Wednesday 18 July 2018

ZAHID HAMIDI MASIH TAK SEDAR DIRI....


Zahid...zahid....bilalah nak sedar diri?

Dan mengapa masih tidak mahu menerima realiti?

Jika benar legasi buruk Tun Mahathir Mohamad yang menjadi punca kekalahan BN, bagaimanakah beliau masih mampu mencipta kejayaan buat Pakatan Harapan dan berjaya menjadi Perdana Menteri buat kali kedua?

Kenapa rakyat tidak takut dan masih mempercayai Tun Mahathir untuk menyelamatkan negara kalau benar legasi yang ditinggalkannya terlalu buruk?

Sebagai Ketua Pembangkang, Zahid Hamidi seharusnya bercakap berdasarkan  fakta dan realiti bahawa Najib Razak adalah beban paling utama bagi UMNO dan BN sehingga membawa kekalahan parti itu.

Janganlah merapu tak tentu hala. Fakta tetap fakta.

Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

Apa yang Zahid Hamidi takut sangat untuk mengakui perkara itu? (ShahbudinHusin 18/07/2018)

110 comments:

 1. Replies
  1. Jahil Perlembagaan punca sokong UEC kata Dr. Khoo Kay Kim


   KUALA LUMPUR – Pemimpin-pemimpin kerajaan yang berusaha untuk mengiktiraf
   Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) disifatkan sebagai jahil tentang Perlembagaan Malaysia.

   Tokoh sejarah, Professor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim berkata, jika mereka memahami tentang Perlembagaan Malaysia sudah tentu usaha untuk mengiktiraf UEC tidak dilakukan.

   Katanya, mana-mana pihak tidak perlu menggunakan alasan pengiktrafan UEC oleh negara-negara luar untuk ‘membawa’ ia dalam sistem Malaysia kerana ia amat bertentangan dengan Perlembagaan.

   Apabila disebut bertentangan dengan Perlembagaan membawa maksud mana-mana undang-undang yang bertentangan dengan Perlembagaan adalah tidak sah.

   “Kenalah menghormati Perlembagaan negara. Itu wajib. Kalau pemimpin tidak menghormati Perlembagaan mereka telah memberi isyarat yang salah kepada generasi muda. Jangan kita mengajar generasi muda, generasi masa depan tidak menghormati undang-undang negara.

   “Fahami Perlembagaan, hayati Rukun Negara. Rukun Negara bukan sekadar jadi sebutan tetapi perlu disematkan di hati, di jiwa. Bila kita menghayati semua ini, jati diri, semangat cintakan Malaysia kuat dan tanggungjawab terhadap negara bangsa teguh.

   “Bila semuanya kuat, tidak akan melakukan sesuatu yang merepek, yang boleh meruntuhkan apa yang dipertahankan selama ini. Kalau pemimpin tidak tahu menghormati undang-undang negara, memang susahlah,” katanya kepada MalaysiaGazette.

   Khoo berkata, kerajaan jangan melihat penentangan pengiktirafan UEC sebagai satu bentuk prejudis kepada mana-mana kaum tetapi lihat ia sebagai satu penghormatan dalam mempertahankan sistem sebuah negara.

   Sambil menyifatkan situasi yang berlaku ini sebagai ‘hasil’ terlalu mengutamakan subjek-subjek yang berkemahiran tinggi seperti sains dan matematik, Khoo mengakui beliau sedih apabila wujud segelintir pemimpin dan generasi muda yang tidak tahu tentang sejarah Malaysia.

   Jelasnya, Malaysia yang dahulu dikenali sebagai Tanah Melayu adalah sebuah negara hebat.

   Dalam negara-negara di bawah empayar Birtish, Tanah Melayu adalah tanah jajahannya yang paling kaya, mengatasi India dan Australia, lantaran itu negara ini sering menjadi perhatian dunia.

   Malah, dalam sejarah juga tercatat Tanah Melayu pernah menjadi juara badminton dunia dalam tahun 1949.

   Tanah Melayu juga pernah mengambil bahagian dalam sukan olimpik sebelum negara mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.

   “Tahun 2018 Croatia memasuki Piala Dunia, tapi di mana Malaysia sekarang? Tatkala negara lain berlumba-lumba mengejar kehebatan, kita masih berjuang tentang UEC, tentang bahasa, masih ada pula yang tidak memahami Perlembagaan,” katanya.

   Jelas beliau, Singapura yang maju dalam aspek ekonomi, rakyatnya berjaya menguasai bahasa Inggeris dengan baik pun, kalau ditanya apa bahasa kebangsaan mereka, jawapan mereka tetap sama iaitu bahasa Melayu.

   Itu jelas menunjukkan kemodenan dan status negara tidak boleh dijadikan alasan mengubah jati diri rakyat dan sistem sesebuah negara.

   Ditanya apakah harapannya dalam isu UEC, Khoo berkata: “Pemimpin yang berada dalam kerajaan perlu sedar, mereka bukan individu yang dipilih untuk memberi arahan tetapi berkhidmat kepada rakyat dan negara".

   “Zaman dahulu, gabenor-gabenor negara dalam surat rasmi mereka akan menggunakan perkataan “I am obedient servant’. Itulah sebenar kedudukan pemimpin dan penjawat awam.

   “Anda berkhidmat kepada rakyat, jadi berkhidmatlah sebaik-baiknya dan bukan memberi arahan,” tegasnya.


   : Cina yang faham perlembangaan pun tahu mana yang betul....

   Delete
  2. Zahid komedi pembawa tangkal "sial" kepada keseluruhan rakyat Malaysia.!!

   Delete
  3. Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

   Delete
  4. 'Pemimpin HARAPAN masih gagal buang DNA pembangkang'
   Diterbitkan 19 Jul 2018, 9:15 pagi | Dikemaskini 19 Jul 2018, 9:30 pagi

   A+ A-
   Tindakan Anggota Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh yang menggelar Pemuda Umno sebagai samseng dan "sikap memberontak" ketika persidangan Dewan Rakyat semalam melambangkan pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) itu masih gagal membuang DNA pembangkang dalam dirinya, kata Ketua Penerangan Pemuda Umno Mohd Shahar Abdullah.

   Menyifatkan tindakan Ramkarpal sebagai menghina Dewan Rakuat, Mohd Shahar menggesa tindakan lebih tegas diambil ke atas pemimpin DAP itu.

   "Ini juga melambangkan mentaliti dan tahap kematangan Ahli Parlimen daripada Pakatan Harapan itu yang masih gagal membuang ‘DNA’ pembangkang dalam dirinya apabila masih memainkan sentimen melabel parti lawan dan sikap ‘memberontak’ yang ditunjukkan langsung tidak menggambarkan diri mereka sebagai sebuah kerajaan di dalam dewan yang mulia itu," katanya dalam kenyataan media.

   Moha Shahar turut memuji tindakan speaker Dewan Rakyat dengan menyifatkannya sebagai 'penuh perofesional' apabila mengarahkan Ramkarpal keluar dari dewan.

   "Ini penting bagi memastikan anggota Dewan Rakyat yang lain sentiasa menghormati persidangan yang sedang berlangsung," katanya.

   Kekecohan terjadi dalam perbahasan parlimen semalam selepas Ramkarpal menggelar Pemuda Umno sebagai "samseng" ketika mengingatkan kejadian sembilan tahun lalu apabila mendiang ayahnya, yang juga anggota parlimen DAP, dikepung oleh Pemuda Umno di luar parlimen.

   Ramkarpal berkata demikian sebagai mengingatkan agar anggota parlimen BN yang kini menjadi pembangkang menjaga kelakuan mereka.

   Anggota parlimen BN yang berang dengan kenyataan Ramkarpal itu kemudian membantah dan terjadi jerit-menjerit di dalam dewan dengan Anggota Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin melemparkan gelaran serupa kepada pemimpin HARAPAN.

   Susulan itu, Speaker Datuk Mohamad Ariff Yusof mengarahkan Ramkarpal dan Bung Moktar menarik semula kenyataan mereka.

   Ramkarpal kemudian memohon maaf namun enggan menarik kenyataannya yang menyebabkannya menjadi anggota parlimen pertama diarahkan keluar dewan.

   Bung Moktar dibenarkan duduk selepas menarik kenyataannya.


   Mengulas lanjut, Mohd Shahar menyifatkan Ramkarpal sebagai angkuh dan tidak menghormati parlimen serta Dewan Rakyat kerana enggan menarik balik kenyataannya selepas diarahkan speaker.

   "Tindakan Ramkarpal jelas menunjukkan bagaimana beliau langsung tidak menghormati institusi parlimen dan kedudukan speaker Dewan Rakyat yang dipilih oleh parti mereka sendiri.

   "Pergerakan Pemuda Umno menggesa Ramkarpal untuk menjadi seorang anggota parlimen yang bertanggungjawab dan berhati besar untuk memohon maaf atas tindakan yang menghina institusi mulia ini.

   "Sekiranya beliau enggan berbuat demikian, adalah amat wajar untuk dikenakan tindakan tegas," katanya.

   Delete
  5. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  6. ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK REVELAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. PLURALISME/LIBERALISME/SEKULARISME LAHIR AKIBAT PEMBERONTAKAN BARAT TERHADAP BIBLE/GEREJA YANG MENOLAK SAINS DAN TEKNOLOGI YANG BERKEMBANG BEGITU PESAT DARI DUNIA ISLAM KETIKA ITU..BERIKUT ADALAH KEMAJUAN-KEMAJUAN SAINS/TEKNOLOGI DICAPAI OLEH SAINTIS ISLAM YANG TELAH MENGUBAH DUNIA SEPERTI YANG KITA NIKMATI HARI INI…

   2. NABI MUHAMMAD SAW MERUPAKAN INSAN PERTAMA MENGGUNAKAN KAYU SUGI DARIPADA POKOK MISWAK SEBAGAI BERUS GIGI UNTUK MENYEGARKAN NAFAS…IA MENJADI ASAS KEPADA PENCIPTAAN BERUS GIGI…EKSTRAK DARIPADA MISWAK DIBUKTIKAN 20 KALI GANDA LEBIH BERKESAN DARIPADA PUDINA BIASA...KITA DIAJAR PENJAJAH MENGGOSOK GIGI 2 KALI SEHARI SEDANGKAN BAGINDA MENGGOSOK BEGITU KERAP…OLEH ITU MUSLIM SEPATUTNYA MENGGOSOK GIGI SEKURANG-KURANGNYA 5 KALI SEHARI SETIAP KALI SEBELUM MENUNAIKAN SOLAT…

   3. AL KHINDI DALAM RISALAHNYA YANG BERTAJUK “ SEBUAH MANUSKRIP DALAM MENTAFSIR MESEJ KRIPTOGRAFHI”MENERANGKAN BAGAIMANA PEMBACAAN TULISAN RAHSIA DILAKUKAN…BELIAU MERUPAKAN ORANG PERTAMA MEMBERIKAN PENERANGAN BERKENAAN KRIPTOGRAFI..DALAM RISALAH ITU BELIAU JUGA MENGHURAIKAN KAEDAH ANALISA KEKERAPAN YANG PERTAMA DI DUNIA…


   4. AL KHAWRIZMI MERUPAKAN AHLI MATEMATIK ISLAM PERTAMA SEKALI MENCIPTA ALGEBRA…BELIAU JUGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MEMBERI IDEA PENGGUNAAN NOMBOR..SELAIN ITU AL KHAYYAM DAN SHARAF AT DIN AT TUSI JUGA MENYUMBANGKAN DALAM BIDANG MATEMATIK DENGAN MEMPERKENALKAN GEOMETRI ALGEBRA DAN MENYELESAIKAN PERSAMAAN KUBIK…SUMBANGAN MEREKA TIDAK TERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA DENGAN MEMPERKENALKAN SISTEM PERNOMBORAN BERANGKA OLEH AL KHAWRIZMI DAN AL KHINDI..

   5. PAKAR PERUBATAN DARI GREEK ADALAH ORANG PERTAMA YANG MENGKAJI PEREDARAN DARAH DARI KANAN KE VENTIKEL KIRA JANTUNG MELALUI LALUAN SEPTUM….NAMUN TEORI INI TELAH DIBUKTIKAN OLEH AHLI PERUBATAN SYRIA,,IBNU AN NAFIS DENGAN RAMALANNYA YANG TEPAT MENGATAKAN BAHAWA DARAH BERGERAK DARI KANAN KE VENTRIKEL KIRI MELALUI PARU-PARU…TAMBAH BELIAU LAGI,,,DARAH YANG MELALUI PARU-PARU ITU DICUCI UNTUK DIGUNAKAN KEMBALI OLEH BADAN….TEORI OLEH IBNU AN NAFIS TIDAK DIBERI PERHATIAN SEHINGGALAH ABAD KE 20..

   6. SAINTIS PERTAMA YANG MEMPERKENALKAN PROSES PENAPISAN YANG MEMISAHKAN BEBERAPA JENIS CECAIR MERUPAKAN AHLI KIMIA ISLAM TERKEMUKA DAN DIBERI GELARAN “BAPA KIMIA” IAITU JABBIR BIN HAYYAN…PROSES PENAPISAN ALKEMI YANG SANGAT BERGUNA DAN DIGUNAKAN SECARA MELUAS SEHINGGA KE HARI INI SEPERTI PENYEJATAN,,,PENAPISAN,,,PENULENAN,,,PENGOKSIDAAN,,,DAN PENGHABLURAN OLEH BELIAU…


   7. KETIKA DALAM PEMERINTAHAN EMPAYAR OTTOMAN,,IBRAHIM EFENDI SEORANG ARKITEK ISLAM TELAH MENCIPTA KAPAL SELAM PERTAMA DI DUNIA YANG DIBERI NAMA “TAHTELBAHIR” PADA TAHUN 1720M…SEORANG BERNAMA HUMAYUN IAITU PENULIS OTTOMAN MEMBANDINGKAN KAPAL SELAM INI DENGAN SEEKOR BUAYA DALAM BENTUK MESIN YANG BOLEH TENGGELAM DALAM AIR DAN MEREKA YANG BERADA DI DALAMNYA BERNAFAS MELALUI PAIP…

   8. AL ZAHRAWI MERUPAKAN SEORANG PAKAR BEDAH ISLAM YANG TELAH MEMPERKENALKAN PEMBEDAHAN KEPADA DUNIA…DI GELAR SEBAGAI BAPA PEMBEDAHAN,,,DOKTOR HEBAT INI TELAH MENCIPTA BERATUS-RATUS PERALATAN BEDAH YANG ANTARANYA MASIH KEKAL DIGUNAKAN SEHINGGA KINI DALAM PEMBEDAHAN MODEN SEPERTI GUNTING TEPAT,,,JARUM,,,GERGAJI TULANG DAN BANYAK LAGI…BUKU PERUBATAN YANG SANGAT TERKENAL DAN BERPENGARUH DALAM BIDANG PERUBATAN IAITU KITAB AL TASRIF YANG MERANGKUMI RAWATAN BERATUS-RATUS PENYAKIT DAN PELBAGAI KAEDAH PEMBEDAHAN DITULIS OLEH SAINTIS ISLAM INI….

   Delete
 2. pedih ke jadi pembangkang zahid oii

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ady Unixmoment...kau perasan tak pemimpin2 DAPigs ni..dulu bukan main kutuk orang, sekarang dah sebijik dan setepek kena kat muka sendiri..apa cer haah ???

   KEMALUAN PEMIMPIN DAPigs MELEKAT DI BATANG HIDUNG SENDIRI!!!

   Hah! Tau pulak dia tak nak layan sindiran orang terhadap diri dia sendiri. Kalau sebelum ni, bukan main hebat lagi dia kutuk orang tak tentu arah.

   Malah siap buat fitnah pulak kononnya pemimpin BN cuba dapatkan jawatan melalui 'Pintu Belakang' apabila dilantik sebagai Senator dan dijadikan Timbalan Menteri.

   Hari ini, perkara yang sama juga berlaku ke atas diri dia apabila dia dilantik sebagai Senator dan menjadi Timbalan Menteri. Pandai pulak dia jawab, "No Komen" pada pihak media.

   Walhal, masa Pilihan Raya Umum yang lalu, antara kempen yang dia lakukan ialah menyebar risalah kononnya pemimpin MCA ni kemaruk jawatan sampai terpaksa ikut 'Pintu Belakang'.

   Sedangkan hakikatnya, parti dia pun buat benda yang sama. Ketagih nak jawatan Speaker DUN Perak siap main ugut. Dilantik jadi Timbalan Menteri pun sebab tekanan yang diberikan selaku "Abang Besar" dalam Rejim Pakatan Haprak.

   Yang pihak Rejim pulak, lembik tengkuk, tunduk pada tekanan DAPigs, lantik la dia jadi Senator dan menjawat jawatan sebagai Timbalan Menteri. Padahal, rakyat pun tak nak dia jadi Wakil Rakyat. Bertanding Pilihan Raya pun KALAH, lagi mau langsi ke haah ????

   Delete
  2. Berbrza antara DaP dan MCA jugak BN..DaP tidak mendesak diberi jawatan..

   Delete
  3. DAP dilabel sebagai parti anti Islam   Sekarang mungkin masa terbaik untuk DAP menunjukkan kepada rakyat Malaysia yang mereka bukannya anti Islam dengan mengambil tindakan kepada P. Ramasamy.

   1. Apakah DAP tahu penglibatan P. Ramasamy dalam LTTE yang telah dilabel sebagai kumpulan pengganas oleh 32 negara?

   2. Jikalau DAP tahu dan masih menerimanya malahan mencalonkan beliau utk bertanding dan dilantik Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, adakah DAP menyokong ideologi dan penglibatannya sebagai AJK LTTE?

   3. Jikalau DAP tidak tahu akan penglibatannya dalam LTTE semasa beliau menyertai DAP, apakah tindakan yang akan diambil oleh DAP terhadap ahlinya yang mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas sebagaimana disenaraikan oleh 32 negara?

   4. Logik P. Ramasamy tidak boleh pakai langsung apabila mengatakan LTTE bukan kumpulan pengganas tetapi pejuang kebebasan kerana Dr. Zakir Naik bukan sahaja bukan pengganas malahan tidak ada kaitan dengan mana-mana kumpulan pengganas sebagaimana penglibatan P. Ramasamy dalam LTTE secara rasmi.

   32 negara telah senaraikan LTTE sebagai kumpulan pengganas sedangkan tiada negara senaraikan secara rasmi Dr Zakir Naik sebagai pengganas dan Interpol dan Hakim Mahkamah Tinggi India telah membatalkan dakwaan kerajaan India kepada DZN.

   Cadangan kepada DAP, is now or never. Ini peluang terbaik mereka untuk buktikan mereka bukan anti Islam dengan mengambil tindakan terhadap P. Ramasamy.

   DAP, this is your best chance to do something.

   Firdaus Wong Wai HungFB

   Delete
  4. ADAKAH ANDA PERCAYA BERASAL DARI BERUK : JIKA TIDAK ANDA SEBENARNYA TELAH MENOLAK FAHAM LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME/LGBT


   1. FAHAMAN LIBERALISME/SEKULARISME/PLURALISME/LGBT ADALAH BERTUNJANG KEPADA FAHAMAN MANUSIA BERASAL DARI BERUK….ADAKAH BENAR SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH MEREKA??...JIKA ANDA SELIDIKI TIADA SATUPUN BUKU YANG BERTAJUK FACT OF EVOLUSION…SEMUA BUKU BERTAJUK THEORY OF EVOLUSION….INI MENUNJUKKAN TEORI MANUSIA BERASAL DARI BERUK BUKANLAH FAKTA SEBENARNYA…ALQURAN DAN HADIS SEBAGAI FAKTA MENYEBUTKAN BAHAWA MANUSIA BERASAL DARI ADAM AS..

   2. DALAM BUKU DARWIN “THE ORIGIN OF SPECIES” DICERITAKAN KETIKA CHARLES DARWIN BELAYAR KE PULAU KALATROPIS DENGAN MENAIKI KAPAL HMS BEAGLE,,,DI SANA DIA MELIHAT BURUNG LUBANG KAYU,,,BERGANTUNG KEPADA LUBANG YANG DIPATUK,,,PARUHNYA MENJADI PANJANG DAN PENDEK…KAJIAN INI DIBUAT PADA SPESIES YANG SAMA BUKAN PADA SPESIES BERLAINAN….CHARLES DARWIN MENULIS SURAT KEPADA TEMANNYA THOMAS THOMTON PADA TAHUN 1861…BELIAU MENGATAKAN AKU TIDAK PERCAYA KEPADA NATURAL SELECTION SEBAB TIADA BUKTI,,,AKU HANYA GUNAKANNYA UNTUK MEMBANTUKU DALAM KLASIFIKASI EMBRIOLOGI,,,MORFOLOGI DAN RUDIMENTARY ORGAN…CHARLES DARWIN SENDIRI MENGATAKAN ADA MATA RANTAI YANG HILANG ( MISSING LINK ) ANTARA TAHAP-TAHAP EVOLUSI DARI LUCY,,,HOMO SAPIEN,,,NEO NAENDRATA DAN CRO MAGNON….CHARLES DARWIN JUGA TIDAK SETUJU DENGAN TEORI TERSEBUT…


   3. ALASAN TEORI INI DIKEMBANGKAN KEPADA SELURUH DUNIA DENGAN MANIPULASI SEBAGAI FAKTA SAINS ADALAH KERANA JIKA ANDA BUAT ANALISA,,,GEREJA TELAH MENENTANG SAINS SEBELUMNYA DAN MENGHUKUM MATI GALILEO KERANA IA MEMBUAT PERNYATAAN MENGENAI ASTRONOMY DAN LAIN-LAIN YANG BERCANGGAH DENGAN BIBLE…MAKA KERANA ITU POPE SEKARANG TELAH MEMINTA MAAF…JADI KETIKA CHARLES DARWIN DATANG DENGAN TEORI YANG MENOLAK BIBLE MEREKA TIDAK MEMERLUKAN BUKTI YANG CUKUP,,,”THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND”…JADI MEREKA YANG MENDOKONG TEORI INI ADALAH KERANA SEMATA-MATA IA BERCANGGAH DENGAN BIBLE/GEREJA BUKANLAH KERANA IA FAKTA/BENAR…

   4. TERDAPAT RATUSAN SAINTIS DAN PENERIMA HADIAH NOBEL YANG MENENTANG TEORI EVOLUSI…DI KALANGAN MEREKA ADA YANG MENULIS BUKU YANG KHUSUS….ANTARA MEREKA ITU IALAH P.P GRASE,,,1971 KETUA KAJIAN EVOLUSI,,,UNIVERSITI SAJERIO,,,PARIS,,,,,SIR ALBERT GEORGE PENERIMA HADIAH NOBEL ATAS PENEMUAN VITAMIN C,,,,,SIR FRED HOYLE DENGAN KARYANYA,,,,RUPERT ALBERT MENULIS SEBUAH TEORI BARU MENENTANG TEORI EVOLUSI…SIR FRANK SALISBURY,,,SIR WHITEMEAT AHLI BIOLOGI DENGAN KARYANYA,,,,


   5. PENYOKONG-PENYOKONG TEORI EVOLUSI MENGGUNAKAN ALASAN ADA BUKTI PADA TINGKAT LEBIH RENDAH IAITU AMEOBA DAPAT BERUBAH MENJADI PAREMISHIA…ALQURAN TIDAK MENGATAKAN AMEOBA TIDAK BOLEH BERUBAH MENJADI PAREMISHIA NAMUN SEBENARNYA TIADAPUN BUKTI PERKARA TERSEBUT…

   6. JIKA ANDA LAKUKAN PERBANDINGAN PROBABILITY DARI SATU BENTUK DNA,,DARI KERA KE MANUSIA KEBARANGKALIANNYA ADALAH NULL ( ZERO ),,,BERMAKNA TEORI EVOLUSI ADALAH PALSU…


   7. PENYOKONG TEORI DARWIN TELAH MENGEMBANGKAN TEORI TERSEBUT KEPADA HOMOSEKSUALITAS ADALAH GENETIK…SETELAH DISELIDIK TERNYATA MANIPULATORNYA ADALAH SEORANG HOMOSEKSUAL….

   Delete
 3. Orang dah termakan dedak begitulah sifatnya....selalu merapu. Dah tak bolih berfikir lagi sbb dedak merata-rata. Tergadah habis......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau Pengguna Tak Beli Barang, Tak Perlu Bayar Cukai SST - Mahathir   KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan tindakan kerajaan untuk memperkenalkan semula cukai jualan dan perkhidmatan (SST).

   Menurut beliau, kadar cukai jualan sebanyak 10 peratus hanya akan dikenakan sekiranya pengguna membuat pembelian.

   Katanya, ia berbeza dengan cukai barang dan perkhidmatan (GST).

   “Kita dah umumkan kadar sifar terhadap GST. Sekarang kita nak pastikan Parlimen mansuhkan GST.

   “Setahu saya 10 peratus, kalau tiada pembelian, tidak perlu menjelaskan cukai. Berbanding GST, ia cukai nilai tambah. Sama ada beli atau tidak, harga akan meningkat,” katanya kepada media di bangunan Parlimen hari ini.

   Menurutnya, kerajaan juga perlu menguji dahulu pelaksanaan SST.

   Semalam, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, di bawah Akta SST yang bakal dilaksanakan pada 1 September depan, cukai jualan dicadangkan adalah 10 peratus.

   Manakala untuk cukai perkhidmatan pula, dicadangkan sebanyak 6 peratus.

   Guan Eng berkata, Akta SST itu dijangka dibentangkan di Dewan Rakyat bulan depan sebelum diluluskan dan seterusnya dilaksanakan. – Sinar


   : Tak payah pakai kereta, tak perlu rimau minyak naik atau turun logik akal Mahathir...

   Delete
  2. Kutuklah PH merapu-rapu...dedak masih ada bersisa...nanti dak nak habis langsung nanti jangan bertokak, menganjing sesama sendiri dah laa...tuan baru tak akan bagi dedak..

   Delete
  3. KENAPAKAH ALQURAN MELARANG ORANG BERIMAN DARI MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR/MUNAFIK


   1. MUSLIMS ARE THE MOST HYGIENIC PERSONS IN THE WORLD….MEREKA BUKAN SAHAJA BERSIH DARI SEGI BADAN DAN PAKAIAN BAHKAN SEMUA KEHIDUPAN HIDUP MEREKA…KEBERSIHAN PALING UTAMA IALAH KEBERSIHAN AKIDAH ATAUPUN PEGANGAN HATI/PEGANGAN HIDUP….IAITU TAUHID DENGAN MENGESAKAN ALLAH TUHAN YANG SATU…ALLAHLAH SATUNYA-SATUNYA TEMPAT TUMPUAN SELURUH MAKHLUK…TIDAK BERANAK DAN TIDAK PULA DIPERANAKKAN…DAN TIADA SUATUPUN YANG BOLEH DIBANDINGKAN DENGANNYA….

   2. BAIK MACAM MANAPUN SEKALIPUN SESEORANG ITU JIKA DIA MENSYIRIKKAN ALLAH MAKA SUDAH TENTU ADA TIDAK KENA DENGAN PERJALANAN HIDUPNYA….KATALAH DIA BERBUAT BAIK DENGAN MASYARAKAT TAPI DIA TIDAK SETIA PADA BIG BOSS TENTULAH ADA MASALAH BESAR….KATALAH SI A,,,BERKHIDMAT DENGAN SYARIKAT ZZZ TAPI IA TIDAK MENJALANKAN AMANAH DENGAN SEBAIKNYA DENGAN TIDAK PATUH KEPADA ATURAN PEJABAT SEPERTI TIDAK HADIR KERJA SEBAGAIMANA DI TUNTUT TAPI DALAM MASA SAMA DIA BEKERJA DENGAN SYARIKAT YYY…DIA MENDAPAT GAJI DARI KEDUA-DUA SYARIKAT TERSEBUT…DIA MALAH BERKELAKUAN BAIK DENGAN KAWAN DAN MASYARAKAT DENGAN MEMBERI DERMA DAN BERBELANJA….BEGITULAH KEADAAN SEORANG ITU BILA DIA MENDUAKAN ALLAH…DALAM KEADAAN PERCAYA PERCAYA KEPADA ALLAH TAPI DIA JUGA MENYEMBAH PATUNG DAN DEWA….ASSOCIATE PARTNER WITH ALLAH INILAH YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH DI AKHIRAT BESOK WALAUPUN DIA SEORANG YANG BAIK TINGKAHLAKUNYA SEMASA DI DUNIA…..


   3. SYIRIK ADALAH NAJIS/CEMAR/KOTOR DALAM AKIDAH/TAUHID….JIKA DENGAN ALLAH DIA SUDAH BERLAKU CURANG APALAGI DENGAN MANUSIA TENTU TIADA LAGI MASALAH BAGINYA….HANYA ORANG MEMBUTA-TULI SAHAJA BOLEH MENERIMA PAGANISME SEPERTI ITU….KAFIR MUSYRIKIN MENDAKWA MEREKA JUGA MENERIMA KONSEP SATU TUHAN TAPI PADA PRAKTIKALNYA TIDAK BEGITU….

   4. JIKA SUDAH KOTOR DALAM AKIDAH/PEGANGAN HATI TENTU JUGA AKAN KOTOR DALAM CARA HIDUPNYA….MINUM ARAK,,,BERJUDI,,,,ADALAH MAINAN BIASA KEHIDUPAN MEREKA…MEREKA TIDAK SEDAR ARAK/DADAH ADALAH AMALAN YANG MENGOTORKAN AKAL/FIKIRAN MEREKA YANG WARAS….BERJUDI JUGA MENGOTORKAN PENDAPATAN/HARTA MEREKA…BABI JUGA DIHARAMKAN KERANA KOTOR KERANA BABI ADALAH OMNIVOUR YANG MAKAN SERBA-SERBI TERMASUK KEKOTORAN SELAIN MERUPAKAN VEKTOR KEPADA VIRUS/PARASITE…


   5. ORANG YANG BERFIKIRAN KOTOR DAN MENGAMALKAN CARA HIDUP KOTOR….KALAU SUDAH TANPA SEGAN SILU MENSYIRIKKAN ALLAH,,,MERASAKAN DIA TIDAK DIPERHATIKAN OLEH ALLAH DALAM KEHIDUPAN SEHARIANNYA,,,,TENTU IA JUGA TIDAK AKAN TAKUT MELAKUKAN KESALAHAN DAN JENAYAH JIKA DAPAT MELEPASKAN DIRI DARI MATA/UNDANG-UNDANG MANUSIA….

   6. HIDUP MUSYRIKIN BERGELUMANG DENGAN NAJIS SYIRIK DENGAN MENYEMBAH BATU,,,KAYU DAN LOGAM….MEREKA JUGA MENYEMBAH DEWA ( MANUSIA SEPARA TUHAN )…KETURUNAN MEREKA JUGA NAJIS BERZURIATKAN ZINA DAN SEKS BEBAS…MEMAKAN NAJIS BANGKAI….TIDAK TAHU CEMAR ATAU CUCI YANG SEBENARNYA…FIKIRAN DAN CARA MEREKA BERFIKIR JUGA NAJIS KERANA MINUM AIR KENCING SYAITAN ( ARAK )..


   7. KERANA ITULAH ALQURAN MELARANG KAFIR DARIPADA MEMASUKI TANAH HARAM MAKKAH..KERANA MEREKA HAKIKATNYA NAJIS/KOTOR BATIN DAN ZAHIR…

   8. ALQURAN JUGA MEMBERI AMARAN ORANG KAFIR LEBIH MEMPERCAYAI SESAMA MEREKA ..JADI MENGAPA PULA ORANG ISLAM BERIA-IA MEMPERAYAI ORANG KAFIR….TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN MELAINKAN KERANA MEREKA MEMPUNYAI PENYAKIT NIFAQ ( MUNAFIK ) DALAM HATI….


   9. JIKA KITA ANALISA,,,ANTARA PUNCA KEJATUHAN EMPAYAR ISLAM APABILA MEREKA MULA MENARUH KEPERCAYAAN KEPADA KAFIR…LORD ALLENBY/LAWRENCE OF ARABIA ADALAH NAMA YANG TIDAK ASING LAGI MENYUMBANG KEPADA KEJATUHAN EMPAYAR UTHMANIAH DENGAN BERSUBAHAT DENGAN PEMUKA ARAB/WAHABI…BEGITU JUGA KOTA MELAKA ROBOH KERANA PEMUKA MELAYU BERSUBAHAT DENGAN KAFIR PORTUGIS DAN MENYERANG DARI BELAKANG…

   Delete
 4. itu hari merangkak jumpa tun m apa cerita.ini ku li cakap

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rupanya perangai menteri-menteri PH sama aje dengan BN.. Patut Agong kata duduk, jangan lari   Barisan kerusi kosong di sebelah kerajaan di Dewan Rakyat petang ini mengundang satu soalan daripada anggota parlimen BN: Mana pergi semua menteri?

   Datuk Ahmad Maslan (BN-Pontian) berkata menteri dan timbalan menteri sudah beredar daripada Dewan Rakyat pada pukul empat petang, satu jam setengah lebih awal daripada waktu selesai sidang.

   "Dulu mereka tanya mengapa kami selalu tak penuhi masa di Dewan Rakyat? Nampaknya mereka tak sehebat mana. Semoga ada perubahan selepas ini," katanya di Twitter.

   Difahamkan kabinet mengadakan mesyuarat pada hari ini. Namun timbalan menteri tidak menyertai mesyuarat itu.

   Bekas menteri belia dan sukan Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) pula berkata tiada seorang pun menteri dalam berada dalam dewan ketika ketua pembangkang Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membahaskan usul titah Yang di-Pertuan Agong.   Justeru beliau mencadangkan agar mesyuarat kabinet diadakan pada hari Jumaat ketika sesi sidang dewan rakyat memandangkan tiada persidangan pada hari itu.

   "Ini untuk menghormati urusan parlimen. Ia juga amalan kerajaan terdahulu, apabila parlimen bersidang, mesyuarat jemaah menteri dibuat pada hari Jumaat.

   "Apabila parlimen tidak bersidang, kabinet boleh kembali bermesyuarat pada hari Rabu seperti biasa," katanya lagi.


   : Sebelum ini ada yang sindir kononnya Presiden PAS keluar dewan tapi rupanya PH hebat lagi keluar dewan berjemaah....

   Delete
  2. Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

   Delete
  3. LIBERALISME FAHAMAN/AGAMA BARU YANG SESAT   1. LIBERALISME ADALAH FAHAMAN YANG DIIMPORT DARI BARAT/KRISTIAN YANG TIDAK ADA KENA MENGENAPUN DENGAN MANA-MANA AGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA…..TAPI KENAPA PULA KEBELAKANGAN INI RAMAI RAKYAT MALAYSIA BERIA-BERIA BENAR MEMPERTAHANKAN ISME TERSEBUT?

   2. LIBERALISME BERMULA APABILA BARAT MENENTANG AGAMA KRISTIAN YANG KETINGGALAN ZAMAN BERCANGGAH DENGAN FAKTA SAINS…DI SAAT DUNIA ISLAM CEMERLANG DAN GAH DENGAN KEMAJUAN SAINS DAN TEKNOLOGI,,,KETIKA ITU KELUAR TOKOH-TOKOH ISLAM YANG HEBAT SEPERTI ALBIRUNI,,,ALKHAWARIZMI,,,ALFARABI,,DAN BEGITU RAMAI FIGURA YANG HEBAT….SAINS DAN MATEMATIK DI ASASKAN OLEH ISLAM BESERTA CIPTAAN SAINS YANG HEBAT…DI INDIA BARAT KETIKA ITU DI BAWAH PEMERINTAHAN ISLAM DI BANDAR AGRA ,,,,TAJ MAHAL PADA PUNCAKNYA SAINTIS ISLAM MELETAK BERLIAN/INTAN DI MANA PADA MALAM HARI BANDAR AGRA TERANG BENDERANG KERANA PANTULAN CAHAYA..ITULAH BETAPA HEBATNYA SAINTIS ISLAM….( SETELAH BRITISH MENJAJAH INTAN ITU TELAH DIBAWA PULANG KE BRITIAN )….. BARAT KETIKA ITU DI ZAMAN GELAP (DARK AGE)….GEREJA KRISTIAN TELAH MENYIKSA SEBAHAGIAN SAINTIS BARAT DAN ADA YANG DIBUNUH…SAINTIS BARAT YANG MULA MENERIMA ILMU DARI BAGHDAD,, KOTA ILMU KETIKA ITU KERANA TIDAK SEHALUAN DENGAN FAHAMAN GEREJA….


   3. LIBERALISME LAHIR EKORAN FAHAMAN SEKULARISME YANG MENOLAK AGAMA KRISTIAN DARI PEMERINTAHAN/POLITIK…MEMBOLEHKAN SESUATU TINDAKAN ATAU AMALAN BEBAS DARIPADA KETENTUAN AGAMA…FAHAMAN INI TERUS MENJALAR DAN MELARAT KEPADA ISLAM AGAMA SUCI/TAUHID YANG TIADA KENA MENGENA DENGAN AGAMA-AGAMA PENGANUT BERHALA DAN DEWA (PAGANISME)

   4. JUARA/PEMUKA LIBERALISME ADALAH YAHUDI/KAFIR LAKNATULLAH….MEREKA IALAH DARI SCOTLAND DAVID HUME,,,ADAM SMITH,,,,IMMANUEL KANT ( JERMAN ),,,DARI PERANCIS IALAH VOLTAIRE DAN JEAN-JACQUES ROUSSEAU…MEREKA MEMPERSOALKAN KUASA GEREJA SEMASA ZAMAN RENAISSANCE DAN REVOLUSI GEMILANG DI GREAT BRITAIN….LIBERALISME SECARA UMUMNYA MENENTANG PERATURAN-PERATURAN KERAJAAN DI DALAM,,KESUSTERAAN,,,SENI,,,AKADEMIK,,,PERJUDIAN,,,SEKS,,,PELACURAN,,,PENGUGURAN KANDUNGAN,,PENGUNAAN PENGAWALAN PENGANDUNGAN,,,KESAKITAN MUKTAMAD,,,ARAK,,,GANJA DAN BARANG-BARANG KAWALAN YANG LAIN,,,TERMASUK JUGA MENJATUHKAN KUASA RAJA DARI SEGI POLITIK

   5. DENGAN FAHAMAN INILAH, MAKA LAHIRNYA IDEOLOGI PANCASILA DI INDONESIA…DARINYA JUGA,,,PENGANUT FAHAMAN ISLAM LIBERAL MENYERU AGAR DIBENAR PERKAHWINAN CAMPUR ANTARA AGAMA KERANA SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL DAN PERKAHWINAN SEBEGINI SEMEMANGNYA TELAH DIAMALKAN DI INDONESIA MENUNJUKKAN KEJAYAAN BESAR GOLONGAN ISLAM LIBERAL DI SANA….DI MALAYSIA,,,PENULARAN FAHAMAN PLURALISME DAPAT DILIHAT DALAM KES-KES SEPERTI :- A) SAMBUTAN KONGSI RAYA,,,,B) BEBERAPA MENTERI MUSLIM DAN SEBUAH NGO MUSLIM ( SIS ) TELAH MENYOKONG PENUBUHAN INTER FAITH COUNCIL (IFC) SEBAGAIMANA DICADANGKAN OLEH MAJLIS KRISTIAN,,,BUDDHA,,,HINDU DAN SIKH MALAYSIA….C) MENDESAK AGAR DIBERIKAN HAK KEBEBESAN MURTAD UNTUK PENGANUT ISLAM DI MALAYSIA..D) AYAT-AYAT ALQURAN PERLU DITAFSIR SEMULA AGAR SELARI DENGAN PEREDARAN ZAMAN….E) MEMPERTIKAI SYARIAT ALLAH DAN HUKUM-HAKAM FIQH….F) MENOLAK PENGUATKUASAAN UNDANG-UNDANG MORAL AGAMA..

   6. JIKALAU BENAR SEMUA AGAMA ADALAH BENAR DAN BETUL,,,,MASUK SAHAJA KE DALAM AGAMA ISLAM KERANA ITU DI SEBUT DALAM SEMUA KITAB-KITAB SUCI….KENAPA MEREKA ENGGAN??...TIADA LAIN KERANA INI SEMUA AGENDA IBLIS/LUCIFER/ILLUMINITI/FREEMASON….MEREKA TIDAK SEDAR MEREKA SEDANG DIPERALATKAN UNTUK MENJADI HABUAN NERAKA BERSAMA IBLIS LAKNATULLAH…..

   Delete
 5. Mat Sengeh sudah merapu
  Legasi Tun dia nak sapu
  Tersengeh sebijik ikan kerapu
  Dalam sengeh dia menipu!

  Mat Sengeh tak boleh harap
  Katanya jumpa 'penderma Arab'
  Ayat manis bergula sirap
  Mintak bukti terus tertiarap!

  Mat Sengeh dah tunjuk ic
  "Mahathir a/l Iskandar Kutty"
  Menyembur keluar air liur basi
  Terus senyap dimintak bukti!

  Mat Sengeh dah bagi tahu
  Pada Tun masa dahulu
  Dua ratus juta tersandang di bahu
  Mungkin pengekpot kueh bahulu!

  Mat Sengeh dah tunjuk terer
  Kasi kemek dahi pemuda
  Hingga kini pemuda sengsara
  Kerana berawek seorang janda!

  Sekarang Mat Sengeh dah nombor satu
  Ahli memilih tak kira perilaku
  "Tersangat boleh jadi Presidenku
  Asal cikit masyuk ke saku!"

  Selagi ada Mat Sengeh di situ
  Dijenama semula masih kematu
  Orang jauhi umpama hantu
  Makin ramai masuk Bersatu!


  ReplyDelete
  Replies
  1. Fan Tat...Ini pendapat aku pasal Azmin nak bertanding jawatan Presiden PKR tu..macammana pendapat kau pulak ???

   Majoriti Ahli2 PKR tersangat2 setuju agar Azmin bertanding melawan DSNR jawatan presuden nanti. DSAI pun dah cakap dia akan bertanding...jadi apa maknanya bertanding kalau takde lawan. DSAI pun dah lama masuk dalam, dah tentu dia jangan ingat pengaruh dan sokongan terhadapnya masih kuat lagi sepert era reformasi dulu. Politik negara dah banyak berubah sejak era tu...DSAI tak boleh bernostalgia lagi dengan sokongan tu.

   Ahli2 PKR kini dah bijak..mereka bukan lagi robot seperti dulu yang menurur saja arahan DSAI. Mereka nampak kini adalah era baru Msia, tidak ada istilah menerima menerima sesuatu dengan percuma, perlu diperolehi dengan bersaing. Begitu juga jawatan Presiden PKR ni..tak bolehlah dia menerima buta2 aje dari Kak Wan, tapi kena menunjukkan dia berhak untuk jawatan tu. DSAI WAJIB menentang seseorang untuk jawatan tu dan dah tentu Azminlah yang paling sesuai untuk melawannya.Dalam politik, istilah mentor dan mentee atau anak didik memang biasa kita dengar...tapi kini adalah biasa untuk melihat mentee melawan mentornya. Azmin memang digroom oleh DSAI satu ketika dulu, tetapi sejak DSAI masuk dalam, Tun M telah take him under his wings dan banyak selok belok dan sepak terajang dalam politik diajarkan Tun kepadanya. Kini ...Azmin sudah mempunyai pengalaman dan ilmu yang amat2 cukup untuk menjawat presiden PKR. Dengan sokongan yang kuat dari Tun M, dia dilihat sebgagai calon yang mantap untuk memberi tentangan sengit pada DSAI.

   Apatah lagi, kem Azmin yang didokong kuat oleh YB Zuraidah, YAB Amirulddin MB Selangor , Tian Chua dan YB Bian serta mendapat sokongan kuat dari majoriti pimpinan2 PKR, Khususnya dari Selangor pasti boleh melakukan upset besar. Walaupun ada kenyataan yang menyebut Azmin kemungkinan besar tidak akan bertanding jawatan tu, tetapi sehingga kini masih takde kenyataan rasmi dari Azmin sendiri..masih tunggu dan lihat senario seterusnya.

   Kenyataan DSAI sendiri yang menyokong Pizi bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR menghantar signal yang amat2 jelas bahawa Azmin ni nak dimatikan karier politiknya. Secara logik akal, takkanlah Azmin dan kemnya akan membiarkan perkara ni berlaku..there's too much at stake. Apatah lagi, dengan dirinya yang kini sibuk digroomkam oleh Tun M sebagai PM in waiting ke 8, dia mpastinya takkan melepaskajn peluang besar ni untuk membuktikan bahawa dia lah yang paling layak untuk menjawat jawatan presiden PKR tersebut. Ini merupakan prasyarat untuknya menjadi PM ke 8 tersebut.

   Dengan sokongan kuat dari Tun M serta pimpinan2 tertinggi part2 komponen PH seperti DAP dan Amanah kepada Azmin, nampaknya dia mendapat kelebihan yang sangat2 besar untuk menduduki jawatan ini. Ramai penganalisa2 politik yang ,engatakan sokongan dari parti2 komponen ini bakal memenangkan Azmin dalam pertandingan tu. Nampak gayanya...war cry DSAI satu ketika dulu iaitu lawan tetap lawan bakal memakan dirinya sendiri...dan bersedialah era baru untk PKR dengan Azmin sebagai presiden barunya !!!!

   Delete
  2. Geng najis dah terlebih lerasan...bila plak Azmin umum nak bertanding jawatan Presiden PKR?...ko selaku kutip dari tong sampah..

   Delete
  3. Barua-barua Melayu   Berani dan biadapnya DAP hari ini adalah kerana mereka disokong dan dibentengi oleh barua-barua Melayu. Barua Melayu ini sanggup buat apa saja demi DAP. Kedudukan sebagai menteri bagi mereka sudah cukup untuk ditunggang DAP. DAP selamat bermakna kerusi mereka juga selamat. Membentak DAP yang menyebabkan DAP kecundang akan menyebabkan pangkat dan jawatan mereka juga kecundang. Inilah ciri utama barua Melayu.

   Bukan mereka tidak pelajari sejarah. Sejarah telah bertintahitamkan peranan barua-barua sehingga tumpasnya kesultanan Melayu Melaka. Barua-barua Melayu yang sesat berpolitik, memilih jalan dendam, fitnah dan belot untuk menjahanamkan bangsanya sendiri. Di depan mata para munafikin ini, kafirin dilihat serba benar dan mulia setelah ditawarkan pangkat dan wang emas. Lalu terlontar kata-kata sesat lagi jahaman, “kafir yang jujur lebih baik daripada muslim yang korup”. Kerana barua-barua Melayu inilah, watan menderita berabad-abad dijajah Portugis, Belanda dan Inggeris.

   Sejarah berulang dengan watak yang berbeza. Penjajah Portugis yang minoriti boleh menang dek bantuan barua-barua Melayu. Penjajah British yang minoriti boleh bermaharajalela dek kerjasama dengan barua-barua Melayu. Dan hari ini,kaum minoriti boleh menuntut segala dengan kuasa dek sokongan barua-barua Melayu.

   Barua-barua ini akan menyokong dan meluluskan apa sahaja kehendak DAP. Kementerian-kementerian utama? Peguam Negara? Ketua Hakim? Speaker? Hak beragama sebebasnya? UEC? Keluarlah apa sahaja daripada mulut DAP, para barua ini sanggup bertikam dengan bangsa sendiri.

   Sedang menunggu ialah Islam pada IC, hak murtad, hak LGBT hinggalah hak pilihanraya kerajaan tempatan. Agenda Malaysian Malaysia DAP sedang berjalan dengan lancarnya atas trek dengan sokongan barua-barua Melayu.

   Berpaksikan fikiran liberal , barua-barua ini tidak kisah hak agama sendiri dihalang. RUU355 merekalah petualang. Hak bahasa mengikut perlembagaan Negara, dicemari mereka apa peduli. Institusi kesultanan diserang, mereka berlagak umpama lembu kenyang. Nantinya, difaraidkan pula tanah Melayu yang sekangkang kera. Saban hari kerjanya ialah mencelakakan nasib bangsa.

   Kini Mendeliar dan Si Kitol Melayu telah mendapat wang emasnya. Mereka telah membakar negeranya. Peduli apa kera di hutan disusukan, anak di pangkuan ditinggalkan. Peduli apa ayam di kepuk mati kelaparan, itik di air mati kehausan. Peduli apa diberi betis, hendakkan peha. Seperti Belanda diberi tanah. Berkerat rotan berpatah arang sesama seagama. Dengan kafirin, kain buruk yang carik pun dijahit semula.

   Sialnya hidup berpetualang. Habis negeri diambil orang. Tak cukup dengan Temasik. Tanah Jawi habis diusik. Di mana lading hendak menebas. Lama disimpan kini membuas.

   *#NekadBersamaIslam*
   *#PRU15UntukIslam*

   BayangDiAir


   : Barua Melayu ok lagi kalau dah jadi barua Islam hanya tunggu laknat Allah....

   Delete
  4. Terbaik bro fan tun..

   Mat sengeh salahkan legasi
   Bekas bos pulak dulu semuanya kerana persepsi
   Sedangkan punca sebenarnya adalah kleptokrasi
   Memang sah pemimpin umngok dari dulu, kini dan selamanya didalam delusi..

   Kalau macam ni umngok pasti kalah
   Memang tiada harapan lagi nak bangun sudah
   Pasal pemimpinnya sendiri tidak berubah
   Tak mahu muhasabah, tidak mengaku salah..

   Fahamlah kita kenapa TongGeng Najib berperangai sama
   Terperasan hanya dirinya yang sihat, orang lain selsema
   Sedangkan sedikit demi sedikit nikmat ditarik, bala diterima
   Tunggu ajelah dia nanti pembalasan karma..


   Delete
  5. Penulis manifesto PH akui janji sukar dilaksanakan
   MUHAMMAD ZAKWAN NAZARALY 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.8K
   Penulis manifesto PH akui janji sukar ditepati
   Wan Saiful Wan Jan
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Timbalan Pengarah Biro Strategik dan Dasar Bersatu, Wan Saiful Wan Jan mengakui terdapat kelemahan dalam manifesto Pakatan Harapan sekali gus berpendapat ada di antara janji tersebut sukar untuk dilaksanakan.

   Menurutnya yang juga salah seorang penulis manifesto tersebut, beliau tidak dapat mengakses kepada maklumat atau data tertentu, menyebabkan wujud kelemahan dalam manifesto berkenaan.


   “Sebenarnya, pada waktu saya menulis, saya sentiasa sedar bahawa ada satu kelemahan yang amat ketara yang saya hadapi iaitu saya tidak ada, pada waktu itu, data terkini mengenai status kewangan negara.

   “Maka saya tidak dapat membuat anggaran berapa kos sebenar yang perlu dibayar untuk melaksanakan program-program yang saya sendiri tuliskan,” katanya seperti dipetik Malaysiakini.

   Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini menyebut manifesto itu hanya sebagai panduan dan kerana itu terdapat beberapa perkara dalam janji tersebut berkemungkinan tidak boleh dilaksanakan oleh PH.

   Mengulas lanjut, kata Wan Saiful, beliau bersetuju dengan kenyataan Dr Mahathir itu, namun, menegaskan ia bukan alasan untuk tidak melaksanakan perkara yang termaktub dalam manifesto tersebut.

   Namun, jika tidak mampu PH perlu mengakui kegagalan tersebut.

   “Dengan kekangan yang ada, saya sendiri sebagai penulis terfikir bahawa benda ini (janji-janji) susah sebab tak ada maklumat tentang apa yang boleh buat dan tak boleh buat. Apa yang disebut Tun (Dr Mahathir) itu penting untuk kita terapkan pemahaman kepada masyarakat bahawa dokumen ini panduan bagi kita.

   “Mana yang boleh laksana kita boleh laksana, mana yang sukar untuk dilaksanakan kita kena usaha, mana yang tak boleh laksanakan kita kena mengaku, inilah realitinya,” katanya.

   Delete
  6. APA HEBATNYA ISLAM


   1. ALLAH MENEGASKAN DALAM ALQURAN BAHAWA HANYA ADDIN/AGAMA/CARA HIDUP SATU-SATUNYA DITERIMA OLEH ALLAH DARI DULU,,,,KINI DAN SELAMA-SELAMANYA IALAH ISLAM…ISLAM YANG DIANUTI OLEH MANUSIA PERTAMA ADAM AS SEHINGGALAH SELURUH PARA NABI DAN RASUL SEPANJANG ZAMAN MENGAJAK MANUSIA KEPADA KEBENARAN SEHINGGALAH PENUTUP SEGALA RASUL IAITU NABI MUHAMMAD SAW.

   2. JIKA ADAM AS DISEBUT ABUL INSAN ( BAPA MANUSIA )…MEMBAWA SYARIAT ADAM… MAKA IBRAHIM AS DISEBUT ABUL ANBIYAA ( BAPA PARA NABI )…MEMBAWA SYARIAT IBRAHIM KERANA DARIPADA BAGINDA TERBIT SEGALA NABI-NABI SELEPAS BAGINDA,,,RAJA-RAJA SERTA SERTA PEMIMPIN UMAT-UMAT KEMUDIAN,,,JUGA PECAHAN BANGSA-BANGSA ARAB ( DARIPADA ISTERI SITI SARAH ),,,BANI ISRAEL YANG TURUT BERSAUDARA DENGAN BANGSA-BANGSA ATAUPUN EROPAH ( DARI SITI SARAH )…DAN BANGSA JAWI ( DARI ISTERI KETIGA ; SITI BATTURAH ) YANG TIDAK SEMUA ORANG TAHU KEWUJUDANNYA….


   3. MAKA ITU,,,JIKA DITELITI KITAB-KITAB MELAYU LAMA,,,,AGAMA YANG ADA DISEBUT WUJUD SEBELUM KEMUNCULAN NABI MUHAMMAD SAW ADALAH SYARIAT NABI IBRAHIM AS IAITU AGAMA ISLAM JUGA…..WUJUD SATU ISTILAH UNTUK MEMANGGIL PENGIKUT AJARAN NABI IBRAHIM AS SEBAGAI SEBAGAI ORANG-ORANG HANIFIAH IAITU MEREKA YANG LURUS…..APAPUN HAKIKATNYA ORANG HANIFIAH ADALAH ORANG ISLAM KERANA MEREKA MENGIKUT JALAN YANG LURUS DALAM PENYERAHAN KEPADA ALLAH SWT….BUKANKAH NABI MUHAMMAD SAW SENDIRI MENGAMALKAN SYARIAT NABI IBRAHIM SEBELUM BAGINDA MENDAPAT WAHYU DAN MENJADI RASUL?..BUKANKAH BAGINDA SERING MELAKUKAN SOLAT DUA RAKAAT SEPERTI DIAMALKAN NENEK MOYANGNYA?...

   4. NABI YANG TIDAK KURANG PENTINGNYA IALAH NABI ZULKIFLI AS LAHIR LEBIH KURANG 600 TAHUN SEBELUM NABI ISA AS ATAU LEBIH LAMA LAGI…DALAM ALQURAN ADA DISEBUT DUA ORANG LAGI TOKOH DENGAN BERMULA PANGKAL NAMA ZU/ZUL IAITU ZULQARNAIN DAN ZUNNUN (NABI YUNUS AS)…NABI ZULKIFLI DINISBAHKAN KEPADA KIFLI DI MANA DALAM BAHASA ARAB BERMAKSUD TANGGUNGAN…TIADA TANGGUNGAN PALING BESAR MELAINKAN SEBAGAI PEMERINTAH/RAJA….BAGINDA ZULKIFLI ADALAH RAJA DI ZAMANNYA….BAGINDALAH SEBENARNYA NAMA AGUNG DISEBUT SEBAGAI SIDARTHA GAUTAMA…DALAM KITAB BUDHA ADA DISEBUTKAN BAGINDA MEMIMPIN PERANG MELAWAN TENTERA BERGAJAH….ALQURAN 95 : 1 – 3 DEMI TIN DAN ZAITUN,,DEMI TUR SINA ( BUKIT SINAI ),,,DEMI NEGERI ( MEKAH ) YANG AMAN INI……NABI ZULKIFLI DILAHIRKAN DI KIFLI ( SELATAN BAGHDAD DI TEPI SUNGAI EUFRAT )…DISEBUT DALAM KITAB BUDHA BAHAWA SIDHARTA ADALAH SINONIM DENGAN POKOK TIN/FIG/BODHI DI MANA JIKA DIKAJI ASAL POKOK TIN ADALAH DARI TIMUR TENGAH….ZAITUN ADALAH ISYARAT KEPADA NABI ISA AS….TUR SINA KEPADA NABI MUSA AS DAN MEKAH IALAH MUHAMMAD SAW..KITAB BUDDHA JUGA MENYEBUT KEDATANGAN MAITREYA IAITU NABI AKHIR/PENUTUP MEMBAWA RAHMAT KEPADA SEKELIAN ALAM BERSIFAT UNIVERSAL/ALAMI…JIKA DITELITI KESEMUA CIRI-CIRI YANG DISEBUTKAN TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN NABI MUHAMMAD SAW….NABI-NABI SEBELUM MUHAMMAD SAW BERSIFAT NATION/LOCAL PADA BANGSA MASING-MASING…SEBAB ITULAH DALAM KESEMUA KITAB-KITAB SUCI DISEBUTKAN DENGAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN YANG BERSIFAT UNIVERSAL SUPAYA SEMUA PENGANUT KITAB-KITAB TERSEBUT MENERIMA MAITREYA/KALKI AVTAR BILA BAGINDA DIUTUSKAN..

   5. ALQURAN MENEGASKAN BAHAWA BARANGSIAPA YANG MENCARI ADDIN/AGAMA/WAY OF LIFE SELAIN ISLAM MAKA IA TIDAK DITERIMA….DI AKHIRAT KELAK TERMASUK DI KALANGAN ORANG YANG RUGI

   Delete
 6. Fan Tat...Tentu kau ada tengok rakaman perbahasan di parlimen pagi semalam. Kesian kan tengok Sadiq Sigaraga kena mainkan aje dengan MP2 OTAI seperti TS Annuar Musa tu. Tergagap2 si SS nak menjawap soalan2 padu dari TSAM tu..sampai berpeluh2 dibuatnya.

  Sepatutnya..MP2 PH yang baru kali pertama masuk parlimen ni seperti SS, Dr Maszlee dan Rina Harun amik kursus khas dari MP2 OTAI seperti DS Nazri, DS Tajuddin, YB Bung Mokhtar, TS Noh Omar cara2 nak berhujah dengan padu dan bernas serta penuh ilmiah dari mereka. Takpe ..buang sikap malu tu dan berguru dengan orang2 yang lebih berpengalaman dalam sepak terajang politik parlimen ni. Ini adalah lebih baik dari mereka menjadi bhan hentaman dan tibaian kat dalam parlimen nanti.

  Berhujah dalam parlimen tak sama dengan berbahas kat peringkat sekolah atau universiti seperti yang SS lalui. Ia memerlukan kekuatan mntal dan keberanian luar biasa yang masih takde dalam diri menteri2 mentah ni. Kalu setakat Dr Maszlee jadi moderator dalam debat anjuran Sinar tu, toksahlah berani2 berbahs adlam parlimen. Dulu masa jadi moderator, bolehlah syok mengajukan soalan pada peserta debat..tapi bila dalam parlimen, solan2 panas lagi maut ditujukan kepada dia, baru tau tinggi rendah langit..berpinar otak dibuatnya.

  Takpe..ini baru hari pertama persidangan parlimen..ada banyak masa lagi untuk mereka terus dihentam dan ditibai kaw2 punya. kita tengok ajelah..bagaimana keadaan mereka bila samapi hari terakhir nanti....agak2nya boleh berjalan lagi ke tidak..atau dah tergolek dog kat lantai parlimen !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anuar Musa hanye pandai temberang saje...sejak bila anuar musa dan Itai2 umno pandai berhujjah dgn padu.....tak yg berani nak berhujjah dgn tun...tu pasal umno kecundang di tangan PH..

   Delete
  2. KWSP hilang nilai pelaburan RM3.86 bilion?
   NOR AINNA HAMZAH 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.3K
   KWSP hilang nilai pelaburan RM3.86 bilion?
   Paparan Twitter Datuk Seri Zahid Hamidi
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Zahid Hamidi mendedahkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bakal kehilangan nilai pelaburan RM 3.86 bilion.

   Zahid menerusi akaun Twitter miliknya menyatakan kejatuhan harga saham sejak PRU14 menyebabkan KWSP kehilangan nilai pelaburan susulan kerugian yang dialami Maybank sebanyak RM1.06 bilion, Axiata (RM990 juta), CIMB (RM730 juta) dan TM (RM690 juta).


   Menurutnya, senario berkenaan amat membimbangkan kerana mampu memberi impak serta kesan langsung kepada keuntungan dan keupayaan untuk memberi pulangan yang tinggi kepada pencarum dan ahli.

   “BN akan menggunakan pengalaman 61 tahun sebagai pemantau perjalanan kerajaan PH hari ini sebagai check and balance.

   “Perjuangan pembangkang adalah untuk rakyat,” katanya dalam kenyataanya, tadi.

   Delete
  3. Melayu lain tak perlu lawan DAP. Cukuplah Melayu Pas dan Melayu Umno lawan....

   Delete
  4. SST: Pemuda Umno kata Guan Eng masih mirip pembangkang
   FMT Reporters | July 18, 2018
   Shahril Hamdan berkata seorang menteri kewangan sepatutnya memberi jaminan kepada orang ramai tentang impak SST daripada mengeluarkan kenyataan berbaur politik.

   Shahril membidas menteri kewangan kerana meminta pembangkang menjelaskan bagaimana SST akan membebankan rakyat berbanding GST.

   PETALING JAYA: Pemuda Umno menghentam Menteri Kewangan Lim Guan Eng kerana mengeluarkan kenyataan berbaur politik tentang cukai jualan dan perkhidmatan (SST).

   Naib Ketua Umno, Shahril Hamdan dalam kenyataan berkata dia rasa lucu apabila Lim meminta bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan Umno menjelaskan bagaimana SST akan membebankan rakyat berbanding GST sedangkan kutipan cukai baru itu nanti RM23 bilion lebih rendah.

   “Lim pula yang meminta pembangkang untuk memberi penjelasan kepada rakyat. Mungkin Lim masih baru dan belum menyedari kedudukannya sebagai menteri dan terbiasa dengan sifatnya sebagai pembangkang.

   “Sebagai kerajaan memerintah, Lim sepatutnya meyakinkan rakyat pengenalan semula SST tidak akan membebankan rakyat malah akan dapat mengurangkan kos sara hidup rakyat. Namun, Lim memilih untuk membuat siaran media berbaur politk.”   Shahril berkata Lim dalam kenyataan semalam langsung tidak menyatakan bagaimana SST ini merupakan rejim cukai yang bersifat embedded (tersirat).

   “Cukai ini akan dibawa sehingga ke peringkat akhir iaitu pengguna, namun jumlah cukai ini tidak dinyatakan di dalam resit pembelian serta tersembunyi dari pengetahuan pengguna.”

   Shahril mengulangi kenyataan sebelum ini di mana dia menerangkan harga sesuatu barangan dinaikkan terlebih dulu sebelum kadar GST dijadikan 0% dan penurunan selepas itu hanya mengembalikannya ke harga asal.

   “Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Saifuddin Nasution mengakui kadar 0% GST hanya memberi kesan yang sangat kecil kepada harga barangan.

   “Malah beliau juga turut menyatakan terdapat peniaga yang menaikkan harga jualan selepas GST dikadar sifarkan. Sekali lagi, pertambahan cukai SST hanya akan menaikkan harga barang.”

   Shahril berkata dulu Pakatan Harapan menyalahkan GST sebagai sebab kenaikan harga, tetapi selepas kadar cukai itu dijadikan sifar, ternyata sikap peniaga punca kenaikan harga barang.

   Kerajaan mahu memperkenalkan SST pada kadar 5% dan 10% untuk barangan terpilih dan 6% untuk perkhidmatan pada 1 September, menggantikan 6% GST yang diperkenalkan pada 1 April 2015.

   Delete
  5. HANG TUAH MEMANG WUJUD


   1. DR. ROHAIDAH BERSAMA PROFESSOR HASHIM MEMBUAT KAJIAN TENTANG PENEMUAN KERIS DI RYUKYU (OKINAWA ) JEPUN…MAKLUMAN DARIPADA KEMENTERIAN JEPUN BAHAWA BUKAN SAHAJA KERIS TAPI MEREKA ADA BUKU YANG DIPANGGIL “REKIDAI HOAN” IAITU CATATAN KERAJAAN JEPUN DAHULU BERNAMA RYUKYU DI BAWAH JAJAHAN CHINA TENTANG PERJALANAN MAHARAJA DI SANA…BUKU ITU DITULIS DALAM TEMPOH 444 TAHUN SEMENJAK TAHUN 1414M.

   2. DALAM CATATAN ITU ADA SEPULUH PUCUK SURAT PERHUBUNGAN DIPLOMATIK ANTARA KERAJAAN RYUKYU DENGAN KERAJAAN MELAKA….DI SEBUT BEGINI “SURAT HANG TUAH LOH SIMANA MARAKA 1480”…SEDANGKAN DALAM HIKAYAT HANG TUAH HANYA DINYATAKAN HANG TUAH KE RYUKYU…ANTARA LAIN CATATAN ITU LAGI “THE LAKSAMANA IS THE FAMOUS MAN THAT WAS WRITTEN IN IN ALFONSO DE ALBUQUERQUE COMMENTARIES”…DITULIS DISITU LAKSAMANA DARI MELAKA…BUKU DE ALFONSO MENYATAKAN PADA 1511M HANG TUAH MASIH HIDUP DAN HENDAK KEMBALI KE MELAKA TAPI ALFONSO MENAHAN BELIAU DI SUNGAI MUAR KERANA MEMPUNYAI “UNCOMMON CAPABILIETIES”.


   3. SUME ORIENTAL IALAH CATATAN PEDAGANG-PEDAGANG PORTUGIS OLEH PENULIS BERNAMA TOME PIRES MENULIS TENTANG KEGAGAHAN LAKSAMANA MELAKA INI…JADI SAHLAH LAKSAMANA YANG BERTUGAS SEMASA SULTAN MANSUR SHAH DAN SULTAN ALAUDDIN HANYA HANG TUAH….HANG TUAH PERGI KE CHINA MEWAKILI SULTAN ALAUDDIN IAITU CUCU HANG TUAH MELALUI PERKAHWINAN SULTAN MANSUR SHAH DENGAN PUTERI LAKSAMANA JUGA TERCATAT DALAM SUME ORIENTAL.


   APA HEBATNYA ALHADIS AN NABAWI : PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KE PANGKAL JALAN   1. JIKA ADA ORANG YANG MENENTANG HADIS NABI MUHAMMAD SAW BERITAHU MEREKA,,, SEBELUM MEREKA MENGKRITIK HADIS TERSEBUT BUAT GESAAN SUPAYA FAKULTI-FAKULTI SEJARAH DI MANA-MANA UNIVERSITI DI TUTUP TERLEBIH DAHULU….INI ADALAH KERANA SEHEBAT MANAPUN CERITA SEJARAH TIDAK BOLEH MENANDINGI SELEMAH-SELEMAH HADIS.

   2. AL HADIS ADALAH SUMBER KEDUA ISLAM SETELAH ALQURAN BERDASARKAN BANYAK SEKALI AYAT-AYAT ALQURAN SUPAYA MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA….SESORANG MUNGKIN TIDAK DAPAT MENUNAIKAN SOLAT,,,ZAKAT,,,DSB NYA DENGAN PRAKTIKAL TANPA ADANYA HADIS NABI SAW…

   3. HADIS-HADIS NABI DINILAI BERDASARKAN RIWAYAH DAN DIRAYAH….RIWAYAH IALAH SANAD TURUN TEMURUN DARI BAGINDA NABI SAW SEHINGGA SAMPAI KEPADA PERAWI YANG AKHIR….DIRAYAH PULA IALAH INTISARI FAKTA KEBENARAN DALAM HADIS TERSEBUT…


   4. JIKA PERAWI THIQAH (DIPERCAYAI) SETIAP PERINGKAT ADALAH RAMAI MAKA HADIS ITU SAMPAI KE PERINGKAT TAWATIR IAITU AUTHENTIC TANPA DIPERTIKAIKAN LAGI DAN MENJADI PEGANGAN AKIDAH…PERAWI-PERAWI DIKRITIK TAHAP KEKUATAN INGATAN DAN INTEGRITI MEREKA DALAM CABANG PENGKHUSUSAN RIJALUL HADIS.

   5. ALQURAN DITULIS DAN DIBUKUKAN SEJAK NABI SAW HIDUP LAGI…NABI MELARANG MENULIS HADIS KETIKA PENULISAN ALQURAN DIBUAT TAKUT NANTI MENGELIRUKAN PEMBUKUAN ALQURAN…AL HADIS DI TULIS SETELAH PEMBUKUAN ALQURAN TELAH LENGKAP….


   6. HADIS-HADIS DIKLASIFIKASIKAN KEPADA SAHIH,,HASAN,,,DHAIF DAN SEBAGAINYA BERDASARKAN TAHAP STANDARD SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN OLEH ULAMA ISLAM...ILMU BERKENAAN DENGAN KLASIFIKASI INI DIBAHAS DENGAN PANJANG LEBAR DALAM MUSTALAHUL HADIS….BERDASARKAN PENILAIAN TERSEBUT HADIS-HADIS PALSU DAPAT DIBERSIHKAN DARI PENGKALAN HADIS…HADIS-HADIS YANG DIBUKUKAN IALAH BUKHARI,,,MUSLIM,,,TARMIZI,,,ABU DAUD,,,,AN NASAI,,,IBNU MAJAH DLL…

   7. PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KEPADA AJARAN SUNNAH YANG SEBENARNYA DENGAN MENINGGALKAN HADIS PALSU KARANGAN ALKULAINI…

   Delete
 7. Fan Tat dan Berak Man...kau perasn tak benda ni haah ???

  MENTERI AGAMA REJIM PAKATAN PUN TAK IKUT PENGAJARAN DARIPADA AL-QUR'AN!!!

  Kaum Nabi Luth adalah kaum yang sering melakukan maksiat iaitu homoseksual. Kaum lelaki cenderung kepada kaum sendiri manakala perempuan dengan kaum sejenisnya.

  Ini bermakna, mereka berasmara dengan kaum yang sama jantina lantas mengadakan hubungan seks songsang secara terang-terangan.

  Beberapa sudut sosiologi dan geografi yang termaktub didalam Al-Quran menyatakan, perkara demikian berlaku berpunca daripada perilaku seks bebas.

  Oleh yang demikian, Allah s.w.t telah mengutuskan seorang nabi iaitu Nabi Luth bagi memulihkan keadaan.

  Nabi Luth a.s diperintahkan Allah agar menyeru kaumnya kembali kepada-Nya sekali gus meninggalkan kemungkaran yang dilakukan.

  Namun, ia begitu mengecewakan apabila kaumnya bukan sahaja menolak dakwah itu, malahan turut sama menentang dan mengusir Nabi Luth.

  Begitulah betapa buruknya perilaku kaum ini. Lantas, kesombongan mereka inilah yang menjadi penyebab kepada kemurkaan dan turunnya laknat Allah terhadap kaum tersebut .

  Maka pada suatu malam, turunlah azab Allah berupa hujan batu (Asy-Syuaraa': 173). Yang jelas, kemungkaran manusia yang menentang hukum Allah s.w.t mendapat balasan yang hebat.

  Kaum Nabi Luth hancur lebur dan lenyap daripada muka bumi ini. Ini termasuk isteri Nabi Luth sendiri yang berpihak kepada kemaksiatan.

  Hanya Nabi Luth dan anak-anak serta kaumnya yang tunduk dan patuh kepada Allah sahaja yang diselamatkan oleh Allah s.w.t daripada bencana dan laknat tersebut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   Parlimen India terima usul undi tak percaya terhadap k'jaan Modi
   Diterbitkan 19 Jul 2018, 6:30 pagi | Dikemaskini 19 Jul 2018, 6:33 pagi

   A+ A-
   GLOBAL Parlimen India pada hari Rabu menerima usul undi tidak percaya terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi, yang dikemukakan pihak pembangkang iaitu Parti Kongres dan dua parti wilayah.

   Speaker Dewan Rakyat (Lok Sabha), Sumitra Mahajan berkata notis berkaitan usul itu dikemukakan oleh Parti Kongres bersama Parti Nasional (TDP) Andhra Pradesh dan Parti Kongres Nasionalis Maharashtra.

   Agensi berita Xinhua melaporkan, bagaimanapun, ia tidak akan memberikan ancaman kepada Kerajaan India, memandangkan Parti Bharatiya Janata (BJP) mempunyai majoriti di Dewan Rakyat.

   Tambahan pula, ia mempunyai rakan gabungan yang bersama membentuk Perikatan Demokratik.


   Ketua Menteri TDP Andhra Pradesh, N. Chandrababu Naidu merupakan individu utama di belakang usul berkenaan.

   Parti itu keluar dari Perikatan Demokratik Nasional pada Mac lepas dan membawa bersama dua menteri dari kerajaan kerana Modi enggan memberikan status istimewa kepada negeri di selatan India itu.

   Pilihan raya umum dijadual berlangsung pada Mei tahun depan.

   - Bernama

   Delete
  2. Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

   Delete
  3. APA HEBATNYA ALQURAN


   1. JIKA ANDA KUMPULKAN SELURUH KITAB-KITAB SUCI YANG ADA DI MUKA BUMI INI DAN BUAT UJIAN FAKTA-FAKTA SAINS DALAMNYA SEMUA KITAB-KITAB SUCI TADI GAGAL KECUALI ALQURAN SAHAJA YANG MELEPASI TAPISAN TERSEBUT.


   2. ALBERT EINSTEIN ADA MENYEBUTKAN “SCIENCE WITHOUT RELIGION IS LAME….RELIGION WITHOUT SCIENCE IS BLIND…..

   3. ALQURAN ADALAH BOOK OF SIGNS NOT BOOK OF SCIENCE…PUN BEGITU BANYAK TERDAPAT FAKTA-FAKTA SCIENCE DALAM ALQURAN.


   4. ALQURAN 21 :30 MENYEBUTKAN PASAL BIG BANG…ALQURAN 79 : 30 BERKENAAN BUMI BULAT….ALQURAN 21 : 61 BERKENAAN CAHAYA BULAN BERASAL DARI MATAHARI….ALQURAN 21 :33 PASAL MATAHARI BERPUSING PADA PAKSI.

   5. ALQURAN BERCAKAP BERKENAAN BOTANI,,,BIOLOGI,,,ZOOLOGI,,,EMBRIOLOGI,,,,GENETIKA DAN LAIN-LAIN LAGI…..THE ONLY RELIGIOUS SCRIPTURE THAT PASSES THE TEST IS GLORIOUS ALQURAN..


   6. CUBA KITA RENUNGKAN,,,,BAGAIMANA MUNGKIN MUHAMMMAD SAW YANG HIDUP 1400 TAHUN YANG LAMPAU BOLEH BERCERITA BERKENAAN SEMUA ITU SEDANG BELIAU TINGGAL DI PADANG PASIR DAN TIDAK TAHU MENULIS DAN MEMBACA,,,SEDANG FAKTA SEJARAH TERSEBUT BAHARU SAHAJA DAPAT DIBUKTI DALAM 2 HINGGA 3 ABAD BARU-BARU INI….TIDAK LAIN TIDAK BUKAN KERANA BAGINDA MENDAPAT WAHYU DARI ALLAH SWT….INI MEMBUKTIKAN ALQURAN ADALAH SATU-SATUNYA KITAB SUCI YANG MASIH MENGEKALKAN KEASLIANNYA SEBAGAIMANA IA MULA DITURUNKAN….

   7. PENGIKUT SYIAH DIMINTA BERTAUBAT DARI AJARAN MEREKA YANG MENGATAKAN ALQURAN TIDAK LENGKAP..

   Delete
 8. Fan Tat dan Berak Man...Dr Maszlee ni ruanya cakap tak serupa bikin. Ingat tak janjinya maas berkempen dulu, katanya nak mansuhkan tol hingga ke Simpang Renggam..siap cakap tuntut pada dia jika PH menanag nanti..tapi apa jadik sekarang ni, habook pun tarak bhai !!!

  PATUT LA SITI KASIM PUN MARAH SANGAT PADA MENTERI REJIM NI!!!

  Tak hairan la kenapa Si Siti Kasim pun beria membantah perlantikan Menteri Rejim Pakatan Haprak ni. Rupanya dia cakap pun tak serupa bikin.

  Walaupun sebelum ini, Menteri Pendidikan Rejim Pakatan Haprak tu dianggap sebagai golongan Agamawan, tapi realitinya dia setakat pandai menipu je.

  Bila orang yang berjanji tetapi dia GAGAL untuk menunaikan janji tersebut atas apa alasan sekali pun, maka orang itu akan tergolong dikalangan orang yang MUNAFIK.

  Hakikatnya, puak Pakatan Haprak ni hanya pandai menabur janji agar dapat diberi kuasa namun mereka sendiri tidak pernah ikhlas untuk memenuhi janji tersebut.

  Pokok pangkalnya, puak Pakatan Haprak ni hanya sekadar mahu menjadikan mandat rakyat sebagai bahan ujikaji makmal sedangkan mereka sendiri sedar janji yang ditabur sebelum ini hanya untuk memenuhi kepentingan Politik Peribadi mereka sahaja.

  Pendedak Rejim Pakatan Haprak tu juga yang dapat bau hancing kena tipu dengan pemimpin atasan termasuklah kau berdua..betul tak beb!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko tentu dah lupa...pengurangan tol dlm buku harapan dlm tempoh 5 tahun...

   Delete
  2. Guna pakai sistem ekonomi Islam
   SHAHRIZAL AHMAD ZAINI 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore557
   Guna pakai sistem ekonomi Islam
   Azmi
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   IPOH - Permasalahan yang berlaku dalam sistem ekonomi seperti perbezaan jurang pendapatan dalam kalangan rakyat sebenarnya boleh diselesaikan menerusi amalan sistem ekonomi Islam.

   Presiden yang juga Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Pusat Pengajian Kewangan Islam Antarabangsa (INCEIF), Prof Datuk Dr Azmi Omar berkata, selain memberikan banyak manfaat kepada manusia, sistem ekonomi Islam juga mampu membendung perkara yang memberi kesan kepada alam sekitar.


   Malah menurutnya, sistem perbankan di negara ini juga mengaplikasikan sistem ekonomi Islam dan ia semakin bertambah dari semasa ke semasa.

   “Setakat ini di dianggarkan 30% daripada perbankan Islam di negara ini mengguna pakai sistem ekonomi Islam.

   “Bagaimanapun, peratusan berkenaan masih kurang di negara-negara lain. Contohnya, di Indonesia, hanya sekadar 5% sahaja.

   “Sebab itu, di Malaysia, kita bukan sahaja bercakap mengenai patuh syariah (syariah compliance), tetapi kita juga bincangkan mengenai Pengantaraan Berasaskan Nilai (VBI) yang dibuat di bank negara dan disambut baik bank-bank lain di seluruh dunia,” katanya.

   Azmi berkata demikian bagi mengulas ucapannya pada sesi pembentangan bertajuk Economy Matters sempena Persidangan Dunia Pemikiran dan Tamadun Islam (WCIT) di Casuarina @ Meru, ahari ini.

   Tambah Azmi, konsep ekonomi juga tidak sewajarnya dilihat daripada aspek keuntungan semata-mata kerana ia melibatkan beberapa elemen lain seperti persekitaran serta komuniti.

   Katanya, perkara berkenaan terkandung dalam Sustainable Development Goals yang dilancarkan oleh Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatau (PBB) pada 2015 lalu.

   “Dalam ekonomi kita tidak boleh melihat konsep mengejar keuntungan sahaja. Kita harus ambil kira elemen-elemen lain iaitu pertama, kepada persekitaran dan kedua, impak kepada komuniti.

   “Mulai 2016 ada 17 matlamat yang dilancarkan dan mengambil kira dari segi persekitaran, sosial, komponen dan orang ramai,” katanya.

   Delete
  3. ISLAM DAN INDIA BARAT   1. INDIA TERBAHAGI KEPADA DUA IAITU INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR….INDIA BARAT ADALAH INDIA YANG KITA FAHAMI SEPERTI HARI INI…INDIA TIMUR IALAH ALAM/DUNIA MELAYU YANG KITA KURANG PENGETAHUAN TENTANGNYA…SEJARAH MELAYU BERMULA SEMASA HIDUP NABI IBRAHIM AS DI MANA BAGINDA TELAH MEMERINTAHKAN ANAK-ANAK BAGINDA SUPAYA BERHIJRAH KE KAWASAN EMPAYAR MELAYU PADA ZAMAN DAHULU….SEJARAH EMPAYAR MELAYU DIRAKAMKAN SEAWAL KELAHIRAN NABI ISA AS BERMULA DI FUNAN DAN CHAMPA IAITU APA YANG KITA KENALI HARI INI SEBAGAI INDOCHINA.


   2. TAMADUN INDIA BARAT DI KATAKAN BERMULA DENGAN BANGSA CAMPURAN ARYA DAN DRAVIDA…INDIA DIBERI NAMA SECARA RASMI OLEH PENJAJAH INGGERIS..KENAPA INGGERIS DATANG MENJAJAH?? SEBABNYA IALAH MEREKA DATANG DENGAN SEMANGAT PERANG SALIB…INDIA BARAT TERMASUK SALAH SATU JAJAHAN DI BAWAH EMPAYAR ISLAM…SEJARAH INDIA BARAT DAN INDIA TIMUR LEBIH KURANG SAMA DARI SEGI MULA MENJAJAH DAN KEMERDERKAAN…


   3. AGAMA HINDU TIDAK SEPERTI AGAMA-AGAMA LAIN KERANA TIDAK DAPAT DIKETAHUI SECARA PASTI SIAPA PEMBAWA PERTAMA AJARAN-AJARANNYA….INI MERUPAKAN SALAH SATU KESULITAN DALAM MEMPELAJARI DALAM MEMPELAJARI AGAMA HINDU…NAMA HINDU YANG SEKARANG LAZIM DIKENAL DAN TELAH DIPERGUNAKAN SECARA UMUM SELURUH DUNIA,,,MERUPAKAN NAMA ASING KERANA NAMA ITU DIBERIKAN OLEH ORANG BUKAN HINDU…NAMA INDIA DIJELASKAN DARI NAMA SUNGAI SINDHU,,,,YANG MENGAIRI DAERAH BARAT INDIA..BANGSA PERSIA MENYEBUT SUNGAI ITU SUNGAI HINDU…KEMUDIAN NAMA INI DIAMBIL ALIH OLEH ORANG YUNANI,,,SEHINGGA NAMA ITULAH YANG TERKENAL DI DUNIA BARAT.


   4. LEBIH KURANG SERATUS TAHUN SELEPAS KEWAFATAN BAGINDA NABI MUHAMMAD SAW,,,,,PEDAGANG-PEDAGANG ISLAM DARI ASIA BARAT DATANG KE INDIA…INDIA BERLINDUNG DENGAN PEMERINTAH ISLAM KERANA MEREKA PADA MASA ITU MENGHADAPI SERANGAN BERTALU-TALU DARI BANGSA PARSI DAN MONGOL,,PENGARUH AGAMA DAN KEBUDAYAAN ISLAM MELUAS KE SELURUH INDIA DAN PADA ABAD KE 12 BERDIRILAH KESULTANAN DELHI YANG MELAHIRKAN SUATU DINASTI ISLAM DI INDIA SELAMA BEBERAPA ABAD LAMANYA…DI SINI BERMULALAH SEJARAH GEMILANG DAN KEMUNCAKNYA TAMADUN INDIA…HINGGA SEKARANG MASIH TAMPAK DENGAN JELAS PENINGGALAN-PENINGGALAN ISLAM DI INDIA DENGAN TERDAPATNYA MASJID-MASJID DAN MAKAM-MAKAM ISLAM DI SELURUH INDIA SEPERTI TAJ MAHAL DAN LAIN SEBAGAINYA..DI SAAT-SAAT KEMUNDURAN INDIA LAHIRLAH AGAMA-AGAMA BARU SEPERTI SIKH DAN SELEPAS ITU QADIANI…SEHINGGA DIRAMPAS PENJAJAH KAFIR.


   5. PANGGILAN KEPADA PENGANUT HINDU TIDAK TERSEBUT DI DALAM VEDA DAN UPANISHAD. JIKA MERUJUK KEPADA VEDA PENGANUTNYA DIPANGGIL VEDANTIS…JADI HINDU SEBENARNYA BUKAN MERUJUK KEPADA AGAMA TAPI SEBENARNYA BANGSA HINDU YANG MENETAP DI KAWASAN TERSEBUT TANPA MENGIRA AGAMA..JIKA KITA MENGKAJI KITAB-KITAB TERSEBUT KITA AKAN JELAS BAHAWA TERDAPAT AJARAN MENGESAKAN TUHAN DAN TERDAPAT AJARAN-AJARAN YANG MENYAMAI AJARAN ALQURAN. BEGITU JUGA DALAM KITAB TERSEBUT TERDAPAT RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR/PENUTUP…SEBAGAI CONTOH NAMA AYAHNDA NABI SAW ADALAH VISHNU YASH ( HAMBA ALLAH ) JIKA DITERJEMAH KEPADA BAHASA ARAB MENJADI ABDULLAH….IBUNDA NABI SAW BERNAMA SUMATHI ( PEACE AND SERENITY ) JIKA DITERJEMAH MENJADI AMINAH..DAN LAIN-LAIN CIRI PENGECAMAN BAGINDA SEPERI 4 SAHABAT YANG HEBAT IAITU ABU BAKAR, OMAR, OTHMAN DAN ALI RA.

   6. BERDASARKAN KETERANGAN DI ATAS TIDAK SYAK LAGI BAHAWA KITAB HINDU YANG ADA PADA HARI INI ASALNYA ADALAH DI BAWA OLEH BANGSA ARYA…..KITAB ITU SEBELUM BERLAKU PERUBAHAN/PINDAAN/PAGANISME ADALAH LEMBARAN/SUHUF YANG TERAWAL NABI IBRAHIM DAN MUSA AS SEBAGAIMANA TERAKAM OLEH ALQURAN 87 : 18 - 19

   Delete
 9. Fan Tat dan Berak Man...Alooo..apa pulak citer si Rafizi ni sekarang . Dulu bukan main lagi sembangnya pasal subsidi minyak ni..kalau dengar masa tu, gajah pun boleh terbang bhai !!! Tapi sekarang sudah U-Turn ke haah????

  DULU KERAJAAN BN BAGI SUBSIDI, TAK RETI PULAK NAK BERSYUKUR!!!

  Lain macam kenyataan yang dibuat oleh Si Rafizi ni. Lama dia kena masuk dalam peti sejuk selepas tampil mempertikaikan tindakan Rejim Pakatan Haprak.

  Tiba-tiba bila dia keluar dari gua, terus dia suruh rakyat bersyukur dengan mendakwa kononnya Rejim Pakatan Haprak tu dah beri subsidi minyak sebanyak RM 14 billion.

  Malah Si Rafizi ni siap mengaku pulak kononnya dia tak pernah keluar kenyataan yang Rejim Pakatan Haprak tu nak turunkan harga minyak ke paras RM 1.50 seliter.

  Dulu masa Kerajaan BN beri subsidi minyak kepada rakyat, takde pulak dia suruh rakyat bersyukur. Sebaliknya pagi petang siang malam dia hasut rakyat agar membenci Kerajaan Barisan Nasional.

  Sekarang bila dah jadi pemerintah dan tak mampu nak laksanakan Janji Manifesto, banyak pulak alasan yang diberikan. Yang penting, Pendedak Rejim Pakatan Haprak tu juga yang terus melekat bau kelat hancing pemimpin atasan!!!

  Lu agak2lah sapa lagi yang kena kincin ngan dia kat blog ni beb????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalo najib bagi subsidi minyak kenape tiap minggu minyak naik harga?...sekarang ni minyak kekal 2.20...ko yg bodoh sombong.

   Delete
  2. Setuju... kbb...makin lama GN ni makin bodoh... banyak sangat makan dedak kot. Saya non partisan hihihihi saya bukan penyokong najib hohoho tapi saya menentang ph hahahaha saya juga bukan ahli pas... ptuih....

   Delete
  3. Cukai SST jerut leher rakyat'
   WARTAWAN SINAR HARIAN 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore5.6K
   'Cukai SST jerut leher rakyat'
   IR KHAIRIL
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   GUAR CHEMPEDAK - Keputusan mengenakan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) mengesahkan kerajaan yang diterajui Pakatan Harapan ketandusan idea dari mengemukakan penyelesaian ke arah meringankan beban rakyat.

   Timbalan Ketua Pemuda Pas, Ir Khairil Nizam Khirudin berkata, keadaan ini juga menunjukkan rakyat masih juga menjadi ‘sasaran empuk’ kepada pemerintah untuk menanggung keperluan negara.


   Katanya keadaan demikian tiada beza antara Pakatan Harapan dengan BN yang memerintah sebelum ini.

   “Sewajarnya kerajaan selaku kepimpinan kepada rakyat membiayai keperluan dan pengurusan dengan segala hasil mahsul kekayaan negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   Menurut Khairil, malangnya, SST dikenakan ke atas rakyat bertujuan menampung keperluan negara.

   “Sedangkan di dalam sistem pemerintahan Islam, negara berhak mengambil kepunyaan atau mengenakan cukai kepada rakyat hanya pada kedudukan darurat.

   “Malah, prinsip percukaian Islam mengalirkan kemampuan atau lebihan pendapatan daripada golongan kaya kepada miskin,” katanya.

   Tambah Khairil, itu pun dengan kadar sangat minimum iaitu 2.5 peratus serta cukup syaratnya yang adil.

   “Kerana itu Pas menerusi Dokumen Hijau yang diterbitkan mengemukakan solusi ke arah membebaskan rakyat dari himpitan bebanan sedemikian.

   “SST yang bakal dikuatkuasakan semula 1 September depan dilihat lebih menjerut leher rakyat.

   “Dengan kadar 10 peratus bagi jualan dan 6 peratus atas perkhidmatan, ia bagai mimpi buruk kepada rakyat.

   “Apatah lagi ianya selepas memberi ‘isyarat menolak’ Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang berkadar 6 peratus hingga menjatuhkan BN menerusi undi PRU14,” ujarnya.

   “Sudahlah kadar sifar peratus GST tidak menzahirkan signifikan pengurangan harga barang dan perkhidmatan, dihadirkan kembali SST pasti menjadi satu tekanan kepada rakyat,” katanya.

   Delete
  4. ehh..dulu bukankah PAS bersama Pakatan Rakyat melaungkan "hapuskan GST cukai rakus" di mana-mana menghentam BN..Sekarang kempen tak mau cukai GST,SST pulak.. habis macamana kerajaan PH nak bagi royalti minyak??

   Delete
  5. PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN


   1. APABILA DISEBUT SAHAJA PERKATAAN WALI RAMAI YANG MEMAHAMI WALI NIKAH ATAU WALI ALLAH YANG MEMPUNYAI KERAMAT DAN PERKARA LUAR BIASA YANG BERLAKU KE ATASNYA. SEBENARNYA PERKATAAN WALI YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN ADALAH LEBIH LUAS DARIPADA ITU.

   2. TERLEBIH DAHULU SAUDARA DIPERINGATKAN SUPAYA TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA KERANA MEREKA TIDAK KEBAL DARIPADA API NERAKA APALAGI HENDAK MENYELAMATKAN ANDA DARI AZAB TERSEBUT. PELAJARI DAN KAJI SENDIRI SUPAYA ANDA DAPAT SELAMATKAN DIRI DARIPADA ANCAMAN TERSEBUT.


   3. ALQURAN DITURUNKAN DALAM BAHASA ARAB YANG MEMPUNYAI KEPELBAGAIAN SENI…DI ANTARANYA ISTILAH YANG DIGUNAKAN BERSIFAT MELUAS PENGGUNAANNYA….WALI ADALAH BERMAKSUD AMAT DEKAT KEPADA SI POLAN,,,MENGIKUTINYA,,,MELINDUNGI TANPA BATAS,,,MENOLONGNYA,,,MENGASIHANINYA,,,MENGUASAI NEGERI,,,MENJADI WALI SATU NEGERI,,,PEMERINTAH,,,GABENOR…..WALI JUGA ADALAH NAMA BAGI TUHAN.

   4. SATU LAGI ISTILAH YANG DIGUNAKAN OLEH ALQURAN IALAH WALIJAH IA BERMAKSUD KAWAN ATAU SEKUTU.


   5. ALQURAN 4 : 44 – 45 MENGINGATKAN KITA SUPAYA BERWASPADA DENGAN PARA ILMUAN YANG MEMAHAMI KITAB SUCI TAPI MEMBELI KESESATAN DAN BERMAKSUD MENYESATKAN ORANG RAMAI DARI JALAN YANG BENAR…ALLAH MAHA TAHU MUSUH-MUSUH KAMU…CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI WALI DAN CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI PEMBANTU.

   6. AL QURAN 8 : 88 MENEGUR ORANG BERIMAN BAGAIMANA MEREKA BOLEH BERPECAH DUA BILA BERHADAPAN DENGAN GOLONGAN MUNAFIK SEDANGKAN ALLAH TELAH KEMBALIKAN MEREKA KEPADA KEKAFIRAN AKIBAT PERBUATAN MEREKA…ADAKAH KAMU BERMAKSUD MEMBERI PETUNJUK KEPADA MEREKA YANG ALLAH TELAH SESATKAN??...BARANGSIAPA YANG DISESAT OLEH ALLAH KAMU TIDAK LAGI DAPAT MENEMUI JALAN PETUNJUK UNTUKNYA….OLEH ITU JANGANLAH KAMU LANTIK DI KALANGAN MEREKA ITU SEBAGAI WALI,,,,,

   7. ALQURAN 9 : 55 – 57 MENEGASKAN BAHAWA HANYA YANG LAYAK MENJADI WALI IALAH ALLAH,,,RASULNYA DAN ORANG BERIMAN YANG MENDIRIKAN SOLAT,,,MENGELUARKAN ZAKAT DALAM KEADAAN TUNDUK KEPADA ALLAH….ALLAH MEMBERI JAMINAN KEMENANGAN KEPADA MEREKA..


   8. ALQURAN 8 : 72 SESUNGGUHNYA ORANG YANG BERIMAN,,,BERHJRAH,,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA MEREKA PADA JALAN ALLAH,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA…MEREKA INILAH YANG MENJADI WALI SESAMA MEREKA..

   9. ALQURAN 8 : 73 ORANG KAFIR ITU ADALAH WALI SESAMA MEREKA…JIKA KAMU TIDAK MEMBANTU SESAMA ORANG BERIMAN PASTI AKAN TERJADI FITNAH DI MUKA BUMI DAN KEROSAKAN YANG BESAR..


   10. ALQURAN 46 : 32 BARANG SIAPA YANG TIDAK MENYAHUT SERUAN MAKA DIA BUKANLAH DAPAT MELEMAHKAN ALLAH DI MUKA BUMI DAN TIADA SELAIN ALLAH WALI BAGINYA.

   11, ALQURAN 2 : 28 JANGANLAH ORANG BERIMAN MENGAMBIL ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MEMBELAKANGKAN ORANG BERIMAN….BARANG SIAPA MELAKUKANNYA IA TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH.


   12. AL QURAN 9 : 23 WAHAI ORANG BERIMAN JANGANLAH KAMU MENGAMBIL AYAH DAN SAUDARA KAMU SEBAGAI WALI SEKIRANYA MEREKA LEBIH MENYINTAI KUFUR DARIPADA IMAN….BARANG SIAPA DI KALANGAN KAMU MENGAMBIL MEREKA SEBAGAI WALI MAKA MEREKA INI ORANG YANG ZALIM..


   13. AL QURAN 4 : 138-139 BERILAH KHABAR GEMBIRA KEPADA PARA MUNAFIK BAHAWA MEREKA LAYAK MENDAPAT AZAB YANG PEDIH IAITU MEREKA YANG MELANTIK ORANG-ORANG KAFIR SEBAGAI WALI DENGAN MENINGGALKAN ORANG BERIMAN….ADAKAH MEREKA INGINKAN KEMULIAAN DI SISI ORANG KAFIR ITU….SESUNGGUHNYA SEMUA KEMULIAAN ITU MILIK ALLAH..

   Delete
 10. Fan Tat dan Berak Man...kau orang ada tak rasa menyesal masa mengundi calon PH kat tempat kau orang masa PRU14 hari tu. Kononnya diorang janji nak bina semula negara ..tapi tengoklah pulak apa yang dah berlaku sekarang ni..makin teruk Msia dikerjakan depa semua tu kan !!!!

  Ramai Pendedak Pakatan Haprak mendakwa kononnya rakyat akan hidup dengan lebih bahagia tanpa Barisan Nasional. Maka sebab itu diorang benci BN dan undi PH.

  Malah mereka kata Rejim Pakatan Haprak tu akan membawa keharmonian kepada Negara jika nak dibandingkan dengan Barisan Nasional. Maka sebab itu diorang pilih PH.

  Kata Pendedak Pakatan Haprak tu lagi, rakyat tidak lagi akan dibebankan dengan kos sara hidup yang tinggi. Duit rakyat pun tidak akan diselewengkan sesuka hati dibawah Rejim Pakatan Haprak.

  Bahkan mereka mendakwa kononnya dibawah pemerintahan Rejim Pakatan, tidak akan berlaku sebarang pembaziran yang akan meningkatkan lagi hutang Negara.

  Hari ini, hutang Negara bukan sahaja tidak dapat dikurangkan daripada angka 1 Trillion. Sebaliknya hutang itu semakin bertambah berlipat kali ganda disamping peningkatan kos sara hidup secara mendadak.

  Hakikatnya, bukan kebahagian dan keharmonian yang rakyat perolehi. Tetapi apa yang dijanjikan kepada Pendedak Pakatan Haprak tu hanya kelat bau hancing yang melekat pada badan diorang sendiri akibat pembohongan pemimpin atasan mereka!!! Padan muka lu orang beb...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku sekarang rasa cukup bahagia...kepala tak pening...dulu beli barang kat giant bayar 10.60 sekarang bayar 10.00 saje....minyak 2.20.. Insuran kete dan bil telefon dan astro aku tak kena gst lagi...ko jer yg kuat temberang...kalo najib yg perintah kering poket aku...ko beli minyak 2.50 seliter yek?

   Delete
  2. Banteras kegiatan judi, Nik Abduh saran contohi Kelantan
   RAZIATUL HANUM A.RAJAK 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.6K
   Banteras kegiatan judi, Nik Abduh saran contohi Kelantan
   Nik Abduh Nik Aziz
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Kementerian Dalam Negeri (KDN) digesa segera menangani masalah judi tanpa lesen yang berleluasa di negara ini.

   Nik Abduh Nik Aziz (Pas-Bachok) menyarankan kerajaan mencontohi polisi kerajaan Kelantan yang tidak mengeluarkan sebarang lesen judi bagi mengawal wujudnya premis-premis judi di negeri ini.


   Bagi, Datuk Johari Abdul (PH-Sg Petani) pula, beliau berkata tindakan segera perlu diambil bagi mengelakkan dilabel sebagai bersubahat.

   "SB (Cawangan Khas) boleh cari ahli Parlimen PH, mesti boleh kenal pasti mesin judi haram.

   "Menteri KDN (Tan Sri Muhyiddin Yassin) ambillah tindakan segera. Lambat-lambat kita akan dianggap bersubahat,"katanya ketika sesi perbahasan titah Yang Dipertuan Agong.

   Dalam pada itu, Sivakumar Varatharaju Naidu (PH-Batu Gajah) mendakwa pusat-pusat judi juga menjadi tumpuan pelajar-pelajar sekolah.

   "Pelajar sekolah pun ramai. Pelajar sekolah pun tahu tak kan polis tak tahu.

   "Ini menunjukkan kita tak ada 'political will',"katanya ketika mencelah.

   Sementara itu, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali (Pas-Kuala Nerus) menyarankan penggunaan istilah judi berlesen dan tidak berlesen bukan judi haram.

   "Apabila guna istilah judi haram ini semacam ada judi yang halal.

   "Sedangkan judi itu tetap haram terutama buat umat Islam,"katanya.

   Delete
  3. SAMBUNGAN PERKATAAN WALI DALAM ALQURAN
   14. BERDASARKAN AYAT-AYAT DI ATAS KITA BOLEH FAHAMI BAHAWA MELANTIK ORANG KAFIR MENJADI WALI MEMBUATKAN SESEORANG ITU BERSIFAT MUNAFIK,,,TIDAK PERLU MENJADIKAN ILMUAN YANG MENJUAL AGAMA MENJADI WALI,,,,,JANGAN MELANTIK MEREKA YANG MENYEBABKAN PERPECAHAN DI KALANGAN UMAT ISLAM MENJADI WALI KERANA MENGHADAPI GOLONGAN MUNAFIK,,,,,ORANG BERIMAN WAJIB MELANTIK SESAMA ORANG BERIMAN YANG MENUNAIKAN SOLAT DAN ZAKAT SERTA BERHIJARAH,,BERJIHAD DENGAN HARTA DAN NYAWA,,,,MEMBERI PERLINDUNGAN DAN MEMBELA SESAMA ORANG BERIMAN…..ORANG KAFIR ADALAH WALI SESAMA MEREKA JADI KENAPA ORANG BERIMAN BERSUSAH PAYAH HENDAK MELANTIK MEREKA….MEREKA YANG MELANTIK ORANG KAFIR TIDAK MENDAPAT PERTOLONGAN ALLAH….HATTA SAUDARA TERDEKAT PUN TIDAK BOLEH DILANTIK JIKA MEREKA LEBIH SAYANG KEPADA KEKUFURAN APALAGI YANG TIADA PERKAITAN KELUARGA….

   15. APA PULA PERKAITAN PERKATAAN WALI DENGAN NAMA ALLAH,,,,INI ADALAH KERANA JIKA SILAP MEMILIH KAFIR SEHINGGA MEMBELAKANG HUKUM ALLAH IA AKAN SAMPAI MENUHANKAN MEREKA…SYIRIK BUKAN SAHAJA DENGAN MENYEMBAH TOKONG TAPI BERSEKUTU DALAM MEMBUAT PERUNDANGAN DENGAN MENOLAK HUKUM ALLAH.


   16. CUBA PERHATIKAN NEGARA SEPERTI SYRIA DIPERINTAH OLEH SYIAH KAFIR PARTI BA`ATH,,,WALAUPUN PUN PADA MULA PEMERINTAHAN HAFIZ ALASAD TELAH MENURUNKAN HARGA BARANGAN KEPADA 15% DAN SEMUA RAKYAT BERGEMBIRA TAPI LIHATLAH APA KESUDAHANNYA….DENDAM KESUMAT YANG TIDAK KUNJUNG HABIS…LIHAT PULA APA TERJADI PADA MYAMMAR HABIS DILANYAKNYA UMAT ISLAM…DIBUNUH,,,DIPERKOSA,,,,DIRAMPAS HARTA MEREKA….LIHAT PULA APA JADI DULU PADA SEPANYOL DIPAKSA UMAT ISLAM TUKAR AGAMA….MANA-MANA YANG TIDAK SEMPAT LARI HABIS SEMUA MATI DIBUNUH…PERKARA YANG SAMA BERLAKU DI FILIPINA…….INILAH AKIBATNYA JIKA DIBIARKAN KAFIR MEMERINTAH,,,ALLAH TELAH MEMBERI PERINGATAN BAHAWA MANUSIA YANG PALING BERMUSUH KEPADA KAMU IALAH YAHUDI DAN MUSYRIKIN ( PENYEMBAH BERHALA DAN DEWA )…

   Delete
 11. Eh Babi Melayu Kejora...apa kau merepek ni. Sape dan kjaan mana yg mula2 buat onar, hingga hutang negara menempek2 hingga Rm trillion klu bukan ex PM Haramjadah kau Najib dan UMNO.BN. Tak malu! Dah lah masih sokong walau tahu ex PM kau songlap duit 1MDB, skrgn senang2 kau nk [adankan muka PM baru dan kjaan Baru PH. mmng sial lah Mlaysia ni apabila ibu kau dan ibu Najib, juga obi Mak Badak juga ibu2burit pemimpin2 umno lain yg ibu2 itu melahirkan kamu semua!..keturunan haramjadah pencuri, penipu. Aku harap kamu semua dilaknat Allah sampai bila2! dan juga UMNO dan BN takkan bangkit sampai bila2 ekturunan kamu yg mendatang mengambil alih semula pucuk pemeritnahan negara yg disayangi ini. Ya Allah kau lindungi lah kami, rakyat Malausia, PM kami Tun M dan barisan2 MP/kabinetnya, dan kau kekalkan lah kjaan PH ini utk menebus maruah dan ekonomi Malaysia yg telah dirobek2, ditokak dana 1MDB sepuas2 nafsu setamak babi oleh Najib Jin Aprit dan bini nya so Semah Betina Durhaka tu dan jug konco2 mereka. Amin, kasihani lah kami Ya Rabbal Alami..cukup sudah kami menderita dan ditindas golongan perompak2 tu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pandang serius kegiatan LGBT
   ROSMIZA KASIM 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.5K
   Pandang serius kegiatan LGBT
   MOHD AMAR
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KOTA BHARU- Pas tidak pernah mendiskriminasikan hak golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tetapi perkara songsang sebegini jangan dibiarkan begitu sahaja.

   Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, selagi perkara bertentangan dengan agama Islam berlaku maka ia perlu diperbetulkan supaya mereka kembali ke jalan sebenar.


   Menurutnya, jika ada yang mengamalkan LGBT ia perlu dikenakan tindakan lagipun salah dari segi undang-undang Syariah dan Sivil, tetapi malangnya tiada pihak mengaku terlibat dalam perkara sedemikian.

   “Secara lumrahnya tidak ada lekaki dengan lelaki. Perempuan dengan perempuan. Itu bukan lumrah kehidupan sebenar.

   “Binatang yang bodoh pun tidak membuat hubungan seks. Ada tak kita tengok lembu jantan panjat lembu jantan, lembu betina panjat lembu betina. Ini tidak berlaku. Ini binatang, kita pula manusia,” katanya kepada media.

   Beliau ditemui selepas menghadiri Mesyuarat Mingguan Exco Kerajaan Negeri Kelantan di Kompleks Kota Darul Naim di sini.

   Mengulas lanjut Timbalan Menteri Besar itu berkata, dari sudut pandangan Islam pihaknya tidak boleh bertolak ansur dengan hubungan songsang sebegitu dan mesti mencari jalan penyelesaiannya.

   Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berpandangan golongan LGBT berhak mendapat hak yang sama sebagai warga negara dan tidak perlu didiskriminasikan dalam sebarang bentuk termasuk di tempat kerja.

   Delete
  2. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU..

   Delete
 12. ☝️Takde sapa nk baca kau punya copy paste. Cukup2 la jadi melayu bahlol

  ReplyDelete
  Replies
  1. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA

   Hampir semua kilang di Gaza ditutup
   18 JULAI 2018
   Hampir semua kilang di Gaza ditutup
   BAITULMAQDIS - PALESTIN. Jawatankuasa Popular Tamatkan Pengepungan Gaza berkata bahawa 80 peratus kilang di Gaza telah ditutup sama ada sebahagian atau sepenuhnya.

   Ia menambah bahawa situasi itu menjejaskan 300,000 pekerja dan menyebabkan beribu-ribu lagi siswazah menganggur.


   Dalam satu kenyataan, ketua jawatankuasa itu, Ahli Parlimen Jamal al-Khodari, berkata Israel telah mengetatkan pengepungan Gaza dengan bertujuan "memusnahkan ekonomi Gaza" sepenuhnya.

   Israel, dengan sokongan Mesir dan Pihak Berkuasa Palestin katanya, telah mempertahankan pengepungan di Gaza selama 12 tahun.

   "Keadaan diburukkan lagi apabila komuniti antarabangsa tidak mengambil tindakan untuk menamatkannya," ujar al-Khodari.

   Menurut Al-Khodari lagi, Israel menghalang semua bahan-bahan perindustrian dari memasuki Gaza.

   "Ini telah melumpuhkan sektor perindustrian," katanya.

   Beliau menekankan perlunya usaha Palestin, Arab dan antarabangsa yang bersatu untuk menamatkan pengepungan Israel. - Middle East Monitor

   Delete
  2. Apa perlu Msia buat? Ambik aje penasihat dari Yahudi Israel dan hantar ramai2 pelajar ke Mesir tu...

   Delete
  3. Banteras kegiatan judi, Nik Abduh saran contohi Kelantan
   RAZIATUL HANUM A.RAJAK 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.6K
   Banteras kegiatan judi, Nik Abduh saran contohi Kelantan
   Nik Abduh Nik Aziz
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Kementerian Dalam Negeri (KDN) digesa segera menangani masalah judi tanpa lesen yang berleluasa di negara ini.

   Nik Abduh Nik Aziz (Pas-Bachok) menyarankan kerajaan mencontohi polisi kerajaan Kelantan yang tidak mengeluarkan sebarang lesen judi bagi mengawal wujudnya premis-premis judi di negeri ini.


   Bagi, Datuk Johari Abdul (PH-Sg Petani) pula, beliau berkata tindakan segera perlu diambil bagi mengelakkan dilabel sebagai bersubahat.

   "SB (Cawangan Khas) boleh cari ahli Parlimen PH, mesti boleh kenal pasti mesin judi haram.

   "Menteri KDN (Tan Sri Muhyiddin Yassin) ambillah tindakan segera. Lambat-lambat kita akan dianggap bersubahat,"katanya ketika sesi perbahasan titah Yang Dipertuan Agong.

   Dalam pada itu, Sivakumar Varatharaju Naidu (PH-Batu Gajah) mendakwa pusat-pusat judi juga menjadi tumpuan pelajar-pelajar sekolah.

   "Pelajar sekolah pun ramai. Pelajar sekolah pun tahu tak kan polis tak tahu.

   "Ini menunjukkan kita tak ada 'political will',"katanya ketika mencelah.

   Sementara itu, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali (Pas-Kuala Nerus) menyarankan penggunaan istilah judi berlesen dan tidak berlesen bukan judi haram.

   "Apabila guna istilah judi haram ini semacam ada judi yang halal.

   "Sedangkan judi itu tetap haram terutama buat umat Islam,"katanya.

   Delete
  4. APA HEBATNYA HUDUD

   1. SEMUA ORANG KECUT PERUT BILA DENGAR PERKATAAN HUDUD.. ,,BELUM LAGI DILAKSANAKAN....KALAU SUDAH DILAKSANAKAN TENTULAH IA AKAN MEMBERI KESAN MAKSIMA KEPADA PENURUNAN JENAYAH...

   2. ANDA MENYALAHKAN ORANG LAIN KERANA TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD SEDANGKAN APA PERANAN ANDA SEBAGAI SEORANG MUSLIM/BERIMAN.,, JIKA ANDA MENGATAKAN HUDUD TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN KERANA PERLUKAN SOKONGAN MAJORITI. MAKA ANDA BERUSHALAH BIAR DAPAT MAJORITI.,, MAHATHIR JADI PM PUN BUKAN DARI PARTI MAJORITI.. BILA ANDA KATA TIDAK SESUAI KERANA ADA KAUM DAN AGAMA LAIN DI MALAYSIA MAKA UNDANG-UNDANG LORD REID LEBIH TIDAK SESUAI DILAKSANAKAN KERANA TIDAK ADA KENA MENGENA PUN DENGAN MANA-MANA UGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA.

   3. HUKUM HUDUD BUKANLAH BARU DIPERKENALKAN OLEH ALQURAN TETAPI TELAH DIPERKENALKAN LAMA DULU OLEH TAURAT/INJIL LAGI.,,,SILA RUJUK SEBAGAI CONTOH HUKUMAN POTONG TANGAN DISEBUT OLEH BIBLE : MARKUS 5:29-30 & 9:43-48, HUKUMAN REJAM/MATI UNTUK PENZINA : DEUTERONOMY 22:22-24,, LEVITICIUS 20:10.. HUKUMAN REJAM DALAM TANAKH YAHUDI : ULANGAN : 17 : 2-17

   4. DI MALAYSIA SENDIRI PERNAH DILAKSANAKAN UNDANG-UNDANG MELAKA PADA ABAD 15 SEHINGGA AWAL ABAD 16...ANTARA LAIN HUKUMAN TERSEBUT IALAH HUKUM BUNUH KE ATAS MUHSAN YANG BERZINA ( FASAL 2 ),,,QISAS: BUNUH DI BALAS BUNUH ( FASAL 5 ),,,POTONG TANGAN KERANA MENCURI ( FASAL 7 ),,,,EKONOMI HARAM AMBIL RIBA ( FASAL 30 ),,,,HUKUMAN MURTAD JIKA TIDAK TAUBAT DIBUNUH ( FASAL 36 ).

   6. HUDUD DARI SEGI BAHASA BERMAKNA BATASAN/HAD/LIMITATION. ISTILAH HUDUD DIGUNAKAN ALQURAN UNTUK HUKUM YANG BERKAITAN DENGAN NIKAH KAHWIN,,FARAID DAN PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD JUGA DIGUNAKAN SECARA UMUM KEPADA SEMUA HUKUM-HAKAM LAIN..DAN AHKIRNYA PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD DIKENALI UMUM SEBAGAI HUKUM JENAYAH YANG MELIBATKAN ROGOL, MENCURI DAN SEBAGAINYA.

   7. SEBABNYA HUDUD DINAMAKAN HAD/BATASAN/LIMITATION IALAH KERANA HUKUM ISLAM MEMPUNYAI 3 LAPISAN/LEVEL HUKUM IAITU HUDUD,,,QISAS DAN TA'ZIR...BERBEZA DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL YANG HANYA MEMPUNYAI SATU LAPISAN SAHAJA...

   8. IA BERMAKSUD UNDANG-UNDANG SIVIL TIDAK KEBAL DARI DICEROBOHI OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA...AKAN ADA PEMIMPIN YANG MENGATASI UNDANG-UNDANG YANG MEREKA KUAT-KUASAKAN..PEMIMPIN INI HAKIKATNYA TELAH MENJADI TUHAN SELAIN ALLLAH SWT.

   9. DALAM UNDANG-UNDANG ISLAM,, DUA LAPISAN ATAS IAITU HUDUD DAN QISAS TIDAK ADA CAMPUR TANGAN MANUSIA SAMA SEKALI HATTA SETINGGI MANAPUN KEDUDUKAN PEMIMPIN ITU...HANYA LAPISAN KETIGA IAITU TA'ZIR SAHAJA YANG DIBENARKAN DIPUTUSKAN OLEH DEWAN RAKYAT/NEGARA.

   10, DALAM ALQURAN ADA DISEBUTKAN BAHAWA ORANG-ORANG KAFIR MENGAMBIL PENDETA/PADERI MEREKA SEBAGAI TUHAN SELAIN ALLAH SWT... INI ADALAH KERANA PADERI/RAHIB MEREKA TELAH MENJADI TUHAN DENGAN MENGUBAH UNDANG-UNDANG ASAL YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT... BARANG SIAPA YANG SETUJU DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAAN MANUSIA TERSEBUT TELAH TERKELUAR DARI IMAN/ISLAM KERANA MELAKUKAN KESYIRIKAN.

   11. OLEH KERANA KITAB-KITAB SUCI SEBELUM ALQURAN TELAH DINODAI DAN DIUBAH OLEH TANGAN-TANGAN PADERI/RAHIB/SAMI/PEMUKA AGAMA MAKA ALLAH MENURUNKAN ALQURAN DENGAN JAMINAN TIADA LAGI PENGUBAHAN OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA UNTUK DIDAULATKAN DI MUKA BUMI….

   Delete
 13. Ternakan2 yang dihasilkan oleh ladang UMNO hanya akan menjadi pemakan dedak yang tak berakal dan bebal. Dan hari ini kita lihat pemimpin paling tinggi UMNO telah menunjukkan kebebalannya yang masih tidak boleh berfikir dan masih tidak boleh menerima kenyataan. UMNO should move on and become better, not reminisce about yesteryear!

  Pemimpin2 UMNO dalam dewan masih lagi tidak berubah walaupun sudah ditendang rakyat ke bangku pembangkang. Mereka masih berfikir bahawa mereka adalah orang2 yang suci dan masih diminati dan dicintai oleh rakyat. Mereka masih berfantasi bahawa yang mempunyai sokongan "silent majoriti". Mereka masih berangan2 bahawa kedudukan mereka yang sudah berubah menjadi pembangkang yang yang dibenci rakyat adalah hasil dari fitnah dan penipuan tanpa mahu mengaku bahawa nasib mereka ini adalah hasil dari tangan mereka yang khianat kpd rakyat.

  Sebenarnya mereka tertipu dan menipu diri mereka sendiri. Ibarat ternakan yang sudah terlalu lama diternak dalam ladang dan sangkar, apabila dilepaskan untuk mencari makan sendiri, mereka akan "mati kutu" serta hanya duduk diam menantikan dedak yang tak kunjung tiba. Nampak gaya dibawah pimpinan Zahid, UMNO akan menjadi pupus apabila pemimpin2 dan ahli2nya tak mampu berevolusi dan tak mampu memperbaiki diri mereka dan parti. Dengan kekal sebagai parti yang duduk berfantasi serta meminta2 dan menagih dedak mahupun simpati dari rakyat, tanpa mahu mengakui kesalahan diri serta berani melakukan perubahan moral dan prinsip ,UMNO akan kekal sebagai pembangkang dalam PRU akan datang dan mungkin tak lama selepas itu hilang ditelan zaman. Tapi UMNO yang ditimpa nasib sebegitu, mungkin ada hikmahnya kepada rakyat dan negara.

  Nick.
  cape Tiger.

  ReplyDelete
  Replies
  1. LGBT: Jangan terpengaruh amalan barat
   18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore392
   Datuk Mohd Amar Nik Abdullah
   Datuk Mohd Amar Nik Abdullah
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   KOTA BHARU - Pas mengingatkan umat Islam agar tidak terpengaruh dengan gaya hidup Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) yang diamalkan segelintir masyarakat Barat, kata Naib Presidennya Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

   Mohd Amar, yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan, berkata orang Islam perlu berpegang kepada ajaran agama Islam yang sebenar.


   “Gaya hidup LGBT bukan sesuatu yang ‘biasa’ untuk diamalkan kerana ia di luar tabii. Sebab itu kita tengok umat-umat dihancurkan oleh tuhan.

   “Umat Nabi Luth yang paling dahsyat sebab tuhan balikkan bumi sehingga mayat itu tidak dijumpai. Maknanya dahsyatnya perbuatan liwat ini sehingga tuhan hukum (dengan) membalikkan bumi. Ini bukan dalam Islam sahaja, dalam Bible (Injil) pun ada (diceritakan).

   “Kita bukan benci kepada golongan ini tapi kita simpati kepada mereka dan kita nak betulkan mereka supaya balik kepada ‘nature’ yang sebenar. Binatang pun tak buat hubungan seks sesama jenis,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Exco di Kompleks Kota Darul Naim di sini, hari ini.

   Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mujahid Yusuf Rawa dilaporkan berkata beliau berpandangan mana-mana rakyat Malaysia termasuk golongan LGBT tidak harus didiskriminasikan di tempat kerja.

   Ia susulan peletakan jawatan Numan Afifi sebagai pegawai khas kepada Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman pada awal bulan ini setelah menerima kritikan banyak pihak kerana didakwa memperjuangkan hak LGBT dan tidak sepatutnya dilantik sebagai kakitangan kementerian tersebut.

   Mengulas lanjut, Mohd Amar berkata Islam tidak mendiskriminasikan mana-mana pihak namun agama tersebut mempunyai satu dasar yang teguh berhubung sesuatu hak sama ada ia boleh diamalkan ataupun tidak.

   “Memang kita tak diksriminasi dari segi hak tapi dalam agama ada hak yang dibenar dan ada hak yang tak dibenarkan. Untuk mengamalkan LGBT itu bukan hak, secara ‘nature’ pun bukan hak.

   “Kita tak boleh nak biarkan keadaan itu, jadi, sebagai orang Islam kita kena berusaha membetulkan keadaan ini,” katanya. -Bernama

   Delete
  2. KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK.

   2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM BERAJA. TENGOK SAHAJA SEPERTI BERUNAI DARUS SALAM. KENAPA NEGARA TERSEBUT TIDAK BERMASALAH MELAKSANAKAN SISTEM ISLAM. JAWABANNYA ADALAH KERANA SISTEM BERAJA YANG DIAMALKAN.

   3. SISTEM ISLAM INI BUKANLAH BARU. SISTEM INI DILAKSANAKAN SECARA SISTEMATIK SEMENJAK NABI MUSA SEPERTI KITAB TAURAT. NABI-NABI YANG MENYUSUL KEMUDIAN MENGGUNAKAN UNDANG-UNDANG TAURAT TERSEBUT. OLEH KERANA ITULAH SAMPAI SEKARANGPUN KALAU KITA MEMBACA INJIL TERDAPAT OLD TESTAMENT(ASALNYA TAURAT) KERANA ISA A.S DIMINTA MELAKSANAKAN HUKUM-HAKAM TAURAT. JIKA KITA MEMBACA AL QURAN, ALLAH MEMERINTAH MUHAMMAD MEMINTA YAHUDI UNTUK MEMILIH SAMADA MEMILIH HUKUM ALQURAN ATAU TAURAT.

   4. SISTEM DEMOKRASI YANG DIAMALKAN ADALAH SISTEM DAJJAL YANG SEMEMANGNYA DIDOKTRINKAN UNTUK TIDAK MEMBENAR PELAKSANAAN HUKUM HAKAM ISLAM. SEBAGAI CONTOH MESIR DAN ALGERIA APABILA PARTI ISLAM BERJAYA MENGAMBIL ALIH NEGARA SERTA MERTA KERAJAAAN TERSEBUT DIGULINGKAN… SISTEM INI HANYA MEMENANGKAN GOLONGAN MAJORITI TANPA MENGIRA MAJORITI ITU BETUL ATAU TIDAK…SEDANGKAN ISLAM MENYOKONG KEBENARAN ( TRUTH SHALL PREVAIL )…SEBAGAI CONTOH DI USA ARAK PERNAH DIHARAMKAN TAPI BERTUKAR MENJADI HALAL KERANA MAJORITI…ADAKAH SISTEM BEGINI DISOKONG ORANG BERIMAN??

   5. SISTEM DEMOKRASI TIDAK MEMPUNYAI NILAI MORAL. SEBAGAI CONTOH NAHENDA MODI PM INDIA MEMPUNYAI REKOD MEMBUNUH 2000 MUSLIM DAN DI SENARAI HITAMKAN UNTUK MEMASUKI BEBERAPA BUAH NEGARA. TAPI SETELAH MENANG MENJADI PRESIDEN LARANGAN TERSEBUT SERTA MERTA DI HAPUSKAN. BEGITU JUGA,, KATAK DAN KADOK POLITIK YANG TIDAK BERMORAL DI BENARKAN DALAM SISTEM DEMOKRASI MALAYSIA.

   6. DI ACEH, HUKUM HAKAM ISLAM HANYA BERJAYA DILAKSANAKAN APABILA SETELAH SETENGAH ABAD PEJUANG-PEJUANG ISLAM BERJIHAD DAN MENDAPAT AUTONOMI SENDIRI BARULAH HUKUM ISLAM DAPAT DITEGAKKAN. ADAPUN DI DAERAH-DAERAH LAIN INDONESIA UMAT ISLAM BERKECAMUK DENGAN SEGALA MACAM FAHAMAN DAN AGAMA SEHINGGA SEBUAH RUMAH MEMPUNYAI KELUARGA YANG MEMPUNYAI PELBAGAI AGAMA. GEREJA DIGILIR-GILIRKAN UNTUK MELAKSANAKAN PELBAGAI RITUAL SEMUA AGAMA SECARA BERGILIR. INILAH AKIBATNYA PELAKSANAAN SISTEM REPUBLIKAN.

   7. NEGARA-NEGARA SEPERTI BELANDA,,,,BELGIUM,,,,SWEDEN,,,NORWAY,,,DENMARK,,,,SEPANYOL,,,,JEPUN,,,QATAR,,,,ENGLAND DAN THAILAND MASIH MENGAMALKAN SISTEM BERAJA TIDAK DIPERSOALKAN SEMATA-MATA KERANA MEREKA BUKAN BERAGAMA ISLAM.

   8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA….. SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA…. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT…. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   10. JADI SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG DOMINAN UNTUK MENDAULATKAN HUKUM HAKAM ISLAM. SESIAPA YANG TIDAK BERSETUJU DENGAN HUKUM HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN ADALAH KAFIR/MUNAFIK/HIPOKRIT/MURTAD/PENGIKUT DAJJAL…

   Delete
 14. wak komedi ni suka buat komedi sama la dgn geng najis..

  jap lagi wak komedi cakap dia tak cakap macam tu pun....he he

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib kecewa jawapan Azmin berhubung HSR
   FMT Reporters | July 18, 2018
   Bekas perdana menteri berkata HSR merupakan satu tender terbuka antarabangsa yang dipanggil secara bersama oleh kerajaan Malaysia dan Singapura.

   Najib Razak mempersoalkan adakah Azmin Ali maksudkan kerajaan Singapura menyembunyikan ‘kos terselindung’ berkenaan.

   PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Razak meluahkan kekecewaannya terhadap jawapan yang diberikan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkenaan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) yang diutarakan olehnya dan Ahli Parlimen Ayer Hitam Datuk Seri Wee Ka Siong.

   Bekas perdana menteri itu berkata, projek HSR merupakan satu tender terbuka antarabangsa yang dipanggil secara bersama oleh kerajaan Malaysia dan Singapura.

   Menurutnya, tender itu hanya ditutup pada 28 Disember tahun ini dan pembida yang berjaya akan dinilai serta diputuskan secara bersama oleh kedua-dua negara.

   “Tender itu juga mensyaratkan pembida untuk menawarkan pakej pembiayaan dan kewangan. Berikutan projek HSR adalah sangat kompetitif dan lazimnya pembida akan disokong oleh kerajaan masing-masing.   “Untuk itu, pakej pembiayaan juga sangat kompetitif di mana faedah pada kadar sifar atau 0.1% bukanlah sesuatu yang luar biasa. Tidak lama dahulu, sebuah syarikat Jepun memenangi projek HSR di India dengan pakej pembiayaan 0.1% faedah bagi tempoh 50 tahun dengan 15 tahun moratorium,” katanya menerusi kiriman Facebook.

   Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Azmin di Dewan Rakyat yang berkata kos tersembunyi adalah punca sebenar projek HSR mencecah RM110 bilion berbanding kos asal RM55 bilion.

   Mengulas lanjut, Najib yang juga ahli parlimen Pekan berkata projek HSR yang berprofil tinggi juga menarik perhatian pembida yang agresif di seluruh dunia

   “Sebab itu, adalah mengecewakan apabila menerima jawapan dari kerajaan Pakatan Harapan (PH) terhadap dakwaan mereka bahawa kos HSR adalah RM110 bilion, adalah berganda daripada pada anggaran RM55 bilion dan RM70 bilion yang sudah diunjurkan oleh BN dan kerajaan Singapura.

   “Apabila disoal, Azmin hanya mampu menjawab kos RM110 bilion adalah kos anggaran mereka dan ia mencakupi kos tersembunyi yang tidak dihuraikan biarpun tender yang akan diputuskan oleh agensi kedua-dua negara belum ditutup, kos belum dimuktamadkan dan pakej pembiayaan masih tidak diketahui,” tegasnya.

   Najib turut mempersoalkan adakah Azmin maksudkan kerajaan Singapura menyembunyikan “kos terselindung” berkenaan.

   Beliau turut mempersoalkan mengapa kerajaan PH tidak mendedahkan penilaian impak ekonomi projek HSR di mana ia akan menunjukkan manfaat ekonomi serta peluang pekerjaan yang bakal hilang sekiranya projek berkenaan dibatalkan.

   “(Dan ia) turut tidak diendahkan oleh menteri hal ehwal ekonomi yang memilih untuk membuat lawak daripada menjawab soalan ini.

   “Ini bukan satu permulaan yang baik untuk Parlimen kerana projek sebesar ini memerlukan jawapan yang sempurna kerana ia memberi kesan kepada jutaan rakyat, beratus ribu pekerjaan, hubungan antarabangsa dan aliran ekonomi masa depan Malaysia,” tegasnya.

   Najib berkata, daripada jawapan kerajaan PH yang meragukan terhadap mengapa kos projek HSR berganda kepada RM110 bilion, menunjukkan kelaziman mereka untuk menggandakan kos projek yang dimulai oleh BN seperti HSR, projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan projek Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) serta mendakwa BN menyembunyikan kos yang sebenar.

   “Mereka kemudian akan mendakwa berjaya mengurangkan kos projek itu kepada separuh dan mendabik dada walhal kos baharu mereka adalah lebih tinggi dari kos asal BN.”

   Delete
  2. Dedak ada berbaki sikit lagi weii...tarik dari duit derma jamin najib hari tu..

   Delete
  3. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 15. Sis Khatijah terbaek tibai
  Aaminn, aaminn,TongGeng...goodbye
  Kekadang mencarut,kekadang lebai
  Sudah kalah otak serabai!

  Negara rosak kerja dek Bijan
  Kencing rakyat berak bertan
  Pakatan baru 60 hari kerajaan
  TongGeng menangis walau tak rotan!

  Sentiasa teropong nak cari salah
  60 tahun AmeNo perintah
  Murtad, Melayu dihina AmeNo beralah
  Pulak sekarang kuat melatah!

  Yang main langgar pemimpin AmeNo
  Agama dihina buat don't know
  Asyik projek songlap sembrono
  Should be buried in deep snow!

  Once a lunatic, always a lunatic
  TOngGeng's brain truly a matchstick
  His ugly face is too thick
  Uglier, thicker than any beefsteak!

  Damned creepy, TongGeng an alien
  From Planet Klepto he's no different
  A true weakling acting like a lion
  Copypasting lies with no reference!

  TongGeng Najis a cousin of Mr Bean
  An old idiot behaving like thirteen
  A filthy being born in a dustbin
  With heart as dark as mangosteen!

  TongGeng Najis, Mahathir a celebrity
  Bijan and you are just too filthy
  For dedak,you made a treaty
  The most ugly person the world can see..!!
  ReplyDelete
  Replies
  1. Wan Saiful harap PH bercakap benar, ada manifesto tak dapat ditunaikan
   Adam Abu Bakar | July 18, 2018
   Wan Saiful Wan Jan berkata ada manifesto PH tidak boleh dilaksanakan kerana ada kekangan.

   Wan Saiful Wan Jan mengakui sebahagian daripada janji dalam manifesto PH adalah bersifat populis.

   PETALING JAYA: Penulis manifesto Pakatan Harapan (PH), Wan Saiful Wan Jan berharap pemimpin pakatan itu berani untuk bercakap benar kepada rakyat memandangkan terdapat manifesto yang menurutnya tidak dapat dilaksanakan.

   “Mana senang, kita laksanakan, yang mana mencabar sikit-sikit kita kena usahakan dan yang betul-betul tidak boleh dilakukan kerana ada kekangan. Maka kita kena berani mengaku, inilah realitinya.

   “Saya ini baru uruskan 1 daripada janji, dan saya kasihan kepada menteri yang menguruskan 10 hingga 20 janji, sedangkan 1 janji sahaja memakan masa berminggu-minggu untuk lakukan. Hingga hari ini, saya masih tidak mampu lakukan, tetapi akan terus mencuba,” katanya dalam forum di Universiti Malaya, hari ini.

   Bagaimanapun, Wan Saiful berkata pindaan terhadap manifesto PH wajar dilakukan memandangkan maklumat terkini dan data berkaitan ekonomi boleh diperolehi sejajar dengan perkembangan semasa.   “Pada waktu itu (ketika menulis draf manifesto PH), saya ada menyuarakan kepada pimpinan parti walaupun manifesto tidak menimbulkan masalah semasa kempen, saya bimbang ia akan menjadi cabaran selepas kempen,” katanya.

   Beliau juga mengakui sebahagian daripada janji dalam manifesto PH adalah bersifat populis dan terdapat sebahagian janji dibuat tanpa maklumat secukupnya.

   Katanya, 10 janji pertama untuk 100 hari dalam manifesto adalah bersifat populis namun yakin ia berbaloi dilakukan demi memastikan negara di landasan sewajarnya.

   “Jika ada pihak yang menuduh Buku Harapan adalah populis, maka 10 janji pertama mungkin boleh dikatakan populis, hinggakan saya sendiri pada asalnya tidak selesa menulisnya.

   “Bagi saya, 10 janji pertama adalah harga kecil yang perlu dibayar demi memastikan sekitar 90 janji lain (50 dalam Teras dan 40 dalam Iltizam Khusus) dapat dilaksanakan,” katanya.

   Menjelaskan mengenai maklumat tidak mencukupi sewaktu lakukan draf manifesto, penasihat khas kepada menteri pendidikan itu berkata, maklumat yang tidak mencukupi melibatkan perkara dalam Teras 1 manifesto.

   “Saya boleh sahkan ia adalah di Teras 1, yang lebih melibatkan isu ekonomi dan kewangan negara, Teras yang lain tidak ada masalah kerana kita boleh dapatkan bahan dari jurnal atau penulisan akademik lain.

   “Kita tidak dapat data untuk tahu berapakah nilai jumlah hutang dalam kerajaan, kerana kita tidak boleh akses data berkenaan, bahkan tidak diberikan peluang untuk akses.

   “Contohnya, sewaktu saya lakukan draf dalam manifesto, saya tidak ada idea berapakah jumlah peminjam PTPTN yang mempunyai pendapatan bawah RM4,000 sebulan.

   “Hingga kini, apabila saya dilantik sebagai pengerusi, saya tanya PTPTN mereka sendiri juga tidak tahu kerana kita tidak ada data untuk perkara tersebut,” katanya merujuk Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional.

   Disebabkan itu, beliau meminta kerajaan PH mempertimbangkan permohonan supaya tidak menafikan hak pembangkang dari Barisan Nasional (BN) dan Gagasan Sejahtera memiliki data pada pilihan raya umum akan datang.

   Delete
  2. Awesome bro fan tun..

   Its all about the 'dedak' money
   TongGeng behaviour turn to a monkey
   Copy paste rubish for him is necessity
   To be an excellent umngok cyber trooper donkey..

   What a waste of talent
   Its better for him to grow watermelon
   Despite he choose to be a hateful person
   He is the defender of corruption..

   Tak guna nak bagi nasihat
   Kalau hati dah hitam pekat
   Ibarat air dituang kedaun keladi, takkan lekat
   Harap berubah lah sebelum jadi mayat..   Delete
  3. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN SEKULAR/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP.

   Delete
 16. Sidang Parlimen di dewan Rakyat semalam sangat menarik perhatian rakyat.

  1. Ketua Pembangkang Dato Sri Zahid Hamidi yang juga YB Bagan Datoh membahaskan pekara-pekara yang termaktub dalam perlembagaan negara mesti dihormati : Kedudukan Agama Islam, Raja Raja Melayu, kedudukan bahasa Melayu, Hak orang Melayu. Prinsip undang-undang harus dihormati semua. YB Kota Bharu Datuk Takiyuddin Hassan PAS juga turut sama senada dengan UMNO dalam hal ini yang menarik orang Melayu Islam untuk sedar situasi yang berlaku hari ini berhubung perlembagaan negara yang telah cuba digugat.


  2. YB Pekan yang juga mantan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak diberikan ruang bagi memperjelaskan isu projek HSR yang sebenar yang mana Menteri Ekonomi Dato Seri Azmin Ali Gombak terkial-kial untuk menjawap bagaimana kos projek HSR yang belum pun tender ditutup telah dikatakan akan menelan belanja RM110 Bilion walhal kos awal yang diumumkan kerajaan BN sebelum ini hanyalah sekitar RM40-RM70 bilion.

  3. Bekas Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Seri Ismail Said Kuala Krau dan Datuk Seri Ronald Kiandee MP Beluran memperbetulkan Speaker dan Timbalan Speaker dewan yang acap kali dengan sendirinya melanggar peraturan mesyuarat sidang parlimen. Malah MP Larut Dato’ Seri Hamzah Zainudin juga turut sama memperbetulkan speaker dewan dengan memberikan contoh Pengadil bolasepak Piala dunia dalam isu bahasa biadap YB Bukit Gelugor. Video-video mereka viral dan antara topik hangat dimedia sosial.

  4. YB Rembau Khairy Jamaluddin yang kelmarinnya membangkitkan isu SST semalam sekali lagi membangkitkan janji manifesto Kerajaan PH berkaitan penangguhan bayaran pinjaman PTPTN bagi pemimjan yang gaji dibawah paras RM4000 sebulan. Soalan YB KJ kepada YB Menteri Pendidikan Maszlee Malik Simpang Renggam merupakan soalan rakyat khususnya orang muda yang mana gagal dijawap oleh YB Menteri sebaliknya memberikan alasan ianya masih dalam kajian kerajaan dan memberikan gambaran awal bahawa janji PTPTN yang dijanjikan sebelum Pilihanraya tidak akan dapat dilaksanakan.

  5. Kerajaan yang gagal dalam sesi sebelah pagi telah tidak menghadirkan diri disebelah petang dengan memberikan alasan mesyuarat kabinet. Alasan ini terpaksa dibuat kerana sudah tidak tahan dengan tekanan dari pihak Pembangkang yang berwibawa dengan hujah yang padu, padat dan merupakan suara rakyat. Hanya beberapa kerat MP Kerajaan yang hadir pada sesi disebelah petang.

  6. Apa lagi berlaku hari ini Khamis 19 Julai? Apakah Kerajaan akan lari lagi seperti semalam ataupun mereka sudah siap sedia untuk mencetuskan kekecohan sepertimana semalam yang mana MP DAP Bukit Gelugor Ramkaral Singh cuba membuat kecoh dengan melabelkan “Pemuda UMNO Gangster” bagi melarikan diri dari menjawap soalan dan hujah Pembangkang?

  7. Pembangkang yang ada hari ini lebih kuat dan berpengalaman dalam dewan dan juga hal berkaitan Rakyat berbanding Kerajaan Pakatan Harapan yang masih mengkaji manifesto janji-janji yang dibuat sebelum ini.

  8. Rakyat disarankan mengikuti sidang parlimen yang bersidang melalui siaran langsung di web “RTMparlimen” kerana apa yang ditayangkan di media TV3suku hanyalah berita sandiwara kerajaan semata-mata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MP2 KERA-jaan mula kucut tulur...

   Delete
  2. Mp2 pembangang awal2 lagi cabut lari hingga diperli Agong...
   Kos HSR yg diumum oleh oleh najib bukan kos kesluruhan projek...najib suka main sorok2..

   Delete
  3. Hujjah pembangang merapu...

   Delete
  4. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   Muslims in China’s ‘Little Mecca’ fear eradication of Islam
   AFP | July 16, 2018
   China governs Xinjiang, another majority Muslim region in its far west, with an iron fist to weed out what it calls "religious extremism" and "separatism" in the wake of deadly unrest   Ethnic Hui Muslims leaving Laohuasi Mosque after Friday prayers in Linxia, China’s Gansu province. (AFP pic)

   LINXIA: Green-domed mosques still dominate the skyline of China’s “Little Mecca”, but they have undergone a profound change — no longer do boys flit through their stone courtyards en route to classes and prayers.

   In what locals told AFP they fear is a deliberate move to eradicate Islam, the atheist ruling Communist Party has banned minors under 16 from religious activity or study in Linxia, a deeply Islamic region in western China that had offered a haven of comparative religious freedom for the ethnic Hui Muslims there.

   China governs Xinjiang, another majority Muslim region in its far west, with an iron fist to weed out what it calls “religious extremism” and “separatism” in the wake of deadly unrest, throwing ethnic Uighurs into shadowy re-education camps without due process for minor infractions such as owning a Koran or even growing a beard.   Now, Hui Muslims fear similar surveillance and repression.

   “The winds have shifted” in the past year, explained a senior imam who requested anonymity, adding: “Frankly, I’m very afraid they’re going to implement the Xinjiang model here.”

   Local authorities have severely curtailed the number of students over 16 officially allowed to study in each mosque and limited certification processes for new imams.

   They have also instructed mosques to display national flags and stop sounding the call to prayer to reduce “noise pollution” — with loudspeakers removed entirely from all 355 mosques in a neighbouring county.

   “They want to secularise Muslims, to cut off Islam at the roots,” the imam said, shaking with barely restrained emotion. “These days, children are not allowed to believe in religion: only in Communism and the party.”

   ‘Scared, very scared’
   More than 1,000 boys used to attend his mid-sized mosque to study Koranic basics during summer and winter school holidays but now they are banned from even entering the premises.

   His classrooms are still full of huge Arabic books from Saudi Arabia, browned with age and bound in heavy leather. But only 20 officially registered pupils over the age of 16 are now allowed to use them.

   Parents were told the ban on extracurricular Koranic study was for their children’s own good, so they could rest and focus on secular coursework.

   But most are utterly panicked.

   “We’re scared, very scared. If it goes on like this, after a generation or two, our traditions will be gone,” said Ma Lan, a 45-year-old caretaker, tears dripping quietly into her uneaten bowl of beef noodle soup.

   Inspectors checked her local mosque every few days during the last school holiday to ensure none of the 70 or so village boys were present.

   Their imam initially tried holding lessons in secret before sunrise but soon gave up, fearing repercussions.

   Instead of studying five hours a day at the mosque, her 10-year-old son stayed home watching television. He dreams of being an imam, but his schoolteachers have encouraged him to make money and become a Communist cadre, she said.

   Fear for the future
   The Hui number nearly 10 million, half of the country’s Muslim population, according to 2012 government statistics.

   In Linxia, they have historically been well integrated with the ethnic Han majority, able to openly express their devotion and centre their lives around their faith.

   Women in headscarves dish out boiled lamb in mirror-panelled halal eateries while streams of white-hatted men meander into mosques for afternoon prayers, passing shops hawking rugs, incense and “eight treasure tea,” a local speciality including dates and dried chrysanthemum buds.

   Delete
  5. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA HARTANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH TERUTAMA GENERASI MUDA.

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 17. Zahid suka buat konedi dengan temberang...Pak lah ambik alih hutang mahathir tapi BN tak tewas pon... Najib tambah hutang bertimnun2...

  ReplyDelete
  Replies
  1. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   Rural women hardest hit by India’s water crisis
   Reuters | July 13, 2018
   The burden of providing water for the family is taking a heavy toll on their physical and mental health. But they can't influence how water is managed or distributed.

   A water pump shed in the dried-up Sabarmati river on the outskirts of Ahmedabad, India, 2018 (Reuters pic)

   MUMBAI: Women in villages who have to walk miles each day to fetch water are bearing the brunt of India’s worst water crisis in history, with activists warning of serious impacts on their health and well-being.

   About 200,000 Indians die every year due to inadequate access to safe water, and 600 million face high to extreme water stress, the government think tank Niti Aayog said last month.

   Most of them are from villages, where the task of fetching water for cleaning, cooking and washing falls to women.

   With women also tending the fields as men migrate to cities in search of jobs, the burden is even greater, said Nirja Bhatnagar, a regional head of the charity ActionAid.   “Women in the rural areas are the biggest victims of India’s water crisis,” she told the Thomson Reuters Foundation.

   “The entire burden of providing water for the family and the field is taking a heavy toll on her physical and mental health. Yet she has no say in how water is managed or distributed.”

   Nearly 163 million of India’s population of 1.3 billion lack access to clean water close to home – the most of any country in the world, according to a report this year by the Britain-based charity WaterAid.

   An expanding population, growing demand for water from agriculture and industry, and poor management of supplies have sent India’s groundwater to ever lower levels.

   It is in the villages that the impact is most severe.

   On average, a rural woman walks 5 kilometres to 20 kilometres a day just to fetch water, according to estimates by campaigners.

   Apart from the physical strain of collecting water, women also suffer from the emotional stress of managing with little water, and maintaining menstrual hygiene, said Ranjana Kumari, director of advocacy Centre for Social Research.

   The burden is greater with the Clean India Mission, which aims to end open defecation in rural areas by installing toilets.

   “But many of (the toilets) do not have running water, leaving the additional task of getting water for them to women,” she said.

   Prime Minister Narendra Modi has acknowledged the severity of the water crisis and promised more resources to tackle it, including cleaning up the Ganges river, which makes up 40% of total replenishable groundwater resources.

   There is little time: by 2030, water demand is projected to be double the supply, implying severe scarcity for hundreds of millions.

   “Demand is increasing, access is getting more difficult, yet the infrastructure has not improved,” Kumari said.

   “Women are bearing the brunt of it.”

   Delete
  2. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU ( EKSTREM )..

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 18. Najib telah meliwat minda Zahid Hamidi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aliran keluar bon asing berterusan pada Jun
   Diterbitkan 19 Jul 2018, 6:04 pagi | Dikemaskini 19 Jul 2018, 6:29 pagi

   A+ A-
   Pegangan bon asing meneruskan penurunan pada Jun dengan mencatatkan aliran keluar bersih sebanyak RM6.7 bilion, walaupun lebih rendah daripada RM12.0 bilion yang dicatatkan pada bulan sebelumnya.

   RAM Rating Services Bhd dalam satu kenyataan semalam berkata pegangan asing berjumlah RM185.8 bilion pada akhir Jun, turun 3.5 peratus bulan ke bulan berikutan langkah mengehadkan kecairan global dan ketegangan perdagangan memuncak yang mengancam prospek perdagangan dan pertumbuhan.

   Di peringkat tempatan, agensi penarafan itu berkata bon kerajaan yang ditender mendapat sambutan baik, dengan permintaan kukuh dalam keadaan sokongan tinggi daripada pelabur tempatan, dengan penawaran Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS) dan Terbitan Pelaburan Kerajaan (GII) meningkat kepada RM62.7 bilion pada separuh pertama tahun ini.


   RAM mengekalkan unjurannya antara RM100 bilion dan RM110 bilion bagi terbitan kasar pada 2018 disokong oleh komitmen kerajaan mengekalkan defisit belanjaran 2.8 peratus daripada keluaran dalam negara kasar tahun ini.

   “Pada Jun, terbitan bon korporat menyederhana kepada RM6.8 bilion, lebih rendah berbanding purata lima bulan sebelumnya iaitu RM9.8 bilion. Bagi setengah tahun pertama tahun ini, terbitan bon korporat meningkat 1.6 peratus tahun ke tahun kepada RM55.7 bilion.

   “Kami menjangka kadar kemajuan yang sederhana bagi tempoh berbaki tahun ini terutamanya bagi entiti berkaitan infrastruktur dan separa kerajaan, apabila kerajaan mengambil kira liabiliti luar jangkanya,” kata agensi penarafan itu.

   - Bernama

   Delete
  2. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 19. Dulu masa mereka jadi pembangkang, mereka main hentam saja sebagai pembangang.
  Kini bila berdepan dgn pembangkang yg berpengalaman, mula ler kelam kabut MP2 sarkas KERA-jaan tomato bangang.
  Ki kik kik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wan Saiful mencari alasan untuk tidak melaksankan janji Manifesto   PETALING JAYA: Wan Saiful Wan Jan mendedahkan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak tahu cara melaksanakan pelan menangguhkan bayaran pinjaman pendidikan yang dijanjikan Pakatan Harapan tanpa data gaji peminjam.

   Oleh itu pengerusi PTPTN ini meminta 1.3 juta peminjam mengemaskini data pendapatan masing-masing dangan badan itu.

   “Kita kena tahu siapa yang gajinya bawah RM4,000, siapa yang gajinya lebih RM4,000. Yang bawah RM4,000 itu sahaja yang dapat pengecualian,” katanya di program bual bicara di Bernama TV malam tadi.

   “Selagi kita tak ada data itu kita tak tahu macam mana cara nak laksana penangguhan bayaran itu,” tambahnya.

   PH dalam manifesto pilihan raya 9 Mei lepas berjanji menangguhkan pembayaran balik pinjaman PTPTN sehingga peminjam berkenaan mendapat gaji bulanan RM4,000 ke atas.

   Wan Saiful berkata peminjam mempunyai masa sehingga 25 Julai ini untuk mengemaskini maklumat masing-masing.

   “Jangan letak RM2,000 tapi gaji sebenar RM12,000 sebab nanti bila kita buat audit kita akan minta hantar maklumat,” katanya.

   Sementara itu, Wan Saiful memberitahu orang ramai Pakatan Harapan masih mempunyai masa untuk menunaikan janji berkenaan pembayaran semula pinjaman PTPTN.

   Beliau berkata, PH masih ada 30 hari lagi sebelum genap 100 hari pemerintahan PH pada 17 Ogos ini.

   Wan Saiful dilantik pengerusi berkuatkuasa 18 Jun lepas.


   : PH bukan mencari ikhtiar menunaikan manifesto tetapi mencari alasan untuk tidak melaksanakannya. Jika anda gagal kemaskini rekod itu salah anda jadi kami tak boleh laksanakan... kan mudah.

   Delete
  2. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.

   Delete
 20. Harap UMNOBN dan PAS olih kerana pengalaman luas, moga2 terus kekal jadi pembangkang berwibawa untuk selama lamanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA ARAB SAUDI DAN IRAN. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 21. HAH HAA... PADAN MUKA KAMU

  Memang dah jadi sifat semula jadi ramai orang melayu. Sesal hanya di dalam hati, nama nak mengaku salah tidak sama sekali.

  Itulah perasaan yg sedang melanda 25% orang melayu yang mengundi PH baru2 ini terutama anak2 muda. Mereka tidak menjangkakan mereka bakal di tipu dengan janji2 Pilihanraya.

  1) Mereka yakin minyak akan jadi RM1.50/liter tetapi habuk pun tak ada.

  2) Mereka yg duk di felda tidak jangka bantuan kepada peneroka yg dijanjikan termasuk hapus hutang tidak ditunaikan dan hanya dapat bonus ciput tidak seperti era DSNajib. Ibubapa mereka gugur airmata kerana anak2 mereka yg terhukum.

  3) Mereka yakin Tol akan di hapuskan. tetapi mungkin naik lagi kalau tak kena gaya.

  4) Mereka yg ada hutang PTPTN yakin mereka akan dilepaskan dari membayar hutang dan semuanya dapat free.

  5) Mereka percaya tanpa GST barang akan turun harga walaupun dah jelas GST yang dilaksanakan lebih 3 tahun lalu tanpa naik tetapi barang tetap naik harga. sekarang makin melambong2 harganya walau tanpa GST.

  6) Mereka ingat BR1M akan kekal rupanya makin turun dan ramai yg sudah tidak lagi menerimanya. masa dapat BR1M dulu mereka terima sambil kutuk DSNajib sekarang jumlah 7juta penerima hanya tinggal 2juta sahaja.. akibat tidak pandai bersyukur.

  8) Nelayan dan pertani yg gah mengibar bendera PH sekarang baru sedar segala bantuan kepada mereka di kaji semula dan mungkin akan dikurangkan atau ditiadakan.

  9) Kakitangan awam yg secara terbuka menentang BN sekarang baru sedar ada yg hilang kerja dan kenaikan gaji yg BN janji semuanya belum pasti dapat bahkan bakal dikurangkan.

  10) Polis dan Tentera yang terang2 undi PH baru2 ini baru sedar kebajikan mereka yg dijanjikan oleh BN belum pasti mereka akan menikmatinya.

  11) Mereka yakin dengan tukar Kerajaan BN ke PH melayu tetap berkuasa tetapi sekarang mereka mulai sedar dan merasakan yg jadi PM adalah TunM tetapi yang menentukan hala tujunya adalah DAP.

  12) Mereka percaya tuduhan dan fitnah terhadap DSNajib tetapi selepas PH menang, TunM kata isu 1MDB dan isu derma 2.6B tiada bukti untuk didakwa maka mereka melopong tanpa rasa bersalah. 

  13) Kini Mereka mula sedar DAP yg untung, melayu mula terpinggir, Raja2 melayu sudah tidak dihormati, Islam makin terancam, hak melayu makin hilang tetapi mereka pura2 puashati. apa pun tanggong lah 5 tahun ini.

  Ingatan telah kami berikan, penjelasan telah kami sampaikan tetapi anda tetap hendak cuba menukarnya. Sekarang anda tanggong lah sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA HEBATNYA ALHADIS AN NABAWI : PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KE PANGKAL JALAN   1. JIKA ADA ORANG YANG MENENTANG HADIS NABI MUHAMMAD SAW BERITAHU MEREKA,,, SEBELUM MEREKA MENGKRITIK HADIS TERSEBUT BUAT GESAAN SUPAYA FAKULTI-FAKULTI SEJARAH DI MANA-MANA UNIVERSITI DI TUTUP TERLEBIH DAHULU….INI ADALAH KERANA SEHEBAT MANAPUN CERITA SEJARAH TIDAK BOLEH MENANDINGI SELEMAH-SELEMAH HADIS.

   2. AL HADIS ADALAH SUMBER KEDUA ISLAM SETELAH ALQURAN BERDASARKAN BANYAK SEKALI AYAT-AYAT ALQURAN SUPAYA MENTAATI ALLAH DAN RASULNYA….SESORANG MUNGKIN TIDAK DAPAT MENUNAIKAN SOLAT,,,ZAKAT,,,DSB NYA DENGAN PRAKTIKAL TANPA ADANYA HADIS NABI SAW…

   3. HADIS-HADIS NABI DINILAI BERDASARKAN RIWAYAH DAN DIRAYAH….RIWAYAH IALAH SANAD TURUN TEMURUN DARI BAGINDA NABI SAW SEHINGGA SAMPAI KEPADA PERAWI YANG AKHIR….DIRAYAH PULA IALAH INTISARI FAKTA KEBENARAN DALAM HADIS TERSEBUT…


   4. JIKA PERAWI THIQAH (DIPERCAYAI) SETIAP PERINGKAT ADALAH RAMAI MAKA HADIS ITU SAMPAI KE PERINGKAT TAWATIR IAITU AUTHENTIC TANPA DIPERTIKAIKAN LAGI DAN MENJADI PEGANGAN AKIDAH…PERAWI-PERAWI DIKRITIK TAHAP KEKUATAN INGATAN DAN INTEGRITI MEREKA DALAM CABANG PENGKHUSUSAN RIJALUL HADIS.

   5. ALQURAN DITULIS DAN DIBUKUKAN SEJAK NABI SAW HIDUP LAGI…NABI MELARANG MENULIS HADIS KETIKA PENULISAN ALQURAN DIBUAT TAKUT NANTI MENGELIRUKAN PEMBUKUAN ALQURAN…AL HADIS DI TULIS SETELAH PEMBUKUAN ALQURAN TELAH LENGKAP….


   6. HADIS-HADIS DIKLASIFIKASIKAN KEPADA SAHIH,,HASAN,,,DHAIF DAN SEBAGAINYA BERDASARKAN TAHAP STANDARD SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN OLEH ULAMA ISLAM...ILMU BERKENAAN DENGAN KLASIFIKASI INI DIBAHAS DENGAN PANJANG LEBAR DALAM MUSTALAHUL HADIS….BERDASARKAN PENILAIAN TERSEBUT HADIS-HADIS PALSU DAPAT DIBERSIHKAN DARI PENGKALAN HADIS…HADIS-HADIS YANG DIBUKUKAN IALAH BUKHARI,,,MUSLIM,,,TARMIZI,,,ABU DAUD,,,,AN NASAI,,,IBNU MAJAH DLL…

   7. PENGIKUT SYIAH DIMINTA KEMBALI KEPADA AJARAN SUNNAH YANG SEBENARNYA DENGAN MENINGGALKAN HADIS PALSU KARANGAN ALKULAINI…

   Delete
 22. sokong PH
  Sokong Anwar jd presiden
  Sokong Azmin
  Sokong Rafizi
  Yang penting dah menang
  dulu makan popcorn tengok PH menang jd kerajaan
  sekarang makan pizza tengok pembangkang belajar membangkang

  ReplyDelete
  Replies
  1. SAMBUNGAN : ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK REVELAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME   9. TEKNIK INOKULASI ATAU VAKSINASI YANG DIKATAKAN TELAH DICIPTA OLEH EDWARD JENNNER DAN LOUIS PASTEUR ADALAH TIDAK BENAR….IA SEBENARNYA TELAH DICIPTA OLEH SAINTIS ISLAM UNTUK MERAWAT PENYAKIT CACAR DI TURKI YANG DIPERKENALKAN KE EROPAH OLEH ORANG TURKI…CACAR LEMBU DIGUNAKAN UNTUK MEMVAKSIN KANAK-KANAK DI TURKI BAGI MERAWAT PENYAKIT CACAR 50 TAHUN SEBELUM BARAT MENEMUKAN TEKNIK ITU….SAINTIS ISLAM JUGA MEMPERKENALKAN PROSES AWAL MENGGUNAKAN TUMBUHAN SEBAGAI UBATAN UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT…IBNU SINA SEORANG SAINTIS TERKEMUKA ISLAM TELAH MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG SANGAT BESAR DALAM BIDANG PERUBATAN DENGAN BUKUNYA “AL QANUN FII TIB” YANG MENERANGKAN BEBERAPA KAEDAH FARMAKOLOGI SERTA BERATUS-RATUS JENIS UBAT…SAINTIS ISLAM JUGA MENCIPTA MERKURIK KLORIDA YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUH LUKA….

   10. ANTARA SUMBANGAN LAIN SAINTIS ISLAM DALAM BIDANG MATEMATIK MERUPAKAN PERSAMAAN KUADRATIK YANG DICIPTA OLEH AHLI METAMATIK PARSI IAITU ABDUL WAFA BUZJANI…BELIAU JUGA BANYAK MEMBANGUNKAN PERSAMAAN QUADRATIK LAIN DAN BANYAK DARIPADANYA MASIH DIGUNAKAN SEHINGGA KINI…ILMU MATEMATIKNYA SANGAT HEBAT BELIAU DAPAT MENYELESAIKAN 13 BENTUK PERSAMAAN KUBIK…..


   11. AHLI FIZIK ISLAM IBNU SAHAL MERUPAKAN ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MENCIPTA HUKUM SNELL YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCARI HUBUNGAN ANTARA SUDUT TUJU DAN PEMBIASAN…BELIAU MEMBENTANGKAN PELBAGAI JENIS BENTUK KANTA YANG MENUMPUKAN CAHAYA TANPA PENYIMPANGAN GEOMETRI DALAM NASKAHNYA “ON BURNING MIRRORS AND LENSES”…BELIAU JUGA ADALAH PENCIPTA KANTA ASFERA….

   12. JIKA ANDA MENGAMBIL GAMBAR ATAU BERSELFIE,,,ANDA PATUT BERTERIMA KASIH KEPADA AHLI SAINS ARAB YANG BERNAMA IBNU AL HAYTAM…BELIAU BUKAN SAHAJA MENYUMBANG DALAM BIDANG MATEMATIK,,,,ASTRONOMI DAN FIZIK,,,BELIAU MALAH TELAH MEMBERIKAN PERUBAHAN KEPADA BIDANG OPTIK….KAMERA PINHOLE ( KAMERA DENGAN APERTURE PINHOLE TANPA KANTA ) DICIPTA OLEH BELIAU MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BELIAU TEMUI KETIKA MEMBUAT KAJIAN MENGGUNAKAN CAHAYA YANG DIPANCARKAN MELALUI LUBANG PADA TINGKAPNYA DAN MEMBUAT KESIMPULAN BAHAWA SINAR CAHAYA AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM JIKA LUBANG ITU SEMAKIN KECIL….BELIAU JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA SINAR CAHAYA BUKAN MENINGGALKAN MATA SEBALIKNYA MASUK KE DALAM MATA…


   13. ORANG PERTAMA YANG MENCIPTA BEKAS KACA DAN KANTA PEMBESAR ADALAH SAINTIS ISLAM BERNAMA ABBAS IBNU FIRNIS DAN DENGAN KANTA TERSEBUT BELIAU MENCIPTA CERMIN MATA…CERMIN JUGA DICIPTA OLEH ORANG ISLAM YANG KEMUDIANNYA DIPERLAJARI OLEH ORANG ITALI AKAN TEKNIK PEMBUATANNYA PADA ABAD KE 9 DAN KE 10.

   14. DUA ORANG AHLI KIMIA ARAB IAITU JABIR IBNU HAYYAN DAN ALKINDI ADALAH ORANG PERTAMA YANG MEMBANGUNKAN INDUSTRI MINYAK WANGI MANAKALA ALKINDI PULA MENGGABUNGKAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN DAN HERBA UNTUK MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS BAU DAN WANGIAN…


   15. KESIMPULANNYA IALAH NEGARA BARAT MENJADI MAJU KERANA MENINGGALKAN BIBLE/GEREJA MANAKALA SEBALIKNYA EMPAYAR ISLAM MENJADI MAJU KERANA MENJUNJUNG TINGGI ALQURAN DAN AL HADIS….

   Delete
 23. Fan Tat..wah bukan main meroyan lagi aku tengok si Khaty Nano pagi2 ni..dah pekena ketum campur ubat nyamuk keer??? Buikan main backup dia kat Madey sampai terjegil2 biji mata akun tengok. Relaxlah..janganlah mengamuk tak tentu arah...macam kematian laki pulak.

  Kau kena tengok dari perspektif dan realiti yang sebenar2nya yang berlaku depan mata. Aku ni bukannya apa..seperti rakyat Msia yang lain dah tak sanggup menunggu macam buah tak gugur segala janji2 PH yang sepatutnya dah ditunaikan sejak mereka memerintah....tapi kau tengoklah sendiri..berapa banyak janji tyang telah ditunaikan tu haah????

  Kata GST harga barangan turun..tapi kenapa makin naik. September ni nak dilkasanakan SST pulak...makin bertambah2 lah melambung harga barangan. Bodohlah kerajaaan PH ni...kata kantung kerajaan dah makin sesak, tapi sibuk nak buat projek kereta nasional ke dua samapi kena pinjam kredit yen dari jepun pulak. Sapa yang kena bayar hutang tu..dah tentulah rakyat macam kau dan aku. Patutnya teruskan aje GST dan buatlah pindaan dan tambah baik kat sana sini, kan kerajaan dapat kutip sampai RM 41 Billion setahun, berbanding dengan SST yang hanya 21 Billion aje. Kalau terangkan betul2 pada rakyat, tentu mereka akan faham tentang kebaikan GST ni. Tak dengar pulak citer SPore, India, KSA yang laksanakan GST membebankan rakyat mereka. Ok aje...cai2 PH aje yang lebih sudu dari kuah, majoriti rakyat dapat menerima dengan berlapang dada.

  Sekarang ni pun, kerajaan PH dah buat macam2 alasan untuk tidak menunaikan janji2 mereka...yang paling standard ialah hutang dah capai 1 Trillion. Itulah yang diulang2 agar tertanam kukuh dalam minda rakyat marhaein macam aku ni. Tengok ajelah jawapan Jemin dalam kabinet bila disoal oleh DSNR tentang kos sebenar HSR...masih berputar belit..last2 cakap baru nak ke Spore untuk berunding pasal penetapan harga tu. Kita kena tabik springlah pada kerajaan PH dan menteri2 passola mereka tu...lebih banyak spin dan putar belit dari menjawab soalan yang dibangkitkan dalam parlimen. Tengok macam Dr Maszlee..balik2 ulang pasal akan buat kajian berterusan pasal PTPTN, kan PH yang ja jikan akan hapuskan hutang2 tu bila mereka berkuasa..sampai bila nak buat kajian ni, takkanlah nak tunggu sampai PRU15 nanti.

  Baru aje tengok sidang media mengenai SST oleh KP Kastam. Dia pun tak dapat menjawab soalan2 dari pihak media dengan memuaskan...dhanya salahkan pasaran harga yang di luar kawalan lah..peniaga yang tak jujurlah..itu rakyat dah tau. Kita nak dengar apa kebaikan SST ni jika dibandingkan dengan GST kepada rakyat. Sepatutnya Ah Beng sebaagi menteri kewangan sendiri yang beri penerangan kepada rakyat, bukan KP Kastam. Dia kan bos besar kementerian kewangan.

  Rasanya Ah Beng ni pun tak faham sangat tentang SST..sebab tu dia takut kalau disergah oleh pihak media nanti. Dah tinggal 29 hari dan 2 jam sebelum cecah 100 hari. Time is not on your side PH...better buck up, or ship out...don't just talk the talk, you'd better walk the talk. Fulfill all your promises to the rakyat like what you've promised them in your manifestomato..don't be a MUNAFIK Goverment !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

   Delete
  2. Geng Najis bukan penyokong PH...janji2 PH untuk penyokong PH saja..

   Delete
 24. Fan Tat, Berak Man dan Khaty Kuno... Aku tau kau bertiga adalah pejuang sejati bahasa melayu. Tentu kau tau baru2 ni DBP ada mengeluarkan beberpa senarai peribhasa melayu era baru. Semoga kau hadamkannya dan terbukaklah sikit minda kau orang yang dah jumud sangat tu bhai!!!!

  Pepatah Baru Malaysia Baru
  Bagai Menunggu Tol Simpang Renggam / Bagai menanti DSAI jadi PM

  Menggantikan pepatah lama "Bagai Menunggu Bulan Jatuh Ke Riba"
  Bermaksud penantian yang tidak kunjung tiba.

  Janji PH

  Menggantikan pepatah lama "Janji Melayu".
  Bermaksud janji yang tak semestinya ditepati

  Bagai KJ Dalam Umno

  Menggantikan pepatah lama "Bagai Gunting Dalam Lipatan"
  Bermaksud orang yang menjadi musuh dalam sesebuah organisasi.

  King Maker Malang

  Menggantikan pepatah lama "Lebai Malang"
  Bermaksud situasi yang sangat mengecewakan.

  Bagai Membuat Manifesto Di Dalam PRU

  Menggantikan pepatah lama "Bagai Menanam Tebu Di Tepi Bibir"
  Bermaksud janji manis yang diberikan hanya untuk mengaburi mata orang lain

  Macam PAS dengan AMANAH

  Menggantikan pepatah "Macam Anjing Dengan Kucing"
  Bermaksud dua pihak yang selalu bergaduh.

  Macam AMANAH dengan DAP

  Menggantikan pepatah lama "Macam Isi Dengan Kuku"
  Bermaksud dua pihak yang begitu rapat.

  Mat Sabu Masuk Istana

  Menggantikan pepatah lama "Rusa Masuk Kampung"
  Bermaksud keadaan yang sangat asing.

  Bagai Umno rindukan PAS

  Menggantikan pepatah lama "Bagai Pungguk Rindukan Bulan"
  Bermaksud cinta yang tak kesampaian

  Bagai Menunggu Harga Minyak Turun/ Bagai menunggu Tol dihapuskan

  Menggantikan; Bagai Menunggu Bulan Jatuh Ke Riba
  Maksudnya penantian yang mustahil berlaku

  Lompat Mulut BN, Masuk Mulut PH/ keluar drai mulut GST, masuk rahang SST

  Menggantikan; Lompat Mulut Harimau, Masuk Mulut Buaya
  Bermaksud; Selamat dari satu bahaya, tapi ada bahaya lain menunggu.

  Lidah Menteri PH

  Menggantikan pepatah lama "Lidah Bercabang".
  Inspirasi dari ucapan Sdra Rafizi suatu ketika dahulu Bermaksud percakapan yang berbelit-belit.

  Pemimpin PH Kencing Berdiri, Macai PH Kencing Berlari

  Pepatah lama; Guru Kencing Berdiri, Murid Kencing Berlari
  Maksudnya orang bawahan akan meniru apa yang orang atasan lakukan.

  Bagai PAS Di Dalam Parlimen/ Bagai pasu bunga dalam parlimen

  Menggantikan pepatah lama: Bagai Melukut Di Tepi Gantang
  Maksudnya; Kedudukan yang tidak mengubah keadaan.

  Indah Manifesto Daripada Pelaksanaan

  Menggantikan pepatah lama; "Indah Khabar Dari Rupa"
  Maksudnya; Situasi yang tidak sama sebagaimana dijanjikan atau diceritakan.

  Tun M Jadi PM Dua Kali

  Menggantikan; Pisang Berbuah Dua Kali
  Bermaksud; Kejadian yg jarang-jarang berulang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Seperti Macai PH Kepanasan

   Menggantikan "Seperti Cacing Kepanasan"
   Bermaksud; situasi yang sangat panas.

   Sepandai-pandai Jamal Melarikan Diri, Akhirnya Ditangkap Polis Indonesia Juga

   Menggantikan; Sepandai-pandai Tupai Melompat, Akhirnya Jatuh Ke Tanah Jua
   Bermaksud; Sehebat mana pun kita akhirnya tewas juga kalau tak berhati-hati.

   Sudah Kalah Ditinggalkan Parti Komponen

   Menggantikan; Sudah Jatuh Ditimpa Tangga
   Maksudnya; Malang bertimpa-timpa.

   Bagai SST Menggantikan GST

   Menggantikan; Bagai Tikus Membaiki Labu
   Maksudnya; Situasi untuk membetulkan sesuatu tapi makin rosak.

   Mendengar Manifestomato PH Ditabur, Undi Pangkah PH

   Gantikan; Mendengar Guruh Di Langit, Air Do Tempayan Dicurahkan
   Maksudnya; Mendengar sesuatu berita yang tak pasti, terus tinggalkan apa yang ada di tangan.

   PH Menang, Pembangkang Bertaut

   Menggantikan pepatah lama; Biduk Lalu Kiambang Bertaut.
   Bermaksud; Selepas berlalu sesuatu peristiwa yang tegang, keadaan kembali aman.

   DAP Naik PH/ Ah Beng naik Madey

   Menggantikan; Kaduk Naik Junjung
   Maksudnya; Situasi pihak yang asalnya kecil & lemah tapi semakin berkuasa apabila mendapat peluang

   Alang-alang Menjadi PM, Biar Sampai Jadi Jutawan

   Menggantikan; Alang-alang Menyeluk Pekasam Biar Sampai Ke Pangkal Lengan
   Bermaksud; Buat kerja bersungguh-sungguh

   Ke Mana Tumpahnya BN Jika Tidak Ke PH

   Gantikan; Ke Mana Tumpahnya Kuah Jika Tidak Ke Nasi
   Bermaksud, sedikit sebanyak perangai seseorang mengikut perangai ibu bapanya.

   Dengar sembang cai PH, babi pun boleh terbang/ Dengar PC Ah Beng, gajah pun boleh terbang

   Maksudnya...dengar cakap2 dari pemimpin2 dan cai2 PH, macam bagus, tapi haboook pun tarak bhai !!!!

   Bagai Mat Syabu naik jet pejuang

   sama macam bagai rusa masuk kampung

   Maksudnya...keadaan yang pelik dan asing yang berlaku pada seseorang

   Semoga perpatah2 baru ni akan mengayakan lagi perbendaharaan bahasa melayu kita beb!!!!

   keh..keh..keh..Harrrk..Tuiii..kokhkioikikiokik..

   Delete
  2. Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

   Delete
  3. Sepandai2 Geng Najis temberang skhirnye kantoi jugak..

   Seperti Mp2 pembangang kepanasan merapu..

   Delete
 25. ape kate perkataan ganti tu dinahaskan di parlimen dan diangkat menjadi perumpamaan perumpaan tadi dan diluluskan di parlimen dan di dewan bahasakan. minta pak samad rasmikan.
  yang paling bagus ganti ialah membijankan segala harga gst dan menunggu kadar harga petrol dan tol di PTPTN kan secara duduk jalan lari oleh gangster

  ReplyDelete
 26. apa ke haram jadah lantik timbalan m.pertahanan org cina..cucu cicit komunis yg membunuh org melayu..sedangkan bangsa cina langsung tak minat minat bidang tentera..kesian tentera islam melayu terpaksa sembah tabik kt kafir..mahathir tak ada otak ke nk fikir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puak China kafir kominis mana mau kerja beruniform mcm polis, tentera, bomba...takut dicap kuli kerajaan.
   Tapi dek kerana terhutang undi, terpaksa KERA-jaan bagi jawatan tinggi dekat puak2 kominis ni.

   Delete
  2. Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

   Delete
 27. Tanpa Najib, Rosmah Mansor, Jho Low dan 1MDB, UMNO dan BN mungkin masih berkuasa lagi pada hari ini.

  ReplyDelete
 28. Pok amai amai belalang kupu kupu..kita tepuk ramai ramai..pembangkang kita boo..

  Pok amai2 belalang kupu2..kita tepuk lg ramai2..pembangkang kematu jd cokoo..

  hahahahamatikutu..

  ReplyDelete
 29. Kastam: SST bukan 16%, kebanyakan barang sifar cukai

  Zikri Kamarulzaman
  19 Jul 2018, 10:35 pagi (Dikemaskini 19 Jul 2018, 12:05 tengahari)

  A A
  Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri T Subromaniam mengulangi kenyataan Putrajaya bahawa cukai perkhidmatan dan jualan (SST) yang akan diperkenalkan tidak berjumlah 16 peratus.

  Jelas Subromaniam, terdapat empat kategori di bawah SST yang bukannya dijumlahkan bersama.


  "Kebanyakan barangan adalah 0 peratus cukai, ada beberapa barangan yang lima peratus, dan ada beberapa yang lain 10 peratus.

  "Cukai perkhidmatan adalah enam peratus. Bukan dijumlahkan kesemuanya," katanya pada sidang media di Kelana Jaya hari ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Berita yg tidak seronokkan cai2 umno..

   Delete
  2. cai n walaun tidak tau matematik.. tu sbb dirompak berbillion tidak terasa apa2 dihati kecil mereka yg sentiasa berpuashati itu.

   Delete
 30. Alo mr syed albodin.
  Jaman engleh ,mlayu jd baroa engleh.
  Jaman jepon,mlayu jd baroa nipon.
  Tu dulu jaman penjajahan,jaman dalulat,
  Tapi lani jaman moden maju dan makmog bangunan bertingkek-tingkek bebas mandeka takdak lg ancaman komeneh d bawah perentahan dan pentadbiran kepalabapak mlayu.
  Aleh-aleh ank cucu cina komeneh mnjd tokeh dlm malaisa.
  Ank cucu mlayu jd kulibatak cina komeneh.
  Kepalabapak yg mlayu jd baroa komeneh.

  Burong pepet ,burong lah engang.
  Sekarang bolehlah terebang tingi.
  Hareta kami (koli) coma sekangkang.
  Hareta menteri (baroa) bergonoi-goni.

  ReplyDelete
 31. sekarang tersedak-sedak kena kencing ngn pakatan haramjadah..padan la muka

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...