Wednesday, 20 June 2018

DEBAT PRESIDEN UMNO - KJ SUDAH SETUJU, ZAHID HAMIDI BILA LAGI?


Semalam, Tengku Razaleigh Hamzah mengemukakan cabaran berdebat kepada dua pesaingnya, Zahid Hamidi dan Khairy Jamaluddin menjelang pemilihan Presiden UMNO pada 30 Jun depan.


Kalau saya sanggup membuat apa saja penjelasan kepada sebarang pertanyaan, yang lain-lain juga sepatutnya sedia membuat penjelasan yang sama, kata beliau dalam satu temubual dengan sebuah stesen televisyen.


Sehubungan itu, Tengku Razaleigh atau Ku Li berharap Zahid Hamid dan KJ sedia menyahut cabarannya ini.

Sebelum itu, blog ini juga ada mencadangkan agar UMNO mengadakan debat atau forum terbuka bagi ketiga-tiga calon Presiden UMNO itu bagi melihat kemampuan masing-masing, selain untuk mengatasi kekangan masa berikutan tempoh berkempen hanya ada 12 hari saja.


Yang lebih menarik, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo turut mengalu-alukan debat tersebut dan sedia memberi ruang siaran langsung di stesen tv milik kerajaan.


Kalau mereka memerlukan platform, saya sedia membawanya ke perhatian RTM, tambah beliau lagi.


Bagaimanapun, sehingga ini hanya KJ yang sedia menyahut cabaran debat yang dikemukakan oleh Ku Li itu.

Macam mana dengan Zahid Hamidi?


Kenapa masih berdiam diri? 


Setuju atau tidak untuk berdebat dengan Ku Li dan KJ?

Setelah KJ menyatakan persetujuan dan RTM pula sedia menjadi platform siaran langsung, segala-galanya kini hanya menanti sama ada Zahid Hamidi bersetuju atau tidak dengan debat yang dicadangkan itu.


Jika beliau setuju, tiada apa lagi halangan yang menanti daripada debat itu menjadi realiti.


Beranikah Zahid Hamidi? (ShahbudinHusin 20/06/2018)

45 comments:

  1. Waaaaaa, susah lah Wak Jahid. Dia tak terkenal dengan debat.

    Terkenal dengan bertumbok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat komen Zahid Mat Arip pasal Wak Jahid.....

      Sila tonton You Tube di bawah dan dengar apa Zahid Mat Arip kata di point 4.06 video ni.

      https://youtu.be/cTUV9M7pE60

      Yeop pikior lerrr sendiri......

      Delete
    2. Wak jahid sudah dikategorikan sebagai KALAH SEBELUM BERTANDING

      Delete
    3. Wak Zahid takut tak qualify sebab IC belau Zahid a/l Komedi. Mcm mana hah? Bolehkah

      Delete
  2. wak jahid masih menunggu sama ada pembahas2 bolih menggunakan 3 bahasa i.e melayu, inggeris n jawa.

    kalu penganjur setuju, maka debat akan menjadi kenyataan.

    hi hi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, bila campur ngomong Jowo, ternganga le yang dua tuh.

      Kot yang satu lagi - jenis double ee - nak ckp bahasa Tamil.

      Knock out ler Ku Li. Melainkan dia tau bahasa Siam.

      Delete
    2. Blue Osen strategi tu.......

      Delete
    3. Pak Rahman......patutnya deme bertiga tu buat sessi Q&A dengan rakyat Msia secara langsong dan terbukak.......tak payah buat debat antara deme 3 orang ajerrr...

      Lagi baik pilih rakyat yg nak ambik bahagian dalam Q&A tu.........kemudian masing2 dipanggil ikot nombor.
      Rakyat yg nombornya dipanggil hendaklah keluar ke mikrofon......kenalkan diri dan bagi pertanyaan cepumas pada pemimpin yg dia nak tanya.

      Teman rasa.........kita rakyat ni ada 1001 macam soalan untuk deme bertiga yg masih tak berjawab dan jadi tanda tanya dalam kepala kita.

      Delete
    4. sdr phantom,

      satu cadangan yg bernas.

      harap pihak penganjur akan sedia kan format saperti sdr cadangkan.

      yg penting kita hendak mendengar jawapan2 drpd panglima2 UMNO ini.

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. "yg penting kita hendak mendengar jawapan2 drpd panglima2 UMNO ini."

      Teman setuju bebenor dengan kata Pak Rahman.

      Teman nak nambah sikit.......rakyat hendaklah bagi soalan secara spontan...........bukan dikumpol dulu soalan2 kemudian dirujuk kepada calon yg nak ditanya dan ketika sessi bermula calon sudah sedia dengan jawapannya.
      Kita tak nak cara yg macam ni.

      Kita mau.........calon2 hendaklah ditanya secara spontan dan bagi jawapan pon secara spontan jugak.

      Delete
    7. Wak jahid ngomong jowo jo

      Bahasa Malaysia sici

      English ora

      Delete
    8. Zahid mesti tak setuju soalan soalan spontan. Nanti jawab nya sentiasa bodoh saperti mengata tun M i/c nama Kutty.

      Untuk menewaskan KJ, Tengku Razaleigh perlu fikir atau tonjolkan soalan soalan yang orang muda hampir separuh umor dia itu kurang mahir.

      Saperti sejarah Umno. Isu tabiat dia di Tingkat 4 PMO di zaman bapak mertua dia Pak Lah sebaggai PM.

      Delete
    9. Apala korang ni...Khairy tu bukan keturunan eeee. Bapak dia orang Rombau, bekas Duta Malaysia ke Jepun (last position). Mak dia orang Kedah.... anak orang bendang kut....hitam la sikit.....tapi manis orangnya, jadi si hitam manis. Mungkin masa mak bapak dia memproses Si Khairy tu, depa padam lampu habis kut...sebab tu gelap sikit...tapi bukan eee. Hitam pun hensem wooiii!

      Delete
    10. Hahaha, Asrul. Anak orang bendang, ye? Adik emak dia pun gelap.

      Penting nya, lihat lah keliling mata Khairy di gambar nya. Gelap.

      Yang hensem di movie tu, movie Hindi, orang nya idak gelap. Hero di movie Tamil gelap, tidak hensem.

      Rosak lah imej Umno kalau Presiden nya bukan majoriti Melayu darah nya. Bapak Khairy Melayu, emak nya gelap - dia ha nya 50% Melayu.

      Tun Dr mahathir 75% Melayu. Dia doktor perubatan, sudah di kira nya berdasarkan asal usul dan campuran darah nya.

      Komen ini tidak rasis. Sebab Umno ada lah pertubuhan "Melayu Bersatu".

      Jawa dan lain lain ada lah Melayu. Di sebut begitu di buku "Tamadun Alam Melayu" dan "The Malay Civilization", terbitan Persatuan Sejarah Malaysia yang di tubuhkan sejak zaman kolonial lagi.

      Delete
    11. sdr zenda,

      pembetulan. rumpun malayu bukan melayu.

      ia nya bertaburan hingga k Taiwan, pilipina, Thailand, Cambodia, Malaysia n Indonesia.

      Delete
  3. Tak pe.... wak jahit boleh sediakan kaki pukul kat belakang dia.... supaya bleh belasah kj dan ku li dan zahid diiktiraf menang...

    ReplyDelete
  4. Debat pasal ic Mahathir
    Dia ni dulu terlebih pandey
    Sampai kini bukti tak hadir
    Bohong pandai,liur berlendir!

    Atau debat pasal penderma
    Ada orang dakwa dah jumpa
    Bukti,resit ada ke terima
    Sampai sekarang buat2 lupa!

    Atau debat pasal Kementerian
    100 juta lesap, kita pun hairan
    Salah parking atau kecurian
    Atau ada yg pasang joran?

    Debat pasal ex Perdana Menteri
    Yang satu dunia menuding jari
    Ketua Bahagian berdiam diri
    Tidak berketik buat hal sendiri!

    Banyak tajuk boleh berdebat
    Pasal Jamal berlagak hebat
    Wajar ke bertuala depan pejabat
    Tajuk..pejuang atau musibat?

    Atau boleh dibikin Tajuk
    'Karabau Sabah dah patah tanduk'
    Masa menteri, Mahathir diajuk
    Dulu vokal kini terduduk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeop......teman teringat dia kata ada rakaman perjumpaan dia dengan Tun M...

      Kemudian teman terkenang pulak dia ngaku udah jumpa dengan penderma Tok Arab......

      Yg paling teman tak boleh lupa.......dia kata IC biru Tun M tulih Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty......

      Tapiii yeop.......sampei sekarang hapah satu bukti pon tak ditunjok pada kita.

      Dalam pada ribut tak.....ujan pon tidak.....alih tetiba dia pegi jumpa anak lelaki Iskandar Kutty.

      Yeop Fan Tun......teman nak ngabor pendekkkk ajerrr yeop......."memang tak sior"....!!

      Delete
    2. Aneh nya Zahid tidak pernah kata apa apa lain selepas mengata sudah jumpa "penderma Arab" itu.

      Di situ dia pandai. Takut salah cakap lagi ketara pembohongan nya. Terutama bila di kerumun pemberita. Di tanya dengan spontan.

      Delete
  5. zahid hamidi tak dak masa nk berdebat debat ni..dia sibuk mencari bukti2 yg blom lg dijumpai..kikiky

    ReplyDelete
  6. Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata beliau tidak patut dipersalahkan atas skandal 1MDB yang bernilai berbilion ringgit itu, dan mendakwa tidak tahu-menahu bagaimana wang dari dana milik kerajaan Malaysia boleh berada dalam akaun peribadinya.

    Bagaimanapun beliau ada penjelasan mengenai sejumlah besar wang, beg tangan mewah serta barang kemas yang disita dari rumahnya oleh pihak berkuasa Malaysia baru-baru ini.
    Najib juga berkata, penasihat-penasihatnya serta pihak pengurusan serta lembaga pengarah 1MDB secara salah berkata beliau tidak tahu ratusan juta dolar digerakkan melalui akaun peribadinya adalah dari 1MDB.mereka menyimpanya dan merahsiakan daripada pengetahuan beliau

    Beliau juga mendakwa tidak tahu dana itu akhirnya digubah untuk memperoleh aset di seluruh dunia, termasuk kapal pesiaran mewah, lukisan, permata dan hartanah bernilai tinggi.

    "Saya tidak ada kaitan dengan kapal layar, lukisan... saya tak pernah lihat lukisan itu semua," kata Najib.

    Beliau juga menambah tidak tahu-menahu mengenai pembelian berkenaan.

    "Ini dibuat tanpa pengetahuan saya. Saya tidak akan mengizinkan dana 1MDB digunakan untuk (membeli) mana-mana barang ini.

    "Saya berada dalam kerajaan begitu lama, saya tahu mana yang betul, mana yang salah," katanya pada sesi temu bual diadakan di sebuah vila mewah persendirian menghadap laut di sebuah hotel lima bintang di Langkawi, Kedah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mere denial is no defence. Pretending ignorance is stupid.

      Mengata beratus beg tangan Birkin, Hermes dan lain lain itu hadiah kapada isteri dia ada lah cobaan menupu rakyat.

      Dah tak siuman Najib nih.

      Delete
    2. byk benda lain yg najib tk tau. antaranya dia tak tau mcmana rosmah blh jd bini dia.

      rupa kita berPMkan zombie selama ni... huh kussemangat

      Delete
  7. Pahlawan bugis pergi x kembali..
    Raden jowo lagaknya hebat raup bengis..
    Ank raja plawa..dsambut pendekar double ee..
    Raden jowo xkan mengelak mengelat itu kan x manis..apa cara xkan menepis..
    Hahahahadebat..debat bkn budaya kitalh..siapa cakap hahahahaha

    ReplyDelete
  8. Tengku Razaleigh yang cadangkan / cabar yang kain2 berdebat memang pintar. Dia tahu cara itu boleh knock out seorang lawan - Zahid.

    Betul komen yang kata Zahidsudah kalah walau nelom apa apa lagi - dia tak jawab cabaran itu.

    ReplyDelete

  9. Berita CNN Hungary pun buat anti-immigration laws. Tak maukan pendatang masuk negara depa.

    Banyak negara Eropah dah jadi ketat pasal pendatang. Amerika yang berfoundationkan kemasukan pendatang ke nagara depa pun amat ketat. Trump nak bikin tembok konkrit beribu batu panjang di sempadan Mexico.

    Aku tunggu Tun Mahathir arahkan MB Johor buat sesuatu ketatkan kemasukan pendatang Cina kominis ke Forest City, Johor Bahru. Hadkan jumlah nya. Pinda planning approval yang Exco atau Majlis Bandaran buat dulu.

    Tukar beberapa block kapada jenis tak begitu mahal. Supaya orang tempatan boleh beli. Tak boleh "exclusively commie Chinese township". Mengarut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "exclusively commie Chinese township" itu melanggar perinsip perpaduan negara. Nyata, amat terang.

      Macam mana mahu bina negara yang bersatu padu kalau ada kelompok kelompok perkauman di sana sini?

      Elok kalau di jadikan satu isu di debat calon calon Presiden Umno itu.

      Kalau Forest City itu ada kaitan dengan Raja, mungkin Tengku Razaleigh segan nak komen isu ini.

      Delete
    2. kuasa imigresen d tangan kerajaan pusat n bukan Kerajaan negeri.

      menteri KDN (ts MUYID)bolih memastikan syarat2 yg ketat supaya pembelian asset d forest city atau mana2 jua d negeri Johor atau malaysia olih bukan warga Negara tidak melibatkan pemberian kerakyatan.(lain lah kalu mereka memohon melalui program 'Malaysia my 2nd home).

      bangsa Johor ? mana ada !!! tak percaya? cuba buat 'random survey'.

      KITA SEMUA BANGSA MALAYSIA. PERIOD !!!

      Delete
    3. Good point.

      Gamak nya berpeluh lah pengurusan Forest City bila PH menang. Taukan Tun Mahathir tak setuju dengan konsep Forest City.

      Gomen China kasi stop yuan cash outflow satu hal. Pembeli Cina kominis dah kurang. Ini pulak depa yang dah beli kot sangkut tak boleh dapat permanent stay to live there.

      Tapi dah mula ketatkan kasi permanent stay ke? Dengor khabor ada bahagian Forest City dah siap untuk di diami.

      Tak tau le ada orang tu nak bawak Johor keluar dari Malaysia bole jaya ke? Hehe

      Delete
    4. Pahal pun, kena ambik tindakan supaya Forest City buat kediaman yang harga nya orang tempatan boleh beli.

      Supaya pecahkan exclusivity kawasan itu, tak mau jadi satu bandar ha nya orang kaya Cina aje diam.

      Gitu jugak satu kawasan industri di Pahang. Tun Mahathir dah marah depa bikin exclusive jugak. Ada video dia ckp gitu.

      Bikin dinding konkrit banyak kilomter keliling, macam nak lawan yang Donald Trump nak bikin di sempadan Mexico. Nak tunjuk depa ada kuasa boleh stop sesiapa masuk, mcm Great Wall of China.

      Ada gates, guards, papan tanda bahasa Cina, semua pekerja dari China, binaan pakai coolie China, barangan, alat alat dari China, dalam kawasan itu depa yang tadbir, ikut law depa. Gila. Mana boleh.

      Banyak bebenor keroje Tun Mahathir kena buat. Mesti kasi dia 5 tahun sebagai PM. Atau seberapa lama dia larat.

      Delete
  10. Apa tajuk debat?...mungkin tajuknye Kenapa umno tewas pru ato siapa yg sebabkan umno tewas pru...

    ReplyDelete
  11. Sori luar tajuk pos lagi, Budin. Tapi ini penting, timbul dari berita CNN tadi. Pahal pun ini isu amat mustahak. Boleh di timbulkan di debat Prsiden Ameno.

    Tak boleh benarkan Forest City Johor Bahru bina 700,000 unit kediaman mahal yang di sasar jualan nya kpd Cina kominis di China ajer. Bloomberg News kata begitu. Tun Mahathir dah sebut dulu.

    Mengarut. Bila jual kpd depa, mesti kasi taraf penduduk tetap. Kalo tak mcm mana nak jual. Bila dah duduk lebih 10 tahun, depa layak mohon kerakyatan Malaysia. Mana boleh.

    Kira purata 4 se family aje, kali 700,000 units = 2,800,000 Cina kominis masuk. Berpotensi jadi rakyat Malaysia. Mengarut. Habis lintang pukang nisbah atau ratio Melayu:Cina.

    Mesti implikasi besar kpd kuasa Melayu, undi Melayu. Bukan saja di Johor, di seluruh Malaysia jugak. Takda otak siapa yang meluluskan rancangan perumahan begitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siapa pun yang meluluskan, MB Johor ada kuasa menukar keadaan. Tapi dia takut kena marah atau hilang jawatan.

      Di masa itu, Najib memerintah. Dia pun tidak mahu masalah dengan istana Johor. Di diamkan nya juga. Mana lah MB mahu ambil tindakan bila faham bahawa tidak boleh harapkan pertolongan Najib sebagai PM.

      Oleh itu, ramai lah yang tidak bijak dalam isu ini.

      Jika Tun Dr Mahathir memerintah lama, dia aka ada masa menukarkan keadaan. Termasuk meminda Perlembagaan negara berkaitan peranan istana yang mnyentuh kepentingan khalayak ramai.

      Delete
  12. Kalo Forest City tuh ada berkaitan Raja, beri penerangan bahawa kalo dia nakkan “Bangsa Johor”, nak bawak masuk Cina kominis itu tak selari dengan tujuan itu. Malah, bercanggah.

    Walhal pun, konsep “Bangsa Johor” tak boleh di benarkan. Tun Mahathir dah kata: akan memecahkan persekutuan Malaysia. Lain2 negeri pun nanti nakkan bangsa Penang, Bangsa Perlis dsb nya. Mengarut.

    Itu pasal aku asyik laungkan Tun Mahathir pegang jawtan PM 5 tahun. Dia paham Perlembagaan negara sepenuh nya, perinsip kebenaran peduduk tetap, konsep kerakyatan Malaysia dsb nya. Dan berani. Kerana betul.

    Bukan main banyak masalah di buat Najib. Dan yang timbul dari dia asyik seleweng dan songlap. Tak kesahkan air muka kaum Melayu, masa depan kaum Melayu. Dan integriti, kedaulatan negara.

    ReplyDelete
  13. AStro Awani punya Ku Li-Khairy debate on live TV on June 29, kata FMT Reporters | June 21, 2018.

    Astro Awani is now waiting for Zahid Hamidi to confirm if he will also participate in the debate among the main candidates for the Umno president's post.

    Tapi Zahid appears uninterested in debate challenge, kata Bernama | June 21, 2018

    ReplyDelete
  14. Sekarang ini, bila baca berita, penuh dengan Najib menidakkan itu ini, mengata dia tidak tahu dan sebagai nya.

    Menjadi bosan kita di buat nya. Nampak dia tidak bijak atau mahu menipu rakyat berterusan.

    Lihat lah tajuk tajuk berita berikut sebagai contoh:

    - Ex-PM says he doesn't know how Rosmah's jewellery was paid for

    - Altantuya case already 'dealt with', Najib insists

    - Najib said the luxury handbags, cash and jewellery
    and hundreds of luxury handbags were gifts

    - his advisors, the management and board of 1MDB, had kept the embezzlement of funds a secret from him.

    Alahai, nak maki pun tak boleh - emak dah kata jangan maki, jangan mencarut. Tersengeh sahaja lah kita.

    ReplyDelete
  15. Jika ada debat antara calon calon Presiden Umno, saya cadangkan jemput Najib hadir.

    Letak dia di atas pentas. Sebagai pemerhati khas. Kalau ada soal jawab, Najib pun boleh di soal.

    ReplyDelete
  16. GENG NAJIB MANA PEGI SKRG? ? ?

    DAH ILANG AKAL KOT...LAMA TAK MUNCUL

    ReplyDelete
  17. GENG NAJIB MANA PEGI SKRG? ? ?

    DAH ILANG AKAL KOT...LAMA TAK MUNCUL

    ReplyDelete
  18. Aku rasa Wak Jahid tak akan mau berdebat. Sebab berdebat bukan dia punya strong point.

    Dia maukan pigi dari tempat ke tempat jumpa depa yang mungkin dapat hak mengundi dan kempen begitu.

    Lecor le bontot dia. Asyik bergolek di tempat duduk dlm kereta.

    Melainkkn dia ada helikopter. Tapi kalo sewa heli pun, nampak bebenor dia banyak duit. Sikit mcm Najib. Mesti kena tendang pengundi Umno.

    ReplyDelete
  19. Former 1MDB chief executive Shahrol still in Malaysia -
    "is arguably the only prominent person who is still in the county" - thestar.com.

    According to sources, he was seen last week at the office of Malaysia Petroleum Resources Corporation (MPRC) where he is currently president and chief executive prior to going on Hari Raya leave.

    “As far as MPRC is concerned, Shahrol has been performing his duties and attending events of the organisation,” a source told the The Star.

    Shahrol was the first CEO of 1MDB and played a key role in its formative years.

    They included the expensive acquisitions of power assets between 2012 and 2013.

    According to the recently released Audi­tor-­General’s executive summary on 1MDB, Shahrol went ahead and signed an agreement with AmBank in May 2009 to issue a RM5bil bond, despite being told not to do so.

    The report also chided the 1MDB management led by Shahrol for not providing the board with accurate information on transactions in relation to its investments that have mostly gone sour.

    Shahrol is on the travel blacklist over 1MDB probe.

    Soalan:

    1. SPRM, PSRM sudah perak habis habis ke maklumat dari Shahrol?

    2. Dah cukup ke untuk dapatkan Najib dan mak badak masuk penjara?

    3. Dia antara yang akan di tohmah di mahkamah ke?

    ReplyDelete
  20. Nazri Aziz kata Tidak adil kepada Jamal jika Umno ubah peraturan.

    Kalo Jamal Jamban itu tanding jawatan Presiden, kot Nazri kata tak adil Jamal kempen masa dia diam dalam hutan. Kena kasi dia red carpet, kasi immunity, untik kempen mcm Ku Li.

    Aku rasa dia masih di kebun kelapa sawit di Malaysia, bukan di Indonesia.

    Jamban [unya orang.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...