Friday, 13 January 2017

APA MAKNA BILA JHO LOW DAN ERIC TAN KINI DIKENALPASTI ORANG YANG SAMA?


Najib Razak sebelum ini mendakwa wang AS$681  juta atau kira-kira RM2,600 juta yang diterimanya melalui akaun peribadi di Ambank adalah derma daripada kerabat Diraja Arab Saudi.


WSJ dalam pendedahannya, bagaimanapun membuktikan bahawa wang itu disalurkan daripada akaun Tanore Finance, sebuah syarikat yang didaftarkan di British Virgin Island dan dipunyai oleh Eric Tan.


Pemindahan wang tersebut dilakukan melalui Falcon Private Bank di Singapura.


Najib menerima wang itu pada Mac 2013, kira-kira dua bulan sebelum pilihanraya umum 2013 diadakan.

Peguam Negara, Apandi Ali ketika membersihkan Najib daripada sebarang salahlaku berkaitan penerimaan wang yang dikaitkan dengan 1MDB kemudian mengatakan sebahagian besar wang itu iaitu AS$620 juta telah dipulangkan kembali kepada pendermanya kerana ia tidak digunapakai.


Baiknya hati Najib...barangkali hanya beliau seorang di dunia ini yang pernah diberikan wang AS681 juta, tetapi kemudian memulangkannya kembali sebanyak AS$620 juta kerana ia tidak digunakan!!


Pengembalian wang itu berlaku pada 30 Ogos 2013, sama tarikh dengan akaun Najib di Ambank ditutup.


Sarawak Report dalam butirannya mendedahkan, wang itu sebenarnya dikembalikan kepada Tanore Finance iaitu syarikat yang sama yang memasukkan AS$681 juta kepada Najib sebelum itu.


Mudah kata, Najib dapat AS$681 juta daripada Tanore Finance dan AS$620 juta kemudian dikembalikan kepada Tanore Finance juga.


Itu cerita yang mula heboh sejak 2015 dahulu dan masih menjadi bualan hingga sekarang.


Dua hari lalu di mahkamah Singapura iaitu pada 11 Januari 2017, dalam kes perbicaraan bekas Pengurus Cawangan Falcon Private Bank negara itu, Jens Sturzenegger atas kesalahan berkaitan penggubahan wang haram, telah didedahkan bahawa Jho Low dan Eric Tan adalah orang yang sama.


Sturzenegger kini dihukum penjara 28 minggu dan didenda S$128,000 atas kesalahan yang dilakukannya.


Menurut Channel News Asia yang mendedahkan maklumat  perbicaraan itu, Jho Low turut memberitahu Sturzenegger bahawa beliau sesekali menggunakan nama Eric Tan untuk tujuan keselamatan.


Sturzenegger juga menyedari nama Eric Tan itu bukan sekadar nama samaran atau nama kedua, tetapi merupakan nama sebenar yang terdapat dalam pasport dengan beliau melihatnya sendiri ketika proses membuka akaun di Falcon Private Bank.


Bermakna, Jho Low paling mungkin mempunyai dua pasport, satu atas nama Jho Low dan satu lagi dengan nama Eric Tan.


Empat akaun dilaporkan telah dibuka di Falcon Private Bank atas pelbagai entiti korporat dengan Eric Tan dikenalpasti sebagai benefisiarinya atau pihak yang berhak terhadapnya.


Dua daripada akaun berkenaan, Tanore Finance dan Granton, telah menerima kemasukan wang sebanyak AS$1.265 juta pada Mac 2012.


Apakah yang paling mudah untuk difahami berkaitan maklumat ini yang kini merupakan dokumen mahkamah di Singapura?


Ia dengan sendirinya membuktikan bahawa AS$681 juta yang diterima Najib itu adalah daripada Jho Low dan pengembalian AS$620 juta kemudiannya adalah juga kepada Jho Low.

Ini kerana Tanore Finance yang benefiasiarinya Eric Tan, sebenarnya adalah Jho Low. Apabila Jho Low yang memberikan wang itu, maka tidaklah sukar memahami daripada mana sumbernya.


Tidak dibuktikan sama sekali wujudnya anak Raja Arab atau kerabat Diraja Arab Saudi, sama ada dalam memberikan wang itu kepada Najib sebagai derma atau menerimanya kembali kerana kononnya ia tidak habis digunakan.


Masalahnya, semua maklumat itu sekarang ada di Singapura dan sudah menjadi dokumen mahkamah negara itu.


Dua kemungkinan boleh terjadi dengannya. Satu, pihak berkuasa Singapura semakin dekat untuk "menjerat"  Jho Low atau Eric Tan atas pelbagai kesalahan, daripada berbohong, memberi maklumat palsu, penggubahan wang haram, memiliki dua pasport atau sebagainya dan kedua, ia juga boleh menjadi "senjata" kepada Singapura untuk menekan Malaysia dalam pelbagai rundingan dan urusniaga bagi kepentingan mereka selagi negara ini dipimpin oleh Najib.


Maka, lebih merupakan suatu keajaiban sebenarnya jika pengundi masih lagi mahu mengekalkan dan berasa belum cukup kekuatan untuk menyingkirkan Najib pada PRU14 akan datang. (SH 13/01/2017).

150 comments:

  1. Maknanya, MO1 memang sah seorang PENYAMUN!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melayu ado kesah? Penjawat awam ado geli biji kontol? Makcik pakcik Felda x peduli pun. Janji dapat BRIM!

      Delete
    2. Sampai hati si sahabat menyorokkan fakta ini dlm analisa dia kepada kita puak yg jahil dan dlm kegelapan. Saya percaya si sahabat org yg jujur tp tuan politiknya a.k.a "the handler" maukan kami terus dlm kejahilan dan kegelapan.mokcik dan pokcik felda mmg nampak x peduli, tp anak2 mereka peduli. Bila lihat nilai FGV dh tinggal suku dan lg penjawat awam kesah hanya mereka tidak bersuara krn perintah am.Juga melayu parti bunga dan sekutunya peduli... Ya bg BRIM kami ambil krn itu duit kerajaan..harus barang diketahui gomen bkn BN dan BN tu bkn gomen.mu fahe molek2..nnti amanat hujjatul islam boleh mengkapirkan mu..nauzubillah...sahabat oh sahabat ko khianat rupanya

      Delete
    3. 30 Juta rakyat malaysia kena kelentong
      dengan pm...lalala...

      #HampehPunyaPM

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. MO1 adalah se umpama Fir'aun
      Jho Low se umpama Namrud

      Delete
    6. SPRM nak tunggu orang bentangkan red carpet(tikar merah)ker baru nak datang menyiasat.

      Jangan pilih bululah SPRM. Perlukah tunggu orang datang buat aduan baru nak siasat.

      Kat BERNAMA tu dah lama dah amalan salah guna kuasa berlaku dalam pemberian tender puluhan juta.

      Boleh ubah speksifikasi tender semata mata hendakan anak syarikatnya BESSAR menang tender terdebut. Menang bermakna ada 30% komisyen untuk diagih agihkan sesama individu pengurusan bernama bermula drp GM, pengurus kanan sumber manusia yg juga pengarah bernama tv serta Ceo Bessar.

      MO mula2 jual borang tender untuk perolehan peralatan dan doftware broadcasting Bernama tv. Lepas semua penender hantar borang tender. GM bernama arahkan timbalan ketua operasi Bernama tv yg berkelulusan SPM sahaja untuk meniru dan membuat spec baru serta membuang syarat wajib "compliance"

      Apa produk BESSAR? Satu prototype "Octopus" yg ditiru drp produk asal yg dijenamakan sendiri yg belum pernah masuk ke pasaran dan yg belum terbukti kemampuannya.

      Belum ada stesyen tv di Malaysia atau di dunia yg menggunakan produk ini. Malah tidak ada sebarang brochures sebagaimana lazimnya dihantar bersama tender dokumen untuk penilaian bahagian teknikal.

      Apa yg pelik Bernama tv tidak mempunyai seorang jurutera broadcating seperti station tv yg lain. Jurutera yg ada hanya berkelulusan Diploma in Art and design drp UiTM yg hanya pernah bekerja di NTV7 sebagai cameraman dan jawatan paling akhir di sana hanyalah sebagai penerbit teknikal sama jawatan dgn timbalan pengarah operasi skrng. Sebab mereka sama2 pernah bekerja di station NTV7 dulu.

      Laporan telah dibuat di ibu pejabat SPRM jln Peel Kuala Lumpur tetapi sampai sekarang tiada siasatan dibuat.

      Yang anehnya. Jabatan imigresen cepat pula bertindak. Ini adalah kerana GM bernama skrang telah melantik seorang consultant drp tv lndonesia untuk berkhidmat di Bernama tv tetapi gajinya dibayar oleh BESSAR sebanyak RM20,000 sebulan serta tambang penerbang pergi dan balik ke Jakarta setiap bulan. Consultant ini diberikan sebuah condo di Jln Tun Razak dan sebuah kereta.

      Tindakan imigresen apabila mereka berjaya mengesan consultant ini tidak mempunyai permit kerja. Beliau masuk keluar ke Malaysia hanya menggunakan pas lawatan sahaja. Bayangkan selama 2 tahun beliau boleh berkhidmat di Wisma Bernama secara haram dgn gaji yg tinggi.

      Persoalanannya apakah keperluan beliau dibawa ke Bernama? Apakah sumbangannya selama 2 tahun di sini?

      Kalau setakat consultant di RTM pun berlambak. Di FINAS pun berlambak. Di ASTRO dan tv3 pun ada. Jadi apa perlunya orang luar? Sedangkan tenaga pakar didalam negara pun ramai. Apa motif GM Bernama berbuat demikian? Akhirnya imigresen telah menghantar balik consultan tersebut tetapi tidak ada sebarang tidakan terhadap GM Bernama sampai sekarang.

      Paling tidak lmigresen telah bertindak tetapi kenapa SPRM pula sampai sekarang berdiam diri?

      Kalau nak tahu lebih lanjut pergi siasatlah. Tak kan lah kerja SPRM pun orang lain kena tolong buat.
      Mahukah perkara ini kami serahkan kpd pembangkang????

      Delete
    7. Lobai kata SPRM tak boleh siasat kerana tak Ada 4 saksi Dan juga SD lg BERNAMA tu BN Dan BN tu BERNAMA..tak kan depa nk tembak kaki sendiri. Faham molek2 tu.

      Delete
    8. Berkali2 kita di bawah ni digoreng garing tapi tak jugak sedar diri.

      Ada lopran diOSAkan. Tah apa dalam laporan tu yg confidential sangat sampai tak boleh orang tau. Padahal duit yg lesap tu duit kita.....duit rakyat Malaysia......bukan dari poket kantong toyol dan badak. Itu duit kita....tapi sungguhpun duit kita....kita tak boleh tau pasal laporan audit tu. Tapi bila time undi tiba......dia orang suruh kita undi dia orang.

      Lepas ni kalo ada lagi yg baghal pegi pangkah......esok jangan bising kalo akan datang macam2 duit yg kena rembat....lesap hilang berbilion lagi....bila duit lesap negara kena tanggung kerugian besar.....pastu mulalah dia orang meraban cari duit nak kambus lobang toyol yg dibuat. Kemudian mulalah naikkan cukai, naikkan kadar denda itu ini, naikkan GST, lagi banyak subsidi yg ditarik.......barang jadi mahal, kos hidup pon naik tinggi.

      Yg terhimpitnya kita di bawah ni......toyol2 kat atas tu 7 keturunan pon harta dia tak habis.

      Tolong celiklah kawan....tolong cerdik sikit bila memangkah undi. Jangan merana lagi sepenggal (5 tahun) lagi.

      Delete
  2. Memang dari awal lagi nak menyamun..

    Ya Allah ya Tuhanku...Kau hukumlah dia dengan kadar segera kerana telah mengkhianati berjuta2 rakyat negara ini. Balas dia dengan hukuman pemimpin yang culas dan tidak amanah! Ameeen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...semoga hukuman Allah itu dapat disaksi oleh seluruh rakyat sebagai pengajaran yang amat berkesan kepada pemimpin yang tidak amanah. Diharapkan selepas itu Malaysia menjadi negara yg maju dan makmur...Aamiin.

      Delete
    2. tapi berjuta gak lagi yg cium kaki najib & semah tu.... cer tangok betapa merahnya uniform kaki penjilat tegar depa....

      Delete
    3. Yang kalah dlm pru14 mistilah dari org2 jahat.
      Dan org baik2 akan memang
      Dengan bantuan Allah.

      Delete
    4. AAAAMMMIIINNNN! Semoga Allah memakbulkan doa ini dgn kadar yg secepat mungkin kerana kezaliman yg dilakukan itu!

      Delete
    5. Sdr 9:48.

      Pendapat yang betul cuma tak tepat.

      Yang jahat dan bathil tetap akan kalah itu betul dan saya setuju.

      Tapi mengatakan yang jahat akan kalah dalan PRU kurang tepat sebab Tuhan tidak berurusan sebagaimana manusia berurusan. Tuhan mempunyai ketetapannya sendiri di dalam memberi dan menarik kekuasaan dari sesiapa yang dikehendakiNya.

      Ada banyak cara untuk Tuhan sebabkan kekalahan kepada hambaNya yang khianat dan tak semestinya melalui PRU. Barangkali self destruct, divine intrvention dsbgnya.

      Apa pun pengkhianat tetap akan tumbang.

      Itu janji Allah yang pasti.

      Delete
    6. JESUS tak akan tolong kaum yang BODOH!

      Delete
    7. Anon 18.55
      TOLONG JANGAN MAINKAN ISU AGAMA DI SINI.
      Kami tak perlukan pertolongan Jesus kau pun. BODOH!!!

      Delete
    8. 20.06 Jesus akan laknat kau sekeluarga!

      Delete
    9. Blog ni bukan tempat untuk mainkan isu agama!!
      Ini blog bincang hal politik.

      Delete
    10. Nak laknat mcm mana Jesus kau pun dah mati kena salib.

      Delete
  3. Syahdan tidak la Kita mengatakan Si sahabat sebagai munafiqun,krn apabila berkata dia berbohong.Arakian jelek sungguh la Si sahabat membiar kami dlm kegelapan dan kejahilan.Akan gegak gempita la kami Si jahil.

    ReplyDelete
  4. Kebenaran sudah terbuka,
    jho low@ eric tan org yang sama,
    Sahabat diam seribu bahasa,
    Dedak diterima duit jho low rupanya,

    Apalah daya usaha pencacai,
    Kepalsuan dicanang sudah berkecai,
    Cakap mereka umpama cibai,
    Kalo bukak mulut, confirm kena tibai,

    Sekian, nukilan ari jumaat,
    Supaya perjuangan menentang kebatilan lebih bersemangat.

    ReplyDelete
  5. Wak zahid dgn perkenan Agong harus segera lakukan kudeta utk menyelamatkan negara dlm kancah krisis khiatnat ekonomi negara Dan ancaman keselamatan krn bijan Semarang terdedah dgn ugutan negara asing terutama perisikan singapura Dan China.ini juga boleh memulihkan Dan membersihkan imej beliau yg telah ditipu oleh bijan.Pada masa yg sama kredibiliti SPRM Dan pejabat AG dapat di pulihkan semula Dan di sanjung di mata masyarakat....ADA BERANI!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana Zahid komidi ada telor? dia kan kelakarjun.

      Delete
    2. Wak Jahid ka?

      Bukan dia cakap dia jumpa 'penderma' tu sendiri.

      Dia pun 2x5 pensubahat jugak.

      Delete
    3. Mmg betul si Wak Komidi jumpa. Tapi dia jumpa si J Low.

      Itu lah pendermanya

      Tak sangke ye...
      Belajar sekolah agama tapi jd penipu juga

      Delete
  6. Di pagi jumaat ini dpanjat kan doa agar Allah menghancurkan Penyamun Najib dan konco-konconya sebagaimana Allah menghancurkan Firaun Karun dan Hamman. Aaminn Ya Rabbal Aalamin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah yg jahat2 akan di kalahkan. Bermakna yg memang itu yg sebenarnya baik.

      Delete
    2. 810. Aamin.
      952 ko masih nak main atas titi, dgn org lain ko boleh tipu. Dengan diri mu,ko akan tewas. Siapa yg pecah amanah ni? Puak mengaku islam yg bathil ko reserve nak sokong lagi..pigi mampos la ko

      Delete
    3. Pi mampos buang lah yg hajat2, yg sembunyikan kejahatan mereka dp pengetahuan org.

      Delete
    4. Aaminnnnn! Semoga amin kita semua di pagi Jumaat yg mulia ini dimakbulkan Allah swt.

      Delete
  7. Segala2nya ditangan Singapura
    ada rahsia pemimpin negara
    boleh diugut boleh dibuka
    kita bimbang keselamatan negara.

    Rakyat Malaysia mana yang peka
    tentu rasa berdukacita
    dikampung dan Felda janganlah leka
    tolong berfikir bukalah mata

    Kita sayang negara kita
    dalam negara tak buat apa
    siapa menentang dikata derhaka
    negara lain pembuka mata

    Jangan kerana ringgit jawatan
    anak cucu kita abaikan
    mana yang sakit perlu rawatan
    pemimpin khianat kita singkirkan

    Hari Jumaat penuh barakah
    mari sama kita berzikir
    Kepada Allah kita berserah
    pemimpin khianat cepat tersingkir..


    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kasih pak fan tun,mendalam maksud pantun tu.

      Delete
    2. Fan Tun:-

      Kepada Allah kita berserah
      pemimpin khianat cepat tersingkir

      John Doe

      Aamiin aamiin aamiin

      Delete
  8. syaitan sedang berpesta
    sijahil menipu dan berdusta
    sialim tersenyum bermuka muka
    demi kuasa, harta dan wanita

    syaitan sedang berpesta
    sang penguasa berteriak berdusta
    sang lebai mengangguk penuh setia
    rakyat marhain terus tertipu menderita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maka gegak gempita la geng2 syaiton,arakian berlari lah mereka kesana sini laksana Singapura di landa todak adanya..

      Delete
  9. I dare say the grand heist was PREDETERMINED........

    The current imbroglia was due to the fact that actions have not been going well as planned.

    The latest SR article (you may ignore if you choose to) cleaarly reflected the partners in crime. The APPROVER, APPROVER'S OTHER HALF, THE EXECUTIONER, IMDB FALL GUYS......the rest are unfortunate bystanders forced to kowtow such as zahid, AG, IGP, MACC, BNM, Aud GEN etc in return for positions. The Muftis and Fatwaa councils are not spared either.

    The singapore court cases have clearly proved beyond reasonable doubts that what najib and zahid claimed as donation from arab prince was COMPLETELY FALSE.

    Umno guys all knew too well the heist by najib as they were forced to hush up in return for dedaks. Again proven true in the case of CGPA 3.85, new FELDA chairman, Puteri head, Cheras Head and the list go on and on.

    Last night I watched forum perdana hal ehwal islam. Inspite of speakers telling the truth about AKHLAK NABI MUHAMMAD SAW, the same cannot be said of najib, zahid, the leaders and even muftis....they continue to live in denials, fantasy, falsity and fiction....

    Wallahuaklam

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Malaysian special branch should probed on how this joker hold 2 passport with 2 identities. It is possible that jho low a.k.a Eric tan is a singapora mole or singapire agent.This is exposing our national security that we rakyat cannot compromised.

      Delete
    2. oi bodoh dah lama lanun satu dunia bukak swiss account dengan alias. bangang! banyak sikit membaca, patutlah kena tindas ngan jibby dah mah badak, bodoh melantun-lantun cakap merapu.

      Delete
    3. 08.50
      Sir.....those guys are too selfish and too busy looking after their self-interests.....their money, properties, wealth, power and status. They are working hard to secure their luxury lifestyle and wealth. They will look for all sorts of ways to adjust everything according to their wish including using Islam to secure their dirty interests.

      Never expect them to feel guilty......as they have no feeling of guilt in themselves. Day by day......they'll develop a new layer of skin till it becomes thick enough just to cover up their wrongdoing and misconduct.

      I need not to elaborate further......guess we all know the true colour of the Penyamun & Co.

      Delete
    4. Anon 1857 oi lahanat,babi anjing shoo shoo jauh2..nnti org nk kena samak HP..retard umno moron

      Delete
  10. Malaysia Boleh ...
    1 Malaysia ...
    Rakyat Didahulukan ...
    Ingatkan Melayu pandai ...

    Sesal dahulu berpendapatan,
    Sesal kemudian hutang bertan-tan ...

    ReplyDelete
  11. Sahabat....kenapa analisa anda tempoh hari tak sebut pasal eric tan, tanore finance di kepulauan dara british...kami ni jahil Sahabat, tak faham kes di singapore tu, tak faham english, awak pulak hebat... tolong la bagi pencerahan secerah cerahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A stupid fool will always remain and want to remain stupid to ensure being stupid

      Delete
    2. stupidity has its limit. it is limited to Sahabat & co.

      Delete
    3. 9.422,

      betul betul betul......tanya upin dan ipin

      Delete
    4. patutlah koarang semua bodoh, haprak punya melayu kurap, memang patut ditindas. dok tengok upin dan ipin. bukan setakat anak sampai ke bapak. bangsat!!!!!

      Delete
  12. Di mana letaknya maruah sebuah negara islam bernama malaysia?

    Singapura lebih "muslim" dari segi bertindak ke atas kemungkaran

    Di mana letaknya kelebihan pentadbir yang rata2nya beragama islam di negara islam bernama malaysia?

    Pentadbir kafir yang majoriti dalam kerajaan kafir lebih beretika musim

    Mana parti politik membela agama islam?

    Mana parti islam yang hanya sebuah parti politik?

    Benarlah bijak pandai berkata, muslim mesti berubah supaya agama Islam dapat dibela dan ditegak.....

    Di Malaysia, orang lain disuruh berubah namun muslim langsung tak mahu berubah tapi terus melakukan kemungkaran.

    Lailla hailla anta subhanakainni kuntuminazzalimiin

    ReplyDelete
  13. Saya percaya selama ni, MAS dan Hsien Loong tau apa yg berlaku...from day 1! Duit million million beb, bukan seposen dua. I believe they let it happen. Now they can squeeze us to their advantage, and i'd be surprised if they havent already done so. PM singapore ni mesti senyum dalam tidur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro,

      Mana maruah kita melayu muslim malaysia?

      Delete
    2. 14 states of muslim nation called malaysia blackmailed by a small kafir state nation.

      Cannot help equating this with a small jewish state nation of Israel.....

      Delete

    3. Apa pun keputuan pru14 ini, yg kalah kuasa jahat tetapi berpura2 tunjuk baik. Tetapi mereka sebenarnya jahat.


      Delete
    4. Si dajjal menunjukkan syurga maka berbondong2 lah org masuk ke dalam spt BRIM umpanya, tetapi sebenar nya itu lah neraka kerana di kenakannya GST Dan naiknya kos sara hidup dan jatuh nya tinggi bertambah papa kesana lah rakyat Malaysia Dan ditimpanya hutang bertan2 di pundak rakyat jelata.. Syurga yg di tunjuknya adalah neraka sebenarnya...wajar lah Kita melabelkan al bijani wal pondani serta wanita pertama smah ketoti wal badaki sebagai DAJJAL yg nyata di alaf INI.tepuk Dada tanya poket..

      Delete
  14. mcm cerita james bond , mcm cerita alibaba 40 penyamun pun ada juga.
    abg ramle kata cuma 3 jebon.sebenarnya lebih dari 3.malaisa negara bebilang kaum bemakna jebon pun bebilang juga.
    3 jebon untok 3 kaum tebesag d malaisa.

    jebon haramjadah,jebon tua kutuk,jebon babi,jebon lembu,jebon biawak,jebon mampuih dan jebon taktau mampuih bila.

    ReplyDelete
  15. Jangan bimbang, Yang Mana Kuasa akan membantu org baik2 memenangi pru akan datang Dan mengalahkan org2 jahat.

    ReplyDelete
  16. dlm permainan sepak takraw kita pernah mendengar tindakan 'tukang libas' yg akan mematikan bola tanggung. yg cekap akan menggunakan teknik 'libas pari'.

    dlm kes 1MDB ini kerajaan singapura tlh lama menyediakan 'bola tanggung' utk pihak berkuasaa Malaysia mematikan nya dgn 'libas pari'.

    sayang hingga sekarang bola masih tertanggung olih kerana 'tukang libas' sengaja mengikat kedua belah kaki nya atau tlh d ikat olih jurulatih nya.

    sdr2 bebas utk mengintrepitasi nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak rahman orang lama,arif ttg sepak terajang politik.

      Delete
    2. Bukan sahaja kaki tukang libas saja yang kena ikat.. tapi bola tanggung tu pun Singapore kasi ikat di hujung galah .. kejap tinggi, kejap rendah.. ya bergantung pada apa yang Najib boleh bagi dan apa Singapore boleh dapat.. itu pun sementara menjelangnya pilihanraya

      Jika dilihat pada kes-kes yang lalu, hanya ada satu penyelesaian iaitu tong dan simen.

      Delete
  17. Mana sahabat ku keris berayon,

    minta pendapat anda tentang sapa eric tan ni yang sebenarnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana pernah keris berayon beri pendapat!!! Makihamun... Mencarut taulah dia...

      Delete
  18. I came back from KL a few days ago and raises almost similar issues as mentioned by dato rahman jpc above.

    An ex marketing director of a well known GLC responded that most of our top guns "would love outsiders to reach and hit the target". Reason to him is very simple...to look good in the eyes of their master. That is why investigations by all parties purposely delayed and prolonged. Even when the criminal is finally brought up to be charged, they would remain quiet unless forced to testify in court". By then, they have no choice but at least they keep their mouth shut as per master's instruction. He asked me how else would you explain for the inaction and continuous silent at the malaysian front till to date (in relation to singapore's action)????

    ReplyDelete
  19. Mana cybertrooper umno ni, mana pencacai najib, tkde ke nak komen ke pasal ic eric tan aka jho lo ni, kahkahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan kami bukan PAP, InsyaAllah pru14 INI kami akan menang lagi buat Kali yg ke 14 bertutut2.

      Delete
    2. Soalannya apa komen ttg msian ada 2 kad pengenalan bkn pasal menang pru

      Delete
    3. Saudara menzalimi kami kerana memberi kami analisa yg setengah masak Dan meninggalkan kami dlm kejahilan dan kegelapan. Jgn lah saudara khianati kami yg jahil INI.

      Delete
    4. 1110
      Soalan INI telah pun di utarakan oleh pembangkang dulu Dan mereka mencadangkan dakwat kekal disapukan di jadi sebagai tanda seseorang telah mengundi dan telah pun di persetujui oleh BN.
      INI dapat mempastikan seseorang hanya mengundi sekali sahaja, ia mila dilaksanakan pada 2008.

      Delete
    5. KBAB has to act now, since this is national security.. Go PDRM go..

      Delete
    6. KBAB said Go PDRM Go
      Only for Penang and Cartoon
      If KBAB gonna catch Jho Low
      He must first be a Baboon!

      Delete
  20. To remain on power, they will employed the money power Dan delayed tactics All the government machinery and apparatus will be used to cajole and intimidate the rakyat believed me the SB and SPRM are now working overtime to ensure bijan remain in power. More arrest will under the so called bribery charges and supporting extremists group.. Wait and see.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu zaman pak kaduk dulu, zaman madey jadi pi em.

      Sekarang zaman computer. Dan zaman jari kena rendam dalam dakwat.

      Delete
    2. Tak pernah pulak bukak akaun atau keluar duit kena rendam jari dalam dakwat .. !

      Delete
    3. Ke nak kena rendam dalam air dan duduk atas sambil air cond di pasang full blast. Bilik sel di cat warns merah, katil Dan cadar merah Dan lampu merah di pasang 24 jam.nasi Dan Kari ada bau najis dan interogasi setiap jam sepanjang 24 jam 7 hari seminggu.. Ada BERANI!!!?

      Delete
  21. Kalau dia dah ada dua paspot dengan dua identiti yang berbeza, maka tidak mustahil ada tiga atau ada empat. Mungkin juga salah satu identiti yang di gunakan ialah Hadi Al-Jebon atau Jamal Ajibo. Yang buat mata terbeliak agama Islam.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Hujjatul Islam datuk seri lobai sedonia wal merengi adalah org yg sama dgn hujjatul Islam datuk seri bijani al pondani wal ketoti badaki adalah org yg sama selepas mutaah. The last I checked, both are retard moron

      Delete
    2. Semua tak mustahil skrg....Aabar pun ada lebih dari 1 company...jho low lebih dari 1 identiti...penderma lebih dari seorang..nothing is impossible.

      Delete
    3. Berita Singapore court ni didiamkan jer sebab tak nak pakcik makcik kampong dan felda tau......

      Delete
  22. suka hati rembat duit rakyat..jho low / eric tan macam muka babi..cukup benci dgn dia ne...ambil hak orang..menyusahkan rakyat....bersubahat dgn kepala penyamun...nak tipulah tu..pakai nama macam macam...gelaran dia dapat pun macam2..jho low babi..eric tan sondol..apandi ali yg cepat cepat cuci bontot najib..klu lah menteri dan penyokong umno @ bn tak faham lagi..huhu..nang bo tinang..koi bo tikui...πŸ“’πŸ“’πŸ“’πŸ“’πŸ“’πŸ“’pencuri..pencuri..perompak ..perembat duit rakyat..

    ReplyDelete
  23. Jelas lagi terang bahawa Jho Low yang merupakan kenalan rapat Riza Aziz serta pertaliannya yang terbukt erat dengan Rosmah serta Najib telah diberi kuasa dibelakang tabir untuk menguruskan wang 1MDB ini, Dalam erti kata lain Najib Razak tahu semua ini dan tahu dari mana wang yang masuk ke akaun peribadi beliau. Malangnya Apandi Ali telah menjadikan dirinya manusia paling baghal dan bodoh hanya kerana bertuankan Najib, langsung terus membersihkan Najib Razak dari kerja kotor yang sebenarnya dari hasil tangan beliau sendiri. Adakah rakyat masih mahu menyimpan Perdana Menteri, Peguam Negara serta Menteri Menteri pak anggiuh spesis dedak ini?. Relakah anda golongan penyamun dan pembelit besar ini terus memimpin negara dan anda selakuk rakyast bertuankan seorang yang amat tidak amanah malah layak dianggap penyamun dns perompak terbesar dalam sejarah dunia ini???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita(rakyat) yg menjadi tuan...kita yg melantik Yang Berkhidmat bukan yang berhormat dengan itu kita sebagai tuan pecat mereka semua dgn kuasa yg kita ada....

      Delete
  24. Hello johari, hello bank negara...hey hey hey...senyap jer?

    ReplyDelete
  25. Kan dah kantoii!
    Apa pulak ulasan oopss alasan selepas ni.
    Rasanya dia orang no komen melainkan buat pekak........

    ReplyDelete
  26. Nampaknya kes Jho Low dua nama akan terus tertutup sekurang2nya dlm negara.

    BN dijangka menang dlm pru14 yg dijangka diadakan di suku ketiga tahun ini. Barisan pembangkang pula masih mencari salah antara satu sama lain tidak termasuk konflik dalaman masing2. Pertolongan PAS kpd BN secara sengaja atau tidak sengaja juga akan membantu BN menang besar. Dan Najib akan terus jadi PM seberapa lama yg dia mahu.

    Walaupun pahit, inilah hakikat yg kita terpaksa telan.

    ReplyDelete
  27. Betoi jgk.. Mana la tau dia tercekik makanana ka,terhempap badak ke atau serangan jantung ke atau leukimia ke..boleh jgk meninggal tu.. Innalillah...

    ReplyDelete
  28. Kalian diperbolehkan untuk terus berpegang pada "pendedahan" dan "pembuktian" yg dikhabar oleh tuan2 politikmu disertai sekutunya.

    Ironinya di setiap "pendedahan" dan "pembuktian" selama 7 tahun sehingga saat ini, nilainya hanya bertaraf kaki lima dan di alam maya.

    Pepatah melayu penuh pengajaran buat golongan yang mahu berfikir - Jangan menyalahkan pelanduk mengejek jerat,apabila jerat tidak pernah dipasang -

    pokoknya kalian diperbodohkan oleh tuan2 politikmu dan "dirompak" oleh Najib ibarat jatuh ditimpa tangga.

    hujah pembelaan berhubung kisah 2.6b - SPRM dan PAC didalam siasatannya tidak menjumpai bukti serta disahkan ia adalah derma (dana untuk kerajaan yg disokong sebagai sekutu @ lobi) dari keluarga Diraja Al Saud oleh menteri luar kerajaan Arab Saudi.

    Walaupun secara sinis, reaksi dan tindakan sekutu2 kepada tuan2 politikmu sangat tidak masuk akal (punyai "bukti" tetapi enggan menggunakan) ia sangat membuatkan golongan yg jahil lagi menyombong diri seperti kamu "beriman" lantas berlutut dan memuliakan mereka.

    Aku sangat teruja apakah sekutu kepada tuan2 politikmu itu akan berupaya "mengheret" Jho Low dan kemudiannya akan turut sama "menyabitkan" najib - soalnya apakah ia akan mengambil 7 tahun lagi ?

    Dan kamu akan terus menerus berteriak di kaki lima sepanjang tempoh itu ?

    Salam jumaat buat si empunya blog - anda benar2 merupakan lidah penyampai khabar yg konsisten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So sahabat....mana analisa mu kes sturzenegger ni? Dah baca 16 kertas pertuduhan? Ada faham? Dah buat analisa pengakuan 6 pertuduhan dia. Apa implikasinya? Sila jelaskan, kami ni jahil, tak pandai baca omputih. We certaintly hope that you will be able to enlighten us as to what those guilty pleas mean to this country. Please refrain from beating around the bush, or from recycling redundant sentences which dont make no sense to readers. Teng kiu.

      Delete
    2. Wahai sahabat,gegak gempita lah kami ini yg jahil INI apabila tuan tinggal kan kami dalam kegelapan. Syahdan tidak lah kami tercapai ke Alam malakut krn hanya suku jua ilmu yg tuan perturunkan. Arakian teraba-raba lah kami dlm kegelapan..Ada pun yg kami jumpa Si jho low Dan Si Eric tan orang yg sama jua.. Jd adalah benar bergitu wahai sahabat? Dan wang berbillion itu derma dr al sheikh Eric tan wal sheikhul abuya jho lo jua adanya...

      Delete
    3. Sahabat,

      You have the right to be arrogant and ignorant.

      You have the right to remain in believing fictions, falsities and fantasies.

      But you have no right to lie, confuse, fool and betray other malays and muslims of facts, truths and realities.

      We could have seen the culprits in jail now, had the thief not wield his authority to silence every single government agency including but not limited to muftis, majlis fatwa (supposedly pious and god fearing) and even the king.....


      Delete
    4. sahabat,

      anda masih tidur hadhari.....

      bangunlah, renungkan muka isteri, anak2 kamu...fikirlah masa depan mereka. Dedak yang anda terima sekadar sementara. bangkitlah melawan kamunafiqan manusia bernama penyamun.

      Ingat JASA atau Dr Zakar tak dapat selamatkan kamu

      Delete
    5. Bro.regretfully sahabat is not well verse in English and his education is mediocre. This typical umno paid writer. You pay peanut and you get monkey a.k.a sahabat.

      Delete
    6. Tntg komen sahabat konon wang itu adalah derma saya tiada komen balas. Tak perlu balas sebab hanya yang menipu diri sendiri sahaja yang mahu pujuk hati percaya wang itu adalah derma.

      Kah kah kah..

      7 tahun lagi?

      Hehehe.. Sahabat tentu telah memasang angan-angan untuk mendapat gajinya lagi 7 tahun. Sungguh tinggi angan-angan sahabat, sama tinggi dengan angan-angan Najib bahawa :kes 1MDB telah tamat'.

      Sungguh kelakar kedua2 mereka.

      Jawapan saya ialah masa untuk Najib dan konco2nya termasuk para pendedaknya tidak sampai dua tahun lagi pun.

      Ia akan berlaku di antara September 2017 sehingga Ogos 2018.

      Jom kita tengok wahai sahabat.

      Tik tok tik tok...

      Delete
    7. Tik tok tik tok sahabat terdengar
      Tanda dentuman dah dekat nak tiba
      Sahabat tidur masih tak sedar
      Najib tumbang sahabat merana..

      Kuang kuang kuang..

      Delete
  29. dlm mimpi saya najib/rosmah pun ada nama gantian(alternative) - najibayav n rospopomayav.

    sebelum dpt memikirkan mereka asal drpd Negara mana, saya tlh terjaga dari tidur.

    sdr2 bolih lah buat tekaan sendiri.

    saya pun sudah mula merepek dlm mimpi. ha ha ha !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kazakhstan atau goheadgostan ..he he..

      Delete
    2. tak mengapa wahai tuan rahman - barangkali mimpi awk itu adalah petanda tertunainya hasrat awk menjadi calon PRU di Pekan (seperti yang awk pernah khabarkan).

      Asah taringmu dan ikutlah team yg sehaluan dengan Tun M kerana team Muhyiddin bakal tercicir didalam "perjalanan", berikutan terdedahnya perjanjian sulit diantara Tun M dan LKS.

      Delete
    3. Kepada sahabat, dari lisan mu tentu kamu punya 4 saksi Dan SD utk membukti segala dakwaan mu.Jika tiada maka sahabat telah memfitnah..dosa fitnah sama lah spt membunuh yg akhir nya membawa ke neraka..nauzubillah..wahai sahabat bertobatlah.

      Delete
    4. Hahaha..

      First time pak rahman jpc buat lawak dan sampai.

      Dalam lawak pun maksudnya tetap difahami semua.

      πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Delete
    5. waduh!!! sahabat 14:46 tlh mengigat kan saya.

      jgn risau semua itu mungkin tidak relevant lagi olih kerana pasangan yg d pimpin olih rosmah ini sedang melungsur k dlm gaung.

      saya perhatikan bahawa insan saperti awak ini semakin amat berkurangan.

      selamat berjuang utk pasangan klepet ini.

      Delete
    6. masakan tidak relevan ? bukankah awk "pernah" mengakui berbalas mesej dengan Rosmah (dan sekiranya benar awak bukanlah bertaraf soldadu di kaki lima).

      Awk juga pernah mengkhabarkan secara terus terang pada hasrat untuk melobi sebagai calon menentang Najib di Pekan kerana "sangat" mengenali luar dalam Perdana Menteri dan isterinya.

      Alangkah malang sekiranya awk merendahkan maruah diri untuk hanya "berjuang" di tepi jalan dan di alam maya.

      Alangkah ruginya Tuan2 politikmu di atas sana kerana terlepas satu anak panah' yang mampu menembusi dada Najib dan isterinya.

      Hmmm.

      Delete
    7. mengikut perkiraan sdr john doe, unknown n sahabat adalah insan yg sama. kalau betul maka menyesal saya beri layanan.

      saya tidak akan memberi layanan lagi!

      saya tidak pernah melobi utk menjadi calun. tapi saya tlh berazam utk membantu menggempur kaw parliament pekan.

      siapa lah saya utk melobi sebagai calun. banyak lagi yg lebih layak. namun jika d minta bertanding, saya tidak akan menolaknya.

      this is a fight n struggle that I will never shy away. salam perjuangan utk mengalahkan kemungkaran.

      Delete
    8. Pak rahman jpc.

      Sahabat adalah penjenamaan semula Unknown selepas Unknown tidak lagi mampu membuat jualan.

      Apa pun isi dan kepala yang sama hanya nama samaran berlainan.

      Tiada apa yang hendak dimalukan pak rahman jpc.

      Berjuang di 'tepi jalanan' kononnya seperti kata2 sahabat tidak ada kesan apa pun. Yang penting pak rahman ada hati nak berjuang. Sama ada di dalam blog, di tepi jalan atau di mana saja pak rahman ada share di dalam perjuangan ini.

      Pak rahman jpc bukan sahaja kekal dengan nama yang sama bahkan identiti pak rahman turut dikenali.

      Sahabat pula telah beberapa kali terpaksa membuat penjenamaan semula. Daripada nakhoda menjadi unknown dan kini menjadi sahabat pula.

      Di antara pak rahman jpc dan sahabat sudah cukup jelas siapa intan siapa kaca.

      Ular yang menyusur di bawah akar tidak akan hilang bisanya, sedangkan ular lidi yang banyak membuat bising pula takkan bertukar menjadi naga.


      Salute to pak rahman jpc.

      Delete
    9. Dah beberapa hari tak dengar komen pak Othman,apa agaknya khabar dia ya?

      Delete
    10. Bro,

      Pak othman dah maklumkan tempoh hari ia akan sibuk dalam jelajah PPBM di Selatan dan Pantai Timur.

      In shaa Allah pak othman akan steady sampailah kelepet tumbang.

      Delete
    11. Sahabat/Unknown/Nakhoda........tak payah alih tiang gol. Celikkan bijik mata ko dan ulas pasal tajuk Shahbudin di atas.

      Delete
    12. Nakhoda sewel bekokok lagi
      Alih tiang gol saja yg dia reti
      Gebang lebih tak ada isi
      Terpaksalah sebab dedak bukannya 'free'

      Cewaah bepantun pulak

      Jumpa semua esok di stadium malawati

      Delete
  30. Sahabat and those like thinking individuals,

    Truth is a steadying force. It is heavy. It anchors us to the earth and to reality.

    The outcome of the guilty pleadings on 6 charges (10 to be charged later?) by Jens SturzeneggerJens in Singapore on Wednesday tells as one hard proven fact on the issue of RM2.6 billion allegedly a donation from an arab saudi prince vis-a-vis compulsive and habitual liars like najib and zahid and all other supporters of these two leaders including but not limited to their running dogs who bark in this blog.

    NAJIB and/or ZAHID and/or others are in love with themselves. They do not want to look stupid. They do not want to be wrong. They want to keep everyone happy. They want to get what they want. All of their motives have the “self” at the center. They make every situation all about them being right. They are not thinking about the questions. How will this impact people they care about? What will be the consequences of their lies? No, they are very short sighted, focusing only on the immediate and easy way out of a situation. As liars there are cowards who lack the courage to look at the truth. Cowards are really hard to love. They will perpetually frustrate you. Instead of admitting their shortcomings, their failures and their basic humanness they will lie in order to cover it up. Liars need courage to overcome their lifestyle of deceit.

    Liars are said to have no legs to stand on. Liars have essentially chopped their own legs out from under them through continual denial and lying. They have destroyed their own reputations and in doing so, their names in the community. Since they have no legs, they cannot take a stand on anything that matters. Their lives have become meaningless wastelands, easily forgotten and dismissed. No one with any discernment trusts them and they end up isolated in their lifestyle of lies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your analysis sir in English will take ages for sahabat and his friends to digest, beside mediocre education they are also retard.

      Delete
    2. Well said sir..but can the macai and d kampung folks digest these??

      Delete
    3. Rahman 2,
      "Liars need courage to overcome their lifestyle of deceit."

      Very true and well-said Sir !!

      Delete
    4. To Rahman 2,

      Well said & spot on!

      But dedak smoochers like nakhoda sewel et al will take forever to understand your lines - put aside to read between the lines.

      She is an English illiterate

      School high high, stupid bounce bounce. What else to say? huhu..

      Delete
  31. Wah wah wah...rupa2nya salah seorang tukang sign cek itu ialah a woman who is closely related.....

    Patut pun blogger atau macai pemakan dedak takde seorang pun berani cakap pasal kakak sorang tu....tik tok tik tok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 15:21. Izinkan aku tambah sikit. Bagi korang yg belum tahu siapa wanita tu...aku bagi klu...hobi wanita ni suka shopping sakan, suka beli barang2 mahal nak mampus. Bila dah kantoi mana dpt duit beli brg2 mahal, dia jawab hasil drpd menabung sejak kecil lagi. Dia disamakan dgn Imelda Marcos dari Filipina. Dia tak suka pakai tudung kecuali ada hal tertentu aje dia kena pakai tudung. Cukuplah rasanya korang dah tahu siapa dia.

      Delete
    2. apa salah tak pakai tudung? Bangsat punya iblis! kau best friend tuhan ke?

      Delete
    3. tun mamak idola kau pun bini tak pakai tudung, dah nak mapus lak lagi!!!!!!

      Delete
    4. Kalau bahasa kasar dan mencarut2 seumpama org mintak penampar ni trade mark si kejora la ni.

      Post sampai 2-3 Kali. Ingat org xperasan la tu. Lama tenggelam ni baru muncul balik.

      Dedak dah abis la tu. Bini bising rumah dapur tak berasap lagi gamaknya

      Delete
  32. dah banyak kes ketua ketua negara dijadikan bahan taruhan
    kepada negara negara lain didunia ni
    senagja cari pasal

    ReplyDelete
  33. Sekali lagi sahabat gagal menjawab bila dicabar!!! Jelas, dia confirm tak paham pasal isu 1mdb. Hadirnya di sini sekadar kacau daun...tak lebih dari tu.

    ReplyDelete
  34. salah satu dari pertuduhan yg dikenakan terhadap jens "membuktikan" 2.6b yg masuk kedalam akaun Najib adalah dana milik 1MDB ? -

    maka SPRM dan PAC adalah pendusta ?
    hujah pembelaan dari Menteri Luar Arab Saudi juga merupakan satu penipuan ?

    Kemudian golongan yg jahil lagi menyombong diri terus berteriak mengenainya hanya sekadar di tepi jalan dan di alam maya.

    Pokok persoalannya, selama 7 tahun dan sehingga disaat ini keadaan kamu tidak pernah berubah - masih bertempik di tepian jalan dan di alam maya.

    Apakah tuan2 politikmu bersama sekutunya tidak punyai keberanian untuk mengheret najib dan "mengembalikan" semula harta rompakkan kepada rakyat malaysia ??

    Teringat aku kepada dua superhero yg bernama Husam Musa dan Mathias Chang - apakah masih lagi menyiapkan penambahbaikan di dalam kertas pertuduhan yg ditarik balik sebelum itu? - tak perlu sehingga 7 tahun akan datang bukan atau ya ?

    Atau kamu memilih untuk "menghukum" Najib melalui PRU akan datang ?

    Melihatkan track rekod pada PRN Sarawak n PRK Sungai Besar - tuan2 kamu bakal mengisi kerusi pembangkang sehingga PRU yg ke 15.

    Aku tumpang simpati dengan keadaan kalian yg perlu berteriak di kaki2 lima sepanjang tempoh tersebut.

    Dan lebih malang, tuan2 politikmu akan terus mengisi ke dalam dada kamu dengan pelbagai kisah yg jauh lebih mengancam dan lebih mendebarkan setelah kisah 1MDB tidak lagi menjadi tarikkan.

    Masihkah kalian ingat betapa hebatnya kisah SEPINA dari Perancis - bukankah kini tiada seorang pun dari kalangan tuan2 politikmu yg mampu "menceritakan" kembali kepada golongan yg jahil lagi menyombong diri.

    Hmm, mari kita merehatkan akal fikir dan cubalah sesiapa dari kalangan kamu yg sanggup "menceritakan" kepadaku ke mana hilangnya SEPINA yg dicanang oleh tuan2 politikmu suatu ketika dahulu ?

    Mungkin si labu labi ?
    Mungkin John Doe ?
    Mungkin Rahman jpc ?
    Mungkin anonymous yg berbahasa ingeris?
    Mungkin si empunya blog ?

    Selamat petang semuanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am the anon who writes in english. And i am going to reproduce it here.

      Sahabat,

      You have the right to be arrogant and ignorant.

      You have the right to remain in believing fictions, falsities and fantasies.

      But you have no right to lie, confuse, fool and betray other malays and muslims of facts, truths and realities.

      We could have seen the culprits in jail now, had the thief not wield his authority to silence every single government agency including but not limited to muftis, majlis fatwa (supposedly pious and god fearing) and even the king.....

      Regardless of who john doe, Rahmanjpc or blog owner are, the messagr from them is very distinct and ckear,

      SEPARATE FACTS FROM FICTIONS. YOU CANNOT DROWN YOURSELF IN FANTASIES. INDULGE IN TRUTHS. MAY ALLAH OPENS YOUR HEART TO SEE THE TRUTH FOR THE SAKE OF MALAYSIANS.

      Delete
    2. Sahabat ingin kan kami yg jahil terus jahil... Peguam negara di tukar semasa proses pendakwaan sedang di mula kan Dan PAC di bubarkan Dan laporannya di osa kan..sahabat jgn khianati kami dan berterusan biarkan kami dlm gelap Dan lg ketua SB di tukarkan... Cukup2..jika bijan benar, benar kan proses pendakwaan berjalan dan laporan PAC di keluar kan pada umum... Jgn lah sahabat berteriak melolong di tepi jalan bersama Jamal al jambani... Tetap sahaja ekor penuh tahi...

      Delete
    3. Sahabat oiii...kau mimpi apa? Menteri luar arab saudi TIDAK pernah kata ada derma RM 2.6b dari kelauarga diraja saudi. Mana kau baca? Dia cuma kata dia difahamkan itu derma dari org Arab, dan ianya hal dalaman malaysia. Dah masuk abad ke 21 masih ada lagi org cam kau...kesian

      Delete
    4. 17.31...Sahabat is not arrogant...only stoopeeeed

      Delete
    5. ya, ia juga menjadi hak kamu untuk terus diperbodohkan oleh tuan2 politikmu bersama sekutunya berhubung perihal Najib merompak berbilion ringgit melalui 1MDB.

      "Fakta" dan "pembuktian" yang kamu percayai sehingga saat ini masih bertaraf kaki lima selagi ia tidak dibawa ke muka pengadilan.

      Kamu menyangka sedang berada dan mengenggam sebuah kebenaran bersandar pada "fakta" dan "bukti" yg dibawa oleh tuan2 politikmu dan sekutunya.

      Aku juga merasakan demikian, yakni mengenggam erat sebuah kebenaran hasil dari siasatan 1MDB dan PAC.

      ada si polan mencadangkan masa semakin suntuk (setahun atau dua tahun dari sekarang) Najib bakal didakwa ke makamah - sejujurnya aku mahu mempercayai, namun akal,ilmu dan iman yg ada didalam dadaku menahan lalu aku akur.

      Terlalu "hebat" kamu memuji kehebatan najib sehingga semua sistem yg berjalan di Malaysia bahkan Majlis Fatwa dan fungsi Raja Berpelembagaan juga kamu berprasangka turut berada dibawah telunjuk seorang Perdana Menteri.

      Lalu sebenarnya tuan2 politikmu tiada peluang untuk mengheret najib selagi masih memegang jawatan Perdana Menteri -. Apakah sistem perundangan sekutu pada tuan2 politikmu juga berada dibawah telunjuk kuasa Perdana Menteri?.

      Erm, kamu masih tidak mampu menjawap pertanyaan kecil ku - sila ceritakan kepada ku kisahnya SEPINA dari Perancis.

      Harap kamu mampu menjawapnya (tak mengapa aku tidak buta bahasa inggeris).

      Setiap kali memberi kadang2 kita juga mengharapkan penerimaan.

      Delete
    6. To all my rakan2 seperjuangan.

      I am of the opinion that sahabat is merely fooling around.

      He may write whatever he wants because I sincerely believe that only super idiots will believe his writings especially in the issue of the so called derma.

      I therefore choose not to waste my time and effort in replying to this chap on this issue.

      Salam perjuangan sahabat2 seperjuangan (dan bukan sahabat unknown nakhoda).



      Delete
    7. Bangang tahap gaban ko Sahabat.... Apa ko tak suruh keluarkan Laporan Audit yg diOSAkan tu?? Kalo betul bersih lagi suci apa tak tunjuk dengan jelas laporan tu??? Kenapa perlu sampai ke tahap OSA??

      Dah tu.....tak boleh sape2 tanya. Tanya je sikit kena bawak balai. Tak boleh didebatkan di parlimen pon. Apa yg sensitif sangat pasal 1MDB dan laporan audit tu??

      Sahabat ko sendiri yg buta rabun, baca omputih pon tak reti.......tapi ada hati nak panggil orang "jahil". You won't be calling people jahil unless you are so "perasan" you are the smartest person in the universe.

      Sick and sickening !!

      Delete
    8. Kalau pernah dengar istilah 'bodoh lagi membodohkan' memang tepat merujuk kepada nakhoda sewel ni

      Cubaan dia membodohkan org di sini ternyata sia2. Malahan penulisannya kalau di peringkat sekolah akan dilabel sebagai 'karangan terpesong' - kalau ada markah pun markah kesian shj.

      Delete
  35. Sudara Admin, saya syorkan block saja no tel 'si sahabat' ini.
    Beliau tidak membawa imput berguna untuk blog ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju si sahabat tak membawa apa-apa input berguna pun.

      Cuma tak setuju block dia, sebab dengan adanya sahabat para pengunjung boleh menilai sendiri level minda pendedak najib.

      Teringat plak tagline Dato' Khairudin Hasan.

      Sama2 faham je lah.

      Delete
    2. macam lebih kurang je level minda saudara john doe dengan si sahabat tu. :)

      Delete
    3. Anon 1918,ubat dh makan? G makan ubat dulu,lepas tu selimut baik2 ye..tidor ye.esok baru Segar.

      Delete
    4. labu apa punya bangsat kau ni, orang komen sikit je pasal minda kau ngan kawan2 terus kau merapu, itu pendapat orang lain, tunjuk kan sikit hujah yang bagus, bukan ulang alik dengan hujah makan ubat! kau ni KCX kan! intelectual konon? hahahahahahahah

      Delete
    5. Kalau bahasa kasar dan mencarut2 seumpama org mintak penampar ni trade mark si kejora la ni.

      Ingat org xperasan la tu. Lama tenggelam ni baru muncul balik.

      Dedak dah abis la tu. Bini bising rumah dapur tak berasap lagi gamaknya. Maka menggelupur la dia nak maki hamun orang

      Petanda jelas langau2 dalam amno dah makin terdesak bak jamal tongkol

      Delete
    6. 19.18 & 21.13....sebelum ko suruh John Doe & Labu Labi tunjuk hujah yg bagus.....apa kata ko dulu yg bagi hujah2 yg bagus cerdik dan bijak dengan fakta2 dan detail2 yg bernas dan berkesan......dari ko maki orang bangsat.....baik bentangkan hujah ko yg bagus tu.

      Orang bagi hujah kat ko pon orang tengok dulu whether it's worth or not. Orang akan ikut rentak ko......kalo ko merapu meraban dengan maki hamun......orang pon akan buat yg sama. Jadi dah kenalah apa yg Labu Labi cakap pada ko tu........pegi makan ubat pastu selimut rehat tido.....esok bangun segaaaarrrrr..........jangan lupa suruh mak ko tepok2 hokayyy.....

      By the way aku setuju dengan Bro Tajul pasal petanda jelas langau dah terdesak tu.


      Delete
  36. Saya tak ingin mencelah comments antara sahabat dan lain2.
    Kamu juga seperti Jho Low mempunyai banyak @. Itu tidak mengapa hak kamu.

    Apa yg bermain didalam kepala saya, some people are born stupid, but your stupidity is by choice. How some people willing to sell their soul to the devil for money. May Allah save you.

    3 banks have been put out of biz. BSI has been shut down in Switzerland. Banque Edmud de Rothchild based in Switzerland had to fire the entire Board and CEO in Switzerland. Few banks in Singapore have been fined.And finally our own backyard, Ambank was fined over 50 mil. All b'coz of 1mdb and the kawaks.

    You might not care but we do. This is our country. Our ancestors were buried here. This is our land. Depa dah hidup dizaman penjajah and kami tak redha anak cucu hidup dibawah penjajahan lagi. Walaupun dalam bentuk lain. We were a proud independent nation. Until we hand over under the care of kawaks.

    Najib is like a wounded animal, being wounded, he is willing to just do anything for survival.

    Beware, the chinese embassy pun dah naik tochang, berani memberi amaran kepada politician kita. Ini jelas campurtangan negara asing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perenggan terakhir saudara memang tepat sekali. Saya pasti perisik china membaca blog seperti ini jugak untuk mengumpul maklumat. Terus terang saya katakan yang kami rakyat negara ini tidak akan membenarkan negara ini dijajah kembali dalam apa jua bentuk. Sungguhpun ada pemimpin kami yang sanggup menjual negara demi menyelamatkan dirinya, kami tidak sanggup. Dan kami akan melawan pengkhianat antara kami.

      Delete
    2. yup, gua james bond china bangsa yahudi, memang tengah baca komen2 bodoh koarang semua kat sini. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

      Delete
  37. 17.31,

    Fairly good comment especially the last paragraph. It is very true, the chinese embassy has fired the warning shot.

    To sahabat, put your 2 feet firmly on the ground. Never allow dedak drives you to become A TRAITOR....

    ReplyDelete
    Replies
    1. She already did it, bro

      Not just a traitor, but already a cancel cell.

      Recalled a phrase from history channel:

      "The difference between a patriot & a traitor is ONE BULLET"

      Delete
  38. Sarawak Report lapur mendapat maklumat bahawa selain Jho Low / Eric Tan, cek-cek dari akaun-akaun bank tersebut mesti ditandangan oleh seorang lagi ... kononnya, orang ni wanita.

    ReplyDelete
  39. Dulu..kemain lagi pemakan dedak haram penyokong mo1 dok tuduh SR dan WSJ memfitnah...akhirnya terbukti SR dan WSJ memang berkata benar.

    Semoga pemimpin2 pengkhianat dan pengikut2 pengkhianat semua tu dapat bala..

    ReplyDelete
  40. Aku tak tau la kalau aku jd AG yg ada la ni. Mana nak letak muka. Negara2 luar buat siasatan dan bawa di mahkamah dapat cari bukti, alih2 aku yg jd AG baru baca lapuran setinggi aku dlm masa singkat aku yg buat keputusan tanpa bawa ke mahkamah terus kata tak ada kes. Malu weiii..malu.
    Malu kat anak bini. Malu kat keluarga. Dan malu nak tunjuk muka kat orang ramai.
    Rasanya kalau blh nak jd burung kasawari. Masukkan kepala dlm tanah bila. Betapa malunya.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak bila najip & kengkawan setannya tau malu bang?

      Malu xada dalam kamus diorang.

      Kita yg malu dapat pi em macamtu

      Delete
  41. Walau telah dtg bukti yg nyata, tetap sahaja sahabat beriman bahawa tuan nya bijan adalah insan yg maksom. Kita tinggal kan sahabat bersama tuan politik nya untuk beriman dgn bijan. Sesungguhnya kamu dgn peganganmu Dan aku dgn pegangan Ku..iaitu bijan al pondani dan smah ketoti wal badaki di hukum sula di dataran merdeka tepat matahari di atas kepala krn menjadi agent negara asing yakni singapura Dan China.

    ReplyDelete
  42. ermm..Nang bo ti nang..kui bo ti kui..hantu bukan hantu....manusia bukan manusia....syaitan rupanya Jho Babi ne..sondol sana sini....pakai dua nama..nak sembunyi..nk kelirukan orang lah...si babi ne kah..pak arab ke..duit tu..duit rakyat..apandi bebal yang cepat cepat jilat lubang dubur najib..baru habis berak...terus apandi jilat..klu tak jilat..najib berbau najis babi...tapi malangnya..apandi penjilat ne tak abis jilat..masih lagi najib berbau bangkai busuk..itu lah yang menjadi santapan @ makanan dedak menteri umno / bn..termasuk penyokong / penjilat tegar dia orang...😈😈😈😈

    ReplyDelete
  43. Tuan guru haji abdul hadi awang13 January 2017 at 22:11

    Jangan buat fitnah pada najib...
    Nanti rosak akidah...
    Kena faham molek tu...

    ReplyDelete
  44. Insyallah hancur lenyap najib umno bn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...