Wednesday 18 July 2018

ADAKAH INI PETANDA AZMIN AKAN MENCABAR ANWAR?


Wanita PKR menyambut baik hasrat Anwar Ibrahim untuk bertanding jawatan presiden dalam pemilihan akan datang, namun mengingatkan agar parti bersedia "menjulang prinsip demokrasi" sekiranya jawatan tertinggi parti itu dicabar.


Jelas ketuanya, Zuraida Kamaruddin, PKR perlu menjuarai isu demokrasi yang diperjuangkan selama 20 tahun dan ia perlu bermula dari kalangan pemimpin parti itu sendiri.


"Peranan beliau (Anwar) dan  Dr Wan Azizah Wan Ismail selaku pencetus agenda perubahan hampir 20 tahun lalu tentulah tidak dapat disangkal mana-mana pihak.


"Pasca pilihan raya umum ke-14 menyaksikan PKR telah pun menjadi parti terbesar dalam kerajaan, ia juga membawa bersama perubahan dalam struktur kepimpinan parti serta dinamika yang berbeza dari sebelumnya.


"Dalam pada tawaran Anwar diterima dengan terbuka, parti juga harus bersiap-siaga menjulang prinsip demokrasi dalam menghirup udara segara Malaysia baru yang diamanahkan oleh rakyat Malaysia," katanya dalam satu kenyataan.


Dalam menyatakan hal itu, Zuraida turut menyorot "kecemerlangan" pentadbiran Selangor dan kepimpinan bekas menteri besarnya, Azmin Ali.


Kata Zuraida, PKR mempunyai ramai pemimpin berkelayakan yang teruji kesetiaannya, berkarisma dan mempunyai rekod cemerlang dalam pentadbiran.


"Tidak boleh disangkal lagi bahawa tatakelola dan kecemerlangan kerajaan Selangor menjadi antara penyumbang signifikan kepada keyakinan rakyat dalam melihat model pemerintahan Malaysia baru.


"Keyakinan inilah yang menyebabkan BN yang berusi 61 tahun mampu ditumbangkan.


Datuk Seri Mohamed Azmin Ali antara watak pimpinan yang dinamik dan dilihat mampu menggalas tanggungjawab kepimpinan.


"Telah dibuktikan dalam pentabdiran kerajaan Selangor terdahulu, peranan terkini beliau yang memegang portfolio kanan kerajaan selaku menteri hal ehwal ekonomi membuktikan lagi sumbangan beliau bakal memberi impak positif dalam bersama-sama mengemudi bahtera PKR yang kita cintai," katanya lagi.


Zuraida yang merupakan Ahli Parlimen Ampang turut mengingatkan bahawa PKR "berbeza" dengan Umno yang sering menyaksikan jawatan tertinggi parti mereka tidak ditandingi.


"Justeru, Wanita PKR menegaskan bahawa di samping menerima baik tawaran Anwar bertanding jawatan presiden, parti juga perlu menghormati perlembagaan parti dalam hal membuka ruang pertandingan mana-mana jawatan tanpa sebarang usaha sekatan.


“We must walk the talk, kita perlu lakukan apa yang kita laungkan," katanya.


Berdasarkan kenyataan Zuraida ini, adakah ia merupakan bayangan atau petanda terbaru bahawa Azmin akan mencabar Anwar bagi jawatan Presiden PKR?


Kenapa jadi begitu?


Adakah Azmin akan mencabar Anwar berikutan khabar-khabar yang berlegar mengatakan Anwar sedang menyiapkan seseorang yang lain untuk melawan Azmin bagi jawatan timbalan presiden?


Jika kedudukan Azmin sebagai timbalan presiden tidak dilawan, untuk apa beliau mencabar Anwar?


Apakah Anwar dan Azmin sebenarnya sedang bersaing merebut jawatan Perdana Menteri selepas Tun Mahathir? (ShahbudinHusin 18/07/2018)

48 comments:

 1. demokrasi...jangan umngok je pimpin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dorg tu dri parti tu jugak...

   Delete
  2. Penganalisis: SST tak turun harga barang, perkhidmatan
   Khairil Ashraf | July 17, 2018
   Penganalisis ekonomi Barjoyai Bardai berkata cukai jualan pada kadar 10% menyebabkan harga barang di kedai runcit atau pasar raya akan naik sebanyak 10%.

   Barjoyai Bardai berkata kerajaan dijangka akan kehilangan lebih RM20 bilion pendapatan setahun dengan pelaksanaan SST. (Gambar Facebook)

   PETALING JAYA: Penguatkuasaan semula cukai jualan dan perkhidmatan (SST) akan menyebabkan harga barangan akan naik dan tidak mengubah harga perkhidmatan kerana cukai barangan dan perkhidmatan (GST) juga mengenakan jumlah yang sama, kata penganalisis ekonomi.

   Pensyarah Universiti Tun Abdul Razak (Utar) Prof Barjoyai Bardai berkata cukai jualan pada kadar 10% menyebabkan harga barang di kedai runcit atau pasar raya akan naik sebanyak 10%.

   “Bila dia (kerajaan) perkenalkan SST, dia akan cukai pada kadar 10% ke atas pengilang. Kalau pengilang mengutip cukai ini daripada pemborong, pemborong menjual kepada peruncit, akan termasuk cukai jualan ini. Jadi kita akan lihat harga barang di kedai runcit atau di supermarket akan naik sebanyak 10%,” katanya kepada FMT.

   Dari segi penguatkuasaan 6% cukai perkhidmatan pula, beliau berkata ia tidak akan mengubah harga barang kerana harga perkhidmatan semasa GST juga tetap sama iaitu pada kadar 6%.   Beliau juga bimbang cukai 6% ini juga menyebabkan syarikat yang menawarkan perkhidmatan akan memperoleh keuntungan lebih daripada langkah berkenaan.

   Malah, katanya, selepas kerajaan mengumumkan GST dikenakan pada kadar 0%, harga barangan dan perkhidmatan tidak mengalami penurunan.

   Semalam, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan kadar SST akan dikuatkuasakan pada kadar 10% untuk jualan dan 6% untuk perkhidmatan, apabila rang undang-undang berkenaan cukai itu dijangka diluluskan di Parlimen bulan depan.

   Kata Lim, pengenalan semula SST, ditambah dengan kenaikan harga minyak mentah dan dividen tambahan daripada syarikat berkaitan kerajaan, ia dijangka memberi hasil tambahan sebanyak RM14.4 bilion pada tahun ini.

   Mengulas lanjut, Barjoyai berkata kerajaan juga dijangka akan kehilangan lebih RM20 bilion pendapatan setahun daripada hasil cukai tidak langsung dengan pelaksanaan SST.

   Katanya, GST sebelum ini mengutip lebih RM42 bilion setahun.

   “Dan ini perlu diganti dengan sumber lain dan kebetulan sumber yang dikenalpasti adalah kenaikan harga minyak mentah yang dapat menampung sebahagian daripada penurunan hasil cukai ini.”

   Delete
  3. Dorg tu dri parti tu jugak...

   Delete
  4. Rakyat akan terbeban dengan kadar SST
   WARTAWAN SINAR HARIAN 17 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.3K
   Khairul Azwan Harun
   Khairul Azwan Harun
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Bukan hanya kos sara hidup tidak menurun, malahan rakyat akan dibebani dengan kadar cukai jualan dan perkhidmatan (SST) iaitu sebanyak enam peratus bagi cukai perkhidmatan serta 10% bagi cukai jualan.

   Bekas Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun berkata, sebelum pilihanraya, Harapan telah menjanjikan bulan dan bintang apabila menyatakan bahawa harga barang akan turun selepas tiada GST.


   Menurutnya, seperti yang diketahui umum, cukai ini terbukti tidak efisien serta akan mengurangkan pendapatan negara.

   “Kini tiba masanya rakyat dihidangkan dengan kadar cukai SST yang lebih tinggi daripada GST dan kerajaan dilihat tidak keruan mencari jalan untuk mengelak daripada dihentam rakyat akibat tindakan semberono mereka mengenakan cukai SST.

   “Tugas ini dianggap mustahil dan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng kelihatan berseorangan dalam menangani kelemahan dan implikasi sistem percukaian SST ini,” katanya.

   Tambahan lagi, rakyat sudah menyedari bahawa kerajaan tidak mempunyai kerangka rancangan yang jelas.

   Katanya, tidak banya perbezaan jika hendak dibandingkan dengan polisi Barisan Nasional terdahulu.

   “Justeru, apakah rancangan kerajaan bagi membendung kenaikan harga barang akibat daripada pengenalan SST kelak,” katanya.

   Delete
  5. APA HEBATNYA BANGSA MELAYU

   1. NABI IBRAHIM AS PERNAH MENJEJAKKAN KAKI KE BUMI INI UNTUK MELIHAT TEMPAT TINGGAL CUCU-CICIT ISTERI YANG KETIGA DENGAN MENINGGALKAN SEBILAH SENJATA SEPERTI TANDUK RUSA ATAU KIJANG YANG KITA NAMAKAN KERIS. SEBAB ITULAH CIK SITI WAN KEMBANG TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA MENJADIKAN BINATANG INI SEBAGAI PERLAMBANGAN NEGERI KELANTAN.

   2. KENAPAKAH PULA CIK SITI WAN KEMBANG MEMBUAT KOTA DI GUA MUSANG DAN BUKANNYA DI KOTA BHARU. INI ADALAH KERANA KEADAAN DI SANA ADA HUTAN DAN GUA SAMA SEPERTI CUCUNDA BELIAU RASULLAH SAW YANG MELAKUKAN PERTAPAAN DI GUA HIRA'...DIA INGIN BERTAHANNUTH DI GUA TERSEBUT DENGAN KIJANG ADALAH PERLAMBANGAN SEBAGAI BINATANG YANG MEMILIKI KANTUNG KASTURI...KAJILAH SEJARAH PASTI ADA PERTALIAN ANTARA SATU SAMA LAIN..

   3. SEKARANG LIHAT KEPADA BANGSA INI YANG CUKUP SINONIM DENGAN BUNGA..KALAU DULU DI KAMPUNG-KAMPUNG SEKURANG-KURANGNYA ADA SEJENIS POKOK BUNGA YANG DITANAM DI HALAMAN RUMAH. KERAJAAN KEMBOJA,,CEMPAKA,,MELATI,,PATTANI...LANGKASUKA ADALAH NAMA SPESIS BUNGA...KERAJAAN MELAYU UTARA TERMASUK SEGENTING KRA..EMPAYAR CHERMIN JEDDAH....DI TENGAH,, KELANTAN,,PAHANG,,JOHOR,,,MELAKA,,,KEDAH TUA DAN SELANGOR....DI SEBELAH TIMUR,, FUNAN ( 65M - 555M ),,,OKINAWA DAN SULU..SEBELAH BARAT SUMATERA,,RIAU,,DAN JAWA..INI AKHIRNYA DIKEMBANG OLEH MAHARAJA SRIVIJAYA DAN MAHARAJA KESULTANAN MELAKA SAMPAILAH KEPADA KITA HARI INI.

   4. MEREKA TELAH MEMBUKA SATU DEMI SATU SEJARAH SERTA NEGERI-NEGERI DAN WILAYAH-WILAYAH YANG LAIN..SEBAB ITULAH BILA DISEBUT MELAYU PERNAH SAMPAI KE HUJUNG MADAGASKAR DAN PALING JAUH DI KEPULUAN HAWAII..TERDAPAT DI UNIVERSITI OF TENNESSE SATU ALAT APUNGAN MILIK HULUBALANG MELAYU DAHULU YANG DITEMUI DI KEPULAUAN HAWAII...SEBAB ITU HULUBALANG MELAKA MENGGUNAKAN LALUAN KEPULAUAN CEBU MEREKA TIDAK SESAT BILA TIBA DI KEPULUAN HAWAII..DI HALL CHAMBER ADA SEBILAH KERIS SEDANGKAN ORANG JEPUN GUNA PEDANG SAMURAI ( TANAKA ) DAN KAIZEN BUSHIDO….PADA KERIS TERSEBUT ADA TULISAN RENCONG..PROFESSOR DARI UNIVERSITI COLLEGE OF LONDON BILA DIA MENELITI KERIS TERSEBUT RUPA-RUPANYA RAMUAN UNTUK MEMBUAT KERIS TERSBUT ADALAH RAMUAN TUJUH PA….BIASANYA PENDERKAR DAN HULUBALANG YANG TAHU APA DIA RAHSIA BESI TUJUH PA…

   5. PARA ARKEOLOGI JEPUN BILA MEREKA TEMUI INI,,,BILA DIKAJI KERIS TADI YANG DIJUMPAI DI OKINAWA BUKAN MILIK BANGSA JEPUN…DI DARATAN PULA DI PULAU YONAGUNI ADA SATU MINORITI PENDUDUK SATU KAMPUNG YANG PENGHUNINYA ADA 63 ORANG SAHAJA…BILA PERGI MEREKA GUNA BAHASA JEPUN…SOAL SIASAT DAN TEMU RAMAH TAPI LANGSUNG TIDAK DIFAHAMI OLEH MEREKA..GUNA BAHASA JEPUN TAK PANDAI TAPI BILA MEREKA BERCAKAP DITULIS OLEH PENEMU RAMAH TADI MEREKA MENYEBUT TIGA PERKATAAN IAITU MATA,,BATU,,DAN AIR…INI BAHASA SIAPA?...INI BAHASA MELAYU..

   Delete
  6. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. SST: Rakyat tidak bersetuju kadar tinggi
  TUAN BUQHAIRAH TUAN MUHAMAD ADNAN 18 JULAI 2018
  FacebookTwitterWhatsAppEmailMore653
  wang
  Gambar hiasan.
  A- A+ (Ubah saiz teks)
  SHAH ALAM - Pengumuman cadangan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) pada kadar 10 peratus cukai jualan dan enam peratus cukai perkhidmatan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng semalam menerima pelbagai reaksi rakyat.

  Rata-rata netizen dengan sinisnya menempelak cadangan itu dan menganggap kadar tersebut terlampau tinggi.


  Malah, ia melebihi GST enam peratus yang diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, empat tahun lalu.

  Selain itu, rakyat juga kelihatan tidak memahami kadar itu dengan menganggap SST pada kadar 16 peratus.

  Salah seorang pelayar Facebook Sinar Harian, Fauzi Ismail berpendapat, pada kadar itu, rakyat terpaksa membayar cukai dua kali ganda daripada cukai yang dikenakan oleh Jepun terhadap rakyatnya.

  Sementara itu, Lye May Chan mencadangkan agar Guan Eng mendengar pandangan rakyat sebelum membuat keputusan.

  [ ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng cadang cukai jualan 10 peratus ]

  Menurutnya, kadar 10 peratus itu adalah tidak munasabah untuk golongan pertengahan dan rendah.

  “Mereka tidak mampu untuk membayar cukai apatah lagi dengan pendapatan yang rendah. Jadi tolong fikirkan semula. Ia sepatutnya rendah daripada GST,” katanya.

  Mohd Nazmi pula berkata, sewaktu zaman GST, sekolah tahfiz diberi peruntukan, Jakim diperkasakan dan nelayan diberi bantuan sara hidup oleh kerajaan terdahulu.

  “Sekarang GST 0, sekolah tahfiz hendak ditutup, Jakim dikaji semula dan minyak tidak turun,” katanya.

  Fitri Othman pula berpendapat dirinya perlu belajar asas percukaian yang membezakan SST dan GST, spektrum percukaian, perbandingan hasil pendapatan kerajaan dan kesan terhadap harga barangan.

  “Takut bising berbunyi ibarat tin kosong,” katanya.

  Solo Rider pula berpendapat kebanyakan peniaga tidak jujur dalam perniagaan mereka.

  “Kat Malaysia ini, apabila SST hendak dilaksanakan, harga barangan naik sebab SST tambah GST. Apabila GST dihapuskan harga barang tidak turun. Lepas ini bertambah lagi,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA HEBATNYA HUDUD

   1. SEMUA ORANG KECUT PERUT BILA DENGAR PERKATAAN HUDUD.. ,,BELUM LAGI DILAKSANAKAN....KALAU SUDAH DILAKSANAKAN TENTULAH IA AKAN MEMBERI KESAN MAKSIMA KEPADA PENURUNAN JENAYAH...

   2. ANDA MENYALAHKAN ORANG LAIN KERANA TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD SEDANGKAN APA PERANAN ANDA SEBAGAI SEORANG MUSLIM/BERIMAN.,, JIKA ANDA MENGATAKAN HUDUD TIDAK DAPAT DILAKSANAKAN KERANA PERLUKAN SOKONGAN MAJORITI. MAKA ANDA BERUSHALAH BIAR DAPAT MAJORITI.,, MAHATHIR JADI PM PUN BUKAN DARI PARTI MAJORITI.. BILA ANDA KATA TIDAK SESUAI KERANA ADA KAUM DAN AGAMA LAIN DI MALAYSIA MAKA UNDANG-UNDANG LORD REID LEBIH TIDAK SESUAI DILAKSANAKAN KERANA TIDAK ADA KENA MENGENA PUN DENGAN MANA-MANA UGAMA DAN BANGSA DI MALAYSIA.

   3. HUKUM HUDUD BUKANLAH BARU DIPERKENALKAN OLEH ALQURAN TETAPI TELAH DIPERKENALKAN LAMA DULU OLEH TAURAT/INJIL LAGI.,,,SILA RUJUK SEBAGAI CONTOH HUKUMAN POTONG TANGAN DISEBUT OLEH BIBLE : MARKUS 5:29-30 & 9:43-48, HUKUMAN REJAM/MATI UNTUK PENZINA : DEUTERONOMY 22:22-24,, LEVITICIUS 20:10.. HUKUMAN REJAM DALAM TANAKH YAHUDI : ULANGAN : 17 : 2-17

   4. DI MALAYSIA SENDIRI PERNAH DILAKSANAKAN UNDANG-UNDANG MELAKA PADA ABAD 15 SEHINGGA AWAL ABAD 16...ANTARA LAIN HUKUMAN TERSEBUT IALAH HUKUM BUNUH KE ATAS MUHSAN YANG BERZINA ( FASAL 2 ),,,QISAS: BUNUH DI BALAS BUNUH ( FASAL 5 ),,,POTONG TANGAN KERANA MENCURI ( FASAL 7 ),,,,EKONOMI HARAM AMBIL RIBA ( FASAL 30 ),,,,HUKUMAN MURTAD JIKA TIDAK TAUBAT DIBUNUH ( FASAL 36 ).

   6. HUDUD DARI SEGI BAHASA BERMAKNA BATASAN/HAD/LIMITATION. ISTILAH HUDUD DIGUNAKAN ALQURAN UNTUK HUKUM YANG BERKAITAN DENGAN NIKAH KAHWIN,,FARAID DAN PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD JUGA DIGUNAKAN SECARA UMUM KEPADA SEMUA HUKUM-HAKAM LAIN..DAN AHKIRNYA PENGGUNAAN ISTILAH HUDUD DIKENALI UMUM SEBAGAI HUKUM JENAYAH YANG MELIBATKAN ROGOL, MENCURI DAN SEBAGAINYA.

   7. SEBABNYA HUDUD DINAMAKAN HAD/BATASAN/LIMITATION IALAH KERANA HUKUM ISLAM MEMPUNYAI 3 LAPISAN/LEVEL HUKUM IAITU HUDUD,,,QISAS DAN TA'ZIR...BERBEZA DENGAN UNDANG-UNDANG SIVIL YANG HANYA MEMPUNYAI SATU LAPISAN SAHAJA...

   8. IA BERMAKSUD UNDANG-UNDANG SIVIL TIDAK KEBAL DARI DICEROBOHI OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA...AKAN ADA PEMIMPIN YANG MENGATASI UNDANG-UNDANG YANG MEREKA KUAT-KUASAKAN..PEMIMPIN INI HAKIKATNYA TELAH MENJADI TUHAN SELAIN ALLLAH SWT.

   9. DALAM UNDANG-UNDANG ISLAM,, DUA LAPISAN ATAS IAITU HUDUD DAN QISAS TIDAK ADA CAMPUR TANGAN MANUSIA SAMA SEKALI HATTA SETINGGI MANAPUN KEDUDUKAN PEMIMPIN ITU...HANYA LAPISAN KETIGA IAITU TA'ZIR SAHAJA YANG DIBENARKAN DIPUTUSKAN OLEH DEWAN RAKYAT/NEGARA.

   10, DALAM ALQURAN ADA DISEBUTKAN BAHAWA ORANG-ORANG KAFIR MENGAMBIL PENDETA/PADERI MEREKA SEBAGAI TUHAN SELAIN ALLAH SWT... INI ADALAH KERANA PADERI/RAHIB MEREKA TELAH MENJADI TUHAN DENGAN MENGUBAH UNDANG-UNDANG ASAL YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT... BARANG SIAPA YANG SETUJU DENGAN UNDANG-UNDANG CIPTAAN MANUSIA TERSEBUT TELAH TERKELUAR DARI IMAN/ISLAM KERANA MELAKUKAN KESYIRIKAN.

   11. OLEH KERANA KITAB-KITAB SUCI SEBELUM ALQURAN TELAH DINODAI DAN DIUBAH OLEH TANGAN-TANGAN PADERI/RAHIB/SAMI/PEMUKA AGAMA MAKA ALLAH MENURUNKAN ALQURAN DENGAN JAMINAN TIADA LAGI PENGUBAHAN OLEH TANGAN-TANGAN MANUSIA UNTUK DIDAULATKAN DI MUKA BUMI….

   Delete
 3. Tuan budin, bole tak terangkan kenapa sst 16%. Maknanya restoran mamak pun kena charge additional 16%
  Jugakla ya.. Tak puas hati lah macam ni.. Mana saya nak makan macam tu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Activist slams Dr M, Mat Sabu for clenched fist salute
   FMT Reporters | July 17, 2018
   Fahmi Reza says the clenched fist is a symbol of Rodrigo Duterte's brutality in the war on drugs.

   Prime Minister Dr Mahathir Mohamad and Defence Minister Mohamad Sabu pose with clenched fists in a picture with Filipino President Rodrigo Duterte and boxer Manny Pacquiao. (Twitter pic)

   PETALING JAYA: An activist today took Prime Minister Dr Mahathir Mohamad and Defence Minister Mohamad Sabu to task over a recent picture with Rodrigo Duterte in which they had posed with clenched fists, seen as a symbol of the Filipino leader’s brutal crackdown on drugs.

   “Duterte’s clenched fist salute is a symbol of oppression and violation of human rights,” Fahmi Reza said in a tweet.

   Fahmi, who previously courted controversy over his caricatures of former prime minister Najib Razak, also shared a quote by Human Rights Watch deputy Asia director Phelim Kine, who said the fist symbolised “a purposeful attack by Duterte on rule of law that has inflicted a human rights calamity on thousands of Filipinos”.

   He acknowledged the view of some who linked the clenched fist with boxing, given that boxing legend Manny Pacquiao was also in the picture.   Duterte had been in Kuala Lumpur to watch Pacquiao’s Sunday match with Lucas Matthysse.

   However, Fahmi advised these people to research the gesture, which has come to be seen as Duterte’s trademark symbol.

   “(US) President (Donald) Trump was also advised against making such a salute with Duterte,” he said, referring to a report by AFP on the matter.

   He also cited a 2017 report by The Star of foreign leaders being cautioned against using the clenched fist salute due to “uncomfortable similarities with Nazi leader Adolf Hitler’s salute”.

   “As the prime minister and defence minister, they should not be photographed alongside Duterte with the salute,” he said.

   The controversial salute also landed Australian Secret Intelligence Service director-general Nick Warner in trouble two years ago.

   Warner, who had also posed with a clenched fist in a picture with Duterte, came under fire from critics who said it sent an inappropriate message from Canberra.

   Foreign Minister Julie Bishop however defended Warner, saying the gesture was merely a “fist bump”.

   Chinese tycoon Jack Ma and Hollywood star Steven Seagal have also been pictured with the clenched fist salute.

   Delete
  2. Mana ade sst 16%... Sst caj jualan 10% dan perkhidmatan 6%... Banyak barang yg tak kena cukai berbanding gst..najib kutip 42 bilkion dari gst tapi sst hanye 21 billio...rakyat jimat separuh..

   Delete
  3. JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA


   Pemuda Palestin korban terbaru Israel
   18 JULAI 2018
   Pemuda Palestin korban terbaru Israel
   BAITULMAQDIS - PALESTIN. Seorang rakyat Palestin yang dirawat selama dua bulan akibat ditembak tentera Israel di bahagian selatan Tebing Barat yang diduduki, meninggal dunia, semalam.

   Jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza, Ashraf al-Qidra, berkata dalam satu kenyataan bahawa Sari Daoud al-Shawbaki, 20 tahun, meninggal dunia Hospital di St Joseph di Baitulmuqaddis Timur.


   Al-Shawbaki telah ditembak dan cedera di leher semasa protes "Perarakan kepulangan besar-besaran' pada 14 Mei.

   Kematian Shawbaki menjadikan jumlah rakyat Palestin yang dibunuh tentera Israel sejak protes bermula 30 Mac lalu kepada 140 orang.

   Sebanyak 14,811 rakyat Palestin juga mengalami kecederaan, di mana 366 dilaporkan dalam keadaan kritikal.

   Pertempuran di Gaza mencapai kemuncaknya pada 14 Mei, iaitu malam ulang tahun ke-70 Hari Nakba, yang bertepatan dengan penempatan semula kedutaan Amerika Syarikat dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis yang diduduki. - Press TV

   Delete
  4. dlm SST hanya barangan yg disenaraikan akan dikenakan SST.

   dlm GST, barangan yg TIDAK disenaraikan dikenakan GST.

   cuba fikir, mana yg lebih banyak? yg disenaraikan atau yg tidak disenaraikan.

   Delete
  5. KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK.

   2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM BERAJA. TENGOK SAHAJA SEPERTI BERUNAI DARUS SALAM. KENAPA NEGARA TERSEBUT TIDAK BERMASALAH MELAKSANAKAN SISTEM ISLAM. JAWABANNYA ADALAH KERANA SISTEM BERAJA YANG DIAMALKAN.

   3. SISTEM ISLAM INI BUKANLAH BARU. SISTEM INI DILAKSANAKAN SECARA SISTEMATIK SEMENJAK NABI MUSA SEPERTI KITAB TAURAT. NABI-NABI YANG MENYUSUL KEMUDIAN MENGGUNAKAN UNDANG-UNDANG TAURAT TERSEBUT. OLEH KERANA ITULAH SAMPAI SEKARANGPUN KALAU KITA MEMBACA INJIL TERDAPAT OLD TESTAMENT(ASALNYA TAURAT) KERANA ISA A.S DIMINTA MELAKSANAKAN HUKUM-HAKAM TAURAT. JIKA KITA MEMBACA AL QURAN, ALLAH MEMERINTAH MUHAMMAD MEMINTA YAHUDI UNTUK MEMILIH SAMADA MEMILIH HUKUM ALQURAN ATAU TAURAT.

   4. SISTEM DEMOKRASI YANG DIAMALKAN ADALAH SISTEM DAJJAL YANG SEMEMANGNYA DIDOKTRINKAN UNTUK TIDAK MEMBENAR PELAKSANAAN HUKUM HAKAM ISLAM. SEBAGAI CONTOH MESIR DAN ALGERIA APABILA PARTI ISLAM BERJAYA MENGAMBIL ALIH NEGARA SERTA MERTA KERAJAAAN TERSEBUT DIGULINGKAN… SISTEM INI HANYA MEMENANGKAN GOLONGAN MAJORITI TANPA MENGIRA MAJORITI ITU BETUL ATAU TIDAK…SEDANGKAN ISLAM MENYOKONG KEBENARAN ( TRUTH SHALL PREVAIL )…SEBAGAI CONTOH DI USA ARAK PERNAH DIHARAMKAN TAPI BERTUKAR MENJADI HALAL KERANA MAJORITI…ADAKAH SISTEM BEGINI DISOKONG ORANG BERIMAN??

   5. SISTEM DEMOKRASI TIDAK MEMPUNYAI NILAI MORAL. SEBAGAI CONTOH NAHENDA MODI PM INDIA MEMPUNYAI REKOD MEMBUNUH 2000 MUSLIM DAN DI SENARAI HITAMKAN UNTUK MEMASUKI BEBERAPA BUAH NEGARA. TAPI SETELAH MENANG MENJADI PRESIDEN LARANGAN TERSEBUT SERTA MERTA DI HAPUSKAN. BEGITU JUGA,, KATAK DAN KADOK POLITIK YANG TIDAK BERMORAL DI BENARKAN DALAM SISTEM DEMOKRASI MALAYSIA.

   6. DI ACEH, HUKUM HAKAM ISLAM HANYA BERJAYA DILAKSANAKAN APABILA SETELAH SETENGAH ABAD PEJUANG-PEJUANG ISLAM BERJIHAD DAN MENDAPAT AUTONOMI SENDIRI BARULAH HUKUM ISLAM DAPAT DITEGAKKAN. ADAPUN DI DAERAH-DAERAH LAIN INDONESIA UMAT ISLAM BERKECAMUK DENGAN SEGALA MACAM FAHAMAN DAN AGAMA SEHINGGA SEBUAH RUMAH MEMPUNYAI KELUARGA YANG MEMPUNYAI PELBAGAI AGAMA. GEREJA DIGILIR-GILIRKAN UNTUK MELAKSANAKAN PELBAGAI RITUAL SEMUA AGAMA SECARA BERGILIR. INILAH AKIBATNYA PELAKSANAAN SISTEM REPUBLIKAN.

   7. NEGARA-NEGARA SEPERTI BELANDA,,,,BELGIUM,,,,SWEDEN,,,NORWAY,,,DENMARK,,,,SEPANYOL,,,,JEPUN,,,QATAR,,,,ENGLAND DAN THAILAND MASIH MENGAMALKAN SISTEM BERAJA TIDAK DIPERSOALKAN SEMATA-MATA KERANA MEREKA BUKAN BERAGAMA ISLAM.

   8. DI INDONESIA DARI SEGI AMALAN BERAGAMA,,, NEGARA ITU MEMAKAI KONSEP PLURALISMA/PANCASILA YANG CUBA MENYAMA RATAKAN SETIAP RAKYATNYA….. SEMUA AGAMA DIANGGAP SETARA…. MASYARAKAT DI INDONESIA LEBIH BEBAS SEHINGGA MUNCUL PELBAGAI ALIRAN FAHAMAN YANG KALAU DI NEGARA ISLAM LAIN SENANG-SENANG DIANGGAP AJARAN SESAT…. MALAH TERDAPAT BANYAK ALIRAN KEBATINAN MENGAKU ISLAM TETAPI MENOLAK SOLAT DAN PUASA SECARA TERANG-TERANGAN TANPA PERLU TAKUT DITUDUH MURTAD LALU DIHUKUM PIHAK BERKUASA.

   9. DI SINGAPURA PULA SETELAH SISTEM PRESIDEN DILAKSANAKAN UMAT ISLAM BERBONDONG-BONDONG MENGANUT FAHAMAN SESAT QADIANI.

   10. JADI SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG DOMINAN UNTUK MENDAULATKAN HUKUM HAKAM ISLAM. SESIAPA YANG TIDAK BERSETUJU DENGAN HUKUM HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN ADALAH KAFIR/MUNAFIK/HIPOKRIT/MURTAD/PENGIKUT DAJJAL…

   Delete
 4. Tuan Shah
  Dalam context tersurat & tersirat...Zuraida ni merupakan mouthpiece /kompang/hailer Azmin jer dari dulu lagi kita perhatikan beliau akan memggelupur keluar kt media dalam isu isu berkaitan jawatan samada masa Azmin main belakang tikam wan azizah pakat dengan Hadiweng utk jd MB
  Lobi istana bagai akhirnya dpt la dia jd MB SELANGOR
  Lepastu dia susun cantik 2 barisan orang dia dlm EXCO...bolot byk benda dlm Selangor
  Pendek kata semua hal yg cikgu bad sembang stori kami pun ada dengar citer bagai hmmmmm
  Begitu jugak PRU13 pertindihan calon dimana PKR berlaga jugak dgn parti mesra pakatan ie Kota Damansara sila gogle isu tu
  Juga masa Hadiweng giler nk ciom molot dgn AMENO
  PKR gairah nk lobi PRU14 Berlaga dgn Amanah & rebut kawasan hmmm amboiii nasibla Amanah kena buli & DAP je PKR TK BERANI��
  Jenuh jugak beliau pujuk rayu tuan aji alias
  pujuk rayu Hadiweng & last 2 terpaksa akur by bye romeo ngan hadiweng...bila PRU14
  Pru 14 menyaksikan Azmin menggunakan Zuraida giler mikropon buat media stmt pasal tun x layak jd Pm bagai last last bila jd menteri kemain dia & azmin support tun ie tk jd Kompang buruk lagi kikiki
  Isu seterusnya la ni isu dato MB Selangor
  Laju jerrr org Azmin caras calon MB lain
  Tkde ribut tkde apa tetiba mamat skendal Pasir
  Strongman Selangor x dpt hadiah
  Mamat kuat mengepow projek dannnn yg best ORANG Johor u... punya la byk anak Selangor boleh di pilih atau paling tidak pun yg lebih berwibawa... tuan shah pun kenal kan watak 2 SHADY DLM SELANGOR NIH harap TUN JGN La tutup mata... jika tak tunggu la PRU15 ni kami bongkar Kesah 2 shady nih....
  Ehhh apa citer dulu kt Rafizi ada bukti SUK terlibat rasuah sogok duit & perempuan haiii Rafizi takkan sendu jika awak bongkar kemungkaran BN JGN HAL DLM PH AWAK NK JD MUNAFIK KANNNN...
  Haissss harap SPRM jgn pulak coverline macam zaman AMENO dulu
  Kita nk telus & integriti

  So utk Politikus politikus Oportunis di luar , kami yg Non Partisan ni & anak Selangor juga jgn jadikan Selangor sebagai NEGERI HARTA MAKBAPAK KORANG
  SUDAH SUDAH LA BERPOLITIK
  Mak Nenek Zuraida yg sebenarnya ramai penyokong non partisan mcm kami yg MELUAT YA

  Sy nk bg tahu sy lahir & mbesar & keturunan kami orang awal yg berhijrah membuka Daerah Klang Jugra Bukit Malawati Kuala Selangor sabak Bernam kuala Langat Selangor jadi duduk perkara kesah Selangor dalam Kepala kami semua ya...
  Jgn kata Azmin yg bwk KECEMERLANGAN Pentadbiran dlm Selangor , bagi budak Darjah 6 pun boleh bg jd MB Selangor ni sbb....

  Negeri kami ni kaya hasil
  Kaya mereka yg celik politik & orang hebat
  Kaya org berpelajaran & berilmu bijaksana
  EKONOMI NYA Kaya & sedia moden & ditadbir baik...
  SY NK CKP BUKAN AZMIN YA YG MAJUKAN NEGERI SBB NEGERI DH SEDIA MAJU & TERURUS DARI DULU PUN...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Liow ingatkan DAP: Anda pun keluar dewan pada 1999
   Diterbitkan 17 Jul 2018, 11:52 malam | Dikemaskini 18 Jul 2018, 12:26 tengah malam

   A+ A-
   Selepas dikritik kerana menyertai pembangkang lain keluar dewan ketika hari pertama sidang Parlimen ke-14 semalam, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai memberi peringatan bahawa DAP dan parti pembangkang lain pernah berbuat perkara sama pada 1999.

   "Jangan lupa insiden sama yang berlaku di Dewan Rakyat pada 1999. Ketika itu, DAP bersama PAS dan parti pembangkang lain juga keluar dewan.

   "Apa penjelasan (MP Iskandar Puteri) Lim Kit Siang untuk hal ini? Jika wakil rakyat pembangkang mengambil pendirian sama dalam sesuatu isu, tidak timbul soal siapa yang ikut siapa," katanya dalam kenyataan hari ini.

   "Hakikatnya HARAPAN berbohong dalam kontroversi di Parlimen semalam.

   "Sebagai wakil rakyat senior, Lim bukan saja gagal mengecam, malah cuba menutup kesalahan. Kebanyakan orang tidak setuju dengan tindakannya," katanya lagi.

   Kejadian 19 tahun lalu

   Menurut laporan Utusan Malaysia bertarikh 20 Disember 1999, presiden PAS ketika allayarham Datuk Fadzil Noor mengetuai pembangkang untuk mempersoalkan keabsahan mengadakan sidang Parlimen pertama selepas PRU ke-10.

   "Kabinet hanya bertemu pada 15 Disember, manakala notis sidang dikeluarkan pada 13 Disember. Soalannya siapa yang menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk isytiharkan parlimen perlu bersidang hari ini.

   "Oleh kerana ini melibatkan peruntukan dalam perlembagaan, ini perkara serius dan sidang tidak sah, dan nasihat saya agar ia ditangguhkan," kata Fadzil (gambar) seperti dipetik.   Kata-kata itu ketika acara angkat sumpah, semasa setiausaha parlimen ketika itu Mohamed salleh Hassan membaca pengisytiharan Agong.

   Blok pembangkang ketika itu - PAS, DAP, PKR dan Parti Bersatu Sabah - juga dilaporkan mengganggu pemilihan Tun Mohamed Zahir Ismail sebagai speaker.

   Sebaik saja Mohamed Zahir duduk dan cuba menenangkan keadaan, kesemua 43 anggota parlimen pembangkang dilaporkan keluar dewan sebagai tanda protes.

   Mereka masuk semula sejam dan 45 minit kemudian untuk mengangkat sumpah.

   'Jangan ikut buta-tuli'

   Semalam, hampir semua anggota parlimen BN dan PAS keluar daripada sidang Dewan Rakyat selepas mempersoalkan kesahan pemilihan Datuk Mohamad Ariff Md Yusof sebagai speaker baru.   Mereka kembali sejam kemudian untuk mengangkat sumpah.

   Lim kemudian berkata beliau bingung dengan tindakan itu dan menggesa mereka tidak mengikut tindakan pembangkang dulu secara semberono.

   "Mereka perlu ada sebab yang jelas, wajar dan boleh diterima untuk keluar dewan, bukan seperti tindakan mengaru mereka pagi ini," katanya semalam.

   MCA buat keputusan sendiri
   Liow berkata, keputusan untuk satu-satunya anggota parlimen MCA iaitu Datuk Seri Wee Ka Siong untuk menyertai tindakan itu diputuskan parti.

   Katanya, partinya mahu mempertahan demokrasi dan kedaulatan undang-undang dan memutuskan untuk membantah pelanggaran aturan mesyuarat berhubung pelantikan speaker.

   "Malangnya, Lim mengalihkan perhatian dengan mendakwa PAS telah mengetuai Umno, MCA dan MIC untuk keluar dewan.

   "Itu hanya dakwaan liar. MCA kekal dengan pendirian sendiri. Kami keluar dewan kerana mempertahankan prinsip," katanya lagi.

   Delete
  2. Selangor maju..yg mentadbir harus peka berwibawa..kelohan kepentingan rakyat utamakan..yb azmin dulu ok..steady dlm ngatur catur pembangunan social ekonomi negri sgor..tabah menghadapi pelbagaian isu..air pasir..rmh..sampah..cukai..kroni..dsjamal..dtepis tutupnya cara baik..dia blah bersih..

   untuk rakyat sgor kebanyakan meraikan pemberian kerajaan sgor dr sibayi hingga ke pak tua..dr air percuma hingga rawatan kesihatan..pendek cerita sis..
   SMART SELANGOR..
   wow!
   Checkitout!

   Delete
  3. KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN


   1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA.


   2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK.

   3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL.

   4. AIR ZAM ZAM ADALAH AIR YANG TIDAK PERNAH KERING DAN PUTUS WALAUPUN MEMBERI KEHIDUPAN KEPADA BERJUTA-JUTA UMAT DALAM KEADAAN TANAH PASIR YANG KERING DAN GERSANG. BEGITU JUGA LAH ALQURAN DAN ALHADIS YANG TIDAK KERING PENGAJARAN DAN IKTIBAR SERTA MENCABAR MANUSIA DARI SUDUT SAINTIFIK.

   5. SAYA SALIN KATA-KATA MORGAN FREEMAN : ‘”ONE OF THE MOST HAUNTING AND BEAUTIFUL SOUND IN THE WORLD IS THE MUSLIM CALL FOR PRAYER”””…. SAUDARA SEKELIAN KAJILAH SENDIRI BERAPA RAMAI MEREKA YANG REVERT TO ISLAM ADALAH MEREKA YANG HANYA PADA MULANYA TERTARIK DENGAN SUARA AZAN….MENGAPA MEREKA TERTARIK..BECAUSE THE VOICE IS CALLING YOU TO ENTER THE PARADISE…

   5. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE ( VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 )…SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE….. SEBAGAI CONTOH SILA RUJUK BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 5 : 30 ….JADI SELURUH PADA NABI SEHINGGA MUHAMMAD SAW ADALAH MUSLIM KESEMUANYA.

   5. PERSAMAAN ALQURAN DENGAN KITAB-KITAB LAIN ADALAH : I) HANYA SATU TUHAN YANG ESA. TIDAK BOLEH DIGAMBARKAN, DIPATUNGKAN DAN DIBUAT APA SAHAJA RUPA BENTUK. II) RAMALAN KEDATANGAN NABI AKHIR ZAMAN DAN PENYUDAH SEKELIAN NABI IAITU NABI MUHAMMAD SAW. JIKA SEMUA PENGIKUT AGAMA-AGAMA LAIN TERIMA DUA HAKIKAT TERSEBUT KITA SEMUA AKAN BERSATU DAN MENJADI MUSLIM.

   6. SEBAGAI CONTOH UNTUK PERKARA I) DI ATAS RUJUKAN KITAB HINDU SEPERTI BERIKUT : YAJURVEDA 32:3, BHAGAVAD GITA 7:20. UNTUK PERKARA II) KITAB BUDHA CHAKKAVANI SINHNAD SUTTARTA 116:76, SACRED BOOK OF EAST VOL 35 PAGE 225, VOL 11 PG 36, VOL 11 PG 97, MAHA PARINIBBANA SUTTA VOL 2 VERSE 32, GOSPEL BUDDHA PG 217-218..BIBLE VERSI JAMES : YOHANNES : 16 : 12 – 14,,,,17

   7. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA KEPADA MANA-MANA TOKOH AGAMA. KAJI SENDIRI SEGALA KITAB-KITAB SUCI. JIKA TERDAPAT KESAMARAN DAN KETIDAKPASTIAN BARULAH BERTANYA KEPADA MEREKA.

   Delete
 5. Akaun Najib, anak tidak lagi dibekukan
  MUHAMMAD AFHAM RAMLI 17 JULAI 2018
  FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.6K
  Najib Razak
  Najib Razak.
  A- A+ (Ubah saiz teks)
  KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memaklumkan akaun bank milik bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak lagi dibekukan.

  Difahamkan tindakan itu dibuat semalam selepas mendapati ia tidak mempunyai kaitan dengan siasatan terhadap anak syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), SRC International Sdn Bhd.


  Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki mengesahkan akaun milik bekas Presiden Umno itu tidak lagi dibekukan.

  "Ya benar.. akaun milik Najib sudah tidak lagi dibekukan ," katanya kepada Sinar Harian.

  Ditanya sama ada penarikan pembekuan itu turut membabitkan akaun lain, Azam berkata, ia turut membabitkan akaun bank di atas nama Nooryana dan Norashman yang juga anak kepada bekas Perdana Menteri itu.

  "Akaun atas nama Nooryana dan Norashman juga sudah tidak dibekukan," katanya.

  Sementara itu, sumber SPRM turut mengesahkan menarik balik pembekuan beberapa akaun milik individu lain namun maklumat mengenainya tiada.

  "Selain akaun Najib serta anaknya, ada beberapa lagi akaun bank yang sebelum ini disiasat SPRM, tidak lagi dibekukan," katanya.

  [ARTIKEL BERKAITAN: Akaun beku, Najib makin hilang sabar!]

  [ARTIKEL BERKAITAN: Beku akaun, bukan balas dendam: Tun M]

  Pada 2 Julai lalu, SPRM mengeluarkan satu kenyataan memaklumkan bahawa sebanyak 408 akaun bank membabitkan dana RM1.1 bilion dibekukan SPRM.

  Hari ini, sebuah portal melaporkan sumber rapat kepada Ahli Parlimen Pekan itu mendakwa akaun tersebut tiada kena mengena dengan politik dan tiada kaitan dengan sisasatan dijalankan pihak berkuasa terhadap Najib.

  ReplyDelete
  Replies
  1. FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB

   1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK.

   2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA.

   3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%.

   4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION...KEADAAN INI SETERUSNYA MENYEBABKAN INFLASI AND AS A RESULT OF INFLATION, THE PURCHASING POWER OF A UNIT CURRENCY FALLS.

   4. KETIKA NAJIB TINGGALKAN KUASA,,, RINGGIT JATUH RM3.90.... INI BERMAKNA RINGGIT JATUH HANYA 2% DIMASA NAJIB.

   5. JANGAN TERPEDAYA RINGGIT PERNAH JATUH SEHINGGA RM4.40 KERANA KETIKA ERA MAHATHIR JUGA RINGGIT PERNAH JATUH SEBANYAK ITU TAPI DITAMBAT RM3.80.

   6. EKONOMI ERA NAJIB ADALAH LEBIH TEGUH BERBANDING MAHATHIR KERANA HANYA JATUH 2% DALAM KEADAAN RINGGIT DIAPUNGKAN. INI BERMAKNA NAJIB LEBIH GENTLEMAN SEMENTARA MAHATHIR PENGECUT.

   7. ANGKA DI ATAS MENGGAMBARKAN SKANDAL KEWANGAN DI MASA MAHATHIR ADALAH JAUH LEBIH BESAR DIBANDINGKAN DI ERA NAJIB.

   8. BAGAIMANA PULA DENGAN HUTANG NEGARA?. PAKAR EKONOMI BERPENDAPAT ADALAH TIDAK BAIK BAGI SESEBUAH NEGARA JIKA TIADA HUTANG LANGSUNG KERANA TIADA APA-APA AKTIVITI EKONOMI DALAM NEGARA TERSEBUT.

   9. BAGAIMANA PULA DENGAN JUMLAH HUTANG NEGARA? JIKA A MEMPUNYAI HUTANG RM6,000 TAPI PENDAPATAN RM3,000, TENTU HUTANG ITU TIDAK SIHAT. TAPI JIKA B MEMPUNYAI HUTANG RM10,000 TAPI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM15,000 TENTU HUTANG ITU TIADA MASALAH BAGINYA. JADI JUMLAH HUTANG TIDAK PENTING YANG PENTIING BAGI NEGARA HASIL PENDAPATAN YANG DIKENALI SEBAGAI GDP.

   10. KETIKA NAJIB TINGGALKAN TAMPUK NEGARA HUTANG NEGARA ADALAH 50.8% TAPI DI ERA MAHATHIR 1986 HUTANG NEGARA PERNAH MENCECAH 103%. JADI SAUDARA SEKELIAN BOLEH MENILAI SENDIRI SIAPAKAH LEBIH TERUK MENGURUS EKONOMI NEGARA.

   11. APA ERTINYA MATA WANG JATUH 52%,,,,,,IA BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA MENJADI MISKIN KERANA TELAH KEHILANGAN LEBIH SEPARUH HARTA MEREKA AKIBAT DI CURI TANPA DISEDARI.

   12. KAJIAN INI BUKANLAH BERTUJUAN MENYOKONG NAJIB/MAHATHIR KERANA KEDUANYA DALAM DOKONGAN SEKULAR/KAPITALIS YANG SAMA DAN TIDAK MEMPUNYAI ILMU/AMAL ISLAMI YANG MANTAP.

   Delete
 6. Tian Chua nafi wujud kem Anwar, Azmin dalam PKR

  Adam Abu Bakar
  ShareTweetPinMail

  Tian Chua percaya gandingan Anwar Ibrahim dan Azmin Ali mampu membawa PKR ke tahap lebih tinggi kerana 2 pemimpin itu bekerjasama sejak sekian lama.

  PETALING JAYA: Naib Presiden PKR, Tian Chua menyangkal dakwaan wujud kem Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Azmin Ali menjelang pemilihan parti itu bulan depan.

  Beliau turut menafikan keputusan Anwar bertanding jawatan presiden PKR akan menjejaskan laluan politik Azmin dalam parti itu.


  Sebaliknya, beliau percaya gandingan Anwar dan Azmin mampu membawa parti berkenaan ke peringkat lebih tinggi kerana mereka bekerjasama sejak sekian lama.

  “Apa perlunya Anwar lawan Azmin? Siapa tidak tahu Azmin adalah orang Anwar yang paling setia. Saya rasa lucu jika ada yang kata wujud kem Azmin dan kem Anwar.

  “Di antara semua bekas pembantu politik Anwar, hanya Azmin yang kekal selepas 2 dekad. Apabila Anwar masuk (dipilih sebagai presiden), maka Anwar akan angkat Azmin ke dalam kemnya, siapa lagi yang Anwar percaya?” katanya kepada FMT.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Demo anti-UEC pada 28 Julai
   Shakira Buang | Diterbitkan 16 Jul 2018, 2:15 petang | Dikemaskini 16 Jul 2018, 4:19 petang

   Item 1
   Item 2
   A+ A-

   Gabungan 300 NGO Islam Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) bersedia untuk mengerakkan himpunan rakyat secara besar-besaran di Kuala Lumpur, 28 Julai ini sebagai tindakan bantahan terhadap pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

   Ketua Sekretariatnya, Aminuddin Yahya berkata, tindakan tersebut dibuat bagi terus mendesak kerajaan khususnya Kementerian Pendidikan dalam membatalkan terus pengiktirafan terhadap UEC.

   “UMMAH berpandangan apa-apa keputusan yang mempunyai implikasi besar terhadap agama, bangsa dan negara perlu diperhalusi dengan lebih mendalam termasuk diperbahaskan di parlimen dengan mengambil kira kerangka Perlembagaan Persekutuan.

   “Oleh itu UMMAH mengulangi bahawa kami akan terus mendesak bagi membantah dan bersedia menggerakkan himpunan aman bantahan rakyat secara besar-besaran pada 28 Julai ini di Kuala Lumpur,” katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

   Kementerian pendidikan semalam menegaskan kerajaan masih dalam proses kajian berhubung pengiktirafan UEC sebelum membuat sebarang keputusan.

   Menterinya Dr Maszlee Malik berkata, keputusan yang akan dibuat oleh kerajaan berhubung perkara itu akan bersifat menyeluruh dan holistik.

   Mengulas kenyataan Dr Maszlee itu, Aminuddin berkata kenyataan menteri pendidikan itu dibuat bagi menutup kesilapan sebelum ini.

   “Kenyataan itu kenyataan nak cover up selepas banyak bantahan dan tekanan daripada rakyat dan pelbagai pihak.

   “Ia juga mungkin dari desakan rakyat sendiri dan bagi kita, kita tidak ambil kenyataan itu sebagai kenyataan yang menyelesakan kami,” katanya.

   Aminuddin turut mendakwa menteri pendidikan itu kini tidak konsisten dalam mengambil keputusan.

   “Semalam sahaja ada dua kenyataan daripada Dr Mazlee (berhubung UEC) dan ia menampakan menteri sendiri tidak konsisten dari segi keputusan beliau,” katanya.

   Cadang Dr M ganti Dr Maszlee

   Tambahnya, keputusan yang diambil Dr Maszlee jelas menunjukkan pentadbiran baru kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) terburu-buru dan hanya sekadar mahu memenuhi kehendak golongan minoriti di negara ini.

   “Memang tepatlah apa yang dinyatakan (tindakan kerajaan tentang UEC sekadar memenuhi kehendak golongan minoriti di negara ini) itu,” katanya ringkas.

   Selain itu, Aminuddin turut mencadangkan agar kedudukan menteri pendidikan diambil alih oleh Tun Dr Mahathir Mohamad memandangkan perdana menteri itu menurutnya pernah menolak UEC.

   “Pada pemerintahan lepas Dr Mahathir pernah menolak UEC.

   “Jadi, kita mencadangkan dan kita minta Dr Mahathir sendiri mengotakan balik kenyataan beliau dulu dan niat beliau untuk menjadi menteri pelajaran kerana menteri pelajaran yang baru ini tak berapa stabil sikit, mungkin kerana baru, mungkin juga dia cerdik tapi dia agak tidak stabil sedikit,” katanya.

   UEC ialah sijil yang dikeluarkan Sistem Sekolah Menengah Persendirian Cina Malaysia (SMPC) dan pelaksanaannya tidak mengikut sistem pendidikan kebangsaan.
   Pelbagai pihak membantah cadangan itu dan kebanyakannya merasakan ia akan terus mengabaikan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

   Mengulas kerisauan itu, badan pendidikan Cina berpengaruh Dong Jiao Zong berkata SMPC sentiasa menghormati bahasa Melayu melalui kedudukannya sebagai mata pelajaran wajib dan pelbagai program penggalakan lain.

   Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) pula mengambil pendekatan lebih sederhana iaitu menggesa kurikulum UEC dipinda terlebih dulu agar selari dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan, sebelum diberi pengiktirafan.

   Isu ini tercetus pada 8 Jun lalu apabila timbalan menteri pendidikan Teo Nie Ching berkata kerajaan akan berusaha menyelesaikan isu itu sebelum hujung tahun ini.

   Delete
  2. KOS SARA HIDUP ISU UTAMA PRU14 : BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA

   1. TUJUAN KAJIAN INI ADALAH UNTUK MENENTUKAN PIHAK MANAKAH YANG PATUT DIPERSALAHKAN BERHUBUNG KENAIKAN KOS SARA HIDUP DI MALAYSIA. SEKALI LAGI DI INGATKAN,,, SAHABAT SEKALIAN TIDAK PERLU PERCAYA KEPADA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. PERCAYALAH KEPADA FAKTA DAN ANGKA... FIGURES NEVER LIE.

   2. ASAS KEHIDUPAN MANUSIA IALAH MAKANAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL. KAJIAN INI BERDASARKAN FAKTA DAN ANGKA UNTUK MENUNJUKKAN FAKTOR KENAIKAN KOS SARA HIDUP. KAJIAN INI JUGA TERTUMPU KEPADA NEGERI YANG PALING MAJU DI MALAYSIA IAITU NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG.

   3. KAJIAN SEBELUM INI TELAH MENUNJUKKAN BAHAWA ERA MAHATHIR,,,PENURUNAN NILAI MATA WANG RINGGIT IALAH SEBANYAK 52% BERBANDING ERA NAJIB 2%. KAJIAN DITERUSKAN LAGI DENGAN MEMBANDINGKAN INFLASI INDEKS HARGA PENGGUNA (IHP) DENGAN KOS SARA HIDUP BERDASARKAN LAPORAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA DI MANA KADAR INFLASI TERTINGGI IALAH 3,9% PADA TAHUN 2016. BERBANDING IHP PADA 2015 IALAH 3.6%...INI MENUNJUKKAN IMPAK GST TELAH MEMBERI KESAN SEBANYAK 0.3% TERHADAP INFLASI BERDASARKAN TARIKH EFEKTIF GST PADA 1 APRIL 2015.

   4. HARGA HARTANAH TELAH NAIK MENDADAK SEMENJAK TAHUN 2008 AKIBAT KENAIKAN HARGA PREMIUM TANAH YANG DIKUAT KUASAKAN OLEH PAKATAN HARAPAN DI NEGERI SELANGOR DAN PULAU PINANG. DI SELANGOR KENAIKAN HARGA HARTANAH TELAH NAIK SEBANYAK 400% DAN PULAU PINANG SEBANYAK 1800%. FAKTOR INI MENYEBABKAN KESUKARAN MEMILIKI RUMAH TERUTAMA GENERASI MUDA.

   5. BERDASARKAN ANGKA-ANGKA DI ATAS BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA PENYUMBANG TERBESAR KOS SARA HIDUP RAKYAT YANG TINGGI IALAH KERANA KUASA BELI TELAH MENURUN AKIBAT DARI NIILAI RINGGIT YANG TELAH JATUH LEBIH DARI SEPARUH. SEMENTARA KENAIKAN KOS TEMPAT TINGGAL TERUTAMA DI LEMBAH KELANG TELAH DISUMBANGKAN OLEH KADAR PREMIUM TANAH YANG TINGGI.

   Delete
 7. Anwar mendapat sokongan dari banyak pkr negeri...jika azmin bertanding lawan anwar azmin mencari maut dan pkr akan kehilangan seseorang yg sangat berkaliber dlm barisan pimpinan PKR bakal presiden akan datang...

  Hanye khabar angin azmin yg sangat setia dgn anwar akan menentang anwar..

  Zuraida yg bimbang kedudukanye tercabar..

  ReplyDelete
  Replies
  1. SST: Cassa kecewa tiada perbincangan
   TUAN BUQHAIRAH TUAN MUHAMAD ADNAN 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore253
   Barang
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   SHAH ALAM - Kerajaan sepatutnya mengambil kira pendapat pihak berkepentingan termasuk rakyat sebelum mengambil keputusan meletakkan kadar pada cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang akan diperkenalkan September depan.

   Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (Cassa) Datuk Dr Jacob George berkata, ini kerana kerajaan perlu memberi pendedahan mengenai perlaksanaan SST dan kesannya terhadap pengguna.


   “Saya telah berulangkali menyeru pihak berkepentingan termasuk pensyarah, perancang undang- undang dan sebagainya bagi memastikan ia dapat dilaksanakan secara komprehensif,” katanya.   Bagaimanapun katanya, sehingga kadar SST diumumkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng semalam, tiada sebarang perbincangan dibuat.

   “Kami sangat kecewa apabila tiada perbincangan bersama padahal sebelum ini khidmat dan sumbangan telah diberikan kepada 16 orang menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan (KPDNKK) semasa pemerintahan kerajaan sebelum ini,” katanya.

   Menurutnya, Cassa menyokong perlaksanaan SST namun ia perlu mengambil kira bahawa rakyat juga membayar cukai lain yang memberi kesan terhadap pendapatan mereka.

   "Pada dasarnya pengguna agak keliru mengenai SST yang akan menggantikan GST yang sangat dibenci rakyat,” katanya.

   Beliau berkata, pasukan petugas juga perlu dilantik bagi bekerjasama dengan kerajaan dan pembuat dasar bagi memperhalusi dan membuat penambahbaikan terhadap akta SST.

   “Percubaan perlu dibuat selama 30-60 hari, bagi memperolehi input pengguna sebelum perlaksanaan penuh dibuat. Akta SST haruslah adil, munasabah dan berperikemanusiaan,” katanya.

   [ ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng cadang cukai jualan 10 peratus ]

   Sementara itu, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) berpendapat, kerajaan perlu memperkasakan pendidikan mengenai SST agar rakyat memahami selok belok dan dapat mengelakkan daripada ditipu peniaga.

   Ketuanya, Datuk Nadzim Johan berkata, rakyat berhak untuk memahami sistem SST yang bakal dilaksanakan itu.

   “Rakyat tiada pilihan terpaksa akur, namun kerajaan perlu memperkasakan pendidikan dan pendedahan SST kepada mereka,” katanya

   Delete
  2. Sokong ulasan u bro..azmin pls no play play..puan zuraidah duduk diam2..saudara anwar the president..the next PM..kalas!


   Delete
  3. Dr Mujahid tak perlu tegak benang basah
   Dr Mohd Khairuddin Aman Razali | Diterbitkan 15 Jul 2018, 4:19 petang | Dikemaskini 15 Jul 2018, 4:31 petang

   A+ A-

   ULASAN | YB Dr Mujahid Yusof selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri tidak perlu berbelit menegakkan benang basah bagi mempertahankan pandangannya yang silap tentang konsep "menjaga agama" (Hifzu ad-Din) sebagai tanggungjawab pemerintah dalam Islam.

   "Menjaga agama" dalam Islam adalah merujuk kepada menjaga agama Islam bukannya menjaga agama-agama selain Islam sebagaimana cuba dihujahkan secara silap oleh beliau.

   Rujuklah tulisan-tulisan sarjana Islam dalam bidang fiqh kenegaraan termasuklah oleh Imam Syatibi selaku pelopor awal konsep Maqasid Syar'iyyah, semuanya sepakat merujuk konsep "menjaga agama" kepada *menjaga aqidah dan syariat Islam* dan bukannya menjaga agama-agama lain.

   Oleh kerana itu, dalil yang mereka bawa apabila membincangkan topik Hifzu ad-Din (menjaga agama) ialah firman Allah dalam surah al-Zaariyaat ayat 56 berikut yang bermaksud:

   "Dan tidaklah Aku mencipta jin dan manusia melainkan untuk menjadi hamba kepadaKu"

   Kewajipan pemerintah ini berdasarkan firman Allah dalam surah al-Maidah ayat 49:

   "Dan hendaklah kamu memerintah di kalangan manusia dengan apa yang diturunkan oleh Allah dan janganlah kamu mengikut hawa nafsu mereka. Dan berwaspadalah, bimbang mereka memalingkan kamu daripada sebahagian apa yang diturunkan oleh Allah kepada kamu."

   Kewajipan pemerintah untuk menjaga dan menegakkan agama Allah jelas daripada firman Allah dalam surah al-Maidah ayat 44, 45 dan 47; surah an-Nisa' ayat 60 dan 65; dan surah Sod ayat 26.

   Oleh kerana itu sarjana Islam dalam fiqh kenegaraan menyebut tentang pemerintahan dalam Islam ialah bertujuan untuk.

   "Menjaga Agama atau menegakkan Agama dan mentadbir bumi dengan Agama".

   (Rujuk al-Mawardi dalam al-Ahkam al-Sultaniyah, al-Taftazani dalam Syarh al-Aqa'id al-Nasafiyyah dan Ibnu Khaldun dalam al-Muqaddimah)

   Kata Imam Syatibi dalam al-Muwafaqat, menjaga syariat berlaku pertamanya, menjaganya dari sudut kewujudannya iaitu mewujudkannya, memperkukuh dan memeliharanya.

   Kedua, menjaganya daripada terhapus dengan menjauhkan apa sahaja yang boleh menghilangkan dan mengurangkannya atau menjadikannya cacat atau mandul, sama ada sesuatu yang telah berlaku atau sesuatu yang dijangka akan berlaku hendaklah dihalang.

   Kenyataan Imam Syatibi selaku pelopor Maqasid Syariah menunjukkan bahawa kewajipan pemerintah ialah menjaga syariat Islam.

   Bukan letak agama lain setaraf Islam

   Apabila syariat Islam terjaga dan terpelihara, maka agama-agama lain juga akan terpelihara haknya untuk diamalkan kerana ia adalah sebahagian tuntutan dan pengajaran Islam.

   Namun, bukannya dengan meletakkan agama-agama lain setaraf dari sudut pemeliharaan, pelaksanaan dan penegakkan serta penyebaran agamanya.

   Adakah Dr. Mujahid berhasrat untuk melebarkan konsep "memelihara agama" kepada usaha menegakkan hukum-hakam agama lain dalam bernegara selain daripada agama Islam?

   Delete
  4. KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN

   1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM.

   2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK SI YAHUDI LAKNAT.

   2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU... DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. MEREKA MENGUASAI EKONOMI MELALUI SISTEM MONOPOLI DAN MENYOROT BARANG BERTUJUAN MENGAWAL HARGA BARANGAN,,,,SEDANG KEDUA PERKARA INI DILARANG OLEH ISLAM KERANA BILA HARGA MURAH RAKYAT KEBANYAKAN DAPAT MENIKMATI KEHIDUPAN MEREKA.

   3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU ( EKSTREM )..

   4. DALAM SISTEM KAPITALIS,,,BANK-BANK RIBA ADALAH TERAS KEPADA SISTEM INI DI MANA BANK-BANK INI MEMCIPTA WANG DENGAN MENGENAKAN INTEREST KEPADA PEMINJAM…ISLAM MELARANG RIBA DAN MENGHALALKAN PERNIAGAAN/PELABURAN….JADI SISTEM SEBENARNYA YANG PERLU DIJALANKAN IALAH BANK MENJANA KEUNTUGAN DENGAN PELABURAN BUKANNYA MENJADI CETI MODEN…SIAPA SAHAJA YANG MENGAMALKAN AJARAN ISLAM PASTI AKAN BERJAYA DI DUNIA TIDAK KIRA WALAU IA KAFIR….CONTOH SEPERTI WARREN BUFFET IALAH SEORANG FUND MANAGER DI MANA RAMAI PELABOR YAKIN DENGAN KEBOLEHANNYA MELABURKAN WANG MEREKA…BELIAU ADALAH FUNDAMENTAL INVESTOR DI MANA TERAS SESUATU SYARIKAT AKAN DINILAI SEBELUM PELABURAN DIBUAT….SYARAT-SYARAT SEPERI EPS/PE/ROI/ROE AKAN DIBERIKAN SYARAT KETAT SELAIN PERKARA LAIN SEPERTI SESEBUAH SYARIKAT ITU MESTI KUKUH BEROPERASI SEKURANG-KURANGNYA 10 TAHUN…DAN SEBUAH SYARIKAT ITU MESTILAH DIFAHAMI CARA KERJANYA…

   5. JADI ORANG SEPERTI WARREN BUFFET INILAH CONTOH PELABUR YANG BIJAK DAN SEBENARNYA DIA ADALAH BANKER YANG SEBENAR…..OLEH ITU BANK YANG PATUT DIWUJUDKAN IALAH INVESTMENT BANK DAN BUKANNYA INTEREST BANK SEPERTI YANG ADA HARI INI DI NEGERA-NEGARA ORANG ISLAM KHUSUSNYA…..INVESTMENT BANK AKAN MEMBERIKAN PULANGAN YANG TINGGI MENGIKUT KEUNTUNGAN BERBANDING INTEREST BANK YANG HANYA MAMPU MEMBERIKAN HANYA 3% HINGGA 4% SAHAJA… ITUPUN BAGI FD….

   6. DENGAN CARA BEGINI EKONOMI AKAN MENJADI BERTAMBAH MAJU DENGAN MENGGALAKKAN SYARIKAT-SYARIKAT BERLUMBA-LUMBA MENUNJUKKAN PRESTASI TINGGI DAN PELABOR AKAN MENJADI KAYA-RAYA SETERUSNYA ISLAM MEMASTIKAN SEBAHAGIAN KEKAYAAAN TERSEBUT KEMBALI KEPADA MASYARAKAT YANG KURANG BERNASIB BAIK…

   7. EKONOMI BERASASKAN RIBA PADA SATU CYCLE AKAN MENGALAMI KEBUNTUAN DAN KETEPUAN DAN MENYEBABKAN KEMELESETAN EKONOMI…KERANA KEKAYAAN NEGARA TIDAK BERKITAR DAN BERKISAR SEPERTI YANG SEPATUTNYA…KERANA SISTEM INI LEBIH MEMBERI PELUANG KEPADA HANYA ORANG YANG KAYA…

   8. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20 NEGARA-NEGARA DI DUNIA YANG MENGAMALKAN 0% INTEREST RATE MANAKALA LEBIH KURANG 10 BUAH NEGARA LAIN YANG MENGENAKAN LEBIH ATAU KURANG 0% INTEREST RATE DAN MERUPAKAN NEGARA YANG THE BEST COUNTRIES TO LIVE IN.

   9. SEBABNYA ISLAM MELARANG DIKENAKAN INTEREST KERANA PASARAN HENDAKLAH DIBIARKAN BEBAS MENENTUKAN NILAINYA... DENGAN MEMAINKAN KADAR TERSEBUT AKAN MEMBUATKAN EKONOMI TIDAK STABIL... KITA BOLEH LIHAT APA YANG TERJADI PADA USA.

   10. ISLAM MAHU HARTA NEGARA DIKITARKAN DARI SI KAYA KEPADA SI MISKIN. JIKA HARTA KEKAYAAAN NEGARA DI KITARKAN SESAMA SANG KAYA MAKA AKAN MEWUJUDKAN JURANG EKONOMI ANTARA MASYARAKAT YANG MENYEBABKAN BERLAKU CLASS HATRED DAN AKHIRNYA CLASS WAR... AKHIR SEKALI NEGARA AKAN HANCUR KE LEMBAH PEPERANGAN... OLEH KERANA ITU RIBA DI ANCAM OLEH ALQURAN DENGAN PERANG OLEH ALLAH DAN RASULNYA.

   Delete
 8. Dr M pemimpin tunai janji, kata Raja Perlis
  Bernama
  ShareTweetPinMail

  Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail disambut Dr Mahathir Mohamad pada Majlis Santapan Malam sempena Sambutan Ulang Tahun Keputeraan Raja Perlis Ke-75 di Istana Arau, malam tadi. (Gambar Bernama)

  ARAU: Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad seorang pemimpin yang akan menunaikan apa diperkatakannya.

  Tuanku Syed Sirajuddin mula mengenali Dr Mahathir secara dekat semasa baginda memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong dari 2001 hingga 2006.


  Ketika itu, Dr Mahathir merupakan perdana menteri ke-4 sebelum meletak jawatan pada 2003.

  “Pendapat saya, ‘Prime Minister’ (Dr Mahathir) buat apa yang dia kata dia nak buat…(contohnya) dia kata nak berhenti (berundur pada 2003), dia berhenti,” titah baginda pada Majlis Santapan Negeri bersempena sambutan ulang tahun ke-75 keputeraan baginda di Istana Arau, malam tadi.

  Turut berangkat ke majlis santapan itu Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Fauziah Tengku Abdul Rashid, Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil.


  Dr Mahathir dan isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Ali turut menghadiri majlis santapan itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pemerintahan Mahathir didakwa kurang Islamik
   ROSLINDA HASHIM 18 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore2.3K
   Hashim Jasin
   Hashim Jasin
   A- A+ (Ubah saiz teks)
   ALOR SETAR - Mursyidul Am Pas, Datuk Hashim Jasin menyifatkan pemerintahan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tetap sama dibandingkan dengan era Mahathir selama 22 tahun ketika menjawat jawatan sama.

   Menurut beliau, pemerintahan Mahathir kurang Islamik dan walaupun diangkat kali kedua sebagai perdana menteri, pendirian Ahli Parlimen Langkawi itu dalam hal-hal berkaitan agama Islam tidak berubah.

   Hashim berkata, Pas tidak menaruh harapan tinggi untuk melihat perubahan Mahathir dalam mempertingkatkan syiar Islam dalam negara ini.

   “Saya lihat ada perubahan dan juga tak ada perubahan dalam pemerintahan beliau.

   "Secara peribadi, saya lihat seolah-olah tiada khususnya perkara-perkara pokok dalam Islam, yang itu dia tak berubah,” katanya.

   Menurutnya, perubahan ketara Mahathir adalah menerima musuh ketat beliau yang selama memerintah dianggapnya sebagai seteru.

   “Ini sahaja perubahan beliau, boleh berkawan dengan musuh ketat. Kita lihat beliau boleh berbaik dengan Mohamad Sabu, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sama ada beliau ikhlas atau bersandiwara, zahirnya di sebalik niat itu, kita tak tahu,” katanya.

   Hashim berkata, sikap Mahathir yang dikaitkan sebagai diktator dalam pemerintahan selama 22 tahun masih dipertahankan sehingga kini.

   “Sikap itu masih dipertahankan, sama sahaja. Cuma sekarang mungkin situasi berbeza sedikit kerana bilangan Ahli Parlimen Bersatu tidak ramai, mungkin sikap beliau itu hanya sementara. Saya percaya sikap lama beliau itu akan menebal balik,” katanya.

   Delete
  2. Kerana Pas dah terlebih islamik..

   Delete
  3. Adakah Dr. Mujahid berhasrat apabila melebarkan konsep "menjaga agama" kepada "menjaga agama-agama lain juga selain Islam" ia bermaksud bahawa agama lain juga akan dibenarkan untuk disebar secara meluas dan kerajaan akan memberikan peruntukan untuk agenda penyebaran agama lain?

   Jika begitu, ia akan bercanggah dengan Perkara 11 (1) Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan bahawa “Tiap-tiap orang adalah berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkan agamanya.”

   Perkara 11 (4) pula memperuntukkan “Undang-undang Negeri dan mengenai Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa iktikad atau kepercayaan agama antara orang-orang yang menganuti agama Islam.”

   Peruntukan perlembagaan sudah cukup

   Jika Dr Mujahid berhasrat untuk menekankan hak beragama bagi penganut bukan Islam, Perlembagaan Persekutuan sudah memberikan ruang yang cukup menerusi Perkara 3(1) yang menyatakan bahawa “Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan".

   Malah, Perkara 11 (3) memberikan hak kepada penganut agama-agama termasuk agama Islam untuk menguruskan hal ehwal agamanya sendiri, menubuh dan menyelenggara yayasan untuk tujuan agama masing-masing dan khairat, memperolehi dan mempunyai harta serta memegang dan mentadbirkannya mengikut undang-undang.
   Saya sangat bimbang kecenderungan Dr. Mujahid untuk mengambil hati bukan Islam yang menjadi pengundi beliau menyebabkan beliau teruja memberikan tafsiran yang salah terhadap agamanya sendiri.

   Sekian. Sejahtera Bersama Islam.

   Delete
  4. APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   1. ISLAM DIAMBIL DARI PERKATAAN SILMI IAITU KEDAMAIAN DAN KEAMANAN.

   2. MUSLIM DIAMBIL DARI PERKATAAN ASLAMA IAITU MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA
   ALLAH SWT.

   3. JADI MUSLIM BERMAKSUD SEORANG YANG AMAN DAN MENYERAHKAN DIRI KEPADA ALLAH... MENERIMA SEGALA KETENTUAN OLEH ALQURAN... ALQURAN JUGA MEMERINTAH SUPAYA TAAT KEPADA RASUL. JADI MUSLIM WAJIBLAH MENYERAHKAN SEGALA KEHIDUPAN DAN JIWA RAGANYA KEPADA KEHENDAK ALQURAN DAN ALHADIS SAHIH.

   4. DALAM SOLAT SETIAP MUSLIM MEMBACA SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU ADALAH SEMATA-MATA KERANA ALLAH TAALA.

   5. DALAM HADIS DINYATAKAN MUSLIM ADALAH SEORANG YANG SELAMAT MUSLIM YANG LAIN DARI ANCAMAN LIDAH DAN TANGANNYA.

   6. JIKA ANDA TIDAK MENYERAHKAN KEPADA ALLAH BERMAKNA SECARA LANGSUNG ATAU TIDAK ANDA TELAH MENYERAHKAN DIRI KEPADA IBLIS/LUCIFER BERTANDUK DUA ATAU DAJJAL/ANTI CHRIST BERMATA SATU. IF YOU DONT CHOOSE TO SUCCEED YOU CHOOSE TO FAIL. JIKA ANDA TIDAK MEMILIH SYORGA BERMAKNA ANDA MEMILIH NERAKA TIADA YANG KETIGA.

   Delete
 9. Bertanding jgn x bertanding..berhajat nak memimpin parti silakan..puan zuraidah pun boleh..sicikgu bad pun boleh..sesiapa pun boleh..otai reformasi pun sila no hal..demokrasi bang..kami x boleh..kami non partisan kehkehkeh.x mcm gn terlajak identiti..hahahahapoisonpersonaliti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bung Moktar tak faham kenapa rakyat derma Tabung Harapan
   Kow Gah Chie | Diterbitkan 16 Jul 2018, 8:46 pagi | Dikemaskini 16 Jul 2018, 8:57 pagi

   A+ A-

   Anggota Majlis Tertinggi Umno, Bung Moktar Radin mengaku tidak faham kenapa rakyat Malaysia masih menyumbang kepada Tabung Harapan yang bertujuan membantu membayar hutang negara.

   Kata Bung Moktar, ini terutamanya apabila kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) meminta sumbangan rakyat ketika ia belum lagi menunaikan manifesto pilihan raya mereka.

   "Hutang negara menurut Menteri Kewangan Lim Guan Eng adalah sebanyak RM1 trilion.

   "Ada 10 hingga 20 negara dengan hutang lebih RM1 trilion, malah ada yang hampir cecah RM2 trilion, tapi tak ada daripada negara ini yang meminta dana daripada orang awam," katanya dalam wawancara bersama Malaysiakini minggu lalu.

   Bung Moktar memetik Singapura, AS, UK dan Itali sebagai antara negara dengan hutang yang melebihi RM1 trilion.

   Tambah Bung Moktar, kerajaan sebelum ini di bawah pentadbiran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berdepan masalah hutang yang sama namun mampu memberi rakyat BR1M.

   "Kerajaan baru minta sumbangan orang awam ketika ia belum menunaikan janjinya. Tapi rakyat sudi menderma.

   "Anda janjikan rakyat sesuatu, tapi belum tunaikan, sekarang minta derma daripada rakyat. Kenapa? Saya tak faham.

   "Mungkin mereka suka kerajaan sekarang? Saya tak tahu. Kita cuma boleh agak, tapi lebih baik jangan agak.

   "Atau mungkin generasi muda suka kerajaan dan pemimpin yang berjanji tapi tak tunaikan. Jika ini yang mereka mahu, pilihan raya umum (PRU) akan datang saya akan buat benda sama," katanya berjenaka.

   Perkara itu, jelas Bung Moktar yang juga merupakan anggota parlimen Kinabatangan, akan menyebabkan lebih ramai pemimpin dan calon PRU akan membuat janji kosong pada PRU akan datang.

   Katanya, Tabung Harapan tidak boleh disamakan dengan tabung untuk membantu Najib membayar kos ikat jamin perbicaraan mahkamah Najib 9 Julai lalu.

   Tabung untuk Najib, katanya, didermakan oleh anggota dan penyokong Umno yang menyayangi Najib.

   Bung Moktar berkata demikian sebagai merujuk kes perbicaraan Najib atas dakwaan penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa berhubung SRC International, yang merupakan syarikat subsidiari 1MDB.


   Pada 9 Mei lalu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan Tabung Harapan bagi rakyat Malaysia yang ingin menderma untuk membantu kerajaan membayar hutang negara..

   Tabung berkenaan mengutip RM7 juta dalam tempoh 24 jam dan melebihi RM108 juta dalam tempoh sebulan selepas ditubuhkan.

   Setakat 14 Julai, tabung itu mengutip hampir RM150 juta.

   Delete
  2. Bung hanye paham main bini muda ajer..

   Delete
  3. Rakyat lagi tak faham kenapa perlu menderma kepada keluarga Najib. Dan yg sedihnya jumlah kutipan itu langsung tak menunjukkkan solidariti rakyat bersama dia. Kesiannya!!!!

   Dan kemudiannya bertambah tak faham apabila dalam keadaan papa kedana hidup atas belas ehsan pejuang bangsa yg bergolok gadai, anaknya masih lagi boleh berhappy hour di Taiwan dan kemudiannya terbang ke Rusia menonton bola.

   Mungkin Bung Mokhtar ada jawapannya. Kalau tiada, jumpa saja Salleh Said Karuak yg telah hilang terus itu bah.

   Delete
  4. Sajian daging RM2000 sekilo dewan rakyat menjadi isu   Pada malam Selasa, tersebar sekeping gambar menu sajian mewah berasaskan daging lembu Wagyu yang didakwa sebagai hidangan semasa jamuan tengah hari di Parlimen menjadi tular di Twitter.

   Sajian berkenaan mendapat perhatian kerana harganya yang dikatakan mencecah antara RM1,500 hingga RM2,000 sekilogram bagi gred B.

   Dakwaan sajian mewah ketika majlis perasmian Dewan Rakyat hanyalah salah faham, malah nilai hidangan berasaskan daging itu juga tidak mencecah harga RM2,000 sekilogram seperti yang tular di media sosial.

   Setiausaha Bahagian Komunikasi Korporat Parlimen, Tengku Nasaruddin Tengku Mohamed menjelaskan hal itu dalam kenyataan kepada mStar Online.

   Hidangan tersebut sebenarnya tidak ditempah pengurusan Parlimen, maklum Setiausaha Bahagian Komunikasi Korporat Parlimen, Tengku Nasaruddin Tengku Mohamed dalam kenyataan kepada mStar Online.

   Menurut beliau, hidangan itu merupakan menu tambahan yang disediakan pihak penyaji makanan bagi meraikan pelantikan Yang di-Pertua Dewan Rakyat yang baharu, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof.

   "Untuk makluman, Parlimen tidak pernah berbelanja mewah bagi tujuan tersebut. Perbelanjaan adalah mengikut tatacara kewangan yang telah ditetapkan.

   "Sebagai maklumat tambahan, kadar kelayakan bagi majlis tersebut adalah RM120 untuk seorang tetamu.

   "Namun Parlimen hanya meluluskan kadar RM50 untuk seorang bagi tujuan tersebut yang mana jumlah keseluruhan RM400 untuk kos hidangan meja utama seramai lapan tetamu," katanya, petik mStar Online.

   Bukan sajian untuk semua jemputan

   Tengku Nasaruddin dipetik berkata menu tersebut juga hanya disediakan di meja makan utama untuk lapan tetamu dan bukan disajikan kepada semua jemputan.

   "Adalah menjadi keutamaan dan amalan pentadbiran Parlimen untuk memastikan bahawa tatacara perolehan sentiasa dipatuhi sepenuhnya tanpa kompromi dalam semua perolehan yang dilaksanakan," katanya yang kesal dengan penyebaran isu sajian mewah itu kerana maklumat yang disampaikan tidak tepat.

   "Sehubungan itu, Parlimen berharap isu ini tidak berpanjangan demi menjaga imej dan identiti Parlimen sebagai badan perundangan tertinggi negara," katanya lagi.


   : Open tander atau tidak ni?....

   Delete
  5. APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   1. IMAN PADA BAHASA BERMAKSUD PERCAYA... PADA ISTILAH KUKUH DI HATI, UCAPKAN PADA LISAN DAN ZAHIRKAN PADA PERBUATAN... JIKA ADA ORANG MENJERIT API,API TAPI ANDA TIDAK BERBUAT APA-APA BERMAKNA ANDA BUKAN SEORANG YANG PERCAYA SEBENARNYA.

   2. JIKA PERCAYA APA YANG LAHIR SAHAJA BUKANLAH MAKSUDNYA BERIMAN KERANA ORANG KAFIR JUGA AKAN PERCAYA. PERCAYA KEPADA ALLAH YANG ESA TIDAK DAPAT DI PANDANG MATA HANYA DIPERCAYAI ORANG BERIMAN. BEGITULAH JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN, PARA RASUL, MALAIKAT, KIAMAT DAN TAKDIR KETENTUAN ALLAH. BEGITU JUGA PERCAYA KEPADA ALQURAN BERMAKSUD PERCAYA KEPADA SETIAP PERKATAAN DAN HURUF ADALAH DARIPADA ALLAH. MENPERTIKAI DAN MERAGUI MANA-MANA HUKUM BERMAKNA ANDA TELAH TERKELUAR DARI IMAN.

   3. UNTUK MENDAPATKAN KEYAKINAN, SEORANG MUSLIM ITU MESTI BERUSHA MENDAPATKAN ILMU SUPAYA IMAN ITU TEGUH DI HATI DAN TIDAK TERGUGAT.... ILMU TENTANG ALQURAN DAN ALHADIS PERLU DIPERTINGKATKAN TERUTAMA UNTUK MENGHADAPI ANCAMAN HEBAT DI AKHIR ZAMAN INI.

   4. ORANG BERIMAN PERLU MENPERJUANGKAN IMAN MEREKA SUPAYA ALQURAN DAN ALHADIS DAPAT DILAKSANAKAN DAN DITEGAKKAN DI MUKA BUMI, ALQURAN MENYEBUTKAN ADAM MANUSIA PERTAMA DAN KITA CUCU CICITNYA SEBAGAI KHALIFAH DI MUKA BUMI. KHALIFAH BERMAKSUD MENEGAKKAN AGAMA DAN MENTADBIR DUNIA DENGANNYA.

   5. SEBAGAIMANA WUDUK DAN IBADAT-IBADAT YANG LAIN ADA PEMBATALNYA MAKA IMAN/SYAHADAH JUGA ADA PEMBATALNYA. JIKA ANDA SAYANGKAN IMAN/AGAMA ANDA PERHATIKAN PERBUATAN ANDA, PERKATAAN ANDA DAN PEGANGAN HATI ANDA. PERBUATAN YANG MENYEBABKAN SESEORANG KELUAR DARI AGAMA DI NAMAKAN MURTAD MANAKALA ORANG YANG TERLIBAT DINAMAKAN MURTAD.

   6. IMAN/SYAHADAH BOLEH TERBATAL DENGAN ADANYA KERAGUAN, MEMPERMAIN DAN MEMPERLEKEH MANA-MANA HUKUM ISLAM, AYAT-AYAT AL QURAN@ ALHADIS SERTA IJMA' ULAMA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. INGATLAH ALLAH SWT TIDAK PERLUKAN ANDA TETAPI ANDALAH YANG PERLUKAN ALLAH.

   Delete
 10. pada pendpt saya, biarlah tun m membantu mengatasi segala msaalah yg d tinggal kan olih kerajaan yg lepas n ds wan azizah membantu beliau tidak kira berapa lama masa yg mereka perlukan.

  semetara itu ds wan azizah perlu memerhati n mempelajari segala selok belok pemerintahan (governance) drpd tun m.
  ds wan adalah insan yg amat pintar n thus a fast leaner.
  beliau akan menjadi PM yg amat 'effective bila tiba masa nya kelak.

  ds azmin mempunyai potensi tapi perlulah mengikut giliran n bersaing dgn sdr rafizi.

  jika harapan saya ini menjadi kenyataan, maka kita akan terus maju n hidup aman n damai.

  insya'allah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lembaga Saka dalam Parlimen?   Tular di media sosial semalam, penampakan sebuah susuk pelik di parlimen ketika sesi mengangkat sumpah Ahli Dewan Negara.

   Gambar yang ditularkan berasal daripada koleksi gambar dimuatnaik oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Dr Ali Hamsa yang mengucapkan tahniah kepada ahli senator yang telah mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara.

   Lihat sini: https://twitter.com/DrAliHamsa/status/1019113777596227585?s=19   Walaubagaimanapun, salah satu gambar berkenaan memperlihatkan satu susuk berambut lebat dan berjanggut panjang menarik perhatian netizen yang meminta penjelasan daripada Ali Hamsa.
   “Mohon penjelasan TS KSN, siapakan atau apakah yang terdapat dalam gambar tersebut,” tanya Norman Rosman kepada KSN di twitter.

   Perkara tersebut turut tersebar meluas di Facebook, dan menurut laman Buletin TV3, lembaga tersebut merupakan tetamu jemputan Pengerusi Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (HINDRAF), P Waythamoorthy yang turut mengangkat sumpah sebagai senator Dewan Rakyat, semalam.


   “Lembaga Saka yang didakwa berada di Dewan Negara rupa-rupanya ialah pegawai khas kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waythamoorthy.”

   Semalam, empat senator baru mengangkat sebagai Ahli Dewan Negara bagi membolehkan mereka menyertai barisan menteri kabinet Pakatan Harapan.

   Mereka adalah Waythamoorthy, Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong; Pengerusi Parti Amanah Negara (PAN), Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad dan calon PKR Parlimen Ketereh, Dr Mohd Radzi Jidin.

   PakDin


   : Ingat bomoh untuk buang sial....

   Delete
  2. Setuju dato...dlm sistem demokrasi sesiapa pon ade hak bertanding...tapi calon dan penyokong mesti pikir dan nilai sendiri kelayakan jawatan ape yg sesuai ditandingi.supaya parti ade pemimpin yg beterusan dan dapat bekerja dlm satu pasukan...kecuali ade calon yg disebut2 patut menjawat jawatan ade rekod buruk barulah wajar ade pertandingan..

   Delete
  3. ANTARA WAHABI ,SYIAH DAN QADIYANI

   1. WAHABI ADALAH ALIRAN FAHAMAN YANG DIASASKAN OLEH MUHAMMAD ABDUL WAHAB.,, YANG JELAS WAHABI INI ADALAH RAJA ARAB SAUDI DAN PARA PEMIMPIN MEREKA... ADAPUN PARA PENGIKUT YANG LAIN ADALAH TIDAK JELAS KERANA TIADA PENGAKUAN YANG DIBUAT.,, BEGITU JUGA DENGAN MENISBAHKAN MEREKA KEPADA IBNU TAIMIYYAH JUGA TIDAK JELAS KERANA ULAMA TERSEBUT HIDUP 500 TAHUN SEBELUM MUHAMMAD ABDUL WAHAB DAN BERFAHAMAN AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.

   2. AHLU SUNNAH WAL JAMAAH BERPEGANG KEPADA AL QURAN DAN HADIS-HADIS SAHIH DARI NABI MUHAMMAD SAW. WAHABI ADALAH BERMAZHAB HAMBALI JUGA TERMASUK DI DALAM AHLU SUNNAH WAL JAMAAH.. WAHABI TIDAK LEBIH DARI BLOK POLITIK ( POLITICAL MOVEMENT ) YANG DICIPTA OLEH ZIONIS DI MANA MEREKA TELAH MEMPERALATKAN LAWRENCE OF ARABIA UNTUK MENGHASUT PEMUKA ARAB/WAHABI UNTUK MEMBERONTAK TERHADAP EMPAYAR ISLAM OTHMANIAH,,,,KERAJAAN TERBESAR/PALING LAMA DI DUNIA….SEBAGAIMANA MEREKA MENGULANGINYA DENGAN MENCIPTA ALQAEDA` DAN ISIS..

   3. TIDAK SEPERTI SYIAH YANG JELAS MENGAKU DAN MEMBUAT PROPAGANDA DOKTIN MEREKA.... SYIAH ADALAH SATU-SATUNYA ALIRAN SESAT YANG MEMPERAKUI BAHAWA ALQURAN ADALAH TIDAK LENGKAP DAN MEREKA BERPEGANG KEPADA PENDAHYAH HADIS MEREKA ALKULAINI DI DALAM KITAB AL KAFI.

   4. SYIAH HANYA KELIHATAN SECARA ZAHIR SAHAJA ISLAM TAPI MEMPUNYAI AJARAN YANG PELIK-PELIK DI DALAM AGAMA MEREKA... KINI SYIAH YANG DOMINAN DI DUNIA ADALAH IMAMIAH IMAM 12.... FAHAMAN INI DI ASASKAN OLEH ABDULLAH BIN SABA' SEORANG YAHUDI YANG MUNAFIK.

   5. ANTARA KESESATAN SYIAH IALAH MENGANGGAP SAHABAT NABI SAW KAFIR,, KARBALA TANAH SUCI,,, NIKAH KONTRAK,,IMAM 12 MEREKA ADALAH MAKSUM DAN MEMPUNYAI SIFAT-SIFAT KETUHANAN,,BADA'(RESURECCTION PAGANISM)

   6, JADI JELASLAH WAHABI DAN SYIAH MEMANG CIPTAAN ILLUMINITI/FREEMASON BERTUJUAN MEMPERLAGAKAN UMAT ISLAM DAN SETERUSNYA MEWUJUDKAN PERANG ANTARA ARAB SAUDI DAN IRAN. AKHIRNYA MENCETUSKAN PERANG DUNIA KETIGA DAN SETERUSNYA MEMBUKA JALAN KEPADA KEMUNCULAN RAJA YAHUDI DAJJAL/ANTI CHRIST.

   7. SYIAH ADALAH KAFIR/MURTAD,,,SAMA SEPERTI PENGIKUT QADIANI..TIADA LAGI SELEPAS KEBENARAN KECUALI KESESATAN….TINGGAL LAGI KENAPAKAH MAJLIS AGAMA MENGANGGAP MEREKA AJARAN SESAT??..INI ADALAH KERANA MEREKA MASIH BOLEH DIKAWAL DAN DIPANTAU DENGAN CARA BEGITU DAN ORANG RAMAI TIDAK MUDAH TERPENGARUH. BERLAINAN JIKA MEMBENARKAN MEREKA BEBAS AKAN MENYEBABKAN BILANGAN MELAYU AKAN SESAT LEBIH RAMAI SAMA SEPERTI APA YANG BERLAKU DI INDONESIA/SINGAPURA….ORANG RAMAI TIDAK BOLEH MENILAI HUJAH SEBENAR…SEPERTI KANAK-KANAK YANG DIBIARKAN BERMAIN DITEPI SUNGAI JIKA TIDAK DITEGAH APA AKAN JADI????

   8. KERANA MEREKA MAHU BIARKAN RAKYAT MELAYU MENJADI SESAT ITULAH YANG MENYEBABKAN GOLONGAN LIBERAL BERIA-IA BENAR HENDAK BEBASKAN AJARAN-AJARAN SESAT SUPAYA ISLAM MENJADI CELARU DAN SUKAR DITEGAKKAN DI MUKA BUMI ALLAH INI…..MEREKA INI TIADA LAIN ADALAH KUNCU-KUNCU FREEMASON/ILLUMINITI/DAJJAL/LUCIFER/IBLIS SAMADA MEREKA SEDAR ATAU TIDAK..

   Delete
 11. Majoriti Ahli2 PKR tersangat2 setuju agar AZmin bertanding melawan DSNR jawatan presuden nanti. DSAI pun dah cakap dia akan bertanding...jadi apa maknanya bertanding kalau takde lawan. DSAI pun dah lama masuk dalam, dah tentu dia jangan ingat pengaruh dan sokongan terhadapnya masih kuat lagi sepert era reformasi dulu. Politik negara dah banyak berubah sejak era tu...DSAI tak boleh bernostalgia lagi dengan sokongan tu.

  Ahli2 PKR kini dah bijak..mereka bukan lagi robot seperti dulu yang menurur saja arahan DSAI. Mereka nampak kini adalah era baru Msia, tidak ada istilah menerima menerima sesuatu dengan percuma, perlu diperolehi dengan bersaing. Begitu juga jawatan Presiden PKR ni..tak bolehlah dia menerima buta2 aje dari Kak Wan, tapi kena menunjukkan dia berhak untuk jawatan tu. DSAI WAJIB menentang seseorang untuk jawatan tu dan dah tentu Azminlah yang paling sesuai untuk melawannya.Dalam politik, istilah mentor dan mentee atau anak didik memang biasa kita dengar...tapi kini adalah biasa untuk melihat mentee melawan mentornya. Azmin memang digroom oleh DSAI satu ketika dulu, tetapi sejak DSAI masuk dalam, Tun M telah take him under his wings dan banyak selok belok dan sepak terajang dalam politik diajarkan Tun kepadanya. Kini ...Azmin sudah mempunyai pengalaman dan ilmu yang amat2 cukup untuk menjawat presiden PKR. Dengan sokongan yang kuat dari Tun M, dia dilihat sebgagai calon yang mantap untuk memberi tentangan sengit pada DSAI.

  Apatah lagi, kem Azmin yang didokong kuat oleh YB Zuraidah, YAB Amirulddin MB Selangor , Tian Chua dan YB Bian serta mendapat sokongan kuat dari majoriti pimpinan2 PKR, Khususnya dari Selangor pasti boleh melakukan upset besar. Walaupun ada kenyataan yang menyebut Azmin kemungkinan besar tidak akan bertanding jawatan tu, tetapi sehingga kini masih takde kenyataan rasmi dari Azmin sendiri..masih tunggu dan lihat senario seterusnya.

  Kenyataan DSAI sendiri yang menyokong Pizi bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR menghantar signal yang amat2 jelas bahawa Azmin ni nak dimatikan karier politiknya. Secara logik akal, takkanlah Azmin dan kemnya akan membiarkan perkara ni berlaku..there's too much at stake. Apatah lagi, dengan dirinya yang kini sibuk digroomkam oleh Tun M sebagai PM in waiting ke 8, dia mpastinya takkan melepaskajn peluang besar ni untuk membuktikan bahawa dia lah yang paling layak untuk menjawat jawatan presiden PKR tersebut. Ini merupakan prasyarat untuknya menjadi PM ke 8 tersebut.

  Dengan sokongan kuat dari Tun M serta pimpinan2 tertinggi part2 komponen PH seperti DAP dan Amanah kepada Azmin, nampaknya dia mendapat kelebihan yang sangat2 besar untuk menduduki jawatan ini. Ramai penganalisa2 politik yang ,engatakan sokongan dari parti2 komponen ini bakal memenangkan Azmin dalam pertandingan tu. Nampak gayanya...war cry DSAI satu ketika dulu iaitu lawan tetap lawan bakal memakan dirinya sendiri...dan bersedialah era baru untk PKR dengan Azmin sebagai presiden barunya !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ADAKAH ANDA PERCAYA BERASAL DARI BERUK : JIKA TIDAK ANDA SEBENARNYA TELAH MENOLAK FAHAM LIBERALISME/PLURALISME/SEKULARISME/LGBT


   1. FAHAMAN LIBERALISME/SEKULARISME/PLURALISME/LGBT ADALAH BERTUNJANG KEPADA FAHAMAN MANUSIA BERASAL DARI BERUK….ADAKAH BENAR SEPERTI YANG DIDAKWA OLEH MEREKA??...JIKA ANDA SELIDIKI TIADA SATUPUN BUKU YANG BERTAJUK FACT OF EVOLUSION…SEMUA BUKU BERTAJUK THEORY OF EVOLUSION….INI MENUNJUKKAN TEORI MANUSIA BERASAL DARI BERUK BUKANLAH FAKTA SEBENARNYA…ALQURAN DAN HADIS SEBAGAI FAKTA MENYEBUTKAN BAHAWA MANUSIA BERASAL DARI ADAM AS..

   2. DALAM BUKU DARWIN “THE ORIGIN OF SPECIES” DICERITAKAN KETIKA CHARLES DARWIN BELAYAR KE PULAU KALATROPIS DENGAN MENAIKI KAPAL HMS BEAGLE,,,DI SANA DIA MELIHAT BURUNG LUBANG KAYU,,,BERGANTUNG KEPADA LUBANG YANG DIPATUK,,,PARUHNYA MENJADI PANJANG DAN PENDEK…KAJIAN INI DIBUAT PADA SPESIES YANG SAMA BUKAN PADA SPESIES BERLAINAN….CHARLES DARWIN MENULIS SURAT KEPADA TEMANNYA THOMAS THOMTON PADA TAHUN 1861…BELIAU MENGATAKAN AKU TIDAK PERCAYA KEPADA NATURAL SELECTION SEBAB TIADA BUKTI,,,AKU HANYA GUNAKANNYA UNTUK MEMBANTUKU DALAM KLASIFIKASI EMBRIOLOGI,,,MORFOLOGI DAN RUDIMENTARY ORGAN…CHARLES DARWIN SENDIRI MENGATAKAN ADA MATA RANTAI YANG HILANG ( MISSING LINK ) ANTARA TAHAP-TAHAP EVOLUSI DARI LUCY,,,HOMO SAPIEN,,,NEO NAENDRATA DAN CRO MAGNON….CHARLES DARWIN JUGA TIDAK SETUJU DENGAN TEORI TERSEBUT…


   3. ALASAN TEORI INI DIKEMBANGKAN KEPADA SELURUH DUNIA DENGAN MANIPULASI SEBAGAI FAKTA SAINS ADALAH KERANA JIKA ANDA BUAT ANALISA,,,GEREJA TELAH MENENTANG SAINS SEBELUMNYA DAN MENGHUKUM MATI GALILEO KERANA IA MEMBUAT PERNYATAAN MENGENAI ASTRONOMY DAN LAIN-LAIN YANG BERCANGGAH DENGAN BIBLE…MAKA KERANA ITU POPE SEKARANG TELAH MEMINTA MAAF…JADI KETIKA CHARLES DARWIN DATANG DENGAN TEORI YANG MENOLAK BIBLE MEREKA TIDAK MEMERLUKAN BUKTI YANG CUKUP,,,”THE ENEMY OF MY ENEMY IS MY FRIEND”…JADI MEREKA YANG MENDOKONG TEORI INI ADALAH KERANA SEMATA-MATA IA BERCANGGAH DENGAN BIBLE/GEREJA BUKANLAH KERANA IA FAKTA/BENAR…

   4. TERDAPAT RATUSAN SAINTIS DAN PENERIMA HADIAH NOBEL YANG MENENTANG TEORI EVOLUSI…DI KALANGAN MEREKA ADA YANG MENULIS BUKU YANG KHUSUS….ANTARA MEREKA ITU IALAH P.P GRASE,,,1971 KETUA KAJIAN EVOLUSI,,,UNIVERSITI SAJERIO,,,PARIS,,,,,SIR ALBERT GEORGE PENERIMA HADIAH NOBEL ATAS PENEMUAN VITAMIN C,,,,,SIR FRED HOYLE DENGAN KARYANYA,,,,RUPERT ALBERT MENULIS SEBUAH TEORI BARU MENENTANG TEORI EVOLUSI…SIR FRANK SALISBURY,,,SIR WHITEMEAT AHLI BIOLOGI DENGAN KARYANYA,,,,


   5. PENYOKONG-PENYOKONG TEORI EVOLUSI MENGGUNAKAN ALASAN ADA BUKTI PADA TINGKAT LEBIH RENDAH IAITU AMEOBA DAPAT BERUBAH MENJADI PAREMISHIA…ALQURAN TIDAK MENGATAKAN AMEOBA TIDAK BOLEH BERUBAH MENJADI PAREMISHIA NAMUN SEBENARNYA TIADAPUN BUKTI PERKARA TERSEBUT…

   6. JIKA ANDA LAKUKAN PERBANDINGAN PROBABILITY DARI SATU BENTUK DNA,,DARI KERA KE MANUSIA KEBARANGKALIANNYA ADALAH NULL ( ZERO ),,,BERMAKNA TEORI EVOLUSI ADALAH PALSU…


   7. PENYOKONG TEORI DARWIN TELAH MENGEMBANGKAN TEORI TERSEBUT KEPADA HOMOSEKSUALITAS ADALAH GENETIK…SETELAH DISELIDIK TERNYATA MANIPULATORNYA ADALAH SEORANG HOMOSEKSUAL….

   Delete
 12. Najib, BN tak tolong Melayu, kalau ada cuma Ali Baba, kata DPMM

  Shakira Buang
  18 Jul 2018, 8:00 pm (Dikemaskini 18 Jul 2018, 8:24 pm)

  A A
  Pentadbiran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib tidak membantu orang Melayu dan jika adapun ia dalam bentuk Ali Baba, jelas Naib Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Fauzi Hassan.

  Fauzi memberikan contoh pemberian projek-projek balak sebelum ini.

  “Tanya menteri-menteri besar Umno dan PAS, berapa banyak projek balak diberi kepada Melayu?

  “Yang memberi balak ini adalah kuasa menteri besar, selama 60 tahun mereka memerintah di Terengganu, Kedah dan negeri-negeri lain berapa banyak pembalak Melayu? Kalau ada pun (cara) Ali Baba sahaja,” katanya menjawab soalan mengenai nasib Melayu tertindas di bawah kerajaan HARAPAN seperti yang didakwa sesetengah pemimpin Umno.

  Mengulas lanjut isu perniagaan Ali Baba ini, Fauzi juga mendakwa pemimpin Umno sebelum ini bijak dalam memperdayakan orang Melayu untuk dipergunakan sebagai proksi pihak yang membuat keuntungan sebenar.

  “Ini cara pemimpin Umno. HARAPAN baru pimpin 65 hari dah dipertikai, kenapa mereka yang pimpin 60 tahun tak dipertikai?" Soal Fauzi.

  Siapa dapat tanah di Johor?

  Bekas Presiden DPMM Datuk Syed Ali Alattas juga bersetuju bahawa dakwaan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) menindas Melayu adalah tidak benar.

  Sebaliknya, beliau mendakwa pihak yang menindas kaum Melayu adalah pentadbiran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan BN.

  “Yang menindas adalah Datuk Seri Najib dan kumpulan menterinya.

  “Di Johor, siapa yang dapat tanah? Projek pasang papan tanda, siapa dapat? Seorang Melayu pun tak dapat dan jangan haraplah, kena marah pula lagi ada.

  “Ahli saya, orang Melayu datang ke majlis perbandaran kena marah, bukan kata nak beri tender kena galah pula lagi. Siapa yang dapat?" Tanya beliau dalam sidang media di Ampang, Selangor, hari ini.

  Bahkan, Syed Ali (gambar, atas) berkata pihaknya kini sedang mengumpulkan maklumat bagi mengenal pasti mereka yang mendapat tender kerajaan.

  “Kita juga akan senaraikan nama-nama peniaga yang dapat dan malukan mereka, siapa pun mereka dan dari atas hingga akar umbi kita akan namakan mereka,” katanya.

  Sebelum ini, Najib yang juga bekas perdana menteri mendakwa Melayu menjadi mangsa penindasan kerajaan baru Pakatan Harapan.

  Malah, Najib yang juga bekas presiden Umno menyifatkan, orang Melayu kini menjadi terbangsat di negara sendiri, sejak parti itu kehilangan kuasa pada pilihan raya umum ke 14 lalu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KENAPAKAH ALQURAN MELARANG ORANG BERIMAN DARI MEMBERI KEPERCAYAAN KEPADA ORANG KAFIR/MUNAFIK


   1. MUSLIMS ARE THE MOST HYGIENIC PERSONS IN THE WORLD….MEREKA BUKAN SAHAJA BERSIH DARI SEGI BADAN DAN PAKAIAN BAHKAN SEMUA KEHIDUPAN HIDUP MEREKA…KEBERSIHAN PALING UTAMA IALAH KEBERSIHAN AKIDAH ATAUPUN PEGANGAN HATI/PEGANGAN HIDUP….IAITU TAUHID DENGAN MENGESAKAN ALLAH TUHAN YANG SATU…ALLAHLAH SATUNYA-SATUNYA TEMPAT TUMPUAN SELURUH MAKHLUK…TIDAK BERANAK DAN TIDAK PULA DIPERANAKKAN…DAN TIADA SUATUPUN YANG BOLEH DIBANDINGKAN DENGANNYA….

   2. BAIK MACAM MANAPUN SEKALIPUN SESEORANG ITU JIKA DIA MENSYIRIKKAN ALLAH MAKA SUDAH TENTU ADA TIDAK KENA DENGAN PERJALANAN HIDUPNYA….KATALAH DIA BERBUAT BAIK DENGAN MASYARAKAT TAPI DIA TIDAK SETIA PADA BIG BOSS TENTULAH ADA MASALAH BESAR….KATALAH SI A,,,BERKHIDMAT DENGAN SYARIKAT ZZZ TAPI IA TIDAK MENJALANKAN AMANAH DENGAN SEBAIKNYA DENGAN TIDAK PATUH KEPADA ATURAN PEJABAT SEPERTI TIDAK HADIR KERJA SEBAGAIMANA DI TUNTUT TAPI DALAM MASA SAMA DIA BEKERJA DENGAN SYARIKAT YYY…DIA MENDAPAT GAJI DARI KEDUA-DUA SYARIKAT TERSEBUT…DIA MALAH BERKELAKUAN BAIK DENGAN KAWAN DAN MASYARAKAT DENGAN MEMBERI DERMA DAN BERBELANJA….BEGITULAH KEADAAN SEORANG ITU BILA DIA MENDUAKAN ALLAH…DALAM KEADAAN PERCAYA PERCAYA KEPADA ALLAH TAPI DIA JUGA MENYEMBAH PATUNG DAN DEWA….ASSOCIATE PARTNER WITH ALLAH INILAH YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH DI AKHIRAT BESOK WALAUPUN DIA SEORANG YANG BAIK TINGKAHLAKUNYA SEMASA DI DUNIA…..


   3. SYIRIK ADALAH NAJIS/CEMAR/KOTOR DALAM AKIDAH/TAUHID….JIKA DENGAN ALLAH DIA SUDAH BERLAKU CURANG APALAGI DENGAN MANUSIA TENTU TIADA LAGI MASALAH BAGINYA….HANYA ORANG MEMBUTA-TULI SAHAJA BOLEH MENERIMA PAGANISME SEPERTI ITU….KAFIR MUSYRIKIN MENDAKWA MEREKA JUGA MENERIMA KONSEP SATU TUHAN TAPI PADA PRAKTIKALNYA TIDAK BEGITU….

   4. JIKA SUDAH KOTOR DALAM AKIDAH/PEGANGAN HATI TENTU JUGA AKAN KOTOR DALAM CARA HIDUPNYA….MINUM ARAK,,,BERJUDI,,,,ADALAH MAINAN BIASA KEHIDUPAN MEREKA…MEREKA TIDAK SEDAR ARAK/DADAH ADALAH AMALAN YANG MENGOTORKAN AKAL/FIKIRAN MEREKA YANG WARAS….BERJUDI JUGA MENGOTORKAN PENDAPATAN/HARTA MEREKA…BABI JUGA DIHARAMKAN KERANA KOTOR KERANA BABI ADALAH OMNIVOUR YANG MAKAN SERBA-SERBI TERMASUK KEKOTORAN SELAIN MERUPAKAN VEKTOR KEPADA VIRUS/PARASITE…


   5. ORANG YANG BERFIKIRAN KOTOR DAN MENGAMALKAN CARA HIDUP KOTOR….KALAU SUDAH TANPA SEGAN SILU MENSYIRIKKAN ALLAH,,,MERASAKAN DIA TIDAK DIPERHATIKAN OLEH ALLAH DALAM KEHIDUPAN SEHARIANNYA,,,,TENTU IA JUGA TIDAK AKAN TAKUT MELAKUKAN KESALAHAN DAN JENAYAH JIKA DAPAT MELEPASKAN DIRI DARI MATA/UNDANG-UNDANG MANUSIA….

   6. HIDUP MUSYRIKIN BERGELUMANG DENGAN NAJIS SYIRIK DENGAN MENYEMBAH BATU,,,KAYU DAN LOGAM….MEREKA JUGA MENYEMBAH DEWA ( MANUSIA SEPARA TUHAN )…KETURUNAN MEREKA JUGA NAJIS BERZURIATKAN ZINA DAN SEKS BEBAS…MEMAKAN NAJIS BANGKAI….TIDAK TAHU CEMAR ATAU CUCI YANG SEBENARNYA…FIKIRAN DAN CARA MEREKA BERFIKIR JUGA NAJIS KERANA MINUM AIR KENCING SYAITAN ( ARAK )..


   7. KERANA ITULAH ALQURAN MELARANG KAFIR DARIPADA MEMASUKI TANAH HARAM MAKKAH..KERANA MEREKA HAKIKATNYA NAJIS/KOTOR BATIN DAN ZAHIR…

   8. ALQURAN JUGA MEMBERI AMARAN ORANG KAFIR LEBIH MEMPERCAYAI SESAMA MEREKA ..JADI MENGAPA PULA ORANG ISLAM BERIA-IA MEMPERAYAI ORANG KAFIR….TIDAK LAIN DAN TIDAK BUKAN MELAINKAN KERANA MEREKA MEMPUNYAI PENYAKIT NIFAQ ( MUNAFIK ) DALAM HATI….


   9. JIKA KITA ANALISA,,,ANTARA PUNCA KEJATUHAN EMPAYAR ISLAM APABILA MEREKA MULA MENARUH KEPERCAYAAN KEPADA KAFIR…LORD ALLENBY/LAWRENCE OF ARABIA ADALAH NAMA YANG TIDAK ASING LAGI MENYUMBANG KEPADA KEJATUHAN EMPAYAR UTHMANIAH DENGAN BERSUBAHAT DENGAN PEMUKA ARAB/WAHABI…BEGITU JUGA KOTA MELAKA ROBOH KERANA PEMUKA MELAYU BERSUBAHAT DENGAN KAFIR PORTUGIS DAN MENYERANG DARI BELAKANG…

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...