Saturday, 4 March 2017

MENANG 2,000 UNDI PUN ADA HATI NAK CABAR TUN MAHATHIR...


Rasanya ini sudah kali kedua Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Nazri Aziz melontarkan cabaran kepada Tun Mahathir untuk berdepan dengannya di Padang Rengas dalam pilihanraya umum akan datang.


Cabaran kali kedua ini dilontarkan berikutan Tun Mahathir akan turun berceramah di Padang Rengas, hujung bulan ini.


Sekiranya bukan Tun Mahathir, Nazri juga dilaporkan mencabar Muhyiddin Yassin untuk berdepan dengannya susulan Presiden Bersatu itu akan turut datang ke Padang Rengas selang dua hari daripada kedatangan Tun Mahathir.


Muhyiddin akan menghadiri satu program di Padang Rengas pada 23 Mac, diikuti Tun Mahathir pada 25 Mac.

Tentunya ramai yang tergelak dan senyum sinis dengan cabaran Nazri itu kerana dalam pilihanraya 2013 lalu beliau hanya mampu menang dengan majoriti 2,230 undi saja.


Itu pun lawannya ketika itu seorang yang tidaklah seorang yang cukup dikenali ramai iaitu Meor Ahmad Isharra Ishak.


Bayangkan jika dalam pilihanraya akan datang lawannya adalah seorang lebih terkenal atau bertaraf nasional.


Agak-agaknya nak gebang besar mencabar orang lain...lainlah kalau menang dengan majoriti 20,000 undi.


Maka, untuk PRU 14 akan datang, di samping UMNO dan BN makin terbeban dengan skandal 1MDB dan kemasukan wang RM2,600 juta dalam akaun Najib Razak, dengan dua tiga kali Tun Mahathir dan Muhyiddin datang ke Padang Rengas saja sudah memadai untuk mengoyak-rabakkan kedudukan Nazri.


Tidak perlu Tun Mahathir atau Muhyiddin menyahut cabaran bertanding di Padang Rengas kerana mereka bukan sekadar untuk mengalahkan Nazri sebagai Ahli Parlimen, tetapi lebih penting ialah untuk menumbangkan UMNO dan BN.


Jika UMNO dan BN dapat ditumbangkan, bukan saja Nazri akan kalah sama, malah kalau  beliau menang sekali pun, kecundanglah segala nikmat kehidupannya selama ini.


Dalam masa yang sama, jika Nazri benar-benar hebat atau anak jantan sepertimana yang selalu disebutnya, beliau sepatutnya bukan sekadar mencabar Tun Mahathir atau Muhyiddin berlawan dengannya di Padang Rengas, bahkan juga mesti berani berhadapan dengan kedua-dua pemimpin Bersatu itu sama ada di Kedah, Johor atau kawasan yang berkecuali.


Itu barulah benar-benar anak jantan!! (Shahbudin 04/03/2017).

112 comments:

  1. Dua dua tak payah cakap besar...

    Tunggu ajerlah PRU 14 nanti

    Strategi dan kuasa Allah yg menentukan siapa yg menang..

    Budin....tak ada isu lain ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan cakap bodoh le Mamat. Kau cakap lain le, ngapa cakap tunggur Pru14 sje?

      Hah, takda benda nak cakap untuk pertahankan si foot-in-the mouth bloke? Dia takda benda yang bagus nak di cakap?

      Atau Najib bos yang dia nak pertahankan macam gengster? Tak dengor orang panggil dia night club bouncer?

      Delete
    2. Ini B...Mak Yeh 21:57 ada berani kah nak cepat Pru14? Mo1 pun sedang cari lubang cacing nak masuk tak mahu tengok pru14...kamu ini siapa?, pencacai angkat tahi? Nak cakap besar, makan tahi dedak banyak banyak ye?

      Delete
    3. Cai 2157 terlebih dedak bijan campur air semah badak..tu yg bodoh melantun lantun ni

      Delete
  2. http://mymassa.blogspot.my/2017/03/7-sebab-raja-salman-melawat-malaysia.html?m=1

    link atas krnapa barua barua Singapork spt tun mamak datang memfitnah forest city...
    link atas cukup membuatkan telo mamak goyang kencang berdesup masuk lam jubo mamak..

    Jom lah Ini Kalilah


    UBAH DAN SIMEN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap sgt pm najib saman wsj dan tun m utk bersih maruahnya. Baru kita tau sapa yg teloq goyang... Kat luar dah jalan kes 1mdb.. Malaysia masih diam...

      Delete
    2. Tgh tunggu jugak saman Muhyiddin
      Najib bukan tak nak saman....kes yg kat luar pun tak selesai selasai.....mungkin tak akan selesai kot....sebab mereka ni bukan nak cari kebenaran tapi nak create bukti palsu...

      Lagipun, kalau ikut undang2, tak ada sesiapa yg boleh disalahkan sebab kes masih dalam siasatan....

      Kes siasatan pun hanya sekadar gimik...sampai sekarang tak kemana...

      Delete
    3. si UBAH DAN SIMEN,

      Kalau lah kena ubah kpd PPBM dan barisan pembangkang sekarang di PRU14, telo itu masuk ke jubo Jibo.

      Kalau kau simen telo tu di situ, kau kena laknatullah dek Kak Roz sampai ko mati.

      Jangan selalu cakap nak simen, Dol. Nanti ko kena sondol.

      Delete
    4. Kau burukkan Najib dan BN tu satu hal...

      Tapi pembangkang sekarang ni pun satu hal jugak...Tak ada kesatuan. Kenapa PPBM tak massuk pakatan harapan???

      Struktur pembangknag sekarang ni pun tak jelas, samar samar, siapa yg sebenarnya memimpin pun tak tahu, masing2 memperguna masing2. DAP kata dia terpaksa terima Mahathir dan parti cap bunya nya....apa ni???

      Adakah kpd pembangknag macam ni kita nak gadaikan masa depan negara???

      BN/UMNO still the best...biarpun ada byk lagi yg perlu ditambahbaik...insya Allah, BN akan menang bergaya sebab bila ada 3 penjuru pertandingan, BN akan menang...

      Delete
    5. Tak usah cakap pasal barisan Pembangkang le, mamat,

      Barisan UMNO/BN lagi dah lama berterabur. MCA, MIC dll asyik dok hentam UMNO pasal Hudud, kerusi bertanding dll. Nak ngurat PAS tapi di tempelak dek pempin bawahan Hadi.

      Delete
    6. Bn menang? Mimpi la..selangor memang tak kn bg bn menang..dpt air free..sampah kutip hampir setiap hari..ph still da best

      Delete
    7. Apa punya giler babi nya nih.. Jom ubah PM dan simen kan BN.. Ini Kali lah.. Salam ya salam. Kihkihkih..

      Delete
    8. Mamat dedak 22.21,
      Apa kebenda kes luar tak selesai, tak jauh pun dekat singapore bicara makamah dah nak habis 5 orang dah masuk jail dan kenyataan dlm makamah oleh seorang pengurus kanan mengesahkan dana 1MDB sebahagian nya bernilai 600 juta USD masuk malaysia kedalam akaun najib disebut terang terang kau saja buta tuli bersama pengampu najib buat pekak. Malang nya dlm malaysia secara mungkar dunia pihak berkuasa malaysia buat bodo diam tak ambil tindakan mau pun nak ulas..bodo piang.

      Delete
  3. Budin....Nak muntahlah...kalau tak habis habis nak naikkkan Madey yg dah expired.

    Bukannya dia nak jadi pemimpin pun...

    Tak ada ke calon pembnagknag yg berwibawa yg nak diketengahkan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najibullshit Kasi ko makan dodak campur taik makbadak kan ...

      Delete
    2. hehehe....itulah kalau hari hari baca info fitnah, iulah jadinyer....hati tu jadi hitam dan tertutup kepada kebenaran..

      Modalnya....hari hari tulis "makan dedak"

      Delete
    3. 21.59,

      Isu yg dibawa oleh tuan blogger adlh bkenaan dgn cabaran nazri thadap tun mahathir..

      Maka, sudah semestinya isu yg dikupas mestilah berkaitan dgn tun dan nazri sahaja...!

      Tak mungkin tuan blogger nk ulas isu tsebut dgn mengetengahkan atau mengaitkan dgn mana2 pemimpin pembangkang yg lain kan..!

      Itu lari tajuk namanya..! Atau ulasan yg bodoh..!

      Jadi, apa yg ko (21.59) ulas dan komen nie.. Nmpak sgt jelas menunjukkan sifat BANGANG yg ko ada..!

      Najib dh pesan.. Jangan jadi BANGANG..!!!

      Mungkin ko adalah salah satu cybertrooper yg najib maksudkan kot..

      Hehehe..

      Delete
    4. 22.24

      Modal ko pula hari hari kata..

      "berita itu fitnah"

      "isu itu fitnah"

      "info itu fitnah"

      Supaya senang tutup kes kan..???!

      Hehehe..

      Delete
    5. anon 22:49

      Sedap mulut kata org lain bangang...
      Kau tak faham maksud....tu masalah kau yg tak cerdik..

      Motif Budin ialah ...nak angkat Madey. So, kalau ada org perlekeh madey, dia marah. Sebab tu Budin hentam Nazri...

      Motif Buidn satu ajer!!! Dia nak angkat madey. madey is a good leader. madey is bla, bla, bla.....

      Ada faham!!!....

      Delete
    6. Tm tak kata dia tanding le mangkok,,si bayat tu yg cabar Tm,,,Nnti klu orang x sahut cabaran korang kata x ada telor pulak,,,dasar ckp x srpa bikin
      Kurrr,,kurrrr,,,

      Delete
    7. anon 22:55

      Memang fitnah sebab kamu dapat info pun dari akhbar asing...
      Cara penulisan berita ditulis sebegitu rupa sehingga nampak seolah olah Najib , 1MDB bersalah....

      Semua tu telah dijelaskan. tapi masalah kamu ialah kamu hanya membaca info dari blog pemfitnah....so macam mana nak dpt kebenaran.

      Itulah cara media barat menjatuhkan seseorang pemimpin...

      Ornga amerika pun tak percaya berita CNN, New york time, WSJ etc....yg kau terima bulat bulat apa hal??

      For your information, semua info yg ada didlam blog pefitnah didapati dari media asing...

      Delete
    8. 2302,

      Kamu bukan bangang. Kamu buntu fikiran. Mengata "Ornga amerika pun tak percaya berita CNN, New york time, WSJ etc" itu memang otak udang.

      Pulak kamu kata "semua info yg ada didlam blog pefitnah didapati dari media asing...". Bertambah buntu le pemikiran kamu. Dah sampai tahap bongol dan benak. Sebab kamu makan banyak sangat dedak.

      Delete
    9. 23.02,

      22.55 tak ada ckp lgsung atau komen apa2 pun pasal 1mdb atau mengulas atau mencedok info dari mana2 media barat seperti yg ko ulas tue..

      Nampak sgt ko nie jelas suka membuat ulasan panjang dan andaian sendiri..!!!!

      Itu pun dh jadi fitnah tue..

      # mengata org.. Dia yg lebih..

      Hehehehe..

      Delete
    10. 2249,

      Yang Najib dh pesan.. Jangan jadi BANGANG tu ia lah kpd blogger macam kamu, yang tak mahu cari fakta dan hujah yang boleh di terima rakyat bagi menyokong dia.

      Yang dia kata sabenar nya ia lah orang mcm kamu itu "bangang hamjadah".

      Apa nak buat, bos kamu sendiri yang cakap.

      Delete
    11. Komen aku di 2349 di tujukan kpd si mamat 2159

      Delete
    12. Apesal la bodoh sangat pengomen jibon aka semah badak ni..kalau si jibby tu takut.. Apesal dia bubarkn taskforce 1mdb? Nape pecat zeti, peguam negara? Nape tukarkan pegawai penyiasat sprm..cer jawap..otak da penuh ngan taek low

      Delete
    13. Bn selangor ada jamal jamban bolih jadi calun mb..hihi..amit amit..dia jadi mb bolih mandi n berak tepi jalan or sediakn van jenazah untuk bawak orang gi kerja..bestnye kan.

      Delete
    14. Jamal tongkol ni rare species..dia sorang ja bolih pkai tuala ke hulu ke hilir..ko hado?

      Delete
    15. 2302 habis Nak percaya berita tv3suku Dan Utusan Dan sedodon? Apalah punya komen... Keluar dr tempurong tu... Kasian

      Delete
    16. aku rasa mamat ni dpt brim

      Delete
    17. .
      .

      6 12

      Dia dapat BR1M 10x sebab pakai 10 nama.

      PRU dia mengundi 10 x ....satu kat tempat yang betul, 5 kat kawasan Pekan dan 4 lagi kat kawasan Padang Rengas..

      Delete
    18. BN barang naik.. Bila naik.. Baru naik.. Banyak naik.. Apa punya gila babi nya BN nih jom ubah PM dan simen kan BN.. Ini Kali lah .salam ya salam kihkihkih..

      Delete
  4. Rasa tercabar dgn reputasi tun m

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tercabar....sebab dia ni memang penipu DAN perompak juga...Kalau tidak, masakan DAP dan PKR dulu label dia MAHAFIRAUN, MAHAZALIM, DIKTATOR, AMAL KRONISMA ETC....

      Delete
    2. PAU da brapa lama xde pemilihan ?
      Asik tunda aje ..
      Ini contoh Demokrasi ka dictatorship ?

      Delete
    3. najib tak kisah pada parti pembangkang. sebaliknya dia amat takut dengan tunM sorang. pemikiran dan pengaruh tunM ternyata jauh lebih bijak dari apa yang dia ada sekarang.

      Delete
  5. Cakap saudara itu betul segala gala ditentukan oleh Allah Ta'ala. Lagi satu ini rumah orang suka dia lah nak buat apa tak payah nasihat. Tak suka tak payah berkunjung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marah nampak.....sekadar nasihat!!

      Nak angkat orang pun biarlah berpada....Track record Mahathir memang bagus (Tapi itu yg kita nampak)...Rupanya, yang kita tak nampak lagi banyak yg tak baik....

      Yelah...dulu tak ada internet. Dia kan diktator, kawal semua media cetak dan elektronik, siapa melawan akan dimasukkan bawah ISA, etc....

      Sebab tu nak bercakap tentang integriti, nak selamatkan Mlaaysia lah konon, rasanya elok tak payah jadi manusia hipokrit!!!

      Delete
    2. Mamat 22:28, tak payah nak tunjuk baik disinilah.
      Kami dah tahu kamu pencuri.
      Kumpulan pencuri nak ajar orangnjangan mencuri....dunia..dunia...

      Delete
    3. 2228,

      Yang kata tak baik tu puak korang. Mengata diktator dsb nya, tapi kau tak tak sedor Najib pun dah begitu - buang DG lama dengan serta merta tanpa notis dan sebab munasabah, pakai "tangan ghaib" tukarkan pegawai2 tinggi PDRM dan SPRM yang menyiasat RM2.6 billion, blok news media, amaran itu ini, dan lain2 lagi.

      Seleweng 1MDB dan songlap berbilion apa yang DoJ kata "misappropriation of 1MDB funds and money laundering" itu lebih teruk dari "hipokrit, Mamat.

      Itu tabiat Bugis Lanun.

      Delete
    4. 22.28. . 2.6 billion tu pk arab bg ke? Ke songlap duit rakyat.. Xde pun raja salman ngaku aritu

      Delete
  6. Apa la si nazri ni nak cabar tun bertanding..akai mana? tun dah tak nak bertanding dah...kalo dia nak jadi adun ke mp ker, wat pe dia lepaskan jawatan presiden dan pm dia dulu...toksahlah cakap sesuatu yg menunjukkan ketidakbijakan kamu tu...lawyer apa cenggini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak...sebab tu Nazri suruh dia duduk umah ajer dari buat kacau...Time dia dah over. Bagi lah pulak org lain memimpin...

      Sebab tak mahu duduk umah tu lah , Nazri cabar dia...

      Tak kan kena cabar macam tu pun dah nak marah??? Klau macam tu elok dok umah ajer...

      Kesian Mahathir...Dia duk kata nak selamatkan Malaysia konon....Tapi itulah yg diperjuangkan oleh LKS dan Anwar Ibrahim dulu yg nak selamatkan Malaysia jugak. Tapi apa yg Madey buat??? Dia turun jadi PM ke???

      So, najib hanya ikut apa madey buat dulu.

      Dulu pun LKS kata Malaysia akan bangkrap sebab negara hilang lebih 200 Billion ringgit semenjak madey jadi PM...

      Delete
    2. Ooooo, kamu cakap "najib hanya ikut apa madey buat dulu"?

      Cakap kamu bodoh, kamu marah. Seleweng 1MDB dan songlap RM2.6 bilion masuk akaun sendiri dll itu bos kamu saja yang buat.

      Delete
    3. 2334.. Salah tu semah nyopping pkai duit tabungan..duit 2.6 billion tu jatuh dari langit..itu lojik pendedak jibby

      Delete
    4. 22:35, Kalo betul le najib ikut apa yg tun buat dulu...nape tak ikut aje mcm tun letak jawatan presiden dan pm..ada beranikah..1mdb punya dokumen pun diosakannya, apahal? Takut nak dedahkan ker..

      Delete
  7. Bukan main bagus si Budin bercakap. Tak kasar, tapi sarcastic, menyindir bukan main lagi.

    Pedas bukan main mendengar nya. Merah pada si Nazri dengor kalau di cakap di depan dia.

    Tapi tak payah cabar dia. Tak payah layan cabaran dia. Cakap mcm gengster, tak guna di layan.

    Tapi aku suka sekali bila si Budin kata "kalau menang 20,000, lain le." Mak oi, kalau dia ada otak, kalau dia ada air muka, satu malam tak tidur bila kena sindir mcm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah byk komen saudara...

      Kalau madey nak bertanding , masuklah bertanding dlm PRU 14 nanti...lawan dgn Nazri..

      Tak payahlah nak cabar Nazri bertanding tempat lain pulak...dah bongok sgt pulak cadangan ni.

      Nanti apa kata suruh LGE atau LKS atau Azmin ali, Mukhriz, muhyiddin bertanding di kelantan dan terengganu pulak....Nak tak mereka ni???

      Delete
    2. Aku tau kamu takda maruah, kurang otak, tak akan rasa malu.

      Itu pasal orang cakap lian, kamu cakap lain.

      Carry on le begitu. Mangkin meluat pembaca kpd Najib sebab orang mcm kamu.

      Yang Najib kata di kempen PRU13 orang macam kamau itu "bangang, hamjadah". Sebab tak mahu cari fakta dan hujah bagi membantu naikkan imej dia yang dah merudum.

      Delete
    3. 2241.. Jibbon lagi bongok..bandingkn harga kangkung dgn minyak..otak da oenuh ngan taek low

      Delete
  8. 22:08,

    Dia lambat saman SR, WSJ, NYT dan DoJ pun tak mengapa. Sebab DoJ dah saman ank tiri dia - nak sitar asset berkaitan "misappropriation of 1MDB funds and money laundering", kata DoJ.

    Dulu si Najib dan si anak tiri diam aje bila DoJ umumkan ambil tindakan mahkamah. Tapi 1-2 minggu lalu si anak tiri dia fail dokumen nak lawan DoJ. Hah berterabur keadaan, aku rasa. Kot sebab dia tak boleh harap pertolongan "kawan golof" nya Donald Trump. Calon AG si Donald pun dah gigl lutut sebab membohong masa conformation hearing nya dia Senate, sekarang recuse / tarik diri dari siasatan pengaruh Russia di masa PRU Presiden yang lalu.

    Bila bicara nanti, kita boleh harap identiti MO1 timbul dengan nyata. Dan nyata juga bahawa MO1 sendiri yang meng-Tok Dalangkan "misappropriation of 1MDB funds and money laundering" itu.

    Mungkin akibat bicara itu criminal proceedings akan menyusul, dan termasuk ke atas MO1 sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin DoJ akan dakwa Najib. Pernah depa buat kpd bekas Perdana Menteri Ukraine di atas tuduhan "misappropriation of state funds and money laundering in US". Jumlah nya ha nya berpuluh juta US dollars sahaja. Masakan kes 1MDB melibatkan banyak ratus juta US dollars.

      The Yale Law Journal

      Matthew J. Spence
      114 Yale L.J. 1185 (2005)

      On June 3, 2004, a jury in a San Francisco federal court convicted former Ukrainian Prime Minister Pavel Lazarenko of twenty-nine counts of money laundering, wire fraud, interstate transportation of stolen property (ITSP), and conspiracy.

      The jury found that Lazarenko stole tens of millions of dollars from the Ukrainian people, which he then concealed in U.S. banks. For only the second time in history, a foreign head of government had been successfully prosecuted in the United States.

      A leader of a foreign country was convicted in a U.S. court in part for breaking his own country's laws. The U.S. offenses with which Lazarenko was charged criminalize transactions involving money obtained from an underlying illegal act. While these underlying criminal activities typically occur within the United States, Lazarenko stole property and committed extortion within Ukraine. Nevertheless, the district court instructed the jury that it could find him guilty of violating U.S. laws against money laundering, wire fraud, ITSP, and conspiracy if it found that his activities in Ukraine violated Ukrainian law.

      Delete
    2. Anon 22:50

      kamu tak faham apa yg berlaku la....

      Kalau anak tiri najib kena saman pun, apa kena mengena dgn najib dan 1MDB?

      1MDB fund dikatakan hilang dan digunakan dlm money laundering...Tapi 1MDB kata, tak ada duit/fund yg hilang. DOJ kata, kalau betul berlaku, wang/asset yg dirampas akan dipulagkan semula kepada 1MDB. Pelik...1MDB kata tak ada duit yg hilang...

      Yg buat allegation kpd DOJ ialah 2 rakyat Malysia yang telah pun manarik balik saman...

      1MDB hanya berurusan dgn IPIC (abu dhabi). Tapi kalau ada duit yg 1 MDB bagi kpd IPIC yg kebetulan ada berurusan dgn ank tiri Najib, maka duit itu adalah urusan antara mereka. 1 MDB tak boleh dilibatkan...

      Cntoh: aku bagi kau duit 1 juta. lepas tu kau guna duit tu untuk money laundering. Siapa yg salah??? tentulah kau sebab duit tu dah jadi milik dan hak kau , terpulang kpd kau macam mana nak gunakan....

      Tapi bila berita asing tulis, dia akan tulis seolah olah, 1MDB yg bagi duit tu untuk money laundering..

      1MDB dh berulang kali dia tak ada apa apa urusna dgn syraikat lain dan tak ada aset/wang di US

      Delete
    3. Ramainya kera malam ini. Tuan dia suruh pi panjat kelapa sebab tak kan nak beri makan pervuma tiap hari....

      Delete
    4. 2315,

      Lagi sekali aku cakap - kata kamu bodoh, kamu marah. Tapi ngapa asyik nunjuk kamu bodoh.

      DoJ nak sita asset berkaitan "misappropriation of 1mdb funds and money laundering", MO1 di sebut 16 kali di dokumen 134 ms DoJ kemukakan ke mahkamah tu takda kena mengena dengan Najib?

      Kau ingat MO1 tu siapa? Monkey No 1?

      Ooooo berita asing tulis pasal "misappropriation of 1MDB funds and money laundering", sedunia dah tahu, kamu tak endahkan ye? Kamu sekolah mana dulu, Mat?

      Delete
    5. hehe ulasan yg paling bodoh aku pernah baca selama hidup. bangang nyer deni .. hehe .. kesian.

      Delete
    6. 2315.. Agak agak ler bangang..sejak bila plak 1mdb tu untung? Ada ke buat jln or sekolah percuma? Apa agaknye fungsi 1mdb selain masuk poket jibby n semah badak

      Delete
    7. 2315 telah buktikan fakta bahawa:
      Genius has it's limits. Idiocy has NONE!!
      Harus2 tak faham.tapi takoa usaha lagi, tapi ingat.
      Kalau hujah tak betul diulang, hujah itu TRTAP tak betul. Setidak2 nya, cuba kurangkan kebodohan tu..kesian mak kamu. Masa lahir ko normal lagi.

      Delete
    8. Bro 0005..si 2315 tu dah terlebih dedak campur air semah badak..sebab tu x leh pikir lojik..2.6 billion tu dari mane pun still xleh jawap..xde pun king salman ngaku dia bagi..atau duit tu hasil tabungan semah sejak dari baby

      Delete
    9. 2315,

      Kamu percaya semua yang 1MDB kata ye?

      Kalau semua dia buat betul, mengapa rahsiakan laporan Ketua Audit negara ke atas akun 1MDB?

      Mesti ada tembelang, itu pasal di rahsiakan.

      Betul ke orang kata US7 bilion lesap dari akaun 1MDB?

      Ooooooops, silap tempat bertanya. Tentu lah kamu kata 1MDB kata akaun dia perfect 100% cantek dan kamu caya semua nya.

      Teruk le negara kalau majoriti rakyat macam kamu.

      Delete
    10. Lagi satu ape ek jasa 1 mdb ni? X nmpk pun highway free dari jb ke kangar oleh 1mdb..xde pun sekolah or bus percuma dari 1 mdb..at least selangor ada bus free..hihi..air free..1mdb tu untuk jibby n co jer

      Delete
    11. Biarlah aku bagi analogi yg mudah ko nak paham pendedak...mmg takde state nama najib tapi kalo org yang berfikir akan tahu itu najib..contoh org kata
      1.laki kak semah - najib
      2.mo1- najib
      3.pahlawan bugis-najib
      Bapak tiri riza, tak mungkin ko kan? Najib jugak...ko paham tak!!

      Delete
    12. Kenapa laporan audit 1MDb dirahsiakan???
      Ada sebabnya. Dah telah dijelaskan. Tak
      baca berita ke?

      PAC ada baca laporan audit tu...Kesimpulan nya ialah tak ada penyelewenagn dan salah guna dana....cuma tadbir urus yg lemah.
      Dr Tan seng Giaw - MP keping DAP yang kata...

      Ini pun kau tak tahu ke?? tak baca berita ke??

      Delete
    13. siapa yg kata MO1 tu Najib???

      DOJ pun pernah kata Najib tak teribat.

      Mungkin MO1 tu Jho Low kot!

      Nanti masa kempen PRU14 , semua akan terdedah...

      Najib memang pandai....Dia akan dedahkan apa yg sebenarnya berlaku masa kempen PRU 14 nanti...

      Masa tu pembangknag kena "check mate" dan tak ada isu yg nak di spin...

      hehehe

      Delete
    14. Cubalah tengok dan analisa kes 1MDB dari kaca mata lain pulak...masa tu kau akan tahu.

      Itupun kalau kamu benar benar nak cari kebenaran!!!

      Delete
    15. Mahathir dah tahu dah....Kes 1 MDB semakin complicated dan siasatan terlalu lama sebab tak ada bukti yg jelas....hanya byk bukti2 yg diadakan dan pendapat org2 yg nakal...
      Tindakan oleh Mahkahmah sinagapura pun tak cukup untuk meyalahkan 1MDB atau Najib. Sebab duit tu boleh ajer dislahgunakan oleh mereka yg diberi kepercayaan untuk mengurs wang 1MDB....

      So, kalau kes dalam siastan, kenapa 1MDB dan najib dipersalahkan??? Siapa yg jatuhkan hukmuman tu??

      Sebab madey nak kacau projek lain pula iaitu FOREST CITY....sebab dia dengki sgt projek mega yg boleh merangsang ekonomi negara...

      Delete
    16. 1mdb salah pasal duit banyak hilang, pelaburan banyak hutang..
      Najib salah pasal sain tak baca dokumen..itu aje..

      Delete
  9. wey budin! 2000 tu banyak tau. ingat nak dpt undi 2000 tu senang ke. pru lepas berapa ramai mp yang majoriti bawah 2000? rasanya dua2 tu memang jenis kuat cakap besar. jadi eloklah kalau kedua-duanya bertembung. rakyat padang rengas tentukan dan rakyat malaysia lihat kesudahannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau "safe seat ara", menang 2000 tu macam tahi gigi aje. Melainkan korang tak gosok gigi bertahun, tahi gigi tebal se inci, menang 2000 tu korang ingat menang besau.

      Delete
    2. 0005, Kalu di reverse bagi org Kubang Pasu yg trnyukan, kira awak ok juga la kan? Why not Nazro yg cabar, maka elok dia usul Kubang Pasu. Baru Gentle ...Ko mesti setuju, lempar gelas pun tak pecag, kem on man, buleh la?!

      Delete
  10. 23.15, sorry bro, nak tanya sikit hang baca pertuduhan dan perjalanan kes ni dari mana. Utusan meloya kah. Berceramok ulusan hang. Apa duit nak di pulangkan kepada 1mdb? Patut lah senang sungguh depa tipu malayu jenis hang. Get your fact straight before commenting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...tak faham rupamya kamu ni...

      Cubalah tengok dan analisa kes 1MDB dari kaca mata lain pulak...masa tu kau akan tahu.

      Itupun kalau kamu benar benar nak cari kebenaran!!!

      Delete
    2. DOJ kata kes kleptrokasi...kalau benar berlaku, duit yg diammbil kononnya dari 1MDB yg telah digunakan utk money laundering akan diplangkan semula kepada yg empunya iatu 1MDB...

      Sebab tu kes ni pelik....DOj kata ada duit hilang dari 1MDB yg diguna utk money laundering dan beli aset di US...Tapi 1MDB kata tak ada pun duit dia yg hilang.

      Kalau betul 1MDB bersalah, kemapa DOJ tak pernah datang atau mengubungi 1MDB untuk dapat maklumat....Siapa yg bagi malumat kepad DOJ???

      Nak tahu siapa??? kita sambung lagi kemudian

      Delete
    3. Yg doj nak dakwa tu riza ngan jho low le, apasal ko melalut nak depend 1mdb plak..belum masanya lagi lepas setel ngan diorg tu baru kes 1mdb terlibat atau tidak kita akan tahu...meroyan le ko ni..

      Delete
  11. Berdasarkan analisa saya bersama dengan Professor Sains Politik dari Hopkins University, cabaran yang dibuat oleh Dato Nazri adalah amat muhasabah dan boleh menang jika melawan Tun M. Adalah tidak mustahil jika Dato Nazri boleh mengalahkan Tun M di Padang Rengas. Sokongan rakyat twrhadap BN semakin hari semakin tinggi. Manakala, sokongan rakyat terhadap PPBM semakin hari semakin pudar disebabkan perpecahan sesama pembangkang seperti yang diberitakan dalam TV3, Utusan Malaysia dan Berita Haruan.

    Nukilan Ikhlas Alumni Newcastle University

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaaaaaaa si mamat newcastle universiti menganalisa bersama dengan Professor Sains Politik Hopkins Universiti ye?

      Nama dia Mat Jendol ye?

      Delete
    2. prof dedak pula mengatakan kepercayaan ahli bawahan umno kepada kejujuran najib untuk memimpin negara semakin merosot.
      apapun bergantung kepada populariti dan kekuatan calon yang bertanding, kalau calon bn sekadar orang spt nazri dan muka baru pasti bungkus.

      Delete
    3. Apa yg diperkatakan oleh profesor tersebut adalah benar belaka. Lihatlah di Johor. Ramai anak jati Johor menolak Tun M. Bahkan mereka tidak teragak-agak membuat laporan polis agar Tun M tidak dibenarkan masuk ke Johor. Di sini jelaslah PPBM semakin tidak laku pada mata rakyat. Rakyat sudah jemu dengan dakyah pembangkang terutamanya PPBM. Rakyat tetap akan mengundi UMNO. Hidup UMNO.

      #Lawan Tetap Lawan
      #Johor Sokong Najib
      #Johor Tolak Madey
      #Malaysia Tolak Madey
      #Malaysia Sayang Najib

      Jawapan Balas Alumni Newcastle University

      Delete
    4. 0058, anjing juga jilat anu sendiri. Syabas , kidah ko cukup panjang

      Delete
    5. Kepada graduan mabok ni saya nak tanya 2 soalan:

      1) nama penuh universiti tempat professor tu apa ya?

      2) profesor yg dimaksudkan tu drp school apa?

      Delete
    6. rileks la brader....

      Baru satu berita macam ni pun tak boleh nak terima!!!

      Be open minded la sikit.....apa yg dia tulis tu pun bukannya salah...

      Hanya kau pembangknag ajer yg syiok sendiri...

      hehehe....kenapa kat Sarawak, sg Besar dan Kuala kangsar hari tu kalah teruk???

      Cerita 1MDB dah kemuncak masa tu, pasal dermalah, pasal macam2 la....tapi kalau Allah kata BN akan menag besar, maka BN akan menag la...

      Sebab fitnah akhirnya tak akan dapat melawan yang haq dan yg benar...

      Delete
    7. 7:13..Bos kamu pun penipu, lagi ada berani kata yg haq dan benar..pirrah!!

      Delete
    8. Kepada anon 0713,

      Takyah nyebok alih tiang tol

      Ni Kali kedua saya tanya graduan kangkong ni:

      Saya nak tanya 2 soalan:

      1) nama penuh universiti tempat professor tu apa ya?

      2) profesor yg dimaksudkan tu drp school apa?

      Delete
  12. Cerita cabar timbul sebab Tun dan TSMJ nak turun berceramah diPadang Renggas saja. Nampak nya ta'dak sapa pun blh mai tempat hang sebab hang YB situ. Yang gelabah tak tentu pasal apa hal. Kalu nazi dan umno tak buat salah apa nak hairan. Kalu hang yakin hang banyak pengikut nak takut apa. Sampai nak ajak bertanding pada pru nanti awat hang dah sedia dah pengundi bangla, indon dan lain lain kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si nazri ni salah satu menteri bangang selain dari en azalina, ahmad maslan nasi goreng n zahid pelawok

      Delete
    2. Yelah....semua orang bangang

      Sebab dia tak sokong kau!!!

      Dulu Mukriz bagi BRIM pada rakyat kedah semasa MB dulu kata BRIM is good, kerajaan prihatin, kerajaan jaga nasib rakyat yg susah, bla bla bla...

      Bila dah kena tendang keluar dari BN/UMNO, kata BRIm rasuah la, BRIM galak org jadi malas la....bla bla bla...

      Pemimpin macam ni ke yg nak di naikkan???

      haprak!!! Hipokrit!!!

      Delete
  13. Bnyak pengomen jibby @ blogger semah kat sini? Elaun da tambah ke? Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1-2 aje pengomen jibby tuh. Kena kerumun, keluar sekali, berduyun blogger Protun kerumun dia.

      Delete
    2. Itu lah bro 0025.. Gigih pengomen jibby jadi orang first komen..mesti masyuk ni..pasni boleh bawak gi melancong ke medan or ho chi minh..dedak jibby ni bila nk abis

      Delete
    3. kenapa?...dah panas pungghung??

      Selama ni tak ada orang nak bawa kebenaran..

      hehehe.....be open minded la sikit

      Delete
    4. Kebenaran kepala hatok hang? ringgit dah jatuh hang tak tahu? ckp konon bnyak pelabur//kalu bnyak apsal ringgit x naik? kalo jibby baby n semah badak tu tak takut apsal osa kan dokumen 1mdb? nape bubarkan taskforce 1mdb? nape pengerusi PAC ditukar? bodoh,,bnyk mkn taek lo

      Delete
  14. Aku pun naik heran dengan orang2 dikawasan Padang Rengas ,masih lagi dok pilih syaitan senget ni walau pun semua orang sudah tahu keburukan keluarga dajal seekor ni.Pada hal diPadang Rengas masih ramai bijak pandai yang lebih berkeliber dan yang patut dipilih.Samsing ni anak beranak sudah lama menjadi kaya raya!!....cukup2lah orang Padang Rengas Woi jadi pengsubhat dengan malaun sial ni untuk menjahanamkan Negara!!...dia ni pembodek Najib no1.Tengoklah jika Najib jatuh nanti dajal inilah yang akan duduk dibarisan menentang Najib....inilah dajal sial yg patut dimusuhi dan dijatuhkan dengan segera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah tanggung jawap kita yg celik IT ni nk bg kesedaran kat orng kg..even atok n opah aku kat kg pun kuat sokong jibby..sebab nye tv3 ..aku ni masih berusaha nak pengaruh depa..bak omputih kata..sharing is caring

      Delete
    2. Orang padang Rengas makan habok simen. Satu gunung tu lagi tak habis... sedut la...kome. Mmg la kaya kuasa, tapi cucu cicit disaran buna banyak tandas kencing percuma diatas kubur penjahanam2 ini.

      Delete
    3. Padang rengas memang macam pekan koboi

      Bank pun xada (harap ATM machine dlm petronas)

      Pekan Manong yg ulu tu pun ada bank

      Bangkitla org pdg rengas bukak2 la mata

      Jangan dok btahan nyedut abok Kilang simen je

      Delete
  15. Dear pengomen kem jibby aka semah..tolong bg aku sebab untuk aku n familiy nk sokong bn..ape jebaikn yg divawak jibby..1. Ringgit mkn turun2. Subsidi kena potong 3. Harga minyak mkn mahal.. 4. Tol tak turun turun. . So ape ek reason nk sokong bn? Cer list kat bawah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kebaikan yg akan dibawa oleh Pemabngknag di selangor dan penang??

      Ringgit jatuh sebab faktor luaran

      Subsidi kena potmng sbb rasionalisasi subsidi tapi bukan tak bagi langsung subsidi....cuma tak nak orang kaya yg dapat byk subsidi...

      Harga miyak mahal sebab rasionalisasi subsidi dan ikut harga pasaran....org kaya yg byk kereta dan kereta besar yg isi minyak banyak. Sebenarnya merka nilah yg paling byk dpt subsidi....sebab tu kerajaan kurangkan subsidi. Memang org yg bawah kena byr lebih jugak tapi sbb kereta biasa dan guna motor, so tak terasa snagat.. Lebihan duit tu yg kerajaan bagi BRIM

      Tol naik sebab perjajnjian msa madey memerintah. perjanjian yg berat sebelah yg kesannya hingga keanak cucu...Kerajaan dah plan nak beli PLUS melalui 1MDB, tapi madey dah sabotah 1MDB...

      Reason:
      1) Kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) semakin meningkat 3 suku terakhir tahun 2016.
      Suku 2 - 4.0%, Suku 3 - 4.2% dan Suku 4 - 4.5%.

      Dijangka terus meningkat oleh pakar ekonomi dalam tahun 2017.

      2) Jumlah pelaburan terus negara naik 11% tahun 2016 ke RM207.9bil berbanding RM186.7bil tahun 2015.

      3) Kadar pertumbuhan ekspot negara semakin meningkat. Ekspot bulan NOV naik 7.8%, bulan DEC naik 10.7% dan bulan JAN naik 13.6%

      4) Pelancong dari luar negara ke Malaysia terus bertambah. Pendapatan pelancongan naik 18.8% dari RM69.1 bilion  tahun 2015 kepada RM82.1 bilion tahun 2016.

      5) Akibat usaha kerajaan mengawal bajet dengan ketat, nisbah perhutangan negara berbanding KDNK (Debt to GDP) bertambah baik dari 54.5% ke 52.7% akhir tahun 2016.

      6) Kuota Haji naik dari 22,320 ke 27,900 orang dan bakal naik ke 30,000 orang selepas lawatan Raja Salman.

      7) Pelaburan RM31 bilion Saudi Arabia di Pengerang telah dimentarikan - merupakan pelaburan asing terbesar pernah dicatat dalam sejarah Malaysia.

      WALAUPUN EKONOMI DUNIA MASIH TIDAK MENENTU, MALAYSIA MASIH KUKUH, TERUS MAJU KE HADAPAN

      Delete
    2. Puiii mn ko dpt kuota2 ni? Gaji ak naik slaras dgn harga barang2 naik kau tau. Alih2 sama je mrana.. mkin sesak adela. Xpyah nk guna excuse kata subsidi myk tu guna tuk org kaya je. Klu dh tarik subsidi logiknya ade duit lebih la. Mn pergi duit2 tu? Knp mest snyap2 naikkan harga gula pulak lpas bg brim?
      Untuk pengetahuan kau.. nilai matawang ringgit yg plg teruk jtuh brbanding negara asia lain.

      Klu stakat pak arab tu gambo slam2 tgn xbrmakna diorg bg trus duit. Dh byk projek2 mega kononnya prjanjian dgn pak arab alih2 snyap gitu je. Knp jual aramco dgn harga murah klu bukn sbb terdesak?

      Pergi haji meningkat sbb rakyat dh mnabung masa kecik la bodo. Lg satu.. sbb najib curik duit 1mdb lpas tu bg sciput kt pak lobai, pak cik makcik tuk g aji. Ak xnmpk relevannya kt cni.

      Nisbah prhutangan negara. Mn data2 ko dpt ni.. spuluh tahun lpas ke ape ni. Klu sbut dlm ngara mmgla mningkat sb rakyat trpaksa bekeje smpi 3 keje nk mnampung idup. Ape citer dgn plaburan luar?? Slain cina n arab saudi ni.
      Klu ko kata ekonomk dunia xstabil bla2.. knp singapore mningkat? Knp nilai duit kita mkin murah brbanding thailand? Why? Why? Why?

      Delete
    3. ekonomi kukuh kepala hotak hang.. ringgit pun dah xlaku kat thai..bengong ler..selangor dpt air free, anak masuk u dapat duit, bus percuma..jibby bg ape? jibby bg semah badak nyopping je

      Delete
  16. Ini orang menonjol lagi
    Kuat ampu bos sendiri
    Pasal Tun pasti berbunyi
    Harap dapat naik tinggi

    Cakap besar jadi sombong
    Berdegar degar tapi bohong
    Sama Mahathir mahu kelentong
    Mahathir pekik terjun lombong

    Baling gelas tidak pecah
    Ingat orang tua lemah
    Ke Padang Rengas saja acah
    Ini orang sudah goyah

    Dulu Tun punya zaman
    Ini mamat masih koman
    Tertunduk hormat cium tangan
    Dari hujung kepangkal lengan

    Sebab Tun kritik parti
    Ini mamat tunjuk diri
    Bos baru jadikan kuli
    Tiap bulan naik gaji

    Sekarang cabar Tun tanding
    Padang Rengas mahu runding
    Apa kata kita dating
    Selangor Kedah kita pusing?

    Pendedak kopipes riuh rendah
    Terasa mungkin kuasa nak pindah
    Diulang ulang apa ke jadah
    Terlebih dedak bila nak muntah?






    ReplyDelete

  17. Kalo berani Tun, ko lawan kat Permtang Pauh atau kat Pekan...

    Heavyweight sama heavyweight... Baru syok kami tengok siapa nak tergolek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.pauh port dsai

      Pekan nnt pak Rahman akan turun belasah najip

      Delete
  18. Realiti....kerajaan bn sekarang teruk dek dipimpin penyamun najib.

    Kerajaan bn najib guna auta menerajui negara yang menuju kemusnahan

    Yang kerajaan bn najib laungkan penuh kepalsuan. Tiada kebenaran dan memperbodohkan rakyat

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2.6 B melalak
      30 B bisu

      Delete
  19. Its ok if penyokong kerajaam nak defend gov, BN or Najib...hak anda. Tapi Nazri?? Hmm tolongla. Jom kita undi pemimpin yg ada ahlak dan integriti tak kisah parti mana yg anda sokong.

    Nazri Aziz?? Hmmmmm

    ReplyDelete
  20. Hahaha.....opponen ni syok sendiri kot...ds najib n ds rosmah yg kamik sayangi relax ajeee...tgk mr2...komuter..pan borneo...kfc...mcd....mamak...kereta...penuh n meriah dolllll.....selagi ds rosmah ada....kami mesti menang pru14 ni woiiiiii.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kfc mcd penuh sbb rakyat brusaha smpi 3keje nk mkn kfc n mcd je. Jwpan babi bodoh je mcm kau tu. Otak xfkir. Nk tggu merempat bwah jambatan dlu bru kau ckp ngara xok. Sial.

      Delete
    2. Macai umno memang sume bangai, termasuk mak aku dan adik2 aku yg memang penyokong tegar, penat dah xplain tapi otak depa sume tepu, sume menunggu BRIM dari najib, zaman tun M mana dapat, cakap politik je jadi gaduh besar.

      Delete
  21. USAHA KITA

    Kagum buruh bangsa asing yang cari rezeki di sini.. Asal2 nya mereka kuli sekarang, kini jadi kontraktor. Mereka ada yang dah bekeluarga dengan rakyat tempatan. Ada yang kediaman mereka lebih gah dari kita. Alhamdulillah berkat  usaha dan kesabaran mereka.

    Al-Baqarah:202 - Mereka itulah yang akan mendapat bahagian yang baik dari apa yang telah mereka USAHAKAN; dan Allah amat cepat hitunganNya.

    Mereka ubah diri sendiri dari dalam dan bukan berusaha ubah orang lain.

    Ar-Ra`d:11 - Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. SESUNGGUHNYA Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka MENGUBAH apa yang ada pada DIRI MEREKA SENDIRI. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya.

    Hari dinampakkan kesalahan-kesalahan (At-Taghābun):11 - Tidak ada suatu MUSIBAH PUN YANG SESEORANG kecuali dengan izin Allah; dan barangsiapa yang beriman kepada Allah niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

    ReplyDelete
  22. USAHA KITA

    Kagum buruh bangsa asing yang cari rezeki di sini.. Asal2 nya mereka kuli sekarang, kini jadi kontraktor. Mereka ada yang dah bekeluarga dengan rakyat tempatan. Ada yang kediaman mereka lebih gah dari kita. Alhamdulillah berkat  usaha dan kesabaran mereka.

    Al-Baqarah:202 - Mereka itulah yang akan mendapat bahagian yang baik dari apa yang telah mereka USAHAKAN; dan Allah amat cepat hitunganNya.

    Mereka ubah diri sendiri dari dalam dan bukan berusaha ubah orang lain.

    Ar-Ra`d:11 - Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. SESUNGGUHNYA Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka MENGUBAH apa yang ada pada DIRI MEREKA SENDIRI. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya.

    Hari dinampakkan kesalahan-kesalahan (At-Taghābun):11 - Tidak ada suatu MUSIBAH PUN YANG MENIMPA SESEORANG kecuali dengan izin Allah; dan barangsiapa yang beriman kepada Allah niscaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

    ReplyDelete
  23. ooi ! nazri,

    "KALAU KAIL PANJANG SEJNGKAL,JANGAN LAUTAN HENDAK DI DUGA".

    Politik samseng yg d bawa olih orang saperti awak lah yg mempercepatkan kebinasaan UMNO.

    Serve u/them right!!!.

    ReplyDelete
  24. Kalau API dihubungkaitkan dengan Pdg Rengas, macam mana orang low-class ni boleh ada kena-mengena dengan tempat pada satu ketika dulu terbangkitnya semangat kumpulan watan Melayu anti-penjajah?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...