Monday, 6 November 2017

ADAKAH SKANDAL 1MDB BAKAL TERBONGKAR DI ARAB SAUDI?


Pergolakan politik di Arab Saudi kini menyaksikan sekurang-kurangnya 11 putera diraja,  4 menteri dan 10 bekas menteri ditahan oleh pihak berkuasa negara itu.


Penahanan itu dipercayai untuk mengukuhkan kuasa Putera Mahkota, Mohammed bin Salman yang sedang dipersiapkan sebagai pengganti bapanya, Raja Salman yang sedang memerintah Arab Saudi.


Beberapa jam sebelum penahanan itu,  Raja Salman mengisytiharkan pembentukan sebuah jawatankuasa anti rasuah yang diketuai oleh anaknya, Putera Mahkota Mohammed bin Salman yang diberi kuasa untuk menyiasat, menahan, melarang perjalanan dan membekukan aset-aset sesiapa yang didakwa melakukan korupsi.


Kesemua mereka sedang ditahan itu akan disiadat  berkaitan rasuah, penggubahan wang haram, menggelapkan wang negara dan terdedah kepada kemungkinan kekayaan mereka dirampas


Selain Putera Al-Waleed bin Talal, pelabur terkenal  antarabangsa yang turut ditahan, putera diraja lain yang tangkap ialah Putera Turki bin Abdullah, bekas Gabenor Riyadh yang merupakan pengasas bersama syarikat PetroSaudi.

PetroSaudi adalah syarikat yang mempunyai kaitan dengan skandal 1MDB dan Putera Turki adalah kenalan kepada Jho Low.


Putera Turki bersama Jho Low diketahui pernah bersiar-siar menaiki kapal persiaran mewah, Tatoosh bersama Najib dan keluarganya pada 2009 dahulu di mana gambar percutian mereka telah tersebar dengan meluasnya.


Dalam skandal 1MDB yang menjadi sebutan dunia dan berdasarkan siasatan DOJ ada kaitan dengan kemasukan wang RM2,600 juta ke dalam akaun peribadi Najib, nama Putera Turki pernah dikaitkan dengan hal tersebut.


Sementara DOJ memperincikan wang RM2,600 juta itu berpunca daripada dana 1MDB yang diselewengkan, Najib sebaliknya mengatakan wang yang diterimanya adalah derma daripada kerabat diraja Arab Saudi dan Zahid Hamidi pula mengakui telah bertemu dengan pewaris keluarga diraja tersebut.


Peguam Negara, Apandi Ali ketika membersihkan nama Najib pula telah mendedahkan penderma sebenar dana RM2,600 juta itu ialah salah seorang putera kepada Almarhum Raja Abdullah yang mangkat pada Januari 2015 lalu.


Meskipun tidak didedahkan siapa orangnya, putera raja Arab Saudi yang mungkin boleh digunakan namanya sebagai penderma kepada Najib ialah Putera Turki berdasarkan syarikat PetroSaudi yang dimilikinya mempunyai hubungan dengan 1MDB.

Blog ini pada artikel 7 Februari 2016 turut menulis perkara yang sama di mana Putera Turki adalah paling mungkin bersamaan dengan maksud yang disebut oleh Apandi itu.


Tetapi kini Putera Turki sedang ditahan dan disiasat atas dakwaan rasuah di Arab Saudi.


Apakah penahanan Putera Turki akan melibatkan siasatan terhadap urusniaga PetroSaudi yang dimilikinya yang pernah menjalin perniagaan dengan 1MDB?


Berdasarkan siasatan DOJ, Putera Turki  pernah dijadikan perantaraan oleh Jho Low untuk sekurang-kurangnya melakukan dua kali kemasukan wang ke akaun Najib iaitu pada 23 Februari dan 13 Jun 2011.


Ia dilakukan sebaik syarikat Jho Low, Good Star  menerima AS$1.03 bilion daripada 1MDB.


Apakah kemelut di Arab Saudi ini merupakan satu lagi detik menakutkan buat Najib selepas saman sivil serta siasatan DOJ di Amerika dan perbicaraan kes saman Hadi Awang terhadap Sarawak Report di London? (ShahbudinHusin 06/11/2017)

281 comments:

  1. Waduh bidin topik terbaikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terlalu awal..

      Modus operandi lazimnya penyamun cover penyamun.

      Delete
    2. ASKAR GILA berbalas posting kosong..
      kekeke

      Delete
    3. Anon2243 kita gila ppsting yg ko sibuk posting komen yg tak ketahuan apahal ada goyang ker nk pertahan pemimpin ko yg tersohor di dunia sekarang?

      Delete
    4. maka di ada-adakan kisah si Husni yang berkata anak buahnya di `kerja' kan oleh Anwar..

      Ini semua di adakan setelah hubungan baik Tun Mahathir dengan Anwar memberi gambaran jelas bahawa Anwar bukan peliwat. Cerita liwat ini untuk mengena kan Tun Mahathir.. bukan Anwar.. mangsa korban nya ialah Anwar..

      kedua cerita liwat ini kerana mengimbangkan dengan masalah putera Arab Turki yang ada kaitan dengan 1MDB...

      Ya Allah Maha Benar nya Engkau.. ya Allah.

      Delete
    5. Jgn risau komen cai amno ni mak badak tgh pantau, yg mana komen merapu, takat 2 perkataan, mak badak potong elaun..mat maslan tu pun nk kena ngan mak badak, sape suruh amik orang x lps spm

      Delete
    6. Boleh rujuk malaysia unplugged blogspot.com
      Utk kronologi 1MDB lahanat nie complete set dari sarawak report

      Delete
    7. Dah tsk dapat nak elak dah bermula saman hadi pada clearence, penangkapan putra Turki petro Saudi, tindakan DOJ menjual hotel milik jhlo , semua ni menekankan najib sendiri

      Delete
  2. Politik Arab Saudi yg penuh tipu daya n licik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu belum lagi politik Lobai Arab bro..

      lagi dahsyat..

      Delete
  3. Budin ekk bukan bidin tertypo teruja sngat
    Kahkahkah

    ReplyDelete
  4. sluruh donia dh terburai...pelik juga asal usul 1mdb masih bermuka tembok

    ReplyDelete
  5. Kebusukan skandal 1MDB bakal terbongkar. Apa lagi yang akan Najib dan Apandi nak kelentong rakyat selepas ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebusukan skandal berjela Kutty Penyangak dengan menjawab TAK TAHU tu boleh cover tak dengan cerita 1mdb?

      Delete
    2. Hello mak badak tahu la pasal 1mdb, mak amik duit tu buat beli beg hermes..excited sangat mak badak haritu

      Delete
    3. ASKAR GILA.. again..
      kakakaa..

      Delete
    4. Komen cai amno ni takat 2 ayat je ke.. Mana script yg mak bg kat maslan aritu

      Delete
    5. Kahkahkah kecut kerandut dubuk nk tulis komen bro anon2248
      Leader dia dah gigil dah
      Kempen kat mahkamah obersi jawabnyer

      Delete

    6. cai.. bagi lah alasan yang hubungan Najib dengan raja saman begitu baik sebab Najib telah berjaya menambah kuota Haji...

      atau mak mah boleh buat satu panggilan talipon..

      kan.. kan..?

      Delete
  6. Makin tertekan jiban dgn claire rewcastle brown pnya kes di london nie tambah lak arab saudi lak
    Silap silap kempen pru kat court lh jawabnyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. siasatan ke atas putera Turki akan menunjukkan akaun dia memasukkan wang ke akaun si bugis..

      siapa yang mengelabah sekarang?

      Delete
    2. Mana putera turki dapat billion billion?

      Delete
  7. hehehe teruskan meroyan ye bro Budeng Penulung Pencacai Penyangak Kutty.. jgn terjun lombong sudah mlm penguguman pru14 nanti.

    jap..nak tanye.. sapina perancis taun bile mau sampai?

    2020 ke?

    kakakakaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah..

      doakan cai 22 31 masih hidup..

      Delete
  8. Salam. Putra Mahkota Saudi sedang membersihkan lamannya dari sampah (rasuah) kemungkinan sampah yang berpunca dari negara ini juga pasti ditolak ke kelongkang ataupun dibakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majid Mamak munapik dh masok.. komen setahil gani punya style.

      kau lupa ke sapa bapak rasuah yg pura2 menangis dalam PAU UMNO, lakonan Tamil bersama Pidah Ajis tu??

      hohoho.. aku masih minum susu lagi kot.. tapi TAK MUDAH LUPA!!!

      p/s: Mahathir Mohamed LAKNATULLAH = Bapak segala Rasuah dan Penyangak Dunia (pecah rekod world level.. 30 billon lesap, Central Bank Malaysia muflis)

      Delete
    2. Mak badak memang suka minum susu..susumtu lah yg mak jampi kat jibby

      Delete
    3. Anon 22:41

      Kepala Bapak Kau kata , kita tidak bodoh "we are not stupid" . Tapi komentar kamu menunjukkan sebaliknya . Langsung tidak membawa impak serta berterabur dengan kisah2 karut .

      Jika kamu kurang faham bab2 pengaliran kewangan , tak payahlah sentuh cerita 30 billion lesap , BNM muflis . Betul , Kepala Bapak Kau bilang , kita bukan bodoh ,"we are not stupid" , kami juga ingin katakan kepada dia serta para walaunta , kami ni bukan bangang . Jika BNM muflis , sudah pasti ringgit menjadi saperti 'duit daun pisang' . Ini tidak , ketika berlakunya 'kehilangan' itu , ringgit di niagakan sekitar RM2.50/dollar .

      Delete
    4. So bro diny dgn inkuiri arab saudi nie menafikan keterangan zahid yg derma dari pak arab yg dah mati tu hahaha masalah berganda akan timbul tak lama lagi

      Delete
    5. Bro diny dowg bukan paham apa money trail sistem kewangan dunia

      Delete
    6. diny...pahlawan 'kepala bapak kau' dah bangsatkan askar2 takde telo dlm dumno. tu yg sekarang kene keje keras tu.....so main hentam aja la....yg penting ada masyuk...

      Delete
  9. Saya tengok DS Najib happy je, serius menjalankan tugas-tugasnya dengan cemerlang mentadbir negara bersama DS Zahid, barisan Kabinet, jaringan hubungan luar yang cemerlang.

    Jack Ma Alibaba buka Fulfillment Center pertama di dunia di Sepang. (kata Kutty Penyangak jual 'sovereignty'?? ayoyoyo kutty)

    Sikit masa lagi Jeff Bezo pulak datang bukak fulfillment center Amazon.com Kutty Penyangak akan menggelupor cakap jual sovereignty' lagi??

    meroyan.. kakakaka..

    p/s: Kutty Penyangak lama tak nampak naik pentas.. masuk IJN ke? harap dia bertaubat sebelum terlewat.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada happy, mak badak tahu la, dia dah takut sampai tercarut hari tu dpn cina mca..takpe nanti mak bg air jampi kat jibby..bnyk jer bomoh yg mak ada

      Delete
    2. hmm macai Kutty Penyangak 22, ko meroyan dah.. malas aku nak layan..

      tunggu Cikgu pantun masok ajar ko ye.. ASKAR GILA..

      kekekkee

      Delete
    3. Eheh, takat cikgu pantun mak x takut la..english education ok..ingat mak tahap cikgu tu ke? Under my foot ..

      Delete
    4. Rilek la ASKAR GILA..

      ko merindui pantun melecet telinga Cikgu UMNO..

      kekekeke

      Delete
    5. Kahkahkah cikgu pantun my foot lah tepat anon2245
      Dapat bermain di site nie pun atas ikhsan tuan punya blog
      Lebih komen kita kasi cantas isi kalo merapu takder makna buat aper
      Pemimpin sampah pengikut taik
      Pegi jahanam lah

      Delete
    6. Betul tu saudara ratk, mak badak ni orangnye high clas..berdiamond pink beg tangan hermes, cai amno tu orang suruhan mak badak je

      Delete
    7. Hehe anon 2238 apa guna class kalo pakai duit owg miskin sara hidup dowg
      Bini presiden singapore jmpa bini obama pakai hand beg takder jenama pun padahal pegang temasik holding
      Bukan muslim tapi zuhud atau down to earth tapi pemimpin islam ape kemende nie?

      Delete
    8. Hello si anon 22:38

      Saya berani akui Najib mempunyai kemahiran ekonomi yang hampir kosong . Bak kata orang putih ' almost zero knowledge '. Bak omong orang Indonesia ' punya otak nol '.

      Penasihat ekonomi yang berada sekeliling dia juga berkategori gagal . Semua mereka hanya bijak untuk meneraju pertumbuhan ekonomi peribadi sahaja . Idris Jala , Wahid Warak , Joe Finger Licking Good , semuanya saya takrifkan gagal .

      Ini termasuk diri kamu si anon 22:38 . Visi ekonomi kamu hanya menjangkaui 10 tapak kehadapan sahaja ...tak lebih dari itu . Sama saperti pandangan Najib yang cuma Nampak 10 langkah kehadapan saja . Pandangan dia sehingga ke TN50 itu hanyalah satu gimik , satu temberang Najib . Dia tahu para walaunta bolih di buai mimpi dengan corat coret fantasi walhal reality nya dia sendiri mungkin sudah mati ketika itu .

      Kerana itu , dia bagitu berbangga diri (dengan sokong MCA) dengan pelancaran Fulfillment Center Alibaba itu tanpa memikirkan akan implikasi kepada system perniagaan dinegara ini . Di Negara China , pusat ini berkembang maju tanpa memudaratkan system pasaran am kerana bilangan penduduk yang ramai serta Negara yang luas .

      Ingin saya bertanyakan si anon 22:38 . Kamu fahamkah apa itu Fulfillment Center serta cara dia berfungsi ??? Sebelum kamu terloncat2 gembira , sila jelaskan serba sedikit tentang AFC ini . Bukan Asian Football Federation tetapi Alibaba Fulfillment Centre .

      Bukannya saya ni anti establishment . Saya hanya kasihankan budak2 melayu yang ramai mencari makan di gedung2 serta supermarket2 di serata Malaysia . Apa timbal balas yang akan menimpa nasib mereka bila AFC memulakan operasi di sini ?

      Delete
  10. Ni mak badak nk bgtau, cai amno jer yg caye duit du dari putera arab ..mane ada, mak amik duit tu dari malaysia

    ReplyDelete
  11. Woi pencuri, mana mau lari? Padan muka! Kah kah kah.

    ReplyDelete
  12. Kome caye ke duit tu dari orang arab, mak badak yg bg script kat jibby haritu..orang arab ni sebenarnye kedekut, mana ada depa nk bg duit berbelion. Ingat kes yg crane terhempas kat mekah haritu? Janji nk bg 1 juta riyal kn? Mana ada... Percayalah ckp mak , orang arab ni kedekut

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASKAR GILA..

      laallalaaa....

      Delete
    2. Tu jer komen, ? Nanti mak repot kat maslan

      Delete
    3. jadilah.. ASKAR GILA komen bernas akal sewel watpe.. rugi karan je

      kekekeke

      Delete
    4. Eheh, mak badak ada diamond pink yer, ko tu ada apa? Duit mkn pun amik kat maslan, kalu x kebulur

      Delete
    5. ye la ASKAR GILE...

      lalala..lallaa..lala... prooOtttt..

      Delete
    6. Biar gila jangan bangang anon 2250 at least gila tu konsisten dengan apa yg digila kan kalo bangang tak sampai kemana terperuk meraban cam ko

      Delete
    7. bro ratk...tu askar takde telo tu....hari tu dah kena marah dgn wak jahid....sekarang kene keje la....

      Delete
  13. Nyata jiban akan mendapat masalah berganda apabila semua negara yg fail kes 1MDB buka kes secara berturut turut jiban akan dapat hatrick bagi testify di mahkamah
    Baru dua negara kalau ada negara lain yg menyusul?
    hehe boleh imsonia sampai kemurungan jawabnyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh, Najid jangan dicabar. Dia seekor pembelit. Kang dengan ngko ngko dia belit kang. Kah kah kah.

      Delete
  14. Memang tidak dapat di nafikan , Prince Turki , pengasas bersama PetroSaudi turut di tahan olih kerajaan Saudi .

    Tetapi , untuk mengandaikan ia akan membuka "the Pandora box" berkaitan salah laku dia didalam kes 1MDB adalah agak sukar sedikit .

    Pertama . PetroSaudi terbabit didalam kegiatan yang tertumpu di luar Arab Saudi . Sebuah kerajaan 'shenanigan' saperti Saudi selalunya tidak ambil pusing terhadap kisah2 saperti 1MDB ini . Mereka lebih mengutamakan kedudukkan para peneraju dari kedudukkan moral Negara itu sendiri . Olih itu mereka tidak beragak2 mengambil tindakkan drastic cuma untuk mengukuhkan kedudukkan masing2 .

    Kedua . Kerajaan Malaysia ketika ini di lihat sebagai "friendly nation" olih peneraju kerajaan Saudi saat ini . Satu tabiat masyarakat arab ini adalah , mereka tidak akan mengganggu gugat terhadap sesiapa sahaja yang sehaluan dengan nya . Lihat sahaja apa yang sedang mereka lakukan keatas Yemen , Qatar , Mesir dan mungkin yang terbaru , lebonan . Tambahan , akhir2 ini Saudi sedang mengalami masaalah ekonomi yang agak kritikal . Saya tidak akan terperanjat jika ada yang ditahan itu akan menghadapi hukuman mati !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rujuk malaysia unplugged blogspot.com utk kronologi 1MDB lahanat nie complete set

      Delete
  15. Mak badak tahu ada sorang cai amno tu, dia dok kat seksyen 13 shah alam, dia pun suka travel gak .. Macam mak badak

    ReplyDelete
  16. Macai KelptoKutty Penyangak.. plsss laa
    takde langsung citer pasal Penang.. rakyat menderita di sana..
    Taruh simpati sikitlah pada tokong lim dap.. kan sekutu Kutty Penyangak tu..

    bukak lah entry satu cover citer pasal malapetaka di Penang tu.. minta punasehat Kutty Penyangak adakan lawatan muhibbah lawat rakyat Penang..

    sbb PAN dan Munge memang tak boleh idup di Penang.. time ni lah nk selpie sikit kasi up rakyat kenal mana satu Kutty Penyangak.. mana satu naina Marican

    hadoi laaa.. xreti berjemaah langsung dalam berpolitik.. nak die sorng je dan boboi bengap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aipp.. ASKAR BODO.. Budeng Macai Kelpto Penyangak cakap..itu tak elok sebut mcm tu.. terase die nanti...

      kekekek

      Delete
    2. Rileks dad, mak badak dah bgtau kat cai amno ni blog pembangkang, lntak depa la nk tulis,, kalu x puas hati bukak la blog sendiri,, hah..letak muka mak badak besar besar, puji mak chantek tiap hari..tp cai amno ni bengap..maklumla spm pun xlps..xpe..nanti mak suh mat maslan tukar depa ni

      Delete
    3. bro, aku ikut najib...dia dah ajar macam tu.....pahlawan bugis tu bro!

      Delete
    4. woww.. ASKAR2 GILA dan ASKAR2 BODO beloq Budeng dah marahh laaa.. dah main halau2.. kikikii...

      hot nampak.. kalo rilekss takkan gitu kott..

      terjejasnyee...

      kekekekek

      Delete
    5. Itu sahaja anon2302 komen ko?
      Alahai dangkal sangat
      Bodoh terlihat pada tulisan mu

      Delete
  17. Semua rahsia 1mdb mak badak simpan okay, sbb tu jibby x berani nk lawan mak..tu program permata pintar tu, tiap tahun bajet naik..sukenye hati mak badak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASKAT GILA.. dah makan obat tranquilizer ke belom??

      nape nampak kebudak2kan terok malam ni??

      kekkeke

      Delete
    2. Eh..mak badak mkn pil khas okay semua import dari paris..sebab tu muka mak chantek..x mcm ko..huduh..cuma mak nk operate kaki ni kasi panjang sikit

      Delete
    3. ASKAR GILA... hohoho bad mood nampak..

      terjejas ye.. kekekek..

      habih dh le korang macai penyangak kutty oii..

      bertahan lah selagi mampu ye.. abg2 UMNO tumpang simpati..

      cakkkk...

      Delete
    4. Seronok mak badak ada penyokong dari askar gila

      Delete
    5. Anon takat menganjing macam tue mmg nmpak puak ko dah nazak sangat lar
      Kahkahkah

      Delete
  18. now najib can stand up proud with all the worlds statesmen....churchill, lincoln, gandhi....with his legacy "kepala bapak kau".

    well done!

    ReplyDelete
  19. Sorry jap nak tanye.. wahai ASKAR GILA dan ASKAR BODO sekalian di belog Budeng KelptoKutty..

    sebelum citer panjang2 pasal Saudi neh..

    Bile janji SAPINA PERANCIS nak ditunaikan??

    Bila DoJ nak mulakan perbicaraan penoh??

    Bile Jhow Low nak ditangkap?

    Bile Reza akan disiasat??

    Bile FBI nak tangkap MO1?

    Bile AG Sgpork nak hantar pendakwaan apa2 pasal 1mdb??

    Bile??

    Boboi Botak dah tumbuh janggut TAMIL dah.. satu habok pon janji2 di atas belom tiba..

    waaaa TAKTAU wooo.. itu BABI pon BOLEH TERBANG.. mahatir alaaa cakappp maaaa.. manyak mohong...

    kekekekee

    ReplyDelete
    Replies
    1. dey askar takde telor....bile nak election daaa?????....

      Delete
    2. Eh, mak ni gemuk jer mcm badak ye, bukan babi,,yg babi tu jho lo.. Tp mak ni gemuk bergaya, bukn mcm ko duit pun minta kat maslan

      Delete


    3. RCI Forex mana daa..

      Delete
    4. Sabor ASKAR GILA.. jangan emo sangat

      yela2 kami paham.. BABI MEMANG BOLEH TERBANG.. berdasarkan imaginasi Kutty Penyangak..
      kekekekee

      Delete
    5. Hahaha bro dad dowg dah no idea camner nak spin
      Hahaha if jiban absent inquiry nnti tunggu sepina sampai lorr

      Delete
  20. Satu lg mak badak nk bgtau, mak x caya pun king salman tu murah hati..haritu dia dtng ada ke dia janji nk melabur kat malaysia..xde kan..depa ni kedekut..dia datang sbb nk minta sokongan lawan ngan qatar tu jer..so kalo cai amno percaya duit tu derma maknanye mak badak dah berjaya la mereka cerita..pandai tak mak badak

    ReplyDelete
  21. ASKAR GILA... hohoho bad mood nampak..

    cakkkk...alalalaa.... dah jadi mcm BOBOI anak TAMIL kutty dh.. kekekek

    terjejas ye.. kekekek.

    habih dh le korang macai penyangak kutty oii.. tokong lim pun dh bad mood dgn Mahakutty.. lngsung xpeduli suffering Penang..



    bertahan lah selagi mampu ye.. abg2 UMNO tumpang simpati..

    cakkkk...lalalala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agen komunis kepanasan walau pun minum air kencing jho low......kekekekeke

      Delete

    2. Mahathir main golf kat Hawai ke?

      Delete
    3. Kahkahkah bodoh dan gelabah dubuk nk tangkis hujah tak keruan cam anak ayam di sambar helang

      Delete
  22. Puak cai2 ini, fitnah ttp mereka bimbit
    Dlm international biisnes, mcm2 terbit
    Kaiitan dgn 1MDB pun hanya secubit
    Jauh sangat ler kalu Najib nak disabit

    Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak reka cerita dgn fitnah tu memang kepakaran mak badak..hihi, sbb tu walau jibby laki orang mak badak sapu, janji jd wife pn

      Delete
    2. kekeke

      aku dh cakap ASKAR GILA oii.. kang masuk Cikgu pantun kitorang.. tak tido ko malam ni.. bertambah sakit otak ko.. meroyan..kecewa nanti..

      org nasihat xnk dengar.. kakaka..

      Bro, kasi lanyak sikit2 dh le ASKAR BODO dan ASKAR gila.. sejak tuan melanyak mereka dengan pantun rileks gitu.. diorng2 betol2 meroyan.. cemas dan sakit hati melampau..

      maklumlah golongan tua belaka.. sensitip dengan pantun!

      kekekeke

      Delete
    3. Hehe anon jiban walau ko kata secubit
      Cubit peha kanan peha kiri trasa juga
      Makan cili terasalah pijarnya kann

      Delete
  23. Mak badak memang bnyk muslihat pru kat k.kangsar ngan serawak haritu mak la yg suruh letak balu jadi calon..kan menang..lps jibby mati mak badak la jd calon ganti dia..boleh masuk clever girl tak mak badak

    ReplyDelete
    Replies
    1. terer kak mah ehh......lebih hebat dari cerite macbeth pulak dah......silap2 nanti jibo tak lame tu......kak mah dah lame tak shopping ni. hemes dah ada model2 baru...winter collection.

      Delete
    2. Of course, shopping kesukaan mak..sbb tu jet kerajaan , mak badak buat mcm harta peibadi..senang nk gi milan

      Delete
    3. ASKAR BODO reply ASKAR GILA...

      lalalalalal....lalalal...

      Delete
    4. Nanti mak gi travel askar amno ni mak suh buang tahik kucing my hasben kat rumah tu

      Delete
    5. Hehe abang jiban turun naik court camna kak ros nk g shopping nanti

      Delete
  24. Mak badak memang hebat dan chantek cuma pendek ngan hitam sikit..kalu tak donald trump mak badak sapu jd laki

    ReplyDelete
  25. NAJIB, KEPALA BAPAK KAU!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn marah najib..mak badak dah bgtau tadi jgn carut, tp jibby ni sebab genetik penyamun kot..tu yg keras kepala

      Delete
    2. ASKAR BODO reply ASKAR GILA .... petugas Budeng Kelptokutty.. kikiki

      lalalalaa...lallala...

      Delete
    3. Seronok mak badak dpt asker gila sokong mak,,tp duit xdpt la sbb komen bebrapa patah jer

      Delete
    4. Anon joban mana ejen jasa kowg sembunyi bawah kain kak ros kowg ker?
      DASAR PENGECUT
      DUBUK PUN TAKDA NAMA RASMI
      BERSELINDUNG PADA ANONYMOUS
      TAK SANGKA BACUL RUPANYA

      Delete
  26. ASKAR BODO dan ASKAR gila petugas beloq Budeng KelptoKutty..

    korang xde keluar berjalan2 ke gi sedut udara segar dan curi-curi dengar apa perbualan rakyat Marhean skrg ni?

    korang tak kasi tau boss pengarah strategik media pencacai atasan Kutty Penyangak, hari2 buat keje BODO macam ni ade impact ke atau makin menjunam sokongan pada PH?

    AKu dgr banyak Bahagian PPBM di Perak, Penang, Kedah ditutup sebab hali cabut..

    takkan hari2 suap dedak pun cabut lari?? atau diorang pun bosan tersangat dengan media BODO mcm Budeng ni??

    atau sebenarnya ada perosak dari dalam PPBM sendiri?

    Tok Bashah SPM kaki tido pun boleh kalahkan pengaruh BOBOI ada degree beli dari jepon.. lagu mane broo???

    Xde laa..aku skdr nak bantu korang je.. muhasabah.. idup dlm realiti.. nampak kronik sgt meroyan tuu...

    kkekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh..mak badak xtakut dgn ko la..jibby pun takut ngan I tau

      Delete
    2. macai ni askar tkde telor baru lepas kena marah dgn wak jahid hari tu. sekarang dah aktif dah.....well done.

      tuan admin kena hati2 dgn macai2 ni.....takut nanti klu dia org ni dah malas keje, dia org komplen....kena ban pulak macam blog pak syed tu nanti....senang keje.

      Delete
    3. jibby tu...tgk bayang sendiri pun takut...awww....aww....awww.....

      Delete
    4. ASKAR GILA..dad, aippp.. tak baik kutuk2 mcm tu.. Budeng cakap u all kena SOPAANNN...

      kekekekee...

      Delete
    5. Eh mak badak memang sopan,,, sbb tu mak badak x mkn kangkong yg jibby dah turunkan harga..mak makn steak setiap,hari

      Delete
    6. Eleh anon jiban ko geng najib gaya tulisan ktaowg dah cam lah lahanat

      Delete
  27. Mmg ler udah kerja mereka cai2 jahil buta
    Dibuat tokok tambah, mau lebarkan cerita
    Benda yng seinci direka olah jadi sehasta
    Mcm kes DOJ, akhiir nya tinggal taik unta

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita pasal derma tu mak badak la yg reka, ingat boleh tipu tun m ngan muhyidin..lupenye cerita mak tu plot nye x berapa nk kena..silap patut rujuk kat kat mat over hari tu

      Delete
    2. kejora bintang tiga agen komunis tersohor penjaga abu chin peng sudah gelabah...kikikiki....mana mau lari ha.....kikikikiki

      Delete
    3. aippp ASKAR BODO.. ko jangan seru nama tua kutuk tun mamak tu.. malam2 gini dia nk rehat..

      otak dia dh serabut menipu bohong.. tak laku jugak..

      kekekekkek

      Delete
    4. PH menang... kita mandikan kejora bintang tiga agen komunis dengan air kencing jho low.....

      Delete
    5. ASKAR GILA tengah gerammm..hmmmm..mmm..

      kakakkaa.. Insya Allah dengan KUASA ALLAH TAALA PH akan hancur lebur PRU14 nanti.. Ameen

      jgn lupa. Madey akan ditangkap.. fail dh ready..
      ko ingat YDP AGong saja2 ke berkenan buat RCI FOREX tu.. kakakaka.. siap la nanti..pasang keranda dalam penjara..

      Delete
    6. NTAH2 KERANDA TU TUK KEJORA...CAI BODOH AGEN KOMUNIS PENJAGA ABU MAYAT CHIN PENG.....

      Delete
    7. Tak taulah nasib kowg jiban melingkup nnti
      Tapi comfirm kowg jadi alas kubur dier nnti

      Delete
  28. Cai nk tahu, sbb mak badak la najib masih jd pm tau, dia lps kes perempuan mongolia tu dah nk resign dah..tp mak badak x kasi..mak ugut dia kalo dia resign jd pm..mak badak tinggal dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak jgn tinggal dia la....simpan dlm drum taruh simen kan bole....

      Delete
    2. Of coz, mak takkan tinggalkn dia, sape nanti nk bayar mak ..mak punye cad credit unlimited okay, tak caya tanya dgn pereka fesyen kat us dan ozie..mak amik jer

      Delete
  29. Baru tadi saya kata, kes 1MDB Najib ni paling kohong
    Habis seluruh rakyat Malaysia, semua nya kena bohong
    Tunggu masa dan ketika, baunya bakal busuk melanthong
    100 hari PAKATAN HARAPAN perintah,BN pasti temelopong

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASKAR GILA cube2 nak berpantooonn...

      kakakakak.. umekkk.. ayat tak masyok langsong
      dh xde bakat.. BODO plak tu xyah le gagah nak pantooonn... kasi Cikgu bertauliah je lah karang!!


      Delete
    2. CAI KOMUNIS BODOH...BAB TU DISURUH COPY PASTE...TAK RETI NAK PIKIQ.....KEJORA BODOH TAHAP GABAN...KIKIKIKIKI

      Delete
    3. Tula mak badak dah marah kj.. Ada ke patut dia suruh copy paste..plagiat betul la..lupa cai amno ni phm ke maksud plagiat..maklumla maslan amik yg x lps spm jd cybertruper amno..murah sikit byar

      Delete
    4. ASKAR GILA.. haipppp... jaga keSOPANAN komen sikit.. nanti Budeng macai Kelptokutty tak sukaaaa..

      kikikik

      Delete
    5. Mak badak memang sopan berdiamond pink tau..ko ape hado?

      Delete
  30. Letih kot Ton Madey KleptoKutty nak cover ASKAR2 BODO dalama PPBM yang semakin menyusut lari ke PAS dan UMNO..

    sudah le bajet PH bajet super klentong.. ASIMIN JAMBAM pulak pegi sahkan klentong.. bajet SelanGok 2018 tol xhapus.. bonus kira tahun 2017..

    kakakaka..

    opsss satu lagi..ini hari Ton Madey KleptoKutty lagi sakit ati.. tokong Lim sudah paling tadah..

    di peloknya DS Zahid turu heli, lps tu makan nasi bersila dgn Tok Bashah di Bertam... hadoi laaa...bernanah ati Kutty Penyamun melihat semua ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CAI DACING KARAT BODOH TAHAP GABAN...BAB TU KHAIRY SURUH COPY PASTE...TEK RETI NAK PIKIQ.....KIKIKIKI....KASI MINUM AIR KENCING JHO LOW...KASI OTAK UP SIKIT....KIKIKIKI

      Delete
    2. Menteri kabinet pun mak badak yg pilih untuk jibby, sbb tu la makk minta duit lebih sikit untuk program permata

      Delete
    3. haippp ASKAR GILA.. sabor.. Budeng macai KelptoKutty dh pesan.. SOPANNN..

      mood angry bird dah melambung.. CAPITAL habis..kahkhakahh.. tanda2 kehancoran macai MadeyKutty

      kikiki.. heheh berasap..BABI BOLEH TERWANG WOOO

      Delete
    4. Mak kalu pkai beg hermes dgn pink diamond memang nmpk sopan kan?

      Delete
    5. BABI BOLEH TERWANG....MEMANG MACAI DACING KARAT NI DAH BODOH...BILA KO BELAJAR BABI BOLEH TERWANG.....KIKIKIKIKI...

      Delete
    6. Kahkahkah sendiri yg gila kata owg gila anon jiban nie mereput lah nnti kowg dalam tempurung kebodohan kowg

      Delete
  31. Cai2 ini mcm anjing tabiat suka menyalak
    Biar jer ler pihak Saudi nak bongkar selak
    Bila masa mereka ni sabitkan Najib pulak
    Hapa ke jadah nya cai2 meroyan melalak

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa, takat jibby tu, semua rahsia dia mak badak dah selak..mana dia berani lawan mak badak

      Delete
    2. ASKAR GILA...aipp.. komen elok2 sikit.. biar SOPANN.. Budeng KelptoKutty da sound td..

      kikikikii

      Delete
    3. Kalu skrip jibby pun mak yg tulis ni pulak nk komen, takat celah gigi mak badak je

      Delete
    4. MACAI DACING KARAT BODOHHH...KIKIKIKI.....

      Delete
    5. Kejora agen komunis macai dacung karat terbodoh di alam semesta....kikikikiki....

      Delete
    6. Hehe wak jahid ader cakap arab yg derma ttiba nape arab saudi buka fail kes rasuah lak
      Bau bau fishy lar ini citer

      Delete


  32. apabila putera Turki di hukum penjara, adakah dia sanggup melihat Si Bugis bebas dan menjalani kehidupan seperti biasa?

    alang-alang dah kena penjara, biar dengan Bugis sekali kena penjara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASKAR GILA.. erkk bila Sapina PERANCIS nak sampai2??
      minta Madey hantar Mattias CHangkoi ke France kasi alamat baru DSN.. kot2 depa kasi hilang..

      kekekekekeke

      Delete
    2. Kitorang tunggu time nak election nanti.....baru gempak...kikikikiki....

      Delete
    3. Eh,,takat paris ,peranchis tu mak badak dah selalu nyopping kat situ

      Delete
    4. Hehe slow n steady kes nie jiban kempen pru dkat court serata donia
      Hidup melayu pun bergema di kandang mahkamah
      Mana apundi?
      Helpp helpp

      Delete
  33. Bersih serumpun, mengkudu terendam
    Sarang merpati, garuda menyambar
    Kasih ku himpun, rindu ku pendam
    Orang dinanti, tiada pun khabar

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak badak x hingin pun ko..mak wife pm ok

      Delete
    2. bro.. ASKAR GILA dh tak senang duduk.

      tgh gagah nak berpantoonn..
      bygkan geng penyangak tua nak belajar buat pantoon.. jahanam kosa kata..

      kekkeke

      Delete
    3. MACAI DACING KARAT LAGI BODOOOOOO....PANTUN PUN TAK RETI NAK EJA......EJAAN PANTUN TU P A N T U N.....BUKAN P A N T O O N....BODOH...KIKIKIKI

      Delete
    4. Mak badak duduk kat kerusi empuk ok, siap bantal lagi ..baru nmpk tinggi sama dgn jibby

      Delete
    5. ASKAR GILA.. aippp.. marah ke?? kalau marah nanti kena jualll.... kikikii

      kekekeke.. sebab tu saya cakap.. ASKAR GILA hanya mampu berpantooon.. bukan berpantun seperti Cikgu kesayangan kami ini..

      maaf la ye.. harap ASKAR GILA lebih bersopan ketika marah..kita mesti patuh pada nasihat Budeng KleptoKutty

      kikikikii...uweekkkkkk!!

      Delete
    6. Pantun taik yg ko bangga anon jiban alangkah rendah citarasa mu

      Delete
    7. Wahai mak badak yang cantik rupawan
      Tu masa duduk, masa baring acana plok
      Boleh tak Putrajaya kami nak tawan
      Kami tok nok doh berketuakan perompok

      Delete
    8. Terima kasih sbb puji mak badak, berjaya la mak badak punyi jampi serapah, tak sia sia mak badak travel sampai indon carik bomoh..alaaa, nanti kalu mak badak bukan wife pm, caner nk gi shopping

      Delete
  34. 1MDB punya cerita, memang sungguh hebat
    Macam serban di kepala, dibelit dibebat
    Maklumatnya sulit dengan OSA ia diikat
    Sesiapa yg cuba buka ia pasti BN hambat

    ReplyDelete
  35. Mahathir Mohamed Laknatullah, Bapa Penyangak Malaysia (bahasa sopan ok..kiki) masih beranggapan pemikiran zaman gajet ini macam zaman dia ligat menyamun dulu..

    dia mengekalkan doktrin.. intense serang musuh dengan persetankan musuh secara INTENSE.. ulang dan ulang fokus pasa satu tuduhan yang sama..dia jangka akan bagi impak macam zaman 1998 dulu..malangnya besi dah karat..asah lagi asah..besi akhirnya tembus..

    itulah jadinya sekarang.. Budeng Penyangak KelptoKutty sedang asah besi yang sudah karat terok dimamah usia..tak jumpa lagi dah metal shine..

    kekeke.. bahasa saya amat sopan kan.. Budeng.. saya hormati teguran anda.. ASKAR GILA tuan Budeng tolong kasi nasihat sikit..

    Mahathir Mohamed LAKNATULLAH pasti akan ditangkap atas kejahatannya!

    orait tak Budeng..ayat mcm tu??

    saya tak follow cara DS Najib ok..saya follow cara Mahathir Mohamed Laknatullah.. mau SOPANNN
    kah..kah..kahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. MACAI DACING KARAT MACAI TERBODOH DI ALAM SEMESTA...KIKIKIKIKI..

      Delete
    2. Mak badak sentiasa sopan, sbb tu mak badak ada diamond pink, boleh nmpk sopan..tp mak pendek sikit

      Delete
    3. MACAI DACING KARAT SENTAP KER......SORRY...JANGAN MARE.....NANTI KITA BAGI PEWANGI JENAMA AIR KENCING JHO LOW SEBOTOL.....KIKIKIKI

      Delete
    4. Anon2346 dubuk jiban dah kena penyakit lembu gila tu yg tak keruan

      Delete
    5. ASKAR BODO.. kekeke emo betol ye.. bile mengasah besi karat sampai berlubang..

      kekekek.. get ready anto Mahathir Mohamed Laknatullah ke Bukit Aman ye.. next day lepas PRU14 harap2lah..

      Delete
    6. Mak badak x main la besi..I nk diamond je taw

      Delete
  36. Lagi satu mak badak nak cerita..boleh plak besan mak badak tu yg dari kazakhstan gi usa shopping x nk bayar..gunakan nama mak badak..eh usa bukan kawasan mak la..takat malaysia bolehla..nanti ada menteri backup mak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASKAR GILA.. aippp... behave ur words k.. Mahathir Mohamed Laknatullah wants his army to be polite.

      do u understand my dear INSANE ARMY??

      kikikikii

      Delete
    2. Askar gila ni memang mak badak upah untuk kacau blog ph..murah sikit maslan byar

      Delete
    3. ASKAR GILA..aippp.. kawal sikit emosi tu.. Budeng KelptoKutty potong bajet edak nanti..

      kekekekke

      Delete
    4. I UNDERSTAND THAT MACAI DACING KARAT IS THE MOST DUMBNESS MACAI IN THE WHOLE WIDE WOLRD..KIKIKIKIKI

      Delete
    5. Mak badak dah upah bg samsung A9, tp komen cai amno..kecewa mak ..

      Delete
    6. aipp.. ASKAR BODO.. u don play play engelish.. u stupid idiot aso know eglish arr?? do no engelis don talk talk laa...

      kakakakakka...

      Delete
    7. Eh..mak badak english education ok..talk to my hand..eh, lupa tangan mak pendek

      Delete
  37. Cai2 rujuk, SR punya kitab pengliipur lara
    Skrip asal dari si Madey punya sandiwara
    Kejap US, jap Australiia, kejap Singapura
    Kini pergi pulak Arab Saudi punya putera

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh usa ngan ozzie tu tempat feveret mak badak nyopping tau..cai mana boleh ikut

      Delete
    2. MACAI DACING KARAT SENTAP KER.....KIKIKIKI.....

      Delete
    3. ASKAR GILA.. jom mengembara ke Saudi pulak.. ape wayang menarik pulak lepas ni..

      tapi Arab Saudi tak suka pada Mahathir Mohamed Laknatullah. Mereka suka Anwar Brahim Peliwat Negara...

      kekekekee..

      Delete
    4. Saudi buat ape? Baik gi dubai ..boleh mak badak nyopping..askar gila cai amno ni boleh tinggal buang tahik kucing my hasben

      Delete
    5. Daripada rujuk kitab apundi
      Tak keruan

      Delete
    6. ASKAR BODO.. bile Sapina Perancis nak sampai ??

      kekekekeke.. Saudi lambat lagi kot??

      Delete
    7. TUNGGU DEKAT NAK PRU NANTI....BARU BEST...KIKIKIKI

      Delete
  38. ASKAR GILA dan ASKAR BODO marah betol malam ini..

    Berpantoon tak menjadi.. merepek meracau ..kah..kah..kah

    ape lah nasib Bahagian2 PPBM di Langkawi.. dengar kata dh lingkop jugak.. mana BOBOI Bengap nak bertanding gamaknye..

    kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langkawi mak badak x minat nyopping, x bnyk choice..xde winter collection gitu

      Delete
    2. MACAI BN DAH KEPANASAN...KIKIKIKI....

      Delete
    3. aippp..ASKAR GILA.. kekeke..

      lalalalal..lalala...lalaaa

      Delete
    4. Takpe nanti mak badak buat pesta buih mak ajak cai amno..sayang jho lo xleh join..jho lo suka ni pesta buih

      Delete
    5. Dubuk jiban yg marah kita lak dia tuding balik
      Inferior complex la katakan
      Bodoh tak bleh di ajar pandai lansung tak dapat di ikut

      Delete
    6. KESIAN KENA COP BODOH OLEH KHAIRY SENDIRI......COPY PASTE SUPAYA NAMPAK CERDIK....KIKIKIKI...SEDANGKAN BODOH NAK MAMPUS......KIKIKIKIKI

      Delete
  39. Dari awal hingga akhir dubuk jiban dah kena check mate maa

    ReplyDelete
  40. Mak badak dah suruh wak jahid dan kj bagi briefing kat cai amno, pasal internet...depa ni pekak badak ke tak paham..susahla amik orang low iq ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bla...bla...blaa...pot pet pot pet.. ASKAR GILA...

      kekekke

      Delete
    2. AGEN KOMUNIS MACAI DACING KARAT TERBODOH DIDUNIA..FREEHOLD DGN LEASEHOLD PUN TAK TAU...KIKIKIKIKI

      Delete
    3. Tue ajer komen anon jiban?
      Terencat akal ker?
      Atau tertekann?

      Delete
    4. Jgn risau ratk, nanti mak badak soh maslan potong elaun dia

      Delete
    5. bla...bla...blaa...pot pet pot pet.. ASKAR GILA...(semakin hot..)

      kakakakkaa

      kekekke

      Delete
    6. Mak badak memang hot

      Delete
  41. Admin bawa jer fitnah, cai2 riang bersorak
    Terloncat terkinja, tak ubah spt pesta arak
    Namun di akhir nya, siikit habok pun tarak
    Lps PRU 14, habis lah PH jadi berselerak

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pesta arak n buih kesukaan mak badak...jho lo selalu buat kat kapal cruise

      Delete
    2. PH AKAN BERSELERAK DI SERATA MALAYSIA UNTUK JALANKAN TUGAS SEBAGAI WAKIL RAKYAT...MENGGANTIKAN WAKIL RAKYAT BN YANG BODOH NAK MAMPUS MACAM KEJORA...

      Delete
    3. Biar betol.. ASKAR GILA.. takkan kot..
      nak lari berselerak selepas kekalahan teruk Pakatan Haprak?

      Boboi nak lari mana? Madey Penyangak kompom xboleh lari.. Bukit Aman tunggu masa je.. sbb tu UTK dh tak iring jaga lagi Penyangak Tua tu..xphm lagi ke??

      kekekekekek

      Delete
    4. Mak bada bab larik surrender, tp mak badak ada jet..ko hado

      Delete
  42. Kita tngok sape yg terabur nnti anon jgn yakin sangat
    Pemimpin ko dah peluh sejuk tue

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASKAR BODO.. sabor2.. tarik nafas panjang2.. emo terlajak tu..

      ehh kitorang yakin dengan Kuasa Allah Taala.. Insya Allah UMNO BN bersama PAS akan menumbangkan Pakatan Iblis..

      lainlah Budeng dan ASKAR BODO yakin dengan berhala Mahakutty.. rosak tu..

      kekekekeke

      Delete
  43. Pemberontak Yemen dah hantar banyak misille ke Arab Saudi. Latest hantar ke airport di Riyadh tp dapat ditangkis. Askar yemen pun dah dapat mcm2 senjata canggih sekarang. Ramai askar Saudi yg mati.

    Tak mustahil Arab Saudi akan minta bantuan ketenteraan Amerika satu hari nanti. Tak mustahil juga Arab Saudi akan bekerjasama dengan DOJ menyiasat 1mdb dan putera yg ditangkap rasuah tersebut.

    ReplyDelete
  44. jap..aku nak tanye sikit ASKAR BODO & ASKAR GILA..

    pagi atau malam Mahathir Mohamed Laknatullah ditangkap oleh UTK nanti, korang boleh pertahankan tak Penyangak Tua Kerala ini macam penyokong DSAI (peliwat negara) buat dulu tahun 1998..

    korang agak2 boleh himpun tak tak payah banyak la.. takpayah 100k, 50k penyokong Mahathir Penyangak turun menghalang UTK di Dataran Merdeka atau di seluruh negara??

    Ada berani tak?? baik prepare dai sekarang sebab aku yakin dedak besar perlu disediakan untuk panggil ramai penyokong.. zaman DSAI lain..dia memang dianggap HERO!

    amacam Budeng? ASKAR BODO & ASKAR GILA.. boleh pikir tak???

    kah..kah...kah...kahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hero mak badak sorang je..jibby hihi..jgn jealous

      Delete
    2. BOLEH..SENANG JE NA PIKIR...KITORANG PIKIR, MACAI DACING KARATLA YANG PALING BODOH DI ALAM SEMESTA NI...KIKIKIKI

      Delete
    3. BILA LA MACAI DACING KARAT NI NAK BIJAK...FREEHOLD DGN LEASEHOLD PUN TAK TAU.....ISH2 KESIAN......

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...