Tuesday 27 February 2018

SERANGAN KE ATAS ROBERT KUOK TANDA KEANGKUHAN UMNO


Terdapat dua aspek paling nyata di sebalik serangan beberapa pemimpin UMNO, temasuk Najib Razak sendiri,  terhadap taikun Robert Kuok yang juga merupakan orang terkaya di Malaysia.

Pertama, ia menunjukkan UMNO sendiri merupakan penggalak, penyokong dan penyebar berita palsu di sebalik dentam-dentum mahu menggubal undang-undang mencegah berita palsu dan kononnya mereka benci kepada berita-berita palsu.

Hakikat bahawa tuduhan yang mengatakan Robert Kuok ada menyumbang dana kepada DAP dan mahu menentukan penguasaan kaum Cina dalam politik negara adalah semata-mata serangan liar oleh blogger pengecut yang tidak dibuktikan dengan apa-apa fakta dalam tulisannya.

Kenapakah pemimpin UMNO begitu cepat melompat terhadap sesuatu berita yang belum disahkan kebenarannya, selain ia juga ditulis dan disebarkan oleh blogger yang sudah menjadi pengetahuan umum sebelum ini tentang latar belakang dan cara hidupnya?

Jika pemimpin UMNO mempercayai dakwaannya terhadap Robert Kuok, apakah ia bermakna mereka, termasuk Najib turut percaya dakwaan blogger yang sama berkaitan pembunuhan Altantuya dahulu?

Meskipun pejabat Robert Kuok baru mengeluarkan kenyataan pada semalam menafikan segala tuduhan yang dikaitkan terhadapnya, tetapi sebelum ini Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng sudah pun menafikan pernah menerima walau sesen wang daripada ahli perniagaan tersebut.

Kenapa penafian dua pemimpin DAP itu tidak diterima pakai?

Apakah yang mahu ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin UMNO dengan serangan yang belum disahkan kebenarannya terhadap Robert Kuok itu?

Adakah ini menunjukkan Najib dan UMNO sudah mahu mengenepikan sama-sekali sokongan pengundi Cina semata-mata kerana yakin majoriti mereka adalah bersama DAP?

Adakah ia juga memperlihatkan Najib dan UMNO hanya mahu, melalui dakwaan terhadap Robert Kuok itu, bergantung kepada sokongan pengundi Melayu dan bantuan Pas saja untuk menghadapi pilihanraya akan datang?

Kedua, dakwaan dan serangan terhadap Robert Kuok menandakan keangkuhan UMNO seolah-olah negara ini mereka yang punya dan UMNO saja yang betul dalam segala-segalanya.

Sejak bilakah menderma kepada parti politik suatu kesalahan bagi mana-mana individu?

Apakah hanya dengan dakwaan memberi dana kepada DAP, yang akhirnya terbukti tidak benar dan merupakan berita palsu, Robert Kuok layak diserang dengan pelbagai serangan sehingga diminta menyerahkan kerakyatannya?

Bagaimana dengan derma dan sumbangan yang pernah diberikan oleh Robert Kuok kepada UMNO dan MCA sebelum ini sebagaimana ditulis dalam bukunya?

Di manakah budi bahasa pemimpin UMNO dalam hal ini?

Apakah menderma kepada UMNO dan BN saja merupakan perkara halal, manakala sumbangan kepada parti lain suatu kesalahan?

Yang jelasnya, serangan UMNO, termasuk oleh Najib terhadap Robert Kuok,  pastinya akan menyinggung komuniti perniagaan dan masyarakat Cina keseluruhannya.

Jika Robert Kuok pun boleh dilayan sebegitu rupa, sedangkan sumbangannya kepada pemimpin terdahulu ketika awal pembentukan Malaysia dan melalui cukai perniagaan yang berterusan sehingga kini adalah amat besar, maka terusnya UMNO  berkuasa adalah petanda yang lebih bahaya pada masa depan kepada pihak lain yang lebih kecil kedudukannya.

Di Malaysia ini, selagi UMNO berkuasa, kecuali sedia jadi pengampu dan penjilatnya, mereka yang berbeza tidak akan diraikan seadanya, sebaliknya akan diserang dan dikecam dengan pelbagai cara. (ShahbudinHusin 27/02/2018)

153 comments:

 1. Ini soalan bekas Menteri Kewangan 2 - Husni Hanadzlah di Parlimen kpd MO1 PM Najib MP Pekan:

  1 - Mengapa kita tubuhkan 1MDB ?

  2 - Mengapa kita letak lebihkurang USD4 bilion @ RM16 bilion dalam Aabar PJS Limited yang bukan dimiliki oleh IPIC ? Sebuah syarikat yang dimiliki oleh 2 anak raja yang didaftar di British Virgin Islands

  3 - Mengapa tindakan undang2 tidak diambil ke atas pengurusan 1MDB ... kerana masukkan duit di tempat yang tidak betul ?

  4 - Mengapa tidak ambil tindakan kepada 2 anak raja ini kerana penyelewengan wang tersebut ?

  5 - Apa jadi kepada unit pelaburan bernilai lebihkurang USD1 bil yang sepatutnya matang pada tahun lalu ... tetapi tidak tahu kisahnya ?

  6 - Apa terjadi dengan Binding Term Sheet dengan IPIC ? Mengapa 1MDB tidak memenuhi perjanjian tersebut sehinggakan IPIC membuat saman melalui arbitration sebanyak USD6.5 bil bersamaan dengan RM26 bilion ?

  7 -Apa jadi kepada penjualan Bandar Malaysia ? Kita jual 60% kpada syarikat daripada negara China yang mempunyai minoriti shareholding daripada 2 syarikat daripada Malaysia ?

  Saya kerja bank dulu. Bila kita jual ekuiti, tambah2 60%, barangnya mesti diambil sekarang. Mengapa kita biarkan bayaran itu dibayar pada tahun 2022 ? Ia meletakkan risiko kepada 1MDB. Risiko perniagaan dan risiko pembayaran. Mana kita tahu tahun 2022 pembayaran akan dibuat ?

  8 - Switzerland akan mengambil tindakan undang2. Begitu juga dengan British. Di Singapura 2 bank telah tutup. Apa akan jadi kepada negara kita ?


  9. SRC, mengapa Kumpulan Wang Amanah Pencen berikan pinjaman sebanyak RM4 bilion dan draw down sekaligus.

  “Biasanya kita bagi pinjaman, draw down, kita bagi ikut progress payment, ini sekaligus dan tujuannya SRC ini ditubuhkan adalah untuk terlibat dalam bidang perlombongan, tapi akhirnya perbelanjaan hanya lebih kurang RM400 juta dalam perlombongan, jadi yang US$1.6 bilion itu dalam bentuk pelaburan.

  “Isunya mengapa KWAP, tidak mengambil tindakan kerana wang itu tidak digunakan spesifik untuk perlombongan dan itu sebahagiannya dalam BSI di Switzerland telah dibekukan oleh pihak berkuasa monetary, Jadi apakah tindakan KWAP untuk berbincang dengan SMA?”.  (sumber: Din Turtle ---- http://dinturtleoriginal.blogspot.my/2016/10/panazzz-bom-dari-husni-di-parlimen-1mdb.html)
  -
  MO1 @ PM @ Najib Tun Razak, Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB [ruj. Artikel 117] penjahanam ekonomi dan negara Malaysia.

  mamposumnopasbn mamposumnopasbn mamposlah!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. RPK kata Robert Kwok jahanamkan / sabotaj ekonomi Malaysia, MO1PMNajib sokong RPK, tak kenal RPK ka? Woi, Robert Kwok w/negara Malaysia yg bert/jawab! walaupun dia CINA!

   mamposumnobnpas mamposumnopasbn mamposlah!!!

   Delete
  2. RPK Raja Putaq Jebangsaan...

   Duduk di Uk kerja ape?...sape tanggung Raja putaq?...

   Delete  3. Husni jawab ke mana wang 1MDB ‘hilang’
   MUHAMMAD SHAMSUL ABD GHANI 4 JUN 2015

   Ahmad Husni
   Ahmad Husni

   SHAH ALAM - Isu 'kehilangan' wang pelaburan milik kerajaan dalam syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang digembar-gemburkan sebelum ini didakwa tidak pernah timbul.

   Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, kerajaan sentiasa bertanggungjawab dalam menjaga kepentingan ekonomi negara.

   "Kerajaan begitu bertanggungjawab dalam memastikan aset dan hutang. Dalam konteks 1MDB, apa yang berlaku ia mencapai pertumbuhan begitu pesat, dalam tempoh enam tahun sahaja ia memiliki aset yang begitu tinggi.

   "Keduanya struktur kewangan memiliki modal RM1 juta dan kerajaan memberi tanah seluas 560 ekar. Tapi tanah ini akan hanya memberi pulangan dalam tempoh yang panjang.

   "Berdasarkan pertumbuhan pesat, 1MDB bergantung kepada hutang," katanya ketika menjadi panel dalam program khas bual bicara Dialog di TV1, semalam.

   Beliau yang juga merupakan jurucakap kerajaan bagi menjawab isu 1MDB ini berkata, 1MDB adalah milik Kementerian Kewangan dan segala pelaburannya dijamin oleh kerajaan dalam apa jua keadaan.

   Kita telah memperkenalkan langkah rasionalisasi yang tujuannya dilakukan untuk menyelesaikan hutang.

   "Pelan rasionalisasi ini membabitkan tiga aset utama 1MDB termasuk aset kewangan dan bukan bertujuan untuk menyelamatkan mana-mana syarikat," katanya kepada moderator program tersebut Sayed Munawar Sayed Mustar.

   Katanya lagi, pelan rasionalisasi itu telah dilakukannya segera untuk membebaskan syarikat berkenaan daripada beban hutang.

   Dalam pada itu ketika menyentuh mengenai tanggapan bahawa firma pengauditan gergasi antarabangsa yang mengaudit 1MDB iaitu Deloitte cuba menyembunyikan maklumat, Husni menafikan perkara itu.

   "Transaksi kewangan 1MDB adalah berdasarkan piawaian antarabangsa," katanya lagi.   Delete
  4. Robert Kuok pernah digelar 'Raja Gula Asia' & ketika ITU harga gula murah.

   Setelah pasaran gula diambil syed mokhtar & umno, harga gula dah jadi harga gila melambung berlipat ganda.

   Pandainya najib tadbir negara....!!

   Delete
  5. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
  6. bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???

   Delete
  7. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  8. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 2. Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

  Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

  Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete

  2. pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI

   Delete
  3. Bila atuk hang dibalun bodoh

   Delete
  4. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  5. Aku pon naik hairan macaiii macaiii sekupang dua kupang umno.bila dakwaan dibuat beserta dokumen,data,graf,gambarajah semua ditolak otak mereka yg beku tu mentah mentah...tapi bila si raja petra menulis ikut suka sesedap hati kepala bapak rosmah pakat seronok melalak lah pulak.menteri2 ketua2 umno pon dah naik hantu semua bila isu derma si kuok


   Kikiki....bingaiiiii betul la macai umno

   Delete
  6. Nanti bila ada insan perihatin dedah akaun parti umno dan mca ada terima dana dari si kuok mau kena tangkap lagi pulak sorang lagi..macaiii tak nak tukar undi ph ke???


   Kikiki

   Delete
  7. ko tu BAPAK BINGAI.....

   Delete
  8. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 3. Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...

   Delete
  2. Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.

   Delete
  3. Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.

   Delete
  4. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete

  5. melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU

   Delete
  6. boleh...tanya Mamak Matdey...

   Delete
  7. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  8. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 4. Peribadi Kwok ini lebih banyak menyumbang kpd ekonomi dan pekerjaan di Malaysia kalau di bandingkan dengan Nazri Taxi atau Ali Baba dan penyamun2 nya.

  ReplyDelete
  Replies

  1. nazi hitler haramzadah


   pegi repair cable car lantakwi leer

   wat malu donia


   bayar pemain bola utk.mkn naci lomak.kaaah kaaaahhh


   lepastu muntah balik .kaaaah


   woiii sapa mai negara rasuah paling tinggi


   ada megro dok malaysia tak sah dah berzaman

   kaaaahnkaaah

   nak pelancong ker nak pelacur

   nama pun sama pelacur pelacong

   Delete
  2. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  3. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 5. KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak27 February 2018 at 20:58

  Ade kesalahan ke kalo Kuok derma kpd Dap?...derma kpd umno gerenti tak salah...doble standard...

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
  2. Mamak Matdey tunggang kuda sambil hisap rokok john...

   Delete
  3. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  4. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 6. Ini lah kerja Raja haprak. Orang putih kata " half breed scum"

  ReplyDelete
 7. Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

  Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

  Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
  2. TUNGGU KAU MAMPOSSS DULU...

   WAKAKAKA

   Delete
  3. ....mamak Matdey MAMPOS...dipijak kuda ...kihkihkih....

   Delete
  4. Mamak Matdey hisap rokok john ...sambil tunggang kuda parsi...

   Delete
  5. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  6. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 8. Makin resah cai2, Matdey punya lembu sapi
  Depa hanyut dibuai Mat Jenin punya mimpi
  Rela jadi keldai, tunggangan kafir harbi DAP
  Kat akhirat nanti jadi neraka punya kayu api

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pandangan si murtad yg semakin hari semakin kalut, siapa lah nak percaya, tak gitu.....??

   Delete
  2. Ko ni dah confirm sngt ke,, ko sape nak jatuh hukum Allah,,syurga@neraka,,itu hak Allah.

   Delete
  3. Yang dikuatirkan pengampu kemungkaran yang membabi dan membuta bakal ahli BARISAN NERAKA.

   Delete
  4. Kejora Musibat...

   Jgn nak menyamar & menafikan yg kamu pernah mencela Maha Suci Allah dgn lontaran....

   'Allah meliwat dunia akhirat Tun Mahathir', dan

   Kamu berdoa pd 'tuhan jesus' agar dilimpahkan laknat kpd Tun Mahathir sekeluarga.

   Apakah itu tidak jelas & rekod masih tersimpan dalam blog ini.....??

   Delete
  5. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
  6. Takde maknanya....manalah mungkin doa si murtad kufur dimakbulkan.

   Malah Tun M semakin panjang umur, bertenaga, cergas & sihat berceramah terus dgn sambutan juga bertambah semarak & hangat untuk ambil semula Putrajaya yg beliau bina.

   Delete
  7. Mamak Matdey MAMPOS sebab terjatuh ketika tunggang kuda....kihkihkih...

   Delete
  8. pak.man


   jorah haramAdah ninpak diny.kata tak reti abc

   pantatun pun dia curi unit cyber puteri punyer


   sewel bydak jorah nii

   Delete
  9. Mamak Matdey hisap rokok john sambil tunggang kuda padi...

   Delete
  10. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  11. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 9. PAKATAN HARAPAN TERSALAH PILIH DR MAHATHIR UNTUK HADAPI PRU-14
  Posted by Editor | 27 February 2018  PAKATAN Harapan (PH) telah membuat kesilapan besar apabila menamakan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri sekiranya berjaya memenangi majoriti PRU-14 nanti.

  Kesilapan itu telah menghakis ramai diantaranya. Kekecewaan ini jelas dapat dilihat bukan sahaja daripada luar PH tetapi juga dari dalam ahli PH sendiri.

  Ia menyebabkan munculnya kumpulan yang berkempen supaya merosakkan undi ketika PRU-14 nanti.

  Walaupun ada pihak yang mencemuh dan mengutuk cadangan tindakan itu tetapi sesuatu yang jelas ialah kumpulan berkenaan tetap berpegang pada prinsipnya, tidak hipokrit, tidak berdolak-dalik dan tidak berlakon walaupun Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah mengeluarkan hukumnya haram bagi pengundi merosakkan undi.

  Namun tinjauan mendapati sokongan terhadap kempen rosakkan undi ini kian bertambah.

  Soalannya, kenapakah ramai yang menyokongnya?

  Salah satu sebab utama ialah menunjukkan kekecewaan rakyat terhadap senario politik negara ini.

  Punca kekecewaan ahli kempen undi rosak itu mungkin berdasarkan kepada perbagai isu dan masalah semasa.

  Ramai rakyat telah menaruh harapan baru kepada PH semoga dapat mengamalkan dan melaksanakan politik baru yang bersih, sebagaimana yang diuar-uarkan namun harapan ini musnah apabila PH menamakan Tun M sebagai calon Perdana Menteri.

  Belum pun memegang kuasa masing-masing sudah berebut berbagai jawatan.

  Tidak salah untuk memilih Tu M sebagai Perdana Menteri jika benar itu yang dimahukan oleh majoriti rakyat tetapi silapnya ialah memilihnya sebelum pun pilihan raya.

  Sepatutnya PH mengambil dan memegang prinsip demokrasi sepenuhnya tetapi yang ditunjukkan samalah juga dengan kleptokrasi sebagaimana yang dicop kepada UMNO.

  Sepatutnya PH tidak menamakan sesiapa pun sebagai calon Perdana Menteri, malah tidak menamakan sebarang kabinet bayangan.

  Sepatutnya PH memegang prinsip, mengamalkan, memaklumkan dan menghebahkan kepada rakyat bahawa PH akan memilih Perdana Menteri dan kabinet berdasarkan pemilihan atau undi majoriti ahli Parlimen yang terpilih nanti.

  Beri peluang kepada semua untuk memilih Perdana Menteri.

  Barulah benar-benar Perdana Menteri pilihan rakyat, kabinet pilihan rakyat dan kerajaan pilihan rakyat.

  Namun masih belum terlambat bagi PH membuat pembetulan dan memberikan harapan baru yang lebih segar kepada rakyat.

  #######################################################

  Dah teramat lambat untuk PH kembali ke pangkal jalan. Sikap terburu2 mereka dalam mencalonkan Madey sebagai bakal PM ternyata bakal memakan diri sendiri. Sokongan yang mereka harapkan dari anak2 muda rupa2nya tidak menjadi kenyataan. mereka ternyata kecewa dengan apa yang berlaku dalam PH..perebutan kerusi untuk bertanding dalam PRU masih tak selesai2 sampai sekarang. Ada yang mencadangkan jika PH terlalu kemaruk dengan kerusi, pergi sajalah ke courts mammoth ...belilah sebanyak mana yang dihajati. Kalau tak mampu bayar cash money, bayar ansurans ajelah. Patutlah anak2 muda semakin menjadi2 pulak menyokong gerakan #UNDIROSAK ..baru kita tau sebabnya, semata2 nak menyatakan kekecewaan mereka kepaad PH kerana mencalonkan Madey sebagai PM interim. Hiiiih...dasat betullah kuasa anak2 muda yang berani bersuara dan menyatakan kehendak mereka ni...rakyat tabiklah sama lu orang , tapi kalau kau orang betul2 nak mengajar Madey dan PH, kau orang undi BN lagi cun bhai!!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa saja budak tak abis sekolah merepek meraban nih.......??

   Delete
  2. Mabuk dedak.

   Delete
  3. Gangs Bang,,oppp.GN,,,dedak tu utk ayam,itik,lembu,ikan,badak yang ko ternak,,ko kan peladang,penternak&nelayan cemerlang,,yg ko pergi bedal dedak tu apa kejadahnyer..nanti tak pasal2 kena lenyek dek badak...lain Kali ko melantak le dedak yg mcm big boss cekik..

   Delete
  4. Mabuk dedak.

   Delete
  5. ooo geng najib.. bukak la blog sendiri..aduhaii...sibok la nak menumpang pembaca blog ni...takde sapa nak baca artikel busuk kau tu...dah tau blog sendiri tak laku (itu pun kalau ada blog), gi sibuk tpt org pulak..puiii

   Delete
  6. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
  7. Takde maknanya....manalah mungkin doa si murtad kufur dimakbulkan.

   Malah Tun M semakin panjang umur, bertenaga, cergas & sihat berceramah terus dgn sambutan juga bertambah semarak & hangat untuk ambil semula Putrajaya yg beliau bina.

   Delete
  8. Mamak Matdey MAMPOS di tendang kuda sapi....kihkihkih...

   Delete


  9. GN

   GAY NEGARA

   batang pisang cantum pokok pisang


   GN

   Delete
  10. Mamak Matdey tunggang kuda sambil hisap rokok john...

   Delete
  11. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  12. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 10. MALAYSIAN ELECTION: HONG KONG BILLIONAIRE ROBERT KUOK TARGETED BY ANTI-CHINESE WHISPERS
  BY BHAVAN JAIPRAGAS
  27 FEB 2018
  Malaysia’s Prime Minister Najib Razak seeks to mend bridges after tycoon threatens legal action over claims he is funding the opposition

  Malaysia’s Prime Minister Najib Razak on Tuesday sought to mend bridges with the Hong Kong-based Malaysian billionaire Robert Kuok after the 94-year-old forcefully denounced accusations within establishment circles that he is funding efforts to topple the premier in the impending general election.

  Kuok, Malaysia’s richest man, had on Monday threatened legal action against a website he said had cast “aspersions” on his commitment to the country’s democratic processes.

  Many observers say the claims against Kuok are a form of racial dog-whistling by elements within the ruling Barisan Nasional coalition, suggesting they are part of an effort to whip up anti-Chinese sentiment in the Malay majority country ahead of the vote.


  The election is widely expected to be the country’s tightest political contest in decades.

  Several Najib lieutenants had lined up to attack Kuok after the allegations surfaced last week, but the premier in a statement late on Tuesday appeared to draw a line under the saga.

  Malaysian Prime Minister Najib Razak. Photo: EPA
  Malaysian Prime Minister Najib Razak. Photo: EPA

  The prime minister’s statement came hours after Liow Tiong Lai, transport minister and the highest ranking ethnic Chinese in Najib’s cabinet, slammed the attacks as “baseless” and urged his boss to intervene and “put this issue to rest”.


  THIS WEEK IN ASIA
  Get updates direct to your inbox

  Enter Your Email Address

  By registering you agree to our T&Cs & Privacy Policy

  Kuok is viewed as an icon of the Chinese diaspora at home and in China – which in recent years has invested billions of dollars in the development of Malaysian ports and railroads.

  Najib’s statement did not directly reference the allegations, but described Kuok as a shining example for local entrepreneurs.

  Malaysian politics observer Awang Azman Awang Pawi said Najib had little choice but to put a stop to the attacks as it was “damaging Barisan Nasional’s credibility”.


  These allegations were made with no evidence whatsoever... and could threaten race relations,” the University of Malaya professor said.

  The upcoming election, which must be held before August, pits Najib against the former strongman premier Mahathir Mohamad, who has crossed aisles and joined arms with an opposition coalition that includes the Chinese dominated Democratic Action Party (DAP

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib dan umno terdesak amat sangat... hingga berani buat tuduhan tanpa bukti...

   Delete
  2. Robert Kuok is the richest man in Malaysia & Asia.

   I hope he sues umno. This also serves a reminder to that idiot Kejora for his relentless onslaught to the mighty billonaire.

   Delete
  3. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
  4. Takde maknanya....manalah mungkin doa si murtad kufur dimakbulkan.

   Malah Tun M semakin panjang umur, bertenaga, cergas & sihat berceramah terus dgn sambutan juga bertambah semarak & hangat untuk ambil semula Putrajaya yg beliau bina.

   Delete
  5. ...Mamak Matdey MAMPOS di hempap kuda....kihkihkih...

   Delete
  6. FUYOOOO....KEH...KEH...KEH...MAMAK MATDEY...BINA PUTRAJAYA....

   Delete
  7. Mamak Matdey sakit punggong jatuh dari kuda....kihkihkih...

   Delete
  8. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  9. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 11. Replies
  1. Terdesak tak ada duit sampai dgn tak malu marah org lain tak bg derma kat dia. Dah sakarat betul parti ni. Boleh buat pepatah baru Kuok punya duit, UMNO nak mintak sikit.
   Weiii!!! Suka dia le nak bg duit kat sapa pun. Jgn buat malu Melayu.

   Delete
  2. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  3. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 12. Budin, kau tolong pantau blog kau ni swkali sekala.
  Kejora tak puas hati selagi dia tak sabotaj blog kau ni

  ReplyDelete
 13. PAKATAN HARAPAN TUMBANG PADA PRU14 KERANA 4 INDIVIDU INI

  Walaupun Pakatan Harapan, terutamanya DAP cuba membuat serangan psikologi kononnya mereka akan menang dan sedang berada di atas, namun hakikatnya jauh dari kenyataan dan situasi sebenar.

  Begitu juga dengan apa yang cuba dilakukan oleh Rafizi Ramli yang kononnya mahu ‘mobilize” ribuan sukarelawan untuk memantau pilihanraya.

  Rafizi menyeru mereka yang peka kepada PRU segera mendaftar sebagai mata dan telinga pembangkang.

  Apa yang cuba Rafizi “mainkan” kepada minda rakyat konon-kononnya Barisan Nasional akan menipu untuk menang, maka sesuatu terpaksa di lakukan untuk menghalangnya.

  Rafizi mungkin boleh bodohkan mereka yang sedia bodoh (terutama penyokong mereka sendiri).

  Kerajaan BN tidak menipu rakyat, yang sah menipu rakyat adalah Rafizi sendiri.

  Rafizi telah menipu mereka dengan kisah cincin Rosmah Mansor, 40 ribu Bangla dan juga “blackout“.

  Berjuta rakyat telah termakan penipuan Rafizi.

  Pada topik ini, kita telah membuat sedikit kajian dan analisa yang di dapati dari beberapa badan tertentu yang pro dan anti kerajaan.

  Kajian yang menarik minat Tv14 adalah yang di buat oleh satu badan yang telah menyelidik pendapat rakyat di dua kawasan berbeza iaitu “urban” dan “ceruk”.

  Pada satu laporan dan kajian di urban dan bukan Melayu terdapat amat ramai yang pro pembangkang terasa di tipu oleh parti dan pemimpin mereka sendiri.

  Boleh dikatakan mereka ini tergolong dalam kategori “in the know” yang bermaklumat serta ‘internet savvy‘

  Walaupun mereka pro pembangkang dan DAP, mereka tidak lagi melihat kepimpinan pembangkang boleh dipercayai lagi (not worthy of trust).

  Memang benar “prinsip” adalah sesuatu yang tiada nilainya, sekali tergadai, selamanya tidak lagi dipercayai.

  Ia umpama orang bercinta yang di “kayu tiga” kan.

  Pada mereka 4 individu ini akan menyebabkan Pakatan Harapan tewas di pilihanraya.

  Mereka kesal kerana ketika Pakatan seronok menunggang isu 1MDB (walaupun masih ragu akan kebenaran pertuduhan yang masih kabur buktinya) tiba-tiba muncul skandal dari kalangan mereka sendiri.

  ReplyDelete
 14. Di saat akhir, skandal Penang Tunnel telah melenyapkan semua kepercayaan mereka kepada kepimpinan DAP.

  Lim Guan Eng ternyata tergagap dan terlihat cuba berbohong kepada soalan yang diajukan berkenaan laporan kajian terowong di mana RM300 juta telah lenyap entah kemana.

  Sebelum ini, Guan Eng telah terbabit dengan skandal rasuah banglo dan telah ada tarikh dakwaan di mahkamah.

  Kemudian pada waktu ini Menteri Besar Selangor juga berada di dalam kedudukan yang meragukan seolah-olah ada kepentingan dengan menyerahkan segera tanah Ijok kepada 2 pemaju.

  Azmin cuba berselindung melalui rundingan dengan penduduk, namun ia sudah terlambat kerana terlalu jelas ada “sesuatu” dengan pemaju. Sambil itu RM700 telah lenyap juga.

  Pakatan bertambah malang apabila Mahathir masih menjadi beban mereka.

  Mahathir di lihat terlalu bijak menyerang tetapi amat lemah harus menjawab skandal dan hal berkaitan kebobrokkan diri sendiri dan anaknya.

  Mahathir yang serba tahu skanda orang lain, telah berlakon bodoh pada skandalnya sendiri pada kes kehilangan wang negara di perjudian FOREX.

  Selain itu seolah-olah ada ketirisan wang rakyat apabila kerugian RM30 billion cuma di laporkan sebagai RM5 billion sahaja.

  Ia jelas satu penipuan di siang hari. Pada individu seperti Mahathir yang serba tahu hal orang lain, telah terlihat bodoh pada hal sendiri.

  Pada apa yang kami sempat baca, ramai orang dari kalangan masyarakat Cina terasa amat marah dan terasa bodoh apabila Lim Kit Siang telah melepaskan Mahathir yang dihambatnya selama berpuluh tahun.

  Kit Siang telah berubah haluan dan tidak lagi mahu memenjarakan Mahathir.

  Jelas dengan laporan dari sebuah badan kajian bahawa polar undi berubah-ubah dan pada mereka yang awalnya menyokong DAP dan tegar pembangkang, kini telah mahu mendenda DAP dan Kit Siang dalam PRU14.

  Mereka tidak menyukai BN dan Najib, tetapi merasakan bahawa BN juga reliable dan mampu menguruskan negara. Hanya sikap mereka “benci” sahaja pada kepimpinan Melayu.

  Kini jelas 4 tokoh dari Pembangkang ini akan membuatkan Pakatan Harapan tumbang pada PRU14.

  Kempen UndiRosak juga adalah antara faktor yang akan menyebabkan Pakatan kehilangan banyak kerusi selain Parti PAS akan menggangu mereka dengan pertandingan 3 penjuru.

  Di percayai semua mereka juga tahu akan hal ini, namun tetap mahu memainkan minda penyokong dengan lagu kemenangan, ini bertujuan mewujudkan elemen akan menang tetapi kalah disebabkan BN yang menipu.

  Selain itu keempat-empat mereka ini akan cuba untuk kambing hitamkan “penipuan” sedangkan kekalahan adalah atas faktor mereka sendiri.

  Maka atas sebab ini mereka sudah pun sedia dengan rundingan bersama anggota EU kononnya ada penipuan dan mahu kemenangan BN dibatalkan.

  PH tumbang bukan sahaja atas sebab Najib Razak telah “perform” dalam kerjanya, tetapi juga atas sebab 4 individu yang di sebut di atas telah meranapkan peluang Pakatan Harapan.

  Terimalah hakikat, 4 individu yang di sebut iaitu, Mahathir, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Azmin Ali bukan lagi “aset” kepada Pakatan Harapan tetapi sudah menjadi ‘liability” yang membebankan

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...tanam hidup2 jer dia orang nih!!!

   Delete
 15. "In a statement today, Najib's aide Tengku Sarifuddin Tengku Ahmad said the premier also welcomed Kuok's recognition of the contributions of all Malaysians.

  Tengku Sarifuddin also took note of Kuok's appreciation of Malaysia's leaders in a statement issued by the Hong Kong-based billionaire's office yesterday.

  "His statement was reflective of the prime minister's statement that even with diligence, discipline and hard work, the government's help is still the 'key' to unlocking (Kuok's) success.

  "The prime minister said government policies are the key to opportunities in education, business and employment, which allowed individuals to reach success," said Tengku Sarifuddin.

  He added that Kuok's success was an inspiration to all aspiring entrepreneurs.

  Najib's response to Kuok's statement might put to rest the barrage of criticisms and abuses hurled by Umno leaders at the tycoon over the past few days."

  jenuh la pmo, tiap2 hari kena back up najib yg dah biol. hari tu kanina, hari ni kuok.......geng najib siapa nak back up ni?

  ReplyDelete
 16. DALAM PAKATAN SUDAH MULA RAGUI KEMAMPUAN PPBM
  Kemampuan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) seolah-olah diragui rakan komponennya dalam pakatan pembangkang berikutan sikap enggan bertolak ansur berhubung pengagihan 56 kerusi DUN di negeri ini.

  Penganalisa politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff yang juga Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN) Universiti Utara Malaysia (UUM), berkata selain perebutan kuasa sesama sendiri, PKR juga memang tidak yakin dengan kemampuan PPBM dan Parti Amanah Negara (PAN) mendapatkan sokongan pengundi Melayu.

  “Ini kerana mereka adalah parti baharu yang tiada rekod kejayaan, malah tiada jentera pilihan raya dan ahli akar umbi yang kuat,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

  Kamarul juga setuju ada perselisihan faham antara PPBM dan PAN untuk mendapatkan kerusi di negeri yang didominasi DAP, khususnya di Pulau Pinang, Selangor, Perak serta Negeri Sembilan.

  “Ini kerana kerusi yang boleh diberikan kepada PPBM dan PAN adalah kerusi milik PKR yang menguasai kerusi campuran.

  “PKR pula mahu memastikan kedudukannya tidak terjejas ekoran pemberian kerusi ini kepada PPBM dan PAN, jadi mereka mahu DAP memberikan sebahagian kerusinya kepada PKR sebagai balasan (ganti rugi) ke atas pengorbanan PKR ini,” katanya.

  Kamarul berkata, DAP pula malangnya nekad tidak mahu memberikan kerusi mereka kepada PKR, menyebabkan PKR juga keberatan menyerahkan kerusinya kepada PPBM dan PAN.

  “DAP tidak mahu serah kerusinya kepada PKR pula sebab tidak mahu kedudukannya terjejas, apa lagi sebab DAP menang di kebanyakan kerusi itu,” katanya.

  Beliau berkata, PPBM hanya alat untuk menarik undi Melayu saja melalui penonjolan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri.

  “Bagaimanapun, PPBM sendiri tidak dirancang untuk benar-benar mengetuai Pakatan Harapan, sebab itu mereka tidak diberi kerusi yang banyak khususnya di peringkat DUN.

  “Yang patut disalahkan ialah Dr Mahathir sebab membiarkan diri dipergunakan dan tidak berani berkeras bagi mempertahankan kepentingan dan hasrat ahli serta pemimpin bawahan,” katanya.

  Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar, berkata pembahagian kerusi masih dalam perbincangan dan akan selesai dalam masa kira-kira dua minggu.

  “Memang ada kerusi diperuntukkan untuk PPBM, namun jumlahnya tidak boleh didedahkan sekarang,” katanya.

  Sebelum ini, Ketua Penerangan PPBM Selangor, Sallehuddin Amiruddin, kecewa dengan sikap tamak PKR dan DAP yang enggan berunding untuk melepaskan kerusi disandang mereka, namun pada masa sama mahu bertanding di 12 kerusi milik Barisan Nasional (BN) pada PRU-14 nanti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete

 17. Pondan? Ayam? What has become of this country?

  I wonder what has become of this country.

  Don't know what's happening in Malaysia?


  If I label someone as a “pondan”, an “ayam”, and a person “without testicles”, maybe it is okay. After all, I am a nobody. Whatever I rant about will probably not carry much weight or gather much attention.

  However, when a senior minister says the same thing, the implications and consequences can be very different. Ministers are expected to “talk tough” when a situation warrants it, but we certainly don’t expect them to “talk crude”. Talking crudely reflects one’s broken character.

  There will be implications and consequences when characterisations of others are made thoughtlessly and offensively. Whether we realise it or not, Malaysia is a very “internationalised” country. We are not North Korea or Burundi. As a citizen, I am entitled to protect the good name of Malaysia.

  Apparently, the minister was very angry with Robert Kuok for allegedly funding and supporting DAP, hence the unflattering words used against him. But was this anger based on established facts?

  Was the minister genuinely angry with the facts or was he pretending to be angry based on “orchestrated” truth? Why is the whole country agitated just because a blogger based in Manchester decided to say something which has not been proven?

  Even if Malaysia Today was reporting the truth, was labelling Kuok a “pondan”, “ayam” and “without testicles” justified? Was it proper for the minister to ask Kuok to surrender his citizenship? Since when does supporting an opposition party in a democratic society deserve such characterisations and threats?

  Even if Kuok had benefited from BN’s policy, can he change his position or affiliation? (I am just asking a question; I have no idea whether he has any position or whether he has changed his position.) The minister was an ardent supporter of Anwar Ibrahim and Dr Mahathir Mohamad at one time. Has anyone said anything on his position today? So why can’t others have their own preferences over the course of time?

  Maybe I have double standards. I expect ministers to talk sense and to uphold higher ethical standards.


  #### Kalau dah nakhoda nya pun baral punya orang ...label orang bangang , bodoh , haramzadah "Kepala bapak kau .

  Sudikah kita biarkan para walaunta ini berkeliaran serta bermaharajalela lagi ?

  ReplyDelete
 18. Anony 22:24,BILA PULAK PUKI SUNDAL MAK
  KAU NAK RABAK ??KAU TU MEMANG DASAR ANAK HARAM JADAH YG LAHIR DARI JUBOR LEMBU TUA,PASALTU LAH OTAK KAU MCM SIAL,MCM OTAK LEMBU PUKIMAK PUNYA ORANG
  KURANG HAJAR !.KAU SIAPA NAK DOAKAN ORG
  SUPAYA MATI,ENGKAU TU YG YG MAMPOS DILANGGAR LORI !!!.TUNGGU LAH ..


  ReplyDelete
  Replies
  1. AIK!!...CEPAT SANGAT SENTAP....

   KUDA KEPANG...OH...KUDA KEPANG...

   Delete
 19. Angkuh itu perangai syaitan
  Pemimpin umngok jadikan ikutan
  Takde pula orang agama atau mufti beri teguran
  Diam membisu, nampak bebeno geng cari makan..

  Kenapa semenjak dua ni umngok menjadi rasis
  Isu perkauman dicanang tak habis habis
  Sedangkan mereka sendiri berkawan dengan komunis
  Adakah keharmonian yang ada hendak diguris?..

  Nampak sangat macam ada yang tak kena
  Inilah taktik lama umngok yang selalu diguna
  Sekilas ikan diair, sudah diketahui jantan betina
  Janganlah nak diprovoke melayu dan cina..

  Kalau betul umngok gah
  Jangan hanya cakap mendabik dada bermegah megah
  Bubarkan lah parlimen segera untuk pilihanraya dibuat sudah
  Biarlah rakyat menentukan siapa yang menang dan siapa yang kalah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. ....kalau bubar pun ....bukan boleh menang pun Fukatan Haprak nih!!!

   Delete
 20. KRONI MAHATHIR MAHU MALAYSIA DITADBIR OLEH KAUM CINA?
  MUNGKIN kita tak percaya jika disebut bahawa pencatur utama gerakan politik di Malaysia adalah taiko bisnes, bukannya ahli politik.  Ini didedahkan melalui satu sumber dalaman yang menyatakan bahawa ada seorang jutawan Malaysia telah menjadi pelopor kepada gerakan ini.  Kata sumber tersebut, Malaysia ini wujud kerana usaha orang Cina. Maka usaha perlu digerakkan supaya orang Cina dapat perintah negara ini.  Jutawan berusia 94 tahun itu juga merupakan kroni utama Pengerusi Pakatan Harapan iaitu Dr Mahathir Mohamad.  Dalam usaha untuk menjadikan negara ini sebagai negara yang dikuasai orang Cina, maka dipercayai beberapa portal berita telah dibiayai oleh taiko-taiko besar ini.  Lebih memeranjatkan, portal-portal berita berkenaan merupakan mereka yang pro kepada Pakatan Harapan.  Ini kerana jutawan Cina tersebut percaya dengan adanya media ditambah lagi media sosial, maka propaganda dapat disalurkan dengan mudah.  Propaganda ini penting untuk meracuni pemikiran majoriti rakyat Malaysia agar membenci pemerintah sedia ada.  Sumber tersebut turut menambah, beberapa taiko Cina ini mampu menjadi “penjahat paling besar” bagi negara serta rantau ini jika ia tidak diawasi dengan berkesan.  Persoalannya benarkah gerakan Mahathir telah dibiayai oleh jutawan Cina yang berhasrat mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara orang Cina?  Jika benar, maka tidak hairanlah mengapa setiap usaha Mahathir sekarang ini seolah-olah tidak direstui oleh Yang Maha Kuasa. Mungkin nawaitu disebalik serangan kepada Perdana Menteri ini adalah menyalahi undang-undang negara serta agama Islam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
 21. KRONI MAHATHIR BAGAI ANJING TERSEPIT
  SUDAH tular tentang niat hati ‘Raja Gula Malaysia’ Tan Sri Robert Kuok yang dikatakan mahu melihat bangsa cina memerintah Malaysia sekarang ini. Pendedahan yang di buat oleh sebuah portal itu masih tidak dinafikan oleh empunya nama berkenaan.  Menurut portal tersebut, Kuok yang juga kroni kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sedang dalam gerakan mahu menggulingkan pemerintah Islam di Malaysia sekarang ini.  Gerakan berkenaan tidak mustahil turut melibatkan Pakatan Harapan yang dipengerusikan oleh Mahathir sendiri.  Ternyata tindak tanduk Kuok ini bagaikan ‘kacang lupakan kulit’. Sejak dari mula dia berniaga di Malaysia, pihak yang paling banyak memudahkan urusannya adalah kerajaan.  Apa yang tidak diberikan oleh pihak kerajaan dari dulu hingga sekarang untuk memudahkan mereka untuk mencari rezeki di Malaysia sehingga mampu bergelar jutawan?

  Walhal, parti yang bekerjasama dengannya untuk menggulingkan kerajaan iaitu DAP sekarang ini bukanlah pihak yang bertanggungjawab membantunya untuk menjadi jutawan.  Sebaliknya hanya kerajaan pimpinan Barisan Nasional sahaja yang berusaha siang dan malam untuknya.  Maka tindakan Kuok yang mahu ‘mengigit’ kembali tangan tuan yang memberinya makan itu tak ubah seperti ‘bagai melepaskan anjing tersepit’.  Patutlah gerakan kempen Pakatan Harapan sekarang ini cukup mewah dan drastik kerana tidak mustahil mereka telah dibiayai oleh seorang yang bergelar ‘Raja Gula Malaysia’ ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....

   Delete
 22. ROBERT KUOK KHIANATI JASA BN KEPADANYA
  Jika benar dakwaan jutawan gula, Tan Sri Robert Kuok menaja DAP ia merupakan satu pengkhianatan kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) yang banyak berjasa kepadanya.

  Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, jika dakwaan itu benar ia suatu yang mengecewakan kerana Robert banyak mendapat manfaat besar daripada kerajaan sebelum ini sehingga menjadi orang terkaya di Malaysia.

  “Saya terkejut sekiranya benar apa yang dilaporkan sebelum ini terdapat tokoh korporat yang menjadi penyumbang kepada parti politik pembangkang sama ada secara langsung atau tidak langsung untuk menggulingkan kerajaan yang dipimpin hari ini.

  “Lebih mengecewakan lagi apabila tokoh tersebut mendapat manfaat yang besar hasil daripada dasar kerajaan BN,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

  Azalina menyifatkan ia sebagai pengkhianatan kepada BN apabila berselindung disebalik parti pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan.

  “Tindakan tokoh korporat itu juga dilihat sebagai mengkhianati jasa dan sokongan yang pernah diberikan oleh Kerajaan BN selama ini.

  “Mana-mana tokoh korporat tidak seharusnya berselindung disebalik parti politik dengan agenda tertentu dan menjadi talam dua muka,” ujarnya lagi.

  Beliau turut menggesa supaya Kuok tampil membuat penjelasan berhubung dakwaan melibatkan dirinya dengan DAP tersebut.

  “Justeru Kuok perlu tampil menyatakan pendirian dan menafikan tuduhan yang dilontarkan terhadap beliau dan bukannya membiarkan pihak ketiga atau saudara mara menjawab bagi pihaknya,” katanya lagi.

  ReplyDelete
 23. KHAS UNTUK SI OTHMAN LAKNATULLAH ...

  >>>Othaman Ahmad27 February 2018 at 22:20
  Takde maknanya....manalah mungkin doa si murtad kufur dimakbulkan.

  Malah Tun M semakin panjang umur, bertenaga, cergas & sihat berceramah terus dgn sambutan juga bertambah semarak & hangat untuk ambil semula Putrajaya yg beliau bina. <<<<

  Doa Arwah Ustaz Fadzil Noor Kepada Mahathir Semakin Makbul
  Paling diingati adalah bagaimana Allahyarham mendoakan supaya umur Mahathir dipanjangkan oleh Allah supaya Mahathir sendiri dapat melihat kerosakan yang telah dilakukannya sepanjang beliau menjadi Perdana Menteri.

  Pada ketika itu, mungkin ada yang memandang sinis doa berkenaan. Mungkin juga ada yang mentertawakan Allahyarham dengan doa ini. Malah, ada yang mendakwa, doa Allahyarham hanyalah sekadar doa ahli politik yang teruk dihentam Mahathir pada ketika itu.

  Namun, setelah beberapa dekad berlalu, doa yang dilafazkan Allahyarham kelihatan seperti di makbulkan. Manakan tidak, pada usia 92 tahun, disaat ramai rakan seperjuangan Mahathir dalam politik sudah meninggal dunia, Mahathir masih kekal berpolitik dan kini memilih untuk berjuang dipihak pembangkang.

  Pada usia 92 tahun ini jugalah, satu persatu kerosakan yang telah dicipta Mahathir dahulu semakin tersingkap. Bayangkan, kes penyelewengan Bumiputera Malaysia Finance (BMF) sehingga menyaksikan seorang anak Melayu menjadi korban angkara mahu menutup kes sehinggalah kes Forex, semuanya tersingkap dengan sendirinya.

  Malah, beberapa kerosakan yang dicipta Mahathir seperti kehancuran Perwaja Steel, kerosakan teruk pada Proton Holding, mengaut wang negara hanya untuk mengayakan anak dan kroni serta bagaimana beliau mengkhianati perjuangannya sendiri menentang Lim Kit Siang serta Datuk Seri Anwar Ibrahim, kini sudah terbuka dengan sendirinya.

  Sebelum ini, Mahathir masih mampu menyembunyikan segala kerosakan yang diciptanya hanya kerana perkembangan teknologi maklumat agak lewat tiba ke Malaysia. Mahathir boleh mengangkat dirinya suci tanpa melakukan sebarang kesalahan di mata rakyat.

  Namun siapa sangka, laporan siasatan penuh CIA yang menunjukkan Mahathir terlibat secara langsung dengan pelbagai penyelewengan dan skandal, mendedahkan belang dan wajah sebenar Mahathir, disaat beliau begitu beriya-ia mahu menjatuhkan kedudukan Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

  Justeru, tidak salah kiranya andai kita menyatakan bahawa doa yang dilafazkan oleh Allahyarham Datuk Ustaz Fadzil Noor sebelum ini, hari ini sudah dimakbulkan. Segala kecurangan Mahathir satu ketika dahulu juga sudah tersingkap dengan sendirinya. Adakah Mahathir mahu menolak Qada dan Qadar Allah bagi melindungi segala salah lakunya?

  ReplyDelete
 24. KHAS UNTUK SI OTHMAN LAKNATULLAH ...

  >>>Othaman Ahmad27 February 2018 at 22:20
  Takde maknanya....manalah mungkin doa si murtad kufur dimakbulkan.

  Malah Tun M semakin panjang umur, bertenaga, cergas & sihat berceramah terus dgn sambutan juga bertambah semarak & hangat untuk ambil semula Putrajaya yg beliau bina. <<<<
  Adakah Doa Al-Marhum Dato' Ustaz Fadzil Noor Menjadi Kenyataan? Pada tahun 2000, Al-Marhum Dato' Ustaz Fadzil Noor bekas Presiden PAS, pernah mendoakan agar Mahathir dipanjangkan umur untuk melihat kemusnahan yang telah dilakukannya sendiri.
  Apakah kini doa Al-Marhum mantan Dato' Presiden PAS itu dimakbulkan satu demi satu?Kebanyakan rungutan dan ketidak puashati yang Mahathir luah kini adalah berpangkal dan berpunca serta asal usulnya datang dari Mahathir sendiri.

  Saban hari, satu demi satu isu dan pelbagai pembongkaran dihebahkan di dada media terutamanya media sosial dan blog untuk dihukumkan oleh masyarakat.

  Kini Mahathir seolah-olah sedang dibicarakan oleh rakyat umum. Walaupun Mahathir tetap menjawab namun suara-suara yang dulu pernah dikunci beliau sudah tidak lagi menikus dengannya.

  Tidak mungkin mampu Mahathir membela dirinya untuk segala tuduhan dan isu yang dilodehkan oleh mereka yang pernah berada di sekeliling beliau ketika berkuasa selama lebih 22 tahun.

  Mereka yang dulu mendiam diri kini bangkit berani bersuara. Dari bersifat penikus sudah menjadi singa garang tidak gentar pada gertakkan serta ugutan nakal.

  Adakah Doa Al-Marhum Dato' Ustaz Fadzil Noor Menjadi Kenyataan?

  Senarai salah laku Mahathir panjang dan kini bertambah setiap hari . Dato' Seri Najib Razak yang sebelum ini hanya sekadar menepis pelbagai tuduhan Mahathir atas sifat hormat dan bersikap budiman kenang jasa yang dianggap sebagai negarawan yang banyak berjasa kepada parti dan negara, kini telah kian lantang membongkar pula pelbagai dakwaan terhadap Mahathir yang pasti membuat kedudukan Mahathir dikaca mata rakyat semakin dipandang serong dan sangsi.

  Walaupun ada yang menyebelahi Mahathir dalam krisis kini untuk menjadi pembela namun ramai dari mereka sendiri turut terbabit dalam pelbagai kes yang bakal dibongkar itu. Dan mereka ini merupakan antara barisan utama dalam perbicaraan rakyat kini.

  Dalam membela dirinya, Mahathir turut, tanpa disedarinya sendiri, membongkarkan pelbagai perkara yang sebelum ini rakyat umum tidak tahu. Betul atau tidak kata-kata Mahathir itu dalam keadaan beliau tersempit banyak yang kita boleh persoalkan.

  Apabila seseorang berbohong dia akan berbohong lagi untuk menutup pembohongan lamanya.Dan dia akan terus dengan pembohongan demi pembohongan.

  ReplyDelete
 25. KHAS UNTUK SI OTHMAN LAKNATULLAH ...

  >>>Othaman Ahmad27 February 2018 at 22:20
  Takde maknanya....manalah mungkin doa si murtad kufur dimakbulkan.

  Malah Tun M semakin panjang umur, bertenaga, cergas & sihat berceramah terus dgn sambutan juga bertambah semarak & hangat untuk ambil semula Putrajaya yg beliau bina. <<<<

  DOA FADZIL NOOR DIMAKBULKAN : INGIN RAKYAT TAHU MAHATHIR ZALIM
  Akhirnya doa Fadzil Noor dimakbulkan Allah SWT dengan memanjangkan umur Dr Mahathir sehingga sekarang. Untuk menjelaskan lagi orang ramai melihat akan kezaliman sebenar Dr Mahathir ini, Allah memberi kekuatan yang hebat kepada YAB Dato Sri Najib Razak supaya terus bercakap benar dan tidak melepaskan jawatan Perdana Menteri yang disandangnya walaupun diasak dengan begitu kuat oleh mentornya sendiri.
  Melalui serangan demi serangan ini rakyat Malaysia sudah mula didedahkan dengan pelbagai bukti kezaliman Dr Mahathir sepanjang beliau bergelar Perdana Menteri dan disambung lagi dengan agenda peribadi dan kroni-kroninya selepas beliau bersara pada tahun 2003 lalu.
  Dr Mahathir mahu menjatuhkan seorang ketua kerajaan Islam ini, beliau sudah menerima kesukaran dan terpaksa berlawan dengan bersungguh-sungguh (tidak lagi seperti cubaannya terhadap kali pertama dan kedua dahulu).
  Apa jua alasan demi alasan yang Dr Mahathir cuba berikan untuk menjatuhkan Perdana Menteri, rakyat Malaysia sedikit sebanyak sudah mula mengenali siapa sebenarnya Dr Mahathir Mohamed ini.
  Diharapkan Dato Sri Najib Razak akan terus menjadi ketua kerajaan di Malaysia kerana perjuangannya untuk bangsa Melayu bukan kecil-kecil perjuangan, perjuangannya untuk perpaduan sesama bangsa di Malaysia bukan calang-calang agenda, perjuangannya untuk syiar Islam bukan suatu yang remeh temeh, dan perjuangannya untuk Malaysia bukan setakat terhenti pada tahun 2020.

  ReplyDelete
 26. KHAS UNTUK SI OTHMAN LAKNATULLAH ...

  >>>Othaman Ahmad27 February 2018 at 22:20
  Takde maknanya....manalah mungkin doa si murtad kufur dimakbulkan.

  Malah Tun M semakin panjang umur, bertenaga, cergas & sihat berceramah terus dgn sambutan juga bertambah semarak & hangat untuk ambil semula Putrajaya yg beliau bina. <<<<

  Tun Mahathir dan doa Al-Marhum Dato' Ustaz Fadzil Noor.
  Tun Mahathir yang dahulu bukanlah Tun Mahathir yang sekarang. Dahulu Tun Mahathir cukup garang, hari ini Tun Mahathir amat malang. Dahulu Tun Mahathir dipuji dan dipuja. Sekarang Tun Mahathir dikeji dan dicerca.

  Siapa yang tak kenal dengan Tun Mahathir. Sekali dia mengaum, semua akan diam membisu. Raja-raja Melayu pun dijentiknya sesuka hati.

  Tun Mahathir tidak sahaja terkenal kerana kejahilannya dalam hal ehwal agama, tetapi dia terkenal kerana zalim dan kejam. Tidak menghairankanlah apabila dia terkenal dengan gelaran Maha Firaun.

  Dalam hal ehwal agama, kejahilan Tun Mahathir amat terserlah apabila beliau mempersendakan hukum menyimpan janggut dan bertudung dengan alasan itu adalah budaya Arab dan juga kerana ketiadaan teknologi pada zaman itu.

  Beliau juga sering kali memperlekehkan hukum hudud hingga sanggup membuat lawak bodoh dengan mempelawa rakyat Malaysia ke Kelantan untuk makan sup tangan.

  Kezaliman Tun Mahathir juga masih lagi menjadi igauan ngeri dalam sejarah negara. Beliaulah Perdana Menteri yang sering kali menjadikan ISA sebagai senjata utama untuk 'membunuh' musuh politik. Malah tangannya masih tersisa darah-darah para Syuhada Memali.

  Itu kisah dahulu kala, kini Tun Mahathir sudah kehilangan bisanya. Tun Mahathir kini terbuang dan tersisih umpama kayu reput. Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana memanjangkan umur Tun Mahathir.

  Ada mesej tersirat disebalik semua itu. Mungkin Allah ingin Tun Mahathir merasai sendiri betapa peritnya kezaliman, dan betapa seksanya tersisih dan terbuang umpama bangkai yang tiada apa-apa makna.

  Saya teringat kembali doa-doa Almarhum, Dato' Ustaz Fadzil Noor. Bekas Presiden PAS itu mendoakan agar Tun Mahathir dipanjangkan umur untuk melihat kemusnahan yang telah dilakukannya sendiri.

  Doa Almarhum kini menjadi mulai makbul, ramalannya kini benar-benar berlaku. Kita tunggu dan lihat bagaimanakah kesudahannya nanti.

  Hanya manusia-manusia yang buta dan pekak sahaja yang masih bersama Tun Mahathir, ini termasuklah anak bekas Mursyidul Am PAS, Dr Mujahid Yusof Rawa, Mat Sabu dan Husam Musa.

  Mereka terlalu ghairah ingin mendakap Putrajaya hingga mereka terlupa dosa dan pahala

  ReplyDelete

 27. 1MDB akan ditutup selepas hutang dibayar, kata Irwan Siregar


  PETALING JAYA: Syarikat pelaburan strategik 1MDB akan ditutup selepas semua hutang selesai dibayar, kata Tan Sri Mohd Irwan Siregar Abdullah.

  Pengerusi 1MDB itu yakin dana milik kerajaan itu mampu melangsaikan segala hutang melalui pelan rasionalisasi.


  “Kita boleh bayar menerusi ‘monetisation’ aset-aset yang ada, dalam TRX City ada Bangunan Exchange 106 yang merupakan bangunan tertinggi di Malaysia dan penghuni-penghuni akan membayar sewa,” katanya lapor Utusan Online.

  Pada 31 Disember lepas, 1MDB dilaporkan selesai membuat semua pembayaran kepada dana kerajaan Abu Dhabi, International Petroleum Investment Co PJSC (IPIC) dalam satu urusjanji menyelesaikan pertikaian hutang RM4.9 bilion.

  Media melaporkan wang untuk pembayaran itu hasil daripada program rasionalisasi melibatkan antara lain pertukaran hutang dengan aset dengan IPIC, penjualan Edra Global Energy Bhd kepada China General Nuclear Power Corp untuk RM9.83 bilion, pembangunan tanah Tun Razak Exchange dan pelupusan aset bukan teras.

  Pada Julai 2017 Pedana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata isu 1MDB ini sengaja diperbesar-besarkan pembangkang kerana mahu menumbangkan kerajaan


  #### Jikalau para walaunta mengatakan Mahathir kaki tipu , India mualaf sekor ni lagi kuat kelentongnya .

  Juallah semua asset yang 1MDB masih ada , hutang 1MDB tak akan langsai . Hutang 1MDB (bond) yang terakhir matang pada 2039 . Najib , mualaf ni tak pasti masih bernafas lagi ke tidak ??

  TRX ada Exc 106 ... tipu walaunta baral bolihlah . Exc 106 tu bukan milik exclusive MOF . Hari2 hanya sebut monetisation ....last2 walaunta yang kena monyet setan !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 28. KHAS UNTUK SI OTHMAN LAKNATULLAH ...

  Mengapa Allah Lanjutkan Usia Mahathir.
  Pada usia sudah mencecah 90an, tentu ada sesuatu yang Allah hendak berikan kepada mahlukNya tersendiri, sama ada akan berakhir dengan kebaikkan atau disebaliknya, melalui jalan ‘nar’ atau ‘nur’, dan kesemua ini adalah tertakluk kepada apa yang telah dilakukan oleh mahluk berkenaan dan ini adalah karmanya.

  Ada dua kemungkinan, pertamanya Allah mahukan hamba terpilihNya duduk beramal soleh dan memperbaiki apa yang kurang dan tertinggal semasa muda dan dewasa,
  dan seterusnya mungkin Allah mahu memperlihatkan apa-apa kesilapan yang telah hambaNya itu lakukan, mungkin kini Allah sedang memperlihatkan siapa Mahathir yang suatu kita pernah dijulang sahingga kelangit.
  Kita tidak tahu mereka mahu selamatkan Malaysia dari musibah apa, tetapi yang nyata kita perlu selamatkan Malaysia dari puak-puak munafik ini dari terus mengambil tanah bumi permata ini, ambillah contoh negara jiran kita, memang benar “Politik is only about party and the party is UMNO” kerana yang terlibat kesemuanya adalah mereka yang berparti.

  Jika mereka itu penarik beca, pemandu teksi, nelayan atau pekebun sudah pasti mereka bukan mewakili parti politik, tetapi jika kehadiran mereka itu berlatar belakangkan parti politik tidakkah ini boleh dikaitkan dengan politik kepartian dan oleh kerana mereka mahu selamatkan Malaysia daripada kepimpinan UMNO maka suka atau tidak ia pasti akan berkait dengan politik kepartian tidak kiralah jika disebut sebagai agenda nasional sekalipun tetapi ianya pasti politik kepartian.

  Jadi jika Mahathir, Mukhriz, Muhyidin dan beberapa bekas pemimpin UMNO dilihat duduk semeja bersama pemimpin parti pembangkang yang mana pernah mempunyai niat untuk mengambil alih kerajaan dengan apa cara sekali pun, ianya dikira sebagai agenda diluar politik dan kepartian, siapa Mahathir, Mukhriz, Muhyidin itu adakah mereka nelayan, pekebun sayur atau pesawah padi?.

  Mereka itu pernah ada kepentingan dan pernah menduduki kerusi tertinggi kerajaan dan sudah pasti mereka memiliki pengetahuan berhubung dengan soal urus tadbir kerajaan, adakah mereka tidak akan bercakap setitik noktah pun berhubung pentadbiran kerajaan termasuk rahsia yang mereka ketahui.

  Bukankah dengan bekerja-sama dengan mereka dari parti pembangkang akan menguntungkan pembangkang terutama DAP, ingat mereka ini tidak pernah memadam catatan didalam diary mereka untuk menawan Malaysia, Kita sepatutnya selamatkan Malaysia dari ditawan oleh DAP dan bukannya dari Dato Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri dan Presiden UMNO.

  Ini lah doa Ustaz Fadhil Noor bahawa Mahathir akan melihat kehancuran yang dia sendiri buat, apa sahaja kezaliman yang dilakukan oleh Mahathir suatu ketika dahulu ditunjukkan sekarang sebagai bukti kepada pengikut Tun Mahathir semasa berkuasa dahulu, inilah yang Mahathir lakukan diatas kuasa yang pernah beliau sandang dahulu.

  Menzalimi mereka yang tidak sehaluan dengan kehendaknya, Allah hilangkan ingatan dan membuka hijab yang menutup kezaliman Mahathir sahingga tanpa disedari telah mengulangi apa yang dilakukannya dahulu dan diulangnya hari ini, itulah yang telah dilakukan terhadap mereka-mereka yang menentang kemahuannya, mungkin suatu hari nanti Mahathir akan berkata “dengan saitan juga dia akan bekerjasama jika itu boleh menjatuhkan Najib”.

  Kini giliran Dato Seri Najib yang terpaksa berhadapan dengan kezaliman Mahathir kerana tidak mahu tunduk dengan kehendak Mahathir, oleh kerana dahulu Mahathir adalah Ulil Amri yang dipilih, Allah memelihara aibnya pada ketika itu, kini Dato’ Seri Najib pula dipilih juga di atas kehendakNya, InsyaAllah Najib akan dilindungi oleh Allah S.W.T.

  Mungkin kerana itu Allah melanjutkan usia Mahathir agar rakyat dapat melihat wajah seorang yang pernah menzalimi mereka-mereka yang tidak mahu tunduk mengikut kemahuannya

  ReplyDelete
 29. Anda Tahu Mahathir Benar-benar Terdesak Bila Dia Jilat Ludahnya Semula
  Akhirnya Mahathir mula memahami makna karma. Hari ini, semua dosa Mahathir sejak 47 tahun yang lalu kini muncul. Kini beliau menghadapi nasib yang lebih buruk daripada kematian. Doa Ustaz Fadzil Noor yang termakbul : bahawa Mahathir akan hidup cukup lama untuk melihat pembalasan semua dosa-dosanya.
  staz Fadzil dihormati oleh banyak pihak, bukan sahaja oleh ahli-ahli atau penyokong PAS. Malah, keluarga diraja, terutamanya dari negeri Kedah, mereka menghormati Ustaz Fadzil – yang dilihat sebagai seorang Muslim yang paling sederhana yang mana bukan Melayu juga tidak mempunyai masalah untuk menyokongnya. Kematiannya 14 tahun yang lalu pada tahun 2002 adalah satu kehilangan kepada seluruh negara. Dan kerana Ustaz Fadzil, orang bukan Islam mula menerima PAS. Saya berada di sana pada hari Ustaz Fadzil meninggal dunia dan ramai orang bukan Melayu juga berada di luar hospital untuk memberi penghormatan terakhir.

  Bagaimanapun, pada tahun 2000, Ustaz Fadzil berdoa supaya Mahathir diberi umur yang panjang supaya dia boleh hidup untuk melihat hari di mana karma dosanya mengejarnya. Mahathir hanya perlu meninggal selepas dia sedar bahawa segala-galanya yang berlaku kepadanya pada penghujung hidupnya adalah pembalasan untuk dosa-dosa yang dia telah lakukan lebih 47 tahun lalu iaitu sejak 1969. Salah satu daripada dosa pertama yang Mahathir lakukan ialah menentang Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman, yang mempunyai kaitan dengan Keluarga DiRaja Kedah, bermakna juga mempunyai kaitan dengan Seri Paduka Baginda Sultan Kedah dan Agong Malaysia sekarang ini yang merupakan anak saudara Tunku.

  Tidak kah ianya ironik apabila Mahathir melakukan dosa menderhaka terhadap Tunku Abdul Rahman pada tahun 1969 dan 47 tahun kemudian dia merangkak untuk memohon menghadap Agong, anak saudara Tunku, untuk memohon pertolongan baginda dalam menggulingkan Perdana Menteri Najib Tun Razak? Adakah Mahathir tidak melihat karma kerana tindakannya? Mahathir derhaka terhadap Tunku dan kemudian dia derhaka terhadap semua Raja hampir 20 tahun kemudian, dan kini dia merangkak kembali kepada Raja-Raja yang sama yang telah dia derhakai untuk meminta pertolongan.

  Doa Ustaz Fadzil sangat kuat. Dan tiada seorang pun orang Islam sama ada dari PAS atau Umno akan tidak menyetujui mengenai perkara ini (walaupun orang Melayu PAN hanya akan bersetuju dengan apa sahaja yang DAP katakan). Ustaz Fadzil tidak mendoakan agar Mahathir mati awal walaupun dengan apa yang telah orang tua itu lakukan. Sebaliknya, Ustaz Fadzil berdoa agar Mahathir dikurniakan umur yang panjang supaya dia boleh hidup cukup lama untuk melihat dosanya kembali menghantuinya dan menyebabkannya menderita dan menyesal dan sedar bahawa apa yang dia lalui sekarang adalah karma bagi dosa-dosa yang telah dia lakukan.
  Itu, sebagai apa yang Allahyarham Ustaz Fadzil berkata, adalah takdir yang lebih teruk daripada kematian. Akhirnya, pada penghujung hidupnya, Mahathir terpaksa menjilat kembali ludahnya di depan mata 31.5 juta rakyat Malaysia. Jika Allah mahu melayan Mahathir dengan lebih baik, Dia akan mengambil nyawa Mahathir lima tahun sebelum ini. Hakikat bahawa Allah membenarkan Mahathir untuk hidup selama ini hanya untuk merasai penghinaan yang terpaksa dia terima di penghujung hidupnya adalah satu bentuk hukuman daripada Allah. Muslim percaya bahawa jika dosa seseorang adalah cukup besar, Allah akan memberi balasan di bumi sebelum anda menghadapi hukuman di akhirat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Kejora Musibat,

   Dengar nih baik-baik....
   Jika doa Ustaz Fafzil Nor mujarrab, kenapa....

   - Tun M masih juga kenang & disebut-sebut di bumi Mekah, Medina, Batul Muqaddis, Yaman & Bosnia.

   - Tun M juga satu2 pemimpin Melayu Nusantara dapat masuk ke dalam Kaabah.

   - Tun M juga dapat anugerah tertinggi dari Bangsa2 Bersatu, Pertubuhan Negara2 Islam Sedunia, Kesatuan Muslim Amerika, negara Iran & puluhan lagi.

   Kenapa kini Tun M masih dihormati & dijemput ke forum2 antarabangsa termasuk ke institiut Oxford.

   - Kenapa sebahagian besar masyarakat tempatan & antarabangsa seantro dunia masih menyanjung & menghormati Tun Mahathir.

   Kenapa beliau dah cecah 93 tahun masih presentable, berketrampilan, ada daya tarikan, cergas, cerdas, kuat daya ingatan, tidak nyanyuk, berani, yakin diri, mampu menjelajah sambilbberceramah hampir tiap hari yg tidak mampu dilakukan orang lain di mana jua.

   Apakah almarhum ustaz Fadzil yg kamu gembar-gemburkan ada ciri2 yg dimlikki Tun Mahathir....??

   Jasanya pun saya tak nampak...sebuah 'bus stand' pun tarak......!!

   Cukup2 lah menunjukkan kebodohan kamu, sepatah kata orang dalam blog ini, kamu tuu ABC pun masih tak fasih & hafal lagi, fahammmmm.....??

   Delete
  3. Abu Jahal Dan Abu Lahab pundisebut-sebut di bumi Mekah, Medina, Batul Muqaddis, Yaman & Bosnia fan seluruh dunia Islam....mengapa yaa?

   Delete
 30. MAHATHIR YANG KETINGGALAN ZAMAN MASIH RELEVANKAH UNTUK MENYELAMATKAN KEADAAN!
  Di kemuncak krisis pada tahun 1998, dalam satu pertemuan terakhir antara Dr Mahathir dengan Anwar Ibrahim , DSAI telah mengeluarkan satu ayat yang tepat mengenai siapa Dr Mahathir yang sebenar. YOU ARE OBSELETE . Tuan seorang yang lapok atau kolot. Dengan kata-kata lain pemimpin yang ketinggalan zaman. Kenyataan itu amat mengejutkan beliau. Seorang tokoh yang tidak pernah disentak atau disanggah sedemikian rupa. Krisis itu tidak berakhir di situ dan menjadi kemelut politik yang panjang.

  Sudah tentu ucapan itu dianggap biadap, sama sekali tidak dapat diterima oleh Sang Diktator Tua yang teruja dengan dirinya dan sedang enak di mahligai kuasa. Terbukti sepanjang kerjaya beliau terkenal sangat mahir dalam memusnahkan karier para pemimpin yang berpotensi menyainginya. Secara langsung bertanggung jawab memusnahkan barisan pelapis kepimpinan negara yang berwibawa untuk menerajui masa depan negara . Adakah ini membuktikan bahawa beliau seorang pemimpin yang sangat cemburu dan kemarukan kuasa sehingga pantang dicabar.

  Semasa Pak Lah masuk ke pejabat PM di hari-hari terakhir sebelum meletak jawatan , di atas mejanya terpampang sebuah buku karya Bertrand Russel berjudul “THE POWER”.Siang malam berfikir tentang kuasa walau pun nampak tidak berkuasa. Masih mengintai di belakang tabir untuk mempastikan dasar-dasar kroni dan korporatnya tidak terjejas sebagaimana yang diitentukannya.Ternyata tepat, Pak Lah dengan memakai imej ulama berjaya dijual untuk memukau rakyat yang menolak Mahathir pada tahun 1999 untuk kembali memantapkan semula UMNO-BN buat seketika. Apabila Pak Lah mula memilih jalan sendiri ia mula diserang olehnya.
  Siapakh Mahathir yang sebenarnya ? Menyingkap sejarah Datuk Harun Idris jadi mangsa dalam permainan politiknya yang licik. Sekali gus memerangkap PM Hussein Onn melepaskan kuasa kerana tidak dapat mengendalikan kes itu dengan baik. Turut jadi mangsa ialah Ghzali Shafie penasihat utama dibelakang Hussein Onn. Musa Hitam tersisih lalu tersingkir akibat dasar-dasar ekonomi Mahathir yang menyimpang terus daripada DEB warisan Tun Razak. Tengku Razaleigh yang sangat berjasa terkeluar terus daripada garis politik arus perdana kerana berani mencabarnya secara gentleman. Akibat politik wang yang berleluasa di zaman Mahathir, politik perjuangan dan pengorbanan Tengku Razaleigh kehilangan daya dan pengaruh.

  Paling malang DSAI pemimpin muda bertaraf dunia dipecat, dinista, difitnah dan dibunuh karier politiknya dengan kejam tanpa ampun.Tidakkah ini satu bencana kepada negara. Komen dari PM Singapura Lee Kuan Yew yang walau pun bersifat diktator tetapi masih waras. Adakah Dr Mahathir masih mempunyai masa untuk melahirkan seorang pemimpin berkelibar besar sehebat DSAI .Seorang pemimpin hebat yang mempunyai rangkaian teman di seluruh pelusuk dunia.

  ReplyDelete
 31. Dalam sejarah Malaysia belum ada pemimpin Melayu Islam dalam UMNO yang diberangus sedemikian rupa oleh seorang pemimpin perdana bertaraf negarawan. Pemimpin yang didambakan untuk berjiwa besar. Akibatnnya menimbulkan banyak petaka hasil kepimpinan yang membunuh kepimpinan pelapis dan mengharu birukan kestabilan politik negara. Itu pun Dr Mahathir masih menganggap keputusannya tepat. Keputusan yang menjerumuskan negara dalam krisis dan kancah masalah yang tidak dapat diredakan walau pun hampir dua dekad berlalu.

  Namun demikian Mahathir masih tetap kagum dengan dirinnya. I Think I ‘m perfect leader. Kata pepatah Melayu sendiri masuk bakul sendiri angkat . Sesungguhnya Malaysia tidak bankraf pemimpin berwibawa .Kita kepicikan pemimpin kerana dipaksa memilih pemimpin mengikut telunjuk dan restu seorang Mahathir sahaja.Buang Anwar ambil Pak Lah dan buang Pak Lah ambil Najib pula. Buang Najib adakah dengan mengambil Mahyuddin krisis kepimpinan boleh selesai ? Sentiasa pemimpin yang diangkat Mahathir selalunya tidak betul dan bermasalah selagi beliau ada. Ada saja yang tidak kena.  Dr Mahathir memiliki satu penyakit yang kronik kerana memiliki sikap heran diri atau kagum terhadap diri sendiri yang terlalu tebal. Dalam bahasa agama disebut UJUB. Padanya beliau seorang sahaja pemimpin yang paling lengkap, sempurna dan berwibawa. Apakah hasil kepimpinannya sebagai PM selama 22 tahun ? Beliau telah meninggalkan UMNO sarat dengan para pemimpin yang bertaraf hampas bukan krim . Sebelumnya beliau mengkritik keras PM pertama Tunku Abdul Rahman kerana melantik menteri daripada kalangan yang biasa-biasa sahaja.

  Kata beliau Tunku selesa di kelilingi para pemimpin yang suka membodek dan memuja beliau semata-mata. Pengganti Tunku, Tun Razak sangat berjasa kerana banyak melahirkan para pemimpin muda yang bertaraf dunia. Semuannya hilang apabila Dr Mahathir mengambil alih kepimpinan negara selepas Tun Hussein Onn terpaksa berhenti. Beliau mengundurkan diri kerana masalah kesihatan akibat tekanan keadaan yang tidak dapat dikendali dengan baik akibat asakan politik licik Dr Mahathir.

  Ayat YOU ARE OBSELETE itu satu noktah.Ia pemisah hubungan antara Anwar dengan mentornya. Pembeza siapakah Mahathir dan siapa pula DSAI. Mahathir yang bersifat mengongkong dengan DSAI yang bersifat terbuka.Peribadi yang meraikan kawan dan lawan. Agak pelik bagaimana mentor yang kononnya berniat baik menyediakan pemimpin pelapis yang paling berwibawa sebagai penggantinya sanggup pula membunuh karier politik penggantinya dengan hukuman yang tidak terfikirkan.

  Dengan mudah Mahathir memecat DSAI dan melantik Datuk Abdullah Badawi sebagai pengganti. Kemudiannya beliau mengkritik Abdullah habis-habisan kerana berbagai kelemahan yang ketara.PM yang terlalu lambat dalam membuat keputusan. Apakah beliau tidak dapat mengesan dan membandingkan sejauh manakah kewibawaan Pak Lah berbanding dengan DSAI. Bandingkan dari segi ucapan sahaja. Anawar yang bertaraf global dengan Pak Lah yang ditunjuk untuk naik tanpa pencapaian yang luar biasa. Sekadar pilihan Dr Mahadir sahaja.

  Nyata Mahathir sangat bijak bermain silat politik dengan mengelabui punca sebenar krisis ekonomi pada tahun 1997 semasa beliau menjadi PM. Beliau menghukum DSAI sebagai penyebab krisis ekonomi dan kejatuhan pasaran saham pada ketika itu. Akibat krisis itu tamatlah hubungan akrab antara Tun Dr Mahathir dengan penimbalnya DSAI.Suatu ketika kononnya anak didikan politik yang diharapkan untuk mengambil alih teraju kepemimpinan negara. Bagaimana pun bacaan politik Mahathir terhadap Anwar salah. Anwar bukan Musa Hitam dan Tengku Razaleigh yang berlalu begitu sahaja.DSAI mempunyai karisme, energi dan sokongan rakyat di peringkat akar umbi terutama golongan muda. Beliau punya keupayaan untuk melawan.Anwar bukan calang-calang pemimpin. Akibat perbalahan itu, krisis tersebut tidak dapat diselesaikan walaupun 17 tahun berlalu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora Musibat,

   Dengar nih baik-baik....
   Jika Tun Dol bagus sangat, kenapa....

   - Tun Mahayhir yg juga masih dikenang2 & disebut-sebut di bumi Mekah, Medina, Baitul Muqaddis, Yaman & Bosnia.

   - Tun M juga satu2 pemimpin Melayu Nusantara dapat masuk ke dalam Kaabah.

   - Tun M juga dapat anugerah tertinggi dari Bangsa2 Bersatu, Pertubuhan Negara2 Islam Sedunia, Kesatuan Muslim Amerika, negara Iran & puluhan lagi.

   Kenapa kini Tun M masih dihormati & dijemput ke forum2 antarabangsa termasuk ke institiut Oxford.

   - Kenapa sebahagian besar masyarakat tempatan & antarabangsa seantro dunia masih menyanjung & menghormati Tun Mahathir.

   Kenapa beliau dah cecah 93 tahun masih presentable, berketrampilan, ada daya tarikan, cergas, cerdas, kuat daya ingatan, tidak nyanyuk, berani, yakin diri, mampu menjelajah sambilbberceramah hampir tiap hari yg tidak mampu dilakukan orang lain di mana jua.

   Apakah Tun Dol yg kamu gembar-gemburkan ada ciri2 yg dimlikki Tun Mahathir....??

   Jasanya pun saya tak nampak...apa dah jadi dgn Islam Hadhari & jambatan penang ke 2 tuuu.....

   Cukup2 lah menunjukkan kebodohan kamu, sepatah kata orang dalam blog ini, kamu tuu ABC pun masih tak fasih & hafal lagi, fahammmmm.....??

   Delete
 32. Hari ini timbul masalah yang lebih besar .Mahathir tetap tidak pernah puas hati dengan penggantinya yang seorang lagi. Beliau ralat pula dengan DS Najib yang menjadi PM setelah DS Abdullah yang dipaksa meletakkan jawatan. Apakah Mahathir selalu silap dalam meletakkan para penggantinya. Sentiasa ada masalah.Setiap penggantinya mempunyai kecacatan yang ketara dan besar. Jadi setelah melalui berbagai krisis dan kepincangan dalam urus tadbir negara adakah model politik Mahathir masih sesuaikah untuk diikuti. Ia perlu dikaji dan dinilai semula secara keseluruhan.Pemimpin ini terlalu banyak memakan korban dan punca yang menjerumuskan negara dalam pelbagai krisis yang berkepanjangan.  Kata -kata DSAI sangat tepat sekali kerana memang benar Tun Dr Mahathir adalah pemipin yang kolot. Beliau tidak lagi sesuai dengan semangat zaman yang menuntut perubahan atau “REFORMASI” perubahan secara keseluruhan dalam menentukan haluan negara. Inilah perkara yang beliau sangat takuti iaitu REFORMASI. Beliau hidup dalam zaman yang menyanjungi demokrasi dan kritikan. Tunku kalau mahu boleh menahannya di bawah ISA. Ini tidak dilakukan kerana masih percaya dengan kebebasan bersuara. Mahathir bila berkuasa menggunakan ISA terhadap seteru politiknya dan menambah dengan pelbagai akta yang ditujukan kepada pembangkang dengan sewenang-wenang.

  Bolehkah beliau menahan perubahan yang pasti terjadi. Doa Ustaz Fadzil Noor sangat tepat.Beliau berdoa agar Dr Mahathir diberi usia panjang untuk melihat hasil kemungkarannya selama 22 tahun berkuasa. Sebelumnnya Prof Jomo K Sundram telah menelah hasil dasar-dasar ekonomi Mahathir yang terlalu pro korporat dan melakukan bail out akan menjerumuskan negara dalam krisis ekonomi yang besar. Ini sedang berlaku kerana para para penggantinnya tidak berani mengubah dasar yang terlalu pro korporat dan kroni . Ingat setiap perubahan besar akan berlaku dalam putaran masa 50 tahun sekali. Ini pasti berlaku sama ada kita suka atau pun tidak. Ia pasti terjadi. Namun ia sedang disekat untuk melawan takdir. Air walau ditahan macam mana tinggi empangannya pun akan melempah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora Musibat,

   Dengar nih baik-baik....
   Jika doa Ustaz Fafzil Nor mujarrab, kenapa....

   - Tun M masih juga dikenang2 & disebut-sebut di bumi Mekah, Medina, Baitul Muqaddis, Yaman & Bosnia.

   - Tun M juga satu2 pemimpin Melayu Nusantara dapat masuk ke dalam Kaabah.

   - Tun M juga dapat anugerah tertinggi dari Bangsa2 Bersatu, Pertubuhan Negara2 Islam Sedunia, Kesatuan Muslim Amerika, negara Iran & puluhan lagi.

   Kenapa kini Tun M masih dihormati & dijemput ke forum2 antarabangsa termasuk ke institiut Oxford.

   - Kenapa sebahagian besar masyarakat tempatan & antarabangsa seantro dunia masih menyanjung & menghormati Tun Mahathir.

   Kenapa beliau dah cecah 93 tahun masih presentable, berketrampilan, ada daya tarikan, cergas, cerdas, kuat daya ingatan, tidak nyanyuk, berani, yakin diri, mampu menjelajah sambil berceramah hampir tiap hari yg tidak mampu dilakukan orang lain di mana jua.

   Apakah almarhum ustaz Fadzil yg kamu gembar-gemburkan ada ciri2 yg dimlikki Tun Mahathir....??

   Jasanya pun saya tak nampak...sebuah 'bus stand' pun tarak......!!

   Cukup2 lah menunjukkan kebodohan kamu, sepatah kata orang dalam blog ini, kamu tuu ABC pun masih tak fasih & hafal lagi, fahammmmm.....??

   Delete
 33. MAHATHIR: ZAMAN TUA YANG MENGECEWAKAN
  Mereka yang tidak mengikuti dunia politik, hanya sekadar mengikuti secara ‘surface’ dan malas berfikir tentunya akan menyangka Mahathir konon berjuang ‘demi rakyat’. Mereka percaya kononnya Mahathir mahu ‘menyelamatkan negara’.

  Ada yang bersimpati, kata mereka umur 90 tahun tapi beliau masih mahu berjuang ‘demi rakyat dan negara’. Tapi bagi mereka yang membesar di zaman Mahathir dan rajin mengkaji permainan politiknya, maka mereka akan ketawa dan ‘kasihan’ pada warga emas itu.

  Mereka yang kenal permainan politik Mahathir akan mudah dapat mengesan retorik politiknya yang bersahaja. Cakapnya menyentuh hati, disentuhnya hati kita, tapi pengertiannya penuh dengan agenda yang akan membuat kita ‘muntah’.

  ‘Demi rakyat’? Demi rakyat atau demi legasi, masa depan anak sendiri, perniagaan dan projek kroni-kroninya? ‘Cabut’ sedikit saja di sebuah yayasan, tapi luahan rasa bagaikan ditarik balik kerakyatan dan dihalau pulang ke Kerala. Yang dia ‘benam’ Ku Li, Musa Hitam dan ramai lagi tokoh lain tidak mengapa pula?
  Bukan orang tak tahu, rakyat Malaysia tidak bodoh untuk menilai. Disebut jambatan bengkok sejak di zaman Pak Lah. Bukan tidak ada orang yang tahu tentang kehendak-kehendaknya yang bernilai berbilion-bilion. Benarlah bukan masuk ke akaun beliau, tapi masuk ke akaun siapa?

  Bukan orang tidak sedar tentang masa depan politik anaknya yang tidak ke mana. Hanya retorik selfie ke hulu ke hilir. Bijak mempopularkan diri tidak bermaksud bijak mentadbir sesebuah kerajaan dan berpolitik. Jika popular menjadi ukuran, Siti Nurhaliza dan Christiano Ronaldo pun boleh jadi Perdana Menteri dan Presiden.

  Hakikatnya, umur seperti itu sepatutnya sudah banyak menghabiskan masa bersedia menuju akhirat. Penulis kasihan padanya sebab dia tidak memilih untuk berbuat demikian. Memikirkan akhirat, macamlah dia ‘maksum’ sepanjang menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun?

  Kasihanilah dia kerana tetap memilih politik berbanding kesudahannya di akhirat. Anak isteri pula galakkan dia terus berpolitik. Alangkah baiknya jika mereka mendorongnya mengejar pahala. Apakah dia fikir akan terus menongkat dunia?

  Kini dia terkenal sebagai ‘pemecah belah bangsa’. Semangat 46 dan PKR ketika dia memerintah, dan khabarnya mahu tubuh sebuah parti baru. Untuk siapa parti itu? Untuk anaknya? Tubuhlah, dan kita lihat apa kesudahannya.

  Tubuhkan parti baru, maka DAP, PKR dan PAN akan tunduk beri laluan pada Presiden parti baru Mahathir itu menjadi Perdana Menteri? Jangan mimpilah. Mahathir fikir Anwar Ibrahim bodoh? Dia fikir Lim Kit Siang dan Mat Sabu juga tolol?

  Semakin hari, semakin merosot daya pemikiran Mahathir. Entah di mana silapnya, tapi yang pasti sudah ramai rakyat Malaysia yang bosan, menyampah dan hilang rasa hormat padanya. Kepentingan peribadi dan politiknya seolah melebihi dari kepentingan agama, bangsa dan negara. Tidak realistik, tapi lebih kepada retorik palsu yang melampau..

  Penulis memohon maaf pada Mahathir sekiranya beliau tersinggung dengan pandangan penulis. Tapi itulah yang penulis lihat pada apa yang dilakukan sejak akhir-akhir ini. Bukan tidak hormat padanya, tapi memang tidak masuk akal pun apa yang dia lakukan sekarang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...pengakhiran kehidupan MATDEY yg mengecewakan....

   Delete
  2. Kejora Musibat,

   Dengar nih baik-baik....

   Kamu kutuk & hina tapi heran kenapa.....

   - Tun M masih juga dikenang & disebut-sebut di bumi Mekah, Medina, Baitul Muqaddis, Yaman & Bosnia.

   - Tun M juga satu2 pemimpin Melayu Nusantara dapat masuk ke dalam Kaabah.

   - Tun M juga dapat anugerah tertinggi dari Bangsa2 Bersatu, Pertubuhan Negara2 Islam Sedunia, Kesatuan Muslim Amerika, negara Iran & puluhan lagi.

   Kenapa kini Tun M masih dihormati & dijemput ke forum2 antarabangsa termasuk ke institiut Oxford.

   - Kenapa sebahagian besar masyarakat tempatan & antarabangsa seantro dunia masih menyanjung & menghormati Tun Mahathir.

   Kenapa beliau dah cecah 93 tahun masih presentable, berketrampilan, ada daya tarikan, cergas, cerdas, kuat daya ingatan, tidak nyanyuk, berani, yakin diri, mampu menjelajah sambil berceramahi hampir tiap hari yg tidak mampu dilakukan orang lain di mana jua.

   Apakah almarhum ustaz Fadzil, Tuyg kamu gembar-gemburkan ada ciri2 yg dimlikki Tun Mahathir....??

   Cukup2 lah menunjukkan kebodohan kamu, sepatah kata Orang dalam blog ini, kamu tuu ABC pun masih tak fasih & hafal lagi, fahammmmm.....??hhu

   Delete
 34. JAMES KWOK AHLI SEUMUR IDUP DAP
  PERANTARA TAIKUN YG TAK SEDAR DIRI
  INI LAH BANGANG PEMIMPIN UTARA INI
  22TAUN DI BELA SKG JADI ANJING TAIKUN INI

  SUMAN BANGANG HARAP TAIKUN SAMAN UMNO SAJA
  SILAKAN SAJA SAMAN BARU BUKU TEMU RUASNYA
  SI SUMAN DAH RENTA TAPI PENDIRIAN PUN TAK ADE
  ELOK BERAMBOS KE SINGAPORK TMPT KELAHIRANYA
  SAMA PERANGAI DAH MEREMPAT DATANG KE MESIA
  BUDI DI BERI TAIK DAN TUBA YANG KO BALAS PULA  BERAMBOSSSSS

  ReplyDelete
 35. KRONI MAHATHIR BAGAI ANJING TERSEPIT
  Posted by Editor | 26 February 2018 | 11:58 am | 2171  SUDAH tular tentang niat hati ‘Raja Gula Malaysia’ Tan Sri Robert Kuok yang dikatakan mahu melihat bangsa cina memerintah Malaysia sekarang ini. Pendedahan yang di buat oleh sebuah portal itu masih tidak dinafikan oleh empunya nama berkenaan.  Menurut portal tersebut, Kuok yang juga kroni kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sedang dalam gerakan mahu menggulingkan pemerintah Islam di Malaysia sekarang ini.  Gerakan berkenaan tidak mustahil turut melibatkan Pakatan Harapan yang dipengerusikan oleh Mahathir sendiri.  Ternyata tindak tanduk Kuok ini bagaikan ‘kacang lupakan kulit’. Sejak dari mula dia berniaga di Malaysia, pihak yang paling banyak memudahkan urusannya adalah kerajaan.  Apa yang tidak diberikan oleh pihak kerajaan dari dulu hingga sekarang untuk memudahkan mereka untuk mencari rezeki di Malaysia sehingga mampu bergelar jutawan?  Walhal, parti yang bekerjasama dengannya untuk menggulingkan kerajaan iaitu DAP sekarang ini bukanlah pihak yang bertanggungjawab membantunya untuk menjadi jutawan.  Sebaliknya hanya kerajaan pimpinan Barisan Nasional sahaja yang berusaha siang dan malam untuknya.  Maka tindakan Kuok yang mahu ‘mengigit’ kembali tangan tuan yang memberinya makan itu tak ubah seperti ‘bagai melepaskan anjing tersepit’.  Patutlah gerakan kempen Pakatan Harapan sekarang ini cukup mewah dan drastik kerana tidak mustahil mereka telah dibiayai oleh seorang yang bergelar ‘Raja Gula Malaysia’ ini. –TV14

  #######################################################

  Kengkawan....lapangkanlah sedikit masa untuk menghadam arikel yang sangat berinformatif di atas. Barulah rakyat tau sapa Robert Kuok yang sebenar2nya. Tak sangka yee...dah begitu banyak kerajaan memberikan macam2 bantuan untuk menjadiknnya seorang bilionaire yang berjaya, kini tangan yang sama yang memberinya makan selama ini digigitnya pulak. Betul ke tindakan macam ni??? Sepatutnya dia perlu sentiasa ada perasaan bertanggung jawab dan tidak bersengkongkol dengan pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan yang sedia ada. Tanpa kerajaan UMNO/BN dah tentu dia takkan mampu untk hidup super mewah seperti skarang. kerajaan bukannya nakkan duit dia..cukuplah sekadar sentiaas menunjukkan taat setia tidak berbelah bahagi kepaad DSNR dan kerajaan UMNO/BN. Tak susah lan. Disamping itu dia wajib menjauhkan diri dari PH, khususnya DAP yang sentiasa saja mencari ruang dan peluang yng sesuai untuk mendajalkan orang melayu. Jangan memberi sebarang sumbangan walau sekecil mana pun kepada DAP dan PH..kelak ia akan digunakan untuk mendanai kempen2 fitnah, spin dan hasut mereka. Rakyat bukannya marah kepada Robert Kuok, tapi marah keoada DAP dan PH yang tidak henti2 memujuk Robert Kuok agar bergabung dengan mereka untuk menggulingkn kerajaan. mesti dia dijanjikan macam2, kalau tidak takkanlah sesenang itu TSRK akan menyebelahi mereka dalam PRU14 nanti.

  Ayuh ..bangkitlah rakyat Msia , khususnya kaum cina. kita berganding bahu sama2 menolak Madey, LKS, PH dan DAP dari persada politik Msia. Peringatan rakyat Msia untuk TSRK...jauhkan diri TS dari pujuk rayu dan kecekan DAP dan PH. Kalau Madey contact TS...jangan layan, adalah tu yang nak diminta dari TS. Semua orang tau madey ni pun kaya bagai nak rak..hartanya tak habis makan 7 keturunan. Dah tentu dia lebih dari mampu untuk sponsor kempen calon2 Bersatu yang bakal bertanding dalam PRU nanti...setakat 10 juta RM , bagi dia celah gigi aje. Lagi sekali rakyat Msia ingin mengingatkan agar TSRK memikirkan masak2 berkaitan pesanan ikhlas dari rakyat Msia jika masih ada lagi kesetiaan dan hormat TS terhadap DSNR dan negara tercinta ini!!!!!

  ReplyDelete
 36. PEGI MAMPUS LAH ...Robert Kuok To Take Action Against False Reports

  James Kuok, plus orang-orang Cina yang sewaktu dengannya dari MCA dan DAP, are expressing outrage that the truth has surfaced regarding Robert Kuok funding The Malaysian Insight RM50 million over five years plus the payment of a bribe of RM2 million a month to the owner of The Malaysian Insight.

  They are so indignant with what they say is fake news and false allegations. It is surprising they did not express the same outrage and indignation when Clare Rewcastle Brown published fake news and false allegations saying that Prime Minister Najib Tun Razak paid PAS President Abdul Hadi Awang RM90 million.
  Clare said Najib gave Hadi RM90 million but until today she cannot prove it and the DAP and MCA Chinese keep quiet and do not condemn her like they condemn those who attack Robert Kuok
  Until today, Clare cannot support her allegation with evidence and she has dragged the court case since last year instead of just submitting the evidence to the court. If the allegation is true then surely Clare would have no problems showing the evidence.

  Why are these so-called upholders of the truth not saying anything? They know Clare cannot prove the allegation because the allegation is false. Yet these people such as James Kuok, plus orang-orang Cina yang sewaktu dengannya dari MCA dan DAP, never said a word.

  But now that they have been exposed as being behind The Malaysian Insight they raise hell. They are screaming and foaming at the mouth and allege that they are victims of fitnah and fake news.

  Just ask The Malaysian Insight to show where their money is coming from and we can close the file on this matter. DAP also has not revealed where their money is coming from. Just show us where DAP’s money is coming from and that case can be closed as well.
  MCA said Robert Kuok not only gave money to DAP but also to MCA so he should not be attacked for financing The Malaysian Insight under-the-table
  They say there is nothing wrong for rich Chinese from overseas to fund DAP to the tune of billions. Agreed! But then there should also be nothing wrong for rich Arabs from overseas to fund Umno to the tune of billions. So why make a big fuss when Umno receives donations from rich Arabs when it is not wrong for DAP to receive donations from rich Chinese?

  Ask Clare to show the evidence that Najib paid Hadi RM90 million and then we can talk about me showing the evidence that Robert Kuok paid The Malaysian Insight RM50 million and another RM2 million a month to The Malaysian Insight’s owner.

  Boleh?

  ReplyDelete
 37. Mahathir Datang Ke Pekan Tidak Bawa Senjata Tapi Jaja Cerita Palsu
  Memanglah Pengerusi Pakatan Harapan (PH) mahu datang ke Pekan, Pahang esok tidak bawa senjata tapi Mahathir akan bawa banyak berita palsu untuk diperkatakan kepada orang Pekan dalam ucapannya esok, iaitu kerusi Parlimen disandang oleh Najib.

  Bekas Perdana Menteri itu sudah pasti akan guna semula isu derma RM2.6 bilion dan akan menagih simpati dalam isu mengutuk orang berketurunan Bugis yang memperlihatkan seolah-olah Mahathir tidak bersalah. Selain itu, isu berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sudah pasti akan diguna semula.

  Mahathir hari ini dalam Malaysiakini kata, esok beliau hanya merancang memberi ucapan di Pekan dan bukan membawa senjata.

  Kalau sekali imbas sahaja, orang sudah tahu kunjungan Mahathir ke Pekan adalah untuk satu provokasi politik untuk melihat reaksi Najib apabila Mahathir masuk ke kawasan Parlimen yang diwakili oleh Perdana Menteri sendiri.

  Mahathir dikatakan akan berceramah di Felda Chini dan melawat penempatan orang Asli di Pekan esok.

  Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Pekan, Abdul Rahim Yahya berkata kehadiran Mahathir kemungkinan akan menimbulkan lagi masalah dan juga mungkin mencetuskan pergaduhan.

  Dia dinasihatkan supaya batalkan sahaja lawatannya ke kawasan berkenaan.

  Ketika pentadbiran bekas perdana menteri itu,penduduk tempatan dikatakan tidak berpuas hati dengan Mahathir kerana “berbohong kepada peneroka.

  Sebelum ini,dia dikatakan berbohong mengenai pemberian saham dan pada akhirnya, peneroka tidak boleh mendapatkan saham mereka, sebaliknya mencetuskan kebimbangan dan mensabotaj ekonomi negara dengan memulakan pembohongan ini.

  Strategi meletakkan hukum ‘haram’ dan ‘rasuah’ atas wang pemberian kerajaan dan FELDA juga adalah strategi jahat dari pembangkang bertujuan mengelirukan para peneroka agar menolak kepimpinan kerajaan yang sedia ada.

  Sebelum ini, seorang peneroka juga menyatakan ianya menjadi pengajaran buat mereka untuk lebih berhati-hati dan tidak mudah terperdaya dengan apa juga hasutan untuk memburuk-burukkan Felda.

  Bagaimanapun, kekecohan dan huru-hara adalah kegemaran Mahathir sekarang ini kerana ia boleh membuatkan persepsi rakyat terganggu ekoran ketegangan dan pergaduhan yang berlaku. Sudah banyak program Mahathir ada bersama, tercetusnya pergaduhan sampai ke peringkat membaling kerusi pun ada.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kejora Musibat,

   Dengar nih baik-baik....

   Kamu kutuk & hina tapi heran kenapa.....

   - Tun M masih juga dikenang & disebut-sebut di bumi Mekah, Medina, Baitul Muqaddis, Yaman & Bosnia.

   - Tun M juga satu2 pemimpin Melayu Nusantara dapat masuk ke dalam Kaabah.

   - Tun M juga dapat anugerah tertinggi dari Bangsa2 Bersatu, Pertubuhan Negara2 Islam Sedunia, Kesatuan Muslim Amerika, negara Iran & puluhan lagi.

   Kenapa kini Tun M masih dihormati & dijemput ke forum2 antarabangsa termasuk ke institiut Oxford.

   - Kenapa sebahagian besar masyarakat tempatan & antarabangsa seantro dunia masih menyanjung & menghormati Tun Mahathir.

   Kenapa beliau dah cecah 93 tahun masih presentable, berketrampilan, ada daya tarikan, cergas, cerdas, kuat daya ingatan, tidak nyanyuk, berani, yakin diri, mampu menjelajah sambil berceramahi hampir tiap hari yg tidak mampu dilakukan orang lain di mana jua.

   Kenapa dalam siri jelajah Pakatan Harapan akhir2 dapat sambutan amat hangat di kawasan Felda & pendalaman yg ada itu saya ikut serta..?? Toksah auta temberanglah dgn kopipes bahan sampah yg kamu kutip.

   Cukup2 lah menunjukkan kebodohan kamu, sepatah kata Orang dalam blog ini, kamu tuu ABC pun masih tak fasih & hafal lagi, fahammmmm.....??

   Delete
 38. Makanan Kuda Mahathir Lagi Mahal Dari Quinoa
  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam menempelak Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Mahathir yang cuba menjadikan isu soal makanan kesihatannya bijirin Quinoa.

  Najib dalam satu program sesi Bajet 2018 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada minggu lepas telah berkongsi amalan pemakanan sihatnya yang kurang makan nasi tapi lebih mengamalkan bijirin itu.

  Bagaimanapun, Najib kata makanan kesihatannya tidak semahal makanan yang diberikan kepada kuda yang dipelihara oleh Mahathir di Argentina yang berlipat ganda kosnya daripada harga Quinoa.

  Pemimpin DAP, Lim Kit Siang cuba mempertahankan kenyataan Mahathir yang mengatakan beliau hanya makan beras biasa dengan membuat perbandingan harga. Harga satu pek 250 gram Quinoa di negara ini adalah RM14.80 dan jika harga 10kg bijirin berkenaan ialah RM591.60, katanya.

  Kit Siang kemudian membandingkan harga beras 10 kilogram beras jenis Jasmine Super iaitu RM25.85 sen. Kononnya, Quinoa 23 kali lebih mahal daripada beras yang dimakan 30 juta rakyat.

  Kit Siang sengaja buat buat tidak tahu mengenai 40 ekor kuda Mahathir di Argentina. “Rakyat berhak mengetahui siapa yang jatuh dari kuda di Argentina,” kata Kit Siang dalam Malaysiakini pada 10 April 2001.

  Bukan main lagi Kit Siang pada masa itu mempertikai Mahathir dan kuda kudanya.
  Kini bila Kit Siang dan Mahathir sudah “cium mulut” sekali dalam pembangkang, kisah kuda itu sengaja dilupakan.

  ReplyDelete
 39. Bukan main lagi Kit Siang pada masa itu mempertikai Mahathir dan kuda kudanya.
  Kini bila Kit Siang dan Mahathir sudah “cium mulut” sekali dalam pembangkang, kisah kuda itu sengaja dilupakan.

  Kos pelihara kuda lebih mahal dari makan Quinoa. Kalau satu setengah ikat jerami kosnya ialah sekitar RM7.81 sehari. Ada pula enam bulan bekalan tambahan mineral khas untuk kuda berharga RM117.11 iaitu 66 sen sehari.

  Ada dua cawan hidangan pekat RM3.90 sehari, Farrier setiap enam minggu pada kadar RM136.62 satu trim atau kira-kira RM3.24 sehari, Dewormer setiap tiga bulan pada kadar 78 sen sehari. Pergigian kuda setahun sekali dengan kos RM487.94 dan vaksinasi asas utama seperti rabies, tetanus, influenza kuda dan vaksin rutin berharga RM370.83.

  Kesemua kos penjagaan kuda untuk setahun ialah RM7138.14, ini makan dan penjagaan sahaja. Belum lagi termasuk kos pekerja, penjagaan kandang dan juga penjagaan kesihatan kuda jika ada apa-apa kejadian yang berlaku.

  Kos menjaga kuda boleh mencecah hampir puluhan ribu setahun hanya untuk seekor kuda. Kuda yang dijaga pun bukannya kuda yang murah nilainya, harganya mahal hingga capai jutaan ringgit seekor.

  Ramai tidak tahu, Mahathir kerap ke Argentina dengan “private jet” untuk bercuti di Las Lenas, pusat peranginan di wilayah Mendoza, Argentina. Di situ ada Hotel Piscis dan kasino yang terletak 2300 kaki dari aras laut dan dipercayai merupakan kasino paling tinggi di dunia.

  Di kasino itu ada bilik VIP untuk main mesin slot Blackjack, Baccarat dan Roulette di situ. Resort itu menempatkan 40 ekor lebih kuda kuda yang dipercayai milik Mahathir. Pemilik hotel dan resort di Las Lenas ini adalah Tan Sri A. Paquirri Arumugam, proksi Mahathir.

  Kekayaan Arumugam ini pernah didedahkan oleh akhbar British pada tahun 80an dan 90an hasil dari projek Pergau RM1.8 billion, isu beli jet Skyhawk 88 buah bernilai RM640 juta pada 1982 dan beberapa projek lain bernilai ratusan juta ringgit pada zaman Mahathir.

  Penghujung tahun 2000, Arumugam beli kasino dan resort di Argentina itu. Tahun 2001, Mahathir datang main kuda dan terjatuh di situ. Tahun 2002, Mahathir ke resort itu lagi dengan pesawat kerajaan.

  Tahun 2006 pun Mahathir datang dan pada Mac 2014 pun Mahathir pergi lagi ke resort itu dengan jet peribadi. Kerap sangat Mahathir ke sana, tengok kuda atau tengok “harta” yang ada di sana?

  Bila sudah tiada lagi isu hendak dikata pada Datuk Seri Najib, sampai makanan diet Datuk Seri Najib pun hendak dijadikan isu. Tidak bercakap lagi pasal 1MDB, RM2.6 billion dan negara hendak bankrap. Kini bercakap pula pada Quinoa.

  Najib bukan selalu makan Quinoa pun, tetapi kuda Mahathir di Argentina perlu makan dan dijaga oleh pekerjanya setiap hari.

  “Saya sebut makan quinoa pun jadi isu, makanan ini ubat macam kita makan madu, vitamin. Tapi nasi lemak, nasi Vanggey pun saya makan,” kata Najib.

  Skandal Forex yang hilang RM31.5 bilion pada zaman beliau jadi Perdana Menteri, Mahathir boleh kata tidak tahu, soal makanan orang lain semua Mahathir tahu.

  Di Argentina, rakyat kena tahu bahawa kuda kuda Mahathir di sana makanannya lebih mahal daripada nasi yang dimakan ahli ahli PPBM di bawah. Mahathir lebih sayang kuda dia dari ahli ahli PPBM di bawah yang dianggap sampah sahaja oleh Mahathir.

  Yang tidak sampah pada Mahathir hanyalah kroninya sahaja. Mahathir sanggup buat apa sahaja asalkan BN tumbang di Putrajaya.

  Kemudian bolehlah dia bawa balik kroni dan kuda kudanya ke Malaysia. Apa lagi yang Mahathir sembunyikan di sana? Sesuatu yang hilang dengan begitu banyak suatu ketika dahulu?

  Inilah dia agenda peribadi Mahathir, kalau dia dan anaknya jadi PM, maka perkara inilah yang dia hendak selesaikan.

  ReplyDelete
 40. Untungnya Jadi Kuda Mahathir…
  Kata bidalan, tuah ayam nampak di kaki tuah kuda, bergantung pada tuannya. Mungkin inilah yang paling layak untuk dikaitkan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam kegilaannya dengan kuda. Semua orang tahu bahawa Mahathir sejak dari menjadi Perdana Menteri lagi sememangnya penggila haiwan berkenaan sehinggakan mempunyai banyak kuda peliharaan samada di Malaysia mahupun di Argentina.

  Melihat kepada kegilaan Mahathir ini, timbul persoalan, berapakah kos untuk menjaga seekor kuda yang ada di dalam jagaannya? Bagaimanakah penjagaannya serta deretan vaksin yang perlu diterima oleh seekor kuda peliharaannya? Adakah kosnya jauh lebih murah berbanding makanan bijirin quinoa yang dipertikaikan oleh Mahathir terhadap Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang menjadikan bijirin berkenaan sebagai dietnya?
  Mari kita renungkan anggaran kasar jumlah perbelanjaan bagi menguruskan seekor kuda yang dibela oleh Mahathir. Secara kasarnya, satu setengah ikat jerami kosnya ialah sekitar RM 7.81 sehari. Ada pula enam bulan bekalan tambahan mineral khas untuk kuda berharga RM117.11 iaitu 66 sen sehari.

  Ada dua cawan hidangan pekat RM3.90 sehari, Farrier setiap enam minggu pada kadar RM136.62 satu trim atau kira-kira RM3.24 sehari, Dewormer setiap tiga bulan pada kadar 78 sen sehari. Pergigian kuda setahun sekali dengan kos RM487.94 dan vaksinasi asas utama seperti rabies, tetanus, influenza kuda dan vaksin rutin berharga RM370.83.

  Kesemua kos penjagaan kuda untuk setahun ialah RM 7,138.14, ini makan dan penjagaan sahaja. Belum lagi termasuk kos pekerja, penjagaan kandang dan juga penjagaan kesihatan kuda jika ada apa-apa kejadian yang berlaku. Kos menjaga kuda boleh mencecah hampir puluhan ribu setahun hanya untuk seekor kuda.

  Terbaru, Mahahtir cuba mengalihkan perhatian ramai kononnya kuda belaannya hanya memakan lobak merah setiap hari. Seandainya benar dakwaan Mahathir, mari kita lihat pengiraan kepada harga lobak merah yang di makan oleh kuda berkenaan setiap hari.
  Secara umumnya, seekor kuda mampu untuk memakan sehingga 10 kilogram lobak merah setiap hari. Jumlah kuda-kuda yang dimiliki Mahathir di Argentina dianggarkan sebanyak 40 ekor.Harga sekilo lobak merah ini berharga RM 4.50. Andai demikian, darabkan sendiri RM 4.50 darab, 40 ekor, darab 10 kilo darab 30 hari sebulan. Maka hasilnya adalah RM 55,080 sebulan. Itu baru makanan, belum lagi ubat-ubatan.

  Mari kita lihat harga bagi bijirin quinoa pula. Harga satu pek 250 gram Quinoa di negara ini adalah RM14.80 dan jika harga 10kg bijirin berkenaan ialah RM 591.60. Seandainya Datuk Seri Mohd Najib memakan 20 kilogram dalam masa sebulan, jumlah keseluruhan perbelanjaan membeli bijiran berkenaan jauh lebih rendah berbanding makanan seekor kuda peliharaan Mahathir.

  Itulah sebabnya kenapa penulis katakan, bertuah dan beruntungnya kuda-kuda Mahathir. Makanannya sahaja untuk sebulan jauh lebih tinggi berbanding kereta Axia, Bezza, Saga, Persona, Myvi mahupun Alza yang kebanyakannya digunakan oleh para pengikutnya. Bayangkan wang berkenaan digunakan untuk partinya. Rasanya, Mahathir tidak lagi perlu menjadi peminta sedekah rasanya.

  ReplyDelete
 41. Robert Kuok Sama Dengan DAP Benci Melayu?
  ROBERT Kuok dilihat sebagai seorang chauvanist yang anti Melayu sama seperti parti DAP. Kuok terlalu bongkak dan angkuh dengan semangat kecinaannya. Beliau tidak teragak-agak untuk mengatakan begitu dalam memoirnya, seperti yang dilaporkan oleh South China Morning Post (SCMP):

  Orang Cina di luar negara membuat sumbangan besar kepada Asia Tenggara. Mereka adalah wira-wira tanpa nama di rantau ini: lelaki dan wanita miskin yang berhijrah dan menyerang jalan ke hutan, mengakses kekayaan balak; Pekerja Cina yang menanam dan menoreh getah, yang membuka lombong timah, yang menjalankan kedai runcit kecil. Ia adalah pendatang Cina yang menangani tugas Herculean ini, dan mewujudkan ekonomi baru di sekeliling mereka. Orang Cina yang membantu membina Asia Tenggara. Orang India juga memainkan peranan besar, tetapi orang Cina adalah kekuatan dominan dalam membantu membina ekonomi.

  Majoriti orang Cina di luar negara adalah orang-orang yang bermoral dan beretika yang mempraktikkan cara yang adil dan memiliki sifat perkadaran. Saya akan mengakui bahawa jika mereka benar-benar tidak mempunyai wang, mereka akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan modal pertama mereka. Tetapi apabila mereka mempunyai modal, mereka berusaha keras untuk bangkit dari masa lalu dan memajukan reputasi mereka sebagai ahli perniagaan etika yang benar-benar bermoral. Mengapa orang Cina di luar negara bertahan, menyesuaikan diri dan berkembang di Asia Tenggara? Saya katakan jawapannya terletak pada kekuatan kebudayaan Cina yang hebat. Apabila mereka meninggalkan tanah air mereka, Cina di luar negara mengekalkan budaya China di sumsum tulang mereka.

  (SCMP, 26 November 2017. http://www.scmp.com/week-asia/opinion/article/2121085/chinese-most-amazing-economic-ants-earth-robert-kuok-memoirs)

  Suara hati Robert Kuok selari dengan tradisi parti DAP yang dilihat anti-Umno atau anti-Melayu. Cina DAP mengulangi dalam media sosial kononnya orang Cina yang membangunkan Malaysia, dan jika tidak kerana orang Cina, Malaysia masih menjadi hutan dan orang Melayu masih hidup atas pokok.

  Buat pengetahuan semua rakyat Malaysia, Robert Kuok tidak akan menjadi usahawan berjaya seperti hari ini jika tidak kerana bantuan kerajaan. “Kunci” untuk masa depan yang lebih baik diperlukan untuk membolehkan seseorang itu menjadi kaya.

  Siapa yang memberi “anak kunci” sehingga beliau dapat memonopoli (industri) beras dan gula suatu ketika dulu? Beliau memang ada semangat keusahawanan, rajin, tekun dan berdisiplin tetapi itu tidak mencukupi. Mana-mana individu memerlukan kunci dan kunci inilah melalui dasar kerajaan, membuka peluang dan ruang kepada beliau.

  Monopoli Kuok dalam industri gula di Malaysia membuatkan dirinya digelar sebagai “raja gula”. Individu terkaya di Malaysia ini, kini tinggal di Hong Kong.

  ReplyDelete
 42. Inilah yang dilaporkan oleh Straits Times (Singapura) pada 4hb Disember 2017:

  Dalam buku itu, Encik Kuok mengkritik secara jelas dasar layanan istimewa pada Bumiputera di Malaysia, dan berkata beliau telah membuat satu “cubaan kuat untuk mempengaruhi perjalanan sejarah” negara tetapi gagal.

  “Kereta api negara telah diletakkan di landasan yang salah,” tulis Kuok, merujuk kepada mesyuarat persendirian pada September 1975 dengan bakal Perdana Menteri Hussein Onn . Semasa pertemuan itu, Tun Hussein berkata beliau tidak boleh “menjual formula saya (Mr Kuok)” untuk menghapuskan dasar pro-Melayu “kepada rakyatnya”.

  Menurut sumber Raja Petra, Robert Kuok didakwa menyalurkan dana kepada DAP melalui anak saudaranya, James Kuok. Perkara ini mengundang kegemparan dikalangan parti chauvanist tersebut.

  Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang menyifatkan dakwaan Malaysia Today bahawa parti itu menerima sumbangan dana daripada Robert Kuok sebagai “berita palsu”.

  Lim Kit Siang menyatakan selama 53 tahun dalam politik, beliau tidak menerima walau satu sen pun daripada Robert Kuok, sama ada melalui James Kuok atau orang lain. Benarkah?

  Raja Petra dalam tulisan di blognya Malaysia Today 23 Februari lalu mendakwa James menjadi “orang tengah” antara Robert yang kini berpangkalan di Hong Kong dan sejumlah pemimpin DAP bagi mendanai rancangan parti itu untuk menjatuhkan BN.

  Raja Petra yang kini tinggal di United Kingdom turut menyertakan gambar James bersama-sama Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan sebuah gambar lagi bersama Datuk Zaid Ibrahim di restorannya.

  Semalam James menafikan menyalurkan apa-apa dana kepada DAP, sama ada daripada bapa saudaranya atau dirinya sendiri.

  Buat masa sekarang memang DAP bersama James menafikan penglibatan mereka dalam dana yang digunakan dalam cubaan mengulingkan kerajaan. Namun sekiranya bukti kukuh dapat diberi dalam masa terdekat maka sudah tentu ianya tidak akan dapat disangkal lagi oleh golongan yang anti Melayu dan anti Islam ini.

  ReplyDelete
 43. Ti Lian Ker, Berhenti Jadi Bodoh Atau Fikir Kami Bodoh
  Ti Lian Ker dari MCA mengeluarkan kenyataan hari ini (Lihat dibawah) membidas mereka yang mendakwa orang terkaya Malaysia, Robert Kuok membiayai The Malaysian Insight (TMI) sebanyak RM10 juta setahun atau RM50 juta selama lima tahun, ditambah dengan ‘menyuap’ Pemilik TMI dengan membayarnya RM2 juta sebulan di luar negeri.

  Sementara Ti dan kawan-kawannya seperti James Kuok, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Brig-Gen (R) Mohamed Arshad Raji, dan ramai lagi menjerit dan melaung dengan berbuih di mulut mengenai tuduhan bahawa DAP dibiayai oleh Robert Kuok, tidak ada satu pun dakwaan mengenai pembiayaan TMI dan rasuah pemilik TMI terima.

  Mereka tahu mereka tidak dapat menjawab tuduhan terhadap TMI kerana TMI tidak telus mengenai siapa yang menjadi pendananya dan ia tidak mengemukakan sebarang akaun untuk mengesahkan sumber pendanaannya. Itulah sebabnya semua orang ini hanya bercakap tentang DAP dan tidak menyebut tentang TMI.

  Apa lagi yang boleh kita katakan kepada mereka selain daripada GOTCHA? Atau seperti yang dikatakan orang Melayu, KANTOI!
  James dan Robert Kuok, “money-men” di belakang The Malaysian Insight dan DAP

  Ti berkata, “Robert Kuok sebagai ahli perniagaan mempunyai hak untuk menyokong mana-mana parti politik yang difikirkannya patut. Secara peribadi saya percaya beliau sebagai ahli perniagaan boleh menyokong banyak parti politik dan ahli politik dari BN atau PH juga. ”

  Ya, Ti mengakui bahawa Robert Kuok ‘dapat’ menyokong banyak partai politik dan ahli politik dari Barisan Nasional dan Pakatan Harapan. Bagaimanapun, mungkin Ti tidak dapat memahami apa yang kita katakan bukan hanya dengan Robert Kuok tetapi dia menyokong secara kewangan Barisan Nasional dan Pakatan Harapan.

  Dan kami tidak pernah mengatakan derma politik adalah jenayah (kecuali jika anda menerima lesen, permit, monopoli, kontrak kerajaan, dan lain-lain, untuk sumbangan yang anda berikan). Apa yang kami katakan ialah TMI telah melakukan jenayah dengan menerima wang “under-the-table” tanpa mendedahkannya, yang merupakan jenayah pengubahan wang haram, ditambah RM2 juta sebulan yang pemiliknya menerima di luar negara adalah pencucian wang dan pengelakan cukai . Dan Al Capone masuk penjara kerana jenayah yang sama.
  Para pemimpin DAP menganggap James Kuok sebagai ‘Uncle’ James

  Tetapi kemudian James Kuok, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Brig-Gen (R) Mohamed Arshad Raji, dan semua orang dengan mudah mengelakkan perbincangan ini. Ini boleh diselesaikan dengan mudah dan Malaysia Today boleh dibuktikan salah oleh TMI dengan mendedahkan sumber dana RM50 juta mereka. Kenapa TMI diam? Mendedahkan dari mana R50 juta datang. Mudah, tetapi mereka tidak melakukannya selain menafikan, menafikan, menafikan.

  Ti Lian Ker sama ada bodoh atau dia fikir kita bodoh. Dia tahu sebelum pilihan raya umum 2008, James Kuok telah melobi ahli MCA,termasuk ahli-ahli MCA sepanjang hidup dan telah ‘mengubah’ mereka untuk menyokong DAP dan Pakatan Harapan. Malah, bukan sahaja James Kuok telah menukar ahli-ahli MCA dan membawa mereka ke dalam DAP, yang lain seperti Matthias Chang, Ling Liong Sik, dan lain-lain juga aktif mengubah ahli MCA menjadi penyokong DAP.

  Ti tahu ini dan MCA menyedari sepenuhnya masalah ini. Itulah sebabnya DAP mungkin mempunyai beberapa ahli tetapi undi yang mereka terima jauh lebih tinggi daripada keahlian mereka, sementara MCA secara rasminya mempunyai banyak ahli tetapi undi yang mereka terima jauh lebih rendah daripada senarai keahlian mereka. Bagaimanakah ini mungkinberlaku kecuali anggota MCA menyokong dan mengundi DAP? Dan siapakah yang aktif mengubah ahli MCA dan penyokong menjadi pengundi DAP?

  ReplyDelete
 44. Liong Sik dan Matthias, dua lagi ‘ejen pengambilan’ yang menjadikan ahli MCA sebagai penyokong / pengundi DAP

  Dalam pilihan raya umum 2008, lima negeri dan 82 kerusi Parlimen jatuh ke Pakatan Harapan. Pada pilihan raya umum 2013, tiga negeri dan 87 kerusi Parlimen jatuh ke Pakatan Harapan. Semua orang tahu ini mungkin kerana ‘Tsunami Cina’ di mana, menurut DAP, 85-90% orang Cina mengundi Pakatan Harapan. Bagaimanakah ini mungkin berlaku melainkan jika ahli dan penyokong MCA mengundi Pakatan Harapan?

  Jadi Ti, hentikan jadi bodoh atau fikir kami bodoh. Anda tahu bahawa orang-orang seperti James Kuok, Matthias Chang, Liong Sik, dan sebagainya, memainkan peranan yang sangat penting untuk memastikan orang Cina berada di belakang DAP dan Pakatan Harapan. Jika tidak, tidak akan ada Tsunami Cina. Dan DAP tidak mengatakan bahawa Tsunami Cina akan terus berlaku dalam pilihan raya umum akan datang ini juga?

  Ti sepatutnya bimbang mengenai perkara ini dan bukannya cuba mempertahankan Robert Kuok dengan mengatakan bahawa beliau bukan sahaja memberi wang kepada Pakatan Harapan tetapi juga memberi wang kepada Barisan Nasional. MCA menjadi tidak relevan dan melainkan jika Ti sedarkan MCA dari dikebumikan dalam pilihan raya umum akan datang ini kerana kita mempunyai orang seperti James Kuok dan Robert Kuok yang bermain kedua-dua belah dan membiayai kedua-dua DAP dan MCA pada masa yang sama .
  -------------------------------------
  Robert Kuok adalah ikon perniagaan kami

  1. Sehubungan dengan kenyataan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Nazri Aziz, tidak dalam budaya kita untuk memanggil Robert Kuok agar tidak menjadi “pondan” atas dakwaan sokongan kewangan. MCA berpendapat bahawa Robert Kuok adalah seorang ahli perniagaan yang telah memberi manfaat kepada rakyat Malaysia pada umumnya. Beliau adalah ikon perniagaan kami dan dihormati oleh rakyat Malaysia dari semua latar belakang etnik. Dia tidak sepatutnya terlibat dalam sebarang politik, apalagi untuk bertanding dalam PRU14.

  2. Keakraban Nazri dengan Lim Guan Eng bukan lagi rahsia. Kenyataannya mungkin kelihatan seperti menyindir Robert Kuok tetapi kesannya tidak membantu BN atau MCA tetapi sebaliknya membantu DAP dan Lim Guan Eng. Kenapa anda acukan senapang anda pada Robert Kuok dan bukannya DAP dalam isu Terowong Dasar Laut Penang?

  3. Robert Kuok sebagai ahli perniagaan mempunyai hak untuk menyokong mana-mana parti politik yang difikirkannya patut. Secara peribadi saya percaya dia sebagai ahli perniagaan boleh menyokong banyak parti politik dan ahli politik dari BN atau PH juga. Tidak perlu melakukan tindak balas dengan cara yang tidak sopan dalam hal ini.

  4. Walau bagaimanapun, jika ada tindakan khianat atau agenda politik untuk meruntuhkan kerajaan atau kestabilan, kami mempunyai undang-undang dan cerdik pandai untuk menangani perkara ini.

  5. Seiring dengan PRU14 yang semakin dekat, mari kita teruskan bertenang dan tidak berlebihan dalam serangan atau serangan balas. Kami yakin BN adalah parti politik yang lebih baik dengan dasar dan produk yang jelas yang akan memberi lebih baik kepada para pengundi.

  6. Bukan sahaja Robert Kuok tetapi semua ahli perniagaan yang mendapat manfaat daripada dasar BN dan kestabilan politik harus bersyukur dan membalas dengan sokongan mereka.

  DS Ti Lian Ker

  MCA Publicity Spokesman

  Religious Harmony Bureau Chairman

  ReplyDelete
 45. umno/ najib,your days are numbered.the clock is ticking.biasala sendiri bikin,undang2 palsu,sendiri bikin cerita palsu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
 46. Anonymous28 February 2018 at 00:08
  Aku pon naik hairan macaiii macaiii sekupang dua kupang umno.bila dakwaan dibuat beserta dokumen,data,graf,gambarajah semua ditolak otak mereka yg beku tu mentah mentah...tapi bila si raja petra menulis ikut suka sesedap hati kepala bapak rosmah pakat seronok melalak lah pulak.menteri2 ketua2 umno pon dah naik hantu semua bila isu derma si kuok


  Kikiki....bingaiiiii betul la macai umno


  Anonymous28 February 2018 at 00:14
  Nanti bila ada insan perihatin dedah akaun parti umno dan mca ada terima dana dari si kuok mau kena tangkap lagi pulak sorang lagi..macaiii tak nak tukar undi ph ke???


  Kikiki

  ReplyDelete
  Replies
  1. BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:21
   bila 1mbabi nak bagi dividen

   sapa bodoooo yg tubuhkan mbabi spai.hutang 50b

   org bdo tolol.mana

   anak.pondana menterinmana


   aaaaah???


   Anonymous27 February 2018 at 23:01
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Othaman Ahmad27 February 2018 at 20:54
   Terlalu gopoh & bernafsu dodol, serangan membabi buta jadi boomerang kpd umno sendiri.

   Warga keturunan China bertambah meluat- 'make Chinese angry (MCA). Pakai nampak bn bakal tak menjamah undi warga Cina di PRU 14. Kejora pulak tuu siap posting bertali arus mengutuk Robert Kuok. Tok Mentua si Sahrir Samad.

   Punya ler bahalol si Kejora musibat, padan muka.......!!

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 22:11
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:24

   pak.man.


   pondana menteri.mana yg tubuhkan 1mbabi sampai tak bagi dividen langsung

   kerja 1mababi bayar hutang dan riba


   ini yg haji hadi suka

   riba riba riba

   sayaaang hadi pada 1mbabi dan 50b hutang riba anak PONDANA MEMTERI


   Guy Fawkes27 February 2018 at 22:27
   Bila atuk hang dibalun bodoh


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Reply

   Anonymous27 February 2018 at 20:55
   Bloger kacukan pembina budaya fitnah. Sdr. Budin genetik kerabat diraja Melayu yg berkahwin dgn Minah Salleh selalu dpt anak yg perangai buruk. Tak tahu ini kebetulan atau jes terpencil. Byk lg cth klon diraja yg bercampur dgn wanita barat yg sama perangai dgn RPK. Adakah ini sumpahan? Tp yg berMemkan wanita Nusantara jarang jd begitu walaupun keturunan gahara.

   Reply
   Replies

   Anonymous27 February 2018 at 21:02
   Kalo baka baik keturunan akan baik...begitu jugak sebaliknye...bukan kebetulan...

   Kejora bapuk bodoo dari baka merapu...


   Anonymous27 February 2018 at 21:07
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Kelawar Pengecut.


   Anonymous27 February 2018 at 21:13
   Wanita Mat Salleh yang dipungut tepi lonkang. Kalau yang beradab anak tak akan berperanagai Raja Pengecut Kelawar.


   Anonymous27 February 2018 at 22:14
   BILA SI MAMAK MATDEY TUA RENTA TU NAK MAMPOSSSS....


   Anonymous27 February 2018 at 22:26

   melayu boleh ker bayar cukai.mcm.kuok?


   bayar air money bileh leer malasyu dedak umno niii

   hahahaaa MALASYU niaha tak reti tapi beras umno bagi pru nak.pulak


   kaaaah kaaaah MALASYU


   Anonymous27 February 2018 at 22:31
   boleh...tanya Mamak Matdey...


   Anonymous27 February 2018 at 23:02
   CERITA LUCU DAN SIMPATI

   SI ASSMIN MB JAMBAN DOK KATA....DIA TERGELINCIR DAN SAKIT PINGGANG...

   TAPI KENAPA YERRR...TENGKUK DIA KASI BALUT....

   KEHKEHKEHKEHKEHKEHKEH....

   NAK TIRU GAYA IKON DIA LAHTU...SI NUAR AL JUBURI...

   BIASALAH PUAK2 HAPRAK NIH...NAK PRU LAH KATAKAN...

   KIOK...KIOK....KIOK....KOOK....KIOK...

   Delete
  2. Rosmah kata dia bukan badak...tapi apehal bontot dia macam badak??

   Delete
 47. KERAJAAN memandang serius mana-mana kumpulan yang cuba untuk mempolemikkan isu agama demi kepentingan sendiri sehingga mewujudkan kebencian antara kaum di negara ini. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Joseph Kurup berkata insiden-insiden kecil tidak seharusnya diperbesarkan sehingga mewujudkan persepsi negatif antara kumpulan etnik. Katanya, ini boleh mencetuskan konflik yang boleh mengganggu-gugat ketenteraman awam dan keamanan negara. “Dalam berusaha ke arah keharmonian beragama di negara ini, kita juga harus berupaya dalam menjernihkan sebarang kekusutan agar ideologi ekstremisme dapat ditolak sepenuhnya,” katanya. Kurup berkata demikian pada Majlis Ramah Mesra Menteri di JPM bersama pemimpin-pemimpin agama sempena Minggu Keharmonian Antara Agama Sedunia 2018 malam ini. Turut hadir Menteri di JPM Jamil Khir Baharom. Mengulas lanjut, Kurup berkata isu-isu agama ini turut mendapat perhatian serius dalam kalangan Institusi Diraja yang mana Raja-Raja Melayu melahirkan keprihatin dalam isu perkauman dan agama. “Kesejahteraan hidup dan jalinan hubungan harmoni dalam kalangan rakyat adalah agenda penting dalam memastikan kedaulatan negara terpelihara,” katanya. Justeru, Kurup menyeru agar kebebasan dan kesejahteraan hidup yang dinikmati dijaga dengan baik kerana ia boleh hilang. Dalam majlis itu, beliau turut mengumumkan kerajaan memberikan insentif berbentuk geran berjumlah RM35,000 kepada tujuh badan bukan kerajaan berasaskan agama untuk menjalankan aktiviti dan program keharmonian. – Bernama, 27 Februari, 2018.

  #######################################################

  Apa nak diherankan. Memang isu2 maacm nilah yang menjadi senjata ampuh pembangkang untuk menarik sokongan rakyat, apatah lagi bila nak menjelang PRU ni. mereka tau inilah masa yangsesuai untuk memainkan isu2 yang berkait dengan sentimeh agama dan perkauman. kadang2 bosan jugak rakyat dibuatnya..seolah2 dah takde modal besar lagi untuk digunakan. Sekarang ni kat pentas2 ceramah PH, isu2 seperti 1MDB, 2.6 BILLION, FELDA, ECRL, gadai negara kepada china merah dah tak disentuh lagi. madey adn PH sedar isu2 ni dah memuakkan rakyat dan tak maampu menarik perhatian mereka lagi. Kini mereka beralih pula kepaad mengaibkan peribadi pemimpin2 negara khususnya DSNR. Esok Madey akan ke pekan..tengok ajelah apa fitnah, spin, hasut adn berita palsu yang akan diceramahkannya. Lambat pulak kerajaan nak luluskan akta anti berita palsu ni..kalau aad dah tentu senanglah mereka ni dicekup oleh pihak berkuasa dan masukkan ke dalam. Untunglah...makan tanggung, berak cangkung!!!!!

  ReplyDelete
 48. Pengerusi Pakatan Harapan Dr Mahathir Mohamad berkata gabungan itu akan bertanding menggunakan satu bendera pada PRU14 susulan RoS masih belum meluluskan permohonan pendaftaran mereka. – Gambar The Malaysian Insight oleh Hasnoor Hussain, 27 Februari, 2018 PAKATAN Harapan (PH) akan bertanding menggunakan satu bendera pada pilihan raya umum (PRU) akan datang selepas pendaftaran gabungan itu sehingga ini masih belum dapat kata putus daripada Pendaftar Persatuan (RoS). Pengerusinya Dr Mahathir Mohamad berkata keputusan menggunakan logo sama itu dicapai pada mesyuarat Majlis Presiden PH hari ini. Dr Mahathir berkata semua empat parti dalam PH – PKR, Bersatu, DAP dan Amanah menyatakan kesediaan bertanding menggunakan salah satu logo parti dalam gabungan itu. “Kita boleh menggunakan logo atau simbol daripada empat parti kita… kecualilah RoS jadi pemurah. "Mereka hingga kini takut dengan kita sehingga sampai sekarang tak luluskan pendaftaran (PH),” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Presiden di Petaling Jaya hari ini. – 27 Februari, 2018.

  ####################################################### Kalau ikut maklumat yang sahih dari orang kuat PH sendiri, logo parti yang dimaksudkan Madey tu ialah logo roket DAP. Sejak Bersatu bakal dibatalkan pendaftarannya, Madey dan calon2 Bersatu dah mula mengendeng untuk bertanding bawah DAP. Dia sedar Amanah pasti takkan benarkan merka bertanding di bawah parti tu kerana kemarahan ahli2 Amanah yang rasa tertipu oleh Madey dan Bersatu dalam isu pengagihan kerus parlimen dan DUN, khususnya di Johor dan WP. PKR pula tak menyokong Madey dilantik jadi PM interim ...PKR Selangor dan N9 paling lantang membantah. Mereka bertegas mahukan Jemin sebagai PM. Jadi memang takde peluanglah Madey dan calon2 Bersatu bertanding bawah PKR. DAP pula mengalu2kan Madey...apataknya, LKS dah dirasuah RM1 billion dulu masa Madey minta sokongannya untuk jadi pengerusi PH. Pulak tu,Madey ni rapat dengan TSRK, bilionair gula tu, senanglah DAP pergunakan Madey untuk mendapatkan dana PRU dari beliau. Dengan bertanding gunakan logo DAP, dah tentu ini akan menarik sokongan kaum cina....tapi satu persoalan besar yang akan timbul, dengan semua calon2 PH menggunakan logo DAP ni, ada tak kemungkinan DAP aakn meminta macam2 jika PH menang nanti..mungkin TPM 2 akan diujudkan dan diisi oleh DAP..begitu juga menteri2 kanan kabinet juga akan dimiliki mereka????? Kita tengok ajelah nanti kesudahan episod ni!!!!!!

  ReplyDelete
 49. WAK SUMAN OOO WAK SUMAN YG MANGANG
  SUKA BEBENO PASAL KITTY BUAT ITU DAN INI
  PRESENTABLE MEMACAM LAGI YANG DITATANG
  SEBENONYE DAH KRONIK TERDESAK UTK ANAKCUCU&KRONI

  KIKIKIKIKI.....

  ReplyDelete
 50. hari ni najib kepit telo lebih dalam lagi......everything to hide, everywhere to hide, everytime to hide...

  ReplyDelete
 51. Bro Perak Man,cai melukut
  AmeNo pulak gentar dah kalut
  DAP nak perintah,Melayu ditakut
  AmeNo,China komunis bercium mulut..

  Macam tercurah air panas
  Dengar Robert Kuok AmeNo cemas
  Cai AmeNo bertindak ganas
  Kasi tenggelam nak kasi lemas!

  Derma kat AmeNo, orang tu baik
  Kalau kat lain serah kerakyatan
  Ini namanya si kepala taik
  Bertambah lagi sokong Pakatan!

  DAP dah nafi diberi bantuan
  Kalau iapun di mana yang sakit
  Sedangkan 'Pak Arab' boleh dermawan
  Sukahati Kuoklah, nak bantu sedikit!

  AmeNo buat, 'halal dan benar'
  parti lain semuanya haram
  Konon kuat,jasa menyinar
  Banyak perkara rakyat dah geram!

  Cai melalak pagi ke petang
  'Mahathir mati',itu yang lantang
  Negara nazak,dah sarat hutang
  Klepto jahat masih ditatang!

  DAP nak perintah, cerita basi
  Hikayat AmeNo kini tak laku
  Takutkan Melayu,nak kekal kerusi
  Pembela Melayu masih mengaku!

  Yang tadbir negara Ameno Melayu
  Harta negara siapa yang sapu
  Cai AmeNo dah jadi kayu
  Sokong klepto songlap menipu!

  Nak hindar Melayu sokong Pakatan
  DAP sudah jadi sasaran
  Buah duku dikata rambutan
  AmeNo pembohong orang tak hairan!

  Itu tandanya sudah gelabah
  Jika disokong membawa rebah
  Rakyat menolak mahu berubah
  Bikin AmeNo demam tak kebah!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terbaik bro fan tun..

   Kuman seberang laut cai boleh nampak
   Tapi badak depan mata dibiarkan
   Memang Ameno sekarang sudah terdesak
   Sebab tu lah pemimpinnya dok meroyan sakan..

   Buatlah cerita apa sekali pun
   Tak dapat membersihkan reputasi kepala bapak penyamun
   Rakyat dah tahu dia tu seorang penipu, kaki labun
   Siaplah dia nanti,Pilihanraya pasti akan dikasi turun!..
   Delete

 52. Dr. Mahathir Minta Ahli PAS Bertaubat Selepas Enggan Kerjasama Dengan PH  (KedahNews) – TUN Dr. Mahathir Mohamad meminta pemimpin dan ahli-ahli PAS bertaubat di anggap sebagai keterlaluan dan terdesak dalam kempen menghadapi PRU14.

  Gesaan Dr. Mahathir itu juga akan menyebabkan orang Melayu terus bersengketa dan memecahkan kesatuan parti politik orang Melayu yang akan menguntungkan DAP.

  Semalam Pengerusi Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu mendakwa ahli-ahli PAS turut menanggung ‘dosa-dosa’ yang dibuat pemimpin Barisan Nasional (BN).

  “Sesungguhnya mengundi PAS adalah sama dengan mengundi BN dan mendokong perbuatan jenayah, rasuah dan mencuri yang diamal oleh BN pimpinan Najib,” ujarnya dalam satu kenyataan semalam.

  Menurut Mahathir, ahli-ahli yang membuat bai’ah kepada kepimpinan PAS dan taksub dengan parti, memecah-belah orang Melayu kerana kononnya penentang parti PAS adalah kafir dan berlawan dengan mereka adalah jihad.


  ============================


  “Penyokong fanatik parti PAS ini perlu bertaubat kerana mereka mengikuti ajaran PAS yang bertentangan dengan ajaran agama Islam bahawa orang Islam itu bersaudara.

  “Tiada ada siapa yang boleh kafirkan orang Islam kerana kelainan politik. Hentilah sembahyang dua imam yang masih dilakukan di Terengganu,” ujarnya.

  Menurut Mahathir, bagi PAS yang penting ialah permusuhannya dengan Parti Amanah Negara dan DAP.

  “Bagi PAS partinya lebih utama dari segala-galanya. Kalah pun tidak mengapa asalkan PAS bertanding,” jelasnya.

  Sebelum itu, bekas Perdana Menteri itu mendakwa kemenangan PAS selama ini bukan diraih berseorangan namun ia hasil kerjasama dengan parti lain.

  Sementara itu Naib Presiden PAS, Dr Idris Ahmad berkata, tuduhan-tuduhan Tun Mahathir terhadap PAS sememangnya didorongi rasa dendam ekoran tidak dapat menerima perjuangan Islam yang dibawa parti itu sejak dahulu lagi.

  Kata Ahli Parlimen Bukit Gantang itu, tindakan mantan perdana menteri itu yang menyerang PAS ketika ini dengan menyifatkan parti itu sebagai pemecah belah pembangkang, diibaratkan seperti ‘berkokok berderai-derai, ekor bergelumang tahi’.

  Sebaliknya Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itulah yang menjadi punca kepada perpecahan dalam parti dan masyarakat Melayu namun sibuk ‘menuding jari’ kepada PAS.

  ” Beliaulah bapa pemecah belah masyarakat dan Melayu. Tiga Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam, Tun Ghafar Baba dan Datuk Seri Anwar Ibrahim terpelanting.

  “UMNO pecah dua kepada team A dan team B, beliau hanya menang majoriti 43 undi dengan Tengku Razaleigh Hamzah. Akhirnya mahkamah telah mengharamkan Umno pada tahun 1987. Lahirnya Parti Semangat 46 dan PKR semuanya zaman beliau, katanya dalam satu kenyataan.
  Mahathir suruh org PAS bertaubat .... biar betul


  Kah Kah Kah Kah Kah Kah Kah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul lah tu. PAS = Parti Amalan Sesat. Politik.

   Delete
 53. Umno ni gangster ke?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...