Tuesday, 8 November 2016

40 PETUA JIMAT BERBELANJA TAHUN 2017


Berdasarkan Bajet 2017 dan trend dalam negara, keadaan ekonomi dijangka terus tidak berapa baik pada tahun depan. Peluang kerja, berniaga dan mencari wang tambahan akan terus menguncup, sementara harga barang dan beberapa kos dalam kehidupan pula sentiasa terdedah kepada kenaikan.

Untuk itu, bagi menghadapi hari-hari sukar itu, di sini diperturunkan 40 petua yang boleh menjimatkan wang kita pada tahun 2017 akan datang.

1. Sentiasa berbelanja kurang dari pendapatan.
2. Cari cara untuk buat duit lebih setiap hari.
3. Ubah gaya hidup.
4. Rancang kewangan anda.
5. Mulakan menabung.
6. Potong kad kredit jadi  dua.
7. Kurang guna telefon bimbit, kalau boleh jangan pakai langsung.
8. Cari hobi yang boleh tambah pendapatan.
9. Hadiahkan diri dengan simpanan.
10. Tahan nafsu sehingga promosi harga murah baru membeli.
11. Jangan terpedaya dengan “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun”.
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang.
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa.
14. Nikmati hiburan percuma.
15. Kekal prestasi cemerlang dalam pekerjaan.
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall.
17. Jangan riadah di Pavillion atau KLCC.
18. Berhenti merokok.
19. Diet dan jaga makan, amalkan pemakanan sihat.
20. Makanan mahal bukan untuk dicuba.
21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran.
22. Takaful jangan lebih 10% daripada pendapatan.
23. Sediakan dana pelaburan untuk hari tua.
24. Jangan mudah putus asa, kreatif dan kerja lebih masa.
25. Jangan salahkan panda bila kita susah.
26. Beli barang terpakai bukan dosa.
27. Beli Baju di Mydin pun kacak juga.
28. Beli secara tunai, jauhkan riba.
29. Pekan Takbai dan Golok bukan duty free.
30. Jangan jadi hamba bertukar kereta.
31. Guna motor itu ranggi.
32. Jangan berhutang hanya kerana layak meminjam.
32. Berhenti layan Maharaja Lawak atau Gegar Vaganza, Astro bukan percuma.
33. Lupakan impian tambah Neelofa dalam hidup.
35. Kereta kecil tetap bergaya.
36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah.
37. Lupakan sport rim dan spoiler kereta.
38. Bincang dengan keluarga tentang belanja harian.
39. Kurangkan tengok drama orang kaya kaya.
40. Tukar Perdana Menteri....

Ada sesiapa tidak setuju? (SH 08/11/2016).

54 comments:

  1. Assalam Bro,teman setuju bebenor terutama yang nombor 40 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai 1 - 39 tu tapi 40 tu kena la tunggu turn kalau pun boleh turn masa result pru14 nanti. Tunggu.

      Delete
    2. Belanja makan saja pun RM19000 sebulan. Kita ni nak beli minyak masak pun seksa

      Delete
    3. Mencuri. Mencuri mcm PM Najib serta menteri2 anak pinak juga menantu adalah amalan mulia. Kalo menteri bleh buat dan x kantoi, mengapa kita tak boleh??

      Org dlm gomen dah terer dan cekap gila markup2 ni.. markup seadanya dah la.. sesuai dgn 20-30%.. jadi la. jgn berbillion2 pulak. Atau jual skru dan bolt nut pun sampai 3000 sepuntung!!

      Beratus ribu pekerj gomen kerja buat bisnes ngan gomen. Menteri2 lagilah.. sampai beratus kompeni tunggu tahan lukah spt TPM Zahid Komedi.

      Delete
    4. Nak jadi kaya,dgn mudah....
      Jadi peiem
      Jadi menteri dan timbalan menteri..
      Jadi pegawai di pejabat menteri
      Jadi ketua,bhgn..ajk pun cukup dah..
      Jadi ketua,pulis...kek kampong pun masyuk..inikan pula,kek klompor...
      Jadi bomoh....

      Delete
    5. Tuan Shah...
      Yg no.40 tu sangat2 praktikal.
      Satu tip yg amat berkesan.

      Delete
    6. Terima kasih... kadang2 perlu di ingat nilai2 murni nie ... hanya pru14 sahaja menentukan kumunafikan mantan berserta juak2 pembangkang yg mengaku Islam yang patut menyokong ke arah kebaikan tetapi menghasut org yg baik ke arah keburukan menjadi munafiq yg nyata. Terima kasih Tuan Shahbudin

      Delete
    7. Anon 07:09..yang mengaku Islam Sunni tiada kompromi dengan Syiah dan Salafi, mengaku sebagai penjuang islam tapi berparty diklub2 macam Donal Trump, mengaku prihatin dengan orang Miskin tapi siang malam merompak duit rakyat dan menindas rakyat dengan GST..mengaku mesra alam dengan budak2 Hafiz tapi bila suruh baca Surah Lazeem pun tonggang-terbalik itulah itu bukan sahaja Munafik...tapi kaum kerabat AZAZIL..yang sesat lagi menyesatkan !

      Delete
  2. Banyak sangat pantang tu..najib makan patin, kita disuruh makan bilis dan sardin. Rakyat dah tak sanggup terima seruan mcm ni. Kilang/company banyak tutup, graduan xde keje..lagi nak disuruh ikat perut. Ahli parlimen dari pembangkang harus perjuangkan pemotongan gaji dan elaun menteri/timbalannya. Cuba lihat jabatan/organisasi di bwh JPM sendiri..terlalu banyak. Nak buat apa bagi gaji buta pada kakitangan macam permata? Hapuskan segera yg organisasi tak berfaedah. Suruh rosmah duduk rumah diam2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM85 juta peruntukan Permata kalaulah disalurkan kepada rakyat miskin dan berpendapatan sederhana, besar ertinya. Boleh penuh gudang setiap negeri dengan beras, minyak masak, barangan mentah yang lain. Itu belum lagi dihapuskan peruntukan untuk Teraju sebanyak rm500 setahun. Nama saja nak bantu bumiputera tapi duit habis buat kempen naikkan imej najib. Hasil langsung tak ada.

      Delete
    2. Kadang2 tertanya2 jugak....apa Malaysia ni negara panda atau badak??

      Delete
  3. Idea kreatif Tuan Shahbudin memang tidak dapat saya sangkal. Saya baru sahaja mendapat SMS dan whassapp drp Dato Rosmah, Ahmad Maslan, Hasan Malek, Abdul Wahid Omar, yang mana mereka turut berkongsi pada saya agar dihebahkan kepada rakyat Malaysia agar dapat berjimat cermat. Antaranya :
    1-Jangan makan ayam jika harga ayam naik. Dicadangkan makan ikan masin.
    2-Jangan masak guna minyak. Lebih elok masak tanpa minyak. Bg mengurangkan kolestrol.
    3-Jangan pakai kereta atau motor kerana harga minyak naik. Lebih baik kita berjalan kaki bagi membakar kalori dalam badan.
    4-Jangan pakai elektrik. Gantikan dengan pelita. Jika panas, boleh minta isteri kipaskan. Jika bujang, boleh minta Dato Rosmah kipaskan.
    5-Harga rumah kian naik. Jangan beli rumah. Seeloknya bina petempatan ala2 nomad (berpindah randah). Mgkin boleh tinggal bwh jambatan. Jika dihalau pihak berkuasa, boleh pindah bawah tangga.
    6-Utk mengelakkan kenaikan bil telefon, disarankan berhubung dgn menggunakan khidmat burung merpati. Tak pun menggunakan isyarat asap.
    7-Jikalau yuran pengajian mahal, tidak perlu hantar anak ke sekolah. Mungkin isteri boleh mengajar jika tidak bekerja.
    8-Jika gaji yg dibayar tidak setimpal dgn penat kerja, berhenti kerja. Mungkin boleh cari kerja lain. Tak pun tanam kangkung belakang rumah.
    9-Kalau rasa kesemua cadangan di atas tidak memberikan keselesaan, dicadangkan tinggal dalam hutan. Di sana dapat makan semua yg disukai. Air pun ada. Udara pun nyaman.

    Nukilan Ikhlas Alumni Newcastle University untuk dikongsi bersama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiiii budak gila. Ko bolehlah hidup dgn rebus batu cicah dgn garam dan makan babi panggang

      Delete
    2. Kau ni tak habis-habis dengan Alumni University Neecastle kau tu. Kau ingat kami hairan sangat ke? Entah-entah sekolah pun tak abis pasal selalu ponteng pergi main video game kat pekan.

      Delete
  4. 41.mintak sedekah Kat Pak arab
    42.bela toyol..tiba2 ada 3.6b dalam acc
    43.gadai tanah negara.
    44.makup nilai projek..jgn guna open tender.kira guna award tender jer.
    45.wujudkan lebih Banyak program Permata dan bagi bajet sampai 80juta dan yang paling penting projek bagi bini handle..
    Tak larat nk listkan..
    OK,next tolong sambung

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn makan broccoli asparagus bagai
      makanlah kangkung

      Delete
  5. 2017 & 2018 dijangka ekonomi makin bertambah teruk. Malaysia sudah merasa lebih awal disebabkan najib. 2018 juga pilihanraya umum mesti diadakan. Memang sesuai sgt la pada waktu tu..najib campak brim 2x setahun pun belum tentu rakyat undi BN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. GST, tol, minyak kereta, kenaikan harga barang makan, tarif letrik/air, tambang pengangkutan awam yg kita bayar LEBIH BANYAK dari Brim kita dapat.

      Tangan kanan memberi, tangan kiri kaut lebih lagi.

      Delete
  6. Ekonomi meleset, lagi tinggi indeks rasuah di kalangan kakitangan awam lah jawabnya..lagi kental macai umno jilat najib. Cari makan ikut jalan mudah. Jamal sekarang dah macam menteri, hari2 buat kenyataan akhbar. Dah macam dirasuk syaitan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiiii...bakal Tan sri dah tu..

      Tan sri Datuk sri jamal jamban bertongkol tongkol

      Delete
    2. Hahahaha..Tan sri Jamal Soros penaja dana baju merah

      Delete
    3. Huhu Tan sri jamal soros

      Delete
    4. Kita boleh agak siapa di belakang dia. Kalau tidak tak mungkin dia berani nak serbu sana sini.

      Delete
  7. Doa hari hari, siapa makan rasuah, muka macam puaka, perut meletup.. Aamiin

    ReplyDelete
  8. Yang paling mustahak dilakukan oleh rakyat yang cintakan negara ini ialah tindakan pada No. 40 itu tak lama lagi (PRU14).

    ReplyDelete
  9. Pak Din, saya tak setuju

    Kalau pak Din buang semua 39 dan tinggal no. 40 sahaja dah memadai.

    ReplyDelete
  10. Ayam dan barang makanan utk dimasak spt sayur2an, telor ayam dan lain2 di MyFarm (nama baru pasar tani?) Presint 7 Putrajaya harganya murah sedikit berbanding tempat lain. Bolehlah berjimat sikit.

    Supaya anda tidak tersesat, di pintu masuk MyFarm itu ada poster besar gambar Dato' Najib berkonsepkan I Love PM. Turut kelihatan di poster tersebut ialah wajah2 Tengku Adnan Tengku Mansor dan Shabery Cheek. Turut kelihatan juga wajah2 Dato Dr Subramaniam dan Tan Sri M Kayveas.

    Semua barangan segar dibekal oleh FAMA. Dibuka setiap hari 7 hari seminggu dari jam 8 pagi hingga 10 malam.

    Selamat berjimat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengku palsu seluar terlondeh tu akan buka gerai jual baju bundles.
      Poooohhhhdahhhh shabiribiri chick ex semangat 46.
      Dulu hari hari maki hamun umno. Bila beras dah habis masuk balik umno puji najib melambung lambung.
      Berdebat dgn dsai sampai melelih air liur basi
      Ball carrier punya manusia!!!!!

      Delete
  11. No 40 tu kena letak jadi no 1. Tukar PM adalah keutamaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju letak point No. 40 tu di No.1. Apa jauh sangat paling akhir di bawah. Patutnya yg paling atas.

      Delete
  12. Aku setuju no. 40..

    ReplyDelete
  13. Budin, 40 Penyamun dah join Alibaba. Depa dah meeting di China....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kena dah
      Ali Baba dan 40 penyamunnya.

      Delete
  14. 41. Bagi yang menerajui kerajaan, kalau ada syarikat GLIC yang berhutang berpuluh-puluh billion, cara terbaik lupus hutang adalah membina projek-projek infrastruktur mega yang menelan belanja berpuluh-puluh bilion. Projek-projek wahyu ini hendaklah membuat kemunculan secara tiba-tiba, tanpa feasibility study, tanpa perbincangan dalam mana-mana majlis ekonomi dan tanpa pengumuman perancangan dalam mana-mana RMK. Menggunakan khidmat syarikat-syarikat asing dari negara luar yang diragui status dan reputasinya dan dilantik secara terus tanpa tawaran tender. Hutang lama berpuluh-puluh berbilion-bilion akan berjaya diselesaikan dengan membuat berpuluh-puluh bilion lagi hutang baru yang bakal ditanggung oleh anak-anak dan cucu-cicit kita.
    Ada siapa-siapa nak tambah untuk No. 42?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ke syarikat kontraktor China tu kena senarai hitam oleh banyak negara. World bank pun senarai hitamkan syarikat tu.

      Kenapa pilih syarikat yg prestasinya buruk?? Dah tak ada lagi org yg boleh berpikir ke kat Malaysia ni??

      Delete
  15. Bunuh diri terjun jambatan lagi jimat. Itu pasal kita wajib bangkit melawan..bukan mengalah. Najib yang patut makan kangkung, minum air paip.. bukan rakyat. Rakyat patut hidup selesa. Tunjuk perasaan macam di thailand, indonesia..sampai najib rebah.

    ReplyDelete
  16. Rakyat septutnya bermati-matian berkhidmat utk pemimpin. Sepatutnya rakyat yg sanggup berkorban utk pemimpin. Rakyat yg baik dan berkualiti harus kebulur asalkan pemimpin dpt hidup. Pemimpin ibarat orde kosmos. Sudah terbalik pulak.

    Alumni Newcastle University Fans Club.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko pula bermati matian jilat jubur pemimpin.

      Delete
  17. Salah tu...

    Buat no 40, tak payah nak buat no 1 hingga no 39.

    Tak buat no 40, no1 -39... dah tentu kena buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol.
      Kalau buat yg no.40 tu selamatlah no.1-39.

      Delete
  18. Kutuk najib kutuk rosmah pegi jugak kenanga mall nu sentral 1 utama beli jugak barang mahal especially generasi y yg x sedar diri x brsyukur brbeza generasi atuk opah kita dulu.yg suka kutuk najib rosmah kbnyakan ank2 muda skrng terutama org melayu.belajar krja x nk nk kutuk hntam suka.kutuk2 kerajaan beli gak samsung s7 iphone 7 harga mahal rm3000 gaji rendah.dkt jln raya bnyak kereta mahal2 tapi bising minyak naik 15 sen.yg bwk kereta bnyak ank2 muda yg suka kutuk krjaan kt facebook gi demonstrasi.ank muda dulu dgn skrng brbeza contra.ank muda dulu2 brsyukur hidup susah pegi krja bljar naik bas xde bising minyak naik 15sen gst enam peratus.dari peminat Trump/Pence

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak bawak isu2 berlainan. Soalnya skrg ialah ekonomi teruk. Nilai ringgit jatuh, kos sara hidup tinggi, tahap belian ringgit menurun, ekonomi menguncup, pengangguran tinggi, ini semua masalah micro dan macro economy yg gagal ditangani kjaan, dasar kjaan gagal.

      Soal anak2 muda boros ialah masalah individu, bukan masalah berkaitan dasar kjaan. Dan kalau awak perhati betul2 di shopping complex yg belanja besar ialah golongan berada. Perati betul2. Majoriti window shopping jerr, tak bawak shopping bag pon, duit tarak.

      Apasal nak banding dgn anak2 muda dulu zaman susah? Dulu memang semua negara susah, spore tahun 50an pon org naik basikal pi ofis. Korea tahun 50an hancor habis kerana perang. Taiwan sama tahap dgn malaya. Tengok bezanya mereka dgn kita skrg. Apasal tak banding terus dgn zaman sultan mansor syah 400 tahun dulu...lagi susah, letrik tarak, basikal pon tarak, nak minum teh tarik pon tak boleh, sebab susu pekat manis belum ada.

      Delete
    2. Anon 22:43, Kami tak hidup senang linang...dah lama kami hidup macam Bangla dan Indon..kalau Bangla, makan nasi dengan dal, Indon makan nasi berkuah mee magiie, kami orang Melayu hari2 makan nasi bujang...telur atau sambal tumis dengan nasi kosong, hari2 kami pergi naik kerja naik bus dan motor buruk walaupun hati meronta2 bila tengok China dan India pakai kereta mewah, kami anak beranak tak banyak baju...baju semua pun beli kat pasar malam, bundle atau FOS...nak rasa makan ayam, kami kena tunggu bila ada kenduri atau makan free kat masjid, handphone kami semua underwater yang kami beli kat Pertama atau Kotaraya..
      Kadang2 terdetik hati dengan keadilan Allah. Kenapa kami tidak senang-linang seperti pemimpin UMNO, China dan India, walaupun kami graduate university tempatan.
      Nak kerja kerajaaan, kami orang kampong, tak ada kabel. Nak jadi executive dengan private company, mereka nak China sahaja walaupun bahasa Inggeris lebih baik dari Menteri2 UMNO. Untuk terus hidup, kami terpaksa jadi Kerani atau Salesman.

      Delete
    3. Trump tak curi duit.Najib curi duit.Kau susah nak faham?

      Delete
  19. Point 40 kena letak paling atas....Najib wajib disingkirkan .

    ReplyDelete
  20. Sepatutnya #40 tu kena jadi @ kedudukan #1 dan menjadi KEUTAMAAN antara semua keutamaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju pendapat tn. Tukar #40 pada #1, keutamaan yg perlu di lakukan. Jadi menteri kewangan asyik nak songlap duit je kerjanya!

      Delete
  21. Bang Din ..posting yg hebat ..the best ..hahahaa

    ReplyDelete
  22. Tahniah...maka hancur bn umno pok jib macai balaci dedak semak kitul..
    Keris pahang

    ReplyDelete
  23. Berjimat bagi rakyat ialah pengurangan atau penghapusan sesuatu barang atau perkara..tapi berjimat bagi pemimpin projek 55b buat 46b, sikit punya pelikkan..harap pru14 nnt, rakyat semua dapat menjimatkan undi mereka, jangan buang undi pada bn..simpan untuk pembangkang..

    ReplyDelete
  24. Terima kasih... kadang2 perlu diingat nilai2 murni nie... Terima kasih tuan Shahbudin

    ReplyDelete
  25. Terima kasih... kadang2 perlu di ingat nilai2 murni nie ... hanya pru14 sahaja menentukan kumunafikan mantan berserta juak2 pembangkang yg mengaku Islam yang patut menyokong ke arah kebaikan tetapi yg menghasut org yg baik ke arah keburukan menjadi munafiq yg nyata. Terima kasih Tuan Shahbudin

    ReplyDelete
  26. Cadang disenaraikan nama2 org yg perlu dibawa kemahkamah seandainya BN kecundang dlm pru 14. Kita pastikan BN kecundang.

    ReplyDelete
  27. no. 41 Bela toyol sepasang, jantan dan betina.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...