan untuk kukuhkan kedudukan mereka," katanya.

   Pada masa sama Abdullah Zaik berkata, kerajaan HARAPAN juga merangka dasar atas persepsi sama iaitu kebimbangan sekiranya orang ramai bertindak berdasarkan kaum.

   Keadaan itu, katanya menyebabkan orang Melayu rugi.

   Lumrah demokrasi

   Sementara itu, pemangku presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) Datuk Sirajuddin Mohd Salleh (gambar) pula melihat Melayu kini sudah pun berpecah.

   Bagi menyelesaikan perkara itu, katanya, semua parti berasaskan Melayu dan Islam harus bersatu di bawah satu bumbung.   “Apa salahnya semua pemimpin parti politik Melayu ini duduk bersama?

   "Saya harap pemimpin Melayu ini jangan fikir jangka pendek dan kepentingan diri semata-mata, nak fikir kerusi sahaja.

   "Kalau boleh letakkan kepentingan Islam dan Melayu di depan. Justeru mereka mesti berkorban, bersatulah di bawah satu parti supaya kita kuat macam sebelum merdeka.

   "PAS, Umno, BERSATU, AMANAH buat satu parti,” kata Sirajuddin.

   Bagi penganalisis politik Prof Madya Lt Kol Ahmad Ghazali Abu Hassan pula melihat isu berkaitan Melayu perlu bersatu itu sengaja dimainkan pihak tertentu bagi tujuan politik.

   “Sebenarnya pada saya Melayu sengaja dipecahkan dan dipanggil untuk bersatu.

   "Apabila panggilan bersatu itu dibuat, ia untuk tujuan politik saja," katanya.

   Menurut Ahmad Ghazali, dalam mana-mana masyarakat tiada yang bersatu 100 peratus.

   Hal itu dapat dilihat di seluruh dunia seperti di Palestin, AS, Jepun malah di kalangan masyarakat Yahudi.

   "Isu bersatu 100 peratus tak timbul dan inilah realiti dalam masyarakat kita,” katanya.

   Ahmad Ghazali turut berkata pada PRU ke-14 undi bukan Melayu terhadap HARAPAN bukan disebabkan “membantu” sesuatu bangsa sebaliknya kerana rakyat mahu menolak kerajaan tidak digemari.

   “Isu perpecahan lumrah masyarakat demokrasi.

   “Kita kena lihat dari sudut Malaysia bukan lagi dari sudut bangsa dan agama. Jika (lihat bangsa dan agama) maka itu (isu perpecahan) yang nampak berlaku,” katanya.


   : Melayu memang susah nak bersatu kerana terlalu menebal sikap dengaki antara satu sama lain.. nanti bila Melayu merempak di nagara sendiri belum tentu Melayu sedar...

   Delete
  8. 23:02

   Haji???

   Kah kah kah kah kah kah kah kah...

   Tn Hj Labu Tempe bin Lebai Kundor Jeruk.

   Al-fasiqun wa-jaahilun wal-munafiquun...

   Kah kah kah kah kah kah kah kah...

   Delete
  9. So long bukan 'Aji No Moto' - Haji tajaan UMNO, or Aji Riba Haram 1mdb tajaan Goldman Sachs.

   Got it, tonggeng.......?

   Delete
  10. Reputasi S'ngor terjejas dakwaan kronisme, kata MP PKR
   Alyaa Alhadjri | Diterbitkan 29 Jul 2018, 9:32 malam | Dikemaskini 29 Jul 2018, 9:33 malam

   A+ A-
   Pemimpin kanan PKR mendesak kepimpinan di Selangor menyiasat dakwaan kronisme dan nepotisme di dalam parti kerana ia berpotensi untuk menjejaskan reputasi kerajaan negeri.

   MP Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata walaupun beliau tiada maklumat mengenai dakwaan yang dibuat pemimpin AMK Selangor yang meletak jawatan daripada parti itu, namun terdapat asas bagi kepimpinan negeri untuk menyiasat perkara berkenaan.

   "Saya tidak ada maklumat tapi mengikut apa yang mereka kata, saya harap kerajaan Selangor siasat sebab tuduhan disebut agak serious.

   "Ia melibatkan bukan sahaja masalah imej tapi mungkin juga salah laku kewangan dan sebagainya," kata Johari kepada pemberita selepas suatu majlis di Ampang yang mengumumkan pasukan Rafizi Ramli dalam pemilihan PKR akan datang ini.


   Johari berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peletakan jawatan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor Syed Badli Shah Syed Osman dan Ketua AMK Sabak Bernam Abdul Mutalib Ahmad kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan kepimpinan negeri.

   Semalam, Mutalib, menyatakan kekesalan kerana mendakwa tiada seorang pun belia dari Sabak Bernam dilantik sebagai ahli majlis tempatan dan mendakwa "taktik kotor dan kronisme telah menjadi kanser di parti" dan oleh itu memutuskan untuk meletak jawatan daripada PKR.

   Terdahulu semasa majlis itu, Johari diumumkan Rafizi sebagai pesaing untuk jawatan naib presiden PKR.

   Delete
 8. INDIA-HINDU DAN MELAYU-HINDU

  Ayoyo India-Hindu
  ... yang di Tanah Melayu
  Mari dengar ini cerita dulu ....

  Dulu-dulu, keturunan TokNenek aku,
  ... yang tumbuh di Nusantara TanahMelayu
  Agamanya, ada yang Hindu
  ... tapi Bangsanya Melayu.

  Haruslah Aya belajar tahu ...
  Candi-candi di Sungai Batu
  ... Itu khazanah Orang Melayu
  dan tulang rangka di perut Merbok itu
  ... DNAnya adalah Melayu
  Malah ...
  Sriwijaya dan Majapahit itu pun Melayu

  Dan juga ...
  Di Champa yang beragama Buddha,
  ... pun Melayu juga
  Dan di Filipina yang entah apa agama,
  ... malahan Melayu jua
  Sungguh ...
  Melayu waktu itu, rata-rata
  ... ada yang Hindu ada yang Buddha
  ... dan banyak juga yang Animisma
  Tapi rupa dan kulit mereka
  Serta bahasa dan budayanya
  ... seakan sama saja.
  ... serupa jua
  Rumpun Bangsa Melayu Raya !

  Dan Alhamdulillâh ...
  Bila Arab-Islam datang berdakwah
  Melayu-Hindu dapat hidayah;
  Jadilah mereka Islam, menyembah Allah
  Lalu ...
  Melayu pun tinggalkan agama Hindu
  ... kerna meyakini Tuhan yang satu
  ... kerna ajaran Islam itu lebih jitu
  ... tiada keliru

  Wahai Hindu-India
  Ketahuilah bahawa ...
  Melayu, dari Champa ke hujung Jawa
  ... yang beragama Hindu sebelumnya
  ... dah tukar jadi Islam belaka
  Kecuali saki baki seribu dua
  ... yang masih Hindu di tanah Jawa.

  Samalah juga ...
  India-Islam di India sana
  Mereka pun dulu Hindu juga
  Tapi ...
  Bila Islam datang, mereka jadi suka.
  Lalu ramai-ramai tukar agama
  ... Hindu bukan lagi pegangan mereka
  ... tapi bangsanya tetap India juga

  Dan India-Hindu harus tahu
  Bahawa se waktu-waktu dulu.
  India-Hindu yang ada Tanah Melayu
  ... dibawa ke mari si Mat Saleh penipu
  Dan ...
  India-Hindu yang ada di sini hari ini
  ... tiadalah asal bangsanya di bumi ini
  ... tiadalah akar DNAnya di tanah sini

  Malah satu dunia telah ketahui
  ... India-Hindu ke Tanah Melayu ini
  ... di bawa penjajah untuk jadi kuli
  ... dan dapatlah tumpang cari rezki
  Dan Melayu-Islam di sini
  ... tiadalah kedekut dan dengki
  Malahan ...
  Melayu-Islam yang beradab sopan
  ... sejak zaman berzaman
  ... sampai sekarang malahan
  Mera'ikan pendatang nak cari makan
  Malah sudi jua memberi kerakyatan
  Kerna ...
  Itulah Melayu-Islam yang Pengasihan
  Diajar supaya bertaaruf, berkawan
  Jangan aniaya pendatang yang rawan

  Justeru ...
  Duduklah aduhai India-Hindu
  ... dengan aman di Tanah Melayu
  Carilah makan semahu-mahu
  Tapi jangan pula tega mengaku
  ... bumi ini tanah asal India-Hindu

  Anne Thamby Kula ...
  Bacalah sikit sejarah lama
  The Malay Archipelago siapa yang punya
  Tahukan siapa pewaris penjaganya
  Dan ketahuilah ya ...
  Bahawa Tanah Melayu
  ... yang kini Malaysia
  Pewarisnya adalah Melayu selama-lama
  Dan janganlah India atau Cina
  ... ingin perasan, bahawa DNA mereka
  ... akarnya di bumi Malaya.

  Jadilah warga Malaysia se adanya !
  Usahlah mengada-ada ...

  ZullDaud
  PrimaSaujana Kajang
  28 Julai 2018

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ayo yo Rama Tok Sami
   Ayo yo Siva Kurang Rasa
   Ayo yo Watiya Moortipu
   Ayo yo Kula Kena Karan

   Yenna dey...yenna sholey... poodachitt...poodahh...

   Delete
  2. Yitu sumua Pee Yeh punya mintri...

   Delete
  3. Kenapa “kenyataan media” Menteri Pendidikan hanya dalam Bahasa Cina?   Menurut rakan-rakan media, Menteri Pendidikan YB Dr. Maszlee hanya mengeluarkan kenyataan media yang menyentuh isu “peruntukan kerajaan untuk sekolan persendirian Cina” dalam Bahasa Cina sahaja, sebagai tambahan kepada jawapan bertulis pertanyaan lisan saya di Dewan Rakyat. Keadaan ini sangat menakjubkan!

   Sebagai seorang Menteri, Dr. Maszlee tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan media berbahasa Cina sahaja memandangkan ianya bersangkut-paut dengan urusan parlimen.

   Kenapa perlu berbuat demikian?

   Ini adalah perkara serius yang merupakan penjelasan kepada jawapan asal di Parlimen di mana penjelasannya membawa maksud yang bercanggah dengan jawapan asal yang dibentangkan.

   Tindakan sebegini tidak selaras dengan polisi untuk memartabatkan Bahasa Kebangsanan, malahan ianya juga disifatkan sebagai tidak menghormati Bahasa Malaysia yang merupakan bahasa rasmi kerajaan.

   Yang peliknya kenapa YB Menteri Pendidikan tidak berani membuat kenyataan rasmi dalam Bahasa Malaysia atau memperbetulkan jawapan di parlimen melalui kaedah terbaik iaitu mengemukakan Pernyataan Menteri “Minister’s Statement” dalam Bahasa Malaysia di Dewan Rakyat?


   : Pakatan Harapan merosak negara apabila terpaksa membayar balik budi kepada masyarakat Cina

   Delete
  4. Cubaan Anwar Singkirkan Azmin menggunakan Rafizi?   Sementara Azmin Ali masih menimbang-nimbang dan belum lagi membuat keputusan jawatan mana yang mahu ditandinginya, Rafizi Ramli sebaliknya lebih dulu mengumumkan pengesahannya akan bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR pada pemilihan September ini.

   Dengan perkembangan ini, jika Azmin mahu mengekalkan jawatan Timbalan Presiden PKR yang sedang disandangnya, bermakna pertandingan akan menyaksikan pertembungannya dengan Rafizi yang sekarang merupakan Naib Presiden PKR.

   Sebaliknya, kalau Azmin memutuskan untuk bertanding jawatan Presiden, beliau akan berhadapan dengan Anwar Ibrahim yang kini sudah sah mengumumkan bertanding jawatan tersebut.

   Apakah pilihan Azmin?   Walaupun Anwar masih merupakan tokoh yang dhormati dalam PKR, apatah lagi kedudukannya sebagai bakal Perdana Menteri menggantikan Tun Mahathir Mohamad, hasrat beliau untuk menduduki kerusi Presiden PKR yang selama ini dipegang oleh isterinya, Dr. Wan Azizah Wan Ismail ialah tidak lain untuk mengukuhkan lagi cengkamannya dalam parti itu.

   Ikut logik, jika beliau kekal sebagai Ketua Umum PKR sekali pun dan dalam masa yang sama sebagai Ketua Umum Pakatan Harapan, ia sama sekali tidak menggugat kedudukannya sebagai bakal pengganti kepada Tun Mahathir untuk jawatan Perdana Menteri.

   Namun, dengan tiba-tiba Anwar mahu mengisi kerusi Presiden PKR, gambarannya ialah beliau ada sedikit kecurigaan terhadap kesetiaan atau ketakutan kepada kemungkinan Azmin akan menggugatnya di masa-masa depan.

   Lebih-lebih lagi Azmin kini adalah Menteri Hal Ehwal Ekonomi, suatu jawatan kanan dalam kerajaan dan bukan lagi sebagai Menteri Besar Selangor.

   Diberitakan bahawa dalam susunan kabinet baru-baru ini, nama Azmin tidak disenaraikan langsung oleh PKR sebagai salah seorang calon menteri kabinet atas kefahaman beliau sudah pun memegang jawatan sebagai Menteri Besar Selangor.

   Meskipun perlantikannya mengejutkan PKR, tetapi ia dalam waktu yang sama menunjukkan keyakinan Tun Mahathir terhadap kewibawaan Azmin dalam mentadbir Selangor selama ini serta mahu bakatnya diperluaskan lagi di perintkat Pusat.

   Yang turut mengejutkan juga, Azmin difahamkan tidak berunding sama sekali mengenai perlantikan itu dengan Anwar, sebaliknya beliau terus saja menerima tawaran jawatan yang dibuat oleh Tun Mahathir itu.

   Dengan itu, Anwar difahamkan ada berasa sedikit terguris hati dengan Azmin.

   Dengan Anwar sudah sah bertanding jawatan Presiden PKR dan menyusul pula Rafizi mengumumkan akan bertanding jawatan Timbalan Presiden, Azmin kini seolah-olah sedang diasak untuk diketepikan berikutan kecurigaan yang kian bercambah terhadapnya.

   Dalam hal ini, pilihan terbaik bagi Azmin ialah mengekalkan jawatan Timbalan Presiden yang sedang disandangnya kerana berdasarkan reputasi dan kedudukannya dalam kerajaan sekarang, peluangnya memenangi jawatan itu jauh lebih baik berbanding Rafizi.

   Azmin hanya mungkin tergugat untuk mengekalkan jawatannya jika Anwar bersungguh-sungguh dan secara terbuka menyokong Rafizi.

   Tetapi, tindakan itu bukan saja merbahaya kepada Anwar, malah memungkinkan berlakunya perpecahan yang berpanjangan dalam PKR selepas ini.

   Sebaliknya, jika dengan pengumuman lebih awal oleh Rafizi bertanding jawatan Timbalan Presiden itu membuatkan Azmin memutuskan bertanding jawatan Presiden PKR, sebenarnya itulah yang ditunggu-tunggu oleh Anwar dan kumpulannya.

   Ia bukan saja akan menyaksikan serangan habisan-habisan oleh Anwar dan kumpulannya untuk mengenepikan Azmin, malah mungkin akan disusuli dengan pelbagai serangan lain yang lagi.

   Logiknya juga, terlalu sukar buat Azmin untuk mencabar Anwar bagi kerusi Presiden PKR itu.

   Namun, jika itu yang berlaku, yang pasti akhirnya Rafizi akan menang percuma sebagai Timbalan Presiden PKR.

   Sudahnya nanti, Anwar dan kumpulannya akan menguasai sepenuhnya PKR.

   Maka, bertahan di kedudukan nombor dua dalam parti adalah pilihan terbaik buat Azmin demi masa depannya.

   Shahbudin Husin

   : Anwar nak singkir Azmin, silap besar..Silap-silap Anwar akan tersungkur kali kedua...

   Delete
 9. Najib trying to belittle Mat Sabu? But he's a damn frustrated man. A born loser.

  Don't think he is the son of Tun Razak he's not a born loser. Ask Tun Rahah, his mother. Even she said to her close family circle members that it'd not be good if Najib were to be PM.

  She knows what was lost when the bloke was born. No need to debate that, ok?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerajaan akan haram perkawinan bawah umur walaupun pun Islam (Allah) benar kata Mujahid   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, meskipun Islam membenarkan perkahwinan bawah umur, namun kerajaan melihat kepada maslahat (keperluan) yang lebih besar.

   Menurut menteri agama, berdasarkan siasah syar'iyyah, kerajaan mahu mengharamkan perkahwinan bawah umur bagi mengelak berlakunya eksploitasi golongan itu.

   "Kalau kita ketatkan (kawalan), ia bersifat sementara sahaja. Isu perkahwinan kanak-kanak ini adalah untuk melindungi kanak-kanak bawah umur.

   "Kita kena ambil satu sikap, biarpun dia (Datuk Mohd Amar Nik Abdullah) kata dalam Islam (Allah) dibenarkan.

   "Perkara itu boleh, tapi kita kena faham maslahat kepentingan awam yang lebih besar terutama pelindungan pada kanak-kanak dan banyak kes perkahwinan bawah umur ini lebih kepada eksploitasi," katanya.

   Beliau berkata demikian pada pemberita di lobi parlimen hari ini.

   Ia sebagai mengulas soalan pemberita berhubung kenyataan Mohd Amar, timbalan menteri besar Kelantan, yang tidak setuju pengharaman perkahwinan kanak-kanak dilaksanakan atas alasan “dari segi agama ia tidak salah”.

   Komentar:

   Mohon saya kongsikan sedikit keindahan agama Islam dengan saudara. Dalam Islam, anak gadis tidak boleh berkahwin kecuali dengan izin wali yang sah (kebiasaan ibu bapa). Tak kira lah anak gadis tersebut dah umur berapa sekali pon.

   Dan apa itu syarat umum menjadi wali dalam perkahwinan? Wali wajib seseorang yang baligh, berakal, merdeka, laki2, islam, adil dan tidak dalam haji/umrah. Sekiranya wali tidak menepati syarat tersebut, perkahwinan dianggap tidak sah. Sekiranya perkahwinan tersebut merugikan anak gadis, adakah wali tersebut boleh dianggap adil?

   Islam telah memberi jawapan isu perkahwinan bawah umur ini 1400 tahun dahulu, sedangkan Malaysia masih mencari penyelesaian pada tahun 2018. Begitulah indahnya ajaran Islam. Tepat dan terpakai sepanjang zaman. - Abdullah Sadzik

   : Pakatan Harapan cuba Mengharamkan yang halal dan peliknya yang haram dihalalkan pula. Rosak pimpinan yang langgar baiah dengan Allah dan lari daripada PAS atas alasan kononnya PAS tak terbuka....

   Delete
  2. Saya ustaz, penyokong PAS akan pilih saya, kata calon PKR   KOTA RAJA: Calon PKR dalam pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata penyokong PAS di kawasan itu akan memilihnya pada 4 Ogos depan kerana beliau seorang ustaz.

   Katanya latar belakang sebagai seorang ustaz akan menyebabkan penyokong parti Islam itu memilihnya berbanding calon BN.

   “Apabila PAS bertanding pengundi susah untuk berikan undi kepada saya. Tetapi bila BN bertanding, penyokong PAS ada pilihan, mestilah dia pilih ustaz,” katanya dalam satu temubual bersama FMT semalam.

   Semasa PRU-14 pengundi Islam PKR sanggup undi bukan Islam DAP walaupun calon PAS bukan sahaja ustaz ada sesetengah ulama. Masa tu Zawawi lupa tentang agama dan bangsa.
   Bila tersempit baru sedar dirinya Ustaz dan PAS kena sokong.

   Prof Datuk Mohamad Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata Pakatan Harapan (PH) akan terkesan jika penyokong Umno dan PAS bekerjasama, dan keputusan pada 4 Ogos ini boleh menjadi petunjuk kepada trend politik orang Melayu pada masa akan datang.

   Zawawi berkata “Orang Melayu dan orang Islam sudah mempunyai kematangan dan tahu siapa yang mereka harus pilih". Habis semasa PRU-14 dulu engkau tak matang sanggup gadai Islam pilih DAP?

   : PKR pernah khianat PAS semasa bersama PAS dalam Pakatan Rakyat. Pengundi PAS tidak semudah itu untuk menyokong penipu. Pengundi PAS kena pilih mana lebih mudarat antara BN dan PH....

   Delete
  3. Perebutan dalam PKR makin Parah, hanya tunggu masa untuk pecah   Menjelang pemilihan parti bulan depan, Setiausaha Pemuda PKR Selangor Syed Badli Shah Syed Osman mengumumkan peletakan jawatan selepas mendakwa berlaku amalan kronisme dan nepotisme di kalangan pimpinan parti di negeri itu.

   Syed Badli mendakwa sikap mementingkan kroni semakin parah apabila hanya 'pengikut kabilah' tertentu diberikan habuan dari segi jawatan lantikan politik.

   "Saya menyelar sikap segelintir pemimpin PKR Selangor yang menjadikan habuan jawatan lantikan politik sebagai usaha untuk mengekalkan pengaruh dan kuasa.

   "Secara jelas jawatan- jawatan lantikan politik hanya diberikan kepada mereka yang menunjukkan taat setia kepada kabilah tertentu dan tidak lagi menerusi merit," dakwanya dalam satu kenyataan media.

   Syed Badli mendakwa dalam penentuan jawatan ahli majlis misalnya nama-nama mereka yang dicadang daripada peringkat cabang diketepikan walaupun sudah 'berjuang sekian lama' dalam parti itu.

   "Sikap kuku besi terserlah dengan tidak meraikan perbezaan pendapat dan dianggap menderhakai kepimpinan negeri.

   "Budaya tegur-menegur tidak lagi subur dalam Keadilan (PKR) Selangor akibat dari sikap angkuh dan sombong segelintir kepimpinan negeri.

   "Mereka lebih gemar kepada ahli yang hanya tunduk dan patuh tanpa mengeluarkan sebarang pendapat yang bercanggah," dakwanya.

   Justeru itu, Syed Badli berkata beliau meletakkan jawatan berkuat-kuasa serta merta sebagai setiausaha AMK Selangor kerana menganggap demokrasi telah mati dalam PKR Selangor.

   "Saya juga menggesa kepimpinan utama Parti Keadilan Rakyat untuk campur tangan dalam isu pembahagian jawatan lantikan politik di Selangor yang jelas kelihatan berat sebelah," katanya.

   : PKR ni berasal daripada UMNO, dulu keluar UMNO tak dapat kuasa, bila dapat kuasa perangai menjadi UMNOlah....

   Delete
 10. Najib ni Mat Sajat... Kepit sangat.. Lagi teruk.. Tak caya tengok video dia pukul bola mahu pun tendang bola.. Itu lah suka kepit bola sendiri tapi nak sama kan dgn orang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cuti Jumaat: PAS hasrat mengadap Pemangku Raja   KUANTAN: PAS Pahang bercadang mengadap Pemangku Raja Pahang untuk mempersembahkan cadangan cuti umum di negeri itu ditukar kepada hari Jumaat.

   Pesuruhjaya PAS Pahang, Ustaz Rosli Abd Jabar berkata, pihaknya sudah dua kali membawa cadangan tersebut pada persidangan Dewan Udangan Negeri (Dun) Pahang.

   Katanya, kali kedua disebut ketika mengambil bahagian membahas ucapan menjunjung kasih titah Diraja pada sidang Dun baru-baru ini.

   “Kita juga akan berbincang dengan Menteri Besar dan akan mengadap Pemangku Raja Pahang untuk mempersembahkan cadangan tersebut,” katanya yang juga Adun Tanjung Lumpur pada sidang media di Wisma Sri Pahang semalam.

   Menurutnya walau pun usul tersebut tidak dipersetujui BN dan PH, namun PAS tetap memperjuangkan demi kepentingan umat Islam.

   Namun katanya beliau merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Besar yang menjelaskan kerajaan akan meneliti cadangan itu. - HARAKAHDAILY 26/7/2018


   : BN dan PH tak ada roh untuk menyuburkan syiar Islam..

   Delete
  2. Tiada yang mengejut Anwar ganti isterinya   SAMA ada Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan atau bebas dari penjara – dulu dan sekarang – dialah pemimpun agung PKR sekalipun penubuhan parti itu diisytiharkan oleh isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah.

   Wan Azizah, presiden penubuhannya dan presiden selama-lamanya tetapi hakikatnya dia menjalankan tugas suaminya sebagai pengawal jarak jauh.

   Mungkin Wan Azizah itu ada daya kepimpinannya, tetapi Anwar dengan keupayaan semula jadi, tiada yang menghalang Wan Azizah itu pemimpin sebenar PKR. Selama-lamanya Anwarlah presiden dengan apa jua nama jawatan yang diberi kepadanya.

   Dr. Mahathir yang mengguna pakai nama Pengerusi Bersatu sedang parti itu ada Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Mahathirlah menakhodai Bersatu seperti Anwar mengemudi PKR.

   Apabila Anwar mula dicalonkan untuk menjadi presiden baru menggantikan Wan Azizah, tiada benda yang baru selain dari ketua umum tidak dipakai lagi atau presiden tidak diguna, kerana di tanah seberang ketua umum itulah presiden.

   Jika Wan Azizah sudah tidak jadi presiden, apa pula kedudukannya bagi melayakkan terus jadi Timbalan Perdana Menteri (TPM) selama Anwar belum menjadi Perdana Menteri. Azizah akan turun sebaik saja ditakdirkan ganti Mahathir.

   Sekalipun Wan Azizah TPM tetap Anwar membayanginya. Orang rasa Anwarlah TPM sebenar walaupun bukan anggota kabinet. Lazimnya tidak boleh kertas kabinet ke tangan bukan anggota kabinet. Boleh ke penjara semula jika disabitkan memegang kertas kabinet. Tetapi bagaimana hendak menjamin Anwar tidak menengoknya? Lainlah jika Anwar dijadikan ahli kabinet tanpa portfolio bagi menghalalkannya memiliki kertas kabinet. Payah difikirkan Anwar sedia masuk kabinet selagi Azizah TPM.

   Apa yang memerlukan Anwar menggantikan Wan Azizah sedang pimpinannya tidak terganggu selama ini. Mungkin sekarang dia tidak dibayangi lagi untuk ke penjara yang menghalalnya memegang jawatan awam. Tetapi Anwar pernah bebas. Dia selesa jadi ketua umum saja. Tidak terlintas untuk menggantikan Azizah ketika itu seperti keadaan sekarang.

   Apakah dia terfikir untuk dipenjara lagi, maka biarlah Azizah saja jadi pemimpin rasmi.

   Jika dia hendak menggantikan Azizah, dia boleh bila-bila masa saja.

   Memang ajaib juga sebagai pemimpin besar reformasi bagi membawa perubahan politik dan pemerintahan, Anwar menjadikan isterinya yang tiada pengalaman politik dan organisasi menjadi pengasas dan pemimpin parti yang ditubuhkan. Ramai yang pintar yang menyokong Anwar yang boleh dijadikan pemimpin semasa Anwar tidak dibenarkan memimpin dalam keadaan apa jua.

   Ketika Erdogan dilarang menjawat jawatan awam atas tohmah jenayah yang dikenakan ke atasnya, dia tidak menjadikan isterinya menubuh dan memimpin parti AK yang diasaskannya. Dia jadikan Abdullah Gul dan lain-lain menjalankan kerja Erdogan. Anwar lain, diamanahkannya isterinya, tidak orang lain. Mengapa?

   Mungkin banyak fitnah jika orang lain jadi orang kanan Anwar. Mungkin orang lain semuanya tidak boleh dipercayai seperti setianya seorang isteri. Memang dalam sejarah PKR, tidak ramai pengasas PKR kekal dalam PKR melainkan Azizah dan Azmin Ali. Ramai yang mengkhianati.

   Mungkin itu faktor Wan Azizah jadi orang nombor duanya.

   Jika masa bebas dulu Anwar tidak rasa perlu jadi presiden, mengapa sekarang pula dia setuju? Mungkin ada sesuatu yang dirahsiakan dan mencabar parti itu yang memerlukan Anwar tidak boleh guna selain dirinya sendiri. Tambahan pula usianya lanjut dan selalu ke hospital, maka PKR perlu dipasak di sana sini.

   Azizah perlu digantikan bagi membolehkan Anwar menyediakan pengganti yang benar-benar anwariyin.

   SUBKY LATIF


   : Anwar masih tak berubah, untuk naik ramai rakan-rakan dipijak sedangkan mereka ini berkorban terlalu besar untuk reformasi..

   Delete
  3. Kay Kim kirim soalan sejarah kepada Timbalan Menteri KPM   SHAH ALAM - Kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching mengenai mata pelajaran sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan Sijil Pendidikan Bersepadu (UEC) disifatkan sebagai tidak berasas.

   Pakar sejarah, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim berkata, subjek tersebut perlu ada dalam setiap peperiksaan ataupun sijil bagi memastikan rakyat tidak lupa sejarah penting yang pernah berlaku di negara ini.

   Malah, kenyataan tersebut amat mengecewakan kerana sejarah perlu sentiasa diangkat bukan dipinggirkan.   “Kalau kita tak tahu sejarah, kita tak tahu bagaimana negara ini berkembang dan kemudian menjadi negara bangsa.

   “Sejarah sangat penting untuk kita faham tentang diri sendiri. Setiap orang pun ada sejarah keluarga dan sejarah mereka sendiri. Setiap kaum di negara ni pun ada sejarah. Jadi, kenapa sejarah tidak penting dalam pengiktirafan sijil tersebut,” katanya.

   Semalam, Nie Cheng menyatakan syarat lulus mata pelajaran Sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan UEC selaras dengan manifesto PH yang mewajibkan hanya mata pelajaran Bahasa Melayu perlu mendapat kredit (kepujian).

   Sementara itu, Kay kim turut mengirim soalan sejarah untuk dijawab oleh Nie Ching.

   “Awak (wartawan) tanya beliau tentang kesultanan di negara ini. Bagaimana sistem itu bermula? Contohnya sejarah Raja Lumut sekitar tahun 1730 yang menjadi pemerintah di Selangor pada waktu itu selama 20 tahun. Tetapi tidak gunakan gelaran sultan.

   “Kemudian, pada tahun 1766, beliau belayar ke Kota Lumut di Perak dan ditabalkan sebagai Sultan dan Yang Dipertuan Selangor oleh sultan Perak, Sultan Mahmud (atau Raja Kimas) dengan gelaran Sultan Salehuddin dan menamakan jajahan takluk pemerintahannya Selangor. Selepas itu barulah baginda gunakan gelaran sultan itu. Kenapa? biar timbalan menteri pendidikan jawab soalan ini,” katanya.


   : Dulu zaman penjajah mereka seleweng sejarah negara dan pejuang negara, kini ada usaha nak padam sejarah negara dengan harapan orang Melayu Islam boleh dipinggirkan...

   Delete
 11. Najib cemburu sangat dengan mat sabu .. mat sabu ramai peminat manakala peminat najib hanya lah macai2 karat yang dah tak berguna .. itu sebab jiwa dia kacau.. cara nak tenteramkan hanya satu.. tempatkan dis di Sg.Buluh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harussani dukacita jika UEC diiktiraf   KUALA LUMPUR – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berpendapat tindakan kerajaan mahu mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) akan merosakkan dasar pendidikan sedia ada.

   Jelas beliau, Dasar Pendidikan Kebangsaan kini sudah terbukti mampu memacu pembangunan negara ke arah kebaikan selaras dengan sistem pendidikan negara yang berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   “Pengiktirafan UEC akan merungkai asas perpaduan kaum yang berpaksikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dalam Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   “Adalah amat mendukacitakan sama sekali sekiranya UEC diiktiraf, ini kerana ia membuka ruang yang cukup besar kepada kaum lain dengan menimbulkan semangat perkauman, sekali gus boleh merosakkan suasana harmoni yang sudah sekian lama wujud di negara ini,” katanya dalam satu kenyataannya di sini hari ini.

   Ahad lalu, Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu dilaporkan berkata, kerajaan negeri sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon mendapat kredit dalam Bahasa Melayu.

   Beliau dipetik sebagai berkata, ia selaras dengan janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) untuk Pilihan Raya Umum Ke-14.

   Harussani berkata, Penyata Razak 1956 dan Laporan Rahman Talib 1960 adalah antara dasar terbaik yang sudah digubal dengan mengambil kira semangat perpaduan kaum bagi memastikan sistem pendidikan negara mampu memelihara perpaduan nasional dan manfaatnya sudah dirasai rakyat sekarang.

   Jelasnya, pengorbanan negarawan seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lok dan Tun Tan Siew Sin daripada MCA yang menghalang UEC pada zaman mereka adalah semangat perpaduan kaum yang sangat tinggi.

   “Mutakhir ini bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu yang semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan sedia ada.

   “Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan. Tambahan pula, Dasar Pendidikan Kebangsaan mengangkat Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar,” katanya. – MalaysiaGazette

   : Untuk membentuk negara Malaysia dalam berbilangan kaum mesti ada satu pengikatnya. Bahasa Melayu adalah ikatan yang terbina lebih 60 tahu tapi kini dilonggarkan oleh mereka yang berkepentingan politik....

   Delete
  2. Aktivis Gay Tidak Dibenar Berucap   SINGAPURA – Aktivis gay Singapura, dilarang memberikan ucapan TEDx di sekolah berprestij, mencetuskan kritikan baru mengenai tindak tanduk konservatif terhadap homoseksual di republik itu.

   Penyelidik dan pengarah sokongan Rangkaian Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender Antara-Universiti, Rachel Yeo. memberitahu beliau dijemput berucap di majlis TEDx anjuran Institut St Joseph minggu lalu.

   Majlis TEDx dianjur secara bebas dengan lesen daripada TED Talks, yang menonjolkan syarahan daripada tokoh berpengaruh dari seluruh dunia yang disiarkan secara meluas atas talian.

   Penceramah TED termasuk bekas Presiden Bill Clinton dan pakar astrofizik Britain, mendiang Stephen Hawking.

   Namun sehari sebelum majlis di sekolah persendirian Katolik itu, pelajar berusia 23 tahun berkenaan berkata beliau dihubungi penganjur memaklumkan tidak lagi boleh mengambil bahagian disebabkan peraturan Kementerian Pendidikan.

   Kementerian, bagaimanapun menafikan ia terbabit dalam keputusan itu.

   Walaupun Singapura maju dalam banyak keadaan, pengkritik berkata tindak tanduk terhadap gaya hidup homoseksual masih konservatif.

   Sekolah berkenaan berkata, pencerahan dipilih pelajar dan guru bertanggungjawab tidak membuat pemeriksaan sebelum senarai dimuktamadkan. – AFP

   : Yang pelik diluar negara tak terima gay, di Malaysia Gay semacam disanjung...

   Delete
  3. Kelantan tolak UEC   KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam, demi mengekalkan kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu.

   Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata malah pihaknya turut menyokong penuh kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang tidak bersetuju UEC diiktiraf kerana hanya akan merosakkan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Kita mesti berhati-hati kerana ia membabitkan ketuanan Melayu dan bahasa Melayu. Bagus untuk pihak tertentu memberi pandangan seperti ini (menolak UEC) sebelum perkara itu berlaku.

   "Semoga kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu dikekalkan. Pengiktirafan UEC dilihat membolehkan seseorang mudah berada dalam perkhidmatan awam tanpa memiliki kemahiran dan kebudayaan bahasa Melayu yang baik," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Infaq: Asnaf dan Anak Yatim di Masjid Kota Darul Naim, di sini, hari ini.

   Media sebelum ini melaporkan kenyataan Harussani yang tidak bersetuju dengan pandangan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu mahu mengiktiraf UEC.

   Harussani dipetik sebagai berkata, dasar pendidikan sedia ada sudah terbukti mampu memacu pembangunan Malaysia ke arah kebaikan selaras sistem pendidikan berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   "Mutakhir ini, bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum, sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan," kata Harussani.

   UEC dikeluarkan oleh sekolah persendirian Cina yang sukatan pelajarannya diambil dari Taiwan dan tidak selari silibus ditetapkan Kementerian Pendidikan.

   Terdahulu, Ahmad Faizal dilaporkan sebagai berkata, kerajaan Perak sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon memperoleh kredit dalam Bahasa Melayu, selaras janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).


   : UEC adalah titik pemisah perpaduan kaum di Malaysia....

   Delete
 12. Meriah betul negara kita sejak PH jd KERAjaan
  Keling paria pengganas ltte pun boleh
  jadi minteri
  Dua tiga ekor babi yg selalu menyondol pun jd minteri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lu satu ekor apa? Anjing?

   Lu jadi apa? Apa ada kerja?

   Isap bu.oh Najib?

   Delete
  2. Azmin sebenarnya ialah satu lagi sebab kenapa Anwar mahu mengambil alih jawatan presiden daripada isterinya.

   Boleh dikatakan pertembungan kali ini dalam PKR ialah antara Azmin dengan Anwar, yang kedua-duanya mahu menjadi perdana menteri.

   Selama Anwar di penjara, Azmin sudah mengukuhkan kuasanya dalam PKR. Pengaruhnya sangat kuat hingga beliau boleh memilih siapa yang mahu diletakkan sebagai menteri besar Selangor menggantikannya.

   Ini menunjukkan Azmin masih menguasai pentadbiran negeri Selangor, negeri kubu kuat dan lubuk bagi PKR, pada masa yang sama beliau menjadi menteri dalam Kabinet Mahathir.

   Anwar masih berpengaruh tetapi tidak boleh menyamai pengaruh Azmin, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang di mana PKR sudah menjadi sebahagian kerajaan persekutuan.

   Bagi ramai pemimpin PKR, Azmin ialah masa depan manakala Anwar ialah masa lalu yang semakin kelam.

   Pemimpin-pemimpin kem Azmin juga merupakan pemimpin berpengaruh dalam PKR, yang semuanya sudah diletakkan di jawatan strategik.

   Ini bermakna kuasa politik, wang dan jentera parti berada dalam genggaman Azmin, walaupun Azizah berjawatan presiden dan Anwar sebagai ketua umum.

   Kalau Anwar berjaya menggantikan Azizah sebagai presiden, maka kuasa Anwar akan mengatasi Azmin dalam parti, tetapi Azmin tidak akan berdiam diri.

   Kedua-dua pemimpin ini sedar mereka akhirnya perlu bersaing antara satu sama lain dalam PKR dan dalam kerajaan persekutuan sekiranya Anwar menjadi perdana menteri.

   Dalam parti, sekiranya Anwar dicabar oleh Azmin untuk jawatan presiden, jalannya menuju kerusi presiden mungkin sukar kerana pengaruh Azmin yang kuat dalam parti.

   Azmin boleh dihalang dengan cara “silap mata” seperti yang pernah dilakukan oleh anwar sebelum ini semasa hendak menghalang Azmin mencabar Wan Azizah.

   Tetapi kalau Azmin tidak bertanding jawatan presiden, ada kemungkinan beliau dicabar sebagai timbalan presiden oleh orang Anwar.

   Semua masih berteka-teki dalam menentukan siapa akan bertanding, tetapi ada kemungkinan pertempuran dahsyat berlaku.

   Azmin sudah menyampaikan amaran supaya Anwar tidak menyokong mana-mana pihak mencabarnya bagi jawatan timbalan presiden.

   Apa yang jelas ialah pengaruh Azmin tetap kukuh dalam parti walaupun beliau tidak menduduki kerusi presiden parti.

   Setakat ini, Azmin sudah mendahului di depan kerana sudah berada dalam kabinet dan menguasai sebuah negeri, manakala Anwar masih belum pasti kedudukan sebagai presiden parti dan perdana menteri. – Mynewshub.tv


   : PKR ni dah nak jadi macam UMNO, dulu gaduh lari tak ada kuasa orang tak nampak.. tapi kini gaduh dan lari berebut kuasa semua mata lihat, yang kecil dan besar busuk semua orang dah viral....

   Delete
  3. PTPTN: Kenyataan bercanggah kelirukan rakyat
   MOHAMAD NORZAHARUDDIN KASIMON 29 JULAI 2018
   Normala Sudirman
   Normala Sudirman
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SEGAMAT – Persatuan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) menyuarakan kebimbangan terhadap pandangan bercanggah antara Menteri Pendidikan dan timbalannya berkaitan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

   Presidennya, Normala Sudirman berkata, sebelum ini Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik membuat pengumuman bahawa peminjam PTPTN yang memiliki pendapatan di bawah RM4,000 sebulan diberi kelonggaran pembayaran pinjaman.

   “Namun, ia bercanggah pula dengan kenyataan yang dibuat oleh timbalannya, Teo Nie Ching apabila beliau mengatakan peminjam yang gagal melunaskan pembayaran akan diisytiharkan muflis dan disenaraihitamkan Imigresen Malaysia.

   “Kenyataan terkini antara dua individu yang bercanggah seperti ini bukan sahaja dianggap memungkiri janji, tetapi akan mengelirukan rakyat terutama pengundi muda yang pasti menganggap diri mereka telah tertipu,” katanya.

   Normala berkata, kerajaan dan Kementerian Pendidikan juga digesa agar lebih cermat dalam membuat kenyataan dan melahirkan pandangan agar dilihat tidak bercanggah antara satu sama lain walaupun dalam kementerian atau jabatan yang sama.

   Katanya, ini kerana tindakan tersebut tidak baik untuk masa depan rakyat yang mengharap pembelaan berkaitan isu pinjaman PTPTN ini.

   “Pendidik sentiasa menyokong apa sahaja usaha murni demi kebaikan masa depan pendidikan anak bangsa. Bagaimanapun jika ada kepincangan warga pendidik tidak akan teragak-agak untuk menyuarakan bantahan dan pandangan demi keharmonian negara,” katanya.

   Delete
  4. PAS sokong UMNO?   PAS, selepas mengumumkan menarik diri daripada bertanding di PRK Sungai Kandis telah membuat satu lagi kenyataan yang jelas bahawa undi ahli PAS dan penyokongnya di Sungai Kandis adalah tidak kepada calon PH.

   PAS juga dalam kenyataannya, tidak memberikan kata putus atau memestikan ahlinya mengundi calon BN yang diwakili oleh UMNO. Mengapa? Jawabannya, BN bukanlah rakan gabungan politik PAS dalam Gagasan Sejahtera. Jadi, tiada arahan wajib yang memestikan ahlinya mengundi UMNO BN.

   Sebaliknya, PAS yakin dengan kebijaksanan ahlinya di dalam membuat pilihan dan mengundi yang terbaik. Petunjuknya adalah;

   1) Mengundi adalah satu kewajiban demi kebaikan negara yang memerlukan pemimpin yang baik untuk menerajuinya. Justeru PAS menyeru ahlinya agar keluar mengundi.

   2) Arahan PAS adalah menolak kerajaan PH. Sikap dan pendirian PAS terhadap PH adalah sama, samada sebelum atau selepas PRU14, iaitu menolak PH. Bagi PAS, PH bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Keadaan ekonomi dan sektor-sektor lain yang tidak stabil selepas PRU14 semakin membuktikan benarnya pendirian PAS.

   3) Kegagalan awal kerajaan PH untuk mengotakan janji-janji awal manifestonya, beberapa kenyataan oleh pemimpin utamanya yang berbelit-belit bagi menjustifikasikan kegagalan mereka mengotakan janji manifesto tersebut, kegagalan mengawal prestasi ekonomi negara yang semakin perlahan, selain tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh para pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan agama Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan PH hari ini.

   4) Kehendak PH untuk menawan Kelantan dan Terengganu dalam PRU akan datang adalah jelas melalui ucapan beberapa pemimpin utamanya. Mengundi PH bererti menyuburkan dan membengkakkan lagi nafsu PH untuk mengalahkan PAS. Ertinya, ahli PAS mengundi PH adalah tindakan menikam diri sendiri. Ia tertolak.

   5) UMNO telah hilang nafsunya untuk mengalahkan PAS. Tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh para pemimpin utamanya yang menunjukkan sedemikian. Ertinya, UMNO bukan lagi ancaman yang utama kepada PAS hari ini. Malah, beberapa petunjuk baru menunjukkan UMNO berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS. PAS amat mengalukannya.

   Ada yang berhujah menghentam PAS dengan berkata, PAS berusaha menghidupkan UMNO. PAS hanya bersandiwara, kata mereka.

   Saya berkata, PAS menghidupkan UMNO dengan memberi kesedaran kepada UMNO dengan Islam. UMNO adalah abang PAS yang lama lupa diri akibat terlalu lama di anjung kuasa. Kesedaran UMNO adalah kekuatan kepada PAS untuk memastikan Islam lebih berdaulat di bumi ini. Islam memerlukan umatnya sendiri untuk bangkit mempertahankan agamanya.

   Jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa PAS mendorong ahlinya mengundi UMNO? Saya jawab, Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami.

   #Istiqamah
   #PRKSungaiKandis

   Nik Mohamad Abduh bin Nik Abdul Aziz
   AJK PAS Pusat


   : PAS akan memastikan politik Malaysia sihat dan pembangkang memainkan peranan yang penting. Memperkuatkan pembangkang adalah tugas PAS....

   Delete
  5. Pa Sin di atas....Pas
   Pa Sin di bawah...Pis
   Pa Sin di depan...Pus

   Pas Pis Pus.

   Pas is Past (Dah tak relevant)
   Pis is Piss (Kencing/auta)
   Pus is Pussy(Tundun kelamin wanita).

   Delete
 13. mat salih kata 'this bloke najib is becoming more irrelevant each passing day'.

  maklumlah! orang gila talak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Indeks Ekonomi Menjunam, Indeks Keharmonian Menuju Bala   ALLAH TELAH BERI APA YG KALIAN HENDAK:
   SETELAH KALIAN MENOLAK MANIFESTO ULAMA,
   KALIAN PILIH MANIFESTO DUSTA,
   HARI INI KALIAN MENUAI APA YANG DITANAM.

   Tulisan ini merumuskan apa yang terkandung dalam akhbar, media eletronik dan media sosial yang lain. Berita, maklumat dan kenyataan dari para pemimpin, rakyat biasa serta isu-isu yang berlaku mutakhir ini menjurus kepada suatu situasi yang akan mengundang malapetaka dari segi ekonomi dan keharmonian rakyat keseluruhannya.

   Penulis mengingatkan kerajaan PH agar memperbetulkan keadaan sebelum menjadi lebih parah. Apabila pemimpin gagal melaksanakan mandat dengan baik, akan timbul kekalutan dan kegagalan demi kegagalan. Keresahan hidup rakyat dibiarkan. Menteri dan pemimpin politik masih terus menyuapkan fakta yang memperbodohkan rakyat dan diri sendiri. Nasib rakyat tidak berubah dan terbela.

   Gangguan dan ugutan kepada ketua-ketua jabatan dan para lembaga pengarah GLC menyebabkan mereka tidak dapat melaksanakan khidmat dengan kondusif. Timbul perasaan tawar hati,ketidaktentuan perasaan dan peletakan jawatan. Apabila tenaga-tenaga penting ini tidak berfungsi dengan lancar maka terencatlah pelaksanaan dasar kerajaan.

   Perlu diakui bahawa Malaysia kini berhadapan masalah dengan China dalam kerjasama ekonomi. Tindak-tanduk Mahathir dan kerajaan PH yang agresif membeku dan membatalkan projek-projek syarikat China mengundang tindak balas yang memberi kesan kepada ekonomi rakyat dan Negara.

   Pasaran saham merudum dan nilai mata wang kian merosot. Pelabur menjauhkan diri. Begitu juga kos-kos projek yang diunjurkan oleh Menteri Kewangan yang meningkat berbilion-bilion. Bagaimana terjadi perbezaan kos yang besar ketika di zaman BN dengan di era PH? Apa justifikasi dan motif Lim Guan Eng sebenarnya?

   SST yang akan dilaksanakan semula pastinya akan menyebabkan sekali lagi harga barang meningkat. Di atas kertas, Menteri boleh kata tidak berlaku, tetapi di lapangan…..? Jelas, dari sudut ekonomi , indeksnya menjunam.

   Suatu aspek lagi ialah keharmonian. Nampaknya, kuasa yang ada pada DAP/PH hari ini menyebabkan kaum Cina dan India naik tocang. Desakan untuk hak masing-masing disuarakan tanpa mengira sensitiviti pribumi yang majoriti. Unsur-unsur penghinaan terhadap pribumi meliputi tulisan dan ucapan di media sosial terhadap institusi kesultanan, institusi ulama dan agama dan hak-hak keistimewaan orang Melayu berleluasa. Malangnya, pihak keselamatan tidak bergerak pantas sebagaimana sewajarnya.

   Mereka harus sedar budaya Melayu ada keras dalam lembutnya. Ada baran dalam santunnya. Apakah apabila Melayu mula bertindak, Melayu pula dipersalahkan dan dimangsakan? Kenapa pihak keselamatan tak melakukan apa-apa yang diungkapkan ‘prevention is better than cure’? Kenapa penghina Sultan, agama dan ulama dengan kata-kata nista yang cukup menghiris perasaan tidak ditangkap dan diadili segera? Di mana SOSMA? Di mana POCA? Adakah SOSMA dan POCA direkacipta untuk daesh Melayu sahaja?

   Petang ini diadakan satu perhimpunan bantahan terhadap Timbalan Ketua Menteri PulauPinang, Dr Ramasamy yang didakwa terlibat dengan pertubuhan pengganas LTTE. Kalaulah pihak keselamatan bertindak awal tentulah perhimpunan itu tidak perlu. Dan tidaklah menimbulkan kekecohan atau sesuatu yang besar laratnya. Rakyat sangsi pihak keselamatan tiada maklumat tentang Dr. Ramasamy.

   Entahlah. Apalah sangat tulisan penulis kampung begini? Namun penulis akan terus memberi sumbangan untuk Islam dan keharmonian dalam Negara.Sekurang-kurangnya aku adalah pipit yang cuba memadamkan api yang marak ‘membakar’ Ibrahim.

   #NekadBersamaIslam
   #PRU15UntukPAS

   BayangDiAir,
   27/7/2018


   : Satu pertanyaan bermain dalam fikiran rakyat sekarang mana lebih mudarat Kerajaan BN atau Kerajaan PH?....

   Delete
  2. Gerai burger usang tempat berteduh dua beranak   MELAKA: Pihak berkuasa menemui seorang ibu dan anak lelakinya yang berusia tujuh tahun, tidur di sebuah gerai burger usang.

   Difahamkan mereka tidur dan menjadikannya sebagai 'rumah' di dalam ruang kecil itu selama dua bulan.

   'Kediaman' mereka itu terletak di Balai Panjang di sini.

   Kanak-kanak itu disedari pasukan The Star semasa melakukan tugasan di kawasan itu, sebelum memaklumkan perkara tersebut kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kesidang, Allex Seah.

   Dia kemudian dibawa oleh pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan ditempatkan di sebuah rumah.

   Budak lelaki itu dari keluarga yang bercerai, tinggal bersama ibunya yang berusia 33 tahun.

   Bapanya disabitkan kesalahan mencuri tiga tahun lalu.

   Kanak-kanak tersebut yang tidak bersekolah, mempunyai empat lagi adik-beradik yang ketika ini ditempatkan di rumah perlindungan di bawah JKM.

   Pegawai penguat kuasa Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Melaka yang turut serta dalam kunjungan Seah, mendapati ibu kanak-kanak itu positif dadah.

   AADK kemudian membawa wanita berkenaan yang mengandung tujuh bulan, untuk pemulihan.

   : Sebelum kalau isu Kelantan, heboh machai PH serang kerajaan PAS Kelantan. Hari ini kerajaan PH perlu perihatin untuk mendapat maklumat kadang kala ada rakyat terbiar yang kita terpandang

   Delete
  3. Hahaha "orang gila talak"

   Buat tak senonoh, mencari balak

   Kena selepuk CBT SRC

   Nanti berpuluh lepuk 1MDB

   Mana nak lari melainkan Sungai B

   Delete
  4. Tarian gelek ‘tak haram kerana niat baik’? - Zawawi pengetua Tahfiz?   PETALING JAYA: Sebuah video tarian gelek yang memaparkan beberapa penari berpakaian seksi sempena majlis kutipan dana Tabung Harapan tular di media sosial sejak Rabu.

   Acara yang dipercayai dianjurkan di sebuah hotel bertaraf empat bintang di Shah Alam itu dikaitkan dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

   Susulan penyebaran video berkenaan, netizen mula mengecam pihak kerajaan yang didakwa mencemari majlis kutipan derma dengan tarian yang mengghairahkan.

   Turut terpalit dengan kontroversi tersebut ialah calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis Mohd Zawawi Ahmad Mughni yang didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa tarian tersebut 'tidak haram kerana niat baik'.   Posting yang dimuat naik oleh Lokman pada Rabu.

   Bekas Pengarah Komunikasi Strategik Kementerian Kewangan, Datuk Lokman Noor Adam yang menjadi pencabar Mohd Zawawi di Sungai Kandis turut menuntut penjelasan daripada Mohd Zawawi yang juga Pengetua Maahad Tahfiz Al Fateh.

   Lokman melalui posting di Instagram berkata: "Agaknya apa pendirian Pakatan Harapan memanggil tarian gelek LGBT untuk mengutip derma bagi Tabung Harapan ya?

   "Mampukah seorang Adun Pakatan Harapan menyanggah perdana menteri atau timbalannya?

   "Jika tidak, serahkan tugas itu kepada pembangkang dengan mengundi Barisan Nasional," kata Lokman.

   Enggan membiarkan fitnah tersebut berleluasa, Mohd Zawawi menafikan bahawa PH terlibat dalam penganjuran majlis kutipan derma itu, sebaliknya ia dilancarkan oleh pihak ketiga iaitu badan bukan kerajaan (NGO).   "Ada pihak yang cuba memfitnah saya. Saya tidak pernah setuju aktiviti seperti tarian gelek itu diadakan bagi tujuan mengutip derma.

   "Saya menolak politik fitnah diamalkan di negara ini," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Khamis.

   Tambah Mohd Zawawi, beliau berpandangan acara seperti itu tidak wajar dipopularkan kerana ia tidak sihat untuk pembangunan sahsiah dan moral rakyat Malaysia.

   Video tersebut yang dimuat naik oleh pelbagai pengendali laman Facebook itu setakat ini ditonton lebih 70,000 kali dan mendapat lebih 2,800 tanda suka.

   : Makin hari makin rosak pimpinan yang ada imej Islam dalam Pakatan Harapan....

   Delete
  5. Pramugari terpaksa buka tudung demi sara keluarga   KUALA LUMPUR: Seorang wakil rakyat PAS mendakwa ada pramugari Islam yang terpaksa membuka tudung ketika bekerja demi menyara kehidupan keluarga.

   Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) menggesa kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil tindakan tegas untuk melindungi hak pekerja wanita, khasnya dalam isu etika pakaian.

   “Ada pekerja wanita mengadu mereka tak boleh berpakaian menutup aurat kerana halangan majikan, sebagai contoh pramugari.

   “Secara peribadi, saya pernah bercakap dengan mereka, mereka kata terpaksa buka tudung apabila bekerja untuk sara mak dan anak,” katanya ketika membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

   Zailah turut menegur pemimpin yang lantang memperjuangkan Islam, tetapi kini mendiamkan diri selepas mendapat jawatan.

   “Apa jadi kepada negara kita, di mana suara-suara menteri yang sebelum ini hebat mempertahankan Islam? Adakah kerana mereka sudah dapat kedudukan (maka mereka) senyap? Kalau betul nak laksana Islam, laksana sebagaimana diperintah agama.

   Beliau berharap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa akan memandang serius dan bertindak terhadap isu etika pakaian serta masalah lain yang dihadapi pekerja beragama Islam.

   “Saya berharap menteri agama ambil berat perkara ini, kalau betul-betul nak jaga agama, nombor 1 jaga agama Islam sebagai agama rasmi.

   “Kita tidak mahu rakyat kita ada tak dapat keluar solat Jumaat, ada juga suara NGO mencadangkan sembahyang Jumaat dibuat pada Sabtu.”

   : Ramai pimpinan Islam dalam PH kini mulut tersumbat dedak kerana tak mampu bersuara...

   Delete
 14. Apa kita mau cakap pasal Najib .. GENG NAJIB AL JIBO pun sudah tak mahu masuk sini. Sebab sangat malu. Najib hari hari kena balun bertalu talu.

  Terutama bila dia coba perkecilkan Mat Sabu. Sebab, konon nya, Mat Sabu takda pelajaran tinggi. Tapi apa pelajaran tinggi Najib ada? Bapak dia sendiri khabar nya gelar dia "the skirt chaser". Chasing anything that moves in a skirt, including Scotsmen. The hairy legs ones.

  Ada yang kata dia tak lulus universiti. Dia ha nya ada Higher Certificate of Education. Itu pun entah lah.

  Dia ha nya hidup di atas nama bapak dia. Tun M kasi dia naik, dapat jadi PM, dia buat tahi begitu banyak, terborai di sana sini. Tahi dia paling besar ia lah 1MDB.

  Banyak lagi, kata nya: Scorpene, Altantuya, Port Dickson affair, mcm mcm skandal.

  Najib is not even "fair dinkum". A dongdat, maybe. Or a dangdut, at best. So, Mat Sabu is definitely better than Najib. For goodness sake, the man has a job, Najib hasn't.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib is not even "fair dinkum". A dongdat, maybe. Or a dangdut, at best. So, Mat Sabu is definitely better than Najib. For goodness sake, the man has a job, Najib hasn't.

   Hehehe

   Delete
  2. Ong Boon Piow dan Dr Maszlee “main wayang”   Dua wakil rakyat DAP membidas Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik kerana tidak memberikan peruntukan kewangan kepada Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC).

   Ini selepas Maszlee, dalam jawapan bertulis kepada Datuk Seri Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) di parlimen, mengatakan sekolah-sekolah berkenaan tidak termasuk dalam sistem pendidikan kebangsaan dan tidak akan menerima peruntukan kementerian.

   "KPM tidak menyediakan peruntukan bagi sekolah dan murid yang belajar di Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) kerana SMPC tidak digolong di bawah mana-mana kategori institusi pendidikan dalam sistem pendidikan nasional," kata Maszlee.

   Anggota Parlimen Ipoh Timor Wong Kah Woh mengingatkan Maszlee bahawa kerajaan Pakatan Harapan menyokong SMPC dan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

   "Segala jawapan yang diberikan oleh menteri sepatutnya memaparkan kesediaan Kementerian Pendidikan untuk merealisasikan pembaharuan ini dan bukannya bergantung semata-mata kepada jawapan-standard-ala-BN," kata ketua Pemuda Sosialis DAP itu dalam satu kenyataan.

   Wong berkata walaupun SMPC bukan sebahagian daripada sistem pendidikan negara, sekolah itu memainkan peranan dalam mendidik pelajar dan ia harus diiktiraf.

   Turut sependapat dengan Wong ialah Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bercham, Ong Boon Piow yang mengkritik Maszlee kerana lebih mendengar desakan "ibu bapa tertentu" untuk menukar warna kasut sekolah berbanding menjaga kebajikan sekolah Cina.

   Dalam satu kenyataan, Ong berkata ramai ibu bapa daripada kaum Melayu dan India menghantar anak-anak mereka ke SMPC, manakala UEC diiktiraf secara meluas di peringkat antarabangsa.

   "Menteri pendidikan dari HARAPAN tetapi jawapannya merosakkan dan tidak menghormati sekutu HARAPAN. (Langkah ini) mesti dikritik dalam HARAPAN," katanya.

   Beliau menggesa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar meneliti semula sama ada Maszlee sesuai untuk terus memegang jawatan sebagai menteri pendidikan.


   : Setiap tindak tanduk PH perlu diteliti kerana banyak sangat main wayang dan kencing kepada rakyat....

   Delete
  3. Slow Slow Tipu   Secara umumnya, menipu adalah suatu perbuatan yang tidak baik dan amat ditegah dalam amalan seharian kita. Walau bagaimanapun, dalam bidang psikologi, terdapat satu teknik yang menggalakkan anda untuk menipu dan perbuatan 'menipu' dalam konteks ini bukan sahaja tidak mendatangkan kemudaratan, malah mendatangkan manfaat bergantung kepada tujuan anda menggunakan teknik ini.

   Teknik yang diperkatakan ini dinamakan "self-fulfilling prophecy" (SFP) atau dalam bahasa Melayu, ia dinamakan sebagai "ramalan kebenaran kendiri". SFP sebenarnya berfungsi dengan menggunakan hanya satu mekanisme iaitu menipu diri sendiri. Yang menariknya, 'penipuan' ini boleh dilakukan secara sedar ataupun berlaku tanpa kita sedari – maksudnya kadangkala kita sendiri tidak tahu bahawa kita sedang menipu diri sendiri!

   Contoh terbaik dalam menipu diri sendiri ialah mereka yang mengundi PAKATAN HARAPAN bagi mendapat suatu kebaikan dengan menjatuhkan Najib. Sedangkan diri mereka sedar Najib itu anak murib Mahathir. Ini disahkan oleh Mat Sabu.

   Tapi demi SFP
   Semuanya menjadi bodoh menipu diri sendiri.

   : SST anak beranak (bukan adik beradik seperti kata Mahathir) Nak bodohkan diri sendiri bersama Pakatan Harapan....

   Delete
 15. Rakyat nak ucap tahniah paad Tun M kerana melantik dirinya sendiri sebagai pengerusi Khazanah yang baru. Dah tentu dia dapat ilham tu selepas bermesyuarat dengan dirinya sendiri dan kemudiannya melakukan solat istikharah semalaman suntuk.

  Bukan senanag nak melantik dirinya tu..banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sedalam2nya. Dulu maas mula2 bentuk kerajaan, dia juga yang cakap pengerusi2 GLC dan GLIC dalam kerjaan tak boleh dilantik dalam kalangan orang politik, tapi boleh pulak dia melantik dirinyan dan Azmin sebagai lembaga pengarah Khazanah. Masa DSNR jadi pengerusi 1MDB dulu, bukan main dicaci lagi siang malam...sekarang Allah maha adil..setepek kena balik kat muka sendiri.

  Rasanya lah, Tun ni dah nampak Khazanah ni lubuk wang besar yang terbentang depan matanya untuk dijarah sesuka hati. Khazah ni kan punyai aset yang cukup2 banyak, berbillion2. Mau tak terjojol matanya tu.

  Teringat kata2 Mat Syabu dalam ceramah2nya dulu sebelum PRU 14. Tun bermesyuarat dengan Tun sendiri sebagai PM, untuk melantik Tun sebagai pengerusi Khazanah. Hebat2...mana nak cari PM macam ni kan. Lepas ni Tun akan meminta kebenaran dari PM untuk mengambil segala tindakan yang difikirkan perlu dalam urusan Khazanah. Tabik pada Tun M. Apa2 pun..PM ke 7 ni rupa2nya tak de bezanya dengan PM ke 4 yang dulu tu kan???

  ReplyDelete
  Replies
  1. GENG NAJIB AL JIBO coba menyindir Tun M, konon, macam lah NAJIB AL JIBO tak pernah lantik diri nya ke jawatan itu ini.

   Paling besar jawatan dia lantik diri nya ia lah sebagai Pencuri, Penyamun dan Pelanun (kata2 Tun M).

   Kamu takut, ye, Mat Geng najib al jibo? Nanti Tun M akan korek bukti2 NAJIB AL JIBO akan di dakwa pulak berkaitan Khazanah. Tambah kpd dakwa CBT SRC International dan 1MDB. Padan muka bos kamu yang dah tersungkur tapi masih kamu nyonyot.

   Delete
 16. Sobat2 yang aku rindui sekelian...Baru lepas tertengok program malam pelancaran Tabung harapan Angkatan Tentera di TV 1. Ucap utama oleh YB Mat Syabu, menteri pertahanan Msia. Dalam ucapan tu , beliau ada menceritakan tentang lawatannya ke UK dan bertemu dengan menteri pertahanan UK.

  Dia menceritakan semasa sampai ke MOF UK, dia telah disambut oleh guard of honour tentera UK. Apa yang hebatnya tu..dia kata Mr. Bean pn tak mampu buat guards tu tertawa, tapi bila dengan dia, terbahak2 guards tu tertawa.

  Apa yang dapat aku deducekan dari ceritanya ialah guards2 tu nampak Mat Syabu ni sorang Badut dan pelawak..lebih hebat dari Mr.Bean tu.Tak payah nak tunggu Matn Syab bukak mulut, tengok muka dia pun guards2 tu dah tergelak habis..katanya sampai berguling2 atas lantai. Kira hebat lah Msia ada MOD yang lebih lawak dari Mr. Bean tu kan !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak payah "deduce", GENG NAJIB AL JIBO, kamu nyonyot aje lah, spt yang kamu selalu buat kpd barang NAJIB AL JIBO walau pun di dah lingkup.

   GENG NAJIS AL JIBO tak sedar bahawa dia sendiri paling keji punya binatang, takda kerja, asyik di blog ini siang dan malam di atas berbagai nama. Pada hal Mat Sabu ada kerja - sebagai Menteri.

   Tapi kerana selalu minum air ketum campur air kencing orang Pakatan (hancing, dia selalu kata), mana lah dia boleh berbau jawatan tukang angkat beg Mat Sabu pun.

   Delete
 17. Sobat2 ku yang dikasihi sekelian. Ni ada satu lagi kehebatan Mat Syabu yang menjadi perbualan hangat Diplomatic circles seluruh dunia. Ia telah diviralkan sendiri oleh P/Jaya Tinggi Australia ke Msia.

  Daalm satu ,ajlis yang dihadiri oleh Mat Syabu dan P/jaya tinggi tu, Mat Syabu dengan confidentnya telah memulakan perbualan ..

  Mat Syabu : How are you sir..

  P/Jaya Australia : I'm fine your Excellency, minister of Defence.

  Mat syabu : How's your minister of Defence? Is she well??

  P/Jaya Australia : She's ok and well

  Mat Syabu : FYI...She's not only your minister of Defence..She's ours too!!

  P/Jaya Australia : ( speechless and doesn't know how to respond to the statement )

  P/Jaya tersebut telah menularkan perbualan tersebut dalam tweetnya yang mendapat share melebehi puluhan ribu like. Hebat betul MOD kita ..hingga menteri pertahanan Australia pun dikaatkan sebagai menteri peretahanan Msia. Mana nak cari menteri macam ni...takkan jumpa punya sampai kiamat pun. Tabik Tn. Mat Syabu !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Punya bangang GENG NAJIB AL JIBO tak fahamkan konsep pertahanan rantau ini, yang bermakna Australia ada lah sebahagian dari our joint defence.

   Tapi dia selalu minum air kencing orang Pakatan (yang selalu di kata nya hancing) di campur air ketum, mana lah dia tahu selain dari menyonyot barang NAJIB AL JIBO walau pun sipolan itu dah lingkup.

   Delete
 18. Dulu masa kempen ckp tak boleh lantik org politik jd pengerusi GLC.

  Sekarang elok je lantik diri sendiri sbg pengerusi khazanah.

  Dr. Mahathir mengeluarkan surat melantik dirinya sendiri sbg pengerusi khazanah. Dan yg sorang lagi dilantik jd ALP.

  Lawak antarabangsa apakah ini?

  ReplyDelete
 19. Blogger pro kerajaan Kluang demam dah pedih ulu hati, terpaksa screening komen yg dihantar. Hanya komen dari anjing belaan PH serta yg meramas telur admin serta kerajaan shj yg terlepas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu bro.
   Dlm entry terbaru, ada 4 komen yg lulus keluar, semuanya dari si KBB tomato jin mata tojeng tu. Komen saya satu pun tak keluar. Tak tahan pedih telinga si Keluang LGBT tu dgn panahan pro BN.
   Ki kik kik...

   Delete
 20. Sobat2 sekelian...Tentu kau orang setuju berkaitan dengan kenyataan berikut.

  Nampak gayanya pemimpin Rejim Pakatan Hancing ni masih dibelenggu mentaliti pembangkang dalam longkang gamaknya. Dia lupa yang Pakatan Hancing tu dah jadi pemerintah.

  Atau mungkin kerana terlalu teruja memegang tampuk kuasa membuatkan pemimpin Rejim Pakatan Hancing tu boleh buat sesuka hati. Tapi malangnya, dia memalukan diri sendiri.

  Jika sebelum ini, pemimpin Rejim Pakatan Hancing ni membuat dakwaan kononnya kenyataan yang dibuat telah dimanipulasi dan diputarbelit oleh akhbar UMNO untuk bangkitkan rasa kebencian terhadap dirinya.

  Tapi ternyata dakwaan yang dibuat itu hanya sekadar omongan kosong untuk menutup kemaluan apabila dia enggan mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar tersebut.

  Sekarang, bila menyedari penghinaan yang dilakukan telah membangkitkan rasa kurang senang dikalangan orang Melayu, baru la dia tampil nak mintak maaf.

  Realitinya, pemimpin yang sombong dan angkuh seperti si Kula ini tidak wajar diberi muka. Dia sepatutnya memikul sepenuh tanggungjawab dan meletakkan jawatan segera kerana tidak pandai nak menjaga sensitiviti dikalangan rakyat. Habislah..ramai pemimpin2 NGO melayu dah sebulat suara untuk memaksa dia meletak jawatan. Amarah orang melayu jangan dicucuk, kelak buruk padahnya nanti..tak cukup tanah nak lari bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. GENG NAJIB AL JIBO selalu menuduh Pakatan hancing. Sebab dia selalu mencium air kencing orang Pakatan.

   Malah dia minum air kencing orang Pakata, di campur dengan air ketum, membikin dia girang dan ghairah, memasukkan kopipes tak hbis habis di atas berbagai nama, termasuk "justice league".

   "jangan dicucuk", kata nya. Sebab dia selalu menyonyot. Barang NAJIB AL JIBO yang dah lingkup pun di buat nya. Dah jadi tabiat semulajadi nya menyonyot. Macam budak kecik.

   Najib kai begitu banak kpd Cina Kominis dan benarkan Forest City bawa masuk pembeli 700,000 unti kediaman mahal x 4 orang purata se famili = 2.8 juta orang Cina Kominis pun di nyonyot dek GENG NAJIB AL JIBO paling hamsat ini.

   Delete
 21. Sobat2 sekelian...Ini lah jadinya jika bercakap tak buat home work terlebih dulu. Tak pasal2 kena malukan oleh rakyat Msia. Tak tau lah macam mana Tun M boleh lantik orang macam ni jadi menteri. Patutlah rakyat cakap menteri2 yang ada dalam kabinet kayu reput PH ni uneducated dan badut2 belaka gamaknya !!!

  MENTERI PERUMAHAN DIKECAM KERANA KETINGGALAN ZAMAN DAN KURANG ILMU

  Selepas YB Zuraida Kamaruddin memuat naik status di twitternya pada 27 Julai sudah, ia menjadi bahan kecaman oleh ramai natizen termasuk dari penyokong PH sendiri.

  Dalam tweetnya, YB Zuraida menyatakan kekagumannya kepada sebuah Institut Kajian di Singapura yang menggunakan teknologi "Precast" ataupun sistem IBS yang menggunakan konsep pemasangan seperti LEGO dalam membina rumah atau bangunan.

  Sebenarnya teknologi ini telah lama dipakai di Malaysia dan negara-negara lain. Malah di dalam dokumentari di Astro pun dah banyak menceritakan tentang ini.

  Ramai yang telah komen balas kepada tweet YB Zuraida seperti:

  Lau-Fu-Tze :
  Malaysia melalui CIDB sudah lama perkenalkan IBS. Ketinggalan maklumat nampaknya.

  Grey:
  Konsep IBS dah lama kat Malaysia dan guna teknologi Australia serta lebih murah dari cara konvensional.

  Mohd Nizam Aziz:
  YB, di Malaysia pun dah buat. Kontraktor swasta 100% bumiputera lagi

  Anak Seligi:
  Jauh dia gi (pergi). Padahal GAMUDA dah ada kilang IBS sendiri di Dengkil.

  YB Zuraida telah memuat naik twitternya yang terbaru dan menyatakan komitmen beliau untuk membawa balik idea hebat Singapura ini ke Malaysia. IBS ni kan dah laam diamalkan dalam projek2 pembinaan di Msia ni. Ini lah jadinya kaalu lantik orang yang jual goreng pisang dan buah2an kat tepi jalan dulu2 tu jadi menteri...Hancuuus negara dibuatnya bhai !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kengkawan di akhirnya satu puak bani melayu yang dicanang canangkan membela islam di malaysia dihumban juga ke longkang, malah bani melayu tersebut turut dihina dan dikeji sang kepalanya ...maka melalaklah macai2 nya yang tidak bertuan hahahaha

   Delete
  2. Umno hilang nafsu kalahkan PAS, kata Nik Abduh
   FMT Reporters | July 26, 2018
   Nik Abduh berkata tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh pemimpin utama Umno yang menunjukkan ia mahu mengalahkan PAS.

   Nik Abduh berkata terdapat petunjuk baru menunjukkan Umno sedang berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS, dan PAS amat mengalu-alukannya. (Gambar Bernama)

   PETALING JAYA: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz hari ini melihat Umno telah hilang nafsu untuk mengalahkan PAS.

   Beliau berkata, tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh pemimpin utama parti itu yang menunjukkan perkara sedemikian (mengalahkan PAS).

   “Ertinya Umno bukan lagi ancaman yang utama kepada PAS hari ini. Malah, beberapa petunjuk baru menunjukkan Umno sedang berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS. PAS amat mengalukannya,” katanya menerusi kenyataan di Facebook miliknya semalam.

   Sebelum ini, Ketua Penerangan PAS, Nasrudin Hassan dilaporkan berkata Pakatan Harapan (PH) perlu dikalahkan dalam pilihan raya kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis pada 4 Ogos ini kerana ia masih gagal menunaikan janji pilihan rayanya, terutama yang terkandung dalam janji 100 hari.   Tiga calon bakal bertanding dalam PRK Sungai Kandis pada 4 Ogos ini membabitkan pertembungan antara calon Barisan Nasional (BN), Datuk Lokman Noor Adam dan calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni serta calon Bebas, K Murthy.

   Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Bachok itu turut berkata ada pihak yang berhujah menghentam parti itu dengan menyatakan PAS berusaha menghidupkan Umno dan ia bersandiwara.

   Nik Abduh berkata, parti Islam itu menghidupkan Umno dengan memberi kesedaran kepadanya dengan Islam kerana Umno adalah abang PAS yang telah lama lupa diri akibat terlalu lama di anjung kuasa.

   “Kesedaran Umno adalah kekuatan kepada PAS untuk memastikan Islam lebih berdaulat di bumi ini. Islam memerlukan umatnya sendiri untuk bangkit mempertahankan agamanya.

   “Jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa PAS mendorong ahlinya mengundi Umno? Saya jawab, Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami,” katanya.

   Beliau berkata, arahan daripada parti Islam itu adalah menolak kerajaan PH dan sikap serta pendirian parti Islam itu terhadap PH adalah serupa, sama ada sebelum atau selepas pilihan raya.

   “Bagi PAS, PH bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Ancaman terhadap kedaulatan agama Islam, keadaan ekonomi dan sektor lain yang tidak stabil selepas PRU14 semakin membuktikan benarnya pendirian PAS,” tegasnya.

   Menurutnya, kegagalan awal kerajaan PH untuk mengotakan janji awal manifestonya, selain beberapa kenyataan pemimpin utamanya yang berbelit-belia bagi menjustifikasikan kegagalan mereka mengatakan janji manifesto itu.

   “Kegagalan mengawal prestasi ekonomi negara yang semakin perlahan, selain tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh para pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan agama Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan PH hari ini,” katanya.

   Delete
  3. Amat bodoh si GENG NAJIB AL JIBO BODOHI menuduh cara lantikan Jemaah Menteri Kerajaan PH.

   Dia membabi buta tak sedarkan bahawa NAJIB AL JIBO pun lantik sepupu nya "Menteri Amaran" Mudin Hussein dan Wak Jahit yang selalu enggeh kpd apa NAJIB AL JIBO buat, termasuk mencuri berbilion duit rakyat di 1MDB.

   Nak maki dia, dah selalu sangat di buat, tapi pembaca faham sahaja lah the expletives untuk dia.

   Delete
 22. Kengkawan...Tentu kau orang perasan berita koporat ni kan...

  Baru je PM lantik Mahathir jadi pengerusi Khazanah, anak dengan segera dapat kontrak!! Mesti senyum girang Mokhzani Mahathir. Jangan tanya MP Langkawi dia mesti kata 'Tak Tahu" punya kan!!

  Hari ni tular berita yang mengatakan OPCOM Cables sdn bhd. anak starikat OPCOM Berhad telah ditawarkan letter of award oleh Telekom Msia untuk kerja2 installations, services and Restorations berkaitan projek Rakan Unifi dari Telekom. Kontrak yang berharga RM 11.157 juta tu adalah selama 18 bulan yang akan berakhir pada 31 Disember 2018.

  Untuk pengetahuan kengkawan...salah sorang ahli pengarah OPCOM Bhd. ni adalah TS Mokhzani Mahathir. Manakala Telekom Msia pula adalah sebuah GLC yang berada di bawah Khazanah yang dipengerusikan oleh Tun M yang dilantik oleh PM Msia yang ke 7.

  Patut lah beria2 Madey ni nak jadi pengerusi Khazanah, dia aad kepentengan dalamnya untuk diagih2kan kat anak2 dan kroni2nya nanati. Ini lah jadinya bila penyamun tarbus diletakkan ditempat yang banyak hartanya...abis lah kena sapu sampai licin licau nanti bhai !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kengkawan di akhirnya satu puak bani melayu yang dicanang canangkan membela islam di malaysia dihumban juga ke longkang, malah bani melayu tersebut turut dihina dan dikeji sang kepalanya ...maka melalaklah macai2 nya yang tidak bertuan hahahaha

   Delete
  2. GN. Jemin pun pun kenyang sakan le nanti. Bg Non telan air liur je le, tengok depa sedut lubuk karun khazanah negara tu.

   Delete
  3. Bani Melayu yg cuba nak bela Islam dihumban ke longkang oleh puak2 kafir harbi. Nasib le...

   Delete
  4. Kengkawan di akhirnya satu puak bani melayu yang dicanang canangkan membela islam di malaysia dihumban juga ke longkang, malah bani melayu tersebut turut dihina dan dikeji sang kepalanya ...maka melalaklah macai2 nya yang tidak bertuan hahahaha

   Delete
  5. Aiiii...dan ada penyokong pulak skrg.makin kuat ler anjing rosmah menyalak

   Delete
  6. Asri puji

   Ramasamy menjadi sasaran beberapa aktivis Islam, termasuk Mufti Perlis, Datuk Mohd Asri Zainul Abidin, selepas mempersoalkan keputusan Putrajaya enggan mengusir Zakir yang dikehendaki India atas dakwaan terbabit dalam aktiviti keganasan dan pengubahan wang haram.

   Mufti Perlis, Datuk Mohd Asri Zainul Abidin memuji ratusan penunjuk perasaan yang berarak di George Town hari ini untuk menyuarakan bantahan terhadap Ramasamy.

   “Alhamdulillah, semua bergerak membantah Ramasamy. Jangan dibiarkan ancaman LTTE menggugat negara,” tulisnya di Facebook hari ini.

   Asri bersama beberapa aktivis Islam dan pengikutnya menggesa tindakan diambil terhadap Ramasamy yang didakwa mempunyai kaitan dengan LTTE, selepas gambar beliau memberi penghormatan kepada imej sepucuk senapang kalashnikov dan menyertai mesyuarat Jawatankuasa Hal Ehwal Perlembagaan LTTE tersebar di media sosial.

   Ramasamy dilaporkan berkata, jawatankuasa itu ditubuhkan kerajaan Sri Lanka selepas Colombo dan LTTE memeterai perjanjian damai, serta beliau turut dijemput menganggotai jawatankuasa perdamaian di Aceh.

   Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun dilaporkan berkata, pihaknya menerima 53 laporan polis, termasuk daripada Ramasamy sendiri, berhubung isu berkenaan.

   Rabu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, beliau akan mengadakan pertemuan dengan Ramasamy dan Asri di Putrajaya bagi meminta penjelasan serta meredakan keadaan antara kedua-dua pihak itu.

   Delete
  7. Macam biasa, GENG NAJIB AL JIBO menuduh tanpa bukti, tanpa alasan pun. Membabi buta sebab dia jenis babi.

   Takda sebut pun bagaimana Letter of Award itu di keluarkan kpd Opcom, di anggap nya cara korapsi yang melanda landa dizaman NAJIB AL JIBO masih berlaku sekarang.

   Jenis babi memang begitu.

   Delete
 23. Sobat2 yang aku hormati dalam blog ni...Sudah tentunya kita dapat merasakan bahawa Menteri Pertahanan seorang yang amat keliru...senang citer dia ni tak paham bahasa!!

  Selalunya, orang mengadu serangan atau komen yang dibuat di dalam Parlimen sebagai seperti pepatah English, 'hitting below the belt'.

  Ini disebabkan apa-apa (melainkan empat perkara spesifik) yang disebut di dalam Dewan Rakyat tidak boleh disaman kerana kekebalan Parlimen itu sendiri.

  Mat Sabu pula terbalik orangnya. Mana tidaknya. Beliau mencabar DS Najib Tun Razak sebaliknya. Beliu mencabar mantan Perdana Menri mengulang kenyataan bahawa Mat Sabu adalah badut (joker) di dalam Dewan Rakyat.

  Kalau DS Najib Tun Razak mengulang di dalam Dewan sekalipun, kenyataan YB Pekan bahawa Menteri Pertahanan seorang badut akan di rekodkan untuk selama-lamanya di dalam Hansard Parlimen! Apa faedahnya?

  Kesimpulannya, memang macam kartun dan badut lah Menteri Pertahanan Malaysia ni kan !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sobat2 sekelian...Sejak akhir2 ni dah ada jugak juga menteri BADUT dalam Kerajaan Fuckaatn Haprakan yang memainkan api perkauman dengan mengatakan kaum Melayu adalah pendatang!!!

   Harap2 pihak berwajib buat siasatan dengan segera sebelum api kebencian merebak dan sukar dikawal.

   Jangan sesuka hati aje nak cetuskan isu mengenai taraf dan hak kaum melayu di negara ni, lepas tu senang2 aje nak minta maaf. Nanti bila dah reda, buat lagi...memang patut menteri2 macam ni dipecat dari kabinet. Tidak menyumbang langsung kepada perpaduan kaum di Msia!!!!


   Delete
  2. Kengkawan di akhirnya satu puak bani melayu yang dicanang canangkan membela islam di malaysia dihumban juga ke longkang, malah bani melayu tersebut turut dihina dan dikeji sang kepalanya ...maka melalaklah macai2 nya yang tidak bertuan hahahaha

   Delete
  3. Rakan2 yang dikasihi...kau orang perasan tak, sekaarng ni berlumba lumba menteri kabinet kayu reput Fuckatan Haprakan buat lawak sempena PRK sg Kandis.

   ...lepas sorang...sorang mempersembahkan lawak solo mereka..

   Kat tv malam tadi, Terasa Kok menayangkan kepala lututnya yang seksi giler buat tatapan warga Sg. Kandis dan rakyat Msia.

   Ramai yang mengatakan tindakan Teresa Kok ni boleh dikatakan bijak. Ini adalah untuk mengimbangi wajahnya yang tak berapa nak siap tu...Setuju tak rakan2??

   Delete

  4. GENG NAJIB AL JIBO MENCARUT MENGATA "Fuckatan" dsb nya.

   Buat baik di balas baik ... pangkat dia di tukar kpd AL JUBO.

   Mengata "menteri kabinet kayu", dia menyonyot menteri kabinet Najib yang berulat, busuk, penuh dengan mencuri dan korapsi.

   Delete
  5. GENG NAJIB AL JUBO mengata Mat Sabu kartun dan badut.

   Dia sendiri jongos, takda kontol, dah di potong macmm eunuch, Najib yang dah lingkup pun masih di nyonyot dia.

   Delete
 24. Nampak gayanya..tindakan Mat Syabu ni adalah bertentangan dari kebiasaan.

  Selalunya seseorang MP akan mencabar lawannya di luar parlimen. Memang pelik tindakan dia ni kan. Memang selayaknya beliau digelar badut dan komedian yang tersohor di Msia....Jozan dan Sepahtu pun tak boleh celen dia bhai !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beliau pernah menyandang jawatan Timb Yg Dipertua PAS.

   Beliau banyak kali menang sebagai Ahli Parlimen dalam PRU.

   Akhir sekali, dengan restu Illahi, beliau diberi rezeki untuk menjawat Menteri Pertahanan Malaysia.

   Tonggeng...

   Ape bende yg kamu ade?

   Dan apekehal kamu nie asyik melalak merungut siang malam pagi petang macam pondan kreput tak dapat pelanggan, haaaaaa......??

   Delete
  2. ‘This is Malay land’, Tajuddin beritahu wakil rakyat DAP
   Faiz Zainudin | July 25, 2018
   Ahli Parlimen Pasir Salak berkata demikian selepas Khoo Poay Tiong meminta dia belajar sejarah sebelum bercakap mengenai Malaysian Malaysia.
   DEWAN RAKYAT


   KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat gamat apabila Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) meminta Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) belajar sejarah sebelum bercakap mengenai konsep Malaysian Malaysia.

   “Sejarah? Ini tanah Melayu tahu. Kamu cakap soal sejarah, ‘this is Malay land’,” katanya ketika membahaskan titah Agong hari ini.

   Terdahulu, Tajuddin dalam ucapannya menyeru semua wakil rakyat menghormati institusi raja-raja dan hak orang Melayu, namun RSN Rayer (PH-Jelutong) tidak berpuas hati kerana merasakan ia ditujukan kepada Pakatan Harapan.

   Tajuddin berkata gesaannya untuk semua pihak. “Kita mesti tunjukkan kesetiaan kepada raja-raja Melayu. Raja penting kepada kita, sebagai ketua agama Islam. Kalau kamu hina raja, kamu hina orang Melayu.”

   Beliau menjelaskan gesaannya mahu mempertahankan institusi raja-raja, yang bertanggungjawab menjaga hak dan keistimewaan Bumiputera dan Islam.

   “Tapi ada orang mewujudkan persepsi perkauman. Kalau kita orang Melayu-Islam pertahan hak kita bukan bermakna kita rasis,” katanya.

   Tajuddin sempat membidas idea kesamarataan dalam konsep Malaysian Malaysia yang dikaitkan dengan DAP.

   “Itu bukan keadilan. Kita beri pertolongan kepada yang memerlukan. Kita beri pada Orang India, Melayu, Cina dan lain-lain yang perlukan pertolongan. Tidak ada perkauman,” katanya.

   Kata-kata Tajuddin itu mengundang reaksi Khoo, yang bangun mencelah dan berkata Malaysian Malaysia yang dilaungkan DAP itu untuk menjaga hak semua kaum.

   Tajuddin bagaimanapun mempertikaikan jawapan Khoo. “Jangan cakap sahaja. Di mulut lain, di hati lain. Kita tahu agenda kamu.”

   Khoo membalas dakwaan itu dengan meminta Tajuddin mempelajari sejarah, di mana ia dijawab dengan berkata “this is Malay land”.

   Keadaan semakin tegang apabila Willie Mongin (PH-Puncak Borneo) bangun dan mencelah. “Ini tanah Malaysia, bukan tanah Melayu”.

   “Kalau awak nak berdebat dengan saya kita boleh berdebat di luar,” kata Tajuddin pula.

   Keadaan kembali tenang apabila Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon meminta Khoo dan Willie berhenti mengganggu Tajuddin.

   Tanah Melayu atau nama Inggerisnya, Malaya, adalah kumpulan negeri-negeri di Malaysia Barat, dan dirujuk seperti itu dalam dokumen rasmi kerajaan seperti Perintah Perlembagaan Persekutuan dan jawatan seperti Hakim Besar Malaya.

   Tanah Melayu bergabung dengan Sarawak, Borneo Utara (sekarang Sabah) dan Singapura untuk membentuk Malaysia pada 1963.

   Delete
  3. GENG NAJIB AL JIBO mengejakan nama Mat Sabu sebagai "Syabu". KEPALA BAPAK DIA.

   GENG AL JIBO ini asyik masuk di sini di atas berbagai nama, asyik nak bukak mulut yang seperti jubor ayam sebab dia banyak minum air ketum bercampur air kencing orang2 PH.

   Jadi girang dan ghairah dia. Binatang pelesit dia.

   Delete
 25. Kengkawan...Baru2 ni tular berita yang mengatakan Dato Siti Nurhaliza telah dilantik sebagai salah sorang ahli board of trustees yayasan Pintar negara. Tahniah lah kan.

  Aku seperti majoriti rakyat Msia amat kagum dengan Dato Siti ni, tapi dari sudut sebagai penghibur yang hebat. Suaarnya memang tak boleh celen oleh penyanyi2 lain di negara ni.

  Tapi rasanya...adalah satu penghinaan kepada tokoh-tokoh akademik apabila terpaksa duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan penyanyi Siti Norhaliza yang hanya berbekalkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) gred 3 (ada sumber yang mengatakan beliau gagal SPM). Takpe lah kita lupakan hal tu..

  Kerajaan PH Tomato telah memansuhkan Majlis Professor Negara sebaliknya meletakkam Siti Norhaliza sebagai Ahli Lembaga Pengarah Yayasan Pintar? Persoalannya, pintar kat mananya?

  Ramai lagi anak Malaysia yang berjaya dan bijak pandai. Di mana letaknya ketelusan dan intergriti apabila lulusan SPM Gred 3 dilantik menjadi Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Pintar? Maaf ..bukan nak merendah2kan kelulusan akademiknya pulak..tapi itu lah realiti yang kita perlu terima.

  Siti Norhaliza kononnya boleh menyumbang idea hebat untuk majukan sistem pendidikan negara...kalau dia diletakkan dalam bidang hiburan, kita takde masaalah..tapi ni bidang akademik. Bukan calang2 orang boleh duduk kat tempat tu.

  Sedih rasanya melihat tokoh Akademik ITM, Tan Sri Arshad Ayob disamatarafkan dengan beliau. Satu penghinaan untuk ahli2 akademik di yang banyak menyumbang jasa dalam menaikkan taraf pendidikan dan yang telah menghasilkan kajian2 yang diiktiraf samaada di peringkat tempatan dan di luar negara, seperi pensyarah bidang biologi dari USM tu yang mendapat pingat emas dalam satu pertandingan di England baru2 ni.

  Untunglah kalau menjadi kenalan rapat pada PM...pasti lah ada ganjarannya bhai !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setiap tahun kan ada 10 pelajar top ten bagi SPM dan STPM di Malaysia. Sepatutnya... Cari la mereka ini. Senarai bagi setiap tahun ada di Lembaga Peperiksaan.

   Mereka ini patut diberi pengiktirafan sebab SPM dan ATPM merupakan titik tolak kejayaan seorang pelajar di negara ini. Bukan saja mereka ini hebat dari segi intelektual malahan mereka juga seimbang dan segi sahsiah dan ko-akademik.

   Tak perlu la mengarut guna nama artis yang tak tau ujung pangkal intelektual mereka. Kenapa pihak PH terlalu terdesak sehinggakan sanggup memperbodohkan minda rakyat kebanyakan.

   Cukup la dengan hopeless basket cases of uneducated supporters of PH. Jangan jadikan anak bangsa Malaysia hanyut dengan dendangan artistik yg mengkhayalkan.

   We need future technocrats and scientists not merely street artists. Tak perlu bagi free promotion kpd konsep artis. Nobody wants to be artists unless they are desperates. Except, kalau dah memang ada degree masih mau jadi artis? itu hal lain. Bukan kah pendidikan tu penting untuk menjamin masa depan seseorang..apatah lagi jika sampai ke tahap tertiary education.

   Jadi janganlah kerajaan era baru ni secara semberono melantik orang ke tempat2 macam tu. Fikir2kan lah apa impaknya di hari muka. Namanya pun yayasan Pintar..kalu boleh biarlah orang2 yang diiktiraf kepintarannya dalam bidang akademik berada di situ..bukan main borong semacam, atas dasar penyokong tegar PM !!

   Delete
  2. Tonggeng...

   DCT ikon kebanggaan negara, terkenal harum seantero dunia sebagai penyanyi/penghibur.

   Beliau satu2nya penyanyi negara yg layak berkonsert di Royal Albert Hall, tempat khusus bagi pemuzik2 & penyanyi2 taraf world Class.

   Beliau tidak menyogok, memberi rasuah, mencuri hak orang lain, menganiaya & mentohmah orang untuk meraih kejayaan & menjadi jutawan.

   Perilaku, pertuturan, persembahan & pakaiannya sentiasa bersopan & menawan.

   Ape bende yg kamu ade, selain kopipes bahan2 sampah yg biasanya tidak berpekdah & luar tajuk......??

   Dan apekehal kamu nie asyik melalak merungut siang malam pagi petang macam pondan kreput tak dapat pelanggan, haaaaaa......??

   Delete

  3. GENG NAJIB AL JIBO 1 August 2018 at 02:40,

   Tak habis habis mengarut kamu nih.

   Hishamuddin Hussein punya bosan dengan Al JIbo punya "adventurism" mencuri duit 1MDB dll, korapsi melanda landa hingga UMNO lingkup di Pru14. Dia langsung tak keluar sejak itu.

   Tak bertanding dipemilihan parti Umno, tak buat apa2 kenyataan, tak ada di beritakan sebut apa2 pun.

   "Artis" KEPALA BAPAK KAU.

   Delete
 26. Waahh..Tn Hj Othaman ni peminat Dato Siti rupanya...Tn Hj ni pandai nyanyi ke?

  ReplyDelete
 27. NEIL KEENAN UPDATE!THE MALAYSIAN DEAD MAN WALKING CAPER-PART 2

  Tuan Shah
  Sudah baca lapuran di capaian di atas? Jika sudah Apa komen tuan.

  Dari tulisan tersebut jelas menyatakan bahawa

  1.Bekas PM dan TPM (Najib & Zahid Hamidi) terlibat melakukan rampasan harta seorang anak melayu islam rakyat Malaysia bernama Ablen Ibram Hamid.

  2. Mereka telah "membunuh?" Ablen ibram Hamid dengan mengeluarkan sijil mati palsu

  3. Mereka juga telah mengujudkan "surat wasiat palsu Ablen Ibram Hamid" yang menyatakan bahawa simati menyerahkan segala harta simati kepada Najib.

  4. Dengan sijil mati palsu & surat wasiat palsu Najib telah merampas semua harta Ablen Ibram Hamid ada Malaysia. Disyaki Najib telah guna duit rampasan tersebut untuk melibatkan ramai pemimpin kerajaan dan pihak istana?

  5.Mengguna sijil mati palsu & wasiat palsu itu Najib tuntut harta/aset Ablen Ibram Hamid di luar negara di UBS Bank di Switzerland untuk ambilalih.

  6. Pihak UBS Bank di Switzerland sedar pelanggannya Ablen Ibram Hamid masih hidup. Oleh itu UBS bersama Ablen Ibram Hamid memfailkan kes kecurian tersebut kepada Internatiol Court of Justice (ICJ).

  7. Disamping itu pihak DEPARTMENT OF JUSTICE (DOJ) di Amerika telah kesan bahawa Najib cuci duit tersebut yang didakw Najib curi dari 1MDB sebenarnya adalah dari harta/ aset Ablen Ibram Hamid. Najib simpan hasil curian tersebut dalam banyak akaun yang dibuka di banyak negara luar.

  8. Ablen Ibram Hamid melalui DOJ dan ICJ telah menuntut Najib kembalikan semua harta /aset yang dicuri Najib.

  9. Najib tidak dapat pulang balik semua aset yang dicuri kerana akaùnnya di Amerika dan Switzerland telah dibekukan oleh negara tersebut.

  10. Oleh itu Najib guna 1MDB untuk pinjam duit dari agensi-agensi kewangan Malaysia untuk bayar balik. Tapi tak cukup lagi.

  11. Itulah sebabnya Najib kata dia tak ambil wang 1MDB. Duit yang 1MDB pinjam Najib guna UNTUK BAYAR BALIK DUIT ABLEN IBRAM HAMID yang dia ipu/curi.

  12.Inilah cerita yang saya baca dan dengar? Elok juga tuan Shah sendiri sisat perkara ini.

  Terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selagi kamu tak beri link kpd berita itu dan dalam Bbahasa Inggeris atau BM, selagi itu lah berita itu di anggap karut.

   Tak pernah dengar. DoJ pun tak pernah sebut ini semua.

   Mengarut.

   Delete
 28. MAKHLUK YG HINA IALAH YG TUNDUK PD BINI HINGGA JAHANAM NEGARA..HINGGA DIKATAKAN TERBUNUHNYA SEORANG JELITAWAN.

  MAKHLUK YG HINA IALAH YG BARU 2 BULAN BERKUASA JD PM SUDAH MERANCANG MCM2 ROMPAKAN.

  MAKHLUK YG HINA IALAH MERASA MASIH MUDA TP KALAH DGN SEORG TUA DLM GELANGGANG

  KITA TAK HINA SESEORG KERANA BOTAKNYA..ATAU KEPITNYA... TIDAK SAMA SEKALI.

  secara jenayah sudah terdedah...masih ada sifat hina utk hina org lain.

  klu setakat bahasa mnjadi halangan dlm hubungan dgn pihak pertahanan luar negara.. apa ada masalah..kita blh upah penterjemah dr monggolia. dn kita pasti tk tipu bayaran upah beliau itu.

  yg hina ialah org yg tipu komisyen org lain malah dibunuh org itu. hina dn zalim.

  ReplyDelete
 29. Sg Kandis, PRU yg lepas, PH dapat lebih kurang 24 ribu undi, manakala undi yg diberi kepada BN + PAS adalah lebih kurang 19 ribu. Majoriti dlm 5 ribu undi sahaja. Masa itu, ramai orang2 Melayu termakan dgn pelbagai janji2 dlm manifesto PH. Mereka juga tidak menyangka puak2 kafir akan naik tocang bila PH memerintah negara.

  Kini dgn kesedaran ramai Melayu di Sg Kandis, akan ancaman kepada Melayu/Islam dan juga janji2 manifesto dahulu tidak tertunai, besar kemungkinan PH akan ditumbangkan dlm PRK besok lusa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Entah apa yang besar yang kamu nak tumbangkan tak tahu lah. Orang2 PH tidak semua nya besar tapi barang depa tak tahu lah.

   Melayu yang termakan jani ia lah GENG JIBO dan yang sekampong dengan nya.

   Janji tipu, Najib mencuri, merompak dan melanun, satu sen pun korang tak dapat, Wak Jahit ha nya enggeh saja.

   Delete

 30. GENG NAJIB AL JIBO keluar lagi di atas nama itu, selain dari atas nama justice league yang menunggu justice kpd Al Jibo. Yang sudah di dakwa CBT RM42 juta duit SRC International, anak syarikat 1MDB. Tak lama lagi akan di heret ke mahkamah, di dakwa berbagai tuduhan berkaitan 1MDB, di bicara dan di penjara.

  GENG NAJIB diberi pangkat "AL JIBO" ikut style orang PAS yang suka gunakan "Al" di nama nya, menunjukkan pangkat, konon. Tapi Saddam Hussain Al Takriti pakai "Al" di nama nya sebab tempat asal nya di Iraq ia lah Takrit.

  Macam macam karenah.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...