Wednesday 25 July 2018

JANJI MANIFESTO, SUDAHKAH PEMIMPIN UMNO MENCERMIN DIRI SENDIRI?


Kelompok UMNO dan BN sekarang ini begitu ghairah membangkitkan soal janji dalam manifesto pilihanraya Pakatan Harapan yang kononnya telah gagal dipenuhi.


Di mana-mana mereka bercakap mengenainya, bahkan dalam kempen pilihanraya Sungai Kandis yang sedang berjalan sekarang pun, isu menuntut janji itu turut dimainkan dengan ganas sekali.


Dikatakan, pilihanraya kecil ini harus dijadikan referendum menuntut janji-janji dalam manifesto berkenaan dan kemenangan calon BN juga dibayangkan akan meningkatkan suara desakan UMNO dan BN ke arah itu.


Kenapa UMNO dan BN terlalu sibuk dengan janji manifesto Pakatan Harapan berbanding penyokong Pakatan Harapan sendiri yang tampak lebih tenang dan boleh bersabar?


Adakah mereka memberi undi kepada Pakatan Harapan?

Hakikatnya, manifesto Pakatan Harapan terbahagi kepada dua - satu ialah berkenaan 10  perkara yang akan ditunaikan dalam tempoh 100 hari, manakala satu lagi akan dilaksanakan dalam tempoh 5 tahun akan datang.


Berdasarkan perkembangan semasa di mana sehingga lebih kurang 70 hari memerintah negara setakat ini, dua daripada 10 janji itu sudah pun dilaksanakan, enam sedang dalam proses perlaksanaan dan dua lagi belum dilaksanakan kerana terikat dengan halangan-halangan tertentu.


Tidakkah ini sudah merupakan sesuatu yang memberangsangkan?


Berdasarkan itu juga, secara umumnya, kerajaan baru Pakatan Harapan memang sedang berusaha keras menunaikan janji-janjinya kepada rakyat, di sebalik bebanan hutang, pembaziran, sikap suka bermewah dan kerosakan yang ditinggalkan oleh regim Najib Razak dan isterinya, Rosmah Mansor sejak 2009 yang lalu.


Bagi janji-janji dalam manifesto Pakatan Harapan yang tarikh hayatnya selama 5 tahun sehingga tahun 2023, semua pihaknya seharusnya bersikap lebih bersabar dan tidak tergesa-gesa menuntutnya.


Kerajaan masih banyak masa lagi untuk menunaikan semua janji-janji itu dan jangan terburu-buru menuduh Pakatan Harapan gagal menunaikannya.


Begitu pun, di sebalik keghairahan UMNO dan BN siang malam bercakap membangkitkan soal janji Pakatan Harapan dalam manifesto PRU14, mereka juga tidak harus lupa lupa manifesto PRU13 lalu yang tempohnya antara 2013 hingga 2018.

Berdasarkan info grafik yang disertakan, apakah janji menurunkan harga kereta, menyediakan 3.3 juta peluang pekerjaan, mewujudkan persekolahan satu sesi dan sebagainya sudah ditunaikan sebelum UMNO dan BN tumbang pada 9 Mei lalu?


Jika diselak sejak berkuasa selama lebih 61 tahun, barangkali lebih banyak lagi janji-janji UMNO dan BN itu yang hanya tinggal janji saja.


Kepada pemimpin serta penyokong UMNO dan BN, cerminlah diri sendiri berkenaan manifesto PRU13 dan sejak 61 tahun berkuasa terlebih dahulu sebelum cuba mencari kesalahan kerajaan baru yang belum pun sampai 100 hari menjalankan tugasnya. 


Lagi pula, kegembiraan terbesar bagi rakyat Malaysia sekarang ialah tiada lagi Najib yang memerintah dan Rosmah yang suka bermewah. (ShahbudinHusin 25/07/2018)

79 comments:

 1. Ketahuilah rata rata sebelum PRU14 ramai orang dalam keadaan tertekan (cuma kelompok cai cai BN saja tak sebab dedak). Tapi sekarang dengan PH memrintah perasaan sebegitu sudah dapat diredekan. Cuma perlu sedikit masa untuk baiki keburukan yang telah dilakukan BN. Jadi….APA LU KATA NI????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cina boleh bersatu, mengapa Melayu tidak?

   UMUM mengetahui dalam Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu, sekurang-kurangnya 95% kaum Cina mengundi Pakatan Harapan (PH). Mereka akan memilih mana-mana calon yang mewakili PH sama ada calon itu Melayu, Cina, India atau lain-lain. Corak pengundian kaum Cina ini di seluruh negara hampir sama, tidak kira di bandar atau di luar bandar. Begitu juga corak pengundian mereka tidak dibezakan sama ada seseorang itu Buddha, Taoism dan Kristian. Malah yang lebih menarik, diyakini ahli-ahli MCA dan Gerakan turut mengundi PH sekali gus menyebabkan parti yang mereka anggotai kalah teruk. Demikianlah kesatuan kaum Cina untuk mencorakkan politik Malaysia mengikut hasrat yang mereka kehendaki.

   Kaum Cina menyedari, komposisi mereka yang tidak sampai 30% tidak memberi apa-apa kesan kepada corak politik Malaysia sekiranya mereka tidak bersatu. Taburan demografi mereka pula tidak sekata, tertumpu di kawasan-kawasan tertentu khususnya di Kawasan bandar dan Pantai Barat Semenanjung. Kerusi-kerusi parlimen yang bermajoriti kaum Cina adalah sekitar 33 kerusi, begitu jauh untuk mereka membentuk kerajaan dengan majoriti mudah. Manakala di kerusi-kerusi marginal yang jumlah kaum mereka agak tinggi juga, sekiranya undi mereka berpecah kepada DAP dan MCA atau Gerakan, berkemungkinan kerusi ini terlepas kepada calon kaum lain. Oleh sebab itu, kesatuan adalah formula yang tidak boleh dielak.

   Adalah diyakini, kaum Cina mempunyai mekanisme tersendiri untuk memastikan pada setiap kali PRU, mereka bersatu untuk mengundi mengikut corak tertentu. Dengan mekanisme itu, pengundi-pengundi dari kalangan kaum Cina tahu parti mana yang mereka perlu pilih sama ada DAP atau MCA atau Gerakan. Mereka juga tahu sama ada untuk memilih Barisan Nasional (BN) atau PH atau PAS (Gagasan Sejahtera). Pada PRU10 tahun 1999 dan PRU11 tahun 2004, mereka bersatu mengundi BN. Kemudian pada PRU12 tahun 2008 dan PRU13 tahun 2013, mereka bersatu pula menolak BN dan mengundi pembangkang. Jarang sekali kita dapati, kaum Cina mengundi mengikut corak yang tidak sekata dalam PRU-PRU yang lepas.

   Persoalannya, adakah sikap kaum Cina ini boleh dianggap rasis atau perkauman? Jawapannya terpulang kepada masing-masing, boleh jadi ada yang menganggapnya perkauman dan ada yang menganggapnya tidak. Sesetengah pihak menganggapnya rasis kerana mereka hanya mementingkan hasrat yang mereka mahu capai daripada kerajaan yang dipilih bukannya melihat kepada hasrat nasional. Manakala ada pihak yang lain menganggapnya bukan rasis, kerana memang menjadi sikap semulajadi kaum yang minoriti perlu bersatu untuk memastikan kepentingan mereka tetap terjamin. Dengan sebab itu, hampir mustahil kaum Cina akan mengundi calon Melayu di kawasan bermajoriti Cina seperti Bukit Bintang, Seputih dan lain-lain.

   Situasi ini begitu berbeza dengan kaum Melayu-Muslim, sebarang seruan ke arah kesatuan akan dianggap rasis atau perkauman. Mana-mana tokoh atau pihak yang menyeru digemblengkan kesatuan umat Melayu akan terus dilabel rasis termasuk oleh segelintir Melayu-Muslim sendiri. Kecuali selepas Tragedi 13 Mei 1969, apabila PAS dan Umno bersama membentuk BN sehingga tahun 1978, seruan ke arah kesatuan umat Melayu dianggap satu yang begitu perlu. Dengan kesatuan tersebut, maka agenda-agenda besar untuk kepentingan kaum Melayu-Muslim dapat dilaksana malah turut membantu mengharmonikan semua kaum. Mungkin hanya ketika situasi ini seruan ke arah kesatuan umat Melayu dilihat tidak rasis.

   Delete
  2. Saya rasa pemimpin umno serta macai umno jarang atau tidak pernah mencermin diri sendiri...itu lah sebab utama rakyat tendang umno sehingga terperosok

   Delete
  3. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Saya fikir mereka di Umno jarang sekali mencermin diri sendiri. Jikalau selalu buat begitu, mereka tidak akan terjerumus ke longkang di Pru14.

  Sibuk sangat dengan memikir mereka semua betul, ada kuasa bermacam jenis, hingga boleh mengistiharkan dharurat di sesetengan kawasan tanpa melalu YDP Agong. Mereka fikir tiada apa salah mereka akan laku.

  Najib pulak tahu tingkah laku nya di1MDB itu ada lah salah. Tapi dia fikir pengundi sayang dia, boleh beli pengundi yang tidak sayang dia, penghabis nya dia tersungkur di meadan pilihan raya.

  Pada saya, jenis yang jahat, menipu dan mencuri itu tidak perlu mencermin diri sendiri sehingga mereka masuk penjara. Nanti mereka akan ada sepenuh masa untuk buat demiian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. indra Ghandi... Kalau kau rajin mengikuti persidangan di Parlimen, dah tentu kau akan berasa kagum dengan Menteri-Menteri Pakatan Harapan yang berlumba-lumba menjadi badut menghiburkan Rakyat.

   Hari tu...Dr Maszlee dengan isu kasut hitamnya...kini Menteri Pertanian Dan Asas Tani, Salahuddin Ayub, tidak pernah gagal menghiburkan kita semua.

   Beliau begitu yakin menyebut 7 ekor lembu berbanding 7,000 ekor lembu sebenarnya. Apapun senyuman manis dari Menteri Radiohead, YB Nurul Izzah mengegarkan tulang rusuk.

   Kata Pak Menteri kita dengan confidentnya menegaskan....
   Ladang satelit kita ada 72 ladang dan sekarang telah ada 7 ekor lembu yang sedang kita usahakan.

   Kedengaran suara ketawa dari Ahli-Ahli Parlimen. Pak Menteri lain yang berdekatan membetulkan kesilapan beliau tetapi seolah2 tak dihiraukan olehnya..malah terus menyebut angka keramat 7 ekor tu.

   Jeritan 7 ribu ... 7 ribu...semakin bergema dalam dewan..barulah beliau membetulkan angka menjadi 7 ribu.

   ICU...Takkanlah kau baca aje saja? Haa tepuklah terhaadp kehebatan pak menteri2 badut dalam kerajaan pasir berdengung ni bhai!!!!!

   Keh..keh..keh..Harrrk..Tuii..kokihkikikioikhikok !!!

   Delete
  2. ICU...Tentu kita tak dsangkq Fuckatan Haprakan mempunyai badut-badut yang mampu memecahkan perut kerana pandai buat lawak. Nampaknya lepas ni Jozan, Harith Iskandar, Bell Ngasri dan sebagainya tak boleh nak cari makan dah... Semuanya menteri Passola dah tapau habis.

   Minggu lepas tengok lawak menteri kasut hitam... Katanya idea tu datang sebab nak galakkan ibu bapa menghantar anak mereka ke sekolah kebangsaan.
   Disambung pula dengan cakap sekor lagi pemimpin Fuckatan berkaat dengan bangganya...dengan murid berkasut hitam mereka akan lebih menjadi ulat buku dan minda mereka cerdik..... Kau setuju tak dengan kenyataannya tu bhai????

   Keh..keh..keh..Harrrk..Tuii..kokihkikikioikhikok !!!

   Delete
  3. Tonggeng dah mula dah merapu bagai apek yg bertebiat duduk mencangkung meludah kahak seperti apa dia tonjolkan dirinya "Harrrk..Tuii..kokihkikikioikhikok !!!".

   Delete
  4. Di ambang PRU14 yang lalu, secara umumnya melihat bahawa kaum Melayu-Muslim berpecah kepada empat golongan iaitu Umno, PAS, PPBM dan PKR/PAN. Perpecahan itu dari satu sudut dianggap sebagai kelemahan kaum Melayu-Muslim sendiri yang tidak dapat menguruskan perbezaan, tetapi dari satu sudut yang lain mungkin juga strategi pihak-pihak tertentu yang melaksanakan amalan ‘pecah dan perintah’. Berdasarkan keputusan PRU14, secara kasarnya boleh dianggarkan Umno memiliki 42% sokongan kaum Melayu-Muslim, PAS pula memiliki 33%, PPBM memiliki 15% dan PKR/PAN memiliki 10%. Sekiranya sokongan yang dimiliki oleh Umno dan PAS diselaraskan berkemungkinan situasi pasca PRU14 adalah berbeza.

   Sebelum PRU14, usaha-usaha awal cuba dilakukan untuk menarik PPBM untuk tidak pergi kepada PH, sebaliknya bersama dengan PAS dan IKATAN dalam Gagasan Sejahtera (GAGASAN).

   Sekiranya usaha ini berjaya, diyakini GAGASAN dapat mengimbangi kemenangan BN dan sekaligus menyekat kemaraan DAP yang umum mengetahui mendominasikan PH. Dengan jumlah sokongan pengundi Melayu-Muslim yang dimiliki oleh PAS dan PPBM iaitu sekitar 48% (33% + 15%), besar kemungkinan keputusan PRU14 yang dilihat baru-baru ini tidak akan berlaku. Bagaimanapun, usaha-usaha itu gagal sehingga menyebabkan situasi politik tidak menentu berlaku pada ketika ini.

   Sekiranya sebelum PRU14 berlaku persefahaman (bukan penggabungan) atau electoral pack antara Umno dan PAS, diyakini situasi politik tidak menentu pada hari ini juga tidak akan berlaku.
   Persefahaman kedua-dua parti Melayu-Muslim terbesar ini akan mengumpulkan tidak kurang 75% sokongan kaum Melayu-Muslim. Melalui persefahaman ini, Umno dan PAS tidak perlu bergabung malah terus bertanding antara satu sama lain. Apa yang perlu dilakukan, kedua-dua parti mengelakkan bertembung di sejumlah kerusi tertentu untuk mengelakkan PH menang. Sudah pasti persefahaman seperti ini adalah sebuah mimpi ngeri kepada PH justeru mereka terus menyerang usaha ini dengan pelbagai tohmahan.

   Memang benar pandangan banyak pihak, kesatuan umat Melayu adalah sesuatu yang cukup mahal untuk dicapai. Kesatuan itu hanya dirindui bila berlaku Peristiwa Penentangan Malayan Union atau insiden yang seumapamanya. Golongan yang cuba memupuk kesatuan umat Melayu akan dituduh dengan pelbagai tohmahan seperti rasis atau perkauman, tiada semangat negara bangsa, berada dalam tempurung, tidak terbuka dan sebagainya. Meskipun, Islam yang menjadi pegangan kaum Melayu-Muslim adalah sangat menekankan kesatuan berteraskan Ukhuwah Islamiyah, prinsip seumpama itu tidak memberi pengaruh melainkan bila kaum Melayu-Muslim memang merasa rindu dengan kesatuan itu.

   Suasana Pasca-PRU14 telah memperlihatkan siapa PH sebenarnya. Mereka bukan sahaja tidak menepati janji manifesto mereka kepada rakyat, tetapi sudah mula bertindak seperti anai-anai mahu meruntuhkan tiang-tiang seri pembinaan negara Malaysia. Usaha sudah mula dilakukan untuk meletakkan taraf kedudukan Islam di Malaysia sama dengan agama-agama lain. Desakan juga telah dicetuskan untuk mengganggu-gugat Institusi Raja. Kedudukan Bahasa Melayu pula sudah semakin diperkecilkan dalam urusan rasmi dan dasar pendidikan. Hak istimewa bumiputera semakin dicemburui apabila timbul suara-suara sumbang mempersoalkannya. Adakah perkembangan-perkembangan ini menggamit rindu kaum Melayu-Muslim bersatu?

   Ketika persoalan ini berlegar, berlaku Pilihanraya Kecil (PRK) Sungai Kandis. DUN ini mempunyai hampir 73% pengundi Melayu-Muslim, iaitu ini komposisi yang signifikan untuk melihat adakah situasi menggamit rindu ini sudah berlaku? Dalam konteks PRK ini, ‘persefahaman’ dilihat sudah berlaku, iaitu apabila PAS tidak bertanding. Tindakan seperti ini berkemungkinan dapat mengelakkan pengundi Melayu-Muslim agar tidak lagi menjadi mangsa amalan ‘pecah dan perintah’. Sekarang terpulang kepada pengundi-pengundi Melayu-Muslim di Sungai Kandis. Merekalah yang yang sewajarnya menjawab soalan ini, jika pengundi Cina boleh bersatu, mengapa pengundi Melayu tidak boleh?   : Persatuan Melayu mestilah diasaskan atas Islam....

   Delete
  5. Saya rasa pemimpin umno serta macai umno jarang atau tidak pernah mencermin diri sendiri...itu lah sebab utama rakyat tendang umno sehingga terperosok

   Delete
 3. Bg kami gitulh bang Shah..
  Puak x sedar diri..

  Berakit2 ke hulu..
  Berenang2 ketepian..
  Berdikit2 dahulu..
  Bersenang2 kemudian..

  Bkn mcm puak puaka umnobn pengkhianat..

  Berakit2 ke hulu..
  Berenang2 ketepian..
  Ahli/macai umno sejak kalah pru..
  X tenang2 kena rasuk saka puaka hanru setan..

  Hahahakahkahkhianatmelayuapaheran..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sdra Ram...

   Tepat sekali pendapat kamu - tapi amat malang masih ada dungu berlagak professor kongkang yg saban hari menjelma dgn pelbagai samaran dgn kutipan bahan sampah serta repekan meraban entah apa2, tak ubah kelaku seorang pondan yg merungut-dengus tak dapat pelanggan.

   Kenapalah tonggeng tongong nie tersangat goblok berterusan menyongsang lari tajuk nonggeng-menonggeng menadah bontot untuk melakukan kerja2 luar tabie.......??

   Delete
  2. Wak Suman Tempe...Tentu Wak setuju kan. Kalau kita merasakn tak mampu untuk menunaikan janji2 dalam manifestomato PH yang sibuk dicanangkan atas pentas ceramah menghasut dan memfitnah mereka dulu tu..janganlah berjanji. Bukan kah itu semua hanya untuk menipu dan mengelentong rakyat jelata termasuk saya yang telah memberi undi kepada calon PH.

   Janganlah erana terberahak sangat nak menang, sanggup berbuat macam tu pada rakyat. Tengok ajelah apa kata Tun M ...dia dan PH pun tak sangka akan menang, sebab tulah dibuatnya janji2 yang mustahil untuk ditunaikan dalam 100 hari tu.

   Sekarang bila dah menang dan membentuk kerajaan..memang WAJIBlah rakyat yang memenangkan PH menuntutnya. Bila tak boleh tunaikannya, buat macam2 alasan pulak...manifestomato bukan kitab suci lah...hutang negara dah capai RM 1 Trillionlah...Kerajaan PH tak terikat dengan semua janji2 tu lah...betul ke macam ni haah ????

   Wak suman pun lebih arif tentang hukum hakam agama kan..apa jadinya orang yang tidak menunaikan janji2nya..dah tentu dikatakan munafik...kalau kerajaan pulak..wajiblah digelar kerajaan MUNAFIK macam PH ni...betu tak wak Suman oooooiiii?????

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. Tonggeng Tongong....

   Kita hanya mampu merancang tapi Allah jua yg berkuasa menentukan taqdir Illahi. Hujung2, orang tua renta 93 tahun juga direstui Allah untuk menerajang Najib serta konco2nya dan mengambil semula Putrajaya yg memang asalnya diilhamkan oleh Tun Mahathir sendiri,

   Berapa ramai pasangan berjanji cinta sejati tapi bertemu jodoh dgn yg lain & yg dah jejak ke jinjang pelamin pun berjanji sehidup semati - tapi kesudahannnya gagal sekerat jalan. Fahan tak...??

   Dah kira bagus 10 janji 100 hari manipesto PH - 2 dah terlaksana, 6 sedang diusahakan & 2 lagi dalam pertimbangan.

   Yang pasti, FDI pelaburan asing akan datang mencurah semula sedikit masa lagi, baik dari Eropah, Jepun, China, Korea Selatan. Pelaburan yg mewujudkan peluang pekerjaan & raihan kemahiran/teknologi terkini. Tun M pun akan membuat kunjungan rasmi ke Republik China bulan Ogos ini untuk mengemas/susun semula selerakan yg dionarkan oleh Najib-Rosmah-Jho Low & MCA. Faham...??

   Usaha sama kereta nasional antara Indonesia/Malaysia akan terlaksana tak lama lagi menggantikan Proton (yg telah dilelong oleh Najib & puak2nya).

   10 tahun Najib perintah apa ada? Tanah tergadai, hutang berlonggok, duit hutang 1mdb dapat 90% saja dikaut 10% oleh Banker Yahudi sebagai komisyen...dan dari RM42bilyon hanya RM2.6 bilyon balik ke Malaysia dan terus masuk poket Najib & Rosmah. Kerajaan PH sekarang terpaksa tanggung dan menyusun semula ekonomi negara.

   Memang amat malang negara kerana masih ada dungu berlagak professor kongkang yg saban hari menjelma dgn pelbagai samaran dgn kutipan bahan sampah serta repekan meraban entah apa2, tak ubah kelaku seorang pondan yg merungut-dengus tak dapat pelanggan. Kenapa jadi gitu yer.......???

   Go back to school, will ya, skunk....!!

   Delete
  5. Wak Suman Tempe...Fuyooo...Wak kena tabiklah pada keberanian KJ ketika berhujah dalam Parlimen. Dia tak kira sapa..walaupun PM pun dia sapu semacam..apatah lagi menteri2 hingusan macam Dr. Maszlee dan Salahuddin Ayub tu. Semalam dia dengan selambanya mengungkit keperluan perlantikan council of orang2 tua yang dilihat kuasa mereka tu terlalu besar hinggan boleh memaksa ketua hakim, ketua SPRM dan mantan AG letak jawatan. Tu tak termasuk CEO2 melayu dalam GLC dan GLIC. Ini saya turunkan komen mengenai kehebatan KJ tu Wak !!!

   Khairy Jamaluddin did an exemplary job highlighting the questionable role played by the Council of Eminent Persons (CEP) which, according to him, was “unaccountable and unelected.” The Rembau Member of Parliament (MP) was right to point out that the council overstepped its prescribed role as an advisory body by effecting the immediate resignations of two top judges.

   Khairy also questioned if Tan Sri Zeti Akhtar Aziz’s appointment as chairperson of both Permodalan Nasional Berhad (PNB) and Sime Darby Properties was with conflict of interest.

   Apa pendapat Wak Suman...Wak rasa council of orang2 tua kokeh ni masih releven lagi ke setelah menteri2 dan timbalan2 menteri kabinet dah lengkap sepenuhnya sekarang ni ??? Wak pun dah masuk usia oarng2 tua kokeh macam depa semua kan Wak Suman...

   Keh..keh..keh...Harrrk...Tuiii...kioikhkikioikikok

   Delete
  6. Wak Suman..The Tempe Man..I'm sure you'll agree that the CEP is the ‘real’ Government of Malaysia… based on the report below...

   PETALING JAYA: The Council of Eminent Persons (CEP) is locking horns with Pakatan Harapan (PH) leaders over the direction of government decisions, Singapore’s Straits Times has reported.

   The CEP, which is an advisory body, had brought about important personnel changes in the government, including the resignation of the Bank Negara governor, two top judges and the position of Dewan Rakyat speaker.

   The DAP reportedly wanted a different candidate for the speaker post. CEP member Tun Daim Zainuddin was said to be facing resistance from PH leaders.

   Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad had said the CEP would only last for 100 days but the report said there were concerns it could now remain beyond that time frame.   “Mahathir has to be careful about not overplaying Daim’s hand as a troubleshooter, but then again, can Mahathir even stop someone like Daim?” a senior fellow at the S Rajaratnam School of International Studies, Johan Saravanamuttu, was quoted as saying by the Straits Times.

   The report said Daim had disagreed with the renegotiation of the LRT3 and MRT2 projects, favouring a re-tendering.

   However, Finance Minister Lim Guan Eng had announced a renegotiated LRT3 deal that will see its cost cut from RM31.45 billion to RM16.63 billion.

   However, Minister in the Prime Minister’s Department Liew Vui Keong has said the CEP only acts as advisers to the government.

   “The question of accountability does not arise with the CEP, and its members are not bound by specific laws. They only act as advisers to the government,” he said in the Dewan Rakyat today.

   He was replying to a query by Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) on the accountability of the CEP and whether it was acting beyond its role as an advisory body.

   Source: The Sun Daily

   So..what says you Wak Suman , the Tempe Man????

   Delete
  7. Wak Suman the Tempe Man...Don't you know that..CEP and dictator are acting for self interest and greed to PILFER much more from the Nation.....

   3 master criminals , dictator, daim and zeti working hand in hand.......DAP, PKR AND AMANAH di perbodohkan ajeerr... macam kerbau balau kena cucuk hidung !!!!

   Only Fools like you Wak Suman the Tempe Man, who idolised dictator, now you fools see his true cunning sly nature.........save the nation of Pasir Berdengung...malaysia baru.....

   Keh..keh..keh...Harrrk...Tuiii...kioikhkikioikikok

   Delete
  8. Tonggeng dah mula dah merapu bagai apek yg bertebiat duduk mencangkung meludah kahak seperti apa dia tonjolkan dirinya "Harrrk..Tuii..kokihkikikioikhikok !!!".

   Delete
  9. Wak Suman the Tempe Man...Read this carefully..."CEP only act as advisers to the government?"

   Kalau dilihat PH Goverment kena ikut perintah Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan PH (CEP)...iaitu Tun Daim. Robert Kuok tabik spring pada Mahathir dan berkata Mahathir "selamatkan Malaysia" (menang pilihanraya) atas sebab pertolongan Daim.

   Tentu Wak setuju betapa besarnya peranan Daim ni...sebab tu lah semua menteri dan timbalan menteri kena dapatkan green light darinya dulu sebelum membuat apa2 keputusan. Wak rasa betul ke caranya macam tu ??????

   Delete
  10. Wak Suman the Tempe Man...This is an interesting article.." the CEP, and its members are not bound by specific laws. They only act as advisers to the government,”?


   NOT EVEN THE RULE OF LAW? Maybe jungle law lah..
   The Rakyat wonder... How come 'an adviser' goes to china and represented the country and talk to officials of china's government?

   Fuhhh...TDZ is much2 more powerful than the foreign minister or any other ministers in the cabinet...even more powerful than the Deputy PM..

   So..if you want to be above he law..join the CEP lah..you can be as powerful as Tun Daim !!!!

   Wak Suman the Tempe Man tak teringin keer nak join council of orang2 tua kokeh ni...rasanya Wak dah terlajak layak untuk join depa tu kan.

   Isunya...nak ke depa tu terima wak jadi geng depa tu...tapi tak salah kalau Wak mencuba kan????

   Keh..keh..keh...Harrrk...Tuiii...kioikhkikioikikok

   Delete
  11. Tun Daim, Robert Kuok & TS Zetty Aziz are world class top figures in the corporate world.

   Najib apa qualification dia ada, kamu pulak sampai ke takok SRP nak pertikaikan keredibiliti & intigriti orang.....??

   Nak tahu Tun Daim 'carried wieght' atau tidak, lihatlah nanti perkembangannya setelah kunjungan rasmi Tun Mahathir ke Republik China pada bulan Ogos nanti.

   Budak2 mentah tak abis sekolah seperti kamu tok sah menyibuk melalak tak tentu pasal macam pondan jalang merungut-dengus tak dapat pelanggan, okay....??

   Delete
  12. Kenyataan media Syed Saddiq tak lulus, hanya 39% aje..   PETALING JAYA: "Kalau saya, bagi markah 30 sahaja," itulah komen yang diberi seorang sarjana pendidikan bahasa Melayu berhubung kenyataan media yang dikeluarkan menteri belia dan sukan yang tular pada Isnin.

   Guru bahasa Melayu, Rozziana Ismali berkata, terdapat penggunaan perkataan yang membawa maksud sama, tetapi digunakan berulang kali dalam satu perenggan.

   Kenyataan media bertajuk "Berhubung isu pelepasan pemain skuad bola sepak Bawah 23 negara bagi temasya Sukan Asia 2018" yang dikeluarkan pada Ahad oleh Syed Saddiq Syed Abdul Rahman itu menjadi bahan ejekan netizen di media sosial.

   Isu berkenaan tular selepas pengendali sebuah laman Facebook memuat naik kembali kenyataan media tersebut dan memberikan komen mengenai tatabahasa serta struktur ayat yang digunakan oleh ahli Parlimen Muar itu.

   Kiri: Kenyataan media asal oleh Syed Saddiq. Kanan: Komen oleh 'penanda kertas' ke atas kenyataan media tersebut.

   Pada posting tersebut, 'penanda kertas' kenyataan media itu memberikan markah 39/100 kepada Syed Saddiq.

   "Saya dah lihat komen yang ditulis di atas kenyataan media itu. Memang ada yang betul dan ada yang tidak betul.

   "Terdapat banyak penggunaan kata yang berulang dalam satu ayat.

   "Misalnya, perkataan 'bagi' tidak boleh diguna dua kali dalam ayat yang sama. Ia boleh digantikan dengan perkataan 'untuk'," jelasnya ketika dihubungi mStar Online pada Selasa.

   Rozziana yang juga berpengalaman lapan tahun sebagai guru bahasa Melayu berpandangan kenyataan media tersebut setara dengan karangan pelajar yang menduduki ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3).   Antara komen yang ditinggalkan oleh pengguna Facebook.

   Tambahnya, penulisan ayat dalam beberapa perenggan kenyataan tersebut seharusnya diringkaskan dengan menggunakan laras bahasa yang lebih mudah difahami memandangkan ia pada asalnya dimuat naik menerusi akaun Facebook Rasmi KBSMalaysia.

   Menurut guru yang mengajar di Lubok Antu, Sarawak itu, dia memahami perkara yang ingin disampaikan oleh Syed Saddiq, namun cara penyampaian yang digunakan adalah berbelit.

   "Mungkin beliau menggunakan laras bahasa politik sebab itu ada orang yang tidak faham setelah membaca kenyataan media tersebut.

   "Lebih cantik lagi jika YB Syed Saddiq menggunakan bahasa Melayu laras biasa supaya mudah diterima oleh orang awam," katanya.   : Macam mana BM nak diperjuangkan kalau orang Melayu sendiri 'gagal' dalam BM. Kita nak marah bukan Melayu berpuluh tahun di Malaysia tapi tak bangga cakap Melayu, kita sendiri pun tak cakap Melayu bila rasa hebat ....

   Delete
 4. Sdr Shahbudin kata, ".. tiada lagi Najib yang memerintah dan Rosmah yang suka bermewah".

  Sekarang Najib boleh memerintah Rosmah. Terutama jika sebalik mnya berlaku sebelom ini.

  Tapi Rosmah sentiasa mewah. Saya amat menunggu dia dituduh, dibicara dan dipenjara. Ingin lihat mewah nya pakaian dan hiasan diri nya ditiga peringkat itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. indra Ghandi...sebagai sorang yang mahir dalam bab2 agama ni, tentunya kau tau bahawa dalam Islam.... dilarang memberi kuasa kepada mereka yang bukan hak kerana dikhuatiri boleh memesongkan akidah umat.

   Kalau sebelum ni, Menteri Agama Rejim Pakatan Haprak ni mendesak agar seluruh rakyat termasuk yang beragama Islam menghormati kecenderungan seksual individu dengan alasan Hak Kebebasan Manusia.

   Sekarang Menteri Rejim Pakatan Haprak ni tampil memberikan amaran agar gelaran Kafir Harbi tidak lagi digunakan dengan alasan nak menjaga keharmonian Negara biarpun mereka menentang Islam secara terbuka.

   Apa yang pasti, tindakan yang dilakukan oleh Menteri Rejim Pakatan Haprak tu hanya sekadar nak menjaga kepentingan Politik Peribadi DAPigs semata-mata. Bukannya dia nak menjaga kesucian Islam... tentu kau setuju dalam hal ni kan ?????

   Delete
  2. The entire world hails the victory of PH over the kleptocrat govt of BN-umno taking over the administration of the country on the right track.

   Pakatan Harapan telah mengkapakkan kepala2 banak kulop umno/pas di PRU 14 yg mana kini hidup dalam ehsan simpati, meminta-minta bantuan kewangan Kerajaaan Pusat Pakatan Harapan. Entah2, gaji pegawai2 & kakitangan di Pahang itu terbayar ker kalau Kerajaan Pusat tarik brake bantuan. Apa Pahang ada - hutan balak pun dah habis digondolkan oleh umno.......??

   Delete
  3. Wak Suman the Tempe Man...I'm sure you know that CEP is the mouthpiece of Tun M and they are the real power in the government. Looks like the people of Malaysia including all those in the PH parties have been taken for a ride of their life....

   Amacam Wak Suman Tempe best tak kena kelentong bulat2 dan kincin sampai basah lencun dengan council of orang2 tua kokeh Fuckatan Haprakan ni haah ???

   Keh..keh..keh...Harrrk...Tuiii...kioikhkikioikikok

   Delete
  4. Pulak dah...tonggeng dah buat kelaku apek2 tongkang duduk mencangkung sambil meludah kahak .Harrrk...Tuiii...kioikhkikioikikok".
   Tak ada class langsung......!!

   Budak2 mentah tak abis sekolah seperti kamu tok sah menyibuk melalak tak tentu pasal macam pondan jalang merungut-dengus tak dapat pelanggan, okay....??

   Delete
  5. Tidak bertanding bukan bermakna bekerjasama dengan BN   Pelawaan pimpinan Umno untuk bertemu pemimpin PAS di Sg Kandis ditafsirkan parti Islam itu sebagai usaha memujuk mereka turun berkempen pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis.

   Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, sehingga kini tiada sebarang perbincangan antara PAS dan Umno berhubung PRK tersebut.

   "Kita tak ada perbincangan apa-apa tentang PRK, cuma kita buat keputusan untuk tidak bertanding, dari segi mengundi itu serah pada ahli.

   "Mana boleh bersama, kita parti lain-lain. Mungkin itu harapan dia. Dia nak pujuk kita. Kita tidak akan berkempen, turun pun tidak," jelasnya kepada media ketika ditemui di Kompleks Kota Darulnaim di Kota Bahru, hari ini.

   Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mendakwa telah bertemu seorang pemimpin PAS untuk mengadakan satu program bersama sempena kempen PRK itu.

   Ismail yang juga pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor berkata program itu nanti akan mempertemukan dua parti itu di pentas yang sama, walaupun tidak dianjurkan secara rasmi atas nama parti.

   "Sebagai contoh, (boleh diadakan) forum perdana Islam yang menampilkan Syamsul Debat yang mewakili Umno dan Ustaz Azhar Idrus yang mewakili PAS.

   "Kita mahu tunjukkan ada kerjasama antara Umno dan PAS. Kalau boleh, mungkin kita letakkan setiausaha agung Umno dan PAS pada malam terakhir (kempen)," kata Ismail.

   Malah calon BN, Datuk Lokman Noor Adam juga berkata pihaknya akan mengadakan perjumpaan dengan pemimpin PAS bagi mengajak parti itu bersama-sama BN mendekati pengundi Melayu.

   Sebagai rekod, PAS belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi yang menunjukkan parti itu akan berpihak kepada mana-mana parti pada PRK kali ini.

   Setiausaha agungnya Datuk Takiyuddin Hassan sebelum ini berkata, ketiadaan calon PAS bukanlah bermakna mereka akan bekerjasama dengan Umno.


   : Adakala kita tak bertanding tetapi sebenarnya kita sudah bertanding....

   Delete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Mufti Perak dukacita jika UEC diiktiraf
   NORMAWATI ADNAN 25 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria
   Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   IPOH - Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria melahirkan rasa dukacita dengan cadangan kerajaan untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC).

   Beliau berkata, pengiktirafan itu akan membuka ruang cukup besar kepada kaum lain dengan menimbulkan semangat perkauman yang boleh merosakkan suasana harmoni di negara ini.


   “Mutakhir ini, bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum sedang dirosakkan oleh desakan pihak-pihak tertentu yang semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan sedia ada.

   “Adalah amat mendukacitakan sama sekali sekiranya UEC diiktiraf sedangkan sistem pendidikan di negara ini telah dibentuk berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Beliau berkata, Penyata Razak 1956 dan Laporan Rahman Talib 1960 adalah antara dasar terbaik yang telah digubal dengan mengambil kira semangat perpaduan kaum bagi memastikan sistem pendidikan negara mampu memelihara perpaduan nasional.

   Justeru katanya, kerajaan perlu mengambil kira maslahat umum, silibus, dasar, polisi dan akta-akta sedia ada serta pandangan pakar juga tokoh negarawan dalam setiap perancangan dasar baharu.

   “Bukannya sekadar menerima cadangan dan terus melaksanakannya tanpa melihat kepada kesan dan akibat dasar tersebut.

   “Pengorbanan negarawan seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lock dan Tun Tan Siew Sin dari MCA yang menghalang pelaksanaan UEC pada zaman mereka adalah contoh semangat perpaduan kaum yang sangat tinggi,” katanya.

   Mengulas lanjut, Harussani berkata, pengiktirafan UEC akan merungkai asas perpaduan kaum yang berpaksikan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dalam Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   “Bahasa Melayu telah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan.

   “Dasar pendidikan sedia ada yang mengangkat bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar ini telah terbukti mampu memacu pembangunan negara ke arah yang lebih baik,” katanya.

   Delete
 6. Kengkawan semua...khususnya Wak Suman Tempe tu...Cuba kau orang baca berita ni. Tentu lepas ni kau orang akan terperanjat king kong dan tak lalu makan seminggu beb !!!!

  Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat (AS) didakwa menasihati kerajaan Malaysia supaya mengambil tindakan tegas ke atas bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kerana berterusan membuat dakwaan palsu kata Presiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP), Ramesh Rao.

  Beliau berkata, apa yang berlaku menunjukkan dakwaan Mahathir dan sekutunya tidak benar sama sekali termasuklah kononnya DOJ bakal mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai Malaysian Official 1 (MO1).

  “Melalui Peguam Negara AS, Loretta Lynch, Najib tidak disiasat dalam kes 1MDB. DOJ juga sudah memaklumkan bahawa siasatan itu juga tiada kaitan dengan apa-apa siasatan jenayah ke atas Najib,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  Tambahnya, DOJ sendiri berasa kurang senang dengan pihak yang sengaja menuduh mereka kononnya akan memanggil dan mendakwa Najib dalam kes itu.

  “Selagi tiada tindakan tegas diambil ke atas Mahathir dan orang-orangnya, mereka akan terus membuat tuduhan dan dakwaan biarpun tidak ada asas atau fakta,” katanya.

  Menurut Ramesh, Mahathir menggunakan saman sivil berkenaan yang dikatakan ada individu tertentu sudah menyeleweng dana 1MDB untuk membiayai perkara-perkara tertentu untuk memburukkan nama Najib dan BN di mata dunia.

  Katanya lagi, di dalam saman sivil berkenaan, nama Perdana Menteri tidak disebut langsung oleh pihak DOJ. Malah menurutnya, dalam kes yang sama, 1MDB sendiri tidak pernah pun membuat laporan atau aduan bahawa ada wang mereka sudah hilang akibat penyelewengan. Kenyataan itu menguatkan lagi apabila 1MDB telah menegaskan bahawa mereka tidak mempunyai sebarang aset di AS.

  Fuuuh...DOJ pun dah mintak kerajaan Msia untuk mengambil tindakan sewajarnya ke atas Tun M. Persoalannya..pihak berwajib mana yang berani nak melakukannya ?????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Umno yg tak berubah. Dulu mintak payung British sehingga habis pejuang bangsa yg sejati ditangkap dan dilokapkan. Bila nak kalah pilihanraya minta pula sokongan Amerika... Haprak.

   Delete
  2. Sdra ku Bulat Ken...

   Memang malang amat malang sekali negara kerana masih ada dungu berlagak professor kongkang yg saban hari menjelma dgn pelbagai samaran dgn kutipan bahan sampah serta repekan meraban entah apa2, tak ubah kelaku seorang pondan yg merungut-dengus tak dapat pelanggan. Kenapa jadi gitu yer.......???

   Delete
  3. Pak Othaman, statement "tak ubah kelaku seorang pondan yg merungut-dengus tak dapat pelanggan." mmg win. Saya boleh tergelak sendirian sebentar tadi.

   Delete
  4. tumpang sekaki ar bro...kahkahkah...

   Delete
  5. This comment has been removed by the author.

   Delete
  6. NGO bantah keputusan MB Perak
   SAIFULLAH AHMAD 25 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore86
   NGO bantah keputusan MB Perak
   ROSLI
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   IPOH - Kumpulan Penggerak Ibu Bapa dan Komuniti (KPIBK) Perak mendesak kerajaan negeri menarik semula keputusan untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC).

   Pengerusinya, Datuk Rosli Yang Danian berkata, tindakan mengiktiraf itu bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan yang mengiktiraf bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan.


   Beliau berkata, dalam masa sama UEC juga bercanggah dengan Dasar Pendidikan Negara yang menetapkan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di sekolah sebaliknya UEC menggunakan bahasa lain.

   “Kita tegas tidak bersetuju dengan keputusan ini baik di peringkat Kementerian Pelajaran mahupun negeri kerana ia jelas bercanggah dengan Perlembagaan. Jika pemimpin yang sepatutnya jadi contoh tak hormat Perlembagaan, kita bimbang ia tidak akan lagi menjadi rujukan.

   “Keputusan ini perlu ditarik balik dan kerajaan negeri sepatutnya mendapatkan pandangan daripada pihak NGO untuk mengetahui kebaikan dan keburukan sesuatu dasar sebelum ini dilaksanakan,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

   Beliau berkata demikian sebagai mengulas keputusan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu untuk mengiktiraf UEC dengan syarat kesemua pemegang sijil berkenaan perlu fasih berbahasa Melayu.

   Dalam kenyataan kelmarin, Ahmad Faizal berkata, selain fasih berbahasa Melayu, pemegang sijil berkenaan juga perlu mendapat kredit dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

   Rosli berkata, pengiktirafan UEC akan menjejaskan perancangan kerajaan dalam usaha memperkasa bahasa Melayu.


   Laporan Sinar Harian baru-baru ini.
   Katanya, pada masa sama ia akan mengancam keharmonian masyarakat di negara ini kerana selama ini bahasa Melayu menjadi bahasa perpaduan.

   Beliau berkata, pihaknya menasihatkan kerajaan supaya memikirkan sedalam-dalamnya sebarang keputusan yang melibatkan pendidikan pada masa depan.

   Delete
 7. Cerita penyokong Dsnr yg ko bawak kt sini GN. Ramesh tu pun sama macam GN jugak. Dia ni macam Arul Kanda... bila dia dah kena nanti barulah terburai apa yang sebenarnya berlaku.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. This is Malay land’, Tajuddin beritahu wakil rakyat DAP
   Faiz Zainudin | July 25, 2018
   Ahli Parlimen Pasir Salak berkata demikian selepas Khoo Poay Tiong meminta dia belajar sejarah sebelum bercakap mengenai Malaysian Malaysia.
   DEWAN RAKYAT


   KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat gamat apabila Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) meminta Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) belajar sejarah sebelum bercakap mengenai konsep Malaysian Malaysia.

   “Sejarah? Ini tanah Melayu tahu. Kamu cakap soal sejarah, ‘this is Malay land’,” katanya ketika membahaskan titah Agong hari ini.

   Terdahulu, Tajuddin dalam ucapannya menyeru semua wakil rakyat menghormati institusi raja-raja dan hak orang Melayu, namun RSN Rayer (PH-Jelutong) tidak berpuas hati kerana merasakan ia ditujukan kepada Pakatan Harapan.

   Tajuddin berkata gesaannya untuk semua pihak. “Kita mesti tunjukkan kesetiaan kepada raja-raja Melayu. Raja penting kepada kita, sebagai ketua agama Islam. Kalau kamu hina raja, kamu hina orang Melayu.”

   Beliau menjelaskan gesaannya mahu mempertahankan institusi raja-raja, yang bertanggungjawab menjaga hak dan keistimewaan Bumiputera dan Islam.

   “Tapi ada orang mewujudkan persepsi perkauman. Kalau kita orang Melayu-Islam pertahan hak kita bukan bermakna kita rasis,” katanya.

   Tajuddin sempat membidas idea kesamarataan dalam konsep Malaysian Malaysia yang dikaitkan dengan DAP.

   “Itu bukan keadilan. Kita beri pertolongan kepada yang memerlukan. Kita beri pada Orang India, Melayu, Cina dan lain-lain yang perlukan pertolongan. Tidak ada perkauman,” katanya.

   Kata-kata Tajuddin itu mengundang reaksi Khoo, yang bangun mencelah dan berkata Malaysian Malaysia yang dilaungkan DAP itu untuk menjaga hak semua kaum.

   Tajuddin bagaimanapun mempertikaikan jawapan Khoo. “Jangan cakap sahaja. Di mulut lain, di hati lain. Kita tahu agenda kamu.”

   Khoo membalas dakwaan itu dengan meminta Tajuddin mempelajari sejarah, di mana ia dijawab dengan berkata “this is Malay land”.

   Keadaan semakin tegang apabila Willie Mongin (PH-Puncak Borneo) bangun dan mencelah. “Ini tanah Malaysia, bukan tanah Melayu”.

   “Kalau awak nak berdebat dengan saya kita boleh berdebat di luar,” kata Tajuddin pula.

   Keadaan kembali tenang apabila Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon meminta Khoo dan Willie berhenti mengganggu Tajuddin.

   Tanah Melayu atau nama Inggerisnya, Malaya, adalah kumpulan negeri-negeri di Malaysia Barat, dan dirujuk seperti itu dalam dokumen rasmi kerajaan seperti Perintah Perlembagaan Persekutuan dan jawatan seperti Hakim Besar Malaya.

   Tanah Melayu bergabung dengan Sarawak, Borneo Utara (sekarang Sabah) dan Singapura untuk membentuk Malaysia pada 1963.

   Delete

 8. ICU....Kalau kau perasan lah kan...Perdana Menteri Tun Dr Mahathir dan salah seorang Menteri passolanya, Azmin Ali dilihat berbeza pendapat mengenai janji manifestomato kerajaan Fuckatan Haprakan yang telah ditepati dan juga yang telah dicapati sehingga kini.  Ini kenyataan DS Azmin Ali:

  8 telah pun dilaksanakan
  2 dalam proses untuk pelaksanaan

  Ini pula kenyataan Boss beliau, Tun Dr Mahathir:

  2 telah mula dilaksana
  6 sedang ditunaikan
  2 belum mula langkah pelaksanaan

  Kesimpulannya, satu Kerajaan. satu kabinet. Dua pendapat yang berbeza. Dah macam kerajaan Pasir Berdengung pulak lah. Pening, mana satu yang betul...atau pun dua2 tak betul. Apa pendapat kau haah ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang malang amat malang sekali negara kerana masih ada dungu berlagak professor kongkang yg saban hari menjelma dgn pelbagai samaran dgn kutipan bahan sampah serta repekan meraban lari tajuk entah apa2, tak ubah kelaku seorang pondan yg merungut-dengus tak dapat pelanggan.

   Kenapa dia jadi gitu sewel yer.......???

   Delete
  2. Wak Suman the Tempe Man...The Rakyat just don't understand how PH could not have seen this coming at all when they propped up Mahathir as their choice of PM.

   Both Pak Lah and Najib told Mahathir to go play far far away when they took over, UMNO knows best on what Mahathir's true nature is....but alas...fools like Wak Suman Tempe just don't care about it. That's why he's willing to be urinated by Tun M until basah lencun. Wak Suman...cuba cium badan Wak tu...ada bau hancin tak ????

   Keh..keh..keh...Harrrk...Tuiii...kioikhkikioikikok

   Delete
  3. Pulak dah...tonggeng dah buat kelaku apek2 tongkang duduk mencangkung sambil meludah kahak .Harrrk...Tuiii...kioikhkikioikikok". Ada ker patut 'the sleeping pm' & 'the school drop-out pm' nak dibandingkan dgn the World's Renown Grand Old Statesman - Tun Dr Mahathir Mohamed.
   Tak ada class langsung macam langit dgn bumi......!!

   Budak2 mentah tak abis sekolah seperti kamu tok sah menyibuk melalak tak tentu pasal macam pondan jalang merungut-dengus tak dapat pelanggan, okay....??

   Delete
  4. PAS cabar PH tunjuk bukti terima RM90 juta daripada Umno
   Faiz Zainudin | July 24, 2018
   Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadli Shaari berkata, kegagalan menunjukkan bukti bermakna PH menggunakan dakwaan itu untuk mencipta persepsi jahat.
   DEWAN RAKYAT

   Ahmad Fadli Shaari mencabar PH mendedahkan dokumen bagi membuktikan PAS menerima dana RM90 juta daripada Umno. (Gambar Facebook)

   KUALA LUMPUR: PAS mencabar Pakatan Harapan (PH) pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad menunjukkan bukti parti Islam itu menerima RM90 juta daripada Umno seperti yang didakwa gabungan berkenaan sebelum pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

   Ahmad Fadli Shaari (PAS-Pasir Mas) berkata, kegagalan menunjukkan bukti bermakna PH menggunakan dakwaan itu untuk mencipta persepsi jahat.

   “Sebelum PRU14, bila kita cabar tunjukkan akaun mana kita terima RM90 juta, mereka sebut pelbagai akta kononnya dihalang kerajaan.

   “Hari ini, PH sudah menjadi kerajaan, klasifikasikan dokumen-dokumen yang PAS terima dana seperti ini,” katanya ketika membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

   Sarawak Report dalam satu artikel yang disiarkan pada 6 Ogos 2016 mendakwa RM90 juta “dipercayai” dimasukkan ke akaun pimpinan tertinggi PAS bagi mempengaruhi mereka menyokong Umno dan Barisan Nasional.

   Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak turut menepis dakwaan beliau memberi RM90 juta kepada PAS dan menyifatkan tuduhan itu mengarut.

   Susulan itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memfailkan saman fitnah terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown di Mahkamah Tinggi London pada April 2017.

   Sementara itu, Fadli turut mendakwa PH gagal menunaikan janji 100 hari mentadbir negara.

   “Di Terengganu, PAS melaksanakan 5 janji daripada 20 manifesto PAS, walaupun ada orang kata mana mungkin kahwin hari ini, esok beranak.

   “Tetapi, Terengganu kita telah beranak 5, pertama kembalikan tanah yang dirampas, rumah dan tanah kepada mereka yang berumur 21 tahun dan layak, kahwin percuma di setiap Dewan Undangan Negeri, air percuma kepada golongan miskin dan mewujudkan pusat jagaan kanak-kanak di setiap jabatan kerajaan negeri.”


   Delete
  5. tgkla tarikh mereka ckp berbeza...dol betulla

   dah tu awak nk yg suka jawab.. TAK TAU TAK TAU

   atau yg suka ckp tolol jebon pilkuda dan beberapa jenis haiwan ternakan?

   Delete
 9. Geng najib ni kalau cermin diri......pecah cermin tu...heheheheh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kihkihkihhihihihi..wajah x dterma cermin..hahahahakeh keh kehkekeh

   Delete
  2. Bro Ram & Pangker...

   Mirror..mirror, on the wall
   Who now has the big fall?

   Humoty Dumpty sat on the wall
   Humpty Jibby has the great fall.

   Regards....'Salam Perjuangan'.

   Delete
  3. PAS tidak akan kerjasama dengan BN di Sg Kandis
   Bernama | July 24, 2018
   Naib Presiden PAS, Mohd Amar Nik Abdullah berkata parti Islam itu tidak pernah mengadakan perbincangan dengan BN untuk PRK Sungai Kandis.

   Mohd Amar Nik Abdullah berkata, terpulang kepada ahli PAS mahu mengundi BN, PH atau calon bebas. (Gambar Bernama)

   KOTA BHARU: PAS menolak sebarang kerjasama, termasuk duduk sepentas berceramah ataupun berkempen dengan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis.

   Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata PAS tidak pernah mengadakan perbincangan dengan BN untuk PRK itu.

   “Kita tak ada perbincangan apa-apa pun tentang PRK ini (dengan BN), cuma kita buat keputusan tidak bertanding, itu saja. Kita tak turun berkempen sebab kita tak bertanding. Dari segi mengundi, terserah kepada ahli,” katanya pada waktu rehat persidangan DUN Kelantan di Komplek Kota Darul Naim.

   Sebelum ini, Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan mendakwa parti itu dan PAS sepakat mengadakan satu program bersama sempena kempen PRK itu, walaupun tidak dianjurkan secara rasmi atas nama parti.   PRK DUN Sungai Kandis ialah PRK pertama selepas pilihan raya umum ke-14, berikutan kematian penyandangnya, Mat Shuhaimi Shafiei akibat kanser limfoma pada 2 Julai lalu.

   Delete
 10. off topik..
  ramai tak setuju syed sadik jadi menteri.harap tun fikir kembali dan lantik org lain.
  bukan semua yg di buat oleh tun betul belaka ada juga yg perlu dibincang dan syed sadik pun ada masaalah akhlaq.
  saya harap tun bincang dgn semua parti termasuk bersatu walau pun tun ada kuasa.
  ramai yg undi ph tapi tak semestinya terima 100% apa yg ph buat.bawa berbincang supaya politik malaysia sentiasa berada di atas landasan yg betul.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh dipertibangkan - namun terlalu awal untuk kita merumuskan prestasi YB Syed Saddique.

   Beliau masih muda dan harus harungi 'trial and error' untuk menjadi lebih matang & berperestasi baik. Ini pengalaman hidup semua orang, termasuk saya sendiri.

   Delete
  2. Bro..Tolak campur bahagi darab..k setuju..masallh akhlaq sidia tu apa..nak jugak tau..mu gkin kami x pernah dengar yg x sedap..tolong bg tau kami harap..

   Delete
  3. RUU 355: Kelantan mahu ‘test’ Dr Mahathir
   Bernama | July 24, 2018
   Ketua Pembangkang DUN Kelantan berkata PAS mahu menguji kesediaan perdana menteri selepas berjaya meyakinkan kerajaan BN sebelum ini untuk membawa RUU 355 ke Parlimen.
   VIDEO INSIDE

   Ketua Pembangkang DUN Kelantan Md Alwi Che Ahmad berkata PAS yakin rakyat mahu melihat sesuatu yang baik mengenai Islam. (Gambar Bernama)

   KOTA BHARU: Kelantan perlu mengadakan rundingan semula dengan Kerajaan Persekutuan bagi membolehkan Rang Undang-undang Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU355, kembali dibahaskan di Parlimen.

   Ketua Pembangkang DUN Kelantan Datuk Md Alwi Che Ahmad (BN-Kok Lanas) dalam soalan tambahannya berkata kerajaan negeri pimpinan PAS berjaya meyakinkan Kerajaan Persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN) ketika itu untuk membawa perkara berkenaan menerusi rang undang-undang persendirian yang dibawa oleh ahli Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

   “Tak boleh ke kali ini, kita ‘test’ perdana menteri ke-7 (Tun Dr Mahathir Mohamad), kita buat apa yang kita boleh buat dan kita tengok apa yang mereka (kerajaan Persekutuan pimpinan Pakatan Harapan) boleh lakukan.

   “Kita yakin rakyat bersama-sama kita untuk melihat sesuatu yang baik mengenai Islam,” katanya pada persidangan DUN Kelantan di Kompleks Kota Darul Naim hari ini.   Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta Negeri Datuk Mohd Nasuruddin Daud berkata kerajaan negeri akan mengadakan rundingan dengan kerajaan Persekutuan berhubung perkara tersebut walaupun terdapat desas-desus yang mendakwa RUU 355 tidak akan dibahaskan di Parlimen pada sesi kali ini.

   “Kita akui dulu masa kita lulus Enakmen Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (II) 1993, (Tun Mahathir ketika itu) perdana menteri ke-4 beri amaran, namun sekarang bila beliau jadi perdana menteri ke-7, saya lihat sikap beliau berubah.

   “Yang nafi royalti minyak (kepada Kelantan) perdana menteri ke-4. Bila beliau jadi perdana menteri ke-7 dia nyatakan kesanggupan untuk bayar, dan mengenai enakmen ini (RUU355) kita harap sikap beliau berubah ke arah yang lebih baik. Itu harapan kita,” katanya.

   Terdahulu, Dr Md Yusnan Yusof (PAS-Melor) mahu tahu apakah langkah-langkah yang telah disusun untuk memastikan Enakmen Kanun Jenayah Syariah 1993 (Pindaan 2015) akan dapat dilaksanakan pada sesi ini selepas ia diluluskan dalam persidangan DUN Kelantan sesi lepas.

   Delete
  4. syed sadeq jauh lbh baik dpd syed najib.

   tk dijumpai lg harta karun kt rumah syed sadeq

   Delete
 11. Pru 14....yg menang jgn sombong..yg kalah tukarlah budaya.kalo masih kekalkan formula dan gandingan yg gagal peritlah nak bangkit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peringatan rasional tidak memihak - amat konstruktif buat pedoman. Terima kasih,

   Delete
  2. Mohon yg menang terus berjaya..yg tertonggeng sombong terus kong..

   Ok bro..moga kami x sedar diri..sukran..

   Delete
  3. ADVERTISE WITH US

   Search
   988 7
   Kenapa pemimpin DAP membisu sentimen ‘anti-Islam’ Ramasamy, soal Asri
   FMT Reporters | July 24, 2018
   Mufti Perlis berkata, ada individu yang didakwa dengan tuduhan keganasan hanya kerana memiliki buku IS, tetapi timbalan ketua menteri Pulau Pinang itu masih bebas walaupun terbabit dengan kumpulan pemberontak Sri Lanka.


   PETALING JAYA: Mufti Perlis mempersoalkan kepimpinan DAP mendiamkan diri terhadap dakwaan mengaitkan seorang pemimpin kanannya dengan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), kumpulan pemberontak yang terbabit dalam perang saudara selama beberapa dekad di Sri Lanka yang mengorbankan ratusan ribu orang awam.

   “Saya merasa dukacita dan hairan dalam hal ini kerana tiada pimpinan DAP yang bersuara,” kata Datuk Mohd Asri Zainul Abidin kepada Utusan Malaysia, merujuk laporan polis dibuat terhadap Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, P Ramasamy yang didakwa menyokong LTTE yang diisytiharkan organisasi pengganas di banyak negara.

   “Saya tidak pasti adakah kerana mereka hendak menunggu siasatan polis atau bagaimana. Namun, sekurang-kurangnya saya berharap pemimpin DAP dapat meminta polis menyiasatnya (pembabitan Ramasamy dengan LTTE).”

   Baru-baru ini, Asri dan beberapa individu yang rapat dengannya mendesak Ramasamy menjelaskan gambar pemimpin DAP Pulau Pinang itu dengan pemberontak, termasuk satu daripada gambar itu yang menunjukkan beliau memberi penghormatan kepada imej sepucuk senapang kalashnikov.


   Ini disusuli serangan berterusan Ramasamy ke atas Dr Zakir Naik yang dikehendaki atas dakwaan keganasan di India.

   Asri mempertahankan Zakir dan mempersoalkan gesaan untuk Putrajaya mengekstradisi pendakwah Islam itu ke India.

   Jumaat lalu, sekumpulan umat Islam yang diketuai seorang individu rapat dengan Asri mengadakan protes di luar sebuah masjid di George Town, Pulau Pinang, untuk menyokong Zakir dan menggesa pihak berkuasa menahan Ramasamy atas sokongannya kepada LTTE.

   Mereka turut mendakwa Ramasamy hipokrit kerana pernah membantah tindakan kerajaan mengusir lelaki dikaitkan dengan LTTE ke Sri Lanka, tetapi kini menggesa Zakir dihantar pulang ke India.

   Asri berkata, Ramasamy bersikap dwistandard dan mempunyai sentimen anti-Islam, ciri-ciri yang sama dalam perjuangan LTTE.

   “Saya dapat melihat sikap anti-Islam yang ada pada Ramasamy, mempunyai ciri-ciri yang serupa dalam perjuangan LTTE,” katanya sambil menambah kumpulan pemisah itu membunuh ramai penduduk kampung Islam dalam usaha mewujudkan sebuah negara berasingan untuk orang Tamil di Sri Lanka.

   Asri berkata, pihak berkuasa sebelum ini mengambil tindakan terhadap penyokong IS, termasuk mereka yang menyokong kumpulan pengganas itu dari jauh.

   “Kita lihat ada individu yang hanya memiliki beberapa buah buku berkaitan IS telah dihukum (didakwa) kerana disabitkan dengan keganasan.

   “Bagaimana pula individu seperti Ramasamy yang sehingga hari ini belum diambil tindakan sedangkan pembabitannya (dengan LTTE) jauh lebih jelas jika dibandingkan orang yang memiliki buku (IS)?” soal Asri yang menafikan kritikannya terhadap Ramasamy ada kaitan dengan sokongan ke atas Zakir.

   Delete
  4. jgn sentuh yg gagal tu nnti awak dilabel anti islsm sekular liberal lgbt jebon kuda dap dn mcm2 lagi yg tiada kaitan dgn politik...kecuali di zimbabwe.

   Delete
 12. Hok alo..amendenya GST dihapuskan ganti dengan SST..hok alooo
  Subsidi petrol kata nak bagi 1.50..sekarang 2.20 hok aloooo tak turun2..hok alooooo

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa saja yg Tonggeng meragam nie - selepas cangkung berkahak tidak menjadi dia menyundal mulut pulak tak pasal2 harga minyak petrol.

   Delete
  2. hok kalooh... u kenal demo pun kenal kn

   Delete
 13. banyak la kencingnya..hok aloooo

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah terkucil lu..kokkooo..kok kooo..

   The X-men..

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Tun Dr Mahathir Mohamad awal2 lagi dah umum harga petrol dan diesel buat masa ini akan kekal dan tidak berubah mengikut harga semasa.

   Beliau tegaskan, sekiranya berlaku kenaikan pada harga minyak mentah dunia, kerajaan akan menanggung subsidi supaya ia kekal.


   Harga minyak tidak akan naik dan tidak akan turun. Kalau tidak cukup, kerajaan akan beri subsidi, katanya ketika menjawab soalan wartawan berkaitan harga minyak negara yang sebelum ini diumumkan naik atau turun pada setiap hari Rabu.

   Berikutan pengumuman itu, petrol RON95 kekal pada harga RM2.20 seliter, RON97 (RM2.47) dan diesel (RM2.18) yang kekal sejak lebih sebulan lalu.

   Kita kena ingat Kerajaan Pantatberak Najib sejak 29 Mac 2017, telah memanupulasi harga petrol dan diesel negara ini ditentukan sistem apungan terurus, dan diumumkan secara mingguan pada setiap Rabu berbanding setiap bulan.

   Harga petrol dan diesel ketika itu diletakkan di bawah sistem apungan terkawal secara bulanan sejak 1 Disember 2014, berikutan penghapusan subsidi minyak.

   Kita patut bersyokur Pakatan Harapan melalui manifesto mereka sebelum ini berjanji akan menstabilkan harga minyak dan memperkenalkan semula subsidi petrol secara bersasar. Ini baru dikatakan Janji Ditepati (bukan macam Najib janji dicapati....!!).

   Tonggeng..tonggeng, kenapalah semakin teruk kesewelan kamu tuuu.....!!

   Delete
  4. Huk alo. Hebak mu. Buleh ttukor. Ari ni mu jadi oghe kelate. Esok ganu. Lepah tu uboh jadi oghe putih. Tp hok kencing meleleh mu tok seh tukor.

   Delete
  5. Saya rasa pemimpin umno serta macai umno jarang atau tidak pernah mencermin diri sendiri...itu lah sebab utama rakyat tendang umno sehingga terperosok

   Delete
 14. Assalamualaikum,

  The manifesto is hard to be executed due to government financial position is not so strong, what more after the abolishment of gst.

  Many works need to be done to undo the damage that has been done. But first government must get rid of the existing officer or else government will be wrongly advised once again. Not all officer being suppressed to follow order. Some of them voluntarily become part of the previous government team.

  All the best.

  ReplyDelete
 15. UMNO nak cermin muka sendiri? Takkan berlaku sebab apabila mereka melihat diri mereka dalam cermin, akan nampaklah wajah sebenar mereka iaitu ternakan yang hidupnya makan dedak dan suka berak merata2. Maka kita lihat mereka tetap juga dengan kerja2 bodoh dan pemikiran2 yang bebal. Mempersoalkan janji 100 hari PH adalah ibarat seperti mempersoalkan hal rumahtangga jiran sebelah yang tidak ada kaitan langsung dengan mereka. Mereka tak puashati dengan janji2 tu walaupun rakyat dilihat sebagai redha dengan usaha yang diperbuat oleh PH untuk menunaikannya.

  Ini kerja bodoh yang sama tahap dengan kerja bodoh Lokman adam apabila meminta Parlimen dibubarkan atas alasan PH menang sebab menggunakan fitnah. Sangat bodohlah Lokman ini kalau dia menyangka tuduhan dia keatas PH sebagai pemfitnah boleh membubarkan Parlimen atau Tun M sebagai PM dan PH sebagai kjaan akan membubarkan parlimen yang telah mereka susah payah menangi atas sebab tuduhan dan rasa tak puashati satu ternakan UMNO. Walau kuat mana ternakan tu menjerit2 dan berdemo, Tun M dan PH tak akan membubarkan parlimen.

  Kerja bodoh hanya dilakukan oleh orang bodoh shj. Dan kempen menyeru rakyat menolak Ph dalam PRK atas alasan kjaan PH tak melaksanakan janji 100 hari yang masih belum cukup tempoh termasuk dalam kategori kerja paling bangang untuk kempen PRK. Lokman Adam ni sinonim dengan kebodohan dan sesiapa yang duduk berganding bahu dengan si bodoh akan mendapat kerugian jua akhirnya. Harap2 UMNO akan kekal dengan kerja2 bodoh dan PAS kalau nak duduk bersama dengan golongan ni pun rakyat tak de nak tegah malah mungkin rakyat lagi seromok.

  Nick.
  cape Tiger.

  ReplyDelete
 16. Hari ini Nik Abduh menggesa penyokong PAS yang berada di Sg Kandis memberikan undi kepada BN. Atas dasar apa atau alasan yang bagaimana penyokong PAS perlu memilih BN. Bukankah telah terbukti UMNO/BN gerombolan pengamal rasuah, dasar BN menyusahkan rakyat terbanyak sehingga ditolak secara total dalam pilihanraya ke 14. Namun secara tiba-tiba, Nik Abduh mengatakan BN adalah pilihan terbaik di Sg Kandis. Inilah sebenarnya diri Nik Abduh. Seorang macai UMNO yang menyamar sebagai pemimpin PAS. Inilah diri sebenar Nik Abduh. Pemakan duit haram yang telah menggelapkan hati nuraninya. #NikAbduhpergimeninggal

  ReplyDelete
 17. umno mana berani tengok cermin.....nanti nampak muka penyangak, penyamun

  ReplyDelete
 18. Membilang hari...
  Menjelang 100 hari...
  Sudah 76 hari...
  Ada lagi 24 hari...

  Untuk KERA-jaan tomato dgn mintri2 sarkas dinobatkan KERA-jaan HARAM...

  Ingat fatwa mopti Perlis, " perbuatan menipu pengundi adalah haraammm...
  Haram
  Haraamm
  Haraaammm...

  ReplyDelete
 19. KERA-jaan munafiq fasiq

  Surah al-A'raf, ayat 102:

  وَمَا وَجَدۡنَا لِأَڪۡثَرِهِم مِّنۡ عَهۡدٍ۬‌ۖ وَإِن وَجَدۡنَآ أَڪۡثَرَهُمۡ لَفَـٰسِقِينَ (١٠٢)

  Dan Kami tidak mendapati bagi kebanyakan mereka sebarang janji (yang ditepati), dan Kami tidak mendapati kebanyakan mereka melainkan orang-orang yang fasik. (102)

  Komen:

  Allah Ta'ala meletakkan orang2 yg tidak menepati janji sebagai orang2 yg fasiq.
  Itulah sebabnya mufti negeri Perlis, Dr MAZA mengatakan perbuatan menipu pengundi (tidak menunaikan janji2 dlm manifesto PRU) adalah berdosa.

  ReplyDelete
 20. يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَوۡفُواْ بِٱلۡعُقُودِ‌ۚ

  Wahai orang2 yg beriman, sempurnakanlah perjanjian-perjanjian.
  (Surah Al-Maidah, ayat 1)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...