Monday 24 December 2018

TIADA SESIAPA MAHU MEMBERONTAK GULINGKAN KERAJAAN, KECUALI.....


Ternampak ketika ini sudah wujud suatu perkembangan yang mirip seperti ketika era pemerintahan Najib Razak dahulu di mana apa saja teguran yang ditujukan kepada Tun Mahathir Mohamad, ia lantas dianggap sebagai cubaan untuk menggulingkan kerajaan.


Bermula dengan dapatan Rafizi Ramli berhubung tahap ketidakpuasan hati rakyat serta rating Tun Mahathir yang berdasarkan kajiannya merosot sebanyak 20 peratus dan selepas itu beberapa isu yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul dalam tegurannya kepada Tun Mahathir, semuanya kemudian dianggap sesuatu yang menjurus untuk menjatuhkan kerajaan.


Lalu, muncullah panglima-panglima Tun Mahathir yang memberi amaran bagai serta menghidu kononnya sudah wujud suatu gerakan untuk menggulingkan Tun Mahathir yang sekaligus dianggap menggulingkan kerajaan juga.


Tetapi, ketika Tun Daim Zainuddin memberi amaran kepada kerajaan agar lebih bekerja keras menunaikan janji manifesto dan berhenti daripada mengungkit-ungkit tentang beban hutang negara jika tidak mahu ditolak rakyat dalam pilihanraya akan datang, mengapa pula tiada yang mengatakan ia sebagai percubaan untuk menggulingjan kerajaan?


Bukankah teguran Tun Daim lebih tepat ditujukan kepada Tun Mahathir yang sesiapa pun tahu paling kerap merungut tentang beban hutang negara yang ditinggalkan Najib?


Di grup-grup Whatsapp pula bertebaran pandangan yang mengatakan Rafizi dan Johari berbuat demikian semata-mata bertujuan melonjakkan nama Anwar Ibrahim sebagai pengganti kepada Tun Mahathir dengan segera.


Sebenarnya, tidak ada sesiapa mahu menggulingkan kerajaan ini. Teguran atau pandangan yang berbeza haruslah dilihat dengan hati yang terbuka.


Melonjakkan nama Anwar juga tiada keperluan dalam tempoh Pakatan Harapan baru saja mengambil alih kerajaan selama tujuh bulan, sedangkan Presiden PKR itu sudah dijanjikan untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri selepas Tun Mahathir memegang jawatan itu selama dua tahun lamanya.


Selagi Tun Mahathir ingat janji tersebut, berpegang kepadanya dan tidak menunjukkan keinginan untuk memungkirinya, Anwar tentu saja boleh bersabar menunggunya.


Lagi pula isteri beliau, Dr. Wan Azizah Wan Ismail adalah Timbalan Perdana Menteri ketika ini dan merupakan pembantu kepada Tun Mahathir dalam menguruskan kerajaan bersama menteri-menteri kabinet yang terdiri daripada PKR, DAP, Amanah dan juga Bersatu.


Kemungkinan Anwar memberontak hanya akan berlaku jika janji terhadap beliau tidak dipatuhi. Tetapi, itu pun bukan bertujuan menggulingkan kerajaan atau menjatuhkan Tun Mahathir. Hanya menuntut janji dipatuhi.


Namun, jika itu berlaku, adakah ia salah Anwar? 


Seperti mana biasa berlaku dalam mana-mana sistem demokrasi dan diperingatkan oleh Tun Daim, rakyat sendiri pun akan memberontak serta menolak sesebuah kerajaan itu jika janji yang dibuat semasa berkempen tidak dipatuhi.


Dalan konteks berkaitan, Tun Mahathir ketika era pemerintahan Tun Abdullah Badawi pernah memberontak kerana kata-kata dan pendapatnya tidak didengari, lalu bertindak keluar UMNO serta kemudian menjelajah ke seluruh negara sehingga Perdana Menteri pilihannya itu berjaya dijatuhkan akhirnya.


Kemudian ketika era Najib, sekali lagi, juga kerana kata-kata dan pendapatnya tidak didengari, Tun Mahathir tidak sekadar memberontak dan keluar UMNO, malah menubuhkan Bersatu sehingga akhirnya bukan setakat Najib yang berjaya disingkirkannya, malah kerajaan BN dapat ditumbangkannya.


Kesimpulannya, menuntut janji jauh lebih besar berbanding sekadar mahu kata-kata dan pendapat didengari.


Kalau janji dipatuhi, tiada apa-apa yang akan berlaku antara Anwar dan Tun Mahathir. (ShahbudinHusin 24/12/2018)

88 comments:

 1. Bro, TM dan menterinya ramai bkas ahli umno, jadi perangai dan gaya mereka ma c beracuan umno. Susah lah.
  U can take the honky out of the jungle but u cant take the jungle out of the honky.

  ReplyDelete
  Replies
  1. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  2. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  3. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT = MP2 UMNO DOK BERLAGAK BERINTEGRITI PATUT DIAM JE LAH JIBENG TU SAMPAI MAHKAMAH PUTUSKAN, KORANG JUGAK DULU BERMATIAN DOK SOKONG DIA SEBELUM PRU-14, DAH JADI MACAM PH GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENCE , POODAH = MALAYSIAN MALAYSIA DAH DAPAT KUASA, LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU YANG SEMEMANGNYA TELAH DILEMAHKAN SEMASA PEMERINTAHAN BN YANG TUNDUK KEPADA TUNTUTAN MCA/MIC = MANA ADA HUTANG BAGUS BODOH, BON SAMURAI TU HUTANG BUNUH DIRI NAMA NYERR = MAHA FIRAUN PEMIMPIN ULTRA MALAY TELAH MENCETUSKAN PERISTIWA BERDARAH 13 MEI UNTUK MENJATUHKAN TUNKU SEPERTI YANG DICERITAKAN OLEH TAN SRI GHAZALI SHAFIE = MAHA ZALIM JANGAN SALAH GUNAKAN KUASA DIBERI RAKYAT UNTUK MEMCETUSKAN KERESAHAN MASYARAKAT DENGAN ISU ISLAM MELAYU. SIAPA YANG MULAKAN ICERD, UAE & LGBT KALAU TIDAK PUAK HAPRAK KAMU. KAMU SEMUA AGEN FREEMASON = TOKONG TAK PAYAH NAK SUSAHKAN MASYARAKAT YANG TELAH SUSAH DENGAN KENAKAN UNDANG-UNDANG BARU CARI PASAL NAK TAMBAH KANTUNG PH. BUAT LAW TO CONTROL POLITICAL FINANCING DULU. MANA KAMU DAPAT DANA SEHINGGA DAPAT TUMBANGKAN KERAJAAN BN. BUKANKAH DARI ISRAEL DAN IRAN? = MAK LAMPIR DAYUS MASUK PARTI DAYUS BERSAMA MAHA DAYUS MAHUKAN PULUS = TOK PAU DAH KENA HINA DAN DIPERLECEH OLEH MAK LAMPIR, JADI AHLI KELAS KEDUA, TUNGGU APA LAGI BELAHHH LAAA = MAHA BELIT PADAM ELEKTRIK SELURUH NEGARA NAK BUAT IPP = YANG PENTING DAKWA, PERBICARAAN TAK PENTING, MASYUUUUUKKKK =

   Delete
  4. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete
  5. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS

   Delete
  6. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU = MAHA NAJIS GUNA POLITIK KOTOR ALA PENJAJAH PECAH PERINTAH TERHADAP PEMBANGKANG DENGAN KATAK KADOK MELOMPAT = KULIT SAMAK TUDUH NABI MUNGKIR JANJI TAPI DIKUTUK OLEH ONE JIJIK DENGAN MENYALAHKAN PAS = KAPAL AQUA JATUH SEPARUH HARGA AKIBAT MAHA KELENTONG KATA DOJ DAH LULUSKAN SEBENARNYA INI SEMUA PEMBOHONGAN TIADA LANGSUNG BUKTI = TOMMY TOM CAT CAKAP BESAR SYARIKAT DIA SAHAJA TAHU PASAL KAPAL UNTUK BOLOT KONTRAK. INILAH KORUP YANG BERLAKU DI DEPAN MATA MAHA KORUP TAPI DIBIARKAN SAHAJA = KATAK-KATAK DESAK SI KOMEDI LETAK JAWATAM. PATUT MEREKALAH YANG LETAK JAWATAN KERANA MENYIA-SIAKAN AMANAH RAKYAT = MAHA DEDAK KATA JIBENG TABUR DEDAK RUPANYA DIA PENDEDAK NO. 1 NEGARA BILA BANYAK KATAK-KATAK UMNO MELOMPAT = MAHA NAJIS HANYA TERIMA KEPADA TAIK YANG BAIK. HARAP MAKLUM = KULIT SAMAK PATUT TAUBAT LETAK JAWATAN MASUK PONDOK BELAJAR ALIF BA TA SUPAYA MULUT TAK CAKAP MERAPU = BILA MAHA MERAPU KATA MALAIKATPUN BUAT SALAH ADA PAKAR HADAS KATA BETUL....PUNYALA KAKI PENGAMPU PUNYA LOBAI..BAWA AYAT QURAN...MANA ADA AYAT KATA MALAIKAT BUAT SILAP..BAHALOL = MAHA FREEMASON GASAK KOMEDI BUBAR UMNO TAPI DIA DEGIL..MAKA MAHA MULA MAIN POLITIK KOTOR LAIN DENGAN AJAK RAMAI MP LOMPAT PARTI..AKHIRNYA TERBUBAR UMNO DAN TUBUH UMNO 3...ALJUBURI MEMANG JANGAN HARAP NAK MERASA = BANGSA ASING DATANG KE TANAH MELAYU JADI KULI DAH TU DIBERI WARGA NEGARA BERAMAI-RAMAI ITULAH YANG MENDAPAT KEISTIMEWAAN DAH TU KUMPUL HARTA JADI KAYA RAYA MEREKALAH BANGSA YANG ISTIMEWA = MELAYU TIADA KEISTIMEWAAN KERANA MEREKA PERJUANGKAN HAK MEREKA YANG SEMAKIN TERHAKIS = MAHA U-TURN DAH BUAT MACAM-MACAM PUTAR BELIT APA NAK HERAN...SEKALI KATA NAK 2/3 MAJORITI SEKALI KATA NAK PEMBANGKANG KUAT = MAHA ZOMBIE CAKAP TIN KOSONG NAK LETAK JAWATAN..SEKARANG TOKONG PULA IKUT PERANGAI YANG SAMA....KELUAR TERUS LAH PH NAK KENCING APA LAGI = MAHA KACAU TAK HABIS-HABIS NAK USIK ISLAM/MELAYU/RAJA...TERKINI SEKOLAH KEBANGSAAN DIKATAKAN SEKOLAH AGAMA...KATA ISLAM AGAMA SYUMUL KALAU ADA SERBA SEDIKIT APA SALAHNYA = MANA-MANA KELING YANG RASIS MESTI DIDESAK HEBAT SUPAYA LETAK JAWATAN ATAU DIPECAT = PH TAK HABIS-HABIS MAINKAN RAKYAT...SENYAP JEE PASAL PETROL = PARTI BABI HUTAN BILA DITANYA APA LAGI YANG MEREKA MAHU..,MEREKA TIDAK MAMPU MENJAWAB,,,,INI BERMAKNA MEREKA TELAH DAPAT LEBIH DARI CUKUP DAN TELAH ATASI PERIBUMI,,,BERMAKNA MEREKA HANYA INGIN HURU-HARAKAN KEHARMONIAN NEGARA = PATUT DAH JADI KERAjaan PANDAILAH JANA EKONOMI INI TIDAK TAHU POTONG SANA CANTAS SINI,,CARILAH IDEA KREATIF TAMBAH LAGI EKSPORT ATAU KURANGKAN LAGI JMPORT =

   Delete
  7. Jangan kritik kang katanya nak mengguling pulak. Puak penjilat ni jenis spesis SOKONG MEMABAWAK REBAH! Abis la ko Madey kalo tak ambik ingat..! Jangan dok syok kena ampu...! kah kah kah.

   Delete
  8. Jangan kritik kang katanya nak mengguling pulak. Puak penjilat ni jenis spesis SOKONG MEMABAWAK REBAH! Abis la ko Madey kalo tak ambik ingat..! Jangan dok syok kena ampu...! kah kah kah.

   Delete
  9. Kurang bekalan ubat serlah pembaharuan belum berlaku, kata badan pemikir   PETALING JAYA: Sebuah badan pemikir menyuarakan kebimbangan berhubung kekurangan bekalan ubat-ubatan di hospital kerajaan di seluruh negara susulan pendedahan di Dewan Negara bahawa Kemnterian Kesihatan berhadapan masalah dalam memastikan bekalannya mencukupi.

   Ia merupakan pendedahan yang “mencemaskan”, kata Azrul Mohd Khalib, ketua pegawai eksekutif Pusat Galen mengenai Dasar Kesihatan dan Sosial.

   Bagaimanapun katanya, masalah sama berlaku hampir setiap tahun dan kenyataan Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye di Dewan Negara awal minggu ini menunjukkan “pembaharuan dalam proses perolehan ubat-ubatan” belum berlaku.

   Lee memberitahu senat bahawa bekalan ubat-ubaan di hospital kerajaan kadang-kadang terganggu dan keadaan itu berpunca daripada masalah dalam sistem e-perolehan.

   Azrul berkata, Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefli Ahmad dalam kenyataan rasmi awalnya berjanji untuk mengkaji semula keseluruhan proses perolehan dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan kerajaan.

   “Beliau memaklumkan komitmennya bagi memastikan penjimatan kos, peningkatan kecekapan dan ketelusan lebih baik,” kata Azrul, sekali gus berharap kementerian akan memperbanyakkan “penyelesaian mesra pesakit”.

   “Kekurangan terbaru memperlihatkan kepentingan wujudnya penilaian pihak ketiga ke atas amalan sedia ada. Kami ulangi cadangan supaya ditubuhkan badan ombudsman ke atas perolehan kesihatan.”

   Beliau berkata, badan ombudsman hendaklah diberi kuasa untuk menilai amalan serta perkhidmatan perolehan dan membuat cadangan pembaikan supaya peruntukan berjumlah berbilion ringgit yang dibelanjakan untuk perkhidmatan kesihatan menepati keperluan.

   “Demi kepentingan ribuan pesakit yang bergantung pada kesediaan tepat waktu ubat-ubatan mereka, terutama golongan B40 dan orang tua, keadaan sekarang perlu berubah,” katanya.

   B40 merujuk kepada golongan yang berpendapatan kurang RM40,000 setahun.

   Bulan Lepas, Dzulkefly berkata, kerajaan kini berada di peringkat awal dalam penyediaan satu cadangan mengenai pelaksanaan mekanisme bagi mengawal harga ubat-ubatan menerusi undang-undang sedia ada. Undang-undang itu termasuklah Akta Kawalan Harga dan Akta Anti-Pencatutan.

   Dulkefly berkata, langkah menetapkan harga siling runcit akan secara “tidak langsung” menyeragamkan harga ubat-ubatan dan menjamin orang ramai memperolehnya pada harga berpatutn.

   KOMEN : Tak seperti digambarkan

   Delete
  10. Rombak buku teks Sejarah usaha hapus identiti bangsa Melayu   Ikatan Guru-guru Muslim Malaysia (iGuru) menggesa Kementerian Pendidikan mendapatkan nasihat daripada pakar sejarah terlebih dahulu, sebelum mengambil tindakan mengubah kandungan buku teks sekolah rendah subjek berkenaan.

   Presidennya, Ustaz Azizee Hassan berkata, pihaknya tidak mahu langkah merombak subjek Sejarah menjadi usaha untuk menghapuskan identiti Melayu sebagai kaum Pribumi asal, serta menidakkan perjuangan bangsa Melayu sebagai tonggak tamadun di Malaysia.

   Beliau berkata, jika Kementerian Pendidikan berhasrat untuk mengubahnya, maka perlu dipastikan bahawa penulisan sejarah adalah daripada sumber ‘primer’ dan ‘sekunder’ muktabar sahaja dengan berlandaskan kajian pakar-pakar yang diiktiraf.

   Beliau menegaskan, tindakan itu adalah untuk memastikan supaya sejarah yang ditulis adalah tepat dan benar.

   “Isi kandungan sejarah mengenai kesultanan Melayu, sistem beraja, pengaruh agama mestilah daripada sumber yang sahih dan bukan dari perspektif kaum Cina semata-mata.

   “Ia dibimbangi terdapat usaha halus bagi mengubah fakta sejarah terutama sejarah perjuangan bangsa Melayu dan sejarah kedatangan Islam ke tanah air,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net.

   Terdahulu, akhbar berbahasa Cina, Sinchew Daily melaporkan, buku teks Sejarah sekolah rendah akan dinilai semula dan diubah kerana ia didakwa meliputi terlalu banyak unsur subjek lain.

   Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berkata, Bahagian Buku Teks telah mengadakan lapan bengkel sejak 2014 berhubung cadangan pertubuhan-pertubuhan Cina untuk menambah baik buku teks sekolah rendah.

   Katanya, 10 pertubuhan Cina itu mencadangkan agar silibus Sejarah dimasukkan dengan kandungan mengenai pengaruh budaya India dalam kerajaan-kerajaan Melayu dalam topik kerajaan Melayu awal pda buku teks tahun empat.

   Manakala untuk buku teks tahun lima pula, tema sistem beraja dicadangkan ditukar kepada sistem beraja dan raja berperlembagaan; tema Islam ditukar kepada Islam serta agama dan kepercayaan utama yang lain; tema bahasa Melayu ditukar bahasa Melayu dan bahasa-bahasa ibunda kaum.

   Delete
  11. Saya diburu sehingga ke Indonesia kerana jenayah kecil, pembunuh Adib macam dibiarkan aje   KUALA LUMPUR - Ketua Umno Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos mempersoalkan tindakan polis dan Peguam Negara yang belum membuat tangkapan semula ke atas pihak yang terlibat kes Allahyarham Pegawai Bomba Muhammad Adib Mohd Kasim.

   Jamal berkata, hal itu menimbulkan persoalan dalam kalangan orang awam yang mempertikaikan ketegasan polis dalam menangani isu mambabitkan kecederaan hingga mengakibatkan kematian lelaki berusia 24 tahun itu.

   "Sejak bermula kes rusuhan, ramai kena tangkap seperti PapaGomo kerana kenyataannya tetapi mereka yang terlibat sehingga orang tak bersalah terbunuh tidak dikenakan tindakan sewajarnya.

   "Saya bimbang jika hal ini berterusan akan menimbulkan desakan dan tekanan setiap hari, apa nak jadi dengan negara kita? Pihak berkuasa tolong lakukan sesuatu, ambil tindakan yang tegas," katanya.

   Menurutnya, ia juga dikhuatiri menimbulkan tidak yakin umum dengan sistem dan undang-undang dalam Negara malah beliau melihat ada sesuatu tidak kena dalam sistem negara melibatkan institusi polis.

   "Saya diburu sehingga ke Indonesia kerana jenayah kecil tapi penjenayah menyerang kakitangan awam yang sedang bertugas, polis dan Peguam Negara belum berbuat apa-apa.

   "Hal menteri yang hasut rakyat itu biarkan sebab perdana menteri kata ia di bawah kuasanya. Kalau tanya saya biarkannya di situ kerana ia menguntungkan politik kami," katanya.


   KOMEN : Politik punya pasal, hilang keadilan dan kesaksamaan

   Delete
  12. AES: Kerajaan terdesak kumpul wang?   – Keputusan meneruskan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan menambah kamera itu dilihat seperti kerajaan terdesak mencari wang ekoran keputusan dasar yang dibuat di peringkat Pusat.

   Pengarah Jabatan Penerangan Pas Pusat, Ahmad Amzad Hashim berkata, tindakan itu juga menggambarkan langkah-langkah serupa akan diambil terutama berhubung caj-caj seumpama itu pada masa akan datang.

   Menurutnya, pada mulanya, beliau melihat kecenderungan kerajaan Pusat untuk tidak meneruskan AES apabila di peringkat belanjawan Pusat menyediakan peruntukan khas pampasan kepada Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang merupakan pemegang saham terbesar dalam AES.

   “Apabila kerajaan (PH) mengambil alih dan diletakkan AES ini di bawah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), kita ingatkan satu proses untuk membatalkan tetapi terkejut apabila Menteri Pengangkutan, Anthony Loke mengumumkan akan menambah lagi kamera AES.

   “Ini isu sama dan berulang perkara yang sama, dia (Anthony) kata masalah kemalangan berpunca daripada kelajuan maka katanya dengan penggunaan AES ia dapat mengurangkan kemalangan jalan raya. Masalahnya tak semudah itu,” katanya kepada media sempena Bicara Bersama Yang Berhormat Wakil-wakil Rakyat Kuala Terengganu di Pasar Pagi Kampung Tiong, di sini.

   Hadir sama Adun Bandar, Ahmad Shah Muhammed; Pegawai Khas Menteri Besar, Dr Balachandran Gopal Krishnan dan Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Tiong, Jefri Chua.

   Ahmad Amzad yang juga selaku Ahli Parlimen Kuala Terengganu percaya, pengumuman itu amat mengecewakan rakyat kerana apabila lebih banyak kamera maka lebih ramai rakyat kena saman.

   Beliau yakin sidang Parlimen yang akan bermula Mac depan hangat membincangkan berhubung AES ini termasuklah beliau sendiri yang akan membangkitkannya.   KOMEN : PH kerajaan cekik darah rakyat

   Delete
  13. Sekolah Kebangsaan Menjadi Sekolah Agama : Satu Kenyataan Menyimpang   Satu hari belajar topik agama di sekolah kebangsaan?

   Terlalu banyak ulama satu masalah sebab akan ada perbezaan, sesatkan pengikut-pengikutnya dan akhirnya menimbulkan persengketaan?

   Membaca Al-Quran tidak dikira sebagai belajar bahasa lain?

   Ini semua adalah kenyataan menyimpang.

   Hakikatnya, tempoh pembelajaran agama di sekolah kebangsaan adalah lebih kurang sama sahaja dengan tempoh pembelajaran subjek-subjek lain seperti sains, matematik, sejarah dan juga bahasa.

   Hakikatnya, melahirkan seramai mungkin ulama tidaklah pernah menjadi satu permasalahan sebaliknya rahmat kepada alam ini kerana merekalah yang akan membimbing kita bagi menyediakan diri untuk satu kehidupan yang kekal abadi selepas kehidupan di dunia ini.

   Hakikatnya, perbezaan dalam kalangan ulama bukanlah satu isu kerana mereka mengeluarkan pandangan berdasarkan tahap keilmuan mereka yang semestinya ada asasnya berpandukan Al-Quran dan Hadis.

   Hakikatnya, perbezaan pendapat ini adalah satu lumrah kehidupan tidak terhad kepada bab agama sahaja.

   Hakikatnya, dalam politik juga ada perbezaan. Ada yang setuju dengan GST dan ada yang setuju dengan SST. Ada yang setuju dengan ICERD dan ada yang tidak setuju dengan ICERD. Pemimpin dan rakyat sama-sama bertelingkah dalam isu-isu melibatkan politik.

   Berbalik kepada kenyataan Tun Mahathir yang menyimpang tersebut, berbondong-bondonglah puak sekular ini memuji kenyataan Tun Mahathir ini di media berhaluan kiri dan berkata lebih kurang seperti berikut:

   'Sekolah bukan tempat belajar agama, belajar agama di rumah atau institusi agama sahaja'

   'Agama adalah antara individu dengan tuhan sahaja, keluarkan pembelajaran agama daripada sistem pendidikan'

   'Tun tahu punca sebenar permasalahan'

   'Pembelajaran agama di sekolah punca perpecahan kaum'

   Sebagai PM yang beragama Islam, kenyataan Tun Mahathir amatlah mengecewakan umat Islam kerana memberi peluang kepada puak berhaluan kiri ini untuk bersikap lebih berani menyuarakan pandangan mereka yang tidak sukakan pembelajaran agama Islam di sekolah.

   Tatkala rakyat bangsa majoriti di negara ini mahukan sekolah satu sistem sahaja demi perpaduan nasional, kenyataan Tun ini hanya memberi imej negatif kepada sekolah nasional seolah-olah fokus diberikan kepada pendidikan Islam sahaja sedangkan pendidikan agama dan juga ilmu keduniaan diberikan penekanan seimbang.

   Lebar perbezaan persefahaman antara kaum semakin besar dengan kenyataan Tun Mahathir ini yang menyulitkan perpaduan nasional.

   Sekian.

   Muhammad Hazmi Hamzah,
   Ketua Unit Analisis Isu Semasa Nasional,
   Professional Muslim Community (PMC).
   22 Disember 2018


   KOMEN: Sekolah bukan tempat belajar agama? Ni aku nak 'sekolah'kan kenyataan 'bodoh' ini

   Delete
  14. Kematian yang dicemburi   Tentu kita tertanya2... 🤔

   Apa amalan Arwah Adib agaknya sampai dimuliakan begitu rupa di bumi lagi?

   Seluruh rakyat Malaysia mendoakan Adib.
   Mahal kan nilai doa dari seorg mukmin kpd mukmin lain.
   Pengakhiran kita di dunia belum tentu bagaimana.

   Apa yg kita nampak salah satunya dia memuliakan Mak & Ayah dia. Family first.

   Hangpa tau dia beli Myvi baru sebijik dua bulan lepas pastu tinggai di kampung bagi Mak Ayah dia pakai.
   Kereta ayah dah lama katanya.

   Dia selalu ambik cuti musim padi.
   Sebab nak tolong ayah dia buat bendang (orang kedah kata) - menurut Ibu Adib

   Kalau dengar Mak Ayah sakit, Mak Ayah demam.... sebolehnya dia akan cepat2 balik.
   Pada hal kita tau kerja Bomba bukan senang nak cuti - Ibu Adib

   Umur 24 tahun Anak Muda yg dah tak pikir nak enjoy & berseronok.
   Hidupnya demi keluarga terutama Ibu Ayah.
   Dan tarikh 22 Dis. utk mendirikan rumah tangga.

   Di sini dpt kita lihat kan.
   Sesiapa yg memuliakan Ibu Ayah. Allah juga akan muliakan kita.
   Kalau kita nak senang, senangkan Mak Ayah kita dulu. Tak semestinya senang dgn duit.
   Senangkan hati & buat Mak Ayah gembira pun malaikat catat pahala besar utk kita.

   Nukilan ini tertulis supaya nanti bila kita baca akan jadi peringatan buat semua.

   Satu lagi yg akhir.. Adib juga menyokong perjuangan Islam..

   Innalillahi wainna ilaihiraajiuun.
   Al Fatihah 😢

   Moga Allah ampuni dan rahmatinya..

   COPY & PASTE

   Satu bukti yg jelas betapa Allah meletakkan darjat yg tinggi kpd anak2 yg berbakti kpd ibubapa.
   Semoga kita menjadi anak2 yg memuliakan ibubapa kita, In Shaa Allah anak2 pula akan memuliakan kita.

   ۞ اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ ۞


   KOMEN : Sesuatu yang baik pasti akan dapat balasan yang baik

   Delete
  15. ‘Boikot Produk Cina Bangsa DAP’ - Belilah di kedai Muslim


   Wakil Dewan Perniagaan Cina dan Melayu, Yeah Kim Leng semalam memberitahu Malaysian Insider bahawa ‘boikot produk Cina DAP' yang dipromosikan akan menjejaskan ekonomi Malaysia dan menakutkan pelabur. Beliau tentunya bercakap tentang kempen ‘boikot barangan Cina pro-DAP’ yang kini sedang merebak di internet.

   Kita boleh merujuk kempen ini sebagai kesan sampingan dari keputusan PRU-14 yang menyaksikan penolakan sepenuhnya kaum Cina terhadap parti pemerintah a.k.a kerajaan Melayu. Dalam kenyataannya, Yeah mendesak Putrajaya agar masuk campur bagi menghentikan kempen boikot tersebut.

   Penulis percaya bahawa Yeah sedia maklum bahawa kaum Melayu telah lama bersabar dengan permainan rasis akhbar-akhbar Cina serta lakonan mengada-ngada kaum Cina dalam menangani isu-isu rasis, dengan harapan kaum Cina akan menghargai toleransi mereka.

   Bagaimanapun, kaum Cina mengambil sifat toleransi Melayu itu sebagai suntikan dos kepada ego mereka. Dari situ, keangkuhan kaum Cina yang dipamerkan dalam tragedi 13 Mei kini sekali lagi dipamerkan sepanjang kempen PRU-14 dan dalam isu Kuil melibatkan kaum India.

   Hakikatnya, majoriti rakyat sudah muak dengan sikap hipokrasi-sensitif kaum Cina. Setiap kali mereka diingatkan tentang kontrak sosial, mereka akan menjerit ‘rasis’!. Setiap kali mereka disoal tentang semangat nasionalis dan patriotik, mereka akan menyalak ‘rasis’!. Dan apabila Utusan Malaysia bertanyakan apa lagi yang mereka mahu, iaitu satu soalan yang jujur, terus terang dan mudah, akhbar itu dikutuk sebagai ‘ultra-rasis’!   Di masa yang sama, akhbar-akhbar Cina dan ahli politik mereka terus memperhebatkan permainan isu rasis ini sehingga kemuncaknya masyarakat Cina gagal membezakan antara ‘benci Melayu dengan benci Malaysia’. Maka, hari ini, kita melihat anak-anak Cina memegang bendera Malaysia terbalik – dengan bangga.

   Delete

  16. Selepas PRU-14, para ektremis Cina ini akhirnya bertemu buku dengan ruas. Ramai guru-guru dan murid-murid Melayu di sekolah Cina mula memperkatakan tentang pengalaman mereka berhadapan dengan sikap rasis di sekolah. Ramai lagi yang mula bertanyakan peranan akhbar-akhbar cina yang telah lama menanam sikap prejudis, keraguan dan kebencian terhadap kerajaan yang diterajui Melayu. Malah, ahli politik Melayu juga sudah mula ‘menyampah’ dengan hipokrasi kaum Cina.

   Sudah tiba masanya kita memainkan isu rasis ini secara terbuka. Sepertimana yang penulis sering katakan pada rakan-rakan penulis, jika kita berurusan dengan seorang rasis, kita tidak punya pilihan selain turut menjadi rasis, atau kita akan ditindas. Dan itulah yang kaum Cina inginkan sangat, iaitu ‘menindas’.

   Jelas, kaum Melayu sudah tidak tahan lagi dengan sikap chauvinis dan angkuh kaum Cina dan mula berkata: “Jika ingin sangat bermain dengan isu kaum, maka ayuhlah kita main sama-sama”.   Mungkin ada yang menyangka, dari situlah bermulanya kempen boikot barangan Cina DAP ini.

   Hakikatnya, ia telah bermula lama dahulu apabila kaum Cina dengan liciknya menyerang dan mengsabotaj semua produk bumiputera.


   Delete
  17. Terjemahan
   Terjemahan FB (23 NOV 2011, 11:28PM): BUTTER LAU MEREKA DENGKI DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN. APA BEZANYA ORANG MELAYU DENGAN PENCURI?

   Terjemahan FB (24 NOV 2011, 1:37AM): DESMOND TEE DESMONDPERGI MATI MELAYU BABI! TAK ADA KELEBIHAN! JADI MEREKA MENCURI!! ORANG MELAYU LOW CLASS!!

   Terjemahan FB (24 NOV 2011, 2:49PM): BECKY WONG TANPA ORANG CINA YANG MEMBANTU ORANG MELAYU, BOLEH KE MEREKA HIDUP SAMPAI SEKARANG? AMBIL BALIK DUIT YANG PERNAH KITA BAGI, SEMUA BABI-BABI INI TAK KAN MAMPU BUAT APA-APA.
   TAK LAMA LAGI MEREKA AKAN TAHU AKIBATNYA. MANA ADA 1 MALAYSIA, SEMUANYA TIPU! MEREKA SURUH TOLAK DISKRIMINASI KAUM TAPI MEREKA YANG MENGAMALKANNYA??

   Terjemahan FB (24 NOV 2011, 5:14PM): STEVEN LONG MATILAH MELAYU BABI GEMUK MAK DIA!!BIADAP!!! SEOLAH-OLAH KITA ORANG MELAYU HANYA MELUKUT DI TEPI GANTANG! SUDAH CUKUP DENGAN KUTUKAN & HINAAN KEPADA ORANG MELAYU.


   ....

   Contohnya, apabila seorang taikun Melayu mengambil-alih Gardenia Bekeries (KL) Sdn Bhd tidak lama dahulu kerana bimbang dengan status halal tepung pembuat produk tersebut yang mana bekalannya dimonopoli oleh seorang taikun Cina, masyarakat Cina tidak menunggu lama untuk melancarkan boikot terhadap semua produk Gardenia.

   Alasan mereka? Ia adalah milik kroni UMNO.

   Ini adalah cara pemikiran tipikal seorang rasis iaitu, tidak apa bagi Cina untuk memonopoli tetapi tidak boleh bagi Melayu untuk memecah monopoli dan menyediakan persaingan yang sihat kerana ia adalah amalan kronisme; kecuali jika persaingan sihat itu melibatkan seorang Cina juga. Seperti kata Yeah, ia adalah ‘tidak sihat, kebudak-budakan dan rasis’ bagi Melayu untuk memboikot barangan Cina tetapi ia adalah ‘hak pengguna’ bagi Cina memboikot barangan Melayu.

   Permainan rasis kaum Cina di sektor swasta juga merupakan rahsia umum, di mana mereka akan meletakkan ‘mandarin’ sebagai kelayakan dalam iklan-iklan pekerjaan. Di utara, terutamanya, permainan rasis kaum Cina lebih terbuka di mana syarikat yang diterajui mereka tidak akan memberi peluang yang sama kepada kaum lain untuk maju. Sesetengahnya pula secara langsung meletakkan skim gaji dwistandard berdasarkan kaum di bawah ‘undang-undang tidak bertulis syarikat’.

   Selamanya kaum Cina itu angkuh, memberitahu semua bahawa tiada siapa yang dapat menyentuh mereka kerana mereka mengawal ekonomi.

   Mungkin benar bahawa kita tidak boleh berbuat apa-apa dan bahawa kempen boikot barangan Cina ini tidak akan membawa kaum Melayu ke mana-mana. Justeru, jika ia benar, maka kita percaya Yeah Kim Leng tidak perlu bimbangkan apa-apa. Lagipun, beliau hanya bimbangkan kaum Cina, bukan begitu? Dan kaum Cina tidak akan terjejas hanya dengan boikot dari kaum Melayu, bukan begitu?

   Kaum Cina telah menyatakan bahawa mereka tidak memerlukan kaum lain, maka kaum lain juga perlu ‘belajar’ untuk tidak memerlukan kaum Cina. Dan untuk pengetahuan semua, pembelajaran ini telah pun bermula iaitu melalui ‘kempen boikot, produk Cina DAP’.


   KOMEN : Boleh cuba beli dikedai muslim melainkan terpaksa.. Cuba seminggu lihat apa kesannya

   Delete
  18. Mahathir Akan Tubuh BN 2.0, Anwar Ibrahim Kekal BAKAL PM, Dulu Kini Dan Selamanya
   Posted by SnapShot at 12/24/2018


   Iklim politik Malaysia semakin susah nak di ramalkan...

   Walau pun cuba di nafikan oleh Dr. Mahathir, tapi umum tahu, Dr. Mahathir di kawal sepenuhnya oleh DAP dalam menjalankan pentadbiran negara...

   Satu keadaan yang langsung tak boleh di terima oleh Dr. Mahathir sendiri...   Tapi Dr. Mahathir terpaksa juga akur sebab menyedari, walau pun dia di angkat sebagai Perdana Menteri, namun PPBM cuma ada 13 kerusi dalam Pakatan Harapan...

   Sedangkan DAP dan sekutu kuatnya PAN ada 53 kerusi dalam Pakatan Harapan...

   Risiko di gulingkan sentiasa menghantui Dr. Mahathir...

   MP UMNO Menjadi Talian Hayat Dr. Mahathir   Dr. Mahathir memulakan usaha untuk menarik MP UMNO ke PPBM seawal bulan Jun 2018...

   Dr. Mahathir memanggil Datuk Seri Zahid Hamidi yang ketika itu memangku jawatan Presiden UMNO dan Pengerusi BN...   Mesej Dr. Mahathir pada Zahid mudah, bubarkan UMNO dan masuk PPBM...

   Delete


  19. Gagal kali pertama, Dr. Mahathir cuba kali kedua dengan pendekatan yang lebih keras...

   Kalau kali pertama, Zahid rakam perbualan beliau dengan Dr. Mahathir, kali kedua, beliau membawa sekali Timbalan Presiden dan Naib2 Presiden UMNO sebagai saksi sekiranya Dr. Mahathir memutarbelitkan fakta pertemuan tersebut...

   Akibatnya, serangan ke atas Zahid pun bermula dan beberapa hari selepas pertemuan kedua antara Zahid dan Dr. Mahathir, Zahid di dakwa dengan 45 pertuduhan di bawah AMLA...

   Serangan dan tekanan ke atas Zahid di lakukan secara berterusan sama ada dari luar atau dari dalam UMNO sendiri...

   Melihat Zahid sukar di tundukkan dari luar, maka Dr. Mahathir menggunakan tekanan dari dalam UMNO sendiri untuk menjatuhkan Zahid dengan harapan, apabila Zahid terpaksa bercuti atau melepaskan jawatan Presiden UMNO, maka UMNO akan lebih mudah di tawan...   Maka suara2 mendesak Zahid supaya berundur atau bercuti dengan alasan sedang menghadapi 45 pertuduhan bawah AMLA mula kedengaran dari dalam UMNO sendiri...

   Bila di lihat tekanan 45 pertuduhan bawah AMLA gagal menundukkan Zahid, serangan siri kedua dari dalam UMNO di mulakan...

   Bermula dari lawatan Dr. Mahathir ke Sabah sebab kononnya untuk merasmikan PPBM Sabah, sebenarnya lawatan tersebut adalah lawatan serampang 2 mata...   Beberapa hari selepas lawatan Dr. Mahathir ke Sabah, politik tanah air di kejutkan dengan berita MP dan ADUN UMNO Sabah secara berjemaah mengumumkan keluar parti dengan alasan skema, UMNO sudah hilang halatuju...


   Delete
  20. Belum pun reda dengan kejutan berita MP dan ADUN UMNO Sabah keluar parti, UMNO Semenanjung pula di kejutkan dengan pengakuan Hamzah yang beliau menjadi broker untuk membawa 36 orang MP UMNO dari Semenanjung untuk keluar parti...

   Azmin Dan Kartel Dari PKR Menjadi 'Fixed Deposit' Mahathir   Ramai yang tak tahu bahawa sebenarnya, Dr. Mahathir mempunyai pengaruh yang cukup besar dalam parti PKR...

   Sebaik saja kabinet di tubuhkan, Dr. Mahathir pantas melantik Azmin sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi (sampai sekarang masih menjadi tandatanya apa fungsinya) walau pun ketika itu Azmin sudah pun selesa sebagai Menteri Besar Selangor...

   Dr. Mahathir sedar, Azmin Ali, anak didik dan juga anak angkatnya mempunyai pengaruh yang hampir sama besarnya dengan Anwar Ibrahim, seteru tradisi politik Dr. Mahathir dalam PKR...   Cubaan pertama Mahathir untuk 'hijacked' PKR di lakukan ketika Pemilihan PKR dengan menyuruh Azmin bertanding jawatan Presiden PKR dengan menentang Anwar, di lihat gagal bila Azmin sendiri mengambil jalan selamat dan merasakan masih belum bersedia untuk menumbangkan Anwar dan seterusnya cuma mempertahankan jawatan Timbalan Presiden PKR...

   Namun geng kartel Azmin, yang di katakan mempunyai sekurang2nya 20 orang MP PKR akan kekal sebagai 'fixed deposit' Dr. Mahathir bila sampai waktunya!!!


   Delete

  21. Maka Anwar Ibrahim akan mencipta sejarah dunia sebagai manusia yang akan kekal menjadi BAKAL PERDANA MENTERI dulu, kini dan selamanya...

   MP India Dalam DAP Akan Menjadi MIC 2.0 Dalam Gabungan BN 2.0   Perasaan kurang senang beberapa pemimpin politik India DAP bermula sejak pemilihan calon PRU 14 lagi...

   Ini berikutan kepimpinan tertinggi DAP bercadang untuk mengurangkan calon India dari DAP pada PRU 14...   Keadaan ini menjadi semakin membarah bila di dalam isu ICERD dan rusuhan di kuil Seri Maha Mariamman, kepimpinan tertinggi DAP bukan saja di lihat tak memberi sokongan malah mengeluarkan kenyataan2 yang lebih menekan mereka...   Dari sumber yang di percayai, di jangkakan sekurang2nya 7 orang MP dari DAP dan PKR, tidak termasuk seorang dari Hindraf akan menyertai BN 2.0 yang sedang di usahakan oleh Dr. Mahathir...

   Gambaran BN 2.0 Dr. Mahathir   Infografik di atas menunjukkan kedudukan terkini Ahli Parlimen mengikut parti di dalam Dewan Rakyat...

   Jelas menunjukkan setakat ini, PPBM cuma mempunyai 16 Ahli Parlimen...

   Keadaan akan berubah bila projek BN 2.0 Dr. Mahathir berjalan sepenuhnya :

   PPBM : 76 Ahli Parlimen
   (PPBM 16 + UMNO=36 + PKR=20 + Dari Sabah=4)

   Warisan : 9 Ahli Parlimen

   Gabungan Ahli Parlimen India DAP : 7 Ahli Parlimen

   Gabungan Parti Sarawak : 19 Ahli Parlimen

   Bebas Yang Akan Menyertai BN 2.O : 13 Ahli Parlimen

   Jumlah Ahli Parlimen BN 2.0 = 124 Ahli Parlimen

   PPBM akan menjadi parti dominan dalam BN 2.O...

   Manakala gabungan barisan pembangkang cuma ada 98 Ahli Parlimen...

   Satu2nya cara yang boleh menggagalkan usaha Dr. Mahathir untuk merealitikan projek BN 2.0 ialah KESETIAAN ahli parlimen UMNO kepada parti UMNO...

   Sebab itulah, Dr. Mahathir di lihat giat menjalankan usaha menyerang dan memecahbelahkan parti UMNO....

   Pernahkah kita terfikir, mengapa Dr. Mahathir tidak menyerang PAS sebagaimana beliau menyerang UMNO?

   Mengapakah serangan Dr. Mahathir terhadap UMNO masih berterusan walau pun beliau telah berjaya menjatuhkan DS Najib dan 'merehatkan' DS Zahid Hamidi?

   Tidak lain dan tidak bukan kerana Dr. Mahathir tahu, UMNOlah yang akan menentukan sama ada projek (mungkin projek terakhir dalam hidup beliau) BN 2.0 beliau akan berjaya atau sebaliknya...

   Kepada ahli parlimen UMNO, ingatlah, yang menjulang kamu ialah ahli2 UMNO, yang mengangkat dan berjuang serta berkorban siang dan malam untuk memastikan dan menjamin kedudukan kamu sekarang ialah ahli UMNO...

   Lihatlah dalam2 wajah mereka, keringat mereka masih belum kering, lelah mereka mereka masih banyak tersisa, sekiranya kamu semua kecewa kerana kehilangan kuasa, apatah lagi kami yang berada di akar umbi ini, lagi terasa bebannya...

   Kepada ahli2 UMNO, janganlah mudah terpedaya dengan janji2 manis ajen2 Dr. Mahathir, sedangkan janji Manifesto PRU 14 pun secara terang2 di mungkiri, apa lagi janji yang cuma di ucap tetapi tidak di bukukan...

   Bersama2lah kita perkukuhkan kembali parti keramat orang Melayu yang selama ini telah banyak membantu kita...

   Kepada semua yang masih mengalir keringat UMNO di tubuhnya, yang masih mengalir darah UMNO di setiap urat tubuhnya, janganlah kita tinggalkan bahtera UMNO kerana di dalamnya sarat dengan sejarah pengorbanan nenek moyang kita...

   Delete
  22. SUMBANGAN TUN M KPD DUNIA ISLAM YG TIDAK ADA PADA PEMIMPIN2 LAIN.

   Saya hingga hari ini kagum dengan konsistensi Tun Dr Mahathir yang tidak pernah rasa gentar untuk menyelar Regim Zionis yang dilihat semakin hilang sifat kemanusiaan dalam diri mereka.

   Apa yang terjadi pada Pemimpin Dunia Islam yang lain seperti Muamar Gaddafi, Hosni Mubarak dan Saddam Hussin sedikitpun tidak melemahkan semangat Tun Mahathir untuk bersuara mengkritik Israel secara terbuka. Bagi Tun Mahathir, strategi Yahudi menjatuhkan Pemimpin Islam yang bersuara lantang sedikitpun tidak melemahkan semangatnya untuk menegakkan kebenaran di peringkat antarabangsa.

   Keberanian Tun Dr Mahathir bukan sahaja dalam negaranya sendiri malah Ulama Dunia terkenal, Sheikh Imran Hossein menyatakan Tun Dr Mahathir adalah satu-satunya pemimpin Islam di dunia yang berani bersuara di peringkat antarabangsa.

   Tegas Sheikh Imran lagi, Tun Dr Mahathir berani mengkritik Barat dan juga Yahudi tanpa rasa takut atau gentar demi menegakkan Islam.

   Dunia tidak akan lupa Tun Dr Mahathirlah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana dibunuh seperti binatang oleh pengganas Serbia.

   Dunia juga tidak lupa Tun Dr Mahathirlah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu.

   “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” – Tun Mahathir.

   Ketika era Yasser Arafat, Tun Dr Mahathir pernah menangis ketika melawat “bunker” yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin. Beliaulah pemimpin Islam yang Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

   Saya juga teringat satu ketika Tun mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat sekutu Israel.

   Amat membanggakan bila pakar2 analisis politik dunia yang menganggap Mahathir merupakan seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya.

   Mudah-mudahan “Legasi Keberanian Tun M” kekal di bumi keramat ini. Mungkin kerana inilah maka Malaysia masih lagi Allah swt kekalkan keamanan walaupun diuji dengan pelbagai ujian dari anasir dalam dan luar negara.

   Delete
  23. ah sediakan padang luas terbentang
   Tapi tiada pemain lawan, yng berani tentang

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   Reply
   Replies

   Othman Ahmad22 December 2018 at 01:04
   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA....!!

   Rangsit University (RUS) president Dr Arthit Ourairat, 80, said.....

   “We were considering a role model our country (Thailand) needs and Dr Mahathir has everything needed in being a good leader,” he said.

   “He is a decisive and a heroic leader who took the country forward and even saved the country in times of distress, including during the 1998 financial crisis. This is the type of leader we Thais too want to have.

   “Hence, this is why the same students were among the earliest to congratulate Dr Mahathir when his coalition won the 14th General Election (in Malaysia),” he said, adding that the same undergraduates will receive their scrolls tomorrow when Dr Mahathir receives his honourary doctorate degree.

   “The fact that Dr Mahathir has come down to receive the scroll despite his hectic schedule will not only inspire the new graduates but also people at large.

   “Despite his age, he remains vibrant, enthusiastic, energetic and delivers speeches without any script. His ideas, vision, so fast and dynamic every day, he comes up with new solutions for the problems he faces,” the RUS president said, adding that this is something the Thais adore about Dr Mahathir.

   “Though I’m 13 years younger but just can’t keep up with him. After he won the election, he was the talk of the town in Thailand. So he is a good example for others, Thaksin (former Thai prime minister Thaksin Shinawatra) why don’t you come back. It is not about age, there are lots of things to consider.

   “Nobody is perfect but I cannot think of anything bad about Dr Mahathir. We admire that whenever the country faces problem, despite of his advanced age, he is willing to come back, work and save the country for the people,” he said.

   Delete
  24. PM Terus Didesak Pecat Waytha Moorthy.
   AZWANDDIN HAMZAH berucap dalam himpunan #KeadilanBuatAdib di Ipoh,
   ZWANDDIN HAMZAH berucap dalam himpunan #KeadilanBuatAdib di Ipoh, Perak semalam.

   IPOH 22 Dis. - Himpunan #KeadilanBuatAdib di Padang Ipoh hari ini antara lain menggesa orang Melayu dan Islam untuk bangkit menuntut kerajaan bagi mengheret dalang yang mengorbankan nyawa anggota bomba Muhammad Adib Mohd. Kassim ketika bertugas dalam rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, Selangor pada 27 November lalu.
   Peserta turut mendesak Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy dipecat setelah dilihat gagal memainkan peranan dalam menjaga perpa­duan masyarakat negara ini.
   Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Datuk Azwanddin Hamzah berkata, gerakannya akan terus mendesak kerajaan supaya menangkap pemaju serta peguam kepada syarikat pemaju berhubung kes tersebut.
   Beliau mendakwa, ini kerana kedua-dua pihak itu masing-masing telah membayar gengster untuk melakukan huru-hara serta mengaturkan pergaduhan memandangkan ia adalah fakta pen­ting dilaporkan dalam media selain dikeluarkan oleh pihak polis.
   “Kita sudah tahu ada orang yang tukang bayar dan kita tahu ada orang atur perkara ini. Kenapa hingga hari ini mereka masih terlepas sedangkan Muhammad Adib telah terbunuh dalam kes ini?
   “Kita juga telah menghantar memorandum dan desak agar dipecat menteri ini (Waytha Moorthy). Andai Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Moha­mad tidak mahu ambil sebarang tindakan, selepas ini tidak pula malu untuk saya dan orang-orang Melayu Islam, bangkit pecat Dr. Mahathir,” katanya.
   Beliau berkata demikian ketika berucap dalam himpunan tersebut yang disertai lebih 50 orang dan turut dihadiri bekas Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Hamidah Osman.
   Sementara itu, Hamidah berkata, sebuah suruhanjaya diraja perlu ditubuhkan bagi menyiasat kes tersebut secara bertanggungjawab supaya pihak terlibat dikenakan hukuman sewajar­nya.
   “Selaku rakyat Malaysia, dalam Malaysia baharu, saya minta sama-sama kita suarakan kerisauan apabila melihat keadaan sedia ada seolah-olah tidak terkawal dan orang boleh melakukan apa sahaja sehingga boleh mengorbankan nyawa insan tidak berdosa,” katanya. (Utusan)

   Delete
  25. MASALAH BERPUNCA DARI TUN M
   Kopi Pahit@Copy Paste


   22/12/2018, Ketua Pengarang Eksekutif Sin Chew Daily 林瑞源 (Lin Rui Yuan), telah menulis dalam kolum isu semasa dengan tajuk "问题出在敦马 – masalah berpunca dari Tun M".

   Ikutilah terjemahan saya dari artikel ini. Artikel asal bahasa bahasa Mandarin boleh dilawati di http://www.sinchew.com.my/node/1824083

   Pada hari semalam, Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir sebaik saja selesai mempengerusikan mesyuarat kabinet terus meluangkan masa selama 90 minit menaiki cruise mengelilingi Tasik Putrajaya sambil menikmati keindahan Putrajaya. Dengan berita ini memberikan anggapan kepada semua orang bahawa menteri-menteri dah berasa lega.

   Mengapa jiwa dah berasa lega, adakah semuanya telah berada dalam landasan yang betul atau hanya merasakan syok sendiri ?

   Mengikut kajian stategik dari Invoke baru-baru ini bagi mendapatkan pandangan rakyat mendapati bahawa tahap kepuasan terhadap Perdana Menteri dalam jangka masa setengah tahun ini saja sudah menjunam dari 72% kepada 53%. Bagi orang-orang Melayu telah merosot dari 66% ke 45%. Di kalangan orang-orang Cina jatuh kepada 65% daripada 87%. Manakala di kalangan orang-orang India pula, tahap kepuasan jatuh ke 64% daripada 84%.

   Sokongan dari orang-orang Cina jatuh menjunam sebanyak 22%, ada setengah menteri besar yang tidak dinyatakan nama pun masih mendapat sokongan lebih tinggi daripada Tun M. Dengan ini menunjukkan suatu masalah yang besar telah berlaku. Maka dengan itu, sekarang ini bukanlah masanya untuk berasa lega. Sepatutnya melipat-gandakan usaha pentadbiraan negara dan menyelesaikan masalah rakyat.

   Di awal bulan pertama dan kedua apabila Pakatan Harapan memerintah dahulu, memang didapati ada kekuatan untuk melakukan pembaharuan dan membetulkan keadaan yang kronik. Bagaimanapun, pada 16hb Julai yang lalu setelah Tun M mengisytiharkan yang manifesto pilihanraya hanyalah satu panduan, bukan sebagai kitab, dan kemudiannya Pakatan Harapan dari masa ke semasa menggunakan pelbagai alasan, tak henti membuat U-Turn, jauh menyimpang dari arah pembaharuan. Malah fokus diberikan kepada permainan politik tetapi tidak kepada menyelesaikan masalah rakyat.

   Kemudian dikuti dengan "amanat berharga" yang tidak kunjung putus. Ini termasuklah membina kembali jambatan bengkok, projek kereta nasional ke 3 adalah keperluan rakyat, demokrasi membenarkan lompat katak, UMNO juga ada orang yang baik, menolak untuk menerima lompat katak dan lain-lain adalah sama dengan menolak sokongan rakyat. Terus-menerus menghalalkan segala tindakan yang membelakangkan inspirasi rakyat.

   Lain-lain parti komponen juga meniru dengan permainan politik yang kotor. Dari isu bantuan kewangan University College Tunku Abdul Rahman (TARUC) sehinggalah kepada bantuan kewangan KOJADI, tidak tahu sehingga bila ianya akan berakhir.

   Merosotnya sokongan rakyat terhadap kerajaan baru ini disebabkan oleh faktor utamanya ialah tidak berpuashati dengan Pakatan Harapan yang tidak mentadbir negara secara profesional. Begitu juga ramai ahli-ahli perniagaan yang merungut, setelah berlaku perubahan kerajaan menyebabkan pasaran semakin sunyi. Ekonomi semakin suram, ia bukan sahaja telah menghancurkan semangat "tukar kerajaan" malah telah mengubah pandangan rakyat kepada sebuah kerajaan baru.

   Delete
  26. Pengasas Invoke, Rafizi bercakap dengan betul. Orang-orang Melayu yang menyokong Pakatan Harapan bukanlah disebabkan Pakatan Harapan itu "lebih Melayu" daripada UMNO dan PAS. Tetapi disebabkan mereka percaya yang Pakatan Harapan akan memberikan penghidupan yang lebih baik kepada mereka.

   Jika kerajaan baru tidak berupaya untuk memberika kelesesaan kehidupan kepada rakyat, para pengundi di PRU yang akan datang sudah pasti tidak akan menyokong Pakatan Harapan.

   Pakatan Harapan tidak melaksanakan pelbagai janji-janji pilihanraya kepada pelbagai kaum telah mengoncang kepercayaan rakyat. Ini termasuklah janji melunaskan semua hutang-hutang yang tidak sepatutnya dikenakan kepada peneroka Felda. Tidak menunaikan janji untuk mengiktiraf UEC. Tidak juga menunaikan 25 janji yang ditaburkan kepada masyarakat India.

   Menggunakan alasan masalah kewangan untuk melambatkan pelaksanaan janji manifesto pilihanraya masih lagi boleh dimaafkan. Namun, kini didapati kerajaan baru terang-terang telah menyimpang dari landasan asal, termasuklah tidak menandatangani ICERD, menolak untuk melaksanakan pilihanraya tempatan, tidak memansuhkan Akta Majlis Keselamatan Negara (2016) dan lain-lain akta yang lapuk.

   Pakatan Harapan tidak menghormati inspirasi dan kehendak rakyat. Ini termasuklah berkeras mahu memansuhkan hukuman mati malah memberi amaran mana-mana ahli parlimen yang tidak menyokong haruslah meletakkan jawatan. Dengan menerima ahli parlimen UMNO yang melompat parti semakin membuat rakyat merasa meluat.

   Selain daripada itu yang menekan hati rakyat ialah prestasi para menteri kerajaan Pakatan Harapan. Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee memaksa pemakaian kasut hitam ke sekolah, merosakkan imej dan kepercayaan terhadap kerajaan baru. Baru-baru ini, beliau telah mengeluar kenyataan di Dewan Rakyat yang mahukan para guru yang mengajar pengajian Islam yang berasal dari Kelantan, Terengganu, Kedah kini mengajar di Malaysia Timur terus mengajar di sana, ia terus membangkitkan kemarahan dan asakan dari DAP Sarawak.

   Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy tidak berupaya menyelesaikan masalah yang membabitkan rusuhan kuil di USJ25, Subang Jaya. Setelah kematian anggota penyelamat bomba, Allahyarham Mohammad Adib Mohd Kassim, pihak pembangkang mahukan Tun M melucutkan jawatan menteri beliau. Malah sayap pemuda PPBM, Armada juga membuat desakan yang sama.

   Tun M melantik P. Waytha Moorthy adalah kerana mahukan undi dari orang-orang India dan sokongan dari HINDRAF. Jika melucutkan jawatan Waytha Moorthy akan menyakiti hati mayarakat India, maka sebab itulah Tun M harus menjaganya.

   Namun demikian, puak-puak pelampau kanan masih tidak mahu mengundur, mereka akan terus-menerus menggoreng isu ini. Ia akan membangkit satu lagi gelombang perkauman.

   Dalam keadaan perhubungan etnik yang genting, bagaimana para pemimpin Pakatan Harapan boleh berasa lega ?

   Adakah kerana UMNO telah hampir terkubur maka menyebabkan Tun M berasa amat gembira, tetapi dia masih banyak lagi perkara yang belum diselesaikan. Ini termasuklah pematuhan prinsip pembaharuan Pakatan Harapan. Prestasi para menteri baru yang tidak memuaskan. Dia juga harus mengawasi dengan rapat bagi mengelakkan sabotaj dalaman.

   Mengenai cakap-cakap politik yang mengatakan DAP akan menjadi MCA 2.0, Lim Kit Siang menegaskan jika kerajaan baru melepaskan matlamat untuk membina Malaysia Baru, DAP tidak teragak-agak untuk keluar dari Pakatan Harapan. DAP berani bercakap dan berani tanggung, berani untuk membetulkan dari dalam dan barulah dapat menyelamat keadaan yang kronik sekarang.

   Tahap kepuasan dah jatuh merudum sehingga membunyikan loceng penggera. Adakah Pakatan Harapan dah nampak keadaan genting ini atau perangkap semakin mendalam ?
   .
   Sumber daripada Sin Chew Daily dan ditulis oleh 林瑞源 (Lin Rui Yuan), Ketua Pengarang Eksekutif Sin Chew Daily.

   Diterjemahkan oleh :
   Hisemudin Kasim
   5:50 pm, 22/12/2018
   BSP, Selangor

   Delete
  27. Waytha Moorthy tak layak jadi menteri
   SARINA ISMAIL 23 DECEMBER 2018


   KUALA KEDAH: Menteri Perpaduan dan Kesejahteraan Sosial, Waytha Moorthy, bukan sahaja didesak agar meletakkan jawatan malah sebenarnya tidak layak serta tidak patut dilantik menjadi menteri.

   Demikian kata Mursyidul Am PAS, Dato’ Ustaz Hashim Jasin kepada pemberita ketika kunjungan ke rumah keluarga Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim, di Kampung Tepi Laut, Tebengau, pagi tadi.

   "Pemikiran, agenda dan cara beliau (Waytha Moorthy) langsung tidak layak untuk dilantik sebagai menteri malah ketua JKK pun tidak layak.

   "PAS merasa amat kesal kerana keamanan dan suasana perpaduan kaum yang harmoni selama ini menjadi kucar kacir," ujar beliau.

   Menurutnya lagi, Islam tidak pernah mengganggu agama lain dan agama lain juga tidak boleh mengganggu agama Islam yang jelas terkandung di dalam Al-Quran.

   Malah, jelasnya, PAS mengambil keputusan memutuskan tahaluf siyasi bersama DAP kerana parti berkenaan cuba masuk campur urusan aqidah dan agama Islam.

   "Justeru itu, kematian Muhammad Adib perlu segera disiasat kerana ia merupakan Wajibul Wakti (kewajipan semasa) yang semestinya tidak diambil enteng atau mudah," katanya lagi.

   Bagaimanapun, beliau tidak lupa mengingatkan bahawa Islam tidak menggalakkan umatnya taksub atau bangga kepada perkauman.

   Yang jelas, katanya siasatan untuk membuktikan siapa yang sebenarnya yang bersalah dan bertanggungjawab ke atas insiden itu perlu segera dilakukan.

   "Kita tidak mahu rakyat dikaburi dengan berita dan tuduhan palsu. Kebenaran dan keadilan perlu segera ditegakkan," sambung beliau.

   Hadir bersama kunjungan berkenaan antaranya, Pesuruhjaya PAS Kedah dan Perlis serta kepimpinan PAS Kawasan Kuala Kedah. –

   Delete
  28. SUMBANGAN TUN M KPD DUNIA ISLAM YG TIDAK ADA PADA PEMIMPIN2 LAIN.

   Saya hingga hari ini kagum dengan konsistensi Tun Dr Mahathir yang tidak pernah rasa gentar untuk menyelar Regim Zionis yang dilihat semakin hilang sifat kemanusiaan dalam diri mereka.

   Apa yang terjadi pada Pemimpin Dunia Islam yang lain seperti Muamar Gaddafi, Hosni Mubarak dan Saddam Hussin sedikitpun tidak melemahkan semangat Tun Mahathir untuk bersuara mengkritik Israel secara terbuka. Bagi Tun Mahathir, strategi Yahudi menjatuhkan Pemimpin Islam yang bersuara lantang sedikitpun tidak melemahkan semangatnya untuk menegakkan kebenaran di peringkat antarabangsa.

   Keberanian Tun Dr Mahathir bukan sahaja dalam negaranya sendiri malah Ulama Dunia terkenal, Sheikh Imran Hossein menyatakan Tun Dr Mahathir adalah satu-satunya pemimpin Islam di dunia yang berani bersuara di peringkat antarabangsa.

   Tegas Sheikh Imran lagi, Tun Dr Mahathir berani mengkritik Barat dan juga Yahudi tanpa rasa takut atau gentar demi menegakkan Islam.

   Dunia tidak akan lupa Tun Dr Mahathirlah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana dibunuh seperti binatang oleh pengganas Serbia.

   Dunia juga tidak lupa Tun Dr Mahathirlah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu.

   “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” – Tun Mahathir.

   Ketika era Yasser Arafat, Tun Dr Mahathir pernah menangis ketika melawat “bunker” yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin. Beliaulah pemimpin Islam yang Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

   Saya juga teringat satu ketika Tun mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat sekutu Israel.

   Amat membanggakan bila pakar2 analisis politik dunia yang menganggap Mahathir merupakan seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya.

   Mudah-mudahan “Legasi Keberanian Tun M” kekal di bumi keramat ini. Mungkin kerana inilah maka Malaysia masih lagi Allah swt kekalkan keamanan walaupun diuji dengan pelbagai ujian dari anasir dalam dan luar negara.

   Delete
  29. DUNIA ISLAM TIDAK LUPA KEBERANIAN TUN MAHATHIR MEMBANTU BOSNIA.

   Ini kronologinya.....

   Feb 29, 1992: Bosnia Muslims voted for independence, while the Serbs boycotted the referendum.

   Apr 6, 1992: EU recognized Bosnia as an independent nation, but not the Serbs. A civil war erupted, which Serbs occupied 70 percent of the country, killing and persecuting Muslims and Croats to carve out a “Serb Republic”.

   September, 1992: Malaysia severed its relationship with Belgrade, Serbia. Bosnian Foreign Minister Haris Silajdzˇic´urged other Muslim majority states to follow the ‘politically wise and ethically sound’ footsteps of Malaysia, which had severed relations with Belgrade.

   September 7, 1992: Malaysia opened its doors to Bosnian refugees until peace was established in their home country (News Strait Times, 1992).

   December, 1992: Malaysian Prime Minister, Dr. Mahathir Mohamad said that Malaysia has to move quickly to assist the Bosnians.
   .
   January, 1993: War erupted between Bosnian Muslims and the Croats (previously allied with each other against the Serbs). The situation went from bad to worse for Bosnian Muslims.

   April, 1993: Dr. Mahathir wrote to world leaders urging them to take immediate steps in helping the Bosnians (civilians, women, and children) from being slaughtered by the Serbian armies. Among others, the world leaders who received the letters were the British Prime Minister John Major, French Prime Minister Edouard Balladur, and US President Bill Clinton.

   Mahathir in late April 1993, urged Clinton ‘to make a decisive and positive step and to implement immediate action to save Bosnia and its people’.

   July, 1993: The Organisation of Islamic Conference (OIC) offered to send its member states’ troops to Bosnia to serve in the UN mission. Malaysia, Indonesia, Turkey, and Pakistan were committed to contributing troops to the mission.

   September, 1993: At a dinner hosted in honor of British Prime Minister John Major, Mahathir expressed Malaysia’s ‘anguish and distress at the continued genocide and ethnic cleansing conducted by the Serbs against the Bosnian Muslims’.

   October, 1993: Dr. Mahathir Mohamad, Malaysia’s Prime Minister expressed concern over the violation of human rights in Bosnia and Herzegovina. Thus, Malaysia sent a group of special forces to participate in the United Nations (UN) Peacekeeping Operations.

   February, 1994: Mahathir administration proposed to the UN for increasing its troops’ strength in Sarajevo (in accordance with the OIC’s proposal towards the defense of Muslims in Bosnia) following the escalation of war between the Serbs and Bosnian Muslims. However, the proposal was rejected by the UN.

   July, 1994: In early July 1994, Mahathir visited Bosnia and met with Malaysian troops deployed in Konjic as part of the UN force (Chan 1994).

   August, 1994: The Malaysian troops were accused of “knowingly” destroyed a cross in Croat territory and Croat forces claimed that unless it was replaced, the security of Malaysian troops could not be guaranteed.

   Malaysia Indonesia Joint Army Action.
   Indonesian President, Soeharto went to visit Bosnia during the Serb-Bosnia war 1992-1995 supporting the efforts by OIC countries, spearheaded by the Malaysian premier, Dr. Mahathir Mohamad.

   July, 1995: Malaysia declared that it would no longer respect the UN-imposed arms embargo on Bosnia.

   July 23, 1995: Malaysia’s Premier, Dr. Mahathir Mohamad said Malaysia will send arms to Muslim Bosnians because “while the UN and NATO forbade the supply of arms to all parties in the former Yugoslavia, separatist Serbs in Bosnia were getting weapons and oil to attack and seize territory held by the Bosnian government.”

   Delete
  30. Mendepani Kecelaruan Kerajaan Pakatan Harapan
   Oleh Wartawan BO - 23/12/2018343

   Dunia politik Pakatan Harapan sedang panas dan bergolak. Tidak mudah membina keserasian antara parti yang mempunyai prinsip dan matlamat perjuangan yang tidak sama. Ditambah dengan keegoan dan juga kerancakan masing-masing membina pengaruh dalam kerajaan juga dalam mengagihkan kek kemenangan.

   2. Kerakusan sebahagian pimpinan PH mengemukakan pelbagai polisi baru dalam masa enam bulan pertama memerintah yang menyentuh jati diri negara melibatkan Islam, Melayu dan raja-Raja menyatukan majoriti rakyat untuk bangkit menegur dengan keras menerusi himpunan aman ICERD lebih setengah juta rakyat.

   3. Kegagalan kerajaan PH menunaikan janji manifesto menimbulkan kemarahan pengundi khususnya anak muda. Kenyataan menteri-menteri yang sentiasa berpusing arah dalam banyak isu menjadi bahan ketawa rakyat. Masih berjiwa pembangkang meskipun telah menjadi kerajaan menjadi bualan rakyat. Imej kerajaan PH yang semakin merudum telah diperakui oleh pimpinan mereka sendiri dalam risalah terbuka.

   4. Pertembungan pengaruh antara Tun Mahathir dan Anwar bukan lagi satu rahsia. Pergolakan dalaman PKR juga sudah jelas di media sosial. Serang menyerang antara Menteri sudah bermula. Perbezaan pandangan antara pimpinan PH sudah menjadi bicara terbuka di media sosial. Kemasukan ahli-ahli parlimen UMNO ke PBBM menimbulkan perdebatan. PKR dan DAP sudah jelas menentang. DAP juga mengugut untuk keluar dari kerajaan. Ia bukan sekadar ugutan. Peletakan jawatan Nurul Izzah dan serangan Ahli Parlimen Sg Petani terhadap Tun Mahathir adalah pelan perancangan berstrategi. Adakah retak menanti belah?

   5. Namun, bagi rakyat, mereka menuntut hak seperti yang dijanjikan. Mereka mahukan harga petrol yang rendah apatah lagi di saat harga minyak dunia makin turun. Janji menghapuskan tol dituntut. Para petani dan nelayan menuntut hak mereka di musim tengkujuh yang belum tertunai sepenuhnya. Siswazah menuntut janji penghapusan hutang PTPTN. Anak-anak muda masih mencari peluang-peluang pekerjaan dalam persaingan dengan warga asing. Mata wang yang semakin jatuh nilai amat menakutkan. Kejatuhan nilai saham di Bursa Malaysia juga meresahkan. Nilai komoditi seperti sawit di pasaran antarabangsa juga membimbangkan. Masa depan Tabung Haji yang kononnya memerlukan pemulihan sangat meragukan.

   6. Tidak pelik rakyat bersedia turun ke jalanan sebagaimana puluhan ribu rakyat Perancis sekarang turun berdemonstrasi di Paris dan bandar-bandar besar yang lain memakai ves kuning sejak november sehingga ke hari ini menuntut peletakan jawatan Presiden ekoran kenaikan kos sara hidup akibat peningkatan cukai minyak. Demonstrasi yang tidak dipimpin oleh mana-mana gerakan tetapi ia kehendak rakyat prihatin.
   Rakyat Perancis menuntut penurunan kadar cukai, kenaikan gaji, kos tenaga yang murah, pertambahan faedah persaraan dan peletakan jawatan presiden.

   Delete


  31. 7. Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) menyusut USD102.0 bilion pada 30 November 2018 kepada USD101.4 bilion pada 14 Disember 2018. Penyusutan sebanyak USD600 juta bersama RM2.5 bilion dalam masa 14 hari. http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=bm_press&pg=bm_press&ac=4786&lang=bm
   Keadaan ini sangat serius sekiranya berpanjangan. BNM bakal berhadapan laluan sukar untuk menstabilkan atau mempertahankan nilai Ringgit. Apabila Ringgit jatuh, nilai hutang luar akan meningkat. Adakah ini melambangkan kegagalan PH menguruskan ekonomi?

   8. Pendedahan hutang negara kononnya RM1 trilion menimbulkan kesangsian antarabangsa khusus pelabur terhadap integriti data dan ketelusan negara. Ia memberi kesan kepada penarafan kredit Malaysia oleh agensi penarafan kredit seperti S&P, Moody’s dan Fitch. Sementelah Kementerian Kewangan memberikan definisi tersendiri bagi hutang negara yang tidak mengikut piawaian antarabangsa dengan menggabungkan hutang dan liabiliti. Ia perkara yang ditegur oleh saya berulang kali di Dewan Rakyat.

   9. Kerajaan PH masih terkapai-kapai mencari sumber untuk menambah pendapatan. Pandangan PAS menerusi cukai wajib bermodelkan zakat Islam terhadap pegangan saham dan simpanan korporat tidak diendahkan. Telah berulang kali saya menyuarakan perkara ini di Dewan Rakyat. Cukai GST dihapuskan tetapi diganti dengan SST yang juga memangsakan pengguna akhir iaitu rakyat.

   10. Dalam suasana ini pimpinan PAS dalam kerajaan Terengganu dan Kelantan terus membina dan bergerak ke hadapan menguruskan negeri dan rakyat. Manifesto satu demi satu ditunaikan. Pembangunan sedang rancak diusahakan. Hubungan sesama rakyat dilunakkan dan didekatkan menerusi konsep Budaya Politik Matang Sejahtera (BPMS) .

   11. Pimpinan PAS di seluruh negara perlu menjadi pimpinan untuk semua rakyat membimbing umat ke arah yang lebih baik. Hubungan dengan UMNO yang sedang belajar menjadi pembangkang perlu diperkukuhkan atas semangat barisan pembangkang. Hubungan dengan kerajaan Persekutuan pimpinan Tun Mahathir digerakkan atas semangat BPMS juga iaitu bekerjasama dalam perkara berkepentingan rakyat dan Islam serta mengkritik dan menegur kesilapan dan kelemahan kerajaan secara harmoni dan berhemah.

   12. Sudah banyak polisi-polisi kerajaan Persekutuan pimpinan PH ditegur, dikritik dan ditambah nilai olen ahli-ahli parlimen PAS yang rancak beraksi dalam dewan rakyat. Rakaman-rakaman ucapan mereka yang dimediakan boleh menjadi bukti bahawa PAS bersedia menjadi pimpinan rakyat Malaysia. Bukan hanya isu agama menjadi keutamaan PAS malah kepentingan dan keperluan rakyat dengan panduan prinsip Islam menjadi agenda perjuangan PAS.

   13. Pimpinan PAS tidak berpolitik mencipta persepsi tapi berbicara berasaskan realiti dengan hujahan ilmiyah dan saranan berilmu.

   14. Ketidakstabilan politik tentunya menjadi punca kepada ketidakstabilan ekonomi. Mungkin sudah sampai masanya kestabilan politik negara diselesaikan menerusi wacana seumpama kerajaan perpaduan yang pernah dilontarkan oleh Presiden PAS pada 2008. PAS bersedia membantu!

   Dato’ Dr Mohd Khairuddin bin Aman Razali
   Ahad 23 hb Disember 2018

   Delete
  32. Sambungan....

   DUNIA ISLAM TIDAK LUPA KEBERANIAN TUN MAHATHIR MEMBANTU BOSNIA.

   August, 1995: King Fahd of Saudi Arabia called on Muslim World to supply Bosnian Muslims with arms. Western Intelligence reported that among other countries (such as Pakistan, Indonesia, and Turkey), Malaysia too had provided the Bosnian Muslims some weapon supplies.

   November 30, 1995: 44-months siege by the Serbian armies of Bosnian capital city, Sarajevo ended. An estimated of 100,000 Bosnians were killed during the genocide.

   December, 1995: Dr Mahathir reiterated his concern that even with the long awaited decision by the West (through the Dayton Peace Accords, November 1995) to engage itself with greater commitment and risk through the dispatch of NATO and US forces on a massive scale (after almost 4 years of wavering), the ending of conflict in Bosnia would have little hope of being realized without real commitment to what he called a “peace enforcement”.

   April 20, 1996: Malaysian Prime Minister Dr. Mahathir Mohamad met members of the Malaysian contingent (Malcon) of the NATO-led Peace Implementation Force, here, about 200 km from Sarajevo. Dr Mahathir reminded the Malaysian soldiers in Bosnia to be conscious of the need to help the Bosnians and ensure that they are not captured by the Serbs. Dr Mahathir said Malaysia would continue sending its troops to Bosnia as long as they are needed by the Bosnian government, despite having to bear the expenses. He has expressed regret over the attitude of certain Western powers towards peace efforts in Bosnia-Herzegovina.

   July, 1996: The West forced Karadzic to quit as Bosnian Serb president.

   August, 1996: Malaysia sent an official to assist the UN in the handling of all claims against the UN in Sarajevo, the capital of Bosnia and Herzegovina. This was done after the 4 years civil war.

   September, 1996: Nationalist parties won the first post-war election in Bosnia, confirming Bosnia’s ethnic division.


   ps:
   Hadi Awang ker, Najib ker, Jahid ker, ataupun Anwar - Mampu & beranikah mereka berbuat apa yg dilakukan oleh The Grand Old Statesman....??

   Delete
  33. Arwah Adib Maut Kerana Perkauman..
   10:02:00 AM 0 Comments Viral


   Oleh : Muhammad Najib

   Arwah Adib maut sebab perkauman.

   Aku cakap begini kerana masih ada lagi pemimpin yang ambil jalan selamat dengan memilih untuk berkata ini bukan isu perkauman.

   Ya, tidak ada asas yang kukuh untuk sekumpulan manusia apabila kawasan rumah ibadat mereka terbakar, memilih untuk melepaskan kemarahan kepada anggota bomba yang datang untuk memadam kebakaran tersebut.   Kecuali atas faktor lain. Dalam dalam kes Adib, perkauman. Hanya kerana arwah seorang anggota bomba berbangsa Melayu, beliau jadi mangsa sekumpulan bangsa India untuk melepaskan kemarahan mereka.

   Dan aku tak rasa alasan tersalah sangka atau tersilap sasaran boleh diterima pakai. Ada sebab kenapa bomba merupakan badan beruniform. Takkan selama duduk Malaysia ini, kau tak kenal macam mana rupa uniform bomba? Dan walaupun jika Adib bukan anggota bomba, arwah atau mana-mana Melayu yang ada di situ pada malam itu tidak patut jadi mangsa rusuhan. Mob mentality ini perlu dihentikan.

   Insiden kuil Seafield ini dari awal bukanlah perkauman. Tapi kegagalan mengawal keadaan menjadikan ia satu naratif perkauman. Awal lagi kita disogokkan dengan idea pemaju (Cina) upah samseng (Melayu) untuk serang kaum tertindas (India). Dan kemudian muncul pula menteri dan exco yang memberikan kenyataan berbaur perkauman.

   Lantas satu-satunya mangsa dari insiden perkauman ini adalah arwah Adib.

   Tapi itu bukanlah lesen untuk mereka yang sebangsa dengan Adib mengambil pendekatan yang sama. Kerana kalau kita juga mengambil sikap perkauman dan percaya 'an eye for an eye', sudahnya kita semua jadi buta dek rasisme. Walaupun aku sebut arwah Adib mati kerana perkauman, tapi itu bukan lesen untuk kita juga memilih jalan perkauman.

   Kerana kalau kita semua memilih perkauman atau rasisme sebagai jalan, yang mati siapa? Kemanusiaan.

   Yang patut dihukum (dan perlu dicari sehingga ke lubang cacing oleh polis) adalah pelaku yang membelasah Adib kerana sifat rasisme atau mob mentality mereka.

   Pembunuhan Adib adalah satu bentuk hate crime. Dalam ketegangan kaum yang makin membara di Malaysia kebelakangan ini, kerajaan dan polis perlu bertindak tegas sebagai satu tauladan buat semua. Tindakan perlu diambil kerana kalau tidak, sudahnya rakyat akan memilih untuk bertindak sendiri dan itu sangatlah tidak enak.

   Ingatlah, Adib bukan berkorban nyawa. Pemergian arwah tak sama macam 6 anggota bomba yang lemas dalam usaha menyelamat tempoh hari. Dia tak gave his life pun.

   Sebaliknya nyawa Adib diragut oleh orang hilang akal pada satu malam ketika arwah hanya mahu menjalankan tugasnya selaku anggota bomba.

   Itu realitinya.

   Delete
  34. Bahan di atas adalah nukilanbsampah dari seorang desperado yg talian hayatnya di hujung bontot - dikutip pulak sekor sewel.

   Delete
  35. GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 2. Sudah2lah Budin oooi...
  Awak ni batu api.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Abang Budin bukanlah BATU API. Dia ada batu pelir macam lelaki lain juga. Bezanya, abam Budin sekarang ni penyokong kuat Rejim Istana Segambut menentang geng Tun M dan sesiapa yang cuba menggugat Abam Nuar dari mengambil-aleh jawatan PM.

   Jika umur panjang kita dapat melihat apakah ketentuan Ilahi. Tidak semua yang kita hajati dapat dikecapi. Ada yang dah berjaya mengumpul berbiliun ringgit, tetapi besar kemungkinan tidak berpeluang membelanjakannya....

   Delete
 3. Kalau nak sangat memberontak, memberontaklah untuk memperjuangkan rakyat dan kebenaran, bukan memberontak untuk jadi pm. Kahkahkah. Reformasi ni apa? Untuk naikkan anwar jadi pm? Masalah hutang tu memang betul. Bukan sikit, banyakkk. Sebab tu banyak perkara tak dapat dilaksanakan. Cuma para menteri janganlah guna alasan hutang untuk mengelak. Gunakanlah akal yang ada untuk selesaikan masalah secara kreatif. Sama juga ahli patlimen parti pemerintah. Parti awak memerintah, kalau ada idea, salurkan. Bukan memekak cerita masalah. Masalah ni semua orang tau. Nak selesai ni yang perlu kerjasama semua.

  ReplyDelete
 4. Emmmm....sebuah janji....janji yg mega.....teruskan Budin.....menarik!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Masa PRU zaman BN dulu ada seorang penyokong tegar PAS di Kelantan yang ambil duit sogokan UMNO dan disuruh bersumpah untuk memangkah simbul dacing. Mamat tu berjumpa seorang guru agama dan meminta nasihat. Tok Guru tu bertanya...Mung sumpoh nok pankoh dacing tapi dok gyoyak kak kertah undi. Mung gi la pakoh kat mana-mana poster dacing di pokok getah nung...lepah doh janji tu.....

   Tun janji untuk menyerahkan jawatan kepada Abam Nuar adalah sebuah janji untuk serah kepimpinan kepada PKR, parti komponen yang mempunyai kerusi terbesar....bukannya bererti khusus untuk batang tubuh Anuar itu sendiri. Nuar hanyalah simbol mewakili PKR. Jika ada orang lain yang dirasakan lebih layak di dalam PKR, maka eloklah beliau yang diangkat. Namun jika dirasakan DSAI adalah calun terbaik yang tidak melakukan perkara-perkara keji, tidak berkawan dengan kepala gengster atau bersahabat baik dengan mana-mana tycoon yang besar kemungkinan akan menjadi kroni, maka silakanlah menjadi PM. jangan ditanyakan di kalangan balachi Abam...tanyakan keseluruhan ahli PKR buat referandum kalau berani.

   Delete
  2. Apa itu ratifikasi ICERD?
   ASYRAF WAJDI DUSUKI 7 NOVEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore588
   Asyraf Wajdi Dusuki
   Asyraf Wajdi Dusuki
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   AHAD lalu Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Dewan Pemuda Pas dan NGO-NGO melakukan rapat umum di Kuala Lumpur bagi membantah cadangan Kerajaan PH untuk meratifikasi ICERD.

   Timbalan Perdana Menteri ketika ditanya mengatakan bahawa cadangan untuk meratifikasi ICERD belum diperincikan lagi. Kenyataan ini menunjukkan bahawa secara faktanya memang terdapat cadangan daripada pelbagai pihak dalam kerajaan untuk melaksanakan ratifikasi ICERD.

   ADVERTISING


   Apakah sebenarnya ratifikasi ICERD? Barangkali ramai dalam kalangan rakyat sendiri tidak tahu dan mungkin tidak faham apa itu ratifikasi ICERD. Apatah lagi istilah yang digunakan dilihat agak janggal dan tidak sensitif bagi kebanyakan rakyat. Apatah lagi istilah tersebut kelihatan begitu akademik atau ilmiah.


   Ratifikasi bermaksud mengesahkan, manakala ICERD pula adalah singkatan daripada International Convention For Elimination of All Forms of Racial Discrimination atau dalam bahasa Melayu bermaksud Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum. ICERD adalah salah satu daripada konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang Hak Asasi Manusia.

   ICERD diterima oleh Perhimpunan Agung PBB pada 1965 dan dikuatkuasakan pada 1969. Artikel 5 ICERD menjelaskan negara-negara yang telah meratifikasi konvensyen ini mesti menghalang dan memusnahkan diskriminasi kaum dalam semua bentuk dan menjamin hak setiap orang, tanpa perbezaan kaum, warna kulit, asal-usul bangsa dan mendapatkan kesaksamaan di sisi undang-undang.

   Penulis berpandangan bahawa ICERD jelas bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan tentang Hak Istimewa orang-orang Melayu, Bumiputera, kedudukan agama Islam dan institusi Raja-Raja Melayu.

   Cadangan ratifikasi ICERD boleh dilihat sebagai langkah pihak-pihak tertentu yang dominan dalam Kerajaan PH untuk meletakkan batu asas usaha yang panjang dan berterusan bagi menghakis asas dan tiang seri utama dalam Perlembagaan Persekutuan. Ironinya usaha ini merupakan satu ancaman luar jangka panjang secara halus kepada kedaulatan negara.

   Apa yang boleh difahami, mana-mana negara yang meratifikasi ICERD akan memberi komitmen kepada pemakaian konvensyen tersebut di negara masing-masing walaupun pemakaiannya masih bergantung kepada peruntukan undang-undang tempatan sesebuah negara.

   Negara yang meratifikasi akan menghadiri persidangan kumpulan negara yang sudah meratifikasi dan mereka akan melaporkan kepada persidangan tersebut tentang tahap pelaksanaan yang ditelah dilakukan di negara masing-masing.

   Melalui cara demikian, maka negara yang meratifikasi merasai satu bentuk ‘seni’ tekanan antarabangsa untuk melanjutkan inti pati konvensyen dalam kerangka undang-undang tempatan. Ini sekali gus mendedahkan dan meletakkan kedaulatan negara kepada tekanan secara halus pada jangka masa yang panjang.

   Persoalannya, adakah berlaku diskriminasi kaum di Malaysia sejak merdeka? Apa sebenarnya yang diinginkan oleh golongan ini? Pihak kerajaan khususnya parti dalam kerajaan yang kononnya memperjuangkan hak Bumiputera perlu menyatakan pendirian tegas mereka dalam perkara ini. Jangan hanya diam membisu ketakutan kerana faktor jumlah kerusi yang sedikit, tapi berikan pencerahan dan halang golongan yang mahu merosakkan asas kenegaraan Malaysia ini.

   Pergerakan Pemuda Umno akan terus menghalang sebarang usaha bagi meratifikasi ICERD demi untuk kepentingan agama, bangsa dan negara.

   * Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia

   Delete
  3. Hujung-hujung.......

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 5. alamak budin, nasib baik khairuddin buat isu guling..

  kalau tak, tak ada bahan nak tulis, no issue, no surru

  ReplyDelete
 6. Tn Budin telah menulis :-

  Kalau janji dipatuhi, tiada apa-apa yang akan berlaku antara Anwar dan Tun Mahathir. 

  Izinkan John Doe menjawab :-

  Ya benar sekali. Sejak dari langkah PD dimulakan saya telah menyatakan ia akan membawa keburukannya kepada Anwar tanpa ia sedari.

  Tun M telah berjanji akan berundur selepas 2 tahun sebagai timbal balas janji Anwar tidak akan menganggu Tun M sebagai selama 2 tahun tersebut.

  Melihatkan kesungguhan Tun M, saya percaya penuh Tun M mempunyai niat untuk berundur selepas 2 tahun kecualilah sekiranya Anwar bersetuju memberikan tempoh lanjutan.

  Melihatkan gelagat Anwar saya tidak percaya ia akan mempunyai kesabaran untuk menahan diri daripada cuba melanggar Tun M sebelum tempoh 2 tahun tersebut.

  Sekarang askar-askar Anwar termasuk Tn Budin sedang mengungkit tentang janji Tun M tersebut, tanpa mereka sedari ungkitan-ungkitan tersebut berlaku ketika Anwar berada di dalam tempoh perjanjian untuk tidak mengganggu Tun M sebagai PM. Ungkitan-ungkitan tersebut ketika tempoh Tun M belum pun genap setahun itu sendiri sudah menjadi satu bentuk pelanggaran akujanji untuk tidak menganggu Tun M selama 2 tahun ini.

  Siapa sebenarnya yang sedang menunjukkan ia berniat untuk mungkir janji? Tun M atau Anwar?

  Seperti kebiasaan Anwar, dia sendiri tidak akan ke hadapan untuk menunjukkan niatnya, sebaliknya menggunakan askar-askarnya seperti Rafizi dan Tn Budin sama seperti Zahid pernah digunakan untuk menyerang Tun M semasa kedua-duanya di dalam UMNO. Sejarah membuktikan Anwar tewas dan Tun M kekal menjadi 'ketua pasukan yang tidak pernah tewas'.

  Kelak apabila Anwar benar-benar melanggar Tun M sebelum Tun M menggenapkkan tempoh 2 tahunnya, maka perjanjian di antara kedua mereka akan dikira terbatal dan Tun M akan terlepas daripada ikatan perjanjian tersebut disebabkan Anwar sendiri yang melanggarnya.

  Sekali lagi Anwar akan kempunan menjadi PM. Kali ini ia tidak lagi boleh menyalahkan Tun M melainkan dirinya sendiri.

  Sudah ramai yang mengatakannya dan dengan izin, John Doe juga mahu mengatakannya:-

  Di dalam situasi hari ini satu-satunya manusia yang kelihatan boleh menggagalkan hasrat Anwar mahu menjadi PM ialah dirinya sendiri.

  Nampak gayanya dirinya sendiri benar-benar akan menggagalkannya.

  Silakan cuba melanggar Tun M sebelum ia menggenapkan tempoh 2 tahunnya. Anwar yang akan gagal dan melepaskan Tun M daripada perjanjiannya untuk berundur selepas 2 tahun, dan demikian Malaysia akan benar-benar diselamatkan daripadar berPMkan seorang bekas banduan pesalah liwat yang diampunkan.

  Silakan membuat gerakan-gerakan saraf sebagai persediaan untuk melanggar Tun M, dan silakan cuba melanggar Tun M. Kalian akan gagal dan sebaliknya ditewaskan secara mutlak.

  Asal kelak apabila kalian tewas mutlak jangan cakap John Doe tak payung.

  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sultanah Terengganu saman editor Sarawak Report, 2 pihak lain RM300 juta   KUALA LUMPUR: Sultanah Terengganu memfailkan saman fitnah RM300 juta terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dan 2 pihak lain kerana mengaitkan Sultanah Nur Zahirah dengan skandal 1MDB serta ahli perniagaan kontroversi, Low Taek Jho dalam bukunya.

   Rewcastle-Brown menerusi bukunya bertajuk “The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Expose” mendakwa Sultanah Nur Zahirah terbabit dalam penubuhan Pihak Berkuasa Pelaburan Terengganu (TIA) yang menjadi pelopor 1MDB.

   Selain Rewcastle-Brown, penerbit Gerakbudaya Enterprise dan pencetak Vinlin Press Sdn Bhd turut dinamakan dalam saman fitnah itu.

   Pasukan peguam Sultanah Terengganu menghantar surat tuntutan kepada Rewcastle-Brown dan 2 pihak terbabit September lalu, untuk menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf secara bertulis dalam 8 hari.

   Bagaimanapun, peguam Sultanah Nur Zahirah menolak permohonan maaf Rewcastle-Brown yang disifatkannya tidak ikhlas.

   Rewcastle-Brown dilaporkan berkata, sultanah salah faham terhadap kandungan bukunya dan percetakan semula buku itu sudah mengeluarkan nama sultanah.

   Buku Rewcastle-Brown yang dilancarkan 8 September lalu itu menceritakan siasatan ke atas skandal 1MDB.

   TIA ditubuhkan pada 2008 dan kemudiannya bertukar taraf kepada koperasi perbadanan yang diberi nama 1MDB pada Januari 2009.

   Bercakap pada sidang media selepas memfailkan saman hari ini, peguam sultanah, Datuk Mohd Haaziq Pillay Abdullah berkata, pemfailan saman itu tertangguh 2 bulan kerana kedua-dua pihak cuba mencapai persetujuan berhubung surat tuntutan September lalu.

   “Apa yang saya boleh kata ialah kedua-dua pihak tidak boleh bersetuju dengan tuntutan sultanah.

   “Sultanah meminta kami meneruskan saman itu semalam dan kami berbuat demikian hari ini.”

   Haaziq berkata, peguam kanan, Americk Sidhu mewakili Rewcastle-Brown, penerbit dan pencetak itu.

   “Kami akan serah satu salinan saman itu kepada mereka secepat mungkin,” katanya sambil menambah Mahkamah Tinggi menetapkan 19 Disember ini untuk pengurusan kes.

   Haaziq mendakwa kandungan dalam buku Rewcastle-Brown dipinda, selepas beliau mengadakan sidang media September lalu bagi menuntut penerbit dan pencetak menarik balik buku yang mengandungi kenyataan fitnah itu.

   Katanya, edisi pertama buku Rewcastle-Brown mendakwa Jho Low “baik” dengan Sultanah Terengganu dan persetujuannya diperlukan untuk menubuhkan dana itu.

   “Bagaimanapun, edisi berikutnya diubah kepada saudara perempuan sultan sebagai pemain utama,” katanya sambil mempersoalkan versi mana yang betul.


   : Sekarang Sarawak Report baru tahu langit tinggi atau rendah...

   Delete
  2. Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 7. Bagus jugak Pizi dan Johari Abdul bising2 pasal isu kajian tahap kepuasan hati rakyat terhadap Tun Madey ni..kalau tak, dah tentu lah Tun dalam zon selesa dan syok sendiri mentadbir negara. Kasi sedar sikit yang rakyat dah bosan dan muak dengan pemerintahannya..tak berubah2 ..sebijik macam era mantan PM ke 4 dulu tu!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tun Madey bukannya maksum sampai tak boleh ditegur dan dicuit langsung....

   Delete
  2. GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 8. AsSalam Tuan Budin,
  Kenapa terlalu banyak SAMPAH SARAP didalam ruangan komen saudara?
  Adakah tuan sengaja membiarkan nya untuk memperlihatksn seolah-olah blog anda ini popular dan sentiasa dihurungi oleh lalat-lalat hijau yang banyak beterbangan mencari makan di longgokan sampah saudara?

  ReplyDelete
  Replies
  1. ICERD: Pemimpin PH tak peduli sentimen penduduk majoriti   Kecetekan pengetahuan dalam memahami dan memperhalusi sejarah negara serta isi kandungan Perlembagaan, antara punca pemimpin Pakatan Harapan bersungguh-sungguh mahu melaksanakan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) di negara ini.

   Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA), Prof Datuk Dr Teo Kok Seong berkata, pemimpin PH yang mahu ICERD diratifikasi dilihat seperti mahu menunjukkan sifat liberal mereka, kononnya ada kelainan daripada Barisan Nasional.

   Lebih dikesali katanya, tindak-tanduk pemimpin PH terutama bukan Melayu menunjukkan mereka langsung tidak peduli mengenai sentimen penduduk majoriti Malaysia.

   “Pada pandangan saya, keterujaan mereka ini menyebabkan orang Melayu yang pada awalnya dalam keadaan terkejut, kini bertukar menjadi marah. Saya bimbang orang Melayu mengamuk akibat tindak balas kejutan ini,” katanya.

   Mengulas lanjut, Kok Seong berkata, dalam proses pembentukan negara, British dan pembesar terdahulu lebih awal mewujudkan Perlembagaan Persekutuan dengan teliti kerana mengambil kepentingan orang Melayu sebagai penduduk asal dan orang China dan India yang datang ke negara ini.

   Katanya, Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa, Islam ialah agama bagi Persekutuan tetapi agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan.

   Begitu juga bahasa Melayu sebagai Bahasa kebangsaan dan tiada seorang pun boleh dilarang atau dihalang daripada menggunakan (selain bagi maksud rasmi), atau daripada mengajarkan atau belajar, apa-apa bahasa lain; dan tiada apa-apa jua dalam Fasal ini boleh menjejaskan hak Kerajaan Persekutuan atau hak mana-mana Kerajaan Negeri untuk memelihara dan meneruskan penggunaan dan pengajian bahasa mana-mana kaum lain di dalam Persekutuan.

   Jelas beliau, dua perkara berkenaan adalah bukti penting yang menunjukkan Perlembagaan Persekutuan tidak pernah melakukan diskriminasi atau melayan secara tidak adil mana-mana kaum.

   “Malah, dalam bab agama, Perkara 3(1) jelas menunjukkan kesamarataan apabila pengakuan agama Islam dan agama lain boleh diamalkan diletakkan sebaris dalam satu ayat. Bukan ayat bersambung atau perenggan yang berbeza. Semuanya dalam satu ayat, satu nokhtah.

   “Nampak tak bagaimana pemimpin dahulu berusaha memastikan setiap perkara dalam Perlembagaan Persekutuan begitu terperinci, begitu halus. Jadi mana diskriminasinya.

   “Pada saya, kita sudah menggubal ‘ICERD’ kita sendiri berdasarkan acuan sendiri mengikut kepentingan negara. Kenapa perlu ada ICERD luar untuk memelihara kepentingan Malaysia,” kata Kok Seong dipetik MalaysiaGazette hari ini.

   Sehubungan itu, beliau berkata, sudah tiba masanya Ahli Parlimen mengenepikan apa sahaja sentimen, perbezaan politik dan berbincang secara rasional dan matang apa keperluan perlaksanaan ICERD sedangkan negara memiliki Perlembagaan Persekutuan yang cukup telus.

   Beliau turut mengingatkan, dalam keterujaan untuk melakukan pembaharuan atau reformasi, jangan sesekali lupa bahawa Malaysia mempunyai sejarah lama yang sepatutnya menjadi kesinambungan kepada sejarah moden negara.

   “Kalau sayang negara, peluk, dukunglah sejarah lama kuat-kuat. Tidak mungkin ada sekarang, jika tidak ada dulu. Sebab itu sejarah merupakan kisah yang berkaitan, kesinambungan.

   “Bukan hentam sahaja kerana cara itu akan hanya merosakkan seluruh ekosistem sebuah negara. Dan, bibit-bibit kerosakan ini nampaknya sudah muncul” katanya.

   ICERD adalah salah satu konvensyen antarabangsa hak asasi manusia yang telah berkuatkuasa dari tahun 1969, di mana negara yang meratifikasinya hendaklah menghapuskan segala bentuk diskriminasi bangsa dan kaum.

   Malaysia adalah satu daripada 15 buah negara yang tidak mengesahkannya, termasuk Brunei dan Israel.

   Delete
  2. Sok sek..sok sek..sok sek...?!%&#@%=)(!%÷÷?!#@....

   Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 9. Tegur salah tak tegur salah! Amacam ni PH tak boleh terimakah teguran yang membina yang dibuat oleh Rafizi? Kamu ni semua bila orang diam lagilah kamu terus membisu. Ini hal demi kebaikan rakyat jadi apa pasal tak pro aktif apabila satu dunia mengalami penurunan harga minyak...banyak pula tu! Apasal tak siang siang lagi bagitahu rakyat 'big picture' yang kamu sebut tu. Kan lebih baik berterus terang dari cari penyakit buat buat bodoh. Rafizi ni bukan calang orang, jadi jangan cuba nak mengajarnya pulak! Ramai dah mula rasa PH ni tak boleh harap rupanya. Jadi berjaga jagalah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 10. Perceptions...all about perceptions..tengok siapa dan dari sudut Mana Kita melihat teguran yg dibuat...org PPBM mungkin melihat dari sudut yg negatif, maka akan keluarlah segala macam andaian yg boleh mengeruhkan lagi suasana. Keadaan dah berubah, kerajaan telah pun bertukar. Zaman Umno yg terlalu taksub memuji Dan mengipas ketua mereka telah berlalu. Tengok dari sudut yg positif..untuk kebajikan rakyat. Teguran supaya harga minyak diturunkan ada logiknya. Kalau dulu kita komplen pasal harga minyak yg x turun selari dgn harga minyak dunia, kenapa sekarang ni Kita x boleh buat benda yg sama? Kerana mereka ahli keluarga Kita? Kalau anak org Kita tegur buat benda yg Salah, anak Kita lagilah, bukan setakat tegur, belasah kalau perlu...umpamanya begitulah.

  Perlu diingat, kerajaan sekarang adalah kerajaan rakyat..sebarang teguran utk kebaikan rakyat perlu dilihat dari sudut yg positif.. belajarlah dari kesilapan pemimpin terdahulu!

  ReplyDelete
 11. Ceptlah bagi bangNon jadi PM....
  biar terang dan jelas segala yg kabur..
  nk nyesal atau apapun kesedaran masa tu, kendian cite. yg penting, cita2 utk melihat ANWAR jdi pm tercapai..

  “ak menyokong Nuar jadi PM dgn tanpa dalil”

  (pemikiran semata-mata)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 12. Ada puak dlm p k r..
  Ada puak dlm p p b m..
  Puak hantu saka puaka bikin alih perhatian rakyat apekejadah..mendomba2 dlm p h hilang permuafakatan dah..buat apa le sama2 udah mentadbir mau bertelagah..janji dibuat menerajui kerajaan pun sudah..tunaikan janji harapan rakyat jgn dipermudah..dipersilakan buatlah kerja jgn berpolitik yg tak berfaedah..rakyat fedap ahli politik x berfungsi hasil x berbuah..tiada yg memberontak serta nak menguling..tup tup rakyat kasi ph rebah..ketika p r u 15 dpersembah..

  Kahkahkahharapansetinggigunungbah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 13. budin BN dan Budin PH tidak sama bagi pendapat saya budin adalah kroni anwar. budin berat sebelah. kalau berita anwar semuanya betul bagi budin kalau berita mahathir semuanya rekaan. budin tidak cerita bagaimana semasa mahathir angkat sumpah hampir 6 jam. budin tidak cerita bagimana mahathir jumpa agong untuk pengampunan. dan banyak lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul betul betul.....!!

   Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 14. SUMBANGAN TUN M KPD DUNIA ISLAM YG TIDAK ADA PADA PEMIMPIN2 LAIN.

  Saya hingga hari ini kagum dengan konsistensi Tun Dr Mahathir yang tidak pernah rasa gentar untuk menyelar Regim Zionis yang dilihat semakin hilang sifat kemanusiaan dalam diri mereka.

  Apa yang terjadi pada Pemimpin Dunia Islam yang lain seperti Muamar Gaddafi, Hosni Mubarak dan Saddam Hussin sedikitpun tidak melemahkan semangat Tun Mahathir untuk bersuara mengkritik Israel secara terbuka. Bagi Tun Mahathir, strategi Yahudi menjatuhkan Pemimpin Islam yang bersuara lantang sedikitpun tidak melemahkan semangatnya untuk menegakkan kebenaran di peringkat antarabangsa.

  Keberanian Tun Dr Mahathir bukan sahaja dalam negaranya sendiri malah Ulama Dunia terkenal, Sheikh Imran Hossein menyatakan Tun Dr Mahathir adalah satu-satunya pemimpin Islam di dunia yang berani bersuara di peringkat antarabangsa.

  Tegas Sheikh Imran lagi, Tun Dr Mahathir berani mengkritik Barat dan juga Yahudi tanpa rasa takut atau gentar demi menegakkan Islam.

  Dunia tidak akan lupa Tun Dr Mahathirlah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana dibunuh seperti binatang oleh pengganas Serbia.

  Dunia juga tidak lupa Tun Dr Mahathirlah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu.

  “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” – Tun Mahathir.

  Ketika era Yasser Arafat, Tun Dr Mahathir pernah menangis ketika melawat “bunker” yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin. Beliaulah pemimpin Islam yang Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

  Saya juga teringat satu ketika Tun mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan ekonomi oleh Amerika Syarikat sekutu Israel.

  Amat membanggakan bila pakar2 analisis politik dunia yang menganggap Mahathir merupakan seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya.

  Mudah-mudahan “Legasi Keberanian Tun M” kekal di bumi keramat ini. Mungkin kerana inilah maka Malaysia masih lagi Allah swt kekalkan keamanan walaupun diuji dengan pelbagai ujian dari anasir dalam dan luar negara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. DUNIA ISLAM TIDAK LUPA KEBERANIAN TUN MAHATHIR MEMBANTU BOSNIA.

   Ini kronologinya.....

   Feb 29, 1992: Bosnia Muslims voted for independence, while the Serbs boycotted the referendum.

   Apr 6, 1992: EU recognized Bosnia as an independent nation, but not the Serbs. A civil war erupted, which Serbs occupied 70 percent of the country, killing and persecuting Muslims and Croats to carve out a “Serb Republic”.

   September, 1992: Malaysia severed its relationship with Belgrade, Serbia. Bosnian Foreign Minister Haris Silajdzˇic´urged other Muslim majority states to follow the ‘politically wise and ethically sound’ footsteps of Malaysia, which had severed relations with Belgrade.

   September 7, 1992: Malaysia opened its doors to Bosnian refugees until peace was established in their home country (News Strait Times, 1992).

   December, 1992: Malaysian Prime Minister, Dr. Mahathir Mohamad said that Malaysia has to move quickly to assist the Bosnians.
   .
   January, 1993: War erupted between Bosnian Muslims and the Croats (previously allied with each other against the Serbs). The situation went from bad to worse for Bosnian Muslims.

   April, 1993: Dr. Mahathir wrote to world leaders urging them to take immediate steps in helping the Bosnians (civilians, women, and children) from being slaughtered by the Serbian armies. Among others, the world leaders who received the letters were the British Prime Minister John Major, French Prime Minister Edouard Balladur, and US President Bill Clinton.

   Mahathir in late April 1993, urged Clinton ‘to make a decisive and positive step and to implement immediate action to save Bosnia and its people’.

   July, 1993: The Organisation of Islamic Conference (OIC) offered to send its member states’ troops to Bosnia to serve in the UN mission. Malaysia, Indonesia, Turkey, and Pakistan were committed to contributing troops to the mission.

   September, 1993: At a dinner hosted in honor of British Prime Minister John Major, Mahathir expressed Malaysia’s ‘anguish and distress at the continued genocide and ethnic cleansing conducted by the Serbs against the Bosnian Muslims’.

   October, 1993: Dr. Mahathir Mohamad, Malaysia’s Prime Minister expressed concern over the violation of human rights in Bosnia and Herzegovina. Thus, Malaysia sent a group of special forces to participate in the United Nations (UN) Peacekeeping Operations.

   February, 1994: Mahathir administration proposed to the UN for increasing its troops’ strength in Sarajevo (in accordance with the OIC’s proposal towards the defense of Muslims in Bosnia) following the escalation of war between the Serbs and Bosnian Muslims. However, the proposal was rejected by the UN.

   July, 1994: In early July 1994, Mahathir visited Bosnia and met with Malaysian troops deployed in Konjic as part of the UN force (Chan 1994).

   August, 1994: The Malaysian troops were accused of “knowingly” destroyed a cross in Croat territory and Croat forces claimed that unless it was replaced, the security of Malaysian troops could not be guaranteed.

   Malaysia Indonesia Joint Army Action.
   Indonesian President, Soeharto went to visit Bosnia during the Serb-Bosnia war 1992-1995 supporting the efforts by OIC countries, spearheaded by the Malaysian premier, Dr. Mahathir Mohamad.

   July, 1995: Malaysia declared that it would no longer respect the UN-imposed arms embargo on Bosnia.

   July 23, 1995: Malaysia’s Premier, Dr. Mahathir Mohamad said Malaysia will send arms to Muslim Bosnians because “while the UN and NATO forbade the supply of arms to all parties in the former Yugoslavia, separatist Serbs in Bosnia were getting weapons and oil to attack and seize territory held by the Bosnian government.”

   Delete
  2. Sambungan....

   DUNIA ISLAM TIDAK LUPA KEBERANIAN TUN MAHATHIR MEMBANTU BOSNIA.

   August, 1995: King Fahd of Saudi Arabia called on Muslim World to supply Bosnian Muslims with arms. Western Intelligence reported that among other countries (such as Pakistan, Indonesia, and Turkey), Malaysia too had provided the Bosnian Muslims some weapon supplies.

   November 30, 1995: 44-months siege by the Serbian armies of Bosnian capital city, Sarajevo ended. An estimated of 100,000 Bosnians were killed during the genocide.

   December, 1995: Dr Mahathir reiterated his concern that even with the long awaited decision by the West (through the Dayton Peace Accords, November 1995) to engage itself with greater commitment and risk through the dispatch of NATO and US forces on a massive scale (after almost 4 years of wavering), the ending of conflict in Bosnia would have little hope of being realized without real commitment to what he called a “peace enforcement”.

   April 20, 1996: Malaysian Prime Minister Dr. Mahathir Mohamad met members of the Malaysian contingent (Malcon) of the NATO-led Peace Implementation Force, here, about 200 km from Sarajevo. Dr Mahathir reminded the Malaysian soldiers in Bosnia to be conscious of the need to help the Bosnians and ensure that they are not captured by the Serbs. Dr Mahathir said Malaysia would continue sending its troops to Bosnia as long as they are needed by the Bosnian government, despite having to bear the expenses. He has expressed regret over the attitude of certain Western powers towards peace efforts in Bosnia-Herzegovina.

   July, 1996: The West forced Karadzic to quit as Bosnian Serb president.

   August, 1996: Malaysia sent an official to assist the UN in the handling of all claims against the UN in Sarajevo, the capital of Bosnia and Herzegovina. This was done after the 4 years civil war.

   September, 1996: Nationalist parties won the first post-war election in Bosnia, confirming Bosnia’s ethnic division.


   ps:
   Hadi Awang ker, Najib ker, Jahid ker, ataupun Anwar - Mampu & beranikah mereka berbuat apa yg dilakukan oleh The Grand Old Statesman....??

   Delete
  3. Boikot Giant


   Saya cadang boikot pasaraya Giant kerana membenarkan "free tasting dan sampling" arak di tempat awam.

   Saya syorkan semua Muslim jangan membeli di Pasaran Giant pada 1hb Disember (Sabtu) Dan 2hb Disember ( Ahad) sehingga pihak pengurusan Giant meminta maaf kerana tidak menghormati undang- undang dan agama Islam.

   Ini bersalahan dengan pelesenan jualan arak oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

   Jika merokok di tempat awam diharamkan kerana bimbang teladan dan kesan buruk pada kanak2 dan remaja!

   Jadi apa logiknya "free tasting" arak di tempat awam?

   Remaja bawah umur 21 tahun jadi promoter arak. Berapa syarat minima boleh minum arak di Malaysia?

   Kita perlu buktikan kuasa pembeli Muslim!!

   Jom sebarkan dan viralkan.

   Kita buktikan kuasa pembeli Bumiputera dan Islam.

   Vikings


   KPMEN : Pasti tempat awam, jika benar, umat Islam kena buat sesuatu

   Delete
  4. GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA....!!

   Rangsit University (RUS) president Dr Arthit Ourairat, 80, said.....

   “We were considering a role model our country (Thailand) needs and Dr Mahathir has everything needed in being a good leader,” he said.

   “He is a decisive and a heroic leader who took the country forward and even saved the country in times of distress, including during the 1998 financial crisis. This is the type of leader we Thais too want to have.

   “Hence, this is why the same students were among the earliest to congratulate Dr Mahathir when his coalition won the 14th General Election (in Malaysia),” he said, adding that the same undergraduates will receive their scrolls tomorrow when Dr Mahathir receives his honourary doctorate degree.

   “The fact that Dr Mahathir has come down to receive the scroll despite his hectic schedule will not only inspire the new graduates but also people at large.

   “Despite his age, he remains vibrant, enthusiastic, energetic and delivers speeches without any script. His ideas, vision, so fast and dynamic every day, he comes up with new solutions for the problems he faces,” the RUS president said, adding that this is something the Thais adore about Dr Mahathir.

   “Though I’m 13 years younger but just can’t keep up with him. After he won the election, he was the talk of the town in Thailand. So he is a good example for others, Thaksin (former Thai prime minister Thaksin Shinawatra) why don’t you come back. It is not about age, there are lots of things to consider.

   “Nobody is perfect but I cannot think of anything bad about Dr Mahathir. We admire that whenever the country faces problem, despite of his advanced age, he is willing to come back, work and save the country for the people,” he said

   Delete
  5. From Thirunavukkarasu Karasu to Menteri Perpaduan merangkap Menteri Hindraf Malaysia   Assalamua’laikum Datuk, (since you mention we were “forced" to become Muslim), Tahukah Anda?

   1. I was so discriminated that I went to primary school fully sponsored by the Melayoo govt.

   2. I was so discriminated that I got a free lunch in primary school for 3 years.

   3. I was so discriminated that dentists come to fix my teeth for free that time.

   4. I was so discriminated that my 5A result in Standard 5 got me a place in Maktab Tentera Diraja Malaysia.

   5. I was so discriminated that the forms for Maktab Rendah Sains Mara was given to me in Primary 6.

   6. I was so discriminated that my good result in Primary 6 got me streamed to Perdagangan in Form 1.

   7. I was so discriminated that my annual school fees from Form 1-3 were slightly cheaper than a KFC dinner.

   8. I was so discriminated that my exam fees for SRP and SPM were fully paid by the Melayoo govt.

   9. I was so discriminated that my pre-university education was Free.

   10. I was so discriminated that even my STPM exam fees was paid by the Selangor State govt.

   11. I was so discriminated that I got my First Choice kursus in USM.

   12. I was so discriminated that my annual tuition fee was cheaper than a return MAS ticket for Sabahans.

   13. I was so discriminated that my Masters was fully funded by USM.

   14. I was so discriminated that my other Masters degree was heavily subsidised by UPM.

   15. I was so discriminated that my PhD was fully paid by Kementerian Sains, Teknologi & Alam Sekitar.

   16. I was so discriminated that I got RM30,000 free in USM as “geran biaya diri”.

   17. I was so discriminated that I rented a house with Astro for RM150 during my PhD.

   18. I was so discriminated that I got a RM60,000 research grant from the Melayoos.

   19. I was so discriminated that I got public holiday during Thaipusam.

   20. I was so discriminated that I won Best Paper awards against Melayoo lecturers/researchers.

   21. I was so discriminated that the total charges for all 3 kids born in hospital is less than RM200.

   22. I was so discriminated that I paid RM1 for my dental treatment in 2015.

   23. I was so discriminated that I got to work for an airline owned and operated by a Malayalee macha.

   24. I was so discriminated that I even got that same macha to sponsor my flight training.

   25. I was so discriminated that my EPF money was banked direct into my CIMB account when I bought a RM1 million house.

   Want me to go on? Ok I go on.

   26. I was so discriminated that I became a newspaper columnist for The Star and got to bantai Najib Razak.

   Delete
  6. 27. I was so discriminated that my lesen to operate a civil engineering firm was approved in 2 days.

   28. I was so discriminated that my employer paid more than I pay myself for my ‘Simpanan Hari Tua’.

   29. I was so discriminated that I pay the same tax as the Melayoos.

   30. I was so discriminated that I get to go to church whenever and wherever I want.

   31. I was so discriminated that I saw a Melayoo PM give grants inside the temple complex in Batu Caves.

   32. I was so discriminated that my relatives can happily build shrines inside their own house compound (and sometimes outside).

   33. I was so discriminated that I saw an Indian uncle listed annually as the 2nd richest man in Malaysia.

   34. I was so discriminated that many of my bosses in AirAsia were Indians, and promoted me Captain first.

   35. I was so discriminated that the Melayoo government created an investment scheme special for Indians.

   36. I was so discriminated that I got to riot happily without consequence – and see my ring leaders freed and now happily earning a Menteri salary.

   37. I was so discriminated that I got to see Indians complain to the UK Queen about getting back their rights – and still escape consequence in an act considered treasonous.

   38. I was so discriminated that I got to see Indian Ministers happily bringing their spiritual gurus and personal lembaga sakas to Parliament.

   39. I was so discriminated that I saw road signboards in many places include the Tamil language.

   40. I was so discriminated that I saw the Melayoo govt preserve traditional Hindu ruins and even apply for Unesco listings.

   41. I was so discriminated that I see Tourism Malaysia ads all over the world feature Indian culture and religion.

   42. I was so discriminated that I see Indian Menteris ignore the songkok and wear their Chennai-mari thalappas in front of the King.

   43. I was so discriminated that I frequently see Melayoo leaders participate in public Tamil dramas, song and dances for official functions, from Anwar Ibrahim to Khalil Yaakob.

   44. I was so discriminated that I obtained another lesen penerbitan to start printing periodicals even after the previous govt cancelled my newspaper column for bantai-ing them.

   45. I was so discriminated that my wife can remain Bumiputera, wear the hijab and still parade the Christian cross openly at some events.

   46. I was so discriminated that even though I took Tamadun Islam in university and my wife scored A in Sejarah Islam in STPM, no one “forced” us to become Muslim.

   47. I was so discriminated that the majority of doctors and lawyers in Malaysia by population are still Indians.

   48. I was so discriminated that I enjoy tax relief from charity grants to Melayoo or Muslim organisations.

   49. I was so discriminated that I can still eat pork everywhere I want to, even in Melayoo majority towns – even though I don’t do it out of respect.

   50. I was so discriminated that my own Menteri Hindraf can happily go to The Hague and try kacau our Perpaduan after 61 years.

   How la Menteri? Still want me to go on? Too long oredy, kejap lagi kena Lukihhh… Lukihhh bro.

   Thirunavukkarasu
   FB


   KOMEN: Kalau mereka berfikir secara waras, mereka akan dapat maklumat yang benar

   Delete
  7. Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 15. SALAM BUDIN!

  TAK KU SANGKA ENGKAU DAH JADI PETUALANG!
  RAMAI AKAN LARI DARI BLOQ NI NANTI!!!

  MAKA TINGGALLAH KO DENGAN SI LEMBUT KEJORA!!!

  jaga baik-baik si kejota tu ye!!!
  Barahinya tidak kira masa!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. KEPADA PEMIMPIN PH YANG BANGANG


   Bitcoin ialah kriptowang yang mempunyai nilai tertinggi diantara semua kriptowang yang ada di pasaran sekarang. Kebanyakan syarikat-syarikat pelombong kriptowang yang dibuka satu ke dua tahun yang lalu kebanyakannya melombong Bitcoin sebagai kriptowang pilihan mereka.

   Naik dan jatuh nilai Bitcoin ini bukanlah sesuatu yang baru, kerana kebiasaannya walaupun ia melihat kejatuhan yang mendadak, ia sentiasa akan meningkat dan mendatangkan keuntungan buat mereka yang melombongnya untuk jangkamasa yang panjang.

   Akan tetapi, nampaknya semua itu berakhir untuk sejumlah besar pelombong Bitcoin, kerana nilai Bitcoin baru-baru ini melihat kejatuhan nilai yang sangat teruk sehinggakan beberapa kilang melombong Bitcoin terpaksa ditutup kerana nilai kriptowang tersebut kini berada di tahap yang tidak mampan.   Nilai Bitcoin yang pada tahap tertingginya mempunyai tanda harga $19,783 untuk satu Bitcoin kini telah menjunam kepada $4030 pada waktu laporan ini ditulis.

   Ini menyebabkan syarikat-syarikat ini tidak boleh membayar sewa dan bil kuasa yang diperlukan untuk menggerakkan kesemua pelombong-pelombong kriptowang mereka, dan apa yang menarik mengenai ini ialah kebanyakan syarikat-syarikat ini berasal dari China dimana kos penggunaan tenaga elektrik dikatakan diantara yang terendah di dunia.

   Walaupun begitu, menurut laporan Independent, mangsa kejatuhan harga Bitcoin yang paling teruk ialah Giga Watt dari Amerika Syarikat yang terpaksa memfailkan muflis kerana gagal membayar hutang sebanyak $7.0 juta.

   Buat masa ini, pakar kriptowang masih berbelah bagi mengenai nilai turun naik harga Bitcoin ini, dan buat masa ini, kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan mengenai larangan penggunaan Bitcoin mungkin ada pangkal logiknya.

   Delete
  2. Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 16. aku pon dah malas masuk ke bloq si petualang nihhh!!!

  Dah tak dak mood!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. kecualilah si lembut KEJORA rayu-rayu suruh aku masuk bloq nih. Almaklumlah nak tahu perkembangan terkini aku dan Mas

   kah kah

   Delete
  2. Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
  3. Kebaikan seseorang kita tidak nampak keburukan orang kita nampak. Saya masih ingat lagi semasa Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Hussain Oon, Masa mereka jadi pemimpin,kebanyakkan bangsa asing yang meliputi di jabatan jabatan kerajaan, pusat pengajian, pengetua, pengarah dan banyak lagi, boleh kira dengan jari bangsa melayu, Bila Tun M jadi pemimpin boleh dikatakan semuanya muka melayu, saya masih ingat lagi semasa Tun M jadi menteri pelajaran bergaduh dan bertengkar dengan Naib Canselor di salah sebuah universiti sebab 90 peratus bebangsa asing Selepas dua bulan naib canselor itu diberhentikan.

   Delete
  4. Sdr PS,

   Dengan berpalingnya Tn Budin daripada pasukan yang tidak pernah tewas, maka barulah kini PERTEMPURAN terasa ada umph.

   Seperti Tn Budin yang sudah tidak seronok menendang bola yang kempis, kita juga patut berasa bertempur dengan GN dan Kejora langsung tiada cabaran.

   Kedua-duanya telah tewas teruk di dalam segala PERTEMPURAN mereka dengan pasukan kita dan hanya menunggu ditewaskan secara mutlak sahaja tidak lama lagi.

   Kedua-dua mereka telah pun diberikan nasihat dan peringatan.

   Kelak ahli keluarga kedua-dua mereka tidak lagi boleh berkata 'John Doe dan Putrasinggora tak payung'.

   Innalillahi wainna ilaihi raji'un.

   Wallahu a'lam.

   Delete
 17. Kalau betul tuduhan kata
  Mahathir ini 'pelanun harta'
  Dari dulu kenapalah buta
  Ke Polis, SPRM tak lapor berita?

  Apa pasal tak buat laporan
  Bising sekarang orang pun hairan
  Bukankah ada di dalam Quran
  Melawan mungkar sebaik ajaran?

  Klepto Bijan sudah berakhir
  Masing2 menggila kerana Mahathir
  Lebai pulak lemas di air
  Termasuk cai yg lagak pandir!

  Masa Mahathir seorang tercongok
  Tak lapor polis, tak siapa seronok
  "gelas tak pecah" kata si bongok
  Penangan si Tua..masing2 melangok!

  Heboh Mahathir tak tunai janji
  Tempoh belum separuh pun lagi
  Setiap hari Mahathir dikeji
  Blogger pun u turn..dah nampak gaji!

  Menegur itu memang tak salah
  Asal tidak hanya sebelah
  Mahathir belum tentu bersalah
  Kenapa asyik dipukul galah?

  Bawaklah Mahathir ke mahkamah
  Baru gentleman tuduh berhemah
  Dah masuk penjara bolehlah tohmah
  bukti, siasatan bukannya lemah!

  22 tahun bukannya calang
  Ditakdirkan Allah ke kabinet pulang
  Para pembenci berhati walang
  Mahathir yg buat Melayu gemilang!

  Kalau sekarang Mahathir tak ada
  Boleh ke ganti sebaik dia
  Pungutan suara..layak ke brother
  Biar rakyat tentukan juara!

  Parti Mahathir..Melayu Islam
  Harapkan AmeNo, sudah kelam
  Penyatuan Melayu perlu diselam
  Agar Melayu tidak tenggelam!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib bukan bodoh, buta perut, bamgang, mangkok hayun, najib sudah siasat tun M sedalam dalamnya tetapi tidak ada bukti yang kukuh untuk didakwa

   Delete
  2. PH1 pimpinan Tun telah menang PRU14.

   Biarkan mereka menyerangnya kerana serangan itu bakal membawa kepada kemenangan PH2 pula.

   In shaa Allah, saya akan bersama-sama Tun M sehinggalah ia menyelesaikan semua PERTEMPURANnya dan Panji-panji Hitam dikibarkan sebagai tanda kemenangan mutlak, in shaa Allah.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  3. Dari coretan bak mutiara yang jatuh dari langit,
   yang ku kutip dan ku simpan untuk koleksi rujuk,

   TQ, BRO JOHN
   Ulasan anda dari roh kebenaran pada detik terakhir
   beralihnya zaman fitnah.

   Anda jua bersifat seorang pemimpin.
   Anda insan terpilih.

   Teruskan perjuangan saudara ku!

   Delete
  4. Fan Tun....

   Dorang sok sek sok sek, tapi sampai ke sudah tak sekor pun ada bukti solid untuk mengheret Tun M ke mahkamah perundangan diadili.

   Selain itu, yg bising memekak - dah terbuktikah jasa & bakti mereka kpd agama, bangsa & negara....??

   Hujung-hujung.....

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 18. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 19. Kengkawan semua...Tentu korang dah sedar... diam tak diam dah 9 bulan Rejim Pakatan Hancing tu memerintah. Tapi malangnya... takde satu pun "Anak" yang berjaya dilahirkan atas kebijaksanaan diorang selama menjadi pemerintah.

  Kalau ada pun setakat turun harga telur sebanyak 2 sen dan paksa pelajar sekolah tukar warna kasut. Itu je yang termampu dilahirkan oleh Rejim Pakatan Hancing tu.

  Selebihnya, diorang banyak ambik 'Anak Angkat' dan tukar nama je. Salah satu contohnya, menentukan harga minyak secara mingguan ni.

  Dulu bukan main lagi diorang kutuk Kerajaan Barisan Nasional dan mendakwa kononnya diorang ada mekanisme yang lebih baik untuk turunkan harga minyak.

  Tapi rupanya, mekanisme yang lebih baik itu hanya sekadar omongan kosong belaka. Hancing tak sudah rakyat kena kincin bhai!!!

  ReplyDelete
 20. Rasanya..Dah tentu lah kita semua ada dengar bahawa putrjaya dah meluluskan 11 projek infrastruktur kepada Kedah baru2 ni kan???

  Untung lah...Ini lah hadiah dari seorang Pee Em kepada Em Bee yang ber-Daddykasi sempena Krismas ni kan...

  Kroni kan dah sibuk tanya... takde projek ke boleh campak kat diorang? Em Bee jawab, nanti I jumpa Daddy.

  Tanya Daddy, duit takde, Negara hutang 1 Trillion, boleh buat projek lagi ke? Daddy jawab, nanti boleh bincang dengan Pee Em.

  Daddy jumpa Pee Em. Pee Em kata nanti I jumpa Em Bee, bincang projek apa boleh buat. Tapi tak boleh banyak, duit takde.

  Ha! Gitu la ceritanya. Senang kan bila Rejim Pakatan Anak Beranak ni memerintah. Lepas tu dabik dada kata dia buat untuk rakyat.

  Haaah...apa lagi..jom lah kita tepuk ramai2 secara berjemaah..tepuk sorang2 tak seronok lah bhai!!!!

  ReplyDelete
 21. Kita kena melihat usia kerajaan sekarang berbanding kerajaan terdahulu. Dari situ corak menegurnya mesti berbeza.

  Mengajar anak yang baru bertatih jugak berbeza dengan yang akhir baligh. Kedah ini mesti kita faham terutama pimpinan PH

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...