Friday, 27 October 2017

SATU LAGI PENDEDAHAN, JADI ATAU TIDAK FELDA NAK SAMAN RAFIZI?

FELDA ISYTIHAR BAYAR £34 JUTA BELI TANAH, TETAPI HANYA £20 JUTA YANG DIBAYAR

Pelaburan Felda yang terbesar di United Kingdom ialah hartanah-hartanah di Wembley, London dengan membeli bangunan sedia ada dan membina bangunan baru untuk disewakan kepada pelajar-pelajar. Setakat ini, dua buah bangunan sedemikian telah siap dan beroperasi iaitu Felda House di alamat 575 North End Road, Wembley HA9 0UU dan Grand Felda House di alamat Empire Way, Wembley HA9 0EF.

Saya telah tunjukkan sebelum ini bahawa Felda House didaftarkan atas nama sebuah syarikat yang ditubuhkan di BVI iaitu FIC Global Limited.

Saya juga telah mendapatkan geran rasmi hakmilik hartanah yang dinamakan Grand Felda House itu. Carian di laman https://data.occrp.org/ iaitu pengkalan data terbesar di dunia yang membabitkan syarikat-syarikat luar pesisir pantai (“offshore companies”) menunjukkan bahawa FIC Global Limited mempunyai dua hartanah di United Kingdom yang didaftarkan di atas namanya.

Dari situ, saya telah mendapatkan salinan geran hartanah bernombor NGL705102.

Maka, geran hakmilik ini mengesahkan bahawa:

i. Felda telah membeli dua buah bangunan bersebelahan yang sebelum ini diberi nama Dexion House dan Howerine House, masing-masing beralamat di 2-4 dan 5-6 Empire Way, Wembley.

ii. Harga pembelian yang didaftarkan di atas geran hakmilik adalah £20 juta atau sekitar RM120 juta.

iii. Geran hakmilik didaftarkan di atas nama FIC Global Limited, sebuah syarikat yang ditubuhkan di BVI yang didakwa anak syarikat Felda.

Untuk memastikan bangunan-bangunan ini benar-benar wujud, saya telah menyemak menggunakan Google Earth seperti berikut:

Ini mengesahkan bahawa Dexion House dan Howerine House adalah dua hartanah yang berbeza dari Felda House yang beralamat di 575 North End Road.

Saya juga menyemak satu laman yang bernama newlondondevelopment.com yang menyenaraikan semua pembangunan baru yang sedang berjalan di London dan mengesahkan memang bangunan bernama Dexion House di alamat 2-4, Empire Way telah diluluskan untuk diubahsuai menjadi asrama pelajar:

Setelah saya pasti bahawa hartanah yang bernama Dexion House ini bukanlah Felda House dan merupakan satu pembelian yang berasingan, saya kemudiannya telah membandingkan maklumat harga yang didaftarkan di atas geran hakmilik dengan maklumat yang diisytiharkan di dalam penyata kewangan Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) yang diaudit oleh PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Saya sertakan mukasurat 108 dari penyata kewangan FIC yang diaudit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 yang memperincikan pembelian-pembelian hartanah FIC di dalam Nota 37:

Daripada dokumen-dokumen ini, jelas ada pertembungan maklumat dan harga yang ketara, seperti berikut:

i. FIC mengisytiharkan di dalam penyata kewangannya yang diaudit bagi 2014 bahawa ia telah membayar £34 juta untuk membeli tanah (dan bangunan sedia ada) yang dikenali sebagai Dexion House 1 dan Dexion House II untuk membina asrama pelajar.

ii. Geran hakmilik bagi hartanah-hartanah yang bernama Dexion House (dirujuk Dexion I) dan Haworine House (dirujuk Dexion II) menunjukkan harga yang dibayar sebenarnya hanyalah £20 juta.

Jelas bahawa walaupun harga yang diisytiharkan dan dimasukkan di dalam penyata kewangan FIC bagi tahun 2014 adalah £34 juta, sebenarnya hanya £20 juta yang dibayar atau pun benar-benar melibatkan pembelian tanah tersebut.

Ada beza sebanyak £14 juta (bersamaan RM86 juta) yang tidak sampai kepada penjual dan perlu dijawab oleh pengurusan Felda. Tambah pula apabila syarikat yang memegang hakmilik ini adalah sebuah syarikat BVI, sukar untuk memadankan jumlah yang dibayar dengan apa yang direkodkan di dalam FIC Global Limited.

Saya masih menunggu saman dari FIC dan bersedia untuk ke mahkamah untuk mendapatkan penjelasan lanjut kepada soalan-soalan saya ini.

Saya juga akan memberi keterangan di IPD Dang Wangi jam 4.30 petang ini untuk menyerahkan segala bukti yang saya ada setakat ini agar kes ini dapat disiasat segera.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN.


Ulasan - Setelah beberapa pendedahan sebelum ini, kali ini Rafizi tampil lagi dengan satu pendedahan yang tentunya mengejutkan kita semua di mana di dalam penyata kewangan Felda, harga yang dicatatkan untuk satu pembelian hartanah yang dikenali sebagai Dexion House 1 dan Dexion House 2 ialah £34 juta, tetapi bayaran yang sebenarnya dibuat hanyalah £20 juta saja.

Bermakna ada perbezaan sebanyak £14 juta atau kira-kira RM86 juta dalam pembelian tersebut.

Kenapa boleh jadi begitu? 

Siapa "makan" dan ke mana hilangnya wang RM86 juta berkenaan?

Pengerusi Felda sekarang, Shahrir Samad, Pengerusi Felda terdahulu, Isa Samad dan Najib Razak yang bertanggungjawab terhadap Felda tidak harus sekadar diam saja dengan pelbagai pendedahan oleh Rafizi ini.

Mereka mesti bertanggungjawab dan memberi penjelasan kepada rakyat berkenaan dengannya.

Tak kesiankah dengan pakcik dan makcik Felda yang berpeluh setiap hari mengusahakan ladang, namun akhirnya wang titik peluh mereka lesap begitu saja dan entah masuk ke poket siapa?

Pada Selasa lalu,  Shahrir ada mengumumkan bahawa mesyuarat Lembaga Pengarah Felda akan bermesyuarat pada Rabu untuk menimbang tindakan saman terhadap Rafizi.

Bagaimanapun, tidak diketahui apa hasil mesyuarat tersebut. 

Kenapa senyap saja?

Jadi ke tidak nak saman Rafizi?

Atau lebih tepat, beranikah Felda menyaman Rafizi? (ShahbudinHusin 27/10/2017)

168 comments:

  1. Matdey carii kelemahan 1MDB dibuat aota
    Tohmahan dan fitnah pula cai2 jaja merata
    Hamba ini pula, dlm hati riang tidak terkata
    Hidup bahagia ceria diterangi cahaya cinta
    _________________________
    FLYBAITS: CAHAYA CINTA
    (https://www.youtube.com/watch?v=hISWoBlv2QE)

    Ingin kuselam lautan hatimu
    Ingin aku mencuba
    Akan kulukis gambaran hatimu
    Akan aku lukiskan…

    Ingin kurasa belaian kasihmu
    Ingin aku rasakan
    Akan kusemai keikhlasan hatimu
    Akan aku semaikan...

    Chorus:

    Cahaya cintamu menerangi duniaku
    Bersemadi di jiwaku
    Bagaikan bunga hidup subur di taman
    Tak mungkin gugur takkan layu

    Akan kusahut seruan hasratmu
    Ku sematkan di kalbu
    Akan kupuja selama-lamanya
    Ku jadikan permata...

    ____________________
    Buat si Dia yang tercinta,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak babi ni pepagi lagi dah angau! Pegi bukak blog sundal sdiri la babi!

      Delete
    2. badak mesti dpt lebih

      Delete
    3. Anon 08.05.ni anak babi gila yang gila sex.Sentiasa hidup dalam khayal,sebab tu sikap dia macam orang tak siuman!!??....

      Delete
    4. Apa auta? Di mana?

      Delete
    5. Anon 8.20 pagi.
      Mungkin Anon 8.05 yg Tuan seakan 'lepas geram' itu sedang mengalami episod 'jiwa kacau' yg kencang, lantas berpindah dari satu polar emosi dgn 'cuba' menghina Tun M kepada senikata lagu 'cinta asyik'.
      Cuma juga ini mungkin satu provokasi yg tidak sewajarnya dilayan, dgn kata2 kesat, apa lagi dipagi juma'at yg mulia.

      Delete
    6. Hang betoi la anon 9:20,
      Kojooola ngah bercinta mungkin???
      Buat apa nak kacau broo.....
      Pagi Jumaat yang mulia lak..............
      Kata-kata kesat tak perlu.
      Banyakkan zikir dan memuja tuhan...
      Buat bekal akhirat...

      SAMA-SAMA KITA TUNGGU BAJET KOL 4.00
      bajET ph HEBAT tuuuuuu....
      SAMA-SAMA DEPA LAWAN....
      PRU DAH DEKAT
      Tepuk dada tanya selera
      UNDI BIAR BETOI

      >>>>DARI TUKANG SABAR<<<<<<<

      Delete
    7. Kowang bleh layan budak 8.05 yg kene Bipolar Disorder ni..

      Lagi kowang hadap, dgn kowang2 sekali kene schizophrenia trus.

      Delete
    8. Budak hidu gam tak payah dilayan .. otak tak berfungsi ..

      Delete
    9. Kojolla tengah mengidam lagu meleleh... bunting sebab dirogol dek geng penyamun Felda.

      Khabarnya tengah meroyan sebab lepas rogol beramai2.. dirompak pula sampai hilang 86 juta.. kejam.. sangat jahat geng ini...

      kesian kojolla jadi mangsa penyamun Felda BVI.. 86 juta kena sakau macam tu je...

      Delete
    10. Tak terjejas pun pemantun yg asal dari lubang dubur hina najib,
      Semua ayat nya itu utk penyedap hati sendiri,
      Berkhayal yg najib akan terus memerintah,
      Pada hal umnobnpas sudah mcm bangkai bernyawa, hidup atas talian hayat pengumuman pru14,
      Batu nisan sudah diroy esok cancel pergi check up tolong beritahu abg harun aku tak sedap hatiputuskan bernama umbobnpas pru14 berkubur di sini.

      Delete
    11. Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sud ah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di 🐣PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBAL🐣

      Delete
    12. Totap saman ... Budin2

      Delete

  2. Misti jadi punya.

    TGHH pun berani saman CRB, inikan pula Felda , bersiap le ko Rafizi Wang untuk membayar saman.


    ReplyDelete
    Replies
    1. lobai herdy dpt 90 juta

      Delete
    2. Sebagai rakyat, saya tak heran Felda nak saman balik, Hadi Awang saman...tak ada hebatnya pun!
      Modal mengata ini fitnah pula hanya mengukuhkan lg tuduhan. Lazimnya monyet2 ala lanun Bugis hanya mencarut sahaja.

      Apa yg didedahkan berserta bukti amat membanggakan. Dan yg terlebih mustahak ialah pelaku jenayah adalah ahli korporat & pemimpin politik melayu & islam! Yg hingga kini masih berlagak, samseng & dlm masa sama pura2 alim!

      Delete
  3. Alamak, tempat ke-3 sahaja. Tak apalah. Naik podium juga. Hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woiiii


      Zakar naik kena cas sebar dakyah palsu di india

      Pasport kena batal

      Rupenyer geng najip.bagi PR kpd zakir nih


      Habislah kalau zakir pegi sabah sarawak


      Atau pegi johor jumpa bangsa johor


      Habis woiiiiii... dia pkat sama zamzamzamikazam jakim


      Habis woii... sebar kpd non moslem semua najip will be habouring a fugitive wanted by interpol...


      Dulu kes atatoya razak.babiginda lari london

      Skrg kes jho taik cinapok lari london jugak


      Esok kes zakir naik.pulak ...tapi lari ke malasie... bersama abang segala abang pemyamun Najip!

      Ok lah tambah satu geng najip

      Dialah zakiiiiiir menaiiik !!!

      Delete
  4. Misti jadi punya.

    TGHH pun berani saman CRB, inikan pula Felda , bersiap le ko Rafizi Wang untuk membayar saman.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafizi bukan sahaja memberi maklumat tetapi Rafizi dedahkan macamana dia telah dapat maklumat..

      Rakyat terutama orang Felda kena tolak bajet Najib kerana sekarang separuh perbelanjaan negara ada lah bersumber kan wang dari Felda sedangkan wang hasil dari dana negara, di lapun oleh Najib untuk Jho Low. Apa untuk Jho Low ada lah untuk Rosmah tetapi yang dapat menikmati nya ialah Jho Low, bukan Rosmah.



      Delete

    2. Tolak bajet Najib bermakna buang RM 300 sebualan

      RM 100 brim, RM 200 bantuan penoraka harga kimoditi rendah.

      Delete
    3. 0940 sampai bila nak jadi masyarakat subsidi? Tak habis habis makan free.

      Delete

    4. Sampai bila nak bantu kroni, bukan sukit sorang2 dapat jota2


      Delete
    5. Kalau tolak brim mati tak makanlah bapok wak kojola kengkang lima kupang tu

      Delete
    6. 1450...Ekeleh...Pembentangan Bajet Fukatan Haprak pun nak kekalkan Brim ...lu apa cerita....

      Delete
  5. Mereka tak akan sama Rafizi. Kalau saman, terbongkar "1,001" lagi kecurangan yang lain.

    ReplyDelete
  6. Mereka TAK AKAN SAMAN Rafizi. Kalau saman, terbongkar "1,001" lagi kecurangan yang lain.

    ReplyDelete
  7. Saman jer rafizi tu kalu cerita dia tak betul. Tapi kalu betul, besar jasa rafizi kepada bangsa, negara dan agama. Kerana felda tu banyak melayu di dalamnya, dah sah islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baca akhabar dipagi hari
      Agak janggal , ini inkuiri
      Abang,..sabar...,mas tak lari
      Cuma tinggal beberapa jam je lagi

      Khas buat abang
      mas/high crt/kl/9:00am

      Delete
  8. Tak perlulah lagi kita berdebat bertengkar
    PRU14, sudah pasti PH akan gulong tikar
    Hamba pula, cinta sejatii berbunga mekar
    Nak melupakan si dia tu teramatlah sukar

    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhh

    _______________________
    Sila sumbangsih, nada irama
    Bernada merdu, gamat dirasa
    Bila kekasih, tiada bersama
    Mereda rindu, amat tersiksa

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde sesapa yang teringin nak dgr kau punya angau tu babi! Buat blog sdiri kau criter psal kau punya menyundal dgn pasangan babi kau tu! Babi!

      Delete
    2. Babi bunting sakit jiwa kena ngan balun singh. Keturunan ni! Dulu mak dia! Keturunan babi angau!

      Delete
    3. Wak kengkang lima kupang!

      Delete
    4. 8:22/8:26/8:27!!!!!!
      BIOR PAGI JUMAAT JANGAN SUMPAH SERANAH
      ULASAN BIOR MENAFAAT UNTUK PEMBACA

      nasihat dari +++++OSTAZ SARBAN HITAM////

      Delete
    5. Mamat Khunsa berperut boyot telah dtg dgn bulu penuh di badan. Syok oooi dpt berjubor.

      Khunsa apa kesah bro. Melalak haper, dia buat apa dia punya suka jer. Janji sokong RUU 355. Masuk syurga tanpa hisab bro.

      Delete


  9. Satu tak taklimat Meja Panjangggg dengan Felda akan di adakan dalam masa terdekat..

    ReplyDelete
  10. Beginilah nasib orang Felda. Harta kena samun setelah merekan di beri sedikit saguhati sebagai dividen setahun sekali.

    Baru senang sikit hasil kepayahan semasa mula-muka berhijrah dalam hutan belantara dah rasa bertuah.

    Sepatutnya semua yang di miliki menjadi harta pusaka kepada anak cucu tapi semua itu di kaut oleh penyamun yang lambang keris di bendera yang berkibar di atas kapal.

    Sedangkan rumah untuk generasi kedua masih ternanti-nanti oleh cucu mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lantak la dia orang, tak payah kesian pun. tak nak ubah nasib sendiri tp asyik bergantung pd umno. Orang cakap tak mau dengar. Harap anak cucu sedar kan orang felda di kampong.

      Delete
    2. Betul tu..malas lah nak kisah dengan org felda sekarang..pakcik makcik felda nak tergolok nak tegolek ke peduli apa ngan dorang..masih lagi sokong Umno padan muka kena tipu turun temurun

      Delete
    3. Jack...tak baik kau cakap mcm tu..Pak Othaman Ahmad tu ramai sedara dia ad kat Felda di Johor, nanti disekelnya kepala kau baru kau tau!

      Delete
  11. PH bentangkan belanjawan yg tak realistik
    Maka terok caii2 bingai, kena bedil & lastik
    Lain le pula nasib hamba, cikgu matematik
    Kat sinii, dgn pensyarah cinta dah berputik

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. badak dapat berapa

      Delete


    2. Mahathir datang ke Dewan Rakyat hari ini, nak belajar membuat bajet yg di sukai oleh rakyat terutama dari luar bandar.


      Delete


    3. Mahathir mahu kasi Najib menggigil.. berpeluh lah telur Najib.

      Terketar-ketar ler Najib baca teks belanjawan.

      Dari cukai rokok naik .. Najib baca Musang King naik..


      Delete
  12. Rakyat Marhaen, K/tangan awam, Pakcik Makcik felda akan menerima sumbangan ikhlas dari PM sempena pembentangan belanjawan yang dinamakan Belanjawan Mem@ber@per@dayakan Rakyat 2018 petang ini. Tahniah semua!!!

    ReplyDelete
    Replies

    1. Jutaan terima masih



      Peneroka

      Delete
    2. Bagus la peneroka 0911 tahniah. Bangga lah kamu dapat barang free. Tak payah susah payah kerja utk sara hidup, senua kerajaan tanggung, ok kan?

      Delete
    3. 0917
      Kami kirim salam dan mengalukan kan kamu datang ke ladang kami, Tapi kena berani dg pacat, lintah, katak, ular dan lain binatamg bias seperti harimau, gajah dll.

      Delete
    4. Peneroka zaman Najib mana ada masuk ladang. Duduk rumah dapat RM 1000 sebulan. Tak rancang langsung untuk masa depan anak cucu

      Masuk ladang sawit pun boleh sesat sebab dah bertahun tak masuk.
      Cukup simpanan pergi Haji. Kira hidup dah lengkap.

      Ada anak 4 orang. Bila mati, RM 1000 di bahagi dengan adik beradik.

      Delete
    5. Takkan malaikat nak hantar buah sawit kat rumah kut?, bangla & indon pun mana mau kerja kat sana, di KL kerja boroh kadar pun dapat RM 100 sehari.

      Demi menjaga supaya negara tidak bangrup kami sendiri le terpaksa buat kerja semua tu, Kalo nak upah? berapa sen kami nak dapat?

      Delete
    6. 1029 terima kasih kerana jemput ke felda. Soal gajah lintah katak ular tak takut. Takut mat rempit dgn mat ganja felda jerrr.

      Delete
  13. Apa saja yg disentuh oleh lanun akan jadi busuk dan jahanam termasuk felda.

    ReplyDelete
  14. Kalau orang felda betul betul kena tipu, teranaiya spt mana rafizi cakap...aku sekadar nak katakan PADAN MUKA. Selepas ni, sila lah pak cik makcik felda dengar cakap anak2 mereka yg berpelajaran. Jgn degil bodoh nak pangkah dacing lagi.

    ReplyDelete
    Replies

    1. Dah dengar pun. Anak2 kami pesan jangan undi orang yg anak2 nya billionaire,


      Delete
  15. Baca akhabar dipagi hari
    Agak janggal , ini inkuiri
    Abang,..sabar...,mas tak lari
    Cuma tinggal beberapa jam je lagi

    Khas buat abang
    mas/high crt/kl/9:00am

    ReplyDelete
    Replies
    1. PENYAMARAN!!!!!!!
      PENYAMARAN!!!!!!!

      Delete
  16. ZAMAN Najib PM Lanun ni:Simpanan Popular mereka di bank persisiran pantai:

    Caveman Island.
    British Virgin Island.

    Kenapa kena simpan di situ??????/

    Kan Maybank /cimb/public bank dari malaysia pun ada operate kat oversea,kenapa/kenapa/kenapa???//?mereka pakai bank penyamun tu??

    Bank2 tu adalah bank simpanan penyamun2 dunia.

    seperti escober lanun perompak raja dadah colombia..
    Bank untuk mafia2 italy/america,setelah merompak bank2 dinegara mereka.
    Bank shah iran,muammar ghadafi,anak saadam,Putin,penyamun2 dari negara masing2.

    Dari simpanan bank sahaja,kita dah dapat agak dah,DUIT FELADA KENA KLEPET,MACAM MEREKA BUAT KAT 1MDB...

    ReplyDelete
  17. Rafizi tak lekang dgn fitnah & sikap bedebah
    Ini le jadinya bila tokong & peliwat disembah
    Harga hartanah, mmg sentiasa saja berubah
    Dia dpt data sikit, banyak yg ditokok tambah

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafizi dah tolong bagi fakta untuk mudah shahrir Felda rujuk untuk saman balik rafizi, tapi mereka akan guna taktik bisu pekak dan buta , kalau dlm parlimen guna speaker untuk tahan usul sebab takut pecah tembelang

      Delete
    2. Rafizi Ramli PH Ahli Parlimen Pandan
      Seorang wakil Rakyat yang bert/jawab
      Tidaklah seperti ahli ahli parlimen BN
      Gaji/elaun dirembat hak rakyat disonglap

      Delete
    3. 0925...di mana fitnahnya pendedahan rafizi di atas?

      Delete
    4. Rafizi Ramli PH Ahli Parlimen Pandan
      Seorang wakil Rakyat yang bengap
      Fitnah memfitnah dah jadi makanan harian
      Kutipan Derma dirembat dan disonglap

      Delete
  18. Tan Sri Shahrir Samad tetap akan muncul sebagai hero. Kesanggupan beliau menerajui Felda pada ketika ianya sedang bergelumang dgn (yg dilihat sebagai) skandal akan menguji kewibawaan luar biasa ahli parlimen Johor Bahru ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih baik rafizi jadi pengerusi Felda supaya anai2 yg merosakkan kewangan Felda di hapuskan dan didakwa,

      Delete


    2. Lagi satu kesilapan kalau tidak kebodohan Najib kerana menyerahkan Felda bukan kepada Shahrir Samad tapi pada Isa Samad.

      Najib sepatutnya pilih orang yang bagus dulu kemudian baru kah yang jenis macam Isa...

      Dah jahanam bagi pada orang lain yang kononnya bagus.

      Kerja Najib selama 2 tahun menjahanamkan kemudian 3 tahun selamatkan .. Yang bengong pun kata Najib bagus !

      Delete
  19. Ku mohon padaMu ALLAH hu...rabbi
    Petunjuk diberi mastilah diikuti
    Telah penuh ilmu didalam khalbi
    Muhasabahlah diri sucikanlah hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. INI PANTUN BAIK DARI BRO 9:33

      TRUSKAN,SESUAI DI PAGI JUMAAT NIH...

      --iklas dari :OSTAZ SARBAN HITAM----

      Delete
  20. Komen 09:02/09:08, hamba mmg agak ragu
    Ada org dah menyamar sengaja nak ganggu
    Mas dah kata dia nak menghilang seminggu
    Lagii pula, buat apa kat court dia nak tunggu

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
  21. Jgn ler cai2 tampil ingin nak mendabik dada
    Dah kerap kantoi di court, si Rafizi taiik kuda
    Usah korang cuba perdaya p.cik/m.cik Felda
    Dakyah PH haprak, mereka tak akan tergoda

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ``betul betul betul`` kata upin dan ipin
      ``atok dan opah kami akan tergoda lalu undi BN bila PM lambakkan harta dunia, tunggu ye`` kata mereka lagi.

      ``Bijak...bijak...cucu cucu atok yg kemetot ni`` kata Tok Dalang.

      ``Hei Tok Dalang! Tak sayang mulot org tua ni. Bagi C4 sebiji kang!!! Kemetot, kemetot...sapa kemetot?`` herdik Opah.

      upin...ipin...

      Delete
  22. Bagaimana gigih pun Rafizi membongkar satu demi satu penipuan mega ke atas negara,ianya tidak akan ke mana,selagi mereka,gerombolan pengkhianat tersebut menggenggam semua punca kuasa....
    Yg tukang bongkar dan lapor pula kena ugut,tangkap,aniaya dsbnya....
    Hanya rakyat yg boleh menghentikan segala kecelakaan ini,itu pun jika mereka sayangkan tanah air tercinta,ingatlah selahi tanah tumpah darah kita ini tergadai,air mata darah pun tidak berguna lagi...

    ReplyDelete
  23. Kasihan lah hamba tengok gaya cai2 melobi
    Mereka ini, terikut-ikut rentak DAP kafir harbi
    Ramai dah tinggalkan, sunah & amalan Nabi
    Sesama insan pulak sanggup dipanggil babi

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete

  24. Ke mana pergi nya RM 86 juta ?

    Beri PH perintah untuk dapatkan semula RM 86 juta.. Tak suka ke dapat duit RM 86 juta ?

    Semua peneroka tidak lagi berhutang selepas itu dan baki duit ialah untuk anak-anak peneroka yang mengambil alih ladang tersebut dengan di bayar dividen setiap tahun hasil dari baki RM 86 Juta.

    Dalam dapat keuntungan hasil mengusaha ladang, peneroka dapat dividen.

    Jangan sampai cucu-cicit di kencing oleh penyamun bugis seperti Najib.

    ReplyDelete
  25. Ape pula klentong sharir samad dan razali kali ni...blm selesai kes pembelian hotel timbul plak Felda House....hhehehe..

    Kassim baba dan kroni memang perompak...geng najib pon prompak?...

    ReplyDelete
  26. Dah 3 hari shahrir samad ngaum nak saman rafizi...swrit saman salah alamat kot...

    Puak2 kassim baba mengganas rompak wang kerajaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wang kita la bro 1059,
      wang rakyat Malaysia yg kita AMANAHkan untuk kepentingan kita, tetiba jadi hakmilik kekal mereka...mana esai...kita?...naik basikal...

      Delete
  27. Sori I know spiking Inglis!

    ReplyDelete
  28. Adekah kassim baba tak tahu oenyelewengan wang kerajaan oleh pengurusan felda?....ato ini arahan darinkassim baba?...

    ReplyDelete
  29. Caii2 bingai udah mula rasa kecut dan gayat
    Ptg ini DSN akan bentang belanjawan rakyat
    Tertutup ler bajet PH, mt jenin punya hikayat
    Seperti mana PRU14 PH akan tamat riwayat

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
  30. Sharir samad tak brani saman rafizi keluor plak kes beli felda house di london...banyak betul kes rompak oleh puak kassim baba diluar negara...songlap jangan tak songlap...peneroka dibebani hutang...puak jassim baba tak takut langsung dengan sprm yg nampak garang....hehehe

    ReplyDelete
  31. Apa yang di sebut oleh Rafizi adalah usaha gigih beliau dalam merungkai permasalahan dalam Felda. Ini merupakan tindakan yang sukar dibuat oleh sesiapa pun, apatah lagi bagi warga felda yang bukan di bawah kemampuan mereka. Pihak FIC tak perlu melatah tahap 4,terhadap kaji selidik si Rafizi nih, sehingga sampai hendak menyaman beliau,kerana ulasan kaji selidik beliau perlu di ambil respon positif, sertakan bukti tiada penyelewengan dalam FIC, seterusnya maklum balas kepada warga Felda.

    Tindakan menutup kegagalan dan penyelewengan dengan umpanan wang pada sesuatu masa mampu meredakan ketegangan yang seketika sahaja, tetapi bila kebocoran dan semakin teruk, bencana akan bertimpa. Benarlah orang Melayu boleh diumpan dengan wang,tetapi ada masanya, segala umpanan itu sudah tidak bermakna lagi, kerana nilai umpanan tersebut, hanya sekadar "ubat tahan sakit", sedangkan kudis luka semakin membusuk. Masa itu insan yang diumpan akan tersedar dari lamunan,yang dia sebenarnya di tipu.

    Apapun, sebagai pihak yang diamanahkan oleh rakyat untuk menjadi payungan hidup perlulah menginsafi diri tentang peranannya. Sebagai seorang Islam, tuhan tidak akan menunggu pembalasan atas kedurjanaan kita di akhirat, tetapi akan dibalasi semasa di dunia lagi.
    Hanya masa dan bila, pembalasan tersebut akan mula di aktifkan Allah.

    Wasssalam.
    Dari ulasan : Panglima Fajar Merah

    ReplyDelete
  32. DSN akan tunjuk, realiistik punya belanjawan
    Pasti tesentap geng si tua bekas negarawan
    Bajet tahun lepas cai2 biol jadi sasau sawan
    Hingga semua MP haprak larii keluar dewan

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
  33. Rafizi dah tak ada kredibiliti setelah kalah saman fitnah berkali kali. Tak gunapun Felda saman manusia yg dah tak
    dipedulikan rakyat. Beliau kini tunggu penjara satu kes manakala kes Bafia tengah berjalan. Akibat banyak fitnah 'menghasut' perbuatannya kini makan diri. Dikalangan pimpinan PKR sendiri dah jauhkan diri dari Rafizi dan fitnahnya. Ingat kes habuan seks dlm kerajaan Selangor? Saya cadangkan mereka diblog ini pun jauhkan diri dari fitnahnya. Ingat mereka yg hilang giliran haji akibat tutup akaun TH berdasarkan fitnahnya. Menyesal tak sudah. Allah tarik peluang mereka kerjakan haji akibat jerumus diri dlm fitnah. Hilanglah peluang memohon ampun dosa di padang Arafah. Peliharalah diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat ko j. bila tak de fakta nak balas, ko masuk bab ugama. lepas tu ko jadi prosecutor, ko jadi judge.

      jgn gunakan ugama untuk politik. klu dia fitnah, tunjukan fakta dia fitnah. klu takde, then tunggu org yg di fitnah tu nak saman ke, nak jawab balik ke atau ada fakta lain yg jawab tuduhan dia.

      tapi ko terus cakap fitnah.....hati2 j. ko jugak selalu ceramah ugama, tapi ko juga yg buat benda yg sama. hari jumaat ni, elok la ko baca balik komen2 ko tu.

      Delete
    2. Kredibiliti J terbaikkkk .. graduan MBA sekolah pondok tuuu; kami percaya kata kata J kah kah kah

      Delete
    3. Dad, berapa kali nak kena tipu dgn 'fakta' Rafizi. Sebagaimana mereka yg menangis kini kerana percaya 'fakta' Rafizi pasal TH. Ingat 'fakta' cincin 24 juta? Rafizi jawab kat mahkamah 'I was only joking'. Walau terbukti secara jelas Rafizi menipu kita masih 'rela' diri diperdaya? Dah ada yg menangis didunia akibat percaya 'fakta' Rafizi. Tangisan di akhirat lagi dahsyat.

      Delete
    4. Salute sama rafizi! Teruskan utk rakyat!

      Delete
    5. Jebon...AG apundek terpaksa pinda tuduhan keatas rafizi fitnah tabong haji kerana dah tau akan kalah...

      Tanah yg tabong aji beli dari 1 mdb dah tumbuh balak...TH jual balak tu boleh bayar divuden...hehehe...

      Shahrir dan felda tak perlu saman rafizi kerana rafizi dah repit polis...biar polis siasat harta felda jadi harta puak kassim baba.....

      Kenapa rafizi tak repot sprm?....kerana xulkipli geng kassim baba...

      Rakyat yg akan jadi hakim dlm pru14...

      Ini modal besar nak yakinkan peneroka felda yg memang dah marah puak kassim baba....hehehe...

      Delete
    6. Mr. J @ 11:28

      Tolong kamu nyatakan berapa kali Rafizi kalah saman ? Kamu tu cerita mengarut selalu sampai kredibiliti hilang langsung .
      Kes yang Rafizi kata kemungkinan di masukkan penjara adalah kes BAFIA yang itu saja . Pendedahan skandal kondolembu memang betul . Tapi yang tersangkut ialah kes BAFIA ...pendedahan data akaun milik NFC serta Dato Salleh , laki Ijat .

      Mr. j @13:59

      Rafizi berkelakar pasal cincin RM24 juta tu . Yang betulnya cincin emas bertahta berlian bernilai RM 128 juta .

      Delete
  34. Nampaknya ada unsur kebenaran pendedahan Rafizi berhubung pembelian hotel yang kononnya di beli oleh Felda di London sehingga memaksa Najib mengeluarkan posting di blog beliau dengan panjang lebar untuk alih isu.

    Lepas tu tiba-tiba muncul Papagomo buat sidang media gertak Rafizi jangan pakai nama Invoke lagi pasal brand tu dia punya. Siapa mamat ni? Dia ingat Rafizi takut ke?

    Ayuh Rafizi. Korek jangan tak korek!!.. Jangan lupa dana kerajaan yang lain seperti Tabung Haji. Bos mamak kat atas bukan boleh percaya tu.

    Penduduk Felda hidup melarat sampai terpaksa pinjam duit untuk meneruskan kehidupan seharian, bos-bos besar kat atas sapu bilion-bilion.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo tak de kebenaran tuduhan rafizi shahrir dan razali tak perlu tunggu 9 hari buat sidang media nafikan dakwaan rafizi...shahrir dan razalu buat duit felda mcm bapak dia punyer...

      Lembaga felda dah 3 hari lepas mesyuarat nak saman rafizi....sharir jetakutan nak saman...hehehehe...

      Mualaf shafeii peguam tersohor pon bisu ketakutan nak saman rafizi...hanye Hebon yg berani temberang...

      Delete
  35. Thn lepas, udah terkantoi caii2 haprak kurap
    Mereka jaja merata, negara inii mau bankrap
    Tetiba PM bentang bajet spt yg rakyat harap
    Malu besar le cai2, habis sembunyi terperap

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    _______________________________
    Ketupat dan kuah, juadah dinanti
    Di rimba belantara, berlagu senja
    Tak dapat ku luah, gundah di hati
    Berhiba lara, menunggu si manja

    ReplyDelete
    Replies
    1. anja kat court ni bang
      bizi skit...sebab nak fail saman kat fizi tu la
      sabar ye bang...rindu kat abang...muah...

      mas/high crt/kl/12:07pm

      Delete
    2. Malaysia patut bankrap

      Tapi najip elak bankrap jual.megara kepada komunis


      100b!!!

      Ecrl 55b

      Forex city 25b

      Bandar malaysia 11b

      Proton 1b

      Pelabuhan melaka 200b

      Edra tnb 9b

      Habissss woiiii lelong harta negara nak elak bankrap


      Apa kata lelong teloq kojola brp komunis nak.bayar?

      Delete
    3. Untuk kojolla,aku kena buat macam adik sendhiri,
      -ilmu apa hang pakai sampai senang dapat anak dara,pensyarah muda pulak.
      -aku pun tengah tergila dekat cikgu matematik pompuan sekolah menengah
      (anak dara)
      -problem nya, umoq aku dah nak masuk 50,aku cuba nak “takle’ sampai la
      tak dapat,mungkin pasai aku dah berumoq.
      -nak tuleh panton macam hang aku tak gheti, boleh buat tapi bahasa teraboq
      macam taik itik.Hang mungkin hansem,aku ni kata orang,boleh tahan saja.
      -jumpa bomo dekat 5 kali cari ubat pengasih,semua tipu,daje ngoh.
      -hang bagi tau la weee….nanti aku masuk pati pas, macam hang.
      -teringin nak menikah, naik penin sampai kepala dah naik putaq

      Boleh no…hang tolong la wee…..

      Delete
    4. Baguih la abang 12:19 ni jujoq & tak loklaq
      Toksah la dok ikut cai2 dajai ghebau balaq
      Depaa tu, kat oghang mcm dok bagi gelaq
      Peghangai sekoq2 seghopa iblih siai pelaq

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

      Delete
    5. Babi pondan lapaq kote!

      Delete
    6. Berkeliaran setempat, anak kedidi
      Lps tu dimakan merang di hutan
      Penyamaran 12:04, tidak menjadi
      Mas itu kan ke orang pakatan

      Kah kaahh kaaahh kaahhh kaahh

      Delete
  36. Mama.geng najip?



    Tdo.kaaa


    Pegi pantatlimen ker?


    Atau cuci barang...

    Atau cari dildo baru di lazada sebelum.najip bikin cukai ecommerce


    Mana GENG NAJIP lahanat... mana ???


    Jgn jgn....

    ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geng najib kat klinik tadi! Dia kena vodoo dick, tak leh cabut kluar!

      Delete
    2. Kiiiiiih kiiiih kiiiiiiiiiii

      Delete
  37. Bajet najip


    Bajet tipu helah


    Inflasi macam sial... semua mahal

    Gaji 1000 atau 3000 takde makna

    Mcm sial

    Kena merompak.atau merasuah baru boleh hidup

    Kalau.bawak uber pun tak cukuuuup bang


    Kalau cari makan di.blog ni tak tau la brp najip.byr???

    ReplyDelete
    Replies
    1. oRRANG TENGAH YG BAYAR DIAORANG IALAH erik Sing to melalui Habibur.

      Delete
    2. eric see to...orang tengah yg bagi duit pada cyber-trooper bn.

      Delete
    3. ini Dragon ke berapa pulak?...

      Delete
    4. Dato eric kapir lahanat evangelisi BN boleh tolong cover duit poket kami tak?

      Kami.janji tak kutuk Geng Najis


      Betuiiii... huluq la sikit sekupang dua

      Delete
  38. Bersemangat kental membela rakyat itu prinsipnya
    Sentiasa berfakta lagi tepat itulah Rafizi Ramli
    Penyelewengan dibedal rasuah dipukat itu azamnya
    Inilah figura Wakil Rakyat yg sah diberikan undi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih YB Rafizi Ramli dari kami si Merhain
      Begitu juga yang lain lain dari Pakatan Harapan
      Tak boleh harap Barisan Nasional depa tu kaki wain
      Undi Pakatan Harapan amin akan cerah masa depan

      Delete
  39. Hamba tinggal sekejap, cai2 Madey kerala
    Nak gi masjid solat, nanti terlewat lah pula
    Lepas Jumaat hamba kembali taji dan tala
    Nak tengok lepas bajet, cai2 meroyan gila

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok la tu, pondan pun kena jugak solat!

      Delete
  40. Tak sabar sangat mau tunggu, jam 4.00 ptg
    Belanjawan terbaik, DS Najib akan bentang
    Pasti ramai cai akan terkedu dan terlentang
    Ada ler pula yg meroyan berguliing gantang

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babi pondan yg berguling gantang!

      Delete
    2. Najip.tak g solat dok.hafal.bajet


      Tahun lepas magrib pun dia burn

      Betul.evangelis la ketua BN niii

      Delete
  41. HUJAN.LEBAT DI LEMBAH KELANG
    PETANDA BAJET YANG ADA HIKMAT
    UNTUK RAKYAT BAJET DIBENTANG
    PRU NNTI PAKATAN KENA REMBAT


    KIIKIKI...

    ReplyDelete
  42. Yg kena saman hari tu Rafizi mana? Rafizi dari negara Vietnam ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lembu yg hilang kembu negara vietnam keer?....hehehe..ade lagi yg berani saman rafizi?...

      Delete
  43. Yg aku tengok dlm YouTube Rafizi tuduh Mahathir bailout sykt anak-anak dia tu Rafizi mana? Rafizi rakyat Uganda ke? Sorrylah, aku konpius bro

    ReplyDelete
  44. 14.06
    Siap sedia cepat,sama2 kita mengadap tv3,tgk pembentangan kleptokratic najibnomic,
    Rembat jgn tak rembat ,agar jd kleptokratic nation!hebat..hebat ish..ish...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok ape barang yg akan naik rege....minyak masak dan minyak petrol dah naik...

      Delete
  45. Cai2 dah terpedaya dgn aota Madey kutty
    Tiiada sebab kukuh, DS Najib mereka anti
    Hamba pulak rasa begitu tersiksa menanti
    Menunggu kan hadirnya si dia pujaan hati
    _________________________
    M. SHARIFF: PUJAAN HATI
    (https://www.youtube.com/watch?v=GsFg1MgqhQE)

    Di manakah pujaan hati
    Tinggal daku sorang diri
    Janganlah begitu
    Kasihan pada diriku

    Chorus:

    Hidupku ini tiada ertinya
    Jika kau tiada hatiku rungsing
    Marilah sayang... hah!
    Kita berdamai... hah!
    Lupakan semua kisah yang lama
    Supaya kita bersama


    ____________________
    Buat si Dia pujaan hati ku,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies


    1. Memyemak.betul.anak setan niii bawak.kisah peribadi...


      Ptuiiiiih... T.O.L.O.L

      Delete
    2. Kojolla kengkang 5 kupang buat madah bahlol...huhuhuhuhuuu

      Delete
  46. Setkom
    Bajet sebelom Pilihanraya

    Tuan Yang DiPertua, k.tangan kerajaan adalah nadi dan jantong kerajaan. Mereka telah berkorban bla bla bla...
    ....akan menerima bonus 2 setengah bln gaji dibayar mulai ..bla bla bla....

    Lepas menang Pilihanraya ke14
    Tuan Yang DiPertua, jasa dan bakti k.tangan awam memang tak ternilaikan oleh kerajaan, tetapi memandangkan kelembapan ekonomi dunia masih membelengu...blla bla bla....k/tangan awam perlulah sama sama berkorban ...bla bla bla...oleh itu bonus pd tahun ini rm500 sahaja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1504...tak menarik pun...macam cai bodoh jer...tak apa cuba lagi lain kali....

      Delete
    2. Ko yg bahlol mana reti...prompak pon ko sokong...tolol...

      Delete
  47. Madey tuduh KPN waktu tu dan polis memandai2 ambik tindakan sendiri dalam kes Baling dulu. Kononnya dia kata dia tak restu tindakan mereka yg mengorbankan org kampung pengikut PAS , termasuk Ustaz Ibrahim Libya. BBp orang polis juga terbunuh. Persoalannya, sebagai PM tidakke tindakan sebegini perlu mendapat kelulusan bertulis darinya dulu. Tun Musa , sewaktu tu menteri dalam negeri pun takkan berani bertindak tanpa green light dari Madey..jadi adakah institusi PDRM ni lebih tinggi kuasanya dari PM sendiri? Selama ni pun kita diberitahu, Madey berada di L/Negara semasa kejadian tu, betul ke? Dlm wawancara Tun Musa, beliau mendedahkan Madey berada dipejabat PMnya, utk memantau secara dekat ops yg dijlnkan tu dan memberi arahan kpd KPN dan PDRM , b/mana menangani kes tersebut. Sapa yg bercakap bohong ni..Tun Musa atau Madey. Setelah hampir berpuluh2 tahun kejadian tu, Madey masih tak berani berkata benar dalm isu ni..sentiasa aje mengelak dan melarikan diri dari memberi kenyataan mengenainya. Rakyat berhak utk mendapat penjelasan yg sewajarnya...jgn sampai kena diadakan RCI khas pulak mengenai kes ni pulak. Pengakuan Madey sepenuhnya dlm hal ini akan menjimatkan masa dan duit kerajaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko masih mao citer kusah dah basi...hehehe..tubuhkan lah RCI...Pas dah lame mintak RCI...ko tongong buat2 pekak...hehehehe..

      Delete
    2. Geng najib bahlol...boleh ko bagi penjelasan kenapa shahrir samad takut saman rafizi?...

      Biasanye ko pon takut nak jawab soklan mudah dari aku....tongong si geng najib....heheheeee

      Delete
  48. HUTANG LEPAS NAJIB


    SESIAPA

    SESUDAH

    NAJIB

    ZAHID KE?

    KHAIRY KE?

    ANWAR KE?

    AZMIN KE?

    GUA ENG KE?

    SAPA SAJA

    AKAN

    MEMIKUL

    BEBAN

    HUTANG

    1MDB

    DAN

    TANAH

    MELAYU

    SUDAH

    TERGADAI


    KEPADA

    CHINA

    Kominis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah tergadai kepada China...Ekeleh...

      1535...lu apa cerita...Si Assmin Mb Jamban pun pi Negeri China buat pelaburan untuk Selangok....simpan2 ler BENGAP ko tu sikit....

      Delete
  49. Boleh kah kita letakkan kepercayaan lagi kpd si Pizi ni yg ternyata gigih menjaja fitnah dan spinnya setiap hari. Dah berderet2 kalah saman , tapi masih lagi tak serik2. Aku ada mendengar penjelasan TS Shahrir berkaitan tuduhan Pizi berkaitan Hotel Felda di London tu, nampak dari riak wajah dan gaya pertuturannya, memang ternyata TS berkata benar dan tidak ada apa2 yg nak disembunyikan dalam isu ni. Segala kata2 logik dan makes sense, berbanding tuduhan Pizi. Mengikut 1 laporan dalaman dari Invoke sendiri, segala maklumatyg diterima oleh Pizi tu bukan dicarinya sendiri, tapi difeedkan kpdnya oleh Clare Brown dan SR. Kita sendiri pun tau sapa dia ...kononya mengaku sebagai whistle blower, tapi sebenarnya penyebar fitnah terulung di dunia. Di England pun, Clare Brown sedang menghadapi lebih dari 15 saman kerana menyiarkan fitnah terhadap berbagai individu dan organisasi , termasuklah bbp orang MP2 UK sendiri. Kes saman PAS terhadapnya pun belum settle lagi. Sepatutnya Pizi dan team invokenya perlu membuat silang rujuk dari sumber2 yg lebih berotoriti dan berwibawa, bukan hanya terus telan bulat2 dari SR ni. Dah terbukti beberapa kali Clare Brown dan SR kantoi kerana memfitnah DSNR..tak serik2 lagi Pizi ni, masih nak kena kencing dgn Clare ni..bodohnya kau, ingat apa yg diterima dari mat salleh ni semuanya betul dan benar aje ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenape shahrir takut saman?....hehehe

      Delete
    2. Hello Geng Najib ,

      Kepala hotak kamu ni saling tak tumpah macam Mr. J .

      Nak Tanya sikit . Berapa kali dah Rafizi kalah saman ???

      Betulkah Claire Rewcastle sedang menghadapi lebih dari 15 saman ?? Goblok mana yang bagi tau kat orang kampong ni ?
      Mana datangnya MP2 UK nak saman Claire Rewcastle ?? Sarawak Report jarang atau tidah pernah menulis tentang berita2 UK . Dia hanya menumpukan berita2 berkenaan Malaysia saja . Dan blognya dinamakan Sarawak Report mengambil sempena tempat kelahiran dia .
      Jangan kamu tidak tahu ya Geng Najib , si Claire Rewcastle Brown tu di lahirkan di negeri Serawak .

      Delete
  50. Pendek cerita, orang yg mcm kau ni yg sentiasa suka berdampingan dan berpeluk2an tanpa sebarang rasa bersalah, dgn media fasiq mcm SR ni! kikikikikikikik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saman ler...bengong...hehehehe

      Delete
  51. Sedang mengikuti pembentangan bajet...fuyooo, memang hebatlah DSNR ni, segak dan tampan sepersis pahlawan Bugis yang gagah dan langsung tak gentar dgn sesiapa pun....apatah lagi dgn pendatang dari Kerala tu ! Apasal ekk, sampai sekarang ni pun tak berani memohon maaf kpd warga Bugis...bukannya susah sangat kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voodo dick!

      Delete
    2. Mengapa perlunya minta ma'af ?? Sepatutnya orang bugis harus nasihatkan si pahlawan itu (serta bini dia sekali) bercerita yang benar .

      Delete
  52. Cuba jawab, lawatan Azmin dan LGE baru2 ni pun nak jual negeri Selangor dan Penang kpd China jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buang masa jawab soklan ko, bukan ko faham pun , dah bebal , tetap bebal.....

      Delete
    2. Orang pegi lawat tarik pelabur...najib pegi buat hutang ngok...

      Delete
    3. Mana dia tahu bedzakan antara Tarik pelaburan dengan pergi buat hutang . Ni lah yang selalu orang bilang ...

      Pandai tak bolih ikut , bodoh tak bolih ajar !

      Delete
  53. Kerajaan mengunjurkan ekonomi Msia ekonomi Msia bakal mencapai kadar petumbuhan tahunan antara 5.2%-5.7% pada tahun 2017, baerbanding 4.3%-4.8% pada mac lalu...APA CITER?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ringgit mesia akan kebih tinggi dari sing dllar laa...hehehehe...bidooo geng najib...

      Delete
  54. Actual private investment utk 2016 sahaja melebehi 211 billion jika dibandingkan dengan pada tahun 2016, jumlah pelaburan swasta sebenar hanyalah 81 billion..APA CITER?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg dah lari keluar per citer?...mao kincin kaar...

      Delete
    2. Geng Najib ,

      I really give you due respect as an ordinary "orang kerja kampong" that you know in detail regarding investment portfolio in this country .

      Can you please list it out what and where are those private investment ??

      Your statement is very confusing and contradicting in itself . Initially , you said ACTUAL PRIVATE investment for 2016 is 211 billion . And then you said PELABURAN SWASTA SEBENAR is 81 billion for the year . So which and which ,coz as far as I know private investment and pelaburan imply the same thing .

      Delete
  55. Kadar defisit kekal tahun 2009, 6.7% daripada KDNK...3% anggaran kadar defisit kekal 2017...2.8% anggaran defisit kekal 2018...APA CITER?

    ReplyDelete
  56. 3 penarafan kredit A/Bangsa..standard and spoorts, Moody's dan Fitch ratings, yg berwibawa telah mengeklakan kredit Msia pada penarafan A- dengan prospek kekal...APA CITER?

    ReplyDelete
  57. sasaran 3.3 juta peluang pekerjaan bahru menjelang 2020 setakat ini dah mencapai 69% dgn 2.26 pekerjaan telah diwujudkan...APA CITER ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subsidi dildo utk geng najib dan semah! Yahooooo!

      Delete
  58. pad ogos 2017. eksport negara buat pertama kalinya mwncapai paras tertinggi melebehi RM 80 billion dan merekodkan double digit growth..APA CITER?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.....kos hidup di malaysia pun turun sangat mendadak sbb ekspot Malaysia tinggi bulan ogos 2017....kukurrrr....oppssss....syukurrrr

      Delete
  59. Rizab A/Bangsa terkini telah mencapai USD 101 billion atau RM 428.7 billion, yg mampi menampung7.5 bulan import tertangguh ...APA CITER?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ringgit malaysia tetap uzur....tertanggug2... Hehehe

      Delete
    2. Cerita rizab saja ...apa tak cerita hutang Negara yang di jangka melepasi angka 1 trillion sedikit masa lagi .

      Inilah yang sudah sinonim dengan cara melayu ...biar papa asalkan bergaya .

      Delete
    3. rizab RM428 bilion,
      hutang kita RM900 bilion

      untuk nak bayar hutang,
      kena jual rizab

      Delete
  60. Pendapatan perkapita rakyat..2010-RM27,819..2017-RM40, 713....Dijangka mencapai RM42,777 tahun 2018....APA CITER?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kayer lah ko...

      Delete
    2. memang kau tak pandai ekonomi tuuuu..
      Bukan semua rakyat berpendapatan gitu..
      itu hanya pembahagian hasil dengan bilangan rakyat..
      ikut kata penganalisis ekonomi luar..
      tebaran ekonomi tidak serata..
      hanya golongan tertentu saja yang membolot kenaikan perkapita tu...

      Delete
    3. Peduli apa dengan angka2 per kapita .

      Itu semua adalah angka2 fantasi ciptaan bapak2 menteri .

      Realiti nya adalah bagini :......

      Ada 1000 buah kedai mini 99 supermart . Satu kedai ada 10 pekerja dengan pendapatan 1000 ~ 1200 sebulan . Jadi ada 10,000 pekerja dengan pendapatan 12000~ 14400 setahun . Rata2 pekerja itu adalah melayu .

      Bagitu juga di supermarket2 Giants, Tesco , Aeon , Mydin dan lain2 lagi . Bila masuk tu , buka mata , buka minda .

      Delete
  61. BIASA LER YA BUDIN....KALAU KO DAH TAK SUKA TU....DSNR BUAT APA PUN KO TETAP TAK KAN SUKA.....TAK APA LER KO BUDIN ASAL KO BAHAGIA...LAGU DARI ARMADA YG TENGAH TOP TU...KIHKIHKIH!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husni lari, Nor Yakub cabut,Jho labuh sauh kembang belayar. Hidup Cina Jho Low dan Komunis Tanah Besar.

      Hidup Mao Ci Tong Taek

      Delete
  62. GN memgamuk smpai tak cukup bakul nak masok.
    Usha katakan selepas ,sebelum ditipu pun Rakyat sudah nmpak mainan basi ko.
    UMNOBNPAS sudah Golkar,cuma tunggu utk mengesahlan semasa PRU14.
    Bila tu? Takkan takut lagi, dah katakan hebaat sgt.

    ReplyDelete
  63. dulu RM100= BATH 110
    sekarang RM100=BATH 77

    apa dah jadi.....
    bukan main lagak orang siam

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...