Wednesday, 2 August 2017

JIKA BAYARAN KALI PERTAMA PUN BERMASALAH, BAGAIMANA DENGAN BAYARAN KALI KEDUA NANTI?


IPIC  akhirnya setuju memberi tempoh selama lima hari kepada 1MDB untuk membuat pembayaran sebanyak AS$603 juta atau RM2.6 bilion setelah kegagalan menepati janji pembayaran yang sepatutnya dibuat pada 31 Julai lalu.

1MDB dalam jawapannya mengenai kegagalan menunaikan janji itu menjelaskan ia adalah kerana masih menunggu dana daripada pelan rasionalisasi yang sepatutnya diterima pada bulan lalu.

Najib Razak pula mengatakan kegagalan itu hanya kerana masalah teknikal dan bukan disebabkan 1MDB tidak mempunyai wang.
IPIC, di sebalik memberi tempoh lima hari, turut menyatakan bahawa sekiranya janji itu gagal ditunaikan sekali lagi, 1MDB akan tertakluk kepada obligasi tambahan yang tidak dinyatakan.

Apakah obligasi tambahan itu? 

Denda? Faedah tambahan? Atau apa?

Apa pun alasan atau hujah yang cuba digunakan oleh 1MDB atau Najib  -  kegagalan menunaikan janji bayaran sebagaimana yang sudah dipersetujui bukan saja menunjukkan kelemahan, bahkan juga sebenarnya amat memalukan.

Ini kerana persetujuan mengenainya sudah dibuat sejak awal Mei yang lalu iaitu kira-kira tiga bulan lamanya.

Kenapa 1MDB tiada perancangan yang teliti tentang kewangannya dan seolah-olah hanya berharap kepada sumber yang terhad untuk membayar hutang dan menunaikan janji?

Jika dalam tempoh tiga bulan yang sudah berlalu, 1MDB gagal menunaikan janjinya, apakah jaminan ia betul-betul dapat dilaksanakan dalam tempoh lima hari tambahan yang diberikan oleh 1PIC itu?

Bagaimana jika selepas lima hari nanti, bayaran gagal dibuat lagi?

Selain itu, perlu difahami bahawa bayaran AS$603 juta atau RM2.6 bilion yang sepatutnya dilunaskan kepada IPIC pada 31 Julai ini hanyalah bayaran kali pertama dan bayaran kali kedua dengan jumlah yang sama akan menyusul kewajipannya sebelum 31 Disember akan datang.

Jumlah keseluruhan yang perlu dibayar oleh 1MDB kepada IPIC ialah sebanyak AS1.205 bilion atau kira-kira RM5.2 bilion dengan dua kali pembayaran - sebelum 31 Julai dan 31 Disember.

Apakah jaminannya 1MDB ada wang yang cukup untuk membayarnya pada 31 Disember nanti atau ia mungkin akan tertangguh lagi?

Apa pula alasannya ketika itu?

Sekali lagi dengan masalah teknikal juga? (ShahbudinHusin 02/08/2017)

116 comments:

  1. AKU FIRST..pas pis pus

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKu first reply... Kikiki

      Delete
    2. Aku 1st on d reply of the reply.

      Johari nyatakan 1MDB belum minta tolong drpd MOF.

      Ini time bomb. Bila bila masa akan meletup. Pd masa itu, tambah lagi cukai & tarik balik subsidi-subsidi.

      Habislah Malaysia.

      Delete
    3. Mr J, tidurlah. Kalau awek bukan Malaysian, saya maafkan.
      Sebagai M'sian, u malulah.
      Betul kata, forex itu kesalahan, tapi ini tak bermakna Najib boleh curi wang.

      Contoh, bila u syaki pencuri curi wang, u pun curi. Bila kenal kantoi, tunjuk kpd pencuri itu, kata dia curi, jadi saya curilah, apa logik.

      Tangkaplah u dulu, baru tangkap yg pencuri itu.

      Delete
    4. Kesian Mr J.
      Cepat cepat minta dedak. Nanti bila Najib tak ado, usaha u sia sia shj membelah dia.

      Delete
    5. Satu bohong bila dibilang lebih drpd 3 kali, ia menjadi kenyanta.

      1MDB tak salah, 1MDB tak salah, 1MDB tak salah.

      Memang tak salah.

      Terus hipnosis-lah....

      Delete
    6. Aoa sudah jadi dengan bayaran sepatutnya diselewengkan oleh orang orang tertentu tetapi di bagi alasan salah masuk akaun syarikat Aabar ciplak. Persoalanya sudah diminta balik kah atau bagi free saja seperti duit SRC salah masuk akaun PM tetapi tidak dengar diminta balik oleh SRC atau pun dibagi balik oleh PM.
      Seaiapa boleh tolong bagi tau apa sudah terjadi.?

      Delete
    7. Persoalan yang masih tergantung dan x masuk akal: kenapa mahu bayar us$1.2b kpd ipic jika bayaran us$3.5b dulu tu masih "unaccounted for" (atau dalam bahasa yang umno mudah faham, hilang kepada mainan silap mata).

      Tolong lah, mana-mana Haji PAS atau mr j ke, mr shabat/unnon ke, mana mana orang JASA ke, sila buat lapuran polis tentang us$3.5b yang dah, kalo x silap, 2 tahuñ dilapurkan hilang. Tau tak kalo mana-mana orang lain buat laporan gerenti depa kena SOSMA?

      Senang je sebab igp pun boleh faham: kenapa nama sahih aabar boleh terpesong ke aabar bvi? Siapa suruh? Siapa tulis? BNM, kepala bapak kpd semua bank malasia x perasan ke?

      Ini bukan kes curi us3.5juta simpan dalam jamban rumah ler wahai brader-brader pas, umno, mr j mr shabat unnon, mr jasa oi.

      Ini kes duit rakyat yang bukan main sikit punya hilang yang bangkainya x mampu ditutupi oleh sebarang nyiru walaupun mat klepet dah xde.

      Delete
    8. Tahun lepas edra dah dijual di bawah rancangan rasionalisasi 1mdb kpd china rm10b tunai. Mana duit tu sekarang? Apa kep@$# bu$=& additional regulatory approval kalau duit tu cash?

      Delete
    9. Ateh koteh jo tu ... pokaro enteng tu Budin2, cor tanyo mamtan kan diyo gapek dgn ko ... mamtan dulu torang2 bail out.

      Delete
  2. aku second..mana ostad odi q7

    ReplyDelete
  3. aku third..mana geng K9?

    ReplyDelete
  4. aku fourth..badak , mana badak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hingga Hari kiamat pun MO1 tak bakal dapat bayar segala hutang-hutang......!!!!! Muka sadin tadi jawab soalan di Parlimen semalam

      Delete
  5. Saya ketiga..

    Mana Mr J, unknown sahabat dan macai tikus yang mengatakan kisah 1MDB hampir tamat dan hutangnya juga hampir langsai.

    Ur comments please...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, kelima rupanya. Tak kisahlah.

      Delete
    2. j..gi jamban mr john doe..btw mr j dan john doe ni ada bau bau bacang ke?

      Delete
    3. Tiap kali timbul berita 1MDB sikit maka terloncat loncatlah gembira mereka yg menganut akidah PH. Dah bertahun tahun isu 1MDB ni. Setiap bayaran dah dibereskan. Cubalah sebut isu forex sikit. Rakyat kehilangan 100 billion - tak marah ke kau orang? RM 2.6 billion terloncat maka patutnya 100 billion ni dah meletup. Dlm pada skandal forex ringgit jatuh dari 2.5 ke 4.8 sebelum distabilkan. BMF dan Perwaja pun tak marah? PKFZ dan MAS bangkrap tak marah? Proton yg cekik duit rakyat 8 billion tak marah? Belum sebut GLC lain yg rugi seperti TNB pasal bagi IPP kat kroni dgn tarif tinggi. Belum sebut tol satu negara....inikah pemimpin kitar semula yg julang? Bila org dedahkan nama bin Kutty marah. Bila gelar org lain lanun bugis tak apa. Betullah kau orang ni - bila lagi nak pakai akal?

      Delete
    4. Ehhh ade....tapi kelaut jgk hujahnyer

      Delete
    5. Tetap tak bejaya nak bezakan antara kerugian dalam perniagaan dgn kecuriaan @ kelemahan struktur pengurusan dlm perniagaan.

      ingatkan lama diam tu kau tgh termenung dalam bilik penuh dgn keinsafan.rupenyer tgh cari ayat nak spin..choiiiiiii

      Delete
    6. Ni mr.j Betul ker tiruan..
      Ikut dari tulisan mr.j tiruan .
      Tapi takper meh aku tlg jawab..
      Isu Masa tun memerintah..isu forex,pkfz,mas,proton,perwaja tu semua kerugian..Ada paham Tak kerugian...meniaga Rugi..adat lah meniaga Ni Ada utung,Ada Rugi..Ada paham?
      Tun pun kata,boleh siasat kalu mau..rekod untung Rugi rakyat boleh tgk,boleh rujuk..paham Tak ni?..
      Kes 1mdb Ni spesel..
      Bukan Rugi niaga..Tapi duit tu hilang..paham Tak ni?
      Hilang..bukan Rugi..
      Rekod kewangan kena osa,Buku 555 rakyat Tak boleh tgk,ikut mulut najib 1mdb Ni untung..alih2 Tak mampu byr hutang..
      Paham Tak ni?..
      Beza antara Rugi dgn hilang..
      Beza segala rekod Dan penyata rakyat tahu Dan boleh tgk..
      Beza boleh bawak pekara Dan bincang Kat parlimen ..
      Tak paham lg Tak reti dah aku nak cakap..memang tahap bebal yg melampau..

      Delete
    7. Mr.J ini sawan satu badan,,dah lah bodoh tahap gaban,,sombong pulak tu

      Delete
    8. Steady lah mr j

      Orang sdg bercakap tentang 1MDB fokuslah baik2.
      Nanti kau ketinggalan zaman pulak.

      Sabarlah sikit.

      Soal forex USD100 billion bukankah cuma 2 bulan lebih saja lagi najib akan siapkan RCI.

      Knplah kau ni nak melalak tak tentu pasal. Laki kau tu kan sakit. Jaga dia elok2.
      Kau nak ker jadi janda?

      Delete
    9. P/s mr j kami semua pakai akal.
      Tak mcm kau
      Hadi pakai kau

      Delete
    10. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU....

      Delete
    11. Mr. J 00:53 .

      Semua tulisan dan kenyataan yang kamu tulis itu merapu .

      Jikalau level pengetahuan kamu setakat apa yang kamu dapat luahkan di atas , saya berharap agar kamu banyakkan belajar dan membaca buku buku perniagaan serta atur cara kewangan .

      Sudah berkali kali saya terangkan semua yang kamu nyatakan di atas itu di blog ini . Nampaknya kamu sengaja tidak ingin memahaminya . Mungkin juga kamu hanya syok sendiri .

      Memang tidak di nafikan isu 1MDB sudah bertahun . Dan saya berasa yakin , seyakin Zahid memberitahu para walaunta Mahathir a/l Iskandar Kutty , skandal 1MDB ini akan terus segar bertahun tahun lagi . Ingat 1MDB masih berhutang beribu ribu juta lagi di samping bon bon yang masih belum matang . Saperti mana yang di gembar gemburkan olih Najibiol , 1MDB adalah syarikat yang unik !

      Kami sebutkan 2.6B ini hanyalah permulaan permasaalahan saja . Selepas ini lebih banyak lagi masaalah akan mendatang . Ini belum lagi di fikirkan masaalah sampingan yang akan dilalui , semuanya bermula dengan 1MDB .... "brainchild" Najibiol yang di war warkan .

      Mr . J , ingin juga saya bertanya , bayaran apa yang sudah di bereskan olih 1MDB sebelum ini ?? Se tahu saya , 1MDB hanya membuat pinjaman . Katanya untuk membeli asset serta pelaburan . Kini hamper habis asset di jual , tetapi hutang masih menggunung . Berniaga haramzadah apa bendanya gitu ??

      Kamu kata kerugian Forex adalah 100 billion . Tolong jelaskan dari sumber mana kamu perolihi ??? Siapa nya walaunta yang berkata begitu ??
      Ketika krisis Forex , 'reserve' BNM hanya berada dalam sekitar US28 billion (RM70 B )saja . Bagaimana pula bolih kerugian mencecah 100B . Bukankah walaunta yang berkata bagitu bolihlah di kategorikan baral tahap melampau ??

      Kamu menambah lagi , ketika krisis Forex , nilai ringgit turun dari 2.5/dollar ke 4.8/dollar . Besar nya penipuan kamu . Ringgit tidak pernah jatuh keparas itu ketika krisis Forex . Hakikatnya , tidak pun turun kebawah 3.0/dollar akibat forex loss itu .

      Besar kemungkinan , kamu "confuse" antara forex loss tahun 93 dengan krisis ekonomi tahun 97~98 .

      KIsah BMF , MAS dan sebagainya yang kamu nyatakan itu pun telah saya jelaskan beberapa kali . So , I think it is better not to waste my precious time on chapters considered close .

      Oh yes Mr.J , before I end my day , just to make you aware , Bloomberg reported that oil price is crumbling down up to 4% . Reason given ... OPEC country still pumping like nobody's business . At the same time the US is releasing some 920,000 barrel from their stockpile .

      The big question to you as well as to other walauntas is , how come the fuel prices at the pump go up ????

      Delete
    12. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU....

      Delete
    13. Mr j, let me try to explain in a simplest way perbezaan antara kes najib dan mahathir. Kita ada satu syarikat dimana ceo mada wrong decisions. Berniaga rugi. Tapi at the end of the day ceo tu berjaya pulihkan syarikat tu malah telah membawa syarikat tu ke tahap global. Ceo baru masuk, berniaga dahla rugi, tup tup duit syarikat masuk dalam akaun dia. Tak ngaku pulak tu. Dlm masa yg sama nak cover balik, gaji staff dia potong, peruntukan elauns semua ditarik balik dan macam macam lagi. Tpi dia anak beranak enjoy sakan. Bini dia dan anak beranak enjoy dgn duit syarikat like nobody's business. Staff marah jugak kat first ceo tu, bukan x marah, tpi selagi gaji dan elaun diaorg x terusik, bleh lgilah tahan. Makin lama makin teruk syarikat tu dikerjakan oleh ceo baru tu sampai aset aset syarikat digadainya utk selesaikan hutang. Finally, ceo lama berpakat dgn few others termasuk bekas coo yg kena pecat utk amik alih syarikat tu dan pulihkan balik seperti sebelumnya. Sudah tentu staff setuju, logik x? Cuma ada sorang dua yg x stuju. Agak agak kaulah , apa sebab ada yg x stuju tu?

      Delete
    14. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU....

      Delete
    15. Siap kamu Kejora bedebah! Saya memang dah tunggu untuk masak kamu cukup buat lauk sahur di dini hari sebelum subuh.

      Lagi satu tohmahan temberang dari Kejora @ 02:00. Memang dasar anak hingusan HARAM JADAH tak diketahui asal usulnya, anak gampang terbiar, pengecut...!!!

      Delete
    16. More than half hour gone..still no sign from that 'son of a bitch'.....!!

      Delete
    17. Saya ternanti-nanti ulasan Mr J berkenaan 1MDB ini.Sebab beliau seorang sahaja dalam blog ini yang cuba juga mempertahankan tindakan PM/UMNO/BN dengan sedikit bertamadun yakni secara intelektual, berfakta dan berilmiah. Penyokong PM/UMNO/BN yang lain taknak pun baca.Menyumpah seranah sikit-sikit caci Bangsa lain malahan cacian kepada bekas Negarawan yang amat banyak berjasa. Padanlah cara menulis sebegitu dengan mentaliti dan peribadi Penulisnya. Pathetic.Low standard.

      Tapi jangan gusar, ramai penyokong BN yang saya ajak berdebat pun rata-rata macam ni juga.Akhirnya gunakan isu perkauman, tutup mata pasal korupsi, dan menunjukkan tahap penguasaan ilmu pengetahuan berkenaan ekonomi, sosial dan realiti politik semasa yang amatlah rendah. Patutlah membuta tuli masih menyokong BN.Hihi.Tapi ramai yang dah buka mata termasuk Pakcik dan Makcik di kampung/luar bandar.Harap warga kota yang tahu info sebenar, celik politik dan inginkan perubahan terus memberikan penerangan kepada mereka ini.

      Pasti terkejut pada mulanya tapi ramai yang akan tersedar bahawa Utusan, TV3 dan media rasmi sentiasa menyembunyikan perkara sebenar. Kalau yang dah dapat internet lagi cepat sedar. Rakyat adalah manusia yang dikurnia akal fikiran sampai bila nak ditipu. Biarlah mereka pilih Kerajaan atau Pembangkang yang menipu. Tapi secara logik, kalau majoriti penyokong Pembangkang adalah dari kawasan bandar yang berpendidikan, lebih terbuka, ada akses teknologi dan intelek, ini menunjukkan suatu kelemahan pada Kerajaan yang terpaksa bergantung undi kepada penduduk luar bandar yang naif dan tidak tahu realiti sebenar Malaysia.

      Itu sahaja jawapan Mr J (The best BN supporter di sini yang saya anggap komen dan jawapannya layak dibaca)? Saya setuju dengan komentar bahawa isu 1MDB dan isu Forex, TNB dan lain-lain Mr J yang semuanya di bawah zaman Tun Mahathir adalah asasnya amat berbeza. 1MDB adalah terang-terangan pencurian wang rakyat oleh sekelompok individu manakala Forex dan lain-lain adalah business venture yang ada untung ruginya kecuali dibuktikan bahawa Tun Mahathir yang bersalah.

      Tapi saya nampak Tun Mahathir amat gentleman berbanding PM sekarang. The difference between a strong, brilliant and visionary leader vs weak, scandalous and a leader that seems to follow some advice of his foreign adviser (dikatakan Paul Stadlen) without own due reasonable thinking. Akhirnya terbuanglah subsidi Rakyat kerana nasihat ekonomi sedemikian.

      Zaman Tun Mahathir tak adalah sesusah ini dengan kos sara hidup tinggi. Gaji perkapita dikatakan tinggi tapi tak dapat rasa pun.Belanja harian tinggi. Mr J mungkin tak rasa semua ini.Saya kira Mr J ini mestinya orang berada.

      Siasatlah Tun Mahathir (Kalaulah berjaya buktikan beliau bersalah). Tapi jangan lupa perkara yang sama pun akan menimpa PM Najib kesayangan Mr J lepas beliau hilang kuasa@tidak menjadi PM lagi.

      A Vote for Change. Saya berani untuk berubah untuk masa depan yang saya percaya adalah lebih baik dan cerah dengan kepimpinan dan idea yang baharu. Cukuplah kuasa di tangan orang2 UMNO yang sombong, kaya raya tetapi rakyat marhean seperti kami terus terbeban. Bagi segelintir mungkin BR1M dah memadai, tapi memikirkan skandal yang tertampak melibatkan pemimpin-pemimpin BN yang membolot kekayaan yang lebih besar, baiklah saya memilih untuk peluang diberi pula kepada orang lain. Isu agama atau Racism not working anymore with Me. Harapnya juga kepada seluruh rakyat Malaysia. Paling penting Good Governance dan kesejahteraan kepada semua rakyat Malaysia.

      Delete
    18. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU..

      Delete
    19. Berita terbaru my foot....!! Berita sumber dari mana...dari badak sumbu sekor itu ker....??

      Delete
    20. tuan othaman, dia ni anjing kurap najib so jgn layan sgt...dr td asek menyalak kt sini

      Delete
  6. Kalau hidup menyusahkan rakyat, mwmalukan negara, sepatutnya pemimpin tahu apa nak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminpin jenis telan bara api,,Apa nak buat dah nasib Rakyat Malaysia

      Delete
  7. Mana Mr.J...hehehe...sila jawab Mr.J..
    Adakah badak tengah nego mau gadai segala diamond berlian utk melangsai hutang2 suaminya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. badak badak jgn sebut ek..c4 kang..

      Delete
    2. Oklah jangan sebut badak badak

      Sebut semah badak

      Delete
  8. Masalah teknikal konon, memang 1mdb xde duit cakap jelah..... Kalau ade duit, mesti on time bayar.....ayat najib baik punye cover line....."Menunggu dana drp pelan rasionalisasi"....... kalau xbuat rasionalisasi, xde duit la kan?? Kalo makcik, pak cik kt felda/ kampung bole la ko tipu jibby.....tapi kami dh paham la sgt maksud ayat canggih nk kelirukan org camni.....IPIC bg tempoh 5 hari je.....kita nk tgk 5 hari kemudian, kalau x bayar jugak, ape spin terbaru Najib.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katakan saja Wang itu telah ku buat hurray-hurray habis cerita..!!!!!

      Delete
  9. Seppuku sajalah bijan n badak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa ni badak badak..sensitip tau..ingat senang ke nk jadik badak..ko hado?

      Delete
    2. k k k k k k k k
      :-D :-D :-D

      Delete
  10. Soal lagi penting...kenapa kena bayar kali ni? Kan dulu dah bayar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dulu dah bayar tapi ter corner di account sendiri,,jumlahnya kebetulan sama....!! Pelik Bin Ajaib

      Delete
    2. 5 hari kena hambat.
      ipic dh adu mahkamah akn sebat
      Dah geletar,apa nk buat?
      Media mesti kasi tutup rapat
      Maka BOND CUCU diolah cepat.
      Memang lahanat.

      Tahek Low Jibby Low yg rembat.
      Kabinet reput tahek low disumbat.
      7 keturunan laknat sefut keringat.
      A9Q7 tahek low terus dijilat.
      Mereka tahu mereka subahat.

      Lobai Mufti pejam mata hati rapat.
      Melayu baki Umno Pas patut taubat.
      Sengkek iman kalau taat.

      Cucu marhaen yg tanggong berat,
      Tahek Low yg makin likat.

      MINDANYA DIKUNCI,
      AKAL DIPADAM,
      DEFICIT IMAN TAHAP KRONIK...
      APAKAH MELAYU ISLAM BODOH SANGAT?


      Realiti Mantra Lelaki Hebat.
      Tepuk Dada... Tanya kote kuat
      Yg WAHID, Nafsu mesti hebat.
      Bab kahwin, cukup minat
      Ikut hati nk tmbah 3 bg jadi empat.

      Sembang letup,cawan pun terangkat.
      Sekali bini tengking,kain pun dia lipat...


      Tun Fan

      Delete
  11. Melainkan jika Kerajaan ada tabung kecemasan (simpanan) untuk menyelesaikan masalah kewangan di saat-saat akhir sepertimana Kerajaan Najib boleh sesuka hati mengumumkan insentif dan bayaran saguhati kepada Felda dan Persara Tentera.

    Malangnya Tabung untuk itu tidak ujud kerana di gunakan untuk bercuti dan dihabiskan untuk program-program Najib yang tidak berfaedah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anon 0019
      yg bayar dulu tu kpd IPIC Jho Lo - TERrrrrrsalah bayar kata nya sbb nama sykt sama

      yg ni bayar pd sykt IPIC tok arab - betul punyerrrrr....

      tapi yg dah bayar dulu tu kira hangus - senang kan dpt duit free 2.6 bilion...

      Delete
    2. Takkan lah tak boleh minta derma sekali lagi.

      Kali ni dgn king salman pula.

      Delete
  12. Ini lah tabiat buruk orang melayu kalau berhutang. Kalau tak mengelak dari jumpa orang yang memberi hutang, di tangguhkan selepas di beri peluang membuat bayaran ansuran.

    Sepatutnya bayaran tersebut telah di selesaikan 2 minggu sebelum tamat tempuh supaya mengelakkan dari di kena kan denda atau penalti.

    Dalam 5 hari ini, Najib hendak lah buat bayaran pada hari ke 3.

    Pemiutang tidak kisah sebab dalam klaus perjanjian melindungi si pemiutang.


    Untuk mengelak di kenakan bunga, seperti biasa Najib cuma bayar interest dan denda sahaja.

    Hutang asal akan dibawa ke hujung tahun dan begitulah seterusnya sehingga kita semua mampos dan cicit kita yang menanggungnya ..

    ReplyDelete
  13. Hehehe..
    Ni semua fitnah ni..
    1mdb kejayaan Malaysia..untung juta2..Tak caya..cu try tgk berapa ramai Pak Dan mak aji 1mdb..
    1mdb boleh byr hutang2 tu..cuma masalah teknikal jer...cek lambat clear..ambik Masa 3 Hari Proses..Pak Arab,org putih Mana paham semua tu...
    Ni semua fitnah yg dibesar2 oleh pihak pembangkang..
    Kena tgk Sumber yg sahih...Tak keluar Berita tv3,Tak dilapor dlm utusan...
    Fitnah semua Ni..
    We love our PM
    Hahahaha..

    ReplyDelete
  14. Sdra Budin ,

    Dari mula lagi sudah di jangkakan , 1MDB memang tiada wang . Apa sekali pun yang Najib katakan , cerita dongeng apa sekalipun Johari Abdul lemparkan . Pada dasarnya ( bottom line ) 1mdb memang ketandusan aliran tunai .

    Janganlah di soal tentang bayaran kedua . Berani saya katakan , seberani Jahid mengatakan Mahathir tu a/l Iskandar Kutty , bukan sahaja 1MDB sedang melalui satu jalan yang gelap malah berlobang lobang .

    Perlu di ingat , di samping dua pembayaran kepada IPIC , 1MDB terpaksa membayar dividen/faedah sekitar USD200 juta setahun keatas bon bon yang di ambil dari IPIC .

    Ketika ini , seluroh dunia sedang memerhatikan kedudukkan Malaysia . Sekiranya 1MDB masih tidak menjelaskan hutang itu menjelang 7 Ogos ini , akibat sampingan akan menjadi lebih terok lagi . Saya dapat rasakan , pemegang bon bon Malaysia yang lain juga telah mula ketar lutut .

    Di harapkan Malaysia tidak akan mengikut jejak langkah Greece atau lebih teruk lagi Zimbabwe .

    ReplyDelete
    Replies



    1. Boleh buat over lapping ...
      Buat perjanjian baru dengan IPIC untuk selesai kan hutang dengan pinjaman RM 7 billion.

      Tolak RM 5.6 billion .. ada lebih..

      dan begitulah seterusnya sehingga kita semua mampos dan cicit kita yang menanggungnya ..

      Delete
    2. Anoy 00.47
      Tak boleh nak overlap..
      Dah cukup 60%..angkasa Tak bagi..
      Ada rekod CTOS/CRIS
      tanggung juga besar..
      Kena buat full settelment..
      Tak pun Cuba rujuk ngam AKPK,mintak AKPK jadualkan semua pembayaran dgn IPIC

      Delete
    3. Jangan kata biro angkasa

      Biro neraka jahanam pun tak akan bagi dah

      Lepas ni satu dunia tak akan kata "Teruk mcm zimbabwe" lg dh

      Org akan kata "teruk mcm melesia"

      Marcos dlm kubor pun akan tabik spring pd najip

      Delete
  15. Sebelom rakyat kepong istana ko bijan eloklah ko lari jauh-jauh selamatkan diri dan keluarga ko.. macam marcos dan imelda.

    ReplyDelete
  16. Minta maaf. Saya terkejut mengapa Najib Razak beri penjelasan mengatakan bukan disebabkan 1MDB tidak mempunyai wang tetapi kegagalan itu hanya kerana masalah teknikal.

    Najib kan tidak ada kena mengena atau seperti di dakwa sebagai MO1 ?

    Mengapa semasa masuk duit ke akaun peribadi dan habiskan duit tak ada pun masalah teknikal tetapi tiba-tiba masa nak bayar balik ada masalah teknikal ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KENYATAAN MEDIA DARI CEO 1MDB

      Masalah teknikal tu maksud cek Tak clear lg..Kat Malaysia ni cek clear dlm 3hari berkerja..org putih ngam Pak Arab Mana reti semua tu..
      Nak byr guna Maybank2u pun limit 10k jer..lg m2u offline lepas Pukul 12..
      Hutang tu kami dah byr guna cimb click..tp tersilap tekan guna IBG bukan IBF..
      Jadi nak tahu bila Duit tu Ada dlm acc,sila rujuk jadual dalam cimb website..

      Terima Kasih..
      CEO 1MDB

      Delete
    2. Hah...kah///kahhhh....
      arul nasi kandar tu kerrrr....
      kah khi kuh khi khu kahhh kahhhhhh....

      Delete
    3. Ya..baru tak sat dia buat sidang media bersama sama mr j.

      Mr j dah tengok dah duit tu ada tapi dalam bentuk unit.

      Delete
    4. MADEY U Turn lagi...atau dah Nyanyuk...atau takut kena saman....MENAFIKAN tiada RM230 juta dalam akuan Zahid....nak jadi si Rapuji sotong plak dah si MADEY MAMAK KERALA KUTTY ni.....lagi panjang umur lagi kumpul dosa....

      Delete
    5. 1emdebik dah jadi syarikat kokak yg pandai keluar 'post-dated cek' cuba nak menyedapkan hati pihak yg menuntut hutang.

      Haram Jadah punya Kejora cuba nak mereka-reka cerita karut @ 00:50.

      Delete
    6. Lebih 1/2 jam dah berlalu...ada sesiapa perasan mana si Haji Bauk anak HARAM JADAH tuu.....???

      Delete
    7. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU..

      Delete
    8. Berita terbaru my foot....!! Berita sumber dari mana...dari badak sumbu sekor itu yg berkaki dua ker....??

      Delete
  17. anon 0041
    Najib juga adalah menteri kewangan negara, so suka tak suka, nak tak nak dia kena tanggung dan jawab. dia kan pm yg bertanggungjawab. apatah lagi sykt 1MDB tu sykt berkaitan KERAjaan / glc bawah mof - dia lah juga pengerusinya, dan kata rahman dahlan NAJIB ialah MO1. tu je la ye...

    ReplyDelete
  18. Jangan risau semua, bank negara dah keluarkan bon bernilai rm2.5 bilion mmg khusus utk bayar hutang 1mdb tu/. 4hb bol guna, 5hb settle hutang , beresssss kan senang gitu...

    ReplyDelete
  19. Tak habis2 sibuk nak fitnah IMDB.. yg hutang madey lesapkan 30 billion forex tu tak pernah dibayar balik pd bank negara apasal tak bising?

    Duit projek Bakun pd Ekran Berhad hangus 1 billion apa macam??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai...
      Forex-rugi
      1mdb-duit hilang,mulut kata untung,hutang Tak boleh byr

      Forex-boleh siasat,laporan Dan audit,rakyat boleh tgk..
      1mdb-audit,laporan kewangan kena OSA,dlm parlimen pun Tak boleh bincang..
      Ada paham beza Tak?..
      Simpan sikit bebal Kat Anak cucu kamu tu..

      Delete
    2. MADEY KATA....KTA BERSIHKAN FELDA DARI RASUAH....Eloklerrrr tuuuu....baru padan ngan muka MADEY MAMAK KERALA KUTTY...MT sendiri..si Zahid Mat Arip tu..KANTOI...si Zahid Arip ni...kalau cakap BERDEGAR-DEGAR....lebih kurang macam MACAI Anjing Kurap Belaan Dapigs....lagi HAMPEH adalah....MACAI sila beri KOMEN yang dok melalak sangat pasal FELDA ni.....

      Delete
    3. Betul2 Haram Jadah Kejora nie mengata si Zahid Mat Arip kawan saya pulak.

      Nah sekali lagi saya cabar...kalau kamu betul anak sah satu ayah satu ibu bukan luar nikah, sila beritahu saya bila & di mana boleh kita berjumpa...F A H A M...!!

      Delete
    4. Masih hidup semput atau dah mampus si Kejora nie...tak respon pun......???

      Delete
    5. fitnah 1mdb??er yang dah 2 3 tahun takde odit tu fitnah juga ke,1mdb meniaga goreng pisang kot sebab tu tak yah buat odit.

      Delete
    6. Utk pak othaman,

      Muka beruk macam kojola tu setakat bdegar2 dalam ni je la dia memekak

      Lagikan najip nak diajak jumpa pun lari, nikan pulak balaci paria mcm kojola tu - tsedot telor ke dalam dgn pelir2nya sekali kalau diajak bjumpa bdepan

      Delete
    7. MADEY KATA....KTA BERSIHKAN FELDA DARI RASUAH....Eloklerrrr tuuuu....baru padan ngan muka MADEY MAMAK KERALA KUTTY...MT sendiri..si Zahid Mat Arip tu..KANTOI...si Zahid Arip ni...kalau cakap BERDEGAR-DEGAR....lebih kurang macam MACAI Anjing Kurap Belaan Dapigs....lagi HAMPEH adalah....MACAI sila beri KOMEN yang dok melalak sangat pasal FELDA ni.....

      Delete
    8. Najib Rosmah & Isa Katek dah buat Felda jadi 'Fail Daaa' sebab mereka menyonglap serta meranapkan berbilyon harta & tanah peneroka.

      Delete
  20. CASH IS KING + KING OF CASH = NAJIB PM,, kata Tun Mahathir bin Mohamad

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMAK MADEY KERALA AL KUTTY NI DAH NYANYUKKKKK.....KALAU AKU JADI ZAHID NI...AKU DAH SAMAN MADEY NI...FITNAH DIA ADA RM230 JUTA DALAM AKUAN DIA....TAFI NAFIKAN PLAK....SI BUDIN DAN PENCACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS PUN TERHEGEH2 PERCAYA.....APA KATA ORANG TUA DAH NYANYUK NIIIII.....

      Delete
    2. Kamu tuu Kejora yg mulut persis betina/pondan jalang cakap LANGSUNG tak berasas.

      Kalau tak puas hati, ayuh katakan bila kamu siap bertemu dgn saya..??

      Delete
    3. MADEY KATA....KTA BERSIHKAN FELDA DARI RASUAH....Eloklerrrr tuuuu....baru padan ngan muka MADEY MAMAK KERALA KUTTY...MT sendiri..si Zahid Mat Arip tu..KANTOI...si Zahid Arip ni...kalau cakap BERDEGAR-DEGAR....lebih kurang macam MACAI Anjing Kurap Belaan Dapigs....lagi HAMPEH adalah....MACAI sila beri KOMEN yang dok melalak sangat pasal FELDA ni.....

      Delete
    4. Najib Rosmah & Isa Katek dah buat Felda jadi 'Fail Daaa' sebab mereka menyonglap serta meranapkan berbilyon harta & tanah peneroka.

      Delete
  21. Mengkomer sembang panjang-panjang buat mempeghonjang happer, yang sebenornye utang yang tak boleh dibayor 1MDB itu semuenye salah Anwar Ibrahim, kalo tak pun tentu DAP yang punye salah. Najib tak salah, si jawa goblok Bagan Datuk itu pun agaknye same le juge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU....

      Delete
    2. 03.05 tok sah spin la. Bila madey nafi?

      Delete
    3. Ayuh rakan2 seperjuangan...mari kita hempuk & kutti mereka2 yg terlalu biadab dan kurang ajar menghina tohmah seorang Negarawan yg terlalu banyak jasanya terhadap rakyat & negara. Sudah ditunjukkan bukti bahawa nama Negarawan itu sebagai Mahathir Mohamed, masih juga ada haji baok-haji baok yg buta & jahil terus menghina & mentohmah The Grand Old Statesman sebagai KUTTY.

      AnonyMOUSE Kejora pengecut dah lebih 4 tahun menghina & tak putus2 menyelar Tun M sebagai Madey Kutty.

      Dia ingat dia tuu siapa...? Sorry, saya anggap Kejora ANAK HARAM JADAH yg tidak diketahui asal usulnya & siapa bapakya. Siang malam memaki mencarut dengan kata2 kesat bagai si Jalang murahan.

      Jika dia tak puas hati..saya bersedia bertemu muka dgn anak HARAM JADAH INI bila2 masa & di mana2 dia suka.

      HARAM JADAH kamu Kejora........!!!

      Delete
    4. Happy nampak beruk sekor ni! Baru lepas jilat jubor taik jho lo ker? Tgh weng la tew! Good stuff huh! Slow down skit bro jilat jubor jho lo tu! Nanti overdose terus jadi babi!

      Delete
    5. Of course....beruk ma'rif KERAjaan Najib Rosmah...!!

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. Friends, Malaysians & countrymen...

      I'm still on STANDBY waiting for that son of a bitch....!!

      Delete
    8. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU....

      Delete
    9. BERITA TERBARY MY FOOT....!!

      Berita sumber dari mana nie.. dari badak sumbu spesi terakhir yg kamu makdudkan itu kah....??

      Delete
  22. khairulryezall a/l osman3 August 2017 at 07:13

    Hidup shahbudin! LAWAN TETAP LAWAN!

    ReplyDelete
  23. Takpe..nanti terbit bon lagi...atau jual aset lagi...atau jual pink diamond... atau naikkan tax....atau bla bla bla

    Bukan 1mdb nak byr pun..rakyat jugak yg akan byr tu.

    Pengkhianat2 macam mr.j tak kisah pon sebab mungkin dia pun ada ratus2 juta dlm akaun dia....hehe

    ReplyDelete
  24. Wahai pengkhianat-pengkhianat bangsat!

    Kenapa kamu bayar? Mana wang untuk bayaran pertama itu? Kenapa kamu tidak bertindak untuk dapatkan semula wang yang 'TERSALAH' bayar itu?

    Kamu kata kamu tidak bersalah. Jadi buat apa kamu bayar kali kedua?

    Semoga Allah pecahkan perut kamu semua wahai para pengkhianat dan penyokong2 mereka (sekadar ikut doa pecah perut pas). AAMEEEN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good job bro.....wakil dari sabah mantap

      Delete
    2. Please my Sabahan brothers, ensure BN & UMNO are booted out from Sabah's soil.

      Delete
  25. Malaysian Cybertrooper3 August 2017 at 07:54

    Mr. J,
    Ko masuk sini dan berikan hujah-hujah bodoh ko. Apabila kami di sini terutamanya Bro Zack, Bro Othaman dan ramai lagi memberi hujah balas, ko tak tertangkis. Bila benda betul, nyata dan terang kami berikan depan mata ko, ko memilih utk membutakan mata dan hati ko.

    Namun, setiap hari ko akan masuk blog ini dan memberikan hujah-hujah bangang.
    Banyak sangat ke dedak yg Bijan bagi sampai ko sanggup dihina, dikutuk & dikeji oleh kami di sini?

    Mula-mula dulu memang aku sangat marah pada statement tahap bangang ko tu tapi terus terang aku kata sekarang ni aku rasa macam kesian pun ada. Habis maruah ko kena caci nista kat sini.
    Kalau ko rasa ko terpaksa jual maruah ko kat Bijan ni utk bagi anak bini ko makan duit haram, bagi aku resume ko, aku tolong dapatkan ko kerja lain yg jauh lebih halal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dedak dia dpt xbyk mana pun

      Tp dek kebodohannya maka dedak seguni pun dia nampak mcm selori

      Berok mcmnilah yg najip sayang sesangat

      Delete
  26. Mr J, pinjamkan saya duit boleh..?

    Promise, bln depan byr balik.

    Tolonglah...terdesak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang perlu Mr J buat ?

      Terus berikan pinjaman tanpa sebarang jaminan, temuduga dan membuat tapisan?

      Apa yang Mr J buat...?

      Selepas mendapati permohonan tidak ada kemampuan untuk membayar semula ? Adakah Mr akan menawarkan perjanjian yang lebih ketat dan bunga yang lebih tinggi ?

      Atau Mr J akan dermakan sahaja tanpa apa-apa syarat?

      Delete
    2. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU....

      Delete
    3. Hey Anak HARAM JADAH, aoa pulak kali ini kamu merepek meracau nie macam cacing kepanasan.

      BERITA TERBARU MY FOOT....!!

      Berita sumber dari mana nie.. dari badak sumbu spesi terakhir yg kamu makdudkan itu kah....??

      Delete
    4. 20 tahun lalu peristiwa pendedahan Tun di mana Jahid dipermalukan & menyembah ampun beribu ampun merembat 230 juta tuu...dah lupakah..?

      Delete

  27. Laporan: Duta UAE lobi pinjaman 1MDB, terima AS$16 juta

    Tolak campurtangan asing ke benda nya ?

    Sekumpulan kawanan anjing kurap mengerumuni sisa-sisa tulang setelah anjing dari kampung lain diberikan seketul tulang yang lebih berat.

    Oleh itu, sepatutnya lah tolak campurtangan rakyat bayar hutang !

    ReplyDelete

  28. Takperlah Mr J. kamu lambat sangat reply.

    Bank Negara Malaysia nak tolong.
    Nanti, BNM akan meluluskan pengeluaran bon berjumlah RM 2.5 billion.

    Terima kasih BNM, i love u...dengan ucapan..Berbahagialah wahai penyangak 1MDB! Kerana masa kamu (penyangak2) akan sampai jua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MADEY KATA....KTA BERSIHKAN FELDA DARI RASUAH....Eloklerrrr tuuuu....baru padan ngan muka MADEY MAMAK KERALA KUTTY...MT sendiri..si Zahid Mat Arip tu..KANTOI...si Zahid Arip ni...kalau cakap BERDEGAR-DEGAR....lebih kurang macam MACAI Anjing Kurap Belaan Dapigs....lagi HAMPEH adalah....MACAI sila beri KOMEN yang dok melalak sangat pasal FELDA ni.....

      Delete
    2. Zahid Mat Arip cucu Tun Ghafar ada berpesan...anda nak jumpa dia atau saya, bila & di mana..CAKAPLAH, bahlol Anak HARAM JADAH...!!

      Delete
  29. 5 hari kena hambat.
    ipic dh adu mahkamah akn sebat
    Dah geletar,apa nk buat?
    Media mesti kasi tutup rapat
    Maka BOND CUCU diolah cepat.
    Memang lahanat.

    Tahek Low Jibby Low yg rembat.
    Kabinet reput tahek low disumbat.
    7 keturunan laknat sefut keringat.
    A9Q7 tahek low terus dijilat.
    Mereka tahu mereka subahat.

    Lobai Mufti pejam mata hati rapat.
    Melayu baki Umno Pas patut taubat.
    Sengkek iman kalau taat.

    Cucu marhaen yg tanggong berat,
    Tahek Low yg makin likat.

    MINDANYA DIKUNCI,
    AKAL DIPADAM,
    DEFICIT IMAN TAHAP KRONIK...
    APAKAH MELAYU ISLAM BODOH SANGAT?


    Realiti Mantra Lelaki Hebat.
    Tepuk Dada... Tanya kote kuat
    Yg WAHID, Nafsu mesti hebat.
    Bab kahwin, cukup minat
    Ikut hati nk tmbah 3 bg jadi empat.

    Sembang letup,cawan pun terangkat.
    Sekali bini tengking,kain pun dia lipat...


    Tun Fan

    ReplyDelete
    Replies
    1. BERITA TERBARU...SI MADEY MAMAK KERALA KUTTY...TELAH NAFIKAN TIADA RM 230 JUTA DALAM AKUAN SI ZAHID....TU LAH BUDIN DAN MACAI ANJING KURAP BELAAN DAPIGS ...LAIN KALI SIASAT BETUL-BETUL DULU SEBELUM PERCAYA SANGAT KAT ORANG TUA YANG DAH NYANYUK NI...TAK SEMENA2 BUDIN DAN PENCACAI LAIN DAPAT DOSA KERING AKIBAT DARI FITTNAH NI...ELOK LER TU...AMALKAN SELALU....

      Delete
    2. IPiC DOJ dan Cheti2 dunia tak nyanyuk.
      BOND CUCU ,keringat marharn makom kering.
      TAHEK LOW TETAP SEDAP BAGI LAHANAT2.

      .Ini Fakta, 1129 boleh sahkan.

      Delete
    3. Tun & Jahid mengenali mu ker Anak HARAM JADAH? Saya mengenali mereka & mereka pun banyak kali berinteraksi dgn saya ketika saya aktif dalam UMNO.

      Hey Anak HARAM JADAH, aoa pulak kali ini kamu merepek meracau nie macam cacing kepanasan.

      Apa yg kamu merepek meraban dgn wirid songsang ajaran Kiayai Jahid Komidi.

      Atau ini berita sumber dari badak sumbu spesi terakhir yg kamu makdudkan itu kah....??

      BERITA TERBARU MY FOOT.....!!

      Delete
  30. welcome to double uuu tee dee
    billions of RM there
    you can gets back your money here
    ask them how.....
    lai...lai...lai///.............

    ReplyDelete
  31. apa nak buat....mof pun the worst in the world.....chairman 1mdb, dia juga.....pm dia juga......dia yg hutang.....rakyat kena bayar.....

    ReplyDelete
  32. Wahai anjing takkan nak beri alasan lagi ini memang kerja barua aje

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...