Thursday 27 December 2018

FORMULA MERBAHAYA DARIPADA SHAHIDAN.....


Pemimpin UMNO Perlis yang sedang berdepan pendakwaan di mahkamah atas tuduhan mencabul seorang gadis bawah umur, Shahidan Kassim berkata, Tun Mahathir Mohamad boleh terus mengekalkan kuasanya sebagai Perdana Menteri meskipun sekiranya PKR dan DAP keluar daripada Pakatan Harapan.


Katanya, dengan keluarnya PKR dan DAP, Tun Mahathir masih mampu mengekalkan kuasanya melalui sokongan daripada Ahli Parlimen Melayu dan Bumiputera.


Dengan mengambil kira semua Ahli Parlimen UMNO, Pas serta daripada Sabah dan Sarawak memberi sokongan kepada Tun Mahathir, kata Shahidan yang juga Ahli Parlimen Arau, Perdana Menteri akan mendapat sokongan yang cukup kuat iaitu daripada sejumlah 129 Ahli Parlimen.


Kiraan 129 yang disebutnya itu adalah berdasarkan  jumlah 221 Ahli Parlimen keseluruhan (tidak dikira Cameron Highland yang akan ada pilihanraya kecil pada 26 Januari depan) yang ditolak dengan 50 jumlah kerusi Parlimen PKR dan 42 lagi kerusi milik DAP.

Dalam erti kata lain, melalui formula atau idea Shahidan itu, kerajaan baru yang tertubuh nanti benar-benar sebuah kerajaan Melayu dan Bumiputera yang meminggirkan hampir keseluruhan sokongan bukan Melayu, kecuali satu Ahli Parlimen MCA dan satu Ahli Parlimen MIC (tak termasuk Cameron Highlands).


Soalnya, realistikkah angan-angan Shahidan itu atau formula beliau sebenarnya terselindung kepentingan peribadi berkaitan kes yang sedang dihadapinya?


Adakah juga semua Ahli Parlimen Melayu dan Bumiputera sedia memberi sokongan kepada Tun Mahathir?


Dalam UMNO sendiri, apakah Ahli Parlimen seperti Najib Razak, Zahid Hamidi, Nazri Aziz dan lain-lain akan turut sedia memberikan sokongan?


Tetapi, di sebalik cadangan formula Shahidan untuk mewujudkan kerajaan Melayu dan Bumiputera saja dan memingkirkan kaum Cina dan India itu,  ia sebetulnya amat merbahaya untuk sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia.


Cadangan beliau bukan saja terselit kepentingan peribadi, malah bersifat rasis dan mengundang bahaya yang besar menuju perpecahan serta ketidakharmonian dalam masyarakat negara ini.


Kecuali Tun Mahathir bukan lagi Tun Mahathir yang berjiwa Malaysia seperti yang kita kenali selama ini, rasanya boleh dikata mustahil cadangan Shahidan ini akan diterima positif oleh beliau.


Sebagaimana ketika berkuasa selama 22 tahun sebelum ini dan dalam kejayaannya menumbangkan UMNO dan BN dalam pilihanraya baru-baru ini, semuanya adalah kerana beliau tidak pernah meminggirkan sokongan daripada kaum bukan Melayu.


Bagi Tun Mahathir, tidak mengapa jika Melayu berpecah, tetapi beliau masih mampu mengekalkan kuasa atau menumbangkan kerajaan jika sokongan bukan Melayu secara majoriti masih berpihak kepadanya.


Oleh itu, selain perlu memberi cadangan lain yang lebih bernas untuk membawa UMNO kembali berkuasa atau untuk menyelamatkan dirinya, ada baiknya juga Shahidan bersiap sedia saja untuk berdepan perbicaraan mahkamah dalam kesnya yang dijadualkan pada awal tahun depan nanti. (ShahbudinHusin 27/12/2018)

48 comments:

 1. Orang terdesak sanggup buat apa saja .

  ReplyDelete
  Replies
  1. KAMI BUKANLAH PENDUKUNG MANA-MANA PARTI POLITIK. KAMI HANYA MEMPERJUANGKAN KEADILAN DAN KEBENARAN. BAGI KAMI BN DAN PH ADALAH SAMA. BAHKAN PH ADALAH JAUH LEBIH TERUK. OLEH ITU KAMI MEMPERJUANGKAN PIHAK KETIGA SEHINGGA MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN NEGARA. APABILA SAMPAI HASRAT TERSEBUT KAMI AKAN BIARKAN PIHAK LAIN PULA MENGKRITIK. SEMASA ERA PAKATAN RAKYAT KAMI ADALAH GOLONGAN BERKECUALI TIDAK KELUAR MENGUNDI. INI ADALAH COGAN KATA KAMI : BERATUS POSTING YANG DIHANTAR SEBAGAI BUKTI. KAMI TIDAK MEMINTA SIMPATI HANYA RAHMAT ILLAHI


   PH = ICERD = LGBT = UEC = PBT ELECTION = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERALIS = SEKULARIS = PLURALIS = NEPOTISME = BOROS KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST LTTE = SYIAH = anti melayu = anti islam TULEN = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )= SELECTIVE PROSECUTION = BN = SIS = G25 = MUNAFIK = KEDEKUT RAKYAT = anti hudud = ANTI TAKZIR = KENCING HANCING SATU MALAYSIA = BARU BERAPA BULAN DAH BUAT MACAM-MACAM BENDA TAK SENONOH = islam ikut kepala hotak dia = PARTI SODOM = HIPOKRIT = MAHU ISLAM IKUT NAFSU DIA = puak SESAT = KERAjaan SARKAS = BAPOK PONDAN = KAKI BULI = PENDENDAM = MAKIN HARI MAKIN MEMBUSUK = KELDAI DAP = TUMMY TOM CAT AG LAW OF JUNGLE = KENCING SEPANJANG JALAN = BERAK TENGAH JALAN = FIRAUN = BANDUAN HOMO = GOVERMENT OF THE APE = parti dajjal BENDERA MATA SATU = BAIL OUT SPLASH MAHAL GILER MULALAH BEBANKAN RAKYAT NAIK TARIF = MENJARAH HARTA RAKYAT DENGAN MEMBAHAGI ANTARA FAMILY PRESIDEN PPBM, DAP & PKR = TEGAK BENANG BASAH = PARTI ANAK BERANAK = KELING MAMAK BENDAHARA PALING PEMALAS DI DUNIA
   = KAPIR CINA DAP PALING PENIPU = PEROMPAK KERUSI PARLIMEN = THE RISE OF THE PLANET OF THE FROGS = AMANAH RAKYAT DIPERMAINKAN = TIADA KEADILAN = TIDAK DEMOKRATIK = MAHA ZALIM FANATIK DAN MEMECAH BELAHKAH MELAYU = DOC-DOC IKRAM PROLIBERAL & SEKULAR = HORMATLAH SIKIT KAT EX-PM TU KAU TU DAH LAH HANCING TERKINCIT DALAM PAMPERS PULAK TU = MENGABAIKAN DAN MEMINGGIRKAN NEGERI MAJORITI MELAYU = PERAS UGUT MP UMNO DENGAN PERALAT SPRM = PENINGKATAN KOS KESIHATAN RAKYAT = SERBU RUMAH ORANG TUA TAK TAHU MALU = MP UMNO JADI ASET KOMODITI = JANJI DICAPATI = MENIFESTO DIMUNGKIIRI = HANYA PANDAI CAKAP KOSONG TIDAK SERUPA BIKIN = AHMAD MASLAN EHHH MASLEEE = JUAL ARAK MERATA TAK KISAH = LELONG-LELONG MP UMNO HARGA RM10 JUTA SIAPA MAHU JADI BIDDER, SIAPA MAHU BELI BOLEH BUAT HAMBA ABDI = SUKA KAMBING HITAMKAN PIHAK LAIN ATAS KESALAHAN SENDIRI = PKR KONGSI GELAP = PRESIDEN PKR BERGELUMANG TAHI = MuJAHAT INGAT DIA CUKUP BAGUS DENGAN DAKYAH DIA SEBAB ADA Pangkat Hasad Dengki = MAT SYABU SYIAH VS MAT SABUN KAKI BETINA DOK JAJA SATY DUNIA 4 BUAH JE JET FIGHTER BOLEH TERBANG TAK KE DUNGU NAMANYA = JAJA NEGARA BANGKRAP SELURUH DUNIA TAK ADA MARUAH BETUL = TAKUT BUAT DASAR ANTI LOMPAT PARTI DASAR PEROMPAK = DARI MuJAHIL JADI MuJAHAT = MAT DIR FAMILY = LIM FAMILY = ANU WAR FAMILY =TIDAK MENDAULATKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN = DIBAYANGI MALAYSIAN MALAYSIA = MP UMNO JADI MANGSA POLITIK RAKUS PH = TIDAK HORMAT PERLEMBAGAAN MALAYSIA = MELAYU PH PUNCA BUKAN MELAYU JADI KURANG AJAR= PUSAT JUDI DAN MAKSIAT TIDAK TERKAWAL NAK SENANG-SENANG PERGI TUTUP PUSAT TAHFIZ = SUPER LIBERAL ANTI HUDUD ANTI RAJA MELAYU ANTI BAHASA MELAYU = PH SEKARANG JADI SUPER PENDEDAK TIDAK BOLEH SALAHKAN MANA-MANA PIHAK LAIN LAGI = OLEH KERANA PEMIMPIN PH TIDAK MAHU MENDAULATKAN HUKUM ALLAH MAKA APA SAHAJA YANG DIBUAT TIDAK MENJADI = Punahkan Harapan rakyat = JIKA BN ULAR SAWA PH NAGA = MuJAHAT TAK FASIH BAHASA INGGERIS ITU SEBAB DIA DENGKI DENGAN DR. ZAKIR NAIK = DAH 37 ORANG MATI SEBAB ARAK KULIT SAMAK TAK SIBUK PUN SURUH TUTUP KEDAI ARAK = REMAJA SEKARANG DI USIA AWAL SUDAH TERDEDAH DENGAN SEKS ADA YANG MENGANDUNG SEAWAL USIA 14 TAHUN JADI APA MASALAH DICEPATKAN USIA KAHWIN = KAYU UKUR PH ADALAH BARAT BUKANNYA ISLAM = MULUT SONGSANG KENA JAHIT OLEH DAP ( MUJAHIT ) = PM-4 TELAH MEMBUAT DASAR LANGIT TERBUKA TANPA TAPISAN MENYEBABKAN GENERASI BARU ROSAK AKHLAK DAN MORAL = MENTERI AGAMA ISLAM TAPI JAGA AGAMA LAIN TAK JAGA AGAMA ISLAM =

   Delete
  2. PH = PAS MESTI BERHATI-HATI MELANTIK MP ORANG SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT SYABU MEREKA BUKAN SAHAJA BAWA LARI KERUSI BAHKAN MEMBURUKKAN IMEJ ISLAM = UMNO JATUH DITIMPA TANGGA SUDAHLAH HARTA DIRAMPAS MP-MP PULA KENA KEBAS NASIBLAH KAU UMNO MASA PEGANG KUASA TAK BUAT BETUL-BETUL JAGA ISLAM = SARAWAK REPORT MAKAN DEDAK MAT DIR & TOKONG ITU SEBAB DOK CARI SALAH PAS DAN RAJA MELAYU = BUDIN DULU KUTUK ANU WAR SEKARANG AMPU PULAK DAPAT DEDAK BARU TAK = MAT DIR THE GOD FATHER OF CONSPIRATOR = DAH SAHIH PENJENAYAH SODOM MASUK PENJARA 10 TAHUN PH MASING PUJA ORANG TU INIKAN PULA JIBENG YANG BELUM ADA APA-APA KEPUTUSAN MAHKAMAH LAGILAH PUAK UMNO PUJA = PAS PATUT SAMAN MP-MP PENGKHIANAT SEPERTI MuJAHAT, KULIT SAMAK & MAT MIDIN YANG MEMBUAT KEROSAKAN TERHADAP PARTI, NEGARA DAN AGAMA = PALU SULAWESI DI BALA KAN OLEH ALLAH KERANA LGBT DENGAN TSUNAMI DAN GEMPA BUMI MAKA INSAFLAH WAHAI PENYOKONG PH KEMBALILAH PERJUANGKAN HUKUM ALLAH YANG SEBENAR = TUMMY TOM CAT BUAT HAL LAGI NAK JUGA BAGI CALON PAS LAYAK JADI MP PD WALAU TIADA FREE PARDON = MuJAHAT BUAT HAL LAGI NAK TAMBAH BIAKKAN LAGI ANAK LUAR NIKAH DAH ANGKA SEKARANG RATUSAN RIBU = DULU KITA ORANG KUTUK JUGA POK JIB TAPI SEKARANG KESIANLAH PULAK BUKAN APA PH NI AMAT TERUK SANGATLAH = PLURALISME & LIBERALISME LIL ALAMIN = LEPAS SATU-SATU KELUAR BENDA TAK ELOK DARI PH KALAU DIBIARKAN MACAM-MACAM BALA BENCANA TUHAN AKAN MENIMPA BALA EKONOMI BALA HURA HARA MASYARAKAT BALA BENCANA ALAM = MP UMNO LEPAS SORANG-SORANG KENA TAHAN LEPAS NI BUNGKUSLAH UMNO TAKTIK YANG TELAH DIJANGKA JIKA MAHA ZALIM PERINTAH = PATUT LA GAMUDA KENA TAMATKAN KONTRAK RUPANYA MAJORITI PEKERJA BUMIPUTRA = FIRAUN MODEN GUNA TEKTIK PENJAJAH PRIBUMI MALAS = KEPADA PENGUNDI PH PRU-14 YANG MENYESAL UNDI PH JANGANLAH MENYESAL DAN BERPUTUS ASA KEMBALILAH KEPADA KEBENARAN SEPERTI YANG DIKEHENDAKI OLEH ALQURAN & SUNNAH BAIKI DIRI DAN UNDILAH PIHAK KETIGA IAITU PAS AND THE GENG SUPAYA DAPAT MEMBERI WAJAH BARU KEPADA MALAYSIA = KAMI TELAH YAKIN SEJAK SEBELUM PRU-14 LAGI AKAN BERLAKU PERKARA MALANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA KERANA MEMILIH PH AKAN TETAPI KERANA TERLALU TAKSUB MEMBUANG JIBENG MEREKA TELAH TERLANJUR = GS BAIK TAPI DIANGGAP JAHAT = PH JAHAT TAPI DIANGGAP BAIK = SEGALA JANGKAAN TENTANG PH ADALAH TEPAT KERANA KAMI TELAH MENGENALI FIGURE SEPETI MAT DIR, ANU WAR-WAR, MuJAHAT, TOKONG DLL = NEGARA SEMAKIN HARI SEMAKIN TERUK DI BAWAH PH = PAKAR BISNES BUAT HARTA PAKAR HANCING JUAL HARTA = ERA BN MAHKAMAH DOK BELAH BN ERA PH MAHKAMAH DOK BELAH PH SPRM PUN SAMA = NASIB LA KAU JIBENG MASA KAU PEGANG KUASA TAK BALUN HABIS-HABIS MAT DIR. BILA DIA PEGANG KUASA DI HENTAM KAU HABIS-HABIS. TAK PE LA JIB NANTI KAU DAPAT KUASA BALIK KAU BELASAHLAH DIORANG HABIS-HABIS = DEMOKRASI PH PELIWAT BANDUAN PUN BOLEH NAIK JADI MP DAH TU SILAP-SILAP JADI PM PUNYALAH BANGANG BAHALOL = JOM TONG DRAM HANYA ULAS EKONOMI ERA BN-JIB SAHAJA TAK ADIL BETUL. DAH DAPAT DEDAK TAK. MANA DIA BN-MAT DIR LAGI TERUK TAK ADA APA-APA KOMEN PUN = MuJAHAT TAK RISAU DICOP LIBERAL. LAMA-LAMA BOLEH JADI MURTAD TAK TAKUT KE MASUK NERAKA JAHANAM = SITI MASIN DAH TAHU SEKARANG PH TERUK JUGAK BILA DAPAT KUASA = MAT DIR MINTA NASIHAT SI YAHUDI NAK KENAKAN CUKAI BARU SAMPAI ORANG MATIPUN KENA BAYAR = TUMMY TOM CAT KURANG PENGALAMAN TAKUT JADI KETUA PENDAKWA IMDB TIDAK SEPERTI AG-AG SEBELUMNYA = SST 10% TAPI HARGA BARANG NAIK 40% = PH & BN PENGKHIANAT RAKYAT TIDAK GUBAL AKTA ANTI LOMPAT PARTI = BN ROSAK KERANA SEKULARIS, NATIONALIS DAN KAPITALIS = PH TAMBAH PARAH LAGI KERANA DI TAMBAH LIBERALIS, PLURALIS DAN MALAYSIAN MALAYSIA = MPS UMNO FOR SALE. RM20M AUCTION PRICE = ADAKAH ANU WAR-WAR SEORANG PELIWAT. JIKA BUKAN MAHA ZALIMLAH PELIWAT SEBENAR. SEORANG MESTI JADI PELIWAT SEBENAR = ELOKLAH TOK DIR LETAK JAWATAN. DAH DEKAT DENGAN PINTU KUBUR SELANGKAH JE LAGI. DULU DAH PEGANG 6 PENGGAL. JIBENG PUN DAH JATUH. APA NAK TUNGGU LAGI. NANTI TAK PASAL-PASAL ORANG KATA TAK HABIS-HABIS KENCING = BIARLAH PULAK LEPAS NI PRESIDEN PARTI FREEMASON MALAYSIA PULA KENA HENTAM = MAT SYABU BUKA AIB ATM DAH TU MAT SABUN PULA PULAK KATA JANGAN BUKA AIB

   Delete
  3. PH = BN & PH KERJA PECAHKAN REKOD BURUK DUNIA. BN PECAHKAN REKOD DENGAN MEMBERIKAN KEWARGANEGARAAN PERCUMA KEPADA SEMUA WARGA NEGARA ASING MENYEBABKAN MEREKA MENGUASAI EKONOMI NEGARA KERANA TIDAK HIRAU HALAL DAN HARAM. PH PECAH REKOD DENGAN MEMBERI ORANG TUA BANGKA JADI PM DAN WAITING PM. SELEPAS EKONOMI TERLEPAS DARI TANGAN MELAYU BERI PULA KUASA POLITIK KEPADA BANGSA ASING = BANGSA ASING BUKAN NAK BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH. MEREKA HIDUP SENANG DAN MEWAH DI BUMI MELAYU SEHINGGA BANGSA MELAYU SENDIRI MEREMPAT. BANGSA ASING TIDAK AKAN MENIKMATI APA YANG MEREKA DAPAT PADA HARI INI JIKA MEREKA HIDUP DI TANAH BESAR CHINA DAN INDIA = KINI BANGSA ASING HENDAK RAMPAS SEGALANYA DARI TANGAN MELAYU DENGAN BANTUAN MELAYU BANGSAT DAN PEMBELOT = CROOKED PM BANGKITKAN LAGI PASAL SUBSIDI, SAJA NAK KENCING RAKYAT MALAYSIA, TAK PAYAHLAH ZAMAN SEKARANG SATU DUNIA DAH TAHU. KRONI SAMPAI HABIS KAUT SAMPAI HARTA NEGARA TINGGAL KUAH JEE. NAK BAGI KEPADA RAKYATPUN BERKIRA. YANG JADI BILLIONAIRE TU YANG DAPAT SUBSIDI LAH TU KALAU TIDAK MANA BOLEH JADI KAYA RAYA MACAM TU, BAGI LESEN, PERMIT, TANAH, MONOPOLI SATU-SATU BISNES, DAH TU KATA MELAYU MALAS, SEBENAR MAHA KENCING NI NAK BUAT PROJEK LAIN BUANG DUIT, JAMBATAN BENGKOK LAH, 3RD NATIONAL CAR LAH, SAJALAH NAK HAPPY GO LUCKY GUNA DUIT RAKYAT, NANTI DIA YANG DAPAT NAMA, PAYAH BETUL MELAYU JADI YAHUDI NIE, MENJAJAH BANGSA SENDIRI = P. PANDIR TAK SEDAR DAH TUA NAK MAMPUS SIBUK JADI BARUA DAP NAK BUANG MELAYU&ISLAM&RAJA. TAK TAKUT MUNGKAR NAKIR TUNGGU NAK BELASAH DALAM KUBUR = NAK TAHU MACAM MANA BODOH PH, TENGOKLAH PERANGAI SIGARAGA BUDAK MENTAH BERHINGUS CAKAP MEREPEK-REPEK TAK SEDAR JADI KALDAI DAP = SIAPA TUAN? SIAPA KULI? BANGSA MANA KUASAI EKONOMI DAN POLITIK NEGARA? BANGSA MANA BERSUSAH-PAYAH MENJAGA PERBATASAN DAN PERAIRAN NEGARA?BANGSA MANA MENGAWAL KEAMANAN BANDAR DAN KAMPUNG? KUIL, TOKONG BERSERAKAN MERATA TEMPAT, APA LAGI YANG BANGSA ASING MAHU? BANGSA MANA PALING RAMAI MISKIN? NEGERI MAJORITI BANGSA MANA YANG PALING TERABAI?= KAMI SOKONG NAJIB JATUH TAPI KAMI MENENTANG SEKERAS-KERASNYA USAHA JEJASKAN BANGSA DAN AGAMA KAMI DAN TANAH TUMPAH DARAH KAMI = KEADAAN TERDESAK BEGINI MEMAKSA PAS DAN UMNO MEMBULATKAN GAGASAN POLITIK SATU LAWAN SATU DI PRU=15 = TOK PAU TAK PAYAH BERLAGAK ALIM LEBAI DAH TENTU LOMPAT PARTI HUKUMNYA HARAM, MAHA DAYUS PLAK SYIK TAPIS DAH TU BOLOS = KEMENTERIAN BARU HAL EHWAL LGBT DI BAWAH MENTERI DATO` SERI MuJAHAT = MP2 UMNO DOK BERLAGAK BERINTEGRITI PATUT DIAM JE LAH JIBENG TU SAMPAI MAHKAMAH PUTUSKAN, KORANG JUGAK DULU BERMATIAN DOK SOKONG DIA SEBELUM PRU-14, DAH JADI MACAM PH GUILTY UNTIL PROVEN INNOCENCE , POODAH = MALAYSIAN MALAYSIA DAH DAPAT KUASA, LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENGHANCURKAN ISLAM MELAYU YANG SEMEMANGNYA TELAH DILEMAHKAN SEMASA PEMERINTAHAN BN YANG TUNDUK KEPADA TUNTUTAN MCA/MIC = MANA ADA HUTANG BAGUS BODOH, BON SAMURAI TU HUTANG BUNUH DIRI NAMA NYERR = MAHA FIRAUN PEMIMPIN ULTRA MALAY TELAH MENCETUSKAN PERISTIWA BERDARAH 13 MEI UNTUK MENJATUHKAN TUNKU SEPERTI YANG DICERITAKAN OLEH TAN SRI GHAZALI SHAFIE = MAHA ZALIM JANGAN SALAH GUNAKAN KUASA DIBERI RAKYAT UNTUK MEMCETUSKAN KERESAHAN MASYARAKAT DENGAN ISU ISLAM MELAYU. SIAPA YANG MULAKAN ICERD, UAE & LGBT KALAU TIDAK PUAK HAPRAK KAMU. KAMU SEMUA AGEN FREEMASON = TOKONG TAK PAYAH NAK SUSAHKAN MASYARAKAT YANG TELAH SUSAH DENGAN KENAKAN UNDANG-UNDANG BARU CARI PASAL NAK TAMBAH KANTUNG PH. BUAT LAW TO CONTROL POLITICAL FINANCING DULU. MANA KAMU DAPAT DANA SEHINGGA DAPAT TUMBANGKAN KERAJAAN BN. BUKANKAH DARI ISRAEL DAN IRAN? = MAK LAMPIR DAYUS MASUK PARTI DAYUS BERSAMA MAHA DAYUS MAHUKAN PULUS = TOK PAU DAH KENA HINA DAN DIPERLECEH OLEH MAK LAMPIR, JADI AHLI KELAS KEDUA, TUNGGU APA LAGI BELAHHH LAAA = MAHA BELIT PADAM ELEKTRIK SELURUH NEGARA NAK BUAT IPP = YANG PENTING DAKWA, PERBICARAAN TAK PENTING, MASYUUUUUKKKK =

   Delete
  4. PH = DI NEGARA MAJU MANA ADA JAMINAN MAHKAMAH SAMPAI HARGA JUTAAN HANYA GOVERMENT OF THE APE SAHAJA BUAT GITU = NELSON MANDELA MENJADI TAHANAN POLITIK KERANA MEMPERTAHANKAN BANGSANYA AKIBAT DASAR APARTHEID, ALJUBURI PULA DITAHAN KERANA KORUP DAN MASALAH PERIBADI JADI JANGAN DISAMAKAN KEDUANYA = JAMINAN MAHKAMAH BEGITU TINGGI SEKALI MENUNJUKKAN SESEORANG ITU BERSALAH SEHINGGA DIBUKTIKAN SEBALIKNYA = KULIT SAMAK SEJAK JOIN PARTI KUALI DAH JADI BANGANG. APA DIA INGAT JACK MA KUALI MACAM DIA KE = ASAL BERKENAAN ISLAM ADA JE NAK KRITIK. PASAL KHITAN PUN TAK PUAS HATI. JIJAH&IJAH TAK BERKHATAN KE = ALJUBURI NAK MINTA PAS KRITIK PASAL IMDB. TAK TAU KE TENGAH PROSIDING MAHKAMAH KAN JADI HINA MAHKAMAH PULAK. KERJA KAU CEPATKAN KEPUTUSAN BIAR RAKYAT TAHU = HEBAT PH MENTERI TAK ADA PARTI PUN BOLEH HURU HARA KAN NEGARA = MEMANG BENAR KERAjaan BERUK, BARU 6 BULAN PERINTAH NEGARA DAH LUPA TUNTUTAN MALAYSIA BARU NAK TELUS NAK DEMOKRASI, SEKARANG DAH JADI AUTOKRASI LEBIH TERUK DARI BN, = HIMPUNAN 8 DISEMBER BESAR MAKNANYA KERANA TELAH DIPERMAINKAN OLEH KAFIR DAN MUNAFIK. WALAUPUN SETAHUN JAGUNG MEMERINTAH MEREKA SUDAH MENCABAR ISLAM MELAYU DENGAN PELBAGAI CUBAAN. JADI APA SALAHNYA RAKYAT MEMBERI ISYARAT SUPAYA LEBIH BERHATI-HATI = SIAPA PETANI SIAPA PEKEBUN, TIDAKKAH MEREKA SEMUA BANGSA MELAYU. NEGERI MANA PALING MISKIN. TIDAKKAH NEGERI MAJORITI MELAYU = KALAU DIKUMPUL ASET TOKEY BANGSA CINA TENTU KEKAYAAN MEREKA MELEBIHI NEGARA. DENGAN ASET SEBANYAK ITU MRREKA DENGAN MUDAH BOLEH MENUMBANGKAN NEGARA = RAJA GULA BAWA LARI HARTA MALAYSIA KE HONG KONG, RAJA BOLA BELI KELAB LUAR NEGARA = MAHA KRONI DALAM MASA 10 TAHUN PERTAMA PENSWASTAAN TELAH SWASTAKAN 75 SYARIKAT KERAJAAN MENYEBABKAN KRONI MEREKA TERMASUK ANAK MAHA BELIT MENJADI BILIONARE HANYA DALAM MASA 8 TAHUN SAHAJA KE-9 TERKAYA. KRONI ALJUBURI TERLIBAT SAMA. SELEPAS 1993 LEBIH BANYAK DISWASTAKAN. ANAK MAHA KRONI ADA 203 SYARIKAT 12 LISTED COMPANY TETAPI MAHA BELIT BERDALIH KAYA DENGAN USHA SENDIRI = PH KACANG LUPAKAN KULIT = KERAjaan PH TAK PANDAI JANA EKONOMI HANYA TAHU POTONG SANA CANTAS SINI = ICERD BARU TANGGUH BUKAN BATAL LAGIPUN BANYAK LAGI TEKANAN DARI LUAR PASTI MENERJAH KEDAULATAN ISLAM MELAYU = DEMO 8 DIS. BANYAK ISU YANG HENDAK DILUAHKAN RAKYAT BUKAN HANYA ICERD KERANA SEJAK PH PERINTAH NEGARA PELBAGAI ISU YANG TIMBUL YANG MERESAHKAN RAKYAT = MENTERI PH LEBIH GEMARKAN MENUNJUKKAN KUASA DARI MERAIH HATI RAKYAT = PARTI KADOK BERSATU TERIMA LAGI 3 EKOR KADOK JADI AHLI, SEKIAN DIMAKLUMKAN = PM-4 SWASTAKAN SYARIKAT KERAJAAN, PM-7 SWASTAKAN GLC PLAK, BALIK-BALIK PUSING SITU JUGAK, AKHIRNYA YANG KAYA IALAH KRONI, BILA RUGI BAIL OUT RAKYAT TANGGUNG = MELAYU TIDAK ISTIMEWA KERANA TANAH INI ADALAH TANAH MEREKA. YANG ISTIMEWA IALAH PENDATANG YANG MENDAPAT PELBAGAI KEISTIMEWAAN = SEBELUM PERUSUH MEMBELASAH PENJAWAT AWAM PEMIMPIN PH TELAH BERTALU HENTAM MEREKA = BERITA SENSASI : 5 EKOR LAGI KADOK JADI AHLI PARTI KADOK BERSATU. HARAP MAKLUM = MAMAK BENDAHARA BELASAH PENJAWAT AWAM 6 BOMBA MATI, BELASAH LAGI 1 PARAH. PENJAWAT MELAYU ITULAH YANG KENA KUTUK DAN DIPERLUKAN SAAT KECEMASAN DAN MENGGADAI NYAWA = PH RACIST BUKTINYA RUSUHAN KUIL KENAPA TANGKAP MELAYU SAHAJA MANA INDIA TAK KENA YANG BAKAR KERETA DAN PUKUL HAMPIR MATI PENJAWAT AWAM = PENYOKONG PH GANGSTER PEMIMPIN PH PUN GANGSTER HABIS KUCAR KACIR SATU NEGARA = ICERD BERMAKNA HAPUSKAN SEKOLAH KEBANGSAAN CINA DAN INDIA DAN MEREKA HENDAKLAH PULANG KE NEGARA MASING-MASING = BANGUNAN TINGGI NAMA MEREKA, PROFESIONAL NAMA MEREKA, HARTA NEGARA HABIS DIKAUT TAPI MEREKA MASIH MENGHARAPKAN KERAJAAN BANTU BANGSA MEREKA = MAHA KELING KEDEKUT NAK MAMPUS SUKA SANGAT KACAU PENJAWAT AWAM. TAK TAHU KE DIA RAKYAT MALAYSIA MAKIN BERTAMBAH RAMAI. NISBAH SEBENAR ADALAH BERPATUTAN = ALKISAH EXAM SPM 2018 : SEKOLAH CINA MENDAPAT SOALAN BOCOR. SOALAN PULAK LUAR TARAF DAN ADA YANG TIDAK MEMPUNYAI JAWAPAN DAN MACAM-MACAM LAGI PERSOALAN. MAKIN TERUKLAH DIKERJAKAN PUAK HAPRAK = PARTI KUALI NAMPAK SANGAT SOKONG SYIAH BILA PERSOAL SAUDI SERANG YAMAN. KENAPA TIDAK DISOAL IRAN SERANG SYRIA =

   Delete
  5. PH = ICERD ADALAH MALAYAN UNION VERSI MODEN = MELAYU HANYALAH KULI DAN MEREMPAT DI NEGERI SENDIRI TIADA KETUANAN PADA HAKIKATNYA = HANYA MEREKA YANG TIADA PANDUAN HIDUP BERPANDUKAN HUMAN RIGHTS PBB. KITA UMAT ISLAM SUDAH ADA ALQURAN DAN SUNNAH. SEMUA HAK MANUSIA DIJAMIN OLEH KEDUANYA = MAHA ZALIM PEMECAH BELAH MASYARAKAT BILA MENGHASUT PEMIMPIN UMNO KELUAR PARTI = KALAU TIDAK KELUAR KENYATAAN MENGELIRUKAN BUKAN MuJAHAT LAH NAMANYA DULU LGBT, SYIAH DAN SEKARANG TABUNG HAJI. KALAU TAK SALAH BETULKAN. KALAU PENJENAYAH DAKWA. BERTINDAK AKAL LUAR SEDAR SEBAGAI PEMEANGKANG = BERITA SENSASI : 13 LAGI EKOR KATAK DARI DARUL KADOK DIJANGKA JOIN PARTI KADOK BERSATU = MAHA NAJIS GUNA POLITIK KOTOR ALA PENJAJAH PECAH PERINTAH TERHADAP PEMBANGKANG DENGAN KATAK KADOK MELOMPAT = KULIT SAMAK TUDUH NABI MUNGKIR JANJI TAPI DIKUTUK OLEH ONE JIJIK DENGAN MENYALAHKAN PAS = KAPAL AQUA JATUH SEPARUH HARGA AKIBAT MAHA KELENTONG KATA DOJ DAH LULUSKAN SEBENARNYA INI SEMUA PEMBOHONGAN TIADA LANGSUNG BUKTI = TOMMY TOM CAT CAKAP BESAR SYARIKAT DIA SAHAJA TAHU PASAL KAPAL UNTUK BOLOT KONTRAK. INILAH KORUP YANG BERLAKU DI DEPAN MATA MAHA KORUP TAPI DIBIARKAN SAHAJA = KATAK-KATAK DESAK SI KOMEDI LETAK JAWATAM. PATUT MEREKALAH YANG LETAK JAWATAN KERANA MENYIA-SIAKAN AMANAH RAKYAT = MAHA DEDAK KATA JIBENG TABUR DEDAK RUPANYA DIA PENDEDAK NO. 1 NEGARA BILA BANYAK KATAK-KATAK UMNO MELOMPAT = MAHA NAJIS HANYA TERIMA KEPADA TAIK YANG BAIK. HARAP MAKLUM = KULIT SAMAK PATUT TAUBAT LETAK JAWATAN MASUK PONDOK BELAJAR ALIF BA TA SUPAYA MULUT TAK CAKAP MERAPU = BILA MAHA MERAPU KATA MALAIKATPUN BUAT SALAH ADA PAKAR HADAS KATA BETUL....PUNYALA KAKI PENGAMPU PUNYA LOBAI..BAWA AYAT QURAN...MANA ADA AYAT KATA MALAIKAT BUAT SILAP..BAHALOL = MAHA FREEMASON GASAK KOMEDI BUBAR UMNO TAPI DIA DEGIL..MAKA MAHA MULA MAIN POLITIK KOTOR LAIN DENGAN AJAK RAMAI MP LOMPAT PARTI..AKHIRNYA TERBUBAR UMNO DAN TUBUH UMNO 3...ALJUBURI MEMANG JANGAN HARAP NAK MERASA = BANGSA ASING DATANG KE TANAH MELAYU JADI KULI DAH TU DIBERI WARGA NEGARA BERAMAI-RAMAI ITULAH YANG MENDAPAT KEISTIMEWAAN DAH TU KUMPUL HARTA JADI KAYA RAYA MEREKALAH BANGSA YANG ISTIMEWA = MELAYU TIADA KEISTIMEWAAN KERANA MEREKA PERJUANGKAN HAK MEREKA YANG SEMAKIN TERHAKIS = MAHA U-TURN DAH BUAT MACAM-MACAM PUTAR BELIT APA NAK HERAN...SEKALI KATA NAK 2/3 MAJORITI SEKALI KATA NAK PEMBANGKANG KUAT = MAHA ZOMBIE CAKAP TIN KOSONG NAK LETAK JAWATAN..SEKARANG TOKONG PULA IKUT PERANGAI YANG SAMA....KELUAR TERUS LAH PH NAK KENCING APA LAGI = MAHA KACAU TAK HABIS-HABIS NAK USIK ISLAM/MELAYU/RAJA...TERKINI SEKOLAH KEBANGSAAN DIKATAKAN SEKOLAH AGAMA...KATA ISLAM AGAMA SYUMUL KALAU ADA SERBA SEDIKIT APA SALAHNYA = MANA-MANA KELING YANG RASIS MESTI DIDESAK HEBAT SUPAYA LETAK JAWATAN ATAU DIPECAT = PH TAK HABIS-HABIS MAINKAN RAKYAT...SENYAP JEE PASAL PETROL = PARTI BABI HUTAN BILA DITANYA APA LAGI YANG MEREKA MAHU..,MEREKA TIDAK MAMPU MENJAWAB,,,,INI BERMAKNA MEREKA TELAH DAPAT LEBIH DARI CUKUP DAN TELAH ATASI PERIBUMI,,,BERMAKNA MEREKA HANYA INGIN HURU-HARAKAN KEHARMONIAN NEGARA = PATUT DAH JADI KERAjaan PANDAILAH JANA EKONOMI INI TIDAK TAHU POTONG SANA CANTAS SINI,,CARILAH IDEA KREATIF TAMBAH LAGI EKSPORT ATAU KURANGKAN LAGI JMPORT = TOKONG KIT SIAL MARAH SANGAT ISLAM PASAL KRISMAS SEBAB KRONI KUAT DIA JOSEPH NOBITA DAH MURTAD MASUK KRISTIAN = KENAPA NAK TIRU BN APUNGKAN HARGA MINYAK...TURUNKAN SAHAJA RM1.50 DAH TENTU JANJI DITEPATI DAN KALAU TURUN LAGI DAPAT PAU LAGI = KERAjaan HAPRAK KUTUK BN PASAL KORUPSI PATUT AMBIL BERAT PASAL RASUAH SAJA SUDAHLAH INI MELEBIH-LEBIH NAK KACAU KEHARMONIAN NEGARA...TUJUAN SUPAYA RAKYAT LUPAKAN MANISFESTO = ELOKLAH JUGAK MuJAHAT MENGGATAL DARI BUAT KENYATAAN HURU HARA SATU NEGARA = KETIKA PEMERITAHAN KING CHARLES 1 GEREJA TELAH MENGHARAMKAN PERAYAAN KRISMAS KERANA IA SEBENARNYA HARI PAGAN TIADA KENA MENGENA DENGAN JESUS = KELANTAN NEGERI MAJORITI ISLAM MELAYU SUDAH TARIK BALIK SAMAN..BILA LAGI POK MIN NAK BAYAR ROYALTI, INI MESTI KES KENCING LAGI =

   Delete
  6. Ucapan Krismas: Khalil dakwa Kit Siang kering idea serang PAS   PETALING JAYA: Muhammad Khalil Abdul Hadi menyifatkan pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang kekeringan idea untuk menyerang PAS apabila cuba melagakan beliau dan Setiausaha Agung, Datuk Takiyuddin Hassan berhubung perayaan Krismas.

   Ketua Pemuda PAS itu berkata, Lim dilihat cuba mengalihkan isu dengan membesar-besar perkara remah susulan kegagalan kerajaan Pakatan Harapan (PH) menunaikan janji kepada rakyat termasuklah cuba menenggelamkan ketegangan yang berlaku antara parti komponen kerajaan itu.

   “Lim Kit Siang ini sengaja nak alihkan isu kegagalan PH tunai janji kepada rakyat dan kemelut dalaman PH yang sedang berkecamuk,” katanya.

   Khalil mengulas kenyataan terbaharu Lim yang mempersoalkan sama ada amaran beliau terhadap umat Islam supaya tidak membuat ucapan Krismas di Facebook adalah pendirian PAS atau pandangan peribadinya sendiri.

   Lim membangkitkan perkara itu kerana pendirian pemimpin PAS lain berbeza berhubung sambutan Krismas melibatkan orang Islam.

   “Soalan ini timbul selepas Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan membuat ucapan Krismas, meskipun Khalil mengeluarkan peringatan tersebut.

   “Siapakah yang mempunyai kuasa lebih besar dalam PAS, setiausaha agung PAS atau ketua Pemuda PAS yang juga anak presiden PAS?,” soal Lim.

   Mengulas lanjut, Khalil menjelaskan konteks kenyataan beliau dan Takiyuddin berbeza berhubung sambutan Krismas, sambil menyifatkan Lim gagal memahami intipati yang ingin disampaikan.

   Adun Batu Buruk itu berkata, kenyataannya lebih menjurus kepada larangan kepada umat Islam menyambut Krismas tetapi dibenarkan untuk membuat ucapan kepada rakan, bukannya dibuat secara suka-suka tanpa asas yang munasabah.

   “Dalam ucapan saya pun ada sebut mengucap Krismas diizinkan jika ada keperluan contohnya kepada jiran atau ketua negara kepada rakyatnya dan lain-lain.

   “Jika suka-suka nak ucap krismas dalam Facebook dan lain-lain tidak boleh kerana tiada keperluan dan apa yang saya bicarakan selari dengan kenyataan mufti Wilayah Persekutuan,” katanya sambil memaklumkan penyokong PAS tidak termakan dengan provokasi Lim.

   Sebelum ini, Khalil dalam kenyataan berkata, umat Islam diingatkan supaya tidak menyambut Hari Krismas kerana ia adalah hari kebesaran penganut agama Kristian yang bertentangan dengan akidah Islam.

   Katanya, sambutan Hari Natal melibatkan perbuatan yang mensyirikkan Allah dengan mendakwa kononnya Nabi Isa adalah anak Tuhan yang jelas bertentangan dengan 3 sifat ketuhanan.

   Menjawab persoalan Lim yang bertanya adakah beliau lebih berkuasa dari Takiyuddin, Khalil secara berkias berkata pemimpin DAP itu perlu sedar adakah beliau lebih berkuasa daripada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melibatkan isu pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

   “Bercakap soal siapa berkuasa, sepatutnya ditanya kepada Kit Siang, siapa lebih berkuasa Kit Siang atau perdana menteri, perdana menteri tidak setuju dengan pilihan raya PBT tapi Kit Siang dan menteri-menteri lain mahu laksanakan PBT,” katanya.


   KOMEN : LKS kini tersempit dengan Mahathir

   Delete
  7. PH akan jual 30% dari lapangan terbang, bangunan hospital-hospital awam, stesen keretapi dan tanah-tanahnya ?   Jika menteri kewangan PH mengumumkan secara terus bahawa mereka akan jual sekurang-kurangnya 30% dari lapangan terbang, bangunan hospital-hospital awam, stesen keretapi dan tanah-tanahnya, tentu ramai akan membantah.

   Sebenarnya, mereka sudah umumkan tetapi ramai rakyat biasa tidak sedar kerana cara licik mereka mengumumkan ini.

   Ini ialah petikan dari muka-surat 16 ucapan belanjawan 2019 yang dibahas Menteri Kewangan.

   Jelas dinyatakan bahawa mereka akan mewujudkan sesuatu Amanah Pelaburan Hartanah bagi Lapangan Terbang (REIT) yang pertama didunia (maksudknya lain negara tidak buat macam ini).

   Kemudian 30% dari unit REIT ini akan dijualkan kepada pihak swasta untuk menjana RM4 bilion – maksudnya nilai 100% tanah dan lapangan terbang yang dijual oleh kerajaan ialah RM13.3 bilion.

   Hari ini, semua lapangan terbang dan tanah-tanahnya ialah milik penuh kerajaan.

   Syarikat Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) pula ada perjanjian konsesi dengan kerajaan untuk menyewanya.

   MAHB akan mengutip cukai penerbangan dari pengguna airport untuk membayar sekitar RM400 juta setahun kepada kerajaan sebagai sewa.

   Khazanah Nasional merupakan pemilik saham terbesar di MAHB. KWSP ialah kedua terbesar.

   Apabila belanjawan ini diumumkan, harga saham MAHB terus menurun sebanyak 12% iaitu kehilangan nilai sebanyak RM1.5 bilion.

   Mengapa?

   Ini alah kerana kaedah REIT ini ialah cara kerajaan menjual semua lapangan-lapangan terbang yang dimiliknya kepada syarikat REIT ini.

   Syarikat REIT akan membayar kerajaan dengan mengeluarkan 100% unit Amanah dalam REIT ini.

   Kemudian, kerajaan akan menjual 30% dari unit-unit ini kepada pihak swasta termasuk pelabur asing dengan harga sekitar RM4 bilion.

   Selepas ini, MAHB tidak akan membayar sewa kepada kerajaan lagi. Mereka akan bayar kepada syarikat REIT ini.

   Untuk menarik pelabur, pulangan dari REIT ini mesti di sekitar 6.25% iaitu pulangan purata untuk REIT-REIT yang lain di negara.

   Kalau tidak, ianya lebih senang untuk pelabur untuk melabur dalam bon atau sukuk kerajaan yang memberi pulangan faedah 4%.

   Maka, bayaran tahunan dari MAHB kepada REIT ini dijangka naik dari RM400 juta kepada anggaran RM750 juta setahun.

   MAHB pula terpaksa menaikkan cukai penerbangan untuk menampung kenaikkan ini. Cukai ini sudahpun diumum akan bertambah sebanyak RM40 seorang tahun depan.

   Pada masa yang sama, kerjaan tidak lagi memiliki 100% dari lapangan-lapangan terbang dan tanahnya tetapi hanya 70%.

   Oleh kerana pegangan 70% ini di dalam bentuk unit-unit Amanah yang cair (liquid), maka jauh lebih senang untu kerajaan untuk menjual lagi milik mereka dalam tanah lapangan terbang ini.

   Kalau hari ini telah jual 30%, esok boleh jual sampai 60% atau 100%.

   Sebenarnya, jika kerajaan perlukan RM4 bilion ini, ianya lebih senang untuk mereka untuk menerbitkan sukuk dengan membayar faedah 4% setahun.

   Tidak perlu bayar 6.25% setiap tahun kepada pihak swasta dalam bentuk REIT.

   Aturan REIT yang sama juga akan dibuat untuk hospital-hospital awam dan stesen keretapi milik kerajaan seperti dimaklum oleh Menteri Kewangan dalam ucapan Belanjawan 2019 mereka.

   Setelah menjual IHH Berhad kepada syarikat Jepun dengan cara rundingan terus tanpa tender dan cadangan untuk menjual 25% kepentingan di dalam PETRONAS maka giliran untuk lapangan terbang, bangunan hospital-hospital awam, stesen keretapi dan tanah-tanahnya menjadi sasaran kerajaan PH untuk dijual.

   Semua hospital swasta di bawah IHH Berhad telah dijual kepada Jepun. giliran hospital-hospital awam tidak lama lagi.

   NAJIB RAZAK

   KOMEN : "gadar kor"

   Delete
  8. Terhibur. Dia belajar dengan Maszlee ni. Maszlee cuti ke?   Saya harap Khalid Samad boleh beri lebih banyak maklumat mengenai kenyataannya.

   Sekurang-kurangnya jelaskan macam Harapan Coin, kita tahu kawan Khalid Samad yang buat projek itu ambil 30 peratus. Terus terang dalam video Khalid Samad bagi tahu.   Dia kata Qatar nak labur duit dalam projek kereta Malaysia.

   Apa yang orang Qatar akan dapat sebagai pulangan?

   Mengapa begitu berminat dalam syarikat pengeluar kereta Malaysia ke-3, berbanding dengan peluang pelaburan otomotif lain di serata dunia?

   Pelik.

   Duit itu juga cukup untuk buat syarikat pengeluar pesawat setanding Boeing dan Airbus.

   Baik minta orang Qatar labur dalam projek bernilai tinggi seperti syarikat pengeluar pesawat baru, bagi anak Malaysia lebih banyak peluang pekerjaan dalam bidang penerbangan.

   Bidang seperti ini memerlukan teknologi dan bidang kemahiran yang tinggi, boleh bantu meningkatkan pendapatan, daya saing, produktiviti dan pengetahuan anak Malaysia.

   Tak apa lah, nak u-turn boleh. Kita dah biasa.

   NAJIB RAZAK

   KOMEN: Tak perlu belajar, standard menteri PH macam tu

   Delete
  9. Presiden Austria Ajak Para Wanita Memakai Hijab   Presiden Austria, Alexander Van der Bellen, mengemukakan usulan yang dinilai sangat kontroversial. Para wanita Austria tanpa kecuali diajak untuk mengenakan hijab sebagai bentuk solidaritas kepada para wanita Muslimah. Walaupun banyak ditentang berbagai kalangan, Bellen tetap bersikeras dengan usulannya.

   Alexander Van der Bellen, yang menjadi presiden Austria pada tanggal 26 Januari 2017, berharap ada hari khusus bagi seluruh wanita Austria mengenakan hijab. Usulan yang disebutnya sebagai salah satu bentuk solidaritas kepada para wanita Muslimah ini disampaikannya pada sebuah program televisi ORF. Usulan ini jelas bertentangan dengan arus politik yang ingin melarang pengenaan hijab di Eropa.   Di antara yang getol mengopinikan pelarangan hijab adalah luar negeri Austria, Sebastian Kurz, yang pada awal tahun ini mengatakan ingin melarang para pegawai wanita di lembaga-lembaga sipil, termasuk para guru, mengenakan hijab.

   Padahal tentang simbol keagamaan lain, Kurz mengatakan, “Memakai salib adalah hal biasa di Austria yang berpenduduk mayoritas Katholik. Maka memakai salib di kelas diperbolehkan. Karena sudah menjadi budaya yang sangat mengakar di Austria.”   Sementara itu, dalam sebuah diskusi di parlemen, Presiden Bellen mengatakan, “Jika kebencian terus terjadi, dan fenomena islamophobia terus menyebar, maka nanti akan datang hari kita meminta seluruh wanita Austria mengenakan hijab. Mereka semua tanpa pengecualian. Hal ini untuk menyatakan rasa solidaritas kepada para wanita lain yang mengenakannya dengan motivasi keagamaan.”

   Bellen beralasan, “Semua wanita Austria harus ikut dalam program ini. Karena semua wanita harus mendapatkan hak yang sama dalam berpakaian. Apa pun jenis pakaiannya. Maka hal ini harus meliputi seluruh wanita, baik Muslimah atau pun bukan Muslimah.” (”uffpost/alodunia.com)

   KOMEN : Apabila ALlah nak sesuatu perkara, perkara itu menjadi tidak mustahil.. pasal itu kita kena istiqamah dalam perjuangan Islam walaupun perik dan nampak gagal

   Delete
  10. Tak sudah2 TongGeng sok sek..sok sek, tapi sayang, hujung-hujung.......

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
  11. Kalo lobai² cakap pun = mulut longkang. Lagikan Shahidan Kassim dan UMNO. Kambing dan babi pun x yakin malah nak percaya? Apatah lagi nak ikut. Dedak dah xdak.

   Delete
 2. Mana dia dah hilang Suman dajjal tua lapuk
  Dia ingin lagak hero, tidak padan dgn bapuk
  Tak sabar berjumpa, barua ini nak ku cepuk
  Kat atas jalan, pala iblis ini nak aku hempuk

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau dah cari dia dalam kain bini kau?
   Eh kau ada bini ke?
   Apa???????
   Bini kau lari bila tau kau kerja hisap rokok John?

   Delete
  2. MATTER OF INTEREST THAT CHILLS UP THE SPINE OF ANWAR, RAFIZI & NURUL IZZAH

   It will be very interesting to see how The Master of Tactician handles the enormous exodus of ex umno to Bersatu.

   I'm pretty sure that The Grand Old Dtatesman will take them into PPBM after those MPs have spent some time as independents. But.. but..those corrupted ones will definitely be KICKED OUT...!!

   Looks like UMNO is really gonna be dead and gone and there is nothing Jahid Komidi or Mat Hassan can do about.

   Furthermore, that Stupid Gtinning, Jahid Komidi is always clueless and totally incompetent as a leader.

   History will probably remember Najib as the man who lost the election....BUT Jahid will be remembered as the person who killed UMNO thru his inept leadership.

   Delete
  3. Jangan politikkan hukuman sebat syariah
   NURUL HUDA HUSAIN 9 SEPTEMBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore377
   Takiyuddin
   Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan pada sidang media mengenai Muktamar Pas ke-64 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Gong Badak hari ini. - Foto Bernama
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   KUALA NERUS - Pelaksanaan hukuman sebat syariah yang dilaksanakan terhadap dua wanita di Terengganu baru-baru ini tidak seharusnya dipolitikkan oleh pihak tertentu.

   Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pelaksanaan hukuman yang bertujuan untuk mendidik itu perlu dilihat dalam aspek perundangan bukannya politik.


   "Ini adalah isu perundangan. Kenapa sebatan sivil tidak digembar-gemburkan. Sebatan sivil semua orang tahu tahu macam mana tetapi tak dikatakan zalim. Tidak dikatakan melakukan satu penderaan kepada pesalah.

   "Kalau kita tengok, banyak lagi pelaksanaan hukuman lain seperti dikenakan hukuman mati kepada kes-kes tertentu, tetapi tidak dikatakan zalim atau dipersoalkan,"katanya.

   Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada sidang media khas di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, di sini, hari ini.

   [ARTIKEL BERKAITAN: Pasangan lesbian didenda, disebat]

   [ARTIKEL BERKAITAN: Sebat wanita tidak cerminkan keadilan Islam: Kabinet]

   Menurut Takiyuddin lagi, semua pihak perlu melihat pelaksanaan hukuman sebatan syariah itu dari aspek yang lebih positif kerana ia bukan bertujuan untuk mencederakan tetapi lebih kepada pencegahan agar ia menjadi pengajaran kepada pihak lain.

   "Jadi, jangan jadikan hukuman ini sebagai modal politik dan sebagainya kerana pelaksanaan undang-undang ini di bawah bidang kuasa mahkamah,"katanya.

   Delete
  4. Kejora ada hati nak gertak auta konon saya bakal dicekup kerana membidas pm designate, sorry ler...!!

   Btw...on second thought....jika dia nak tahu langit tinggi rendah, toksah ler dia tangguh lama2, saya usulkan kami jumpa dalam masa seminggu ini - masih ada telor ker, Kejora.....???

   Delete
  5. Naper Wak nak tergesa-gesa seminggu
   Sudah kuat sangat ker Wak punya dagu
   19/5/19, Wak sabar saja lah menunggu
   Nanti kan rasa juga penumbuk ini cikgu

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaahhh

   Delete
  6. Naper ko ini bingai sgt hai Suman dubuk
   Kan aku cakap sedikit masa ni aku sibuk
   Org berkerja bukan mcm ko tu tua cabuk
   Nanti nko rasa lah, aku punya penumbuk

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  7. Bermacam alasan kau bagi, sekejap sibuk kerjalah..sejejap ada date dgn betina alam maya lah. Banyaklah kau punya temberang.

   Takott cakap takott ler....,!!

   Delete
 3. Inilah mentaliti penyamun
  Geng najis haramjadah penyokong tegar penyamun

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ketatkan undang-undang penjualan arak
   SYAJARATULHUDA MOHAMAD ROSLI 9 OKTOBER 2018
   FacebookTwitterWhatsAppEmailMore96
   Syed Mikael Rizal Aidid
   Syed Mikael
   A-A+ (Ubah saiz teks)
   GEORGETOWN - Angkatan Belia Islam Malaysia Pulau Pinang (ABIMPP) menggesa kerajaan memperketatkan undang-undang penjualan arak secara terbuka di negara ini.

   Ketua penerangannya, Syed Mikael Rizal Aidid berkata, kerajaan perlu memandang serius terhadap penjualan arak di kedai serbaneka dan pasaraya.


   Menurutnya, undang-undang berkaitan penjualan arak juga perlu dipinda agar ia hanya dijual di kedai arak sahaja.

   "ABIMPP menggesa pihak berkuasa tempatan dan di peringkat negara menerusi Dewan Rakyat memandang serius isu ini. Kami mahu undang-undang dan peraturan berkaitan penjualan arak dipinda dan diperketatkan iaitu penjualan arak dihadkan dijual di kedai arak sahaja.


   "Bukannya secara terbuka di kedai serbaneka atau pasaraya. Ini kerana, ia bukan hanya menjejaskan komuniti muslim, malah agama lain pun menolak arak sebagai norma kehidupan dan arak terbukti boleh memporak perandakan keluarga dan masyarakat," katanya dalam satu kenyataan tadi.

   Tambahnya, pihaknya memandang serius terhadap insiden seorang pembantu kedai serbaneka diherdik dan dimalukan oleh pelanggannya hanya kerana tidak mahu menyentuh arak yang dibeli.

   "Insiden itu adalah satu penghinaan dan tidak wajar kerana ia seperti memperlekehkan agama Islam. Arak sepertimana yang disabdakan Nabi Muhamad SAW, ia merupakan ibu segala dosa. Sesiapa sahaja terlibat dengan arak, termasuk yang menghidangkan, juga akan berdosa.

   "Atas dasar ini, ABIMPP menyarankan pekerja-pekerja muslim menjauhi segala jenis pekerjaan yang berkaitan dengan arak. Kami percaya, dengan menghadkan penjualan arak di kedai tertentu sahaja, ia mampu mengelakkan insiden seperti pekerja Islam dimalukan di kaunter jualan awam berulang lagi," katanya.

   Sebelum ini, tular satu klip video berdurasi 5 minit 15 saat yang dipercayai dirakam sendiri oleh seorang pembeli arak yang mengherdik pembantu kedai serbaneka kerana enggan memegang botol arak yang dibelinya.

   Insiden itu berlaku di kaunter pembayaran di mana, si pembeli berang lalu mengeluarkan kata-kata kesat apabila pembantu kedai tersebut enggan memegang botol arak kerana berada dalam keadaan berwuduk.

   Walaupun telah diterangkan oleh rakan sekerja pembantu kedai tersebut, lelaki itu masih tidak berpuas hati sambil mengatakan bahawa kedai serbaneka adalah premis yang terbuka untuk semua kaum.

   Delete
  2. Tak sudah2 TongGeng sok sek..sok sek, tapi sayang, hujung-hujung.......

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 4. Masalah sebenar pemimpin melayu Umno atau mungkin selepasnya adalah bukan kerana tidak mempunyai kuasa politik, tetapi menyalahgunakan kuasa politik untuk kepentingan peribadi. For every successful Umno businessman, there's a Chinese behind him! That explains everything! Melayu hanya berguna kepada mereka hanya bila pilihanraya! Jika cadangan Shahidan viable Dan praktikal sekalipun, dgn sikap buncitkan perut sendiri, kaum melayu x akan kemana! Kuasa politik melayu penting, Tapi sikap pemimpin itu sendirilah yang menentukan kemajuan Dan survival kaum mereka!

  Melayu sendiri pun perlu diberi sedikit "pengajaran" bagaimana kehidupan dlm suasana bersaing dgn kaum lain diatas padang yg rata, agar mereka boleh menghargai betapa perlunya kuasa politik kekal ditangan kaum melayu secara mutlak! Lessons need to be learned, both for politicians as well as voters. We all have to learn it in a hard way in order to appreciate what we are missing! Typical melayu! Sbb tu Ada pepatah " sudah terantuk baru tengadah", mengambarkan nenek moyang Kita sudah Arif dgn perangai org melayu Kita!

  Quantity penting, Tapi quality lagi utama. Kita sudah Ada contoh yg jelas!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bekas ketua hakim: AGC guna 'jalan selamat' kes Guan Eng?


   Bekas ketua hakim Tun Abdul Hamid Mohamad mempersoalkan keputusan Pejabat Peguam Negara (AGC) melepaskan tanpa membebaskan dalam kes bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan ahli perniagaan Phang Li Koon.

   Dalam tulisan di blognya hari ini, Hamid bertanya sama ada Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria mengambil jalan selamat dengan membuat keputusan itu dan bukannya pembebasan penuh atau dilepaskan dan dibebaskan.   "Menurut Hanafiah, dia hanya minta (Lim) dilepaskan tanpa dibebaskan.

   "Adakah dia tidak pasti dengan keputusan untuk tidak meneruskan pendakwaan, atau hanya mengambil jalan selamat, jalan tengah, agar dia tidaj disalahkan dan kedudukannya tidak terancam?" katanya dalam tulisan panjang yang mengkritik keputusan Peguam Negara Tommy Thomas dan jabatannya.

   Pada 3 Sept lalu, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang memberi pembebasan penuh kepada Lim dan Phang meskipun pendakwaan hanya memohon untuk pelepasan tanpa pembebasan.

   Menurut Hamid, sekiranya pendakwaan berhasrat untuk pembebasan tanpa pelepasan, ia harus membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah.

   "Jika arahan mahkamah untuk pembebasan penuh, mahkamah akan disalahkan, sementara Lim, DAP dan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan gembira, dan peguam negara tidak akan rasa selesa apabila berjumpa Lim.

   "Sekiranya pendakwaan benar-benar serius ia hanya mahukan pembebasan tanpa pelepasan, ia harus membuat rayuan terhadap keputusan hakim itu,

   "Atau adakah mereka sangat gembira kerana dapat lebih daripada yang diminta, dan boleh tuding jari pada mahkamah atas keputusan itu?" katanya.   Dalam tulisan itu juga, Hamid mendakwa Hanafiah didesak untuk menggugurkan dakwaan terhadap Lim dan Phang meskipun Thomas tidak memberi apa-apa arahan kepadanya.

   "Dalam situasi itu, dia (Hanafiah) tahu dia perlu membuat keputusan untuk tidak meneruskan pendakwaan terhadap Lim dan dia perlu mencari alasan.

   "Jadi dia beri alasan bahawa dia mendapati kes pendakwaan lemah selepas penelitian dan penemuan bukti baru! Saya rasa kasihan kepadanya," katanya merujuk penjelasan Hanafiah dalam pengguguran kes itu.

   Bagaimanapun, menurut Hamid, Hanafiah seharusnya memanggil ketua pendakwaan kes itu dan SPRM bagi menangani kelemahan - seperti mencari bukti bari atau memanggil saksi tambahan.

   Delete
  2. Tak sudah2 TongGeng sok sek..sok sek, tapi sayang, hujung-hujung.......

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 5. Sarabut betul saya tengok orang main "COPY PASTE" macam ni. MENYEMAK!

  ReplyDelete
 6. Mmg aku dah agak awal lagi pakatan haprak
  Lepas PRU14 je depa pasti pecah berselerak
  Konon parti perpaduan, hanya kencing berak
  Kini politik perkauman, kembali mau digerak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jika si cakap besar ini nak tahu langit tinggi rendah, toksah ler dia tangguh lama2, saya usulkan kami jumpa dalam masa seminggu ini - masih ada telor ker, Kejora.....???

   Delete
  2. Suman beriya2 sangat nak berjumpa
   Tapi citer Dtrn Merdeka, aku tak lupa
   Aku baru keluar jer, belum buat apa2
   Tapi dia kat dlm kereta pergi bertapa

   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahh

   Delete
  3. Dtrn Merdeka tersimpan kenangan indah
   Dia mmg kecut pelir Suman haram jadah
   Kalu dia tak cabut pasti dia terima padah
   Aku nak cekik ifrit tu, sampai terjelir lidah

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  4. Jika si cakap besar ini nak tahu langit tinggi rendah, toksah ler dia tangguh lama2, saya usulkan kami jumpa dalam masa seminggu ini - masih ada telor ker, Kejora.....???

   Delete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. Salam Kejora,

  Tepat jam 11.45 pagi tadi,dibanglo Mas kat Kuching,ibu menyarungkan cincin pertunangan berbatu delima ke jari Mas.Majlis yg sederhana dan penuh ketenangan. Almaklumlah semua di kira musafir. Ibubapa Mas dari London,keluarga Tok Guru pula dari kedah.Seronok tengok kedua-dua ibu bapa kami bermesra.

  Berapa hantaran pertunangan kami?

  Tiada ketetapan,kata bapanya "ikut suka boy!"

  Tarikh perkahwinan?
  Mas sindiri minta bulan Mac 2019
  (Hai...gediknya Mas..emmmmmmpphhhh)

  Mas kini kepunyaan Aku secara tak rasmi lagi, selagi aku tak nikah.
  Bapa Mas minta rombongan kami tinggal kat banglo Mas,sebelum mereka semua terbang ke Kedah lusa.

  Hi....hi...mesra tengok kaum wanita memasak kat rumah Mas.Gabungan ibu aku,Maisarah adik aku,Mas, ibu Mas dan Irna sepupu Mas.
  Sedap juga masakan depa petang tadi.

  Tq, jumpa lagi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesian betul si Gora ini, jiwanya merintih
   Dia tidak akui yng dia dah bermata putih
   Elok kalau dia ini gi berubat, pakai bertih
   Kan pagi ni aku & Mas di rumah Pak Teh

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  2. Aku faham akan derita mu wahai si Gora
   Lepas putus cinta, ngko dilanda jiwa lara
   Nko jadi dengki bila Mas cintakan Kejora
   Lalu nko reka sketsa palsu buat angkara

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
  3. Apa sebenar niat nko Gora, aku tak pasti
   Mungkin sengaja, nak bagi aku sakit hati
   Derita putus cinta ngko itu, aku mengerti
   Tapi.. kan Sumah ada, utk jadi pengganti

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   Delete
 9. Fuyooo...Wak Suman , melayutakberkhatan dan cai2 haprak maprak yang berlegar2 macam langau kat blog ni...dah baca ke belum apa yang dituliskan terkini oleh DS Shahidan Kassim dalam FBnya..memang ada logik lah ulasan hebat dan make sensenya tu.

  Nak tak nak...suka tak suka...kita yang cintakan negara ni kena lah bersetuju 250% dengan formula brilliantnya tu beb !!!!

  DS Shahidan kongsi formula Dr M kekal berkuasa tanpa PKR, DAP

  Pemimpin Umno Perlis Shahidan Kassim berpandangan bahawa Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad akan dapat mengekalkan kuasa sekiranya DAP dan PKR keluar daripada gabungan Pakatan Harapan (PH).

  Bekas menteri besar itu berkata, Dr Mahathir boleh terus memerintah dengan sokongan parti Melayu dan bumiputera.

  “Kalau DAP dan PKR keluar (PH) maka perdana menteri boleh memerintah dengan sokongan parti Melayu dan bumiputera.

  “129 kerusi dan sekiranya 20 kerusi PKR keluar maka PM tetap akan dpt 149 atau dua pertiga majoriti. (Jadi) Perdana menteri dah cukup kuat,” tulisnya di Facebook.

  Jumlah 129 yang diberikan Shahidan itu adalah berdasarkan 221 kerusi parlimen (tanpa mengira Cameron Highland) yang ditolak dengan 50 kerusi PKR dan 42 kerusi DAP.

  Sejak pilihan raya umum (PRU) 9 Mei lalu, seramai 16 orang MP telah keluar Umno dan 12 yang menjadi wakil rakyat bebas menyatakan sokongan mereka kepada Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

  Pakatan Harapan (PH) kini berbaki 29 lagi kerusi untuk meraih majoriti dua pertiga di parlimen.

  Setakat ini, parti komponen PH yang terdiri daripada Bersatu, Amanah, PKR dan DAP menguasai 119 daripada 222 kerusi parlimen, sementara 9 dipegang Warisan yang merupakan rakan sekutu mereka.

  Manakala kedudukan Umno dan PAS pula masing-masing 38 dan 18.

  Justeru, Anggota Parlimen Arau itu berkata, Dr Mahathir juga boleh menggabungkan semua parti tanpa adanya pembangkang.

  “Kehebatan perdana terletak pada usaha satukan Melayu bumiputera, (orang) bukan Melayu akan hormat pada kesatuan Melayu bumiputera yang kuat.

  “Bukan Melayu sudah bersatu dengan majoriti yang berada dalam DAP,” katanya lagi.

  Bekas Pengerusi Umno Perlis itu turut mengakhiri tulisan itu dengan berkata: “Siapa perdana menteri selepas Dr Mahathir akan dibentang nanti,” katanya.

  Nampak gayanya...kalau lah formula ni diterima oleh Tun Madey...dah tentu lah akan mengamuk sakan macam orang hilang akal si Bang Non tu...apa taknya..sejak 1998 dulu..tak abis2 dia disailang dari jawatan PM oleh Tun...jawatan yang menjadi haknya tu semakin terlepas dari genggamannya.

  Takkan lah balaci2 tegar Bang Non seperti Pizi, johari Bedul dan Dol Sani nak berdiam diri aje...kena kerja keras lah untuk counter projek sailang Tun tu..kalau tak miss syoru lah beb !!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau kita yang berlegar legar di dalam ini
   Kau adalah TAIKNYA, BODOH MACAM LEMBU, LEBIH HINA DARI BABI DAN ANJING
   BABI MASIH BOLEH DIMAKAN OLEH ORANG KAPIR
   ANJING BOLEH BERJASA MENJAGA HARTA TUAN NYA
   TAPI KAU ANJING YANG TAHU JILAT PEPEK MAK BADAK AJE

   SEDAP KE PEPEK TUA?
   KHAAAAAIIIIIKKK TUUUUUIIII

   Delete
  2. Woiit...Ingatkan dah habis sessi teguk ketum berperisa ubat nyamuk petang tadi..rupa2nya belum lagi...sambung sampai ke malam pulak ke haah???

   Kita orang kat blog ni pun pelik lah..apasal lah kau ni susah sangat nak faham apa yang berlaku dalam sistem politik kita sekarang ni...DS Shahidan dah terangkan panjang lebar kat atas tu siap dengan data2nya sekali...budak2 tadika pun boleh faham..takkan lah kau masih tak faham2 lagi kot..malu lah weiii!!!!

   keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii...kokoikhkikoikikikok!!

   Delete
 10. Lain lain kalau si shahidan ni
  Nak pepek muda aje
  Dan tak lupa lebai parti ajaran sesat
  Pepek baru berapa tahun datang haid pon dia nak tebuk

  ReplyDelete
 11. Wak Suman dan cai2 haprak...Jom kita kaji lebih lanjut dan mendalam akan kebenaran formula brilliant DS Shahidan tu..tapi pastikan lah dengan berlapang dada dan berjiwa mulia..tanpa berpartisan kepada mana2 pihak...boleh kan bhai!!!

  Kedudukan parti2 politik sekarang
  Pkr.............50
  Dap............42
  Umno.........38
  Pas....... ....18
  Ppbm.........16
  Pbb............13
  Bebas........12(umno)
  Amanah.....11
  Warisan......09
  Prs..............03
  Pdp.............02
  Mic.............01
  Star.............01
  Upko...........01
  Supp...........01
  Pbrs............01
  Pbs.............01
  Mca............01
  Jumlah ....221..CH tidak termasuk

  Scene 1

  PH memerintah atas sokongan pkr,dap,ppbm,amanah dan warisan.PM datang dari parti yg lemah Ppbm.Kekuatan Kerajaan berada pada parti pkr dan dap.

  Inilah kali pertama PM dicabar oih komponen parti yg kuat iaitu dap dan pkr.Pm akan ikut kehendak dap tetapi dap juga takut hilang kuasa kalau keluar ph.

  Apa yg berlaku setakat ugutan sahaja.

  PM bolih bertahan walau pun partinya lemah.

  ADA PERJANJIAN TENTANG PM SELEPAS Tun Mahathir..

  Scene 2

  Kalau dap dan pkr keluar maka Pm boleh memerintah dengan sokongan parti Melayu dan Bumiputera...129 kerusi dan kiranya 20 kerusi pkr keluar maka pm akan dpt 149@2/3 majority...PM akan jadi cukup kuat.

  Scene 3

  Pkr bersama dap, warisan dan sarawak... mereka akan dapat 119 tetapi tidak kuat... PM bakal datang dari parti bukan bumi.

  Maka scene 2 terbaik..aman damai.Pm bolih juga gabung semua parti tanpa PEMBANGKANG.KEHEBATAN PM TERLETAK KEPADA USAHA SATUKAN MELAYU@BUMIPUTERA.

  BUKAN MELAYU AKAN HORMAT KEPADA KESATUAN MELAYU@BUMIPUTERA YG KUAT.BUKAN MELAYU SUDAH BERSATU DENGAN MAJORITI BERADA DALAM DAP.....

  Fuyoo..makin berang lah Bang Non, sampai berasap2 keluar dari telinganya.

  Tapi..logik akal..takkan lah Bang NOn tak responsif kepada senario kat atas tu.

  Bang Non bukannya politikus yang cap jarinya belum kering macam menteri sukaneka dan kasut hitam dari Bersatu tu..dia kan OTAI yang faham dan masak sangat dalam sepak terajang politik dan kenal sangat dengan buah pukul politik Tun Madey.

  Tengok aje lah nanti...apa yang bakal dilakukannya memang akan mengcheck matekan langkah Tun..dan pastinya Tun bakal terbongkang dan jatuh terkangkang di persada politik negara ni buat selama2nya!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak sudah2 TongGeng sok sek..sok sek, tapi sayang, hujung-hujung.......

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 12. melayutakberkhatan...Nak tanya lah...dan mohon agar kau menjawab sejujur yang boleh yeer.

  Pernah tak terlintas di benak dan otak kau yang tak berapa matang tu bahawa Laporan Penyelewangan TH adalah salah satu "Agenda Jatuhkan Imej Islam Ke haah?'

  Rasanya...kau pun setuju dengan kenyataan Presiden PAS, TG Abdul Hadi Awang yang menyifatkan isu Tabung Haji (TH) telah digunakan sebagai agenda tersirat pihak tertentu untuk menjatuhkan imej Islam...dan dah tentu lah kau boleh agak agenda sapa tu kan!!!!

  Perkara tersebut dinyatakannya pada sesi dialog bersama warga Malaysia di sebuah hotel di London kelmarin, lapor Harakahdaily.

  "Mereka hentam Tabung Haji melalui media, bukan melalui mahkamah. Media menjadi hakim, ini tak betul, salah! Apa membimbangkan kita, digunakan isu ini untuk merendahkan imej Islam.

  "Itu agenda itu ada. Ini kita kena sedar. Padahal pihak lain banyak juga buat salah. Tapi dibesarkan di media, agenda yang tersirat ialah untuk menjatuhkan imej Islam,” katanya.

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dr Mujahid Yusof pada 10 Disember lalu mendedahkan keadaan kewangan Tabung Haji mengalami defisit RM4.1 bilion.

  Beliau juga berkata hibah (dividen) Tabung Haji dibayar menggunakan wang pendeposit sendiri, dan bukannya keuntungan, sejak 2014.

  Sementara itu, Hadi yang juga anggota parlimen Marang juga menjelaskan pendirian PAS itu tidak bermakna mereka mendukung penyelewengan.

  “Penyelewengan itu satu, imej Islam itu satu. Kita setuju menentang penyelewengan.

  "Tapi jangan libatkan Islam dengan sebab kesalahan Tabung Haji. Tetapi terdapat kalangan tertentu yang bukan Islam ini ada agenda nak merendahkan imej Islam ini melalui Tabung Haji," ujarnya.

  Lebih malang lagi menteri yang ditugaskan menjaga agama Islam pulak yang bersekongkol dengan puak2 dajal tu...tidak kah ini tanda2 besar sudah hampir sangat akhir zaman kan.

  Kitanorang harap kau bangkit dan sedar dari dunia khayalan yang telah dicipta oleh Rejim Haprakan tu dan mari lah bersama2 kembali ke alam realiti...boleh kan melayutakberkhatan, my bosom buddy???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak sudah2 TongGeng sok sek..sok sek, tapi sayang, hujung-hujung.......

   GEGAR VAGANZA - OTAI JUA MASIH & TETAP UNGGUL BERBISA - sampai2 pm Pakistan bergegas datang ke Putrajaya untuk menimba ilmu rahsia kejayaan Tun membangun negara berteknologi tinggi mendahului zaman......!!!

   Delete
 13. Mr syed albodin harubiru.

  Formola shahidan boleh d guna pake walaupong kelakuan beliau tak guna dan tidak bermaruah.
  Kerajaan mlayu bomipotra saja takado cino dan keling paria.
  Oke apa...contoh hangko tengok negara sedaramara manteri dan raja mlayu..indonesia. elok saja.. depa nak meniaga sampe kayoo boleh.coma urusan kerajaan tidak boleh cino nak campog.jadi kalu praktik dlm megara mlayu apanya yg bahaya. Mr syed albodin.
  Malaisa negara beraja. bedemokrasi
  Berpelembagaan ..berbeza pendapat mcm mlayu memali pong kerajaan mlayu masok kampong bonoh mlayu.
  Kalu cina sama keling paria tak puas hati dan nak bedemontrasi .
  Elok sangat dia mau keras boleh kaw kaw dkasi..
  Malaisa negara mlayu beraja. bermasharakat belbagai kaum.. sapa yg bwat onar dan menconteng arang elok ditibai habis-habisan jgn hangpa tibai kaum mlayu saja.
  Kaum cina dan keling paria hangpa tak berani nak usik walaupong d ibarat seropa cacing sudah naik kemata poak-poak depani..
  Hokom yg tidak adil dan berat sebelah mcm pisau tajam dibawah tumpol diatas.
  Kalu nak hirop kuah coma pake sudu
  Kwah kwah kwah..  ReplyDelete
  Replies
  1. Nampak sangat Kejora kunyit nih sewel.

   Apakah patut sumber dari bakal banduan gila seks kes cabul kehormatan gadis bawah umur diguna pakai....??

   Delete
 14. Sahidan sudah meroyan segala cadangan dia memang tidak boleh diterima dia cari jalan untuk hancurkan PH supaya kes dia terselamat .

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...