Thursday 13 December 2018

PEMIMPIN UMNO JENIS TIADA JATI DIRI?


Sejak UMNO kehilangan kuasa pada 9 Mei lalu, dua senario silih berganti berlaku kepada pemimpin-pemimpin parti Melayu itu.


Pertama, satu demi satu pemimpinnya meninggalkan UMNO kerana tidak sedia untuk berada lebih lama sebagai pembangkang, seolah-olah menjalani kehidupan tanpa nikmat jawatan serta kedudukan dalam kerajaan adalah sesuatu yang memedihkan.


Kedua, satu demi satu juga pemimpin UMNO sanggup menebalkan muka bertemu Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sama ada bersendirian atau berkumpulan, secara sunyi-sunyi atau terang-terangan, sedangkan ketika mereka ada jawatan dahulu, lelaki tua berusia 93 tahun itulah yang siang malam dikutuk, dihina dan dicaci demi semata-mata untuk mempertahankan seorang penyamun bernama Najib Razak.


Hanya kerana Tun Mahathir kini berjawatan Perdana Menteri dan mempunyai banyak kuasa, sementara Najib sudah tiada apa-apa gula lagi yang boleh diagih-agihkan, para pemimpin UMNO dengan tiada perasaan malu sama sekali sanggup menjilat ludah sendiri.

Zahid Hamidi sendiri mengakui beliau dua kali mengadakan pertemuan dengan Tun Mahathir, walhal ketika berjawatan timbalan perdana menteri dahulu, tanpa belas kasihan beliau memfitnah Pengerusi Pakatan Harapan itu dengan nama “Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty.”


Kali ini, melalui gambar yang baru tersebar, terdedah pula pertemuan sekumpulan pemimpin UMNO diketuai Timbalan Presidennya, Mohamad Hassan dengan Perdana Menteri di kediaman peribadinya pada 22 Oktober lalu.


Beberapa kelompok pemimpin UMNO yang lain, di Johor misalnya, turut melakukan kunjungan peribadi terhadap Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin yang pernah dimusuhi dan dinista dengan pelbagai kata-kata celaan.


Di kala mereka berdegar-degar menjeritkan kata-kata perjuangan sehingga timbul urat leher dan meminta ahli bawahan kekal setia bersama UMNO, pemimpin di atas yang sebelumnya ada kedudukan dan jawatan kini bertempiaran menjual serta mempromosi diri kepada orang yang pernah mereka kutuk, hina dan caci sebelum ini.


Apa pun alasannya mereka melompat parti atau mengadakan pertemuan dengan Tun Mahathir yang kini berjawatan Perdana Menteri, pemimpin-pemimpin UMNO ini bolehlah dikategorikan sebagai jenis yang tiada jati diri sama sekali.


Di mana dan apa nilai perjuangan mereka sebenarnya?


Yang nyata, di sebalik berdegar-degar melantunkan semangat perjuangan di mulut, tetapi matlamat sebenarnya hanyalah perut.


Ketika UMNO berkuasa dan Najib menjadi Perdana Menteri dahulu, adakah kita dengar atau lihat terdapat pemimpin-pemimpin pembangkang pernah masuk ke pejabat atau kediaman Perdana Menteri sepertimana kelakuan pemimpin UMNO setelah jadi pembangkang sekarang ini?


Kenapa di sebalik bersama penyokong sendiri melaungkan kata-kata semangat perjuangan tetapi secara sembunyi-sembunyi sanggup datang ke rumah musuh sendiri?

Kalau pun bertemu Tun Mahathir sekadar untuk merayu agar UMNO tidak dibubarkan sebagimana yang didakwa oleh Mohamad Hassan,  itu cara yang sebetulnya dalam perjuangan dan mengapa tidak dilakukan dengan cara mematuhi peraturan dan undang-undang?


Ketika DAP mahu dibubarkan dahulu, adakah kita pernah dengar Lim Kit Siang atau Lim Guan Eng mengadakan pertemuan secara rahsia dengan Najib?


Begitu juga ketika Bersatu diarahkan bubar sementara oleh RoS atau sewaktu Pakatan Harapan sepanjang masa ditolak permohonan kelulusannya, adakah kita dengar sesiapa daripada gabungan itu yang teringan untuk merayu dan mengadakan pertemuan sulit dengan Perdana Menteri atau Menteri Dalam Negeri?


Kenapa pemimpin UMNO tiada sikap untuk melawan secara terbuka sebagaimana yang ditunjukkan oleh para pemimpin PKR, DAP, Amanah dan Bersatu sebelum ini?


Realitinya, baru tujuh bulan bergelar pembangkang sudah begini sikap mereka, bagaimana untuk meneruskan perjuangan sehingga PRU15 akan datang? (ShahbudinHusin 13/12/2018)

114 comments:

 1. Umno tutup kedai lagi 2 tahun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. satu demi satu juga pemimpin UMNO sanggup menebalkan muka bertemu Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sama ada bersendirian atau berkumpulan, secara sunyi-sunyi atau terang-terangan, sedangkan ketika mereka ada jawatan dahulu, lelaki tua berusia 93 tahun itulah yang siang malam dikutuk, dihina dan dicaci demi semata-mata untuk mempertahankan seorang penyamun bernama NAJIB RAZAK & ROSMAH MANSUR


   pedih betul ayat ni...kalau macai tegar umno tak reti2 bahasa jgk entah ler

   Delete
  2. UMNO pedulik haper bender² gini. Janji perut senang ja dia tau.

   Delete
  3. Main politik cari makan ikut selok belok nafsu diri....

   Delete
  4. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  5. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  6. PH = MELAYU HANYA 10% SOLAT 5 WAKTU PATUTLAH BILA MENGUNDI PANGKAH KAFIR DAN MELAYU MUNAFIK. APAPUN BOLEH DIMAAFKAN LAGI SEBAB MELUAT DENGAN JIBENG. TAPI PRU-15 PASTIKAN PANGKAH GS = PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA MINTA MELAYU BELAJAR BAHASA CHINA TAK KE BIOL PATUT MINTA KAUM CHINA LAH BELAJAR BAHASA MELAYU. DIA TAK TAHU KAH ADA YANG TINGGAL LAMA BERANAK PINAK MASIH TAK TAHU BAHASA MELAYU. BANGLA DATANG LIMA ENAM BULAN DAH TAHU CAKAP MELAYU = TOKONG MANA NAK INSAF DALAM KEPALA HOTAK DIA KERJA NAK JATUHKAN ISLAM MELAYU JE MANA DIA NAK TOLONG TEKSI MALAYSIA DAN NEGERI PANTAI TIMUR BETUL TAK = JIBENG DAH TERPAKSA INSAF KAN MANA DIA ADA KUASA LAGI = CROOKED PM JE YANG TIDAK INSAF KATA NAK LETAK PANDAI MENGACAH BERLAKON YEA = SIGARAGA DOK SIBUK BALA RASUAH. BN & PH SAMA-SAMA RASUAH JE MEMAMG RAKYAT MALAYSIA BANYAK KENA BALA SEBAB MEREKA = DAP BANYAK BUAT BALA. BALA NEGERI DENGAN TANAH RUNTUH DAN RATUSAN BANJIR. BALA NEGARA DENGAN BALA EKONOMI. RAKYAT SUSAH RAMAI MENGANGGUR DAN BERHENTI KERJA. KERJA TUDUH JIBENG YANG HILANG KUASA = PANDIR JASIN TUDUH SABOTAJ DALAMAN. SEDARLAH DIRI SIKIT SEBAB KAU BUAT TAK BAIK LAH ORANG MARAH KAU = MAK LAMPIR HATI TISU TAK SEDAR DIRI DARI MANA DATANG. LUPA BANGSA LUPA PERLEMBAGAAN NAK BUANG MELAYU. BANGSA LAIN DAULATKAN BANGSA SENDIRI. KAU PULAK NAK BUANG BANGSA SENDIRI. KALAU BOLEH AGAMAPUN NAK BUANG SAMA = TOKONG EGO SERANG KELANTAN LUPA PP JIBENG BANYAK BANTU KURANGKAN HUTANG. SI JIBENG PULAK ABAIKAN NEGERI MAJORITI MELAYU. PADAN MUKA JATUH TERJELEPUK. = MAK LAMPIR DAN SIGARAGA JADI BARUA DAP, PUJA KETUANAN BUKAN MELAYU. NON-MALAY DAH KUASAI EKONOMI DAN POLITIK. DIA ORANG BARU TIGA GENERASI KAT NEGARA NI. CUBA BAYANGKAN APA NAK JADI PADA ANAK CUCU CICIT MELAYU SEDIKIT MASA LAGI = MuJAHAT DAN GAY PERGILAH MAMPUS KAU SEMUA. MENTERI AGAMA KERJA BILANG BERAPA GAY KAT MALAYSIA. BODOH PUNYA MENTERI = SEBELUM PECAT PENJAWAT AWAM PECAT DULU MENTERI-MENTERI BODOH MACAM SIGARAGA, TOKONG, MASLAN EHHH MASLEEE, TONY PUAKA DLL = TOK PAU DAYUS JADI KADOK YANG SI MAHA DAYUS PULAK BOLEH TERIMA MASUK PARTI DAYUS, ELOKLAH TU SEMUANYA DAYUS BELAKA = LEPAS NI SATU-SATU PIMPINAN UMNO KENA BERCUTI DAN LEPAS TU TAK ADA LAGI PEMIMPIN LEPAS TU UMNO TERBUBAR SENDIRI = MULA-MULA TOLAK BANGSA SENDIRI LEPAS TU TOLAK AGAMA SENDIRI PULAK, INILAH KERENAH MELAYU PH = JIBENG DAH JADI SAMPAH TAPI MP PH JADI LIPAS & TIKUS JADI ADA BENDA PADA JIBENG YANG MASIH BOLEH PAKAI = TIADA APA PEMBAHARUAN YANG DIBUAT PH HANYALAH MENGULANG APA YANG TELAH DIBUAT BN BAHKAN MENAMBAH PARAHKAN LAGI MASALAH NEGARA = LIBERALIS PH MEMUJA DAN MENDEWA EROPAH SEHINGGA APA SAHAJA YANG DATANG DARI SANA ADALAH SEMUANYA BAIK BELAKA = DENGAN MEMPROMOSI LGBT TENGOKLAH ANGKA GOLONGAN ITU TELAH BERTAMBAH BERLIPAT GANDA = PH HANYA SATU JE MODAL DIA JIBENG SELEBIHNYA KACAU KIRI KACAU KANAN MACAM DAJJAL = MARAHKAN JIBENG KAKI BUAT HUTANG TAPI PH PUN SAMA BUAT HUTANG NAK BAYAR HUTANG, KERJA MAIN GALI KAMBUS JE = PH KERJA DIA TUDUH SANA TUDUH SINI DAKWA SANA DAKWA SINI, BETUL KE SALAH KE BELAKANG KIRA YANG PENTING DAPAT TEBUSAN. SIAPLAH MP PEMBANGKANG LEPAS NI KENA SEDIAKAN RM10JUTA SETIAP ORANG, PANDAI MAHA ZALIM BUAT DUIT. SATU ORANG 50 TUDUHAN KIRA PERANGKAP KENA MANA SATU TAK BOLEH LEPAS = MAHA ZALIM ANTI SUBSIDI ANAK BERANAK DIA SEMUA DAH JADI BILIONAIRE ANGKUT HARTA NEGARA. NAK BAGI RAKYAT MAKAN PUN SUSAH SANGAT, CAKAP LAH TERUS TERANG KEDEKUT ANTI MELAYU. BANGSA CINA DAH KAYA LEBIH DARI KERAJAAN BOLEH PULAK KERAjaan BANTU = TUJUAN HIDUP ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. INI TIDAK PH NI KERJA DIA NAK MEROSAKKAN APA YANG DAH BAIK DAN BAGUS =

   Delete
  7. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT = MP2 UMNO DOK BERLAGAK BERINTEGRITI PATUT DIAM JE LAH JIBENG TU SAMPAI MAHKAMAH PUTUSKAN, KORANG JUGAK DULU BERMATIAN DOK SOKONG DIA SEBELUM PRU-14, DAH JADI MACAM PH GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENCE , POODAH = MALAYSIAN MALAYSIA DAH DAPAT KUASA, LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU YANG SEMEMANGNYA TELAH DILEMAHKAN SEMASA PEMERINTAHAN BN YANG TUNDUK KEPADA TUNTUTAN MCA/MIC = MANA ADA HUTANG BAGUS BODOH, BON SAMURAI TU HUTANG BUNUH DIRI NAMA NYERR = MAHA FIRAUN PEMIMPIN ULTRA MALAY TELAH MENCETUSKAN PERISTIWA BERDARAH 13 MEI UNTUK MENJATUHKAN TUNKU SEPERTI YANG DICERITAKAN OLEH TAN SRI GHAZALI SHAFIE = MAHA ZALIM JANGAN SALAH GUNAKAN KUASA DIBERI RAKYAT UNTUK MEMCETUSKAN KERESAHAN MASYARAKAT DENGAN ISU ISLAM MELAYU. SIAPA YANG MULAKAN ICERD, UAE & LGBT KALAU TIDAK PUAK HAPRAK KAMU. KAMU SEMUA AGEN FREEMASON = TOKONG TAK PAYAH NAK SUSAHKAN MASYARAKAT YANG TELAH SUSAH DENGAN KENAKAN UNDANG-UNDANG BARU CARI PASAL NAK TAMBAH KANTUNG PH. BUAT LAW TO CONTROL POLITICAL FINANCING DULU. MANA KAMU DAPAT DANA SEHINGGA DAPAT TUMBANGKAN KERAJAAN BN. BUKANKAH DARI ISRAEL DAN IRAN? = MAK LAMPIR DAYUS MASUK PARTI DAYUS BERSAMA MAHA DAYUS MAHUKAN PULUS = TOK PAU DAH KENA HINA DAN DIPERLECEH OLEH MAK LAMPIR, JADI AHLI KELAS KEDUA, TUNGGU APA LAGI BELAHHH LAAA = MAHA BELIT PADAM ELEKTRIK SELURUH NEGARA NAK BUAT IPP = YANG PENTING DAKWA, PERBICARAAN TAK PENTING, MASYUUUUUKKKK =

   Delete
  8. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete
  9. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU =

   Delete
  10. Banyak negara Islam terima Icerd tiada pilihan raya, kata Hadi   Antara soalan yang sering timbul sejak isu Icerd menjadi hangat baru-baru ini ialah, mengapa Malaysia enggan meratifikasi konvensyen berkenaan sedangkan hampir semua negara Islam berbuat demikian.

   Menjawab persoalan itu, Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengingatkan bahawa kebanyakan negara Islam yang telah meratifikasi Icerd - atau Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum - itu bukanlah pengamal demokrasi seperti Malaysia.

   Hal itu, katanya, menjadikan Malaysia jauh lebih baik, biarpun mengambil pendirian untuk tidak meratifikasi Icerd.

   “Kebanyakan negara yang kononnya menerima Icerd ini, mengamalkan pemerintahan diktator sama ada secara ketenteraan mahupun monarki, dan mereka tiada pilihan raya,

   “Mereka ini lebih teruk dari Malaysia, (mengamalkan) lebih (teruk) daripada diskriminasi. Alhamdulillah kita (pula) lebih baik,” katanya dalam program Bicara Minda anjuran Karangkraf, di Shah Alam hari ini.

   Kenyataannya itu dipercayai merujuk kepada hak memilih kerajaan secara demokrasi melalui pilihan raya umum yang dimiliki oleh masyarakat Malaysia tanpa mengira kaum.

   Bagaimanapun, dalam konteks Malaysia Abdul Hadi bertegas mahu tampuk politik tetap dikuasai oleh orang Melayu sebagai kaum majoriti.

   Sayang kaum sendiri normal

   Beliau berkata demikian sebagai menjawab isu yang dibangkitkan moderator Johan Jaaffar bahawa Icerd mempunyai semangat yang sama dengan Piagam Madinah dalam aspek hubungan antara kaum.

   Dalam Piagam Madinah, 24 daripada 47 fasal yang terkandung dalamnya adalah tentang hubungan antara orang Islam dengan kaum lain.

   Biarpun mengakui hal itu, Abdul Hadi menjelaskan, salah satu perkara yang digariskan dalam piagam tersebut ialah pemimpin mesti dipilih daripada kalangan orang Arab Quraisy sebagai kaum yang dominan.

   “Sama juga seperti orang Turki menguasai pemerintahan Uthmaniah kerana mereka kaum yang dominan.

   "Jadi kerana di Malaysia orang Melayu yang dominan, maka mesti orang Melayu yang menguasai politik,” katanya.   Malah, anggota parlimen Marang itu menyifatkan kedudukan tampuk politik yang terdapat di negara ini kini tidak seimbang kerana kerusi bukan Islam mengatasi kerusi orang Islam.

   “Kini ada 66 kerusi bukan Islam dan 58 orang Islam, sedangkan demografi penduduk ialah 65 peratus Islam. Ini tidak seimbang,” katanya.

   Tidak dapat dipastikan apa dimaksudkan oleh Abdul Hadi semasa membuat rujukan tersebut.

   Untuk rekod, berdasarkan laman web rasmi Parlimen Malaysia, anggota parlimen PH adalah seramai 118 orang dan lebih daripada separuh ialah wakil rakyat beragama Islam.


   Keadaan itu akan semakin bertambah jika diambil kira perkembangan terbaru di Sabah hari ini apabila enam anggota parlimen Umno meninggalkan parti itu dan menyatakan sokongan kepada perdana menteri.

   Daripada jumlah tu empat adalah anggota parlimen beragama Islam.

   Kata Abdul Hadi, pendirian tegasnya dalam menolak Icerd bukanlah bermaksud dia mengamalkan fanatik perkauman kerana sikap itu memang dilarang Islam.

   “Diskriminasi ini berbeza definisinya antara negara, kita ada takrifan tersendiri. Nisbah diskriminasi dan adil kita (mungkin) berlainan," katanya.

   Beliau juga mengakui perasaan cintakan kepada kaum sendiri itu adalah sifat semula jadi namun dikawal oleh agama.

   “Kecintaan terhadap kaum itu memang ada dalam diri setiap manusia, bagaimanapun, Islam melarang sikap fanatik kebangsaan (perkauman), itu dilarang dalam Islam,” jelasnya lagi.

   Secara keseluruhan, sehingga Nov lalu sebanyak 179 negara di seluruh dunia meratifikasi Icerd berbanding 18 buah yang belum.

   Hanya dua negara Islam yang belum meratifikasi Icerd iaitu Malaysia dan Brunei.

   KOMEN : Kalau DAP ada di negara Islam yang tt ICERD rasa dah ramai pemimpin DAP tak ada kepala

   Delete
  11. Selepas bantah ICERD kini Generasi, peneroka serah memo di Parlimen   KUALA LUMPUR: Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Generasi Kebangsaan bersama peneroka Felda hari ini tampil menganjurkan himpunan aman dan penyerahan memorandum berhubung kesusahan hidup peneroka akibat kejatuhan harga komoditi sawit.

   Kira-kira 120 orang peneroka Felda yang diketuai Pengerusi NGO Generasi, Roslan Md. Esa berhimpun secara aman di luar pintu masuk utama Parlimen bagi menyerahkan memorandum kepada pihak kerajaan.

   Himpunan penyerahan memorandum ini disambut oleh ahli parlimen pembangkang yang diketuai oleh Ahli Parlimen Kubang Kerian, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man bersama beberapa ahli parlimen pembangkang yang lain.

   Menurut Roslan, penyerahan memorandum ini diadakan bertujuan untuk menyuarakan luahan hati peneroka felda yang sekarang ini berada dalam kesempitan hidup susulan daripada kejatuhan harga sawit yang sangat teruk.

   "Dalam memorandum itu, dinyatakan beberapa tuntutan, cadangan dan pandangan, yang pertama kita minta supaya harga lantai yang boleh ditetapkan kepada peneroka sebanyak RM400.

   "Yang mana hari ini RM300 kadang-kadang turun ada sampai RM280. Ini sangat membebankan para peneroka dan sangat terseksa ketika ini," katanya kepada pemberita.

   Memorandum peneroka telah diterima oleh Ahli Parlimen Marang, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di hadapan pintu masuk utama Parlimen. – HARAKAHDAILY 11/12/2018

   Delete
  12. Kehandalan menipu adalah satu ‘kejayaan’   Bertahun-tahun lamanya sebelum berlaku pertukaran kuasa, para pelajar di menara gading diajar dan diberi harapan bahawa hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak perlu dibayar sekiranya berlaku perubahan kuasa. Malah, rakyat disemaikan kepercayaan bahawa pendidikan negara sepatutnya percuma.

   Rakyat juga dieritahu bagaimana harga minyak dapat diturunkan sekiranya berlaku pertukaran kuasa. Di Youtube, ada ahli politik menunjukkan betapa hebatnya kemahiran matematik mereka untuk menurunkan harga minyak negara dalam sekelip mata sambil mempersendakan lawan.
   Selepas berkuasa, tiba-tiba semua formula matematik tidak boleh pakai.

   Janji demi janji diberitahu secara berperingkat kepada rakyat bahawa ia tidak dapat ditunaikan kerana masalah hutang dan penyelewengan kerajaan yang lepas. Apa tidaknya, asalkan segalanya dapat disalahkan kepada skandal 1MDB dan Jho Low, mereka yakin rakyat akan terima.

   Tidak percaya? Ingat kembali bagaimana Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata Jho Low adalah punca kerajaan PH gagal menunaikan janji berkaitan pembayaran balik hutang PTPTN, namun ia tidak menjadi punca negara tidak dapat membuat kereta nasional ketiga.

   Dengan adanya Jho Low sebagai “sokongan”, barangkali itu timbulnya idea berani mengutip semula hutang PTPTN secara paksa dengan pemotongan gaji mutlak sehingga RM1,200 ke atas sebulan bagi mereka bergaji RM8,000 ke atas.

   Mereka yang rajin membayar hutang dan mereka yang ingkar membayar hutang dilonggokkan bersama di dalam satu bakul dan dihukum.

   Malah sehari sebelum keputusan pembayaran balik PTPTN baru ini ditangguh, rakyat cuba diyakinkan bahawa ini sahajalah caranya untuk memastikan nasib generasi masa hadapan terjamin.
   Nasib baiklah rakyat tidak membisu, kalau tidak, mereka akan menganggap idea itu bernas dan diterima rakyat.

   Kebelakangan ini harga minyak sedunia turun mendadak, namun harga petrol RON95 negara kekal tidak berubah. Kesemua pakar matematik yang pernah menunjukkan kehebatan mengira harga petrol sebelum berkuasa terus membisu.

   Delete


  13. Sebelum berkuasa, sekiranya harga minyak sedunia turun namun harga petrol negara tidak turun pada kadar yang sama, bukan main mereka bertempik bahawa rakyat telah ditindas oleh kerajaan.
   Hari ini, rakyat diyakinkan bahawa mereka bukan ditindas tapi mereka sedang berkorban untuk membayar hutang negara yang melarat.

   Sebelum berkuasa, rakyat juga diajar berdemonstrasi apabila adanya isu panas – bukan sekali dua, tapi berkali-kali.

   Namun selepas berkuasa, kaki demo dahulukala tiba-tiba menjadi juara memperlekehkan orang lain yang hendak berhimpun kali pertama ketika mereka berkuasa, kononnya ia aktiviti yang menghabiskan wang.

   Wahai YB, aktiviti yang membazir duit ini yang dilakukan oleh orang yang sudi berhimpun inilah yang menyebabkan kamu hari ini semua bergaji 5 angka.

   Namun, kita jangan sesekali salahkan para ahli politik.

   Itu kerja mereka. Kerja mereka adalah menyakinkan kita dengan cerita mereka, termasuklah janji dan skandal yang didedahkan.

   Ada antara kita yang diyakinkan dengan janji walaupun janji palsu, ada pula yang diyakinkan dengan cerita skandal meskipun separuh benar. Tidak dinafikan ada janji yang benar dan juga cerita skandal yang benar, tapi kesahihannya hanya dapat ditentukan selepas rakyat membuat keputusan.

   Di dalam sistem demokrasi negara, penipuan dibenarkan sebagaimana katak politik diberikan lesen melompat mengkhianati amanat rakyat. Matlamat mendapatkan kuasa akan menghalalkan segala cara. Benar atau tidak, haram dan halal adalah soal lain.

   Jika rakyat dapat diyakinkan meskipun dengan perkara palsu, itu petanda mereka berjaya.

   Jika anda tidak tertipu, dan anda tergolong sebagai penyokong pembangkang selepas pilihan raya, bersedialah diejek dan dicemuh. Jika anda tertipu, dan anda tergolong sebagai penyokong kerajaan, anda seharusnya bergembira, kerana sekurang-kurangnya anda kini dapat berkongsi kuasa dan bersama hidup di dalam penipuan untuk terus mengejek mereka yang tidak membeli tipuan itu.
   Itulah sedihnya realiti politik negaraku.

   TIMMY SAY


   KOMEN : Pakatan Harapan menghancurkan harapan rakyat

   Delete
  14. Integriti Tabung Haji   SAYA mengikuti pendedahan terbaru ke atas pihak Tabung Haji, melibatkan aspek pengurusan kewangan, pelaburan dan tadbir urus yang dipertikaikan.

   PAS memandang serius terhadap tuduhan yang berlaku di dalam institusi kewangan terbesar umat Islam di Malaysia ini, namun PAS berpandangan adalah tidak wajar sekiranya pertuduhan ini dibicarakan melalui media oleh seorang Menteri yang masih mentah, sehingga boleh menimbulkan persepsi dan percanggahan maklumat yang mengelirukan.

   PAS menyarankan agar satu penilaian menyeluruh dikendalikan di bawah seliaan Majlis Raja-Raja (RCI) ataupun Parlimen, bagi meneliti dan mempertimbangkan setiap syor yang dikemukakan oleh juruaudit bebas yang telah dilantik, sebelum dilaksanakan oleh pihak Kerajaan yang masih baharu dan kerap membatalkan keputusan yang dibuat mereka sendiri.

   PAS juga menasihatkan agar Kerajaan tidak mempolitikkan isu ini sehingga merosakkan imej Tabung Haji, dan tidak bersikap berat sebelah dalam menjalankan siasatan terhadap kes rasuah dan penyelewengan melibatkan pemimpin Pakatan Harapan yang masih belum disiasat dan didakwa sehingga hari ini.

   PAS meletakkan keyakinan terhadap integriti dan profesionalisme di pihak Lembaga Pengarah, pengurusan tertinggi, pegawai dan kakitangan Tabung Haji dalam melaksanakan tugas bagi melindungi kepentingan para pendeposit Tabung Haji. Janganlah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

   “Islam Memimpin”

   ABDUL HADI AWANGPresiden PAS
   Bertarikh: 3 Rabiul Akhir 1440 / 12 Disember 2018

   Delete
  15. Baru perasaan Roti High-5 sudah tiada, itu hebatnya boikot Umat Islam   Semalam nak beli roti, baru perasan roti berjenama High-5 tiada didalam rak. Rupanya kilangnya dah tutup.

   Bila 'search' terjumpa berita Jun 2016, "Bekas pekerja syarikat yang mengeluarkan roti berjenama High-5 mempersoalkan bagaimana pembuat roti yang merupakan antara terbesar di negara ini boleh muflis."

   “Takkanlah syarikat ini tidak ada untung, kalau syarikat kilang roti lain pun boleh jual roti, apatah lagi High Five,” katanya kepada pemberita di luar lobi Jabatan Tenaga Kerja hari ini.

   Beliau dan kira-kira 59 bekas pekerja hadir membuat aduan menuntut pampasan berhubung pemberhentian mengejut 24 jam oleh High-5 Consolidated Bhd, dan pemberian setengah bulan gaji olehnya.

   High-5 Consolidated Bhd pernah menjadi sebahagian Silverbird Group Berhad.

   Masih ingat lagi apabila kilang roti yang kotor dan pemiliknya bukan Islam terlalu ego untuk meminta maaf kepada umat Islam atas apa yang berlaku pada 2009.

   Kempen boikot yang dijalankan rasa macam kecil aje tapi 5 tahun aje mereka boleh bertahan dan terus kilang yang besar boleh tutup kerana mengalami kerugian. Saya masih ingat lagi selepas itu saya tak pernah sentuh roti high five termasuk Silverbird.

   Suara Umat Islam sangat kuat jika kita bersatu. Untuk itu Melayu Islam jangan leka untuk bersatu memastikan kerajaan PH yang menipu rakyat untuk tidak kekal lama. Jika PH masih berkuasa, kuasa orang Melayu Islam akan hilang sedikit demi sedikit. Bila kuasa Melayu hilang, nescaya suara Islam di Malaysia akan menjadi catatan buku sejarah Maszlee Malik.

   Delete
  16. Saat kuasa berada dalam tangan   PAS parti yang paling lama berpengalaman sebagai pembangkang. Parti yang ditubuhkan sezaman dengan PAS seperti Umno, MCA dan MIC boleh bertahan kerana mereka sejak merdeka adalah parti pemerintah. Ditakdirkan mereka jadi pembangkang seperti PAS, agak-agak masih wujud atau sudah ghaib dari muka bumi Malaysia.
   Walau lama jadi pembangkang, tapi bila diberikan amanah kepimpinan sebuah kerajaan, pimpinan PAS tak kekok untuk ubah pemikiran dari pembangkang kepada pemerintah. Kita mampu menyesuaikan diri dengan cepat. Bercakap dan bertindak dengan mentaliti sebagai sebuah kerajaan.
   Berbeza dengan pembawakan sebahagian besar pimpinan Kerajaan Pusat sekarang. Walau usia parti dan umur mereka jadi pembangkang tidaklah sebanding kalau diukur dengan PAS, tapi cara bercakap dan bertindak menggambarkan mentaliti pembangkang masih menebal.
   Kuasa dah ada di tangan tapi ramai yang suka pindahkan kuasa mereka kepada media. Bercakap itu ini berdegar-degar dan bukannya nak bertindak. Dalam sidang media Menteri, masih ada lagi acara angkat playcard. Tak puas lagi ke main playcard?
   Paling menjengkelkan bila Menteri merapu kepada media dalam isu Tabung Haji. Falsafah dan objektif penubuhan Tabung Haji sangat baik dan murni serta TH mampu melaksanakan tugas dengan tepat bagi menjaga kepentingan jemaah haji. Ada salah tadbir urus atau pecah amanah, bawalah individu yang bertanggungjawab ke muka pengadilan. Jangan dirosakkan institusi TH secara keseluruhan. Inilah antara aset umat Islam yang masih tinggal di bumi Malaysia.
   Kamu nak hakis satu persatu dengan letakkan ia bawah kuasa seorang Menteri bukan Islam? Ingat balik bila Kerajaan Pusat bertukar, lebih 1000 orang Imam dan Bilal yang sepatutnya mengerjakan haji bawah tanggungan kerajaan telah dibatalkan. Siapa Menteri yang kata, pembiayaan mengerjakan haji itu perlu dibatalkan kerana ia satu pembaziran?
   Nak harapkan Menteri DAP bela nasib orang Melayu yang toreh getah dan kait kelapa sawit dah gelap gambar. TH yang di bawah kuasa Menteri Melayu Islam pun nak diperjudikan di bawah DAP. Saya sangat bimbang bila nanti perbelanjaan mengerjakan haji dikira satu pembaziran!
   DR AZMAN IBRAHIM
   Ahli Jawatankuasa Kerja
   PAS Pusat


   KOMEN : Mentaliti kerajaan masih mentaliti pembangkang... Rakyat teraniya

   Delete
  17. TH: Ambil tindakan, jangan cakap banyak


   SIASAT segera Lembaga Tabung Haji (TH) dengan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).

   Ambil tindakan kepada yang bersalah untuk menyelamatkan institusi kewangan umat Islam yang terbesar.

   Menteri tidak perlulah bicara di mahkamah media, kuasa sudah ada janganlah masih macam pembangkang. Tidak perlu cakap banyak, ambil sahaja tindakan terhadap mereka yang terlibat.

   Kebajikan pendeposit mesti diutamakan.

   Jangan pula menjadi alasan untuk tidak memberi hibah kepada pendeposit Tabung Haji (TH) pada tahun ini.

   Kenapa perlu TH diletak di bawah Bank Negara, sedangkan penubuhan TH di bawah Perbadanan Wang Simpanan Bakal-Bakal Haji ditubuhkan pada bulan November tahun 1962, dan beroperasi pada 30 September tahun 1963. Perbadanan ini wujud hasil penerimaan kertas kerja Yang Mulia Profesor Diraja Ungku Aziz bertajuk "Rancangan Membaiki Ekonomi Bakal-bakal Haji" pada tahun 1959.

   Saya bimbang TH diletakkan di bawah Bank Negara Malaysia (BNM) terkeluar daripada matlamat penubuhannya.

   Masihkah jamaah haji mampu mendapat subsidi apabila diletak di bawah BNM?

   USTAZ IDRIS AHMAD
   Naib Presiden PAS
   11 Disember 2018 – HARAKAHDAILY 11/12/2018

   Delete
  18. Bila jadi kerajaan pun masih buat fitnah
   Isu perpindahan tanah perkuburan lama di Langgar Buruk , Jalan Gajah Mati Kota Bharu yang diratakan.

   1.Che Brehim Bakul tu bukan penduduk situ pun...rumah dia kat Pasir Pekan. Sejak bila dok area kubur Langgar pulak mamat PAN tu

   2.Hok pakai spek mata hitam tu ketua Pemuda PAN Kubang Kerian juga bukan penduduk situ.

   Ini semua agenda jahat melayu PH barua DAP... Mapuh modal untuk burukkan kerajaan Kelantan mereka buruk pula Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) dimana Yang Dipertua adalah YMM Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra (Pemangku Raja Kelantan)

   PAN dan FITNAH berpisah tiada. MAIK bukan bodoh untuk buat kerja jahat seperti tuduhan mereka.

   Minta pihak MAIK saman jer Brehim bakul ni..

   https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2018/12/402081/kubur-sudah-dipindahkan-mengikut-syarak-maik

   Delete
  19. Mahasiswa dakwa suara dipinggir dalam Jawatankuasa AUKU   PETALING JAYA: Gabungan Pembebasan Akademik (GPA) hari ini mendakwa mereka seolah-olah dilihat sebagai wayang oleh Kementerian Pendidikan (KPM) selepas penglibatan mereka di dalam jawatankuasa pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) tidak diiktiraf.

   Wakilnya, Azura Nasron berkata, sejak malam bantahan di kompleks kerajaan 7 September lalu, GPA ditawarkan menyertai satu jawatankuasa di bawah KPM mewakili suara mahasiwsa di dalam proses pemansuhan akta tersebut.

   “Namun, sampai hari ini, saat ini, mereka (KPM) masih tidak memberikan kami apa-apa surat lantikan atau senang kata, dokumen hitam putih berkaitan penglibatan kami dalam proses ini,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.

   Semalam, Azura dan sekumpulan mahasiswa dari GPA cuba mengadakan sidang media di lobi Parlimen, namun dihalang beberapa pegawai keselamatan sehingga menimbulkan sedikit kekecohan di perkarangan lobi bangunan itu.

   Bagaimanapun, keadaan terkawal apabila Ahli Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin Abdullah; Ahli Parlimen Tangga Batu, Rusnah Aluai dan Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Karim, bertemu mereka bagi mendengar keluhan mahasiswa terbabit.

   Azura berkata, meskipun beliau dan rakan-rakan lain diundang ke dalam Jawatankuasa Teknikal Mansuhkan AUKU, pandangan dan hujah mereka dipinggirkan. Sebaliknya, pandangan konsultan swasta yang diambil kira.

   “Ada satu pasukan konsultan dibayar untuk buat kerja yang kami patut buat, iaitu konsultansi kementerian bagi pemansuhan AUKU, apa yang mahawsisa benar-benar mahukan. Tetapi, pihak konsultan itu yang mengambil alih kerja kami dan dibayar pula dengan lumayan,” katanya.

   Azura, yang juga antara 7 orang mahasiswa di dalam jawatankuasa tersebut berkata, pasukan konsultan dari sektor swasta itu dibayar RM300,000 untuk kerja-kerja lapangan seperti kajian dan tinjauan terhadap pemansuhan AUKU.

   “Kami ada, tapi bayar konsultan mahal-mahal untuk buat kerja kami.”

   Sementara itu, Pengarah Bahagian Pembangunan Pelajar KPM, Dr Zaid Omar menyangkal dakwaan tersebut.

   “Itu bukan pasukan konsultan tetapi geran penyelidikan dari Universiti Sains Malaysia (USM) untuk bantu kementerian siasat polisi-polisi yang kita nak jalankan,” katanya ketika dihubungi FMT.

   Jelasnya, geran itu diberikan kepada Institut Penyelidikan Pendidikan Tinggi (IPPTN) USM untuk membuat kajian dan tinjauan berhubung kebebasan akademik di seluruh dunia, termasuk di Thailand dan Singapura.

   “Terdapat beza antara aktivis dan pakar, kita perlukan mereka yang pakar dalam bidang itu untuk mengkaji perkara ini,” jelasnya.

   KOMEN : kerajaan PH hanya manipulasi sahaja

   Delete
  20. Pasca Himpunan 812: Pakatan Harapan akan berdepan masalah bina keyakinan pengundi Melayu   KUALA LUMPUR: Jumlah peserta yang hadir ke Himpunan Kesyukuran Penolakan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Pembasmian Diskriminasi Kaum (ICERD) yang berlangsung di Dataran Merdeka pada 8 Disember 2018 tidak boleh ambil mudah oleh kerajaan pimpinan Pakatan Harapan.

   Hujah penganalisis politik, Prof Madya Dr Hamidin Abd Hamid, Himpunan 812 menunjukkan bahawa isu-isu yang berkaitan agama, raja-raja dan orang Melayu masih menjadi elemen penting kepada politik tanah air.

   "Pakatan Harapan tidak seharusnya menolak secara mentah-mentah jumlah kehadiran peserta Himpunan 812 di Dataran Merdeka kerana ramai yang menyokong tetapi tidak hadir.

   "Pakatan Harapan perlu melihat bahawa penganjuran Himpunan 812 diterima oleh orang Melayu dan persoalan tunjang iaitu agama, raja-raja dan orang Melayu masih menjadi elemen penting," katanya kepada Astro AWANI.

   Namun katanya, sekiranya jumlah kehadiran peserta ke himpunan tersebut diambil kira sebagai penanda aras sokongan kepada pembangkang, penganjurannya boleh dianggap sebagai gagal.

   Ini kerana jumlah kehadiran sepatutnya lebih besar kerana isu yang diangkat untuk perhimpunan tersebut masih tunjang utama politik negara.

   Mengulas lanjut, Dr Hamidin melihat Himpunan 812 menjadi cabaran kepada Pakatan Harapan untuk menyakinkan pengundi Melayu bahawa perlembagaan negara tidak akan diubah.

   "Persoalan mengenai ICERD ini lebih menjurus kepada orang Melayu dan agama Islam, sebab itu kita melihat cuma satu kaum sahaja mendominasi Himpunan 812.

   "Perkara ini menjadi cabaran kepada Pakatan Harapan untuk menyakinkan pengundi Melayu bahawa perlembagaan itu sentiasa di junjung maknanya ia kekal.

   "Perlu yakinkan pengundi Melayu bahawa tidak ada sebab, tidak ada alasan dan tidak ada sebarang usaha untuk meminda apa yang termaktub dalam perlembagaan negara," katanya lagi.

   Pakatan Harapan akan berdepan masalah untuk membina satu keyakinan baru dalam kalangan pengundi Melayu bahawa kepentingan, pemikiran dan naratif mereka tentang kedudukan orang Melayu di Malaysia pada masa akan datang akan kekal sekiranya masyarakat tidak didedahkan dengan maklumat terkini dan tepat.

   Dr Hamidin berkata pasca Himpunan 812 memberi isyarat bahawa kematangan politik perlu ditunjukkan dengan cara rakyat diberi maklumat yang terkini dan tepat mengenai sesuatu isu.

   "Kedua-dua pihak, sama ada Pakatan Harapan atau UMNO dan Pas perlu menunjukkan kematangan politik dengan memberi maklumat terkini dan tepat kepada rakyat.

   "Kita sudah mencapai satu tahap bahawa masyarakat berpolitik dengan maklumat yang terkini dan tepat," katanya.

   Mengulas mengenai kerjasama UMNO dan Pas, Dr Hamidin menjelaskan Himpunan 812 tidak memberi penanda aras baharu bahawa akan ada kerjasama rasmi antara dua parti orang Melayu itu.

   Himpunan 812 juga menunjukkan kematangan politik di pihak kerajaan kerana tidak ada sekatan atau tangkapan terhadap mana-mana pemimpin dilakukan sebelum dan selepas perhimpunan.

   Ini berbeza ketika Barisan Nasional memerintah, di mana setiap kali pembangkang mahu menganjurkan himpunan seperti Bersih, akan berlaku tangkapan terhadap pemimpin utama beberapa hari sebelum penganjurannya dan banyak sekatan jalan raya dibuat.

   KOMEN : Politik Melayu Islam akan menerajui Malaysia

   Delete
  21. Skandal Tabung Haji: Najib curiga, hairan dengan PH   KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hairan bagaimana PH mampu menyelesaikan masalah defisit besar Tabung Haji (TH) berjumlah RM4.1 bilion dalam jangka masa singkat.

   Berkongsi laporan Sinar Harian dalam laman Facebooknya, Najib tertanya-tanya bagaimana ia mampu diselesaikan sebegitu pantas malah beliau turut berharap menteri dapat menjawab persoalannya itu.

   “Saya memang tertanya tanya bagaimana PH mampu selesaikan ‘masalah defisit besar’ dalam jangka masa yang amat pendek ini. Kerajaan PH suntik RM4.1 bilion ke dalam TH? Naikkan semula nilai aset TH yang telah turunkan nilai untuk audit tahun 2017?

   “Atau aset TH sudah jual? Tukar akta Tabung Haji? Naikkan harga saham untuk semua pelaburan TH dalam Bursa Malaysia walaupun harga-harga saham ternyata sudah dan sedang menurun sejak PRU14?   “Curiga betul saya. Hairan sangat saya. Harap menteri boleh jawab,” katanya.

   Beliau memuat naik status berkenaan bagi mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof mengenai isu Tabung Haji (TH) dalam sidang media di Parlimen, hari ini.

   Dalam sidang media tersebut, Mujahid berkata walaupun TH berdepan pelanggaran akta sejak 2014 namun dengan penstrukturan semula yang dimulakan sejak Julai 2018, beliau yakin pembayaran hibah tahun ini akan dapat dibuat.

   “Rupanya, sudah ‘settle’ (selesai). Begitu cepatnya mereka menyelesaikan masalah besar defisit RM4.1 bilion akibat langkah kejam TH untuk terlebih bayar dividen empat tahun berturut-turut dari tahun 2014 sehingga 2018,” ujarnya.

   Hari ini, Mujahid mendedahkan pengurusan lama TH melanggar Akta TH 1995 dalam soal pembayaran hibah kepada pendeposit sejak 2014.

   Beliau berkata, terdapat dua syarat yang perlu dipatuhi melalui akta berkenaan mengikut Seksyen 22 (3)(a) iaitu aset TH mesti melebihi liabiliti dan institusi itu perlu merekodkan keuntungan setiap tahun.

   Bagaimanapun menurut Mujahid, TH merekodkan defisit sebanyak RM4.1 bilion berakhir 31 Disember tahun lalu di mana menunjukkan pembayaran hibah sejak 2014 melanggar Akta TH 1995.


   KOMEN : Alasan duit tak ada paling mudah untuk tak bayar deviden

   Delete
  22. Peguam dakwa SPRM buat pusingan ‘U’ dalam pertuduhan Najib   KUALA LUMPUR: Peguam Datuk Seri Najib Razak mendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat “pusingan U” dalam pertuduhan terhadap bekas perdana menteri itu berhubung pindaan Laporan Akhir Pengauditan 1MDB.

   Berdasarkan kertas pertuduhan, Najib didakwa mengarahkan Laporan Akhir Pengauditan 1MDB dipinda yang sedang disediakan, dipinda sebelum laporan itu dimuktamadkan dan dibentang kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

   Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata, sekiranya Najib mengarahkan laporan itu dipinda, ia bermakna laporan itu sudah siap dan sedia dibentangkan kepada PAC.

   Ini kerana, katanya, pindaan hanya boleh dilakukan terhadap laporan akhir, bukannya dalam proses draf.

   “Sekarang, pihak pendakwa raya buat pusingan U dengan mengatakan bukan perkara itu dan berkata di peringkat draf, Najib mengarahkan buat beberapa pindaan, tetapi bukan mengubah laporan tersebut.

   “Bekas ketua audit negara yang menyediakan laporan itu kata tiada siapa yang arah beliau buat pindaan itu.

   “Kalau buat pindaan, bermakna laporan itu sudah siap, tetapi Najib arah perkara itu diubah,” katanya di perkarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di Jalan Duta hari ini.

   Shafee berkata, pertuduhan terhadap Najib berbeza dengan kenyataan Ketua Audit Negara, Tan Sri Dr Madinah Mohamad yang mendakwa Najib mengarahkan Laporan Akhir Pengauditan 1MDB dipinda, bukannya draf laporan itu.

   Pada 24 November lalu, Madinah dilaporkan berkata, Laporan Akhir Pengauditan 1MDB dipinda dan Najib tahu mengenainya.

   Madinah mendakwa 2 perkara penting digugurkan dalam laporan itu, iaitu kehadiran ahli perniagaan, Low Taek Jho atau Jho Low dalam satu mesyuarat lembaga pengarah 1MDB serta status kewangan 1MDB.

   Terdahulu, Najib mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas pertuduhan menggunakan jawatannya dengan mengarahkan Laporan Akhir Pengauditan 1MDB dipinda, sebelum dibentang kepada PAC bagi mengelakkan sebarang tindakan dikenakan terhadapnya.

   Najib dituduh mengikut Seksyen 23(1) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama.

   Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan kesalahan itu antara 22 dan 26 Februari 2016 di Kompleks Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya.

   Jika sabit kesalahan, Najib boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana lebih tinggi.

   Delete
  23. Felda sudah..PNB sudah..Tabung Haji pun sudah menanti giliran Pusat2 Zakat..   Felda sudah..PNB sudah..Tabung Haji pun sudah menanti giliran Pusat2 Zakat...kalau bangsa melayu Islam masih xnpak xtau lah.. Mahacai #PeDaHal

   Semalam, Mujahid berkata Tabung Haji mengalami defisit RM4.1 bilion.

   http://www.sinarharian.com.my/nasional/tabung-haji-ada-defisit-rm4-1-bilion-langgar-akta-th-1995-1.913723

   Hari ini, CEO Tabung Haji kata, aset Tabung Haji bernilai RM19.9 bilion diserah kepada syarikat SPV di bawah Kementerian Kewangan.

   https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/12/11/spv-under-mof-to-take-over-rm19_9bil-underperforming-assets-from-tabung-haji/

   Defisit RM4.1 bilion vs jual aset RM19.9 bilion.

   Bijak tak kerajaan?

   Delete
  24. Kempen Jumaat Berbelanja Sesama Muslim   Dulu-dulu aku pun mengeluh juga apabila kebanyakan barang atau servis yang orang Muslim jual ( boleh baca Melayu ) semua mahal belaka. Harga lebih tinggi berbanding produk sedia ada dalam pasaran. Ini realiti.

   Sampai satu tahap, baru aku sedar dan faham mengapa produk dan perkhidmatan orang kita lebih mahal berbanding orang lain. Berikut adalah beberapa faktor yang aku kenal pasti.

   1. Kos pengeluaran. Orang kita belum pandai berpakat-pakat. Kita masih suka berniaga sendiri-sendiri. Beli barang sikit-sikit, dapat pun harga sikit-sikit. Orang lain berniaga berpersatuan, beli barang mentah ramai-ramai. Mereka dapat harga pukal.

   2. Kos logistik. Orang kita tak pandai nak berpakat-pakat. Satu bisnes satu lori. Satu kedai satu van. Kita sanggup bangun awal pagi ke pasar dan kita sanggup pusing satu bandar buat delivery. Kita tak nampak kos logistik. Orang lain berpakat elok. 10 bisnes boleh ‘outsource’ logistik kepada 1 orang. Jimat.

   3. Kos operasi. Orang kita tidak ada kemampuan ‘cashflow’ yang kuat. Bisnes banyak dapat. Modal tak ada. Naik turun Bank, tak cukup syarat. Nak berpartner, orang kita belum bersedia nak kongsi untung. Akhirnya layan semua kerja sendiri. Orang lain boleh berpakat. Mereka ada banyak sumber kewangan. Mereka terus hidup.

   Delete
  25. Aku bagi contoh mudah begini,

   Dulu sewaktu aku dapat tempahan untuk mengeksport berkontena udang ke Korea, aku pusing satu Semananjung mencari stok. Di Pantai Barat misalnya, semua kolam udang dari Lukut sampai ke Perak aku masuk. Apabila bertanya tentang stok dan harga, mereka akan berikan aku nombor orang yang sama.

   “ You contact dia ni. Nanti dia akan layan you “

   Aku pening. Nama kolam lain-lain, owner pun lain-lain. Tapi kenapa urusan belian hanya diuruskan oleh satu orang sahaja ? Akhirnya baru aku faham, mereka bergerak dalam kumpulan. Mereka lantik satu orang sahaja untuk uruskan jualan.

   “ Kami kongsi modal beli benih udang “

   “ Kami kongsi modal beli makanan udang “

   “ Kami kongsi supply chain “

   “ Kami kongsi semua benda agar kos pengeluaran kami jadi rendah. Bila semua ni rendah, kami dapat jual pada harga murah “

   “ Macam ni rupanya depa urus bisnes. Patutlah depa boleh jual murah “, bisik aku dalam hati.

   Aku tuliskan pengalaman yang benar-benar terjadi disekeliling kita. Mungkin selama ini kita tahu, tapi kita tak sedar. Atau mungkin kita nampak, tapi kita tidak faham. Bangunlah kawan-kawan. Buka mata dan buka hati.

   Jadi kawan-kawan, mulai hari ini tak usah mengeluh lagi apabila barang yang orang kita jual sedikit mahal. Ini semua salah kita sendiri. Kita tak pernah diajar untuk bersungguh-sungguh menjadi orang berniaga. Kita diajar senang dan selesa. Kita diajar untuk jadi pembeli dan pandai ‘complaint’. Tanpa kita sedar.

   Mulai hari ini juga kawan-kawan, aku menyeru kalian sebagai pengguna supaya teruslah menyokong bisnes orang kita. Biar kita berbelanja lebih sedikit dan bayar lebih sedikit untuk mereka. Kerana itu akan membesarkan bisnes mereka di kemudian hari.

   “ Small is the new Big “

   Apabila semakin ramai diantara kita yang teribat dalam rantaian perniagaan di bumi Malaysia ini membesar dan maju, inshaAllah kita akan nikmati tawaran yang lebih baik di masa depan. Apabila semua kos pengeluaran berjaya dikurangkan, kualiti dapat ditingkatkan dan harga itu dapat dikawal.

   Dan yang paling penting kawan-kawan, jika orang kita maju dan untung, mereka akan mengeluarkan zakat. Keupayaan mereka untuk berwakaf juga menjadi tinggi. Ini Fardhu Kifayah kita. Kita bising-bising, tapi kita tak menyokong, orang kita akan tetap kalah.

   Perjuangan untuk menyatukan hati manusia agar faham dan mampu berjuang dalam satu kumpulan ini bukan senang. Kerana ini belum menjadi sebahagian daripada sikap kita. Kerana ini juga belum jadi sikap yang berjaya membentuk budaya kita.

   “ Aku tahu ini susah. Tetapi boleh dilaksanakan “

   Ikram Al Banjari
   Saudagar Jalanan
   Tolong share agar melayu boleh bersatu dan maju.


   KOMEN : Suatu permulaan yang baik

   Delete
  26. Kenapa Hanya Tutup 34 Klinik 1Malaysia? Tutuplah Semua
   Agak pelik dengan Menteri Kesihatan yang berkeras untuk perkenalkan Skim Insuran Kesihatan kononnya untuk menyediakan akses kesihatan yang komprehensif kepada Rakyat golongan B40.

   Namun pada masa yang sama beliau boleh pula tutup Klinik 1Malaysia (dijenamakan semula sebagai Klinik Komuniti) yang sememangnya akses kesihatan yang menjadi pilihan kumpulan B40 selama ini.

   Alasan yang diberikan adalah kos rawatan pesakit di Klinik 1Malaysia ini mencecah RM18 untuk seorang. Kerajaan tidak mahu tanggung kos RM18 ini? Sadis.

   Kerajaan PH sekarang hendak tutup Klinik 1Malaysia, katanya sebab tidak kos efektif. Maknanya kerajaan rugi sebab Klinik 1Malaysia. Boleh terima alasan ini? Mereka ingat Kerajaan terdahulu tubuhkan Klinik 1Malaysia ini untuk tujuan perniagaan?

   Kita cadangkan tutup saja semua Klinik 1Malaysia. Zaman Kerajaan Pakatan Harapan di mana Rakyat yang memilih, semua Rakyay sihat walafiat dan kaya-kaya belaka. Kalau sakit sekalipun mampu jumpa pakar terus.

   Delete
  27. CCPR Lagi Bahaya Dari ICERD
   Ramai yang tanya aku, perlu ke turun lagi 812, sedangkan Pejabat Perdana Menteri (PMO) telah mengeluarkan kenyataan yang tanpa tandatangan dan langsung tiada jaminan walau cetakan komputer yang menyatakan kerajaan Pakatan Harapan tidak akan meratifikasi ICERD pada 23.11 yang lepas...

   Bagi aku, terpulanglah kepada rakyat untuk menilai tapi bagi aku ada beberapa perkara yang kita sebagai rakyat kena menilai dengan akal yang waras dan bukan hanya menilai dari sekeping kertas malah isi2 ICERD itu juga perlu di fahami...

   Ada beberapa perkara yang kita sebagai rakyat marhaen terlepas pandang dalam isu utama 812 ini...   Masihkah kalian ingat tentang Persatuan Melayu Murtad (IFC) pada tahun 2003?   Masihkah kalian ingat tentang Coalition Malaysian NGO (COMANGO) pada tahun 2008?

   Dan COMANGO lah kepala yang menuntut konvensyen antarabangsa daripada negara Islam kepada negara sekular...   Dan masihkah kalian ingat akan Deklarasi Setapak 1967 DAP?

   Sebenarnya bukan hanya isu ICERD yang menjadi isu kepada terjadinya himpunan 812 ini malah ada beberapa konvensyen antarabangsa lagi yang akan di ratifikasikan...

   Semua ada 8 konvensyen antarabangsa yang telah di wujudkan oleh United Nation (UN) yang semestinya akan memenuhi piagam mereka...

   Malaysia melalui kerajaan terdahulu sudah ratifikasikan 3 konvensyen antarabangsa termasuk Convention on the Elimination of All Form of Discrimination Against Women (CEDAW), tinggal lagi 5 yang belum ratifikasikan termasuklah ICERD dan Ineternational Covenant on Civil and Political Right (ICCPR)...

   Sebenarnya perkara dalam ICCPR lagi bahaya dari ICERD kerana kerana perkara2 dalam ICCPR menuntut hak kesamarataan beragama...

   Setiap 4 tahun, PBB akan membuat review terhadap negara2 di bawah UN melalui Universal Periodic Review (UPR) iaitu penilaian sejauh mana negara2 di bawah UN ini selari dengan piagam2 hak asasi mereka...

   Kenapa kerajaan terdahulu iaitu kerajaan Barisan Nasional (BN) sudah meratifikasikan 3 konvensyen antarabangsa itu termasuk CEDAW?

   Kerana 3 konvensyen itu langsung tak der isu dalam konteks agama dan bangsa malah mengangkat 'women empowerment'...

   Bila ratifikasi CEDAW dan semestinya untuk memenuhi tuntutan sebagai negara di bawah United Nation...

   Tapi kerajaan baru sekarang iaitu kerajaan Pakatan Harapan melalui ucapan Dr. Mahathir sendiri di PBB baru2 nie, Dr. Mahathir telah memberi komitmen Malaysia walaupun sukar untuk ratifikasikan lagi 5 baki konvensyen antarabangsa itu...

   Melalui Menteri Luar nya juga menyatakan Malaysia akan ratifikasikan kesemua konvensyen antarabangsa itu sebelum 2030...   Dan kalau perasan sebelum ini pernah tersebar satu video kader mereka iaitu video perancangan Wan Ji, dalam video itu dia cakap yang negara Malaysia akan menjadi negara republik pada tahun 2030 dan untuk menjadi negara republik, mereka kena hapuskan institusi Majlis Raja2 untuk jadikan Malaysia ini Kingdom of GOD...

   Delete
  28. Apakah perancangan mereka sebenarnya untuk Malaysia ini?

   Dulu mereka hanya aktor2 yang menuntut hak asasi melalui agensi masing2...

   Sekarang mereka sudah menjadi menteri, timbalan menteri, panel pembuat dasar dan mempunyai kuasa untuk mengiyakannya...

   Sudah semestinya apa pun tekanan daripada rakyat, mereka kena memenuhi tuntutan daripada PBB walaupun melalui PINTU BELAKANG...

   Di Malaysia, siapa Melayu dia akan Islam...

   Secara tidak langsung, Melayu yang akan terkesan...

   Bumiputera di Sabah mempunyai 46 rumpun...

   Di Sarawak ada 78 rumpun...

   Malaysia mempunyai ACUAN dan CARA tersendiri untuk 178 etnik di negara ini...

   Tidak perlu penglibatan antarabangsa untuk menyatupadukan kami!!!   Ingat apa dah jadi kepada Indonesia (dituntut jangan letak status agama dalam kad pengenalan), Arab Saudi (di tuntut jangan letak undang2 Islam sebagai undang2 tertinggi negara mereka), Singapura dan 2 negara lagi...

   Cukuplah kerajaan berfoya2 dengan tuntutan merepek daripada golongan minoriti ini jika hendak perintah Malaysia lama...   Jika nak kira diskriminasi, nanti ayat Al-Quran pun tak boleh di baca dan akan menjadi kesalahan kerana ada ayat Al-Quran mencerca kaum Luth yang memperjuangkan LGBT...

   Jika nak kira diskriminasi, undang2 negara yang melibatkan undang2 Islam terutama bab kahwin pun akan di kawal oleh jawatankuasa antarabangsa ini terutama jawatankuasa ICERD dan ICCPR...

   DAULATKAN ISLAM!!!
   TOLAK ICERD!!!
   TOLAK ICCPR!!

   Delete
  29. Jangan tipu, patutnya harga Proton X70 antara RM70k ke RM90k je – Najib Razak
   Sehari selepas Proton X70 menjengah pasaran, bekas Perdana Menteri Najib Razak menyifatkan harganya sebagai agak mahal dan berharap ia akan diturunkan.

   "Ramai yang berminat dengan reka bentuk X70 yang cantik dan kelengkapannya yang canggih tetapi kecewa dengan harga yang agak tinggi," katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

   Kenderaan Pelbagai Guna (SUV) pertama Proton itu mempunyai empat varian dengan harga bermula RM99,800 hingga RM123,800.

   "Saya harap kerajaan dan Proton boleh menimbang untuk menurunkan harga model asas yang berhaga RM99,800 sebanyak RM10,000 atau RM15,000, agar lebih ramai rakyat mampu memilikinya," katanya lagi.


   Najib ketika majlis menandatangani kerjasama dengan Geely pada 2017.

   Menurutnya, harga itu memang patut diturunkan memandangkan kerajaan telah memberi pinjaman mudah dan peruntukan penyelidikan dan pembangunan (R&D) kepada Proton ketika pengumuman kerjasama syarikat itu dengan syarikat China, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd.

   "Pada masa itu saya diberitahu harga kereta ini di China bermula daripada RM63,000 dan harga di Malaysia dijangka antara 10 hingga 20 peratus lebih mahal berikutan faktor cukai dan kelengkapan yang berbeza.

   "Mereka memberi gambaran dalam taklimat kepada saya bahawa harga jualan Proton X70 dijangka antara RM70,000 ke RM90,000," katany lagi.

   Proton X70 yang diumumkan pada akhir tahun lalu akhirnya dilancarkan semalam. Ia dilancarkan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

   Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Darell Leiking dan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong. - MK


   © Jangan tipu, patutnya harga Proton X70 antara RM70k ke RM90k je – Najib Razak - Abu Leman

   Delete
  30. Jual TH lagi untung dari jual unta


   19.9 BILION..WEHHH.

   *Selama ni 'penyamun' jaga, takde pulak sampai kena jual aset. Hari ni bila 'malaikat' dipilih, semua yang berkaitan agensi/aset milik Islam dan Bumiputera hendak dijual.*

   *Bersesuaianlah dengan peribahasa "menang sorak, kampung tergadai"*
   .
   ASET TH BERNILAI RM19. 9 BILLION DIPINDAHKAN KEPADA SPV (AGENSI DIBAWAH MOF)
   .
   Lembaga Tabung Haji (TH) akan memindahkan aset yang tidak menguntungkan bernilai kira-kira RM19.9 bilion kepada syarikat tujuan khas (SPV) menjelang 31 Disember ini, bermatlamat memantapkan kedudukan kewangannya
   .
   Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Datuk Seri Zukri Samat, berkata aset yang dipindahkan itu merangkumi hartanah dan ekuiti, manakala SPV itu akan dimiliki oleh Kementerian Kewangan
   .
   "Sebagai pertukaran kepada aset, SPV akan terbitkan RM10 bilion sukuk tujuh tahun dan Saham Islamik Boleh Ditebus Boleh Ditukar (RCPS-i) berjumlah RM9.90 bilion," katanya pada sidang media hari ini
   .
   Persoalan utama adalah
   .
   1. Siapakah peneraju utama SPV dibawah MOF ?
   .
   2. Siapakah Lembaga Pengarah SPV dibawah MOF ?
   .
   3. Apakah kandungan MoU diantara TH dan SPV ?

   Delete
  31. AIM: Timbalan Menteri PH kata batal, Pengerusi AIM isteri Setiausaha Politik PM kata tidak!


   KUALA LUMPUR: Kerajaan kini menyediakan dokumen yang diperlukan sebelum memulakan prosedur pembatalan sijil Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM).

   hanipa maidin
   Hanipa Maidin
   Tindakan itu adalah berdasarkan Seksyen 17 (2) Akta Pemegang Amanah 1992 kerana badan berkenaan tidak memenuhi syarat Suratcara Ikatan Amanah terutama dalam penubuhan anak syarikat.

   Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Hanipa Maidin, berkata AIM sepatutnya membantu isi rumah termiskin, namun berlaku pelanggaran undang-undang oleh pentadbiran terdahulu.

   “Kita dapati banyak percanggahan dalam AIM sehingga laporan kewangan AIM bagi 2015-2016 pun tidak pernah dikemukakan.

   “Untuk membantu orang miskin pun banyak sangat masalah yang ditimbulkan oleh kerajaan terdahulu,” katanya pada sesi pertanyaan menteri (MQT) di Dewan Rakyat, hari ini.

   junaidah kiting isteri supol pm.jpg

   Oktober bulan lalu Kerajaan PH melantik isteri Setiausaha Politik Perdana Menteri Abu Bakar Yahya, Datuk Junaidah Kiting, pengasas produk kecantikan De’Wajah sebagai Pengerusi Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) yang baharu atas dasar mahu memajukan AIM.

   Bagaimanapun Junaidah hari ini dalam kenyataan medianya berkata Tmbalan Menteri itu adalah berkaitan penubuhan anak-anak syarikat AIM sahaja dan bukannya penutupan operasi AIM secara keseluruhan.

   junaidah dewajah.jpg
   Datuk Junaidah Kiting
   Laporan berita harian yang tular hari ini memberi persepsi yang bruuk terhadap Pakatan Harapan memandangkan AIM adalah institusi yang banyak membantu orang Melayu dan bumiputera.

   data aim.jpg

   Program AIM ini dah dijalankan bertahun-tahun dan sudah bantu berjuta rakyat miskin terutama di luar bandar bagi tingkatkan pendapatan mereka.

   Ramai rakyat Malaysia hari ini pernah menerima manfaat dari AIM dan tahu betapa objektif AIM berjaya dicapai mengeluarkan golongan miskin keluar dari kepompong kemiskinan.

   AIM sudah dibuktikan sebagai satu inisiatif yang boleh dan dapat membasmi kemiskinan tegar dan mengurangkan jurang pendapatan antara yang kaya dengan miskin dan antara bandar dan luar bandar.

   Jika terdapat pelbagai tuduhan ketirisan sepatutnya kerajaa PH mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang bersalah dan perbetulkan pentadbiran AIM serta bukan dengan membatalkan AIM

   Komen-komen netizen termasuk menteri-menteri PH turut membantah pembatalan AIM.

   Menurut rekod peratusan bayaran balik adalah tinggi pada 98.26%, jelas menunjukkan kebanyakkan orang miskin dan orang kampung adalah jujur dengan program ini.

   Najib Razak bekas Perdana Menteri dalam facebookya mempersoalkan tindakan Kerajaan PH ini.

   ”Selepas ini ibu miskin di kampung nak pinjam dari siapa? Dari Ah Long?

   “Saya amat sedih melihat bantuan untuk golongan miskin terus dimansuhkan atau dikurangkan.

   Pada masa yang sama, golongan yang kaya dan peniaga-peniaga yang sering mengelak cukai mendapat manfaat daripada langkah seperti menghapuskan GST dan pemberian dana kepada pihak swasta seperti dana R&D yang berbilion-bilion tingginya.” katanya

   Delete
  32. SPRM nafi beritahu Waytha kereta bukan aset.
   December 11, 2018 TTKM Berita 0


   Putrajaya, 11 Dis: SPRM menafikan ada memberitahu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy bahawa kereta tidak dianggap sebagai aset yang perlu diisytiharkan.

   Timbalan Ketua Pesuruhjaya Pencegahan SPRM, Shamsun Baharin Mohd Jamil memberitahu portal berita Malaysiakini hari ini bahawa mereka tidak pernah mengeluarkan nasihat sedemikian kepada mana-mana ahli parlimen.   “Untuk SPRM, aset yang perlu diisytiharkan termasuk segala jenis hartanah, tidak alih atau boleh alih. Aset boleh alih termasuk kereta, motorsikal, bot motor, helikopter dan sebagainya. Kenyataan beliau (Waythamoorthy) yang merujuk kepada SPRM sebenarnya merujuk kepada pegawai dari Pusat Governans, Integriti dan Anti Rasuah Nasional (GIACC). Kita tidak pernah mengeluarkan nasihat sebegitu kepada mana-mana ahli parlimen. Dan sebarang maklumat yang diterima dari GIACC tidak boleh dianggap dari SPRM” – Shamsun Baharin Mohd Jamil

   Shamsun turut mengesahkan bahawa SPRM telah menerima pengisytiharan aset yang diserahkan oleh Waythamoorthy, tetapi menyatakan ia tidak lengkap kerana menteri tersebut tidak mengisytiharkan sebarang aset yang sepatutnya beliau lakukan.

   “Ini adalah kerana beliau mempunyai pemahaman berbeza (berhubung aset yang perlu diisytiharkan) kerana beliau memperoleh maklumat tersebut dari GIACC dan bukannya SPRM” – Shamsun Baharin Mohd Jamil

   Isu pengisytiharan harta Waytha Moothy hangat diperkatakan netizen apabila TTKM pada awal pagi tadi mendedahkan beliau memiliki dua kenderaan iaitu Toyota Camry dan Nissan.


   Selepas pendedahan tersebut, Waytha Moorthy tampil menjelaskan keadaan di laman facebooknya dengan berkata bahawa beliau telah memasukkan dua buah kereta yang beliau miliki itu sebagai sebahagian dari pengisytiharan harta kepada SPRM, tetapi beliau mendakwa SPRM tidak menganggapnya sebagai aset.

   “Pelbagai pihak telah menyuarakan pendapat masing-masing di media sosial mengenai dua (2) buah kereta yang saya miliki.

   Saya ingin menjelaskan bahawa pengisytiharan aset saya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah dikemukakan pada 10 Okt 2018.
   Saya telah memasukkan dua (2) buah kereta saya sebagai sebahagian daripada perisytiharan tersebut.

   Pegawai saya telah meminta penjelasan daripada SPRM kenapa kolum (column) pengisytiharan harta saya telah dibiarkan kosong dalam senarai Menteri yang telah mengemukakan pengisytiharan harta mereka, yang dibuka untuk tatapan umum.

   Saya dimaklumkan bahawa SPRM tidak menganggap kereta sebagai aset, justeru ruang kosong tersebut.

   Sekian Terima Kasih”

   –Waytha Moorthy

   Kelmarin, Waytha Moorthy dengan wajah penuh bangga mendakwa selama 15 tahun bekerja sebagai peguam, beliau tiada mempunyai harta kerana semua pendapatan beliau digunakan untuk memperjuangkan nasib kaum India. Justeru, menteri tersebut cuma mengiystiharkan pendapatan sahaja kepada SPRM.   “Saya memang tiada harta. Saya cuma isytiharkan pendapatan saya. Sepanjang hidup saya adalah aktivis, dan semua pendapatan saya digunakan dalam memperjuangkan nasib kaum India yang miskin. Jadi saya tak ada akses wang untuk membeli harta. Dalam 15 tahun saya bekerja sebagai peguam, saya tidak ada harta. Orang biasa mungkin ada, memang pendapatan saya sekian lama begitu,” – P. Waytha Moorthy

   Untuk rekod, pengisytiharan harta yang dilakukan sebelum ini oleh Invoke yang melibatkan calon PH turut menyenaraikan pemilikan kenderaan. ( rujuk : https://invokemalaysia.org/asset-declaration-akujanji/ ).

   Sebelum ini, menteri pendidikan, Dr Maszlee Malik ada menaikkan sebuah pantun yang tular di media sosial:

   “Siakap senohong, gelama ikan duri, Bercakap bohong, lama-lama…”
   -Dr Maszlee Malik.

   TTKM akan cuba mendapatkan Waytha Moorthy untuk melengkapkan pantun tersebut-TTKM-

   Delete
  33. MINDA : Jangan Sampai Tabung Haji Rugi, Nasib Pendeposit Entah Ke Mana ?
   December 13, 2018 in Editorial
   129 0
   MINDA : Jangan Sampai Tabung Haji Rugi, Nasib Pendeposit Entah Ke Mana ?
   192
   VIEWS
   Share on Facebook
   Share on Twitter
   oleh Ahmad Fauzi Mustafa   Tabung Haji adalah ilham kejayaan Malaysia kepada dunia Islam secara menyeluruhnya.

   Sejarah penubuhan bermula pada bulan Disember 1959 apabila YM Profesor Diraja Ungku Aziz mengemukakan kertas kerja kepada pihak kerajaan bertajuk “Rancangan Membaiki Keadaan Ekonomi Bakal-Bakal Haji”.

   Beliau mengesyorkan penubuhan satu perbadanan untuk mengendalikan urusan umat Islam menunaikan haji.

   Satu Jawatankuasa Kebajikan Ekonomi Bakal-Bakal Haji dibentuk.

   Hasil perbincangan jawatankuasa tersebut, “Perbadanan Wang Simpanan Bakal-bakal Haji” ditubuhkan di bawah Undang-undang Bil 34/62 berkuatkuasa pada 1 November 1962 dan dilancarkan pada 30 September 1963.

   Pada tahun 1969 perbadanan tersebut dicantumkan dengan Pejabat Urusan Hal Ehwal Haji yang beroperasi di Pulau Pinang sejak tahun 1951.

   Dengan penggabungan tersebut lahirlah Lembaga Urusan dan Tabung Haji (LUTH) atau ringkasnya Tabung Haji yang ditubuhkan di bawah Akta 8, Akta Lembaga Urusan dan Tabung Haji 1969 dengan tujuan;

   Membolehkan orang-orang Islam menyimpan secara beransur-ansur bagi memenuhi perbelanjaan menunaikan fardhu haji atau lain-lain perbelanjaan bermanfaat;

   Membolehkan orang-orang Islam melalui wang simpanan mereka mengambil bahagian yang lebih berkesan di bidang penanaman modal melalui cara yang halal di sisi Islam.

   Memberi perlindungan, pengawalan dan kebajikan kepada jemaah haji yang menunaikan fardhu haji dengan mengadakan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan.

   Berasaskan kepada tujuan-tujuan itu, Tabung Haji telah menetapkan matlamatnya iaitu memberi perkhidmatan yang baik, sempurna dan amat memuaskan kepada jemaah haji Malaysia dalam urusan menunaikan fardhu haji serta memberi keuntungan yang maksimum kepada pendeposit-pendeposit atas wang simpanan mereka.

   Penulis sengaja mengimbau sejarah lalu Tabung Haji supaya pembaca mengetahui matlamat asalnya tanpa ada prejudis apatah lagi dalam senario masa kini, Tabung Haji sering kali menjadi polemik politik negara, tidak kira sama ada berbangkit di media arus perdana, media sosial baharu malahan sentiasa panas perbincangannya dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

   Terkini adalah isu hibah Tabung Haji yang dikatakan melanggar Akta Lembaga Tabung Haji sejak 2014 seperti mana didedahkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusuf yang menjelaskan agensi itu mengalami defisit RM4.1 bilion.

   Malahan pendedahan itu diperoleh hasil siasatan dan audit oleh syarikat juruaudit bebas, PricewaterhouseCoopers (PwC).

   Kata Menteri itu, pemberian hibah perlu memenuhi dua syarat utama iaitu aset Tabung Haji perlu melebihi liabiliti manakala agensi perlu menjana keuntungan terlebih dahulu.

   PwC mendapati akaun Tabung Haji diaudit berakhir 31 Disember 2017 merekodkan aset keseluruhan RM70.3 bilion, sedangkan liabiliti ialah RM74.4 bilion, menunjukkan defisit sebanyak RM4.1 bilion.

   Maka pemberian hibah atau dividen oleh pengurusan Tabung Haji sejak 2014 juga bertentangan dengan Akta Lembaga Tabung Haji 1995 kerana hibah hanya boleh diberi jika Tabung Haji mencatatkan keuntungan, yang mana itu tidak berlaku.

   Malahan Mujahid turut menjelaskan penemuan PwC itu mendapati pengurusan lama tetap memberi hibah atau dividen kepada pendeposit walaupun melanggar Seksyen 22(3)(a) Akta Lembaga Tabung Haji 1995.

   Delete


  34. Namun ia disanggah oleh Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang ketika itu pernah menjawat sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang melahirkan kehairanan tidak pernah pula mendengar laporan daripada Jabatan Audit Negara mahupun Audit Luar berkenaan dengan isu pemberian dividen sepanjang empat tahun terdahulu.

   “Apatah lagi kuasa Menteri di JPM hanya boleh mengumumkan pemberian dividen selepas disahkan Jabatan Audit Negara,” kata Dr Asyraf dalam kenyataan di Facebook.

   Penulis juga hairan mengapa pula ada dua pendapat yang bercanggah yang akhirnya boleh menimbulkan pelbagai persepsi dari orang ramai, terutama pendeposit yang melihat perkara sebegini boleh mencetuskan ketidakpercayaan dan panik.

   Bayangkan andainya berlaku pengeluaran secara panik seperti mana yang pernah berlaku sebelum ini sehingga akhirnya yang rugi adalah pendeposit termasuk terlepas mengerjakan ibadah haji dan pada masa sama, berlakunya susut simpanan dalam Tabung Haji itu sendiri.

   Penulis setuju andai benar ada berlaku dividen secara haram atau apa jua bentuk penyelewengan, pengurusan Tabung Haji pada hari ini perlu menyaman mereka yang bertanggungjawab berbanding membuat kenyataan awam.

   Agak menarik juga laporan media online arus perdana yang memetik kata Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Datuk Seri Zukri Samat mengakui terdapat sedikit perbezaan pada nombor di dalam audit yang dijalankan oleh dua firma berlainan iaitu Jabatan Audit Negara dan PriceWaterhouseCoopers (PwC).

   “Nombor sedikit berbeza, tetapi prinsipnya sama iaitu aset rendah daripada liabiliti Tabung Haji,” kata Zukri lagi.

   Penulis pun hendak tahu juga apa yang dimaksudkan dengan sedikit perbezaan itu dan perlu diperjelaskan kerana setiap angka-angka itu membawa makna yang besar.

   Kerana tersalah titik perpuluhan, ia boleh menyebabkan salah persepsi dan boleh mengakibatkan keruntuhan ekonomi atau pun panik di pasaran saham dan kewangan.

   Jangan main-main dengan angka ini !

   Saranan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan ada justifikasi supaya segera menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat dakwaan pemberian hibah Tabung Haji yang bercanggah dengan Akta Tabung Haji 1995.

   Penulis percaya sudah tentu ramai yang setuju perlu adanya RCI ini.

   Sebagai orang berpengalaman luas dalam dunia korporat dan kewangan, saranan Mohamad yang mahu isu itu dilihat dalam konteks menyeluruh, amat mustahak kerana ia turut menggambarkan krisis tadbir urus korporat dan pengurusan yang tidak mengikut amalan terbaik.

   Penulis berharap jangan sampai Tabung Haji rugi, nasib pendeposit entah ke mana ?

   Sewajibnya sebarang usaha memperkuatkan institusi kebanggaan dunia Islam ini perlu ditangani secara bijaksana.

   Kata seorang ustaz, kita perlu menjadi BIJAKSANA – bijak di dunia dan bijak di akhirat.

   Maka sebarang ketirisan, pecah amanah serta salah tadbir urus mesti didedahkan, tetapi jangan sampai menjadikan polemik politik sama ada menguntungkan kerajaan sedia ada mahu pun menyalahkan kerajaan terdahulu.   Penulis ialah seorang pengarang dan pernah bertugas sebagai penyelidik kepada Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

   Delete
  35. PTPTN: Asyik kaji, u-turn kata Najib
   RAZIATUL HANUM A. RAJAK 14 DISEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
   PTPTN: Asyik kaji, u-turn kata Najib
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyindir kerajaan dalam isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

   Menurutnya, melihat prestasi kerajaan hari ini, tidak mustahil menjelang PRU15 nanti pun isu PTPTN tidak selesai.

   “Kerajaan PH umum mereka perlu masa tambahan sampai setahun lagi untuk buat kajian mencari kaedah pembayaran PTPTN baru.

   “Kaji. U-turn. Kaji. U-turn. Kaji. U-turn. Kini kaji setahun lagi. Tak mustahil sampai masa PRU15 tiba pun, PH masih gagal cari penyelesaian,” katanya dalam catatan di Facebook, hari ini.


   Hari ini, Timbalan Ketua Eksekutif (Dasar dan Operasi) PTPTN, Mastura Mohd Khalid berkata pihaknya memerlukan tempoh enam hingga 12 bulan bagi mengkaji semula pelaksanaan kaedah bayaran balik pinjaman pendidikan bagi mendapatkan formula baharu.

   [ARTIKEL BERKAITAN: PTPTN perlu masa kaji semula kaedah pembayaran balik]

   PTPTN sebelum ini mengumumkan pemotongan gaji berjadual berkuatkuasa tahun depan namun dibatalkan selepas mendapat bantahan pelbagai pihak termasuk daripada kerajaan.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Peminjam PTPTN bayar RM40 mulai 1 Januari 2019]

   Dalam pada itu, Najib berkata PH sebaiknya mengaku gagal dalam isu PTPTN itu.

   “Lebih baik PH mengaku saja mereka telah gagal untuk mansuhkan PTPTN dan semua peminjam tidak perlu bayar lagi. Gagal juga untuk tunaikan janji yang RM4,000 ke bawah tidak perlu bayar.

   “Seperti yang saya kata hari itu, kalau dah tak boleh tunai janji manifesto atau beri pendidikan percuma, sekurang-kurangnya ‘copy and paste’ apa BN buat dahulu,” katanya.

   Delete
  36. Umno, Pas sepentas...penyatuan 812 disemarakkan
   WAN MOHD NOOR HAFIZ WAN MANSOR 14 DISEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore734
   Umno, Pas sepentas...penyatuan 812 disemarakkan
   Noran Zamani ketika berceramah di Dataran Pas Teluk Kumbar, Pulau Pinang kelmarin
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   ALOR SETAR - Himpunan bantah ICERD yang berlangsung di Dataran Merdeka pada Sabtu lalu terus disemarakkan melalui program-program ceramah dan himpunan di peringkat negeri.

   Naib Ketua Umno Bahagian Pokok Sena, Noran Zamini Jamaluddin berkata, beliau sepentas bersama kepimpinan Pas Pulau Pinang di Dataran Pas Teluk Kumbar Selasa lalu bagi memastikan obor penyatuan 812 di ibu negara beberapa hari lalu terus subur.


   Noran Zamini berkata, jemputan untuk berceramah bersama Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Fauzi Yusof dan Adun Penaga, Yusni Mat Piah diterima dengan terbuka demi kepentingan Melayu dan Islam di negara ini.

   "Saya tidak ada masalah untuk sepentas dengan Pas demi memastikan penyatuan terus menyala sehingga matlamat 812 tercapai malah sebenarnya himpunan di Kuala Lumpur sebenarnya menjadi mesej jelas kepada kerajaan PH hari ini.


   "(Hari ini) tiada pilihan lain untuk Melayu bangkit, tiada parti lain yang boleh disandarkan harapan selain kepada Umno dan Pas sendiri. Selepas PRU14, kita perlu muhasabah untuk melihat sendiri kesan dan di mana kedudukan orang Melayu," katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

   Noran Zamini berkata, kepimpinan Pas Pulau Pinang sendiri senada dengannya yang mahu obor penyatuan tersebut terus disuburkan malah beberapa program lagi yang sama akan diadakan di beberapa tempat termasuk di Kuala Ketil pada esok.

   Jelasnya, beliau bersama beberapa penceramah Umno Malaysia telah mendapat lampu hijau melalui kepimpinan tertinggi parti untuk bergerak bersama penceramah Pas turun padang di seluruh negara.

   "Saya sendiri telah bergerak sejak berakhirnya Perhimpunan Agung Umno 2018 pada September lalu malah beberapa program bersama Pas di kawasan saya, Pokok Sena juga akan diaturkan," katanya.

   Mengulas mengenai penerimaan akar umbi terhadap hubungan baik kedua-dua parti terbesar Melayu itu selepas PRU 14, Noran Zamini mengakui ia bukan tugas mudah berikutan sejarah lampau yang membabitkan Umno dan Pas.

   Bagaimanapun beliau percaya Himpunan bantah ICERD menjadi titik permulaan terbaik buat ahli kedua-dua parti untuk berfikir semula kesannya jika mereka terus bertelagah sehingga PRU15.

   "Jika kedua-dua parti terus bermusuhan tidak akan ada kesudahannya kerana akhirnya yang menang jadi arang, kalah jadi abu namun hasilnya tiada.

   "(Namun) orang Melayu ego macam manapun jika soal agama Islam, mereka tidak akan kompromi dengan tindakan-tindakan kerajaan yang boleh menjejaskan agama ini," katanya lagi.

   Delete
  37. Pasca himpunan aman anti ICERD
   ZAINUL RIJAL ABU BAKAR 14 DISEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore480
   Zainul Rijal Abu Bakar
   Zainul Rijal Abu Bakar
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   HIMPUNAN aman anti ICERD telah berjalan dengan penuh tertib berdisiplin dan aman pada 8 Disember lalu. Walaupun saya sendiri tidak berkesempatan menyertainya kerana berada di luar negara yang mana telah lebih lapan bulan dijadualkan dahulu tetapi saya mengikuti perjalanan himpunan aman ini dengan penuh keterujaan.

   Alhamdulillah himpunan aman ini berjaya menzahirkan ajaran agama Islam dan akhlak umatnya. Berbeza dengan himpunan sebelum ini di mana terdapat kekacauan, herdikan terhadap pemimpin tertentu, memijak gambar orang tertentu dan banyak lagi yang merupakan manifestasi kebejatan akhlak sebahagian peserta himpunan tersebut, kali ini semua pujian diberikan kepada penganjur termasuklah kebersihan yang dijaga rapi.


   Tidak lupa juga tahniah diucapkan kepada pihak kerajaan khususnya pasukan polis yang memastikan kelicinan himpunan aman tersebut tanpa sebarang gangguan. Malah perhimpunan kali ini mencipta pelbagai rekod seperti paling berdisiplin, paling aman, paling bersih (walaupun bukan himpunan Bersih) dan banyak lagi.


   Nampak gayanya, selain dari sukan khususnya bola sepak, perjuangan membantah ICERD dengan jelas dapat menyatukan orang Melayu Islam tanpa mengira pegangan politik.

   Ramai juga yang memperlekehkan perhimpunan aman ini dengan pelbagai alasan yang remeh termasuklah lebih baik membeli persiapan anak-anak bersekolah daripada menggunakan wang untuk menghadiri himpunan aman ini. Walhal orang yang menyatakan sedemikian merupakan mantan ‘jagoan’ dalam demonstrasi suatu ketika dahulu.

   Yang menjadi musykil dan menyebabkan himpunan ini diteruskan ialah walaupun keputusan jemaah menteri itu jelas tetapi tidak disambut sekata oleh menteri secara individu. Pelbagai komen menongkah arus dibuat beberapa menteri seolah-olah mereka sendiri tidak berpuashati dengan keputusan jemaah menteri. Oleh yang demikian umat Islam arus perdana tidak mempunyai jaminan yang tuntas berhubung perkara tersebut.

   Diperingkat bawahan pula penyokong kerajaan secara berleluasa memperlekeh dan memberi pelbagai label kepada penyokong anti-ICERD. Hal yang demikian tidak memberi sebarang pilihan lain kepada penyokong anti ICERD selain meneruskan bantahan.

   Namun ia sudah berlalu, kini timbul persoalan lain pula. Persoalan kini ialah apa yang akan berlaku pasca himpunan aman 812 ini? Bagi saya umat Islam perlu jadikan himpunan aman ini sebagai pemangkin kesatuan umat, bersatu dalam erti kata sebenar dalam isu yang berkaitan dengan agama Islam, Melayu dan raja-raja Melayu. Bagi pihak kerajaan pula mereka mestilah lebih peka kepada kehendak umat Islam arus perdana yang merupakan majoriti rakyat Malaysia. Norma lazim yang sudah digarap ramuannya menjadi kejayaan kesatuan rakyat Malaysia janganlah dibolosi sehingga menjadikan ia tidak lagi lunak untuk dirasai.

   Mungkin sebahagian kalangan yang sudah duduk di tampuk kuasa alpa perhitungan sebenar mereka sebelum berkuasa tetapi jadikanlah kritikan dari rakyat sebagai suatu panduan kepada mereka dalam melaksana sebarang dasar yang melibatkan orang Melayu agama Islam dan raja-raja.

   Delete
  38. Mereka kini adalah kerajaan bagi seluruh rakyat Malaysia bukan hanya bagi yang mengundi mereka sahaja. Kerajaan sepatutnya lebih mesra kepada pengkritik mereka bukan menyenaraihitamkan mereka dan memukul rata semua yang mengkritik itu mempunyai motif politik. Terdapat begitu ramai cendiakawan, NGO dan badan-badan yang memuji dan mengkritik kerajaan tanpa motif politik namun suara ini dinyahkan dari sebarang pertimbangan pihak kerajaan.

   Natijahnya kalangan tersebut akan menjadi lebih lantang bersuara kerana pihak kerajaan tidak menghiraukan mereka. Dalam banyak keadaan bukan sahaja tidak dihiraukan tetapi diperlekeh dan diklasifikasi sebagai ‘orang politik’ pula.

   Himpunan aman ini juga merupakan manifestasi kepada dunia luar betapa kentalnya jiwa umat Islam mahu mempertahankan agama Islam. Norma asing yang tidak sesuai diamalkan di negara ini mesti ditolak di samping memastikan keluhuran Perlembagaan dijaga rapi. Saya bersyukur apabila membaca banyak komentar positif yang ditulis oleh rakyat Malaysia dan masyarakat luar selepas himpunan aman tersebut. Komentar tersebut pula ditulis orang orang Melayu dan bukan Melayu yang berfikiran terbuka dalam sesuatu perkara. Tinggallah mereka yang menutup minda, memejam mata, memekak telinga daripada mengambil sebarang pengajaran daripada himpunan aman tersebut.

   Himpunan aman itu menyulam pelbagai pengajaran. Semua pihak harus mengambil inisiatif sendiri bagi melihat Malaysia lebih maju, aman dan berjaya.

   Delete
  39. 'Sampah' keluar Umno, PAS rasa 'gembira'
   Diterbitkan 14 Dis 2018, 4:26 petang | Dikemaskini 14 Dis 2018, 4:37 petang

   A+ A-

   Seorang pemimpin kanan PAS menampakkan rasa gembiranya dengan perkembangan mutakhir melanda Umno.

   Anggota Jawatankuasa Pusat PAS Mokhtar Senik mendakwa DAP dan PKR menyatakan rasa tidak senang dengan sikap Bersatu menerima bekas pemimpin Umno dan menggelar mereka sebagai 'sampah'.

   Namun kata Mokhtar Dr Mahathir Mohamad tidak kisah bekas orang Umno yang menyertai Bersatu adalah 'sampah' atau tidak kerana apa yang penting, dakwanya, jumlah kerusi untuk parti terbabit kian bertambah.

   "Bagi PAS pula, OK saja. Kalau yang masuk Bersatu itu sampah dari Umno pun OK," katanya.

   Selepas bermula agak perlahan sejak beberapa bulan lalu, hari ini satu demi satu pemimpin Umno - termasuk dalam kalangan wakil rakyat - mengumumkan mereka tidak lagi menganggotai parti terbabit.

   Setakat awal petang ini tiga nama berprofil tinggi dalam Umno yang meninggalkan parti berkenaan ialah bekas setiausaha agungny Radzi Sheikh Ahmad, Ikhmal Hisham Abd Aziz (anggota parlimen Tanah Merah) dan Rosol Wahid (Hulu Terengganu).

   Difahamkan akan ada lagi pemimpin Umno akan membuat pengumuman sama dari semasa ke semasa.

   Sudah tak ada sampah

   Keadaan itu meningkatkan lagi tekanan ke atas Presiden Umno Dr Ahmad Zahid Hamidi yang sudah didesak berkali-kali supaya melepaskan jawatannya.

   Untuk rekod Ahmad Zahid bertanggungjawab mengeratkan lagi kerjasama dan persefahaman di antara Umno dan PAS selepas ia dimulakan Najib Razak.

   Kedua-dua mereka pula sedang berdepan dengan puluhan dakwaan jenayah rasuah dan salah guna kuasa di mahkamah.

   Mokhtar yang turut dikenali sebagai seorang daripada tokoh ulama lantang dalam PAS berkata tanpa 'sampah' tersebut kerjasama partinya dengan Umno akan menjadi lebih baik.

   "Jika nanti berlaku kerjasama dua parti politik Melayu Islam ini, bermakna PAS akan berkerjasama dengan Umno yang sudah tidak bersampah.

   "Rasanya itu akan lebih baik kerana sampah-sampah PAS pun dah dikaut oleh DAP masuk bakul PH (Pakatan Harapan). Cantik laa tu," katanya.

   Delete
  40. 'Henti rundingan pintu belakang, jangan jual maruah'
   Diterbitkan 14 Dis 2018, 1:39 petang |

   A+ A-
   Umno perlu berhenti daripada mengadakan rundingan pintu belakang dengan proksi Tun Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim.

   Sebaliknya, Ketua Pemuda Umno Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata beliau mahu parti itu memberikan fokus kepada usaha pengislahan (reformasi) dan pemerkasaan parti.

   Katanya langkah itu boleh menjadikan Umno sebagai pembangkang berwibawa sekali gus sebagai ejem semak dan imbang yang berkesan kepada kerajaan.

   "Umno tidak perlu menjual maruahnya dengan mengambil jalan pintas dan tergesa-gesa untuk kembali berkuasa melalui pintu belakang.

   "Sebarang usaha segelintir (pihak) untuk berunding sama ada dengan proksi Mahathir mahu pun Anwar harus segera dihentikan.

   "Apa yang lebih membimbangkan sekiranya berjaya sekalipun, Umno akan dihukum lebih dahsyat oleh rakyat pada PRU akan datang kerana parti ini dilihat tidak berprinsip.

   "Umno juga akan dinilai sebagai parti bermatlamatkan kuasa semata-mata,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

   Belajar dari PAS

   Sebelum ini sekeping gambar tersebar menunjukkan beberapa pimpinan kanan Umno bergambar bersama Mahathir.

   Setiausaha Agung BN Nazri Aziz juga mengakui bertemu dengan Anwar untuk merundingkan langkah seterusnya untuk parti itu pada masa depan.

   Untuk rekod Umno dan BN tidak pernah mengalami kehilangan kuasa sejak negara ini merdeka, sehinggalah pada 9 Mei lalu.

   Dalam pada itu, Asyraf berkata Umno sebaiknya belajar menjadi seperti PAS yang mempunyai daya tahan utuh dengan prinsip perjuangan walaupun sudah 60 tahun menjadi pembangkang.


   "Mungkin ada baiknya Umno belajar daripada daya tahan PAS yang kekal utuh dengan prinsip perjuangan walaupun sudah lebih 60 tahun menjadi pembangkang.

   “Umno baru sahaja tujuh bulan (menjadi pembangkang) sudah berantakan dan begitu goyah berhadapan tekanan," katanya.

   Menurutnya, pucuk pimpinan Umno perlu memberi perhatian serius ke atas tindakan beberapa anggota parlimen yang keluar parti kerana secara umum mereka memberikan alasan hilang kepercayaan kepada kepimpinan dan kabur terhadap hala tuju parti.

   “Ini bermakna Umno harus bermula dengan proses muhasabah dengan menginsafi segala kesilapan dan salah laku kita terdahulu sekaligus memohon maaf kepada rakyat atas segala keterlanjuran.

   “Hakikatnya, rakyat bukan menolak perjuangan kita.

   Kekalahan kita berpunca daripada pelbagai imej negatif yang berjaya dipahat dalam minda rakyat mengaitkan Umno dengan sikap angkuh dan bongkak lantaran terjebak dalam segala bentuk penyelewengan, korupsi dan masalah integriti,” katanya.

   Baca Demi survival Umno, Nazri minta bantuan Anwar   Katanya, Pemuda Umno kekal setia dengan parti meskipun ketika itu semua telah beralih arah meninggalkan perjuangan.

   “Kami kekal berpendirian sebagaimana ucapan dasar Pemuda Umno yang disepakati bersama iaitu tidak sesekali menjadi seludang menolak mayang meninggalkan parti yang banyak jasanya kepada kita.

   “Malah Pemuda Umno akan terus setia bersama wadah keramat Umno bak kata pujangga, sakit sama mengaduh, luka sama mengeluh.

   "Sekalipun jika di waktu itu semua beralih arah meninggalkan parti dan kalian menoleh ke belakang, hanya seorang sahaja yang masih tinggal memegang panji Umno, maka dialah Pemuda Umno,” katanya.

   Delete
 2. Andai semua lari dan UMNO ditakdirkan tumbang, GN lah satu-satunya individu yg akan kekal.... Kekal bodoh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hahahahahahahahha GN presiden, timbalan, vp, macai, pencacai pengangkat najis.......kasi angkat semuo.....hahahahah

   Delete
  2. Bulat Kontol...Tak kisah lah parti mana yang naik jadi kerajaan..asalkan ia adalah yang memperjuangkan dan memastikan kelangsungan nasib bani melayu dan bumiputera, kesyumulan Islam dan kedaulatan Institusi kesultanan terus kekal releven di tanah air tercinta ni.

   Jangan sekali2 bersekongkol dengan DAPigs yang tak putus asa untuk melaksanakan agenda jijik lagi kotor untuk menghapuskan segala keistimewaan orang melayu dan membakul sampahkan konsep ketuanan melayu yang kita junjung tinggi tu beb !!!!

   Delete
  3. Tuuu diaaaa....yg kekal geng najib jer lagi(KEKAL DUNGUUUUU.. )

   Delete
  4. hidung x mancung pipi tersorong sorong..
   kaki merembat serta kaki klentong
   x padan puak puaka saka hantu pocong..
   korang banyak kudis kulat pekong

   sudah jatuh ditimpa tangga..
   sakitnya terasa bengkak kepala..
   umno dah serabut makin gerhana..
   tak sempat berubat terkubur juale..

   tiadalah jijik melayu islam melainkan pengkhianat pembelot melayu islam sahaja..kekalutan pengkhianat mampu membunuh sesama melayu islam dlm solat berjemaah..hehehhehhehhehmelayuislammelayujua..

   Delete
 3. Ada juga versi lain yang saya dengar. Terlihat ada keperluan untuk menyatukan kembali parti Melayu (belakangkan dulu sentimen) dan orang yang meminta itu adalah......"sebelum aku menutup mata".

  ReplyDelete
 4. Hati nak jadi gembira begini bukan le mudah
  Mas dewi manja, nak dtg ke kg aku di Kedah
  Akan hilang nanti aku segala risau & gundah
  Tak dpt dibayang, betapa suasana kan indah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 5. Amat indah di Sarawak, aku dan si buah hati
  Kami berkejaran, bergurau mesra tiada henti
  Aku semat kat rambut Mas sekuntum melati
  Mas gelisah nak dtg ke Kedah, aku mengerti

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bendera siapa? oh UMNO di atas sana
   Luntur di himpun perosok celah batu
   Kejora akan jumpa saya dan Mas Elina
   Untuk pohon ampun & masuk BERSATU

   yiiiiiii yiiipppp horeyyyyy bedabedu

   Delete
  2. Bendera siapa kemas bercorak warna
   Dibawa nelayan ke darat esoknya tentu
   Kejora jumpa Mas di Sarawak sana
   Si Gora meroyan ibarat dirasuk hantu

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

   Delete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Hubungan aku dgn si Mas teramatlah mesra
  Kami asyik jer berpimpin tangan di belantara
  Mas cakap, 'jangan le balik lagi abang Kejora'
  Itulah yang membuat si Gora geram jiwa lara

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bro kejora saudara seislamku,

   Saya sibok sangat minggu ini bila dengar berita dari
   Mas kat London,yang kedua ibubapanya akan datang ikut
   Tok Guru ke kedah,selepas selesai majlis pertunangan
   saya dan Mas.

   Saya tengah kemas banglo dua tingkat saya kat kaki
   banjaran Singgora nih..

   Kalu ada masa, kita berdiskusi lagi!

   Lotih bro...almaklum nak layan bakal bapa mertua omputeh

   Kalu ibu si Mas tu,tak lak kalut sangat,pasal dia asal
   kat rumah panjang je.....hi....hi...

   Delete
  2. Udah2 le Gora dua muka punya talam
   Buat malu je, nko mengakut diri Islam
   Pembaca semua bukan le buta kelam
   Tunangan orang, nko cuba nak sulam

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhh

   Delete
 8. Si Gora terus bersedih, airmatanya berlinang
  Dia kini ibaratnya, kat atas daratan berenang
  Biila Mas cintakan aku, hati Gora tak senang
  Dia reka citer palsu, pasal aku punya tunang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 9. Geng najib mana ni. Lama tak komen. Dh join bersatu ke kahkahkah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Geng najib antor borang masuk MIC...kecewa sunguh kabonyer isu tabung aji pnya pasal

   Delete
  2. Dah tentu lah korang cai2 haprak kat blog ni bersetuju sesangat kalau kita tanyakan soklan ni kan..

   Siapa kata Rejim Pakatan Hancing ni tak bijak? Tentu kita semua terpaksa mengakui bahawa dalam kebodohan kepimpinan Rejim Munafik tu, ada juga kebijaksanaan diorang.

   Bijak tang mana tu yeeeerrr???

   Dah tentu lah dalam bab nak melelong harta negara dan rakyat Msia kepada Negara Luar dengan alasan yang tak masuk akal.

   Kalau takde alasan, diorang akan cipta alasan....tak kira lah munasabah ke tidak.

   Sebagai contoh, penurunan mendadak harga sawit dan getah yang sedang dialami oleh ribuan peneroka Felda pada ketika ini.

   Itu pun taktik Rejim Pakatan juga yang menentu dan menetapkan harga komoditi tu sesuka hati mereka.

   Penyudahnya, bila sawit dan getah dah takde harga, maka akan dicadangkan pula pengambil - alihan tanah tanah peneroka ni.

   Kalau TH dah dibuat mereka...apa tah lagi ladang2 dan kebun2 sawit dan getah kepunyaan peneroka dan pekebun2 ni..kacang aje mereka nak rembat.

   Seterusnya, korang fikir laa sendiri apa yang bakal berlaku pada warga marhaein yang menjadi mangsa tu....ko ingat ada ke Rejim Haprakan ni kesah...sikit pun tarak punya beb !!!

   Delete
  3. geng kepala butoh bodoh nak mampus!

   sejak bila harga sawit kerajaan yg tentukan???? patutla keje kebun sampai ke hari ni.....tak jadi2 toke....jadi kote je laa....

   lembu=geng najibut oh

   Delete
 10. Aku tiba di 'Airport' Kucing, Mas dtg sambut
  "Mas sayang abang", itu yg asyik Mas sebut
  Kat tepi hutan, aku belai Mas punya rambut
  Terbayang lagi, aku cium pipi nya yg lembut

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. alamak!!!! dah nak masuk tidur dah

   Teringat pesan Tok Guru pagi tadi,

   Kejora,dah ku ceritakan kepada Tok Guru bagaimana aku boleh
   ketemu si Mas.Nama samaran ko aku beri tahu dia.

   Dia termenung panjang dan selepas itu....
   Tok guru mendoakan kesejahteraan mu!!!
   Dan menyebut,ko adalah titian kepada ketemuan Mas!!

   Tq, bro..dan maafkan daku kerana mengambil bekas kekasihmu.

   yeaaaappppp...masuk tidor

   Delete
  2. Benda terang tidak perlu ler bersuluh
   Aku tahu Gora, dlm hati ko mengeluh
   Mas cinta aku, ngko dlm air berpeluh
   Tak kan nak tidur baru pukul sepuluh

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

   Delete
 11. Siapa sangka gadis Iban cinta jejaka Melayu
  Cgu Kejora tampan, kekasiih Mas Merah ayu
  Di desa rimba, berpantun bawah pohon kayu
  Begitu intim bercumbu mesra, berpujuk rayu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 12. Mas bagai sekuntum bunga mekar di taman
  Dia nak cari pasangan hidup, warak beriman
  Pemantun bistari menjadi dia punya idaman
  Maka, dia kini dlm Kejora punya genggaman

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 13. Korang jangan tak tau beb...isu lompat parti kat Sabah ni adalah rentetan dari perebutan antara Tun Madey dan Bang Non untuk menunujukkan kekuatan sapa yang lebih terror untuk menarik seberapa ramai MP dan ADUN dari UMNO ke dalam PKR dan Bersatu.

  Bang Non dah tau dan sedar yang Tun M takkan serahkan jawatan PM ke 8 tu padanya...not in a million years. Semua janji2 dan cakap Tun M tu langsung tak boleh pakai..langsung tak ikhlas lagi jujur, tapi hanya untuk berbasa basi aje untuk redakan kemarahan ahli2 dan pemimpin PKR.

  Tun M tau Bang Non , DS Zahid dan DAPigs memang dah membentuk koalisi tak rasmi dan kini sedang melaksanakan road map politik untuk memastikan Tun M disingkirkan dari kerusi PM dan juga kabinet. DS Zahid masih ada sengatnya lagi...dai masih ada sokongan dari MP2 UMNO, walaupun tak keseluruhannya. Kalau dia berjaya membawa MP2 tersebut untuk menyebelahi Bang Non, dah tentu lah PKR makin bertambah MP2nya.

  Bayangkan senario ini..MP2 DAPigs solid kesemuanya dengan Bang Non, DS Zahid bawa 25 orang MP2 UMNO dan Bang Non ada 25 orang MP2 PKR..ditambah pulak dengan MP2 Amanah dan kemungkinan Warisan...dah tentu lah gabungan blok ketiga ni menguasai majoriti dalam parlimen.

  Bila ini berlaku...Bersatu, MP2 PKR dari kartel Azmin serta MP2 dari Serawak takkan mampu menyaingi bilangan MP2 blok ketiga yang dipimpin oleh Bang Non.

  Dah tentulah..dalam persidangan parlimen akan datang ..undi tak percaya kepada Tun Madey akan diusulkan dan disokong penuh oleh MP2 dari blok ketiga pimpinan Bang Non. Hanya ini lah caranya yang dapat dilakukan oleh Bang Non untuk merasa kerusi empuk PM ke 8 tu...kalau tak, umpama menunggu kucing bertanduk lah gamaknya!!!

  Rakyat Sabah merasakan tangan ghaib mantan PM ke 7 ada dibelakang mass exodus MP2, ADUN2 serta pemimpin2 UMNO ni untuk keluar parti. Tak pasti lah..apa taktik yang digunakan untuk trigger mass exodus ni, tapi kalau kita kenal sapa Tun Madey ni..hanya ada dua cara aje yang dilakukannya..samaada dengan ugutan untuk didakwa dengan tuduhan rasuah, salah guna kuasa atau pun kemungkinan besar mereka ni disogok dengan jumlah wang yang cukup2 besar.

  Tengok aje lah apa kata Din Pagoh berkaitan isu keluar parti tu...dia menegaskan Bersatu dah mendapat banyak permintaan dari warga negeri tu agar melebarkan sayapnya ke Sabah..selepas di Serawak baru2 ni.

  Hari ni pun mantan ketua puteri UMNO , Mas emeryati telah mengumumkan kemasukannya ke dalam Bersatu..dan tengok aje lah MP2 UMNO dan ADUN2 UMNO yang keluar tu juga akan menyertai Bersatu. mereka lebih selesa bersama dengan Bersatu kerana parti tu masih tebal DNA UMNOnya, jika dibandingkan denagn PKR.

  Apa2 hal pun..siapkan aje banyak2 pop corn dan kuaci serta ketum berperisa ubat nyamuk..sinetron politik di Msia ni kini semakin kebabooom bhai !!!!

  ReplyDelete
 14. Mas cakap, nak cari orng spt aku mmg sukar
  Biila menyerang, bagai harimau yg mencakar
  Katanya hujah ku panas bagai api membakar
  Tapi dlm garang terselit pulak jenaka kelakar

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh


  Mas bagi ku intan bukan kaca atau tembikar
  Segunung emas pun tidak mungkin ku tukar
  Asal mula, disbb politik berbalah bertengkar
  Dek kerna berpantun ciinta berbunga mekar

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 15. Pak diny..Perasan tak berita hari ni yang mengatakan Tun Madey telh berkenan untuk melantik Sadiq Sigaraga sebagai ketua pemuda Fuckatan Haprakan yang baru menggantikan Nik nazmi.

  Takde angin...takde ribut..tiba2 aje perkantikan ni dibuat tanpa persetujuan dari malis kepimpinan perdana . Ni dah kira macam bulldoze aje jawatan tu ..sama seperti semasa perlantikan menteri2 fasa 1.0 dulu tu.

  Sudah terang lagi bersuluh. Dah nampak dah permainan politik Tun Madey tak nak bagi laluan kepada Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri.

  Walau apa pun alasan yang diberikan, tindakan menukar kepimpinan ini secara tidak langsung menimbulkan pelbagai persoalan dikalangan rakyat.

  Realitinya, PM ke 7 ni tetap tidak mahu memberikan laluan kepada Anwar...sampai bila2 pun. Maka sedikit demi sedikit, pengaruh Anwar dalam Pakatan Hancing tu cuba dihapus dan dineutralisekan!!!

  Tapi jangan risau..Bang Non pun tau sangat sepak terajang politik Tun Madey ni..dah tentu lah dia takkan berdiam diri aje dan membiarkan dirinya disailang sekali lagi seperti dalam tahun 1998 dulu tu.

  Kini..Bang Non dah dapat sokongan kuat dari DAPigs dan Amanah serta DS Zahid..dia pasti akan mengeluarkan jurus kuntaunya pula..dan ada kemungkinan besar, Tun Madey pulak yang bakal terlentang dan terbongkang kena penangan kuntau politiknya tu !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tua2 keladi tun M tu...makin tua makin makin menjadi ilmunya

   Delete
  2. Setuju sesangat beb..ilmu merompak, menyamun dan memfaraidkan harta rakyat dan negara kepada anak cucu serta kroni2nya!!!!

   Delete
 16. Pak diny..Pak perasan tak mainan wayang sinetron oleh Tun Madey dan Rejim Haprakan ni haah???

  Dah tentu lah Pak ingat...sebelum ni..Usaha Kerajaan Barisan Nasional nak menjalinkan kerjasama dengan Negara China dituduh macam-macam sampai tak sanggup pulak rakyat mendengarnya.

  Sibuk dia menjaja cerita serata dunia kononnya Kerajaan Barisan Nasional nak menjual kedaulatan Negara kepada China apabila Geely beli saham Proton.

  Sekarang, mantan PM ke 4 ni pulak yang terkinja-kinja atas pentas tanpa rasa segan silu merasmikan kereta Proton X70 yang bangunkan bersama syarikat Geely tu.

  Lepas tu buat status dalam media sosial mendakwa kononnya dia bangga dengan kejayaan Proton.

  Kalau bangga, apa kejadahnya dia nak buat kereta Nasional ketiga pulak...Pak sebagai pakar ekonomi yang dilantik oleh diri sendiri boleh tak tolong jelaskan berkaitan hal ni ke????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang aku perasan adalah Najib HARAMJADAH kau semakin hari semakin ditinggalkan oleh lahanat lahanat yang selama ini menyokong membabi buta
   Cuma kau sekor aje anjing dia yang sangat setia
   Syabas diucapkan kepada anjing Najib HARAMJADAH ni

   Delete
  2. Si Kulop melayutakberkhatan...kalau aku cakap PPRU 15 akan diadakan tak lama lagi...kau percaya tak beb ????

   PRU 15 pada 2020 ?

   Jika trend keluar UMNO berterusan, dalam masa setahun akan datang sebahagian besar wakil rakyat dan ahli UMNO akan menyertai Bersatu atas pelbagai sebab dan keutamaan.

   Mahathir akan memperkuatkan Bersatu sebelum tiba masa menyerahkan jawatan kepada Anwar Ibrahim.

   Genap dua tahun Tun Mahathir akan memohon pembubaran Parlimen bagi satu pilihan raya baharu.

   Menteranya, “Biar rakyat menentukan sama ada mereka mahu Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri atau sebaliknya.”

   Bersatu akan bertanding sebahagian besar kerusi UMNO dan Pas bagi menjadi parti dominan.

   Ini hanya perlumbaan siapa mati dulu, Mahathir atau UMNO.

   Anwar Ibrahim? Seperti biasa akan turun ke jalanan lagi...menyambung perjuangannya yang takkan selesai sampai bila2!!!!!!! 😂

   Delete
  3. umno ke mana geng??? bungkuih!

   Delete
 17. Mcm lagu ABBA, Money, Money, Money.

  ReplyDelete
 18. Sepatutnya Zahid Hamidi sebelum mengadap TUN M kena serkup kepala dengan karung guni. Tak lah malu sangat..Hehehekikikihahahakahkahkah

  ReplyDelete
 19. Memang silap besar lah kalau ada cai2 haprak yang melambak2 kat blog ni..bertepuk tangan dan bergumbira kononnya UMNO bakal berkubur bila MP2 dan ADUN2 UMNO tu keluar parti di Sabah.

  Korang patut hadamkan betul2 apa yang dikatakan oleh Naib Presiden UMNO ni..fuhhh...memuncak semangat sampai langit ke tujuh beb !!!

  Pemimpin datang dan pergi, perjuangan UMNO tetap ditunjangi.

  Hari ini saya berada di Sabah bersama-sama dengan ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO Pusat mengadakan perjumpaan dengan kepimpinan dan ahli UMNO Sabah.

  Alhamdulillah, di sebalik isu politik yang melanda UMNO Sabah semalam, masih ramai pemimpin dan ahli-ahli UMNO dari pelbagai peringkat kepimpinan hadir menyatakan sokongan yang berterusan dan tetap bersemangat meneruskan wadah perjuangan UMNO.

  Dalam UMNO pemimpin itu lahir, datang dan pergi. Yang meninggalkan perjuangan parti; persoalan tentang percaturan politik atau atas apa jua kepentingan adalah mengikut tafsiran masing-masing.

  Maka terpulanglah kepada rakyat atau pemerhati politik membuat andaian atau persepsi mengikut acuan sendiri. Itu adalah hakikat politik yang perlu kita terima tanpa menunding jari menyalahkan pihak lain.

  Demikian juga pemimpin yang pergi (keluar parti) diharap agar tidak menyalahkan institusi UMNO sebagai sebuah parti politik yang telah berjasa kepada mereka dan rakyat yang telah memilih mereka atas keyakinan kepada agenda UMNO serta Barisan Nasional.

  Meskipun pelbagai faktor dan sebab telah menjadi dorongan kepada tindakan meninggalkan perjuangan melalui UMNO, saya yakin kematangan pemikiran rakyat umum akan menilai tindakan politik mereka.

  Tindakan mereka itu juga harus dilihat secara positif yakni bagi menonjolkan bakat pemimpin pelapis dari semua peringkat kepimpinan UMNO untuk berada di barisan hadapan selepas ini. Mereka adalah penyambung perjuangan.

  Malah saya melihat perlantikan YB Datuk Bung Mohktar sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah bersama saf pengurusan yang baharu mampu untuk membawa UMNO Sabah ke arah yang lebih dinamik, diterima rakyat serta menguasai politik di Negeri Sabah semula.

  Kepada sahabat-sahabat saya yang telah membuat keputusan meninggalkan UMNO, saya ucapkan selamat maju jaya.

  Kepada seluruh ahli UMNO Sabah yang kekal setia bersama, saya ucapkan setinggi penghargaan dan terus menyakini institusi kita iaitu UMNO dengan semangat yang jitu dan jati diri yang tinggi.

  Bertenang dan usah terpengaruh dengan tindakan bekas pemimpin yang telah meninggalkan wadah perjuangan yang anda semua dukungi ketika ini.

  Hala tuju kita adalah untuk kembali menerajui kuasa politik negara pada PRU yang akan datang! Insya Allah.

  Dato’ Seri Mahdzir Bin Khalid
  Naib Presiden UMNO

  ReplyDelete
 20. Nak tanya lah kat korang semua...kenapa benda macam ni boleh berlaku..orang lain yang makan nangka...orang lain pulak yang terkena getahnya???

  “Get Out”: Lain Orang Keluar, Kenapa Pula Zahid Yang Kena?

  Kita berharap laporan yang mengatakan pemuda UMNO sebuah negeri dimana wakil-wakil rakyatnya dan pemimpin bahagian berbondong-bondong keluar parti semalam, telah meminta Presiden UMNO, Datuk Seri Zahid Hamidi agar “get out”, adalah tidak benar atau dipetik luar dari konteks untuk melariskan berita.

  Sebab, nampak sangat uneducated kenyataan itu dan tidak selayaknya keluar dari mulut orang UMNO.

  Kita katakan sebagai uneducated sebab kebodohan macam manakah sehingga lain orang yang “curang” dengan meningalkan perjuangan parti selepas menang atas tiket BN, tapi Zahid pulak yang nak dipersalahkan?

  Dari menyalahkan Zahid, lebih baik ambil positif dengan apa yang berlaku.

  Semua kita tahu,pada pagi selepas semua pemimpin itu keluar, petang dah ada cadangan agar parti lawan yang diketahui sangat kebulurkan kerusi wakil rakyat UMNO kerana jumlah kerusi sendiri yang tidak cukup, mengembangkan sayap ke negeri yang berkenaan.

  Atas cadangan itu, hari ini, sudah ada pemimpin dalam pakatan yang sama, melabelkan semua mereka yang keluar itu sebagai sampah dan kenapa mereka perlu dikutip pula oleh parti rakan dalam pakatnya sendiri?

  Aneh tu, patut gembiralah pasal sokongan dalam pakatan bertambah, ini macam marah, siap gelar sampah apa kes pulak....

  Nampak sangat kejadian semalam hanya menguntungkan satu pihak dalam pakatan bukan pakatan secara keseluruhan.

  Ini semua petunjuk positif sebab nampak tak semua dalam pakatan yang sama, gembira dengan apa yang berlaku sekarang ini.

  Agaknya kalau lebih ramai wakil rakyat UMNO masuk ke dalam parti yang satu itu, entah apa pulak yang berlaku sesama mereka.

  Sebab itu digalakkan ambil positif, bukan salah menyalah sesama sendiri.

  Dah tentu lah ada hikmah di sebalik apa yang berlaku ni....cuma satu aje soklan aku untuk korang..agak2 kau lah, parti mana yang MP2 dan ADUN2 serta pemimpin2 UMNO Sabah ni bakal join selepas tamatnya tempoh percubaan mereka haah????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nak tanya kau lah....
   Kalau lah si Najib HARAMJADAH dan Rosmah puaka kau masuk jel, siapa agaknya yang kau nak bela lagi?

   Delete
  2. Si kulop melayutakberkhatan...Aku dan anon yang berjuang kat blog ni tak pernah mengharapkan apa2 dari sesapa pun . Cukuplah rasanya jika dapat memperjuangkan yang haq dan menenggelamkan yang bathil...itu ada lah kepuasan untuk kami.

   Boleh lah kau ibaratkan kami ni umpama a few good men, doing some bad things for the greater good..demi kelangsungan generasi bani melayu pada hari2 mendatang di bumi permata nilam ni..tak lebih dan tak kurang dari tu bhai !!!!

   Delete
  3. geng kepala butoh memperjuangkan penyamun haram jadah!

   Delete
 21. 'SI DIA' CALL AKU. DIA MINTA AKU KE SARAWAK LAGI KERANA FAMILINYA SANGAT MERINDUI AKU. DIA SANGGUP BAYAR TAMBANG FLIGHT UNTUK AKU, KATANYA. AKU JADI SERBA SALAH. BUKAN SOAL TAMBANG, TAPI AKU ADA BANYAK HAL DI KG. AKU SKRG MEMBANTU NGAH BRAHIM MENGAJAR SILAT ANAK2 MURIDNYA. KAMI JUGA DAH DITEMPAH UTK BUAT PERSEMBAHAN BANYAK KENDURI HINGGA HUJUNG CUTI SEKOLAH INI. AKU CAKAP TERUS TERANG KPD SI DIA YG AKU TAK DAPAT PERGI.
  SEBAGAI MEMUJUKNYA, AKU KIRIMKAN SEBUAH LAGU:

  Dinda bagi abg ibarat cahaya yng menerangi
  Bayangan wajah dinda bagai sinaran pelangi
  Di mana pun wajah dinda asyik membayangi
  Terasa sangat indah hidup bila diri disayangi

  ______________________________
  UKAYS - BILA DIRI DISAYANGI
  (https://youtu.be/tNBr4ZyW30E)

  Terdengar bisikan mesra
  Kalimah keramat bermentera
  Bermulanya siang berakhir malam ku
  Tak akan ku jemu menyebut namamu

  Tiada batasan waktu
  Tiada tempat mu tertentu
  Di gunung di lembah, di darat, di air
  Siapa pun hamba,
  Keikhlasan doa, keagungan kasih
  Merubah takdir

  Chorus:

  Bila ku sedari diri disayangi
  Langkah kaki ini semakin berani
  Bila terkeliru ku ucap namamu,
  Terasa diriku kembali dipandu

  Engkau pertama, tiada akhirnya
  Aku dalam kegelapan
  Engkaulah cahaya
  Izinkan lah aku menumpang di sini
  Di bawah naungan
  Kasih dan sayang mu
  Ku berserah diri

  ____________________________
  Buat dinda yg ku ingati selalu
  Salam rindu di angin nan lalu
  ABANG/TUNJANG/13/12/18, 1125PM

  ReplyDelete
 22. Si Kulop melayutakberkhatan...Kita semua WAJIB tabik spring tinggi2 kepada ahli2 UMNO seluruh negara kerana terus menolak sebarang pakatan dengan DAPigs ni ..parti yang langsung tak boleh dipercayai kejujuran mereka tu !!!

  (ZAHID-ANWAR-DAP) Akar umbi Umno bantah 'tawaran' Nazri, enggan kerjasama dengan DAP....

  Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Abdul Aziz mengakui bahawa beliau telah berjumpa dengan BAKAL perdana menteri selama-lamanya, Anwar Ibrahim untuk membuat satu tawaran.

  Antara permintaan Nazri, adalah bagi Anwar menyelamatkan Umno dengan tidak membubarkan pendaftarannya.

  Sebagai pertukaran, anggota parlimen Umno akan menyokong Anwar apabila beliau menjadi perdana menteri dalam masa satu setengah tahun lagi.

  Namun rakaman perjumpaan antara Nazri dengan anggota Umno yang diperolehi oleh Malaysiakini mengenai pertemuan malam tadi, mendapti bahawa sebahagian akar umbi parti kurang selesa dengan tawaran itu.

  Malaysiakini boleh mengesahkan bahawa rakaman itu sebagai sahih.

  Dalam satu sesi soal jawab, seorang hadirin yang memperkenalkan dirinya sebagai Ketua Pemuda Umno Ampang Zulkifli Rajalie memberitahu Nazri bahawa sebahagian besar akar umbi tidak selesa kerana mereka tidak mahu bekerja dengan DAP.

  “Kerjasama Umno-PKR-DAP, dengar saja orang Umno nak melompat.

  “Boleh terima ke tak boleh terima kerja dengan DAP, orang Umno?” soal Zulkifli sambil disambut oleh hadirin dengan sorakan “tidak”.

  Beliau berkata bahawa bekerjasama dengan DAP juga boleh menyebabkan Umno kehilangan kepercayaan orang Melayu.
  “Kita risau orang Melayu akan hilang kepercayaan dengan Umno.

  “Suara rakyat kena dengar, suara himpunan anti-Icerd itu kena dengar, (kita mahu) umat Islam bersatu,” katanya.

  Beliau juga berkata Pemuda Umno lebih suka jika parti itu tidak tergesa-gesa menjadi sebahagian daripada kerajaan, dan sebaliknya memperbetulkan parti dan kepimpinannya.

  Nazri membalas dengan berkata bahawa Umno sebenarnya akan bekerjasama dengan Anwar, bukan DAP.

  “Kita tak kerjasama dengan DAP. Kita dalam pembangkang kita lemah, kita tak boleh buat tuntutan dengan orang,” katanya.

  Beliau juga berkata pemimpin yang mengajar anggota Umno untuk membenci DAP, iaitu Dr Mahathir Mohamad, telah menjadi perdana menteri untuk kali kedua dengan bekerja dengan parti berkenaan.

  Terdahulu dalam ucapannya, Nazri berkata DAP adalah masalah Anwar dan tidak sepatutnya timbul sebarang masalah dengan Umno kerana ia tidak bertanding di kawasan Melayu.

  Beliau berkata secara ideal pada pilihan raya akan datang, Umno akan bertanding di kerusi majoriti Melayu, manakala PKR pula di kerusi campuran.

  Mengenai kerusi bukan Melayu, beliau berkata dirinya tidak peduli sama ada ia dipertandingkan oleh DAP, MCA atau Gerakan.

  Sementara itu, dalam kenyataan kepada Malaysiakini, bekas Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Razlan Rafii kesal dengan percaturan dalam parti tersebut.

  “Apa yang terjadi hari ini menunjukkan perpecahan semakin ketara, saban hari ada sahaja ahli Umno yang keluar dengan pelbagai alasan.

  “Presiden Umno (Ahmad Zahid Hamidi) dilihat tidak dapat mengawal kumpulan-kumpulan pro- Mahathir dan kumpulan pro-Anwar.

  “Mereka menjaja cerita macam-macam dan saya tidak nampak akan ia akan ke arah positif, malah ia ibarat retak menunggu belah,” kata Razlan.

  Semalam, beberapa sumber parti mendakwa bekas naib presiden Umno, Hishammuddin Hussein adalah dalang di sebalik tindakan beberapa wakil rakyat parti itu yang berpaling tadah. Beliau walau bagaimanapun menafikandakwaan itu.

  Sementara itu, hari ini, beberapa pemimpin kanan Umno, termasuk Timbalan Presiden Mohamad Hasan, mengakui bahawa mereka berjumpa dengan Mahathir pada bulan Oktober lalu, untuk merayu agar parti itu tidak dibubarkan.

  ReplyDelete
 23. Suman dajjal ifrit dah mampos dimakan ulat
  Ost Doe fasiq pula dah tidak ketahuan kiblat
  Gora duda tengok Kejora-Mas, terkulat-kulat
  Fucktun bingai pulak sdg mencuci taik palat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila pulak kau nak mampus
   Harap harap kau mampus kena langgar lori
   Kurang sikit dosa kau

   Delete
  2. Syukran... saya masih hidup sihat wal afiat, malah siap siaga untuk bertemu muka dgn Kejora TongGeng Najib - menunggu jawapan pasti dari sekor desperado, pengecut, pembohong, pengadu domba & tidak ada jati diri,

   Saya baru pulang bercuti di Indonesia & Australia menemui sahabat2 & saudara mara terdekat.

   Delete
 24. Si Kulop melayutakberkhatan...Fuyooo...semakin hangat lah sinetron politik kat negara ni..khususnya yang sedang berlaku dalam Fuckatan Haprakan ni beb.

  Nampak sangat DAPigs ni langsung takde sikit pun respek keapada Tun madey sebagai PM...semua tindakannya dibambu dan dibalun kaw2 oleh DAPigs ni..apasal eerrrrk???

  Tun M DISELAR Pemimpin DAP kerana bawa Masuk MP Melayu Islam dalam PH

  Pengerusi Biro Undang-undang DAP, Ramkarpal Singh menyatakan tindakan Tun Mahathir menerima bekas pemimpin UMNO menyertai komponen Pakatan Harapan (PH) akan menjejaskan keyakinan rakyat terhadap komitmen gabungan parti pemerintah itu untuk melaksanakan agenda reformasi dan perubahan.

  Kata Ramkarpal Singh, tindakan itu juga membelakangi hasrat rakyat yang mengundi PH bagi menghantar UMNO-Barisan Nasional (BN) ke bangku pembangkang.

  “Lagi PH layan pihak-pihak yang melompat ini, lagi bertambah kecewa rakyat terhadap PH.

  “PH tidak memerlukan bekas wakil rakyat UMNO. Ia perlukan lebih ramai lelaki dan wanita yang berpegang kepada prinsip bagi meneruskan agenda murni reformasi,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

  Nak tanya lah..agenda reformasi atau demi menjayakan agenda DAP menghapuskan Bumiputera dan beri hak sama rata seperti dinyatakan dalam Deklarasi Setapak DAP?

  Beliau berkata demikian mengulas laporan media mengenai pemimpin UMNO keluar parti bagi menyatakan sokongan terhadap kepimpinan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Semalam, media melaporkan hampir semua pemimpin UMNO Sabah bertindak keluar parti sementara hari ini, bekas Ketua Puteri Wanita UMNO, Mas Ermieyati Samsudin mengumumkan menyertai Bersatu selepas hampir enam bulan menjadi wakil rakyat bebas.

  Mengulas lanjut, Ramkarpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata Dr Mahathir harus menangani rasa tidak puas hati rakyat terhadap tindakan PH menerima penyertaan bekas wakil rakyat UMNO.

  “Untuk menerima mereka menyertai PH sekarang merupakan satu pengkhianatan terhadap rakyat yang mahukan perubahan sebenar.

  “Saya tertanya-tanya jika PH ditakdirkan kalah pada pilihan raya seterusnya, adakah wakil rakyat kita akan melakukan perkara serupa dan dengan mudah melompat ke pihak lawan?” soalnya.

  Sementara itu, Ahli Jawatankuasa DAP Selangor Ronnie Liu merujuk kenyataan Dr Mahathir yang juga Pengerusi Bersatu yang mengelar pemimpin UMNO sebagai ‘tidak berguna’ dan ‘sampah’ pada mesyuarat sebelum PRU14.

  “Jika mereka sampah yang tidak berguna, saya sangat berharap yang anda tidak jadi pengutip sampah dan terima mereka masuk Bersatu,” kata Ronnie yang juga Adun Sungai Pelek seperti dilapor media

  Papagomo DEDAH, Selepas SABAH,Semenanjung pula sebab TIDAK setuju Pakatan "ZAHID-ANWAR-DAP'

  Adakah benar teori konspirasi Papagomo bahawa tindakan Tun M bakal menggagalkan pakatan sulit "Zahid-Anwar-DAP"?

  Apa pendapat kau bhai..kongsi lah sikit..takkan lah nak kemut sorang2 aje???

  ReplyDelete
 25. Si Kulop melayutakberkhatan...Kau tau tak apa berita yang paling trending sampai pecah panggung kat media sosial hari ni haah???

  Kalau kau nak tau...dah tentu lah berkaitan dengan gambar Pemimpin UMNO (Tok Mat, Noh, Ku Nan, Shahidan, Zainuddin) jumpa Tun M di Yayasan Perdana beb !!!!

  GAMBAR Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan serta lima lagi pemimpin parti itu bersama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang tular di media sosial hari ini disahkan adalah tulen.

  Menurut Penasihat Khas Media dan Komunikasi Kepada Perdana Menteri, Datuk A Kadir Jasin, gambar berkenaan bagaimanapun bukan gambar baharu dan ia diambil pada 22 Oktober lalu.

  “Ceritanya begini. Ia berlaku pada 22 Oktober atas permintaan watak-watak dalam gambar ini.

  Perdana Menteri yang dulu mereka maki dan caci jamu mereka makan malam.

  “Kalau zaman raja-raja dulu kala boleh jadi dah mati kena racun.

  Mesti ada di kalangan mereka yang berharap pertemuan dengan Tun Dr Mahathir itu boleh memberikan mereka talian hayat.

  Tetapi mereka silap besar. Pada 15 November Adnan Mansor dituduh di mahkamah kerana rasuah," katanya menerusi catatan di laman Facebook beliau, hari ini.

  A Kadir yang juga Ahli Majlis Tertinggi (Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) berkata, perjumpaan dengan Perdana Menteri adalah perkara biasa manakala keluar masuk parti juga adalah perkara biasa.

  Namun beliau menegaskan jenayah adalah tetap jenayah.

  Menerusi foto yang tersebar itu, Mohamad bersama Tan Sri Noh Omar, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Datuk Seri Shahidan Kassim kelihatan tersenyum bergambar dengan Dr Mahathir.

  Selain itu, gambar pemimpin berkenaan sedang menikmati makan malam juga turut ditularkan.

  Ia menarik perhatian ramai pengguna laman sosial dan ada yang mendakwa ia adalah bukti ada pemimpin UMNO yang mahu keluar parti dan ada juga menganggap mereka mahu meminta pertolongan daripada Dr Mahathir.

  Selain itu, ia turut menimbulkan spekulasi kononnya beberapa pemimpin UMNO kini dalam persiapan untuk keluar parti berkenaan.

  Tak mustahil dalam perjumpaan tu ada unsur2 ugutan dan juga tawaran kepada mereka yang hadir..apa nka diherankan..takkan lah kita masih tak kenal sapa mantan PM ke 4 ni dan bagaimanakah bentuk M.O politik beliau!!!!

  ReplyDelete
 26. Si Kolup melayutakberkhatan...boleh tahan jugak Bang Non kau ni main taici yeeer???

  Umno Sabah Leaders Never Asked To Join PKR

  Umno is now the battleground between Mahathir and Anwar. And it looks like Mahathir is winning.

  If Mahathir ‘outvotes’ Anwar by getting the highest number of Umno defectors, then Anwar’s plan to oust Mahathir and take over as Prime Minister in early 2019 is going to fail and will have to be abandoned.

  THE CORRIDORS OF POWER

  Anwar Ibrahim said former Umno Sabah leaders had offered to cross over to PKR but he refused to accept them for the sake of Pakatan Harapan’s ‘reform agenda’. Furthermore, said Anwar, PKR has a sufficient majority in Parliament.

  “I told them it would be difficult at this juncture for PKR to accept them because the general mood of the public is to support PH and our reform agenda.

  We want to defend the integrity and the principles of our struggle so that it will not disrupt the reform and changes that we want to achieve,” Anwar said.

  That is the biggest poppycock since Hitler told Britain 80 years ago that Germany has no intention of invading Poland.

  ‘Reform agenda’, ‘integrity and principles of our struggle’ — these are Anwar’s favourite phrases which he has milked for 20 years since 1998.

  Anwar will never allow any words to leave his mouth unless they include ‘reform agenda’ and ‘integrity and principles of our struggle’.

  Anwar is telling Mahathir if PPBM accepts the Umno Sabah leaders then the old man has no principles.

  Anwar is no different from a snake-oil salesman at a bus terminal. They will claim their snake-oil cures every known disease and can also increase your sexual prowess so that you can go ten rounds till dawn and still be strong for another round after breakfast.

  Anwar’s hypocrisy is so thick you can cut it with a knife.

  None of the Umno Sabah leaders asked to join PKR.

  In fact, they would not join PKR even if Anwar dropped his pants and bent over. There is no intention for any Umno Sabah leader to join PKR so Anwar must be hallucinating.

  They also know Anwar has a very slim chance of being PM 8 so why waste their time with Anwar?

  Anwar is trying to pre-empt the possibility that these former Umno people may join PPBM. If that happens, PKR will no longer control the highest number of seats in parliament.

  Anwar just wants to ‘shame’ Tun Dr Mahathir Mohamad by saying PKR has rejected these ‘rubbish’ so if Mahathir accepts them then PPBM is a rubbish bin.

  None of the Umno Sabah leaders asked to join PKR

  The fact is, Umno is split into two: those who support Mahathir and those who support Anwar. Those who support Mahathir are leaving Umno while those who support Anwar will stay.

  But it appears like ‘Team Mahathir’ is bigger than ‘Team Anwar’.

  Umno is now the battleground between Mahathir and Anwar. And it looks like Mahathir is winning. If Mahathir ‘outvotes’ Anwar by getting the highest number of Umno defectors, then Anwar’s plan to oust Mahathir and take over as Prime Minister in early 2019 is going to fail and will have to be abandoned.

  That is what this is all about and also why Anwar said he rejects the former Umno Sabah leaders — giving an impression the former Umno Sabah leaders had asked to join PKR when in actual fact they never have any intention to do so. That is vintage Anwar Ibrahim — main wayang.

  ReplyDelete
 27. Jgn lah harta dunia shj kita jadikan sandaran
  Bekalan akhirat juga, perlu ler ada kesedaran
  Aku ini baru selesai baca tiga surah Al-Quran
  Nak baca lagi hingga azan dekat kedengaran

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Padah ikut ajaran sesat tok brahim - wirid & zikir disudahi dgn "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh".

   Delete
 28. Marilah kita tegakkan Islam punya syariah
  Al-Quran dan kitab kenalah selalu ditelaah
  Baru lah kita tak terjebak dgn amal bidaah
  Jom kiita ke surau, solat subuh berjemaah

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Padah ikut ajaran sesat tok brahim - wirid & zikir disudahi dgn "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh".

   Delete
 29. Masaalahnya adalah kerana sikap orang Melayu sendiri. Entah mungkin ianya semulajadi yang orang Melayu ni malas dan tidak ada daya saing berbanding bangsa lain. Bertambah pula yang memerintah kerajaan pula dari orang Melayu yang asyik bagi muka pada orang Melayu demi mejaga kedudukan mereka. TAK BEGITU??
  Sedarlah bahawa orang Melayu dah jauh ketingalan dan sikap sedia ada dah agak tahap memudharatkan. Kalau orang Melayu tak mahu berubah dengan segera, tak ada harapanlah cucu cicit kita boleh majukan diri serta kedudukan ekonomi mereka dimasa hadapan.
  Oleh itu kita kena bermula dengan asingkan petualang UMNO yang sekarang sudah mula sedar akan perbuatan tamak haloba serta keangkuhan mereka. Kalay kerajaan PH betul betul mahu membaik-pulih kesjejahteraan rakyat dan negara, pinggirkan makhluk jenis ini sama sekali. Mulai sekarang, biarlah ini menjadi cara baru untuk menyedarkan semua mereka yang mahu jadi peminpin. Kalau tujuan adalah untuk kuasa dan habuan, tak payahlah berangan-angan dan buang masa. Rakyat kena mula tegas dan terus 'menghentam' sesiapa saja yang didapati menyeleweng dan humban mereka keluar dari kerajaan.

  ReplyDelete
 30. Kita ini mesti lah ingatkan Allah setiap saat
  Tinggalkan, segala kerja tidak bermanafaat
  Banyakkan berwirid & zikir di pagai Jumaat
  Baru le di akhirat, dapat Nabi punya syafaat

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Padah ikut ajaran sesat tok brahim - wirid & zikir disudahi dgn "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh".

   Delete
 31. Masa hidup, perlu lah cari sebanyak pahala
  Hendaklah kita abdikan diri kpd Allah Taala
  Usah lah kiranya kita jadi mcm si Gora pula
  Tak abis2 tunangan orang dia meroyan gila

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Padah ikut ajaran sesat tok brahim - wirid & zikir disudahi dgn "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh".

   Delete
 32. J.Doe tu, populariti murahan dia cuba garap
  Tapi dgn hadis palsu je dia bersandar harap
  Kejora tibai guna ayat2 Quran, Doe tertiarap
  Dgn Kejora ini, mmg J.Doe dah tewas kerap

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Padah ikut ajaran sesat tok brahim - wirid & zikir disudahi dgn "Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh".

   Delete
 33. Doe asyik pertempuran klimaks dia canang
  Gora pula, asyik meroyan org punya tunang
  Kini kedua-dua ekor, atas daratan berenang
  Dgn dua ekor fasiq ini Kejora asyik menang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

  ReplyDelete
 34. Dulu semasa berkuasa, mereka tak endahkan langsung kedua dua bekas pemimpin UMNO iaitu Tun Mahathir dan Muhyiddin. Malahan mereka dicemloh dan tiada seorang pun menyokong mereka SEkarang mereka oandai pulak mencari kedua dua bekas pemimpin UMNO itu. Mengapa tidak jumpa Najib yang kamu semua sanjung itu?

  ReplyDelete
 35. Percintaan Kejora-Mas mmg le amat syahdu
  Walau pun berjauhan asyik je saling merindu
  Ianya membuat Gora lari tidak tahan terkedu
  Gora spt dah mengalah..yippi.. ya beda bedu

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 36. Aku pun kesian juga ko Gora, lama menduda
  Kalau ko nak anak Ngah Brahim guru ku ada
  Orangnya 50an, nama singkatan dia itu, Aida
  Dia pun rasa aku udah lama jugak menjanda

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
 37. Konon ke Sarawak dia berkunjung
  Sik nyaa ada.. bulak lonjong
  Dok Chow Kit nyaa main mahjong
  Bulak nyaa kuat sikda penghujung!

  Kata 'awek' dok di rimba
  Ini dia sendiri kata
  Line 'susah' teraba raba
  Boleh lak masuk...memang si auta!

  Cuba kengkawan tolong periksa
  Hari pertama kononnya tiba
  Di'rimba' line katanya seksa
  Seharian pulak komputer di riba!

  kerajaan Sarawak 'terpaksa pasang'
  Internet di rimba si biul dah datang
  Kerana si biul si Raja Musang
  Tak pasang nanti, golek gelantang!

  Takdenya de, si 'awek Iban'
  Muka kojola sikit tak tampan
  Perangai busyuk seperti jamban
  Badannya keding seperti papan!

  Tadi kojola dok meroyan
  Othaman,John Doe,Fan Tun bolayan
  Orang gila..bergaduh dah gian
  Semakin sewel orang tak layan!

  Kesian kojola Sang Kelembai
  Si biul ini berlagak pandai
  Aci tua dia pun tibai
  Tengok cermin, mukanya keldai!

  Nak bela Bijan..Bijan dah kalah
  Masuk sini asyik berbalah
  Semua orang dijolok galah
  Ajak bergaduh pelbagai helah!

  Sedarlah kojola air liur basi
  Ko dah kalah..berambuslah pergi
  Orang muak ko punya fantasi
  Yang tinggal hanya gusi dan gigi!

  Orang tak layan..dengan ko tak takut
  Spesis sewel siapa nak ikut
  Di Tg Rambutan dah ada rekod
  Ko masuk...kami dah boikot!

  Heh..heh..heh...heh..

  ReplyDelete
 38. Geng Najib lain cerita
  Bukan politik..hanya 'berniaga'
  'tak pihak siapa'..dia dah kata
  Hanya kobis, sawi, pengaga!

  Tapi Bijan dijilat habis
  Badak jugak ditolong tepis
  Kita sebut..dibaling kobis
  Marah...hidungnya kempang kempis!

  Konon 'berjuang' Melayu nak jitu
  Sokong Lanun dia nombor satu
  'membela' bangsa setiap waktu
  Felda,Tabung Haji rosak begitu!

  Terjerit tekak 'sayangkan' bangsa
  Dok terkulat tak buat apa
  Seronok berhimpun membuang masa
  Lepas berhimpun..semuanya lupa!

  Bangsa Melayu ramai dah rugi
  Hilang maruah dan jatidiri
  Ke kampung, pendalaman silalah pergi
  Ceramah,maklumat..buatlah sendiri!

  Dok melahu tak buat apa
  Lepas tu heboh sayangkan bangsa
  Tunggu projek dia tak lupa
  Dapat jawatan senyum selesa!

  Itu sebab AmeNo kecundang
  Hanya projek,ringgit dipandang
  Jatidiri bangsa sudah tertendang
  Gejala sosial dia tak hadang!

  Asyik aje nak buat duit
  Peduli apa Melayu dah sakit
  Songlap,tipu bukan sedikit
  Cina dah naik.. baru nak ungkit?

  Tak sokong Najib..dituduh DAP
  Bangsa, agama dijaga rapi
  Pelbagai rintangan Tun hadapi
  kesenangan sendiri ditolak tepi!

  Kojola GN hanya memukul
  Sayang Melayu konon berkumpul
  Jatidiri, agama semakin tumpul
  Kenapa ini tak perbetul?

  ReplyDelete
 39. Aku xkisah jika ahli umno masuk bersatu, yg aku takut dn bimbang, hj hadi and the gang masuk umno...kerana nk yelamatkn zahid dn najib...

  ReplyDelete
 40. Halo,
  nama saya Julia Simon, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman palsu. Saya telah kehilangan sekitar $ 45.000,00 karena saya membutuhkan modal besar $ 200.000,00. Saya hampir mati, saya tidak punya tempat untuk pergi. Bisnis saya hancur dan dalam proses itu saya kehilangan putra saya. Saya tidak tahan lagi dengan hal ini. pada Januari 2018, teman saya memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Ny. Augusta Ibramhim, yang pada akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di perusahaan pinjaman tempat dia bekerja. Ibu yang baik, Augusta Ibramhim, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan semoga Tuhan melanjutkan untuk memberkatimu. Saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menasihati sesama orang Indonesia bahwa ada banyak scammer di luar sana, jadi jika Anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman dengan cepat, hanya mendaftar melalui Mrs Augusta Ibramhim dan Anda dapat menghubunginya melalui email: (augustaibramhim11 @ gmail.com). Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya: (juliasimon460@gmail.com). jika Anda memiliki keraguan. tolong dia satu-satunya orang yang bisa diandalkan dan dapat dipercaya.

  Terima kasih.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...