Sunday 18 February 2018

UNTUNG PENGUNDI LANGKAWI...APA KATA TUN M UMUM KAWASAN LAIN PULA UNTUK DITANDINGINYA?


Sah UMNO dan BN kini sudah semakin "goyang" di Langkawi!


Berikutan ura-ura Tun Mahathir Mohamad mungkin bertanding di Langkawi, Najib Razak semalam mengumumkan peruntukan pembangunan berjumlah RM1.3 bilion untuk pulau itu.


Projek yang diumumkan ialah pembinaan bangunan tambahan Hospital Langkawi bernilai RM500 juta, kuarters baharu petugas kesihatan (RM135 juta), balai bomba dan kuarters baharu di Padang Matsirat (RM30 juta), menaik taraf Jalan Bulatan Lapangan Terbang- Pulapol Langkawi (RM50 juta) dan projek mengatasi masalah bekalan air (RM600 juta).


Ini baru ura-ura Tun Mahathir mahu bertanding di Langkawi kerana beliau juga ada beberapa kawasan lain sebagai pilihan seperti Kubang Pasu, Putrajaya dan lain-lain, tetapi nampaknya sudah berbilion-bilion ringgit dicurahkan.


Bagaimana jika sudah sah beliau bertanding nanti, berapa bilion lagi agaknya akan dicurahkan oleh Najib?

Untung pengundi Langkawi, jika dulu sebagai Perdana Menteri, Tun Mahathir sudah membangunkan Langkawi, kini belum pun jadi wakil rakyat bagi pulau itu, beliau sudah pun mampu mendatangkan banyak pembangunan yang banyak banyak penduduknya.


Jika bukan Tun Mahathir yang mahu bertanding di Langkawi, pasti peruntukan RM1.3 bilion itu tidak diumumkan oleh Najib.


Hebat kan Tun Mahathir!!


Tetapi, adilkah hanya Langkawi saja yang dicurahkan peruntukan pembangunan yang melimpah ruah oleh Najib?


Bagaimana dengan kawasan-kawasan lain?


Adakah BN boleh menang di kawasan lain dengan selesa tanpa wang berbilion-bilion atau hanya Langkawi penting bagi Najib?


Atau bolehkah selepas ini Tun Mahathir mengumumkan kawasan lain pula untuk ditandinginya supaya Najib turut  mencurahkan juga beberapa bilion ringgit untuk pembangunan  kawasan itu? (ShahbudinHusin 18/02/2018)

139 comments:

 1. Tak kisahlah di mana pun Tun M umum mahu bertanding sebab pada akhirnya Putrajaya adalah tempat terbaik untuk bakal PM ke-7 dan In shaa Allah Putrajaya yang akan jadi pilihannya.

  Biarkan Najib dan YB-YB berangan lain tidur tak lena memikirkan nasib di kerusi masing-masing.

  Tun M tetap di Perang Besar @ Putrajaya, in shaa Allah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ARKIB : 05/04/2002

   Langkawi terhutang budi kepada TUN Dr. Mahathir
   Oleh ROSNI HASSAN
   (Wartawan Utusan)

   LEBIH 10,000 penduduk Langkawi buat pertama kalinya akan berhimpun dalam rapat raksasa yang diadakan pada sebelah malam ini di Dewan Mahsuri, Padang Mat Sirat bagi menyatakan penghargaan dan rasa terima kasih mereka kepada arkitek pembangunan Langkawi, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

   Acara rapat raksasa itu telah dirancang dengan begitu rapi dan meriah kerana ia adalah majlis yang cukup bermakna bagi penduduk Langkawi yang mahu menyatakan penghargaan mereka kepada bapa pembangunan negara ini.

   Lebih 60,000 orang penduduk Pulau Langkawi ternanti-nanti tarikh ini untuk menyambut ketibaan mantan Perdana Menteri kebanggaan mereka. Walaupun Dr. Mahathir mengunjungi Langkawi hampir setiap bulan tetapi lawatannya kali ini amat bermakna apabila acara khusus telah diatur agar rakyat berkesempatan untuk berjumpa dan bermesra dengan beliau.

   Ini kerana penduduk Langkawi merasa terhutang budi terhadap Dr. Mahathir yang telah memberikan sumbangan yang tidak ternilai dalam memajukan Langkawi. Beliau telah mencetuskan banyak idea untuk memastikan kemajuan yang dinikmati oleh penduduk tempatan selama ini.

   Penduduk Langkawi yang asalnya bekerja sebagai nelayan dan petani kini beralih ke bidang perniagaan yang lebih produktif dan menjanjikan pendapatan yang lebih lumayan hasil pembangunan yang kebanyakannya dicetuskan oleh Dr. Mahathir.

   Dahulu Langkawi adalah sebuah pulau yang sepi, tidak membangun dan boleh dikatakan agak mundur tanpa hotel mewah serta pusat membeli-belah yang besar. Kini pulau peranginan ini dipenuhi dengan hotel-hotel mewah bertaraf lima bintang, beberapa buah pasar raya dan kedai-kedai bebas cukai.

   Justeru penduduk tempatan merasakan selepas 15 tahun Langkawi diisytiharkan sebagai pulau bebas cukai, inilah masa yang paling sesuai untuk mereka mengucapkan terima kasih kepada Dr. Mahathir di atas segala daya usaha dan ideanya merencanakan pelbagai program dan projek untuk memajukan Langkawi.

   Mereka tidak mahu melepaskan peluang keemasan ini untuk meluahkan penghargaan terhadap usaha mantan Perdana Menteri yang sentiasa meninjau perkembangan pembangunan di Langkawi. Hampir setiap bulan beliau melawat Langkawi untuk melihat sendiri perkembangan projek-projek pembangunan seperti projek kereta kabel di Gunung Mat Chincang, projek pemulihan Pantai Kok dan projek pengindahan Kuala Sungai Melaka.

   Penduduk Langkawi mahu menzahirkan rasa terima kasih dan terhutang budi mereka kepada mantan Perdana Menteri yang telah banyak berjasa untuk pembangunan pulau peranginan ini.

   Delete
  2. SUMBANGAN BERMAKNA KPD NEGARA

   Tun Dr Mahathir bin Mohamad adalah seorang pemikir dan revolusiner. Di bawah pentadbirannya negara telah melalui suatu proses transformasi yang tidak pernah digambarkan sebelum ini. Tun Dr Mahathir bin Mohamad mahu menjadikan Malaysia sebuah negara maju dan rakyatnya mampu bersaing di peringkat global.

   Hasratnya dijelaskan dalam apa yang dinamakan Wawasan 2020 yang beliau utarakan pada 28 Februari 1991 dengan bermatlamatkan “ke arah pembentukan sebuah negara yang benar-benar maju dalam segala bidang secara seimbang meliputi ekonomi, politik sosial, kerohanian, psikologi dan kebudayaan”.

   Tun Dr Mahathir bin Mohamad memperkenalkan konsep Persyarikatan Malaysia di mana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyat adalah pekerja dan pemegang saham. Ini meningkatkan lagi prestasi pekerjaan, pendapatan serta imej negara. Di antara langkah-langkah ke arah mencapai sistem ekonomi perindustrian ini adalah pembangunan sektor industri berat. Salah satu kejayaan industri ini ialah pengeluaran kereta nasional yang kini merupakan kereta yang paling laris di Malaysia (Kereta import dikenakan cukai 100%). Tun Dr Mahathir bin Mohamad juga meningkatkan penyertaan bumiputera dalam pemilikan saham sektor perusahaan dan perdagangan dengan penubuhan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Amanah Saham Nasional serta Amanah Saham Bumiputera. Harapan Datuk Seri Dr Mahathir bin Mohamad adalah menjadikan Malaysia sebuah negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020.

   Wawasan 2020 adalah satu penyataan cita-cita. Bagaikan seorang artis, Tun Dr Mahathir bin Mohamad menampilkan satu falsafah yang murni yang kemudiannya disusuli dengan keindahan perlaksanaan. Matlamatnya ialah pembangunan yang berwajahkan kemanusiaan dengan persekitaran yang seimbang. Sejak dilantik sebagai Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir bin Mohamad tidak pernah letih memperkenalkan perubahan. Langkah awalnya setelah menjadi Perdana Menteri ialah memperkemaskan jentera kerajaan dengan menggerakkan kempen ‘Bersih – Cekap – Amanah’ dan ‘Kepimpinan melalui teladan’ ke arah menerap nilai kebertanggungjawaban dan etika murni dikalangan kakitangan awam khususnya dan masyarakat amnya. Tun Dr Mahathir bin Mohamad juga menampilkan ‘Dasar Kependudukan 70 juta’ ke arah menjadikan Malaysia mempunyai pasaran dalam negara yang mampu menyokong pengeluarannya.

   Tun Dr Mahathir bin Mohamad juga tidak lupa menerapkan unsur-unsur Islam dalam pentadbiran. Kempen peningkatan ‘Daya Pengeluaran Negara’ juga dianjurkan begitu juga dasar ‘Penerapan Nilai-nilai Islam’ sebagai satu wadah menerapkan budaya kerja yang selari dengan ajaran Islam. Selain itu dibawah kepimpinannya, tertubuhlah Universiti Islam Antarabangsa yang dicetuskan oleh timbalan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, dan Bank Islam. Sejak itu, Malaysia diberi penghormatan dan kepercayaan untuk mengendalikan persidangan-persidangan bertaraf antarabangsa seperti PATA, CHOGM, Kumpulan Selatan dan kini Sukan Commonwealth 1996.

   Dr. Mahathir adalah seorang yang menjaga waktunya, sehubungan itu beliau telah menukar waktu negara dengan mempercepatkan setengah jam di Semenanjung agar selaras dengan Sabah dan Sarawak sebagai satu usaha integrasi nasional. Dalam proses itu Singapura telah diyakinkan untuk turut serta. Beliau tidak gentar dengan kontroversi dan pernah menggemparkan hubungan baik diplomatik Malaysia-British dengan mengamalkan dasar ‘Buy British Lasts” sebagai satu tindak balas di atas sikap London yang mendiskriminasikan kepentingan Malaysia.

   Beliau kemudiannya memperkenalkan ‘Dasar Pandang Ke Timur’ dengan menjadikan budaya kerja masyarakat Jepun dan Korea sebagai suatu yang harus diteladani oleh rakyat demi meningkatkan produktiviti serta menyemai etika kerja professional.


   Najib, APA ADA.........???

   Delete
  3. Biasalah berjanji kosong, janji seperti memegang tongkat sakti. Kata amalan demokrasi lama-lama amalan kleptokrasi. Inilah bolehland

   Delete
  4. Belajar mencuri bila ketua kleptokrasi

   Delete
  5. SUMBANGAN BERMAKNA KPD NEGARA

   Tun Dr Mahathir bin Mohamad adalah seorang pemikir dan revolusiner. Di bawah pentadbirannya negara telah melalui suatu proses transformasi yang tidak pernah digambarkan sebelum ini. Tun Dr Mahathir bin Mohamad mahu menjadikan Malaysia sebuah negara maju dan rakyatnya mampu bersaing di peringkat global.

   Hasratnya dijelaskan dalam apa yang dinamakan Wawasan 2020 yang beliau utarakan pada 28 Februari 1991 dengan bermatlamatkan “ke arah pembentukan sebuah negara yang benar-benar maju dalam segala bidang secara seimbang meliputi ekonomi, politik sosial, kerohanian, psikologi dan kebudayaan”.

   Tun Dr Mahathir bin Mohamad memperkenalkan konsep Persyarikatan Malaysia di mana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyat adalah pekerja dan pemegang saham. Ini meningkatkan lagi prestasi pekerjaan, pendapatan serta imej negara. Di antara langkah-langkah ke arah mencapai sistem ekonomi perindustrian ini adalah pembangunan sektor industri berat. Salah satu kejayaan industri ini ialah pengeluaran kereta nasional yang kini merupakan kereta yang paling laris di Malaysia (Kereta import dikenakan cukai 100%). Tun Dr Mahathir bin Mohamad juga meningkatkan penyertaan bumiputera dalam pemilikan saham sektor perusahaan dan perdagangan dengan penubuhan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Amanah Saham Nasional serta Amanah Saham Bumiputera. Harapan Datuk Seri Dr Mahathir bin Mohamad adalah menjadikan Malaysia sebuah negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020.

   Wawasan 2020 adalah satu penyataan cita-cita. Bagaikan seorang artis, Tun Dr Mahathir bin Mohamad menampilkan satu falsafah yang murni yang kemudiannya disusuli dengan keindahan perlaksanaan. Matlamatnya ialah pembangunan yang berwajahkan kemanusiaan dengan persekitaran yang seimbang. Sejak dilantik sebagai Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir bin Mohamad tidak pernah letih memperkenalkan perubahan. Langkah awalnya setelah menjadi Perdana Menteri ialah memperkemaskan jentera kerajaan dengan menggerakkan kempen ‘Bersih – Cekap – Amanah’ dan ‘Kepimpinan melalui teladan’ ke arah menerap nilai kebertanggungjawaban dan etika murni dikalangan kakitangan awam khususnya dan masyarakat amnya. Tun Dr Mahathir bin Mohamad juga menampilkan ‘Dasar Kependudukan 70 juta’ ke arah menjadikan Malaysia mempunyai pasaran dalam negara yang mampu menyokong pengeluarannya.

   Tun Dr Mahathir bin Mohamad juga tidak lupa menerapkan unsur-unsur Islam dalam pentadbiran. Kempen peningkatan ‘Daya Pengeluaran Negara’ juga dianjurkan begitu juga dasar ‘Penerapan Nilai-nilai Islam’ sebagai satu wadah menerapkan budaya kerja yang selari dengan ajaran Islam. Selain itu dibawah kepimpinannya, tertubuhlah Universiti Islam Antarabangsa yang dicetuskan oleh timbalan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, dan Bank Islam. Sejak itu, Malaysia diberi penghormatan dan kepercayaan untuk mengendalikan persidangan-persidangan bertaraf antarabangsa seperti PATA, CHOGM, Kumpulan Selatan dan kini Sukan Commonwealth 1996.

   Dr. Mahathir adalah seorang yang menjaga waktunya, sehubungan itu beliau telah menukar waktu negara dengan mempercepatkan setengah jam di Semenanjung agar selaras dengan Sabah dan Sarawak sebagai satu usaha integrasi nasional. Dalam proses itu Singapura telah diyakinkan untuk turut serta. Beliau tidak gentar dengan kontroversi dan pernah menggemparkan hubungan baik diplomatik Malaysia-British dengan mengamalkan dasar ‘Buy British Lasts” sebagai satu tindak balas di atas sikap London yang mendiskriminasikan kepentingan Malaysia.

   Beliau kemudiannya memperkenalkan ‘Dasar Pandang Ke Timur’ dengan menjadikan budaya kerja masyarakat Jepun dan Korea sebagai suatu yang harus diteladani oleh rakyat demi meningkatkan produktiviti serta menyemai etika kerja professional.


   Najib, APA ADA.........???

   Delete
  6. Tempat lain pun dapat jugak...
   Korang xnk kepohkan ke? Vangang..

   Delete
  7. Projek berbilion-berbilion tapi kos sebenar separuh dari tu jer sebenarnya. Separuh lagi adalah ‘stockpile’ untuk persediaan belanja pilihan raya di Langkawi.

   Langkawi akan DIHUJANI dengan duit puluh-puluh juta sepanjang kempen pilihan raya jika confirm Mahathir bertanding di situ.

   Orang-orang Langkawi akan ditabur dedak sebanyak-banyaknya dan mereka tak perlu keluar bekerja selama 2 bulan!...

   Delete
  8. Najib, APA ADA.........???
   Adaaaaaa..
   1. nak pelingkup negara adalah
   2. hutang plg byk
   3. GST
   4. felda..tabung haji..dll
   5. terbaru zaman najib israel blh masuk malaysia
   bangganya rakyat malaysia...

   Delete

  9. ......Najib ADA ROSMAH.......


   ....korang ADA....?????.....

   Delete
  10. Kami ada Tun Mahathir.
   Hang ada apa?

   Delete
  11. Mahathir dan Rosmah ada bnyk taik. Taik mereka sama banyak dan sama besar membukit.

   Delete
  12. Gila ka apa ni? Bila masa Tun Mahathir kahwin dgn rosmah.

   Delete
  13. AhMOI ni umum 1.3b utk menambah pembangunan Langkawi lepas tu jual pulau tu kepada Jack Ma.

   Delete
 2. Najib memang pandai menabur janji. Hakikatnya tiap benda/perkara dia sentuh semua jadi najis. Semacam ada suei Najib. Kulit muka pun tebal,tak habis habis memuji diri sendiri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itupun boleh ada pengikut jugak tu. Entahlah siapa lebih bodoh di antara Najib dengan orang-orang yang masih kekal menyokong Najib.

   Nasib jumlah mereka tak cecah 20%. Kalau lebih 80% mahu punah ranah negara ni.

   Delete
  2. Komen tuan tepat sekali

   Delete
  3. Aku dh cakap najib ni penipu besar
   Deapa lain belakang lain...iyddlah dlm masyarakat mesti ada yg tak guna hidup dorang alaa org munafik janji dorang masuk yg lain tak penting...forang ni yg nsjib bela jadi penyokong..klau penyamun ni klah dh tentu dorang pun hilang

   Delete
  4. Tun Mahathir adalah 'Arkitek Pembangunan Negara'.

   Sebaliknya_, Najib adalah 'ketua kethek negara'.

   Sementara si muka 'selenga' Salleh kerewak lebih pantas dgn jolokan 'Salleh Ketiak'.

   PS:
   Asalnya dari Bahasa Jawa,
   "Ketek" itu artinya ketiak dan "kethek" artinya kera, beruk atau monyet.

   Delete
  5. Tun Mahathir adalah Arkitek Menghimpunkan Taek, kau ialah salah satu dari taek2 tersebut.

   Delete
  6. Kejora Khetek...

   Nak tahu siapa Menteri Kewangan Indonesia, sila lihat di blog Kluangman di judul terbarunya 'Macam langit dgn bumi' hari ini.

   Inilah wajah tokoh terhebat yg sedang hangat menjadi perhatian dunia, jauh meleset sama sekali dgn temberang bongok kamu yg panggil 'Sri Mulyadi' nama lelaki di Indonesia.

   Ktahuilah kepintaran & kelulusan akedemik Sri Muluyani setara dgn mantan Gabenor Bank Negara, tTS Zety Aziz yg dibuang oleh Menteri Kewangan Paling Bingai Asia, si 'keparat lagi bangsat' Najib.

   Kenapalah kamu nih asyik menonjolkan kebodohan kamu dgn sumber tak berkredibiliti & sahih selama nih tuu....??
   Nah, baca nih sumber rasmi dari Arkib Negara......

   NEW YORK - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerima Anugerah Peringatan Rafik Hariri Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Habitat 2012 pada satu majlis di Perpustakaan Awam di sini malam semalam.

   Anugerah itu disampaikan badan dunia, pertubuhan serta institusi di seluruh dunia bagi mengiktiraf pencapaian penting seperti kepimpinan, kenegarawan dan tadbir urus baik selain aktiviti kebajikan dalam membanteras kemiskinan bandar dan pelaksanaan Agenda Habitat.

   Dr Mahathir merupakan penerima kedua selepas Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdoğan.

   Ianya satu penghormatan besar kerana anugerah ini dinamakan sempena seorang yang luar biasa serta memiliki kualiti kepimpinan dan sumbangan yang tiada tandingan".

   Badan Dunia itu juga dipetik sebagai berkata....

   "Di bawah kepimpinan Dr. Perdana Menteri Mahathir yang bijaksana, Malaysia berjaya memainkan peranan penting dalam peta dunia, dan sehubungan itu, PBB-Habitat dan Yayasan Rafik Hariri dengan bangga mengiktiraf pencapaian Malaysia dan bekas Perdana Menterinya yang cemerlang," katanya.

   Sementara itu, Ketua Penolong Setiausaha PBB dan Pengarah Eksekutif PBB-Habitat Dr Joan Clos berkata Dr Mahathir mengelola pembangunan ekonomi dalam tempoh yang luar biasa bagi inovasi sosial dan teknologi bandar.

   "Kehidupan dan kerjaya Dr Mahathir menunjukkan beliau berpegang kepada prinsip berpandangan jauh ke depan. Dengan membuat pelaburan dalam infrastruktur fizikal, teknologi dan pengetahuan, beliau juga lebih banyak mendahului zamannya," katanya.

   Clos juga berkata usaha Dr Mahathir menghasilkan pembangunan pesat di bandar utama Malaysia, selain mengubah negara yang bergantung terhadap pertanian kepada ekonomi bandar yang memfokuskan industri.
   -Bernama

   PS:
   Aduhai Kejora Khetek, siapalah kamu nak memperkatakan Tun M, kalau sekolah Melayu pun tak abis?

   Reti bahasa tak....??

   PS;
   Apa Najib & Hadi Bini3 ada pengiktirafan sedemikian...??

   Delete
 3. Assalamualaikum tuan Shah n tun M..

  ReplyDelete
 4. Mana piem nak cekau rm1.3bil tu.... poyo jer kencing merata2

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul tu. Duit bukannya ada pun.

   Delete
  2. Tu pun betul bro unknown,

   Najib terlalu banyak mungkir janji sampai geng veteran pun dan sound 'kalau tak mampu jangan berjanji'.

   Ini janji macam-macam di sana-sini tapi satu habuk pun tarak.

   So orang Langkawi ka, Kubang Pasu ka atau mana-mana sekalipun tak yah nak teruja dengan janji Najib. Kalau mai dari mulut Najib apa pun tak boleh pakai.

   Delete
  3. Dulu pun janji 2b untuk pembangunan Langkawi tapi habuk pun tak ada .. Orang Langkawi pandai menilai..

   Delete


 5. Tempat yg agak selamat untuk mahathir adalah kawasan yang pengundi cina 50% ke atas.

  So Dari 100 pengundi 40 org cina akan undi PH dan mungkin sekitar 10 lagi ( Melayu Dan lain2) akan mengundi PH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haaa tak jauh dah tu dgn lorong Chow Kit.
   Di situlah terletaknya istana wak kojola kengkang.

   Delete
 6. Dalam keadaan bajet tahun ini rata-ratanya dipotong, Najib tabur janji nak bagi 1.3 billion ke Langkawi.

  Imi satu lagi contoh dimana janji akan dicapatikan oleh UMNO/BN.

  ReplyDelete
 7. Mana ada duit kerajaan skrg.janji memperbodohkan org si Najip ni.

  ReplyDelete
  Replies

  1. Pasal duit kena tanya M Kewangan2. Walau bagaimana pun Malaysia mengexport 600 ribu ton minyak sehari dg harga USD60 setong. Bermakna sehari Najib dapat USD 36 million. Atau RM140 juta tolak kos operasi mungkin baki sekitar RM100 juta sehari... So himpun setengah bulan sudah cukupppp laaa.


   0

   Delete
  2. Jual taik minyak la lu nie...

   Delete
  3. Kesian aku baca komen kau ni aman. Kalau najib harapkan macai macam kau ni untuk pru14, memang lingkuplah bn kali ni.
   Delete
  4. Aman pun tak aman dah. Dah jadi jiwa kacau.

   Delete
 8. Kemajuan yang lambat dalam taraf hidup dan ketidaksamaan yang meluas telah menyumbang kepada polarisasi politik dan hakisan perpaduan sosial dalam banyak ekonomi yang maju dan sedang pesat membangun.

  Ini telah membawa kepada kemunculan konsensus di seluruh dunia mengenai keperluan untuk model pertumbuhan dan pembangunan yang lebih inklusif dan mampan yang menggalakkan taraf hidup yang tinggi untuk semua."

  Itulah matlamatnya - memastikan bahawa dasar-dasar kita bukan sahaja membangunkan negara tetapi pembangunan itu dikongsi dengan sebanyak mungkin orang.

  Oleh kerana dasar transformasi seperti GST, BR1M, bantuan yang disasarkan dan bukannya subsidi menyeluruh, pembangunan keusahawanan, langkah yang disengajakan untuk berganjak dari pekerjaan taraf rendah atau tidak mahir, Malaysia telah menunjukkan prestasi yang baik sejak 2008.

  Seberapa baik? Sangat baik.

  Untuk tahun 2018, Forum Ekonomi Dunia (WEF) kini meletakkan Malaysia sebagai negara nombor 1 dengan ekonomi yang paling inklusif bagi negara-negara Asia yang baru muncul dan membangun, dan ke-13 secara keseluruhan.

  Malah, skor kita mengatasi Portugal dan setanding dengan Itali.

  Inilah yang kita mahukan. Pertumbuhan yang boleh dikongsi dengan semua - tidak seperti di masa lalu di mana pertumbuhan hanya dirasakan oleh kapitalis kroni yang dipupuk oleh Perdana Menteri kita yang berkhidmat selama 22 tahun itu.

  http://malaysiandigest.com/features/719439-world-economic-forum-2018-ranking-of-asia-s-most-inclusive-developing-economies-guess-where-malaysia-ranks.html

  Laporan WEF penuh di sini:
  http://www3.weforum.org/docs/WEF_Forum_IncGrwth_2018.pdf

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/EricSeeTo

  #######################################################

  Nampaknya segala apa yang dispinkan oleh Madey dan pimpinan2 PH selama ni adalah semata2 palsu dan langsung tidak menggambarkan keadaan ekonomi negara kita. Rakyat masih tak faham apasal lah mereka masih menafikan kenyataan yang terbentang depan mata..takkan lah kerana terikut2 dengan nafsu amarah yang menguasai jiwa dan raga sehingga membutakan mata dan akal fikiran mereka.
  Pengiktirafan yang begitu tinggi telah diberikan oleh badan berotoriti antarabangsa terhadap pencapaian ekonomi negara kita yang begitu menakjubkan dan memberi rating sehingga 5 bintang..tapi malangnya rakyat tempatan sendiri yang beria2 menafikan dan memperlekeh2kan penvapaian hebat tersebut. Apa yang kita nak gelarkan mereka ni...buta hati, buta kayu, tidak patriotik, pengkhianat bangsa..rasanya semua tu layak untuk mereka. Bukan mereka saja, tapi penyokong2 dan cai2 tegar dan totok puak2 ni pun tergolong dalam kumpulan tersebut. Cakap apa pun..berilah bukti nyata depan mata siap dengan fakta2 lengkap, pasti akan ditolak mentah2..ibarat baling bola ke dinding, melantun balik pada kita.
  Golongan seperti ni memang tak boleh direhabilitasi lagi...rotten to the core. Tak pe lah, kita abaikan aje mereka dan biarlah mereka terus selesa dalam alam fantasi yang direkayasa oleh mantan PM 22 tahun tu...Adios Amigos !!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dengan rizab Msia yang semakin kukuh dan kejayaan DSNR meletakkan ekonomi negara di atas landasan yang betul serta laporan yang mengatakan pelabur2 berebut2 datang ke Msia, tak heranlah kerajaan mampu memberikan peruntukan yang cukup besar untuk pembangunan sesebuah kawasan seperti yang berlaku di Langkawi. laporan terkini mengatakan Lngkawi kini menjadi salah sebuah destinasi utama pelancong2 samaada tempatan maupun luar, mengatasi Penang. Sudah tentu dengan peruntukan yang dijanjikan oleh DSNR dan kerajaan tu bukan omong2 kosong aje seperti yang sering dilontarkan oleh pembangkang untuk memancing undi. Rakyat yakin penjawat2 awam dan warga Langkawi akan mendapat menafaat dari peruntukan tersebut. Nampaknya segala usaha DSNR untuk mengotakan slogan keramat rakyat didahulukan pencapaian diutamakan yang menjadi trademark kerajaan BN, telah dapat dipenuhi dengan cemerlang sekali...Tahniah DSNR, kami sebaagi rakyat yang waras serta rasional angkat topi dan tabik spring kepada DS dan barisan kepimpinan negara atas usaha mensejahterakan dan membela kehidupan rakyat tanpa jemu!!!!!!

   Delete

  2. Betul tu GN.... Pelaburan dlm sesuatu projek sebenarnya akan memberi keuntungan jangka panjang kpd penduduk setempat dan kerajaan... Kerajaan memperolehi keuntungan dg penambahan cukai dari hantanah yg akan berkembang pesat.

   Delete
  3. Dan bila kau hadir bagaikan satu misteri.. Terasa diri ini bagai dijampi...

   Delete
  4. Ketokohan Tun Mahathir menggerunkan Najib & puak2 KERAJaan BN.

   Apabila Tun Mahathir menubuhkan parti PPBM dan mengumumkan menyertai Pakatan Harapan (PH), terloncat-loncat kethek2 penyokong pembangkang kerana percaya bekas Perdana Menteri paling lama dalam sejarah negara itu adalah satu anugerah terhebat untuk mereka. Pemimpin PH menaruh keyakinan menggunung kepada Mahathir untuk memecah belahkan sokongan orang Melayu kepada UMNO.

   Bagi UMNO pula, mereka tidak boleh berbohong yang mereka juga sebenarnya cemas dan khuatir dengan keputusan Mahathir itu. Dari pemimpin tertinggi parti hinggalah ahli biasa di peringkat bawahan merasa gusar dengan kerjasama Mahathir- Anuar Ibrahim – Lim Kit Siang. Bahkan ada ahli UMNO yang terus keluar parti dan menyertai PPBM kerana percaya Mahathir mampu menumbangkan UMNO pada PRU14.

   Kepimpinan UMNO tidak berdiam diri selepas keputusan Mahathir menyertai PH. Parti terbesar dengan keahlian 3.6 juta itu terus menyerang Mahathir dan kisah-kisah silam sepanjang 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri telah digali semua untuk memulakan perang berpepsi-kola karut macam gang najis & kojolla lakukan di blog ini.

   Jelas tindakan UMNO mengungkit skandal lampau Mahathir adalah bermotifkan politik bertujuan mendedahkan karektor Mahathir. Media-media tradisional sama ada cetak atau televisyen yang dikuasai kerajaan dan rangkaian media sosial telah dikerahkan bagi memastikan kejayaan misi membunuh karektor Mahathir yang berstatus Negarawan itu.

   Salah satunya usaha UMNO adalah menubuhkan Siasatan Suruhanjaya Diraja (RCI Forex) untuk menyiasat urus niaga sekitar awal 90-an kerana ia tahu Mahathir dan Anwar Ibrahim adalah pemain utama yang menyebabkan kerugian wang negara RM31.5 bilion.

   Delete
  5. Org yg rotten to the core adalah org yg berkempen untuk rosak mcm GN. Spesis manusia yg rosak akibat dedak sampaikan sanggup mengabaikan peringatan mufti. Tunggu aje hari kau GN. Janji Tuhan itu pasti.

   Delete
  6. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 10:49

   Ajib pungut gst dari rakyat tambah rizab negara...gdp naik tapi pendapatan rakyat tak meningkat....harga barang yg sentiasa meningkat...

   Kalo ekonomi meningkat dan rezab negara bertambah ape perlu kutip gst...

   Delete
  7. Pakjilat yang kuat menjilat...soooooorilah beb, perkataan dedak ni tak ujud langsung dalam kamus hidup aku, kalau kau...aku tak tau lah kan. Dah berpuluh2 kali aku tegaskan aku bukan proksi untuk mana2 individu maupun mana2 parti politik di negara ini. Aku hanyalah seorang rakyat marhaein yang ingin bertatih2 untuk menghargai pimpinan negara dewasa ini yang terbukti berjaya misi mereka mensejahterakan dan membela nasib rakyat dengan cemerlangnya. Salahkah aku dan ramai lagi rakyat marhaein berbuat demikian?????. Alhamdulillah, sehingga hari ini kebun sayur2an dan sawit yang aku miliki terlebih dari cukup untuk menyara kehidupan keluarga tercinta, dan tidak keterlaluan jika dikatakan kerajaan banyak membantu aku melalui pemberian baja dan khidmat nasihat profesional serta peralatan pertanian dari MOA dan agensi2 di bawahnya. Mana nak cari kerajaan yang sebegini perhatin terhadap rakyatnya melainkan kerajaan yang sedia ada sekarang ni......

   Delete
  8. Orang yg sanggup langgar perngatan mufti tentu saja pendedak tegar. Jadi tak payah spin kata aku yg terima. Tak ingin... BTW kau sendiri yg kata kerajaan dah byk membantu dan hulur baja kat kau... Kalau kau tak mahu anggap itu dedak, aku anggap aje kau ni Mat Baja. Okay?

   Delete
  9. Buat sdr GN dan sdr PJL,

   Setuju dengan sdr GN. Saya percaya sepenuhnya sdr GN bukan seorang pendedak. Sebaliknya hanya seorang ruwaibidhah yang bingung ketika zaman fitnah berada di penghujungnya.

   Saya juga percaya sdr GN telah memberi alasan kepada Allah swt untuk mengaibkan jenazah sdr GN untuk mati menjadi babi, bukan kerana sdr GN seorang ruwaibidhah tetapi disebabkan kenyataan sdr GN 'madeymatijadibabi'.

   Nasihat ikhlas saya tariklah kenyataan itu dan bertaubat dengannya disaksikan kesemua kami yg lain sebelum ia benar-benar terlewat utk sdr GN berbuat demikian.

   Selepas itu mahu teruskan kerja-kerja kopises seorang ruwaibidhah pun tidak mengapa kerana orang-orang yang bingung masih berhak untuk menerima pengampunan Allah dia atas pelakuan membela kebathilan selagi ia tidak membela kebathilan disebabkan dorongan duniawi.

   Ditakuti akibat kenyataan 'madeymatijadibabi' sdr GN tak sempat melihat kebenaran itu seperti para ruwaibidhah yang lain.

   Menyesal kemudian tiada gunanya.

   Wallahu a'lam

   Delete
  10. GN budak mentah....

   Apa saja kamu mrlalut dgn kopipes dari sumber tak berkredibiliti & sahih tuu..
   ..?? Nah, baca nih dari Arkib Negara......

   NEW YORK - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerima Anugerah Peringatan Rafik Hariri Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Habitat 2012 pada satu majlis di Perpustakaan Awam di sini malam semalam.

   Anugerah itu disampaikan badan dunia, pertubuhan serta institusi di seluruh dunia bagi mengiktiraf pencapaian penting seperti kepimpinan, kenegarawan dan tadbir urus baik selain aktiviti kebajikan dalam membanteras kemiskinan bandar dan pelaksanaan Agenda Habitat.

   Dr Mahathir merupakan penerima kedua selepas Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdoğan.

   Ianya satu penghormatan besar kerana anugerah ini dinamakan sempena seorang yang luar biasa serta memiliki kualiti kepimpinan dan sumbangan yang tiada tandingan".

   Badan Dunia itu dipetik sebagai berkata....

   "Di bawah kepimpinan Dr. Perdana Menteri Mahathir yang bijaksana, Malaysia berjaya memainkan peranan penting dalam peta dunia, dan sehubungan itu, PBB-Habitat dan Yayasan Rafik Hariri dengan bangga mengiktiraf pencapaian Malaysia dan bekas Perdana Menterinya yang cemerlang," katanya.

   Sementara itu, Ketua Penolong Setiausaha PBB dan Pengarah Eksekutif PBB-Habitat Dr Joan Clos berkata Dr Mahathir mengelola pembangunan ekonomi dalam tempoh yang luar biasa bagi inovasi sosial dan teknologi bandar.

   "Kehidupan dan kerjaya Dr Mahathir menunjukkan beliau berpegang kepada prinsip berpandangan jauh ke depan. Dengan membuat pelaburan dalam infrastruktur fizikal, teknologi dan pengetahuan, beliau juga lebih banyak mendahului zamannya," katanya.

   Clos juga berkata usaha Dr Mahathir menghasilkan pembangunan pesat di bandar utama Malaysia, selain mengubah negara yang bergantung terhadap pertanian kepada ekonomi bandar yang memfokuskan industri.
   -Bernama

   PS;
   Aduhai GN, siapalah kamu nak memperkatakan Tun M, kalau sekolah Melayu pun tak abis...

   Delete
  11. GN tak bingung aihhhhh..dia confused saja.

   Delete
 9. khairulryezall osman18 February 2018 at 08:54

  Kencing merata najib ni! Apa yg najib tabur ambil saja, undi jgn.

  ReplyDelete

 10. Silap ko Budin... Bukan warga Langkawi saja yg untung, tetapi seluruh warga negara Dari Sabah hingga ke Perlis akan UNTONG jika mengundi BN.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 10:50

   Untong ape?...semah yg untung...jho lo selamat...

   Delete
  2. Tun Razak saja yg baik tapi anak dia ni jahat.

   Delete
 11. Pandai dia mengebas pandai lah dia menyogok bang Shah
  Pandai pula kita tebas pandai pula lah kita sodok.
  Pandai pandai kera melompat jatuh jua ke tanah..
  Pandai pandai beruk bergayut terjerut jua matikan sudah..

  PRU14 pulihan tepat undi PH..

  Lawan tetap Lawan!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lawan tetap Lawan tpi hasilnya Kalah tetap Kalah, Habuk pun Tarak.

   Delete


 12. Betul tu GN.... Pelaburan dlm sesuatu projek sebenarnya akan memberi keuntungan jangka panjang kpd penduduk setempat dan kerajaan... Kerajaan memperolehi keuntungan dg penambahan cukai dari hantanah yg akan berkembang pesat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Labur apanya? Habih dah dia lebur.
   Cuma rakyat saja yg bakal kebulur.

   Delete
 13. mari la kita semua rakyat Malaysia menyokong dan mengundi PH dan Tun M...sesungguhnya kehidupan kita dulu yang mewah dan kaya raya sehingga terlupa duit hilang sebab main judi forex 30 billion dapat kita perolehi semula...sudah pasti rakyat marhaen akan gembira kerana seluruh kaum kerabat dan sanak sedara sahabt handai akan menjadi bertambah tambah kaya semula setelah Najib perompak hasil mashul negara dapat di gulingkan ....sudah pasti harga petrol akan turun sehingga sama harganya macam negara venezuela, seluruh barang makan akan menjadi semurah murahnya di bawah pemerintahan yang mulia lagi maksum Tun M...

  ReplyDelete


 14. Dato Seri Najib Razak telah berulang kali memberi pengakuan bahawa mana-mana hak Sabah dan Sarawak yang terambil, sama ada sengaja atau tidak sengajakan sebelum ini, sudah pasti dikembalikan untuk masa depan dua negeri itu dan rakyatnya.

  Menurut Perdana Menteri, beliau sebagai Perdana Menteri untuk semua, sanggup mengembalikan hak-hak Sabah dan Sarawak, kerana menurut beliau, sebagai satu keluarga besar, maka setiap hak masing-masing perlu dikembalikan, kerana kaedah itu akan menjamin keuntuhan keluarga besar, keuntuhan negara, iaitu negara Malaysia.

  Menurut Perdana Menteri, rakyat Sabah dan Sarawak telah bebas berdebat, mengulas, membuat kenyataan, menganalisa dan sebagainya berkaitan MA63, sejak beliau menjadi Perdana Menteri, berbeza ketika zaman Tun Dr Mahathir selama 22 tahun, sesiapa yang bercakap berkaitan perjanjian itu, akan dituduh sebagai anti Malaysia dan seterusnya ditangkap diletakkan dalam ISA.

  Dato Seri Najib Razak, adalah Perdana Menteri Malayisa pertama daripada 6 Perdana Menteri mengiktiraf 16 September dan diseterusnya disambut diseluruh negara. Di era Tun Dr Mahathir, 16 September hanya diiktiraf di Sabah dan Sarawak.

  Terlihat sungguh bagai mana komitednya Perdana Menteri ke-6 terhadap Sabah dan Sarawak, apabila Lebuh Raya Pan Borneo direalisasikan.

  Memajukan Sabah dan Sarawak seiring dengan kemajuan Semenanjung, bukan kenyataan politik, akan tetapi, Perdana Menteri ke-6 itu melihat, hanya menerusi kemajuan menyeluruh daripada Perlis ke Sabah, Malaysia boleh dianggap sebagai negara maju.

  Bagi DS Najib, tiada kompromi berkaitan kemajuan, kerana kemajuan perlu dirasai oleh segenap rakyat negara ini.

  Ada lah sungguh merugikan bagi Sabah dan Sarawak, jika seorang Perdana Menteri seperti Dato Seri Najib Razak tidak dapat meneruskan komitmen beliau memajukan negara, kerana bakal digantikan oleh mantan Perdana Menteri yang telah menyebabkan Sabah dan Sarawak mundur. Fikir-fikirkan lah.

  #######################################################

  Semoga rakyat Sabah dan Serawak terus bersama2 dengan DSNR dan kerajaan BN ynag ternyata sangat perihatin dan konstiten untuk mensejahterakan dan membela nasib mereka. Sabah dan Serawak yang ada sekarang adalah berjuta2 kali ganda lebih maju dan makmur jika dibandingkan semasa era mantaPM 22 tahun tu. Sepanjang khidmatnya sebagai PM dulu, tak sampai pun 50 kali menjejakkan kakinya di negeri2 tersebut.Walaupun kedua2 negeri ini kaya dengan pelbagai sumber alam, malangnya kemajuan mereka tidak seimbang dengan hasil mahsul yang terdapat di negeri2 tersebut. Amat berbeza dengan pentadbiran DSNR yang lebih perihatin dan sentiaas memastikan kemajuan sabah dan serawak setaraf dengan semenanjung. Dulu nak jumpa institusi pengajian tinggi di negeri2 tersebut tersangat susah tapi kini melambak2 IPT dan pusat2 teknikal untuk rakyat di sana. Harapan rakan2 di semenanjung semoga wrga Sabah khususnya tak mudah terpengaruh dan termakan hasutan serta fitnah bertali arus yang disebar luaskan oleh Warisan dan Piee Pedal. Takan lah mereka nak serahkan Sabah kepada pemimpin yang didakwa terlibat dengan kes salahguna kuasa berbillion2 ringgit tu...rasanya rakyat Sabah semakin matang berpolitik dan tau membezakan di antara UMNO/BN yang dianggap sebagai intan permata yang bernilai tinggi dengan pembangkang yang umpama kaca tidak bernilai yang bertaburan di tepi longkang!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. GN budak mentah....

   Apa saja kamu melalut dgn kopipes dari sumber tak berkredibiliti & sahih tuu....??
   Nah, baca nih dari Arkib Negara......

   NEW YORK - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerima Anugerah Peringatan Rafik Hariri Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Habitat 2012 pada satu majlis di Perpustakaan Awam di sini malam semalam.

   Anugerah itu disampaikan badan dunia, pertubuhan serta institusi di seluruh dunia bagi mengiktiraf pencapaian penting seperti kepimpinan, kenegarawan dan tadbir urus baik selain aktiviti kebajikan dalam membanteras kemiskinan bandar dan pelaksanaan Agenda Habitat.

   Dr Mahathir merupakan penerima kedua selepas Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdoğan.

   Ianya satu penghormatan besar kerana anugerah ini dinamakan sempena seorang yang luar biasa serta memiliki kualiti kepimpinan dan sumbangan yang tiada tandingan".

   Badan Dunia itu juga dipetik sebagai berkata....

   "Di bawah kepimpinan Dr. Perdana Menteri Mahathir yang bijaksana, Malaysia berjaya memainkan peranan penting dalam peta dunia, dan sehubungan itu, PBB-Habitat dan Yayasan Rafik Hariri dengan bangga mengiktiraf pencapaian Malaysia dan bekas Perdana Menterinya yang cemerlang," katanya.

   Sementara itu, Ketua Penolong Setiausaha PBB dan Pengarah Eksekutif PBB-Habitat Dr Joan Clos berkata Dr Mahathir mengelola pembangunan ekonomi dalam tempoh yang luar biasa bagi inovasi sosial dan teknologi bandar.

   "Kehidupan dan kerjaya Dr Mahathir menunjukkan beliau berpegang kepada prinsip berpandangan jauh ke depan. Dengan membuat pelaburan dalam infrastruktur fizikal, teknologi dan pengetahuan, beliau juga lebih banyak mendahului zamannya," katanya.

   Clos juga berkata usaha Dr Mahathir menghasilkan pembangunan pesat di bandar utama Malaysia, selain mengubah negara yang bergantung terhadap pertanian kepada ekonomi bandar yang memfokuskan industri.
   -Bernama

   PS:
   Aduhai GN, siapalah kamu nak memperkatakan Tun M, kalau sekolah Melayu pun tak abis, fahammmm.....??

   Delete
  2. Gn
   Apa cerita dgn jambatan yg menghubungkan tanah besar Sabah di Menumbok dgn Pulau Labuan di Sabah?

   Berpuluh kali dah bn dok janji tapi tak buat2.

   Apa jadi dgn loji air di Sabah? Tong air warna biru ada di merata rata rumah penduduk. Paip air pun dah lama pasang tapi setitik air pun tak dak.
   Rakyat dok harap air hujan saja.

   Hang dok cakap apa ni GN. Berapa kali dah hang pi ke Sabah berbanding dgn Tun Mahathir.

   Delete
  3. GN

   Hang pi lah tolong korek loji air di Semua kawasan di Sabah tu. Hang sembang saja kuat dok puji najib tak habis2 tapi habuk pun tarak.

   Delete
 15. Mangkok hayun punya Najib UMNO BN. Di Pendang ni dah puluhan tahun janji buat hospital, Haram bayang pun tak nampak sampai hari ni. Tup tup boleh pula umum peruntukan billion Kat Langkawi yg dah pun Ada hospital, nak perbesar konon. Kalau dah jenis Haram jadda, memang selamanya lah Haram jadda. Hangpa boleh nampak terang2 Najib ni amal Cash Is King spt dakwaan Tun. Dia menyamun duit rakyat, lepas tu layan dan umpan umpan rakyat rakyat dgn duit tu macam layan PEMINTA SEDEKAH. Dia bangga tengok sesetengah Melayu hulur dan tadah tangan minta simpati walhal duit ditangannya tu duit rakyat yg digelapkan dan selewengkan. Mudahnya Melayu diperbodohkan. Patut sangat pun Malaysia makin ke belakang berbanding negara jiran lain dlm byk aspek walhal dulu kita jauh didepan. Sejak Malaysia ni dikuasai gerombolan Melayu haram jadda pimpinan dia, makin rosak dan meloyakan dihina satu dunia kerana perangai buruk dia. Muga mampus cepatlah pemimpin spesis macam ni. Amiiinnn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 'dah puluhan tahun janji buat hospital'

   Najib jadi pm baru 9 thn .... Ko tanya pm22 apa pasai dia tak buat hospital dulu.

   Delete
  2. 09:48,janji hospital Pendang timbul pada bajet 2006, zaman Pak Lah, bukannya zaman TDM jadi, kenapa kau nak salahkan org tua tu. Dasar budak UMNO tak kenang budi.

   Delete
  3. Dari dulu sampai laa ni era Najib, makin tak guna UMNO BN. Tambah rosak. Tabur janji dan duit hasil samun jer. Kalau betul 2.6 billion masuk akaun Najib tu duit derma Tok Arab, tunjuk la bukti transaksi (penyata bank Ada rekod transaksi details). Kalau bukti ditunjuk, Tun M pun akn jadi bisu mulut dia Dan sokong balik Najib Dan UMNO BN. Tapi sbb mmg duit tu dari sumber 1MDB, maka Najib Tak berani tunjuk. Ingat semua Melayu bengap macam Melayu dedak UMNO ka?. Sampai mampus laa orang bodoh hirup kencing leleh MO1. Kah kah kah. Bodoh sombong pulak tu...

   Delete
  4. Duit RM2.6 bilion tu tak boleh digunakan sebab tok arab tu suruh belanja untuk memerangi daesh atau lsis.

   Dan tok arab suruh buat kenduri besar2an kalau ada lagi anak najib nak kahwin.

   Delete
 16. Jangan sekali-kali mengaku belajar kurang sebab belajar dengan TDM, suatu hari nanti akan ada orang mengaku belajar mencuri dari mentor mo1 kleptokrasi.

  ReplyDelete
 17. Salleh Said Keruak

  1. Di dunia hari ini, terdapat beberapa negara yang mengamalkan politik permuafakatan. Antaranya ialah Belanda (antara Protestan dan Katolik), Belgium (antara orang Walloon yang berbahasa Perancis dengan Flemish yang berbahasa Belanda), Lubnan (antara puak Syiah, Sunni dan Kristian Maronit), Ireland Utara (antara Katolik dan Protestan), Bosnia Herzegovina (antara orang Islam, Croat dan Serb), dan Macedonia (antara keturunan Slav dan Albania).

  2. Namun, tiada satu pun negara di atas yang dapat menandingi rekod kejayaan politik permuafakatan BN, sedangkan struktur sosial masyarakat Malaysia jauh lebih rencam berbanding negara-negara di atas. Apakah formula kejayaan Malaysia? Pertama, BN bukanlah hanya sekadar gabungan parti politik yang mewakili pelbagai etnik, tetapi juga sebuah muafakat politik yang bersifat holistik dan integratif, yakni merentas ras dan tidak terbatas di Semenanjung sahaja, tetapi juga di seluruh wilayah Malaysia. Kedua, permuafakatan politik BN menggalakkan partisipasi aktif akar umbi, tidak hanya terbatas kepada kerjasama elit sahaja. Ketiga, kukuhnya permuafakatan BN adalah terletak pada parti terajunya, iaitu Umno yang telah berjaya membina kerjasama kukuh dengan semua parti komponennya.

  3. Kejayaan BN yang diterajui oleh Umno ini menyebabkan parti pembangkang cuba memplagiat formula ini, namun ternyata kesemuanya tidak mampu bertahan seperti mana berkuburnya APU, Gagasan Rakyat, dan PR. Mengapa? Pertama, pakatan pembangkang hanya tidur sebantal, tetapi mimpi lain-lain kerana mereka mempunyai ideologi politik yang terlalu berbeza. Kedua, pakatan pembangkang bergantung kepada personaliti seorang pemimpin sahaja. Misalnya, APU bergantung kepada Tengku Razaleigh Hamzah, PR kepada DS Anwar Ibrahim, dan kini PH bergantung pula kepada Tun Mahathir. Ketiga, pakatan pembangkang tidak mempunyai sebuah parti dominan yang memimpinnya seperti mana Umno memimpin BN.  4. Kesimpulannya, hanya BN satu-satunya pakatan politik yang jitu permuafakatannya. Permuafakatan BN di era Najib adalah yang paling baik ekoran kehebatan beliau sebagai seorang pemimpin transformatif multikulturalis. Ini membolehkan UMNO dan BN mendapat sokongan setiap lapisan rakyat Malaysia yang berbilang kaum—pengundi tua dan muda, pengundi bandar dan luar bandar, penjawat awam dan pekerja swasta, rakyat Sabah dan Sarawak. Permuafakatan holistik dan integratif, serta permuafakatan terpimpin bakal membawa BN menang selesa dalam PRU-14.

  #######################################################

  Tersangat tepat tentang apa yang diperkatakan oleh DSS tu. Pemuafakatan seperti inilah yang menjadi backbone paling ampuh untuk negara berbilang kaum seperti di Msia ni. Malah kejayaan kerajaan di bawah pimpinan DSNR telah membuktikan kepada dunia bahawa berbilang kaum bukanlah satu hindrance untuk negara ini mencapai kejayaan dalam bidang ekonomi, politik maupun sosial. BN tidak pernah mengambil kesempatan berkaitan isu kaum serta agama untuk dijadikan modal politik bagi meraih sokongan rakyat. Ini sangat berbeza dengan pendekatan pembangkang yang sentiasa mencari jalan untuk mengujudkan isu2 sentimen perkauman serta agama untuk dimanipulasikan mereka bagi mendapat political mileage..mereka lupa atau buat2 lupa akan impak negatif yang bakal dihadapi oleh negara akibat bemain dengan api berasakan perkauman kaum serta agama. Pentingnya unuk kita semua mengambil iktibar dari trajidi 13 Mei 1969 dulu...tentunya tiada seorang pun rakyat Msia yang waras ingin ia berlaku sekali lagi. Di sini pentingnya pemuafakatan terpimpin yang menjadi tunjang kepada keharmonian dan kesejahteraan rakyat jelata tanpa mengira ras, agama serta latar belakang sosial. Semoga kerajaan UMNO/BN yang sedia ada yang terbukti menjunjug tinggi pemuafakatan terpimpin kita kekalkan lagi sekali dalam PRU14 nanti. InsyaAllah...Aminnnnn!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 10:45

   Dokongan kpd BN makin menurun sejak 2 pru lepas....mali ini lebih parahkerana BN di ketuai kepala prompak bapak klentong....Saleh kuak sendiri tidak popular lagi di sabah...

   Delete
  2. GN budak mentah....

   Apa saja kamu melalut dgn kopipes dari sumber tak berkredibiliti & sahih tuu....??
   Nah, baca nih dari Arkib Negara......

   NEW YORK - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerima Anugerah Peringatan Rafik Hariri Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Habitat 2012 pada satu majlis di Perpustakaan Awam di sini malam semalam.

   Anugerah itu disampaikan badan dunia, pertubuhan serta institusi di seluruh dunia bagi mengiktiraf pencapaian penting seperti kepimpinan, kenegarawan dan tadbir urus baik selain aktiviti kebajikan dalam membanteras kemiskinan bandar dan pelaksanaan Agenda Habitat.

   Dr Mahathir merupakan penerima kedua selepas Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdoğan.

   Ianya satu penghormatan besar kerana anugerah ini dinamakan sempena seorang yang luar biasa serta memiliki kualiti kepimpinan dan sumbangan yang tiada tandingan".

   Badan Dunia itu juga dipetik sebagai berkata....

   "Di bawah kepimpinan Dr. Perdana Menteri Mahathir yang bijaksana, Malaysia berjaya memainkan peranan penting dalam peta dunia, dan sehubungan itu, PBB-Habitat dan Yayasan Rafik Hariri dengan bangga mengiktiraf pencapaian Malaysia dan bekas Perdana Menterinya yang cemerlang," katanya.

   Sementara itu, Ketua Penolong Setiausaha PBB dan Pengarah Eksekutif PBB-Habitat Dr Joan Clos berkata Dr Mahathir mengelola pembangunan ekonomi dalam tempoh yang luar biasa bagi inovasi sosial dan teknologi bandar.

   "Kehidupan dan kerjaya Dr Mahathir menunjukkan beliau berpegang kepada prinsip berpandangan jauh ke depan. Dengan membuat pelaburan dalam infrastruktur fizikal, teknologi dan pengetahuan, beliau juga lebih banyak mendahului zamannya," katanya.

   Clos juga berkata usaha Dr Mahathir menghasilkan pembangunan pesat di bandar utama Malaysia, selain mengubah negara yang bergantung terhadap pertanian kepada ekonomi bandar yang memfokuskan industri.
   -Bernama

   PS:
   Aduhai GN, siapalah kamu nak memperkatakan Tun M, kalau sekolah Melayu pun tak abis, fahammmm.....??

   Delete
  3. GN

   Kita berpakatlah sebab tu pengganaskomunis menyerah kalah.

   Tetapi adakah kita pernah berpakat untuk buka pintu kepada China Komunis untuk membangunkan dan beli tanah air kita?

   La ni buka pintu kpd lsrael pula.

   Delete
 18. Geng Najib siTukang Karut,

  Rateting dan ranking tu atas kertas je!!! memang cantik! Maklum la , cash is king kan! Bayar je dapat la laporan ranking yg memuji muji tu! Hakikatnya?Realitynya? Sama tak dgn hidup rakyat marhaen yang majoriti sekarang nih? Bukan berdasarkan beberapa kelompok golongan eletis super mewah kaya raya yg dijadikan sandaran / rujukan bagi mendapatkan ranking tersebut.

  Laporan / penarafan tuh, kalau tak sama berbanding realiti kehidupan semasa laporan itu dikeluarkan, buang ke tong sampah je la, hamPAS, tak guna seduit pon utk rakyat marhaen yg majoriti!!! Ia hanya berguna kpd pemerintah KLEPTOKRASI MO1 Najib bagi menipu, menipu dan terus menipu majoriti marhaen rakyat!

  Realiti yg rakyat dapat dari RATTing and HANKY PINKY MO1 Najib skrng ni hah!!!
  Skandal2 1MDB, NFC, FGV BNM RM160BILION SKANDAL FOREX MASA BAWAH PIMPINAN MO1 NAJIB PM AKA MENTERI
  KEWANGAN ``TERBURUK`` ASIA ?????
  Hasilnya , rakyat majoriti dapat GGGSSSTTTTT GGGGGGSSSSSSTTTTTTT dan GGGGGGSSSSSSTTTTTT..........
  Penghaposan DEB - Dasar Ekonomi Baru - subsidi dan bantuan kpd Melayu / Bumiputera yg selamanya tidak akan setanding dgn etnik Cina akibat permainan politik PERKAUMAN Melayu umno sendiri yg telah mentekedarah kekayaan negara di kalangan MEREKA SAHAJA SELAMA LEBIH 60 TAHUN!!!

  Walaupun zaman Mahathir ada juga skandal, tapi
  Rakyat marhaen telah pon menikmati hidup TANPA GST, KOS SARA HIDUP YG RENDAH / SEDERHANA
  ( BUKAN TINGGI MELAMBONG MACAM SEKARANG) , MENIKMATI SUBSIDI KEPERLUAN ASAS, DAPAT BIASISWA ANAK2 MELANJUT PELAJARAN, DAPAT BANTUAN MARA ANAK2 BELAJAR (BUKAN PINJAM PTPTN MACAM SEKARANG), ANAK2 DAPAT KERJA BILA HABIS BELAJAR (BUKAN MENHANGGOR MACAM SEKARANG KERANA PELUANG PEKERJAAN DIBERI KPD PENDATANG ASING YG DIBAWA MASUK OLEH SYARIKAT PEMERDAGANGAN MANUSIA MILIK MENTERI UMNO), ADA TWIN TOWER aka MENARA BERKEMBAR [Pernah jadi rekod dunia], ada MENARA KUALA LUMPUR, ADA 2 LAPANGAN TERBANG WORLD CLASS, ADA CILICON VALLEY Cyberjay, ada PUTRAJAYA yg MO1Najib dan kabinet dapornya sdg merajalela MENJARAH MELANUN HARTA NEGARA.... dan banyak lagi yg rakyat telah nikmati walaupon dlm skandal zaman Mahathir.

  Tetapi sekarang, akibat SKANDAL 1MDB,FELDA ,FGV , MARA, NFC, KWAP, KWSP - SATU DAH TERBAKAR PUN, yg lain bila lagi? - skandal TABONG HAJI, LTAT, BNM beli tanah rm2bilion, FELDA hilang tanah? PENEROKA TANGGONG HUTANG, yang terkini???????????????

  Apa yg rakyat dpt hari ini akibat 1MDB ialah GST, GGSSTT, GGGSSSTTT, GGGGGSSSSSTTTTT!!!!

  Geng Najib, ko memang gila!!!
  Apa ko kata? TRX? KLVC, ECRL, KCMIP Kuantan KENAPA TAK SEBUT SEKALI , Itu semua hutang!!! MALAYSIA BERHUTANG DGN CHINA!!! CHINA BUATKAN DULU, PAKAI DUIT CHINA, KEPAKARAN DARI CHINA, BAHAN DARI CHINA, JENTERA DARI CHINA, SEGALANYA DARI CHINA. ITU PELEBURAN!!! BUKAN PELABURAN . Menyediakan aktiviti ekonomi? Peluang pekerjaan? Limpahan ekonomi? Bila tu? geng najis? Lepas Malaysia jadi wilayah jajahan CHINA bendera MERAH SABIT DAN TUKUL BESI BINTANG 5 KOMINIS SEBAB TAK MAMPU BAYAR HUTANG YG DAH HAMPIR 1 TRILION RINGGIT TU? sedangkan aktiviti ekonomi sekarang semakin menguncup, ASET 1MDB DAH HABIS TERGADAI MALAH ASET NEGARA MALAYSIA PON DAH ADA YG MO1 Najib gadai kpd CHINA..........akibat nak bayar bunga hutang 1MDB baru tu!!! Hutang pokoknya

  ReplyDelete
  Replies
  1. sambongan........

   belum settle pon! Belom lagi masuk kira Kuantan Port, Malacca Gateways, Kota Kinabalu Port, ForestCity, Pulau Indah. Penang Port. Berapa????????? Hampir 1 trilion......ekonomi Malaysia sekarang bagaimana? Kuasa beli rakyat sekarang macamana? Meriah? Kenapa banyak super market hyper market tutup? Kilang2 tutup? Majoriti rakyat takdak duit nak beli! tunggu masa......MELINGKOP!
   Namun rakyat masih baik hati, takdak duit pun rakyat tolong bayar melalui GST, dah kena tipu, katalah baik hati, nak redakan panas hati,tak nnti ada yg mati dek makan hati!

   awas kamu umnoBn, tak lama dah! dah nak Mampos!!!!! walau apapun dongengan ngko wahai geng najis!!!

   Sekejaaaappp je lagi......sabar ye!!!

   Sementara tu, taik Jho Lo ko tu .

   MO1 Najib!!! Kampong aku masih guna pelita ayam! Bila nak bantu kami dgn kemudahan awam mcm tempat lain. Kami pon rakyat Malaysia jugak!!!!!

   mamposumnobn mamposlah!!!

   Delete
 19. Menurutnya, pendedahan Razali mengenai perancangan-perancangan sulit DAP untuk menawan Putrajaya melalui bantuan ejen Israel adalah sangat mengejutkan.
  Razali yang mendakwa dirinya adalah Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, turut mendedahkan bahawa Lim Guan Eng (LGE) mewujudkan kumpulan G17 untuk merangka strategi untuk DAP menguasai Putrajaya mengunakan Pakatan.
  Beliau mengatakan bahawa kumpulan G17 yang diketuai oleh Tony Pua ini dilatih selama 3 tahun oleh ejen Israel dan pernah mengadakan sesi latihan sulit di Pulau Pinang, di Hotel Shangg, Johor dan di Hotel Quality Shah Alam, Selangor. Tidak cukup dengan latihan mereka juga diberikan bantuan kewangan dari Israel ketika PRU-13.
  Sehingga kini DAP hanya menafikan yang mereka tiada menerima wang 1.2 bilion dari Israel. Tapi bila disemak semua kenyataan Razali memang beliau tidak kata DAP terima wang 1.2 bilion masa PRU-13, tapi itulah nilai yang dijanjikan Israel jika mereka berjaya tawan Putrajaya dan benarkan Israel bina Pangkalan Tentera Laut di Port Dickson. Namun DAP hingga kini masih gagal mencapai apa yang dikehendaki oleh Israel.
  LGE juga enggan memberikan respon bila ditanya mengenai kebenaran dakwaan Razali yang kumpul G17 dilatih oleh Israel. Beliau mengelak dan tidak menjawab soalan wartawan mengenai hal ini.
  LGE hanya fokus untuk mendedahkan kedudukkan Razali yang dikatakan hanya ahli biasa dan bukan Pengarah Strategik seperti yang didakwa Razali.
  Pada 2 Januari 2016, Lim Kit Siang berkata, DAP akan mengemukakan saman terhadap Razali atas pendedahan yang dibuat. Namun pada 4 Januari 2016 Kit Siang mengubah fikiran dan menjelaskan bahawa DAP tidak jadi saman Razali. Kit Siang menyifatkan Razali tidak layak untuk disaman dan dibawa ke mahkamah tetapi lebih sesuai untuk dimasukkan ke hospital mental. Jawapan dan tindakan Kit Siang ini sangat tidak masuk akal.
  DAP kemudian menyerang dan mengugut untuk menyaman pemimpin PAS Dr. Zuhdi Marzuki kerana menyebarkan pendedahan yang dibuat oleh Razali. Namun hingga kini DAP tak berani kemuka saman pada beliau kerana tulisan Zuhdi tidak memberikan locus standi yang kuat untuk DAP bawa ke mahkamah. Zuhdi hanya mengulas kenyataan Razali, bukannya mencipta apa-apa yang boleh disabitkan sebagai fitnah.

  #######################################################

  Patutlah sehingga sekarang DAP tak berani menyaman dan membawa Razali dan Dr Zuhdi ke mahkamah berkitan isu DAP menerima dana sebanyak RM 1.2 billion dari Israel. Penganalisa2 politik non partisan di negara ini menyimpulkan memang ada locus standi dakwaan kedua2 individu tersebut. Apa yang didedahkan mereka bukanlah fitnah atau berita palsu tetapi berdasarkan pengalaman first hand Razali sendiri semasa bertugas sebagai pengarah strategik DAP dulu. Patutlah isu kehadiran diplomat2 israel ke KL baru2 ni tidak mendapat sebarang respons dari DAP...rope2nya mereka dalam diam2 telah menerima dana yang cukup lumayan dari Israel untuk parti tersebut.
  Sebenarnya ia tidaklah menghairankan memandangkan adik beradiknya, PAP Spore pun sangat rapat dngan Israel. Sudah menjadi rahsia umum bahawa SAF dapat latihan dan bimbingan dari IDF. Banyak sykt2 Israel buka cawangan di sana. Mungkin Penang pun nak ikut jejak langkah Spore tu, jadi proksi Israel di negara ni...tak mustahil kan. Takkanla umat Melayu kat Penang nak berdiam diri aje, sesuatu perlu dilakykan dalam masa terdekat ni. PRU14 adalah peluang terbaik untuk m.ereka bangkit dan mengembalikan Penang kepada UMNO...kena bertindak cepat, masa sudah tidak menyebelahi melayu Penang. Jangan ragu2 untuk mengundi UMNO/BN...hanya parti inilah yang ternyata mampu memastikan kedaulatan agama islam dan kelangsungan bani Melayu terus kekal subur di negara tercinta ini...INSYAALLAH !!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hebat betul skrip kopipes utk menipu pakcik kat kg ko ni.tak layak lgsung nak berhujah kat sini

   Delete
  2. Mat Baja yg masih mengharapkan limpahan baja ke kebunnya. Dan hasilnya nanti utk buat anak bini makan.... Dia lupa baja tu kerajaan beli dengan duit dari hasil keringat rakyat yg ditekan dengan pelbagai cukai. Kau tunggu ajelah nasib kau GN.

   Delete
  3. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:27

   Skrip mamakrszali dari pru 23 fulang tayang oleh Geng najis....mamak razali dah t
   Repot polis...ape hasilnye?...

   Klentong leer...Geng najib ceduk ilmu najib bapak klentong..

   Delete
  4. GN

   Cuba hang suruh bini hang minta quotation untuk set rambut tengok berapa harga.

   Lepas tu hang bandingkan pula quotation tu dgn quotation yg bini najib dapat.

   Delete
 20. MAHATHIR DAN KEKAYAAN YANG DISEMBUNYIKAN....!!!

  Di antara harta milik Mahathir ialah rumah-rumah mewah yang terdapat di berbagai tempat. Sebagai contoh :-

  i) Sesiapa yang berada di tol plaza Sg. Besi dapat melihat sebuah bungalo besar yang terletak di atas banjaran bukit di The Mines. Ini adalah satu dari rumahnya.

  ii) Dia juga memiliki sebuah rumah di Subang yang dibina oleh Rin Kin Mei.

  iii) Selain ini, terdapat juga sebuah lagi rumahnya di Langkawi yang dibina oleh Ting Phek Khing,

  iv) Sebuah lagi di Country Height (kini diduduki Mirzan)

  v) Dan yang terbaru ialah diBukti Tinggi. Rumah di Bukti Tinggi ini dibangunkan oleh Vincent Tan dengan harga RM21 juta.

  ◾ Selain itu, Mahathir juga memiliki rumah-rumah lain di luar negara. Ini termasuklah

  vi) Sebuah mahligai di London yang dibeli menggunakan nama Daim,

  vii) Sebuah di Vancouver yang dibeli menggunakan nama Mirzan,

  viii) Sebuah lagi di Florida di atas namanya sendiri.
  ix) Mahathir juga memiliki sebuah ladang (ranch) di Argentina.

  ▶ *Satu peristiwa yang mendedahkan kekayaan Mahathir ialah apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim mengetahui mengenai tindakan Daim memindahkan RM1 bilion ke akaun di sebuah bank Switzerland sebelum Malaysia mengenakan kawalan ke atas ringgit. Anwar telah melaporkan mengenai hal ini kepada Mahathir. Tetapi Mahahtir hanya mendiamkan hal ini. Hanya selepas itu baru Anwar ketahui bahawa rupanya akaun itu adalah akaun bersama Mahathir dan Daim. Patutlah Mahathir dan Daim mahadiam mengenai pemindahan wang ini.*
  Persoalan yang rakyat berhak ketahui ialah dari manakah Mahathir memperolehi kekayaan yang sebegini banyak ??
  *Dari manakah datangnya wang yang sebegini banyak? Di sinilah kita dapat melihat kelicikan Mahathir. Dia menggunakan berbagai proksi untuk memegang kekayaannya.*

  *Di antara proksinya yang paling penting ialah anak-anaknya dan Daim Zainuddin*.

  *Daim pula akan menggunakan proksi untuk memegang kepentingannya. Amalan Daim ialah tidak memegang lebih dari 10% saham mana-mana syarikat di atas namanya sendiri*.

  *Sebahagian besar kekayaannya dan Mahathir dipegang oleh proksi seperti Halim Saad, Allahyarham Tan Sri Yahya Ahmad, Kadir Jasin , Ting Phek Khing, Eric Chia, Vincent Tan, anak-anak Taib Mahmud dan lain-lain lagi. Dengan ini mereka memastikan kekayaan sebenar mereka tesembunyi dari pengetahun rakyat*.

  *Patutkah seorang Perdana Menteri yang mempunyai kemewahan sebegini banyak meminta rakyat berkorban*? Dan kita juga ingin tahu berkorban untuk apa?

  *Berkorban supaya wang Petronas dapat digunakan untuk menyelamatkan syarikat anaknya Mizan*?

  *Berkorban supaya tol dapat dinaikkan untuk menyelamatkan syarikat milik UMNO, Renong*?

  *Berkorban supaya sebanyak RM776 juta wang rakyat di Khazanah Holding dapat digunakan untuk membantu Rashid Husin dan RHB Bank*?

  *Berkorban supaya Mahathir dapat membina mahligai bernilai RM200 juta di Putra Jaya dan membeli jet Global Express juga dengan harga RM200 juta*.

  *Sekiranya kita mendapatkan kembali semua wang Mahathir dan Daim di bank Switzerland dan menggunakannya untuk membiayai pembinaan lebuhraya mungkin rakyat tidak perlu membayar lagi tol untuk selama-lamanya*.

  *Sekiranya kerajaan tidak membina mahligai Mahathir di Putra Jaya wang RM200 juta itu mencukupi untuk memberi pendidikan percuma selama setahun untuk semua pelajar di sebuah universiti tempatan seperti Universiti Malaya*.

  *Wang sejumlah itu juga boleh membina 8,000 buah rumah kos rendah untuk rakyat miskin*.

  *Bayangkanlah berapa banyak sekolah, komputer dan subsidi untuk petani yang boleh diberikan dengan wang yang dibelanjakan untuk menyelamatkan Mirzan dan RHB*?

  ReplyDelete
  Replies
  1. TAK KISAHLAH BERAPA BANYAK RUMAH TUN DET ADA,
   YANG PENTING DIA TAK CURI DUIT RAKYAT DAN DI
   ZAMAN PEMERENTAHANNYA, RAKYAT HIDUP AMAN, MAKMUR DAN BAHAGIA.

   Delete
  2. TAK KISAHLAH APA YG NAJIB NAK BAGI KAT BINI DIA ,YANG PENTING DIA TAK CURI DUIT RAKYAT DAN , RAKYAT HIDUP AMAN, MAKMUR DAN BAHAGIA. DENGAN PELBAGAU BANTUAN RAKYAT YANG DI SEDIIAKAN

   Delete
  3. Bahagia kepala bapak kau.makan pun ikan kembung pecah perut

   Kikiki

   Delete
  4. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:28

   Dah lane citer madey kaye raye...tapi mana polis taj siasat pon...

   Klentong lagi...

   Delete
  5. Sian korang, pendatang asing pun boleh makan daging ayam, lembu...

   Nanti aku akan cadangkan brim di tambah lagi supaya ko boleh makan ikan kembung tak pecah perut.

   Delete
 21. Beza Tunku Abdul Rahman Minta Derma Berbanding Tun @chedetofficial Dan @MukhrizMahathir

  Anak manja kesayangan bapa yang merupakan calon Perdana Menteri Pakatan Harapan mempertikaikan tindakan PPBM untuk menutip derma untuk tabung parti.

  Sekaligus, DS Mukhriz Mahathir menyamakan tindakan mereka dengan cara Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj mengutip derma sewaktu rombongan ke London.

  Mukhriz Mahathir sememangnya anak yang lembam terutama bab sejarah. Kasih sayang menyebabkan beliau gagal berdikari dan masih mengharapkan dedi kasi. Berikut adalah perbezaan derma Tunku Abdul Rahman dan derma Mukhriz Mahathir:

  1. Tunku Abdul Rahman dan rombongan pergi ke London untuk menuntut kemerdekaan negara. Derma orang ramai adalah untuk fisabilillah. Derma untuk PPBM dan Mukhriz Mahathir untuk mengisi tabung parti bertujuan mengkucar kacirkan negara.

  2. Tunku mohon derma demi kemerdekaan negara. Manfaat untuk Rakyat hukumnya harus. Menderma untuk PPBM untuk merosakkan Negara, Rakyat dan umat Islam - Hukum asal harus menderma itu jatuh kepada haram.

  3. Tunku jual rumah, jual kedai untuk biaya ke London. Ayah boboi setakat jual t-shirt dan topi saja kan?

  4. Tunku meminta derma dan pada masa yang sama nenghantar anak cucu menaiki jet peribDi mewah, kapal layar mewah dan bercuti di luar negara.

  5. Tunku tidak meminta derma dan pada masa yang sama beberapa anak-anak beliau billionaire yang memiliki beratus syarikat hasil kerja bapa mereka selama 22 tahun.

  Cerita Siti Rahmah Kassim, Ahli Parlimen Rembau pertama, kata Tunku: "Saya ni nak pi London bersama-sama Raja-Raja Melayu, UMNO tak dak duit, saya pun tak dak duit, saya jual istana Ayahanda duk murka. Ayahanda suruh saya jadi Raja, saya tak mau, saya nak jadi Presiden UMNO, nak bagi Malaya merdeka."

  Ketika sebut perkataan “tak dak duit” Tunku menangis. Orang biasa menangis bergenang air mata, tapi Tunku menangis air mata bercucuran membasahi pipi. Saya duduk di depan ketika itu terus bangun sambil berkata, patik menyahut seruan Tunku, patik reda."

  Titisan air mata Tunku Abdul Rahman menyentuh perasaan Siti Rahmah membuatkan beliau berdiri dan berkata,
  Tunku, saya terpanggil apabila mendengar ucapan Tunku. Dengan ini, patik menyumbangkan gelang emas kesayangan patik demi kemerdekaan negara. Saya ikhlas. Jika ada 10 gelang emas, semuanya akan diberikan kepada Tunku.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:30

   Najib tak kutip derma ..kutip gst...

   Delete
  2. Dengan izin tuan blog,

   PER : Jwpn kpd isu memohon sumbangan wang oleh PPBM

   Saya telah acapkali tegaskan bahawa daripada khabar2 Nabi saw saya yakin tanpa ragu PPBM akan dibatalkan. Maka untuk apakah saya telah menasihati rakan-rakan dalam blog ini supaya menyertainya dan menyumbang sementara ia masih wujud.

   Jawapannya pada ayat berikut :-

   لَّيْسَ عَلَيْكَ هُدَاهُمْ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَن يَشَاءُ ۗ وَمَا تُنفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَلِأَنفُسِكُمْ ۚ وَمَا تُنفِقُونَ إِلَّا ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ ۚ وَمَا تُنفِقُوا مِنْ خَيْرٍ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنتُمْ لَا تُظْلَمُونَ

   "Tidaklah engkau mampu memberikan petunjuk kepada mereka sebaliknya Allah yang memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Dan tiadalah apa-apa yang kamu infaqkan (sumbangkan) itu melainkan (faedah dan hasilnya) adalah untuk kamu, dan tiadalah apa-apa yang kamu infaqkan itu melainkan untuk mendapatkan keredhaan Allah. Dan tiadalah apa-apa yang kamu infaqkan itu melainkan kebaikannya akan berbalik kepada kamu sedang kamu tidak teraniaya". (al-baqarah : 272)

   Ia adalah untuk kebaikan kita sendiri dan bukan untuk kebaikan PPBM. Mengapakah Tun M telah meminta rakyat yang mendokong PPBM membuat sumbangan?

   Supaya di sana nanti kebaikan daripada sumbangan itu akan berbalik kepada penyumbang dalam begitu banyak sudut seperti di dalam ayat di atas.

   Dan kepada pihak UmNo ia sesuatu yang amat menggerunkan apabila mengetahui jumlah sumbangannya adalah ratusan ribu malahan jutaan ringgit yang dikumpul secara sedikit-sedikit daripada sekecil-kecil sumbangan tetapi daripada individu yang ramai.

   Sekiranya pada zaman Khalifah memerintah kaedah menggerunkan musuh ialah melalui kuda-kuda perang dan sepertinya maka di akhir zaman fitnah ini di mana demokrasi diamalkan, maka kaedah terbaik menggerunkan musuh ialah untuk menunjukkan kehebatan dan meluasnya sokongan daripada rakyat keseluruhannya.

   Jumlah RM100000 yang datang daripada 20000 orang penyumbang dengan sendirinya akan menggerunkan penerima 'derma' berjumlah RM2.6b yang derma itu datangnya daripada satu penderma sahaja apabila prinsip one man one vote dalam demokrasi diambil kira.

   Yang menderma RM5 kpd PPBM tentu akan mendokong PPBM dan yang menderma 2.6b kepada UmNo tentu akan mendokong UMNO.

   Tapi apabila RM5 itu dimasukkan 20000 kali di kesemua kaunter atau ATM atau CDM atau electronic banking maka itu menunjukkan ia memiliki 20000 pendokong dari individu2 yg berlainan termasuklah yang tidak mendaftar sbg ahli.

   Tidakkah UmNo akan menjadi gelabah biawak? Hakikatnya mereka memang dah gelabah pun dan sedang bermati-matian menghalang orang lain menyumbang di atas 1001 alasan. Kalau alasannya ialah kewangan maka sudah tentu UmNo tidak sesekali akan gelabah kerana UmNo memiliki wang yang melimpah ruah dan walau sebesar mana pun sumbangan yang dikumpulkan PPBM ia tidak sesekali akan sama dengan jumlah yang UmNo telah sedia miliki.

   P/s - saya dah dua kali masukkan wang ke dalam CDM dan resitnya saya buangkan. Sengaja saya tidak transfer supaya tiada rekod ia adalah saya. Kepada pendokong PPBM yang masih belum berbuat demikian silalah dan jangan malu-malu mahupun bertangguh. Kalau tak ada RM50 takkan tak ada RM5. Itupun dah memadai. Kebaikannya adalah untuk kalian sendiri. Lakukanlah sementara PPBM belum dibatalkan. CIMB 8602689940   Delete
 22. HAHAHAHA.................!!!!!
  Blog En.Shahbuddin dah jadi gelanggang orang berbalas-balas tepek copy paste daripada blog-blog lain!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mereka dah takde idea sebab tu suka mencuri hasil idea org lain, komen bergegar gegar tpi bukan hasil idea mereka sendiri.

   Delete
 23. Rakyat Lebih Rela Derma Demi Perjuangan Tunku Abdul Rahman Ke London Daripada Derma Parti Bunga Tun Mahathir...Percayalah!!!
  Agak lucu bila ank top dog Pakatan cuba membandingkan sumbangan kepada Parti Bunga dengan perjuangan nasionalisme Tunku Abdul Rahman ke London menuntut kemerdekaan...

  Apa punya sengallah kepala hotak Mukhriz ni..kami pun kelakar tengok perangai anak Mahathir sorang ni..

  1) Derma rakyat untuk Tunku Abdul Rahman ke London bagi memastikan Malaysia berjaya merdeka dan berkerajaan sendiri..tapi derma untuk Parti Mahathir pula untuk menumbangkan kerajaan sedia ada hasil titik peluh Tunku Abdul Rahman..

  2) Tunku Abdul Rahman menentang perjuangan penjajahan British..tetapi perjuangan Bunga mesra DAP pula untuk menjajah Malaysia daripada kerajaan yang dibina (Barisan Nasional) hasil titik peluh Tunku Abdul Rahman..

  3) Menderma kepada Bunga bererti anda merosakkan perjuangan datuk nenek moyang kita yang bergolok gadai untuk memastikan Malaysia berkerajaan sendiri..hasil sumbangan kepada parti Mahathir akan merosakkan perjuangan datuk nenek moyang kita iaitu mematikan Hak Istimewa Orang Melayu dan ketuanan Melayu yang kita sedia makljm dasar DAP ialah Malaysian Malaysia atau erti kata lain hak sama rata tanpa mengira ketuanan Melayu...

  4) Perjuangan Tunku Abd Rahman merupakan perjuangan suci..tetapi perjuangan Bunga hanya untuk Mahathir..malah latar belakang keluarga Mahathir yang hidup mewah seperti memperbodohkan rakyat..dulu Tunku Abd Rahman rela hidup miskin demi rakyat..tetapi perjuangan Mahathir lain..anak cucu semuanya hidup mewah tetapi masih lagi mengemis demi memastikan mereka berkuasa politik..dia sendiri tidak rela menderma untuk parti sendiri nak harapkan ehsan rakyat yang dakwanya hidup susah di zaman Najib..

  Menyamakan perjuangan Tunku Abdul Rahman dengan perjuangan Mahathir bersama DAP adalah amat sesat sekali..kira sedia maklum DAP akan memastikan tanah Melayu seperti Singapura yang hilang hak orang Melayu..mereka mendakwa mita fitnah walhal inilah realitinya..dasar Malaysian Malaysia sudah cukup mdmbuktikan segala-galanya tentang DAP..

  Mahathir pula sekarang ini sedang sasau!terlalu taksub mahu berkuasa sedangkan dia sendiri mengakui bahawa orang yang pegang jawatan terlalu lama itu pemakan rasuah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko kuat temberang....dah banyak parti munge kutip derma...

   Delete
  2. Dengan izin tuan blog,

   PER : Jwpn kpd isu memohon sumbangan wang oleh PPBM

   Saya telah acapkali tegaskan bahawa daripada khabar2 Nabi saw saya yakin tanpa ragu PPBM akan dibatalkan. Maka untuk apakah saya telah menasihati rakan-rakan dalam blog ini supaya menyertainya dan menyumbang sementara ia masih wujud.

   Jawapannya pada ayat berikut :-

   لَّيْسَ عَلَيْكَ هُدَاهُمْ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَن يَشَاءُ ۗ وَمَا تُنفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَلِأَنفُسِكُمْ ۚ وَمَا تُنفِقُونَ إِلَّا ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ ۚ وَمَا تُنفِقُوا مِنْ خَيْرٍ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنتُمْ لَا تُظْلَمُونَ

   "Tidaklah engkau mampu memberikan petunjuk kepada mereka sebaliknya Allah yang memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Dan tiadalah apa-apa yang kamu infaqkan (sumbangkan) itu melainkan (faedah dan hasilnya) adalah untuk kamu, dan tiadalah apa-apa yang kamu infaqkan itu melainkan untuk mendapatkan keredhaan Allah. Dan tiadalah apa-apa yang kamu infaqkan itu melainkan kebaikannya akan berbalik kepada kamu sedang kamu tidak teraniaya". (al-baqarah : 272)

   Ia adalah untuk kebaikan kita sendiri dan bukan untuk kebaikan PPBM. Mengapakah Tun M telah meminta rakyat yang mendokong PPBM membuat sumbangan?

   Supaya di sana nanti kebaikan daripada sumbangan itu akan berbalik kepada penyumbang dalam begitu banyak sudut seperti di dalam ayat di atas.

   Dan kepada pihak UmNo ia sesuatu yang amat menggerunkan apabila mengetahui jumlah sumbangannya adalah ratusan ribu malahan jutaan ringgit yang dikumpul secara sedikit-sedikit daripada sekecil-kecil sumbangan tetapi daripada individu yang ramai.

   Sekiranya pada zaman Khalifah memerintah kaedah menggerunkan musuh ialah melalui kuda-kuda perang dan sepertinya maka di akhir zaman fitnah ini di mana demokrasi diamalkan, maka kaedah terbaik menggerunkan musuh ialah untuk menunjukkan kehebatan dan meluasnya sokongan daripada rakyat keseluruhannya.

   Jumlah RM100000 yang datang daripada 20000 orang penyumbang dengan sendirinya akan menggerunkan penerima 'derma' berjumlah RM2.6b yang derma itu datangnya daripada satu penderma sahaja apabila prinsip one man one vote dalam demokrasi diambil kira.

   Yang menderma RM5 kpd PPBM tentu akan mendokong PPBM dan yang menderma 2.6b kepada UmNo tentu akan mendokong UMNO.

   Tapi apabila RM5 itu dimasukkan 20000 kali di kesemua kaunter atau ATM atau CDM atau electronic banking maka itu menunjukkan ia memiliki 20000 pendokong dari individu2 yg berlainan termasuklah yang tidak mendaftar sbg ahli.

   Tidakkah UmNo akan menjadi gelabah biawak? Hakikatnya mereka memang dah gelabah pun dan sedang bermati-matian menghalang orang lain menyumbang di atas 1001 alasan. Kalau alasannya ialah kewangan maka sudah tentu UmNo tidak sesekali akan gelabah kerana UmNo memiliki wang yang melimpah ruah dan walau sebesar mana pun sumbangan yang dikumpulkan PPBM ia tidak sesekali akan sama dengan jumlah yang UmNo telah sedia miliki.

   P/s - saya dah dua kali masukkan wang ke dalam CDM dan resitnya saya buangkan. Sengaja saya tidak transfer supaya tiada rekod ia adalah saya. Kepada pendokong PPBM yang masih belum berbuat demikian silalah dan jangan malu-malu mahupun bertangguh. Kalau tak ada RM50 takkan tak ada RM5. Itupun dah memadai. Kebaikannya adalah untuk kalian sendiri. Lakukanlah sementara PPBM belum dibatalkan. CIMB 8602689940

   Delete
 24. Bagus juga idea ni.
  Tak payah susah payah cari blog pro and anti untuk
  baca dan cari idea.
  Masuk sini, boleh baca macam-macam pandangan.

  ReplyDelete
 25. Anon 1103,
  Ngkau kat planet mana ni?
  Ni kat Malaysia tau! Malaysia tetap Melayu punya tau tak! Politik cuma medium. Malaysia bukan macam Singapura tau! Apa engaku cuma bergantung pada politik? Jika begitu, baik ko tempah siap2 lot 3`x6`x7` ko tu! Masih belum sampaikah pengetahuan itu kpd.mu???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orang bodoh, jangan dilayah.
   Makin dilayan, makin menjadi

   Delete
  2. Anon 11.23..sesapa pun tak dapat menafikan bahawa Msia ni kepunyaan orang melayu. Tapi kau kena ingat..tak mustahil jika ia akan menjadi milik kaum lain jika DAP yang memiliki majoriti kerusi parlimen mengambil alih tampuk pentadbiran negara jika mereka PH menang dalam PRU nanti. Memanglah dalam perlembangaan kaum bukan melayu tidak boleh menjadi PM, tapi kena ingat LKS dan DAP aakn menjadi tangan2 ghaib disebalik tabir yang akan mementukan arah perjalanan pentadbiran negara tercinta ini. Perlembagaan negara boleh dipinda jika MP2 PH menjadi majoriti dalam parlimen...takde seorang pun MP PH yang berani mengingkari kehendak DAP..hatta Madey sekalipun. Sebab tulah, pentingnya UMNO terus diberikanmandat dalam PRU nanti..ternyata hanya mereka yang mampu memastikan Islam dan kedaulaatn institusi kesultanan serta bangsa melayu terus kukuh dipersada ekonomi, politik dan sosial di negara tercinta ini !!!!!!!!!

   Delete
  3. Hatta bijan pon suda kecut....patut la bank negara beli tanah drp kementrian kwangan smpai rm2billiooonnnnn.nak wat modal pru ghupenyer bijan ni

   Delete
  4. Mat Baja aka GN, kau tunjukkan kat kita orang mana satu peruntukan dlm perlembagaan yg katakan non malay tak boleh jd PM. Nak membongak pun agak2 lah sikit. Jgn sebab kerana sekampit baja otak kau bebal.

   Delete
  5. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:34

   Johor bakal di miliki oleh cina kominis...forest city buka peluanh johor diperintah cina kominis selepas 20 hingga 30 tahun lagi...

   Delete
  6. GN budak mentah....

   Apa saja kamu melalut dgn kopipes dari sumber tak berkredibiliti & sahih tuu....??
   Nah, baca nih dari Arkib Negara......

   NEW YORK - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menerima Anugerah Peringatan Rafik Hariri Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Habitat 2012 pada satu majlis di Perpustakaan Awam di sini malam semalam.

   Anugerah itu disampaikan badan dunia, pertubuhan serta institusi di seluruh dunia bagi mengiktiraf pencapaian penting seperti kepimpinan, kenegarawan dan tadbir urus baik selain aktiviti kebajikan dalam membanteras kemiskinan bandar dan pelaksanaan Agenda Habitat.

   Dr Mahathir merupakan penerima kedua selepas Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdoğan.

   Ianya satu penghormatan besar kerana anugerah ini dinamakan sempena seorang yang luar biasa serta memiliki kualiti kepimpinan dan sumbangan yang tiada tandingan".

   Badan Dunia itu juga dipetik sebagai berkata....

   "Di bawah kepimpinan Dr. Perdana Menteri Mahathir yang bijaksana, Malaysia berjaya memainkan peranan penting dalam peta dunia, dan sehubungan itu, PBB-Habitat dan Yayasan Rafik Hariri dengan bangga mengiktiraf pencapaian Malaysia dan bekas Perdana Menterinya yang cemerlang," katanya.

   Sementara itu, Ketua Penolong Setiausaha PBB dan Pengarah Eksekutif PBB-Habitat Dr Joan Clos berkata Dr Mahathir mengelola pembangunan ekonomi dalam tempoh yang luar biasa bagi inovasi sosial dan teknologi bandar.

   "Kehidupan dan kerjaya Dr Mahathir menunjukkan beliau berpegang kepada prinsip berpandangan jauh ke depan. Dengan membuat pelaburan dalam infrastruktur fizikal, teknologi dan pengetahuan, beliau juga lebih banyak mendahului zamannya," katanya.

   Clos juga berkata usaha Dr Mahathir menghasilkan pembangunan pesat di bandar utama Malaysia, selain mengubah negara yang bergantung terhadap pertanian kepada ekonomi bandar yang memfokuskan industri.
   -Bernama

   PS:
   Aduhai GN, siapalah kamu nak memperkatakan Tun M, kalau sekolah Melayu pun tak abis, fahammmm.....??

   Delete
  7. Sdr GN tak payah sembanglah,

   Najiblah yang membawa negara ini menjadi sekutu Zionist Yahudi melalui APCO, sekutu Zionist Kristian melalui wala kepada Trump, dan sekutu China Komunis melalui menjual dan menggadai aset negara ini kepada China Komunis.

   Satu pembunuh dan pengusir Muslimin Palestin, satu lagi pembunuh dan pengusir Muslimin Iraq dan Afghanistan dan satu lagi pembunuh dan pengusir Muslimin Uighur.

   GN lebih patut takut dia mati dan jenazahnya bertukar menjadi babi sebab dia pernah sebut 'madeymatijadibabi' dan berdegil apabila dinasihatkan supaya menarik balik dan bertaubat di atas kefujurannya berkata sedemikian.

   Risiko untuk jenazah GN benar-benar bertukar menjadi babi adalah sangat real.

   Menyesal kemudian tiada gunanya.

   Delete

 26. PEMIMPIN PKR SELANGOR TOLAK MAHATHIR CALON PM


  Pemimpin-pemimpin PKR Selangor hari ini mula menyatakan penolakan mereka terhadap pemilihan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan.

  Mereka berpendapat pemilihan Mahathir menggambarkan parti itu tidak mampu menamakan calon sendiri.

  “…sedangkan kita menang di Selangor dan Pulau Pinang tanpa Tun Mahathir ketika itu,” kata pemimpin wanita negeri dan pusat PKR Zuraida Kamaruddin (bawah).

  Anggota parlimen Ampang itu bagaimanapun menegaskan beliau tiada sebarang isu peribadi dengan Mahathir, cuma tidak bersetuju dengan amalan “kitar semula” pemimpin.

  Beliau mencadangkan Mahathir diberi peranan lain sebagai “menteri kanan”.

  Selepas perbahasan awam sekian lama, HARAPAN semalam mengumumkan Mahathir sebagai calon perdana menteri, manakala Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizan Wan Ismail pula menjadi timbalannya.

  Mahu tokoh segar

  Sementara itu, Ketua Biro Komunikasi PKR Selangor Hizwan Ahmad pula menegaskan zaman baru memerlukan “tokoh segar” untuk membawa Malaysia keluar daripada “kepompong kerosakan” bawah pentadbiran BN.

  “Golongan millennial pastinya mahu melihat seorang tokoh segar, kaya dengan buah fikiran yang berpandangan jauh dan berkesan untuk membawa negara ini keluar dari kepompong kerosakan yang telah tercipta sekian lama oleh barisan kepimpinan Umno dan BN sejak dahulu lagi,” katanya.

  PKR Selangor dipimpin oleh Datuk Seri Azmin Ali yang juga menteri besar Selangor – yang turut dinamakan sebagai calon menteri besar, terutamanya oleh bekas saingan politiknya Datuk Ezam Mohd Nor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:35

   Citer tahun berape ni?....dah tertinggal bas kopipes ni...

   Delete
 27. 1103 memang bodoh.
  Mungkin DIA katak yang duduk bawah tempurung -
  tak pernah keluar negara, melihat kemajuan bangsa
  MELAYU di luar negara.
  Berbanding dengna Anon 1103, Melayu Singapua
  jauh lebih matang dan berdikari. Mampu membangun
  dalam dunia yang mencabar. Tidak menangis sepanjang
  masa, menyesali kesilapan yang lalu.Mereka berusaha.

  Rakyat Malaysia yang sudah diberikan cukup
  pelajaran dunia dan akhirat di zaman Tun Det,
  sepatutnya sudah jadi macam MELAYU SINGAPURA.
  Matang dan berdaya saing. Boleh berfikir jauh ke
  depan untuk membangun, bukan jadi macam ANON 1103 - sentiasa bergantung pada dedak. Sentiasa hidup
  dalam ketakutan, takut dedak akan habis dirampas
  bangsa lain. Sanggup mencuri, menipu dan memeras
  hidup bangsa sendiri untuk kepentingan diri.

  Saya tak percaya Tengku A.Rahman mahu MELAYU
  jadi macam Anon1103. Malangnya, metrokrasi Tengku
  terlalu cepat, sebelum dia membangunkan MELAYU
  supaya dapat bersaing dengan bangsa lain -
  berdiri sama tinggi dan mampu menari di tanah
  yang tidak rata.

  Dr.Mahadir berusaha membangunkan kita
  dengan macam-macam bantuanMungkin dia tidak
  berjaya 100% tapi dalam tempoh 22 tahun, Tun
  Mahadir berjaya menajdikan MELAYU golongan
  menegah, bukan lagi petani miskin yang
  bergantung harap pada kerajaan semata-mata.

  Sekarang Melayu bukan sahaja mampu menjawat
  jawatan tinggi dalam kerajaan dan swasta, bahkan
  kita da simpanan duit yang banyak dalam pelbagai
  tabung.
  Kita hanya perlukan seorang pemimpin yang JUJUR
  dan AMANAH untuk menjaga harta benda kita yang
  terkumpul itu. PEMIMPIN KLEPTOKRASI mesti
  dinyahkan. Kalau dibiarkan, jadilah kita MELAYU
  TOTOK macam Anon 1103. Kita akan hilang segala-
  galanya dan kembali menjadi bangsa gtotok s
  ebelum merdeka. BANGUNLAH WAHAI BANGSAKU,
  jangan jadi macam Anon1103.

  ReplyDelete
 28. Singapore sudah pun maju sejak belum merdeka lagi... Segala kudahan asas telah di sediakan oleh penjajah dulu, lebuhraya, sekolah, penyaluran air bersih. Elektrik DLL... Semuanya telah di sediakan oleh British.

  Sementara di Malaysia pebangunan hanya baru hendak bermula Dari zero...mandi berkubang di tali air, sekolah, lebih banyak but a huruf dp yg celek. Tak adil nak banding dua negara ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekarang kau ckp jgn banding dgn Singapura. Tapi bila nak naikkan harga kereta, harga minyak, harga brg keperluan dan segala bagai, pandai pulak korang bandingkan dengan Singapura.

   Delete
  2. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:38

   Dah 60 tahn merdeka...hasil bumi melimpah....baru nak mula membangun?....tun madey seblm lepaskan jawstan dah buat mcm2.... Selepas tun madey undur mesia makin mundur...harimau tukar pussycat...

   Delete

  3. Bermakna kos Sara hidup di Singapore mahal... Sebab ada sahabat kamu nya menyatakan, di Singapore semua barangan murah belaka. Bukannya nak banding Dari sesi tahap pencapaian kemajuan.

   Ko selalu kata UMNO itu sarkas.... Memang benar UMNO Dan Melayu secara amnya seperti sarkas ... Pada awal2 kemerdekaan dulu. Tiada jalan berturap, tiada air bersih, tiada kemudahan bersekolah.... Dan usaha gigih UMNO untuk membuka sekolah buta huruf kpd org tua2 menunjukan kesungguhan UMNO memajukan org Melayu.

   Delete
  4. Anon 13:15, kos sara hidup mahal di Singapura? Betul. Kalau ikut ukuran org Malaysia. Tp kalau ikut gaji dan pendapatan orang Singapura, itu biasa. Bahkan masih murah. Kos sara hidup Malaysia pulak nampak mcm murah, tp kalau ikut pendapatan bulanan kebanyakan orang kat sini, mahal nak mampus. Jadi sila bukak mata, jelajah merata, baru kau nampak. Kalau setakat baca buku, hadap komouter, sampai bila2 pun kau buta. Buta mata, buta hati perut.

   Delete
  5. Itu ko silap PJL, ko kena bandingkan pendapatan ko dulu dengan harga barangan Dan pemdapatan ko sekarang dg harga barng sekarang....

   Contoh pendapatan ko dulu RM 2000 dan beras harga RM 2 se kilo. bermakna dulu ko dapat beli 1000 kilo beras.....

   sekarang pendapatan rm6000 Dan beras harga RM 3 sekilo.....so dg pendapat sekarang ko boleh beli 2000 kilo betas berbanding dg dulu hanya 1000 kilo sja.

   Itu hanya satu contoh... Dan kalo ko bandingkan barangan lain pun sama... Ko akan dapat lebih banyak barangan sekarang dp dulu.

   Itu sebab sekarang pekerja sebagai jaga pun ada yg pakai kereta.

   Delete
 29. Watak Petualang Politik Malaysia

  Najib Razak (UMNO)
  Nasharudin Mat Isa (Bekas PAS)
  Muhammad Shafee Abdullah (Peguam Kes liwat Anwar)
  Badrul Hisham Shaharin aka CheGu Bard (Bekas PKR/SAMM)
  Zulkifli bin Noordin (Bekas PKR/Peguam) Saiful Bukhari Azlan (Bekas pembantu peribadi Anwar) Abdul Hadi Awang (PAS)
  Mohamad Ezam Mohd. Nor (Banyak bekas/GERAK)
  Khalid Ibrahim (Banyak bekas/Bebas)
  Mohamed Apandi bin Haji Ali (Peguam Negara)
  Dzulkifli Ahmad (KP SPRM)
  Jamal Md Yunos (UMNO)  dah cakap dah betul memang che gu bard ni petualang
  kan dah kantoi bini kena tangkap sprm

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:40

   Cikgu barf desparado...

   Delete
 30. banyak ejen mosad dalam Pakatan Harapan
  hati hatilah
  mereka nak jatuhkan dari dalam
  sama macam ezam
  ramai lagi ler bekas2 PKR yang double ejen ni

  ReplyDelete
 31. semua nak kedudukan dan kuasa saja dalam PH
  che gu bard cakap pom pang pom pang reformasi la
  Tun M tak betul la Otai Reformasi la
  Pi gi daaaaa perjuangan untuk duit dan kuasa saja buat apa
  Tapi hati busuk

  ReplyDelete
 32. Watak Petualang Politik Malaysia

  Najib Razak (UMNO)
  Nasharudin Mat Isa (Bekas PAS)
  Muhammad Shafee Abdullah (Peguam Kes liwat Anwar)
  Badrul Hisham Shaharin aka CheGu Bard (Bekas PKR/SAMM)
  Zulkifli bin Noordin (Bekas PKR/Peguam) Saiful Bukhari Azlan (Bekas pembantu peribadi Anwar) Abdul Hadi Awang (PAS)
  Mohamad Ezam Mohd. Nor (Banyak bekas/GERAK)
  Khalid Ibrahim (Banyak bekas/Bebas)
  Mohamed Apandi bin Haji Ali (Peguam Negara)
  Dzulkifli Ahmad (KP SPRM)
  Jamal Md Yunos (UMNO)
  Anina Saadudin  (Bekas PPBM)
  Kamarulazman Habibur Rahman (Bekas PPBM)

  ReplyDelete
 33. Watak Petualang Politik Malaysia

  Najib Razak (UMNO)
  Nasharudin Mat Isa (Bekas PAS)
  Muhammad Shafee Abdullah (Peguam Kes liwat Anwar)
  Badrul Hisham Shaharin aka CheGu Bard (Bekas PKR/SAMM)
  Zulkifli bin Noordin (Bekas PKR/Peguam) Saiful Bukhari Azlan (Bekas pembantu peribadi Anwar) Abdul Hadi Awang (PAS)
  Mohamad Ezam Mohd. Nor (Banyak bekas/GERAK)
  Khalid Ibrahim (Banyak bekas/Bebas)
  Mohamed Apandi bin Haji Ali (Peguam Negara)
  Dzulkifli Ahmad (KP SPRM)
  Jamal Md Yunos (UMNO)
  Anina Saadudin  (Bekas PPBM)
  Kamarulazman Habibur Rahman (Bekas PPBM)

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak18 February 2018 at 13:42

   Ade lagi petualang...

   Kejora kera cikgu bapuk
   Geng Najis kaki klentong...

   Delete
 34. Watak Petualang Politik Malaysia

  Najib Razak (UMNO)
  Nasharudin Mat Isa (Bekas PAS)
  Muhammad Shafee Abdullah (Peguam Kes liwat Anwar)
  Badrul Hisham Shaharin aka CheGu Bard (Bekas PKR/SAMM)
  Zulkifli bin Noordin (Bekas PKR/Peguam)
  Saiful Bukhari Azlan (Bekas pembantu peribadi Anwar)
  Abdul Hadi Awang (PAS)
  Mohamad Ezam Mohd. Nor (Banyak bekas/GERAK)
  Khalid Ibrahim (Banyak bekas/Bebas)
  Mohamed Apandi bin Haji Ali (Peguam Negara)
  Dzulkifli Ahmad (KP SPRM)
  Jamal Md Yunos (UMNO)
  Anina Saadudin  (Bekas PPBM)
  Kamarulazman Habibur Rahman (Bekas PPBM)

  ReplyDelete
 35. Watak Petualang Politik Malaysia

  Najib Razak (UMNO)
  Nasharudin Mat Isa (Bekas PAS)
  Muhammad Shafee Abdullah (Peguam Kes liwat Anwar)
  Badrul Hisham Shaharin aka CheGu Bard (Bekas PKR/SAMM)
  Zulkifli bin Noordin (Bekas PKR/Peguam)
  Saiful Bukhari Azlan (Bekas pembantu peribadi Anwar)
  Abdul Hadi Awang (PAS)
  Mohamad Ezam Mohd. Nor (Banyak bekas/GERAK)
  Khalid Ibrahim (Banyak bekas/Bebas)
  Mohamed Apandi bin Haji Ali (Peguam Negara)
  Dzulkifli Ahmad (KP SPRM)
  Jamal Md Yunos (UMNO)
  Anina Saadudin (Bekas PPBM)
  Kamarulazman Habibur Rahman (Bekas PPBM)

  ReplyDelete
 36. kah kah kah che gu bard nak dedah keburukan azmin ali
  last last dia dan keluarga dia yang perasuah
  puiiiiiiiii
  ludah orang macam ni
  bubarkan s a m m

  ReplyDelete
 37. najib the thief, the habitual liar, the mythomaniac....

  "His next move in trying to prove that he did not receive any money is to publicly declare that he will sue WSJ. But this also ended in a whimper when after so many months have passed, Najib still cowardly refrained from suing WSJ. For all the stupid excuses made to justify why he hadn’t done so, people around the world already knew that there is no need to sue WSJ because all their allegations were proven right after all. Indeed, his second pathetic attempt to sue a veteran politician over an allegation that public money was funneled into his private accounts also ended rather flaccidly."

  as lying is already in his blood, he will sue everybody next tuesday, 29 february......and it happen to be in 2028.

  so we have to wait until 2028 for najib to sue!

  ReplyDelete
 38. nak jatuhkan azmin ali
  nak condem Tun M
  rupa rupa ejen mosad che gu bard ni
  udah udah ler munafik
  patut kena buang dari PKR
  bubar je lar S A M M tu takde makne perjuangan dah
  kalu bersekongkol dengan rasuah

  ReplyDelete
 39. jangan panggil lagi che gu bard ni ruang atau pentas debat forum wacana perhimpunan tazkirah even cakap pun
  dah takde value dah ungkapan dan ayat yang keluar dari mulut petualang dan ejen mosad dan perasuah ni

  ReplyDelete
 40. sooooooooo Otai Refomasi semua......
  nak percaya lagi che gu Bard dan orang orang petualang ni yang nak menjatuhkan Tun M dan Azmin Ali.
  Kena tipu le korang dengan cash is king

  ReplyDelete
 41. So sekarang..
  Otai Reformasi
  Pekempen Undi Rosak
  Golongan Atas Pagar
  Penyokong PAS
  Penyokong UMNO
  Penyokong BN

  Mari kita bersatu dengan amanah dan penuh keadilan kita
  selamatkan malaysia kerana malaysia for malaysian only bukan warga asing atau bagi yahudi senang senang masuk kita pakat pakat undi Pakatan Harapan.

  ReplyDelete
 42. So sekarang..
  Otai Reformasi
  Pekempen Undi Rosak
  Golongan Atas Pagar
  Penyokong PAS
  Penyokong UMNO
  Penyokong BN

  Mari kita bersatu dengan amanah dan penuh keadilan kita
  selamatkan malaysia kerana malaysia for malaysian only bukan warga asing atau bagi yahudi senang senang masuk kita pakat pakat undi Pakatan Harapan.

  ReplyDelete
 43. geng najib is a undeniable mythomaniac, believing in thier own lies! najib and geng najib go together.

  mr j, salleh keruak, mat dahlan, jasa are a group of boys who cried wolf. all they do are sniffing and licking butts all day long, ironically, did not realize their own butts are oozing blood, gagged by the wolves!

  big mama, a modern day big bertha heyman....similar size, similar taste....time will tell if she will end up in a similar place!

  ReplyDelete
 44. Banyak isu Nasional:

  1MDB
  GST
  Tol
  Barang Naik
  Minyak
  Saham FGV
  Tanah Felda
  Mara
  Tabung Haji
  Forest City
  Melaka Gateway
  Kem Sungai Besi
  2 Yahudi masuk malaysia semasa WUF

  Ejen serangan BN

  Calon PM PH
  DAP ketuai pembangkang
  Beli pemimpin PPBM dan buat sidang media oleh bekas pemimpin PKR sendiri (Bini Che Gu Bard)
  Ejen ejen mosad dalam PH yang kacau pengagihan kerusi DUN
  Cash Is King labur duit di langkawi 1.3 billion, cakap je duitnye ade tak????
  Hantar pak pak imam ke Mekah buat haji
  Tabur projek juta billion, cakap je tapi duitnye ade ke tak????
  BRIM
  Jual ikan harga murah di tempat tempat terpilih je untuk pancing undi. Sendiri naik harga ikan pastu sendiri kurangkan harga dan sendiri Pak Jamal jual ikan Tongkol.

  ReplyDelete
 45. Banyak isu Nasional:

  1MDB
  GST
  Tol
  Barang Naik
  Minyak
  Saham FGV
  Tanah Felda
  Mara
  Tabung Haji
  Forest City
  Melaka Gateway
  Kem Sungai Besi
  2 Yahudi masuk malaysia semasa WUF

  Ejen serangan BN

  Calon PM PH
  DAP ketuai pembangkang
  Beli pemimpin PPBM dan buat sidang media oleh bekas pemimpin PKR sendiri (Bini Che Gu Bard)
  Ejen ejen mosad dalam PH yang kacau pengagihan kerusi DUN
  Cash Is King labur duit di langkawi 1.3 billion, cakap je duitnye ade tak????
  Hantar pak pak imam ke Mekah buat haji
  Tabur projek juta billion, cakap je tapi duitnye ade ke tak????
  BRIM
  Jual ikan harga murah di tempat tempat terpilih je untuk pancing undi. Sendiri naik harga ikan pastu sendiri kurangkan harga dan sendiri Pak Jamal jual ikan Tongkol.

  ReplyDelete
 46. Banyak isu Nasional:

  1MDB
  GST
  Tol
  Barang Naik
  Minyak
  Saham FGV
  Tanah Felda
  Mara
  Tabung Haji
  Forest City
  Melaka Gateway
  Kem Sungai Besi
  2 Yahudi masuk malaysia semasa WUF

  Ejen serangan BN

  Calon PM PH
  DAP ketuai pembangkang
  Beli pemimpin PPBM dan buat sidang media oleh bekas pemimpin PKR sendiri (Bini Che Gu Bard)
  Ejen ejen mosad dalam PH yang kacau pengagihan kerusi DUN
  Cash Is King labur duit di langkawi 1.3 billion, cakap je duitnye ade tak????
  Hantar pak pak imam ke Mekah buat haji
  Tabur projek juta billion, cakap je tapi duitnye ade ke tak????
  BRIM
  Jual ikan harga murah di tempat tempat terpilih je untuk pancing undi. Sendiri naik harga ikan pastu sendiri kurangkan harga dan sendiri Pak Jamal jual ikan Tongkol.

  Belum kisah
  Kelantan lagi
  Balak
  Cryptocoin
  Mangsa banjir masih di khemah khemah
  Berebut wisma tok guru
  Stesen terbengkalai petronas

  Tarik darjah kebesaran Tun M, Husam, Wan Rahim

  ReplyDelete
 47. "One stupidity this regime is showing the whole world is their way of defending Najib Razak. When RM2.6 billion was proven to be inside his personal accounts, they made a diversion by saying that it is acceptable for a PM to get ‘political donation’ into his bank accounts! Probably the law that makes this permissible exists only in a twisted world called “Najibland”. Anti-corruption organisations across the world looked at this issue with horror and called it ‘grand corruption’. On top of that, Najib Razak actually challenged the opposition to reveal their source of political donation before he can reveal his! Continuing the tradition of being an overeager cockerel which bolted at the first sign of trouble, he became quiet like a mouse, probably suffering amnesia and forgot all about his challenge when Bersih 2.0, one of the opposition groups had declared and presented their accounts and political donation to the public. Is this a trait of a good leader? Certainly not."

  a concise description by jmd. a bunch of pussies!

  ReplyDelete
 48. "A careless leader like Najib shouldn't be leading us in the first place. Najib is just like a useless son of a family who only knows how to burden his parents by asking money every day of the month. We down here are suffering enough with your taxes. We don't pluck money from trees you know? We don't have 1MDB, we don't have SRC and we don't have scorpene deal to get part time money. We don't have commissions and kick backs to keep money in our Tabung Haji account. We don't have all those Mr PM. Don't equate your capacity to find 'duit luar' with us down here."

  could not agree more with aa! a useless son indeed! a useless pm.....definite!

  ReplyDelete
 49. "FinanceAsia has named Malaysia's Prime Minister and Finance Minister Najib Razak as the worst finance minister in 2016. He pipped 12 other finance ministers of Asia-Pacific's largest economies for the crown. Last year, Najib came eighth in FinanceAsia's ranking."

  been trying to check and recall if kangkung has ever been in the country basket of essentials....none!

  definitely a stupid finance minister!

  ReplyDelete
 50. this quote perfectly fits those umporno and their supreme thieving commander!

  "A politician thinks of the next election; a statesman thinks of the next generation" by James Freeman Clarke.  ReplyDelete
 51. the worst of all are those sitting and watching those corrupted thieves and do nothing.

  the worst of all are those defending and protecting those corrupted thieves and do nothing.

  as einstein quoted "the world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything."

  we should not and must not let these morons - mr j, geng najib, salleh and all those damn bastards to let najib's stupidity ever live again!

  without them najib is nothing. without najib they are nothing!

  ReplyDelete
 52. Umum saja senang. Sesiapa pun boleh buat pegumumam projek baru berjuta-juta Ringgit. Yang penting, masa nak bayar untuk projek-projek tersebut, ada duit tak? Mungkin projek-projek ini ditunda lepas pilihanraya lagi hingga PRU15 nanti. Leaps tu dikitar semula. Orang muda Langkawi dah jadi atuk pun projek-projek ni belum dilaksanakan.

  ReplyDelete
 53. Sembang berdegar-degar. Sana peruntuk juta sini peruntuk bilion. Boleh umum saja la. Kesudahnya temberang. Bohong dan tak serik2. Jenis muka tak tahu malu.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...