Sunday 29 July 2018

SETELAH PAS SOKONG UMNO, KE MANA HALA PENGUNDI BUKAN MELAYU DI SUNGAI KANDIS?


Semalam Najib Razak turun lagi ke Sungai Kandis untuk berkempen bagi calon BN, Lokman Noor Adam dan ini adalah kedatangannya buat kali kedua setakat ini.


Kehadiran Najib turun berkempen ini agak ganjil dan menghairankan, seolah-olah tidak sedar beliau telah ditolak rakyat dan merupakan punca utama kekalahan UMNO dan BN dalam pilihanraya umum 9 Mei lalu.


Apakah tujuan Najib turun berkempen dan menyibuk lagi di Sungai Kandis?


Bukankah, selepas meletakkan jawatan dan ditolak rakyat dan jadi sejarah ketika ini, Najib sebaiknya berdiam diri saja serta menumpukan sepenuh perhatiannya kepada kes mahkamah yang sedang dihadapinya?


Adakah dengan turun berkempen itu Najib serius mahu membantu kemenangan atau  sebenarnya ingin melihat calon BN dapat kekalahan yang lebih besar?


Jika calon BN menang, adakah nantinya Najib akan mendakwa beliau adalah  penyumbang utamanya? 


Kalau kalah BN pula, adakah Najib akan tersenyum akhirnya kerana UMNO dan BN yang dipimpin Zahid Hamidi tidaklah lebih baik dan diterima rakyat selepas ketiadaannya?


Bermakna, dalam apa juga keputusan yang bakal menjelma di Sungai Kandis nanti, Najib sudah sedia dengan perangkapnya yang akan dua-dua mengena.


Sedarkah Zahid Hamidi akan hal ini?


Tidak mustahil, sebelum 4 Ogos nanti, Najib akan turun lagi berkempen di Sungai Kandis, walaupun seperti dalam dua kedatangannya sebelum ini, tiada seorang pun pemimpin UMNO Pusat yang hadir menemaninya.


Dalam waktu yang sama, semakin dekat hari pengundian, muslihat Pas tidak turun bertanding di Sungai Kandis akhirnya terdedah juga apabila parti itu kini secara terbuka menyokong calon BN.


Daripada gegak gempita sejak penubuhannya mahu menjadi lawan UMNO, Pas kini secara automatik adalah kawan kepada UMNO. Daripada mahu menjadi pengganti kepada UMNO, Pas kini juga adalah teman sejati UMNO.


Amat malang sebenarnya kerana perubahan sikap yang ditunjukkan oleh Pas ini berlaku ketika UMNO sudah pun hilang kuasa dan digelar parti penyamun oleh kebanyakan rakyat negara ini.


Bukankah jika tidak sibuk nak jadi "king maker" dan sedia bergabung dengan UMNO sebelum PRU14 dulu, Pas hari ini sudah pun jadi sebahagian daripada kerajaan?


Apakah dengan sokongan terbuka Pas ini, ahli dan penyokong akar umbinya yang selama berpuluh tahun ditarbiah dan ditanam dengan kepercayaan bahawa UMNO adalah parti taghut, assabiyah dan kafir akan sedia memberikan undi kepada BN?


Atau lebih ramai yang akan memboikot dan tidak keluar mengundi?


Apalah  gandingan UMNO dan Pas yang begitu diagungkan di Sungai Kandis ketika ini, bermakna BN tidak lagi memerlukan sokongan pengundi bukan Melayu yang merangkumi 12 peratus Cina dan 16 peratus India?


Bolehkah BN menang dengan sokongan Pas semata-mata dan tanpa undi bukan Melayu? (ShahbudinHusin 29/07/2018)

114 comments:


 1. Amanah perlu berkempen secara aktif di PRK Sungai Kandis untuk menangkis hujah Umno dan Pas berkaitan melayu dan Islam.

  Pemimpin Amanah berpangkat menteri dan timbalan perlu turun dan menagkis hujah-hujah lawan.

  Tumpuan perlu lebih kepada penyokong Pas. Jangan menyerang lawan tetapi biar ia seperti sesi penerangan.

  Pengundi yang berada dalam keadaan kabur perlu diyakinkan.........

  Anwar tidak perlu berkempen disana tetapi Ahmad Awang diperlukan.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Amanah kempen secara berkumpulan, jangan berpecah. Kumpulkan menteri dan timbalan tersebut diatas satu pentas.

   Jangan menyerang lawan tapi cumbui pengundi.........

   Lawatan dari rumah ke rumah juga perlu berkumpulan.

   Lihat kesan pada PRU 14 apabila Tun bersama semua pemimpin berada pada satu pentas......

   Delete

  2. Zawawi perlu berhenti menyatakan sokongan pengundi Pas terhadap beliau.

   Sekiranya penyokong Pas ramai-ramai menafikan maka ia akan menurunkan moral penyokong Harapan dan atas pagar terutamanya.

   Ia juga akan membuatkan pengundi atas pagar merasakan tidak perlu turun mengundi kerana merasakan undi untuk beliau telah cukup.

   Sepatutnya beliau mengharapkan undi pengundi atas pagar.

   ADAKAH BELIAU CALON PAS?????????????????????????

   Pengundi Harapan akan merasakan bahawa undi mereka tidak penting dan hanya undi penyokong Pas yang diperlukan dan dikejar.

   Menpgapa terlalu taksub dengan undi Pas......tak ada keyakinan pada pengundi Harapan kah??????? ............tak ada keyakinan diri???????????????

   Delete


  3. Zawawi, jangan sampai pengundi Harapan buat undi protes......


   Pengundi harapan tak perlu undi Zawawi. Tak perlu keluar mengundi.


   Pas akan memenangkan Zawawi......

   Delete
  4. Rais bidas UEC, gesa menteri jangan tunduk kepada tekanan   PETALING JAYA: Bekas menteri, Tan Sri Rais Yatim yang merupakan ahli PPBM membidas Menteri Pendidikan, Maszlee Malik dalam satu perhimpunan yang kebanyakannya dihadiri ahli Umno dan PAS.

   Rais menyerang rancangan Pakatan Harapan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) yang dikeluarkan sekolah menengah persendirian Cina sebagai kelayakan untuk kemasukan ke universiti awam.

   Rais menyertai Himpunan Kebangkitan Ummah di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, yang dihadiri kira-kira 3,000 peserta, termasuk pemimpin PAS dan calon Barisan Nasional di Pilihan Raya Kecil Sungai Kandis, Datuk Lokman Noor Adam.

   “Dong Jiao Zong (pergerakan pendidikan Cina) mahu kerajaan mengiktiraf UEC, tetapi menteri kita sudah mempertimbangkan untuk mengkaji Seksyen 15, 16 dan 13 (Akta Pendidikan) dan sama ada UEC sejajar dengannya? Beliau perlu menjawab soalan ini!” katanya dipetik Malay Mail Online.

   “Bukan kerajaan yang perlu bersama Dong Jiao Zong, tetapi Dong Jiao Zong yang perlu bersama kerajaan dan kementerian,” kata Rais yang terkenal menyokong penggunaan bahasa kebangsaan.

   Pada 15 Julai lalu, Maszlee berkata, sebarang keputusan berhubung pengiktirafan UEC akan bersifat komprehensif dan holistik, tanpa menggugat kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

   Katanya, Kementerian Pendidikan sedang melakukan kajian holistik sebelum membuat sebarang keputusan berhubung pengiktirafan UEC.

   Rais menggesa Maszlee tidak takut kepada tekanan untuk mengiktiraf UEC.

   “Di Kelab Sultan Sulaiman pagi ini, rakyat sedia menyuarakan apa yang perlu dilakukan.”

   Katanya, Malaysia tidak memerlukan sistem pelbagai peperiksaan atau lebih daripada satu sistem pensijilan.


   : Rais kinindalam persimpangan samada nak jual diri Melayu kepada DAP bersama mahathir atau tidak....

   Delete
  5. You no league bugger are copy-pasting all the time.

   FO will you.

   Delete
  6. Tiada yang mengejut Anwar ganti isterinya   SAMA ada Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan atau bebas dari penjara – dulu dan sekarang – dialah pemimpun agung PKR sekalipun penubuhan parti itu diisytiharkan oleh isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah.

   Wan Azizah, presiden penubuhannya dan presiden selama-lamanya tetapi hakikatnya dia menjalankan tugas suaminya sebagai pengawal jarak jauh.

   Mungkin Wan Azizah itu ada daya kepimpinannya, tetapi Anwar dengan keupayaan semula jadi, tiada yang menghalang Wan Azizah itu pemimpin sebenar PKR. Selama-lamanya Anwarlah presiden dengan apa jua nama jawatan yang diberi kepadanya.

   Dr. Mahathir yang mengguna pakai nama Pengerusi Bersatu sedang parti itu ada Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Mahathirlah menakhodai Bersatu seperti Anwar mengemudi PKR.

   Apabila Anwar mula dicalonkan untuk menjadi presiden baru menggantikan Wan Azizah, tiada benda yang baru selain dari ketua umum tidak dipakai lagi atau presiden tidak diguna, kerana di tanah seberang ketua umum itulah presiden.

   Jika Wan Azizah sudah tidak jadi presiden, apa pula kedudukannya bagi melayakkan terus jadi Timbalan Perdana Menteri (TPM) selama Anwar belum menjadi Perdana Menteri. Azizah akan turun sebaik saja ditakdirkan ganti Mahathir.

   Sekalipun Wan Azizah TPM tetap Anwar membayanginya. Orang rasa Anwarlah TPM sebenar walaupun bukan anggota kabinet. Lazimnya tidak boleh kertas kabinet ke tangan bukan anggota kabinet. Boleh ke penjara semula jika disabitkan memegang kertas kabinet. Tetapi bagaimana hendak menjamin Anwar tidak menengoknya? Lainlah jika Anwar dijadikan ahli kabinet tanpa portfolio bagi menghalalkannya memiliki kertas kabinet. Payah difikirkan Anwar sedia masuk kabinet selagi Azizah TPM.

   Apa yang memerlukan Anwar menggantikan Wan Azizah sedang pimpinannya tidak terganggu selama ini. Mungkin sekarang dia tidak dibayangi lagi untuk ke penjara yang menghalalnya memegang jawatan awam. Tetapi Anwar pernah bebas. Dia selesa jadi ketua umum saja. Tidak terlintas untuk menggantikan Azizah ketika itu seperti keadaan sekarang.

   Apakah dia terfikir untuk dipenjara lagi, maka biarlah Azizah saja jadi pemimpin rasmi.

   Jika dia hendak menggantikan Azizah, dia boleh bila-bila masa saja.

   Memang ajaib juga sebagai pemimpin besar reformasi bagi membawa perubahan politik dan pemerintahan, Anwar menjadikan isterinya yang tiada pengalaman politik dan organisasi menjadi pengasas dan pemimpin parti yang ditubuhkan. Ramai yang pintar yang menyokong Anwar yang boleh dijadikan pemimpin semasa Anwar tidak dibenarkan memimpin dalam keadaan apa jua.

   Ketika Erdogan dilarang menjawat jawatan awam atas tohmah jenayah yang dikenakan ke atasnya, dia tidak menjadikan isterinya menubuh dan memimpin parti AK yang diasaskannya. Dia jadikan Abdullah Gul dan lain-lain menjalankan kerja Erdogan. Anwar lain, diamanahkannya isterinya, tidak orang lain. Mengapa?

   Mungkin banyak fitnah jika orang lain jadi orang kanan Anwar. Mungkin orang lain semuanya tidak boleh dipercayai seperti setianya seorang isteri. Memang dalam sejarah PKR, tidak ramai pengasas PKR kekal dalam PKR melainkan Azizah dan Azmin Ali. Ramai yang mengkhianati.

   Mungkin itu faktor Wan Azizah jadi orang nombor duanya.

   Jika masa bebas dulu Anwar tidak rasa perlu jadi presiden, mengapa sekarang pula dia setuju? Mungkin ada sesuatu yang dirahsiakan dan mencabar parti itu yang memerlukan Anwar tidak boleh guna selain dirinya sendiri. Tambahan pula usianya lanjut dan selalu ke hospital, maka PKR perlu dipasak di sana sini.

   Azizah perlu digantikan bagi membolehkan Anwar menyediakan pengganti yang benar-benar anwariyin.

   SUBKY LATIF


   : Anwar masih tak berubah, untuk naik ramai rakan-rakan dipijak sedangkan mereka ini berkorban terlalu besar untuk reformasi...

   Delete
  7. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK REGULAR DIBLOG NI:

   Yang pakai nama GENG NAJIB, Kojolla, justice league, lebaimodern dan berbagai nama lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

   Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

   Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

   Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawpan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

   Delete

  8. Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   Delete
  9. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  10. Saya ustaz, penyokong PAS akan pilih saya, kata calon PKR   KOTA RAJA: Calon PKR dalam pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata penyokong PAS di kawasan itu akan memilihnya pada 4 Ogos depan kerana beliau seorang ustaz.

   Katanya latar belakang sebagai seorang ustaz akan menyebabkan penyokong parti Islam itu memilihnya berbanding calon BN.

   “Apabila PAS bertanding pengundi susah untuk berikan undi kepada saya. Tetapi bila BN bertanding, penyokong PAS ada pilihan, mestilah dia pilih ustaz,” katanya dalam satu temubual bersama FMT semalam.

   Semasa PRU-14 pengundi Islam PKR sanggup undi bukan Islam DAP walaupun calon PAS bukan sahaja ustaz ada sesetengah ulama. Masa tu Zawawi lupa tentang agama dan bangsa.
   Bila tersempit baru sedar dirinya Ustaz dan PAS kena sokong.

   Prof Datuk Mohamad Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata Pakatan Harapan (PH) akan terkesan jika penyokong Umno dan PAS bekerjasama, dan keputusan pada 4 Ogos ini boleh menjadi petunjuk kepada trend politik orang Melayu pada masa akan datang.

   Zawawi berkata “Orang Melayu dan orang Islam sudah mempunyai kematangan dan tahu siapa yang mereka harus pilih". Habis semasa PRU-14 dulu engkau tak matang sanggup gadai Islam pilih DAP?

   : PKR pernah khianat PAS semasa bersama PAS dalam Pakatan Rakyat. Pengundi PAS tidak semudah itu untuk menyokong penipu. Pengundi PAS kena pilih mana lebih mudarat antara BN dan PH....

   Delete
  11. Pakatan Harapan harap buang kondom baru dapat anak   Slogan yang selalu ditroll oleh netizen kepada penyokong PH iaitu “Kalau hari ini kahwin, esok beranak“, digunakan pula oleh ahli parlimen DAP Mas Gading, Mordi ANAK Bimol . Walau bagaimanapun, Mordi menukarkan perkataan ‘esok’ kepada ‘hari ini’. (Tonton video pada minit 6:30 https://www.kinitv.com/video/63673O74)

   Mordi berkata sedemikian sebagai menjawab kritikan Ahli Parlimen Kinabatangan ,Datuk Bung Moktar Radin yang membangkitkan isu janji HARAPAN yang tidak ditunaikan seperti pemansuhan tol.
   “Yang berhormat Kinabatangan, bagilah kita sedikit masa. 100 hari pun belum lagi. Takkanlah hari ini kahwin, hari ini juga beranak? Betul tak? So kita perlukan masa. Kita dah bagi peluang dengan Barisan Nasional lebih 50 tahun. Ha! Kita baru tak sampai 100 hari lagi! – Mordi Bimol
   Saya lebih suka ulasan daripada laman TTFMasalah yang berlaku ialah PAKATAN HARAPAN mengguna KONDOM macam mana nak dapat anak?

   "Takkanlah pakai kondom nak harapkan anak"

   Ya, pemimpin Pakatan Harapan sama dengan lelaki yang percaya bahawa memakai kondom adalah cara untuk mengelak daripada melahirakan anak atau tak bersedia untuk mendapat anak.

   Mereka meletakkan "topi" (kondom) yang tidak perlu ke atas perbelanjaan kerajaan dengan mendakwa bahawa hutang negara adalah RM1 trilion.

   Semakin banyak PH menahan lebihan anggaran, semakin tinggi risiko PH akan menjatuhkan negara ke dalam kemelesetan yang serius dan ketika negara sedang mengalami kemelesetan, ekonomi akhirnya akan menderita dan gagal memberikan "lebih banyak anak".

   Jadi mungkin jawapan kepada pertanyaan Mordi adalah untuk Pakatan Harapan untuk mengeluarkan kondom besar yang dipakai oleh mereka itu menghalang ekonomi daripada "merangsang."


   : PH ni pakai atau tidak kondom, memang tak dapat anak mereka kan LGBT kahwin lelaki sama lelaki, Perempuan sama perempuan.. yang ada pun dah sangat tua dah mati pucuk....

   Delete
  12. Dari zaman putra merdeka lagi. Org yg sama. Tapi nada yg berbeza. Dulu digelar, kapten kapal korek, jing jibo, wak simen, dari dulu aktif serang blog pembangkang, skang serang blog kerajaan. Nada nya mcm2. Kejap jadi ustaz dan keluar hadis yg lintag pukang, kejap memfitnah dan mencarut, yg ni dia hebat. Kalah menteri umno dan ulamak pas. Tak tau siapa yg bayar skang. Tapj jgn layan. Mcm anjing liar. Kalau kita kacau, melonpat dia mengejar org. Tapi bila dibiar, dia leka la selongkar tong sampah cari makan. Satu je persamaan watak2 ni. Tahan maki dan muka setebal piston besi kapal tongkang... Dlm umno sape yg ade sifat tu, like bos dulu like macai setia Hingga kini....

   Delete
  13. Kenapa “kenyataan media” Menteri Pendidikan hanya dalam Bahasa Cina?   Menurut rakan-rakan media, Menteri Pendidikan YB Dr. Maszlee hanya mengeluarkan kenyataan media yang menyentuh isu “peruntukan kerajaan untuk sekolan persendirian Cina” dalam Bahasa Cina sahaja, sebagai tambahan kepada jawapan bertulis pertanyaan lisan saya di Dewan Rakyat. Keadaan ini sangat menakjubkan!

   Sebagai seorang Menteri, Dr. Maszlee tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan media berbahasa Cina sahaja memandangkan ianya bersangkut-paut dengan urusan parlimen.

   Kenapa perlu berbuat demikian?

   Ini adalah perkara serius yang merupakan penjelasan kepada jawapan asal di Parlimen di mana penjelasannya membawa maksud yang bercanggah dengan jawapan asal yang dibentangkan.

   Tindakan sebegini tidak selaras dengan polisi untuk memartabatkan Bahasa Kebangsanan, malahan ianya juga disifatkan sebagai tidak menghormati Bahasa Malaysia yang merupakan bahasa rasmi kerajaan.

   Yang peliknya kenapa YB Menteri Pendidikan tidak berani membuat kenyataan rasmi dalam Bahasa Malaysia atau memperbetulkan jawapan di parlimen melalui kaedah terbaik iaitu mengemukakan Pernyataan Menteri “Minister’s Statement” dalam Bahasa Malaysia di Dewan Rakyat?


   : Pakatan Harapan merosak negara apabila terpaksa membayar balik budi kepada masyarakat Cina

   Delete
  14. Kerajaan akan haram perkawinan bawah umur walaupun pun Islam (Allah) benar kata Mujahid   Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, meskipun Islam membenarkan perkahwinan bawah umur, namun kerajaan melihat kepada maslahat (keperluan) yang lebih besar.

   Menurut menteri agama, berdasarkan siasah syar'iyyah, kerajaan mahu mengharamkan perkahwinan bawah umur bagi mengelak berlakunya eksploitasi golongan itu.

   "Kalau kita ketatkan (kawalan), ia bersifat sementara sahaja. Isu perkahwinan kanak-kanak ini adalah untuk melindungi kanak-kanak bawah umur.

   "Kita kena ambil satu sikap, biarpun dia (Datuk Mohd Amar Nik Abdullah) kata dalam Islam (Allah) dibenarkan.

   "Perkara itu boleh, tapi kita kena faham maslahat kepentingan awam yang lebih besar terutama pelindungan pada kanak-kanak dan banyak kes perkahwinan bawah umur ini lebih kepada eksploitasi," katanya.

   Beliau berkata demikian pada pemberita di lobi parlimen hari ini.

   Ia sebagai mengulas soalan pemberita berhubung kenyataan Mohd Amar, timbalan menteri besar Kelantan, yang tidak setuju pengharaman perkahwinan kanak-kanak dilaksanakan atas alasan “dari segi agama ia tidak salah”.

   Komentar:

   Mohon saya kongsikan sedikit keindahan agama Islam dengan saudara. Dalam Islam, anak gadis tidak boleh berkahwin kecuali dengan izin wali yang sah (kebiasaan ibu bapa). Tak kira lah anak gadis tersebut dah umur berapa sekali pon.

   Dan apa itu syarat umum menjadi wali dalam perkahwinan? Wali wajib seseorang yang baligh, berakal, merdeka, laki2, islam, adil dan tidak dalam haji/umrah. Sekiranya wali tidak menepati syarat tersebut, perkahwinan dianggap tidak sah. Sekiranya perkahwinan tersebut merugikan anak gadis, adakah wali tersebut boleh dianggap adil?

   Islam telah memberi jawapan isu perkahwinan bawah umur ini 1400 tahun dahulu, sedangkan Malaysia masih mencari penyelesaian pada tahun 2018. Begitulah indahnya ajaran Islam. Tepat dan terpakai sepanjang zaman. - Abdullah Sadzik

   : Pakatan Harapan cuba Mengharamkan yang halal dan peliknya yang haram dihalalkan pula. Rosak pimpinan yang langgar baiah dengan Allah dan lari daripada PAS atas alasan kononnya PAS tak terbuka....

   Delete
  15. Cuti Jumaat: PAS hasrat mengadap Pemangku Raja   KUANTAN: PAS Pahang bercadang mengadap Pemangku Raja Pahang untuk mempersembahkan cadangan cuti umum di negeri itu ditukar kepada hari Jumaat.

   Pesuruhjaya PAS Pahang, Ustaz Rosli Abd Jabar berkata, pihaknya sudah dua kali membawa cadangan tersebut pada persidangan Dewan Udangan Negeri (Dun) Pahang.

   Katanya, kali kedua disebut ketika mengambil bahagian membahas ucapan menjunjung kasih titah Diraja pada sidang Dun baru-baru ini.

   “Kita juga akan berbincang dengan Menteri Besar dan akan mengadap Pemangku Raja Pahang untuk mempersembahkan cadangan tersebut,” katanya yang juga Adun Tanjung Lumpur pada sidang media di Wisma Sri Pahang semalam.

   Menurutnya walau pun usul tersebut tidak dipersetujui BN dan PH, namun PAS tetap memperjuangkan demi kepentingan umat Islam.

   Namun katanya beliau merakam ucapan terima kasih kepada Menteri Besar yang menjelaskan kerajaan akan meneliti cadangan itu. - HARAKAHDAILY 26/7/2018


   : BN dan PH tak ada roh untuk menyuburkan syiar Islam....

   Delete
  16. Sah jatuh kapiaq bila orang pas undi umno.

   Ini bukan amanat aku tapi ini adalah amanat tok guru hadi ah wang presiden pas.

   Delete
  17. SPRM nafi tarik balik dua kes rasuah Guan Eng   BANGI, 12 Zulkaedah 1439H, Rabu – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menafikan dakwaan kononnya akan menarik balik dua pertuduhan kes rasuah terhadap Menteri Kewangan, Lim Guan Eng seperti dilaporkan sebuah portal berita, hari ini.

   Dalam satu kenyataan, SPRM menjelaskan bahawa badan itu tidak mempunyai kuasa untuk melaksanakan tindakan demikian bagi mana-mana kes pendakwaan.

   Sebaliknya, suruhanjaya itu berkata, tindakan penarikan kes hanya tertakluk kepada kuasa Pejabat Peguam Negara.

   “Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan dakwaan kononnya akan menarik balik dua pertuduhan kes rasuah terhadap Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng seperti yang dilaporkan oleh sebuah portal berita, hari ini.

   “Dimaklumkan bahawa SPRM tidak mempunyai kuasa untuk melaksanakan perkara seumpama itu bagi mana-mana kes pendakwaan sebaliknya ia tertakluk kepada kuasa Pejabat Peguam Negara,” katanya.

   Sebuah portal berita hari ini melaporkan dakwaan bahawa SPRM akan menarik balik dua pertuduhan kes rasuah terhadap Guan Eng.

   Pada 30 Jun 2016, Guan Eng mengaku tidak bersalah terhadap dua tuduhan rasuah.

   Bagi pertuduhan pertama, beliau didakwa menggunakan kedudukannya sebagai penjawat awam, untuk mendapatkan kepentingan kepada diri sendiri dan isterinya dengan meluluskan permohonan oleh Magnificent Emblem Sdn Bhd bagi menukar tanah pertanian menjadi tanah kediaman.

   Dia didakwa mengikut Seksyen 23, Akta SPRM 2009, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda sehingga lima kali jumlah suapan, atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

   Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa menggunakan kedudukannya untuk membeli rumah di Jalan Pinhorn daripada Phang dengan harga RM2.8 juta, yang berada di bawah nilai pasaran hartanah berjumlah RM4.27 juta.

   : Kalau tak tarik balik bermakna ada kes dan perlu perbincaraan untuk menentukan salah atau tidak...

   Delete


  18. PPBM Kelantan akui Adun Umno, PAS mahu sertai PH
   Bernama

   Timbalan Pengerusi PPBM Kelantan berkata, parti itu berbincang dengan wakil rakyat terbabit untuk memudahkan penyaluran bantuan daripada kerajaan persekutuan kepada penduduk diwakili mereka.

   Sazmi Miah berkata, wakil rakyat itu akan diterima sebagai rakan buat sementara waktu dan proses tapisan akan dilakukan ke atas mereka.

   KOTA BHARU: PPBM Kelantan mengakui mengadakan perbincangan dengan beberapa pemimpin Umno dan PAS di negeri itu untuk menyertai parti itu.

   Timbalan Pengerusinya, Datuk Sazmi Miah berkata ia bertujuan memudahkan penyaluran bantuan daripada kerajaan persekutuan kepada masyarakat yang diwakili wakil rakyat berkenaan.

   “Perbincangan itu diadakan dengan wakil rakyat PAS dan Umno yang ada hasrat untuk meninggalkan parti mereka, terutama yang tidak berpuas hati dengan pemilihan Umno baru-baru ini.

   “Pakatan Harapan (PH) sentiasa terbuka untuk menerima mereka dan kita tidak mengenakan sebarang syarat kepada mereka dan dalam masa sama, kita juga tidak menerima syarat yang dikenakan mereka,” katanya pada majlis kesyukuran sempena pelantikan Senator Dr Mohd Radzi Md Jidin sebagai timbalan menteri hal ehwal ekonomi anjuran PPBM Bahagian Ketereh di Perol, hari ini.

   Delete

  19. Semalam, sebuah portal berita melaporkan ada wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang akan menyertai PPBM dalam satu majlis di Machang esok.

   Mengulas lanjut, Sazmi berkata, jika wakil rakyat berkenaan melompat parti, mereka tidak akan diterima masuk ke dalam PH secara langsung, melainkan melalui proses tapisan.

   “Tak semestinya mereka yang melompat parti akan menyertai PPBM. Kita terima mereka sebagai rakan (buat sementara waktu) dan mereka boleh memohon untuk masuk mana-mana parti (komponen PH).

   “(Bagaimanapun) kita akan buat tapisan dan lihat keikhlasan mereka dan dalam masa sama, kita tidak menawarkan sesuatu yang luar biasa kepada mereka.

   “Jika ada wakil rakyat bebas yang menyokong PH akan memudahkan penyaluran bantuan kerajaan persekutuan kepada masyarakat yang diwakili mereka,” katanya.

   Delete
  20. Harussani dukacita jika UEC diiktiraf   KUALA LUMPUR – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berpendapat tindakan kerajaan mahu mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) akan merosakkan dasar pendidikan sedia ada.

   Jelas beliau, Dasar Pendidikan Kebangsaan kini sudah terbukti mampu memacu pembangunan negara ke arah kebaikan selaras dengan sistem pendidikan negara yang berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   “Pengiktirafan UEC akan merungkai asas perpaduan kaum yang berpaksikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dalam Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   “Adalah amat mendukacitakan sama sekali sekiranya UEC diiktiraf, ini kerana ia membuka ruang yang cukup besar kepada kaum lain dengan menimbulkan semangat perkauman, sekali gus boleh merosakkan suasana harmoni yang sudah sekian lama wujud di negara ini,” katanya dalam satu kenyataannya di sini hari ini.

   Ahad lalu, Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu dilaporkan berkata, kerajaan negeri sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon mendapat kredit dalam Bahasa Melayu.

   Beliau dipetik sebagai berkata, ia selaras dengan janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) untuk Pilihan Raya Umum Ke-14.

   Harussani berkata, Penyata Razak 1956 dan Laporan Rahman Talib 1960 adalah antara dasar terbaik yang sudah digubal dengan mengambil kira semangat perpaduan kaum bagi memastikan sistem pendidikan negara mampu memelihara perpaduan nasional dan manfaatnya sudah dirasai rakyat sekarang.

   Jelasnya, pengorbanan negarawan seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lok dan Tun Tan Siew Sin daripada MCA yang menghalang UEC pada zaman mereka adalah semangat perpaduan kaum yang sangat tinggi.

   “Mutakhir ini bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu yang semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan sedia ada.

   “Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan. Tambahan pula, Dasar Pendidikan Kebangsaan mengangkat Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar,” katanya. – MalaysiaGazette

   : Untuk membentuk negara Malaysia dalam berbilangan kaum mesti ada satu pengikatnya. Bahasa Melayu adalah ikatan yang terbina lebih 60 tahu tapi kini dilonggarkan oleh mereka yang berkepentingan politik....

   Delete
  21. Azmin sebenarnya ialah satu lagi sebab kenapa Anwar mahu mengambil alih jawatan presiden daripada isterinya.

   Boleh dikatakan pertembungan kali ini dalam PKR ialah antara Azmin dengan Anwar, yang kedua-duanya mahu menjadi perdana menteri.

   Selama Anwar di penjara, Azmin sudah mengukuhkan kuasanya dalam PKR. Pengaruhnya sangat kuat hingga beliau boleh memilih siapa yang mahu diletakkan sebagai menteri besar Selangor menggantikannya.

   Ini menunjukkan Azmin masih menguasai pentadbiran negeri Selangor, negeri kubu kuat dan lubuk bagi PKR, pada masa yang sama beliau menjadi menteri dalam Kabinet Mahathir.

   Anwar masih berpengaruh tetapi tidak boleh menyamai pengaruh Azmin, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang di mana PKR sudah menjadi sebahagian kerajaan persekutuan.

   Bagi ramai pemimpin PKR, Azmin ialah masa depan manakala Anwar ialah masa lalu yang semakin kelam.

   Pemimpin-pemimpin kem Azmin juga merupakan pemimpin berpengaruh dalam PKR, yang semuanya sudah diletakkan di jawatan strategik.

   Ini bermakna kuasa politik, wang dan jentera parti berada dalam genggaman Azmin, walaupun Azizah berjawatan presiden dan Anwar sebagai ketua umum.

   Kalau Anwar berjaya menggantikan Azizah sebagai presiden, maka kuasa Anwar akan mengatasi Azmin dalam parti, tetapi Azmin tidak akan berdiam diri.

   Kedua-dua pemimpin ini sedar mereka akhirnya perlu bersaing antara satu sama lain dalam PKR dan dalam kerajaan persekutuan sekiranya Anwar menjadi perdana menteri.

   Dalam parti, sekiranya Anwar dicabar oleh Azmin untuk jawatan presiden, jalannya menuju kerusi presiden mungkin sukar kerana pengaruh Azmin yang kuat dalam parti.

   Azmin boleh dihalang dengan cara “silap mata” seperti yang pernah dilakukan oleh anwar sebelum ini semasa hendak menghalang Azmin mencabar Wan Azizah.

   Tetapi kalau Azmin tidak bertanding jawatan presiden, ada kemungkinan beliau dicabar sebagai timbalan presiden oleh orang Anwar.

   Semua masih berteka-teki dalam menentukan siapa akan bertanding, tetapi ada kemungkinan pertempuran dahsyat berlaku.

   Azmin sudah menyampaikan amaran supaya Anwar tidak menyokong mana-mana pihak mencabarnya bagi jawatan timbalan presiden.

   Apa yang jelas ialah pengaruh Azmin tetap kukuh dalam parti walaupun beliau tidak menduduki kerusi presiden parti.

   Setakat ini, Azmin sudah mendahului di depan kerana sudah berada dalam kabinet dan menguasai sebuah negeri, manakala Anwar masih belum pasti kedudukan sebagai presiden parti dan perdana menteri. – Mynewshub.tv


   : PKR ni dah nak jadi macam UMNO, dulu gaduh lari tak ada kuasa orang tak nampak.. tapi kini gaduh dan lari berebut kuasa semua mata lihat, yang kecil dan besar busuk semua orang dah viral....

   Delete
  22. Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

   Delete
 2. Replies
  1. Najib suah tidak ada jatidiri, takda maruah, integrity. Tak disukai pengundi pun masih tonjolkan muka dia di Sg Kandis.

   Sebenar nya dia bosan dirumah. Takda siapa kunjungi dia lagi - no money, no friend (dirty money frozen in banks). Bini pun tak tentu macam mana layan sekarang. Mebbe no power, no friend, no respect ...

   Jadi, pergi lah dia terkeseng keseng ke Sg Kandis. Orang kampong kesiankan dia, layan lah sikit sebanyak.

   Moral of the story: Jangan mencuri duit rakyat, jangan sombong bongkak, dah banyak duit, hak dan kepentingan Melayu, DEB dll pun tak kisah sangat. Aku pakai nama begini pun menyampah.

   Delete
  2. Jangan korapsi & biarkan korapsi. Nokhtah.

   Delete
  3. Indeks Ekonomi Menjunam, Indeks Keharmonian Menuju Bala   ALLAH TELAH BERI APA YG KALIAN HENDAK:
   SETELAH KALIAN MENOLAK MANIFESTO ULAMA,
   KALIAN PILIH MANIFESTO DUSTA,
   HARI INI KALIAN MENUAI APA YANG DITANAM.

   Tulisan ini merumuskan apa yang terkandung dalam akhbar, media eletronik dan media sosial yang lain. Berita, maklumat dan kenyataan dari para pemimpin, rakyat biasa serta isu-isu yang berlaku mutakhir ini menjurus kepada suatu situasi yang akan mengundang malapetaka dari segi ekonomi dan keharmonian rakyat keseluruhannya.

   Penulis mengingatkan kerajaan PH agar memperbetulkan keadaan sebelum menjadi lebih parah. Apabila pemimpin gagal melaksanakan mandat dengan baik, akan timbul kekalutan dan kegagalan demi kegagalan. Keresahan hidup rakyat dibiarkan. Menteri dan pemimpin politik masih terus menyuapkan fakta yang memperbodohkan rakyat dan diri sendiri. Nasib rakyat tidak berubah dan terbela.

   Gangguan dan ugutan kepada ketua-ketua jabatan dan para lembaga pengarah GLC menyebabkan mereka tidak dapat melaksanakan khidmat dengan kondusif. Timbul perasaan tawar hati,ketidaktentuan perasaan dan peletakan jawatan. Apabila tenaga-tenaga penting ini tidak berfungsi dengan lancar maka terencatlah pelaksanaan dasar kerajaan.

   Perlu diakui bahawa Malaysia kini berhadapan masalah dengan China dalam kerjasama ekonomi. Tindak-tanduk Mahathir dan kerajaan PH yang agresif membeku dan membatalkan projek-projek syarikat China mengundang tindak balas yang memberi kesan kepada ekonomi rakyat dan Negara.

   Pasaran saham merudum dan nilai mata wang kian merosot. Pelabur menjauhkan diri. Begitu juga kos-kos projek yang diunjurkan oleh Menteri Kewangan yang meningkat berbilion-bilion. Bagaimana terjadi perbezaan kos yang besar ketika di zaman BN dengan di era PH? Apa justifikasi dan motif Lim Guan Eng sebenarnya?

   SST yang akan dilaksanakan semula pastinya akan menyebabkan sekali lagi harga barang meningkat. Di atas kertas, Menteri boleh kata tidak berlaku, tetapi di lapangan…..? Jelas, dari sudut ekonomi , indeksnya menjunam.

   Suatu aspek lagi ialah keharmonian. Nampaknya, kuasa yang ada pada DAP/PH hari ini menyebabkan kaum Cina dan India naik tocang. Desakan untuk hak masing-masing disuarakan tanpa mengira sensitiviti pribumi yang majoriti. Unsur-unsur penghinaan terhadap pribumi meliputi tulisan dan ucapan di media sosial terhadap institusi kesultanan, institusi ulama dan agama dan hak-hak keistimewaan orang Melayu berleluasa. Malangnya, pihak keselamatan tidak bergerak pantas sebagaimana sewajarnya.

   Mereka harus sedar budaya Melayu ada keras dalam lembutnya. Ada baran dalam santunnya. Apakah apabila Melayu mula bertindak, Melayu pula dipersalahkan dan dimangsakan? Kenapa pihak keselamatan tak melakukan apa-apa yang diungkapkan ‘prevention is better than cure’? Kenapa penghina Sultan, agama dan ulama dengan kata-kata nista yang cukup menghiris perasaan tidak ditangkap dan diadili segera? Di mana SOSMA? Di mana POCA? Adakah SOSMA dan POCA direkacipta untuk daesh Melayu sahaja?

   Petang ini diadakan satu perhimpunan bantahan terhadap Timbalan Ketua Menteri PulauPinang, Dr Ramasamy yang didakwa terlibat dengan pertubuhan pengganas LTTE. Kalaulah pihak keselamatan bertindak awal tentulah perhimpunan itu tidak perlu. Dan tidaklah menimbulkan kekecohan atau sesuatu yang besar laratnya. Rakyat sangsi pihak keselamatan tiada maklumat tentang Dr. Ramasamy.

   Entahlah. Apalah sangat tulisan penulis kampung begini? Namun penulis akan terus memberi sumbangan untuk Islam dan keharmonian dalam Negara.Sekurang-kurangnya aku adalah pipit yang cuba memadamkan api yang marak ‘membakar’ Ibrahim.

   #NekadBersamaIslam
   #PRU15UntukPAS

   BayangDiAir,
   27/7/2018


   : Satu pertanyaan bermain dalam fikiran rakyat sekarang mana lebih mudarat Kerajaan BN atau Kerajaan PH?....

   Delete
  4. KEPALA BAPAK KAU asyik kopipes di sini.

   Bangnag hamjadah (kata Najib di Pru13) takda kerja lain ke.

   Delete
  5. PH membayar hampir RM1 juta untuk posting mengenai Mahathir dan DAP   Walaupun tak mampu tunaikan janji mansuhkan tol, ptptn dan hutang felda, kerajaan PH mampu membayar sehingga RM12 ribu untuk 1 posting article dan propaganda Tun Mahathir di FB Page Siakap Keli.

   Video-Video Tun Mahathir pula dicadang dikeluarkan oleh pihak DAP. Kos untuk produksi dan pembikinan video adalah tidak diketahui lagi nilai peruntukannya.

   Kerajaan PH juga memperuntukkan sehingga RM300ribu untuk google search, email dan iklan di youtube.

   Kerajaan juga memperunukkan sebanyak RM558 ribu untuk FB Pages DAP dalam Bahasa Melayu dan Cina.

   Jumlah keseluruhan hampir RM1juta. Job untuk media sosial ini nampaknya banyak dapat kepada DAP.


   -Tun Carlos
   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=205195256813679&id=170782270254978


   : PH berjaya manipulasi semua pihak demi kepentingan politik masing-masing. Sekarang mereka dapat kuasa.. rakyat dapat apa?....

   Delete
  6. Woiii tok guru haji hadi awang apa hukumnya daripada segi syarak bila ahli pas undi umno di PRK Sg Kandis nanti????

   Pasti jatuh kapiaq bukan?

   Delete
  7. Pengarah Khazanah letak jawatan selepas dikritik Dr M   PETALING JAYA: Pengarah Urusan Khazaah Nasional, Tan Sri Azman Mokhtar dan 8 ahli lembaga pengarah dana kerajaan itu mengemukakan peletakkan jawatan mereka dalam perkembangan yang dijangka mendorong lebih banyak perubahan pengurusan atasan melibatkan syarikat milik kerajaan dalam masa terdekat, lapor akhbar Straits Times (ST) Singapura hari ini.

   Pegawai kanan kerajaan dan eksekutif kewangan yang rapat dengan perkembangan itu memberitahu ST, Azman dan lembaga pengarah Khazanah mengadakan mesyuarat pada petang Selasa dan memutuskan untuk menandatangani surat peletakan jawatan tanpa tarikh yang kemudiannya diserahkan kepada pentadbiran Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

   Pegawai memberitahu, mesyuarat yang dipengerusikan pengerusi jawatankuasa eksekutif Khazanah, Tan Sri Mohammed Nor Md Yusof membuat keputusan sebulat suara bahawa kerajaan baru Pakatan Harapan (PH) pimpinan Dr Mahathir yang memenangi pilihan raya umum 9 Mei lepas, harus dibenarkan untuk menentukan struktur kepimpinan baru dana kerajaan itu.

   Keputusan menyerahkan surat tanpa tarikh bertujuan memberi Dr Mahathir kata putus untuk menentukan siapakah yang harus pergi atau kekal di Khazanah, kata pegawai yang rapat dengan perkembangan tersebut.

   Percubaan ST mendapatkan respons daripada pengarah dan eksekutif Khazanah berkenaan perkara itu tidak mendapat balasan.

   Lembaga pengarah semasa Khazanah terdiri daripada tokoh korporat Malaysia paling penting dan proses mencari pengganti mereka, sekiranya berlaku, akan diperhati secara dekat oleh pelabur tempatan dan luar negara.

   Selain daripada Azman dan Mohammed Nor, pengarah lain adalah bekas tokoh perbankan Tan Sri Mohamed Azman Yahya dan Datuk Mohammed Azlan Hashim; bekas pegawai bank pusat, Andrew Sheng Len Tao, yang sebelum ini bertugas sebagai timbalan ketua eksekutif Pihak Berkuasa Kewangan Hong Kong; Tan Sri Raja Arshad Raja Uda, bekas pengerusi dan rakan kongsi kanan firma PriceWaterHouseCooper Malaysia; Datuk Nazir Razak, pengerusi kumpulan CIMB dan adik bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak; Datuk Nirmala Menon, eksekutif sektor insurans yang dihormati dan tokoh perbankan, Yeo Kar Peng.

   Spekulasi berhubung perubahan dalam kepimpinan Khazanah tercetus 2 minggu lepas apabila Dr Mahathir secara terbuka mengkritik dana kerajaan itu, yang diasaskannya pada 1994 sewaktu beliau pertama kali menjadi perdana menteri.

   Dr Mahathir mendakwa Khazanah telah lari dariada tujuan asalnya dan bertukar menjadi alat kerajaan sebelum ini memberi ganjaran kepada ahli politik dan bukan-profesional dengan jawatan dan pakej gaji mewah.

   “Syarikat berkaitan kerajaan ini mengalami kehilangan wang tetapi gaji pegawainya terlalu tinggi dan mereka menikmatinya tanpa menghiraukan sama ada syarikat untung atau tidak,” kata beliau dalam temu bual terbaru dengan portal berita perniagaan berpangkalan di Hong Kong, Investine.

   Portfolio Khazanah merangkumi sebahagian daripada syarikat tersenarai Malaysia yang paling besar dan strategik, seperti syarikat telekomunikasi utama Telekom Malaysia dan operator serantaunya Axiata Group, syarikat kewangan utama CIMB Group Holdings, syarikat tenaga kebangsan Tenaga Nasional, pengendali lapangan terbang Malaysia Airports Holdings dan IHH Healthcare.

   Delete
  8. Khazanah juga merupakan pemilik tunggal syarikat penerbangan negara yang bermasalah, Malaysia Airlines.

   Di Singapura, Khazanah dan Temasek Holdings merupakan rakan kongsi usaha sama dalam M+S Pte Ltd, yang terlibat dalam pembangunan 4 lot tanah di Marina South dan 2 lot di Ophir-Rochor yang merupakan tapak berdirinya Marina One dan Duo sekarang.

   Terdapat spekulasi dalam kalangan kelompok kewangan Malaysia bahawa siapa juga kepimpinan baru yang ditempatkan oleh Dr Mahathir di Khazanah akan membuat perubahan pengurusan terhadap pelaburan syarikat itu yang stabil, yang mempunyai aset boleh jual bernilai sebanyak RM157.2 bilion dan nilai bersih diselaraskan RM115.6 bilion pada akhir 2017.

   Menurut kelompok perbankan, kemungkinan itu boleh mencetuskan ketidaktentuan dalam kalangan pelabur portfolio asing, yang merupakan pemilik utama saham entiti Khazanah yang disenaraikan.


   : Khazanah ada aset 160 billion. Ini kot menjadi punca....

   Delete
 3. Kalau melihat kepada 'isu besar' yg dibangkitkan macai, saya yakin UMNO akan menang besar di Sungai Kandis.... Tp menang sorak ajelah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menteri PH: Tarif Air Selangor Naik. Air Percuma Dikaji Semula   Menteri dan Ahli Parlimen Selangor PH, Xavier Jayakumar berkata tarif air Selangor tentu akan naik tidak lama lagi. Pemberian air percuma juga akan dikurangkan.

   Sebelum PRU14, bekas MB Selangor TS Khalid Ibrahim sering memberi amaran bahawa rancangan kerajaan Selangor untuk membeli syarikat air swasta SPLASH dengan harga RM2.7 billion akan memberi kesan kepada harga air Selangor dan membebankan rakyat. TS Khalid kata harga SPLASH cuma RM250 juta dan bukan RM2.7 billion kalau mengikut formula yang sama untuk pembelian syarikat air swasta seperti SYABAS, Puncak Niaga dan Kumpulan Abbas yang beliau telah laksanakan dulu.

   Tetapi pemimpin-pemimpin PH terutama dari PKR berkata harga RM250 juta terlalu rendah dan ini digunakan sebagai satu dari fitnah2 untuk menumbangkan TS Khalid sebagai MB.

   SPLASH dimiliki 30% oleh seorang peniaga bergelar Tan Sri yang juga penyumbang dana kepada PKR dan pernah menjadi ahli lembaga badan penyelidik PKR bernama Institut Rakyat.

   Pagi ini, media melaporkan bahawa pembelian SPLASH akan dilaksanakan awal bulan depan dengan harga sebanyak RM2.7 billion: dibiayai RM800 juta dari dana Selangor dan pinjaman RM1.9 billion dari kerajaan pusat.

   Menteri air yang juga ahli parlimen Kuala Langat di Selangor Xavier Jayakumar sendiri memaklumkan pembelian ini tentu akan menaikkan tarif air Selangor dan pemberian air percuma kepada rakyat Selangor wajar dikurangkan.

   Sebelum PRU14, semua boleh dan semua cantik.

   Selepas PRU14, amat cepat pula kezaliman PH kepada rakyat, ia semakin nyata!

   Boleh rujuk berita disini: https://www.malaymail.com/s/1656826/higher-tariffs-from-selangors-water-restructuring-minister-predicts

   ANTI-WAYANG
   TTKM

   : Ini tanda ada lagi rakyat akan dikencing oleh PAKATAN HARAPAN....

   Delete
  2. Mak bapak kau tak ajar kau adab sopan.

   Tak peduli ramai pembaca tak suka kau asyik kopipes.

   Kau memang perlu dimaki tak habis habis.

   Delete
  3. Hantu UG dihidupkan kembali di Sg Kandis?   PRK Sungai Kandis muncul ketika Kerajaan Pakatan Harapan (PH) sedang sibuk membahagi-bahagikan jawatan politik dalam kerajaan kepada pendukung parti-parti komponen. Ada yang dapat semua yang dihajati. Ada yang dapat sebahagian besar. Ada yang dapat sebahagian kecil. Dan ada yang tak dapat apa-apa bahagian yang mereka hajatkan, kecil atau besar.

   Hajat ini sebelum PRU ke-14 selalu diistilahkan sebagai 'dedak'.

   Pada ketika yang sama, Menteri-menteri yang baru dilantik masih lagi dalam keadaan 'in the making of' atau 'under construction'. Iaitu masing-masing sedang kelihatan seperti terkial-kial dalam proses mencongak apakah peranan yang perlu mereka mainkan sebagai Menteri. Beberapa idea dan ulasan 'bertaraf Menteri' di Parlimen dan sidang media masih lagi kaku, 'flip flop' dan terlalu bersifat 'political acrobatic'.

   Tuntutan melaksanakan Manifesto 100 hari

   Tidak cukup dengan itu, PH sedang lebat dihujani dengan tuntunan-tuntutan agar segera melaksanakan janji-janji dalam manifesto mereka, terutamanya kategori Janji 100 hari sebaik saja mengambil alih pentadbiran negara. Kepimpinan PH sedang jenuh ber'silat', ber'tae kwan do' dan ber'kungfu' bagi menangkis tuntutan-tuntutan tersebut dengan pelbagai alasan seperti era Datuk Ahmad Maslan masih di tampuk kuasa.

   Dalam keadaan segenting ini, PRK Sungai Kandis terpaksa dilangsungkan. Ia berikutan kematian Adun PKR, al-Marhum Mohd Shuhaimi. Seorang tokoh berpengaruh yang dikatakan sebahagian daripada 'inner circle' YB Azmin Ali dalam mengemudikan pengaruh politik PKR di Selangor.

   Kepentingan PRK Sungai Kandis bagi pengkaji politik

   Walaupun keputusan PRK Dun Sungai Kandis nanti tidak mampu memberikan perubahan yang signifikan kepada Kerajaan Negeri Selangor. Namun, ia tetap signifikan sebagai PRK pertama setelah selesainya PRU ke-14.

   PRK Dun Sungai Kandis pada 4 Ogos ini akan menunjukkan beberapa perkara.

   Antaranya, adakah rakyat masih dalam 'mood' gembira yang amat sangat dengan Kerajaan PH? Ataupun rakyat sudah mula 'menilai' kembali sokongan mereka kepada PH?

   Atau adakah rakyat sudah 'tidak peduli' lagi dengan politik PH? PH dan Umno sama saja pada mereka. Bezanya, satu pihak sedang menjadi kerajaan. Satu pihak lagi adalah pembangkang. Semua janji manis, akhirnya dicapati. Rakyat juga yang terpedaya.

   Kenapa PAS tidak bertanding?

   PAS tidak bertanding dalam PRK ini. Walaupun banyak pihak menjangka PH akan berdepan dengan PAS.

   Ramai pimpinan PH melempiaskan kekecewaan mereka dengan langkah PAS tidak bertanding. Mereka sangat ingin menumbangkan PAS. Bila PAS tidak bertanding, tiada PAS untuk ditumbangkan dalam PRK ini, bagi menunjukkan sokongan mutlak rakyat hanya kepada PH.

   Lebih menarik lagi, Umno yang beria benar mahu bertanding sebagai pembangkang di peringkat negeri dan Pusat dalam PRK ini. Umno mula berbincang dengan PAS tentang strategi satu lawan satu. Langkah ini disindir oleh Tun Mahathir dengan mengatakan PAS adalah 'adik-beradik' Umno.

   Hantu UG dihidupkan semula

   Kemudian sindiran tersebut telah disambut oleh cybertrooper PH dengan penuh bersemangat, menyatakan itu adalah pengesahan UG PAS dan Umno, yang sejak sekian lama, dinafikan oleh PAS.

   UG apakah lagi maksud mereka. Entahlah?

   Umno bukan Kerajaan Pusat, PAS pun bukan. Campur PAS dan Umno pun belum boleh membentuk kerajaan kerana PH menang 2/3 Parlimen.

   Walaupun dah menang majoriti 2/3 di Parlimen, PH masih takutkan bayangan hantu UG ciptaan mereka.

   Kenapakah hantu UG dihidupkan kembali?

   Rupanya PH masih bimbang dengan faktor sokongan Melayu kepada mereka. PAS dan Umno didapati masih mendapat kepercayaan besar di kalangan majoriti umat Melayu Islam di Malaysia.

   Delete
 4. "tiada seorang pun pemimpin UMNO Pusat yang hadir menemaninya" -

  Ada. GENG NAJIB. Tapi bukan pemimpin UMNO Pusat. Ha nya ahli bangsat.  ReplyDelete
  Replies
  1. Dia kata dia bukan ahli, tidak ahli apa2 parti.

   KEPALA BAPAK DIA (pinjam kata2 idola dia).

   Delete
  2. 2,000 Umat Islam Banjiri Himpunan Kebangkitan Ummah   KUALA LUMPUR – Lebih 2,000 umat Islam dari seluruh negara membanjiri Padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Bharu di sini, pagi ini bagi menyertai Himpunan Kebangkitan Ummah.
   Kehadiran individu berkenaan mewakili pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA).

   Antara tuntutan mereka ialah membantah pertikaian kedudukan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V dan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC).

   Perhimpunan yang bertema ‘Malaysia Baru Pasca PRU-14: Islam Melayu Terancam’ dimulakan dengan bacaan al-Fatihah dan laungan ‘Allahu Akbar’.

   Tokoh negarawan yang dijadualkan untuk berucap pada acara itu termasuk bekas Penasihat Sosio Budaya Kerajaan, Tan Sri Dr Rais Yatim dan bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan. – BH Online


   : Ini adalah permulaan kepada gabungan NGO Islam untuk bangkit bersama. Dalam media sosial machai PH menyerang kononnya himpunan ini anjuran PAS.....

   Delete
  3. Pucci mak kau biarkan kau keluar, kamdian tak ajar kau cara bercampur dengan orang lain. Binatang. Asyik mengkopipes.

   Delete
  4. Isunya ialah Umno digambarkan seperti 'kapal yang karam' oleh kepimpinan mereka sendiri. Kapal yang karam di lautan dalam mungkin hanya akan berjaya ditemui dan diangkat semula selepas beratus tahun. Besar kemungkinan, hanya sebagai bahan sejarah yang sangat bernilai. Tidak lebih daripada itu.

   Oleh itu, PH ingin PAS agar terus menjauhi Umno agar tidak terpalit dengan hantu UG. Ini tentulah akan memudahkan PH mendekati saki baki Umno yang sedang terkapai-kapai agar berpaut kepada bot-bot penyelamat Bersatu atau PKR.

   Ini adalah strategi yang licik.

   Namun PAS masih berterusan mendekati Umno secara penuh berhemah melalui strategi Budaya Berpolitik Matang dan Sejahtera. Bahkan dalam PRK ini, PAS bertindak lebih jauh sehingga memberi ruang kepada Umno untuk berhadapan dengan PH secara langsung, tanpa perlu bimbang terpaksa berhadapan juga dengan PAS secara serentak.

   Demokrasi pasca PRU ke-14

   Politik pasca PRU ke-14, tidak sama lagi seperti dahulu. Strategi politik yang masih di takuk lama, akan mengurangkan relevansi sesebuah parti politik daripada arus Malaysia Baru.

   Tapi PH dalam PRK ini masih berkempen dengan modal lama seperti yang dirumuskan oleh Institut Darul Ehsan (IDE) kelmarin,

   “Jelas bahawa faktor Tun Dr Mahathir Mohamad, faktor menolak BN, manifesto untuk menghapuskan GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan) dan kemampuan Pakatan Harapan mentadbir kerajaan khususnya Kerajaan Negeri Selangor, telah berjaya menarik sokongan pengundi Dun khususnya undi orang Melayu".

   Apa pun strategi PH, ia masih berupaya membuahkan hasil kerana pertandingan adalah di 'kawasan putih' bagi mereka.

   Isu-isu Melayu dan Islam

   Isu-isu berkaitan Melayu dan Islam, dijangka akan mula mendapat pertimbangan semula pengundi-pengundi di Dun Sungai Kandis.

   Isu-isu ini sebelum ini, ditenggelamkan oleh kemarahan rakyat kepada DS Najib dan BN dalam PRU ke-14 baru-baru ini.

   Penutup

   Kepada pengundi Dun Sungai Kandis, anda adalah tumpuan utama 4 Ogos nanti. Isyarat pengundian anda akan dikaji dengan mendalam oleh para penganalisa politik.

   Sama ada anda memberikan undi yang lebih besar untuk PH. Atau mengecilkan sokongan kepada mereka. Atau mengecilkan jumlah keluar mengundi. Atau tidak mengendahkan hari pengundian. Semuanya adalah signifikan dalam memahami mood terbaru rakyat di kawasan putih PH.

   Ya, jika Umno menang. Ia adalah sangat luar biasa. Tapi ia bukanlah mustahil. Sama seperti luar biasanya PH menumbangkan Umno dalam PRU ke-14.

   PAS pula pada kali ini, mengucapkan selamat bertanding kepada semua calon. Dan selamat mengundi kepada pengundi Dun Sungai Kandis.

   ZAKARIA ISMAIL
   27 Julai 2018


   : Pakatan Harapan tak ada isu di Sg Kandis, nak buat janji janji lama tak ditunai, hanya mampu buiat fitnah PAS-UMNO UG kerana fitnah ini masih lagi ada dikepala sesetengah orang Islam terutama puak IKRAM....

   Delete
 5. Si Mamat pakai nama GENG NAJIB tak keluor disini. Kot sedang sebuk menyibok di Sg Kandis jugak.

  Mengekor Al Jibo. Bawakkan beg idola nya. Tukang bukakkan kasut Al Jibo bila masuk rumah pengundi. Dan pakaikan kasut dan ikatkan tali kasut bila keluar.

  Sembah 2-3 kali tiap kali buat gitu.

  Bila salam dengan Al Jibo, cium tangan berkali kali. Hirup bau nya membuta tuli. Tak kisah lah Al Jibo bahru keluar jambban, nak cepat, kencing tak basuh.

  Malam nanti GENG NAJIB keluar lah lagi di sini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hindu kaum pertama Malaysia, Melayu sebenarnya pendatang - Kula   TRANSKRIP video dalam Bahasa Melayu:
   Kebanyakan orang telah lupa. Orang Hindu mula mula jejak negara ini 2,500 tahun dulu.

   Apa buktinya? Sekiranya anda pergi ke Lembah Bujang, kesemua bukti terdapat di sana. Terdapat banyak kuil lama yang ditemui di sana.

   Apabila kitalah yang berada di negara ini terlebih dahulu, maka merekalah (Melayu) yang sebenarnya pendatang!

   Kita dan Melayu adalah setaraf.

   Tapi hari ini, semua ini sudah dilupakan.

   Tanyalah kepada anak-anak kita yang bersekolah tentang sejarah asal usul kita; mereka akan berkata Guru di sekolah telah ajar yang orang Hindu menetap di sini 100 tahun yang dahulu.

   Kita mesti mengetuk kepala guru-guru yang ajar sejarah salah yang sebegini!

   Pergi beritahu kepada semua, kenyataan ini keluar dari mulut saya. Hindu, kaum pertama di Malaysia, 2,500 tahun yang lepas.

   Kita seharusnya perlu sebarkan kepada semua supaya hak kita tidak akan tertindas. Ini adalah tanah air kita. 2,500 tahun dahulu kita sudah menetap di sini. Kita mempunyai semua hak untuk berada di tanah ini.

   Ini Tanahair kita
   (KULA bercakap pada satu program di Nilai, Negeri Sembilan minggu lepas.)   Patutkah seorang menteri mengeluarkan kenyataan seperti ini? Apa komen anda? Jika anda pengundi Pakatan Harapan, adakah anda rasa berbaloi mengundi PH pada PRU-14 lalu setelah anda banyak kali dikhianati?

   : Mana nak letak muka orang Islam yang sanggup undi DAP.. terutama parti Amanah dan IKRAM....

   Delete
  2. Bila kau yang pakai nama Geng Najib sekarang pakai nama lain pulak terus mengkopipes, memang kurang ajar biadap dan tabiat binatang.

   Delete
  3. Himpunan Desak Ramasamy Letak Jawatan   Sahabat NGO Islam di sekitar Pulau Pinang hadir memberikan sokongan tanpa mengira fahaman politik & agama kepada Himpunan Desak Ramasamy letak jawatan. Dianggar sekitar 7000 berhimpunan sepanjang jalan untuk himpunan ini.
   Ramasamy didukung mereka yang Pro-LTTE di Malaysia dan Ramasamy menyanjung tinggi pengganas seperti pengasas LTTE iaitu Prabakharan.

   Kita tidak mahu mana-mana ekstrimis berleluasa di Malaysia tanpa mengira apa jua agama, bangsa dan parti politiknya.   Pihak NGO Islam sempat menyampaikan memorudum kepada wakil kerajaan Pualau Pinang.


   : Tahniah NGO Islam dan ada bukan Islam di Pulau Pinang priihatin tentang kedaulatan negara kita....

   Delete
 6. KE MANA HALA PENGUNDI BUKAN MELAYU DI SUNGAI KANDIS?

  Kemana lagi kalo tak ke calon PH.

  Kalo tak PAS pigi ke Umno pun, pengundi bukan Mlayu dah sokong PH bdrduyun duyun di Pru14.

  Perasaan anti-Umno/Bn dan pro-PH tu dah merebak, Bang.

  Apa tah lagi Umno?Bn mngkin sombong sekang. BN pun entah ada lagi ke tak, tak tau le. PAS tak hilang dengan Hudud nya, menyeramkan pengundi bukan Melayu.

  Hudud itu di kenali sebagai Hudud PAS sebab PAS yang me-rekakan peraturn2 terperinci nya - dalam Quran Hudud ada disebut tapi sikit aje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Habat jasa Salahuddin di Pulau Pinang sehingga dapat ‘Datuk’   Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub hari ini dianugerahkan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN) yang membawa gelaran Datuk oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas.

   Ketika ditemui selepas istiadat khas di kediaman Yang Dipertua Negeri, Salahuddin yang diiringi isteri Fatimah Taha, melahirkan rasa bangga dan terharu menerima pingat kebesaran itu.

   "Sesuatu yang sangat besar maknanya dalam karier politik saya sebagai orang Johor tetapi tiba-tiba mendapat penghargaan daripada Pulau Pinang," katanya.

   Kita tak tolak sumbangan YB Salahudin semenjak dulu lagi.. namun ada moleknya menerima gelaran tersebut setelah beliau 'perform' sebagai seorangg menteri.. Dulu semasa dalam PAS, pimpinan PAS tidak menerima pingat sewenangnya. Abdul Hadi beberapa kali menolak Dato' Seri sehingga nasihat pimpinan lain ambil untuk jaga hati sultan. Begitu juga Harun Taib dan ramai lagi.

   Tapi tak sampai 100 janji manifesto terlaksana dah dapat Datok, Lagi habat di negeri lain pula. Mungkin kerana hebat mengira ikan dilaut dan lembu diladang yang 7 ekor.

   Gelaran Datuk sekarang ni mcm senang-senang je boleh dapat.. ada bekas penjenayah yngg ada kes pun boleh dapat.. kenape ye? Manakah salah dan silap dia.. martabatkan gelaran tersebut.. ianya merupakan salah satu gelaran kebesaran 'Malaya' semenjak turun temurun.

   Nanti adalah puak-puak taasub akan berkata daripada gelaran "jebon" kini dapat gelaran "datuk". Adakah hujah ini mampu dijawab dihadapan ALlah s.w.t. dalam pengkhinatan perjuangan Islam di Malaysia. Semoga Allah berikan kita pertunjuk, Jangan sampai Allah sesatkan kita dengan 'keduanian' yang kita dan puak kita banggakan.

   : Hebat politik DAP, LGE beberapa penggal di PP tak dapat apa, ni tak sampai 2 bulan terus dapat.. Politik DAP luar jangkaan....

   Delete
  2. Geng Najib hisap barang Najib hingga bangan dan baganggal asyi mengkopipes, celaka hamjadah

   Delete
  3. Manifesto PH di Sg Kandis, nak turun harga minyak, nak hapus tol atau nak kencing rakyat?   Pakatan Harapan (PH) perlu menang besar pada pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis 4 Ogos ini demi meneruskan kesinambungan agenda pembangunan negara, khususnya di Selangor, kata Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Syed Saddiq Abdul Rahman.

   Beliau berkata sekiranya PH tidak menang besar, ia memberi isyarat bahawa Umno dan PAS akan bergabung menentang PH pada pilihan raya umum akan datang.

   “Keputusan PRK ini akan menjadi keputusan sangat unik kerana PAS dan Umno sedang ‘test market’ (menguji situasi semasa) di mana mereka tidak mahu adakan pertandingan 3 penjuru.

   “Kalau kita (PH) tidak berjaya menang besar, besar kemungkinan ini dijadikan isyarat bahawa kedua-dua parti itu akan bergabung berentap dengan PH dalam PRU akan datang,” katanya.

   Nak menang besar itu ok lah. Tapi apa manifesto yang boleh mendorong rakyat untuk menyokong Pakatan Harapan? Nak turun harga minyak kepada RM1.50 ke? Atau nak hapus tol?

   Atau PAKATAN HARAPAN nak KENCING lagi rakyat?   Saya melihat dan meneliti ceramah-ceramah kedua-dua pihak. Ceramah daripada BN dan Lokman Adam nampak begitu agresif dan mereka menawar satu alternatif selepas mereka ditolak oleh rakyat dalam PRU-14 lalu. Ada isu yang di bawa.

   Ceramah-ceramah calon PKR, Zawawi nampak hambar, tak ada isu dan nampak tak ada kesamaan pakatan antara PKR dengan BERSATU, AMANAH dan DAP. Tak isu rakyat sekadar menyerang PAS sedangkan PAS tak bertanding.

   Isu PAS sokong UMNO dan nak UG dengan UMNO/BN masih dimainkan sedangkan mereka telah dimalukan dalam parlimen kerana tak boleh bukti tuduhan PAS terima wang RM90 juta setelah mereka menjadi kerajaan dan berkuasa.

   PAKATAN HARAPAN sangat memalukan dalam kempen PRK kali ini.


   : Mereka tak berani nak janji kerana mereka dah kencing pengundi. Kalau pengundi masih mengundi PKR maka memang sah pengundi suka dikencing....

   Delete
 7. Alo mr syed albodin.
  Slamat sejahtera semoga sehat selalu mcm nama kawan teman,mat sehat.

  Pengundi bkn mlayu dah tentu halatuju mereka biag sapa pon yg menang..
  Sadari moda sampe toa and sampe mampuih jd tokeh..sekali sekala depa tuju p cina dan india tempat jatoh lagi d kenang inikan pula tempat.....ibadat..

  Mcm mlayu isle makkah saje tempat impian tujuan mcm bkn mlayu yg isle jugak...mcm lagu mr os yg mude nak pi mekah yg toa gate nak menikah..
  Halatuju mlayu pong dah temaktop dlm plambagaan malaya masa kechik p sekolah bila alam sekolah abis, alamkerjaya pula kalu takdpt reja gomen maseh lg boleh reja sama tokeh cina.
  Pencen takboleh bagi kalu persen mesti boleh kasi punya.
  Ini kilang gomen punya ..saya coma tukang olah saje..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cubaan Anwar Singkirkan Azmin menggunakan Rafizi?   Sementara Azmin Ali masih menimbang-nimbang dan belum lagi membuat keputusan jawatan mana yang mahu ditandinginya, Rafizi Ramli sebaliknya lebih dulu mengumumkan pengesahannya akan bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR pada pemilihan September ini.

   Dengan perkembangan ini, jika Azmin mahu mengekalkan jawatan Timbalan Presiden PKR yang sedang disandangnya, bermakna pertandingan akan menyaksikan pertembungannya dengan Rafizi yang sekarang merupakan Naib Presiden PKR.

   Sebaliknya, kalau Azmin memutuskan untuk bertanding jawatan Presiden, beliau akan berhadapan dengan Anwar Ibrahim yang kini sudah sah mengumumkan bertanding jawatan tersebut.

   Apakah pilihan Azmin?   Walaupun Anwar masih merupakan tokoh yang dhormati dalam PKR, apatah lagi kedudukannya sebagai bakal Perdana Menteri menggantikan Tun Mahathir Mohamad, hasrat beliau untuk menduduki kerusi Presiden PKR yang selama ini dipegang oleh isterinya, Dr. Wan Azizah Wan Ismail ialah tidak lain untuk mengukuhkan lagi cengkamannya dalam parti itu.

   Ikut logik, jika beliau kekal sebagai Ketua Umum PKR sekali pun dan dalam masa yang sama sebagai Ketua Umum Pakatan Harapan, ia sama sekali tidak menggugat kedudukannya sebagai bakal pengganti kepada Tun Mahathir untuk jawatan Perdana Menteri.

   Namun, dengan tiba-tiba Anwar mahu mengisi kerusi Presiden PKR, gambarannya ialah beliau ada sedikit kecurigaan terhadap kesetiaan atau ketakutan kepada kemungkinan Azmin akan menggugatnya di masa-masa depan.

   Lebih-lebih lagi Azmin kini adalah Menteri Hal Ehwal Ekonomi, suatu jawatan kanan dalam kerajaan dan bukan lagi sebagai Menteri Besar Selangor.

   Diberitakan bahawa dalam susunan kabinet baru-baru ini, nama Azmin tidak disenaraikan langsung oleh PKR sebagai salah seorang calon menteri kabinet atas kefahaman beliau sudah pun memegang jawatan sebagai Menteri Besar Selangor.

   Meskipun perlantikannya mengejutkan PKR, tetapi ia dalam waktu yang sama menunjukkan keyakinan Tun Mahathir terhadap kewibawaan Azmin dalam mentadbir Selangor selama ini serta mahu bakatnya diperluaskan lagi di perintkat Pusat.

   Yang turut mengejutkan juga, Azmin difahamkan tidak berunding sama sekali mengenai perlantikan itu dengan Anwar, sebaliknya beliau terus saja menerima tawaran jawatan yang dibuat oleh Tun Mahathir itu.

   Dengan itu, Anwar difahamkan ada berasa sedikit terguris hati dengan Azmin.

   Dengan Anwar sudah sah bertanding jawatan Presiden PKR dan menyusul pula Rafizi mengumumkan akan bertanding jawatan Timbalan Presiden, Azmin kini seolah-olah sedang diasak untuk diketepikan berikutan kecurigaan yang kian bercambah terhadapnya.

   Dalam hal ini, pilihan terbaik bagi Azmin ialah mengekalkan jawatan Timbalan Presiden yang sedang disandangnya kerana berdasarkan reputasi dan kedudukannya dalam kerajaan sekarang, peluangnya memenangi jawatan itu jauh lebih baik berbanding Rafizi.

   Azmin hanya mungkin tergugat untuk mengekalkan jawatannya jika Anwar bersungguh-sungguh dan secara terbuka menyokong Rafizi.

   Tetapi, tindakan itu bukan saja merbahaya kepada Anwar, malah memungkinkan berlakunya perpecahan yang berpanjangan dalam PKR selepas ini.

   Sebaliknya, jika dengan pengumuman lebih awal oleh Rafizi bertanding jawatan Timbalan Presiden itu membuatkan Azmin memutuskan bertanding jawatan Presiden PKR, sebenarnya itulah yang ditunggu-tunggu oleh Anwar dan kumpulannya.

   Ia bukan saja akan menyaksikan serangan habisan-habisan oleh Anwar dan kumpulannya untuk mengenepikan Azmin, malah mungkin akan disusuli dengan pelbagai serangan lain yang lagi.

   Logiknya juga, terlalu sukar buat Azmin untuk mencabar Anwar bagi kerusi Presiden PKR itu.

   Namun, jika itu yang berlaku, yang pasti akhirnya Rafizi akan menang percuma sebagai Timbalan Presiden PKR.

   Sudahnya nanti, Anwar dan kumpulannya akan menguasai sepenuhnya PKR.

   Maka, bertahan di kedudukan nombor dua dalam parti adalah pilihan terbaik buat Azmin demi masa depannya.

   Shahbudin Husin

   : Anwar nak singkir Azmin, silap besar..Silap-silap Anwar akan tersungkur kali kedua...

   Delete
  2. Yang pakai nama Geng Najib dll ini sejak kecik dikorek bntt nya bertalu talu dek budak besar, bila besar dia geram, tak dapat balas dendam korek bntt orang yang buat kpd dia, dia sakitkan hati orng lain cara keluarkan kopipes tak habis habis

   Delete
  3. Perebutan dalam PKR makin Parah, hanya tunggu masa untuk pecah   Menjelang pemilihan parti bulan depan, Setiausaha Pemuda PKR Selangor Syed Badli Shah Syed Osman mengumumkan peletakan jawatan selepas mendakwa berlaku amalan kronisme dan nepotisme di kalangan pimpinan parti di negeri itu.

   Syed Badli mendakwa sikap mementingkan kroni semakin parah apabila hanya 'pengikut kabilah' tertentu diberikan habuan dari segi jawatan lantikan politik.

   "Saya menyelar sikap segelintir pemimpin PKR Selangor yang menjadikan habuan jawatan lantikan politik sebagai usaha untuk mengekalkan pengaruh dan kuasa.

   "Secara jelas jawatan- jawatan lantikan politik hanya diberikan kepada mereka yang menunjukkan taat setia kepada kabilah tertentu dan tidak lagi menerusi merit," dakwanya dalam satu kenyataan media.

   Syed Badli mendakwa dalam penentuan jawatan ahli majlis misalnya nama-nama mereka yang dicadang daripada peringkat cabang diketepikan walaupun sudah 'berjuang sekian lama' dalam parti itu.

   "Sikap kuku besi terserlah dengan tidak meraikan perbezaan pendapat dan dianggap menderhakai kepimpinan negeri.

   "Budaya tegur-menegur tidak lagi subur dalam Keadilan (PKR) Selangor akibat dari sikap angkuh dan sombong segelintir kepimpinan negeri.

   "Mereka lebih gemar kepada ahli yang hanya tunduk dan patuh tanpa mengeluarkan sebarang pendapat yang bercanggah," dakwanya.

   Justeru itu, Syed Badli berkata beliau meletakkan jawatan berkuat-kuasa serta merta sebagai setiausaha AMK Selangor kerana menganggap demokrasi telah mati dalam PKR Selangor.

   "Saya juga menggesa kepimpinan utama Parti Keadilan Rakyat untuk campur tangan dalam isu pembahagian jawatan lantikan politik di Selangor yang jelas kelihatan berat sebelah," katanya.

   : PKR ni berasal daripada UMNO, dulu keluar UMNO tak dapat kuasa, bila dapat kuasa perangai menjadi UMNOlah....

   Delete
 8. Dia datang berlenggang lenggok
  Konon calon dia nak tengok
  Borak borak air seteguk
  Orang tak hirau dok tercongok!

  Apalah bingai apalah bongok
  Rakyat sudah memandang buruk
  Meluat bila muka ditengok
  Calon sendiri kan kalah teruk!

  Lebih afdal duduk dirumah
  Rehat rehat sama Makmah
  Boleh urut kaki yg lemah
  Tak lama lagi masuk mahkamah!

  Bukan lagi ada jawatan
  Karabau Sabah dah lama gostan
  Mana mengipas, kipas dah simpan
  Sebab sekarang kerajaan Pakatan!

  Doklah rumah menunggu masa
  Renungkan balik masa berkuasa
  Pecah amanah itu berdosa
  Pandai musnah rasalah bisa..

  Hanya TongGeng masih nak peluk
  Sampai merapu masuk ke blog
  Mungkin dedak masih nak cilok
  Memang TongGeng pencacai goblok!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kay Kim kirim soalan sejarah kepada Timbalan Menteri KPM   SHAH ALAM - Kenyataan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching mengenai mata pelajaran sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan Sijil Pendidikan Bersepadu (UEC) disifatkan sebagai tidak berasas.

   Pakar sejarah, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim berkata, subjek tersebut perlu ada dalam setiap peperiksaan ataupun sijil bagi memastikan rakyat tidak lupa sejarah penting yang pernah berlaku di negara ini.

   Malah, kenyataan tersebut amat mengecewakan kerana sejarah perlu sentiasa diangkat bukan dipinggirkan.   “Kalau kita tak tahu sejarah, kita tak tahu bagaimana negara ini berkembang dan kemudian menjadi negara bangsa.

   “Sejarah sangat penting untuk kita faham tentang diri sendiri. Setiap orang pun ada sejarah keluarga dan sejarah mereka sendiri. Setiap kaum di negara ni pun ada sejarah. Jadi, kenapa sejarah tidak penting dalam pengiktirafan sijil tersebut,” katanya.

   Semalam, Nie Cheng menyatakan syarat lulus mata pelajaran Sejarah tidak akan dimasukkan dalam pengiktirafan UEC selaras dengan manifesto PH yang mewajibkan hanya mata pelajaran Bahasa Melayu perlu mendapat kredit (kepujian).

   Sementara itu, Kay kim turut mengirim soalan sejarah untuk dijawab oleh Nie Ching.

   “Awak (wartawan) tanya beliau tentang kesultanan di negara ini. Bagaimana sistem itu bermula? Contohnya sejarah Raja Lumut sekitar tahun 1730 yang menjadi pemerintah di Selangor pada waktu itu selama 20 tahun. Tetapi tidak gunakan gelaran sultan.

   “Kemudian, pada tahun 1766, beliau belayar ke Kota Lumut di Perak dan ditabalkan sebagai Sultan dan Yang Dipertuan Selangor oleh sultan Perak, Sultan Mahmud (atau Raja Kimas) dengan gelaran Sultan Salehuddin dan menamakan jajahan takluk pemerintahannya Selangor. Selepas itu barulah baginda gunakan gelaran sultan itu. Kenapa? biar timbalan menteri pendidikan jawab soalan ini,” katanya.


   : Dulu zaman penjajah mereka seleweng sejarah negara dan pejuang negara, kini ada usaha nak padam sejarah negara dengan harapan orang Melayu Islam boleh dipinggirkan...

   Delete
 9. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA YANG TIDAK REGULAR DIBLOG NI:

  Yang pakai nama GENG NAJIB, Kojolla, justice league, lebaimodern dan berbagai nama lain itu ia lah petugas Umno yang dijangka bekerja diUmno Dirty Tricks Departmnt (DTD), dibayar gaji cara biasa atau berdasarkan berapa banyak komen dimasukkan nya ke sini.

  Dia masuk siang dan malam, tak kira pukul berapa, ada masa nampak seperti dia tidur ha nya 3-4 jam sehari sahaja.

  Tujuan nya ia lah seperti diarah Umno DTD: propaganda, misinformation, disinformation, twists, spins, sabotaj, dan apa sahaja yang boleh menjatuhkan imej PH, menaikkan imej UMNO/BN.

  Cara2 nya termasuk mengcewakan (frustrate), menyakitkan hati pembaca dengan mengkopipes apa saja, laporan2 yang panjang lebar, sebanyak mana yang boleh, untuk mencapai tujuan itu. Maka diletakkan nya komen2 dan/atau kopipes tersebut sebagai jawpan kepada setiap komen pro-PH. Biasa nya, tidak berkaitan dengan tajuk pos atau komen2 pro-PH itu.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Bila bendaklah yang menggunakan nama GENG NAJIB, justice league dll itu masukkan kopipes hingga seminit tiap satu, maka nampak lah dia gunakan cara Internet Bots atau Robot. Definasi nya ada di komen berikut ini.

   Siapa yang ada masa melayan nya, sila lah. Kalau tidak, biorkan aje, boikot dia. Siapa yang sebut sahaja nama dia, tentu akan menyebabkan dia masuk. Jenis keras kepala, jenis kejarkan bayaran bagi komen2 dia dari Umno DTD.

   Bila dia masuk, letih lah kita mengscroll atas bawah. Ada masa kita bosan, tak dapat ikut perbincangan diantara kita, peserta pro-PH diblog ini. Bila itu berlaku, menang lah dia, tercapai lah sebahagian dari tujuan Umno DTD. Jadi, bergantung lah diatas sesiapa yang mahu melayan nya.

   Melayan dia sudah tentu membikin dia masuk dengan lebih banyak kopipes lagi. Gamak nya membunyikan alarm dilaptop nya yang dia kaitkan dengan komen2 kita yang menyebut dia.

   Saya boikot dia. Ha nya sesekali menjawab, bila yang dikomen atau dikopipes nya nampak bodoh sangat, mahu tunjukkan pembaca bahawa dia mengarut. Tak salah meng-counter comment. Tapi dia mengarut.

   Delete
  2. DIA SUDAH KENA TANGKAP RED HANDED MENGGUNA MULTIPLE NICS, saperti dibuktikan berikut:

   Kopipes2 berikut ditarikh yang sama, dimasa yang berbeza 1,2,3 minit sahaja, menunjukkan dimasukkan orang yang sama tapi menggunakan nama yang berlainan:

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:08
   Apa citer pulak ni..

   lebaimodern13 July 2018 at 08:12
   APA HEBAT NYA BANGSA MELAYU

   lebaimodern13 July 2018 at 08:13
   APA HEBATNYA HUDUD

   lebaimodern13 July 2018 at 08:15
   KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN

   GENG NAJIB13 July 2018 at 08:17
   Dulu masa era Reformasi

   lebaimodern13 July 2018 at 08:23
   KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:27
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU MUSLIM

   lebaimodern13 July 2018 at 08:28
   APA ERTINYA ANDA MENGAKU SEORANG BERIMAN

   lebaimodern13 July 2018 at 08:31
   APA HEBATNYA ALQURAN

   Bodoh nya dia - tunjukkan pattern pulak dengan beberapa perkataan permulaan kopipes tu saperti

   "Apa citer .. APA HEBATNYA .. APA ERTINYA .."

   Apa saja dibuat nate' yang dibayar Umno Dirty Tricks Dept nih. Untuk mempropaganda Najib/Umno, sabotaj PH, dll.

   KEPALA BAPAK DIA.
   PMD (yang nih tak boleh dieja, censored).

   Delete
  3. Kelantan tolak UEC   KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama (UEC) sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam, demi mengekalkan kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu.

   Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata malah pihaknya turut menyokong penuh kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang tidak bersetuju UEC diiktiraf kerana hanya akan merosakkan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Kita mesti berhati-hati kerana ia membabitkan ketuanan Melayu dan bahasa Melayu. Bagus untuk pihak tertentu memberi pandangan seperti ini (menolak UEC) sebelum perkara itu berlaku.

   "Semoga kedaulatan bahasa dan bangsa Melayu dikekalkan. Pengiktirafan UEC dilihat membolehkan seseorang mudah berada dalam perkhidmatan awam tanpa memiliki kemahiran dan kebudayaan bahasa Melayu yang baik," katanya.

   Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Infaq: Asnaf dan Anak Yatim di Masjid Kota Darul Naim, di sini, hari ini.

   Media sebelum ini melaporkan kenyataan Harussani yang tidak bersetuju dengan pandangan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu mahu mengiktiraf UEC.

   Harussani dipetik sebagai berkata, dasar pendidikan sedia ada sudah terbukti mampu memacu pembangunan Malaysia ke arah kebaikan selaras sistem pendidikan berasaskan perpaduan kaum dan pembinaan negara bangsa.

   "Mutakhir ini, bidang pendidikan yang diharmonikan dengan perpaduan kaum, sedang dirosakkan oleh desakan pihak tertentu semakin berani menggugat Dasar Pendidikan Kebangsaan.

   "Bahasa Melayu sudah diiktiraf secara jelas sebagai bahasa kebangsaan sebagaimana diperuntukkan dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan," kata Harussani.

   UEC dikeluarkan oleh sekolah persendirian Cina yang sukatan pelajarannya diambil dari Taiwan dan tidak selari silibus ditetapkan Kementerian Pendidikan.

   Terdahulu, Ahmad Faizal dilaporkan sebagai berkata, kerajaan Perak sedia mengiktiraf UEC sebagai kelayakan menyertai perkhidmatan awam dengan syarat pemohon memperoleh kredit dalam Bahasa Melayu, selaras janji dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).


   : UEC adalah titik pemisah perpaduan kaum di Malaysia....

   Delete
  4. PAS sokong UMNO?   PAS, selepas mengumumkan menarik diri daripada bertanding di PRK Sungai Kandis telah membuat satu lagi kenyataan yang jelas bahawa undi ahli PAS dan penyokongnya di Sungai Kandis adalah tidak kepada calon PH.

   PAS juga dalam kenyataannya, tidak memberikan kata putus atau memestikan ahlinya mengundi calon BN yang diwakili oleh UMNO. Mengapa? Jawabannya, BN bukanlah rakan gabungan politik PAS dalam Gagasan Sejahtera. Jadi, tiada arahan wajib yang memestikan ahlinya mengundi UMNO BN.

   Sebaliknya, PAS yakin dengan kebijaksanan ahlinya di dalam membuat pilihan dan mengundi yang terbaik. Petunjuknya adalah;

   1) Mengundi adalah satu kewajiban demi kebaikan negara yang memerlukan pemimpin yang baik untuk menerajuinya. Justeru PAS menyeru ahlinya agar keluar mengundi.

   2) Arahan PAS adalah menolak kerajaan PH. Sikap dan pendirian PAS terhadap PH adalah sama, samada sebelum atau selepas PRU14, iaitu menolak PH. Bagi PAS, PH bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Keadaan ekonomi dan sektor-sektor lain yang tidak stabil selepas PRU14 semakin membuktikan benarnya pendirian PAS.

   3) Kegagalan awal kerajaan PH untuk mengotakan janji-janji awal manifestonya, beberapa kenyataan oleh pemimpin utamanya yang berbelit-belit bagi menjustifikasikan kegagalan mereka mengotakan janji manifesto tersebut, kegagalan mengawal prestasi ekonomi negara yang semakin perlahan, selain tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh para pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan agama Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan PH hari ini.

   4) Kehendak PH untuk menawan Kelantan dan Terengganu dalam PRU akan datang adalah jelas melalui ucapan beberapa pemimpin utamanya. Mengundi PH bererti menyuburkan dan membengkakkan lagi nafsu PH untuk mengalahkan PAS. Ertinya, ahli PAS mengundi PH adalah tindakan menikam diri sendiri. Ia tertolak.

   5) UMNO telah hilang nafsunya untuk mengalahkan PAS. Tiada kenyataan yang zahir dan tindakan yang nyata oleh para pemimpin utamanya yang menunjukkan sedemikian. Ertinya, UMNO bukan lagi ancaman yang utama kepada PAS hari ini. Malah, beberapa petunjuk baru menunjukkan UMNO berusaha memperbaiki hubungannya dengan PAS. PAS amat mengalukannya.

   Ada yang berhujah menghentam PAS dengan berkata, PAS berusaha menghidupkan UMNO. PAS hanya bersandiwara, kata mereka.

   Saya berkata, PAS menghidupkan UMNO dengan memberi kesedaran kepada UMNO dengan Islam. UMNO adalah abang PAS yang lama lupa diri akibat terlalu lama di anjung kuasa. Kesedaran UMNO adalah kekuatan kepada PAS untuk memastikan Islam lebih berdaulat di bumi ini. Islam memerlukan umatnya sendiri untuk bangkit mempertahankan agamanya.

   Jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa PAS mendorong ahlinya mengundi UMNO? Saya jawab, Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami.

   #Istiqamah
   #PRKSungaiKandis

   Nik Mohamad Abduh bin Nik Abdul Aziz
   AJK PAS Pusat


   : PAS akan memastikan politik Malaysia sihat dan pembangkang memainkan peranan yang penting. Memperkuatkan pembangkang adalah tugas PAS....

   Delete
  5. Tarian gelek ‘tak haram kerana niat baik’? - Zawawi pengetua Tahfiz?   PETALING JAYA: Sebuah video tarian gelek yang memaparkan beberapa penari berpakaian seksi sempena majlis kutipan dana Tabung Harapan tular di media sosial sejak Rabu.

   Acara yang dipercayai dianjurkan di sebuah hotel bertaraf empat bintang di Shah Alam itu dikaitkan dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

   Susulan penyebaran video berkenaan, netizen mula mengecam pihak kerajaan yang didakwa mencemari majlis kutipan derma dengan tarian yang mengghairahkan.

   Turut terpalit dengan kontroversi tersebut ialah calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis Mohd Zawawi Ahmad Mughni yang didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa tarian tersebut 'tidak haram kerana niat baik'.   Posting yang dimuat naik oleh Lokman pada Rabu.

   Bekas Pengarah Komunikasi Strategik Kementerian Kewangan, Datuk Lokman Noor Adam yang menjadi pencabar Mohd Zawawi di Sungai Kandis turut menuntut penjelasan daripada Mohd Zawawi yang juga Pengetua Maahad Tahfiz Al Fateh.

   Lokman melalui posting di Instagram berkata: "Agaknya apa pendirian Pakatan Harapan memanggil tarian gelek LGBT untuk mengutip derma bagi Tabung Harapan ya?

   "Mampukah seorang Adun Pakatan Harapan menyanggah perdana menteri atau timbalannya?

   "Jika tidak, serahkan tugas itu kepada pembangkang dengan mengundi Barisan Nasional," kata Lokman.

   Enggan membiarkan fitnah tersebut berleluasa, Mohd Zawawi menafikan bahawa PH terlibat dalam penganjuran majlis kutipan derma itu, sebaliknya ia dilancarkan oleh pihak ketiga iaitu badan bukan kerajaan (NGO).   "Ada pihak yang cuba memfitnah saya. Saya tidak pernah setuju aktiviti seperti tarian gelek itu diadakan bagi tujuan mengutip derma.

   "Saya menolak politik fitnah diamalkan di negara ini," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Khamis.

   Tambah Mohd Zawawi, beliau berpandangan acara seperti itu tidak wajar dipopularkan kerana ia tidak sihat untuk pembangunan sahsiah dan moral rakyat Malaysia.

   Video tersebut yang dimuat naik oleh pelbagai pengendali laman Facebook itu setakat ini ditonton lebih 70,000 kali dan mendapat lebih 2,800 tanda suka.

   : Makin hari makin rosak pimpinan yang ada imej Islam dalam Pakatan Harapan....

   Delete
  6. Pramugari terpaksa buka tudung demi sara keluarga   KUALA LUMPUR: Seorang wakil rakyat PAS mendakwa ada pramugari Islam yang terpaksa membuka tudung ketika bekerja demi menyara kehidupan keluarga.

   Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang) menggesa kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengambil tindakan tegas untuk melindungi hak pekerja wanita, khasnya dalam isu etika pakaian.

   “Ada pekerja wanita mengadu mereka tak boleh berpakaian menutup aurat kerana halangan majikan, sebagai contoh pramugari.

   “Secara peribadi, saya pernah bercakap dengan mereka, mereka kata terpaksa buka tudung apabila bekerja untuk sara mak dan anak,” katanya ketika membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

   Zailah turut menegur pemimpin yang lantang memperjuangkan Islam, tetapi kini mendiamkan diri selepas mendapat jawatan.

   “Apa jadi kepada negara kita, di mana suara-suara menteri yang sebelum ini hebat mempertahankan Islam? Adakah kerana mereka sudah dapat kedudukan (maka mereka) senyap? Kalau betul nak laksana Islam, laksana sebagaimana diperintah agama.

   Beliau berharap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa akan memandang serius dan bertindak terhadap isu etika pakaian serta masalah lain yang dihadapi pekerja beragama Islam.

   “Saya berharap menteri agama ambil berat perkara ini, kalau betul-betul nak jaga agama, nombor 1 jaga agama Islam sebagai agama rasmi.

   “Kita tidak mahu rakyat kita ada tak dapat keluar solat Jumaat, ada juga suara NGO mencadangkan sembahyang Jumaat dibuat pada Sabtu.”

   : Ramai pimpinan Islam dalam PH kini mulut tersumbat dedak kerana tak mampu bersuara....

   Delete
 10. Yang tidak hemahkan pembaca disini dengan mengkopipes bertalu talu, walau pun selepas berkali kali ditegur, ada lah seorang anarkis.

  Profil nya biasa nya tidak dibimbing emak bapak nya dimasa kecil. Bercampur dengan budak budak degil dimasa sekolah. Bergaulan dengan yang tidak ada akhlak dimasa berkerja.

  Emak bapak nya serba kekurangan, gulongan bawahan, bertungkus lumus pagi petang, kais pagi makan pagi, ada masa tiada makanan, tiada masa membimbing nya. Oleh itu, di masa dewasa nya dia buat sesuka hati nya. Tidak hormatkan sesiapa, tidak pedulikan peraturan dan undang undang.

  Anarkis. Mirip gengster. Tidak takut sesiapa. Tidak ada segan silu. Macam binatang. Celaka. Membawa malang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ong Boon Piow dan Dr Maszlee “main wayang”   Dua wakil rakyat DAP membidas Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik kerana tidak memberikan peruntukan kewangan kepada Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC).

   Ini selepas Maszlee, dalam jawapan bertulis kepada Datuk Seri Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) di parlimen, mengatakan sekolah-sekolah berkenaan tidak termasuk dalam sistem pendidikan kebangsaan dan tidak akan menerima peruntukan kementerian.

   "KPM tidak menyediakan peruntukan bagi sekolah dan murid yang belajar di Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) kerana SMPC tidak digolong di bawah mana-mana kategori institusi pendidikan dalam sistem pendidikan nasional," kata Maszlee.

   Anggota Parlimen Ipoh Timor Wong Kah Woh mengingatkan Maszlee bahawa kerajaan Pakatan Harapan menyokong SMPC dan mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

   "Segala jawapan yang diberikan oleh menteri sepatutnya memaparkan kesediaan Kementerian Pendidikan untuk merealisasikan pembaharuan ini dan bukannya bergantung semata-mata kepada jawapan-standard-ala-BN," kata ketua Pemuda Sosialis DAP itu dalam satu kenyataan.

   Wong berkata walaupun SMPC bukan sebahagian daripada sistem pendidikan negara, sekolah itu memainkan peranan dalam mendidik pelajar dan ia harus diiktiraf.

   Turut sependapat dengan Wong ialah Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bercham, Ong Boon Piow yang mengkritik Maszlee kerana lebih mendengar desakan "ibu bapa tertentu" untuk menukar warna kasut sekolah berbanding menjaga kebajikan sekolah Cina.

   Dalam satu kenyataan, Ong berkata ramai ibu bapa daripada kaum Melayu dan India menghantar anak-anak mereka ke SMPC, manakala UEC diiktiraf secara meluas di peringkat antarabangsa.

   "Menteri pendidikan dari HARAPAN tetapi jawapannya merosakkan dan tidak menghormati sekutu HARAPAN. (Langkah ini) mesti dikritik dalam HARAPAN," katanya.

   Beliau menggesa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar meneliti semula sama ada Maszlee sesuai untuk terus memegang jawatan sebagai menteri pendidikan.


   : Setiap tindak tanduk PH perlu diteliti kerana banyak sangat main wayang dan kencing kepada rakyat....

   Delete

  2. Najib, Zahid kini mahu bercakap seperti ‘malaikat’, kata Khairuddin

   Khairuddin berkata, Naib dan Zahid harus mencermin muka sendiri terlebih dahulu dan menyedari siapa diri mereka sebenar sebelum mempersoalkan langkah kerajaan merombak tampuk pentadbiran beberapa agensi kerajaan.

   Khairuddin berkata, kedua-dua pemimpin Umno itu sekarang bercakap seolah-olah “malaikat’ tetapi rakyat tidak akan tertipu kerana mengenali siapa mereka sebenar.

   PETALING JAYA: Seorang pemimpin PPBM hari ini menggesa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan presiden Umno yang baru, Datuk Seri Zahid Hamidi supaya menutup mulut dan tidak mencampuri perancangan penambahbaikkan sistem pentadbiran ekonomi negara yang dijalankan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH).

   Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata, Najib dan Zahid harus mencermin muka sendiri terlebih dahulu dan menyedari siapa diri mereka sebenar sebelum mempersoalkan langkah kerajaan sekarang merombak tampuk pentadbiran beberapa agensi kerajaan.

   “Jati diri Zahid dan Najib tidak elok pun dan dulu ketika mereka memerintah negara pelbagai khazanah negara serta duit rakyat dirompak oleh puak kleptokrasi ini,” kata beliau dalam satu kenyataan kepada FMT hari ini.

   Bekas calon PH bagi Parlimen Jasin itu berkata, kedua-dua pemimpin Umno itu sekarang bercakap seolah-olah “malaikat’ tetapi rakyat tidak akan tertipu kerana mengenali siapa mereka sebenar.

   Delete

  3. Selain itu, kata Khairuddin, mereka tidak harus menganggap hanya pentadbir di bawah kerajaan lepas sahaja yang layak memegang tampuk pentadbiran kerana PH mempunyai calon yang lebih baik dan berkelayakan.

   “Kita mempunyai ramai muka baru yang mempunyai kepakaran tinggi untuk mentadbir agensi kerajaan, malah calon yang sedang disusun atur kerajaan PH adalah bersih, cekap dan amanah,” katanya.

   Kharuddin jelas memberi respons kepada kenyataan Najib sebelum ini yang mempersoalkan langkah Perdana Menteri Tun Dr Mahahthir mahu membuat rombakan menyeluruh terhadap kepimpinan syarikat pelaburan kerajaan, Khazanah Nasional atas dakwaan ia telah lari daripada objektif asal penubuhannya.

   Delete
  4. Menafikan dakwaan itu, Najib dilaporkan berkata, tiada satu pun struktur pentadbiran Khazanah dibuat berdasarkan politik, sebaliknya ia dipimpin oleh tokoh profesional yang berpengalaman dan mempunyi rekod pencapaian terbaik.

   Najib berkata, sewaktu mengambil alih Khazanah, aset syarikat itu hanya berjumlah RM33 bilion, tetapi melonjak kepada RM134 bilion ketika beliau meninggalkan kerajaan.

   Selain itu, presiden Umno yang juga bekas timbalan perdana menteri, Zahid menentang keras sebarang usaha kerajaan merombak Majlis Amanah Rakyat atau Mara melalui penyerapan dan pengasingan ke bawah beberapa kementerian, sebaliknya mahu badan itu dikekalkan sebagai agensi amanah Bumiputera di bawah satu kementerian.

   Beliau berkata, Umno menjangka langkah itu sebenarnya bertujuan menutup Mara yang telah banyak berjasa kepada pembangunan orang Melayu dan bumiputera.

   Khairuddin berkata, rakyat tidak perlu curiga terhadap niat murni kerajaan PH merombak agensi terbabit bagi menjunjung amanah rakyat secara telus dan dengan cara terbaik.

   Beliau berkata, Najib dan Zahid sudah tidak relevan dan tidak harus bersikap seperti ketam yang mahu mengajar anaknya berjalan lurus.

   “Personaliti ini amat jijik dan terlalu korup pada satu masa dulu,” katanya.

   Delete
  5. Slow Slow Tipu   Secara umumnya, menipu adalah suatu perbuatan yang tidak baik dan amat ditegah dalam amalan seharian kita. Walau bagaimanapun, dalam bidang psikologi, terdapat satu teknik yang menggalakkan anda untuk menipu dan perbuatan 'menipu' dalam konteks ini bukan sahaja tidak mendatangkan kemudaratan, malah mendatangkan manfaat bergantung kepada tujuan anda menggunakan teknik ini.

   Teknik yang diperkatakan ini dinamakan "self-fulfilling prophecy" (SFP) atau dalam bahasa Melayu, ia dinamakan sebagai "ramalan kebenaran kendiri". SFP sebenarnya berfungsi dengan menggunakan hanya satu mekanisme iaitu menipu diri sendiri. Yang menariknya, 'penipuan' ini boleh dilakukan secara sedar ataupun berlaku tanpa kita sedari – maksudnya kadangkala kita sendiri tidak tahu bahawa kita sedang menipu diri sendiri!

   Contoh terbaik dalam menipu diri sendiri ialah mereka yang mengundi PAKATAN HARAPAN bagi mendapat suatu kebaikan dengan menjatuhkan Najib. Sedangkan diri mereka sedar Najib itu anak murib Mahathir. Ini disahkan oleh Mat Sabu.

   Tapi demi SFP
   Semuanya menjadi bodoh menipu diri sendiri.

   : SST anak beranak (bukan adik beradik seperti kata Mahathir) Nak bodohkan diri sendiri bersama Pakatan Harapan....

   Delete
  6. UEC adalah Api dalam sekam kata Prof Dato’ Dr. Teo Kok Seong   SEJARAH

   Pada tahun 1975, Unified Examinantion Certificate (UEC) telah diwujudkan oleh dua persatuan cina iaitu Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong) dan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong). Berikutan daripada pelancaran UEC ini, kedua-dua pemimpin daripada Jiao Zong dan Dong Zong telah dipanggil ke parlimen oleh Menteri Pendidikan pada ketika itu iaitu tidak lain dan tidak bukan Perdana Menteri ke-7 kita, Tun Dr Mahathir sendiri.

   Beliau meminta kedua-dua orang pemimpin tersebut untuk membatalkan pelaksanaan UEC. Ironinya, sudah 43 tahun UEC bersarang didalam aliran pendidikan di Malaysia dan menjadi satu isu yang tenggelam timbul. Sekali lagi isu UEC ini dibangkitkan apabila UEC ini menjadi salah satu daripada manifesto dalam PRU ke-14 kerajaan Malaysia yang baharu ini.

   JIAO ZONG & DONG ZONG

   Kedua-dua persatuan ini wujud pada tahun 1952 sebagai tindak balas kepada Ordinan Pendidikan 1952. Ordinan ini mengangkat Laporan Pendidikan Barnes. Barnes, seorang pegawai British diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa pendidikan pada tahun 1950 untuk mengkaji tentang pendidikan aliran melayu.

   Antara saranan Barnes dalam laporan beliau yang diangkat oleh Ordinan Pendidikan 1952 ialah beliau meminta untuk sekolah vernakular melayu, cina dan india dihapuskan dan mewujudkan sekolah kebangsaan berasaskan satu aliran sahaja sama ada menggunakan Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu.

   Berikutan perkara ini, Jiao Zong dan Dong Zong mengambil langkah untuk mempromosikan pendidikan dalam aliran Bahasa Mandarin supaya setaraf dengan Bahasa Melayu. Kedua-dua pertubuhan ini telah bergabung dan menukar nama kepada Dong Jiao Zong.

   UEC vs SISTEM PENDIDKAN KEBANGSAAN

   Mereka yang memilih untuk meneruskan pendidikan di sekolah menengah jenis kebangsaan cina yang menawarkan aliran UEC boleh disifatkan sebagai taksub dengan bahasa cina/mandarin. Kerajaan memberi kelonggaran pada peringkat pendidikan rendah untuk mereka yang ingin bersekolah di sekolah jenis kebangsaan cina. Tetapi, selepas menyelesaikan pendidikan di peringkat rendah, ada segolongan mereka yang tidak mahu untuk ke sekolah menengah aliran kebangsaan dan memilih untuk ke sekolah persendirian cina yang menawarkan UEC walaupun sudah berada dalam aliran vernakular peringkat rendah selama 6 tahun. Apakah sistem pendidikan negara begitu rendah nilainya di mata golongan-golongan ini ?

   Delete
  7. KURIKULUM UEC

   Kebanyakkan kurikulum atau sukatan pelajaran yang diaplikasikan dalam aliran UEC diambil daripada sistem-sistem pendidikan dari Hong Kong, Singapore dan China. Tidak dinafikan mereka juga menggunakan sedikit daripada sistem kurikulum di Malaysia tetapi hanya sebahagian tertentu yang dirasakan cukup sekadar untuk meraikan sistem pendidikan kebangsaan. Apa yang penting disini ialah golongan ini tidak menggunakan kurikulum kebangsaan sepenuhnya seperti mana yang dikehendaki oleh kerajaan.

   PENGIKTIRAFAN UEC

   Sekiranya kerajaan baharu mengiktiraf UEC ini, perkara ini dilihat sebagai satu ketidakadilan kepada mereka yang belajar menggunakan sistem pendidikan kebangsaan terutamanya kepada anak-anak Malaysia yang berbangsa cina sendiri. Perkara utama yang dapat dilihat sekiranya UEC diiktiraf ialah UEC ini akan merampas hak anak-anak cina yang setia dengan sistem pendidikan kebangsaan. Sistem kuota akan terjejas dan pengiktirafan UEC akan membuka jalan mudah kepada golongan UEC ini untuk melanjutkan pelajaran di peringkat tinggi.

   Golongan UEC ini yang tidak bersama dengan sistem bersama dengan sistem pendidikan seharusnya kekal dengan cara mereka yang sedia ada. Ramai lagi mereka yang terus setia dan yakin dengan sistem pendidikan kebangsaan dan golongan inilah yang pelu dijaga oleh kerajaan. Pengiktirafan UEC dapat diumpamakan sebagai kera dihutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.

   UEC, MANIFESTO & SOLUSI

   Pengiktirafan UEC seharusnya tidak boleh berada di dalam manifesto kerajaan pakatan langsung. Sekiranya isu ini hanya digunakan hanya untuk meraih kemenangan dalam PRU ke-14, ketahuilah kerajaan hanya menang bersorak, kampung tergadai. Pengiktirafan UEC ini akan meyebabkan kita tersasar daripada akta pendidikan kebangsaan itu sendiri yang mengkehendaki bahasa melayu sebagai bahasa pengantar utama dalam pendidikan.

   Kerajaan terdahulu pernah menawarkan sistem UEC untuk berada sekali dengan sistem pendidikan negara tetapi tidak ramai yang ikut serta dan masih berdegil untuk terus tetap berada dalam aliran persendirian UEC. Golongan UEC ini tahu natijah dan akibat yang bakal ditempuh sekiranya mereka berada di luar sistem dan perkara inilah yang perlu mereka korbankan semenjak mereka memilih untuk bersendiri.

   Tuntutan pengiktirafan UEC ini merupakan satu tuntutan yang mementingkan diri dan hanya ingin mengaut untung disepanjang jalan pendidikan di Malaysia. Konklusinya, UEC tiada tempat dalam aliran pendidikan di negara ini.

   ABU DZAR AL-GHIFFARI BIN SYAKIRIN
   INSPIRASI VARSITI
   UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

   Sumber:
   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=902124776638970&id=430665967118189
   TEMUBUAL DENGAN Prof Dato’ Dr. Teo Kok Seong.

   : Api yang dimainkan oleh pemain politik yang ada kepentingan diri dan kumpulan mereka tanpa mengira masa depan anak bangsa....

   Delete
 11. Tgk, dah jadi orang lain plak. Tapi cara org kenal. Indeks kebodohan gagal disembunyikan... Ni masaalah org yg dah pencen. Masjid tak nak pegi. Hadap pc pagi ptg pagi balik. Nak menulis idea takde. Nak fitnah pun tak tau modal ape. Fitnah lama dah tak jln. Pegi keje guard la kalau dah tak larat sgt pun. Kurang dosa. Sampai waktu sembahyang. Hati tenang , tak sakit hati menghadap maki org. Ni dah sedap selama ni makan duit haram. Bila gua harta karun dah runtuh, tu yg sasau. Harap2 bukan melayu... Eh, umno melayu la kan . Jenis ponorogo gak kot. Pegi balik indon la. Roger...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suka atau tidak, saya perlu percaya Anwar   Sebelum PRU ke-14, dua individu ini melakukan sesuatu yang sukar dibayangkan - berdamai dan membentuk kerjasama.

   Mengikut perancangan, Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyerahkan kepimpinan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam masa dua tahun menjadi perdana menteri.

   Tempoh masa itu bagaimanapun sering berubah-ubah sejak itu.

   Anwar, 70, berulangkali menyebut beliau tidak tergesa-gesa. Kali terakhir beliau dikatakan tidak sabar untuk menggantikan Mahathir, bekas timbalan perdana menteri itu berakhir di penjara, dengan mata lebam.

   Timbul juga spekulasi bahawa masa depan Anwar sebagai perdana menteri masih tidak menentu dan ada kumpulan dalam lingkaran Mahathir yang tidak mempercayainya.

   Dan Mahathir sendiri nampaknya ada masalah kepercayaan terhadap bekas musuhnya yang kini kembali menjadi bakal penggantinya.

   "Dalam wawancara bersama CNN, pemimpin berusia 93 tahun itu berkata: "Saya perlu percayakannya - sama ada saya suka atau tidak. saya tidak boleh berada di sini pada setiap masa."

   Ditanya berhubung tempoh masa untuk Anwar menggantikannya, beliau menjawab: "Jika syarat untuk kami (beliau dan Anwar) berkerja bersama adalah saya menjadi perdana menteri untuk dua atau tiga tahun, bagi saya itu tidak penting."

   "Saya akan patuh kepada kehendak rakyat," katanya lagi.

   Namun Mahathir juga berkata jika rakyat mahu beliau berkhidmat lebih daripada tempoh yang dipersetujui Pakatan Harapan, beliau akan berbuat demikian.

   Sementara itu, pengerusi HARAPAN itu mendakwa beliau mewarisi kerajaan yang penuh dengan rasuah dan pegawai yang tidak boleh dipercayai.

   "Kita sudah lihat kerosakan dari luar, tetapi tidak pernah menjangka ia begitu teruk. Kebanyakan peringkat tertinggi dalam kerajaan korup," katanya.

   Mahathir juga berkata beliau perlu berkerja dengan mereka yang disyakinya.

   "Ia kerja sukar, jika anda tidak berkerja dengan orang yang anda percaya, anda tidak tahu tahu sama ada apa yang anda mahu mereka lakukan akan terlaksana atau tidak," katanya lagi.


   : Bunga-bunga Anwar mungkin dikecewakan sekali lagi....

   Delete

  2. Smart Pomen,

   Dia bukan orang yang dah pencen. Dia berkerja dengan Umno Ibupejabat. Dibayar ikut berapa komen di masukkan nya. Boleh buat dirumah. Tak kira kopipes atau tidak.

   Delete
  3. Rafizi lawan Azmin bagi jawatan timbalan presiden PKR   Rafizi Ramli mengesahkan beliau akan bertanding untuk jawatan timbalan presiden pada pemilihan PKR Ogos ini.

   Jika penyandangnya Datuk Seri Mohamed Azmin Ali memilih untuk mempertahankan jawatan itu nanti, keputusan Rafizi itu akan menyaksikan persaingan di antara dua pemimpin PKR terbabit, yang sudah berbahang untuk beberapa tahun, akan mencapai kemuncaknya.

   Setakat ini Azmin masih berahsia berhubung perancangannya, walaupun ada spekulasi mendakwa beliau mungkin akan mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi jawatan presiden.

   "Saya akan bertanding bagi jawatan timbalan presiden... Saya tidak berminat dengan apa-apa jawatan kerajaan tetapi saya masih berhutang dengan anggota PKR untuk tidak berundur (daripada parti) begitu saja," katanya kepada Malaysiakini.

   Beliau yang kini merupakan naib presiden berkata akan membuat pengumuman rasmi Ahad ini.

   Ditanya tentang apakah yang menyebabkannya mahu merebut kerusi nombor dua itu, rafizi menyifatkannya sebagai pertandingan antara ahli politik (career politician) dengan reformis dalam PKR.

   "Dalam PKR ada ramai seperti saya, yang tidak pernah berada dalam politik atau berminat dengan politik, tetapi 'terjaga' selepas apa yang berlaku pada 1998 (gerakan Reformasi).

   "Persaingan idea antara apa yang digelar sebagai kumpulan reformis dengan mereka yang sudah menjadi ahli politik seumur hidup mereka akan sentiasa ada.

   "Jadi saya fikir tidak pelik jika (perbezaan) idea ini ditunjukkan di peringkat timbalan presiden," katanya lagi.


   : Azmin kini tersempit, sebaiknya dia lawan Anwar biar Anwar pula tersempit....

   Delete
  4. Umno sibukkan turunkan umur jadi ahli. Ada yang risaukan nak turunkan umur mengundi. Umno bukan ada fikir panjang -

   Kaji betul-betul sebelum turun had usia mengundi
   Dr Muzaffar Syah Mallow

   Sebarang cadangan untuk menurunkan had usia mengundi ke usia bawah 21 tahun perlukan penelitian yang teliti kerana ia melibatkan masa depan negara dan golongan muda sendiri.

   Tidak perlu tergesa-gesa kerana ia akan melibatkan proses panjang seperti pindaan undang-undang tertinggi negara serta peruntukkan yang berkaitan dengannya.

   Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan dengan jelas bahawa:

   (1) Tiap- tiap warganegara yang (a) telah mencapai umur 21 satu tahun pada tarikh kelayakan; (b) bermastautin dalam sesuatu bahagian pilihan raya pada tarikh kelayakan yang sedemikian dan (c) didaftarkan, bawah peruntukan mana-mana undang-undang yang berhubungan dengan pilihan raya, dalam daftar pemilih sebagai pemilih dalam bahagian pilihan raya tempat dia bermastautin pada tarikh kelayakan, berhak mengundi.

   Isu had usia mengundi ini diperkukuhkan lagi bawah Akta Pilihan Raya 1958 [Akta 19] yang mentafsirkan seseorang pemilih itu seseorang yang mencapai umur 21 tahun mengikut Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan.

   Walaupun perlembagaan dan undang-undang berkaitan pilihan raya memperuntukkan dengan jelas had kelayakan usia mengundi pada usia 21 tahun, namun isu yang perlu diberi penekanan bukanlah dari aspek perundangan semata-mata.


   Delete
  5. Sebelum sebarang pindaan dilakukan terhadap perkara ini, persoalan harus ditanya sama ada golongan yang berada dalam usia muda berkenaan sudah betul-betul bersedia untuk terlibat dalam politik melalui proses pilihan raya ataupun tidak?

   Tidak seperti isu-isu lain, isu yang melibatkan politik bukan hanya memerlukan tahap kepandaian yang tertentu di peringkat sekolah tetapi yang lebih penting memerlukan tahap kematangan yang tinggi.

   Ini supaya tiada pihak mudah menjadi mangsa dakyah politik oleh mana-mana pihak atau parti politik.

   Untuk melibatkan diri dalam isu politik, sama ada dengan menyertai parti ataupun sekadar menjalankan tanggungjawab setiap lima tahun sekali sebagai pengundi, memerlukan tahap kematangan yang tinggi, bukannya sekadar mengetahui mengenai isu politik apabila hampir tiba musim mengundi.

   Kita bimbang sekiranya had usia mengundi diturunkan, golongan muda akan terdedah dengan risiko menjadi mangsa manipulasi pihak-pihak yang berkepentingan.

   Menurunkan had usia mengundi dikhuatiri menjejaskan tumpuan golongan muda yang sepatutnya diberikan sepenuhnya terhadap proses pembelajaran yang penting untuk masa depan mereka.

   Tidak menurunkan usia mengundi tidak bermakna kita memandang rendah terhadap golongan berkenaan.

   Ia perlu dilihat dari skop berbeza yang golongan terbabit perlu dilindungi buat sementara waktu daripada pancaroba politik yang rata-ratanya dipelopori oleh orang dewasa yang memiliki pelbagai kepentingan dan agenda.

   Kita juga tidak perlu melakukan proses perbandingan dengan negara-negara lain kerana setiap negara di dunia ini mempunyai suasana politik, sejarah, budaya dan persekitaran yang berbeza dengan kita.

   Tidak bermakna apa yang telah dilakukan oleh negara lain sesuai dilaksanakan 100 peratus dalam negara kita.

   Isu undi adalah satu isu yang serius kerana ia melibatkan membentukkan kerajaan dan masa depan negara.

   Oleh itu penting proses pemilihan dilakukan oleh mereka yang betul-betul matang serta memahami keadaan politik semasa dan calon-calon bertanding.

   Dicadangkan supaya satu kajian dilakukan sebelum sebarang kata putus diberikan.

   Delete
  6. PRK Sungai Kandis: Indikator Kekecewaan Rakyat?   “Manifesto bukan janji.”
   “Manifesto bukan kitab suci.”
   Ya. Berkatalah apa sahaja kerana rakyat memang bodoh pada pandangan kamu. Dalam hati , kamu pun sedar bahawa hanya orang bodoh sanggup mengundi PH. Dulu kamulah yang kata UMNO dihuni oleh orang-orang bodoh. Orang bijak pandai sudah lari kepada pembangkang. Lebih tepat mereka sudah lari kepada PAS. Orang PAS kamu gagal perbodohkan. Kamu hanya mampu memperli mereka sebagai lebai.

   Kamu tahu bahawa kemenangan PH adalah terletak pada huruf “F”. Kamu hanya berjaya dengan politik FITNAH. Kamu berjaya menggagalkan PAS/GS daripada mengambil alih Putrajaya dengan “F”, fitnah yang menjuarai politik kamu abad ini.

   Namun kamu kena mahu ingat.Kamu menang dengan sokongan pengundi atas pagar Melayu. Mengikut kajian,85% pengundi atas pagar Melayu khususnya di Pantai Barat , mengundi kamu dengan dua sebab utama. Pertama sentimen kebencian mereka terhadap Najib. Kedua, harapan mereka agar nasib mereka, ekonomi mereka, kehidupan harian mereka dan masa depan mereka berubah dengan Malaysia Baharu yang kamu canangkan.

   Berbaki tidak beberapa hari lagi untuk tiba tarikh luput 10 janji 100 hari kamu. Hutang PTPTN mereka tidak ditangguhkan sebaliknya mereka dijanji kebangkrapan. GST tidak dibatalkan sebaliknya kamu tipu mereka dengan GST sifar. Akhir sekali kamu kembali kepada SST dengan kadar 10%. Dasar kamu ini pasti menaikkan lagi harga barang . Kamu hanya memberi ruang kapitan-kapitan DAP mengelak cukai perniagaan. Kamu memang pandai. Tepatnya pandai menipu. Ciri-ciri munafik duduk di situ.

   Dan kini kamu berkeras untuk mengiktiraf UEC. Kononnya atas alasan janji dalam manifesto PH. Demi kepentingan DAP, kamu kata manifesto mesti dilaksanakan. Manifesto yang menjurus kepada kepentingan rakyat terbanyak, kamu abaikan dengan pelbagai alasan. Apakah diksi tersopan untuk rakyat hantukkan ke batu jemala kamu?

   Kini kamu berhadapan dengan PRK Sungai Kandis. Sama-samalah kita tengok adakah 85% pengundi Melayu atas pagar kekal mengundi kamu. Keputusannya nanti adalah indikator. Indikator yang menunjukkan sama ada rakyat kekal bersama kamu meskipun kamu kencing mereka atau rakyat tidak sabar untuk menumbangkan kamu bila-bila masa dari sekarang.

   #NekadBersamaIslam
   #PRU15UntukPAS

   BayangDiAir,
   26/7/2018


   : Suara rakyat adalah suara keramat, rakyat mesti memberikan signal bahawa rakyat mempunyai kuasa agar kerajaan dilantik tidak merasa selesa dan ego....

   Delete
 12. Kalu mlayu biasa-biasa d pange bapak-bapak oleh ank sendiri dan juge ank menantu.
  Kalu mlayu yg bepangkat berdarojat molia d sisi manosia dan agama isle d pange palakbapak.mcm kasta hindu.
  Contoh.
  Mcm kata emak sodin walaupong aku orang biasa-biasa aku pong ada dua cincin... Tembaga.

  Uumno dah bongkoih atu dgn kata laen mampuih.elok bubag saja,ahli yg bapak-bapak dan palakbapak nak masok pas boleh nak masok ppbm pong boleh atu nak masok pakatan harapan pong boleh.
  Depa kata hati nymok sama d cecah hati gajah sama-sama dlapah-lapah.
  Dgn kata laen hati nyamok bg pada bapak-bapak..hati gajah beri pada palakbapak.sbb hati nyamok siput ,, takmalu ke nak ribot-ribot.
  Kalu takpueh hati juge tuboh pati baharu.kalu masa uumno perintah nak bela isle dan mlayu.bila tuboh parti baharu kita bela isle dan mlayu isle pulak.supaya mlayu isle dan isle kita akan jaga sampe mampuih..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dipaksa Makan Steroid Lembu Untuk Cepatkan Tumbesaran   Seorang remaja perempuan yang menjadi mangsa perdagangan manusia dan pelacuran pada usia 13 tahun tampil ke hadapan dan mendedahkan penderitaan yang terpaksa dialaminya termasuklah, dipaksa mengambil steroid lembu.

   Rupa yang kini berusia 19 tahun berkata, dia sudah bekerja di salah sebuah pusat pelacuran yang ada di Bangladesh sejak lima tahun yang lalu, ketika negara itu kekal dengan keputusan untuk menjadikan pelacuran sebagai satu industri yang sah.

   Gadis malang ini bekerja di Kandipara, salah sebuah rumah pelacuran daripada 20 buah pusat pelacuran sah yang terdapat di Bangladesh. Malah Rupa mendedahkan bahawa terdapat kira-kira 400 pelacur yang tinggal bersama-samanya di Kandipara.

   Undang-undang Bangladesh tidak membenarkan kanak-kanak di bawah usia 18 tahun terlibat dalam industri pelacuran dan mana-mana wanita hanya dibenarkan terlibat dalam industri tersebut setelah berjaya mendapatkan permit daripada kerajaan.   Namun kajian menunjukkan bahawa 47 peratus wanita yang ketika ini terlibat dalam indsutri tersebut sebenarnya pernah menjadi mangsa perdagangan manusia dan dipaksa bekerja secara haram menjelang usia 18 tahun, tanpa kerelaan mereka.

   Malah Rupa sendiri adalah mangsa perkahwinan bawah umur, iaitu pada usia 11 tahun dengan lelaki yang berusia 3 kali ganda lebih tua daripadanya. Rupa juga memiliki seorang anak daripada perkahwinan tersebut, namun suaminya terbunuh dalam satu kemalangan tempat kerja hingga menyebabkannya hilang tempat bergantung, sekali gus membuka jalan untuk dia menjadi mangsa perdagangan manusia.

   ”Keluarga memberitahu bahawa mereka tidak mampu untuk menjaga saya dan anak saya. Malah, mereka memberitahu bahawa saya sudah tiada dara dan tiada lelaki yang mahu berkahwin dengan saya,” dedah Rupa kepada akhbar.

   Bagi membesarkan anaknya, Rupa berhijrah ke Daka sebelum bertemu dengan pengendali rumah pelcuran, menandakan detik gelap hidupnya bermula.

   Rupa kemudian dijual kepada Kandipara, dan dikurung dalam sebuah bilik berkunci. Rupa pernah beberapa kali cuba melarikan diri, namun tertangkap dan dipukul berulang kali oleh mereka yang menguruskan Kandipara sebagai ugutan supaya tidak melarikan diri lagi.

   Lebih malang, ketika itu dia yang masih remaja, dipaksa untuk mengambil sejenis stroid yang diberikan kepada haiwan ternakan lembu, Oradexon bagi mempercepatkan kematangan tubuh badannya agar kelihatan sebgai seorang dewasa.   ”Saya merasa amat takut apabila penjaga membawa saya ke balai polis untuk mendapatkan permit. Saya hanya mengulang-ulang kenyataan yang perlu saya berikan kepada polis seperti yang diarahkan oleh penjaga saya.

   ”Kenyataan itu berbunyi, ”Saya sudah berusia 18 tahun dan saya secara sukarela bekerja dalam industri pelacuran kerana tidak mempunyai pekerjaan lain”,’ kata Rupa lagi yang turut mendedahkan pernah dipaksa melayan sehingga 12 orang pelanggan setiap hari.

   Malah katanya, dia dipukul setiap hari oleh pelanggan sehingga mengalami luka-luka, namun pengendali Kandipara memaksanya menyembunyikan kecederaan tersebut bagi membolehkannya terus bekerja, sehingga sekarang.

   ”Saya mengimpikan masa depan yang lebih baik, tetapi saya tahu ia mustahil untuk saya,” katanya.

   Sumber : Dailymail


   : Industri pelacuran adalah industri paling tua di dunia. Malaysia nampak macam nak menghalalkan perkara ini apabila JAKIM dan lain-lain institusi agama ditekan dan dirobek oleh kerajaan Pakatan Harapan...

   Delete
  2. Sipolan yang gunakan nama GENG NAJIB disini cium bontt Jibo yang tak kisahkan rasuah.

   NGO saran subjek antirasuah diajar di sekolah

   Pertubuhan bukan kerajaan, Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) menyarankan agar subjek antirasuah diperkenalkan dalam sukatan mata pelajaran Pendidikan Islam dan Moral di sekolah.

   Naib Pengerusi Kanan MCPF, Tan Sri Lee Lam Thye berkata selain memperkukuhkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, usaha yang lebih besar perlu diberikan untuk mendidik generasi muda tentang bahaya rasuah.

   “Saya percaya pendedahan awal mengenai bahaya rasuah harus dipupuk dalam kalangan pelajar.

   Kerajaan harus melihat kemungkinan memperkenalkan subjek antirasuah di sekolah. Sekiranya perlu, kita harus perkenalkan kurikulum baharu itu untuk membolehkan pelajar mempelajari mengenai kesan negatif rasuah,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Lee berkata cadangan itu adalah tepat pada masanya kerana nilai dan integriti yang baik harus dipupuk dalam kalangan generasi muda semasa mereka masih bersekolah.

   Delete
  3. Penjawat awam, kakitangan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan sektor korporat juga perlu mempunyai tahap integriti yang tinggi dan mengelak amalan rasuah dan ia perlu ditanam apabila mereka menyertai sesebuah organisasi agar ia menjadi sebahagian daripada identiti mereka, katanya.

   Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mendedahkan bagi tempoh 2013 sehingga Mei lepas, sebanyak 2,238 orang atau 55.2 peratus pesalah laku rasuah adalah daripada golongan belia.

   Katanya, trend salah laku rasuah dalam kalangan belia semakin menurun yang menunjukkan semakin ramai rakyat sedar mengenai akibat daripada salah laku amalan itu.

   Delete
  4. Pakatan Harapan tak faham hak sama rata dengan hak kesaksamaan   DAP bagitau DASAR Malaysian Malaysia akan menjaga HAK SAMA RATA orang Melayu, Cina, India...

   Ni nak bgtau kat puak2 #mahacaiPH #uneducated yg dok puja DAP...HAK SAMA RATA adalah berbeza dengan HAK KESAKSAMAAN..

   Contoh:

   HAK SAMA RATA: Jika di sebuah kawasan/daerah/negeri ada Masjid, maka perlu ada gereja, kuil, tokong di situ juga dengan saiz yg sama spt masjid dan mendapat peruntukan sptmana masjid dapat.

   HAK KESAKSAMAAN: Pembinaan rumah2 ibadat perlu dilihat kepada komposisi kaum di kawasan tersebut. Jika kawasan tersebut lebih ramai org bukan islam maka masjid tak perlu dibina cukuplah sekadar surau/musolla sesuai dengan jumlah orang islam di kawasan itu. Peruntukan utk surau adalah sangat sedikit.

   Ini baru hal rumah ibadat, tidak masuk dengan hal pendidikan, perumahan, tanah dsb. Apa yg lebihnya di malaysia ini bab ekonomi, sesiapa yg berusaha lebih dan rajin akan baguslah ekonominya tidak ada halangan yg besar kpd sesiapa yg mahu berniaga. Jadi Malaysian Malaysia menggambarkan sifat dan sikap CAUVANIS pihak DAP dlm agenda negara.

   Jangan lupa kita masih lagi ada KONTRAK SOSIAL yg perlu DIHORMATI. Jangan sampai Orang Melayu/Bumiputra MENUNTUT agar dibatalkan!

   FB
   Suhasni Al-Hayan
   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2199800570033607&id=100000110571478

   : Cara 1 hak sama rata, Cara 2 Hak kesaksamaan dan Cara 3 Islam ajar (lihat gambar di atas) buang masalah, semuanya dapat menikmati tanpa perlu melebihi mana-mana pihak....

   Delete
  5. Gerai burger usang tempat berteduh dua beranak   MELAKA: Pihak berkuasa menemui seorang ibu dan anak lelakinya yang berusia tujuh tahun, tidur di sebuah gerai burger usang.

   Difahamkan mereka tidur dan menjadikannya sebagai 'rumah' di dalam ruang kecil itu selama dua bulan.

   'Kediaman' mereka itu terletak di Balai Panjang di sini.

   Kanak-kanak itu disedari pasukan The Star semasa melakukan tugasan di kawasan itu, sebelum memaklumkan perkara tersebut kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kesidang, Allex Seah.

   Dia kemudian dibawa oleh pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan ditempatkan di sebuah rumah.

   Budak lelaki itu dari keluarga yang bercerai, tinggal bersama ibunya yang berusia 33 tahun.

   Bapanya disabitkan kesalahan mencuri tiga tahun lalu.

   Kanak-kanak tersebut yang tidak bersekolah, mempunyai empat lagi adik-beradik yang ketika ini ditempatkan di rumah perlindungan di bawah JKM.

   Pegawai penguat kuasa Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Melaka yang turut serta dalam kunjungan Seah, mendapati ibu kanak-kanak itu positif dadah.

   AADK kemudian membawa wanita berkenaan yang mengandung tujuh bulan, untuk pemulihan.

   : Sebelum kalau isu Kelantan, heboh machai PH serang kerajaan PAS Kelantan. Hari ini kerajaan PH perlu perihatin untuk mendapat maklumat kadang kala ada rakyat terbiar yang kita terpandang

   Delete
 13. Seorang wakil rakyat Umno disebut-sebut bakal meninggalkan parti itu tidak hadir ke program khas pengumuman mengenainya di Machang, Kelantan, hari ini.

  Dalam program yang dinamakan Hijrah 2.0 anjuran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Kelantan itu, spekulasi mengenai kedudukan anggota dewan undangan negeri (ADUN) Gual Ipoh, Mohd Bakri Mustapha, akhirnya ditamatkan.

  Namun tanpa Bakri, program Hijrah 2.0 itu tetap diteruskan seperti dijadualkan. Lebih 500 pimpinan Umno di peringkat akar umbi parti terbabit mengisytiharkan keluar dari parti tersebut.

  Mengetuai mereka ialah ADUN Bukit Tuku, Datuk Mohd Zain Ismail.

  Timbalan Pengerusi BERSATU Kelantan Datuk Sazmi Miah berkata, beliau sememangnya mengadakan perbincangan dengan beberapa wakil rakyat Umno Kelantan yang berhasrat untuk keluar daripada parti itu.

  Bagaimanapun katanya setakat ini belum ada antara ADUN terbabit yang memutuskan untuk bersama BERSATU.

  "Ini kerja tuhan belaka, mungkin bukan hari ini. Tapi akan berlaku juga nanti, mereka (Umno) tak boleh nak tahan.

  "Hari ini 500 bekas pemimpin akar umbi Umno berhijrah," katanya ketika berucap di program tersebut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orang luar yang hendak bertandang ke Sungai Kandis untuk merasai suasana meriah pilihan raya kecil pun kadang-kadang keliru, sama ada mereka sudah berada di kawasan PRK atau belum.
   Hanya di Pusat Kawalan BN di PDM Sungai Kandis kelihatan beberapa poster calon dipacak di tepi jalan.
   Hanya di Pusat Kawalan BN di PDM Sungai Kandis kelihatan beberapa
   poster calon dipacak di tepi jalan.
   Ini kerana, tidak ada satu pun bendera dipasang, walaupun tempoh berkempen tinggal sembilan hari.
   Biasanya poster ini menjadi mercu tanda kekuatan parti bertanding. Masing-masing memasang sebanyak mungkin di tempat mereka supaya tidak dilihat ‘kalah’ oleh parti lawan. Keadaan ini, menyebabkan cuaca siang terasa mendung dan redup kerana cahaya matahari terlindung oleh kibaran bendera dan poster.

   Kesuraman ini juga mungkin faktor daripada demam Pilihan Raya Umum ke-14 (RU14) belum hilang sepenuhnya. Jika dicongak, dari tarikh PRU 9 Mei sehingga hari ini, baru 76 hari berlalu. Ia suatu tempoh yang masih singkat dan belum hilang dari kelelahan.

   Mungkin kerana itu, jentera PKR dan PH pun mengambil langkah yang sama dengan UMNO dan BN untuk meminimumkan penggunaan bendera dan poster sebagai bahan sawo serta propaganda.
   Namun, kebaikan kepada faktor itu ialah kedua-dua parti dapat menjimatkan sumber kewangan dan mungkin boleh dijadikan ‘trend’ pada PRK dan PRU akan datang.

   Lagipun, tidak berkempen dengan bendera dan poster pun rakyat terutama pengundi di kawasan berkenaan tahu serta boleh menerima siapa calon mereka. Tinggal lagi, mereka akan menterjemahkan calon yang dikehendakinya pada kertas undi.

   Kenyataan Najib hari ini, seperti mengingatkan jentera bahawa parti tidak perlu menyewa khemah-khemah, tidak perlu menempahkan makanan dan minuman yang mewah-mewah, sebenarnya suatu idea yang baik dan dituntut oleh Islam, iaitu tiada pembaziran.

   Sudah sampai masanya UMNO dan BN mengamalkan gaya hidup sederhana seperti ukur baju di badan sendiri, iaitu berbuat sesuatu atau bertindak atau berbelanja mengikut kemampuan diri sendiri.
   PRU sebelum ini juga menunjukkan, kemewahan bukan penentu kepada kemenangan. Ada kawasan yang diwakili calon yang kaya raya, bila bertanding, kalah. Ada kawasan yang mana calonnya bukan dalam kalangan berada, mendapat kemenangan besar.

   Jadi, kemeriahan PRU atau PRK bukan terletak pada bendera dan poster. Ia terletak sepenuhnya kepada sejauh mana seseorang calon itu dapat memenangi hati rakyat. – MalaysiaGazette


   : Poster dan bendera perlu tapi tak perlu banyak sangat.. ini boleh menjimatkan kos.. yang penting kempen dalam hormoni. Kita lihat Lokman dah tunjuk jalan ke situ..

   Delete


  2. Ini mungkin GENG NAJIB punya kerja -

   Siram air panas terhadap ibu kandung OKU, lelaki dipenjara 2 tahun Bernama

   Pemandu lori itu didakwa dengan sengaja mencederakan ibunya yang kudung tangan kanan menggunakan air panas pada Julai lepas.

   Delete
  3. PTPTN: Kenyataan bercanggah kelirukan rakyat
   MOHAMAD NORZAHARUDDIN KASIMON 29 JULAI 2018
   Normala Sudirman
   Normala Sudirman
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   SEGAMAT – Persatuan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) menyuarakan kebimbangan terhadap pandangan bercanggah antara Menteri Pendidikan dan timbalannya berkaitan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

   Presidennya, Normala Sudirman berkata, sebelum ini Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik membuat pengumuman bahawa peminjam PTPTN yang memiliki pendapatan di bawah RM4,000 sebulan diberi kelonggaran pembayaran pinjaman.

   “Namun, ia bercanggah pula dengan kenyataan yang dibuat oleh timbalannya, Teo Nie Ching apabila beliau mengatakan peminjam yang gagal melunaskan pembayaran akan diisytiharkan muflis dan disenaraihitamkan Imigresen Malaysia.

   “Kenyataan terkini antara dua individu yang bercanggah seperti ini bukan sahaja dianggap memungkiri janji, tetapi akan mengelirukan rakyat terutama pengundi muda yang pasti menganggap diri mereka telah tertipu,” katanya.

   Normala berkata, kerajaan dan Kementerian Pendidikan juga digesa agar lebih cermat dalam membuat kenyataan dan melahirkan pandangan agar dilihat tidak bercanggah antara satu sama lain walaupun dalam kementerian atau jabatan yang sama.

   Katanya, ini kerana tindakan tersebut tidak baik untuk masa depan rakyat yang mengharap pembelaan berkaitan isu pinjaman PTPTN ini.

   “Pendidik sentiasa menyokong apa sahaja usaha murni demi kebaikan masa depan pendidikan anak bangsa. Bagaimanapun jika ada kepincangan warga pendidik tidak akan teragak-agak untuk menyuarakan bantahan dan pandangan demi keharmonian negara,” katanya.

   Delete
 14. Terdahulu Malaysiakini melaporkan spekulasi seorang ADUN Umno Kelantan akan menyertai BERSATU.

  Bagaimanapun, Mohd Bakri yang dijangka ADUN yang terbabit semalam muncul membuat penafian.

  Sementara itu, program Hijrah 2.0 turut dihiburkan dengan kemunculan Mat Tere yang tidak ketinggalan mengisytiharkan dirinya keluar dari Umno.

  Mat Tere - atau nama sebenarnya, Muhammad Zul Apis Baharum - merupakan orang kurang upaya (OKU) yang pernah menggemparkan negara apabila dikatakan menghina Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim melalui satu rakaman video, tahun lalu.

  "Saya Mohd Zul Apis Baharum isytihar keluar Umno, dan akan berjuang bersama BERSATU, " katanya ketika diminta berucap sebentar.

  Hadir sama Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Pengerusi BERSATU Kelantan, Datuk Kamaruddin Md Noor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aktivis Gay Tidak Dibenar Berucap   SINGAPURA – Aktivis gay Singapura, dilarang memberikan ucapan TEDx di sekolah berprestij, mencetuskan kritikan baru mengenai tindak tanduk konservatif terhadap homoseksual di republik itu.

   Penyelidik dan pengarah sokongan Rangkaian Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender Antara-Universiti, Rachel Yeo. memberitahu beliau dijemput berucap di majlis TEDx anjuran Institut St Joseph minggu lalu.

   Majlis TEDx dianjur secara bebas dengan lesen daripada TED Talks, yang menonjolkan syarahan daripada tokoh berpengaruh dari seluruh dunia yang disiarkan secara meluas atas talian.

   Penceramah TED termasuk bekas Presiden Bill Clinton dan pakar astrofizik Britain, mendiang Stephen Hawking.

   Namun sehari sebelum majlis di sekolah persendirian Katolik itu, pelajar berusia 23 tahun berkenaan berkata beliau dihubungi penganjur memaklumkan tidak lagi boleh mengambil bahagian disebabkan peraturan Kementerian Pendidikan.

   Kementerian, bagaimanapun menafikan ia terbabit dalam keputusan itu.

   Walaupun Singapura maju dalam banyak keadaan, pengkritik berkata tindak tanduk terhadap gaya hidup homoseksual masih konservatif.

   Sekolah berkenaan berkata, pencerahan dipilih pelajar dan guru bertanggungjawab tidak membuat pemeriksaan sebelum senarai dimuktamadkan. – AFP

   : Yang pelik diluar negara tak terima gay, di Malaysia Gay semacam disanjung...

   Delete

  2. Hakim baru akan dengar kes Najib (Nota: Ini ha nya case CBT RM42 juta Najib sebat dari SRC International. Najib belom di heret ke mahkamah pasal Kes 1MDB sebenar nya)
   Bernama

   Difahamkan, Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali dari Mahkamah Tinggi Dagang 1 akan menggantikan tempat Mohd Sofian Abd Razak di Mahkamah Jenayah 3.

   Sumber mahkamah mengesahkan Mohd Sofian Abd Razak yang mendengar kes Najib sebelum ini akan ditukarkan ke Mahkamah Tinggi Sivil mulai bulan depan.

   KUALA LUMPUR: Kes bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak yang didakwa atas tuduhan pecah amanah dan salah guna kuasa berkaitan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta dijangka didengar di depan hakim Mahkamah Tinggi baru.

   Sumber mahkamah hari ini mengesahkan Hakim, Datuk Mohd Sofian Abd Razak yang sebelum ini mendengar kes Najib akan ditukarkan ke Mahkamah Tinggi Sivil 10 bermula 1 Ogos ini.

   “Ia adalah rutin biasa untuk seseorang hakim ditukarkan ke mahkamah lain,” kata sumber.

   Sumber lain berkata, surat pertukaran itu ditandatangani Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zaharah Ibrahim awal minggu ini.

   Difahamkan, Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali dari Mahkamah Tinggi Dagang 1 akan menggantikan tempat Sofian di Mahkamah Jenayah 3.

   Usaha media menemui Sofian gagal kerana hakim itu sedang mendengar perbicaraan kes.

   Delete
  3. Pada 4 Julai lalu, Najib mengaku tidak bersalah di depan Sofian atas 3 tuduhan pecah amanah dan satu tuduhan menyalahgunakan kuasa berkaitan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

   Media sebelum ini melaporkan Sofian perlu menarik diri daripada mendengar kes Najib atas alasan abangnya mempunyai kedudukan dalam Umno dan kerajaan Pahang.

   Bagaimanapun, pada 6 Julai lepas, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan dalam kenyataan media berkata, pemilihan Sofian untuk mendengar kes Najib dibuat secara rawak.

   Kenyataan itu menyebut mulai 13 Jun 2017, pendaftaran kes jenayah di Mahkamah Rendah dan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dilaksanakan secara dalam talian melalui Portal e-Filing Mahkamah (https://efs.kehakiman.gov.my).

   Menurut kenyataan itu proses pendaftaran ini bermula apabila pendakwa raya memfailkan kes mereka dalam sistem e-Filing dan sistem ini akan membahagikan kes secara rawak kepada hakim yang mengendalikan kes jenayah.

   Hakim Mahkamah Tinggi 3 ialah Sofian.

   Kes Najib ditetapkan pada 8 Ogos ini untuk sebutan dan pendengaran perintah halangan yang dipohon ahli Parlimen Pekan itu untuk menghalang media daripada menyiarkan perbincangan umum berkaitan merit kes itu serta menetapkan tarikh perbicaraan kes itu.

   Delete
  4. Tiada arahan undi siapa, tapi mengundi PH menyuburkan PH untuk tawan Trg & Kelantan   SHAH ALAM - Pas membuat kenyataan jelas bahawa undi partinya itu di PRK Sungai Kandis adalah tidak kepada calon PH.

   Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, parti itu juga dalam kenyataannya, tidak memberikan kata putus atau memastikan ahlinya mengundi calon BN yang diwakili oleh Umno.

   Kenyataan itu dibuat kerana BN bukanlah rakan gabungan politik Pas dalam Gagasan Sejahtera.

   "Jadi, tiada arahan wajib memastikan ahlinya mengundi Umno/BN," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

   Sinar Harian melaporkan tindakan Pas tidak meletakkan calon pada PRK Sungai Kandis bertujuan memastikan pertandingan satu lawan satu berlangsung.

   Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan berkata, ini bagi memastikan undi pembangkang tidak pecah dan PH dapat ditewaskan.

   Menurutnya, PH mesti dikalahkan dan ia akan menjadi satu isyarat kepada kerajaan hari ini bahawa rakyat tidak mahu terus dipermain dengan kegagalan mereka menunaikan janji pilihan raya seperti menghapuskan tol, menurunkan harga minyak dan menghapuskan hutang peneroka Felda.

   Mengulas lanjut, Nik Abduh berkata, Pas yakin dengan kebijaksanaan ahlinya di dalam membuat pilihan dan mengundi yang terbaik.

   Dalam perkara ini, katanya Pas 'ada memberi sedikit panduan' ahlinya dalam memilih pada PRK kali ini.

   "Petunjuknya adalah mengundi adalah satu kewajiban demi kebaikan negara yang memerlukan pemimpin yang baik untuk menerajuinya. Justeru Pas menyeru ahlinya agar keluar mengundi," katanya.

   Jelasnya, arahan Pas adalah menolak kerajaan PH.

   "Bagi Pas, PH bukanlah pilihan terbaik untuk menggantikan BN. Kegagalan awal kerajaan PH untuk mengotakan janji-janji awal manifestonya.

   "Selain tindakan dan kenyataan demi kenyataan oleh para pemimpinnya yang mengelirukan dan boleh menggugat kerukunan perlembagaan dan agama Islam adalah menjadi hujah untuk rakyat menolak kerajaan PH hari ini," katanya.

   Katanya, kehendak PH untuk menawan Kelantan dan Terengganu dalam PRU akan datang adalah jelas melalui ucapan beberapa pemimpin utamanya.

   Jadi jelasnya, mengundi PH bererti menyuburkan dan membengkakkan lagi nafsu PH untuk mengalahkan Pas.

   Katanya lagi, Umno telah hilang nafsunya untuk mengalahkan Pas.

   "Ada yang berhujah menghentam Pas dalam isu Umno, saya berkata, Pas menghidupkan Umno dengan memberi kesedaran kepada mereka dengan Islam," katanya.

   Justeru katanya, jika anda bertanya, tidakkah sudah jelas difahami bahawa Pas mendorong ahlinya mengundi Umno? "Saya jawab, Ya, di PRK Sungai Kandis. Itulah yang saya fahami,".


   : Ini dikatakan memilih mudarat yang lebih kecil sebab dua-dua semuanya mudarat

   Delete
  5. Terengganu Belanja RM80 Juta Untuk kebajikan Rakyat   Kerajaan negeri memperuntukkan hampir RM80 juta bagi memperkasakan kebajikan rakyat melalui Portfolio Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional Negeri.

   Pengerusinya, Hanafiah Mat berkata, perbelanjaaan itu diagihkan kepada beberapa agensi iaitu Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) sebanyak RM56 juta, Tabung Darul Iman (TDI) (RM10 juta), RM8 juta bagi Yayasan Pembangunan Keluarga(YPK) dan bantuan-bantuan am lain sebanyak RM5 juta.

   Menurutnya, sebanyak RM800,000 setiap bulan dibelanjakan untuk Tabung Darul Iman bagi menyalurkan bantuan kepada rakyat di bawah beberapa kategori meliputi bantuan sara diri tahunan, bantuan peralatan perubatan, bantian implan, bantuan susu dan lampin pakai buang dan bantuan musibah bagi meringankan penderitaan rakyat yang memerlukan perhatian segera terutama mereka yang berdepan musibah dan penyakit kritikal.

   “Pihak kami juga telah memperkasakan kebajikan dengan beberapa pindaan bagi menyenangkan pihak yang berurusan seperti Tabung Darul Iman atau Tabung Kronik tidak lagi memerlukan tandatangan sokongan daripada Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Kampung (JKKK) untuk sebarang urusan permohonan bantuan daripada kerajaan negeri.

   “Sebarang permohonan termasuk borang-borang yang berkaitan dengan permohonan yang dibuat hanya perlu diisi oleh pemohon tanpa tandatangan JKKK dan boleh dihantar terus kepada agensi berkaitan,” katanya ketika ditemui Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI), di pejabat beliau, di Wisma Darul Iman, hari ini.

   Sementara itu, untuk memperkasakan lagi portfolio beliau, Hanafiah berkata pihaknya juga bercadang untuk melantik pegawai dari kalangan bukan Melayu iaitu dari kaum Tionghua dan India bagi melancarkan lagi perjalanan pihak mereka dalam menjaga kebajikan rakyat yang terdiro daripada pelbagai bangsa di negeri ini.

   “Setakat ini, kita suah ada calon nama untuk menjadi wakil kaum India iaitu Dr, Balachandran dan masih menunggu nama dari kaum Tionghua. Ini termasuklah melantik seorang pegawai khas wanita supaya dapat melicinkan lagi peranan jawatankuasa ini,”ujarnya


   : Terengganu tak perlu janji 100 hari. Kini dah lebih 6 manifesto telah dilaksana.....

   Delete

 15. Tak perlu idah lagi untuk sertai BERSATU, kata Mukhriz

  Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mengumumkan tiada lagi sekatan kepada mana-mana ahli daripada parti lain untuk menyertai mereka.

  Timbalan presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, sesiapa sahaja kini boleh mengisi borang keahlian BERSATU dan tidak perlu menunggu lama untuk disahkan sebagai ahli.

  "Sekarang kita tak payah idah lagi, siapa nak masuk kita alu-alukan, kita buka seluas-luasnya. Tak perlu lagi menunggu sehingga dua tiga bulan.

  "Ini kerana kita sedar matlamat kita sama, perjuangan kita sama," katanya ketika berucap di Program Hijrah 2.0 di Machang, Kelantan, hari ini.

  Hadir sama Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Kamaruddin Md Noor dan Timbalan Pengerusi BERSATU Kelantan, Datuk Sazmi Miah.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Pada program tersebut seorang bekas anggota dewan undangan negeri (ADUN) Bukit Tuku, Datuk Mohd Zain Ismail dan lebih 500 bekas pemimpin akar umbi di Kelantan mengumumkan keluar Umno dengan menyerahkan deklarasi Hijrah 2.0 kepada Mukhriz.

   Sementara itu Mukhriz yang juga menteri besar Kedah berkata, pihaknya menjangkakan lebih ramai ahli Umno akan menyertai BERSATU.

   Menurutnya, ia berikutan ahli Umno kini sudah hilang keyakinan terhadap parti berkenaan terutama selepas kekalahan BN pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

   "Pada masa yang sama saya tengok Umno kini terdesak dan melakukan pelbagai perkara bagi menghalang ahli mereka berhijrah menyertai parti lain walhal mereka tidak lagi berkuasa di peringkat negeri ataupun persekutuan," katanya.

   Mukhriz juga berkata masih ramai ahli Umno yang ikhlas berjuang untuk agama, bangsa dan negara, namun mereka dimomokkan bahawa pebagai pendedahan mengenai penyelewengan BN merupakan fitnah dan tohmahan semata-mata.

   "Jadi mereka tak tergerak untuk buat keputusan awal tetapi lepas itu baru mereka sedar terutama selepas ini akan ada pendedahan di mahmamah mengenai penyelewengan yang dilakukan (bekas Presiden UMNO) Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya.

   Ditanya kemungkinan BERSATU akan menjadi Umno 2.0 berikutan penghijrahan ramai ahli Umno ke dalam parti itu, Mukhriz berkata pihaknya tetap akan mengadakan tapisan terhadap mereka yang berhasrat menyertai parti itu.

   "Adalah tokoh-tokoh tertentu seperti Pekan (Najib) dan kroni-kroninya yang kita rasa tak sesuai kita akan tolak permohonan mereka," jelasnya.

   Delete
  2. Menurut Abdullah Zaik lagi, orang Melayu di negara ini memiliki persamaan dari segi kesatuan, agama, mazhab, budaya malah makanan, namun mereka dipisahkan kerana persepsi politik.
   “Maknanya (apabila ini terjadi), parti pemerintah boleh gunakan untuk kukuhkan kedudukan mereka," katanya.

   Pada masa sama Abdullah Zaik berkata, kerajaan HARAPAN juga merangka dasar atas persepsi sama iaitu kebimbangan sekiranya orang ramai bertindak berdasarkan kaum.

   Keadaan itu, katanya menyebabkan orang Melayu rugi.

   Lumrah demokrasi

   Sementara itu, pemangku presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) Datuk Sirajuddin Mohd Salleh (gambar) pula melihat Melayu kini sudah pun berpecah.

   Bagi menyelesaikan perkara itu, katanya, semua parti berasaskan Melayu dan Islam harus bersatu di bawah satu bumbung.   “Apa salahnya semua pemimpin parti politik Melayu ini duduk bersama?

   "Saya harap pemimpin Melayu ini jangan fikir jangka pendek dan kepentingan diri semata-mata, nak fikir kerusi sahaja.

   "Kalau boleh letakkan kepentingan Islam dan Melayu di depan. Justeru mereka mesti berkorban, bersatulah di bawah satu parti supaya kita kuat macam sebelum merdeka.

   "PAS, Umno, BERSATU, AMANAH buat satu parti,” kata Sirajuddin.

   Bagi penganalisis politik Prof Madya Lt Kol Ahmad Ghazali Abu Hassan pula melihat isu berkaitan Melayu perlu bersatu itu sengaja dimainkan pihak tertentu bagi tujuan politik.

   “Sebenarnya pada saya Melayu sengaja dipecahkan dan dipanggil untuk bersatu.

   "Apabila panggilan bersatu itu dibuat, ia untuk tujuan politik saja," katanya.

   Menurut Ahmad Ghazali, dalam mana-mana masyarakat tiada yang bersatu 100 peratus.

   Hal itu dapat dilihat di seluruh dunia seperti di Palestin, AS, Jepun malah di kalangan masyarakat Yahudi.

   "Isu bersatu 100 peratus tak timbul dan inilah realiti dalam masyarakat kita,” katanya.

   Ahmad Ghazali turut berkata pada PRU ke-14 undi bukan Melayu terhadap HARAPAN bukan disebabkan “membantu” sesuatu bangsa sebaliknya kerana rakyat mahu menolak kerajaan tidak digemari.

   “Isu perpecahan lumrah masyarakat demokrasi.

   “Kita kena lihat dari sudut Malaysia bukan lagi dari sudut bangsa dan agama. Jika (lihat bangsa dan agama) maka itu (isu perpecahan) yang nampak berlaku,” katanya.


   : Melayu memang susah nak bersatu kerana terlalu menebal sikap dengaki antara satu sama lain.. nanti bila Melayu merempak di nagara sendiri belum tentu Melayu sedar...

   Delete
  3. Kelantan tuntut Putrajaya bayar 5% royalti minyak dahulu   PETALING JAYA: Kerajaan Kelantan menuntut kerajaan persekutuan pimpinan Pakatan Harapan membayar 5% royalti minyak yang merupakan hak negeri itu, kata Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
   Timbalan menteri besar Kelantan itu berkata, perjanjian asal hanya membabitkan pembayaran 5% royalti minyak.

   “Kami hanya tuntut hak (royalti petroleum) 5% sahaja, selesailah hak itu dulu,” katanya dipetik Bernama selepas persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hari ini.

   Terdahulu, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali dilaporkan berkata, pemberian 20% royalti kepada negeri pengeluar minyak tidak boleh dilaksanakan segera kerana perlu menunggu Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipinda.

   Katanya, cadangan PH menambah pemberian royalti minyak daripada 5% kepada 20% dibuat berdasarkan keuntungan bersih Petronas, bukannya jumlah hasil pengeluaran kasar yang ternyata bercanggah dengan Akta Pembangunan Petroleum 1974.

   Beliau berkata, kementeriannya sedang meneliti perkara itu dengan pihak berkaitan untuk memastikan pemberian royalti minyak yang adil dan telus, serta mengambil kira implikasi kewangan kepada negara dan industri.

   Sementara itu, Amar berkata, kerajaan tidak perlu menggubal Akta Kebencian Agama dan Kaum kerana Akta Hasutan 1948 cukup untuk melindungi semua agama dan kaum di negara ini daripada budaya mencaci dan maki.

   Naib presiden PAS itu berkata, Malaysia mempunyai banyak undang-undang, tetapi penguatkuasaan terlalu lemah.

   “Saya rasa lebih baik menteri (di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa) melihat dahulu akta yang ada dan tengok di mana ruang yang kita boleh laksanakan untuk menjaga keharmonian di dalam negara kita, terutamanya dalam isu melibatkan agama dan kaum.

   “Saya (juga) ada terbaca pandangan daripada seorang peguam (yang mendakwa) Akta Hasutan ini cukup untuk mengawal isu perkauman dan agama.”

   Semalam, Mujahid dilaporkan berkata, kerajaan bercadang menggubal Akta Kebencian Agama dan Kaum untuk melindungi semua agama daripada sebarang penghinaan.


   : Kalau kata tak mampu bayar 20%, habis kenapa tak bayar 5% aje? Ni berbelit untuk tidak mahu bayar....

   Delete
  4. PPBM ‘open again’ to defectors from rival parties
   FMT Reporters | July 29, 2018

   Deputy president Mukhriz Mahathir says there is no longer a need to wait for two or three months as previously announced.

   Mukhriz Mahathir, deputy president of PPBM, says the party will now accept defectors.

   PETALING JAYA: PPBM has lifted its moratorium on recruiting members from rival parties and is welcoming anyone who wants to join the party, its deputy president Mukhriz Mahathir revealed, according to a news report.

   Mukhriz said there is no longer “a need to wait for two or three months” because “our objectives and struggles are the same,” Malaysiakini quoted him as saying at a party event in Machang at which former Bukit Tuku assemblyman Mohd Zain Ismail of Umno and 500 others joined PPBM.

   The moratorium was imposed more than two months ago by PPBM chairperson Dr Mahathir Mohamad.

   Delete
  5. In May, Mahathir, who is also the Pakatan Harapan chairman, had said PPBM would accept Umno members provided they become “independent” first.

   “Umno members can join us by first becoming independent and then make their stand on the PH-led government and then we’ll decide if they are allowed to join or not,” he was quoted as saying, contradicting his earlier statement that PH would not accept Umno members.

   DAP’s Klang MP Charles Santiago had previously cautioned PPBM against accepting former Umno members with certain conditions, saying the people might lose confidence in PH.

   Delete
  6. Calon Pakatan Harapan langgar Seksyen 3 & 7 di bawah Akta SPRM   BERSIH membidas pesta durian anjuran sebuah koperasi berkaitan kerajaan Selangor di kawasan pilihan raya kecil Sungai Kandis, yang bakal menampilkan Menteri Besar, Amirudin Shari dan calon PKR, Zawawi Ahmad Mughni.

   Menurut hantaran oleh Koperasi Hijrah Selangor (Kohijrah) di Facebook “kita belanja durian kampung dari Batu Kurau, Perak” sempena perasmian karnival trak makanan di Seksyen 32, Shah Alam.

   Hantaran itu menyebut Amirudin akan melancarkan program berkenaan, yang juga akan menampilkan Zawawi sebagai "jemputan khas".

   Kohijrah dikaitkan dengan Hijrah Selangor, yang adalah program mikro kredit untuk usahawan oleh kerajaan negeri Selangor.

   BERSIH berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa program itu adalah satu amalan korupsi dan bertentangan dengan undang-undang pilihan raya.

   “BERSIH 2.0 menolak amalan korupsi tersebut, dan sekiranya diadakan, ia bertepatan dengan salah laku pilihan raya di bawah Perkara 8 Akta Kesalahan Pilihan Raya kerana melibatkan penjamuan untuk mempengaruhi undi daripada para pengundi.

   “Dengan menjadikan Kohijrah sebagai penganjur, ia bukan sahaja satu bentuk konflik kepentingan, bahkan ia juga satu bentuk penyalahgunaan jentera kerajaan untuk membantu kempen Zawawi Mughni, calon PKR yang merupakan salah satu parti komponen bagi pakatan pemerintah di Selangor, iaitu Pakatan Harapan,” katanya.

   Sehubungan itu, BERSIH menuntut agar program itu dibatalkan segera, dan untuk Amirudin dan Zawawi tampil memberikan penjelasan kepada umum tentang program itu.

   Katanya, jika program ini tidak dibatalkan dan aktiviti “belanja durian” itu diteruskan semasa kempen pilihan raya, SPRM perlu menyiasat dan mengambil tindakan selaras dengan Seksyen 3 dan 7 di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

   BERSIH menggesa semua pihak untuk mengelakkan diri daripada amalan penipuan pilihan raya,
   termasuk penjamuan makanan.

   “Jikalau agensi kerajaan ingin meganjurkan program yang melibatkan calon pilihanraya, semua calon-calon yang bertanding patut di jemput dan diberikan layanan yang saksama.

   “Semua agensi-agensi kerajaan patut bersikap neutral dan tidak berpihak kepada mana-mana pada setiap masa,” kata BERSIH.

   Kumpulan NGO pemantau pilihan raya itu turut mengingatkan HARAPAN untuk menegakkan manifesto yang dijanjikan untuk membanteras rasuah di Malaysia, dan rakyat mengundi mereka untuk menyingkirkan kerajaan yang korup.

   Pilihan raya kecil 4 Ogos ini menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Zawawi, calon BN, Datuk Lokman Noor Adam dan calon bebas K Murthy.

   Kerusi DUN Sungai Kandis kosong susulan kematian penyandangnya, Mat Shuhaimi Shafiei, 50, pada 2 Julai lalu akibat kanser limfoma.

   Pada PRU-14, DUN Sungai Kandis menyaksikan pertembungan empat penjuru dengan Mat Shuhaimi mempertahankan kerusinya apabila mengalahkan calon BN, Datuk Kamaruzzaman Johari; calon PAS, Mohd Yusof Abdullah; dan calon Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hanafiah Husin.

   Mat Shuhaimi meraih 23,998 undi dengan majoriti 12,480 undi, mengalahkan Kamaruzzaman (11,518 undi), Mohd Yusof (7,573 undi) dan Hanafiah (76 undi).


   : Semasa belum berkuasa sangat mudah menegur kesilapan orang, tapi bila berkuasa nampaknya kita sendiri pulak buat salah dan tak tepati janji manifesto ....

   Delete
  7. ADVERTISE WITH US

   Search
   56 4
   Polis: Himpunan Ummah di KL contoh baik perhimpunan aman
   Bernama | July 29, 2018
   Timbalan Ketua Polis Negara, Noor Rashid Ibrahim berkata pihaknya dapat menjalankan tugas dengan baik dan mendapat kerjasama peserta perhimpunan yang hadir.

   Himpunan Kebangkitan Ummah yang diadakan di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, semalam bertujuan mempertahankan kepentingan dan hak orang Melayu serta Islam.

   JOHOR BAHRU: Polis berharap Himpunan Kebangkitan Ummah yang diadakan di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur, semalam menjadi contoh baik kepada penganjuran perhimpunan aman oleh badan bukan kerajaan.

   Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim berkata ini kerana pihaknya dapat menjalankan tugas dengan baik dan mendapat kerjasama peserta perhimpunan yang hadir.

   “Himpunan semalam berjalan dengan lancar, orang ramai yang hadir juga memberi kerjasama yang baik kepada polis. Kehadiran kami jangka dalam 3,500 hingga 4,000 orang awam terlibat dan semuanya berjalan mengikut peraturan.

   “Kami berharap perhimpunan seperti ini dapat dijadikan contoh baik bagi memudahkan tugas PDRM. Kami juga berharap peserta perhimpunan patuh pada peraturan dan tidak mengganggu orang ramai,” katanya selepas menghadiri Majlis Penganugerahan Pingat Jasa Pahlawan Negara kepada 400 pesara polis oleh Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, hari ini.   Rashid berkata, antara yang hadir ke himpunan itu adalah bekas penasihat sosio budaya kerajaan, Tan Sri Rais Yatim dan bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan.

   Menurutnya, penganjur perhimpunan turut memaklumkan polis program berkenaan dan polis mengambil langkah sesuai bagi memastikan perjalanan trafik sepanjang program berkenaan lancar.

   Sementara itu, Rashid berkata, penganugerahan PJPN merupakan istiadat amat penting dalam PDRM bagi menghargai jasa dan pengorbanan anggota serta pegawai kepada tanah air.

   Beliau berkata, di Johor sahaja, sehingga hari ini terdapat lebih kurang 8,000 pesara polis menetap di negeri ini.

   “Ada dalam kalangan pesara ini telah pencen lebih 30 tahun, yang kita raikan pada hari ini bagi memberi pengiktirafan kepada pengorbanan mereka, terutamanya pada zaman darurat dan kedatangan komunis suatu ketika dahulu.

   “Hari ini, kami meraikan 400 pesara yang 100 daripada mereka ini masih berkhidmat dalam jabatan, manakala selebihnya akan kami sampaikan secara berperingkat.”

   Delete
 16. Ini sudah tentu kes menarik perhatian amat ramai rakyat. Berkaitan mak badak -

  Permohonan Rosmah batal saman syarikat barang kemas Lubnan 11 Okt Bernama | rosmah-mansor-handbag-sprm-reuters-1-os

  Kes akan didengar di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Wong Chee Lin dan pada tarikh sama ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isu Ramasamy diserahkan kepada polis
   28 JULAI 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.2K
   Isu Ramasamy diserahkan kepada polis
   Dua kumpulan yang mengadakan demonstrasi terhadap Ramasamy di hadapan bangunan Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) semalam.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   GEORGE TOWN - Kerajaan negeri Pulau Pinang tidak akan campur tangan dalam isu Timbalan Ketua Menteri II Prof P. Ramasamy yang dikaitkan dengan dakwaan mempunyai kaitan dengan Harimau Pembebasan Tamil (LTTE).

   Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata, perkara itu tidak perlu dilanjutkan dan beliau menyerahkan sepenuhnya kepada polis untuk melakukan siasatan.


   "Tidak perlu campur tangan. Polis sudah campur tangan. Biar polis membuat kerja mereka, " katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis graduasi Penang Skills Development Centre (PSDC) di sini hari ini.

   Chow diminta mengulas tentang dua kumpulan yang mengadakan demonstrasi terhadap Ramasamy di hadapan bangunan Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) semalam.

   Satu kumpulan demonstrasi itu pada Jumaat yang dihadiri kira-kira 50 penyokong menyatakan pendirian mereka menyokong Ramasamy serta turut mengadakan solidariti kepada timbalan ketua menteri itu yang dianggap " pengganas" oleh pihak tidak bertanggungjawab.

   Manakala kumpulan kedua terdiri daripada 300 orang dari Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Islam menyuarakan bantahan dan menyerahkan memorandum bagi meminta Ramasamy meletakkan jawatan jika tidak dapat memberi penjelasan berhubung dakwaan beliau mempunyai kaitan dengan LTTE.

   Ditanya adakah beliau (Chow) sudah melihat memorandum yang diserahkan oleh kumpulan NGO itu, Chow berkata " belum sempat melihatnya".

   Ramasamy sebelum ini dilaporkan berkongsi gambarnya bersama anggota LTTE dikenali sebagai Vaiko atau V. Gopalasamy. Melalui keterangan gambar yang dimuat naik di laman Facebook Ramasamy, kehadiran Vaiko di Pulau Pinang adalah sebagai memenuhi undangan majlis perkahwinan.

   Susulan penularan gambar itu yang tular di media sosial telah menimbulkan dakwaan ahli politik DAP itu mempunyai hubungan dengan kumpulan di Sri Lanka yang dianggap sebagai pengganas oleh beberapa negara.

   Selain itu pelbagai pihak tampil membuat laporan dan lebih 50 laporan polis terhadap Ramasamy dibuat kerana dikatakan menyokong kumpulan pengganas LTTE. - Bernama

   Delete
  2. Main isu agama akan makan diri BN, kata calon PKR Sg Kandis

   Mohd Zawawi Ahmad Mughni mengingatkan BN supaya tidak melupakan pengajaran rakyat menolak parti itu pada pilihan raya umum ke-14 lalu kerana mengeksploitasi agama dan kaum.

   Delete
  3. PPPMM bantah pengiktirafan UEC
   JULIZA MOHD SAAD 29 JULAI 2018
   PPPMM bantah pengiktirafan UEC
   A RAHMAN
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   JOHOR BAHRU - Pertubuhan Penyatuan Pembelaan Melayu Malaysia (PPPMM) membantah isu pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) yang sepatutnya tidak ditimbulkan selepas negara mencapai 61 tahun kemerdekaan.

   Presidennya, A Rahman Mahadi berkata, isu yang dipasakkan pada Perlembagaan Persekutuan yang mendapat kata putus semasa mencapai kemerdekaan pun masih timbul tanpa kesudahan.


   “Kami PPPMM berasa sangat pelik dan sukar untuk difahami mengapa setelah 61 tahun merdeka masih ada rakyat negara ini mahu meneruskan Sukatan Pelajaran Taiwan, seolah-olah ia suatu sistem terbaik, tunggal dalam dunia.

   “Sistem Pendidikan Nasional bukan yang terbaik di dunia namun ia bukanlah sesuatu yang lemah dan buruk. Sistem ini melahirkan ramai orang berjaya termasuk menjadi angkasawan, saintis dan jurutera bertaraf dunia,” katanya dalam kenyataan media, semalam.

   Menurutnya, pengiktirafan terhadap UEC jelas akan melunturkan semangat Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa Kebangsaan, yang meletakkan Bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar.

   “Bayangkan sekiranya UEC diterima, kelak tidak mustahil akan timbul tuntutan daripada kaum lain untuk sijil daripada sekolah vernakular mereka diterima.

   “Kami PPPMM ingin menarik perhatian Dr Maszlee Malik, UEC bukan soal Bahasa Melayu dan kedudukan Bahasa Kebangsaan Malaysia. Apa-apa dasar holistik dan komprehensif mengenai sistem sekolah mesti menolak pengasingan (segregation) warganegara pada mana-mana peringkat pendidikan,” katanya.

   A Rahman berkata, PPPMM cadangkan kementerian rancang sistem persekolahan Malaysia melibatkan warga diajar dan dididik dalam satu bahasa, satu identiti, satu pandangan alam negara bangsa dari tahun satu.

   “Tidak ada sekolah Cina, tidak ada sekolah Tamil dan lain-lain sistem pengajaran,” katanya.

   Delete

 17. Calon BN masih tak baca isyarat rakyat, kata PKR

  Saifuddin Nasution Ismail berkata rakyat sudah menolak pendekatan politik berasaskan kaum dan agama.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dr Mahathir juga termasuk dalam ’60 tahun BN’, kata Khairy
   Nurul Azwa Aris | July 29, 2018
   Pemimpin Umno itu berkata, PH hanya menggunakan frasa itu sebagai alasan untuk menutup kegagalan memenuhi janji pilihan raya mereka.
   VIDEO INSIDE

   Khairy berkata, PH menggunakan BN sebagai alasan untuk menutup kegagalan mereka sendiri.

   KELANG: Pakatan Harapan menggunakan alasan “mereka perlu membetulkan kelemahan BN selama 60 tahun” bagi menutup kegagalan mereka memenuhi janji manifesto pilihan raya yang dibuat, kata bekas menteri Khairy Jamaluddin.

   Beliau berkata, PH kerap menggunakan alasan itu, misalnya apabila ia gagal menyelesaikan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seperti digariskan dalam manifestonya.

   Telah tiba masanya kerajaan baru berhenti bersembunyi di sebalik frasa “membetulkan kelemahan BN selama 60 tahun”, malah sebaliknya mengambil tanggungjawab mentadbir negara ini. Banyak orang kini mula meminta kerajaan berhenti mencari salah dan memberi tumpuan kepada kerja mereka, katanya.

   “PH berkata sukar baginya mahu membetulkan perbuatan BN, tetapi mereka tidak harus lupa bahawa 22 tahun daripada pemerintahan BN itu adalah di bawah Dr Mahathir sebagai perdana menteri,” katanya ketika berkempen sempena pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Sungai Kandis, 4 Ogos depan.   Dr Mahathir Mohamad, yang merupakan presiden Umno dari 1981 hingga 2003, meninggalkan parti itu 2 tahun lepas untuk menubuhkan PPBM dan kemudiannya memimpin PH memenangi pilihan raya umum ke-14 dan dilantik sebagai perdana menteri Mei lepas.   PH mendakwa ia mewarisi sebuah kerajaan yang bankrap, tetapi Malaysia merupakan antara negara yang dipuji oleh agensi antarabangsa seperti Bank Dunia dan Forum Ekonomi Dunia,” kata Khairy, “dan kesemua itu dicapai di bawah pemerintahan BN.”

   Khairy yang merupakan Ahli Parlimen Rembau, adalah menteri beliau dan sukan di bawah kerajaan sebelum ini.

   Beliau berkata, adalah munasabah sekiranya kerajaan PH mahu mengkritik skandal 1MDB yang berlaku dalam 2 ke 3 tahun kebelakangan ini, tetapi “janganlah bercakap seolah-olah BN dan Umno tidak pernah melakukan apa-apa kebaikan sepanjang 60 tahun lalu,” katanya

   Delete

 18. Lokman perlu doa orang teraniaya seperti Najib

  Calon BN, Lokman Noor Adam, percaya doa Najib boleh membantunya melawan PKR yang kuat di Sungai Kandis.

  Hahaha hahaha hahaha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harga sawit jatuh: 700,000 ahli koperasi terjejas
   AIMAN SADIQ ABDULLAH 29 JULAI 2018
   Harga sawit jatuh: 700,000 ahli koperasi terjejas
   Abdul Fattah (tujuh kanan) merakamkan bersama sebahagian pemenang dan peserta pada kejohanan Petanque pada Kejohanan Petanque Angkasa Peringkat negeri di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Bentong di sini, semalam.
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   BENTONG - Trend kejatuhan harga kelapa sawit memberi implikasi menyeluruh yang turut memberikan kesan yang teruk kepada sektor koperasi negara dan ahli-ahlinya.

   Presiden Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata, kejatuhan harga komoditi itu memberikan kesan kepada kira-kira 700,000 ahli koperasi termasuk 650,000 pekebun kecil kelapa sawit.


   Menurutnya, kenaikan harga baja dan racun dipercayai akibat kejatuhan mata wang negara juga memburukkan lagi keadaan pekebun kecil kelapa sawit dalam masa harga komoditi itu terus jatuh.

   "Kejatuhan harga sawit ini menjejaskan 650,000 ahli koperasi yang mempunyai kebun kecil sawit dan kira-kira 50,000 ahli koperasi yang menjadi ahli dalam koperasi berkaitan sawit.

   "Ia menyebabkan pendapatan pekebun kecil berkurang dan memberikan kesan kepada perolehan koperasi berkaitan kelapa sawit yang akhirnya akan mengurangkan dividen diterima ahli," katanya dalam sidang media pada Kejohanan Petanque Angkasa Peringkat Negeri 2018 di Sekolah Menangah Kebangsaan Seri Bentong di sini, semalam.

   Pada majlis itu Angkasa Zon 2 dinobatkan juara keseluruhan selepas wakil mereka dari Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mengkarak Berhad memenangi kategori koperasi dewasa lelaki dan Koperasi SMK Jengka Pusat memenangi kategori sekolah lelaki.

   Trend kejatuhan harga kelapa sawit pada masa ini menimbulkan keresahan dalam kalangan masyarakat tanah rancangan Felda dan juga pekebun kecil apabila ada antara mereka dilaporkan hanya memperoleh pendapatan sebanyak RM280 sebulan.

   Justeru itu, Abdul Fattah mencadangkan tindakan segera seperti mewujudkan mekanisma jaminan harga (GMP) bagi memastikan pekebun kecil getah tidak terus terbeban.

   Sementara itu, beliau berharap pasaran sawit di negara ini dapat diperluaskan lagi dan tidak terhad kepada pasaran tertentu seperti negara China sahaja.

   "Melalui mekanisma harga lantai ini mungkin kerajaan boleh menampung dengan memberi subsidi sekiranya harga kelapa sawit mencecah paras minimum yang memberi bebanan teruk kepada pengusaha kelapa sawit,"katanya.

   Tambahnya, pihak Angkasa akan sentiasa membantu termasuklah dalam usaha melebarkan pasaran sawit ke luar negara melalui rangkaian koperasi.

   Delete

 19. Surat kepada pengarah CIA arahan siapa, soal Guan Eng

  Lim berkata beliau tidak mahu melihat isu surat kepada pengarah CIA itu seperti melihat skandal

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dua kem, seorang menteri dan ‘kronisme’ PKR
   FMT Reporters | July 29, 2018
   Sumber memberitahu, dakwaan mengenai amalan kronisme dalam PKR yang tersebar sekarang berkait rapat dengan seorang menteri pusat yang membelakangkan menteri besar dalam pemilihan ahli majlis tempatan.

   Wujud perbezaan pendapat dalam kalangan akar umbi PKR berhubung pelantikan ahli majlis.

   PETALING JAYA: PKR Selangor kini berkecamuk dan ini terserlah dalam siri peletakan jawatan yang berlaku dan dakwaan kronisme terhadap pemimpin negeri parti itu.

   Menurut sumber, perkembangan ini tidak banyak berkait dengan perpecahan parti yang berlaku akibat persaingan sengit dalam pemilihan PKR yang dijadualkan berlangsung bulan depan.

   Banyak pihak mengaitkan peletakan jawatan setiausaha Pemuda PKR Selangor Syed Badli Shah Syed Osman dan ketua Pemuda PKR Sabak Bernam Abdul Mutalib Ahmad dengan “2 kem” dalam parti itu, iaitu kem naib presiden, Rafizi Ramli dan kem timbalan presiden, Datuk Seri Azmin Ali.

   Kedua-dua pemimpin itu, yang tidak mesra antara satu sama lain sejak kebelakangan ini, dijangka bertembung merebut jawatan timbalan presiden dalam pemilihan PKR pertama selepas parti itu menjadi sebahagian daripada kerajaan persekutuan Mei lepas.   Sumber dalaman parti berkata, Rafizi dan Azmin bukanlah faktor penyumbang kepada rasa tidak puas hati dalam kalangan pemimpin akar umbi parti itu.

   Isu utama yang mencetuskan rasa tidak puas hati itu ialah pelantikan ahli majlis tempatan di Selangor, dengan dakwaan hirarki parti diketepikan dan individu yang dilihat rapat dengan pemimpin tertentu dipiih.

   Justeru jika bukan Rafizi atau Azmin, maka persoalannya sekarang ialah siapa?

   “Ia berkait dengan seorang menteri pusat,” kata sumber yang enggan dikenali itu kepada FMT.

   “Menteri itu melantik individu yang dikehendakinya sebagai ahli majlis, dan dengan berbuat demikian beliau membelakangkan menteri besar Selangor,” katanya, merujuk kepada Amirudin Shari, yang dilihat oleh banyak pihak berada dalam “kem Azmin”.

   Sumber itu memberitahu, biasanya Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri yang mewakili parti akan mencalonkan seorang ahli majlis, sementara bakinya dipilih oleh ketua cabang PKR.

   “Tetap ramai yang tidak terpilih kerana menteri yang juga merupakan pemimpin tertinggi parti memilih calon yang dikehendakinya.”

   Sumber yang enggan menamakan menteri terbabit berkata, majoriti ketua cabang PKR di Selangor berpihak kepada Azmin.

   “Individu yang berada dalam kem Azmin pun diketepikan,” katanya.

   “Menteri tersebut membuat keputusan tanpa memberikan apa-apa sebab. Sepatutnya menteri besar membuat keputusan berhubung ahli majlis.

   “Nampaknya sekarang menteri terbabit yang membuat semua keputusan, sekali gus membelakangkan Amir,” katanya, merujuk kepada menteri besar, Amirudin Shari

   Delete

 20. Saya tak tahu tentang surat kepada CIA, kata Najib

  Bekas perdana menteri itu meminta untuk menanyakan tentang surat itu kepada badan perisikan terbabit, bukan kepadanya.

  “Itu berlaku semasa kempen pilihan raya dan dia tidak memberi kesan keputusan pilihan raya," kata dia.

  KEPALA BAPAK DIA. Itu antara sebab dia tersungkur di Pru14.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reputasi S'ngor terjejas dakwaan kronisme, kata MP PKR
   Alyaa Alhadjri | Diterbitkan 29 Jul 2018, 9:32 malam | Dikemaskini 29 Jul 2018, 9:33 malam

   A+ A-
   Pemimpin kanan PKR mendesak kepimpinan di Selangor menyiasat dakwaan kronisme dan nepotisme di dalam parti kerana ia berpotensi untuk menjejaskan reputasi kerajaan negeri.

   MP Sungai Petani Datuk Johari Abdul berkata walaupun beliau tiada maklumat mengenai dakwaan yang dibuat pemimpin AMK Selangor yang meletak jawatan daripada parti itu, namun terdapat asas bagi kepimpinan negeri untuk menyiasat perkara berkenaan.

   "Saya tidak ada maklumat tapi mengikut apa yang mereka kata, saya harap kerajaan Selangor siasat sebab tuduhan disebut agak serious.

   "Ia melibatkan bukan sahaja masalah imej tapi mungkin juga salah laku kewangan dan sebagainya," kata Johari kepada pemberita selepas suatu majlis di Ampang yang mengumumkan pasukan Rafizi Ramli dalam pemilihan PKR akan datang ini.


   Johari berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai peletakan jawatan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor Syed Badli Shah Syed Osman dan Ketua AMK Sabak Bernam Abdul Mutalib Ahmad kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan kepimpinan negeri.

   Semalam, Mutalib, menyatakan kekesalan kerana mendakwa tiada seorang pun belia dari Sabak Bernam dilantik sebagai ahli majlis tempatan dan mendakwa "taktik kotor dan kronisme telah menjadi kanser di parti" dan oleh itu memutuskan untuk meletak jawatan daripada PKR.

   Terdahulu semasa majlis itu, Johari diumumkan Rafizi sebagai pesaing untuk jawatan naib presiden PKR.

   Delete
 21. Justice League ? I think should read list these "Just tahik "Leg" ) Just tahik kaki) hahaha itu makna sebenar nama samaran Wak Kejola. Betoi2 kulit badak, tak renti2 terjah masuk blog Tuan Budin hari2 dgn komen2 merapu meraban

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...