Monday 9 July 2018

PAS OH PAS...MASIH TAK SEDAR DIRI LAGI RUPANYA?


Sekali imbas, Pas nampaknya semakin menyedari bahawa keegoan mereka untuk menjadikan pentandingan tiga penjuru dalam pilihanraya sebenarnya adalah strategi yang memakan diri sendiri.


Dengan keyakinan bahawa pertandingan tiga penjuru dapat menjadikan mereka sebagai "king maker" dan BN atau Pakatan Harapan akan mencari mereka untuk membentuk kerajaan, sebaliknya apa yang berlaku ialah Pas kecundang di semua kerusi campuran dan hanya kekal sebagai parti yang mampu bernafas di Kelantan dan Terengganu sahaja.


Barangkali tidak kurang sedihnya juga bagi Pas bila mana Amanah yang baru ditubuhkan dan pernah diramalkan akan berkubur selepas PRU14, tetapi sekarang satu demi satu pemimpinnya dilantik sebagai menteri mahupun timbalan menteri.


Manalah tak sedih...sekian lama berjuang tapi masih tak mampi menjadi sebahagian daripada kerajaan, namun Amanah yang selalu diperlekeh pula yang akhirnya tampil dengan cemerlang dan meraih kejayaan.

Lantaran itu, menjelang pilihanraya kecil Sungai Kandis tidak lama lagi berikutan kematian Adunnya, Shuhaimi Shafie, Pas dengan segera menyatakan keinginan untuk berlawan satu lawan satu dengan Pakatan Harapan yang diwakili oleh PKR.


Kata Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan, parti itu hanya akan menyertai pilihanraya kecil itu jika ia pertandingan satu lawan satu.  


"Kalau pertandingan tiga penjuru, mungkin kita akan pertimbang balik kerana kita tidak mahu perpecahan undi dan mengulangi kesilapan dalam pilihanraya yang lalu," katanya lagi.


Bermakna, jika BN masuk bertanding dan PKR yang pasti meletakkan calonnya berikutan kerusi itu milik mereka, Pas dengan sendirinya akan menarik diri.


Ehhh....sudah tidak mahu jadi "king maker" lagi ke?


Walaupun sudah terlambat, Pas sekurang-kurangnya sedar mereka sudah melakukan kesilapan besar sebelum ini.


Jika tidak dan kiranya mereka setuju berunding elok-elok dari segi pembahagian kerusi dengan Pakatan Harapan dalam pilihanraya umum lalu, pasti hari ini kita akan melihat beberapa pemimpin Pas sudah pun berjawatan menteri dan timbalan menteri bersama-sama dengan PKR, DAP, Bersatu dan juga Amanah.


Atau pun kiranya Pas setuju bekerjasama dengan UMNO dan BN, tidak mustahil hari ini parti itu sudah pun membentuk kerajaan campuran bersama pemimpin kleptokrasi, Najib Razak.


Apa pun, segala-galanya sudah terlambat bagi Pas.


Namun demikian, melihat sikap Pas yang berharap BN akan menarik diri di Sungai Kandis dan mereka yang mahu berlawan dengan Pakatan Harapan, ia dengan sendirinya menunjukkan parti itu masih dengan keegoaan yang tersendiri.

Dalam pilihanraya 9 Mei lalu,  bagi kerusi DUN Sungai Kandis, PKR mendapat 23,998 undi,  BN mendapat 11,518 undi, Pas 7,573 undi dan PRM dengan 76 undi.


Berdasarkan itu, Pas tidak sepatutnya mengharapkan BN tidak meletakkan calonnya, sebaliknya merekalah sebagai parti yang mendapat undi ketiga yang sepatutnya menarik diri.


Jika ingin melihat pertandingan satu lawan satu, ia sepatutnya antara BN berlawan dengan Pakatan Harapan, bukannya Pas dengan Pakatan Harapan.


Di mana logiknya parti nombor tiga dari segi perolehan undi mahu parti nombor dua menarik diri?


Pas masih belum sedar diri lagi rupanya? (ShahbudinHusin 09/07/2018)

111 comments:

 1. Mufti Pulau Pinang sambut baik keputusan mahkamah keatas Ahmadiah  GEORGE TOWN: Mufti Pulau Pinang mengalu-alukan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam yang membenarkan pengikut Ahmadiah bebas mengamalkan ajaran mereka, walaupun mereka dilabelkan sesat oleh pihak berkuasa Islam di Malaysia sebelum ini.

  Datuk Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, keputusan itu sejajar semangat kebebasan beragama seperti yang dijamin Perlembagaan Persekutuan dan aliran Ahmadiah tidak pernah diiktiraf sebagai umat Islam.

  Katanya, keputusan mahkamah itu juga selaras keputusan muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-8 pada September 1984 yang pengikut Ahmadiah bukan umat Islam.

  Oleh itu, katanya, pengikut fahaman Ahmadiah boleh dianggap agama lain, selain Islam.

  “Ini bermakna mereka tidak boleh menerima hak-hak sebagai orang Islam, termasuk hak pengebumian dalam perkuburan Islam,” katanya kepada FMT.

  Dalam penghakiman bersejarah semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Datuk Vazeer Alam Mydin Meera berkata, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tiada hak menghalang aktiviti keagamaan komuniti Ahmadiah di negeri itu.

  Seramai 39 pengikut Ahmadiah dalam permohonan semakan kehakiman mereka mencabar Jais kerana cuba mendakwa mereka dengan kesalahan syariah, atas dasar pihak berkuasa agama Islam di Selangor tidak mengiktiraf Ahmadiah sebagai orang Islam.

  Hakim berkata, fatwa yang diwartakan di Selangor pada 2001 mengisytiharkan pengikut Ahmadiah sebagai sesat dan Jais tiada bidang kuasa untuk menyiasat dan mendakwa mereka atas kesalahan di bawah Enakmen Jenayah Islam Negeri.

  Ajaran Ahmadiah diasaskan Mirza Ghulam Ahmad pada 1889 di kampung kelahirannya Qadian, di daerah Gurdaspur, Punjab, India. Beliau lahir pada 13 Februari 1835 dan meninggal dunia pada 26 Mei 1908 di Lahore, sebelum dipindahkan untuk dikebumikan di Qadian.

  Kebanyakan umat Islam menganggap aliran Ahmadiah yang berdasarkan ajaran Mirza Ghulam Ahmad dari Qadian, India, sebagai sesat kerana pengikutnya percaya Mirza Ahmad ialah penyelamat.

  Komuniti Ahmadiah mendakwa mempunyai puluhan juta pengikut di seluruh dunia. Ibu pejabatnya kini terletak di Britain.

  Terdapat juga kehadiran ramai pengikut Ahmadiah di Pulau Pinang.

  Wan Salim berkata, antara kepercayaan fahaman itu ialah Mirza Ahmad ialah nabi yang menerima wahyu dan mempunyai mukjizat.

  Katanya, Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang turut memutuskan pengikut Ahmadiah bukan umat Islam.

  Beliau berkata, pihak berkuasa agama tidak boleh menghalang pengikut Ahmadiah mengamalkan ajaran mereka, tetapi mereka boleh didakwa kerana menyebarkan ajaran itu kepada umat Islam lain.

  “Orang bukan Islam tidak boleh dihukum dengan hukuman murtad.”


  : Mufti pun jadi pening semenjak PH menerajui negara. Rakyat boleh lihat siapa sebenarnya yang menjual agama...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mufti dibawah sultan, bukan parti politik

   Delete
  2. Yadim bidas Zam
   ROSMIZA KASIM 8 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore398
   Yadim bidas Zam
   Yusri (kanan) membantu tetamu mengambil makanan pada majlis tersebut.
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KOTA BHARU - Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin tidak layak untuk mengkritik institusi tahfiz apatah lagi memberikan cadangan agar ia ditutup.

   Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Dr Yusri Mohamad berkata, pandangan sebegitu tidak sepatutnya datang dari pemimpin sepertinya dan sekiranya ada kekurangan ia perlu diperbaiki bukannya ditutup.


   Menurutnya, bekas menteri itu tidak boleh menghukum secara keseluruhan seandainya terdapat hanya salah satu tahfiz yang terlibat dengan sesuatu perkara.

   “Tokoh ini bukan bidang dia mahu kritik tahfiz. Nak baiki tahfiz kena rujuk pihak berkaitan dan juga kementerian.

   “Kalau dia anggap sekolah tahfiz ini jumud, ada juga mereka yang lahir dari universiti begitu.

   Jadi jangan buat kenyataan umum sebegini,” katanya.

   Terdahulu beliau merasmikan Hari Terbuka NGO Islam dan Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2018 dan Perbincangan Meja Bulat Ahli Jawatankuasa Majlis Amal Islam Malaysia (MAIM) Kelantan.

   Tahun lalu, Zainuddin juga pernah mengeluarkan pandangan seumpama itu dan Yusri berpandangan perkara berkaitan tahfiz tidak perlu dipolitikkan.

   Sambil menyifatkan kenyataan Zainuddin itu terlalu radikal, Yusri juga menganggap ia sebagai satu ujian kepada kerajaan baharu dalam menyelesaikan perkara itu.

   Dalam pada itu hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menolak cadangan berkenaan dan berpandangan sepatutnya beliau membuat homework serta melihat sumbangan para huffaz.

   Delete
  3. Ahli NGO, PAS bantah pengiktiran UEC
   Diterbitkan 6 Jul 2018, 5:52 petang | Dikemaskini 6 Jul 2018, 5:55 petang

   A+ A-
   Kira-kira 200 anggota badan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik berhimpun di luar Masjid Al-Azim, Bukit Palah di Melaka, hari ini mengesa kerajaan negeri Melaka menarik balik pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) yang dilihat menjejaskan integrasi nasional dan perpaduan rakyat Malaysia.

   Pesuruhjaya PAS Melaka Kamaruddin Sidek berkata gesaan itu bukan tindakan politik atau perkauman, tetapi sebuah usaha bagi memastikan inisiatif melahirkan generasi muda Malaysia yang bersatu di bawah satu negara melalui Dasar Pendidikan Kebangsaan dapat dilaksana dengan berkesan.

   Beliau berkata UEC menggunakan bahasa Mandarin sebagai bahasa pengantar, justeru apakah mekanisme yang dapat memastikan penjawat awam dilantik kerajaan negeri mampu mempunyai penguasaan bahasa Malaysia di tahap tertinggi seperti keperluan perjawatan awam seluruh negara.

   “Isu asasnya adalah perpaduan negara, ia beri kesan besar jangka panjang kalau penjawat awam pun tak boleh cakap bahasa Malaysia dengan betul, ini masalah besar.

   “Dasar Pendidikan Kebangsaan cukup baik kerana adanya integrasi dalam pendidikan supaya jangan ada pengasingan dari segi bahasa, budaya, agama dan sebagainya, tetapi mampukah UEC melaksana perkara yang sama,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri himpunan itu.

   Pada Isnin lepas, Ketua Menteri Adly Zahari dilaporkan sebagai berkata pengambilan lulusan UEC dilaksanakan sebagai antara syarat perjawatan peringkat negeri Melaka kerana ia adalah sebahagian daripada manifesto Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lepas.

   Kamaruddin berkata silibus pelajaran Bahasa Malaysia dan Sejarah dalam UEC dilihat tidak setaraf dengan tahap silibus pelajaran dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang dilaksana bagi membentuk jati diri kukuh rakyat Malaysia.

   “Pelajar SPM hendak lulus Bahasa Malaysia dan Sejarah atau nak dapat A sekalipun bukan perkara mudah, menunjukkan ketegasan Dasar Pendidikan Kebangsaan membentuk jati diri rakyat, adakah UEC setanding dengan SPM dalam perkara ini ?,” katanya.

   Yang Dipertua Ikatan Mulimin Malaysia (Isma) Negeri Melaka Mohd Khoushaini Mohd Naim berkata pengiktirafan sepatutnya tidak diberikan kepada UEC kerana ia tidak mematuhi kehendak Dasar Pendidikan Kebangsaan dan Kementerian Pendidikan.

   “UEC tidak mematuhi kehendak silibus mata pelajaran asas bernegara terutamanya Bahasa Malaysia dan Sejarah seperti dalam SPM. Dasar Pendidikan Kebangsaan terkandung dalam Akta Pendidikan 1996 menetapkan bahasa Malaysia bahasa pengantar utama perlu diyakini rakyat dalam memajukan negara dan bukan sebaliknya.
   “UEC hanya akan memberikan kesan buruk kepada perpaduan negara. Ini sudah pasti membuatkan keharmonian negara terjejas, jurang perbezaan antara kaum lebih besar kerana perbezaan silibus dan bahasa,” katanya.

   Beliau berkata ini adalah soal pembinaan sebuah negara Malaysia, justeru kerajaan negeri Melaka mesti mengambil kira perlembagaan dan undang-undang serta kepentingan negara dalam membuat sebarang keputusan berkaitan UEC.

   - Bernama

   Delete
  4. Isu bahasa Melayu boleh jadi senjata untuk BN
   Anne Muhammad | Diterbitkan 6 Jul 2018, 8:39 pagi | Dikemaskini 6 Jul 2018, 8:49 pagi

   A+ A-

   WAWANCARA | Bekas penasihat sosiobudaya Kerajaan, Tan Sri Rais Yatim menegur Peguam Negara (AG) Tommy Thomas supaya belajar dan bertutur dalam bahasa Melayu dalam urusan melibatkan kerajaan dan mahkamah.

   Katanya, perkara itu perlu berdasarkan peruntukan Perkara 152(1)(a) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan keperluan menggunakan bahasa Melayu semasa melaksanakan urusan rasmi kerajaan.

   “Dalam hal yang demikian AG perlulah berbahasa Melayu. Bukan susah, kalau boleh belajar bahasa Inggeris kenapa tak boleh belajar bahasa Melayu?

   "Bukan semua hujah di mahkamah tak dibenarkan berbahasa Inggeris tapi dalam mukadimah, (pembukaan) tirai pentas mestilah dibuat dalam bahasa Melayu. Ini tak dibuat (oleh Thomas) dan saya kesal," katanya kepada Malaysiakini semalam.

   Rais berkata demikian sebagai mengulas kekecohan yang berlaku selepas Datuk Seri Najib Razak selesai didakwa di mahkamah Kuala Lumpur 4 Julai lalu.

   Sidang media itu diadakan selepas bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak didakwa dengan tiga pertuduhan pecah amanah jenayah dan satu tuduhan rasuah membabitkan wang berjumlah RM42 juta di mahkamah sesyen dan dibacakan terhadapnya sekali lagi di mahkamah tinggi.

   Bagaimanapun keadaan menjadi kecoh apabila Thomas mahu memulakan sidang media tersebut.

   Penyokong Najib mula bersorak mendesak AG berbahasa Melayu semasa bercakap kepada wartawan. Mereka juga menjerit marah kerana sebelum itu Thomas membuat permohonan kepada hakim agar memberi kebenaran kepada pihaknya berhujah dalam bahasa Inggeris.

   Bahasa kebangsaan memadai

   Insiden itu juga mengecewakan wartawan kerana mengganggu mereka menjalankan tugas membuat laporan mengenai kes berkenaan.

   Menurut Rais, Thomas wajar menerima pandangannya tersebut dengan hati terbuka.

   “Saya harap AG tak berkecil hati apabila saya sarankan secara umum, gunakanlah sedikit bahasa kebangsaan dalam fasal-fasal utama dan awalan untuk urusan mahkamah,” katanya.

   Rais yang memiliki ijazah doktor falsafah dalam hal perundangan turut berkata, apabila menghadiri perbicaraan sebelum ini beliau tetap berhujah menggunakan bahasa Melayu walaupun hakim mengizinkan ia dijalankan dalam bahasa Inggeris.   Sebagai pencinta bahasa Melayu, Rais berkata, pemimpin dan pegawai kanan kerajaan di negara ini harus sedar bahawa bahasa berkenaan boleh menjadi pengukuh kesatuan di kalangan masyarakat dan negara.

   “Takkan kita nak jadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi. Apabila ini berlaku, apabila pemimpin tak kisah nak bercakap bahasa Melayu (atau tidak) maka menjunamlah binaan negara kita. Ini yang harus dilihat.

   “Dan jatuhnya rukun negara kita (adalah) sebab kita tak menghormati rukun negara kita.

   "Jatuhnya bangsa Malaysia sebab kita tak boleh dan mahu bercakap bahasa Melayu, jadi bahasa Melayu tak ada nilai komersialnya,” katanya.

   Bekas menteri kanan itu pada masa sama turut mengulas penggunaan bahasa Mandarin dalam kenyataan media Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.

   Katanya perkara tersebut juga tidak seharusnya berlaku.

   “Kepada rakan-rakan dalam kerajaan, tak payahlah nak ada terjemahan (siaran media), nak bawa kepada media dalam bahasa lain selain bahasa kebangsaan sebab sudah pun kita wujudkan piagamnya.

   "Bahasa jiwa bangsa, bangsa Malaysia nak naik, bahasalah dulu yang perlu jadi pegangan dan urusan masa depan,” katanya.

   Beliau turut berkata, jika kedua-dua kejadian itu tidak ditangani, ia akan memberi ruang kepada pembangkang menjadikannya isu menyerang kerajaan.

   “BN akan muncul dengan kekuatan baru mereka dan melalui perbicaraan kelmarin kita dapat lihat mereka mengambil langkah-langkah garang di mahkamah.

   "Ini perkara perlu dilihat melalui perubahan sikap, nilai,” katanya.

   Delete
  5. Nak hairan apa dgn pas parti kapiaq tu.

   Delete
  6. Senang..bila dh istihar ahmadiah tu bukan islam lagi senang terang dan berduluh..dia macam orang bali di Indonesia..bangsa indonesia..tapi hindu..samalah mcm ni..bangsa melayu tapi ahmadiah(kapir)..clear cut tu...

   Delete
  7. Janganlah kutuk kepercayaan orang. Kalau kepercayaan kamu di kutuk macam mana.
   Jangan memanggil bukan islam dengan nama kafir.
   Kalau orang panggil islam dengan sejenis nama mahu kah kamu?
   Allah akan terima sesiapa yang berhati baik tetapi Allah tidak akan menerima umatnya yang maha pengutuk.

   Delete
  8. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Zam saran kepada Mujahid tutup sekolah tahfiz  Menteri di Jabatan Perdana Menteri (hal ehwal agama) yang baru Datuk Mujahid Yusof Rawa diminta menutup sekolah tahfiz sebagai usaha membawa keluar umat Islam daripada "amalam agama jumud".

  Menulis di blog, bekas menteri Umno Tan Sri Zainuddin Maidin menyarankan Mujahid berbuat demikian selepas memuji Mujahid yang berkata parti yang menggunakan agama dan kaum sudah tidak lagi relevan.

  "Pandangan agama yang progresif seumpama inilah yang menampakkan kepimpinan berharapan untuk membawa keluar umat Islam Malaysia daripada amalan agama jumud yang dipromo oleh PAS sekian lama dan dengan sokongan orang-orang agama yang tidak mendapat pendedahan.

  "Saya harap Mujahid akan dapat memainkan peranan berani dan tegas untuk membawa umat Islam negara ini kepada realiti dan keperluan kepada sikap dinamik dan menolak kearaban sebagai keislaman.

  "Pertama sekali langkah mesti diambil untuk menutup semua sekolah tahfiz di negara ini yang tidak memberikan harapan masa depan kepada generasi baru Islam," tulis beliau yang dikenali sebagai Zam dalam blognya.

  'Berfoya-foya di Taiwan'

  Selain berkata sunnah Nabi SAW telah dimodenkan menjadi komersialisme, Zam turut menegur Umno yang mempertahankan anak bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang dilaporkan dilihat di Taiwan bersama aktres negara itu.

  "Sunnah Nabi tidak ada lagi dalam jubah yang telah pun dimodenkan oleh commercialism.

  "Dalam pada itu jangan lupa bahawa penyokong-penyokong Najib atas nama Pemantau Malaysia Baru yang mempertahankan anak pembesar negara minum arak dan berfoya-foya di Taiwan sebagai hak individu juga tidak relevan dengan negara ini," katanya.

  Apple Daily, sebuah akhbar Taiwan mendakwa Nazifuddin Mohd Najib bersama Celia Zhang pada Khamis tengahari, sehari selepas bapanya didakwa di mahkamah.

  Pada perhimpunan menyokong Najib malam tadi, kumpulan pro-Umno, Pemantau Malaysia Baru mempertahankan tindakan Nazifuddin berkata menjadi hak beliau berbuat sesuais seleranya sebagai warga negara.

  Mengulas lanjut, Zam berkata kumpulan berkenaan tidak relevan dengan nilai Malaysia.

  "Pemantau ini wajib diharamkan kerana tidak relevan dengan nilai Malaysia yang mahu membina agama sebagai disiplin murni rakyat.

  "Memantau yang haram dan menghukum halal adalah menyesatkan. Pemantai ini cuma relevan dengan Umno sahaja," tulis beliau lagi.


  : Biasa manusia yang tergelnicir daripada perjuangan Islam akan didekati dan dinasihati oleh golongan sesat....

  ReplyDelete
  Replies
  1. ANTARA WAHABI DAN SYIAH

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA ARAB SAUDI DAN IRAN. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   Delete
  2. Apa bezanya pas? Bukan parti kapiaq ka?

   Delete
  3. kapiaq tak kapiaq yang aku tau beza nya PAS ada lebaipakaimodest, kaki steam pill kuda,ular mak ular.

   Delete
 3. Peguam Negara didesak arah siasatan ke atas kekayaan Taib Mahmud  PETALING JAYA: Peguam Negara yang baru, Tommy Thomas didesak mengkaji dakwaan mengenai kekayaan luar biasa bekas ketua menteri Sarawak, Tun Abdul Taib Mahmud “sekurang-kurangnya dengan tujuan menyiasat beliau”.

  Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh berkata, Taib mesti didakwa sekiranya dakwaan tersebut terbukti benar.

  “Sebab itulah Taib wajib disiasat. Tidak ada pilihan lain,” katanya kepada FMT, sebagai respons kepada kenyataan aktivis terkenal Dr Kua Kia Soong sebelum itu mengenai pemimpin Sarawak tersebut.

  Kua berkata kerajaan baru Pakatan Harapan perlu menunjukkan ia tidak bersikap memilih dalam menyiasat kes rasuah dan perlu bersedia mengambil tindakan terhadap individu yang dilihat rapat dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Kua mendesak Dr Mahahir membuktikan beliau tidak menjalankan dendam peribadi terhadap bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan mengabaikan “kawan lamanya di Sarawak”.

  Ramkarpal berkata, “beliau berharap peguam negara akan mengkaji isu ini dengan teliti sekurang-kurangnya dengan tujuan menyiasat Taib”.

  Taib merupakan ketua menteri Sarawak selama 23 tahun, yang sebahagian besarnya berjalan semasa pemerintahan Dr Mahathir sebelum ini selama 22 tahun.

  Taib didakwa mengumpulkan kekayaan luar biasa melalui kontrak kerajaan untuk anggota keluarga beliau, termasuk oleh pengkritik luar negara seperti Tabung Bruno Manser yang berpangkalan di Switzerland yang menganggarkan kekayaan pemimpin itu mencecah angka berpuluh bilion ringgit.

  Pertubuhan anti-korupsi, Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4) juga menggesa dijalankan siasatan menyeluruh berhubung perkara itu.

  C4 juga menolak dakwaan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Mohd Shukri Abdull bahawa badan itu tidak boleh mngambil tindakan ke atas 15 fail penyiasatan yang dibuka terhadap Taib sejak 2015 kerana beliau tidak mempengerusikan mana-mana mesyuarat atau membuat keputusan berhubung projek tertentu.

  Pengarah eksekutif C4, Cynthia Gabriel berkata, alasan Shukri tidak memadai. Taib mungkin cukup bijak untuk mengelak daripada membuat keputusan secara langsung dan beliau menggunakan proksi.

  “Terdapat terlalu banyak bukti bagi menunjukkan salah guna kuasa, nepotisme dan hubungan dengan pembalakan haram,” katanya.

  Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown memberitahu FMT, sejumlah besar kekayaan negeri Sarawak didakwa “digelapkan secara salah” dan Taib serta pengganti beliau hendaklah diminta mendedahkan kekayaan luar biasa mereka.


  : Taib Mahmud kroni Mahathir..fullstop....

  ReplyDelete
  Replies
  1. 8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   Delete
  2. Wak kojola kengkang kepala mancis pi lah masuk qadiani.

   Delete
  3. Lebaipakaimodest sudahlah dengan auta2 kamu tu. Kau ini tak malu kah lelaki pakai modest? Minta daripada Zahid a/l Komedi untuk tukar IC kamu kepada
   Lebaihaid a/l lebaipakaimodest atau Lebaiperiod a/l lebaipakaimodest.
   Kah kah kah.

   Delete
 4. Baru Bian diberi taklimat tentang projek di P Pinang kecuali terowong  Kerajaan Pulau Pinang semalam memberi taklimat kepada Menteri Kerja Raya, Baru Bian, tentang projek-projek penting di negeri itu, tetapi projek terowong dasar laut dan 3 laluan berkembar yang menelan belanja RM6.3 bilion tidak ditimbulkan.
  Exco Kerja Raya dan Utiliti, Zairil Khir Johari berkata projek-projek itu tidak ditimbulkan dalam mesyuarat 30 minit dengan Baru pagi tadi, yang turut dihadiri Ketua Menteri Chow Kon Yeow.

  “Antara isu yang dibincangkan ialah 2 projek kritikal, iaitu menaiktaraif Hospital Pulau Pinang dan Hospital Seberang Jaya.

  Isu ni dapat perhatian apabila dua pengarah syarikat ditangkap oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung penyiasatan projek terowong bawah laut tu. Sebulan lebih lepas isu tu bangkit, nampaknya kes tu masih lagi jadi titik perbalahan antara ahli politik.

  Besar sangat ke skandal projek ni sebenarnya? Kenapa lepas lebih daripada sebulan pun, isu ni masih lagi berbangkit? Satu lagi, kenapa Penang nak buat terowong dasar laut? Kenapa tak buat jambatan biasa je? Jom kita tengok satu persatu permasalahannya!

  Pada mulanya, penyiasatan SPRM lebih tertumpu kepada dakwaan rasuah oleh ahli politik yang terlibat dalam projek tu. Ada yang kata syarikat tu bayar rasuah sampai berjuta-juta sebagai suapan untuk dapatkan projek itu. Tapi kemudiannya, fokus penyiasatan beralih arah. SPRM kemudiannya menyiasat, adakah RM305 juta yang dibayar kepada kerajaan negeri Pulau Pinang tu terlampau banyak?

  Menteri Kerja Raya, Fadillah Yusof kata kalau nak dibandingkan, kerajaan persekutuan hanya bayar RM19 juta je yuran konsultasi untuk projek lebuh raya 30 km di Johor. Ke sebab projek Penang ni dekat dalam lautan, sebab tu lagi mahal?

  Terowong dasar laut sebenarnya adalah salah satu daripada PROJEK MEGA Pulau Pinang. Selain daripada terowong, ada 3 buah lebuh raya lain yang dirancang, dan dikenali sebagai projek “tiga jalan utama”. 3 buah lebuh raya tu akan dibina di pulau tu sendiri, manakala terowong bawah laut pula akan menghubungkan George Town ke Butterworth. Macam ni bentuknya:
  Kos untuk kesemua projek ni (terowong + 3 buah lebuh raya) memakan belanja sebanyak RM6.3 billion. Jadinya, RM305 juta yang disebutkan tadi cumalah sebahagian kecil je untuk konsultasi! Memandangkan semakin banyak tuduhan yang dilemparkan, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan Pulau Pinang, Lim Hock Seng menjelaskan mengenai pembayaran bagi projek dengan mengeluarkan pecahan bagi kos projek, sekaligus untuk membersihkan nama kerajaan negeri.
  Projek “Tiga jalan utama”: RM31.269 juta (Kos Kajian Kebolehlaksanaan) + RM177.485 juta (Kos Reka Bentuk Terperinci) = RM208.754 juta
  Projek terowong bawah laut: RM20 juta (Kos Kajian Kebolehlaksanaan) + RM76.248 juta (Kos Reka Bentuk Terperinci) = RM96.248 juta
  Jadi menurut kerajaan negeri, RM305 juta adalah jumlah kos kajian dan reka bentuk untuk KEDUA-DUA projek. Pengerusi jawatankuasa tu juga menambah, kerajaan negeri cuma membayar untuk 3 projek jalan utama (RM208 juta), dan setakat ni, mereka belum bayar apa-apa untuk terowong bawah laut. Pasal kes projek terowong yang tak siap-siap lagi tu pulak, dia kata terowong tu hanya akan mula dibina pada tahun 2023, jadi sepatutnya takde tekanan untuk menyiapkan kajian sekarang ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   Delete
 5. Kerajaan Pulau Pinang sekali lagi dikritik apabila mereka memilih untuk membayar kajian dan reka bentuk untuk projek 3 jalan utama tu dengan… 2 keping tanah!

  Sebelum kami sambung cerita ni, korang kena tahu pasal Consortium Zenith dan China Railway Construction Corporation Limited (CRCC). Manakala Special Purpose Vehicle (SPV) ditubuhkan oleh beberapa syarikat yang terlibat. SPV ni bukanlah kereta ke apa, tapi lebih kurang macam sebuah syarikat yang ditubuhkan bagi tujuan khusus atau sementara. Dalam hal ni, fokusnya adalah untuk menyelesaikan projek Pulau Pinang. Konsortium Zenith ni la SPV dalam kes ini.

  Berbalik kepada cerita tadi, kerajaan negeri Pulau Pinang membuat bayaran kepada Konsortium Zenith dengan memberi mereka 2 keping tanah berjumlah 3.7 ekar (161,172 kaki persegi) pada RM1,300 kaki persegi. Bagi korang yang tertanya-tanya, wujud ke pembayaran menggunakan tanah ni sebenarnya? Wujud, tapi syarikat tu cuma boleh pegang tanah tu dalam beberapa tempoh masa je.

  Perbalahan antara MCA dengan Penang ni bukan semata-mata sebab pertukaran tanah je. Malah, mereka juga ragu-ragu sama ada CRCC adalah pemegang saham Konsortium Zenith atau tak. Sebabnya pada tahun 2013, kerajaan Pulau Pinang mungkin “tersilap” apabila mereka menyenaraikan CRCC sebagai pemegang saham dalam SPV. Padahal sebenarnya CRCC adalah kontraktor utama yang terlibat bagi kebanyakan pembinaan tu. Menteri Pengangkutan, Liow Tiong Lai kemudiannya berjumpa dengan CRCC di Beijing baru-baru ini, dan mengesahkannya sendiri.

  Apa yang menariknya, pada bulan Jun yang lepas (2017), Penang mengakui yang mereka dah bayar lebihan sebanyak 17% untuk “yuran sivil dan struktur”. Tapi jumlah yang dibayar tu masih boleh diterima, berdasarkan Lembaga Jurutera Malaysia. Apa yang lebih menarik lagi, Lim Guan Eng kata SPRM pernah siasat projek terowong ni pada tahun 2016, tapi tak jumpa perkara yang meragukan pun.

  Perkara ini tidak selesai dan kita tunggu SPRM selesai siasatan.
  Adakah SPRM boleh dipercayai selepas PH ambil alih?

  Isu kedua.

  Sementara itu, Baru berkata isu menghapuskan tol Jambatan Pulau Pinang 1 tidak dibincangkan dengan kepimpinan negeri.

  Sebelum ini Lim Guan kata kerajaan negeri tak boleh hapus kerana itu bidang kuasa kerajaan Pusat. Sekarang kedua-duanya di bawah PH mereka kata pula TIDAK DIBINCANGKAN

  Nampak rakyat kena KENCING!

  PENGUNDI PARTI AMANAH


  : Rakyat banyak dapat maklumat salah, maklumat yang sudah dimanipulasi dan maklumat berbentuk persepsi. Selagi media dikuasai oleh golongan yang 'hipokrit' selagi itu rakyat akan sentiasa dikencing....

  ReplyDelete
 6. Ringgit diniagakan 4.02-4.05 berbanding dolar AS minggu depan


  KUALA LUMPUR: Ringgit dijangka diniagakan antara 4.02 dan 4.05 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) minggu depan selepas pertelingkahan tarif AS-China bermula pada Jumaat, ditambah dengan AS berkemungkinan meningkatkan kadar faedah tahun ini.

  Ketua Global Strategi Mata Wang dan Penyelidik Pasaran FXTM, Jameel Ahmad, berkata pasaran kewangan baru muncul termasuk ringgit, menghadapi ancaman untuk terus kehilangan arah berikutan suasana berhati-hati yang berpanjangan.

  “Ini mendedahkan ringgit kepada lebih banyak penyusutan berikutan tidak menarik minat dan ringgit mungkin terus susut ke paras 4.05,” katanya kepada Bernama.

  Ketua Dagangan Asia Pasifik Oanda, Stephen Innes, menjangka ringgit-dolar AS diniagakan ke arah neutral minggu depan, dalam lingkungan 4.02-4.05, disokong oleh pasaran bon tempatan yang juga diniagakan neutral minggu sebelumnya.

  “Rasanya pasaran seperti akan bangkit daripada kelemahan 2 bulan,” katanya.

  Innes berkata, pasaran juga menanti lebih banyak arah pasaran daripada mesyuarat Jawatankuasa Polisi Kewangan (MPC) Bank Negara Malaysia pada 11 Julai 2018, yang mana katanya, boleh mengarah kepada kecenderungan menurunkan kadar faedah.

  “MPC yang cenderung menurunkan kadar faedah, bersama dolar AS yang kukuh akan membuatkan dagangan dolar AS-ringgit defensif lagi minggu depan.

  “Bagaimanapan, pasangan mata wang ini akan menerima tekanan untuk keluar dari tahap 4.05,” tambahnya.

  Untuk minggu yang baru berakhir, ringgit diniagakan antara 4.0350 dan 4.0470 berbanding dolar AS, yang mana rata-rata dipengaruhi oleh pertelingkahan perdagangan AS-China, selain penyiaran minit mesyuarat Rezab Persekutuan AS dan data penggajian bukan ladang AS.

  Asas Jumaat ke Jumaat, ringgit ditutup tidak berubah berbanding dolar AS pada 4.0380/0420 daripada 4.0380/0410.

  Ringgit diniagakan rendah berbanding beberapa mata wang utama.

  Ia susut berbanding dolar Singapura kepada 2.9672/9712 berbanding 2.9624/9650 Jumaat lepas dan susut berbanding yen kepada 3.6497/6536 daripada 3.6487/6524.

  Ringgit susut berbanding pound kepada 5.3419/3476 daripada 5.3092/3147 dan susut berbanding euro kepada 4.7277/7340 daripada 4.7043/7082.


  : Dah 2 bulan kerajaan bukan boleh mengawal ekonomi untuk stabil tapi membuat ekonomi makin teruk...

  ReplyDelete
 7. Al-kisah, pak Yedam berkenan dgn bini pak Bijan.
  Dia pujuk anak2 pak Bijan agar emak mereka minta cerai dari pak Bijan. Kata pak Yedam, kehidupan anak2 pak Bijan teruk & tidak terurus...kalau dia jadi bapak, dia akan berikan segala-galanya...hingga ke bulan bintang...

  Anak2 pak Bijan terpengaruh dgn janji2 yg dibuat, akhirnya...bercerailah pak Bijan dgn isterinya...

  Anak2 itu mula menuntut janji...tapi pak Yedam tak nak tunaikan. Alasannya keluarga itu banyak hutang dulu...hutang mesti diselesaikan dulu... Bukan itu saja, pendapatan bebudak tu pun disuruh masuk dlm tabung...konon untuk bantu keluarga...

  Anak2 itu mula bertanya, "tak kan semua hutang nak kena bayar sekali gus? Dulu masa pak Bijan pun bayar hutang juga, tapi kebajikan hidup kami tak diabaikan..."

  Ternyata anak2 itu dah kena kencing dgn pak Yedam...barang emak mereka pak Yedam bedal tapi janji bulan bintang tinggal janji...

  Masing2 mula merungut & mencemuh, "khaarrkk...ptuiihhh...hanciinngg...dah kena kencing kita semua ni..."

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pengajur “Big Gay Iftar” dilantik pegawai Kementerian Belia & Sukan?   Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menafikan dakwaan beliau melantik seorang pejuang golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) untuk memegang jawatan di kementerian itu.

   Beliau berkata sehingga kini belum ada seorang pun pegawai dilantik secara rasmi di Kementerian Belia dan Sukan (KBS), termasuk setiausaha politik, setiausaha akhbar dan pegawai tugas-tugas khas.

   “Saya masih lagi dalam proses menemu duga pegawai untuk berkhidmat di Pejabat Menteri Belia dan Sukan.

   Setelah banyak pengalaman dengan KERAJAAN PAKATAN HARAPAN yang membuat penafian tetapi sebenar itu hanya pembohongan untuk reda rakyat. Teknik Kerajaan PH kini adalah teknik Mahathir iaitu TEKNIK MENAFIKAN... tak hairan Mahathir boleh kata dia tak terbabit dengan MEMPENJARAKAN ANWAR.   Bila pihak kami buat semakan di KBS nama Numan Afifi ada tercacat dalam laman berkenaan dengan jawatan sebagai Pegawai Khas Kementerian Belia dan Sukan.

   Mesti selepas ini penyokong parti AMANAH terutama pertubuhan IKRAM bangga dengan perlantikan geng LGBT sebagai pegawai. Menteri Agama si Mujahid pun mudah berurusan nanti.

   Setelah kantoi 'ditangkap' melantik pejuang LGBT sebagai Pegawai Khas beliau, Menteri Belia Dan Sukan, Syed Saddiq didapati mengeluarkan kenyataan yang cuba nak bodohkan rakyat Malaysia.   Syed Saddiq ingat rakta bodoh, kalau belum lantik kenapa nama Numan Aafifi dan 3 pegawai yang lain ada di dalam laman sesawang rasmi KBS?


   : Sebelum ini ulama telah menjelaskan lebih baik memilih mudarat kecil daripada mudarat besar tapi ada yang bercakap Islam tak faham mana satu mudarat besar mana satu mudarat kecil sehingga mereka tertipu dan akibat kebodohan ini umat Islam di Malaysia makin tersempit....

   Delete
  2. Sudahlah BanGang Najib... Tak habis2 dgn kencing kau. Sebenarnya belum sampai 100 hari PH memerintah rakyat dah menyesal tak tumbangkan BN masa PRU13. Mcm org yg menyesal tak kahwin awal. Gitulah gamaknya. Kalau ada yg melalut skrg ni dakwa menyesal cuma puak2 dedak. Sekarang dah tak mewah mcm dulu. Terpaksa kongsi dengan tekukur.

   Delete
  3. Pegawai khas Syed Saddiq dikaitkan sokong aktviti tidak bermoral lepas jawatan
   FMT Reporters | July 9, 2018
   Beberapa siasatan dalaman sedang dijalankan bagi menjawab persoalan mengenai beberapa nama yang dikatakan tertera di laman web rasmi kementerian sebelum ini.

   Numan berkata, beliau akan menyerahkan tugas menguruskan akhbar dan media kepada setiausaha akhbar baru yang akan dilantik secara rasmi dalam masa terdekat. (Gambar Instagram)

   PETALING JAYA: Pegawai akhbar kepada menteri belia dan sukan, Numan Afifi, melepaskan jawatannya selepas dikritik dan dikaitkan oleh pembangkang menyokong gerakan tidak bermoral tertentu.

   Numan berkata, beliau akan menyerahkan tugas menguruskan akhbar dan media kepada setiausaha akhbar baru yang akan dilantik secara rasmi dalam masa terdekat.

   “Kecaman dan ancaman hebat oleh ejen propaganda pembangkang menyebabkan mustahil untuk saya menjalankan amanah yang diberi. Justeru saya mengambil keputusan tidak bertugas secara rasmi di kementerian.

   “Saya akan ke luar negara dalam masa terdekat untuk menentukan hala tuju selepas ini. Saya berhasrat mengulangi dan menegaskan kenyataan menteri bahawa setakat ini belum ada sebarang pelantikan rasmi di pejabat menteri,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.   Numan berkata, beberapa siasatan sedang dijalankan bagi menjawab persoalan mengenai beberapa nama yang dikatakan tertera di laman web rasmi kementerian sebelum ini.

   “Saya difahamkan oleh menteri tindakan tegas akan diambil ke atas pesalah. Saya merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada menteri atas peluang dan tunjuk ajar yang diberi.

   “Menteri menghormati keputusan saya dan bertegas menolak sebarang bentuk diskriminasi. Justeru saya juga memohon supaya tidak dipanjang-panjangkan lagi polemik ini,” katanya.

   Sebelum ini, Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Abdul Rahman berkata, sehingga kini belum ada seorang pun pegawai dilantik secara rasmi di kementerian samaada sebagai setiausaha politik, setiausaha akhbar dan pegawai tugas khas.

   Beliau berkata demikian bagi menjawab bantahan sesetengah pihak berhubung pelantikan penganjur acara berbuka puasa “Big Iftar” tahun lepas, Numan sebagai “pegawai akhbar” beliau.

   Numan dilaporkan menyokong komuniti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT). Presiden sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Kempen Pelangi itu dikaitkan dengan penganjuran “Iftar Gay” Jun lalu melibatkan golongan homoseksual.

   Bulan lepas, Numan meletakkan jawatan sebagai setiausaha publisiti Pemuda DAP Subang dan ahli jawatankuasa DAP Bandar Utama atas kontroversi yang sama

   Delete
  4. Tak payah layanlah lebai kengkang tu.
   Lebai tiga suku.

   Delete
 8. Mahkamah arah jabatan agama jangan ganggu Ahmadiah... Mana Mujahid?  SHAH ALAM: Perjuangan 4 tahun komuniti kecil pengikut fahaman Ahmadiah untuk mendapatkan hak menjalankan ibadat tanpa diganggu pihak berkuasa agama Islam Selangor mendapat kejayaan hari ni.

  Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Vazeer Alam Mydin Meera, memberikan keputusan yang menyebelahi permohonan semakan oleh 39 pengikut fahaman itu, atas dasar pihak berkuasa agama Islam di Selangor tidak mengiktiraf Ahmadiah sebagai orang Islam.

  Mahkamah merujuk kepada fatwa yang diwartakan di Selangor pada 2001 yang mengisytiharkan pengikut ajaran itu sebagai sesat, oleh itu Jabatan Agama Islam Selangor tiada bidang kuasa untuk menyiasat dan mendakwa mereka atas kesalahan bawah Enakmen Jenayah Islam Negeri.

  “Segala perintah untuk tampil di Mahkamah Syariah untuk menghadapi pendakwaan juga dibatalkan,” kata Vazeer ketika membaca keputusan mahkamah.

  Vazeer juga memerintahkan ketua pendakwa raya syariah dan pejabat penguatkuasa agama untuk menghentikan pendakwaan dan siasatan terhadap 39 pemohon tersebut.

  Lima defenden iaitu ketua pegawai penguatkuasa agama, pegawai penyiasat, Jais, ketua pendakwa syariah negeri dan kerajaan Selangor juga diarah membayar kos semua pemohon sebanyak RM25,000.

  Empat tahun yang lalu, 39 orang pengikut fahaman Ahmadiah memfailkan semakan kehakiman selepas Jais menangkap ahli-ahli komuniti itu.

  Mereka yang ditangkap termasuk 8 pemohon suaka dari Pakistan, 2 orang warga India, 1 warga Indonesia dan 3 anak kecil pada 11 April 2014 kerana bersembahyang Jumaat di rumah ibadah kelolaan mereka di Batu Caves, Selangor.

  Kumpulan itu dimaklumkan mereka tidak mendapat kebenaran bertulis untuk menggunakan premis itu bagi tujuan yang hanya boleh dijalankan di dalam atau oleh masjid, lalu menyalahi Seksyen 97 Pentadbiran Enakmen Agama Islam (Negeri Selangor) 2003.

  Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberikan kebenaran untuk memfailkan semakan kehakiman terhadap penahanan mereka pada Ogos 14, 2014, sebelum perbicaraan dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Shah Alam pada September 15, 2015.
  “Ini bukan kes murtad di mana mereka mengatakan bahawa mereka meninggalkan Islam,” katanya.

  “Itu tidak boleh berlaku terhadap seseorang pengikut Ahmadiah. Seorang pengikut Ahmadiah tidak akan mengatakan bahawa mereka bukan lagi Islam.”

  Pengikut Ahmadiah, atau juga digelar Qadiani, berbeza dalam beberapa perkara dengan aliran Ahli Sunnah Wal Jamaah, antaranya mempercayai pengasas fahaman itu, Ghulam Ahmad adalah Imam Mahdi.

  “Dengan erti kata lain, kerajaan memperlakukan mereka sebagai orang bukan Islam, jadi mereka hanya perlu diperlakukan sebagaimana mereka mahu.

  “Di satu pihak, anda mengatakan mereka bukan orang Islam; Sebaliknya, anda menangkap mereka dan membawa mereka ke Mahkamah Syariah untuk menghadapi pertuduhan,” tambah Aston, merujuk kepada pihak berkuasa agama Selangor.

  Pemangku Presiden Jemaah Ahmadiah, Saripudin Bujing, ketika ditemui lega dengan keputusan mahkamah hari ini.

  “Sepanjang tempoh empat tahun ini, kami terpaksa menyewa satu ruangan di tempat lain untuk menunaikan sembahyang Jumaat. Kerana itu kewajipan kita sebagai umat Islam. Jadi kita menjalankan ibadat kita di tempat yang kita sewa itu.

  “Kita juga berharap kerajaan baru ini akan mengendalikan kami dengan adil sesuai dengan prinsip di bawah Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak kebebasan beragama,” beliau berkata.

  Saya ingin tanya pengikut parti AMANAH adan juga pertubuhan IKRAM adakah Qardiani (Ahmadiah) ni Islam ke? Atau kamu dah berubah ijtihad setelah kamu sokong Mahathir?

  : Mujahid ni kalau bercakap hebat, ni tugas kamu nak tahu juga kamu jenis "lalang" atau tidak dalam faham agama, kerana ramai orang jual agama untuk dapat jawatan dan pangkat....

  ReplyDelete
 9. Dan kemudian yang terkencing dan terberak dalam kain dan seluar akur dengan usaha memberi derma kepada tabung Bijan sedangkan permaisuri Bijan sarat berat dengan gelang, rantai dan subang. Berapa kali nak kena kencing? Cerdik betul mereka ni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lantikan Numan Afifi ujian untuk PH tunai janji tak diskriminasi
   Robin Augustin and Mohamad Fadli | July 8, 2018
   Menteri belia dan sukan berdepan tekanan daripada golongan konservatif dan liberal berhubung pelantikan seorang aktivis LGBT.

   Aktivis LGBT, Numan Afifi membantu Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dalam hal berkaitan media. (Gambar Facebook)

   PETALING JAYA: Kurang seminggu memulakan tugas barunya, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menjadi ikon “Malaysia baru” berdepan ujian pertama sebagai menteri paling muda dalam negara ini, atas pelantikan seorang aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), Numan Afifi sebagai pegawai khasnya.

   Pelantikan itu turut menjadi ujian kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH), susulan janji gabungan itu menubuhkan suruhanjaya peluang pekerjaan saksama, iaitu menangani amalan pengambilan pekerja bersifat diskriminasi dan tidak adil di sektor awam serta swasta, kira-kira 2 bulan selepas merampas Putrajaya dari Barisan Nasional.

   Tidak lama selepas Syed Saddiq mengangkat sumpah sebagai menteri, Numan memperkenalkan diri kepada wartawan dalam satu kumpulan WhatsApp sebagai pegawai medianya. Syed Saddiq turut berada dalam kumpulan itu.

   Pelantikan Numan turut dikritik pengguna media sosial dan Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Lokman Noor Ada mula mengkritik dan mempersoalkan Syed Saddiq mengambil Numan, presiden Kempen Pelangi yang menjadi tumpuan media kerana menganjurkan program “Iftar Gay” pada Jun 2017.   Program buka puasa itu dikecam beberapa pihak, termasuk pendakwah Datuk Hassan Mahmud Al-Hafiz yang mendakwa penganjur mempermainkan hukum Allah.

   Jumaat lalu, Syed Saddiq berkata, sehingga kini belum ada seorang pun pegawai dilantik secara rasmi di kementerian sebagai setiausaha politik, setiausaha akhbar dan pegawai tugas khas, walaupun laman web KBS menyenaraikan Numan sebagai pegawai khas menteri.

   Cubaan FMT untuk menghubunginya bagi mendapat komen lanjut, gagal.

   Sementara itu, Numan memberitahu FMT yang beliau hanya membantu menteri itu berhubung hal media sehingga setiausaha akhbarnya dilantik dan Syed Saddiq sedang mencari calon sesuai untuk menyertai pasukannya.

   Syed Saddiq pula berdepan gesaan aktivis LGBT, parti politik dan seorang ahli Parlimen DAP, supaya tidak tunduk kepada tekanan atas pelantikan Numan.

   Aktivis terkemuka, Pang Kee Teik berkata: “Kami mengundi PH kerana antara 5 manifestonya ialah janji untuk ‘membina sebuah negara inklusif dan sederhana’. Melepaskan Numan Afifi kerana kecenderungan seksualnya adalah pengkhianatan terhadap kami yang mempercayai janji ini”.

   Pemuda Parti Sosialis Malaysia (PSM) turut meminta Syed Saddiq menghentikan amalan diskriminasi dan berpegang kepada janji PH untuk membentuk Malaysia yang inklusif.

   “Jangan bermain permainan politik kerana ia menunjukkan PH sama dengan BN, terhadap mereka yang hilang kepercayaan dengannya. Berpegang kepada prinsip dalam keputusan anda,” kata Setiausaha Agung Pemuda PSM, Vennusha Priyaa dalam satu kenyataan.

   Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago pula berkata, diskriminasi sistemik perlu dihentikan di bawah kerajaan baru.

   “Saya menyuasakan solidariti dengan Numan dan meminta kerajaan memansuhkan semua undang-undang dan peraturan yang mendiskriminasi golongan itu,” kata wakil rakyat DAP itu.

   Difahamkan, keputusan berhubung pelantikan Numan akan diketahui esok.

   Delete
  2. Ahmadiah diakui islam ker?...kalo bukan islam kerajaan tak boleh buat ape...

   Delete
  3. PAS congratulates Dr M for not deporting Zakir Naik
   FMT Reporters | July 7, 2018
   The party says Putrajaya has a duty to protect the Indian preacher as he is a permanent resident.

   Tuan Ibrahim Tuan Man says Putrajaya has a responsibility to protect Zakir Naik.

   PETALING JAYA: In a rare praise of Dr Mahathir Mohamad, PAS has welcomed the prime minister’s statement yesterday that Dr Zakir Naik would not be sent back to India despite media speculation about the Indian Muslim preacher’s deportation from Malaysia.

   PAS deputy president Tuan Ibrahim Tuan Man said Putrajaya had a responsibility to defend Naik’s dignity as he held permanent resident status in Malaysia.

   “The prime minister’s firm statement to defend him (Naik) is an appropriate step in line with the Islamic principle to protect followers from becoming victims of persecution and tyranny,” he said, in a statement congratulating Mahathir for his “firm statement”.

   Yesterday, Mahathir said the government would not deport Naik as long as he did not create any problems.   “We will not deport him as he has been granted permanent residency status,” he said.

   On Thursday, the Indian foreign ministry reportedly confirmed making an official request to Malaysia to extradite Naik.

   Naik is accused of giving provocative speeches, which were cited as a reason by Bangladesh for an attack in Dhaka in 2016 which left 22 people dead.

   India’s National Investigation Agency is also investigating Naik’s Islamic Research Foundation over allegations of money laundering.

   A source told FMT that Naik would meet Mahathir today, the first formal meeting since the former leader’s return to head the government after the May 9 polls.

   Delete
 10. Setelah menipu orang Melayu dalam UMNO, Mahathir cuba menipu lagi dalam Bersatu  Sudah tiba masa orang Melayu mengubah persepsi bahawa hanya Umno yang boleh melindungi mereka, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Orang Melayu kini harus meletakkan kepercayaan kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), untuk melindungi kepentingan mereka, kata Dr Mahathir yang juga pengerusi BERSATU.

  “Orang Melayu rasa mereka tidak selamat dalam negara kita kerana mereka rasa perlindungan hanya datangnya daripada Umno tetapi kini BERSATU akan menjadi pelindung menggantikan Umno.

  “Kita tidak akan berkelakuan seperti Umno yang dahulu dihormati dan dimuliakan tetapi apabila jadi pemerintah mereka lupa perjuangan kepada bangsa dan agama,” katanya.

  Dr Mahathir berkata demikian di hadapan lebih 20,000 hadirin pada majlis rumah terbuka Aidilfitri BERSATU di Bagan Serai, Perak hari ini.

  Turut hadir pada majlis itu, Presiden BERSATU Tan Sri Muhyiddin Yassin serta timbalannya Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan menteri besar Perak yang juga Pengerusi BERSATU Perak Ahmad Faizal Azumu.

  Dalam ucapannya, Mahathir meminta orang ramai yang hadir supaya mendaftar sebagai anggota PPBM supaya parti itu dapat diperbesarkan serta terus kuat untuk membela nasib rakyat.

  “Saya yakin ramai yang hadir hari ini merupakan petanda yang baik bagi BERSATU. Insha Allah pada masa hadapan kita menjadi lebih baik, besar dan kuat, bukan niat nak bersaing dengan parti lain (dalam Pakatan Harapan) tetapi hanya mahu sama kuat,” katanya.

  Sementara itu, Tun Mahathir berkata beliau gembira dengan sambutan Aidilfitri BERSATU yang mengalakkan dengan kehadiran ramai rakyat daripada berbilang kaum.

  “Walaupun negara kita berbilang kaum, agama dan bangsa tetapi kita hidup dalam keadaan aman, selesa serta selamat tidak kira dalam apa jamuan (sambutan). Di negara lain apabila ada sedikit kelainan agama mereka berperang, membunuh dan merosakkan agama (lain),” katanya.

  Apa Melayu dapat setelah 61 tahun UMNO menerajui negara?
  Saya tak nak tanya pasal Islam, sebab Melayu pun UMNO tak boleh jaga. Daripada 61 tahun UMNO tersebut 22 tahun adalah Mahathir Presdiennya.

  Kini Mahathir kata Melayu selamat bersama BERSATU. Orang yang tak ada akal sahaja boleh percaya.


  : Malayu akan terpinggir dan merempat apabila mereka meninggalkan Islam sebagai cara hidup...

  ReplyDelete
 11. pas jgn buang masa.. umno pun sama.

  campur undi dua2 parti lum bkh menang. skrng musim bawahan umno beralih je ph setelah kalah teruk.

  sebaiknya bg pkr menang tnpa tanding. ini mnjimatkn wang dan masa rakyat. ini kbh afdhal bg pas jika mereka pentingkn rakyat dn negara. umno tkde duit dh.. sapa nk gantung poster.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiada sebab untuk ekstradisi Zakir Naik, kata peguam
   Robin Augustin | July 8, 2018
   Shaharudin Ali berkata, Malaysia tidak perlu mengekstradisi seseorang secara secara membuta tuli berdasarkan permohonan negara lain.

   Peguam Zakir Naik, Shaharudin Ali berkata Bantuan Perundangan Bersama tidak termasuk dalam ekstradisi.

   PETALING JAYA: Peguam Dr Zakir Naik mempertahankan keputusan kerajaan tidak mengekstradisi pendakwah kontroversi itu ke India kerana tiada keperluan untuk Malaysia memenuhi permintaan itu.

   Shaharudin Ali bertegas Malaysia tidak melanggar perjanjian Bantuan Perundangan Bersama (MLA) atau ekstradisi dengan India.

   Katanya, MLA dengan jelas mengecualikan ekstradisi.

   “Saya juga tidak bersetuju dengan tanggapan Malaysia perlu mengekstradisi sesiapa sahaja yang dinamakan negara pemohon secara membuta tuli,” katanya kepada FMT.   Semalam, peguam kanan jenayah, Datuk N Sivananthan menggesa kerajaan menghormati syarat perjanjian ekstradisi bersama India, dengan menghantar Zakir ke negara itu untuk berdepan dakwaan menyebarkan kebencian dan pembabitan dalam pengubahan wang serta aktiviti berkaitan keganasan.

   Sivananthan yang merupakan rakyat Malaysia pertama menjadi peguam di Mahkamah Jenayah Antarabangsa memberitahu FMT, Tun Dr Mahathir Mohamad mengabaikan kewajipan undang-undang Malaysia apabila menyatakan Zakir boleh terus tinggal di negara ini.

   Shaharuddin berkata, perjanjian ekstradisi Malaysia dan India berkuat kuasa jika dakwaan jenayah sudah difailkan di mahkamah India.

   “Kami berulang kali kata kami belum nampak (kes itu difailkan di mahkamah) lagi.”

   Shaharudin mendapati kerajaan Malaysia di bawah Barisan Nasional dahulu dan Pakatan Harapan kini, secara konsisten menolak permintaan India untuk menghantar Zakir pulang bagi berdepan pendakwaan.

   “Ini tidak bermakna Malaysia tidak tahu kewajipan perjanjiannya,” katanya yang berpendapat dakwaan terhadap Zakir bersifat politik-agama.

   Pada pandangannya, tidak salah dari sisi undang-undang untuk Malaysia tidak mengekstradisi Zakir, jika negara percaya permohonan India dibuat atas alasan politik atau jika kepulangan Zakir adalah tidak adil atau menindas.

   “Kami sokong pendirian Dr Mahathir, nampaknya pendirian itu dibuat berdasarkan pertimbangan terhadap bahan relevan yang dimiliki kerajaan.”

   Jumaat lalu, Dr Mahathir berkata, Zakir ialah penduduk tetap di Malaysia dan kerajaan tidak akan mengusirnya “selagi beliau tidak menimbulkan masalah”.

   Semalam, Zakir berjumpa dengan Dr Mahathir dalam satu pertemuan singkat yang tidak dijadualkan.

   Delete
 12. Itulah PAS. Mereka takkan berubah disebabkan putar lidah sudah menjadi salah satu kaedah mereka menjustifikasikan apa saja yang mereka lakukan.

  Dulu bila kalah PRU dan tak dapat jadi King Maker, depa kata 'tak apa, matlamat PAS adalah untuk menyampaikan dakwah Islamiah dan bukan semata-mata untuk memenangi pilihanraya'.

  Kini apabila kerusi Sungai Kandis kosong akibat kematian wakil rakyatnya, depa kata depa mahu lawan kerusi itu satu lawan satu melawan PH sebab 'PAS mahu menang'.

  Sudahlah undi depa tercorot di bawah PH dan BN, ada hati minta depa yang diberikan laluan jugak.

  PAS seperti juga UmNo memang tidak boleh diubati lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sabar jer ler John...tunggu jer Bg Non jadi PM...

   Delete
  2. Bagus juga BN bagi laluan pada PAS utk menguji taringnya di pantai barat. Lagipun BN dah hidup segan mati tak mau. Duit pun tak ada. Dari habis kat pilihanraya, baik derma kat tabung buluh bekas PM. Ada jasanya nanti. Kikikikiki

   Delete
  3. PAS tubuh Majlis Penasihat Kerajaan bagi Kelantan, Terengganu
   Bernama | July 8, 2018
   Setiausaha agung PAS berkata, Majlis Penasihat Kerajaan itu bertujuan memastikan semua manifesto pada PRU14 ditunaikan di 2 negeri itu.

   Takiyuddin Hassan berkata, Majlis Penasihat Kerajaan itu akan bertindak sebagai badan pemantau atau pemerhati untuk PAS mengamalkan budaya politik matang dan sejahtera terhadap kerajaan persekutuan.

   KUALA TERENGGANU: PAS akan menubuhkan Majlis Penasihat Kerajaan bagi Kelantan dan Terengganu bagi memastikan semua manifesto yang dijanjikan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) lalu berjaya dilaksanakan di 2 negeri itu.

   Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata Majlis Penasihat Kerajaan itu akan dipengerusikan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, manakala timbalan pengerusinya ialah Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

   “Terdapat juga beberapa tokoh yang berpengalaman dalam sektor kerajaan serta pegawai-pegawai kerajaan yang mempunyai kepakaran tertentu di dalam majlis penasihat ini.

   “Ia juga terdiri daripada pimpinan parti serta panel perunding, iaitu pegawai dalam jabatan kerajaan untuk memastikan pelaksanaan manifesto PRU14 yang berteraskan kesejahteraan rakyat di 2 negeri itu dapat dilakukan,” katanya pada sambutan Aidilfitri PAS Pusat dan Terengganu hari ini.   Beliau berkata, walaupun PAS memerintah Kelantan selama 28 tahun, majlis penasihat itu tetap perlu ditubuhkan di sana untuk memastikan semua janji manifesto parti kepada rakyat negeri itu dapat ditunaikan.

   “Majlis penasihat ini juga akan bertindak sebagai badan pemantau atau pemerhati kerana pendekatan PAS sekarang ialah mengamalkan budaya politik matang dan sejahtera terhadap kerajaan persekutuan.

   “Walaupun PAS sekarang ini pembangkang, kita tidak menentang parti pemerintah…sama seperti terhadap kerajaan terdahulu (Barisan Nasional). Hubungan baik antara kerajaan negeri dan kerajaan pusat ini berdasarkan konsep federalisme.”

   Dalam perkembangan lain, Takiyuddin berkata, parti itu akan menganjurkan Muktamar PAS Pusat dan Konvensyen Dewan Himpunan Penyokong PAS di beberapa lokasi di Terengganu pada 14 hingga 16 September depan.

   “Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat tadi memutuskan muktamar itu akan diadakan di Stadium Tertutup Gong Badak di Kuala Nerus, Muktamar Dewan Pemuda di Stadium Negeri Kuala Terengganu, Muktamar Dewan Muslimat di Taman Tamadun Islam dan Muktamar Dewan Ulama di Hotel Permai.

   “PAS juga akan menjemput parti-parti pembangkang lain, termasuk Umno serta parti gerakan Islam dari luar negara ke muktamar itu.”

   Delete
  4. Mcm mana tok guru pas tu dok lilit serban mcm tu lah depa dok belit orang.
   Hanya yg orang yg bodoh saja yg dok ikut pas tu.
   Depa saja islam orang lain tidak. Tak sedar diri pas tu kapiaq.

   Delete
 13. Boleh pilih nak jadi Parti Pelesit atau Parti Parasit…. Inilah saja apa yang dapat diperkatakan tentang PAS ni!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Akaun tabung bantu Najib bayar wang jamin dibeku
   FMT Reporters | July 8, 2018
   Orang ramai yang mahu menderma ke dalam tabung berkenaan tidak dapat berbuat demikian sehari selepas ia diwujudkan.

   Ketua Wanita Umno Pekan, Zalmah Abdul Rahman berkata, beliau hanya mengetahui pembekuan akaun tersebut semalam dan hanya melibatkan tabung diwujudkan Umno bahagian itu. (Gambar Bernama)

   PETALING JAYA: Sebuah akaun bank dibuka khas bagi membantu bayaran ikat jamin RM1 juta bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dilaporkan dibekukan semalam.

   Akhbar Utusan memetik Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Razlan Rafii berkata, tabung tersebut yang diwujudkan atas inisiatif Umno Pekan difahamkan tidak berfungsi awal pagi semalam.

   “Orang ramai yang mahu menderma ke dalam tabung berkenaan tidak dapat berbuat demikian sehari selepas ia diwujudkan.

   “Begitu juga untuk mengeluarkannya ia tidak dibenarkan. Tabung akaun yang diuruskan saya pula tiada masalah dan ia berfungsi dengan baik,” kata Razlan seperti dipetik akhbar itu.   Utusan yang memetik laporan Malay Mail menyebut, Ketua Wanita Umno Pekan, Datuk Zalmah Abdul Rahman berkata, beliau hanya mengetahui pembekuan akaun tersebut pagi semalam.

   “Perkara ini hanya terjadi kepada akaun derma di Pekan, saya tidak tahu mengenai tempat lain tetapi akaun ini dibuka oleh Umno Bahagian Pekan,” Zalmah dilaporkan berkata.

   Setakat pukul 5 petang semalam, dana itu mengumpul derma berjumlah RM223,908.

   Kutipan derma tersebut bertujuan membantu Najib membayar sebahagian wang ikat jamin berjumlah RM500,000 pada Isnin depan.

   Najib membayar ansuran pertama RM500,000 pada Rabu selepas meminta untuk dibicarakan terhadap 3 pertuduhan pecah amanah dan satu tuduhan penyalahgunaan kuasa.

   Pendakwaan terhadap Najib berkaitan dengan kes SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.

   Delete
 14. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buang masa saja saman KP SPRM, kata pemimpin Umno
   Alyaa Alhadjri | Diterbitkan 9 Jul 2018, 11:44 pagi | Dikemaskini 9 Jul 2018, 11:48 pagi

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno Datuk Lokman Noor Adam berkata tindakan untuk menyaman Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Shukri Abdull hanyalah sesuatu yang membuang masa.

   "Bazir masa saja saman orang macam ini.

   "Sebab kita tahu kerajaan Malaysia hari ini mengamalkan undang-undang rimba, bukannya kedaulatan udang-undang," kata Lokman ketika ditemui di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur, hari ini.

   Beliau antara sejumlah penyokong yang menunggu ketibaan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menandatangani dokumen yang perlu selepas pembayaran baki RM500,000 bayaran ikat jamin bagi empat tuduhan yang dihadapinya berkaitan bekas subsidiari 1MDB, SRC International Sdn Bhd.

   Lokman mengulas kenyataan Shukri Sabtu lalu yang dilaporkan mengalu-alukan pihak yang tidak berpuas hati dengan siasatan SPRM berhubung perkara itu untuk membuat laporan polis atau saman sivil terhadapnya.

   Sebelum ini, Lokman yang juga presiden NGO Pemantau Malaysia Baru membuat laporan polis terhadap Shukri kerana didakwa menipu dalam pendakwaan terhadap Najib.

   Najib juga memfailkan saman terhadap Shukri, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Amar Singh dan Peguam Negara Tommy Thomas atas dakwaan bersikap prejudis terhadapnya dalam siasatan skandal 1MDB.

   Lokman membidas Shukri kerana menurutnya menyalahgunakan kedudukan untuk membalas dendam terhadap keluarga Najib dengan membekukan akaun bank mereka.

   Walaupun telah dinafikan SPRM, beliau bertegas bahawa antara yang terkesan dengan tindakan itu termasuk cucu Najib yang berusia 10 bulan serta anak Najib, Puteri Norlisa yang kini menjalani rawatan kanser tahap empat.

   "Saya tak tuduh SPRM secara keseluruhan tetapi saya berani cakap tindakan itu dibuat oleh Shukri," katanya lagi.

   Delete
 15. PH UMNO UG


  PKR Perlis: Tindakan adik Shahidan seperti beli insurans lindungi diri
  Mohamad Fadli | July 7, 2018
  Pengerusi PKR Perlis mempersoalkan tindakan PKR Kedah menerima borang keahlian Ismail Kassim yang ditolak PPBM, selepas PH sepakat tidak menerima penyertaan wakil rakyat Umno.

  Mohammad Faisol Abd Rahman berkata, PKR Perlis menentang keputusan Ismail Kassim menyertai PKR yang dilihat tidak akan membawa sebarang kebaikan kepada masa depan negara. (Gambar Facebook)

  PETALING JAYA: PKR Perlis mempersoalkan tindakan setiausaha PKR Kedah menerima borang keahlian Adun Tambun Tulang, Datuk Ismail Kassim yang meninggalkan Barisan Nasional (BN) bulan lalu, walaupun Pakatan Harapan (PH) memutuskan tidak akan menerima penyertaan wakil rakyat Umno.

  Mohammad Faisol Abd Rahman berkata, Ismail yang juga adik bekas menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim sudah ditolak PPBM dan beliau tidak mahu ada unsur cuci kaki dengan keputusan Ismail menyertai PKR.

  “Kenapa baru sekarang nak keluar dari Umno? Sikap ini tidak ubah seperti membeli ‘insurans perlindungan diri’,” katanya dalam kenyataann hari ini.

  Pada 19 Jun lalu, Ismail mengumumkan keputusannya meninggalkan BN kerana hilang keyakinan kepada pucuk pimpinan parti itu dan berkata beliau mula mempertimbangkan untuk keluar BN sejak pilihan raya umum ke-12 pada 2008.  Keesokannya, Ketua PH dan PPBM Perlis, Amier Hassan dilaporkan berkata pihaknya keberatan menerima bekas ahli Umno seperti Ismail.

  Beliau berkata, pihaknya membuka pintu kepada orang kebanyakan dan ahli Umno terpilih, tetapi tidak mahu mengimport bekas pemimpin Umno kerana bimbang mereka akan mencemarkan parti.

  Hari ini, Ismail dilaporkan berkata, setiausaha PH Kedah mempelawanya menyertai PKR dan beliau menghantar borang penyertaan kepada PKR kerana tertarik dengan cara parti itu diurus tadbir dan tidak melihat banyak saingan serta ancaman kepada mana-mana pihak dalam parti di negeri itu.

  Difahamkan, Ismail memutuskan untuk menyertai PKR Kedah di Pokok Sena, namun sehingga kini belum mendapat maklum balas daripada pucuk pimpinan PKR negeri itu dan pusat.

  Faisol berkata, PKR Perlis menentang keputusan Ismail menyertai parti itu yang dilihat tidak akan membawa sebarang kebaikan kepada masa depan negara.

  “Sudah cukup negara ini dicemari pelbagai salah laku sebelum ini.

  “Hari ini PH di bawah kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad terpaksa berhempas pulas memulihkan negara dari kekotoran yang ditinggalkan BN.”

  ReplyDelete
 16. Najib saman Tommy, Mohd Shukri, Amar Singh
  FMT Reporters | July 7, 2018
  Reuters melaporkan saman difailkan pada 30 Jun dan ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan 2 timbalan pendaftar Mahkamah Tinggi 16 Julai depan.

  Najib memohon deklarasi mahkamah sama ada terdapat konflik berkepentingan dalam kalangan defendan. Turut dimohon ialah kos dan relif lain yang difikirkan sesuai.

  KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memfailkan 3 saman berasingan masing-masing terhadap Peguam Negara, Tommy Thomas; Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Mohd Shukri Abdull dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh.

  Reuters yang menerima dokumen tersebut pada Rabu lepas melaporkan, saman itu difailkan pada 30 Jun dan ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan 2 timbalan pendaftar Mahkamah Tinggi pada 16 Julai depan.

  Laporan itu menyebut, Badrul Abdullah, yang mengetuai satu daripada 2 firma guaman mewakili Najib berkata, ketiga-tiga individu terbabit bersikap prejudis terhadap Ahli Parlimen Pekan itu sepanjang siasatan dijalankan dan melalui kenyataan yang dikeluarkan mereka.

  “Kami memohon deklarasi mahkamah sama ada terdapat konflik berkepentingan dalam kalangan defendan. Turut dimohon ialah kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah,” kata peguam terbabit.  Mei lalu, Mohd Shukri berkata siasatan terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2015 telah dihalang, manakala Amar Singh mengetuai pasukan polis yang merampas pelbagai barangan mewah bernilai hampir RM1 bilion dari beberapa premis yang dikaitkan dengan Najib.

  Rabu lepas Tommy mengetuai pasukan pendakwaan mendakwa Najib dengan 3 pertuduhan pecah amanah dan satu tuduhan salah guna kuasa berhubung wang berjumlah RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd yang dikatakan dipindahkan ke akuan peribadi beliau.

  Bekas perdana menteri itu dibebaskan dengan jaminan RM1 juta dan 2 penjamin. Kes dijadualkan disebut semula pada 8 Ogos. Beliau juga diperintah menyerahkan 2 pasport antarabangsa diplomatik dan awam miliknya kepada mahkamah.

  Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor sebelum ini dilarang ke luar negara, diminta memberi keterangan kepada pihak berkuasa. Beberapa akaun bank berkaitan bekas presiden Umno itu juga dibekukan kerana disyaki menerima wang daripada dana 1MDB.

  Najib mendakwa beliau merupakan mangsa “dendam politik” Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan sesetengah anggota Kabinet yang lantang membuat kenyataan mengenai kes tesebut.

  ReplyDelete
 17. SPRM beku akaun bank cucu Najib, kata Umno
  FMT Reporters | July 6, 2018
  Ahli Majlis Tertinggi Umno Lokman Adam mendakwa akaun cucu Najib Razak adalah salah 1 daripada 3 akaun di bawah nama Nooryana Najwa.

  Ahli Majlis Tertinggi Umno, Lokman Noor Adam.

  KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Tertinggi Umno hari ini menyelar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas membuat penafian berhubung pembekuan akaun bank milik cucu Datuk Seri Najib Razak berusia 10 bulan, termasuk ibunya.

  Dalam kiriman Instagram, Datuk Lokman Noor Adam memuat naik apa yang didakwa sebagai surat rasmi daripada SPRM yang memaklumkan Nooryana Najwa mengenai pembekuan 3 akaun bank CIMB miliknya.

  Beliau berkata salah satu akaun itu ialah akaun Junior Saver milik cucu Najib, Adam Razak.

  “SPRM nak nafi? Memanglah akaun atas nama ibu sebab Adam masih bayi, tapi tak faham ke erti Junior Saver (Adam), Ada ke mak orang pakai junior akaun?” tulisnya di Instagram.  Akaun Junior Saver CIMB ialah akaun simpanan pemegang amanah di mana ibu bapa atau penjaga mengendalikannya bagi pihak anak mereka.  Semalam, Nooryana mendakwa akaun bank peribadi dan anak lelakinya dibekukan selepas membayar ikat jamin bapanya yang didakwa pada Rabu dengan pertuduhan pecah amanah dan penyalahgunaan kuasa.

  “Apakah simpanan anak saya ada kaitan dengan 1MDB? Adakah ini Malaysia yang baru kita berdoa,” tulisnya di Facebook.

  Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki bagaimanapun menafikan pihaknya membekukan akaun cucu Najib.

  “Akaun cucu Najib tidak pernah dibekukan,” katanya memetik laporan Sinar Harian.

  Najib didakwa terhadap 4 pertuduhan, termasuk pecah amanah jenayah dan salah guna kuasa berhubung RM42 juta yang dikatakan daripada SRC International Sdn Bhd.

  Mahkamah Tinggi menetapkan ikat jamin RM1 juta dan membenarkan Najib membayar RM500,000 dan bakinya perlu diselesaikan pada pukul 3.00 petang Isnin depan.

  Beliau mengaku tidak bersalah terhadap 4 tuduhan tersebut

  ReplyDelete
 18. Vasanthapiriya mengaku ambil iPhone selepas ditunjuk rakaman video
  Predeep Nambiar | July 6, 2018
  Guru disiplin Abu Salman Abdul Aziz berkata Vasanthapiriya berulang kali menafikan dia memasuki bilik guru dan mengaku selepas ditunjukkan video itu.

  Guru disiplin SMK Methodist Nibong Tebal Abu Salman Abdul Aziz (kiri) meninggalkan prosiding inkues ditemani Pegawai Pendidikan Daerah, Kumanan Kandasamy.

  GEORGE TOWN: Pelajar Tingkatan Dua, M Vasanthapiriya mengaku memasuki bilik guru di sekolahnya dan mengambil iPhone selepas dia ditunjukkan rakaman video dari kamera pengawasan, prosiding inkues bagi penyiasatan kematiannya didengar hari ini.

  Guru disiplin SMK Methodist Nibong Tebal Abu Salman Abdul Aziz berkata rakaman itu diambil dari 3 kamera di koridor di luar bilik guru.

  Tiada kamera di dalam bilik guru, katanya kepada hakim Norsalha Hamzah di Mahkamah Tinggi.

  Vasanthapiriya, 13, cuba membunuh diri pada 24 Januari selepas dituduh mencuri telefon bimbit gurunya.  Dia meninggal dunia selepas koma hampir seminggu di hospital.

  Abu Salman berkata Vasanthapiriya berulang kali menafikan dia memasuki bilik guru tetapi akhirnya mengaku berbuat demikian apabila ditunjukkan sebahagian rakaman video tersebut.

  Beliau berkata video itu menunjukkan Vasanthapiriya memasuki bilik guru pada jam 12.58 tengah hari dan meninggalkan bilik itu kira-kira 30 saat kemudian.

  “Seorang rakan setugasnya menunjukkan rakaman dia berjalan ke bilik guru. Ia kemudiannya mengaku mengambil telefon tersebut,” katanya.

  Abu Salman berkata beliau dan rakannya membuat lakon semula dengan menyuruhnya berjalan melepasi koridor untuk memastikan gadis dalam video itu sememang Vasanthapiriya.

  “Ia mudah untuk mengatakan rakaman itu adalah dia. Dia mempunyai rambut panjang paras pinggang dan ia bergerak ke kiri dan ke kanan ketika dia berjalan. Dan apabila kami membuat lakonan semula, kami yakin rakaman itu adalah dia,” katanya.

  Kemudian, sahabat Vasanthapiriya, S Yogamalar memberi keterangan bahawa dia kecewa apabila Vasanthapiriya menuduhnya mencuri telefon.

  Yogamalar berkata dia dan bapanya ingin berjumpa dengannya tetapi tidak berpeluang kerana Vasanthapiriya dihantar ke hospital ketika mereka tiba di rumahnya.

  V Parthipan, peguam yang mewakili guru yang kehilangan telefon, bertanyakan Yogamalar mengapa dia ponteng sekolah pada hari kejadian.

  Yogamalar dan Vasanthapiriya belajar pada sesi petang yang bermula pukul 1.10 petang.

  Yogamalar berkata beliau ponteng sekolah kerana adiknya yang berusia setahun dimasukkan ke Hospital Seberang pada hari itu. Dia juga berkata dia berada di sekolah pada waktu pagi untuk aktiviti kurikulum.

  Parthipan kemudian bertanya mengapa dia tidak mendapat surat kebenaran untuk meninggalkan sekolah lebih awal.

  Yogamalar berkata dia mahu memaklumkan kepada pihak sekolah tetapi kakaknya datang menjemputnya dan tergesa-gesa bertolak menyebabkan dia tidak berpeluang untuk berbuat demikian.

  Norsalha menangguhkan kes itu sehingga 13 Julai, sementara beliau akan melawat sekolah berkenaan bersama pegawai inkues. Beliau juga menetapkan 20 Julai untuk mendengar keterangan saksi dari pakar perubatan.

  Pegawai inkues J S Kameni dan Yusaini Amer Abdul menyoal saksi hari ini, sementara Parthipan dan Sukhindarpal Singh menjadi pemerhati.

  ReplyDelete
 19. Hanipa Maidin collapses while attending Putrajaya monthly assembly
  Adam Abu Bakar | July 9, 2018
  The deputy minister took his oath of office last week.
  UPDATED

  Deputy Minister Hanipa Maidin receives medical attention after collapsing at Dataran Perdana this morning.

  PUTRAJAYA: Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Hanipa Maidin today collapsed while attending the monthly civil servants’ assembly in Putrajaya.

  Hanipa, the Amanah MP for Sepang who took his oath of office last week, underwent surgery at the Kuala Lumpur Hospital for a brain haemorrhage in 2016 after collapsing in the middle of a Dewan Rakyat debate.


  Hanipa Maidin (left) on the stage with other Cabinet members, moments before he collapsed.

  He was out of action for six months, returning to Parliament in October that year.  He lost consciousness today as Prime Minister Dr Mahathir Mohamad was delivering a speech at Dataran Perdana.

  Hanipa, who was there together with Deputy Prime Minister Dr Wan Azizah Wan Ismail and other Cabinet members, fell from the stage which was about half a metre high.

  The fifty-year-old was still unconscious as paramedics delivered medical aid.

  ReplyDelete
 20. Pas tak pernah sedor diri...kuat khayal...modal pas telah menang lawan SR dudah abis...Pas yg bisu takut cabar perakuan peguam hadi dilondon bahawa suara nik abuduh yg ngaku terima wang umno dlm rakaman odio..

  ReplyDelete
  Replies
  1. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   Myanmar court to rule on whether to charge jailed Reuters reporters
   Reuters | July 9, 2018
   The court in Yangon has been holding pre-trial hearings since January to decide whether Wa Lone, 32, and Kyaw Soe Oo, 28, should face charges under the colonial-era Official Secrets Act.

   Detained Reuters journalist Kyaw Soe Oo is escorted by police while leaving Insein court in Yangon, Myanmar July 2, 2018. (Reuters pic)

   YANGON: A Myanmar court will rule on Monday on whether to charge two Reuters reporters accused of obtaining secret documents, a decision that could either see them freed after nearly seven months in jail or move the landmark press freedom case to trial.

   The court in Yangon has been holding pre-trial hearings since January to decide whether Wa Lone, 32, and Kyaw Soe Oo, 28, should face charges under the colonial-era Official Secrets Act, which carries a maximum penalty of 14 years in prison.

   The case has attracted global attention. Some Western diplomats and rights groups say it is a test of progress towards full democracy under the administration of Nobel laureate Aung San Suu Kyi in a country where the military still wields considerable influence.

   If charges are brought against the reporters the proceedings would enter the trial phase, during which defence lawyers would summon their witnesses before the judge delivers a verdict, a process likely to take several more weeks, legal experts say.   If the judge drops the charges and dismisses the case the reporters would be released after nearly seven months in pre-trial detention.

   Myanmar government spokesman Zaw Htay has declined to comment throughout the proceedings, saying Myanmar’s courts are independent and the case would be conducted according to the law. He did not answer calls seeking comment on Sunday.

   At the time of their arrest in December, the reporters had been working on an investigation into the killing of 10 Rohingya Muslim men and boys in a village in western Myanmar’s Rakhine State. The killings took place during a military crackdown that U.N. agencies say led to more than 700,000 Rohingya fleeing to neighbouring Bangladesh.

   The reporters have told relatives they were arrested almost immediately after being handed some rolled up papers at a restaurant in northern Yangon by two policemen they had not met before.

   In April, Police Captain Moe Yan Naing testified that a senior officer had ordered his subordinates to plant the documents on Wa Lone to “trap” the reporter.

   After his court appearance, Moe Yan Naing was sentenced to a year in jail for violating police discipline by having spoken to Wa Lone, and his family was evicted from police housing. Police have said the eviction and his sentencing were not related to his testimony.

   Writers, press freedom and human rights activists around the world have rallied on behalf of the imprisoned reporters, with the United Nations and several Western countries calling for their release.

   Delete
 21. Now, PAS says no to splitting opposition votes
  FMT Reporters | July 8, 2018
  The party which forced multi-cornered contests in the last polls says it will only fight the Sg Kandis by-election if it's a straight fight against PH.

  PAS secretary-general Takiyuddin Hassan (Bernama pic).

  KUALA TERENGGANU: PAS said it would field a candidate for the upcoming Sungai Kandis by-election in Selangor on condition that it’s a straight fight against the ruling Pakatan Harapan (PH), in a departure from its stance during the 14th general election.

  PAS secretary-general Takiyuddin Hassan, saying the party had not performed well in the state constituency last May, said anything other than a straight fight would split opposition votes.

  “If other opposition parties, such as the Barisan Nasional, are not contesting, PAS is most likely to field its candidate for a straight fight,” he was quoted as saying by Bernama.

  He said the party wanted to avoid a split of opposition votes “which will only bring about similar results as in the GE14”.  A by-election will be called in Sungai Kandis following the death of PKR’s Mat Shuhaimi Shafiei on Jul 2.

  Shuhaimi won the seat defeating BN’s Kamaruzzaman Johari, PAS’ Mohd Yusof Abdullah and PRM’s Hanafiah Husin .

  In the months leading to the recent general election, PAS refused to be part of the PH coalition, despite repeated attempts by then opposition parties PKR and PPBM to get the Islamist party to agree on an electoral deal to avoid three-cornered fights against BN.

  PAS, which was part of the former Selangor government comprising PKR and DAP, lost all but one state seat in the state.

  The party however retained Kelantan and captured Terengganu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pas dah abis duit derma umno...

   Delete
  2. Pas dah serik jadi lembu umno tukang pecah undi..

   Delete
  3. MALAYSIA SYURGA ORANG CINA


   6 hartawan dunia Forbes dari Asia Tenggara
   FMT Reporters | July 6, 2018
   Billionaire Malaysia Robert Kuok antara 100 orang terkaya di dunia, beliau berada di tangga ke-98 menurut Forbes.


   Menjadi kelaziman untuk mengukur kekayaan seseorang dengan wang dan harta benda yang mereka miliki. Kita mungkin terlopong melihat kekayaan dan kemewahan seseorang dalam masa sama, kasihan pada yang hidup merempat di jalanan. Dua kedudukan berbeza tetapi dalam satu dunia.

   Di Asia Tenggara yang seringkali dilabelkan sebagai negara membangun atau negara dunia ke-2 kecuali Singapura sebagai negara maju rantau ini tidak terkecuali daripada memiliki individu terkaya dunia.

   Laporan terbaru Forbes World’s Billionaires 2018 menamakan 6 individu dari Asia Tenggara di dalam senarai tersebut.

   Mari kita lihat 6 orang terkaya dari 6 negara di Asia Tenggara yang disebut dalam senarai “billionaire” 2018.   1. Vietnam – Pham Nhat Vuong (AS$4.3 bilion/RM17.38 bilion)   Pham Nhat Vuong adalah lelaki terkaya di Vietnam sekaligus berada di tangga 499 dalam ranking Forbes. Nhat Vuong memiliki Vingroup, salah satu konglomerat terbesar meliputi industri perniagaan hartanah, peruncitan dan kesihatan. Beliau yang hanya berusia 49 tahun merupakan billionaire pertama di Vietnam. Kind Heart Foundation adalah badan amal terbesar milik Nhat Vuong di Vietnam. Beliau berkahwin dengan Pham Thu Huong dan adik iparnya, Pham Thuy Hang juga antara individu terkaya di Vietnam.

   2. Singapura – Robert dan Philip Ng (AS$10.8 bilion/ RM46.66 bilion)

   Adik-beradik Robert dan Philip Ng dari Singapura berada di kedudukan 140 terkaya di dunia. Mereka terlibat dalam perniagaan hartanah di bawah nama Far East Organization. Mereka mewarisi kekayaan bapa, Ng Teng yang juga seorang jutawan yang memiliki sebahagian besar pembangunan hartanah di negara pulau itu.

   3. Malaysia – Robert Kuok (AS$14.8 bilion/RM59.83 bilion)   Nama beliau tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Cakap pasal orang kaya, nama Robert Kuok tidak boleh terlepas. Antara 100 orang terkaya di dunia, Robert berada di tangga ke-98 menurut Forbes. Beliau adalah pengasas Hotel Shangri-la di Singapura dan menjalankan pelbagai perniagaan di bawah Kumpulan Kuok. Ia termasuk hotel, hartanah dan komoditi. Kuok juga memiliki saham terbesar dalam Wilmar International, syarikat pedagang kelapa sawit terbesar dunia. Walaupun berpusat di Hong Kong, beliau dilihat di Malaysia selepas rakan baiknya, Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri di bawah Pakatan Harapan. Apakah ia petanda baik? Kita tunggu dan lihat.

   4. Thailand – Charoen Sirivadhanabhakdi (AS$17.9 bilion/ RM72.36 bilion)

   Tahukah anda, orang paling kaya di tangga ke-65 di dunia adalah dari negara jiran kita, Thailand. Charoen Sirivadhanabhakdi merupakan pengasas dan pengerusi Thai Beverage, pembuat bir terbesar dunia. Sirivadhanabhakdi juga merupakan pengerusi Fraser & Neave, sebuah syarikat berasaskan makanan dan minuman di Singapore serta terlibat dalam industri hartanah. Beliau memiliki firma hartanah, TCC Land dan sekurang-kurangnya 50 hotel di sekitar Asia, Amerika, United Kingdom dan Australia. Keluarganya di kurniakan dengan nama “Sirivadhanabhakdi” oleh raja Thailand mendiang Raja Bhumibol pada 1988.

   5. Filipina– Henry Sy (AS$20 bilion/RM80.85 bilion)

   Sejak sedekad yang lalu, Henry Sy menjadi orang paling kaya di Filipina. Pengasas SM Prime Holdings yang merupakan pusat beli-belah dan peruncit terbesar di Filipina ini juga terlibat secara aktif dalam dunia perbankan, perlombongan, pendidikan dan penjagaan kesihatan. Henry mempunyai saham dalam syarikat makanan, minuman dan pembungkusan terbesar di Asia Tenggara, San Miguel.

   Delete
 22. Nazifuddin bermesra dan bergembira, jadi apakah masalah anda, tanya Bebas
  Robin Augustin
  ShareTweetPinMail

  (Foto) Liputan media mengenai Nazifuddin Najib di Taiwan.

  PETALING JAYA: Kumpulan aktivis sekular, Bebas, mengutuk liputan media mengenai Mohd Nazifuddin Najib, anak bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang kelihatan, dalam gambar yang disiarkan, sedang bermesra dengan seorang pelakon wanita Taiwan.

  Jurucakap Bebas, Azrul Mohd Khalib berkata, laporan itu, yang mulanya tersiar dalam laman berita Taiwan dipetik oleh beberapa portal berita Malaysia, merupakan bukti kegiatan pemantauan moral masih segar dan cergas di negara ini.

  Azrul Mohd Khalib.

  Nazifuddin dilihat menikmati hidangan dengan pelakon Taiwan, Celia Chang, di sebuah restoran di kawasan membeli-belah mewah di Taipei.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini bukank NzGO tapi Ngok yg turut kena kincin dgn najib...minum arak dan makanan tak halal tak de masalah?...anak najib ugama ape?...Ngo ni ugama ape?...

   Delete
  2. G25 juga desak hakim kes Najib untuk tarik diri
   Diterbitkan 9 Jul 2018, 10:32 pagi | Dikemaskini 9 Jul 2018, 10:40 pagi

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Kumpulan bekas penjawat awam tersohor negara, G25 juga menyertai desakan agar hakim Mahkamah Tinggi dalam kes rasuah bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak supaya menarik diri daripada mendengar kes itu.

   Dalam satu kenyataan hari ini, G25 berkata mereka secara sebulat suara menyokong desakan Presiden Majlis Peguam, George Varughese agar hakim Datuk Mohd Sophian Abdul Razak menarik diri daripada membicarakan kes itu.

   "Ini kerana kegagalan hakim itu mendedahkan hakikat bahawa abangnya, Datuk Mohd Soffi Abdul Razak, adalah anggota Umno, dan ahli majlis kerajaan negeri Pahang, serta ADUN Benta di Pahang.

   "Memandangkan bekas perdana menteri itu sehingga baru-baru ini adalah presiden Umno dan pengerusi BN, dan juga seorang ahli parlimen Pahang, hakim sepatutnya mendedahkan hubungannya dengan abangnya dan kedudukannya dalam Umno serta kerajaan negeri kepada pendakwaan dan pembelaan sebelum perbicaraan," ata G25.

   "Kelaziman perbicaraan adalah bahawa seorang hakim mesti mendedahkan sebarang jenis hubungan dalammana-mana kes yang dibicarakannya kepada semua pihak pada awalnya, dan harus membiarkan pihak-pihak berkenaan memutuskan apakah akan meminta dirinya untuk mengundurkan diri atau tidak," kata G25.

   Menurut kumpulan itu, dalam kes berkenaan, Mohd Sophian gagal melakukannya dan oleh itu G25 berpendapat bahawa keputusannya tersebut sangat tidak wajar.

   Menurut mereka lagi, keadilan bukan hanya perlu ditegakkan, tetapi juga dilihat dilakukan.
   "Kami menyokong hujah-hujah presiden Majlis Peguam yang menuntut supaya hakim itu untuk menarik diri daripada membicarakan kes profil tinggi ini," kata G25.

   Pada 4 Julai, Najib didakwa dengan tiga tuduhan pecah amanah dan satu tuduhan penyalahgunaan kuasa berhubung dengan wang RM42 juta yang berada di dalam akaun bank peribadinya. Dana itu dipercayai berasal dari bekas anak syarikat bekas 1MDB, SRC International.

   Peguam negara dan ketua pendakwa itu, Tommy Thomas, mendakwa beliau tidak tahu mengenai hubungan hakim berkenaan dengan Umno .

   Mohd Soffi adalah ADUN Pahang selama lima penggal dan juga adalah anggota exco kerajaan negeri selama empat penggal.

   Delete
 23. Taktik pentandingan tiga penjuru, 4,5,6 penjuru, tak jalan diPruq14.

  Rakyat dah bosan dgn Najib dan kroni2 nya tak ira apa saja asalkan jatuhkan Umno/Bn. Rasa nya, PAS tak masuk buku ramai pengudi, di anggap melukut di tepi gantang, terkontang kanting bersendirian.

  Ada banyak duit ("derma RM90 juta"), lawan kes mahkamah diEnglaaaand, mikirkan menang tapi tak tau keputusan dibuat ha nya diperingkat awal, bukan dibicara sebenar nya.

  Masih sombong bonkak lagi - "parti nombor tiga dari segi perolehan undi mahu parti nombor dua menarik diri" dari pencalonan dissetengah kwasan.

  Aku rasa, selagi Hadi ada disitu, begitu lah keadaan PAS - "parti nombor tiga".

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS mahu satu lawan satu dengan HARAPAN di Sg Kandis
   Bernama | Diterbitkan 8 Jul 2018, 4:39 petang | Dikemaskini 8 Jul 2018, 4:53 petang

   A+ A-

   PAS hanya akan meletakkan calon dari parti itu sekiranya berlaku pertandingan satu lawan satu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis susulan kematian penyandangnya, Mat Shuhaimi Shafiei (PKR) pada 2 Julai lepas.

   Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata pencapaian PAS di DUN Sungai Kandis pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14) hanya sederhana sahaja dengan mendapat 7,573 undi.

   “Jadi apa yang kita harapkan, kalaulah parti pembangkang yang lain umpamanya Barisan Nasional tidak berhasrat hendak bertanding dan menjadikan pertandingan itu satu lawan satu, kemungkinan besar PAS akan meletakkan calon.

   “Tapi keputusan dalam Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat tadi, sekiranya berlaku pertandingan tiga penjuru, kemungkinan (meletakkan calon) akan dipertimbangkan. Kita kaji balik lah kerana kita tak mahu perpecahan banyak undi dan akan mengulangi semula keputusan pada PRU 14 yang lepas,” katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis sambutan Aidilfitri PAS Pusat dan PAS Terengganu di Kuala Terengganu hari ini yang turut dihadiri Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Presiden, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Menteri Besar Terengganu, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan pimpinan tertinggi parti itu.
   Mat Shuhaimi, 50, meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang Jaya pada 11.10 pagi Isnin akibat kanser limfoma.

   Pada PRU 14, Shuhaimi memenangi kerusi DUN Sungai Kandis selepas memperoleh 23,998 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Kamaruzzaman Johari (11,518); calon PAS, Mohd Yusof Abdullah (7,573) dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin (76).

   Esok, Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengadakan mesyuarat khas mengenai PRK Sungai Kandis bagi membincangkan tarikh-tarikh penting seperti tarikh Writ Pilihan Raya, Hari Penamaan Calon, Hari Pengundian dan Daftar Pemilih yang akan digunakan dalam PRK itu.

   - Bernama

   Delete

 24. Najib dah ikat jamin sepenuh nya. Nampak nya cukup duit penyokong2, termasuk Ketua Wanita Umno Jasin yang sanggup telanjang - tangan nya (dari gelang tangan yang diberi ke Tabung Derma pertahankan Najib itu.

  'I feel so touched by the donations by Umno members from all levels,' former PM says.

  Tak terbaca terjemahan BM nya. Istilah "touched" itu sensitif sikit bila disebut berkaitan Ketua Wanita Umno Jasin tuh. Hehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooooo, anak2 Najib serah baki jaminan

   Anak Najib serah baki jaminan

   Nooryana Najwa dan Noorashman menghantar baki RM500,000 daripada ikat jamin berjumlah RM1 juta.

   Nooryana Najwa dan Noorashman tiba di mahkamah kira-kira 10.04 pagi, untuk menghantar baki RM500,000 daripada ikat jamin Najib yang berjumlah RM1 juta kepada pendaftar mahkamah.

   Gamak nya jumlah itu termasuk RM200K lebih derma yang dipungut aritu.

   Takda sebut nak pulang gelang tangan Wanit Umno Jasin itu, Gua rasa ana2 Najib berdua, bertiga punyai wang melebihi jumlah itu.

   Gua yakin "derma" itu ha nya wayang

   Delete
  2. 'Malaysia baru bukan milik HARAPAN saja'
   Diterbitkan 8 Jul 2018, 10:52 pagi | Dikemaskini 8 Jul 2018, 10:56 pagi

   A+ A-
   Peguam Syahredzan Johan mengulangi peringatan bahawa Malaysia yang lahir selepas pilihan raya umum ke-14 lalu bukan milik eksklusif Pakatan Harapan (HARAPAN) yang kini mengambil alih kerajaan pusat.

   Syahredzan menggesa agar semua rakyat diberi peluang untuk membantu membina semula negara.

   "Mereka yang benar-benar mahu menyumbang kepada negara mesti diberi peluang untuk berbuat demikian, tidak kira agama, kepercayaan, ras, identiti seks, warna kulit mahupun haluan politik mereka.

   "Tidak patut ada diskriminasi atau halangan ke atas mana-mana individu yang mempunyai kebolehan dan keupayaan daripada berkhidmat untuk Malaysia hanya atas sebab-sebab ini.

   "Malaysia baru bukan dimiliki oleh penyokong HARAPAN sahaja; setiap anak Malaysia ini yang cinta akan negara mesti dibenarkan untuk membina semula ibu pertiwi ini," katanya dalam kenyataan hari ini.

   Setiausaha Politik Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata demikian sebagai merujuk kenyataan anggota parlimen DAP Lim Kit Siang dan anggota Ketua Pemuda HARAPAN Nik Nazmi Nik Ahmad sebelum ini.

   Kedua-dua anggota parlimen HARAPAN itu melalui kenyataan berasingan mengingatkan kerajaan persekutuan untuk tidak dilihat sebagai ‘membalas dendam’ ke atas pegawai-pegawai kerajaan dan ketua-ketua Syarikat Milik Kerajaan (GLCs).

   "Saya menyokong sepenuhnya apa yang mereka nyatakan. Tidak dinafikan bahawa ramai yang telah bersubahat dengan kebobrokan pentadbiran Barisan Nasional yang terdahulu, sama ada di dalam Kerajaan atau dalam GLC.

   "Mereka wajar digugurkan atau ditukarkan daripada jawatan-jawatan mereka. Tidak kurang juga mereka yang bersikap oportunis, yang dahulunya beriya-iya menyokong BN, tetapi kini menghimpit HARAPAN pula. Kerajaan mesti berwaspada dengan golongan ini," katanya.


   Namun, tambah Syahredzan, pada masa yang sama, ramai di kalangan mereka yang tidak sehaluan dengan HARAPAN sebelum ini tetap melaksanakan tanggungjawab mereka dalam perkhidmatan awam atau GLC dengan jujur dan amanah.

   "Kerajaan wajib memastikan bahawa ia tidak dilihat sebagai melancarkan ‘witch hunt’ ke atas pegawai-pegawai Kerajaan dan ketua-ketua GLC yang tidak sehaluan dengan HARAPAN," katanya.

   Selepas mengalahkan BN dan mengambil alih Putrajaya pada pilihan raya umum 9 Mei lalu, HARAPAN melaksanakan pelbagai rombakan di dalam agensi dan jabatan kerajaan yang turut menyaksikan peletakkan jawatan beberapa peneraju GLC.

   Yang terakhir, Tan Sri Abdul Wahid Omar meletakkan jawatan sebagai pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan digantikan dengan bekas gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

   Delete
  3. Bukan lah anak2 Najib bayar banyak benar - ha nya RM10,000.

   M'kini beritakan Tabung solidariti catat RM490k, serah pada wakil Najib.

   Delete
  4. indra Ghandi...Tak kiralah berapa banyak yang anaknya keluarkan untuk jamin DSNR...yang penting wang jaminan tu dah dapat dijelaskan..not a penny more..not a penny less.

   Ini membuktikan cakap2 serta tuduhan dari cai2 PH yang mengatakan DSNR bakal masuk dalam kerana ketidak mampuannya untuk menjelaskan baki ikat jamin tu adalah karut marut semata2. Yang lebih penting...solidariti dan keperihatinan yang ditunjukkan oleh segenap lapisan rakyat Msia..sehinggan ada yang sanggup menggadaikan barangan kemas mereka amat2 dipuji. Ini juga membuktikan perasaan kemanusiaan dalam kalangan rakyat masih ujud dan subur lagi.

   Seperti kata DSNR...beliau amat2 terharu dengan komitmen yang diberikan oleh seluruh rakyat Msia dan kepercayaan mereka bahawa dia adalah mangsa kezaliman sang penguasa untuk tujuan pembalasan dendam. Semoga Allah jua yang akan membalas jasa baik rakyat tersebut...InsyaAllah ..Aminnnnn !!!!!

   .

   Delete
 25. PAS mahu jadi nombor satu? Tidak nampak kemungkinan nya. Antara Melyau pun tidak, apa tah agi di antara seluruh warga negara Malaysia.

  Mahu dapat memerintah negara? Selagi berpegang kepada mahu laksanakan Hudud, tidak boleh berbau.

  Melayu pun masih ramai yang tidak mahu Hudud di laksaakan di negara ini. Betul Hudud ada di sebut di dalam Qur'an, tapi singkat sahaja, tidak ada keterangan lanjut mengimplementasi nya. Bergantung lah kepada PAS mencadangkan nya.

  Maka dari segi itu, RUU 355 PAS yang dikatakan "prelude" kepada Hudud pun masih belom lulus diParlimen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Akaun Umno Pekan untuk derma jamin Najib dibeku
   Diterbitkan 7 Jul 2018, 10:10 malam | Dikemaskini 7 Jul 2018, 10:41 malam

   A+ A-
   Sebuah akaun bank yang dibuka Umno Pekan untuk membantu membayar wang ikat jamin ketua bahagiannya dan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dilaporkan telah dibekukan.

   Ketua Wanita Umno Pekan, Zalmah Abdul Rahman berkata, beliau hanya mengetahui pembekuan akaun tersebut pagi ini.

   "Ini (pembekuan akaun) hanya di Pekan, saya tidak tahu mengenai tempat lain, tetapi akaun ini dibuka oleh Umno Bahagian Pekan," Zalmah dipetik sebagai berkata oleh Malay Mail.

   Walau bagaimanapun, tabung derma Najib yang diikhtiarkan bekas ketua pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Datuk Razlan Rafii masih beroperasi.

   Razlan memberitahu Malaysiakini jumlah sumbangan terbaru yang diterima hanya boleh diperiksa pada hari Isnin ini.

   Setakat jam 5 petang semalam, dana itu telah mengumpul derma berjumlah RM223,908.

   Derma itu bertujuan membantu Najib membayar wang ikat jamin berjumlah RM1 juta pada hari Isnin.

   Najib telah membayar ansuran pertama RM500,000 pada hari Rabu lalu selepas meminta untuk dibicarakan mahkamah terhadap tiga pertuduhan pecah amanah dan satu tuduhan penyalahgunaan kuasa.

   Pendakwaan terhadap Najib berkaitan dengan kes SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.

   Delete
  2. Kah Kah Kah..ini lah cerita paling lawak bodoh. Sang pengikut kutip derma utk ikat jamin bekas Pempimpin mereka yg menyamun duit 1MDB. Betul2 mcam cerita filem P.Ramlee, karekter2 tolol, guillable seperti "Labu Labi, Nasib Labu Labi, ALi Bapa, Tiga Abdul.. al bodoh ...al mampus

   Delete
 26. Tak payah cakap pasal PAS atau UMNO...
  Citer sikit pasal program2 nak tunai janji bulan bintang tu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. KESIAN KAT PAK KADOK NI ...DI HARAP PH TERIMALAH YAA


   Ismail Kassim pertimbang sertai PKR
   Anne Muhammad | Diterbitkan 7 Jul 2018, 4:21 petang | Dikemaskini 7 Jul 2018, 4:32 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-

   ADUN Tambun Tulang, Datuk Ismail Kassim dijangka akan menyertai PKR, hujung bulan ini selepas permohonannya untuk menyertai Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) ditolak.

   Ismail yang sudah meninggalkan Umno hujung bulan lalu berkata beliau mempertimbangkan untuk menyertai PKR kerana acuan parti tersebut tidak seperti parti lamanya.

   “Saya nak masuk mana-mana parti pun, saya tak mahu ada acuan-acuan lama dalam parti tu. Setakat ni saya melihat PKR agak terbuka dan dan setiap keputusan melalui konsensus. Saya pertimbang nak sertai PKR sebab rasa seronok kearah sana,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

   Difahamkan, Ismail memutuskan untuk menyertai PKR Kedah di bahagian Pokok Sena, namun sehingga kini masih belum mendapat maklum balas daripada pucuk pimpinan PKR negeri dan pusat.

   Pada 20 Jun lalu, Ismail meninggalkan Umno selepas hilang keyakinan terhadap pucuk kepimpinan parti dan menjadi wakil rakyat bebas.

   BERSATU Perlis tolak permohonan

   Ismail berkata keputusan itu demi kepentingan rakyat apabila beliau perlu menjalin hubungan dengan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) selain memaklumkan akan menyertai BERSATU dalam tempoh terdekat.

   Bagaimanapun BERSATU Perlis menolak permohonannya dengan menyifatkan Ismail sebagai 'musuh di medan perang' dan tidak akan boleh duduk semeja selepas apa yang berlaku sebelum ‘bertempur’ pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

   Awal pagi tadi dua keping gambar Ismail memegang borang keahlian PKR tular.

   Mengulas lanjut Ismail berkata, beliau memilih menyertai PKR Kedah kerana kurang ancaman serta parti itu dilihat terbuka.

   “Kehadiran saya diterima dengan ikhlas, itu yang saya nak. Saya tak mahu saya dilihat sebagai ancaman kepada pemimpin sedia ada, saya tak mahu. Kebetulan rakan-rakan dalam PKR adalah rakan-rakan lama saya.

   Nak jadi ahli biasa, wakil rakyat

   “Saya masuk bukan nak jadi pemimpin gantikan rakan-rakan saya sedia ada, tidak. Saya masuk nak jadi ahli biasa dan aktif sebagai wakil rakyat di kawasan dan kalau diminta untuk menyumbangkan idea, dalam aktiviti parti saya akan ikut macam biasa, macam orang lain ikut,” katanya.

   Ditanya tindakannya melompat parti seperti mengkhianati pengundinya, Ismail berkata rakyat di Tambun Tulang cukup memahami dirinya dan menerima keputusan itu demi kebaikan bersama.


   PRU-14 lalu menyaksikan BN berjaya meraih 10 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala Pakatan Harapan (HARAPAN) menang tiga kerusi dan PAS dua kerusi.

   Ismail turut berkata, kehadirannya sebagai ADUN PKR Perlis akan menguatkan lagi pembangkang di negeri tersebut.

   Ismail turut berharap orang muda akan dipilih mengetuai pembangkang di negeri itu.

   Delete
  2. Betul. Kesian PAK KADOK Anonymous9 July 2018 at 14:15.

   Yang cakap tak terang maksud nya. Sudah disalah tangkap maksud nya.

   Delete
 27. Apabila keluar sj post terguris Pasti suci,maka melupur2 betsembur komen2 hampas luar tajuk.

  Nmpk sgt bhai..benang basah yg berlumuran lior badi dan taek low. Kaberup la sikit, aib tu

  ReplyDelete
 28. Najib jangan 'berlakon' jadi mangsa, kata Latheefa

  Alyaa Alhadjri
  9 Jul 2018, 5:58 petang (Dikemaskini 9 Jul 2018, 6:05 petang)

  A A
  Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak perlu berhenti 'berlakon seolah-olah' menjadi mangsa' dalam perbicaraan kes SRC International, kata Anggota Majlis Tertinggi PKR, Latheefa Koya.

  "Hello Najib, ini bukan seperti zaman kamu dulu yang mana kamu boleh pilih Peguam Negara (AG) yang akan membersihkan kamu.

  "Hentikanlah berlakon seolah-olah menjadi mangsa," katanya pada hantaran Twitter bagi mengulas akuan bersumpah yang difailkan Najib terhadap Peguam Negara Tommy Thomas.

  Najib dalam samannya terhadap Thomas memetik artikel yang ditulis AG, terbit di Malaysiakini dua tahun lalu sebagai sebab beliau percaya Thomas akan bersikap prejudis jika terus mengetuai pendakwaan terhadap kes rasuah bekas perdana menteri itu.

  Najib berkata artikel berjudul "Grand Larceny in 1MDB" itu merumuskan wang telah masuk ke akaunnya.

  Kata putus penghakiman

  "Pendirian Thomas jelas tidak menyukai saya dalam artikel itu dan melahirkan kebimbangan kepada saya Thomas tetap akan mencari jalan mengenakan satu pertuduhan ke atas saya dengan apa alasan sekalipun," kata Najib.

  Ketika dihubungi, Latheefa bagaimanapun memaklumkan tindakan Thomas mengetuai pendakwaan dalam kes ini tidak akan memberi kata putus penghakiman dan oleh demikian isu prejudis yang didakwa Najib tidak wujud.

  "Keadaannya bukanlah AG akan memutuskan Najib bersalah atau tidak. Beliau (Thomas) masih perlu mengemukakan kesemua bukti, menunjukkan dokumen (dalam mahkamah) dan lain-lain lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KBB...TENTU KAU SETUJU DENGAN PENDAPAT DALAM KALANGAN FUCKATAN HAPRAKAN YANG MENGATAKAN....GOLONGAN NELAYAN TAK BERI UNTUNG KEPADA KRONI2 MEREKA !!!!!

   Buat apa Rejim Pakatan Haprak ni nak habiskan duit perbelanjaan hanya semata-mata untuk membantu golongan nelayan ni?

   Golongan Nelayan ni bukannya memberi sebarang keuntungan kepada Negara. Malah kroni Ketua Rejim Pakatan Haprak pun tak boleh dapat apa jika membantu para nelayan ni...ngabehkan boreh aje beb...

   Maka sebab itu Rejim Pakatan Haprak pimpinan Tun Mahathir tidak memberikan sebarang keutamaan untuk membantu golongan Nelayan ni. Atas alasan hutang negara dah mencapai RM 1 Trillion, maka segala bentuk bantuan kewangan kepada golongan nelayan ni dah dihentikan serta merta.

   Dan jangan pelik kalau Ketua Rejim Pakatan Haprak tu dakwa dulu elaun bantuan untuk golongan Nelayan tu semuanya duit rompakan dari 1MDB. Tak pasal2 nelayan pulak yang dipersalahkan dalam isu ni.

   Dengan menggunakan alasan itu serta ditambah pulak dakwaan kononnya hutang Negara dalam keadaan kronik akan memudahkan puak Rejim Pakatan Haprak tu untuk terus meminggirkan golongan Nelayan ni. Jangan risau..lepas ni kaum peneroka Felda, pesawah , penoreh getah dan petani pulak bakal dikambing hitamkan mereka.

   Bahkan dalam masa yang sama, pemimpin Rejim Pakatan Haprak tu akan terus dilihat sebagai golongan yang Maksum dan Suci..kononnya pembela rakyat marhaein bawahan... dimata Pencacai-Pencacai bawahan yang dah kelat bau hancing kena kencing hari-hari tu!!!

   Padan muka kauorang...inilah balasan yang kau orang dapat kerana memenangkan rejim Fuckatan Haprakan dalam PRU ynag lepas..amacam..agak2nya nak undi diorang lagi keer dalam PRU15 nanti????

   LU PIKIRLAH SENDIRI BHAI....LU SEMUA KAN DAH BESAR PANJANG !!!!

   keh..keh..keh..Harrrk..Tuiii..kikhkiokihkioik...

   Delete
  2. Wooi bhai Geng Najis...nelayan dah diberi brim...

   Delete
  3. KBB...Madey kata kerajaan Fuckatan Haprakan ni nak menunjukkan presatsi yang lebih baik dari kerajaan terdahulu..dalam segala hal. Tengok...BN mampu beri BR1M dan jugak bantuan kewangan bulanan kepada para nelayan..takde pun negara bangkrap.

   Sepatutnya kalau nak jadi kerajaan yang berpresatasi lebih baik..mereka takkan menghentikan bantuan tu..malah WAJIB menambah lagi jumlah bantuan kepada para nelayan. Inilah baru dikatakan kerajaan yang berprestasi tinggi. Kalau dah tak mampu ..apasal lah berjanji9 macam2 pada para nelayan sebelum PRU14 lepas..tak caya..kau google aje lah ceramah2 mereka di negeri2 pantai Timur dulu..dan kau catit sendiri apa janji2 mereka kepada Pak Nelayan tu....kini nampak sangat...nelayan2 ni penting untuk meraih undi simpati mereka aje..lepas dah dapat...mampos pi lah kat hang semua...betul tak KBB oooi !!!!!

   Delete
 29. Hanipa Maidin rebah ketika Mahathir memperlekeh doa dan sembahyang hajat.

  https://youtu.be/YkjIRNWUd7I

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pengsan tu takda kena mengena dengan Tun punya kata2 berkenaan doa dan sembahayang hajat Mamat. Itu kebetulan. Coincidental.

   Bukan main ambik peluang mengeksploitasi korang, ye? Must be frustrating life korang suffer selepas 9 Mei, ye?

   Hingga melompat mengeksploitasi, excited tengok "drama", tarak langsong rasa kesian.

   Kami pun tarak kesian langsung Najib masuk penjara. Sebab itu semua salah tingkah laku dia.

   Hanipa pitam bukan sebab tingkah laku dia.

   Delete
  2. Hanipa tu org hebat.
   Dia pernah cakap, "kalau aku Tuhan..."

   Delete
  3. Wooi cai tak usah buat fitnah plak tun perlekeh doa dan semayang hajat...

   Delete
  4. Wanita umno mengaku buat semayang hajat dan doa untuk najib...untuk ketua jemaah prompak 1 mdb...

   Delete
  5. KBB dan cai2 Fuckatan Haprakan sekelian...Janganlah kita sekali2 menidakkan kuasa "sembahyang hajat" dan "doa". Lebih2 lagi andai ia datang dan dibuat oleh umat islam yang dizalimi seperti anak2 yatim, para Tahfiz Al Quran dan alim ulamak. Tidak ketinggalan juga solat hajat dan doa khusus dari ahli2 UMNO serta rakyat Msia yang menuntut keadilan untuk DSNR yang kini dituduh macam2 hanya kerana dendam kesumat oleh ketua kerajaan Fuckatan Haorakan.

   Sesungguhnya kuasa Allah itu tidak terbatas dan Dia lah yg lebih mengetahui...dan pastinya doa orang teraniayai lebih dekat denganNya...

   Ketika Tun Mahathir berucap memperlekehkan tentang sembahyang hajat dan doa kepada Allah SWT tiba tiba 'Tuhan Sepang' rebah. Jangan di uji kesabaran Allah s.w.t Kerana Dia yang mencipta kita dan kita adalah milikNya dunia dan akhirat. Yakin lah...lambat laun..keadilanNya akan ditunjukkaNya..jika tidak di dunia ni..pastinya di akhirat !!!!

   Allahu Akhbar...Walillahhilham...

   Delete
 30. Pahal Syed Saddiq nih, first few days of Ministership already embroiled in LBGT affair. The issue of LBGT, I mean.

  Ada sesiapa disini setuju dengan apa dia kata - We can't afford to keep discriminating against LGBT in 'new M'sia'?

  Mengapa dia buang banyak masa pasal LBGT? Bukan kah banyak isu yang lebih mendadak dia mesti tackle? Belia salah guna dadah, contoh nya.

  Bukan kah Islam pun tak senang dengan LBGT? Apa ni, Saddiq?

  ReplyDelete
  Replies
  1. MalaysiaBaru ler katakan. Pemikiran mesti corak baru. Hapuskan sekolah tahfiz. Perkasakan COMANGO & LGBT.
   Syabbas Tn Sadiq Sigaraga...

   Delete
  2. Siapa yg suruh hapuskan sekolah tahfiz...geng ko jugak laa..

   Delete
 31. Kengkwan semua...kau orang tak kesian keeer ????...bertahun-tahun rakyat diseluruh Malaysia, khususnya di Kuantan telah dimomokkan dengan dakwaan kononnya Kilang Lynas tu adalah kilang radiasi.

  Malah isu berkaitan dengan kilang itu juga turut dijadikan bahan kempen Politik Longkang mereka untuk menghasut rakyat membenci Kerajaan Barisan Nasional.

  Bahkan, Ahli Parlimen Bentong, Wong Tack juga turut membuat ugutan mahu membakar kilang tersebut kerana didakwa memudaratkan rakyat disekitar kawasan Kuantan.

  Akibat ugutan yang dibuat itu menyebabkan Ahli Parlimen penghasut itu dikenakan denda sebanyak RM 1,500 oleh pihak mahkamah walaupun denda itu tidak setimpal dengan apa yang dilakukan sebelum ini.

  Tapi hari ini, setelah mereka mendapat kuasa, kenapa pihak Rejim Pakatan Haprak tu nak kaji semula kewujudan kilang tersebut?

  Bukan ke diorang berjanji sekiranya mereka mendapat kuasa di Putrajaya, kilang yang dijadikan bahan kontroversi itu mahu ditutup terus dan tidak dibenarkan untuk beroperasi?

  Secara tidak langsung, tindakan pihak Rejim Pakatan Haprak tu membuktikan bahawa dakwaan yang disebarkan oleh mereka sebelum ini hanya sekadar FITNAH semata-mata dan penyokong diorang juga yang kelat bau hancing kena kencing!!!

  keh..keh..keh...Harrrk..Tuiiii..kokihkikoikikihkikiok..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerana bantahan lah kilang lynas dipertingkatkan keselamatan..

   Delete
 32. Alahai...tak tau ler apa nak jadi...

  KERAjaan yg goyah serabut & nyawa2 ikan ini, sampai bila boleh bertahan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko yg dah goyah sejak akaun umno dibekukan..dah ilang dedak.

   Delete
 33. Gak pantas & gak cocok banget dinobatkan si Sadiq sebagei bapak menteri.

  Emangnya bakal rusak generasi muda pewaris bangsa bermenterikan bocah hingusan LGBT.

  ReplyDelete
 34. Hari ni Sadiq Sigaraga telah menegaskan bahawa BTN akan di bubarkan berkuat kuasa serta merta. Kenyataan ini telah mengejutkan seluruh rakyat Msia , khususnya orang2 melayu yang telah menerima pelbagai menafaat dari biro ni.

  Kita pun ingat..ketika hak2 melayu teruk dipertikaikan oleh kaum lain satu ketika dulu, BTN ni lah yang telah memainkan peranan maha penting untuk membangkitkan perasaan cinta bangsa dan agama dalam kalangan kaum melayu.

  Tidak mustahil, ramai jugak cai2 fuckatan Haprakan juga menerima tempias melalui kursus2 yang mereka ikuti di BTN, secara langsung maupun tidak langsung. Malah inilah salah satu kursus yang wajib diikuti oleh bakal2 pelajar melayu sebelum menyambung pembelajaran ke luar negara..bertujuan untuk memperkukuhi jati diri mereka sebelum mengharungi kehidupan di negara asing tu. Hasilnya...para mahasiswa melayu berjaya mengekalkan jatidiri kemelayuan mereka dan kembali sebagai lulusan universiti yang cinta agama, bangsa dan negara.

  Jika ditelusuri silibus dalam BTN ni, kita dapati ia amat2 releven dalam memupuk perasan bangga menjadi anak melayu Msia...yang berterima kasih kepada kerjaan UMNO yang telah begitu banyak berjasa kepada anak bangsa. Tanpa kerjaaan ni, dah tentu lah bangsa melayu akan terus terpinggir dari arus pembnagunan dan tak mustahil bakal menjadi warga kelas ke dua di negara tercinta ini.

  Kini..BTN yang menjadi wadah untuk memupuk rasa cinta pada agama dan bangsa sudah nak dibubarkan oleh menteri kerajaan Fuckatan Haprakan. Dah tentu bersorak sorai aktivis2 kaum lain yang melihat hal ni sebagai satu kemenangan bagi mereka. Apatah lag..tuntutan2 mereka agar JAKIM dihapuskan..Uitm dibuka kepada kaum lain..Bahasa lain diikitiraf setaraf sebagai bahasa kebangsaan semakin menjadi2 sejak mereka memerintah. Hakikatnya..tanpa BTN ni...jatidiri melayu semakin terhakis..dan lebih malang lagi, pembubarannya dilakukan oleh menteri melayu sendiri.

  lepas satu-satu hak2 melayu semakin dikompromuikan atas nama kesamarataan hak untuk rakyat Msia. Ini lah dasar yang diperjuangkan oleh kerajaan PH dewasa ni...yang dipilh oleh majoriti rakyat Msia, khususnya orang2 melayu dalam PH. Atas nama kononnya memperjuangkan keadilan..sanggup dipergadaikan nasib melayu dan agama...yakin lah..malang dan bala akan terus melanda bangsa melayu dalam hari2 yang bakal mendatang ni...betu lah kata orang2 tua kita..sesal dulu pendapatan..sesal kemudian, satu sen takde gunanya !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biro jadi alat umno untuk perkukuhkan kuasa...umno kalah melayu tak mati pon...melayu jugak yg perintah malaysia..

   Delete
  2. KBB...Apa lah yang kita nak banggakan sangat kaalu melayu PH yang kononnya dikatakan memerintah negara..takkan lah kau kau tak perasan lagi mereka ni hanyalah menjadi proksi dan baruah aje kepada DAPigs......takde satu pun keputusan yang bakal dibuat yang tidak mendapat green light terlebih dulu dari Tokong2 ni. Kau tengok aje lah..alangkan kalau dalam PC oleh Madey pun..dia kerap ditegur oleh AH Beng jika kata2nya tak selari dengan kehendak dan skrip dari DAPigs. Madey yang begitu tegas dan bersikap diktator dulu..kini dah jadi rimau tua yang takde gigi aje...bahana dikawal sepenuhnya oleh cukong2 DAPigs tu.

   Semua menteri2 kabinet dan timbalan2 mereka tau..yang mencartakan dasar, polisi dan hala tuju Msia sekarang ni bukannya Madey dan council of orang2 tua nyanyok tu...tapi Tokong Kit Siang yang merupakan puppet master di belakang tabir. Kalau tak...takkanlah mereka begitu berani mempertikaikan bilangan menteri dan timbalan menteri yang diwakili oleh DAP dalam kabinet sekarang, yang dilihat tak sepadan dengan bilangan kerusi parlimen yang dimenangi oleh mereka. Apa respons atau komen dari Madey...takde sepatah haram pun yang keluar dari mulutnya berkaitan isu tu...takut beb...nanti DAP mengamuk..tak pasal2 boleh goncang gabungan PH yang dah sedia rapuh ni.

   KBB...satu lagi contoh depan mata..dalam isu perlantikan speaker DUN Perak baru2 ni. DAP telah mengenakan tekanan politik terhadap YB Siti Aishah hingga memaksanya melepaskan jawatan tu..tak tahan bila dibambu macam2 dari Ngee Kah Min..yang inginkan sangat jawatan tu. PKR senyap sunyi..DSAI selaku ketua umum pun tak berani keluarkan apa2 komen mengenainya...takut mengecilkan hati pimpinan2 DAP pusat.

   Toksah membongaklah kata melayu masih berkuasa memerintah negara..itu hanya retorik politik cai2 aje. Hakikat depan mata...pemimpin2 mealayu dalam PH ni dah jadi patung2 bernyawa yang mudah sangat ditunggang oleh DAPigs..umpama kerbau balau yang dicucuk hidungnya..diheret ke sana ke mari untuk melaksanakan agenda mereka.....me"REPUBLIK"kan Malaysia ni. Pastinya...agenda tu akan tercapai dalam masa yang terdekat...Tahniah tak terhingga kepada cai2 dan pimpinan Melayu mereka dalam PH tu..sesungguhnya anda semua ada saham dalam merealitikan agenda mereka !!!!

   Delete
 35. hal pas ni usah ambek peduli lg... andai kata pas dulu bersama ph, mungkin ph tak akan dpt undi yg byk.. kalu dulu pas bersama ph, rakyat akan meluat menengok hadi,abeduh, bini audi jika dilantik mnjadi menteri..

  ReplyDelete
 36. Setakat ni zahid blm berani umum umno akan bertanding ato tidak..umno tak boleh harpkan pas lagi...diterengganu kelantan dan kedah umno harapkan pas tolong tapi pas telan umno...habis duit umno...

  ReplyDelete
  Replies
  1. KBB...benda ni berlaku dalam tahun 2017, tapi Rakyat Msia merasakan ia masih releven untuk diberikan perhatian..apa tah lagi DAPigs kini dah menduduki banyak kerusi kabinet dan ramai yang dah jadi exco2 dalam kerajaan negeri Fuckatan Haprakan. Tak mustahil agenda yang mereka bawa di Penang juga akan disebar luaskan di neger2 lain yang dikuasai oleh PH....khususnya di Johor tu. Mohon kau dan cai2 PH lain hadam dan fahamkan betul2 agenda jijik mereka ni...guna orang melayu untuk jadi barua dan balaci mereka aje !!!!!

   Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian. Beliau mengatakan demikian ketika menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh Senator Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Abu Shah, yang menimbulkan perbahasan mengenai aktiviti evangelisme dalam negara.

   Rekod Hansard perbahasan yang berlangsung pada 19hb April 2017 di Dewan Negara itu turut mencatatkan Tan Sri Dato’ Seri Dr Ibrahim Abu Shah mendedahkan perihal Pulau Pinang yang mempunyai komuniti Evangelis Kristian yang pesat berkembang serta mempunyai hubungan rapat dengan gerakan Evangelis Kristian dunia.

   Selain daripada itu, beliau juga menyentuh tentang satu cadangan yang dikatakan dibuat pada tahun 2011 untuk menjadikan Pulau Pinang, Bandar Kristian dan Kristian ‘agama rasmi’ negara. Dr Ariffin kemudiannya mencelah dengan berkata, “Apa salahnya kalau Penang hendak dijadikan Christian City, kena ubah Perlembagaan Pulau Pinang.”

   Parti DAP baru-baru ini dilanda kontroversi kerana pendedahan yang membongkar terdapat dakyah Evangelis Kristian dalam agenda politik mereka. Isu ini timbul setelah seorang pakar akademik kajian politik, Dr Kamarul Yusoff, mendedahkan isi kandungan buku ‘Becoming Hannah’ yang ditulis ahli DAP, Hannah Yeoh merangkap ADUN Subang Jaya dan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.

   Sekarang YB Hannah Yeo dah jadi timbalam menteri di kementerian bawah kak wan. Kementerian ni pulak adalah yang paling dekat dan hampir dengan rakyat marhaein , khususnya kaum wanita Melayu luar bandar. Ialah...takut jugak ini akan menjadi wadah pada para Evangelis untuk mencucuk jarum mereka..tak gitu KBB ????

   Delete
 37. Untuk tatapan Geng Najis dan cai2..

  1. Sudah sekian lama rakyat khasnya penduduk Negeri Sembilan menunggu - nunggu jawapan yang lebih jelas, akhirnya menjadi kenyataan jua.

  2. Sehari sebelum Najib Tun Razak ditangkap oleh SPRM, sahabat saya Zaharin Md. Yassin telah menemui Najib dan isterinya di rumah mereka di Taman Duta, Kuala Lumpur.

  3. Mengikut kata Zaharin, ada dua perkara penting yang disebut oleh Rosmah di hadapan Najib sendiri.

  4. Pertama,!bagi menentukan kemenangan dalam pilihanraya umum baru - baru ini, Mustapha Mohamed selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan ada menggambil wang sebanyak RM35 juta daripada Najib.

  5. Sama ada wang tersebut diagih-agihkan kepada setiap calon UMNO / BN atau digunakan sepenuhnya untuk jentera parti, itu terserahlah kepada yang terlibat untuk menjelaskannya.

  6. Setinggi gunung sekali pun wang dicurahkan, rakyat Kelantan khasnya mereka yang tinggal di perantauan tetap tidak percaya kepada janji - janji manis UMNO/BN.

  7. Mereka lebih rela makan kangkung dari terus ditipu oleh pemimpin - pemimpin UMNO.

  8. HANYA JAUHARI SAHAJA YANG MENGENAL MANIKAM.

  9. Perkara kedua dan yang tidak kurang pentingnya disebut oleh Rosmah kepada Zaharin ialah bagaimana Najib semasa berkuasa dahulu telah MENYELAMATKAN
  Mohamad Hassan atau Mat Hassan dalam kes wang
  RM10 juta yang dihantarnya ke London melalui sebuah syarikat Pengurup Wang atau Money Changer.

  10. Di bawah Akta tertentu Bank Negara Malaysia ( BNM ), lesen syarikat tersebut telah digantung atas penglibatan dalam penghantaran yang tidak mengikut peraturan.

  11. Isu ini telah diperkatakan dan disoal begitu hangat sama di dalam Dewan Undangan Negeri, Negeri Sembilan mahu pun di Parlimen.

  12. Malah difahamkan beberapa laporan polis dan SPRM telah disusuli kemudiannya, tetapi Mat Hassan selaku Menteri Besar ketika itu tidak pernah diambil apa-apa tindakan.

  13. Kini satelah ditewaskan di peringkat Pusat dan Negeri oleh Pakatan Harapan ( PH ) dibawah pimpinan Tun Dr. Mahathir yang sekarang menjadi Perdana Menteri, kes ini MESTI dibuka semula tanpa berlengah-lengah lagi.

  14. BNM , Polis dan SPRM tidak boleh lagi menutup kes ini dengan memberi berbagai alasan, ditambah pula kerajaan kini begitu serius mahu menghapuskan segala bentuk rasuah, penyelewangan dan salah guna kuasa undang-undang negara.

  15. Akta Pengubahan Wang Haram atau Anti Money Laundering Act ( AMLA ) sebagai contoh boleh dikenakan terhadap Mat Hassan atas kesalahan tersebut.

  16. Mungkin Lembaga Hasil Dalam Negeri atau Income Tax juga boleh menyiasat sama.

  17. Semoga tidak ada seorang pun pegawai dari agensi - agensi penyiasat yang disebut di atas tidak termakan budi atau serba salah menggambil tindakan atau cuba menutup pekung ini atas alasan Mat Hassan berasal dari Negeri atau Daerah yang sama dengan mereka.

  18. SEPANDAI - PANDAI TUMPAI MELOMPAT, AKHIRNYA JATUH KE TANAH
  JUGA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KBB...ini kata TUN M dalam wawancaranya hari ini dengan media : "MALAYSIA BARU" ADALAH LEBIH BAIK DARI KERAJAAN SEBELUMNYA

   Tun Mahathir bercakap kepada wartawan INVESTVINE, sebuah akhbar perniagaan yang berpengkalan di Hong Kong yang Malaysia Baru di bawah Pakatan Harapan adalah lebih baik dari Kerajaan BN.

   Tun M berkata Kerajaan terdahulu terlalu suka memberi "wang percuma" (BR1M) kepada rakyat yang memerlukan. Dan ini akan mengakibatkan mereka terlalu bergantung kepada Kerajaan.

   "Mereka mengharapkan duit datang dari Kerajaan dimana mereka menjadi malas dan tidak dapat bekerja dengan betul."

   "Mereka juga fikir jika mereka tidak bekerja, Kerajaan bertanggungjawab untuk menyara mereka dan sudah tentunya perkara ini sangat buruk kerana mereka akan tidak menjadi produktif."

   "Oleh itu kita kena ubah (budaya Kerajaan BN) walaupun ia akan sedikit menjejaskan pendapatan golongan yang memerlukan ini"

   KERAJAAN PH TIDAK AKAN BERI INSENTIF KEPADA NELAYAN

   Beliau juga merujuk mengenai insentif bulanan yang dahulunya diberi kepada para nelayan, sekarang Kerajaan PH tidak mampu melakukan (pemberian insentif dan bantuan) pada kali ini kerana katanya wang yang diberi kepada nelayan-nelayan dan orang-orang susah oleh Kerajaan BN dahulu adalah dari wang haram 1MDB.

   "Oleh itu Kerajaan PH perlu memberitahu rakyat bahawa tidak ada cara untuk Kerajaan PH memberi bantuan seperti Kerajaan BN dahulu melainkan mereka perlu bekerja sendiri untuk mendapat pendapatan bulanan." katanya.

   Macam ni ke Msia baru yang rakyat Msia , khususnya golongan marhaein seperti para nelayan harapkan apabila mereka memangkah calon2 PH dalam PRU14 yang lepas. Mereka tentu tak sangka setelah memberikan undi dan memenangkan calon2 PH di tempat mereka..inikah balasannya????

   Kalaulah mereka tau perancangan macam ni yang akan dikenakan kepada mereka..dah tentu mereka takkan memberikan walau satu undi pun pada calon2 PH ni..tapi apa nak buat..nasi dah jadi bubur yang basi. Risau jugak bentuk Msia baru yang lebih baik yang didokong oleh kerajaan PH ni....apa "baru"nya kalau hanya mendera dan menzalimi rakyat marhaein macam nelayan ni aje !!!!

   Delete
  2. Bro .kami dah kata dah dan nak kata lg beb..kebanyakan melayu miskin..x ada rangsaan yg membina..itu pasal melayu suka dedak..suka d rasuah..suka membodek..suka kipas mengipas..suka jolok menjolok..suka kencing mengencing..yg suka pulsk melsyu mcm koranglh bhai..mcm mana tidaknya beb..lihatlh jgn tutup mata tu..meleyu nak maju..mampunya lorong2..tepi jln..kaki lama gedung..contoh yg nak meniaga..sinelayan takuk tu je..besar boat kelaut pun 40' panjang..alasan
   Peralatan mahal .memang pun..ada persatuan pun hidup segan mati x mau.. nelayan nilh yg korang injak2 hingga korang buat subsidi menyokong parti klepet korang tu..itu yg korang suka melayu miskin..kan..kan..bhai
   Hahahanelayanmelayu diteruskan layu..

   Delete
  3. Mcm manalh..nelayan yg korang buat subsidi..mampunya pergi lewat ptg balik subur..berapanohlh tangkapannya beb..itu pun kan persiran pantai..nak kejauhan laut x mampu..boat kecik..itu yg kerajaan ko suka..melayu layu..x caya..pi lh tengok sendiri..menteri korang dulu x tau berapa banyak drembatnya peruntukan..ko pekebunkan ko taulh bhai..kenyang berlebih2 sendawakan..kan..ye tak..

   Delete

 38. Kengkawan yang dikasihi sekelian...jom kita semua layan.....#BicaraDRAMATAMILMOCKBUSTER yang terlaris di abad ini...jangan lupa sediakan pop corn banyak2 dan jugak tisu yeer !!!!!


  ❎ Dato 'Seri Mohd Shukri Abdull memberitahu pemberita bahawa siasatan ke atas 1MDB baru hanya siap 50%

  ❎ Tetapi Peguam Negara Tommy Thomas pula memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa seluruh dunia telah mengetahui bahawa Dato 'Seri Najib Tun Razak bersalah

  💬 Kenyataan Peguam Negara Tommy Thomas adalah SATU KENYATAAN BIAS kerana Najib tidak pernah didakwa dan di dapati bersalah oleh mana-mana Mahkamah di seluruh dunia

  ❎ Lebih teruk lagi, Tommy Thomas telah memetik LAPORAN SIASATAN JABATAN KEHAKIMAN AMERIKA SYARIKAT (AS) (DoJ) dan juga LAPORAN EDITORIAL DALAM TALIAN SARAWAK REPORT (SR) sebagai asas kepada perdebatannya dan menambah bahawa skandal itu telah memalukan negara.

  💬 Disini terdapat dua isu penting yang mununjukkkan keputusan Tommy Thomas untuk dakwa Najib adalah berdasarkan kepada HEARSAY (khabar angin) dan bukannya berdasarkan kepada SIASATAN TERPERINCI kerana

  👉 PERTAMA ialah Tommy Thomas telah menggunakan laporan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) sebagai rujukan keputusannya untuk dakwa Najib sedangkan kita semua tahu tindakan SAMAN SIVIL DoJ itu adalah satu PERBUATAN KHIANAT oleh Mahathir dan Daim. Ini adalah kerana

  🔺 Mengikut LAPORAN MALAYSIA DIGEST yang memetik laporan MALAYSIAKINI, telah mendedahkan bahawa Daim telah membayar Yayasan Clinton sebanyak US$5 juta untuk mendapatkan bantuan DoJ untuk menyerang Najib

  ⏩SILA RUJUK KEPADA LAMPIRAN 2 ⏪

  👉🏿 KEDUA pula ialah Tommy Thomas juga telah menggunakan laporan editorial dalam talian Sarawak Report (SR) sebagai asas rujukan telah menunjukkan bahawa ilmu pengetahuan Peguam Negara adalah terbatas kerana OPEN SOURCE INVESTIGATION telah mendedahkan bahawa laporan editorial dalam talian Sarawak Report

  📍 TERLIBAT didalam KOMPLOT untuk menggulingkan Najib

  ⏩SILA RUJUK KEPADA LAMPIRAN 3 dan LAMPIRAN 4 ⏪

  📍SEMUA laporan Sarawak Report adalah palsu

  ⏩SILA RUJUK KEPADA LAMPIRAN 5 ⏪

  📍 Di dalam kes Hj Hadi vs Sarawak Report, Hakim Mahkamah UK telah memutuskan bahawa TIDAK ADA BUKTI yang menunjukkan Najib TIDAK TELUS

  ⏩SILA RUJUK KEPADA LAMPIRAN 6 ⏪

  📍 Malaysia Today juga telah mendedahkan bahawa Mahathir berkomplot dengan editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown untuk menggulingkan Najib

  ⏩SILA RUJUK KEPADA LAMPIRAN 7 ⏪

  💬 Maka ia JELAS MEMBUKTIKAN bahawa segala tindakan Mahathir, Tommy Thomas dan Shukri Abdull hanyalah satu SKRIP DRAMA TAMIL MOCKBUSTER saja yang ditulis berdasarkan kepada NIAT JAHAT MEREKA UNTUK MEMBALAS DENDAM terhadap Najib saja

  Yet another day, yet another lie from Shukri Abdull – The Third Force

  The Third Force: Semalam Dato 'Seri Mohd Shukri Abdull memberitahu pemberita bahawa siasatan ke atas 1MDB baru hanya siap separuh (lihat LAMPIRAN 1).

  Tetapi Peguam Negara Tommy Thomas memberitahu Mahkamah Sesyen Rabu lalu bahawa seluruh dunia mengetahui bahawa Dato 'Seri Najib Tun Razak bersalah.

  ⏩ (BACA DI SINI): Tommy Thomas hinged the prosecution’s case on the DoJ and Sarawak Report – The Third Force

  https://www.thethirdforce.net/tommy-thomas-hinged-the-pros…/

  Pada pandangan saya bahawa kenyataan Peguam Negara, sebagai wakili SPRM, menunjukkan seperti dia lebih mengetahui bahawa Najib adalah seorang penjenayah berbanding agensi anti-rasuah tersebut.

  Lebih teruk lagi, Tommy Thomas telah memetik laporan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (AS) (DoJ) dan editorial dalam talian Sarawak Report (SR) sebagai asas kepada perdebatannya dan menambah bahawa skandal itu telah memalukan negara.

  Perbuatan Tommy yang berkata Najib menghukum bersalah semasa sebutan kes memberi gambaran berlakunya prasangka dan motif sebenarnya harus di persoalkan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hakikatnya ialah hujah-hujah Tommy Thomas adalah berdasarkan kepada laporan DoJ dan editorial dalam talian Sarawak Report sepenuhnya membuktikan bahawa pihak pendakwaan tidak mempunyai kes yang kukuh terhadap Najib.

   Memadai untuk mengatakan Peguam Negara Tommy Thomas dengan secara tidak sengaja telah memberitahu mahkamah bahawa SPRM tidak memiliki bukti yang diperlukan untuk mendakwa bekas Perdana Menteri di mahkamah.

   'Pengakuan' Tommy Thomas itu juga memberi gambaran bahawa siasatan SPRM keatas 1MDB hanyalah satu sandiwara.

   Jadi penyiasatan apa yang Shukri merujukkan?

   Tidakkah sejak dahuli lagi The Third Force berkata bahawa selagi Shukri kekal sebagai ketua SPRM, tuduhan yang dikenakan ke atas Najib oleh agensi tersebut akan terus berbau terdapatnya satu konspirasi dan penyalahgunaan kuasa oleh Kerajaan Pakatan Harapan

   ⏩ (BACA DI SINI): Mala fide abuse of power by Shukri Abdull – The Third Force

   https://www.thethirdforce.net/mala-fide-abuse-of-power-by-…/

   ⏩ (BACA DI SINI): HIKAYAT SI KUDUNG MENDAPAT CINCIN
   (By: Ariff Ahmad)

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=664551523905085&id=100010507293309

   https://www.thethirdforce.net/yet-another-day-yet-another-…/

   ••••••••••••• LAMPIRAN 1 •••••••••••••

   1MDB investigation 50pc completed, says MACC chief commisioner | Malaysia | Malay Mail

   KUALA LUMPUR: Siasatan berhubung kes 1MDB telah 50% selesai, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Mohd Shukri Abdull.

   Beliau yang ditemui selepas istiadat mengangkat sumpah jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM di Istana Negara di sini hari ini berharap proses siasatan kes akan selesai dijalankan secepat mungkin.

   “Saya bersyukur atas pelantikan ini dan ini merupakan satu amanah besar kepada saya untuk menjalankan tugas yang diberikan.

   “Fokus saya ketika ini tetap menjalankan kes sekarang iaitu berkaitan RM2.6 bilion. Doakan supaya kes ini diselesaikan secepat mungkin,” katanya merujuk kepada RM2.6 billion yang dikatakan disalurkan ke akaun peribadi bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

   Sebelum ini SPRM memanggil 3 individu bagi memberi keterangan berhubung kes 1MDB iaitu Najib, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dan anak tirinya, Riza Aziz.

   Terdahulu, Shukri yang dilantik sebagai ketua pesuruhjaya SPRM pada 18 Mei lepas mengangkat sumpah jawatan di hadapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V, di Istana Negara.

   Beliau menggantikan Tan Sri Dzulkifli Ahmad yang ditamatkan kontrak perkhidmatannya pada 14 Mei lepas berkuat kuasa serta merta, dan kembali bertugas di Pejabat Peguam Negara.

   Shukri, 58, pernah berkhidmat selama 32 tahun bersama SPRM sebelum bersara awal pada 2016. Jawatan terakhir yang dipegang beliau adalah timbalan ketua pesuruhjaya (Operasi) SPRM.

   Shukri yang berpengalaman luas dalam kes siasatan jenayah, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan (Kepujian) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

   Turut hadir menyaksikan istiadat pelantikan adalah Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

   https://www.malaymail.com/…/1mdb-investigation-50pc-complet…

   Delete
  2. ••••••••••••• LAMPIRAN 2 •••••••••••••

   Syed Saddiq Tahu Serangan DOJ-US Sebelum Dilancarkan

   Syed Saddiq memberitahu ketiga-tiga Ahli Exco bahawa ⏩ Daim membayar Yayasan Clinton US$5 juta untuk mendapatkan DoJ agar menyerang Najib ⏪

   Isu utama di sini ialah Mahathir dan Daim tahu mengenai pengumuman AS-DoJ pada 15 Jun 2017 lama sebelum ia berlaku. Dan mereka membincangkan dan merancang apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja pengumuman AS-DoJ dibuat pada 15 Jun 2017. Ia akan menjadi kenyataan besar-besaran selepas kenyataan daripada ramai orang, bermula dari 15 Jun 2017 hingga Ogos (yang mana Mahathir berkata adalah tarikh pilihan raya umum akan datang akan diadakan).

   http://www.malaysiandigest.com/…/682112-syed-saddiq-tahu-se…

   ••••••••••••• LAMPIRAN 3 •••••••••••••

   ❎ Mereka sendiri mengakui bahawa kempen itu bukan mengenai dana pelaburan milik negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang mana lembaga penasihatnya diketuai oleh PM. Ia adalah mengenai menggulingkan kerajaan Najib Razak

   ❎ "Clare berkata dia mahu menjatuhkan Perdana Menteri, Najib Razak" (Pengakuan Xavier Justo pada 29hb Jun 2015) ". Tong mengakui bahawa ia adalah "perkara dalaman Malaysia sahaja" (Pengakuan Xavier Justo pada 26hb Jun 2015)

   ❎ Menurut laporan, plot itu dibiayai sepenuhnya, dengan kos sebanyak $140 juta untuk kempen media di seluruh dunia.

   ❎ Pada hari Selasa, 26 Januari 2016, Peguam Negara Mohamed Apandi Ali telah menolak dakwaan Sarawak Report bahawa dana RM2.6b itu berasal dari dana 1MDB sebagai satu tuduhan palsu.

   ❎ Blogger yang berpangkalan di UK Clare Rewcastle Brown telah menarik perhatian ramai apabila dia melancarjan kempen untuk menyingkirkan Najib, Berdasarkan kepada fakta yang dia sendiri mengaku semasa perbualan peribadi.

   ❎ Pendedahan dan pengakuan lebih lanjut membuktikan bahawa dia telah menawarkan $2 juta kepada Xavier Justo untuk data yang dicuri, dan kemudian mengeditkan dan kemudian diterbitkan di laman webnya, telah mendedahkan lagi niat jahatnya itu. Tetapi siapakah Clare Rewcastle Brown sebenarnya?

   ❎ Dilahirkan di Sarawak iaitu bekas koloni Mahkota British, Clare Rewcastle Brown berpindah ke UK semasa usia muda.

   ❎ Dia cuba menjadi wartawan di BBC dan ITV tetapi gagal selepas dia melaporkan sebuah cerita yang dia sendiri tahu ia adalah tidak benar.

   ❎ Pada Oktober 2010, Rewcastle Brown menerbitkan sebuah artikel yang mendakwa anak lelaki Taib mengidap AIDS. Artikel ini kemudiannya terbukti adalah fitnah, apabila Sulaiman Taib didapati tidak mengidap AIDS.

   ❎ Pada bulan Mei 2011, Rewcastle Brown menyiarkan cerita yang mendakwa bekas Ketua Menteri Sarawak telah memindahkan wang milik kerajaan negeri kedalam akaun Swiss Bank . Sebenarnya? Taib tidak mempunyai akaun bank di Switzerland.

   ❎ Clare Rewcastle telah diupah untuk menjalankan kerja-kerja memfitnah Najib.

   ❎ Berdasarkan kepada pengakuannya sendiri, Francis Yeoh telah menjadi salah seorang lelaki terkaya di Malaysia apabila beliau mendapat layanan istimewa dari bekas PM Mohamad Mahathir.

   ❎LAMPIRAN 1 - PETIKAN WHATSAPP CLARE BERKATA ‘I will drink when Najib is done’ | New Straits Times

   ❎ LAMPIRAN 2 - Justo akan saman tiga pihak (Toong Kooi Ong, Ho T Kay Tat, Clare Rewcastle-Brown) yang terima datanya di Singapura

   ❎ LAMPIRAN 3 - SPRM pula sanggah penipuan Sarawak Report

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=583052695388302&id=100010507293309

   Delete
  3. ••••••••••••• LAMPIRAN 4 •••••••••••••

   PENYIASATAN OPEN SOURCE DEDAH PLOT UNTUK JATUHKAN NAJIB

   Eksklusif: Plot untuk menggulingkan Najib menyelamatkan Clare Rewcastle dari insolvensi - siasatan Open Source

   Siasatan OSI, sumbernya boleh didapati secara umum, telah mendedahkan bagaimana blogger yang berpangkalan di UK telah telah mengaku bahawa dia terlibat didalam plot untuk menggulingkan Najib Razak. Pengakuan dan pendedahannya bahawa dia yang telah menyunting data2 yang dicuri oleh Xavier Justo dan kemudian menyiarkan di laman web nya, telah mendedahkan lagi motif beliau.

   (An OSI investigation, of publicly available sources, has already revealed how the UK-based blogger has been the public face of the plot to oust Najib Razak, a fact she has admitted. Revelations and further admissions that she offered Xavier Justo $2million for stolen data, which was edited and published on her website, have further exposed her motivations.)

   http://www.opensourceinvestigations.com/…/exclusive-plot-t…/

   ••••••••••••• LAMPIRAN 5 •••••••••••••

   LAPURAN SARAWAK REPORT Semuanya LAPURAN PALSU

   Rekod cerita tidak benar - Kes Of Clare Rewcastle - siasatan Open Source

   Sejak PM Najib Razak menjadi Perdana Menteri, perniagaan Yeoh mula menghadapi masalah. Pendedahan terperinci menunjukkan bagaimana Yeoh dan ahli perniagaan lain termasuklah hartawan media Tong Kooi Ong sedang menghadapi masalah dengan transformasi Perdana Menteri Najib Razak telah bekerjasama didalam plot untuk menggulingkannya.

   (Since PM Najib Razak has come to office, Yeoh’s business has struggled.Revelations detailed how Yeoh teamed up with businessmen holding similar grievances against the current Malaysian Prime Minister, including media tycoon Tong Kooi Ong, a close friend and associate in a plot to oust Najib Razak.

   http://www.opensourceinvestigations.com/…/a-record-of-untr…/

   ••••••••••••• LAMPIRAN 6 •••••••••••••

   Mahkamah UK memutuskan bahawa tidak ada bukti yang Najib dan badan kehakiman Malaysia tidak telus

   ❎ Dan ini bermakna, rakyat Malaysia boleh yakin bahawa Sarawak Report hanyalah portal berita palsu yang menghasilkan transkrip e-mel, resit membeli-belah, dokumen perbankan, laluan wang (money trails) dan apa saja yang ada pada rakyat Malaysia, tidak ada satu pun yang sahih, dan tidak boleh digunakan sebagai bahan bukti di mahkamah undang-undang.

   ❎ Dalam erti kata lain, kini telah terbukti bahawa dakwaan yang Cik Rewcastle buat selama ini hanyalah tulisan fiksyen (rekaan) sahaja.

   ❎ Saman tersebut adalah berkaitan dakwaan Sarawak Report yang mendakwa bahawa Perdana Menteri Malaysia, Dato 'Seri Najib Tun Razak telah menyogok Presiden PAS dengan wang RM90 juta, yang mana Cik Rewcastle mendakwa wang tersebut adalah berasal dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

   ❎ Bukan sahaja mahkamah menerima tawaran Hadi, ia juga memutuskan bahawa Rewcastle sendiri perlu membayar kos sebanyak 15,000 Pound (kira-kira RM85,000) dan bakinya setelah penilaian jumlah kos ditetapkan.

   ❎ Sekarang, inilah kisahnya - Mahkamah London telah memberikan Cik Rewcastle masa sehingga 23 Ogos 2017 untuk mengemukakan bukti bagi menyokong dakwaannya bahawa Najib telah memberi rasuah sebanyak RM90 juta kepada Hadi

   ❎ Ini bermakna Rewcastle hanya mempunya 18 hari dari sekarang dan ia dianggap Rewcastle mempunyai lebih banyak masa untuk dia menyusun ber-trak "bukti" yang dia dakwa dia ada untuk menentang pentadbiran Najib Razak. Soalannya sekarang, mengapa dia tidak menyerahkannya lagi?

   ❎ kita bercakap tentang wanita itu yang, selama tujuh tahun yang lalu, menyiarkan artikel selepas artikel mengenai penipuan dan konspirasi yang membabitkan Kerajaan Malaysia dan Najib. Selalunya, dia akan memberitahu rakyat Malaysia bahawa artikelnya disokong dengan "bukti kukuh" yang akan "diterima oleh semua mahkamah undang-undang, di mana sahaja di dunia."

   ❎ Sebaliknya, pertahanan Rewcastle ialah Hadi, yang menjadi warganegara Malaysia, mungkin gagal membayar sekiranya dia memenangi kes itu.

   Delete
  4. ❎ "Carter-Ruck (peguam Hadi) yang dibantu oleh pendapat undang-undang dari pakar undang-undang di Malaysia, berjaya melakukan bantahan, dengan memberi alasan bahawa terdapat undang-undang yang mantap diantara UK dan Malaysia yang membolehkan CRB (Clare Rewcastle Brown) menuntut kos melalui Mahkamah di Malaysia, dengan menanggung kos tidak melebihi daripada RM80,000.

   ❎ Hujahan itu tidak disambut baik oleh Rewcastle, yang kemudian memberitahu Mahkamah London bahawa badan kehakiman Malaysia dan Perdana Menterinya adalah korup dan bersubahat dengan Hadi.

   ❎ Hakikatnya, mahkamah menyatakan dengan jelas bahawa ia tidak boleh dengan membabi buta melabelkan negara yang berdaulat (atau badan kehakimannya) sebagai korup tanpa bukti yang kukuh, terutamanya apabila United Kingdom (UK) dan Malaysia berkongsi hubungan dua hala yang baik.

   ❎ Lampiran - Komen Ariff Ahmad

   UK Court rules no evidence that Najib and Malaysian judiciary are corrupt – Malaysia Today

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=499499417076964&id=100010507293309

   ••••••••••••• LAMPIRAN 7 •••••••••••••

   KERJASAMA MAHATHIR DENGAN CLARE (SARAWAK REPORT)

   Pada awal bulan Julai 2014, rakan sekutu Mahathir jumpa kembali Cik Rewcastle dan mengesahkan komitmen bekas perdana menteri itu untuk berkerjasama dengannya. Walau bagaimanapun, Mahathir mempunyai satu syarat - Sarawak Report hendaklah kurangkan perhatian terhadap Taib dan menumpukan perhatian sepenuhnya kepada 1MDB. Cik Rewcastle berjanji untuk menghadkan liputan beliau pada Taib dan Empayar Perniagaannya. Dalam masa beberapa hari, pasukan pasukan Mahathir dan Rewcastle telah terlibat dalam satu skim yang akan menyaksikan Cik Rewcastle menerajui kempen media antarabangsa terhadap 1MDB dan apa-apa yang kaitan dengan Najib atau keluarganya.

   (Early in July 2014, Mahathir’s associate got back to Ms. Rewcastle and affirmed the former premier’s commitment to a working relationship with her. However, Mahathir had one condition – Sarawak Report was to dim the spotlight on Taib and concentrate mainly on 1MDB. Ms. Rewcastle promised to limit her coverage on Taib and the latter’s Business Empire. Within days, team Mahathir and team Rewcastle committed to a scheme that would see Ms. Rewcastle spearhead an international media campaign against 1MDB and anything that had Najib or his family written to it.)

   http://www.malaysia-today.net/the-blair-rewcastle-multifac…/

   Delete
  5. Fuyooo...Hebat betullah MOCKBUSTER tu kan ??? Jadi betul lah telahan rakyat Msia yang waras bahawa selama ni ..kes tersebut hanyalah satu konspirasi terancang semata2...at the highest level. Angakt topi kepada perancang2 ni...bukan saja dalam negara tapi jaringannya hingga ke luar negara jugak.

   Ptutlah pasukan peguambela DSNR termasuk dirinya sendiri menuntut agar perbicaraan diadakan secepat yang mungkin...tak sabar rasanya untuk mereka mendedahkan para konspirator dan konspirasi mereka kepada seluruh rakyat Msia dan warga dunia ni.

   Baru lah rakyat faham kenapa DSNR ni nampak cool dan relax aje..takde pun tanda2 dia takut dan bersalah dalam kes ni...dia yakin dan berpegang teguh kepada prinsip...kebenaran akan sentiasa mengatasi kebatilan..itulah lumrah alam sejak Nabi Adam a.s lagi bhai !!!!!

   Delete
  6. Bro..mahathir pun buat komplot..bkn senang nak gulingkan najib dgn gang klept beb..seluruh rakyat d bayarnya x tau berapa berlion..dtabur sanasina..akhir tersembang juga najib n klepet gang tu bhai..itu cerita yg terberita dr london paris new york..
   Hahahaaa..apa cita beb bob boo..

   Delete
  7. Sorilh..salh eje..tersembam..

   Delete
  8. mungkin dikatakn 1mdb hasil konspirasi.

   tapi cuba jelaskn mcmana konspirator blh letak harta karun berguni dlm rumah2 najib?

   apakah kak ros sebenarnya agen asing yg manipulate najib hingga jahanam negara?

   Delete
 39. Ramly Ahmad Albab..pala hotak kau..fitnah semborono dan zero truth serupa mcam Geng Najib tu!.. ingat Tun M mcam Najib ker Raja tABUR DEDAK MCAM si Najibabi Pencuri tu! Himpunan Rakyat di semua ceramah2 dan himpunan PH PRU yg lalu, dihadir oleh rakyat dgn rela hati, bkn diberi "gula2" seperti duit, lucky draw, beras, kain batik, gula dan minyak amsak mcam umnongaok tu. Byk2 video2 yg sah membuktikan parti umno dibawah tajaan pemimpin2 uamo dan wanita umno, bagi rasuah beras dan duti cash lagi pd pengundi2 di kaw umno. Sembang kencing la kau Ramly Ahmad Sembap..

  ReplyDelete
 40. Saya tidak dapat cukup berterima kasih kepada Dr EKPEN TEMPLE kerana telah membantu saya mengembalikan kegembiraan dan ketenangan dalam perkahwinan saya setelah banyak masalah yang hampir menyebabkan perceraian, alhamdulillah saya bermaksud Dr EKPEN TEMPLE pada waktu yang tepat. Hari ini saya dapat mengatakan kepada anda bahawa Dr EKPEN TEMPLE adalah jalan keluar untuk masalah itu dalam perkahwinan dan hubungan anda. Hubungi dia di (ekpentemple@gmail.com)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...