Thursday 8 February 2018

RAKYAT KENA BERSANGKA BAIK ATAU NAJIB PERLU "BERPERANGAI BAIK"?


Kata seorang ulama muda UMNO, Fathul Bari Mat Jahaya, semua pihak harus bersangka baik kepada Najib Razak berhubung lawatan ke Makam Rasulullah di Madinah, baru-baru ini.


“Isu ini sangat kecil dan tak perlu diperbesarkan. Ia hanya tertumpu kepada penggunaan perkataan yang boleh diberikan tafsiran yang pelbagai.


“Kesilapan manusiawi adalah satu hal normal. Moga Allah mengampuni kita semua,” kata Fathul Bari yang juga Exco Pemuda UMNO Malaysia.


Justeru, tambah beliau, dalam soal ini, semua pihak perlu bersangka baik dan tidak perlu mengeluarkan kata-kata kesat kepada Najib.


Sebetulnya dalam isu ini bukan soal bersangka baik atau tidak, tetapi kesalahan awal berpunca daripada Najib sendiri yang tidak “berperangai baik” sekembalinya daripada melakukan umrah dan menziarahi Makam Rasulullah di Madinah.

Seharusnya beliau hanya menjadikan amalan umrah dan kunjungan ke Makam Rasulullah itu sebagai salah satu ibadah peribadi dan tanda kehambaannya  sebagai seorang umat Islam kepada Allah.


Siapa pun kita, baik orang biasa atau Perdana Menteri, di sisi Allah, semua kita adalah sama dan kelebihan hanya kepada mereka yang lebih bertawqa saja.


Untuk itu, Najib tidak harus menjadikan ibadah umrah dan kunjungannya ke Makam Rasulullah sebagai modal politik dan untuk  berbangga-bangga dengan menyebutnya dalam ucapan terbuka seolah-olah beliau seorang yang sangat istimewa.


Isu ini hanya menjadi isu besar kerana kesilapan Najib sendiri. Beliau gagal "berperangai baik".


Beliau nampaknya begitu terdesak untuk meraih sokongan sehingga kunjungan ke Mekah dan Madinah pun mahu dijadikan modal untuk menang pilihanraya dan mendapatkan undi.


Tun Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Badawi misalnya, mereka juga beberapa kali menunaikan umrah dan ke Madinah, tetapi tidak pernah sekali pun mereka menjaja pemergian itu dalam ucapan kepada umum, apalagi untuk tujuan meraih undi serta sokongan.


Tidak ada masalah bagi rakyat untuk bersangka baik jika Najib seotang yang "berperangai baik"  juga.


Tetapi, terlalu bersangka baik atau bersangka baik dalam semua perkara pun tidak begitu baik dan boleh menimbulkan masalah lain pula.


Bolehkah kita bersangka baik dengan skandal 1MDB?


Bolehkah kita bersangka baik dengan persahabatan Najib dan Jho Low?


Bolehkah kita bersangka baik dengan wang RM2,600 juta dalam akaun peribadi Najib? 


Bolehkah kita bersangka baik dengan Rosmah yang bermewah dan memakai perhiasan berjuta-juta di tubuh badannya?


Bolehkah kita bersangka baik dengan Riza Aziz yang menghasilkan filem separuh porno bahawa beliau menerima hadiah tanpa balasan daripada seorang pelabur Timur Tengah untuk rnenjadi penerbit di Hollywood?


Bolehkah kita bersangka baik skandal lembu NFC?


Bolehkah kita bersangka baik ke mana perginya wang GST?


Bolehkah kita bersangka baik dengan Najib sebagai pemimpin yang lebih baik sedangkan lidahnya tergamak mengeluarkan perkataan seperti "bangang", "haramjadah" dan "kepala bapak kau" secara terbuka?


Bolehkah kita bersangka baik dengan Bank Negara yang membeli tanah pada harga pasaran bernilai RM2 bilion daripada kerajaan?


Ahhh... terlalu banyak dan tak terhitung kalau kita mahu bersangka baik dalam era Najib ini.


Tapi, wajarkah kita bersikap sebegitu dan adakah ia sikap yang betul?


Kepada Fathul Bari, sebelum meminta rakyat bersangka baik kepada Najib, dengan ilmu agama yang ada padanya, beliau sepatutnya ada sedikit keberanian untuk meminta Najib "berperangai baik" sebagai pemimpin terlebih dahulu.


Jika Najib "berperangai baik" secara sewajarnya sebagai pemimpin terlebih dahulu atau sejak dulu lagi dan tidak memperalatkan agama atau ziarahnya ke Makam Rasulullah untuk kepentingan politik, rasanya tidak timbul masalah bagi rakyat untuk bersangka baik dengannya, bukan saja dalam soal ziarah itu, malah dalam perkara-perkara yang lain juga. (ShahbudinHusin 08/02/2018).

230 comments:

 1. ......macamana agaknya najib merayu rayu pada raja arab untuk masuk makam Rasulullah dan Kaabah....

  ReplyDelete
  Replies

  1. ......pilihanraya kali ni paling kotor.....


   .......terdesak hingga makam nabi kita ....


   ......dipergunakan........


   ........aibnya Kaabah bila dimasukki pencuri....


   .......janganlah menyembah kaabah, ia makhluk....

   .....tak perlu nak bangga dengan kaabah.....


   ....dulu ada banyak berhala di situ......


   ........sembah ALLAH.......


   Delete

  2. ULAMA????????????????


   Delete
  3. Minta Jgn bazir kan space,
   Penat tahu,
   Kpd fatul Bari,
   Keluar dari umno

   Delete
  4. ini lah contoh agamawan yang jual agama untuk habuan dunia yang sedikit...
   perkara haram cuba di halalkan dan dipertahankan.

   Delete
  5. PENAT KE....KIHKIHKIH...   .

   .

   .

   .

   .


   Delete
  6. Naji# terdesak sgt utk menang pru, nasib baik dia tak cakap nabi dah restui dia terus jadi pm. Kalut sbb takut bayang2 kekalahannya.Ha, ha,ha....

   Delete
  7. Puak2 rejim haramjadah pakatan..balik cermin diri dulu..kalau luar ok dlm cermin macam syaitan iblis elok diam..pakatan perangai lagi macam pelesit..

   Delete
  8. YO KO....   .

   .

   .

   .

   .


   Delete
  9. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  10. Ulama2 umno/pas semuanya tokong belaka. Makan dedak! Iman tak dak.

   Bila anak2 hangpa dah jadi graduan dan memiliki ijazah, master dan Phd TETAPI terpaksa jadi driver grabbed car sebab kerja tetap tak ada MAKA hangpa teruskanlah bersangka baik dgn najib ni!!!

   Bila Tun Mahathir mai untuk mengajak rakyat berhijrah dan memulihkan negara yg telah rosak ni knp hangpa semua bersangka buruk kat dia???

   Teruskanlah menjadi tokong kpd umno/pas.

   Hukum apa yg hang pakai wahai fatul beruk?????

   Delete
  11. Tuan budin minta pantau komen yg makan space ni,
   Ini macai najib tak ada idea,
   Nak petahan najib pun tak tahu nak taip apa,
   Fatul Bari, Dalam umno najib sendiri kotor membusuk, tak kan tak terbau, mcm mana nak respect kau pun ayat Al Quran hadis tahfiz segala bagai,
   Segala gala nya di perguna kan bagi membela najib yg makin membusuk itu,
   Fatul Bari kau tahu semua ini luar dan dalam, Jgn ckp yg kau tak nmpk apa apa kebusukan najib umnobnpas,
   Kau kena keluar dari parti umno yg mcm neraka jahanam tu, krn bila ayat Al Quran di buat benteng,
   Faham faham aje lah apa akibat nya, sendiri pun tahu

   Delete
  12. Kalo dapat masok Kaabah dan makam Rasulullah saw membuatkan seseorang menjadi riyak dan takabbur kerana merasa diri sebagai insan terpilih dan manusia teristimewa.........sia2 sajalah amalan yg bercampur dengan riyak, ujub dan takabbur.

   Surah An Nisaa’ 142.
   “Sesungguhnya orang-orang munafik itu menipu Allah, dan Allah akan membalas tipuan mereka.
   Dan apabila mereka berdiri untuk shalat mereka berdiri dengan malas. Mereka bermaksud riya (dengan solat) di hadapan manusia. Dan tidaklah mereka menyebut Allah kecuali sedikit sekali.”

   Rasulullah saw bersabda:
   صَلاَةُ الرَّجُلِ تَطَوُّعاً حَيْثُ لاَ يَرَاهُ النَّاسُ تَعْدِلُ صَلاَتَهُ عَلَى أَعْيُنِ النَّاسِ خَمْساً وَعِشْرِيْنَ
   “Solat sunat seseorang yang dikerjakan tanpa dilihat oleh manusia niainya sebanding dengan dua puluh lima solat sunatnya yang dilihat oleh mata-mata manusia.”

   Kalo dilihat oleh mata manusia yg tak dapat kita elakkan tak apalah jugaaakkk.......tapi kalo dah mulot sendiri yg keluar cakap......tak tau lerrr teman nak ngabor........pikior lerr sendiri yeoopppp......

   Sebelom kita nak mengaku kita insan terpilih dan teristimewa.....hendaklah kita lihat dulu di sekeliling kita.......anak isteri kita......sudahkah kita berjaya mentarbiyahkan mereka untuk menutop aurat mengikut syarie....??

   Sudahkah dijalankan syariat yg wajib sebagaimana yg sepatutnya insan terpilih dan terrrriistimewaaaa laksanakan....??

   Kalo taakkk.........ada lebih baik kita diam dan sembunyikan amalan kita supaya menjadi amalan yg mabrur dan membawa berkat sehingga dipermudahkan Allah swt untuk mentarbiyahkan keluarga sendiri.

   Amalan yg baik ialah amalan antara kita dengan Allah swt saja yg tau.

   Delete
 2. Replies
  1. Org pengampu bn bkn sj membazir wang rakyat, ruang tpt org berbicara secara intelektual pun dia bazirkan. Begitu la sikap dan sifat pemakan dedak NAZAK.
   Ulama(?) Cari makan mmg begitu. Nazak bkn sj tipu dan curi dr satu org. Seluruh hak rakyat dia rembat. Nak bersangka baik mcm mn lg?
   Suruhlah Nazak tu benarkan dirinya disiasat dan dibicarakan di mahkamah secara telus. Br kami blh bersangka baik. Apa punya lebai sekoq ni. Hampeh.

   Delete
  2. BUDIN SONTOLOYO...

   KIHKIHKIHKIHIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIH....   .

   .

   .

   .

   .


   Delete
  3. Saya dah agak dah....Kejora akan buat 'Spacing sabotage' tiap kali saya muncul kerana dia tak berkemampuan utuk menangkis dgn hujah bernas & fakta, kecuali maki hamun, ketawa bodoh ha ha ha.

   Delete
  4. LATAR BELAKANG PENDIDIKAN & ANUGERAH DIMILIKKI RAFIZI RAMLI:

   Pendidikan awal @ Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984~1989.)
   Kolej Melayu Kuala Kangsar (1990~1994).

   Anugerah Carey/Bolkiah sebagai Pelajar Terbaik Keseluruhan.
   - Pingat Emas Presiden Kesatuan Pelajar
   Anugerah Pelajar Terbaik SPM 1994 (Fizik, Bahasa Melayu).
   - Anugerah Pelajar Terbaik SRP 1992.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Pembahas terbaik Pertandingan Bahas.
   - Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993.
   - Presiden, Badan Revolusi Agama.
   - Presiden, Pancaragam Tentera.
   - Presiden, Persatuan Bahasa Melayu.
   - Ketua Pengarang, The Malay College Magazine.
   - Dianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan.

   Morrison’s Academy, Scotland (1995~1996)
   - Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996.
   - Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik.

   Leeds University (1996–1999)
   -MAnugerah Arthur Crabtree 1997, Pelajar Terbaik Tahun Pertama Kejuruteraan. Elektrikal dan Elektronik
   - Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua).
   - Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.

   Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999~2003)
   - lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun.
   - Diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minima latihan di firma perakaunan.
   - diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia.

   LATAR BELAKANG KERJAYA

   PETRONAS/MTBE M'sia Sdn Bhd (2003–2005)
   - Pengurus, Propane Dehydrogenation Plant Pengurus termuda semasa dilantik.
   - PETRONAS/Pejabat Naib Presiden, Urusniaga Petrokimia (2005~2007.)
   - Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia).
   - Pengurus Kanan termuda semasa dilantik
   Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga petrokimia PETRONAS dengan aset melebihi RM30 bilion.
   - PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007~2009).
   Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa). Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak syarikat PETRONAS Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion.

   Pharmaniaga Berhad (2009)
   - Pengurus Besar

   Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor (2009~2012)
   - Ketua Eksekutif
   National Oversight & Whistleblowers Centre (2012 to present)
   -----------------------------------

   Komen saya:
   YB Rafizi Ramli berani buat berani tanggung bagai anak jantan sejati.
   Kejora apa ada, asyik baling batu sembunyi tangan, bersembunyi menikus di sebalik 'Anonymouse'...??

   Bandingkan kelulusan & pencapaian Rafizi Ramali dgn Kejora, malah dgn Najib sekali pun...amat jauh bagai langit dgn bumi.

   Kejora sering memperlekehkan Rafizi bagai sotong, tapi dia sendiri dgn Najib, APA ADA sekolah pun tak abis, malah kerang busuk pun tarak.....!!

   Rafizi has very impressive bio, his performance at petronas was superb. Information from friends in oil and gas industry said when Rafizi wanted to resign from petronas, Petronas CEO at that time called him directly and begging to not leaving. 'Maybe you'll become a Petronas CEO 1 day'.

   Delete
  5. Kejora budak sewel memandai-mandai mengata Tun Mahathir berusaha menghapuskan Jakim untuk menarik minat pemerhati politik yang mula mempersoalkan nasib umat Islam jika Pakatan Harapan memerintah negara ini.

   Mari kita desak Kejora boleh tak dia persembahkan ciplakan ideanya yg tertera di atas kpd DYMM Sultan Johor yg telah memerintahkan kerajaan baginda memutuskan hubungan dgn JAKIM.

   Nak tengok budak sewel ini berani buat berani tanggung ke tidak......??

   Delete
  6. Budak sewel Kejora sering terpekik terlolong macam bagus & handal dan menganggap 'singa lapar', tak hal tikus menikus lesap berjam-jam ketika saya melaung tak henti bertanya di mana dia dan bertanya kenapa dia tak tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka pd 1/2/2018.

   Tengok saja dirinya, hingga ke saat ini berselindung di sebalik Tikus 'Anonymouse' tak berani menonjolkan identiti sebenarnya.

   Berani kerana benar
   Othaman Ahmad

   Delete
  7. David Copperfiled buat silap mata menghilangkan 'Tembok Besar China'.

   Najib lagi handal...dia melesapkan tanah felda di tengah-tengah kesibukan ibukota...!!
   ------------------------------------

   ADA LAGI KEJUTAN...!!

   Kejora kecut pulak last2 melesapkan diri bila saya hadhir dan melaung-laung di mana dia di tengah2 Datara Merdeka sepanjang malam Feb 1, 2018.

   Delete
  8. Baru2 ini Beruk Kejora tiru-tairu kopipes bahan sampah 'taiping mali' yg sesen pun tak laku sampai dah basi.

   Bayangkan blogger 'Beruk Ma'rip Taiping Tak Malu' mula2 buat klentong auta pd November 2017 sampai kini langsung tak ada sorang pun memberi respons.....kosong aja.

   Hanya tahap beruk2 saja guna pakai klentong auta beruk...macam beruk kejora yg tak ada kemampuan menulis guna idea sendiri sebab tak abis sekolah.

   Delete
  9. MAHATHIR LAGI HEBAT KEBERKATANNYA, DAPAT MASUK KAABAH & JUGA ZIARAH MAKAM RASULULLAH SAW, TAPI TAK PUN TERPEKIK TERLOLONG MACAM NAJIB MENDABIK DADA.....!!

   Cuba baca nie luahan rakyat.....

   Anonymous 3 February 2018 at 10:46
   Is najib an educated person?
   Just becos he has visited makan Rasulullah, he is a more trusted individual tham mukhriz...what a load of bullshit and childish.

   Using his unintelligent argument, Mahathir shud be more trusted than him coz mahathir has both inside makam Rasulullah AND THE KAABAH.

   Najib, kau bleh tipu seorang melayu, tipu ramai melayu macai kamu. Namun kami majoriti melayu muslim rakyat biasa mana mungkin kamu dapat kencingkan.

   Najib, stop living in fantasy, stop believing in fictions and stop indulging in falsities.

   That is an advice from an ordinary citizen whom you cannot kencing

   Saya amat bersetuju dgn satu lagi luahan rakyat seperti luahan di bawah ini.

   Ahmad Musadik Shamsudin 3 February 2018 at 10:25
   Dalam sejarah, ada beberapa peristiwa dimana salam daripada sahabat-sahabat (ra) tidak dijawab oleh Nabi SAW kerana tingkahlaku sahabat-sahabat (ra) tersebut tidak disukai oleh baginda.
   Itu sahabat. Generasi terbaik yang berjuang bersama nabi.

   Bagaimanakah agaknya kalau Nabi SAW masih hidup dan Najib kleptokrasi menziarahi baginda?
   --------------------------------------
   Respons saya:
   Jauhilah tingkah buruk 'masuk bakul angkat sendiri, melalak-menyalak anjing kat bukit' seperti yg diamalkan oleh Najib dan kejora.

   Ingat...Tun Mahathir adalah satu2nya pemimpin Islam Melayu Nusantara yg dapat masuk ke dalam Kaabah.

   Ini yg dicemburui oleh Najib & gerombolan-gerombolannya.......!!

   MEMANG NAJIB TERDEDAK & KEBUNTUAN.....!!

   Mari kita renungkan sudah jutaan umat dapat menziarahi makam Rasulullah SAW....jadi apa kejadahnya Najib terpekik terlolong mendabik dada ttg dia dapat melakukan apa orang lain yg terlebih dahulu dah berbuat demikian.

   Satu lagi 'propaganda murahan/cheap skate' yg digembar-gemburkan oleh pihak Kera2jaan Borosmah-Najib (BN)....!!

   Delete
  10. Hanya pencacai2 Hopeless Borosmah Najib saja ketandusan idea dgn ketawa bodoh 'ha ha ha ha' seperti yg sering ditojolkan oleh si bodoh kejora .

   PRU 14 adalah perjuangan antara 'The HOPEFULS Pakatan HARAPAN' vs 'The HOPELESS Borosmah Najib + Pas'.

   Delete
  11. INGATKAN NAJIB BETUL2 HEBAT TAK MAHU KALAH DGN TUN MAHATHIR, RUPA2NYA DIA KLENTONG DAN MENIPU LAGI BILA TANAH FELDA DI TENGAH2 IBUKOTA HILANG DIPINDAH MILIK KE SYARIKAT KRONINYA, 'Synergy Promenade Sdn Bhd'. Tindakan dan motif 'syarikat keciput' pemaju Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) memindahkan hak milik tanah tanpa campur tangan FELDA, memang menimbulkan konroversi & persoalan.

   Menara Exhange 106, sebahagian daripada Tun Razak Exchange, salah satu projek pembangunan kebanggaan si Klepet Najib yg berangan-angan ingin mencipta rekod.

   Hmmmmmm.....David Copperfiled buat silap mata menghilangkan 'Tembok Besar China'.

   Najib lagi handal...dia melesapkan tanah felda di tengah-tengah kesibukan ibukota...!!

   Dijangka siap pada pertengahan tahun ini, menara setinggi 492 meter itu mengatasi Menara Berkembar KLCC Petronas yang berketinggian 452 meter, sebuah warisan mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

   Nasib baiklah ada Rafizi Ramli membongkar satu lagi penipuan Najib......!!

   Delete
  12. Anonymous8 February 2018 at 17:53

   Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  13. GEMPAR! Terbaru!!

   YAB Lim Guan Eng Umum & jawab Pembubaran DUN Pulau Pinang.

   Ini baru pemimpin lelaki sejati tidak takut kecut megadakan pilihanraya peringkat negeri tanpa nak bergayut sampai hujung nyawa.

   Bukan macam Najib, kalau boleh dia tak nak bertanding pun...fobia habis dgn pertandigan, termasuk dalam umno.

   Dia bukan pemimoin dipilih tapi dilantik saja.

   Delete
  14. SOALAN SAYA MASIH TAK TERJAWAB OLEH CYBERTEROMPAH BOROSMAH NAJIB (BN):

   The late Tun Ghafar Baba only with Malay education background left us with his MARA legacy which has produced thousands Malay businessmen/entrepreneur, MARA graduates and MARA skilled/craftsmen.

   Imagine even almost all Mercu Tanda Sejarah Kebangsaan (National Historic Landmark) merujuk kepada landskap, infrastruktur atau bangunan2 yang diiktiraf secara rasmi oleh kerajaan yg kini sebagai warisan bersejarah di peringkat kebangsaan termasuk ibu pejabat UMNO PWTC & Pusat Pentadbiran Bandar Putrajaya plus many others are landmarks that stunned the entire world which came about from Tun Mahathir's vision.

   What have Najib & KJ goons contributed so far that will leave a permanent mark in the nation history.......??

   Tun Mahathir don't have to gain education in Oxford, but what a stunning it was when he was invited to present a 'talk and a brainstorming session' at Oxford last year. And he made Malaysia famous & and appear oustanding in the world map.
   How come KJ was not honoured with such invitation...??

   How come, man..how come, ya.......??

   Delete
  15. Dua pm terakhir mencipta rekod sewel sesewelnya dalam sejarah negara.

   Tun Dol:
   Pertama kali seorang PM yg negeri kelahirannya sendiri tumbang & dirampas oleh pihak pembangkang.

   Beliau juga kerana kesewelannya, telah kehilangan kekuasaan pada 4 negeri lain (Trengganu, Selangor, Kelantan & Perak) selain Penang.

   'Datuk Tak Berseri Lagi' Najib:
   Satu satunya PM yg mana negeri kelahhirannya mempunyai hutang paling top kpd kerajaan pusat.

   Selain itu, parti pimpinannya, BN (Borosmah Najib) hampir2 kalah (menang cukup2 makan) hingga undi popular jatuh ke tangan pihak pembangkang buat julung kali dalam sejarah pilihanraya negara.

   Gelombang & tsunami rakyat yg semakin hari bertambah semarak baik dalam negeri maupun di luar negara memberi petunjuk akhir2 ini Najib & BN akan tumbang bila kerajaan pusat akan diambil alih oleh Pakatan Harapan selepas PRU 14..... hinggakan kerajaan Pulau Pinang hari ini begitu yakin/condident mengistiharkan pembubaran dewan negeri itu untuk pemilihan kerajaan baru tanpa menunggu kelembapan Najib membuat pengumuman tarikh PRU 14.

   Delete
 3. pergh...hebat la jibby...cepat la wat pru

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wahai fatul beruk
   Hang pi belajaq agama kat mana?
   Tok guru hang ajaq hang lagu tu ka?

   Kalau orang rogol bini hang adakah hang akan bersangka baik dgn perogol tu?

   Beruk mak yeiii punya ulama!!!

   Delete
  2. Itu Sdra Zack .

   Pengomen di atas kamu tu .

   Telah saya katakan ...jika dia bukan anak pelacur , hentikan perangai tu .

   Tetapi sah , dengan berterusan memberi komen "0" , dia mengaku bahawa dia memang anak pelacur !!!

   Tidak ada rasa malu langsung walau pun di keji serta di nista bagitu .

   Perlukah kita bersangka baik dengan anak haramzadah ini ?

   Delete
  3. Saham FGV merudom ranap sampai pakcik makcik felda berhutang dengan bank.......tak per yeoppp kita bersangka baik....

   Projek ikan sturgeon terbelit.......ikan udah meninggal....kolam pon kering......diam ajerrr yeoooppp bersangka baik....

   Tanah Felda Jln Semarak tak tau apa punca boleh terrrlesap tapi lepas tu tetiba ada heto dapatkan balik tanah tu.....biaarrrkaannn.....kita bersangka baik.

   Tanah freehold dikatakan leasehold pon OK.....berrrsangka baik...

   Ada orang nyopping giler sakan bermilion2.....sampai dapat liputan berita di luar negara......pon tak kesaaahhh......bersangka baiiikkkk...

   42 juta masok akaun peribody.....tak tau punca dari mana, dari sape.....tau2 daaah mengeram dalam akaun peribody seseorang pon.....tak perrrr....sangka baiiikkk...

   Ada orang sign buta sepatah haram tak baca.........tak tau bijik butir pon tak jadi hal.....sangka baaiikkk...

   Yg paling penting 2.6b yg dikatakan masok akaun peribody sorang hamba Allah adalah FITNAH semata-mata fitnah..........sebab pada Perasmian Program Pegawai Integriti Bertauliah di Putrajaya pada Februari 2012 hamba Allah tersebut telah berkata lebih kurang begini....

   "Sumbangan atau derma kepada parti politik haruslah dimasukkan ke dalam akaun rasmi parti dan bukannya akaun peribadi.

   Saya menganggap isu ini amat penting kerana jika tiada sesuatu dasar yang tepat, telus dan jelas mengenainya, maka ia boleh memberi peluang dan ruang kepada pelakuan rasuah."

   Maka kita mestilah bersaangkaa baaiikkk kepada hamba Allah umat Muhammad saw yg teristimewa ini........dengan lafaz kata-katanya di Perasmian Program Pegawai Integriti Bertauliah itu tak mungkin sama sekali cakap tak serupa bikin...!!!

   Mana mungkin cakap lain tapi buatnya lain....mustahil....mustahil..!!

   Maka dengan itu berita 2.6b dalam akaun peribodynya hanyalah cerita rekaan dan fiksyen semata......

   Marilah kita sama2 berrrsaangkaa baaiikk yeoooppp....

   Delete
 4. Penyamun nak jadi tok lebai
  tapi dosa melimpah ruah.umpama
  harimau nak tanggalkan belang

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biasalah tak pergi ngaji jahil pulak pasal dosa pahala..

   Delete
  2. Wak kojola boleh laa bersangka baik dgn John sebab setiap kali service John dok bagi duit kat dia.

   Ini yg dinamakan service berbayar...

   Delete
  3. Sdra Zack .

   Pengomen di atas kamu tu .

   Telah saya katakan ...jika dia bukan anak pelacur , hentikan perangai tu .

   Tetapi sah , dengan berterusan memberi komen "0" , dia mengaku bahawa dia memang anak pelacur !!!

   Tidak ada rasa malu langsung walau pun di keji serta di nista bagitu .

   Perlukah kita bersangka baik dengan anak haramzadah ini ?

   Delete
 5. Replies
  1. Saya dah agak dah....Kejora akan buat 'Spacing sabotage' tiap kali saya muncul kerana dia tak berkemampuan utuk menangkis dgn hujah bernas & fakta, kecuali maki hamun, ketawa bodoh ha ha ha.

   Delete
  2. LATAR BELAKANG PENDIDIKAN & ANUGERAH DIMILIKKI RAFIZI RAMLI:

   Pendidikan awal @ Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984~1989.)
   Kolej Melayu Kuala Kangsar (1990~1994).

   Anugerah Carey/Bolkiah sebagai Pelajar Terbaik Keseluruhan.
   - Pingat Emas Presiden Kesatuan Pelajar
   Anugerah Pelajar Terbaik SPM 1994 (Fizik, Bahasa Melayu).
   - Anugerah Pelajar Terbaik SRP 1992.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Pembahas terbaik Pertandingan Bahas.
   - Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993.
   - Presiden, Badan Revolusi Agama.
   - Presiden, Pancaragam Tentera.
   - Presiden, Persatuan Bahasa Melayu.
   - Ketua Pengarang, The Malay College Magazine.
   - Dianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan.

   Morrison’s Academy, Scotland (1995~1996)
   - Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996.
   - Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik.

   Leeds University (1996–1999)
   -MAnugerah Arthur Crabtree 1997, Pelajar Terbaik Tahun Pertama Kejuruteraan. Elektrikal dan Elektronik
   - Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua).
   - Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.

   Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999~2003)
   - lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun.
   - Diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minima latihan di firma perakaunan.
   - diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia.

   LATAR BELAKANG KERJAYA

   PETRONAS/MTBE M'sia Sdn Bhd (2003–2005)
   - Pengurus, Propane Dehydrogenation Plant Pengurus termuda semasa dilantik.
   - PETRONAS/Pejabat Naib Presiden, Urusniaga Petrokimia (2005~2007.)
   - Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia).
   - Pengurus Kanan termuda semasa dilantik
   Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga petrokimia PETRONAS dengan aset melebihi RM30 bilion.
   - PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007~2009).
   Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa). Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak syarikat PETRONAS Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion.

   Pharmaniaga Berhad (2009)
   - Pengurus Besar

   Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor (2009~2012)
   - Ketua Eksekutif
   National Oversight & Whistleblowers Centre (2012 to present)
   -----------------------------------

   Komen saya:
   YB Rafizi Ramli berani buat berani tanggung bagai anak jantan sejati.
   Kejora apa ada, asyik baling batu sembunyi tangan, bersembunyi menikus di sebalik 'Anonymouse'...??

   Bandingkan kelulusan & pencapaian Rafizi Ramali dgn Kejora, malah dgn Najib sekali pun...amat jauh bagai langit dgn bumi.

   Kejora sering memperlekehkan Rafizi bagai sotong, tapi dia sendiri dgn Najib, APA ADA sekolah pun tak abis, malah kerang busuk pun tarak.....!!

   Rafizi has very impressive bio, his performance at petronas was superb. Information from friends in oil and gas industry said when Rafizi wanted to resign from petronas, Petronas CEO at that time called him directly and begging to not leaving. 'Maybe you'll become a Petronas CEO 1 day'.

   Delete
  3. Kejora budak sewel memandai-mandai mengata Tun Mahathir berusaha menghapuskan Jakim untuk menarik minat pemerhati politik yang mula mempersoalkan nasib umat Islam jika Pakatan Harapan memerintah negara ini.

   Mari kita desak Kejora boleh tak dia persembahkan ciplakan ideanya yg tertera di atas kpd DYMM Sultan Johor yg telah memerintahkan kerajaan baginda memutuskan hubungan dgn JAKIM.

   Nak tengok budak sewel ini berani buat berani tanggung ke tidak......??

   Delete
  4. Budak sewel sering terpekik terlolong macam bagus & handal dan menganggap 'singa lapar', tak hal tikus menikus lesap berjam-jam ketika saya melaung tak henti bertanya di mana dia dan bertanya kenapa dia tak tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka pd 1/2/2018.

   Tengok saja dirinya, hingga ke saat ini berselindung di sebalik Tikus 'Anonymouse' tak berani menonjolkan identiti sebenarnya.

   Berani kerana benar
   Othaman Ahmad

   Delete
  5. David Copperfiled buat silap mata menghilangkan 'Tembok Besar China'.

   Najib lagi handal...dia melesapkan tanah felda di tengah-tengah kesibukan ibukota...!!
   ------------------------------------

   ADA LAGI KEJUTAN...!!

   Kejora kecut pulak last2 melesapkan diri bila saya hadhir dan melaung-laung di mana dia di tengah2 Datara Merdeka sepanjang malam Feb 1, 2018.

   Delete
  6. Baru2 ini Beruk Kejora tiru-tairu kopipes bahan sampah 'taiping mali' yg sesen pun tak laku sampai dah basi.

   Bayangkan blogger 'Beruk Ma'rip Taiping Tak Malu' mula2 buat klentong auta pd November 2017 sampai kini langsung tak ada sorang pun memberi respons.....kosong aja.

   Hanya tahap beruk2 saja guna pakai klentong auta beruk...macam beruk kejora yg tak ada kemampuan menulis guna idea sendiri sebab tak abis sekolah.

   Delete
  7. MAHATHIR LAGI HEBAT KEBERKATANNYA, DAPAT MASUK KAABAH & JUGA ZIARAH MAKAM RASULULLAH SAW, TAPI TAK PUN TERPEKIK TERLOLONG MACAM NAJIB MENDABIK DADA.....!!

   Cuba baca nie luahan rakyat.....

   Anonymous 3 February 2018 at 10:46
   Is najib an educated person?
   Just becos he has visited makan Rasulullah, he is a more trusted individual tham mukhriz...what a load of bullshit and childish.

   Using his unintelligent argument, Mahathir shud be more trusted than him coz mahathir has both inside makam Rasulullah AND THE KAABAH.

   Najib, kau bleh tipu seorang melayu, tipu ramai melayu macai kamu. Namun kami majoriti melayu muslim rakyat biasa mana mungkin kamu dapat kencingkan.

   Najib, stop living in fantasy, stop believing in fictions and stop indulging in falsities.

   That is an advice from an ordinary citizen whom you cannot kencing

   Saya amat bersetuju dgn satu lagi luahan rakyat seperti luahan di bawah ini.

   Ahmad Musadik Shamsudin 3 February 2018 at 10:25
   Dalam sejarah, ada beberapa peristiwa dimana salam daripada sahabat-sahabat (ra) tidak dijawab oleh Nabi SAW kerana tingkahlaku sahabat-sahabat (ra) tersebut tidak disukai oleh baginda.
   Itu sahabat. Generasi terbaik yang berjuang bersama nabi.

   Bagaimanakah agaknya kalau Nabi SAW masih hidup dan Najib kleptokrasi menziarahi baginda?
   --------------------------------------
   Respons saya:
   Jauhilah tingkah buruk 'masuk bakul angkat sendiri, melalak-menyalak anjing kat bukit' seperti yg diamalkan oleh Najib dan kejora.

   Ingat...Tun Mahathir adalah satu2nya pemimpin Islam Melayu Nusantara yg dapat masuk ke dalam Kaabah.

   Ini yg dicemburui oleh Najib & gerombolan-gerombolannya.......!!

   MEMANG NAJIB TERDEDAK & KEBUNTUAN.....!!

   Mari kita renungkan sudah jutaan umat dapat menziarahi makam Rasulullah SAW....jadi apa kejadahnya Najib terpekik terlolong mendabik dada ttg dia dapat melakukan apa orang lain yg terlebih dahulu dah berbuat demikian.

   Satu lagi 'propaganda murahan/cheap skate' yg digembar-gemburkan oleh pihak Kera2jaan Borosmah-Najib (BN)....!!

   Delete
  8. SOALAN SAYA MASIH TAK TERJAWAB OLEH KEJORA:

   The late Tun Ghafar Baba only with Malay education background left us with his MARA legacy which has produced thousands Malay businessmen/entrepreneur, MARA graduates and MARA skilled/craftsmen.

   UMNO hq Putra World Trade Center and Putrajaya City plus many others are landmarks that stunned the entire world which came about from Tun Mahathir's vision.

   What have Najib & KJ goons contributed so far that will leave a permanent mark in the nation history.......??

   Tun Mahathir don't have to gain education in Oxford, but what a stunning it was when he was invited to present a 'talk and a brainstorming session' at Oxford last year. And he made Malaysia famous & and appear oustanding in the world map.
   How come KJ was not honoured with such invitation, how come..how come.......??

   Delete
  9. Hanya pencacai2 Hopeless Borosmah Najib saja ketandusan idea dgn ketawa bodoh 'ha ha ha ha' seperti yg sering ditojolkan oleh si bodoh kejora .

   PRU 14 adalah perjuangan antara 'The HOPEFULS Pakatan HARAPAN' vs 'The HOPELESS Borosmah Najib + Pas'.

   Delete
  10. INGATKAN NAJIB BETUL2 HEBAT TAK MAHU KALAH DGN TUN MAHATHIR, RUPA2NYA DIA KLENTONG DAN MENIPU LAGI BILA TANAH FELDA DI TENGAH2 IBUKOTA HILANG DIPINDAH MILIK KE SYARIKAT KRONINYA, 'Synergy Promenade Sdn Bhd'. Tindakan dan motif 'syarikat keciput' pemaju Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) memindahkan hak milik tanah tanpa campur tangan FELDA, memang menimbulkan konroversi & persoalan.

   Menara Exhange 106, sebahagian daripada Tun Razak Exchange, salah satu projek pembangunan kebanggaan si Klepet Najib yg berangan-angan ingin mencipta rekod.

   Hmmmmmm.....David Copperfiled buat silap mata menghilangkan 'Tembok Besar China'.

   Najib lagi handal...dia melesapkan tanah felda di tengah-tengah kesibukan ibukota...!!

   Dijangka siap pada pertengahan tahun ini, menara setinggi 492 meter itu mengatasi Menara Berkembar KLCC Petronas yang berketinggian 452 meter, sebuah warisan mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

   Nasib baiklah ada Rafizi Ramli membongkar satu lagi penipuan Najib......!!

   Delete
 6. Bersangka baik supaya mereka bermaharajalela lagi..

  puiiiihhh....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  2. GEMPAR! Terbaru!!

   YAB Lim Guan Eng Umum & jawab Pembubaran DUN Pulau Pinang.

   Ini baru pemimpin lelaki sejati tidak takut kecut megadakan pilihanraya peringkat negeri tanpa nak bergayut sampai hujung nyawa.

   Bukan macam Najib, kalau boleh dia tak nak bertanding pun...fobia habis dgn pertandigan, termasuk dalam umno.

   Dia bukan pemimoin dipilih tapi dilantik saja.

   Delete
  3. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  4. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 7. NFC BUKAN HIKAYAT SKANDAL TAPI KISAH SI PENIPU DAPAT JADI AHLI PARLIMEN SAJA
  SEMALAM tersebar cerita sedih seorang ahli politik yang baru dijatuhkan hukuman penjara 30 bulan oleh Mahkamah kerana jenayah mendedahkan penyata kewangan syarikat NFC. Turut dihukum bersama dengannya ialah seorang bekas kerani bank yang bersubahat dengan kerja tidak amanah itu.

  Ahli politik yang sama juga telah dijatuhkan hukuman 18 bulan penjara sebelum ini kerana mendedahkan dokumen yang diklasifikasikan sebagai rahsia. 30 campur 18 dah 48 bulan – beraya sakanlah dia dalam penjara. Begitupun, mengikut sistem keadilan negara kita, masih lagi boleh merayu di Mahkamah lebih tinggi.

  Tapi yang menarik perhatian penulis ialah komen-komen membela ahli politik ini oleh para penyokongnya. Masih lagi ramai dikalangan mereka ini yang percaya ada skandal telah didedahkan dan ahli politik berpewatakan lembut berkenaan menjadi mangsa kerana dedahkan skandal tersebut.

  Bila tanya apa skandal yang didedahkan dan dibuktikan di Mahkamah mana? Haram tak boleh nak jawab.

  Padahalnya, pada tahun 2015, Pengerusi Ekskutif NFC dibebaskan dari Mahkamah atas tuduhan pecah amanah berhubung pemberian pinjaman mudah yang dikatakan skandal itu. Seterusnya membuktikan apa yang dikatakan tentang skandal itu, tidak wujud sebenarnya.

  NFC sebetulnya bukan cerita skandal tapi satu kisah bagaimana seorang penipu berjaya mengambil kesempatan laporan audit 2010 mengenai masalah dalam projek tersebut untuk mengaup keuntungan bagi dirinya sendiri. Jelas, pada waktu isu ini berlaku, hanya dia saja yang dapat untung sebab tak pasal menang besar di Pandan selepas itu walaupun tidak ada sekuman jasa yang diberikan. Hanya kerana isu ni saja.

  Yang kerani bank tu bodoh begitu saja kena buang dan sekarang turut sama dipenjarakan, yang dia dapat jadi ahli parlimen.

  Kisah sebegini (pemimpin Pakatan mendapat untung bila rakyat biasa menjadi mangsa) macam dah biasa kita dengar ye tak? Dulu gaduh-gaduh nak gantikan Khalid di Selangor macam itu juga, rakyat lagi yang kena. Selalunya macam itulah, senang mereka dapat, yang susahnya rakyat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SOTONG PONDAN...GORENG TOPUNG PUN LOMAKKKKK......

   Delete
  2. Ya maulana febulu ariari.
   Raja kena bersangka baik tak?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  3. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  4. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  5. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 8. @RafiziRamli jangan cuba auta rakyat Malaysia #

  PERSEPSI PERTAMA yang cuba dibina selepas Rafizi Ramli dijatuhkan hukuman penjara 30 bulan adalah beliau didakwa dan dijatuhkan hukuman kerana membongkar skandal NFC.

  Ramai di kalangan netizen dan orang awam terpedaya dan terpengaruh.
  Hakikatnya, Rafizi Ramli tidak pernah membongkar apa-apa penyelewengan dan salahguna kuasa dalam isu NFC, samada dilakukan oleh pihak kerajaan, pemimpin atau pun Pengerusi dan Ahli-ahli Lembaga Pengarah syarikat tersebut.

  Membina persepsi yang tidak tepat dan sahih berdasarkan fakta juga merupakan suatu berita palsu dan fitnah yang sering dimainkan oleh golongan yang berkepentingan.

  Justeru itu, saya tidak berasa hairan sekiranya masih ada SEGELINTIR KECIL rakyat Malaysia yang menyanjung Rafizi dan menjulangnya sebagai hero dalam membongkar penyelewengan, rasuah dan seumpamanya.

  Berbeza dengan rakan-rakan Rafizi sendiri di dalam pimpinan Pakatan Harapan, tidak didapati seorang pun yang membelanya dan menganjurkan solidariti sebagai tanda simpati atau penghargaan.

  PERSEPSI menjulang seorang yang tidak amanah dan jujur terhadap data perbankan peribadi pihak lain sebagaimana yang dilakukan oleh Rafizi tidak mencerminkan akhlak seorang pemimpin berjiwa rakyat yang menepati mana-mana ajaran moral dan agama.

  BAHKAN, di dalam Islam sendiri ia boleh dikategorikan sebagai ZALIM, terhadap diri sendiri dan pihak lain.

  Rafizi secara jelas dan nyata telah sabit kesalahan oleh mahkamah dan mendapat keadilan sewajarnya di dalam perbicaraan.

  Sekiranya kita seringkali berhujah dengan pelbagai nas dan dalil agar tidak mengangkat individu yang zalim sebagai pemimpin, Rafizi adalah contoh yang terbaik pemimpin yang zalim.

  Selain dari itu adalah golongan yang sewaktu dengannya yang pernah dibuktikan zalim dan/atau disabitkan bersalah oleh mahkamah atas pelbagai kemunkaran dan kezaliman.

  Banyak contoh-contoh yang boleh diberikan, cukuplah saya nyatakan satu contoh selain kes Rafizi di atas di mana PUCUK PIMPINAN PKR TELAH DISAHKAN MEMFITNAH TAN SRI KHALID IBRAHIM HINGGA TERSINGKIR SEBAGAI MENTERI BESAR SELANGOR DAN MEMINTA PENYELESAIAN LUAR MAHKAMAH.

  Moga menjadi iktibar kepada rakyat Malaysia di dalam memilih pemimpin pada pilihanraya akan datang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SOTONG...GORENG TOPUNG PUN SODAPPPPP......

   Delete
  2. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 9. KERANA KUAT HASUT DAN FITNAH, AKHIRNYA RAFIZI KE PENJARA
  Fitnah dan Rafizi berpisah tiada. “Tagline” Rafizi yang terkenal adalah “kerja kita adalah menghasut”.

  Akhirnya semalam, mahkamah putuskan Rafizi bersalah dan kena penjara 30 bulan.

  Tugas kita ialah menghasut, kita hasut rakyat tiap tiap hari suruh buang UMNO Barisan Nasional” kata Rafizi

  “Nak menang, tukar kerajaan, memang tugas kita kena menghasut. Kita hasut rakyat tiap tiap hari untuk tukar Barisan Nasional, memang kita buat”

  “Kita juga hasut Tun Mahathir, kita juga hasut menteri menteri dia, kita juga hasut orang orang lama” kata Rafizi.

  Rafizi buat ucapan itu pada 13 Mac 2016, di Auditorium Dewan Perniagaan Cina Kuala Lumpur dalam satu forum bertajuk “Pembangkang + Pasukan Mahathir, Berbaloikah Untuk Rakyat?”.

  Hari ini, Rafizi yang kuat propa ini sudah ke penjara. Hasrat Rafizi untuk hasut Mahathir bagi meneruskan kerja kerja hasutan telah berjaya hari ini. Setiap hari ada sahaja, ucapan Mahathir yang berbentuk persepsi seperi Rafizi.

  Sebut nama Rafizi Ramli, semua orang sudah tahu dia merupakan ahli politik pembangkang yang kuat propa. Malah sejak tahun 2013, beliau kerap naik turun mahkamah disebabkan kes saman fitnah terhadapnya.

  Tahun lepas Presiden PAS Abdul Hadi Awang pernah minta Rafizi untuk bertaubat, tapi Naib Presiden PKR itu mengucapkan terima kasih kepada Abdul Hadi Awang kerana ingatkan beliau tentang dosa dan pahala.

  Pada tahun yang sama juga, Rafizi mengejutkan rakyat Malaysia apabila mendakwa CEO syarikat pengurusan Expo Negaraku yang berlangsung di Dataran Merdeka adalah abang kepada menteri yang bertanggungjawab terhadap expo berkenaan, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan.

  Hanya kerana nama bapa sama, maka Rafizi anggap Raslan Dahlan adalah abang pada Abdul Rahman Dahlan. Selepas kena kecam, Rafizi akhirnya memadam bukti video fitnahnya itu.

  Pada 2015 pula, PKR terpaksa meminta maaf di mahkamah kerana fitnah Rafizi terhadap Khalid Ibrahim berkaitan 91 muka surat ‘Langkah Kajang’.

  Pada 2016, Rafizi diarah bayar RM300,000 oleh mahkamah kerana fitnah National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) tentang lembu dalam kondo.

  Lebih tragis lagi, disebabkan fitnah Rafizi, seramai 3,954 pendeposit tabung haji telah ditutup akaun. Ini kerana mereka terpengaruh dengan Rafizi yang mendakwa tabung haji sudah ketiadaan duit.

  Lebih malang, daripada jumlah itu, seramai 3,105 bakal jemaah haji telah membatalkan pendaftaran mereka untuk ibadah berkenaan.

  Dan pada tahun ini, belum masuk dua bulan 2018 menjelma, Rafizi kembali jadi perhatian, Beliau dihukum oleh mahkamah dengan hukuman penjara selama 30 bulan dari tarikh sabitan.

  Rafizi disabitkan kesalahan tuduhan mendedahkan penyata akaun bank NFC dan dua yang lain kepada media.

  Sebelum itu Rafizi juga disabitkan kesalahan memiliki dan mendedahkan laporan pengauditan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dua tahun lalu.

  Kes terhadap beliau belum habis lagi. Rafizi kini dalam perbicaraan lagi selepas didakwa bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan, atas kesalahan fitnah jenayah. Beliau dituduh membuat tohmahan terhadap Lembaga Tabung Haji yang boleh merosakkan nama baik perbadanan itu.

  Kalau dirujuk pada enjin pencarian Google, memang banyak lagi kes melibatkan Rafizi yang membuat tuduhan tidak betul. Dan jika nak disenaraikan memang banyak. Apa yang disenaraikan di atas adalah beberapa kes sahaja.

  Jika ahli politik seperti ini, yang punyai rekod naik turun mahkamah dalam kes saman fitnah, maka secara automatik apa yang diperkatakannya itu jangan diterima bulat-bulat.

  Dulu beliau begitu lantang `belasah’ Mahathir, semua kekayaan anak Mahathir dan kroninya didedahkan oleh Rafizi, tetapi kini sudah berubah, boleh duduk sebelah lagi. Orang seperti inikah yang mahu kita percaya?

  Bukti sudah ada. Mahkamah sudah jatuhkan hukuman, jadi terpulang kepada rakyat Malaysia untuk membuat penilaian terhadap beliau dan pembangkang lain. Jangan perjudikan nasib negara kepada mereka. Tolaklah pakatan fitnah ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SOTONG...GORENG TOPUNG PUN SODAPPPPP......

   Delete
  2. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  3. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 10. Hukuman 30 Bulan Penjara Tidak Akan Dapat Lenyapkan Fitnah Jahat Rafizi
  Sebenarnya, andai kita mahu senaraikan, bukan pendek senarai fitnah dan pembohongan yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli. Senarainya mungkin panjang berjela memandangkan dia adalah Raja Penipu Malaysia selain daripada pakar mereka-reka cerita terulung di Malaysia malah mungkin di peringkat Asia.

  Justeru, tidak hairanlah kes yang membabitkan dirinya masih panjang yang sedang menunggu masa sahaja untuk di bacarakan. Menariknya, Rafizi seolah-olah langsung tidak pernah kenal erti serik malah dia dilihat semakin galak pula menyampaikan berita bohong dan fitnah kononnya hanya atas alasan politik.
  Terbaru, Mahkamah tinggi hari ini menjatuhkan hukuman penjara 30 bulan terhadap Rafizi kerana membocorkan akaun NFC yang sekaligus mengheretnya kedalam kesalahan BAFIA. Ini adalah kesalahan kedua Rafizi yang telah disabitkan oleh mahkamah setelah sebelum ini dia turut gagal dalam kes yang membabitkan dirinya dengan NFC.

  Apa yang pasti, walau apa pun keputusan mahkamah terhadap Rafizi, dia sudah tidak layak lagi untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum ke 14 kelak. Paling utama, kerosakan yang telah dibuat hasil fitnahnya juga telah banyak dan sukar untuk mana-mana pihak termasuk dirinya untuk membetulkannya semula.

  Rafizi baru sangkut dalam kes NFC namun hakikatnya, siapa yang dapat melupakan bagaimana dia telah memperdayakan lebih 3 ribu pencarum Tabung Haji dengan dakwaan kononnya wang simpanan pencaum digunakan bagi membayar hutang 1MDB. Akibatnya, kesemua lebih 3 ribu pencarum terlepas giliran menunaikan haji disebabkan mereka membawa keluar semua wang simpanan mereka dari Tabung Haji.

  Selain daripada kes tabung Haji, Rafizi juga akan dikenang sebagai salah seorang manusia yang cukup gemar merosakkan Felda menerusi tuduhan-tuduhan liar. Tidak terhenti setakat itu, JAKIM antara salah satu agensi yang menerima penangan penipuan yang dibuat oleh Rafizi.
  Memang sudah telrlau banyak kerosakan diciptakan oleh Rafizi sepanjang dia menjadi Ahli Parlimen PKR. Penjara 30 bulan mungkin boleh menginsafakannya namun, tempoh 30 bulan itu belum cukup untuk memulihkan apa yang telah dia rosakkan sepanjang dia menjadi Ahli Parlimen.

  Dia mungkin boleh cakap, saya hanya berguarau seperti mana yang dia lakukan terhadap Datin Seri Rosmah Mansur atas tuduhan memilik cincin yang kononnya berhaga RM 25 juta. Dia mungkin boleh berkata saya melakukanny atas kapasiti saya sebagai ahli politik. Namun dari segi moral dan kerosakan, Rafizi sememangnya seorang ahli politik yang tidak bertanggungjawab dan begitu teruk melakukan kerosakan

  ReplyDelete
  Replies
  1. SOTONG ...GORENG TOPUNG PUN SODAPPPPPP.....

   Delete
  2. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 11. AKTA BERITA PALSU BAKAL LUMPUHKAN PAKATAN HARAPAN
  Sepatut nya apabila kerajaan akan mengambil tindakan terhadap berita palsu dan memerangi nya dengan mengujudkan akta , parti parti seperti DAP , PKR dan Tun Mahathir akan gembira dan berpuas hati.

  Ini atas sebab mereka perjuangan kan keadilan dan kebenaran , kata nya.

  Namun , terbalik pula, parti seperti DAP lah yang paling bising dan tidak setuju.

  Ini di susuli oleh Tun Mahathir dengan kenyataan nya berkenaan Fake News.

  Negara seperti Perancis , Germany , Amerika dan yang terdekat , Indonesia sudah mula mengambil tindakan terhadap ‘Fake News’.

  Jika di teliti , sememang nya jika parti politik mahu bersaing mereka harus bergantung kepada wibawa sendiri serta menawarkan produk parti parti mereka , dan bukan meyebarkan berita palsu.

  Di Malaysia , Tan Sri annuar Musa menempelak Lim Kit Siang kerana enggan setuju terhadap penubuhan Akta Berita palsu.

  Apa kah sebab nya? ada kah kerana DAP hidup dengan “Fake News” terhadap lawan nya seperti UMNO dan MCA?

  Dengan tidak menyebenarkan berita palsu DAP akan mati akal kerana DAP tiada berbuat baik kepada rakyat walau pun ada 2 negeri di perintah oleh nya.

  Selangor juga di bawah DAp, itu sebab Azmin Ali takut dan akur kepada arahan kecil waima Pesta Arak.

  Sebenar nya Akta Berita palsu juga melindungi DAP.

  Jika skandal menipu rakyat dalam projek terowong itu palsu , DAP dengan mudah boleh terus mengguna kan akta itu untuk bertindak kepada yang menyebarkan berita palsu.

  Jadi apa kah yang DAP takutkan?

  Tun Mahathir juga harus bergembira , jika ada yang bercerita Tun Mahathir pencuri wang yang sorok pada kroni nya , serta laporan anak anak Tun gay dan lesbian boleh lah Tun Mahathir ambil kesempatan dengan akta ini.

  Tapi kenapa bantah?

  Jawapan nya amat mudah , ia itu DAP dan Tun lebih perlukan berita palsu untuk di sebarkan kepada rakyat .

  DAP melalui ribuan “fake ac” dalam Facebook yang menggunakan ramai profil Melayu.

  Tun pula dengan media anti kerajaan yang sedia memberi dii ruang berbohong memerlukan berita palsu dan andaian.

  Jika kerajaan lapor kebaikan nya , DAP hanya perlu hantar facebooker palsu nya yang ramai untuk menghantar laporan berlawanan yang tidak perku sahih.

  Dengan sifat cepat percaya tanpa usul periksa rakyat akan cepat terpegaruh.

  Rakyat harus fikir , perjuangan DAP tidak perlu menyentuh Barisan Nasional pun dengan menceritakan kebaikan kebaikan di dua negeri di bawah pegaruh DAP.

  Misal nya berapa unit rumah murah , rakyat susah , pesekolahan anak rakyat atau kebajikan merata yang DAP sudah lakukan di negeri mereka perintah sudah mengerun kan musuh nya.

  Tapi semua pun tahu DAP tiada kebaikan untuk di ceritakan , lalu menburukan kan kerajaan BN lebih mudah dari membuat baik pada rakyat.

  Itu cara DAP lakukan sekian lama.

  Semalan pertemuan pertama berkenaan mahu menubuhkan badan menguruskan Akta Berita Palsu di terajui Azalina Said Menteri di Jabatan Perdana Menteri telah berlansung.

  Ini kabaran buruk bagi yang hidup atas berita palsu.

  Bagi yang tidak suka berbohong dan melaporkan yang betul , mereka tiada masalah.

  Kita percaya Pakatan Harapan akan lumpuh tanpa berita palsu.

  Kerana selama ini mereka kenyang dan maharaja lela dengan “Fake News”.

  Jika tanpa “Fake News” tumpuan rakyat ada lah kepada diri mereka yang tidak buat kerja, maka “Fake News” amat di perlukan.

  Buat masa ini wakil pembangkang akan melancong keluar negara menghilang kan diri , dan apabila mahu terlihat diri membuat kerja , mereka hanya perlu mendakwa itu dan ini di media dan portal yang mereka kuasai , maka teralih lah tumpuan dari mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. DAH NAK MELINGKOP DAH FUKATAN HAPRAK HARAMZADAH NIH....

   Delete
  2. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 12. SI RAPUJI PONDAN SOTONG...SOTONG NIH....GORENG TOPUNG PUN SODAPPPPPP......

  ReplyDelete
 13. copy paste dari blog 'fake news' - mykemut, taiping.....!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila dah bocor copy paste, terus posting space kosong....

   Delete
  2. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 14. FIYOOOOOINKKKKKKKK....

  CAT PINTU GERBANG PUN 10 JOTA
  SEJIBIK CCTV PULAK 65 RIBU HENGGET
  SRLANGORKU RUMAHKU LINGKUP SEMUA
  PRU 14 MME PATUT PALO BANA NI DISENGKELET..!!


  KIKIKIKIKI.... CAT PINTU GERBANG 10 JOTA .. TIAP MALAM LAMPU PINTU GERBANG BLACK OUT... PANTEKKKK LA.....!!!  BERAMBOSSSS....!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ASSMIN MB JAMBAN....KIHKIKIH...

   Delete
 15. Percaya cakap Najib masuk makam Rassullah?
  Ada betul ka? atau auta je.

  Kita memang seharusnya bersakgka baik sesama manusia.
  Tapi Najib ni bukan lagi jenis manusia seperti orang kebanyakan...

  Najib yang kita tahu adalah seorang pencuri, penipu dan pemimpin kerajaan kleptokrat.

  Bersangka baiklah kepada perompak yang masuk rumah kamu disiang hari...munkin dia lapar atau tiada tempat tinggal....tapi hakikatnya harta kamu habis dirembat. Jiran kamu juga bersangka baik kerana mereka sangka kamu pindah rumah...siap dengan lori dan kakitangan.

  Bersangka baik ada batasnya...kecurigaan itu juga perlu. Kalau orang mendabik dada dan mengaku masuk makam Rassullah...memang tak kena.

  Kesimpulannya....bersangka baik terhadap Najib...itu menempah kecelakaan kerana seorang pencuri, perompak dan kleptokrat bukan seorang yang baik.

  Ini bukan lagu tuduhan palsu....tapi bukti mencecer di seluruh negara dan dunia. Naiib juga gagal memyangkal.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PUTRA KREKO....   .

   .

   .

   .

   .


   Delete
  2. Anon 15:25


   Telah saya katakan ...jika kamu bukan anak pelacur , hentikan perangai tu .

   Tetapi sah , dengan berterusan memberi komen "0" , kamu mengaku bahawa dia memang anak pelacur !!!

   Tidak ada rasa malu langsung walau pun di keji serta di nista bagitu .

   Perlukah kita bersangka baik dengan anak haramzadah ini ?

   Delete
 16. Terlebih dahulu mohon Tuan Budin padamkan SPAM space bar si pesakit otak di atas. Ia adalah nuisance dan bukan kebebasan memberikan pendapat.

  Memang benar berbaik sangka itu adalah sebahagian daripada ajaran yang Islam. Walaubagaimanapun di dalam menyeru rakyat supaya berbaik sangka kepada Najib, Fathul Bari jelas telah menggunakan ajaran yang betul di dalam konteks yang salah.

  Selain berbaik sangka, ajaran Islam juga mengajar manusia supaya tidak berulangkali dititpu oleh orang yang sama. Najib telah berulangkali kantoi menipu, maka khusus untuk Najib yang telah dibuktikan sebagai pendusta tegar, berbaik sangka sudah tidak sesuai.

  Yang lebih sesuai ialah peringatan Nabi Muhammad saw agar kita tidak tergigit oleh binatang berbisa daripada lubang yang sama.

  لاَ يُلْدَغُ الْمُؤْمِنُ مِنْ جُحْرٍ وَاحِدٍ مَرَّتَيْنِ

  “Tidak selayaknya seorang mukmin tersengat bisa dari lubang yang sama sebanyak dua kali.” (HR. Bukhari no. 6133 dan Muslim no. 2998).

  Sekiranya dua kali juga sudah tidak sepatutnya berlaku apatah lagi di dalam kes Najib ia adalah pendustaan yang sentiasa berulang-ulang dan berbelit-belit.

  Kini di dalam menjadi pendusta tegar Najib sudah menaikkan gravitinya. Ia telah menjadi seorang pendusta yang berdusta ke atas Nabi saw apabila melakukan perkara-perkara berikut :-

  1. Mendakwa ia masuk ke makam Nabi saw padahal ia tak masuk pun dan tak mungkin dapat masuk disebabkan makam Nabi saw telah disealed.

  2. Mendakwa salamnya dijawab secara langsung oleh Nabi saw dan salam orang lain yang tidak masuk ke dalam makam pula tidak dijawab. Padahal ia bertentangan dengan kaedah hukum.

  3. Mengenakan pakaian Nabi iaitu jubah, bergambar dan menghebahkan perkara tak betul di atas dan kemudian memperkecilkan orang lain yang konon tidak dapat masuk ke makam Nabi saw seperti.

  Di dalam melakukan pendustaan ke atas Nabi saw, Najib langsung tidak berasa takut dengan peringatan yang Baginda Saw berikan ke atas orang-orang yang berdusta ke atasnya.

  من كذب علي متعمدًا فليتبوأ مقعده من النار

  "Barangsiapa yang menipu tentangku dengan sengaja maka ia menempah tempat baginya di dalam neraka".

  Fathul Bari, sekiranya ia seorang yang benar, pasti ia telah menegur Najib kerana berdusta tentang Nabi saw. Sebaliknya ia menyuruh pula orang lain agar bersangka baik kepada Najib di dalam isu ini.

  Yang melucukan ialah seperti entry admin di blog kluangdiamond tentang perkara ini, Najib sendiri yang gebang dan canang, bila kantoi menipu rakyat juga yang disalahkan. Bila dah tak boleh jawab balas langsung, maka dipanggillah si ustaz on call ini untuk membelanya dan si ustaz on call ini hanya mampu membela dengan ajakan 'bersangka baik' yang langsung tidak laku di dalam mana-mana mahkamah pun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. OK OSTAT DOE...FUKATAN HAPRAK...

   NANTI SAYA DELETE...   .

   .

   .

   .

   .
   Delete
  2. Ini sebahagian dari beribu PENDUSTAAN MO1Najib:-

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib tubuh NFC nak bela lembu agar daging lembu jadi murah, rm250juta duit rakyat hangos, ladang lembu NFC GAGAL, 5, 6 ekor lembu unmo dudok dlm kondominium,santai2, daging lembu rakyat beli tetap mahal +GST lagi. NAJIB PENDUSTA RAKYAT!!!

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata rm2.6 bilion takde dlm akaun dia. Dah kena londeh luar dalam, akhirnya mengaku ada rm2.6 dlm akaun dia! NAJIB PENDUSTA RAKYAT

   Kepala BAPAK PENDUSTA nih hah!:- Najib kata rm2.6 bilion tu, tok arab bagi derma kat dia, tapi tok arab yg dah mampos, takla nak sahkan! NAJIB PENDUSTA RAKYAT!

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata pada rakyat, 1MDB OK, siap taja jk umno caw. / bhg. jkkkampung ketua kampong dan pak iman pergi haji lagi. Akhirnya najib ngaku 1MDB bermasalah. Laaa taja haji dgn duit HUTANG rupanya! HAJI apa nak sebut tu? HAJI HUTANG WAL MARL`BORROW` - NAJIB PENDUSTA RAKYAT!

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata, masa dekat PRU13 dulu, ``Berilah kami peluang memerintah sekali lagi, kami janji UMNO akan berubah dan meringankan kos sara hidup rakyat``. Dah menang, apa rakyat dapat? GGG SSS TTT!!!!
   NAJIB PENDUSTA RAKYAT

   Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah!:- Najib kata, dengan saham FGV peneroka2 akan bergelar jutawan Dah beli saham FGV peneroka jadi si BERHUTANGwan NAJIB PENDUSTA RAKYAT

   .................bersambung....................

   TUNKU ABD RAHMAN - BAPA KEMERDEKAAN
   TUN ABDUL RAZAK - BAPA PEMBANGUNAN
   TUN HUSIEN ONN - BAPA PERPADUAN
   TUN MAHATHIR MUHAMAD - BAPA PEMODANAN
   TUN ABDULAH BADAWI - BAPA ???????????
   DS NAJIB TUN RAZAK - BAPA `PENDUSTAAN`

   haposkanumnbn hapuskanumnobn haposkanlah

   Delete
  3. Yaa maulana febulu ariari,

   Nak sangka baik jugak kah dgn PENDUSTAAN MO1Najib di atas tu?

   Delete
  4. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 17. Idola kau budin perangai bagus sangat ke..satu famili moral tak boleh ikut..nak jadi pemimpin konon anak beranak moral hancur..yg ni betulkan dulu dari menyibuk hal remeh temeh orang lain..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mmg bagus. Bukan mcm budak bikin filem lucah, main bot sama budak gemuk arak judi. Tak da pon famili dia org pergi sembahyang heboh satu dunia. Enna daa deii macha !!

   Delete
  2. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
 18. Yang dimaksudkan oleh Fatrul Bari ialah kepada penyokong UMNO dan PAS.... Yang lain2 korang punya pasal le....nak sangka apa pun..... atau nak melingkup pi u elok lah.


  ReplyDelete
 19. Fathul ni orang umno pilihan najib. Mestilah la ni nak defen najib sampai terbaring golek. Piii daa. Brapa ramai yg mau percaya sama cerita dongeng hang ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya maulana febulu ariari.
   Raja pon kena bersangka baik ke?

   'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
   BH 29/8/2017

   Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

   Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

   Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
   ....................
   Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

   Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

   "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

   DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

   Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

   Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

   Allah hu`a lam.

   Delete
  2. LATAR BELAKANG PENDIDIKAN & ANUGERAH DIMILIKKI RAFIZI RAMLI:

   Pendidikan awal @ Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984~1989.)
   Kolej Melayu Kuala Kangsar (1990~1994).

   Anugerah Carey/Bolkiah sebagai Pelajar Terbaik Keseluruhan.
   - Pingat Emas Presiden Kesatuan Pelajar
   Anugerah Pelajar Terbaik SPM 1994 (Fizik, Bahasa Melayu).
   - Anugerah Pelajar Terbaik SRP 1992.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Pembahas terbaik Pertandingan Bahas.
   - Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993.
   - Presiden, Badan Revolusi Agama.
   - Presiden, Pancaragam Tentera.
   - Presiden, Persatuan Bahasa Melayu.
   - Ketua Pengarang, The Malay College Magazine.
   - Dianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan.

   Morrison’s Academy, Scotland (1995~1996)
   - Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996.
   - Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik.

   Leeds University (1996–1999)
   -MAnugerah Arthur Crabtree 1997, Pelajar Terbaik Tahun Pertama Kejuruteraan. Elektrikal dan Elektronik
   - Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua).
   - Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.

   Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999~2003)
   - lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun.
   - Diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minima latihan di firma perakaunan.
   - diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia.

   LATAR BELAKANG KERJAYA

   PETRONAS/MTBE M'sia Sdn Bhd (2003–2005)
   - Pengurus, Propane Dehydrogenation Plant Pengurus termuda semasa dilantik.
   - PETRONAS/Pejabat Naib Presiden, Urusniaga Petrokimia (2005~2007.)
   - Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia).
   - Pengurus Kanan termuda semasa dilantik
   Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga petrokimia PETRONAS dengan aset melebihi RM30 bilion.
   - PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007~2009).
   Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa). Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak syarikat PETRONAS Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion.

   Pharmaniaga Berhad (2009)
   - Pengurus Besar

   Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor (2009~2012)
   - Ketua Eksekutif
   National Oversight & Whistleblowers Centre (2012 to present)
   -----------------------------------

   Komen saya:
   YB Rafizi Ramli berani buat berani tanggung bagai anak jantan sejati.
   Kejora apa ada, asyik baling batu sembunyi tangan, bersembunyi menikus di sebalik 'Anonymouse'...??

   Bandingkan kelulusan & pencapaian Rafizi Ramali dgn Kejora, malah dgn Najib sekali pun...amat jauh bagai langit dgn bumi.

   Kejora sering memperlekehkan Rafizi bagai sotong, tapi dia sendiri dgn Najib, APA ADA sekolah pun tak abis, malah kerang busuk pun tarak.....!!

   Rafizi has very impressive bio, his performance at petronas was superb. Information from friends in oil and gas industry said when Rafizi wanted to resign from petronas, Petronas CEO at that time called him directly and begging to not leaving. 'Maybe you'll become a Petronas CEO 1 day'.

   Delete
 20. Inilah stail budak najib. Tak cukup makan dedak, tahi pon dia sumbat. Pesakit otak tak tahu huruf, bina ayat. Main tekan space bar. Terencat akal akibat terlebih SINGAPORK !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Chow Kit kena ambus dah 2 hari weiii!

   KEJORA DAH KETAGIH DI JOBOQ

   kikikikikikiki

   negro lari lintang pukang weiii

   Delete
  2. Anon 16:50,
   dalam satu malam sikojolla dapat nyak mna?

   kalu negro sapu juburnya,
   dia tak rasa sakit ka?

   Delete
  3. KIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIH

   KIOKKKKK........   .

   .

   .

   .

   .


   Delete
  4. maulana febulu ariari kata kita kena bersangka baik!

   Tuan Budin pon bersangka baik, nampak tak? dibiar je blog dia di`hijack` dek hamba tenusuan MO1 Najib kan...........

   Delete
  5. KIOK...KIOK....KIOK...

   BUDIN SONTOLOYO....   .

   .

   .

   .

   .


   Delete
  6. LATAR BELAKANG PENDIDIKAN & ANUGERAH DIMILIKKI RAFIZI RAMLI:

   Pendidikan awal @ Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984~1989.)
   Kolej Melayu Kuala Kangsar (1990~1994).

   Anugerah Carey/Bolkiah sebagai Pelajar Terbaik Keseluruhan.
   - Pingat Emas Presiden Kesatuan Pelajar
   Anugerah Pelajar Terbaik SPM 1994 (Fizik, Bahasa Melayu).
   - Anugerah Pelajar Terbaik SRP 1992.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Pembahas terbaik Pertandingan Bahas.
   - Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993.
   - Presiden, Badan Revolusi Agama.
   - Presiden, Pancaragam Tentera.
   - Presiden, Persatuan Bahasa Melayu.
   - Ketua Pengarang, The Malay College Magazine.
   - Dianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan.

   Morrison’s Academy, Scotland (1995~1996)
   - Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996.
   - Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik.

   Leeds University (1996–1999)
   -MAnugerah Arthur Crabtree 1997, Pelajar Terbaik Tahun Pertama Kejuruteraan. Elektrikal dan Elektronik
   - Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua).
   - Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.

   Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999~2003)
   - lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun.
   - Diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minima latihan di firma perakaunan.
   - diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia.

   LATAR BELAKANG KERJAYA

   PETRONAS/MTBE M'sia Sdn Bhd (2003–2005)
   - Pengurus, Propane Dehydrogenation Plant Pengurus termuda semasa dilantik.
   - PETRONAS/Pejabat Naib Presiden, Urusniaga Petrokimia (2005~2007.)
   - Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia).
   - Pengurus Kanan termuda semasa dilantik
   Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga petrokimia PETRONAS dengan aset melebihi RM30 bilion.
   - PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007~2009).
   Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa). Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak syarikat PETRONAS Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion.

   Pharmaniaga Berhad (2009)
   - Pengurus Besar

   Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor (2009~2012)
   - Ketua Eksekutif
   National Oversight & Whistleblowers Centre (2012 to present)
   -----------------------------------

   Komen saya:
   YB Rafizi Ramli berani buat berani tanggung bagai anak jantan sejati.
   Kejora apa ada, asyik baling batu sembunyi tangan, bersembunyi menikus di sebalik 'Anonymouse'...??

   Bandingkan kelulusan & pencapaian Rafizi Ramali dgn Kejora, malah dgn Najib sekali pun...amat jauh bagai langit dgn bumi.

   Kejora sering memperlekehkan Rafizi bagai sotong, tapi dia sendiri dgn Najib, APA ADA sekolah pun tak abis, malah kerang busuk pun tarak.....!!

   Rafizi has very impressive bio, his performance at petronas was superb. Information from friends in oil and gas industry said when Rafizi wanted to resign from petronas, Petronas CEO at that time called him directly and begging to not leaving. 'Maybe you'll become a Petronas CEO 1 day'.

   Delete
 21. ALLAHUAKBAR !!!!!!

  “Furthermore, Dr Mahathir should be reminded… that he single-handed destroyed the independence, impartiality and professionalism not only of the judiciary, but also of other important national institutions like the police, the Election Commission, the anti-corruption agency, and the civil service.”

  - Lim Kit Siang, February 2015


  Read more at https://www.malaysiakini.com/letters/411530#ectU0smUTgeIOm6J.99

  ReplyDelete
 22. Saya dah agak dah....Kejora akan buat 'Spacing sabotage' tiap kali saya muncul kerana dia tak berkemampuan utuk menangkis dgn hujah bernas & fakta, kecuali maki hamun, ketawa bodoh ha ha ha.

  ReplyDelete
 23. Ya maulana febulu ariari.
  Raja pon kena bersangka baik ke?

  'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
  BH 29/8/2017

  Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

  Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

  Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
  ....................
  Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

  Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

  "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

  DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

  Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

  Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

  Allah hu`a lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya dah agak dah....Kejora akan buat 'Spacing sabotage' tiap kali saya muncul kerana dia tak berkemampuan utuk menangkis dgn hujah bernas & fakta, kecuali maki hamun, ketawa bodoh ha ha ha.

   Delete
  2. Othaman Ahmad 8 February 2018 at 17:40

   LATAR BELAKANG PENDIDIKAN & ANUGERAH DIMILIKKI RAFIZI RAMLI:

   Pendidikan awal @ Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984~1989.)
   Kolej Melayu Kuala Kangsar (1990~1994).

   Anugerah Carey/Bolkiah sebagai Pelajar Terbaik Keseluruhan.
   - Pingat Emas Presiden Kesatuan Pelajar
   Anugerah Pelajar Terbaik SPM 1994 (Fizik, Bahasa Melayu).
   - Anugerah Pelajar Terbaik SRP 1992.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Pembahas terbaik Pertandingan Bahas.
   - Piala Perdana Menteri 1992 & 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh.
   - Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993.
   - Presiden, Badan Revolusi Agama.
   - Presiden, Pancaragam Tentera.
   - Presiden, Persatuan Bahasa Melayu.
   - Ketua Pengarang, The Malay College Magazine.
   - Dianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan.

   Morrison’s Academy, Scotland (1995~1996)
   - Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996.
   - Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik.

   Leeds University (1996–1999)
   -MAnugerah Arthur Crabtree 1997, Pelajar Terbaik Tahun Pertama Kejuruteraan. Elektrikal dan Elektronik
   - Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua).
   - Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik.

   Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999~2003)
   - lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun.
   - Diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minima latihan di firma perakaunan.
   - diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia.

   LATAR BELAKANG KERJAYA

   PETRONAS/MTBE M'sia Sdn Bhd (2003–2005)
   - Pengurus, Propane Dehydrogenation Plant Pengurus termuda semasa dilantik.
   - PETRONAS/Pejabat Naib Presiden, Urusniaga Petrokimia (2005~2007.)
   - Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia).
   - Pengurus Kanan termuda semasa dilantik
   Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga petrokimia PETRONAS dengan aset melebihi RM30 bilion.
   - PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007~2009).
   Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa). Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak syarikat PETRONAS Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion.

   Pharmaniaga Berhad (2009)
   - Pengurus Besar

   Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor (2009~2012)
   - Ketua Eksekutif
   National Oversight & Whistleblowers Centre (2012 to present)
   -----------------------------------

   Komen saya:
   YB Rafizi Ramli berani buat berani tanggung bagai anak jantan sejati.
   Kejora apa ada, asyik baling batu sembunyi tangan, bersembunyi menikus di sebalik 'Anonymouse'...??

   Bandingkan kelulusan & pencapaian Rafizi Ramali dgn Kejora, malah dgn Najib sekali pun...amat jauh bagai langit dgn bumi.

   Kejora sering memperlekehkan Rafizi bagai sotong, tapi dia sendiri dgn Najib, APA ADA sekolah pun tak abis, malah kerang busuk pun tarak.....!!

   Rafizi has very impressive bio, his performance at petronas was superb. Information from friends in oil and gas industry said when Rafizi wanted to resign from petronas, Petronas CEO at that time called him directly and begging to not leaving. Rafizi was told 'Maybe you'll become a Petronas CEO 1 day'.
   ------------------------------------

   Delete
  3. Kejora budak sewel memandai-mandai mengata Tun Mahathir berusaha menghapuskan Jakim untuk menarik minat pemerhati politik yang mula mempersoalkan nasib umat Islam jika Pakatan Harapan memerintah negara ini.

   Mari kita desak Kejora boleh tak dia persembahkan ciplakan ideanya yg tertera di atas kpd DYMM Sultan Johor yg telah memerintahkan kerajaan baginda memutuskan hubungan dgn JAKIM.

   Nak tengok budak sewel ini berani buat berani tanggung ke tidak......??

   Delete
  4. Budak sewel sering terpekik terlolong macam bagus & handal dan menganggap 'singa lapar', tak hal tikus menikus lesap berjam-jam ketika saya melaung tak henti bertanya di mana dia dan bertanya kenapa dia tak tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka pd 1/2/2018.

   Tengok saja dirinya, hingga ke saat ini berselindung di sebalik Tikus 'Anonymouse' tak berani menonjolkan identiti sebenarnya.

   Berani kerana benar
   Othaman Ahmad
   --------------------------------------

   David Copperfiled buat silap mata menghilangkan 'Tembok Besar China'.

   Najib lagi handal...dia melesapkan tanah felda di tengah-tengah kesibukan ibukota...!!
   ------------------------------------

   ADA LAGI KEJUTAN...!!

   Kejora kecut pulak last2 melesapkan diri bila saya hadhir dan melaung-laung di mana dia di tengah2 Datara Merdeka sepanjang malam Feb 1, 2018.

   Delete
  5. Baru2 ini Beruk Kejora tiru-tairu kopipes bahan sampah 'taiping mali' yg sesen pun tak laku sampai dah basi.

   Bayangkan blogger 'Beruk Ma'rip Taiping Tak Malu' mula2 buat klentong auta pd November 2017 sampai kini langsung tak ada sorang pun memberi respons.....kosong aja.

   Hanya tahap beruk2 saja guna pakai klentong auta beruk...macam beruk kejora yg tak ada kemampuan menulis guna idea sendiri sebab tak abis sekolah.
   ---------------------------------

   MAHATHIR LAGI HEBAT KEBERKATANNYA, DAPAT MASUK KAABAH & JUGA ZIARAH MAKAM RASULULLAH SAW, TAPI TAK PUN TERPEKIK TERLOLONG MACAM NAJIB MENDABIK DADA.....!!

   Cuba baca nie luahan rakyat.....

   Anonymous 3 February 2018 at 10:46
   Is najib an educated person?
   Just becos he has visited makan Rasulullah, he is a more trusted individual tham mukhriz...what a load of bullshit and childish.

   Using his unintelligent argument, Mahathir shud be more trusted than him coz mahathir has both inside makam Rasulullah AND THE KAABAH.

   Najib, kau bleh tipu seorang melayu, tipu ramai melayu macai kamu. Namun kami majoriti melayu muslim rakyat biasa mana mungkin kamu dapat kencingkan.

   Najib, stop living in fantasy, stop believing in fictions and stop indulging in falsities.

   That is an advice from an ordinary citizen whom you cannot kencing

   Saya amat bersetuju dgn satu lagi luahan rakyat seperti luahan di bawah ini.

   Ahmad Musadik Shamsudin 3 February 2018 at 10:25
   Dalam sejarah, ada beberapa peristiwa dimana salam daripada sahabat-sahabat (ra) tidak dijawab oleh Nabi SAW kerana tingkahlaku sahabat-sahabat (ra) tersebut tidak disukai oleh baginda.
   Itu sahabat. Generasi terbaik yang berjuang bersama nabi.

   Bagaimanakah agaknya kalau Nabi SAW masih hidup dan Najib kleptokrasi menziarahi baginda?
   --------------------------------------
   Respons saya:
   Jauhilah tingkah buruk 'masuk bakul angkat sendiri, melalak-menyalak anjing kat bukit' seperti yg diamalkan oleh Najib dan kejora.

   Ingat...Tun Mahathir adalah satu2nya pemimpin Islam Melayu Nusantara yg dapat masuk ke dalam Kaabah.

   Ini yg dicemburui oleh Najib & gerombolan-gerombolannya.......!!

   MEMANG NAJIB TERDEDAK & KEBUNTUAN.....!!

   Mari kita renungkan sudah jutaan umat dapat menziarahi makam Rasulullah SAW....jadi apa kejadahnya Najib terpekik terlolong mendabik dada ttg dia dapat melakukan apa orang lain yg terlebih dahulu dah berbuat demikian.

   Satu lagi 'propaganda murahan/cheap skate' yg digembar-gemburkan oleh pihak Kera2jaan Borosmah-Najib (BN)...!!

   Delete
  6. SOALAN SAYA MASIH TAK TERJAWAB OLEH KEJORA:

   The late Tun Ghafar Baba only with Malay education background left us with his MARA legacy which has produced thousands Malay businessmen/entrepreneur, MARA graduates and MARA skilled/craftsmen.

   UMNO hq Putra World Trade Center and Putrajaya City plus many others are landmarks that stunned the entire world which came about from Tun Mahathir's vision.

   What have Najib & KJ goons contributed so far that will leave a permanent mark in the nation history.......??

   Tun Mahathir don't have to gain education in Oxford, but what a stunning it was when he was invited to present a 'talk and a brainstorming session' at Oxford last year. And he made Malaysia famous & and appear oustanding in the world map.
   How come KJ was not honoured with such invitation, how come..how come.......??

   Delete
  7. Hanya pencacai2 Hopeless Borosmah Najib saja ketandusan idea dgn ketawa bodoh 'ha ha ha ha' seperti yg sering ditojolkan oleh si bodoh kejora .

   PRU 14 adalah perjuangan antara 'The HOPEFULS Pakatan HARAPAN' vs 'The HOPELESS Borosmah Najib + Pas'.

   Delete
  8. PAK OTHAMAN


   BEZA KEJORA DGN RAFIZI

   MACAM   PANTAT AYAM DGN BURIT BUSYUK EMAK DIA   PAK OTHAMAN


   BEZA KEJORA DGN RAFIZI   MACAM


   PANTAT AYAM DAN PANTAT EMAK DIA


   SUBHANALLAH


   TAK PATUT


   TAK PATUT   Delete
 24. Ya maulana febulu ariari.
  Raja pon kena bersangka baik ke?

  'TUN ABDUL RAZAK PASTI KECEWA'
  BH 29/8/2017

  Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, bertitah demikian menerusi pengamatan baginda terhadap perkembangan semasa tanah air.

  Baginda bertitah, senario pertama merujuk kepada perpaduan warga yang mana Abdul Razak menyatakan masa depan negara bergantung kepada perpaduan rakyat.

  Namun kini, titah baginda, dalam keghairahan mahu mendapat sokongan, parti politik kelihatan semakin cenderung memilih untuk menyalakan bara sensasi isu agama dan perkauman.
  ....................
  Sultan Nazrin berkata, senario ketiga yang akan dikesali Abdul Razak ialah pelbagai gelinciran daripada landasan sebenar pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB), terutama penyalahgunaan peluang pembahagian kekayaan.

  Titah baginda, ia mengakibatkan berlaku ketirisan pegangan ekonomi Bumiputera secara besar-besaran yang bukan saja mencetuskan salah faham Bumiputera yang menganggapnya sebagai pilih kasih, malahan juga kemarahan kalangan bukan Bumiputera.

  "Keempat berkaitan rasuah dan integriti. Hati Tun Abdul Razak pasti luluh mengikuti pendedahan demi pendedahan, tangkapan demi tangkapan kerana rasuah yang berlaku secara besar-besaran, membabitkan penjawat tinggi dan individu terpelajar dengan jumlah yang banyak serta mencalar nama baik negara bangsa, " titah baginda.

  DAULAT TUANKU, PATEK MENJUNJUNG KASIH DIATAS KEPRIHATINAN TUANKU

  Kpd NajibMO1, tidakkah kamu merasa bersalah dan malu, atau sudah hilangkah `kemaluan` kamu itu?

  Kpd macai2 umno serta wala`unta pas, ratibkan Titah Tuanku itu agar kamu semua tidak buta pekak dan tuli atas kesengsaraan marhaen di bawah sana.

  Allah hu`a lam.

  ReplyDelete
 25. Alahai uztad ke ulamak ke....kalo dapat du-t, bur-t....semua beres punye.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hanya pencacai2 Hopeless Borosmah Najib saja ketandusan idea dgn ketawa bodoh 'ha ha ha ha' seperti yg sering ditojolkan oleh si bodoh kejora .

   PRU 14 adalah perjuangan antara 'The HOPEFULS Pakatan HARAPAN' vs 'The HOPELESS Borosmah Najib + Pas'.

   Delete
 26. Kalau le Tun Razak tahu perihal anak die...tentu die pun histeria.

  ReplyDelete
 27. Ya ustaz ya maulana fatholol ariari, yg kat bawah ni rakyat kena bersangka baik juga kah?

  Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib tubuh NFC nak bela lembu agar daging lembu jadi murah, rm250juta duit rakyat hangos, ladang lembu NFC GAGAL, 5, 6 ekor lembu unmo dudok dlm kondominium,santai2, daging lembu rakyat beli tetap mahal +GST lagi. NAJIB PENDUSTA RAKYAT!!!

  Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata rm2.6 bilion takde dlm akaun dia. Dah kena londeh luar dalam, akhirnya mengaku ada rm2.6 dlm akaun dia! NAJIB PENDUSTA RAKYAT

  Kepala BAPAK PENDUSTA nih hah!:- Najib kata rm2.6 bilion tu, tok arab bagi derma kat dia, tapi tok arab yg dah mampos, takla nak sahkan! NAJIB PENDUSTA RAKYAT!

  Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata pada rakyat, 1MDB OK, siap taja jk umno caw. / bhg. jkkkampung ketua kampong dan pak iman pergi haji lagi. Akhirnya najib ngaku 1MDB bermasalah. Laaa taja haji dgn duit HUTANG rupanya! HAJI apa nak sebut tu? HAJI HUTANG WAL MARL`BORROW` - NAJIB PENDUSTA RAKYAT!

  Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah:- Najib kata, masa dekat PRU13 dulu, ``Berilah kami peluang memerintah sekali lagi, kami janji UMNO akan berubah dan meringankan kos sara hidup rakyat``. Dah menang, apa rakyat dapat? GGG SSS TTT!!!!
  NAJIB PENDUSTA RAKYAT

  Kepala BAPAK PENDUSTA ni hah!:- Najib kata, dengan saham FGV peneroka2 akan bergelar jutawan Dah beli saham FGV peneroka jadi si BERHUTANGwan NAJIB PENDUSTA RAKYAT

  .................bersambung....................

  TUNKU ABD RAHMAN - BAPA KEMERDEKAAN
  TUN ABDUL RAZAK - BAPA PEMBANGUNAN
  TUN HUSIEN ONN - BAPA PERPADUAN
  TUN MAHATHIR MUHAMAD - BAPA PEMODANAN
  TUN ABDULAH BADAWI - BAPA ???????????
  DS NAJIB TUN RAZAK - BAPA `PENDUSTAAN`

  haposkanumnbn hapuskanumnobn marihaposmamposkan

  ReplyDelete
 28. KEJORA
  8/2/2018

  Tuan,

  PERKARA : PERBUATAN TERKUTUK TIDAK KIRA MASA
  Salam hormat,perkara di atas adalah merujuk
  kepada perbuatan terkutuk tuan menjual juboq
  di sekitar Chow Kit.

  2. Dengan ini tuan di nasihatkan agar pandai
  memilih masa tertentu sahaja,dan jangan sesekali
  beraktiviti di malam Jumaat di sana.

  3. Jika tuan di tangkap oleh pihak yang
  berwajib, maka anda akan ke lokap, dan peluang
  untuk berkomentar di blog ini tersekat dan kami
  juga boring kalau anda tiada.Kalau anda ada,
  baru kamu seronok melanyak...he...he.

  4. Seboleh-bolehnya, tinggalkanlah perbuatan
  tersebut, dan kembalilah ke pangkal jalan.


  Sekian ye...,terima kasih.

  "BLOG BUDIN,BLOG POPULAR"

  Yang benar,
  /.,ooo-----

  SK. Fail Bunting John

  ReplyDelete
 29. versi pembetulan!


  KEJORA
  8/2/2018

  Tuan,

  PERKARA : PERBUATAN TERKUTUK TIDAK KIRA MASA
  Salam hormat,perkara di atas adalah merujuk
  kepada perbuatan terkutuk tuan menjual juboq
  di sekitar Chow Kit.

  2. Dengan ini tuan di nasihatkan agar pandai
  memilih masa tertentu sahaja,dan jangan sesekali
  beraktiviti di malam Jumaat di sana.

  3. Jika tuan di tangkap oleh pihak yang
  berwajib, maka tuan akan ke lokap, dan peluang
  untuk berkomentar di blog ini tersekat dan kami
  juga boring kalau tuan tiada.Kalau tuan ada,
  baru kamu seronok melanyak...he...he.

  4. Seboleh-bolehnya, tinggalkanlah perbuatan
  tersebut, dan kembalilah ke pangkal jalan.


  Sekian ye...,terima kasih.

  "BLOG BUDIN,BLOG POPULAR"

  Yang benar,
  /.,ooo-----

  SK. Fail Bunting John

  ReplyDelete
  Replies
  1. silap jugakk..ha...ha...

   pembetulan

   "baru kami seronok melanyak...he...he."

   Delete
 30. KALU KEJORA LOKEK CALON
  DAN JADI 'PM' CAM NA???????

  ReplyDelete
  Replies
  1. parti apa bro 20:29 ?

   Delete
  2. PARTI JOHN

   kikiki

   Delete  3. kaaaaaaaàaaàaaaaaa


   kaaaaaaaaaaaaaaaaa   kaaaaaaaaaaaaaaass
   pantat kojola sidap di hisap

   hammpir semua di sini maki kojola

   malam jumaat pulak tuuuu


   kesiaaaaaaannnnnnnnnnnnnnn

   mana bapok kojola memghilang

   masuk sini laaaa pondan pelir mancis woii

   Delete
 31. Kopiah di kepala apa tandanya
  Jika warak pasti bertanya
  "Betulkah billion bos dah punya"
  Menutup mulut tiada gunanya..

  Jangan hukum sebelah saja
  Yang jelas khianat ditutup mata
  Kerana jawatan wang belanja
  Bos curang tak berani nak kata..

  Ikan Pari si air asam
  Elok disiang tidak berduri
  Fathul Bari bos tak kecam
  Berdosa jika menyokong pencuri..

  Satu lagi taktik menyerang
  Tak tahu manusia atau memerang
  Komen kosong nak kita berang
  Ha..ha..ha..ha gila seorang..

  Dia tahu perbuatannya salah
  Tapi diri tak mahu mengalah
  Komen panjang umpama galah
  Ini tanda orang dah kalah..

  Nak cakap apa tak ada modal
  Masuk sikit dah kena bedal
  Kecut semua hati dan pedal
  Buatlah jahat konon dah handal..

  Ini spesis kita tak hairan
  Kotor,busuk tahi di jalan
  Jibbo pungut dah buang karan
  Tak berbaloi dedak ditelan!

  Jibbo sendiri melabel bangang
  Enam persen semakin lengang
  Fakta Pakatan buatnya bengang
  Mulut terbuka giginya jongang!
  ReplyDelete
  Replies
  1. Bro Fan Tun......Allah maha mengetahui nawaitu orang yg bermal.......jika dia ikhlas segala semata kerana Tuhannya maka beruntonglah dia.........tapi jika nawaitunya berpura-pura untuk habuan dunia tetap diketahui Allah Taala......maka tunggulah bala dan musibah atas tergamaknya dia mempermainkan Allah dan Rasul dengan malan dan nawaitu yg pincang dan menyeleweng.

   Apa pon teman rasa teramat kagum dengan keberanian deme di hadapan Allah swt.

   Delete
 32. Rafizi Ramli Kaki Auta
  Ahli Parlimen Pandan dan juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli terkenal dengan sikap membuat tuduhan tidak berasas dan gemar menimbulkan kekalutan dalam kalangan rakyat. Beliau tidak kisah untuk mengeluarkan apa-apa kenyataan walaupun tidak mengetahui dengan jelas fakta sesuatu perkara. Apa yang dilakukan Rafizi merupakan satu modus operadi standard yang digerakkan oleh Pakatan Harapan (PH) untuk mengaburi mata dan pandangan rakyat. Apa yang dilakukan ini mempunyai matlamat jahat untuk menafikan segala kebaikan dan perancangan positif Kerajaan sedia ada kepada rakyat yang menerimanya.

  Semalam kita diberikan khabar yang baik apabila Mahkamah memutuskan Rafizi dikenakan hukuman penjara 30 bulan atas kesalahan mendedahkan butiran perbankan sulit berkaitan Perbadanan Feedlot Kebangsaan (NFC). Apa yang dilakukan Rafizi jelas satu tindakan terdesak dan beliau menggunakan apa sahaja peluang yang ada tanpa mengira batas perundangan dan etika, apa yang penting matlamat memburukkan Kerajaan serta mengelirukan rakyat harus diutamakan. Tindakan seperti ini, khasnya apabila ia dilakukan oleh seseorang yang bergelar Ahli Parlimen amat sukar untuk diterima.

  Sebenarnya selain daripada fitnah terhadap NFC, Rafizi juga terlibat dalam satu lagi tindakan jahat cuba memburuk-burukkan nama Tabung Haji apabila beliau membuat tohmahan negatif terhadap usaha pelaburan yang dilakukan oleh Tabung Haji. Amat malang apabila tohmahan dan fitnah Rafizi ini dipercayai oleh sesetengah penyimpan Tabung Haji yang kemudiannya bertindak mengeluarkan simpanan mereka sehingga menjejaskan pengumpulan wang untuk tujuan mengerjakan ibadah haji.

  Kini Rafizi sedang berdepan dengan pertuduhan memburukkan Tabung Haji dan mahkamah wajar menjatuhkan hukuman setimpal terhadap beliau kerana fitnahnya terhadap Tabung Haji bukanlah sesuatu perkara yang boleh dipandang ringan. Ia bukan sahaja boleh merosakkan nama perbadanan simpanan ini, tetapi juga memberikan persepsi negatif terhadap penyimpan yang boleh bersangka kurang elok terhadap urusan Tabung Haji, walaupun pada hakikatnya segala urusan pelaburan yang dilaksanakan pihak Tabung Haji berjalan mengikut peraturan dan aturan kewangan yang jelas.

  Kita dapat memahami daripada dua kes yang sedang dihadapi Rafizi ini, beliau tidak mempunyai apa-apa kekuatan untuk mempertahankan fakta, sebaliknya beliau hanya bergantung kepada cakap-cakap kosong dengan niat memfitnah dan memburukkan Kerajaan semata-mata. Rakyat sewajarnya menjadi matang di dalam menilai percakapan pemimpin seperti Rafizi ini yang sebenarnya hanya cuba mengambil kesempatan dan memburukkan keadaan. Fitnah terhadap Tabung Haji ini datang kerana sikap iri hati terhadap keupayaan Kerajaan menguruskan urusan haji dan simpanan rakyat dengan cekap dan berhati-hati.
  Kita harus melihat orang seperti Rafizi didakwa dengan telus akibat kesalahan memfitnah dan Rafizi sewajarnya sedar bahawa setiap dakwaan harus datang dengan fakta dan bukan auta seperti yang cuba dilakukan Rafizi

  ReplyDelete
 33. Terbaik bro fan tun..

  Susah betul sekarang ni nak berbalas pantun
  Bila blog tuan budin ni dihijack malaun
  Walau berkali kali disaran padam masih tiada tindakan apa pun
  Bersangka baiklah kita pada tuan budin, mungkin dia ada sebab tersendiri walaupun sepatutnya si anon tu dah layak makan penampar jepun..

  Tapi dalam hal sibijan lain pula
  Hal ibadah diri dicanang berbangga bangga
  Apakah so called ulamak muda ini sudah gila
  Membenarkan perbuatan salah kerana periuk nasi hendak dijaga..

  Bersangka baik memanglah betul
  Tapi gunakanlah otak, janganlah biol
  Inilah akibatnya bila bertuankan pemimpin samdol
  Agama pun sanggup dilacurkan dan juga dirogol..

  Sedih untuk kita lihat
  Bila agama dijadikan alat
  Digunakan mereka untuk menjilat
  Pada sikepala bapak perompak musibat..  ReplyDelete
  Replies
  1. Bro Perak Man......Allah maha mengetahui nawaitu orang yg beramal.......jika dia ikhlas semata kerana Tuhannya maka beruntonglah dia.........tapi jika nawaitunya berpura-pura untuk habuan dunia tetap diketahui Allah Taala......maka tunggulah bala dan musibah atas tergamaknya dia mempermainkan Allah dan Rasul dengan amalan dan nawaitu yg pincang dan menyeleweng.

   Apa pon teman rasa teramat kagum dengan keberanian deme di hadapan Allah swt.

   Delete
 34. Fuyoooo....Sultan Kelantan dah tarik pingat drjah kebesaran Al Yunusi yang membawa gelaran DK. Hari tu Sultan Selangor dah tarik balik pingat macam tu jugak. Madey ni takkanlah tak paham2 lagi..jangan cari pasal dengan istana , buruk padahnya. Rakyat tengah tunggu bila Gelaran TUN tu nak ditarik balik..rasanya tak lama lagi. Kalau semua dah kena pulangkan..panggil EN ajelah. tapi gelaran dari tempat asalnya tu..AL KERALA masih ada lagi.
  Baru lepas tengok video #TOLAKPAKATANHASUTAN kat youtube. Apa yang dipaparkan dalam video tu memang tepat menggambarkan apa yang sedang dilakukan oleh PH kepaad rakyat Msia. Mereka memang pakar dalam bab2 hasut menghasut ni..terutamanya si Pizi tu. Tak pasal2 dah nak masuk dalam 30 bulan, masih tak ambik iktibar dari perumpamaan melayu..kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Budaya temenggung, berani buat berani tanggung. Rakyat Msia yang waras tersangat setuju agar DSNR dan kerajaan mempercepatkan meluluskan akta berita palsu tu. Sekarang ni, PH telah menggunakan fitnah dan hasutan dengan menyebarkan berita2 palsu yang diragui sumbernya. Tak lama lagi macam cacing kepanasanlah dia orang...akta ni akan menyebabkan mereka masuk dalam, ikut jejak Pizi dan Nuar KS.
  Ayuh kengkawan..kita sama2 tolak penyebaran berita palsu yang disebarkan oleh pimpinan PH..Pizi dah nak masuk dalam, kalau dia orang semua tak ambik pengajaran , tak tahulah nak cakap macam mana lagi. Dah terbayng keklaahn PH dalam PRU nanti..senjata utama mereka iaitu fitnah dan hasutan akan dikuburkan buat selama2nya !!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geng Kepala Naga.........duit 2.6b dulu pada mulanya dinafikan kewujudannya........sehingga ada yg mengatakan mana ada duit banyak tu dan kalo betol ada takkanlah nak dimasokkan ke dalam akaun peribodynya.

   Tapi apabila money trail meletop satu dunia.......tiba2 rentak lagu dah berubah menjadi........errrrr.....ya betol, 2.6b tu ada dalam akaun peribodynya tapi itu duit derrrrmaaa......

   Persoalannya.......pengakuan dan berita begini dikategorikan bawah berita dan pengakuan palsu atau benar....??

   Tun M bukan orang yg giler gelaran macam pahlawan merapu. Pedulik apa dengan gelaran ketika umur dah 93 tahun...??

   Delete
  2. Hello Geng Najib ,

   Dari sudut pemerhatian saya , Mahathir pun tidak amabil pusing jika semua anugerah para sultan keatas dia di Tarik balik .

   Beliau bukan seorang yang kemaruk meninggalkan legasi dengan tanda2 kebesaran . Beliau lebih senang orang ramai memperingati dari segi ikon yang di tinggalkannya .

   Selama 22 tahun memerintah , adakah satu mercu tanda yang dinamakan atas nama beliau . Perdana menteri lain , semuanya ada mercu tanda yang tertera . Dan yang paling "gila" serta kemaruk adalah najib Razak ! Walau pun saya belum terlintas satu yang bernamakan Najib , dia lebih senang menggunakan nama bapak dia ....merata ...dari Perlis hingga ke Sabah , dari JB ke Kuching , terdapat mercu atau tanda atas nama Razak . Sampaikan GPS system didalam kereta saya pun jadi "confuse" .

   Apa yang dikhuatiri adalah legasi kesultanan dan raja2 melayu ini sahaja ...bolihkah ia menongkah zaman ????

   Selain Keretapi Tanah Melayu , hanya institusi raja2 sahaja yang melayu masih ada . Ini pun berlaku disebalik rentetan tentang terdapat ketidak orijinalan diantara raja2 dan sultan itu . Johor berbondakan seorang warga British . Selangor bakal berbondakan warga Amerika . Negeri 9 bernasib baik kerana system undang dan luak . Jika tidak Negeri 9 akan berajakan entah suku apa ..yang pasti berketurunan yang tidak faham adat istiadat serta bertutur bahasa melayu apatah lagi minang N9.

   Delete
  3. Pingat/gelaran 'datuk' oleh pihak istana sekarang nie dah tak ada umphh sebab terlalu ramai yg dapat, sampai2 yg jual ikan bakar, artis2, pelakon, penyanyi pun begitu mudah mendapapatkannya. Dah jadi macam anugerah 'kacang putih/peanut'. Jadinya, apa nak dikisahkan kalau Sultan Kelantan tarik balik gelaran 'datuk' daripada Tun Mahathir.

   ps:
   Anugerah 'datuk' bila kita mendapat cucu oleh Illahi lebih afdal dan lebih umphh.....!!
   Inilah gelaran yg tak boleh ditarik balik oleh mana2 sultan pun.

   Delete
  4. Tun Mahathir apa ada heran dgn gelaran 'datuk'. Baru2 ini tanpa disuruh beliau dan isterinya (Tun Siti Hasmah anak jati Selangor) menyerah kembali pingat & gelaran 'datuk' kpd Sultan Selangor.

   Oh ya, sebelum terlupa....

   Sahabat seaqidah & seperjuangan kamu kejora budak sewel baru2 ii memandai-mandai mengata Tun Mahathir berusaha menghapuskan Jakim untuk menarik minat pemerhati politik yang mula mempersoalkan nasib umat Islam jika Pakatan Harapan memerintah negara ini dalam blog Shahbudin.

   Kini saya desak kamu boleh tak kamu bantu dia persembahkan ciplakan idea sewelnya itu kpd DYMM Sultan Johor yg telah memerintahkan kerajaan baginda memutuskan hubungan dgn JAKIM.

   Nak tengok kamu & budak sewel ini berani buat berani tanggung ke tidak......?

   Delete
  5. GN....

   Dua pm terakhir mencipta rekod sewel sesewelnya dalam sejarah negara.

   I - Tun Dol:
   Pertama kali seorang PM yg negeri kelahirannya sendiri tumbang & dirampas oleh pihak pembangkang.

   Beliau juga kerana kesewelannya, telah kehilangan kekuasaan pada 4 negeri lain (Trengganu, Selangor, Kelantan & Perak) selain Penang.

   II - 'Datuk Tak Berseri Lagi' Najib:
   Satu satunya PM yg mana negeri kelahhirannya mempunyai hutang paling top kpd kerajaan pusat.

   Selain itu, parti pimpinannya, BN (Borosmah Najib) hampir2 kalah (menang cukup2 makan) hingga undi popular jatuh ke tangan pihak pembangkang buat julung kali dalam sejarah pilihanraya negara.

   Gelombang & tsunami rakyat yg semakin hari bertambah semarak baik dalam negeri maupun di luar negara memberi petunjuk akhir2 ini Najib & BN akan tumbang bila kerajaan pusat akan diambil alih oleh Pakatan Harapan selepas PRU 14..... hinggakan kerajaan Pulau Pinang hari ini begitu yakin/condident mengistiharkan pembubaran dewan negeri itu untuk pemilihan kerajaan baru tanpa menunggu kelembapan Najib membuat pengumuman tarikh PRU 14.

   Delete
 35. ketidak puasan hati dalam pengagihan kerusi2 DUN di Selangor makin menjadi2. Hari tu Amaanh dah menuduh Azmin berbohong ..kini Bersatu pulak yang ambik tindakan yang hampir sama. Sallehuddin Amiruddin, ketua penerangan Bersatu Selangor mengumumkan bahawa Bersatu telah menolak keputusan pengagaihan kerusi DUN yg telah diputuskan dalam mesyuarat PH selangor semalam. Dia menegaskan PKR telah membolot hampi kesemua kerusi DUN yang sepatutnya diperuntukkan kpd Bersatu. Ini mungkin ada kaitan dengar berita yang menular..iaiatu Bersatu bakal dibatlkan pendaftarannya dan tidak boleh bertanding dalam PRU nanti.
  Rakyat Selangor menyokong tindakan Azmin kerana Bersatu tidak lagi dilihat sebaagi rakan yang mampu menarik sokongan rakyat Selangor. mereka kini dianggap sebagai liabiliti, bukan aset PH lagi. Dengan kekalnya Bersatu dalam PH ibarat mendokong biawak hidup yang akan merencatkan matlamat PH ke Putrajaya.
  Rakyat aamy pasti, Bersatu akan dibatalkan pendaftarannya kerana aduan2 terhadap parti tu datangnya dari ahli2 Bersatu sendiri, bukannya dari UMNO/BN. Sebanyak 47 aduan salahlaku bersatu telah dilaporakan kpd ROS dan setiap aduan akan disiasat dengan telus dan adil.
  Ramai penganalisa politik menegaskan , kebarangkalian Bersatu akan diharamkan adalah sangat besar dan tidak boleh dielakkan lagi. Tambah mereka, inilah akibatnya jika parti yang ditubuhkan secara tergesa2 dan hanya berpaksikan untuk menjayakah matlamat Madey menjadi PM lagi sekali dan menyediakan Mokriz Boboi menjadi PM ke 8. Bersatu bukan bertujuan untuk menyelamatkan rakyat tapi mendapatkan semula harta berbillion2 ynag kini diparking kat tangan kroni2 Madey semas dia jadi PM dulu.
  kesian betul..rakyat yang menjadi ahli dan menyokongnya telah tertipu dan terjebak dengan mainan ploitik jijiknya...tapi masih belum terlambat lagi, kembalilah kepada UMNO/BN..kepulangan kalian dialu2kan dengan tangan terbuka. Bersatulah semula atas nama kelangsungan generasi bani melayu akan datang...dan jadikan pengajaran terkelentong dengan janji2 kosong Madey dan bersatu sebagai satu pengajaran berharga dalam hidup kalian semua..AMINNNN!!!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dua pm terakhir mencipta rekod sewel sesewelnya dalam sejarah negara.

   I - Tun Dol:
   Pertama kali seorang PM yg negeri kelahirannya sendiri tumbang & dirampas oleh pihak pembangkang.

   Beliau juga kerana kesewelannya, telah kehilangan kekuasaan pada 4 negeri lain (Trengganu, Selangor, Kelantan & Perak) selain Penang.

   II - 'Datuk Tak Berseri Lagi' Najib:
   Satu satunya PM yg mana negeri kelahhirannya mempunyai hutang paling top kpd kerajaan pusat.

   Selain itu, parti pimpinannya, BN (Borosmah Najib) hampir2 kalah (menang cukup2 makan) hingga undi popular jatuh ke tangan pihak pembangkang buat julung kali dalam sejarah pilihanraya negara.

   Gelombang & tsunami rakyat yg semakin hari bertambah semarak baik dalam negeri maupun di luar negara memberi petunjuk akhir2 ini Najib & BN akan tumbang bila kerajaan pusat akan diambil alih oleh Pakatan Harapan selepas PRU 14..... hinggakan kerajaan Pulau Pinang hari ini begitu yakin/condident mengistiharkan pembubaran dewan negeri itu untuk pemilihan kerajaan baru tanpa menunggu kelembapan Najib membuat pengumuman tarikh PRU 14.

   Delete
  2. Punya lah bodoh Najib, ada ker patut harga minyak diesel lebih mahal dari harga petrol ron95.

   Memang patut Najib kena humban pd pru 14........!!

   Delete
  3. INGATKAN NAJIB BETUL2 HEBAT TAK MAHU KALAH DGN TUN MAHATHIR, RUPA2NYA DIA KLENTONG DAN MENIPU LAGI BILA TANAH FELDA DI TENGAH2 IBUKOTA HILANG DIPINDAH MILIK KE SYARIKAT KRONINYA, 'Synergy Promenade Sdn Bhd'. Tindakan dan motif 'syarikat keciput' pemaju Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) memindahkan hak milik tanah tanpa campur tangan FELDA, memang menimbulkan konroversi & persoalan.

   Menara Exhange 106, sebahagian daripada Tun Razak Exchange, salah satu projek pembangunan kebanggaan si Klepet Najib yg berangan-angan ingin mencipta rekod.

   Hmmmmmm.....David Copperfiled buat silap mata menghilangkan 'Tembok Besar China'.

   Najib lagi handal...dia melesapkan tanah felda di tengah-tengah kesibukan ibukota...!!

   Dijangka siap pada pertengahan tahun ini, menara setinggi 492 meter itu mengatasi Menara Berkembar KLCC Petronas yang berketinggian 452 meter, sebuah warisan mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

   Nasib baiklah ada Rafizi Ramli membongkar satu lagi penipuan Najib......!!

   Delete
  4. SOALAN SAYA MASIH TAK TERJAWAB OLEH CYBERTEROMPAH BOROSMAH NAJIB (BN):

   The late Tun Ghafar Baba only with Malay education background left us with his MARA legacy which has produced thousands Malay businessmen/entrepreneur, MARA graduates and MARA skilled/craftsmen.

   Imagine even almost all Mercu Tanda Sejarah Kebangsaan (National Historic Landmark) merujuk kepada landskap, infrastruktur atau bangunan2 yang diiktiraf secara rasmi oleh kerajaan yg kini sebagai warisan bersejarah di peringkat kebangsaan termasuk ibu pejabat UMNO PWTC & Pusat Pentadbiran Bandar Putrajaya plus many others are landmarks that stunned the entire world which came about from Tun Mahathir's vision.

   What have Najib & KJ goons contributed so far that will leave a permanent mark in the nation history.......??

   Tun Mahathir don't have to gain education in Oxford, but what a stunning it was when he was invited to present a 'talk and a brainstorming session' at Oxford last year. And he made Malaysia famous & and appear oustanding in the world map.
   How come KJ was not honoured with such invitation...??

   How come, man..how come, ya.......??

   Delete
 36. KUALA LUMPUR, 8 Feb – Penganalisa politik, Dr. Azmi Hassan menjangkakan percaturan persepsi dijangka akan menjadi lebih hebat lagi terutamanya menjelang pilihanraya umum ke 14 di yang tidak lama lagi akan diadakan di negara ini.

  Menurut Pakar Strategis Geopolitik Universiti Teknologi Malaysia (UTM) itu, percaturan persepsi agak berbeza dengan berita-berita palsu kerana persepsi itu menggunakan berita-berita yang kemungkinan besar adalah berita betul, tetapi ianya dicanang, diputar dan dimanipulasikan untuk mempengaruhi seseorang individu itu dalam membuat keputusan.

  “Jadi jika dikaitkan dengan pilihanraya akan datang, bila persepsi itu berlaku secara sedar atau pun lebih bahaya lagi secara tidak sedar, keputusan yang dibuat itu nanti akan berlandaskan bukan fakta yang betul, tetapi persepsi yang telah dimanipulasikan.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Rakyat tersangat setuju dengan apa yang diperkatakan oleh penganalisa politik tersebut. Inilh bentuk maina politik yang diamalkan oleh Madey ndan pimpinan2 PH. Mereka sentiasa saja mencari jalan untuk memutarbelitkan dan memanipulasi isu2 yang difikirkan dapat menarik sokongan rakyat terhadap mereka. Mereka tidak pernah memikirkan samaada sumber berita tersebut sahih atau tidak, janji mereka akan dapat menafaat politik darinya.
  Salah satu contoh pemanipulasi berita yang tersohor dalam sejarah negara ialah si Pizi dan Madey. Atas nama slogan selamatkannrakyat Msia, mereka dengan sewenang2nya menyebarkan berita2 yang memfitnah dan menghasut sentimen rakyat marhaein untuk membenci DSNR dan kerajaan yang dipilih secara demokratik dan sah. Isu2 spt GST, 1 MDB, FELDA, NFC telah diputarbelitkan hungga ramai rakyat telah mendapat gambaran yang salah dan jauh dari kebenaran. Inilah psychear yang dilaksanakan mereka dengan begitu licik dan cai2 PH telah memainkan peranan dengan membantu untuk menularkan di media sosial spt kat blog Budin ni. Sebab tulah, kita perlu bijak menapis isi kandungan yang ditularkan tu...tujuan mereka hanyalah untuk mewujudkan persepsi bahawa PH dlihat sebagai semakin kuat dan mendapat sokongan rakyat, tapi hakikatnya mereka kini berantakan sesama sendiri terutama dalam isu pengagihan kerusi parlimen dan DUN. Bersatu dicanagkan mampu menarik sokongan orang melayu..tapi apakan daya, bakal diharamkan dan tidak layak bertanding dalam PRU14 nanti. Wahai rakyat Msia yang waras, gunaknlah akal dan fikiran yang dikurniakan Allah s.w.t dengan sebaik2nya demi kemaslahatan bani Melayu tercinta..jangan sekali2 kita bertindak membgikut emosi dan nafsu amarah yang dicetuskan oleh PH melalui penyebaran berita2 fitnah, palsu dan hasutan yang bakal menghapuskan legasi melayu di negara tercinta ini !!!!!!!AMINNNNNN....

  ReplyDelete
 37. KEJORA JUE JUBOQ WOiii


  KEJORA JUE JUBOQ WOiii


  KEJORA JUE JUBOQ WOiii


  KEJORA JUE JUBOQ WOiii

  KEJORA JUE JUBOQ WOiii

  KEJORA JUE JUBOQ WOiii

  KEJORA JUE JUBOQ WOiii

  KEJORA JUE JUBOQ WOiii  KEJORA JUE JUBOQ WOiii  KEJORA JUE JUBOQ WOiii


  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...