Tuesday 1 May 2018

MEMAHAMI PELBAGAI ISU EKONOMI DARI PANDANGAN PROF. DR. JOMO


Apakah prestasi ekonomi Malaysia lebih baik sejak PU13?

Ekonomi Malaysia telah tumbuh pesat menurut angka resmi. Tetapi angka-angka juga menunjukkan segelintir orang kaya yang dapat isi lemaknya, sedangkan tulang dan bulu jatuh kepada golongan lain.

Angka rasmi juga memberi gambaran ketaksamaan makin berkurangan, tetapi itu kerana pekerja asing tidak diambilkira.

Betulkah pekerja asing penting bagi ekonomi Malaysia?

Penduduk Malaysia sekarang berjumlah di sekitar 32 juta, dan tenaga kerja melebihi 15 juta. Pekerja asing lebih kurang 7 juta menurut syarikat telefon, sedangkan hanya 2.2 juta rasmi.

Maka, pendapatan purata sebenar jauh lebih kurang daripada apa yang dilaporkan kerana kerajaan menafikan adanya kebanyakan pekerja pertanian dan pembinaan dari luar negeri. Ramai juga pekerja asing dalam perkhidmatan dan kilang.

Ada pihak yang mengaku pasaran saham juga telah melambung tinggi?

Sebenarnya, harga saham mencerminkan pandangan pelabur terhadap masa depan harga saham berkenaan, bukan keadaan ekonomi sebenar. Walau macam mana pun, paras harga BSKL pada tahun 2017 lebih kurang sama dengan 2013.

Ringgit Malaysia telah bertambah kuat dewasa ini?

Kadar pertukaran ringgit Malaysia berbanding dengan dolar Amerika Syarikat (AS$) lebih kurang RM3.2/AS$1 pada 2013. Paras terendah pada tahun 2017 melebihi RM4.4!

Sekarang di sekitar RM3.9. Kemajuan bukan kerana pengurusan yang baik, tapi akibat kenaikan harga minyak petroleum dan kelapa sawit.

Tetapi rizab Malaysia telah meningkat.

Sebenarnya, tidak. Rizab Malaysia sebanyak AS$116 bilon pada 2008, sebelum Datuk Seri Najib Razak jadi menteri kewangan, telah jatuh kepada AS$102 bilion pada 2017. Tetapi oleh kerana nilai matawang ringgit telah merosot, ada yang mengaku bahawa rizab negara meningkat!

Tetapi kerajaan telah janji mengimbangi Belanjawan.

Janji ini janji lama, yang telah ditangguh-tangguhkan hampir setiap tahun dalam dekad yang lalu. Sebenarnya, perbelanjaan pada tahun 2017 jauh lebih tinggi – hampir RM9 bilion – daripada apa yang diumumkan dalam Belanjawan 2018 yang disampaikan pada Oktober 2017.

Dengan itu, defisit Belanjawan – atau kekurangan perbelanjaan dibanding dengan hasil – bagi tahun 2017 meningkat, seolah-olah kementerian kewangan tidak mampu menganggarkan perbelanjaan kerajaan.

Kali terakhir, kerajaan Malaysia mengimbangi Belanjawan ialah pada tahun 1990an sebelum tahun 1998, ketika Tun Dr Mahathir Mohamad jadi PM, dan Datuk Seri Anwar, timbalannya di samping adalah menteri kewangan.

Bagaimana pula dengan hutang negara?

Hutang negara telah meningkat daripada RM306 bilion pada tahun 2008 kepada RM685 bilion pada 2017 – lebih dari dua kali ganda!

Selain itu, apa yang dikatakan hutang yang dijamin kerajaan telah meningkat dengan amat pesat daripada RM69 bilion pada tahun 2008 kepada RM227 bilion pada tahun 2017 - lebih dari tiga kali ganda!

Apakah Malaysia akan jadi bankrap atau muflis?

Sebenarnya, sebuah kerajaan tidak boleh jadi bankrupt di sisi undang-undang. Yang menjadi masalah ialah apabila kerajaan tiada cukup pendapatan atau simpanan untuk menjelaskan hutangnya.

Hutang dalam negeri lebih mudah dijelaskan dengan ‘mencetak wang’, yang boleh menyebabkan inflasi. Tetapi hutang luar negara tak dapat diselesaikan demikian, misalnya ketika kerajaan terlambat menyelesaikan hutang 1MDB, yang dijaminnya, pada tahun lalu.

Hutang peribadi atau isirumah bagaimana?

Rakyat Malaysia menanggung hutang paling tinggi di dunia secara relatif, secara purata di sekitar 84 peratus daripada pendapatan negara tahunan, menurut Bank Negara. Maka, sebenarnya, rakyat Malaysia banyak membayar bunga walaupun kadangkala disamarkan untuk umat Islam.

Ini tidak termasuk lagi hutang 'tidak rasmi' orang susah, yang ramai hutang keliling pinggang kepada along moden yang mengenakan kadar bunga amat tinggi.

Tetapi sudah tentu pendapatan dan kebajikan orang ramai telah meningkat.

Dasar gaji minimum dan BR1M telah meningkatkan pendapatan orang ramai. Kedua-duanya, iaitu termasuk bantuan untuk orang yang hidup susah, yang baru dinamakan BR1M, sudah lama dituntut parti pembangkang.

Tetapi tidakkah Pakatan Harapan menentang gaji minimum dan BR1M atas sebab politik?

Dari apa yang saya baca dan dengar, HARAPAN menyokong dan janji akan meneruskan, malah menambahkan usaha demikian. Yang menjadi masalah, usaha baik demikian, yang hanya baru disokong dan dilaksanakan oleh PM, telah dijadikan dedak atau umpan undi politik menjelang PRU14.

Cogankata ‘Satu Malaysia’, yang disokong semua, juga disalahgunakan untuk menutup penipuan besar-besaran yang melibatkan puluhan bilion ringgit melalui salah satu syarikat kaitan kerajaan, atau GLC, yang dinamakan 1MDB.

Apa pula hubungan soal 1MDB dengan pengurusan ekonomi yang baik?

Sebenarnya, penipuan 1MDB bukan cerita baru. Pada tahun 1960an, beberapa bank tempatan terpaksa diselamatkan. Skandal Bank Rakyat pada tahun 1970an memberi kesan besar terhadap politik negara, terutamanya setelah Tun Razak meninggal.

Pada awal 1980an, pembunuhan Jalil Ibrahim di Hongkong semasa menyiasat skandal BMF, anak syarikat Bank Bumiputera, telah mengejutkan masyarakat. Arwah Tan Sri Ahmad Nordin dan YB Lim Kit Siang telah main peranan besar membongkar skandal itu.

Itu cerita dulu.

Pada ketika ini, ada beberapa skandal lain, seperti yang melibatkan Felda Global Ventures (FGV), yang menyusahkan lebih dari seratus ribu keluarga peneroka Felda. Ataupun hadiah diraja Saudi sebanyak RM2.8 bilion, yang pernah dikaitkan dengan penyertaan Malaysia dalam pasukan tentera 40 negara pimpinan Saudi yang masih sedang menyerang Yemen.

1MDB pula melibatkan jumlah besar yang sukar diduga, dikatakan RM54 bilion mengikut satu anggaran. Ini merupakan kes penipuan jumlah yang paling besar di dunia. Akibatnya, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin serta beberapa pegawai tinggi yang dikatakan sedang menyiasatnya telah diganti.

Ini soal undang-undang jenayah dan politik. Apa pula implikasi ekonominya?

Selain implikasi jenayah penipuan-penipuan besar yang terlibat, saya cukup bimbang bahawa kerugian terlibat boleh meningkat lagi dengan pendekatan kerajaan sekarang. Negara-negara lain telah menyiasat dan ada yang mengambil tindakan, malah telah menghukum pihak yang terlibat.

Jabatan Pendakwaan (DoJ) Amerika Syarikat telah menebitkan dua laporan penuh dengan tuduhan, dan dikatakan tidak menemui majikan 1MDB yang dianggap mereka terus terlibat dalam usaha menutupkan jenayah penipuan.

Adakah kerugian pada ekonomi kita?

Menurut Kleptocracy Assets Recovery Act, mereka berhak simpan 25 peratus dari segala yang diperolehinya, seperti rumah mewah, harta tanah, lukisan mahal, syarikat perfileman anak tiri PM, Reza Aziz, dan mungkin kapal mewah Equanimity yang dikatakan milik syarikat Jho Low. Pelakon Leonardo di Caprio dan Miranda Kerr telah pun menyerahkan hadiah daripada Low dan Reza kepada DoJ.

Apakah kerajaan lain dapat simpan semua harta yang dirampas mereka kerana kerajaan Malaysia terus menafikan bahawa jenayah telah berlaku atau Jho Low terlibat? Dan berapa pula yang dibelanja dan dibazir dalam usaha menutup skandal jenayah ini, misalnya dengan menjual harta kerajaan dengan harga murah untuk mengumpulkan dana bagi menyelesaikan hutang 1MDB.

Apa pula kesan GST terhadap rakyat?

Beban utama GST jatuh kepada rakyat jelata, mereka yang tidak peroleh pendapatan tinggi dan tidak bayar cukai Pendapatan, kerana beban SST sebelumnya lebih kepada mereka yang kaya serta golongan menengah atasan.

Itulah sebabnya GST dianggap cukai yang regresif atau lebih tidak adil kesannya, iaitu lebih tidak adil, lebih zalim.

Tetapi sudah tentu hasil cukai tambahan perlu untuk elakkan krisis belanjawan atau fiskal?

Sebenarnya, banyak subsidi lain ditarik balik, sedangkan orang kaya serta syarikat besar dikecualikan cukai. Satu tinjauan dulu pernah dapati bahawa separuh daripada pemilik kereta mewah tak bayar cukai pendapatan!

Dua persoalan timbul: Pertama, apakah semua perbelanjaan Kerajaan sekarang perlu untuk ekonomi dan rakyat? Dan kedua, kalau lebih banyak hasil cukai perlu, siapa yang patut tanggung beban utamanya?

Maka, defisit akibat penghapusan GST dapat ditutup dengan banyak cara. 

Pertama, dengan mengurangkan perbelanjaan, seperti pembelian senjata yang tak perlu atau projek yang bukan-bukan untuk memperkayakan syarikat kroni pihak berkuasa.

Arwah Prof Ismail Muhd Salleh pernah menunjukkan bahawa kesan sistem cukai di Malaysia tidak adil.

Kedua, dengan mengenakan cukai yang lebih adil dan saksama, misalnya cukai terhadap beberapa jenis harta kekayaan.

Maka, sama ada dari segi pencukaian atau pun perbelanjaan, Belanjawan makin tidak adil, terutama sekali bagi orang ramai kerana orang kaya serta syarikat mereka  dikecualikan daripada cukai.

(Artikel berupa sessi soal jawab atau wawancara dengan Prof Dr. Jomo KS, seorang pakar ekonomi ini dipetik dari Malaysiakini. Ia agak panjang, tetapi oleh kerana hari ini merupakan cuti umum di mana kita banyak masa terluang,  agak berbaloi untuk membaca dan memahaminya di sebalik terlalu banyak "gambaran indah dan separuh benar" cuba diberikan oleh pihak kerajaan mengenai kedudukan ekonomi negara kita?)

132 comments:

 1. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
  Replies
  1. "angka-angka juga menunjukkan segelintir orang kaya yang dapat isi lemaknya" -

   Ad yang kaya raya dapat RM2.6 bilion. Derma anak raja Arab Saudi, kata nya. Kalau betul, kenapa takda sebut terima kasih apekebende di masa Raja Saudi melawat Malaysia tak lama dulu?

   Kepala Bapak dia.

   DoJ kata "misappropriation of 1MDB funds and money laundering".

   Tun Dr Mahathir kata itu "mencuri, merompak, melanun" duit rakyat.

   Delete
  2. "itu kerana pekerja asing tidak diambilkira" -

   Malu nak di ambil kira sebab nanti kena sebut 40,000 orang Bangla yang mengundi.

   Tun Dr Mahathir ulangkan tuduhan itu, Najib merongot macam budak sekolah - "Asyik2 ungkit pasal 40,000 orang Bnagla mengundi," kata nya beberapa hari lalu.

   Tipu helah bermacam jenis di buat "Dirty Tricks Dept Umno" dan yang bersubahat dengan mereka, bermula sabelom penamaan calon lagi.

   Tambah berat sabelah SPR bermacam macam bentuk di hari pencalonan hingga sekarang.

   Hingga Tan Sri Rais Yatim, orang lama Umno yang memegang jawatan Penasihat hal ehwal budaya dll mengata di Tweeter bahawa SPR tidak adil.

   Gambar Presiden China Kominis boleh di letak di iklan calon tapi gambar Tun Mahathir tidak boleh. SPR bedebah punya kerja.

   Delete
  3. Pejuang rakyat, your mother will wish you not to be born.
   Terima kasih.

   Delete
  4. TAHU APA NAJIB TENTANG EKONOMI. DIA & BINI HANYA TAHU JOLI KATAK AJER.

   Inilah dia...Najib pendekar bugis pondan tak ada jati diri.....

   Mula2 jilat Spore sampai habis pulau batu putih & tanah KTM terlepas.

   Lepas tuu, jilat Obama mempropomosikan perjanjian syaitan TPPA, dihamparkan permadani merah menerima kunjungan hormat serta main golf di Hawaii...menghabiskan duit beratus-ratus juta perbendaharaan negara.

   Kemudian, dibodeknya Trump konon musuh Amerika adalah musuh Malaysia juga & membodohkan diri konon nak memperkasakan ekonomi Amerika dgn membeli puluhan k/terbang baru guna pakai duit KWSP hingga CEO Mat Salleh MAS terkilan & letak jawatan sebab dia tak diajak bincang terlebih dahulu.

   Bila perasan Trump tak layan, dia beralih kiblat kpd China Komunis pulak....habis tanah pusaka, harta kekayaan, pengkalan tentera & laut digadai jual oleh najib.

   Delete
 2. allahu akbar...
  tanda tanda kemenangan semakin tiba...
  malam 9 may adalah kemuncaknya
  rakyat yg bijak dan waras terbukti menjelma
  memusnahkan pakatan haprak dan mahazalim tua

  Sarawak Report diarah bayar RM155,000 pada Hadi

  Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memenangi semua permohonan interlokutori dalam kes saman fitnahnya terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown, kata Peguam mewakili Pas, Wan Rohimi Wan Daud.

  Menerusi catatan di Facebooknya, Wan Rohimi Wan Daud kini berada di United Kingdom untuk mengikuti kes berkenaan di Mahkamah Tinggi London, hari ini.


  "TGHH (Tok Guru Haji Hadi) menang semua lima permohonan interlokutori! Sarawak Report diperintah membayar keseluruhan kos 28,900 pound (RM155,791)," katanya lewat malam tadi.

  Abdul Hadi sebelum ini, memfailkan saman fitnah terhadap Brown di Mahkamah Tinggi London pada 21 April tahun lalu.

  Ia berkaitan laporan Sarawak Report pada 6 Ogos 2016 yang mendakwa Presiden PAS itu menerima dana RM90 juta sebagai usaha menarik sokongan parti itu menyokong BN dan Umno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang Rakyat cuba auta atau pun dia memang tak fasih berbahasa Inggeris.

   Look man, the war is not over yet, the battle is just beginning. Now you listen to the following report, which you skipped.....

   "Sarawak Report, however, in a post on Monday (April 30) refuted PAS' announcement that five of its applications were defeated and said that its claims that Abdul Hadi had won the libel case was "false".

   Sarawak Report also said that the half day hearing in front of Justice Dingemans was only related to its procedural application.

   "Political parties cannot sue in the UK and Sarawak Report had petitioned for a quick preliminary trial to determine whether it was Abdul Hadi or PAS who was behind the case to silence Sarawak Report on the issue of money flowing from Umno into the political party," it claimed.

   Sarawak Report said the judge had set a provisional date for a full trial for 10 days lasting from April 1 to 12, 2019.
   --------------------------------------------------------------

   Kalau kes dah selesai kenapa ada perbicaraan pada tahun hadapan, iaitu pada 1 April hingga 12 April, 2019.

   Delete
  2. Baru2 ini loyar Pas, Wan Rohimi Wan Daud pulak dahh...berauta meloyakan tekak konon Imam PAS Hadi Bini 3 memenangi kesemua lima permohonan interlokutori (permohonan dalam permohonan) bagi kes saman fitnahnya terhadap Editor SR, Clare Rewcastle Brown.

   Tak hal Mahkamah Tinggi London hari itu memerintahkan SR membayar keseluruhan kos 28,900 pound iaitu bersamaan RM155,791 untuk perbicaraan penuh pd tahun depan bermula 1 hingga 12 April 2019.

   Walau bagaimanapun rata-rata pemimpin dan penyokong Pas dilihat terloncat-loncat beruk kegumbiraan setelah dikeliru & gormalkan apabila loyar PAS ini menganggap perintah tersebut sebagai kemenangan mutlak Abdul Hadi terhadap saman yang difailkan pada 21 April 2017 itu. Walhal, SR hanya diarah untuk membayar kos bagi permohonan interlokitori yang difailkan oleh SR untuk membatalkan saman oleh Abdul Hadi. Hal ini bermaksud jika tiada permohonan interlokutori lain, kedua-dua pihak perlu bersedia untuk perbicaraan penuh memandangkan saman yang difailkan Abdul Hadi mempunyai kewajaran untuk diteruskan.

   Delete
 3. Politik Dendam Menunggu Jawapan Pada 9hb Mei 2018
  1. Khusus di Terengganu dan Kelantan, saksi mata melihat PH berada pada kedudukan ketiga bilangan peserta perarakan calon pada Sabtu lepas. Calon PAS dan BN diiringi oleh 3000 hingga 5000 penyokong, sedang PH hanya antara 10 hingga 100 orang.

  2. Walaupun angka-angka itu tidak menggambarkan secara tepat keputusan di setiap DUN dan Parlimen, namun kehadiran itu sudah menjadi satu indikator nasib PH di Terengganu dan Kelantan khususnya. Penulis menjangkakan PH akan kehilangan deposit di banyak tempat.

  3. Sebenarnya, PAN,PKR dan PPBM tahu tahap keupayaan dan sokongan rakyat terhadap PH. Namun mereka tetap bertanding ( bukan berjuang) atas beberapa faktor.

  4. Pertama, desakan politik dendam dan politik khianat. PAN amat berdendam terhadap PAS sejak pemimpin mereka tewas dalam muktamar. Begitu juga PKR yang mengkhianati PAS sejak Langkah Kajang. Bahasa mudah mereka, ‘by hook or by crook’ PAS mesti ditumbangkan di Kelantan. Pencalonan Nik Omar adalah bukti ‘by crook’ itu. Biar pecah keluarga Tok Guru asal dendam dapat dilunaskan. Zalim.

  5. Kedua, matlamat untuk menjadi calon dan wakil rakyat. Politik mereka lebih kepada kepentingan peribadi; bukanlah atas dasar untuk membela nasib rakyat. Mereka hanya menzahirkan kontradiksi tanpa solusi. Sebab itulah berlaku perebutan untuk menjadi calon dalam kalangan pemimpin PH di seluruh negara. Bila tidak terpilih, keluar parti dan cah keting sesama sendiri.

  6. Ketiga, PH dilamun syok sendiri. Mereka rasa pakatan mereka mampu menumbangkan BN tanpa PAS. INVOKE memainkan peranan. Kononnya mereka mampu menggapai 85% undi Cina yang menjadi kuasa penentu. Mereka dilupakan bahawa kerusi majoriti Cina tidak sampai 50. Selebihnya ditentukan oleh undi Melayu/Islam/Bumiputera. Jelasnya, INVOKE berperanan sebagai kubu saraf yang melontarkan bom asap. Yang keliru dan syok sendiri adalah ahli-ahli mereka yang dibuai mimpi di siang hari.

  7. Maka, pada malam 9hb. Mei 2018 nanti, bangkitlah realiti. Ke mana sudahnya politik dendam PAN dan khianat PKR? Maka, pejuang Islam PAS hendaklah memperbanyakkan doa dan munajat agar Allah tewaskan tentera Ahzab dan memberi kemenangan kepada perjuangan Islam. Semoga Allah kekalkan Kelantan di tangan pejuang dan melebarkan wilayah kuasa sehingga dapat direalisasikan Malaysia Sejahtera.

  ReplyDelete
  Replies
  1. kelantan dn tengganu bolehla walaun woi...pantai barat jgn harap.

   Delete
  2. Yang betulnya pas yg mngkhianati dsai dn pkr dlm langkah kajang!!

   Delete
 4. penyokong dan penjilat pakatan haprak
  standby...your next...

  Warga Denmark individu pertama dihukum bawah Akta Antiberita Tidak Benar 2018

  KUALA LUMPUR: Seorang lelaki rakyat Denmark dipenjara seminggu dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen hari ini kerana menerbitkan berita tidak benar di rangkaian perkongsian video terbesar dunia, YouTube, berhubung pembunuhan Dr Fadi Mohammed Al-Batash, imam dari Palestin yang ditembak mati berhampiran kediamannya di Setapak, 2 minggu lepas.

  Hakim Zaman Mohd Noor menjatuhkan hukuman itu ke atas Salah Salem Saleh Sulaiman, 46, selepas tertuduh, yang memakai cermin mata, berjubah putih, dan berkopiah hijau, mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu, yang dibacakan dalam bahasa Inggeris.

  Lelaki itu, yang berasal dari Yaman dan bekerja sebagai pembersih kuda di Denmark, menjadi individu pertama didakwa dan dijatuhi hukuman mengikut Akta Antiberita Tidak Benar 2018 selepas akta itu diwartakan dan berkuat kuasa mulai 11 April lepas.

  Salah Salem, yang datang ke negara ini pada 11 April lepas untuk melancong, diperintahkan menjalani hukuman penjara itu bermula dari tarikh dia ditangkap pada 23 April lepas dan akan dipenjara sebulan jika gagal membayar denda.

  Mahkamah turut mengarahkan Salah Salem memadam video rakaman itu dari akaun YouTube.

  Salah Salem dituduh dengan niat jahat menerbitkan berita tidak benar melalui rakaman video di akaun YouTube atas nama “Salah Sulaiman” bertajuk “Pembunuhan Sheikh Al Ghazawi Fadi Al Batash di Kuala Lumpur, cukuplah Allah bagi kami sebaik-baik wakil” di sekitar Kondominium Puteri Idaman, Jalan Meranti, Setapak, antara 6.50 pagi dan 9 pagi pada 21 April lepas.

  Pertuduhan itu dikemukakan mengikut Subseksyen 4(1) Akta Antiberita Tidak Benar 2018 yang memperuntuk hukuman denda maksimum RM500,000 atau penjara sehingga 6 tahun atau kedua-duanya.

  Terdahulu, selepas pertuduhan dibacakan dan barang-barang kes termasuk telefon bimbit dan kayu swafoto dikemukakan di mahkamah, sebuah video turut ditayangkan melalui televisyen yang memaparkan seorang lelaki bercakap dalam bahasa Arab di lokasi pembunuhan Dr Fadi dengan mendakwa Polis DiRaja Malaysia tiba lewat di tempat kejadian iaitu 50 minit kemudian manakala ambulans pula tiba selepas 1 jam.

  Lelaki itu turut mendakwa dia ada bersama-sama Dr Fadi ketika ditembak dan beliau masih bernafas selepas insiden itu.

  Ketika ditanya Hakim Zaman, tertuduh mengesahkan rakaman video itu miliknya dan dia individu di dalam video itu.

  Ketika rayuan bagi mengurangkan hukumannya, lelaki itu yang tidak diwakili peguam, meminta maaf kepada mahkamah kerana datang ke Malaysia untuk melancong dan tidak mengetahui undang-undang di Malaysia.

  “Saya tidak berniat untuk menyakiti hati sesiapa pun, ia adalah kata-kata ketika saya dalam keadaan marah. Saya kesal. Ini kesilapan saya. Saya mohon maaf.

  “Saya tidak tahu apa-apa pun tentang Malaysia. Saya mohon maaf kepada semua di Malaysia… saya mempunyai 3 isteri dan 6 anak, saya tiada sesiapa pun di Malaysia,” katanya yang berulang kali memohon maaf dan kemudian menundukkan kepalanya.

  Timbalan Pendakwa Raya Noor Jazilah Mohd Yushaa memohon hukuman setimpal berbentuk pencegahan dengan mengambil kira tindakan menyebar berita palsu perlu dihalang kerana ia memberi impak dan pengaruh negatif kepada pihak tidak bersalah selain boleh memudaratkan ketenteraman awam dan negara.

  “Penyebaran berita palsu itu bukan sahaja menjejaskan imej Polis DiRaja Malaysia (PDRM) tetapi juga negara dan turut mengguris hati keluarga mangsa. Tertuduh sepatutnya lebih menghormati undang-undang Malaysia,” katanya.

  Mengikut fakta kes, pihak polis menerima rakaman video 1 minit 49 saat memaparkan seorang lelaki Arab membuat kenyataan yang turut memaparkan sarikata dalam bahasa Malaysia dan hasil siasatan mendapati kandungan video itu mengandungi berita tidak benar bertujuan menjatuhkan imej polis.

  ReplyDelete
 5. Mengapa Allah Lanjutkan Usia Mahathir.
  Suatu ketika dahulu Almarhum Ustaz Fadhil Noor ada menyatakan bahawa beliau berdoa agar Tun Mahathir Mohamad dipanjangkan usianya agar Mahathir dapat melihat akan kemusnahan yang dia cipta sendiri. Apakah kini doa Al-Marhum mantan Dato’ Presiden PAS itu dimakbulkan.

  Atas nama mahu selamatkan Malaysia maka Mahathir ketepikan penghinaan dan cercaan yang pernah dia terima dari puak pembangkang, diatas tuntutan nafsunya maka dia rela dipergunakan oleh kumpulan yang sentiasa mencari peluang untuk menjahanamkan negara ini dengan apa cara sekalipun dan Mahathir membantu mereka dengan menghalalkan cara asal tercapai matlamatnya.

  Mungkin doa Almarhum Ustaz Fadhil Noor termakbul hari ini, apabila Mahathir telah duduk semeja dengan kumpulan yang terang-terang telah melafaskan akan menjahanamkan pemimpin kerajaan hari ini UMNO / Barisan Nasional, kerajaan sama yang pernah dipimpin oleh Mahathir selama lebih 23 tahun.

  Pada Mahathir ini adalah jalan untuk menyelamatkan Malaysia dan bagi mereka yang mempertahankan UMNO / Barisan Nasional serta kepimpinan negara akan dicemuh sebagai cetek ilmu politik, sempit pemikiran dan tidak faham antara agenda nasional dengan agenda politik kepartian, ada yang berkata bahawa mereka yang mempertikaikan perkara ini adalah lapok dan jumud.

  Kita tidak tahu mereka mahu selamatkan Malaysia dari musibah apa, tetapi yang nyata kita perlu selamatkan Malaysia dari puak-puak munafik ini dari terus mengambil tanah bumi permata ini, ambillah contoh negara jiran kita, memang benar “Politik is only about party and the party is UMNO” kerana yang terlibat kesemuanya adalah mereka yang berparti.
  Bukankah dengan bekerja-sama dengan mereka dari parti pembangkang akan menguntungkan pembangkang terutama DAP, ingat mereka ini tidak pernah memadam catatan didalam diary mereka untuk menawan Malaysia, Kita sepatutnya selamatkan Malaysia dari ditawan oleh DAP dan bukannya dari Dato Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri dan Presiden UMNO.

  Ini lah doa Ustaz Fadhil Noor bahawa Mahathir akan melihat kehancuran yang dia sendiri buat, apa sahaja kezaliman yang dilakukan oleh Mahathir suatu ketika dahulu ditunjukkan sekarang sebagai bukti kepada pengikut Tun Mahathir semasa berkuasa dahulu, inilah yang Mahathir lakukan diatas kuasa yang pernah beliau sandang dahulu.

  Menzalimi mereka yang tidak sehaluan dengan kehendaknya, Allah hilangkan ingatan dan membuka hijab yang menutup kezaliman Mahathir sahingga tanpa disedari telah mengulangi apa yang dilakukannya dahulu dan diulangnya hari ini, itulah yang telah dilakukan terhadap mereka-mereka yang menentang kemahuannya, mungkin suatu hari nanti Mahathir akan berkata “dengan saitan juga dia akan bekerjasama jika itu boleh menjatuhkan Najib”.

  Kini giliran Dato Seri Najib yang terpaksa berhadapan dengan kezaliman Mahathir kerana tidak mahu tunduk dengan kehendak Mahathir, oleh kerana dahulu Mahathir adalah Ulil Amri yang dipilih, Allah memelihara aibnya pada ketika itu, kini Dato’ Seri Najib pula dipilih juga di atas kehendakNya, InsyaAllah Najib akan dilindungi oleh Allah S.W.T.

  Mungkin kerana itu Allah melanjutkan usia Mahathir agar rakyat dapat melihat wajah seorang yang pernah menzalimi mereka-mereka yang tidak mahu tunduk mengikut kemahuannya, jika aruah Tun Gaffar Baba hidup kembali sudah pasti beliau akan mengucapkan ‘Astafirullah al azimm’ serta berlari kembali semula ke kuburnya kerana terlalu malu dan Almarhum Ustaz Fadhil akan tersenyum.

  ReplyDelete
 6. MCA: JIKA TSUNAMI MELAYU AKAN BERLAKU, KENAPA LARI DARI KERUSI MAJORITI MELAYU?
  KUALA LUMPUR: MCA hari ini berkata walaupun pembangkang bercakap tentang tsunami Melayu berlaku dalam pilihan raya umum akan datang, tindakannya bercanggah dengan kata-katanya.

  Pengerusi biro publisiti MCA, Chai Kim Sen bertanya mengapa, jika benar bahawa tsunami Melayu akan berlaku, pemimpin kanan DAP dan PKR yang bukan Melayu menghindari daripada bertanding di kawasan majoriti Melayu.

  Beliau berkata ini menunjukkan bahawa mereka tahu tidak ada tsunami Melayu yang akan berlaku pada pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei nanti.

  “Semalam, PKR Tian Chua mengakui bahawa beliau teragak-agak untuk bertanding di Johor kerusi Tebrau dan Ledang, yang mempunyai lebih banyak pengundi Melayu, walaupun Pakatan Harapan telah mengisytiharkan Johor sebagai negeri medan pertempuran utama.

  “Pada masa yang sama, PKR Xavier Jayakumar terpaksa berpindah kerusi selepas beliau berkata kerusi Sungai Kandis semasa beliau di Selangor sekarang mempunyai lebih banyak Melayu selepas persempadanan semula.”

  Begitu juga, Chai mendakwa bahawa DAP Tony Pua tidak mahu pergi ke Bentong di Pahang manakala Gobind Singh, Teoh Nie Ching dan Boo Cheng Hau “teragak-agak untuk ditempatkan semula” ke kerusi lain di Johor yang mempunyai populasi pengundi Melayu yang lebih besar.

  Beliau berkata pemimpin Parlimen DAP, Lim Kit Siang, yang terus bercakap tentang tsunami Melayu, tidak pernah menyahut cabaran oleh penyandang jawatan Ahli Parlimen Umno Johor Baru, Shahrir Abdul Samad untuk bertanding kerusi itu.

  Sebaliknya, Lim memilih untuk mempertahankan kerusi Gelang Patah, kini dikenali sebagai Iskandar Puteri.

  “Jika akan terjadi sebarang tsunami Melayu, seperti yang mereka katakan, tidakkah pemimpin PKR dan DAP ini akan bergegas ke tempat duduk dengan lebih banyak pengundi Melayu untuk menunggang gelombang tsunami dan bukannya menjauhkan diri mereka?” tanya Chai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BUKTI UMNO-BN PONDAN DALAM KETAKUTAN:

   Adakah patut si Salleh Ketiak block berita Nyata & Benar
   dgn menyatakan....

   'Laman sesawang ini tidak dapat diakses di Malaysia kerana
   kandungannya melanggar undang-undang negara'.

   Tak hal....

   Ribuan rakyat Trengganu bangkit mengalu-alukan kedatangan Tun Mahathir dan memberi sokongan padu di Jelajah Pakatan Harapan di Trengganu semalam.

   Delete
  2. Haji hadi dan walaoon pas dh terang2 niat nak membantu najib dlm pru kali ni.

   Padahal si najib pulak terang2 berjanji dan berazam nak membantu bangunkan ekonomi,majukan ekonomi us aritu..nk melabur berbillion duit kwsp rakyat kita.pastu us pulak bantu israel ranapkan palestin...lagi hadi pulak dok kempen nak selamatkan palestin balik.

   Tak ke bodoh namanya haji hadi tu??

   Delete
 7. TOLAK PAKATAN PEMBANGKANG DEMI ISLAM
  Ketika DAP dilihat lebih mendominasi kedudukan dalam gabungan pembangkang PKR, masyarakat Melayu dan Islam di negara ini dinasihatkan menolak gabungan tersebut pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) demi kesejahteraan umat.

  Pengerusi Persatuan Pondok Kedah, Sabri Osman berkata, dalam apa sahaja gabungan yang dibentuk pembangkang bersama DAP mereka gagal memperjuangkan isu-isu yang mengganggu gugat kedudukan Islam dan keharmonian hidup bermasyarakat misalnya berhubung isu penggunaan kalimah Allah serta pesta arak di Selangor.

  “Sama ada Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat atau apa juga nama yang digunakan parti-parti pembangkang untuk bersekongkol dengan DAP, saya lihat mereka gagal untuk menjuarai isu-isu berkaitan Melayu dan Islam.

  “Ketika golongan ‘Islam Libe­ral’ serta Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) berani menyuarakan perjuangan mereka, pemimpin pembangkang gagal menunjukkan penentangan. Apa sebabnya?” katanya ketika ditemui pemberita di sini, baru-baru ini.

  Beliau yang merupakan penga­sas serta Mudir Madrasah al-Ulum Ad-diniah al-Usmaniah, Pondok Tanjung Kapur, Jitra, berkata, umat Islam perlu mengambil kira perkara berkenaan supaya tidak dikaburi ‘wayang’ yang dimainkan pembangkang ketika setiap parti termasuk DAP bertanding di bawah lambang PKR.

  “Perlu diingat, suara Pas yang bertunjangkan Islam pun tidak dipedulikan ketika mereka membentuk gabungan pembangkang satu masa dulu. Inikan pula kita hendak mengharapkan PAN dan PKR,” katanya.

  Dalam pada itu, beliau yang dulunya cukup dikenali sebagai penyokong tegar Pas sebelum parti itu bersekongkol dengan DAP berkata, setakat ini tiada parti yang dilihat cukup ampuh untuk mendepani DAP melainkan BN.

  “Ketika parti-parti dalam gabungan pembangkang PKR tunduk dan hanya mengikut kata DAP, saya fikir tiada parti lain yang lebih besar daripada BN mampu berlawan dengan mereka. Saya andaikan DAP ibarat harimau dan BN ibarat gajah yang mampu menundukkan mereka.

  “Pas tidak akan mampu membendung DAP kerana kekuatan mereka tidak cukup ampuh. Kalau tak mahu bersatu dengan ‘gajah’ itu pun, duduklah diam-diam di belakangnya tanpa cuba menggigit ekor gajah tersebut demi nasib umat Melayu dan Islam

  ReplyDelete
 8. Selamatkan Malaysia Atau Selamatkan Kroni Dan Anak Beranak?
  Jika kita amati slogan Selamatkan Malaysia, sudah tentu ramai yang menoleh ingin tahu, dari apakah yang perlu dilakukan untuk menyelamatkan Malaysia. Itulah yang cuba dimainkan oleh Mahathir sewaktu melancarkan istilah Selamatkan Malaysia yang mana pada asalnya, dia menyasarkan untuk mengutip 1 juta tandatangan dari rakyat Malaysia untuk menumbangkan kerajaan.

  Jika kita perhatikan, inilah langkah yang paling sia-sia yang dilakukan Mahathir sepanjang dia menyertai Pakatan Harapan. Benar, dia berjaya memperolehi 1 juta tandatangan namun, di sebalik seua itu, lebih 300 ribu daripadanya adalah terdiri dari tandatangan orang yang sudah meninggal dunia dan 200 ribu lagi dari pendatang asing.
  Sudahlah begitu, usaha Mahathir mahu mempengaruhi Duli Yang Maha Mulia, Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong pada waktu itu, Almarhum Sultan Abdul Halim juga jauh meleset. ALmarhum Baginda menolak deklarasi Selamatkan Malaysia yang cuba di bawa Mahathir dan pihak Istana enggan terlibat dalam percakaran yang sengaja dicipta Mahathir untuk menghuru harakan negara.

  Setelah semuanya gagal, dia kekal membawa istilah Selamatkan Malaysia dan kali ini ditambah dengan Selamatkan Malaysia dari Kleptokrasi. Persoalannya, adakah benar Mahathir mahu menyelamatkan Malaysia ataupun dia lebih berminat untuk menyelamatkan diri, anak-anak dan para kroninya? Apa yang Mahathir mahu selamatkan Malaysia sedangkan Malaysia hari ini hanya selangkah lagi untuk diiktiraf sebagai negara maju?

  Jika kita benar-benar memahami istilah disebalik Selamatkan Malaysia, kita mungkin akan faham sebenarnya istilah berkenaan lebih ditujukan kepada kroni dan anak-anaknya. Manakan tidak, sejak dia menjadi Perdana Menteri, boleh dikatakan, hampir keseluruhan kekayaan negara disalurkan kepada deretan kroni dan anak-anaknya sehingga menjadikan mereka bilionair negara.

  Namun, sejak Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak menjadi Perdana Menteri, sehala nikmat yang dinikmati di zaman Mahathir telah lenyap sama sekali. Polisi beliau amat mudah, siapa yang mampu menyiapkan sesuatu projek mengikut piawaian yang ditetapkan oleh kerajaan, maka dialah yang akan memperolehi projek-projek berkenaan.
  Ini sama sekali berbeza dengan apa yang diamalkan oleh Mahathir yang menyaksikan kesemua projek hanya diserahkan kepada kroninya semata-mata tanpa ada mana-mana pihak boleh mempersoalkannya. Malah, kekayaan anak-anak Mahathir juga dilaporkan turut terjejas apabila ada diantara anaknya terpaksa menjual saham milik mereka hanya semata-mata mahu menutup kerugian syarikat lain yang dikuasai oleh mereka.

  Inilah sebenarnya istilah Selamatkan Malaysia yang dilaungkan oleh Mahathir sejak sekian lama. Tidak ada istilah negara yang perlu diselamatkan kerana apa yang pasti, kroni dan anak-anaknya sendiri yang amat perlu diselamatkan dan hanya dengan dia diangkat semula sebagai Perdana Menteri sahajalah, segala kekayaan kroni dan anak-anaknya dapat diselamatkan.

  ReplyDelete
 9. Replies
  1. Hari ini diistiharkan,,,,adalah hari yg telah diperuntukan kpd Penjilat Ros**h,,,untuk melepaskan perasaan yg dh meroyan,gila isim,jiwa kacau&sewaktu dgn nya...demi mengidamkan taburan dedak semaksima mkin sbgai stock utk hari mendatang kerana khuatir akan kemenangan pakataan..

   Delete
  2. Biarkan si Penjilat ros*** tu meroyan sorang2,,asal kan dia rasa bahagia..

   Delete
 10. 21 Reasons Why Tun Mahathir Cannot Become Prime Minister
  @To let Mahathir ‘save Malaysia’ or ‘save Malaysia from Mahathir’?

  When I was in primary two, Mahathir tried quietly to control the tin market through Maminco Holdings. When the tin market collapsed, his firm lost US$253 million (equivalent to RM985 million). Eventually, the company closed down. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from mismanagement.
  He caused BMF to lose RM2.5 billion in the Hong Kong financial scandal and now Mahathir wants to ‘save’ a financially mismanaged Malaysia.
  Due to his ambition to develop heavy industry, Perwaja Steel was set up and lost RM10 billion. Eric Cheah became the scapegoat. Now Mahathir says he wants to ‘save’ Malaysia from losing GLCs.
  His privatization policy is in reality to pass to his cronies national public amenities, including electricity power, telecommunications and even railway network giving birth to super-rich Malays and multi-billionaires and widening the wealth disparity among the bumiputra. Now Mahathir says he wants to ‘save’ Malaysia from such bad policies.
  His speculation on foreign exchange in 1985 resulted in Bank Negara’s loss of US$10billion in foreign reserves. And now he wants to ‘save’ Malaysia from foreign exchange deficit.
  MAS lost RM8billion in a span of eight years but he kept helping it financially. Even when MAS shares fell from RM8 to RM3, the government used public funds to buy up its shares at RM8. He received a 32% stake while the RM1.8 billion from public funds had gone to businessman Tan Sri Tajuddin. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from kleptomaniac.
  The PKFZ scandal had resulted in a loss of RM4.6 billion. He freed himself leaving behind Tun Ling Liong Sik. Now Mahathir says he wants to ‘save’ Malaysia.
  Under the programme to nurture bumiputra suppliers, he forced Proton and other industries to buy from designated suppliers on long term basis. And now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from money politics.
  He belittled WTO and raised import tax on foreign cars up to 300% forcing people to buy Proton on bank loans stretching up to nine years. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from trade protectionism.
  He neglected Sabah and Sarawak’s development for 22 years and now he says East Malaysians should rely on self-improvement rather than financial aids. Mahathir now says he wants to ‘save’ Malaysia from the J community, K community, Sabah and Sarawak.
  Under Operasi Lalang, he jailed people he didn’t like without trial and now he says he would ‘save’ Malaysia from such wrongdoings.
  He suspended three newspapers and jailed editors for reporting his political and financial scandals. Now he wants to ‘save’ Malaysia from the oppression of press freedom.
  He weakened the power of the monarchy and laid down the unprecedented principle placing executive power above that of judiciary. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from government intervention of the judiciary.
  He changed the population composition of Sabah by launching his IC project in increasing hugely the number of immigrants leading to the Lahat Datu incident. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from the serious immigration problem.
  He blamed financial speculator George Soros and the Jews for the devaluation of the ringgit. When that failed, he turned and blamed the deputy prime minister for being a gay and sacked him. Now Mahathir says he wants to ‘save’ Malaysia from the abuse of human rights.
  When his former deputy and family were having dinner, he sent people to break up the glass door and kidnapped him in front of his family members and put him in jail. Now he wants to ‘save’ Malaysia from political persecution.

  ReplyDelete
 11. When his former deputy and family were having dinner, he sent people to break up the glass door and kidnapped him in front of his family members and put him in jail. Now he wants to ‘save’ Malaysia from political persecution.
  He sent people to assault his former deputy and pretended he was shocked. Subsequently, he set up police independent panel to investigate the incident but the panel died a natural death with the withdrawal of funds. Now he wants to ‘save’ Malaysia from a police state.
  When he realized the ringgit will soon collapse, he, instead of repaying the debts, forced the merger of a group of leading banks comprising some profitable banks and his cronies to redistribute resources and also stopped people from depositing money overseas. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from capital control.
  He repeatedly blamed the Jews and regarded Schindler’s List is a movie appealing for sympathy for the Jews. The movie was banned in Malaysia. Zoran Nikolic the KL/Selangor footballer was sacked after winning the Malaysia Cup because he has a Serbian passport. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from religious fundamentalism.
  During his reign, he used racialism to divide the people through the top national academic institution. He tried to convince this institution that race A is superior than race B and C because B and C are ‘outsiders’ and not bumiputra. Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from racism.
  He once accused Lim Kit Siang for practising nepotism by making his son Lim Guan Eng the chief minister of Penang. Isn’t it nepotism when he allowed his son Mukhriz to become Kedah menteri besar? Now Mahathir wants to ‘save’ Malaysia from nepotism and cronyism.

  ReplyDelete
 12. PASAL KEDAI ROTI PUN MAHATHIR SANGGUP MENIPU, APATAH LAGI HAL NEGARA
  Penutupan rangkaian kedai roti The Loaf memberi kesan yang sangat besar kepada Tun Dr Mahathir Mohamad menjelang Pilihan Raya Umum ke-14. Orang ramai bertanya jika berniaga kedai roti pun boleh tutup, apa yang boleh beliau buat untuk negara lagi pada usia 90-an?

  Selama 22 tahun Mahathir diselamatkan oleh kantung negara, tidak mustahil jika beliau masih Perdana Menteri, The Loaf akan diselamatkan oleh mana-mana GLC.

  Selama 22 tahun Mahathir mengurus negara kita menyaksikan kerugian Bank Bumiputera, Perwaja,
  Maminco, MAS, Proton, Bakun (terpaksa diselamatkan), E-Village, Sukan Komanwel, Bank Negara (rugi RM 30 bilion).

  Di bawah pentadbiran beliau juga, kadar faedah PTPTN dicaj sebanyak 4%, Tenaga Nasional Berhad diperdaya perjanjian berat sebelah dengan IPP, kerajaan diminta menjamin keuntungan pemegang konsesi tol dan kenaikan tol tiga tahun sekali sebanyak 10% setiap kenaikan.

  Dengan kata lain, dari perniagaan besar sehingga kecil, ia akan mendatang masalah apabila diberi kepada Mahathir. Apakah kita akan bagi lagi peluang kepada beliau menjadi Perdana Menteri?

  Namun yang lebih melucukan hari ini Mahathir menafi memiliki sebarang pegangan dan pemilikan dalam rangkaian kedai roti The Loaf.
  Sangat melucukan dan memalukan. 10 tahun lalu beliau dengan bangga menjelaskan perancangan untuk The Loaf, hari ini beliau menafikan mempunyai sebarang kepentingan dan kaitan.

  Cukup-cukuplah berbohong Mahathir. Jika berkenaan kedai roti pun kamu sanggup menipu, apatah lagi berkenaan hal negara.

  Berapa banyak penipuan Mahathir hendak lakukan di penghujung usianya? Atau Mahathir sudah nyanyuk? Yang mana pun, jelas beliau tidak layak diberi kepercayaan menjadi Perdana Menteri sekali lagi.

  ReplyDelete
 13. KENAPA SATU UNDI UNTUK PKR BERMAKNA SATU UNDI BUAT KEJAHATAN DAP?

  JIKA Nga Kor Ming menang kerusi Parlimen Teluk Intan, ahli politik DAP itu akan dilantik sebagai menteri penuh dalam Kabinet Kerajaan Persekutuan. Begitulah janji dan iltizam Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng ketika mengumumkan pencalonan parti berkenaan pada 16 April lalu di Perak.

  Kata Lim Guan Eng:

  “Beliau juga akan jadi Menteri di kabinet baru Pakatan Harapan dan sebagai Menteri saya boleh jaminkan beliau akan bawa lebih banyak perubahan daripada Menteri sekarang. Beliau adalah calon DAP di bawah simbol Pakatan Harapan simbol PKR.”

  Inilah manifestasi sebenar DAP yang menjadi pemacu sebenar gabungan Pakatan Harapan ketika ini. Walaupun acapkali mereka menafikan, namun dari hari ke hari tembelang mereka kian terpapar ke pengetahuan khalayak umum.

  Apa lagi yang harus kita nafikan apabila melihat situasi di Perak ini berlaku? Mampukah DAP terus menerus menafikan bahawa mereka penguasa sebenar pembangkang selama ini dan untuk masa akan datang?

  Tindakan Guan Eng yang menamakan Kor Ming sebagai menteri sekiranya Pakatan Harapan menang Putrajaya ternyata mendahului Presiden PKR yang berkuasa untuk menandatangani dan mengeluarkan watikah calon.

  Ia juga turut mendahului Pengerusi Pakatan Harapan sendiri yang juga merupakan calon Perdana Menteri mereka iaitu Dr Mahathir Mohamad.

  Sekiranya Dr Mahathir berkuasa penuh terhadap kepimpinannya (jika menang), kenapa Guan Eng pula yang memberi jaminan dan menamakan Kor Ming selaku bakal menteri kabinet?

  Lihat bagaimana komponen Barisan Nasional (BN) beroperasi. Sesiapa sahaja yang bakal mendapat jawatan menteri atau timbalan menteri hanya akan diumumkan oleh Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak seorang sahaja.

  Waima timbalannya sendiri pun masih tidak tahu menahu mengenai senarai kabinet BN. Ini menandakan Umno (lebih tepat Presiden Umno) adalah pemegang kuasa mutlak kepada pembentukan kuasa di Putrajaya.

  Bayangkan jika tiba-tiba sebagai contoh Datuk Seri Liow Tiong Lai (selaku Naib Pengerusi BN) yang umumkan seorang calon BN di mana-mana negeri sebagai bakal menteri, apakah reaksi orang ramai? Sudah tentu ia menggambarkan bahawa BN tidak dikuasai mutlak oleh pengerusi dan partinya.

  Justeru inilah yang sedang berlaku dalam Pakatan Harapan. Dr Mahathir sekadar pengerusi, Dr Wan Azizah sekadar presiden, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula sekadar Ketua Umum. Namun yang mencatur disebalik tabir wayang ini adalah DAP.

  Satu undi untuk mana-mana calon PKR (termasuklah untuk Dr Mahathir) bermakna satu undi telah kita berikan kepada kuasa chauvinis DAP. Sedarlah pengundi Malaysia! –

  ReplyDelete
 14. Kerana kuasa dan mahu jatuhkan kerajaan Barisan Nasional, Mahathir sanggup jadi hamba pada DAP. Mahathir sudah bertukar dari seorang nasionalis, kemudian jadi ultra Melayu.

  Bila sudah dapat kuasa bertukar lagi jadi penyokong kroni dan kapitalis. DAP tidak pernah bertukar prinsipnya, masih dengan Malaysian Malaysia. Mahathir kini sudah menjadi hamba kepada kumpulan chauvinis.

  Hari ini DAP berbangga kerana meletakkan beberapa calon Melayu termasuklah cucu Shamsiah Fakeh di Kota Damansara. Dulu komunis guna neneknya di dalam hutan, kini cucunya digunakan DAP untuk dapat undi dalam bandar.

  Yang muda menjadi alat DAP, yang tua seperti Mahathir pula menjadi hamba DAP. Kerana kuasa, Mahathir sanggup jadi hamba, buang semua sifat lekehnya dulu masa memandu Pontiac Catalina di Langkawi. #HarapanPalsu #SinOfMahathir

  Rakyat jangan bagi undi pada hamba DAP ini. Perlu mengundi dan #BersamaBN #HebatkanNegaraku. Selamatkan Malaysia daripada hamba DAP yang bernama Mahathir.

  ReplyDelete
 15. MAHATHIR SUDAH DEKAT DENGAN KUBUR, SIAP BATU NISAN MULAI SEKARANG
  Bolehkah seorang lelaki berusia 93 tahun menjadi wakil rakyat bagi penduduk Langkawi untuk 5 tahun mendatang? Persoalan itu diajukan kepada segelintir pengundi di kawasan parlimen berkenaan sejurus selepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan dirinya bakal bertanding PRU14.

  Menurut penduduk veteren Langkawi Bujang Saad, 80, usia Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu sebenarnya sudah tidak sesuai untuk bergelar wakil rakyat Langkawi, apatah lagi sebagai seorang Perdana Menteri.
  “Umur Mahathir bukan masanya dah (untuk bergelar wakil rakyat)… Masa dia sudah dekat dengan kubur.. Dia (Mahathir) kena siap batu nisah dah mulai sekarang. Bukan lagi masa untuk dia memecahbelahkan masyarakat di Langkawi,” katanya ketika ditemui sebuah portal di Kuah, Langkawi.
  “Tak lama kita dah nak pergi ke liang lahad dah…,” tambahnya kepada Dr Mahathir.
  Selain itu, Bujang turut tidak bersetuju dengan propaganda pembangkang bahawa rakyat perlu kenang jasa Dr Mahathir selama 22 tahun dan perlu ditafsirkan melalui pembuangan undi dalam PRU14 nanti.
  Sebaliknya menurut Bujang, Dr Mahathir yang sewajarnya perlu berterima kasih dan mengenang budi rakyat yang memangkah Dr Mahathir ketika berada di dalam Barisan Nasional (BN) dahulu.
  Disebabkan sokongan dan budi rakyatlah yang menyebabkan Dr Mahathir berpeluang menjadi Perdana Menteri selama ini.
  “Rakyat sudah susah payah berperang di kampung-kampung dan memangkah dalam pilihan raya, nak memastikan mereka (calon) dapat jawatan (menang pilihan raya)… Patut merekalah berterima kasih kepada rakyat terlebih dahulu.
  “Selepas kita bersusah payah beri jawatan (menang pilihan raya), selepas itu kita berterima kasih kepada mereka kerana telah memberi pembangunan? Kita sokong dia langsung tak sebut (terima kasih), bagaimana apabila dia buat pembangunan kita pula sebut (terima kasih)?.
  “Kita sudah fikir salah… Orang matang tidak akan sebut kenang budi kepada Dr Mahathir… Saya tak kenang!,” ujarnya dengan tegas.
  Bujang merupakan salah seorang penggerak masyarakat yang sudah lama berkhidmat di Langkawi dan mempunyai pengaruhnya yang tersendiri di parlimen berkenaan.

  ReplyDelete
 16. 10 DOSA PEMIMPIN PAKATAN HARAPAN
  Hujah-hujah penolakan Pakatan Harapan (PH) yang diketuai DAP semakin tersebar dengan kenyataan bertajuk ‘10 Dosa Pemimpin Pakatan Harapan’ yang mendapat perhatian umum.

  Dengan menggunakan tanda pagar ##sayno2PH, hujah-hujah itu mula tersebar melalui pelbagai platform media sosial termasuk laman blog-blog di negara ini.

  Berikut merupakan antara intipati 10 hujah berkenaan mengenai dosa-dosa pemimpin pakatan:

  1. KLEPTOKRASI

  Perkataan ini sebenarnya terpakai kepada PH kerana sebagai “pemerintah” negeri mereka sendiri iaitu Selangor dan Pulau Pinang, rasuah di sana kelihatan semakin meningkat. Malah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng juga menghadapi tuduhan rasuah.

  2. TIADA INTEGRITI

  Pemimpin PH terlalu banyak melakukan pusingan-U. Dakwaan salah urus negara Tun. Dr. Mahathir Mohamad selama 22 tahun serta gerakan reformasi telah berubah secara dramatik. Jika dahulu PKR dan DAP mengecam Dr. Mahathir tetapi kini segalanya dilupakan, bahkan mereka berani mengatakan bahawa semuanya OK.

  3. KEDIKTATORAN.

  Ini terbukti dengan cara pemimpin PH menguruskan parti komponen mereka sendiri. Contohnya adalah DAP yang mana orang-orang yang bertentangan fahaman dipecat dan diketepikan. Malah mesyuarat agung tahunannya diadakan secara tidak demokrasi.

  4. KRONISME

  Pemimpin PH mementingkan kronisme dan nepotisme. Pelbagai dakwaan telah dibuat mengenai Tun. Dr. Mahathir Mohamad serta ahli-ahli keluarganya. Malah PKR yang terdiri daripada anak beranak Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP yang terdiri daripada keluarga Lim Kit Siang pernah menuduh Dr. Mahathir mementingkan kronisme.

  5. BERSIFAT PERKAUMAN

  Dengan menggalakkan orang Cina untuk membenci MCA dan Gerakan, DAP menekankan budaya perbezaan pendapat antara kaum. MCA dan Gerakan kononnya disalahkan kerana gagal berjuang untuk kaum Cina tetapi DAP sendiri tidak mempunyai apa-apa untuk kaum Cina kecuali menghasut kebencian.

  6. PENIPU

  PH memberi harapan dan janji palsu. Terdapat terlalu banyak contoh tetapi cukup untuk mengatakan manifesto mereka pada masa lalu dan sekarang tidak praktikal dan tidak dapat dipenuhi kerana pelbagai sebab. Ia sama seperti menipu semua orang termasuk penyokong mereka sendiri.

  7. TIDAK BERGUNA DAN TIDAK BERUPAYA

  Mereka (PH) tidak boleh memerintah Pulau Pinang dan Selangor dengan betul tetapi masih berani untuk bermimpi memerintah negara ini? Krisis air telah menjadi masalah biasa di Selangor dan Pulau Pinang pula tenggelam dalam banjir kilat dan tanah runtuh serta pencemaran. Rakyat ditendang keluar dari rumah mereka sendiri!

  8. SUKA MENYALAHKAN PIHAK LAIN

  Pemimpin PH telah menguasai seni dan kemahiran menyalahkan BN kerana kesengsaraan negara dan kegagalan mereka. Taktik berkenaan disifatkan sebagai pengecut bahkan tidak sesuai pun untuk berada sebagai pembangkang.

  9. TIADA SIFAT KEPIMPINAN

  Disebabkan ketiadaaan pemimpin berkeupayaan, PH hanya pandai membuat pelbagai dakwaan yang tidak terbukti selain membuat pelbagai tuduhan yang tidak beradab bersama penyokong mereka. Calon-calon yang hendak diangkat sebagai Perdana Menteri pula adalah individu yang telah berumur 93 tahun selain individu yang telah disabitkan kesalahan liwat

  10. TIADA RANCANGAN KUKUH UNTUK MEMERINTAH

  Kerjasama parti-parti dalam Pakatan Harapan amat lemah dan hanya mengejar agenda yang mementingkan diri masing-masing. Ia bukanlah mengenai menyelamatkan Malaysia kerana Malaysia telah menunjukkan prestasi yang baik di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak dan BN.

  ReplyDelete
 17. Bersedia untuk kalah PH

  Mengatakan Pakatan Harapan (PH) akan menang hanya satu kempen. Kalau PH kalah dikatakan penipuan. Semua ini adalah alasan PH dan sebenarnya PH sendiri ragu-ragu mampu menempuh pilihan raya umum ke-14 (PRU14) dengan berjaya.
  Kalau ada yang menyatakan sebab-sebab PH akan menang, ini merupakan percanggahan pendapat kerana PH sepatutnya bersedia menghadapi kekalahan.

  Sebelum mengulas pendapat kecil ini, kita perlu sedar kehadiran orang ramai di ceramah-ceramah hanya memberi kesan kecil kepada pertambahan undi.

  Kadang-kadang kita melihat PH seakan-akan berjaya mendahului dalam kempen mereka, berjaya memburukkan kepimpinan Barisan Nasional (BN) dengan kekuatan mereka di media sosial, malah media antarabangsa, tuduhan korupsi dan salah guna kuasa oleh Datuk Seri Najib Razak dijadikan punca kekalahan BN dan kemenangan PH.

  Namun, bagi mereka yang seakan-akan sudah mahu meraikan kemenangan PH harus sedar semua isu itu, sekiranya tidak dapat diterjemahkan kepada undi, maka kekalahan pasti menanti. Apapun, PH perlu bersedia tewas pada PRU14.

  Tsunami Melayu diharapkan tsunami yang melanda PKR

  Harapan PH jelas tertumpu kepada tsunami Melayu. Mereka membawa masuk Tun Dr Mahathir Mohamad juga untuk mendapatkan sokongan Melayu yang dikatakan menjadi penghalang kejayaan merebut Putrajaya pada PRU13.

  Namun, sebaliknya berlaku. Tsunami Melayu tidak akan berlaku. Sebaliknya, PAS yang membawa ideologi Islam mempunyai ramai pengikut beragama Islam dan Melayu adalah penghalang kepada tsunami Melayu.

  Dengan laungan PAS untuk menentang PH, undi orang Melayu berbelah bahagi dan pecahan ini tidak memungkinkan tsunami Melayu berlaku.

  PAS pada PRU14 lebih cenderung membalas dendam terhadap PH, khususnya kumpulan “Anwarisme” yang menubuhkan Amanah. Kehadiran Amanah sekali lagi memberi ketetapan tsunami Melayu tidak akan berlaku.

  Pergolakan dalaman

  Di samping itu, pergolakan dalaman PKR semakin nyata. “Hanya ada kem saya”, kenyataan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail seakan-akan mengakui pendapat bahawa pergolakan dalam PKR semakin ketara.

  Kumpulan yang mahu menjatuhkan satu sama lain seakan-akan menggenggam bara api, biar sampai jadi arang, sudah berkerat rotan mahu menjatuhkan satu sama lain, biar pada waktu PRU sebegini.

  Perbalahan pelantikan calon PKR sendiri sudah menyuluhkan kekalahan PH.

  Dalam PPBM juga begitu, suara yang sebelum ini kuat, kini muncul menentang PPBM. Parti yang masih longgar pentadbirannya, kedudukan cawangan dan bahagian hanya akan menyulitkan PH, tetapi memberi banyak harapan kepada BN.

  Pertandingan 3 penjuru

  PAS dengan terbuka mengumumkan calon mereka menentang PH dan BN. Penyokong tegar PAS antara punca kemenangannya pada PRU13, tetapi hari ini PAS terpisah dengan dendam besar kepada PH, khususnya PKR dan Amanah.

  Sudah semestinya mereka berkempen untuk menjatuhkan PH. Pastinya akan dihasut kepimpinan PAS untuk tidak mengundi PH.

  Isu 1MDB

  Isu ini sudah lusuh atau tidak difahami rakyat terbanyak menjadi sebab ia tidak memberi perubahan undi Melayu khususnya.

  Baru-baru ini sahaja, “counter attack” dilancarkan menerusi contoh siri penerangan 1MDB dalam Bicara Subang tanpa kehadiran kepimpinan pembangkang untuk mempersoalkan apa yang dipertikaikan mereka secara terbuka dan dijadikan senjata untuk menghentam Najib.

  Ini semestinya akan dijadikan senjata kempen PRU14 oleh pembangkang.

  DAP beri peluang kepada komunis Melayu

  Sentimen ini adalah satu bentuk indoktrinasi yang diserap bertahun lamanya, khususnya sepanjang 22 tahun Dr Mahathir memerintah.

  Tidak mudah mengasingkannya daripada pemikiran orang Melayu, khususnya di luar bandar. Penolakan terhadap DAP ini pasti memberi kesan kepada PH.

  Kehadiran Dr Mahathir dengan kepimpinan DAP, khususnya Lim Kit Siang pasti akan memberi gambaran bercelaru kepada pengundi. Mereka akan keliru dan kekeliruan ini digunakan sebagai strategi kempen BN.

  ReplyDelete
 18. Bersedia untuk kalah PH

  Dr Mahathir menggantikan Anwar

  Paling utama, PH perlu bersedia menghadapi kekalahan kerana kekenduran isu Anwar yang diganti dengan cara berpolitik Dr Mahathir.

  Amat jelas, Dr Mahathir tidak pernah berjuang dalam kerangka tidak mempunyai kuasa dan masih merasakan pengaruhnya bertambah, sedangkan ia hakikat yang perlu diterima – hilang kuasa dan pengaruh.

  Musuh PKR hari ini dijulang sedemikian rupa, tetapi memualkan pejuang dan penyokong PKR. Hari ini berlaku demonstrasi membantah Dr Mahathir bertanding atas tiket PKR untuk menunjukkan kemarahan penyokong, khususnya dari gerakan Reformasi.

  Bukan itu sahaja, Dr Mahathir adalah liabiliti dengan kesalahan yang pernah dibuat sehingga digelar “Mahazalim” dan “Mahafiraun”. Pendedahan kesalahan beliau menjadi bahan kempen BN. Ini memberi mereka lebih banyak peluru untuk menyerang PH.

  Bersedialah untuk kalah PH. Jangan pula menyalahkan kekalahan itu kepada penipuan. Tuduhan penipuan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya kerap dibuat, sungguhpun 52% undi popular menyebelahi pembangkang.

  ReplyDelete
 19. khas untuk sibudin dan penjilat tegar pakatan haprak+tun taik+ dap zionis..

  Perang informasi media PRU14: Jauhi sikap jahil

  1. ALLAH swt meletakkan tanda aras yang sangat tinggi berkaitan informasi dan berita. Ia menjadi tanggungjawab iman seseorang Muslim supaya tidak bertindak atas kejahilan atau termasuk golongan yang jahil.

  2. Jahil itu bukan sekadar jahil ilmu, tetapi ia lebih kepada sikap dan sifat seseorang yang meletakkan dirinya di situasi menjauhi kebenaran Islam. Ini kerana kejahilan itu sama ada pada ilmu pengetahuan, atau pada akidah pegangan dan pada akhlak serta moral.

  3. Kemungkinan sesuatu kumpulan manusia itu hebat pada ilmu dan teknologi, namun jahil pada akhlak dan akidah. Sebab itulah al Quran menceritakan kebanyakkan para nabi diutuskan kepada umatnya yang sudah memiliki ketamadunan ilmu yang tinggi tetapi masih jahil dari sudut akidah dan akhlak.

  4. Nabi Musa as, Nabi Saleh as dan Nabi Hud as diutuskan kepada bangsa firaun, Kaum Samud dan Kaum Ad yang memiliki ketinggian ilmu dan kecanggihan teknologi. Tetapi dianggap jahil pada sisi Allah kerana tidak beriman dan tidak berakhlak.

  5. Dalam al Quran kedapatan dua ayat yang menerangkan bagaimana terjadinya manusia menempatkan diri mereka dalam kejahilan.

  Pertama: Surah Al Maidah ayat 50,

  أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُون ۚ وَمَنْ
  أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ

  "Sesudah itu, patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum (sistem) jahiliyah? Padahal - kepada orang-orang yang penuh keyakinan - tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah."

  Kedua: Surah Al Hujurat ayat 6,

  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

  "Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan."

  6. Kedua-dua ayat di atas adalah satu bentuk pedoman daripada Allah swt kepada orang beriman agar tidak meletakkan diri dalam keadaan yang disebut sebagai kejahilan.

  7. Ayat surah al Maidah disebut secara jelas menyatakan bahawa orang beriman tidak seharusnya menolak sistem daripada Allah dengan menerima selainnya. Manusia sebahagian besarnya mengakui keesaan dan kewujudan Allah sebagai pencipta alam, pentadbir, pemberi nikmat rezeki dan sebagainya.

  7. Akan tetapi ada di kalangan mereka tidak mahu menerima konsep ubudiyyah (kepatuhan) secara syumul kepada sistem Allah swt. Mereka menolak Islam dalam perundangan, menolak sistem pemerintahan Islam dan ekonomi Islam.

  8. Mereka lebih meredhoi sistem ciptaan manusia seperti sekularisme, kapitalisme, sosialisme, nasionalisme sempit serta pragmatisme daripada menerima petunjuk Allah swt dan Nabi saw.
  Dengan sebab itu, Allah meletakkan mereka sebagai golongan yang jahil.

  ReplyDelete
 20. khas untuk sibudin dan penjilat tegar pakatan haprak+tun taik+ dap zionis..

  Perang informasi media PRU14: Jauhi sikap jahil
  9. Ayat daripada surah al Hujurat pula, al Quran menggambarkan ada sebahagian manusia yang terkena virus jahiliyyah. Ini kerana sikap mereka yang tidak memiliki akhlak dalam melibatkan penerimaan dan penyebaran maklumat.

  10. Perkataan fasiq dalam ayat bermaksud orang yang tiada integriti dalam nilai dosa pahala pada tindakan sebaran dan penerimaan berita dan maklumat. Tidak kira sekalipun di kalangan mereka yang terpelajar, mahupun tidak sama ada pemimpin dan juga rakyat.

  11. Setiap maklumat yang diterima adalah berkewajiban diselidiki terlebih dahulu asal usul sumbernya, dan bukannya diterima bulat-bulat. Apatah lagi menyebarkannya pula tanpa usul periksa dan mengenal pasti kesahihahnnya. Sikap begini tidak seharusnya ada pada orang beriman, kerana itu dimulai ayat seruan itu dengan, " Wahai Orang Yang Beriman".

  12. Bagaimana menangani kelakuan dan sikap kejahilan ini?
  Para ulama berdasarkan Al Quran, membahagikan umat yang jahil kepada 4 keadaan dan cara mengatasinya.

  13. Pertama: Jahil yang diberikan penerangan dan penjelasan agar mereka memahami dan menerimanya.

  Firman Allah dalam surah al A'araf ayat 199,

  خُذِ الْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ

  "Terimalah apa yang mudah engkau lakukan, dan suruhlah dengan perkara yang baik, serta berpalinglah (jangan dihiraukan) orang-orang yang jahil (yang degil dengan kejahilannya)."

  14. Kedua: Jahil yang perlu dihadapi mereka dengan jelas dan berprinsip.

  Surah Az Zumar ayat 64,

  قُلْ أَفَغَيْرَ اللَّهِ تَأْمُرُونِّي أَعْبُدُ أَيُّهَا الْجَاهِلُونَ)

  "Katakanlah, wahai Muhammad saw, apakah patut kamu menyuruh aku sembah selain daripada Allah (setelah jelas bukti KeEsaan-Nya) wahai orang yang jahil?"

  15. Ketiga: Mohon perlindungan dengan Allah daripada sikap jahil mereka.

  Firman Allah swt, surah al Baqarah ayat 67,

  وَإِذْ قَالَ مُوسَىٰ لِقَوْمِهِ إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تَذْبَحُوا بَقَرَةً ۖ قَالُوا أَتَتَّخِذُنَا هُزُوًا ۖ قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ

  "Dan (ingatlah), ketika Nabi Musa berkata kepada kaumnya: "Sesungguhnya Allah menyuruh supaya kamu menyembelih seekor lembu betina". Mereka berkata: "Adakah engkau hendak menjadikan kami ini permainan?" Nabi Musa menjawab: "Aku berlindung kepada Allah daripada menjadi salah seorang dari golongan yang jahil (yang melakukan sesuatu yang tidak patut)."

  16. Keempat: Jahil yang dibiarkan mereka dan jangan dihiraukan sikap mereka dan tindakan mereka. Umat Islam teruskan kerja dan perjuangan.

  Ayat surah al Furqan 63,

  وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا

  "Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan santun, dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini."

  17. Oleh itu, wahai umat Islam, jauhilah diri daripada sikap yang dicela oleh Allah swt sebagaimana dalam Al Quran. PRU 14, adalah medan memerlukan kita membentengi diri dengan nilai Iman dan Islam yang selama ini menghiasi diri kita. Jadikanlah ia sebagai penyelamat daripada kemurkaan Allah.

  Malaysia Sejahtera

  ReplyDelete
 21. Barisan Nasional Diramal Dapat 150 Kerusi Parlimen Dalam PRU14
  Penamaan calon sudah selesai di seluruh negara pada hari Sabtu lepas. 590 kertas penamaan calon diterima untuk kerusi parlimen, 1,394 kertas pencalonan bagi kerusi DUN. 11 kertas pencalonan ditolak.

  Di parlimen, 29 kerusi ada pertandingan satu lawan satu. 143 tempat berlakunya tiga penjuru, 22 tempat ada empat penjuru dan tiga parlimen ada 5 penjuru.

  Manakala di DUN, 38 kerusi satu lawan satu. 331 ada tiga penjuru, 54 tempat empat penjuru, 18 tempat 5 penjuru dan ada tiga tempat enam penjuru. Meriahnya demokrasi di Malaysia.

  530 calon lelaki dan 60 calon wanita di kerusi parlimen manakala di kerusi DUN ada 1,244 calon lelaki dan 150 calon wanita. BN tampilkan 85 orang calon wanita, 26 di kerusi parlimen dan 59 orang di kerusi DUN.

  Calon tertua adalah Mahathir, dengan usia 92 tahun dan bertanding di parlimen Langkawi. Manakala BN pula menampilkan 6 orang calon muda berusia di bawah usia 35 tahun di kerusi parlimen.

  Atas kertas sudah boleh mencongak siapa yang bakal menang dan bakal kecundang. Mukhriz dan Mahathir dijangka tumpas di Jerlun dan Langkawi. Undi kepada calon PAS lagi banyak berbanding dua orang calon PKR itu.

  PAS pula diramal menang di 7 kerusi tradisi mereka iaitu di Pengkalan Chepa, Rantau Panjang, Kubang Kerian, Bachok, Pasir Mas, Kota Bharu, Marang dan Kuala Kedah.

  PAN yang teruk diserang oleh PAS dijangka kalah di semua kerusi kecuali dua tempat sahaja iaitu di Shah Alam dan Parit Buntar. PPBM yang memakai logo mata lebam dijangka menang tipis sahaja di Pagoh. Itu pun kalau PPBM silap langkah, Muhyiddin pun akan melingkup di Pagoh.

  Shafie Apdal dijangka menjadi arang atau abu di Semporna. Manakala DAP diramal tawan Teluk Intan dan Bakri. PKR hilang tiga kerusi di Batu, Lembah Pantai dan Bandar Tun Razak.

  Ramalan ini dianalisa berdasarkan kajian Invoke, Merdeka Center yang lepas dan menerusi sumber dalaman dari Pakatan Rakyat.

  Keseluruhannya, Barisan Nasional dijangka mendapat 153 kerusi parlimen, DAP dapat 40, PKR menang 23 kerusi, PAS peroleh 7, PPBM menang 1 kerusi dan Warisan boleh 1 kerusi sahaja. DAP akan tambah lagi kerusi daripada kerusi yang sedia ada.

  Pakatan Harapan akan dapat 65 kerusi parlimen sahaja dan ketua pembangkang di parlimen masih lagi DAP. Mahathir dan anaknya “terkorban” terus bila DAP tidak mahu kerusi selamat kepada mereka berdua dalam PRU14.

  Menurut satu kajian Tindak Malaysia, bilangan kerusi parlimen majoriti Cina sudah menurun kepada 24 kerusi sahaja. Boleh jadi bilangan kemenangan DAP, yang diramal 40 kerusi ini akan berkurangan lagi.

  Malah di kawasan luar bandar, rakyat masih marah bila Mahathir dan PH mahu hapuskan BR1M. Bagi orang kampung mereka mahukan BR1M. Kalau mansuh GST belum tentu harga barang turun. Kalau mansuh GST, entah entah orang kampung tidak dapat BR1M lagi selepas ini.

  Harus diingat ada 155 kerusi luar bandar termasuklah 54 kerusi di kawasan Felda. Orang di luar bandar mahukan kemajuan dan nikmat yang mereka dapat selama ini diteruskan. Mereka tidak mahu Mahathir lagi sebagai PM.

  Apa yang mereka nikmati sekarang adalah di zaman Najib bukannya Mahathir. Kalau sudah mahu mansuh ECRL dan HSR sudah tentu rakyat di kawasan itu tidak akan beri undi pada PH. Berpuluh ribu peluang kerja akan hilang.

  Mahathir kini sudah tekan “panic button” bila melihat sokongan Melayu terhadap PH masih lagi tiada. Mulalah reka cerita bukan bukan, cakap jet peribadi kena sabotaj, ada orang hendak langgar kereta dia dan macam macam lagi.

  Mahathir tahu PH akan kalah. DAP pun tahu PH akan kalah, sebab itu satu kerusi selamat kawasan DAP pun tidak diberi pada Mahathir dan Mukhriz. Pembangkang akan jadi lagi huru hara lepas pilihanraya ini.

  Huru hara sebab tidak dapat kuasa. Jangan bagilah kuasa pada orang yang gila kuasa. Baik kekalkan kerajaan yang sedia ada.

  ReplyDelete
 22. MUSANG SUDAH LENGKAP BERBULU AYAM
  TERASA janggal juga apabila sukar kelihatan bendera ataupun replika roket DAP menghiasi jalan-jalan sempena tempoh kempen dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).


  Replika roket pada dasarnya juga adalah objek yang mudah mencuri perhatian terutamanya kepada kanak-kanak kerana menampakkan ciri-ciri tema angkasa lepas.


  Namun demi mengejar cita-cita lebih besar daripada angkasa lepas, logo yang mula digunakan DAP sejak PRU-3 tahun 1969 itu telah ‘ditanam dalam-dalam’ kerana parti itu kini menggunakan logo mata PKR.


  Terimbau kembali memori PRU-13 tahun 2013 mengenai linangan air mata Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang kononnya disekat daripada menggunakan logo roket namun beliau sekarang yang berterus-terang meminggirkan logo itu.


  Harus disedari, kebersamaan PKR, PPBM, PAN dan DAP untuk menggunakan lambang mata PKR memberi keuntungan mutlak kepada DAP yang mendabik dada dalam ‘penguasaannya’ terhadap kaum Cina.


  Dengan masyarakat Melayu diketahui cukup ‘kekok’ dengan simbol roket, peluang menggunakan simbol PKR adalah kesempatan yang begitu berharga buat DAP untuk secara halus dapat mengaut undi Melayu.


  Selain itu, dominasi DAP terhadap gabungan pembangkang pada ketika ini juga begitu terserlah dengan kebergantungan PKR, PAN dan PPBM terhadap parti itu dalam pelbagai aspek termasuk dasar, polisi dan penentuan barisan Kabinet.


  Umpama peribahasa ‘Musang berbulu ayam’, DAP mungkin mendekati masyarakat dengan rupa berbeza tetapi parti itu sama sekali tidak pernah meninggalkan agenda sempit Malaysian Malaysia yang berkehendakkan kesamarataan mutlak antara kaum dan agama di negara ini

  ReplyDelete
 23. Tolak calon ultra kiasu dan sekutu komunisnya
  BY RIDHUAN TEE

  Dalam banyak Pilihan Raya Umum (PRU), PRU14 adalah yang paling getir dan kritikal, ibarat antara hidup dan mati, semua parti-parti politik yang bertanding, terutama BN, PAS dan PH. Sama ada BN dapat meneruskan kesinambungan legasinya atau tidak, bergantung kepada keputusan PRU14 itu nanti, yang hanya tinggal lebih kurang seminggu.

  Justeru, pengundi mesti membuat pilihan yang bijak sama ada memilih BN, PAS atau PH. Salah pilih, kita akan merana untuk 5 tahun akan datang. Ada orang berkata, bagilah peluang kepada pakatan ultra kiasu, tengok dan buat perbandingan mana lebih baik. Jika mereka gagal, tukar balik 5 tahun lagi.

  Persoalannya, bukan mudah untuk ditukar balik, selepas mereka berjaya memerintah. Contoh, apabila terlepas Pulau Pinang dan Selangor, bukan senang diambil balik. Ultra kiasu akan pancing hati rakyat dengan pelbagai insentif dan gula-gula yang akan diberikan. Ultra kiasu ini bukan bodoh, mereka dalam kalangan orang bijak dan licik. Kita sahaja yang bodoh, mudah terpedaya dan terperangkap dengan gula-gula mereka.

  Ultra kiasu telah sekian lama dapat membaca psiki dan pemikiran orang Melayu. Ultra kiasu akan suap orang Melayu untuk mencairkan hatinya, sehingga kita berkata, bagus sungguh dia, walaupun bukan Islam sanggup membantu kita”. Misalnya, bantuan ultra kiasu kepada masjid dan surau yang mungkin lebih sedikit sebelum ini, seperti yang dilakukan oleh ultra kiasu Pulau Pinang dan Selangor. Setelah mendapat bantuan tersebut, maka dalam kalangan kita akan berkata, “bagus sungguh kerajaan ultra kiasu Pulau Pinang (Selangor). Walaupun bukan Islam, sanggup membantu masjid dan surau.”

  Sebab itu, janganlah terlalu hairan, jika ultra kiasu memberikan sedikit lebih bantuan kepada rakyat berbanding kerajaan sebelumnya. Mereka mesti melakukan sedemikian, malah kelihatan seolah-olah lebih baik. Jika mereka tidak melakukan sedemikian, sudah tentu riwayatnya akan tamat dalam PRU 15. Justeru, kita mesti bijak membuat pilihan dalam PRU 14 kali ini.

  Sekian lama saya menulis, betapa bahayanya ultra kiasu. Tidak terlepas daripada mendedahkan kebobrokkan ultra kiasu. Dalam keadaan genting dan kritikal hari ini, saya ulangi lagi, kita mesti menolak calon ultra kiasu, jangan undi mereka. Alasannya adalah;

  Pertama, ultra kiasu anti Islam. Ultra kiasu hanya mahukan pluralisme. Tidak ada agama yang mengakar, semuanya sama. Islam dengan agama-agama lain semuanya pukul sama rata. Perkara ini tidak boleh dibiarkan berlaku. Islam tidak boleh dipukul sama rata dengan agama-agama lain. Malah agama lain pun tidak mahu disamakan dengan agama Islam.

  Islam mesti didaulat seperti mana termaktubnya Ia dalam perlembagaan. Bukan bermakna, kita mahu menindas agama lain. Tidak sama sekali. Sejarah Islam membuktikan, Islam tidak pernah menindas bukan Islam. Rata-rata kita lihat, bukan Islam dapat hidup senang lenang dalam sebuah negara Islam. Namun, belum tentu Islam dapat hidup aman dalam negara bukan Islam.

  Kedaulatan agalam Islam di Malaysia ini ada sejarahnya. Islam adalah agama penduduk majoriti pribumi negara ini, agama orang Melayu. Sebab itu, agama Islam termaktub dalam perlembagaan. Agama yang mengakar Alam Melayu sekian lama, agama majoriti penduduk Alam Melayu.

  Ini bukanlah sesuatu yang baharu dalam dunia, ia adalah perkara biasa. Agama majoriti akan mengakar. Sama seperti negara lain seperti Buddha mengakar di Thailand, China, Sri Lanka dan sebagainya. Di Thailand misalnya, jangan ada sesiapa pun yang cuba mempertikaikan agama Buddha, termasuk bangsa Siam sendiri dan rajanya. Semua perkara ini dilindungi. Jika ada sesiapa yang berani menghina atau merendah-rendahkan, mereka akan dimasukkan ke penjara.

  ReplyDelete
 24. Harapan Yang Berbahaya
  Pada bulan Ogos 2012, saya telah berpeluang untuk berbuka puasa dengan 120 orang Islam bekas murtad dan mereka menceritakan kepada saya bagaimana liciknya taktik yang digunakan pihak-pihak evangelis untuk memurtadkan orang Islam di Malaysia.

  Ramai dari kalangan para pemegang jawatan dalam DAP adalah mereka yang beragama Kristian dan agak fanatik. Di antara mereka yang tersenarai sebagai beragama Kristian dari kalangan pemegang jawatan dalam DAP termasuk Lim Guan Eng, Tony Pua, Teresa Kok, Hannah Yeoh, Ong Kian Ming, dan Yeo Bee Yin.

  Saya juga pernah menulis betapa liciknya cara mereka memasukkan jarum evangelis di kalangan orang Melayu Islam hinggakan ada dari kalangan orang Melayu yang berjubah dan bertudung kini merupakan apa yang digelar oleh para pendakwah evangelis sebagai Messianic Muslims.
  Bermula dengan nama Barisan Alternatif, pakatan yang ada kini dikenali pula dengan nama Pakatan Rakyat yang juga mengandungi parti PAS, dan kemudiannya dinamakan Pakatan HARAPAN setelah PAS tidak lagi mahu menyertai Pakatan tersebut.

  Saya ingin tumpu kepada perkataan HARAPAN itu sendiri.

  HARAPAN adalah HOPE di dalam Bahasa Inggeris. Menurut John Piper, pengasas DesiringGod.org dan seorang Canselor di Bethlehem College and Seminary di Amerika Syarikat, makna HOPE (HARAPAN) dalam Bahasa Inggeris mungkin menjurus kepada menantikan sesuatu yang tidak pasti akan berlaku. Namun dalam pengajaran Kristian, HOPE atau HARAPAN adalah keyakinan/kepercayaan terhadap sesuatu yang telah dijanjikan oleh Tuhan, atau dalam bahasa mudahnya: AQIDAH (FAITH).

  Menurut kitab Injil, “Kepercayaan datangnya dari mendengar, dan mendengar kata-kata Tuhan.” (Romans 10:17).

  Lihat gambar di atas – perkataan yang tertera di bahagian depan baju beliau ialah HOPE. Adakah disebabkan pengaruh Islam dalam Pakatan telah dihapuskan dengan tidak termasuknya PAS di dalam Pakatan yang baharu maka Pakatan kini digelar Pakatan HARAPAN?

  Adakah secara kebetulan juga Reverend Bernard Paul pernah mengutus jemputan kepada semua yang beragama Kristian untuk “menubuhkan kerajaan Tuhan di negara ini” dengan menolak kerajaan Barisan Nasional yang diketuai UMNO, sebuah parti Melayu yang memelihara Islam sebagai agama Persekutuan serta Raja-Raja Melayu sebagai payung agama Islam dan adat-istiadat orang Melayu?
  Mungkin HARAPAN ini ada kena-mengena dengan apa yang disebut dalam Kitab Injil melalui Zechariah 14:9 iaitu:

  “Tuhan akan menjadi raja atas seluruh bumi. Pada hari itu Tuhan akan menjadi satu dan namanya hanya satu.”

  Memang bahaya siapa yang harapkan HARAPAN ini. Bahaya lagi Pakatan ini kepada aqidah orang Islam.

  ReplyDelete
 25. What If Mahathir And Kit Siang Are Cheating Again?
  Watching Tun Dr. Mahathir Mohamad and Lim Kit Siang sharing screen space together reminds me of the World Wrestling Entertainment. Two wrestlers can be sworn enemies tearing each other apart for months and the next moment become best friends to the extend of becoming tag team partners. It is all too melodramatic.

  Just the last GE, Mahathir urged the people of Gelang Patah to end Kit Siang’s political career. He mocked Kit Siang by saying Malaysia already had six prime ministers thus far but DAP is led by the same person since.

  In response, Kit Siang challenged Mahathir to stand against him in the elections and see whose political career ends. Kit Siang then alleged that Mahathir is the de-facto prime minister because Datuk Seri Najib sings to Mahathir’s tune. He insinuated that Mahathir would go against anybody who did not listen to him, citing Tun Abdullah Badawi as an example.

  In just five years, they are holding hands walking together. Perhaps it is time to end the political careers of both chameleons. Mahathir has admitted that his stand against DAP throughout his career was just politically motivated as DAP was his enemy then.
  Likewise, he clarified that all things said against him was just ‘politics’ and nothing was really true. So, these people have taken the whole country for a ride for decades and spoke against each other to stay in power?

  Shouldn’t anybody be held accountable for such deceit? Shouldn’t Mahathir’s chedet be called an archive of fiction then? If this happened in a developed nation, citizens would have driven Mahathir to court by now for decades of lies and hoodwinking.

  Only in Malaysia, that boasts a third world mentality, people would turn a blind eye to bring the conniving veteran back to the helm.

  ReplyDelete
 26. skrip sebenar dalam yg dah diubah suai
  dari filem pendek...
  abang 92...opss silap taip.. atuk 93

  babak 1

  aishah: kalau atok dah 93 tahun ,
  kenapa atok masih bekeerja ???

  atuk :atuk ada buat kesalahan dulu ...

  aishah : salah yg mana tu tok ?
  1) salah pecat timbalan kerana kaki liwat
  2) salah kerana kayakan kroni dan anak beranak
  3) salah kerana lesapkan berbilion duit kes forex..

  babak 2

  atok :atok dah tua,umur dah 90 tahun lebih
  Jadi masa tak banyak ( sambil sebak/nangis )

  Aishah : Apasal atuk ?

  Atuk : atuk sedih mengenangkan nasib anak cucu
  selepas ni..

  aishah: cucu atok yg ada kapal layar tu ke?
  atau yang pakai hand bag mahal tu..
  atau yg selalu pergi bercuti luar negeri ??

  babak 3

  atok :tetapi setakat yg boleh atok akan berusaha,
  sedaaya upaya bekerjasama dengan kawan kawan
  untuk pulih negara kita Malaysia

  aishah : Kawan kawan atok yg mana satu tu ?
  yg bagi pinjam jet ke?
  yg buat party birthday atok tu ?
  yg astro tu ke ?
  yg ada ladang kuda kat ARGENTINA ?

  ReplyDelete
 27. INDIVIDU KISAHKAN KLCC PROJEK MAHATHIR SAPU UNTUK KELUARGA (VIDEO)

  Nampaknya legasi yang dibanggakan oleh penyokong Tun Mahathir banyak juga kisah belakang tabir yang tidak diketahui oleh rakyat.

  Namun seorang individu bertaraf veteren yang bernama Ruslan Latiff telah sedikit memberi pencerahan berkenaan kisah belakang pintu hal KLCC ini.

  Menarik juga kerana Tun Mahathir dikenali dengan hal kronisma dan nepotisma dan atas sebab itu telah bersungguh-sungguh mahu menarik dan mengalihkan tumpuan rakyat dari dirinya kepada Datuk Seri Najib.

  Apapun sila pembaca lihat sendiri video iringan di bawah ini:-

  http://www.tv14.my/2018/04/29/veteren-dakwa-klcc-projek-mahathir-sapu-untuk-keluarga/

  ReplyDelete
 28. Pejuang rakyat....boleh jalan da...

  ReplyDelete
 29. silap taip ke ???
  pakatan haprak + mahazalim tua + dap zionis yg boleh jalan dan akan dihumban ke longkang oleh rakyat yg
  bijak dan waras pada 9 may2018 dengan izin ALLAH..

  ReplyDelete
 30. ‘PEMBANGKANG HANYA PANDAI CUCUK SANA, CUCUK SINI’

  KOTA SAMARAHAN – Pihak pembangkang hanya pandai menghasut rakyat menanam kebencian terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) tetapi tidak pernah mempunyai keikhlasan dalam perjuangan mereka.
  Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, pihak pembangkang hanya berjuang demi memenuhi agenda peribadi dan rasa tidak puas hati terhadap pemimpin negara.
  “Pembangkang hanya pandai cucuk sana, cucuk sini menyebarkan propaganda memburuk-burukkan BN demi memenuhi agenda mereka.
  “Kita nasihatkan rakyat supaya tidak mudah termakan hasutan pembangkang. Hanya kerajaan BN yang benar-benar telah membela nasib rakyat selama ini,” katanya.

  #JomBN #BersamaBN #DahulukanRakyat #HebatkanNegaraku #PRU14 #TsunamiPHFitnah #GE14 #UndiBN #BR1M #ManifestoBN #HarapanPalsu #HarapanBohong #TolakDAP #PakatanDAP #SinsofMahathir #DosaDosaMahathir

  ReplyDelete
 31. ‘YANG MENANG LARI, YANG KALAH JUGA LARI’

  TELUK INTAN: Tindakan calon pembangkang khususnya DAP yang sering berpindah kerusi jelas memperlihatkan sikap sebenar mereka yang bertanding hanya untuk menang tetapi tidak mahu berkhidmat.
  Presiden GERAKAN yang juga calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Teluk Intan, Datuk Seri Mah Siew Keong, berkata pembangkang turut mendakwa beliau takut mempertahankan kerusi Teluk Intan dan mahu lari dari kawasannya ke kawasan lebih selamat.
  Bagaimanapun, katanya, dakwaan pembangkang untuk memburukkannya dan mengatakan dirinya takut akhirnya meleset apabila ternyata beliau bertanding semula di kawasan dimenanginya di Teluk Intan.
  “Ramai mengatakan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), saya kalah lebih 7,000 undi dan sebagai Presiden GERAKAN, saya akan lari.
  “Tetapi mana mungkin jika pada PRU-13 kalah, saya tak lari dan menang PRK (Pilihan Raya Kecil) pada 2014, saya lari kerana takut kalah pada PRU-14.
  “Tetapi DAP sudah 10 penggal mereka tampilkan 10 calon tak sama, yang menang lari, yang kalah juga lari dan ini menunjukkan keikhlasan terhadap komitmen mereka di Teluk Intan sama ada benar-benar hendak tolong rakyat atau sebaliknya,” katanya.
  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Mesra Bersama Yayasan Pesara Kerajaan di Taman Seri Setia, di sini, semalam.
  Siew Keong berkata, DAP turut mengamalkan budaya kempen tidak sihat dengan memaki hamun ketika berkempen dan berjumpa pengundi.
  “PRU adalah amalan demokrasi dan kita perlu memilih calon yang boleh menolong membangunkan kawasan, bukan calon yang membawa berita palsu, memaki hamun kerana ia bukan budaya kita.
  “Cuba bandingkan apa yang dibuat mereka dengan yang saya lakukan selepas memenangi PRK 2014 untuk rakyat di sini,” katanya.
  Sementara itu, beliau turut menyelar tindakan provokasi dilakukan beberapa penyokong pembangkang yang didakwa mencabut bendera BN di kawasan Teluk Intan.
  Katanya, tindakan itu hanya memburukkan keadaan dan tidak sepatutnya berlaku kerana PRU-14 ini, kempen sepatutnya perlu lebih berhemah.

  #JomBN #BersamaBN #DahulukanRakyat #HebatkanNegaraku #PRU14 #TsunamiPHFitnah #GE14 #UndiBN #BR1M #ManifestoBN #HarapanPalsu #HarapanBohong #TolakDAP #PakatanDAP #SinsofMahathir #DosaDosaMahathir

  ReplyDelete
 32. BELANG SEBENAR DAP MENDOMINASI PAKATAN PEMBANGKANG

  SIK: Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengesahkan tiada sebarang rundingan dibuat pakatan pembangkang mengenai calon menteri Kabinet daripada DAP, seperti diumumkan parti itu sebelum ini.
  Malah, Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu mengakui masih terlalu awal untuk membincangkan mengenai calon menteri kabinet sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dimenangi.
  “Itu tak rasmi dan belum dibincangkan di peringkat majlis presiden….masih awal untuk kita perhalusi sebuah jemaah menteri apabila kita belum menang PRU-14,” katanya selepas menghadiri ceramah di Padang Awam Batu 5, di sini, malam tadi.
  Baru-baru ini, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, mengumumkan nama Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming dan Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, sebagai calon menteri kabinet jika mereka menang di kerusi masing-masing pada PRU-14.
  Pengumuman itu disifatkan menampilkan belang sebenar DAP yang mendominasi pakatan pembangkang.

  #JomBN #BersamaBN #DahulukanRakyat #HebatkanNegaraku #PRU14 #TsunamiPHFitnah #GE14 #UndiBN #BR1M #ManifestoBN #HarapanPalsu #HarapanBohong #TolakDAP #PakatanDAP #SinsofMahathir #DosaDosaMahathir

  ReplyDelete
 33. “NGA KOR MING, HEE KUAN YAU BIADAP!” – MURSYIDUL AM PAS
  ARAU 30 April – Tindakan Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming dan bekas Ketua DAP Bahagian Teluk Intan, Hee Kuan Yau yang menggunakan kata-kata kesat dan merendah-rendahkan orang Melayu serta Islam dalam ceramah mereka disifatkan sebagai keterlaluan dan biadab.

  Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin berkata, tindakan pemimpin DAP itu sememangnya sudah dijangka kerana mereka sentiasa menanti peluang untuk menyerang.

  Sehubungan itu, Hashim menyeru supaya umat Islam di negara ini segera berhenti daripada bertelagah atau menentang sesama mereka sehingga akhirnya menampakkan kelemahan sendiri.

  “Pertama saya lihat keberanian dan keceluparan pemimpin DAP merendah-rendahkan orang Melayu memang tidak bolehlah.

  “Tetapi, kita juga perlu ingat kenapa orang (DAP) berani memburukkan kita. Bagi saya disebabkan kesalahan antara kita juga yang tidak menyokong sesuatu perkara melibatkan kebaikan Islam.

  “Sebagai contoh, kita ajak orang Islam sendiri kepada Islam seperti RUU355 (Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016) tetapi terdapat dalam kalangan kita (orang Islam) tidak setuju.

  “Apabila orang Islam menentang Islam dan mereka (DAP) lihat secara tidak langsungnya dia semakin berani untuk menyerang,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

  Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai sikap biadab Kor Ming dan Kuan Yau dalam ceramah mereka yang sering dicemari kata-kata kesat dan menghina kaum lain.

  ReplyDelete
 34. Nik Omar cetus gelombang baru peralihan sokongan kepada PH

  Posted By: Pentadbiron: MEI 1, 2018

  Gelombang yang telah dihasilkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad kini bergabung dengan gelombang yang terbina ekoran penyertaan anak bekas menteri besar Kelantan, Nik Omar Nik Abdul Aziz.

  Pengkaji politik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata, Nik Omar telah mencipta gelombang baharu di kalangan pengundi pro Islam di negara ini khasnya di kalangan penyokong Pas.

  “Selama ini golongan pro Islam ini mengundi Pas dan tidak akan mengundi parti lain kerana menganggap mereka tidak berapa Islam.

  “Penyertaan Nik Omar menjadi calon PH di Cempaka seolah-olah meletakkan logo ‘halal’ kepada PH dan AMANAH khasnya,” kata Mazlan berdasarkan kajian beliau di kalangan pengguna media sosial.

  Berdasarkan perkara itulah, katanya, pemimpin dan penyokong Pas paling marah kepada Nik Omar sekarang.

  Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyudin Hassan telah mengumumkan Nik Omar dipecat serta merta dari Pas sebaik saja beliau menjadi calon PH.

  Nik Omar yakin politik Nik Aziz lebih dekat dengan PH.

  Padahal ia tidak perlu dibuat kerana penyertaan Nik Omar ke dalam AMANAH bermakna keahlian beliau dalam Pas tergugur dengan sendirinya.

  Bagi beliau, PH kini berjaya menggabung dua gelombang iaitu yang dihasilkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan Nik Omar.

  ReplyDelete
 35. Ade ker pakar ekonomi najib berani debat dengan professor Jomo?..

  ReplyDelete
 36. DAP SEBENARNYA GUNAKAN TUN MAHATHIR UNTUK PANCING UNDI – PENGAKUAN P.RAMASAMY

  PERKARA yang paling ditakuti oleh DAP adalah apabila rakyat mula tahu bagaimana mereka mempergunakan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai salah satu ‘umpan’ untuk menancing undi kaum Melayu di negara ini.
  Tidak logik sama sekali seorang yang telah mengherdik, memukul, memenjara dan menentang habis-habisan DAP selama 22 tahun boleh menjadi sahabat strategis dalam sekelip mata.
  Yang kasihannya adalah Mahathir sendiri yang kini telah menjangkau usia 93 tahun. 7 tahun lagi Mahathir akan mencecah umur 100 tahun dan berkemungkinan bakal digelar sebagai ahli politik tertua di dunia.
  Apa DAP peduli semua itu. Bagi mereka, undi Melayu harus memihak kepada DAP yang berselindung di sebalik dua tirai iaitu nama Pakatan Harapan dan seterusnya di sebalik simbol ‘mata satu’ PKR dalam PRU14 kali ini.
  Strategi ini telah lama difikirkan oleh DAP. Mereka sedar, hasil post mortem yang DAP lakukan sepanjang 13 kali kekalahan dalam pilihan raya, undi Melayu adalah satu-satunya faktor penyebab kenapa DAP masih belum mampu berkuasa.
  Justeru, apa yang mereka lakukan adalah dengan bersembunyi disebalik dua lapisan tirai, ditambah lagi dengan mempergunakan seorang ikon bangsawan Melayu suatu ketika dahulu iaitu Mahathir.
  Lakonan DAP terhadap Mahathir pastinya pada tahap First Class. Mereka akan membiarkan Mahathir bermain dengan sentimen sayu, syahdu dan pujuk rayu kerana mereka tahu hati budi orang Melayu amat lemah lembut apatah lagi jika dimainkan sendiri oleh seorang lelaki berusia 93 tahun.
  Padahal di belakang semua percaturan ini adalah DAP sendiri. Bukan lagi sebuah ‘fake news’ apabila kita memperkatakan perkara berkenaan. Lihat sendiri bagaimana Timbalan Ketua Menteri DAP Pulau Pinang Prof. P.Ramasamy mendedahkan tujuan sebenar DAP membawa masuk Mahathir ke dalam pentas mereka.
  Tidakkah kita kasihankan bangsa Melayu dan Mahathir? Sedarlah, Mahathir sekarang hanya dipergunakan oleh DAP ‘chauvinis’ ini untuk mereka meragut kuasa yang ada pada kita sejak Merdeka lagi.
  Jangan tersalah pangkah pada 9 Mei 2018 ini, kelak kedudukan kita sudah lenyap tidak sebegini lagi.

  ReplyDelete
 37. ORANG LANGKAWI HARUS SEDAR : UNDI TUN = UNDI DAP

  BUAT pertama kalinya kita sukar untuk melihat bendera Roket berkibar di sekitar jalan-jalan utama mahupun di tempat-tempat tumpuan ramai dalam kempen PRU14 kali ini.
  Selama 13 kali PRU diadakan, bendera dan simbol roket sentiasa mencuri perhatian ramai tidak kira sama ada golongan warga emas ataupun kanak-kanak yang baru mengenal alam ini.
  Namun kepintaran aras fikiran pemimpin DAP ditambah pula dengan nafsu pemimpin lain yang sedang membuak-buak mahukan kuasa, maka Pakatan Harapan bertekat untuk ‘haramkan’ simbol roket, sebaliknya mengangkan simbol ‘mata satu’ milik PKR.
  Penyembunyian identiti dan simbol oleh DAP di Semenanjung Malaysia sekarang ini sebenarnya telah menguntungkan parti ‘chauvinis’ berkenaan.
  Walaupun DAP berkuasa mutlak terhadap Pakatan Harapan, namun rakyat yang marah dan benci terhadap mereka berasa sedikit lega pada kali ini apabila tidak lagi kelihatan roket di sana sini.
  Begitu juga yang terjadi kepada perlawanan merebut kerusi Parlimen Langkawi yang mempertaruhkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Pakatan Harapan yang dikuasai DAP.
  Sebenarnya, meletakkan Dr Mahathir di Langkawi adalah percaturan dan keizinan DAP sendiri secara diam. Dia tidak ‘diizinkan’ oleh DAP unttuk bertanding di mana-mana kerusi selamat sekitar Lembah Klang.
  Justeru, Dr Mahathir terpaksa juga untuk datang bertanding di Langkawi walaupun di peringkat akar umbi mendapati bahawa sokongan terhadap dirinya cuma dalam skala 50-50.
  Sebab itulah DAP bersetuju Pakatan Harapan menggunakan simbol PKR untuk PRU14. Setidaknya, kawasan majoriti agama Islam dan bangsa Melayu seperti di Langkawi akan terpedaya dengan calon mereka iaitu Dr Mahathir yang menggunakan logo PKR.
  Bayangkan sekiranya Pakatan Harapan bertegas mahu guna simbol DAP, sudah tentu Dr Mahathir akan kalah teruk di Langkawi kerana sentimen kawasan majoriti Melayu dan agama Islam seperti di pulau ini amat ‘elergic’ jika melihat simbol Roket berterbangan.
  Walaupun Dr Mahathir ‘bersembunyi’ disebalik simbol PKR dalam PRU14 kali ini, namun percayalah bahawa tindakan memberi undi kepada Dr Mahathir bermaksud pengundi juga sedang memberi undi kepada DAP.
  Mahukah pengundi di Langkawi yang lebih daripada 90 peratus berketurunan Melayu dan beragama Islam mahu memberi undi kepada sebuah parti ‘chauvinis’ yang dikatakan anti Melayu dan anti Islam ini? Fikirlah dengan iman yang sempurna sebelum membuat keputusan.

  ReplyDelete
 38. KALAU MAHATHIR MENANG DI LANGKAWI, PENDUDUK AKAN RUGI…

  Di usia menghampiri 100 tahun, Tun Dr Mahathir Mohamad mahu sekali lagi menjadi wakil rakyat dan Perdana Menteri sementara di negara kita. Semuanya demi untuk nafsu serakah dirinya sendiri.
  Penduduk Langkawi dijadikan bahan uji kaji dan pengharapan buat Mahathir kembali ke arena politik Malaysia. Pengerusi Pakatan Harapan itu bersungguh-sungguh mahu meminta rayu kepada pengundi di Langkawi supaya memberinya mandat.
  Namun ramai yang tak sedar bahawa yang akan menemui kerugian sekiranya Mahathir menang adalah penduduknya sendiri. Di usia hampir 100 tahun, lama mana lagi yang dia mampu bergelar ahli parlimen?
  Dengan tahap kesihatannya yang semakin teruk kebelakangan ini, maka Mahathir hanya sekadar dipergunakan oleh DAP melalui Pakatan Harapan. Matlamat DAP adalah untuk berkuasa di Malaysia. Mereka telah gagal selama 13 kali dan tidak mahu gagal lagi untuk kali ke 14.
  Sebab itu mereka hanya menggunakan aura dan pengaruh Mahathir demi kepentingan politik dan agenda jahat mereka sahaja. Ya, sememangnya Mahathir pun ada agendanya sendiri, namun harus diingat bahawa DAP telah menguasai keseluruhan Pakatan Harapan secara diam.
  Sudah tentu pabila Mahathir diangkat menjadi Perdana Menteri Sementara, maka DAP akan ‘menyiksa’ Mahathir semahu mereka. Apakah kita anggap bahawa DAP tidak akan berdendam terhadap apa sahaja tindak tanduk Mahathir selama 22 tahun sebelum ini?
  Tidak mustahil para penduduk Langkawi akan berhadapan dengan pilihan raya kecil sekiranya Mahathir terus diberi mandat, yang amat berat sehingga tidak mampu ditanggung oleh dirinya.
  Dahulu lain, Mahathir masih bertenaga dan kuat untuk kehulu kehilir. Namun sekarang ini tidak lagi. Mahathir semakin uzur dan tidak bertenaga untuk terus membuat kerja yang berat.
  DAP sebenarnya hanya mempergunakan Mahathir agar masyarakat Melayu di negara ini dapat menyokong mereka secara tidak sengaja (melalui imej dan ketokohan Mahathir). Merekan menggunakan Mahathir semahu-mahunya sehingga majoriti rakyat kita menyokong mereka.
  Yang jahat adalah DAP. Mereka bermati-matian mempergunakan Mahathir di Langkawi dengan bertopengkan simbol ‘mata satu’ oleh PKR. Jelas sekali ‘musang sudah berbulu ayam’ di seluruh negara sedang merebak dalam PRU14 kali ini.
  Justeru, pesan buat para pengundi Langkawi agar tidak melantik Mahathir sebagai Ahli Parlimen mereka kali ini walaupun diminta oleh Mahathir dan jentera-jenteranya tanpa henti.
  Bukan kerana kita marah terhadap dirinya, tetapi kita tidak mahu tubuh tua Mahathir itu terus diperkudakan oleh DAP sehingga menyebabkan Mahathir semakin sakit, perit lalu menderita di hujung usia.

  ReplyDelete
 39. Mengapa PENYANGAK PEJUANG RAKYAT TAK BUAT BLOG SENDIRI? NAK COPY AND PASTE SEBANYAK MANA PUN BOLEH. PEMBACA DI BLOG INI TAK MAHU BACA CNP PENYANGAK PEJUANG RAKYAT INI. BUATLAH KERJA LAIN YG BERFAEDAH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebab dia celaka, sengaja nak menyakitkan hati kita, dia tahu semua orang tak baca, ha nya scroll over saja kopipes dia terutama yang panjang2, tapi dia asyik buat begitu.

   Dia biadap dan kurang ajar, tak tahu sopan santun di masa blogging tak ada langsung "blogging decorum and decency".

   Emak bapak dia tidak membimbing dia di masa kecil, di tinggalkan di kandang kambing di masa menoreh getah.

   Masa membesar, tidak ada kawan yang tahu adab sopan, jadi dia tak dapat tauladan apa pun, bila tua tak dapat menunjukkan anak2 nya tauladan, tak mengajar adab sopan sebab dia tak tahu apa dia. Bergenerasi keluarga dia seperti itu.

   Siapa sempat, sebat dan belasah dia, maki dan carutkan dia bila dia buat begitu. Kalau tak sempat, scroll saja macam yang selalu di buat perserta regulars di sini.

   Delete
 40. MATLAMAT TUN MAHATHIR MENGHALALKAN CARA – SHAIFUL HAZIZY

  DEMI untuk mencapai matlamat peribadinya, Tun Dr Mahathir Mohamad sanggup melakukan apa sahaja termasuklah memeluk musuh tradisinya iaitu DAP.
  Bilamana kita menelusuri sejarah politik bekas Perdana Menteri itu, semua daripada kita akan mendapati bagaimana ekstrimnya perjuangan politik Dr Mahathir menentang DAP. Di setiap program politik dan kemasyarakatan, Dr Mahathir tidak henti-henti mendoktrin rakyat supaya menentang parti ‘chauvinis‘ tersebut.
  Namun disebabkan ada agenda peribadinya yang tidak mampu diselesaikan oleh pemerintah semasa, maka Dr Mahathir sanggup melakukan ‘u-turn‘ dengan bekerjasama menjatuhkan kerajaan di bawah payung DAP.
  Mengulas tentang perkara ini, Ketua Pemuda Barisan Nasional Negeri Kedah Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin tidak berganjak dengan pendiriannya bahawa Dr Mahathir mengamalkan ‘Machiavellian politics‘ sejak dahulu lagi.
  “Machiavellian politics ini lebih kepada falsafahnya matlamat menghalalkan cara. Dia tak kisah kalau dulu dia kata DAP ini chauvinis, Cina lah, Komunis lah, apa semua rasis dan sebagainya, hari ini dia boleh masuk ke konvensyen DAP dia boleh kata DAP merupakan parti yang lebih baik daripada Umno dan juga Barisan Nasional.
  “Dia boleh kata dulu dia tersalah sangka kepada DAP… Saya dok nampak 22 tahun jadi Perdana Menteri, 22 tahun juga dia memerangi DAP, sambung lagi empat lima tahun waktu dia menjadi bekas Perdana Menteri yang menyokong Umno dan Barisan Nasional, saya rasa dalam 27 atau 28 tahun dia memerangi DAP secara konsisten, tapi tiba-tiba atas sebab-sebab tertentu dia boleh masuk ke konvensyen DAP, dia boleh kata DAP bagus,” kata Shaiful Hazizy kepada wakil portal Tv14 di Langkawi baru-baru ini.
  Selaku pemimpin muda di negeri kelahiran Dr Mahathir, Shaiful Hazizy turut menyerahkan perkara ini kepada rakyat untuk menilai sejauh mana keikhlasan Dr Mahathir menyerang DAP selama berpuluh tahun dan secara tiba-tiba memuji pula parti berkenaan.
  Dr Mahathir dan negeri Kedah khususnya Langkawi amat sinonim sejak dahulu lagi. Ini kerana Kedah merupakan negeri kelahirannya, manakala Langkawi pula merupakan sebuah kawasan terpencil yang dibangunkan oleh Dr Mahathir semasa memiliki kuasa selaku Perdana Menteri selama 22 tahun.
  Sebelum ini, riuh di media sosial menunjukkan betapa anak muda menyokong Dr Mahathir kembali berada dalam arena politik tanah air dan menganggap bahawa Dr Mahathir adalah penyelamat kepada kehidupan mereka yang lebih baik.
  Bagaimanapun, setelah pelbagai kerja-kerja jahat Dr Mahathir didedahkan satu demi satu, semakin ramai anak muda kembali berfikiran rasional untuk menyokongnya. Bagi mereka, memandang kepada jasa sahaja tidak mencukupi sedangkan usia Dr Mahathir yang menghampiri 100 tahun tidak akan mampu memberi khidmat terbaik seperti ditagih anak muda.
  Selain itu, anak muda juga sudah mula sedar bahawa Dr Mahathir sememangnya mempunyai agenda peribadi tersendiri yang sengaja disembunyikan kepada khalayak umum. Sebab itulah Dr Mahathir mengamalkan konsep politik Machiavelli sepertimana yang diperkatakan oleh Shaiful Hazizy dalam kenyataannya itu.

  ReplyDelete
 41. SHAIFUL HAZIZY JANGKA PPBM AKAN LENYAP SELEPAS SELESAI PRU14

  Menurut Ketua Pemuda BN Kedah, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin, parti itu tidak akan lama dalam perjuangan politik tanah air. Berkemungkinan besar parti yang dipengerusikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad berkenaan akan hilang selepas PRU14 ini.
  “Yang bersama dengan PPBM pun saya yakin adalah kumpulan-kumpulan yang marah, yang kecewa ataupun kumpulan yang mempunyai kepentingan tertentu.
  “Saya nampak PPBM di negeri Kedah khasnya pun tidak akan kemana… Habisnya pilihan raya ini, apabila Kerajaan Umno Barisan Nasional berjaya kembali menubuhkan kerajaan, ianya akan terbubar begitu sahaja.
  “Saya tengok pun Tun Dr Mahathir pun dah berusia 93 tahun, anaknya Datuk Seri Mukhriz pun tidak mempunyai track record yang cemerlang dalam memimpin negeri Kedah dan memimpin parti, dan tidak ada apa-apa yang boleh dibanggakan…. Saya rasa lama-lama depa (mereka) semua ini akan tinggalkan begitu sahaja, PPBM akan terbubar,” ujarnya kepada portal Tv14.
  Pada 5 April lalu, Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) mengeluarkan perintah pembubaran sementara berdasarkan notis mengikut Seksyen 14(5) Akta Pertubuhan 1966, terhadap Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), berkuat kuasa serta merta.
  Disebabkan itu, PPBM juga tidak boleh menggunakan nama dan logo parti dalam tempoh perintah pembubaran sementara itu serta tidak dibenar melaksanakan sebarang aktiviti berkaitan parti.

  ReplyDelete
 42. PRU14 : MAHATHIR SUDAH HIDU KEKALAHAN, CUBA CIPTA PELBAGAI CERITA LUAR JANGKA
  NASIB politik Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad kali ini sedang berada di tangan kira-kira 42 ribu pengundi di Langkawi. Ini selepas dia secara sah telah bergelar calon mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk kerusi parlimen berkenaan selepas diumumkan oleh pegawai pengurus pilihan raya hari ini.

  Cara kempen bekas Perdana Menteri yang berusia 93 tahun itu dilihat amat ‘berbahaya’ kerana ia memainkan sentimen keselamatan dan melibatkan nyawa bagi meraih undi simpati.

  Lihat sendiri sejurus selepas dia tiba di Langkawi pada petang Jumaat 27 April 2018, Dr Mahathir terus menyerang pemerintah atau lebih tepat lagi pihak lawannya yang dikatakan telah bertindak mahu mensabotaj dirinya hadir ke proses penamaan calon pada pagi Sabtu, 28 April 2018.

  Bagaimanapun, menurut sumber dari jentera PKR Langkawi memaklumkan, sememangnya jadual Dr Mahathir di Langkawi adalah bermula pada jam 3.00 petang hari Jumaat dan bukannnya dari sebelah pagi seperti didakwa oleh dirinya dalam sebuah majlis hi-tea bersama Wanita PH Langkawi.

  Tidak terhenti disitu, Dr Mahathir terus memainkan isu simpati apabila sekali lagi tampil membayangkan kemungkinan dia berhadapan dengan kemalangan serius.

  “Kita tidak tahu apa lagi helah dia ada dalam fikirannya, tetapi dia memang macam tu.

  “Cuba menghalang saya untuk datang sini. Dan dalam proses itu, saya mungkin berdepan dengan kemalangan yang serius,” katanya kepada pemberita ketika menghadiri majlis kenduri Timbalan Ketua PPBM Bahagian Langkawi di sebuah hotel mewah di Kuah, Langkawi.

  Menurut pemerhatian politik sekitar Langkawi, Dr Mahathir mungkin akan terus bermain dengan sentimen keselamatan dan simpati begini selepas maklumat risikan mendapati tidak berpihak kepada dirinya selako calon PKR.

  Walaupun hadir bertanding di Langkawi sebagai seorang bekas Perdana Menteri yang banyak menabur pembangunan di pulau ini, namun rata-rata pengundi di sini kelihatan sudah mula celik mata terhadap apa yang telah dilakukan Dr Mahathir selama ini.

  Kata mereka, tidak mustahil Dr Mahathir akan mengalami kekalahan seperti mana yang dia pernah alami ketika mahu bertanding kerusi perwakilan dalam Mesyuarat UMNO Bahagian Kubang Pasu beberapa tahun yang lalu.

  Untuk tidak mahu melihat ia suatu kekalahan yang memburukkan dirinya, maka pelbagai unsur simpati akan cuba dimainkan olehnya sepanjang 11 hari berkempen ini

  ReplyDelete
 43. Video Atuk @chedetofficial, Kenapa Sewa Cucu Orang? Kenapa Tidak Ambil Cucu Sendiri?

  Sejak dua hari lepas, geng cytro PPBM bekerja keras menyebarkan satu video yang memaparkan lakonan Tun Dr Mahathir dengan dua kanak-kanak. Konon-kononnya ianya membawa elemen sedih untuk menarik simpati masyarakat. Masyarakat Malaysia tertipu lagi, kali kedua dalam seminggu selepas kes tayar jet peribadi bocor.

  Perjuangan Tun Dr Mahathir bukan untuk menyelamatkan negara. Sebaliknya adalah untuk menyelamatkan anak cucu beliau. Kalau betul beliau hendak selamatkan negara dan hendak memberikan keyakinan kepada masyarakat bahawa perjuangannya untuk selamatkan negara, maka beliau tidak akan benarkan anaknya, Mukhriz bertanding di dalam Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) kali ini.

  Beliau seharusnya memberi peluang kepada orang lain untuk bertanding dan bukannya mengutamakan anak sendiri. Ini tidak, Mukhriz bukan sahaja dibenarkan bertanding, malah dua kerusi sekaligus bertanding. Lihat tak bagaimana tamaknya keluarga ini mengejar kuasa.

  Apalah gunanya melakonkan video dengan menangis sedu sedan hendak menarik simpati masyarakat, tetapi sekadar menyewa cucu orang? Apakah Tun Dr Mahathir sendiri tiada cucu?Kenapa tidak berlakon dengan cucu sendiri? Adakah beliau takut dikutuk dengan masyarakat? Ini kerana masyarakat tahu bagaimana kehidupan cucu beliau. Sepatutnya, filem pendek yang sedih ini boleh dibuat di atas kapal (yacht) cucu beliau.

  ReplyDelete
 44. Atok nak pastikan anak cucu atok kaya raya. Tanpa kuasa harta2 meraka mungkin dirampas. Atok juga tak mau masuk jel dengan Anwar peliwat kerana kes forex. Atok takut nanti dia liwat atok. Kalau dia nak melancap atok pun kote atok dah tak naik dah. Jadi dia sorang lah dapat nikmat. Sedangkan punkoq atok yang sengsara dibuatnya. Sebab itu lah atuk nangis.

  ReplyDelete
 45. CLARA SARAWAK REPORT MERAYU HAJI HADI MAAFKANNYA, BERSEDIA MENDEDAHKAN RAKYAT MALAYSIA YANG SALUR INFO KEPADANYA SELAMA INI

  Rakyat dah tak sabar nak tahu siapa petualang yg bagi info fitnah kat Sarawak Report. Eloklah polis mulakan siasatan memandangkan kes ini suatu yg amat SERIOUS, ianya memecahbelahkan masyarakat dan menimbulkan suasana yg tidak harmoni dlm negara...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha..pejuang rakyat ni manggsa kedua anti berita palsu.lagi elok anak bini dia,mak bapak dia pun sekali ditahan.sb tak ajar anak dgn ilmu yg baik dan berguna

   Delete
  2. Pada hakikatnya belom pun mula perbicaraan...tu la kopipes je pandai sampai otak pun berkulat beku.macam nik abduh dah kau ni pejuang..ana pun tau


   Kikiki

   Delete
  3. Dia bebal, tak tahu bahawa Donald Trump pun asyik kata "We shall see", tak dapat tahu apa yang akan berlaku, terutama nya RM90 juta, yang ada lah sebahagian dari yang di curi, di rompak dan di lanun dari 1MDB/ duit rakyat.

   Delete
  4. kesian si bebal...ketinggalan bas...
   ciri - ciri orang yg sentiasa kalah..(selalu tertinggal)
   dizaman maklumat secepat kilat..
   penjilat seperti si lembab siput babbi
   teruskan tanam sifat kelembapan tersebut.

   Delete
 46. allahu akbar...
  tanda tanda kemenangan semakin tiba...
  malam 9 may adalah kemuncaknya
  rakyat yg bijak dan waras terbukti menjelma
  memusnahkan pakatan haprak dan mahazalim tua

  Sarawak Report diarah bayar RM155,000 pada Hadi

  Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memenangi semua permohonan interlokutori dalam kes saman fitnahnya terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown, kata Peguam mewakili Pas, Wan Rohimi Wan Daud.

  Menerusi catatan di Facebooknya, Wan Rohimi Wan Daud kini berada di United Kingdom untuk mengikuti kes berkenaan di Mahkamah Tinggi London, hari ini.


  "TGHH (Tok Guru Haji Hadi) menang semua lima permohonan interlokutori! Sarawak Report diperintah membayar keseluruhan kos 28,900 pound (RM155,791)," katanya lewat malam tadi.

  Abdul Hadi sebelum ini, memfailkan saman fitnah terhadap Brown di Mahkamah Tinggi London pada 21 April tahun lalu.

  Ia berkaitan laporan Sarawak Report pada 6 Ogos 2016 yang mendakwa Presiden PAS itu menerima dana RM90 juta sebagai usaha menarik sokongan parti itu menyokong BN dan Umno.

  ReplyDelete
 47. Tuan Budin,

  Saya harap semua komen2 dan fitnah2 dlm ruangan komen ini dapat disimpan dan dapat digunakan utk tindakan undang-undang bila tiba masanya kelak.
  Sesiapa yg membuat fitnah dan tuduhan palsu patut dipertanggungjawabkan dengan sewajarnya.
  Terima kasih.

  ReplyDelete
 48. najib is leading malaysia to financial disaster

  ReplyDelete
 49. kesian si bebal...ketinggalan bas...
  ciri - ciri orang yg sentiasa kalah..(selalu tertinggal)
  dizaman maklumat secepat kilat..
  penjilat seperti si lembab siput babbi
  teruskan tanam sifat kelembapan tersebut...

  Sarawak Report diarah bayar RM155,000 pada Hadi

  Sarawak Report diarah bayar RM155,000 pada Hadi

  Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memenangi semua permohonan interlokutori dalam kes saman fitnahnya terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown, kata Peguam mewakili Pas, Wan Rohimi Wan Daud.

  Menerusi catatan di Facebooknya, Wan Rohimi Wan Daud kini berada di United Kingdom untuk mengikuti kes berkenaan di Mahkamah Tinggi London, hari ini.


  "TGHH (Tok Guru Haji Hadi) menang semua lima permohonan interlokutori! Sarawak Report diperintah membayar keseluruhan kos 28,900 pound (RM155,791)," katanya lewat malam tadi.

  Abdul Hadi sebelum ini, memfailkan saman fitnah terhadap Brown di Mahkamah Tinggi London pada 21 April tahun lalu.

  Ia berkaitan laporan Sarawak Report pada 6 Ogos 2016 yang mendakwa Presiden PAS itu menerima dana RM90 juta sebagai usaha menarik sokongan parti itu menyokong BN dan Umno.

  ReplyDelete
 50. Menang saman 'pukulan' maut Pas buat pemfitnah

  SHAH ALAM - Pas menganggap pihaknya mendapat kemenangan moral susulan memenangi kes saman fitnah terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown, semalam.

  Naib Presiden Pas, Idris Ahmad berkata, kemenangan itu juga memberi 'pukulan maut' kepada pihak-pihak yang memfitnah parti berkenaan.


  "Sudah tentu ia memberi satu kemenangan moral buat Pas...dan ia juga sebagai satu petanda untuk kita bahawa keputusan itu memberi satu pukulan maut pusingan awal, kepada pemfitnah Pas yang tuduh dan bawa cerita ini kepada Sarawak Report," katanya kepada Sinar Harian.

  Lewat malam tadi Sinar Harian melaporkan, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memenangi semua permohonan interlokutori dalam kes saman fitnahnya terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown.
  Menerusi catatan di Facebooknya, peguam mewakili Pas dalam kes itu, Wan Rohimi Wan Daud kini berada di United Kingdom untuk mengikuti kes berkenaan di Mahkamah Tinggi London, berkata Hadi menang semua lima permohonan interlokutori! Sarawak Report diperintah membayar keseluruhan kos 28,900 pound (RM155,791).

  [ARTIKEL BERKAITAN: Sarawak Report diarah bayar RM155,00 pada Hadi]

  Mengulas lanjut, Idris berkata, perkembangan terbaharu ini menunjukkan bahawa kredibiliti Sarawak Report sudah jatuh.

  "Mereka nampak lemah, apabila mendapat maklumat picisan daripada orang yang tidak sepatutnya, seharusnya mereka mendapat maklumat yang jelas," katanya.

  Dalam pada itu, Idris berkata keputusan ini juga bakal memberi imej positif dan memberi satu reputasi baik buat Pas.

  "Jadi kita (Pas) lebih bersemangat," katanya.

  Abdul Hadi sebelum ini, memfailkan saman fitnah terhadap Brown di Mahkamah Tinggi London pada
  21 April tahun lalu.

  Ia berkaitan laporan Sarawak Report pada 6 Ogos 2016 yang mendakwa Presiden PAS itu menerima dana RM90 juta sebagai usaha menarik sokongan parti itu menyokong BN dan Umno.

  ReplyDelete
 51. CLARA SARAWAK REPORT MERAYU HAJI HADI MAAFKANNYA, BERSEDIA MENDEDAHKAN RAKYAT MALAYSIA YANG SALUR INFO KEPADANYA SELAMA INI

  Rakyat dah tak sabar nak tahu siapa petualang yg bagi info fitnah kat Sarawak Report. Eloklah polis mulakan siasatan memandangkan kes ini suatu yg amat SERIOUS, ianya memecahbelahkan masyarakat dan menimbulkan suasana yg tidak harmoni dlm negara..

  ReplyDelete
 52. Sehingga kini Hadi telah membayar RM1.6 juta untuk kesnya terhadap Sarawak Report.

  Mahkamah Tinggi London semalam menetapkan 1 hingga 12 April 2019 bagi perbicaraan penuh saman Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap Sarawak Report.

  Mahkamah semalam menolak permohonan dalam permohonan (Interlokutori) dari Sarawak Report (SR) untuk mengenepikan saman itu dengan menetapkan perbicaraan penuh.

  (Permohonan interlokutori dibuat untuk meringkaskan perbicaraan apabila sesuatu pihak yakin dengan kes itu. Namun hakim jarang membenarkannya untuk mempastikan keadilan terjamin dengan perbicaraan penuh)

  Ekoran itu, mahkamah memerintahkan Sarawak Report membayar kos sebanyak RM156,000 (£28,900) selepas menolak permohonan itu.

  Dengan arahan ini, sehingga kini SR telah membayar kos sebanyak RM1.078 juta (£200,000).

  Peguam Carter Rock pula memberitahu mahkamah, sehingga kini Abdul Hadi telah membayar RM1.646 juta (£305,250) sebelum perbicaraan bermula.

  Hakim Dingemans berkata, terlalu banyak isu yang berkaitan dan bertindih dalam kes ini yang memerlukan perbicaraan penuh.

  Antaranya isu kepentingan awam berkaitan dengan laporan SR, hak untuk melaporkan isu politik yang menentukan samada Abdul Hadi berhak atau tidak menyaman SR.

  Di England, sebuah parti politik tidak boleh menyaman.

  Ekoran itu SR telah membuat petisyen bagi momohon satu perbicaraan awal untuk menentukan apakah Abdul Hadi atau Pas sebagai sebuah parti politik yang cuba menutup mulut SR dari melaporkan pengaliran wang dari Umno kepada parti politik lain.

  Ia bertujuan untuk menjimatkan kos perbicaraan yang akan melibatkan beberapa juta ringgit kerana kos saman sivil di England sangat mahal.

  Namun Hadi membantahnya dan hakim pula bersetuju bahawa tuntutan balas SR atas gangguan yang dibuat oleh Pas juga rumit untuk dibicarakan dengan cepat.

  Antaranya termasuklah permohonan SR untuk menyekat pihak yang berkaitan dengan Hadi dari mengugut saksi di Malaysia.

  Ekoran itu, mahkamah telah menetapkan perbicaraan penuh untuk kes ini April tahun 2019, iaitu setahun dari sekarang dan memerintah SR membayar kos permohonan interlokotori itu.

  Peguam SR telah memaklumkan, antara bahan bukti yang akan dikemukakan ke mahkamah adalah audio yang dikatakan suara Nik Mohamad Abduh yang mengaku pemimpin Pas termasuk beliau dan Hadi telah menerima duit dari Umno.

  Audio itu kini sedang dalam proses akhir untuk ditentukan kesahihannya.

  Pas telah mengambil Carter Ruck’s, antara syarikat guaman yang termahal di London untuk mewakili Hadi dalam tindakan saman ini.
  at 5/01/2018 12:00:00 PTG

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hanya walaoon sahaja pecaya si hadi wang...

   Delete
  2. Dah ada duit jota2 yer skrg lobai..untung ler sape undi lobai.duit dapat,syurga dapat,bini muda dapat.brim pun naik kalu si amar tu jadi pm...


   Delete
  3. Harap tuan budin buang saja kiriman pejuang rakyat ini...

   Delete

 53. Unknown telah bertanya tak lama tadi kenapa Kojolla @ Penjalang Rakyat @ macam2 nama asyik kopipes berpuluh kali dan telah di jawab saperti berikut:

  Sebab dia celaka, sengaja nak menyakitkan hati kita, dia tahu semua orang tak baca, ha nya scroll over saja kopipes dia terutama yang panjang2, tapi dia asyik buat begitu.

  Dia biadap dan kurang ajar, tak tahu sopan santun di masa blogging tak ada langsung "blogging decorum and decency".

  Emak bapak dia tidak membimbing dia di masa kecil, di tinggalkan di kandang kambing di masa menoreh getah.

  Masa membesar, tidak ada kawan yang tahu adab sopan, jadi dia tak dapat tauladan apa pun, bila tua tak dapat menunjukkan anak2 nya tauladan, tak mengajar adab sopan sebab dia tak tahu apa dia. Bergenerasi keluarga dia seperti itu.

  Siapa sempat, sebat dan belasah dia, maki dan carutkan dia bila dia buat begitu. Kalau tak sempat, scroll saja macam yang selalu di buat perserta regulars di sini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pejuang lahanat ni pemakan dedak tegar yg melacurkan maruah diri dan keluarganya demi semangkuk dedak!! Mmg job scope dier copy paste article yg disediakan oleh propa dptment!! Kalau dier x buat kejer ni, kebulur anak2 dan keluarganya! Nak keje lain, otak dia bebal!! Yelah! Klu dah kata 2.6b tu duit derma, otak confirm bebal! Bebal dia ni diwarisi dri bapak dia yg karat umno dah sebati!!! Dia sndiri pun x paham apa yg dicopy pastekan tu!!

   Buat keje baik2 ye lahanat!! Jgn lupa bayar zakat tau, dgn duit gaji hasil membela penyangak tu!!!

   Delete
  2. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
   supaya tiada berlaku kejadian
   yg tidak sepatutnyya berlaku..
   MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
   kepada penyokong yg telah terpedaya
   dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
   dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
   tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
   dosa dan pahala..syurga dan neraka
   kerana pada malam 9 may 2018..
   kerana takdir yg telah engkau tetapkan
   Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
   dan beri kemenangan kepada
   mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

   Delete
  3. allahu akbar...
   tanda tanda kemenangan semakin tiba...
   malam 9 may adalah kemuncaknya
   rakyat yg bijak dan waras terbukti menjelma
   memusnahkan pakatan haprak dan mahazalim tua

   Delete
  4. Ya ALLAH...
   teguhkan iman dan taqwa kami
   serta akal dan hati kami
   tidak terpedaya dengan fitnah yg berluasa
   daripada iblis bertopeng manusia

   Delete
  5. Dia ni lagi dungguuu dan bebal dari geng najib...aku ingat geng bajib paling dungu kat sini dulu.upenyer yg ni lagi la taksub kepada haji hadi

   Delete
 54. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
 55. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
 56. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
 57. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
 58. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
 59. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
 60. allahu akbar...
  tanda tanda kemenangan semakin tiba...
  malam 9 may adalah kemuncaknya
  rakyat yg bijak dan waras terbukti menjelma
  memusnahkan pakatan haprak dan mahazalim tua

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musnahkan lah pencaci2,walaoon dalam pas..biar hadi menagis di kaki najib kat penjara sgi buloh merayu utk buat ruu355 lepas pru nanti..

   Delete
  2. Kopipes berulang. Spam. Stail kejora. Beruk yg sama.

   Delete
 61. allahu akbar...
  tanda tanda kemenangan semakin tiba...
  malam 9 may adalah kemuncaknya
  rakyat yg bijak dan waras terbukti menjelma
  memusnahkan pakatan haprak dan mahazalim tua

  ReplyDelete
 62. allahu akbar...
  tanda tanda kemenangan semakin tiba...
  malam 9 may adalah kemuncaknya
  rakyat yg bijak dan waras terbukti menjelma
  memusnahkan pakatan haprak dan mahazalim tua

  ReplyDelete
 63. Ya ALLAH...
  teguhkan iman dan taqwa kami
  serta akal dan hati kami
  tidak terpedaya dengan fitnah yg berluasa
  daripada iblis bertopeng manusia

  ReplyDelete
 64. khas untuk sibudin dan penjilat tegar pakatan haprak+tun taik+ dap zionis..

  Perang informasi media PRU14: Jauhi sikap jahil

  1. ALLAH swt meletakkan tanda aras yang sangat tinggi berkaitan informasi dan berita. Ia menjadi tanggungjawab iman seseorang Muslim supaya tidak bertindak atas kejahilan atau termasuk golongan yang jahil.

  2. Jahil itu bukan sekadar jahil ilmu, tetapi ia lebih kepada sikap dan sifat seseorang yang meletakkan dirinya di situasi menjauhi kebenaran Islam. Ini kerana kejahilan itu sama ada pada ilmu pengetahuan, atau pada akidah pegangan dan pada akhlak serta moral.

  3. Kemungkinan sesuatu kumpulan manusia itu hebat pada ilmu dan teknologi, namun jahil pada akhlak dan akidah. Sebab itulah al Quran menceritakan kebanyakkan para nabi diutuskan kepada umatnya yang sudah memiliki ketamadunan ilmu yang tinggi tetapi masih jahil dari sudut akidah dan akhlak.

  4. Nabi Musa as, Nabi Saleh as dan Nabi Hud as diutuskan kepada bangsa firaun, Kaum Samud dan Kaum Ad yang memiliki ketinggian ilmu dan kecanggihan teknologi. Tetapi dianggap jahil pada sisi Allah kerana tidak beriman dan tidak berakhlak.

  5. Dalam al Quran kedapatan dua ayat yang menerangkan bagaimana terjadinya manusia menempatkan diri mereka dalam kejahilan.

  Pertama: Surah Al Maidah ayat 50,

  أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُون ۚ وَمَنْ
  أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ

  "Sesudah itu, patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum (sistem) jahiliyah? Padahal - kepada orang-orang yang penuh keyakinan - tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih pada daripada Allah."

  Kedua: Surah Al Hujurat ayat 6,

  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

  "Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan."

  6. Kedua-dua ayat di atas adalah satu bentuk pedoman daripada Allah swt kepada orang beriman agar tidak meletakkan diri dalam keadaan yang disebut sebagai kejahilan.

  7. Ayat surah al Maidah disebut secara jelas menyatakan bahawa orang beriman tidak seharusnya menolak sistem daripada Allah dengan menerima selainnya. Manusia sebahagian besarnya mengakui keesaan dan kewujudan Allah sebagai pencipta alam, pentadbir, pemberi nikmat rezeki dan sebagainya.

  7. Akan tetapi ada di kalangan mereka tidak mahu menerima konsep ubudiyyah (kepatuhan) secara syumul kepada sistem Allah swt. Mereka menolak Islam dalam perundangan, menolak sistem pemerintahan Islam dan ekonomi Islam.

  8. Mereka lebih meredhoi sistem ciptaan manusia seperti sekularisme, kapitalisme, sosialisme, nasionalisme sempit serta pragmatisme daripada menerima petunjuk Allah swt dan Nabi saw.
  Dengan sebab itu, Allah meletakkan mereka sebagai golongan yang jahil.

  ReplyDelete
 65. Kerana Kojolla @ macam2 ulangkan kopipes dia berkali kali seperti yang pendek2 di atas nih (yang panjang2 aku tak jengok pun), nampak lah otak nya tak siuman, mungkin ada penyakit schizophrenia atau sebagai nya.

  Dia tak boleh kawal lagi rasa hendak mengkopipes itu, pagi petang, siang malam. Sebab penyakit itu telah mengawal pemikiran dia. Sabenar nya, bila kena sakit otak, takda memikir lagi, ha nya lakukan apa yang terdorong di buat saja.

  Kita perlu beri nasihat kapada dia supaya pergi jumpa doktor pakar sakit otak - psychiatrist. Kalau sudah dan dalam rawatan, kita nasihatkan dia supaya makan pil nya, ikut spesifikasi doktor pakar tu.

  Saya akan buat begitu dari masa ke masa mulai sekarang. Moga2 berfaedah dan dia pergi ke doktor pakar itu atau, kalau sudah pergi, memakan pil yang di beri.

  ReplyDelete
 66. Semalam saya cerita kera
  Tapi saya tak letak nama
  Siapa terasa berjiwa lara
  Tentu balas nak lawan sama!

  Tapi kera tidak berbunyi
  Mungkin tukar nama disini
  Ini kera kuat sembunyi
  Dengan Pak Othaman mana berani!

  Pejuang Laknat tak henti tala
  Sudah banyak overtime dia
  Main redah cam lembu gila
  Bawa bekal dedak sedia!

  Orang berjuang demi kebenaran
  Dia untuk pulut penganan
  Dedak manis wang dan geran
  Si klepto dia berkenan!

  Boleh pulak menyebut Allah
  Carut memaki itu ok lah
  Sokong penyangak tak mahu kalah
  Kopipes sanggup semput dan lelah!

  Kera juga nasihat agama
  Suruh serban saya terima
  Suruh haji hebat bergema
  Kuat mencarut apa ke nama!

  Cai laknat bertopeng agama
  Mana yg jahat sanggup terima
  Janji dedak,sedikit derma
  Insaflah tempoh dah tak lama...

  Pejuang Laknat jauh tersasar
  Kedai runcit dikata pasar
  Konon agama pahalanya besar
  Temberang kuat bahasa pun kasar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anak tiri rosmah terasa smalm bro fan tun...menangis merenggek2 pagi tadi,menyalak2 mcm saleh keruak hahahahaha

   Delete
 67. Sudah biasa walaoon pas...bermain dgn hadis dan surah untuk menipu para pentaksub pas.sama taktik dgn umno jgk.

  ReplyDelete
 68. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  ReplyDelete
 69. allahu akbar...
  tanda tanda kemenangan semakin tiba...
  malam 9 may adalah kemuncaknya
  rakyat yg bijak dan waras terbukti menjelma
  memusnahkan pakatan haprak dan mahazalim tua

  ReplyDelete
 70. Ya ALLAH...
  teguhkan iman dan taqwa kami
  serta akal dan hati kami
  tidak terpedaya dengan fitnah yg berluasa
  daripada iblis bertopeng manusia

  ReplyDelete
 71. kesiannya melihat fucktun berkata
  hati dan akal ditutup dan dibuta
  kerana selalu bergelumang dosa
  tak dapat beza yg fakta atau auta

  harap dapat bersabar ,cuma seminggu sahaja
  masa tu baru nampak jelas dan nyata
  ramai rakyat bijak menjelma akhirnya
  membuktikan kuasa mereka

  membungkus pakatan dan si mahazalim tua
  malam 9 may saksi satu dunia
  harap tiada yg jadi gila
  dan juga mati terkejut terima berita  ReplyDelete
  Replies
  1. sila meninggal pejuang rakyat aka kejora kaki bercagu busuk

   Delete
 72. Qada dan qadar hendak dipercaya
  Walaupun kemenangan telah menjelma
  Perjuangan tetap diteruskan juga
  sehingga musuh hancur binasa

  Mohon berdoa kepada MAHA BERKUASA
  Agar rakyat Malaysia tidak terpedaya
  tipu muslihat syaitan ibis bertopeng manusia
  bertindak bijak untuk AGAMA dan Negara

  fitnah dan auta bermaharalela
  angkara mereka yg gila kuasa
  tak sanggup kami melakukan perkara
  memusnahkan agama,negara dan bangsa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaaooon pun nak berpantun upenyer..aku ingat pandai kopipes je otak sendiri takde.

   Delete
 73. Bagaimana Kerajaan Najib boleh menepati "janji mengimbangi Belanjawan"?

  Masakan Najib nampak nya membelanja sesuka hati dia, tambahkan BRIM yang 7 juta rakyat layak menerima, lebih RM500 seorang = RM3.5 bilion. Masakan perbelanjaan negara setahun ha nya RM120 bilion. Itu bukan sikit sikit wang.

  Tambah pulak, dia beri berbagai lain, di janji di kempen PRU ini dan di lain lain masa.

  Tidak lama dahulu, Kerajaan Najib langsung tidak ada wang untuk membayar RM1 bilion faedah pinjaman wang 1MDB sehingga Astro Ananda Krishnan memberi pinjaman.

  Perbelanjaan yang berlebihan (termasuk yang di kaitkan dengan Rosmah) menambah burukkan ketidak seimbangan bajet negara. Ini yang menyebabkan ramai yang mengatakan Najib akan membawa kapada negara ini muflis / bankrap jika tidak di gulingkn pada 9 Mei.

  ReplyDelete
 74. kita pintas strategi si mahazalim tua..

  DPM: Dr Mahathir will admit himself into hospital to gain sympathy on polling day
  BAGAN DATUK: Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said the opposition is allegedly planning to admit former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad into hospital to gain sympathy votes on polling day.
  He said this was among the “last minute attack plans” by the opposition to gain sympathy votes from the people, namely in Langkawi. “I hope that voters will not fall victim to this tactic.
  “There will be more tactics in the run up to polling day. We know him. His strategy and tactics may change but the aim is to confuse voters, gain sympathy as well as to put the blame on others. “Thus, I hope the voters will not fall for such tactics,
  Recently, Dr Mahathir also claimed that the aircraft he was supposed to fly in was sabotaged. “However, the Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) Datuk Seri Azharuddin A Rahman in his statement has professionally explained that there was no evidence of aircraft sabotage as claimed (by Dr Mahathir),” he told reporters after attending Majlis Kenduri Sekampung at Kampung Pasang Api here today. Present were BN’s candidate for the Rungkup state seat Datuk Shahrul Zaman Yahya and Information Department director-general Datuk Ibrahim Abd Rahman

  ReplyDelete
 75. 'Nak gaji minimum naik, you know what to do', kata Najib di Hari Pekerja.

  Ya, jangan undi Umno/Bn. Sebab banyak menipu, mencuri duit, merompak, melanun. Membohong, mana boleh percaya janji dia.

  Najib berkata jika ditakdirkan BN memperoleh kemenangan dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 ini ... Mana boleh di takdir, ha nya yang tulus ikhlas, niat baik selalu sahaja yang akan di takdirkan.

  Bercakap pulak dalam stail baru, macam seorang pelakun, nak tiru cara Anwar Ibrahim. Kalau PH menang dan Anwar jadi PM selepas 2 tahun Tun Mahathir memerintah, Anwar akan berucap kapada dia di Istana Sungai Buluh pulak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. bukan ke mahazalim tua nyanyuk adalah bapak segala banyak menipu, mencuri duit, merompak, melanun. Membohong, mana boleh percaya janji dia.
   silap taip ye??

   Delete
  2. segala banyak yg ko tulis tu kan lebih sesuai ditujukan kpd kepala bapak yg jalan terkepit tu

   Delete
  3. Kalu tun Bapak penyamun pun boleh insaf...anak penyamun tu si bugis bila nak insaf?

   Delete
 76. kita pintas strategi si mahazalim tua..

  Kenapa "Kleptokrasi" bukan "Korupsi" atau "Nepotisme"

  Dua hari lepas Tun Mahathir berceramah di Perak, dia menceritakan bagaimana dia terpaksa buka kamus untuk melihat makna perkataan "kleptokrasi". Dia cakap dia sendiri pun tak tahu apa makna perkataan tersebut, malah kata ini kali pertama perkataan itu dia dengar sedangkan dia banyak membaca dan menelaah.

  Pembaca boleh faham apa sebenarnya yang tersirat?

  Mahathir mempunyai team pemikir yang hebat dibayar dengan satu pembayaran cukup tinggi. Team ini membuat semua perancangan untuk Mahathir bagi menjatuhkan Najib dan menaikan "orang Mahathir" dalam UMNO.

  Korupsi atau rasuah (bahasa Latin: corruptio dari kata kerja corrumpere yang bermakna busuk, rusak, menggoyahkan, memutarbalik, menyogok).
  Mahathirlah bapa kroupsi. Jika dia serang Najib atas korupsi rakyat akan membongkar "nanah dan lendir" dia yang merupakan BAPA KORUPSI MALAYSIA.

  Begitu juga dengan Nepotisme, Nepotisme bermaksud melebihkan saudara-mara serta rakan-rakan yang ada hubungan dan bukannya penilaian objektif bagi keupayaan, meritokrasi atau kekesuaian terhadap sesuatu jawatan.
  Mahathir juga BAPA NEPOTISME dalam UMNO. Mari kita lihat pasal KLCC. Ini baru satu.
  https://www.youtube.com/embed/lJco4kVyAKI?feature=player_embedded

  Kleptokrasi (berasal dari bahasa Yunani: kleptes (pencuri) dan kratos (kuasa), Kleptokrasi ("pemerintahan para pencuri") adalah istilah yang mengacu kepada sebuah bentuk pemerintahan yang mengambil wang pungutan (cukai) yang berasal dari rakyat untuk memperkaya kelompok tertentu atau diri sendiri. [ anda boleh baca tulisan lebai sebelum ini di sini ]

  Ini lebih sesuai ditujukan kepada Najib. Walaupun kita amati MAHATHIR JUGA BAPA KLEPTOKRASI, tapi perkataan ini tak pernah digunakan maka Mahathir guna senjata ini untuk serang NAJIB tapi BUKAN UMNO.

  Jika pembaca mengamati setiap ceramah MAHATHIR dia hanya serang Najib bukan UMNO kerana dia masih SAYANGKAN UMNO. Percaya atau tidak itu hakikatnya. Jangan hairan selepas PRU-14 nanti Mahathir dan orang-orangnya akan kembali kepada UMNO.

  AMANAH, PKR hanya budak bodoh yang telah di "zombie"kan pemikiranya sehingga tidak sedar diri mereka sendiri. DAP tidak rugi kerana dia juga memperbodohkan Melayu dalam misi "malaysian-malaysian".

  Hanya tinggal beberapa hari lagi permaianan Mahathir akan tamat dan kita akan dapat sinar kebenaran perjuangan PAS menegakkan Islam di bumi Malaysia.

  ReplyDelete
 77. Apa nak buat. Penghantar kopipes terdesak pulun last minute kaut bayaran dedak. Lps pru dia dah tak ada pemberi dedak lg dah.
  Ekonomi malaysia dimoneypulasi oleh punaisihat2 najib. Najib mn la faham ekonomi. Tak PAS periksa. Kantoi sbb dok kejar pompuan. Dia cuma pandai mengeja, menghafal dan membaca sj. Tulis menulis semua org lain tlg buatkan. Keturunan bangsawang la katakan.

  ReplyDelete
 78. Mahathir Hilang Arah Spin Kempen
  MAHATHIR tiba-tiba muncul dengan video drama pendek: Harapan/Kasihanilah Atuk. Klip pendek melankolik ini satu kejutan. Tema klip video ini menjadikan Mahathir seorang pengemis.

  Temanya klip pendek ini merendahkan maruah Tun M yang selama ini dianggap fighter tua yang sejati.

  Klip ini menjadikan Mahathir pengemis. Sangat desparado kerana cuba memenangi undi anak muda dengan meraih simpati murahan.
  Klip sensasi ini, mewujudkan satu aliran baharu. Ia mengubah mengubah taktik politik Mahathir menjelang tempoh kempen sebelum 9 Mei.

  Karektor Mahathir sebagai fighter tua berusia 93 tahun tahun, kini lesap begitu saja. Semuanya musnah kerana imej pengemis Mahathir dalam klip video yang terkenal dengan dialog Atuk Rasa Bersalah ini.

  Sebaik saja klip drama ini berlegar di media sosial, Mahathir mencuri perhatian dengan cerita kapalterbangnya disabotaj.

  Satu lagi elemen tragik. Jadi kita faham, mengapa sebaik saja klip video ini dilancarkan, Mahathir seolah-olah mahu mencipta persepsi dirinya hampir dibunuh.
  Klip video Atuk Menangis dan drama cubaan membunuhnya, adalah plot mencipta undi simpati. Cuma Mahathir silap. Dia hanya mantan PM, dan bukan aktor pawagam.

  Aduhai. Ketika di puncak kuasa, maruah Mahathir tidak semurah ini. Dia lelaki hebat yang berjaya menyingkirkan Tunku Abdul Rahman dari kedudukan Perdana Menteri pada 1969.

  Mahathir juga berjaya menekan Hussein Onn melepaskan jawatan Perdana Menteri pada 1981. Seterusnya, dengan gaya adiwira yang hebat Mahathir naik menjadi Perdana Menteri pada 1981.

  Pada 1985, Mahathir menyingkirkan TPMnya Musa Hitam. Tindakan Mahathir menyebabkan kerjaya politik Musa Hitam berakhir.

  Pada 1987, Mahathir membius kerjaya politik bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah.

  Sepanjang 22 tahun berkuasa, Mahathir tidak pernah mengemis undi. Dia tidak pernah menjadi Atuk Tua yang tidak bermaruah!

  Alahai Mahathir…

  ReplyDelete
 79. BONGKAR – Pakatan pembangkang berlambang PKR dijangka ‘memasukkan’ Tun Dr. Mahathir Mohamad ke hospital sebagai drama langkah terdesak mereka untuk meraih simpati rakyat.
  Ia bakal dilakonkan pada saat akhir menjelang hari pengundian dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-14 pada 9 Mei ini, dedah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

  Ketika membongkarkan perkara itu berkata, Barisan Nasional (BN) telah menghidu strategi dan rancangan terdesak pembangkang itu sejak dari awal dan tidak terkejut jika ia benar-benar berlaku.

  “Kami telah menghidu mereka merancang untuk Tun Mahathir dimasukkan ke hospital untuk meraih simpati daripada pengundi-pengundi beliau di kerusi Langkawi dan tempat lain.

  “Saya harap pengundi-pengundi tidak terjebak dengan taktik ini yang jelas digunakan mereka hanya untuk meraih simpati pengundi terhadap calon pembangkang,” kata Ahmad Zahid.

  Beliau yang juga calon BN kerusi Parlimen Bagan Datuk berkata demikian dalam sidang akhbar selepas menghadiri kenduri sekampung di Kampung Pasang Api dekat kawasan tersebut hari ini.

  Turut hadir ialah calon BN DUN Rungkup, Datuk Shahrul Zaman Yahya dan Ketua Pengarah Jabatan Penerangan Malaysia, Datuk Ibrahim Abdul Rahman.

  Ahmad Zahid juga mendedahkan tindakan Mahathir mendakwa konon tayar pesawat yang ingin dinaiki bocor akibat disabotaj sehari sebelum proses penamaan calon juga dipercayai merupakan taktik untuk meraih simpati.

  Beliau berkata, laporan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) sendiri mengesahkan tiada sebarang unsur sabotaj berlaku selain pengesahan daripada syarikat penyedia pesawat tersebut.

  “Jadi jelas sekali tindakan itu dibuat beliau (Mahathir) kerana mahu menagih simpati sehari sebelum penamaan calon yang kononnya kejadian itu berlaku bagi menghilangkan kelayakan beliau untuk bertanding.

  “Kita pasti banyak lagi taktik lain akan digunakan selepas ini kerana kita kenal beliau, kita pernah berketuakan beliau,” katanya. – Agensi/Mynewshub.cc/HAA

  ReplyDelete
 80. najibby apa yg tak ditirunya..lps meniru inisiatif2 dr PR selangor dan ppinang slps setahun kemenangan 2008 cuma ditokok tambah supaya nmpak tak meniru sgt...suara dengungan dn harkat dsanwarpun nk dikopipesnya..skrg ni slogan rakyat yg sinonim dgn pkr pun nk
  dihijacknya musim pru ni..woi x ada idea sendiri ke bnajis niii.

  ReplyDelete
 81. Apa Lagi Mahathir Nak Tangiskan!
  BANYAK elemen sarkastik yang backfired Mahathir secara peribadi, sebaik saja filem pendek Harapan/Kasihanilah Atuk diviralkan di media sosial sejak 28 Mei lalu.
  Mahathir dianggap hipokrit dan mencari jalan mudah untuk mendapat simpati pengundi.

  Mana tidaknya. Hari ini sebagai diktator PBBM, Mahathir bekerjasama dengan Presiden PKR, Wan Azizah Wan Ibrahim. Malah, Mahathir juga bekerjasama dengan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, anak Wan Azizah.

  Orang tidak akan lupa sejarah permusuhan Mahathir dan Anwar Ibrahim. Tidak ada rakyat Malaysia yang waras akan dapat melupakan kezaliman Mahathir terhadap Anwar Ibrahim 20 tahun lalu.
  Anwar, bekas Timbalan Perdana Menteri 1993 hingga 1998, setelah sekian lama menjadi sekutu Mahathir sejak 1993, dipecat dan ditahan pada 1998.

  Anwar, suami Wan Azizah dan bapa Nurul Izzah, bukan sahaja dipecat sebagai TPM atas tuduhan khianat, tetapi menjadi mangsa pembantaian ketika ditahan di lokap.

  Mahathir ketika itu Perdana Menteri. Mahathir ketika itu, turut memecat Anwar sebagai timbalan dalam parti. Anwar ditendang keluar kabinet dan disepak terajang lalu dihalau berambus dari parti.

  Mahathir adalah orang paling berkuasa ketika itu.

  Sekarang, melalui video filem pendeknya, Mahathir cuba berlakon dengan wajah yang sedih. Mahathir cuba mendapatkan semula kuasa Perdana Menteri melalui simpati.

  Rujuk foto-foto kenangan ini. Terutama foto biji kata Anwar Ibrahim yang lebam ketika ditahan dibawah arahan Mahathir.

  Apakah waktu itu Mahathir bersedih?
  Apakah Mahathir memikirkan nasib anak-anak Anwar, termasuk Nurul Izzah yang ketika itu berusia 16 tahun?

  Selain Nurul Izzah, Anwar yang lebam teruk mukanya, turut memiliki lima lagi anak-anak yang masih remaja dan kanak-kanak.

  Anak-anaknya, Nurul Nuha 14, Ehsan Anwar 13, Nurul Ilham 11, Nurul Iman 8, Nurul Hana 6, pasti tidak akan melupakan detik-detik maha kejam itu. Bagaimana Mahathir menganiaya bapa mereka.

  Kini, demi politik, PKR yang ditubuhkan Anwar Ibrahim dengan lambang parti berasaskan simbol mata lebam, membenarkan Mahathir menjadi calon parti itu.

  Apa kejadahnya semua ini?

  Menangislah Mahathir. Menangislah puas-puas. Malah, Mahathir selayaknya menghasilkan klip filem pendek bertaraf Atuk Nak Bertaubat!

  ReplyDelete
 82. Pembangkang Berkempen Dengan Fitnah & Berita Palsu
  KUALA LUMPUR – Pembangkang berkempen dengan menabur fitnah dan berita palsu untuk meraih undi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), kata Datuk Seri Najib Tun Razak.
  Dalam catatan twitter beliau hari ini, Perdana Menteri memuat naik satu contoh catatan pengguna di laman sosial yang mendakwa kononnya Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menetapkan etika berpakaian baharu ketika mengundi pada 9 Mei ini.
  “Jadi dalam kes ini, siapa yang bohong? Tak pasti jangan kongsi. Pembangkang berkempen dengan fitnah dan berita palsu untuk meraih undi! #TsunamiPHitnah,” katanya.

  Semalam, SPR turut menafikan mesej tular di laman sosial mengenai etika berpakaian seperti kehadiran ke pejabat ketika mengundi pada PRU14. – BERNAMA

  ReplyDelete
 83. PRU14: 5 Fitnah Pakatan Harapan Dijawab
  PAKATAN Harapan menyebar berita palsu lagi menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), termasuk mengulang-ulang penipuan yang telah lama dibuktikan salah.
  Kerana sangat terdesak untuk mendapat kuasa, lebih banyak penipuan disebar untuk menipu dan membodohkan rakyat.

  Rekod mereka yang sering disaman dan terpaksa minta maaf sepatutnya telah menyedarkan semua tentang amalan fitnah yang mereka amalkan itu.

  Menjelang hari mengundi Pilihan Raya Umum ke-14, mereka menyebarkan lagi penipuan. Ini lima penipuan terbesar yang mereka sebarkan.

  1. BN Tidak Tunai Janji Bina Rumah
  Kerajaan BN melaksanakan janji membina pelbagai skim rumah, seperti Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA), Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M), dan Rumah Wilayah Persekutuan (Rumawip). Ada projek yang berjaya disiapkan awal dan lebih daripada dirancang Kesemuanya program yang berterusan dijalankan sejak dilancarkan.

  2. BN Tidak Turunkan Kadar Tol
  Dalam tempoh Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menjadi perdana menteri sejak 2009, sebanyak lapan buah tol telah menamatkan operasi. Empat yang terbaru diumumkan dalam Bajet 2018, melibatkan tol di Selangor dan Johor. Penamatan kutipan tol di Lebuhraya Persekutuan disambut baik rakyat Selangor.

  3. Negara Dijual Kepada China
  Semasa Tun Dr. Mahathir Mohamad menjadi perdana menteri, pelaburan terbesar datang dari Jepun. Apa yang berlaku ialah pelaburan tetapi sekarang PH menenggelamkan isu pelaburan dan menyebut “jual negara”. Sekarang ini, ekonomi paling pesat di dunia ialah China, maka mereka pula banyak melabur di Malaysia. Tidak masuk akal untuk Malaysia menolak pelaburan China.

  4. Pembangunan Infrastruktur Perlahan
  Pembangunan di bawah PM Najib didakwa perlahan. Ini jelas satu penipuan kerana pembangunan pantas berlaku walaupun pertumbuhan ekonomi tidak seperti pada satu masa dulu. Projek pembangunan terbesar yang telah sempurna satu fasa dan akan diteruskan lagi ialah MRT laluan Kajang-Sungai Buloh.

  5. GST Akan Naik Kepada 9 Peratus
  Di media sosial dan sebaran bercetak kepada orang ramai, mereka menumpukan pada isu GST, dan mendakwa GST akan dinaikkan kepada 9 peratus selepas Barisan Nasional menang dalam Pilihan Raya Umum ke-14. PM Najib telah menafikan dakwaan ini sejak beberapa bulan lalu, tetapi tetap diulang dan disebarkan oleh PH

  ReplyDelete
 84. PRU14: 5 Serangan Peribadi Terkini Pembangkang

  PEMBANGKANG Pakatan Harapan (PH) menjadikan berita palsu dan serangan peribadi sebagai senjata utama untuk memburukkan lawan politik mereka.
  PH dan penyokongnya menunjukkan rasa benci yang melampau terhadap mereka yang tidak sehaluan dengan mereka hingga sanggup menabur fitnah.

  Lima isu di bawah ini dijadikan fitnah terkini, paling dahsyat dan paling lama dijaja oleh PH dan pentaksub mereka di laman sosial dan serata ceruk internet.

  1. PM Najib Curi Wang 1MDB
  Jawatankuasa khas Parlimen dianggotai wakil DAP sendiri tidak ada bukti kaitan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dengan dakwaan kecurian itu, apatah lagi untuk mendakwa Najib mengambil wang 1MDB untuk membeli-belah.

  2. Presiden PAS Dibayar RM90 juta oleh UMNO
  Perjalanan kes saman Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap Sarawak Report menunjukkan editornya Clare Rewcastle-Brown tidak mempunyai bukti menyokong dakwaannya itu. Tapi pentaksub PH masih meneruskan fitnah dengan menyindir di media sosial.

  3. Zaman PM Najib Paling Teruk
  PH menafikan kejayaan projek pengangkutan terbaharu, MRT yang merupakan penghubung terbaik di Lembah Klang. Kejayaan projek MRT yang masih diteruskan menjadikan projek pengangkutan zaman bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad kelihatan kerdil.

  4. Presiden PAS Mahu Join UMNO
  Pentaksub PH mengatakan “Undi PAS, Undi BN.” Menurut mereka, PAS telah tertipu dengan Najib dan kini hanya mengikut strategi yang disusun tanpa ada kebebasan bertindak sendiri. Antara tujuan kempen ini ialah menuduh kedua-dua pemimpin ini menipu ahli mereka.

  5. Penyokong BN Makan Dedak
  Siapa sahaja yang bersimpati, menyokong atau mempertahankan PM Najib atau UMNO dan BN dituduh dengan fitnah “pemakan dedak.” Tanpa menilai hujah yang dikemukakan, tuduhan jahat dan sindiran makan dedak dilemparkan.

  ReplyDelete
 85. Kantoi! Mahathir Tersasul Seru Jangan Undi Calon PH

  TERSASUL… Setelah berjaya diiktiraf Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai calon tertua Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, Tun Dr. Mahathir Mohamad akhirnya membuktinya dirinya amat uzur!
  Dengan usia bakal cecah 93 tahun, tokoh pembangkang itu yang sudah beberapa kali kantoi dengan tohmahan palsu termasuk isu jet mewahnya konon disabotaj, Mahathir semalam tidak dapat menyembunyikan situasi tua dirinya.

  Media antarabangsa melaporkan, meskipun baru tiga hari tempoh berkempen untuk PRU ke-14, Mahathir mungkin akibat terlalu kepenatan dikesan tersasul ketika menyampaikan ceramah pakatan pembangkang berlogo PKR itu.

  Kejadian yang cukup memalukan itu berlaku di Padang Astaka, Terengganu malam tadi apabila Pengerusi Pakatan Harapan (PH) tersebut tersilap meminta hadirin agar tidak mengundi calon blok berkenaan pada 9 Mei nanti.

  Kejadian tidak dijangka tersebut turut mengundang ketawa dalam kalangan hadirin sebelum bekas perdana menteri yang pernah dikutuk pembangkang sebagai Diktator Maha Firaun itu terpaksa memperbetulkan kembali ucapannya.
  Pengerusi PPBM itu yang partinya dibubarkan akibat masalah dalaman, ternyata amat keletihan ketika berada di pentas dalam usaha hasut rakyat untuk benci Barisan Nasional (BN) dengan ulangi modal isu ‘basi dikitar semula’.

  Kehadiran Mahathir ke ceramah berkenaan turut ditemani isterinya, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd Ali. Namun, wanita itu yang duduk di sofa disedia di atas pentas kelihatan penat dan beberapa kali lelap mata ketika suaminya berucap.

  Ironi, insiden tersasul Mahathir itu membuktikan dirinya gagal menandingi kehebatan bekas calon bebas dalam dua kali PRU, Maimun Yusof atau Tok Mun di Terengganu dan kini sudah usia 99 tahun tetapi masih kuat bertenaga.

  Turut hadir pada ceramah yang agak hambar sambutan itu ialah Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Mohammad Sabu dan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Terengganu, Azan Ismail
  https://www.youtube.com/watch?v=WgNdW9MTcpI

  ReplyDelete
 86. DAP Akui Terpaksa Peralat Mahathir Demi Undi Melayu
  https://www.youtube.com/watch?v=q7jX0gdFNC4

  KANTOI… Akhirnya DAP telah membuat pengakuan secara terbuka bahawa Tun. Dr. Mahathir Mohamad hanya diperalatkan untuk tarik sokongan Melayu kepada gabungan pembangkang itu.
  Namun Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP, Dr. P. Ramasamy berkata, penerimaan Mahathir dalam blok pakatan itu tidak bermakna isu lampau pernah dilakukan bekas perdana menteri itu akan dilupa begitu sahaja.
  “Bukan kita sudah lupakan apa dia sudah buat dahulu, kita pilih Mahathir untuk tarik orang Melayu,” katanya dalam klip video ceramahnya di Seberang Perai, Pulau Pinang pada 28 April lalu yang kini tular menerusi media sosial.

  Dalam ceramah itu, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang mengakui beliau tidak senang dengan pemerintahan Mahathir selama 22 tahun itu tetapi beliau terpaksa meletakkan keutamaan terhadap misi ‘pancing’ undi Melayu.

  “Mahathir perintah dahulu, kita semua tidak suka pada masa itu, sekarang tiba-tiba datang Pakatan Harapan (PH), dia kata tidak mahu lagi Najib (Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak), UMNO, Barisan Nasional (BN).

  “Kenapa kita terima Mahathir? Bukan kita lupakan Mahathir apa dia buat dahulu, dahulu dia memang jahat. Orang kata macam mana kita terima Mahathir? (Tapi) bukan kita lupakan apa Mahathir buat dahulu,” kata Ramasamy.

  Sebelum ini, pelbagai pihak mempersoalkan kerjasama aneh Mahathir dengan DAP dalam gabungan pembangkang kerana Pengerusi PPBM itu turut dikenali sebagai cukup lantang mengutuk parti berkenaan semasa bersama BN.

  Mahathir, 92, yang kemudian dilantik sebagai Pengerusi PH juga diingati kerana pernah gelar DAP sebagai parti rasis cauvinis selain anti-Melayu dan Islam serta tegar pro-LGBT dan liberalisme.

  ReplyDelete
 87. Betul ke Azmin Jadi PROXY Mahathir untuk rundingan luar mahkamah saman Sarawak Report?

  Semalam peguam Abdul Hadi Wan Rohimi Wan Daud mengisytiharkan kemenangan awal dengan mengumumkan bahawa anak guamnya menang kesemua lima penghakiman interlokutori (keputusan yang tidak menyelesaikan kes sepenuhnya) terhadap Rewcastle-Brown. "Sarawak Report diarahkan membayar kos £28,900 (RM156,017)."

  Duit £30,000 Sarawak Report daripada 615 penyumbang telah habis. Kena bayar lagi. Kini Sarawak Report sangat tersempit jika pembicaraan yang berlanjutan sehingga April 2019. Bayangkan mereka terpaksa bawa saksi dan RAKAN FITNAH di Malaysia.

  Berapa kosnya??
  Mereka yang rapat dengan Clare Rewcastle-Brown mula tergugat jika perbicaraan sebenar berlaku. Menang Kemenangan awal dengan menang kesemua lima penghakiman interlokutori (keputusan yang tidak menyelesaikan kes sepenuhnya) terhadap Rewcastle-Brown ialah kemenangan moral setelah bertahun-tahun HARAPAN memainkan fitnah ini.

  Walaupun ini bukanlah bermakna Pas dah menang saman, Pas hanya berjaya menghalang permohonan afidavit SR yang cuba difailkan tidak lama duhulu. Namun ini adalah langkah yang sangat besar untuk memastikan kemenangan Pas menentang SR.

  Kata sorang facebooker "Ibarat kita berjaya menghalang musuh dapat reinforcement. Kita berjaya memaksa musuh bertarung dgn kita tanpa senjata."
  Itu cerita yang semua kita tahu.
  Lebai nak buka cerita sebalik tabir pula.

  Beberapa hari lalu, Presiden PAS ada menyebut seorang pimpinan kanan datang bertemu untuk penyelesaian kes ini luar mahkamah. Video ini ada disiarkan dalam Malaysiakini.
  Lebai cuba cungkil sumber PAS. Tapi semanjak PAN/IKRAM tak ada ni agak sulit nak dapat maklumat dalaman. Lebai cuba dapat sumber PKR. Maklumatlah PKR sedang berperang, mudah sikit...

  Kebetulan pula Azmin Ali sibuk dengan "team Daim" menyusun strategi...

  Nak tanya.
  BETUL KE AZMIN MENJADI PROXY UNTUK PENYELESAIAN LUAR MAHKAMAH KES SAMAN SARAWAK REPORT??

  BETUL MAHATHIR NAK BAYAR TUNTUTAN TERSEBUT??

  Minta penjelasan, supaya rakyat tahu kebenaran dalam kes ini?

  ReplyDelete
 88. Kenyataan Akbar Abdul Hadi Awang
  1 May 2018,
  Terengganu, Malaysia

  (1) SAMAN FITNAH DATO SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG – MAHKAMAH MENOLAK PEMBELAAN “KEBENARAN (TRUTH)” SARAWAK REPORT DAN PERMOHONAN DEFENDAN UNTUK MEMINDA PEMBELAAN

  (2) MAHKAMAH MEMERINTAHKAN CLARE REWCASTLE-BROWN UNTUK MEMBAYAR KOS GUAMAN SEBANYAK £41,400 (( RM 227,700.00) KEPADA DATO SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG

  Merujuk kepada sesi pendengaran yang berlangsung selama 4 jam di hadapan Mr Justice Dingermans di Mahkamah Tinggi di London pada 30 April 2018, Mahkamah dengan rasminya menolak keseluruhan pengakuan kebenaran Clare Rewcastle-Brown (dengan erti kata lain, Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi mempunyai asas yang kuat untuk terus mengemukakan saman terhadap defenden).

  Sebagai tambahan, Clare Rewcastle-Brown juga telah secara rasmi meninggal-biarkan (abandoned) permohonannya untuk meminda pembelaan “kebenaran” beliau bagi menggunakan rakaman audio satu kenyataan yang didakwa dibuat oleh Ustaz Nik Abduh, iaitu Ahli Jawatankuasa PAS Pusat dan juga bekas Ahli Parlimen kawasan Pasir Mas. Defendan memberi gambaran bahawa beliau akan cuba dan berhasrat untuk mengemukakan lagi draf pembelaan berkenaan rakaman audio – di mana ini adalah cubaan ketiga bagi pembelaan “kebenaran” nya.
  Hakim juga menolak cubaan memperlewatkan oleh Defendan bagi memohon perintah Mahkamah supaya diadakan perbicaraan berasingan terhadap persoalan sama ada pembaca Sarawak Report memahami artikel berkaitan adalah merujuk pada Dato Seri Tuan Guru. Pasukan Peguam Tuan Guru menolak cadangan ini, yang dilihat hanyalah sebagai cubaan Defendan untuk lari dari membawa isu sebenar kes dalam perbicaraan.

  Defendan juga diarahkan untuk membatalkan cubaannya untuk menolak tuntutan Tuan Guru berkaitan persoalan rujukan.

  Perkembangan positif ini menggambarkan bibit-bibit kekalahan bagi Defendan. Hal ini juga ditunjukkan melalui perintah Hakim untuk Defendan membayar £41,400 (( RM 227,700.00) sebagai kos bayaran guaman Tuan Guru yang perlu dijelaskan dalam tempoh 14 hari.

  Walaupun berdepan dengan kelewatan perkembangan kes ini, Dato Seri Tuan Guru berpuashati, bahawa semalam Hakim telah mengambil langkah tegas pengurusan kes dan menentukan tarikh yang tetap, iaitu perbicaraan yang akan diadakan pada awal April 2019.

  DR. AHMAD SAMSURI MOKHTAR
  Setiausaha Politik kepada Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macam budak lagi pun ada aku rasa pejuang ni..tgok dia pnya taksub macam takda org lain dh mulia selain bangsa pas kat muka bumi ni adehhhhh

   Delete
  2. Amanat hadi jadi pegangan dia ni ...mmg bahaya betul amanat hadi wang ni

   Delete
  3. WawancaraProf.Jomo KS yang disiarkan asal daripada Malaysiakini oleh Shahbuddindotcom wajar beberapa petikan elok disebarkan/diwarwarkan kerana banyak manfaat untuk mencelikkan minda rakyat.Nama Prof Jomo yang terkait sebagai pakar ekonomi bukanlah suatu perkara baharu. Pandangan beliau ada logik dan rasionalnya.
   Justeru ada baik juga; Shahbudindotcom berusaha mewawancara pandangan Prof DiRaja Ungku Aziz agar pandangan individu yang berpengalaman dan tajam mindanya akan menjadi garis panduan terakhir kepada rakyat menjelang 9 Mei 2018.Walaupun kini ada tular "seruan" Pak Ungku di media sosial whasapp tetapi tidak dipastikan kesahihannya. Namun rakyat masih dahagakan sumber info yang berintegriti walaupun faktor lonjakan utama RAKYAT menentang IMDB, GST, rasuah, pengangguran anak tempatan, kebanjiran melampau pendatang/pekerja asing, harga petrol yang mahal tidak stabil, harga barangan yang mahal, taraf hidup rakyat yang tertekan dan sebagainya tetap menjadi fokus rakyat mahu UBAH dan TUKAR. Namun tidak siapa menduga perang saraf yang kian hebat boleh mengubahkan fokus rakyat. Justeru jangan hilang fokus.

   Delete
 89. Budin, tolong delete CnP yg berulang2 tu!! Penat nak scroll down..benda yg sama jer tiap posting!!!

  ReplyDelete
 90. "misalnya cukai terhadap beberapa jenis harta kekayaan."

  Najib malas nak fikir. Nak kaya, curi, rompak, lanunkan 1MEDB/ duit rakyat.

  Gomen takda duit sebab boros belanja (contoh nya, kasi Rosmah pakai jet dsb nya), bikin GST nak kutip duit.

  Tak kira lah orang fakir miskin beli beras dan gula pun kena bayar.

  Tuhan akan balas kezaliman nya. Lingkup dia pada 9 Mei. Ameeeeeen.

  ReplyDelete
 91. Kes Hadi saman Sarawak Report di London belom menang lagi. Setakat ini penghakiman di buat ha nya atas permohonan SR "to strike out the case" saja.

  Perbicaran dan penghakiman sepenuh nya di jadualkan pada bulan April 2019 - satu tahun lagi. Masa itu tak tahu Hadi masih ada lagi untuk jadi saksi dsb nya ke tidak.

  Sementara itu rakyat masih boleh lasakkan hal RM90 juta itu. Soal besar nya: dari mana datang nya duit itu. Kalau dari 1MDB, jangan undi kedua dua UMNO dan PAS.

  ReplyDelete
 92. Bro James, Laknat dah sifir
  Pakatan macam dianggap kafir
  Dijauhkan syurga bagai musafir
  Dia di syurga itu difikir!

  Doa dia saja didengar
  Maklum orang bercakap benar
  Tak pernah bohong,tak hingar bingar
  Mungkin didahi ada sinar!

  Bro Macy dan Pak Diny
  Terbaek pantun ada berseni
  Si kera itu tak muncul sini
  Dengan Pak Suman mana berani!

  Paling kelakar doa diulang
  Macam Islam dia seorang
  Buruk Mahathir sentiasa dikarang
  Mintak bukti amuk menyerang!

  Yang ajaib bin hairan
  Pelbagai buruk Pakatan diteran
  Mahathir sekeluarga jadi sasaran
  'Jahat' Mahathir mana laporan?

  Jahat klepto dunia dah tahu
  Sini lapor macam tak laku
  Berdepan Tun dia tak mahu
  Cai yang cover,dah tiga suku!

  Tak lama lagi kera nak masuk
  Dari pagi dia merajuk
  Orang tua budak nak tusuk
  Ramai yg bantai menggigil sejuk!

  Sekali lagi tak sebut kera
  Kalau disebut,perasan glamer
  Membalas pantun mencarut segera
  Dialah kera selama lama!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hubuhu walaaoon jer yg dpat masuk syurga gamaknyr...itu ler pemahaman si pejuang

   Delete
 93. Ya ALLAH aku memohon kepada Mu
  supaya tiada berlaku kejadian
  yg tidak sepatutnyya berlaku..
  MATI TERKEJUT, BUNUH DIRI, DAN JADI GILA BABI
  kepada penyokong yg telah terpedaya
  dengan hasutan iblis/syaitan bertopengkan manusia
  dan juga telah ditutup/dihitamkan hati dan akal mereka
  tidak dapat beza..kebenaran dan kebatilan
  dosa dan pahala..syurga dan neraka
  kerana pada malam 9 may 2018..
  kerana takdir yg telah engkau tetapkan
  Kau telah hancurkan musuh-musuh agama
  dan beri kemenangan kepada
  mereka yg menjaga,membela dan pejuang agama

  Ya ALLAH aku berdoa memohon kepada mu
  Jangan diletakkan dosa kepada yg tak bersalah
  bapa yg mengeluarkan benihnya(air mani)
  ibu yg mengandungkan mereka
  kerana mereka telah besar dewasa

  ini semua adalah sebab amalan harian mereka
  yg tidak kenal dosa dan pahala
  syurga dan neraka..
  bukakan lah pintu hati dan akal mereka

  yg telah dihitamkan dan dikotorkan warnanya
  mudah terpedaya dengan hasutan dan tipufdaya
  manusia yang bertopengkan iblis durjana
  dari kalangan CINA dan juga belbagai Bangsa

  YA ALLAH Buktikan kepada mereka
  Engkau MAHA Berkuasa Dan MAHA bijaksana
  Musnahkan serta hancurkan dan binasa
  si celaka dan musuh-musuh agama

  hamba mu ini menjaga dan membela negara
  juga mempertahankan dan berjuang untuk agama
  kemenangan pasti tiba akhirnya
  Sebagai petunjuk dan pengajaran untuk mereka

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...