Tuesday 29 May 2018

ORANG MUDA SUKA JIKA NAJIB TERIMA HUKUMAN....


Berbual-bual dengan anak-anak muda yang pertama kali mengundi, tetapi belum mempunyai pekerjaan, kadang-kadang memberikan kita perspektif yang berbeza mengenai pemikiran mereka.


Memang golongan ini merupakan antara penyumbang kepada kejayaan Pakatan Harapan menumbangkan BN, tetapi tersingkirnya Najib Razak daripada persada kuasa seakan-akan belum lagi mencukupi bagi anak-anak muda itu.


Mereka kini tidak sabar menunggu bila lagi Najib akan didakwa serta apakah bentuk hukuman yang bakal diterimanya.


Kata mereka, Najib bukan saja patut disingkirkan dan seterusnya didakwa serta dihukum kerana skandal 1MDB atau kesalahan-kesalahan yang dilakukannya, tetapi bersekali dengan pembaziran dan kemewahan yang dilakukannya itulah yang menyebabkan mereka sukar mendapat pekerjaan sebaik tamat pengajian.


Mereka rata-ratanya gembira dengan tiada lagi Najib tinggal di Seri Perdana, sambil berharap selepas ini ada cahaya yang akan menyuluhi laluan masa depan mereka.


Pemikitan anak-anak muda ini nyata berbeza dengan kebanyakan golongan berusia yang merasakan apabila Najib telah dapat disingkirkan, ia sudah memadai bagi mereka.


Bagi mereka ini, setelah Najib tersingkir, cukuplah sekadar itu saja dan selepas ini biarlah anak Tun Razak itu menikmati kehidupan seperti rakyat biasa tanpa perlu diambil sebarang tindakan terhadapnya.


"Mana boleh...." kata anak-anak muda tersebut apabila dilontarkan pendapat bahawa kerajaan baru Pakatan Harapan tidak perlu mengambil apa-apa tindakan terhadap bekas Perdana Menteri itu.


"Disebabkan deretan skandal, selain pembaziran, kemewahan dan terlalu ramai lantikan politik yang dibuat Najiblah yang membuat kami susah mendapat pekerjaan sehingga sekarang.


"Beliau patut menerima hukuman atas perbuatannya," kata mereka lagi.


Persoalan sekarang, bila lagi Najib mahu dibawa ke mahkamah dan didakwa?


Jangan dibiar terlalu lama, nanti anak-anak muda mula kecewa!! (ShahbudinHusin 29/05/2018)

72 comments:

 1. Takkan najib seorang aje?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Layari...
   https://www.youtube.com/watch?v=r_0J-FMtONo

   Delete
  2. Sudah mesti nya suka Najib di hukum. Orang tua pun suka Najib di hukum. Jugak Rosmah. Ada disini yang gelar dia Mak Badak. Setuju.

   Dulu yang tak paham 1MDB lepas tengok gelidahan, jumpa duit dan cokelat, dah paham. Bertan duit di simpan di rumah nya/ anak2 nya.
   RM114 juta, Beb. Gila punya keroje. Gila duitan. Dan cokelat.

   Delete
  3. Ramai yang dah tanya tanya ngapa Najib belom di tangkap. Aritu nak tengok dia pakai baju oren di SPRM pun tak dapat nengok. Dia mesti cute dlm baju oren.

   Memang banyak lagi kes 1MDB. Kot depa nak tengok siapa siasat SRC International dll. RM42 juta masuk akaun Najib.

   Silap dia tak pangge aku kasi dia nasihat camna tak mahu di trace kpd dia. Ake tentu nasihat kasi aku simpankan. Dan aku akan .... kasi Bank Negara.

   Delete
  4. Depa pun gamak nya nak habiskan siasat semua yang berkait dengan 1MDB.

   Budak pipi boyot Jho Taek, kawan dia anak Rosmah Riza Aziz. Rosmah. Benda Allah yang Sarawak Report kata keroje di PMO tukang masukkan duit tunai berjuta juta ke akaun bank Rosmah.

   Pandi yang subahat buat derk aje pasai SRC International. Yang kata no wrong doing 1MDB.

   CEO2 dan Pengarah2 ekesekutif 1MDB. Ahli2 Lembaga Pengarah yang tak laporkan kapada Polis bila tahu banyak tahi di 1MDB.

   Oooo mak ai, ramai lagi. Jadi, sabau lah semua orang. Nanti kita tengok depa pakai baju oren.

   Delete
  5. Sumbatkan segera manusia durjana Najib Tun Razak ke penjara secepatnya,,sebelum rakyat bangun sekali lagi.........!!

   Delete
  6. HOME
   MEDIA
   BLOG
   NEUTRAL
   PRO BN
   OPPOSITION
   STATE
   SELANGOR
   PERAK
   PENANG
   KEDAH
   SARAWAK
   SELATAN
   SABAH
   KELANTAN
   PANTAI TIMUR
   WILAYAH PERSEKUTUAN
   ANWAR
   ABOUT
   Home » » Malaysia Baru Bawah Geng Perompak Tua Mahathirisme DAP
   Malaysia Baru Bawah Geng Perompak Tua Mahathirisme DAP
   Posted by SnapShot at 5/29/2018
   BAGAIMANA MEROMPAK KHAZANAH NEGARA ALA MAHATHIRISME DAP?

   Langkah 1 : Majlis Perompak Tua Sebagai Unit Risikan


   Segala Perintah Chief Akan Kami Junjung Di Atas Batu Jemala Kami...

   Menubuhkan MAJLIS PEROMPAK TUA untuk meneliti aset-aset strategik negara (seperti PETRONAS, KWSP dll) untuk dirompak...


   Langkah 2 : Pastikan Line Clear


   Senarai 'Superman dan Superwoman' Yang Ada Dalam Kabinet Lepas Hampir 2 Minggu Tubuh Kerajaan!!!

   MELAMBAT-LAMBATKAN penubuhan kabinet Malaysia, Menteri, Timbalan Menteri, Setiausaha Parlimen dan sebagainya utk pastikan misi rompakan tak ada gangguan...

   Lepas 'mission accomplished' baru lantik yang lain, terror tak aku...😂😂😂

   Langkah 3 : Alihkan Perhatian Rakyat   Mencanangkan tentang hutang negara dengan nilai berbeza-beza pada hari yang berlainan serta meletakkan kesalahan pada kerajaan terdahulu.


   Melakonkan pelbagai watak sedih dan tertekan untuk melangsaikan hutang negara meski pun kerajaan terdahulu diiktiraf pencapaiannya di peringkat DUNIA dalam pengurusan ekonomi.

   Bijak2...🤗🤗🤗   Bila rakyat simpati dengan airmata kepala perompak tua, 10 Jumanji 100 Hari Pakatan Harapan kira kawtim dan misi rompakan pun akan berjalan dengan lancar...😉😉😉

   Langkah 4 : Petronas Destinasi Rompakan Pertama   Menyediakan penyelesaiannya dengan menjual saham-saham Petronas bagi terbitan awam sebanyak RM250 billion di mana PEROMPAK-PEROMPAK TUA DAN KAUM KAPITALIS KRONI MAHATHIRISME DAP sudah siap siaga untuk membeli dan menguasainya

   Modus Operandi

   》PETRONAS AKAN DI SENARAIKAN.

   Apa fungsi GENG PEROMPAK TUA dengan hal nie...

   》TS ZETI, mantan Gabenor BNM akan membantu memudahkan kemasukan duit luar milik DAIM & KUOK utk membeli saham Petronas...

   》DAIM, standby duit utk buat duit...

   》KUOK, sama macam DAIM...

   》TS HASSAN (ipar kepala geng perompak tua), akan menilai value Petronas...

   5. JOMO, reserved player kalau2 ada yg cedera (paling tadah)...

   Jadi kecoh tentang hutang negara 1 Trillion, 1MDB Bangkrap adalah satu wayang utk membolehkan mereka ada kan sebab utk Jual Petronas...

   Anything happen, MAMAK wash his hand, TS HASSAN kene...

   Another buyer will be MOKHZANI...

   Remember and never ever forget, PETRON is a competitor to PETRONAS...

   There must be a reason MOKHZANI tukar ESSO to PETRON, tak leh tukar nama lain ke? PETCO ker, PETOIL ker atau apa2 ker...

   PETRON + AS = PETRONAS kan...

   Hujung2 PETRONAS punya CEO/MD MOKHZANI MAHATHIR...

   Planning dah lama ni...


   Matlamat Menghalalkan Cara...

   Langkah 5 : Umumkan Kepala Perompak Sebagai Hero

   Mencanangkan bahawa MAHATHIRISME DAP telah pun berjaya mengurangkan lebih kurang 25 peratus hutang negara

   Langkah 6 : Rasuah Rakyat Supaya Terus Di Bodohkan Dan Percaya Dengan Cerita Hutang Beransur Kurang Dan Ekonomi Bertambah Baik

   Bagilah sikit saguhati pada rakyat (baca RASUAH RAKYAT) berupa bonus Aidilfitri, BAHAM, saham insdividu (terhad dalam bentuk pink form) dan seumpamanya hasil dari wang rompakan tersebut.

   Delete
  7. Langkah 7 : Petronas Jadi Harta Pusaka Mahathirisme DAP

   Mereka KEKAL MENGUASAI PETRONAS (25%) dengan perjanjian yang memihak pada MAHATHIRISME DAP ke akhir hayat meski pun kerajaan bertukar ganti selepasnya.

   Sama sebagaimana isu Proton, konsesi tol dan IPP.

   Langkah 8 : Mahathirisme DAP Terlepas Lagi Tapi Rakyat Gigit Jari

   TIADA KESALAHAN UNDANG-UNDANG DAN PENYELWENGAN TELAH BERLAKU UNTUK MENDAKWA MEREKA SELEPASNYA MELAINKAN KERAJAAN DAN RAKYAT AKAN TERIKAT DAN TERBEBAN DALAM JANGKAMASA PANJANG.

   Kembar seiras dengan kes konsesi tol dan IPP)

   SELAMAT DATANG KE MALAYSIA BARU DI BAWAH PEMERINTAHAN GENG PEROMPAK TUA MAHATHIRISME DAP...

   TAHNIAH KEPADA GENG PEROMPAK TUA MAHATHIRISME DAP DAN PENGUNDI K-POP...

   JUMPA DI PADANG MAHSYAR YER!!!

   Delete
  8. Woiiii orang kalah tengah meroyan woii.......telornye cicior sebelah udaaaahh pecah meletop dipijak badaaakkkk....

   Bukti tak ada......jadi reka lerrr cerita.....sensasikan benda yg tak jadi......tapi diceritakan macam betoi2 udaaah jadi.

   Kesssiannn samdol biol Geng Naga.......ngelupor, ngelejat menyalaaakkk sekor2 kat blog ni..........kawan-kawannya yg lain udaaaah lama ke lauuuttt.....

   Acerrrr bawok2 makan ubat tu.....kan ke dah susoh.....pasei asik terlupa nak telan ubat.....teruih menyalaaakkk macam hanjing.....

   Heeeeeee......tak sior teman yeopppp.....

   Delete
  9. Rafizi, jangan tunjuk hero
   BharianBeritaPolitik
   Oleh Helmy Abd Rahman dan Baharom Bakar
   cnews@nstp.com.my
   Share

   Tweet

   Share
   KUALA TERENGGANU: "Tak payah tunjuk hero". Itu reaksi Pengerusi PPBM Terengganu, Datuk Razali Idris berhubung kenyataan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli bahawa Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bukan faktor kemenangan Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

   Menurut Razali, kemenangan PH sebahagian besarnya berikutan percaturan bijak Dr Mahathir merangka strategi, bukannya hasil kajian Invoke Malaysia (INVOKE).

   Sambil menyifatkan kenyataan sensasi Rafizi itu bersifat peribadi dan boleh memecah-belahkan PH, beliau berkata sekarang bukan masa memperlekehkan sesiapa, sebaliknya mengambil peluang untuk membina semula negara.

   Katanya, Rafizi mengambil jalan ke belakang dengan mencipta krisis dalaman antara komponen PH.

   "Antara strategi ampuh yang disusun Tun M ialah bertanding menggunakan satu logo, mengumumkan Perdana Menteri dan timbalannya seandainya PH menang serta menyelesaikan isu pembahagian kerusi.

   "Kalau ikut kajian INVOKE, PAS tak dapat satu kerusi pun di Terengganu dan Kelantan tapi apa yang berlaku, PAS menang dua pertiga sekali gus membuktikan kajian itu tidak tepat," katanya dalam kenyataan media, di sini, hari ini.

   Semalam, Rafizi mengeluarkan kenyataan Dr Mahathir bukan faktor kemenangan PH pada PRU-14, sebaliknya isu kenaikan kos sara hidup dan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) adalah sebab utama PH berjaya menumbangkan Barisan Nasional (BN).

   Bekas Ahli Parlimen Pandan itu dilaporkan berkata, perkara itu terbukti berdasarkan tinjauan pasca PRU-14 INVOKE yang mendapati pengundi lebih terkesan dengan dua isu itu berbanding taat setia kepada Dr Mahathir.

   Razali berkata, Dr Mahathir dan PPBM hanya mengambil masa setahun setengah untuk menjatuhkan BN sedangkan parti lain dalam PH tidak pernah berjaya walaupun berjuang puluhan tahun.

   "DAP ambil masa 60 tahun, PKR (20 tahun) dan Mohamad Sabu menerusi PAS dan Parti Amanah Negara (PAN) 40 tahun tetapi Tun M dan PPBM hanya ambil setahun setengah sahaja.

   "Ini membuktikan pengaruh Tun M amat besar dan beliau mempunyai percaturan hebat," katanya.

   Delete

  10. PENULIS rasa soal Perdana Menteri ke-6, Datuk Seri Najib Tun Razak mesti sama seperti arwah bapanya Tun Abdul Razak atau tidak, tak sepatutnya timbul dan dipertikaikan oleh sesiapa. Hakikatnya, 2 orang ini ada keperibadian berbeza, kita sendiri pun belum tentu sama dengan bapa kita melainkan hal-hal yang orang terdekat saja tahu.

   Zaman sekarang dan zaman dulu pun berbeza. Tun Razak menjadi seperti dirinya kerana apa yang berlaku pada zamannya, begitu juga Najib. Bercakap tentang gaya mentadbir, masing-masing memerintah mengikut keadaan dan keperluan pada zaman masing-masing, takkan boleh sama?

   Walaupun ada perubahan polisi baru semasa pentadbiran Najib yang dikatakan tidak menyenangkan sesetengah orang tapi itu bukan alasan untuk membuat perbandingan dengan arwah bapanya atas alasan yang disebutkan di atas. Sekurang-kurangnya semasa Najib memerintah, kita tak pernah mendengar cadangan rakyat diminta menderma untuk membayar hutang kerajaan!! Seolah-olah kerajaan dulu tidak jana langsung pendapatan untuk negara.

   Apa yang perlu diutamakan pentadbiran sekarang ialah usaha untuk menunaikan janji 10 yang pertama tu dulu. Ramai menanti-nanti apa kesudahannya dengan janji-janji manis yang menjadi punca kemenangan dalam PRU14 yang lepas. Berdasarkan perkembangan semasa, nampak banyak yang perlu dibuat untuk memastikan semua janji-janji tersebut dilaksanakan sebelum tempoh akhirnya sampai nanti.

   Ini semua yang perlu disegerakan. Tak perlulah dibualkan perkara yang tidak berkaitan langsung dengan semua janji-janji tersebut.

   Rakyat sekarang melihat banyak perkara yang tak tersenarai dalam 10 yang utama, cepat betul dilaksanakan/dicadangkan. Contohnya menamatkan perkhidmatan beratus-ratus orang beberapa hari pertama mengambil alih, menutup agensi yang kononnya tak relevan – beribu-ribu lagi mungkin hilang pekerjaan, cadangan menyenaraikan Petronas di Bursa Saham, desakan dari sekutu untuk membuka institusi pendidikan Melayu kepada bukan Melayu dan sebagainya.

   Benda-benda macam ni tak pulak kita nampak sesiapa menyindir “orang mengandung pun kena tunggu 9 bulan sebelum beranak?”

   Delete
  11. SELEPAS berkali-kali dikritik Najib Razak, Menteri Kewangan Lim Guan Eng memulangkan paku buah keras kepada bekas perdana menteri itu dengan mengajukan beberapa soalan.

   Lim antaranya mahu Najib menjelaskan bagaimana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membelanjakan wang yang dipinjamnya.

   Menurut Lim, kira-kira AS$8.3 bilion dalam bentuk pelaburan dan pinjaman tidak pernah digunakan untuk tujuan yang sepatutnya.

   Daripada terus tenggelam dalam perdebatan sama ada Kementerian Kewangan (MoF) ada menyuntik dana (bail out) untuk 1MDB, Najib seharusnya menjelaskan mengenai beberapa transaksi berikut, kata Lim dalam kenyataan.

   “Ke mana perginya AS$1.83 bilion yang dilaburkan bersama Petrosaudi antara 2009 dan 2011?

   “Ke mana perginya AS$3.5 bilion yang dipinjam pada 2012 untuk pengambilalihan loji jana kuasa Malaysia?

   “Ke mana perginya AS$3 bilion yang dipinjam pada 2013 untuk melabur dalam projek TRX?”

   Firma bermasalah milik negara itu, yang dimulakan dan diselia Najib sehingga kekalahannya pada PRU14, menanggung hutang berjumlah hampir RM42 bilion dan sedang disiasat atas kesalahan rasuah oleh enam negara.

   Najib sendiri disoal siasat berhubung AS$4.5 bilion yang didakwa diseleweng daripada 1MDB. Beliau menolak sebarang dakwaan salah laku.

   Dalam kenyataan hari ini, Lim menepis dakwaan Najib bahawa MoF tidak menyuntik dana kepada 1MDB walaupun kementerian itu membayar sejumlah RM6.98 bilion bagi melangsaikan sebahagian hutang firma terbabit.

   Najib berkata kementerian terpaksa membayar hutang tersebut kerana MoF telah mengambil alih aset 1MDB termasuk TRX dan Bandar Malaysia.

   Lim menegaskan bayaran tersebut adalah suntikan dana terbesar yang pernah dibuat kerajaan dan dana RM6.98 bilion itu tidak digunakan untuk membayar pembayaran melibatkan dua aset berkenaan.

   Bayaran tersebut digunakan untuk membayar:

   *Kupon faedah RM5 bilion untuk bon 30 tahun yang diterbitkan pada tahun 2009. Yang digunakan untuk pelaburan tidak berjaya 1MDB dengan PetroSaudi International Limited.

   *Kupon faedah untuk bon 10 tahun bernilai AS$3.5 bilion yang diterbitkan pada Mei dan Oktober 2012. Ini bertujuan untuk pengambilalihan aset loji janakuasa. Aset-aset ini telah dilupuskan dan hasilnya digunakan tetapi bon kekal tertunggak dalam 1MDB.

   *Kupon faedah untuk bon 10 tahun yang bernilai AS$3 bilion yang diterbitkan pada Mac 2013. Walaupun dana itu bertujuan untuk pembangunan TRX, Ketua Audit Negara memaklumkan bahawa dana itu tidak pernah digunakan untuk membiayai projek itu.

   MoF, kata Lim, akan terus bekerjasama dengan jawatankuasa khas 1MDB bagi mengembalikan semula sebanyak mungkin dana yang dicuri.

   “Ia akan menutup hutang dan defisit yang diwujudkan kerajaan Najib, dan akan menghukum pihak yang bertanggungjawab terhadap skandal rasuah paling buruk dalam sejarah Malaysia,” katanya.

   Delete
 2. Mesti dibawa kemuka keadilan sesiapa yang bernama Ali Baba dan Kumpulan Penyamun nya. Dan juga kumpulan yang menerima sedekah hasil samun.
  Biar tercatat dalam Sejarah Malaysia Moden.

  ReplyDelete
 3. Hbm nie hisyam bin mansur ker hehehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. HBM hisyam bukan mansur hihihi

   Delete
  2. MAY 29, 2018
   0
   50% Manifesto PH Berjaya Dilaksanakan? TPM Buat Lawak Apakah Ini?
   image: https://1.bp.blogspot.com/-EVmqUjaAZ2Q/Ww1X34vB3lI/AAAAAAABQ1k/NH2DJuwzcX8aqlbYbzYmMvLgVyPTFPuKACLcBGAs/s640/FB_IMG_1527597486164.jpg   Ketika ditemubual wartawan TV3, Timbalan Perdana Menteri, DS Dr Wan Azizah mendakwa, dalam tempoh 20 hari memerintah, Pakatan Harapan telah berjaya melaksanakan 50% janji-janji didalam Manifesto Pilihanraya mereka. Apakah ini? Nak gelak ke nak nangis ni?

   Saya bersangka baik, mungkin 50% yang dimaksudkan oleh TPM kita ini adalah pemansuhan Manifesto PH itu sendiri. Pada masa yang sama, sekutu PKR, DAP melahirkan kebimbangan di bawah.

   Delete
  3. PSM DAKWA TUN M CUBA "BELI" KAUM INDIA!!!
   POSTED BY SEMUT HITAM ON ISNIN, OGOS 28, 2017 WITH NO COMMENTS SO FAR

   Pimpinan PSM mendakwa Pengerusi Pakatan, Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan taktik untuk menarik Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) dan mendapatkan undi India.

   Ahli Jawatankuasa Pusat PSM, A Arutchelvan berkata kerjasama itu cuma taktik politik untuk mendorong pengundi India menyokong gabungan itu pada pilihan raya umum akan datang.

   Malah, PSM mendakwa langkah itu mengimbau kembali politik perkauman dalam Barisan Nasional, yang menampilkan wakil dari kalangan kaum India dan Cina yang berada di Malaysia.
   “Apa yang mereka cuba lakukan ialah jadikan Hindraf wakil seperti MIC. Sama sahaja. Kami rasa sudah tiba masanya Malaysia tinggalkan politik kaum,” katanya.
   Setiausaha Agung PSM Sivarajan Arumugam turut menyuarakan pandangan sama dan berkata langkah politik itu berdasarkan kepada kumpulan mana yang dirasakan PH mampu memberi undi yang banyak.

   Bagaimanapun, wakil PSM itu mendakwa mereka tidak pasti apa agenda sebenar Pengerusi Hindraf P Waythamoorthy kali ini melalui kerjasama yang dibincangkan dengan bekas Perdana Menteri itu.
   “Semasa Waythamoorthy bekerjasama dengan BN, kerjasama itu berdasarkan kepada suatu pelan tindakan India untuk BN laksanakan. Kami tidak tahu butiran perbincangan antara beliau dan PH.”
   Dalam masa yang sama, Sivarajan juga turut mendakwa kerjasama diantara Pakatan dan Hindraf nampaknya lebih menjurus kepada berapa banyak undi yang boleh orang India berikan kepada PH.

   Selepas pertemuan 1 jam dengan Waythamoorthy baru-baru ini, Tun Mahathir akui masyarakat India tidak diwakili dengan sebaiknya dalam Pakatan, dan berharap sokongan gerakan itu penting untuk jentera gabungan itu berjalan dengan berkesan.

   Delete
  4. PENGARAH Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh mengesahkan 35 beg dirampas pihaknya dari sebuah unit kediaman di Pavillion Residences Apartment, Kuala Lumpur, Jumaat lalu, mengandungi wang tunai berjumlah RM114 juta.

   Pada sidang media khas di Ibu Pejabat JSJK hari ini, beliau memaklumkan hanya 35 beg daripada 72 beg dirampas mengandungi wang tunai manakala 37 lagi berisi barang kemas dan jam tangan mewah.

   Amar Singh berkata, wang tunai dirampas itu membabitkan mata wang Ringgit Malaysia termasuk 26 pelbagai mata wang asing.

   “Kami mengambil masa tiga hari untuk mengira jumlah semua wang itu dengan bantuan pegawai Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Islam.

   “Bagaimanapun nilai barang kemas dan jam tangan di dalam baki 37 beg lagi masih belum dapat dipastikan setakat ini,” katanya.

   Delete
 4. Ali Baba dengan penyamun
  Negara dibikin semak samun
  Berlagak durian sekarang timun
  Sampai kiamat rakyat hamun!

  Chief Lanun patut dakwa
  Rakyat tunggu sambil ketawa
  Songlap banyak sampai sendawa
  Dakwa jugak dia punya makwe!

  Seorang ayah kena penjara
  Curi susu di pasaraya
  Kerana anak dia sengsara
  Inikan pulak ranap negara!

  kerajaan tengah kumpul bukti
  Tentu banyak berpeti peti
  Sekali dakwa sesungguh hati
  Sungai Buloh sampai ke mati!

  Lanun lain jangan dibiar
  Dulu eksyen perangai liar
  Ada Kitul,ada Mandaliar
  Jadikan penjara tempat bersiar!

  Mahkamah nanti cerita terburai
  Masa itu siapa yg pandai
  Tamak haloba maruah tercerai
  Kerana wang dah jadi keldai!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terbaik bro fan tun..

   Ya, semua lanun jangan dilepas
   Hasil yang dirompak mesti dirampas
   Rule of law tidak mengenal darjat dan ras
   Yang bersalah mesti diheret ke mahkamah untuk diadili, pantas!..

   Ramai yang kasihan pada sibijan
   Itulah yang menyebabkan teman menjadi hairan
   Tak sedarkah mereka apa yang telah dia lakukan
   Adakah dia merasa kasihan pada rakyat dengan segala hutang yang ditinggalkan?..

   Walaupun telah terbukti dia menipu
   Wanemdibi didedah dia tak malu
   Dah terbukti berbilion duit hilang dia dah sapu
   Kalau korang nak kasihankan dia boleh, cuma pastikan dia menerima hukuman dan pulangkan duit dicuri dahulu..

   Pada penyamun lain yang bersekongkol
   Tunggu je lah masa korang nak kojol
   Dulu bermaharaja lela, engkau lah sikitul
   Sekarang udah terngadah terlanggar bendul..   Delete
  2. BroPerak Man n bro Fan Tun..
   Dua org memang kaki pantun..
   Kami cuba buat tp payah nak susun..
   Cuba cuba jgk akhir kawan kata mcm katun..
   Bro dgn memberi komen pantun rasa hibur le..
   Jgnkan ank muda je bang Shah orang lama pun nunggu jgk dakwa je ada bukti teruskan..
   Kami dgr2 lepas raya ini ada tindakan..bg can dia nyambut hari lebaran..jgn lama2 nak tindakan nnti abis karan..

   Delete
  3. Batal HSR: Kerajaan hilang kesan limpahan ekonomi
   29 MEI: Kerajaan bakal kehilangan kesan limpahan ekonomi, khususnya di sepanjang jajaran projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura jika projek mega berkenaan dibatalkan.

   Ahli Unit Komunikasi UMNO, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan berkata, dakwaan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, kononnya HSR tidak bermanfaat kerana membabitkan kos tinggi, adalah terlalu mudah dan tidak mengambil kira pendapatan yang mampu dijana projek terbabit dalam jangka panjang.

   “Stesen di Putrajaya, Seremban, Melaka, Muar, Batu Pahat dan Iskandar Puteri yang kurang membangun berbanding Kuala Lumpur dan Singapura, akan menerima manfaat limpahan pembangunan.

   “Kajian Institut Ekonomi Membangun, Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (IDE-JETRO) menyatakan projek HSR mampu menjana AS$1 bilion (RM4 bilion) kepada ekonomi negara setiap tahun apabila ia beroperasi.

   “Malaysia bakal kehilangan kira-kira pendapatan negara kasar (PNK) RM209 bilion dan 70,000 peluang pekerjaan yang bakal diwujudkan jika HSR dibatalkan.

   “Pembatalannya bakal mengurangkan nilai projek Bandar Malaysia yang menjadi stesen akhir HSR, sekali gus menjejaskan kemampuan untuk syarikat 1Malaysia Develpment Berhad (1MDB) membayar hutangnya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Beliau mengulas kenyataan Dr Mahathir mengenai keputusan kerajaan membatalkan HSR atas alasan ia tidak bermanfaat, selain membabitkan kos RM110 bilion dan Malaysia tidak mendapat keuntungan daripadanya.

   Kerajaan dijangka perlu membayar pampasan sekitar RM500 juta kepada Singapura jika meneruskan keputusan untuk membatalkan projek terbabit.

   Abdul Rahman adalah antara individu bertanggungjawab dalam pelaksanaan projek HSR ketika menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika Barisan Nasional (BN) menerajui kerajaan.

   Beliau turut mempertikaikan dakwaan kerajaan PH, kononnya kos pembinaan HSR membabitkan RM110 bilion, kerana ia berbeza dengan kos dianggar kerajaan Malaysia dan Singapura sebelum ini, iaitu sekitar RM50 bilion hingga RM70 bilion.

   Malah, Abdul Rahman berkata, pembatalan HSR akan mengecewakan pelabur asing, selain menampakkan kerajaan PH seolah-olah terburu-buru dan tidak mengambil kira kesan limpahan ekonomi yang sangat besar daripadanya.

   “Jika projek ini mahu dilaksanakan semula pada masa depan, kosnya akan lebih tinggi manakala beban hutang pasti meningkat berkali ganda, sekali gus bertentangan dengan rancangan PH untuk mengurangkan kadar hutang negara,” katanya.

   Kesimpulannya kata Rahman, pembatalan HSR adalah satu kesilapan besar kerajaan.

   Delete
  4. Woiiii bahalol......ukor baju badan sendiri......kalo tak mampu beli romah banglo......jangan beli.....kalo udaaah tau kemampuan setakat rumah teres.......beli romah teres ajerrr lerrr apa salahnya.

   Ko pahaaammmm contoh di atas tu dol...??
   Tapi kamu udaaah tau tak mampu.....nak juge2 romah banglo.

   Dengan hutang samun yg ditinggalkan........ada lagi baik pikior bayor hutang dulu.......pasei nak tak nak hutang kena dibayor juge.

   Dengan peninggalan faedah hutang samun yg tinggi.........ada baik kerajaan berbelanja dengan lebih berhemah.

   Ini bukan soal projek tu bermanfaat atau tidak dol..........kalo bermanfaat pon tapi duitnya tak cukop nak bayor dengan apa.........bayor dengan 2 bijik telor busok kamu ke.....???
   Atau bayor dengan duit yg mengeram dalam bagasi tu...??

   Lagi pon bukan kita tak derrrr jalan keretapi dari utara ke selatan hingga ke Singapore.
   Pakei lerrr dulu apa yg ada sementara nunggu ekonomi pulih semula.

   Apa punya tengin lerrrr kamu.......

   Small small dowan to die.....after big trouble people.

   Delete
 5. Bukan setakat anak-anak muda berpendapat sedemikian bahkan daripada beberapa temu bual saya dengan golongan warga emas dan pesara kerajaan; rata-ratanya kecewa dengan pimpinan Najib pada masa lalu. Sehingga golongan ini memberitahu hak mereka untuk mendapat bantuan perubatan percuma sebagai pesara kerajaan telah disekat. Misalnya ada item-item ubat yang terpaksa mereka beli sendiri dengan wang kocek (wang pencen) sendiri kerana bekalan perubatan telah dipotong bajetnya. Ada pula tidak semena-mena pihak LHDN yang tidak menentu pasal menuntut cukai daripada golongan ini; sehingga tergamak mengarahkan Jabatan lmigresen Malaysia menyekat perjalanan pasport antarabangsa mereka. Sebab itu bukan sahaja anak-anak muda yang protes terhadap kerajaan BN bahkan golongan warga emas dan pesara kerajaan pun bertindak begitu. Semoga kerajaan PH sekarang prihatin terhadap masalah ini dan berharap pisang tidak berbuah dua kali.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bang, yang bawah dari warga mas pun ada yang gelisah nak tengok Najib di gari dan di pegang berjalan ke Lokap Polis atau tenpat menyoal jawab SPRM.

   Bila depa dah siap siasat semua yang berkaitan, mungkin ke Najib akan di buat begitu?

   Aku rasa, kalo dia suspek penjenayah, ada bukti2, awat tak boleh? A criminal is a criminal, a "common criminal", tak kisah jawatan dia pegang dulu.

   Aku harap ada yng lain kasi pendapat di sini.

   Delete
  2. TUNTUTAN HINDRAF TAK PERLU DIPERTIMBANG, LAKSANAKAN TERUS!!!
   POSTED BY SEMUT HITAM ON SELASA, MEI 29, 2018 WITH NO COMMENTS SO FAR


   Apa perlunya Rejim Pakatan baru itu nak membuat pertimbangan berhubung tuntutan yang dilakukan oleh kumpulan Hindraf ini? Kenapa mereka tidak mahu melaksanakan perkara itu segera?


   Soalnya kenapa tidak? Bukankah Rejim Pakatan yang baru itu cakna kepada kehendak rakyat? Bukankah mereka meletakkan kehendak rakyat itu jauh lebih penting daripada perkara lain?


   Jadi, apa perlunya pucuk pimpinan Rejim Pakatan baru itu nak mempertimbangkan tuntutan yang dibuat oleh Hindraf tu? Bukak je kawasan Felda untuk mereka. Terima je la pelajar Bukan Melayu di UiTM.


   Tapi dalam masa yang sama, dari satu sudut yang lain, memang terasa kelakar juga apabila melihat tuntutan yang dibuat oleh kumpulan Hindraf itu kepada pucuk pimpinan Rejim Pakatan ini.


   Rata - rata majoriti rakyat Malaysia menganggap tindakan Hindraf itu hanya sama seperti Pungguk Merindukan Bulan. Hajat mereka belum tentu akan kesampaian biarpun selama mana mereka menunggu.


   Perkara itu dapat dilihat dengan jelas apabila satu per satu janji yang dibuat oleh pucuk pimpinan Rejim Pakatan dalam manifesto mereka sebelum ini masih GAGAL untuk ditunaikan.


   Jadi, bagaimana mungkin pucuk pimpinan Rejim Pakatan itu nak mengambil berat, melayan tuntutan yang dibuat oleh kumpulan Hindraf ini sekiranya janji yang mereka sendiri buat pun masih GAGAL ditunaikan kepada rakyat? Kirim salam je la jawabnya!!!

   Delete
  3. Geng Naga next PRU kamu masok bertanding.......kalo udaaah pandir.....ehhhh sori.........pandai bebenor apa kata kamu jadi MP=ahli majlis penyamun.

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. Geng Najib= contoh otak babi

   Delete
 6. Budak budak muda ni jangan syok nak keji orang sebab tak dapat kerja. Kalau aku majikan pon takkan ku ambil budak budak ni bekerja. Habis, dah memang kaki buat kerja cincai halai balai, nak demand apa lagi?

  Kalau yang degree, projek hentah apa apa.

  Kalau yang sarjana, projek cari tajuk senang senang.

  Kalau yang phd, suka kajian ala ala survey.

  Tak kompetitif langsung!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau seorang aje yg kompetitif gamaknya?

   Delete
  2. Awat unibasiti2 tak tentukan tinggi taraf nay pengajaran / didiken di unibasiti2 itu?

   Unibasiti kita belom ada tradisi beratus tahun macam Okspod ke Cambridge ke. Jadi, tak bole harapkan depa tahu cara meninggikan taraf pelajaran yang di terima.

   Di kuliah, ramai hadir, tak sesuai nak sekel kepala mana yang ambik lewa saja. Di tutorial, sebat le depa untuk menyematkan nilai2 bagi tinggikan makna serjana, doktor falsafah dll yang depa mahu.

   Kalo tak, awat kasi depa luluih. Kalo tak baguih, jangan kasi luluih. Supaya semua tahu standard tinggi di perlukan.

   Delete
  3. Selasa, 29 Mei 2018
   BUKTI JELAS KETUA PEMUDA PPBM KAKI SEKS !! @chedetofficial @MuhyiddinYassin
   Bila diceritakan soal seks, ianya biasa melibatkan orang dewasa dan dalam adat Melayu, ianya tidak digalakkan untuk diperkatakan di khalayak ramai apatah lagi bagi mereka bekum berkahwin.

   Tapi selepas Pakatan Harapan menjadi kerajaan nampaknya perkara seks ini bukan sahaja boleh dikisahkan atau disembangkan di khalayak ramai malah ianya juga seolah olah digalakkan.

   Sebagai contoh, ketua pemuda PPBM yang kini menjawat jawatan sebagai ahli parlimen Muar dengan mudahnya mahukan supaya ramaja di Malaysia diajar supaya mengamalkan seks secara selamat paling tidak bagi mengelakkan mereka daripada mengandung.   Sangkakala tak pasti sama ada Syed Saddiq ini kurang didikan agama atau memang tiada didikan agama kerana kalau beliau mempunyai didikan agama sudah pasti beliau tahu bahawa seks tanpa hubungan pernikahan itu adalah zina dan ianya haram disisi agama Islam.

   Bagaimana pula Syed Saddiq boleh mengeluarkam kenyataan untuk MENGAJAR mereka mengamaljan seks selamat dengan menghalang mereka daripada mengandung?

   Ini adalah budaya yang dibawa oleh Pakatan Harapan yang cuba untuk menghancurkan agama Islam dengan menggunakan orang Islam tambahan pula dalam PPBM dan Pakatan Harapan kini sudah terlalu ramai disertai oleh orang Islam liberal.

   Mungkin untuk kembali ke masa sebelum PRU14 tidak mungkin akan berlaku, tapi rakyat Malaysia khususnya orang Islam perlu bangkit bagi menyelamatkan aqidah umat Islam di Malaysia.

   Delete
 7. Hukuman setimpal yang mengikut 'rule and law'..... itulah yang selayaknya.....

  ReplyDelete
 8. Budak2 muda ni masih mentah dalam sepak terajang politik...masih naif dan bluuuuur dalam banyak hal. Sebab tulah dia orang ni mudah sangat terperdaya dengan hasutan dan fitnah PH yang datang bertali arus. Hasilnya minda mereka menjadi tepu dengan dakyah songsang pimpinan2 PH dan hasilnyyyya.....memangkah mata dajjal dalam PRU14 yang lepas. Tapi ..semoga mereka menjadi watch dogs untk pembangkang sepanjang 100 hari ni dan juga 5 tahun akan datang sebelum PRU15 dan pastinya..jika PH tak perform seperti yang dijanjikan mereka , anak2 muda bakal 'menerajang' mereka ke lembah kehinaan nanti...ingat tu yeeer PH !!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuasa anak muda adalah kuasa keramat....mereka boleh make or break sesebuah kerajaan...setakat macam PH ni, small matter, celah gigi aje bhai !!!!!

   Delete
  2. Amboi mangkah mata dajjal ye bro..kerajaan dajjal lepas ko tu jatuh hinaan..ramai ahli2 geng ko kecelaruan kebinggungan..masih bengap.. kepala klepet tu nak ddakwa..yg lainya pun sama..tak.. sanjung juga..
   ko x prasan ke beb..ank muda2 udah celik bkn mcm tua lama otai yg x sedar diri ko tu..kan..kan bhai..

   Delete
  3. Tp bg PRU lalu anak muda dah pun menerajang parti yang tak perform ke lubang taik. Ingat tu pencacai semua. Kalau parti kamu masih tak perform dan sibuk nak mencuri, lepas ni jgn harap kamu akan bangkit... Ingat tu Bagasi Najib.

   Delete
  4. Benang kepercayaan yang diserahkan kepada umno dan bn sudah diputuskan oleh umno dan bn melalui pengkhianatan dan salah guna kuasa oleh peminpin2 umbo. Sekali rakyat tak percaya...bukan mudah nk dapat valik benang tu....

   Delete
 9. Orang2 muda tidak tahu apa2. Mereka hanya mengikut rentak dan seronok bersorak, terutamanya yg Melayu. Mereka tak tahu sejarah silam. Kesudahannya, jadi mcm pak kadok...menang sorak, kampung tergadai...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sapa cakap? La ni dah ramai anak muda ada pelajaran tinggi. Luluih unibasiti, Beb.

   Tengok Syed Saddiq tuh. Ramai lagi yang mcm dia. Malah lebih muda, tapi politically conscious and literate.

   Depa tahu mana yang baik, mana yang jahnamkan negara. Bukan mcm pengikut PAS. Asyik nak Hudud aja. Pada hal, Hudud yang depa reka itu bukan "exactly" yang dalam Qura'n. Sebab Qur'an sebut sikit aja pasal Hudud.

   Delete
  2. Betul sdra isa3.. sekarang ni melayu dahlah kampung tergadai...sorak pun kalah...

   Delete
 10. KABINET TUN M PERLU (SAPERTI PRES JOKOWI) WAJIB D KENALI SEBAGAI KABINET 'KERJA, KERJA,KERJA'(WORK,WORK,WORK) N PERLU MENGGERAKKAN EKONOMI DGN SERTA MERTA KERANA MAKNANYA KPD BERIBU YG MENGANGGUR (ANAK2 MUDA) ATAU YG HILANG PEKERJAAN BERLAINAN SEDIKIT I.E KERJA,KERJA KERJA = JOBS, JOBS JOBS.

  JIKA PH BOLIH UJUDKAN TAHAP 'FULL EMPLOYMENT'(KURANG 3% PENGANGGUR), MAKA HAYAT KOALISI INI SUDAH PASTI AKAN TERJAMIN PANJANG.

  INSYA'ALLAH.

  ReplyDelete
 11. Aku rasa hasil tindakan ekonomi dsb nya itu makan lama nak nampak kesan yg memuaskan. Jadi, aku syorkan supaya Tun M di benarkan pegang jawatan PM itu selama 5 tahun.

  Sapa tak setuju, sila lah kasi hujah2 dan fakta2 bagi mengata tak perlu 5 tahun. Menuduh nak cucuk jarum dsb nya itu tidak bijak.

  Menteri MCMC baru pun pertahankan kebebasan bersuara. Dah kata nak humban Akta Fake News. 2-3 bulan lagi Akta itu boleh terbang, kata dia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bkn kami x setuju..bkn mengatakan x perlu 5 thn..hanya dia yg mengatakan 2thn..kerna apa kata gitu..selanjut umur sebegitu..ada ketikanya kesedaran empunya badan akn merasainya bagaikan penghujung nyawa udah hampir..namun ketentuan maut dtangan tuhan..
   biarlh dia buat keje sekuat semampu setahanan umurnya..
   Permainan cucuk jarum biasa..rasanya bg Tun kulit dia pun dah tebal..hahahakandah berkuasa..

   Delete
  2. TM bagi masa 2 tahun tu pasal agaknya dia sangka masalah yg dihadapi negara tak teruk....

   Delete
  3. Rasa nya bukan dia merasa masalah di hadapi negara tidak teruk.

   Tun mengata begitu sabelom PRU14 lagi. Saya fikir dia menyebut 2 tahun itu untuk mengambil hati ahli ahli dan penyokong PKR.

   Saya sokong kata blog pos ini yang lalu meminta Tun di bolehkan meneruskan kerja nya setakat yang dia terdaya, tidak perlu terikat kapada 2 tahun.

   Delete
  4. Jangan pakai rasa sendiri aje.....tun sendiri boleh rasa dengan umurnye meningkat 95 dia mampu ke tidak...

   Delete
 12. Tun Dr Mahathir kata Bersatu telah membuat keputusan menerima bekas ahli ahli Umno menjadi ahli.

  Ada lebih 1,000 permohonan menjadi ahli, termasuk bekas ahli ahli Umno.

  Telah di putuskan bahawa mereka perlu umumkan keluar dari Umno dan nyatakan pendirian mereka terhadap Kerajaan Pakatan Harapan, kata nya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg sabotaj bersatu ahli bersatu dari umno...yg dah beribu istihar kluar parti jangan lah di ambik semula...

   Delete
  2. 'Kabinet tidak pernah bincang pembatalan HSR'
   BharianBeritaNasional
   Oleh Manirajan Ramasamy dan Ahmad Suhael Adnan
   cnews@nstp@.com.my
   KONGSI ARTIKEL
   Share

   Tweet

   Share
   KUALA LUMPUR: Keputusan mengenai pembatalan atau meneruskan projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura belum pernah dibincang dalam mesyuarat Kabinet.

   Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, berkata perbincangan mengenai hala tuju projek mega yang dicetuskan ketika pemerintahan Barisan Nasional (BN) itu, akan dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet esok.

   "Kena tanya Perdana Menteri (sama ada keputusan membatalkan projek HSR sudah muktamad).

   "Setakat yang saya tahu, kami belum pernah berbincang mengenainya. Saya pasti akan membangkitkannya dalam mesyuarat Kabinet esok," katanya ketika ditemui selepas menghadiri Sambutan Hari Wesak di Kuil Buddhist Maha Vihara, di sini, hari ini.

   Yang turut hadir, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.

   Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, semalam, yang mendakwa kerajaan sudah membuat keputusan muktamad untuk membatalkan projek HSR.

   Dr Mahathir berkata, pelaksanaan projek yang bakal memendekkan perjalanan di antara Kuala Lumpur dan Singapura kepada 90 minit itu, tidak memberi manfaat dan keuntungan kepada Malaysia, selain membabitkan kos RM110 bilion.

   Kerajaan dijangka perlu membayar pampasan sehingga RM500 juta kepada kerajaan Singapura jika meneruskan keputusan untuk membatalkan projek terbabit.

   Guan Eng yang ditanya mengenai projek terbabit pula enggan mengulas mengenainya.

   Sementara itu, ditanya mengenai dakwaan mengatakan Pengerusi Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) menerima gaji RM80,000 sebulan, yang tersebar luas di media sosial ketika ini, Siew Fook berkata, perkara itu akan turut dibangkitkan dalam mesyuarat esok.

   Ditanya sama ada akan menyiasat dakwaan itu, beliau berkata: "Kita tahu, tak perlu siasat tapi saya akan komen selepas mesyuarat Kabinet, esok."....pulak daaahhh....Habis yang PM umumkan pembatalan HSL tu apa kejadahnya....tengok..nampak sangat PM ni buat keputusan sesuka hati aje tanpa dibawa ke dalam mesyuarat kabinet dulu...belum 1000 hari lagi dah nampak bayang2 diktator akan muncul semula beb...eeeee seramnya !!!!!

   Delete
  3. Weiii bodoh.....walau Tun M sendiri muktamad pilih HSR dibatalkan tapi Tun M sendiri pon udah cakap dengan reporters dia akan bawak ketengah hal HSR tu......maknanya akan dibincangkan dengan semua Pakatan.

   Apa punya bangaaanggg lerrrr biawak hutan sekor ni.

   Delete
 13. Untuk suasana ringan di petang puasa ini, di keluarkan berita berikut:

  Sejak semalam, tersebar mesej di media sosial dan aplikasi Whatsapp yang mendakwa Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar bakal mendirikan rumah tangga dengan Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V.

  Apatah lagi selepas kunjungan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail bersama keluarga ke Istana Kelantan atas undangan bonda Yang di-Pertuan Agong Tengku Anis Tengku Abdul Hamid.

  Khabar angin itu sempat menimbulkan cakap-cakap di media sosial.

  Nurul Izzah bagaimanapun menafikan perkara itu dan menyifatkannya sebagai berita palsu.

  "Tolong abaikan berita palsu yang disebar. Terima kasih.

  "Marilah kita semua memberi tumpuan kepada kerja-kerja yang ada - menyelamatkan ekonomi Malaysia," katanya seperti dipetik portal mStar Online hari ini.

  Ibunya, Wan Azizah turut menyangkal perkara itu ketika ditanya pemberita.

  "Astagafirullahalazim... jangan dengar berita khabar angin. Tidaklah ...," katanya seperti dipetik Bernama.

  Menurut laporan itu lagi, Wan Azizah dilihat mengurut dada dan terkejut apabila ditanya soalan itu tetapi masih tersenyum ketika ditemui di Kuala Kubu Bharu, hari ini.

  Pertemuan Wan Azizah dan keluarga dengan Tengku Anis dibuat secara tertutup dan berlangsung selama sejam pada 24 Mei lalu.

  Malaysiakini difahamkan kunjungan itu juga bagi mempersembahkan ucapan terima kasih Anwar kepada Istana Kelantan susulan pengampunan diraja yang diperkenan oleh Sultan Muhammad V.

  ReplyDelete
 14. Berbalik kapada berita serius, saya ingin tanya mengapa kah si Jamal Geng Baju Merah gengster Umno ini di biarkan nampak melanda landa dengan telatah nya, kenapa tidak di tangkap, di gari dan di pegang bawa ke Balai Polis dan di masuk lokap -

  Jamal: Saya akan beri keterangan esok

  Diterbitkan 29 Mei 2018, 3:27 petang

  Selepas menghilangkan diri pada 25 Mac lalu, Ketua Umno Sungai Besar Datuk Seri Jamal Yunos berkata beliau akan hadir ke Ibu Pejabat Polis (IPD) Ampang Jaya esok.

  Dalam satu rakaman audio kepada media hari ini, beliau berkata akan ke IPD Ampang Jaya untuk memberi keterangan pada kira-kira jam dua petang esok. (Se olah olah dia yang menentukan bila Polis boleh soal siasat dia berkenaan tindakan jenayah nya).

  "Kononnya saya lari daripada reman dan tahanan polis. Ini tak berlaku, tetapi cuma sedikit salah faham.

  Terdahulu, ketua Gerakan Baju Merah itu didakwa bawah Seksyen 290 Kanun Keseksaan ekoran mengetuai bantahan penganjuran ‘Better Beer Festival 2017’ (BBF17) di hadapan pejabat pentadbiran kerajaan negeri Selangor pada 5 Oktober lalu.

  Jamal juga disiasat mengikut Seksyen 34, Akta Senjata Api 1960 atas dakwaan mempamerkan senjata api di khalayak ramai.

  Pada 25 Mei lalu, beliau menghilangkan diri dari Hospital Pakar KPJ Ampang Puteri - tempatnya menjalani rawatan - dan muncul semula dua hari kemudian.

  Dalam rakaman yang dihantar kepada pemberita, beliau menjelaskan tindakannya itu kerana menganggap tempoh tahanannya telah tamat dan hanya ke Tabung Haji untuk mengeluarkan wang bagi perbelanjaan ikat jamin dan kos berkaitan kesnya.

  Semalam, Ketua Polis Selangor Datuk Mazlan Mansor dilaporkan menggesa Jamal untuk menyerahkan diri bagi "selesaikan urusan yang tergendala".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alumni GPMS UiTM Buat Laporan Polis Terhadap Hindraf
   29 May 2018 Berita Utama
   SHAH ALAM, 29 Mei – Persatuan Alumni GPMS Universiti Teknologi Mara (UiTM) hari ini membuat laporan polis bagi membantah tuntutan Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) yang mahu kemasukan universiti itu dibuka kepada semua kaum.

   Presiden persatuan itu Muhamad Akmal Mohd Dahalan berkata tuntutan Hindraf dilihat sebagai cubaan menghasut selain boleh mewujudkan ketegangan antara kaum di negara ini.

   “Kami memandang serius tuntutan ini yang jelas bertentangan dengan artikel 153 Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang menjamin hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta menetapkan bahawa kemasukan UiTM adalah khusus untuk orang Melayu dan Bumiputera.

   “Tuntutan ini menimbulkan rasa kurang senang kaum Melayu dan Bumiputera. Justeru itu, kami menggesa pihak polis mengambil tindakan terhadap kenyataan Hindraf itu yang mana dilihat boleh mewujudkan ketegangan kaum, sekali gus boleh menyebabkan perkara tidak diingini berlaku,” selepas membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam di sini, hari ini.

   Selain itu, enam lagi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turut hadir dan berhimpun secara aman di perkarangan IPD itu bagi menggesa pihak polis mengeluarkan arahan terhadap pihak berkenaan supaya tidak mengeluarkan lagi kenyataan berhubung isu tersebut.

   Ia adalah Persatuan Alumni UiTM (PAUiTM), Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Alumni GPMS, Engineering Society UiTM, Persatuan Alumni MPP UiTM (PIMPIN) dan Alumni UiTM Perlis.

   “Kami juga menyeru kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Perdana menteri Tun Mahathir Mohamad agar tidak meluluskan tuntutan Hindraf itu,” kata Muhamad Akmal.

   Sementara itu,. Presiden GPMS Zamri Mohd Isa pula berkata kesemua wakil NGO itu bercadang menghadap Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V dalam waktu terdekat untuk memohon supaya UiTM diletakkan di bawah perlindungan Majlis Raja-raja Melayu.

   Beliau berkata langkah itu perlu bagi mempertahankan institusi pendidikan bumiputera itu daripada diganggu-gugat pihak yang tidak bertanggungjawab.

   “Dengan cara ini (meletakkan UiTM di bawah Majlis Raja-raja), kami berharap isu sebegini tidak berulang sekali gus mengekalkan peranan dan fungsi UiTM,” katanya.

   Semalam, Hindraf menyerahkan memorandum kepada Jawatankuasa Pembaharuan Institusi (IRC) dengan menyenaraikan 25 cadangan bagi menangani isu yang dihadapi golongan B75 masyarakat India termasuk pengambilan mandatori 15 peratus pelajar kaum itu ke universiti awam termasuk UiTM.

   Delete
  2. UALA LUMPUR: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meminta pembangkang membuktikan negara akan kerugian RM209 bilion jika kerajaan membatalkan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR).

   Dr Mahathir berkata bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan, harus menyokong dakwaannya dengan bukti sepertimana pentadbirannya dalam hal hutang dan liabiliti negara.

   “Kita kata negara hilang RM1 trilion, kita ada bukti dan dokumen yang menunjukkan kita hilang. Ini cakap mulut saja, suruh dia tunjuk bukti,” katanya kepada pemberita di majlis berbuka puasa bersama warga polis di Masjid Bukit Aman hari ini.

   Rahman dalam kenyataan hari ini mengkritik keputusan kerajaan menghentikan projek HSR, yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada September 2010.

   Ahli majlis tertinggi Umno itu berkata Malaysia akan kerugian RM209 bilion daripada pendapatan kasar negara dan kehilangan kira-kira 70,000 pekerjaan jika projek itu dibatalkan.

   Semalam, Dr Mahathir mengesahkan pembatalan projek HSR dan berkata negara perlu membayar pampasan sebanyak 500 juta kepada Singapura kerana melanggar terma perjanjian.

   Delete
  3. KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata kerajaan perlu berhati-hati menilai perjanjian projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) kerana terma-terma perjanjian yang amat aneh.

   Wan Azizah berkata pihaknya diberitahu terma-terma dalam perjanjian itu “boleh kata amat aneh” kerana antaranya ia “tidak berdasarkan kemajuan kerja.”

   “Perdana menteri perlu mengkaji semula projek itu kerana kita sudah membuat satu perjanjian semasa kerajaan lepas dan kita tidak mahu bayar pampasan yang akan merugikan negara,” katanya ketika ditemui di majlis berbuka puasa di Kompleks Sukan Pantai Eco City Park.

   Pakatan Harapan mahu mengkaji semula projek laluan keretapi api bernilai RM55 bilion itu, yang sepanjang 688km merentasi sebahagian Selangor, Pahang, Terengganu dan Kelantan. Langkah menkaji semula projek besar ini, termasuk projek-projek besar lain seperti Keretapi Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR), sebahagian daripada usaha kerajaan untuk berjimat cermat dan mengurangkan hutang negara.

   Ditanya mengenai respons Singapura kepada projek HSR, Dr Wan Azizah berkata republik pulau itu memberi komitmen kepada sebarang perbincangan mengenai projek itu.

   “Apabila Dr Mahathir buat keputusan ia telah mengambil kira banyak perkara dari segi kewangan negara. HSR bukan pengangkutan awam yang menjadi pilihan sebab sekarang ada penerbangan murah dan penerbangan domestik,” katanya.

   Dalam perkembangan lain, Wan Azizah berkata PH memang terbuka kepada mana-mana pihak untuk bersama mereka.

   Sementara itu, Wan Aziah menyokong idea membenarkan ahli Umno menyertai PH asalkan mereka bersama agenda reformasi gabungan itu.

   “Memang ada perbezaan antara parti dan pendapat namun kalau kita tiba pada satu tahap di mana rakyat memilih (kata putus). Kita nakkan kerajaan untuk semua,” katanya.

   Penerimaan ahli Umno menimbulkan perbezaan pendapat dalam kalangan pimpinan Pakatan Harapan. Dr Mahathir hari ini berkata PPBM mendapati ramai ahli-ahli Umno berminat menyertai PPPBM dan mengalu-alukan mereka.

   “Kita tentukan mereka boleh sertai parti kita setelah mereka isytihar keluar Umno dan jadi bebas, dan kemudian nyatakan pendirian mereka terhadap kerajaan PA, barulah kita boleh timbang kemasukan mereka,” kata perdana menteri.

   Delete
 15. Jangan dibiar terlalu lama, nanti anak-anak muda mula kecewa!! - kata Budin.

  Kecewa satu hal. Takut nanti bawak sepandok ke sana sini. Tak sedap tengok.

  Aku mahukan Rosmah di soal siasat, di dakwa, di bicara dan di hukum juga. Sebab dia subahat.

  Tak payah cite le pasal orang kata dia yang menonjol Najib setujukan scheme menipu tuh. Jho Taek yang cadang gamak nya, dia kawan sekolah anak Rosmah, Riza Aziz. Gunakan syarikat Trengganu Investments Bhd. Si Taek punya, dulu bersama anak Raja Trengganu. Tukar nama jadi 1MDB.

  Polis dapat duit tunai RM114 juta. Dari itu nampak lah Rosmah subahat dalam hal curi duit tuh. Tambah pulak ada beg2 tangan nilai berjuta. Duit Najib curi jugak gamak nya.

  ReplyDelete
 16. Rakyat Msia yang waras nak ucapkan tahniah kpd Rafizi kerana akhirnya berani menegaskan kemenangan PH dalam
  PRU14 lepas bukannya kerana faktor susuk tubuh Tun M tapi kerana isu2 yang ada spt GST dan kenaikan harga barangan. tak payahlah ahli2 Bersatumendabik dada kononnya Tun M merupakan wow factor dalam kemenagan tu.
  Pimpinan2 lain dalam PH khususnya dari DAP, Amanah dan PKR juga tidak kurang hebatnya dan mereka ada penyokong2 taksub tersendiri. Malah ada yang berani mengatakan Tun M pulak yang menumpang 'populariti' pemimpin2 tu , khususnya DSAI yang merupakan bapa Reformasi.

  Sesapa pun takkan dapat menafikan peranannya yang besar untuk meletakkan asas yang kukuh dalam solidariti parti2 pembangkang , bermula dengan terbentuknya Pakatan Rakyat. Tun M hanya menumpang 'tui' dari kekentalan pembangkang untuk terus istiqamah menumbangkan UMNO/BN ...landasan yang kukuh dah disediakan..kira smooth sailinglah kan.

  Kita juga tak boleh kesampingkan peranan orator seperti Rafizi..seperti yang diperkatakan oleh DSAI..cara dia berkempen tu melebehi pulak dari calon PH yang bakal bertanding. Msia memerlukan orang2 macam Rafizi ni sebagai 'watch dog dan ombudsman' untuk memastikan kerajaan PH sekarang tidak terus menerus berada dalam keadaan yang terlalu selesa dan terbuai2 dengan kemenangan sementara tu...mereka perlu terus ditegur dan 'disekel' kepala jika terkucil dari landasan 10 janji dalam 100 hari tu...GOOOD JOB RAFIZI....WE SALUTE YOU !!!!!

  ReplyDelete
 17. Jeng..jeng..jeng...Tular berita Istana Pahang dah beri perkenan kepada DSAI untuk bertemu mengadap Tengku Mahkota Pahang dalam masa yang terdekat. Nampak gayanya..road show DSAI yang dimulakan dar Kelantan, diikuti dengan Johor dan kini bakal ke Pahang pula, dah masuk gear tinggi.

  DSAI sebagai Otai politik Msia ni memang terkenal dengan pengalaman yang cukup hebat dalam mencaknakan sokongan dari pihak istana. Apatah lagi, dengan tuntutan Hindraf 2.0 yang semakin lantang memperjuangkan hak kaum India, khususnya menyerahkan memorandum kepada J/K kesamartaan hak rakyat Msia agar Uitm dibuka kepada kaum India dan tuntutan agar JAKIM juga dibubarkan keranan dilihat hanya membazirkan kewangan negara dan tidak memberi apa2 sumbangan besar kepada Msia. Sudah tentu, ini dilihat oleh DSAI dan Istanan sebagai bibit2 awal untuk mempertikaikan hak Kuam Melayu dan Islam yang termaktub dalam perlembagaan. Kita semua tau betapa Islam dan Melayu ini adalah di bawah bidang kuasa Raja2 dan Sultan..jadi bila ia dicabar, dah tentu..ia seolah2 mencuit kedaulatan Raja2 Melayu.

  Bangsa Melayu merasakan apa yang dilakukan oleh DSAI ini patut dipuji dan disokong....hak melayu dan Islam bukan perkara main2..ia isu yang sangat2 besar yang menentukan kelangsungan dan hala tuju bangsa, agama dan kedaulatan Istana di hari2 mendatang.

  Ada juga penganalisa politik yang berpendapat bahawa DSAI kini dalam fasa2 awal untuk mendapatakan sokongan dan dalam proses bersolidariti dengan Istana untuk memastikan 'check and balance' dapat dilakukan agar pemusatan kuasa tertinggi negara tidak berada dalam tangan sang penguasa tertinggi negara saja, tapi haruslah dipastikan ada 'kuasa' lain dalam negara yang dapat mengimbanginya. Dah tentu rakyat tak mahu rejim pemerintahan 22 tahun dulu tu berulang lagi sekali. Nampaknya..semakin menarik dan intriguing senario politik dalam Msia dalam masa terdekat...apa2 hal kita tunggu dan lihat tindakan seterusnya dari kedua2 sosok Otai politik negara ni...yang pasti...dah tentu kedua2nya tidak akan begitu saja mengaku kalah...sepatah kata DSAI dulu...'LAWAN TETAP LAWAN'.. kita tengok ajelah sapa yang akan terbongkang dan terkangkang nanti beb !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dengan itu maka akan terkubuuurrrrlah UMNO dan BN di PRU15 nanti ameen.....

   Delete
 18. Najib bernasib baik kerana majority rakyat malaysia tak seperti rakyat philipina ,indoesia dan thailand.walaubagaimanapun tahap kesabaran rakyat (orng muda) ada batasnya! TAK SABAR MENGIRINGI NAJIB KA BAMBOO RIVER! DAN ROSMAH KA TALI GANTONG(C4 ALTANTUYA).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bro.....jangan sebut2 Altantuya bro.....nanti Genga Najib meroyan takot.

   Dia alergi dengan nama Altantuya hingga bila kita cerita kes akan dibukak semula dia meroyan gila terberak dalam seluar bro....

   Sebab dulu yg pasang C4 kat badan Altantuya tu dia lerrr gamaknya.

   Delete
 19. KUALA LUMPUR – Datuk Seri Abdul Hadi Awang memuji tindakan parti DAP yang matang apabila tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang berisiko menjejaskan keharmonian umat Islam selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) baru-baru ini.

  Presiden Pas itu berkata ia suatu perkembangan yang positif apabila parti komponen Pakatan Harapan itu tidak lagi mengeluarkan kenyataan-kenyataan menyentuh berhubung hak masyarakat Islam walhal mengetahui mereka tidak berhak untuk bercakap mengenainya.

  “Saya harap ini diteruskan. Hak orang Islam, biar orang Islam yang bercakap. Mereka boleh bela hak bagi kaum mereka sendiri dan Islam tak ganggu hak mereka,” kata beliau semasa wawancara dalam Astro Awani hari ini.

  Beliau juga menyatakan tidak bermasalah untuk Pas bekerjasama sekiranya veteran DAP, Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menghulurkan tangan kepadanya.

  “Ya, kita terima semua. sebab itu saya memperkenalkan konsep taawun, kerjasama ke arah yang baik, tidak bekerjasama bagi perkara yang tidak baik,” katanya.

  Pada 3 Jun 2015, Dewan Ulama Pas Pusat sebulat suara meluluskan usul tergempar untuk memutuskan kerjasama politik dengan DAP pada Muktamar Tahunan Dewan Ulama Pas ke-54 yang berlangsung di Gombak, Selangor.

  Pas juga tidak menyertai Pakatan Harapan semasa PRU14 lalu sebaliknya menubuhkan gabungan pembangkang lain dikenali sebagai Gagasan Sejahtera. – MalaysiaGazette

  ReplyDelete
  Replies
  1. hah dap dh suci dimata lobai. dh tk harbi. rakan sedondon dh dilupakan.

   ini org sgt bahaya. byk takiyyah demi donia. jgn percaya ini org.

   Delete
 20. geng najib.....ko tak kesian dekat najib ka? najib dah muntah hijau....ko kat sini bergumbira....

  nasib....nasib

  ReplyDelete
  Replies
  1. RAFIZI CUBA SEKOLAHKAN MACAI REJIM TAK SEDAR DIRI KE???
   POSTED BY SEMUT HITAM ON SELASA, MEI 29, 2018 WITH NO COMMENTS SO FAR

   Agak menghairankan juga kenapa Si Rafizi ni acap kali tampil mengkritik Rejim Pakatan baru yang dipimpin oleh Tun Mahathir secara terbuka. Tiba - tiba dia boleh jadi terencat akal ke?


   Ini kali kedua Rafizi mengeluarkan kenyataan yang agak negatif terhadap pemerintahan Rejim Pakatan baru ini. Secara tidak lansung ianya menunjukkan dia ada agenda tersendiri yang sudah diketahui secara umum.


   Hakikatnya memang tidak boleh dinafikan. Semua orang sedia maklum bahawa sokongan Macai Rejim kepada kemenangan Pakatan Haprak tu adalah kerana faktor Tun Mahathir sendiri.


   Maka sebab itu awal - awal lagi Punaisihat Rejim Pakatan dah beri amaran bahawa kemenangan mereka adalah disebabkan Tun Mahathir. Kalau Pakatan buat sendiri memang tak mampu.


   Jesteru, secara tidak lansung, sokongan yang dilihat hari ini adalah kerana Tun Mahathir. Bukan sebab faktor isu yang dibangkitkan oleh puak Pakatan Haprak seperti Si Rafizi sebelum ini.


   Perkara itu dapat dilihat dengan jelas apabila GST diumum akan dimansuhkan, Macai Pakatan masih boleh menerima kenaikkan harga barang secara mendadak dengan hati yang terbuka.


   Alasan mereka, selagi Tun jadi PM, semua itu bukan satu masalah besar. Mereka masih mengharapkan Tun untuk menyelesaikan isu kenaikkan harga barang yang sedang melanda Negara pada ketika ini.


   Jadi, tak perlu la Si Rafizi tu nak buat dakwaan kononnya faktor Tun Mahathir tidak memainkan peranan yang penting dalam menentukan kemenangan Rejim Pakatan Haprak tu. Kot ya pun dia nak jilat bontot Anwar, jangan sampai dia cuba nak menipu diri sendiri!!!

   Delete
  2. Bro Dad......Geng Kepala Naga ditugaskan untuk mengadu-domba dan melaga-lagakan Pakatan.

   Oleh kerana puak sendiri dah nak terkubor.......performance tak seberapa.......tambah pulak dengan peninggalan hutang samun.........jadi jalan yg tinggal cuma laga-lagakan orang Pakatan.

   Inilah jarum yg sedang berjalan.

   Maaf......teman rasa sangsi dengan orang UMNO yg nak masok PPBM.......bukan semua tak baik tapi tentu ada antara mereka yg tak ikhlas..........ada udang sebalik batu......takot jadi duri dalam daging ajerrr yeop.

   Delete
  3. Rosmah masuk dulu... Di ikuti Geng Najis

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...