Monday 23 July 2018

KENAPA PAS MASIH TIDAK BERANI BERTERUS-TERANG SOKONG UMNO?


Pelbagai hujah kedengaran saat ini di sebalik keputusan Pas tidak meletakkan calonnya di Sungai Kandis, meskipun secara nyatanya ia adalah bermakna parti itu mahu calon PKR yang mewakili Pakatan Harapan lebih mudah dapat ditewaskan.


Dengan hasrat mahu calon PKR tewas, maka sudah terang lagi bersuluh Pas sebenarnya inginkan kemenangan berpihak kepada calon UMNO yang mewakili BN.


Dalam erti kata lain, jika dulu Pas mahu lawan UMNO, kini parti itu adalah kawan kepada UMNO.


Malangnya, tidak seperti biasa dalam adat orang berkawan, Pas masih takut-takut dan enggan berterus-terang mengenai hubungannya dengan UMNO, walaupun tindakan atau perbuatan sangat jelas ke arah itu.


Hanya beberapa jam setelah Ketua Penerangan Pas, Nasruddin Hassan mengeluarkan kenyataan tentang hasrat sebenar Pas memberi laluan kepada UMNO bertanding ialah untuk memudahkan calon PKR ditewaskan, perkara itu kemudiannya segera dinafikan oleh pemimpin Pas yang lain.

Menurut Pengarah Pilihanraya Pas Pusat, Dr. Ahmad Shamsuri Mokhtar, keputusan tidak bertanding itu sebenarnya dibuat atas pertimbangan pelbagai faktor, termasuk kedudukan kewangan parti.


Ia adalah keputusan Pas sendiri atas pelbagai faktor setelah mendapat pandangan daripada rakan-rakan di Selangor sendiri, ujar beliau yang juga Menteri Besar Terengganu.


Soalnya, sejak bila Pas mengamalkan sikap sedemikian?


Bukankah Pas selama ini mengamalkan sikap keras kepala dan ingin bertanding di mana-mana saja kerusi yang pernah ditandinginya?


Lagi pun, kalau tidak mahu dilihat sengaja memberi laluan kepada UMNO, bukankah lebih baik Pas meletakkan calon dalam pilihanraya itu yang juga boleh dianggap sebagai sebahagian daripada misi dakwah dan jihad sebagaimana yang kerap dilaungkan selama ini?


Tidak cukup dengan itu, melalui kenyataan oleh Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan kemudinanya pula, beliau  juga menyeru ahli dan penyokong Pas agar mengundi berasaskan pertimbangan Melayu - Islam dalam pengundian 4 Ogos nanti.


Sehubungan itu,  katanya, ahli dan penyokong Pas diarahkan membuat pilihan berpandukan pertimbangan Melayu - Islam serta kepentingan masa depan negara.


Pas juga mengambil keputusan tidak meletakkan calon di Sungai Kandis, begitu juga di Balakong nanti, adalah kerana ingin menunggu hasil post mortem PRI14 yang sedang disiapkan, tambahnya lagi.


Kenapa susah-susah berhujah berkaitan Melayu dan Islam, sedangkan kedua-dua calon yang diletakkan oleh PKR dan UMNO ialah Melayu yang beragama Islam?


Siapakah Melayu dan Islam yang dimaksudkan itu?


Apakah Pas bermaksud kerajaan Pakatan Harapan tidak mewakili Melayu dan Islam?

Sejak bila Pas begitu terikat dengan hasil post mortem sehingga tidak meletakkan calon dalam mana-mana pilihanraya?


Secara mudahnya, bukankah lebih mudah difahami jika Pas berterus-terang meminta ahli dan penyokong parti itu mengundi calon parti tertentu, baik UMNO atau PKR, berdasarkan kecenderungan serta minat Pas sendiri?


Kenapa masih perlu bersembunyi-sembunyi dan takut-takut menyatakan pendirian?


Tambahan lagi, tidakkah episod angan-angan untuk menjadi "king maker" atau  pun penasihat kepada kerajaan sudah pun berakhir dengan keputusan PRU14 yang lalu? (ShahbudinHusin 23/07/2018)

69 comments:

 1. Pas nak sokong ke tak nak sokong UMNO ke, naper cai risau & kesah sangat.
  Takut yer...?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sapa aje nak risau pasal pas dan walaun pemakan tahik?!!

   Gi mampos dengan ko punya lebai2 kimak pelior hanat ko tu... kah kah kah

   Delete
  2. Ada istilah baru ye? Pelior hanat? Makna nya tak sunat, ke?

   Wnon 1135 memang jenis tuh.

   Delete

  3. Bukan takut, cin cai Najib Anon 1135.

   Ha nya nak bersuara sebab kami bebas, korang tak tau ler, gamak nya kuat kesan Jibo dulu ayisk nak tangkap itu ini, Fake News la, apa la, sekang tak berani kecam Jibo, ha nya kecam penghentam Jibo.

   Delete
  4. Auwwww... Takutnya.

   Delete
  5. Jangan Gelak, Mahathir pun kena tipu dengan Sarawak Report   Pada persidangan Dewan Rakyat semalam, Dr Mahathir berkata kerajaan Pakatan Harapan komited merealisasikan janjinya yang terkandung dalam manifesto pilihan raya umum ke-14 termasuk pemberian royalti 20 peratus kepada negeri pengeluar petroleum di negara ini.

   Bagaimanapun, katanya, pihaknya berharap royalti itu digunakan untuk kebaikan negeri-negeri berkenaan dan tidak disalah guna untuk memperkuatkan parti dan lain-lain.

   Sementara itu, Dr Mahathir berkata pihaknya tidak mempunyai maklumat berhubung laporan penahanan ahli perniagaan Low Taek Jhow atau Jho Low di China.

   "Ada orang melaporkan bahawa dia telah ditangkap, tetapi saya tiada maklumat langsung tentang penangkapan beliau. Saya rasa ini salah satu berita palsu," katanya.

   Laman Sarawak Report pada Rabu melaporkan sebuah stesen radio di Hong Kong menyiarkan satu laporan berita berhubung penahanan Jho Low di China. - Bernama


   : Sarawak Report dan Malaysiakini kitab penganut Pakatan Harapan, mereka sanggup tolak hadis fitnah kerana nak sebar maklumat daripada 2 kitab ini....

   Delete
  6. Masih ada orang dok percaya dgn pas parti kapiaq ni ka?

   Macam mana depa dok lilit serban kat atas kepala depa macam tu lah depa dok belit orang lain.

   Nafsu cukup besaq nak jadi king maker konon.

   Dalam pas ni buaya belaka.

   Delete
  7. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU..

   Delete
  8. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  9. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
  10. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Replies
  1. Ye Lin-Sheng Bongkarkan 7 Sifat Cina Malaysia Yang Wajar Melayu Berhati-hati   Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat.

   Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

   1. Pengiktirafan orang cina:

   "Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

   Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

   2. Keangkuhan orang cina:

   "Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini.

   Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

   3. Perkauman orang cina:

   "Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

   Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

   4. Penghinaan orang cina:

   "Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’.

   Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘ketuanan orang putih’ kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

   Delete
  2. APA HEBATNYA HUDUD

   1. SEMUA ORANG KECUT PERUT BILA DENGAR PERKATAAN HUDUD.. ,,BELUM LAGI DILAKSANAKAN....KALAU SUDAH DILAKSANAKAN TENTULAH IA AKAN MEMBERI KESAN MAKSIMA KEPADA PENURUNAN JENAYAH...

   2. ANDA MENYALAHKAN ORANG LAIN KERANA TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD SEDANGKAN APA PERANAN ANDA SEBAGAI SEORANG MUSLIM/BERIMAN.,, JIKA ANDA MENGATAKAN HUDUD TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN KERANA PERLUKAN SOKONGAN MAJORITI. MAKA ANDA BERUSHALAH BIAR DAPAT MAJORITI.,, MAHATHIR JADI PM PUN BUKAN DARI PARTI MAJORITI.. BILA ANDA KATA TIDAK SESUAI KERANA ADA KAUM DAN AGAMA LAIN DI MALAYSIA MAKA UNDANG-UNDANG LORD REID LEBIH TIDAK SESUAI DILAKSANAKAN KERANA TIDAK ADA KENA MENGENA PUN DENGAN MANA-MANA UGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA.

   3. HUKUM HUDUD BUKANLAH BARU DIPERKENALKAN OLEH ALQURAN TETAPI TELAH DIPERKENALKAN LAMA DULU OLEH TAURAT/INJIL LAGI.,,,SILA RUJUK SEBAGAI CONTOH HUKUMAN POTONG TANGAN DISEBUT OLEH BIBLE : MARKUS 5:29-30 & 9:43-48, HUKUMAN REJAM/MATI UNTUK PENZINA : DEUTERONOMY 22:22-24,, LEVITICIUS 20:10.. HUKUMAN REJAM DALAM TANAKH YAHUDI : ULANGAN : 17 : 2-17

   4. DI MALAYSIA SENDIRI PERNAH DILAKSANAKAN UNDANG-UNDANG MELAKA PADA ABAD 15 SEHINGGA AWAL ABAD 16...ANTARA LAIN HUKUMAN TERSEBUT IALAH HUKUM BUNUH KE ATAS MUHSAN YANG BERZINA ( FASAL 2 ),,,QISAS: BUNUH DI BALAS BUNUH ( FASAL 5 ),,,POTONG TANGAN KERANA MENCURI ( FASAL 7 ),,,,EKONOMI HARAM AMBIL RIBA ( FASAL 30 ),,,,HUKUMAN MURTAD JIKA TIDAK TAUBAT DIBUNUH ( FASAL 36 ).

   6. HUDUD DARI SEGI BAHASA BERMAKNA BATASAN/HAD/LIMITATION. ISTILAH HUDUD DIGUNAKAN ALQURAN UNTUK HUKUM YANG BERKAITAN DENGAN NIKAH KAHWIN,,FARAID DAN PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD JUGA DIGUNAKAN SECARA UMUM KEPADA SEMUA HUKUM-HAKAM LAIN..DAN AHKIRNYA PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD DIKENALI UMUM SEBAGAI HUKUM JENAYAH YANG MELIBATKAN ROGOL, MENCURI DAN SEBAGAINYA.

   7. SEBABNYA HUDUD DINAMAKAN HAD/BATASAN/LIMITATION IALAH KERANA HUKUM ISLAM MEMPUNYAI 3 LAPISAN/LEVEL HUKUM IAITU HUDUD,,,QISAS DAN TA'ZIR...BERBEZA DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL YANG HANYA MEMPUNYAI SATU LAPISAN SAHAJA...

   8. IA BERMAKSUD UNDANG-UNDANG SIVIL TIDAK KEBAL DARI DICEROBOHI OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA...AKAN ADA PEMIMPIN YANG MENGATASI UNDANG-UNDANG YANG MEREKA KUAT-KUASAKAN..PEMIMPIN INI HAKIKATNYA TELAH MENJADI TUHAN SELAIN ALLLAH SWT.

   9. DALAM UNDANG-UNDANG ISLAM,, DUA LAPISAN ATAS IAITU HUDUD DAN QISAS TIDAK ADA CAMPUR TANGAN MANUSIA SAMA SEKALI HATTA SETINGGI MANAPUN KEDUDUKAN PEMIMPIN ITU...HANYA LAPISAN KETIGA IAITU TA'ZIR SAHAJA YANG DIBENARKAN DIPUTUSKAN OLEH DEWAN RAKYAT/NEGARA.

   10, DALAM ALQURAN ADA DISEBUTKAN BAHAWA ORANG-ORANG KAFIR MENGAMBIL PENDETA/PADERI MEREKA SEBAGAI TUHAN SELAIN ALLAH SWT... INI ADALAH KERANA PADERI/RAHIB MEREKA TELAH MENJADI TUHAN DENGAN MENGUBAH UNDANG-UNDANG ASAL YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT... BARANG SIAPA YANG SETUJU DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAAN MANUSIA TERSEBUT TELAH TERKELUAR DARI IMAN/ISLAM KERANA MELAKUKAN KESYIRIKAN.

   11. OLEH KERANA KITAB-KITAB SUCI SEBELUM ALQURAN TELAH DINODAI DAN DIUBAH OLEH TANGAN-TANGAN PADERI/RAHIB/SAMI/PEMUKA AGAMA MAKA ALLAH MENURUNKAN ALQURAN DENGAN JAMINAN TIADA LAGI PENGUBAHAN OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA UNTUK DIDAULATKAN DI MUKA BUMI….

   Delete
 3. Depa tak berani sebab takut dituduh ada kaitan dengan RM90 juta.

  Tapi majoriti rakyat dah tahu. Yang "penderma" pun dah tak kisah. Sedang gigil lutut, asyik menghitung berapa hari lagi diheret ke mahkamah, lepas tu ke penjara.

  Pemimpin PAS dulu asyik menghitung RM90 juta. Skang dah malu, sebab ramai pengundi dah tahu.

  Jadi bantu Umno cara separuh jalan dan separuh muka aje le.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 5. Sikap negatif orang cina:

   "Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga.

   Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)   6. Isu Tuan Rumah:

   "Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta.

   Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

   7. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:
   "Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula.

   Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman.

   Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


   : Sebenar orang Cina di Malaysia tak ada masalah, yang masalahnya DAP menanam sikap perkauaman tebal secara tersembunyi dan suatu matlamat menguasai Malaysia demi anak cucu mereka.. itulah titik orang Cina buka Islam menaruh curiga kepada Melayu Islam yang benar-benar nak mendekati agamanya....

   Delete
  2. "7. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:"

   Nyata Melayu Najib dan geng nya. Beri macam macam projek lapada Chiina hingga menjejas kedaulatan negara, Kata Tun.

   Delete
  3. "Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar."

   Itu lah jenis Melayu Najib. Sopan santun, tonggang tonggek kapada syarikat China.

   Jugak bersopan santun, bersubahat dengan Cina Malaysia, seleweng 1MDB dan songlap berbilion Ringgit.

   Delete
 4. Mari berbalas pantun:

  Pergi ke pasar membeli ketam
  Belikan juga rempam segenggam
  Saja nak tanya mintri kasut hitam
  Bila nak hapus tol Spg Renggam?

  Ada cai blh tolong jawab?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini jawapan dari Dr MAZA:

   Pergi ke kedai mencari penyapu
   Belikan seguni gula dan garam
   Tak tunai janji bermaksud menipu
   Menipu pengundi hukumnya haram

   Delete
  2. Sorong papan tarik papan
   Buah keranji dalam perahu
   Bohong sakan pakatan harapan
   Melayu benci mereka tak tahu

   Delete
  3. Melayu umno masih berpantun walaupun dah dihumban ke dalam tong taik. Dah kalah masih bermimpi org Melayu sukakan mereka. Kesian umno!!! Ingatkan macai ramai, rupa-rupanya macai guna sepuluh nama.

   Delete
  4. Macam najib la masa bentang belanjawan bile tah, tak minat nak Ingat. Berpantun bersajak Kata Tun, Konon nak perlekehkan saya. Muka najib masa baca pantun pun berkerut kerut kata Tun lagi Tapi hasilnya, melingkup, apekan daya. Kalau org tak Suka buat la ape pun, tinggal la 79 aje. To Belum ponorogo Berpantun plak. Mau tinggal 19 plak. Skang tinggal Berapa. 50 Lebih kan. Tak minat nak Ingat. Sebok Tun kena tipu. Org Umno lagi kena tipu dgn Indon ponorogo tak Ingat ke. Bapa saya Dari ape rogo tak Tau. Mak saya Dari ponorogo. IC biru Tun mane. Nak menipu pun belajo tgk cermin dulu...

   Delete
  5. Heh he he... cai2 cap munge.
   Nak tanya sikit.
   Parti mana kerusi paling banyak kat parlimen?
   Parti mana kerusi paling ciput?

   Harap bentuk KERA-jaan pun dgn bantuan puak pemakan babi...
   Ki kik kik...

   Delete
  6. Pohon berbunga daunnya lebat
   Tumbuh sebelahan tandan kelubi
   Cai2 cap munge perasan hebat
   Harapkan bantuan pemakan babi

   Kah kah kah...

   Delete
  7. Najib pun minta tolong pemakan babi CIA tapi kena ludah. Phuuuiii. Terkena cai cai dedak.
   Kah kah kah

   Delete
  8. Kahkahkah... Kadang2 cemburu membuatkan org hilang waras. Meh aku jawab pantun hang:

   Buah langsat kuning mencelah,
   Senduduk tidak berbunga lagi,
   Masa PRU 14 lingkup kalah,
   Malunya, jalan tunduk macam kikiki... (isilah tpt kosong)

   Moral of the story, org lain pun boleh buat pantun yg lagi teruk dari hang.

   Delete
  9. Dr.P. Ramasamy pendokong Teroris LTTE atau Modi?   Presiden Skuad Mubaligh Malaysia, Saudara Zamri Vinoth Abdullah dan Saudara Alfie Ng mempersoalkan kenapa Timbalan Ketua Menteri II Negeri Pulau Pinang, Dr.Ramasamy begitu tekad untuk melihat Dr.Zakir Naik dihantar pulang ke India untuk di adili oleh Mahkamah India di atas tuduhan menyokong kumpulan pengganas dan pengubahan wang haram?

   Vinoth Abdullah sebaliknya mendedahkan betapa pemimpin DAP Pulau Pinang itu sendiri sebenarnya adalah seorang penyokong kuat kumpulan teroris Tamil Sri Lanka @ LTTE yang telah diharamkan oleh kebanyakan negara di dunia!


   Pada hemat saya, penentang penentang kehadiran Dr.Zakir Naik, pendakwah #1 dunia amat tercabar bila Dr.Zakir Naik amat handal melawan setiap hujah para pemuka kefahaman puak bukan Islam dan dapat menghuraikan secara tepat dan amat terperinci akan ajaran ajaran sebenar golongan ini yang terpesong dan tersasar.

   Bila berhadapan Dr.Zakir saja, pemuka pemuka Hindu akan seringkali kalah didalam debat atau berbahas dengan Dr.Zakir Abdul Karim Naik! Saksikan satu contoh keadaan ini:

   Ini punca utama kegusaran mereka dan sebolehnya mereka mahu melihat Dr.Zakir ditangkap dan dipenjarakan oleh Kerajaan India pimpinan extremis Hindu Narendra Modi yang menjadi dalang utama pembunuhan lebih dari 790 nyawa umat Islam dan 254 orang Hindu di Gujarat, India pada bulan Disember tahun 2002.

   Laporan dari sumber sumber lain menyatakan lebih dari 2000 umat Islam yang dibunuh gerombolan pelampau agama Hindu dan beribu ribu kes wanita wanita dan kanak kanak Muslim di rogol beramai ramai dan kemudian di bakar hidup hidup sehingga rentung oleh ekstremis ekstremis BJP-VHP RSS pimpinan Modi.   Semua kejadian ini terakam secara nyata melalui video dan boleh di siasat di laman Youtube. Bukan fitnah atau rekayasa.

   Saksikan rakaman video di bawah dimana salah seorang Anggota Parti BJP Narendra Modi mendedahkan bahawa Narendra Modi yang berkuasa sebagai Ketua Menteri Gujarat ketika itu memberikan izin kepada anggota anggota BJP untuk melakukan apa sahaja terhadap umat Islam di Gujarat selama 3 hari dan selepas 3 hari itu Narendra Modi akan memerintah supaya semua berhenti. Begitulah yang terjadi. Pembantaian dan pemerkosaan serta pembunuhan ribuan umat Islam di Gujarat pada tahun 2002 itu.   Saksikan PENGAKUAN NARENDRA MODI bahawa Ia tetap akan melakukan apa yang telah ia lakukan pada bulan Disember 2002 jika ia diberi peluang untuk berada semula pada waktu itu:


   Berikut adalah pendedahan seorang pegawai polis India bahawa ia ada semasa Narendra Modi mengarahkan pegawai pegawai polis Gujarat untuk membiarkan keganasan berlangsung selama beberapa hari untuk membenarkan aktivis aktivis BJP-VHP RSS untuk membunuh dan membantai umat Islam Gujarat pada tahun 2002:   Saksikan perkongsian seorang penggali kubur tentang arahan kepada nya untuk menggali 10 lobang besar untuk mangsa mangsa pembantaian di Gujarat:   Orang orang seperti Narendra Modi dan P.Ramasamy tak ada belas kasihan langsung. Tengok wajah mereka sahaja dah tahu akan betapa kejam dan bengis mereka ini berbanding dengan Dr.Zakir Naik.
   Sebab tu YAB Perdana Menteri kita Tun Dr.Mahathir Mohamad tidak akan menyerahkan Dr.Zakir Naik untuk di mangsakan ekstrimis Hindu India.

   Dr. P.Ramasamy patut di siasat Polis Di-Raja Malaysia berikutan pendedahan tentang kaitannya menyokong kumpulan teroris LTTE Sri Lanka!

   Akhbar Colombo Gazette turut melaporkan tentang Ramasamy ini.


   : Umat Islam di negara ini telah membiarkan api permusuhan mula membakar orang Islam di Malaysia ini... akibat perebutan kuasa dan tamak untuk menjadi pmimpin....

   Delete
  10. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 5. pas umno blhla pakat2 tulis surat pd cia minta nyawa bg menang di sg kandis.

  jgn lewat sgt nnti mcm pru14 lg 5 ari br nk bg surat. pening cia nk tolong last minute.

  pas umno pun dh ada hubungan dgn cia.. lbh mudah kn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setelah gagal membukti 1MDB, Najib disasar pula dengan kuasa asing & CIA   Pakatan Harapan (baca Mahathir ) sehingga hari ini masih gagal mendakwa Najib atas salahlaku 1MDB kini mencari iktiar lain untuk mengaitkan Najib bagi membenarkan tuduhan mereka selama ini kepada Najib.

   Seperti biasa Pakatan Harapan menggunakan media asing memdedahkan kononnya sepucuk surat dikatakan ditulis oleh pegawai risikan tertinggi di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Razak kepada Agensi Perisikan Pusat (CIA) yang melakarkan bekas perdana menteri itu sebagai sekutu AS yang boleh bekerjasama dengan Washington, berbanding Dr Mahathir yang “anti-Barat” dan “anti-Yahudi”.
   Najib bagaimanapun berkata beliau tidak pernah mengarahkan surat itu ditulis dan tidak tahu menahu tentang kewujudannya, tetapi satu salinan yang dilihat antara lain, memuji “dasar luarnya yang progresif”, dengan berkata Malaysia merupakan sekutu penting AS dan satu-satunya rakan kongsi paling berwibawa di rantau Asia Tenggara kerana negara lain sama ada terlalu kecil, terlalu pro-China atau “terlalu sibuk dengan masalah domestik mereka”.

   “Puan Yang Berbahagia tentu maklum bahawa Mahathir bukanlah seorang pembaharu yang akan mengukuhkan kepentingan nasional Malaysia kerana beliau menyertai pembangkang untuk kepentingan dirinya sendiri,” kata surat itu kepada Gina Haspel, pengarah CIA.

   Surat tersebut dikatakan ditulis bagi pihak Malaysia External Intelligence Organisation (MEIO) dan ditanda tangani oleh Datuk Hasanah Ab Hamid, yang mengetuai sebuah unit di bawah Bahagian Penyelidikan Jabatan Perdana Menteri.

   Berikut adalah terjemahan teks penuh surat berkenaan bertarikh 4 Mei 2018, hanya seminggu sebelum pilihan raya yang menamatkan kuasa Barisan Nasional selama lebih 60 tahun.

   Pejabat Ketua Pengarah
   Bahagian Penyelidikan
   Jabatan Perdana Menteri
   Malaysia

   Puan Yang Berbahagia
   Cik Gina Haspel
   Pengarah (Lantikan)
   Agensi Perisikan Pusat
   Amerika Syarikat

   Yang Berbahagia Gina, semoga anda sihat sejahtera.

   Dengan takzim saya amat menghargai peluang untuk mengucapkan selamat kepada Puan Yang Berbahagia dan berharap Puan sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera.

   Pertama, bagi pihak Malaysia External Intelligence Oraganization (MEIO), saya mahu merakamkan ucapan tahniah kepada Puan atau lantikan sebagai Pengarah (Lantikan) Agensi Perisikan Pusat (CIA) baru-baru ini.

   Saya juga mahu mengambil peluang ini untuk memaklumkan kepada Puan tentang pilihan raya umum di Malaysia yang bakal diadakan pada 9 Mei 2018.

   Malah seperti yang Puan sedia maklum, ia berkemungkinan besar merupakan pilihan raya paling sengit dalam sejarah Malaysia. Parti pembangkang, selain PAS, kini telah bergabung membentuk sebuah pakatan rapuh, Pakatan Harapan, dan melantik bekas perdana menteri berusia 93 tahun, Mahathir Mohamad sebagai pemimpin mereka dalam pilihan raya kali ini.

   Pada masa lalu, Mahathir bersikap anti-Barat, anti-Yahudi, autokratik, menutup mulut pengkritik dengan keras, dan mengabaikan sama sekali hak asasi manusia dan pemerintahan berdasarkan undang-undang.

   Pada zaman pemerintahan beliau Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) disalah guna dengan meluas untuk kepentingan agenda politiknya sendiri dan membolehkan beliau memerintah Malaysia selama lebih 2 dekad.

   Delete
  2. Bagus le siapa yang keluorkan surat Hasanah Ab Hamid (popmpuan ke dia?) yang menunjukkan kebodohan gomen Najib bukan saja di peringkat PM dan menteri2, tapi jugak di peringkat pegawai2 gomen yang patut menasihat si totol politico.

   Tidak pernah terfikir, dan tidak masuk akal mungkin ada nya gomen negara lain buat macam gomen Jibo tuh.

   Mesti gelak ketawa depa di luar negara seluruh dunia bila membaca berita itu. Betapa malu nya Jibo dan Hasanah Ab Hamid (popmpuan ke dia?).

   Delete
  3. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN SEKULAR/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP.

   Delete
 6. Gn..kami ketinggalan artikle..nak tambah pecerahan persoalan cikgu dan kasut hitam..
  Jd kasut hitam simbol kelahapan serta keangkuhan kerajaan puaka tu..setiap kali kami lihat ank murib berkasut hitam maka gambaran kerangkusan kerajaan saka puaka tu x hilang..apatah lg sesuai dkaki..nasib baik ko bhai..kpm x tukar baju seluar hitam..emm memang tentu puak umno korang dusung ke kuburan lh.. x lama lg..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maka kasut warna berkenaan pun penting..hahahahantutingtonggeng..keh keh keh keh..

   Delete
  2. .

   4. Empat parti yang membentuk Pakatan Harapan, iaitu Parti Keadilan Rakyat, Democratic Action Party, Parti Amanah Negara dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia tidak mengemukakan cadangan yang konkrit dan munasabah dalam manifesto mereka berkaitan dasar luar Malaysia. Ini boleh merosakkan hubungan dua hala antara 2 negara kita, selain semakin menggugat kestabilan keadaan keselamatan di Asia Tenggara.

   Selain itu, manifesto tersebut juga tidak menggambarkan kemampuan pakatan tersebut memahami dan menangani ancaman geostrategi yang dihadapi dunia, apatah lagi kemampuan bekerjasama dengan AS dalam menangani cabaran itu. Ini menimbulkan kebimbangan dalam kalangan agensi keselamatan di Malaysia dan rantau ini.

   5. Sebaliknya kerajaan Barisan Nasional di bawah kepimpinan Perdana Menteri Najib, yang mentadbir Malaysia sepanjang 9 tahun lepas, telah membuktikan bukan sahaja amalan dasar luar yang mantap dan progresif, tetapi juga banyak menyumbang ke arah pengukuhan keselamatan rantau ini melalui penglibatan aktif dalam mewujudkan keamanan dan kestabilan serantau.

   Tidak seperti Mahathir, Perdana Menteri Najib dikenali sebagai sekutu penting AS dan akan terus menyokong kehadiran AS di rantau ini. Tanpa kehadiran Perdana Menteri Najib sebagai pemimpin negara ini, AS bakal kehilangan rakan kongsi yang boleh dipercayai di Asia Tenggara memandangkan Filipina telah memutuskan ikatan dengan AS, sementara Singapura dan Brinei terlalu kecil untuk memberi impak dan Thailand serta Indonesia pula terlalu sibuk dengan masalah domestik mereka sendiri. Dalam pada itu negara-negara Indochina, kecuali Vietnam, terlalu cenderung kepada China.

   6. Seperti makluman Puan Yang Berbahagia, di bawah Perdana Menteri Najib, Malaysia terus aktif terlibat dalam menamatkan konflik bersenjata yang berpanjangan di selatan Filipina dan selatan Thailand.

   Baru-baru ini, melalui ASEAN dan Pertubuhan Negara Islam (OIC), Malaysia memainkan peranan penting dalam mencari penyelesaian bagi krisis Rohingya yang berkemungkinan muncul sebagai punca baru ancaman pengganas di rantau ini.

   Perdana Menteri Najib juga telah mewujudkan sebuah hospital lapangan yang serba lengkap dan dikendalikan oleh Kementerian Pertahanan di Cox Bazar, Bangladesh bagi memenuhi keperluan lebih 700,000 pelarian Rohingya.

   7. Dalam usaha menghadapi ancaman terorisme, Malaysia berbangga menjadi sekutu AS, dan langkah Washington memilih Kuala Lumpur sebagai lokasi bagi Southeast Asia Regional Centre for Counter-Terrorisme (SEARCCT) dan Regional Digital Counter-Messaging Communication Centre (RDCCC) tajaan AS.

   Selain itu, MEIO juga merupakan pengerusi bagi AIC-CTC sejak ia dilancarkan Perdana Menteri pada Disember 2016. AIC-CTC bersama-sama 5 rakan kongsinya, termasuk perkhidmatan risikan anda yang sangat dihormati bekerjasama rapat dalam usaha-usaha anti-terorisme.

   8. Sejak Perdana Menteri Najib Razak mengambil alih kepimpinan negara, Malaysia dikenali di peringat antarabangsa sebagai sebuah negara Islam moderat dan progresif. Penubuhan Global Movement of Moderates adalah bukti terhadap kepimpinan beliau memajukan kesederhanaan, keamanan bersama dan menghormati sikap saling memahami, meraikan dimensi kepelbagaian yang kaya, selain menyekat ekstremisme di peringkat global.

   9. Berkaitan ancaman nuklear Korea Utara, Malaysia sentiasa menyokong resolusi UNSC dan pendekatan tekanan maksimum AS ke atas Pyongyang. Ini termasuklah penggantungan pengambilan pekerja dari Korea Utara, menuruntarafkan hubungan diplomatik, dan menguatkuasakan sekatan perdagangan serta ekonomi.

   Malaysia juga mengalu-alukan Sidang Puncak AS-Korea Utara yang bakal diadakan dan bersikap optimis akan natijah positifnya yang akan mengurangkan ketegangan di Semenanjung Korea dengan banyaknya.

   Delete


  3. 13. Puan Yang Berbahagia tentu maklum bahawa Mahathir bukanlah seorang pembaharu yang akan mengukuhkan kepentingan nasional Malaysia kerana beliau menyertai pembangkang untuk kepentingan dirinya sendiri. Dalam pada itu pihak pembangkang pula berharap untuk menmpergunakan kecekapannya berpolitik untuk mengalahkan parti Perdana Menteri Najib.

   14. Saya berharap perkhidmatan risikan Puan yang dihormati akan melaporkan kepada Setiausaha Negara tentang keruwetan mengendalikan pilihan raya ini di pihak Perdana Menteri Najib dan keperluan mendapatkan sokongan AS kepada kerajaan sekarang hatta sekiranya kami memenanginya dengan majoriti mudah satu kerusi sekalipun.

   Apa-apa isyarat yang menunjukkan bahawa kerajaan AS akan terus menyokong Perdana Menteri Najib dan kerajaan pimpinan beliau akan membantu mengukuhkan kestabilan kami dan memperkuatkan hubungan mesra sedia ada yang didorong oleh hubungan baik antara 2 pemimpin kita.

   15. Saya juga amat berharap hubungan persahabatan antara kita juga dan kerjasama erat antara MEIO dan CIA akan terus subur pada tahun-tahun akan datang untuk kebaikan bersama negara kita.

   16. Salam takzim dan hormat daripada saya.

   Yang benar,
   Datuk Hasanah Ab Hamid
   Ketua Pengarah.

   : Semenjak Pakatan Harapan memerintah, makin banyak berita dan maklumat palsu tersebar sehingga rakyat tidak tahu siapa sebenarnya yang benar....

   Delete
  4. Terbaik sdr Justice League

   Delete
  5. Masalah disiplin lebih penting daripada kasut hitam   Bekas Penasihat Sosio-Budaya Kerajaan, Tan Sri Rais Yatim mempersoal kewajaran langkah Kementerian Pendidikan melaksanakan pemakaian kasut hitam bagi semua murid sekolah bermula tahun hadapan.

   Katanya, beliau pelik apabila kementerian mendahulukan isu kasut hitam, sedangkan banyak lagi isu penting yang perlu ditangani termasuk masalah displin pelajar.

   “Apa pentingnya murid seluruh negara tukar kasut warna hitam? Tiada hal ehwal yang lebih pentingkah? Gudang kasut tentu gembira. 7 juta murid sudah tentu berdepan dengan ekonomi RM 350-400 juta.

   “Bukankah soal disiplin sekolah lebih mustahak? Bukan kasut hitam,” katanya menerusi status di Facebooknyanya hari ini.

   Beliau berkata demikian mengulas pengumuman Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik semalam bahawa pelajar sekolah memakai kasut hitam b

   Langkah itu susulan terdapat rungutan ibu bapa mengadu dan meminta supaya anak-anak mereka tidak memakai kasut putih.


   : Kasut hitam menyembunyikan kekotoran macam PH menyembunyikan perangai buruk mereka....

   Delete
  6. Tahun depan, baju sekolah pula warna hitam... senang jaga, tak teruk nak basuh...

   Ki kik kik...
   Mcm ca ya nun alip mampos...

   Delete
  7. Kenapa tanya LGE tanyalah Husam   KUALA LUMPUR: Tidak terdapat sebarang kaedah transaksi kewangan berlaku bagi membuktikan tuduhan kononnya pihak PAS menerima RM90 juta daripada pihak Umno.

   Ahli Parlimen Pendang, Awang Hashim berkata, sekiranya perkara tersebut wujud, pasti terdapat transaksi melibatkan pemindahan antara bank atau akaun pemberi dan penerima.

   Bahkan, jika berlaku secara tunai pula terangnya, jumlah RM90 juta akan memerlukan satu lori trailer untuk melaksanakannya dengan diiringi pihak keselamatan.

   "(Cara) Kedua dengan kaedah cek, ia mempunyai nombor akaun, nombor cek, tarikh dan penerima pembayaran. Boleh tahu kepada siapa dan masuk ke dalam akaun siapa.

   "Ketiga, melalui 'Telegraphic Transfer' (TT) juga memerlukan akaun pihak pemberi dan penerima. Di mana transaksi ini dipanggil 'knock off number test code' antara Pengurus Bank kedua-dua akaun.

   "Barulah setelah itu boleh dikreditkan masuk ke dalam akaun wang tersebut," jelas beliau yang berpengalaman puluhan tahun sebagai Pegawai Kewangan di sebuah bank.

   Menerusi kaedah keempat yakni internet pula terang Awang, transaksi tidak boleh berlaku melebihi USD10,000 serta mesti diketahui Bank Negara yang memantau.

   Perkara sama juga dikemukakan beliau sebagai soalan semasa mencelah ucapan membahas Titah DiRaja oleh Ahli Parlimen Kubang Krian pada sesi tersebut hari ini.


   : Tony Pua minta tanya LGE bila ditanya oleh PAS. Sepatutnya Pua tanya Husam dia ni semasa sebelum PRU-14 hebat bercakap pasal bukti RM90. Husam sanggup jadi pembohong demi untuk menang tapi malangnya dia kalah. Sudahlah kalah dia semacam "sampah buruk" aje....

   Delete

  8. Anonymous23 July 2018 at 14:44,

   Menyumbat sesama sumbat aje le antara korang berdua ..

   Delete
  9. Ke ko "berdua" ada orang yang sama, asyik menipu masuk koman atas banyak nama.

   Nanti aku lapang aku keluorkan bukti bagi nya.

   Delete
  10. Bagus le siapa yang keluorkan surat Hasanah Ab Hamid (popmpuan ke dia?) yang menunjukkan kebodohan gomen Najib bukan saja di peringkat PM dan menteri2, tapi jugak di peringkat pegawai2 gomen yang patut menasihat si totol politico.

   Tidak pernah terfikir, dan tidak masuk akal mungkin ada nya gomen negara lain buat macam gomen Jibo tuh.

   Mesti gelak ketawa depa di luar negara seluruh dunia bila membaca berita itu. Betapa malu nya Jibo dan Hasanah Ab Hamid (popmpuan ke dia?).

   Delete
  11. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN HARGA HARTANAH NAIK MELAMBUNG DAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH OLEH MAJORITI RAKYAT MALAYSIA….DATA DARIPADA KWSP MENDAPATI 90% RAKYAT MALAYSIA BERPENDAPATAN BULANAN TIDAK LEBIH RM5000….INI BERMAKNA KEDIAMAN YANG MAMPU DIMILIKI MEREKA TIDAK LEBIH DARIPADA RM180,000…

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 7. Mari berbalas pantun:

  Di waktu malam tidur pun nyenyak
  Hilang lah rasa penat dan semput
  Di parlimen parti mana paling banyak
  Dan parti mana pula yg paling ciput?

  Cuba cai2 tomato cap munge jawab...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenapa tanya LGE tanyalah Husam   KUALA LUMPUR: Tidak terdapat sebarang kaedah transaksi kewangan berlaku bagi membuktikan tuduhan kononnya pihak PAS menerima RM90 juta daripada pihak Umno.

   Ahli Parlimen Pendang, Awang Hashim berkata, sekiranya perkara tersebut wujud, pasti terdapat transaksi melibatkan pemindahan antara bank atau akaun pemberi dan penerima.

   Bahkan, jika berlaku secara tunai pula terangnya, jumlah RM90 juta akan memerlukan satu lori trailer untuk melaksanakannya dengan diiringi pihak keselamatan.

   "(Cara) Kedua dengan kaedah cek, ia mempunyai nombor akaun, nombor cek, tarikh dan penerima pembayaran. Boleh tahu kepada siapa dan masuk ke dalam akaun siapa.

   "Ketiga, melalui 'Telegraphic Transfer' (TT) juga memerlukan akaun pihak pemberi dan penerima. Di mana transaksi ini dipanggil 'knock off number test code' antara Pengurus Bank kedua-dua akaun.

   "Barulah setelah itu boleh dikreditkan masuk ke dalam akaun wang tersebut," jelas beliau yang berpengalaman puluhan tahun sebagai Pegawai Kewangan di sebuah bank.

   Menerusi kaedah keempat yakni internet pula terang Awang, transaksi tidak boleh berlaku melebihi USD10,000 serta mesti diketahui Bank Negara yang memantau.

   Perkara sama juga dikemukakan beliau sebagai soalan semasa mencelah ucapan membahas Titah DiRaja oleh Ahli Parlimen Kubang Krian pada sesi tersebut hari ini.

   : Tony Pua minta tanya LGE bila ditanya oleh PAS. Sepatutnya Pua tanya Husam dia ni semasa sebelum PRU-14 hebat bercakap pasal bukti RM90. Husam sanggup jadi pembohong demi untuk menang tapi malangnya dia kalah. Sudahlah kalah dia semacam "sampah buruk" aje....

   Delete
  2. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU ( EKSTREM )..

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 8. Berbaju kebaya lenggang si nyonya
  Petah bercakap orangnya peramah
  Bolehkah saya tumpang bertanya
  Bilakah nak dapat EPF suri rumah?

  Ki kik kik...
  Cuba cai2 tomato tolong jawab bagi pihak Nek Jijah kipas...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Untuk atasi kebangkitan Melayu Dr Maszlee buat u-turn   Setelah hasil kajian rambang menunjukkan hampir 70% sokongan kepada tidak mengiktiraf sijil UEC, Pakatan Harapan mula buat u-turn. Ni semua buat kerja untuk cari publisiti bukan untuk kepentingan membangunkan negara.

   Semalam Menteri Pendidikan, Maszlee Malik berkata pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) tidak termasuk dalam janji 100 hari pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

   “Kami sedang mengkaji data tersebut, itu janji 100 hari, UEC tidak termasuk dalam janji 100 hari,” katanya menerusi Bicara Minda di Kompleks Karangkraf hari ini.

   Maszlee berkata, beliau konsisten dalam isu pengiktirafan UEC.

   “Apabila orang bertanyakan UEC, saya katakan memang ia terdapat dalam manifesto PH, tetapi saya tak terburu-buru mengiktirafnya.”


   : Selagi boleh pusing, pusing asalkan boleh jawab pembohongan PH....

   Delete
  2. Meluat aku tengok budak kecik asyik Ki kik kik...

   Komen takda isi

   Sebab otak takda isi

   Delete
  3. Depa "berdua" ada lah orang yang sama, masukkan komen2 pakai banyak nama.

   Pelesit. Nanti aku akan keluorkan bukti nya.

   Delete
  4. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 9. Dalam proses lah tu.

  Mula-mula malu-malu lama-lama betul-betul sebulu..

  Apabila PAS menyatakan sokongan terbuka kepada UmNo, maka Amanat Haji Hadi akan benar-benar membelit PAS dan mereka takkan mampu untuk menyelit dan beralasan lagi.

  Cuma seperti biasa, mereka akan mendapatkan dalil lain pula untuk menyokong tindakan tersebut. Cuma beza pada kali ini ialah tali untuk menyambung pembohongan telah pun habis, dan talinya akan tiba di penghujung tanpa dapat disambung lagi.

  Sebagaimana UmNo, PAS juga sedang berada di hujung hayatnya dan akan berkubur bersama-sama UmNo apabila tiba masanya.

  In shaa Allah.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Relax ost John. Tak lama lagi dah Bg Non nak jadi PM.

   Delete
  2. Yang penting nya ia lah Bang Jibo nak kena heret ke mahkamah, akhir nya ke penjara.

   Kak Mah tersedu sedu dihari tak lma selepas itu.

   Delete
  3. Mak Mok suap Bang Jib kueh ke mulut nya di Parlimen in a surprise birthday party, konon.

   Masih ingat depa ada kuasa, nak buat Parlimen mcm rumah Kepala Bapak Depa.

   Kejatuhan Bang Jib lebih 50% sebab Fat Mama. Never takes no for an answer, the bit.h.

   Bila dia masuk penjara nanti, dia tau le.

   Delete
  4. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.

   Delete
 10. Kerana begitu besar malu nya kpd Jibo dan gomen nya, dan, bagi tujun memperingatkan pihak2 berkenaan jangan le buat malu mcm itu lagi dimasa depan, di keluorkan sekali lagi komen jawapan aku yang di atas itu, seperti berikut:

  Bagus le siapa yang keluorkan surat Hasanah Ab Hamid (popmpuan ke dia?) yang menunjukkan kebodohan gomen Najib bukan saja di peringkat PM dan menteri2, tapi jugak di peringkat pegawai2 gomen yang patut menasihat si totol politico.

  Tidak pernah terfikir, dan tidak masuk akal mungkin ada nya gomen negara lain buat macam gomen Jibo tuh.

  Mesti gelak ketawa depa di luar negara seluruh dunia bila membaca berita itu. Betapa malu nya Jibo dan Hasanah Ab Hamid (popmpuan ke dia?).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betapa bodoh nya Hasanah (saya pun ingin tahu perempuan ke dia?) mengeluarkan surat itu.

   Sama ada dia tidak terfikir atau sengaja menutup mata nya dan menyumbat telinga nya dari berita berita dan Keterangan Akhbar US DoJ bertarikh 15 Jun 2017 berkaitan "misappropriation of 1MDB funds and money laundering" itu.

   Sudah dapat anugerah Tan Sri ke dia sejurus sebelom Najib lingkup?

   Atau dia belom sampai tahap yang layak di anugerah Tan Sri? Jika demikian, dua kali bodoh lah dia.

   Delete
  2. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA ARAB SAUDI DAN IRAN. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 11. Membilang hari...
  Menjelang 100 hari...
  Dah 74 hari...
  Tinggal lagi 26 hari...
  Untuk PH dinobatkan KERA-jaan HARAM
  Ingat fatwa mopti Perlis:
  "Perbuatan menipu pengundi adalah haraamm..."

  Ki kik kik...
  Tak lama lagi dah KERA-jaan tomato dgn mintri2 sarkas nak mendapat title 'HARAM'...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bilang. Jangan tak bilang. Bak kata 'Sultan Melaka', palabana.

   Delete
  2. ye lps 100 msia jd syurga.

   amatlah kecil sel2 otak tengah walaun dn umnu ini ye

   Delete
  3. KEJATUHAN KERAJAAN ISLAM MELAKA

   1. PERKATAAN MELAKA DIAMBIL DARI BAHASA ARAB ( MULAQAT ) IAITU TEMPAT PERTEMUAN ( PEDAGANG-PEDAGANG DARI SELURUH DUNIA )…KERAJAAN ISLAM MELAKA DI KEMUNCAK KEGEMILANGANNYA ADALAH PADA MASA PEMERINTAHAN SULTAN ALAUDDIN RIAYAT SHAH DI MANA BELIAU ADALAH SEORANG YANG ALIM DAN FAQIH DALAM HUKUM-HAKAM ISLAM…DI ZAMAN BELIAULAH HUKUM HUDUD DILAKSANAKAN…KEPERIBADIAN BAGINDA SEPERTI UMAR AL KHATTAB DI MANA BAGINDA PADA MALAM HARI MERONDA SEORANG DIRI DAN BERJAYA MEMBUNUH 5 ORANG PEROMPAK DENGAN KEHANDALAN BAGINDA BERSILAT…

   2. SEBELUM ITU KERAJAAN MELAYU FUNAN DI CATAT SEBAGAI EMPAYAR PERTAMA DI ASIA TENGGARA BEBERAPA ABAD SEBELUM MASIHI….KERAJAAN INI BERTEMPAT DI CHAMPA ( KAMPUCHEA )…UMAT MELAYU MENJADI BANGSA YANG MAJU DAN BERTAMDDUN DAN BEGITU HEBAT DALAM PERLOMBONGAN EMAS DAN TIMAH…SELAIN ITU BANGSA MELAYU MENJADI RAJA MARITIM DUNIA SEHINGGA LAUT DI SITU DINAMAKAN LAUT CHAMPA….OLEH KERANA SERANGAN YAJUJ MAKJUJ ( CINA/VIET ) BANGSA MELAYU TELAH BERUNDUR KE SELATAN DAN LAUT TERSEBUT TELAH BERTUKAR NAMA KEPADA LAUT CHINA SELATAN….KERAJAAN-KERAJAAN MELAYU LAIN YANG TURUT SAMA TERTUBUH IALAH LANGKASUKA 2M ( PATANI & THAI ),,,KEDAH TUA 5M ( LEMBAH BUJANG KEDAH ),,,GANGGA NEGARA 5M( PERAK ),,,,TAN TAN 6M ( TRENGGANU ),,,CHIH TU 6M ( KELANTAN ),,,SRIVIJAYA 7M ( SUMATERA ) DAN MAJAPAHIT 13M ( JAWA )


   3. KERAJAAN MELAKA KETIKA ITU MEMPUNYAI KELENGKAPAN PERANG YANG TERCANGGIH DI DUNIA KERANA KERAJAAN INI ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA EMPAYAR OTTHMANIAH TERMASUK KERAJAAN ACHEH DAN KERAJAAN SULU…SEPERTI KELENGKAPAN TENTERA AMERIKA JIKA HENDAK DIBANDINGKAN ZAMAN SEKARANG….KELENGKAPAN KETENTERAAN MELAKA KETIKA ITU IALAH 6,000 ARTILERI ( MERIAM BESAR ),,,20 GAJAH PERANG SERTA SENJATA API DI KENALI SEBAGAI ISTINGGAR ( SENAPANG PANJANG ) BAJU BESI SERTA MERIAM-MERIAM KECIL ( ZAMAN SEKARANG SEPERTI RPG YANG MUDAH DIANGKUT ) HASIL KREATIVITI BANGSA MELAYU YANG DICEMBURUI PENJAJAH KETIKA ITU…KOTA MELAKA PULA KETIKA ITU ADALAH DIBINA DARIPADA BATU….

   4. DARI SEGI KELENGKAPAN TENTERA LAUT DAN PERKAPALAN… ANGKATAN LAUT MELAKA YANG SERING MERONDA SEPANJANG SELAT MELAKA,,,LALUAN DAGANG TERSIBUK DI DUNIA SAMPAI SEKARANGPUN DIAKUI KECEKAPANNYA…DI BAWAH KEPIMPINAN TOKOH-TOKOH BERWIBAWA SEPERTI BENDAHARA TUN PERAK DAN LAKSAMANA HANG TUAH,,IA TELAH BERJAYA MEMUKUL MUNDUR ARMADA LAUT THAI…JUGA ANCAMAN MANA-MANA PIHAK…BUKANKAH IA CUKUP BESAR DAN KUAT UNTUK MENJAMIN KESELAMATAN PENDUDUK,,,PENDATANG DAN PEDAGANG SEPANJANG SELAT MELAKA??? …MAMPU MERONDA DARI UTARA SEMANANJUNG SEHINGGA SELATAN KE PULAU JAWA..MEMANTAU DAN MENGHIDU PERGERAKAN MUSUH SEBELUM MEREKA DAPAT MENGHAMPIRI PUSAT PEMERINTAHAN DI KOTA MELAKA…LALU BAGAIMANA KOTA MELAKA YANG DIGELAR BARAT SEBAGAI “VENICE OF THE EAST” BOLEH KALAH DENGAN MUDAH???...PIHAK PORTUGIS SENDIRI MENGAKUI BAHAWA PEJUANG-PEJUANG MELAYU MELAKA ADALAH GAGAH PERKASA DAN TERLATIH DALAM ILMU PEPERANGAN SERTA DILENGKAPI PELBAGAI JENIS SENJATA POTENSI…


   5. INI ADALAH GAMBARAN BAHTERA MELAYU MELAKA ABAD KE 15 YANG DIBERI NAMA MENDAM BERAHI….DALAM SEJARAH MELAYU SULATUS SALATIN DAN HIKAYAT HANG TUAH ADA DICERITAKAN TENTANG BAHTERA SULTAN MAHMUD SHAH MELAKA INI…DIBINA SEKITAR 1453 DI BAWAH SELIAAN BENDAHARA DAN LAKSAMANA TUN TUAH…PANJANG 180 KAKI,,, LEBAR 36 KAKI…IA JAUH LEBIH PANJANG DAN BESAR DARIPADA FLOR DE LA MAR PORTUGIS…MEMPUNYAI 2 DEK..DEK DEPAN UNTUK NAKHODA DILENGKAPI 3 MERIAM…DEK BELAKANG ADALAH DEK DI RAJA…MEMPUNYAI 3 LAYAR DAN SERATUS DAYUNG..BOLEH MEMBAWA 400 PERAJURIT….SEMASA DI BAWAH KENDALIAN LAKSAMANA BAHTERA INI MEMBUAT 9 EKPEDISI BESAR…ANTARANYA KE MAJAPAHIT,,,MING ( CHINA ),,,SAILONG ( CEYLON ),,,SIAM UNTUK BELI 4 EKOR GAJAH DAN ISTANBUL UNTUK BELI MERIAM….SAYANGNYA PIHAK BERKUASA MELAKA SEKARANG TIDAK BERMINAT MEMBINA REPLIKA BAHTERA INI….YANG DIBINA REPLIKA FLOR DE LAR MAR…ALANGKAH HINANYA BANGSA YANG TELAH DIJAJAH BERBANGGA DENGAN PENJAJAH!!!!!

   Delete
 12. bg Anon umno tu yg patut diharamkan cepat krn melanggar perlembagaan parti sendiri...kikykyki

  bg non bila nk makan nasi kangkung kak mah tu..kalau tk mau kak mah buatkan nasi kangkang ok..!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME


   1. PLURALISME/LIBERALISME/SEKULARISME LAHIR AKIBAT PEMBERONTAKAN BARAT TERHADAP BIBLE/GEREJA YANG MENOLAK SAINS DAN TEKNOLOGI YANG BERKEMBANG BEGITU PESAT DARI DUNIA ISLAM KETIKA ITU..BERIKUT ADALAH KEMAJUAN-KEMAJUAN SAINS/TEKNOLOGI DICAPAI OLEH SAINTIS ISLAM YANG TELAH MENGUBAH DUNIA SEPERTI YANG KITA NIKMATI HARI INI…

   2. NABI MUHAMMAD SAW MERUPAKAN INSAN PERTAMA MENGGUNAKAN KAYU SUGI DARIPADA POKOK MISWAK SEBAGAI BERUS GIGI UNTUK MENYEGARKAN NAFAS…IA MENJADI ASAS KEPADA PENCIPTAAN BERUS GIGI…EKSTRAK DARIPADA MISWAK DIBUKTIKAN 20 KALI GANDA LEBIH BERKESAN DARIPADA PUDINA BIASA...KITA DIAJAR PENJAJAH MENGGOSOK GIGI 2 KALI SEHARI SEDANGKAN BAGINDA MENGGOSOK BEGITU KERAP…OLEH ITU MUSLIM SEPATUTNYA MENGGOSOK GIGI SEKURANG-KURANGNYA 5 KALI SEHARI SETIAP KALI SEBELUM MENUNAIKAN SOLAT…

   3. AL KHINDI DALAM RISALAHNYA YANG BERTAJUK “ SEBUAH MANUSKRIP DALAM MENTAFSIR MESEJ KRIPTOGRAFHI”MENERANGKAN BAGAIMANA PEMBACAAN TULISAN RAHSIA DILAKUKAN…BELIAU MERUPAKAN ORANG PERTAMA MEMBERIKAN PENERANGAN BERKENAAN KRIPTOGRAFI..DALAM RISALAH ITU BELIAU JUGA MENGHURAIKAN KAEDAH ANALISA KEKERAPAN YANG PERTAMA DI DUNIA…


   4. AL KHAWRIZMI MERUPAKAN AHLI MATEMATIK ISLAM PERTAMA SEKALI MENCIPTA ALGEBRA…BELIAU JUGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MEMBERI IDEA PENGGUNAAN NOMBOR..SELAIN ITU AL KHAYYAM DAN SHARAF AT DIN AT TUSI JUGA MENYUMBANGKAN DALAM BIDANG MATEMATIK DENGAN MEMPERKENALKAN GEOMETRI ALGEBRA DAN MENYELESAIKAN PERSAMAAN KUBIK…SUMBANGAN MEREKA TIDAK TERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA DENGAN MEMPERKENALKAN SISTEM PERNOMBORAN BERANGKA OLEH AL KHAWRIZMI DAN AL KHINDI..

   5. PAKAR PERUBATAN DARI GREEK ADALAH ORANG PERTAMA YANG MENGKAJI PEREDARAN DARAH DARI KANAN KE VENTIKEL KIRA JANTUNG MELALUI LALUAN SEPTUM….NAMUN TEORI INI TELAH DIBUKTIKAN OLEH AHLI PERUBATAN SYRIA,,IBNU AN NAFIS DENGAN RAMALANNYA YANG TEPAT MENGATAKAN BAHAWA DARAH BERGERAK DARI KANAN KE VENTRIKEL KIRI MELALUI PARU-PARU…TAMBAH BELIAU LAGI,,,DARAH YANG MELALUI PARU-PARU ITU DICUCI UNTUK DIGUNAKAN KEMBALI OLEH BADAN….TEORI OLEH IBNU AN NAFIS TIDAK DIBERI PERHATIAN SEHINGGALAH ABAD KE 20..

   6. SAINTIS PERTAMA YANG MEMPERKENALKAN PROSES PENAPISAN YANG MEMISAHKAN BEBERAPA JENIS CECAIR MERUPAKAN AHLI KIMIA ISLAM TERKEMUKA DAN DIBERI GELARAN “BAPA KIMIA” IAITU JABBIR BIN HAYYAN…PROSES PENAPISAN ALKEMI YANG SANGAT BERGUNA DAN DIGUNAKAN SECARA MELUAS SEHINGGA KE HARI INI SEPERTI PENYEJATAN,,,PENAPISAN,,,PENULENAN,,,PENGOKSIDAAN,,,DAN PENGHABLURAN OLEH BELIAU…


   7. KETIKA DALAM PEMERINTAHAN EMPAYAR OTTOMAN,,IBRAHIM EFENDI SEORANG ARKITEK ISLAM TELAH MENCIPTA KAPAL SELAM PERTAMA DI DUNIA YANG DIBERI NAMA “TAHTELBAHIR” PADA TAHUN 1720M…SEORANG BERNAMA HUMAYUN IAITU PENULIS OTTOMAN MEMBANDINGKAN KAPAL SELAM INI DENGAN SEEKOR BUAYA DALAM BENTUK MESIN YANG BOLEH TENGGELAM DALAM AIR DAN MEREKA YANG BERADA DI DALAMNYA BERNAFAS MELALUI PAIP…

   8. AL ZAHRAWI MERUPAKAN SEORANG PAKAR BEDAH ISLAM YANG TELAH MEMPERKENALKAN PEMBEDAHAN KEPADA DUNIA…DI GELAR SEBAGAI BAPA PEMBEDAHAN,,,DOKTOR HEBAT INI TELAH MENCIPTA BERATUS-RATUS PERALATAN BEDAH YANG ANTARANYA MASIH KEKAL DIGUNAKAN SEHINGGA KINI DALAM PEMBEDAHAN MODEN SEPERTI GUNTING TEPAT,,,JARUM,,,GERGAJI TULANG DAN BANYAK LAGI…BUKU PERUBATAN YANG SANGAT TERKENAL DAN BERPENGARUH DALAM BIDANG PERUBATAN IAITU KITAB AL TASRIF YANG MERANGKUMI RAWATAN BERATUS-RATUS PENYAKIT DAN PELBAGAI KAEDAH PEMBEDAHAN DITULIS OLEH SAINTIS ISLAM INI….

   Delete
 13. Hahaha..Semah dah tak larat nak kangkang buat nasi kangkang..tu emas permata berlian konon dihantar sykt Lebanon utk tontonan Semah..PDRM dan MACC dah sita semua...mata Semah dah terbuntang..frust tak dpt simpang permata berlian. Tu yg upah lawyer Pariah karang cerita konon sykt Lebanon nak saman Semah... ingat rakyat semua bodoh nak percaya cerita karut last minute tu. Masa permata berlian tu dirampas bln Jun Sudah, naper tak cerita hal sykt Lebanon tu, naper baru skrang buka cerita.
  Sudahlah! pembohongan Semah dan Jibby org dah tahu...ke penjara Sg Buloh, kau dua ekor..tuuunnnnggggguuuu ! hihihihihi :P PADAN MUKA ! dua2 laki bini bawa sial pd bangsa melayu, pd umno dan pada negara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SAMBUNGAN : ALQURAN MENDAHULUI SAINS DAN TEKNOLOGI : TIDAK SEPERTI INJIL/GEREJA YANG TIDAK RELEVAN MENYEBABKAN BARAT MEMBERONTAK DAN LAHIRNYA LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME   9. TEKNIK INOKULASI ATAU VAKSINASI YANG DIKATAKAN TELAH DICIPTA OLEH EDWARD JENNNER DAN LOUIS PASTEUR ADALAH TIDAK BENAR….IA SEBENARNYA TELAH DICIPTA OLEH SAINTIS ISLAM UNTUK MERAWAT PENYAKIT CACAR DI TURKI YANG DIPERKENALKAN KE EROPAH OLEH ORANG TURKI…CACAR LEMBU DIGUNAKAN UNTUK MEMVAKSIN KANAK-KANAK DI TURKI BAGI MERAWAT PENYAKIT CACAR 50 TAHUN SEBELUM BARAT MENEMUKAN TEKNIK ITU….SAINTIS ISLAM JUGA MEMPERKENALKAN PROSES AWAL MENGGUNAKAN TUMBUHAN SEBAGAI UBATAN UNTUK MENYEMBUHKAN PENYAKIT…IBNU SINA SEORANG SAINTIS TERKEMUKA ISLAM TELAH MEMBERIKAN SUMBANGAN YANG SANGAT BESAR DALAM BIDANG PERUBATAN DENGAN BUKUNYA “AL QANUN FII TIB” YANG MENERANGKAN BEBERAPA KAEDAH FARMAKOLOGI SERTA BERATUS-RATUS JENIS UBAT…SAINTIS ISLAM JUGA MENCIPTA MERKURIK KLORIDA YANG DIGUNAKAN UNTUK MENYEMBUH LUKA….

   10. ANTARA SUMBANGAN LAIN SAINTIS ISLAM DALAM BIDANG MATEMATIK MERUPAKAN PERSAMAAN KUADRATIK YANG DICIPTA OLEH AHLI METAMATIK PARSI IAITU ABDUL WAFA BUZJANI…BELIAU JUGA BANYAK MEMBANGUNKAN PERSAMAAN QUADRATIK LAIN DAN BANYAK DARIPADANYA MASIH DIGUNAKAN SEHINGGA KINI…ILMU MATEMATIKNYA SANGAT HEBAT BELIAU DAPAT MENYELESAIKAN 13 BENTUK PERSAMAAN KUBIK…..


   11. AHLI FIZIK ISLAM IBNU SAHAL MERUPAKAN ORANG YANG BERTANGGUNG JAWAB MENCIPTA HUKUM SNELL YANG DIGUNAKAN UNTUK MENCARI HUBUNGAN ANTARA SUDUT TUJU DAN PEMBIASAN…BELIAU MEMBENTANGKAN PELBAGAI JENIS BENTUK KANTA YANG MENUMPUKAN CAHAYA TANPA PENYIMPANGAN GEOMETRI DALAM NASKAHNYA “ON BURNING MIRRORS AND LENSES”…BELIAU JUGA ADALAH PENCIPTA KANTA ASFERA….

   12. JIKA ANDA MENGAMBIL GAMBAR ATAU BERSELFIE,,,ANDA PATUT BERTERIMA KASIH KEPADA AHLI SAINS ARAB YANG BERNAMA IBNU AL HAYTAM…BELIAU BUKAN SAHAJA MENYUMBANG DALAM BIDANG MATEMATIK,,,,ASTRONOMI DAN FIZIK,,,BELIAU MALAH TELAH MEMBERIKAN PERUBAHAN KEPADA BIDANG OPTIK….KAMERA PINHOLE ( KAMERA DENGAN APERTURE PINHOLE TANPA KANTA ) DICIPTA OLEH BELIAU MENGGUNAKAN TEKNIK YANG BELIAU TEMUI KETIKA MEMBUAT KAJIAN MENGGUNAKAN CAHAYA YANG DIPANCARKAN MELALUI LUBANG PADA TINGKAPNYA DAN MEMBUAT KESIMPULAN BAHAWA SINAR CAHAYA AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM JIKA LUBANG ITU SEMAKIN KECIL….BELIAU JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA SINAR CAHAYA BUKAN MENINGGALKAN MATA SEBALIKNYA MASUK KE DALAM MATA…


   13. ORANG PERTAMA YANG MENCIPTA BEKAS KACA DAN KANTA PEMBESAR ADALAH SAINTIS ISLAM BERNAMA ABBAS IBNU FIRNIS DAN DENGAN KANTA TERSEBUT BELIAU MENCIPTA CERMIN MATA…CERMIN JUGA DICIPTA OLEH ORANG ISLAM YANG KEMUDIANNYA DIPERLAJARI OLEH ORANG ITALI AKAN TEKNIK PEMBUATANNYA PADA ABAD KE 9 DAN KE 10.

   14. DUA ORANG AHLI KIMIA ARAB IAITU JABIR IBNU HAYYAN DAN ALKINDI ADALAH ORANG PERTAMA YANG MEMBANGUNKAN INDUSTRI MINYAK WANGI MANAKALA ALKINDI PULA MENGGABUNGKAN BEBERAPA JENIS TUMBUHAN DAN HERBA UNTUK MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS BAU DAN WANGIAN…


   15. KESIMPULANNYA IALAH NEGARA BARAT MENJADI MAJU KERANA MENINGGALKAN BIBLE/GEREJA MANAKALA SEBALIKNYA EMPAYAR ISLAM MENJADI MAJU KERANA MENJUNJUNG TINGGI ALQURAN DAN AL HADIS….

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...