Wednesday, 21 September 2016

EHHH...KENAPA ROSMAH TOLAK PULAK??


Mula-mula dikeluarkan kenyataan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Alias Ahmad dan dilaporkan oleh Bernama bahawa Rosmah Mansor akan menerima anugerah "Lead by Example"  oleh Unesco atas sumbangannya membangunkan potensi kanak-kanak melalui program Permata pada 22 September ini di New York.

Tetapi semalam, anugerah itu diberitakan ditarik balik oleh Unesco berikutan timbulnya keraguan mengenai dana yang diterima Permata dan walaupun pihak penganjur tidak menyedari wujud sebarang salah laku, mereka tidak mempunyai cukup masa untuk membuat pemeriksaan.

Hari ini pula, melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri, gambarannya seolah-olah anugerah itu bukanlah ditarik balik, sebaliknya cuma ditangguhkan kepada tahun depan.
Menurut kenyataan itu, pada 18 September, wakil tetap Malaysia ke PBB telah menerima email daripada Prof Tudor Parfit, yang mempengerusikan lembaga penasihat akademik jawatankuasa penganjur yang menyebut bahawa anugerah itu akan ditangguh ke tahun 2017 kerana wujudnya "gangguan"  daripada The Wall Street Journal dan New York Times berkaitan penajaan Permata.

Kata kenyataan itu lagi, Rosmah dan Permata bagaimanapun menolak untuk menerima anugerah tersebut bagi mengelak perhatian daripada kerja-kerja membantu kanak-kanak yang dilakukannya selama ini.

Dalam masa yang sama, Pejabat Perdana Menteri juga menyatakan Permata ditaja sepenuhnya di bawah peruntukan kerajaan dan telus, serta laporan tahunannya diluluskan oleh Parlimen.

Apabila Pejabat Perdana Menteri menyatakan Rosmah dan Permata menolak untuk menerima anugerah itu, bermakna namanya masih dicalonkan serta menjadi pilihan untuk diberikan anugerah berkenaan pada tahun depan.

Kenapa Rosmah menolak untuk menerima anugerah itu jika di ketika yang sama dapat membuktikan semua peruntukan Permata adalah daripada sumber kerajaan yang "halal, suci dan bersih"?

Bukankah lebih baik jika Rosmah membuat keputusan menerimanya saja, sekurang-kurangnya dapat membuktikan Permata di pihak yang benar?

Apakah Rosmah merajuk, kecewa dan kecil hati dengan laporan-laporan berita sehari dua ini mengenai dirinya, lalu memutuskan untuk menolaknya sama sekali?

Ahhh...tentu saja keputusan Rosmah itu sesuatu yang amat-amat mengecewakan buat Perkasa, Jamal Md Yunus, Ali Tinju, JASA, blogger berbayar dan lain-lainnya.

Apa kata mereka yang berkenaan bergabung tenaga membuat demo secara aman di depan Seri Perdana menuntut Rosmah menarik balik keputusannya itu? (SH 21/09/2016).

43 comments:

  1. Histeria kerana preet bharara tuan budin.mcm mcm lagi adegan bikmama akn ditayang d satu malaysia .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arwah dato Fadzil Noor termakbul dah doakan Madey lengok dopan mato diyo, diyo hilangkan fungsi ngajo, sodomy 1 dan 2 sumbek Nuar diyo punyo kojo jugak utk sonang Najib takbir tanpo gangguan Nuar.. elokla Madey tolong furnishkan Najib, dah Najib tak ikut perentah diyo ..Madey talipon2 Najib tak jawab su'uh buek jambatan bengkok dan lain2 ..tu yang diyo hangin satu bodan , ek ang semuo dulu, kan main lagi kato Madey bagai2 tak adil tak adil sumbekkan Nuar dlm penjaro la ni.. yo ang sokong lagi Madey & Nuar tu memang ea byk lah kroni. Yo un sokong lagi buek apo?????

      Delete
  2. Aku rasa rosmah ni gila glamour macam artis..publisiti baik & publisiti tak baik dua2 dia suka. Asalkan orang sentiasa teringat & sebut nama dia. Kulit muka setebal kulit lembu..muka tak malu. Laki keje kerajaan, bini cuma surirumah hidup mewah bergaya kalahkan jutawan. 1 Malaysia Dalam Bahaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik!1MDB=1 Malaysia Dalam Bahaya.

      Delete
    2. Terbaik!!! Rakyat didahulukan dgn GST. Pencapaian bini lebih diutamakan.

      Delete
  3. Tak sedar2 lagi ke puak2 penyonglap semua tu? Allah swt dah menghina kamu dengan cara itu..masih tak sedar?

    Blogger pemakan dedak haram pulak dok bandingkan temasik holdings rugi billion2 dengan 1mdb..punyalah bo***. Tapi tak heran..blogger2 pemakan dedak haram tu tak kisah pun nampak bo***..depa rasa seronok kot bagi makan dedak haram kat anak2 depa..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Temasik holding rugi kerana prestasi perniagaannya. Tapi 1mdb rugi kerana wangnya dicuri. Besar bezanya.

      Takkan macai itu tak tahu? Org kg pun tahu bezanya. Tanya macai itu apa jadi dengan cadangan tindakan dari laporan PAC? Mengapa laporan JAN di OSAkan?

      Delete
    2. Temasik holding rugi kerana prestasi perniagaannya. Tapi 1mdb rugi kerana wangnya dicuri. Besar bezanya.

      Takkan macai itu tak tahu? Org kg pun tahu bezanya. Tanya macai itu apa jadi dengan cadangan tindakan dari laporan PAC? Mengapa laporan JAN di OSAkan?

      Delete
    3. Dicuri?? dicuri oleh anak tiri ker??? nape tak tangkap pencuri tuh...termasuk MO1...hai...nak makan dedak pun makanlah...jangan komen seperti orang tak cerdik...kesian...akibat makan dedak banyak sangat itulah jadinya...

      Delete
    4. Anon 10:46...bapak ko dlu "bancuh" mak ko masa mak ko tgh dtg haid ke? Pelik pulak aku tgk betapa benak nya soalan ko nape x tangkap anak tiri la..nape x tangkap MO1 la. Lau badan2 berkuasa dlm Malaysia ni 100% bebas & tidak dibwh telunjuk org2 yg berkuasa...semua yg ko senaraikn tu dah lama ke dalam.

      Delete
    5. Sokong 11.27 !!!

      Anon 10.46,
      Reporter tanya sikit kena bawak balai. Blog pun ada yg kena block. Sape tak nak mengipas sume kena pecat. Org yg kuat lantang bersuara dlm twitter, fb pun kena soal. Nak tangkap hapa lu cakap?? Baru bukak mulut pun dah kena macam2. Demokrasilah sangat.

      Delete
  4. Bersih@5 dijadualkan pada 19 November 2016. Insyallah.
    Jamal@IkanBakar & Ali@BontotDance pun mulalah tunjuk lagak.
    Oleh kerana salam Mahathir & Anwar sudah menampakkan pencerahan.
    Ada baiknya Pakatan Harapan menubuhkan pemuda tahan lasak.
    Tujuan, menentang kebiadapan mereka yang sudah dikira melampau.
    Ali disebut akan mengadakan senaman bontot dirumah Maria Chin.
    Tugas pemuda tahan lasak ialah mempertahankan rumah Maria itu.
    Jamal kalau ganggu Bersih5 pemuda tahan lasak akan beri tentangan.
    Jangan biarkan Jamal & Ali bermaharajalela dan kurang ajar.
    Pemuda tahan lasak harus bersuara, jangan ganggu rumah Maria Chin.
    Kalau buat pemuda tahan lasak akan ganggu pula rumah Ali.
    Dengan cara begini pastinya dua pemakan dedak ini kecut perut.
    Mereka fikir mereka punya samseng, pemuda tahan lasak punya samseng...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jamal ngan ali kerja psl dedak..kalo xde dedak mana mau mengokok mcm xde rega diri tuh...toksah le ambik pot sgt...

      Delete
    2. Setuju, Pakatan Harapan tubuhkan Pemuda Tahan Lasak itu. Mari kita ramai-ramai buat senaman Chicken Dance didepan rumah Ali&BontotDance kalau dia masih keras kepala dan tunjuk samseng...

      Delete
  5. Kalau nak belajar how to spun news, Pejabat PM lah lubuknya.
    Accept the fact bro. Hehe.....

    ReplyDelete
  6. Apa nak buat. Dhlah Najib & Rosmah kaki putar belit..mencuri duit 1MDB. Org bawahan dia pun ikut sama..putar belit fakta.
    Rakyat tak bodoh mcm ahli Umno lahhhh...

    ReplyDelete
  7. Sekarang ni apa2 berita berkaitan Rosmah dan Najib... kalau datang dari kerajaan, bernama ,agensi kerajaan atau tv/radio... memang aku tak percaya. Rasanya rakyat pon dah tak percaya. Kecuali dtangnya dari respective berita luar.

    Semua berita berkaitan dua ekor ni byk bertentangan dengan berita sebenar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kalau keluar berita si saka rambut kembang yg berat badan nya dah jadi 55kg. Mesti ramai yg "percaya" dgn berita tu.

      Delete
  8. Lucunya Antiquities Coalition, NGO (bukan UNESCO) yang memberi dan kemudian menarik semula anugerah kepada PERMATA (bukan Rosmah Mansor) adalah organisasi membenteras penjualan barangan antik di pasaran gelap, yang langsung tiada kena mengena dengan pendidikan awal atau menyumbang kepakaran dalam dasar pendidikan mana-mana negara.

    Tidaklah keterlaluan untuk bersetuju Rosmah sememangnya gila glamor, lebih sudu dari kuah, hidung tak mancung pipi tersorong dan seumpamanya. Tabiatnya itu bukan suatu yang baharu. Semenjak suaminya menjawat jawatan Menteri Pertahanan beliau sudah menunjukkan ciri-ciri selebriti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka bagi hints tu....supaya kita membenteras penggubahan wang secara gelap.

      Delete
    2. Dia da tempah G-string XXXXXL utk pakai masa nak amik anugerah nnt. Mau x kecewa si hippo tu bila dpt tau anugerah ditarik semula. Ingat senang ke nk jahit G-string XXXXXL?

      Delete
    3. Tu diaaa aihhhhhh. XXXXL...agak2 besar manalah tu

      Delete
    4. Boleh gulung macam tali pengakap tu agaknya

      Delete
  9. Lebih afdal tolak FLOM hahaha...xde la rakyat jelata diperas keringat, ditindas, dilembukan PM Najib 1Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman kekayaan umno lembu pun tinggal dalam condo

      Delete
  10. Cuba audit akaun permata, berapa juta pula yang kena "songlap"

    ReplyDelete
  11. Alasan bodo PMO je tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah siapa pula yang akan jadi kambing hitam kali ni

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Kalau betul nak tolak awal2 lagi dah tolak.. tapi lepas award ditarik balik.. barulah sibuk RM yg taknaklah.. tundalah.. nak coverlah tu.. ingat rakyat bodoh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lemak2 dia yg menggelebeh sana sini tu byk dah dia berjaya cover. Apa sgt la stakat dia nak cover cite bab terima anugerah ni.

      Delete
  14. PMO tak cakap siapa calonkan permata untuk award tu. Tak kan tak ada pencadang? Kalu famous macam usain bolt atau madey, lain citer lerr.

    ReplyDelete
  15. Kalau dah manusia itu punya sifat yg tak tahu malu tidak punya akhlak yg baik buat apa pun dia tidak rasa apa2 bahkan rasa bangga pula jadi jgnlah kita hairan dgn manusia begini memang ada dlm dunia ini

    ReplyDelete
  16. Kalau dah manusia itu punya sifat yg tak tahu malu tidak punya akhlak yg baik buat apa pun dia tidak rasa apa2 bahkan rasa bangga pula jadi jgnlah kita hairan dgn manusia begini memang ada dlm dunia ini

    ReplyDelete
  17. Tulah kau org semua kalau dah kerja fitnah je kak rosmah tak berenti langsung. Hatinya terguris tu. Itulah sebab tolak. Kak rosmah ni memang penyedih dan penyayang. Dia selalu nangis pikir hal anak2. Malam susah tido pasal rakyat merana tak berduit. Kita ni je kutuk dia terus. Dia selalu maafkan semua kesalahan rakyat kepada dia. Tak percaya tanyalah rizal mansor. Jadinya ..marilah kita hentikan fitnah dan tohmah kita pada rosmah mansor. Belajarlah berterima kasih atas pemberian Allah kepada kita seorang yg hebat macam dia ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol3...rasa nak jadikn dia ibu susuan pulak dek kerana sifat penyayang dia. Sape2 nk jadikan dia ibu susuan..beratur ramai2 kat putrajaya selasa depan ya. Jgn cakap Kak Mah x payung pulak..hihihi

      Delete
    2. huh..tak nak aku dengan susu yg dah expired

      Delete
    3. Omong kosong Birkin kaya pada tengah hari...sedang ibu ku meniaga nasi minyak di tepi jalan membela tiga adik beradik kite.

      Delete
    4. Ibu penyayang kepala taiknya

      Anak dia pun dia buang..

      Delete
  18. Siapa percaya laporan JPM si Sarif tu, boleh percaya ke ? dah tak ade kredible lagi dah, setakat lepas batu di tangga aje. Ini semua angkara 1MdB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sarip dol samseng putrajaya

      Delete
  19. The Antiquities Coalition is a nongovernmental and not-for-profit organization dedicated to safeguarding cultural heritage through advocacy, research, and practical solutions. To further this important work, we incorporated as a nonprofit corporation in the District of Columbia on November 19, 2014. We are also registered as a 501(c)(3) public charity under the United States Internal Revenue Code (EIN: 47-1206934).

    ReplyDelete
  20. Penundaan anugerah? Mmm,pasal apa nak tunda? Unesco nak selidik dalam banyak lagi masa sama ada apa yang dilapurkan DOJ itu dongengan atau sahih?

    Alo Unesco, pejabat hang tu kat USA la beb bukan di cukupmakanland. Buat-buat x tahu pulak. Secara langsung atau tidak kan Unesco tu ada hubungan dengan Goldmann Sachs melalui NGO Gabungan Benda-Benda Lusuh? Dan untuk perhatian makcik-makcik felda Goldmann Sachs tu pula kan ada hubungan dengan 1MDB yang bukan main sikit!

    Memang benar, Unesco faham bahawa penundaan anugerah tu hanyalah metafora atau kiasan untuk "an untenable situation" dan "kita" faham untuk menjaga air muka maka "kita" pun kata, "Tak mintak pun!"

    Sekarang semua orang tahu takrif sombong bodoh.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...