Friday, 11 August 2017

JENG, JENG, JENG....SIASATAN JENAYAH DI AMERIKA SUDAH BERMULA!!!

Amerika Syarikat kini bergerak selangkah lagi, seiring dengan harapan serta doa jutaan rakyat Malaysia apabila dilaporkan akan memulakan siasatan jenayah berhubung wang 1MDB yang diselewengkan.

Untuk tujuan itu, DOJ telah memfaikan permohonan kepada Mahkamah Los Angelas untuk menangguhkan buat sementara saman sivil untuk merampas pelbagai aset dan harta yang difailkan sebelum ini.

Alasan penangguhan saman sivil dan mendahulukan siasatan jenayah ialah kerana DOJ berpendapat meneruskannya mungkin akan menjejaskan kemampuannya dalam mengendalikan siasatan jenayah itu.

Bloomberg melaporkan, dokumen mahkamah yang difailkan DOJ jelas memperlihatkan AS sedang mempergiatkan siasatannya di seluruh dunia bagi mengesan wang 1MDB yang diselewengkan yang keseluruhannya dianggarkan berjumlah AS$4.5 bilion atau kira-kira RM19,000 juta.

Adakah laporan Bloomberg ini boleh dipercayai?

Jika pada 29 Jun lalu Bloomberg  melaporkan kedudukan ringgit Malaysia adalah paling kukuh di Asia dan ramai gembira serta terloncat-loncat kegirangan dengan laporan itu, maka tiada sebab mereka mesti menolak serta mempertikaikan laporannya berkaitan siasatan jenayah 1MDB ini

Jangan pula ada yang kata Bloomberg sebagai pembawa fitnah atau agen Yahudi untuk menjatuhkan kerajaan melalui laporannya kali ini.
Daripada AS$4.5 bilion wang 1MDB yang didakwa diselewengkan itu, jumlah pelbagai aset dan hartanah yang sedang diusahakan untuk kembalikan kepada rakyat Malaysia oleh DOJ ialah berjumlah AS$1.7 bilion atau melebihi RM7,000 juta.

Siapakah yang bakal "panas punggung" dengan bermulanya siasatan jenayah berkaitan wang curi 1MDB oleh DOJ ini?

Selain Jho Low dan Riza Aziz yang merupakan pemilik sebahagian aset-aset tersebut yang tentunya tambah "kepanasan", pihak lain yang mungkin sudah mula "terasa bahang dan berpeluh dingin" ialah "seseorang" yang ada dalam rekod DOJ telah menerima AS$731 juta atau lebih RM3,000 juta melalui akaun bank peribadinya dan "seseorang yang lain" yang mendapat sejumlah hadiah barang kemas mewah bernilai kira-kira RM128 juta.

Siapakah mereka? Perlukan disebut nama mereka?

Jeng, jeng, jeng.....(ShahbudinHusin 11/08/2017)

300 comments:

  1. Replies
    1. Yer lah yer lah tahniah

      Delete
    2. congrats dapat first!!!

      Delete
    3. FIRST tapi corot, tak ada isi, buat blog sendiri, sendiri tulis sendiri first..

      Delete
    4. terima kasih yg ucap tahniah pagi jumaat ni

      Delete
    5. 11.14 jeles ler tew.

      Delete
    6. https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-10/stolen-imdb-funds-are-focus-of-u-s-criminal-investigation

      Yang dinamakan cuma nampak nama JLow & Riza aje.

      Delete
    7. poyi la mabuk jeng x3 apo, tak mongompok doh habih2 esok basi la balik coghito ni. kan Najib kobal selagi jadi o,ang no wahid.... Budin2

      Delete
    8. Sabar anon 1205...nanti2 nampak la tu....tak sabor tul.......

      Delete
    9. Orang kampong, peneroka Felda, org pedalaman Sabah/Sarawak, pesawah padi & nelayan, tanah rancangan... bukan dia orang peduli pun. Lobai-lobai dah kata berpuas hati dgn penjelas Arul Kanda. There is a disconnection antara fakta & realiti. Sekadar media hype aje belum tentu dapat voter conversion terutamanya pengundi tegar BN.

      Delete
    10. Salam Hormat saya kpd tuan punya blog...

      Terima kasih kerana menyiarkan berita ini...sekali gus membuat Najib Rosmah terus ngompol dalam kain...juga mengunci mulut Kejora @ Mr J yg celupar lagi membohong.

      Insya Allah, sekiranya P. HARAPAN menang di PRU 14 nanti, saya sendiri akan khabar & ingatkan Tun Mahathir betapa gigih & besarnya jasa sdra Shahbudin tak putus-putus berjuang menangkis dakyah & pembohongan KERAjaan Najib Rosmah.

      Delete
    11. Adakah JLow sudah belot jiban? Atau JLow akan follow through dgn tikaman belakang di saat2 akhir sebagai finishing touch.

      Delete
    12. Kalo mcm ni silap2 x ada pru 14.
      Tapi saya yakin ini x lain ada lah kospirasi Barat terhadap kjaan Msia.
      TPM d lapurkan berkata,ada berjumpa,dgn Putera Arab yg menderma duit yg d tuduh d seleweng dari 1.mdb.
      Yg berckp bukan calang2 org, TPM oh. Bukan Rafizi.

      Delete
    13. Hippo Like Diamond11 August 2017 at 14:06

      Mali Muyung, kalau keluar dari mulut wak jawa tu semua nya bohong belaka ahaha.

      Mulut wak jawa tuh nak kena selet dgn wasabe baru dia tau.

      Orang bijak pandai akan percaya org yang cakap dgn fakta seperti bro rafizi.

      Wak jawa bebel je.. tapi mana fakta dia? tak kan Tpm tak boleh tunjuk slip akaun transfer dari pak arab tuh ?
      Mana? mana?.. tunjuk kan laa kalau berani.. mana... mana.. dah bertahun aku tunggu ni.. ahaha.

      Delete
    14. Mr J tentu sibuk cari bomba utk memadan api sekaang...

      Delete
    15. Bila kes jenayah difailkan nanti pasti MO1 akan letak jawatan last minute dan lantik H2O sebagai PM untuk mengetuai BN ke PRU14. Tengok lah nanti

      Delete
    16. Abg din syok sendiri.. penyokong abg budin patut baca

      https://rmf7.wordpress.com/2017/08/11/fmt-rahsia-di-sebalik-masalah-1mdb/

      Delete
    17. taniah laa dapat first..

      Delete
    18. Don't be kuartir nanti Tok Arab menjadi peguam bela untuk MO1 tercinta....!!

      Delete
    19. Memang aku ini anak orang miskin
      Tiada apa-apa yang dapatku berikan
      Engkau memang cantik memang tidak padan
      Dan tidak sepadan

      Aku anak kampung tiada pelajaran
      Kuli-kuli sahaja memang tidak padan
      Cantik bha kau itu banyak yang tergoda
      Lagi orang kaya

      Chorus
      Tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
      Rumahku pun teda ada pun bapa punya
      Apa lagi belanja mahu bayar berian
      Kahwin sama kamu

      Bukannya ku tidak suka sama kamu
      Tapi aku takut hidup kau kan sengsara
      Kerana aku cinta
      Aku lepaskan kau sama orang lain

      Engkau masih muda cantik lagi menawan
      Janganlah kau cari lelaki macam saya
      Engkau memang cantik
      Nanti kau menyesal tiadalah guna

      Tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
      Rumahku pun teda ada pun bapa punya
      Apa lagi belanja mahu bayar berian
      Kahwin sama kamu

      Bukannya ku tidak suka sama kamu
      Tapi aku takut hidup kau kan sengsara
      Kerana aku cinta
      Aku lepaskan kau sama orang lain

      Delete
    20. Yang dinamakan cuma nampak nama JLow & Riza aje.
      12.05
      Kan edan dah cakap dah lelamo basi balik coghito ni, swing sanan, twist sini .... abok pun tadak.

      Delete
    21. Para anggota parlimen PAS berkata orang bukan Islam seperti Indira Gandhi bukanlah satu-satunya pihak yang menderita dalam isu Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian)1976 itu tetapi golongan mualaf juga.

      Bercakap dalam sidang akhbar di Parlimen, setiausaha agung PAS Takiyuddin Hassan, didokong oleh 13 orang MP PAS, berulang kali enggan menjelaskan tindakan kerajaan untuk menggugurkan Seksyen 88A daripada pindaan akta tersebut.

      Takiyuddin berkata isu Seksyen 88A itu akan dibindangkan kemudian.

      Seksyen 88A secara berkesan menghentikan amalan saudara baru Islam untuk turut sama menukar agama anak mereka dan kemudiannya mendapatkan perintah jagaan kanak-kanak daripada mahkamah syariah.

      Amalan ini selalunya akan membawa pertelagahan di antara ibu bapa Islam dan bukan Islam, yang juga menyebabkan pergeseran di antara mahkamah sivil dan mahkamah syariah.

      Berhubung soalan Indira menderita selama lapan tahun dalam perbicaraan untuk mendapat hak penjagaan anak dengan suami mualafnya, Takiyuddin berkata mualaf juga turut menderita.

      Pindaan terhadap Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 akan dibuat malam ini.

      Takiyuddin juga bertegas perundangan berkaitan kahwin dan cerai seseorang Islam mestilah di bawah bidang kuasa mahkamah syariah.

      Menurut Takiyuddin lagi pindaan tersebut merupakan suatu percanggahan sehingga kelihatannya seperti seorang mualaf itu dipaksa untuk menyelesaikan penceraiannya di mahkamah sivil.

      Atas sebab ini, PAS bertekad untuk menentang pindaan akta tersebut walaupun setuju dengan cadangan untuk membuang Seksyen 88A.
      Pindaan akta tersebut dibentangkan semula di parlimen selepas pihak kerajaan menggugurkan Seksyen 88A.

      Hal ini dibuat berdasarkan nasihat peguam negara yang menyatakan pindaan itu memerlukan kerajaan untuk meminda perlembagaan.

      Pindaan Perlembagaan memerlukan majoriti dua pertiga dan pihak kerajaan tidak pasti sama ada pembangkang akan menyokong usaha ini.

      Delete
    22. PAS hari ini menggesa kerajaan campur tangan dalam siasatan AS untuk mendapatkan semula dana yang didakwa dicuri dari 1MDB selepas Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) meningkatkan siasatan kepada siasatan jenayah.
      Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata, kerajaan perlu memohon untuk terlibat dalam kes itu kerana 1MDB kini merupakan entiti yang dimiliki sepenuhnya di bawah Menteri Kewangan (Diperbadankan).
      Kerajaan kini harus mendapatkan nasihat dari Jabatan Peguam Negara, katanya kepada FMT.
      Beliau diminta mengulas mengenai pengumuman DoJ yang memohon seorang hakim di sebuah mahkamah di Los Angeles semalam untuk menggantung sementara permohonan sivil merampas aset diperolehi ahli perniagaan kelahiran Malaysia Low Taek Jho, atau Jho Low, kerana kes itu kini berubah kepada siasatan jenayah.

      Delete
    23. XX1's wife has been using too much of Botox, she cannot feel the shame.

      Delete
    24. 12.05....dari kes Jho Lo dan tukang wayang lucah tu pasti akan berkait dgn dari mana punca dan sumber wang haram tu.

      Dari situ sape mastermind sebenar akan diketahui......dan insha-Allah pada ketika itu nama sebenar bapak mastermind money laundering tu akan disebut dan tulis dgn jelas dan terang tanpa berlapik atau selindung lagi.......

      Kita tunggu saat ini.......

      Delete
  2. https://www.bloomberg.com/graphics/2016-malaysia-1mdb/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami dah cakap


      Mula.mula doj buat civil suit

      Bila rosemah degil


      Buat saman jenayah pula


      Bila reza degil



      Buat rampasan aset lelong...


      Bila najip degil



      Buat masuk najip list wanted kleptokrat criminal of all World leaders...


      Mampos ko.najip..

      Bekawan lah dgn komunis

      Delete
    2. M'siaBaru 12:18, kite janganlah syok awal2. Proses panjang lagi. Kite kena tengok dulu nama2 tertuduh yg bakal diumumkan. Barangkali MO1 cuma dipanggil sebagai saksi je.

      Delete
    3. Dari mana Jho Lo dan Reza Aziz dapat wang sebegitu banyak jumlahnya???

      Itu soalan yg DOJ akan tanya. Dari mana datang wang itu akan disiasat.

      Kalo kata dari keuntungan syarikat maka penyata kira2 syarikat akan diteliti.

      Dari mana datang punca modal bukak company tu pon akan diselidik. Ada ke dari bank loan atau duit haram?? Kalo kata dari modal sendiri....transaksi akaun2 bank sumer akan diteliti.

      Sumer benda akan berkait kepada punca atau sumber wang.

      Sumer benda akan berbalik pada titik permulaannya.

      The untouchables akan lalui perkara ni.

      Kita tunggu lambat dgn cepat....berapa lama tukang samun boleh terrrlepass...??

      Delete
  3. Lepas ni bukan anda geng boleh pack beg Dan berambus lari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pm.said kacang putihla.sya bicng dgn finance minister?

      Delete
  4. Bijan and co bole berambus lari..day of Reckoning coming soon!

    ReplyDelete
  5. earlier jibo macai arrogantly said it is a civil probe.....now it is a criminal probe....

    be prepared.....you guys asked for it!

    could not wait for kelawaq comments....

    ReplyDelete
    Replies
    1. And Jho Low will be singing like a bird.........or he'll end up in the concrete drum.

      Either he'll live or not.

      Delete
  6. Haa,amacam zakarshit,azalina,rahman,keruak,teuku,su najib..tu hari kata xde 'criminal charge'hanya civil bla bla,bla..skrg amende ni...panas panas...

    ReplyDelete
  7. Siasatan luar negara dia hapah pun tk peduli....buat blurr je...yg dia,penting local attack....rci forex..lhdn ....bagai....akhirnya tun kena jail......tapi berani ka dia buat......

    ReplyDelete
  8. Kan dah cakap awal2...sivil akan jadi jenayah jika bukti semakin kuat.

    Dan jangan lupa...kafir jolo yang dibela sedemikian rupa oleh para pengkhianat umnu (termasuk pas skrg ni) dikatakan sdh hello hello dengan doj..

    Dan ingat lah...hidup para pengkhianat tidak akan tenang sampai mereka2 itu masuk kubur....oppps...kemungkinan dalam kubur pun tak tenang langsung!

    Sendiri mau ingatlah beb. Pergi umrah setiap tahun di bulan Ramadhan pun takkan melepaskan para pengkhianat itu dari hukuman yang setimpal...kerana hablum minan naas sdh dikhianati...selagi ada rakyat yg tidak maafkan kamu semua para pengkhianat sekalian...selagi itu hidup kamu takkan tenang...Ameeen

    ReplyDelete
  9. Tahniah Doj, semakin disiasat , ringgit semakin kuat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa itu la sebab sebenar ringgit semakin kuat ; semakin disiasat semakin menuju kebenaran, semakin menuju negara diselamatkan, maka ringgit semakin kuat. Bukan sebab si lahanat bijan tu punya ekonomi. Jari tengah utk kabinet bahalol bijan sebab terlampau bodoh tahap mampos.

      Delete
    2. MO1 perintah Negara paling macam sial dan jahanam.....!!
      Satu Sen haram Tak Ada Guna punya PM

      Delete
  10. Pada fahaman saya pernah membaca disini ada pengomen yg dok buka mulut busuk dia dgn mengatakan semua negara sudah tutup kes 1mdb.

    Sudah kah jlow cut a deal dgn doj. Bukan kah ada cakap cakap dia sedang buat deal dgn doj.

    Tlg perhati pintu keluar masuk negara. Mana tau ada yg cuba nak selamatkan diri. Lani everyone will want to save their ass.

    Nampaknya kilang dedak dah nak tutup. In shaa Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kilang dedak najib dah bungkus.. takda benda dah tinggal kecuali bulu dia n rosmah.. berlian n harta karun rosmah dah sembunyikan somewhere.. hhmmm i wanda where..

      Delete
    2. Bulu pun dah takde...bukti cuba tengok kepala najib, makin hari makin botak. Muka dia & Rosmah pun dah hilang seri.

      Delete
    3. Mana boleh sembunyikan mesti Maju rampas dan kembalikan kepada Negara......!! Dah cukup dah dia orang Anak beranak enjoy......!!

      Delete
  11. Kalu dulu the earth is moving under my feet tapi lani the sky is tumbling down.

    ReplyDelete
  12. Hadoi, camne ni najib sendiri yg ckp kat reporter aritu ni saman civil je, bukan siasatan jenayah, KPN khalid tweeter pun ckp ni saman civil je......ambik ko, DOJ nk mulakan siasatan jenayah 1mdb pulak....kita lihat ape pulak jawapan/ spin menteri menteri UMNO lepas ni.....JASA,1MDB,semua tengah buat skrip nk cover najib n the gang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amik ko jib... tengah korek hidung le tu.. dah mati akal hehehe

      Delete
    2. Lepas tu rampas balik semua harta2 haram Dan segala dedak2 gang2 diapa,termasuk gang2 yg melarikan diri ke luar negara tu sekali, cari sampai cacing lubang sekali pun jangan bagi lepas..

      Delete
  13. nanti ada macai bilang ni keje TUN mengupah DOJ untuk menganiaya 1MDB.

    ReplyDelete
  14. Cepat Jib cepat bubar parlimen sebelum semua rakyat bau busuk. Panassssss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Don't be surprise that the two joker will pack up and go before the election ...!!!

      Delete
  15. Najib2 ..habis la ko kali ni...nak tanya kat macai dedak bn, agak2 kenape jolo deal ngn doj a.k.a belot ngn najib ?? Kak mah pakar pasal ni...harap jolo jangan balik Malaysia dulu la k

    ReplyDelete
  16. i luv malaysia. itu pasal sy akan undi pakatan. merdeka dr menjadi mangsa buli najib n kroni2 dedak. tanggal 31 dah 60 thn negara merdeka tp boleh jadi papa kedana dikerjakan najib rosmah. lg kena kluar ribu2 juta byr ipic.. in future anak, cucu cicit jg yg kena tanggung..

    ReplyDelete
  17. come on jib...! ko manyak kasi muka sama tanah besar. sikalang amelika betol2 mau sama lu orang..

    ReplyDelete
  18. saman sivil ditangguh untuk memberi laluan prosiding jenayah berkait 1MDB, aneh sekali manusia-manusia jahil dan sombong begitu gembira namun bagi tidak bagi para Serigala.

    prosiding mahkamah bermakna Check Mate untuk Para Serigala dari terus menjaja kisah fitnah rompakan 1MDB melalui PM Malaysia, sepertimana Sarawak Report di Check Mate kan oleh PAS di Makamah London.

    segala kisah belakang tabir, tersingkap jika benar Jho Low, Aziz Reza, Al Huseiny serta Khadim al-Qubaisy mampu diheret ke makamah Los Angeles.

    yang mengadu kehilangan dana berbillion dollar adalah IPIC hasil penyelewengan CEO (Khadim al-Qubaisy dan Al-Hussainy)
    yang berpakat bersama Jho Low serta Aziz Reza yang membuat "pinjaman" pada syarikat klon Khadim al-Qubaisy atas statusnya sebagai stepson Perdana Menteri Malaysia. sama ada Aziz Reza turut bersubahat atau tidak, Makamah akan menjadi medan terbaik.

    kelak nanti jangan pula lidah' jelik Shahbudin.com menjadi cacat apabila kebenaran terhidang di depan mata.

    salam ya salam
    ikhlas dariku unknown aka sahabat

    ReplyDelete
    Replies


    1. Najib tak kan datang sebagai saksi. Sebagai ayah tiri pun dia tak kan datang..

      Tapi memang di panggil sebagai saksi .. hari kedua memberi keterangan sebagai saksi kena soalan perangkap .. dah Najib pulak jadi Tertuduh Pertama. Jho Low dan Reza jadi saksi pulak.

      Kali ini kalau kena panggil saksi rakyat izin kan Najib guna pesawat persendirian dan di minta sangat ajak Kak Mah sekali.

      Delete
    2. X baper nak bleh faham apa yg unknown ni cuba sampaikan, tpi one thing for sure we will know where 2.6 b came from, wont we?

      Delete
    3. Fenin fenin... Duit hutang ipic tak bayar lagi, kes scorpene pula timbul, pastu prosiding jenayah 1mdb yang kata duitnya tak pernah hilang tu bermula...nak pilihanraya lagi..mampuih le ko bijan..kikiki..

      Delete
    4. Gebang tahap SPM...biar lerrr dia. Bodoh bodoh bodoh

      Delete
    5. Mahu ke Najib hadir duduk dlm kandang saksi...???
      Alangkan TKP Operasi JPJ dituduh & dijatuh hukum bersalah potong queue guna lorong emergency pun hantar wakil je dlm mahkamah...

      Delete
  19. Kami dah cakap


    Mula.mula doj buat civil suit

    Bila rosemah degil


    Buat saman jenayah pula


    Bila reza degil



    Buat rampasan aset lelong...


    Bila najip degil



    Buat masuk najip list wanted kleptokrat World leader criminal

    ReplyDelete
  20. Perkembangan episod baru2 ni shj.

    -Razak Baginda lari blk Malaysia, apabila Hanyu Aminah keluar kat France.
    -Email2 Otaiba Jho Tahek.
    -Msg Bijan Shafiee berkaitan RB.
    -Tempoh tahanan Sirul, Australia akan tamat minghu ini.
    -Dwi paspot Jho Tahek tak berani jawap.
    -USA sudah angkat hijab Civil 1MDB keparas JENAYAH.
    -Parti Islam PISs puas hati dgn Arul
    -byk lagi telah dan bakal muncul.
    Memang tak ramai lagi Melayu atau Malaysian yg menyokong UMNOBNPIS.
    Cuma Media Perdana create fake scene dgn gunakan props mnusia berbus2. Disulam cara sukan dimana belia2 dilatarbelakang shj.
    LAWAN LAH LONDEHAN YG DIATUR ALLAH SEMAHU KAMU.
    Datanglah J Subahat unknown tau penipuan menteri berulang2...
    TAPI KEBENARAN TETAP MUNCUL.
    Rakyat Marhaen yakin masa penamat RAHMAN sudah tidak lama lagi.
    INSYAALLAH

    ReplyDelete
  21. den dahhhhhhhh agak dahhhhhhhhhhhhh..bikmama tontu kepanasan...hahahahh..warighhhhhhhhhhh kamu disri menanti,kualo pilah..amat GUMBIRA..Padahnya ekaaaaaaaaaaaaaaaaaaau tak ngaku,ekauuu ado laghiiiii,keluargo kek sri menanti..teringat terkonang maso ekauuuuuuuuu haluuuuu OMAK E///kauuuuuuuu maso perkahhwinan anak ekau suraya dongan dr.Fazli..Ekauuuuuuuu nak tunjuk kek rakyat yg ekau masih anak daro maso berkahwin dongan Najib.

    ReplyDelete
  22. Pas kena penampar dengan Doj.

    Wakakaka....

    ReplyDelete


  23. Sepatutnya saman sivil sahaja tetapi tidak dapat kerjasama dari Malaysia lebih baik saman jenayah kalau langkah hal sebenar tetap terbongkar !

    ReplyDelete
    Replies

    1. saman jenayah kalau langkah hal sebenar tetap terbongkar !

      Baca

      saman jenayah kalau KALAH hal sebenar tetap terbongkar !

      Delete
  24. Semah : Ayangggg...doj buat lagi...cner ni...alawhhhhhh menchi├Čii
    Jibon : ini lah yang nak aku katakannn 'menchiiii'
    Rakyat : werkkkk werkkk werkkkk

    ReplyDelete
  25. agak2 berita ini disiarkan dalam tv3 suku tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tv3 suku tengah korek lobang bontot masing2 mati akal

      Delete
    2. Apa kata TV 3 suku buat interview pasukan parti suci yg kat meja bulat hari tu dgn botak keling sekali..mesti meriah macam sarkas

      Delete
    3. Ben...
      Kita tunggu & lihat ada tak tv3 suku ini & si Rihat Tidur Makan (RTM)keluarkan di berita perdan malam ini. Jika tidak ada, sah2 mereka ini semua media tali barut & .putar belit. Langsung tak ada kredibiliti...!!

      Delete
    4. Pandai Zack nie...betulah tuu...!!

      Delete
    5. Ben, Pak Man,anon2 semua...
      Menjunjung titah perintah PM Najib
      Semua media sosial arus perdana @ MEDIA KERA JAAN - diharamkan menyiarkan apa2 berita yg berkaitan 1MDB. So toksah berharap akan keluar.

      Memang dasar KERA !!!!!!!!!!!!!!

      Delete


  26. Kali ini kasi bungkus UMNOPAS kasi ikat mati.

    Harap dalam kes jenayah DoJ tidak ada halangan undang-undang untuk sebut nama MO1 yang sebenarnya ... Itu pun dah tergolek UMNOPAS ..

    ReplyDelete
  27. Salam Jumaat kengkawan,

    Kalau ikut logik akal forfeiture of assets patut diteruskan dulu sebelum criminal trial sebab burden of proof lebih mudah.

    Tapi kini terlihat DOJ mahu mulakan criminal trial sebelum civil trial.

    Forfeiture tidak lagi menjadi isu penting sebab aset-aset hasil curi telah selamat dibekukan. Cepat atau lambat ia tetap akan berlaku.

    Kenapa tiba-tiba DoJ bertukar arah?

    Logik akal akan mengatakan bahawa DoJ telah tiba-tiba mendapati jalan pembuktian jenayah lebih mudah dari sivil.

    Banyak keadaan yang berkemungkinan sebabkan ini berlaku tapi yang paling popular adalah 'plea bargaining'.

    Mungkinkah si mata sepet tembam dari Pulau Pinang telah mempunyai 'deal' dengan DOJ?

    Betul seperti kata bro MLN bahawa apabila DOJ mula menyoal Jho Low, Jho Low akan hanya fikirkan apa yang terbaik untuk dirinya dan tidak lagi akan memikirkan nasib ibu dan ayah angkatnya di Putrajaya.

    Akhirnya orang-orang yang sombong seperti unknown sahabat yang menjadikan masa sebagai hujah mereka akan mendapati hujahan itu akhirnya akan memakan diri.

    Kalau Jho Low pun boleh lupakan ibu dan ayah angkatnya yang menjadikannya billionaire segera, maka apakah J, unknown sahabat, Kejora dan macai tikus akan terus setia kepada si ayah angkat Jho Low?

    Lari awal selamat dari karam, terlewat lari maka akan karamlah bersama-sama. Tapi kalau hati sudah mabuk cinta kepada dedak, maka hati itu akan terus memujuk tuannya 'bertahanlah lagi, masih ada dedak lagi, kelak last minute kamu lompat keluarlah'

    Kejora pernah akui ia bertahan disebabkan mahukan pencen. Kalau tumbang sebelum cukup umur maka untuk apa lagi adanya pencen itu?

    Pada masa tuan hati itu sedar bahawa tempoh yang diberikan telah tamat barangkali kapal itu telah pun karam.

    Seperti Kassim Baba tertangkap sebab tamak dan nak angkut sebanyak yang boleh.

    Mohon izin bros Fan Tun, Perak Man dan trooper untuk berpantun:-

    Kalau nak gugur gugurlah bidara
    Jangan menimpa si batang cempedak
    Kalau nak undur undurlah segera
    Janganlah terus mabukkan dedak.

    Kalau nak gugur gugurlah bidara
    Jangan menimpa badan si rusa
    Kalau nak undur undurlah segera
    Selamat dari karam dan binasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari jumaaat setangi dibara
      Dah terbayang lanun dipenjara

      Delete
    2. Sepasukan Parti suci kata Puas hati sangat dgn penjelasan hanya 2 jam botak keling tu..kalah magic David Copperfield...

      Delete
    3. bro benjamin,kalau boleh elakkan menulis perkataan keling.kalau tulis mamak masih ok.

      Delete
    4. Malaysian Cybertrooper11 August 2017 at 15:02

      Waaaaaahhhhh............


      Bro John Doe sudah berpantun,
      Pantunnya pula panas membara;
      Sakitnya hati macai UMNO melantun-lantun,
      Duduk, berdiri serba tak kena.

      DOJ dah mula siasatan jenayah,
      Saman Sivil tangguh dahulu;
      Bijan nak lari tak cukup tanah,
      Mr. J & Sahabat termanggu-manggu.

      Ke Kazakhstan mencari tanah,
      Dapat isteri macam sang kelembai;
      "Abang dah tak boleh tido Mah",
      "Asyik terbayang penjara melambai".

      Nak spin dah tak cukup akal,
      Jadi bengong dok kira bulu;
      "Abang tak leh tido, itu abang punya pasal",
      "Mah dah siap packing ni, Mah tetap cabut dulu".

      Tepat mengena pantun bro Fan Tun,
      Mr. J nak pitam tak semena-mena;
      Tunggu bro Perak Man pula masuk membalun,
      Biar pencacai tido tak lena.

      Delete
    5. Salam Sejahtera Bro Jon Doe...

      Saya tersilap posting di portal lain. Nak minta ulasan bro John pendapat saya tentang pendurhakaan dan kualat atau padah pada orang2 yang tak kenang jasa dan bersikap kurang ajar terhadap orang tua2 kita yg telah membimbbing & membesar kita.

      Dewasa ini kebanyakan orang bila cecah 75 tahun dah padam. Jika panjang umurpun, orang seperti ini beransur-ansur mula hilang keupayaan seperti berkerusi roda, berpenyakit, nada suara pun mula lemah, nyanyuk, mula dilupakan orang ramai... apa tah lagi mendapat penghormatan beri ucapan atau beri buah fikiran...mentelah pulak di Oxford yg ditaja oleh Majalah The Guardian yg amat berprestij itu dan juga oleh para pengusaha Jepun baru2 ini. Adakah pemimpin Melayu atau Islam atau pemimpin mana2 di dunia dewasa ini seperti Ayahanda Tun Mahathir.....????

      The Grand Old Statesman Tun Mahathir memang diberi keberakahan luar biasa oleh Sang Pencipta yg tidak ada di mana-mana pun di dunia dewasa ini. Walau dan berumur 92 tahun, beliau masih bernas, cergas & cerdas... ke sana ke sini tanpa escort & bantuan kerusi roda atau tongkat. Nama beliau amat disanjung oleh warga bumi para anbiya & rasul merata di bumi Syam & bumi Arab, terutama di Jerusalem, Mekah & Madinah. Malah mereka lebih mengenali Mahathir dari Malaysia. Bosnia juga amat menyanjung Tun M hingga nama beliau terpahat dalam catatan sejarah mereka menentang puak Serb.

      Pak Lah, Najib & Hadi Awang (walau digabung bersama)....apa ada untuk dikenang sepanjang zaman, baik di dalam maupun di luar negara yg bakal menjadi bahan pelajaran sejarah bagi generasi mendatang ....??

      Najib sekarang ini beransur-ansur menerima padah bukan kepalang. Saya yakin dia & Rosmah tak senang tidur & makan akhir2 ini. Keaiban sebagai pencuri tak ada tolok bandingya seantero dunia.

      Umur Pak Lah, Najib & Hadi Awang yg begitu jauh muda pun tak kelihatan segar bugar dan energetik seperti Tun Mahathir.

      Hadi Awang pun dewasa ini kelihatan amat lemah.. tak bermaya berdiri & berkerusi roda.

      Mungkin sdra ku ingin menambah, saya amat mengalu-alukan.

      Salam Perjuangan.

      Delete
    6. Salam pak othman.

      Ulasan pak othman sangat baik sekali dan saya bersetuju dengan kesemuanya.

      Betul menderhaka kepada orang tua yang membimbing kita adalah berdosa. Kalau dibaca surah Luqman maka kesemua perkara ini ada diterangkan. Ringkasnya:-

      1. Berterima kasih kepada manusia adalah sebahagian daripada tanda bersyukur kepada Allah. Termasuklah kepada ketua orang tua kita.

      2. Tiada ketaatan pada bab maksiat tetapi kekallah berbuat baik kepada orang tua. Kelak apabila menghadap Allah siapa yang betul dan salah akan diputuskanNya dan dimaklumkan olehNya.

      Ada pula menderhaka kepada parti seperti yang digembar-gemburkan oleh pemimpin UMNO hari ini saya tidak jumpa pula dalilnya. Parti politik adalah satu invention dan tidak wujud di zaman Nabi sehinggalah khalifah yang terakhir, maka dari manakah datangnya fatwa-fatwa 'menderhaka kepada UMNO? ' apa UMNO itu agamakah, atau manusiakah ia?

      Ada pula tentang panjangnya umur Tun M memang saya pun sangat setuju bahawa ia adalah tanda rahmat dan berkat daripada Allah.

      Selain doa, sabit di dalam hadith2 ada 2 amalan yang akan memanjangkan umur seseorang iaitulah bersedekah dan memanjangkan silaturrahim.

      Reasoning drpd kedua amalan ini ialah 'orang yang hidupnya membawa faedah kepada orang lain' maka umurnya akan dipanjangkan Allah.

      Siapa dapat nafikan bahawa panjangnya umur Tun M membawa faedah yang besar kepada negara ini yang hari ini dipimpin oleh seorang pengkhianat. Tiada siapa yang lebih layak daripadanya untuk mengetuai gerakan menjatuhkan pengkhianat ini.

      (Sungguh panjangnya umur Tun M sehinggakan unknow sahabat menyebutnya tua renta).

      Selain dua amalan itu saya berpendapat ia juga adalah disebabkan doa orang ramai. Saya lihat di FB begitu ramai orang-orang yang sentiasa ikhlas mendoakan umur yang panjang dan sihat ke atas Tun M dan ini satu lagi rahsianya mengapa umur dan kesihatan Tun M amat luar biasa sekali.

      Sahabat Nabi Anas bin Malik r.a diriwayatkan hidup melebihi umur 100 tahun selepas Nabi doakan keberkahan kepadanya. Ia bukan saja memperolehi umur yang sangat panjang bahkan juga sangat kaya raya dan sangat ramai anak-pinaknya semuanya menunjukkan sifat keberkatan.

      (Teringat kes LHDN menyerbu pejabat anak-anaknya. Hairan sungguh yang membayar cukai diserbu sedangkan yang 'menerima derma dan hadiah' tapi tak membayar cukainya dilepaskan).

      Orang yang mahu menghina Tun M dipersilakan menghina. Tun tak luak apa pun. Barangkali umur orang itu tak sempat pun untuk bergelar warga emas dan kalau sempat pun barangkali penuh dengan segala macam penyakit.

      Tun M telah membuktikan ia turun dari kekuasaan dengan penuh kehormatan.

      Kita juga dapat melihat bagaimana penghormatan yang ia masih terima sekalipun tanpa kekuasaan.

      Kelak kita akan melihat pula bagaimanakah penghormatan yang akan diberikan kepadanya apabila ia dipanggil pulang oleh Ilahi.

      Saya doakan agar umur Tun M dipanjangkan Allah dan terus diberikan kesihatan sehinggalah ia benar-benar diperlihatkan hasil perjuangannya selama ini. Aamiin.

      Salam perjuangan.

      Delete
  28. Nak dengar apa fatwa lebai punaisihat yang maha alim dan maksum. Rasa2 sure tolak campurtangan asing dan ini semua kerja dap dan mahathir. Kan dah berpuashati dengan penjelasan 1MDB. Walaun pun akan walak dan mulalah menyerang dan memaki hamun pihak2 lain demipertahankan tuan mereka. UMNO DAN PAS berpisah tiada. Demi agama dan bangsa melayu konon. Tak nampak ke melayu islam ramai yang semakin tehimpit dengan segala macam masalah sosial penganguran kemiskinan anak2 yg terbiar dan pendidikan. Brp ramai anak2 yg terpaksa melupakan melanjutkan pelajaran atau berhenti separuh jalan kerna tiada lagi biasiswa dan pinjaman pelajaran pun dah susah dari Mara dan Ptptn. Yang dah abos belajar peluang kerja oub terhad. Ini semua yang menjahanamkan bangsa dan agama adalah pemimpin2 melayu yang mengaku islam tetapi perangai lebih hina dari yahudi dan kafir. Yang lebainya pulak sanggup bersekongkol ibarang anjing yang berebut tulang2 sebagai habuan. Menyalak sana menyalak sini memaki sana mefitnah mengelar org dgn kafir munafik binatang biawak trtapi lidahmereka itulah ibarat anjing yang terjelir lidah dengan air liur menunggu habuan didepan mata. Kebenaran diketepikan agama dilacurkan. Memamng jahanam puak2 ini.

    ReplyDelete
  29. Klu dipenjara kena kat US ke ?? Wah..gawat nih,dlm penjara sana ramai Negro,nanti diliwat negro,badannya tegap !kontolnya gede bangat,bisa koyak
    Jubur siMO1,luka berdarah aduh..

    ReplyDelete
  30. Ni semua fitnah yahudi Dan cubaan utk menjatuhkan kerajaan
    Amerika takut dgn kepimpinan majib yang telah terbukti menerajui Malaysia keatah yg lebih baik..
    Senang kata amerika cemburu dgn kebijaksanaan najib Dan takut Malaysia akan muncul kuasa ekonomi no.1 Dunia..
    Dah disahkan oleh sekumpulan org 1mdb Tak Rugi,untung juta2 hingga mampu meningkatkan pendapatan negara..
    Kita sebagai rakyat harus berbangga dgn kebijaksanaan najib Dan mengakui Duit 2.6b telah disahkan derma Pak Arab dgn segala bukti air liur yang telah disahkan..
    Hehehe..
    We love our PM
    Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1300,
      kos makan tgh hari terpaksa diganda pd hari ini.
      Selepas membaca komen ini telah berlaku insiden muntah beramai2.

      Delete
    2. All hail semah

      Delete
  31. Agak2 kalau MO1 kena criminal charge sebelum PRU14, boleh menang ke BN ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hacklesson, sebenarnya PH yg dlm keadaan parah. Kalau DOJ tidak babitkan DSN maka segala fitnah PH akan terurai. Lain dari isu 1MDB PH tiada apa apa untuk rakyat - tiada PM, polisi dan rancangan. PH betul betul harap fitnah 1MDB akan menyebabkab rakyat benci DSN dan undi PH. Kalau ini pun terurai maka tiada apa lagi tinggal untuk PH. Kita tunggu siasatan. Sebagaimana siasatan Swiss dulu yg dikatakan akan keluar waran tangkap....

      Delete
    2. PH ok je..semua nama besar, Tun M ( Dr medic), Datin azizah ( Dr gigi),Azmin (Mathematician)..
      BN (najib- fail uni), semah (badak), Azalina (lawyer casino ), dan x luper ahmad maselan (pointer 3.67, nasi goreng ridsect)

      Delete


    3. Kes ini (DoJ) bukan macam kes meja leper, boleh selesai 2 jam. 2 bulan pun belum tentu.

      Nama baik Najib selama 6 bulan jadi sebutan ..

      Apa boleh Najib buat..?

      Delete
  32. Baguslah DOJ buat siasatan jenayah. Ini yg sepatutnya berlaku awal awal lagi. Bermakna selama ini tindakkan sita harta dan main isu M01 dilakukan tanpa apa apa bukti siasatan. Kan pelik? Mungkinkah tuduhan bahwa ada bekas pemimpin yg dituduh korup dan susah nak pencen yg beri USD 5 juta pada Clinton foundation untuk buka kes ini benar? Kalau siasatan ini dapati bahwa DSN tak terbabit sebagaimana siasatan di Singapura, Hong Kong dan Swiss apakah saudara akan berhenti fitnah? Mungkinkah ini antara perkara yg dibincang ketika Rex Tillerson berkunjung jumpa DSN. Macam terlampau gembira seolah siasatan itu bermakna DSN bersalah. Siapkanlah diri untuk menemui realiti sebagaimana Swiss dan negara negara lain yg dah siasat dan tutup kes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah terang lagi bersuluh, masih nak menegakkan batang yg dah mati pucuk ke J...??

      Delete
    2. Othaman, bukankah masa Swiss dan Singapura buka siasatan dulu juga dikatakan terang lagi bersuluh DSN bersalah? Apa dah jadi lepas siasatan? DSN dan hatta pegawai 1MDB manapun tiada dibabitkan. Kinipun nampak DOJ dah lebih berhati. Tindakkan batalkan saman sita itu sendiri menunjukkan bahwa DOJ tiada bukti yg kredible untuk sita harta. Kini baru nak mula sisatan. Selama ini apa yg dibuatnya? Tak ke nak tanya atau nak tahu. Apakah kalau siasatan ini dapati DSN tidak terbabit Othaman akan terima dan berhenti fitnah? Ataukah macam kes TSKI yg meneliti dah sahkan pelan rasionalisasi 1MDB itu baik yg Othaman tetap tolak. Alhamdulillah siasatan dah bermula. Kita harap siasatan ini akan tutup segala fitnah yg disebarkan.

      Delete
    3. Tak dibabitkan? kan dia ada sebut MO1..takkann ko x tau..opss lupa orang Ameno x reti English..

      Delete
    4. Macam confident jer mr j najib lepas, ada apa apa ker. Is something cooking between us, mo1. Jho lo and Chinese? Share ckit ngan kitaorg. Come on brooo..

      Delete


    5. Dah ada kambing hitam lah tu..

      Delete
    6. j cuba menegakkan batang yg dah memang bengkok....

      Delete
    7. Macey...

      Lepas itu pasti...Naib Rosmah akan terLEPAS dari kediaman singgahsana Seri Perdana Putrajaya. Mereka akan meLEPAS segala harta curi baik dalam negara maupun di luar negara.

      Lepas itu pasti terjadi...!!

      Delete
    8. Untuk makluman 1MDB dah bayar duit IPIC semalam. Apa dah jadi dgn spin dan fitnah dari berapa hari lepas? Bukankah ini merupakan kerja kita hari hari? Apakah ini bawa ke keredhaan Allah. Bukankah dulupun spin Swiss dan Singapura akan keluar waran tangkap DSN? Di mana waran ini? Bila nak berhenti perbuatan dosa ini?

      Delete
    9. J...

      Kamu yg suka menyibuk...nah jelaskan kpd kami semua kenapa pembayaran itu terbuat 2 kali. Kenapa pembayaran pertama diberi kepada Syt IPIC palsu kepunyaan Jho Low dan teman2nya...??? Pembayaran kali kedua ini pun terpaksa dibuat oleh Najib & imdb setelah Syt IPIC tulen membawa kes ke mahkamah dan kemudian mahkamah memerintah Najib & 1mdb melunaskan hutang yg tertangguh itu.

      Rakan2 seperjuangan mari kita lihat apa penjelasan J kaki sibuk & temberang ini.

      Delete
    10. Duit ipic dah byr sejurus selepas upacara di kuantan...jeng jeng jeng...

      Ada kaitan ke takde?

      Apa cerita bon bnm tu pulak?

      Delete
    11. Mr j,
      Baguslah kalau hutang dah dibayar. Boleh share x dgn kami aset mana yg di cairkan utk melunaskan hutang tu. Satu lagi. Setiap kali posting, kau selalu sebut something about kebenaran. Keredhaan Allah dsbnya yh mana bagus utk mengigati sesama kita. Trust me j. Kebenaran yg kau cari tu tak terletak di tempat yg kau duduk skang ni. Makin kau cuba utk menyakinkan org psal hal hal najib ni, makin terserlah jalan yg kau lalui tu menuju kearah kebatilan. Walsupun aku x kenal ksu tapi aku skang ni nak bagi nasihat sbgai seorg sahabat. Harap kau sedar dan bebaskan diri dari belengu kebejatan ciptaan najib ini.

      Delete
    12. Mr J silap tengok angka ato nak putar?...bukan bayar penuh...lebih sikit dari separuh...akhir bulan ogos baru setel baki untuk pusingan 1...
      Mr J tak tahu saman sivil di US untuk sita dan rampas harta dulu...lepas tu baru dakwa jenayah...tapi kerana syarikat yg jho lo labur duit rompakan terlalu banyak akan ambil masa yg lama....jadi doj dakwa jenayah keatas bukti2 yg dah ade...
      MO1 akan didakwa oleh doj bila dia dah tak berkuasa lagi...

      Delete
    13. jahil kau tahu tak bayaran separuh ni dikenakan bunga.dgr2 puluhan juta habis gitu sahaja dibuat bayaran bunga.boleh komen pasal bunga tu?

      Delete
    14. Anon 1836, DOJ sita dan saman dulu tidak berdasar bukti. Pasal tu sekarang kena tarik balik saman. Hatta baru nak mula penyiasatan. Apa hal dulu yg geng PH kata dah ada bukti kukuh DOJ? Lagilah kini DOJ dah tak ada sebutpun M01 dan isteri. Penyiasatan ini tiada pun berkaitan dgn mereka. Saya tahu pendokong PH ini sangat frus kerana setakat ini apa apa siasatan terhadap 1MDB dlm dan luar negara langsung tak libatkan DSN. Hatta 1MDB yg dikata bangkrap itu hidup sihat dan langsaikan hutangnya. Bukankah sudah tiba masa untuk akur pada realiti kebenaran? Kenapa biar diri terus bergelumang dusta dan pembohongan?

      Delete
    15. Mr J
      Begini ceritanya, saya gunakan bahasa paling mudah supaya kamu mudah faham...
      Betul lah kamu kata PM Najib tak disebut langsung dan terbukti tiada sebarang saman dunia keatasnya berkaitan 1MDB oleh mana2 negara.
      Kamu tahu kenapa?

      Kamu memang tak tau kan!... Nih saya bagi tau kamu....paham betul2 ye...

      Najib hanya dalang disebalik semua kemelut yg berkaitan 1MDB di LUAR NEGARA tu.

      Bukan Najib yg beli semua harta yg disita di US n Uk tu.
      Semua org tau yg disebut2 oleh DOJ adalah Jho Lo , Reza Aziz si anak tiri Najib dan lain2nya. Mereka yg beli guna duit 1MDB yg dicuri / selewengkan melalui kaedah penyucian wang haram aka money laundering, bukan Najib. Sebab tu nama2 mereka2 tu yg disebut dalam saman DOJ . Dan memang bukan nama PM najib sebab bukan Najib yg beli.

      Tapi di Malaysia PM Najib lah yg menubuhkan / mengujudkan 1MDB sbg GLC di bawah MOF. MOF Najib lah menterinya. Najib juga lah sbg Ketua Penasihat Lembaga Pengarah 1MDB. Dan atas nasihat dan KEBENARAN PM Najib lah segala urusniaga (?) 1MDB dilakukan. Masih ingat angka 117?

      Disini lah perkaitan nya 1MDB dan Najib. Malangnya di Malaysia segala yg berkaitan 1MDB disembunyikan n dilarang dari dibincangkan waiema di PARLIMEN Malaysia sekalipun.

      Apa maknanya dengan segala larangan tu????
      OOOOO...kamu pernah beralasan takut strategi 1MDB terdedah dan ditiru.....
      Ermmmmm....alasan budak budak Mr J

      Jadi lah dewasa ye Mr J.

      Delete
  33. Hoi mr j yg maha bodoh,engkau ingat di US mcm di Msia ke?,Trump pun rakyartnya tak takut....,di Msia eksekutif kuasai legislatif dan undang2......itu sbb penjwt awam kunci mulut....jaga periuk nasi,wp petaka depan mata...

    ReplyDelete
  34. Bro John,dah terbaek tu
    Yang nak gugur, MrJ punya sifu
    Dapat dedak sebab sokong hantu
    Orang tunjuk sudu dia mati2 kata garpu!

    Memanglah aku tidak mencuri
    Hanya Pakatan yg sakit hati
    Kerja PM berapa saja gaji
    Tapi..tapi..ada 2.6b akaun sendiri!!

    Ini semua Mahathir punya kerja
    Elok diam dah terbukak rahsia
    DOJ prosiding jenayah, Mahathir yg taja
    Macam ni, peninglah kepala!

    Nak harap cai, memangnya bangang
    Buang duit aku, macamana nak menang
    Di kerumun Pakatan, terus terlentang
    MrJ, Sahabat tu, ehh.. otak udang!

    Nampak gayanya tak boleh jadi
    Cilaka si tembam,nak bukak guni
    Tunggulah kau balik kesini
    Ku hantar Jamal situala mandi!

    Hello, hello, besankah itu?
    Tolong ye cari one or two
    Bungalow tak main, mansion camtu
    Kami nak cabut, I beg you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha Ha, always menghiburkan. Tunggu Perak man berpantun pulak

      Delete
    2. Tak nak tunggu kojola dgn pantun lucah melampau xxx? Pak Othman.. Mana pegi dia kojola?

      Delete
    3. Bro Fan Tun ni memang jelmaan P. ramlee agaknya. Baca pantun dia pun dah boleh wat tergelak.

      Banyak idea dan kreatif betul.

      Tunggu kembarnya bro Perak Man score..

      Salam perjuangan buat semua.

      Delete
    4. Haha terbaik bro fan tun..

      Udah lama teman menunggu
      Bro fan tun tak masuk,agaknya ada urusan le tu
      Bila dah ada boleh la main beregu
      Pantun bro memang terbaik, ada kelas gitu..

      Hello ,Hello.. Yes, ini besan bercakap
      Oh my god, you dah nak kena tangkap
      Itu hari you said the story, everything just a made up
      So now its true la u ni, kaki songlap..

      Sorila i tak boleh tolong u
      Your news satu dunia dah tahu
      Nanti kalo jiran i nampak tentu i akan malu
      Pergilah u cari tempat lain dahulu..

      Bukankah orang tua dulu sudah berpesan
      Berbuat jahat pasti ada balasan
      Tapi macai buta hati dedak dimakan
      Sekarang ni, prosiding jenayah adalah satu permulaan..

      Dulu bila semua pakatuns katakan
      Kita dituduh fitnah, adu domba dan buat cerita rekaan
      Sekarang mulut macai semua terdiam, mula meroyan
      Kalo tak percaya tengok le komen balas sahabat dan mr j yang merapu tidak ketahuan..

      Inilah masa pembalasan semakin hampir
      Kebenaran akan terserlah dan pasti hadir
      Kuasa manusia tidak boleh melawan takdir
      Keangkuhan kleptokrat, pasti akan berakhir..

      Delete
  35. Next move yg boleh kita expect dari DoJ:

    1. Bankers dan bank2 malaysia akan diheret sebagai saksi money laundering. Kena ingat bahawa bank2 kita guna sistem perbankan US. They have a law that allows them to prosecute anyone/any bank anywhere in the world that uses their banking system for illegal purposes.

    2. If our bankers refuse to cooperate...expect sanctions from US govt...macam dia orang buat kat iran and north korea. Pasal sanction ni tak payah citer lerrr akibatnya...yg pakai visa/master/amex pun semua kena kansel.

    ReplyDelete
  36. Setelah melimpah tahek low seTanah Melayang.
    APA BUKTI LAGI MELAYU MAHU?!

    Setelah sah hancing MUNGKAR kencing Lobais.

    BRAPA TIMBA LAGI UMAT ISLAM NAK HIRUP?!

    ReplyDelete
  37. lobai pas pun mungkin ada yang kena siasat nanti.

    ReplyDelete
  38. Suit doesnt mention MO1 and wife, or other pak arab or malaysians. Good tactical move by DoJ. They are talking to jho low first. They wanna know who will cooperate nxt...riza? Pak arab abu dhabi? Former UAE ambassador to US? Or may be MO1 associates kat malaysia!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon, suit was done during AG Loretta Lynch's time. She herself is now under scrutiny for her role in receiving donations for Clinton Foundation in exchange of sorting out law suits. The current DOJ may be trying to wash their hands off the Loretta/Clinton/FBI scandals. The fact that they have pulled back the asset forfeiture suits goes a long way in saying that they realise that there was no justification to do so. Currently investigation is only beginning? After more than a year of civil forfeiture? Well they do need to close the case and this is the right way to do so. The M01 character was fictional and therefore it is not in the investigations. I am waiting with anticipation like the Swiss case....

      Delete
    2. I am waiting with anticipation like the Swiss case....(mr J google translate le tu)..Fictional pala hotak ko..Lps ni bila bn kalah AG, semua pegai tertinggi kerajaan akan kena siasat..Bila pula DOJ kata kes civil tu tamat? Ko ni mesti x pham English..tu la, jgn minum air semah badak

      Delete
    3. MO1 tu fictional? ko lupa ke rahmad dahlan sendiri ngaku MO1 tu najib

      Delete
    4. Judging from j's comments, he must have been getting some sort of indication from his boss that najib may not be implicated in the case.well that make sense. We all know jho lo is actively communicating with doj on the matter, and najib, sneaky as he is will stop at nothing to clear his name. Jho lo will probably take the fall in plea bargaining and will serve his time behind bars. Now. In US, jail time for offences like this is merely a formality, 2, 3 years top and after six months or so will be out on parole. Asset forfeiture suits will continue, and all monies go back to najib. What's in it for US? Forfeiting assets and returning back to malaysia alone will not give much of a mileage in their cold war against China. So in return, for clearing najib's name, us will be asking najib for favor.No Chinese naval bases or military camps to be set up in Mlaysia. That's the purpose of the visit by us sec of state, to seal of the deal. Some of the monies returned will be donated to trump's next campaign and some will be handed back to jho lo.maybe......

      Delete
    5. J...u dont understand a damn thing...coz u are stupid. Simple as that.

      Delete
    6. Macy i disagree...the case is too big and too (in)famous for the White House to interfere politically. It will be a liability to Trump reelection campaign, and US credibility will go into longkang.

      The chinese naval base is a done deal, no U turn possible. Anyway malaysia is not a strategic partner to US, unlike thailand, spore and the phillipines.

      Delete
    7. Regarding the latest suit , FBI says they need to protect witnesses. Ah hah...the reason sounds simple right? Not so....i suspect jho lho is not the only one in talks with DoJ now.

      Delete
    8. Another thing macy...trump himself is under investigation by; ahem ; DoJ. With leaks coming out from everywhere (including the White House!); there is no way he will kautim DoJ with regards to 1mdb case. There are singaporeans in jail. The swiss AG has been very loud. Abu dhabi needs to clear its name. These guys wont kow tow to trump just because of chinese naval base in malaysia....they need to protect their own integrity.

      Delete
    9. That's a good point anon, i was just looking any possible ways that available for najib eluding the wrath of judgement. Anymore ideas? Anyone?

      Delete
    10. Of course there is one way he can elude,..Suicide..kikiki

      Delete
  39. Sini badak , sana badak , di mana mana ada nama badak? sapekah badak iteww?

    ReplyDelete
  40. Seantero dunia tahu menipu itu jenayah........ tapi di Malaysia bukan jenayah malah dilindungi..........

    ReplyDelete
  41. rosmah dah mula terkentut. busuk baunya, hanya najib yg mampu menghidu..

    ReplyDelete
  42. Nampaknya FBI telah terima cabaran dari menteri msia supaya menyiasat jika ada bukti kelakuan jenayah telah berlaku terhadap 1MDB.

    Tunggu saja lah kita apa bukti dan siapakah yang akan dituduh melakukan salah laku selain dari suspek utama si jolok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang saya hairan kenapa FBI tiba tiba mengambil tindakan menyiasat kes 1MDB dari segi jenayah . ada ke kerana apa yang telah dilaporkan berlaku oleh sarawak report baru baru ini bahawa si jho low telah mula berunding dengan pihak DOJ amerika berhubung kes 1MDB ini. apa agaknya maklumat yang telh diberi oleh jho low kepada pihak DOJ sehingga FBI tiba tiba ambil tindakan baru ini.

      Delete
  43. Sapa kena siasatan jenayah DOJ , kena blacklist dari pru . Rakyat akan lebih percaya pada berita DOJ dari tv3, tv1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon, jika DOJ tidak babitkan DSN apakah saudara akan berhenti fitnah? Tidakkah inipun serupa dgn kes Swiss dan Singapura sebelum ini? Bila kedua negara tersebut tidak babitkan DSN kita tidak juga berhenti fitnah?

      Delete
    2. Malaysian Cybertrooper11 August 2017 at 16:19

      Hoi J,

      Ko dah kenapa ni? Banyak sangat ke duit haram yang ko melantak sampai ko sanggup jadi pengkhianat bangsa sendiri ni?

      Yang terang-terang menabur fitnah tu adalah ko dengan menggunakan samaran ANON Kopipes & Sahabat.

      Rahmad Dahlan dah kata MO1 tu Najib ko nak apa lagi? Pegi la menyemak kat Rahman Dahlan.

      Dalam saman sivil DOJ yang menyatakan MO1 terbabit, pun ko tak nak terima.

      Pegi meninggal la babi.

      Delete
    3. MC, aku tiada nama samaran lain. Nama aku start dgn J. Pasal itu guna Mr J....tak baik laknat org.

      Delete
    4. betul tu jahil tak baik laknat orang...tapi pengkhianat bangsa sememangnya harus dilaknat.

      Delete
    5. MrJ,

      Kamu perlu ingat, pengerusi 1MDB ketika skandal ini berlaku adalah Najib. Segala tindakan 1MDB sebagai sebuah syarikat adalah melalui kelulusan dia.

      Segala salahlaku syarikat 1MDB tak mungkin terjadi tanpa pengetahuan dan kebenaran pengerusi ini.

      DOJ tidak perlu menamakan najib, kerana "fallout" daripada skandal ini sudah tentu akan menampakkan tingkah laku najib sebagai pengerusi 1MDB.

      Diharapkan MrJ mulai faham, tiada fitnah terhadap najib, kerana najib perlu bertanggungjawab di atas skandal 1MDB ini.

      Delete
    6. Walaupun J seorang pendusta tapi dalam hal ini saya bersetuju dengan J.

      Sejahat mana pun seorang itu jauhilah kita dari melaknatnya. Ada bbrp sebab di sana:-

      1. Pertama, barangkali orang itu hanyalah fasiq dan tidak sampai ke peringkat laknat. Barangkali juga ia sempat bertaubat dan taubatnya diterima oleh Allah. Maka kita tidak boleh memandai-mandai meletakkan laknat kepadanya. Barangkali kita ini lebih buruk daripadanya).

      (Ini sabit di dalam hadith sahabat yang memanggil laknat kpd sahabat lain yang beberapa kali ditangkap meminum arak dan perbuatan ini ditegah Nabi saw).

      2. Apabila kita mengkafirkan orang, maka hukum kafir akan jatuh sama ada ke atas orang yang dikafirkan ataupun yang mengkafirkan. Ia tidak akan tergantung. Ditakuti kejahatan seseorang itu tidak sampai ke peringkat laknat, maka sifat laknat itu berbalik kepada yang melaknat.

      (Ini bukan saja sabit melalui qias hadith Nabi tentang akibat perbuatan takfir, malah juga ada hadith di mana seorang manusia telah mengeluarkan kalimah laknat ke atas untanya dan kemudian unta itu benar-benar terlaknat sehingga terpaksa diasingkan. Itu manusia melaknat binatang, bagaimana kalau manusia melaknat manusia lain?).

      3. Betul bagi sesetengah kejahatan ia sabit di dalam hadith bahawa pelakunya akan menerima laknat Allah (contohnya hadith yang menyebut perasuah dan penerima rasuah kedua-duanya dilaknat Allah), tapi semua hadith ini ditujukan secara umum kepada pelakuan yang ditegah dan tidak ditujukan secara khusus kepada mana-mana manusia yang melakukannya. Wujud pula hadith yang bermaksud 'bukanlah aku ini diutuskan untuk melaknat orang atau mendoakan yang buruk ke atas orang'. Hadith khusus ini telah melarang perbuatan melaknat orang lain sekalipun ia melakukan dosa yang disebut terang di dalam hadith lain bahawa pelakunya adalah dilaknat'.

      Islam bukan tentang bab hukum hakam semata-mata tetapi juga tentang dakwah.

      Pak rahman jpc pernah meminta kita semua gunakan bahasa yang elok apabila komen dan saya kira melaknat orang lain juga tidak sepatutnya dilakukan.

      Berhati-hati guna kalam ditakuti satu hari kita terlepas cakap dan ia berpatah balik kepada kita.

      Wallahu a'lam.

      Delete
    7. Nak tanya je ni..

      Pernah ke, walau 1 kali, najib mohon maaf atas kebodohannya memimpin 1mdb yang membawa banyak masalah dan bikin kecoh 1 dunia itu?

      Seingat aku xpernah langsung!

      Mengapa? Jeng...jeng...jeng...

      Delete
    8. Anon 1736, DSN memang bertanggungjawab. Masa 1MDB dimomokan DSN lah yg arah PAC siasat. PAC dah siasat dan dapati 1MDB tiada hilang duit, aset melebihi hutang dan DSN tidak terbabit. 5 AP pembangkang sign lapuran ini. Takkan sign buta kayu? Namun kita tidak suka fakta ini dan hendak terus putarkan auta. DSN juga bertanggungjawab bila 1MDB ada masaalah cash flow. Dibawanya Azrul Kanda untuk rationalise. Alhamdulillah 1MDB sekarang dlm keadaan baik dan boleh langsai pinjaman. Pelan rasionalisasi ini telah pun diteliti oleh TSKI tokoh korporat dan diterimanya sebagai baik. Inilah fakta. Apa susah sangat nak terima? Kenapa kita terus gelumang dlm auta?

      Delete
    9. Aduhai....pac lagi.

      Dah byk kali bgtau kan..laporan pac dah edit. Lagipun itu bukan forensic audit pun..

      Itu audit yg diOSAkan tu apehal?

      Delete
  44. Mlm nti (waktu msia)laki MO1 akan call trump...don't worry...be happy

    ReplyDelete
  45. pardon me budin, have to cp this...let everybody read...

    Dear DS Najib Razak Prime Minister of Malaysia.

    I want you to know and realised that many of your friends and former loyalists in UMNO are losing trust and respect in your leadership to led this BN government until PRU14. Like many of my friends and contemporaries, including former Malaysian Ambassadors as well as retired former Ambassadors and High Commissioners from many countries have posted interesting but damaging articles about you, your family and your political partners in crime. It’s already public information and nothing to hide.

    As a friend of many decades and with my former official interactions with you, some of your Cabinet Ministers as well as retired notable senior government officers, I feel necessary to post this letter on my timeline for public information as it’s with political political interest. I have no political or other ill intention to discredit you, though we are not on equal terms in politics and more so we are now confronted by different political views and opinion.

    Having said that, I have never seek any favour from you and neither Tun Hussein, Tun Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi and now yourself, as I remain a loyalist and respectable retired Malaysian Diplomat. I believe that I have served the nation and country well, when I was awarded A.M.N. a distinguished Federal Award from the Agong on my retirement from government in November 1998. Thank you and I am proud of this personal recognition from the government.

    In a nutshell, it’s not about myself though I may have a passion for politics of this beloved country. However, today I am saddened that under your administration, the nation and country is slowly loosing lots of respect from our fellow citizens and the International community. I believe you are doing well since you took over the coveted PM chair in Putrajaya, but unfortunately your integrity is now being questioned not only by the your political opponents led by Tun Mahathir in Pakatan Harapan.

    Most of your friends have already dumped UMNO and join PPBM, PKR, Amanah and DAP too. It’s not they don’t like you and your performance as PM but as I have pointed out earlier that your credibility has been questioned. In a nutshell, unless you clarify your personal involvement in the hot issue of 1MDB Abd other related fishy investments and the cash deposit of RM2.6 billion or more in your personal account, you are being condemned not only in Malaysia but also a number of countries including US, Australia, France and UK. Obviously your integrity has been badly tainted Abd you need to redeem yourself.

    Sir, I am 74 years old and has been in politics since the early 1960s before you were born. I remembered helping Tun Hussein in the political platform in GE 1978 through my secondment to PMO(P&C) from Wisma Putra on my return from Pakistan.

    Needless to say, I am now embarrassed to be in UMNO and most of my friends previously holding party positions have resigned from the party due to your political crisis and rampant corruptions by your Cabinet Ministers and senior government officers. I believe MACC is doing a good job but double standard as no corrupted Ministers have been arrested. The people is slowly loosing faith and confidence in MACC for their double standard operation and persecution.

    Sir, the pressure is for you to resign immediately without recourse and let whoever your successor to continue administrating this government for the remaining tenure until the next general election expected to be called not later than mid 2018.

    Dato’ Mustapha Ong
    No. Ahli UMNO: 01059465
    Former Deputy Chairman (2006-2009)
    Veteran UMNO Federal Territory (WP)
    Kuala Lumpur.

    foremost....j and sahabat should read....do u guys think that u r more credible than mustapha ong?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dad, in PH eyes whoever says bad about DSN is credible and whoever says bad about PH leaders is not credible. There are many leaders who have written bad words about TDM yet we do not quote them now. In fact Shahnon Ahmad dedicated a book for TDM called SHIT. He was credible with the opposition at the time. Is he credible now?

      Delete
    2. can u read a simple english, J? I was asking whether u or sahabat r more credible than mustapha ong?

      simple as that! if u think that u r better than him, pls let us know who u r....

      ain't that simple J?

      for now, u r nothing compare to him! so, u can keep on trashing all your bullshits!

      Delete
    3. Hello dad, berapa ratus ribu TDog kasi lu.

      Delete
    4. tikus...i don't get a single cents....i earn my dough from foreign company, and i m based overseas....far away frm dumno....

      but i m back at least once a month....and i can smell the shits jibo does! very stinking!

      Delete
    5. kahkakkah oi macai kau ingat geng sini semmua dapat upah ke?aku percaya mereka ni semua berjuang dgn penuh keihklasan la bro demi negara yang tercinta.tak gitu kenkawan semua?

      Delete
    6. Malaysian Cybertrooper11 August 2017 at 17:49

      Uish! Dad,

      Ofcourse they are much more credible than Mustapha Ong.
      J is one of the Top Pigs in 1MDB. That's why he knows everything that goes on in the godforsaken organization.

      Sahabat pulak is the "Next of Kin" to our dearest PM. And that is exactly how he knows our PM is innocent.

      Delete
    7. Macai ameno..at least ko dapat samsung A9 kan?

      Delete
    8. J

      Jangan tukar fakta, berdosa. Aku masih ingat baca luahan perasaan Shahnon mengenai buku Shit saat dia sakit teruk...(aku beli dan baca buku shit).

      Interview dirakam oleh wartawan Mastika. Shahnon keluar dari parti pas setelah sedar dipergunakan oleh parti pas untuk menghasilkan buku shit dan penyesalannya. Setelah habis manis, sepah dibuang. Dia ditinggalkan seorang.

      Delete
    9. Daripada Azmin atau Kak Wan atau Mat Sabu atau Rafizi aku tetap memilih Najib untuk menetajui Malaysia.... Anwar dibebaskan? Aku rasa ia suatu joke dp Mahathir,... Mahathir jadi PM , rasanya terlalu tua le.... So tiada pilihan , yg tinggal hanya BN saja.

      Delete
    10. Saya tiada dapat upah 1sen pun..

      Tapi saya memang benci kerajaan pengkhianat yang menyusahkan rakyat.

      Kalau kamu mahu jadi kaya...kaya lah dengan cara halal dan ikut undang2. Rakyat macam saya ni tidak kisah pun.

      Tapi jika kamu mahu kaya dengan mengkhianati hak rakyat, memang kamu semua patut disumpah jadi mangkuk tandas! Biar hari2 orang berak atas kamu! Begitulah hinanya pengkhianat2 termasuk para penyokongnya!

      Get that?

      Delete
    11. Sokong Orang Sabah
      Dlm masa yg terdekat ini kia akan dapat lihat siapa sebenaynya yg akan menjadi mangkuk tandas

      Delete
    12. Orang sabah,
      Mmg tepat, bullseye! Salam....

      Delete
    13. MANTAPPPPPPP....SABAH KASI TOLAK BIJAN DAN SUKU SAKAT UMNO SEMUA

      Delete
  46. Makin famous lah pm kesukaan ramai bila kes di bangkitkan di mahkamah Amerika nanti, makin terburai dan menarik kes ini, tak payah kempen pru pun pengundi akan ramai2 turun

    ReplyDelete
  47. Sebut jer nama ,dah jenis tak tau malu punya muka

    ReplyDelete
  48. Soalan Datuk Husni Hanadzlah berkaitan 1MDB dalam sidang Dewan Rakyat adalah seperti berikut :

    1 - Mengapa Kerajaan tubuhkan 1MDB?

    2 - Mengapa kita letak lebih kurang USD4 bilion @ RM16 bilion dalam Aabar PJS Limited yang bukan dimiliki oleh IPIC? Sebuah syarikat yang dimiliki oleh 2 anak raja yang didaftar di British Virgin Islands.

    3 - Mengapa tiada tindakan undang-undang diambil ke atas pengurusan 1MDB kerana masukkan duit (RM16 bilion) di tempat yang tidak betul?

    4 - Mengapa tidak ambil tindakan kepada 2 anak raja ini kerana penyelewengan wang tersebut?

    5 - Apa jadi kepada unit pelaburan bernilai lebih kurang USD1 bil yang sepatutnya matang pada tahun lalu tetapi tidak tahu kisahnya?

    6 - Apa terjadi dengan Binding Term Sheet dengan IPIC? Mengapa 1MDB tidak memenuhi perjanjian tersebut sehinggakan IPIC membuat saman melalui arbitration sebanyak USD6.5 bil bersamaan dengan RM26 bilion?

    7 - Apa jadi kepada penjualan Bandar Malaysia? Kita jual 60% kpada syarikat daripada negara China yang mempunyai minoriti shareholding daripada 2 syarikat daripada Malaysia?

    Saya (Husni) kerja bank dulu. Bila kita jual ekuiti, tambah-tambah 60%, barangnya mesti diambil sekarang. Mengapa kita biarkan bayaran itu dibayar pada tahun 2022? Ia meletakkan risiko kepada 1MDB. Risiko perniagaan dan risiko pembayaran. Mana kita tahu tahun 2022 pembayaran akan dibuat?

    8 - Switzerland akan mengambil tindakan undang2. Begitu juga dengan British. Di Singapura 2 bank telah tutup. Apa akan jadi kepada negara kita ?

    “Kemudiaan saya bangkitkan soal SRC, mengapa Kumpulan Wang Amanah Pencen berikan pinjaman sebanyak RM4 bilion dan draw down sekaligus.

    “Biasanya kita bagi pinjaman, draw down, kita bagi ikut progress payment, ini sekaligus dan tujuannya SRC ini ditubuhkan adalah untuk terlibat dalam bidang perlombongan, tapi akhirnya perbelanjaan hanya lebih kurang RM400 juta dalam perlombongan, jadi yang US$1.6 bilion itu dalam bentuk pelaburan.

    “Isunya mengapa KWAP, tidak mengambil tindakan kerana wang itu tidak digunakan spesifik untuk perlombongan dan itu sebahagiannya dalam BSI di Switzerland telah dibekukan oleh pihak berkuasa monetary, Jadi apakah tindakan KWAP untuk berbincang dengan SMA?”.
    celahgelegar at 5:17 PM

    ReplyDelete
    Replies
    1. J , jawap soalan tu...

      Delete
    2. Tengok j, husni pun resigned sbb x nak bersubahat. Dia mesti ada firsthand info psal 1mdb. Please answer especilly no 2 tu. Itu kot yang dimaksudkan raja arab tu kot?

      Delete
    3. Kalo ko berhutang 10K dp bank untuk perbaiki rmh ... Boleh ke ko gunakan Wang tersebut untuk hal2 lain.... 1mdb hanya bermodalkan 1 juta sahaja.

      Delete
    4. Anon, sebenarnya Husni sendiri kena jawab segala soalan itu. Dia merupakan Menteri Kewangan Kedua. Takkan tidur waktu kerja kot? Namun cerita di atas adalah cerita basi. PAC dah siasat tutup kes. 1MDB dah rationalise. IPIC dan 1MDB dah temui persetujuan diluar arbitrasi untuk selesai urusan. Ditengah pertikaian IPIC-1MDB dulu adalah Aabar BVI yg ditubuh Qadem AlQubaisi untuk pihak IPIC. Apakah ini merupakan kenderaan Qadem untuk tipu IPIC. Kita biarkan siasatan DOJ - itupun kalau disiasat - tentukannya. Dlm pada itu 1MDB mempunyai segala dokumen yg ditandatangani oleh Qadem atas jawatan CEO IPIC. Berdasarkan dokumen ini IPIC sedar bahwa arbitrasi hanya akan pihak 1MDB. Jadi IPIC tarik keluar arbitrasi dan pilih untuk kerjasama dgn 1MDB dlm urusan penyelesaian pinjaman.

      Delete
    5. Qadeem is under house arrest in abu dhabi. He is finished. He will talk; he will spill the beans; unless he is stupid.

      Delete
    6. Yousef al otaiba pun habis

      Delete
    7. Kalo qadem tipu IPIC kenapa najib setuju bayar lagi?...IPIC boleh dakwa qadem untuk dapat bayaran dari duit 1 mdb...masalahnye ade pakatan untuk tipu IPIC dan 1 mdb...duit yg dibayar kpd AABAAR dah di selewengkan kpd perompak2...

      Delete
    8. PAC dah siasat dan dah tutup kes..laporan PAC 28 billion duit 1 mdb lesap tak dapat dikesan...
      Mr J
      kemana pergi 28 billion duit 1 mdb?...aset terpaksa dijual nak bayar utang...nkaga ape ni?

      Delete
    9. Ipic tarik ke 1mdb yg pullout? Kalau ipic takut kalah. Kenapa pulak bodhnya 1mdb sanggup bayar ke ipic. Kalau 1mdb rasa boleh menang tentunya dia x akan selesaikan diluar. Kalau ikut logik, but then again logik does not count in your arguement. Bukan sikit duit bro.. more tban 5b

      Delete
    10. BODOH KAU J...UDAH SEMUA BIJAN YANG NAK RAHSIA.SEMUA URUSAN DIA POW KELILING..KALAU TELUS DAH TENTU DIA UMUM KAT KABINET DAPUR DIA MASA DUIT DERMA ARAB MENCURAH MASUK SELEPUK...KALAU SR@WSJ TAK KABOR SAMPAI KE MATI LA BIJAN DGN SEMAH JE TAHU...

      Delete
    11. Semua menteri pun tak tau..Itu yang menteri2 pakat nak tunjuk hebat bagi jawapan berbagai tapi semua kelaut...jawab j

      Delete


    12. Sebagai Menteri Kewangan ke 2 Husni tidak boleh jawab sebab terikat dengan jawatan yang di sandang.

      Husni bukannya bertanya soalan tetapi memberi maklumat supaya di rekodkan oleh Parlimen.

      Sepatutnya Najib jawab kau Menteri Kewangan kau tak tahu .. kau tanya kau jawab lah

      Tapi tidak Husni di panggil oleh Bukit Aman. Soalan dalam parlimen pun boleh kena dera. Yang samseng masuk Parlimen tumbuk ahli Parlimen berhari baru siasat.

      Delete
    13. Anon 1849, hilang 28 billion itu hanya auta yg berputar dilingkugan pendokong PH. Tidak ada dlm pertemuan PAC. Lagipun kalau hilang 28 billion mustahil 1MDB boleh terus hidup dan langsaikan hutang. Pelan rationalisasipun tak ada isu 28 billion ini.
      Macy, kena ingat kerjasama IPIC 1MDB adalah jangka masa lama. Ketika arbritrasi pembayaran terhenti kejap. Lepas arbitrasi dihenti pembayaran hutang berperingkat mula balik. Kerjasama sampai tahun 2023.

      Delete
    14. Anon 1829, the buck may stop at Qadem and his deputy. However it will be interesting to know if 1MDB officials were involved. Those who were involved certainly deserve a harsh sentence.

      Delete
    15. Anon 1845, kalau Qadem tipu IPIC maka IPIC lah yg kena ambil tindakkan. 1MDB kena jauhkan diri dari terlibat.

      Delete
  49. Nah...bekas menteri kewangan yang kantoi dengan unit unit bunian dia tempoh hari pun masih keliru dan bertanya...

    Mana si j dan unknown tukang jilat najip tu..jawablah...hehe

    ReplyDelete
  50. tindakan yang akhirnya akan merugikan rakyat sendiri, pasti ahli politik yang kononnya bangga dengan aduan beliau diseluruh dunia mendabik dada kerana berjaya menjatuhkan negara sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan menjatuhkan negara. Tok sah buat bodo...kalu bodo pi mykmu

      Delete
  51. Korang nak layan J tu sampai kiamat pun habis cerita. Dia punya pusang aku dah pening. Nacam juga si sahabat. Dont waste your time with these 2 guys...these two are here to gebang us.

    ReplyDelete
  52. JENG...JENG...JENG
    DAH MASUK 2 THN ....ELEK
    CRIMINAL PROCEDINGG CAM MANA..
    WAKIL 1 MDB PUN TAK PANGGIL
    DIA BUAT CRIMINAL PROCEEDING PADA SAPA.....
    JGN BUAT LAWAK BODOH LA DIN
    TAPI..KAN...KAN MEMANG MEMTALITI PAKATOONS INI CAM INI,PATUTLAH DEKAT 4 THN DAH TAK DAPAT TUMBANGKAN AJIBGOR..
    TAMBAH LAK SKRG TERIKUT TELAN KAHAK U TUN...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JENG...JENG...JENG
      DAH MASUK 2 THN SO TAK LAMA DAH....BAKAL MAMPOS
      CRIMINAL PROCEDINGG DAH MULA
      WAKIL 1 MDB PUN TAK PANGGIL
      SEBAB SEKOR PUM TAK MENGAKU DUIT ILANG BODOHHHHHH...
      JGN BUAT LAWAK BODOH LA KEJORA
      TAPI..KAN...KAN MEMANG MEMTALITI UMNO INI CAM INI,PATUTLAH DEKAT 60 THN DAH DITIPU AJIBGOR..
      TAMBAH LAK SKRG TERIKUT TELAN KAHAK SEMAH..
      .

      Delete
    2. Rilek...rilek si bongok 18:38 dan menteri bongok akan cakap amerika nak bunuh orang melayu...terkentut kentut orang felda dan si bongok 18:38 percaya...

      Delete
  53. UMNO TIDE TURNS AGAINST NAJIB, A SIGNAL HAS BEEN GIVEN: ‘RESIGN IMMEDIATELY, YOU ARE NO LONGER TRUSTED’ – SHOCK OPEN LETTER TO NAJIB FROM WELL-KNOWN LOYALIST
    Politics | August 10, 2017 by | 0 Comments

    Dear DS Najib Razak Prime Minister of Malaysia.

    I want you to know and realised that many of your friends and former loyalists in UMNO are losing trust and respect in your leadership to led this BN government until PRU14. Like many of my friends and contemporaries, including former Malaysian Ambassadors as well as retired former Ambassadors and High Commissioners from many countries have posted interesting but damaging articles about you, your family and your political partners in crime. It’s already public information and nothing to hide.

    As a friend of many decades and with my former official interactions with you, some of your Cabinet Ministers as well as retired notable senior government officers, I feel necessary to post this letter on my timeline for public information as it’s with political political interest. I have no political or other ill intention to discredit you, though we are not on equal terms in politics and more so we are now confronted by different political views and opinion.

    Having said that, I have never seek any favour from you and neither Tun Hussein, Tun Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi and now yourself, as I remain a loyalist and respectable retired Malaysian Diplomat. I believe that I have served the nation and country well, when I was awarded A.M.N. a distinguished Federal Award from the Agong on my retirement from government in November 1998. Thank you and I am proud of this personal recognition from the government.

    In a nutshell, it’s not about myself though I may have a passion for politics of this beloved country. However, today I am saddened that under your administration, the nation and country is slowly loosing lots of respect from our fellow citizens and the International community. I believe you are doing well since you took over the coveted PM chair in Putrajaya, but unfortunately your integrity is now being questioned not only by the your political opponents led by Tun Mahathir in Pakatan Harapan.

    Most of your friends have already dumped UMNO and join PPBM, PKR, Amanah and DAP too. It’s not they don’t like you and your performance as PM but as I have pointed out earlier that your credibility has been questioned. In a nutshell, unless you clarify your personal involvement in the hot issue of 1MDB Abd other related fishy investments and the cash deposit of RM2.6 billion or more in your personal account, you are being condemned not only in Malaysia but also a number of countries including US, Australia, France and UK. Obviously your integrity has been badly tainted Abd you need to redeem yourself.

    Sir, I am 74 years old and has been in politics since the early 1960s before you were born. I remembered helping Tun Hussein in the political platform in GE 1978 through my secondment to PMO(P&C) from Wisma Putra on my return from Pakistan.

    Needless to say, I am now embarrassed to be in UMNO and most of my friends previously holding party positions have resigned from the party due to your political crisis and rampant corruptions by your Cabinet Ministers and senior government officers. I believe MACC is doing a good job but double standard as no corrupted Ministers have been arrested. The people is slowly loosing faith and confidence in MACC for their double standard operation and persecution.

    Sir, the pressure is for you to resign immediately without recourse and let whoever your successor to continue administrating this government for the remaining tenure until the next general election expected to be called not later than mid 2018.

    Dato’ Mustapha Ong
    No. Ahli UMNO: 01059465
    Former Deputy Chairman (2006-2009)
    Veteran UMNO Federal Territory (WP)
    Kuala Lumpur.

    ReplyDelete
  54. Berbohong isu 1MDB punca akar umbi Umno reput
    Kontroversi menyelubungi 1MDB meninggalkan kesan mendalam di kalangan ahli Umno di Langkawi yang kini semakin tergugat dengan pengaruh Dr Mahathir Mohamad dalam pakatan pembangkang. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 10 Ogos, 2017.

    MENCURI satu hal tetapi berbohong dan tidak mengaku mengenainya menyebabkan banyak pemimpin akar umbi Umno di Langkawi hilang kepercayaan terhadap kepimpinan presiden parti Najib Razak.

    Seorang ketua cawangan Umno di Langkawi memberitahu The Malaysian Insight, 80% daripada ahli cawangannya menentang kepimpinan Najib kerana salah langkahnya itu.

    "Kalau dia mengaku awal-awal terima duit RM2.6 bilion itu orang tak kisah, mestilah ada sebabnya.

    "Tetapi yang dia berbohong, itu saya tidak boleh terima," kata Ahmad Kamardin, 52, yang menjadi ketua Umno cawangan Kampung Mawat, Ulu Melaka, Langkawi sejak 18 tahun lalu.


    Ahmad berpendapat Najib sepatutnya menyaman pihak yang menuduhnya mencuri duit sebaik sahaja mereka melemparkan semua tuduhan itu.

    "Kalau orang tuduh saya, saya boleh tumbuk orang itu. Tetapi apabila orang tuduh kita, kita tidak buat apa, bagi saya itu mana boleh.

    “Di mana maruah pemimpin kita?" Soal bekas tentera yang 33 tahun menjadi ahli Umno itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib berhemah dan lemah lembut orangnya..mana mungkin dia menipu

      Delete
    2. Dia tidak menipu tapi dia hanye klentong mcm mr J...

      Delete
  55. Apakah KESALAHAN terbesar najib?
    Sila berhujah.....

    ReplyDelete
  56. Bloomberg punya headline: Stolen 1mdb funds are focus of US criminal investigations.

    Perkataan stolen dan criminal ni dah cukup untuk kita paham halatuju DoJ dan FBI. Ni bloomberg tau....bukan tv3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon, begitukah agensi berita hidup dgn menggunakan tajuk sensasi. Seperti juga masa Swiss siasat hebat tajuk berita antarabangsa. Akhirnya anti klimax. Kes dah tutup...

      Delete
    2. Sumber Berita tu Tak sah Kan Mr.j..tu semua fitnah Kan mr.j..kita Ni sbg rakyat Malaysia patut terima Berita dari tv3 suku Dan yg dilaporkan oleh utusan jer Kan mr.j..
      Yang lain Semua tipu dakyah utk jatuhkan najib pm Kita yg disayangi Tak gitukan mr.j..
      Cuma nak Tanya soalan cepu emas..Kalau sebelum Ni kes sivil pun harta yg disita berpuluh juta,rasa2 Kalau kes jenayah kes tutup ker?..
      Hehehe...

      We love najib

      Delete
    3. Bukan puluh juta...billion

      Delete
    4. Mr j kes di swiss blm ditutup...kes yg di tutup hanye satu bank...ade 2 lagi bank yg disiasat oleh swiss....jangan nak buat loyar buruk...

      Delete
  57. woiitt.. pesal byr ipic 2x? kata dulu dah byr! pegi siasat la company ipic palsu yg korang kata dah byr aritu. yg herannya pembayaran dibuat beberapa kali tak kan kena tipu hidup2 kut. lg mau main wayang, org tua felda boleh la korang kelentong. skrg kena top up byr lagi, bukan sikit, ribu2 juta. jgn nak tunjuk lagak, itu semua duit rakyat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 1952, tiada bayaran dua kali. Hutang 1MDB dengan IPIC matang berperingkat. Bila matang kena bayar. Keadaan ini akan berterusan secara berperingkat sampai 2023.

      Delete
    2. Penjelasan arulkanda dan menteri kewangan seblm ni Johari ghani 1 mdb dah bayar kpd anak syarikat IPIC...IpIC mendakwa tidak terima bayaran kerana bayaran dibuat kpd syarikat palsu...setelah tuntutan timbangtara oleh IPIC najib setuju bayar semula...kenapa 1mdb tidak ambil tindakan undang2 untuk menuntut kembali wangnye?...tidak kah ini bayar 2 kali?....riza aziz pernah menyatakan terima hadiah USD 400 juta dari Aabar iaitu syarikat yg 1 mdb buat bayaran....hehehe ade wayang pacak rupanye...

      Delete
  58. Friends,

    Mr J is mercenary cybertrooper under Puad and JASA outfit.

    His line of thot is that of tun faisal, a confused paid spoiler.

    My son has scrutinize his statements..very clear path of lying, lying and forever lying.

    I never bother to attack scumbag

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...