Sunday 8 July 2018

UMNO, JIKA INGIN KEMBALIKAN SOKONGAN RAKYAT, MESTI SEGERA JARAKKAN DIRI DARIPADA NAJIB


Realitinya UMNO sudah kalah pilihanraya dan hilang kuasa yang dipegangnya sejak lebih 60 tahun yang lalu.


Realitinya juga, punca utama kalah dan hilangnya kuasa UMNO adalah disebabkan Najib Razak yang diselubungi deretan skandal, pembaziran dan kemewahan yang akhirnya mengakibatkan rakyat meluat dan menunjukkan kesatuan dengan menumbangkannya melalui peti-peti undi.


Jika UMNO tidak dipimpin oleh Najib atau sekiranya anak Tun Razak itu sedia mengundurkan diri sebelum pilihanraya yang lalu, keputusan suara rakyat pada 9 Mei lalu mungkin menghasilkan natijah yang berbeza.


Namun sekarang ini, selain UMNO sudah kalah dan menjadi pembangkang, parti itu juga dipimpin oleh barisan kepimpinan yang baru dengan Zahid Hamidi dan Mohamad Hassan menjadi presiden dan timbalan presidennya.


Walaupun kepimpinan baru UMNO adalah warisan mereka yang menyokong dan mempertahankan Najib, mereka seharusnya lebih berani bergerak ke hadapan dengan cara yang berbeza.


Najib kini adalah bekas Presiden UMNO dan sudah pun dituduh di mahkamah dengan tiga pertuduhan pecah amanah serta satu berkaitan rasuah berkaitan SRC International.


Di samping itu, berdasarkan siasatan yang masih berterusan berhubung 1MDB dan penemuan wang tunai serta barangan kemas bernilai lebih RM1 bilion di kediaman dan kondo yang dikaitkan dengan Najib, bekas Perdana Menteri itu dan isterinya, Rosmah Mansor juga dijangka akan berdepan dengan lebih banyak pertuduhan berkaitan rasuah, penipuan, penyelewengan, pecah amanah serta penggubahan wang haram.


Bermakna, untuk beberapa lama, Najib adalah titik hitam pekat dalam sejarah UMNO yang tidak mungkin kehitamannya dapat dipadamkan begitu juga.


Najib adalah sejarah gelap yang membawa nasib buruk dan malang yang tidak pernah berlaku sebelum ini kepada UMNO.


Tetapi, meskipun setelah ketiadaan Najib, UMNO kekal sebagai sebuah parti politik yang perlu meneruskan perjuangannya sehingga bila-bila selagi mereka yang menjadi pemimpin dan ahlinya yakin dengan perjuangan berasaskan nasionalisme itu.


UMNO juga perlu meyakinkan rakyat untuk terus bertanding, memenangi pilihanraya dan menjadi kerajaan semula. Tidak ada mana-mana parti yang hanya ingin menjadi pembangkang buat selama-lamanya.


Sekiranya UMNO benar-benar ingin meraih kembali sokongan dan kepercayaan rakyat, perkara pokok yang harus dilakukan oleh kepimpinan baru ini ialah segera menjarakkan diri daripada Najib, selain tentunya mengambil pendekatan yang sesuai dengan selera semasa masyarakat pelbagai lapisan.


Najib adalah bala dan malapetaka buat UMNO. Itu adalah fakta. Parti itu kalah kerana Najib dan ia tidak mungkin dapat meraih kembali sokongan rakyat sekiranya masih lagi sibuk dengan urusan untuk mempertahankan Najib.


UMNO mesti melupakan Najib dan membiarkan kes mahkamah yang dihadapinya adalah urusan peribadi yang harus diselesaikannya sendiri bersama barisan peguamnya memandangkan beliau hanyalah bekas presidennya saja.


Selagi UMNO bersekongkol dengan Najib, selagi itulah ia akan gagal mendapatkan kembali sokongan rakyat. Memang Zahid Hamidi diketahui sebagai “budak Najib”, tetapi jika kepimpinannya juga lebih sibuk dengan mempertahan, membela serta menganggap Najib sebagai makhluk suci yang perlu didewakan, ia hanya mengesahkan lagi beliau tidak lebih sebagai proksi bekas Perdana Menteri itu semata-mata.


Proksi Marcos tidak pernah wujud di Filipina dan semua proksi pemimpin yang terkait dengan skandal yang kemudian berjaya ditumbangkan juga tidak pernah diberi ruang untuk bernafas di mana-mana fasa kepimpinan di seluruh dunia, logiknya mana mungkin proksi kleptokrasi Najib juga mahu disokong kembali oleh rakyat negara kita.


Membela dan mempertahankan Najib ketika kuasa dalam tangan pun sudah merupakan suatu kesilapan, melakukan perkara yang sama lagi setelah ketiadaan kuasa dan inginkan kembali sokongan yang hilang, sudah tentu merupakan suatu kesilapan yang lebih besar buat UMNO.


Pilihan kini ada ditangan kepimpinan baru UMNO, khususnya Zahid Hamidi - mahu melangkah ke hadapan dengan imej dan wajah baru atau akan tetap dikenali sebagai "saki baki penyamun" yang kerjanya hanya mempertahan "penyamun" juga dalam mengisi perjuangannya selepas ini. (ShahbudinHusin 08/07/2018)

52 comments:

 1. Saya harap diizinkan mencelah dengan komen tidak berkaitan Najib ATAU uMNO langsung. Ini berkaitan perkara dadah, isu yang amat penting di negara ini juga.

  Sebahagian komen saya dalam huruf besar bagi menarik perhatian, pertimbangan dan tindakan Kerajaan. Saya percaya blog ini di baca pihak atasan juga.

  Malaysiakini melaporkan TPM Dr Wan Azizah risau bahawa "separuh" pesalah laku rasuah ia lah golongan belia. Lebih separuh, sebenar nya - 55.2% kata laporan yang sama.

  SAYA MENGGESA KERAJAAN KAWAL MASALAH DADAH SECARA MEMBUKA PUSAT PEMULIHAN BESAR BESARAN, CONTOH NYA DIKAWASAN 1,000 EKAR TANAH, DI SETIAP NEGERI YANG RAMAI PENAGIH DADAH.

  BUKA KAWASAN KAWASAN ITU DIHUTAN DITEPI GUNUNG JIKA KEKURANGAN TANAH LATAR, BINA RUMAH RUMAH PANJANG ATAU "DORMITORIES" BAGI PENDADAH ITU.

  SEDIAKAN SEGALA KEMUDAHAN YANG MEMBAWA KAPADA "DRUG DETOXIFICATION", KEMUDAHAN MEREKA MENDAPAT KEMAHIRAN, SEPERTI DIBUAT DIPENJARA, SUPAYA BILA MEREKA DI LEPASKAN DARI SITU, AKAN DAPAT MELAKUKAN SESUATU BAGI MENAMPONG HIDUP BAHRU MEREKA DAN BERGUNA KEPADA MASYARAKAT.

  SEDIAKAN KAKITANGAN YANG MAHIR BAGI MELAKUKAN PEMULIHAN MEREKA, TERMASUK PAKAR PAKAR PERUBATAN PSYCHIATRST DAN PSYCHOLOGIST BAGI MERAWAT DAN MENYEDIAKAN MEREKA MENJADI RAKYAT YANG BERGUNA BILA DILEPASKAN DARI PUSAT PUSAT ITU. PENTING NYA, JANGAN LEPASKAN SELAGI PAKAR PAKAR ITU TIDAK MENGESAHKAN MEREKA BETUL BETUL SUDAH HILANG TARIKAN ATAU GIAN DADAH.

  SEKARANG, DI KETAHUI BAHAWA PUSAT PUSAT PEMULIHAN SELALU NYA PENUH DENGAN PESALAH GUNA DADAH. JUGA, SISTEM PERUNDANGAN DAN PENGHAKIMAN MEMBAWA SCENARIO: SELALU NYA, BILA DITANGKAP SALAH GUNA DADAH ATAU MENCURI AKIBAT GIAN DADAH, DI KAMPONG DAN LAIN LAIN TEMPAT, MEREKA DILEPASKAN DIATAS JAMINAN EMAK BAPAK, HINGGA TARIKH BICARA. TETAPI MEREKA TERUS MELAKUKAN JENAYAH ITU, DI MASA MENUNGGU BICARA, WALAU PUN SELEPAS DI PENJARA ATAU DI HANTAR KE PUSAT SERENTI. MERANA MEREKA DI KAMPONG, KEHILANGAN AYAM, ITEK, TELUR DAN SEBAGAI NYA, PISANG DITEPI RUMAH PUN DICURI MEREKA, DI SIANG HARI PUN, DI MASA SEMBAHAYANG JUMAAT.

  SUDAH SAMPAI MASA NYA MEMBINA PUSAT BESAR BESARAN SEHINGGA 1,000 EKAR LUAS NYA YANG BOLEH MENAMPONG BERATUS, MALAH BERIBU ORANG, MENJADI SUATU KEM TENTERA.

  KEM ITU PERLU DIKETUAI SEORANG GENERAL, ATAU SEKURANG KURANG NYA BERPANGKAT KOLONEL, YANG BOLEH MEMUPUK DAN MEMBINA DISIPLIN. BILA KUAT DISIPLIN MEREKA, LEBIH LAH PELUANG BERJAYA MENGELUARKAN RAKYAT YANG TERKIKIS DADAH DAN BERGUNA KEPADA NEGARA.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Awas penyakit gila babi Kejora dgn kopipes banyak2 telah mai kembali..

   Delete
  2. SCANDAL LAND LETTER TO TUN M
   BN Senate Speaker is another 1MDB Thief and BN Thug, is next to be arrested by MACC and PDRM. Let's make this viral untill reaches our beloved Prime MinisterπŸ‘‡πŸ½πŸ‘‡πŸ½πŸ‘‡πŸ½

   Y.A.B TUN DR MAHATHIR .MOHAMMAD
   PRIME MINISTER
   No. 1, Jalan P8H Precinct 8,
   Putrajaya 62250 Malaysia

   Though the main players have been identified yet there are shadowy characters that are equally guilty who need to be identified,shamed and brought to book for their behind the scenes role of this plundering orgy.

   Tan Sri Vikneswaran Sanasee is one such perpetrator. He played a big role in trying to illegitimately cover up this 1MDB fiasco using money and position as carrots. Though he now sits on the prestigious Senate President seat yet he comes from a background of thuggery and is devoid of any moral compass except self enrichment through any means possible.

   His specific role in this scandal dates back to early 2016 around mid March when he arranged a meeting between himself, SRC international Directer Nik Faisal Ariff Kamil and then head of the National Revenue Recovery Enforcement Team of the Attorney General’s Chamber Datuk Dzulkifli Ahmad in an exclusive hotel in Jakarta, Indonesia.

   Vikneswaran had arranged this meeting with a dual purpose. One was to intimidate and cajole Nik Faisal to support the PM in the scandal and also assure him that if he did so his safety would be protected since Datuk Dzulkifli would be made the next MACC commissioner very soon. His deal with Datuk Dzulkifli was also mirroring this, if Datuk Dzulkifli could help ensure the loyalty of Nik Faisal as the directer of SRC then he would be made MACC Commissioner as a reward.

   The plan worked beautifully and Nik Faisal pledged loyalty to the PM and Vikneswaran lobbied with the powers to be to make Datuk Dzulkifli MACC head. This duly happened on the 29th of July 2016. Vikneswaran’s reward for this feat was the Presidency of the Senate which he assumed on the 26th of April 2016. Both of them were also awarded Tan Sri’s for their valuable contribution to corruption

   Vikneswaran’s other imprint on the 1MDB Scandal was by being a conduit to buy the silence of Yeo Jiawei a wealth planner of BSI Bank in Singapore. He has been imprisoned for 30 months for his role in the scandal. In 2015 Vikneswaran used a Singaporean businessman named Sudhir to get to Yeo and Datuk Azeez ex chairman of Tabung Haji brought RM 15 million to Singapore to pay Mr.Yeo so he kept silent on the corruption and defended the Malaysian regime on the transactions.

   However even here Vikneswaran played a number and only paid RM 10 million while siphoning off RM 5 million for himself. This caused a friction among him and Datuk Azeez the MP for Baling currently.

   In short esteemed ladies and gentleman I’d like to urge nay beg all of you to please investigate my claims. The speaker of the senate shouldn’t be a corrupted thug and crook but someone society looks up to. Also all these people who abetted and conspired to steal the wealth of a nation should be punished as an example to all others after this.

   For Country and King
   S. Thanabala Singam

   Delete
  3. TIMBALAN PERDANA MENTERI DR WAN AZIZAH BOLEH, DAN DIGESA, MENGAMBIL LANGKAH MEMULAKAN USAHA MENGATASI BENCANA DADAH CARA BESAR BESARAN ITU.

   DADAH ADA LAH "BENCANA", BUKAN HA NYA "MASALAH" DI NEGARA INI.

   DIA BOLEH BERKERJA DENGAN MENTERI BELIA DAN SUKAN. SYED SADDIQ YANG BERUMUR 25 TAHUN MESTI MEMAINKAN PERANAN YANG AKTIF DALAM PERKARA INI. TUGAS MENTERI BELIA BUKAN SAHAJA MENGGEMBELING TENAGA BELIA DALAM HAL HAL BUDAYA DAN SUKAN. "THE DADAH SCOURGE" MESTI DIUTAMAKAN NYA.

   PENDEK KATA, KEJAYAAN SYED SADDIK SEBAGAI MENTERI PERLU DI UKUR DARI KEJAYAAN NYA MENGURANGKAN BELIA MENYALAH GUNA DADAH DAN MENGELUARKAN BERAPA RAMAI "BELIA EX-DADAH" DALAM NEGARA INI.

   DEMIKIAN BANYAK TENAGA BELIA TERBUANG AKIBAT NYA. TAMBAH PULA, MENAMBAHKAN JENAYAH DALAM NEGARA. PERLU BERKERJASAMA DENGAN MENTERI DALAM NEGERI, YANG TIDAK DAPAT DI HARAPKAN MEMBERI TUMPUAN KE ATAS BENCANA INI, SEBAB TUGAS UTAMA NYA - KEAMANAN DAN KESTABILAN - ADA LAH LEBIH MUSTAHAK.

   MENTERI BELIA, BUDAYA DAN SUKAN ITU BOLEH MULA DENGAN MENDAPATKAN STATISTIK YANG TEPAT BERKENAAN MEREKA YANG SALAH GUNA DADAH. MESTI DENGAN CARA YANG TELITI, CONTOH NYA, DARI LAPORAN LAPORAN POLIS BERKENAAN SALAH GUNA DADAH DAN CURI MENCURI AKIBAT GIAN DADAH DI SELURUH NEGARA.

   KEMUDIAN MENGUMUMKAN NYA DAN LANGKAH LANGKAH MEMBENDONG BENCANA DADAH YANG MELIBATKAN "55.2 %" BELIA ITU - LANGKAH LANGKAH CARA BESAR BESARAN, SAPERTI DI CADANGKAN ITU.

   Delete

  4. Kejora Bapuk Bodo,

   Saya dukacita anda menjawb komen saya dengan menyebut

   "Awas penyakit gila babi Kejora dgn kopipes banyak2 telah mai kembali.."

   dan menulis berkenaan SCANDAL LAND LETTER TO TUN M.

   Dengan itu, seolah olah anda menjemput sipolan itu menulis komen komen gila babi dia sebagai jawapan juga.

   Saya telah meminta izin mengeluarkan komen luar tajuk pos Sdr Sahahbudin. Anda boleh menjawab jika tidak setuju saya mengeluarkan pendapat berkenaan dadah. Atau menulis komen anda tidak secara menjawab komen saya demikian. Bila anda tulis secara menjawab komen saya begitu, se olah olah anda tidak hormatkan komen dan cadangan saya.

   Saya tahu bahawa si polan yang menggunakan nama Geng Najib dll memang jenis yang tidak pedulikan tajuk pos, mengeluarkan komen komen luar tajuk tanpa meminta "laluan" pun. Tidak ada "decorum and decency", tidak berhemah, nyata tiada didikan dan bimbingan emak bapak dimasa kecil.

   Ini lah sebab saya kurang keluar diblog ini kebelakangan ini. Jika dia berfikir menang dan membayangkan nya di sini, saya mungkin keluarkan kata kata kasar kepada nya.

   Delete

  5. Salam Abda,

   Saya setuju dengan saranan saudara.

   Kita dah kalah dengan pengedar dan penagih dadah. Mereka bermaharajalela....

   Kita seolah dah tak mampu buat apa-apa....


   Hanya mampu dengar dan lihat.....


   Delete
  6. Tak payah dok sakit jubo ntahapehapentah.. Kat sini Budin benarkan ja sesaper nak kopipes apa saja bahan. Asalkan rajin, kopipes jer.

   Budin punya style mmg ok. Cara² nak tanam bawang, reper taya loro etc kebende ko suker, meh kopipes sini. Jangan pulop buat blog sendiri, xder sapo nak baca.

   Selamat kopipes..

   Delete
  7. Enculez nama Peranchis, ko sakit jubor? LBGT, kawin sejantina, banyak di Peranchis, ye?

   Jangan pulop buat blog sendiri? Apa makna pulop, yeop? Kulop?

   Ko sokong Mamat yang pakai nama Geng Najib dll tu, ye? LBGT bersama dia ke?

   Jaga2, banyak sangat LBGT, nanti kena penyakit VD.

   Aku tak hal kopipes. Tapi kalo dah asyik kopipes, hingga 1 minit tiap satu, nunjuk otak dah tak center, Mamat.

   Delete
  8. Jika penagih dadah dibendong, kurang lah kes2 kecurian, lebih aman lah dikmpong, yang hampir kesemua nya orang Melayu.

   Sokong pendapat bahawa Kementerian Dalam Negeri tangan nya dah penuh dengan bermacam jenayah, termasuk yang tak berhormat Jamal Jamban lari dari tangkapan.

   Bagus lah kalo Syed Saddiq, menteri muda yang masih bebenor dalam gulongan belia, boleh ambil tindakan membantu dapatkan belia jangan ke gaung dadah.

   Tak pernah dengor Menteri Belia dan Sukan buat acara2 membendong salah guna dadah antara belia, termasuk di zaman Kerry Okspod KJ otak geliga konon.

   Saddiq boleh mencemerlangkan nama dan politik nya jika dia pioneerkan hal ini.

   Amacam, boleh?

   Delete
  9. Saya juga sokong tindakan khas membenteras salah guna dadah.

   Betul, Menteri Belia boleh main peranan besar dalam perkara ini.

   Delete
  10. Anda bro...saya tidak tujukan kpd saudara...entry semlm telah dikacau ganggu oleh kejora....boleh rijuk entry semlm lihat kopipes oleh kejora gila..
   ..

   Delete
  11. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Belajar pelaburan alternatif dari Najib

  Abdullahjones
  8 Jul 2018, 8:39 pagi (Dikemaskini 8 Jul 2018, 9:01 pagi)

  A A
  SATIRA | Alang-alang sudah dikatakan suka meraban, kamu banyangkan ini: Sebenarnya Rosmah Mansor ialah mangsa sebenar dalam hal yang tersebar luas sekarang ini.

  Beliau dimasukkan ke satu jalan cerita yang direka sebagai satu 'pertahanan' jika nanti kisah penyelewengan itu terbongkar. Ia dirancang sejak hari pertama dan kita semua adalah penonton yang terpesona.

  Kamu bayangkan, seorang perempuan yang siuman tidak mungkin akan terus-terus meminta tas tangan, misalnya. Seutas mungkin terlalu sedikit. Dua utas mungkin menambah kegembiraan tetapi jika hingga beribu utas tentu saja menimbulkan persoalan akan tahap kesihatan minda pemiliknya.

  Kita pasti beliau akan memberikan nasihat apabila mendapati suaminya telah berlebihan membelanjakan wang untuk memenangi hati beliau.

  Oleh itu kami simpulkan bahawa semua ini adalah naratif yang direka bagi tujuan pertahanan jika nanti hal ini terdedah. Dan hari ini semuanya telah didedahkan.

  Pandangan jauh Najib

  Pertahanan pertamanya ialah Najib Razak menjadi mangsa tamak isteri yang beliau cintai. Dia menjadi sang setia yang terkesima dek pancaran jelita wanita yang dicintainya.

  Beliau tidak korup dan tentunya beliau adalah mangsa paling malang dalam kes ni.

  Yang keduanya ialah tentang betapa arifnya Najib dalam hal pelaburan alternatif. Kita yang telah terbiasa dengan pelaburan bon, saham, hartanah dan beberapa jenis pelaburan arus perdana tentu tahu bahawa sekarang bukan masa yang sesuai untuk meraih untung.

  Lalu dengan pandangan jauh beliau, Najib melakukan satu pelaburan yang terjamin keuntungannya.

  Pelaburan alternatif mungkin kelihatan seperti suatu hal yang gila. Membeli lukisan, misalnya.

  Malangnya dalam kes Najib, tidak ada sebarang pelaburan dilakukan melalui karya seni sebegitu. Tas tangan berjenama dan jam tangan adalah sejenis pelaburan yang tidak banyak diketahui ramai.

  Beg dan jam tangan yang dibeli oleh Rosmah - jika kita mahu percaya kepada cerita rekaan di atas - adalah dari kumpulan yang terhad.

  Ia dibeli dan diniagakan kembali dalam kalangan mereka yang menggemari jenama berkenaan.

  Kita yang di luar lingkaran ini tidak akan dapat menggambarkan apa yang berlaku antara mereka. Kita tidak akan faham betapa gilanya mereka terhadap barangan tersebut dan betapa mereka akan melakukan apa saja untuk memilikinya.

  Siapa yang faham - kamu tanya.

  Najib Razak, kami jawab.

  Ditipu pemimpin

  Sebab jika kamu dengar penjelasan Amar Singh, ketua pegawai penyiasat kes berkenaan, jumlah pelaburan sebanyak RM440 juta itu kini bernilai RM1.1 bilion.

  KWSP, PNB, Tabung Haji dan beberapa institusi pelaburan kerajaan yang gagal mencatat untung besar - atau apa lagi kalau rugi - walaupun mempunyai banyak pakar ekonomi sekarang ini patut belajar daripada Najib Razak.

  KWSP rugi RM6.09 bilion sedangkan Najib untung lebih dari 100 peratus daripada pelaburannya.

  Sepatutnya wang berkenaan diberikan kepada Najib untuk dilaburkan.

  Jangan pandang pelaburan dalam seni dengan sebelah mata. Pada masa sama, kerajaan sangat tidak patut melantik orang yang tak tahu seni sebagai menterinya.

  Ketiga dan konklusinya ialah, betapa Rosmah sebenarnya mangsa rancangan jahat Najib ketika Najib hanya ada rancangan yang baik-baik saja demi untuk kemajuan negara ini.

  Kedua-dua mereka telah disalah anggap dan menjadi mangsa Mahathir yang kita semua tahu telah memanjarakan seteru politiknya yang lalu. Dan kita tahu memang menjadi tabiat besar Mahathir untuk menbuang sesiapa saja yang menentangnya.

  Kalaulah saja Pakatan Harapan tidak menang dan Najib masih perdana menteri, tentu kita sekarang berada hanya beberapa langkah untuk menjadi rakyat sebuah negara maju dan terbuka.

  Malang benar nasib kita ditipu pemimpin, lepas satu, satu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siapa dia Abdullahjones ini? Blogging name, gamak nya. Minat nama keBaratan, nampak nya.

   Blog nya tidak aktif sejak 2011. Tidak ada profile nya. Blog nya tidak membayangkan dia luas pemandagan nya. Jadi, dikata nya Najib dan Rosmah ada lah "mangsa" entahapekebende nya. Bunyi macam Jamal Ikan Bakar.

   Dia orang Pahang, di Kuantan nampak nya. Jadi perasaan kePahangan tentu lah kuat. Hingga tak nampak, mungkin tidak pernah dengor, penyakit Obssessive Compulsive Disorder (ICD) yang Rosmah hidapi hingga punyai beratus beg tangan berharga berjuta, cincin RM24 juta, rantai RM110 juta.

   Investment, kata nya. Konon nya wang tunai dan barang kemas di rumah anak Najib yang di rampas itu bernial RM400K (entah sapa kata begitu tak di kasi nya punca), sekarang dah RM1 bilion. Pulangan 100% kata nya.

   Katun lah pemandangan nya. Tak minat gua nak tulis panjang pasal nya. Cuma nak dengor kalo ada pandangan lain di atas pandangan nya. Mana tau, kot dia calon Nobel prize, hehe.

   Delete
  2. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 3. Abolh jon ni sma gila mcm najib..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 4. Aslm shahbudin,

  Tak insaf2 lagi org2 umno ni. Tak nampak berubah, tak nampak nak berubah dan tak nampak pandai nak berubah. Gaya hooligan, tak hormat undang-undang, gaya kurang pendidikan tu terserlah. Maklumlah dah jadi budaya dan darah daging agaknya.

  Kalau ya pun nak tunjuk sokongan moral tu, biarlah beradab, berlandaskan undang2 dan pleaselah jangan gunakan nama melayu. Kamu tidak mewakili orang melayu, kamu tidak layak mewakili orang melayu dan kamu janganlah membusukkan nama orang melayu dengan aksi dan ucapan bodoh kamu. Ph pun bukan bagus sangat kecuali tun m yang telah terbukti kemampuannya. Tapi kalau kamu tak boleh kalahkan meteka, itu adalah disebabkan kebodohan kamu.

  Cukup2lah kamu membodohkan otang melayu dengan brim, prima, ppaim, klinik 1malaysia, krim. Apa orang malaysia terutamanya melayu ni tak mampu nak hidup senang dan berdiri atas kaki sendirikah? Sebab kamu sebat duit negara, kamu tabur dedak pada rakyat pula? Rakyat kamu buat macam peminta sedekah. Kamu dan konco-konco hidup mewah lagak penyelamat.

  Selamat tinggal umno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 5. https://youtu.be/T8OCqtCsHPk

  Xahrain pertika tabong derma najib...kroni yg kaye ramai..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 6. UMNO semangat '46 sudah lama menjadi allahyarhum (allahyarham + almarhum).

  UMNO BARU sedang nazak n akan d talkin kan pd bila2 masa.

  akan menjelma UMNO TERBARU. Siapa kah pemain utama nya?. Kita tunggu dan lihat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 7. UMNO, JIKA INGIN KEMBALIKAN SOKONGAN RAKYAT ..?

  Kena kikis semua unsur2 keNajiban, Bang. Curi mencuri wang rakyat, bohong membohong, politik wang, Warlord-ism dan mcm mcm lagi.

  Selagi ada itu semua, selagi itu lah rakyat membenci Umno.

  Ok, depa dapat peratus undi Melayu yang kira banyak jugak di Pru14. Tapi tak boleh menang Pru lagi. Tidak dengan sendiri nya.

  Walau dengan MCA, Gerakan, MIC dll. Pssst, MCA dah cabut ke?

  ReplyDelete
  Replies

  1. NAMPAK SEPERTI UMNO AKAN MENYERTAI HARAPAN TAK LAMA LAGI.........

   Delete
  2. Sokong pendirian supaya berhati hati mengambil bekas Umno tuh, mcm depa di Perlis tak terima adik apekenama bekas MB dulu.

   Kalo ambik semua, kot ada yang subversif, coba cucuk sana cucuk sini, curi, tipu, dahtu laungkan "Don't cry for us", kata mak badak, si sombong bongkak.

   Tapi kalo Umno nak masuk team PH sebagai satu parti, kot boleh di kawal - parti2 komponen lain jadi check and balance kalo Umno nak memmasal.

   Delete
  3. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 8. Terima kasih saudara Abda
  Pasal dadah, menyokong anda
  Anak muda dadah menggoda
  Hidup derita bahagia tiada..

  Musnah bangsa kerana dadah
  Memang patut dikasi dedah
  Hidup sihat saling riadah
  Amalan negatif membawa padah!

  Anak Melayu gagah berani
  Dadah,arak mesti jauhi
  Sayangi bangsa,negara ini
  Hingga kita dijemput Ilahi!

  Saya dah jumpa pelbagai cerita
  Pelbagai lapisan anak bangsa
  Ambil dadah keluarga derita
  Anak isteri menjadi mangsa!

  Sangat sedih dipusat pemulihan
  70 tahun usia dikesan
  Katanya maut datang perlahan
  Hanya menanti si batu nesan..

  Bro Abda,tahniah saudara
  Ingatkan masyarakat dadah bahaya
  Saya bergerak seluruh negara
  Tangani dadah kerja sosial saya..  ReplyDelete
  Replies

  1. Saudara Fan Tun,

   TERIMA KASIH kerana

   "Saya bergerak seluruh negara
   Tangani dadah kerja sosial saya.."


   Saya hargai usaha anda....

   Delete
  2. Saya jugak.

   Tapi setuju jugak bahawa gomen mesti lebihkan usaha membendong salah guna dadah, curi mencuri bebudak dadah.

   Betul, belom lihat acara2 sepadu kempen khas terhadap belia, pergi ke kampong2, dll.

   Kesian Makcik, harapkan RM5-6 dari setandan pisang di tepi tingkap dapur nya, selalu lihat bila masak nasi. Esok, lenyap, terbang. Penjangak, budak dadah.

   Sedih nya, semua orang tau siapa dia yang kebas. Tapi terpaksa sengeh aje. Anak si anu tu punya keroja. Cilaka. Bawak malang kepada Makcik tu. Tak dapat duit nak beli tepong.

   Delete

  3. .....ya lah isa3, Makcik tu nak boleh buat apa lagi....membawang sajalah.....

   Delete
  4. Bro..bab dadah ini isu x kan selesai selain puak sindikit ato kartel dnegeri ni dkapk dcincang2..sukatan dadah yg membolehkan seseorang djatukan hkuman mati pun x lut..maaf cakap korang kurung seluas mana pyn dan pupuk dgn segala mcm cara utk pemulhan pun ianya x kan selesai..seada usia budak 12 thn udah pandai mendadah..fantun lebih arif..pengedar satu hal..pemproses satu hal..
   Neh nak tanya..segala tangkapan oleh prnguatkuasa yg berjuta2 rggit nilainya..kemana perginya..

   Hahahaada tangan ghaib ke bro..

   Delete
  5. Pasal ni umno terhanyut ke..dhanyut ke..pi lantaknye..united malay national organization boleh pi trnggelam..ada terbaca Tun ada offer depa puak ini joint Bersatu..Bersatu will be the new malay organization party in time to come..get ready and rock steady..that s it!

   Delete
  6. They took over 60 yrs..where is the malays standing right now..the gap between malays social economic matters is wide..son of the devil..thanks to all these yrs to the late kleptocracy govnt..with reform going on now with yhe new govn set its path..hpoefully the next 60 yrs or less or lesser it be damn good..
   Hahahaa we wont be part of dancing in jubilation unless we reaces 93 n still rock n roll..hihihi

   Delete
  7. Ramly at 16:00,

   Ada beberapa aspek masalah dadah dikalangan belia ini. Pada umum nya: prevention and cure.

   Yang Menteri Belia dan Sukan perlu tackle ia lah prevention. Adakan acara2 yang boleh menarik mereka away from dadah.

   Cure itu dilakukan Kementerian Dalam Negeri - Polis, Pusat Serenti dsb nya.

   Setuju dengan cadangan abda supaya adakan projek besaran 1,000 ekar. Kalo ada, boleh kedua dua nya dilakukan sekali. Integrated. Intensive.

   Belia di kampong2 pun boleh di bawa ke pusat itu, main bola ke, dan macam2 permainan boleh diadakan. Nak lumba motorsikal pun boleh di adakan - kot berpuluh ekar racing track je dah cukup. Biar depa racing disitu sepuas puas nya, tak merempit dijalan2 dikampong.

   Aspek prevention dari segi pengedar dadah itu urusan Kementerian Dalam Negeri - Polis. Aspek rasuah, itu urusan SPRM. Kursus2 boleh di adakan dipusat besaran itu, beri incentif spt tambang, duit minyak, makan minum untuk menarik belia di kampong2 menghadiri nya. Terutama nya di cuti sekolah.

   Macam2 lagi boleh dibuat beb, kalo ada 1,000 ekar itu dan budget/ peruntukan wang bagi nya.

   Betul, pengaruh dan kuasa sindikit dadah itu besor, banyak duit. Disuatu bandar, rumah yang paling besar di punyai sindikit boss, siap dengan kolam renang. Tapi, gomen perlu usahakan acara2 prevention, cari jalan elakkan peer pressure dsb nya, supaya kurang jumlah belia yang "coba2" hisap dadah dan terikat dengan nya.

   Delete
  8. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete

 9. ‘New Malaysia’ should be better than when I was PM, says Mahathir.

  Oleh itu, jangan benarkan "UEC recognition by year-end" seperti dikata Timbalan Menteri Pelajaran.

  Menteri Pelajaran mesti panggil Timbalan nya, beri tahu supaya berunding sebelom buka mulut kepada khalayak ramai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak boleh harapkan kapada Tun Mahathir kesemua nya.

   Dia dah lantik Menteri Pelajaran. Dia lah petugas nya. Jangan lewat ambik tindakan. Kalo tak, rakyat salah anggapan. Umpama nya anggapan UEC dah di setujukan.

   Lekas, Beb, keluarkan kenyataan. Tak boleh. Bercanggah dengan Perlembagaan Perkara 152. Sapa yang tak hormatkan Perlembagaan negara boleh hijrah ke negara lain yang Perlembagaan nya depa suka.

   Menteri Pelajaran mesti tegas. Kalo tak, ada berbelas suku kaum maukan sekolah menggunakan bahasa pengantar berlainan.

   Berbelas sitifikit jugak. Mengarut.

   Mana bolehh.

   Delete
  2. Menteri Pelajaran sibukkan yang nih -

   Education Minister supports probe into teacher who molested students

   Maszlee Malik angered by allegations, reiterates commitment to protecting children.

   Betul. Tapi isu BM jugak amat penting, Maslee, wei. Kasi kenyataan pasai UEC tuh. Kalo di OK, aku nak ajak kawan2 berhimpun, mohon kebenaran di bawah Pecaeful Assembly Act.

   Delete
  3. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 10. Sdr Shahbudin kata, "meskipun setelah ketiadaan Najib, UMNO kekal sebagai sebuah parti politik yang perlu meneruskan perjuangannya sehingga bila-bila.."

  Saya pun fikir soal Umno boleh dibubarkan kerana kesalahan lewat mengadakan pemilihan parti itu dahulu, sekarang isu itu sudah "settled" dan tidak perlu di ungkit lagi.

  Sama ada mereka boleh hidup selama lama nya dengan jenis pimpinan yang ada, itu diatas ahli ahli lah.

  Susah nak diperkatakan kemungkinan nya. Saya punya "hopeful thinking": biar lah mereka hidup segan, mati tak mahu. Sehingga betul betul bersih dari mencuri, membohong, menipu, korapsi dalam berbagai bentuk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 11. Mana boleh farmacis di benarkan dispense medication dengan dendiri depa?

  Depa bukan doktor, bukan tahu periksa psakit, bukan boleh diagnose -

  The Malaysian Pharmaceutical Society president Amrahi Buang said today that the government has kept silent since former health minister Dr S Subramaniam stated that the bill – which would have retained the system of allowing both doctors and pharmacists to dispense medicine ..

  "retained"? Bukan kah dulu hingga sekarang ha nya doktor yang boleh diagnose dan prescribe, farmasis ha nya dispense, mengikut prescription doktor?

  Biarkan sistem itu. Yang di gunakan di merata dunia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 12. Majoriti rakyat negara ini melihat UMNO terdiri daripada dua jenis manusia iaitu jenis lebah dan lalat. Kalau jenis lebah mestilah kerjanya mencari madu. Kebanyakannya yang tinggal sekarang adalah ahli-ahli haprak jenis lalat memanglah suka hurung Naji_.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 13. Tahniah juga pada bro Isa
  Dan bro, Fauziasmara
  Bukan hanya pihak berkuasa
  Kita sama tangani segera!

  Berpuluh tahun saya sendiri
  Bantu sekolah,kolej, universiti
  Gejala sosial, hilang jatidiri
  Ketagih dadah membawa mati..

  Tanpa kesedaran bangsa musnah
  Anak Melayu mencuba dadah
  Bangunan tinggi, segala hartanah
  Tidak bererti jika tak endah!

  Merempit,dadah dan seks bebas
  Anak Melayu semakin buas
  Tingkah laku bercakap lepas
  'Orang lain' melihat puas!

  Pakatan bina kembali negara
  Jatidiri penting tak kira siapa
  Rosak remaja bangsa sengsara
  Sentiasa waspada janganlah lupa!

  Sekolah rendah sudah merokok
  Tiru ayah jalan yg bengkok
  Salahguna internet ditambah tokok
  Bangsa musnah yang lain berkokok!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih, bro, sebut nama gua.

   Kalau lah boleh ada detoxification programme yang bikin 100% effective. Sekarang ini dengar khabor, dari 10 yang keluor dari Pusat Serenti, sekurang kurang nya 3 balik ke dadah.

   Setuju, anak Melayu yang jadi mangsa, sebab penjangak besar / pengedar ulung nya si tokeh celaka.

   Mari lah kita perang dengan depa. Mencaci di sana sini pun boleh membantu ke arah menjijikkan dadah dan pengedar nya. Dan rasuah yang komplikasikan masalah.

   Delete
  2. Corruption and erosion of the moral fibre of society. The Malay society, especially.

   Najib and his ways contributed a lot to the present situation. Diminishing respect for authority can be seen on the streets in the way blokes drive. And at traffic lights. Crossing when the lights are red. At times flagrant.

   Hopefully Tun Mahathir will last 5 years and beyond as PM. He and his no-nonsense attitude will help bring back societal values that have been lost.

   When society has strong moral values, the dadah scourge can diminish. Ameeen.

   Delete
  3. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 14. Angkat tabik spring bro Fan Tun..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...