Tuesday 24 July 2018

SEBAGAI ORANG YANG PERNAH MENGETUAI KURSUS PIDATO, ZAHID HAMIDI MESTI SAHUT CABARAN DEBAT HANIPA INI!!


Ketika menjadi Ketua Penerangan Pemuda UMNO suatu ketika dahulu, antara peranan yang agak cemerlang dimainkan oleh Zahid Hamidi ialah menganjurkan kursus-kursus pidato untuk ahli-ahli Pemuda UMNO seluruh negara bagi tujuan melahirkan penceramah yang berkualiti untuk kempen-kempen pilihanraya.


Ketika itu, Ketua Pemuda UMNO ialah Najib Razak.


Selepas Zahid Hamidi sendiri kemudian kemudian Ketua Pemuda UMNO, kursus-kursus melatih pemidato itu lebih rancak diadakan, bukan saja sebagai persiapan mengukuhkan jentera kempen ketika pilihanraya, tetapi juga untuk melahirkan lebih ramai pemimpin yang berkualiti dari segi pengucapan awam.


Sekarang, Zahid Hamidi sudah pun menjadi Presiden UMNO, meskipun tiada apa-apa jawatan lagi dipegangnya dalam kerajaan. 


Namun demikian, sebelum ini beliau merasa juga menjadi Timbalan Perdana Menteri selama kira-kira 3 tahun dan Menteri Dalam Negeri dalam tempoh yang lebih lama daripada itu.


Oleh itu, apabila datang cabaran berdebat daripada Timbalan Menteri Dalam Negeri, Hanipa Maidin berkaitan hasrat kerajaan sekarang mahu memansuhkan undang-undang Sosma atau Akta Kesalahan Keselamatam (langkah-langkah khas) 2012, dari segi logik dan hukum akalnya, tiada sebab untuk Zahid Hamidi tidak berani menyahutnya.


Ia bukan saja kerana Zahid Hamidi pernah menduduki jawatan yang lebih tinggi daripada Hanipa, tetapi juga untuk beliau mempraktikkan segala ilmu-ilmu pidato yang diajar dan dikendalikannya sebelum ini.


Memang hak Zahid Hamidi sebagai Ketua Pembangkang untuk tidak bersetuju dengan hasrat kerajaan memansuhkan Sosma itu, namun keberanian mempertahankan segala hujahnya dalam satu perdebatan terbuka juga adalah penting sebagai ukuran kepada kredibilitinya sebagai peneraju UMNO ketika ini.


Jika tidak, macam mana kita nak tahu Zahid Hamidi ini ada kualiti atau sebaliknya?


Debat ini hanya mungkin tidak menjadi kenyataan sekiranya Zahid Hamidi lebih selesa memilih untuk jadi penakut seperti bossnya Najib yang sepanjang masa enggan berdebat dengan sesiapa. (ShahbudinHusin 24/07/2018).

27 comments:


 1. JHO LOW PUNYA ANGKARA........

  BN tewas tanpa disangka
  Perdana Menteri hilang kuasa
  Tun M jadi PM kali kedua
  TPM seorang wanita
  Anwar keluar penjara
  Najib akan ganti dia
  Zahid jadi ketua
  Ke sekolah berkasut hitam tambah bergaya
  Malaysia Baru jadi nyata

  Terima kasih Jho Low atas lu punya kerja........


  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS tak berkempen untuk BN   SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) berdepan masalah dalam kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis apabila satu lagi parti pembangkang, PAS, enggan menghulurkan bantuan.

   Pengarah Pilihan Raya PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Shahir, semalam menegaskan parti itu tidak akan membantu kempen calon BN, Datuk Lokman Noor Adam, untuk merampas kerusi DUN itu daripada PKR.

   Roslan berkata, keputusan PAS Selangor tidak meletakkan calon pada PRK itu dibuat atas persefahaman bersama dengan BN dan ia tidak lebih daripada kerjasama sebagai blok pembangkang.

   Rayuan Lokman untuk mendapatkan bantuan daripada PAS tidak diendahkan, walaupun beliau tegas mahu bertemu pemimpin setempat parti itu di Sungai Kandis.

   Lokman yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO, dilaporkan mahu berbincang dengan kepemimpinan di bahagian dalam usahanya meyakinkan PAS untuk terbabit sama dengan jentera kempen BN.

   PAS memberi laluan kepada BN untuk bertanding dalam PRK itu yang diadakan selepas kematian wakil rakyatnya, Mat Shuhaimi Shafiei, 50, akibat kanser limfoma pada 2 Julai lalu.

   Langkah PAS Selangor itu seperti menyatakan penyelesaian aman yang ditawarkan parti itu hanya untuk membenarkan BN bertanding dalam PRK dan ia memberi isyarat jelas parti itu tidak berminat serta ada sebarang kaitan dengan gabungan pembangkang.

   Tindakan PAS itu tidak memeranjatkan pakar geostrategi, Prof Dr Azmi Hassan, yang menyifatkan tindakan itu sebagai keputusan taktikal.

   "PAS kelihatan yakin bahawa BN bukan saja akan kalah dalam PRK ini tetapi undi majoriti yang bakal diperoleh calon PKR juga akan meningkat.

   "Berdasarkan kepada itu, saya menganggapkan PAS mahu mengenepikan sebarang dakwaan bahawa ia menyokong BN sepanjang kempen dan selepas PRK ini boleh secara selamat menyatakan mereka tidak terbabit secara langsung dan keputusan itu tidak akan diterjemahkan kepada kemerosotan sokongan pengundi kepada mereka," katanya kepada NSTP.

   Dalam PRU-14, kerusi Sungai Kandis menyaksikan pertembungan empat penjuru dengan Mat Shuhaimi mempertahankan kerusi itu, mengalahkan calon BN, Datuk Kamaruzzaman Johari; calon PAS, Mohd Yusof Abdullah; dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin.

   Mat Shuhaimi meraih 23,998 undi serta majoriti 12,480 bagi mengalahkan Kamaruzzaman yang memperoleh 11,518 undi. Mohd Yusof menerima 7,573 undi manakala Hanafiah hanya mendapat 76 undi.

   PRK ini menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni, Lokman (BN) dan calon Bebas, K Murthy.


   : Ahli PAS dah matang siapa perlu disokong dan diundi....

   Delete
  2. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA SUNNI DAN SYIAH. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
  3. Tonggeng tongong..tonggeng tongong.....

   Tak abis2 nyongsang dari tajuk "ZAHID HAMIDI MESTI SAHUT CABARAN DEBAT HANIPA INI!! .....??

   Kenapalah kamu tersangat tongong berterusan menyongsang lari tajuk nonggeng-menonggeng menadah bontot untuk melakukan kerja2 luar tabie.......??

   Delete
  4. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. berani kerana benar...moh la wak jowo

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa pemimpin DAP membisu sentimen ‘anti-Islam’ Ramasamy, soal Asri
   FMT Reporters | July 24, 2018
   Mufti Perlis berkata, ada individu yang didakwa dengan tuduhan keganasan hanya kerana memiliki buku IS, tetapi timbalan ketua menteri Pulau Pinang itu masih bebas walaupun terbabit dengan kumpulan pemberontak Sri Lanka.


   PETALING JAYA: Mufti Perlis mempersoalkan kepimpinan DAP mendiamkan diri terhadap dakwaan mengaitkan seorang pemimpin kanannya dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), kumpulan pemberontak yang terbabit dalam perang saudara selama beberapa dekad di Sri Lanka yang mengorbankan ratusan ribu orang awam.

   “Saya merasa dukacita dan hairan dalam hal ini kerana tiada pimpinan DAP yang bersuara,” kata Datuk Mohd Asri Zainul Abidin kepada Utusan Malaysia, merujuk laporan polis dibuat terhadap Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, P Ramasamy yang didakwa menyokong LTTE yang diisytiharkan organisasi pengganas di banyak negara.

   “Saya tidak pasti adakah kerana mereka hendak menunggu siasatan polis atau bagaimana. Namun, sekurang-kurangnya saya berharap pemimpin DAP dapat meminta polis menyiasatnya (pembabitan Ramasamy dengan LTTE).”

   Baru-baru ini, Asri dan beberapa individu yang rapat dengannya mendesak Ramasamy menjelaskan gambar pemimpin DAP Pulau Pinang itu dengan pemberontak, termasuk satu daripada gambar itu yang menunjukkan beliau memberi penghormatan kepada imej sepucuk senapang kalashnikov.   Ini disusuli serangan berterusan Ramasamy ke atas Dr Zakir Naik yang dikehendaki atas dakwaan keganasan di India.

   Asri mempertahankan Zakir dan mempersoalkan gesaan untuk Putrajaya mengekstradisi pendakwah Islam itu ke India.

   Jumaat lalu, sekumpulan umat Islam yang diketuai seorang individu rapat dengan Asri mengadakan protes di luar sebuah masjid di George Town, Pulau Pinang, untuk menyokong Zakir dan menggesa pihak berkuasa menahan Ramasamy atas sokongannya kepada LTTE.

   Mereka turut mendakwa Ramasamy hipokrit kerana pernah membantah tindakan kerajaan mengusir lelaki dikaitkan dengan LTTE ke Sri Lanka, tetapi kini menggesa Zakir dihantar pulang ke India.

   Asri berkata, Ramasamy bersikap dwistandard dan mempunyai sentimen anti-Islam, ciri-ciri yang sama dalam perjuangan LTTE.

   “Saya dapat melihat sikap anti-Islam yang ada pada Ramasamy, mempunyai ciri-ciri yang serupa dalam perjuangan LTTE,” katanya sambil menambah kumpulan pemisah itu membunuh ramai penduduk kampung Islam dalam usaha mewujudkan sebuah negara berasingan untuk orang Tamil di Sri Lanka.

   Asri berkata, pihak berkuasa sebelum ini mengambil tindakan terhadap penyokong IS, termasuk mereka yang menyokong kumpulan pengganas itu dari jauh.

   “Kita lihat ada individu yang hanya memiliki beberapa buah buku berkaitan IS telah dihukum (didakwa) kerana disabitkan dengan keganasan.

   “Bagaimana pula individu seperti Ramasamy yang sehingga hari ini belum diambil tindakan sedangkan pembabitannya (dengan LTTE) jauh lebih jelas jika dibandingkan orang yang memiliki buku (IS)?” soal Asri yang menafikan kritikannya terhadap Ramasamy ada kaitan dengan sokongan ke atas Zakir.

   Delete
  2. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.

   Delete
  3. Tak abis2 nyongsang dari tajuk "ZAHID HAMIDI MESTI SAHUT CABARAN DEBAT HANIPA INI!! .....??

   Kelmarin di Parlimen Jahid Komidi tak pasal2 dah kena lesing dgn TDM akibat mulut celupar berkenaan urus tadbir kewangan - malunya dilihat jutaan orang di stesyen2 tv dan you tube.

   Kenapalah tonggeng tongong nie tersangat goblok berterusan menyongsang lari tajuk nonggeng-menonggeng menadah bontot untuk melakukan kerja2 luar tabie.......??

   Delete
 3. Dia boleh je... xde nasalah..
  Dengan syarat. tele debat..
  Dia kat bagan datok... hanipa kat kl.. klu berdepan xleh..
  Nanhi tergagap2... tersasul2.
  Terbiol2...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asri questions DAP leaders’ silence over ‘anti-Islam’ Ramasamy
   FMT Reporters | July 24, 2018
   The Perlis mufti says people were charged with terrorism for only possessing IS books but the Penang deputy chief minister is still free despite his clear involvement with the Sri Lankan rebel group.


   PETALING JAYA: The mufti of Perlis has questioned the DAP leadership for not responding to allegations linking one of its senior leaders to the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), the rebel group which was locked in a decades-old civil war in Sri Lanka that killed hundreds of thousands of civilians.

   “I’m disappointed and perplexed that none of the DAP leaders have spoken up,” Mohd Asri Zainul Abidin told Utusan Malaysia in an interview, referring to police reports against Penang Deputy Chief Minister II, P Ramasamy, over his alleged support for the group which has been declared a terrorist organisation in many countries.

   “I am not sure if they are waiting for the outcome of police investigations. At least, I was hoping that the DAP leadership could ask the police to investigate him (on links to LTTE),” Asri said.

   Asri and several individuals close to him recently stepped up pressure on Ramasamy to explain pictures of the Penang DAP leader with rebel leaders, including one in which he is seen paying tribute to an image of a combat rifle.   This followed Ramasamy’s continued attacks on Dr Zakir Naik, who is wanted over allegations of terrorism in India.

   Asri has defended Naik, and questioned calls on Putrajaya to deport the Indian Muslim preacher.

   On Friday, a group of Muslims led by an individual close to Asri held a protest outside a mosque in George Town, Penang, in support of Naik while calling for Ramasamy to be arrested for his support for the Tamil Tigers.

   They also accused Ramasamy of hypocrisy, saying he had in the past protested against the deportation of LTTE-linked men to Sri Lanka but was now calling for Naik’s extradition.

   Echoing the view, Asri in the interview with Utusan today said Ramasamy was guilty of double standards and shared anti-Muslim sentiments with LTTE.

   “I can see Ramasamy’s anti-Islam attitude, similar to the characteristics of the LTTE struggle,” he said, adding that the rebel group had massacred Muslim villagers in its quest to establish a separate homeland for Tamils in Sri Lanka.

   Asri said the authorities had previously taken action against IS sympathisers, even those who remotely supported the terror group.

   “There were individuals charged with supporting terrorism only because they kept books on IS. What about people like Ramasamy who is free until today although his involvement with LTTE is far clearer than those who possess IS books?” said Asri, who denied that his criticism of Ramasamy had to do with his support for Naik.

   Delete
  2. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 4. Pikir pasal macam mana nak klepet aset UMNO lagi bagus. Lagi pun tak lama lagi tak mustahil UMNO nak tutup kedai. Kepala penyamun semua dah berkumpul! Kah kah kah

  ReplyDelete
  Replies
  1. 511 2
   A pinch is still a pinch, just as painful, says Hadi on SST
   Bernama | July 23, 2018
   PAS president Abdul Hadi Awang says there is no difference between SST and GST.

   PAS president Abdul Hadi Awang says the government should come up with better solutions as the people are already struggling with a high cost of living.

   KUALA LUMPUR: PAS president Abdul Hadi Awang said there was no difference between the sales and service tax (SST) and the much-maligned goods and services tax (GST).

   Using a Malay proverb to stress his point, he said: “A pinch is still a pinch, it’s just as painful whether it’s on the right hand or the left.”

   The Marang MP said the people were already facing high cost of living and the government should come up with better solutions to manage the issue.

   “Their solution of scrapping the GST and introducing the SST is akin to first pinching the right hand and then moving on to the left hand.   “In the end, the pain inflicted is still the same,” he said.

   Hadi said the government needed a holistic solution in managing the cost of living issues faced by the people instead of just changing one taxation system to another.

   He said such a move may have eased the financial constraints faced by the government but the people gained nothing from it.

   “The real issue that needs to be looked into is how we can improve the spending power of the people and manage the rising costs of products.

   “It is not just about the kind of taxation system we need in the country,” he said.

   Hadi also touched on Prime Minister Dr Mahathir Mohamad’s statement that the Pakatan Harapan (PH) manifesto was not a “bible” which must be adhered to word for word.

   He said promises made should be fulfilled even though the manifesto was not a holy book.

   Delete
  2. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU ( EKSTREM )..

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 5. Takkan berani!!!! Serupa macam cai dia kat sini. Kopipes, lari. Debat tak mau. Kat parlimen pulak kena sound dgn Agong, sila duduk jgn lari. Kesimpulannya mmg dia org ni jenis kuat lari. Ada tu jenis kencing sambil berlari. Ada sesiapa pernah cuba?

  ReplyDelete
  Replies
  1. After undersea tunnel, Penang to blast through hills now
   Predeep Nambiar | July 23, 2018
   Activists raise concerns over a proposed tunnel to connect to a six-lane highway which could require close to a tonne of explosives during construction.


   GEORGE TOWN: An environmentalist has called for caution over plans to blast a tunnel through the Penang Hill range as part of a 20km highway proposed by the state government.

   Malaysian Nature Society (MNS) Penang branch adviser D Kanda Kumar said the tunnelling alone would have an adverse effect on the hills and cause irreparable damage, while the use of explosives would also pose a threat to the surroundings.

   Speaking to FMT, he said the environmental impact assessment (EIA) of the highway currently on display for objections had shown the proposed tunnels would go through fractured and “sensitive” hills.

   “The EIA itself revealed it would be tunnelling through a sensitive area. Are we giving up our island to developers without looking at the environment?”   The route in question is a 19.5km, six-lane Pan Island Link (PIL) 1 toll-free highway which will connect Gurney Drive to the second Penang Bridge in Bayan Lepas.

   The highway will have a 10km section which is proposed to be bored through the hill slopes of Penang Hill, Paya Terubong and Sungai Ara.

   The state government said it was necessary to tunnel the section as opposed to creating elevated structures to avoid cutting down trees and evacuating residents along the route.


   An infographic posted by a group petitioning for the cancellation of the PIL 1 project. The petition, which was started on June 21, had obtained 1,600 signatures at the time of writing.

   The PIL 1 tunnel will go under the Penang Hill Railway. At one point, it will cut across the City Park (formerly Youth Park), a favourite jogging and recreational space for Penangites.

   The PIL 1 project will be financed through the creation of three islands south of Penang, as part of the larger Penang Transport Master Plan (PTMP) which includes an LRT project.

   Kanda said the tunnelling of the highway through the hills made the state government’s aim to have the Penang Hill marked as a Unesco site an exercise in futility.

   He added that it was naive of the state government to assume that species indigenous to the Penang Hill range would “simply migrate” elsewhere once the tunnelling kicks off.

   “What other places would they migrate to on the island?” he asked.

   Kanda said the state government should scale down mega road projects and improve existing ones, using the Halcrow transport master plan which was shelved to make way for the PTMP.

   He also urged the government to focus on public transport as constructing additional roads had been proven to cause more congestion.

   “We should rethink this whole thing. And the question that needs to be asked is, do we need more roads in the next 50 years or more public transport?”

   ‘Nearly 700kg of explosives to be used in blasting tunnel’

   Meanwhile, activist Anil Netto voiced concern over the way in which the contractors were planning to tunnel through the hills, saying they would be employing a “drill and blast” method.

   After combing through the EIA, he said at least 700kg of explosives would be used in the blasting operation.

   Even this might be too little, he said, as he had compared the amount to that used in the Ipoh railway double-tracking project.

   “At least 450 tonnes of explosives were used in the ‘drill and blast’ method to bore just over 2km of tunnels north of Ipoh,” he said.

   “About 120,000 explosive devices were used. Remember, this is much narrower than the broad tunnels (10km) required for a six-lane highway.”

   He urged the Penang government to reveal how many tonnes of explosives would be used in the tunnelling project.

   “In the absence of official figures, some have estimated that almost 15,000 tonnes of explosives will be used to construct all the tunnels.”

   FMT has contacted Penang Chief Minister Chow Kon Yeow for comment and is awaiting his reply.

   Delete
  2. Hahahahajgn kan kencing sambil berlari..kencing sambil berduduk pun dorang biasa2 je..keh kehkeh..duduk kencing..kencing duduk..lari kencing..kencing lari..suruh duduk kencing..jgn lari kencing..ini kaum kerabat puaka kuat kencing..kencing..kencing..sampai seketika play tersumbat pun..perut dtebuk pun mngencing..dah parahlh tu..apa2 pun kencinglh..kalo x kencing..bungkus jelh..baru setel..

   Delete
  3. Menteri pengangkutan sudah hilang punca?
   July 22, 2018
   Kenapa menteri PH melantik bekas Ahli Parlimen BN sebagai pengerusi Mavom? Tiada pakar lain?
   KOMEN


   Oleh Rosli Khan

   Kenapa menteri melantik bekas Ahli Parlimen Barisan Nasional sebagai pengerusi Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom)? Apakah Pakatan Harapan sudah ketandusan pakar? Tiada lagi pakar-pakar lain yang dapat dikesan atau orang orang yang cerdik pandai dalam kalangan ahli-ahli parti yang berkaliber untuk mengambil alih jawatan ini?

   Atau sebenarnya menteri sudah kehilangan punca?

   Sedangkan bekas Ahli Parlimen BN ini pun bukanlah pakar dalam bidang pengangkutan awam atau berpengalaman tinggi dalam bidang penerbangan awam. Melihat dari segi kelulusan dan pengalaman, beliau hanyalah mempunyai ijazah dalam bidang ekonomi seperti ramai yang ada dan pengalaman beliau juga agak terhad, berkhidmat dalam bidang hartanah di Prokhas Sdn Bhd, syarikat milik penuh Menteri Kewangan (Diperbadankan).   Jadi, apa kelebihan beliau? Apakah jawatan ini cuma terhad kepada bekas Ahli Parlimen BN sahaja? Beliau adalah wakil rakyat Parlimen Balik Pulau dari 1995-1999.

   Beliau tentunya penyokong kuat BN. Kerana itulah selepas tidak dicalonkan semula untuk Parlimen Balik Pulau untuk beberapa penggal yang lalu, beliau dilantik sebagai pengarah di Khazanah Nasional, sebuah syarikat milik kerajaan dan kemudian dilantik menjadi ketua pegawai eksekutif di Prokhas.

   Prokhas Sdn Bhd (www.prokhas.com.my) dulunyadibentuk oleh kerajaan BN untuk mengambil alih aktiviti dan aset yang diurus dan dimiliki oleh Danaharta dan Danamodal.

   Apabila PH mengambil-alih tapuk pemerintahan dan Kementerian Kewangan dipegang oleh Ahli Parlimen yang dulunya dari parti pembangkang, sewajarnya pegawai-pegawai yang berkhidmat dalam syarikat milik kementerian, seperti di Prokhas dan banyak lagi, ditamatkan perkhidmatan mereka.

   Kenapa harus takut?

   Ini kerana mereka dilantik oleh kerajaan BN atas dasar mereka ahli atau penyokong kuat. Sekiranya tidak, mereka tentunya tidak dipilih dan tidak dilantik.

   Kerajaan PH harus berani. Ini bukan tindak-balas atau dendam. Inilah keadilan. Kerajaan PH mesti berlaku adil, pertamanya kepada ahli parti, keduanya kepada penyokong parti dan ketiganya kepada pengundi parti.

   Kerajaan PH perlu tegas menangani isu ini. Menteri perlu berdepan dengan pegawai-pegawai yang mesti diganti dengan pegawai-pegawai baru yang bukan dari kalangan ahli dan penyokong BN.

   Pegawai baru haruslah dari kalangan penyokong atau ahli dari komponen PH, sekiranya ada. Sekiranya tiada ahli parti yang betul-betul layak, barulah diambil dari kalangan penyokong parti dan seterusnya mereka yang mengundi PH tapi tidak menjadi ahli mana-mana parti. Tetapi jangan sesekali golongan BN. Ini paling tidak adil dan akan membawa bencana kepada kerajaan baru.

   Ini harus menjadi dasar yang tidak tertulis oleh kerajaan PH. Orang perseorangan yang dilantik yang bukan dari ahli mana-mana parti politik, yang betul-betul “apolitical” dalam DNA mereka, yang sememangnya layak, harus mendapat tempat dan diperlukan oleh kerajaan sepertimana ramai pegawai kerajaan yang ada sekarang.

   Ahli lembaga pengarah

   Berbalik kepada Kementerian Pengangkutan, perlantikan ahli Panel Kemalangan Genting Highland yang baru diumumkan oleh menteri 2 hari lepas juga menjadi pertikaian.

   Isu ini nampaknya seperti perkara biasa, iaitu perlantikan biasa dari kalangan pakar dan professional dalam bidang pengangkutan. Tetapi sedarkah menteri bahawa ahli panel ini, walaupun mendabik dada sebagai pakar, mereka juga ahli dan penyokong tegar MCA dan Umno?

   Mereka ini yang dulunya rapat dengan menteri pengangkutan yang juga ketua parti MCA merasa hairan dan bertanya-tanya sesama sendiri; kenapa mereka dilantik semula sebagai ahli panel oleh menteri DAP?

   Sedangkan mereka amat arif bahawa mereka dilantik

   Delete
  4. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN HARGA HARTANAH NAIK MELAMBUNG DAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH OLEH MAJORITI RAKYAT MALAYSIA….DATA DARIPADA KWSP MENDAPATI 90% RAKYAT MALAYSIA BERPENDAPATAN BULANAN TIDAK LEBIH RM5000….INI BERMAKNA KEDIAMAN YANG MAMPU DIMILIKI MEREKA TIDAK LEBIH DARIPADA RM180,000…

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 6. wak ni nak berdebat.......dia masuk maharaja lawak layak la....

  ReplyDelete
  Replies
  1. 20% royalty promise does not fulfil people’s demands, says Sabah MP
   Tracy Patrick | July 21, 2018
   Kinabatangan MP Bung Moktar Radin says he will wait for more details on what the 20% oil royalty means.

   Kinabatangan MP Bung Moktar Radin says Sabah was estimated to produce about 30% of the total volume of oil. (YouTube screengrab)

   KOTA KINABALU: A Sabah lawmaker says the federal government’s understanding of granting 20% oil royalty to Sabah does not fulfil the wishes of the people.

   Speaking to FMT today, Kinabatangan MP Bung Moktar Radin said from what he understood, what Prime Minister Dr Mahathir Mohamad meant was 20% royalty distribution on profit from the respective oil-producing states.

   “I believe Sabah produces about 30% of the total volume of oil. So, the 20% royalty on profit is only 5.6%, giving Sabah only a 0.6% increase.”

   Nevertheless, Bung said he will wait for the federal government to explain in detail what it meant by the 20% royalty.   Meanwhile, a Sarawak political activist believed Mahathir’s statement was nothing but lip service, and meant to confuse Parliament and the people, especially the leaders and people of oil-producing states.

   Echoing Bung’s reasoning, Zulfaqar Sa’adi said Mahathir’s promise actually breached the Petroleum Development Act itself which begged the question of whether the prime minister intended to amend the Act in the coming sittings.

   “Furthermore, Mahathir’s proposal is in direct opposition to the Federal Constitution Article 112C(4)(b) which expressed that the maximum royalties ad valorem is 10%.

   “So, how exactly can a single person go above the Federal Constitution and say he will increase the royalties to 20%? This is just not possible unless a constitutional amendment is made,” he said.

   Delete
 7. Banyak bunyi pulak bung mokhtar skrg...pasal apa dulu ko tk minta najib
  bagi royalti yg tinggi sprt kerajaan ph nk bg Sabah skrg..jadi tikus mondok ya dulu hang mokhtar???

  ReplyDelete
  Replies
  1. RUU355: BN cadang Kelantan ‘test’ Dr Mahathir
   Diterbitkan 24 Jul 2018, 1:27 petang | Dikemaskini 24 Jul 2018, 1:30 petang

   A+ A-
   Kelantan perlu mengadakan rundingan semula dengan Kerajaan Persekutuan bagi membolehkan Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU355, kembali dibahaskan di Parlimen.

   Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan Datuk Md Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas) dalam soalan tambahannya berkata kerajaan negeri pimpinan PAS berjaya meyakinkan Kerajaan Persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN) ketika itu untuk membawa perkara berkenaan menerusi rang undang-undang persendirian yang dibawa oleh anggota Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   "Tak boleh ke kali ini, kita ' test' perdana menteri ketujuh (Tun Dr Mahathir Mohamad), kita buat apa yang kita boleh buat dan kita tengok apa yang mereka (Kerajaan Persekutuan pimpinan Pakatan Harapan) boleh lakukan.

   "Kita yakin rakyat bersama-sama kita untuk melihat sesuatu yang baik mengenai Islam," katanya pada persidangan DUN Kelantan di Kompleks Kota Darul Naim di sini, hari ini.

   Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta Negeri Datuk Mohd Nasuruddin Daud berkata Kerajaan Negeri akan mengadakan rundingan dengan Kerajaan Persekutuan berhubung perkara tersebut walaupun terdapat desas-desus yang mendakwa RUU355 tidak akan dibahaskan di Parlimen pada sesi kali ini.

   "Kita akui dulu masa kita lulus Enakmen Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (II) 1993, (Tun Mahathir ketika itu) perdana menteri keempat beri amaran namun sekarang bila beliau jadi perdana menteri ketujuh saya lihat sikap beliau berubah.


   "Yang nafi royalti minyak (kepada Kelantan) perdana menteri keempat. Bila beliau jadi perdana menteri ketujuh dia nyatakan kesanggupan untuk bayar, dan mengenai enakmen ini (RUU355) kita harap sikap beliau berubah ke arah yang lebih baik. Itu harapan kita," katanya.

   Terdahulu, Dr Md Yusnan Yusof (PAS-Melor) mahu tahu apakah langkah-langkah yang telah disusun untuk memastikan Enakmen Kanun Jenayah Syariah 1993 (Pindaan 2015) akan dapat dilaksanakan pada sesi ini selepas ia diluluskan dalam persidangan DUN Kelantan sesi lepas.

   - Bernama

   Delete
  2. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 9. justice 16:20..

  ada pulak 355 bn cadang pas test kerajaan. kn dh kata 355 adalah bola puak bn dn pas utk politik.

  klu benar yakin ia penting teruskn lah. bn dh bg laluan yg luas tp pas terpusing2 pastu hilang ke nippon.

  ruu persendirian masih valid tak terbatal.. buat jela. jgn nk test2. tu keje setan test org.

  kita yg nk test tgk pas mampu tk buat 355 selain di padang merbok. nk buatnya di klantan... himpun nya di padang merbok. lawak

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...