Thursday, 1 June 2017

AIKKK...DAH TAK BOLEH PULAK?


Kata Naib Presiden Pas, Mohd Amar Nik Abdullah, semua pihak terutama Ahli Parlimen bukan Islam tidak seharusnya menyalahgunakan masjid sebagai pentas untuk ceramah politik.

"Kalau dia pergi sebagai seorang wakil rakyat bagi saya itu tak jadi masalah...(tapi) tak sepatutnyalah kalau guna untuk (tujuan) politik,” katanya.

Aikkk...tak boleh pulak?
Bukankah sejak berpuluh tahun lamanya sebelum ini Pas sudah menggunakan masjid sebagai pentas untuk ceramah politik, termasuk khutbah Jumaat di negeri-negeri tertentu juga dimanfaatkan sepenuhnya untuk kepentingan politik dan menyerang kerajaan?

Untuk menghalalkan tindakan itu, Pas sebaliknya selalu berkata bahawa agama dan politik tidak boleh dipisahkan.

Kenapa pula sekarang Pas kata masjid tidak boleh digunakan untuk ceramah politik?

Sudah tukar ke? 

Bagaimana pula dengan masjid dan surau yang masih dikuasai Pas di negeri-negeri tertentu sekarang ini, adakah mereka sudah benar-benar berhenti menggunakannya sebagai pentas politik?

Atau cakap lain, tapi buat lain? (ShahbudinHusin 01/06/2017).

264 comments:


  1. Dah PKR bukan pro Islam .... tak boleh masuklah .... yang pro Islam saja boleh masuk.... Dulu PAS sangka PKR pro Islaam , rupanya bukan. So Get lost le sebab dia Kapiaq pulak tu ... kalo Islam tiada masalah le.



    ReplyDelete
    Replies

    1. Esok Jumaat kan?, jangan lupa panggil Sivarasa baca khutbah tau

      Delete
    2. kalau pas salahgunakan sila laporkan kepada sultan ,majlis agama.Tiada bukti pas salah gunakan msjid.politik dan islam juga tidak boleh dipisahkan

      Delete
    3. Orang pas mana ada akal. Mana tahu malu. Merayu kpd sultan untuk kekal dlm exco selangor

      Delete
    4. Bodoh dan takde akal langsung puak dungu.patutlah puak hamprak dok bergaduh sesama sendiri.lps pru tkde lg puak bodoh

      Delete
    5. Puak kau lagi dungu makan taik itik

      Delete
    6. puak kau makan babi.bangkai babi.

      Delete
    7. Hadi makan dedak yang najib curi..
      Rahsia umum...patutla rapat ngan nasharudin mat isa...

      Delete
    8. 0727 ni kafir laknatulah...

      Delete
    9. Lebih baik dgr khutbah org kapir yg anti rasuab dan salah guna kuasa

      DARI DEBGAR KHUTBAHBHARAMJADH ORG ISLAM LEBAI BELIT 1000 YG TERIAK HIDUP DEDAK HIDUP MAKAN SUAP..

      AGAKNYA BELI SIVARASA BAK BAGI KHUTBAH KAMI NAK PERGI DENGAR.. BYK ILMU DAPAT DARI DGR KHUTBAH PAKNLEBAI HAJI KORUP LEBAI MONYET

      Delete
    10. Klu dh pkr anti Islam..apa yg pas msh x Mau lpskan jawatan dlm kerajaan negeri pimpinan pkr di Selangor..takut hilang Wang masyuk ka atau tkt ahli2 pas yg pegang jwtn dlm kerjaan selagor rame2 keluar pas dn msk amanah klu betul2 ikut keputusan muktamar pas sbb mrk msh maukan elaun..so pas lbh baik angkat kaki Dr krajaan negeri skrg dn jln daaa...klu btl2 pegang prinsip

      Delete
    11. Haha..walaunta dah terkedu. Beli degree agama, camanalah nak berhujah.. klepet cenggitu je la.

      Delete
    12. Haiyaa...gua balu bangun tilur...lu olang kuat kuat galuh...gua mau tilur pun talak sinang....

      Gua mau cuci gigi...

      ...itu pas punya olang...gigi talak cuci....mulut musuk selupa longkang....

      Delete
    13. Gaduh jgn tak gaduh..baru la best sikit dari hidup mcm tenuk dlm hutan tu apek ooi.

      Lu x suka bergasak, elok tido dlm kuil atau masjid sajalah.

      Delete
    14. Lagi kacau....gua mau belak pun talak sinang....uuuhhhh...sulah kuluar....

      Delete
    15. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete

  2. Malaysiakini ‘U-turn’ Kata 1MDB Akan Membuat Keuntungan Yang Besar?
    Tuesday, May 16, 2017 -05-16 12:39:19'


    Bekas editor ekonomi dan pemilik bersama Kini bin baru sahaja menulis satu artikel dengan tajuk Here’s how gov’t can make RM90b from Bandar Malaysia.
    http://www.malaysiakini.com/columns/382332

    Pada asasnya, dia berkata bahawa pembangunan Bandar Malaysia mempunyai prospek yang besar dan 1MDB akan berakhir membuat banyak wang wang yang cukup untuk membayar balik semua hutang (yang mereka menuduh disonglap) dan masih mempunyai keuntungan yang besar (sekali lagi mereka akan menuduh Kerajaan boleh songlap pada masa akan datang).

    Sekian lama, Pakatan dan portal mesra mereka telah MENUDUH Kerajaan akan muflis kerana hutang 1MDB (yang dengan jelas dibayar balik) dan Kerajaan akan menggunakan GST, menggunakan subsidi bahan api, menggunakan penarikan subsidi harga gula bla bla bla untuk menyelamatkan 1MDB dan hutang ini akan menjadi beban kepada generasi anda yang akan datang dan generasi selepas itu.

    Tetapi sekarang orang Pakatan mengatakan bahawa Kerajaan akan membuat keuntungan yang besar daripada 1MDB dan tidak ada lagi hutang yang akan menjadi beban kepada generasi anda yang akan datang dan generasi selepas itu?

    Sila guna otak korang.

    Yang mana satu ni? Korang membuat penyokong Pakatun keliru.

    Kerajaan akan bankrap atau tidak akan bankrap tetapi sebaliknya membuat keuntungan yang besar?

    Tetapi sekurang-kurangnya artikel ini juga menegaskan bahawa 1MDB terpaksa membayar RM2.7 bilion untuk membina / menaik taraf 8 pangkalan tentera sebagai bayaran untuk tanah Bandar Malaysia yang sama sekali memusnahkan hujah mereka sebelum ini bahawa 1MDB mendapat tanah percuma atau super-murah!

    Walau bagaimanapun, artikel ini juga mengiyakan bahawa 1MDB meminjam untuk membangunkan projek-projek mereka yang bermakna akhirnya 1MDB akan membuat keuntungan yang besar dan membayar balik hutang mereka sepertimana yang biasa dilakukan perniagaan lain di luar sana.

    -------------------------------------------------------




    Mahathir Meroyan Kerana LHDN Mengejar Rakan dan Rakan Kongsi Perniagaannya
    Thursday, June 1, 2017 -06-01 06:52:30'


    Ia adalah mengenai rompakan siang hari di mana cukai dikenakan ke atas wang tanpa sebab yang sah, kata Mahathir dalam blog post terbarunya.
    Eh Bukan ke Lee Kim Yew sudah mengakui yang dia ada hutang cukai tertangguh?
    Mahathir fikir orang tidak tahu bahawa banglo besar beliau di Country Heights adalah dari projek Lee Kim Yew? Berapa Mahathir bayar untuk banglo tersebut?
    Mahathir fikir orang tidak tahu bahawa beliau adalah pemegang saham ketiga terbesar (atas nama Mahathir sendiri) Palace of Golden Horses Hotel bersama Lee Kim Yew?

    http://bit.ly/2qCqytd


    ----------------------------------------


    Mahathir Bila Nak Serang Kerajaan DAP Pulau Pinang Dan Lim Guan Eng
    Thursday, June 1, 2017 -06-01 02:10:17'
    Perbandingan saiz projek penambakan laut Forest City vs Melaka Gateway vs Pulau PTMP Selatan Pulau Pinang yang melibatkan pelabur China

    Ketiga-tiga projek adalah projek-projek penambakan. Ketiga-tiga projek mempunyai unsur-unsur pembiayaan China dengan penyertaan tempatan.

    Kedua-dua Gateway Melaka dan projek Forest City telah diserang dengan teruk oleh Pakatan kerana pembiayaan China, berapa besar projek tersebut dan siapa yang akan tinggal disitu dalam bilangan besar bagi projek baru yang dibina di sana.

    Berikut adalah fakta-fakta tentang saiz:

    Forest City 3425 ekar

    Penambakan Penang Island South: 4500 ekar

    Melaka Gateway: 608 ekar

    Jadi, siapa yang akan membeli dan tinggal di Penambakan Pulau PTMP Selatan Pulau Pinang?

    Apakah yang akan berlaku jika tidak ada cukup pembeli? Bagaimana pula untuk membayar balik pinjaman besar-besaran berbilion ringgit yang telah diambil?

    Ia merupakan kawasan seluas 31% lebih besar daripada Forest City yang mempunyai sasaran pasaran penduduk yang lebih besar – di antara Johor dan Singapura.

    Kami sedang menunggu Mahathir menyerang Lim Guan Eng bagi projek ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr. Tak boleh jawab

      Delete
    2. Copy n paste artikel jer bila nak komen. Nampak sangat otak tarok lutut. Komen guna otak sendiri bukan copy artikel blog dedak. Kita tak mau komen cnp komen artikel dedak dalam ruang komen nanti lari dari tajuk artikel kat atas. Please , guna otak sendiri utk komen.

      Delete
    3. PAS itu sendiri adalah sampah masyarakat ..!!!

      Delete
    4. Islam itu indah tapi sesetengah melayu yang merosakkan agama islam membawa islam ke martabat rendah..memelayukan islam

      Delete

    5. Budin pun copy & paste juga... Tiada masalah pun, dg photo2 sekali dia paste.

      Delete
    6. Budin kopipes ada bagi ulasan gak.. ini kopipes harakah bangang lobai ooi..

      Delete

    7. Aku pun bagi ulasan juga, dua tiga Baris kekadang di bawah kekadang di tengah.... Bukan aku nak cakap pada ko.

      Delete
    8. Cnp dalam blog la, bukan dlm ruang komen. Komen artikel yg dipaste dalam blog. Bukan cnp artikel dlm ruang komen. Jangan tunjuk akal kat lutut bila guna a9.

      Delete
    9. 1332, dlm RUU boleh kopipes. Sbb tu walaunta kopipes kemana saja lubang pungkok dia tala pi. Kalo tala ke timur, nasib kita la kena batang hidung ke tak.

      Walaunta sentiasa benar dan memonopoli kebenaran. Gamaknya tuhan pun kene ikat kat tiang seri rumah derang...kene ikut cakap derang. Kalo x, x dpt makan.

      Delete
    10. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  3. Setuju bro.PAS sdah FAILED.

    Period.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pas bagi ceramah di masjid bukan politik semata2.ia ada kaitan dgn agama.Islam tidak memisahkan antara politik dan agama.

      Delete
    2. Piiiirahhhhhh mabuk. Knp minta sedekah kat orang dgn tadah sejadah tadah serban.
      Duit tu buat beli beras ker

      Delete
    3. Tak tahu baik kau selidik betul2.buat fitnah ada balasannya.kau pula jd peminta sedekah nanti

      Delete
    4. Aku bukan orang pas yg hidupnya hanya suka meminta meminta

      Delete
    5. lantak kaulah orang apapun.Mgkin skrg belom lg.

      Delete
    6. belom mampus lagi.kau bole makan khinzir buat apa nak beli beras

      Delete
    7. Masyaallah buruknya hati org pas

      Delete
    8. Pengikut Ajaran Sesat beginilah cara nya hudup mereka.
      Mereka SOMBONG DAN RIAK. MENUNJUK NUNJUK KPD MASYARAKAT KONON AKU LAH ORANG BERIMAN.
      MEREKA DIKUASAI IBLIS DALAM HATI MEREKA.
      'Mereka Tersungkur Dipintu Syurga' kerana sifat riak mereka.

      Delete
    9. Duit kutipan Memali RM3juta lesap. Mangsa Memali dipergunakan utk kutip dana lobai2 cari makan. PAS sonyap jo.. patut la pakat2 boyot perut2 lobai.

      Delete
    10. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
    11. https://youtu.be/cS_n1DEXNdQ

      Bertahun dah pimpinan PAS lari x cukup tanah dari menjawab isu dana Memali kene klepet. Haha..

      Delete
    12. Syarat jadi walaunta mmg kene bodoh piang. Tak boleh ada sedikit pun rasa cerdik. Apa pemimpin PAS buat, sumernya betul, jauh dari cacat cela. Ikut syariat Allah. Selain pimpinan PAS, sumernya ada cacat cela dan tak betul.

      Dah kantoi 90 juta pun, tetap nak menyudu jugak. Istiqomah betul walaunta ni. Syurgalah balasannya. Kahkahkah.. berbulu siot.

      Delete
  4. kenapa perlu orang bukan islam dibenarkan masuk masjid.Sama ada atas niat apa sekalipun perkara ini tidak harus dibiarkan berlaku.Banyak lagi tempt yang boleh digunakan oleh orang bukan islam untuk menyampaikan bantuan.Pemimpin dan orang islam perlu tegas dalam perkara ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masjid negara tu dah beribu ribu orang bukan lslam masuk tak ada masalah pun

      Delete
    2. masuk sekitar masjid boleh bukan dalam masjid.bukan smua org bukan islam tahu adab berada dalam masjid

      Delete
    3. Hanya orang bodoh mcm kau saja yg tak tahu adap2 berada dlm masjid

      Delete
    4. Hermmm....makin jauh la hatii org bukan islam nak peluk islam selagi fikiran puak pas dan umno penuh sifat perkauman

      Delete
    5. Klau cmtu bek halau terus orang bukan islam kt mlaysia sb ni negara islam...kan senang cite bro. Masih jgk nak maun isu agama utk raih populariti

      Delete
    6. Kbyakkan masjid kat mlaysia ni pun gua tgok kntraktor cina jgk yg buat.yg renovate pun sama jgk..

      Delete
    7. dinegara2 barat umat Islam buat Mosque Open day. org barat dialu2kan dtg ke masjid dan bsoal jawab dgn ahli2 masjid. dibenarkan tengok org solat.

      Visit My Mosque day on Sunday is aimed at fostering a better understanding of religion in effort to counter rising Islamophobia.

      Delete
    8. Di UK boleh solat dalam gereja..

      Di Malaysia kita masuk gereja pas kata halal darah

      Org non moslem bagi sumbangan dan ucapan halal darah..

      Org Arab masuk gereja bagi donation di alu alukan tak pula HRH her mahesty the queen sultanah England tak MURKA PON. ! tak buat muka sepoloh sen pun.. Machai machai sultanah tak bising bikin kecoh pown.

      Indahnya akhlak org bukan islam.. Masyallah alahurabi.. Kagum kami dgn org catholic

      Delete
    9. Islam itu indah tapi sesetengah melayu yang merosakkan agama islam membawa islam ke martabat rendah..memelayukan islam

      Delete
    10. In Malaysia bukan UK... Kalo mahu macam gi UK le.

      Delete
    11. MesiaBaru, org Islam ni.. bila sedikit, mmg la berbaik2. Gitu juga agama lain. Dah minoriti.

      Bila dah ramai, agama apa pun, mereka akan buli punyelah.

      Indahnya Islam dan agama apapun, bila jadi minoriti. Ini mmg sifat semulajadi siapapun. Bangla dtg sini pun baik. Indon pun baik. Sikit jam kaluuu.. sumer jadi mcm kepalabutuh jua. Kahkahkah. Sampai nak melancap pun, makin susah.

      Delete
    12. 12.32, dah layak PAS jadi taksub mcm UMNO skrg ni. Sekor taksub kaum, satu taksub agama.

      Jawap apa pun walaunta skrg ni, dah sebijik mcm UMNO.

      Delete
    13. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  5. islam adalah seluruh cara hidup.Islam dan politik tidak boleh dipisahkan.pas tidak myalahgunakan masjid atau surau.sejak dulu lagi pas bukan bg ceramah politik semata2 tp berkaitan islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu pas berkampung terus dlm semua masjid2 di kl ni. Kerjanya tiap2 malam maki hamun orang saja.
      Gelar orang taghut firaun dan mcm2.

      Delete
    2. org yang digelar firaun mmg ada sebabnya bukan suka2 aja.puak mcm kau yg suka mghina agama sendiri mmg patut digelar firaun.

      Delete
    3. Nabi Adam hingga ke nabi Muhamad saw tak pernah ajar umat mereka sebagai mana pas ajar ahli2 mereka.
      Itu pun berani janjikan syurga kpd orang lain.
      Mereka ingat syurga tu bapa mereka yg punya.

      Delete
    4. pas tak pernah nk janjikan syurga.kau memfitnah aja.kalau setakat ambil sekerat2 yg lepastu buat fitnah eloklahtu.

      Delete
    5. Bukan pas yg janji ker kalau undi pas masuk syurga

      Delete
    6. Bukanlah saudara.saudara dah salah faham.mgundi pas niat nak tegakkan isalam dapat pahala nk msuk syurga ada syarat lain pulak itupun dah dijelaskan juga.

      Delete
    7. Kau yg tak faham bahasa. Terang2 tulis kat bunting. Undi pas masuk syurga.
      Mana yg lebih islamik. Pas atau islam

      Delete
    8. teruskan buat fitnah.mgkin dgn cara tu kau rasa bahagia

      Delete
    9. Orang jante pas main dgn orang tino pas.

      Delete
    10. Patutnya kita usaha meramaikan umat islam.tapi puak taksub ni mcm nk menjauhkan orang bukan islam dari islam.biat penilaian syok sendiri.nak orang melayu je jadi islam

      Delete
    11. Pas duduk di masjid dia solat...ko Zack ko sembahyang di gereja kan?..

      Delete
    12. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  6. mlayu ada 2 pilehan .
    1: boleh dok d kampong atau bandar sebagai barua cina.
    2: boleh masok hutan jd sakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap biar belapik sikit tuan. Mungkin melayu mcm kau.

      Delete
    2. Dasar penjilat tokong.dap buat benda salah tetap nk pertahankn juga

      Delete
    3. Tok guru siapa yg pi resmi tokong buddha yg terbesar di kelantan?

      Delete
    4. kau ni siapa nk mmpersoalkan org yang lebih tahu dan lebih dalam ilmu agama.ada perkara boleh kita nk cakap sesuka hati.hal2 agama jgn dibuat main2

      Delete
    5. Bukankah tok guru kau sambut hari jadi kat rumah karpal singh ke dulu tu.
      Kapal singh sendiri yg suapkan cake kedalam mulut tok guru kau

      Delete
    6. Tak habis2 rasis perkauman n agama

      Delete
  7. Hanya pas gunakan masjid.Umno tk mgkin.parti lainpu tak boleh guna.cuma pas aja parti yang berlandaskan islam.bukan salah guna,dh memang pas menyampaikan ceramah agama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas nak kerja malas. Pelajaran tak ada. Jadi buat ceramah sajalah.
      Lepas ceramah tadah sejadah tadah serban minta duit kat orang.
      Majlis ilmu apa mcm tu.

      Delete
    2. bodoh kau ingat org nk bagi ceramah takde prlajaran ke.peljaran bukan sains aja ilmu agama mesti belajar juga

      Delete
    3. Harap serban saja besar dgn jubah tak bercuci dok pi minta derma selepas ceramah.
      Lepas tu buat ceramah buat beli beras kpd anak bini.

      Delete
    4. Esok2 kau pulak jd peminta sedekah.anak bini kau merempat mcm hina sangat org yang buat ceramah

      Delete
    5. Buat ceramah tu alasan saja. Nawaitu nak minta duit kat orang secara percuma sebab pemalas untuk bekerja.

      Delete
    6. ceremah satu kerja juga.niat hanya tuhan yang tahu.

      Delete
    7. Kenapa lepas ceramah minta duit

      Delete
    8. kau tanya tokong kau.tokong kau bagi duit dekat kau.

      Delete
    9. Islam itu indah tapi sesetengah melayu yang merosakkan agama islam membawa islam ke martabat rendah..memelayukan islam

      Delete
    10. Ko pembohong Zack...mana ko tahu dlm hati org.

      Delete
    11. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  8. lepasni kalau ada apa yang rosak kat masjid panggil je org PIS kemaruk duit elaun baiki jangan panggil cina kapiaq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus lepasni kau pergi tokong ikut cina kapiaq

      Delete
    2. zack semoga kau akan menerima balasan yang setimpal dengan perbuatan mulia kamu.

      Delete
    3. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  9. Datang pun atas jemputan orang islam...salah ke atau haram? entah lah tak tau pulak!!! orang bukan islam dilarang masuk masjid. Lagi pun program kebaikan...!!! dalam hal ini boleh pulak melibatkan sultan dan raja2...kenapa PAS tak melibatkan sultan dan intitusi raja2 berkenaan hukum hudud dan RUU355..Aku nak tau jugak apa respon sultan dan raja2 pasal hukum hudud ni...pasal sultan dan raja2 kan ketua agama islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org islam bahlol je yang jemput.pan jemput dap masuk masjid

      Delete
    2. Orang islam bahalol mcm kau saja yg tak tahu apa fungsi masjid

      Delete
    3. bguslah kalau kau dah rasa kau hebat sangat.org mcm kau mencemarkan agama sendiri

      Delete
    4. 807,
      Apakah terjemahan terbaik bagi sifat2 berikut.
      1. Religious Extremist
      2. Religious Bigot
      3. Religious Fascism
      minta ulas sikit juga.
      t.kasih

      Delete
    5. Malas aku nak ulas.Kau rasa pas salah terpulanglah pada kau.Kau rasa dah bijak sangat dan alim sangat kau teruskan dengan pendapat kau.kalau tak betul dan mmfitnah semata2 kau tanggung aja.

      Delete
    6. Kau dah pernah masuk ker dalam syurga pas

      Delete
    7. Dalam syurga pas ada taik itik tak?

      Delete
    8. dalam tokong kau ada taik babi.

      Delete
    9. Islam itu indah tapi sesetengah melayu yang merosakkan agama islam membawa islam ke martabat rendah..memelayukan islam

      Delete
    10. 840,
      usah lah malas ulas. Ada baiknya kita musyawarah. Kalu ulasan mu bernas, dan membawa manafaat..kan indah?
      Islam itu Indah dan Syumul dlm perwatakan dan dalaman.
      Silalah ulas 807/840.
      Saya tahu kamu mampu menegakkan Islam (mahuun PAS kamu itu) .

      Delete

    11. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  10. coba bg kapiag plak jd pm dan tpm tentu mlayu rame yg suka.
    kalu bgjd soltan lg baguih.sbb negara bebilang bangsa dan agama ,tunjok contoh tebaik pada non muslim konon.
    lg pong politik tak penting bangsa.
    mlayu boleh tengok dgn molot ternganga- nga nga sampe mampuih.

    ReplyDelete
  11. kubur pakatan Hamprak makin dekat.lps pru pakatan bodoh ini akan terkubur bersama pengikut yang dh takde akal.pakatan yang dibina sekadar tangkap muat telah berjaya membodohkan pentaksub yang rata2 golongan sekular.Slps pru golongan bodoh ini akan terus memperbodohkan diri tidak dapat menerima hakikat kekalahan akibat kelemahan sendiri.mereka akan myalahkan pihak lain kononnya pru tidak adil sdgkan mereka sndiri yang dungu dan bodoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiiii.lobai

      Bengali pun pakai serban juga tapi mereka tak pernah sembayang dua imam.

      Bengali pun pakai jubah juga tapi mereka ni pandai2 belaka. Tak pernah minta sedekah.

      Pas pun pakai serban dan jubah juga tapi bodoh2 dan pemalas belaka. Asyik nak minta sedekah saja. Ada duit sikit dah pi melabur kat Golok.

      Delete
    2. kau ikut banggali.lebih cerdik.banggali tk buat fitnah.kau lebih bodoh dari bggali.Banggali tak hina agama dia.kamu suka mghina seagama sendiri biarpun kamu tak tahu apa yang kamu cakap betul ke salah

      Delete
    3. Kadang2 terjadi 2 imam sebab, satu jamaah datang cepat, satu lagi lewat sikit. Aku biasa tengok kat surau R&R 2,3 imam pun ada terjadi.

      Delete
  12. nmpaknya gelagat dan lakonan pemimpin haprak dibongkar lg oleh bekas naib presiden Dap.Mereka hanya berpura2 sedih sdgkan mereka tahu hakikat yang sebenar.mereka hanya mmperjuangkan kepentingan mereka sahaja sambil mmperbodohkan pentaksub hamprak yang sememangnya bodoh sebtiasa ditipu.puak inilah yang diharapkan oleh golongan bodoh untuk selamat malaysia

    ReplyDelete
  13. woiiii bahlol semua
    tunggu la tok peti ber kata kata
    tok peti tu biar lah yg bukan haramjadah org perak atau pahang
    tok peti asri tak pa
    kecoh betul
    kalau ikut aku yang ilmu taraf walaun ni ...bole je org bukan islam masuk masjid asalkan tutup aurat yg takut sangat kenapa
    bodoh pian

    ReplyDelete
    Replies
    1. siravasa yang msuk masjid.sultan sel dukacita.kamu pergi bgtahu sultan sel tak salah

      Delete
  14. Baru tahun ni pas larang, puluhan tahun dulu mereka tak larang. Siap ada doa pun utk guan eng. Tapi otak lobai lemah dalam mengingat fakta. Guan eng lobai kata seropa khalifah abd aziz lagi pun dah lupa. Dulu pakat sambut hannah dlm masjid, sekarang tak boleh pasal dah lain aliran politik. Memang pas kuat main politik guna agama bukannya kuat beragama. Fitnah ajer jawapannya bila kita beri fakta sejarah kelakuan pas dahulu.

    ReplyDelete
  15. Ini lah rupa wajah sebenar ULAMA DAN USTAZ KAKI PEMBELIT, byangkan lah seorang berilmu agama Islam, berserban, berkopiah putih dan berjubah boleh MELACURKAN AGAMA DEMI KEPENTINGAN DIRI DAN KUMPULANNYA. Tidak kah manusia jenis ini lebih teruk dari puak yang ditaghutkan mereka selama ini???. Ciri ciri munafik pimpinan PAS makin terserlah sejak pemergian almarhum Tn Guru Nik Aziz. Muga Allah melaknati mereka yang mempermain2kan Islam dan hukum hanya kerana kepentingan peribadi dan kelompok tertentu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga allah melaknati kamu jika cerita kamu tidak benar

      Delete
    2. Jika cerita benar Allah laknatkan kamu...kes balak per hal?...ruu 355 bila boleh dikuatkuasakan?....dah lebih 3 tahun ni...kenapa perlu masa yg lama hanye pindaan had hukuman jer...mau main2 ker?.
      ..makan suap 90 jota kenapa tak saman husam musaa?....takut ker?...ko pon nak belit jugak?...

      Delete
    3. knp dgn saya tuan.saya takde kaitan kamu yang tulis.kalau betul baguslah.

      Delete
  16. Inilah kemunafikan yg menggelar diri mereka agamawan. Menjual dan melacurkan agama demi habuan duniawi. Maki hamun caci maki n gelaran seolah mereka maksum. Mmg jauh masa zaman TGNA. Inillah yg dijatakan akhir zaman ttg agamawan yg mencemar Islam. Serban dililit dikepala kalau nak cakap benat pusing ikut jam. Kalau nak cakap tipu n fitnah lilit ikut lawan jam. Pakaian tak melambangkan keimanan. Ada ketika pengemis pelacur lebih mulia daripada merek2 ini yg membuatkan Islam dipandang hina oleh non muslim atas sikap2 mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa2 aku dh xda yg non muslim berminat lagi pada islam kalu perangai katak bawah tempurung ni ada lagi 10tahun

      Delete
  17. Cis ... dalam bulan Puasa ni pun tak segan silu cakap berdolk-dalik. Ikutkan hati nak lebuhkan cemuhan dengan bebilang bahas kesat, tapi saya tetap sedar ini bulan Puasa.

    Berpada-padalah wahai anai-anai PAS...dengan cara kamu kebelakangan ni, dah tak lama hayat parti kamu tu!

    ReplyDelete
  18. Lobai2 Pas bercakap ikut keadaan...kalo merugikan pas ianye tak boleh....kalo untungkan pas ianye boleh...undang2 dan peraturan tolak tepi...adekala haram adekala halal adekala harus....kes balak terus senyap...


    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu saudara moga saudara mendapat pahala yang besar dari pendedahan tersebut

      Delete
    2. Betul tu, semoga ko dapat pahala dg menentang Ruu355

      Delete
    3. saya takde kaitan saudara yang tulis.semoga amalan mulia saudara akan memperolehi ganjaran berlipat ganda di bulan puasa

      Delete
  19. Fuyoooo...

    TAK ABIS ABIS PASAL PARTI PAS
    ASAL AJER PAS PASTI HAMUN & MAKI
    CAP BONGA GEBANG CAKAP LEPAS
    TUNGGU JER PRU NNTI DEME ROYAN LAGI

    SATU KERUSI JER AHLI PUN TAH MANA
    SEKO MASUK SERIBU YANG KELUAR KATANYA
    TAMBAHKAN CAW BAHGIAN & JENTRA
    TAK PAYAH NAK EMO BODOH D BULAN PUASA

    kikikikikiki...

    DEME DAN MENGKOMER INI BULAN POSE
    BEBAWAK LA INSTIFAR KURANGKAN MENCELA
    BURUK NOO.. YEOPP... TERJAH SINI DAN SANE
    PARTI TERLONDEH SMPI TERJULAI ORG KETAWA...

    KIKIKIKIKIKI....

    NAMER OMPUTIH KERJA MAKI HAMUN DARI PAGI SMPI PETANG... SIAN YEOPPP OMPUTIH CELUP TU


    KIKIKIKI.. BERAMBUSSS BARUA DAP@SPORK..

    INI KALI LAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beramnus ler ko Mat singapork...pembela perompak...barua cina kominis...kikikikik...

      Delete
    2. mereka ini golongan yang sesat.mereka gemar mghina golongan agama.sebelom buat cerita selidik dulu kebenaran nnt puak kamu akan dicop golongan penghina agama sendiri

      Delete
    3. Woii mat singa+pork

      Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  20. inilah sikap golongan munafik,kufur dan sesat.Mereka tanpa rasa sdikitpun takut dalam hati mereka terus dan gemar mencaci dan menghina golongan agama dan ustaz sedangkan apa yang mereka kata belom tentu benar.Sebaliknya mereka menyanjung tinggi golongan yang langsung tidak memperjuangkan islam.Adakah mereka betul2 yakin dengan segala tuduhan yang melampaui batas tersebut.sesungguhnya hanya allah yang maha mengetahui.org yang melampaui batas pasti dan membuat tuduhan sekiranya tidak benar pasti akan menerima azab

    ReplyDelete
    Replies
    1. Golongan yg menipu mesti ditolak....tak kira ugamawang ato agama no wang...ugamawang kalo melaku yg haram hukumnye dosa jugak...adekah golongan agamawang perjuangkan islam bila membiarkan perompak wang negara tidak diseret kemahkamah...malah nak bekerjasama plak dengan perompak...
      Kenapa golongan agamawang bedal rasuah 90 jota?...kenapa takut saman husam musa?...adekah agamawang boleh makan suap ikut ajaran islam?...agamawang dulu dilontar ke dlm kawah api neraka...adekah golongan agamawang ade rase takut tuhan...

      .

      Delete
    2. Tak tahu.kamu yakin hanya bersandarkan cerita sebelah pihak.

      Delete
  21. Bukan setakat menjadikan masjid sebagai panggung politik , Parti cap bulan turut menjadikan masjid sebagai pentas memaki hamun dan mengkafirkan kan orang Islam lain selama berpuluh tahun .Yg mengakibatkan kan perpecahan umat Islam .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang non muslim datang buat baik pun salah..aduhhhh berat dh perkauman kat malaysia

      Delete
  22. Nampaknya puak bodoh dan jahil akan terus memnaci dan memfitnah pas dengan bermacam2 cacian dan tuduhan.Sama2 kita berdoa di bulan puasa jika pas mmg bepuluh tahun salah hancurkan pas.Tapi kalau orang yang memfitnah melampaui batas salah jatuhkanlah bala dan musibah keatas mereka

    ReplyDelete
  23. Nama Mokhtar Senik kembali viral di laman media sosial apabila kali ini telah memuat naik status di fesbuknya sebuah hadis yang mengandungi beberapa kesilapan ejaan yang menjurus membawa maksud yang lain dan menjadikan hadis tersebut jadi bercelaru!

     Sebelum ini, Mokhtar Senik pernah dihebohkan kerana dikaitkan 'sembang lucah' dengan seorang janda muda bernama Nursyakiqah Shaari. Namun beliau tidak berani mengambil tindakan undang-undang walaupun individu yang mendedahkan perkara tersebut telah mencabarnya secara terbuka supaya melakukannya.

    Mengenai hadis yang celaru itu, Ustaz Ridzwan Abu Bakar berasa sangat kesal dengan kesilapan tersebut kerana dilakukan oleh seorang yang digelar ulama oleh kalangannya.

    "Ustaz Mokhtar Senik bukan calang-calang ulama! Beliau adalah Ketua Dewan Ulama Pas Negeri Pahang dan merupakan Ahli Jawatankuasa Ulama Pas Pusat.

    "Bayangkan kalau satu 'matan' hadith yang ditulis, dapat dikesan secara mudah sebanyak 7 kesalahan ejaan. Bayangkan, betulkah kefahaman mereka ketika membaca kitab ? Bayangkan, betulkah syarahan mereka kepada matan yang mereka baca? Bayangkan, bagaimana mereka 'membina' hukum atas 'salah baca' dan 'salah faham' itu? " Tanya Ust Ridwan melalui fesbuknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya kerana kesalahan segelintar pemimpin semua ulama dan ustaz dalam pas di hina dan dikeji.Bukan semua begitu ada golongan yang betul2 alim dan ikhlas memperjuangkan islam.bukan dalam pas aja pari pkr,umno,pan yang presiden ada skandal tak pula disebut.

      Delete
    2. Yg buat salahtu bapak2 pemimpin...pemimpin kevil dan ahli tak mao betulkan kesalahan bapak2 pemimpin...prediden umno ade skandel besar presiden pas nak bekerjasama plak supaya perompak kekal menang..

      Delete
    3. yang salah presiden pas knp nak dihukum seluruh jamaah pas dari dulu sampai kini.Mgkin pndapat hadi tak sama pbdangan kebanyakan pemimpin lain tetapi mereka tiada kuasa.

      Delete
    4. Kenapa jemaah tak buang oresiden dan lobai2 korup?...

      Delete
    5. senang kau cakap.bukan senang nk buang presiden.presiden umno senang je ke nak buang

      Delete
    6. Presideng pun dh terikut2 prgai taksub kemelayuan. Harus diingat islam itu agama seluruh alam.bukan agama utk org melayu sahj

      Delete
    7. apahal kau siapa yang cakap islam untuk melayu sahaja.siapa yang cakap.kau ni biol otak kau.tak pernah aku dengar ada org cakap islam untuk melayu.agak2 pengruh dap kuat sgt dalam jiwa kau

      Delete
    8. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  24. DOLU DOLU PUNYE CIYER ABIS DIJAJA
    YG KEDEPAN PUNYA WACANA SESUKA DILUPA
    MAJLIS IJMAK PUN DAH PUTUS KAN KATA
    TIADA LAGI KAFIR MENGKAFIR LUPAKAN SAJA...

    DULU PUNYA CITER BANYAK SYIAH ADANYA
    DAH TERLANJUR DULU SKG DAH SETTEL SEMUA
    YG SI BANGANG EMO & EGO DI KOREK JUGA
    INI LAH MANUSIA BARUA PUNYA ANGKARA
    PENGKHIANAT BATUA BERAMBUS SEMUANYA...


    KIKIKIKIKI... LAM POSA NI YEOPPPP SETAN.KENA RANTAI KATANYAAA... TAPI EGO DAN EMO TEBAL SUNGGUH YEOOPPP OOIII.... YEOPPP BABAWAK LA MANDI KAT SUNHAI KUALE TU YEOPP SEJUKKAN BADAN TUU..... ASYIK NAK TERBAKOOO AJER...



    KIKIKIKI... BERAMBUSSSS BARUA DAP@SPORK..

    INI KALI YEOPPP...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woii...yeoppp...zai zai zai zai..

      Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...



      Delete
  25. ph adalah golongan yang sesat.mereka adalah golongan yang melampaui batas.mereka sewenangnya2 mghina golongan agama.kerana terlalu taksub mereka lgsung tiada persaan takut.Mmg benar ada segelintir pemimpin pas yang salah.Dari dulu ramai ustaz dan golongan agama yang ikhlas berjuang dan berdakwah bersama pas.Golongan yang akhlak yang rendah mmg tak layak memerintah negara.moga puak yang sesat dan jahat ini takkan menang dalam pru kerana mereka juga golongan yang jahat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg salah bapak pemimpin pas bro...nak bagi perompak umno menang pru...otak ko tak boleh pikir?...

      Delete
    2. kau tak salahkan bapak perompak.otak kau bongok sgelintir pemimpin dan presiden aja.kau tu dah mampus akal dah tkde

      Delete
    3. Saoe kata rak salahkan bapak prompakm?...ph nak tangkap perompak selepas pru...oas nak pertahankan perompak...mao kasi umno menang ngook..
      ..

      Delete
    4. betul ke ph nak tangkap.org bodoh kene tipu hidup2.dalam ph ada juga penyamun.bukan baik sangat dalam ph.bercakaran sepanjang masa mana ada masa nak tangkap perompak

      Delete
    5. Ko yg bodooh...sape2 menyamun kalo ph menang akan dihukum....kalo ade yg menymun dlm ph sekarang kenapa polis ato sprm tak tangkap pon?...

      Delete
    6. Najib menyamun...ko dan pas bisu tak desak pon tangkap najib..ph dah repot polis..

      Delete
    7. Laporan PAC 28 billion wang 1mdb lesap tak dapat dikesan mp2 pas dan presiden pas bisu...

      Delete
    8. kkiki.org bodoh senang aja ditipu pemimpin.Tun M pasti pernah buat salah ada kene tangkap.Tak payah nak kelentong penyamun puak sendiri tak tangkap.

      Delete
    9. Kenapa sprm dan polis tak tangkap?...tun madey bukan ade kuasa nak halang...kes balak dikelantan senyap jer...

      Delete
    10. mana tahu.kau kene tanya org politik.knp ramai org politik terlepas macamtu aja.baik pembangkang bn lagilah

      Delete
    11. sprm ato polis tak tangkap sebab tak dejes...pembangkang bukan ade kuada....sprm ato polis tak takut oembangkang...kenape ko bidis sangat..

      Delete
    12. hbistu kau cerdik.kau kene tanya org politik mcmna diorang hapuskan bukti.kau pergi lapor dekat sprm kes pembang dulu.lepas tu baru krjaan

      Delete
    13. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete



  26. The DAP-led Pakatan Harapan is pushing very hard to send the Raja-raja Melayu a message that their days are numbered and that there is a strong possibility the monarchy would be abolished in favour of a republic.

    After the 2014 Constitutional Crisis regarding the post of the Selangor Menteri Besar where the DAP-led Pakatan Harapan told HRH the Sultan of Selangor that the politicians and not the Sultan decides on who should become the Menteri Besar, things are heating up again in this new round of Constitutional Crisis.


    Ramkarpal insists that Malaysia is a secular country, which means the Raja-raja Melayu cannot be the head of Islam in their respective states

    DAP’s MP for Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh, said since Malaya was created his party has ‘jealously protected the interpretation of the Federal Constitution’, which is not possible since DAP was created in 1965 while Malaya gained independence eight years before that in 1957.

    Anyway, Malaysia is not a secular country, as the DAP-led Pakatan Harapan keeps insisting, and nowhere in the Constitution does it say so. What it does say in the Constitution is that Malaysia is a Constitutional Monarchy with Islam as the religion of the Federation and the Raja-raja Melayu as the head of Islam in their respective states.

    It is not that these DAP-led Pakatan Harapan leaders do not know this. They do know but they are hoping that Malaysians do not know this so they lie and hope Malaysians are stupid enough to swallow this lie.

    The DAP-led Pakatan Harapan should not be delusional into thinking that the Raja-raja Melayu are not monitoring this new challenge to the monarchy. The DAP-led Pakatan Harapan can push the Raja-raja Melayu if they want to but it is not going to be like in the 1980s when the Raja-raja Melayu backed down and allowed Tun Dr Mahathir Mohamad to get away with it.

    Since Pakatan Harapan was created in 2015, DAP had been pressuring Selangor Menteri Besar Azmin Ali to sack the three PAS Exco members from the Selangor State Assembly. Azmin tried playing Taichi as much as he could but finally HRH the Sultan had to step in and issue a press statement on 25th May 2017


    Just a week ago HRH the Sultan put DAP in its place. The Sultan’s message to DAP is that His Highness, and not a bunch of Chinamen, decide on whether the three PAS Exco members should be retained or should be sacked.

    But DAP was not about to let it go. So Ramkarpal came out with his statement on Malaysia being a secular country and not a Constitutional Monarchy with Islam as the religion of the Federation and the Raja-raja Melayu as head of Islam in their respective states. This is a direct challenge to the Raja-raja Melayu and to their powers and authority.

    PKR said it is not going to lose any sleep just because HRH the Sultan of Selangor is upset with Sivarasa. In short, PKR is telling the Sultan to go screw himself. As far as PKR is concerned Sivarasa has every right to deliver a sermon to Muslims in a Selangor mosque.



    Even Hadi cannot give a talk in a Selangor mosque and in 2000 he almost got arrested when he did

    Even the PAS President, Abdul Hadi Awang, is not allowed to give a talk or deliver a sermon in a mosque in Selangor. In 2000, the Selangor government almost arrested Hadi when he gave a talk in a Selangor mosque and since the last 17 years Hadi has not given a talk in any mosque in Selangor. And mind you, Hadi is the number two in the International Union of Muslim Scholars, which is based in Qatar with Yusuf al-Qaradawi as its President.

    Yes, the number two to Yusuf al-Qaradawi, Abdul Hadi Awang, cannot give a talk in a Selangor mosque but PKR says Sivarasa can. That places Sivarasa far higher than Yusuf al-Qaradawi and Abdul Hadi Awang on the international Islamic stage.

    By the way, the committee members of that Selangor mosque that invited Sivarasa to deliver his sermon are members of the DAP-led Pakatan Harapan. So that explains how and why it happened.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak usah mengada ngada...pakatan harapan bukan di pimpin oleh DAP..rekalag citer nak hapus raja2 nelayu...senang ke nak pinda perlembagaan berkait raha2 melayu dan agama islam?...akai tarak...
      Sivarasa sampaikan bantuan jer kpd masjid...
      ...

      Delete
    2. alahai mcm org ramai bodoh sgt.tak tahu siapa yang paling berkuasa dalam ph.

      Delete
    3. Orang bodoh je ngaku tahu dap berkuasa...kuasa ape yg dap ade ?

      Delete
    4. tak payah kau nak kelentong lg.org bodoh macam kau taktahu dan berpura2 tak tahu

      Delete
    5. Jawab ker ape kuasa yg dap ade ngook..

      Delete
    6. Macai bongok pandai buat teori jer...bukti yileks...

      Delete
    7. malas nak jawab.org mcm kau dah buta hati dan fikiran.sbbtu dah tak boleh berfikir

      Delete
    8. Ko nemang tak de bukti pon sebab tu ko tak boleh jawab...ko mereka citer saje ato buat fitnah...otang bodooh suke merapooo..

      Delete
    9. kiki.biarlah kau dgn kebodohan kau

      Delete
  27. ...murka tak tentu pasal satu hal jugak kn elok selidik dulu pengadu baru buat kenyataan...datang dengan tujuan baik tak cemar pun kesucian islam...malu bila orang bukan islam tengok macamni punya susah pengurusan masjid sampai nak masuk masjid hulur derma dan berucap pun dianggap isu cemar kesucian masjid dan islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau bgthu sultan sel.sultan sel yang dukacita.

      Delete
    2. Ade barua dah putar citer kpd tuanku sultan..

      Delete
    3. sultan sel lemah sgat nk percaya bulat2 pada barua.

      Delete
    4. Bila taksub pada kaum dan bangsa lebih drp islam ini la hasilnya...apa non muslim buat walau baik tetap salah di mata

      Delete
    5. bila dh taksub dgn puak sendiri benda yang salah tetap nk ditegakkan lagi.

      Delete
    6. Mcm kes najib merompak 1 mdb tapi macai tetap tegakkan najib.
      .

      Delete
    7. mcm anuar mekawat mereka terap pertahankan anuar

      Delete
    8. Sebab dia liwat jubok ko...jubok sefool yg muda dan kuat dengan senang anwar boleh liwat...jubok ko ape payahnye...hik3...

      Delete
    9. tu aja ke.kalau masa tu tak paksa liwat tetap berlaku cuma diputarkan cerita paksa mcmna kau terap pertahankan juga.

      Delete
    10. Kalo liwat tanpa paksa kenapa sorang dihukum?..kali dah reka bukti...

      Delete
    11. malas aku nk jawab kau ttp pertahan juga.kalau tkde bukti mcmbna mhkamah dh buktikan.kau tanya hakim

      Delete
  28. hentikan lah menyokong pas ni.

    pas dah rosak. islam pas hanya pada nama saja, itupun ejaan yg betul adalah PIS.

    pas menjadikan dap belasahan dgn harapan pas Nampak lebih islam dan perjuangkan islam. ibarat org mabuk yg ajak org lain nk gaduh sedangkan org buat tk kisah je. mabuk marah org sorang2.

    tinggalkan lah ketaksuban dalam pas. itu fikrah khawarij.

    tolak lah presdien pas tu. dia doktrin syiah dan dialah BAPA PENGHANCUR PAS.

    sokonglah amanah dan PH, selagi anda mengucap dan solat dan ikhlas menjadi islam, tkade sapa berhak mengatakan anda sudah keluar agama... kecuali org itulah yg akan kafir pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga kau dapat pahala kalau betul.kalau futnah semoga kau ditimpa malapetaka

      Delete
    2. Nemangdahbetul...ko nak tutup bangkai gajah...hik3..

      Delete
    3. takde bangkai nk tutup.kalau baguslah.

      Delete
  29. Saya lahir d kedah,
    Setakat yang saya tahu,markas PAS dibukit selambau dan sg pau pernah dijadikan masjid untuk solat jumaat walaupun dalam khariah itu telah ada masjid dan terletak berhampiran. Ahli pas "melanggar khariah" untuk bersolat jumaat di markas mereka. Khutbah jumaat tidak ikut teks majlis agama islam negeri.
    Malah terdapat banyak lagi dikawasan lain.
    Alhamdulillah, permasalahan ini terjadi untuk seketika saja akhirnya umat islam kembali bersatu walaupun berlainan fahaman politik.
    Namun dukacitanya pemimpin yang menghasut ahli parti tetap buat bodah saja tanpa minta maaf kepada semua umat islam dimalaysia.
    Kemudian pemimpin ini berjuang untuk RUU355 dan sekali lagi mengeluar hukum bagi orang islam yang menentang.
    Sudah tentu sebahagian umat islam akan memandang sinis kepada pemimpin seperti ini. Akhirnya bila pemimpin ini dijauhi dan hadir pihak-pihak yang menekankan islam yang sebenar, maka pemimpin ini sudah mula merasai kehilangan pengaruh lalu menghalang madjid diguanakan untuk berpolitik. Dah mulai takut dengan bayang sendiri.

    ReplyDelete
  30. MULUT MANIS PAN AMANAH PKR DAN BUNGA
    BERGEGAR SLOGAN ISLAMIK DULU BERGEMA
    PLURALIST LGBT GAY JUGA DI JAJA AKHIRNYA
    JGN LUPA AJARAN SYIAH JUGA DIBAWANYA..

    SEJAK ISU PROTON DAH SELASAI SUDAH
    MAMAK KUTTY AKHITNYA MEMBISU MCM BATU
    NANGIS PUN NNPK MACAM HARAMJADAH
    KAN KER BAGUS PERANGAI MACAM TU...KIKIKI


    BERAMBUS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mampoos ler ko mat singapork meroyan..kkikikk

      Delete
    2. Woiii...yeop singa+pork...

      Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete
  31. Disebalik twisting and turning, Winding and spinning, copying and pastings...

    Apakah terjemahan terbaik bagi sifat2 berikut.
    1. Religious Extremist
    2. Religious Bigot
    3. Religious Fascism

    Minta ulas sikit juga,

    Apakah memjauhkan Non muslim dari masok masjid juga boleh jadi sebahagian usaha dakwah utk mendekatkan mereka?

    Apakah dari trend kini, Melayu Islam sudah pilih watak keras Taliban atau IS?
    Apakah Islam itu Inclusive atau Exclusive?
    Apakah islam itu lemah sehingga perlukan pejuang ug keras utk mempertahankannya?

    Apakah sudah ada pejuang lantikan diri atau kumpulan yg rasakan obligasi utk tegakkan Islam itu sendiri?
    Apakah bukan Islam itu sememangnya Akhbar sendirinya?

    Harap ulas,tanpa pulas,

    Ikhlas, t.kasih
    Tun Fan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita boleh bagi pendapat tp kalau berkaitan islam berhati2.kalau betul tkde masalah kalau tak betul macamana.Perjuangan keras mcmna sekadar menegur biasa bukan sampai berperang atau berbunuh2han.knp perlu dipandang jahat bila org islam menegur bukan islam.Keras sangat teguran tersebut.

      Delete
    2. jangan sampai kita mghina agama sendiri semata2 politik.Berbeza pendapat perkara biasa knp hingga melebalkan islam pelampau.

      Delete
    3. Mi dah salah faham..ayat mana hina agama islam?...yg melampau penganut...

      Delete
    4. tak payah kau nk tegakkan benang yang basah.sebab semata2 org pas tegur bukan islam dap kau anggap tu perbuatan hina,jahat.org mcm kau serba perkara nak dipolitikkan mampus kau

      Delete
    5. 14.15...kalo tegor membetuikan yg silap tak de masaalah...tapi menegur yg bukan silap seperti tak boleh non muslim makan bersama muslim buke pise...perkara yg tak salah plak ditegur dengan bertempik ditepi jalan...

      Delete
    6. kau tu apa saja yang dap buat semua tak salah.puak dungu kau aja yang betul org lain semua salah

      Delete

    7. Gerakkan tin milo.....gaduh, gaduh juga....tapi derma jangan lupa yaa...

      Derma untuk saman sarawak report dulu macamana yaa...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...