Thursday 7 June 2018

JAMINAN YANG MELEGAKAN.....

Hari ini adalah hari pertama Peguam Negara yang baru, Tommy Thomas memulakan tugas dan memasuki pejabatnya.


Di sebalik kontroversi perlantikannya yang sudah pun reda ketika ini, ikrar beliau untuk menjadikan pengurusan prosiding jenayah terhadap dakwaan salah laku jenayah dalam skandal 1MDB sebagai keutamaannya, sudah tentu menambah kelegaan buat kita semua.


"Semua sama di sisi undang-undang dan tidak ada sesiapa akan terlepas.


"Tidak akan ada cubaan menutup kes," tambahnya lagi.


Jaminan dan ikrar Tommy itu selaras dengan mandat yang rakyat berikan kepada Pakatan Harapan untuk mentadbir negara melalui keputusan pilihanraya pada 9 Mei lalu.


Pilihan rakyat memberi undi kepada Pakatan Harapan antaranya adalah kerana mereka sudah hilang keyakinan kepada BN dalam mengendalikan skandal 1MDB dan mahukan kerajaan baru ini menguruskannya dengan penuh tanggungjawab.


Dalam hal ini, Tommy nampaknya faham tentang kehendak rakyat itu dan ikrar beliau untuk mendakwa mereka yang terlibat dalam skandal 1MDB sebagai keutamaan, sambil memberi jaminan tiada sesiapa akan terlepas daripadanya, ia adalah ibarat suluhan cahaya yang akan menerangi pentadbiran kerajaan pimpinan Tun Mahathir Mohamad ini dalam fas-fasa seterusnya.


Ikrar itu juga menggambarkan Perdana Menteri amat yakin dengan kemampuan serta kebolehan Tommy dan sebab itulah beliau dipilih untuk memikul tugas dan tanggungjawab sebagai Peguam Negara yang baru ini.


Mengimbas kembali skandal 1MDB, ia bukan saja berkaitan banyaknya jumlah wang yang disonglap, tetapi juga tentang sekian ramai yang terlibat dan percubaan menutup serta membersihkan mereka yang bersalah secara terang-terangan tanpa ada perasaan mahu kepada kuasa rakyat yang sedang memerhati.


Dengan mandat rakyat menolak BN dan memberi kuasa kepada Pakatan Harapan, kerajaan baru ini tidak boleh sama sekali mengabaikan kehendak rakyat itu.


Rakyat memberi undi kerana mereka mahu semua yang terlibat dalam skandal 1MDB, kecil atau besar, makan duit berjuta atau berbilion, bersubahat, cuba menutup, melindungi atau bersama-sama dalam semua kecurangan lain berkaitan dengannya, hendaklah didakwa dan dihukum dengan sewajarnya.


Mengabaikan keinginan rakyat itu bermakna memberi risiko kepada kelangsungan kerajaan Pakatan Harapan dalam pilihanraya yang seterusnya.


Bersama jaminan dan ikrar Tommy ini, rakyat kini semakin tidak sabar menanti episod atau perkembangan seterusnya selepas ini. (ShahbudinHusin 07/06/2018)

99 comments:

 1. In Response to Questionnaire by Lebaimoden :

  <<< The Israeli National Bank story >>>

  By Raja Petra Kamarudin On Jul 4, 2013

  Back in April 1999, soon after Parti Keadilan Nasional was formed on 4th April 1999, Pemuda Keadilan, the party’s youth movement, released a list of bank accounts in the Israeli National Bank. Last year, the second (amended) version of this list made its rounds on the Internet. In fact, I received many emails from various people asking me to carry this story in Malaysia Today and expose the perpetrators.

  I, of course, did not, mainly because I know who fabricated this list. The list was fabricated by the Pemuda Keadilan chaps who, incidentally, are all now back in Umno. As the Muslims would utter on hearing of someone’s death: to Umno you came and to Umno you shall return (well not exactly like that).

  Furthermore, I tried to do a search regarding the Israeli National Bank and could not find any details of the existence of such a bank. Maybe those in the banking industry can offer us some details as to the existence of this bank.

  In short, it was Anwar Ibrahim’s boys in Pemuda Keadilan back in April 1999 who created this story about the bank accounts in the Israeli National Bank. And now there are two versions of that list, which you can see below. The first version was created in April 1999 and the second version last year in the run-up to the recent 13th General Election.

  The surprising thing is, many people believe this list to be true without even checking whether such a bank does or does not exist. Some of those who sent me the list with a request to publish it in Malaysia Today were actually very ‘seasoned’ Chinese businessmen who were doing business all over the world.

  Now we are seeing reports on the Internet regarding details of Anwar Ibrahim’s overseas bank accounts. But the same people who believe in the April 1999 Israeli National Bank list and the second list of last year do not believe in the story regarding Anwar’s overseas bank accounts.

  The list is a fake, they say. You can’t believe the story just because it was reported in the Internet because not everything in the Internet is true, they argue. Not even Wikileaks reported this matter and if Wikileaks did not report it then it cannot be true, retorts Anwar Ibrahim.

  Well, Wikileaks did not report the April 1999 list as well. In fact, back in April 1999, Wikileaks did not even exist yet then. So, if the authenticity of the list depends on whether Wikileaks does or does not report it, then how can the April 1999 list regarding the bank accounts in the Israeli National Bank be true while the latest one regarding Anwar not be true?

  I suspect that the April 1999 Israeli National Bank list as well as the latest list regarding Anwar’s bank accounts are equally not true. And I suspect that the people who created the April 1999 list (those Keadilan Youth people who have since returned to Umno) are the same people behind the latest list regarding Anwar’s bank accounts.

  Of course, I am only suspecting this and I do not have any evidence to support my suspicion. Nevertheless, while I suspect that there is a high probability that the ex-Keadilan Youth chaps now in Umno may have fabricated the list concerning Anwar’s overseas bank accounts, I do know for a fact that they were the people behind the Israeli National Bank accounts ‘expose’ because I was present when they fabricated the list, which was then sent to an unsuspecting MGG Pillai for publishing.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiiik Pak diny....Pak ambik juga kenyataan dari RPK ni ke??? Ingatkan dulu bukan main lagi cai2 mengutuk dan menghina RPK...kata segala cakap2nya tak boleh dipercayai langsung, tapi kerana nak backing Tun M, kutip juga kata2 RPK ni yeeer. Boleh caya ke Pak ??????

   Delete
  2. Pak diny...cuba2lah Pak firkan dengan minda Pak waras tu...bermacam-macam janji manis yang diberikan pakatan harapan pada PRU14 yang lepas kononnya untuk menyelamatkan rakyat malaysia.

   Kini sudah 26 hari berlalu, apa yang sudah selamat sebenarnya? Yang jelas kini Anwar Ibrahim selamat, Rafizi selamat dan Lim Guan Eng juga selamat. Bagaimana pula dengan nasib rakyat Malaysia?

   Dalam manifesto PRU14 PH menjanjikan 10 perkara kononnya meringankan beban rakyat dalam masa 100 hari pertama pentadbiran mereka.

   Ia terangkum dalam 5 teras utama Buku Harapan yang dilancarkan Mahathir di Pusat Konvesyen Ideal, Shah Alam di hadapan pimpinan PPBM, DAP, PKR dan Amanah dan lebih 1,000 yang hadir.

   Dalam 100 hari itu juga PH kononnya mahu mewujudkan suruhanjaya dan jawatankuasa untuk menyiasat dan menangani isu-isu yang menimbulkan kontroversi, termasuk 1MDB dan Perjanjian Malaysia 1963.

   1. Menghapuskan GST dan mengurang kos sara hidup dengan pelbagai inisiatif peduli rakyat.
   2. Menstabilkan harga minyak dan memperkenalkan semula subsidi petrol secara bersasar.
   3. Menyamaratakan gaji minimum seluruh negara dan seterusnya memulakan proses meningkatkan gaji minimum.

   PH juga kononnya akan melaksanakan 4 perkara lain menyasarkan hutang yang ditanggung peneroka dan lepasan universiti dan perlindungan untuk suri rumah dan isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40):

   1. Menghapuskan hutang-hutang tidak wajar yang dipaksa ke atas peneroka Felda.

   2. Memperkenalkan skim caruman KWSP untuk suri rumah.

   3. Menangguhkan pembayaran balik pinjaman PTPTN kepada semua peminjam bergaji kurang dari RM4,000 sebulan dan memansuhkan dasar senarai hitam ke atas peminjam.

   4. Memperkenalkan Skim Peduli Sihat dengan memberi RM500 pembiayaan untuk rawatan asas di klinik swasta berdaftar untuk golongan B40.

   Dalam 100 hari itu juga, PH kononnya akan mewujudkan suruhanjaya dan jawatankuasa untuk mengkaji dan menangani isu-isu kontroversi:

   1. Menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja 1MDB, Felda, Mara dan Tabung Haji, dan merombak semula struktur kepimpinan mereka.

   2. Menubuhkan Jawatankuasa Khas Kabinet untuk segera menyemak dan melaksanakan Perjanjian Malaysia 1963.

   3. Melancarkan kajian terperinci mengenai projek-projek mega yang dianugerahkan kepada negara asing.

   Menerusi buku bertajuk “membina negara memenuhi harapan” ini, gabungan pembangkang itu turut menggariskan 60 janji untuk dilaksanakan dalam tempoh 5 tahun dan 5 iltizam.

   Kini apa yang terjadi? Tidak ada satu pun janji di atas berjaya dipenuhi. Malah rakyat Malaysia makin menderita. Orang Melayu makin ditindas.

   Peguam negara diberikan kepada individu yang pernah menjadi peguam kepada ketua Komunis Malaya Chin Peng. GST tidak dihapuskan. Ianya hanya berkadar 0%. Harga barang naik secara mendadak dan tidak masuk akal. Hindraf 2.0 mendesak diberi tempat dalam UiTM. Institusi agama Islam dicabar. Jakim mahu dimansuhkan.

   Harga minyak tidak turun seperti yang dijanjikan. Bonus kakitangan kerajaan semakin berkurangan. Janji hapuskan tol juga tidak ditunaikan. Malah tol hanya diberi diskaun 50% menjelang Hari Raya sedangkan Datuk Seri Najib menjanji tol percuma ketika Hari Raya jika BN menang PRU14. "Bijak sungguh" orang Malaysia memilih termasuklah kau tu....serupa " Harapkan pagar, rupa2nya pagar yang makan padi " bebbb. Mesti Pak diny dan cai2 PH kini menyesal tak sudah...apa nak dikato..dah nasib badan lu oranglah kan, tu lah gatal sangat tangan nak memangkah PH ...kan dah terkena !!!!!!

   Keh...keh..keh..haaak tuuuiii!!!!

   Delete
  3. Geng Najib ,

   Buka mata kamu. Nampak gayanya kamu berjalan didalam kegelapan .

   Artikel2 yang di bawa olih RPK pra 2013 banyak yang memaparkan cerita dan berita yang masuk akal .

   RPK mula menjadi tidak keruan serta hilang pedoman dan prinsip perjuangan setelah termakan 'dedak' UMNO/BN selepas PR 13 . Telahan anak perempuannya juga menghayati serta memelok akan perjuangan BN melalui penyertaan dia kedalam Parti Gerakan .


   Artikel yang di sampaikan olih lebaimoden itu adalah fitnah belaka . Saya bukan hanya berlandaskan apa yang di sampaikan olih RPK . Saya telah pun mencari cari dari merata platform berita jika ya terdapat satu buah Bank Israel di Singapura tetapi tiada ketemu .

   Adakah kamu masih andaikan saya seorang yang tidak waras . Ma'af Geng Najib ....jika saya seorang sewel , saya tidak akan berada di kedudukkan saya sekarang . Bukan ingin bangga diri . Saya tidak bertaut di mana2 ajensi kerajaan untuk sampai ke sini . Jadi saya bebas mengkritik mana2 pihak yang pada pemerhatian saya memerintah secara 'songsang' yang bolih membawa bala petaka di masa mendatang .

   Delete
  4. Nampaknya kamu , Geng Najib , saperti anak ayam yang kehilangan emaknya .

   Berilah kerajaan baharu masa untuk bertenang menjalankan tanggungjawab mereka . Ini tidak . Hari2 menyalak tentang janji2 pada PRU lepas .

   Mereka baru saja memegang tampuk kerajaan 26 hari , saperti yang kamu katakan. Sedangkan untuk mendapatkan anak pun memakan masa . Sudahlah mengambil masa menggudik bini , lepas tu kena tunggu lagi selama 9 bulan 10 hari , barulah anak keluar dari Rahim ibu . Kamu ni lain sedikit ..terus nak kan yang 'instant' .

   Kamu tu yang bijaksana pun kan tahu , sabar itu kan sebahagian dari iman .Ini tidak ...bercakap tentang islam berdegar degar . Tapi apa yang diluahkan macam orang tak beriman !

   Delete
  5. Saya sebagai rakyat malaysia di bawah... boleh dikatakan golongan menengah tidak tamak sebagaimana yang GN anggapkan.GN mengundi entah PH ke atau UBN atau PAS...yg pasti kita boleh agak aje. Saya sebagai rakyat Malaysia yang memangkah PH sudah terima PH tanpa membaca pun manifesto PH yang dikatakan menjanjikan berbagai inisiatif ygng muluk2. Saya tak kisah pun ayang dijanjikan semua itu... tak buat pun tak apa... yang penting saya mendapat kehendak saya iaitu dominasi kloptikrasi yang menguasai kerajaan dan Malaysia sudah ditumbangkan. Kelompok MANUSIA ANGKUH, BODOH DAN PENJILAT perlu dinyahkan dari kerusi pentadbiran.Itu lebih utama dan saya sudah amat berpuashati..Tak Nak kepada manifesto yang dijanjikan itu pasal terlalu muluk dan sukar dipenuhi...kesia kerajaan dan rakyat Malaysia yang telah diperbodohkan sejak sedekad yang lalu. Kemerdekaan pada 10 Mei 2018 paling bermakna dari kemerdekaan 31 Ogos 2018. Syabas Pak Diny...

   Delete
  6. Geng Najib baru keluar dari gua dan sedut udara nyaman. Tapi dia belum mandi lagi. Tu yang dia terbau busuk badan dia sendiri. Cerita tak guna. Sabar je lah.

   Delete
  7. Geng najib ni mane la dia tau hal lain selain drpda memuji dan memuja rosmah dan najib....sampai dah terlungkop pun masih nak puja najib

   Delete
  8. Woi Geng Najis pergi jilat balik ludah kamu pada PH,TDM,LGE,LKS,MAT SABU. Mscam biasa kau jikat juga ludah boss kau tu si Wak Jawa dan Najis Razak.

   Delete
 2. Yang paling untung dengan perlantikan si TT ni dah tentu LGE. Dia ni kan peguam LGE dulu dalam kes banglow bmurah tu. Ialah..logiknya ..takkanlah AG baru ni nak mensabitkan LGE dalam kes tu...takknlah bekas peguamnya nak mengenakan anak guamnya. Kes terowong bawah laut tu bakal dicampak ke laut ajelah kan...no case your Honour !!!!!!

  Keh...keh..keh...Haaak..Tuuuiii !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perlantikan Tommy Thomas “Kekalahan Pertama Umat Islam Akibat Sindrom Membisu”
   Posted onTuesday, June 5, 2018
   #MalaysiaMemilih #MalaysiaBaru

   Keputusan DYMM Seri Paduka Baginda YDP Agong untuk memperkenankan perlantikan Tommy Thomas amat menyedihkan saya hari ini. Apatah lagi ianya dibuat sebelum Majlis Raja-Raja sempat untuk bermesyuarat bagi membincangkan mengenaj perlantikan Peguam Negara ini hari ini.

   Pasti akan ada suara-suara sumbang yang bakal mengeluarkan kenyataan-kenyataan biadap mengecam keputusan Baginda. Persoalannya, dimana kita apabila Baginda dikecam oleh nitezen? Dimana kita ketika beliau dimaki hamun oleh manusia-manusia tidak bertamadun yang melemparkan pelbagai tuduhan terhadap Baginda? Dimana kita ketika Baginda menanti reaksi rakyat?

   Kita cuma hilang kuasa, belum lagi ditarik penglihatan oleh Allah, belum lagi ditarik peti suara kita, belum lagi dilumpuhkan anggota kita, apatah lagi dicabut nyawa kita. Tetapi kenapa secara tiba-tiba Umat Islam negara ini membisu dalam isu yang begitu penting? Seolah-olah kita baru dihujani bom nuklear milik Korea Utara. Tidak ada satu perhimpunanpun mampu kita laksanakan untuk menunjukkan bahawa majoriti umat Islam negara ini menolak sebarang usaha untuk melantik bukan Islam sebagai Peguam Negara. Apabila kenyataan Umat Islam dan gerakan Islam tenggelam dalam lautan cacian dan makian terhadap YDP Agong dan Raja-raja Melayu, apakah keputusan yang boleh kita harapkan?

   Sudah tiba masanya untuk semua umat islam, NGO-NGO Islam, anak-anak muda beragama Islam dan semua rakyat Malaysia yang cintakan agama, bangsa dan tanahair untuk bangkit mempertahankan hak kita. Kita sudah tiada masa. Kesan perlantikan Tommy Thomas bukan sekadar petanda musibah yang bakal ditimpa Dato Sri Najib, bukan sekadar petanda Lim Guan Eng bakal digugurkan pertuduhan rasuah. Malah selepas ini, YDP Agong dan Raja-Raja boleh pada bila-bila masa dibicarakan dibawah mahkamah Khas jika Peguam Negara tidak lagi memikirkan soal maruah Raja-raja Melayu.

   Ayuh bangkitlah bangsaku, Bangkitlah anak-anak Malaysia,
   Selamatkan Negara ini,
   Pertahankan Hak Umat Islam.
   Jika bukan kita, siapa lagi ?????

   DAULAT TUANKU !!!!!!

   Delete
  2. Adakah kamu kepingin seorang AG yang mengaku melayu/muslim macam Apundek Ali itu .

   Seorang AG yang kerja lain tidak ada melainkan mencuci segala najis2 Najib dan kuncu2 dia .

   Geng Najib ....tak payahlah dan janganlah kamu juga yang mengaku berfikiran waras turut sama berpendirian bingai .

   Delete
  3. GENG NAJIB.....BULA PUASA INI PUN KUAT MENYALAK JUGA KAH?.....
   LEBAI LEBAI TAK PANDAI HORMAT BULAN PUASA JUGA KAH?....KALU PUN TAK RETI MALU PADA DIRI SENDIRI SEBAB KULIT MUKA SAMA TEBAL DGN KULIT BABI.....MALU LAH PADA ALLAH JIKA KAMU MUSLIM.
   TAK TAHU LAH AKU KAMU BERDUA INI HINDU PARIAH YG DIUPAH MENYAMAR JADI MELAYU.....
   BULAN PUASA PUN DOK CARI SEBAR FITNAH........DULU DULU KAMU BERDUA LAH YG KUAT SOKONG NAJIB DAN MEMPETTIKAI ORANG RAMAI YG MENENTANG NAJIB.
   SEKARANG KAMU BERDUA JUGA LAH SAPERTI MUKA TAK RETI MALU TERHEGEH HEGEH DENGAN CORAK BARU MENJADI BATU API.......INI MANUSIA LAKNATULLAH.....

   Delete
  4. kami orang melayu tidak bodoh. pemilihan tommy thomas tepat dengan tujuan fungsi peguam negara. PAS dan UMNO bolehlah buat kerja sendiri.

   Delete
  5. Sokong habis komen bro HBM. Memang babi tu GN. GN dan lebaiularmodern sebenarnya orang sama. Semua penkhianat dan sampah masyarakat.
   Woi G Najis umngok/bn dah mampus. Kahkahkahkah. Dedak babi nemang kekal untuk mu. Oink oink oink

   Delete
 3. Khairultheceo.wordpress.com

  ReplyDelete
 4. http://www.wasap.my/60123231098/NAKJADICEO

  ReplyDelete
 5. Memang Tommy Thomas Tak Layak Jadi Peguam Negara. Ini 7 Sebab..

  Siapa Tommy Thomas ini ? Ini sejarah beliau :

  1. Beliau tegas mengatakan bahawa “Malaysia is not an Islamic State” (The Malaysian Bar, 18 Nov 2005).

  Kenapa kerajaan tegang dengan Istana ? Mana tidaknya sumpah agong itu sendiri adalah beliau akan memelihara agama Islam, sudah pasti beliau tidak akan lantik peguam negara yang akan merosakkan teras negara ini.

  2. Beliau tidak boleh berbahasa Kebangsaan dengan fasih menurut MAPIM.

  Peguam negara mestilah orang yang mampu menguasai bahasa Melayu dengan baik. Bagaimana belau akan menasihati YDPA jika beliau sendiri tidak boleh berbahasa Melayu dengan baik ?

  3. Beliau adalah peguam kepada pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng. Di dalam buku beliau, pada tahun 2013 beliau mendesak Kerajaan Malaysia membenarkan mayat Chin Peng dibawa pulang dan ditanam di Malaysia.

  Dalam buku yang sama juga, Chin Peng disifatkan sebagai “one of the great liberation fighters of the second half of the twentieth century” dan “a major contributor to Merdeka”.

  Sungguh ironi bagaimana orang akan dilantik sebagai peguam negara itu adalah orang yang menyanjung tinggi musuh negara suatu ketika dahulu.

  4. Beliau menyifatkan Dasar Ekonomi Baru dan Rukun Negara sebagai tiada asas dalam perlembagaan dan undang-undang (Anything But The Law, 2016)

  Hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera yang sudah jelas termaktub di dalam perlembagaan sengaja diseleweng tafsirannya untuk kepentingan golongan hak sama rata.

  5. Pada 1 Feb 2014, beliau pernah mempertikaikan kuasa raja-raja dalam krisis perlantikan menteri besar Selangor.

  6. Beliau mempertikaikan keputusan Mahkamah dalam kes kalimah Allah (Malay Mail, 25 Okt 2013).

  Ketika mana umat Islam berjuang mempertahankan kesucian kalimah Allah daripada menjadi permainan halus dakyah kristian, Tommy Thomas terus menjadi barisan hadapan yang mempertikaikan keputusan mahkamah pada ketika itu.

  7. Beliau adalah bekas peguam yang mewakili Lim Guan Eng, Menteri Kewangan sekarang dalam kes isu banglo yang disiasat oleh SPRM.

  Jika Tommy Thomas menjadi Peguam Negara, ia akan bercanggah dengan prinsip keadilan sejagat. Situasi ini membabitkan kepentingan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan yang sedang menghadapi dua pertuduhan rasuah di mahkamah yang mana kuasa untuk meneruskan atau menghentikannya berada di dalam tangan Peguam Negara. Sudah tentu ini memungkinkan Tommy memihak kepada Lim Guan Eng.

  Kesimpulannya, jawatan Peguam Negara perlu diisi daripada kalangan hakim-hakim dan peguam-peguam kanan yang cakna dan peduli kepada agama Islam dan Raja-raja, bukan hanya kepada prinsip undang-undang dan demokrasi yang selalunya sangat tertakluk kepada political will pemerintah.

  Di dalam Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan Yang Di Pertuan Agong menaiki takhta dengan bersumpah dengan nama Allah antara lain memelihara agama Islam pada setiap masa. Ia menjadi tanggungjawab berperlembagaan bagi Yang Di Pertuan Agong memelihara Islam pada setiap masa.

  Oleh itu setiap lantikan yang dibuat oleh Yang Di Pertuan Agong, orang yang dilantik itu mestilah berupaya antara lain memelihara Islam pada setiap masa.

  ReplyDelete
 6. IPOH, 7 Mei — Rakyat Perak diingatkan supaya menolak pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) ini bagi mengelak peristiwa pahit sepanjang 11 bulan kerajaan negeri Perak dikuasai pembangkang pada 2008 berulang kembali.

  Memberikan peringatan itu, Datuk Mohd Osman Mohd Jailu yang merupakan exco kerajaan negeri semasa pentadbiran 11 bulan di bawah menteri besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin ketika itu, berkata kerajaan negeri turut memberikan ruang kepada DAP untuk mendominasi semua perkara.

  “DAP dalam mesyuarat kerajaan negeri pertama selepas menang PRU12 telah membangkitkan persoalan tentang jumlah elaun yang diterima Sultan Perak dan Kerabat Diraja Perak dan meminta pegawai kewangan negeri untuk membentangkan elaun yang dibayar secara terperinci.


  “Saya selaku exco pada masa itu berasa sedih dan terkilan kerana perkara seumpama itu dipertikaikan oleh mereka

  “Bila dapat kuasa, peluang yang ada digunakan mereka,” katanya dalam sidang media di sini, semalam.

  Mohd Osman, 66, turut mendakwa Mohammad Nizar juga menjadi boneka dan hanya mengikut telunjuk DAP dengan meluluskan pemberian hak milik tanah kekal kepada penduduk kampung-kampung baru di Perak.

  Menafikan dakwaan bahawa penjelasan yang diberikannya itu didalangi pihak tertentu bagi memburukkan pembangkang, katanya, “Saya hanya nak beri kesedaran pada rakyat negeri Perak supaya berhati-hati dalam membuat keputusan dan menentukan siapa yang lebih layak untuk mentadbir negeri”. — Bernama

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudah kehabisan modal untuk di ciplak ke ??

   Perak sudah pun membuatkan BN pembangkang . masih bermimpi ke ?

   Delete
  2. Pak diny...isu di sini bukan untuk mempertikaikan sapa yang memerintah Perak sekarang, tapi betapa kurang ajar dan biadapnya ADUN2 DAP sehingga berani membangkitkan jumlah elaun yang diterima oleh Raja Perak. Perkaar tu kan dah ditetapkan dalam undang2 tubuh negeri Perak...tak perlu lah mereka menyibukkan diri dengan benda2 macam tu. Inilah akibatnya kalau diberi muka sangat...naik tocanglah dia orang. Dah nampak belang mereka yang sebenar2nya, dari dulu memang anti institusi kesultanan di negara ini. Tengok aje lah nanti..macam2 isu yang akan dibangkitkan mereka berkaitan dengan institusi ni..bukan saja di kerajaan negeri, bahkan di federal jugak. Apatah lagi..kita dah ada AG bukan melayu ni...lagi gedebe lah dia orang...betul tak Pak????

   Delete
  3. Percayai jugak pencacai berbayar ni pada ADUN melompat dan khianat tu... kalau parti sendiri dia khianati ...apa lagilah pada yang lain...hohohoho...

   Delete
  4. Agaknya dia orang ni dah tak lagi menghayati Rukun negara kita ke..mana perginya Kestiaan kepaad Raja dan Negara tu???? Ataupun ini bibit2 ke arah menuju kepada negara Republik...tak mustahil ada agenda terancang ke arah tu !!!!!

   Delete
 7. JUNE 6, 2018

  Adakah Senarai Perbelanjaan YDP Agong Satu Fitnah Untuk Menjatuhkan Maruah Institusi Di Raja?
  Terdapat satu gerakan untuk menghina, mencerca dan memperlekehkan institusi Raja-Raja Melayu semenjak YDP Agong melambatkan usaha memperkenan proses perlantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara. Terbaru, terdapat senarai perbelanjaan YDP Agong seperti di atas yang disebarkan di media-media sosial.

  Senarai yang ditaip menggunakan perisian Excel, nampak seperti satu bentuk fitnah adu domba yang cuba untuk menaikkan kemarahan Rakyat untuk menjatuhkan institusi monarki. Tiada sumber yang dapat dirujuk untuk maklumat di atas.

  Sebaliknya, Peruntukan Diraja Bagi YDP Agong, boleh dirujuk di sini. Manakala Elaun-Elaun Di Raja, boleh dirujuk di sini.

  Carian rasmi melalui website Perbendaharaan seperti pautan-pautan di atas mendapati jumlah anggaran perbelanjaan mengurus jauh lebih kecil daripada fitnah yang disebarkan iaitu RM250 juta. Cubaan yang baik wahai pencacai pemfitnah.

  Sementara itu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, kerajaan akan menyiasat dakwaan kira-kira RM257 juta digunakan untuk perbelanjaan hidup dan peribadi Sultan Muhammad V dalam tempoh 16 bulan sejak dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong.

  Eloklah tu, semalam Datuk A Kadir Jasin, Ahli Jawatankuasa Pembaharuan Institusi di bawah Majlis Penasihat Kerajaan merupakan orang yang mula-mula mendedahkan amaun Excel berkenaan. Hari ini, Kerajaan akan menyiasatnya. Sendiri dedah sendiri siasat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa nak hairan?
   Fitnah dan penipuan itu mainan harian mereka, dah jadi sebati dengan darah daging. Menang PRU pun dari mainan persepsi je. Minda rakyat yang uneducated dimanipulasikan hingga bebudak kepop pun ternganga terlopong. sekarang semua dah terburai. Janji tinggal janji. Karipap masih lagi tak turun rega...!!!!!! Ingatkan Tol dah takde, rupa2nya masih ada lagi...nak ambik hati rakyat diberi diskaun 50%...ternyata janji dah dicapati bebb.....

   Delete
  2. Tak payah nak tunggu kaum lain bersuara...melayu PH sendiri dah buka jalan untuk cina dan india kutuk agong. Bukan setakat tu aje....agama dan bangsa kita pun diperlekehkan.....konon2 nya pegawai2 melayu ni tak amanah, kuat makan rasuah..tak pandai buat kerja. Inilah agenda tersembunyi untuk menghapuskan institusi kesultanan kita...dan akhirnya kita akan menjadi negara republik. Ini baru betul ketuanan Malaysian seperti kata TS Rafidah tu !!!!!

   Delete
  3. Dato A.Kadir Jasin lah yang mula2 mendedahakan perbelanjaan YDPA dan istana negara dalam blognya.

   Masa dia jadi ketua editor kat NST dulu, banyak artikel berbau menghasut diselitkan, dan merupakan akhbar utama dalam mencerca Raja2 Melayu semasa Tun M berkrisis dengan istana. Bermacam2 finah dilemparkan pada istana bagi menutup atau mengalih pandangan masyarakat dari segala rompakan secara korparat terhadap harta negara. Agak2nya...sandiwara seperti tu akan berulang semula ke ????? Nmapak gayanya....wal hasil balik asal lah..itu pasal memenangkan PH ni tak hasil beb !!!!!

   Delete
  4. Isu Peruntukan Agong : Kadir Jasin Patut Lebih Tertib – Anwar

   Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas kenyataan anggota Majlis Tertinggi PPBM Datuk Abdul Kadir Jasin berhubung peruntukan kerajaan kepada Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

   Beliau berkata walaupun hak untuk menyuarakan pandangan perlu dihormati, wartawan veteran itu perlu menunjukkan penghormatan dan ketertiban (decorum) dalam hal ini.


   Katanya, kritikan itu juga dibuat tanpa memberi peluang kepada Institusi Raja-raja Melayu untuk memberi respons.

   "Sekiranya buat kritikan sebegini tanpa memberi peluang kepada Raja-Raja Melayu untuk jelaskan jawapan, ia tidak sihat terutamanya menggunakan kedudukan yang ada.

   "Saya juga lihat sejumlah penekanan, dan ada fakta (yang) dipertikai, saya rasa kita perlu lebih berwaspada," katanya pada sidang media selepas pertemuan dengan anggota parlimen PKR di sebuah hotel di Selangor, hari ini.

   Beliau diminta mengulas artikel Abdul Kadir yang juga ketua media dan komunikasi Majlis Penasihat Kerajaan di blognya hari ini, yang mendakwa kerajaan memperuntukkan RM256.9 juta antara Januari hingga April tahun ini untuk YDPA.

   Namun beliau menyertakan penjelasan bahawa artikel itu ditulis atas kapasiti peribadi dan tidak mempunyai kaitan dengan sebarang jawatan yang dipegangnya.

   Delete
  5. Raja Raja Melayu Adalah Harapan Terakhir Orang Melayu & Agama Islam
   Posted onWednesday, June 6, 2018 -06-06 15:43:15'
   #MalaysiaMemilih

   Malaysia mengamalkan sistem Demokrasi Raja Berperlembagaan di mana Yang DiPertuan Agong (YDPA) adalah ketua negara Malaysia. Biarpun sesebuah parti itu melintasi 112 kerusi parlimen, parti itu bukanlah secara mutlaknya menguasai negara ini. Masih ada Raja.

   Perkara ini menjadi duri dalam daging bagi mereka yang tidak pernah puas dengan kuasa. Berbagai usaha licik dilakukan golongan ini sejak beberapa penggal yang lalu untuk menghakis kuasa Raja-Raja Melayu.

   Tidak menghairankan bila ada seorang Ustaz yang lantang kecam Raja Raja Melayu diangkat jadi Pegawai Penerangan oleh parti itu suatu ketika dahulu. Entah entah sekarang sudah ikut pindah ke pejabat baru.

   Apakah sudah ada usaha hendak menukar kerajaan kepada sistem republik?. Menukar sistem republik seperti di Perancis, Korea Selatan, India dan Filifina yang mana presiden memegang dua jawatan iaitu sebagai ketua kerajaan dan ketua negara.

   Semasa PRU12, Barisan Nasional hilang kuasa 2/3 majoriti di parlimen, kemudian PRU13 sama juga, tiada kuasa 2/3 majoriti dalam Dewan Rakyat. Lebih buruk lagi dalam PRU14, BN terus hilang kuasa “simple majority” parlimen.

   Kerajaan PH ketika berkempen masa PRU14 memujuk pengundi bahawa kedudukan orang Melayu, agama Islam dan perkara yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan tidak terjejas kerana masih ada Raja Raja Melayu yang menaungi pemerintahan negara ini.

   Namun bila dapat sahaja kuasa “simple majority” terus nada itu berubah. Sudah ada suara dari panglima media mereka mencabar institusi raja. Sudah ada desakan mansuh JAKIM, cabar kedudukan UiTM dan tanah tanah Felda. Malah lebih teruk lagi bila jawatan Peguam Negara yang selama ini disandang oleh orang Islam diberikan kepada Tommy Thomas.

   Terbaru, satu kertas terperinci mengenai perbelanjaan YDPA Sultan Muhammad V disebarkan secara tidak bertanggungjawab dalam media sosial. Apakah pihak yang menyebarkan itu ada niat hendak membalas dendam dan memalukan YDPA apabila baginda pada mulanya menolak pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara?

   Kertas terperinci tersebut hanya boleh diperolehi dari fail merah Kementerian Kewangan. Siapa lagi yang ada akses di MOF? Pihak berkuasa diminta menjalankan siasatan berkenaan perkara ini. Penyebaran kertas perbelanjaan YDPA itu adalah satu kesalahan serius.

   Sebelum ini, A Kadir Jasin dilihat turut mengapi apikan rakyat apabila mendakwa sebanyak RM257 juta dibelanjakan untuk perbelanjaan peribadi Sultan Muhammad V dalam tempoh 16 bulan sejak beliau menjadi Yang di-Pertuan Agong.

   Menulis di blog peribadinya, A Kadir Jasin berkata jumlah itu, purata RM16 juta sebulan, telah dibelanjakan untuk penginapan Agong, kediaman, barangan peribadi , pesawat terbang, pengangkutan, pakaian, hadiah dan cenderahati, lawatan ke luar negara dan gaji pegawai istana, antara lain.

   Kertas yang tersebar itu sama dengan isi yang A Kadir Jasin tulis. Tidak perlu pertikai kelayakan YDPA sebagai ketua negara. Kerajaan PH yang sedia ada perlu fokus kepada melaksana janji dan berkhidmat pada rakyat. Bukan terus bermain persepsi setiap hari.

   Raja Raja Melayu adalah harapan terakhir orang Melayu. Bila tembok sudah runtuh, ke kamar raja pun mereka hendak celapak dan terpa. Negara ini masih lagi mengamalkan sistem demokrasi raja berperlembagaan bukan sistem anarki, diktator atau republik.

   Hormatilah institusi Raja Raja Melayu. British pun tahu hormat pada Raja Melayu pada zaman dahulu, Jepun pun sama.

   Jagalah keharmonian negara ini. Dalam bulam puasa sebegini, rakyat sedang sibuk beramal.

   Kenapa ada satu pihak lagi sibuk sangat menyebarkan cerita dan nista pada raja? Mereka hendak apa lagi? Laksanalah janji yang dibuat dulu, daripada sibuk mencabar itu dan ini.

   Hormatlah institusi Raja Melayu. Daulat Tuanku !!!

   Delete
 8. Berdasarkan maklumat yg di catit dalam “kertas siasatan terhadap Najib Razak” sepertimana diterbitkan dalam blog The Third Force, adalah di maklumkan bahawa Tan Sri Zeti Akhtar Aziz selaku Gabenor BNM pada waktu itu telah terlibat secara langsung semasa transaksi membawa masuk wang derma dari Arab Saudi dilakukan.

  Menurut kertas siasatan tersebut, Zeti telahpun diberitahu oleh DSN tentang “gift” berbentuk derma yang bakal diterimanya dari Putera Saudi. Bukti yang dipaparkan jelas menunjukkan bahawa Zeti-lah yang mencadangkan agar wang tersebut dimasukkan kedalam akaun DSN.

  Berdasarkan perkembangan Ini, sudah tentu Zeti selaku Gabenor Bank Negara ketika itu tahu identiti penderma.

  Persoalannya

  1. Kenapa TSZ tidak membuat kenyataan kepada SPRM berkaitan identiti penderma.

  2.Kenapa TSZ tidak membantu SPRM mendapatkan rekod transaksi dari AMBANK.

  3. Kenapa TSZ hanya berdiam diri, seolah-olah beliau tidak tahu menahu perihal perkara tersebut.

  TSZ harus menjelaskan bahawa transaksi tersebut tidak boleh disabitkan sebagai “money laundering” kerana ianya mengikuti prodesur kemasukan wang asing.

  Sudah menjadi tanggungjawab TSZ menjawab soalan-soalan ini memandangkan bukti2 yang terpapar kian tular di media sosial, whatsapp dan wechat.

  Apa kena mengena TSZ dgn Tun Madet & kuncu2nya dlm hal ini sehingga dilihat bersubahat menimbulkan keraguan & wasangka rakyat yg tidak faham tentang sebab musabab pemimpin asing tidak mahu terdapat hebahan dlm sumbangan yg besar?
  Tidakkah kempen PH dlm soal ini bersifat subversif bagi mengeruhkan hubungan duahala antara negara?
  Tidakkah mereka yg mengebargemburkan isu ini sebenarnya berniat jahat bagi kepentingan pakatan reaksionir subversif mereka?

  Sekarang telah lebih jelas Gerombolan Pakatan Reaksionir yg menawan Putrajaya telah memulakan serangan terhadap tunggak Payong Negara,

  Sesungguhnya tidak berlaku YDP Agong melambatkan, ianya adalah Proses Penelitian kerana calon tersebut adalah bukan dari pegawai perkhidmatan yg mempunyai rekod boleh dirujuk tetapi hanya loyarburuk kepada individu2 dari gerombolan subversif tertentu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Third Force ini ,pada penelitian saya sama je taraf dia dengan blog UMNO sedikit masa dahulu .

   Masihkah sekelian ingat tentang PAPAGOMO yang di arahkan membayar sejumlah RM 1 juta kepada Anwar Ibrahim .

   Sekarang PAPAGOMO ni bercita cita untuk bertanding jawatan Exco Pemuda Umno pula ...haaa.....haaaa...haaaaa.

   Delete
 9. Spin pipeline fitnah China, jatuh lagi saham!
  BY PEWARIS MELAYU | PUBLISHED 6.6.18  (the Unspinner) Mula dengan spin duit gomen diguna utk bailout 1MDB ke hutang 1 trillion hingga terkini 2 hari GST gomen tak bankrup, saham akan terus merudun setiap kali LGE buat mulut.

  Rasionalisasi dan penutupan operasi 1MDB memerlukan projek2 yang dirancang diteruskan dan aset dipindahmilik ke MOF. Takkan 1MDB perlu bayar hutang atau komitmen asset yg pulangan kembali ke MOF?

  1 trillion hutang jelas hsnya propaganda. Baca cara propaganda Goebbels yg digunakan di SINI.

  Komen GST dan bankrup jelas tak masuk akal. Kenaps guna RM5 billion duit Petronas jika bukan untuk kambus lubang?

  Semalam timbul pula isu red file yg dedahkan mengenai projek pipeline dengan China yg dikatakan bayaran dah buat tapi tak siap.

  Jawapan Dato Najib mudah .. siasat dan dakwalah:

  Berdasarkan kepada ingatan saya, saya yakin, semua prosedur dan proses perundangan telah dipatuhi berkaitan dengan rundingan dan perlaksanaan dua projek saluran paip yang dibangkitkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng hari ini.  Saya turut dapati Guan Eng telah menyebut kesemua bayaran yang dibuat kepada China Petroleum Pipeline Bureau (CPPB) adalah mengikut perjanjian dan bukan kepada pihak-pihak lain. CPPB ialah anak syarikat kepada salah sebuah syarikat terbesar di dunia dan dimiliki kerajaan China - China National Petroleum Corporation.

  Kedua-dua projek saluran gas ini yang lebih ekonomik dan jaminan manfaat bekalan tenaga bagi Malaysia telah dirunding melalui asas kerajaan kepada kerajaan (government to government) dengan kerajaan China.

  Saya dan Perdana Menteri China, Li Keqiang telah menyaksikan pemeteraian Perjanjian Kesefahaman (MoU) bagi projek saluran gas ini bersama beberapa projek lain ketika membuat lawatan rasmi ke Beijing pada 14 Mei, 2017.

  Pada majlis yang sama, China turut memberikan komitmen untuk mengimport barangan bernilai US$2 trilion bagi tempoh lima tahun dari Malaysia, membuat pelaburan sehingga US$150 bilion di Malaysia dan menawarkan 10,000 tempat bagi latihan serta pendidikan untuk rakyat Malaysia di pelbagai institut di China.

  Tidak lupa pula komitmen daripada kerajaan China membantu pekebun kecil sawit di Malaysia dengan pembelian tambahan minyak sawit daripada kita.

  Saya mengalu-alukan penyiasatan secara telus dan terbuka terhadap kedua-dua projek ini, namun kita perlu lebih berhati-hati dalam membuat sesuatu dakwaan bermotif politik terutama melibatkan syarikat milik sebuah negara asing yang mungkin akan mencetuskan kesan negatif terhadap hubungan dan perdagangan antarabangsa Malaysia.

  https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10155382293385952

  Ye ... ingatlah ratusan ribu penanam dan pekerja ladang kelapa sawit bila bermain politik hingga jejaskan hubungan dengan kuasa besar seperti China.

  Menurut Lokman Nor Adam urusan hubungan dua hala dengan kuasa besar is not so simple.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sedih serta rasa terharu apabila terbaca kenyataan BEKAS perdana menteri Malaysia tentang projek2 pipe yang di serahkan kepada syarikat Cina itu .

   Mengapa sampai bagitu sekali perjanjiannya ...dibayar walaupun kemajuan kerja tidak ada ??

   Kata2 yang Cina akan membeli barangan Malaysia sehingga 2 trillion ringgit dalam masa 5 tahun hanya keluar dari mulut PM Cina sahaja . Itulah akibatnya apabila ketua kerajaan sudah mencapai tahap tidak punya hati dan jiwa terhadap Negara sendiri .

   Delete
  2. projek2 pipe yang di serahkan kepada syarikat Cina itu - gila punya keroje.

   Ini lagi satu yang makan lama siasat nya. Menteri kewangan di arah pergi ke China siasat. Bersama PN.

   Ragu jika boleh dapat fakta yang di kehendakki di China. Tapi kena coba.

   Najib mesti masuk jel sebab banyak benor salah laku.

   Delete
 10. KENYATAAN MEDIA OLEH
  DATO' LOKMAN NOOR BIN ADAM
  BEKAS PENGARAH KOMUNIKASI,
  KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA

  5hb Jun, 2018

  "Kerajaan harus berhenti membuat tuduhan politik yang akan merosakkan hubungan antarabangsa kita"

  1. Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sepatutnya memberi lebih banyak maklumat untuk membuktikan dakwaan beliau hari ini bahawa kedua-dua projek saluran paip itu adalah satu skandal.

  2. Dalam kenyataannya, beliau telah membuat tuduhan yang sangat spesifik bahawa bayaran dibuat lebih awal, tidak berdasarkan perkembangan kerja pembinaan kepada China Petroleum Pipeline Bureau (CPPB), bukan kepada syarikat lain. Tidak ada tuduhan bahawa pembayaran tersebut telah dialihkan atau tersalah bayar kepada syarikat lain.

  3. Pemeriksaan kami menunjukkan bahawa CPPB adalah salah satu pembina saluran paip utama di dunia dan telah menyiapkan lebih daripada 10,000km saluran paip. CPPB juga adakah anak syarikat penuh milik kerajaan China, China National Petroleum Corporation (CNPC), yang disenaraikan sebagai syarikat nombor empat terbaik pada 2017 di kalangan 500 Syarikat Terbaik Dunia (Fortune 500) dengan pendapatan sebanyak AS $ 263 bilion tahun lepas.

  Berdasarkan kekuatan dan prestasi syarikat tersebut, adakah Guan Eng mendakwa bahawa CPPB atau CNPC tidak boleh menyelesaikan dua projek tersebut tepat pada masanya selepas menerima bayaran?

  4. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi projek pembinaan "turn-key" untuk mempunyai jadual pembayaran yang berbeza daripada perkembangan kerja pembinaan. Ini mungkin disebabkan oleh rundingan antara kerajaan dengan kerajaan yang berkaitan dengan pinjaman mudah yang diberikan oleh kerajaan China. Mungkin MOF boleh mendedahkan keseluruhan perjanjian kepada orang ramai bagi membolehkan mereka memeriksa mengapa bayaran kepada syarikat pembinaan tersebut distruktur sedemikian rupa.

  5. Guan Eng juga membuat rujukan kepada dua kontrak rundingan dan kontrak penyelenggaraan lain. Bolehkah Guan Eng juga mendedahkan syarikat-syarikat siapakah ini? sama ada mereka adalah syarikat swasta atau mereka mempunyai kaitan dengan syarikat CPPB dan CNPC milik negara China?

  6. Guan Eng juga menuduh bahawa syarikat 100% milik MOF yang digunakan untuk tujuan khusus menyiapkan projek ini iaitu Suria Strategic Energy Resources (SSER) mempunyai kaitan dengan SRC dan 1MDB kerana dua sebab.

  7. Sebab yang pertama ialah SSER mempunyai nama yang sama dengan Strategic Resources Corporation Bhd (SRC) disebabkan ia mempunyai perkataan "Strategic" dan "Resources" di dalamnya. Walau bagaimanapun, pemeriksaan dengan SSM menunjukkan bahawa SSER bukan anak syarikat SRC Bhd tetapi 100% dimiliki oleh Menteri Kewangan Diperbadankan dengan pemilikan penuh kesemua 30,000,001 saham yang diterbitkan.

  8. Sebab kedua yang diberikan oleh beliau ialah Ketua Pegawai Eksekutif SSER, Dato Mohammed Azhar Bin Osman Khairuddin sebelum ini pernah menjadi Pengarah Bebas Bukan Eksekutif di Putrajaya Perdana Berhad.

  9. Walaupun benar bahawa Jho Low dilaporkan telah membeli Putrajaya Perdana Berhad dan satu lagi syarikat tersenarai Loh and Loh Berhad pada 2007 dengan sokongan pihak Timur Tengah sebelum 1MDB wujud, Dato 'Azhar adalah seorang veteran Petronas dan telah berkhidmat dalam pelbagai kapasiti sejak 1979 termasuk sebagai pengarah di Petronas Gas dan Petronas Bhd. Oleh itu, beliau mempunyai pengalaman dan kepakaran yang diperlukan untuk menjalankan tugas di SSER.

  10. Tuduhan Guan Eng hari ini amat berat kerana MOF pada dasarnya menuduh bahawa kerajaan China telah bersekongkol dengan kerajaan kita dalam melakukan perbuatan rasuah. Ini memberi kesan negatif kepada hubungan diplomatik dan perdagangan kita dengan China.

  11. Jika berlaku salah laku, serahkan kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk menyiasat terlebih dahulu. Kerajaan Pakatan Harapan harus berhenti membuat tuduhan politik melalui sidang akhbar yang berniat untuk terus memburukkan kerajaan BN sebelum ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini sekor lagi melayu otak bingai ..Logman , logman .

   Olih kerana syarikat itu menduduki senarai Fortune 500 , hati jadi kecil dan dunia jadi gelap ..itu yang saya Nampak .

   Syarikat Malaysia pun bolih jadi syarikat Fortune 500 jika diberi projek serupa olih kerajaan . Maksud saya kerja yang dibayar ribuan juta ringgit kehadapan .

   Delete
  2. Dah jadi bejas, eloklah bising2 sikit.

   Delete
  3. Hehehe majokan dan pekerja dah kena buang kerja...tentu dapat tawaran baru dari bekas majikan... upah aje RM5-RM6 juta, kerja pun jalanlah. Tak perlu angkat senjata.. tulis aje dan kemukakan isu2 sensasi...hahaha duit banyak masih belum jumpa...

   Delete
 11. Pelantikan Tommy Thomas: Faktor pengaruh parti (ulasan PRU14)
  June 6, 2018 at 4:10 pm

  Sepertimana yang dimaklumi, peguam Kristian Tommy Thomas diperkenan sebagai Peguam Negara Malaysia baru-baru ini. Adakah beliau pilihan DAP ataupun pilihan parti Pribumi?

  Cuba kita tinjau dari segi pengaruh politik di belakang tabir. Dalam gabungan parti pemerintah Pakatan Harapan, DAP paling kuat tetapi Pribumi yang nampak saja berkuasa.

  Jadi parti mana yang telah memilih Thomas sebenarnya?

  Majoriti MP Harapan tidak beragama Islam
  Pada pandangan umum, DAP didominasi Kristian.

  Mengikut kajian keputusan pilihanraya umum ke-14 oleh Zaaba Institute for Leadership (ZIL), di kalangan Ahli Parlimen Harapan ada 66 orang MP bukan Islam yang terdiri wakil DAP beserta sebahagian wakil PKR berbanding 58 orang MP Muslim yang terdiri wakil Pribumi, PAN dan PKR.

  Di kalangan Ahli Parlimen pembangkang, majoriti MP daripada BN adalah penganut Islam kerana BN berteraskan Umno yang wakilnya berbangsa Melayu (yang semestinya Islam) bersama 18 orang wakil parti Islam PAS.

  Manakala parti-parti komponen BN di semenanjung yang berasaskan kaum mempunyai tiga orang MP, iaitu wakil MCA Buddhist (1) dan wakil MIC Hindu (2).

  Fakta yang diketahui umum ialah hakikat bahawa saf kepimpinan tertinggi DAP amat ramai Kristian.

  BAWAH: Pengundi Malaysia PRU14 mengikut pecahan etnik


  Sumber: ZIL

  FAKTA MENARIK Jadual di atas – yang disediakan oleh Zaaba Institute for Leadership – menunjukkan pengundi Cina ialah majoriti (54%) di Pulau Pinang, ‘pluraliti’ iaitu majoriti relatif (47.5%) di Wilayah Persekutuan dan melebihi 30 peratus di Johor (38%), Perak (35.5%), Selangor (33%), Melaka (31%) dan Sarawak (31%).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prestasi DAP yang cemerlang, Pribumi yang hambar
   Kajian Zaaba Institute for Leadership mendapati success rate DAP di peringkat negeri adalah 96 peratus. Lihat jadual atas – DAP bertanding 102 kerusi Dewan Undangan Negeri dan menang 98. Bagus sekali!

   Sementara itu, success rate Pribumi sekadar 21.6 peratus. Parti yang diterajui Tun Mahathir itu bertanding 102 kerusi DUN dan hanya menang 22.

   Nota: Angka yang dipetik tidak merangkumi Adun Sarawak kerana pilihanraya negeri Sarawak telah dijalankan berasingan dan lebih awal pada tahun 2016.

   Jadual di atas oleh think tank ZIL menunjukkan DAP menyapu bersih kerusi DUN yang ditandinginya di Pulau Pinang (19), Perak (18), Selangor (14), Negeri Sembilan (11) dan Melaka (8). Negeri-negeri yang tersenarai ini mempunyai jumlah pengundi Cina yang menonjol.

   Di tempat-tempat lain pula, DAP hanya kalah sebuah kerusi setiap negeri:

   Pahang — tanding lapan / menang tujuh
   Johor — 14 / 13
   Sabah — 7 / 6
   Sebagai perbandingan, jelas sekali prestasi Pribumi kurang menyerlah:

   Pahang — tanding sembilan kerusi DUN / menang kosong
   Johor — 17 / 8
   P. Pinang — 3 / 2
   Perak — 15 / 1
   Selangor — 7 / 4
   Negeri Sembilan — 4 / 0
   Melaka — 6 / 2

   Sumber: ZIL

   DAP sebenarnya tidak diberi apa-apa tambahan kerusi DUN untuk bertanding. DAP kekal bersaing 102 kerusi dalam kedua-dua pilihanraya tahun 2013 dan 2018 (rujuk atas) – tetapi parti tersebut masih mampu meningkatkan lagi prestasinya dalam ruang sempit PRU14 dengan memenangi lebih tiga kerusi.

   Pribumi sebaliknya diberi banyak kerusi untuk bertanding. Calon Pribumi yang berjaya hanya segelintir, namun parti Mahathir mahu juga membolot jawatan-jawatan menteri besar.

   Contohnya, Pribumi mempunyai seorang (1) Adun saja di Perak berbanding DAP yang mempunyai 18 Adun. Meskipun demikian, ianya si Yang Berhormat Pribumi yang dilantik sebagai Menteri Besar Perak.

   Begitu juga Pribumi mempunyai 8 orang Adun di Johor berbanding DAP mempunyai 13 Adun. Jawatan Menteri Besar Johor diambil YB Pribumi.

   Delete
  2. Cerita wayang gelap mainan DAP
   Orangramai pasti curiga kenapa DAP yang begitu kuat boleh sanggup memberi laluan kepada Pribumi untuk membolot kuasa.

   Di samping kedudukan Pribumi sebagai menteri besar di Kedah, Perak dan Johor (berbanding DAP berkedudukan ketua menteri satu-satunya di Pulau Pinang), lain-lain kementerian mustahak di pusat juga diserah kepada Pribumi.

   DAP meredhai keadaan berat sebelah ini.

   Selain jawatan utama perdana menteri “top dog” Mahathir, Pribumi yang mempunyai 12 orang MP semuanya memegang portfolio Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pembangunan Luar Bandar.

   DAP yang mempunyai 42 orang MP memegang portfolio Kementerian Kewangan, Kementerian Pengangkutan, Kementerian Komunikasi dan Kementerian Sumber Manusia.

   Mengapa agaknya DAP tidak membantah peranan penting yang diberi kepada Pribumi walhal jumlah Ahli Parlimen DAP adalah 3.5 kali ganda jumlah MP Pribumi? Jawapannya: Belum tiba masa untuk DAP tunjuk taring.

   DAP bersandiwara dengan membiar Pribumi bergaya di pentas buat sementara waktu agar pengundi Melayu tidak takut.

   Dalam pada itu, terdapat satu lagi jenis sandiwara yang dimain DAP.

   Tidak mungkin dipertikai oleh barang sesiapa kebenaran hakiki bahawa DAP sebuah parti yang dijanakuasa daya pengundi Cina.

   Malah kajian ZIL menganggar Pakatan Harapan telah memperolehi 93 peratus sokongan pengundi Cina. Bagi pihak BN pula, sokongan Cina kali ini menjunam ke tahap rock bottom 2.4 peratus.

   Nyata DAP berjaya mencuci otak masyarakat Cina dengan begitu menyeluruh sekali.

   Delete
  3. Harapan mengetengahkan calon bukan Buddhist bukan Hindu
   Berbalik kepada pelantikan peguam Kristian Tommy Thomas sebagai Peguam Negara. Adakah beliau secocok dengan fahaman liberal DAP ataupun lebih sealiran dengan falsafah Pribumi?

   Menurut satu olahan oleh CEO Iksim, Mahamad Naser Disa, Thomas pernah menyebut bagaimana keputusan Mahkamah-Mahkamah Tinggi / Rayuan / Persekutuan yang akur kepada Mahkamah Syariah ketika membabitkan konflik bidang kuasa “adalah merupakan satu keputusan yang salah”.

   Juga ditimbulkan isu Thomas tidak bersetuju dengan cara pemikiran hakim dalam kes penggunaan kalimah Allah.

   Latar belakang Tommy Thomas kelihatan mesra DAP.

   Beliau pernah bertindak sebagai peguam bagi kerajaan Pulau Pinang pada 2014 dalam kes Mahkamah Persekutuan dan sebagai peguam peribadi Lim Guan Eng berkaitan perkara tuanpunya banglo yang mashyur tersebut kononnya menghina mahkamah (tuduhan tidak sampai dibicara).


   Utusan Online
   @UMonline
   Latar belakang Tommy Thomas 'tidak mesra Islam' http://bit.ly/2JtCYAB #UtusanMalaysia #UtusanOnline

   5:27 PM - Jun 3, 2018

   Latar belakang Tommy Thomas 'tidak mesra Islam'
   KOTA BHARU 3 Jun - Tommy Thomas yang dicadangkan oleh Pakatan Harapan sebagai calon Peguam Negara mempunyai latar belakang tidak mesra Islam dan pelantikan beliau dikhuatiri bakal menimbulkan banyak...

   utusan.com.my
   63
   47 people are talking about this
   Twitter Ads info and privacy
   Individu-individu pro Harapan berketurunan India (yang beragama Hindu) dan orang Cina pro DAP (yang Buddhist) tidak mempunyai pengaruh dalam hieraki tertinggi parti.

   DAP rata-rata dipengaruhi Kristian.

   Papa-Mama Dapster kerap mendakwa bahawa para anggota DAP “bukan Cina, bukan India, bukan Melayu tetapi semua bangsa Malaysia”.

   Betul tu. Memang DAP yang berwajah Cina itu tidak berjiwa Cina. DAP sebenarnya berjiwa Kristian.

   Yang dilantik sebagai peguam negara ialah seorang anak bangsa Malaysia dari kaum Kristian.

   Delete
 12. Geng Najib xde blog sendiri yg diikuti..senang tetapkan pendirian sendiri..lebai moden mane!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dari dalam MOF: Antara prinsip kebenaran, maruah bangsa & kerjaya
   Posted onWednesday, June 6, 2018
   #MalaysiaMemilih

   Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang
   Dibulan yang penuh kemuliaan ini, saya mengharapkan Allah swt berikan kekuatan untuk saya. Setelah memikirkan dengan mendalam, berdoa memohon kekuatan pertunjuk dariNya, maka saya rasakan amat wajar untuk saya perkatakan kebenaran ini walaupun agak berat dan membimbangkan masa depan saya.

   Kemelut politik yang berlaku pasca PRU14 mendatangkan kesan yang besar dalam sejarah politik serta pentadbiran negara. Alhamdulilah saya berkhidmat sebagai pegawai PTD dengan gred M52 tidaklah sangat terkesan dari sudut ekonomi, namun dari aspek kerjaya ianya amat nyata kerana perubahan dasar & kepimpinan pasti banyak perubahannya, lebih2 lagi kerana saya berkhidmat di MOF, tempat yang sangat sibuk ketika ini dengan pelbagai perubahan yang sedang berlaku.

   Apa yang ingin saya kongsikan ialah luahan rasa kecewa yang teramat sangat dengan politik keterlaluan dan kebencian oleh kepimpinan hari ini.

   Saya bersekolah peringkat menengah dahulu di SJKC, jadi sedikit sebanyak dapat memahami bahasa percakapan rakan Chinese.

   Apabila pegawai Khas Menteri yang baru berkata pada Menteri tentang data-data kewangan berkaitan kadar hutang negara, ianya amat menyedihkan saya.

   Walaupun bercakap bahasa cina untuk elakkan dari pegawai-pegawai lain tahu, tapi saya dapat tangkap juga kerana 5 tahun belajar di SJKC.

   Tuan-tuan… percayalah, statistik tentang jumlah kadar hutang negara memang sengaja di ubah, dimanipulasikan untuk tujuan politik kerajaan kini & memburukkan kepimpinan lalu.

   Ayat yang paling menyentap hati saya apabila si Tony berkata pada boss ‘public akan percaya walaupun kita tipu’. Cakap dalam bahasa cina….

   Bukan sekadar kerana prinsip kebenaran, ia juga menyentap maruah bangsa saya sebagai seorang melayu apabila nyata kepimpinan kini melakukan sesuatu yang bertujuan mengaibkan kepimpinan melayu sebelumm ini.

   Samada pembaca akan percaya atau tidak itu terpulang pada penilaian masing-masing. Yang nyata bagi saya kini, suasana di MOF amat menyedihkan apabila agenda untuk membongkar segala salah laku kerajaan dulu menjadi keutamaan.

   Rakyat dibohongi dengan data-data statistik yang dimanipulasikan.

   Saya berharap saya dapat ditukar kan ke Kementerian yang lain selepas pendedahan ini menjadi viral.

   Itu lebih baik dari berdiam diri menyaksikan agenda jahat berlaku dalam pengetahuan kita.

   Ikhlas dari M52 MOF

   Delete
  2. Hamba Allah yang dihormati .

   Mengapa takut dan gusar demi menegakkan kebenaran ???

   Salah satu sifat yang di laknat Allah adalah sifat dayus .

   Selama lebih kurang tiga tahun setengah saya menjawat jawatan dengan kerajaan , enam kali diarahkan tukar tempat kerja . Ini adalah gara2 saya mengutus surat dua kali kepada Samy Vellu tentang kepincangan jabatan . Akhirnya saya berhenti walaupun , sebagai penerima biasiswa , saya ada kontrak perkhidmatan dengan kerajaan .
   Alhamdullillah ...saya tidak menjadi bangsat .

   Geng Najib ...tak payahlah kamu nak bercerita hal2 reformasi dengan saya . Segan saya dengar !!!

   Delete
  3. Sde plak yg menyamar PTD sekolah cina 5 tahun...dah mintak tukar?..

   Manipulasi kepala bapak dia...

   Hutang tak masuk hutang 1 mdb dah hampir 700 billion...tanggongan kerajaan 300 billion...hutang 38 billion 1 mdb yg dirompak jadi tanggongan jerajaan sedangkan najib cakap 1 mdb yg selesaikan...

   Najib bayar hutang guna duit gst dan naikkan harga minyak...rajyat jadi mangsa...

   Delete
 13. Nukilan Ikhlas Dari Dato Sri Najib Razak
  Posted onWednesday, June 6, 2018 -06-06 01:51:41'
  Ramai yang memberitahu kepada saya sebelum ini supaya saya berkeras dan jangan ikut undang-undang untuk kita terus kekal berkuasa. Tapi saya kata kepada mereka kita harus berlembut terhadap pihak lawan dan rakyat serta ikut undang-undang..

  Saya bagi tahu perjuangan kita mesti berprinsip teguh berpendirian dan mencontohi perjuangan Rasulullah SAW, serta janganlah bertindak kasar dengan kuasa yang kita ada kepada pihak lawan..

  Malangnya sejenis wabak fitnah terlampau kuat yang dibawa oleh pihak lawan betul-betul menguasai pemikiran rakyat untuk membenci diri saya dan juga parti..

  Inilah kesan akibatnya kepada saya dan keluarga serta parti. Rakyat lebih mempercayai fitnah kedustaan sehingga benda yang baik pun dipercayainya jahat dan terus menghala kepada saya..

  Mereka menuduh saya mencuri duit rakyat tapi sampai sekarang mereka tidak boleh buktikan perkara tersebut, yang hanya ada sampai sekarang fitnah yang bertalu-talu untuk menghentam saya..

  Saya akui saya terlampau berlembut dengan pihak lawan sehingga saya dan parti di hukum teruk, tetapi ianya tidak dapat mematahkan semangat kami untuk memakmurkan serta menyelamatkan kembali tanah air ini..

  Kini saya dan parti UMNO serta Barisan Nasional tidak memerlukan apa-apa lagi, yang kami mahu hanya sokongan dari Tuan-tuan dan Puan-puan serta adik kakak untuk terus setia bersama memperjuangkan sehingga ke titisan darah terakhir kita untuk Bangsa Agama dan Tanahair kita..

  Kita umpama bermula dari bawah semula untuk memperjuangkan kemerdekaan dari mereka yang zalim demi menyelamatkan malaysia yang tercinta. Insya-Allah..

  Datuk seri Najib Tun Razak..

  ReplyDelete
 14. geng najib dia copy paste dia jawab dgn copy paste!ini macam punya org ada lagi...
  kirim salam sama najib dan kak ros! they're really happy at least,someone with 'the dungu' mentality willing to back him up!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib jawab tohmahan Lim Guan Eng berkaitan projek saluran paip gas
   Posted onTuesday, June 5, 2018 -06-05 22:45:37'
   #FaktaBukanAuta #TsunamiPhitnah #MalaysiaMemilih

   Berdasarkan kepada ingatan saya, saya yakin, semua prosedur dan proses perundangan telah dipatuhi berkaitan dengan rundingan dan perlaksanaan dua projek saluran paip yang dibangkitkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng hari ini.

   Saya turut dapati Guan Eng telah menyebut kesemua bayaran yang dibuat kepada China Petroleum Pipeline Bureau (CPPB) adalah mengikut perjanjian dan bukan kepada pihak-pihak lain. CPPB ialah anak syarikat kepada salah sebuah syarikat terbesar di dunia dan dimiliki kerajaan China – China National Petroleum Corporation.

   Kedua-dua projek saluran gas ini yang lebih ekonomik dan jaminan manfaat bekalan tenaga bagi Malaysia telah dirunding melalui asas kerajaan kepada kerajaan (government to government) dengan kerajaan China.

   Saya dan Perdana Menteri China, Li Keqiang telah menyaksikan pemeteraian Perjanjian Kesefahaman (MoU) bagi projek saluran gas ini bersama beberapa projek lain ketika membuat lawatan rasmi ke Beijing pada 14 Mei, 2017.

   Pada majlis yang sama, China turut memberikan komitmen untuk mengimport barangan bernilai US$2 trilion bagi tempoh lima tahun dari Malaysia, membuat pelaburan sehingga US$150 bilion di Malaysia dan menawarkan 10,000 tempat bagi latihan serta pendidikan untuk rakyat Malaysia di pelbagai institut di China.

   Tidak lupa pula komitmen daripada kerajaan China membantu pekebun kecil sawit di Malaysia dengan pembelian tambahan minyak sawit daripada kita.

   Saya mengalu-alukan penyiasatan secara telus dan terbuka terhadap kedua-dua projek ini, namun kita perlu lebih berhati-hati dalam membuat sesuatu dakwaan bermotif politik terutama melibatkan syarikat milik sebuah negara asing yang mungkin akan mencetuskan kesan negatif terhadap hubungan dan perdagangan antarabangsa Malaysia.

   Delete
  2. Sebentar tadi saya fikirkan komitmen untuk mengimpot adalah MR2 trillion .. rupa2nya US 2trillion .

   Saya pasti komitmen itu di buat secara lisan .

   Delete
  3. Cendekiawan bercakap menggunakan fakta..ada yg bercakap berasakan ingatan aje... mana betul...

   Delete
  4. Najib tak jawab kerja 13% tapi dah bayar 90%...

   Delete
  5. Kalo Najib tak jawab, SPRM boleh dakwa dia dn kuncu2 nya ke mahkamah. Kontrak lintang pukang cara bayar. Siapa pun baca mesti nmpak ganjil.

   Harap Hakim pun gitu jugak. Sumbat aje Najib dan kuncu2 nya ke jel. Melampau. 90% dah bayar tapi 13% aje kerja siap.

   Delete
 15. Bukan membenci kafir tetapi Allah melarang memilih mereka yang mencampuri urusan agama kami
  Posted onWednesday, June 6, 2018 -06-06 14:00:43'
  #MalaysiaMemilih

  ::NASIHAT BUAT SAHABAT-SAHABAT DAN DIRI SAYA SENDIRI::

  Kalau ada orang muslim menyokong orang kafir kerana kononnya orang kafir boleh membangun, maka sampaikanlah pada dia bahawa firaun boleh membangun mesir menjadi negara maju, penduduknya hidup makmur tetapi fir’aun mendustakan Allah, maka Allah hancurkan dia.

  Kalau ada orang Muslim menyokong orang kafir kerana kononnya orang kafir boleh membuat negara kita menjadi moden, maka sampaikanlah pada dia bahawa namrud boleh membangun Messopotamia menjadi negara yang moden, bangunan menjulang ke atas dengan teknologi canggih ketika itu. Hanya namrud mendustakan Allah, maka Allah hancurkan dia.

  Kalau ada orang Muslim menyokong orang kafir kerana kononnya orang kafir boleh menjadikan hidup makmur, maka sampaikanlah pada dia bahwa Bangsa saba’ boleh membangun negerinya menjadi negara yang makmur, bebas rasuah tetapi kaum saba’ mendustakan Agama Allah, maka Allah hancurkan mereka..

  Percayalah orang yang selalu bersama Allah tidak akan pernah kehilangan apapun, tetapi orang yang kehilangan Allah maka ia akan kehilangan segalanya.

  Saya tidak benci dengan orang non muslim atau membiarkan muslim yg korup, tetapi Allah dengan firmanNya melarang saya untuk memilihnya sebagai pemimpin dan teman setia dan mengetepikan ukhuwwah sesama muslim apalagi jika mereka berani mencampuri urusan agama kami.

  Saya tidak ingin berdebat dengan Anda yang mendukung mereka, apalagi jika Anda yang orang islam.

  Bagaimana saya boleh meyakinkan Anda, sedangkan Firman Allah pun Anda abaikan.

  Tanyalah orang-orang soleh.
  Mengapa mereka tidak mahu berhibur?
  Nescaya mereka akan menjawab.
  Bagaimana kami mahu berhibur sedangkan,
  Mati itu di belakang kami.
  Kubur itu di hadapan kami.
  Kiamat itu janjian kami.
  Neraka itu memburu kami.
  Dan perhentian kami ialah Allah.

  افلا تعقلون
  tidakkah kamu berfikir…?

  WASIAT IMAM ASY SYAFI’I

  Imam asy Syafi’i rahimahullah, pernah berwasiat:

  “Nanti di akhir zaman akan banyak Ulama’ yang membingungkan umat, sehingga umat bingung untuk membedakan dan memilih yg mana Ulama’ Warosatul Anbiya’ (pewaris nabi) dan yg mana ulama’ suu’ (jahat) yang menyesatkan umat.”

  Maka Imam Syafi’i rahimahullah pun melanjutkan:

  “Carilah Ulama’ yang paling dibenci oleh orang-orang kafir dan orang munafiq, dan jadikanlah ia sebagai Ulama’ yang membimbingmu, dan jauhilah ulama’ yang dekat dengan orang kafir dan munafiq kerana ia akan menyesatkanmu, menjauhimu dari keredhaan Allah.”

  Kredit:
  Ummu Yusoef
  Nabilah Mawar Putih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya bukannya ahli ugama .

   Tetapi saya ingin mengajukan soalan ...

   60 tahun lamanya Malaysia di terajui apa yang di panggil bangsa melayu/islam . Dimana kedudukkan bangsa melayu/islam kini ??

   Delete
  2. Islam mana ketuav menteri penang zaman BN?...tak de ke non muslim dlm kabinet najib?...siapa yg larang najib bentang RUU 355?

   Zaman tun non muslim dlm pentadbiran ada kacau yg muslim ker?..

   Delete
 16. PERMATA: Sebahagian sumbangan DS Rosmah Mansor bagi melahirkan cendikiawan Islam
  Posted onWednesday, June 6, 2018 -06-06 19:00:58'
  Ini anak-anak Permata Insan Datin Seri Rosmah Mansor.

  Anak-anak islam genius ini diasuh dengan ilmu dunia dan akhirat.

  Kini mereka bersekolah menengah di Kolej Permata dalam kampus USIM.

  Mereka turut mendapat biasiswa dan tajaan daripada kerajaan Arab Saudi.

  Ini adalah sebahagian sumbangan DS Rosmah bagi melahirkan cendikiawan Islam yg bakal menerajui negara pada masa hadapan.

  Mereka amat kasih akan DS Rosmah, seorang wanita baik yang selalu dihina manusia.

  Semoga Allah memberi perlindungan dan tempat yg baik buatnya. Aminnnn !!!!!!

  Terbaru: SPRM mendapati tiada kes untuk disabitkan ke atas DS Rosmah Mansor. Segala tuduhan yg dilemparkan kepadanya selama ini ternyata fitnah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh ...hebat Geng Najib ...lagi hebat dari AG baru .

   Baru hari Selasa , Mak badak di soal siasat , SPRM sudah katakan tiada kes .

   Delete
  2. Perbelanjaan permata berjuta2 tiap tahu di odit?...

   Delete
 17. Geng najib melalak pun dh tak laku

  ReplyDelete
 18. Pasti demikian banyak kes yang boleh di bawa ke mahkamah dan Peguam Negara bahru mesti lah "has his hands full". Bermasalah dia dengan kurang fasih nya dalam Bahasa Melayu.

  Walau pun dia ada ramai peguam peguam membantu nya di pejabat nya, sedikit sebanyak mesti mengganggu prestasi nya. Tujuan utama Tun Dr Mahathir memilih dia mesti lah keperayaan dia akan gigih mendakwa setiap kes 1MDB yang boleh di bawa ke mahkamah.

  Bagus lah bahawa sistem "e-submission" yang di laksanakan pihak penghakiman membolehkan sesiapa mendapat tarikh bicara dan selesai bicara dengan tidak lagi menunggu lama hingga bertahun saperti dahulu.

  Ramai yang mengharapkan Najib dan Rosmah di hukum penjara. Mari lah kita tunggu selesai nya siasatan 1MDB itu dan berdoa Allah memudahkan dan mempercepatkan dakwaan, selesai nya bicara dan mereka di hukum di penjarakan beberapa tahun. Rakyat dan negara yang merana akibat tingkah laku Najib layak mendapat balasan demikian.

  ReplyDelete
 19. Kalo AG lepaskan AG yg takkan dilepaskan mcm Apandir..

  ReplyDelete
 20. Kita juga boleh mengharapkan keadilan di lakukan ke atas Najib oleh pihak berkuasa US - DoJ. Najib sendiri sedar kemungkinan itu bila dia melantik peguam yang pernah bertugas sebagai Peguam Negara US, John Ashcroft.

  Kita ketahui bahawa sistem kehakiman di US biasa nya "transparent" dan kurang kemungkinan "hanky panky". Presiden Donald Trump pun tidak dapat mempengaruhi Jeff Sissons, Peguam Negara sekarang. Apa yang Trump sebutkan mahu berlaku, tidak di pedulikan nya. Contoh nya Sissons tidak menjalankan siasatan di atas pengaruh luar negara ke atas pilihan raya Presiden di tahun 2016 dengan sendiri nya, dia melantik Robert Mueller melakukan nya.

  DoJ telah melakukan berbagai tindakan berkaitan 1MDB di US, termasuk mengsita harta kroni Najib Jho Taek Lo dan anak tiri Najib Reza Aziz yang berkaitan "money laundering".

  US DoJ pernah meng"extradite" bekas pemimpin2 negara asing, mendakwa dan mendapat mereka di adilkan hingga masuk penjara. Contoh nya ia lah Laxarenko, bekas Presiden Ukraine. Wang yang di curi nya dari negara nya ha nya berbelas juta dollars, masakan Najib telah mencuri berbillion dollars - "misappropriation of 1MDB funds and money laundering".

  ReplyDelete
 21. Segalanya kerana 1MDB yang membuatkan Malaysia tersohor dan menjadi perhatian seantero dunia ..... jadi segalanya mesti disiasat dengan terperinci.....

  ReplyDelete
 22. Sokong 100% AG baru hari ini, dan percaya ia akan benar-benar menjalankan tugasnya dengan cemerlang sekali.

  ReplyDelete
 23. PBB tetap keluar BN, tak endah rayuan Zahi
  7 Jun 2018, 8:52 pagi (Dikemaskini 7 Jun 2018, 8:58 pagi)

  Meskipun selepas rayuan daripada pemangku presiden BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang merupakan parti pemerintah Sarawak tetap dengan keputusan keluar daripada BN

  Langkah ini akan menyebabkan kerusi parlimen BN berkurang lagi 13 kepada 66.

  Langkah itu juga dikatakan mungkin menyebabkan parti komponen BN lain di Sarawak akan dipinggirkan dari negeri itu.

  Ketika kunjungan ke Putrajaya pada 31 Mei lalu Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg memaklumkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tentang keputusannya meninggalkan BN.

  Abang Johari juga memberi jaminan Sarawak akan menyokong kerajaan yang kini di bawah pentadbiran Pakatan Harapan dalam hal-hal berhubung kepentingan negeri itu dan Malaysia secara keseluruhannya, katanya seperti dilapor The Malaysian Insight.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kan dah cakap sblm pru dulu parti di serawak akan lari dari BN...PBB tidak sanggup jadi negeri pembangkang...

   Bertambah kurang pembangkang dan bertambah parah BN...

   Delete
  2. A. Kadir Jasin menulis "For 16 months to April this year, a total of RM256.9 million had been allocated to the Yang di-Pertuan Agong for purposes of accommodation, residence and palace, personal items, aircraft and transportation, training and escort equipment, clothing and ceremonial items, gifts and souvenirs, overseas visits and salaries of palace staff."

   ("Selama 16 bulan hingga April tahun ini, sejumlah RM256.9 juta telah diperuntukkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk tujuan penginapan, kediaman dan istana, barangan peribadi, pesawat dan pengangkutan, peralatan latihan dan pengiring, pakaian dan upacara barangan, hadiah dan cenderahati, lawatan ke luar negara dan gaji kakitangan istana. ")

   Kemudian kita pula disajikan dengan 'skrin capture' spreadsheet Microsoft Exel dengan perincian perbelanjaan Yang di-Pertuan Agong melalui WhatsApp, Telegram, facebook dan We Chat, seperti yang katakan oleh A. Kadir Jasin, kini semacam "tukang canang" Pakatan Harapan. Mengikut sebaran itu, dalam tempoh hanya 16 bulan, sejumlah RM256, 907, 470 telah dibelanjakan oleh Sultan Muhammad V dari Kelantan untuk pelbagai tujuan termasuk perjalanan persendiriannya di luar negara.
   Adakah sebarang ini benar atau manipulasi seperti hutang negara bagi tujuan tertentu? Mengikut laman The Third Force bahawa "spreadsheet" yang diedarkan itu adalah palsu dan sengaja dibuat untuk menjadikan rakyat melawan Institusi Beraja di Malaysia.Kenyataan ini dikuatkan dengan membandingkan perbelanjaan sebenar perbelanjaan Agong pada 2017 dan 2018 yang rasmi dikeluarkan oleh pihak kerajaan. Lihat di bawah.
   Daripada perbelanjaan yang melibatkan 231 pegawai hanya RM13.5 juta sahaja dan ini jauh daripada apa yang digembar gembur oleh pihak A. Kadir Jasin.

   Apakah tujuan permainan persepsi dan manipulasi ini? Adakah untuk melemahkan kedudukan raja-raja Melayu serta menekan mereka supaya tunduk kepada kehendak kerajaan Pakatan Harapan?

   Permainan ini bukan sahaja melemahkan raja-raja Melayu tetapi membuatkan kedudukan Islam makin lemah dengan kedudukan kerusi bukan Islam sekarang ini 85 daripada 222 yang sebahagian besar berada di Pakatan Harapan.

   Delete
 24. Geng najib, ko ni x reti ke, saja buat2 x reti? Mmg la GST tu x blh dimansuhkan lg dn ditetapkan pd kadar 0%, tp hendak memansuhkan terus GST harus melalui sistem berparlimen, bkn blh kata mansuh, sap sap suey blink! Semua mansuh n hilang! Yg blh buat mcm tu geng ko tu la..apa la, klu nk mislead org pun, biar la ada sdkit ilmu, bkn nya main melalak je..apa2 pun, teruskan la perjuangan menegak kebodohan membuta tuli ko tu! Lg ko melalak, lg ramai org bakal tinggalkan geng ko..yg terbaru parti PBB dr Sarawak..krusi bn di parlimen hnya tinggal 66 kerusi shj skrg..go on, keep it coming!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keuntungan Dan Tunai Petronas Meningkat – Kalau Zaman Mahathir Dah Kena Samun Bagi Kroni Dan Keluarga Sendiri

   MahaCai yang hidup zaman Mahathir pernah tengok penyata kewangan Petronas?

   Pernah ambil tahu macamana Mahathir menyamun duit Petronas untuk keluarga dan Kroni?

   Yang berhingus zaman Mahathir usah nak sembang lebih lah.

   **************
   Petronas baru sahaja melaporkan peningkatan keuntungan selepas cukai sebanyak 64% untuk Q3 2017 kepada RM10 bilion daripada RM6.10 bilion tahun lepas. Secara keseluruhannya, untuk tempoh 9 bulan, keuntungan selepas cukai lebih daripada dua kali ganda kepada RM27.3 bilion berbanding RM12.5 bilion pada tahun lepas.

   Secara ketara, Petronas juga melaporkan bahawa ia mempunyai tunai sebanyak RM129.2 bilion pada akhir September 2017 – lebih tinggi daripada RM121.5 bilion tahun lepas dan lebih tinggi daripada RM113.6 bilion pada September 2013 apabila harga minyak tidak jatuh atau RM108.5 bilion pada tahun 2012.

   Ini menunjukkan bahawa kerajaan tidak memaksa Petronas untuk menyerahkan semua wang mereka sebagai dividen – walaupun dakwaan Pakatan bahawa kerajaan telah “kehabisan wang”.

   Kerajaan Najib jauh berbeza dari kerajaan Mahathir, yang suka menggunakan duit Petronas untuk bail-out (termasuk syarikat anaknya) atau melakukan projek-projek yang gila seperti membuat bayaran berlebihan terlalu tinggi kepada entiti swasta untuk membeli tanah bagi pembinaan KLCC atau membiayai projek lain.


   Najib lebih suka membiarkan Petronas mengembangkan perniagaannya dan hanya mengambil dividen yang sepatutnya sahaja dari Petronas.

   Persoalan yang perlu ditanya oleh orang ramai kepada Pakatan Harapan ialah:
   Dengan Petronas mempunyai RM129 bilion tunai dan RM600 bilion dalam jumlah aset, adakah 1MDB, yang kini masih mempunyai hutang jangka panjang sebanyak RM25 bilion (tetapi dengan aset yang lebih tinggi daripada hutang) boleh menjadikan Malaysia bankrap atau kerajaan terpaksa untuk mengutip GST untuk membayar hutangnya?

   Secara signifikan, aset semasa Petronas adalah RM600 bilion, yang tidak jauh dari jumlah hutang kerajaan. Jadi, bagaimanakah hutang kerajaan yang dikatakan “besar” boleh menjadikan Malaysia bankrap?

   Negara-negara seperti Thailand atau Singapura atay Jepun tidak mempunyai syarikat minyak negara seperti itu.

   Sekiranya kerajaan benar-benar muflis dan sangat terdesak untuk mendapatkan wang, kita boleh dengan mudah mengapungkan seluruh Petronas sama seperti apa yang dilakukan oleh Arab Saudi terhadap syarikat minyak negara mereka Aramco.

   Sekiranya Najib adalah benar-benar seorang diktator, dia akan melakukan apa yang Mahathir lakukan dengan menyamun Petronas untuk membayar hutang 1MDB, tetapi beliau tidak melakukannya dan lebih suka membiarkan 1MDB menyelesaikan masalahnya sendiri.

   Gunakan logik lah bro dan pergi tanya Mahathir dan MahaCainya soalan ini.

   Delete
 25. Kerajaan Yang Korup dan Peras Ugut?
  June 6, 2018 amin_yatim


  1. Tindakan seorang pengamal media pro-Kerajaan mendedahkan perbelanjaan Yang Di Pertuan Agong setelah berlaku pertikaian dalam pelantikan Peguam Negara yang baharu menunjukkan kerajaan hari ini sedang berubah ke arah sebuah rejim yang korup dan berunsur “ugut dan perintah”.

  2. Kita bersetuju untuk mengehadkan perbelanjaan kerajaan dan Yang Di Pertuan Agong. Ia sesuatu yang wajar dilakukan jika kerajaan merasakan ia merupakan perbelanjaan yang membazir dan tidak mempunyai kepentingan negara.

  3. Namun kita semua tahu pendedahan dan serangan ini hanya kerana Yang Di Pertuan Agong cuba menjalankan tugas baginda dalam pelantikan Peguam Negara.


  4. Kerajaan seolah-olah cuba memberi isyarat bahawa jangan cuba halang apa sahaja keputusan Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad atau berhadapan dengan pelbagai pendedahan yang memalukan.

  5. Seperti kata seorang pemerhati politik, Ab Jalil Backer, memalukan dan mengaibkan seseorang ketua negara kepada awam hanya kerana pertikaian pelantikan Peguam Negara menunjukkan kerajaan hari ini sedang menjadi regim yang korup dan dan tidak bermoral.

  6. Unsur check and balanced antara tiga komponen utama negara tampat sekali lagi akan terhakis seperti mana yang berlaku pada tahun 80-an dan 90-an

  ReplyDelete
 26. Cerita Paip Pulak Dah, Apa Kaitan Dgn Kos Sara Hidup?
  June 6, 2018 Adamyan
  AMALAN biasa yang kita tahu jika wujud apa yang tidak kena dengan apa-apa jua transaksi berkaitan kerajaan, perkara itu harus dilaporkan kepada pihak berkuasa berkaitan. Ini berlaku dimana-mana juga bukan di Malaysia saja.

  Mengeluarkan kenyataan – yang dilihat ramai seolah cuba mencipta persepsi ada kesalahan yang telah dilakukan sebelum siasatan dibuat, bukanlah cara yang betul apatah lagi dalam kes yang membabitkan jumlah wang yang besar dan turut melibatkan hubungan dua hala dengan negara lain.

  Jika ada bukti wujud keraguan dalam transaksi yang dikatakan, serah pada pihak berkuasa berkaitan untuk menyiasat dan mengambil tindakan selanjutnya. Apa yang lain dari itu, tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah.


  Fokus pentadbiran baru sepatutnya bukan pada benda-benda seperti ini, sebaliknya menurunkan kos sara hidup rakyat yang dikatakan gagal dibuat kerajaan terdahulu seperti mana janji dalam kempen PRU14. Soal skandal-skandal ni – jika ada, serah saja pada pihak yang berkenaan untuk menyiasatnya. Tak kenyang rakyat dengan cerita skandal-skandal ni semua pun.

  Lagipun, apa yang rakyat lihat sekarang, jangan kata ‘skandal’ baru, ‘skandal’ dulu pun belum ada yang terbukti setakat hari ini sekalipun pentadbiran sudah berubah orang.

  Senang cakap, kita bukan nak cerita pasal paip sekarang ni tapi nak lihat kualiti hidup semua orang meningkat dan kos sara hidup yang menurun seperti mana yang dijanjikan dalam PRU14 sekiranya kerajaan berubah tangan. Natijahnya hari ini, dari segi harga barang, tidak banyak yang berubah, apatah lagi yang murah walaupun kadar GST menjadi 0% sekarang.

  Banyak yang ditunjukkan penyokong kerajaan di media sosial kononnya berlaku penurunan harga, ialah barang keperluan yang memang tidak dikenakan GST sejak dari dulu pun!! Tapi perlu diakui, ada juga harga yang turun, seperti kereta contohnya. Masalahnya orang bukan beli kereta hari-hari yang kesannya nak dilihat secara menyeluruh.

  Masa GST mula dilaksanakan dulu pun harga kereta turun juga sebab SST 10% dah jadi GST 6%, tapi apa ada kesan pada rakyat kata penyokong pembangkang pada waktu itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penyokong dah anggap pemimpin mereka Sudah tahap dewa suci.Kerajaan sekarang nampak tak pandai buat kerja.....tauya hanya nak melampiaskan dendam kesumat kepada kerajaan lepas, khususnya DSAI. Sekarang sanggup ambik duit rakyat atas nama Tabung Buluh Harapan rakyat. Nampak macam rakyat yang sukarela tapi kerajaan ni macam tak peka kepada bebanan yang ditanggung oleh rakyat. Cakap berputar2..macam mabuk ketum berperisa ubat nyamuk..sekejap RM 1.5 Trillion..kemudian turun jadi RM 600 billion pulak..aikkk...suka2 aje nak manipulasi data tu, macam ada agenda gelap aje oleh MOF untuk mengaibkan DSNR.....

   Kerosakan sebenar yang besar dalam institusi sosial Dan ekonomi sedang dilakukan oleh PH....dan cai2 yang mengundi mereka bertepuk tangan gembira..apa punya mentaliti rakyat macam ni !!!!!!

   Delete
  2. memang najib bodoh. suka sign buta2. tak pernah nak baca kontrak. ujung2...rakyat rugi dan diperbodohkan.....

   tapi yg paling bodoh....org2 macam ko....

   accounting officer opis aku pun boleh ganti najib jadi pm klu najib standard quality pm!

   Delete
  3. Bila euphoria reda, sedar 1 trillion bohong, kehebatan Najib akan disedari
   Posted by SnapShot at 6/07/2018


   Kita telah dipertontonkan bagaimana Dato Sri Najib tewas dalam peperangan PRU-14 setelah gabungan 3 gelombang iaitu dinasti lim, Anwar The mata Satu dan Mahathir Bunga2 Boboi!!

   Tetapi 3 gelombang ini mencetuskan 7 kehebatan Dato Sri Najib yang rakyat tidak nampak sebelum ini:

   1 - Realiti Ekonomi negara
   Suka atau tidak rakyat kena terima kehebatan DSN seperti diperakui Zeti, Bank Dunia dan IMF, yang ekonomi Malaysia paling kukuh dalam sejarah 6 Perdana Menteri Malaysia.

   Iaitu termasuk DSN telah meninggalkan simpanan rizab negara berjumlah RM430 bilion iaitu rekod tertinggi dalam sejarah Malaysia.

   Hingga menjadi beban kepada Pakatan harapan untuk fikirkan bagaimana untuk mengatasi penanda aras tertinggi bagi pentabiran kewangan oleh DSN dan BN dalam sejarah Malaysia.

   Kata2 DSN menyentuh isu ini:
   Pakatan Harapan yang secara tiba-tiba mendakwa ekonomi negara kukuh kerana nilai rizab Bank Negara kini adalah RM430 bilion.

   ”Soalnya dalam tiga hari saja (selepas PH membentuk kerajaan) negara hampir bangkrap boleh jadi kukuh. Mereka ada lampu ajaib ke? Lampu Aladin ke? gosok dalam tiga hari. Tak payah selamatkan negara lagi

   2 - Pakatan Harapan akan jatuhkan ekonomi negara

   Setakat hari 22 mei 2018, sebanyak RM2.48b ekuiti dibawa keluar dari malaysia. kerana apa, Pelabur asing terkejut dan tidak yakin dengan kerajaan baru caca merba.

   Pada Rabu minggu lalu, aliran keluar asing meruncing kepada RM320.7 juta apabila pelabur menyambut baik pembaharuan pasca PRU-14 termasuk pengumuman pengurangan cukai barang dan perkhidmatan (GST) kepada sifar peratus berkuat kuasa 1 Jun selain pengampunan yang diberikan kepada bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

   3 - PH tak mampu laksana Infrarakyat dengan kos efektif

   Pakatan Harapan juag terpaksa melaksanakan semua projek negara China kerana takut tindakan negara tersebut membatalkan ekspot sawit tanpa had dari malaysia memandangkan Indonesia juga berminat merampas hak itu.

   Masalahnya projek ECRL yang telah direncanakan Najib hanya dengan KOS RM55 bilion menjadi kebingungan Daim untuk pelaksanaan hingga menuntut tambahan 11 bilion sedangkan kata2 Nurul Izzah yang PH mampu laksanakan dengan kos lebih murah berbanding Najib

   4 - PH gagal kekalkan pelaksanaan BR1M

   Semasa kempen PRU-14 Lim Guan Eng dengan lantang berkata pakatan Harapan mampu laksana BR1M hingga RM2000 seperti najib umumkan malah akan lebih baik.

   Tetapi setelah PH tawan putrajaya Mahathir hanya umumkan akan memberi BR1M RM300 x 2 = RM600 berbanding sepatutnya mereka membayar RM800x2=rm1600 (+400 yg telah diberi) iaitu untuk golongan B40 di bawah pendapatan RM3000.

   Malah mahathir membatalkan pemberian BR1M kepada
   -orang bujang (tambahan rm150)
   -mereka berpendapatan RM3001-RM5000 sebanyak RM700
   -anak penerima BR1M layak terima RM1500 jika masuk U
   Ini juga bermaksud mahathir akan kurangkan penerima BR1M dari angaran 10 juta orang (tambahan dari 7 juta org setelah penambahan 2 ketegori baru) kepada angaran 2 juta yang layak terima BR1M pasca kerajaan PH.

   Delete
  4. 5 - Fantasi Bulan Bintang Pakatan Harapan

   10 Manifesto dalam 100 hari + 300 janji lain menjadi mimpi ngeri setelah mereka berjanji akan laksanakan. Dengan kedudukan rizab negara yang tingi Mahathir tidak tahu mana dulu yang perlu dilaksanakan terlebih dahulu?

   ”(Penipuan) ini yang buat saya rasa terkilan, bukan kekalahan. Tapi atas penyelewengan fakta sebenar. (Pembohongan ini) tak adil. Ini berita palsu,” tegas Najib.

   Begitu juga janji PH untuk menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), menurunkan harga barangan, menghapuskan hutang peminjam Perbadangan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), hanyalah janji semanta-mata.

   ”Bila sudah berkuasa, berapa harga minyak? Kita tunggu bila harga minyak nak turun. Saya tahu sebab saya bekas Menteri Kewangan,” katanya sambil menambah kerajaan perlu membelanjakan sekitar RM1.5 bilion dalam bentuk subsidi untuk menurunkan harga minyak kepada RM1.50 seliter.

   "Kenapa tak cakap perkara itu. Kenapa janji, bagi harapan palsu. Kita (BN) tak janji palsu. Kita janji apa yang kita mampu laksanakan. Mungkin saya silap, tidak ambil pendekatan matlamat menghalakan cara. Bila dapat kuasa, (janji) itu belakang kira

   6 - Ketokohan Dato Sri Najib sebagai negarawan terulung

   Semasa beliau masih menjadi PM Ke-6 bukan tak ada org mencadangkan supaya diambil tindakan menyiasat secara menggeledah setiap inci kekayaan mahathir seperti diperlakukan sekarang. Tetapi apa jawapannya 'tak perlu' "walaupun Mahathir musuh politik tak bermakna kita perlu lupakan jasa 22 tahunnya"

   Dan ketika beliau diperlakukan sedemikian hingga mengaibkan keluarganya bukan ada org nak bangkit untuk tunjuk solidariti terhadapnya! Tapi beliau melarang Ahli Majlis tertinggi UMNO untuk terbabit dalam konflik diri dan keluarganya berhadapan dengan musuh politik yang berdendam.malah beliau tidak mahu rakyat dijalanan untuk berjuang atas namanya. Inilah tokoh negarawan terulung sanggup hadapi sendirian walaupun dipenjara atau berada dalam kandang mahkamah.

   Setakat ini Dato Sri Najib akur apa sahaja tindak tanduk musuhnya malah tidak ada sepatah pun ayat menghasut rakyat untuk bangkit atas namanya.

   Kenapa begini? Kerana tindakan rakyat berada dijalanan akan menyebabkan ekonomi negara yg kukuh hasil usaha peninggalannya akan musnah sekelip mata, walhal selama 9 tahun beliau berusaha keras membersih sisa2 najis 22 tahun yg membebankan rakyat.

   7 - Penyokong DSN yg tak dijangka!

   Seramai 40 pelajar dari sekolah tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah tiba di kediaman DSN di Taman Duta, Kuala Lumpur untuk berbuka puasa dan mereka mengadakan berberapa siri sembahyang hajat bagi mendoakan kesejahteraan dan kemenangan DSN dalam peperangan fitnah PH yang menjatuhkannya.

   Mereka mewakili persatuan Tahfiz seluruh Malaysia bagi menzahir rasa terkilan dan beryukur kerana:

   a- Kekalahan Dato Sri Najib disifatkan sebagai kekalahan islam kerana DSN merupa PM pertama di Malaysia yang mempunyai perancangan terperinci bagi transformasi Hufaz yang bukan setakat memenuhi syarat Hafiz dan Agama Islam tetapi melibat perancangan terliti menjadikan golongan Tahfiz sebagai sebagai anggota profesional dalam pelbagai bidang selain bergelar Tahfiz. Ini bermaksud DSN merangkakan sebaran syiar islam masuk ke dalam setiap bidang pofesional di negara ini.

   b- Mereka rasa bersyukur kerana keikhlasan DSN selamaini banyak membantu pembangunan sekolah agama dan pusat tahfiz dari segi Infra , pengurusan dan kebajikan.

   Penutup.. Dato Sri Najib walaubagaimanapun menerima kekalahan BN pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu sebagai menjunjung prinsip demokrasi negara.

   Namun beliau tetap menyatakan rasa terkilan kerana segala perjuangan dan manfaat yang dibawa kerajaan BN selama ini dipatahkan dengan penyelewengan fakta serta janji-janji manis pihak lawan. (catatan Mohd Fadzil)

   Delete
 27. geng najib dah meroyan....he he he....bulan posa ni geng....ingat2 laa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bonus raya rakyat di potong – kroni dianugerah bonus projek RM30 bilion
   Posted onThursday, June 7, 2018
   #MalaysiaMemilih

   Dikala bonus raya dipotong, ada yg tak dapat, minyak tak turun, tol pon tak hapus…

   Kroni terkenal Tan Sri Ting Pek Khiing yang pernah muflis — merupakan penerima projek Bakun tang gagal, dan penerima pampasan terbanyak projek Bakun yabg dihentikan 2 kali dan towkay kepada beberapa Hotel di Langkawi — dah diluluskan projek bernilai RM30 billion tambakan pantai Langkawi.

   Ianya projek kondo mewah, pusat komersil, dermaga untuk kapal persiaran dan kapal layar mewah.

   Alhamdulillah. Raya sakanlah Tan Sri.

   Tahniah diucapkan semoga raya ini lebih bermakna buat Tan Sri Ting Pek Khiing. Hallelujah.

   Delete
 28. Anwar marah Kadir Jasin keritik dia jumpai Raja Raja. Kadir bayangkan ada udang di sebalik batu -

  Isu peruntukan Agong: Kadir Jasin patut lebih tertib, kata Anwar

  Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas kenyataan anggota Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU Datuk Abdul Kadir Jasin berhubung peruntukan kerajaan kepada Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

  Beliau berkata walaupun hak untuk menyuarakan pandangan perlu dihormati, wartawan veteran itu perlu menunjukkan penghormatan dan ketertiban (decorum) dalam hal ini.

  Katanya, kritikan itu juga dibuat tanpa memberi peluang kepada Institusi Raja-raja Melayu untuk memberi respons.
  (Komen aku: Apa kah Kadir di jangka menanya Raja Raja sabelom keluarkan pendapat?)

  Beliau diminta mengulas artikel Abdul Kadir yang juga ketua media dan komunikasi Majlis Penasihat Kerajaan di blognya hari ini, yang mendakwa kerajaan memperuntukkan RM256.9 juta antara Januari hingga April tahun ini untuk YDPA.

  Mengulas kontroversi sekitar pelantikan pakar perlembagaan Tommy Thomas sebagai peguam negara, Kadir dalam artikel itu berkata Raja-raja Melayu yakin dan tidak merasakan kedudukan mereka tergugat.

  "Selama 16 bulan sehingga April tahun ini, sejumlah RM256.9 juta diperuntukkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk tujuan tempat tinggal, istana, barangan peribadi, pengangkutan dan kapal terbang, peralatan dan latihan pengiring, pakaian dan barangan upacara, hadiah dan cenderamata, lawatan luar negara dan gaji pekerja istana," katanya.

  Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sumber maklumat itu. (Kadir ahli Council of Elders. Tentu lah dia boleh dapat maklumat. Dari Kementerian Kewangan, contoh nya

  Menurut Perbendaharaan, kerajaan hanya memperuntukkan RM13.5 juta setiap tahun kepada YDPA.

  Mengulas lanjut, Anwar berkata beliau akan terus mengadakan pertemuan dengan Raja-raja Melayu bagi membuang persepsi Pakatan Harapan (HARAPAN) tidak mesra golongan itu.

  "Kami menghabiskan banyak masa dan usaha untuk mendapatkan raja-raja Melayu untuk melindungi pentadbiran ini dan memastikan peralihan kuasa yang lancar," katanya.

  Dalam pertemuan itu, katanya, beliau juga memberi jaminan HARAPAN kekal komited mempertahan peruntukan Perlembagaan Persekutuan dalam soal hak Melayu, serta kedudukan Bahasa Melayu dan Islam.

  Katanya lagi, memang sukar untuk meyakinkan Raja-raja Melayu terhadap pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad, justeru semua pihak perlu berhati-hati dalam membuat kenyataan seumpama itu.

  (Komen Aku: Betul kata Kadir. Raja Raja Melayu tak ada khuatir tidak di layan gomen. Contoh nya, hingga lk suku bilion di belanjakan untuk YDP Agong, setaf nya dan keperluan nya.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bibit-bibit 'out of control' kerajaan Pakatan Harapan...
   TERAKHIR DIKEMASKINI: 07 JUN 2018 BY ROSLI ISMAIL
   inShare


   Tulisan ringkas yang keterlaluan menghina Yang DiPertuan Agong di laman blog tukartiub.blogspot.com sudah dicabut keluar setelah online selama beberapa jam semalam.

   Pemilik laman blog itu yang juga aktivis tegar pembangkang sejak zaman dulu kala,Hishamuddin Rais mungkin rasa dibawah kerajaan Malaysia Baru kini ‘dunia ana yang empunya’ boleh menulis guna bahasa mencarut kesat sesedap rasa.

   Mereka yang kenal stail rakan sekolah Datuk Seri Anwar Ibrahim ini kata dia bukan jenis dengar cakap orang dan hidup dalam dunianya yang tersendiri.

   Apapun sudah tentu ada ‘wahyu istimewa’ yang boleh pulas telinga Hishamuddin tarik keluar posting kontroversi itu dari blognya itu.

   Selain mencarut dan bagi gambaran seolah Raja-Raja Melayu kaki Syabu di posting berkenaan juga Hishamuddin tempel senarai apa didakwa sebagai perbelanjaan Yang Dipertuan Agong yang sudah viral di media sosial.

   Setakat ini tiada mana pihak dapat beri pengesahan rasmi mengenai kebenaran senarai perbelanjaan selama 16 bulan dari hujung tahun 2016 hingga hujung April tahun ini yang berjumlah lebih RM256 juta.

   Begitu juga dari sumber mana dan pihak mana yang bertanggongjawab menyebarnya.

   Pada waktu yang sama sudah tersebar satu senarai lain nampak seolah lebih rasmi dengan tertera angka perbelanjaan yang cukup jauh lebih rendah.

   ’Kemarahan’ Hishamuddin mungkin juga didorong oleh tulisan wartawan veteran dan kini menyandang sebagai Ketua Media dan Komunikasi, Majlis Penasihat Kerajaan yakni Datuk Kadir Jasin.

   Tulisan Kadir di blognya pada 4 Jun dibawah tajuki Constitution: The King and the Pauper telah mengundang kontroversi kerana didakwa memperlekehkan dan merendah martabat institusi Raja.

   Angka RM256 juta apa yang didakwa perbelanjaan Yang Dipertuan Agong selama 16 bulan itu jelas terbentang dalam artikel berkenaan.

   Selain Hishamuddin tulisan berkenaan dan penyebaran senarai perbelanjaan juga telah mendorong ‘pesta’ menghentam dan menghina institusi Raja di media sosial.

   Isu yang serius seumpama ini yang berbangkit diawal pentabiran kerajaan Pakatan Harapan sudah tentu mengundang pelbagai andaian.

   Lebih dari itu kerajaan baru ini nampak seolah buat tidak faham pada kontroversi yang berbangkit.

   Tun Dr Mahathir Mohamad yang ditanya wartawan pada sidang akhbar selepas mesyuarat kabinet Rabu semalam mengenai tulisan Kadir itu hanya kata beliau belum lihat lagi tulisan itu.

   Andaian yang berlegar apakah ini tanda-tanda langkah awal kerajaan Pakatan Harapan hendak kekang lagi kuasa Raja-Raja.

   Selain itu ada juga cakap-cakap yang berlegar dakwa ia bibit-bibit untuk menjurus jadikan Malaysia sebuah republik.

   Apapun disebalik polimek ini Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim nampak seolah tampil sebagai wira untuk jentik telinga Kadir.

   Cuma tidak pasti samaada ini adalah suara parti PKR atau suara rakan kongsi kuasa kerajaan baru.

   Semua orang tahu Anwar kini adalah ‘de facto’ segala macam serta bakal Perdana Menteri yang menanti waktu untuk naik takhta.

   Diminta mengulas isu itu dalam sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Pertemuan Khas Bersama Wakil Rakyat PKR di Hotel One World, dekat Kuala Lumpur Rabu malam beliau berkata adalah tidak wajar sesiapapun menggunakan kebebasan bersuara untuk mempertikaikan hak dan keistimewaan Yang di-Pertuan Agong serta raja-raja Melayu.

   Delete
  2. Menurut beliau, walaupun tidak menafikan hak seseorang untuk menulis atau berbicara, namun untuk menyerang dan menghina raja-raja Melayu dengan fakta yang boleh dipertikai dan maksud untuk menimbulkan permasalahan dalam negara adalah kurang wajar.

   “Tidak wajar untuk Kadir menggunakan hak dan kebebasan yang ada untuk menyerang institusi Raja-Raja Melayu berlandaskan fakta yang boleh dipertikaikan,” katanya.

   Katanya, kritikan itu juga dibuat tanpa memberi peluang kepada Institusi Raja-raja Melayu untuk memberi respons.

   "Sekiranya buat kritikan sebegini tanpa memberi peluang kepada Raja-Raja Melayu untuk jelaskan jawapan, ia tidak sihat terutamanya menggunakan kedudukan yang ada.

   "Saya juga lihat sejumlah penekanan, dan ada fakta dipertikai, saya rasa kita perlu lebih berwaspada," kata Anwar yang kebelakangan ini membuat kunjungan demi kunjungan mengadap Raja-Raja.

   Kadir diketahui amat rapat dengan Dr Mahathir dulu dan kini juga pernah rapat dengan Anwar semasa zaman beliau Timbalan Perdana Menteri dulu.

   Dalam reaksi segera pada komenter Anwar ,bekas Ketua Pengarang Kumpulan NST itu kata beliau serahkan kepada para pembaca dan pembahas mengadilinya.

   Kadir menolak dakwaan Anwar beliau guna kedudukan dekat dengan kerajaan untuk serang Raja-Raja.

   ”Tidak benar oleh sebab saya secara terbuka berkata dalam mukadimah tulisan saya bahawa segala pendapat adalah pandangan peribadi saya dan tidak kena mengena dengan sebarang jawatan yang mungkin saya sandang,”katanya.

   Mengenai apa yang Anwar maksudkan sebagai “fakta yang boleh dipertikaikan” itu kadir kata silalah pertikai dan berikanlah fakta yang betul.

   ”Kalau saya silap saya akan buat pembetulan dan saya mohon ampun,”katanya.

   Melihat dari sudut politik seimbas lalu baik Anwar atau Kadir tidak boleh marah jika ada yang andaikan ini nampak macam ada unsur ‘ berlaga angin’ dalam kerajaan baru.

   Satu cakap begini dan satu lagi cakap macam itu.

   Jangan lupa…siapa tau ia mungkin juga satu drama aksi nak tunjuk demokrasi dan kebebasan bersuara.

   Cuma harap-harap kerajaan baru ini tidak termuntah dengan hingar bingar kebebasan suara yang dilaungkannya.

   Hishamuddin Rais sudah buktikan ia boleh pergi ‘out of control’.

   Dalam pada itu sendiri mau ingat…Janji 100 hari yang dijual serata ceruk negara untuk menang PRU14 nampaknya sudah boleh campak dalam tong sampah.

   Bagilah segala macam alasan khususnya memburukkan kerajaan BN dulu bagi menghalalkan janji tidak dapat ditunai...ada benda yang orang boleh lupa dan ada yang tidak.- 7/6/2018

   Delete
 29. New AG has an opinion on 1MDB before investigation completed


  Tommy Thomas is confirmed as the new Attorney General.

  The lawyer suggested by DAP, represented Anwar in one of his many cases and agreed by the various parties in PH fits Mahathir's purpose to prosecute Najib for 1MDB and related to 1MDB offenses.

  Tommy Thomas expressed his view on 1MDB in Malaysiakini back in 2016.

  Please no talk of bias or prejudice as PH supporters will argue and justify it is not.  Grand larceny in 1MDB

  Tommy Thomas
  26 Jul 2016

  The might of the most powerful nation in the world has been brought to bear to investigate, uncover and institute legal proceedings to forfeit assets purchased through money stolen from proceeds of bonds sales by 1MDB.

  The combined efforts of three US agencies, the Federal Bureau of Investigation (FBI), the Department of Justice and the Internal Revenue Service (IRS), with the assistance of law enforcement agencies in other countries, have produced the most complete, holistic picture of the great fraud perpetrated by Jho Low and his co-conspirators to defraud the people of Malaysia of billions of ringgit ultimately belonging to them.

  The 136-page, 513-paragraph ‘Verified Complaint for Forfeiture in Rem’ is a tour de force. The people of Malaysia, suffering under a state of powerlessness and helplessness, owe an immeasurable debt to the sterling work carried out by truly independent institutions in the United States.

  As a long-time critic of US domestic and foreign policies, I pay tribute to their selfless work in exposing the greatest robbery in modern times; what is the Great Train Robbery of the 1960s compared to 1MDB!

  The fact that the US initiative is brought by its newly established ‘Kleptocracy Asset Recovery Initiative’ is significant. Thus their complaint asserts that Prime Minister Najib Abdul Razak is a kleptocrat, a term that was only coined in the late 1990s to describe African dictators like Joseph Mobutu, Sani Abacha and Robert Mugabe plundering their own countries.

  More than US$3.5 billion in funds belonging to 1MDB were stolen, and the US complaint seeks the forfeiture and recovery of more than US$1 billion in assets purchased from that stolen money. It represents the largest single action ever brought by the Kleptocracy Initiative.

  The serious allegations against Najib, his stepson, Riza Aziz and Jho Low for their corrupt dealings have shamed our nation. Through their action, Malaysia has joined the ranks of the most corrupt nations in the globe.

  One could not have a more succinct description of the corrupt practices engaged by these persons than what the Complaint states in Paragraph 6:-

  ReplyDelete
  Replies

  1. “6. 1MDB was ostensibly created to pursue investment and development projects for the economic benefit of Malaysia and its people, primarily relying on the issuance of various debt securities to fund these projects. However, over the course of an approximately four-year period, between approximately 2009 and at least 2013, multiple individuals, including public officials and their associates, conspired to fraudulently divert billions of dollars from 1MDB though various means, including by defrauding foreign banks and by sending foreign wire communications in furtherance of the scheme, and thereafter, to launder the proceeds of that criminal conduct, including in and through U.S. financial institutions. The funds diverted from 1MDB were used for the personal benefit of the co-conspirators and their relatives and associated, including to purchase luxury real estate in the United States, pay gambling expenses at Las Vegas casinos, acquire more than US$200 million in artwork, invest in a major New York real estate development project, and fund the production of major Hollywood films. 1MDB maintained no interest in these assets and saw no returns on these investments.”

   A close reading of the comprehensive document will indicate that the draftsmen had access to thousands of incriminating materials, hardly surprising considering the reach of the FBI and IRS when the US dollar and their banking system are used for nefarious purposes. Further, the paper trail would have been immensely damning.

   From their advanced state of knowledge, as demonstrated by the exhaustive nature of the civil complaint, it is only a small step for the FBI and Department of Justice (DOJ) to next take, that is, to institute criminal proceedings against the persons referred to in the complaint. Such criminal proceedings cannot come soon enough for all right thinking persons.

   The US government complaint completely vindicates the brave reporting of Clare Rewcastle-Brown and the Sarawak Report,Wall Street Journal, New York Times, the Edge led by its intrepid editor Ho Kay Tat and P Gunasegaram in KiniBiz. So too the public statements of Dr Mahathir Mohamad, Tony Pua, Lim Kit Siang and Ambiga Sreenevasan.

   They have been unfairly demonised by the Malaysian Establishment, for speaking the truth and an apology is due to them. And Malaysia owes a great debt to Clare Rewcastle-Brown for her single-minded investigative journalism of the very highest standard.

   Because the complaint is in effect a history of the fraudulent dealings undertaken by 1MDB, under the control of Najib and Jho Low from the time of its birth, it should be read carefully. No summary can do justice to its detailed narration: the primary document must be reviewed.

   I propose to focus on the role played by Najib and the corrupt practice of his step-son, Riza. But before I do so, mention must be made of the Verification by Robert B Heuchling, Special Agent, FBI which appears at the last page of the complaint. He has signed the complaint, thereby confirming the veracity of its contents under the penalty of perjury, and goes on to state that he has had access to files, records and information supplied to him by law enforcement officers.

   This signifies personal responsibility on the part of Heuchling, establishing that he is satisfied with the truth of the matters complained of. Thus, it would be foolhardy for anyone to simply dismiss the complaint as a political document by a foreign agency wishing to undermine the Najib administration.

   Delete
  2. Najib Abdul Razak


   A minor criticism can be levelled against the complaint: its failure to actually name Najib Abdul Razak. The obvious inference is that it was a political decision not to shame a sitting prime minister most friendly to USA and its president. But the legal draftsmen, no doubt irritated by such political constraint to their freedom to plead in the manner of their choosing, make it crystal clear that Najib is “Malaysian Official 1”.

   Thus, Paragraph 28 states that Malaysia Official 1 “is a high-ranking official in the Malaysian government who also held a position of authority with 1MDB”. At all material times, Najib is, and was, the prime minister, finance minister and chairperson of the advisory committee of 1MDB. No other member of the government held such triple functions, a fact expressly recognised in Paragraph 39 of the complaint.

   Just in case any reader of the complaint has any difficulty in recognising Najib as Malaysian Official 1, it would be removed by reading the very next Paragraph, that is Paragraph 29 (indeed, the juxta-positioning of the 2 paragraphs is itself instructive). Riza Aziz is described as “a relative of Malaysian Official 1”. Riza is the stepson of Najib, and is not related to any other personality directly, indirectly or remotely involved in the 1MDB scandal.

   In such circumstances, it is absolutely pointless for Najib and his loyal, diehard supporters to claim that because he is not named in the complaint, it does not refer to him. Indeed, the complaint cannot properly be understood in its entirety, unless one understands Najib’s dominance over 1MDB, as was the political and business reality.

   The first reference to wrongdoing on Najib’s part appears in Paragraphs 99 to 102. Paragraph 99 states that US$20 million was transferred between February and June 2011 into Najib’s now notorious personal account with AmBank, Kuala Lumpur, from monies stolen from 1MDB. Paragraph 102 states that this was the same AmBank account which received US$681 million in March 2013.

   The second corrupt action involving Najib is referred to in Paragraphs 178 and 193, Paragraph 178 states that 1MDB bond proceeds were diverted from their intended purpose for the personal benefit of among others, Najib, which further evidences “a misappropriation of public funds”. In the case of Najib, Blackstone in that transaction transferred at least US$30 million to his Ambank account: see Paragraph 193.

   The third reference to corrupt monies received by Najib can be found in Paragraph 229 which states that during a five-day period in March 2013, US$681 million was transferred from the Tanore account to Najib’s AmBank account, from which US$620 was returned to the Tanore account in August 2013.

   What happened to the difference of US$61 million, is not mentioned in the complaint. Thus, it is clear that at least a total of US$731 million was received by Najib in his Ambank account.

   Delete
  3. Paragraph 238 is critical. It explains why creditors were prepared to purchase bonds issued by 1MDB, which is a company with a paid-up capital of just RM1 million, but able to issue US$3 billion worth of bonds in March 2013 (to give just one example of such a bond issue). That is because Najib, as finance minister, signed a letter of support on behalf of the government of Malaysia.

   Regardless of the title of that document, effectively the government was guaranteeing repayment if 1MDB defaults. Najib was not only prepared to risk injury to Malaysia’s sovereign immunity by being sued in the Courts of England, but more importantly was also undertaking to pay tax-payers monies from the Consolidated Fund, if 1MDB defaults.

   In so signing the letter of support, Najib was placed in a terrible conflict of interest position: his interest as a beneficiary of corrupt monies overriding his duty as a public servant elected to protect taxpayers’ money.

   The complaint also focuses on the offering circular, leading to the issue of 1MDB Bonds. Paragraph 242 states that the offering circular was misleading because it failed to disclose that Najib “would receive hundreds of millions of dollars from the proceeds of the bond sale within days of its closing”.

   Paragraphs 259 to 264 deal with a subject familiar to Malaysia: the title to this part of the complaint reads: “US$681 million was transferred from the Tanore Account to an Account Belonging to Malaysian Official 1”. Paragraph 259 simply states:

   “Shortly after proceeds of the 2013 bond sale were diverted to the Tanore Account, US$681,000,000.00 was sent from the Tanore Account to a bank account belonging to Malaysian Official 1.”

   No guesses needed that this official was Najib, (and no other person). According to Paragraphs 248 and 249, Eric Tan Kim Loong, a close associate of Jho Low, was the sole authorised signatory to the Tanore Account, but in March 2013 1MDB Officer 3 was given signing authority on the Tanore Account through a Power of Attorney.

   Thus, although Paragraph 262 pleads that RM620 million was returned by Najib to the Tanore Account, it does not mean that Najib could not have had access to it, thereafter, since the Tanore Account was controlled by Jho Low. What is clear is that the monies were not a gift from the Saudi royalty, but proceeds from bonds issued by 1MDB, which means 1MDB must repay them. And if 1MDB cannot, Malaysian taxpayers will.

   The allegations levelled against Malaysian Official 1 in these paragraphs of the complaint are most grave, and indicate a pattern of systematic corruption, while holding the most important office in the state. Again, there is absolutely no doubt that although these paragraphs do not expressly name Najib, it is impossible to think of any other individual fitting the role.

   Delete
  4. Riza Aziz


   What has so far received far less publicity is the corrupt monies received by Najib’s stepson, Riza. It is a classic case of a kleptocrat in charge of the nation’s treasures plundering them for the benefit of a close relative. Again, Najib placed himself in a conflict of interest position.

   Paragraph 120 of the complaint begins the case against Riza. It states there that shortly after receiving proceeds of the two 2012 bond sales from 1MDB, US$238 million was transferred to a Singapore bank account belonging to Red Granite Capital, a BVI entity owned by Riza.

   About US$100 million of this money was used to purchase luxury real estate in the US and UK for Riza’s personal benefit, and about US$64 million to fund his movie production company, Red Granite Pictures. The scheme to defraud 1MDB of US$238 million is explained in detail from Paragraphs 202 to 219.

   Riza Aziz also transferred some US$41 million from the sum of US$238 million to be applied to defray gambling expenses incurred in the Venetian Casino, Las Vegas by Jho Low, Eric Tan and himself (Riza): see Paragraph 220 and 226. The final corrupt dealing by Riza was his purchase of the Qentas Townhouse in posh Belgravia, London for £23 million: see Paragraph 492.

   Unprecedented, shocking, massive, brazen, blatant: one soon runs out of words to describe the scale and magnitude of the corrupt actions of the wrong-doers. How those who designed, devised and implemented these dastardly deeds thought they could escape in the modern, borderless world is itself mind-boggling.

   Proceedings in Malaysia

   Why were similar proceedings not instituted in Malaysia? After all, Malaysia is the natural jurisdiction since the company in question, 1MDB, is incorporated and carries on business here. Najib, Riza and Jho Low are Malaysians. So the nexus to Malaysia is greater than anywhere else.

   Is it not embarrassing for the attorney-general of Malaysia to be reminded by his counter-part in the United States, under whose leadership the complaint was brought, that stealing from public funds by Najib is a criminal offence under Malaysian law. Thus, in Paragraph 499, seven separate offences under our Penal Code are listed as being violated: three provisions under the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) Act are also identified in that Paragraph.

   Bank fraud is a crime under at least three provisions under the Penal Code, as we are reminded in Paragraph 500. And the entire world knows about the universal application of Anti-Money Laundering Legislation (like AMLA) across the globe; a consequence of 9/11. And yet no criminal proceedings have been commenced in Malaysia!

   Former deputy prime minister Muhyiddin Yassin and former attorney-general Gani Patail will testify as to what happened to them a year ago when they tried to act against Najib. Unfortuately, the late Kevin Morrais’ role in the 1MDB scandal has never been publicly clarified, and remains a matter of rumour and speculation.

   A climate of fear has enveloped all the senior office-holders of the major institutions of the nation. MACC, the inspector-general of police (IGP) and Bank Negara have gone silent. The Public Accounts Committee (PAC) has been disbanded, and the auditor-general’s report has been marked an official secret.

   Because 1MDB was the company which directly suffered losses worth billions of ringgit, they should have filed civil recovery actions against persons like Jho Low and Najib, who were supposed to look after their interests but in fact were plundering it. Since the wrong-doers are still very much in control of 1MDB, it is not surprising that the company has not complained, much less resorted to litigation against anyone.

   Delete
  5. Litigation by other parties have so far been unsuccessful. I should disclose that I was part of the legal team that acted for some of the opposition parties and personalities when they sued Najib and 1MDB last July upon discovery of the US$681 million being credited into his personal account at Ambank.

   The civil suit was summarily struck out as being wholly without merit, although all the contentions therein, based principally on the Sarawak Report and Wall Street Journal, have been corroborated by the US complaint.

   Najib must resign


   It is now abundantly clear that Najib Abdul Razak has long forfeited his right to remain in office as our prime minister. The documentary evidence, which cannot be denied, is overwhelming. US$731 million of corrupt money was credited into his personal account, and his stepson received US$238 million. In the eyes of the world he is a kleptocrat, and cannot stay in office. He must resign immediately.

   Delete
 30. Tahniah Utusan... Anda lebih bermaruah, berprinsip
  6/07/2018 08:00:00 AM - Media, Melayu, Politik, Raja-raja Melayu


  Tahniah Utusan kerana masih bermaruah dengan mengekalkan jatidiri sebagai akhbar yang mempertahankan agama Islam, umat Melayu dan Perlembagaan negara biarpun diasak dan dilanyak oleh mantan-mantan Ketua Pengarang Utusan terdahulu serta para pembencinya kiri kanan, belakang depan.

  Aku tabik spring kat Utusan sebab masih kekal melaporkan soal kepentingan agama Islam dan bangsa Melayu ketika seluruh negara seolah-olah sedang terpaku dengan drama Malaysia Baru yang diazankan oleh kerajaan pakatan sejak memenangi PRU-14 lalu. Malah media-media lain termasuk TV3 yang selama ini menjadi "tag team" Utusan membelasah Mahathir dan pakatan siang malam sebelum ini sanggup menjilat segala kahaknya sendiri dengan membuat pusingan 360 darjah dengan memuji-muji dan menyanjung tinggi Mahathir dan pakatan harapan.

  Kalau media di bawah kerajaan - RTM, Bernama dan Bernama TV jangan ceritalah sampaikan sidang akhbar pemimpin tertinggi UMNO pun mereka dah tak layan sebab memberi fokus majlis-majlis dan program anjuran menteri dan kerajaan. Kalau adapun dihantar wartawan baru sahaja. Yelah, siapa UMNO sekarang berbanding sebelum ini.

  Ketika seluruh media maintream memuji-muji langkah kerajaan mahu melantik Tommy Thomas sebagai Peguam Negara, Utusan sebaliknya bertolak belakang dengan mempersoalkan pelantikan tersebut kerana bimbang ia boleh menggugat agama Islam dan umat Melayu. Ya, akibatnya Utusan telah diasak kiri dan kanan dan dianggap ketinggalan zaman serta tidak mengikuti arus perubahan dalam iklim politik negara.

  Serangan oleh Zainuddin Maidin dan Johan Jaafar terhadap Utusan itu sudah tentu bukan kebetulan, sebaliknya aku percaya ia adalah "arahan" daripada pihak tertentu yang tidak mahu dasar-dasar terbuka yang diamalkan sekarang digagalkan oleh media seperti Utusan, yang dikira cuba menghasut rakyat khususnya orang Melayu.

  Dalam hal ini aku menyokong penuh dengan pandangan Utusan bahawa dalam perubahan iklim politik, perubahan kerajaan dan keterbukaan pada hari ini tidak menuntut kita mengorbankan kepentingan agama, bangsa dan Perlembagaan negara. Kita tidak mahu Melayu dikorbankan, agama Islam diperlekeh, raja-raja Melayu ditolak ke belakang atas nama "keterbukaan" dan Malaysia baharu.

  Ini kerana tiga perkara itu adalah asas pembentukan Malaysia yang berasal dari Tanah Melayu dan dengan toleransi Melayu terhadap kaum Cina dan India. Benar kesemua kaum telah memainkan peranan mereka secara bersama membentuk kemajuan dan pembangunan negara, namun dalam hal-hal tertentu sudah tentu kepentingan tuan punya tanah perlu juga dihormati.

  Nyata apa yang dibimbang oleh NGO-NGO Melayu selama ini (termasuk oleh Mahathir sendiri semasa beliau masih bersama UMNO) bahawa jika DAP diberi peluang memerintah negara, maka hal-hal berkaitan Melayu, agama Islam dan raja-raja Melayu akan diganggu gugat secara sedikit demi sedikit. Mereka akan berusaha untuk merobohkan "ketuanan Melayu" dan digantikan dengan ketuanan Malaysia atau dinamakan "Malaysian Malaysia", suatu dasar yang diperjuangkan DAP sejak sekian lama.

  Lebih menyedihkan perjuangan merobohkan ketuanan Melayu ini bukannya dilakukan oleh kaum lain, sebaliknya oleh orang-orang Melayu sendiri yang sebahagian besar daripada mereka mencapai kedudukan yang baik dalam masyarakat, berpendidikan tinggi dan berjaya hasil daripada amalan ketuanan Melayu oleh kerajaan terdahulu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyata mereka adalah kumpulan manusia yang "tidak sedar diri" dan "tidak sedar diuntung". Apa mereka mahu sebenarnya? Apakah kerana taksub kepada pemimpin negara hari ini, maka segala maruah yang dijunjung selama ini dibuang jauh-jauh dan diinjak-injak seenaknya?

   Lalu, dalam keadaan ini pada hari ini aku bersyukur kerana masih ada pihak yang mengambil tanggungjawab menyedarkan masyarakat, menjadi pengkritik kepada kerajaan bahawa dalam keghairahan menjadi penguasa negara, jangan sampai terlupa dengan anak-anak dan cucu-cucu mereka yang akan ditinggalkan.

   Terima kasih Utusan, terima kasih para pengarang akhbar tersebut yang masih berani menegak hak dan kepentingan Melayu, agama Islam dan raja-raja Melayu ketika hampir semua pihak yang bertanggungjawab menjaga kepentingan Perlembagaan negara dirantai kaki dan tangan.

   Utusan... teruskan usaha anda. Aku percaya ramai pembaca di luar sana yang masih utuh menyokong perjuangan Utusan sejak dulu, kini dan selamanya!

   Delete
  2. sendiri komen, sendiri jawab.....blog sendiri la dei tambi!

   Delete
 31. masa PH mula2 jd kerajaan,1MDB yg dserangnya.
  AG memulakan tugas 1mdb juga yg disebutnya.
  apakh kes trowong di penang akan dilupakan.
  apakah kes banglo murah turut dilupakan.
  apakh kes tanah diijok juga akan dilupakan.
  tak taulah. Kita tunggu dan lihat.

  ReplyDelete
 32. a reminder to pejuang najis....below is what you have prayed last month, and i believe...it has been answered. so, don't spread your shits around and pretend innocent! if u know what i mean....who's the evil after all.....

  "pejuang rakyat5 May 2018 at 10:06

  Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  Ya ALLAH aku berdoa memohon kepada mu
  Jangan diletakkan dosa kepada yg tak bersalah
  bapa yg mengeluarkan benihnya(air mani)
  ibu yg mengandungkan mereka
  kerana mereka telah besar dewasa

  ini semua adalah sebab amalan harian mereka
  yg tidak kenal dosa dan pahala
  syurga dan neraka..
  bukakan lah pintu hati dan akal mereka

  yg telah dihitamkan dan dikotorkan warnanya
  mudah terpedaya dengan hasutan dan tipufdaya
  manusia yang bertopengkan iblis durjana
  dari kalangan CINA dan juga belbagai Bangsa

  YA ALLAH Buktikan kepada mereka
  Engkau MAHA Berkuasa Dan MAHA bijaksana
  Musnahkan serta hancurkan dan binasa
  si celaka dan musuh-musuh agama

  hamba mu ini menjaga dan membela negara
  juga mempertahankan dan berjuang untuk agama
  kemenangan pasti tiba akhirnya
  Sebagai petunjuk dan pengajaran untuk mereka"

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nampaknya dia tak mahu terima kebenaran yg Tuhan tunjukkan. Serupa mcm perangai Yahudi. Kebenaran baginya apabila Tuhan memakbulkan apa yg dia pinta. Selain dari itu akan ditolak. Dia fikir Tuhan itu khadam, boleh diarah2kan. Sepatutnya bila Tuhan mengubah hati2 rakyat supaya menolak pemimpin terdahulu (bg sy kemenangan PH adalah miracle dan ada divine interventon) dia mulai sedar dan berubah, tp sebaliknya yg berlaku. Hatinya bertambah keras. Mungkinkah sumpah laknatnya sudah memamah diri? Hanya masa akan menentukan.

   Delete
 33. Anwar kritik Kadir Jasin dalam isu raja Melayu
  Adam Abu Bakar
  FMT| June 6, 2018
  Ketua umum Pakatan Harapan berkata Kadir tidak wajar menggunakan kedudukannya untuk menyerang raja-raja dengan fakta yang boleh dipertikaikan.

  Kritikan perlu dibuat secara tertib dan menunjukkan rasa hormat, kata Anwar.
  PETALING JAYA: Ketua Umum Pakatan Harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengkritik Datuk A Kadir Jasin kerana menggunakan kedudukannya yang dekat dengan kerajaan untuk menyerang raja-raja Melayu dengan fakta yang boleh dipertikaikan.

  Beliau berkata bukan sahaja kata-kata bekas pengarang itu boleh dipertikaikan, tetapi raja-raja tidak boleh menjawab kata-kata menghina itu.

  “Kita menghormati hak semua orang untuk menyatakan pandangan, tetapi mereka perlu menunjukkan rasa hormat dan dibuat secara tertib,” kata Anwar pada sidang media selepas pertemuan dengan wakil-wakil rakyat PKR di Hotel One World malam tadi.

  Beliau mengingatkan Kadir, yang mempertikaikan keperluan Anwar menemui raja-raja Melayu, bahawa Pakatan Harapan berusaha keras untuk mendapatkan sokongan raja-raja Melayu.

  “Kami menghabiskan banyak masa dan usaha untuk mendapatkan raja-raja Melayu untuk melindungi pentadbiran ini dan memastikan peralihan kuasa yang lancar, dan menyakinkan mereka bahawa kita akan melindungi hak Melayu, raja-raja dan agama.”

  Kadir dalam catatan blog peribadi hari ini mendakwa kira-kira RM257 juta digunakan untuk perbelanjaan hidup dan peribadi Sultan Muhammad V dalam tempoh 16 bulan sejak dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong.

  Beliau berkata secara purata RM16 juta sebulan dibelanjakan antaranya ke atas penginapan, kediaman, barangan peribadi, pesawat, pengangkutan, pakaian Agong, hadiah dan cenderamata, kunjungan luar negara serta gaji kakitangan istana.

  Kadir berkata, jumlah yang dibelanjakan untuk perbelanjaan Agong menunjukkan raja Melayu tidak memerlukan jaminan kedudukan mereka tidak terjejas.
  Beliau berkata demikian susulan kenyataan Anwar, yang juga bakal perdana menteri PH, yang pertemuan dengan beberapa sultan baru-baru ini bertujuan meyakinkan mereka mengenai komitmen PH mempertahankan institusi raja.

  Kadir pernah menyarankan pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad menilai semula tindak balas raja-raja Melayu, atau mereformasikan institusi itu jika perlu, selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengadu “hampa” dengan tindak balas majlis terhadap aduan berkenaan 1MDB.

  Beliau seorang ahli Jawatankuasa Pembaharuan Institusi di bawah Majlis Penasihat Kerajaan dan ketua media dan komunikasi majlis itu.

  Sejurus dibebaskan dari penjara bulan lalu, Anwar mengadakan satu siri perjumpaan dengan raja Melayu. Anwar malam tadi menjelaskan pertemuan ini membantu PH dan menyingkirkan persepsi negatif terhadap gabungan itu, yang dianggotai PPBM, PKR Amanah dan DAP, yang sering didakwa anti-Melayu dan anti-Islam.

  “Esok saya bertemu dengan Sultan Kedah dan Terengganu. Saya lakukan semua ini dengan hubungan yang saya ada untuk membantu kerajaan dan perdana menteri,” katanya.

  Pada sidang media hari ini, perdana menteri ketika ditanya pemberita FMT berkata kerajaan akan menyiasat dakwaan tentang perbelanjaan hidup dan peribadi Agong.

  Kontroversi ini timbul selepas media melaporkan ada kebuntuan dalam pemilihan Tommy Thomas sebagai peguam negara.
  Anwar bertemu Sultan Muhammad V pada malam 4 Jun sebelum Majlis Raja-raja Melayu bersidang untuk membincangkan pemilihan Tommy, dan keesokan pagi nama Tommy yang dicadangkan PH itu dipersetujui dan diterima.

  ReplyDelete
 34. Pendapat ini menarik (belom ada terjemahan nya di M'kini) -

  Now Anwar affects to be putative defender of the royal institution and its concomitants – Malay rights and Islamic religion.

  In his pre-May 9 incarnation, he was for needs-based affirmative action for all Malaysians and for an Islam that is race-blind.

  Veteran journalist Kadir has not said anything to derogate Malays rights or Islamic religion; he has long been a sentinel on its ramparts.

  But in his latest blog posting, Kadir did cast aspersions on the royals, to wit, that for all the ample provisioning the state makes for them, he implies they have not pulled their weight when it came to looking out for the rakyat's interests against imperial overreach by the electorally-ousted Najib Razak government. (Saya sokong pendapat Kadir).

  These days, Kadir said Anwar is behaving like a political “commissar”, an epithet borrowed from the Soviet era when the label stood for powerful appointees who scrutinised communist personnel and works for ideological rectitude.

  This description must have rankled Anwar; his defence of the Malay rulers is seen as a convenient facade for the discharge of bile against Kadir's equating him to a commissar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. an interesting built up. whether it is premeditated or wayang, we have to wait.

   he has never changed at all. my take, he is eagerly going after the premier post. he has no direct stake in the government after all except a husband of a minister.

   i am worried this hu ha could disrupt the course of reforming malaysia.

   he has not shown his patience in moving along with existing government. everything must involve him. this is not good for the government and for him too.

   Delete
  2. In MCKK (he is an old boy), there'e the term "cengkurik" = trying to show one is important.

   Another is the term "heboh" = appearing busy but no tangible results.

   Maybe the psychologist or psychiatrist has explanations for such behaviour / personality.

   But the layman knows dia tak reti diam. Patut sabar menunggu giliran.

   Delete
  3. Do these fellows know the difference between blind loyalty and constructive criticism? I don't think so -

   Perkasa threatens aggression against those who insult rulers

   Right-wing Malay movement Perkasa has threatened to act aggressively against anyone deemed to have insulted the monarchy.

   In a statement today, Perkasa's Islamic affairs bureau chairperson Amini Amir Abdullah warned all quarters to act with decorum and be loyal to the Yang di-Pertuan Agong and the institution of Malay rulers...

   Delete
 35. Jamal’s candidacy for Umno Youth chief not recognised

  Sungai Besar Umno chief Jamal Md Yunos may have announced his intention to run as the party’s new youth chief, but his nomination does not seem to have been recognised by his party.

  “We did not receive any nomination form from him,” shrugged Federal Territories Umno Youth chief Razlan Rafii, who organised an event in Wangsa Maju, Kuala Lumpur last night, to introduce youth candidates for the upcoming party elections...

  (The blokes should know a fish rots from its head. Najib has rotted, then Jamal Ikan Bakar has rotted from his head.)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...