Wednesday 11 July 2018

KAK ROS - BELI ATAU TIDAK?


Berikutan saman oleh sebuah firma tukang emas di Beirut terhadapnya, Rosmah Mansor, melalui peguamnya bukan saja menolak dakwaan menggunakan wang curi untuk  membeli 44 unit barang kemas bernilai hampir RM60 juta dan sedang dituntut itu, malah juga menafi melakukan pembelian kepada barangan tersebut.


Sebaliknya, peguam isteri bekas Perdana Menteri itu berkata, barangan itu hanya diperlihatkan saja kepada Rosmah.


Alamak, apa sudah jadi?


Beli atau tidak beli? Benarkah diperlihatkan saja?


Jika tidak dibeli, kenapa barangan kemas bernilai hampir RM60 juta tersebut yang dihantar kepada Rosmah pada 10 Februari, masih lagi disimpan di kediamannya sehingga ia dirampas oleh pihak polis dalam serbuan selepas kejatuhan Najib Razak dalam pilihanraya 9 Mei lalu?

Kenapa tidak segera dipulangkan sebaik saja selesai melihat-lihat atau membeleknya dan jika benar, tidak mahu membelinya?


Berapa lama Rosmah mahu menyimpan barangan kemas itu di kediamannya?


Apakah proses melihat-lihat dan membelek barangan kemas tersebut memerlukan tempoh masa lebih 3 bulan?


Adakah mana-mana kedai emas sedia membiarkan barangannya disimpan di rumah pelanggan dalam tempoh begitu lama tanpa sebarang bayaran atau dibeli sebahagiannya?


Global Royalty Trading SAL dalam samannya semalam, memohon perisytiharan mahkamah bahawa semua barangan yang dirampas pihak polis itu adalah milik sah mereka dan perlu dikembalikan atau alternatifnya, Rosmah perlu membayar kembali keseluruhan nilainya.


Mungkinkah barangan itu sebenarnya memang dibeli oleh Rosmah, cuma bayarannya saja belum dijelaskan?


Jika tidak, mengapa ia berada dalam simpanan Rosmah melebihi tempoh 3 bulan?


Kak Ros, cakaplah betul-betul - beli atau tidak barangan kemas tersebut? (ShahbudinHusin 11/07/2018)

65 comments:

 1. Jgn salah sangka.
  Itu emas utk perjuangan ABATA.
  Simbol kepada nasib bangsa melayu yg diperjuangkan.

  Kalau xde barang kemas tu semua, melayu akan jadi bangsat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenyataan Fadiah berniat jahat, menghasut: Perkasa
   MUHAMMAD AFHAM RAMLI 10 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore519
   Kenyataan Fadiah berniat jahat, menghasut: Perkasa
   Syed Hassan (kiri) bersama Roslan serta Naib Yang Dipertua Perkasa Kelantan, Datuk Che Abdullah Che Ismail menunjukkan laporan polis yang dibuat.
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Kenyataan Peguam, Fadiah Nadwa Fikri yang mendakwa sistem Raja Berpelembagaan tidak lagi relevan di dalam institusi demokrasi negara berikutan kewujudan monarki dan dianggap ketinggalan zaman di kebanyakan negara adalah sebagai penghasut.

   Setiausaha Agung Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Syed Hassan Syed Ali berkata, kenyataan ini adalah berniat jahat.


   Menurutnya, ini boleh dilihat sebagai usaha mempengaruhi rakyat untuk menghapuskan kuasa dan kedudukan Yang DiPertuan Agong.

   "Beliau (Fadiah) jelas menghasut agar institusi diraja dimansuhkan selain mendakwanya telah lapuk.

   "Saya tidak faham apa yang dimaksudkannya sebagai lapuk. Sebenarnya mengikut undang-undang, sesiapa berniat untuk menjatuhkan institusi diraja dianggap melanggar undang-undang," katanya selepas membuat laporan di Balai Polis Putra, di sini, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Fadiah didakwa buta hati]

   Tambah Syed Hassan, sejak PRU14 lalu, semakin banyak kenyataan berani dikeluarkan dan amat dibimbangi sekiranya perkara ini dibiarkan, ia akan mempengaruhi golongan muda khususnya.

   "Ini amat mengejutkan, apatah lagi isu seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), tahfiz, Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) dan lain-lain disuarakan oleh kaum Melayu sendiri. Apa nak jadi? Adakah mereka faham apa yang mereka lakukan?," katanya.

   Sementara itu, Ketua Penerangan Perkasa, Datuk Roslan Kasim berkata, tindakan harus diambil mengikut Akta Hasutan dan usah dibiarkan kerana boleh menjadi 'barah'.

   "Kenyataan sedemikian seperti cuba menjolok sarang tebuan. Tindakan pencegahan harus diambil segera dan elak ia melarat," katanya.

   Terdahulu, dakwaan Fadiah itu dikeluarkan dalam sebuah portal tempatan bagi mengulas sekeping gambar Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membongkok sambil mencium tangan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar dikala Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai hubungan tegang dengan institusi diraja.

   Delete
  2. PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   1. APABILA DISEBUT SAHAJA PERKATAAN WALI RAMAI YANG MEMAHAMI WALI NIKAH ATAU WALI ALLAH YANG MEMPUNYAI KERAMAT DAN PERKARA LUAR BIASA YANG BERLAKU KE ATASNYA. SEBENARNYA PERKATAAN WALI YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN ADALAH LEBIH LUAS DARIPADA ITU.

   2. TERLEBIH DAHULU SAUDARA DIPERINGATKAN SUPAYA TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA KERANA MEREKA TIDAK KEBAL DARIPADA API NERAKA APALAGI HENDAK MENYELAMATKAN ANDA DARI AZAB TERSEBUT. PELAJARI DAN KAJI SENDIRI SUPAYA ANDA DAPAT SELAMATKAN DIRI DARIPADA ANCAMAN TERSEBUT.


   3. ALQURAN DITURUNKAN DALAM BAHASA ARAB YANG MEMPUNYAI KEPELBAGAIAN SENI…DI ANTARANYA ISTILAH YANG DIGUNAKAN BERSIFAT MELUAS PENGGUNAANNYA….WALI ADALAH BERMAKSUD AMAT DEKAT KEPADA SI POLAN,,,MENGIKUTINYA,,,MELINDUNGI TANPA BATAS,,,MENOLONGNYA,,,MENGASIHANINYA,,,MENGUASAI NEGERI,,,MENJADI WALI SATU NEGERI,,,PEMERINTAH,,,GABENOR…..WALI JUGA ADALAH NAMA BAGI TUHAN.

   4. SATU LAGI ISTILAH YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN IALAH WALIJAH IA BERMAKSUD KAWAN ATAU SEKUTU.


   5. ALQURAN 4 : 44 – 45 MENGINGATKAN KITA SUPAYA BERWASPADA DENGAN PARA ILMUAN YANG MEMAHAMI KITAB SUCI TAPI MEMBELI KESESATAN DAN BERMAKSUD MENYESATKAN ORANG RAMAI DARI JALAN YANG BENAR…ALLAH MAHA TAHU MUSUH-MUSUH KAMU…CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI WALI DAN CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI PEMBANTU.

   6. AL QURAN 8 : 88 MENEGUR ORANG BERIMAN BAGAIMANA MEREKA BOLEH BERPECAH DUA BILA BERHADAPAN DENGAN GOLONGAN MUNAFIK SEDANGKAN ALLAH TELAH KEMBALIKAN MEREKA KEPADA KEKAFIRAN AKIBAT PERBUATAN MEREKA…ADAKAH KAMU BERMAKSUD MEMBERI PETUNJUK KEPADA MEREKA YANG ALLAH TELAH SESATKAN??...BARANGSIAPA YANG DISESAT OLEH ALLAH KAMU TIDAK LAGI DAPAT MENEMUI JALAN PETUNJUK UNTUKNYA….OLEH ITU JANGANLAH KAMU LANTIK DI KALANGAN MEREKA ITU SEBAGAI WALI,,,,,

   7. ALQURAN 9 : 55 – 57 MENEGASKAN BAHAWA HANYA YANG LAYAK MENJADI WALI IALAH ALLAH,,,RASULNYA DAN ORANG BERIMAN YANG MENDIRIKAN SOLAT,,,MENGELUARKAN ZAKAT DALAM KEADAAN TUNDUK KEPADA ALLAH….ALLAH MEMBERI JAMINAN KEMENANGAN KEPADA MEREKA..


   8. ALQURAN 8 : 72 SESUNGGUHNYA ORANG YANG BERIMAN,,,BERHJRAH,,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA MEREKA PADA JALAN ALLAH,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA…MEREKA INILAH YANG MENJADI WALI SESAMA MEREKA..

   9. ALQURAN 8 : 73 ORANG KAFIR ITU ADALAH WALI SESAMA MEREKA…JIKA KAMU TIDAK MEMBANTU SESAMA ORANG BERIMAN PASTI AKAN TERJADI FITNAH DI MUKA BUMI DAN KEROSAKAN YANG BESAR..


   10. ALQURAN 46 : 32 BARANG SIAPA YANG TIDAK MENYAHUT SERUAN MAKA DIA BUKANLAH DAPAT MELEMAHKAN ALLAH DI MUKA BUMI DAN TIADA SELAIN ALLAH WALI BAGINYA.

   11, ALQURAN 2 : 28 JANGANLAH ORANG BERIMAN MENGAMBIL ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MEMBELAKANGKAN ORANG BERIMAN….BARANG SIAPA MELAKUKANNYA IA TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH.


   12. AL QURAN 9 : 23 WAHAI ORANG BERIMAN JANGANLAH KAMU MENGAMBIL AYAH DAN SAUDARA KAMU SEBAGAI WALI SEKIRANYA MEREKA LEBIH MENYINTAI KUFUR DARIPADA IMAN….BARANG SIAPA DI KALANGAN KAMU MENGAMBIL MEREKA SEBAGAI WALI MAKA MEREKA INI ORANG YANG ZALIM..


   13. AL QURAN 4 : 138-139 BERILAH KHABAR GEMBIRA KEPADA PARA MUNAFIK BAHAWA MEREKA LAYAK MENDAPAT AZAB YANG PEDIH IAITU MEREKA YANG MELANTIK ORANG-ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MENINGGALKAN ORANG BERIMAN….ADAKAH MEREKA INGINKAN KEMULIAAN DI SISI ORANG KAFIR ITU….SESUNGGUHNYA SEMUA KEMULIAAN ITU MILIK ALLAH..

   Delete
  3. Jamban league,lebai pakai modest dan Geng Najis bertiga ni memang binatang kerana kalau manusia mereka memang faham tajuk Tuan Budin. Ni hari2 meroyan komen keluar tajuk.

   Delete
  4. Sangat2 setuju dengan tuan..membawang mcm polong yg dh tak bertuan

   Delete
 2. Itukan hadiah...kikhkihkih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pengiktirafan UEC bertentangan dasar pendidikan
   NORHASPIDA YATIM 10 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore186
   Pengiktirafan UEC bertentangan dasar pendidikan
   Abdul Raof (duduk, kiri) merakam gambar sempena Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Agung 2016-2018 kali keempat Persatuan Persara Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia di sini, hari ini.
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA TERENGGANU – Persatuan Pesara Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Malaysia membantah pengiktirafan terhadap Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) kerana ia bertentangan dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   Presidennya, Datuk Abdul Raof Hussin berkata, pengiktirafan terhadap sijil itu bertentangan dengan matlamat pendidikan negara kerana tidak menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama.


   “Pengiktirafan UEC bertentangan dengan matlamat pendidikan negara yang bertujuan meletakkan murid-murid berlainan bangsa, agama dan etnik di bawah satu bumbung demi mewujudkan perpaduan negara.

   “Ia akan menimbulkan jurang antara murid malahan murid Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) terus menerus terpisah daripada pelajar-pelajar pelbagai bangsa,” katanya.

   Selain itu, Abdul Raof menegaskan, UEC akan melunturkan minat pelajar terhadap Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan selain bertentangan dengan Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967: Bahasa Kebangsaan sebagai Bahasa Rasmi.

   “Ia akan mewujudkan dasar pendidikan carca-marba kerana keseluruhannya, matlamat SMPC berbeza dengan sistem dasar pendidikan negara.

   “Sistem pentadbiran, kualiti penilaian dan peperiksaan, buku teks, kaedah dan penekanan kurikulum dan isi pendidikan tidak sama dengan dasar dan sistem pendidikan negara kerana dasar dan sistemnya diasaskan berdasarkan kepada sistem pendidikan Taiwan,” katanya.

   Tambahan pula, katanya, bahan pengajaran dan pembelajaran serta buku teks Sejarah SMPC begitu lemah dan tidak menjaga sensitiviti pelbagai kaum di negara ini khususnya orang Melayu dan agama Islam serta tidak menepati dasar Falsafah Pendidikan Negara.

   “Buku teks Sejarah SMPC tidak menyentuh kegemilangan Kerajaan Melayu Melaka dalam sistem pentadbiran dan perdagangan tetapi lebih menonjolkan kewujudan hubungan baik dan pengaruh Dinasti Ming dan hubungan dengan Melaka.

   “Terdapat juga gambaran salah berkaitan cara ibadat dan hukum agama Islam di mana memaparkan gambar kumpulan ajaran sesat, Aminah Wadut menjadi imam yang makmumnya lelaki,” katanya.

   Terdahulu, Gabungan Persekutuan Pertubuhan Lembaga Sekolah-Sekolah Cina Malaysia (Dong Jiao Zong) meminta kerajaan mengiktiraf UEC yang diambil semua pelajar di SMPC bagi membolehkan mereka memasuki universiti awam di Malaysia.

   Delete
  2. 14. BERDASARKAN AYAT-AYAT DI ATAS KITA BOLEH FAHAMI BAHAWA MELANTIK ORANG KAFIR MENJADI WALI MEMBUATKAN SESEORANG ITU BERSIFAT MUNAFIK,,,TIDAK PERLU MENJADIKAN ILMUAN YANG MENJUAL AGAMA MENJADI WALI,,,,,JANGAN MELANTIK MEREKA YANG MENYEBABKAN PERPECAHAN DI KALANGAN UMAT ISLAM MENJADI WALI KERANA MENGHADAPI GOLONGAN MUNAFIK,,,,,ORANG BERIMAN WAJIB MELANTIK SESAMA ORANG BERIMAN YANG MENUNAIKAN SOLAT DAN ZAKAT SERTA BERHIJARAH,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA,,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA SESAMA ORANG BERIMAN…..ORANG KAFIR ADALAH WALI SESAMA MEREKA JADI KENAPA KITA ORANG BERIMAN BERSUSAH PAYAH HENDAK MELANTIK MEREKA….MEREKA YANG MELANTIK ORANG KAFIR TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH….HATTA SAUDARA TERDEKAT PUN TIDAK BOLEH DILANTIK JIKA MEREKA LEBIH SAYANG KEPADA KEKUFURAN APALAGI YANG TIADA PERKAITAN KELUARGA….

   15. APA PULA PERKAITAN PERKATAAN WALI DENGAN NAMA ALLAH,,,,INI ADALAH KERANA JIKA SILAP MEMILIH KAFIR SEHINGGA MEMBELAKANG HUKUM ALLAH IA AKAN SAMPAI MENUHANKAN MEREKA…SYIRIK BUKAN SAHAJA DENGAN MENYEMBAH TOKONG TAPI BERSEKUTU DALAM MEMBUAT PERUNDANGAN DENGAN MENOLAK HUKUM ALLAH.

   Delete
 3. ari ini cukup 2 bulan PHarpan memegang tampuk pentadbiran kerajaan.

  1) Menghapuskan GST dan mengurangkan kos sara hidup dengan pelbagai inisiatif peduli rakyat.

  Belum ditunaikan!
  GST belum dihapuskan, hanya dikadar sifarkan. terbukti langsong tarak mengurangkan harga barangan. inisiatif peduli rakyat? mai mlm sikit.

  2) Menurunkan harga minyak singgit5.

  Dah terlaksana!

  Kalau isi singgit5 dapat laa singgit5..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ade dlm buku manipesto Harapan minyak turun 1.50?... Ko kena klentong dgn macai umno haprak bodoo.

   Delete
  2. Oklh tu bro..gst sifar..kawan kami kata bina satu rmh kg.lapanglh sikit..pasal 6persen kenaan tu bolehlh beli perabot bhai..kan cantik..barang sejak dulu mana ada kurang ia bertambah2 dr kami kecik smpai dah beso..itu kosting pembuTan punya hal..jgn cukai berlebih2an dah..nak cukai pun patut2lh..
   Singgit5.. gua x fahamlh beb

   Delete
  3. Terima kasih Dr M, kerajaan Malaysia, kata Zakir Naik
   FMT Reporters | July 11, 2018
   Zakir Naik mahu menjadi sebahagian daripada kepelbagaian kaum di negara ini dan peka dengan sensitiviti yang diperlukan.

   Zakir Naik berkata ada pihak menggunakan rakaman video, memetik ucapannya di luar konteks dan pelbagai rancangan jahat untuk menuduhnya terlibat dalam keganasan, ucapan provokasi dan pengubahan wang.

   PETALING JAYA: Penceramah kontroversi Zakir Naik mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia, khususnya Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang membenarkannya tinggal di negara ini selagi beliau mematuhi undang-undang dan menyokong keamanan.

   Beliau yang disiasat di India atas dakwaan pengubahan wang dan penyebaran ekstremisme berkata keputusan itu mengukuhkan lagi keyakinannya bahawa Malaysia meraikan kepelbagaian kaum.

   “Saya dengan rendah hati akan menjadi sebahagian daripada kepelbagaian kaum ini, dan saya juga mengakui sensitiviti yang diperlukan.

   “Saya tidak berhasrat mengganggu atau menjejaskan keseimbangan ini dengan cara apa sekalipun, atau melanggar undang-undang negara ini, kerana itu adalah keprihatinan utama saya untuk memupuk keharmonian sosial yang kini dinikmati warganya,” kata Zakir dalam satu kenyataan.   Beliau yang mengharapkan keadilan dan kedamaian yang sama di negaranya berkata beliau terhutang budi kepada Malaysia yang bukan hanya memberi layanan yang adil, tetapi meraikannya sebagai individu yang cintakan perikemanusiaan.

   “Saya berdoa agar Allah terus memberkati Malaysia dan pemimpinnya yang berani, Tun Dr Mahathir.”

   Sebelum ini Dr Mahathir berkata kerajaan tidak akan mengusir Zakir selagi beliau tidak menimbulkan masalah.

   “Selagi dia tidak menimbulkan sebarang masalah, kita tidak akan mengusirnya kerana dia sudah diberikan status penduduk tetap,” katanya.

   Semalam, beliau juga berkata kerajaan tidak perlu mudah tunduk kepada desakan berhubung isu Zakir kerana perlu mempertimbangkan pelbagai faktor termasuk undang-undang.

   “Kita tidak selalunya terpaksa ikut kehendak orang lain, kita kena tentukan sebab-sebab kita respon kepada mana-mana desakan sama ada dia (Zakir) mengikut undang-undang ataupun tidak. Kalau tidak, ada orang akan jadi mangsa.”

   Mengulas lanjut, Zakir berkata kebelakangan ini terdapat beberapa media ‘menyerangnya’ dengan dakwaan beliau menyebarkan hasutan bagi keganasan, walaupun sebenarnya ia bertujuan menyerang Islam dan umatnya.

   “Tidak menemui apa-apa bukti terhadap saya, mereka menggunakan rakaman video, memetik ucapan saya di luar konteks dan pelbagai rancangan jahat untuk menuduh saya terlibat dalam keganasan, ucapan provokasi dan pengubahan wang.

   “Selalunya penipuan ini disebarkan dalam bentuk gambar yang memaparkan mesej yang dilampirkan dengan gambar saya,” katanya yang turut berpesan kepada orang ramai agar mengesahkan mesej tersebut sebelum membuat kesimpulan.

   Delete
  4. KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK.

   2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM BERAJA. TENGOK SAHAJA SEPERTI BERUNAI DARUS SALAM. KENAPA NEGARA TERSEBUT TIDAK BERMASALAH MELAKSANAKAN SISTEM ISLAM. JAWABANNYA ADALAH KERANA SISTEM BERAJA YANG DIAMALKAN.

   3. SISTEM ISLAM INI BUKANLAH BARU. SISTEM INI DILAKSANAKAN SECARA SISTEMATIK SEMENJAK NABI MUSA SEPERTI KITAB TAURAT. NABI-NABI YANG MENYUSUL KEMUDIAN MENGGUNAKAN UNDANG-UNDANG TAURAT TERSEBUT. OLEH KERANA ITULAH SAMPAI SEKARANGPUN KALAU KITA MEMBACA INJIL TERDAPAT OLD TESTAMENT(ASALNYA TAURAT) KERANA ISA A.S DIMINTA MELAKSANAKAN HUKUM-HAKAM TAURAT. JIKA KITA MEMBACA AL QURAN, ALLAH MEMERINTAH MUHAMMAD MEMINTA YAHUDI UNTUK MEMILIH SAMADA MEMILIH HUKUM ALQURAN ATAU TAURAT.

   4. SISTEM DEMOKRASI YANG DIAMALKAN ADALAH SISTEM DAJJAL YANG SEMEMANGNYA DIDOKTRINKAN UNTUK TIDAK MEMBENAR PELAKSANAAN HUKUM HAKAM ISLAM. SEBAGAI CONTOH MESIR DAN ALGERIA APABILA PARTI ISLAM BERJAYA MENGAMBIL ALIH NEGARA SERTA MERTA KERAJAAAN TERSEBUT DIGULINGKAN… SISTEM INI HANYA MEMENANGKAN GOLONGAN MAJORITI TANPA MENGIRA MAJORITI ITU BETUL ATAU TIDAK…SEDANGKAN ISLAM MENYOKONG KEBENARAN ( TRUTH SHALL PREVAIL )…SEBAGAI CONTOH DI USA ARAK PERNAH DIHARAMKAN TAPI BERTUKAR MENJADI HALAL KERANA MAJORITI…ADAKAH SISTEM BEGINI DISOKONG ORANG BERIMAN??

   5. SISTEM DEMOKRASI TIDAK MEMPUNYAI NILAI MORAL. SEBAGAI CONTOH NAHENDA MODI PM INDIA MEMPUNYAI REKOD MEMBUNUH 2000 MUSLIM DAN DI SENARAI HITAMKAN UNTUK MEMASUKI BEBERAPA BUAH NEGARA. TAPI SETELAH MENANG MENJADI PRESIDEN LARANGAN TERSEBUT SERTA MERTA DI HAPUSKAN. BEGITU JUGA,, KATAK DAN KADOK POLITIK YANG TIDAK BERMORAL DI BENARKAN DALAM SISTEM DEMOKRASI MALAYSIA.

   6. DI ACEH, HUKUM HAKAM ISLAM HANYA BERJAYA DILAKSANAKAN APABILA SETELAH SETENGAH ABAD PEJUANG-PEJUANG ISLAM BERJIHAD DAN MENDAPAT AUTONOMI SENDIRI BARULAH HUKUM ISLAM DAPAT DITEGAKKAN. ADAPUN DI DAERAH-DAERAH LAIN INDONESIA UMAT ISLAM BERKECAMUK DENGAN SEGALA MACAM FAHAMAN DAN AGAMA SEHINGGA SEBUAH RUMAH MEMPUNYAI KELUARGA YANG MEMPUNYAI PELBAGAI AGAMA. GEREJA DIGILIR-GILIRKAN UNTUK MELAKSANAKAN PELBAGAI RITUAL SEMUA AGAMA SECARA BERGILIR. INILAH AKIBATNYA PELAKSANAAN SISTEM REPUBLIKAN.

   7. NEGARA-NEGARA SEPERTI ENGLAND DAN THAILAND MASIH MENGAMALKAN SISTEM BERAJA TIDAK DIPERSOALKAN SEMATA-MATA KERANA MEREKA BUKAN BERAGAMA ISLAM.

   8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA….. SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA…. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT…. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   10. JADI SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG DOMINAN UNTUK MENDAULATKAN HUKUM HAKAM ISLAM. SESIAPA YANG TIDAK BERSETUJU DENGAN HUKUM HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN ADALAH KAFIR/MUNAFIK/HIPOKRIT/MURTAD/PENGIKUT DAJJAL.

   Delete
  5. Sifar gst dan 6% gst pun macai susah nak faham. Hairan! Bertambah hairan bila brg yg dibeli mereka masih tak turun harga. Adakah mereka berdusta atau peniaga yg berdusta? Jawapannya hanya mereka yg tahu.

   Delete
  6. This comment has been removed by the author.

   Delete
  7. JL orang cap keris. Lebai Moden cap bulan. Hahaha jangan nk bergaduh kat blog budin ni.... pergi buat debat perdana... kahkahkah

   Delete
  8. Lim Kit Siang Speaker? hampir lengkaplah perjuangan DAP   KUALA LUMPUR: Selepas berdekad lama berada di kerusi pembangkang, ahli politik paling terkenal mungkin berpindah ke kerusi speaker apabila Dewan Rakyat bersidang buat pertama kali minggu depan selepas pilihan raya umum ke-14, menurut sumber yang boleh dipercayai.

   Sumber itu berkata pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad bersungguh mempertimbangkan nama Lim Kit Siang, orang kuat DAP yang memenangi kerusi Iskandar Puteri, Johor pada 9 Mei lepas.

   Satu pengumuman akan dibuat selepas mesyuarat mingguan Kabinet esok.

   Sumber berkata nama Lim disertakan bersama sekurang-kurangnya 2 nama lain, termasuk ahli politik veteran Tan Sri Rais Yatim, yang secara terbuka mengisytiharkan sokongan kepada Dr Mahathir semasa kempen pilihan raya 2 bulan lalu.

   “Walaupun tak sukar untuk bayangkan Rais duduk di kerusi speaker, tetapi akan ada penentangan daripada beberapa wakil rakyat kerajaan, kerana dia dilihat sebahagian daripada orang-orang lama,” kata sumber itu.

   Sumber mengesahkan pemimpin PKR, Datuk Johari Abdul, yang mengetuai ahli-ahli Parlimen PKR semasa menjadi pembangkang, juga calon speaker.

   Namun Johari bukan calon pilihan, ekoran bantahan daripada individu-individu berpengaruh yang merujuk kepada penglibatannya dalam Biro Tata Negara (BTN), agensi yang dikendalikan kerajaan dulu yang dikritik kerana program mempengaruhi pemikiran penjawat awam.

   “Kit Siang mempunyai pengalaman selama berdekad berbahas di Parlimen, bukan sahaja dengan rakan-rakan Ahli Parlimen tetapi juga dengan speaker berhubung prosedur Parlimen,” kata sumber itu.

   “Dia sangat tahu peraturan Dewan Rakyat, jadi dia perlu dipertimbangkan untuk jawatan itu.”

   Pada Ahad, Ketua Setiausaha Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah mengesahkan speaker baru daripada kalangan Ahli Parlimen, berbeza dengan cara BN sebelum ini.

   Beliau berkata langkah itu bagi memastikan rasa tanggungjawab dalam kalangan ahli Dewan Rakyat.

   Jawatan itu sebelum ini diduduki oleh ahli politik Sabah, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, yang dikritik oleh pembangkang kerana berat sebelah kepada BN, terutama dalam topik berkaitan 1MDB.

   Lim, 77, menjadi Ahli Parlimen sejak 1969, apabila dia memenangi kerusi Bandar Melaka untuk DAP. Sejak itu dia mewakili 7 kerusi persekutuan, termasuk Iskandar Puteri, nama baru bagi Gelang Patah, yang dimenangi pada 2013 selepas menewaskan menteri besar Johor ketika itu, Tan Sri Abdul Ghani Othman.

   Beliau Ahli Parlimen pembangkang paling lantang di penggal pertama Dr Mahathir sebagai perdana menteri.

   Dia digantung beberapa kali dari sesi Dewan Rakyat. Pada 1992, dia digantung kerana menuntut siasatan ke atas skandal melibatkan syarikat berkaitan MIC dan Telekom Malaysia.

   Pada Mac tahun ini, dia sekali lagi digantung kerana enggan berganjak dari kerusinya apabila diarah oleh Pandikar.

   Lim beberapa kali dilantik sebagai ketua pembangkang, keseluruhannya selama 30 tahun.


   : DAP sebenar minoriti tetapi menguasai parlimen apabila dapat kemenagan 90% yang ditandingi kerana politik Islam yang bodoh....

   Delete
 4. Terus terang jelh kak ros..beli ke x..jgn suka terus bergelap kak ros..bkn xda duit nak bayarkan kak ros..masa kena rampas tu hari duit kan beratus juta kak ros..x sempat nak bayar kot kak ros..tapi malang ye kak ros..abg jib tertonggeng pulak..x jd bos dah kak ros..jd semua projek kak ros sangkut jugalh kan kak ros..gelap mrngelap x baik kak ros..suka gelap2 tu hantu saka jembalang puaku tu kak ros..memang banyak hantu saka jembalang puaka masa abg jib jd bos..herannya puaka2 tu lesap senyap..masa abg jib bos amboi puaka saka mengilai2 bagai nak rak..kak ros o kak ros..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Umno dah kalah, tiada lagi jawatan, projek, kata Asyraf Wajdi
   Faiz Zainudin | July 10, 2018
   Ketua Pemuda baru berkata ahli Umno tidak lagi boleh berjuang untuk jawatan dan projek kerana semua itu tidak lagi boleh diberikan.

   Asyraf (dua dari kanan) sebagai ahli panel di wacana Sinar Harian di Shah Alam hari ini. (Gambar Facebook)

   SHAH ALAM: Para ahli tidak lagi boleh berjuang untuk jawatan dan projek-projek kerajaan kerana Umno tidak lagi boleh memberikan semua itu selepas kalah pada pilihan raya 9 Mei lepas, kata Datuk Asyraf Wajdi Dusuki.

   Ketua Pemuda Umno baru itu dalam peringatannya juga berkata peluang-peluang projek dan jawatan melalui “perjuangan” Umno sudah melalaikan ahli-ahli parti daripada tanggungjawab mereka.

   “Apa silap kita? Apabila kita berada di puncak kita lalai dan angkuh. Kita disibukkan dengan perebutan kuasa dan soal projek.

   “Hari ini siapa berjuang untuk Umno untuk jawatan? Jawatan sudah tidak ada. Siapa berjuang untuk projek? Projek sudah tidak ada,” katanya dalam Wacana Sinar Harian bertajuk ‘Mampukah BN Bangkit Semula?’ di Shah Alam hari ini.   Beliau berkata para ahli harus sedar tentang hakikat ini kerana selepas ini Umno perlu berubah dari segi struktur dan budaya bagi mengembalikan sokongan rakyat.

   “Kita tidak boleh lagi berlagak seperti mana dulu – sombong, angkuh. Kita perlu turun ubah budaya turun bersama akar umbi.

   “Tidak perlu tidur di hotel-hotel, cukuplah tidur di rumah ketua bahagian dan cawangan. Saya sudah mula di 5 negeri yang saya turun bila adakan program. Ini semua untuk apa? Untuk mencipta semangat dan perjuangan baru.”

   Wacana hari ini turut menampilkan Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Ahli Majlis Tertinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

   Pasca kekalahan PRU-14, Asyraf meminta ahli supaya lebih meyakini kerja-kerja baik yang Barisan Nasional lakukan sepanjang 60 tahun memerintah negara.

   “Tidak ada orang boleh menafikan sumbangan BN,” katanya.

   “Sebagai contoh, kita lihat perkembangan Islam cukup hebat bawah BN tetapi kadang-kadang penyokong Umno sendiri tidak yakin kita pejuang Islam.

   “Kadang-kadang kita merasakan pejuang Islam ada pada parti berlabel Islam. Hakikatnya, kita bawa model Islam sebenar.”

   Delete
  2. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU.

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 5. Tak payah buang masa TANYA KakMah, lah.
  GLOBAL ROYALTY TRADING SAR ini SCHAMMER.
  Tak caya cer korang GOOGLE, cari ada ke pembekal emas
  International bernama GLOBAL ROYALTY TRADING SAR di LABNON..........????
  Kalau kita google HABIB JEWELS terus keluar gambar gelang, cincin, loket, dokoh, anting-anting, rantai,dll. Siap ada tunjuk bilik pamerannya. Jangan cari alasan GLOBAL ROYALTY TRADING di Lubnan. Kan ini kononnya syarikat INTERNATIONAL yang membekalkan barang kemas kepada golongan ternama seluruh dunia, mana mungkin takda dalam carian pakcik WIKI.......?????
  Global Royalty Trading SAR ni samalah macam IPTC tipu di Dhubai yang terima bayaran 1MDB. Duit nya lesap, entah ke mana. Kalau dipulangkan barang kemas USD60 juta ni kpd Syarikat ni, memanglah kita bodoh dikenakan oleh KAK MAH dua kali!!!!!!!!
  Tipah boleh tertipu sekali tapi tidak dua kali.
  Cuma MACHAI umno macam Lebai moden je boleh percaya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Depa berlakun lagi ke?
   Barangkali bila dok rumah sg buluh baru tak jadi pelakun.

   Delete
  2. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   India’s top court reviews homosexuality ban
   AFP | July 10, 2018
   India's top court began reviewing Tuesday petitions against a colonial-era ban on homosexuality.

   Section 377 of India’s penal code, a relic from 1860s British legislation, bans gay acts as “carnal intercourse against the order of nature” and allows for jail terms of up to life, although prosecutions are rare. (AFP pic)

   NEW DELHI: India’s top court began reviewing Tuesday petitions against a colonial-era ban on homosexuality, in the latest chapter of a legal tussle between social and religious conservatives and more liberal-minded Indians.

   Section 377 of the penal code, a relic from 1860s British legislation, bans gay acts as “carnal intercourse against the order of nature” and allows for jail terms of up to life, although prosecutions are rare.

   In 2009 the Delhi High Court effectively decriminalised gay sex, saying a ban violated fundamental rights, but the Supreme Court reinstated it in 2013 after religious groups successfully appealed.

   The Supreme Court said the High Court had overstepped its authority and that the responsibility for changing the law rested with lawmakers, not the courts. Efforts to introduce legislation, however, came to nothing.   In January this year, however, the Supreme Court agreed to hear a challenge by a clutch of high-profile Indians who said the law created an atmosphere of fear and intimidation in the world’s largest democracy.

   One of them, Keshav Suri, a hotelier, told AFP last month he wanted “an inclusive and diverse India.”

   “I am a proud gay man, I want to live with dignity. I want to have the right to live with dignity,” he said.

   “I want to be able to make sure that every citizen in this country has the right to choose their sexual orientation as a consenting adult.”

   The gay community was emboldened last year when the Supreme Court referred explicitly to the issue in a landmark ruling upholding the right to privacy.

   Gay sex has long been taboo in conservative India, particularly in rural areas where nearly 70% of people live, with homophobia widespread. Some still regarding homosexuality as a mental illness.

   Hindu right-wing groups supportive of Prime Minister Narendra Modi’s ruling Bharatiya Janata Party (BJP) have been especially vocal, calling gay relationships a disease and a Western cultural import.

   Last month, a lesbian couple committed suicide by jumping into a river in the western state of Gujarat, in just the latest tragedy as gay men and women struggle to reconcile their feelings and conform to societal norms.

   According to official data, 2,187 cases under Section 377 were registered in 2016 under unnatural offences. Seven people were convicted and 16 acquitted.

   Globally 72 countries criminalise same-sex relationships, according to a 2017 report by the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association.

   Delete
  3. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN DEMOKRASI/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP

   Delete
  4. Yang punya ilmu pengurusan ekonomi yang baik ialah pengurusan Harakah sebagai contoh terbaik hinggakan nk bayar gaji pekerja pun ciput....kahkahkah

   Delete
  5. Selalu tertipu apabila membeli durian?   Nah, saya akan kongsikan 10 tips untuk memilih durian. Saya berani jamin tips ni buat korang puas hati.

   1. Bentuk bulat.
   Durian berbentuk bulat mempunyai isi yang banyak berbanding bentuk lonjong.

   2. Berat durian.
   Makin ringan, makin banyak isi durian. Kalau ada dua durian yang sama saiz, ambil yang paling ringan.

   3. Tangkai.
   Tangkai pendek dan tebal menandakan isi yang tebal dan banyak. Perhatikan juga tangkai kering atau terpotong. Tak ada tangkai, tak payah beli. Saya selalu tekan dengan kuku untuk cek tangkai lama ke baru.

   4. Bunyi.
   Ketuk durian dan pilih yang berbunyi padat semasa diketuk.

   5. Duri.
   Pilih durian yang berduri pendek dan jarang untuk isi yang padat.

   6. Bau.
   Hidu durian dan cari yang berbau manis.

   7. Juring.
   Durian berjuring lima paling ideal untuk dapatkan isi yang banyak dan besar. Makin banyak juring, makin kecil isi.

   8. Kulit.
   Pilih durian yang belum dikopek atau tidak merekah kulitnya. Perhatikan keadaan kulit. Kalau ada tompok hitam itu tanda isi dalamnya buruk.

   9. Warna.
   Dah siap pilih tu, korang minta penjual tu belah untuk rasa dan tengok isi. Kalau tak ok, minta tukar. Kulit berwarna kuning tak bermakna isinya kuning juga. Jangan tertipu.

   10. Musim.
   Beli durian ketika musim panas/kering. Jangan semasa hujan/lembap. Takut terbeli durian yang 'dipulas ribut'.

   Harap korang boleh guna tips ni untuk pilih durian nanti. Dah masuk musim dah ni.
   Ye la. Beli durian ni, yang penting puas hati. Mahal sikit pun takde hal. Asal kena dengan harga.
   Azlan NoorPilih, beli dan makan durian


   : Durian buah Malaysia tapi di Malaysia sendiri pun mahal... Malaysia negara pengeluar minyak, minyak di Malaysia tak turun, kena kencing oleh PH.. Negara Malaysia ini asalnya hak Melayu tapi Melayu Islam merempak di negara mereka kerana mereka bodoh berpolitik dan tolak Islam....

   Delete
 6. Terima kasih Dr M, kerajaan Malaysia, kata Zakir Naik
  FMT Reporters
  ShareTweetPinMail

  Zakir Naik berkata ada pihak menggunakan rakaman video, memetik ucapannya di luar konteks dan pelbagai rancangan jahat untuk menuduhnya terlibat dalam keganasan, ucapan provokasi dan pengubahan wang.

  PETALING JAYA: Penceramah kontroversi Zakir Naik mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia, khususnya Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang membenarkannya tinggal di negara ini selagi beliau mematuhi undang-undang dan menyokong keamanan.

  Beliau yang disiasat di India atas dakwaan pengubahan wang dan penyebaran ekstremisme berkata keputusan itu mengukuhkan lagi keyakinannya bahawa Malaysia meraikan kepelbagaian kaum.


  “Saya dengan rendah hati akan menjadi sebahagian daripada kepelbagaian kaum ini, dan saya juga mengakui sensitiviti yang diperlukan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ucapan hari lahir daripada 'musuh' politik Tun Mahathir
   RIDAUDDIN DAUD DAN SHAMSUL ABD GHANI 10 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.3K
   Ucapan hari lahir daripada 'musuh' politik Tun Mahathir
   Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyambut ulang tahun ke-93 hari ini. Beliau ditemui ketika menyampaikan perutusan pada Program Taklimat Governans, Integriti dan Antirasuah di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) hari ini. Dr Mahathir turut menerima ucapan Selamat Hari Lahir selepas menyampaikan perutusan pada sesi taklimat itu daripada tetamu yang hadir. Foto - Bernama
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - [VIDEO] Meskipun 'bermusuh' dan berbeza ideologi politik, beberapa pemimpin Umno tetap menzahirkan ucapan hari lahir kepada Perdana Menteri tertua di dunia, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Antaranya, Pemantau Kerajaan Malaysia Baharu, Datuk Lokman Noor Adam yang turut sama menitipkan ucapan selamat buat Pengerusi Bersatu itu dengan mendoakan agar beliau dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.


   Beliau juga mendoakan Dr Mahathir ‘dibuka pintu hatinya’ untuk selamatkan orang Melayu dan Islam.

   "Saya juga berharap beliau berhenti dari terus dipergunakan DAP dan kalau boleh gerakkan untuk satukan semua ahli Parlimen Melayu untuk duduk di bawah satu bumbung.

   "Walaupun bila beliau perintah dan semua orang Melayu bersama beliau, mungkin saya lagi teruk dilanyak Dr Mahathir tapi saya reda.

   Asalkan ia boleh selamatkan orang Melayu dan juga Islam," katanya ketika ditemui semasa menghadiri Wacana Sinar Harian kali ke-64 di Auditorium Karangkraf, di sini, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: #TunM93 kini trending]

   Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir turut menzahirkan ucapan hari lahir buat perdana menteri.

   "Selamat hari jadi, semoga beliau terus diberikan kesihatan berada dalam lindungan ALLAH, semoga beliau dapat melaksanakan tanggungjawab beliau sebagai perdana menteri dengan adil dan juga dapat mengelakkan daripada perkara yang tidak baik kepada negara.

   "Dan yang paling penting sebagai perdana menteri, beliau dapat laksanakan tugasnya dengan baik," katanya.

   Selain mereka, Ketua Pemuda Umno Malaysia, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki turut mendoakan agar Dr Mahathir menjadi pemimpin yang boleh merealisasikan Malaysia Baharu seperti diimpikan rakyat.

   "Bermakna kerajaan menyuburkan nilai-nilai demokrasi, bukan berteraskan kepada nilai benci dan dendam. Apa yang penting, kita bina Malaysia baru yang subur nilai demokrasinya.

   "Ia juga bermakna kerajaan tidak menekan mana-mana pihak yang mempunyai pandangan berbeza dengan mereka," katanya ketika ditemui selepas wacana berkenaan.

   Exco Wanita Umno Malaysia, Datin Mastura Mohd Yazid turut mengucapkan selamat kepada Dr Mahathir namun nadanya sedikit berbeza berbanding yang lain.

   Dalam ucapannya, Mastura berharap supaya kerajaan sekarang mendengar segala rintihan rakyat dan memohon supaya institusi Melayu dan Islam dipelihara sebaiknya.

   "Selamat Hari Lahir kepada Tun Dr Mahathir. Saya merayu supaya kerajaan yang ada sekarang mendengar segala rintihan rakyat dan Umno juga bersama rakyat memohon supaya institusi Melayu dan Islam itu dipelihara, dijaga sehingga akhir zaman," ujarnya.

   Sementara itu, Dr Mahathir Mohamad menzahirkan penghargaan kepada seluruh rakyat yang menyampaikan ucapan selamat hari lahir kepada beliau, hari ini.

   “Saya ucap berbanyak terima kasih kerana begitu ramai daripada orang ramai yang telah sampaikan ucapan selamat hari lahir berkenaan dengan kelahiran saya 93 tahun dahulu, pada 10 Julai.

   “Saya harap mereka yang telah hantar mesej hari jadi ini dapat membantu saya dalam usaha saya menjalankan tugas. Saya ucap terima kasih sekali lagi,” katanya menerusi rakaman video yang dipaparkan di laman rasmi Twitter beliau.

   Delete
  2. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA HARTANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH TERUTAMA GENERASI MUDA.

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 7. Apa yang saya nampak ialah barang2 kemas Rosmah kan dah kena sita, jadi syarikat ni tiba-tiba muncul dan mengaku semua barangan tu milik mereka adalah supaya syarikat ni boleh tuntut balik barangan tu daripada mahkamah atas alasan ia milik depa dan bukan milik Rosmah. Ia perkara biasa yang berlaku apabila seseorang yang berhutang, barang2 di rumahnya kena proses sita untuk dilelong bagi tujuan membayar hutang dan pihak ketiga akan tiba-tiba muncul dan mendakwa barangan tu milik depa. Kebarangkalian mereka bertindak di atas 'arahan' Rosmah pun ada.

  Barangkali itulah sebenarnya dan barangkali juga tidak. Ada banyak kebarangkalian di situ. Pada peringkat ini kita masih belum pasti apa sebenarnya yang berlaku. Siasatan lanjut akan dedahkan perkara yang sebenar.

  Apa pun yang pasti tentang episod ini ialah ia telah membongkarkan lagi penipuan pasangan Jibros ni sebab dulu Jib kata semua barang2 tu adalah hadiah. Kenapa tiba-tiba timbul pulak cita ni?

  Kot mana pun yang benar, yang pastinya ialah putar belit lidah pasangan suami isteri ni memang benar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harga kekal walaupun GST sifar
   WARTAWAN SINAR HARIAN 10 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.4K
   Barang
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) berkata pihaknya menerima aduan daripada orang ramai akan tiadanya perubahan harga pada kebanyakan barangan selepas pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada kadar sifar sejak 1 Jun lepas.

   Timbalan Presidennya Mohd Yusof Abdul Rahman menggesa kerajaan supaya membuat pemantauan harga barangan keperluan asas kerana tiadanya perubahan pada harga seperti yang diharapkan rakyat dan kerajaan.


   "Kita menerima aduan menerusi e-mel atau laman sosial Facebook tentang harga barangan yang tidak berubah walaupun GST sifar,” katanya di sini, hari ini dan menambah bagaimanapun pihaknya tidak menerima aduan mengenai harga barangan yang semakin mahal.

   Selain itu, Mohd Yusof berkata senarai jenis barangan keperluan yang sepatutnya turun harga perlu didedahkan kepada pengguna supaya mereka peka dengan perbezaan harga barangan semasa berbelanja.

   "Dengan mendedahkan jenis barangan yang sepatutnya turun harga selepas cukai GST pada kadar sifar dapat mengelakkan kekeliruan," katanya dan berharap kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap peniaga yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa untuk tidak mengenakan cukai sebanyak enam peratus itu.

   Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Saifuddin Nasution Ismail baru-baru ini berkata bahawa 70 peratus daripada barangan keperluan menyaksikan penurunan harga sejak pelaksanaan GST pada kadar sifar dan ini diragui pelbagai pihak.

   Beliau berkata penurunan harga barang dikesan berdasarkan tinjauan kementerian dari 1 Jun sehingga 30 Jun lepas.

   Sementara itu, ketua aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan yang tidak menafikan bahawa penurunan harga barangan selepas pelaksanaan GST pada kadar sifar masih belum lagi menjadi kenyataan, menasihatkan pengguna menjadi “mata dan mulut” kepada pihak berkuasa untuk mengatasi masalah itu.

   "Pengguna perlu bersikap proaktif supaya peniaga tidak mengambil kesempatan dalam hal ini. Jika buat laporan terhadap pihak berkuasa mengenai salah laku peniaga, tolong sertakan sekali maklumat lanjut termasuk bukti transaksi untuk memudahkan siasatan oleh pihak penguat kuasa.

   “Penguatkuasaan perlu diperhebatkan dengan memantau harga barangan di premis perniagaan untuk memastikan enam peratus GST itu tidak dikenakan lagi terhadap barangan,” katanya.

   Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (Cassa) Datuk Jacob George pula berkata pihaknya mendapati tidak ada petunjuk jelas akan adanya penurunan harga bagi barangan seperti yang dikatakan menteri itu.

   "Hasil pemerhatian pihak kami hampir di seluruh negara dan juga melalui pertemuan dan perbincangan dengan golongan sasar termasuk pengguna, tiada sebarang perubahan harga terhadap barangan seperti yang dikatakan. Kalau ada pun cuma satu atau dua barangan sahaja," katanya.

   Tambah beliau, kenyataan menteri tentang penurunan harga barangan itu adalah tidak realistik.

   Delete
  2. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 8. Mccai kata tismah niaga barang kemasarab lubnan...peguam rosemah kata untuk lihat2 sahaja...gila ker arab lubnan hantar barang kemas puluh juta berbulan2 untuk semah tengok2 aje...pagi petang siang mlm semah duk nengok2 barang kemas pak arab lubnan...

  Masa kena rampas kata barang hadiah pelbagai negara dan barang hadiah perkahwinan anak..

  Kena saman barang kemas untuk tengok2 aje berbulan2 plak...pak arab kata ade barang srblm ni yg dibayar oleh semah dan pihak ketiga...

  Sape yg temberang dlm kes ni?..

  Pak arab kena bagi bukti kpd Amar Singh kalo nak tuntut balik..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tun M punca rakyat mulut lancang
   RIDAUDDIN DAUD 10 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore4.8K
   Lokman Noor Adam
   Lokman Noor Adam
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Pemantau Kerajaan Malaysia Baharu, Datuk Lokman Noor Adam berpendapat kepimpinan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi punca kepada bercambahnya kenyataan kontroversi yang turut menyentuh institusi diraja kebelakangan ini.

   Menurutnya, beliau merasakan kenyataan lancang sebegitu akan terus dikeluarkan baik dari orang Melayu mahupun bukan Melayu selagi tiada usaha mengubah corak pemikiran Tun Dr Mahathir.


   [ARTIKEL BERKAITAN: Peguam gesa mansuh sistem raja dipanggil polis]

   Dakwanya lagi, lebih ramai akan berani berbuat demikian kerana matlamat pemimpin berusia 93 tahun itu adalah untuk menghapuskan sistem Raja Berpelembagaan dan menggantikannya dengan sistem republik.

   "Saya berpandangan bahawa kelancangan mulut rakyat pertikaikan tentang hak istimewa orang Melayu, agama Islam dan Raja-Raja Melayu berpunca daripada kepimpinan Pakatan Harapan yang dipimpin oleh Tun Dr Mahathir.

   "Sebagai contoh, bila kita buat laporan polis berhubung kenyataan A Kadir Jasin dan Hishamuddin Rais, tiada tindakan diambil. Ini menunjukkan mereka imun. Inilah yang saya panggil 'law of jungle' (undang-undang rimba).

   "Negara kita tidak mempunyai undang-undang untuk halang orang seperti ini dan mereka sesuka hati boleh ambil pendekatan hasut rakyat supaya benci raja dan Yang Dipertuan Agong," katanya ketika ditemui selepas Wacana Sinar Kali ke-64, di sini, hari ini.

   Beliau berkata demikian bagi mengulas cadangan aktivis Pakatan Harapan, Fadiah Nadwa Fikri yang menggesa sistem beraja perlu dimansuhkan dan mendakwa monarki sudah lapuk.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Fadiah didakwa buta hati]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Kenyataan Fadiah berniat jahat, menghasut: Perkasa]

   Menggunakan pepatah 'melentur buluh biarlah dari rebungnya' sebagai analogi, Lokman menganggap Dr Mahathir adalah 'rebung' dan jika mahu rakyat berhenti keluarkan kenyataan sebegitu maka tindakan perlu bermula dari Dr Mahathir.

   "Memang budak perempuan (Fadiah) itu salah tapi puncanya Dr Mahathir. Nak melentur buluh biarlah dari rebungnya dan dalam kes ini, rebungnya adalah Dr Mahathir. Kalau tak betulkan Dr Mahathir, sampai bila pun rakyat akan begitu.

   "Matlamat Dr Mahathir adalah untuk jadi maharaja. Sekarang saya tunggu bila rakyat nak bersama kami. Kita dah mula gerakan untuk bantah satu-persatu tindakan kerajaan yang kita anggap melampau.

   "Kalau rakyat tak nyatakan sokongan kepada raja dan Yang Dipertuan Agong, mungkin makin sukar untuk raja bertindak. Rakyat Malaysia perlu bangkit dan nyatakan pendirian mereka (sokongan kepada raja)," ujarnya.

   Delete
  2. Lokeman edem baru terasa perut dah kempis.....baru nak melalak...masa perut buncit bisu tak peduli ialam bangsa dan raja..

   Delete
  3. This comment has been removed by the author.

   Delete
  4. Humanisme PBB Yang Bertuhankan Manusia   Saya tertarik dengan isu Humanisme yang diperincikan dalam usul Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berhubung agenda hak asasi kemanusiaan sejagat. Ia juga terkandung berkaitan isu Comango yang hebat diperdebatkan tidak lama dahulu. Sesungguhnya isu ini belum selesai malah tidak akan pernah selesai kerana ia adalah perjuangan dalam menegakkan hak asasi kemanusiaan demi kebaikan insan. Namun, ingin saya mengutarakan pandangan tentang perjuangan humanisme acuan PBB ini lahir hanya berteraskan logik akal manusia semata-mata.

   Apa Itu Humanisme
   Setiap manusia mempunyai hak dalam kehidupan di dunia ini. Humanisme pada asasnya adalah penerapan konsep hak asasi seorang manusia yang perlu dihormati oleh manusia lain. Ia tidak disangkal demi kebaikan kehidupan manusia tanpa mengira latar belakang agama, bangsa, budaya, politik, jantina dan sebagainya. Kita perlu membantu dan menyokong antara satu sama lain berteraskan konsep kemanusiaan demi kebaikan bersama. Ia sememangnya satu etika yang mulia dalam kehidupan dan ketamadunan manusia.

   Sungguh pun begitu, harus kita sedari disebalik konsep asas humanisme PBB itu terdapat lanjutan perkara yang menyentuh sensitiviti kepercayaan antara agama, bangsa termasuk budaya Barat dan Ketimuran. Lebih meruncingkan apabila terdapat tuntutan meliberalkan agama… antara tuntutan Islam dengan pandangan agama lain, termasuk menolak fahaman seluruh ahli agama dengan mengambilkira pandangan dari golongan tidak mempercayai agama, ‘free thinker’ termasuk pengikut fahaman ‘Scientology’.   Humanisme PBB Membentuk Liberalisme Dan Pularisme
   Liberalisme sebenarnya adalah akar tunjang kepada pemikiran yang diperjuangkan dalam memartabatkan Humanisme. Pemikiran yang berteraskan intelek manusia demi membentuk satu jalinan keakraban kehidupan bermasyarakat di dunia ini. Liberalisme menyokong hak kesamarataan dalam beragama yang hanya sekadar menjadi kepercayaan anutan manusia semata-mata. Agama tiada terkait dengan pengaruh cara hidup, perundangan serta pentadbiran manusia dunia moden idaman PBB.

   Pemikiran liberalisme menerapkan kepercayaan bahawa setiap agama itu benar. Liberalisme ini akan melahirkan masyarakat yang berkiblat fahaman Pluralisme iaitu semua agama adalah betul dan pastinya diterima tuhan. Cuma cara setiap agama sahaja yang berbeza antara satu dengan yang lain. Penghujungnya, tiada satu pun agama yang tidak benar. Agama hanya seperti mendengar muzik… memilih rentak yang disukai sekadar untuk mendapatkan inspirasi serta ketenangan hidup.

   Humanisme acuan PBB secara tidak sedar akan menjadi seperti satu agama baru. Tidak kira samaada seseorang itu Islam, Kristian, Hindu, Buddha, Taoisme atau apa jua agama pun asalkan pemikiran mereka mestilah berteraskan humanisme berkerangkakan liberalisme dan mengiktiraf pluralisme. Agama Humanisme PBB bertuhankan manusia yang sudah mula merebak hari ini. Terlalu mengagungkan hak-hak asasi manusia tetapi membelakangkan hukum ketuhanan atas nama ‘Human Rights’… Anda fahamilah dan kajilah sendiri…

   "Kemudian, kalau mereka tidak dapat menerima cabaranmu (wahai Muhammad), maka ketahuilah, sesungguhnya mereka hanya menuruti hawa nafsu mereka dan tidak ada yang lebih sesat daripada orang yang menuruti hawa nafsunya dengan tidak berdasarkan hidayah petunjuk dari Allah. Sesungguhnya Allah tidak memberi pimpinan kepada kaum yang zalim (yang berdegil dalam keingkarannya)" - Surah Al-Qasas : Ayat 50

   KHIR KHALID


   : Manusia disesati dengan pelbagai cara. Mereka yang cuba ikut Islam dizaman ini dipandang serong ibarat mengenggam bara api..... satu fahaman yang boleh mengganggu akidah secara halus.. kita diajak unttuk menidakkan konsep ketuhanan secara tidak sedar..

   Delete
 9. Sumpah....bukan kak Ros punya. Kak Ros hanya amik upah tolong polish barang tu kasi kilat. Tak caya?.. Tanya pada Kiki si kucing.....Hehehekikikihahahakahkahkah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peguam gesa mansuh sistem raja dipanggil polis
   WARTAWAN SINAR HARIAN 10 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore6.2K
   Peguam gesa mansuh sistem raja dipanggil polis
   Paparan Twitter Fadiah Nadwa
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Peguam wanita dilaporkan menggesa sistem diraja dimansuhkan telah dipanggil polis untuk soal siasat.

   Fadiah Nadwa Fikri yang juga aktivis Pakatan Harapan memaklumkan perkara itu melalui ciapan di Twitternya, hari ini.


   "Saya telah dipanggil oleh polis untuk siasatan bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

   "Soal siasat di IPD Brickfields esok jam 4 petang," tulisnya.

   Kontroversi melanda wanita muda ini selepas beliau mendakwa sistem Raja Berperlembagaan sudah lagi tidak relevan dalam institusi demokrasi negara.

   Kenyataan itu mendapat kritikan banyak pihak dan menuntut beliau dikenakan tindakan tegas.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Awasi Bala LGBT   LGBT lahir dari doktrin liberalisme yang menuntut kebebasan berekspresi hingga melanggar fitrah manusia yang normal. Ia bukanlah penyakit baharu yang menimpa manusia. Al-Quran telah menceritakan berkenaan kebejatan kaum Sodom yang larut dengan jenayah homoseksual hingga mereka diazab oleh Allah.

   ⚫ Ketagih Memberontak.

   Liberalisme membawa aspirasi penentangan terhadap peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh Allah kepada manusia. Ekoran dari terbawa-bawa dengan sikap sentiasa tidak puas hati dengan Tuhan, sampai ke satu tahap mereka tidak berpuas hati dengan kejadian diri mereka sendiri.

   Lelaki tidak berpuas hati dengan fitrahnya sebagai lelaki dan perempuan tidak berpuas hati dengan fitrahnya sebagai perempuan. Maka lahirlah penyakit lesbian, gay, biseksual dan transgender yang menjadi akronim kepada LGBT. Penganut LGBT tidak sedar bahawa mereka sedang memberontak dan berlaku zalim terhadap hakikat diri mereka sendiri.

   Yang lebih ekstrim, muncul pula golongan queer yang sentiasa mempertikai orientasi jantina mereka. Mereka berpanjangan keliru antara mahu memilih untuk cenderung kepada lelaki atau cenderung kepada perempuan. Dari itu ditambah ragam LGBT menjadi LGBTQ.

   ⚫ LGBT Adalah Sebuah Gerakan.

   Ramai yang salah faham dengan menganggap kononnya LGBT merupakan dosa individu secara privasi yang tidak boleh diganggu. Sedangkan kebimbangan kita terhadap LGBT adalah kerana ia bergerak secara gerakan yang sentiasa menghasut masyarakat supaya mencacatkan fitrah manusiawi mereka.

   Jika kita ikuti perkembangan LGBT, ia merupakan agenda yang dimulakan oleh Barat khususnya Amerika sebagai pakej lengkap kepada doktrin liberalisme anutan mereka. LGBT merupakan penanda aras terhadap kepincangan ideologi yang mencorak cara hidup Barat. Apakah kemuncak pencapaian tamadun Barat, apabila mereka mendorong manusia untuk untuk mengalami krisis jantina yang fatal?

   ⚫ Bendera Pelangi.

   Dalam topik revolusi warna, kita mendapati LGBT menggunakan kod warna pelangi sebagai imej perjuangan mereka. Ia dijulang secara seragam di seluruh dunia. Oleh kerana itu, kita disaran supaya mengelakkan diri dari menggunakan warna pelangi yang sedang menjadi identiti bagi penganut LGBT.

   ⚫ Fitrah Yang Korup.

   Kempen LGBT kebanyakkannya dipersembahkan dengan bahasa dan dakwaan cinta serta kasih sayang supaya mereka dapat mengaut simpati orang ramai. Mereka suka mendakwa kononnya mereka bernaluri perempuan tetapi terperangkap di dalam batang tubuh lelaki dan kononnya mereka bernaluri lelaki tetapi terperangkap di dalam batang tubuh perempuan.

   Penganut LGBT menuntut simpati orang ramai. Kononnya mereka telah menjadi mangsa 'kecuaian' Allah yang telah menciptakan 'software' mereka tidak sesuai dengan 'hardware' yang ada pada mereka. Ternyata implikasi terhadap dakwaan tersebut menimbulkan prejudis terhadap Allah selaku Yang Maha Pencipta. Sedangkan mustahil Allah tersilap menciptakan fitrah dan kejadian manusia.

   ⚫ Ancaman Terhadap Survival Manusia.

   Kesesatan LGBT bukan sahaja ditentang oleh Islam. Bahkan ia ditentang oleh masyarakat dunia yang masih mempertahankan sifat manusiawi mereka yang normal. Russia antara negara yang keras menentang LGBT. Paderi besar Kristian Ortodoks di Russia, Vladimir Mikhailovich menegaskan bahawa LGBT adalah satu bentuk ancaman terhadap manusia. Manakan tidak. Apabila sesama jantina diizinkan untuk berkahwin, apakah nasib kelangsungan pembiakan manusia dapat diteruskan? LGBT menjadi faktor ancaman terhadap populasi manusia.

   ⚫ Proses Normalisasi Yang Memualkan.

   Kita mendapati terdapat beberapa langkah telah dijalankan untuk memberi tempat kepada LGBT di dalam masyarakat kita. Selain dari ungkapan-ungkapan provokatif secara vokal dari kalangan 'duta-duta' LGBT yang tidak tahu malu, ia juga disusup masuk secara halus melalui media.

   Delete
 10. Geng Najib tolong bayarkan laaaa........

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Hari ini, di dalam siri kartun sudah wujud watak lelaki pondan. Di corong-corong radio, sudah ada juruhebah yang memainkan watak humor sebagai pondan. Terdapat pula publisiti produk kecantikan yang menonjolkan usahawan pondan yang berjaya. Yang terbaharu, segelintir politikus yang sedang mempunyai pengaruh kuasa dilihat mesra dengan agenda LGBT.

   Semua itu merupakan proses normalisasi yang sedang berlangsung hari ini. Ia masuk secara halus ke dalam minda generasi muda agar kelak, mereka bersedia menerima kehadiran gaya hidup LGBT ke tengah-tengah masyarakat.

   ⚫ Lawan Secara Serius.

   Walaupun kita dibesarkan dalam suasana adat ketimuran yang amat sensitif dengan virus seumpama LGBT, kita amat bimbang dengan nasib generasi akan datang yang terasimilasi dengan proses pembaratan hari ini.

   Demi anak cucu kita, jangan biarkan penyakit ini membarah dan bertapak dalam masyarakat kita. Apa agama sekalipun, jika sifat kemanusiaan masyarakat di Malaysia masih normal, sudah pasti kita semua akan bersama-sama menentang korupsi LGBT.

   Abdul Mu'izz Muhammad


   : Tahniah kepada yang membuat keputusan untuk mengundi PH atas alasan menjatuhkan Najib dan bala UMNO....

   Delete
 11. Justice league ko pon tolong bayarkan laaa...........bising cam murai.....hahahahaha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kopipes blog sampah jer kerja dia...

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. PAS saran Umno jangan bertanding, tumpu pulih imej
   Adam Abu Bakar | July 11, 2018
   Pesuruhjaya PAS Selangor, Sallehen Mukhyi berkata lebih baik Umno tumpu pada usaha memulihkan imej.

   Pesuruhjaya PAS Selangor, Sallehen Mukhyi. (Gambar Facebook)

   PETALING JAYA: PAS Selangor menyarankan Umno memberi laluan kepadanya untuk bertanding di DUN Sungai Kandis memandangkan parti Melayu itu perlu memulihkan imej selepas memilih barisan pemimpin baru pada pemilihan 30 Jun lepas.

   Pesuruhjaya Sallehen Mukhyi mengingatkan parti lawan itu tentang imej Umno yang teruk sekarang ini.

   “Umno perlu lakukan proses pemulihan imej, selepas dilihat mempunyai imej yang teruk,” katanya.

   PAS sebelum ini dilapor berkata ia mungkin akan menarik diri daripada PRK DUN Sungai Kandis jika parti lain mahu memaksakan pertandingan 3 penjuru.   Sallehen hari ini berkata peluang lebih cerah dalam pertandingan 1 lawan 1 tetapi beliau tidak menjangkakan kemenangan.

   “Menang bagi PAS itu luar biasa. Dalam PRK ini, paling tidak kita bertanding untuk tingkatkan majoriti,” katanya.

   Beliau menambah belum ada keputusan dibuat di pihak PAS setakat ini sama ada untuk bertanding atau tidak pada PRK ini.

   Tarikh penamaan calon untuk PRK Sungai Kandis pada 21 Julai dan hari mengundi pula pada 4 Ogos.

   DUN Sungai Kandis, atau dahulunya, DUN Seri Andalas, dimenangi calon PKR, Mat Shuhaimi Shafiei pada PRU-14 dengan majoriti selesa 12,480 undi mengalahkan calon BN, PAS dan bebas.

   DUN ini terletak bawah Parlimen Kota Raja, yang juga dimenangi calon parti sekutu, Mohamad Sabu dari Amanah, dengan majoriti besar 71,142 undi mengalahkan calon BN dan PAS.

   Kerusi DUN berkenaan sudah dimenangi PKR 3 penggal berturut-turut sejak Pilihan Raya Umum ke-12 lalu pada 2008. Sejak dua penggal lalu, kerusi berkenaan dimenangi Xavier Jeyakumar.

   Berdasarkan statistik PRU14 lalu, daripada 50,800 pengundi secara keseluruhan, 72% daripadanya adalah pengundi Melayu, Cina (12%), India (16%).

   Sementara itu, Sallehen tidak bersetuju dengan pandangan penganalisis politik, Kamarul Zaman Yusoff yang meminta pembangkang memberikan kemenangan percuma kepada PH bagi memberi ruang kepada kerajaan menumpukan kepada usaha “memulih dan membangunkan negara”.

   Sallehen sebaliknya berkata PRK itu nanti masa yang tepat untuk menilai prestasi awal pemerintah sehingga kini.

   “Menteri-menteri sibuk lakukan siasatan dari tumpu pada manifesto yang dijanjikan,” katanya.

   “Dulu digembar-gemburkan harga barang akan turun, harga minyak akan turun, tetapi masih tidak berlaku. Biar ia jadi ukuran kerana masih belum 100 hari.”

   Beliau menambah memberikan kemenangan percuma akan memberikan mesej yang salah, seolah-olah parti pemerintah tidak perlu dicabar.

   Delete
 12. SEBELUM PRU14

  duit Negara lagi aku songlap, inikan pula syarikat arab ciput tu. kalau berani nk tuntut bayaran sila datang ke Malaysia.

  ini Negara aku yg punya, laki aku PM tau. ade berani ke nk datang? nk kena halau balik ke? atau nk berkecai.

  takat barang kemas beberapa ketul tu tak heranlah. itu pun nk berkira dgn aku. aku ni first lady tau. berbellion aku ada. aku bukan tknk bayar tp bz la. terlupa sebb ada beribu utas lagi tk habis pakai ni. 3 bulan mana cukup nk try gelang2 tu. yg ada ni tunggu rotation pun makan tahun tau.

  harap depa halalkan saja lah.

  SELEPAS PRU14

  alamak laki aku dh tertonggeng lah. mcmana ni?

  matilah aku. alamak si arab tu dtg la nk saman gelang aku tu pulak. dh ckp semua tu hadiah, depa pecah lobang pulak.

  aduh, dh kena rampas pula dgn singh tu. geram akulah singh ni dok canang satu Malaysia pulak. rampas diam2 udahlah.

  aku nk ganti mcmana gelang2 byk2 tu, dpt derma pun 2 3 gelang buruk dan murah je. sengkek betul wanita umno ni. tkleh harap.

  toloooong cepat buka tabung dharurat pls !

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Umno appoints lawyers in bid to recover seized RM116 million
   FMT Reporters | July 11, 2018
   The money in various denominations was among items confiscated by police in properties linked to Najib.

   Police had seized cash and luxury items from several properties linked to the family of former prime minister Najib Razak.

   PETALING JAYA: Umno has appointed lawyer Hariharan Tara Singh in its legal bid to get back some RM116.7 million confiscated by the authorities.

   Its legal unit chief Azalina Othman Said said a team of lawyers led by Hariharan are considering various aspects in claiming the money, which Umno said belonged to the party.

   The money, which was kept in various currencies, was part of cash and luxury goods which police said was worth over RM1 billion, that was seized from several properties linked to the family of former prime minister Najib Razak.

   Delete
 13. kak ros nak pulangkan balik hari selasa nanti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. 'Maut menanti kamu' - ADUN DAP terima ugutan bunuh
   Susan Loone | Diterbitkan 11 Jul 2018, 2:45 petang | Dikemaskini 11 Jul 2018, 3:02 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-
   Seorang ADUN DAP Pulau Pinang menerima ugutan bunuh susulan fitnah berniat jahat yang mendakwa beliau akan menyerang semua institusi Islam, terutama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), demi partinya.

   ADUN Seri Delima Syerleena Abdul Rashid berkata, ugutan itu melalui nota yang ditemui di peti surat rumahnya pada pukul 3.30 petang semalam.

   "Ini adalah ancaman terhadap nyawa dan keselamatan saya. Saya jumpa ketika ingin mengambil surat. Saya terkejut dan takut kerana ini ancaman yang serius," katanya pada sidang media di pejabatnya di Green Lane, George Town.

   Nota tulisan tangan itu tertulis "Maut menanti kamu!" dan disertakan dengan risalah berisi dakwaan bersifat fitnah bahawa beliau berikrar untuk menyerang semua institusi Islam demi DAP.

   Dakwaan kedua pula menyatakan beliau akan berjuang agar Kristian menjadi agama rasmi negara selepas PRU ke-14.

   Syerleena berkata telah membuat laporan di balai polis Jelutong.   Katanya lagi, polis telah mengambil nota asal bagi kajian forensik, dan bukti akan dihantar ke ibu pejabat polis Bukit Aman, Kuala Lumpur.

   Beliau berkata dakwaan itu pernah disebarkan di media sosial pada Mac dan Ogos tahun lalu dan telah menafikannya.

   Tuduhan itu muncul kembali sebelum PRU ke-14 iaitu pada April tahun ini. Ketika itu beliau turut membuat laporan di beberapa balai polis.


   "Saya terima banyak mesej yang bernada negatif. Saya telah buat laporan polis dan mengenal pasti beberapa posting di Facebook berkaitan dakwaan itu dan telah memberitahu polis tentangnya," katanya lagi.

   Beliau berharap polis dapat mengambil tindakan segera dan tidak lagi boleh memberikan alasan akaun-akaun Facebook ini dijaga pengguna di luar negara.

   "Dengan kerajaan baru, harapnya akan ada tindakan tak lama lagi. Perkara ini sudah lama berlarutan.

   "Saya tidak tahu tujuan atau siapa yang menghantar ancaman ini, tetapi kami merasakan ia ada kaitan dengan dakwaan terhaap saya," katanya lagi.

   Delete
 14. rosmah muka dh mcm predator pun nk tunjuk baik lgi kah..puihh..

  ReplyDelete
 15. Pasangan Bonnie and Clyde ini ingat semua orang Malaysia mcm Lokman Adam yang akan jilat semua wayang mereka.

  Kerajaan anggap barang2 kemas itu dibeli dgn wang gubahan 1MDB dan/atau punca wang kecurian lain. Siap di pakej dlm bag2 travel dgn wang2 simpanan, bag2 tangan, jam2 tangan, kasut2 semua sekali bernilai hampiri RM1 billion. Kalau tiada serbuan mungkin bag2 travel itu selamat diangkut keluar negara jet Peter Sondakh.

  Sekarang main wayang pulak dgn Pembekal kononnya goods under consignment for customer viewing tarikh hantar Februari 2018 tapi tarikh resit terima beberapa hari lepas serbuan dan rampasan PDRM.

  Selepas 6 bulan dibumi Malaysia barang2 kemas yang bernilai ratus juta USD itu adakah dah declare kastam import duti, declare GST, declare Income Tax? Atau dapat pengecualian semua utk tempoh viewing unlimited time?

  Atau memang amalan pembekal dunia utk beri gratis tempoh unlimited viewing period barang2 kemas sebanyak itu dgn risiko disita penguasa undang2 atau dihijack pencuri professional atau tangan panjang pembantu2 rumah?

  Bab kata Ketua Umno Cheras kedai Emas ternama diKL pun takda barang sebyk itu, tak masuk akal kalu bukan dari asal usul wang curi yang bersepah tak terkira mesin kira wang diSeri Perdana dulu. Siap ada mesin kira wang utk wang gubahan yg tak melalui sistem perbankan?

  Ini semua makanan utk dapat simpati Lokman Adam dan geng2 dungu. Mungkin satu round lagi Tabung Selamatkan Barang2 Kemas Pinjaman Kak Mah bernilai USD beratus juta.

  Kita harap PDRM, SPRM dan AG yang watching brief kes ini lagi panjang akal dari pasangan pencuri ini. Kena lantik lah pakar jewellery dunia utk mintak nasihat lawan klentong mereka ini.

  ReplyDelete
 16. Alahai..

  Apa nak jadi KERAjaan serabut caca merba dgn kabinet mintri2 sarkas cap ayam nih...

  Mintri Pelajaran jadi nazir kat sekolah
  Mintri KBS setakat kutip sampah & perjuang LGBT
  Mintri Agama tak suka tahfiz
  Mintri Pertanian hanya tau harga tomato
  Mintri Kewangan setakat usung tabung tin milo

  Ada 38 hari lagi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Majoriti rakyat Malaysia dah memilih mereka. Kalau tak suka sekalipun, tunggulah 5 tahun lagi. Lepas tu tunggu lagi, dan lagi dan lagi macam kera menunggu musim buah.

   Delete
  2. Bro bulat... kera tunggu buah tu dapat jugak hasilnya...hihihihi gurau sikit bro...

   Delete
 17. Rais Yatim: Umno tetap parti haram
  Anne Muhammad
  11 Jul 2018, 2:00 pm (Dikemaskini 11 Jul 2018, 2:31 pm)


  A A
  WAWANCARA l Tan Sri Rais Yatim mengulangi pendiriannya bahawa Umno tetap parti haram meskipun sudah mengadakan pemilihan baru-baru ini.

  Bekas veteran Umno itu berpendapat surat penangguhan daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) tetap tidak boleh dikira sehinggalah mahkamah memberi suatu penghakiman yang sahih.

  Menurut Rais ini kerana surat ROS itu dianggap tidak sah, kecuali dibuat pindaan pada Seksyen 14, Akta Pertubuhan 1966 untuk membenarkan perkara itu.

  “Biar Majlis Tertinggi memohon panduan perundangan, supaya kuasa pendaftar bawah Seksyen 14, Akta Pertubuhan dapat diberi penghakimannya yang sahih," katanya.

  Seksyen 14 Akta ROS merujuk kepada maklumat yang perlu diberikan oleh pertubuhan-pertubuhan, perintah pendaftar (ROS) supaya maklumat diberi, pendaftar (ROS) meluluskan audit dan perintah sementara (ROS) untuk pembubaran.

  Pertikai surat ROS

  “Jika diiktiraf kuasa ROS, maka pindaan kepada Seksyen 14 Akta Pertubuhan sekurang-kurangnya harus dipinda iaitu mengatakan apa-apa pemanjangan yang dibenarkan ROS bersabit parti politik atau pertubuhan adalah sah.

  “Jika itu tidak ada, surat ROS itu saya pertikaikan tidak sah sebab kuasa perlembagaan parti lebih besar daripada surat (penangguhan ROS).

  “Jika begitu buat apa kita ada perlembagaan, habis satu fasa sambung lagi, habis satu fasa sambung lagi, jika ini berlaku maka jahanamlah parti politik itu di bawah telunjuk seseorang pegawai yang mengepalai persatuan iaitu ROS,” katanya dalam wawancara bersama Malaysiakini, Khamis lalu.

  ReplyDelete
 18. Jho Low sudah lari, kami tak tau ke mana, kata KPN
  Khairil Ashraf
  ShareTweetPinMail


  KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan Low Taek Jho yang dikaitkan dengan skandal 1MDB sudah keluar dari Macau, menurut Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

  Fuzi berkata perkara itu dimaklumkan pihak berkuasa Macau 2 hari yang lalu.


  “Dia dah meninggalkan Macau, ke destinasi mana kita pun tak tahu,” katanya kepada media hari ini.

  Semalam, Fuzi berkata pihak berkuasa Macau menahan Jho Low yang dipercayai melarikan diri dari Hong Kong ke pulau berdekatan itu dengan menaiki feri.

  ReplyDelete
 19. mungkin tak lama lagi akan muncul pengurup wang ( mungkin drpd 'stan' countries ) yg akan menunutut balik wang rm116juta (dlm berbagai jenis mata wang) kerana wang itu d hantar kpd Rosmah utk d pilih sebelum d beli. hi! hi! lucu.

  ReplyDelete

 20. AG Swiss: Apandi enggan kerjasama isu 1MDB
  11 Jul 2018, 3:27 petang (Dikemaskini 11 Jul 2018, 3:29 petang)

  A A
  Peguam Negara Switzerland Michael Lauber mendakwa Tan Sri Mohamed Apandi Ali enggan bekerjasama dalam siasatan berkaitan 1MDB ketika mengetuai Pejabat Peguam Negara Malaysia.

  Lauber membuat dakwaan itu selepas bertemu pengganti Apandi, Tommy Thomas semalam.

  “Sejak 2015, (kami telah) menjalankan siasatan di Switzerland dan sejak awal, kami cuba bekerjasama rapat dengan Amerika Syarikat, Singapura, Luxembourg.

  “Dan kami juga cuba dengan Malaysia tetapi pada masa itu, pada 2016, kami disahkan bahawa peguam negara Malaysia ketika itu tidak mahu bekerjasama dengan kami,” dakwanya.

  Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) telah meminta bantuan undang-undang bersama daripada Malaysia untuk dua kes tetapi dilaporkan tidak mendapat maklum balas.

  Apandi dilantik sebagai peguam negara pada Julai 2015.

  Beliau dilantik selepas Tan Sri Abdul Gani Patail digugurkan sebagai peguam negara, sejurus sebelum beliau dikatakan mahu mendakwa perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak di mahkamah.

  Apandi telah membersihkan Najib daripada sebarang salah laku pada Januari 2016.

  Pada pilihan raya 9 Mei, BN yang dipimpin Najib tumbang buat kali pertama dalam sejarah pemerintahan 61 tahun, sejak merdeka.

  Perdana menteri baru, Tun Dr Mahahir Mohamad, yang kembali menerajui negara buat kali kedua mendakwa Apandi cuba menutup isu itu dan mengarahkannya bercuti.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...