Sunday, 6 August 2017

APA SALAHNYA TUN MAHATHIR NAK TUMBANGKAN KERAJAAN?


Sewaktu Ahmad Zahid Hamidi menemui Tun Mahathir Mohamad pada awal Ogos 2015 iaitu kira-kira 10 hari selepas dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, ketika itu bekas Perdana Menteri 22 tahun itu memang diketahui umum sedang gigih mahu menyingkirkan Najib Razak.

Beliau menarik balik sokongannya terhadap Najib bermula 18 Ogos 2014 berikutan prestasi Najib yang dinilainya lebih buruk berbanding Tun Abdullah Badawi serta mahukan Perdana Menteri mengambil iktibar daripada keputusan buruk BN pada pilihanraya 2013.

Jika tiada siapa yang sanggup menegur, biarlah saya menegur. Bukan saya tidak sayang pemimpin, tetapi saya lebih sayang bangsa dan negara saya, ujar Tun Mahathir merasionalkan tindakannya itu.

Susulan penarikan balik sokongan itu, Tun Mahathir kemudian secara konsisten menggesa Najib meletakkan jawatan. Ketika itu Muhyiddin Yassin masih lagi Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri.

Oleh kerana Najib enggan meletakkan jawatan, usaha yang dirancang untuk menyingkirkannya ialah dengan cuba mengusulkan undi tidak percaya di Parlimen dan melalui memorandum kepada Yang Dipertuan Agong.

Bermakna, ketika Zahid Hamidi berjumpa Tun Mahathir dan beliau menceritakan dua langkah yang mahu diambil terhadap Najib itu, ia bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana sebelum itu sudah puluhan program untuk mendesak penyingkiran Najib sudah pun dihadirinya.

Yang menghairankan ialah buat apa Zahid Hamidi berjumpa dengan Tun Mahathir yang sudah pun diketahui umum bermusuh dengan Najib. 

Lebih menghairankan kerana dua tiga hari lalu, Zahid Hamidi juga mengatakan Tun Mahathir memang tidak berkenan dengannya sejak dulu lagi.

Apakah Zahid Hamidi berjumpa itu dengan tujuan agar Tun Mahathir jadi berkenan dengannya kerana ketika itu beliau sudah pun menjadi Timbalan Perdana Menteri dan hanya selangkah menjadi Perdana Menteri?

Setelah pertemuan itu terdedah, sebenarnya tidak perlu sama-sekali Zahid Hamidi mengajak Tun Mahathir bersumpah untuk membuktikan siapa yang mahu menjatuhkan Najib kerana bekas Perdana Menteri itu memang sudah diketahui mahu menyingkirkan Najib.

Apa yang peliknya dengan Tun Mahathir mahu menyingkirkan Najib dan adakah perbuatan itu suatu kesalahan?

Adakah menyingkirkan Najib sama dengan mahu menjatuhkan kerajaan?

Menyingkirkan Najib atau mana-mana Perdana Menteri, sama ada melalui desakan, tekanan, undi tidak percaya atau dengan menghantar memorandum kepada Yang Dipertuan Agong, ia bukanlah suatu kesalahan, malah dibenarkan oleh Perlembagaan.

Menjatuhkan kerajaan juga tidak merupakan suatu kesalahan, asalkan ia dilakukan melalui saluran yang betul iaitu pilihanraya. Lagi pun, memang parti politik ditubuhkan untuk berebut kuasa dan saling menjatuhkan kerajaan setiap kali pilihanraya diadakan.

Jika percubaan menumbangkan kerajaan suatu kesalahan, sudah tentulah 52 peratus pengundi pilihanraya 2013 yang menolak BN boleh dianggap telah melakukan kesalahan juga.

Yang salah ialah cuba menumbangkan kerajaan melalui kekerasan atau dengan penggunaan senjata di mana ia boleh dianggap pengkhianatan kepada negara.

Oleh kerana semua usaha Tun Mahathir untuk menyingkirkan Najib tidak menemui kejayaan, maka beliau memutuskan untuk keluar UMNO, menubuhkan Bersatu dan kemudian bergabung dengan Pakatan Harapan dan hari ini dilantik sebagai Pengerusi gabungan itu.

Tujuannya tidak lari dan tetap sama iaitu untuk menyingkirkan Najib dan menumbangkan kerajaan UMNO/BN. Sebagaimana pandangan asalnya bahawa Najib membawa begitu banyak kerosakan dan bertindak menegur sebelum itu kerana sayang kepada bangsa dan negara ini, matlamat Tun Mahathir melalui Bersatu dan Pakatan Harapan juga kerana hal yang sama.

Sebahagian daripada pembangunan moden negara ini dibina melalui idea dan wawasannya, sudah tentu beliau tidak mahu ianya rosak binasa hanya kerana kerakusan peribadi seorang yang bernama Najib untuk terus berkuasa lagi, meskipun banyak kerosakan dan rakyat diulit sengsara dan derita.

Menyingkirkan Najib dan menumbangkan kerajaan melalui pilihanraya, bukan saja tidak salah dan dibenarkan, tetapi juga adalah pilihan terbaik waktu ini untuk memulihkan imej dan nama baik negara sebelum ia terus rosak dan tidak boleh dipulihkan sama-sekali. (ShahbudinHusin 06/08/2017).

211 comments:

  1. Tun bukan nak tumbangkan negara..tun hendak membetulkan negara tapi terpaksa menumbangkan pemimpin kleptokrat punca kerosakan negara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lobai pas berkata undi pas masuk syurga.

      Lobai umno berkata undi umno melayu tidak akan dihina.

      Hari ini melayu dihina angkara siapa?
      Melayu ditindas angkara siapa?
      Pelajar2 melayu berhutang angkara siapa?
      Jual tanah kpd negara asing angkara siapa?
      Curi duit rakyat angkara siapa?

      Siapa yg jadikan rakyat berhutang dgn negara luar?

      Kos sara hidup melambung tinggi angkara siapa?

      Menteri ada kuasa untuk tolong rakyat tapi menteri buat apa?

      Delete
    2. Cuba halalkan cara TDM nak tumbangkan kerajaan pula bila dah jelas komplot sedemikian. Apakah guna cara fitnah dan kekecohan adalah baik? Begini fikiran sempit mereka yg dah kemaruk dirasuk benci. Dulu bila AI nak tumbangkan kerajaan melalui reformasi dikira salah dan ditangkap. TDM juga yg tuduh AI nak jatuhkan kerajaan dgn sokongan Yahudi - WSJ dan berita antarabangsa lain sebahagian diharamkan dan sebahagian di kata tipu dan berniat jahat. Sekarang media yg sama dikira baik dan betul. Beginilah manusia yg tidak ada apa apa prinsip asal memenuhi nafsu jahat. Sekali kerajaan tumbang dgn cara tidak demokratik negara tersebut tidak ada kesudahan huru hara dlm jatuhkan kerajaan tiap kali.

      Delete
    3. Hurmmm tetap nak spin...

      Delete
    4. Mantan buek gimik tak somonggah boto peel ea, ek ang pun torikut jugak Budin2 apooo nak jadi dgn yo un ni. Domam ko apo ko ni.

      Delete
    5. Mr j, mmg kitaorg benci, benci dgn penyelewengan dan penipuan. Tapi org yg berfikiran sempit bukanlah kami tapi anda dan rakan rakan anda yang masih lagi taksub dgn umno walhal sudah terang lagi bersuluh yg parti anda adalah parti yg membawa kerosakan. Snap out and smell the coffee

      Delete
    6. Tn. Budin, npe isu sme je..isi nye sje yg diolah...bnyk lg isu rakyat yg bleh cita..dlm blog ni pun sume da tau yg kite nk drop PM.

      Delete
    7. Mj bukan tahu pilihanraya tu untuk apa.

      Mr j adakah pilihanraya satu komplot untuk menumbangkan kerajaan?

      Delete
    8. Macy, kemana pergi rasa benci pada beratus billion yg lesap dlm skandal forex, bmf, perwaja, pkfz, proton, mec dan banyak lagi? Kenapa pemimpin yg terpalit dgn skandal ini ditatang sebagai penyelamat keadaan negara? Apakah musang itu penyelamat ayam? Kenapa benci pada fitnah 1MDB yg disahkan tiada hilang duit oleh MP PH dlm PAC jadi tumpuan benci? Apakah kita masih berfikiran rasional? Kenapa biarkan diri ditipu pemimpin yg berlumuran skandal yg mempunyai agenda peribadi? Bukankah manusia ini juga yg melahirkan gerakan reformasi kerana dituduh korup, mengamalkan kronisma, mengguna harta rakyat selamatkan anak dan meruntuhkan institusi kerajaan? Mana pergi segala ingatan kita??

      Delete
    9. Manusia macam Mr J langsung tak dihormati. Apa guna lagi tulis dalam blog ini. Pergilah ke bangsa blog Umno, sekurang kurang u dapat tepuran kuat utk angkat Jibboy.

      Delete
    10. Jebon.....bila masa Tun samun duit??? Duit forex bukan lesap macam duit 1MDB??? Ada ke forex bayar apa2 kat company ciplak kemudian duit tu lesap macam tu jerrr???

      Rugi dalam pelaburan lain.....rugi sebab duit dilencongkan ke akaun lain....tu dah lain macam.....

      Delete
    11. Macy, bagi pihak Mr J, saya minta maaf apa yg beliau tulis. Saya yg kurang ajal dia, sehinggalah dia jadi begitu korupt.

      MINTA MAAF ya.

      Delete
    12. Mr j bukan tahu perniagaan tu apa mencuri tu apa.
      Sebab tu dia sanggup menjadi penjamin kpd lMDB

      Delete
    13. Skandal 1MDB ni mr j dgn laki dia lobai hadi awang buka meja bulat di rumah sahaja.

      Delete
    14. Mr j, seingat saya, saya pernah mwlontarkan dua persoalan mengenai 1mdb, 1) apakah perniagaan yg dijalankan oleh jho low sehingga beliau boleh bergelar billionare selain kaitan beliau dgn 1md 2) kenapa lapuran audit diosakan. Apa yg cuba disembunyikan
      Cukuplah dgn dua persoalan itu dahulu. Diharap saudara dapat memberikan jawapan yg boleh diterima logik akal. Lagi elok sekiranya supported with facts and figure

      Lagi satu, saya dah jelaskan now it is not about individu tertentu yg menyebabkan sya inginkan perubahan, tpi sbb fitrah semulajadi saya sebagai manusia dan sebagai seorg yg boleh berfikiran secara logik bahawa damage is being done. Saya hanya satu dalam jutaan yg berfikiran yg sama. I don't mind kalau mahathir atau anybody dlam pakatan disiasat dan dibukum sekiranyan mereka bersalah. Tpi sbg muslim, saya x boleh menafikan hak mereka utk menjadi yg lebih. ALLAH suka kepada hambanya yg bertaubat. Seriously, theres a lot more about najib and umno other than 1mdb that qulifies them to be sidelined.

      P/s waiting for answers to my questons.

      Delete
    15. Mr. J, skandal yg lps tu klu di siasat sume nye ade beri kesan x dgn keadaan ekonomi skg ni..point skg ni kami nk jatuh kan kerajaan najib dan dgn itu mmg wajib la segala slh laku najib di siasat..klu madey yg jd PM skg ni len cite la..sume bnde yg die uat kite leh bongkar & siasat kan..ko nk attack madey sila kan J,tp kerajaan skg mmg wajib ditumbangkan...

      Delete
    16. Macy, Jho Low itu consultant IPIC bukan 1MDB. Nak tahu lebih tanya IPIC. Beliau sudah dikenali playboy berduit sebelum 1MDB lagi. Apa perniagaan halal ke haram urusan dia. Pergi tanya Jho Low dan jangan kaitkan dgn DSN. 1MDB disahkan tiada hilang duit oleh 5 MP PH dan PAS. Apakah MP sendiripun tak percaya? Perkara ini dah dijelaskan berkali namun kita terlupa sebagaimana kita lupa segala skandal yg dikaitkan dgn TDM. Bila CIA pun kaitkan TDM dgn skandal BMF kita buat tak nampak. Apakah ini sebenarnya ada apa apa prinsip?

      Delete
    17. Zack, sejak bila lesapnya duit berbillion rakyat dikira hanya perniagaan? Walau WSJ dan CIA dan puak reformasi sendiri tuduh duit hilang akibat perbuatan korup. Apakah kita hendak naikkan pemimpin kitar semula ini yg dah 'hilangkan' beratus billion duit rakyat? Agak berapa ratus billion lagi akan hilang kalau dia naik?

      Delete
    18. j....kenapa ko tunjukan kebodohan ko....

      waktu time tun dgn ai...yang ada kes ai....

      sekarang yg ada kes jibo.....tu pun ko tak boleh bezakan?

      aku nak cakap iq ko rendah dr budak darjah 1, ko marah pulak...nanti ko cakap aku sombong....tapi hakikatnya ko memang low iq.

      ko baca balik kes cia dgn bmf...ko cerita kat aku baris mana dia cakap tun salah?....ko main serkap je....tapi habuk pun takde....

      u r really a piece of shit!...worst...butt licker!

      Delete
    19. j...can u explain, why 1mdb has paid billion of dollars to ipic and now 1mdb still has to pay...again?

      it does not matter which ipic....because of the stupidity of the chairman and board...they paid to wrong entity.....that is the biggest sin in a corporation....

      but your dumbass chairman pretend nothing happened, nothing lost....and so stupid that thye agreed to pay again!

      this is a joke! shameless chairman, mof, board......

      apek niaga kedai bawah pokok pun tau kalau dia dah kena tipu....

      ini pm yg ko cakap study sampai tanah inggeris....pun boleh buat bodoh....tak ngaku yg duit dah hilang...

      hari ni dah 6/8/17.....bila nak bayar, j...

      Delete
    20. Macy, lapuran 1MDB dah dibentangkan di Parlimen. Semua MP PH dan PAS dah baca dan tandatangan. Kalau ada penyelewengan kenapa tak bersuara? Di Parlimen pun dibentang dan MP pembangkang boleh pertikai. Kenapa diam di Parlimen? Adakah MP PH ini tunggul kayu? Kenapa Dr Tan Seng Giaw buat kenyataan media DSN tidak bersalah? Kenapa dispin tak habis. Yg sah depan mata forex, bmf, perwaja, pkfz dibuat buat tak nampak? Hatta dihalalkan sebagai perniagaan? Lapuran di OSA biasa kerana ada maklumat dan strategy syarikat yg tidak boleh dilepaskan pada umum kerana boleh jejaskan syarikat. Terimalah hakikat ini dan jangan ulang ulang soalan. Kalau nak tahu lebih tanya Dr Tan Seng Giaw yg merupakan Naib Pengerusi PAC. Kalau beliau sendiri yg mempunyai access pada lapuran membersihkan DSN apa lagi yg Macy tak percaya? MP sendiri pun tak percaya??

      Delete
    21. Ok thanks mr j for an answer. For me, it creates more questions than answer. Tpi we have to make do with that for now. Tapi apahal pulak audit report diosakan... please enlight me!

      Delete
    22. Dad, 1MDB and IPIC have loan arrangements that will last until 2023. As the term matures 1MDB has to make payment. 1MDB meanwhile generates income from the loans including investments made abroad and locally. There is no additional payments. There will be some more payments due in future. No rakyat money is being used for payments.

      Delete
    23. Come on mr j, audit in any company is not a secret bro especially international co such as 1mdb. Dri situlah pelabur pelabur nak te gok accountibility and good gevernance. Klau sya nak melabur dlm mana mana company pun, itu yg saya akan tengok, where the money goes, what the company do with the money. Sbb tu kat bskl kalau company x submit audit report, akan didenda. Lainlah klau business proposal. Do you know pac report does not take audit report as part of it. It was a supplement to pac report yg mana anything kat dalam report tu x bleh di bawak keluar. You know why? Sbb dlm audit report to ada money trails that link 1mdb money to jho lo and so on. Bila doj came out with civil suit, it is just proved our suspicion that some money has been misappropriated from 1mdb fund. Ini bukanlah boleh swngaja dibuat buat atau direka reka. Kita keluarkan sepuluh ringgit pun ada rsit, btul tak ni pulak billions. Tambah pulak dgn pertukaran ag, pegawai sprm ditukar dan macam macam lagi. Mr j, it does not take a rocket scientist to figure that sonething is not right dgn 1mdb. Kebetulan pulak ada 2.6 billion dlm akaun najib. What a coincidence hah mr j. Logik mr j. Pakai logik skit

      Delete
    24. Satu lagi, boleh pulak duit src masuk dlm akaun ustad najib tanpa pengetahuan najib, 42 million bro. Come on, are you kidding me. Insulting your own intelligeny is one thing. Dont drag us us with this nonsense. Kalau nak siasat tdm, go ahead who cares, tapi dont let najjb off the hook. Ir is just proved one thing, both were from umno, parti keramat org melayu yg melahirkan ramai graduate dlm hal songlap duit rakyat.period

      Delete
    25. Macy, all the 1MDB answers have been given including Saudi Minister statement on donation. Pointless beating a dead horse. Arent you curious regarding what happened in the forex scandal? Is this not something we should demand to know the answers on? Again we are now supporting a man who lost hundreds of billions of rakyat money. 1MDB does not even come close whatever the allegations. Aren't we just a little bit curious? Let alone recycling this same man as PM.

      Delete
    26. Mr j,
      What stopping you guys from finding what happened in forex scandal. Nothing has been put under osa. You are in power. Go ahead. But i tell you 1mdb is far from over. Bukan mcm 1mdb, nak tanya apa apa pun speaker x bagi, let alone nak siasat. This has changed mr j. It time for a change. You stick with umno, you going nowhere!

      Delete
    27. Jebon.....dedahkan laporan audit yg diOSAkan.....buat apa siapkan laporan tapi lepas tu simpan dalam peti besi..??? Nak suruh sape baca dalam peti besi tu..????

      Apa jadi dgn laporan2 auditors yg bertukar ganti dari Ernst & Young, KPMG dan Deloitte..???

      Ernst & Young got fired before completing the 2010 financial audit.

      KPMG was also fired when they refused to validate accounts worth USD2.3b.

      Deliotte quit and stated that their earlier reports were no longer reliable after the DOJ’s investigation on 1MDB.

      Apa kebenda sumerr ni Jebon...???

      Delete
    28. j...u r lying! how low can u go to deny the facts?

      even the government themselves know and announced on the mistakes that took place. earlier payment the money gone to a different ipic and now they have bank in the money to another ipic!

      r u denying this fact? pity u j....a blatant lie!

      Delete
    29. Phantom, akibat berlegar macam langau kat sini entah apa apa punya dongeng kau percaya. PAC dah siasat. Segala akaun dan maklumat 1MDB diperoleh oleh PAC. Tiada rahsia. Tanya your MP's. Walau berkali diterangkan namun tetap percaya dongeng. Begitu akal dah dibekukan. Tiada maklumat lain boleh masuk.

      Delete
    30. I tell you why mr phantom. Cause auditors were asked to play around with the figure! No auditor's firm yg sanggup buat, jdi itulah pasal x afa audited report for the past copule of years.

      Delete
    31. Eeehhh bongok.....tu sebab orang nak tengok Laporan Audit tu....!!!

      Dulu tok panglima marang kerapuuu marang sekeperrr ko kata...tunggu laporan...tunggu laporan....bila siap...apasal diOSAkan...??? Ada apa dalam laporan tu sampai orang tak boleh tau..???

      Woiii jahanam....apa punya bangang cerita dongeng ko ni..!!!

      Delete
    32. Nak citer pasal pac punya role ckit so kita boleh basic idea sejauh mana dia org boleh siasat. Pac ni, bukanlah macam sprm atau polis yg ada authority utk siasat secara mendalam tmasuk access to statement bank and what not. Apa yg diaorg boleh buat hanya interview few people and that's it. Itu pun najib dah dirtied his hands tukar pac members. Sesetengah statement dlm pac diubah without consent other members. Recomendations are not being carry out by relevent autbirities. So, byk lagi. Malas nak tulis ! Penat.

      Delete
    33. Phantom, segala lapuran audit ditangan PAC. Terimalah hakikat. PAC dah tengok - tiada isu. Kan itu tujuan wakil rakyat dlm PAC - mewakili rakyat. Takkan 1MDB kena bagi satu salinan kat Phantom, 1 kat Zack dan 1 kat Macy? Fikirlah dgn akal yg terbuka. Wakil saudara dah pun peroleh segala lapuran audit dan akaun....

      Delete
    34. j...aku tulis bahasa malaysia takut ko tak faham nanti.

      ministry of finance sendiri cakap untuk payment ke ipic ni nak bawak k arbitration sebab duit dari 1mdb dah bayar.....tapi sebelum arbitration, dah ada settlement unutk 1mdb bayar ke ipic dalam 2 installment....yg first ni dah kantoi, takde duit....tunggu bank negara punya bond RM2.5B dulu.

      yang kedua nanti hujung tahun ni.

      jadi fakta mana yang ko pakai cakap 1mdb takde masaalah?

      ko nak tipu pun, check dulu fakta ko...

      Delete
    35. Weeiii Jebon.....Laporan Audit tu tak pernah didebatkan dalam parlimen pon......sebab diOSAkan macam mana nak didebatkan???

      Nak mamposss MP yg soalkan benda yg diletak bawah OSA??? Silap2 jadi Rafizi didapati bersalah sebab bongkar rahsia bawah OSA.

      Betul atau tidak tak jadi soal....yg jadi soal kalo sape berani bongkar rahsia memang kena punya.

      Delete
    36. Mr j, nak clarify sikit psal pac dan audit report. Anything in audit report x boleh dibuat reference utk tujuan apa sekalipun. So sekiranya, dlm pac report tu memrlukan data or info that can be read together, it is forbidden. So that particular statement will be left hanging with no conclusion. Sbb tu si hasan ke apa nama mangkuk tu padam sesetengah statement sampai yg x bersangkut paut dgn audit report pun dia padam. Itu yg jadi kontroversi pasal pac report tu

      Delete
    37. J,
      Kompeni besar 1MDB tu.
      Kenapa tiada penyata kewangan...?

      Delete
    38. J,
      Segala kepincangan yang kau nyatakan, yg pastinya berlaku dlm era pemerintahan Barisan Nasional..

      Mudah je rumusannya.
      PRU-14 = kuburkan BN tanpa nesan di bumi Malaysia...!!!!!

      Delete
    39. 22.10....teman setuju bebenor dgn kata mike yeoppp....

      Delete
  2. Tonggak/Rukun negara telah dilacurkan utk kepentingan sendiri. Malah ramai yg sedia jd dalang/merendahkan martabat diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rukun negara hanya rakyat marhein yg wajib ikut tetapi
      Menteri tak perlu ikut.

      Pasang Tali pinggang keledar dlm kereta
      Rakyat marhein wajib ikut kalau tak ikut polis tangkap.

      Menteri2 ada pernah pakai tali pinggan keledar di dalam kereta?

      Ada polis berani tangkap?

      Apakah menteri bukan taraf rakyat kpd negara ni?

      Delete
    2. Ade salah satu rukunnegara yang perlu ditukar....perlu tambah yang ni" KEPERCAYAAAN KEPADA PERDANA MENTERI"

      Delete
    3. Undi tidak percaya di parlimen adalah suatu amalan yang diterima lagi sah di dalam setiap negara yang mengamalkan demokrasi.

      Begitu juga pertukaran pemerintah melalui pilihanraya juga adalah sebahagian daripada amalan demokrasi.

      Sekalipun saya bukanlah peminat demokrasi tetapi inilah sistem yang diamalkan di negara ini dan apa yang salahnya dengan keinginan TDM untuk jatuhkan Najib-BN melalui sistem ini?

      Yang salahnya ialah :-

      1. Menghalang usul undi tidak percaya daripada dibentangkan di parlimen.

      1. Menamatkan khidmat peguam Negara tanpa melalui due process. Kata alasan kesihatan tapi mana recommendation daripada Board?

      2. Ni nak sambung khidmat Ketua Hakim Negara pulak dah sedangkan dia dah sampai umur persaraan wajib.

      Siapa sebenarnya yang melanggar undang-undang?

      Najib mentadbir negara bukan lagi mengikut rule of law tetapi dia sudah pun rule by law.

      Malaysia sudah jadi Jibrostan di bawah Najib.

      Mr J dijemput menjawab.

      Delete
    4. Bro John Doe....undang2 rimba mengatakan undi tidak percaya tu hukumnya haram dan tak sah....undang2 rimba tak membenarkan undi yg macam ni.

      Tamatkan atau sambung khimat seseorang tu pon OK jerrrr.

      Pendek kata dalam undang2 rimba ni sumernya sah selagi dia dapat kelulusan dari Badak dulu dan kemudian dari Toyol.

      Itulah ketuanan rimba namanya.

      Delete
    5. Jawablah mr j

      Terkemut kemut..

      Delete
    6. politic mesia ni sng cite x matang lgsg..da mcm sinetron lak..terlalu bnyk episod nye..keadaan xkn berubah selagi watak2 katun yg perintah..malaysia..land of thousands possibilities..haha

      Delete
    7. John Doe, DSZH recording is under police investigation now. Let the Police determine whether the method to bring down the government was legal or not. It is good to know the acknowlegdement in this blog that there was a conspiracy by TDM to bring down DSN. Previously there was only denial. Perhaps then the allegation of the conspiracy of the three Tan Sri's to cook up false charges against DSN to force him to resign may also be true. I am sure this is not legal. Perhaps the allegation of sabotaging 1MDB IPO to again use this against DSN may also be true. Again let the Police decide whether this is legal or not. But at least now there is acceptance that TDM did conspire. So let the police investigate all the allegations. Meanwhile TDM is off to Japan. Hope not too long as the Police and Forex RCI looking for him for questioning.

      Delete
    8. J...what the hell are you talking about? We have known since the day tun left umno that he will work towards bringing down najib. What conspiracy are you talking about...it was in the open. What denial? And...conspiracy is NOT a bad word. It has the same justification as "working together"; "smart partnership"; and "teaming up". Dungu betul ko ni. Ada MBA konon

      Delete
    9. Oiii ..Mr J english ko ni tahap zahid betull..sape ajar? si badak tu ke? Ke ko goole translate?..memang yg tinggal dlm ameno ni yg bodoh blka

      Delete
    10. Jebon....banyak negara dalam dunia ni gulingkan kerajaan yg menipu rakyat. Banyak dah terjadi....ada tindakan tu turut disokong oleh negara2 luar.

      Marcos dan Imelda lari tak cukup tanah keluar dari Filipina sebab dihalau rakyat sendiri. Tp seluroh dunia sokong sebab satu dunia tau tamak haloba pasangan klepet......macam mana deme tu tekan rakyat Filipina yg terpaksa hidop susah semata nak bagi klepet tu hidop mewah kaya raya.

      Sampai hari ni cerita Imelda yg boros giler nyopping tu org ingat.......hinggakan kasut2 dan pakaiannya dalam muzium jadi pameran di bekas kediamannya di Malacanang Filipina.

      Kalo tak betol....memang satu hari rakyat akan memberontak sebab tak tahan dgn tekanan hidop.

      Sama jugak dgn monarchy Nepal. Yg sumer keputusan jadi hak mutlak Raja Nepal......akhirnya ditendang rakyat sendiri.

      Rakyatlah yg tentukan nasibnya sendiri.

      This is not a new thing.

      Delete
    11. J,

      My questions were very simple, but yet you failed to answer.

      Instead you were merely beating around the bush.

      Where are the answers J?

      Delete
    12. Mr J

      You said there is a conspiracy to bring down Najib . What conspiracy are you taking about ?

      Conspiracy exists when it is done secretly . But the story of TDM wanting to bring down Najib is not . The whole world knows about it .
      All along , there is not even a slight rebuttal coming from Mahathir . In fact he is very consistent toward his mission to throw Najib .

      You did also mention about the allegation to sabotage 1MDB IPO ?? Where the hell such idea ever cross your head ??

      I guess you know nothing about listing procedure in the stock exchange here in Malaysia or any other exchanges elsewhere . When we are talking about Stock Exchange , it is totally different from the Tun Razak Exchange or TRX .

      You tell me ,in what way 1MDB can be listed . Even the very basic requirement is not in place then ... that is the Audited Account .

      Even for the purchase of gold and diamond . mama hippo has to fly to New York in order to make assessment !

      By the way the RCI on the forex loss is officially on only by the 8th. of August , that is this coming Tuesday .

      SELASA LAGI !!!!!!!!

      Delete
  3. Orang2 umno pun tau hal ni tuan budin. Dia masih tak cakap kenapa dia pi jumpa tdm. Itu orang2 umno nak tau sebab musababnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu sb isu ini zahid keseorangan...ada mana menteri bersuara...ada mkt bersuara...? ada pun mail sabri..mmg sekow,ni je tgal yg sokong zahid....tun yg dihina tk melatah...zahid yg menghunus dulu ..dia plak yg melatah tk ketahuan..meraban teben....

      Delete
    2. Pelik sungguh ya
      Yg menghunus keris pula pi melatah..

      Delete
  4. Ahmad diragui tu banhang
    Dia langsung tak faham apa itu piliharan raya.

    Erti pilihan pun dia tak tahu.

    Pilihanraya bagi Ahmad Diragui, najib, jamal jamban (bakal presiden umno) dan manusia yg seangkatan dgn mereka membawa maksud wajib pilih dan undi umno.

    Wajib pilih mereka.

    Tanpa mereka,



    Melayu akan hidup melarat.
    Melayu akan dipijak dihina.
    Ugama lslam akan diganti dgn agama kristian sahaja.
    Bukan agama buddha dan hindu.
    Masjid akan bertukar menjadi gereja.

    Orang melayu wajib pilih mereka drp parti umno.

    Jgn pilih orang melayu drp lain.

    Kelak parlimen akan dipenuhi oleh bukan melayu.

    Betapa bodoh dan hinanya melayu umno ni.

    ReplyDelete
  5. khairulryezall a/l osman6 August 2017 at 12:47

    Hidup shahbudin! LAWAN TETAP LAWAN! Kikikki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apakah menteri menteri ingat tanpa umno orang2 melayu tak boleh hidup?

      Selama ini menteri2 ingat umno tu hak mak bapak mereka.

      Delete
    2. MR J....KALAU UMNO NI TAK WUJUD KAT DUNIA KAU INGAT ORANG MELAYU KAT MALAYSIA TAK BOLEH HIDUP KE????

      POOOODDAHHHHHHHHH.....TAKSUB BETUL KAU MRJ KAT UMNO.

      Delete
    3. Mr j

      Tolong bagi statistik berapa ramai orang melayu yg mati di Pulau Pinang dan Kelantan.
      Begitu juga di kedah sebelum pru 13

      Tolong bagi statistik berapa buah masjid di Pulau Pinang dah bertukar menjadi gereja dan berapa ramai orang melayu telah dikristiankan.

      Pada masa yg sama tolong bagi statistik berapa ramai orang bukan lslam telah di lslamkan di Kelantan.

      Cepatlah mr j.

      Awat terkemut kemut sgt ni?

      Delete
    4. Bro Zack....dulu ingat haramjadah ni mainkan isu konon di Penang tak boleh azan guna speaker lagi. Kerajaan negeri Pulau Pinang tak bagi azan guna speaker.....nak azan kena azan dalam masjid jerrr....

      Kakak teman sendiri duduk satu family di Gelugor Penang dekat dengan USM........ 5 kali sehari masjid USM berhampiran dgn jalan besar tu azan guna speaker dgn kuat....hingga laaa ni masih macam tu jugak.

      Sampaikan tak payah tengok jam pon kita dah tau waktu solat dah masok sebab kuatnya bunyi azan sampai ke rumah boleh dengar.

      Tanyalah orang2 Islam di Penang.....baik Melayu atau mamak Islam......semua masjid di Penang Island masih jelas laungan azan guna speaker.

      Apa punya spinnnnlah deme ni......cakap macam org bodoh tak sekolah. Kalo ye nak spin pon biorle nampak cerodik sikitttt.....

      Delete
  6. Bila tak setuju dan tak sokong kerajaan dikatakan pengkhianat sedangkan yang dok menyamun dan menggadaikan negara pada orang asing adalah pemimpin kerajaan itu sendiri..siapa yang sebenarnya pengkhianat..macai dan sekutunya juga adalah talibarut pengkhianat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam pilihan raya mereka hendak orang2 melayu undi mereka.
      Sokong mereka.

      Kalau tak undi dan tak sokong mereka orang2 melayu telah menjadi pengkhianat kpd negara.

      Tapi hari ini..

      Siapa yg pijak kepala rakyat. Siapa yg pijak kepala orang2 melayu?

      Menteri makan gaji
      Rakyat pun makan gaji

      Kenapa menteri2 boleh simpan beratus ratus juta dlm akaun peribadi mereka?

      Kenapa rakyat tak dapat nak simpan 1% drp jumlah tu?

      Delete

  7. Dalam setiap 1,000,000 ahli umno yg bangang, akan ada seorang yg bijak sedikit. mungkin inilah orangnya.

    ReplyDelete
  8. A fact in issue

    1. Zahid met TDM 10 days or thereabouts after his appointment as TPM...period.

    2. Zahid admitted he had in his account RM230 mil.

    Issue of fact

    1. Zahid sought TDM's "help or blessing" to remove najib and got himself installed as PM

    2. Zahid alleged TDM had plotted to oust najib though it was publicly known the latter had for the last 2 years wanted najib removed.

    3. Zahid had recorded conversations between him and TDM and alleged the latter had the same in his possession.

    Now.....think......

    My question - WHY ON EARTH ZAHID NEEDS TO MEET TDM ALLEGEDLY WITH NAJIB'S BLESSING???????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Rahman2.....well....maybe in order to bodekkkk n kipassss or to show how loyal he is to his boss........so he created a conspiracy to frame Tun M together with his big boss........which indirectly letting himself became a tool to the boss. It's a way to show....."see I am sincerely loyal to you, boss..."

      Delete
    2. Sdra The Phantom,

      Does it not run contrary to the appointment of hishamuddin as Special Funtion Minister?

      Is not zahid in an awkward position now forcing him into an unwarranted war with tdm?

      Today, hisham is joining the fray, calling for investigation of tdm and his families' wealth? My hunch says najib is throwing hisham into the ring. Washing dirty linen in public will be inevitable using MACC as the vehicle to ground enemies.

      Delete
    3. Bro....both of them are thrown into the ring using MACC to finish up the job.

      Wait n see.....

      Delete
    4. Macam nilah. Berlegar macam langau kat blog ini bermacam macam teori dan spekulasi yg hebat keluar. Yg sah didepan mata tak nampak. Pemimpin yg lesapkan wang rakyat beratus billion dlm berbagai skandal dimuliakan. Pemimpin yg selamatkan rakyat dari kroni pemimpin tersebut dlm IPP dan PLUS diburukan. Dongeng 1MDB hilang duit diputar putar. Boleh dibukukan bersama dongeng Hikayat Malim Deman....

      Delete
    5. Oiiii bangang,,1mdb tu apsal hutang berbelion? apa tujuan 1=mdb ditubuhkan? x buat urusniaga tetiba hutamg..pastu hutang x bayar ko kata dulu dah selesai..bangang la ko..apsal la ko ni x mampus

      Delete
    6. Weiiii Jebon.......ko pegi mampossslah dengan 1MDB ko yg bersih lagi suci dan halal toiyyiban.......yg untung tak nampak tapi hutang berlonggok2 bertepek2 sampai tak dapat nak bayarrrrrr.......

      Delete
    7. Mengapa kamu terlalu buta mata serta buta hati Mr. J ?

      Pemimpin mana yang selamatkan rakyat dari krooni IPP dan PLUS ? Najib yang kamu maksudkan ??

      IPP yang telah hampir tamat tempoh perjanjian di beli dengan harga mahal . Kemudian di jual kepada syarikat dari Chinazz . Itu yang kamu katakana untuk menyelamatkan rakyat ?? Apa punya baral otak fikiran kamu ??

      Lebuh raya terpanjang di Malaysia iaitu PLUS , mengikut perjanjian asal , sepatutnya tamat tempoh konsesi pada tahun hadapan 2018 . Mengapa Najib melanjutkan tempoh konsesi untuk 21 tahun lagi , iaitu sehingga tahun 2039 ??

      Semua projek konsesi ini dibina di bawah system BOT ( built,operate,transfer) . Maknanya , apabila tamat tempoh , projek itu sepatut di serahkan kepada kerajaan secara percuma ( free of charge ) .

      Kamu juga kata kehilangan duit 1MDB itu dongeng ??
      Jikalau 1MDB tidak kehilangan wang , atau lebih tepat tidak di curi , sudah tentu BNM tidak perlu menerbitkan bon berjumlah 2.5 billion ringgit secara tergesa gesa . Ini di sebabkan 1MDB atau lebih tepat Najib perlu wang untuk membayar hutang IPIC esok atau selewat lewatnya pada SElasa . Oooopppp !!!!! Selasa lagi ???

      Delete
  9. Apa kecoh-kecoh tujuan tun keluar umno tubuh parti baru bersatu dan bergabung dibawah pakatan harapan tujuanya untuk tumbangkan bn dalam pru 14 perkara ini memang telah diketahui satu dunia. Yang kecohnya orang umno jumpa tun nak jatuhkan pm barisan nasional itu yang jadi kalutnya bila terdedah pada rakyat malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam makamah pun tun dah cakap dia nak jatuhkan kerajaan dalam pru. Begitulah tun walaupun dah tua tapi berani berkata benar. Tak pernah lari dari wartawan dan tetap mengaku apa yang diucapkannya diluar dan hatta didalam makamah sekalipun pun tetap sama ucapanya. Tak ada conner baring.

      Delete
  10. Zack Armstrong
    Sebab nya ialah....
    MENJADI MENTERI ADALAH SATU PERNIAGAAN
    bukankag begitu pak pak menteri semua?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabik bro 13:23 kerana ungkapan menarik ini,"MENJADI MENTERI ADALAH SATU PERNIAGAAN".Rasanya boleh diperluas lagi,contohnya penceramah agama,pengarah dalam perkhidmatan awam dan banyak lagi pemegang amanah yang lain.

      Delete
    2. 5 tahun sahaja gerenti dah jadi juta jutawang.

      Delete
    3. Anon 1323, kalau betul kenyataan saudara agak berapa banyak duit yg dibuat oleh PM terdahulu, anak pinak dan kroni yg melesapkan beratus billion duit rakyat dlm 'perniagaan'. Hebat bukan?

      Delete
    4. boleh ke buktikan? yg si badak tu shopping bag berbelion beli cincin berlian berjuta tu ko x nampk.. DOJ pun dah buktikan, surathabar antarabangsa lagi lah..sudahla jamban

      Delete
    5. Mr. J.

      Mengapa tidak kamu list kan tentang kehilangan duit berates ratus billion itu ? Bukan kah kamu penyimpan rekod rekod segala salah laku PM terdahulu ??

      Delete
    6. Anon dan Diny, kamu diperdaya konspirasi jatuhkan DSN oleh TDM. Sekarang konspirasi yg didiamkan telahpun terang dgn kuasa Allah. 1MDB adalah antara taktik konspirasi ini untuk timbulkan marah rakyat. Blogger Clare Rewcastle diguna untuk canangkan cerita cerita buruk ini. Terlihat kebenaran apabila Mahkamah UK perintah Clare untuk bayar saman pada TGHH. Mahkamah juga menolak tuduhan Clare bahwa Kerajaan Malaysia korup kerana tiada apa apa bukti disertakan walau berbulan diberi masa. Nampaknya Clare terperangkap dlm dustanya. Disangka buat duit mudah tapi kini mungkin terima padah. Bagaimana kita yg berbulan bulan sebarkan fitnah TGHH terima rasuah 90 juta dari DSN? Bagaimana agaknya keputusan Mahkamah yg Maha Agung di akhirat. Apakah kita akan berhenti terus sebarkan fitnah SR kini? Ambillah peluang selagi masih ada. Saudara sebenarnya buah catur yg diperguna mereka yg arahkan permainan ini. Tidak ada apa apa untung bagi saudara - hanya sengsara.

      Delete


  11. Kena angkat sumpah lagi lah si Zahid kalau masih banyak persoalan yang membuat ramai orang tak faham.

    Budin pun macam nak Zahid bersumpah lagi.

    Lepas ini Zahid jumpa Pesuruhjaya Sumpah lah pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai ke hari ni dia belum tunjukan lagi rakaman yg dia buat masa pergi berjumpa Tun Mahathir.

      Poddahhhh...Ahmad diragui

      Delete
  12. khairulryezall a/l osman6 August 2017 at 13:28

    Budin,kadang xboleh salahkan najib juga,makcik/pakcik disetengah kampung masih xdpt maklumat dgn betul dn disinilah najib mainkan perananya,dpt beras sekampit,kain batik dan rm100,derita 5 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga org kita sekampit beras, duit RM50 dan sehelai kain sarung. Allah sedihnya kalo nak cakap......

      Tengok macam mana org cina.....bulat hati....susah senang ke.....kalo dah tak nak...sebelah mata pun tak pandang.

      Ingat Tsunami Cina masa PRU13 dulu.......sebulat suara deme tolak Najib.....sampai kalo dicongakkan peratus undi Cina tu kita tau peratus tu menunjukkan MCA pon deme tolak.

      Angkat placard "I love PM" ramai2.......sampai ada org yg perasan.....deme angkat placard tinggi2 tapi last2 kena main.

      Ini sebab kalo deme ni dah sebulat suara tak ada benda yg boleh ubahkan pendirian deme. Itulah bezanya kita dgn deme.

      Delete
    2. Phantom ,

      sekarang ada placard baru " thank you PM" .

      Delete
  13. anon 1323...
    Bukan saja menteri ada syarikat2 taikun, AJKK UMNO cawangan je pun dah mengalahkn menteri2 punya sykt...
    ni lah namanya KKN - kroni kourpsi nepotisma

    ReplyDelete
  14. Betul tu 13:23, umno berada di era menjadi wakil rakyat, menteri hinggalh hatta jkkk sekalipun adalah semata mata untuk mencari kekayaan peribadi. Berjuang utk agama bangsa dan negara adalah momokan utk membeli undi org org melayu shj. Now it gotten from bad to worse. Umno adalah untuk melindungi penjenayah antarabangsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nak mampos barulah terkinja kinja untuk berjuang demi agama bangsa dan negara.

      Masa nilah baru nak pakai jubah dan kopiah putih di atas kepala.

      Tak cukup dgn tu taruh selendang di atas bahu pula.

      Delete
  15. Orang islam kalau tak ingat akan mati pasti akan merapu hidupnya di dunia..ada amanah dia akan khianat,..cer pikio tengah2 dok syok bersumpah tiba2 kena strok..apa macam..masihkah boleh bercakap angkuh lagi..hanya kerana Allah lebihkan kamu dengan kuasa, wang ringgit dan harta dari orang lain kamu memilih jalan untuk kufur..nauzubillah..

    ReplyDelete
  16. Jawa totok wak Jahid komidi dah terkena jerat yang dia pasang sendiri!! Kah kah kah!!! Segala komplotan dan rancangan Jawa ni dah terlondeh..nampak betul dia ni gila kuasa, pangkat dan kedudukan.. sanggup makan najis kalau perlu, demi cita-cita..bangsat betul wak Jahid ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah jadi menteri cakap pun nak gertak rakyat saja.

      Masa nak rayu undi pergi berjumpa rakyat pun pakai kain pelekat dan berselipar jepun saja.

      Masa tu dtg pun naik kapcai buruk.

      Motorsikal berkuasa tinggi simpan dlm kelambu kat rumah

      Delete
    2. Marah dengan kekasih Nurul hidayah sampai pecah kepala budak tu! Macam ini kah nilai seorang pemimpin yang baik? Jauh sekali..lebih mirip kepada binatang..sori emosi sikit..

      Delete
    3. Dia boleh tanya lagi kpd boy friend anak dia.

      Kau kenal aku siapa?

      Baguih sungguh sikap angkuh dan takbur dia.

      Tapi bila turun padang berjumpa dgn orang2 kampong sanggup pula duduk bersila makan bersama sama.

      Agak2nya bila balik ke rumah luah melalui muntah balik kot

      Delete
  17. apa salah nya bagi NAJIB memerentah atau bagi umno kepunyaan nya slama 22 tahun? jika mathir a/l kutik bolih pegang umno selama22 tahun dan telah menjadi kaya raya seisi keluarga....nak betul kaN najib?betul kan diri sendiri dulu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selama tempoh lama 22 thn jadi PM tak pernah sekalipun duit 2.6B tersilap masuk a/k peribadi Tun..... Tuu jea sudah cukup untuk ko hadam anon 14.07....

      Delete
    2. 14:07. Bagusnya kau punya pandangan. Brilliant! Fucking brilliant. Keep it up!

      Delete
    3. Kalau si mangkuk tu masih jdi pm, x akan sanpai 22 thun, entah entah 3, 4 thun lagi hancur malaysia ni. Taulah ari ni ahad, tak kan lah otak kau tu pun cuti gak

      Delete
    4. 14.07...umpama orang tanya kau "dah lunch ke belum"....kau jawab "aku nak pi berak ni". Brilliant sungguh.

      Delete
    5. anon 1407
      memang saya akan betulkan diri saya , seluruh ahli keluarga saya jiran saya , kalau boleh seluruh rakyat Malaysia supaya TIDAK undi umno bn. selama ni kami silap. PRU14 kami PASTI undi PAKATAN HARAPAN. jangan marah....

      Delete
  18. Yang pasti isu wak jahid nie melegakan jibby buat seketika dari isu utama 1mdb. Wak bermurah hati bagi nyawa2 ikan ke jibby.....

    ReplyDelete
  19. Sebenarnya saya setuju dgn wak jahid ni....SETUJU UTK DIA DI BUANG DARI JAWATAN. Yang lain2 saya TAK SETUJU.
    Mcm mana bro othman,ok kan? Jugak rakan2 seperjuangan?
    B bila
    A amad
    D darogi
    A akan
    K kelemasan?
    Bila agak2nya,dah nyawa2 ikan dah tu!
    Haha...

    ReplyDelete
  20. Hei pencacai kemari kamu
    Kami Pakatan semua berilmu
    Buku ruas sudah bertemu
    Bantai Bijan kami tak jemu!

    Mahu lagi sebut keturunan?
    Biar mamak dia negarawan
    Banyak jasanya dari Ku Nan
    Negara dibina tak boleh lawan!

    Tun Mahathir bertaraf Melayu
    Mahathir bin Mohammad orang tahu
    Wak Jahid kelentong betul tak malu
    Nak jadi PM rakyat tak mahu!

    Memang Tun sudah istihar
    Kerajaan klepto mesti dilanggar
    Nak sokong um-no no hati dah tawar
    Sokongan BN bertambah longgar!

    Kami Pakatan tegar bersatu
    Orang Pakatan semangatnya jitu
    Kami lawan Bijan si hantu
    Ke Sungai Buloh nak hantar situ!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakatan yg katuN
      BN still the best
      Sokongan sentiasa bertambah....sebab tu menang besar di Sarawak, Kuala Kangsar dan Sg Besar
      Pakatan tak jitu...menipu rakyat.
      Lepas PRU 14, nanti ada yg akan jadi gila

      Delete
    2. Terbaik bro fan tun..

      If BN is still the best
      Why they got the popular vote less
      You macai should keep quite and take a rest
      Why bother to come here, make noise like a pest..

      Pakatan pula dikata tak jitu
      Memerintah pun belum, mana dia tahu
      Yang pasti pemimpin bn telah banyak kali dikantoi menipu
      Cuma simacai aje percaya tak mahu..

      Delete
    3. Bros berdua....nampaknya kome udah ada adik kembor yg berpantun juge dibawah ni....

      Syabas bros.....

      Delete
  21. Masalahnya tn Budin,ramai yg tak tau membezakan di antara kerajaan dgn pemimpin parti,bijak bijan cuma ini le,memindahkan masalah yg dibuatnya sendiri kp partinya dan seterusnya kp kerajaan
    Pilihan raya memang di anta parti2 merebut kuasa,cuma di msia,akibat tak pernah bertukar parti yg jd kerajaan,bmala petaka spt sekarang menimpa negara..
    Korupsi,penyelewengan,salah guna kuasa,merompak ,mengkhiani agama,bangsa dan negara....yg bodoh rakyat terbanyak....pilihlah parti yg blh dibuat tpt bergantung,jgn mudah melupakan kebobrokan kerajaan,cuma apabila dihulur sehelai kain batik dan Brim,kita berhak dpt lebih dp itu,tj sesebuah kerajaan membela dan memberi kesejahteraan kp rakyat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BN still the best....sebab tu jadi pilihan ramai

      Yang busuk tu hati kau...lihat orang lain semua salah...

      Tak pernah bersyukur...

      Semua yg kau nampak buruk sebab hari2 baca berita pembangknag yg penipu...

      Cubalah baca dari kedua2 belah pihak....dah buay perbandingan, buat analisa dan buat keputusan dengan hati yg ikhlas untuk melihat kebenaran...

      Bukan hanya mengiakan apa yg si Budin ni tulis...dia of course akan tulis yg bururk pasal najib, kerajaan, BN dan Umno...sebab dia memang penjilat madey....

      Delete
    2. Saya secara pribadi mengambil masa yg lama utk membuat keputusan utk tidak bersama umno. Saya x perlu utk membaca apa apa utk itu, hanya melalui pengalaman. Dgn melihat betapa umno dihancurkan sedikit demi sedikit sehingga x dpr dipulihkan lagi. Rakyat sengsara, pemimpin kaya raya, itulah motto baru umno

      Delete
    3. 14.41,

      Jika seorang rogol anak kamu dan tak mengaku....masihkah kamu sanjungnya?

      Jawapan kamu terminal kamu ada IQ atau tidak

      Delete
    4. Anon 14:41

      Tolong beritahu mana satu penulisan yang sebelah sana ada membuat penulisan yang telus dan ikhlas ??

      Apa kamu ingat saya tak jengok langsung ke "rumah~rumah" milik Najib . Hampir semuanya menyampaikan fakta fakta hampas .Penuh auta dan putar belit .

      Bila kita beri pandangan , mampus tak akan di layan .

      Nama "rumah" bunyinya hebat ...Dr,Novandri lah(atau Dr. No Harga Diri? ), Snapshot lah ,Merapu kari lah , Melayu Ipoh lah , My kimakyu lah , semut hitam , Limsian see syok sendiri lah . Macam macam ada ..

      Tanyakan kat Rocky Bru ... dia bolih supply list blog dedak .

      Cuba pula mengomen kat blog blog rakan kami .
      Kadir Jasin , Syed outsyedthe box ,Jebatmustdie ,Sakmongkol , semua pandangan akan dilayan selagi tidak menggunakan ayat ayat offensive saperti babilah , anjing kuraplah .

      Hanya setakat yang saya tahu , hanya di blog Budin je yang mengamalkan "open concept to all"!!

      Itulah sebabnya ,segala mangkuk hayun , otak senteng , fikiran bantut pun bolih masuk .

      Tak ketinggalan walaunta yang punyai IQ Nol ,bak kata orang Indonesia pun masuk juga .

      Delete
    5. Setuju dgn Bro Diny.

      Haramjadah punya macaaiiii !!!

      Delete
  22. lantak kau la madey

    Lepas PRU 14, ni rasanya kau akan migrate ke negara lain untuk menghabiskan sisa hidup yg telah byk tercalar dan cerita sebalik tabir yg ramai orang dah tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hutang dan bunga semakin naik..mana boleh main lantak2 mcm itu aje..selamatkanlah negara.

      Cerita tabir ramai org dah tahu..?bila suruh tunjuk bukti..
      Haramm..

      Delete
    2. Sokong bro UP.

      Mana leh main lantak kan.

      Jom selamatkan negara. Tolak Najib-Zahid-UMNO-BN.

      Delete
    3. Bro John Doe,

      Perkara utama(priority). Tak bolehlah main lantak2.

      Harap, 14:35..bersama selamatkan negara.

      Delete
    4. UMNO Sekarang pun dah ada bau mayat..bau busuk kuat pUlak tuu..!!

      Haiii.......arwah UMNO.

      Delete
    5. Pak Othaman,

      Biasanya..apabila badan dah mula keluar bau2 busuk,haprak..tak lama dah tu..

      UMNO perlu direhatkan.

      Delete
  23. Misteri Nusantara kenapa tun dikunjungi jawa

    sahabat , j kejora dan tiada jawapannya

    Pwtc kini sedang bergolara

    Blue osen dah jadi haru biru huru hara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro...aka ada d pwtc skrg?

      Delete
    2. Bro 14.50...aku agak jerr pwtc hq umno tengah pening kepala. Kalu tak pening kepala, maka sah la zahid on d way out

      Delete
  24. Benarkah beliau ni lahir di Indonesia?. Berhijrah ke Malaysia bersama keluarga pd tahun 1965 ketika berusia 12 tahun?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tertanya-tanya juga. Ini mudah saja, tak perlu RCI pun. Buat siasatan saja di mana si Jowo ini dilahirkan, di Malaya atau di Indonesia.

      Sekiranya cerita Zahid lahir di Indonesia adalah benar maka Zahid tidak menepati takrif Melayu Malaysia di bawah undang-undang, sekalipun dari sudut budaya nusantara Jawa itu juga Melayu.

      By right sijil lahir Zahid pada bahagian keturunan mestilah ditulis Indonesia kalau benar ia lahir di sana. Malah kalau ia lahir di sini pun sedangkan bapanya berbangsa 'Indonesia' di dalam sijil lahir ia tetap akan mewarisi 'kebangsaan' itu.

      Kalau untuk kewarganegaraan pula kalau benar ia lahir di Indonesia maka ia tidak boleh mendapat kewarganegaraan melalui 'hak kelahiran' tetapi melalui neutralization.

      Itupun ia hanya layak menjadi warganegara dan bukan menjadi Melayu menurut undang-undang berkaitan. Ia bukan saja tak layak menjadi TPM malah menjadi ahli UMNO pun tak layak.

      Ada pula Tun M sekalipun berketurunan daripada India tetapi bapanya lahir pada tahun 1888 di Pulau Pinang. Tun dan bapanya layak menjadi warganegara secara hak (as of right).

      Dari sudut amalan dan undang-undang Tun M adalah Melayu Malaysia. Ia sudah sah.

      Zahid pula.

      Ini benar-benar kes peluru berpatah balik ni.

      Delete
  25. Apakah Tunisian najib lantik hisham sebab zahid jumpa tdm nak jatuhkan najib dan jadi PM?

    Secara peribadi....jawapannya YA YA YA

    ReplyDelete
  26. Sila mansuhkan proses pilihanraya jika tumbangkan kerajaan adalah satu kesalahan. Apa kau ingat Malaysia ini milik BN!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ysss Hacklesson
      Kita masuhkan pilihanraya.....
      Kita turun ke JALANRAYA..........tu baru tak salah
      Tukar kerajaan guna pilihanraya salah kan cai penjilat jho lo @ umno?

      Delete
  27. 14.41,jenis yg cuma tonton tv3 dan baca utusan,langsung tiada kecerdasan minda.....
    Tak tau apa yg berlaku di spore,america,perancis,swiss
    Sah bodoh memanjang....

    ReplyDelete
  28. 14.44,pjg umur,sama2 le kita tengok,PH atau BN jd kerajaan......
    Pru umum,msg2 calon jaga kws msg2.......baru tau tinggi rendah langit,ingat pru 2008,ramai veteren tersungkur....yg mati terkejut pun ada,besan wak jahit...

    ReplyDelete
  29. 14.44 lum tumbuh bulu
    Pakatan hebat dia celaru
    Um-no no nak mati takkan tak tahu
    Pakatan jadi kerajaan baru!

    Ini budak darjah berapa
    "sokongan bertambah" kita ketawa
    Kalau tertidur atau dah lupa
    Bubar parlimen,tengok siapa wibawa!

    Mat bululess dah salah teka
    Menang PRK bagi seterika
    Periuk nasi sama blender
    Berlutut ke tanah minta undi mereka!

    Sabah out Warisan pegang
    Putih mata Um-no no pandang
    Sudah kendur mana yang tegang
    Akan dihalau masuk ke kandang!

    Cai balaci pi lah balik
    Kamu semua pencacai Mah Katik
    Kami Pakatan duit tak ambek
    Makan dedaklah kamu sedara itik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik bro fan tun..

      Cai buta pada pakatan nak dibedek
      Mana nak nampak kalo dah tak celik
      Diaorang kebanyakkan akalnya pendek
      Tanpa dedak pastinya sengkek..

      Bukan kata sabah aje bakal terlepas
      Kedah dan johor pun pakatan akan rampas
      Majoriti rakyat dah benci pemimpin hampas
      Pilihanraya lah medan untuk mereka membalas..

      Nanti korang tengoklah cai
      BN kesayangan korang hancur berkecai
      Pemimpin kleptokrat korang dibawa kebalai
      Dibicara dimahkamah live telecast untuk ditonton orang ramai..

      Delete
  30. Jika BN dah mengagak keputusan PRU 14 boleh menggugat status quo parti tidak pernah kalah, pastikan PRU 14 diadakan jangan towing tarikh ntah sampai bila nak sampai harinya.

    Tarikh luput gomen dah dekat.

    Marilah mari pergi mengundi tunaikanlah kewajipan pada negara

    ReplyDelete
  31. betul ke zahid hamidi ni jawa kelahiran indon?aduhai.memalukan.dia kutuk mahathir ni a/l kutty tapi mahathir lahir kat malaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zahid...sila tunjuk IC? Warna Merah atau Biru?

      Delete
    2. Zahid menawarkan diri untuk di siasat oleh SPRM...

      Tun M ada berani ke...mampus tak berani punya....


      Delete
    3. 1626, Awak baru bangun tidur kot.

      Delete
    4. Tun M dah suruh tubuh RCI ponnnn.....

      Derma 2.6b masok akaun peribody.......lepas tu pulangkan balik pada tok arab tu.....mana bukti hitam putih??? Cakap air lior basi jerrrr ke????

      Delete
  32. Later.. Macai bangang mahakutty will say.. " APA SALAHNYA MADEY NAK BUNUH NAJIB.. DIA MEMANG PATUT DIBUNUH.."

    aku tak pelik dah mengapa wujudnya Daeish atau pengebom berani mati.. Mahakutty Madey sdg menunjukkan methodology nya..


    Semoga hancur segera Pakatan Haprak dan Rejim Mahathir Kutty Laknatullah pd PRU14 nanti.. Mereka sudah menjadi tahap iblis dan syaitan yg mula menghalalkan satu persatu kejahatan dan keganasan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1611
      Terima kasih kerana telah mengakui sikap dan cara kamu sekaligus mewakili tuan politik mu

      Dengan kuasa imagenasi kamu ini membayangkan seolah2 kamu dan tuan politik kamulah yg melakukan kekejaman membunuhletopkan Altantuya, membunuhsimenkan t pendakwa kevin morais, menembakmati najad pengasas am bank .

      Kamu mengatakan Mahathir menunjukkan methodology

      Tetapi yg terbukti kesemua kes2 ini berlaku di
      era tuan politikmu.

      Terbukti sekali lagi kamu dan tuan politikmu berotakan OTAK LEMBU kerana menggunakan methodology JAHILIYAH kamu sebenarnya.

      Kes di era kamu jangan babitkan Tun Mahathir.

      MEMALUKAN BANGSA DAN NEGARA AKU

      TOLOL

      Delete
    2. Anon 16:11

      Biar betul bagai di kata ,
      Takut nanti badan binasa .

      Apa kena mengena Mahathir dengan wujudnya Daeish ?
      Apa kena mengena Mahathir dengan pengebom berani mati ?

      Pernahkah kamu terdengar Mahathir mengucapkan kata kata yang menjurus kearah kewujudan daeish atau pengebom berani mati ?

      Yang asyik berfatwa tu adalah walaunta walaunta dari puak kamu .

      Siapa yang mengatakan sesiapa yang tak menyokong dia tu kafir ?
      Siapa yang mengatakan menentang sesiapa yang tak menyokong dia tu adalah jihad ?

      Najib yang saya ketahui pengetahuan tentang ugamanya setaraf Alif Bata Boom pun menggunakan ugama mengalahkan ulamak .

      Delete
    3. Dari sudut fakta dan ilmu juga kenyataan itu sebenarnya terbalik.

      Daesh ISIS adalah produk Wahabi.

      Hari ini disebabkan takut Arab Saudi dedahkan fakta sebenar tentang 2.6b yang kononnya adalah derma Arab itu Najib pun terpaksa kantau serahkan tanah untuk Saudi buka Yayasan Keamanan kononnya.

      Layakkah Saudi yang menyerang dan menghancurkannya jirannya Yemen 'berdakwah' tentang keamanan? Kepada Malaysia pulak tu?

      Seluruh dunia ahlussunnah tahu Saudi adalah pengeksport dan penaja utama gerakan Wahabi sedunia.

      Untuk apa lagi nak buka Yayasan Keamanan Saudi di bumi Malaysia ini kalau bukan sebagai satu cara utk sokong, sebar dan taja Wahabi?

      Begitulah yang terjadi apabila PM terlalu banyak skandal, maka apa saja nilai kedaulatan negara akan jadi timbal balas untuk menutup skandal.

      Bangkai gajah kalau ditutup dengan nyiru apabila membusuk tetap akan berbau juga.

      Delete
    4. Saundi antara sekutu utama us di teluk...mrj tahu ke tak ni??

      Delete
    5. Bro John Doe....."begitulah yang terjadi apabila PM terlalu banyak skandal, maka apa saja nilai kedaulatan negara akan jadi timbal balas untuk menutup skandal."

      Perjudikan nasib bangsa dan negara.

      Totally agreed bro....
      Seconded!!!

      Delete
  33. Sahabat seperjuangan..biarkan balaci pencacai Madeymahakutty syok sesama sendiri dalam blog picisan underated ni.. Mcm ulat mengerumuni bangkai busuk.

    Mereka rasa sgt enak mengerumuni bangkai membusuk itu bersama rakan ulat mereka.. Biarpun semua yg lain melihat nk termuntah memualkan dan jijik..

    Insya Allah UMNO BN akn kukuhkan kuasa pemerintahan 2/3 majoriti pru14ini.. Ramai dr pakatan haprak mereka yg akn sawan dan gila nnti.

    Madeymahakutty cari 'nyawa' di Jepun pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lu pun jeles juga ke tgk kami kerumun bangkai, abis tu tumpang sekaki juga pasal apa? Tak jijik ke? Tak memualkan ke? Tak termuntah ke?

      Delete
    2. Angan angan saja tu.

      Dalam pru 13 dulu pun tak dapat kelebihan undi 2/3.

      Delete
    3. 16:24 dah berapa pru pakatan kalah, tapi x meluntyrka semangat kami untuk terus berjuang dan x ada sorang pun dri kami yg kena sawan. Hakikatnya pakatan menjadi semakin utuh dan pru yg lepas kami berjaya mendapat undi popular melebihi bn/umno. Kalau kami kalah dlm pru yg akan datang pun perjuangan akan tetap diteruskan sehinggalah parti keramat kamu yg x berguna satu sen tu lingkup.

      Delete
    4. blog jibo dah sunyi sepi....jgn salahkan blog lain....klu ko tak suka....ko blah je la.....

      klu blog sebelah sana tu, nak komen sikit je sentuh jibo, dah kena delete....

      umno takde salah...yg buat salah jibo ko....

      Delete
    5. You are right anon 16;41.

      Mangkok hayun tu pandai kata je blog underrated tapi dia datang juga .

      Tak kesian ke dia blog blog macai dia sejuk dan dingin je ?

      Delete
    6. Kawan2 seperjuangan teman.......Kassim Baba dan 40 penyamunnya dah berak merata bertaboran sampai terhidu seluroh pelosok dunia......biarkan 16.24 dan tukang2 jilatnya jilat licin sumer naajisss tu.....

      Mana2 yg berlobang ditolong kambussskan....mana yg basah biar deme tegakkan......

      Kita tengok ajerrr sejauh mana seluang melaut.......satu hari orang yg pecah amanah tu akan jatuh jugak.

      Allah dan masa akan tentukan.

      Firaun sebelom mamposss lemas dalam Laut Merah pon duduk memerintah Mesir beratus tahun....beratus tahun Firaun mendabik dada konon "untouchable".......tapi akhirnya kuasa Allah jatuhkan Firaun hingga keturunannya tak bersisa lagi di muka bumi ni.......

      Delete
  34. Kepada semua macai najib dalam blog ini

    APA TUJUAN ZAHID JUMPA MAHATHIR, MUSUH NAJIB...10 hari selepas dilantik jadi TPM??

    ReplyDelete
  35. khairulryezall a/l osman6 August 2017 at 16:55

    Tan Sri Isa Samad: Pemimpin UMNO jangan terlalu ghairah berucap

    KETUA UMNO bahagian Telok Kemang, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berucap pada perasmian mesyuarat perwakilan sayap UMNO bahagian itu di Port Dickson, hari ini. - Foto Iqmal Haqim Rosman
    PORT DICKSON: Pemimpin UMNO diingatkan supaya tidak terlalu ghairah berucap sehingga secara tidak sengaja menyakitkan hati pemimpin serta penyokong parti komponen.
    Ketua UMNO bahagian Telok Kemang, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, berkata UMNO perlu mengamalkan sikap mesra dengan rakan parti komponen terutama dalam persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
    "Kadang-kadang dalam ucapan ketika mesyuarat (UMNO), pemimpin ghairah berucap dan banyak bercakap itu dan ini yang mungkin akan sakitkan hati orang. Keadaan ini akan merugikan UMNO kerana kita tidak boleh menghadapi PRU bersendirian.
    "Dalam menghadapi PRU, kita kena ramai kawan. Kita perlu jaga parti komponen, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak yang menyokong kita," katanya berucap pada perasmian mesyuarat perwakilan sayap UMNO bahagian itu di sini, hari ini.
    Yang turut hadir Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.
    Mengulas lanjut, Mohd Isa menyarankan, pemimpin UMNO sentiasa mengamalkan pendekatan mengikut peribahasa Melayu, lembut gigi daripada lidah, yang bermakna berlembut dan merendah diri apabila mahukan sesuatu.

    celahgelegar at 3:56 PM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dapat sesuatu terus bagi lingkup pula

      Delete
    2. SHABBAS ISA SAMAD
      Ini lah contoh pemimpin umno yg jujur
      mengamalkan pepetah LEMBUT GIGI DARI LIDAH
      Berpura2, hipokrit, menipu utk mendptkan undi
      HARAMJADAH nye pepatah itu dilaksanakan kpd org Melayu yg bodoh setelah mereka diberikan undi.

      Delete
    3. ni macam tembak wak jahid je ni.....

      wak jahid dah d hujung tanduk....sekarng jibo punya game.....satu2 macai dia akan cuit sikit wak ni.....

      Delete
  36. Rosnah the sabahan fears tdm....well she is a nobody in sabah. But why is hishamuddin so takut dengan tdm? I was told in the legal fraternity tdm has all files of all umno leaders. Did u hear zahid deny he has 230 mil in his account?

    I m not surprised if there will be umno leaders jumping ship....

    ReplyDelete
  37. Salam Tn. Budin. Jng byk snht layan Wak Jahid ni. Kat Bagan Datuk dah ade gerakan nak jatuhkan dia. Sbb nak bagi Sepupu jagi TPM. Itu sbb dia tunjuk wala' pd PM.
    So, teruskan dgn Imdb, tabung haji , kapal selam dll.supaya lebih terangnya kleptokrasi.

    Mr J. Allah bagi akal pd manusia semua. Yg salah tetap salah. Jng terlalu taksub, sampai yg salah kau kata betul. Otak tu gunakan dgn baik.
    Jom ubah.
    Terus pulun .

    ReplyDelete
  38. Zahid buat perangai lg..
    Dgr citer zahid Kat baling
    Buka Citer pasal memali..
    Dah boleh disarakan zahid Ni..

    ReplyDelete
  39. Today najib says tdm slandered zahid and the alleged meeting seeking support (for zahid) was false.

    That totally run contrary to zahid's admission that he had met tdm 10 days or thereabouts after his appointment with tdm. The fact of issue has been established beyond reasonable doubts.

    Najib did not comment on whether he did agree with zahid to meet his nemesis. Why? Zahid or najib is lying!

    The issue of the fact is did zahid seek tdm's support? If he did not, why did he go to meet tdm? Its illogical.
    There must be a good reason for him to do so.

    Zahid said he had the recordings of his conversation...this may reveal the truth and or falsity of claims by zahid and tdm....

    Lets wait for the next episode.

    One hard fzct established...zahid's balls are held by najib. So....zahid will never ever become MO1...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Once a thief & a liar...always remain the same. Can we forget how he initially denied RM2.6 billion entered into his ambank account but later admitted.

      Both are of the same stock, way way below the class of The Grand Old Statesman....!!

      Delete
    2. Pak Othaman & Bro Rahman.....both of them are liars. They have skeletons in their closets.

      Delete
    3. Malaysian Cybertrooper6 August 2017 at 23:05

      I concur with Bro Phantom's statement. Both of them got skeletons in their closets... But with one exception, The closet keys are held by Ayahanda Tun.

      Hahahaha

      Delete
  40. Sekiranya rezeki Zahid hanya setakat TPM, ianya pun sudah memadai dan cukup bagus utk dirinya. Berusaha, berikhtiar juga tidak salah tetapi tidak perlu baginya menggadai maruah diri utk menagih simpati. Kalau rezeki tetap rezeki dan kalau tidak tetap tidak. Berdoalah kpd Allah moga dipermudahkan segalanya dihari depan. Yg paling penting jagalah tingkah laku agar sentiasa disukai ramai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diorg bukan percaya tuhan yg bgi rezeki. Bagi diorg umnolah yg bagi rezeki. Ni bukan sya yg reka, diorg yg cakap ni!

      Delete
    2. Bagi mereka jika umno lingkop..abis la rexeki melayu kat malaysia....karuuutttttttt

      Delete
  41. Setiap org boleh saja melakukan kesalahan atau kesilapan. Tetapi apa yg penting setakat mana kita dapat belajar dari kesalahan dan kesilapan yg pernah kita lakukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesalahan yg mcm mana?

      Ambil GST sebagai contoh.
      Siapa yg lebih untung rakyat atau kerajaan.

      Apa janji kerajaan?
      Bila GST dilaksanakan harga barang2 keperluan dapur akan turun.

      Natijahnya harga barang2 dapur naik melambung lambung.

      Di lndia apabila GST dilaksanakan. Barang2 keperluan dapur betul2 turun harga.

      Apa bezanya GST di lndia dan Malaysia?

      Model GST negara mana yg kerajaan Malaysia contohi dan gunapakai untuk rakyatnya?

      Hari ini kenapa kerajaan senyap sunyi apabila GST yg dijanjikan untuk menurun harga barang2 keperluan dapur menjadi lebih mahal?

      Mana kuasa menteri yg rakyat beri selama ini?

      Delete
    2. Bukannya setakat senyap sunyi je .

      Itu menteri kepala banar ,menteri CGPA 3.85 Mat Maslan terus membisu seribu bahasa .

      Delete
    3. Bro Zack....tu module GST Kassim Baba.......mana nak sama dgn India yg dia org panggil Kutty.

      Heran teman....module Kutty pulak yg boleh turunkan harga barang.

      Delete
    4. Woooiiiiii mrj...ahmad maslan yg CGPA 3.85 pun tak dapat nak kawal kenaikkan harga barang naik lepas gst dijalankan...ape kau yg entah setakat mana belajar nak ckap pasal kebaikan gst..sial betul mak kau lahir kau j

      Delete


  42. jika jatuh kerajaan BN/Najib sudah tentu ada kerajaan yang bar selepas itu iaitu kerajaan Pakatan Harapan.

    Bukannya jatuh kerajaan BN/Najib bermakna selepas itu tidak ada kerajaan langsung.


    mereka mengguna perkataan kerajaan itu hanya khusus untuk BN dan Najib. tujuan mereka untuk menakutkan rakyat untuk buat perubahan.

    bukan nya mereka tidak tahu menjatuhkan Najib dan BN adalah amalan demokrasi.. mereka tahu tapi itu lah cara nya mereka mengelirukan rakyat.

    Ini kerana kerajaan banyak di lihat melakukan kebaikan kerana dasar negara tetapi bukan PM nya. Jahat macamana pun seseorang PM, kerajaan tetap baik kerana orang awam perlu kan Polis, Bomba, Cikgu..

    PH menawarkan kerajaan yang lebih baik dari BN..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakyat tidak pernah memberi kuasa kpd kerajaan untuk mencuri duit rakyat dan jual tanah negara.

      Kenapa kerajaan bermati matian nak tuntut kembali Pulau Batu Putih drp Singapura?
      Pada masa yg sama sanggup menjual tanah KTM di sana.

      Delete
    2. Sapa yg curi..sapa yg jual..otak dah tak boleh berfikir lagi..pusing sana pusing sini..bodohnya puak2 sini..

      Delete
    3. Biasa la bro zak..nak tunjuk patriotik sangat la teww..dah dekat2 nk pru ni.

      Delete
  43. Memang betullah macam Wak Jahid kata tu ,yang Tun ada bincang pakatan nak jatuhkan Najib.....memang semua orang tahu termasuk juga Wak Jahid yang Tun memang nak jatuhkan Najib pada masa itu.Yang menjadi persaolanannya mengapa Wak Jahid pergi berjumpa dengan Tun??....why?..why??...

    Dan saya juga masih ingat,Tun pernah mrmbuat kenyataan yang si Jahid Komedi ni pernah berjumpa beliau dan meminta Tun menasihati Najib mengenai IMDB.....bukan main sikomedi ni menunjuk pada Tun rasa kekecewaannya dengan Najib,tetapi apabila Tun cuba menasihati Najib dan Najib tidak menerimanya sebalikmya melawan Tun,sipenipu/pembohong ni pun apa lagi....terus cabut lari tak cukup tanah dan terus menyebelahi Najib!!...inilah dasar manusia jahat yang tidak boleh sekali2 dipercayai!!....

    Jadi disini saya dengan hati yang penuh keikhlasan menyeru saudara2 semua marilah kita sama2 menolak manusia durjana ini!!....

    ReplyDelete
  44. Malaysian Cybertrooper6 August 2017 at 19:28

    Salam Perjuangan buat semua Bros

    Pencacai UMNO/BN, terutamanya BABI J mana ada pergi sekolah? Abis kuat pun setakat SRP je. Sebab tu mereka semua cari makan melalui UMNO.
    Itu sebab BABI J menyembah Rosmah & Mengikut sunnah Nabi Bijan.

    Mereka mana paham perbezaan antara Parti & Kerajaan.
    Pada mereka UMNO adalah kerajaan. Walhal, UMNO/BN adalah parti politik. Begitu juga PH, parti mana yang menang, maka parti itulah yang akan membentuk kerajaan. Tidak ada istilah menumbangkan kerajaan jika di perhalusi. Yang kita nak tumbangkan adalah parti UMNO/BN dan jadi kan PH sebagai kerajaan baru yg lebih dinamik, moden dan mempunyai ahli-ahli yg lebih berpelajaran dari ahli UMNO/BN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perjuangan kepada mike juge yeopp.....

      Delete
  45. Mr J konon bijak ler, perkara basic pun out. Hampes.
    Tapi baik sikit dia ni dari hantu kojola tu (dua cover shift malam). Dia tu tahu Maki hamun tak tentu punca. Otak penuh baktetia Tahek Low. Kadang ambil watak Lobai kencing Tin Milo.
    Tak hapapa.
    Tp bagusnya, hantu kojol tu dpt bantu serlahkan kebingaian otak baki org UmnoPas, species Mekayu Selam pelahap Tahek Low, dan kencing lobai. Bakal pupus.
    Nereka bukan Melayu Islam

    ReplyDelete
  46. Setuju ..yg paling sial adalah ameno cawangan..kutip duit buat macam duit sendiri..buat rumah , belikereta, kenduri kahwin..guyssss..say no to ameno

    ReplyDelete
  47. Malaysian Cybertrooper6 August 2017 at 21:28


    Najib beli kapal selam,
    Perangai macam Enam Jahanam;
    Wak Jahid penipu kita kasi Benam,
    UMNO/BN pastikan kita Tanam.

    Wak Jahid penipu bengap,
    Macam dah terkena nasi kangkang;
    Babi J jangan banyak cakap,
    Mulut mu busuk berbau longkang.

    Mat kopipes sama menyundal,
    Hajat nak tipu Bros semua;
    Hidup menyembah si Badak Sial,
    Satu Malaysia di timpa bala.

    Pencacai UMNO terlalu bangang,
    Lepas komen, menyorok tepi;
    Tunggu saja PH menang,
    Korang kami buru ikut alamat IP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini sudah bagusss ni bro......dulu yg berpantun kembor 2....bro Fan Tun & Perak Man....sekarang udah jadi kembor 3....

      Welcome aboard bro....
      Keep it up !!

      Delete
  48. sini badak sana badak, atas badak bawah pun badak. Sapekah badak

    ReplyDelete


  49. Macai J selalu persoalkan kenapa ambil pemimpin kitar semula yang dulu di benci dan menyebabkan kehilangan duit berbillion ..

    Siapa pemimpin UMNO yang bangkit lawan kebobrokan Mahathir ? Najib ada?

    Jika pada masa itu lah Najib lawan kebobrokan Mahathir, pro pembangkang akan bersama Najib seperti mana sekarang pembangkang bersama Mahathir.

    Masalahnya tak ada semua duduk bawah telur Mahathir.

    Jangan salahkan Mahathir kerana pada masa itu bagi dia apa yang dia buat betul sebab tidak ada yang menegur atau menentang !

    Tapi kesalahan dan kerosakan yang Najib buat Mahathir dan Muhyiddin tegur sehingga mereka keluar UMNO.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yessssss....tepat kat muka mrj n kejora..NI pertama kali aku dgar hujah yg paling bernas aku baca..

      MRJ...KALAU LAH HERO KEBANGAAN KAU IAITU BIJAN PANGLIMA BUGIS BANGKIT MENENTANG PEMERINTAHAN TUN M 15-20TAHUN LEPAS..MESTI MALAYSIA TAK JADI CAMNI...KENAPE PANGLIMA BUGIS DAN MENTERI KABINET YG HARI2 CKAP TUN M BYK BUAT KEROSAKKAN KAT MALAYSIA DIBIARKAN??????? KALAU TUN M TAK BETUL KENAPA TAK HALANG???? DOLLAH KAKI TIDO PUN DOK BUAT APA ??????

      JAWAB LA MRJ BODOHHHHHHHH....

      Delete
    2. Mrj dh tido lah.malam syif kejora.mintak la kejora jawab

      Delete
    3. Awat depa pakat diam masa tun berkuasa? Klau tun buat bnyk salah awat depa tak jatuhkan dia?ni ka pemimpin yang puok umno nak pilih? Kesetiaan dan taksub pada pemimpin semberono..dh tak berkuasa baru pakat ckp tun m mcm2..apehal keputusan pru masa tun sentiasa 2/3 kalau rakyat sengsara ? Caiiiiiiii masih nak pilih umno lagi ? Caiiii masih sayang umno? Caiiiii sanggup diperintah umno 60tahun lagi?


      Menteri umno Berjuang untuk periuk nasi sendiri..bukan untuk rakyat
      Harap caiiiiii umno semua pikir la..

      Delete
  50. Hari-hari sebut badak-badak tapi skrg ni senyap je, kenapa? Dah kene hempap dek badak ke sume?

    ReplyDelete
  51. Tak kan ler sekor badak je walau besar mana sekali pun kalau menghempap boleh menyebabkan semua sekali mati atau pengsan bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendedak amatur kau ni..

      Delete
  52. Cybertroopers najib. Are checkmated in any forum that spilled najib misdeeds. Lobang yang hendak ditutup lebih besar dari peta Malaysia. Tunggulah sekiranya Umno/BN dalam kealpaan menyangkakan mereka adalah kerajaan terbaik. Tunggulah apa yang sedang menunggu Umno/bn di penghujung nya.

    ReplyDelete


  53. 1MDB dah bayar ke hutang IPIC?

    Atau bayar sekali semua hujung tahun ini ?

    Jho Low consultant IPIC .. sama lah juga dengan Razak Baginda, Perimekar Sdn Bhd.

    Musibat tak ada akal aje yang nafikan urus niaga kedua-dua syarikat IPIC dan Perimekar Sdn Bhd tidak ada kaitan dengan Najib.

    Kerja yang di buat oleh balaci dua ekor ini ialah untuk Najib.

    Lepas ini Najib akan buat satu lagi urus- niaga dan kali ini ambil balaci India ...

    ReplyDelete
  54. Hisham: Amacam jib ? Menjadi jugak trik ic tu ye ?
    Najib: Mesti menjadi lerr...skrg aku dah arahkan macai kita hentam jahid cukup2
    Hisham: Sat lagi check mate lah dia kan...
    Najib: Itulah yang nak saya katakannnn(lenggok badan sambil pusing 180°)

    ReplyDelete
  55. Badak pun ada bangsa bro!!
    Skrg ni badak pun dah kene declare keturunan apa. Kalau tak, tak diterima masuk parti oii.

    ReplyDelete
  56. Kelihatan blog ini makin meriah & ramai yg mahu perubahan. Mutu tulisan pun semakin cantik walau ada kala agak keras, namun jauh dari perkataan mencarut seperti yg dipakai oleh Kejora.

    Seronoknya.....!!! Salam Perjuangan teman-teman.

    ReplyDelete
  57. Terbaek bro Cybertrooper
    Kojola baca garu kepala
    Sokong Jagindas dia tak lupa
    Dua2 penyamun, keluar gua!

    Mr J sudah dihempuk teruk
    Badak tali dianya berok
    Jumpa Badak tertunduk tunduk
    Tak dapat dedak ugut nak mogok!

    Dedak ditabur dia pun masuk
    Tak reti ke dia, baunya busuk
    Konon komennya kita tertusuk
    Hospital Tampoi nanti dia masuk!

    ReplyDelete
  58. Tun M tak serang Tim PM. Tun M serang PM ade le. Nak defend PM tapi jadi kalut.

    Slpas ni menteri nak siasat Tun M. Menteri pulak kebal tak boleh disiasat sebab lauyar kata menteri bukan penjawat awam.

    Tu pasal ramai sokong Tun M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejora tak masuk syif ke malam ni?? Ke tgh menangis keinsafan...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...