Wednesday, 18 January 2017

DULU SIBUK MEMBELI, SEKARANG SIBUK MENJUAL....


Ketika Felda dipengerusikan oleh Isa Samad, agensi itu sibuk membeli banyak hotel serta hartanah di dalam dan luar negara. Di London saja, Felda membeli dua hotel ketika era Isa Samad. 

Dengan bangganya, bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu pernah mengumumkan bahawa Felda sudah memiliki 12 hartanah di dalam dan luar negara.
Tumpang seronoklah para peneroka dengan berita itu kerana ia dikhabarkan turut menandakan kejayaan mereka, di samping mampu menambah pendapatan Felda, meskipun mustahil bagi peneroka di Jempol atau Pengerang misalnya, untuk menjejakkan kaki hingga ke London sama.

Tetapi, sebaik saja tempat Isa Samad di Felda digantikan dengan Shahrir Samad, beliau kini sibuk pula mahu menjual hotel dan hartanah tersebut.
Tidak saja hotel di London, bahkan Shahrir memberitahu, lebih banyak aset dan hartanah Felda akan dijual pada tahun ini.

Alasannya, Felda mahu mengukuhkan aliran tunai, selain aset-aset tersebut tidak dikatakan memberi pulangan yang baik.
Selain itu, tambah Shahrir lagi, aset-aset di luar negara itu tidak mempunyai "nilai sentimental"  kepada rakyat negara ini.

Kalau tidak memberi pulangan yang baik, tujuan membeli dulu atas sebab apa?

Pokoknya, antara dua anak "Pak Samad"  ini, yang dulu sibuk membeli, yang mengganti sibuk menjual.
Kata orang-orang di kedai kopi, kalau ketika membeli mungkin ada pihak-pihak tertentu akan mendapat komisyennya, ketika menjualnya kembali, adakah pihak lain pula akan mendapat komisyen juga?

Peneroka juga yang melopong akhirnya....(SH 18/01/2017).

76 comments:

  1. Rumah generasi ke2 pun mcm haprak..terbengkalai saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padan muka org felda kena kencing.. Dh bg tau Si bijan dgn smah ketot tu adalah dajjal yg nyata.. Hangpa nk kaya la ni dh kedana.. Pasangan pertama tu mana ada kemaluan Dan kesipuan.. Dan sekali lg padan muka hangpa... Lps ni pangkah lg Dan lg... Klu lps ni hangpa jerit hidup susah,Sara diri mahai.. Kami pakat pangkah muka hangpa pulak.. Bingai

      Delete
    2. Bila barisan pemimpin dari parti sibodoh sombong di beri harta milik orang. Dia akn buat mcm harta bapak dia dan pelahap tak tau dia ditipu.

      Delete
    3. betul tu pangkah terus sehingga tak boleh makan nasi lemak dan minum kopi ditanah air sendiri, baru tersedar....itu pun bila pemimpin klepet kata angkara cina dap,, eehh masih caya juga.

      itulah bangsa yg sebenarnya tidak sygkan keturunan sendiri.

      Delete
    4. Ape lg si tua janggut putih nie boleh buat, takde track kejayaan lepas yg dia buat... Jd tikus baiki labu je tu... pastu mengarut2

      Delete
    5. Kami peneroka bersedia utk mula ragut rumput dan kulum batu demi kelangsungan kuasa melayu dan BN. Biarlah apa orang nak kata, kami di felda hidup selesa memamah rumput. Syukur kpd Allah.

      Delete
    6. Jangan takut dan jangan bimbang...masih banyak daun kering dan tunggul kayu yg boleh dimakan oleh orang melayu.

      Delete
  2. Boleh.percaya ke shahrir.ni..ker saja nak.ambil hati peneroka sbb pru dah nak dekat...klu menang nanti rompaklah balik

    ReplyDelete
  3. Siapa agaknya yg telah di"haramjadah"kan selama ini..

    ReplyDelete
  4. Duit tu lah nanti guna utk bayar dividen kat peneroka sbb pru dah nak dekat..orang kampung yang bodoh tak faham2 strategi umno

    ReplyDelete
  5. Beli dapat komisyen jual pun dapat komisyen, masyuuuk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju bro...depa ni mana ada pakai istilah kerja ikhlas..

      Delete
  6. Haa...business/pelaburan tak maju keπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†sorong tarik..nanti ke China pula nk beli itu..nk beli ini...mungkin London jauh..China dah dekat.hahaaa...dah cakap pelaburan aset tak menguntungkan...silap silap..lenyap terus nilai aset tu nanti..cakap pasal komisen memang kembang hidung...untung...lumayan...tak mungkin tolak rezeki πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†...nk dekat pilihanraya...dedak kena sediakan...follow as a leader...najib nazak n zahid komedi..begitulah si Beli Samad dan si Jual Samad....apa lagi nk gadai..nk jual lepas ne...tutup lobang gali lobang....lulus juga menteri Umnok Beend ne ambil exam dulu....tapi apabila jawab pelbagai isu...semua tak tahu...yang dia orang tahu..rembat..songlap..jual..gadai..pusing..belit sana..belit sini...standard Umnok Beend..Label dia orang Tak Tahu....πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž

    ReplyDelete
    Replies
    1. Very funny Beli Samad Jual pun Samad.....2 X Samad tetap Samad....

      Nak kena macam mana lagi orang felda nih boleh sedar dari lamunan khayalan UMNOBN nih dah bernanah terukkkkk!

      Delete
  7. Ketika Felda dipengerusikan oleh Isa Samad, agensi itu sibuk membeli banyak hotel serta hartanah di dalam dan luar negara

    >>>>>> Buat listing dapat duit banyak. Beli konon prospek pelaburan hartanah yang tinggi <<<<<<

    Tetapi, sebaik saja tempat Isa Samad di Felda digantikan dengan Shahrir Samad, beliau kini sibuk pula mahu menjual hotel dan hartanah tersebut.

    >>>>>> Alasannya, Felda mahu mengukuhkan aliran tunai, selain aset-aset tersebut tidak dikatakan memberi pulangan yang baik <<<<<<

    Let us examine critically the modus operandus of FELDA Isa Samad/Shahrir dengan IMDB Najib

    Felda under isa ----- buy, buy, buy

    Felda under sharir ----- sell, sell, sell

    1MDB ……. issue bond/s, duit banyak……buy..buy…buy overpriced power plants almost reaching expiry dates.

    IMDB ……. no money to pay debts, sell, sell, sell properties at cheap sales

    And many other similarities……

    Are all these irresponsible characters graduating from University of MACAI Najib Orderlies (UMNO)?????

    It can not be sheer coincidences. What say you, readers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totally agreed..that's the only way they managed to get.money.under najib regime..productivity growth.near to zero and.unemployment rate on the rise..klu.nak.selamat.kena.keja.dgn.najib dan kroni dia.jadi pengampu dan tukang.kipas

      Delete
    2. Shahrir has no choice. Was he not the MP who get RM1mil dedak from najib??

      Delete
    3. Isa..buy...buy..buy..masyukkkk
      Shahril....sell...sell..sell...masyukkkk gak

      Delete
    4. It is truly what I would label as cartoonic management. (But in their own eyes they are truly quite hebat able to take over the world!)So, how could anyone from inside or outside the country with money to invest to actually take these personalities seriously? Only their lembu followers and supporters may still think that these beloved leaders of theirs are the capable ones to steer Malaysia to greatness. But for those from China and the western world who only think nothing but money and more money to make plus the subjugation of others as their goal, Malaysian and these types of people forming the leaders and followers/supporters are truly god sent. With these kind of people around in and outside Malaysia, I bet Malaysia will be a shadow of its former self five or six more years from now. But I guess that is alright since change would only take place when the people can't take it anymore...

      Delete
    5. Both anak pak samad ni tetap KAYA KAYA kAYA...

      Delete
  8. Pilihanraya semakin dekat ..

    Berapa kali .. Ini lah satu-satu nak ambil duit rakyat.. Nak ambil terus, nanti nampak sangat.

    Apa yang Felda buat, MAS dah buat.

    ReplyDelete
  9. Jual dan Beli,,,dua-dua Umno sikat habis-habisan.........!! Nak tolong Melayu lah katakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka bertolongan sesama ahli umno rembat harta rakyat.. Bkn ke umno tu u me no others...

      Delete
  10. Jual Najib dan Rosmah.
    Dua-dua pun sama tak ada nilai-nilai sentimental.

    Bagaimanapun bila di pertimbangkan kali kedua adalah elok di jual sebab yang pergi London dan menginap di hotel untuk minum teh tarik pun bukan orang peneroka.

    Saja guna peneroka supaya orang duduk dalam kelapa sawit tu ubah mentaliti. Sebut orang Felda dia orang perasan dia orang senang. Tapi yang senang Isa dan Shahrir.

    Mustahil tak ada ana peneroka yang bijak pandai yang boleh menerajui Felda ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib rosmah lelong murah kat uptown pun tak laku..Mcm sampah je.

      Delete
    2. Tak ada siapa nak beli...sueyyyy
      Phiak Tuiii

      Delete

  11. Biasalah 'broker' bila harga murah beli, bila harga naik jual, untuk dapat untung.

    I say ini pun u tak tahu ke?

    ReplyDelete
  12. sudah ramai yang kaya....harga RM100, beli dengan harga RM10,000..... ha..ha..ha.. melayu semua bodoh....

    ReplyDelete
  13. FELDA dah jadi FELL DAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan FELL DAH.....Failed Dah

      Delete
  14. Jual...jual..jual semua aset yg ada.
    Lepas ni Risda,Khazanah semua jual aset nak cover hutang 1MDB.

    Penyanggak ganti penyamun,penyamum ganti penyanggak.Pusing-pusing sama je.
    Yang rugi,hidup makin susah...rakyat!

    ReplyDelete
  15. Isa jadi broker membeli ---> makan komisyen

    Shahrir jadi broker menjual ---> makan komisyen jugak

    Lepas ni silap2 Anuar musa masuk ganti. Dia tak beli dan tak jual ---> dia REMBAT terus je duit felda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia rembat nak cover balik duit MARA..gali.lubang tutup.lubang remember??..tu la.kepandaian najib regime

      Delete
  16. Talking about trusting potential YBs before the 1MDB/SRC fiasco, I followed closely 2 potential leaders in Mostapha Mohamad of kelantan and Razali ibrahim of johor.

    Nonetheles as we go deeper into the quagmire, i noted with utmost disappointment of their reaction, participation and "purposely ignorant and inability" to call a spade a spade.

    None remaining in my list that I could recommend as future leaders.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So who would you recommend though..rafizi maybe??

      Delete
    2. I am open for new and young leaders though i have none in specific at the moment. I am not discounting rafizi

      Delete
    3. Do not underestimate hujjatul Islam ayatollah al hardy merengi..dia tu maksom Dan kalam Allah ikut iktikad syiah pas lg di beri ilmu laduni lg kasyaf... PAS partai ajaran syiah semalaysia..hidup lobai2

      Delete
  17. Dato sharil,saya anak felda soeharto,cadangkan lepas jual asset ,kalau tiada apa lagi nak jual,cuba jual bontot isa ketot,jual kat mat saleh london,biar doa org bedal buat kenduri sampai buasir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KO org felda pakat sontot dia ramai2... Lg pun dia dh sontot bontot hangpa semua.. Ke mmg hampa suka kena sontot dgn isa samad dgn shahril samad?

      Delete
  18. saya masih ingat lagi insiden masa lampau d mana ibu2 terpaksa k pajak gadai utk mendapat wang perbelanjaan utk anak2 yg mahu memulakan persekolahan.

    yg tiada apa yg bolih d cagarkan terpaksalah meminjam drpd chetiar (ahlong)yg mengenakan 'bunga' yg amat tinggi.

    begitu lah agak nya dgn kedudukan kewangan felda sekarang. utk terus berfungsi, aset2 nya perlu lah d cairkan.(sungguh pun akan mengalami kerugian).

    'desperate times call 4 desperate measures' - keadaan meruncing memerlukan tindakan terdesak.

    selaku mantan 'classmate',saya tlh merayu kpd ts shahril agar pembelian eagle high d kaji semula.

    jika beliau enggan, maka sah lah bahawa kedudukan nya dlm felda hanya lah se umpama mainan 'musical chair' - menutup kemungkaran mantan nya(isa samad) bagi pihak orang yg lebih berkuasa.

    apa pun saya mengucapkan selamat maju jaya kpd nya dgn harapan bahawa pendirian nya utk senentiasa 'mesra warga felda' akan dpt d jadikan pedoman.

    wallahu 'alam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak mustahil smah ketoti wal badaki is the one pulling the string on the eagle high purchase at the premium of 300 %..mampus la hampa org felda kena game lg.

      Delete
    2. pak rahman, hope ur wish will come true, but now the scenario in felda is bila harga sawit naik, peneroka dpt imbuhan bulanan sama je, bila harga sawit turun, bulanan nya pun turun...bijak betul diaorang ni..tu tak masuk bab potong memotong lagi tu...skang ni pendapatan peneroka pun tertangguh, felda bayar lambat..maybe thats the reason kena jual segala asset nak cover balik...andai kata felda back on track , his the hero, kalo merudum, classmate pak rahman ni lah kambing hitamnya..

      Delete
    3. Padan muka depa.. Ingat dpt syurga tp neraka yg hampa masuk.. Laki Bini tu mmg dajjal yg nyata abad Dan alaf ini.

      Delete
  19. Biasa la UMNO-Najib.
    Dengan Razak Baginda pun... Ralyat terpaksa bayar komisen RM500 Juta untuk beli Kapalselam. Altantuya cilok masuk untuk menagih sebahagian dari durian-runtuh itu. Di bunuh dan.... selepas lebih 14 tahun masih menghantui Najib & Kerajaan.
    - Deepak Carpet dapat pinjaman 30 Juta tanpa faedah dari Bank Rakyat. Tak apa bakti dia kepada Rakyat 1Malaysia, saya pun tak tahu. Mungkin Najib & Rosmah tahu.

    -Sekarang Jho Low pulak. Habis tanah, assets, maruah dan masa-depan Negara tergadai... hanya untukmelangsaikan hutang 1MDB-Jho Low.

    Hidup UMNO-Najib, Hidup Jho Low.

    ReplyDelete
  20. Saya pernah menulis bahawa pemikiran peminpin umno skrg tan setanding tun. Tun dulu buat kerja susah; buat kereta proton, buat motosikal, buat MSC, beli guthrie dari org luar, hantar pelajar ke jepun korea dan germany...semua tu benda susah. Tapi ada hasil si sebaliknya. Umno skrg tak sanggup dan tak mampu buat kerja susah. Contohnya tak boleh jual tiket F1, kansel F1. Tak boleh bangun bandar malaysia dengan TRX, jual pada China. Tak mampu tingkat ekonomi rakyat, kasi BR1M. Senang kan? Skrg felda pulak sama, tak mampu urus hotel, jual. KTMB dan MAS tak nak jual kat China ke? Kalu jual PNB kat China mungkin boleh bagi dividen ASB 15%....ok apa, ramai sorak gumbira nanti...jual la apa lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mampu capai wawasan 2020 yg tun ilhamkan..So buatla tn50 Yg aku pun x paham apa tujunnya..aku pun dah xde rasanya msa tu

      Delete
    2. Bila segala-galanya gagal,TUN jugak lah yang disalahkannya.Senangkan keje dorang ni.

      Delete
    3. betul pendapat saudara 300% betul pemimpin sekarang ni tak boleh berfikir secara kritis mau jalan mudah saja

      Delete
    4. Apa kata...kita jual aje malaysia @ tanah melayu ni kat negara china...bulan-bulan rakyat boleh dapat gaji.

      Delete
  21. ya anon10:29..sbb tu lah dalam PRU lalu Bijan takutkan semua kalau Umno/BN kalah,risda,Failed Dah, Khazanah,Failed Karat akan dijual..memancut-mancut air liurnya nak dapatkat tepokan..syiok sendiri..HIDUP BERSATU.

    ReplyDelete
  22. Kad yg bijan main ialah kad perkauman Dan kad agama,skrg China kad pulak.. Hangpa percaya lah klu dia kalah Pru 14,maka Jamal jambani akan buat hura hara supaya dharurat di isytiharkan Dan majlis keselamatan negara ambil alih... Pengerusinya ialah Si bijan.. Agong dh x ada kuasa.. Panglima ATM Dan PDRM bawah tangan dia.. Tunggu Dan lihat.. Tu lah game nya... Hang pa semua nnti kena angkut dgn black maria Dan kena duduk atas ais batu dgn air cond full blast.. Kecut teloq hang pa tau..

    ReplyDelete
  23. Inilah hasil dpd dasar transformasi utk rakyat marhaen. Yg cerdik jadi bodoh. Yg kaya jadi papa. Ada biasiswa x de lagi. X de GST ada GST. Kapcai bole masuk KL xkan bole lagi. Cakap benar salah. Cakap bohong betul. Persuah lepas. Pendedah masuk jail. Yg kuat menipu yg di amanabkan. Yg amaab di tipu. Yg bijak sekolah di bodohkan (upsr2016). Yg bodoh sekolah jadi pemimpin. Mcm2 lagilah.. paling best. Yg kena tipu, tindas dan di zalimi dpt duit sikit boleh maafkan dan sanggup sambung terus ut di tipu etc, etc lagi dan lagi dan lagi...
    Bangunlah dari mimipi di siang hari. Allah bagi akal fikiran dan kewarasan.
    Celiklah.. Allah bagi mata melihat kebenaran di sebalik kekaburan dan silapmata penyihir2 moden.
    Dengarlah..Allah bagi telinga yg bole menapis bunyian yg sumbang da x logik.
    Fikirlah...Allah bagi akal yg sempurna dan otak yg geliga utk menilai mamlumat dan pandangan di depan mata dan bunyian talis halwa yg kelirukan kalbu.
    Jangan tenggelam dalam lamunan dek menyambut dedak x seberapa.
    Menang sorak kampung tergadai
    Dek bertaruh nasib beralas janji.
    Terlajak Perahu boleh berundur bagai
    Tersalah sokong janji di mungkiri.
    Bila nyawa sudah du hujung
    Segala rintihan susah di sebut
    Terus sokong dajjal mengunjung
    Tak sempat insaf sebum di ragut.
    Apakan daya nasib bangsaku
    Kerap termakan janji nan palsu
    Di jaja Dajjal jahatnya nafsu
    Bangunlah bangsa bangun berluru
    Hapuskan Dajjal Hapuskan seteru
    Bila Fajar datang menyingsing
    Semangat baru semarak berlegar
    Ada akal segera menyising
    Tolak yg batil terima yang benar
    Buang yang rosak Ambil yang segar
    Demi pertiwi Demi anak bangsa
    Pandang ke depan biarah jelas
    Segala tingkah mestilah jujur perkasa
    Demi ugama, bangsa dan Negara amanah dan ikhlas.

    ReplyDelete
  24. dalam keadaan meruncing ni...tidak ada satu pun kenyataan dari istana pahang...mmg ada perlembagaan ke yang pihak istana tidak boleh masuk camp

    ReplyDelete
  25. Dan jangan terkejut bila lapiran kewangan bulan Mac 2017 nanti Felda mencatat keuntungan sebagaimana Mas under Idris Jalal dulu.
    Kita tunggu dan lihat. Lagi dua bulan je.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro. Tu di panggil window dressing... Malaun petualang tu bkn calang2 org... Klu x dpt nk konar nnti depa OSA kan report.. Mcm tak biasa buat.

      Delete
    2. Ntah2 money laundering kot diaorg ni..

      Delete
    3. Selepas Idris Jala jual bangunan Mas dan aset lain, tak lama tu Mas bangkrap.
      Kemudian Mara jual bangunan di Australia dan lepas tu terburai masalah Mara.
      Diikuti Felda yg mulai jual bangunan setelah syer jatuh teruk.
      Sebelum ni ada juga terbaca Petronas jual aset di Kanada.

      Semua dah terjual, rakyat melopong.

      Delete
    4. MAS under idris jala dulu...fuhhh!!! dilaporkan pulih sepenuhnya setelah sekian lama kecundang...entah apa dia buat, sampai sekarang masih menjadi "misteri nusantara....."..skrg mamat tu jadi chairman heineken beer malaysia...cheers mate.

      Delete
    5. MAS ni macam mana nak untung...penyanggak,penyamun ramai.
      MAS ni lubuk duit.

      Delete
  26. Felda buat money laundring ?,hukumnya tangkap isa ketot hantar kedai dobi laundering batang dia pakai washing machine pastu gosok pakai sterika wap sampai hilang kedut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu Kita bg org felda buat..ada berani ):

      Delete
  27. 1. Felda dah di akui FAILED DAH

    2. Isa samad (buy/buy/buy) diganti dengan sharir samad (sell/sell/sell)

    3. Sharir samad mengaku terima RM1 juta, maka terpaksa cuci tahi isa samad

    4. Keluarga/Rancangan Felda telah gagal, nilai saham tinggal lebih kurang 20% dari harga mula2 listing.

    5. Felda banyak hutang dah diakui........terpaksa sell/sell/sell

    6. Sememangnya diketahui, fakta bukan auta, warga felda tersangat marah dengan kerajaan UMNO/BN. Mereka tinggal literally "sehelai sepinggang" akibat FAILED DAH....

    7. Melihat kegawatan ini, Najib dah mula pukul gendang MOMOKAN iaitu,"DAP will run the show if BN defeated, says PM. (Read more: https://www.malaysiakini.com/news/369669#ixzz4W5nJYRM7)

    Wahai warga felda, jangan terpedaya kata najib. Di malaysia DAP tidak akan dapat perintah negara ini. Jelas dalam perlembagaan. Ini semua untuk takutkan rakyat.

    Najib sedar umno/bn ..... akan tersungkur dek tipu helah dia sejak ambil tampuk pimpinan negara. 1MDB, SRC, FELDA, NILAI RINGGIT, HARGA BARANGAN, CUKAI GST dan lain2 merupakan The Straw that broke the camel's back.

    Ingatlah najib sedang memomokan DAP kerana takut kalah
    Ingatlah bajib sedang memomokan DAP supaya terlepas dari hukuman 1MDB jika pemerintah baru dapat diujudkan lepas pru14
    Ingatlah hutang2 1MDB akan dibayar anak cucu cicit kita
    Ingatlah hutang negara china komunis akan dibayar dengan aset kita dan anak cucu cicit kita

    Ingatlah kemerdekaan kita now at stake
    Our development has been destroyed
    Our unity has been compromised
    Our way towrads achieving vision 2020 has been blocked

    we are now going to inherit a country which is now going to the dogs.

    So...bola berada di kaki anda

    Laillahailla anta subhanakainni kuntuminazzalimiin

    ReplyDelete
  28. Pak Cik dan Mak Cik Felda....buka mata dan telinga! Tengok apa dah jadi. Nasib kalau baik apabila mengundi PH PRU14 nanri, mungkin segala penat lelah serta wang pendapatan dapat diselamatkan dari lanun-lanun BN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mokcik Dan pokcik felda bg brim cium tangan dan sujud sembah kt bijan Dan smah ketot.. Depa Tak tau brim baru keluaq 5 billion, tp bijan dgn smah kutip gst 50 billion.. Lepaih tu depa keriau barang dh mahai.. Pasal hangpa bodoh.. Hangpa pangkah lah lg malaun2 tu..padan muka hangpa..

      Delete
  29. Lepas ni nanti semua orang melayu kena belajar kung fu shaolin pulak..silat dah tak boleh pakau dah...

    ReplyDelete
  30. salam buat pembaca blog shahbudin..

    Sesiapa yang boleh baca mandarin tolong beli suratkhabar china press hari ...dalam laman utama dipenjuru sebelah kanan...disiarkan amaran kepada semua kaum cina bahawa ekonomi negara kita sudah jatuh keparas kritikal...akn lebeh teruk dari kejatuhan sebelumnya...lebeh teruk dari 1998...
    china ptess mengingatkan kaum cina supaya menyimpan wang tunai..berhemah belanja...tangguhkan melancung dan riadah...jgn beli rumah atau atau hartanah....sebab harga semua komodoti akan terus jatuh dan beli lah semasa ianya murah nanti...
    coba kita lihat....bagaimana peranan suratkhabar cina bertanggung jawab terhadap kaum mereka...cepat mereka menyampaikan maklumat..berkongsi segera perkara2 yang baik dan tidak baik pada kaum mereka tanpa mengira parti...
    suratkhabar kita?..metro..kosmo..bh..utusan..sinar..dan lain2...hanya fokus kepada cerita artis...filem..politik...dan lain2....tidak kisah pun untuk menyampaikan maklumat...memberi peringatan atau nasihat twrhadap keadaan ekonomi semasa....kurang komited terhadap isu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lebih minat berita artis perempuan mana kahwin dgn kaum kerabat ataupun Datuk, Tan Sri, Tun..

      Ataupun cara2 nak membesarkan zakar saya agar boleh memuaskan ke empat2 isteri solehah saya dan juga kekasih2 gelapku..

      Huhuhu...

      Delete
  31. Kadar npl sedang naik.. Rumah lelong Dan keta lelong akan berlambak di pasaran.. Sape yg berduit leh beli murah2..semua nya ehsan Dari pada ketamakan dan hawa nafsu laki Bini pertama..

    ReplyDelete
  32. Adat berniaga mesti ada membeli & menjual.
    Tp kalau beli mahal,jual murah..itu alamat nak lingkup

    ReplyDelete
  33. 15.51...ok lah tu walaupun zakar tak cukup besar...ada empat isteri...ada pula lagi kekasih gelap...saya berdoa agar ajal kamu atau nyawa kamu dicabut semasa kamu sedang berada diatas perut kekasih gelap kamu....mati tengah berzina.....apa pun saya juga berharap agar kamu berjaya membesarkan zakar kamu yang kurang besar tu....

    ReplyDelete
  34. Biasalah dalam perniagaan yg beli boleh dapat dedak lepas itu yg jual pun boleh dapat dedak jadi yg untung anjing2 yg berkeliaran

    ReplyDelete
  35. yang kelakonya .. reti pulak dia suruh lembaga pengarah FIC letak jawatan. Alasanya senang dia nak susunla, check balik banyak ketirisan.

    kalau NAJIB punya 1MDB mampus tak cakap apa-apa. Semuanya OK.



    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...