Saturday 24 February 2018

DARI BERITA PALSU KEPADA ANDAIAN PALSU


Meskipun Najib Razak sekarang ini  makan quinoa, bijiran sihat yang import dari Peru, ketakutan kepada kekalahan dalam PRU 14 tetap bersarang di mindanya.

Tidak cukup dengan sekian banyak berita palsu yang disebutnya selama ini terutama berkaitan 1MDB dan wang RM2,600 juta bagi tujuan mengelirukan rakyat dan memastikan BN kekal berkuasa, Najib kini melebarkan lagi rasa takutnya itu dengan cuba  melakukan andaian palsu pula.

Adakah ini kesan pemakanan quinoa yang diambilnya?

Dalam catatan blognya mengenai  PRU 14 akan datang, Najib melontarkan dua andaian sekiranya Pakatan Harapan berjaya menguasai Putrajaya dan Tun Mahathir Mohamad kembali sebagai Perdana Menteri buat kali kedua.
Dua andaiannya ialah:-

Pertama, Tun Mahathir tidak akan menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim selepas itu kerana umum mengerti Tun Mahathir menganggap semua pemimpin lain adalah tidak betul.

Kedua, kalau pun Tun Mahathir memilih untuk melakukan u-turn dan setuju melepaskan jawatannya kepada Anwar sekali pun, akibatnya jawatan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri kemudiannya akan disandang oleh pasangan suami isteri iaitu Anwar dan Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Inilah tahap nepotisme paling kritikal yang akan membuatkan rakyat memberontak, selain menjadikan mereka sibuk berebut jawatan Perdana Menteri untuk tempoh dua atau tiga tahun sebelum memulakan kerja berkhidmat kepada rakyat, kata Najib lagi.

Bagi yang faham kedudukan Pakatan Harapan berbanding BN, di samping Tun Mahathir bukan lagi individu yang sama ketika bersama UMNO dan BN dahulu, kita tentunya bersimpati dengan andaian palsu Najib kali ini.

Jika pemikiran itu tercetus akibat quinoa yang diambilnya sebagai makanan harian, maka ada baiknya Najib kembali mengambil nasi seperti kebanyakan rakyat biasa yang lain.

Mudah-mudahan pemikirannya juga kembali stabil dan tidak meraban tak tentu pasal dengan pelbagai andaian palsu.

Pakatan Harapan yang bakal mentadbir negara selepas PRU 14 akan datang adalah berbeza dengan BN. Tiada parti memiliki kuasa mutlak dalam gabungan itu dan semua perkara akan diputuskan secara konsensus.

Sebagaimana memilih Tun Mahathir sebagai Pengerusi Pakatan Harapan dan cakon Perdana Menteri melalui kaedah konsensus, persetujuan menyerahkan jawatan itu kepada Anwar juga adalah keputusan konsensus.

Selain itu, ia juga adalah persetujuan bertulis yang dipersetujui oleh keempat-empat parti dalam Pakatan Harapan.

Bermakna, tidak semudah itu, malah boleh dikata mustahil untuk ia dimungkiri atau sebagaimana Najib sendiri misalnya, masih memungkiri banyak janji seperti untuk menurunkan harga kereta yang dijanjikannya sejak kempen PRU 2013 yang lalu lagi.

Apabila Anwar sudah memperolehi pengampunan dan boleh bertanding semula, beliau sudah pasti akan bertanding semula di Permatang Pauh menggantikan tempat isterinya iaitu Dr. Wan Azizah yang menduduki kerusi itu sekatang ini.

Proses silih ganti itu sudah berlaku beberapa kali sebelum ini dan ia tidaklah sukar untuk difahami sebenarnya, termasuklah  oleh Najib. Anwar tidak mungkin bertanding di kawasan lain atau memerlukan ada Ahli Parlimen PKR yang lain perlu meletakkan jawatan.

Prosesnya ialah Anwar bukan saja akan mengambil alih jawatan Ahli Parlimen yang disandang oleh Dr. Wan Azizah, bahkan akan terus mengisi kerusi Timbalan Perdana Menteri yang turut dikosongkan oleh isterinya, sebelum mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir.

Dalam apa keadaan sekali pun, Anwar dan Dr. Wan Azizah tidak akan  berada dalam kerajaan atau sebagai Ahli Parlimen dalam waktu yang sama.

Jika dulu kita berbangga dan ceria dengan gandingan Tun Mahathir/Anwar dalam menerajui negara, pasangan itu akan kembali sekali lagi menyuluh harapan buat kita semua sebaik saja Najib dapat disingkirkan.

Tetapi, ketika itu Tun Mahathir tentunya sudah pun melakukan apa yang sewajarnya untuk memulih dan memperbaiki segala yang rosak serta musnah, termasuk menghantar ke penjara mereka yang bersalah dalam merompak dan menyamun segala kekayaan negara selama ini.

Susahkah Najib mahu memahami semua perkara itu? (ShahbudinHusin 24/02/2018)

188 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. cik non spam, apam tembam, makan kuih talam
   Tak habis2 kuih talammu tu,mari abang tlg taram
   Pm tepi @ abang, abang geram apam mu tembam
   Sambil tu bole gak apam tembam mu abang pam

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. Macai2 bangang umnopasbn sudah mula hendak sentap!
   Tulis guna huruf besar besar pastu spam jadi hantu tu!
   PH bukan sama macam BN amal penyelewengan lagi korap!
   Siap2lah lanun umnobn, PRU14 rakyat lutu kamu!!!

   Pergi mamposla macai bangang korang nak sentap
   Aku peduli apa!muka korang sepatutnya diludah!
   Keharmonian & keselesaan rakyat korang rentap!
   PRU 14 nih! PASTI! engkau orang menemui padah!

   mamposumnopasbn mampusumnopasbn mamposlah!!!

   Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  8. ‘ANAK MANJA’ PERLU TAHU FITNAH ITU BERDOSA BESAR
   Cenderawasih
   Sebenarnya penulis enggan campur tangan tentang pertikaian parti ‘cap bunga’ dan RoS. Namun apabila seorang ‘aristokrat’ yang merupakan anak kepada ‘negarawan ulung’ membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, maka penulis terpanggil untuk mengulas mengenainya.

   Dalam satu laporan portal pro-Pakatan Harapan, anak manja negarawan ulung itu dipetik sebagai berkata;

   “Tidak boleh disangkal lagi semua aduan dikemukakan kepada RoS adalah ditaja oleh Najib dan Umno supaya RoS boleh gunakan alasan itu (aduan ahli/bekas ahli) untuk membatalkan PPBM dan pertahankan kuasa Najib, Umno dan BN,”

   Pada pandangan penulis, kenyataan di atas itu bukan lagi ‘hipotesis’, itu namanya tuduhan. Berdasarkan kenyataan itu, apa yang penulis faham ialah dia menuduh Najib menaja semua aduan ahli dan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang dibuat kepada RoS.

   Ini bukan soal pertikaian parti ‘cap bunga’ itu dengan RoS, tapi ianya lebih kepada tuduhan tanpa bukti yang menjurus kepada memfitnah Presiden UMNO. Kenyataan itu difahamkan dibuat dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ‘cap bunga’ di Petaling Jaya, semalam.

   Penulis tidak pasti sama ada ‘negarawan ulung’ ada mengajar anaknya tentang hukum memfitnah orang. Penulis juga tidak pasti sama ada ‘anak manja’ itu pernah belajar mengenainya daripada mana-mana ustaz dulu di sekolah atau universiti.

   Namun untuk pengetahuan ‘anak manja’ itu, hukum memfitnah di dalam Islam adalah haram dan berdosa besar. Malah kategori melakukan fitnah itu dosanya lebih berat daripada membunuh orang. Penulis rasa, budak sekolah pun tahu hal ini, bukan?

   Apakah bukti yang menyokong ‘anak manja’ itu dalam tuduhan yang dibuat terhadap Najib? Bagaimanakah Najib menaja ahli atau bekas ahli parti itu untuk membuat aduan pada RoS? Bila mereka jumpa Najib? Di mana mereka jumpa Najib? Berapa jumlah tajaannya?

   Jika ada bukti, ‘anak manja’ itu boleh kemukakan. Langkah pertama, sila buat laporan pada pihak berkuasa dan kemukakan bersama bukti-bukti kukuh yang menyokong tuduhan itu. Itupun jika ada. Jika tidak ada, tidak perlulah buat tuduhan atau aduan. Nanti dituduh pula buat laporan palsu.

   Sekiranya terlalu kemaruk menang pilihan raya sekalipun, biarlah dengan cara yang terhormat, bukan cara memfitnah orang. Itu perbuatan keji. Dia perlu tahu bahawa sebagai seorang yang mengaku Islam dia tidak boleh menggunapakai teori Machiavelli, ‘matlamat menghalalkan cara’.

   Berhubung kelulusan RoS, pada hemat penulis, ‘anak manja’ itu usah gundah gulana. Selesaikan baik-baik dengan RoS. Jika parti ‘cap bunga’ tidak sempat mendapat kelulusan RoS untuk bertanding pada PRU 14 ini, ‘anak manja’ itu boleh bertanding atas nama parti lain, bukan?

   Sebagai contoh, ‘anak manja’, bapanya dan semua pemimpin parti ‘cap bunga’ boleh bertanding atas nama DAP atau PAN. Jika DAP juga bermasalah, PAN ada. Jika Mat Sabu tak izinkan, PKR pun ada. Asalkan parti dalam Pakatan Harapan, boleh saja, kan?

   Parti cuma platform bertanding sahaja. Cuba lihat Dato’ Mahfuz Omar, ahli parlimen dan Adun PAS yang lompat parti, mereka kekal sebagai wakil rakyat di situ. Malah kerusi kawasan yang diwakili itu secara automatik bukan lagi milik PAS, bukan?

   Sebagai contoh, kawan baik ‘anak manja’, Dato’ Amiruddin Hamzah yang merupakan Adun Anak Bukit, dia lompat parti daripada PAS kepada parti ‘cap bunga’. Secara automatik, bertambah kerusi ‘cap bunga’ di Kedah, selain daripada kerusi Dun Ayer Hitam yang ‘dicuri’ daripada BN, bukan?

   Jadi, kenapa takut untuk bertanding di atas tiket PAN atau Roket? Jijik sangatkah parti Mat Sabu dan Lim Kit Siang? Hodoh sangatkah lambang parti mereka? Atau ‘anak manja’ rasa hina sangat bertanding atas tiket DAP, PAN dan PKR? Tanya saja…

   Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  10. Umno (United Malay National Organization) dah takder dah, yang ada hanya 'United Macai Najib Only'.....!!

   Ibupejabat umno di pwtc pun dibina oleh Tun Mahathir. RM2 bilyon duit umno yg diinggalkan Tun M pada 2003 dah tinggal berapa agaknya?

   Entah2 nanti pwtc pun turut hilang ghaib pindah milik ke China komunis macam tanah trx & tanah felda di jln merbuk.

   Delete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  12. A Kadir Jasin
   Ameno World
   Anak Sungai Derhaka
   Apanama
   Aspan Alias
   Din Turtle
   Husin Lempoyang
   Indah.com
   JebatMustDie
   Kluangdiamond
   MSO Tinta Merah
   Outsyedthebox
   Sakmongkol AK47
   Steadyaku47
   Tukar Tiub
   Tun Mahathir
   Zaid Ibrahim
   Zamkata
   Boleh dihubungi melalui:-

   shahbudinhusin@gmail.com
   Best Seller 2015 - Kad Merah Untuk Najib

   Delete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 2. Bukan berbalah lagi....bakal nak MAMPOS dah....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kit Siang juga sebut angka yang sama dalam bukunya bertajuk “The Bank Negara RM30 Billion Forex Lost Scandal”.

   Buku Kit Siang itu tidak bertajuk “The Bank Negara RM5 Billion”, ianya RM30 bililion.

   Kerugian itu juga pernah dilaporkan kepada Mahathir oleh Anwar Ibrahim dan Tan Sri Clifford Francis Herbert, bekas Ketua Setiausaha II, Kementerian Kewangan pada penghujung tahun 1993. Setelah lima tahun rugi besar. Namun Mahathir berkata demikian :

   “Kadang kadang kita buat untung, kadang kadang kita rugi” kata Mahathir. Kadang kadang bagaimana? Rugi enam tahun, untung setahun sahaja.

   Kerugian yang cukup besar berlaku di bawah hidung Mahathir sendiri. Mahathir seolah tidak kisah wang sebegitu banyak rugi dan hilang sebegitu sahaja. Angka kerugian pun ditipu kepada rakyat. Apa yang hendak disembunyikan sebenarnya?

   Perkara ini yang mendapat perhatian serius pihak RCI Forex. “Kami mendapat penemuan hari ini BNM rugi RM34.5 bilion, jumlah itu disembunyikan daripada laporan BNM. Kita kena tahu siapa meminta ia disembunyikan.

   Delete
  2. najeeebabee


   GANTI BALIEK DYIT CURI 1MDB

   YG

   ANAK KO MENTEKEDARAH


   REMBAT DGN APEK LOW CHI BAI PKMAK


   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. ‘ANAK MANJA’ PERLU TAHU FITNAH ITU BERDOSA BESAR
   Cenderawasih
   Sebenarnya penulis enggan campur tangan tentang pertikaian parti ‘cap bunga’ dan RoS. Namun apabila seorang ‘aristokrat’ yang merupakan anak kepada ‘negarawan ulung’ membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, maka penulis terpanggil untuk mengulas mengenainya.

   Dalam satu laporan portal pro-Pakatan Harapan, anak manja negarawan ulung itu dipetik sebagai berkata;

   “Tidak boleh disangkal lagi semua aduan dikemukakan kepada RoS adalah ditaja oleh Najib dan Umno supaya RoS boleh gunakan alasan itu (aduan ahli/bekas ahli) untuk membatalkan PPBM dan pertahankan kuasa Najib, Umno dan BN,”

   Pada pandangan penulis, kenyataan di atas itu bukan lagi ‘hipotesis’, itu namanya tuduhan. Berdasarkan kenyataan itu, apa yang penulis faham ialah dia menuduh Najib menaja semua aduan ahli dan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang dibuat kepada RoS.

   Ini bukan soal pertikaian parti ‘cap bunga’ itu dengan RoS, tapi ianya lebih kepada tuduhan tanpa bukti yang menjurus kepada memfitnah Presiden UMNO. Kenyataan itu difahamkan dibuat dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ‘cap bunga’ di Petaling Jaya, semalam.

   Penulis tidak pasti sama ada ‘negarawan ulung’ ada mengajar anaknya tentang hukum memfitnah orang. Penulis juga tidak pasti sama ada ‘anak manja’ itu pernah belajar mengenainya daripada mana-mana ustaz dulu di sekolah atau universiti.

   Namun untuk pengetahuan ‘anak manja’ itu, hukum memfitnah di dalam Islam adalah haram dan berdosa besar. Malah kategori melakukan fitnah itu dosanya lebih berat daripada membunuh orang. Penulis rasa, budak sekolah pun tahu hal ini, bukan?

   Apakah bukti yang menyokong ‘anak manja’ itu dalam tuduhan yang dibuat terhadap Najib? Bagaimanakah Najib menaja ahli atau bekas ahli parti itu untuk membuat aduan pada RoS? Bila mereka jumpa Najib? Di mana mereka jumpa Najib? Berapa jumlah tajaannya?

   Jika ada bukti, ‘anak manja’ itu boleh kemukakan. Langkah pertama, sila buat laporan pada pihak berkuasa dan kemukakan bersama bukti-bukti kukuh yang menyokong tuduhan itu. Itupun jika ada. Jika tidak ada, tidak perlulah buat tuduhan atau aduan. Nanti dituduh pula buat laporan palsu.

   Sekiranya terlalu kemaruk menang pilihan raya sekalipun, biarlah dengan cara yang terhormat, bukan cara memfitnah orang. Itu perbuatan keji. Dia perlu tahu bahawa sebagai seorang yang mengaku Islam dia tidak boleh menggunapakai teori Machiavelli, ‘matlamat menghalalkan cara’.

   Berhubung kelulusan RoS, pada hemat penulis, ‘anak manja’ itu usah gundah gulana. Selesaikan baik-baik dengan RoS. Jika parti ‘cap bunga’ tidak sempat mendapat kelulusan RoS untuk bertanding pada PRU 14 ini, ‘anak manja’ itu boleh bertanding atas nama parti lain, bukan?

   Sebagai contoh, ‘anak manja’, bapanya dan semua pemimpin parti ‘cap bunga’ boleh bertanding atas nama DAP atau PAN. Jika DAP juga bermasalah, PAN ada. Jika Mat Sabu tak izinkan, PKR pun ada. Asalkan parti dalam Pakatan Harapan, boleh saja, kan?

   Parti cuma platform bertanding sahaja. Cuba lihat Dato’ Mahfuz Omar, ahli parlimen dan Adun PAS yang lompat parti, mereka kekal sebagai wakil rakyat di situ. Malah kerusi kawasan yang diwakili itu secara automatik bukan lagi milik PAS, bukan?

   Sebagai contoh, kawan baik ‘anak manja’, Dato’ Amiruddin Hamzah yang merupakan Adun Anak Bukit, dia lompat parti daripada PAS kepada parti ‘cap bunga’. Secara automatik, bertambah kerusi ‘cap bunga’ di Kedah, selain daripada kerusi Dun Ayer Hitam yang ‘dicuri’ daripada BN, bukan?

   Jadi, kenapa takut untuk bertanding di atas tiket PAN atau Roket? Jijik sangatkah parti Mat Sabu dan Lim Kit Siang? Hodoh sangatkah lambang parti mereka? Atau ‘anak manja’ rasa hina sangat bertanding atas tiket DAP, PAN dan PKR? Tanya saja…

   Delete
  5. Sah saudara Ni penyokong tegar mo1. Org bising sbb dah hantar Surat rasmi tanya pun x de jawapan ooiii. X yah le buat ayat terpanggil ke PE. Org meluat MO1 sbb dia songlap duit 1mdb saudara ooooiii

   Delete
 3. Najib Ngok! Kah kah kah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. RAKYAT TAKUTKAN DIA LEBIH DARI FIRAUN…

   Mungkin sudah terlalu terdesak mahu menjadi Perdana Menteri buat kali kedua, seorang warga emas yang terlalu senja usianya terpaksa berhempas pulas memerah otaknya untuk mencetus andaian yang memburukkan musuhnya, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak.
   Terbaru, entah dari mana dia dapat idea, dia cuba menghasut pemikiran orang ramai kononnya rakyat di Malaysia kini hidup dalam ketakutan yang amat sangat, melebihi rasa takut hidup di zaman Jepun. Semuanya konon gara-gara Najib?

   Dia membuat andaian sendiri kononnya pegawai dan kakitangan kerajaan kini takut untuk berkata benar kerana takut kepada Najib. Konon kalau berkata benar, mereka akan didera, diambil tindakan disiplin, dipecat dan sebagainya.

   Warga emas itu mendakwa kononnya peniaga kecil dan besar takut untuk bersama pembangkang kerana mereka takut pinjaman yang dipohon akn ditolak, tidak dapat projek kerajaan, diganggu LHDN, SPRM, kastam dan sebagainya.

   Malah dia mendakwa masyarakat dan media pun takut untuk bersuara sesuatu yang menyatakan ketidakpuasan hati mereka pada kerajaan. Kononnya orang ramai takut diambil tindakan, manakala media pula takut lesen mereka tidak diperbaharui. Lucunya, tulisan warga emas itu disiarkan media berlesen!

   Penulis kurang pasti sama ada warga emas ini sudah hilang akal atau tidak tahu berfikir. Pada usia yang terlalu lanjut, pelbagai faktor akan menyebabkan daya pemikirannya merosot, lupa dan suka meroyan suatu yang langsung tidak logik dek akal.

   Apakah dia tidak tahu terdapat ramai pegawai dan kakitangan kerajaan yang tidak menyokong BN? Tahukah dia bahawa ramai pegawai dan kakitangan awam yang mengkritik kerajaan secara terbuka dan tiada sebarang tindakan diambil terhadap mereka?

   Namun begitu, selaku pegawai dan kakitangan awam, mereka harus sedar bahawa mereka terikat dengan sumpah, ikrar, etika-etika penjawat awam, peraturan pekeliling dan sebagainya. Jika melanggarnya, maka sudah tentulah tindakan diambil, bukan?

   Sebaliknya, di zaman warga emas itu berkuasa dulu, jangankan hendak bersuara, silap-silap siapa yang pakai lebai pun akan dituduh sebagai orang PAS dan akan diambil tindakan. Ramai yang jadi mangsa dulu. Jika ‘disejuk beku’ atau ditukar ke pedalaman, ‘hukuman’ itu lebih melegakan daripada dibuang kerja.

   Berbanding di zaman Najib, cuba lihat betapa lantangnya pegawai dan kakitangan awam menghentam kerajaan. Pelanggaran peraturan dan etika berlaku berleluasa. Berapa banyak dokumen rasmi kerajaan yang tersebar di media sosial? Langsung mereka tidak takut pun…

   Sejak bila pula peniaga takut bersama pembangkang di zaman Najib? Cuba periksa sendiri berapa ramai peniaga yang bersama pembangkang di zaman ini dan diberi kontrak kerajaan. Malah ramai penyokong pembangkang yang dapat pinjaman daripada agensi kerajaan dan bank-bank tempatan.

   Orang ramai takut menentang Najib? Warga emas ini ‘buta’ atau ‘tuli? Cuba buka media sosial dan lihat sendiri. Bukan setakat menentang kerajaan, sampai fitnah kerajaan pun ramai. Padahal bila BR1M diagih, mereka berbaris di barisan depan sekali!

   Pelik sungguh warga emas itu. Malaysiakini itu berlesen atau tidak? Sudah bertahun-tahun mereka beroperasi. Apakah mereka hanya dapat lesen pada tahun pertama sahaja dan tahun kedua hingga kini portal pro-Pakatan Harapan itu beroperasi tanpa lesen?

   Pada pandangan penulis yang hidup di zaman warga emas itu memerintah, berdasarkan tulisan yang dia buat itu, ianya jelas mengimbau kembali apa yang berlaku di zaman dia berkuasa. Semua yang dia sebut itu berlaku di zaman dia sebenarnya…

   Apakah sebab dia digelar ‘kuku besi’ dulu? Kenapa dia dilabel sebagai ‘maha-firaun’? Dan apakah puncanya dia dimomok dengan gelaran ‘maha-zalim’? Dia lupa bagaimana dia memerintah dulu? Dia lupa bagaimana seluruh negara takut padanya dulu?

   Menteri-menteri di zaman dia berkuasa dulu cukup takut padanya. Diampunya habis-habisan. Siapa melawan, maka nasibnya akan jadi macam Ku Li, Anwar Ibrahim dan ramai lagi. Pemimpin pembangkang tak payah sebutlah. Ramai yang kena humban ke penjara…

   Delete
  2. Punca semua masalah ini tidak lain dan tidak bukan kerana Malaysia telah melantik samada SEORANG PM PENYAMUN DAN PEMBELIT PALING BESAR SEANTARO ALAM @ KEDUA DUANYA SEKALI. Jika PM Malaysia bukan jenis ini, mustahil kehilangan duit negara ribuan juta RM ini boleh berlaku. Lebih menyedihkan perbuatan haram dan menyamun semega ini dan secara terang terang boleh disokong dan dimegahkan oleh hampir semua YB YB dan MP dalam UMNO BN. Dimana lagi rasionalnya utk rakyat pertahankan PM PENYAMUN SERTA REGIM PEMBELIT yang seburuk dan sehina ini utk terus memacu mada depan negara. Anda benar2 baghal dan bengap andai terus mengizinkan regim korup sebegini bermaharaja lela dan buat sesuka hati

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 4. Budin Sontoloyo.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. KENANGAN MENGUSIK JIWA

   Pada bulan Jun 2015, SI PENIPU itu berkata:

   “Biar saya terangkan dengan jelas: Saya tidak pernah mengambil dana untuk kepentingan peribadi seperti yang didakwa oleh musuh-musuh politik saya – sama ada dari 1MDB, SRC International atau entiti lain, seperti yang disahkan oleh syarikat-syarikat ini sendiri.”

   Malangnya, seperti yang telah dibuktikan banyak kali (dan didedahkan sendiri oleh Peguam Negara), dia terbukti menerima wang dari SRC International dan dalam artikel yang diterbitkan oleh WSJ kelmarin, sekurang-kurangnya USD681 juta juga telah diambil daripada 1MDB.

   Delete
  2. DARI BERITA PALSU KEPADA ANDAIAN PALSU
   QUINOA BISNES ANAK NAJIB?
   JIKA SETIAP BUTIR BERAS ADALAH HASIL PERJUANGAN UM...
   JANGANLAH TERKEJUT BRO...INDEKS RASUAH AKAN TERUS ...
   KENAPA RAMAI JADI 'GILA' BILA BERSATU BUAT KUTIPAN...
   SEMUA INI KERANA MENTERINYA SALLEH SAID KERUAK!!!
   SAMAN ROS KEPUTUSAN TEPAT
   BERANIKAH LAGI NAJIB UMUM PERUNTUKAN BERBILION-BIL...
   KERAJAAN BN MELAKA SAKIT TENAT?
   WAWANCARA HADI AWANG MENGARUT, KATA AHLI PARLIMEN ...
   LEBIH BAIK NAJIB ADAKAN PILIHANRAYA SELEPAS HARI R...
   UMAT ISLAM DITIPU, HAKIKATNYA ISRAEL DEKAT DI HATI...
   UNTUNG PENGUNDI LANGKAWI...APA KATA TUN M UMUM KAW...
   JIKA BENAR NAZRI 'KURANG AJAR' KERANA TUN M YANG A...
   ADAKAH BN SUDAH 'GOYANG' DI LANGKAWI?
   SIAPA KATA MALAYSIA TIADA PILIHAN?
   TALAM DUA MUKA VS TALAM DUA MUKA?
   BUKAN PBB YANG MENJEMPUT ISRAEL DIPERSOAL, TAPI MA...
   MENGAPA MALAYSIA MUDAH TUNDUK KEPADA TEKANAN ISRAE...
   PENJELASAN KHAIRUDDIN ISU TANAH IJOK
   PILIHANRAYA DAH DEKAT SANGAT KE?
   SEPATUTNYA SUDAH LAMA BERSATU BERTEGAS DALAM SOAL ...
   ADAKAH MALAYSIA MAHU BERBAIK-BAIK DENGAN ISRAEL?
   LEBIH BAIKLAH MO1 AJAK YB MARANG PERGI MEMANCING!!...
   ALHAMDULILLAH, TUN M SUDAH SEMAKIN SIHAT
   APA JADI JIKA KLEPTOKRAT MENANG LAGI?
   TUN M, HUSAM MUSA DAN WAN RAHIM BERJIWA BESAR, KAT...
   ADA TUGAS KHUSUS MENANTI RAFIZI DI SUNGAI BESAR......
   HENTIKAN KESAKITAN TUN M DENGAN MEMBERI KEMENANGAN...
   WAIMA BERSATU DIBATALKAN SEKALI PUN, NAJIB/UMNO/BN...
   SIA-SIA NAJIB "SERBU" PAGOH
   MISI GAGAL DAN TERKEJUT DI BUKIT AMAN SEMALAM
   RAKYAT KENA BERSANGKA BAIK ATAU NAJIB PERLU "BERPE...
   KOLEKSI PEMIKIRAN ZAID IBRAHIM
   SUARA HATI RAFIZI SETELAH DIJATUHI HUKUMAN PENJARA...
   AGAR KEMENANGAN BN DALAM PRU 14 TIDAK DIPERTIKAI, ...
   DOA UNTUK RAFIZI
   ADAKAH NAJIB BEGITU TERDESAK, APA TUJUANNYA MENUNA...
   MENGHADAM NASIHAT TUN MAHATHIR
   HADI AWANG LEBIH BOROS DARIPADA NAJIB?
   JANTANKAH MENANTU PAK LAH?
   BERITA PALSU, MEDIA KERAJAAN DAN PEMIMPIN UMNO LEB...
   JIKA TIDAK MENJADI MENANTU PAK LAH, BOLEHKAH KJ JA...
   BUKAN MENZIARAH MAKAM RASULULLAH YANG PENTING, MEN...
   AHHHH....TAKKAN AWAL2 LAGI NAJIB SUDAH MENGAKU KAL...
   MENTERI INI MAHU KITA MENCONTOHI NAJIB ATAU BELIAU...
   BERANIKAH NAJIB SAHUT CABARAN MUHYIDDIN?
   BERSYUKUR ATAU KENA CUKUR?

   Delete
 5. Calon PM Pakatan Harapan Terlalu Tua, Mental Sudah Tidak Cerdas, Kata Penyelidik
  Pakatan Harapan tidak wajar menjadikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri kerana usianya pada tahun ini mencecah 93 tahun sudah terlalu tua untuk menggalas tugas berat itu.

  Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN), Universiti Utara Malaysia, Dr Kamarul Yusoff berkata, Dr Mahathir yang sudah tidak lagi cerdas langsung tidak menepati slogan Pakatan Harapan iaitu, Harapan Baru.

  “Semalam saya berkesempatan untuk melihat sidang media Dr Mahathir dan saya merasa terkejut dan kesian kerana Dr Mahahthir saya lihat seolah-olah kehilangan keupayaan mental beliau sehingga kenyataan beliau terpaksa ditegur dan diperbetulkan oleh orang lain.

  “Sehingga satu ketika, ada perkataaan yang beliau sebut itu salah sebagai contoh undi awal, beliau menyebutnya sebagai undi lewat, kemudian Kementerian Kesihatan disebutnya sebagai Kementerian Perubatan," katanya dalam sesi dialog “Anda Tanya Kita Jawab” anjuran UMNO Online, semalam.

  Kata Dr Kamarul, Dr Mahathir seolah-olah terlupa mahu menyebutkan beberapa perkara penting sehingga terpaksa diingatkan seperti soal manifesto yang menunjukkan seolah-olah Dr Mahathir ini sudah tidak berapa cergas untuk menjadi seorang calon Perdana Menteri.

  Sidang media disebut penyelidik UUM itu merujuk kepada majlis pengumuman pindaan manifesto Pakatan Harapan yang mana Dr Mahathir mengumumkan akan meminda beberapa perkara didalam manifestonya berikutan tidak mampu untuk dilunaskan jika berjaya membentuk kerajaan kelak.

  Mengulas lanjut mengenai tahap kecerdasan mental Dr Mahathir, percanggahan kenyataan-kenyataan dikeluarkannya kini adalah bukti Pengerusi PPBM itu sudah terlupa dengan ucapan yang pernah dikeluarkannya sebelum ini.

  “Contohnya dulu, Dr Mahathir pernah sebut bahawa orang Melayu kena bersatu, jika kita ada masalah maka kita kena selesaikan secara dalaman, kalau kita berpecah-pecah sehingga timbul tiga empat parti Melayu, kekuatan Melayu akan hilang.

  “Namun apa yang Dr Mahathir lakukan hari ini serta apa yang beliau yang cakapkan hari ini seolah-olah beliau mengkritik sendiri apa yang beliau pernah katakan sebelum ini. Beliau seolah-olah tidak sedar dan terlupa bahawa apa yang dikritiknya itulah yang pernah beliau kata dan lakukan sebelum ini,” tegasnya.

  Tambahnya lagi, Dr Mahathir sekarang sudah terlalu berbeza dengan Dr Mahathir dahulu.

  "Contohnya dalam soal mengkritik konsep Malaysian Malaysia yang dibawa oleh Dap, sehingga diugut mahu disaman oleh Lim Kit Siang.

  “Tetapi hari ini, beliau pula yang mendokong ideologi Malaysian Malaysia yang dibawa oleh Dap itu dan perkara seperti ini membuatkan rakyat dapat melihat betapa berbezanya Dr Mahathir hari ini setelah bersama pembangkang berbanding dulu,” ujarnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BERUK SUBSIDI.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. pm bodoh....25-9=15

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  5. Ulang tayang cerita dr palsampah sarap...

   Kaki klentong

   Delete
  6. ‘ANAK MANJA’ PERLU TAHU FITNAH ITU BERDOSA BESAR
   Cenderawasih
   Sebenarnya penulis enggan campur tangan tentang pertikaian parti ‘cap bunga’ dan RoS. Namun apabila seorang ‘aristokrat’ yang merupakan anak kepada ‘negarawan ulung’ membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, maka penulis terpanggil untuk mengulas mengenainya.

   Dalam satu laporan portal pro-Pakatan Harapan, anak manja negarawan ulung itu dipetik sebagai berkata;

   “Tidak boleh disangkal lagi semua aduan dikemukakan kepada RoS adalah ditaja oleh Najib dan Umno supaya RoS boleh gunakan alasan itu (aduan ahli/bekas ahli) untuk membatalkan PPBM dan pertahankan kuasa Najib, Umno dan BN,”

   Pada pandangan penulis, kenyataan di atas itu bukan lagi ‘hipotesis’, itu namanya tuduhan. Berdasarkan kenyataan itu, apa yang penulis faham ialah dia menuduh Najib menaja semua aduan ahli dan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang dibuat kepada RoS.

   Ini bukan soal pertikaian parti ‘cap bunga’ itu dengan RoS, tapi ianya lebih kepada tuduhan tanpa bukti yang menjurus kepada memfitnah Presiden UMNO. Kenyataan itu difahamkan dibuat dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ‘cap bunga’ di Petaling Jaya, semalam.

   Penulis tidak pasti sama ada ‘negarawan ulung’ ada mengajar anaknya tentang hukum memfitnah orang. Penulis juga tidak pasti sama ada ‘anak manja’ itu pernah belajar mengenainya daripada mana-mana ustaz dulu di sekolah atau universiti.

   Namun untuk pengetahuan ‘anak manja’ itu, hukum memfitnah di dalam Islam adalah haram dan berdosa besar. Malah kategori melakukan fitnah itu dosanya lebih berat daripada membunuh orang. Penulis rasa, budak sekolah pun tahu hal ini, bukan?

   Apakah bukti yang menyokong ‘anak manja’ itu dalam tuduhan yang dibuat terhadap Najib? Bagaimanakah Najib menaja ahli atau bekas ahli parti itu untuk membuat aduan pada RoS? Bila mereka jumpa Najib? Di mana mereka jumpa Najib? Berapa jumlah tajaannya?

   Jika ada bukti, ‘anak manja’ itu boleh kemukakan. Langkah pertama, sila buat laporan pada pihak berkuasa dan kemukakan bersama bukti-bukti kukuh yang menyokong tuduhan itu. Itupun jika ada. Jika tidak ada, tidak perlulah buat tuduhan atau aduan. Nanti dituduh pula buat laporan palsu.

   Sekiranya terlalu kemaruk menang pilihan raya sekalipun, biarlah dengan cara yang terhormat, bukan cara memfitnah orang. Itu perbuatan keji. Dia perlu tahu bahawa sebagai seorang yang mengaku Islam dia tidak boleh menggunapakai teori Machiavelli, ‘matlamat menghalalkan cara’.

   Berhubung kelulusan RoS, pada hemat penulis, ‘anak manja’ itu usah gundah gulana. Selesaikan baik-baik dengan RoS. Jika parti ‘cap bunga’ tidak sempat mendapat kelulusan RoS untuk bertanding pada PRU 14 ini, ‘anak manja’ itu boleh bertanding atas nama parti lain, bukan?

   Sebagai contoh, ‘anak manja’, bapanya dan semua pemimpin parti ‘cap bunga’ boleh bertanding atas nama DAP atau PAN. Jika DAP juga bermasalah, PAN ada. Jika Mat Sabu tak izinkan, PKR pun ada. Asalkan parti dalam Pakatan Harapan, boleh saja, kan?

   Parti cuma platform bertanding sahaja. Cuba lihat Dato’ Mahfuz Omar, ahli parlimen dan Adun PAS yang lompat parti, mereka kekal sebagai wakil rakyat di situ. Malah kerusi kawasan yang diwakili itu secara automatik bukan lagi milik PAS, bukan?

   Sebagai contoh, kawan baik ‘anak manja’, Dato’ Amiruddin Hamzah yang merupakan Adun Anak Bukit, dia lompat parti daripada PAS kepada parti ‘cap bunga’. Secara automatik, bertambah kerusi ‘cap bunga’ di Kedah, selain daripada kerusi Dun Ayer Hitam yang ‘dicuri’ daripada BN, bukan?

   Jadi, kenapa takut untuk bertanding di atas tiket PAN atau Roket? Jijik sangatkah parti Mat Sabu dan Lim Kit Siang? Hodoh sangatkah lambang parti mereka? Atau ‘anak manja’ rasa hina sangat bertanding atas tiket DAP, PAN dan PKR? Tanya saja…

   Delete
 6. NAJIB MAKAN QUINOA, MAHATHIR BELA KUDA, RAKYAT NAIK KANCIL, MAHATHIR NAIK JET PERIBADI…SO WHAT?
  PENULIS sudah mula mencari Quinoa ini setelah Perdana Menteri membangkitkannya semalam. Tak patut betul Perdana Menteri tidak berkongsi makanan sihat yang beliau ambil untuk mengekalkan kecergasannya selama ini. Padanlah kekal cergas walaupun dah cecah 65 tahun, rupanya makan Quinoa.

  Zaman hari ini kekal sihat adalah 1000 kali ganda lebih berharga dari duit. Dah sakit teruk, duit pun takde gunanya lagi.

  Anyway, soal Perdana Menteri nak makan apa, siapa yang lain nak kena peduli apa pulak? Bukan makan babi pun, makan benda sihat. Mahal? Beliau anak bekas Perdana Menteri, pernah jadi Menteri Besar, Menteri dan ahli parlimen berpuluh-puluh tahun, apa isunya? Sekarang pun beliau Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Ahli Parlimen.

  Sebagai perbandingan, sotong pandan yang bakal jadi banduan tu baru jadi ahli parlimen sepenggal, pun dah berjuta duit dalam bank, Najib pulak lagi nak kau persoalkan.

  Benda ini takde isu pun sebenarnya, tapi jadi isu juga sebab Pakatan takde modal selain menghasut. Nak banding jasa, takde, apa lagi yang boleh kalau bukan menghasut sampai benda apa orang tu makan pun nak jadi isu. Quinoa ni mahal sebab tak ditanam di negara kita, kena import dari luar, itu saja. Bukan benih dia tu ada unsur emas ke permata yang nak khas untuk orang kaya saja.

  Alah macam harga durian kita dengan harga durian kat Jepunlah kan. Sini RM 20 sebiji, Jepun RM 300 sebiji, apa harga begitu sebab kita kaya dari orang Jepun ke? Bukan, tapi sebab durian tak tanam kat Jepun sebaliknya durian tanam kat negara kita, itu saja halnya

  Kalau Quinoa ni ceritanya bermewah, kenapa bandingkan makan saja, bab kereta ke, dapur rumah besar banglo ke, taknak bandingkan pulak ke? Najib naik Proton Perdana saja yang penulis tahu, yang ke hulu ke hilir dengan jet peribadi, tu Mahathir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERA SUBSIDI.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. Bila najib sepuluh kali bodoh, penyokongnya mesti lebih bodoh sbb tu menulis tu menunjukkan tahap bangang nak mampus. Apa fakta pun di bagitau tetap ada alasan bodoh utk menepis kebenaran. Asyik menyalak TDM. Boss bodoh bangang nak mampus takkan kuli2 batak dia kat bawah ni bijak? TIDAK.Dasar hati hitam walhal duit2 mereka pun kena belasah jugak. Lainlah kalau lari cukai. Tu pun mereka tak nampak? Bodoh sial kan? Otak Mmg beku....janji hulur duit ....5sen pun ambik,kalau jenis ni lah. Dah Mmg jenis hina nak suruh diaorang pikir.....maaf lah. Sampai mati pun tak kan mampu. Tahap gampang ni mcm tu lah....buang masa je diorang ni...maklum lah BODOH SIAL.

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  5. Najib mkn quinoa, rakyat mkn pasir. Perintah ikut sunah konon. Pemimpin mesti dahulukan rakyat dgn memastikan mereka sejahtera.

   Delete
 7. UMNO Tidak Gentar Mahathir Menjelma Di Mana Sekalipun
  Antara persoalan yangs ering bermain di pemikiran pemerhati politik hari ini adalah, kerusi Parlimen mana yang akan ditandingi oleh Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir pada Pilihan Raya Umum ke 14 nanti. Ada yang mengatakan dia akan bertanding di kerusi Parlimen Langkawi, Putrajaya, Kubang Pasu mahupun Lembah Pantai.

  Namun, agak tertarik dengan satu laporan berita yang diterbitkan oleh Malaysia Kini semalam yang menyebut, Mahathir mungkin akan timbul di Parlimen Pekan bagi menetang Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Kemungkinan itu timbul apabila Mahathir di laporkan berkata, dia boleh bertanding di mana sekalipun yang dia mahu dan yakin akan mampu menang di mana sahaja dia bertanding.
  Bagi kalangan pengikut setia Mahathir, apa yang diungkapkan oleh Mahathir itu di sambut dengan penuh rasa gembira. Manakan tidak, Mahathir yang mereka anggap seperti pemimpin ulung itu berani bertanding di mana sahaja yang dia mahu sedangkan hakikatnya, Mahathir sendiri masih belum mampu mengumumkan kerusi mana yang dia akan tandingi.

  Satu perkara yang perlu diingatkan adalah, tidak kiralah kerusi Parlimen mana sekalipun yang mahu ditandingi, UMNO sedikit pun tidak gentar dengan kehadiran pemimpin veteran berkenaan. Ini kerana, kekuatan UMNO bukan hanya terletak pada nama besar pemimpin tertingginya sahaja. Kekuatan UMNO terletak di tangan ahli yang selama ini menjadi tulang belakang kepada kekuatan UMNO secara amnya.

  Justeru, apabila Mahathir memberi bayangan yang dia mungkin akan bertanding di Parlimen Pekan, ianya langsung tidak menggentarkan jentera pilihan raya Parlimen berkenaan. Malah, di mana sahaja UMNO bertanding, bukanlah menjadi satu kegentaran buat jentera Pilihan Raya UMNO untuk menentang sesiapa sahaja calon dari Pakatan Harapann mahu PAS kelak.

  Mudah difahami bahawa keyakinan ini timbul disebabkan gerak kerja yang telah lama di buat dan paling utama, UMNO adalah satu-satunya parti politik yang bersungguh-sungguh membela nasib kaum Melayu di negara ini.
  Justeru, sekiranya Mahathir mahu bertanding di Pekan ataupun di mana-mana sahaja sekalipun, UMNO tidak akan gentar mahupun mengundurkan diri. Sebaliknya, UMNO akan tetap menentang sesiapa sahaja termasuklah Mahathir sekalipun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BERUK SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. umporno tak takut tapi najib yang kecut telo.....

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  5. Umno tak gentar tapi najib dah terberaak di langkawi...hihihi

   Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  7. ‘ANAK MANJA’ PERLU TAHU FITNAH ITU BERDOSA BESAR
   Cenderawasih
   Sebenarnya penulis enggan campur tangan tentang pertikaian parti ‘cap bunga’ dan RoS. Namun apabila seorang ‘aristokrat’ yang merupakan anak kepada ‘negarawan ulung’ membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, maka penulis terpanggil untuk mengulas mengenainya.

   Dalam satu laporan portal pro-Pakatan Harapan, anak manja negarawan ulung itu dipetik sebagai berkata;

   “Tidak boleh disangkal lagi semua aduan dikemukakan kepada RoS adalah ditaja oleh Najib dan Umno supaya RoS boleh gunakan alasan itu (aduan ahli/bekas ahli) untuk membatalkan PPBM dan pertahankan kuasa Najib, Umno dan BN,”

   Pada pandangan penulis, kenyataan di atas itu bukan lagi ‘hipotesis’, itu namanya tuduhan. Berdasarkan kenyataan itu, apa yang penulis faham ialah dia menuduh Najib menaja semua aduan ahli dan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang dibuat kepada RoS.

   Ini bukan soal pertikaian parti ‘cap bunga’ itu dengan RoS, tapi ianya lebih kepada tuduhan tanpa bukti yang menjurus kepada memfitnah Presiden UMNO. Kenyataan itu difahamkan dibuat dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ‘cap bunga’ di Petaling Jaya, semalam.

   Penulis tidak pasti sama ada ‘negarawan ulung’ ada mengajar anaknya tentang hukum memfitnah orang. Penulis juga tidak pasti sama ada ‘anak manja’ itu pernah belajar mengenainya daripada mana-mana ustaz dulu di sekolah atau universiti.

   Namun untuk pengetahuan ‘anak manja’ itu, hukum memfitnah di dalam Islam adalah haram dan berdosa besar. Malah kategori melakukan fitnah itu dosanya lebih berat daripada membunuh orang. Penulis rasa, budak sekolah pun tahu hal ini, bukan?

   Apakah bukti yang menyokong ‘anak manja’ itu dalam tuduhan yang dibuat terhadap Najib? Bagaimanakah Najib menaja ahli atau bekas ahli parti itu untuk membuat aduan pada RoS? Bila mereka jumpa Najib? Di mana mereka jumpa Najib? Berapa jumlah tajaannya?

   Jika ada bukti, ‘anak manja’ itu boleh kemukakan. Langkah pertama, sila buat laporan pada pihak berkuasa dan kemukakan bersama bukti-bukti kukuh yang menyokong tuduhan itu. Itupun jika ada. Jika tidak ada, tidak perlulah buat tuduhan atau aduan. Nanti dituduh pula buat laporan palsu.

   Sekiranya terlalu kemaruk menang pilihan raya sekalipun, biarlah dengan cara yang terhormat, bukan cara memfitnah orang. Itu perbuatan keji. Dia perlu tahu bahawa sebagai seorang yang mengaku Islam dia tidak boleh menggunapakai teori Machiavelli, ‘matlamat menghalalkan cara’.

   Berhubung kelulusan RoS, pada hemat penulis, ‘anak manja’ itu usah gundah gulana. Selesaikan baik-baik dengan RoS. Jika parti ‘cap bunga’ tidak sempat mendapat kelulusan RoS untuk bertanding pada PRU 14 ini, ‘anak manja’ itu boleh bertanding atas nama parti lain, bukan?

   Sebagai contoh, ‘anak manja’, bapanya dan semua pemimpin parti ‘cap bunga’ boleh bertanding atas nama DAP atau PAN. Jika DAP juga bermasalah, PAN ada. Jika Mat Sabu tak izinkan, PKR pun ada. Asalkan parti dalam Pakatan Harapan, boleh saja, kan?

   Parti cuma platform bertanding sahaja. Cuba lihat Dato’ Mahfuz Omar, ahli parlimen dan Adun PAS yang lompat parti, mereka kekal sebagai wakil rakyat di situ. Malah kerusi kawasan yang diwakili itu secara automatik bukan lagi milik PAS, bukan?

   Sebagai contoh, kawan baik ‘anak manja’, Dato’ Amiruddin Hamzah yang merupakan Adun Anak Bukit, dia lompat parti daripada PAS kepada parti ‘cap bunga’. Secara automatik, bertambah kerusi ‘cap bunga’ di Kedah, selain daripada kerusi Dun Ayer Hitam yang ‘dicuri’ daripada BN, bukan?

   Jadi, kenapa takut untuk bertanding di atas tiket PAN atau Roket? Jijik sangatkah parti Mat Sabu dan Lim Kit Siang? Hodoh sangatkah lambang parti mereka? Atau ‘anak manja’ rasa hina sangat bertanding atas tiket DAP, PAN dan PKR? Tanya saja…

   Delete
  8. Menteri2 cap lembuuuuuu umno ingat rakyat berbangsa melayu memerlukan umno untuk survive...padahal umno yang perlukan undi melayu untuk terus berkuasa dan merembat harta negara.

   Delete
 8. 40 EKOR KUDA MAHATHIR MAKAN LEBIH MAHAL DARI BERAS RAKYAT
  APABILA Perdana Menteri Najib Razak berkongsi tentang amalan pemakanan sihatnya, ramai pula yang negatif dan mencemuhnya secara bertubi-tubi. Lebih jelek lagi, mereka mempolitikkan isu tersebut.

  Antara yang paling terdesak menghina Perdana Menteri adalah Pengerusi PH iaitu Mahathir Mohamad.

  Dia ‘mengejek’ Najib kononnya dia hanya makan beras tempatan, tidak seperti Najib yang mengambil quinoa sebagai pengganti nasi.

  Niat Najib berkongsikan perkara ini adalah untuk menerangkan bagaimana beliau amat pentingkan aspek kesihatan diri dikala beliau cukup sibuk dengan tugas sebagai pemimpin negara.

  Sebaliknya Mahathir yang kini kian terdesak mahu menang PRU14 mengambil kenyataan itu sebagai sebuah bahan politik picisan.

  Bagi mereka yang taksub kepada bekas Perdana Menteri itu pastinya akan menganggap bahawa Mahathir lebih daif dan miskin berbanding Najib.

  Sedangkan yang ramai tidak tahu Mahathir adalah perompak terbesar yang licik menyembunyikan dirinya di sebalik jawatan dan para kroni.
  ayangkan dia pernah berterus terang memiliki 40 ekor kuda mahal yang dijaga oleh beberapa pihak seluruh negara. Sebahagiannya ada di Seri Kembangan, Putrajaya dan Langkawi.

  Yang ramai masyarakat umum tidak tahu, harga bagi makanan 40 ekor kuda Mahathir ini adalah jauh lebih tinggi berbanding harga beras yang dibeli oleh rakyat pada setiap bulan.

  Baru binatang ternakan, sudah berbelanja besar hingga mungkin mencecah ratusan ribu ringgit setiap bulan. Bayangkanlah pula harta benda kekayaan Mahathir sebesar mana.

  Justeru jangan percayakan kepada kata-kata Mahathir. Dia sekadar mahu menagih simpati rakyat semata-mata.

  Hakikatnya Mahathir adalah manusia paling banyak mencuri kekayaan sehingga dia sekarang telah kaya raya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERA SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 9. MAHATHIR & MUKHRIZ TIADA PRINSIP, HIDUP DALAM TERDESAK – AZWANBRO
  Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr. Mahathir Moha­mad serta anaknya, Datuk Seri Mukhriz tidak mempunyai prinsip dan berada dalam keadaan terdesak untuk bertanding di bawah parti DAP setelah gagal meraih sokongan pengundi Me­layu.  Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairul Azwan Harun berkata, kedua-dua mereka akan bertan­ding menggunakan logo DAP untuk meraih pengundi kaum Cina.  Katanya, tindakan itu dibuat berikutan berlaku ketidakpuasan hati ramai pihak dalam parti berkenaan selain Dr. Mahathir sudah tidak lagi popular.  “Oleh sebab itu, wujud sebuah kerjasama sulit antara Dr. Mahathir dengan penasihat DAP, Lim Kit Siang bagi membolehkan dia berpayungkan DAP pa­da pilihan raya umum akan datang.  “Saya amat yakin Dr. Mahathir akan bertanding menggunakan logo DAP kerana terdesak. Kini semua pihak tahu bahawa Dr. Mahathir merupakan seorang yang tidak berpegang kepada apa-apa prinsip kerana percaya matlamat menghalal­kan cara walaupun cara tersebut merupakan pengkhianatan kepada ahli dan parti PPBM,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.  Beliau mengulas kenyataan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi yang mahu Dr. Mahathir dan Mukhriz memberi penjelasan sama ada dakwaan yang menyatakan mereka merancang untuk bertanding atas tiket DAP dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) adalah benar atau sebaliknya.  Mohd. Puad yang membangkitkan persoalan itu selepas timbul dakwaan bahawa PPBM yang baharu berusia setahun jagung gagal mendapat sambutan dalam kalangan orang Me­layu khususnya di kawasan yang mahu ditandingi dua beranak berkenaan.  Mohd. Puad turut menganggap dakwaan itu bukan sesuatu yang menghairankan kerana dipercayai terdapat usaha dalaman oleh pihak pro-Mahathir untuk mensabotaj PPBM termasuk menyebabkan parti itu ‘dibubarkan’ namun pada masa sama, mereka me­nyalahkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) dengan menjadikan agensi itu sebagai ‘kam­bing hitam’.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BERUK SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. ‘ANAK MANJA’ PERLU TAHU FITNAH ITU BERDOSA BESAR
   Cenderawasih
   Sebenarnya penulis enggan campur tangan tentang pertikaian parti ‘cap bunga’ dan RoS. Namun apabila seorang ‘aristokrat’ yang merupakan anak kepada ‘negarawan ulung’ membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, maka penulis terpanggil untuk mengulas mengenainya.

   Dalam satu laporan portal pro-Pakatan Harapan, anak manja negarawan ulung itu dipetik sebagai berkata;

   “Tidak boleh disangkal lagi semua aduan dikemukakan kepada RoS adalah ditaja oleh Najib dan Umno supaya RoS boleh gunakan alasan itu (aduan ahli/bekas ahli) untuk membatalkan PPBM dan pertahankan kuasa Najib, Umno dan BN,”

   Pada pandangan penulis, kenyataan di atas itu bukan lagi ‘hipotesis’, itu namanya tuduhan. Berdasarkan kenyataan itu, apa yang penulis faham ialah dia menuduh Najib menaja semua aduan ahli dan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang dibuat kepada RoS.

   Ini bukan soal pertikaian parti ‘cap bunga’ itu dengan RoS, tapi ianya lebih kepada tuduhan tanpa bukti yang menjurus kepada memfitnah Presiden UMNO. Kenyataan itu difahamkan dibuat dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ‘cap bunga’ di Petaling Jaya, semalam.

   Penulis tidak pasti sama ada ‘negarawan ulung’ ada mengajar anaknya tentang hukum memfitnah orang. Penulis juga tidak pasti sama ada ‘anak manja’ itu pernah belajar mengenainya daripada mana-mana ustaz dulu di sekolah atau universiti.

   Namun untuk pengetahuan ‘anak manja’ itu, hukum memfitnah di dalam Islam adalah haram dan berdosa besar. Malah kategori melakukan fitnah itu dosanya lebih berat daripada membunuh orang. Penulis rasa, budak sekolah pun tahu hal ini, bukan?

   Apakah bukti yang menyokong ‘anak manja’ itu dalam tuduhan yang dibuat terhadap Najib? Bagaimanakah Najib menaja ahli atau bekas ahli parti itu untuk membuat aduan pada RoS? Bila mereka jumpa Najib? Di mana mereka jumpa Najib? Berapa jumlah tajaannya?

   Jika ada bukti, ‘anak manja’ itu boleh kemukakan. Langkah pertama, sila buat laporan pada pihak berkuasa dan kemukakan bersama bukti-bukti kukuh yang menyokong tuduhan itu. Itupun jika ada. Jika tidak ada, tidak perlulah buat tuduhan atau aduan. Nanti dituduh pula buat laporan palsu.

   Sekiranya terlalu kemaruk menang pilihan raya sekalipun, biarlah dengan cara yang terhormat, bukan cara memfitnah orang. Itu perbuatan keji. Dia perlu tahu bahawa sebagai seorang yang mengaku Islam dia tidak boleh menggunapakai teori Machiavelli, ‘matlamat menghalalkan cara’.

   Berhubung kelulusan RoS, pada hemat penulis, ‘anak manja’ itu usah gundah gulana. Selesaikan baik-baik dengan RoS. Jika parti ‘cap bunga’ tidak sempat mendapat kelulusan RoS untuk bertanding pada PRU 14 ini, ‘anak manja’ itu boleh bertanding atas nama parti lain, bukan?

   Sebagai contoh, ‘anak manja’, bapanya dan semua pemimpin parti ‘cap bunga’ boleh bertanding atas nama DAP atau PAN. Jika DAP juga bermasalah, PAN ada. Jika Mat Sabu tak izinkan, PKR pun ada. Asalkan parti dalam Pakatan Harapan, boleh saja, kan?

   Parti cuma platform bertanding sahaja. Cuba lihat Dato’ Mahfuz Omar, ahli parlimen dan Adun PAS yang lompat parti, mereka kekal sebagai wakil rakyat di situ. Malah kerusi kawasan yang diwakili itu secara automatik bukan lagi milik PAS, bukan?

   Sebagai contoh, kawan baik ‘anak manja’, Dato’ Amiruddin Hamzah yang merupakan Adun Anak Bukit, dia lompat parti daripada PAS kepada parti ‘cap bunga’. Secara automatik, bertambah kerusi ‘cap bunga’ di Kedah, selain daripada kerusi Dun Ayer Hitam yang ‘dicuri’ daripada BN, bukan?

   Jadi, kenapa takut untuk bertanding di atas tiket PAN atau Roket? Jijik sangatkah parti Mat Sabu dan Lim Kit Siang? Hodoh sangatkah lambang parti mereka? Atau ‘anak manja’ rasa hina sangat bertanding atas tiket DAP, PAN dan PKR? Tanya saja…

   Delete
 10. Kereta Anak Mahathir Makan Lagi Mahal Dari Kereta Rakyat
  Nampaknya, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Mahathir Mohamad juga mahu turut sama menghentam Perdana Menteri dalam isu makan bijirin Kuinoa. Dalam satu program Bajet 2018 Bersama Rakyat semalam, Najib berkongsi bahawa beliau perlu mengawal pemakanan dan tidak memakan nasi tapi bijirin berkenaan.

  “Masalahnya saya sukakan makanan, sama seperti kebanyakan rakyat Malaysia. Tapi saya perlu kawal (makan).

  “Contohnya saya tidak makan nasi tapi makan kuinoa. Anak saya perkenalkan saya kepada kuinoa. Kuinoa ini berasal dari Peru. Orang Inca hidup dengan kuinoa sejak tiga ribu tahun dulu.

  “Ia makanan berasaskan protein. Jadi kurang karbohidrat, kurang kandungan gula, lebih bagus dari nasi,” katanya.

  Selepas Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng hentam Najib, Mahathir pun hendak turut serta dan kata beliau hanya makan beras biasa sahaja.

  “Dia makan Kuinoa, saya nasi beras tempatan sahaja,” kata Mahathir.

  Tolak tepi soal makanan nasi beliau walaupun Mahathir menghidap sakit jantung dan perlu mengawal pemakanan. Bagaimana dengan belanja makan dan belanja rumah besar Mahathir serta kereta luar negara yang digunakannya. Kereta anak-anak Mahathir juga bukan calang-calang.

  Kereta Mokhzani, iaitu kereta jenis Bugatti Veron yang dikhabarkan bernilai jutaan ringgit dan ada tiga buah sahaja di Malaysia. Takkan pakai petrol RON95 macam rakyat biasa. Kereta Bugatti itu sudah tentu makan minyak mahal dengan jumlah yang banyak.

  Pada 2015, ada laporan menyatakan bahawa dia memiliki koleksi 18 buah kereta bernilai RM36 juta. Begitu mewah, adakah anak-anak Mahathir mahu bapa mereka hanya memakan nasi beras tempatan dengan keadaan kesihatannya sebegitu?

  Mahathir kini sudah jadi seperti individu yang tidak ada nilai pemikiran yang tinggi menghentam orang lain dalam soal pemakanan. Bukan Najib seorang yang sudah amalkan Kinoa, ramai lagi orang lain sudah mula mengamalkan Kinoa ini. Mahathir jelas dan terang ikut rentak DAP yang menyerang tidak kira apa sekalipun.

  Selain Mokhzani, anak Mahathir seperti Mirzan dan Mukhriz juga banyak menceburi bidang perniagaan serta memiliki saham di berpuluh syarikat, mustahil juga mereka pakai kereta biasa-biasa. Kalau Mukhriz, difahamkan pun ada satu kapal pelayaran, berapa pula minyak kapal tu makan.

  Jangan hanya pandang pada nasi makanan Mahathir sahaja, tapi pandanglah bagaimana kehidupan mewah anak-anak dan cucunya juga.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERA SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 11. Kerana Buntu, Lim Lip Eng dan si budin laknatullah Hanya Mampu Guna Nasi Jadi Modal

  Bagaimana harus ditafsirkan mentaliti Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng ini yang sampai tahap mempersoalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak makan nasi ataupun tidak. Desakan supaya Najib ditolak kerana tidak makan nasi amat tidak masuk akal dan jelas tidak profesional serta berniat jahat.

  Alasannya, bijirin yang dimakan oleh Najib berharga mahal dan tidak seperti nasi. Adakah pemimpin pembangkang dalam Pakatan Harapan (PH) makan nasi yang murah? Kalau parti DAP dilihat hampir setiap kali buat majlis makan malam ketika mesyuarat mereka makan masakan Cina yang sudah tentu harganya lebih mahal daripada nasi.

  Saya begitu marah dengan gaya politik menyerang apa sahaja tidak kira apa asalkan pemimpin dalam BN mampu dijatuhkan. Desakan Lim yang dipetik portal Malaysiakini amat begitu tidak beretika selaku ahli politik. Ramai lagi orang yang sudah tidak makan nasi tapi memilih beras yang lebih sihat dan mahal, kenapa beliau tidak kecam mereka itu?

  “Pemimpin nasional sebegini tidak tahu masalah rakyat yang berdepan kesukaran ekonomi.

  “Jika rakyat biasa boleh tukar nasi dengan quinoa, sudah tentu pendapatan rakyat Malaysia lebih tinggi berbanding negara-negara berpendapatan tinggi. Tetapi bukan itu yang terjadi,” katanya.
  Apa kaitannya, Najib makan quinoa dengan tugas kepada rakyat. Adakah pemimpin kerajaan tidak boleh makan bijirin lebih sihat untuk memastikan tubuh sihat. Berapa ramai artis dan pemimpin lain termasuk dalam pembangkang tidak makan quinoa, adakah mereka hanya makan beras murah yang 5 peratus hancur itu untuk faham penderitaan rakyat.

  Najib dilihat sentiasa dalam keadaan sihat dan berupaya bergerak ke banyak lokasi dalam masa beberapa hari sahaja untuk menghadiri program dan bertemu rakyat serta menyampaikan ucapan. Sudah pasti ia adalah kerana mengamalkan pemakanan yang sihat.

  Persoalannya, soal nasi yang digunakan oleh Lip Eng adalah satu isu yang tidak masuk akal. Ia digunakan sebab pemimpin pakatan sudah tidak ada modal memandangkan keadaan ekonomi negara semakin pulih, harga minyak semakin turun manakala mata wang ringgit semakin mengukuh.

  Semalam juga, Najib turut beri berita gembira kerana melancarkan program ADAM50 yang menyediakan sumbangan tabungan RM200 dalam bentuk unit amanah saham kepada anak yang baru lahir bermula Januari tahun ini hingga Disember 2022. Bila banyak rentetan langkah yang baik untuk kerajaan pemimpin DAP betul-betul buntu sampai isu nasi pun boleh dibuat modal.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BABI SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. Nah jawapannya :-

   Kami tidak mahu mewarisi negara ini daripada Najib dan UmNo tapi kami mahu mengambil alih negara ini daripada mereka. Ada perbezaan di antara mewarisi dengan mengambil alih.

   Sekiranya kami hanya sekadar mahu mewarisi sudah tentu kami telah kekal di dalam UmNo tetapi kami tidak mahukannya apabila jelas di mata, akal dan hati kami bahawa pentadbiran UmNo pada hari ini adalah golongan penindas yang memperhambakan rakyat sendiri.

   PM daripada parti ini sendiri telah menganjingkan beras yang menjadi makanan ruji rakyat ini dan bermegah-megah dengan makanan luar yang super mewah walaupun bagi golongan menengah. Apa lagi yang orang-orang bingung mahukan sbg bukti ini adalah sikap pemerintah yang menindas? Adakah ini bukan kemungkaran yang nyata?

   Kenapa kami mahu mengambil alih? Kerana kami mahu menghentikan penindasan dan perhambaan UmNo ke atas rakyat negara ini.

   Dan saya tiada keraguan bahawa kami akan benar-benar berjaya mengambil alihnya apabila masa itu tiba, in shaa Allah.

   Kerana kami sebenar-benarnya mahu menukarkan penindasan pemerintah ini menjadi pembelaan sebagaimana petunjuk yang telah diberikan dengan jelas oleh Allah swt di dalam surah Al-Balad (Negara ini).

   Mari renungi bersama-sama :-

   Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang.

   1. Aku benar-benar bersumpah di atas negara ini;

   2. Dan kamu benar-benar memiliki Negara ini;

   3. Dan demi bapak dan anaknya (rakyat negara ini)

   4. Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia berada dalam susah payah.

   5. Apakah dia itu menyangka bahwa sekali-kali tiada SESIAPA PUN yang mempunyai kekuasan ke atasnya?

   6. Dan dia mengatakan: "Aku telah menghabiskan harta yang banyak".

   7. Apakah dia menyangka bahwa tiada SESIAPA PUN yang memerhatikan (perbuatannya)?

   8. Bukankah Kami telah memberikan kepadanya dua mata?

   9. Dua lidah dan dua bibir?

   10. Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan,

   11. Tetapi dia tiada menempuh jalan yang mendaki lagi sukar.

   12. Tahukah kamu apakah jalan yang mendaki lagi sukar itu?

   13. (Iaitu) melepaskan hamba daripada perhambaan.

   14. atau memberi makan pada hari kelaparan,

   15. (Kepada) anak yatim yang ada hubungan kerabat,

   16. Atau (kepada) orang miskin yang sangat fakir.

   17. Dan dia (tidak pula) termasuk orang-orang yang beriman dan saling berpesan untuk bersabar dan saling berpesan untuk berkasih sayang.

   18. Mereka (orang-orang yang beriman dan saling berpesan itu) adalah golongan kanan.

   19. Dan orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, mereka itu adalah golongan kiri.

   20. Di atas mereka itu api neraka yang ditutup rapat.

   Lihatlah daripada keterangan yang jelas di antara UmNo dan PPBM siapa yang mirip golongan kanan yang mahu membela rakyat dan siapa pula yang mirip golongan kiri yang menindas rakyat dan bermegah-megah pula hanya kerana dia telah keluarkan harta yang banyak untuk (kekal) menjadi pemerintah (boleh saja dibaca sebagai dedak).

   Sekiranya ayat-ayat AlQuran khususnya petunjuk drpd surah Al-Balad mahu ditolak sedang alasan penolakan ialah 'ilham yang benar', maka apa lagi daya kami mahu membantu untuk menunjuki.

   Bagi kami memadailah ayat-ayat Allah dan hadith-hadith Rasulullah saw sebagai bukti dan panduan.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 12. Siti Hasmah Pun Tahu Mahathir Tak Layak Jadi PM Lagi
  SEORANG lelaki tua yang berumur hampir 100 tahun sudah tentu tidak layak menjadi Perdana Menteri Malaysia. Hanya orang kurang waras sahaja akan mencalonkan beliau. Itu adalah fakta yang tidak boleh disangkal.

  Oleh itu, apabila Pakatan Harapan diketuai DAP mencalonkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri pilihan mereka sekiranya pembangkang menang merupakan satu tindakan yang tidak siuman.

  Malah isteri beliau sendiri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali tahu bahawa Mahathir tidak lagi layak menjadi PM.

  Ketika nama suaminya diumumkan sebagai calon pm jika Pakatan pembangkang berjaya mengetepikan BN pada pilihan raya umum (PRU) akan datang, air mata Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali menitis tiba-tiba.

  Katanya dia berasa sedih apabila mendengar pengumuman berkenaan yang dibacakan Ketua Setiausaha pakatan Datuk Saifuddin Abdullah.

  Dalam temu bual bersama akhbar berbahasa Cina, Oriental Daily News, Dr Siti Hasmah berkata kesedihan itu tercetus kerana dia sedar suaminya Mahathir bukan lagi berusia 56 tahun seperti detik beliau menjadi perdana menteri pada tahun 1981.

  Apabila Mukhriz gagal memenangi beberapa jawatan penting yang dipertandingkan dalam UMNO, Mahathir menyalahkan Datuk Seri Najib Tun Razak. Jawatan-jawatan tersebut penting bagi membolehkan Mukhriz mengorak langkah untuk menjadi PM.

  Perkara inilah yang dikatakan mendorong Mahathir meninggalkan parti yang pernah diterajuinya selama lebih dua dekad dan kini bergabung dengan pembangkang dalam Pakatan walaupun beliau berkali-kali menghina Lim Kit Siang dan DAP.

  Siti Hasmah mendedahkan, beliau mengadakan “mesyuarat kabinet” sendiri setiap Rabu bagi meneliti jadual Mahathir bagi mengelakkan suaminya terbeban melampau. Orang yang dah berumur hampir 100 tahun sudah tentu tidak berdaya lagi dalam kebanyakkan perkara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ANAK KERA SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 13. Yg sepatut duduk kat rumah tu baiklah duduk kat rumah jer diam2.. bior le yg muda2 belia nie yg buat kerja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Steady Aman .....Salam Perjuangan...

   Semoga M' sia Aman di bawah kerajaan BN...

   Delete
  2. Yg muda tak akai mcm hang nak buat apa!!!!!!

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. Yg muda mcm aman ni mana ada akai..dok makan dedak saja

   Delete
  5. Supaya senang Aman dan najib merompak sesuka hsti dengan aman...

   Delete
  6. ‘ANAK MANJA’ PERLU TAHU FITNAH ITU BERDOSA BESAR
   Cenderawasih
   Sebenarnya penulis enggan campur tangan tentang pertikaian parti ‘cap bunga’ dan RoS. Namun apabila seorang ‘aristokrat’ yang merupakan anak kepada ‘negarawan ulung’ membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, maka penulis terpanggil untuk mengulas mengenainya.

   Dalam satu laporan portal pro-Pakatan Harapan, anak manja negarawan ulung itu dipetik sebagai berkata;

   “Tidak boleh disangkal lagi semua aduan dikemukakan kepada RoS adalah ditaja oleh Najib dan Umno supaya RoS boleh gunakan alasan itu (aduan ahli/bekas ahli) untuk membatalkan PPBM dan pertahankan kuasa Najib, Umno dan BN,”

   Pada pandangan penulis, kenyataan di atas itu bukan lagi ‘hipotesis’, itu namanya tuduhan. Berdasarkan kenyataan itu, apa yang penulis faham ialah dia menuduh Najib menaja semua aduan ahli dan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang dibuat kepada RoS.

   Ini bukan soal pertikaian parti ‘cap bunga’ itu dengan RoS, tapi ianya lebih kepada tuduhan tanpa bukti yang menjurus kepada memfitnah Presiden UMNO. Kenyataan itu difahamkan dibuat dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ‘cap bunga’ di Petaling Jaya, semalam.

   Penulis tidak pasti sama ada ‘negarawan ulung’ ada mengajar anaknya tentang hukum memfitnah orang. Penulis juga tidak pasti sama ada ‘anak manja’ itu pernah belajar mengenainya daripada mana-mana ustaz dulu di sekolah atau universiti.

   Namun untuk pengetahuan ‘anak manja’ itu, hukum memfitnah di dalam Islam adalah haram dan berdosa besar. Malah kategori melakukan fitnah itu dosanya lebih berat daripada membunuh orang. Penulis rasa, budak sekolah pun tahu hal ini, bukan?

   Apakah bukti yang menyokong ‘anak manja’ itu dalam tuduhan yang dibuat terhadap Najib? Bagaimanakah Najib menaja ahli atau bekas ahli parti itu untuk membuat aduan pada RoS? Bila mereka jumpa Najib? Di mana mereka jumpa Najib? Berapa jumlah tajaannya?

   Jika ada bukti, ‘anak manja’ itu boleh kemukakan. Langkah pertama, sila buat laporan pada pihak berkuasa dan kemukakan bersama bukti-bukti kukuh yang menyokong tuduhan itu. Itupun jika ada. Jika tidak ada, tidak perlulah buat tuduhan atau aduan. Nanti dituduh pula buat laporan palsu.

   Sekiranya terlalu kemaruk menang pilihan raya sekalipun, biarlah dengan cara yang terhormat, bukan cara memfitnah orang. Itu perbuatan keji. Dia perlu tahu bahawa sebagai seorang yang mengaku Islam dia tidak boleh menggunapakai teori Machiavelli, ‘matlamat menghalalkan cara’.

   Berhubung kelulusan RoS, pada hemat penulis, ‘anak manja’ itu usah gundah gulana. Selesaikan baik-baik dengan RoS. Jika parti ‘cap bunga’ tidak sempat mendapat kelulusan RoS untuk bertanding pada PRU 14 ini, ‘anak manja’ itu boleh bertanding atas nama parti lain, bukan?

   Sebagai contoh, ‘anak manja’, bapanya dan semua pemimpin parti ‘cap bunga’ boleh bertanding atas nama DAP atau PAN. Jika DAP juga bermasalah, PAN ada. Jika Mat Sabu tak izinkan, PKR pun ada. Asalkan parti dalam Pakatan Harapan, boleh saja, kan?

   Parti cuma platform bertanding sahaja. Cuba lihat Dato’ Mahfuz Omar, ahli parlimen dan Adun PAS yang lompat parti, mereka kekal sebagai wakil rakyat di situ. Malah kerusi kawasan yang diwakili itu secara automatik bukan lagi milik PAS, bukan?

   Sebagai contoh, kawan baik ‘anak manja’, Dato’ Amiruddin Hamzah yang merupakan Adun Anak Bukit, dia lompat parti daripada PAS kepada parti ‘cap bunga’. Secara automatik, bertambah kerusi ‘cap bunga’ di Kedah, selain daripada kerusi Dun Ayer Hitam yang ‘dicuri’ daripada BN, bukan?

   Jadi, kenapa takut untuk bertanding di atas tiket PAN atau Roket? Jijik sangatkah parti Mat Sabu dan Lim Kit Siang? Hodoh sangatkah lambang parti mereka? Atau ‘anak manja’ rasa hina sangat bertanding atas tiket DAP, PAN dan PKR? Tanya saja…

   Delete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  8. BERUK SUBSIDI.....

   Delete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 14. Tentu rakyat Malaysia tak sabar sabar nak tengok muka kepala penyamun 1MDB dan gengnya dalam penjara nanti. Agak agak siapa lah yer???. Kalau nak tau kebenaran nya dan mahu petualang negara dan pengkhianat amanah rakyat itu dihukum setimpalnya, tak ada pilihan lain melainkan TUMBANGKAN UMNO BN serta sekutunya Dan beri peluang kepada Pakatan HARAPAN untuk membuktikan komitmen mereka ke arah Malaysia baru yang lebih dihormati dunia serta rakyat marhaen lebih terbela kebajikan mereka. Kita beri 5 tahun sebagai Percubaan buat HARAPAN dan andai HARAPAN gagal, kuasa kita selaku rakyat juga akan jatuhkan mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mungkin rakyat nak rasa apa itu sebenar sengsara dan kepedihan

   Bila melihat situasi dan keadaan nitizen di media sosial terutamanya, yang adakalanya tidak menampakkan kewarasan, tidak menampakkan realiti sebenar pemikiran negara yang sedang menuju kemajuan.

   Segala bentuk apa sahaja yang kita nampak di Malaysia ini semuanya cukup, dari makan, pakai, gajet, hiburan, malah semua agama masih tidak ada apa masalah untuk menunaikan ibadah mereka.

   Namun, hebatnya hasutan, kerja-kerja kotor si penghasut, adakalanya cukup konsisten demi mencapai cita-cita untuk berkuasa.

   Cukup sedih bila ada manusia yang bila nampak semuanya cukup, keluarganya bahagia, kerjanya bagus, tidak diuji dengan dashyat oleh Allah, tetapi di media sosial dia berubah menjadi manusia yang otaknya tiada, amarah tiada tidak kira tempat, contoh jika berlakunya sesuatu sebaran berita yang tidak sahih, walaupun yang diviral itu hanyalah biasa-biasa sahaja,

   Kerana emosi, kerana bibit kejahatan yang sudah merebak, ia tidak mampu dihalang, pemimpin negara menjadi bahan dicemuh, dihina, keji, caci serta kata nista.

   Tiada adab sudah kalau kita lihat di komen-komen facebook, page-page yang kerjanya seronok mengambil cerita tidak benar dan suam-suam kuku.

   Itulah yang terjadi, inilah yang nampak dengan jelas di Malaysia.

   Golongan gaya hidup sedang mencipta nerakanya sendiri, sudahlah hidup diberi limpah ruah rezeki, tetapi hamunnya terhadap pemimpin negara terutama PM, amatlah jelik.

   Apa lagi yang dimahukan golongan ini agaknya?

   Golongan penjawat awam terutamanya, kalau diikutkan semuanya kerajaan atau majikannya tidak betul, salah, hampeh, teruk buruk, tetapi golongan ini yang paling beruntung, sudahlah apa sahaja yang kerajaan beri mereka paling awal dapat, pinjaman sana sini mudah, bonus dia yang awal mengharap.

   Tetapi golongan inilah yang kerap memijak kembali majikannya sendiri.

   Dap mengatakan, sekiranya mereka berkuasa, akan mengurangkan penjawat awam sehingga 40%, maksudnya penjawat awam yang bermasalah, atau yang merugikan majikannya akan dibuang untuk menjimatkan kewangan negara.

   Adakah anda sebagai penjawat awam setuju? Sudahlah yang ramai penjawat awam ini orang melayu dan bumiputera, adakah sebagai penjawat awam yang angkuh, anda setuju?

   Malah hati kecil kata, mana mungkin Dap buat begitu.

   Tidak percaya itu hak anda, nak percaya pun itu hak anda, tetapi mudarat kecil dan mudarat besar, adakalanya kerana emosi anda biarkan mudarat besar makin berkuasa.

   Jadi sebagai rakyat Malaysia, anda berikan sahaja Mahathir dan Dap berkuasa.

   Anda kan faham, maksud sakit kepala ketika itu, malah percayalah, nak salahkan umno dan bn ketika itu pun anda garu kepala, mungkin akan terpalit satu perkataan, bodohnya aku beru undi kepada PAKATAN HARAPAN.

   Selamat mencuba.

   Delete
  2. ANAK KERA SUBSIDI.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 15. Yg sepatut duduk kat rumah tu baiklah duduk kat rumah jer diam2.. bior le yg muda2 belia nie yg buat kerja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Steady Aman .....Salam Perjuangan...

   Semoga M' sia Aman di bawah kerajaan BN...

   Delete
  2. Hang yg patut dok rumah sebab tak dak akai.

   Delete
  3. Mungkin rakyat nak rasa apa itu sebenar sengsara dan kepedihan

   Bila melihat situasi dan keadaan nitizen di media sosial terutamanya, yang adakalanya tidak menampakkan kewarasan, tidak menampakkan realiti sebenar pemikiran negara yang sedang menuju kemajuan.

   Segala bentuk apa sahaja yang kita nampak di Malaysia ini semuanya cukup, dari makan, pakai, gajet, hiburan, malah semua agama masih tidak ada apa masalah untuk menunaikan ibadah mereka.

   Namun, hebatnya hasutan, kerja-kerja kotor si penghasut, adakalanya cukup konsisten demi mencapai cita-cita untuk berkuasa.

   Cukup sedih bila ada manusia yang bila nampak semuanya cukup, keluarganya bahagia, kerjanya bagus, tidak diuji dengan dashyat oleh Allah, tetapi di media sosial dia berubah menjadi manusia yang otaknya tiada, amarah tiada tidak kira tempat, contoh jika berlakunya sesuatu sebaran berita yang tidak sahih, walaupun yang diviral itu hanyalah biasa-biasa sahaja,

   Kerana emosi, kerana bibit kejahatan yang sudah merebak, ia tidak mampu dihalang, pemimpin negara menjadi bahan dicemuh, dihina, keji, caci serta kata nista.

   Tiada adab sudah kalau kita lihat di komen-komen facebook, page-page yang kerjanya seronok mengambil cerita tidak benar dan suam-suam kuku.

   Itulah yang terjadi, inilah yang nampak dengan jelas di Malaysia.

   Golongan gaya hidup sedang mencipta nerakanya sendiri, sudahlah hidup diberi limpah ruah rezeki, tetapi hamunnya terhadap pemimpin negara terutama PM, amatlah jelik.

   Apa lagi yang dimahukan golongan ini agaknya?

   Golongan penjawat awam terutamanya, kalau diikutkan semuanya kerajaan atau majikannya tidak betul, salah, hampeh, teruk buruk, tetapi golongan ini yang paling beruntung, sudahlah apa sahaja yang kerajaan beri mereka paling awal dapat, pinjaman sana sini mudah, bonus dia yang awal mengharap.

   Tetapi golongan inilah yang kerap memijak kembali majikannya sendiri.

   Dap mengatakan, sekiranya mereka berkuasa, akan mengurangkan penjawat awam sehingga 40%, maksudnya penjawat awam yang bermasalah, atau yang merugikan majikannya akan dibuang untuk menjimatkan kewangan negara.

   Adakah anda sebagai penjawat awam setuju? Sudahlah yang ramai penjawat awam ini orang melayu dan bumiputera, adakah sebagai penjawat awam yang angkuh, anda setuju?

   Malah hati kecil kata, mana mungkin Dap buat begitu.

   Tidak percaya itu hak anda, nak percaya pun itu hak anda, tetapi mudarat kecil dan mudarat besar, adakalanya kerana emosi anda biarkan mudarat besar makin berkuasa.

   Jadi sebagai rakyat Malaysia, anda berikan sahaja Mahathir dan Dap berkuasa.

   Anda kan faham, maksud sakit kepala ketika itu, malah percayalah, nak salahkan umno dan bn ketika itu pun anda garu kepala, mungkin akan terpalit satu perkataan, bodohnya aku beru undi kepada PAKATAN HARAPAN.

   Selamat mencuba.

   Delete
  4. ANAK KERA SUBSIDI.

   Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 16. Calon PM Pakatan Harapan Terlalu Tua, Mental Sudah Tidak Cerdas, Kata Penyelidik
  Pakatan Harapan tidak wajar menjadikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri kerana usianya pada tahun ini mencecah 93 tahun sudah terlalu tua untuk menggalas tugas berat itu.

  Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN), Universiti Utara Malaysia, Dr Kamarul Yusoff berkata, Dr Mahathir yang sudah tidak lagi cerdas langsung tidak menepati slogan Pakatan Harapan iaitu, Harapan Baru.

  “Semalam saya berkesempatan untuk melihat sidang media Dr Mahathir dan saya merasa terkejut dan kesian kerana Dr Mahahthir saya lihat seolah-olah kehilangan keupayaan mental beliau sehingga kenyataan beliau terpaksa ditegur dan diperbetulkan oleh orang lain.

  “Sehingga satu ketika, ada perkataaan yang beliau sebut itu salah sebagai contoh undi awal, beliau menyebutnya sebagai undi lewat, kemudian Kementerian Kesihatan disebutnya sebagai Kementerian Perubatan," katanya dalam sesi dialog “Anda Tanya Kita Jawab” anjuran UMNO Online, semalam.

  Kata Dr Kamarul, Dr Mahathir seolah-olah terlupa mahu menyebutkan beberapa perkara penting sehingga terpaksa diingatkan seperti soal manifesto yang menunjukkan seolah-olah Dr Mahathir ini sudah tidak berapa cergas untuk menjadi seorang calon Perdana Menteri.

  Sidang media disebut penyelidik UUM itu merujuk kepada majlis pengumuman pindaan manifesto Pakatan Harapan yang mana Dr Mahathir mengumumkan akan meminda beberapa perkara didalam manifestonya berikutan tidak mampu untuk dilunaskan jika berjaya membentuk kerajaan kelak.

  Mengulas lanjut mengenai tahap kecerdasan mental Dr Mahathir, percanggahan kenyataan-kenyataan dikeluarkannya kini adalah bukti Pengerusi PPBM itu sudah terlupa dengan ucapan yang pernah dikeluarkannya sebelum ini.

  “Contohnya dulu, Dr Mahathir pernah sebut bahawa orang Melayu kena bersatu, jika kita ada masalah maka kita kena selesaikan secara dalaman, kalau kita berpecah-pecah sehingga timbul tiga empat parti Melayu, kekuatan Melayu akan hilang.

  “Namun apa yang Dr Mahathir lakukan hari ini serta apa yang beliau yang cakapkan hari ini seolah-olah beliau mengkritik sendiri apa yang beliau pernah katakan sebelum ini. Beliau seolah-olah tidak sedar dan terlupa bahawa apa yang dikritiknya itulah yang pernah beliau kata dan lakukan sebelum ini,” tegasnya.

  Tambahnya lagi, Dr Mahathir sekarang sudah terlalu berbeza dengan Dr Mahathir dahulu.

  "Contohnya dalam soal mengkritik konsep Malaysian Malaysia yang dibawa oleh Dap, sehingga diugut mahu disaman oleh Lim Kit Siang.

  “Tetapi hari ini, beliau pula yang mendokong ideologi Malaysian Malaysia yang dibawa oleh Dap itu dan perkara seperti ini membuatkan rakyat dapat melihat betapa berbezanya Dr Mahathir hari ini setelah bersama pembangkang berbanding dulu,” ujarnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beruk Subsidi.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 17. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teringin nak hisap najib ka wak???

   Delete
  2. Tun Daim dan Tun Mahathir sekali lagi berjaya mengabui mata rakyat dalam skima nekad mereka melalui Penyenaraian TimeDotcom di BSKL. Mereka berjaya menjarah duit rakyat dari TABONG AMANAH PENCEN dan PNB melalui proksinya TS Halim Saad, seorang korporat bumiputera.


   ■ Hasil yang mereka perolehi lebih kurang RM2.8 billion. RM1.0 billion dari Khazanah Holding yang membeli saham TimeDotcom lebih awal lagi sebelum disenaraikan dan RM1.8 billion dari TABONG AMANAH PENCEN dan PNB apabila membuat pembelian ketika saham merudum seawal TimeDotcom disenaraikan di BSKL. Begitulah luar biasanya bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin dan bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad memikirkan keuntungan mereka dengan cara merompak dana awam milik rakyat.
   Tidak malukah mereka mengetuai parti PPBM (Parti Putar Belit Mahathir) dengan slogan "Selamatkan Malaysia" sedangkan merekalah perompak terbesar dalam sejarah negara? .

   Delete
  3. ANAK ANJING SUBSIDI.

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  6. Anon 11.49 jgn tak syor kat mo1 tubuh rci. Rci forex apa dah jd? Senyap mcm laporan audit 1mdb. Cpt tubuh sblm pru14. Takut x sempat nak raikan najib mendiami pebjara indah di sg. buloh. Hehehrh

   Delete
 18. Skandal Forex BNM: RM32 Billion Sah Hilang Di Bawah Hidung Mahathir

  Posted on Monday, September 11, 2017 -09-11 12:34:27'


  7 April 2015, Mahathir mengakui berlaku kehilangan wang negara ketika beliau menjawat jawatan perdana menteri, namun menegaskan rakyat dan dunia tahu bagaimana wang itu hilang.

  Sebenarnya, rakyat tidak tahu. Rakyat telah ditipu jumlah kehilangan yang sebenar.

  Hilang RM32 billion, tetapi disuruh tulis RM5 bilion sahaja. Kenapa hendak tipu rakyat sampai begitu sekali?

  24 Ogos 2017, Mahathir mengaku tahu secara mendalam skandal kerugian urus niaga mata wang asing oleh Bank Negara Malaysia.

  Ya, Mahathir pun tahu Bank Negara rugi sampai RM32 billion. Sudah diberitahu kepadanya bahawa terdapat kerugian. Namun, kenapa Mahathir biarkan kerugian itu berterusan?

  Bukan setahun rugi. 6 tahun rugi, setahun sahaja untung pada tahun 1990 sebanyak RM2.47 billion. Tahun 1988,1989, 1991,1992,1993 dan 1994 semuanya rugi.

  Keseluruhannya rugi sejumlah RM34.547 billion. Angka ini disahkan oleh Bekas Pengurus Akaun BNM, Abdul Aziz Abdul Manaf.

  Kerugian berjumlah RM34.547 itu dinyatakan dalam laporan bertajuk Accounting Treatment of Losses Arising From Active Reserve Management 1998-1994, bertarikh 18 April 2007.

  Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, bekas Gabenor Bank Negara pula mengesahkan ada kerugian sejumlah RM32 billion bila dipanggil oleh pihak RCI Forex. Ini semua angka angka sebenar kerugian yang berlaku.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BERUK SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 19. INILAH CARA PENDEDAK BN MENGHADAPI PAKAKATAN HARAPAN - SABOTAJ LAMAN BLOG PIHAK LAWAN. NAK BERTEMPUR SECARA BIJAKSANA MEREKA TAK BERANI SEBAB MEREKA SEMEMANGNYA HIDUP DENGAN KEHINAAN.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 20. Kit Siang juga sebut angka yang sama dalam bukunya bertajuk “The Bank Negara RM30 Billion Forex Lost Scandal”.

  Buku Kit Siang itu tidak bertajuk “The Bank Negara RM5 Billion”, ianya RM30 bililion.

  Kerugian itu juga pernah dilaporkan kepada Mahathir oleh Anwar Ibrahim dan Tan Sri Clifford Francis Herbert, bekas Ketua Setiausaha II, Kementerian Kewangan pada penghujung tahun 1993. Setelah lima tahun rugi besar. Namun Mahathir berkata demikian :

  “Kadang kadang kita buat untung, kadang kadang kita rugi” kata Mahathir. Kadang kadang bagaimana? Rugi enam tahun, untung setahun sahaja.

  Kerugian yang cukup besar berlaku di bawah hidung Mahathir sendiri. Mahathir seolah tidak kisah wang sebegitu banyak rugi dan hilang sebegitu sahaja. Angka kerugian pun ditipu kepada rakyat. Apa yang hendak disembunyikan sebenarnya?

  Perkara ini yang mendapat perhatian serius pihak RCI Forex. “Kami mendapat penemuan hari ini BNM rugi RM34.5 bilion, jumlah itu disembunyikan daripada laporan BNM. Kita kena tahu siapa meminta ia disembunyikan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ANAK BABI SUBSIDI

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 21. Saya rasa pelik. BNM adalah sebuah institusi yang dihormati. Sudah semestinya ada ‘check and balance’ dan prosedur standard operasi (SOP),” kata Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang mengetuai siasatan RCI Forex.

  Abdul Aziz, bekas juruaudit dalaman Bank Negara mendedahkan bahawa kerugian RM31.5 billion itu hanya dilaporkan kepada pihak Lembaga Pengarah Bank Negara sahaja dan ianya tidak didedahkan dalam kunci kira-kira dan laporan rasmi Bank Negara Malaysia.

  Ahmad Hizzad pula memberitahu bahawa beliau menerima arahan dari pihak atasan pada April 1993 untuk menyiapkan laporan bagi menyiasat punca kerugian. Ahmad Hizzad pada waktu itu adalah Juruaudit Dalaman Bank Negara.

  Ahmad Hizzad menyatakan tujuan utama dia diarah untuk siapkan laporan itu bukanlah untuk mencari pihak yang bersalah dan bertanggungjawab yang sebabkan kerugian. Hizzab sebenarnya disuruh untuk lakukan “laporan cover up” bagi atasi kerugian itu sahaja.

  Kenyataan Abdul Aziz dan Ahmad Hizzad ini jelas sekali menunjukkan bahawa memang ada cubaan, usaha dengan arahan pihak tertentu untuk sembunyikan kerugian ini. Siapa orang atasan yang beri arahan tersebut?

  Mahathir mengaku dia tahu secara mendalam mengenai hal kerugian urusniaga mata wang ini, tetapi mengapa kerugian itu terus dibiarkan berlaku dalam tempoh tujuh tahun lamanya. Untuk tutup isu, Mahathir menjadikan Soros sebagai kambing hitam.

  Hari ini, Mahathir cuba cari helah lain dengan mengatakan bahawa dia tidak berada dalam bilik urusniaga mata wang itu. Helah ini dibuat untuk menyatakan bahawa dia tidak terlibat. Tetapi dalam isu liwat, Mahathir boleh tahu Anwar Ibrahim telah diliwat dan dilancap oleh seseorang. Pada masa kejadian liwat itu berlaku, Mahathir ada dalam bilik kah?

  Dalam isu 1MDB, bukan main seronok lagi Mahathir hentam kononnya 1MDB hutang sampai RM42 bilion. Kemudian tukar angka jadi RM27 billion dan kemudian tukar lagi kata duit 1MDB lesap. Namun akhirnya tiada satu bukti pun tentang 1MDB ini yang Mahathir serah atau bawa ke Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

  Sama seperti duit derma dari Arab Saudi bernilai RM2.6 billion. Sudah pun diserah balik pada Arab Saudi. Sudah disahkan duit itu bukan duit 1MDB tetapi adalah derma dari keluarga diraja Arab Saudi. Namun, pihak Mahathir seronok sangat pertikai mana hilang wang RM2.6 billion itu.

  1MBD sudah selesai semua hutangnya. Raja Salman pun telah datang ke Malaysia dan labur lagi RM31 billion di Malaysia. Tuduhan Mahathir bahawa ada duit dicuri terbukti tidak benar dan palsu.

  Kini berhadapan dengan kerugian RM32 billion ini. Mahathir hendak jawab bagaimana? Tidak mustahil akan ada orang kata duit itu berkemungkinan dicuri.

  Ya, kalau duit itu tidak hilang, tidak perlulah Mahathir pinjam sampai 61.5 billion yen untuk bila KLIA.

  Kos lebuhraya PLUS hanya RM6 billion pada tahun 1994, tahun di mana Bank Negara rugi besar itu. Jika tidak hilang RM32 billion, kini rakyat sudah boleh dapat lebuhraya percuma tanpa tol.

  Namun apakan daya, kerana wang hilang banyak. Semua rakyat tidak boleh dapat manfaatnya. Malah jumlah kerugian pun ditipu kepada rakyat. Semua ini berlaku di bawah hidung Mahathir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KERA SUBSIDI.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 22. Pengarang The Washington Post Ben Bradlee membuat keputusan paling risiko menyiarkan dokumen sulit Pentagon Paper.

  Dokumen itu mendedahkan Presiden LBJ hingga kepada Richard Nixon berbohong bukan sahaja kepada rakyat mengenai serangan ke atas Vietnam malah kepada kongres.

  Kata Bradlee kepada Presiden The Washington Post, Katherine Graham, wartawan menjawab kepada rakyat bukan kepada Presiden.

  Nixon menyaman The Washington Post di bawah Espionage Act kerana mendedahkan maklumat keselamatan negara.

  Pasukan peguam The Washington Post bertungkus lumus berjuang dan akhirnya berjaya.

  The Washington Post membuktikan bahawa usaha menegakkan akhbar sebagai tiang seri keempat (fourth estate) selepas judisiari, legislatif dan eksekutif untuk menjadi mata dan kepala rakyat menuntut kejujuran dan keberanian.

  Wartawan bukan budak suruhan menulis pamplet. Ini bukan cerita dongeng tapi sejarah yang tercatat di mana wartawan mengangkat maruah dan darjatnya.

  The Washington Post tidak melindungi Presiden yang tidak berguna kepada rakyat.

  Filem The Post sangat memberikan inspirasi.  P/s: harap petikkan ini dapat menaikkan semangat wartawan mendedahkan kesundalan kerajaan umno

  ReplyDelete
  Replies
  1. selagi ada najib.....tak kan dapt kita tengok dokumen 1db yg di osa.

   selagi ada najib, whistle blower act tu cuma untuk penjilat whislte pungkok dia.

   selagi ada najib, org curi lembu lepas, org melapur curi lembu salah kerena mendedahkan pekong.

   selagi ada najib, rakyat di lembukan.

   selagi ada najib, bola golf ultra distance tak laku, yg laku bola ultra soft.....takut kena telo dia, terkepit2.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 23. adndaian budin laknatullah pakatan akan mentadbir negara adalah karut tak masuk akal cuma propaganda murahan orang yang tak berfikiran waras yang tak dapat terima realiti sebenar..DSN dianggap tembok penghalang utama untuk ph..maka itu yg budin al-jahanam dan talibarut2 iblis syaitan tak henti2 setiap saat menghentam memfitnah mencerca dan berbagai lagi terhadap PM..maka tunggulah hari pembalasan ph ditalkinkan di pru14..amin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Budak ni tak tgok sejarah.setiap kali pru kau dgn bapak kau pi tgok statistik dulu lah.undi umno@rosmah makin bertambah atau makin kurang setiap kali pru..bingaiiiiii


   Kikiki

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. Anon 12: 42....
   Kamu hanya sekor BERUK SUBSIDI.
   Kumpulan beruk yg mencuri pisang orang kampung.
   Itu lah taraf kamu sekarang.......terlalu hina dimata masyarakat.

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 24. silap bn yang terlalu mensensasikan di media2 utama isu rasuah terhebat diabad ini di penang selangor maka inilah yang menyumbang meningkatnya index rasuah malaysia..ini bukan andaian tapi realiti..

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 25. Budin saban hari terus menulis walau fitnah caci merca korek cerita palsu bohong..al-maklumlah dibayar walau macam sampah..tp pm dan team terus bekerja..hr ni program slim serdang yg menawar 15000 kerja..budin tak nk apply?..atau prut tak ‘slim’ dah boroi kenyang oleh dosa2 tulisan kau..ini beza antara cakap dengan air liur rejim ph dgn orang kerja sebenar sepanjang masa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. Anon 13: 55....
   Kamu sekor KERA SUBSIDI.....kumpulan kera yg mencuri telor ayam orang kampung.

   Delete
 26. hehe 'BENGAP' ke tahap 'GABAN'..Padanlan ramai pendatang asing hinga dari 6.7juta ka 9juta bermaharajalela termasuk china tnah besar kominis kat malaysia..
  akibat najib/makbadak...kaki pemboros dan berhutang..
  akibatnya rakyat kena bayar melalui GST..
  madey buat proton,najib pajak kat china kominis.
  kem tentera sg besi,dipajak kat china kominis..
  di kuantan kawasan pelabuhan ada 'great wall of china'
  di johor/kelantan tanah2 reserve melayu di pajak kat china kominis.....sipencai2 melalak,kesana sini...cuma makan nasi jerr...bigboss dia mkan hebat2 belaka....'CIAAN'

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 27. Pemimpin yg dipilih nanti perlulah bermoral...itu saja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. MACAM NUAR AL JUBURI........

   Delete
 28. Macai2 bangang umnobnpas si haram jadah
  Tabor dikir karut meraban tidak sudah sudah
  Kami tentang maklumat yg tidak berfaedah
  Tak mengubah keadaan rakyat tetap susah

  Yang kami mahu manifesto BN kenapa tak didedah
  Senang nanti untuk kami hendak buat penilaian
  Macam PH, akan haposkan GST kami tahulah sudah
  Itu baik untuk kami, undi PH pasti kami berikan

  Dah haposkan GST, PH akan banyakkan peluang pekerjaan
  Macamana cara? Tum Mahathir PM22 thn banyak pengalaman
  Dibantu rakan2, profesional PH kurangkan pengangguran
  Rancakan perindustrian perusahaan tumbuh bak cendawan

  Anak watan, PH utamakan mengisi jawatan dan pekerjaan
  Pekerja asing dihantar pulang berperingkat peringkat
  Rasuah penyeleweng ketirisan PH perangi habis habisan
  Bukan macam sekarang, habis harta wang rakyat dirembat

  Jika PH menang, RCI forensic 1MDB pasti dijalankan
  Segala aset dan wang yg MO1 lesapkan akan PH tuntut
  Sesiapa yang terlibat hukuman pasti tidak terelakan
  Agar menjadi pengajaran pada generasi yang berikut

  Undi Pakatan Harapan - Malaysia Berkemajuan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 29. Anak mak BU8 busuk kembali semula.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 30. Kesian pendedak lembu amno yg x keruan semata mata nak pertahan si najib klepok...mudah2an keturunan mu tidak bodoh dan pemakan dedak sptmu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 31. Kesian pendedak lembu amno yg x keruan semata mata nak pertahan si najib klepok...mudah2an keturunan mu tidak bodoh dan pemakan dedak sptmu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 32. Pengakuan ‘Parti Tidak Tentu Arah’ Daripada Ahli Majlis Tertinggi PPBM Tular Di Media Sosial
  Disebabkan kenyataan terbuka Ahli Majlis tertinggi PPBM pusat, Abu Bakar Yahya yang mengaku parti itu adalah parti yang tiada haluan, maka rakaman ceramahnya tular di media sosial.

  Malah secara terbuka, Abu Bakar berkata beliau rela dipecat daripada jawatannya, jika kenyataannya bersalahan dengan dasar parti.

  “Saya rela dipecat daripada jawatan yang ada..buat apa saya duduk dalam parti yang terhegeh-hegeh tak tentu arah ini,”katanya dalam satu ceramah dalam Parlimen Serdang, Selangor.

  Sebelum ini, Abu Bakar juga turut mengecam ketidaksepakatan Pakatan Harapan (PH) yang digambarkan dalam ceramah mega yang dihadirinya itu.

  ” Kita ada empat parti dalam Pakatan Harapan.PKR, PPBM, DAP dan Amanah.

  ” Tapi malam ini ceramah perdana Pakatan Harapan. Saya tengok PKR tidak ada wakil. DAP tidak ada wakil. Saya seorang kena layak PPBM kat sini.

  “Kita empat parti pun tak boleh satu ni macam mana,”katanya.
  Video link : https://www.facebook.com/tv14.my/videos/1305489146219223/

  ReplyDelete
  Replies
  1. NAK MAMPOS LER TEW...FUKATAN HAPRAK....PRAK...PRAK...PRAK...KIOKKKKKKKK.....

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 33. DR M SEDAR PPBM PARTI GAGAL
  Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr. Mahathir Mohamad didakwa mula sedar bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah sebuah parti yang gagal sehingga beliau dikatakan merancang untuk bertanding di bawah tiket DAP pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).  Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, Dr. Mahathir sebagai seorang yang bijak mengambil pe­luang tidak akan membiarkan survival politiknya terhenti hanya disebabkan PPBM tidak mendapat sambutan dalam kalangan orang Me­layu.  “PPBM adalah sebuah parti yang gagal, Dr. Mahathir hanya mencari sebab dan punca untuk menga­baikan parti yang diasaskannya untuk melompat kepada DAP.  “Dr. Mahathir telah mempunyai alasan yang kukuh untuk bertanding di bawah tiket DAP dan dia pastinya akan menyalahkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) yang menjadi punca kepada tindakannya itu,” katanya dalam kenyataan di sini semalam.  Sebelum ini, Ahli Majlis Tertinggi UM­NO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi mahu Dr. Mahathir dan anaknya, Datuk Seri Mukhriz memberi penjelasan sama ada dakwaan yang menyatakan mereka merancang untuk bertanding atas tiket DAP dalam PRU-14 adalah benar atau sebaliknya.  Mohd. Puad yang membangkitkan persoalan itu selepas timbul dakwaan bahawa PPBM yang baharu berusia setahun jagung gagal mendapat sambutan dalam kalangan orang Melayu khusus­nya di kawasan yang mahu ditandingi dua beranak berkenaan.  Menurut Tunku Abdul Aziz, Dr. Mahathir tahu beliau terpaksa merendahkan egonya untuk be­kerjasama dengan DAP menerusi perjanjian rahsia bersama Penasihat DAP, Lim Kit Siang bagi me­numpang undi kaum Cina yang menyokong parti tersebut.  “Dr. Mahathir telah kehila­ngan undi kaum Melayu dan dia terpaksa bergabung dengan DAP demi kepentingan politiknya,” katanya.  Tambah Tunku Abdul Aziz, Dr. Mahathir juga bakal mengabaikan pengikut setianya di dalam PPBM dan mendapatkan perlindungan daripada DAP untuk meneruskan ke­sinambungan politiknya di negara ini.

  ReplyDelete
 34. SEBELUM PRU14 TIBA, SIASAT DULU KEKAYAAN MAHATHIR
  Ahli-ahli akar umbi Pas dan Gagasan Sejahtera di negeri ini mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) segera menyiasat dakwaaan berhubung kekayaan luar biasa keluarga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr. Mahathir Mohamad.

  Pada masa sama, mereka turut menggesa kerajaan menyegerakan penubuhan suruhanjaya siasatan diraja (RCI) berhubung tragedi Memali sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

  Ahli Pas Kawasan Kota Bharu, Azmi Mat Hussin berkata, kerajaan Pas Kelantan juga seharusnya memainkan peranan membawa dua isu berkenaan ke peringkat lebih tinggi.

  “Isu kekayaan keluarga Dr. Mahathir sudah dilaporkan kepada pihak SPRM di Putrajaya oleh ahli PPBM sendiri beberapa bulan lalu manakala keluarga mangsa yang terkorban dalam tragedi Memali memerlukan pembelaan sewajarnya menerusi penubuhan RCI.

  “Kami berharap sangat kedua-dua perkara ini dibuat segera sebelum PRU-14 bagi memastikan rakyat tahu hal sebenar dan membuat pilihan yang betul,” katanya.

  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengetuai perhimpunan aman yang disertai sekumpulan ahli dan penyokong Pas serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di hadapan Masjid Al-Fattah Mukim Kota semalam.

  ReplyDelete
 35. PEMBANGKANG BUAT KERJA BERMUSIM
  Kehadiran pembangkang di kawasan-kawasan kampung dan Felda bagi melaksanakan pelbagai aktiviti ketika ini hanya bermusim iaitu apabila semakin hampir pilihan raya umum.

  Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pendekatan itu adalah berbeza dengan Barisan Nasional (BN) yang melaksanakan program dan turun padang membantu rakyat secara berterusan terma­suk di kawasan-kawasan yang dimenangi pembangkang.

  “Itulah tanda-tanda awal pilihan raya umum iaitu apabila pembangkang mula masuk kawasan berjumpa orang dan mula pasang bendera, maknanya sudah dekat. Jika jauh lagi pilihan raya, tidak ada bendera (pembangkang), tidak ada bantuan dan tidak nampak muka mereka pun.

  “Inilah pembangkang yang berbeza dengan parti kerajaan, walaupun di kawasan-kawasan yang kita tidak menang dalam pilihan raya
  Ismail Sabri yang juga menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata, BN tidak melakukan kerja secara bermusim sepertimana pembangkang tetapi menjalankan program secara berterusan melibatkan semua lapisan masyarakat.

  “Kita tidak menunggu pilihan raya untuk bersama dan berjumpa rakyat serta kita tidak hantar hamper apabila hampir pilihan raya kerana kita sentiasa bekerja.

  “Rakyat tidak perlulah terpengaruh dengan kehadiran pembangkang kerana kerajaan hari ini memberi segala-galanya kepada rakyat dan kita perlu mempertahankannya,” ujarnya.

  Sementara itu, beliau berkata, kerajaan yang ditunjangi UMNO sentiasa komited dalam memastikan seluruh masyarakat mendapat nikmat pembangunan dan mampu berubah ke tahap yang lebih baik.

  “Kerajaan sentiasa memberi keutamaan terhadap aspek pendidikan yang dapat mengubah nasib masyarakat apabila menyaksikan peruntukan besar sehingga RM45.9 bilion bagi tujuan itu pada tahun ini,” katanya.

  ReplyDelete
 36. ‘ANAK MANJA’ PERLU TAHU FITNAH ITU BERDOSA BESAR
  Cenderawasih
  Sebenarnya penulis enggan campur tangan tentang pertikaian parti ‘cap bunga’ dan RoS. Namun apabila seorang ‘aristokrat’ yang merupakan anak kepada ‘negarawan ulung’ membuat tuduhan yang bukan-bukan terhadap Dato’ Seri Najib Tun Razak, maka penulis terpanggil untuk mengulas mengenainya.

  Dalam satu laporan portal pro-Pakatan Harapan, anak manja negarawan ulung itu dipetik sebagai berkata;

  “Tidak boleh disangkal lagi semua aduan dikemukakan kepada RoS adalah ditaja oleh Najib dan Umno supaya RoS boleh gunakan alasan itu (aduan ahli/bekas ahli) untuk membatalkan PPBM dan pertahankan kuasa Najib, Umno dan BN,”

  Pada pandangan penulis, kenyataan di atas itu bukan lagi ‘hipotesis’, itu namanya tuduhan. Berdasarkan kenyataan itu, apa yang penulis faham ialah dia menuduh Najib menaja semua aduan ahli dan bekas ahli parti ‘cap bunga’ yang dibuat kepada RoS.

  Ini bukan soal pertikaian parti ‘cap bunga’ itu dengan RoS, tapi ianya lebih kepada tuduhan tanpa bukti yang menjurus kepada memfitnah Presiden UMNO. Kenyataan itu difahamkan dibuat dalam satu sidang media di ibu pejabat parti ‘cap bunga’ di Petaling Jaya, semalam.

  Penulis tidak pasti sama ada ‘negarawan ulung’ ada mengajar anaknya tentang hukum memfitnah orang. Penulis juga tidak pasti sama ada ‘anak manja’ itu pernah belajar mengenainya daripada mana-mana ustaz dulu di sekolah atau universiti.

  Namun untuk pengetahuan ‘anak manja’ itu, hukum memfitnah di dalam Islam adalah haram dan berdosa besar. Malah kategori melakukan fitnah itu dosanya lebih berat daripada membunuh orang. Penulis rasa, budak sekolah pun tahu hal ini, bukan?

  Apakah bukti yang menyokong ‘anak manja’ itu dalam tuduhan yang dibuat terhadap Najib? Bagaimanakah Najib menaja ahli atau bekas ahli parti itu untuk membuat aduan pada RoS? Bila mereka jumpa Najib? Di mana mereka jumpa Najib? Berapa jumlah tajaannya?

  Jika ada bukti, ‘anak manja’ itu boleh kemukakan. Langkah pertama, sila buat laporan pada pihak berkuasa dan kemukakan bersama bukti-bukti kukuh yang menyokong tuduhan itu. Itupun jika ada. Jika tidak ada, tidak perlulah buat tuduhan atau aduan. Nanti dituduh pula buat laporan palsu.

  Sekiranya terlalu kemaruk menang pilihan raya sekalipun, biarlah dengan cara yang terhormat, bukan cara memfitnah orang. Itu perbuatan keji. Dia perlu tahu bahawa sebagai seorang yang mengaku Islam dia tidak boleh menggunapakai teori Machiavelli, ‘matlamat menghalalkan cara’.

  Berhubung kelulusan RoS, pada hemat penulis, ‘anak manja’ itu usah gundah gulana. Selesaikan baik-baik dengan RoS. Jika parti ‘cap bunga’ tidak sempat mendapat kelulusan RoS untuk bertanding pada PRU 14 ini, ‘anak manja’ itu boleh bertanding atas nama parti lain, bukan?

  Sebagai contoh, ‘anak manja’, bapanya dan semua pemimpin parti ‘cap bunga’ boleh bertanding atas nama DAP atau PAN. Jika DAP juga bermasalah, PAN ada. Jika Mat Sabu tak izinkan, PKR pun ada. Asalkan parti dalam Pakatan Harapan, boleh saja, kan?

  Parti cuma platform bertanding sahaja. Cuba lihat Dato’ Mahfuz Omar, ahli parlimen dan Adun PAS yang lompat parti, mereka kekal sebagai wakil rakyat di situ. Malah kerusi kawasan yang diwakili itu secara automatik bukan lagi milik PAS, bukan?

  Sebagai contoh, kawan baik ‘anak manja’, Dato’ Amiruddin Hamzah yang merupakan Adun Anak Bukit, dia lompat parti daripada PAS kepada parti ‘cap bunga’. Secara automatik, bertambah kerusi ‘cap bunga’ di Kedah, selain daripada kerusi Dun Ayer Hitam yang ‘dicuri’ daripada BN, bukan?

  Jadi, kenapa takut untuk bertanding di atas tiket PAN atau Roket? Jijik sangatkah parti Mat Sabu dan Lim Kit Siang? Hodoh sangatkah lambang parti mereka? Atau ‘anak manja’ rasa hina sangat bertanding atas tiket DAP, PAN dan PKR? Tanya saja…

  ReplyDelete
 37. DR. MAHATHIR BAKAL ABAIKAN PENGIKUT SENDIRI
  Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr. Mahathir Mohamad didakwa bakal mengabaikan para pengikut setianya di dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) apabila dikatakan akan bertanding atas tiket DAP pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

  Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, Dr. Mahathir sebagai seorang yang bijak mengambil peluang tidak akan membiarkan survival politiknya terhenti hanya disebabkan PPBM tidak mendapat sambutan dalam kalangan orang Melayu.

  “PPBM adalah sebuah parti yang gagal, Dr. Mahathir hanya mencari sebab dan punca untuk mengabaikan parti yang diasaskannya untuk melompat kepada DAP.

  “Dr. Mahathir telah mempunyai alasan yang kukuh untuk bertanding di bawah tiket DAP dan dia pastinya akan menyalahkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) yang menjadi punca kepada tindakannya itu,” katanya dalam kenyataan, di sini hari ini. –

  ReplyDelete
  Replies
  1. BERUK SUBSIDI.....TAK PANDAI NAIK NYIOK.

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 38. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anak Anjing Gila ini bila nak mampus ha?
   Kecik kecik tak mampus , besor menyusah orang.

   Delete
  2. Biarkan la dia.mak ayah tak ajar ilmu agama cmni la jadi anaknya

   Delete
 39. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 40. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 41. Polit8k tembolok, cover line, jilat, jual agama, politik kebencian kpd lawan, perintah 1 hala ala komunis,elak musyawarah , pertadikakan rakyat,mensekolahkan malaysia,rakus membuka peluang pd pendatang , salah guna kuasa, pecah amanah dsbnya.
  Ini semua menjadi amalan biasa nyata umnobnpas.
  Habis? Apa nk simpan lg? Turunkan, dan penjara petualang. Allah sudah buka hijab satu per satu, walau setiap masa kali ditimbus..terl9ndeh lagi. Wang dedak,Haji Umrah free duit curi,Beras muka najib cop timbang tiada maknanya, cuma tampalan plasterpd kuja nanah.
  Malaysia bukan umnobn, Islam bukan Pas.
  Rakyat tuan pd negara.Sekira cara kasar dipilih, kasar juga akhirnya. Perubahan TETAP WAJIB berlaku.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
  2. Hahahahaa najib nak tersungkur dah upenyer..yeeeaahhhhaaaaaa !!!!!

   Delete
  3. YO KO....EEEEEEEEE.....TATUTNYE....

   Delete
 42. najib lupa andaian klu di kalah.

  1. dia suka sangat dgn china tanah besar....hukuman klepet kena tembak sampai mati.

  2. dia duduk la kat sungai buloh tu, makan kanina selagi boleh.

  ReplyDelete
 43. Cai yang satu dah kena delete
  Komen kosong gemar diselit
  Mulut ternganga mata tak kelip
  Terkedu terus datang sembelit!

  Macam budak jahat dan nakal
  Buku kosong kertas ditanggal
  Cikgu datang dia mati akal
  Berdiri di bangku cam berok tunggal!

  Bagus Tuan Budin delete begitu
  Jika tidak pening kepala
  Komen kosong kepala batu
  Masuk..delete.. dia pun gila!

  Makan Quinao atau delima
  Terasa sedap di tekak saja
  Bila keluar warnanya sama
  Bagi GN buatlah baja!

  Anak beranak Klepto berniaga
  Tak cukup duit 'Pak Arab bagi'
  Beras murah di dalam raga
  Rakyat makan petang dan pagi..

  Klepto ke tandas bolehlah tadah
  Barang mahal dibazir jangan
  Bungkus elok packing yg indah
  Pencacai baghal buat hidangan..

  Barang mahal susah nak dapat
  Lebih lagi bos yang telan
  Di jamin tak bau ketulnya mampat
  Ganti dedak setiap bulan!

  Beras Malaysia dia tak main
  Bijian mahal class ke depan
  Keluar perut di tadah kain
  Bagi pencacai buat sarapan!

  ReplyDelete
 44. Be end dah wajib kena tukar. Hukumnya haram jika ada sesiapa yang masih nak kekal Be end.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...