Wednesday 19 December 2018

KALAU TAKUT PECAT WAYTHA, PERCAYALAH AKHIRNYA TUN M SENDIRI AKAN DITOLAK RAKYAT


Di mana-mana saja ketika ini terdapat isyarat yang cukup jelas dan nyata mahukan agar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waythamoorthy dipecat dengan segera daripada kabinet.


Selain wakil pembangkang dan kerajaan sudah sama-sama senada bersuara mengenainya, petisyen dalam talian yang mendesak  pemecatannya juga sehingga ini sudah mendapat hampir 300 ribu tandatangan sokongan.


Jika kita tanyai orangramai yang lalu lalang di tepi jalan pula, daripada 10 yang ditemui, mungkin kesemuanya sependirian turut mahukan Waythamoorthy disingkirkan sebagai menteri.


Yang nyata, imej buruk beliau lebih teruk berbanding Najib Razak yang ketika skandal 1MDB tengah menjadi perbualan hangat suatu ketika dahulu yang mana daripada 10 orang yang ditemui, barangkali masih ada dua atau tiga orang yang masih suka dan menyokongnya.

Kemarahan orangramai terhadap Waythamoorthy bukan saja kerana insiden kuil di Subang Jaya yang mencetuskan rusuhan dan menyebabkan kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, tetapi juga kerana beliau dilihat langsung tidak berperanan sebagai menteri yang bertanggungjawab terhadap perpaduan dan intergrasi nasional.


Apakah peranan beliau yang kita sama-sama dapat lihat dari segi memupuk perpaduan dalam negara ini?


Sudahlah ketika insiden rusuhan di kuil itu beliau seolah-olah bertindak menyimbah minyak untuk menyemarakkan lagi api pergaduhan, sedangkan sebagai menteri, tugasnya yang sepatutnya ialah menyiram air untuk meredakan pergaduhan yang sedang berlaku.


Dalam soal menuntut pemecatannya sebagai menteri, ia sebenarnya tidak sesekali bermotifkan perkauman atau kerana beliau berbangsa India, tetapi lebih disebabkan sikap dan pendiriannya yang mengecewakan, selain kemampuan dan kewibawaannya juga sama sekali tiada.


Jika Tun Mahathir merasakan kerusi menteri yang menjaga perpaduan dan intergrasi nasional itu merupakan kouta kaum India, beliau boleh melantik pemimpin India lain yang sederhana, berwibawa, berkelayakan serta diterima ramai sebagai penggantinya.


Rakyat pasti tiada masalah jika penggantinya pemimpin India juga. Tetapi rakyat akan terus bermasalah jika Tun Mahathir tidak mahu memecatnya.


Malah, jika tiada pemimpin India yang layak, selain menteri yang menjaga hal ehwal perpaduan itu patut diserahkan kepada pemimpin Melayu yang mewakili bangsa teras di negara ini, pemimpin kaum Cina yang berkelayakan juga boleh dicuba.


Cuma, jangan sesekali dikekalkan lagi Waythamoorthy di kerusi menteri dalam kerajaan yang ada sekarang ini.


Rakyat tidak boleh lagi menerimanya dan kalau boleh memandang muka, mendengar suara dan menatap wajahnya juga mereka tidak mahu sama sekali.


Tun Mahathir tidak perlu bertangguh lagi untuk memecat Waythamoorthy  itu sebelum lebih banyak insiden buruk yang menjurus kepada perpecahan antara kaum terus berlaku lagi.


Bahkan, kalau Tun Mahathir terus menyimpannya dalam kabinet, penolakan rakyat terhadap kerajaan terus akan lebih membesar dan akhirnya menyebabkan Pakatan Harapan sendiri tidak diingini rakyat lagi untuk terus mentadbir negara ini.


Fikir-fikirkanlah, Tun....(ShahbudinHusin 19/12/2018)

68 comments:

 1. Replies
  1. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  2. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  3. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT = MP2 UMNO DOK BERLAGAK BERINTEGRITI PATUT DIAM JE LAH JIBENG TU SAMPAI MAHKAMAH PUTUSKAN, KORANG JUGAK DULU BERMATIAN DOK SOKONG DIA SEBELUM PRU-14, DAH JADI MACAM PH GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENCE , POODAH = MALAYSIAN MALAYSIA DAH DAPAT KUASA, LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU YANG SEMEMANGNYA TELAH DILEMAHKAN SEMASA PEMERINTAHAN BN YANG TUNDUK KEPADA TUNTUTAN MCA/MIC = MANA ADA HUTANG BAGUS BODOH, BON SAMURAI TU HUTANG BUNUH DIRI NAMA NYERR = MAHA FIRAUN PEMIMPIN ULTRA MALAY TELAH MENCETUSKAN PERISTIWA BERDARAH 13 MEI UNTUK MENJATUHKAN TUNKU SEPERTI YANG DICERITAKAN OLEH TAN SRI GHAZALI SHAFIE = MAHA ZALIM JANGAN SALAH GUNAKAN KUASA DIBERI RAKYAT UNTUK MEMCETUSKAN KERESAHAN MASYARAKAT DENGAN ISU ISLAM MELAYU. SIAPA YANG MULAKAN ICERD, UAE & LGBT KALAU TIDAK PUAK HAPRAK KAMU. KAMU SEMUA AGEN FREEMASON = TOKONG TAK PAYAH NAK SUSAHKAN MASYARAKAT YANG TELAH SUSAH DENGAN KENAKAN UNDANG-UNDANG BARU CARI PASAL NAK TAMBAH KANTUNG PH. BUAT LAW TO CONTROL POLITICAL FINANCING DULU. MANA KAMU DAPAT DANA SEHINGGA DAPAT TUMBANGKAN KERAJAAN BN. BUKANKAH DARI ISRAEL DAN IRAN? = MAK LAMPIR DAYUS MASUK PARTI DAYUS BERSAMA MAHA DAYUS MAHUKAN PULUS = TOK PAU DAH KENA HINA DAN DIPERLECEH OLEH MAK LAMPIR, JADI AHLI KELAS KEDUA, TUNGGU APA LAGI BELAHHH LAAA = MAHA BELIT PADAM ELEKTRIK SELURUH NEGARA NAK BUAT IPP = YANG PENTING DAKWA, PERBICARAAN TAK PENTING, MASYUUUUUKKKK =

   Delete
  4. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete
  5. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS =

   Delete
  6. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU = MAHA NAJIS GUNA POLITIK KOTOR ALA PENJAJAH PECAH PERINTAH TERHADAP PEMBANGKANG DENGAN KATAK KADOK MELOMPAT = KULIT SAMAK TUDUH NABI MUNGKIR JANJI TAPI DIKUTUK OLEH ONE JIJIK DENGAN MENYALAHKAN PAS = KAPAL AQUA JATUH SEPARUH HARGA AKIBAT MAHA KELENTONG KATA DOJ DAH LULUSKAN SEBENARNYA INI SEMUA PEMBOHONGAN TIADA LANGSUNG BUKTI = TOMMY TOM CAT CAKAP BESAR SYARIKAT DIA SAHAJA TAHU PASAL KAPAL UNTUK BOLOT KONTRAK. INILAH KORUP YANG BERLAKU DI DEPAN MATA MAHA KORUP TAPI DIBIARKAN SAHAJA = KATAK-KATAK DESAK SI KOMEDI LETAK JAWATAM. PATUT MEREKALAH YANG LETAK JAWATAN KERANA MENYIA-SIAKAN AMANAH RAKYAT = MAHA DEDAK KATA JIBENG TABUR DEDAK RUPANYA DIA PENDEDAK NO. 1 NEGARA BILA BANYAK KATAK-KATAK UMNO MELOMPAT = MAHA NAJIS HANYA TERIMA KEPADA TAIK YANG BAIK. HARAP MAKLUM = KULIT SAMAK PATUT TAUBAT LETAK JAWATAN MASUK PONDOK BELAJAR ALIF BA TA SUPAYA MULUT TAK CAKAP MERAPU = BILA MAHA MERAPU KATA MALAIKATPUN BUAT SALAH ADA PAKAR HADAS KATA BETUL....PUNYALA KAKI PENGAMPU PUNYA LOBAI..BAWA AYAT QURAN...MANA ADA AYAT KATA MALAIKAT BUAT SILAP..BAHALOL = MAHA FREEMASON GASAK KOMEDI BUBAR UMNO TAPI DIA DEGIL..MAKA MAHA MULA MAIN POLITIK KOTOR LAIN DENGAN AJAK RAMAI MP LOMPAT PARTI..AKHIRNYA TERBUBAR UMNO DAN TUBUH UMNO 3...ALJUBURI MEMANG JANGAN HARAP NAK MERASA =

   Delete
  7. Oi sikit sikit dahla kau post pjg pjg ingat ade org nak baca ke

   Delete
 2. Replies
  1. Bukan lah...hanya johari PKR yang mengenal maniam!!!!

   Delete
 3. In shaa Allah isu ini bakal menjadi satu lagi episod bagaimana Tun berjaya meleraikan tali yang kusut.

  Bagaimana caranya saya tak tahu, tetapi jawapan kepada keputusan akhirnya saya sudah temui iaitulah kejayaan Tun menghadapi dan mengatasi cabaran ini.

  Tun M adalah ketua pasukan yang tidak pernah tewas. Ia akan kekal sedemikan sehinggalah yang bathil itu lenyap dan zaman fitnah benar-benar ditinggalkan, in shaa Allah.


  Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang bijak PM ke 7 kita ni...dia yang melantik Si waytha Moorthy tu jadi menteri ..dan kemudiannya dia akan keluar sebagai hero yang menyelesaikan isu yang timbul tu...tabik tinggi2 lah pada mantan PM ke 4 ni kan!!!!

   Delete
 4. Mmg patut dibuang segera itu Watiyamurthi
  Itu keling paria, mmg Melayu betul sakit hati
  Tapi sedih nya, TDM mcm buat tak mengerti
  TDM takut nanti puak paria tak sokong parti

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 5. Biarkan Tun terlungkup. Dia pun dah cakap prestasinya baik.

  ReplyDelete
 6. Jawatan Wathya ialah menteri perpaduan dan intgrasi nasiona. Tapi yang selalu diucapkan sejak dilantik hanya bercakap soal kaum India. jawtan itu sepatutnya dia berperanan menyatukan semua kaum dengan lebih baik sebagai rakyat Malaysia. Dulupun semasa belum menyertai kabinet Najib dan kemudiannya meletak jawtan, isu-isu yang dibawa olehnya mengenai kaum India jauh menyimpang dan tidak benar. Disebutnya ada ethnic cleansing kaum India di Malaysia dan berbagai tohmahan kaum India dipinggirkan dalam semua bidang. Sedangkan hakikatnya kaum India mendapat lebih banyak bantuan dan munafaat di Malaysia berbanding kaum India di negara lain, hatt di India sekalipun terutamanya golonga kasta bawahan. Di Malaysia orang India ramai jadi doktor, peguam, jurutera malah ramai yang jadi tokoh koprporat. perniagaan kaum India berselerak di seluruh malaysia malah di Kuala Lumpur ada Little India. Rakya India merayakan deepavali, kini sebagai cuti nasional. Setiap tahunpenganut Hindu berarak berpuluh ribu orang semasa semasa perayaan Thaipusam ke Batu Caves dan amalan ini dilakukan berpuluh tahun, tiada masalah atau kekacaun berlaku dan diterima oleh semua rakyat malaysia termasuk orang Melwyu Islam. Parti kaum India selain MIC ada juga dan dibenarkan ditubuhkan. Orang profesyional India banyak masuk politik dalam DAP, MIC, Gerakan dan PKR.
  Jadi di mana hujah beliau kaum India ditekan di Malaysia. Di Univeristi Malaya da Jabatan pengajian India, dan pensyarah kaum India bertugas di semua universiti awam dan swasta dan ranmai bergelar profesor. Bila isu kuil di Subang jaya berlaku, ia sebenarnya berpunca daripa badan pengurusan kuil tersebut yang penting diri sendiri. Mengapa kakitangan awam di serang Jabatan BOmba sehingga seorang anggotanya meninggal dunia? Siapa yang menyerang Adli?
  Apabila Adli meninggal, sekelumit ucapan takziah tak keluar daripada mulutnya. Inikah sikap menteri Perpaduan dan Integrasi. Patu dipecat sahaja. Rakyat malaysia menunggu sikap tegas Tun Mahathir dalam isu ini.

  ReplyDelete
 7. Naper Watiiya disimpan, rakyat sukar fahami
  Paria dajal ni sikap perkauman kuat bersemi
  Masuk ke Parlimen, dia heret bawa tok sami
  Apii yng sdg semarak, dgn minyak dia sirami

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 8. Watiyamurthy Hindu paria tak makan saman
  Dlm dirinya sentiasa tinggi sikap perkauman
  Si paria ini punya tuhan, sang kera hanuman
  Sama lah juga dgn pencacai tua Wak Suman

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 9. Mana Suman barua, PH punya chief soldadu
  Komen dari si tua bapok ini, aku terasa rindu
  Mesti entry pasal Watiyamurti ini dia terkedu
  Sbb dia tu seorg mubaligh paria punya hindu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 10. Ayuh Tun m !....jangan cakap budin tak payung..

  ReplyDelete
 11. Jika P Waythamoorthy punya harga diri beliau dengan rela hati meletak jawatan.

  ReplyDelete
 12. ..tolong lah, janganlah memalukan melayu n Islam, the incident was straight-forward, jawatankuasa kuil sama jawatankuasa kuil 'bercakaran' serta the developer cityone, n then 'samseng melayu-Islam' masuk campur pergi serang APA PASAL ?, thats' lead to the rusuhan n the police n bomba got drag in, n very2 unfortunate, sangat2 menyedihkan, adib was killed, nothing to do with waytha or any other ministers...thats the way i look at it, correct me if i am wrong !!!...ps: masa insiden-trajedi memali dulu, melayu-Islam 'bergasak' dgn kerajaan melayu-Islam, ada sesiapa suruh-desak menteri2 tertentu letak jawatan atau dihukum ???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waytha sebagai menteri perlu mempunyai watak mendamaikan. Di sidang media pertama apa yang dia buat untuk mendamaikan?

   Tak payah cop Melayu la. Macam kau seorang je Melayu yang bagus. Aku lect bahagian bahasa, ilmu tak tinggi mana, ada la belajar seberang laut. Tak lah bodoh mana untuk analyze gaya bahasa Waytha

   Delete
  2. Woi NoManNokrai hindu paria! Ko ingat menteri ko tu bagus sangat ker dey thamby... Dia buat kenyataan tuduh kerajaan pinggirkan puak paria.. kena masuk Islam dulu baru dapat kerja dsb.. butoh pak dia & butoh pak hang..

   Delete
  3. org melayu tak serang...hindu sudah setuju pindah..duit dah ambik tanah dah ambik tapi tak mau pindah.
   makamah dah buat keputusan jadi pihak pemaju nak upah siapa pun jaga tempat itu adalah hak mereka.mereka bukan serang dan merusuh.yg merusuh tu hindu.sebab memang perangai mereka mcm itu.lihat di india bagaimana mereka merusuh habis rosak harta benda.

   hindu ini dah la tak malu jadi sami n gang pun cakap tipu.

   di india kuil taada permit akan di roboh tetapi di Malaysia hampir 100 meter satu tokong.

   apakah pihak berkuasa takut sangat2 pada mereka atau biarkan mereka jadi musuh dalam selimut yg mungkin akan khianat pada negara.

   di india hari2 org Islam kena bunuh. di Malaysia pun hindu bunuh org Islam...ini bukan racist ka? Melayu buat jadi racist, hindu buat jadi kebetulan...mereka tak dapat bezakan bomba atau tidak sbb yg pakai uniform itu melayu.period.

   Delete
 13. Melayu samseng pg terjah tu bkn psl agama atau kaum, tp diupah. Mmglah bkn psl agama atau kaum, lebih kpd komersial, tp menteri xmain peranan sampai jadi isu kaum dan agama.. xblh pikir ke bnda ni blh drag smpi isu besar... apa pnya menterilah. Itu sbb org suruh buang ja menteri mcm ni. Usah kata woorty, lain2 menteri yg xada kualiti jgk ptt dibuang!

  ReplyDelete
 14. Pada nujum saya TUN sedang berusaha menukar lanskap dominasi politik.rasanya dap dan 50% pkr akan kembali menjadi pembangkang jika berterusan rakus cuba memenuhi gagasan sebenar parti mereka membina balik malaysia mengikut acuan mereka.

  ReplyDelete
 15. Old Suman, a small rat tried to act like a tiger
  But this skunk, is as soft as a piece of burger
  He played netball, while I'm captain of rugger
  He felt damn scared, when Kejora is in anger

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 16. Kita nak dengar Melayu celup dari Singapura
  Mana dia nek Sumah & pasangannya si Gora
  Kenapa anda dua ekor diam jer tak bersuara
  Apa korang anggap Wathiya itu sebagai wira

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 17. Masih nak kekalkan ini menteri haramjadah?
  Tak taulah apa yang bagus sgt dan berfaedah
  Tembelang dah pecah, pekung jg dah terdedah
  Menteri mcm ni satu level dgn penagih dadah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 18:09

   Tembelang PH kini makin terdedah
   Melayu marah pun, depa tak endah
   Puak paria ini tolong PRU yg sudah
   Huergh..ptuiihh..Wathiya aku ludah

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   Delete
 18. encik shahbudin kena juga suruh exco slngor letak jawatan ganatibarau.kalau boleh mereka nak satu kuil setiap 60 meter.
  pergi tanya org JKR mereka tahu.
  MB slangor pula bagi muka pada mereka.

  tak tahu apa dah jadi pada penguat kuasa adakah takut atau banyak rasuah.

  satu lagi yg komen panjang2 seperti justuce league, geng najib dan lain2 admin tolong delete.buat semak saja mereka ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. samprong sembelit....Lu sapa haah nak suruh Tn. Budin buat macam tu???

   yang empunya blog tak kata apa2..apasal lak lu nak sibuk2...lebih senduk dari kuah nampak!!!

   Kalau tak suka.tak payah masuk kat sini atau...lu buat lah blog sendiri bhai!!!!

   Delete
 19. Hadi Abdullah saya setuju
  Tun Mahathir bukannya dungu
  Boleh menilai koyaknya baju
  Jika bertindak..ramai termangu!

  Lupa daratan tak boleh jadi
  Terlalu mendesak datanglah badi
  Berkongsi kuasa Melayu dah sudi
  Kalau melampau..you're not buddy!

  Jangan ingat si Tua nyanyuk
  Mereka berpakat ingin keronyok
  Kalau menyondol seperti tonyok
  Terhantuk dinding kepala kiok!

  Bangsa Melayu bangsa bermaruah
  Negara pusaka bumi bertuah
  Melayu melanun melimpah ruah
  Rakyat miskin dia bermewah!

  Bila Melayu dipandang hina
  lain tak segan untuk mengena
  Bangun Melayu,janganlah lena
  Mari beringat..negara dibina!

  Alangkah mulia si nenek moyang
  Sanggup kongsi makan seloyang
  Sejahtera bersama sudah terbayang
  Asal jangan kita digoyang!

  Jika terbukti jadi penghasud
  Kacau bilau dia bermaksud
  Ingatkan bukit rupanya busut
  Tun luruskan benang yg kusut!

  Namun Tun bijak menilai
  Tempik sorak, jerit mengilai
  Rumah terbakar atap pun relai
  Insyallah Tun takkan tersalai!
  ReplyDelete
 20. Kreteria apa yg Tun guna pilih ini menteri
  Pelampau Hindraf, muka langsung tak ada seri
  Kutuk Malaysia bila bercakap di luar negeri
  Dah diberi kerakyatan tapi tak sedar sendiri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 18:22

   Mmg Wathiya paria tu tidak sedar diri
   Dulu dgn kapal arang mereka ke mari
   Ke sana ke sini British bawak dgn lori
   Kerja di estet & berniaga rempah kari

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

   Delete
 21. Naper masih mau simpan Wathiya ular sawa
  Keling paria rasis tu, apa yg dia sgt istimewa
  Apa takut paria tak sokong, PH hilang nyawa
  Jgn ler buat rakyat benci & juga sinis ketawa

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 22. Dulu, nama Tanah Melayu, ini bumi Malaysia
  British bawak masuk, buruh2 estet dari India
  Tapi keling2 tu, tak sedar diri punya manusia
  Kepala dongga dia itu, si Wathiyamurty paria

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 23. semasa najib jadi pm tidak ada rungutan bila najib melantik waytamoorty jadi menteri, dan video pada tahun 2011. tetapi bila mahathir jadi pm baru parti umno dan pas ambil kesempatan. bagi pendapat saya parti tersebut sengaja bagi rakyat benci kepada kerajaan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu ler ngko tak tau pikir irkiz sarkas...

   Dulu kerajaan BN ketuanan Melayu.. orang2 Melayu yg sokong bagi kerajaan menang. Hindu paria tak berani naik tocang...

   Kerajaan skrg ni menang dgn bantuan undi puak2 kafir termasuk geng keling paria.. depa tahu kerajaan terhutang budi dgn depa sebab dah bantu bagi PH menang.. itu yg mintri2 keling seperti Wathiya, Kula, Siva dll naik tocang sangat tu...

   Delete
  2. dulu kerajaan BN ketuanan melayu penyamun, penyangak, perompak, orang-orang melayu sokong penyamun penyagak pencuri termasuk tuan Dengan bantuan Allah telah selamatkan malaysia. Allah amat mengetahui siapa dia pilih jadi pemimpin siapa dia tarik kuasa yang pemimpin zalim

   Delete
  3. selamatkan malaysia..???

   Kah kah kah kah kah kah kah kah kah...

   Delete
  4. Sian Irkiz cikai yg cuba berlagak otai
   Budak ini blm kenal ombak di pantai
   Dia tak tau PH pun sama kaki bantai
   Aku ni tergelak, berguling2 kat lantai

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

   Delete
 24. Kesian sungguh dgn Suman si bapok sundal
  Merata blog dia gi selongkar, nak cari modal
  Tapi cgu Kejora, sepontan selamba jer bedal
  Pembaca boleh le nilai siapa yg lebih handal

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 25. Terus tiada kelibat Suman dajjal perut busuk
  Bila entry pasal paria, dia jadi spt kena rasuk
  Tengok Kejora amok, terus tak berani masuk
  Terlopong je dia, sambil pelir lembik digosok

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 26. Perhimpunan Agung MCA ke 59
  Soal hudud MCA kemukakan
  Memang fobia Islam di jalan
  Sebab itu UMNO ditekan!

  Mereka tahu UMNO dah lemah
  Harta negara pemimpin dah jamah
  Kenakan UMNO secara berhemah
  Dalam diam MCA berkhemah!

  Ini semua kerana apa
  Sebab Melayu mudah lupa
  Ada kuasa menjadi alpa
  Macam berok dapat kelapa!

  Yg lain mencabar apa tandanya?
  Pemimpin Melayu sudah aniaya
  Asyik ikut kata mak nyonya
  Bermewah2 serata dunia!

  Bila Melayu dipandang hina
  Bertambah sombong lagi tak guna
  Patut disingkir buang disana
  Pemimpin songlap biar merana!

  Tapi ini semua tak jadi
  Nasihat Mahathir tidak peduli
  Bab songlap sanggup mengabdi
  Teguran Mahathir dibuat lali!

  Kalau dulu mereka waspada
  Mungkin BERSATU takkan ada
  Mahathir tak perlu disana berada
  Melayu kuat segala persada!

  Tapi kini sudah terlambat
  'Mereka naik' apa nak buat
  Tapi tidak Tun tertambat
  'master tactitian' semangat kuat!

  Itu sebab 'jangan merasuk'
  Parti Tun Melayu nak masuk
  Boleh imbangi sesiapa yg busuk
  Biar Melayu berhimpit rusuk!

  Satu2nya parti Melayu
  Tak pernah kalah,menang selalu
  Jangan fikir di kuda kayu
  Tun Mahathir kebal sembilu!

  ReplyDelete
 27. Ada le sorang bingai tu, minta diperhati
  Org cakap pasal kek dia citer hal capati
  Tak kan ler tak tau, ini hal Wathiyamurti
  Pantun pun, serupa karipap tak ada inti

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahh

  ReplyDelete
 28. KUALA LUMPUR – Petisyen menuntut perlucutan jawatan Menteri Perpaduan dan Senator yang disandang oleh P. Waytha Moorty kini meningkat kepada 201,957 tandatangan sehingga jam 12.30 tengahari ini.

  Petisyen atas talian itu dilancarkan oleh Gerakan Pengundi Sedar (GPS) pada 17 November lalu menggunakan laman sesawang petisyen Change.Org. (https://www.change.org/p/tun-dr-mahathir-mohamad-menuntut-perlucutan-jawatan-p-waytha-moorty-sebagai-menteri-di-jabatan-pm-dan-senator-petisyen-ini-digerakkan-oleh-gerakan-pengundi-sedar-gps)

  Petisyen terbut menyenaraikan beberapa tindakan Waytha Moorthy yang disifatkan tidak sesuai dengan kedudukannya sebagai pemimpin dan juga Menteri Perpaduan.

  “Kami selaku rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai agama, kaum, latar belakang serta pendirian politik menuntut perlucutan jawatan P. Waytha Moorty sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Bahagian Perpaduan Negara Dan Kesejahteraan Sosial serta Senator Dewan Negara atas sebab-sebab yang berikut:

  “1) Memburukkan imej Malaysia di platform antarabangsa dengan menyebarkan fitnah bahawa kononnya rakyat Malaysia yang beragama Hindu telah didiskriminasi dalam beberapa bentuk antaranya: perlu memeluk Islam jika mahu mendapatkan pekerjaan dalam sektor-sektor awam; rumah-rumah ibadat mereka telah dirobohkan sesuka hati oleh pihak-pihak berkuasa di Malaysia.

  “2) Berkeras mahu meratifikasikan ICERD (Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum) atas kapasitinya sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri walaupun mendapat tentangan dan bantahan yang kuat daripada kaum Bumiputera

  “3) Gagal untuk mengawal ketegangan antara kaum yang semakin memuncak sejak akhir-akhir ini walaupun telah diberikan mandat untuk berbuat demikian sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Bahagian Perpaduan Negara dan Kesejahteraan Sosial,” kata kenyataan GPS yang tertera di laman petisyen itu.

  Sementara itu, tinjauan di media sosial mendapati sejak semalam, desakan menuntut Wayhta Moorthy meletakkan jawatan menteri semakin memuncak selepas anggota Bomba, Muhammad Adib Mohd. Kassim yang menjadi mangsa keganasan perusuh kuil meninggal dunia malam tadi. – SuaraTV

  https://suara.tv/18/12/2018/petisyen-desak-perlucutan-jawatan-waytha-moorty-meningkat-kepada-201957-tandatangan/

  ReplyDelete
 29. Moon izin untuk lari sekejap dari tajuk Tn.Budin kali ni...boleh kan kengkawan semua???

  Ini pun penting jugak untuk kita berikan perhatian beb!!!!

  Saksi diugut memberi keterangan palsu terhadap mantan COO Tabung Haji

  Mohd Khairul Azam

  1. Bagi pihak Dato Adi Azuan, mantan COO Tabung Haji, saya ingin membuat beberapa penjelasan bagi pihak anak guam saya utk menjelaskan kepada semua Rakyat Hakim Negara yg sedang di momokkan dengan berita berat sebelah oleh media yang di kawal rejim maha zalim.

  2. Anakguam kami telah menyerahkan semua bukti komunikasi dengan syarikat kontraktor berkenaan bahawa kos bagi kerja-kerja pengubahsuaian dapur rumah beliau adalah di tanggung oleh anakguam kami sendiri.

  3. Pihak kontraktor juga telah memberikan sebut harga dan butiran perbincangan design semuanya di dokumen kan tidak di buat atas kapasiti jawatan anak guam kami.

  4. Anak guam kami juga telah menyerahkan bukti 4 keping cek Maybank kepada pihak kontraktor sbg bayaran perkhidmatannya membuat kabinet dapur.

  5. Kesemua cek adalah dari akaun peribadi anak guam kami dan dibayar berperingkat mengikut proses kerja.

  6. SPRM walau bagaimana pun diarahkan utk membutakan mata terhadap semua bukti berkenaan dan penyiasatan dibuat untuk mengaitkan kononnya anak guam kami mendapat khidmat percuma dari kontraktor Tabung haji atas kapasiti jawatannya.

  7. Semua saksi kejadian telah diugut untuk memberikan keterangan palsu terhadap anak guam kami.

  8. Kami telah bersedia dengan segala dokumen untuk membuktikan ketidakbersalahan anak guam kami.

  9. Kamu boleh membuli kami ketika kamu sedang berkuasa hari ini.

  10. Esok belum tahu kamu akan kekal berkuasa.

  Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz
  Peguambela & Peguamcara

  Fuuuhhh...makin menjadi2 pulak Rejim Haprakan ni..takkan lah sampai macam tu sekali nak membalas dendam kepada orang2 yang tak berdosa haah????

  ReplyDelete
 30. Kerajaan balas tuba, selps Melayu bagi susu
  Udahlah dikencing dgn manifesto janji palsu
  Mintri pula lantik Wayta hindu mabuk samsu
  Cai2 haprak pula kini terkedu diam membisu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 31. fuyooo...ini dah kira satu pendedahan yang kebaboom yang bakal menggegarkan persada politik negara beb !!!

  KJ and Rafizi aware that Election Commission helped PH rig GE14

  Rafizi Ramli claimed today that the Federal Government’s approval rating has been on the decline .

  According to him, it was reflective in Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad’s ratings that stood at 53 per cent in a survey conducted earlier this month, a 19 per cent dip from a similar survey some six months ago.

  He added that PH won the majority in Dewan Rakyat due to a sufficient swing in Malay votes in marginal seats.

  While this may be true, we understands that Mahathir and the DAP colluded with the previous head of the Election Commission in moving around ballot boxes in quite a large number of constituencies, including those from Negeri Sembilan, Melaka, Selangor and Terengganu.

  The Prime Minister’s men were also assisted by paid UMNO leaders, particularly those from the youth faction, in sabotaging campaign activity around Penang, Kedah, Negeri Sembilan, Melaka, Selangor and Terengganu.

  These leaders took money from UMNO but refused to distribute campaign material, hang up posters, put up flags or rally crowds during ceramahs by Barisan leaders.

  Rafizi is well aware of all this, as is Khairy Jamaluddin and even Nurul Izzah.

  Ada kemungkinan tak bahawa ini merupakan antara satu sebab kenapa Nurul izzah melepaskan jawatan Naib Presiden PKR tempoh hari????...Wallahhuaklam bhai !!!

  ReplyDelete
 32. Kesian Melayu dah teruk kena kencing berak
  Bangsa asing dpt isi Melayu hanya dpt kerak
  Mintri pula lantik senator keling paria haprak
  Tak kan kita nak biar kalu begini punya corak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 33. Cai2 udah jadi spt bapok pakai anting-anting
  Kalau hal Umno, kemain lagii cai2 melenting
  Bila mintri hindu, cai mcm pelir kena gunting
  Elok sajalah kalu Budin segera tukar posting

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 34. Kengkawan..saja nak kongsikan dengan korang pengalaman aku shopping di sebuah supermarket kat tempat aku beberapa hari lepas.

  Selepas membayar harga barangan yang dibeli dan menerima resit dari cashier..aku pun tanya lah pada budak cashier tu tu..... " Dik..Apa bezanya SST dengan GST ni dik? Sama je kena 6 peratus".

  Budak cashier tu dengan bijak menjawab....

  "Memang sama je bang. 2×5 = 5×2. Kerajaan hari ni setakat tukar nama je".

  Heh! Ingatkan bila tukar Kerajaan, tak payah la bayar cukai seperti ayng tertera dalam resit tu. Rupa2nya, tukar Kerajaan ni sama macam tukar nama je. Perangai masih sama, tak tukar pun bhai!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhhh, sama ye? Kalau mcm tu tak payahlah tukar kerajaan. Kita teruskan aje dgn yg ada. Brtul tak bhaiiii?

   Delete
 35. Astaghfirullah..Tak tau lah apa nak jadi pada negara tercinta ni kan...ada ke patut sejak Rejim Haprakan ni berkuasa, perkara macam ni pulak yang berlaku????
  Ulama Dan Ustaz Digam, Aktivis LGBT Bebas Di TV arus perdana !!!

  Ulama dan ustaz dihalang dari mengajar di TV. Arahan telahpun dikeluarkan hampir 2 bulan yang lepas.

  Ironinya, arahan halangan datangnya dari orang bukan Islam. yang jadi menteri di KKMM. Mereka pula sibuk tentukan Ustaz mana yang layak atau tidak mengajar umat Islam.

  Sebaliknya....aktivis transgender LGBT pula bebas menyampaikan cara hidup mereka secara langsung. Di mana lagi kalau bukan di rancangan penjilat tegar Kerajaan PH, Astro Awatni.

  Mungkin ini konsep moden rahmatan lil alamin ala Pakatan Harapan?

  Jangan terperanjat beb...Tunggu la tak lama lagi, penyebar agama kristian pun boleh berdakwah di kaca tv malaysia.

  Ini lah antara yang dicita-citakan oleh kristian Dapigs di malaysia ini. Menuju ke arah negara Kristian 2030. Pilih lagi DAPig haram jadah.

  Aktivis LGBT berbicara dalam tv baru antara langkah pertama ke arah keterbukaan tu.

  ReplyDelete
 36. Memang tepat lah dikatakan DS Zahid ni adalah pemimpin yang bermaruah dan berjati diri tinggi, sehingga dihormati oleh seluruh lapisan pemimpin2 dalam UMNO , parti keramat tu!!!

  Keputusan Ahmad Zahid terpuji, pemimpin ‘KATAK’ terkeji dan UMNO bangkit kembali

  Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah mengambil langkah yang sangat TERPUJI lagi dihormati apabila menyerahkan teraju tugas Presiden kepada Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamad Hasan.

  Pemuda UMNO Alor Setar mencontohi sikap pengorbanan Ahmad Zahid yang merupakan pemimpin hebat berjiwa besar yang sedia mendengar suara akar umbi dan rakyat.

  sekaligus membuktikan bahawa kepentingan parti mengatasi segala kepentingan individu baik sesiapa pun tanpa kecuali.

  UMNO sekali lagi membuktikan demi masa depan, ia parti paling demokratik penuh integriti di negara ini apabila pemimpinnya bersedia berundur demi kepentingan jemaah dan rakyat demi fokus usaha membersihkan nama institusi Presiden UMNO.

  Kita menyaksikan dalam UMNO bahawa pemimpin datang dan pergi, tetapi keutuhan ahli, perjuangan dan struktur parti tetap kukuh, tidak seperti parti lain yang hanya bergantung harap kepada susuk tubuh individu tertentu. Terima kasih atas segalanya Ahmad Zahid Hamidi.

  Lantaran itu, Pemuda UMNO Alor Setar menyokong penuh dan berharap Mohamad Hasan bertindak segera memacu parti mara ke hadapan dan meningkatkan kembali moral para ahli.

  Beliau mempunyai tugas yang amat berat, lantas sokongan semua amat perlu khususnya pengaruh Ahmad Zahid Hamidi dalam parti.

  Beliau, yang mendapat kepercayaan Presiden, perlu tampil dengan berani, tegas dan berkarisma meneruskan agenda pemulihan parti bagi menyaingi Pakatan Harapan dan membina keyakinan di dalam UMNO dan rakan dalam BN terutamanya rakyat yang hari ini kelihatan amat perlukan pembelaan kita selaku pembangkang yang berwibawa dan diyakini.

  Pemuda Alor Setar menyeru semua ahli parti pelbagai peringkat kembali merapatkan saf dan fokus parti bersama Mohamad Hasan mengorak langkah kehadapan memimpin UMNO bagi menjadikan parti hebat kembali.

  Pemuda UMNO Alor Setar juga berharap segala polemik dan alasan mereka yang bercita cita ‘melompat’ parti dapat dihentikan kerana jelas mereka sudah tiada alasan lagi khususnya berkenaan isu integriti kepimpinan dan hala tuju parti.

  Jika masih ada, pemuda Alor Setar mengalu alukan karektor ‘sampah’ berkepentingan sebegini pupus dalam parti.

  Kepada yang telah pergi, Pemuda UMNO Alor Setar mengucapkan selamat maju jaya, moga moga apa yang dikejar tercapai.

  Namun, kita percaya peranan mereka akan ditolak dan hanya bakal menjadi penumpang ‘kelas kedua’
  dalam mana mana parti lain.

  Pemimpin politik sebegini hanyalah contoh negatif dan TERKEJI pada persepsi sesiapa sahaja khususnya akan ditolak rakyat.

  Justeru, masih ada masa untuk mereka merenung semula dalam ‘Iddah’ keputusan mereka jika mahu kembali ke pangkuan UMNO parti yang bakal meraih semula kepercayaan rakyat menerajui semula kerajaan pada Pru 15 nanti.

  Syed Mohd Johan Rizal Syed Unan Mashri
  Ketua Pemuda UMNO
  Bahagian Alor Setar

  ReplyDelete
 37. Tak best le bila Melayu bersikap tidak peduli
  Takkan ler tidak ingin nak masuk tibai sekali
  Ianya termasuk le, peju-wang kita Bro Ramly
  Apa bro Ram ni, Hindu2 Selangor sudah beli

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. well bro u dont worry..
   itu keling tun punya buah hati..
   ini keling rasis mau di gulai kari..
   melayu bising dia buat pekak tuli..

   hehhehhehhehhekasimati

   Delete
 38. Dah tentu lah korang semua masih terngiang2 lagi kat cuping telinga berkaitan dengan janji2 dalam manifesto Fuckatan haprakan tu kan???

  Jom ..kita recap semula berkaitan dengan...Janji Rejim Pakatan Harapan tu malam ni..boleh kan???

  Dulu: “Tunggu kami jadi kerajaan, baru laksanakan janji.”

  Bila dah dapat kerajaan Penang dan Selangor : “Tunggu kami jadi kerajaan pusat baru kami laksanakan janji”…

  Bila dapat kerajaan pusat : “Tunggu 100 hari untuk kami laksanakan janji”..

  Bila dah 100 hari : “Tunggu 5 tahun baru kami laksanakan janji”..

  Bila dah 5 tahun : “UMNO perintah 60 tahun, bagi kami 60 tahun untuk laksanakan janji”..

  Bila dah 60 tahun : “Firaun – firaun dulu perintah beribu tahun. Bagi kami 1000 tahun untuk tunaikan janji”

  Bila dah cukup 1000 tahun: Diorang jawab... “Nabi pun mungkir janji”..ini kan lagi kami manusia yang lemah lagi daif!!!

  ReplyDelete
 39. Dah tentu lah kita semua akan bersetuju sebulat suara jika kita semua mengatakan bahawa....MP2 dan ADUN2 UMNO yang melompat parti ni adalah punca rejim Pakatan Harapan DAP berani mengkhianati kepentingan Bumiputera dan Islam di negara permata nilam ni kan ???

  Orang2 melayu yang cintakan kesyumulan Islam, mendaulatkan institusi kesultanan serta perihatin kepada kelangsungan generasi melayu akan datang perlu mengingatkan kawan-kawan bahawa mereka inilah yang menjadi punca Kerajaan Pakatan Harapan berani mengkhianati kepentingan masyarakat Bumiputera dan Islam.

  Di sebalik kebangkitan beratus ribu masyarakat Bumiputera dan Islam dalam 812, mereka ini telah melemahkan suara orang Islam sebagai pendesak kerajaan.

  Suatu hari nanti kita akan menulis semula sejarah negara bagaimana nasib masyarakat bumiputera dikhianati oleh mereka yang diberi kepercayaan oleh pengundi Melayu dan Islam...tetapi ternyata telah mengkhianati bani melayu di tanah air mereka sendiri !!!

  ReplyDelete
 40. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 41. Apa dah jadi sekarang kepada SUHAKAM?
  Mcm beruang kutub je, tidur & terbungkam
  Kalau kena bangsa lain, cepat je terkam
  Jangan biar melarat ini api dalam sekam

  ReplyDelete
 42. Sudah seWAJIBnya kita semua kat blog ni bersetuju 150% bahawa Rejim Haprakan perlu berterus terang JIKA pembunuhan Adib adalah satu jenayah perkauman (‘hate crime’).

  Dah tentu lah kita semua faham mengapa pihak Kerajaan dan YAB Perdana Menteri terlalu cepat untuk mengkategorikan kes rusuhan di Seafield bulan lepas yang telah mengakibatkan kematian anggota bomba arwah Adib sebagai bukan kes perkauman.

  Ini berkemungkinan besar dilakukan atas sebab-sebab keselamatan awam dan untuk meredakan keadaan supaya ianya tidak menjadi lebih teruk yang boleh menyebabkan rusuhan kaum merebak ke seluruh negara pada ketika itu.

  Dan ianya mungkin juga untuk kestabilan politik Kerajaan yang memerintah.

  Pihak polis telah menjalankan tugas mereka dengan baik untuk mengawal keadaan selepas rusuhan untuk memastikan ianya tidak merebak menjadi lebih besar.

  Walaubagaimanapun, jika dilihat daripada komen-komen di media sosial berkenaan isu ini yang mengandungi banyak unsur-unsur perkauman, secara terang-terangan dapat disimpulkan bahawa rakyat rata-rata tidak percaya kepada kenyataan Kerajaan yang berkali-kali menyatakan bahawa kes rusuhan tersebut tidak ada kena mengena dengan isu perkauman.

  Untuk memastikan insiden ini tidak berulang, apabila keadaan sudah reda, kita perlu menyuluh kepada kebenaran dan mencari punca sebenar mengapa insiden ini berlaku walaupun kita terpaksa melayari isu perkauman yang sensitif ini yang kebanyakan ahli politik tidak mahu sentuh langsung atau was-was dari membincangnya kerana tidak mahu terbakar jari.

  Namun isu ini adalah amat penting dan melangkau politik. Isu ini adalah kritikal dalam menentukan jatuh bangunnya Negara ini, oleh itu ianya perlu dibincangkan dengan serius dan bukan disorok di bawah karpet sehingga bernanah.

  Sebab jika pembunuhan arwah Adib tersebut adalah satu jenayah perkauman atau ‘hate crime’, dan arwah Adib dibunuh oleh sebab warna kulit, agama atau bangsa beliau, maka kita perlu membuka mata dan mencari penyelesaian dengan lebih serius ke atas masalah hubungan kaum di negara ini.

  Ada yang bertanya satu persoalan kritikal: Adakah mungkin arwah Adib tidak akan dibelasah di tempat kejadian semasa insiden rusuhan itu berlaku sekiranya beliau bukan berbangsa Melayu dan beragama Islam?

  Jika jawapan kepada persoalan di atas adalah ya, maka kebarangkaliannya ialah pembunuhan beliau adalah satu jenayah perkauman atau ‘hate crime’ dan bukan seperti yang diuar-uarkan oleh Perdana Menteri dan Kerajaan sebelum ini.

  Ini perlu disiasat selanjutnya oleh Kerajaan.

  Sebab sekiranya ianya adalah satu isu perkauman dan kita mengakuinya, maka kita berada di langkah pertama ke arah tindakan pembetulan, dan perbincangan yang bertamadun boleh dilakukan antara pihak-pihak yang berkenaan di peringkat Kerajaan dan bukan kerajaan apabila keadaan semakin reda.

  Namun jika kita terus menafikannya walaupun ianya betul isu perkauman, maka paradoksnya keadaan akan menjadi lebih teruk seperti yang kita lihat sekarang kerana banyak pihak-pihak yang berkaitan di kerajaan dan bukan kerajaan yang mampu membuat perubahan dalam hal hubungan kaum ini tidak akan berbuat apa-apa.

  Ini menyebabkan retorik perkauman akan lebih menjadi-jadi di kalangan rakyat terutamanya di media sosial.

  Zaman sekarang tidak sama dengan zaman 20-30 tahun dahulu di mana dahulu kerajaan boleh mengawal semua media.

  Zaman media sosial kini, lagi kerajaan menafikan atau cuba menyorok sesuatu perkara, lagi isu itu menjadi panas kerana tiada tindakan pembetulan dilakukan.

  Oleh itu dalam hal ini Kerajaan perlu menjalankan siasatan menyeluruh dan mengenalpasti sekiranya jenayah pembunuhan arwah Adib tersebut adalah satu jenayah perkauman (‘hate crime’) atau tidak dan bukannya terus membuat tanggapan secara ringkasan (‘summarily’) yang ianya tidak ada kena mengena dengan isu perkauman.

  Dan yang lebih penting, kita tidak boleh hanya memejam sebelah mata dan terus menipu diri kita sendiri untuk penyelesaian jangka pendek yang menyebabkan kita alpa untuk mencari penyelesaian jangka panjang yang berkesan dan berkekalan untuk masalah se kritikal ini.

  ReplyDelete
 43. Mana dah pergi abis cai2 kongkang musang
  Blog Budin ni kelihatan sgt sepi dan gersang
  Nak tambah pukulan pun spt tak terangsang
  Tibai cai2, tidak ubah spt tumbuk btg pisang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 44. Korang semua dah tau tentang hal ni...tapi sengaja membutakan mata dan menulikan telinga kerana ketaksuban tahap gaban terhadap pemimpin2 Rejim Haprakan ni ..khususnya si Ah beng@ Nobita tu kan ???

  Apa2 hal pun, nak tanya lah..agak2 korang tangan Ghaib sapa kah yang memandu SPV (Special PEROMPAK Vehicle) buat Magik Dalam TH sekarang ni haah???

  Cuba korang bayangkan...Tak ada angin, tak ada ribut, tiba2, kita diberitahu bahawa Tabung Haji (TH) mengalami defisit RM4.1 bilion kerana terlebih bayar dividen untuk 4 tahun berturut2...

  Walaupun telah diaudit dan diluluskan oleh Jabatan Audit Negara setiap tahun...

  Maka, aset TH bernilai RM19.9 bilion dijual kepada sebuah Syarikat Tujuan Khas (SPV) di bawah Kementerian Kewangan yang bertanggungjawab untuk memajukan ataupun menjual aset2 ini...

  SPV pula meminjam dari TH untuk membeli aset2 TH ini dengan cara membayar TH dengan menerbitkan sukuk dan saham keutamaan boleh tebus Islam (RCPS-I) bernilai RM19.9 bilion kepada TH dengan faedah 2.5% setahun untuk 7 tahun...

  Sukuk dan RCPS-I dari SPV ini tidak dijamin oleh kerajaan...

  Tidak boleh dijual kepada mana2 pihak, ini bermakna ianya hanya melambangkan aset bernilai RM19.9 bilion dalam SPV itu...

  Pakar kewangan kata :

  "Sukuk dan RCPS-I itu not guaranteed, not-traded and not rated"...

  Ajaibnya, TH tidak lagi mengalami defisit...

  Bila aset bernilai RM19.9 bilion ini di bawah nama TH, maka TH ada defisit RM4.1 bilion...

  Tetapi bila aset yang sama ini di bawah nama SPV, maka TH tidak lagi ada defisit...

  Magik...

  Lagi magik bila jumlah wang yang di katakan defisit dalam TH ialah RM 4.1 bilion...

  Tapi nilai aset TH yang dijual sebanyak RM19.9 bilion!!!

  Hebat!!!

  Dalam dok Mujahat kata, TH terlebih bayar hibah (dividen) pada penyimpan TH dan mengakibatkan TH alami defisit sebanyak RM4.1 bilion dan TH akan jual aset untuk tampung defisit tu, tiba2 dalam masa 24 jam, CEO TH umumkan yang TH dah jual RM19.9 bilion pada SPV!!!

  Aiiiiik..... cepatnya, macam jual barang harga RM19.90 jer, ker atau memang ini semua ikut skrip wayang pekjee yang direncanakan olewh Ah Beng dan DAPigs tu???

  Yang paling menarik, dalam dok melalak tentang akaun defisit TH, Mujahat boleh umumkan yang TH tetap akan berikan hibah...

  Satu2nya syarikat dalam dunia nie yang buat macam tu!!!

  Satu persatu ekuiti serta aset bangsa Melayu dalam ekonomi Malaysia dikuncupkan dengan alasan2 bodoh dan tak masuk akal...

  Tapi orang Melayu, khususnya cai2 tegar Rejim Haprakan kat blog ni tetap terpesona dengan alasan2 bodoh dan tak masuk akal tu...betul ke haah????

  ReplyDelete
 45. Tun suka main tarik tali..
  mungkin kes adib perkara kicil..
  agenda besar mau kuat kuasa kini..
  dia mau prentah 1000 thn lagi..

  kekehkehkehmelayubuli..

  ReplyDelete
 46. Ok lah kengkawan...mohon izin lagi sekali untuk dikongsikan satu ulasan oleh OSTB berkaitan isu terbaru yang kini hangat diperkatakan oleh semua lapisan masyarakat Msia ketiak ini.

  Nak tau apa isu tu..jom kita sama2 lapangkan masa kita untuk ..layannnnn!!!!

  Eksklusif: Khairy, Nurul Izzah, Rafizi bentuk parti orang muda?

  Gandingan KJ, Nurul, Rafizi wadah politik baharu berteraskan orang muda selepas tiga ikon muda semakin kerap mengadakan pertemuan

  Tular pulak berita...Nurul mengejut letak jawatan dalam PKR...

  Rafizi tewas Timbalan Presiden PKR...

  KJ kalah dalam pemilihan Presiden UMNO kepada DS Zahid...

  Gabungan tiga pemimpin muda yang bakal menggegar persada politik negara...betul ke???

  Hakikatnya yang kat depan mata kita...Rakyat mahu masalah mereka diberi perhatian

  Bukan kemelut keluar masuk parti seperti yang dilakukan oleh MP2 dan ADUN2 UMNO tu...

  (OSTB - Habis Nurul, Rafizi, KJ keluar parti masing-masing masuk parti baru ok ke? Camno pulak?)

  janji manifesto pakatan Harapan tidak dipenuhi

  (OSTB - Habis Papa dia tak mahu declare assets sampai la camno? Manifesto juga.)

  isu pendakwaan pemimpin semata-mata.

  (OSTB - Habis kes Najib biar dibuang sajalah? Kes IMDB, kes Tabung Haji semua buang saja. Tutup fail. Banyak cantik.)

  “Ini mungkin perkara yang diambil perhatian tiga pemimpin muda ini,” katanya.

  Pengundi muda 7.09 juta

  pengundi muda berusia 21 - 39 tahun 7.09 juta dpd 14.9 juta pengundi

  My comments : Clearly Papa is behind this idea. The resignation from PKR VP etc was all wayang, timed for something else. The family holiday in the Philippines etc - semua wayang.

  Two of Papa's hush puppies are in this picture ie the daughter and the Invoke guy. This is evidence enough that Papa is behind this game plan. Which carries its own prescription.

  For certain KJ will bring his UMNO guys into the new party.
  To say otherwise will be quite daft.
  Will that be ok with Nurul?

  She could not stand UMNO oldies throwing their support behind Dr Mahathir.

  Perhaps Nurul has taken a quick anti-allergen pill to tolerate UMNO slime in the new Orang Muda party.
  Can Shahidan Kassim apply? He likes orang muda chicks - a lot.

  Maybe Nazri will be interested in this new party as well.

  When UMNO Lama was deregistered in 1987 and UMNO Baru was quickly registered ALL the assets of UMNO Lama were also transferred to UMNO Baru.

  How did that happen? What was the legal principle or the law which allowed that to happen?

  If UMNO is deregistered, what happens to their RM50 Billion or RM120 billion worth of assets?

  Assuming they join the new party, can the UMNO guys bring some of those assets into the new Parti Orang Muda?

  Malay folks say 'ada udang di sebalik batu'.
  Someone said there can be lobsters di sebalik batu.

  Latest : Its been refuted. Oh well.

  ReplyDelete
 47. Dah tentu lah kita semua lebih maklum berkaitan dengan berita yang agak sensasi melibatkan DS Zahid ni kan !!!

  TUGAS PRESIDEN UMNO KINI MILIK TOK MAT HASSAN

  Ramai yang tertanya-tanya, mengapa keputusan begitu dibuat oleh Zahid Hamidi, Presiden UMNO yang memberi signal berehat dan tugas-tugas Presiden UMNO kini diambil alih oleh Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hassan diberi kepercayaan menjalankan tugas Presiden parti itu berkuat kuasa serta merta.

  Zahid berjiwa besar kerana tidak mahu situasi parti berpecah belah, malah sebelum ini serangan dari dalam nampaknya makin menjadi-jadi.

  Pengorbanan Zahid, bukan kepalang, diharap Tok Mat dapat membawa sesuatu perkara yang baik kepada UMNO.

  Pelbagai andaian dan persepsi serta teori2 yang diketengahkan untuk menjustifikasikan penyerahan kuasa presiden UMNO kepada timbalannya tu dan teori2 yang paling popular ialah....

  Wave pertama yang dibuat oleh mastermind politik dalaman.

  Nazri wujudkan situasi genting kononnya UMNO akan bekerjasama dengan PKR, malah DAPigs juga mungkin terlibat sama untuk membentuk pakatan Kerajaan yang baru dengan kadar segera.

  Ramai ahli UMNO termakan propaganda ini, Peluru ditujukan kepada Presiden parti, Zahid Hamidi.

  Bertali arus gerakan yang ditaja oleh puak2 tersebut di media sosial mendesak Presiden UMNO berundur.

  Tetapi yang mengena umpan adalah dipihak Pakatan Harapan...ini adalah kerana dalam kalangan pemimpin PH sendiri, ramai yang tidak setuju dengan penghijrahan beramai-ramai MP UMNO ke PPBM.

  DAPigs menghidu yang Mahathir ingin menguatkan kerusi PPBM dalam PH.

  Pemuda DAPigs keras menolak situasi ini. Anwar Ibrahim secara tenang mengatakan ini tidak baik untuk Malaysia Baru.

  Katanya DAP juga mengalami mesyuarat yang tegang kerana situasi ini.

  Di sebalik MP keluar parti ini.... beberapa nama dikaitkan sebagai kerja halus si broker juga terpalit.

  DS Hishamuddin diasak dalam media kononnya punca MP keluar UMNO.

  Pengkhianat-pengkhianat dalam UMNO sedang kepanasan. Ada beberapa nama yang nampaknya macam benar dikaitkan dengan menjadi broker Mahathir.

  Kita tunggu Wave kedua dalam inspirasi gerakan politik bayang-bayang ini....yang penting..kena sediakan pop corn dan kuaci banyak2..kerana sinetron politik ni makin panas membara bhai!!!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...