Monday, 21 November 2016

MENTERI SSK JADI "MABUK KETUM" DEK PENANGAN BERSIH 5?


Satu-satunya menteri UMNO yang ternampak paling susah hati dan tidak tenteram jiwanya selepas perhimpunan Bersih 5 ialah Salleh Said Keruak, pemimpin yang ditanggapi ramai dilantik menganggotai kabinet bukan kerana kelayakan dan kewibawaan, sebaliknya hanya disebabkan bijak mengambil kesempatan berikutan krisis antara Najib Razak dengan Tun Mahathir Mohamad.

Hanya dalam tempoh dua hari, kenyataan dan pemikirannya terlihat jauh berbeza yang jelas menunjukkan kecelaruan dan ketidak-tenteraman jiwa terhadap perhimpunan Bersih 5.

Nasib baik beliau sudah tua dan berusia, jika budak-budak remaja yang berkelakuan sebegitu rupa, sudah tentu tanggapannya ialah  mabuk ketum sebagai puncanya.
Beberapa jam selepas perhimpunan Bersih 5 berakhir, Salleh menulis di blognya dengan menyalahkan kehadiran yang rendah dalam perhimpunan itu disebabkan oleh Tun Mahathir.

"Kesan penyertaan Tun Mahathir dan kroninya dalam Bersih 5 menyebabkan jumlah kehadiran menurun hampir 97 peratus.

"Orang Melayu melihat melalui agenda pentingkan dirinya sendiri dan enggan hadir. Dan ribuan orang Cina yang menghadiri Bersih tahun lalu meluat dengan kehadiran Tun Mahathir, lalu memilih untuk duduk di rumah, " tulisnya lagi.

Beliau turut membandingkan angka kehadiran dalam Bersih 5 yang dianggarkan pihak polis seramai 15,500 dan sebuah portal yang menyebut seramai 41,000 dengan kehadiran dalam Bersih 4 yang dianggarkan berjumlah 500 ribu orang.

Kesimpulannya, bagi Salleh Said Keruak atau SSK, perhimpunan Bersih 5 adalah gagal dan tidak mendapat sambutan.

Bagaimanapun, hari ini Salleh menulis lagi di blognya dengan berkata, kehadiran yang besar dalam perhimpunan yang dianjurkan oleh pembangkang bukanlah kayu ukur kepada sokongan rakyat.

Katanya, jika kehadiran dalam perhimpunan menjadi ukuran, pembangkang sepatutnya sudah menang pilihanraya pada tahun 1999 lagi.

Sebaliknya, kata beliau, rakyat lebih gemar melihat mengenai rancangan dan dasar kerajaan serta jaminan masa depan untuk mereka.

Kita tidak harus menang sorak, kampung tergadai," ujarnya.

Jika dilihat daripada kedua-dua tulisan itu, ia jelas mempunyai maksud yang berbeza. Dalam tulisan pertama, beliau cuba memberitahu bahawa Bersih 5 tidak mendapat sambutan serta lebih ramai yang memilih duduk di rumah dan kegagalan itu berpunca daripada Tun Mahathir.

Dalam tulisan kedua pula beliau cuba menggambarkan bahawa kehadiran yang ramai bukan kayu ukur kepada sokongan rakyat dan penentu kemenangan dalam pilihanraya.
Dalam hal ini, apakah pemahaman sebenar Salleh mengenai kehadiran dalam Bersih 5 kali ini - tidak ramai dan gagal atau telah mendapat sambutan yang hangat dan berjaya?

Sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia yang mana beliau boleh dianggap sebagai "Bapa Propaganda" kepada Najib, UMNO dan BN, apa yang sebenarnya yang cuba disampaikannya dan yang mana satu tulisannya itu boleh dipakai?

Mengapa hanya dalam tempoh dua hari fikirannya sudah berubah? Bukankah kita mesti konsisten dengan pendirian?

Adakah ia disebabkan susah hati dan tidak tenteram jiwa tentang hampirnya hilang kuasa dan baru disedarinya bahawa rakyat semakin berani menunjukkan penolakan terhadap Najib?

Bolehkah dipercayai lagi tulisan Salleh seterusnya yang jelas tidak lebih  umpama sebuah cerita rekaan daripada bilik berhawa diingin semata-mata? (SH 21/11/2016).

61 comments:

  1. Karabau kota belud yg dicucuk hidung kini menjadi bapa propaganda Msia.
    Itulah taraf diri dia yg sebenar benarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak cukup power ketum, Kaki Bodek dari Kota Belut ni boleh mintak pil kuda dari Tuan Punasihat Lebai Musang Berjanggut.....ha ha ha ha!!!

      Delete
    2. 2 tahun saja pun dia dapat rasa jadi ketua menteri sabah berbanding dgn musa aman yg memegang jawatan ketua menteri selama bertahun tahun.
      Apa pandainya karabau ni.
      Karabau tatap karabau bah itu.
      Harapkan cakap besar sajalah.

      Delete
    3. Tanya pada serban dlm ada duit
      Mana pergi duit tanya Presiden
      Napa Presiden balak pun abis..

      Delete
    4. Assalamualaikum semua dan Admin Shahbudin,

      Maaf saya lari dari tajuk.
      Nak bagitau baru kejap saya buka BLOG LIST DIN TURTLE, nampaknya blog list tu masih diupdate seperti biasa....sebab posting Admin Shahbudin yg terkini sudah ada dipaparkan.

      Mungkin ada org yg mengambil alih tugas nak update agaknya atau ia diupdatekan secara auto, wallahualambissawab.

      Tapi apa pun nampaknya kita masih boleh guna khidmat Blog List Din Turtle utk access ke blog2 lain.

      Al-Fatihah utk Allahyarham.

      Maaf sebab lari dari tajuk.

      Delete
    5. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    6. Puki mak kau lah lndon. Jangan bikin sial di sini. Sindal punya bisnes

      Delete
    7. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. Kena BERSIH kan pemikiran otak dia.
    Itu dah kotor sangat.

    ReplyDelete
  3. He and his kind are experiencing the so called "the fear of God" for the rakyat has shown through Bersih 5 that they are in defiance of all that he and his kind had done prior to and during the Bersih 5 to stop the rakyat from attending Bersih 5.

    The fear that their future may be quite different from their present could just be one of many explanations of why that person and his big boss have been acting inconsistently these past few days.

    Another possible explanation is that he and his kind are in denial for the defiance shown by the rakyat.

    Whatever the case is let us all enjoy the ride. InsyaAllah their days are numbered - regardless of what they try to do to change it.

    ReplyDelete
  4. Phalui bha menteri ni bikin malu urg kb
    Mahu ja di ludah kau limpas dpn aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andangnya menteri ani paloi!. Malasku ingau ambok kb ani....ptuiiii

      Delete
    2. Itu manteri mengamput pandailah

      Delete
    3. Mengamput pun ndak pandai tu bah

      Delete
    4. Dasar bajau perompak penculik minta wang tebusan

      Delete
    5. Dia punya muka pun mcm jubur karabau. Itu pun dia masih senang hati lagi

      Delete
  5. ..sesuai la dgn muka dan namanya...apalagi mindanya...kosong,dangkal,dungu,bebal,benak..ni juga antara spesis yg paling HINA di muka bumi yg masih ada..

    ReplyDelete
  6. Tanda tanda kiamat sudah hampir buat umno bn.

    ReplyDelete
  7. Berikutan dengan kejayaan Bersih 5 menyampaikan mesej secara life kepada rakyat berbilang kaum dan latarbelakang....Maka mesej tersebut akan di war2kan pula kepada masyarakat seliling dan penduduk setempat,,,dangan itu matalamat Bersih 5 sudah jelas dapat di sempurnakan dengan jaya nya tanpa sebarang masalah...
    Hasil daripada perhimpuanan ini sangat positif,,walaupun kata setengah orang PM masih lagi memerintah,,, akan tetapi...lambat laun ,,,kesan nya akan menimbulkan kesedaran kpd masyarakat ...
    Orang2 BN yang bijak dan waras untuk bersara dari politik ataupun meninggalkan BN kerana sudah tidak dapat lagi menanggung perasaan malu bersekongkol dengan rejim yang mana lebih 70% pemimpin nya standard lebih kurang macam Jamal Jamban yang tak ada sokongan dari masyarakat setempat terutama pada pru 14 akan datang.
    Maka tak hairan lah rejim BN hanya akan di barisi oleh pemimpin2 chap ayam dan kapchai,,,,,,, dan yang terpaksa berselindung dari berbagai masalah yang bakal terlondeh.

    ReplyDelete
  8. serupa menteri propaganda german HITLER,goebbles.

    ReplyDelete
  9. "Kesan penyertaan Tun Mahathir dan kroninya dalam Bersih 5 menyebabkan jumlah kehadiran menurun hampir 97 peratus."

    "... jika kehadiran dalam perhimpunan menjadi ukuran, pembangkang sepatutnya sudah menang pilihanraya pada tahun 1999 lagi."

    Tahun 1999 itu bukan Najib yang jadi ketua kerajaan.

    ReplyDelete
  10. Salam Bro

    1. Salleh Kruak ni memang dilantik oleh Najib sebagi menteri kerana kecermerlangannya menjilat.

    2. Salleh Kruak masih dendam kesumat ayang amat mendalam kepada Tun M kerana beliau menjadi Ketua Menteri Sabah danya 2 tahun je...tak cukup masa nak kumpul harta.

    3. Najib memberi dedak...dengan syarat Salleh mesti dengan apa cara bercakap untuk menghina Tun M dan menyanjung tinggi MO1...fakta atau auta...walaupun terpaksa berbelit lidah...yang penting MO1 mesti di sanjung.

    Sebab tu lah Salleh dah tak macam manusia normal...sesungguhnya memang sukar nak cari manusia seperti Salleh....terlalu bodohnya.

    Adios Salleh...you will die together with MO1.

    Tak de faedah melayan cakap Salleh.

    ReplyDelete
  11. KDNK Suku Ketiga Malaysia Lebih Baik Dari Singapore. Boleh Capai Kalau PM Korup?

    SEBUAH lawan web di Singapore, streettimesreview.com mendedahkan bahawa pencapaian KDNK sukuketiga tahun 2016 Malaysia adalah JAUH lebih baik dari negara berkenaan. Malaysia mencatat pertumbuhan 4.3% manakala Singapore NEGATIF (-)-4.1%!!


    Penulis sengaja ambik sumber dari negara berkenaan sendiri sebab kalau guna sumber kredibel dalam Malaysia kang, Mahathir kata dedak sudah diberikan, kalau ambik sumber portal berita pembangkang atau Sinar Harian, berat sebelah pulak.

    Maka tidak hairanlah masa demo Bersih itu hari, ramai cina kuning yang datang ini, perut mereka boroi-boroi belaka. Waktu rehat tengahari (demo pun ada waktu rehat), majoriti cina kuning makan dalam restoran Insaf – yang kita ‘insaf’ (serik) juga nak membayarnya.

    Rupa-rupanya ekonomi negara kita lebih baik dari negara jiran tetangga sebelah, itu yang gemuk dan mampu tu.

    Fahamlah kita sekarang kenapa ketika Malaysia mengenakan caj untuk kenderaan Singapore masuk ke Malaysia sebanyak RM 20 atau (Sing Dollar 6 / lebih kurang), ramai di kalangan rakyatnya yang merungut, ekonomi tak berkembang rupanya.

    Malaysia +4.30%
    Taiwan +2.06%
    Japan +2.20%
    N.Zealand+0.90%
    S.Korea +0.70%
    Hong Kong+0.60%
    Singapore-4.10%

    Persoalannya sekarang, bagaimana ini boleh dicapai kalau Perdana Menteri kita, kerajaan kita korup dan rasuah seperti mana dakwaan Bersih dan Pakatan pembangkang yang diketuai DAP (Mahathir hanya ikonnya saja)? Pasal kerajaan kita bersih dan diurus dengan baiklah maka pencapaian ini mampu dicapai.

    Kena ingat ni macai sekelian, sejak 7 tahun jadi Perdana Menteri negara ini, Datuk Seri Najib Tun Razak belum pernah jerumuskan negara ni dalam kancah kemelesetan ekonomi lagi tau, bandi Mahathir 2 kali buat negara hampir bankrap (1986 dan 1997).

    Ini (KDNK) yang sebenarnya jadi rujukan nak tahu ekonomi berkembang ke tidak. Bukan sebab satu hospital kurangkan bajet atau satu sekolah kenakan bayaran itu dan ini untuk kata kerajaan tidak ada duit.

    Tapi iyelah, sokong pembangkang sama juga maksudnya dengan tidak cerdik. Puak puak ini macam katak duduk bawah tempurung, mana tahu kalau kita cakap benda benda level tinggi sikit macam ini.

    Kalau cerdik sangat, tidaklah sokong Bersih yang akhirnya tidak mencapai apa-apa hasil melainkan menyusahkan orang ramai dan penat badan sendiri saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 18:12....Apa yg kau cakap merapu ni, ,,,,makan lah banyak duit haram tu...duit lama dah habis kah kena bodek najib lagi nak minta duit?....ular banyak dlm perut tu...

      Delete
    2. Anon 18:12,
      Berapa banyak rosmah upah kamu....kamu boleh hidup bahagiakah dg duit itu?
      Semoga Allah Subhawataalla memberi petunjuk kpd mu jalan yg lurus.
      Hidup kita didunia ini tak lama, harta dan rezeki tidak sama bagi org muslim.
      Kami pi jumpa tok guru belajar lagi.

      Delete
    3. 18.12 kamu tahu ke apa yang kamu huraikan.
      1. Tun M menjadi PM selama 22 tahun. Sebab tu 2 x kena kegawatan ekonomi. Belajar lagi dasar asas bab ekonomi.
      2. Level tinggi? Apa yang tinggi kalau setakat rujuk kadar kdnk. Perlu tengok keseluruhan prestasi. Bukan petik satu angka saja. Kena belajar lagi
      3. BERSIH 5 pun awak tak tahu motifnya tapi nak komen. Malu la
      Akhir sekali saya ucap terima kasih sebab kamu serlah kan ke bodohan kamu sendiri

      Delete
    4. KDNK atau pertumbuhan ekonomi? Ada beberapa perlu diambilkira.

      Pertama, kesahihan maklumat tersebut.

      Kedua,prrtumbuhan yg positif atau lebih tinggi tidak semestinya bernakna ia lebih baik dari negara yg pertumbuhannya lebih rendah atau negatif.

      KDNK dlm bentuk jumlah wang manakala pertumbuhan ekonomi dlm bentuk peratusan.

      Amaun KDNK yg sudah tinggi boleh boleh menjadi besar jumlah pertumbuhannya walaupun peratusannya rendah.

      Delete
    5. 18.12...kredibiliti statistik oleh kerajaan malaysia (melalui bank negara dan MITI) sudah lama dipertikaikan rakyat biasa. Dalam bahasa mudah, susah untuk dipercayai. Ambil contoh mudah; kadar inflasi. Tahukah anda kadar inflasi rasmi kerajaan? Saya pukul rata kadar inflasi sepatutnya 8% ke 10%; mengambil kira kadar kenaikan harga makanan, pengangkutan awam, tol, dan lain lain keperluan asas spt kadar sewa rumah, harga rumah dan kereta, barangan import keperluan seperti spare part kereta dan ubat, gst 6%. Apa maknanya pertumbihan KDNK positif kalau ada kilang di tutup, VSS , pengangguran 2000000 graduan, hutang PTPTN tak berbayar dah sampai rm40 billion (kalau tak silap), kerana gaji permulaan graduan tidak setimpal kos sara hidup disebabkan kekurangan kerja yg berbentuk high income? Awak tau tak kadar kebankrapan di msia? Awak tau tak jumlah hutang isi rumah di msia? Ingat tak tak lama dulu ada bank keluarkan arahan tiada pembiayaan untuk kakitangan sektor oil and gas? Kenapa nilai ringgit pula semakin merudum kalau ada pertumbuhan positif? Baik awak pergi belajar ekonomi dulu, sebelum nak tunjuk hebat.

      Delete
    6. Maaf sepatutnya saya tulis pengangguran 200,000 bukan 2 juta...saya anon 00.12 di atas.

      Delete
    7. Woi budak 18.12 kalau ekonomi ok tak ada la suruh graduan jual nasi lemak dan bawa teksi uber

      Delete
    8. Kentut Tun M pun Najib tak ada,, Najib cuma pandai ber sandiwara sahaja..!
      Najib juga perompak ulong Negara

      Delete
    9. 18.12 saya bagi contoh mudah. Gaji Ali RM 2000 sebulan. Dia dapat kenaikan gaji 10%, jadi gaji baru RM2200, tambah RM 200.

      Gaji Abu RM 5000 sebulan. Dia dapat kenaikan 5%, jadi gaji baru RM 5250, tambah RM 250. Angka peratusan tambahan gaji Ali lagi tinggi berbanding Abu, tapi Abu dapat tambahan nilai ringgit lebih berbanding Ali. Ada nampak? Tau kira?

      Peratusan bukan ukuran sebenar. Ali boleh hidup kalau dia sewa flat dbkl, makan ala kadar, naik motor, hisap rokok seludup. Tapi Abu sudah tentu pakai kereta, beli rumah, makan pon ada standard sikit, girl friend pon high maintenance. Jadi tambahan rm 250 kurang bermakna untuknya.

      Moral of the story...pi sekolah dulu sebelum nak tunjuk hebat pasal ekonomi.

      Delete
    10. 18:12 .

      Fakta dan 'figure' yang anda ambil dari strait times review tu bersandarkan dari 'feed back ' yang di keluarkan olih bank pusat Negara masing2 . Di Malaysia di keluarkan olih Bank Negara . Masaalahnya BNM di kepalai olih Gabenor yang kurang kredibiliti . Di tokok dengan Menteri Kewangan yang haprak . Apa lagi yang bolih dikatakan tentang ekonomi Malaysia ? Jadi peratusan yg di beri itu adalah tidak benar !!

      Para menteri haprak dengan senangnya mengatakan semuanya di sebabkan factor luaran . Bangang punya menteri .

      Pertumbuhan 4.30% konon ...yang tertinggi di rantau ini ! Apa dia orang ni mata buta ke ? telinga pekak ke ? otak udang ke ?
      Cubalah lihat sekeliling ... lihat Negara2 jiran pun dak cukup menunjukan ekonomi Malaysia menjunam . Tiada 'good look ' atau ' feel good factor ' langsung ! Setelah harga kebanyakan barang meningkat naik , harap2 harga beras tidak ikut naik mendadak . Ini kerana hampir separuh beras adalah di import dari Vietnam pada harga perjanjian US 850/ MT yang di metrai , kalau saya tak silap 2 tahun lepas ketika ringgit per dollar lingkungan 3.5 ~ 3.8 .

      1986 & 1997 awak kata Malaysia hampir bangkrap ? Saya rasa telah hidup lama untuk merasai kedua dua episode itu dengan terang dan nyata .
      Pada 1986 adalah susulan apa yang di kategori sebagai 'market adjustment '. Ringgit tidak menjunam , tiada 'large scale retrenchment '. Masakan tidaknya ... sekitar masa itulah saya tinggalkan jawatan 'tetap & berpencen ' kerajaan kedunia korporat !

      1997 ??? haha ... itu baru lah bolih di tafsirkan sebagai faktor luaran . Bukan Malaysia saja , tetapi semua Negara jiran turut sama .Se jujurnya , saya sendiri pun 'tertiarap' kebumi . Tambah teruk saya bukan tergolong dalam kelompok kroni .
      Majoriti rakyat tidak salahkan Mahathir ( yang marah adalah DS Anwar). Rakyat yang dengan tidakan2 susulan yang diambil kerajaan . The Feel good factor and confidence is still there and high .
      Ma'af jika komen saya kurang di fahami kerana saya bukan pakar ekonomi .

      Pada 1997 , kerajaan tidak perlu meminjam duit secara besar2an serta juga tiada harta Negara yang terpaksa dilelong .

      Bandingkan dgn masa kini ... jikalau 18:12 masih mengatakan Negara ini diurus dengan telus dan ikhlas , saya rasa lagi baik tanamkan saja kepala tu kedalam pasir !!

      Delete
  12. Kesian dgn dia sekor ini tak tahu mengira agaknya dia ingat org semenanjung ini bodoh kalau org kat sabah tu bolehlah ditipu kerana banyak org utan kesian org utan ni kalau itu pun nak bofohkan rakyat baliklah main dgn org utan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org utan pun xnak main dgn dia

      Goreng buat amplang lagi bagus

      Delete
  13. Bro did u say Menteri Propaganda?
    Hehe x ada klas langsung. Kedudukan sbg menteri seharusnya d guna untuk engage readers atau listeners dlm diskusi ilmiah penuh fakta bukan sebaliknya. Mcmana nak tarik massa sokong kita klau x ada ketrampilan. But then again, dlm video terbaru Sakmongkol dia kata Najib is an aristocrat. Faham2 sajalah.
    Tq.

    ReplyDelete
  14. Bersih 5 Berjaya! Kerajaan BN tumbang! Najib letak Jawatan sebagai Perdana Menteri! Bersih 5 berjaya menyatukan lebih banyak rakyat dari Bersih sebelum ini! Mukhriz mengambil alih sebagai Perdana mEnteri Malaysia!

    Ooops! Maaf, jangan terpancut pra matang. None of the above is true!

    Teruskan hidup dalam dunia fantasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haak puuuiii muka kau khalid...ooops! Maaf kahak hijau lak..

      Delete
    2. Buat khalid,

      Kalau nak mencarut sila ke tempat lain.

      Dan xpernahnya bersih nak turunkan najip on the spot. Antara yg dituntut ialah pilihanraya yg bersih. Kalau dengan sekadar berarak dah boleh turunkan najip baik xyh ada pilihanraya.

      Nak pancut awal ke lambat ke tu kau cerita dengan bini kau je la. Kot kau jenis yg awal aku tumpang kesian je la kat bini kau.

      Delete
  15. Faktor menurunnya kehadiran peserta Bersih5 ada lah di sebabkan mereka yg hadir adalah hanya terdiri dari mereka2 yg keberaniaan nya taraf sangat luar biasa dan ini amat2 di kesali rejim BN...
    Bayangkan lah betapa maha dashyat nya ugutan yg diterima sebelum perhimpunan namun masih ramai lagi yg berani hadir untuk menghadapi sebarang kemungkinan...

    1. Ugutan pendekar2 Sarkis Baju merah tunjuk kebal dan di bayangkan akan laparkan keganasan, dan bermati2an nak menggagalkan dan menghalang perhimpunan bersih dgn apa cara sekalipun.
    2. Ancaman dari rejim BN dan pasukan keselamatan
    yang sangat menakutkan...
    3 Ancaman dan amaran nak pecat dan buang kerja penjawat awam dan guru..nak buang dari niversiti, kolej dan bebagai lagi
    4. Tempat berkumpul dan laluan peserta bersih juga di hadkan sesuka hati untuk menyusahkan peserta dengan harapan dapat mengurangkan sambutan.
    Strategi Rejim Zalim yang behempas pulas dengan berbagai2 ugutan dan cara tak bertamadun bertujuan nk menggagalkan perhimpunan besih 5 secara total ,,,,namun masih terlalu ramai yang luar biasa berani nya hingga dapat menenggelamkan populariti kumpulan pengganas baju merah yang samseng taik ayam candu rupanya,,,,
    Tak perlu lah ada yang nk tunjuk sikap tak iklas nk salah kan kehadiran Tun M di perhimpunan tersebut,,,,,salahkan tindakan Rejim Bn yang semakin jelas amat2 terdesak dalam penatian menuju kejatuhan yang berkekalan.


    ReplyDelete
  16. Tanya Karuak..berapa juta duit haram yg kau dh libas dr Najibul.

    ReplyDelete
  17. Muka macam babi ni x payah layan lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muka macam babi hutan. Perangainya tetap mencuri ubi kayu

      Delete
  18. Tuan admin ni baru rasa pengalaman baru betapa seronok dan bersemangat nya menjadi sebahagian pendemo sebab dia dulu sebahagian dari penyokong tegar kerajaan dan sangat membenci kaum pendemo.Helo kita orang dulu kalau berdemo mau tidak ratusan ribu kalau tidak juta-juta tapi kerajaan tak jatuh-jatuh juga.Oleh itu jangan berfantasi sangat dengan semangat baru ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendemo tu tak berfantasi

      Kau yg nampaknya dapat mimpi ngeri di siang hari

      Delete
    2. Tembirang punya bajau.

      Delete
  19. "Orang Melayu melihat melalui agenda pentingkan dirinya sendiri dan enggan hadir. Dan ribuan orang Cina yang menghadiri Bersih tahun lalu meluat dengan kehadiran Tun Mahathir, lalu memilih untuk duduk di rumah, " tulisnya lagi.

    - Rakyat sebenarnya lagi meluat dengan tingkah laku engkau yang kuat mengampu dan menjilat. Wakil rakyat Umno pun meluat bagaimana a political wilderness yang terbuang jauh di ceruk Kota Belud boleh dilantik menjadi menteri. Ahli Umno bertambah-tambah meluat bagaimana a nobody Sabahan tidak semena-mena boleh dilantik jadi Bendahari Umno ganti Husni Hanadzlah.

    ReplyDelete
  20. ' kehadiran yang besar dalam perhimpunan yang dianjurkan oleh pembangkang bukanlah kayu ukur kepada sokongan rakyat..'

    - Betul tu. Kehadiran yang ramai dalam majlis-majlis yang dihadiri Najib bukanlah kayu ukur kepada sokongan rakyat. Di tambah lagi kehadiran yang ramai itu diraikan dengan t-shirt free, duit dalam sampul, kain pelikat, kain batik, charted bus dan makan free.

    ReplyDelete
  21. Karuak ni akan tumbang di PRU 14 nnt. Ini manusia pembodek. Rakyat Sabah akan tolok pembodek ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit hari nanti mau said keruak ni kena bitas dek org Sabah

      Najip xperlu sebab dah lama dikasi rosmah

      Delete
    2. Oiii keruak si karabau berambus kau dari bumi malaya ni. Balik kau punya negerilah.
      Bikin semak malaya saja.

      Delete
  22. Tanda2 kejatuhan sesuatu kerajaan ialah apabila pemimpinnya menjadikan pembohongan sebagai alat mempertahankan diri. Susulan tindakan kejam dengan memperalatkan agensi penguatkuasa mengugut serta mengancam semua penentangnya. Semua saluran menyuarakan suara rakyat ditutup. Tuhan sengaja melambatkan kejayaan mendapat keadilan dan kebenaran. Sesuatu yang sukar dan lambat dicapai adalah sesuatu yang enak dikecapi dan lebih lama. Itu sebab kita nak elak pra matang. Kejayaan menjatuhkan BIJAN akan dikenang dalam sejarah negara utk jangkamasa yg lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEHEBAT SHAH IRAN, JATUH.
      KOL GADAPI, JATUH.
      GEN SUHARTO, JATUH.

      INI KAN PULA NAJIB RAZAK?......

      Delete
  23. Kita ramai2 tolak Najib-BN
    Kita ramai2 tolak penyamun
    Kita ramai2 tolak pemakan dedak
    INGAT
    Mereka kasi kita ambil
    Sbb apa yg mereka kasi itu duit kita juga.
    Penyamun biasanya suka menyalin kulit macam sesumpah.
    Dia kasi satu tapi dia sapu seribu.

    ReplyDelete
  24. tua2 pun blh mabuk ketum maaa..
    dia ni dah lama pun mabuk..mabuk pangkat dan segala2nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mabuk tapai saja itu

      Delete
  25. Blogger PRO-NAJIB bersorak, BERSIH sudah habis,
    NAJIB masih juga PERDANA MENTERI MALAYSIA!!!!
    Hellooooo......Filipina berdemo berapa ratus kali,
    baru dapat halau MARCOS..........?????
    Begitu juga Indonesia, Mesir, Iran, Libya...adakah
    berdemo 5 kali, terus sahaja berjaya......?????
    Demo BERSIH baru 5 KALI,
    umno & pembodek sudah kecut.
    Kalau HARI-HARI................??????

    ReplyDelete
  26. Anon 18.12 konnon nak hujah dgn fakta konon..makan lagi banyak dedak...tu

    Keris pahang

    ReplyDelete
  27. Perhebatkan kempem di Sarawak..buat ceramah di long2 supaya rakyat faham akan situasi politik tanah air..ia harus digerakkan dari sekarang supaya PH beroleh kemenangan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...