Monday 16 July 2018

KJ, INILAH MASANYA UNTUK TINGGALKAN UMNO!!!


Walaupun Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin memberi alasan untuk menghormati majlis angkat sumpah berhubung keputusannya tidak keluar Dewan bersama Ahli-Ahli Parlimen UMNO dan Pas yang membantah perlantikan Speaker, tindakannya itu nyata tidak disenangi oleh banyak pihak.


Selain ramai yang mengecamnya, bekas Presiden UMNO, Najib Razak turut membayangkan bahawa KJ mungkin berdepan tindakan tertentu daripada UMNO.


"Itu (keluar Dewan) adalah keputusan parti. Saya serahkan kepada parti mengenai apa-apa keputusan mereka.


"Mungkin mereka patut jelaskan mengapa mereka berbuat demikian," kata Najib lagi yang pertama kali hadir di Parlimen sebagai wakil rakyat pembangkang.


Barangkali jika tidak berkawan dengan Jho Low dan tiada 1MDB, mungkin hari ini Najib masih lagi sebagai Perdana Menteri atau pun setidak-tidaknya tetap di barisan kerajaan.


Annuar Musa yang baru dinaikkan pangkat daripada ketua penerangan kepada setiausaha agung pula mengingatkan agar KJ berpada-pada mempertahankan pendiriannya berhubung keengganan bersama-sama keluar Dewan itu.


Dalam penjelasannya, KJ menyatakan, beliau memutuskan tidak keluar Dewan kerana menghormati majlis angkat sumpah dan tidak mahu mencemarkan nama BN.


Katanya, meskipun ada pertikaian mengenai perlantikan speaker, namun keluar Dewan bukanlah caranya untuk menunjukkan bantahan.


"Hari ini hari Ahli Parlimen mengangkat sumpah, jadi kita perlu hormati Dewan. Cara mana kita nak bantah perlantikan speaker, ia boleh dibuat sewaktu perbahasan atau melalui "standing  order"  pada hari Rabu," ujar KJ menghuraikan rasional keputusannya.


Bersama KJ, seorang lagi Ahli Parlimen yang turut tidak meninggalkan Dewan ialah Anifah Aman dari Kimanis, malah beliau mengucapkan tahniah kepada Mohamad Ariff Yusof atas perlantikannya sebagai speaker yang baru.


Selain mungkin akan terus dikecam oleh pelbagai pihak, KJ juga berdepan kebarangkalian akan dipulaukan oleh UMNO selepas ini.


Dalam hal ini, KJ telah menunjukkan sedikit kematangan dalam tindakan politiknya dan jauh berbeza dengan keinginan Najib yang hanya mahukan ahli-ahli parti yang sanggup mati bersama UMNO.


Soalnya, wajarkah sesiapa menggadai nyawa kerana UMNO?


Adakah syurga sebagai balasannya?


Apa pun, tindakan KJ tidak bersama UMNO keluar Dewan kerana membantah perlantikan speaker jelas memperlihatkan parti itu semakin tidak sesuai dengan jiwanya.


KJ tidak perlu terus berpura-pura dalam hal ini. Beliau perlu membuat keputusan segera demi masa depan politiknya sendiri.


Lagi pun selepas kalah dalam pemilihan jawatan presiden UMNO pada 30 Jun lalu dan Timbalan Presiden UMNO kini dipegang oleh Mohamad Hassan yang merupakan Ketua UMNO Bahagian Rembau dan KJ adalah timbalannya, masa depan beliau boleh dianggap sudah berakhir dalam parti itu.


Adalah sukar untuk KJ bertanding apa-apa jawatan selepas ini, apatah lagi bagi jawatan presiden UMNO sekali lagi dalam pemilihan tiga tahun akan datang memandangkan Mohamad Hassan sudah pun berada di kedudukan nombor dua dalam parti sekarang ini.


Malah, kiranya KJ sedia turun pangkat untuk bertanding jawatan naib presiden juga terlihat sukar laluannya  memandangkan keberadaan Mohamad Hassan sebagai Timbalan Presiden UMNO bagaikan telah mengunci masa depannya kerana mereka datang dari bahagian Rembau yang sama.


Maka itu, pilihan yang terbaik bagi KJ ialah tinggalkan saja UMNO. Lagi pula, kalau pun tidak diharamkan kerana telah melanggar perlembagaan sendiri, masa depan UMNO juga teramat kelam selepas ini. Parti itu sudah tiada lagi masa depan.


Walaupun banyak parti yang boleh dijadikan pilihan, tetapi Bersatu adalah pilihan yang terbaik untuk KJ membina semula masa depannya. 


Beliau perlu mengajak seramai mungkin kawan-kawannya dalam UMNO untuk menyertai Bersatu bagi menguatkan parti itu menjadi pengganti kepada UMNO.


Bersama beberapa pemimpin muda yang ada dalam Bersatu, disertai dengan adanya Tun Mahathir yang diyakini mampu membina parti itu menjadi parti yang berwibawa dan diterima ramai, masa depan KJ juga ada lebih cerah jika beliau berani dan tidak bertangguh-tangguh dalam membuat keputusan. (ShahbudinHusin 16/07/2018)

79 comments:

 1. umno dah bodoh dah. kebelakangan ni dah macam lembu pun ada. ni siap pakai lawyer minta polis kasi list barang, tapi dumno ni claim barang sendiri. apa ke bodohnya......kalau barang sendiri tapi tak tau apa2........aduii.....memnag dah jadi sarkas....

  geng najis....jgn kasi malu kaum laaa bai!

  ReplyDelete
  Replies
  1. dad dan cai2 Haprak yang melambak2 kat sini...senang betullah keje jadi Pak menteri dalam kabinet Fuckatan Haprakan ni kan. Bukannya membantu rakyat untuk menyelesaikan masaalah yang timbul..tapi menuding jari dan menyalahkan orang lain pulak. Gaji besar,,elaun tinggi..tapi kalau setakat salahkan orang lain aje..gelandangan di depan Sogo pun bila2 masa boleh buat..tak payah nak susah2 jadi menteri pun...betul tak YB Saifuddin Nasution????

   HARGA BARANG NAIK BUKAN SALAH PENIAGA, TAPI MENTERI TAKDE ETIKA!!!

   Kepala Bana Dia La!!! Senang betul Pak Menteri ni buat kenyataan media apabila rakyat merungut pasal kenaikkan harga barang secara mendadak sekarang ni ya.

   Kalau sebelum ini, pandai pulak Menteri Rejim Pakatan Haprak tu nak salahkan Kerajaan Barisan Nasional apabila harga barang melambung tinggi di pasaran.

   Tapi sekarang, bila Pakatan Haprak tu dah dapat kuasa, senang-senang je Pak Menteri nak salahkan peniaga dengan mendakwa kononnya peniaga tidak beretika.

   Yang Pak Menteri pegang kuasa buat apa? Tau nak salahlan orang lain saja ke? Apa tindakan yang Pak Menteri buat? Adakah tindakan Pak Menteri menuduh peniaga itu dianggap beretika sangat?

   Kalau la kenyataan media tu dibuat oleh Menteri Kerajaan Barisan Nasional, dah berbakul-bakul sumpah seranah dihamburkan oleh Pendedak Pakatan Haprak tu.

   Tapi sekarang, bila Menteri Rejim Pakatan Haprak tu yang buat kenyataan sedemikian, kenapa diorang senyap dan membisu seribu bahasa? Pening sebab bau kelat hancing pemimpin masih melekat kat badan masing-masing ke...dad...cuma kau cium bau badan kau..ada apa2 perubahan tak beb????

   keh...keh..keh...Harrrk..Tuiii..kikhkioikikioik.

   Delete
  2. PAS adalah alternatif terbaik bagi mempertahankan Islam, Melayu dan Bumiputera   1. Phenomena yg melanda politik tanah air hari ini adalah hasil dari kepincangan UMNO/ BN yg mentadbir negara ini selama 61 tahun. Apabila dasar sekular nasionalist menjadi pegangan dan acuan dalam mengurus tadbir maslaha ummah. Merekalah yg bertanggung jawab dalam membentuk fikrah generasi hari ini.

   2. Mereka gagal membangunkan rakyat khususnya orang2 Melayu Islam menjadi satu bangsa yg kuat, Indipendan, Cerdas dan Mandiri. Dasar2 dan polisi pentadbiran yg mereka ciptakan menjadikan orang2 Melayu dan bumiputera lainnya tertinggal dan lemah dari segi material, ekonomi dan pola fikir dan mudah ditipu dan diperbodohkan.

   3. Kebimbangan mereka terhadap Politik Islam yg dibawa oleh PAS menyebabkan mereka bermati-matian menyerang Ulama' PAS dan tokoh2 Agama yg cenderung kepada PAS. Agamawan digambarkan sebagai orang2 yg lemah dan tidak punya kekuatan untuk memimpin apatah lagi soal pentadbiran dan ekonomi. Mereka jugalah yg memberikan gambaran negatif terhadap Islam kepada orang2 bukan Islam dan rakyat Malaysia lainnya. Mereka menipu rakyat khususnya orang2 Melayu dgn berselindung disebalik slogan Ketuanan Melayu tetapi mereka jugalah yg menyebabkan Melayu terus- terusan lemah dan mudah dibeli dgn wang dan janji manis.

   4. UMNO/ BN lah pengamal politik wang, Kronisma, Korup, Politik cantas mencantas, diskriminasi dan menyalah guna kuasa utk kepentingan peribadi, kroni dan Politik mereka. Dan dari UMNO/BN jugalah lahirnya PKR, PH dan lain- lain parti yg dapat kita lihat hari ini.

   5. Maka tidak hairanlah kalau kita lihat budaya UMNO/BN itu masih melekat di PH cuma perbedaannya PH lebih akur kepada DAP berbanding BN terhadap MCA dan Gerakan.

   6. Sikap angkoh dan sombong UMNO/BN menyebabkan rakan2 yg dulu dalam UMNO jugalah yg menumbangkan mereka dari luar.

   7. Kurang yakinnya umat Islam terhadap Islam sebagai Addin dalam mengurus dan mentadbir negara juga hasil dari doktrin yg mereka lakukan selama 61 tahun. Dan hari ini generasi Malaysia Baru tidak segan silu untuk menghina dan memfitnah Ulama' melalui media sosial.
   Generasi Malaysia baru ini jugalah yg menumbangkan BN dan memilih PH.

   8. Tapi apakah PH benar2.berbeda dgn UMNO/BN. Secara budaya sy melihat sama sahaja. Politik cantas mencantas, diskriminasi, korupsi, pilih kasih, Kronisma masih ada. Bahkan sangat merugikan orang Melayu Islam dan kaum bumiputera lainya. Budaya adu domba dan politik menipu rakyat masih berterusan terhadap rakyat yg tidak cerdas politik.

   9. Sy melihat dasar kerajaan Malaysia baru tidak benar2 membela golongan Marhaen yg terdiri dari Nelayan dan Petani. Sementara menunggu 100 hari..tidak banyak yg boleh kita lihat akan perlaksanaan Manifesto mereka. Apa2 yg dilaksanakan adalah lebih cenderung kepada memenuhi tuntutan DAP dan bukannya Rakyat Malaysia.

   10. Pengiktirafan terhadap gulongan syiah, Ahmadiah, LGBT, Islam liberal dan haluan kiri Islam sgt merbahayakan dan boleh mengugat keutuhan hubungan sosial terutama dikalangan orang2 Melayu Islam. Kita tidak nafikan mereka punya hak sebagai warganegara dalam mendapatkan pendidikan, ekonomi, kesihatan dan lain2ya. Tetapi aliran yg menyimpang dari ajaran Islam itu haruslah diperbetulkan dan dibendung.

   11.Maka...PAS harus siap untuk menjadi 'LEADER' dalam semua hal walaupun belum menjadi kerajaan pusat. Kepakaran yg dimiliki oleh ahli2 PAS haruslah digembeling utk melahirkan Politik yg Matang dan Sejahtera. Memberikan wajah baru politik yg berteraskan kepada Islam dan memberikan keadilan kepada semua kaum tanpa mengira agama. Memelihara ketuanan Melayu, Memertabatkan Islam dan menjaga keadilan sosial kaum2 lain tanpa ada diskriminasi.

   12. PAS harus membuktikan bahawa serangan pemikiran oleh UMNO/ BN selama 61 tahun yang diteruskan oleh PH adalah tidak benar dan salah.

   Delete
  3. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  4. Ayuh Mr.KJ! Mari kita kayuh bersama! Hahaha Steady KJ! Rembau Most Wanted!

   Delete
  5. Sdah kalah PRU14 woiiii. Geng Penjilat Najis@Jahil league@yeng keldai babikopo masih mimpi kah. Umngok n Cacai is irrelevant in New Malaysia.

   Delete
 2. KJ adalah opportunis dan kehadirannya dlm PH boleh memporak perandakan gabungan tersebut. Kalau KJ benar2 pemimpin yg baik & berprinsip dia sudah menunjukkan pendiriannya dgn jelas & bermaruah sebelum pru14. Bila Najib dah kalah baru nak tunjuk lantang & tegas tak bertempat.

  Namun KJ punya ramai penyokong senyap dlm Umno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KJ tidak sesuai untuk diterima dalam Ppbm. Saya fikir Tun dan Tan Sri Mohyiden lebih arif soal mamak ini.
   Jika bersatu perlu peminlin pelapis, elok lah latih graduan yg cemerlang baru grad. Tak payahlah pilih yg pernah ada masalah. Duit kementerian belia hilang 100j apa hal? Budak tingkat 4 apa hei?.

   Delete
  2. HBM...Isu harta dan kekayaan Madey dan anak2nya masih menjadi misteri sehingga hari ini. Terasa pelik lagi ganjil jika difikirkan bagaimaan anak2nya boleh jadi billionaire dalam sekelip mata..sedangkan leluhur Tun M ni datangnya sebagai orang biasa dari Kerala dulu.

   MISTERI NUSANTARA YANG MASIH BELUM DISELESAIKAN HINGGA SEKARANG!!!

   Meskipun Perancis berjaya dinobatkan sebagai pemenang Piala Dunia 2018 di Russia malam semalam, setidak-tidaknya satu teka-teki sudah dapat dijelaskan.

   Namun di Nusantara ini masih ada satu persoalan yang GAGAL dijelaskan sehingga ke hari ini. Mungkin ia dianggap sebagai satu Rahsia Suci. Maka sebab itu ianya tiada penjelasan.

   Ibarat 7 Keajaiban Di Dunia tatkala persoalan mengenai hasil kekayaan syumul kroni - kroni Super Dedak ini dibangkitkan, ahli akademik pun tidak dapat merungkaikannya.

   Dengan pemilikan harta kekayaan yang tidak terhitung banyaknya, golongan Super Pendedak ini dianggap Suci dan Maksum oleh penyokong Rejim Pakatan. Waima mereka pernah sama-sama mempersoalkannya sebelum ini.

   Dari mana hasil kekayaan yang mereka miliki? Adakah hasil dari harta yang dijumpai didalam gua sewaktu Ketua Rejim menjadi Perdana Menteri terdahulu? Atau kekayaan itu turun dari langit sehingga mereka mampu memperolehi harta yang tidak terkira banyaknya itu???

   Rakyat amat2 berharap agar pihak berwajib, khususnya SPRM dapat membantu untuk merungkaikan misteri ni !!!!!

   Delete
  3. Setuju dengan Pemandu. Kerry Okspod KJ mungkin porak perandakan PH kalo masuk PH.

   Kalo dia masuk DAP, lantak lah. Dia tak akan boleh jadi bos DAP bila2 masa. Kalo dia masuk Bersatu, teruk lah. Tak lama lepas masuk dia akan cadangkan bukakan Berstau kpd bukan Melayu. Dia l i b e r a l lah, katakan.

   Dia akan bawak geng double ee spt Azees ex-Tabung Haji. Ramai di Pemuda Umno gitu yang aktif masa dia Ketua Pemuda dulu.

   Delete
  4. 13. Secara statistik PAS telah membuktikan bahawa ia adalah bersih dan bebas korupsi tetapi PAS juga harus kedepan dalam memimpin revolusi ekonomi yg berteraskan Islam yg lebih adil kepada semua kaum kaum di Malaysia. Inilah masanya untuk PAS buktikan di Kelantan dan Terengganu.

   13. Melihat kepada kelemahan2 PH yg tdk dapat menunaikan janji2 manifesto, kencenderungan PH kepada kehendak DAP dan bukannya Rakyat Malaysia, PAS adalah alternatif terbaik buat rakyat Malaysia dalam PRU15
   Inilah PRU utk ISLAM....yakinlah.

   Oleh
   H Bakri Jamaluddin
   Melaka.


   : PAS diuji dengan pelbagai unjian dan pelbagai tohmohan sehingga PAS dilihat sangat buruk.. tapi sunatullah biasa bagi gerakan Islam dengan ujian sebini sehingga Allah menepatkannya sebagai pelindung kepada agamaNya....

   Delete
  5. KENAPAKAH ALQURAN MELARANG ORANG BERIMAN DARI MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR/MUNAFIK


   1. MUSLIMS ARE THE MOST HYGIENIC PERSONS IN THE WORLD….MEREKA BUKAN SAHAJA BERSIH DARI SEGI BADAN DAN PAKAIAN BAHKAN SEMUA KEHIDUPAN HIDUP MEREKA…KEBERSIHAN PALING UTAMA IALAH KEBERSIHAN AKIDAH ATAUPUN PEGANGAN HATI/PEGANGAN HIDUP….IAITU TAUHID DENGAN MENGESAKAN ALLAH TUHAN YANG SATU…ALLAHLAH SATUNYA-SATUNYA TEMPAT TUMPUAN SELURUH MAKHLUK…TIDAK BERANAK DAN TIDAK PULA DIPERANAKKAN…DAN TIADA SUATUPUN YANG BOLEH DIBANDINGKAN DENGANNYA….

   2. BAIK MACAM MANAPUN SEKALIPUN SESEORANG ITU JIKA DIA MENSYIRIKKAN ALLAH MAKA SUDAH TENTU ADA TIDAK KENA DENGAN PERJALANAN HIDUPNYA….KATALAH DIA BERBUAT BAIK DENGAN MASYARAKAT TAPI DIA TIDAK SETIA PADA BIG BOSS TENTULAH ADA MASALAH BESAR….KATALAH SI A,,,BERKHIDMAT DENGAN SYARIKAT ZZZ TAPI IA TIDAK MENJALANKAN AMANAH DENGAN SEBAIKNYA DENGAN TIDAK PATUH KEPADA ATURAN PEJABAT SEPERTI TIDAK HADIR KERJA SEBAGAIMANA DI TUNTUT TAPI DALAM MASA SAMA DIA BEKERJA DENGAN SYARIKAT YYY…DIA MENDAPAT GAJI DARI KEDUA-DUA SYARIKAT TERSEBUT…DIA MALAH BERKELAKUAN BAIK DENGAN KAWAN DAN MASYARAKAT DENGAN MEMBERI DERMA DAN BERBELANJA….BEGITULAH KEADAAN SEORANG ITU BILA DIA MENDUAKAN ALLAH…DALAM KEADAAN PERCAYA PERCAYA KEPADA ALLAH TAPI DIA JUGA MENYEMBAH PATUNG DAN DEWA….ASSOCIATE PARTNER WITH ALLAH INILAH YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH DI AKHIRAT BESOK WALAUPUN DIA SEORANG YANG BAIK TINGKAHLAKUNYA SEMASA DI DUNIA…..


   3. SYIRIK ADALAH NAJIS/CEMAR/KOTOR DALAM AKIDAH/TAUHID….JIKA DENGAN ALLAH DIA SUDAH BERLAKU CURANG APALAGI DENGAN MANUSIA TENTU TIADA LAGI MASALAH BAGINYA….HANYA ORANG MEMBUTA-TULI SAHAJA BOLEH MENERIMA PAGANISME SEPERTI ITU….

   4. JIKA SUDAH KOTOR DALAM AKIDAH/PEGANGAN HATI TENTU JUGA AKAN KOTOR DALAM CARA HIDUPNYA….MINUM ARAK,,,BERJUDI,,,,ADALAH MAINAN BIASA KEHIDUPAN MEREKA…MEREKA TIDAK SEDAR ARAK/DADAH ADALAH AMALAN YANG MENGOTORKAN AKAL/FIKIRAN MEREKA YANG WARAS….BERJUDI JUGA MENGOTORKAN PENDAPATAN/HARTA MEREKA…BABI JUGA DIHARAMKAN KERANA KOTOR KERANA BABI ADALAH OMNIVOUR YANG MAKAN SERBA-SERBI TERMASUK KEKOTORAN SELAIN MERUPAKAN VEKTOR KEPADA VIRUS/PARASITE…


   5. ORANG YANG BERFIKIRAN KOTOR DAN MENGAMALKAN CARA HIDUP KOTOR….KALAU SUDAH TANPA SEGAN SILU MENSYIRIKKAN ALLAH,,,MERASAKAN DIA TIDAK DIPERHATIKAN OLEH ALLAH DALAM KEHIDUPAN SEHARIANNYA,,,,TENTU IA JUGA TIDAK AKAN TAKUT MELAKUKAN KESALAHAN DAN JENAYAH JIKA DAPAT MELEPASKAN DIRI DARI MATA/UNDANG-UNDANG MANUSIA….

   Delete
 3. Kalo dia x sanggup bang..dia lupakanlh politik..meniaga pun baik..orang muda cerdik..gunakan kecerdikan tu..x sia2 dgarap dgn jiwa hati yg terang..ko nak dhukum tau kj..penyangak banyak tu..kes ratus juta kat kementerian ko..dah setel belum..lupakan umno tu..kita bena malaysia baru..

  Lantak ko lah kj..tepuk dada tanya selera..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ramly Burger tak laku...Teruk jugak PH, khususnya DAPigs ni kena hentam kaw2 dengan PAS baru2 ni. Silap oranglah nak diajak bergaduh ...bila teruk kena, terkedu diorang semua macam cicak tercekik kapur barus. Tabiklah kat PAS...umpama pukul anak , sindir menantu beb, kalau tak paham lagi tak taulah muka nak letak kat mana..dalam lubang jamban kot, tunggu nak diflush aje !!!!

   PAS IBARATKAN DAPigs SAMA SEPERTI "KETAM NAK MENGAJAR ANAK"!!!

   PAS Kelantan mengingatkan DAPigs bahawa parti itu tidak layak menasihatkan rakyat agar memilih kerajaan yang telus dan bersih ketika pemimpin tertinggi parti itu sendiri terpalit isu rasuah.

   Secara tidak langsung, kenyataan itu membuktikan bahawa DAPigs merupaka sebuah parti yang Sombong dan Tak Sedar Diri. Diorang ni setakat pandai cari salah orang lain je.

   Dikala Rejim Pakatan Haprak tu berikrar kononnya diorang nak menegakkan Undang-Undang dan membenteras amalan Rasuah serta Penyelewengan Kuasa, namun tiada satu pun tindakan diambil terhadap Lim Guan Eng.

   Sebaliknya Rejim Pakatan Haprak tu hanya mendiamkan diri dan kes rasuah serta salah-guna kuasa yang dilakukan oleh Setiausaha Agung DAPigs itu dibiarkan begitu sahaja.

   Adakah itu yang dimaksudkan bahawa Rejim Pakatan Haprak tu benar-benar menghormati Undang-Undang dan serius nak membenteras rasuah di Malaysia? Kalau setakat bercakap je, Gajah pun Boleh Terbang!!! Itu baru kena dengan PAS..tak tau nak bayangkan macam mana kalau kena dengan UMNO pulak nanti....

   Delete
  2. Tak tau le jika Kerry Okspod KJ boleh berniaga mcm Ramly cadangkan.

   Dia born with a silver spoon, biasa di suap emak nya, silap silap hal nak jadi PM by 40 pun timbul dari dorongan emak nya.

   Emak nya, a strong personality and influence on him. Dia dapat double ee dari emak nya. Tak tau le jika yang selalu di bawah ketiak emak boleh bertungkus lumus kerja kuat sebagai peniaga.

   Banyak duit pun rasa nya bukan dari berniaga. Banyak dapat dimasa pak mertua jadi PM, dia berleluasa di "Tingkat 4", PMO.

   Gua tak minat, tak sokong langsung, malah bangkang, the idea dia jadi PM di bila2 masa.

   Delete
  3. Cukai Lebih Tinggi Berbanding GST Akan Dilaksana   MENTERI Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan cukai jualan sebanyak 6 peratus dan cukai perkhidmatan 10 peratus akan dilaksanakan tidak lama lagi.

   Cukai menggantikan GST itu bakal dilaksanakan pada 1 September.

   Jumlah itu mengatasi kadar 6 peratus cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang telah ditetapkan pada kosong peratus dan bakal dimansuhkan.

   Beliau mengumumkan kadar cukai baharu ini dalam ucaptamanya di Persidangan Cukai Kebangsaan di KLCC hari ini.

   Menteri kewangan itu berkata rang undang-undang berkaitan dijangka dibentangkan di Parlimen bulan depan.

   Menurut Guan Eng, cukai menggantikan GST itu dijangka menghasilkan pendapatan sebanyak RM4 bilion, jumlah yang lebih rendah berbanding kutipan hasil GST.

   Penetapan kadar GST pada kadar sifat telah mengurangkan pendapatan negara sebanyak RM21 bilion.

   Pakatan Harapan (PH) sebelum ini mendakwa GST sebagai punca kenaikan harga barangan dan menyebabkan peningkatan kos sara hidup rakyat.

   Kerajaan PH mengalami masalah melaksanakan janji-janji pilihan rayanya yang memerlukan belanja besar akibat tindakan menamatkan kutipan GST yang menyusutkan pendapatan kerajaan. – FMT/Mynewshub.tv


   : Pelik apabila GST dikatakan lebih tinggi daripada SST....

   Delete
  4. Jgn kan gajah boleh terbang bro..ko kami pun boleh terbang..keh keh kehkehkehehheh..
   Ini musim ribuan orang terbang..hahahahahajitu

   Delete
  5. Menjaga Agama Islam Berbeza Dengan Menghormati Agama Lain   Menjaga agama Islam merupakan salah satu tujuan penting dari pensyariatan perundangan Islam. Ia meliputi menjaga Islam dari dipermainkan dan dihina; dan mengawal orang Islam dari melakukan perkara bid’ah, khurafat, syirik, kufur dan sebagainya. Ia dilakukan dengan dakwah dan dengan kawalan undang-undang.

   Termasuk dalam menjaga Islam ialah memperbaiki amalan agama orang Islam dan mendakwah orang bukan Islam.

   Menghormati agama selain Islam merupakan tuntutan dalam Islam. Islam menggunakan prinsip tiada paksaan untuk agama dan tidak boleh menzalimi mereka. Islam memberikan kebebasan kepada mereka untuk mengamalkan agama.

   Keghairahan menghormati dan bertolarensi ini tidak boleh sampai menghilangkan tanggung jawab dakwah iaitu menyampaikan Islam kepada mereka. Tugas ini penting kerana itu adalah tugas Rasul dan diteruskan oleh semua orang Islam.

   Golongan liberal tidak suka dengan perkataan dakwah kerana ia menganggap Islam lebih mulia dari agama lain. Mereka berpegang dengan prinsip semua agama sama dan dengan itu tiada lagi perlu untuk berdakwah.

   Dr. Muhamad Faisal

   : Ada dikalangan pimpinan hari ini nak menunjukkan kononnya mereka menjaga agama lain sehingga terlanjur dengan agama sendiri....

   Delete
  6. LIBERALISME FAHAMAN/AGAMA BARU YANG SESAT   1. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG DIIMPORT DARI BARAT/KRISTIAN YANG TIDAK ADA KENA MENGENAPUN DENGAN MANA-MANA AGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA…..TAPI KENAPA PULA KEBELAKANGAN INI RAMAI RAKYAT MALAYSIA BERIA-BERIA BENAR MEMPERTAHANKAN ISME TERSEBUT?

   2. LIBERALISME BERMULA APABILA BARAT MENENTANG AGAMA KRISTIAN YANG KETINGGALAN ZAMAN BERCANGGAH DENGAN FAKTA SAINS…DI SAAT DUNIA ISLAM CEMERLANG DAN GAH DENGAN KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI,,,KETIKA ITU KELUAR TOKOH-TOKOH ISLAM YANG HEBAT SEPERTI ALBIRUNI,,,ALKHAWARIZMI,,,ALFARABI,,DAN BEGITU RAMAI FIGURA YANG HEBAT….SAINS DAN MATEMATIK DI ASASKAN OLEH ISLAM BESERTA CIPTAAN SAINS YANG HEBAT…DI INDIA BARAT KETIKA ITU DI BAWAH PEMERINTAHAN ISLAM DI BANDAR AGRA ,,,,TAJ MAHAL PADA PUNCAKNYA SAINTIS ISLAM MELETAK BERLIAN/INTAN DI MANA PADA MALAM HARI BANDAR AGRA TERANG BENDERANG KERANA PANTULAN CAHAYA..ITULAH BETAPA HEBATNYA SAINTIS ISLAM….( SETELAH BRITISH MENJAJAH INTAN ITU TELAH DIBAWA PULANG KE BRITIAN )….. BARAT KETIKA ITU DI ZAMAN GELAP (DARK AGE)….GEREJA KRISTIAN TELAH MENYIKSA SEBAHAGIAN SAINTIS BARAT DAN ADA YANG DIBUNUH…SAINTIS BARAT YANG MULA MENERIMA ILMU DARI BAGHDAD,, KOTA ILMU KETIKA ITU KERANA TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN GEREJA….


   3. LIBERALISME LAHIR EKORAN FAHAMAN SEKULARISME YANG MENOLAK AGAMA KRISTIAN DARI PEMERINTAHAN/POLITIK…MEMBOLEHKAN SESUATU TINDAKAN ATAU AMALAN BEBAS DARIPADA KETENTUAN AGAMA…FAHAMAN INI TERUS MENJALAR DAN MELARAT KEPADA ISLAM AGAMA SUCI/TAUHID YANG TIADA KENA MENGENA DENGAN AGAMA-AGAMA PENGANUT BERHALA DAN DEWA (PAGANISME)

   4. JUARA/PEMUKA LIBERALISME ADALAH YAHUDI/KAFIR LAKNATULLAH….MEREKA IALAH DARI SCOTLAND DAVID HUME,,,ADAM SMITH,,,,IMMANUEL KANT ( JERMAN ),,,DARI PERANCIS IALAH VOLTAIRE DAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU…MEREKA MEMPERSOALKAN KUASA GEREJA SEMASA ZAMAN RENAISSANCE DAN REVOLUSI GEMILANG DI GREAT BRITAIN….LIBERALISME SECARA UMUMNYA MENENTANG PERATURAN-PERATURAN KERAJAAN DI DALAM,,KESUSTERAAN,,,SENI,,,AKADEMIK,,,PERJUDIAN,,,SEKS,,,PELACURAN,,,PENGUGURAN KANDUNGAN,,PENGUNAAN PENGAWALAN PENGANDUNGAN,,,KESAKITAN MUKTAMAD,,,ARAK,,,GANJA DAN BARANG-BARANG KAWALAN YANG LAIN,,,TERMASUK JUGA MENJATUHKAN KUASA RAJA DARI SEGI POLITIK

   5. DENGAN FAHAMAN INILAH, MAKA LAHIRNYA IDEOLOGI PANCASILA DI INDONESIA…DARINYA JUGA,,,PENGANUT FAHAMAN ISLAM LIBERAL MENYERU AGAR DIBENAR PERKAHWINAN CAMPUR ANTARA AGAMA KERANA SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL DAN PERKAHWINAN SEBEGINI SEMEMANGNYA TELAH DIAMALKAN DI INDONESIA MENUNJUKKAN KEJAYAAN BESAR GOLONGAN ISLAM LIBERAL DI SANA….DI MALAYSIA,,,PENULARAN FAHAMAN PLURALISME DAPAT DILIHAT DALAM KES-KES SEPERTI :- A) SAMBUTAN KONGSI RAYA,,,,B) BEBERAPA MENTERI MUSLIM DAN SEBUAH NGO MUSLIM ( SIS ) TELAH MENYOKONG PENUBUHAN INTER FAITH COUNCIL (IFC) SEBAGAIMANA DICADANGKAN OLEH MAJLIS KRISTIAN,,,BUDDHA,,,HINDU DAN SIKH MALAYSIA….C) MENDESAK AGAR DIBERIKAN HAK KEBEBESAN MURTAD UNTUK PENGANUT ISLAM DI MALAYSIA..D) AYAT-AYAT ALQURAN PERLU DITAFSIR SEMULA AGAR SELARI DENGAN PEREDARAN ZAMAN….E) MEMPERTIKAI SYARIAT ALLAH DAN HUKUM-HAKAM FIQH….F) MENOLAK PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG MORAL AGAMA..

   6. JIKALAU BENAR SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL,,,,MASUK SAHAJA KE DALAM AGAMA ISLAM KERANA ITU DI SEBUT DALAM SEMUA KITAB-KITAB SUCI….KENAPA MEREKA ENGGAN??...TIADA LAIN KERANA INI SEMUA AGENDA IBLIS/LUCIFER/ILLUMINITI/FREEMASON….MEREKA TIDAK SEDAR MEREKA SEDANG DIPERALATKAN UNTUK MENJADI HABUAN NERAKA BERSAMA IBLIS LAKNATULLAH…..

   Delete
 4. KJ...Spesis macam kau ni tak diperlukan lagi dalam UMNO, parti keramat ni. Tindak tanduk kau sejak kebelakangan ni menunjukkan jiwa kaun dah takde bersama2 dengan perjuangan suci UMNO. Ini kata2 dari sorang raka ku yang menjadi timbalan ketua bahagian UMNO di tempat ku. Bukan kata2 aku kerana seperti yang kau orang tau..dari dulu lagi aku dah tegaskan bahawa akau ni non partisan dan tidak pernah menjadi ahli kepada mana2 parti politik di negara ni.

  Tambah kawan ku lagi, KJ ni sebenarnya adalah proksi kepaad Madey semasa bertanding jawatan presiden UMNO tempoh hari. Dia ditugaskan untuk menarik seramai mungkin sokongan untuk memecahbelahkan undi agar tidak memenangkan DSZH. Tujuannya adalah untuk memberi kemenangan kepada Ku Li..dan jika Ku Li menang, UMNO akan dibawa masuk bergabing dengan Bersatu . Jadi ramailah MP2 Bersatu jika dicampur dengan MP2 UMNO. Ini tak lain tak bukan untuk memastikan PKR tidak dapat mendabik dada kerana bilangan MP2 mereka lebih ramai dari Bersatu dalam PH. Secara tak langsung..DSAI tak bolehlah angkat muka sangat dengan Madey dan takkan membuat tuntutan macam2 dalam kerajaan untuk kepentingan PKR.

  Kata kawan ku tu lagi...nasib baik Ku Li tak menang, kalau tak takde lagilah UMNO ni. Harapan orang2 melayu untuk memastikan kemurnian Islam dan kelangsungan bani Melayu kini terletak di tangan DSZH sebagai presiden UMNO. Sambungnya lagi..kalau nak harapakan pemimpin2 melayu dalam PH memang takde lah. Mereka kini sanggup menggadaikan kepentingan Melayu demi memuaskan hati puak2 DAPigs dalam PH. Atas nama keadilan dan kesamarataan, UEC diiktiraf, sekolah2 Tahfiz bakal ditutup, JAKIM dan BTN bakal dibubarkan.

  Ikut kawan ku tu lagi, KJ ni adalah in=barat aani2 yang diternak dalam UMNO...tujuannya takde lain iaitu untuk memusnahkan UMNO dari dalam. Jika dibiarkan laam lagi dalam parti...takut2 sokongan terhadapnya menjadi lebihn kuat lagi. Kini dia ni umpama orang yang terpinggir dalam parti...tanpa apa2 jawatan penting, setakat MP Rembau aje. UMNO lebih rela kehilangan satu kerusi parlimen dari terus menyimpan petualang agama, bangsa dan negara dalam parti tu. kawan ku mengakhiri perbualan dengan kata2...KJ..Kedatangan kau dalam UMNO tak diundang dan pemergian kau sangat dialu2kan !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spesis macam kau GN hanya layak menyalak bagi pehak bn. Takda pangkat pun tak apa janji umno kasi dedak.

   Delete
  2. HBM...kau ada tengok tak apa yang berlaku kat Parlimen pagi semalam ????? Rakyat tabik dan angkat topi tinggi2 kepada MP2 UMNO, PAS dan Bebas ayng membantah speaker baru tu. Berani dan bermaruah betullah depa semua...sehati dan sejiwa dalam kesepakatan bertindak. Jom kita lihat apa yang sebenarnya berlaku dalam isu perlantikan tak ikut SOP tu !!!!

   CALON SPEAKER AKUI DIA BELUM TENTU AKAN DILANTIK???

   Kecoh didalam Majlis Angkat Sumpah di Parlimen hari ini apabila isu perlantikan Yang DiPertua Dewan Rakyat menjadi bahan pertikaian dikalangan Ahli Parlimen BN dan PAS.

   Mereka mendakwa perlantikan Speaker itu tidak mengikut Peraturan dimana setiap perlantikan perlu dimaklumkan dalam tempoh 14 hari sebelum Dewan Rakyat boleh mula bersidang.

   Kalau dilihat kepada laporan media yang disiarkan sebelum ini, calon Speaker tu sendiri seolah-olah memberikan yang dia sendiri tidak konfiden akan dilantik.

   Laporan berita 13 Julai 2018 (3 hari lepas) antara lain memetik kenyataan Datuk Mohamad Ariff sebagai berkata, "Saya pun masih tunggu 'Official' kalau jadi... sebab kalau esok dah dekat sangat."

   Dari satu sudut, sekiranya benar dakwa Tun Mahathir kononnya surat pemakluman kepada Setiausa Dewan Rakyat sudah diserahkan pada 2 Julai 2018, kenapa calon boleh sahkan yang dia pun masih tidak dapat makluman rasmi?

   Atau, adakah mungkin Ketua Rejim Pakatan sengaja merahsiakan penyerahan surat perlantikan itu agar ianya tidak diketahui oleh orang lain, termasuk dari kalangan pemimpin gabungan itu sendiri?

   Umum mengetahui bahawa DAPigs mahu Kit Siang sebagai Speaker Parlimen. Maka tidak mustahil jika ada usaha yang dilakukan supaya perkara itu disembunyikan dari pengetahuan DAPigs agar insiden yang berlaku di Perak baru-baru ini tidak berulang semula...kalau tak hancinglah kau dan cai2 Fuckatan Haprakan kena kincin dengan Madey and the Gang!!!

   Delete
  3. Hari Pertama Dewan, Kerajaan Pakatan Harapan dah gagal!   Kerajaan Pakatan Harapan mencipta sejarah Malaysia Baru dengan menipu dalam proses pemilihan Speaker Dewan Rakyat.

   Pada awal mesyuarat, Ketua Whip PAS, YB Dato' Takiyuddin Hassan telah bangun meminta penjelasan SU Dewan berkenaan pematuhan Peraturan Mesyuarat.
   Namun, suara bantahan tersebut tidak diendahkan oleh SU Dewan Rakyat.

   Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat no 4 menyebut:

   "Aturan memilih Tuan Yang di-Pertua hendaklah seperti yang tersebut di bawah ini:
   (1) Tiap-tiap ahli yang hendak mencadangkan nama seorang ahli Dewan itu atau seorang yang layak dipilih menjadi ahli Dewan itu yang hendak dipilih jadi Tuan Yang di-Pertua, hendaklah mempastikan terlebih dahulu iaitu ahli itu suka berkhidmat jika ia dipilih, dan juga hendaklah memberitahu kepada Setiausaha dengan bersurat sekurang-kurangnya empat belas hari sebelum mesyuarat"

   Tarikh tutup penamaan calon Speaker ialah pada Isnin, 02 Julai 2018 iaitu 14 hari sebelum 16 Julai 2018 tarikh permulaan sidang.

   Umum mengetahui, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof hanya disahkan pencalonannya sebagai Speaker oleh Kerajaan pada semalam, 15 Julai 2018. Sebelum pada itu PH mencadangkan nama Ahli Parlimen Sungai Petani, Dato' Johari Abdul sebagai calon kemudian ditukar sebab bantahan dalaman.

   Jadi, bagaimana SU Dewan Rakyat boleh berkata dia telah menerima surat pencalonan bertarikh 02 Julai 2018..?

   Bukankah itu menipu namanya.?

   Bukankah ketika PH jadi Pembangkang dahulu, mereka sendiri yang sering melaung 'prinsip 'Rule of Law' dan kewajipan mematuhi undang-undang.

   Kini, apabila PH sudah berkuasa, mereka pula yang melanggar undang-undang.


   : Kerajaan PH menang pun dengan penipuan, kini rakyat hanya tunggu sahaja apa lagi yang akan dikencingnya

   Delete
  4. Apalh lu bhai..apa yg dorang kalo mau kencing boleh basuh lg..bab umnopas kencing bertahun2 sampai skrang x basuh basuh..bauu makdatok ooii..kasi siram tu hari..hancing ada lg..

   Delete
  5. Resolusi 10 Perkara Persidangan Meja Bulat NGO-NGO & Pendakwah- Pendakwah Islam Malaysia 2018   Pasca Pilihanraya Ke-14 menyaksikan perdebatan hangat tentang masa depan Islam dan Umat Islam khususnya orang Melayu. Keresahan di kalangan umat Islam semakin dirasakan apabila muncul kalangan yang semakin bebas menyuarakan desakan dan tuntutan untuk menidakkan kedudukan dan fungsi agama Islam sebagai Agama Negara seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dengan menimbulkan provokasi agar beberapa institusi dan agensi Islam ditutup, murtad diizinkan, peruntukan untuk pendidikan Islam khususnya sekolah-sekolah Tahfiz ditiadakan.

   Rentetan dari itu, sebuah sekretariat yang dinamakan SEKRETARIAT PEMBELA ISLAM (SPI) yang mengembelingkan pimpinan NGO, para pendakwah, pendidik dan ilmuan Islam telah dibentuk dan pada 23hb Syawal 1439 Hijriah bersamaan 7hb Julai 2018, bertempat di Akademi Darul Huffaz, Kajang, Selangor, satu Persidangan Meja Bulat telah dianjurkan oleh SPI yang dihadiri oleh 200 orang dari 50 NGO, komuniti pendidik, pendakwah dan ilmuan Islam seluruh negara.

   MAKA dengan ini, Persidangan Meja Bulat pada tarikh dan masa yang dinyatakan di atas dengan ini mengeluarkan satu RESOLUSI seperti berikut:

   1. Bahawa Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan-kerajaan negeri yang baru dibentuk selepas PRU 14 hendaklah segera bertindak memperkukuhkan kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dengan menyatakan dengan jelas agenda, dasar dan pelan tindakan kepada masyarakat umum.

   2. Bahawa Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan-kerajaan negeri tidak tunduk dengan tuntutan golongan yang anti Islam, sekular, liberal dan kufar yang cuba mengambil kesempatan selepas PRU 14 untuk mencorakkan negara mengikut kehendak ideologi dan hawa nafsu mereka yang jelas menyalahi pegangan aqidah majoriti rakyat Malaysia khususnya orang Melayu.

   3. Bahawa semua peruntukan undang-undang dan perlembagaan yang menyentuh kedudukan Islam dan Umat Islam yang sedia ada hendaklah dikuatkuasakan dan ditambahbaik, ini termasuklah memastikan Rang Undang-Undang 355 (RUU355) yang tertangguh dibawa dan diluluskan dalam Sidang Parlimen akan datang. SPI juga menuntut agar Institusi Mufti, Mahkamah Syariah dan Majlis-Majlis Agama Islam negeri yang tidak beraja untuk diletakkan dibawah pentadbiran Yang Dipertuan Agong.

   4. Bahawa kedudukan Maqasid Syariah terus diperjuangkan oleh Kerajaan Persekutuan Dan Kerajaan-kerajaan Negeri sebagai satu tanggungjawab kenegaraan dan asas pertahanan Islam.

   5. Bahawa kedudukan ekonomi umat Islam mesti terus dilestarikan melalui pembentukan agenda dan dasar ekonomi umat yang lebih mantap dan menyeluruh seumpama Dasar Ekonomi Baru (DEB) dengan menjadikan Perkara 153, Perlembagaan sebagai paksinya dan mewajibkan semua kementerian dan agensinya menyerahkan KPI atau Report Card pencapaiannya yang dilapor terus kepada Perdana Menteri.

   6. Bahawa Malaysia terus dijadikan pusat Hub Halal dunia yang berprestasi tinggi dan menjadi rujukan antarabangsa. Bagi maksud tersebut, sebuah Suruhanjaya Halal Negara hendaklah dibentuk dengan diberikan empowerment dan keupayaan teknologi halal bertaraf dunia.

   Delete
  6. 7. Bahawa kualiti sistem pendidikan negara diangkat menjadi sistem yang berupaya melahirkan insan yang sempurna ( al-insanul kamil ), berpaksikan tauhid bagi melahirkan masyarakat Malaysia baru yang jauh dari kebejatan moral dan akhlak sehingga dapat membendung gejala rasuah, kemaksiatan dan jenayah.

   8. Bahawa sistem pendidikan Tahfiz yang menjadi pilihan dan tarikan ramai ibu bapa Muslim di Malaysia masa kini diangkat menjadi sistem arus perdana (mainstream system) dan disepadukan dengan pengajaran sains dan teknologi. Sekolah-sekolah tahfiz swasta, pondok pengajian tradisional dan sekolah agama rakyat yang banyak berjasa dalam melahirkan modal insan beriman dan bertaqwa terus disokong kewujudannya dengan menyalurkan bantuan perkapita dan bantuan-bantuan lainnya.

   9. Bahawa kerajaan perlu menggubal undang-undang di bawah Perkara 10(4) Perlembagaan bagi mendakwa dan menghukum mana-mana orang yang mempersoalkan kandungan Perkara 153, Perlembagaan Persekutuan tentang hak istimewa Melayu dan Bumiputera bagi mengelakkan isu hak istimewa Melayu dan Bumiputera ini terus dipermainkan sebagai isu perkauman dan bahan hasutan.

   10. Bahawa amalan dan perbuatan menghina ajaran dan hukum Islam, kitab suci Al Quran, Hadith dan keperibadian Rasulullah SAW yang merupakan pegangan majoriti rakyat Malaysia hendaklah dikanunkan sebagai amalan dan perbuatan yang boleh dihukum dengan hukuman yang berat dalam undang-undang sivil dan syariah dengan penguatkuasaan yang tegas. Ini bagi mengelakkan keadaan menjadi tidak terkawal sehingga menjadi punca kepada perpecahan dan rusuhan kaum dan agama.

   Dan bahawasanya wakil-wakil organisasi, kumpulan dan individu berikut dengan ini menurunkan tanda tangan masing-masing sebagai tanda sokongan dan kesepakatan bersama terhadap RESOLUSI 10 PERKARA ini dan menuntut ianya diberikan perhatian oleh Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan-kerajaan Negeri untuk dilaksanakan bagi kesejahteraan Umat Islam khususnya dan kebaikan rakyat Malaysia amnya:

   Organisasi

   1 Persatuan Madrasah Tahfiz Malaysia.
   2 Uruskop
   3 Persatuan Institusi Tahfiz Al Quran Selangor
   4 Yayasan Pendidikan Qasimul Ulum
   5 Akademi Darul Huffaz
   6 Institut Kajian Masyarakat & Perundangan
   7 Institut Kajian Strategik Islam Malaysia
   8 Persatuan Institusi Tahfiz Al Quran Kebangsaan Malaysia
   9 Maahad Lil Aytam
   10 Maahad Tahfiz Al Quran Qasimul Ulum
   11 Maahad Tahfiz Felda Lasah
   12 Alumni Maahad Tijarah
   13 Majlis Ittihad Ummah
   14 Dewan Pemuda Masjid Malaysia
   15 Pusat Kebajikan Anak-Anak Yatim & Tahfiz Al-Habbah
   16 Koperasi Maahad Tahfiz Tijarah Berhad
   17 Koperasi Pembangunan Asif Berhad
   18 Koperasi Serbaguna Apal Besut Berhad
   19 Pertubuhan Hal Ehwal Sekolah Agama Kedah
   20 Pertubuhan Angkatan Melayu Islam Nusantara
   21 Pertubuhan Permuafakatan Warisan Anak Bangsa Malaysia
   22 Alifbata Serikandi Masyhur
   23 Kelab Svnt Serikandi
   24 Pusat Kecemerlangan Pendidikan Ummah
   25 Madrasah Tarbiyatul Mustafa
   26 Persatuan Penduduk Bangiku
   27 Yayasan Wanita Islam
   28 Persatuan Halaqah Al Quran Selangor
   29 Persatuan Pendidikan Perdagangan & Pengurusan Mutawwifah Manasik Muslim Malaysia
   30 Aswaja Selangor
   31 Muslim Enterpreneur Best Team
   32 Persatuan Syafaqah Ummah
   33 Yayasan Himmah Malaysia
   34 Persatuan Pengguna Islam Malaysia
   35 Himpunan Lepasan Institusi Pelajaran Malaysia
   36 Pertubuhan Kebajikan Amal Mesra Amanah Generasi
   37 Pertubuhan Jati
   38 Persatuan Cina Muslim Selangor
   39 Persatuan Anak-Anak Kapal Kabin Muslim Hidayah Hilah Malaysia
   40 Geng Tolong Orang
   41 Persatuan Throwball Malaysia
   42 Budiutama Malaysia
   43 Kelab Throwball Berjasa
   44 Kelab Throwball Tijarah
   45 Asian Throwball Association
   46 Persatuan Tomoi Muslim Malaysia
   47 Skuad Al Misbah

   Anjuran : Sekretariat Pembela Islam (SPI)

   : kadang kala kita selalu sedih bila Islam tertindas di negara sendiri oleh orang-orang yang juga melaungkan seperti suara Islam, tapi kita tak sedar mungkin Allah mahu kita bersatu ....

   Delete
  7. APA HEBATNYA ISLAM


   1. ALLAH MENEGASKAN DALAM ALQURAN BAHAWA HANYA ADDIN/AGAMA/CARA HIDUP SATU-SATUNYA DITERIMA OLEH ALLAH DARI DULU,,,,KINI DAN SELAMA-SELAMANYA IALAH ISLAM…ISLAM YANG DIANUTI OLEH MANUSIA PERTAMA ADAM AS SEHINGGALAH SELURUH PARA NABI DAN RASUL SEPANJANG ZAMAN MENGAJAK MANUSIA KEPADA KEBENARAN SEHINGGALAH PENUTUP SEGALA RASUL IAITU NABI MUHAMMAD SAW.

   2. JIKA ADAM AS DISEBUT ABUL INSAN ( BAPA MANUSIA )…MEMBAWA SYARIAT ADAM… MAKA IBRAHIM AS DISEBUT ABUL ANBIYAA ( BAPA PARA NABI )…MEMBAWA SYARIAT IBRAHIM KERANA DARIPADA BAGINDA TERBIT SEGALA NABI-NABI SELEPAS BAGINDA,,,RAJA-RAJA SERTA SERTA PEMIMPIN UMAT-UMAT KEMUDIAN,,,JUGA PECAHAN BANGSA-BANGSA ARAB ( DARIPADA ISTERI SITI SARAH ),,,BANI ISRAEL YANG TURUT BERSAUDARA DENGAN BANGSA-BANGSA ATAUPUN EROPAH ( DARI SITI SARAH )…DAN BANGSA JAWI ( DARI ISTERI KETIGA ; SITI BATTURAH ) YANG TIDAK SEMUA ORANG TAHU KEWUJUDANNYA….


   3. MAKA ITU,,,JIKA DITELITI KITAB-KITAB MELAYU LAMA,,,,AGAMA YANG ADA DISEBUT WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN NABI MUHAMMAD SAW ADALAH SYARIAT NABI IBRAHIM AS IAITU AGAMA ISLAM JUGA…..WUJUD SATU ISTILAH UNTUK MEMANGGIL PENGIKUT AJARAN NABI IBRAHIM AS SEBAGAI SEBAGAI ORANG-ORANG HANIFIAH IAITU MEREKA YANG LURUS…..APAPUN HAKIKATNYA ORANG HANIFIAH ADALAH ORANG ISLAM KERANA MEREKA MENGIKUT JALAN YANG LURUS DALAM PENYERAHAN KEPADA ALLAH SWT….BUKANKAH NABI MUHAMMAD SAW SENDIRI MENGAMALKAN SYARIAT NABI IBRAHIM SEBELUM BAGINDA MENDAPAT WAHYU DAN MENJADI RASUL?..BUKANKAH BAGINDA SERING MELAKUKAN SOLAT DUA RAKAAT SEPERTI DIAMALKAN NENEK MOYANGNYA?...

   4. NABI YANG TIDAK KURANG PENTINGNYA IALAH NABI ZULKIFLI AS LAHIR LEBIH KURANG 600 TAHUN SEBELUM NABI ISA AS ATAU LEBIH LAMA LAGI…DALAM ALQURAN ADA DISEBUT DUA ORANG LAGI TOKOH DENGAN BERMULA PANGKAL NAMA ZU/ZUL IAITU ZULQARNAIN DAN ZUNNUN (NABI YUNUS AS)…NABI ZULKIFLI DINISBAHKAN KEPADA KIFLI DI MANA DALAM BAHASA ARAB BERMAKSUD TANGGUNGAN…TIADA TANGGUNGAN PALING BESAR MELAINKAN SEBAGAI PEMERINTAH/RAJA….BAGINDA ZULKIFLI ADALAH RAJA DI ZAMANNYA….BAGINDALAH SEBENARNYA NAMA AGUNG DISEBUT SEBAGAI SIDARTHA GAUTAMA…DALAM KITAB BUDHA ADA DISEBUTKAN BAGINDA MEMIMPIN PERANG MELAWAN TENTERA BERGAJAH….ALQURAN 95 : 1 – 3 DEMI TIN DAN ZAITUN,,DEMI TUR SINA ( BUKIT SINAI ),,,DEMI NEGERI ( MEKAH ) YANG AMAN INI……NABI ZULKIFLI DILAHIRKAN DI KIFLI ( SELATAN BAGHDAD DI TEPI SUNGAI EUFRAT )…DISEBUT DALAM KITAB BUDHA BAHAWA SIDHARTA ADALAH SINONIM DENGAN POKOK TIN/FIG/BODHI DI MANA JIKA DIKAJI ASAL POKOK TIN ADALAH DARI TIMUR TENGAH….ZAITUN ADALAH ISYARAT KEPADA NABI ISA AS….TUR SINA KEPADA NABI MUSA AS DAN MEKAH IALAH MUHAMMAD SAW..KITAB BUDDHA JUGA MENYEBUT KEDATANGAN MAITREYA IAITU NABI AKHIR/PENUTUP MEMBAWA RAHMAT KEPADA SEKELIAN ALAM BERSIFAT UNIVERSAL/ALAMI…JIKA DITELITI KESEMUA CIRI-CIRI YANG DISEBUTKAN TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN NABI MUHAMMAD SAW….NABI-NABI SEBELUM MUHAMMAD SAW BERSIFAT NATION/LOCAL PADA BANGSA MASING-MASING…SEBAB ITULAH DALAM KESEMUA KITAB-KITAB SUCI DISEBUTKAN DENGAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN YANG BERSIFAT UNIVERSAL SUPAYA SEMUA PENGANUT KITAB-KITAB TERSEBUT MENERIMA MAITREYA/KALKI AVTAR BILA BAGINDA DIUTUSKAN..

   5. ALQURAN MENEGASKAN BAHAWA BARANGSIAPA YANG MENCARI ADDIN/AGAMA/WAY OF LIFE SELAIN ISLAM MAKA IA TIDAK DITERIMA….DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN ORANG YANG RUGI

   Delete
 5. Fan Tat dan Berak Man...kau tak pasal berita ni yang terhangat dipasaran sekarang bhai !!!!

  TERIMA KASIH REJIM PAKATAN, HARGA BARANG BAKAL MENINGKAT!!!

  Harga barang dijangka akan terus meningkat selepas cukai jualan 10 peratus seperti dicadangkan oleh kerajaan di bawah Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diperkenalkan semula 1 September depan.

  Presiden Persatuan Akauntan Percukaian Malaysia (MATA), Datuk Abd Aziz Abu Bakar, berkata kadar cukai jualan itu dilihat adalah sama seperti sebelum Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) diperkenalkan.

  "Kadar yang dicadangkan itu adalah sama saja seperti dulu dan bukanlah kadar yang baharu. Seperti sistem SST sebelum ini, dijangka berlaku kenaikan harga terhadap barang tertentu yang tertakluk kepada rejim cukai ini.

  "Apabila harga barang meningkat, ia tidak selari dengan matlamat dan manifesto Pakatan Harapan yang ingin mengurangkan kos sara hidup dengan menghapuskan GST apabila mengambil alih tampuk pemerintahan dari Barisan Nasional (BN)," katanya ketika dihubungi NSTP di sini, hari ini.

  Pokok pangkalnya, menghapuskan cukai GST dan digantikan semula dengan SST bukan penentu untuk menurunkan harga barang. Sebaliknya ia meningkatkan lagi bau Hancing Pendedak Pakatan Haprak termasuklah kau berdua!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS ada alasan kukuh kenapa keluar dewan   KUALA LUMPUR- Pas menyatakan bahawa tindakan ahli Parlimen mereka bertindak keluar Dewan Rakyat hari ini, berpunca daripada tatacara pemilihan Yang di Pertua Dewan Rakyat.

   Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri berkata, Pas berpandangan pemilihan Tuan Yang di Pertua Dewan Rakyat tidak memenuhi Peraturan Mesyuarat 4 (1).

   Katanya, peraturan berkenaan jelas mensyaratkan pemberitahuan kepada Setiausaha Dewan Rakyat "dengan bersurat sekurang-kurangnya empat belas hari sebelum hari mesyuarat".

   "Hal ini kerana kenyataan media oleh beberapa pimpinan Pakatan Harapan (Harapan) termasuk menteri-menteri menunjukkan pada dua Julai iaitu 14 hari sebelum sidang hari ini tiada keputusan lagi di pihak kerajaan Harapan untuk menamakan Yang di Pertua Dewan Rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   Pada persidangan Dewan Rakyat pagi tadi berlaku sedikit ketegangan apabila ahli Parlimen BN dan Pas keluar Dewan Rakyat sebagai tanda boikot pelantikan Speaker Dewan Rakyat baharu, Datuk Mohd Ariff Md Yusof.

   Protes ini tercetus kerana pelantikan bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof sebagai Speaker Dewan Rakyat ke-9 pada hari ini menggantikan Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

   Mengulas lanjut, katanya, meskipun Setiausaha Dewan Rakyat Datuk Roosme Hamzah ketika berucap menyebut bahawa cadangan sebagai Yang di Pertua Dewan Rakyat telah dihantar secara bertulis pada dua Julai 2018, namun ia tidak disokong oleh fakta-fakta kenyataan Menteri-menteri dalam isu terbabit.

   "Pas menegaskan bahawa peraturan mesyuarat Dewan Rakyat perlu dipatuhi apatah lagi melibatkan pemilihan YDP kerana ia melibatkan keabsahan sidang Dewan Rakyat untuk seterusnya," katanya.

   Jelasnya, Pakatan Harapan perlu menonjolkan contoh permulaan yang baik di awal sidang Dewan Rakyat sebagai memenuhi tuntutan mereka selama menjadi pembangkang sebelum ini agar kerajaan mengikut segala peraturan mesyuarat.


   : Kalau kerajaan sendiri tak ikut peraturan bagaimana nak mengharapkan MP ikut peraturan. Sikap kerajaan satu contoh tak baik....

   Delete
  2. HANG TUAH MEMANG WUJUD


   1. DR. ROHAIDAH BERSAMA PROFESSOR HASHIM MEMBUAT KAJIAN TENTANG PENEMUAN KERIS DI RYUKYU (OKINAWA ) JEPUN…MAKLUMAN DARIPADA KEMENTERIAN JEPUN BAHAWA BUKAN SAHAJA KERIS TAPI MEREKA ADA BUKU YANG DIPANGGIL “REKIDAI HOAN” IAITU CATATAN KERAJAAN JEPUN DAHULU BERNAMA RYUKYU DI BAWAH JAJAHAN CHINA TENTANG PERJALANAN MAHARAJA DI SANA…BUKU ITU DITULIS DALAM TEMPOH 444 TAHUN SEMENJAK TAHUN 1414M.

   2. DALAM CATATAN ITU ADA SEPULUH PUCUK SURAT PERHUBUNGAN DIPLOMATIK ANTARA KERAJAAN RYUKYU DENGAN KERAJAAN MELAKA….DI SEBUT BEGINI “SURAT HANG TUAH LOH SIMANA MARAKA 1480”…SEDANGKAN DALAM HIKAYAT HANG TUAH HANYA DINYATAKAN HANG TUAH KE RYUKYU…ANTARA LAIN CATATAN ITU LAGI “THE LAKSAMANA IS THE FAMOUS MAN THAT WAS WRITTEN IN IN ALFONSO DE ALBUQUERQUE COMMENTARIES”…DITULIS DISITU LAKSAMANA DARI MELAKA…BUKU DE ALFONSO MENYATAKAN PADA 1511M HANG TUAH MASIH HIDUP DAN HENDAK KEMBALI KE MELAKA TAPI ALFONSO MENAHAN BELIAU DI SUNGAI MUAR KERANA MEMPUNYAI “UNCOMMON CAPABILIETIES”.


   3. SUME ORIENTAL IALAH CATATAN PEDAGANG-PEDAGANG PORTUGIS OLEH PENULIS BERNAMA TOME PIRES MENULIS TENTANG KEGAGAHAN LAKSAMANA MELAKA INI…JADI SAHLAH LAKSAMANA YANG BERTUGAS SEMASA SULTAN MANSUR SHAH DAN SULTAN ALAUDDIN HANYA HANG TUAH….HANG TUAH PERGI KE CHINA MEWAKILI SULTAN ALAUDDIN IAITU CUCU HANG TUAH MELALUI PERKAHWINAN SULTAN MANSUR SHAH DENGAN PUTERI LAKSAMANA JUGA TERCATAT DALAM SUME ORIENTAL.

   Delete
 6. Fan Tat dan Berak Man....gandingan dua cai haprak yang paling cocok dewasa ni...kau tentu tak tau berita yang akan aku habaqkan pada kau berdua...jangan pulak kau terperanjat beruk sampai takleh tido pulak malam ni yeeer!!!

  DAPsy MEROYAN BILA KIT SIANG TAK DAPAT JADI SPEAKER???

  Dengar khabarnya, Pemuda DAPigs (DAPsy - Mungkin singkatan bagi DAPigs Pussy) cuba memberi tekanan kepada Rejim Pakatan Haprak agar melantik Lim Kit Siang sebagai Speaker Dewan Rakyat.

  Antara alasan yang diberikan, perlantikan itu akan memberikan gambaran seolah-olah Rejim Pakatan itu terbuka dan ianya dapat memperkukuhkan demokrasi di Malaysia.

  Mungkin ramai yang tak tahu bahawa jawatan Speaker ini memainkan peranan yang cukup besar didalam sistem pentadbiran Negara. Maka mereka menganggap perlantikan itu sebagainisu yang remeh.

  Sedangkan jawatan Speaker itu yang bakal menentukan hala tuju serta polisi Negara dimasa akan datang. Speaker yang akan tentukan usul apa yang boleh dibentang di Parlimen.

  Bayangkan! Seandainya Ahli Parlimen Pakatan Haprak tu nak bawa usul untuk meminda Perlembagaan Negara bagi menghapuskan Hak Keistimewaan Melayu dan Islam sebagai agama rasmi, perkara itu boleh berlaku jika ia dibenarkan oleh Speaker.

  Maka fikirkanlah! Sekiranya Rejim Pakatan Haprak tu tunduk kepada tekanan daripada DAPigs dan melantik Kit Siang sebagai Speaker, tak mustahil perkara diatas akan berlaku. Malah Melayu akan terus terpinggir dibumi mereka sendiri!!!

  Harim tu DAP dah hjack speaker DUN Perak dari PKR...sekaarng nak bolot speaker parlimen pulak..nampak sangat betapa mereka ni tersangat2 rakus dan gila kuasa..langsung tak ada rsa respek pada parti2 lain dalam PH...cingkalai betullah diorang.....betul tak Fan Tat dan Berak Man ????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pemandu teksi sambut kerajaan PH di Parlimen dengan ‘demo’

   KUALA LUMPUR: Pada hari pertama pembukaan sidang Parlimenke-14, pemandu teksi menyambut kerajaan baru pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan mengadakan demonstrasi bantahan berhubung isu perkhidmatan e-panggilan Grab, bertempat di Padang Merbok, 500 meter dari bangunan Parlimen.

   Menurut Timbalan Pengerusi Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia Kamarudin Mohd Hussain yang mewakili pemandu teksi seluruh negara melahirkan rasa kesal terhadap Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook kerana dianggap tidak memahami tuntutan sebenar kumpulan pemandu teksi di negara ini.   Katanya, Loke tidak membuka ruang kepada pihak industri teksi untuk berbincang mengenai nasib industri itu.
   “Beliau tak buka pintu rundingan dengan pemandu teksi, beliau boleh buka pintu rundingan dengan wakil Grab tapi tak pernah adakan perjumpaan dengan pihak teksi.

   “Kami rasa ini tak patut, kami adalah pemain industri sebenarnya,” katanya dalam sidang medianya hari ini.

   Katanya, layanan yang diterima oleh mereka sama seperti kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

   “Tindakan kerajaan hari ini yang tidak membuka ruang untuk berbincang sama seperti kerajaan lepas,” katanya.

   Kamal berkata jika isu ini gagal diselesaikan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH), pihaknya tidak menolak kemungkinan pemandu teksi akan hilang pekerjaan dan terpaksa mencari kerja lain untuk hidup.

   “Jika isu ini gagal diselesaikan kami terpaksa ‘parking’ teksi dan mencari kerja lain,” katanya.
   Dalam pada itu, Kamal berkata pihaknya merancang mengadakan perhimpunan kedua jika isu ini tidak dapat diselesaikan segera.

   “Tapi kami harap ini perhimpunan terakhir jadi besar harapan agar ia dapat diselesaikan segera,” katanya.

   Lebih 100 pemandu teksi hadir, mereka turut membawa plakad bantahan terhadap keterbukaan kerajaan kepada perkhidmatan Grab.

   Mereka menyerahkan memorandum kepada wakil Kementerian Pengangkutan.

   Kumpulan itu dikawal ketat pihak polis dan bersurai kita-kira jam 11.15 pagi setelah mula berkumpul jam 9 tadi.


   : kerajaan PH pandai janji tapi bila nak tunai macam-macam alasan diberikan....

   Delete
  2. APA HEBATNYA ALHADIS AN NABAWI   1. JIKA ADA ORANG YANG MENENTANG HADIS NABI MUHAMMAD SAW BERITAHU MEREKA,,, SEBELUM MEREKA MENGKRITIK HADIS TERSEBUT BUAT GESAAN SUPAYA FAKULTI-FAKULTI SEJARAH DI MANA-MANA UNIVERSITI DI TUTUP TERLEBIH DAHULU….INI ADALAH KERANA SEHEBAT MANAPUN CERITA SEJARAH TIDAK BOLEH MENANDINGI SELEMAH-SELEMAH HADIS.

   2. AL HADIS ADALAH SUMBER KEDUA ISLAM SETELAH ALQURAN BERDASARKAN BANYAK SEKALI AYAT-AYAT ALQURAN SUPAYA MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA….SESORANG MUNGKIN TIDAK DAPAT MENUNAIKAN SOLAT,,,ZAKAT,,,DSB NYA DENGAN PRAKTIKAL TANPA ADANYA HADIS NABI SAW…

   3. HADIS-HADIS NABI DINILAI BERDASARKAN RIWAYAH DAN DIRAYAH….RIWAYAH IALAH SANAD TURUN TEMURUN DARI BAGINDA NABI SAW SEHINGGA SAMPAI KEPADA PERAWI YANG AKHIR….DIRAYAH PULA IALAH INTISARI FAKTA KEBENARAN DALAM HADIS TERSEBUT…


   4. JIKA PERAWI THIQAH (DIPERCAYAI) SETIAP PERINGKAT ADALAH RAMAI MAKA HADIS ITU SAMPAI KE PERINGKAT TAWATIR IAITU AUTHENTIC TANPA DIPERTIKAIKAN LAGI DAN MENJADI PEGANGAN AKIDAH…PERAWI-PERAWI DIKRITIK TAHAP KEKUATAN INGATAN DAN INTEGRITI MEREKA DALAM CABANG PENGKHUSUSAN RIJALUL HADIS.

   5. ALQURAN DITULIS DAN DIBUKUKAN SEJAK NABI SAW HIDUP LAGI…NABI MELARANG MENULIS HADIS KETIKA PENULISAN ALQURAN DIBUAT TAKUT NANTI MENGELIRUKAN PEMBUKUAN ALQURAN…AL HADIS DI TULIS SETELAH PEMBUKUAN ALQURAN TELAH LENGKAP….


   6. HADIS-HADIS DIKLASIFIKASIKAN KEPADA SAHIH,,HASAN,,,DHAIF DAN SEBAGAINYA BERDASARKAN TAHAP STANDARD SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN OLEH ULAMA ISLAM...ILMU BERKENAAN DENGAN KLASIFIKASI INI DIBAHAS DENGAN PANJANG LEBAR DALAM MUSTALAHUL HADIS….BERDASARKAN PENILAIAN TERSEBUT HADIS-HADIS PALSU DAPAT DIBERSIHKAN DARI PENGKALAN HADIS…

   Delete
 7. Fan tat dan Berak Man...Betullah kata ramai rakyat Msia yang aku temui...diorang cakap bila Guan Eng@Ah Beng, cukong DAPigs ni bukak mulut aje..dah terbau penipuan dan kelentongnya. Takde satu PCnya yang boleh dipercayai..asyik2 hutang banyak..ketirisan...BN membazir...patutlah ramai pelabur dah angkat kaki keluar dari Msia. Terbaru..chongnya pasal LRT3 pulak!!!!

  GUAN ENG KANTOI MENIPU PROJEK LRT3!!!

  Maka kecohlah Pendedak Rejim Pakatan Haprak mencanang ke seluruh pelusuk alam kononnya mereka berjaya menjimatkan pembaziran pentadbiran Kerajaan Barisan Nasional terdahulu.

  Bayangkanlah keceriaan Guan Eng ketika mendedahkan konon projek rel mega itu dapat diturunkan kosnya daripada RM32 bilion kepada RM17 bilion iaitu penjimatan 47 peratus.

  Begitulah nasib Pendedak Pakatan Haprak yang tanpa berfikir panjang terus ‘hadam’ segala pembohongan yang dilakukan oleh Menteri DAPigs itu tanpa mengambil tahu fakta berhubung projek tersebut.

  Walhal kos pembinaan LRT3 itu sewaktu zaman pentadbiran Kerajaan BN cuma RM9 bilion. Namun kos itu dinaikkan sendiri oleh Rejim Pakatan Haprak selepas mereka berjaya merampas Putrajaya.

  Diorang yang naikkan, lepas tu diorang jugak yang umum kos itu diturunkan. Padahal kos itu meningkat sebanyak RM 8 billion dari kos asal. Pendedak Pakatan Haprak juga yang hancing kena kencing pemimpin atasan!!!

  Kau berdua maas mandi nanti pastikan sabun betul2 yeer..kalau tak bau kelat hancing kincin Ah Beng tu takleh hilang bhai !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pembangkang mahu Dewan ditangguh selesai isu pelantikan speaker   KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen pembangkang, termasuk wakil PAS, meminta persidangan Dewan Rakyat ditangguhkan selama 14 hari, dengan mendakwa kerajaan Pakatan Harapan (PH) gagal melantik speaker dalam tempoh ditetapkan.

   Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, mengikut Peraturan Mesyuarat 4(1), adalah mandatori bagi speaker dilantik 14 hari sebelum persidangan Dewan Rakyat bermula.

   Sepatutnya, kata beliau, speaker mesti dipilih pada 2 Julai.

   Ini berikutan keputusan Ahli Parlimen pembangkang untuk keluar dari Dewan Rakyat sebentar tadi kerana membantah pelantikan bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohamad Ariff Md Yusof sebagai speaker baru.

   Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, peraturan berkaitan tempoh 14 hari itu tidak dipatuhi.

   “Kami membantah cara bagaimana speaker dilantik. Peraturan Dewan Rakyat tidak diikuti,” katanya pada sidang media hari ini.

   Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata mereka perlu memeriksa surat pelantikan untuk melihat sama ada tarikhnya diundurkan ke belakang.

   Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong berkata jika syarat itu tidak dipatuhi, maka itu bermakna kerajaan tidak mengikut peraturan.

   “Kami tidak membantah speaker kerana jawatan itu penting, tetapi peraturan perlu diikuti,” katanya.

   Setiausaha Agung Umno yang baru, Tan Sri Annuar Musa berkata, bekas speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia telah memeriksa dengan kakitangan Parlimen selepas tarikh 2 Julai dan diberitahu tiada nama dikemukakan.

   “Kita tidak boleh langgar peraturan. Jika mereka ada masalah, tangguh dan calonkan semula speaker, kemudian kita boleh sambung semula persidangan.


   : Sangat sukar untuk sesuatu perjalanan sidang sekiranya kerajaan sendiri tidak mengikut peraturan sedia ada....

   Delete
  2. APA HEBATNYA ALQURAN


   1. JIKA ANDA KUMPULKAN SELURUH KITAB-KITAB SUCI YANG ADA DI MUKA BUMI INI DAN BUAT UJIAN FAKTA-FAKTA SAINS DALAMNYA SEMUA KITAB-KITAB SUCI TADI GAGAL KECUALI ALQURAN SAHAJA YANG MELEPASI TAPISAN TERSEBUT.


   2. ALBERT EINSTEIN ADA MENYEBUTKAN “SCIENCE WITHOUT RELIGION IS LAME….RELIGION WITHOUT SCIENCE IS BLIND…..

   3. ALQURAN ADALAH BOOK OF SIGNS NOT BOOK OF SCIENCE…PUN BEGITU BANYAK TERDAPAT FAKTA-FAKTA SCIENCE DALAM ALQURAN.


   4. ALQURAN 21 :30 MENYEBUTKAN PASAL BIG BANG…ALQURAN 79 : 30 BERKENAAN BUMI BULAT….ALQURAN 21 : 61 BERKENAAN CAHAYA BULAN BERASAL DARI MATAHARI….ALQURAN 21 :33 PASAL MATAHARI BERPUSING PADA PAKSI.

   5. ALQURAN BERCAKAP BERKENAAN BOTANI,,,BIOLOGI,,,ZOOLOGI,,,EMBRIOLOGI,,,,GENETIKA DAN LAIN-LAIN LAGI…..THE ONLY RELIGIOUS SCRIPTURE THAT PASSES THE TEST IS GLORIOUS ALQURAN..


   6. CUBA KITA RENUNGKAN,,,,BAGAIMANA MUNGKIN MUHAMMMAD SAW YANG HIDUP 1400 TAHUN YANG LAMPAU BOLEH BERCERITA BERKENAAN SEMUA ITU SEDANG BELIAU TINGGAL DI PADANG PASIR DAN TIDAK TAHU MENULIS DAN MEMBACA,,,SEDANG FAKTA SEJARAH TERSEBUT BAHARU SAHAJA DAPAT DIBUKTI DALAM 2 HINGGA 3 ABAD BARU-BARU INI….TIDAK LAIN TIDAK BUKAN KERANA BAGINDA MENDAPAT WAHYU DARI ALLAH SWT….INI MEMBUKTIKAN ALQURAN ADALAH SATU-SATUNYA KITAB SUCI YANG MASIH MENGEKALKAN KEASLIANNYA SEBAGAIMANA IA MULA DITURUNKAN….

   Delete
 8. Kerry Okspod KJ tidak akan tinggalkan Umno. Sebab dia dah lama kata nak jadi PM by 40. Skrang dah 42, rasa terdesak.

  Dia dah hampir jadi Presiden Umno. Dapat undi kira nya banyak bila lawan Wak Jahid. 3 tahun lagi dia mungkin menang, jadi Presiden dan amat dekat peluang jadi PM.

  Dimana parti lain dia boleh dapat peluang tu, Beb?

  Gua harap dia tak menang dan tak akan jadi PM. Sebab dia l i b e r a l, mahukan Umno dibuka kpd bukan Melayu. Dia puak double ee bersama Azees ex-Tabung Haji, gua tak caya dia akan pertahankan hak dan kepentingan Melayu sepenuh nya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   Wanita dinoda lima lelaki, kemudian dibakar hidup-hidup   NEW DELHI - INDIA. Seorang ibu kepada dua anak diperkosa bergilir-gilir oleh lima lelaki dan turut dibakar hidup-hidup dalam sebuah kuil di Sambhal, Uttar Pradesh.

   Akhbar Times of India melaporkan kesemua suspek memecah masuk ke dalam rumah mangsa berusia 35 tahun itu pada jam 2.30 pagi (waktu tempatan) sebelum merogolnya, semalam.

   Menurut suami wanita itu, isterinya ada menghubungi talian perkhidmatan kecemasan, namun tiada pihak yang menjawab panggilan itu.

   Dia kemudiannya menghantar mesej kepada sepupunya untuk memaklumkan tentang insiden itu. Apabila penyerang itu kembali semula, mereka membawanya ke kuil berhampiran dan membakarnya tanpa perikemanusiaan.

   Difahamkan, klip audio daripada panggilan terakhir mangsa akan dijadikan sebagai bahan bukti kes tersebut.

   Kesemua suspek tidak berhati perut itu telah dikenal pasti dan turut tinggal di kampung didiami mangsa.

   Susulan itu, jurucakap polis, Inspektor Varun Kumar memberitahu, pihak berkuasa kini memburu kesemua lelaki terbabit selepas ia menjadi kes rogol terbaharu didaftarkan di India.

   Perkara itu turut mendapat pelbagai reaksi di media sosial yang kecewa dengan sikap tidak ambil peduli kerajaan dan polis dalam mengendalikan kes tersebut.

   Ramai pihak mengkritik parti Bhatatiya Janta (BJP) dan kempen 'Beti Bachao' (Selamatkan anak perempuan kita) yang didakwa gagal memastikan keselamatan golongan wanita di negara itu.

   Kaji selidik dibuat Yayasan Thomson Reuters pada awal tahun lalu mendapati India dinamakan sebagai negara paling bahaya untuk wanita di mana 106 kes rogol berlaku pada setiap hari. - Agensi


   : Undang-undang manusia, kepercayaan manusia biasanya lari daripada fitrah kejadian. Mereka rakus dan zalim. Ini adalah sebab kenapa kita kena kembalik kepada fitrah kejadian manusia dan kembalik kepada allah s.w.t.....

   Delete
  2. ISLAM DAN INDIA BARAT   1. INDIA TERBAHAGI KEPADA DUA IAITU INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR….INDIA BARAT ADALAH INDIA YANG KITA FAHAMI SEPERTI HARI INI…INDIA TIMUR IALAH ALAM/DUNIA MELAYU YANG KITA KURANG PENGETAHUAN TENTANGNYA…SEJARAH MELAYU BERMULA SEMASA HIDUP NABI IBRAHIM AS DI MANA BAGINDA TELAH MEMERINTAHKAN ANAK-ANAK BAGINDA SUPAYA BERHIJRAH KE KAWASAN EMPAYAR MELAYU PADA ZAMAN DAHULU….SEJARAH EMPAYAR MELAYU DIRAKAMKAN SEAWAL KELAHIRAN NABI ISA AS BERMULA DI FUNAN DAN CHAMPA IAITU APA YANG KITA KENALI HARI INI SEBAGAI INDOCHINA.


   2. TAMADUN INDIA BARAT DI KATAKAN BERMULA DENGAN BANGSA CAMPURAN ARYA DAN DRAVIDA…INDIA DIBERI NAMA SECARA RASMI OLEH PENJAJAH INGGERIS..KENAPA INGGERIS DATANG MENJAJAH?? SEBABNYA IALAH MEREKA DATANG DENGAN SEMANGAT PERANG SALIB…INDIA BARAT TERMASUK SALAH SATU JAJAHAN DI BAWAH EMPAYAR ISLAM…SEJARAH INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR LEBIH KURANG SAMA DARI SEGI MULA MENJAJAH DAN KEMERDERKAAN…


   3. AGAMA HINDU TIDAK SEPERTI AGAMA-AGAMA LAIN KERANA TIDAK DAPAT DIKETAHUI SECARA PASTI SIAPA PEMBAWA PERTAMA AJARAN-AJARANNYA….INI MERUPAKAN SALAH SATU KESULITAN DALAM MEMPELAJARI DALAM MEMPELAJARI AGAMA HINDU…NAMA HINDU YANG SEKARANG LAZIM DIKENAL DAN TELAH DIPERGUNAKAN SECARA UMUM SELURUH DUNIA,,,MERUPAKAN NAMA ASING KERANA NAMA ITU DIBERIKAN OLEH ORANG BUKAN HINDU…NAMA INDIA DIJELASKAN DARI NAMA SUNGAI SINDHU,,,,YANG MENGAIRI DAERAH BARAT INDIA..BANGSA PERSIA MENYEBUT SUNGAI ITU SUNGAI HINDU…KEMUDIAN NAMA INI DIAMBIL ALIH OLEH ORANG YUNANI,,,SEHINGGA NAMA ITULAH YANG TERKENAL DI DUNIA BARAT.


   4. LEBIH KURANG SERATUS TAHUN SELEPAS KEWAFATAN BAGINDA NABI MUHAMMAD SAW,,,,,PEDAGANG-PEDAGANG ISLAM DARI ASIA BARAT DATANG KE INDIA…INDIA BERLINDUNG DENGAN PEMERINTAH ISLAM KERANA MEREKA PADA MASA ITU MENGHADAPI SERANGAN BERTALU-TALU DARI BANGSA PARSI DAN MONGOL,,PENGARUH AGAMA DAN KEBUDAYAAN ISLAM MELUAS KE SELURUH INDIA DAN PADA ABAD KE 12 BERDIRILAH KESULTANAN DELHI YANG MELAHIRKAN SUATU DINASTI ISLAM DI INDIA SELAMA BEBERAPA ABAD LAMANYA…DI SINI BERMULALAH SEJARAH GEMILANG DAN KEMUNCAKNYA TAMADUN INDIA…HINGGA SEKARANG MASIH TAMPAK DENGAN JELAS PENINGGALAN-PENINGGALAN ISLAM DI INDIA DENGAN TERDAPATNYA MASJID-MASJID DAN MAKAM-MAKAM ISLAM DI SELURUH INDIA SEPERTI TAJ MAHAL DAN LAIN SEBAGAINYA..DI SAAT-SAAT KEMUNDURAN INDIA LAHIRLAH AGAMA-AGAMA BARU SEPERTI SIKH DAN SELEPAS ITU QADIANI…SEHINGGA DIRAMPAS PENJAJAH KAFIR.


   5. PANGGILAN KEPADA PENGANUT HINDU TIDAK TERSEBUT DI DALAM VEDA DAN UPANISHAD. JIKA MERUJUK KEPADA VEDA PENGANUTNYA DIPANGGIL VEDANTIS…JADI HINDU SEBENARNYA BUKAN MERUJUK KEPADA AGAMA TAPI SEBENARNYA BANGSA HINDU YANG MENETAP DI KAWASAN TERSEBUT TANPA MENGIRA AGAMA..JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB TERSEBUT KITA AKAN JELAS BAHAWA TERDAPAT AJARAN MENGESAKAN TUHAN DAN TERDAPAT AJARAN-AJARAN YANG MENYAMAI AJARAN ALQURAN. BEGITU JUGA DALAM KITAB TERSEBUT TERDAPAT RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR/PENUTUP…SEBAGAI CONTOH NAMA AYAHNDA NABI SAW ADALAH VISHNU YASH ( HAMBA ALLAH ) JIKA DITERJEMAH KEPADA BAHASA ARAB MENJADI ABDULLAH….IBUNDA NABI SAW BERNAMA SUMATHI ( PEACE AND SERENITY ) JIKA DITERJEMAH MENJADI AMINAH..DAN LAIN-LAIN CIRI PENGECAMAN BAGINDA SEPERI 4 SAHABAT YANG HEBAT IAITU ABU BAKAR, OMAR, OTHMAN DAN ALI RA.

   6. BERDASARKAN KETERANGAN DI ATAS TIDAK SYAK LAGI BAHAWA KITAB HINDU YANG ADA PADA HARI INI ASALNYA ADALAH DI BAWA OLEH BANGSA ARYA…..KITAB ITU SEBELUM BERLAKU PERUBAHAN/PINDAAN/PAGANISME ADALAH LEMBARAN/SUHUF YANG TERAWAL NABI IBRAHIM DAN MUSA AS SEBAGAIMANA TERAKAM OLEH ALQURAN 87 : 18 - 19

   Delete
 9. Bila Parti Yang Sudah Haram ni nak dibubarkan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parlimen tegang 10 minit pertama   KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen BN dan Pas keluar Dewan Rakyat sebagai tanda boikot pelantikan Speaker Dewan Rakyat baharu, Datuk Mohd Ariff Md Yusof.

   Protes ini tercetus kerana pelantikan bekas hakim Datuk Mohamad Ariff Md Yusof sebagai Speaker Dewan Rakyat ke-9 pada hari ini menggantikan Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

   Ketegangan bermula apabila Setiausaha Dewan Rakyat,Datuk Roosme Hamzah bangun mengumumkan pelantikan Speaker Dewan Rakyat yang baharu, tiba-tiba ahli Parlimen BN dan Pas memintas menyatakan lantikan itu tidak sah.

   Roosme memaklumkan hanya satu nama yang diterima untuk pelantikan jawatan tersebut.

   Ketegangan bermula apabila Datuk Takiyuddin Hassan (Pas-Kota Bharu) bangun untuk menyatakan protes terhadap prosedur pencalonan dengan merujuk kepada 'Point of Order' namun proses pelantikan diteruskan.

   Tindakan itu mengundang kritikan daripada Ahli Pembangkang yang lain dari Pas dan BN.

   Mereka kemudian bertindak untuk keluar Dewan.

   Pencalonan Mohamad Ariff dicadangkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (Pakatan Harapan- Langkawi) dan disokong Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (Pakatan Harapan- Pandan).

   Mohamad Ariff, 69, dari Sungai Petani, Kedah, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang dari University of London (London School of Economics), dan memulakan karier pada 1974 sebagai pensyarah undang-undang sebelum diiktiraf sebagai profesor madya di Fakulti Undang-undang, Universiti Malaya.

   Dari 1993 hingga 1995, Mohamad Ariff bercuti daripada pengamalan undang-undang untuk menyertai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, yang baru ditubuhkan ketika itu, sebagai Pengarah pertama Jabatan Penyeliaan Pasaran.


   : Nampak macam hangat parlimen kali ini....

   Delete
 10. Replies
  1. Projek baru ‘Menara M’ atasi rekod pencakar langit yang dilancar Najib?   KUALA LUMPUR: Pemilik Menara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur merancang pembinaan sebuah projek 3 menara di di tengah-tengah ibu kota, yang mungkin mengatasi pencakar langit 118 tingkat yang dilancarkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak pada 2016, lapor akhbar The Edge.

   Menara baru oleh KLCC (Holdings) Sdn Bhd, yang digelar “Menara M”, dikatakan sedang dirancang untuk 10-15 tahun akan datang, dan 27 tingkat lagi tinggi daripada PNB 118 yang dibina oleh syarikat pelaburan kerajaan, Permodalan Nasional Berhad (PNB), yang dikritik sebagai projek membazir oleh pengkritik Najib.

   PNB 118 apabila siap pada 2024 akan menggambil tempat menara Petronas sebagai bangunan tertinggi di Malaysia.

   Tetapi keunggulan itu tidak akan bertahan lama apabila Menara M siap dibina.

   Pembinaan kompleks baru itu akan memburukkan lagi lebihan ruang pejabat di ibu kota, kebimbangan yang disuarakan pengkritik terhadap bangunan mega pencakar langit di Kuala Lumpur.

   Rancangan itu dibuat ketika Tun Razak Exchange, satu lagi projek yang dipromosikan oleh kerajaan terdahulu, sedang terbentuk. Projek itu termasuk pembinaan Exchange 106 yang setinggi 106 tingkat.

   Seorang perunding hartanah berkata Menara M akan menambah 3 hingga 4 juta kaki persegi lagi kepada pasaran hartanah, di atas 16 juta kaki persegi daripada Tun Razak Exchange.

   “Oleh sebab itu kebolehlaksanaan mega projek seperti Menara M perlu mengambil kira permintaan dan bekalan pasaran masa depan agar akhirnya tidak menjadi projek gajah putih,” kata Adzman Shah Mohd Ariffin lapor EdgeProp, laman berita hartanah oleh The Edge.


   : Masing-masing nak tunjuk kehebatan dan nak tinggal legasi hebat....

   Delete
  2. SAMBUNGAN PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN
   14. BERDASARKAN AYAT-AYAT DI ATAS KITA BOLEH FAHAMI BAHAWA MELANTIK ORANG KAFIR MENJADI WALI MEMBUATKAN SESEORANG ITU BERSIFAT MUNAFIK,,,TIDAK PERLU MENJADIKAN ILMUAN YANG MENJUAL AGAMA MENJADI WALI,,,,,JANGAN MELANTIK MEREKA YANG MENYEBABKAN PERPECAHAN DI KALANGAN UMAT ISLAM MENJADI WALI KERANA MENGHADAPI GOLONGAN MUNAFIK,,,,,ORANG BERIMAN WAJIB MELANTIK SESAMA ORANG BERIMAN YANG MENUNAIKAN SOLAT DAN ZAKAT SERTA BERHIJARAH,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA,,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA SESAMA ORANG BERIMAN…..ORANG KAFIR ADALAH WALI SESAMA MEREKA JADI KENAPA ORANG BERIMAN BERSUSAH PAYAH HENDAK MELANTIK MEREKA….MEREKA YANG MELANTIK ORANG KAFIR TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH….HATTA SAUDARA TERDEKAT PUN TIDAK BOLEH DILANTIK JIKA MEREKA LEBIH SAYANG KEPADA KEKUFURAN APALAGI YANG TIADA PERKAITAN KELUARGA….

   15. APA PULA PERKAITAN PERKATAAN WALI DENGAN NAMA ALLAH,,,,INI ADALAH KERANA JIKA SILAP MEMILIH KAFIR SEHINGGA MEMBELAKANG HUKUM ALLAH IA AKAN SAMPAI MENUHANKAN MEREKA…SYIRIK BUKAN SAHAJA DENGAN MENYEMBAH TOKONG TAPI BERSEKUTU DALAM MEMBUAT PERUNDANGAN DENGAN MENOLAK HUKUM ALLAH.


   16. CUBA PERHATIKAN NEGARA SEPERTI SYRIA DIPERINTAH OLEH SYIAH KAFIR PARTI BA`ATH,,,WALAUPUN PUN PADA MULA PEMERINTAHAN HAFIZ ALASAD TELAH MENURUNKAN HARGA BARANGAN KEPADA 15% DAN SEMUA RAKYAT BERGEMBIRA TAPI LIHATLAH APA KESUDAHANNYA….DENDAM KESUMAT YANG TIDAK KUNJUNG HABIS…LIHAT PULA APA TERJADI PADA MYAMMAR HABIS DILANYAKNYA UMAT ISLAM…DIBUNUH,,,DIPERKOSA,,,,DIRAMPAS HARTA MEREKA….LIHAT PULA APA JADI DULU PADA SEPANYOL DIPAKSA UMAT ISLAM TUKAR AGAMA….MANA-MANA YANG TIDAK SEMPAT LARI HABIS SEMUA MATI DIBUNUH…PERKARA YANG SAMA BERLAKU DI FILIPINA…….INILAH AKIBATNYA JIKA DIBIARKAN KAFIR MEMERINTAH,,,ALLAH TELAH MEMBERI PERINGATAN BAHAWA MANUSIA YANG PALING BERMUSUH KEPADA KAMU IALAH YAHUDI DAN MUSYRIKIN ( PENYEMBAH BERHALA DAN DEWA )…

   Delete
 11. KJ elok tubuh parti baru... Ramai ahli umno dibawah 50 tahun boleh ditarik ke parti KJ....tinggslkan zahid yg masih dgn cara lapuk...biarkan umno menjadi nostalgia untuk otai2..

  Dgn parti baru yg membawa aspirasi baru KJ mampu mencorak idea nye...jika kekal dlm umno KJ tidak boleh zahirkan bakat dan kebolehanye....masih terkongkong dgn cara dan idea lapuk..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Berhenti Menyalahguna Istilah Hifz al-Din (Memelihara Agama)   1. Majlis Ulama ISMA (MUIS) melahirkan rasa kekecewaan atas kenyataan YB Dato Dr Mujahid Yusof Rawa, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama) terhadap kenyataan yang dikeluarkan dalam satu majlis JAKIM berkenaan salah satu cabang Maqasid Syariah iaitu konsep Hifz al-Din (memelihara agama). Beliau menyebut bahawa yang dimaksudkan dengan Hifz al-Din dengan maksud memelihara seluruh agama dan bukan memelihara Islam sahaja.

   2. Beliau perlu sedar bahawa di dalam disiplin Ulum Syarak, memahami sesuatu istilah Fiqh bukanlah dengan bersandarkan kepada akal atau maksud dari segi bahasanya semata-mata, setiap istilah tersebut hendaklah difahami dalam konteks menyeluruh (syumul) iaitulah berpandukan kepada nas Al-Quran, Hadis serta pandangan Salafussoleh.

   Memahami istilah-istilah Syarak secara literal semata-mata boleh membawa kepada mentakwil agama yang suci bersandarkan hawa nafsu yang boleh membawa kepada kesesatan. Merungkai konsep Hifz al-Din sebegini bukan sahaja memberi kepada istilah ini samata, tetapi ianya akan memberi kesan terhadap istilah lain seperi dakwah, jihad bahkan konsep negara Islam itu sendiri.

   3. Bahkan kalaulah beliau melihat tafsirannya dari segi bahasa pun dimana beliau lepasan dalam bidang Bahasa Arab, beliau akan dapati bahawa tafsirannya itu menyimpang kerana perkataan “الدين” itu bersifat mufrad (satu) dan makrifah(kata nama khas) bermaksud agama yang dimaksudkan iaitulah Islam. Dalam Al-Quran juga Allah SWT apabila menyebut perkatan al-Din ianya membawa maksud Islam seperti dalam firmanNya: ان الدين عند الله الاسلام. Ulama tidak menggunakan perkataan الاديان (agama-agama) atau perkataan berbentuk kata nama am (دين) dalam mengistilah salah satu cabang daripada Maqasid Syariah ini.

   Jadi disiplin ilmu atau ulama manakah yang beliau sandarkan dalam membuat tafsiran sebegini?

   4. Beliau mungkin perlu diperingatkan bahawa pentafsiran hifz al-din ini dengan maksud memelihara kesucian agama Islam ini daripada segala ancaman adalah merupakan pentafsiran yang diterimapakai oleh para ulama. Bahkan para ulama telah membicarakan konsep ini dengan melihat kepada dua aspek utama:

   i- Janib al-wujud (aspek mengekalkan kewujudan agama dan penegakkannya). Hifz al-din dalam konteks ini adalah bermaksud melakukan perkara-perkara yang membawa kepada penegakan agama Islam. Antaranya, Imam al-Syatibi menyatakan:

   “فأصول العبادات راجعة إلى حفظ الدين من جانب الوجود كالإيمان، والنطق بالشهادتين، والصلاة والزكاة، والصيام، والحج، وما أشبه ذلك”.

   “Maka aspek penting Ibadah adalah bermatlamatkan kepada hif al-din darripada perspektif memastikan kewujudan agama dan penegakkannya) seperti beriman kepada Allah dan syahadatayn, solat, zakat, puasa, haji, dan seumpamanya”.

   Begitu juga, dalam konteks pemerintahan, Al-Juwayni telah menyimpulkan Hifz al-Din dalam dua perkara iaitu memelihara umat Islam dari segala bentuk ancaman sama ada bersifat ideologi atau fizikal dan yang kedua ialah menyebarkan (dakwah dan jihad) Islam serta menentang mereka yang menolak kedaulatan Islam itu sendiri.

   Begitu juga Nuruddin al-Khadimi menegaskan dalam konteks ini:

   تثبيت أركان الدين وأحكامه في الوجود الإنساني والحياة الكونية، وكذلك العمل على إبعاد ما يخالف دين الله ويعارضه، كالبدع ونشر الكفر، والرذيلة، والإلحاد، والتهاون في أداء واجبات التكليف

   “HIfz al-din adalah membawa maksud mengukuhkan rukun-rukun agama daam kehidupan kemanusiaan dan kehidupan keduniaan. Ia juga meliputi gerakkerja untuk menjauhkan kehidupan kemanusiaan dan keduniaan ini daripada perkara-perkara yang menyalahi agama Allah dan menyanggahinya, seperti bid’ah dan kekufuran, perkara-perkara keji, atheis dan memberi keringanan dalam melakukan kewajipan dan tuntutan-tuntutan agama”

   Jelas daripada perbincangan ini, yang dimaksudkan hifz al-din ini, termasuk jugalah di dalamnya menjaga kehidupan kemanusiaan daripada kekufuran.

   Delete
  2. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU

   Delete
 12. Sama ada KJ tinggalkan UmNo atau UmNo pecat keahlian KJ, hanya akan membuktikan UmNo sudah menghampiri penghujung hayatnya dan tidak berapa lama saja lagi sebelum UmNo menjadi bahan bacaan di dalam buku sejarah, sama seperti dinasti-dinasti Muslimin yang pernah memerintah umat ini, diasaskan, gemilang, merudum dan akhirnya pupus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagaimana YB Menteri boleh memberikan kefahaman bahawa termasuk di dalam hifz al-din ini ialah menjaga agama-agama selain Islam juga. Tidak ini bermakna menjaga kekufuran? Menjaganya daripada apa? Daripada dakwah Islam ke arah mentauhidkan Allah? Jika sekiranya beliau memahami konteks ini, sudah tentulah beliau tidak akan membuat penafsiran yang sedemikian.

   Begitu juga, di dalam konteks hifz al-din inilah, maka para ulama menggariskan bahawa antara tugas pemerintah adalah bertanggungjawab untuk menegakkan syiar agama Islam dan membawa tugas penyebaran agama Islam di dalam masyarakat.

   Jika sekiranya hifz al-din ini diumumkan kepada semua agama, ini adalah bermakna menjadi tanggungjawab pemerintah untuk melakukan penyebaran agama-agama lain sepertimana agama Islam juga. Jika ini berlaku, maka matlamat hifz al-din kepada Islam itu dengan sendirinya akan terhapus. Ini menunjukkan bahawa hifz al-din yang dimaksudkan adalah bermaksud hifz al-din al-Islami semata-mata.

   ii-Janib al’Adam (aspek memelihara agama daripada perkara-perkara yang membawa kepada kerosakan dan kemusnahannya).

   Dalam konteks inilah maka (antaranya) diwajibkan hukuman murtad kepada mereka yang keluar daripada Islam. Jika sekiranya hifz al-din ini membawa menjaga agama lain juga, bagaimana hukuman murtad akan dilaksanakan. Tidakkah itu mengganggu konsep hifz al-din kepada agama lain?

   5. Jika beliau menyedari betapa peri pentingnya kefahaman konsep Hifz al-Din ini, beliau tidak akan tergamak menafsirkan sedemikian kerana hari ini umat Islam dunia amnya dan di Malaysia khususnya terus dan sedang diancam daripada segenap sudut sama ada ideologi atau fizikal.

   Kita berterusan diasak oleh kelompok Islam liberal, gerakan songsang LGBT, Syiah, Evengelist Kristian, gerakan hak asasi manusia dan banyak lagi gerakan lain yang mempunyai matlamat yang sama iaitu merungkai kesucian agama ini. Maka saat ini sangat menjadi keperluan untuk beliau sebagai Menteri Agama mengetengahkan konsep Hifz al-Din tetapi dengan tafsiran yang betul.

   6- Dalam konteks ini, perlu jugalah ditegaskan juga bahawa Islam adalah agama rahmah dan tidak pernah menafikan hak untuk beragama bagi orang bukan Islam. Bahkan konsep maqasid ini jugalah yang meletakkan baahawa Islam mengiktiraf hak-hak kemanusiaan sejagat lainnya seperti Hifz al-Aql (memelihara akal pemikiran), Hifz al-Nafs (memelihara jiwa), Hifz al-Nasl (memelihara keturunan dan maruah) dan banyak lagi hak-hak yang lain.

   Adalah menjadi tanggungjawab pemerintah Islam untuk memastikan bahawa hak-hak ini terjaga ke atas seluruh rakyat jelata tanpa mengira bangsa dan agama. Namun interaksi ini adalah dalam ruang lingkup mereka sebagai rakyat dalam negara Islam dan bukannya dalam konteks hifz al—din, sepertimana yang dinyatakan oleh YB Menteri.

   Sesungguhnya Islam mempunyai ruang yang cukup besar untuk berinteraksi dan berlapang dada (tasamuh) dengan bukan Islam dalam konteks keadilan dan kebebasan beragama, selagi mana kebebasan tersebut tidak menganggugugat kedudukan Islam sebagai agama negara, namun perlulah dibezakan interaksi ini dengan Hifz al-Din yang khusus untuk agama Islam.

   Inilah intipati yang ditunjukkan oleh Baginda saw sendiri dalam piagam Madinah, yang menjadi antara rujukan penting di dalam berinteraksi dengan orang bukan Islam dalam negara Islam.

   7- Oleh sebab itu, MUIS menuntut supaya YB Dato’ Dr Mujahid Rawa agar tidak memberikan tafsirannya berkenaan Hifz al-Din tanpa kefahaman yang jelas, dan menyeru beliau agar sentiasa membuat rujuklan kepada para Mufti yang ada sebelum mengeluarkan sebarang tafsiran berkenaan Islam kerana implikasi setiap tafsiran itu bukanlah hanya pada dirinya atau orang yang mendengar, tetapi ianya akan mencorakkan Negara Malaysia yang akan kita wariskan kepada generasi yang akan datang.

   Biarlah generasi akan datang memperingati kita sebagai pejuang yang gugur dalam usaha mendaulatkan Islam daripada diingati sebagai pemimpin yang akhirnya merungkai kesucian agama ini.

   Delete
  2. APA HEBATNYA HUDUD

   1. SEMUA ORANG KECUT PERUT BILA DENGAR PERKATAAN HUDUD.. ,,BELUM LAGI DILAKSANAKAN....KALAU SUDAH DILAKSANAKAN TENTULAH IA AKAN MEMBERI KESAN MAKSIMA KEPADA PENURUNAN JENAYAH...

   2. ANDA MENYALAHKAN ORANG LAIN KERANA TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD SEDANGKAN APA PERANAN ANDA SEBAGAI SEORANG MUSLIM/BERIMAN.,, JIKA ANDA MENGATAKAN HUDUD TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN KERANA PERLUKAN SOKONGAN MAJORITI. MAKA ANDA BERUSHALAH BIAR DAPAT MAJORITI.,, MAHATHIR JADI PM PUN BUKAN DARI PARTI MAJORITI.. BILA ANDA KATA TIDAK SESUAI KERANA ADA KAUM DAN AGAMA LAIN DI MALAYSIA MAKA UNDANG-UNDANG LORD REID LEBIH TIDAK SESUAI DILAKSANAKAN KERANA TIDAK ADA KENA MENGENA PUN DENGAN MANA-MANA UGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA.

   3. HUKUM HUDUD BUKANLAH BARU DIPERKENALKAN OLEH ALQURAN TETAPI TELAH DIPERKENALKAN LAMA DULU OLEH TAURAT/INJIL LAGI.,,,SILA RUJUK SEBAGAI CONTOH HUKUMAN POTONG TANGAN DISEBUT OLEH BIBLE : MARKUS 5:29-30 & 9:43-48, HUKUMAN REJAM/MATI UNTUK PENZINA : DEUTERONOMY 22:22-24,, LEVITICIUS 20:10.. HUKUMAN REJAM DALAM TANAKH YAHUDI : ULANGAN : 17 : 2-17

   4. DI MALAYSIA SENDIRI PERNAH DILAKSANAKAN UNDANG-UNDANG MELAKA PADA ABAD 15 SEHINGGA AWAL ABAD 16...ANTARA LAIN HUKUMAN TERSEBUT IALAH HUKUM BUNUH KE ATAS MUHSAN YANG BERZINA ( FASAL 2 ),,,QISAS: BUNUH DI BALAS BUNUH ( FASAL 5 ),,,POTONG TANGAN KERANA MENCURI ( FASAL 7 ),,,,EKONOMI HARAM AMBIL RIBA ( FASAL 30 ),,,,HUKUMAN MURTAD JIKA TIDAK TAUBAT DIBUNUH ( FASAL 36 ).

   6. HUDUD DARI SEGI BAHASA BERMAKNA BATASAN/HAD/LIMITATION. ISTILAH HUDUD DIGUNAKAN ALQURAN UNTUK HUKUM YANG BERKAITAN DENGAN NIKAH KAHWIN,,FARAID DAN PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD JUGA DIGUNAKAN SECARA UMUM KEPADA SEMUA HUKUM-HAKAM LAIN..DAN AHKIRNYA PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD DIKENALI UMUM SEBAGAI HUKUM JENAYAH YANG MELIBATKAN ROGOL, MENCURI DAN SEBAGAINYA.

   7. SEBABNYA HUDUD DINAMAKAN HAD/BATASAN/LIMITATION IALAH KERANA HUKUM ISLAM MEMPUNYAI 3 LAPISAN/LEVEL HUKUM IAITU HUDUD,,,QISAS DAN TA'ZIR...BERBEZA DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL YANG HANYA MEMPUNYAI SATU LAPISAN SAHAJA...

   8. IA BERMAKSUD UNDANG-UNDANG SIVIL TIDAK KEBAL DARI DICEROBOHI OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA...AKAN ADA PEMIMPIN YANG MENGATASI UNDANG-UNDANG YANG MEREKA KUAT-KUASAKAN..PEMIMPIN INI HAKIKATNYA TELAH MENJADI TUHAN SELAIN ALLLAH SWT.

   9. DALAM UNDANG-UNDANG ISLAM,, DUA LAPISAN ATAS IAITU HUDUD DAN QISAS TIDAK ADA CAMPUR TANGAN MANUSIA SAMA SEKALI HATTA SETINGGI MANAPUN KEDUDUKAN PEMIMPIN ITU...HANYA LAPISAN KETIGA IAITU TA'ZIR SAHAJA YANG DIBENARKAN DIPUTUSKAN OLEH DEWAN RAKYAT/NEGARA.

   10, DALAM ALQURAN ADA DISEBUTKAN BAHAWA ORANG-ORANG KAFIR MENGAMBIL PENDETA/PADERI MEREKA SEBAGAI TUHAN SELAIN ALLAH SWT... INI ADALAH KERANA PADERI/RAHIB MEREKA TELAH MENJADI TUHAN DENGAN MENGUBAH UNDANG-UNDANG ASAL YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT... BARANG SIAPA YANG SETUJU DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAAN MANUSIA TERSEBUT TELAH TERKELUAR DARI IMAN/ISLAM KERANA MELAKUKAN KESYIRIKAN.

   11. OLEH KERANA KITAB-KITAB SUCI SEBELUM ALQURAN TELAH DINODAI DAN DIUBAH OLEH TANGAN-TANGAN PADERI/RAHIB/SAMI/PEMUKA AGAMA MAKA ALLAH MENURUNKAN ALQURAN DENGAN JAMINAN TIADA LAGI PENGUBAHAN OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA UNTUK DIDAULATKAN DI MUKA BUMI.

   Delete
 13. Depa selalu bwat reja haram.
  Fe el jd mcm haramjadah.
  Mcm ckp uak harram jeddah ,harram jeddah,harram jeddah
  Versi bahasa malayu bwat uumno yg kluag dewan dan sewaktu dgn depa.
  Dah mampuih pong masih lg byk songeh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memelihara Agama: Mengapa Rasulullah Hancurkan Berhala?   1. Ketika berjaya menguasai Mekah, Rasulullahﷺ mengarahkan para sahabat supaya meruntuhkan semua berhala. Menurut al-Bukhari terdapat hampir 360 buah berhala dan Rasulullahﷺ sendiri yang memukulnya dengan tongkat Baginda. Apakah Rasulullahﷺ tidak menghormati hak kemanusiaan Quraysh untuk beragama?

   2. Malah Rasulullahﷺ memerintahkan para sahabat untuk meruntuhkan berhala disekitar Mekah. Khalid al-Walid meruntuhkan berhala terbesar iaitu al-Uzza yang terletak di Nakhlah (HR al-Nasai’i & al-Bayhaqi). Saidina Amru al-As pula menghancurkan berhala Suwa’ (Ibn Sa’d, al-Tabaqat), manakala Sa’d ibn Zaid pula menghapuskan berhala Manah.

   3. Mengapa Rasulullahﷺ mengarahkan sahabat untuk menghancurkan berhala sembahan Qurasyh? Apakah Bagindaﷺ tidak menghormati dan memberi hak beragama Quraysh? Atau apakah iman para sahabat senipis kulit bawang? Takkan tengok berhala sahaja boleh menyebabkan mereka ingin kembali kepada kekufuran?

   4. Dari satu aspek, al-Imam Ibn Hajar menjelaskan bahawa arahan Rasulullahﷺ ini adalah bagi memelihara Muslim itu sendiri dari terpedaya atau terpesona untuk kembali kepada kekufuran. Lihatlah bagaimana sahabat yang mempunyai keimanan yang tinggi tersebut masih boleh terdedah kepada fitnah aqidah ini. Sekalipun Bagindaﷺ ada di sisi mereka, Bagindaﷺ memastikan agama seorang Muslim itu terpelihara dahulu.

   5. Dengan sebab itu ketika mana Saidina Umar membawa Taurat dan dibaca di sisi Rasulullahﷺ, Baginda menjadi marah dan berkata: Apakah engkau terpesona dengannya wahai Ibn al-Khattab? (HR Ahmad & al-Nasai’i). Menurut al-Qurtubi, larangan Rasulullahﷺ ini bagi mengelakkan mereka yang tidak mahir dengan agama lain daripada terpengaruh sehingga meninggalkan Islam. (al-Qurtubi, al-Jami’ li Ahkam al-Quran).

   6. Lihatlah bagaimana Bagindaﷺ mengutamakan memelihara agama dan aqidah Muslim itu sendiri dengan tindakan yang sangat tegas. Bukan kerana iman sahabat Nabi itu senipis bawang, tetapi kerana langkah pemeliharaan aqidah itu sangat utama.

   Mudah-mudahan Allah memelihara umat Islam.

   Dr. Ahmad Sanusi Azmi


   : Mujahid Rawa keliru atau sengaja menjaga kepentingan diri demi mengukuhkan parti Amanah untuk sokongan bukan Islam? Kalau itu maksudnya sangat daif.

   Delete
  2. KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK.

   2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM BERAJA. TENGOK SAHAJA SEPERTI BERUNAI DARUS SALAM. KENAPA NEGARA TERSEBUT TIDAK BERMASALAH MELAKSANAKAN SISTEM ISLAM. JAWABANNYA ADALAH KERANA SISTEM BERAJA YANG DIAMALKAN.

   3. SISTEM ISLAM INI BUKANLAH BARU. SISTEM INI DILAKSANAKAN SECARA SISTEMATIK SEMENJAK NABI MUSA SEPERTI KITAB TAURAT. NABI-NABI YANG MENYUSUL KEMUDIAN MENGGUNAKAN UNDANG-UNDANG TAURAT TERSEBUT. OLEH KERANA ITULAH SAMPAI SEKARANGPUN KALAU KITA MEMBACA INJIL TERDAPAT OLD TESTAMENT(ASALNYA TAURAT) KERANA ISA A.S DIMINTA MELAKSANAKAN HUKUM-HAKAM TAURAT. JIKA KITA MEMBACA AL QURAN, ALLAH MEMERINTAH MUHAMMAD MEMINTA YAHUDI UNTUK MEMILIH SAMADA MEMILIH HUKUM ALQURAN ATAU TAURAT.

   4. SISTEM DEMOKRASI YANG DIAMALKAN ADALAH SISTEM DAJJAL YANG SEMEMANGNYA DIDOKTRINKAN UNTUK TIDAK MEMBENAR PELAKSANAAN HUKUM HAKAM ISLAM. SEBAGAI CONTOH MESIR DAN ALGERIA APABILA PARTI ISLAM BERJAYA MENGAMBIL ALIH NEGARA SERTA MERTA KERAJAAAN TERSEBUT DIGULINGKAN… SISTEM INI HANYA MEMENANGKAN GOLONGAN MAJORITI TANPA MENGIRA MAJORITI ITU BETUL ATAU TIDAK…SEDANGKAN ISLAM MENYOKONG KEBENARAN ( TRUTH SHALL PREVAIL )…SEBAGAI CONTOH DI USA ARAK PERNAH DIHARAMKAN TAPI BERTUKAR MENJADI HALAL KERANA MAJORITI…ADAKAH SISTEM BEGINI DISOKONG ORANG BERIMAN??

   5. SISTEM DEMOKRASI TIDAK MEMPUNYAI NILAI MORAL. SEBAGAI CONTOH NAHENDA MODI PM INDIA MEMPUNYAI REKOD MEMBUNUH 2000 MUSLIM DAN DI SENARAI HITAMKAN UNTUK MEMASUKI BEBERAPA BUAH NEGARA. TAPI SETELAH MENANG MENJADI PRESIDEN LARANGAN TERSEBUT SERTA MERTA DI HAPUSKAN. BEGITU JUGA,, KATAK DAN KADOK POLITIK YANG TIDAK BERMORAL DI BENARKAN DALAM SISTEM DEMOKRASI MALAYSIA.

   6. DI ACEH, HUKUM HAKAM ISLAM HANYA BERJAYA DILAKSANAKAN APABILA SETELAH SETENGAH ABAD PEJUANG-PEJUANG ISLAM BERJIHAD DAN MENDAPAT AUTONOMI SENDIRI BARULAH HUKUM ISLAM DAPAT DITEGAKKAN. ADAPUN DI DAERAH-DAERAH LAIN INDONESIA UMAT ISLAM BERKECAMUK DENGAN SEGALA MACAM FAHAMAN DAN AGAMA SEHINGGA SEBUAH RUMAH MEMPUNYAI KELUARGA YANG MEMPUNYAI PELBAGAI AGAMA. GEREJA DIGILIR-GILIRKAN UNTUK MELAKSANAKAN PELBAGAI RITUAL SEMUA AGAMA SECARA BERGILIR. INILAH AKIBATNYA PELAKSANAAN SISTEM REPUBLIKAN.

   7. NEGARA-NEGARA SEPERTI BELANDA,,,,BELGIUM,,,,SWEDEN,,,NORWAY,,,DENMARK,,,,SEPANYOL,,,,JEPUN,,,QATAR,,,,ENGLAND DAN THAILAND MASIH MENGAMALKAN SISTEM BERAJA TIDAK DIPERSOALKAN SEMATA-MATA KERANA MEREKA BUKAN BERAGAMA ISLAM.

   8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA….. SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA…. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT…. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   10. JADI SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG DOMINAN UNTUK MENDAULATKAN HUKUM HAKAM ISLAM. SESIAPA YANG TIDAK BERSETUJU DENGAN HUKUM HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN ADALAH KAFIR/MUNAFIK/HIPOKRIT/MURTAD/PENGIKUT DAJJAL.

   Delete
 14. Kj ini semasa bermaharaja lela d tingkat 4,d benci dan d keji rakyat malaysia khususnya orang melayu. Dimana saja, kampung atau bandar, orang mnyebut kerakusannya. Buaya yg masa umur remajanya lagi dah ganas, jgn haraplah dewasanya bertambah baik. Let him rot. Mungkin kaveas yg saacuan dgn nya bolih terima.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Richard Malanjum Bukanlah Paling Kanan Dan Pelantikan Beliau Tidak Mengikut Protokol   Saya merasa pelik. Bolehkah Peguam Negara (PN) atau sesiapa di Jabatan Perdana Menteri menjelaskannya?

   Dilaporkan bahawa Tun Md Raus Sharif, Ketua Hakim Negara (KHN) telah mengemukakan surat peletakan jawatannya berkuatkuasa pada 1 Ogos 2018. Kini beliau sedang bercuti. Pada 11 Julai 2018 jam 9.30 malam Tan Sri Richard Malanjum mengangkat sumpah sebagai Ketua Hakim Negara (KHN).

   Soalannya, bolehkah Tan Sri Richard Malanjum dilantik sebagai KHN ketika Tun Raus belum mengosongkan jawatan itu?

   Walaupun Tun Raus telah memberi notis perletakan jawatannya, ia hanya akan berkuatkuasa pada 1 Ogos 2018. Walaupun beliau bercuti, beliau masih memegang jawatan itu.

   Memandangkan pelantikan Tan Sri Richard Malanjum berkuatkuasa dengan serta-merta, ia bermakna bahawa dari 9.30 malam pada 11 Julai 2018 hingga 12.00 tengah malam 31 Julai 2018, terdapat dua orang KHN. Adakah pelantikan Tan Sri Richard Malanjum sah?

   Dikatakan bahawa Tan Sri Raus diberi "cuti taman" (garden leave), yang bermaksud bahawa beliau telah diarahkan untuk tidak tidak melakukan sebarang kerja semasa tempoh notis itu, tetapi masih dibayar gaji. Itu mungkin amalan di sektor swasta yang mungkin juga diterima pakai di sektor awam yang melibatkan pegawai tadbir.

   Saya menghujahkan bahawa amalan itu tidak boleh dipakai kepada KHN, yang kuasanya diberikan oleh Perlembagaan dan undang-undang. Tiada siapa, termasuk Perdana Menteri (PM) mempunyai kuasa untuk membuang kuasa itu daripadanya.

   Mengapa upacara mengangkat sumpah itu dilakukan pada waktu malam yang mengejutkan semua orang? Adakah Yang di-Pertuan Agong dan PM begitu sibuk pada siang hari sehingga ia perlu dilakukan pada waktu malam?

   Sekiranya Majlis Raja-raja telah dirunding dalam mesyuaratnya pada 11hb Julai 2018, mengapakah tergesa-gesa mengangkat sumpah pada malam yang sama?

   Bilakah Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman (SPK) bermesyuarat dan membuat cadangannya kepada PM?

   Siapa yang mempengerusikan mesyuarat itu? Tan Sri Raus masih KHN walau apa pun pandangan seseorang mengenai pelantikannya. Pelantikannya tidak diisytiharkan tidak sah oleh mana-mana mahkamah. Sepatutnya beliau mempengerusikan mesyuarat itu. Walaupun beliau bercuti, beliau sepatutnya dimaklumkan dan mempegerusikan mesyuarat itu.

   Sekiranya beliau dan Tan Sri Zulkefli, Presiden Mahkamah Rayuan (PMA), atas sebab-sebab tertentu, tidak dapat mempengerusikan mesyuarat itu, orang yang sepatutnya mempengerusikan mesyuarat itu ialah Tan Sri Ahmad Maarop, Hakim Besar (Malaya) (HB (M)). Dari segi protokol, beliau lebih kanan daripada Tan Sri Richard Malanjum (Hakim Besar (Sabah dan Sarawak) (HB (S & S)).

   Masalah yang saya timbulkan sepuluh tahun yang lalu, apabila Rang Undang-undang SPK dibentangkan di Parlimen yang diterima pakai oleh Ahli Parlimen pembangkang (kini dalam kerajaan PH) semasa perdebatan, menjadi kenyataan.

   Menurut protokol, HB (M) lebih tinggi daripada HB (S & S). Oleh itu, Tan Sri Ahmad Maarop sebenarnya berada di hadapan bagi menyandang jawatan KHN (jika Tan Sri Zulkefli meletak jawatan pada tarikh yang sama dengan dengan Tun Raus). Oleh itu, kedua-dua Tan Sri Ahmad Maarop dan Tan Sri Richard Malanjum perlulah menarik diri daripada mempengerusikan atau duduk dialam mesyuarat SPK ketika ia membincangkan pengganti Tun Raus.

   Akhir sekali, mengapa Badan Kehakiman hanya diwakili oleh Ketua Pendaftar? Beliau hanya seorang pentadbir, bukan seorang Hakim. Jika Tun Raus (KHN) dan Tan Sri Zulkefli (PMA) bercuti, selepasnya adalah HB (M), Tan Sri Ahmad Maarop dan, selepasnya, terdapat banyak Hakim Mahkamah Persekutuan. Sudah tentu, salah seorang daripada mereka boleh hadir.

   Tun Abdul Hamid Mohamad
   13 Julai 2018
   https://tunabdulhamid.my
   tunabdulhamid@gmail.com


   : Perlantikan ini bukan kira senior atau pun protokol tetapi mengikut apa yang disarankan oleh DAP yang kini menguasai PH....

   Delete
  2. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 15. Pupus..keh keh kehkeh..tu dia pupus..kiok..biokan..biokan..pas pis pus pun kiok..biokan pupus sama..kehkehkehkeh

  ReplyDelete
  Replies
  1. LGBT: Diskriminasi atau keliru?   LGBT adalah satu kumpulan yang sebenarnya telah lama wujud yang diketahui semenjak zaman Nabi Luth lagi. Ianya ribuan tahun dahulu, bukan dua tiga dekad ini. Mungkin berbeza dari fizikal, tetapi ianya seperti yang sedia kita maklum, berpunca daripada hati dan perasaan yang cenderung untuk menjadi jantina yang berlawanan dengan yang mereka miliki. Ada juga yang rasa puas nafsunya bila mendapat kedua-duanya. Ada yang suka memuaskannya dengan jantina yang sama dan kemuncaknya ada yang merasa seksa batin mereka terlepas apabila menukar terus jantina mereka menjadi apa yang mereka mahukan.

   Yang menukar keseluruhan sistem ciptaan Allah itu, tidaklah ramai, tetapi ia berkembang. Apatah lagi dengan bantuan teknologi moden, mereka boleh bertukar kepada jasad yang lebih menarik lagi daripada jasad mereka yang asli. Tetapi paling membimbangkan ialah golongan yang tidak bertukar fizikal, kekal dalam bentuk asal mereka, tetapi semuanya mereka sapu, belakang depan, tiada halangan, hanyalah peluang. Tiada terdetik oleh kita keraguan atas tindak-tanduk mereka. Solat, puasa, zakat dan mungkin umrah dan haji menjadi rutin mereka. Tidaklah berkubu di tempat mereka sahaja, tetapi mereka melata di mana-mana sahaja hatta ada laporan di Madrasah Pengajian Islam juga.

   Dalam memahamkan masyarakat berkenaan hak mereka yang perlu kita hormati, kita mesti jelas kepada isu pokok. Isu pokok ialah jika mereka khunsa, atau sememangnya asli berperwatakan begitu, tetapi mereka masih menjalani kehidupan normal yang lain, maka benar, mereka wajib dihormati oleh seluruh lapisan masyarakat. Ini bukan direka oleh manusia atau sekadar kebiasaan kita menghormati mereka sebagai manusia tetapi lebih tegas dari itu, Islam mengajarkan kita hukum berkenaan khunsa. Ada fikah kedudukan khusus kepada mereka. Tiada di dalam kitab-kitab agama lain yang secara khusus membicarakan hak golongan khunsa ini. Begitulah indahnya Islam mengajar hak asasi manusia.

   Akan tetapi kita sekarang bukan berdiskusi mengenai khunsa yang ditakdirkan Allah secara semula jadi. Kita membincangkan hal golongan khusna jadi-jadian. Semua agama, bukan sahaja Islam, menolak secara total golongan luar tabi’i ini. Tiada diterima oleh sesiapa sahaja yang waras. Mereka menjadikan alasan hak asasi manusia sebagai perisai diri, pada masa yang sama hak asasi pihak lain, dikesampingkan mereka.

   Benar, dosa itu ketika di tempat tertutup, tidak dibenarkan orang lain mengintai-ngintai sebagaimana yang dipesan Allah di dalam Surah al-Hujurat. Begitu juga tauladan yang ditinggalkan oleh Saidina Umar. Beliau diprotes oleh rakyat beliau kerana beliau memanjat rumah rakyatnya bagi mengintai perbuatan dosa rakyat itu. Ia sebagai suatu perlanggaran hak kepada rakyatnya. Tiada hukuman dikenakan kepada rakyat itu kerana perlanggaran haknya oleh Umar, walaupun terbukti rakyatnya melakukan kesalahan. Inilah contoh kehebatan Islam.

   Tidak boleh menyamakan kedudukan LGBT dengan cerita Saidina Umar dan ayat al-Quran tadi sedang dalam masa yang sama, LGBT melaung-laungkan perbuatan mereka. Membina rangkaian peminat-peminat mereka, merekrut ahli-ahli baharu, menceritakan pengalaman, berniaga barang-barang mereka, menyediakan tapak-tapak markas mereka, mengisytiharkan akan berkahwin sesama mereka, menunjuk-nunjuk bahagian sulit, maka contoh manakah yang boleh kita samakan dengan riwayat Saidina Umar itu tadi? Dalam Islam, selain saksi dan bukti, pengakuan si pelaku juga antara asbab hukuman dijatuhkan. Adakah kita cuba mendiskriminasikan golongan ini atau kita yang terkeliru dengan apa yang sepatutnya kita lakukan dengan tindakan mereka ini?

   Delete
  2. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN SEKULAR/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP.

   Delete
 16. din..kau ni jenis batu api neraka

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keutamaan kita sekarang ialah membanteras kegiatan ini yang semakin menular dan ia sudah didedahkan kepada masyarakat dengan berani dan tersusun. Semua lapisan masyarakat menyedari kegiatan ini. Ia bakal membawa bencana kepada semua. Paling ditakuti ialah bala dari Allah. Tidak sepatutnya dipesongkan isu ini kepada isu pengamal LGBT menjadi kafir. Ia adalah isu penularan dosa yang besar yang bakal berjangkit dan memusnahkan kehidupan. Jika begitu tanggapan sesetengah orang, biarlah pengedar dadah dengan dunia mereka kerana mereka memproses dadah di dalam makmal tertutup, tidak harus kita mengintai-ngintai kegiatan mereka. Menjual dadah tidak mengkafirkan seseorang. Begitukah cara kita menyelesaikan kekeliruan?

   Bilakah lagi kita mahu membanteras kegiatan ini? Adakah ketika LGBT mengetuk pintu rumah-rumah kita baharulah kita tengadah? Kata ahli perang, pertahanan yang paling baik ialah dengan menyerang musuh. Ayuh kita ‘serang’ LGBT dengan hikmah. Jangan dibiarkan mereka berleluasa mengambil wilayah kita atas apa nama sekalipun. Kitalah yang sepatutnya menguasai wilayah mereka.

   Delete
  2. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA HARTANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH TERUTAMA GENERASI MUDA.

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 17. KJ be the kind of man who you always want to become. A patriot and a stateman.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Dr Mujahid dan 'Hifzu ad-Din'   MUKADDIMAH

   Heboh di media sosial berkenaan ucapan YB Dr Mujahid Yusof, Menteri baru di Jabatan Perdana Menteri yang dipertanggungjawabkan menggalas amanah 'menjaga agama' di dalam Malaysia Baru.

   Antaranya Dr Mujahid menyebut mengenai Maqasid asy-Syariah. Beliau bercakap mengenai 1 daripada 5 prinsip keutamaan dalam Ilmu Maqasid tersebut, iaitu 'Hifzu ad-Din' bermaksud prinsip 'menjaga agama'.

   Beliau dengan penuh 'confident'nya menghuraikan maksud prinsip 'Hifzu ad-Din' itu sebagai menjaga 'semua agama'. Bukan hanya agama Islam. Kerana, kata beliau, Islam adalah 'Rahmatan Lil 'Alamin', iaitu sebagai rahmat kepada seluruh alam. Di sinilah, tempat kekecohan bermula.

   Fahami dulu beberapa istilah

   ● Ilmu Maqasid asy-Syariah - Ia ialah suatu ilmu yang mengkaji mengenai rahsia-rahsia dan hikmah yang dikehendaki oleh Allah S.W.T di sebalik pelaksanaan segala suruhan dan mengelakkan segala larangan yang ditetapkan di dalam hukum syarak.

   Ia adalah suatu cabang ilmu di dalam Ilmu Usul Fiqh. Ia dibincangkan oleh para ulamak yang begitu mendalam kefahaman mereka mengenai ilmu syarak sehingga mereka mampu melihat aspek 'kebijaksanaan' atau 'wisdom' di sebalik pensyariatan sesuatu hukum syarak. Bukan hanya sekadar menguasai perbahasan dalil-dalilnya sahaja.

   Kajian Ilmu Maqasid ini telah berkembang luas mutakhir ini, sehingga ia hampir menjadi satu kategori ilmu yang khusus. Tidak lagi sebagai cabang kepada Ilmu Usul Fiqh. Namun Ilmu Maqasid hanya boleh difahami dengan baik, jika kita terlebih dahulu menguasai Ilmu Usul Fiqh.

   ● Ad-Dhoruriyyat al-Khamsah - Iaitu 5 Prinsip Keutamaan Yang Paling Utama di sebalik setiap perintah melaksanakan Syariat. Iaitu menjaga agama, menjaga nyawa, menjaga keturunan, menjaga akal dan menjaga harta.

   ● Hifzu ad-Din - Ia merujuk kepada prinsip pertama dan yang paling utama daripada ad-Dhoruriyyat al-Khamsah tadi, iaitulah prinsip menjaga agama.

   ● Rahmatan Lil 'Alamin - Petikan daripada Surah al-Anbiyaa', ayat 107. Bermaksud:

   "Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."

   Adakah prinsip Hifzu ad-Din dalam Maqasid asy-Syariah bermaksud menjaga 'semua agama' atau khusus kepada 'Agama Islam' sahaja?

   Ilmu Maqasid asy-Syariah sendiri ialah ilmu yang mengkaji rahsia-rahsia dan hikmah-hikmah tersembunyi di sebalik pelaksanaan Syariat Islam.

   Apabila kita melaksanakan Syariat Islam, kita akan dapati 5 faedah utama yang akan diperolehi oleh manusia. Iaitulah;

   ● Terpeliharannya agama Islam yang akan menyelamatkan manusia daripada terjerumus ke dalam kebinasaan azab api neraka di negeri Akhirat. Antaranya disyariatkan berdakwah, belajar agama, mendirikan sekolah-sekolah agama, mendirikan masjid, meninggikan Syiar Islam seperti azan, solat berjamaah, rombongan haji, berjihad dengan harta dan nyawa dan lain-lain bagi tujuan menjaga agama.

   ● Terpeliharanya nyawa manusia di dunia ini daripada sebarang pencerobohan membabi buta. Antaranya disyariatkan hukuman bagi jenayah membunuh atau mencederakan iaitulah hukuman Qisas dan Ta'zir bagi tujuan menjaga nyawa.

   ● Terpeliharanya keturunan manusia daripada bercampur-baur yang akan menyebabkan syak wasangka dan persengketaan yang tidak kunjung padam. Antaranya disyariatkan nikah kahwin dan diharamkan zina, bagi menjaga keturunan.

   ● Terpeliharanya akal daripada perkara-perkara yang boleh merosakkan kemampuannya untuk berfikir dengan baik. Antaranya disyariatkan pengharaman arak.

   ● Terpelihara harta daripada kerosakan, pembaziran dan pencerobohan tanpa hak. Antaranya disyariatkan hukuman Hudud bagi kesalahan mencuri dan merompak.

   Delete
  2. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU.

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 18. sudah la geng najis....agung pun dah tak tahan tengok berok2 dalam parlimen tu....ko masih nak jadi penjilat berok!

  "KUALA LUMPUR― The Yang di-Pertuan Agong today demonstrated his humour during his opening speech of the 14th Parliament today, telling the MPs not to “run”.

  “Ladies and gentleman, please take your seat and don’t run,” a smiling Sultan Muhammad V said, leaving the Dewan Rakyat members in stitches."

  ReplyDelete
  Replies
  1. Percubaan untuk bermain dengan istilah

   Setelah kita memahami secara ringkas konsep Maqasid asy-Syariah dan Hifzu ad-Din tadi, jelaslah kepada kita bahawa yang dikehendaki dengan menjaga agama ialah menjaga agama Islam.

   Namun, Dr Mujahid menyatakan prinsip Hifzu ad-Din, bukan setakat jaga agama Islam sahaja. Bahkan jaga semua agama. Kerana Islam adalah sebagai rahmat kepada seluruh alam.

   Beliau dengan itu dilihat mencampur-adukkan istilah-istilah IImu Maqasid asy-Syariah dengan konsep 'tidak ada paksaan dalam agama'. Di mana konsep pemerintahan di dalam Islam memberi jaminan kebebasan beramal dengan agama selain Islam di dalam Negara Islam. Ini menggambarkan kecelaruan akademik yang sangat nyata.

   Di manakah konsep 'tidak ada paksaan dalam agama' di dalam kerangka Ilmu Maqasid?

   Apabila melihat kepada konsep 'tiada paksaan dalam agama', kita dapati kehendak Syarak ialah untuk memberi kebebasan memilih kepada manusia. Dan manusia akan diberikan ganjaran syurga atau diseksa dengan azab neraka berdasarkan pilihan yang dibuatnya semasa di dunia.

   Untuk seseorang membuat pilihan yang baik, ia memerlukan akal yang ada kemampuan untuk berfikir secara waras. Oleh itu, urusan kebebasan memilih agama adalah termasuk di dalam Hifzu al-Aql, bukannya Hifzu ad-Din. Jika ada paksaan, akal tidak lagi bebas untuk membuat pilihan.

   Oleh itu, orang gila tidak disyariatkan untuk memilih agama, solat, puasa dan sebagainya. Kerana dia tidak ada akal untuk membuat pilihan.

   Begitu juga, Syarak menggalakkan kita agar berdakwah mengikut kadar kemampuan akal seseorang. Kita juga dituntut agar berdakwah kepada orang kafir mengenai kebenaran Islam menggunakan dalil akal yang disepakati bersama oleh manusia yang waras. Ia diajarkan di dalam al-Quran dan juga di dalam as-Sunnah.

   Jadi menjaga akal adalah lebih terbuka. Menjaga agama adalah lebih khusus. Menjaga akal semua manusia supaya ada kebebasan memilih. Tetapi menjaga agama adalah khusus untuk agama yang diredhai oleh Allah S.W.T semata-mata, tidak agama lain.

   Jika agama lain, turut dijaga oleh Syarak bermakna tidak ada lagi kewajipan dakwah dan jihad. Bahkan, Allah S.W.T memberi kebebasan memilih kepada semua manusia. Namun Allah S.W.T hanya menjaga dan memelihara agama yang diredhaiNya.
   Menggunakan alasan Maqasid Syariah untuk menolak pelaksanaan Hukum Syarak

   Mutakhir ini juga, ada golongan yang menggunakan konsep Maqasid asy-Syariah untuk menghalang pelaksanaan Syariah. Antaranya golongan Islam Liberal.

   Mereka tidak menerima konsep asas Ilmu Akidah dan Usul Fiqh, tetapi terus terjun untuk mengaplikasikan Ilmu Maqasid asy-Syariah mengikut tafsiran mereka yang dangkal. Hasilnya, tidak ada satu pun hukum Islam yang dilihat baik dan bermanfaat di mata mereka.

   Menggunakan alasan Maqasid asy-Syariah untuk membolehkan agama lain diberi kebebasan menyebarkan agama mereka sebebas-bebasnya di Malaysia

   Ucapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri ini membuka ruang yang luas agar agama-agama selain Islam juga boleh disebarkan secara bebas seperti agama Islam di dalam negara kita.

   Ini bertentangan dengan peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan.

   Isu seperti patung besar 'Jesus Christ' yang disalib tersergam megah di Negeri Melaka. Antara negeri paling awal menerima Islam dan mendaulatkan hukum syariat-Nya pada abad ke-15. Suatu pukulan hebat kepada umat Islam di negara kita.

   Walhal mengikut Maqasid Syariah, konsep Hifzu ad-Din menghendaki agar Syiar Islam mesti lebih tinggi daripada syiar agama lain di dalam sesebuah Negara Islam.

   Sabda Nabi S.A.W:

   "Islam itu tinggi, dan tiada yang boleh ditinggikan lebih daripadanya."
   Kesimpulan
   Sebagai seorang Menteri, Dr Mujahid sepatutnya lebih teliti di dalam kepetahan beliau berbicara.

   Delete
  2. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 19. ni buat jilat(jl) dan geng najis...aku tak tau sangat law, tapi rasa ingin tau tu besar supaya tak di bodohkan org2 macam ko yg perasan.

  this is an excerpt from gkganesan page, a lawyer i presumed.

  "Starting Point

  The starting point is to look at the rules that govern the Dewan Rakyat. They are called ‘Standing Orders of the Dewan Rakyat’.

  The Standing Orders are made under Article 62 of the Federal Constitution. This is why at the opening paragraph of Standing Orders there is an explicit statement to the effect that: –

  ‘These Standing Orders are made by the Dewan Rakyat,in pursuance of Article 62(1) of the Federal Constitution’.

  In other words, the Standing Orders must comply with the overarching principles set out in Article 62.

  Article 62 of the Federal Constitution

  So what does Article 62 of the Federal Constitution say?

  Clause 1 of Article 62 states:

  ‘Subject to the provisions of this Constitution and of federal law, each House of Parliament shall regulate its own procedure.’

  What this means is that the Dewan Rakyat–if a majority of its members agree–can do what it likes as far as House rules go. That is the meaning of the phrase, ‘… each House… shall regulate its own procedure.’ It is ‘by a simple majority’ because Clause (3) of Article 62 states that, ‘each House shall… take its decision by a simple majority of members voting…’.

  The Courts cannot interfere.

  The Administration cannot interfere.

  Each component of the government (with a lowercase ‘g’) regulates itself. That is the nature of the separation of powers and the rule of law.

  How is the Speaker to be elected?

  How must the Speaker be elected? What do the Standing Orders say?

  Order 4 sets out the procedure. It says: –

  The procedure for the election of a Yang di-Pertua shall be as follows:
  (1) Every member who wishes to propose a person who is either a member of the House or is qualified for election… as Yang di-Pertua… shall notify the Setiausaha of his proposal in writing at least fourteen days before the meeting.’

  Opposition’s Complaint

  The Opposition’s complaint is that the Setiausahawas not notified of the new candidate’s name 14 days before the Dewan Rakyatconvened. And therefore, pointing to a breach of Order 4, all but two of the opposition MPs staged a walkout.

  Most of these people who walked out were experienced MPs. You would have thought that they would have known of the contents of the Standing Orders inside out."

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Order 99A

   Yet two Opposition MPs, Khairy Jamaluddin and Anifah Aman sat in. Why was that?

   This is the second point. They must have realised the existence of Standing Order 99A which states,

   ‘Where in making any decision there has been a failure on the part of the House… to comply with any provision of the Standing Order in the proceeding leading to the decision, such failure shall be treated as an irregularity and shall not nullify the proceedings or the decision resulting therefrom.’

   Is it not true that the selection of the Speaker was in law, ‘a proceeding’ of Parliament?

   Assuming the opposition MPs correctly allege that the Setiausaha did not receive the nomination of the Speaker 14 days before the first meeting of Parliament, does not Standing Order 99A resolve the problem?

   Is the Setiausaha complaining?

   Third, is the Setiausaha, Datuk Roosme Hamzah complaining of any breach of procedure? Did she refuse to accept the nomination? If the Setiausaha herself is not complaining why the fuss? [She seems to have said to FMT that she had received the nomination on July 02, 2018]. Today is July 16th.

   How many days are there in between? You decide.

   Alternatively, assume, for a moment, there is a breach. So what?

   There is a Standing Order 99A which ‘repairs’ any breach complained of. The result of the application of Order 99A to this ‘alleged’ problem is that it is as if no such error or breach had occurred in the first place.

   Fourth, assuming that Standing Order 99A is inapplicable, then what of the overarching principle housed in the Federal Constitution itself, in Article 62 (1)?

   Article 62(1) states that ‘… each House of Parliament shall regulate its own procedure’.

   The House has elected the Speaker. End of story."

   Delete
  2. Barisan Umno baru untuk pulihkan parti atau ada niat lain?   Perlantikan Tan Sri Annuar Musa sebagai setiausaha agung Umno selepas tewas di tangan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan dalam perebutan jawatan timbalan presiden Umno menimbulkan pelbagai persoalan mengenai barisan kepimpinan parti yang baru.

   Sekiranya niat Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ialah menyatukan Umno daripada perpecahan yang berlaku ketika pemilihan parti, bukankah lebih wajar jawatan SUA itu diberikan kepada salah seorang pencabar di kerusi presiden yang tewas, iaitu sama ada Khairy Jamaluddin atau Tengku Razaleigh Hamzah?

   Jika Khairy menolaknya, jawatan itu harus diberikan kepada Tengku Razaleigh. Tapi kesiannya, kedua-duanya tidak mendapat sebarang tempat di dalam barisan Umno terbaru ini.

   Turut menjadi persoalan ialah pengekalan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor selaku pimpinan tertinggi Umno sebagai bendahari parti. Apakah keperluan Tengku Adnan dikekalkan dengan jawatan yang sebegitu tinggi sedangkan apa yang diperlukan Umno hari ini ialah pembaharuan daripada era kepimpinan Datuk Seri Najib Razak?

   Dengan imej Zahid selaku presiden, Annuar sebagai setiausaha agung dan Adnan sebagai bendahari, di mana-mana ketiga-tiganya juga menjadi panglima penting Umno dengan jawatan pemangku tugas-tugas timbalan presiden, setiausaha agung dan ketua penerangan di zaman Najib, Umno kini berada di tahap mustahil untuk mengikis persepsi rakyat bahawa Umno akan berubah dan sudah belajar daripada kesilapan dalam pilihanraya umum ke-14.

   Bukan itu sahaja, pelantikan bekas peguam negara Tan Sri Apandi Ali sebagai ahli majlis tertinggi turut mengundang pelbagai pandangan jelik. Di saat Apandi bertungkus lumus mempertahankan rekodnya sebagai peguam negara, perlantikan ini merosakkan segala usaha tersebut.

   Rakyat dan Pakatan Harapan sebagai pembangkang dulu sering mempertikaikan keputusan Apandi yang sering berpihak pada Najib kini mendapat jawapan yang diperlukan dengan perlantikan Apandi sebagai ahli MT. Meskipun Apandi pada akhirnya menolak jawatan itu kurang 24 jam daripada perlantikan, tapi di era digital ini mengikut kata orang putih – “the damage is done”.

   Mengapa jawatan-jawatan dalam Umno masih menjadi rebutan? Tengku Razaleigh dalam kempen pemilihannya pernah menyebut Umno memiliki aset bernilai bilion jika dikumpulkan dan dimanfaatkan oleh parti dan aset-aset tersebut dipercayai didaftarkan atas nama pemegang amanah yang dilantik parti. Apakah yang dikatakan Tengku Razaleigh sudah tentunya benar kerana Umno sudah berkuasa sekian lama.

   Perkara itu menimbulkan persoalan apakah mereka yang berjaya merebut jawatan ini betul-betul ada azam dan pelan untuk menghidupkan Umno dan BN semula dan merampas Putrajaya daripada tangan Pakatan Harapan, ataupun mereka mempunyai niat lain? Jika niatnya adalah merampas Putrajaya, apakah barisan terbaru Umno ini mampu melakukannya? Atau misi tersebut hanyalah misi sampingan?

   TIMMY SAY


   : UMNO tak serik dan tak mahu berubah....

   Delete
  3. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.

   Delete
 20. some people still have some senses, but some don't. some people have loss their senses, but the worst are 'village cows'....a pretty clear example....umno mp and......geng najib!

  an excerpt from mi :

  "OPPOSITION lawmakers need not necessarily follow their leaders, especially over what they think are wrong decisions, said a third Barisan Nasional MP who did not take part in the walkout in Parliament yesterday.

  Labuan MP Rozman Isli said he respected the Parliament as an institution, adding that opposition lawmakers should have respected the august house and taken a different means of protest, instead of walking out.

  “I also think that MPs must not all the time blindly follow the instructions of the party or the whip.

  “MPs should to a certain degree, start to make their own valuation and judgment on issues debated and to be free to decide,” Rozman told The Malaysian Insight.

  Rozman, alongside former youth and sports minister Khairy Jamaluddin and former foreign affairs minister Anifah Aman, were the only ones who did not walk out from Parliament yesterday as a sign of protest against the appointment of Mohd Ariff Md Yusof as Dewan Rakyat speaker.

  The opposition, led by BN president Ahmad Zahid Hamidi and PAS, alleged that Prime Minister Dr Mahathir Mohamad did not give a 14-day notice to the Parliament secretary on Ariff’s nomination as speaker.

  Rozman also said BN needs to form a “new culture” and be better than Pakatan Harapan when it was opposition.

  “Let’s start this new way and new culture in our Malaysian Parliament.

  “I did not like many things the opposition did previously. So, I really want to see the current opposition do things differently now.”

  i bet if najib jumping into a pool of cess, geng najib will be down there....smiling full of shits!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dr. Maszlee diberi tempoh tujuh hari   KUALA LUMPUR 14 Julai - Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malek diberi tempoh maksimum tujuh hari untuk menolak daripada mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC).

   Ketua Eksekutif Majlis Pembangunan Pendidikan Islam Malaysia (Mappim), Mohd. Zai Mustafa berkata, langkah itu perlu dilakukan sekiranya kerajaan Pakatan Harapan tidak mahu berdepan rakyat yang akan membantah dengan melakukan himpunan besar-besaran.

   “Mappin dan gabungan lebih 300 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) telah mendapat reaksi sangat positif daripada pelbagai lapisan masyarakat di Halaman Gerakan Pembela Ummah dan semua komen menuntut supaya Menteri Pendidikan menolak UEC.

   “Sekiranya Menteri Pendidikan masih berdegil untuk mengiktiraf UEC, berkemungkinan beliau merupakan menteri pertama dalam kerajaan pakatan Harapan yang bakal berdepan dengan gelombang kebangkitan rakyat di kementeriannya di Putrajaya,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

   Kelmarin, Dr. Maszlee menegaskan, pihaknya tidak akan membuat ‘pusingan U’ atau dilihat flip-flop dalam meneruskan rancangan untuk mengiktiraf UEC selaras manifesto Pakatan Harapan pada pilihan raya umum lepas.

   Diikuti tindakan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching yang mengadakan pertemuan bersama wakil Gabungan Persekutuan Pertubuhan Lembaga Sekolah-sekolah Cina Malaysia (Dong Jiao Zong) di Putrajaya semalam dan yakin janji kerajaan Pakatan Harapan untuk mengiktiraf UEC akan tetap terlaksana.


   : Orang kuat hisbi Islami, bila bercakap dia pasti akan tunaikan....

   Delete
  2. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP KERAJAAN OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA ARAB SAUDI DAN IRAN. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 21. what say you, geng najib? najib's long time 'juicer' call it a day......

  "Tengku Sarifuddin, 56, in his statement of apology that he read before judge Ahmad Zaidi Ibrahim, said he regretted the negative implications faced by Mukhriz as a result of the media statements he issued and promised not to do it again.

  He also withdrew the statements concerned and contents therein.

  “I apologise to Mukhriz Mahathir for issuing the media statements concerned where the contents were not accurate and could be misunderstood ,” he said"

  so, all this while he was inaccurate, and made najib inaccurate as well and what about you, geng?

  "blatant lies = inaccurate info"....depend on how people look at it!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ribut tak ada, petir tak ada Parti Amanah tangguh lagi Pemilihan   Sebelum ini Parti Amanah Negara (AMANAH) menangguhkan konvensyennya pada 15 September ini di Kedah dengan alasan kemangkatan Sultan Sultan Abdul Halim Mua’adzam Shah.Ada cakap-cakap kenapa tak buat di Johor misalnya atau negeri lain.

   Mohamad Sabu berkata acara itu ditangguhkan ke Oktober 2017 pada tarikh yang belum ditetapkan. Terus tak jadi.

   Pemilihan pun mudah, sesiapa masuk Amanah boleh dapat jawatan hebat misal Naib pengerusi hanya dibuat oleh ruang legar sesama sendiri.

   Hari ini Parti Amanah Negara (AMANAH) mengeluarkan kenyataan mendapat kebenaran Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia untuk menangguhkan pemilihan parti - yang sepatutnya berlangsung tahun ini - ke tahun depan.

   Timbalan Presiden AMANAH, Datuk Salahuddin Ayub berkata walaupun begitu mesyuarat parti di peringkat cawangan akan berjalan seperti biasa tahun ini.

   "Ya, AMANAH ada membuat permohonan (tangguh pemilihan) sebab berlakunya pilihan raya umum ke-14.

   "Jadi, tahun ini akan diadakan mesyuarat seperti biasa tanpa pemilihan dan tahun hadapan, mesyuarat akan diadakan bersama pemilihan," katanya kepada pemberita pada program ramah mesra bersama komuniti nelayan di Pangkalan Nelayan Ayer Baloi, di Pontian hari ini.

   Nasib baik PH memerintah...bolehlah tangguh-tangguh....Kalau BN perintah Amanah dah diharamkan....Bila dah berkuasa semua haram dah jadi halal..dan yang halal boleh dijadikan haram... itulah budaya Malaysia....Budaya BN dan Budaya PH sama...sebab semua datang dari rahim yang sama...nama berubah..tapi perangai tetap kekal... Yang paling pelik Amanah keluar daripada pungung PAS telah dibersihkan oleh Mahathir kini menjiwa semangat UMNO 2.0Parti Amanah rekodnya ditubuhkan untuk memberi jawatan sesama sendiri... kemudian pemilihan tangguh-tangguh.....kalau boleh tangguh 5 tahun lagi bagus.. boleh pegang jawatan lama sikit..orang baru duk diam-dian... Kerana jawatan nak dibahagikan antara puak IKRAM. Maza, Rora dan Uzar pun boleh merisik mana tahu ada peluang


   : Bila mengkhianati perjuangan Islam dapat harta dan jawatan banyak mana pun hati tetap tidak tenteram selalu rasa ada perebutan....

   Delete
 22. geng najib, what is your take on this annuar musa statement?

  "Umno secretary-general Annuar Musa has denied that the party’s MPs had walked out of the Dewan Rakyat to protest Speaker Mohamad Ariff Md Yusof’s swearing-in ceremony yesterday.

  Instead, he said they had left to address the press.

  “We had merely left (the chamber) to speak to the media,” Annuar was quoted as saying by the New Straits Times."

  ha ha ha.....as forrest gump's mom said..."stupid is as stupid does"

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macai PH cuba bandingkan Brunei berkenaan ketua hakim negara   1. Bagi orang luar yang belum memahami cara pentadbiran Brunei memang agak terperanjat bila baca isu perlantikan bagi YAB Dato Steven Chong sebagai Ketua Hakim Negara... Apa yg harus di fahami adalah maksud Ketua Hakim Negara bagi mahkamah apa... Beliau dilantik bagi Ketua Hakim Negara iaitu Ketua Hakim bagi Mahkamah Sivil.. Manakala Hudud di jalankan dalam Mahkamah Syariah...

   2. Jadi ada perbezaan diantara Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah.... Mahkamah Sivil di jawat oleh rakyat Kebawah Duli Baginda Sultan tak kira apa agama sekalipun sebab dalam mahkamah sivil hanya membicarakan perihal diluar hukum agama islam... Manakala Mahkamah Syariah di jawat oleh rakyat Kebawah Duli Baginda Sultan yg hanya beragama islam... Jadi untuk itu siapa ketua Hakim tak menjadi masalah untuk pengetahuan macai PH.

   3.Negara Brunei adalah negara Monarki Mutlak dibawah pemerintahan Sultannya. Dialah ketua negara dialah Ulul Amri... Setiap keputusan hal ehwal negara ditangan sultannya... Berbeza dengan Malaysia Raja berperlembagaan. Ini Macai PH bodoh memahaminya.

   4. Walaupun Steven Chong berbangsa Cina namun beliau juga adalah rakyat Kebawah Duli Baginda Sultan dan apa bangsa sekalipun mempunyai hak memegang kedudukan tinggi jika ianya atas titah sultan... jadi di Brunei tak ada masaalah dan tidak hairan mengenai perlantikan kaum Cina bukan Islam tapi sangat berbeza dnegan Malaysia.

   Macai cuba nak kencing rakyat dengan hujah bodoh dan perbandingan tak ada ilmu.

   : Saya tak setuju kalau kata bodoh, saya rasa lebih sesuai 'berniat jahat' atas kepentingan tamak dan kemaruk jawatan....

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...